23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που...

13
Πρόγραμμα ΕκδηλώσΕών 23/04 -27/04 2014 τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ | ΕΚΘΕσΕΙσ | ΑΘληΤΙΚΕσ ΕΚδηλωσΕΙσ XΟρΕυΤΙΚΑ συγΚρΟΤηΜΑΤΑ | ΠΟνΤΙΑΚΟ γλΕνΤΙ οργάνωΣη ένωση ποντίων σουρμένων υπο την άιγιδά του υπουργέίου πολίτίσμου & αθλHτίσμου

Transcript of 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που...

Page 1: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

Πρόγραμμα ΕκδηλώσΕών

23/04 -27/04 2014

τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα

ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ | ΕΚΘΕσΕΙσ | ΑΘληΤΙΚΕσ ΕΚδηλωσΕΙσXΟρΕυΤΙΚΑ συγΚρΟΤηΜΑΤΑ | ΠΟνΤΙΑΚΟ γλΕνΤΙ

οργάνωΣη ένωση ποντίων σουρμένων

υπο την άιγιδά του υπουργέίου πολίτίσμου & αθλHτίσμου

Page 2: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

με τιμή για το Διοικητικό συμβούλιο

ο πρόεδροςγιώργoς στυλ. σαραφίδης

ΦωτογραΦία εξωΦύλλού:ο ίερός ναός

του αγίου έυγενίου του τραπεζουντίουτραπεζούντα, Πόντος

2

η Ένωση Σουρμενιτών άθηνών, πειραιώς και περι-χώρων ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρ-μένων του ιστορικού πόντου, όταν βίαια εκδιωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ήρθαν και εγκα-ταστάθηκαν στους πρόποδες του άνυδρου υμηττού. Στη συνέχεια φτάνουν στην περιοχή πρόσφυγες και από άλλα μέρη του πόντου, όπως η τραπεζούντα, η τρίπολη, η Κερασούντα, η άργυρούπολη, τα Κοτύω-ρα, η ριζούντα.

Με τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να φέ-ρουν μαζί τους διέσωσαν άσβεστο και αναλλοίωτο τον πολιτισμό της πατρίδας τους. η σκυτάλη περνά από γενιά σε γενιά και ένω όλα αλλάζουν, ένα πράγ-μα παραμένει σταθερό στο πέρασμα του χρόνου̇ το ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.

οι άνθρωποι της περιοχής μας και φέτος έχουν ανοί-ξει τις αγκαλιές τους για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προ-κειμένου να ζήσουμε όλοι μαζί τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές του πολιτισμού μας.

η καρδιά του οικουμενικού ποντιακού Ελληνισμού την εβδομάδα της διακαινησίμου χτυπά στα Σούρ-μενα.

η Ένωση ποντίων Σουρμένων η οποία γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας, ως γνήσιος εκφραστής και θεμα-τοφύλακας της ποντιακής παράδοσης και με αίσθη-μα ευθύνης για την βαριά κληρονομιά που φέρει σας προσκαλεί και φέτος και σας καλωσορίζει στο πάΜποντιάΚον πάνοΰρ 2014 τη ΘωΜά ’Σ Σά ΣουρΜΕνά.

συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,φίλες και φίλοι,

χαιρετισμόσ πρόεδρόυένωσησ ποντίωνσουρμένων

Page 3: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

Έγγραφο-ντοκουμέντο του 1928 που αναφέρεται στην οργάνωση ”κατά τα εν πατρίδι έθιμα, πανήγυριν του συνοικισμού”▼

συνόικισμόσ σόυρμενιτων,22 απριλιόυ 1928...το εθιμο...

4

οι πόντιοι της περιοχής των σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, την Κυριακή του Θωμά, διατηρούν και αναβιώνουν, εδώ και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του πά-σχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντι-ακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανά-σταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.

πλήθος ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερι-κό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το ποντιακό αυτό έθιμο.

Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον ίερό ναό μεταμορφώσεως του σωτήρος σουρμένων, ιε-ρείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής.

Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισά-γιο.

άρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στην εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο.

οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις κα-λοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζω-ντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. έίναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.

Στο τέλος προσφέρουν στον ιερέα και τους παρευρι-σκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Και όλοι μαζί ψάλλουν το Χρίστοσ Ανέστη.

