2013 elliniko

100

description

 

Transcript of 2013 elliniko

Page 1: 2013 elliniko

1

Page 2: 2013 elliniko

2

Page 3: 2013 elliniko

3

Page 4: 2013 elliniko

4

Page 5: 2013 elliniko

5

Page 6: 2013 elliniko

6

Page 7: 2013 elliniko

7

Απολαύστε το ατελείωτο καλοκαίριστην DPAM

Ρόδου !www.dpam.gr : DPAM GREECE

Ισχύει μέχρι 30/9/2013στο κατάστημα DPAM της Ρόδου (Γρηγορίου Λαμπράκη 41, Ρόδος)

*Εξαιρούνται προϊόντα σε προσφορά

Page 8: 2013 elliniko

8

Καλώς ορίσατε στο «νησί των ιπποτών», του «θεού ήλιου», στη Ρόδο, την γοητευτική αρχόντισσα και πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Την κοσμοπολίτισσα που με τα κάλλη και τα καπρίτσια της, τις φυσικές ομορφιές της ενδοχώρας, τα κρυστάλλινα νερά των αμέτρητων ακρογιαλιών της, τα Αρχαία μνημεία της και τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι δύο θαλάσσιων διαδρομών ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και της Μέσης Ανατολής, έγινε πόλος έλξης λαών και πολιτισμών (Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, Οθωμανών) οι οποίοι με τη σειρά τους άφησαν τα ίχνη τους στην τέχνη, τη γλώσσα, την Αρχιτεκτονική του νησιού.Τα θέλγητρά της ξελογιάζουν σήμερα χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης που απολαμβάνουν το απέριττο φυσικό κάλλος της αρμονικά δεμένο με τις σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, τους χώρους αναψυχής, την κουζίνα της, τα θαλάσσια αθλήματα, τα νυχτοκαμώματα στα αμέτρητα στέκια διασκέδασης, την ιστορία της περπατώντας στα στενά δρομάκια της μεγαλύτερης ζωντανής Μεσαιωνικής πόλης της Ευρώπης - αναγνωρισμένης ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Ταξιδεύοντας στη Νότια Ρόδο ο χρόνος σταματάει σε άλλες εποχές. Μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ρομαντισμού συνεπαίρνει τον ταξιδιώτη που διαβαίνει τα γραφικά στενά του χωριού της Λίνδου με τα αρχοντικά της καθώς και τα μεσαιωνικά χωριά του νότου, που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μα πάνω απ όλα ζώντας μαζί με τη ζωντανή ιστορία του τόπου, τους ευγενικούς Ροδίτες, τους απλούς, ζεστούς και ανεπιτήδευτα φιλόξενους κατοίκους των γραφικών και ήσυχων χωριών, τους γλεντοκόπους μουσικούς των πανηγυριών…

Λ ί γ α λ ό γ ι α γ ι α τ ο ν η σ ί

Page 9: 2013 elliniko

9

Παιδικά & βαφτιστικά

για αγόρια

και κορίτσα

απο νεογέννητα

‘εως 16 ετών.

Δαμασκηνού 7 (έναντι εκκλησίας Μητροπόλεως)Τηλ: 22410 33053

Page 10: 2013 elliniko

10

Η πρόσβαση στη Ρόδο γίνεται Ακτοπλοϊκώς και Αεροπορικώς. Καθημερινά αναχωρούν από τον Πειραιά πολλά πλοία για τα Δωδεκάνησα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου από 13 έως 17 ώρες αναλόγως τις προηγούμενες στάσεις σε άλλα νησιά. Πλοία αναχωρούν για τη Ρόδο και από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κρήτης. Πολλές αεροπορικές πτήσεις γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αφετηρία τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Θεσσαλονίκης, κάποιων νησιών του Αιγαίου, καθώς και πολλών ευρωπαϊκών πόλεων τα αεροπλάνα των οποίων προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, που απέχει 14 χλμ. από την πρωτεύουσα. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι εξαιρετικά καλό. Μεγάλο μέρος των μετακινήσεων των τουριστών γίνεται με ταξί και λεωφορεία. Για όσους όμως θέλουν να ανακαλύψουν όλες τις κρυφές ομορφιές του είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο. Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια καϊκιών για όλες τις δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και για τα γειτονικά νησιά.

Μ ε τ α κ ι ν ή σ ε ι ς Ο δ ι κ ή ε ξ υ π η ρ έ τ η σ η

Page 11: 2013 elliniko

11

Page 12: 2013 elliniko

12

Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδος και ανήκει στο νησιώτικο Σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου που συνορεύει στα βόρεια με τη Σάμο και την Ικαρία, με τις Κυκλάδες στα δυτικά, με την Κρήτη στα νοτιοδυτικά και τα μικρασιατικά παράλια στα ανατολικά από τα οποία απέχει μόλις 11 ναυτικά μίλια. Βρέχεται από το πέλαγος της Καρπάθου στα δυτικά και στα βόρεια και βορειοδυτικά εκτείνεται η Θάλασσα της Ρόδου. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου της οποίας είναι και πρωτεύουσα, με έκταση 1.398 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτών που φθάνουν τα 220 χλμ. Πλαισιώνεται από τα νησιά Καστελόριζο, Χάλκη, Τήλο, Σύμη και Κάρπαθο.

Γε ω γ ρ α φ ι κ ή θ έ σ η

Page 13: 2013 elliniko

13

Page 14: 2013 elliniko

14

Ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, η οποία επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικό του κλίματος του νησιού είναι η παρουσία υγρασίας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κ λ ί μ α

Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο με μέγιστο μήκος τα 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 37 χλμ. Το γεωγραφικό ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Η τραχιά, άγονη και βραχώδης φύση των ακτών σμιλεμένη από τη θάλασσα και τον αέρα σχηματίζει διαπλάσεις υψηλής φυσικής αισθητικής, τις οποίες καθώς προχωρά κανείς προς την ενδοχώρα, διαδέχεται η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά των πηγών και οι ιδιαίτερα σημαντικοί βιότοποι, όπου συναντάται πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Γε ω μ ο ρ φ ο λ ο γ ί α

Page 15: 2013 elliniko

15

Page 16: 2013 elliniko

16

Page 17: 2013 elliniko

17

Page 18: 2013 elliniko

18

Η στρατηγική θέση του νησιού της Ρόδου ανάμεσα στις θάλασσες της Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, διαμόρφωσε την οικονομική και πολιτιστική ιστορία του νησιού και αποτέλεσε ισχυρό δέλεαρ για τις στρατιές των κατακτητών της. Λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης ανέπτυξε εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες έφεραν μεγάλο πλούτο στο νησί, όπως γράφει στα βιβλία του ο Ρόδιος συγγραφέας, Θεοφάνης Μπογιάννος.Κατά την διάρκεια κυριαρχίας του Μινωικού Πολιτισμού (17ος αιώνας π.Χ.) εγκαθίστανται στην Ρόδο οι Κρητικοί Τελχίνες, τους οποίους οι παραδόσεις θέλουν να είχαν άγρια και μελαψή όψη, λόγω της ενασχόλησης τους με την κατεργασία των μετάλλων. Τους θεωρούσαν γόητες και μάγους κάτι που ετυμολογικά διαφαίνεται και στο όνομα τους, το οποίο προέρχεται από το ρήμα «θέλγω». Λέγεται ότι είχαν την ικανότητα να παράγουν βροχή, νέφη, χαλάζι και να αλλάζουν τη μορφή τους. Θεωρούνταν πολύ καλοί ναυτικοί και μεταλλουργοί. Μάλιστα ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν αγάλματα θεών, όπως τον «Απόλλωνα Τελχίνιον» στην Λίνδο, την Ήρα στην Ιαλυσό και την «Ήρα Τελχίνια» στην Κάμειρο.Μετά από δύο αιώνες έρχονται στο νησί οι πρώτοι Μυκηναίοι (Αχαιοί και Δωριείς) με ειρηνικές προθέσεις, που όμως δεν αργούν να μετατραπούν σε έριδες. Εκείνη την εποχή χτίζονται στο νησί ακροπόλεις και τείχη στις πόλεις – κράτη της αρχαίας Ρόδου.Κατά τη διάρκεια του 7ου αι. π.Χ. οι τρεις πόλεις κράτη της Ρόδου Λίνδος, Κάμειρος και Ιαλυσός συστήνουν συμμαχία (Δωρική Εξάπολη) με την Αλικαρνασσό, Κώ και την Κνίδο και δημιουργούν πολλές Αποικίες

