Φωνή των Δρόμων τεύχος 22

Post on 23-Mar-2016

233 views 2 download

description

Η Φωνή των Δρόμων είναι το εφημεριδάκι των εθελοντών την «Δρόμων Ζωής». Σε αυτό το τεύχος γίνεται ένας απολογισμός των δραστηριοτήτων μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων

Transcript of Φωνή των Δρόμων τεύχος 22

Υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις που οδηγούν γρήγορα σε αποφάσεις και τελικά σε ωραίες ανθρώπινες

συναντήσεις, μια αλυσίδα που συχνά στους Δρόμους Ζωής δημιουργείται κάπως μαγικά. Η ιδέα για μια

έκθεση φωτογραφίας στα πλαίσια του ετήσιου Bazaar στις 7 & 8 Δεκεμβρίου προϋπήρχε εδώ και λίγους

μήνες. Δεν άργησε να έρθει η διαμεσολάβηση της βραβευμένης φωτογράφου και εθελόντριας Δάφνης

Ρόκου και να εκδηλώνεται σταδιακά το ενδιαφέρον για το χτίσιμο μιας έκθεσης που θα έχει ως θέμα τις

«άλλες όψεις» της ζωής σ'εκείνες τις γειτονιές που από πολλούς, και όχι άδικα, θεωρούνται υποβαθμισμένες,

ταγμένες στον βωμό της μαζικής διασκέδασης, αφιλόξενες. Οι έμπειροι φωτογράφοι Λευτέρης Αρβανίτης

και Μπάμπης Γιαννικάκης συμφώνησαν, εμπνεύστηκαν, όπλισαν τις μηχανές τους και ξεκίνησαν το δικό του

ο καθένας «οδοιπορικό» στους δρόμους και στις αυλές του Γκαζιού και του Βοτανικού. Η επιθυμία ήταν να

αναδειχθούν οι πολλές εκδοχές της πραγματικότητας, πέρα από στερεότυπα.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής είναι η Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι άλλες όψεις», το

Σαββατοκύριακο 7 & 8 Δεκεμβρίου, στον 1 ο όροφο του 87ου Δημοτικού Σχολείου, Oρφέως 58, Γκάζι, στα

πλαίσια του χριστουγεννιάτικου Bazaar των Δρόμων Ζωής. Επιμέλεια: Δάφνη Ρόκου.

Η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καιακόµα γίνονται εγγραφές, εθελοντών και παιδιών.. .Καιγια να πούµε και µεις λίγους αριθµούς µιας και είναιτης µόδας, στο κέντρο µας φέτος και λίγο πριν τιςγιορτές των χριστουγέννων πηγαινοέρχονται 62γλυκύτατα παιδιά δηµοτικού και νηπίου και 33εθελοντές που τα βοηθούν µε ενισχυτική διδασκαλίαεκτός από αυτούς που οργανώνουν τις οµαδικέςδραστηριότητες! Εθελοντές παλιοί µε µεράκι καιαφοσίωση, φίλοι εθελοντών που µπήκαν φέτος στηνπαρέα µε όρεξη και φόρα αναλαµβάνοντας µεγάλοκοµµάτι από τη δουλειά, φίλοι φίλων του κέντρου πουµάθανε για τους ∆ρόµους Ζωής και τους έβαλαν στηζωή τους.. . Όλοι µαζί κάνουµε το κέντρο έναολοζώντανο οργανισµό που µεγαλώνει και οµορφαίνει .Με πείσµα. Και στόχο: µια καλύτερη µέρα.

Μαζί µας είναι για άλλη µια χρονιά η κα. ΓιώταΓιαννέλη, MsEd, USA, ΕΚΠΑ, Aντιπρόεδρος ΕλληνικήςΕταιρείας ∆υσλεξίας, η οποία συµβάλει οικειοθελώςστην εκπαίδευση των εθελοντών µε σεµινάρια καικαθοδηγεί τους φοιτητές της στη λογοθεραπεία απότο METROPOLITAN College, οι οποίοι κάνουν πρακτικήστο χώρο µας. Στο κέντρο έρχονται και φέτος µαθητέςαπό τα Εκπαιδευτήρια ∆ούκα οι οποίοι επέλεξαν τους∆ρόµους Ζωής για την εθελοντική τους εργασία.

Η οµάδα των Νηπίων έχει καθιερωθεί κι από ταπρώτα τους βήµατα τα παιδιά έρχονται στο κέντρο.Αρχικά διστακτικά η αλήθεια είναι, µα µέχρι το τέλοςτης χρονιάς νιώθουν σαν το σπίτι τους. Η οµάδα τωνΝηπίων µαζί µε την Α δηµοτικού θα εµφανίζεται στο