Page 4: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

πρόκειται για ένα κτίριο σε νεοκλασικό στυλ, που ανεγέρθη το 1998 στην θέση παλαιότερου κτίσματος που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου για να καλύψει τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της τότε εποχής.

το δώμα του κτιρίου έχει διαμορφωθεί σε ποντια-κό σπίτι με αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό πόντο οι πρώτοι κάτοικοι - ιδρυτές του συνοικισμού των νέων Σουρμένων άττικής, όταν ως πρόσφυγες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή.

Στο ισόγειο φιλοξενείται πλούσια συλλογή αντικει-μένων, φωτογραφικό υλικό και έγγραφα, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα του συλλόγου από την ίδρυσή του (1924) μέχρι σήμερα.

Στο υπόγειο σε ειδικό χώρο φυλάσσονται οι παραδο-σιακές στολές των χορευτικών τμημάτων μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σε άλλο χώρο του υπογείου λειτουργεί η βιβλιοθήκη της Ένωσης όπου, εκτός από τη συλλογή των βιβλί-ων, υπάρχει το ιστορικό αρχείο του συλλόγου καθώς και αρχείο με όλες σχεδόν τις εκδόσεις ποντιακών περιοδικών και εφημερίδων των τελευταίων πενήντα χρόνων.

στην Κεντρική πλατεία των σουρμένων του Δήμου έλληνικού - Αργυρούπολης, στον χώρο της φυσικής έδρας της Ένωσης ποντίων σουρμένων, βρίσκεται και λειτουργεί το ίστορικό και Λαογραφικό ποντιακό μουσείο σουρμένων.

6

ιστόρικό & λαόγραφικόποντίΑΚο μουσέίοσουρμένων

Page 5: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

▲η παραδοσιακή ΦοτΑ του συλλόγου μας που ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του Καταγωγή, πήρε μαζί του στο διάστημα.στις 12 μαρτίου 2014, σε επίσημη εκδήλωση, την παρέδωσε στον πρόεδρο της Ένωσης ποντίων σουρμένων.

πόλιτιστικό κεντρόένωσησ ποντίωνσουρμένων

σπόυδαστήριό σόυρμενωνΑίΘουσΑ ποντίΑΚουΛοΓου ΚΑί τέΧνηση κοτσίδα του πρεσβύτερου ηλία

παπαηλιάδη, σφαγιασθέντος το 1919 στην περιφέρεια Χαλδίας, χωριό Κελάντων του πόντου.

8

Page 6: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

τεταρτη 23.04φωτόγραφική ιστόρική αναδρόμή1924-201490 ΧρονίΑ Απο την ίΔρυση τησ ένωσησ ποντίων σουρμένων

ιστορικό φωτογραφικό υλικό του συνοικισμού νέων Σουρμένων άττικής και της Ένωσης ποντίων Σουρμένων, από την ίδρυση του συλλόγου έως σήμερα.

Εργασίες για την οδό Ιασωνίδη

Στολισμός του Επιτάφειου

Το πηγάδι μας Το λεωφορείο της γραμμής

Οικογένεια στα πρώτα αντίσκηνα του συνοικισμού

Η ομάδα μας

... Πανοΰρ 1977

Ταφικό έθιμο 2004

Γυμναστικές επιδείξεις

2014. Παραλαβή παραδοσιακής ΦΟΤΑ από τον Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο.

10

τοποθεσία1ο Δημοτικό σχολείο σουρμένων έλληνικού

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

τετάρτη 17:00 - 22:00πέμπτη 17:00 - 22:00παρασκευή 17:00 - 22:00Σάββατο 11:00 - 18:00Κυριακή 13:00 - 20:00έίσοδος ελεύθερη.

Page 7: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

Αγώνες

ά.Ε.Κ. - άπόλλων Σμύρνης

πανιώνιος - άπόλλων Καλαμαριάς

ά.Ε.Κ. - ά.Σ. Σουρμένων

πανιώνιος - άπόλλων Σμύρνης

ά.Σ. Σουρμένων - άπόλλων Καλαμαριάς

πεμπτη 24.04αθλήτισμόσ & πρόσφυγια1ο ποΔοσΦΑίρίΚο συνΑπΑντέμΑ προσΦυΓίΚων ομΑΔων

Μια αθλητική ποδοσφαιρική συνάντηση ομάδων που ιδρύθηκαν από Έλληνες πρόσφυγες...