στην περιοχή της Μεσογείου.Κυρίαρχος της Λίνδου τον 6ο αιώνα είναι ο τύραννος Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, στον οποίο αποδίδεται το περίφημο ρητό «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ». Έναν αιώνα αργότερα οι Ρόδιοι αποχωρούν από την Αθηναϊκή Συμμαχία επικαλούμενοι τους δυσβάσταχτους φόρους που τους έχουν επιβληθεί.Το έτος 408 π.Χ. μπαίνουν τα θεμέλια της Αρχαίας Πόλης της Ρόδου σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια του αρχιτέκτονα Ιππόδαμου του Μιλήσιου. Οι παραδόσεις αναφέρουν ότι τα ίδια σχέδια χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος στην δόμηση πόλεων όπως της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, αλλά και άλλων.Εκείνη την εποχή η Ρόδος αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις και σε πολιτικό επίπεδο προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Συνάπτει συμμαχίες με ευνοϊκούς όρους, πότε με τους Σπαρτιάτες και πότε με τους Αθηναίους.Την περίοδο κυριαρχίας του Μέγα Αλεξάνδρου, οι Ρόδιοι συμμαχούν μαζί του αλλά μετά το θάνατο του γίνονται μήλον της έριδος μεταξύ των διαδόχων του. Τελικά ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, γιός του Αντίγονου του Μονόφθαλμου πολιορκεί επί ένα χρόνο το νησί επιστρατεύοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, φοβερές πολιορκητικές μηχανές (ελέπολις και κριοφόρος χελώνα), 400 πλοία, 40.000 ιππείς και μεγάλο αριθμό ιππικού, χωρίς όμως να κατακτήσει το νησί. Το στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησε πίσω του αποχωρώντας από το νησί ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, πούλησαν οι Ρόδιοι και με τα συγκεντρωθέντα χρήματα κατασκεύασαν τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου: ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου!Συμμαχία με τους Ρωμαίους συνάπτει κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. το νησί και στο πλαίσιο αυτής ανακηρύσσεται η Δήλος σε λιμάνι ελεύθερο δασμών. Αργότερα το 42 π.Χ. κατακτάται και λεηλατείται από τον Ρωμαίο στρατηγό Λογγίνο Κάβιο.

Ι σ τ ο ρ ί α

Page 19: 2013 elliniko

19

Page 20: 2013 elliniko

20

Το 395 μ.Χ. το νησί της Ρόδου εντάσσεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αργότερα το 653 μ.Χ. στο νησί φθάνουν οι Άραβες. Το 1046 μ.Χ. την καταλαμβάνουν οι Γενοβέζοι. Την επανακτεί ο Αλέξιος ο Κομνηνός τον 11ο αιώνα μ.Χ., κατά την κυριαρχία του οποίου δόθηκαν στους Βενετούς εμπορικά δικαιώματα στο νησί. Το 1309 μ.Χ. επικρατούν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα των Ιωαννιτών χρησιμοποιεί την Ρόδο ως στρατιωτική βάση εξόρμησης για τα ταξίδια του στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους. Κατά το διάστημα της παραμονής τους κατασκευάστηκαν πολλά ιπποτικά κτίρια τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα μέσα στην παλιά μεσαιωνική πόλη. Η παλιά πόλη 1988 ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.Τους Ιωαννίτες διαδέχονται οι Οθωμανοί το έτος 1522 μ.Χ. Τότε οι Ρόδιοι αφού πλέον τους στερείται το δικαίωμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, περιορίζονται στην αγροτική ζωή. Κατά την περίοδο κυριαρχίας των Οθωμανών συχνά πυκνά επαναστατούν, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.Τελικά το 1912 καταλαμβάνουν τη Ρόδο οι Ιταλοί, οι οποίοι προχωρούν στην κατασκευή πολλών και σημαντικών έργων όπως, το υδραγωγείο, την ηλεκτροδότηση του νησιού, το λιμάνι, το ενυδρείο, ενώ παράλληλα οι ιταλικές αρχαιολογικές αποστολές φέρνουν στο φώς σημαντικά αρχαία Ελληνικά ευρήματα. Όμως ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάνης και η ένωση καθυστέρησε μέχρι τις 31 Μαρτίου του 1947 όταν ο Βρετανός ταξίαρχος A.S. Parker υπογράφει την παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση, στον Αντιναύαρχο, Π. Ιωαννίδη.

Page 21: 2013 elliniko

21

Ierou Lohou 12 - Ialissos - Rhodes - Tel: 22410 94647

Gr. Lampraki 45 - Mandraki - Rhodes - Tel: 22410 26661

Page 22: 2013 elliniko

22

Τόση πολλή ομορφιά συγκεντρωμένη σε ένα τόπο δεν θα μπορούσε παρά να εξάψει τη φαντασία των κατοίκων της και να γεννήσει εξίσου όμορφους Μύθους που αφορούν τη γέννηση της και την πορεία της στο χρόνο. Ένας από τους μύθους σύμφωνα με τον Πίνδαρο, λέει ότι όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως απουσίαζε από τη μοιρασιά σουλατσάροντας στο ημερήσιο ουράνιο ταξίδι του και έτσι έμεινε χωρίς δική του γη. Ο Δίας θέλοντας να είναι δίκαιος είπε ότι θα ξανακάνει τη μοιρασιά, αλλά ο ταξιδιάρης Ήλιος τότε απάντησε ότι θα γινόταν δική του η γη που θα αναδυόταν από την θάλασσα με την ανατολή του το επόμενο πρωινό. Έτσι και έγινε. Μόλις ανέτειλε είδε ένα πανέμορφο και κατάφυτο νησί, τη Ρόδο ,να αναδύεται από τα γαλαζοπράσινα νερά. Γοητευμένος από τα κάλλη της την έλουσε με τις ηλιαχτίδες του. Έκτοτε η

λαμπερή Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, αφού ο Ήλιος παντρεύτηκε την όμορφη νύμφη Ρόδο.Στο νησί ο Ήλιος μαζί με τη Νύμφη Ρόδο απέκτησαν επτά γιους, τους Ηλιάδες (τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μάκαρ, τον Ακτίονα, τον Τενάγη, τον Τρίοπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρώνη). Οι απόγονοι του Κέρκαφου ήταν ο Κάμειρος, ο Ιαλυσός και ο Λίνδος, οι οποίοι κληρονόμησαν το νησί και το χώρισαν σε τρία κομμάτια, ώστε να έχει ο καθένας τη δική του πόλη, στην οποία έδωσαν και το όνομα τους. Φυσικά οι μύθοι αυτοί ήταν μια απόπειρα ερμηνείας γεγονότων με όχημα την φαντασία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την γεωλογία, η ανάδυση της Ρόδου σχετίζεται με τις ανιζήσεις και καθιζήσεις κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της επιφάνειας της γης. Ούτε η μεγάλη αγάπη του Ηλίου για τη Ρόδο είναι τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί λούζεται με τις ακτίνες του τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Άλλωστε γιαυτό την ονόμασαν Νύμφη του Ήλιου, που αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας.

Μ υ θ ο λ ο γ ί α

Page 23: 2013 elliniko

23

Page 24: 2013 elliniko

24

Ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου που προσωποποιούσε τον προστάτη θεό Ήλιο, ήταν ένα γιγαντιαίο άγαλμα ύψους 32 μέτρων. Λέγεται ότι είχε στηθεί με τα πόδια ανοιχτά στο λιμάνι της Ρόδου, εικασία η οποία όμως αμφισβητείται καθώς αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο.Στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα οι Ρόδιοι έτρεψαν σε φυγή το Δημήτριο τον Πολιορκητή, ο οποίος μετά από ένα χρόνο πολιορκίας αναγκάστηκε να φύγει αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο μέρος από τον εξοπλισμό του. Οι Ρόδιοι γιορτάζοντας τη νίκη τους πούλησαν μέρος από τον εξοπλισμό του και με τα χρήματα που συγκέντρωσαν έστησαν ένα πανέμορφο άγαλμα προς τιμήν του προστάτη τους θεού Ήλιου. Το ορειχάλκινο άγαλμα σχεδίασε ο Λύνδιος γλύπτης Χάρης, η κατασκευή του διήρκησε 12 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 282 π.Χ. Το ορειχάλκινο περίβλημα είχε στερεωθεί επάνω σε ένα σιδερένιο σκελετό. Επειδή στο εσωτερικό του ήταν κούφιο οι εργάτες είχαν τοποθετήσει βαριές πέτρες ώστε να διασφαλίσουν την σταθερότητά του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι το 227 π.Χ.) προϋπαντούσε αφ’ υψηλού τους επισκέπτες του νησιού.Πενήντα χρόνια αργότερα το 227 π.Χ. λέγεται ότι ένας μεγάλος σεισμός έπληξε τη Ρόδο και συνέτριψε τον Κολοσσό, κόβοντάς τον από τα γόνατα. Ακολουθώντας έναν χρησμό οι Ρόδιοι δεν προσπάθησαν να τον στήσουν κι έτσι τον άφησαν πεσμένο στο έδαφος για 900 χρόνια. Το 654 μ.Χ. ένας Σύριος στρατηγός κατέκτησε τη Ρόδο και ανάμεσα στα λάφυρα που λέγεται ότι μετέφερε στη Συρία ήταν και οι ορειχάλκινες πλάκες του, οι οποίες πουλήθηκαν σε εμπόρους και πιθανότητα έγιναν στη συνέχεια νομίσματα και όπλα.

