Eleftheri foni Dekemvrios 2010

16
ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Δεκέμβριος 2010 - Έτος 2ο - Αρ. Φύλλου 11 - ΤΙΜΗ: 1€ / 20 ΛΕΚ - Άγιοι Σαράντα - Ιδιοκτήτης: ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ Eλεύθερη ΦΩΝΗ Η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου Έ.ΚΑ.Β.Η., o Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών σε συνεργασία με την Έπι- τροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππεί- ου Μεγάρου, διοργανώνουν εκδήλωση στο Ζάπ- πειο Μέγαρο στην Αθήνα, εις μνήμην των Βο- ρειοηπειρωτών ευεργετών Έυαγγέλου και Κων- σταντίνου Ζάππα, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες με ανα- φορές στο φιλανθρωπικό έργο και τη δράση των ευεργετών και στη συνέχεια μουσικό πρόγραμ- μα, στο οποίο θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από συμφωνική ορ- χήστρα και χορωδία ο «Ύμνος Στον απόηχο των δημοτικών εκλογών και της συμμετοχής των συμπατριωτών μας σε αυτές, είναι χρήσιμο να εξαχθούν συμπεράσματα ώστε όποια κοινωνική δυναμική αναπτύχτηκε να έχει συνέχεια και να αποκτήσει και πολιτικά χαρακτηριστικά ως προς την έκφραση και επί- λυση προβλημάτων που απασχολούν την κοι- νότητά μας. 1oν) Οι Βορειοηπειρώτες αδιαμφισβήτη- τα στήριξαν τα δικά τους παιδιά! Και μάλιστα στήριξαν και συμπατριώτες μας, οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει κάποια ουσιαστική δράση με μόνο κριτήριο την τοπική εγγύτητα. Τα αποτε- λέσματα ήταν αναμενόμενα και ικανοποιητικά με δεδομένη αφενός την έλλειψη ικανής πολιτικής Αγαπητοί αναγνώστες, Με την ευκαιρία των εορτών, θα ήθελα να σας ευχηθώ χρόνια πολλά σε σας και τα παιδιά σας, ευημερία, πρόοδο και χαρά στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη ηρωική πατρίδα μας, τη Βό- ρειο Ήπειρο! Ή «Ελεύθερη Φωνή» έκλεισε ένα χρόνο από την έκδοσή της. Σε όλο αυτό το διάστη- μα προσπαθήσαμε και παραμένουμε ανεξάρ- τητοι από κόμματα και στείρες πολιτικές, μα- κριά από τις μικρότητες και τις άσκοπες αντι- παραθέσεις, πάντα κοντά στα ζητήματα των συνανθρώπων μας και των Ελλήνων ανά τον κόσμο. Σε όλο αυτό το διάστημα, αποκτήσαμε αρκετούς φίλους από την Σελ. [09] Σελ. [07] Σελ. [05] ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ Προβλήματα στήν ΕΠαρχία Πωγωνίου Παραστασή μΕ καλαντα αΠο τήν Ελλαδα «ΕλΕυθΕροί οί αλβανοί ΠολίτΕσ στή ΕυρωΠή» τΕσσΕρα χρονία δΕσΠοτήσ στή μήτροΠολή αργυροκαστρου Εγκαίνία Πολίτίκου γραφΕίου του κομματοσ ΕΕμμ ανήμΕρα του αγίου σΠυρίδωνα 1990 ή Πρωτή ΕλΕυθΕρή λΕίτουργία Σελ. [03]

description

Εφημερίδα Ελεύθερη Φωνή Βορείου Ηπείρου

Transcript of Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Page 1: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 1/ Δεκέμβριος 2010 ]

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Δεκέμβριος 2010 - Έτος 2ο - Αρ. Φύλλου 11 - ΤΙΜΗ: 1€ / 20 ΛΕΚ - Άγιοι Σαράντα - Ιδιοκτήτης: ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Eλεύθερη ΦΩΝΗ

Η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου Έ.ΚΑ.Β.Η., o Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών σε συνεργασία με την Έπι-τροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππεί-ου Μεγάρου, διοργανώνουν εκδήλωση στο Ζάπ-πειο Μέγαρο στην Αθήνα, εις μνήμην των Βο-ρειοηπειρωτών ευεργετών Έυαγγέλου και Κων-σταντίνου Ζάππα, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες με ανα-φορές στο φιλανθρωπικό έργο και τη δράση των ευεργετών και στη συνέχεια μουσικό πρόγραμ-μα, στο οποίο θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από συμφωνική ορ-χήστρα και χορωδία ο «Ύμνος

Στον απόηχο των δημοτικών εκλογών και της συμμετοχής των συμπατριωτών μας σε αυτές, είναι χρήσιμο να εξαχθούν συμπεράσματα ώστε όποια κοινωνική δυναμική αναπτύχτηκε να έχει συνέχεια και να αποκτήσει και πολιτικά χαρακτηριστικά ως προς την έκφραση και επί-λυση προβλημάτων που απασχολούν την κοι-νότητά μας.

1oν) Οι Βορειοηπειρώτες αδιαμφισβήτη-τα στήριξαν τα δικά τους παιδιά! Και μάλιστα στήριξαν και συμπατριώτες μας, οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει κάποια ουσιαστική δράση με μόνο κριτήριο την τοπική εγγύτητα. Τα αποτε-λέσματα ήταν αναμενόμενα και ικανοποιητικά με δεδομένη αφενός την έλλειψη ικανής πολιτικής

Αγαπητοί αναγνώστες,Με την ευκαιρία των εορτών, θα ήθελα να σας ευχηθώ χρόνια πολλά σε σας και τα παιδιά σας, ευημερία, πρόοδο και χαρά στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη ηρωική πατρίδα μας, τη Βό-ρειο Ήπειρο!

Ή «Ελεύθερη Φωνή» έκλεισε ένα χρόνο από την έκδοσή της. Σε όλο αυτό το διάστη-μα προσπαθήσαμε και παραμένουμε ανεξάρ-τητοι από κόμματα και στείρες πολιτικές, μα-κριά από τις μικρότητες και τις άσκοπες αντι-παραθέσεις, πάντα κοντά στα ζητήματα των συνανθρώπων μας και των Ελλήνων ανά τον κόσμο.

Σε όλο αυτό το διάστημα, αποκτήσαμε αρκετούς φίλους από την Σελ. [09]Σελ. [07]Σελ. [05]

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ

Προβλήματα στήν

ΕΠαρχία Πωγωνίου

Παραστασή μΕ καλαντα

αΠο τήν Ελλαδα

«ΕλΕυθΕροί οί αλβανοί

ΠολίτΕσ στή ΕυρωΠή»

τΕσσΕρα χρονία δΕσΠοτήσ στή

μήτροΠολή αργυροκαστρου

Εγκαίνία Πολίτίκου γραφΕίου

του κομματοσ ΕΕμμ

ανήμΕρα του αγίου σΠυρίδωνα 1990 ή Πρωτή

ΕλΕυθΕρή λΕίτουργία

Σελ. [03] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Page 2: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 2/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ: Κώστας ΝούσιαςΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ

από τον Κώστα Νούσια

από τον Άγγελο Μ. Συρίγο,

Δικηγόρος - Επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου

Την άνοιξη του 2009 Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν μία συμφωνία για την οριο-θέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζω-νών στο Ιόνιο. Η συμφωνία αποτελεί, χω-ρίς υπερβολή, πρότυπο θαλάσσιας οριο-θέτησης. Οι δύο χώρες μπορούσαν να εί-ναι απολύτως ικανοποιημένες από το τελι-κό και ισοβαρές αποτέλεσμα.

Εκτοτε η Αθήνα αντιμετωπίζει αμήχα-να το θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τα πράγμα-τα, βεβαίως, είναι απλά. Το πρόβλημα δη-μιουργήθηκε αποκλειστικώς από την αλ-βανική πλευρά. Η Ελλάδα πρέπει να απαι-τήσει από την Αλβανία να τιμήσει την υπο-γραφή της. Είναι παντελώς αδιάφορο για την Αθήνα το εσωτερικό ζήτημα εξουσιοδό-τησης της αλβανικής αντιπροσωπείας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μία διεθνή συμφω-νία. Δεν ασκήθηκε βία ή απειλές προκειμέ-νου τα δύο κράτη να πειστούν για να υπο-γράψουν. Ούτε τα πραγματικά και νομι-κά δεδομένα της οριοθετημένης θαλάσσι-ας περιοχής έχουν μεταβληθεί για να τίθε-ται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της υπο-γραφείσας συμφωνίας. Η αλβανική κυβέρ-νηση, όμως, επέλεξε να ακολουθήσει άλ-λες ατραπούς. Εγκλωβίστηκε σε αντιπολι-τευτική διαμάχη και παρέπεμψε τη συμ-φωνία στο αλβανικό ανώτατο δικαστήριο. Το τελευταίο έκρινε τη συμφωνία ως αντι-συνταγματική. Το βασικό του εύρημα ήταν ότι η αλβανική αντιπροσωπεία, που προ-χώρησε στις διαπραγματεύσεις, δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση! Αρκετά σημεία της επιχειρηματολογίας του αλβανικού δικα-στηρίου μοιάζουν να έχουν βγει από τουρ-κική ρηματική διακοίνωση για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά είχε το μερίδιό της στην αποκαθήλωση μίας συμφωνίας που θα συ-

νιστούσε προηγούμενο για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δημιουργούσε ψυχρότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ουδέν αναληθέ-στερον. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει γίνει σταυροφόρος της ένταξης των δυτι-κών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014. Το αυτονόητο μίνιμουμ για μια τέτοια υπο-στήριξη θα έπρεπε να είναι η απαίτηση να μην υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέ-σεις τέτοια σοβαρά προβλήματα.

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα. Συναινέσαμε στο Συμ-βούλιο υπουργών της ΕΕ να καταργηθεί η απαίτηση προξενικής θεώρησης (βίζα) για τους κατοίκους της Αλβανίας. Οι Αλβανοί θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της χώρας τη χαρακτήρισε ως το τρίτο σημαντικότερο επίτευγμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1913 και την απαλλαγή από το κομμου-νιστικό καθεστώς το 1992.

Η Αθήνα δεν συνέδεσε την κατάργηση της βίζας με την ολοκλήρωση της συμφωνί-ας για την υφαλοκρηπίδα. Μία εξαιρετική ευκαιρία χάθηκε. Στην Τουρκία δεν ασκού-με πιέσεις διότι, υποτίθεται ότι, λόγω νοο-τροπίας είναι αναποτελεσματικές. Στην Αλ-βανία γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε αυτήν την εξαιρετική συγκυρία; Το ΥΠΕΞ δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση που σπεύδει να διορθώσει τις αδικίες αυτού του κόσμου. Η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τα εθνικά συμφέροντα και όχι από φιλανθρω-πία. Μην απορούμε πλέον όταν διαπιστώ-νουμε ότι «ανεπαισθήτως» έχουν σηκωθεί «μεγάλα και υψηλά τριγύρω μας τείχη».

Αυτή είναι η πατρίδα μας!Μια γεράνια κουκκίδα ανεξίτηλη πάνω στην υδρόγειο σφαίρα, ακριβώς στην παράγραφο της σελίδας που λέγεται Ελλάδα.

Μια ξεθωριασμένη έννοια, κατατρεγμένη, αποτυπωμένη στη μνήμη του λαού της, που δεν μπορούν να τη σβήσουν οι παραχαράκτες της ιστορίας, οι έμποροι των ονείρων και της ελπίδας.

Αυτή είναι η πατρίδα μας!Ενα ιερό όνομα που αδυνατούν να το εξαφανίσουν οι αδίστακτοι σωβι-

νιστές, οι αναρχικοί, οι διεθνιστές και όλοι μαζί οι προδότες του κόσμου.Είναι μια χούφτα από ευεργέτες που στόλισαν την Αθήνα, χωρίς να προ-

βλέψουν την αδικία που θα ακολουθούσε αιωνίως στη φτωχή ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σπουδαίοι άνθρωποι που εισχωρούν στα ενδόμυχα του ελληνικού και παγκόσμιου γίγνεσθαι, κουβαλώντας στα φανερά και μυστικά ένα κομ-μάτι πατρίδας.

Λεβέντες νέοι και λαμπερά κορίτσια στην αγκαλιά της Ελλάδας που μά-χονται, ελίσσονται και θριαμβεύουν στον εχθρό της ύπουλης ρετσινιάς και της παραπληροφόρησης, που χρόνια τώρα άνισα και ανελέητα βάλλονται κατά της μικρής, πικραμένης πατρίδας .

Μια χούφτα πολιτικών που προσπαθούν να επιβληθούν με κάθε μέσο, παραστρατώντας και παραβλέποντας τη μοναδική λύση: Την αληθινή αγάπη για το λαό και την πατρίδα τους.

Αυτή είναι η πατρίδα μας!Ενας δύστυχος ποιητής που περιορίζει στον κύκλο του μόνον τους κό-

λακες, που απαγορεύει την προβολή του (ίσως για να φανεί περισσότε-ρο σημαντικός).

Ενας άλλος ποιητής που όταν του αμφισβητήσεις την πρωτιά, αποπει-ράται να δυσφημίσει και να κατασπαράξει ό, τι ωραίο χτίστηκε με κόπο και θυσίες υπέρ του πολιτισμού και της πατρίδας μας.

Αλλοι ποιητές, μουσικοί και επιστήμονες, εργάτες των τεχνών και των γραμμάτων που μάχονται ακούραστα στα πατρικά εδάφη και τα πέρατα της γης, που κουβαλάνε μέσα τους την πατρίδα και που αφήνουν στο χρό-νο και στους αναγνώστες την αναγνώρισή τους.

Ολυμπιονίκες και αθλητές-αστέρια σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να αναδιοργανώσουν δικές μας ομάδες και να γρά-ψουν ιστορία.

Μουσικοί που πλαισιώνουν σχολεία, φιλαρμονικές και συμφωνικές ορ-χήστρες, που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα μπορού-σαν να στολίσουν ολόκληρο μέγαρο πολιτισμού στον τόπο μας.

Γλύπτες και ζωγράφοι, που στολίζουν την Ελλάδα και που ταξιδεύουν τα έργα τους στα πέρατα της γης, ενώ στον τόπος τους λείπουν τα αγάλμα-τα των ηρώων μας.

Αυτή είναι η πατρίδα μας!Εργάτες, κουρασμένοι από τη δουλειά και την απάτη χτίζοντας σπίτια. Και είπε ο Μαρξ: Για να εργάζεται κανείς σωστά, πρέπει πριν απ΄όλα να

έχει στέγη. Ξέχασε να μας πει ότι χρειάζεται και μια στοργική πατρίδα…Μια χούφτα από παιδάκια που κελαηδούν στα λιγοστά σχολεία μας,

σαν πουλιά που σπανίζουν κάτω από την αόρατη απειλή ενός αδίστακτου, αγροίκου κυνηγού που συνεχώς τα διώχνει από τον τόπο τους.

Ανθρωποι που ονειρεύονται κάτω από τη χλεύη των ανεύθυνων πώς και πώς να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία, διότι χωρίς όνειρα δεν υπάρ-χει μέλλον, δεν υπάρχει ούτε πατρίδα.

Χρόνια πολλά!

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Πατρίδα σαν τον ήλίο σου,ήλίοσ αλλου δΕ λαμΠΕί

Page 3: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 3/ Δεκέμβριος 2010 ]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

από την Έλενα Καλούδη

ΑνήμερΑ του Αγίου ΣπυρίδωνΑ 1990 ή πρωτή ελευθερή λείτουργίΑ

Την πρώτη θεία λειτουργία μετά το άνοιγ-μα των συνόρων που πραγματοποιήθη-κε στο παρεκκλήσι της «Ζωοδόχου Πη-γής» στη Δερβιτσιάνη από τον παπά Ντά-κο (ιερέα Μιχάλη Ντάκο) στις 12 Δεκεμ-βρίου 1990, τίμησαν οι κάτοικοι του χω-ριού, τελώντας εσπερινό στο ίδιο εκκλη-σάκι. Αν και πέρασαν 20 χρόνια από τότε, οι κάτοικοι της Δρόπολης αλλά και όλοι οι Ελληνες της Αλβανίας δε θα ξεχάσουν ποτέ πως παραμονή του αγίου Σπυρίδω-να άκουσαν ψαλμούς στους ιερούς ναούς, άναψαν κερί φανερά και έκαναν το σταυ-ρό τους χωρίς το φόβο πια να καταλήξουν σε κάποια φυλακή, αφού από το 1967, βά-σει του άρθρου 55 του Αλβανικού Συντάγ-ματος, κάθε θρησκευτική δραστηριότητα εθεωρείτο εχθρική δραστηριότητα κατά του κόμματος και του κράτους, με απο-τέλεσμα την καταδίκη του παραβάτη πι-στού, ως εχθρού του λαού.

τεΣΣερΑ χρονίΑ Στή μήτροπολή ΑργυροκΑΣτρου

Τα τέσσερα χρόνια του στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου γιόρτασε ο Δεσπότης Δη-μήτριος με μια σεμνή εκδήλωση στις 21 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε λειτουρ-γία στον ιερό ναό μέσα στη Μητρόπο-λη και μετά οι μαθητές των σχολείων της Μητρόπολης παρουσίασαν μια μικρή πα-ράσταση, όπου απήγγειλαν ποιήματα και ευχήθηκαν στο Δεσπότη «Χρόνια Πολλά». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εργασίας κ. Ξέρρας και πολλοί φίλοι του Μητροπολίτη.