κέντρο φέτος τρεις φορές τη βδοµάδα και µαζί µε τουςεθελοντές οι οποίοι έχουν αναλάβει τα µικρά µας,παίζει , δηµιουργεί, µαθαίνει µα και τρώει αυγά και ό,τιάλλο προκύπτει (και ευχαριστούµε) . Η Α΄ δηµοτικούανάµεσα στις µέρες παιχνιδιού µπαίνει στο κόσµο τωνγραµµάτων για τα καλά κι αρχίζει να συλλαβίζει ενώ ηΒ' δηµοτικού µε πιο σίγουρο βήµα δανείζεται ακόµακαι βιβλία από την βιβλιοθήκη µας. Η Γ΄ δηµοτικούφλερτάρει µε την προπαίδεια η οποία παιδεύει και ταµεγαλύτερα.. Η ∆' δηµοτικού συνεχίζει δυναµικά µεενισχυτική και µαθήµατα αγγλικών ενώ η Ε' και η Στ'αρχίζει να εντατικοποιεί τα µαθήµατα (δύσκολη ηΠέµπτη.. . ) και να συνηθίζει να µελετάει µόνη της,ήσυχα και απαιτητικά, καθώς πλησιάζει το γυµνάσιοκαι θα τους περιµένει η κα Φέη και άλλοι τόσοιορεξάτοι εθελοντές µόλις ανέβουν την κόκκινη σκάλαµας.

Αν τα υπολογίσεις στα γρήγορα δε χωράµε. Έχειµεγαλώσει η παρέα αρκετά. Κι όµως χωράµε καιγίνεται η µέρα του κέντρου όλο και πιο φωτεινή,πολύχρωµη και ζωντανή. Γέλια και φωνές,στεναχώρια, στρίµωγµα, χαρά, ένταση, ικανοποίηση,ενθουσιασµός, απογοήτευση, κούραση και πάλι απότην αρχή. Βασικά ένα σπίτι µε πολλή αγάπη, όπουδίνουµε όλοι και παίρνουµε συνεχώς, µικροί µεγάλοι.Και είναι αυτό που παίρνουµε από τα παιδιά που µαςκάνει να θέλουµε να δίνουµε όλο και κάτι καλύτερο καικάτι περισσότερο και να είµαστε εδώ. Έτσι δεν είναι;

Σοφια Χατζόγλου

Οι εκπαιδευτικές/ψυχαγωγικές εξορμήσεις των Δρόμων Ζωής για τα παιδιά συνεχίστηκαν όλη τηνχρονιά χάρη στις προσφορές ευαισθητοποιημένων ανθρώπων αλλά και το ακούραστο κέφι τωνεθελοντών μας που συνοδεύουν τα παιδιά και αυτών που οργανώνουν τις εξορμήσεις. Ενδεικτικάσας παρουσιάζουμε τις τελευταίες επισκέψεις μας.

Αναστασία Γκίκα

Η φετινή χρονιά, στους ∆ρόµουςΖωής θα µπορούσαµε να πούµε πως είναι

«γεµάτη» εφηβεία. Μεγάλο µέρος του συνόλουτων παιδιών βρίσκονται στην ηλικία µεταξύ 1 1 -

1 6 ετών, βιώνοντας σε όλο της το µεγαλείο τηνπαράξενη αλλά και πολύ καθοριστική περίοδο

αυτή της ζωής τους. Οι ανάγκες πολλές, µεσηµαντικότερη αυτή της έκφρασης και τηςδηµιουργίας. Στα πλαίσια του σχολείου, ταµαθήµατα πολλά και διαφορετικά, οι συνοµίληκοι,τα πειράγµατα, η εσωστρέφεια, όλα µαζί και όλατόσο διαφορετικά, δηµιουργούν µπερδέµατα,ανασφάλεια, µελαγχολία, αδιέξοδα.

Κάπου µέσα σε όλα αυτά γεννήθηκε µιαόµορφη ιδέα: Πώς µπορούµε να βοηθήσουµε τουςνέους µας, να βρούν αυτό που ψάχνουν, νααγγίξουν σιγά σιγά κοµµάτια της ψυχής τους,στηρίζοντας κι ενισχύοντας την αυτοεκτίµησήτους;

Χωριστήκαµε σε δύο οµάδες των 1 4 παιδιών ηκάθε µία και ξεκινήσαµε το ταξίδι µας.Προσπαθούµε να ανακαλυψουµε πράγµατα,συναισθήµατα και δυνατότητές µας. Μαθαίνουµεσιγά σιγά να συνεργαζόµαστε οµαλά ο ένας µε τονάλλον, θέτουµε τους κανόνες και τα όριά µας,ακούµε και σεβόµαστε τη γνώµη του διπλανούµας, µιλάµε για τα θετικά µας και χρησιµοποιούµεθετικό λόγο για να περιγράψουµε αυτό πουνιώθουµε και σκεφτόµαστε.

Κάθε Πέµπτη από τις 7 έως τις 9συνεργαζόµαστε µε τον εαυτό µας κυρίως,χαλαρώνουµε απ΄τις δυσκολίες τηςκαθηµερινότητας, ανακαλύπτοντας τον ευχάριστοκαι αισιόδοξο εαυτό µας, ώστε όλοι µαζί να

φτάσουµε, µε χαρά, γέλιο καιπροσµονή, τους στόχους και ταόνειρά µας.

Μέσα από τα µάτια και ταλόγια των παιδιών µας,συνεχίζουµε να χαµογελάµε, ναπερνάµε καλά, να ονειρευόµαστε,το µέλλον που εκείνα δηµιουργούν.