Ο κ ο λ ο σ σ ό ς τ η ς Ρό δ ο υ

Page 25: 2013 elliniko

25

Page 26: 2013 elliniko

26

Page 27: 2013 elliniko

27

Page 28: 2013 elliniko

28

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στην όμορφη πόλη της Ρόδου, η οποία είναι και η πρωτεύουσα. Είναι κτισμένη στο ΒΑ άκρο του νησιού και χωρίζεται στη σύγχρονη Νέα Πόλη και στη μεσαιωνική πόλη των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, που σφύζει από ζωή μέχρι και σήμερα. Εκτός των μόνιμων κατοίκων της που έχουν την τύχη να ζουν σε ένα περιβάλλον που ο χρόνος θαρρείς ότι κοντοστέκεται σε άλλες εποχές, υπάρχει έντονη εμπορική κίνηση καθώς και μεγάλος αριθμός τουριστών. Ανηφορίζοντας την οδό των Ιπποτών ξεπροβάλλει το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα εντείνεται καθώς διαβαίνει κανείς τις σκιές των λιθόστρωτων, των στοών, των πλατειών ανακαλύπτοντας κρυμμένες αυλές και αισθανόμενος την

δύναμη των τειχών, μέσα από τα οποία βυζαντινές εκκλησίες μαρτυρούν μέρος της ιστορίας του. Κτίρια όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης παραμένουν ζωντανά και για το λόγο αυτό δίκαια η Μεσαιωνική Πόλη θεωρείται η μεγαλύτερη ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη της Ευρώπης.Τη γοητευτική μεσαιωνική πόλη της Ρόδου δεν θα μπορούσαμε να τη δούμε αποσπασματικά, καθώς η σημερινή φυσιογνωμία της φέρει τα ίχνη όσων την κατοίκησαν και την κατέκτησαν κατά την πάροδο των αιώνων. Η ίδρυση της χρονολογείται το έτος 408 π.Χ. και οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, η οποία ήταν μικρότερη σε έκταση και διέθετε οχύρωση. Τα τείχη της επεκτάθηκαν σε μια έκταση 175.000 τ.μ. στις αρχές του 12ου αιώνα. Αυτή την πόλη κατέκτησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1309. Για δύο περίπου αιώνες η πόλη της Ρόδου, που

Μ ε σ α ι ω ν ι κ ή Π ό λ η

Page 29: 2013 elliniko

29

Page 30: 2013 elliniko

30

Page 31: 2013 elliniko

31

Page 32: 2013 elliniko

32

Page 33: 2013 elliniko

33

ήταν το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του ιπποτικού κράτους και στο οποίο άνηκαν τα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, ήκμασε εμπορικά και το θαλάσσιο εμπόριο έφερε πλούτο στο νησί. Στο διάστημα της κυριαρχίας των Ιπποτών, κατασκευάστηκε η περίφημη Οδός των Ιπποτών (μήκους 200 μ. και πλάτους 6 μ.), η οποία είναι ανηφορική και κατά ένα περίεργο τρόπο – για μεσαιωνική πόλη- ευθύγραμμη, γεγονός που μαρτυράει την αρχαϊκή της καταγωγή. Ήταν ο πιο επίσημος δρόμος που συνέδεε το θρησκευτικό με το πολιτικό κέντρο του κάστρου, δηλαδή τη Μητρόπολη των Λατίνων (Παναγία του Κάστρου) με το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Κατά μήκος της οδού των Ιπποτών είναι χτισμένα τα σημαντικότερα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά ιπποτικά κτίρια. Εκεί βρίσκονται πέντε καταλύματα των «Γλωσσών», των Εθνικών Ομάδων του Τάγματος των Ιπποτών.Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία του Μπούργκου - υστερογοτθικός ναός του

14ου αιώνα - ο οποίος βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα σώζονται οι τρεις αψίδες του ιερού.Ορόσημο για την ιστορία της Ρόδου αποτελεί το έτος 1522, όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής την κατέκτησε ύστερα από εξαντλητική πολιορκία. Το ιπποτικό τάγμα υποχρεώθηκε να παραδώσει την πόλη στους Τούρκους.Κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής χτίστηκε ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος μετά το 1851 χρησίμευε και ως παρατηρητήριο. Διαθέτει μικρή συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν εκεί. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τζαμιά της Παλιάς Πόλης είναι το Τέμενος του Σουλεϊμάν. Το σημερινό κτίριο κτίστηκε το 19ο αιώνα στην θέση ενός παλιότερου που, σύμφωνα με την παράδοση το έχτισε ο κατακτητής Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Στην πλατεία Δωριέων υπάρχει το τζαμί του Ρετζέπ Πασά, και άλλα …

Page 34: 2013 elliniko

34

Στο γνωστό πεζόδρομο «Μανδηλαρά», στο πολυσύχναστο Νιοχώρι, βρίσκεται το παραδοσιακό καφέ, μεζεδοπωλείο και παραδοσιακός ξενώνας «ο Κούκος». Ο «Κούκος» είναι ένας φιλόξενος χώρος που εστιάζει σε ότι είναι ωραίο, απλό και ελληνικό. Έχει αναχθεί σε στέκι δημοφιλών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς σ’ αυτόν μπορεί να βρει κάθε επισκέπτης την ποιότητα και την φιλοξενία πού πολλές φορές λείπει από πολυσύχναστα και «τουριστικά» μέρη. Με τιμές προσιτές και με μεγάλη ποικιλία σε ελληνικούς μεζέδες ωραίες σαλάτες, θαλασσινά, παραδοσιακές συνταγές στον ξυλόφουρνο και ψητά στα κάρβουνα, έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς για την Ελλάδα της ποιότητας και της διασκέδασης. Πέρα από τοπικά κρασιά και μπύρες που διαθέτει, προτείνουμε να δοκιμάσετε την τοπική «σούμα» (ούζο χωρίς γλυκάνισο) παραγωγής του Κούκου. Πολλά δε από τα τοπικά προϊόντα που διαθέτει, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το μικρό μπακάλικο του. Στους παραδοσιακούς ξενώνες όπου μπορείτε και να διαμήνετε αξίζει να τους φωτογραφήσετε καθώς είναι ένα δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία του χώρου που αποτελούν ταυτόχρονα και αντίκες και έργα τέχνης μεγάλης αξίας.

« Κ ο ύ κ ο ς » … μ ι α μ ι κ ρ ή Ε λ λ ά δ α σ τ ο κ έ ν τ ρ ο τ η ς π ό λ η ς τ η ς Ρό δ ο υ .

Page 35: 2013 elliniko

35Μ α ν δ η λ α ρ ά 2 0 - 2 6 , Ρό δ ο ς - Τη λ : 2 2 4 1 0 7 3 0 2 2 - w w w. k o u k o s c a f e . g r

Page 36: 2013 elliniko

36

Διαβαίνοντας τη Νέα Πόλη οι εναλλαγές στη φυσιογνωμία της δένουν αρμονικά με το παρελθόν, με τα νεοκλασικά κτίρια και άλλα μοντέρνας αισθητικής να λούζονται στο ροδίτικο φως αναδεικνύοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ρόδου και αναδίνοντας στην ατμόσφαιρα ένα αέρα ρομαντισμού, αρχοντιάς και υψηλής αισθητικής, στοιχεία που συνθέτουν την νησιώτικη ταυτότητά της.