Συμμετέχουν οι ομάδες παλαιμάχων:

τοποθεσίαγήπεδο σουρμένων, έλληνικού

έναρξη16:30

ά.Ε.Κ. άπόλλων Καλαμαριάς άπόλλων Σμύρνης

πανιώνιος π.ά.ο.Κ. άθλητικός Σύλλογος Σουρμένων

Ελληνικός άθλητικός Σύλλογος «πόντος» (1903-1921)άθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος που λειτούργησεστις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη Μερζιφούν.

12

Page 8: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

το πρόγραμμα παρουσιάζειο ηθοποιός Κωνσταντίνοσ Χατζούδησ14

Στα πλαίσια των πενθήμερων εορταστικών εκδηλώ-σεων η Ένωση ποντίων Σουρμένων αφιερώνει φέτος μια από τις ημέρες στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.

Βασικός μας σκοπός είναι η ανάδειξη και παραστα-τική παρουσίαση της σχέσης των Ελληνικών παρα-δοσιακών χορών και τραγουδιών με παλαιότερες και σύγχρονες μορφές ζωής και λαϊκές εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν διάφορες κοινωνικές και ηθικές - θρησκευτικές αξίες, ιδέες, αντιλήψεις και συνήθειες του λαού μας.

ο χορός και το τραγούδι αποτελούν το σημαντικό κρίκο ανάμεσα στην ιστορική και την λαϊκή παράδοση. Βασιζόμενος στην ιστορική παράδοση παίρνει σάρκα και οστά μέσω της λαϊκής έκφρασης.

Λαϊκή έκφραση που ζωντανεύει διαφορετικά από πε-ριοχή σε περιοχή ανάλογα με τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Ένωση ποντίων σουρμένων Χοροί πόντου

σύλλογος Κρητών έλληνικού“O Ψηλορείτης”

Χοροί Κρήτης

Χορευτική ομάδα του πολιτιστικού έξωραϊστικού συλλόγου οικισμού έκτελωνιστών αλίμου

Χοροί Μακεδονίας

σύνδεσμος λουτρακιωτών – περαχωριτών «ο ίΒυΚοσ»

Χοροί άν. ρωμυλίας

λαογραφική έστία τρίπολης Χοροί ν. άρκαδίας, περιοχές τσακωνιάς και Μαντινείας

Χορευτικό έργαστήρι νέας ίωνίας Χοροί ευρύτερης περιοχής της Καππαδοκίας

λύκειο των έλληνίδων Κερατέας Χοροί Μεσογείων άττικής

συνοΔέυουν οί μουσίΚοί:παυλόπουλος Γιάννης / Βιολί & τραγούδιτασούλας Θοδωρής / Κλαρίνο & ΦλογέραΚλαπάκης μανούσος / Κρουστά παπαπροκοπίου Κώστας / ΛαούτοΔολιανίτης πέτρος / άκορντεόνμπάκος Δημήτρης / γκάινταπαναγοπούλου ντορέττα / τραγούδι

το συγκρότημα του / Κρητική λύρα Κεχαγιαδάκη Αντώνη & τραγούδιΛαδουκάκης Αδαμάντιος / ΛαούτοΦετοκάκης μανώλης / Λαούτο

σαραφίδης Γιώργος / ποντιακή λύρασαραφίδης στέλιος / ποντιακό τραγούδιΚεκρίδης Γρηγόρης / νταούλι

συμμετεχόυν τΑ ΧορέυτίΚΑσυΓΚροτημΑτΑ

παρασκευη 25.04μόυσικόχόρευτική παραστασήπΑρΑΔοσίΑΚοί ΧοροίΑπο την έΛΛΑΔΑ

τοποθεσίαπλατεία σουρμένων

έναρξη20:15

Page 9: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

▲έικόνα του Αγ. έυγενίου του τραπεζουντίου από το παλαιό τέμπλο του ίερού Nαού μεταμορφώσεως σωτήρος σουρμένων έλληνικού, μεταφερθείσα από τα σούρμενα του πόντου.