ΒίομετρίκΑ δίΑΒΑτήρίΑ Σε 3 μερεΣ

Βιομετρικά διαβατήρια σε 3 μέρες θα έχουν στα χέρια τους και όσοι καταθέτουν αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκά-στρου. Αυτό βεβαίως θα έχει ένα επιπλέ-ον κόστος. Το διαβατήριο που θα εκδίδε-ται σε 3 μέρες θα κοστίζει 15.000 λεκ, δυό-μισι φορές περισσότερο από το να εκδο-θεί σε κανονικό χρόνο. Αυτό έγινε για να εξυπηρετηθούν όσοι θα έρθουν να περά-σουν την άδεια των Χριστουγέννων και με την ευκαρία αυτή να εξοπλιστούν με βιο-μετρικά διαβατήρια.

προΒλήμΑτΑ Στήν επΑρχίΑ πωγωνίου

Πολλά και σοβαρά προβλήματα αντιμε-τωπίζει η περιοχή Πωγωνίου την περίοδο

του χειμώνα, όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το οδικό δίκτυο. Με τις έντο-νες βροχοπτώσεις των ημερών τμήματα των δρόμων αποκόπηκαν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διέλευση των οχημάτων και χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανη-μάτων, με έξοδα της Επαρχίας, ώστε να λειτουργήσει ξανά ο δρόμος. Οι κακές και-ρικές συνθήκες προκάλεσαν προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα 48 ώρες, ενώ δε λείπουν και οι καθημερινές διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας.

εγκΑίνίΑ πολίτίκου γρΑφείου του κομμΑτοΣ εεμμ

Το πολιτικό του γραφείο εγκαινίασε το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (στα αλβανικά MEGA) στο χω-ριό Σωφράτικα Κάτω Δρόπολης στα μέσα Νοεμβρίου. Παραβρέθηκαν τα μέλη αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής. Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο πρόε-δρος του κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ίδρυσης του κόμματος, στο ρόλο του στην κοινωνία μας όσον αφορά την πολιτι-κή, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστι-κή στρατηγική της μελλοντικής του πορεί-ας στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων περί της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων. Ο κ. Κ.Μπάρ-κας στην ομιλία του δήλωσε, η νέα αυτή προσπάθεια να είναι για ένα καλύτερο μέλλον της ΕΕΜ. Τη στήριξή του και τη συ-νεργασία του τόνισε ο δήμαρχος του ελ-λαδίτικου Πωγωνίου στο χαιρετισμό του. Τις ευχές τους εξέφρασαν και τα άλλα μέλη του κόμματος που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια. Η εκδήλωση έληξε με το μοί-ρασμα των καρτών στα μέλη και τον πα-ραδοσιακό χορό με τις νεράιδες της Δρό-πολης.

τΑγμΑ «θΑνΑΣήΣ ΖήκοΣ»

Την ίδρυση του τάγματος «Θανάσης Ζή-κος» ενθυμήθηκαν και τίμησαν οι παλαί-μαχοι και συγγενείς των μελών του τάγ-ματος στις 5 Δεκεμβρίου στη Δερβιτσιάνη. Πραγματοποιήθηκε λειτουργία εις μνήμην των πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, στο κέντρο του χωριού. Στις ομιλίες τους τα εναπομείντα μέλη αναφέρθηκαν στην ίδρυση και στη δράση του τάγματος στην περιοχή μας.

δίΑΖυγίΑ 30% ΑυξήΣή

Αύξηση 30% στις αιτήσεις διαζυγίων ση-μειώθηκε στα δικαστήρια Αργυροκά-

στρου από την προηγούμενη χρονιά. Σύμ-φωνα με τα στοιχεία από τα δικαστήρια, τις αιτήσεις τις κάνουν σε μεγαλύτερο πο-σοστό οι γυναίκες και οι λόγοι είναι κυρί-ως οικονομικοί και ασυμφωνία χαρακτή-ρων.

«ελευθεροί οί ΑλΒΑνοί πολίτεΣ Στή ευρωπή»

1500 Αλβανοί πολίτες διάβηκαν το φυλά-κιο της Κακαβιάς με προορισμό την Ελλά-δα από τις 15 Δεκεμβρίου, που μπήκε σε εφαρμογή η απόφαση της ΕΕ για την κα-τάργηση της βίζας σε χώρες της συνθήκης «Σένγκεν». Οι Αλβανοί πολίτες, μαζί με το βιομετρικό διαβατήριο θα πρέπει να έχουν και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγ-γραφα για το πού θα μείνουν, καθώς και ανάλογο χρηματικό ποσό για τις μέρες της παραμονής τους. Το γεγονός αυτό εορτά-στηκε σε όλη τη χώρα με επίκεντρο την πρωτεύουσα των Τιράνων, όπου πραγμα-τοποιήθηκε συναυλία στην κεντρική πλα-τεία «Μητέρα Τερέζα».

πΑρΑΣτΑΣή με κΑλΑντΑ Απο τήν ελλΑδΑ

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από κάθε περιοχή της Ελ-λάδας έψαλλαν τα μέλη της χορωδίας «Αγία Μαρίνα» παρουσία του Μητροπο-λίτη Δημήτριου στο Πολιτιστικό Μέγαρο της Δερβιτσιάνης. Η χορωδία ήρθε από τα Ιωάννινα στα μέσα Δεκεμβρίου, παρα-κολούθησε τη λειτουργία στον ιερό ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» και κατόπιν έδωσε την παράσταση στο Πολιτιστικό Μέγαρο, όπου οι μελωδίες από τα κάλα-ντα έβαλαν την περιοχή της Δρόπολης στο πνεύμα των Εορτών.

ΣτολίΣμενή κΑί ή δροπολή

Τα γιορτινά της έβαλε και η περιοχή της Δρόπολης για να υποδεχτεί τα Χριστού-γεννα και την Πρωτοχρονιά. Στα περισ-σότερα σπίτια αναβοσβήνουν φωτάκια και στολισμένα δέντρα, περιμένοντας να έρθουν οι δικοί μας για να περάσουν τις γιορτές στη γενέτειρά τους. Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποίησαν τα σχολεία της περιοχής, όπου οι μαθητές με τραγού-δια και ποιήματα αποχαιρέτησαν τον Πα-λιό Χρόνο και με κάλαντα υποδέχτηκαν το Νέο Χρόνο, ζητώντας του πάνω από όλα να φέρει Υγεία, Αγάπη και Χαρά σε όλον τον Κόσμο.

Page 4: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 4/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Εύχομαι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός που προσδι-ορίζεται από την παρουσία δεκάδων χιλιάδων συμπα-τριωτών μας στην Ελλάδα και δεκάδων χιλιάδων Βορει-οηπειρωτών που παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες, στη νέα εποχή που σηματοδοτεί το 2011, να αι-σθανθούν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και αγάπη από τη μητρική αγκαλιά της Ελλάδας. Χρό-νια Πολλά και Καλή Χρονιά!

Γρηγόρης Νιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά

Ο βουλευτής της Ελληνικής Μειονότητας και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εύχεται σε όλους τους Βο-ρειοηπειρώτες όπου γης χρόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο Καινου΄ριος χρόνος 2011!

Υγεία, ευημερία και προκοπή . Ας είναι η χρονιά αυτή, χρονιά δικαίωσης όλων των αγώνων μας!

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλης Μπολάνος, έυχε-ται σε όλους τους Βορειοηπειρώτες, χρόνια πολλά, υγεία, ευημερία, ομόνοια και αδελφοσύνη!

Στα δύσκολα αυτά χρόνια οι Ελληνες της Αλβανίας, να βρούνε το σωστό δρόμο προ και της κοινής ποροίας προς την ευημερία

Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!

Χρόνια πολλά, υγεία, ειρήνη, ευτυχία σε όλους τους Βο-ρειοηπειρώτες και σε όλο τον κόσμο!

Είναι τιμή μου και σας ευχαριστώ που με την πρώτη ανάσα του νέου έτους μου δίνεται την ευκαιρία να στεί-λω το γιορτινό αυτό μήνυμα.

Ευχομαι στην «Ελεύθερη ΦΩΝΗ» έτη πολλά, πά-ντα αλήθειες, δίπλα στα προβλήματα των Βορειοηπει-ρωτών και να μείνει αναμένη η δάδα για τη λύτρωση της πατρίδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Νεολαίας Βορειοηπειρω-τών» σας εύχεται Καλές Γιορτές, Ευτυχισμένο το Νέο Ετος με υγεία, αγάπη, πρόοδο υλική και πνευματική.

Πολλές ευχές για πραγματοποίηση όλων εκείνων που αληθινά χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη στη ζωή μας.Να ευχηθούμε επίσης χρόνια πολλά στην ιδιαίτερη μας πατρίδα και σε όσους ζουν εκεί κρατώντας θερμο-πύλες…..και να μην ξεχνάμε πως όλα τα καλά ξεκινούν από την ομόνοια με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας.

ΤοΔ.Σ. της

Ενωσης Καλ-Λιτεχνών Βορείου

Ηπείρου Ε.ΚΑ.Β.Η. σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα

και ευτυχισμένοτο

2011με υγεία, αγάπη καιπολλές δημιουργι-κές εμπνεύσεις!

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!Χρήστος Κίτσιος, Πρόεδρος Κόμματος MEGA.

Η Επαρχία Φοινίκης και οι κάτοικοι της Φοινίκης ευχα-ριστούν τον Ομιλο Τεχνών , Λόγου κι Επιστημών Ελλά-δος

καθώς και την Ενωση Καλλιτεχνών Β.Ηπείρου ΕΚΑ-ΒΗ για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης της Φοινίκης με την αποστολή βιβλίων, προσφορά των λογοτεχνών και μελών.

Εύχομαι με την ευκαιρία των εορτών καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, πρόοδο και προκοπή σε όλους τους τομείς!

Ζήσος Λούτσης, Επαρχος Φοινίκης

Χρόνια πολλά στους απανταχού Ηπειρώτες, καλή πρό-οδο, δύναμη, χαρά, ομόνοια και αρμονία σε όλους τους Ελληνες!

Σωκράτης Καλτσούνης, Επαρχος Δίβρης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ομογενών Νομών Δελβίνου & Αγ. Σαράντα και Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας «ΝΕΟ ΒΗΜΑ» Γιώργος Στέργιος με την ευ-καιρία των εορτών Εύχεται σε όλα τα μέλη του Συν-δέσμου και σε όλους τους βορειοηπειρώτες, που διαμέ-νουν στα πάτρια εδάφη τους και σε αυτούς που ζουν στον ελλαδικό χώρο: Ευλογημένα Χριστούγεννα! Χρό-νια πολλά, καλά και ευτυχισμένα! Ο Νέος Χρόνος 2011, μαζί με τις καλύτερες ευχές, να φέρει και τις απαιτού-μενες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ιδιαίτερης πατρίδας και την επιστροφή των βορειοηπειρωτών στα πατρώα τους εδάφη.

Η ομάδα ‘’ΔΡΟΒΙΑΝΗ-DROVIANI’’, στους απανταχού Δροβιανίτες και εξαίρετους φίλους της, εύχεται: Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα !!!

Υγεία, χαρά, ευτυχία και προκοπή σ’ εσάς και τις οι-κογένειές σας.

Για όσους χρειαστεί να ταξιδέψετε προς την ιδιαίτε-ρή σας πατρίδα, προσοχή στους δρόμους, τ’ αγαπημένα σας πρόσωπα, σας περιμένουν ! Οσοι βρίσκεστε πιο μα-κριά - εκτός των τοιχών, Πολλά χαιρετίσματα από την Πατρίδα !!!

Το Βελιάχοβο Β. ΄Ηπειρος εύχεται ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ. ΓΕΜΑΤΟΣ ΦΩΣ ,ΑΓΑ-

ΠΗ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ !!!

Χρόνια Πολλά

Page 5: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 5/ Δεκέμβριος 2010 ]

Νέα κατορθώματα του Παιδαγώγικου ιΝστιτουτου!

δέΝ αΝαγΝώριζέι τηΝ έλληΝικη καταγώγη τώΝ ΒορέιοηΠέιρώτώΝ!

Στὸ καινούριο βιβλίο Γεωγραφίας τῆς Ε΄ Δη-μοτικοῦ μὲ τίτλο «Μαθαίνω γιὰ τὴν Ἑλλά-δα»ὑπάρχει ξεχωριστὴ ἑνότητα μὲ θέμα: «Ἑλλη-νισμὸς ἐκτὸς τῶν συνόρων». Ἐκεῖ ἀφιερώνονται δύο κεφάλαια γιὰ τὴν Κύπρο, ἀκολουθεῖ τὸ κεφά-λαιο μὲ τίτλο «Ὁ ἑλληνισμὸς τῆς διασπορᾶς»καὶ τὸ βιβλίο τελειώνει μὲ τὸ κεφάλαιο «Τὸ ἑλληνικὸ στοιχεῖο στὶς ἀρχαῖες ἑλληνικὲς ἑστίες».

Οἱ ἀναφορὲς ξεκινοῦν μὲ τὴ διασπορὰ τῆςἈμε-ρικῆς, Αὐστραλίας, Εὐρώπης, Ἀφρικῆς. Συνο-δεύονται μὲ κείμενα καὶ χάρτες ὅπου κατόπιν βρίσκουμε τὴν Ἀλεξάνδρεια, τὴν Κωνσταντινού-πολη, τὴν Ἀμάσεια, τὴν Κάτω Ἰταλία, τὸ Γκαρνὶ Ἀρμενίας, τὴν Ἔφεσο. Στὸ τεῦχος τῶν ἐργασιῶν ὑπάρχει ἐργασία μὲ θέμα«Ἑστίες Ἑλληνισμοῦ στὴ Μαύρη Θάλασσα».

Δὲ γίνεται ἡ παραμικρὴ ἀναφορὰ στὸ Βορει-οηπειρωτικὸ Ἑλληνισμὸ καὶ στὴν Ἐθνικὴ Ἑλλη-νικὴ Μειονότητα τῆς Ἀλβανίας! Ἐκτὸς ἂν τὸ Παιδαγωγικὸ Ἰνστιτοῦτο θεωρεῖ ὅτι ἡ Βόρειος Ἤπειρος βρίσκεται σὲ ἄλλο πλανήτη ὅποτε θὰ...διδαχθεῖ στὸ μάθημα τῆς Ἀστρονομίας.

Ἡ ἀποσιώπηση αὐτὴ εἶναι:-Ἀντιεπιστημονική, ἐπειδὴ....

παραλείπει νὰ ἀναφερθεῖ στὴ μοναδικὴ δι-εθνῶς ἀναγνωρισμένη Ἐθνικὴ Ἑλληνικὴ Μειο-νότητα, μία ἀνάσα ἀπὸ τὰ σύνορα, μὲ πλούσια ἱστορία καὶ δυναμικὸ ἑκατοντάδων χιλιάδων.

-Ἀντιπαιδαγωγική, ἐπειδὴ ἀρνεῖται τὴν ταυτό-τητα τῶν χιλιάδων Βορειοηπειρωτῶν μαθητῶν ποὺ φοιτοῦν στὰ σχολεῖα τῆς Ἑλλάδας, εἴτε εἶναι παιδιὰ τῶν 150.000 μὲ Δελτίο Ὁμογενοῦς, εἴτε ἀπόγονοι αὐτῶν ποὺ κατέφυγαν παλαιότερα στὴ «μητέρα» πατρίδα καὶ ἔχουν ἑλληνικὴ ὑπηκοό-τητα.

-Ἀήθης, ἐπειδὴ φέρεται μὲ ἀγνωμοσύνη στὴν ἰδιαίτερη πατρίδα τῶν ἐθνικῶν εὐεργετῶν ποὺ στήριξαν ἰδιαίτερα τὰ μορφωτικὰ ἱδρύματα καὶ τὴν Παιδεία.

-Ὑποκριτική, ἐπειδὴ ἡ μορφὴ τοῦ Πύρρου Δήμα ἢ τὰ ὀνόματα τῶν πόλεων τῆς Βορείου Ἠπείρου ποὺ ἐκτυλίχθηκαν οἱ μάχες τοῦ ἔπους τοῦ 1940-41 ὑπάρχουν ἀναπόφευκτα σὲ βιβλία ἄλλων μαθημάτων, ἀλλὰ τὸ κατεξοχὴν εἰδικὸ μάθημα ἀπαξιεῖ νὰ ἀσχοληθεῖ.

-Ἐπικίνδυνη, ἐπειδὴ ἐπιβραβεύει τὴν πολι-τικὴ «γενοκτονίας χαμηλῆς ἔντασης» κύκλων τῆς Ἀλβανίας ποὺ ταυτόχρονα στὰ σχολικά τους

κοινότητας Βορειοηπειρωτών αυτόνομης και αποτε-λεσματικής και πολιτικών ικανών προσωπικοτήτων και αφετέρου της μη δυνατότητας του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των περισσοτέρων συμπατριωτών μας καθώς η συμμετοχή και εγγραφή τους στα δημοτολό-για ήταν μηδαμινή. Υπήρξαν και όμως αποτελέσμα-τα υποψηφιοτήτων που δίνουν ένα ιδιαίτερα ελπιδο-φόρο μήνυμα. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε και η υποψηφιότητα του Άλκη Παππά, μία υποψηφιότη-τα με ιδιαίτερα θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο Άλκης Παππάς είναι ο Βορειοηπειρώτης με τους πε-ρισσότερους ψήφους στις εν λόγω εκλογές. Και αυτό γιατί δεν ήταν μια καθαρά κομματική υποψηφιότη-τα αλλά ένας άνθρωπος της κοινωνίας με προσφορά και έργο. Συνεπώς οι Βορειοηπειρώτες και κριτήρια έχουν και στήριξαν τα δικά τους παιδιά σε αντίθεση με το τι παρουσιάζουν κάποιοι πατρόνες των Βορει-οηπειρωτών στις εισηγήσεις τους στα κόμματα. Οι εν λόγω παράγοντες πρώτα φροντίζουν οι Βορειοηπει-

ρώτες στα κόμματα να είναι όσο περισσότερο απο-δυναμωμένοι γίνετε ώστε να τους πατρονάρουν και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ¨αποτυχία¨ τους.