Η λάμψη της αντανακλάται και στο πολύβουο κέντρο της πόλης την πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκονται πολλά εμπορικά καταστήματα και τράπεζες, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.Ωραίες στιγμές μπορεί να ζήσει κανείς περπατώντας στην παραλιακή λεωφόρο με τα επιβλητικά κτίρια της Νομαρχίας, του Εθνικού Θεάτρου, του Ταχυδρομείου,

την Εκκλησία του Ευαγγελισμού, τα οποία κτίστηκαν κατά την περίοδο της κατοχής του νησιού από τους Ιταλούς, μεταξύ των ετών 1912 – 1943.

Περνώντας στην σύγχρονη Νέα Πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε το τζαμί του Μουράτ Ρεϊς, το οποίο διαθέτει ένα ιδιαίτερα κομψό μιναρέ. Βρίσκεται κοντά στο Νομαρχιακό Μέγαρο και είναι χτισμένο στη θέση της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου, δίπλα στο νεκροταφείο των Ιπποτών. Στο τούρκικο νεκροταφείο έχουν ταφεί εξόριστοι Τούρκοι, ο ναύαρχος του Σουλεϊμάν Β΄σε κυκλικό μαυσωλείο,

καθώς και ένας ποιητής που εξόργισε τον Σουλτάνο με τα σατιρικά ποιήματα του.

Μόλις ο ήλιος της Ρόδου βασιλέψει τα πνεύματα δεν ησυχάζουν, αντιθέτως δονούνται από τις μουσικές που ξεχύνονται από τα μπαράκια, τα μεγάλα club και τα άλλα κέντρα με ορχήστρες. Το κέφι καλά κρατεί μέχρι η αναψυχή να ανασυνταχθεί για τις εκδρομές της επόμενης ημέρας.

Η Ν έ α Π ό λ η τ η ς Ρό δ ο υ

Page 37: 2013 elliniko

37

Page 38: 2013 elliniko

38

Page 39: 2013 elliniko

39

Μία βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, οδηγεί στο βορειότερο άκρο της Ρόδου, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου / Ενυδρείο, κτίριο ιστορικό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που αποτελεί χώρο επαφής και γνωριμίας με το θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

To κτίριο –το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού - σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Armando Bernabiti και κατασκευάσθηκε στο Ακρωτήριο των Μύλων κατά τη χρονική περίοδο 1934-1936.

Το Ενυδρείο αναπαριστά μια υποθαλάσσια σπηλιά με διαδρόμους που είναι φτιαγμένοι από πωρόλιθο, διακοσμημένοι με φυσικά κοχύλια και δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας..

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου και το Ενυδρείο του αποτελεί σήμερα μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών όπου ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές δραστηριότητες καθώς και δράσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοβοηθούνται με αμοιβαίο όφελος και με σκοπό την πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων και την διάδοσή τους προς το κοινό.

Page 40: 2013 elliniko

40

Το πλατόνι της Ρόδου, που θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του, είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Το τρίχωμά του είναι καστανό με λευκές βούλες στο πάνω μέρος του σώματος κατά το καλοκαίρι, ενώ κατά το χειμώνα σκουραίνει.

Η ουρά του είναι μεγαλύτερη με μήκος 16-19 εκατ. και από πάνω μαύρη. Το μήκος του σώματός του είναι 1,60-1,90 μ. έχει ύψος 1μ περίπου και βάρος 40-80 κιλ. Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης. Πολλές είναι οι λαϊκές ιστορίες που αναφέρονται στην προέλευση και παρουσία του ελαφιού στο νησί.Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πλατόνι ήρθε στο νησί της Ρόδου με την άφιξη των Σταυροφόρων. Η θεωρία μάλιστα αυτή συσχετίζεται και με άλλα ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν “Οφιούσα”, λέξη που σημαίνει, “η έχουσα πολλά φίδια”. Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία οι Σταυροφόροι για να προστατέψουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, εισήγαγαν το ελάφι και το χρησιμοποίησαν σαν φύλακα σε χώρους γύρω από αυτά. Αν και τα ελάφια δεν κυνηγούν για να σκοτώνουν τα φίδια, όπως πιστεύουν πολλοί, εν τούτοις λέγεται ότι τα κέρατα του ελαφιού εκκρίνουν κάποια ουσία (ένα αλκάλιο), η μυρωδιά του οποίου ενοχλεί και εξαναγκάζει τα φίδια να απομακρυνθούν. Κάποια λοιπόν από τα ζώα αυτά, που έφεραν οι Σταυροφόροι, ξέφυγαν από τα στρατόπεδα, κρύφτηκαν στα δάση και δημιούργησαν αργότερα τον υπάρχοντα πληθυσμό. Μία άλλη θεωρία λεει ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί. Όμως η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν “Ελαφούσα” που σημαίνει ότι είχε, την εποχή εκείνη πολλά ελάφια, που φυσικά υπήρχαν στο νησί πολύ πριν έρθουν όλοι αυτοί οι κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω, ίσως και από την έκτη προ Χριστού χιλιετία!

Το Π λ α τ ό ν ι τ η ς Ρό δ ο υ ( D a m a d a m a )

Page 41: 2013 elliniko

41

International Cuisine witha touch of Mediterranean and Asian flavors

Page 42: 2013 elliniko

42

Μια πανοραμική εικόνα της πόλης της Ρόδου, αλλά και του πανέμορφου κόλπου της Ιξιάς, μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης εβρισκόμενος στην κορυφή του λόφου (Μόντε Σμιθ), του λόφου με τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης του ναού του Απόλλωνα και του αρχαίου σταδίου. Στα πόδια του απλώνεται ολόγυρα, ανάμεσα στις θάλασσες, η αστραφτερή πόλη της Ρόδου.

Η Α κ ρ ό π ο λ ι ς Ρο δ ί ω ν ( Μ ό ν τ ε Σ μ ι θ )

Page 43: 2013 elliniko

43

Page 44: 2013 elliniko

44

Η Ακρόπολη της Ρόδου βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο της πόλης στη δυτική πλευρά και σε αντίθεση με τις παλιές ακροπόλεις δεν διέθετε οχύρωση. Τα μνημεία της, Ιερά, δημόσια κτίρια, μεγάλοι ναοί και οι υπόγειοι χώροι λατρείας χρονολογούνται στην ελληνιστική και υστεροελληνιστική περίοδο (3ος – 2ος

αιώνας π.Χ.).Η φυσιογνωμία της αρχαίας Ακρόπολης άρχισε να αποκαλύπτεται στις ανασκαφές που πραγματοποίησε η Ιταλική αρχαιολογική σχολή κατά το διάστημα κατοχής του νησιού (1912 -1943). Στη συνέχεια τα ευρήματα που ήρθαν στο

Α κ ρ ό π ο λ η τ η ς Ρό δ ο υ

Page 45: 2013 elliniko

45

φως από τις ανασκαφές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την Ιστορία και τοπογραφία του χώρου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε μια έκταση 1.250 στρεμμάτων, ώστε να αποκαλυφθεί όλος ο χώρος που καταλάμβανε η Ακρόπολη της πολύ σπουδαίας αρχαίας πόλης της Ρόδου.Στο όμορφα διαμορφωμένο και καταπράσινο αρχαιολογικό πάρκο σώζεται το ελληνιστικό Στάδιο του 2ου αιώνα π.Χ.. Εκεί διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του θεού Ήλιου. Ακριβώς δίπλα στο στάδιο βρίσκεται το μικρό αναστηλωμένο μαρμάρινο Θέατρο, όπου στην αρχαιότητα αλλά και σήμερα δίνονται μουσικές παραστάσεις. Σε δεσπόζουσα θέση στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα, ο οποίος ήταν προστάτης της πόλης. Στον ναό έχουν γίνει ανακατασκευές αρχικά από τους Ιταλούς και στη συνέχεια από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία που προχώρησε, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σε εργασίες συντήρησης προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες που υπέστη ο ναός από τους βομβαρδισμούς και από το βάρος των πολυβόλων που είχαν εγκαταστήσει εκεί. Αναστηλωτικές εργασίες ξεκίνησαν και το 1996.

Page 46: 2013 elliniko

46

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου συναντάμε έναν επίγειο παράδεισο που αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί, το πάρκο Ροδίνι. Ένα ειδυλλιακό τοπίο όπου προτείνεται περπάτημα στα υπέροχα μονοπάτια του ανάμεσα από ανθισμένες ροδοδάφνες, καταπράσινα σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά, γαλαζοπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα .Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από τις δεκάδες παγώνια που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο πάρκο και έναν μικρό ζωολογικό κήπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα διάσημα ελάφια της Ρόδου.Το πάρκο Ροδίνι είναι ίσως το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο μέσα στο οποίο μπορούμε να δούμε μέρος από το σύστημα υδροδότησης της αρχαίας πόλης της Ρόδου. Κομμάτια από την αρχαία νεκρόπολη θα συναντήσουμε στη θέση Πευκάκια.