Για την οµάδα αυτοεκτίµησης,Φέη Τσαλάρη

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος το καθηµερινόπρόγραµµα των παιδιών στο κέντρο είναι πλούσιοκαι σε Οµαδικές ∆ραστηριότητες. Και όχι τυχαία.Έχουµε διαπιστώσει στη πράξη όλα αυτά τα χρόνιαότι οι οµάδες αναδεικνύουν ιδιαίτερα τασυναισθήµατα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τηναυτογνωσία και ενεργοποιούν την αίσθηση τηςσυνεργασίας και της συλλογικότητας. Το κάθε παιδί,συµµετέχοντας σε τουλάχιστον µια οµάδα, αποκτάενδιαφέροντα, συνεργάζεται αλλά και µαθαίνειτρόπους να επιλύει τις συγκρούσεις του.

Μια οµάδα λοιπόν εθελοντών µε κέφι, ζωντάνια,φαντασία, δηµιουργικότητα αλλά και τις περισσότερεςφορές µε γνώση και εµπειρία στο αντικείµενο τηςοµάδας συµβάλει στην ενεργοποίηση της φαντασίαςκαι της δηµιουργικότητας αλλά και στην ανάπτυξη τηςκοινωνικότητάς τους.

Αρκετές οι οµάδες που συνεχίζουν απόπροηγούµενες χρονιές αλλά και αυτές πουδηµιουργήθηκαν φέτος. Με παιδιά πρώτων τάξεων∆ηµοτικού και νήπια: Οµάδα δηµιουργικώνκατασκευών, ∆ηµιουργικής απασχόλησης και πηλούκαι Μουσικοκινητικής. Με παιδιά πρώτων τάξεων∆ηµοτικού: Οµάδα κουκλοθέατρου και ∆ηµιουργικώνκατασκευών. Με παιδιά τελευταίων τάξεων∆ηµοτικού: Οµάδα κόµικς και σκίτσου, Παραµυθιού καιΧορού. Με παιδιά Γυµνασίου: Οµάδα χορού, Θεατρικούπαιχνιδιού, Αυτοεκτίµησης, Γιόγκα, Μουσικής και∆ηµιουργικής έκφρασης. Με παιδιά Γυµνασίου καιΛυκείου: Οµάδα έκφρασης µέσα από θεατρικό παιχνίδικαι Εφηµερίδας.

Η εµπειρία εθελοντών από τις προηγούµενεςχρονιές αλλά και οι νέες ιδέες και προτάσεις πουέφεραν καινούργιοι , µας επιτρέπει να βάζουµε και ένανπιο δύσκολο στόχο φέτος. Αυτόν της συνεργασίαςοµάδων (εµψυχωτών αλλά και παιδιών) σε ένακοινό αποτέλεσµα στο τέλος της χρονιάς.

Τέλος, να σηµειώσουµε πως όλες αυτές οιδραστηριότητες δε θα υπήρχαν χωρίς την χαράκαι τον ενθουσιασµό που τις αγκαλιάζουν ταπαιδιά. Η ανταπόκρισή τους σε κάθε τέτοιαπρό(σ)κληση είναι µοναδική και είναι αυτή πουµας εµπνέει και µας δίνει δύναµη νασυνεχίζουµε.

Μπάµπης Κωστιδάκης

H «Φροντίδα» συνεχίζει την υλοποίηση προσπαθειών συμπαράστασης και υποστήριξης οικογενειών με τρόφιμα,

ρουχισμό αλλά και οικονομική βοήθεια όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς η κάθε περίσταση αξιολογείται.

Συνεχίζει επίσης τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης φίλων που βρίσκονται κοντά στους «Δρόμους Ζωής» ή

ανθρώπων που γνωρίζουν την προσπάθεια, καθώς οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και οι καιροί απαιτούν σταθερές

προσπάθειες με συνέχεια και ρυθμό. Αυτή η συνέχεια και ο ρυθμός είναι που μας δίνουν τη δυνατότητα να προλάβουμε

την πείνα ενός παιδιού, να ζεστάνουμε την καρδιά ενός ανθρώπου με ελπίδα αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειες

μας ώστε να καταφέρουμε να αντιληφθούμε τη θέση μας εντός της συλλογικότητας.

Οι «Δρόμοι Ζωής» μέσα από τις προσπάθειες της «Φροντίδας» απευθύνουν ένα κάλεσμα ώστε να αφήσουμε όλοι την

περίοδο των φετινών Χριστουγέννων να είναι περίοδος αφύπνισης και δράσης.

ως

∆ρόµοι ΖωήςΑστική µη ΚερδοσκοπικήΕταιρείαΈδρα:Κανάρη 20, 18538 Πειραιάς.Τηλ.: 210.4516.903Κέντρο Επικοινωνίας:Γαργηττίων 12, ΓκάζιΤηλ.: 2103474218Κιν.: 6977093072email: info@dromoi-zois.grwebsite: www.dromoi-zois.grΑρ. ΛογαριασµούΕurobank:0026 0076 5002 000 41684