2ον) Διαπιστώνουμε μία κραυγαλέα έλλειψη πολιτικής εκπροσώπησης στον ελλαδικό χώρο ικα-νής να πιέσει και να λύσει προβλήματα. Η ¨εξαγω-γή¨ συνταγών εκπροσώπησης από διαφόρους μηχα-νισμούς από την Άλβανία που απλά θέλουν να στή-σουν μαγαζάκια και στην Ελλάδα για να σώσουν την

¨Εθνική Υπόθεση¨ με χαπάκια ενώ ο ασθενής αποβιώ-νει μας θυμίζει μια έντονη και εγωιστική επιμονή κά-ποιων που ενώ βλέπουν το σπίτι να γκρεμίζεται το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι οι τελευταί-οι που θα κλείσουν την πόρτα αρκεί να έχουν αυτοί τα κλειδιά. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μία κουβέ-ντα για όλα αυτά , γιατί τα προβλήματα μένουν άλυ-τα.

Κύριε Υφυπουργέ, Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας δι-

ακρίνει για τα θέματα του ομογενειακού ελ-ληνισμού της Αλβανίας, αλλά καI την αποτε-λεσματικότητα των παρεμβάσεών σας προς επίλυσή τους, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας θέσω υπόψη τα εξής:

1. Ιθαγένεια : Στο θέμα χορήγησης της ελ-ληνικής ιθαγένειας οι ομογενείς εξ Αλβανίας αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα. Το πρώ-το αφορά τις μακρόσυρτες γραφειοκρατι-κές διαδικασίες που ταλαιπωρούν αφάντα-στα τους ενδιαφερόμενους. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους διαμένοντες μονίμως στη Βόρειο Ήπειρο ή άλλες περιοχές της Αλβανί-ας. Σε αυτή την περίπτωση για να γίνει δεκτή η αίτηση θα πρέπει να προσκομισθεί μισθω-τήριο συμβόλαιο κατοικίας στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χορή-γηση της ελληνικής ιθαγένειας μπορεί να γί-νει μόνο εφόσον συνδυαστεί με τον «ξεριζω-μό» από τις πατρογονικές εστίες. Δυστυχώς αυτή είναι η ακατανόητη πολιτική της επίση-μης Ελλάδας, που πρέπει να σταματήσει πά-ραυτα. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι για τους Βορειοηπειρώτες που γεννήθηκαν στην Ελ-λάδα η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας επιβάλλεται να γίνεται αυτομάτως.

2. Προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων ομογενών (κατώτερη σύνταξη ΟΓΑ) – Πολυτε-κνικά επιδόματα : Και στις δύο αυτές περι-πτώσεις η χορήγηση τους συνδυάζεται με τη μόνιμη παραμονή των δικαιούχων στην Ελ-λάδα. Ή παραμονή στη Βόρειο Ήπειρο από ζητούμενο κατάντησε να είναι κατάρα για το επίσημο ελληνικό κράτος. Ο ΟΓΑ ζητά μι-σθωτήρια συμβόλαια κατοικίας στην Ελλάδα και ελέγχει τα διαβατήρια για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει μετακίνηση από και προς την Αλβανία. Απόλυτη σχιζοφρένεια. Ή παρέμ-βασή σας και εδώ πρέπει να είναι άμεση.

Εκτός αυτού η χορήγηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, στο δεύτερο άτομο από το ζευγάρι των γερόντων ομογενών, περικό-πτεται στην περίπτωση που ο ομογενής αυ-τός λαμβάνει βοήθημα (70 περίπου ευρώ) από την Αλβανία. Το ελάχιστο αυτό ποσό προστιθέμενο στο ετήσιο οικογενειακό εισό-δημα διαμορφώνει συνολικό ποσό πάνω από το επιτρεπόμενο χρηματικό όριο χορήγησής του και στους δύο συζύγους. Ετσι όσοι δηλώ-νουν ότι παίρνουν αυτό το βοήθημα στην Αλ-βανία τιμωρούνται στην Ελλάδα.

3. Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας ΙΚΑ : Οι ομογενείς εξ Αλβανίας οι οποίοι ασφαλί-στηκαν στο ΙΚΑ για πρώτη φορά πριν το 1993 δε δικαιούνται σύνταξης γήρατος με τη συ-μπλήρωση των 4500 ημερομισθίων (15 χρό-νια ασφάλισης) εάν ταυτοχρόνως λαμβά-νουν από την Αλβανία το προνοιακό βοήθη-μα των 70 περίπου ευρώ μηνιαίως. Εφαρμό-ζεται σε αυτή την περίπτωση η διάταξη περί διπλής σύνταξης, όποτε ζητούνται 20 χρό-νια εργασίας και 6000 ημερομίσθια. Δε συμ-βαίνει το ίδιο αν ο ομογενής έχει ασφαλισθεί στο ΙΚΑ για πρώτη φορά το 1993 κ.ε. Τότε δεν

υπάρχει κανένα κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του. Δύο μέτρα και δύο σταθμά χωρίς καμία λογική εξήγηση. Στο Υπ. Εργασίας (αρμοδιότητα Αναπλη-ρωτή Υπουργού κ. Κουτρουμάνη) γίνεται συζήτηση για κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο πρώτο ν/σ που θα προωθηθεί στη Βουλή. Η παρέμβασή σας για τη λύση του προβλήματος αυτού, που ταλαι-πωρεί χρόνια τώρα τους ομογενείς εξ Αλβανίας, πρέπει να είναι άμεση. Σε τελευταία ανάλυση ας περικοπεί από τη σύνταξη του ΙΚΑ το ποσό του βο-ηθήματος των 70 περίπου ευρώ, που χορηγεί η αλ-βανική πλευρά, κάτι που πράττει από ό,τι γνωρίζω η ιταλική κυβέρνηση στις περιπτώσεις των Αλβα-νών πολιτών, που εργάζονται στην Ιταλία.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν ομογε-νείς ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν το 1993, οι οποίοι με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας πα-ραιτήθηκαν της «σύνταξης» των 70 ευρώ από την Αλβανία για να μην υπάρχει το τυπικό κώλυμα της διπλής σύνταξης. Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να επιλυθούν, χωρίς να αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση, με τη χορήγηση της σύνταξης τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις πρώ-της ασφάλισης στο ΙΚΑ το 1993 κ.ε. Τα ίδια, τέλος, ισχύουν και στην περίπτωση των ομογενών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.

από τo Δημήτριο Πέτκο

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝσυνέχεια από πρωτοσέλιδο...

από τον Μιχάλη Χρ. Παντούλα

προΣ τον υφυπουργο εξωτερίκων κ. δήμήτρίο δολλή

Page 6: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 6/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

βιβλία διδάσκουν ὅτι 8 νομοὶ τῆς Ἑλλάδας εἶναι ἀλβανικοί (!), δυναμιτίζοντας τὴν εἰρή-νη στὴν περιοχή.

-Ἀναχρονιστική, ἐπειδὴ ἀκολουθεῖ τὴν τα-κτικὴ ἀπόκρυψης «ἐνοχλητικῶν» θεμάτων ποὺ ἀκολουθήθηκε σὲ πρόσφατες σκοτεινὲς δεκαε-τίες. Χάρη στοὺς ἀγῶνες τῶν πολιτικῶν κρα-τουμένων, τοῦ Σεβαστιανοῦ καὶ τῶν φυλακι-σθέντων τῆς «Ὁμόνοιας», οἱ Βορειοηπειρῶτες χαίρουν τῆς ἐκτίμησης ὅλου τοῦ Ἑλληνισμοῦ εἴτε ἀγορεύουν στὴ Βουλὴ τῶν Ἐφήβων, εἴτε ἀγωνίζονται ὡς ἀθλητὲς μὲ τὴ γαλανόλευκη στὸ στῆθος.

-Ἀντιευρωπαϊκή, ἐπειδὴ ἀγνοεῖ τὴ βασικὴ ἀρχὴ τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης γιὰ τὴ διατή-

ρηση τῆς ἐθνικῆς πολυμορφίας τῆς Εὐρώπης.-Ἀντισυνταγματική, ἀφοῦ τὸ Παιδαγωγικὸ

Ἰνστιτοῦτο διεκδικεῖ γιὰ τὸν ἑαυτὸ του τὴ χά-ραξη ἐξωτερικῆς πολιτικῆς καὶ μάλιστα ἀντί-θετή τῆς ἐπίσημης. Πάγια θέση τῶν ἑλληνικῶν κυβερνήσεων εἶναι ἡ προστασία τῆς Ἐθνικῆς Ἑλληνικῆς Μειονότητας τῆς Ἀλβανίας, ὅπως τονίστηκε καὶ πρὶν μερικοὺς μῆνες μετὰ τὴ δο-λοφονία τοῦ Χειμαρριώτη Ἀριστοτέλη Γκούμα ἀπὸ φανατικοὺς ἐπειδὴ μιλοῦσε ἑλληνικά.

Καλεῖται λοιπὸν τὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας ἐντὸς τῶν ἑπόμενων ἑβδομάδων νὰ ἀναθέσει τὴ σύνταξη τοῦ κεφαλαίου «Βόρειος Ἤπειρος: Ἡ Ἐθνικὴ Ἑλληνικὴ Μειονότητα τῆς Ἀλβανί-ας» καὶ νὰ τὸ ἀποστείλει στὰ σχολεῖα συμπλη-

ρώνοντας τὸ κατὰ τὰ ἄλλα ἐξαιρετικὸ βιβλίο.Ἡ ἀνάγκη αὐτὴ καθίσταται δραματικὴ ἂν

σκεφτοῦμε ὅτι τὴν ἄνοιξη τοῦ 2011, οἱ Βορει-οηπειρῶτες μαθητὲς μὲ τὶς οἰκογένειές τους θὰ πᾶνε στὸν τόπο τους γιὰ νὰ ἀπογραφοῦν γιὰ πρώτη φορὰ ἐδῶ καὶ δεκαετίες. Θὰ ἀνοί-ξουν πάλι τὰ σπίτια τους, τὶς ἐκκλησιές τους, θὰ προσκυνήσουν στὰ κοιμητήρια τους. Καὶ θὰ γράψουν σὲ ἕνα μικρὸ κουτάκι στὸ χαρτὶ «Ἕλληνας» γιὰ νὰ συνεχίσουν μία ἱστορία χι-λιάδων χρόνων καὶ νὰ διεκδικήσουν ἕνα σύγ-χρονο αὐτόνομο ρόλο γέφυρας εἰρήνης μεταξὺ τῶν λαῶν. Ἀξίζει νὰ τοὺς ὑποστηρίξουμε.

(ΠΗΓΗ: ΑκτίνεςΑπό το Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό.)

με επεισόδια πραγματοποιήθηκε η εκδή-λωση τιμής και μνήμης των 4 αδικοχαμέ-νων νέων στο Αλύκο!!!

Σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησια-κή ατμόσφαιρα και με αρκετά επεισόδια στο χωριό Αλύκο στο κέντρο του Βούρκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα,12 Δεκεμβρί-ου, όπως κάθε χρόνο η εκδήλωση προς τι-μήν των 4 παλικαριών που σκοτώθηκαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα το 1990, αναζητώ-ντας το δρόμο της ελευθερίας και της δημο-κρατίας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί των παι-διών καθώς και αρκετός κόσμος απ τα γύρω

χωριά και την Ελλάδα, θέλοντας να αποτί-σουν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νέ-ους.

Μετά τη δοξολογία που πραγματοποιή-θηκε στον Ιερό ναό του χωριού και το τρι-σάγιο που τελέστηκε στη μνήμη τους, ο κό-σμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Αλύ-κου που βρίσκεται το μνημείο για την κατά-θεση στεφάνου.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών οι συγγε-νείς των παιδιών έδειξαν ενοχλημένοι απ τους λόγους των πολιτικών μας εκπροσώ-πων, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στα γεγο-νότα της ημέρας αλλά μετέτρεψαν την εκ-δήλωση σε πολιτική άρρενα. Οι συγγενείς

απογοητευμένοι απ την τροπή που πήρε η εκδήλωση δεν επέτρεψαν σε κανέναν πολι-τικό να καταθέσει στεφάνι, θεωρώντας πως προσβάλουν τη μνήμη των παιδιών τους με τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Η Νεο-λαία Βορειοηπειρωτών ήταν ο μόνος φορέ-ας που οι συγγενείς δεν διαφώνησαν να κα-ταθέσει στεφάνι. Ο πρόεδρος της Νε.Β, Θεο-φάνης Καλυβιώτης απευθυνόμενος στον κό-σμο τόνισε πως : “λυπούμαστε πραγματικά για την εξέλιξη της εκδήλωσης, εμείς ήρθα-με εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τα πρόσω-πα αυτά και σε αυτό θα μείνουμε”.

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχι-κών βρέθηκε στα χέρια Αλβανών στις Αχαρ-νές και τα Γιάννενα. Συνολικά στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέ-θηκαν:

• Τέσσερα πολεμικά τυφέκια με τρεις γεμιστήρες και διόπτρες.

• Ένα πολεμικό οπλοπολυβόλο με γεμι-στήρα και διόπτρα.

• Δύο εύχρηστα πολεμικά τυφέκια τύ-που ΑΚ-47 (KALASNIKOV), με γεμιστή-ρες το ένα εκ των οποίων με ενσωμα-τωμένη ξιφολόγχη.

• Ένα κυνηγετικό τυφέκιο – δίκανο.• Έικοσιπέντε χειροβομβίδες• Ένα καπνογόνο• Έντεκα πυροκροτητές

• Διακόσια ενενήντα επτά φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

• Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθη-νών.

Συλληφθέντες είναι τρεις Αλβανοί υπή-κοοι, ηλικίας 18, 20, και 36 ετών, και δύο ημεδαποί εκ των οποίων ένας άντρας και

μία γυναίκα, ηλικίας 45 και 48 ετών αντί-στοιχα συνελήφθησαν χθες στα Γιάννενα και στις Αχαρνές Αττικής για διακίνηση και εμπορία όπλων.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Δίω-ξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, αξι-οποίησαν τις πληροφορίες που είχαν στη δι-άθεση τους και οι οποίες ανέφεραν ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων και κοντά στα ελλη-νοαλβανικά σύνορα δραστηριοποιούνται Αλβανοί και Έλληνες, που έχουν συγκρο-τήσει ομάδα δομημένη και με διαρκή δρά-ση, με σκοπό την εισαγωγή στη χώρα μας, τη μεταφορά, την αποθήκευση και στη συ-νέχεια την πώλησή όπλων, χειροβομβίδων και φυσιγγίων, και σε συνεργασία με Αστυ-νομικούς της Υ.Δ.Ο.Έ.Α.Η. / Τμ. 2ο Αρχαιοκα-πηλίας και Α.Δ. Ιωαννίνων προχώρησαν στις συλλήψεις.

Με επεισόδια η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Αλύκο!

Ο UCC ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ;ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΠΛΩΝ βΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΛβΑΝΩΝ!

Από το Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Page 7: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 7/ Δεκέμβριος 2010 ]

(συνέχεια από το προηγούμενοφύλλο Νοεμβρίου...)

Υποχρεώθηκαν να επέμβουν βερσαλιέ-ροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς. Στην αναφορά που ακολούθησε διαπι-στώθηκε ότι από τη δύναμη των 1200 ανδρών του τάγματος είχαν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο απαρηγόρητος, όπως γράφει ο Μ. Τσέρβι, διοικητής του Τάγ-ματος. Αλβανικό τάγμα στις 25 Νοεμβρί-ου 1940 συμμετείχε με τα ιταλικά στρα-τεύματα στην επίθεση για την κατάληψη του σταυροδρομιού παρά το Δελβινάκι. Οι Αλβανοί αρχικά κατέλαβαν το χωριό αλλά την επόμενη με αντεπίθεση των Ελλήνων αυτό ανακαταλήφθηκε. Το αλ-βανικό τάγμα είχε απώλειες και αρκετοί άνδρες του συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

Στις 12 Νοεμβρίου αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρα-τιωτών με τους αξιωματικούς του. Κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όποτε οι Ιταλοί είχαν εισχωρήσει στο ελληνι-κό έδαφος σε μερικούς τομείς, Αλβανοί με μια σημαία τους εισήλθαν στην Κόνι-τσα μαζί με τους Ιταλούς, τον Διαμαντή και τον εξωμότη Ματούση. Ο Διαμαντής μάλιστα εκφώνησε λόγο λέγοντας ότι θα απελευθερώσει την Κόνιτσα και θα σχη-ματίσει την Ομοσπονδία της Πίνδου.