Ο Ι σ τ ο ρ ι κ ό ς Κ ή π ο ς τ ο υ Ρο δ ι ν ί ο υ

Page 47: 2013 elliniko

47

Project1_Layout 1 22/5/2013 7:40 πμ Page 1

Page 48: 2013 elliniko

48

Page 49: 2013 elliniko

49

* Babysitting

* Πάρτυ Γενεθλίων

* Go carts* παιδικά Γεύματα, αναψυκτικά & Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Page 50: 2013 elliniko

50

Τα Κοσκινού (6 χλμ)Άλλο ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό της Ρόδου, που θαρρείς ότι ο χρόνος το άφησε ανέπαφο είναι τα Κοσκινού. Είναι γνωστό από τον 5ο αιώνα και βρίσκεται βορειότερα του χωριού Καλυθιές. Τριγυρίζοντας στα στενά του, οι πολύχρωμες προσόψεις των σπιτιών, δείγμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης, συνθέτουν ένα πλήθος χρωμάτων. Από τα ανοιχτά παράθυρα αποκαλύπτεται και ο θαυμάσιος εσωτερικός διάκοσμός τους. Απολαύστε το μπάνιο σας στην πολυσύχναστη αμμουδιά Ρένι ή στα καβουράκια.

Η Καλλιθέα – Τα Ιαματικά Νερά (8χλμ)Λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου βρίσκεται

η Καλλιθέα. Μια πινελιά εξωτισμού προσφέρουν στην πανέμορφη παραλία της Καλλιθέας οι φοίνικες που φύονται στην περιοχή, ζωγραφίζοντας τις περίτεχνες σκιές τους στην άμμο. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Ρόδο και είναι γνωστή και για τις θερμές ιαματικές πηγές της, τις οποίες αξιοποίησαν οι ιταλοί κατά το διάστημα της κατοχής του νησιού. Τα κτίρια που κατασκεύασαν είναι σαφώς επηρεασμένα από την αραβική αρχιτεκτονική.

Οι Καλυθιές (16χλμ)Ταξιδεύοντας προς τα νότια, σε απόσταση 16 χλμ. από την πρωτεύουσα, συναντάμε το χωριό Καλυθιές. Στα αξιοθέατα του είναι πρωτίστως η ομορφιά του, καθώς και το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου όπου έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα ανθρώπινης παρουσίας από τη νεολιθική εποχή (5000 – 3700 π.Χ.).

Η Ψίνθος (25χλμ)Σε απόσταση αναπνοής από το Φαληράκι βρίσκεται το χωριό Ψίνθος. Κάθε γωνία του κρύβει και μια φυσική ομορφιά προς τέρψη του περιηγητή που στην πηγή Φασούλι θα σκύψει για να πιεί δροσερό νερό. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αιωνόβια πλατάνια τα οποία δημιουργούν φυσική σκίαση. Φυσικά τα εν λόγω δένδρα δεν λείπουν από την κεντρική πλατεία του χωριού, στην οποία βρίσκεται μια εντυπωσιακή εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Αναχωρώντας

Απολαύστε φρέσκα ντόπια κρέατα & μαγειρευτά φαγητάστην πανέμορφη & καταπράσινη

Πηγή Φασούλι

Π ε ρ ι ή γ η σ η α π ό τ η ν α ν α τ ο λ ι κ ή π λ ε υ ρ ά τ ο υ ν η σ ι ο ύ

Page 51: 2013 elliniko

51

Απολαύστε φρέσκα ντόπια κρέατα & μαγειρευτά φαγητάστην πανέμορφη & καταπράσινη

Πηγή Φασούλι

Ψίνθος Ρόδος, Τηλ: 22410 50071

Page 52: 2013 elliniko

52

Page 53: 2013 elliniko

53

Page 54: 2013 elliniko

54

μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και ένα και δύο και παραπάνω βαζάκια μέλι της Ψίνθου, το οποίο φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα του.

Το Φαληράκι (14χλμ)Μέσα στο συνοθύλευμα των χιλιάδων τουριστών όλων των εθνικοτήτων, το νεανικό παλμό τους και το ανεξάντλητο κέφι τους για διασκέδαση μέχρι πρωίας, βρίσκεται το Φαληράκι σε απόσταση 14 χλμ. από την πρωτεύουσα. Στην περιοχή υπάρχουν πολύ αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες. Διαθέτει μια από τις ομορφότερες και καλά οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας, η οποία εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ. Υπάρχουν υποδομές για θαλάσσια σπορ, extreme σπορ, water park. Στην περιοχή βρίσκονται πολλά διάσημα μεγάλα club για όλα τις επιθυμίες. Η νυχτερινή ζωή στο Φαληράκι δίκαια χαρακτηρίζεται αλησμόνητη!

Λαδικό-Άντονι Κουίν (15χλμ)Μια από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες παραλίες της Ρόδου είναι αυτή του Άντονι Κουίν. Το όνομα της φυσικά χρωστάει στον γνωστό ηθοποιό που πρωταγωνίστησε στην ταινία τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», της

οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιηθήκαν στην περιοχή. Βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και 3 χλμ. από το Φαληράκι. Τα γάργαρα νερά της αγκαλιάζονται από βράχους. Επίσης, διαθέτει μια μικρή προβλήτα όπου μπορούν να αγκυροβολήσουν μικρά σκάφη. Λόγω της υποθαλάσσιας μορφολογίας της ενδείκνυται για καταδύσεις. Η μικρή παραλία του Λαδικού χαρακτηρίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της, με την αλμύρα και το φώς να σμιλεύουν τους κλειστούς κολπίσκους του Λαδικού συνθέτοντας ένα μαγικό τοπίο προς τέρψη των ξενυχτισμένων και μη οφθαλμών. Θεωρείται μια από τις καλύτερες μικρές ακρογιαλιές του νησιού και συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους.

Τα Τραγανού (Αφάντου)Η ατμοσφαιρική παραλία Τραγανού, με την περίφημη σπηλιά στη μια πλευρά της, βρίσκεται 4 χλμ απόσταση από το Φαληράκι και 15 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου. Μόνο σε ορισμένα σημεία της υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της μπορείτε να στρώσετε την πετσέτα σας καi να χαρείτε την ομορφιά της.

Page 55: 2013 elliniko

55

Page 56: 2013 elliniko

56

Τα Αφάντου (20χλμ)Μόλις 20χλμ από την πολύβουη πρωτεύουσα βρίσκεται η κωμόπολη της Αφάντου. Παρά την έντονη τουριστική κίνηση οι κάτοικοι της παραμένουν πιστοί στα έθιμα και στις παραδόσεις και είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι με τους επισκέπτες. Ο οικισμός είναι χτισμένος σύμφωνα με την τοπική νησιώτικη αρχιτεκτονική. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση και προχωρώντας προς την θάλασσα συναντά κανείς μεγάλες παραλίες με γάργαρα νερά.Η γνωστή παραλία της Αφάντου είναι στρωμένη με μικρά βότσαλα και άμμο και τα νερά της βαθαίνουν απότομα. Είναι σχετικά ήσυχη χωρίς πολλούς λουόμενους και προσφέρεται για παιχνίδια όπως beach volley, beach soccer, ακόμη και για γκολφ καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Τέλος για ποτό και καφέ, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα κυλικεία της παραλίας.

Τα Κολύμπια (25χλμ)Για χαλάρωση, βουτιές στην καταγάλανη θάλασσα και για ψάρεμα, μια επίσκεψη στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κολύμπια θα σας αποζημιώσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σας. Το θέρετρο βρίσκεται νότια της Αφάντου, σε απόσταση 6 χλμ.

Η Τσαμπίκα (26χλμ)Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με χρυσαφένια άμμο. Η παραλία της Τσαμπίκας βρίσκεται 26 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Νέα Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκα, λίγο έξω από το δρόμο προς την πόλη της Ρόδου. Η ντόπια παράδοση θέλει εδώ την Παναγία να προστατεύει τις άτεκνες γυναίκες και ενίοτε να πραγματοποιεί και θαύματα. Τα παλιά χρόνια η Μονή λειτουργούσε σε άλλο σημείο, ψηλά στο βουνό πάνω από την ομώνυμη παραλία, όπου διακρίνονται τα ερείπιά της.