αγιόσ ευγενιόσo τρΑπέζουντίοσ ο Άγιος Ευγένιος ήταν και θα είναι ο πολιούχος Άγιος της τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο τραπε-ζούντιος. Συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννή-θηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του, αναφέροντας συ-νεχώς την πόλη της καταγωγής του. Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 ιανουαρίου 290), στην ίδια πόλη κατά την διάρκεια των μεγάλων διώξεων που υπέστησαν οι Χριστιανοί επί ρωμαϊκής άυτοκρα-τορίας, μία εποχή όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του πόντου, υπό την αυτοκρατορία των διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότε-ρων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και άρμενίας, Λυσίας και άγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγ-μα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της βαθιάς του πίστης στον ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε με τους συναθλητές του ουαλεριανό, Κάνδιδο και άκύλα την 21η ιανουαρίου 290 μ.Χ. οπότε τιμάται η μνήμη και των τεσσάρων μαρτύρων. το σκήνωμα του άγίου ενταφιάστηκε πλησίον του τόπου του μαρτυρίου του, οπότε και χτί-στηκε ο ναός προς τιμή του.

η τιμή του άγίου άρχισε να εξαπλώνεται στην τραπε-ζούντα τον 5ο αιώνα. άργότερα οι μεγάλοι Κομνηνοί τον καθιέρωσαν προστάτη τους, γεγονός που εξηγεί και τη συχνή απεικόνισή του σε νομίσματα και σε εμ-βλήματα της άυτοκρατορίας της τραπεζούντας.

η περιοχή μας θα έχει την τιμή να υποδεχτεί τμήμα εκ του ιερού Λειψάνου του, το οποίο θα δωρίσει στην Ενορία μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ρόδου κ.κ. Κύριλλος.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ευγενίου, στην Τραπεζούντα του Πόντου.◀

16

Page 10: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

τραγούδι ίωΑννίΔησ ΓίωρΓοσΚΑρΑσΑΒΒίΔησ ΔημητρησσοΦίΑνίΔησ ΓίωρΓοσ

Κεμεντζέ ΑτμΑτζίΔησ ΓίωρΓοσ

τουλούμ σοΦίΑνίΔησ ΓίωρΓοσ

ταούλ’ ΚέΚρίΔησ ΓρηΓορησΧΑτζηΔΑυίτίΔησ νίΚοσ

ΧορΕυουν τά ΣυγΚροτηΜάτά συΛΛοΓοσ ποντίων νέΑσ ΦίΛΑΔέΛΦέίΑσ& πέρίΧωρων “Δημ. υΨηΛΑντησ” ν. άττικής

συΛΛοΓοσ ποντίων πΑτρων "ο ΦΑροσ"ν. άχαΐας

ποντίΑΚη ΧορέυτίΚη ομΑΔΑ Δημου έορΔΑίΑσν. Κοζάνης συμμέτέΧουν οί συΛΛοΓοί:• ποντιακός Σύλλογος πτολεμαΐδας• Σύλλογος ποντίων άναρράχης• Σύλλογος ποντίων Άρδασσας• πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών• Λαογραφικός πολιτιστικός & άθλητικός Όμιλος

"ο περδίκκας"• πολιτιστικός Λαογραφικός και άθλητικός Σύλλογος

πενταβρύσου «ο διγενής»

παραδόσιακόιΧοροί του ποντου

υποδοχή, υπό του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχη μας κ.κ. παύλου, τμήματος ιερού Λειψάνου του άγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του τραπεζουντίου προ του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, Ελληνικού.

Εν συνεχεία Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης ποντίων.

πΑρΑΔοσίΑΚοποντίΑΚο ΓΛέντίμέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ... κρασί και χαμψία!

το πρόγραμμα παρουσιάζει ο λαζοσ τερζασ18

χώρος εκδήλωσηςπλατείασουρμένων

σαββατο 26.04πανήγυρικόσέσπέρίνοσ

τοποθεσίαπλατεία σουρμένων

έναρξη20:00

τοποθεσίαίερός ναός μέτΑμορΦωσέωστου σωτηροσ, σουρμένων

έναρξη18:00

ίερός ναός Μεταμορφώσεως του σωτήρος Νέα Σούρμενα, Αττικής, Αρχές της δεκαετίας του ‘30▼

Page 11: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

ίερός ναός μέτΑμορΦωσέωστου σωτηροσ, σουρμένων 07:00ο Όρθρος και η άρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλου.

10:45 Λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο σουρμένων.

11:15Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων, “τΑΦίΚο έΘίμο”.