Η απάντηση του Μουσολίνι(22/11) σε επιστολή του Χίτλερ (20/11) αναφέ-ρει μεταξύ των άλλων: «Η αποτυχία των Ιταλών οφείλεται και στη λιποταξία των αλβανικών δυνάμεων, οι οποίες στασί-ασαν εναντίων των Ιταλών…» Αποκαλυ-πτικά είναι τα όσα γράφει στο ημερολό-γιό του ο Φερνάντε Κομπιόνε, έφεδρος υπολοχαγός πεζικού της 51ης Ορεινής Μεραρχίας «Σιένα»: «….Κατά το χρονικό διάστημα από 28Οκτωβρίου ως 14 Νο-εμβρίου 1940, όποτε ιταλικά τμήματα είχαν εισχωρήσει σε περιοχές της Ελλά-δας, οι Τσάμηδες υποδέχονταν σε όλα τα χωριά τους Ιταλούς ως ελευθερωτές με ζητωκραυγές και ενθουσιασμό…»

Ο Ιταλός ιστορικός Μ. Τσέρβι γράφει: «Οπως αναφέρει ο στρατηγός Β. Πρά-σκα σε συζήτηση του με τον Πρίκολο( Αρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορί-ας), ένας εθελοντής, πληγωμένος βαριά, πριν ξεψυχήσει αναφώνησ娻Είμαι ευ-χαριστημένος που πεθαίνω για να μπο-ρέσει ο(Αρχηγός του Επιτελείου της Αε-ροπορίας) να περάσει…»

Το Μάρτη του 1941 , για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, ο Μουσολίνι επι-σκέφτηκε διάφορες στρατιωτικές ομά-δες Αλβανών στη περιοχή του Ντεβό-λι και του Μπερατιού, που αρχικά εκεί-νος κι ο Τσιάνο πίστευαν πως εκείνοι προκάλεσαν τις πρώτες ήττες του Ιταλι-κού στρατού. Ομως κατά τις συνομιλί-ες που είχε μαζί τους, έμεινε ενθουσια-σμένος για το παράστημα και το πολεμι-κό τους μένος.

ή υΨωΣή τήΣ ελλήνίκήΣ ΣήμΑί-ΑΣ Στο δήμΑρχείο τήΣ κορυτΣΑΣ Απο τουΣ ελλήνεΣ ΣτρΑτίωτεΣ ΣτίΣ 22 νο-εμΒρίου 1940

Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφό-

ρησε το 1942 , για τη στάση των Αλβα-νών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941, γράφει τα έξης: Οι Ελληνες ανα-γκάζονταν να πολεμούν εναντίων Αλβα-νών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλ-βανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι απόγονοι του Σκεντέρμπεη ποιοί ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. Αγωνίστηκαν με επιμονή και γενναιότητα όπου και αν τοποθετήθηκαν. Απειράριθμες υπήρξαν οι περιπτώσεις απονομής τιμητικών δι-ακρίσεων σε Αλβανούς…»

Ο Μ. Τσέρβι γράφει ότι ο τοποτη-ρητής Τζακομόνι πληροφορεί το Βασι-λιά της Ιταλίας ότι: « Εδώ και ένα μήνα οι Αλβανοί είναι εξαιρετικά έμπιστοι και άριστα προσαρμοσμένοι με το περιβάλ-λον, το φρόνιμά τους στέκεται ψηλά, η δε εργατικότητα των υπαλλήλων κρίνε-ται εξαιρετική…»

Και μετά το 1943 όταν η Ιταλία συν-θηκολόγησε και η Αλβανία καταλήφθη-κε από τα γερμανικά στρατεύματα, και πάλι οι Αλβανοί και περισσότερο οι Τσά-μηδες, συνεργάστηκαν με τα στρατεύ-ματα κατοχής σε βάρος των Ελλήνων. Η Μ. Βίκερς ανάμεσα τα άλλα γράφει και τα εξής: « …κατά τη διάρκεια της γερμα-νικής κατοχής στην Αλβανία οι Γερμα-νοί σχημάτισαν μια αλβανική μεραρχία SS. Στις 17 Απρηλίου1944 δημιουργήθη-κε μια μονάδα SS αποτελούμενη απο-κλειστικά από Αλβανούς , με την ονο-μασία: 21.Waffen-Gebirs-Division der SS “Skanderbeg” (albanisce Nr1). Οι στολές τους ήταν ίδιες με τις στολές των γερ-μανικών SS, αλλά τα σύμβολά τους ήταν αλβανικά. Η μονάδα αυτή δημιουργήθη-κε με οδηγίες του ίδιου του Χάινριχ Χίμ-λερ και απαρτιζόταν από 11.398 στρα-τιώτες αλβανικής καταγωγής, οι οποί-οι προέρχονταν από τον Αλβανικό Στρα-τό, τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομί-ας, αλλά και παραστρατιωτικές ομάδες εγκληματιών.

Ηταν υπό τις διαταγές και τον έλεγχο του Αλβανού κατοχικού πρωθυπουργού Τζαφέρ Ντέβα. Δημιουργήθηκε προκει-μένου τα γερμανικά στρατεύματα να με-ταφερθούν από ην Ελλάδα και τα κεντρι-κά Βαλκάνια στην Αδριατική και να ενι-σχύσουν την άμυνα, η οποία είχε απο-δυναμωθεί μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την απόσυρση των στρατευ-μάτων τους από την περιοχή….

…Το έργο των Αλβανών SS περιελάμ-βανε δολοφονίες ορθοδόξων ιερέων, κα-ταστροφές ορθοδόξων ναών, βιασμούς, κλοπές αλλά και πλήρη κάλυψη των γερ-μανικών στρατευμάτων κατά την απο-χώρησή τους από την Ελλάδα και αργό-τερα από τη Σερβία. Επίσης η δημιουρ-γία αυτών των ειδικών δυνάμεων απο-τελούσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Ας μην ξεχάσουμε εδώ και τη συνεργα-σία των οπαδών του “Balli Kombetar”.

Συλλογή Ε. ΚΑ. ΒΗ. –ΤΗ

( Τα ιστορικά αυτά στοιχεία και οι φω-τογραφίες είναι από το περιοδικό Στρατι-ωτική ιστορία.)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-1941

ΣυντΑγμΑτΑρχήΣ κωνΣτΑντίνοΣ δΑΒΑκήΣ (1897-1943)

( κωΣτΑκήΣ )

Από μικρά παιδιά ακόμα , ακούγαμε από τους πατεράδες η τους παππούδες μας- γιατί τουλάχιστον η γενιά μου δεν τα έζησε- για τους ηρωισμούς των Ελ-λήνων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Την εξυπνάδα και την παλικαριά τους. Την ανωτερότητα τους στις στρατιωτικές και πολεμικές τέχνες. Τον εγωισμό και το πείσμα για νίκες.

Πολλές φορές ακούσαμε να μας δι-ηγούνται για τα κατορθώματα του Κω-στάκη. Του αξιωματικού που απλώνο-ντας το χέρι του με τον αντίχειρα σηκω-μένο και σημαδεύοντας, ανοιγοκλείνο-ντας ένα –ένα τα δυο του μάτια , άνοιγε πυρ και η βολίδα του όλμου μια έπεφτε μέσα στο καζάνι που οι Ιταλοί μαγείρευ-αν το μεσημεριανό τους.

(Συνεχίζεται στο επόμενο φύλλο)

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Από τον Εκαβίτη

για το Ζάππειο Μέγαρο», του Βορειοηπειρώτη μουσικού-ποιητή Κώστα Νούσια, σε στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλ-λας Λεοντιάδου, καθώς και ηπειρώτικα παραδοσιακά ταραγούδια. Θα συμ-μετέχουν και ορχήστρες, όπως η Νεανική Ορχήστρα της ΕΡΤ με μαέστρο τη Νίνα Πατρικίδου.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα μεταλαμπαδευτούν στο προσεχές μέλλον στο Ζάππειο Κωνσταντινούπολης και στη γενέτειρα των ευεργετών στη Βόρειο Ηπειρο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.Είσοδος ελεύθερη.

Χορηγός επικοινωνίας η «Ελεύθερη ΦΩΝΗ’’.

Στις 26 Νοεμβρίου 2010, έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 90 ε τών η αγαπημένη μας Ελένη Κ. Τσελεμέγκου, σύζυγος του αείμνηστου και διάσημου καθηγητή, Δημήτρη Τσελεμέγκου με καταγωγή από το χωριό Τσιάτιστα του νομού Αργυροκάστρου.

Η μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων στην κηδεία, ήταν έκ-φραση του απέραντου σεβασμού και αγάπης προς την θανούσα και την έντιμη οικογένεια της.

Η κηδεία της έγινε στο κοιμητήριο του δήμου Καισαριανής στην Αθήνα, στις 27 Νοεμβρίου 2010.

Με αυτήν την ευκαιρία, εκφράζουμε προς τα παιδιά της και τους πιο κοντινούς συγ-γενείς της, τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας. Από καρδιάς τους ευχόμαστε ολόψυχα

οι χαρές να τα συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν ψυχικής και σωματικής ταλαι-πωρίας, στις 5 Οκτωβρίου 2010, έχασε τη μάχη για τη ζωή, εξαιτίας μιας επάρατου ασθένειας, η αγαπημένη σε όλους μας, Ελευθερία Τσάτη, κόρη του Πέτρου και της Αναστασίας Υφαντή, πριν ακόμα συμπληρώσει τα 47- της χρόνια. Γεννή-θηκε στο χωριό Λεσινίτσα του νομού Αγ. Σαράντα, Β. Ηπείρου, από μια έντιμη και αξιοπρεπή οικογένεια που γνώρισε όπως η πλειοψηφία του λαού μας, τα δεινά της δικτατορικής κομμου-

νιστικής περιόδου. Η πτώση του δικτατορικού κατεστημένου, της έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στην

κοινή μας Πατρίδα, την Ελλάδα, να γνωρίσει και να γευτεί τη λευτεριά, να μιλήσει ελεύ-τερα τη μητρική της γλώσσα, αλλά και να μορφώσει τα παιδιά της με το μεγαλείο της φυ-λής μας της ελληνικής. Ο Μεγαλοδύναμος όμως την αγάπησε παίρνοντάς την κοντά του, εκεί ψηλά στους ουρανούς, αφήνοντας πίσω της το μαρασμό και το άγχος στο σύζυγό της Βασίλη και τις τρεις αγαπημένες κόρες της.

Η μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων στο ύστατο αντίο, η μεγαλοπρεπής κηδεία της η οποία έγινε στο Αμύνταιο της Κοζάνης, πρόβαλαν περίτρανα την αγάπη και το σεβα-σμό του κοινού προς την αείμνηστη Ελευθερία.

Εκ μέρους μας, απευθύνουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια προς όλους τους οικείους και συγγενείς της. Αιωνία η μνήμη της!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

συνέχεια από πρωτοσέλιδο...

ΑΠΕβΙΩΣΕ Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΛΕΜΕΓΚΟΥ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΑΤΗ (ΥΦΑΝΤΗ)

Από τον Πέτρο Κούρτη

Page 8: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 8/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Την Πέμπτη 9/12/10 στο βιβλιοπωλείο Ιανός, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πα-ρουσίαση του νέου βιβλίου του Μάριου Μιχαηλίδη, Τα κρόΤαλα Τόυ χρόνόυ.

«ο θαΝατοσ του κώστα ταμΠαΝη»διηγήματα του ΘΩΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Την Παρασκευή 17/ 12 / 2010, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτι-κής Αθηνών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα ΘΩΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΑΜΠΑΝΗ» από τις εκδόσεις ‘ΡΟΕΣ’. Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που εκτυλίσσο-νται στην Βόρειο Ήπειρο, στα δύσκολα χρόνια του ‘κομμουνιστικού παραδεί-σου’ του Χότζα.

Οι ήρωές του είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, στην πλειοψηφία τους Ελ-ληνες αγρότες και γενικά άνθρωποι του μόχθου, που μπήκαν στο στόχαστρο των Αλβανικών αρχών, αλλά ουδέποτε έχασαν το θάρρος τους και το κουρά-γιο τους και προπάντων την Ελληνική τους συνείδηση. Ο εξαίρετος ηθοποι-ός κ. Κώστας Καστανάς διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο στην αρχή και το τέλος της εκδήλωσης, κεντρική παρουσιάστρια της οποίας ήταν η κ. Παυλίνα Παμπούδη.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας Παύλος Κάγιος, δημοσιογράφος, συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας, συγγραφέας Σωτή-ρης Δημητρίου, συγγραφέας Θώμάς Στεργιόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου ο οποίος ευχαρίστησε τον κοινό για την παρουσία του και τους ανθρώπους που τον ενεθάρρυναν και τον βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου, καθώς και στους συμπαρουσιαστές του. Έκανε αναφορά ευγνωμοσύνης σε έναν δολοφο-νημένο Β.Η./τη, τον δάσκαλο Ευάγγελο , ο οποίος πλήρωσε με την ζωή του την ποιητική του ψυχή και , πάνω από όλα, τον Ελληνισμό του.

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιοτέρον εστίν η πα-τρίς, και σεμνότερον και αγιότερον παρά Θεοίς και ανθρώποις τις νουν έχουσιν».

σώκρατησ

Ο πατριωτισμός είναι έμφυτος στον άνθρωπο και εγώ είμαι εθνικιστήςκώστησ Παλαμασ

Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσεως, κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό, έχει Ελληνική και μόνο προέλευση.

Πασκαλ

Όταν γνωρίσουμε σε βάθος την αρχαία Ελληνική επιστήμη και μελετήσουμε τις προτάσεις της, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερα βήματα στην κατανόη-ση του Σύμπαντος και των μυστικών του.

τζώρτζ μΠηΝτλ (Νόμπελ Φυσικής)

ΤΕΧΝΕΣ

Καίτη Καραγκάκη,ή Σίωπή των ΑντίπΑλων,

ποιητικά ανάλεκτα

Στο επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσουμε διήγημα του

Θ. Στεριόπουλου.

Page 9: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 9/ Δεκέμβριος 2010 ]

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα.

γκαιτέ

Εκτός των μηχανημάτων, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε αιωνόβιο στον πολιτισμό μας, που να μη προέρχεται από την Ελλάδα.

Will Durant

Στην Ελλάδα οφείλουμε τα φώτα μας και το σύνολο των αρετών μας. ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

Θνήσκειν υπέρ πατρίδοςΠέριαΝδροσ

ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΟΥΣΙΑ

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ελληνο-γεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» έγινε με μεγάλη επιτυχία η παρουσί-αση της ποιητικής συλλογής «Οδός Ελευθερίας» του ποιητή-μουσικού Κώστα Νού-σια.

Παρευρέθηκαν πολλοί βορειοηπειρώτες, μέλη της ΕΚΑΒΗ, συνεργάτες και φίλοι του ποιητή, μέλη του Συλλόγου «Ο Καύκασος», μέλη του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και εξέχουσες προσωπικότητες των γραμ-μάτων και των τεχνών.

Για το έργο του ποιητή μίλησαν ο ποιητής και εκδότης των εκδόσεων «Οδός Πα-νός» κ. Γιώργος Χρονάς, ο φιλόλογος κ. Γιώργος Κατεμής, η ποιήτρια Στέλλα Λεο-ντιάδου και ο κύπριος λογοτέχνης Μάριος Μιχαηλίδης.

Την άψογη παρουσίαση συντόνισε ο Δρ. Avtandil Mikaberitze, διευθυντής του Γεωργιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος χάρισε στον ποιητή το λεύκωμα «Θησαυροί της Ορθόδοξης Γεωργίας» και ένα cd με γεωργιανά παραδο-σιακά τραγούδια του διάσημου γεωργιανού συγκροτήματος Rustavi. Παρών ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ανωτέρω συγκροτήματος.

Ποιήματα απήγγειλε ο μουσικός-καθηγητής κ. Γρηγόρης Κακούρης. Μετά τις ευχαριστίες του Κώστα Νούσια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Ηλίας Δεμιρτζόγλου ο οποίος εξήρε το έργο του Κώστα Νούσια στην ποίηση αλλά και την προσφορά του σαν ει-δικός γραμματέας στον Ομιλο και του απένειμε το μετάλλιο του Ομίλου για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Ομίλου και τη διάδοση των πολιτιστι-κών αξιών και ιδεωδών.

Η υπέροχη βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδια ερμηνευμένα από το Μουσικό Σύ-νολο ΗΧΩ Αθηνών και τους τραγουδιστές Ρένα Στρούλιου και Γρηγόρη Κακούρη, καθώς και γεωργιανά τραγούδια από τη χορωδία του Συγκροτήματος Παραδοσι-ακού Γεωργιανού Χορού & Τραγουδιού Αθηνών «Ο Καύκασος». Ακολούθησε δεξί-ωση.

Στέλιος Μαργωμένος

Απονομή μετΑλλίου κΑί Στή

ΣτελλΑ λεοντίΑδου

Κατά τη διάρκεια της παρουσί-ασης της ποιητικής συλλογής «Οδός Ελευθερίας» του Κώστα Νούσια ο πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και

Επιστημών Ελλάδος κ. Ηλίας Δε-μιρτζόγλου βράβευσε τη φίλη των Βορειοηπειρωτών, ποιήτρια και γενική γραμματέα του Ομίλου Στέλλα Λεοντιάδου με το μετάλλιο του Ομίλου για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα και την προ-ώθηση των πολιτιστικών αξιών και ιδεωδών.

Στέλιος Μαργωμένος

Ελλάδα και το εξωτερικό, πλησιάσαμε και πήραμε συνεντεύξεις από με-γάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού και όχι μόνο. Συμβάλλαμε ως μοναδικοί χορηγοί επικοινωνίας σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις εθνικής σημασίας για τον τόπο μας, που έγιναν στην Ελλάδα, τη Βόρειο Ήπειρο, τα Βαλκάνια και την Ιταλία, καλύψαμε αφιλοκερδώς Παγκόσμια Φιλο-σοφικά και Ποιητικά Φόρουμ, συμβάλαμε στην ανάδειξη και τη διάδο-ση του πολιτισμού μας, που είναι ό,τι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει από την πνευματική μας κληρονομιά.