Ο Αρχάγγελος (30χλμ)Ταξιδεύοντας προς τη νότια πλευρά του

Page 57: 2013 elliniko

57

νησιού, σε απόσταση 30 χλμ. βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου, ο Αρχάγγελος, το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου. Η θέση του δεν είναι καθόλου τυχαία, επιλέχθηκε σε μακρινή απόσταση από τη θάλασσα προκειμένου να προστατευθεί από τις συχνές πειρατικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα κτίστηκε κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα. Το σημερινό χωριό διατηρεί έντονα το στοιχείο της παράδοσης στην αρχιτεκτονική δομή των κτιρίων, στη κουζίνα του, ενώ ζωντανά στοιχεία της παράδοσης συνυπάρχουν στη ζωή των ντόπιων κατοίκων του Αρχαγγέλου, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και την αυξημένη τουριστική κίνηση.Οι επιλογές σας για νυχτερινή διασκέδαση είναι πολλές. Στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το Ιπποτικό κάστρο και η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Φεύγοντας από το χωριό μην ξεχάσετε να βάλετε στις αποσκευές σας χειροποίητα, υφαντά χαλιά καθώς και κεραμικά.

Τα Στεγνά (Αρχάγγελο)Απλά και όμορφα είναι τα παραθαλάσσια Στεγνά που γειτνιάζουν με το χωριό Αρχάγγελος. Διαθέτουν ένα μικρό λιμάνι γύρω από το οποίο υπάρχουν στέκια αναψυχής και εστιατόρια όπου μπορείτε

να δοκιμάσετε τα γευστικά πιάτα τους. Η παραλία τους είναι στρωμένη με βότσαλα και τα νερά πεντακάθαρα. Υπάρχει υποδομή για θαλάσσια σπορ. Όσον αφορά στη διαμονή σας ενοικιάζονται διαμερίσματα με θέα στο όμορφο λιμανάκι.

Η Αγάθη (36χλμ)Στην αγκαλιά ενός όμορφου και απάνεμου ορμίσκου, 10 χλμ. δρόμο από τη Λίνδο και 38 χλμ. από την πρωτεύουσα, προς το Χαράκι βρίσκεται μια μικρή πανέμορφη παραλία, αυτή της Αγάθης που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο μοναστήρι που είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Είναι στρωμένη με άμμο, έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Ενδείκνυται για παιχνίδι με ρακέτες αλλά και για άλλα παιχνίδια.

Το Χαράκι (38χλμ)Κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά είναι η παραλία Χαράκι. Ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και φυσικές ομορφιές έχει να σας προσφέρει το χωριό Χαράκι, που απέχει από τη Ρόδο περίπου 35 χλμ. Με ορμητήριο το Χαράκι μπορείτε να επισκεφτείτε και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού. Πάνω στον παραλιακό δρόμο υπάρχουν ταβερνάκια και καφέ, ενώ διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Page 58: 2013 elliniko

58

Η Κάλαθος (46χλμ)Πρόκειται για μικρό παραθαλάσσιο οικισμό που απέχει 5 χλμ. από τη Λίνδο και βρίσκεται 46 χλμ από την Ρόδο και εκτείνεται κατά μήκος 4 χλμ. Το όνομα του είναι συνδεμένο με την υπέροχη αμμώδη παραλία του. Η επιφάνεια της είναι στρωμένη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Σε ορισμένα σημεία είναι οργανωμένη, ενώ σε άλλα προσφέρεται για να απλώσετε την πετσέτα σας και να χαρείτε τα νερά της με την ησυχία σας. Στην περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καντίνες και σούπερ μάρκετ.

Τα Βλυχά (48χλμ)Στην Κάλαθο βρίσκεται ο γνωστός όρμος των Βλυχών, όπου υπάρχουν πολλές οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες διαμένουν χιλιάδες τουρίστες. Η παραλία Βλυχά θεωρείται κατάλληλη για οικογένειες, καθώς βαθαίνει ομαλά και μοιάζει ήσυχη λόγω του εκτεταμένου μήκους της.

Page 59: 2013 elliniko

59

Page 60: 2013 elliniko

60

Page 61: 2013 elliniko

61

Page 62: 2013 elliniko

62

Η Λίνδος (50χλμ)Το Βασίλειο του ΚλεόβουλουΤαξιδεύοντας 50 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου συναντάς τον οικισμό της Λίνδου όπου ο χρόνος σταματάει σε μια άλλη εποχή και σας συμπαρασύρει σε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του που θα σας μείνει αξέχαστη. Στην εξώπορτα των αρχοντικών τους υπάρχει χαραγμένη η ημερομηνία ανέγερσης τους. Μερικά από αυτά τα σπίτια, λειτουργούν σήμερα ως πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάποια άλλα στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και τέλος κάποια πέρασαν από γενιά σε γενιά στους απογόνους των καπεταναίων. Τα κρυστάλλινα και ρηχά νερά της παραλίας της

Λ ί ν δ ο ς

Page 63: 2013 elliniko

63

Λίνδου απολαμβάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού. Στην αγκαλιά του ίδιου κόλπου βρίσκονται δύο αμμουδιές εξοπλισμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Για φαγητό μπορείτε να καταφύγετε στις γειτονικές ταβέρνες.

Η Αρχαία Πόλη της ΛίνδουΉταν κτισμένη στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο χωριό και εκτεινόταν μεταξύ της τοποθεσίας που σχηματίζουν η Ακρόπολη της και το ακρωτήριο Κράνα. Αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό

χώρο του νησιού με την Ακρόπολη σε δεσπόζουσα θέση, κρεμασμένη κυριολεκτικά σε βράχο ύψους 116 μέτρων. Τα μνημεία της Ακρόπολης μαρτυρούν τη διαχρονική ισχύ και το πλούτο της αρχαίας Λίνδου. Οι παραδόσεις και η μυθολογία αναφέρουν ότι η αρχαία πόλη ιδρύθηκε από τις πενήντα κόρες του Δαναού, οι οποίες φεύγοντας από την Αίγυπτο ήρθαν στην Λίνδο και έχτισαν τον ναό της Αθηνάς. Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, ο αρχαϊκός ναός οικοδομήθηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. στη διάρκεια της κυριαρχίας του τυράννου Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Το ξακουστό

Page 64: 2013 elliniko

64

ιερό παρέμεινε ως κέντρο λατρείας κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, παρά την σταδιακή απώλεια της οικονομικοπολιτικής δύναμης που υπέστη η Λίνδος με το πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα αργότερα μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων και τελικά κατέληξε να γίνει οχυρό με μόνιμη φρουρά.Στην κορυφή της Ακρόπολης υπάρχουν τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, των Προπυλαίων και της μεγάλης ελληνιστικής στοάς, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη 13ος αιώνας, καθώς και το Διοικητήριο της ιπποτικής περιόδου. Μοναδική είναι η ανάγλυφη τριήρης του 2ου αιώνα π.Χ. λαξευμένη στη βάση του βράχου. Κατά τον 14ο αιώνα, οι Ιωαννίτες Ιππότες ενίσχυσαν τα τείχη της Ακρόπολης και κατασκεύασαν τη μεγάλη σκάλα της εισόδου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέδρα που είναι σκαλισμένη σε βράχο στη δυτική πλευρά της Ακρόπολης στο λιμάνι του Αγίου Παύλου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα θεμέλια τείχη του αρχαίου Γυμνασίου. Σε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησε, μεταξύ των ετών 1900 - 1914, το δανέζικο ίδρυμα Carlsberg, βρέθηκαν σπουδαίες επιγραφές, ανάμεσα τους το χρονικό του ναού και ο Κατάλογος των ιερέων της Αθηνάς.

Page 65: 2013 elliniko

65

Άγιος ΠαύλοςΠερπατώντας από τη Λίνδο και σε κοντινή απόσταση, συναντάτε ένα μικρό, κλειστό κολπίσκο με δύο μικρές παραλίες που φέρουν το όνομα του Αγίου Παύλου, τον οποίο οι παραδόσεις θέλουν να έχει διδάξει το Χριστιανισμό στην περιοχή το έτος 57 μ.Χ. Η μια παραλία είναι κάπως οργανωμένη με απαραίτητα αξεσουάρ θαλάσσης, ενώ η άλλη προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία. Είναι στρωμένες με βότσαλα και από τα βραχάκια τους μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας. Ανηφορίζοντας στην κορυφή του λόφου, με το βλέμμα σας να βυθίζεται στο σκούρο μπλε του πελάγους, αντικρίζετε την περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου.