Χαιρετισμοί•προέδρου Ένωσης ποντίων Σουρμένων, κ. Σαραφίδη γιώργου•δημάρχου Ελληνικού-άργυρούπολης, κ. Κορτζίδη Χρήστου• Χαιρετισμοί επισήμων

ΧορΕυουν τά ΣυγΚροτηΜάτά

συΛΛοΓοσ ποντίων ΓίΑννίτσωνν. πέλλας

συΛΛοΓοσ ποντίων στΑυρουποΛησ"ΑΚρίτέσ του ποντου"ν. Θεσσαλονίκης

ένωση ποντίων σουρμένων

κυριακή βραδυΧοροί του ποντου

πΑρΑΔοσίΑΚοποντίΑΚο ΓΛέντίμε κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ...

ταφικό έθιμοΚοιμητήριο Σουρμένων 1932▼

τραγούδι ΚΑρΑσΑΒΒίΔησ ΔημητρησΚουρτίΔησ ΓίΑννησπΑρΧΑρίΔησ ΑΛέξησ

Κεμεντζέ ΑτμΑτζίΔησ ΓίωρΓοσ

τουλούμ σοΦίΑνίΔησ ΓίωρΓοσ

ταούλ’ ΚέΚρίΔησ ΓρηΓορησΧΑτζηΔΑυίτίΔησ νίΚοσ

κυριακη 27.04κυριακή πρωιτΑΦίΚο έΘίμο

τοποθεσίαίερός ναός μέτΑμορΦωσέωστου σωτηροσ, σουρμένων

τοποθεσίαπλατεία σουρμένων

έναρξη07:00

έναρξη19:30

το πρόγραμμα παρουσιάζει ο λαζοσ τερζασ20

Page 12: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

19η μαΐουημέρα μνήμης της γενοκτονίαςτων έλλήνων του πόντουΜνημείο Ποντιακού ΕλληνισμούΚεντρική πλατεία Σουρμένων

πρόεδροςάντιπρόεδρος

γεν. γραμματέαςΕιδ. γραμματέας

ταμίαςΚοσμήτορας

ΈφοροςΜέλοςΜέλος

σαραφίδης στυλ. ΓεώργιοςΚυριακόπουλος Γεωργ. ΑναστάσιοςΓιαντομίδης παν. ΧρήστοςΚεκρίδης Γρηγ. ΔημήτριοςΘεοδωρίδου-Καρνέτση ΑντωνίαΑσλανίδης παν. ΔημήτριοςΑκερμανίδου στυλ. ΒασιλικήΓεωργιάδης Γεωρ. Κωνσταντίνοςπαπαδοπούλου παν. μαρία

Το Δ. Σ. της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, ευχαριστεί θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. παύλο και τους Ιερείς της ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων για την συνεργασία μας.

Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Πα-ναγιωτόπουλο για την άμεση θέση των εκδηλώσεων «Παμποντιακό Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ’ς σα Σούρ-μενα» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Χρήστο Κορτζίδη, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου μας, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια για την επιτυχία των εκδη-λώσεών μας.

Τον Διευθυντή κ. Τάσο Παπαδόπουλο, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμό-νων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σουρμένων Ελλη-νικού.

Τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές των ομάδων της Α.Ε.Κ., του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Πανιωνίου, του Π.Α.Ο.Κ. και του Αθλη-τικού Συλλόγου Σουρμένων για την συμμετοχή τους στο 1ο Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων.

Τα μέλη του όμαιμου Αθλητικού Συλλόγου Σουρμέ-νων για την συνεργασία μας.

Τέλος ευχαριστούμε τα Μέλη και τους Φίλους της Ένωσής μας, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στο Διοικητι-κό Συμβούλιο και βοήθησαν ενεργά στην διοργάνω-ση αυτών των εκδηλώσεων.

ΔίοίΚητίΚο συμβόυλιό

ευχαριστiεσ

22

Page 13: 23/04 -27/04 2014 - Elliniko · και 92 χρόνια, το Ταφικό Εθιμό που έφεραν μαζί τους από τον ίστορικό πόντο. Εκεί το

ww

w.w

ork

sho

p.g

r

Ένωση Ποντίων σουρμένωνλεωφ. Iασωνίδη & Xρυσάνθου TραπεζούντοςΠλατεία σουρμένων, τ.Κ. 167 77σούρμενα - Eλληνικό

Tηλ: 210 96 44 767Fax: 210 96 18 867

e-mail : [email protected]

www.facebook.com/sourmena.gr