Στην ανάδειξη του επίπονου έργου μας, είχαμε συμπαραστάτες τους πνευματικούς ανθρώπους μας, τους δασκάλους και τους ποιητές, τους δημοσιογράφους και τη νεολαία μας.

Σ΄ αυτόν το δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο και στις δύσκολες μέρες που έρχονται, σας θέλουμε και πάλι όλους κοντά μας, αναγνώστες, συγ-γραφείς, κριτές και επιστήμονες.

Αγαπητοί συμπατριώτες, η ενότητα είναι και παραμένει το μοναδικό ζητούμενο και είναι ευθύνη του καθενός μας.

Χρόνια πολλά!

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ

συνέχεια από πρωτοσέλιδο...

Page 10: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 10/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Ως γνωστόν, οι προϋποθέσεις της επιστή-μης γεννήθηκαν στην πρωτόγονη κοινωνία με τη μορφή της παρατήρησης και της περι-γραφής φυσικών φαινομένων και διαδικα-σιών. Τα πρώτα στοιχεία της γνώσης εμφα-νίζονται ως πλευρές της άμεσης κοινωνικής πρακτικής, η οποία προσανατολίζεται στην εξασφάλιση των αναγκαίων προσόντων για την βιολογική επιβίωση των ανθρώπων. Η παρατήρηση π.χ. της κίνησης του ηλίου και των άστρων ήταν αναγκαία για την οργάνω-ση της αγροτικής εργασίας.

Η επιστημονική πρόοδος άνοιξε το δρό-μο για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την άμεση φυσική εξάρτηση και συνέ-βαλε στη δημιουργία τεράστιων δυνατο-τήτων μετασχηματισμού του φυσικού πε-ριβάλλοντος. Ετσι ανοίχτηκε ο δρόμος για τη δημιουργία αφθονίας υλικών αγαθών και τη λήξη τού αγώνα για την εξασφάλιση αναγκαίων μέσων για τη βιολογική επιβίω-ση του ανθρωπίνου γένους.

Πρωταρχικά, η ανάπτυξη της επιστήμης συνδέθηκε με την εξέλιξη της ατομικής χει-ρονακτικής εργασίας και της βιοτεχνικής παραγωγής. Ο επιστήμονας ήταν ταυτό-χρονα καλλιτέχνης και μηχανικός (Λεονάρ-ντο Ντε Βίντσι, Λομονόσωφ, Γκαίτε κ.ά.). Στη βάση ανάπτυξης της χειρονακτικής ερ-γασίας, αναπτύσσεται η διάστασή της από την πνευματική εργασία και στη διάστα-ση ανάμεσα στην εμπειρική και θεωρητι-κή γνώση, παραγωγική σημασία αποκτά η εμπειρική και όχι η θεωρητική γνώση.

Τη θέση της ανατενιστικής θεωρησια-κής επιστήμης καταλαμβάνει η πειραματι-κή, εμπειρική επιστημονική γνώση, η οποία προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμο-γή των ανακαλύψεων της. Η επιστημονική πρόοδος όλο και περισσότερο συνδέεται με την τεχνική πρόοδο, με το μετασχημα-τισμό της ίδιας της διαδικασίας της παρα-γωγής. Η αυτοματοποίηση της παραγωγής στη συνέχεια, ανοίγει δρόμο για την υπέρ-βαση της μονότονης και κουραστικής μηχα-νικής εργασίας, οδηγεί όμως πολλές φορές στην ανεργία (αρνητική επίδραση των ανα-καλύψεων).

Στην εξέλιξη της επιστήμης μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρεις αποφασιστικές στιγ-μές στην ιστορία της:

Η πρώτη συνδέεται με το πέρασμα από τη γνώση ότι υπάρχει αντίθεση μεταξύ της πνευματικής από την χειρωνακτική εργα-σία, αντίθεση ανάμεσα στα επιτεύγματα

της επιστήμης και του πολιτισμού, από την αμάθεια.

Η δεύτερη αποφασιστική στιγμή στην ιστορία της επιστήμης, είναι οι πρώτες προσπάθειες συστηματικής μελέτης ενός συγκεκριμένου αντικειμένου για τις ανά-γκες ανάπτυξης της ανθρωπότητας, πράγ-μα όμως που δημιούργησε τον κίνδυνο πολλές φορές ν΄ αυτοκαταστραφεί η αν-θρωπότητα από τα ίδια τα δημιουργήματά της (π.χ. ατομική βόμβα).

Σ΄αυτήν την αποφασιστική στιγμή όμως, η επιστήμη συνέρχεται και μπαίνει πλέον συνειδητά στην υπηρεσία της αν-θρωπότητας και αναπτύσσεται στη βάση της σωστής ώριμης επιστημονικής πρόβλε-ψης και σχεδιασμένα ανοίγει το δρόμο του ανεπτυγμένου μέλλοντος.

Στην αρχή η φιλοσοφία ταυτιζόταν άμε-σα με την επιστήμη, ενώ οι επιμέρους επι-στήμες δεν είχαν αποκοπεί από τη φιλοσο-φία. Η επίσημη ιστορία της επιστήμης ξεκι-νάει με τους προσωκρατικούς φιλοσόφους σε μια εποχή που η επιστήμη (επί-ίσταμαι = στέκομαι από πάνω) και η φιλοσοφία, δεν αποτελούσαν ξεχωριστά αντικείμενα όπως σήμερα. Η δίψα για γνώση ξεκίνησε από φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και του κόσμου.

Αν συνδεθεί η Αριστοτελική φιλοσο-φία με τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη, θα δούμε ότι μέσα από αυτήν την οπτική, υπάρχει συγγένεια μεταξύ της Αριστοτελι-κής φιλοσοφίας με τους σύγχρονους κλά-δους της επιστήμης όπως η Κβαντική φυ-σική, η Μικροφυσική, η Κοσμολογία, η Αστρονομία, τα Μαθηματικά, η Χημεία, η Βιολογία, η Ψυχολογία και η Λογική. Αυτό γίνεται γιατί η προβληματική της σκέψης, αναφέρεται στο χαρακτήρα της επιστημο-νικής γνώσης, στην αιτιότητα και τελεολο-γία, στο ρόλο των μαθηματικών, στην κριτι-κή του ατομισμού και μηχανιστικού ντετερ-μινισμού2, καθώς και σε θέματα κατανόη-σης βασικών οντολογικών κατηγοριών.

2 Ντετερμινισμός = Προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας διεργασίας.

Αυτό, για να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει το φιλοσοφικό στοχασμό από τη φι-λοσοφική σκέψη, ύστερα από τον κατακερ-ματισμό της γνώσης στα νεότερα χρόνια, με τη ραγδαία εξέλιξη των θετικών επιστη-μών.

Το ζητούμενο προς εξέταση στην νέα εποχή είναι η παθητικότητα των κοινωνι-

ών, η δημιουργία συνεχών καταναλωτι-κών αγαθών, η εξειδίκευση για την καλλίτε-ρη απόδοση των υπαλλήλων στις σύγχρο-νες κοινωνίες. Η γνώση ήταν και είναι δύ-ναμη και όπως είναι γνωστό η εξουσία θέ-λει να ελέγχει τη δύναμη. Η πολυδιάσπα-ση της επιστήμης και η εξειδίκευση των επι-στημών μίκρυνε τους πνευματικούς ορίζο-ντες του ανθρώπου, γιατί η γνώση του τεί-νει να περιορίζεται μόνο στο γνωστικό του αντικείμενο.

Η φιλοσοφία διευρύνει το πνεύμα και ταυτόχρονα προχωρά πέρα από την ορα-τή πλευρά των πραγμάτων, μεταδίδοντας στον άνθρωπο και μεταφυσικές ανησυχίες.

Ετσι, η φιλοσοφική σκέψη μπορεί να προσφέρει εννοιολογικές γέφυρες για να επιτευχθεί η ενότητα της γνώσης, που είναι επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας για την πλήρη ανάλυση της αιτίας και της χρήσης της, στις σύγχρονες επιστήμες.

Η φιλοσοφία, οφείλει να προχωρεί στη-ριγμένη στα πορίσματα των φυσικών επι-στημών και να δημιουργεί μια ενιαία εικό-να για τον κόσμο και τη ζωή. Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο σύγχρονος φι-λόσοφος είναι αυτός της αυθεντικής στρά-τευσης στην υπηρεσία του κοινωνικού συ-νόλου, αναπτύσσοντας την πραξιολογία και χρέος των σύγχρονων Ελλήνων είναι να τάσσονται στην υπηρεσία της φιλοσοφίας, στη χώρα που τη δημιούργησε, αναζητώ-ντας τα αίτια των πραγμάτων και την από-λυτη αλήθεια.

Η φιλοσοφία σήμερα, πρέπει ν΄ασχολη-θεί με τον τρόπο χρήσης της επιστήμης και της τεχνικής από τον άνθρωπο και να πρω-τοστατήσει στη διασφάλιση της Ειρήνης και της παγκόσμιας συνεργασίας.

Επομένως, η φιλοσοφία στην εποχή μας δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον στο πλαίσιο μόνο της απομόνωσης ενός στοχα-στή. Καλείται να διαδραματίσει τον ηγετικό της ρόλο πολυεπίπεδα και να στηρίξει έναν πολυαδιάσττο ανθρωπισμό χωρίς συμβι-βασμούς.

(Συνεχίζεται...)

Η ομιλία της κυρίας Καγκαράκη εκφωνήθη-κε στο Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφί-ας που έγινε στην Παλαιά Βουλή τον περασμέ-νο Οχτώβριο.

Η «Ελεύθερη ΦΩΝΗ» έγινε μοναδικός χο-ρηγός επικοινωνίας.

Η μοντέρνα έπιστΗμονικΗ έικονα του κοσμου, οι τέλέυταιέσ φιλοσοφικέσ προσέγγισέισ.Η ζΗμια απο τισ μΗ έπιστΗμονικέσ προσέγγισέισ για τΗν έικονα του κοσμου.

Από την Καίτη Καγκαράκη

Ζητείται Αλήθεια

Ζητείται επειγόντως Αλήθειαμε γρήγορες κινήσεις ν΄ αναλάβει,κρυμμένους ουρανούς. Απ΄τον ήλιο φευγάτη,δέσμη μνήμης προσφέρεται ανιδιοτελώςσε μια στιγμή φυγής και ψάχνει …Στο αντιφέγγισμα,ανασηκώνεται το γαλανό για τη μονόδρομη πορεία του.Κλεισμένη στου φθινόπωρου το κίτρινο,βλέπω στις γωνιές των δρόμωντο ένδυμα του κόσμου να εξέχει,να επιβάλλει κλήσεις προς όλους.Ζητείται επειγόντως αλήθεια … ολόλευκη.Μικρού μήκους φωνέςπωλούν στα πανηγύριατα όνειρα του ύπνου τους.Ονειρα, που δρομολογήθηκανγια να συρράψουν κακήν – κακώς τα Καλοκαίρια,κοιμήθηκαν καλά – καλά και πέταξαν.Πόσο η Αλήθεια, βιάστηκε!Κάθεται απέναντι στον καναπέ,ξαπλωμένη πάνω στο βλέμμα της Ιστορίας.Κάτι, χωρίς μειδίαμα, συναλλαγές,πλέουν στις όχθες των αθέατων καημώνκαι απ΄του φεγγαριού το μαύρο δαχτυλίδι,στολίδι χωρίς ζήτηση, φεγγίζεται.Μες στην κακοκαιρία των καιρών κυνηγημένο,φθίνει το φως του ουρανούκι ένα κερί αγνώστων αρωμάτωνστα μάτια αναβοσβήνει.Η αλήθεια, σαν πεταλούδα νύχτας,καίγεται τώραγύρω απ΄τη φρίκη του κόσμου! …

Στο πέρασμα των χρόνων η κοινωνία αλλάζει, οι άνθρωποι αλλάζουν, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο και οι συμπεριφορές τους.

Η πλεονεξία και η έπαρση δημιουργούν την καπηλεία των ιδεωδών, των οραμάτων και των ευγενών ιδεών. Το φαινόμενο συναντάται συχνά, τόσο στην πλεονεξία για το χρήμα, όσο και στην πλεονεξία για τη δόξα. Θα σταθώ στο τελευταίο, καθώς συχνά συναντώ ανθρώπους, ή ομάδες ανθρώπων, που καπηλεύονται γεγονότα και καταστάσεις, προκειμένου να αναδειχθούν οι ίδιοι και να επωφεληθούν ευκαιριακά, έτσι τουλάχιστον

νομίζουν. Το συναντώ κυρίως στον πολιτικό στίβο, όπου κάθε γεγονός πολιτικοποιείται και δεν αφήνεται να παραμείνει αγνό, μακρυά από την αρένα της πολιτικής. Εκδηλώσεις μνήμης, διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις συμπαράστασης, οφείλουν να γίνονται σεβαστές από όλους και κυρίως από κάποια μερίδα πολιτικοποιημένων ατόμων που υποτίθεται ότι μεριμνά για το καλό του Χ τόπου στον οποίο δραστηριοποιείται, για το καλό των ανθρώπων αυτού του Χ τόπου, προσβάλλοντάς τους όμως με την αυθαίρετη επέμβαση και παρέμβαση στα γεγονότα της καθημερινής τους ζωής με τις

πολιτικές τους αναφορές.Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να

προσβάλλονται οι μνήμες και οι ζωές στο όνομα της δόξας, του πρόσκαιρου οφέλους, της πρόσκαιρης δημοτικότητας και δημοσιότητας. Το μόνο που αποκομίζουν αυτά τα άτομα είναι χλευασμός και δυσαρέσκεια. Βρίσκονται όμως τόσο μακρυά από το λαό, που αδυνατούν να το καταλάβουν, ή δε θέλουν να το καταλάβουν και να το συνειδητοποιήσουν. Ο σεβασμός προς την ελευθερία του άλλου να συμμετέχει και να τιμά με την παρουσία του τις διάφορες εκδηλώσεις, είναι αναφαίρετο

δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και δεν επιτρέπεται να παρεισφύουν σε αυτές τις δραστηριότητες άτομα με διαφορετικές απόψεις περί αυτού του δικαιώματος και να καπηλεύονται στιγμές αφιερωμένες σε ένα όραμα, σε μία μνήμη, σε μία δημιουργία. Η κάθε συμπεριφορά έχει ένα όριο. Πολλοί έχουν διαβεί επανειλημμένως τα όρια. Αναρωτιέμαι, όπως και πολλοί άλλοι, πού αποσκοπούν; Να γραφούν στο βιβλίο ρεκόρ Guinness για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους; Εχουν προ πολλού καταρρίψει το ρεκόρ και μάλλον προσπαθεί καθένας από αυτούς να καταρρίψει εκ νέου το προσωπικό του ρεκόρ.

Από τον Λεωνίδα Ιγνατίου ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Page 11: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 11/ Δεκέμβριος 2010 ]

Χριστούγεννα...Μέρες αναγέννησης και ελπίδας. Μέρες χαράς και

γιορτής. Είναι οι ξένοιαστες μέρες που θα γιορτάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, θα ξεφύγουμε απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, θα γίνουμε πιο λαμπεροί, θα χαρού-με, θα γελάσουμε, θα αναπολήσουμε. Μέσα από τη γιορ-ταστική ατμόσφαιρα, τη θρησκευτική κατάνυξη, τη γλυ-κειά θαλπωρή που αυτές οι μέρες προσφέρουν, προσεγγί-ζουμε ο ένας τον άλλον πιο πολύ, γινόμαστε περισσότερο Ανθρωποι. Ευαισθησία και ζεστασιά γεμίζουν την καρδιά μας και αισθανόμαστε την ανάγκη να προσφέρουμε, υλικά και συναισθηματικά.

Τα παιδιά λαχταρούν να ξεχυθούν στους δρόμους να πουν τα κάλαντα και να πάρουν χρήματα και γλυκίσματα, να γίνουν λίγο πιο σκανταλιάρικα, να στολίσουν το δένδρο, να συμμετέχουν στα τοπικά έθιμα, να τραγουδήσουν, να ανοίξουν τα δώρα τους.

Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και παραδόσεις. Στη Βόρειο Ηπειρο, τα έθιμα για χρόνια τηρούνταν ευλαβι-κά αλλά κρυφά και με φόβο, λόγω της απαγόρευσης της θρησκείας. Αντί για βασιλόπιτα φτιάχνουν κοφτόπιτα από κομμένο σιτάρι και βάζουν μέσα νόμισμα για τον τυχερό της χρονιάς, τα δώρα τα αποθέτουν στο προσκέφαλο των παιδιών για να τα βρουν το πρωί που θα ξυπνήσουν, τα κά-λαντα τα έλεγαν κι αυτά κρυφά. Το βράδυ της τελευταίας μέρας του χρόνου καίνε κλαδιά από ελιά στο τζάκι, για να είναι πλούσιο το σπίτι και κλαδιά από κυπαρίσσι για να κά-νουν αρσενικά παιδιά. Το πρωί πετούν τη στάχτη μακριά από το σπίτι, ή σε τρεχούμενο νερό. Την πρώτη μέρα της χρονιάς παίρνουν το άκριτο νερό από το πηγάδι ή το ποτά-μι. Ανάβουν μια μεγάλη και ψηλή φωτιά έξω από το σπίτι. Στη Μακεδονία ανάβουν φωτιές για να ζεστάνουν το Χρι-στό, αλλού αναβιώνουν διονυσιακά έθιμα με μεταμφιέ-σεις και τραγούδια, στη Θεσσαλία και σε άλλα μέρη η γου-ρουνοχαρά (το σφάξιμο του γουρουνιού και η γιορτή που ακολουθεί) είναι από τα πιο σημαντικά έθιμα. Στη Θρά-κη αντί για βασιλόπιτα φτιάχνουν κρεατόπιτα και βάζουν ένα νόμισμα για τύχη, ένα κλαδάκι που συμβολίζει το σπί-τι και ένα φύλλο από μίσχο λουλουδιού που συμβολίζει τη

δουλειά. Στην Κωνσταντινούπολη φτιάχνουν μια επιπλέον πίτα που την κόβουν την ημέρα των Φώτων και τα δώρα τα ανταλλάσει η οικογένεια το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, πριν την αλλαγή του χρόνου, μπροστά στο στολισμένο δέν-δρο. Παρόμοια πίτα με διαφορετικά αντικείμενα και συμ-βολισμούς φτιάχνουν και σε άλλα μέρη. Αλλα έθιμα που απαντώνται σε πολλά μέρη είναι το χριστόψωμο, το σπά-σιμο του ροδιού, το αμίλητο νερό, το πάντρεμα της φω-τιάς, το ποδαρικό, οι καλλικάντζαροι, τα κάλαντα.