Άγ ι ο ς Π α ύ λ ο ς

Page 66: 2013 elliniko

66

Οι Πεύκοι (Λίνδος)Ήρεμες στιγμές μπορείτε να περάσετε στην παραλία Πεύκοι που βρίσκεται στον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό, 56 χλμ από την πρωτεύουσα και μόλις 4 χλμ. από τη Λίνδο. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά εξοχικά, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πίσω από την παραλία υπάρχουν καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Η Λάρδος(51χλμ) Στη δυτική πλευρά της Λίνδου βρίσκεται η όμορφη παραλία της Λάρδου. Στα καταγάλανα και γάργαρα νερά αυτού του κόλπου το κολύμπι είναι απολαυστικό, ενώ μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες για διαμονή και καλό φαγητό που σας προσφέρει η περιοχή.Αξίζει να επισκεφτείτε σε μικρή απόσταση από το χωριό (500 μέτρα περίπου) τα ερείπια του Βυζαντινού Κάστρου της Λάρδου, όπου σώζονται τα θεμέλια από τα τείχη και τους αμυντικούς πύργους του. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τη γυναικεία μονή της Παναγίας της Υψενής, (6χλμ).

Η Γλύστρα (55χλμ)Ήρεμη και γοητευτική η παραλία της Γλύστρας, στρωμένη με άμμο, περιμένει τους ταξιδιώτες, για να τους αποκαλύψει τα μυστικά της. Συνδυάζει το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας και διαθέτει ξαπλώστρες και καντίνα. Απέχει 55 χλμ. από την Ρόδο.

Το Κιοτάρι (65χλμ)Αχανής παραλία στρωμένη με ψιλή άμμο. Απέχει από την πόλη της Ρόδου περίπου 60 χλμ. Διαθέτει καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, καθώς και ομπρέλες και ξαπλώστρες. Επίσης στον παραλιακό δρόμο μπορείτε να βρείτε πολλά όμορφα ταβερνάκια.

Ο Ασκληπιός (65χλμ)Με τα παραδοσιακά λευκά σπιτάκια του και θέα στο πέλαγος, το χωριό Ασκληπιός στη νότια Ρόδο έρχεται να σας δείξει το άλλο πρόσωπο της Ρόδου, αυτό της αγνότητας της ζεστής της ανεπιτήδευτης χωρίς αντάλλαγμα φιλοξενίας. Στο χωριό υπάρχει εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία έχει τις μοναδικές γνωστές τοιχογραφίες έως σήμερα με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου.Αξίζει να δείτε και τα ερείπια του κάστρου των Ιπποτών, η οικοδόμηση του οποίου ανάγεται στο 15ο αιώνα.

Το Γεννάδι (66χλμ)Μια υπέροχη παραλία απλώνεται μπροστά από τον οικισμό Γεννάδι, σε απόσταση 63 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού. Λόγω του μεγάλου μήκους της μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Σε ορισμένα σημεία διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενώ σε άλλα υπάρχει μόνο η υπέροχη γαλάζια θάλασσα με άμμο και με ψιλό βότσαλο. Για την διαμονή σας υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Page 67: 2013 elliniko

67

Page 68: 2013 elliniko

68

Το Πρασονήσι (110χλμ)Μια όμορφη παραλία, με τους ισχυρούς αέρηδες να σπρώχνουν στην περιπέτεια τους windsurfers αλλά και με σημεία απάνεμα, όπου οι λουόμενοι μπορούν να χαρούν τα όμορφα νερά της, είναι η παραλία Πρασονήσι. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ρόδου . Το μαγευτικό τοπίο, όπου οι θάλασσες σμίγουν μεταξύ τους καλύπτοντας τη στεριά, τέρπει τις αισθήσεις σας και οι αέρηδες που φυσούν στην περιοχή, σας ωθούν προς τη θαλασσινή περιπέτεια.Είναι στρωμένη με άμμο και αποτελεί αγαπημένο στέκι των surfers, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που τα μελτέμια δίνουν και παίρνουν. Στην παραλία υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού windsurfing, καθώς και ταβερνάκια. Όσον αφορά τη διαμονή σας υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.Στο νοτιότερο σημείο του νησιού απέναντι από το Πρασονήσι βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός Βρουλιάς που είναι ένας από τους

σημαντικότερους πρώιμους οικισμούς με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, η ανέγερση του χρονολογείται στο διάστημα μεταξύ των ετών 650 - 550 π.Χ. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο οικισμός δεν είναι τυχαία, αλλά επιλέχθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς αποτελούσε το τελευταίο λιμάνι του Αιγαίου για τα πλοία που έπλεαν με κατεύθυνση το ανοιχτό πέλαγος της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα αποτελούσε τον πρώτο σταθμό των πλοίων που έρχονταν από τη Συρία, τη Φοινίκη και την Κύπρο.Τις ανασκαφές στον οικισμό της Βρουλιάς πραγματοποίησε (1907 - 1908) ο δανός αρχαιολόγος Karl Frederik kinch, μέλος της δανέζικης αρχαιολογικής αποστολής όπου βρέθηκαν πολλά πήλινα αγγεία, γνωστά ως Ρυθμού Βρουλιάς.

Page 69: 2013 elliniko

69

Page 70: 2013 elliniko

70

Η ΙξιάΠρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα, κοσμοπολίτικα τουριστικά μέρη της Ρόδου, λόγω της ξενοδοχειακής υποδομής της η οποία συνδυάζεται με το φυσικό κάλος της οργανωμένης παραλίας της. Συγκεκριμένα κατά μήκος της παραλιακής οδού είναι κτισμένα πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Οι χιλιάδες τουρίστες που απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά της παραλίας της Ιξιάς με την χρυσαφένια αμμουδιά, έχουν την δυνατότητα να επιδοθούν στα διάφορα θαλάσσια αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το windsurfing και kitesurfing. Το μεγάλο ενδιαφέρον για το εν λόγω άθλημα είχε ως αποτέλεσμα την διοργάνωση κάθε χρόνο αγώνων, η λήξη των οποίων βρίσκει συμμετέχοντες και λουόμενους να συνεχίζουν τη διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής.

Η Ιαλυσός – Τριάντα (10χλμ)Η Ιαλυσός είναι άλλο σημείο του νησιού με ιδιαίτερα αυξημένη κοσμική κίνηση, πολυτελής ξενοδοχειακές μονάδες, καλαίσθητα νεοκλασικά κτίρια και πανέμορφη οργανωμένη παραλία. Η παραλία της Ιαλυσού θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού και χαρακτηρίζεται για τις οργανωμένες υπηρεσίες που προσφέρει στους τουρίστες. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Ρόδου, απέχει μόλις 8 χλμ. και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα, εστιατόρια, μίνι μάρκετ και κέντρα διασκέδασης. Αποτελεί αγαπημένο στέκι των surfer, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Είναι στρωμένη με βότσαλα και άμμο και τα νερά της βαθαίνουν απότομα.

Π ε ρ ι ή γ η σ η α π ό τ η δ υ τ ι κ ή π λ ε υ ρ ά τ ο υ ν η σ ι ο ύ

Page 71: 2013 elliniko

71

Page 72: 2013 elliniko

72

Το Μουσείο ορυκτολογίας και παλαιοντολογίας Σταματιάδη ιδρύθηκε το 2008. Ιδρυτής και δημιουργός του Μουσείου αυτού είναι ο Πολυχρόνης Ε. Σταματιάδης Το Μουσείο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο της νέας ξενοδοχειακής μονάδας “PerlaMa-rina”.Το εμβαδόν του εκθεσιακού χώρου είναι 300 τ.μ. Στον χώρο αυτό βρίσκονται οι προθήκες κατασκευασμένες περιμετρικά. Μεγάλες προθήκες υπάρχουν επίσης και στον κεντρικό χώρο της αίθουσας. Εδώ θα δείτε ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από τις πιο γνώστες περιοχές της Ελλάδας θα θαυμάσετε τα ορυκτά του Λαυρίου όπως τον Αζουρίτη (Azurite) τον Μαλαχίτη (Malachite) τους πανέμορφους Ασβεστίτες (Calcite) τον Γαληνίτη (Galena) και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά. Θα δείτε επίσης ορυκτά της Μήλου όπως το Θείο (Sulfur) τον Οψιδιανό (Obsidian) τον Περλίτη(Perlite) τον Μπεντονίτη (Bentonite) και διάφορα άλλα ορυκτά της Σερίφου και της Νάξου. Το Πράσιο (Prassin) ο πράσινος Χαλαζίας πολύ γνώστος για την ποιοτητα του παγκοσμίως, ο Βαρύτης (Barite), ο Εδενβεργίτης (Heden-bergite) και ο Γρανάτης (Garnet) είναι από τα πιο γνωστά ορυκτά της Σερίφου. Από την Νάξο θα δείτε την Σμυρίδα το γνωστό