Είναι παράλληλα οι ημέρες που στις μοναχικές στιγ-μές μας ζυγίζουμε στην πλάστιγγα της ζωής τα καλά ή κακά που η χρονιά μας έφερε, τις ελπίδες –που μερικές ακόμα φτερουγίζουν, τις ευκαιρίες που ήρθαν στο κατώφλι μας κι εμείς δεν τις καλωσορίσαμε, τις στεναχώριες που γευθή-καμε, την εμπειρίες που αποκτήσαμε. Για άλλη μια φορά, όλα τα άσχημα τα θάψαμε, τα κάψαμε μαζί με τα σπαρ-τά και τα ξερά κλαδιά του φθινοπώρου και προσπαθούμε να ανανεωθούμε, με όποιο τρόπο ο καθένας πιστεύει ότι βρίσκει την ανανέωση, μέσω της ψυχής, του πνεύματος ή της ύλης που τα καταναλωτικά αγαθά προσφέρουν. Τα συ-ναισθήματα ανάμεικτα, γίνονται ένα πολύχρωμο κουβάρι στην ψυχή μας και προσπαθούμε να βρούμε τις άκρες του, να ξετυλίξουμε τα συναισθήματα και με τις πιο χαρούμε-νες κλωστές τους να υφάνουμε το χαλί που πάνω του θα βαδίσουμε την καινούργια χρονιά και μ’ αυτό μαγευτικά θα ταξιδέψουμε για να κάνουμε αλήθεια τα όνειρά μας.

Το τέλος της χρονιάς πλησιάζει, η πίεση να κάνουμε πολλά σε λίγο χρόνο όλο και πιο πολύ μας πνίγει. Μεγαλώ-νει η λίστα των υποχρεώσεων, συχνά όμως τις βάζουμε σε λανθασμένη σειρά προτεραιότητος. Από καταναλωτές γι-νόμαστε υπέρ-καταναλωτές, κλείνοντας καμμιά φορά την πόρτα στην παράδοση, στερώντας από τα παιδιά μας τις εικόνες και τις μυρωδιές που θα είναι ο κρίκος που θα συνδέει τη γενιά τους με τη γενιά μας. Ο κρίκος που θα πε-ριμένει τον επόμενο κρίκο, για να συνεχίσουν τα έθιμα να ζουν μέσα από τη δική μας ευθύνη και ευαισθησία.

Αυτήν την εποχή ξαναγινόμαστε παιδιά στην ψυχή, σ’ ένα γιορταστικό ταξίδι ανάμνησης και γεύσης. Μαχλέπι, μαστίχα, κανέλλα και άλλες λαχταριστές μυρωδιές περι-

πλανιώνται παντού στην κουζίνα και παιχνιδιάρικα τρυπώ-νουν στις γωνιές του σπιτιού. Μικροί χρωματιστοί λοφί-σκοι από αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη και άλλα υλικά περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να γί-νουν τα μέσα της δημιουργικής μας φαντασίας. Κάθε τό-πος έχει τη δική του γιορταστική και αρωματική πανδαι-σία, αυτή που μένει για χρόνια χαραγμένη στη μνήμη.

Οι νοσταλγικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων συνωστίζονται πάνω από τα μοσχοβολιστά ταψιά με τα καστανόξανθα τσουρέκια και τις βασιλόπιτες, τις αφρά-τες δίπλες, τους χιονάτους κουραμπιέδες και τα νοτισμέ-να μελομακάρονα. Πολύτιμα δημιουργήματα της αγάπης για την οικογένεια και τους φίλους, περιμένουν ανυπόμο-να να τα γευθούμε και να τα δωρίσουμε. Φτιαγμένα με με-ράκι, από τις ευλαβικά φυλαγμένες συνταγές της μητέρας, της γιαγιάς, της θείας, της γειτόνισας. Ακόμη κι αν έχουν φύγει από κοντά μας, οι μνήμες τους ξαναγυρνούν μέσα από τις μυρωδιές και τις γεύσεις, από τα αγαπημένα καλ-λιγραφικά γράμματα στο κιτρινισμένο από το χρόνο τετρά-διο συνταγών. Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στα ανήψια μας, να έχουν κι αυτά τις ίδιες όμορφες αναμνήσεις όταν θα μεγαλώσουν.

Ολη αυτή η γιορταστική ατμόσφαιρα και δράση θα μας χαρίσει όμορφες στιγμές, ξεχωριστές και άφθαρτες, για να τις φυλάξουμε σε μία ακόμη λαμπερή διάφανη χάντρα στο κομπολόι των νοσταλγικών μας αναμνήσεων.

Ο Παλιός Χρόνος κουρασμένος και εξασθενημένος από τις συγκινήσεις και ίσως λίγο πικραμένος από την αδιαφο-ρία μας για το περιβάλλον που με χαρά μας παραχώρη-σε για μία ακόμη χρονιά, ετοιμάζεται να μας αποχαιρετή-σει. Στην πύλη της αλλαγής της χρονιάς τον περιμένει ο δι-άδοχός του, αισιόδοξος και αποφασιστικός, με το έλκηθρό του φορτωμένο με δώρα. Ειρήνη, Αγάπη, Υγεία και πολλά άλλα. Ανυπόμονος να μας τα μοιράσει, με την ελπίδα και την ευχή να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, να μας κάνει κα-λύτερους, πιο αισιόδοξους, πιο ευαίσθητους, πιο συνειδη-τοποιημένους. Ας τον υποδεχθούμε με αγάπη.

καλή χρονιά!

Από τη Στέλλα Λεοντιάδου « ΣκέψέιΣ γιορτινέΣ »

Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΤΟΠΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟ-ΞΕΝΕΙΟΥ

Συγχαρητήρια κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδας στο Αρ-γυρόκαστρο!

Κέρδισες! Στο διπλωματικό ενεργητικό σου σημείω-σες μια ακόμη «επιτυχία»!!. Κατάφερες να κλείσεις και έμπρακτα το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκά-στρου (!!)

Πληροφορώ, βέβαια δημοσιογραφικά διότι επίσημα θα λάβεις ενημέρωση από το ομοίωμά σου στην εθνι-κή «προσφορά», τον τοποθετημένο κατά τις προτιμή-σεις σου πρόεδρο Γ. Γιάννη, ότι το πρώτο έτος στο Τμή-μα αυτό, βάση του νόμου παύει να λειτουργεί.

Την Παρασκευή, στις 03.12.2010 ένας ακόμα πρω-τοετής φοιτητής εγγεγραμμένος στο Τμήμα απέσυρε τα χαρτιά του. Και το μοιραία επήλθε. Ηταν ο τελευταίος, μέσω του οποίου το Τμήμα δικαιούνταν να είχε πρώτο έτος. Σαν αποτέλεσμα το πρώτο έτος του Τμήματος έχει εγγεγραμμένους 4 φοιτητές, ενώ στην ουσία μόνο τρεις. Ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον 5 φοιτητές για να λειτουρ-γήσει ένα έτος.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να πει κάτι για την τύχη των τριών ντε φάκτο φοιτητριών στο πρώτο έτος του Τμήματος. Σίγουρα θα μας βολέψει η ελεημοσύνη των Τιράνων. (!!)

Με το γράμμα του νόμου και το τέταρτο έτος, το

επαγγελματικό ΜΑΣΤΕΡ, απαιτεί δέκα φοιτητές. Το δικό μας λειτουργεί με 8 χωρίς να αναλάβει κάποιος επίση-μα τις ευθύνες.

Η είδηση είναι πικρή. Ιστορικά πιο πικρή. Προαγγελ-θείσα όμως. Απέδωσαν οι δίχρονες προσπάθειες του Γενικού Προξένου της Ελλάδας για να το κλείσει. Ποτέ όμως δεν είπε γιατί πρέπει να κλείσει.

Το 2007 οι προσπάθειες για την υπογραφή και εφαρ-μογή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναβάθμιση του Τμήματος είχαν ως πρώτιστο στόχο τη σωτηρία του Τμήματος από το κλείσιμο. Και τότε εί-χαν εγγραφή στο πρώτο έτος μόλις τρεις φοιτητές. Συνέ-πεια της διοίκησης του νυν προέδρου Γ. Γιάννη. Την ίδια χρονιά που άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ο αριθ-μός των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών ανήλθε σε 17, για να φτάσει μετά από δύο χρόνια στους 23.

Η ιστορικώς ανεύθυνη παρέμβαση του Γενικού Προ-ξένου Ιωάννη Ριζόπουλου για το κλείσιμο του Τμήματος στις αρχές του 2009, ολοκληρώθηκε με την επαναφορά του Γ. Γιάννη στο τιμόνι του Τμήματος. Δεν τα κατάφερε πριν τέσσερα χρόνια, τα καταφέρνει τώρα. Είναι και γι΄ αυτόν κατόρθωμα καταστροφής.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η δική μας κοινότητα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανο-ούμενοι, στελέχη, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέ-χνης, απλοί άνθρωποι και δάσκαλοι, δεν υψώνουν τη φωνή για την απώλεια αυτή, για ένα άλλο σημαντικό ιστορικό κεκτημένο. Ενα Πανεπιστημιακό Τμήμα στη μη-τρική γλώσσα σε κρατικό πανεπιστήμιο, αποτελεί βασι-

κό πυλώνα για μια μειονότητα, για τον πολιτισμό της και την ταυτότητά της. Πιθανόν το Τμήμα να μη έκανε πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκετά όμως για να κρατη-θεί με νύχια και με δόντια. Για να εκπληρώσει στο μέλ-λον την αποστολή του.

Αν ένας διπλωμάτης είναι καραγκιόζης αυτό δε ση-μαίνει ότι και η δική μας κοινότητα πρέπει να δει ένα Ελληνικό Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ξένο κρέας της, ως υπόθεση του αλβανικού κράτους. Τόσο το χειρότερο να το κρίνει ως υπόθεση 5-7 καθηγητών, οι οποίοι κακήν κακώς μπέρδεψαν τα πολιτικά τους πάθη με τις ακαδη-μαϊκές τους υποχρεώσεις. Η περίπτωση του Τμήματος αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη μαρτυρία του δικού μας χαμηλού πολιτιστικού, πολιτικού και εθνικού επιπέδου.

Αν δεν το αξιολογήσαμε όταν το είχαμε, ασφαλώς θα το ζητήσομε όταν δε θα το έχουμε.

Και στην περίπτωση αυτή είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

από τον Παναγιώτη Μπάρκα ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Page 12: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 12/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, σχετικά με το περιουσιακό ζήτημα και την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας και των περιουσιών στις ακτές της Βορείου Ηπεί-ρου από τον ΟΑΣΕ, η ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» διοργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με προσκεκλημένους τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελο Ντούλε και το δήμαρχο της Χειμάρρας κ. Βασίλη Μπολάνο, με σκοπό την άμεση ενημέρωση για τις εξελί-ξεις στα δύο αυτά σοβαρότατα θέματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αυτά να αντιμε-τωπισθούν. Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριώτων κ. Φρέντυ Μπελέρης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο πολιτι-κός πρόσφυγας κ. Αγγελος Κοκαβέσης. Προ-ηγήθηκε χαιρετισμός του κ. Αθανάσιου Πλεύ-ρη, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και εκδήλωσε την ευαρέσκειά του για την εξέλι-ξη στο Βορειοηπειρωτικό, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε πριν περίπου 6 μήνες.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος είχε ήδη δεσμευθεί να αποχωρήσει για να παρευρεθεί στην ιδρυτική σύναξη της Ομοσπονδίας Κάτω Δρόπολης. Ο κ. Ευάγγελος Ντούλες, αφού ευ-χαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Πλεύρη, αναφέρ-θηκε στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας και είπε τα εξής :

«Χρειαζόμαστε τη στήριξη και την αρω-γή όλων, για να μπορέσουμε να ανταποκρι-θούμε. Δεν είναι η κρισιμότητα μόνο για τους Χειμαρραίους, για τους Δροπολίτες, είναι για όλον τον Ελληνισμό..Oι προκλήσεις που θα έχουμε μέσα στο επόμενο 6μηνο θα εί-ναι πραγματικά ιστορικές. Αυτές τις ευκαιρί-ες, δεν τις είχαμε μέχρι χθες και δεν ξέρω αν θα τις έχουμε ξανά στο άμεσο μέλλον. Οσον αφορά την απογραφή, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από όλους μας, ούτως ώστε να πραγματοποι-ηθεί και στην Αλβανία μια δημοκρατική απο-γραφή, η οποία δεν έχει γίνει από την ίδρυση του αλβανικού κράτους. Επί κομμουνισμού, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα περιορίστηκε στα 99 χωριά, αφήνοντας έξω, Χειμάρρα, πε-ριοχή Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Αρτα, Κο-ρυτσά, Δέλβινο, κ.α. Η πολιτική της Ομόνοι-ας, ήταν από την πρώτη στιγμή μία απογρα-φή πληθυσμού βάσει των προδιαγραφών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλαδή όλοι οι πο-λίτες της Αλβανίας ανεξαιρέτως έχουν το δι-καίωμα, παράλληλα με όλα τα άλλα στοιχεία να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή, τη μητρική τους γλώσσα και το θρήσκευμα.

Μαζί με το Βασίλη (Μπολάνο), στην απο-γραφή του 2001, δώσαμε σκληρές μάχες για να συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα λήμμα-τα και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσου-με εκ του σύνεγγυς την απροθυμία της αλ-βανικής πολιτείας να προχωρήσει σε μία τέ-τοια απογραφή. Γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε στην αποχή. Κανένας Ελληνας, δε συμμετείχε στην απογραφή του 2001. Αμέσως μετά προ-χωρήσαμε σε εντονότατες κινήσεις διαμαρτυ-ρίας σε όλα τα φόρα, ξεκινώντας από το Συμ-βούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ανταπόκριση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε άμεσα από την αλβανική κυβέρνηση μία νέα απογραφή του πληθυσμού. Η τότε κυβέρνηση, ο κ. Μίλο αν δεν κάνω λάθος ήταν τότε Υπουργός Εξωτε-ρικών, υποσχέθηκε πως κάτι τέτοιο θα γινό-ταν μέχρι το 2003, που όμως δεν έγινε ποτέ. Η πίεση αυτή συνεχίστηκε και η Ε.Ε. επανέρ-χεται δυναμικά, με το αίτημα μιας απογρα-φής πληθυσμού βάσει ευρωπαϊκών προδια-γραφών και οι ΗΠΑ με την έκθεση του 2009 (του 2010 δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακόμη) στηρίζουν αυτό το αίτημα. Επομένως, το 2011 που γίνεται η απογραφή πληθυσμού σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, η αλ-βανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προχω-ρήσουμε σε μία απογραφή ικανοποιώντας τα αιτήματά μας.

Ομως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν απο-φάσεις συγκεκριμένες. Υπάρχει έλλειψη δια-φάνειας και διαλόγου. Τρεις μήνες πριν την έναρξη της απογραφής, δεν έχουν οριστικο-ποιήσει ακόμη το ερωτηματολόγιο, δεν έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός, πραγματικός δι-άλογος με την ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς και με τις οργανώσεις άλλων μειονοτήτων στην Αλβα-νία, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν έχουν γίνει, παράλληλα με το ερωτηματολό-γιο, γνωστές και άλλες λεπτομέρειες, όπως πότε θα διεξαχθεί η απογραφή, ποιά θα εί-ναι η διαδικασία, ποιές θα είναι οι επιτροπές, ποιά θα είναι η θέση των μελών της ΟΜΟΝΟΙ-ΑΣ στις επιτροπές αυτές, ποιά θα είναι η θέση των παρατηρητών της Ε.Ε., πώς θα επεξεργα-στούν τα στοιχεία, κ.ο.κ. Πριν από ενάμιση πε-ρίπου μήνα, έκανα μία παρέμβαση στο Κοι-νοβούλιο για το ζήτημα αυτό. Αμέσως αντα-ποκρίθηκε ο αρμόδιος υπουργός και καλέσα-με στην Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία εκπρο-σώπους των μειονοτήτων, μεταξύ των οποί-ων και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η αλβανική κυβέρνη-ση προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στη Στα-τιστική Υπηρεσία. Ομως, όλοι σας γνωρίζε-τε τί σημαίνει Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία. Να σας πω κάποια στοιχεία. Για την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας πέρσι, ήταν για τον Υπουργό Οι-κονομικών γύρω στα 6-7%, ενώ για την αντι-πολίτευση στο 0%. Αυτή είναι η επιστημονική αξιοπιστία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρε-σίας!

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει σχε-τικά με το λήμμα εθνικότητα, 3 διαφορετικές εκδοχές, τις οποίες μας τις παρουσίασε η Στα-τιστική Υπηρεσία στις 10 Δεκεμβρίου, σε ημε-ρίδα που οργάνωσε το ΚΕΑΔ στα Τίρανα γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι 3 εντελώς διαφορετικά διατυπωμένες εκδοχές:

Η πρώτη έχει 2 εναλλακτικές απαντήσεις: α) Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε: Αλβανική, Ελληνική, Σκοπιανή (κατά το ερωτηματολόγιο «Μακεδονική»), Μαυροβούνια, Ρομά, Βλάχι-κη (εδώ είναι η παγίδα, γιατί πρόκειται στην πραγματικότητα για ελληνική), Κινεζική, Αιγυ-πτιακή κλπ, ή άλλη. β) Προτιμώ να μην απα-ντήσω.

Η δεύτερη εκδοχή: Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε : α) Αλβανική, β) Αλλη (προσδιορίστε την άλλη).

Η τρίτη είναι εντελώς ανοικτή : σε ποιά εθνική ομάδα ανήκετε, την οποία δηλώνεις χωρίς να έχεις κάποιες συγκεκριμένες προτά-σεις από το ερωτηματολόγιο.

Σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση είναι προαιρετική.

Για το επόμενο λήμμα γλώσσα, κάνει λόγο για γλώσσες που ομιλεί ο πολίτης, όχι για την μητρική του γλώσσα, δηλ. εγώ θα ερωτηθώ αν μιλάω αγγλικά, ρωσικά, κινέζικα ή κάποια άλλη γλώσσα, αλλά δεν ερωτώμαι ποιά εί-ναι η μητρική μου γλώσσα. Επίσης, η σύγχυση που επικρατεί στο θέμα της εθνικότητας, επι-κρατεί και στο θέμα του θρησκεύματος. Οπό-τε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να αντιμετωπί-σουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι να ξε-καθαρίσουμε εμείς τις υπάρχουσες παγίδες και τις ασάφειες (αυτή είναι δική μας υποχρέ-ωση) και το δεύτερο να πιέζουμε ασφυκτικά με τις αλβανικές αρχές, ώστε να οριστικοποι-ηθεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ερωτη-ματολόγιο και η διαδικασία εφαρμογής του. Παράλληλα με την επέμβασή μου στο Κοινο-βούλιο, έχω κάνει επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέμα-τα. Μέχρι στιγμής, αναμένουμε την απάντη-ση.

Και εδώ χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Ε.Ε., ούτως ώστε η απογραφή να είναι αξιό-πιστη. Παράλληλα, χρειαζόμαστε και την ευ-αισθητοποίηση των ανθρώπων μας (γιατί.δεν αρκεί μόνο η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.ή του ΚΕΑΔ) κατά το επόμενο τρίμηνο. Πρέπει η προσπάθεια αυτή της ευαισθητοποίησης να

συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές, με περιοδείες ενημερωτικές και δι-ανομή φυλλαδίων σε όλους τους βορειοηπει-ρώτες, παντού, όπου και αν βρίσκονται Οπως αντιλαμβάνεσθε, η σημασία του γεγονότος αυτού είναι καθοριστική για το μέλλον μας και με αυτήν την ευθύνη πρέπει να ανταπο-κριθούμε όλοι. Το θέμα είναι εθνικό και ως τέ-τοιο πρέπει να το δούμε και να συνεργαστού-με όλοι με όλους. Ας μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Μετά την ομιλία του, ο κ. Ευάγγελος Ντού-λες απεχώρησε εσπευσμένα για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας της Κάτω Δρόπολης και το λόγο πήρε ο Δήμαρχος της Χειμάρρας κ. Βασί-λης Μπολάνος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο περιουσιακό θέμα, για το οποίο είναι άλ-λωστε και καθ’ ύλην αρμόδιος, είπε δε τα εξής (περιληπτικά):

«Οπως ξέρουμε, το 2011 είναι ένας χρό-νος πολύ σημαντικός για όλη την ΕΕΜ. Και εί-ναι σημαντικός, γιατί έχουμε την απογραφή πληθυσμού για πρώτη φορά από τη δημιουρ-γία του αλβανικού κράτους, η οποία είναι ση-μαντική προπάντων για εμάς, ως περιοχή μη αναγνωρισμένη. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και να δικαιωθούν όλοι αυτοί, οι οποίοι αδι-κούνται ή από κρατικές υπηρεσίες, ή από έλ-λειψη συνεννόησης μέσα στην οικογένεια. Αυτό δεν είναι θέμα ούτε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δεν είναι θέμα ούτε κομματικό, είναι θέμα υπερ-κομματικό και πρέπει όλοι να συμμετάσχου-με. Θα τονίσω, ότι δικαιώθηκε η προσπάθεια που γίνεται εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώ-σει το θέμα της ιδιοκτησίας που ταλαιπωρεί πολλές περιοχές στα 20 χρόνια της μεταβατι-κής περιόδου της Αλβανίας. Αυτήν την στιγ-μή, με την πίεση που κάνουμε προς την κυ-βέρνηση και προς τους διεθνείς οργανισμούς, πετύχαμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να υλοποιηθεί η απογραφή και του πληθυσμού και της ιδιοκτησίας, το δεύτερο είναι η απο-γραφή αυτή να υλοποιηθεί από διεθνείς ορ-γανισμούς, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο που θα είναι επιλεγμένος από τον ΟΑΣΕ και με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευ-ρώπης. Αυτήν την απογραφή ιδιοκτησίας την παρακολουθούν και τα αντίστοιχα Κοινοβού-λια των χωρών που δίνουν τα χρήματα, αλλά όμως τη νομική ευθύνη την έχει ο ΟΑΣΕ. Πι-στεύω ότι είναι η τελευταία στιγμή που μας δίνεται η ευκαιρία να συζητάμε. Οταν λέγω «η τελευταία στιγμή» δεν εννοώ σήμερα, εννοώ όλο το χρόνο το 2011.

«Η κοινοπραξία αυτή έχει αρχίσει να ανα-λαμβάνει καθήκοντα, έχουν αρχίσει εργασία τα γραφεία που έχουν επιλεγεί και έχουν συγ-σκεντρώσει όλα τα στοιχεία που τους έχουν παραχωρήσει τα αρμόδια γραφεία του κρά-τους. Αυτήν την στιγμή δουλεύω στο Δήμο Χειμάρρας, όπου παραχωρούμε και εμείς όλα τα δικαιολογητικά που έχουμε για τον καθέ-να, ό,τι έχουμε και που οπωσδήποτε θα αρχί-σει το γραφείο να συγκεντρώνει, με το ενδια-φέρον το δικό σας. Εκτιμώ ότι περίπου μετά τις 15 Ιανουαρίου θα εγκατασταθεί μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά που θα καταθέτει ο καθέ-νας για την περιουσία που απαιτεί, μέχρι και τις προφορικές πληροφορίες. Στο τέλος, θα δώσω το έγγραφο εδώ με τα 14 απαιτούμενα δικαιολογητικά που θέλουν για να ενημερώ-νονται αυτοί, αλλά οπωσδήποτε οι διαδικασί-ες δε σταματούν εδώ. Μπορεί να θέλουν και άλλο έγγραφο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται εδώ στα 14 δικαιολογητικά, και ό,τι άλλο χρή-σιμο πιστεύει ο κάθε πολίτης μπορεί να το κα-ταθέτει. Αυτό που πετύχαμε όμως είναι πολύ σημαντικό για έναν άλλο λόγο. Σε μας γίνεται πλέον η δυνατότητα απογραφής ιδιοκτησίας, όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει και στο τέλος θα καταλήξουμε ποιο είναι το σωστότε-ρο μέτρο που πρέπει να εφαρμόσουμε. Και σε συνεργασία και μεταξύ μας και με ξένους ορ-γανισμούς που θα εμπιστευόμαστε, θα μπο-ρέσουμε να τα κάνουμε αυτά πράξη. Δεν μπο-ρεί κανένας να περιμένει από κανέναν ότι θα

ενδιαφερθεί ο πατέρας, ο αδελφός, θα ενδι-αφερθεί ο συγγενής, θα ενδιαφερθεί ο γείτο-νας, θα ενδιαφερθεί ο δήμαρχος ή δεν ξέρω εγώ τί άλλο. Το προσωπικό ενδιαφέρον του καθενός πρέπει να συμβάλλει, ώστε να υλο-ποιηθεί στον καλύτερο βαθμό ό,τι μπορούμε να πετύχουμε μέχρι το τέλος του 2011.»

Βεβαίως εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να υπάρχει και η παραπληρο-φόρηση. Θα υπάρχει και η λανθασμένη οδη-γία που μπορεί κάποιοι κύριοι να μας δίνουν, θα υπάρχει και η σκοπιμότητα. Εμείς τα αντι-μετωπίζουμε σε πολιτικό επίπεδο, τα είπε και ο Πρόεδρος (του ΚΕΑΔ) και θα δώσουμε ό,τι πόλεμο και μάχη χρειασθεί, για να πετύχου-με το ένα βήμα μετά το άλλο. Ως τοπική αρχή μπορούμε να παρακολουθούμε τα προβλή-ματα αυτά, ανεξαρτήτως τί ακούει ο καθένας, που είναι δικαίωμά του να ακούσει όποιον θέ-λει. Ομως, θα σεβαστούμε κάποιους κανόνες με τους οργανισμούς του ΟΑΣΕ και δε θα μπο-ρεί κανένας να πηγαίνει ιδιωτικά και να κάνει ό,τι θέλει. Θα ενημερώνει τις τοπικές αρχές και θα πηγαίνει ελεύθερος να παραχωρεί ό,τι πληροφορία και όποιο δικαιολογητικό θέλει, αλλά όμως, για να παρακολουθούμε, για να μην έχουμε προβλήματα στο τέλος και λέμε «Εγώ ήρθα εδώ, εγώ πήγα εκεί», πρέπει όλες οι πληροφορίες να διασταυρώνονται από τις τοπικές αρχές, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο που έχουν επιλέξει οι οργανισμοί του ΟΑΣΕ, για να υλοποιηθεί η απογραφή ιδιοκτησίας.

Κλείνοντας, για να αφήσω το χρόνο να συ-ζητήσουμε και ό,τι θέλετε να ρωτήσετε, θα τονίσω και ένα τελευταίο, το οποίο το έχου-με τονίσει επανειλημμένως. Αυτό το οποίο θα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί είναι τα προ-βλήματα ανάμεσά μας. Εχουμε πολλά, πολ-λά προβλήματα οικογενειακά: ο ένας δεν πα-ραχωρεί στον άλλον, ο ένας δεν κατανοεί τον άλλον, ο ένας δε θέλει να δώσει στον άλλον. Εχουμε διαφορετικές γνώμες, αυτές οι μορ-φές δε λύνονται με καμία κυβέρνηση, λύνο-νται μόνο με κατανόηση. Εχουμε και παρα-δείγματα από πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να τα βρούνε με κατανόηση και τρέ-χουν στα δικαστήρια επί 15 χρόνια. Ο δρόμος αυτός είναι οδυνηρός και απαιτεί πολύ χρό-νο και πολλά έξοδα. Λοιπόν η κατανόηση είναι ό,τι καλύτερο με το συγγενή, τον αδελφό, με την οικογένεια, με το παιδί. Οσο και να ισχυ-ρίζονται μερικοί ότι δεν έχουν τέτοια προβλή-ματα, θα μου επιτρέψετε εμένα ως δήμαρχο με την στήριξή σας, να σας πω ότι έχω ακού-σει προβλήματα που έχει η κόρη με την μητέ-ρα, ο γιος με τον πατέρα, ο γιος έχει βγάλει έξω τον πατέρα, προβλήματα που δεν μπορεί να χωρέσει ο κοινός νους και που δυστυχώς συμβαίνουν στην κοινωνία τη δική μας.

«Γι’αυτό λοιπόν πρέπει όλοι να δείξουμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη σε αυτό το πρόγραμμα που ήδη έχει ξεκινήσει στα χαρ-τιά, για να υλοποιηθεί και στον καλύτερο βαθμό, επιθυμητό ποιοτικά. Και έτσι να ανοί-ξει ένας δρόμος μεγάλος, μακροπρόθεσμος για ό,τι εξέλιξη θέλει ο καθένας, από μεριά επένδυσης, από μεριά αλλαγών και από ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Γι αυτό τό-νισα ότι το 2011 είναι πολύ σημαντικό. Είναι ζητήματα για τα οποία παλέψαμε όχι μόνο τα 20 τελευταία χρόνια, αλλά και τα 50 χρόνια του κομμουνισμού και τώρα έρχεται η στιγμή να υλοποιηθούν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνε-ται και η απογραφή πληθυσμού. Ηλθε η στιγ-μή να αποδείξουμε ότι θέλουμε να διασφαλί-σουμε αυτό που κληρονομήσαμε, να μπορέ-σουμε να προχωρήσουμε».

Ακολούθησε διάλογος και ερωταποκρί-σεις μεταξύ των παρευρισκομένων και του κ. Βασίλη Μπολάνου. Στη εκδήλωση παρευρέ-θηκαν ο βορειοηπειρωτικής καταγωγής πε-ριφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Περι-φερείας Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μπάμπης Κα-ραθάνος, ο συγγραφέας και αγωνιστής για τη Βόρειο Ηπειρο κ. Απόστολος Παπαθεοδώρου, πρόεδροι Συλλόγων, αντιπρόσωποι του Τύ-που κ.α.

το Πέριουσιακο και η αΠογραΦη Πληθυσμου στη Βορέια ηΠέιρο

ΓΡΑΦΕΙ

η Θωμαΐς Παριανού

Page 13: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 13/ Δεκέμβριος 2010 ]

«Υγεία και αγάπη σε όλους, σε όλες τις οικογένει-ες. Αλλά, αυτή τη στιγμή, ο νους μου είναι κοντά κυ-ρίως σε εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους. Σε εκείνους που αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέ-το» στο μαγαζί τους. Σε εκείνους που περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές, τώρα, όταν όλοι οι υπόλοιποι λέμε «χρόνια πολλά».

Αυτούς τους ανθρώπους σκέφτομαι περισσότε-ρο. Κι από βάθους καρδιάς οι ευχές όλων μας σε αυ-τούς πάνε, κυρίως.

Σε όλη την Ελλάδα, εύχομαι να βρει το δρό-μο της, με τον τρόπο που ξέρει και πρέπει- δηλαδή την ανάπτυξη- και σε όλους τους Ελληνες να είναι

-πάνω από όλα- υγιείς. Και να μη χάσουμε ποτέ την αισιοδοξία και το χαμόγελο, που πρέπει να έχουμε, για να πάμε μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ. Και χρόνια πολλά»Αντώνης Σαμαράς

Χρόνια Πολλά ! Η καινούρια χρονιά να είναι ευλο-γημένη !

Να φέρει στον καθένα υγεία, αγάπη , ψυχική γα-λήνη και καλή προκοπή στον τόπο μας!

Σπύρος Ξέρας

Εύχομαι υγεία και ειρήνη όχι μόνο στο Πακιστάν ή Αυγανιστάν, αλλά και στην Κύπρο, τη Βόρειο Ηπει-ρο και την Αθήνα!

Λιγότερα σπασμένα αγάλματα και μαγαζιά φτωχών ανθρώπων και λιγότερες διαδηλώσεις 300 ατόμων! Γιώργος Χρονάς, Ποιητής.

Ο γνωστός ποιητής Μηνάς Λέκκας εύχεται σε όλους τους Βορειοηπειρώτες, υγεία, ευημερία, αδερφοσύ-νη, γρήγορη και ομαδική επιστροφή στα πατρώα εδάφη!

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες της «Ελέυθε-ρης Φωνής» να έχουν αυτήτη χρονιά υγεία, αγάπη και δύναμη για τη ζωή.

Από τη μεριά μου θα συνεχίσω και το 2011 να τους διασκεδάζω με όλη μου την ψυχή γιατί στους

δύσκολους καιρούς που διανύουμε η διασκέδαση με την παραδοσιακή μας μουσική αποτελεί την κα-λύτερη διέξοδο για τον καθένα από μας.

Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το νέο έτος! Βα-σίλης Καλκάνης.

Ο γνωστός γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου εύχετε στους εργάτες των τεχνών και των γραμμάτων μας καλές και δημιουργικές εμπνεύσεις!

Χαρά,υγεία, ενότητα και ευημερία σε όλους τους συμπατριώτες!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!!

Ο Επαρχος Αλυκου Ηλίας Θανάσης και το Επαρχιακό Συμβούλιο εύχονται σε όλους τους κά-τοικους της Επαρχίας όπου και αν βρίσκονται :

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ !!!!!!!!Η Μαρία Γκίκα σας εύχετε χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα όνειρα, επιτεύξεις και καθαρά οράματα!

Page 14: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 14/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

Και πάλι ο «στρατηγός » Βουζούκας μας έκανε την έκπληξη!

Αυτή τη φορά θα δημοσιεύσουμε ποιήματά του, τα οποία τα έγραψε στις φυλακές του Μπουρέλι. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο «στρατηγός» Βουζούκας, ήταν στην εκτίμηση όλων ως δαίμονας, κακούργος που ήθελε την «καταστροφι-κή αλλαγή», που εναντιώθηκε στο κόμμα και το σοσιαλισμό, τα ποιήματα του για πολλούς θα ήταν ένα ακόμη ανέκδοτο.

Ο «στρατηγός» Βουζούκας δεν είναι ο πρώτος, ούτε και ο τελευταίος που έγρα-ψε ποιήματα μέσα στη φυλακή. Αν και εκείνον η αναγνώριση δεν τον απασχόλη-σε ποτέ, εμείς θα δημοσιεύσουμε στη συ-νέχεια ραψωδίες του, τις οποίες τις απο-σπάσαμε αφού πρώτα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του. Και για όσους θα συνε-χίζουν να τον αμφισβητούν, οι εκπλήξεις από αυτήν τη σελίδα θα είναι συχνές και διάχυτες.

«Η ΓΗ»Βλέπω τη γη μας όμορφη

Σα νύφη στολισμένηΠότε στην άσπρη φορεσιά

Πότε στην πρασινάδα.Απ’ όλα πιο ομορφότερα

Είν΄τα χρυσά νερά τηςΠου κάθε ώρα και στιγμήΠαίζουν στην αγκαλιά της.Απάνω εις στη σφαίρα της

Ζωντάνια κάθε μέραΚαι στα νερά τα όμορφαΖουν χρυσαφένια ψάρια.

Θρέφει με το χώμα της

Ολα αυτά που ζούνεΚι όταν ζωή δεν έχουνεΠαντοτινός κοιμούνται.Και κάθε λύπη ή χαράΜε μας αλησμονούνε.

Στα νιάτα μας το χώμα τηςΠερήφανα πατούμε

Κανένας μας δε σκέφτεταιΜ΄αυτό θα σκεπαστούμε.

Ω γη μας τόσο όμορφηΧρυσάφι στολισμένη

Γιατί φωνή δεν έβγαλεςΚαμιά φορά δεν κρένειςΝα μας μιλούσες βάσιμαΕχεις καιρό που χτίστηκες

Τι τέλος περιμένειςΕδώ θα μείνεις πάντοτε

Σα νύφη στολισμένηΤο νυφικό το βέλος σου

Θέλω να περιγράψωΤα χρόνια μου δε

φτάνουνεΜέχρι που να γεράσω

Ετσι πολλοί που γράψανεΑμέτρητα βιβλία

Κανένας του δεν μπόρεσεΝα μάθει την ακρίβεια

Ακούραστο είν΄το χέρι τουΚείνος που σε κρατάει

Αμέτρητο το βάρος σουΠοτές του δεν κουράζει.

Τι όμορφο είν΄το σώμα σου

Αμέτρητα στολίδιαΕχεις τους κάμπους

φορεσιάΤα όροι δαχτυλίδια.

Φυλακές Μπουρέλη, 1963

(Συνεχίζεται στο επόμενο φύλλο...)

1. Ο πισινός σου ποτέ δεν είναι κριτήριο στις

συνεντεύξεις για δουλειά.

2. Για πενθήμερες διακοπές χρειάζεσαιι μόνο

μια μικρή βαλίτσα.

3. Μπορείς να φας μπανάνα δημοσίως.

4. Κανένας δεν σε κοιτάει στο στήθος όταν τους

μιλάς.

5. Ανοίγεις μόνος σου τα βάζα μαρμελάδας.

6. Κανένας δεν σχολιάζει αν έβαλες ή έχασες

βάρος.

7. Και με κοιλιά ακόμα ελκύεις το αντίθετο

φύλο.

8. Ολοι οι οργασμοί σου είναι πραγματικοί.

9. Μπορείς να αφήσεις το κρεβάτι άστρωτο.

10. Δεν χρειάζεται να σκουπίζεις το κάθισμα

της τουαλέτας.

11. Μπορείς να κάνεις ντους, να ντυθείς και να

είσαι έτοιμος σε 10 λεπτά.

12. Οταν είσαι στο κρεβάτι δεν έχεις ποτέ δί-

πλα σου έναν τριχωτό πισινό.

13. Μπορείς να είσαι 35 χρονών και να μην εί-

σαι παντρεμένος.

14. Μπορείς να είσαι συνεπιβάτης χωρίς να

έχεις το χέρι του οδηγού πάνω σου.

15. Με λουλούδια κολακεύεις.

16. Σκέφτεσαι το SEX μέχρι και 90% της ημέρας.

17. Η μαλακία είναι επιλογή.

18. Βγάζεις το πουκάμισό σου όταν κάνει ζέστη.

19. Οι μηχανικοί αυτοκινήτων σου λένε την

αλήθεια.

20. Δεν χρειάζεται να θυμάσαι τις γιορτές του

καθενός.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Από το στρατηγό Βουζούκα

ΓΡΑΦΕΙ

ο Κώστας Νούσιας

20 Aνδρικά Πλεονεκτήμάτά

Επιμέλεια: Κώστας Νούσιας

• Εχει γυρίσει ένας ολόκληρος χρόνος από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφη-μερίδας μας.

• Αρκετοί μας αγκάλιασαν, πολλοί μας αμ-φισβήτησαν, άλλοι μας ενθάρρυναν, με-ρικοί μας πολέμησαν, ορισμένοι περίμε-ναν να σταματήσει η έκδοση.

• Εχει ο καιρός γυρίσματα. Ολα γυροφέρ-νουν και στροβιλίζονται. Δύο όμως πράγ-ματα δεν δύνανται να σταματήσουν και να γυρίσουν πίσω: Η Μπίστρισσα και η «Ελεύθερη ΦΩΝΗ».

• Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλι-σμού. Αρκετοί από μας ορμώμενοι από την κόκκινη κόλαση έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, (τάχα μου δεν θα γυρίζανε ποτέ τους). Κι όμως όπως είχαμε επιση-μάνει και σε προηγούμενα φύλλα, αρκε-τοί είναι εκείνοι που επέστρεψαν και άλ-λοι τόσοι ονειρεύονται και σχεδιάζουν το μέλλον τους στη γλυκειά γενέτειρα.

• Οταν ήρθαμε στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 90, μερικοί ντόπιοι «έξυπνοι» μας χλευάζανε για την κατά-ντια, κατηγορώντας μας ότι «δε δου-λεύαμε και γι’ αυτό καταρρεύσαμε», ότι «δεν αγωνιζόμαστε και γι’ αυτό υποφέ-ραμε». Κανένας όμως δε σκέφτηκε πως έχει ο καιρός γυρίσματα. Η απληστία, η εξαπάτηση και η αδηφαγία της ανθρώ-πινης ύπαρξης, δεν γνωρίζει κανόνες και συστήματα: Γυρίζει η ρόδα, καταρρέει το κάθε σύστημα. Αλλοίμονο σε όποιον βρεθεί από κάτω!

• «Το χρήμα είναι ο κινητήρας που ενερ-γοποιεί τη ζωή», λέει ο Μπαλζάκ. Μή-πως, επισημαίνουμε εμείς, η έλλειψη

του χρήματος μας φέρνει αντιστρόφως προς τα πίσω; Εχει ο καιρός γυρίσματα και όσοι την κρίση τεχνητά προκάλεσαν, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ και θα πά-θουν την πλάκα της ζωής τους.

• Μερικοί κακομοίρηδες συμπατριώτες μας, προφανώς λόγω αναγκών, εξακο-λουθούσαν κι έπαιρναν τα χρήματα από τις συντάξεις του ΟΓΑ των αποθαμένων γονέων τους. Δυστυχώς δεν αξιώθηκαν εγκαίρως να σταματήσουν την κακοή-θεια αυτή. Και τώρα θα πρέπει να τα γυ-ρίσουν πίσω τα άχαρα τα χρήματα;

• Αρκετοί Αλβανοί καραδοκούν να αρπά-ξουν σπίτια και περιουσίες μας, περιμέ-νοντας υπομονετικά την οριστική τους εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες τους. «Χτίστε εσείς! Εμείς θα τα χαρούμε», λένε προκλητικά. Οι ίδιοι χτίζουν βίαια κι αχόρταγα. Επιδιώκουν να «χτίσουν» και τη Μεγάλη Αλβανία με τέτοια σιγου-ριά, που ξεχνούν ότι έχει ο καιρός γυρί-σματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και ποιός ξέρει τότε, ποιός θα τα χαρεί τα μεγαλεία τους που ξεφυτρώνουν στα εδάφη μας…

• Γυροφέρνουν οι πολιτικοί μας στα διά-φορα κόμματα, ελληνικά και αλβανικά, ιδρύουν καινούρια, μάχονται, ματώνουν και όλοι τους κατά βάθος ονειρεύονται την ενότητα και τη μητέρα όλων των αγα-θών, την ΟΜΟΝΟΙΑ.

• Η «Ελεύθερη ΦΩΝΗ » εύχεται σε όλους να βρουν το δρόμο τους.

Χρόνια πολλά!

ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Page 15: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

Ελεύθερη ΦΩΝΗ [ 15/ Δεκέμβριος 2010 ]

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» σας προσκαλεί να πα-ρευρεθείτε στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει για την κοπή πίτας του νέου έτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στο εκ-θεσιακό κέντρο Περιστερίου. Διεύθυνση: Δωδεκανήσου 106 & Αναπαύσεως, Πε-ριστέρι. Ωρα προσέλευσης : 20:30

Θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή μουσική υπό τους ήχους του κλαρίνου του Τάσου Μαγκλάρα, στο τραγούδι η Παγώνα Αθανασίου και ο Γιώργος Πό-τσης.Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται πλούσιο μενού και απεριόριστο ποτό).Τα εισιτήρια προπωλούνται!

Τηλ. για κρατήσεις και πληροφορίες : 693 7249517, 698 9822247

Συνέντευξη με το δάσκαλο Δημήτρη Παππά για τον αείμνηστο Δημήτρη Δούτση στη συντάκτρια της «Ελεύθερης ΦΩΝΗΣ» Ελενα Καλούδη

Θα πρέπει τέτοιοι άνθρωποι να βγαίνουν στην επιφάνεια και να εκτιμούνται;

Τέτοιοι άνθρωποι θα είναι καλά να αναφέ-ρονται πάντα και να εκτιμούνται, για να μπο-ρούν και οι μεταγενέστεροι να παίρνουν παρά-δειγμα και να μιμούνται. Ο Τάκης (όπως τον φώ-ναζαν οι φίλοι του), πάλεψε για τον πολιτισμό μας και για τη γλώσσα μας ως αληθινός πατρι-ώτης, όχι τρέχοντας πίσω από το χρήμα αλλά πίσω από την τιμιότητα και την εντιμότητα.

Ο αείμνηστος δάσκαλος ανήκε στη γενιά σας. Πώς τον γνωρίσατε ως δάσκαλο και ως άν-θρωπο;

Ανήκαμε σε μια πολύπαθη γενιά, εργαστή-καμε, αντέξαμε τις δυσκολίες και παλέψαμε για να εκτελέσουμε τα καθήκοντα που είχαμε επω-μιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Οπως όλοι μας, υπέστη και αυτός πολλά στη ζωή του και είχε πολλές δυσκολίες γιατί ήταν μια εποχή όταν γνωριστήκαμε που όλα τα ’σκιαζε η φοβέ-ρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, όπως λέει και ο ποιητής. Ηταν μια εποχή με πολλές αναποδιές, με πολλά δεινοπαθήματα, με πολλούς περιορι-σμούς, είτε ιδεολογικούς, είτε εκπαιδευτικούς, είτε πολιτιστικούς, αλλά που όλοι μας προσπα-θούσαμε να αντέξουμε. Επρεπε να αντέξουμε, μας έλεγε ο Τάκης και να συγκεντρωθούμε για-τί έχουμε καθήκοντα μπροστά μας που πρέπει να εκτελέσουμε. Επρεπε να διαφυλάξουμε τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, γι αυτό χρειάζεται εγκράτεια, υπομονή και πολύ δου-λειά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πάλης δι-αμορφώθηκε το αγωνιστικό μας πνεύμα για το εθνικό φρόνημα για περαιτέρω προσπάθειες, διαμορφώθηκε το αίσθημα του καθήκοντος και

της ευθύνης που μας χαρακτήριζε και πάνω από όλα έπρεπε να ήμασταν εγκρατείς για να μην χάναμε περισσότερα από ό,τι προσδοκούσαμε.

Οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να μάθουν τι άνθρωπος ήταν;

Ηταν ένας πραγματικά ακούραστος πνευ-ματικός άνθρωπος, ένας ενάρετος πολίτης που είχε στο αίμα του τον ακτιβισμό, τη δραστηρι-ότητα πάντοτε. Ηταν ένας άνθρωπος που στο πρόσωπό του ζωγραφιζόταν πάντα η καλοσύ-νη, η συναίνεση, η αγαθότητα. Ηταν ένας άν-θρωπος εργατικός, άοκνος, ομιλητικός, ευγε-νικός, ειλικρινής, αξιοπρεπής. Ηταν άνθρωπος της υπομονής και της επιμονής, της αισιοδοξί-ας, της ανθρωπιάς, της παρέας, των ήπιων τό-νων, που δεν έδινε σε κανέναν το δικαίωμα για παρεξηγήσεις και διαπληκτισμούς.

Κάτι που σας εντυπωσίασε περισσότερο στο χαρακτήρα του από τη ζωή του.

Προσπαθούσε να αγγίξει την Αρετή και να ανέβει στα ανώτερα σκαλιά της Γνώσης. Μότο της ζωής του ήταν η ενότητα και η μαχητικότη-τα με σεμνότητα. Δούλευε πολύ, αλλά για να γί-νουν τα πράγματα έλεγε ότι χρειάζεται σωφρο-σύνη, νηφαλιότητα, οξυδέρκεια και ενιαίο μέ-τωπο σκέψης και δράσης.

Ως συνάδελφος και φίλος του, πώς νιώσατε όταν πληροφορηθήκατε το χαμό του;

Αλλοι από μας φεύγουν πιο νωρίς και ανα-πάντεχα, άλλοι φεύγουν πιο αργά ή από γη-ρατειά ή από βαριά αρρώστια. Οταν το έμαθα βγήκα έξω και ψιθύρισα:

Κατσούφης ο καιρός και η φύση έχει αλλάξει και ήρθε ο Χάρος Τάκη να σε αρπάξει.Πολλοί θα κλάψουν με το μικρό χαμό σου

θυμάμαι πώς ξετύλιγες τις σκέψεις, τον καημό σου.

Από όσα μας είπατε, συμπεραίνουμε ότι οι

συνάδελφοι δάσκαλοι και όχι μόνο θα τον θυ-μούνται.

Οχι μόνο θα τον θυμούμαστε αλλά θα συνα-ντιόμαστε στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώ-σεις μας και θα τον ακούμε να μας λέει λόγια με περιεχόμενο, όπως έκανε πάντα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΟΥΤΣΗ

Γεννήθηκε στους Βουλιεράτες το 1932. Γα-λουχήθηκε με πατριωτικές ιδέες. Πάππου προς πάππου ήταν οικογένεια ελληνοδιδασκάλων. Οταν ακόμη ήταν 7 ημερών, ο πατέρας του Βαγ-γέλης, δάσκαλος τότε στους Βουλιεράτες, εξορί-στηκε στο Ελμπασάν για το σχολικό ζήτημα στην ΕΕΜ. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε στο χω-ριό του και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Νέου Τύ-που στην Πωγωνιανή. Λόγω του εμφυλίου πο-λέμου ξαναεπέστρεψε στο χωριό, όπου τελείω-σε το Γυμνάσιο Αργυροκάστρου και την Παιδα-γωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου. Απεφοίτησε από το Ινστιτούτο της Σκόδρας στον κλάδο Ιστο-ρίας-Γεωγραφίας. Εργάστηκε μέχρι το 1996 στη σύνταξη της εφημερίδας «Λαϊκό Βήμα» και στη συνέχεια μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε ως δά-σκαλος στο 9χρονο σχολείο του Βουλιερατιού και στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αργυροκά-στρου στο Τμήμα της Ελληνικής Γλώσσας. Πα-ράλληλα, για 30 χρόνια στη σειρά, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή σχολικών κειμένων, ιδιαί-τερα της Νεοελληνικής Γραμματικής για τις τά-ξεις του ανώτερου κύκλου του 8χρονου σχολεί-ου και για τις δυο τάξεις της Μέσης Εκπαίδευ-σης, όπως και της Γραμματικής για το Ελληνι-κό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Εξελέγη αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξι-ούχων Ελληνοδιδασκάλων της ΕΕΜ Νομού Αρ-γυροκάστρου.

ανακοίνωσΕίσ

Ο βιοθεραπευτής Κωνσταντίνος Τσάμης θα πραγματοποιήσει ομιλία στον πολυχώρο και καφέ VINILION, Εκτορος 92 & Μενελάου στο Ιλιον, τηλ. 210-2692640, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 20.00, με θέμα «Η προέλευση της βιοθεραπείας και οι αιτίες που προκαλούν τις επώδυνες ενοχλήσεις στον ανθρώπινο οργανισμό».

Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, θα παρουσίασει η συνεργάτις του κ. Τσάμη, ηθοποιός κ. Λυδία Κατρινού.Είσοδος ελεύθερη.

κόπΗ πίΤας νΕΒ 2011όμίλία Τόυ ΒίόθΕραπΕυΤΗ κωνςΤανΤίνόυ ΤςαμΗ

εφυγε Απο τή Ζωή ενΑΣ ΑξίολογοΣ ΑνθρωποΣ, ο δήμήτρήΣ δουτΣήΣ Απο τουΣ ΒουλίερΑτεΣ

Page 16: Eleftheri foni Dekemvrios 2010

[ 16/ Δεκέμβριος 2010 ] Ελεύθερη ΦΩΝΗ

ή γΕνίκή ΠρομήθΕυτίκή ήΠΕίρου σασ ΕυχΕταί χρονία Πολλα!