Σμυρίγλι (Emerald) και τον Μαργαρίτη (Margarite). Υπάρχουν επίσης ορυκτά και πετρώματα από την υπόλοιπη Ελλάδα.Για πρώτη φορά θα εκτεθούν ορυκτά της Ρόδου όπως ο Αρτινίτης (Artinite), o Υδρομαγνησίτης (Ηydromagnesite), ο Οφίτης (Serpentine),ορεία Κρύσταλλος (Quarz), ο Κροκιδόλιθος (Crocidolite) κ.α.Μετά από μακροχρόνιες εξερευνήσεις καταφέραμε να συλλέξουμε μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων θαλάσσιων οργανισμών πλειοκαινικής περιόδου του Νεογενούς (Neogene) 1,8 έως και 5 εκατομμύρια έτη. Επίσης μέρη από απολιθωμένους κορμούς δένδρων και φυτών, όπως και απολιθώματα κουκουνάρας. Σε ξεχωριστή προθήκη υπάρχουν οργανισμοί παλαιότερων εποχών όπως Ραδιολίτες (Radiolites), Ιππουρίτες (Hippurites) από την Βοιωτία (80.000.000 έτη), Annonites της Επιδαύρου τριαδικής εποχής (Λαδίνιο) 230.000.000 έτη. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα ψάρια από την Βραζιλία (110.000.000 ετών) Κρητιδικής εποχής. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε τους Τριλοβίτες από το Μαρόκο ηλικίας 450.000.000 ετών Ορδοβίσιας εποχής, όπως και το κρανίο κροκόδειλου Μειοκαινικής εποχής.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη

Page 73: 2013 elliniko

73

Page 74: 2013 elliniko

74

Στο χωριό Τριάντα έχουν ανακαλυφθεί λείψανα μινωικού οικισμού, ενώ στους γύρω λόφους οι ανασκαφές έφεραν στο φώς Μυκηναϊκά νεκροταφεία. Αφήνοντας πίσω σας το χωριό Τριάντα, μετά από μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο πευκοδάσος φθάνετε στο λόφο της Φιλερήμου, στον οποίο υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού. Η Ιαλυσός παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Στην περιοχή άκμασε στα τέλη του 5ου αιώνα η ομώνυμη αρχαία πόλη κράτος. Η αρχαία πόλη της Ιαλυσού, ήταν μια από τις τρεις πόλεις-κράτη του νησιού. Γεωγραφικά εκτείνεται γύρω από το λόφο Φιλέρημο, όπου βρίσκεται και η ακρόπολη με μνημεία της αρχαίας, βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου. Κάτω από τη νότια πλευρά της Ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσού βρίσκεται μια καλά διατηρημένη Δωρική κρήνη του 3ου αιώνα π.Χ. Πάνω στον σκαμμένο βράχο υπάρχει τοίχος που φέρει τέσσερις λεοντοκεφαλές, δύο εκ των οποίων έτρεχαν νερό που συγκεντρωνόταν σε δεξαμενή.Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τον 14ο αιώνα έφθασε στην περιοχή ένας μοναχός από την Ιερουσαλήμ κουβαλώντας μια θαυματουργή εικόνα, την οποία έβαλε στο εκκλησάκι που έχτισε για χάρη της στην κορυφή του λόφου. Έτσι ο λόφος πήρε το όνομα του μοναχού.Όταν κατέλαβαν το νησί οι Ιππότες 15 Αυγούστου 1309 έχτισαν στο ίδιο σημείο ένα μοναστήρι, απέναντι από την είσοδο του οποίου είναι η είσοδος της οδού του Μαρτυρίου. Διαβαίνοντας το λιθόστρωτο δρόμο του, κάτω από τις σκιές των δένδρων, θα αντικρύσετε στα δεξιά τις χάλκινες απεικονίσεις των Παθών του Ιησού και της ανάβασης Του στον Γολγοθά. Στη διάρκεια της διαδρομής δεν είναι καθόλου απίθανο να συμπορευτείτε με τα παγόνια και τα μικρά τους που περιφέρονται στην περιοχή. Στο τέλος της Οδού των Μαρτυρίων ορθώνεται μπροστά σας ένας ψηλός σταυρός ύψους 18 μέτρων, ο οποίος έχει αντικαταστήσει έναν παλιότερο πέτρινο σταυρό, που είχαν εγκαταστήσει οι Ιταλοί στις 14 Σεπτεμβρίου 1930. Αξίζει τον κόπο να ανεβείτε στη σιδερένια σκάλα, που βρίσκεται στο εσωτερικό του, για να απολαύσετε από ψηλά την υπέροχη θέα του τοπίου, με το γαλάζιο της θάλασσας να διαδέχεται το καταπράσινο χρώμα του δάσους. Αξιοθέατο της περιοχής, είναι και ο Ναός της Παναγιάς.

Η α ρ χ α ί α π ό λ η τ η ς Ι α λ υ σ ο ύ σ τ ο λ ό φ ο

Φ ι λ ε ρ ή μ ο υ

Page 75: 2013 elliniko

75

Page 76: 2013 elliniko

76

Η Κρεμαστή (12χλμ)Σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Ρόδου συναντάμε το χωριό Κρεμαστή. Πρόκειται για χωριό με ανεπτυγμένη γεωργία, το οποίο όμως έχει αναπτύξει υποδομές τουρισμού λόγω της γειτνίασης του με μια παράξενη κοιλάδα, την επονομαζόμενη Κοιλάδα των Πεταλούδων.Αν βρεθείτε στο χωριό το Δεκα–πενταύγουστο, μπορείτε να συμμετέχετε στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς, να δείτε τα εκθέματα της πανελλήνιας έκθεσης χειροτεχνίας και φυσικά να απολαύσετε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Στα αξιοθέατα της περιοχής είναι και η εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγιάς της Κρεμαστής.

Το Παραδείσι (15χλμ)Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, σε απόσταση 15 χλμ νοτιοδυτικά της Ρόδου. Πρόκειται για ένα όμορφο, γραφικό χωριό, με μακραίωνη ιστορία. Τα σπίτια του είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.Οι πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, απολαμβάνουν την τεράστια αμμουδερή και οργανωμένη παραλία που εκτείνεται για περισσότερο από 10 χιλιόμετρα, Βορειοανατολικά από την Κρεμαστή έως τον Θεολόγο. Οι κάτοικοι του οικισμού και της περιοχής γιορτάζουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου με μεγάλο πανηγύρι, το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου, ντόπιους, Έλληνες επισκέπτες και ξένους τουρίστες

Ο Θεολόγος (20χλμ)Το τουριστικό θέρετρο Θεολόγος, βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από την πρωτεύουσα. Συγκεντρώνει αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και διαθέτει οργανωμένη παραλία με υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Παστίδα. (15χλμ)Προγραμματίζοντας κανείς τις διακοπές του στη Ρόδο, δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το μοναδικό στην Ελλάδα

Μουσείο Μέλισσας στην Παστίδα.Το Μουσείο μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του οργανωμένες ή μεμονωμένες ενημερωτικές επισκέψεις και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ενημερωθούν για μια σειρά εκθεμάτων που αφορούν την μελισσοκομία από την παλιά εποχή (μέχρι και 200 χρόνια πριν) έως και τη σύγχρονη. Επίσης, μπορεί να κανείς να δει παλιές και σύγχρονες μεθόδους μελισσοκομίας(π.χ. χειρισμοί κυψέλης, αναπαράσταση μελιτοεξαγωγής, παραγωγή προϊόντων μέλισσας), όπως και μια μεγάλη συλλογή με παλιά εργαλεία αγροτών και μελισσοκόμων. Στις διάφανες κυψέλες παρατήρησης, ο επισκέπτης μπορεί με ασφάλεια να δει τις μέλισσες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, ενώ με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων(αφίσες,video κλπ) μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για τη ζωή και τα προϊόντα τους. Αξίζει να κάνετε ένα περίπατο δίπλα στο μουσείο όπου υπάρχει εξωτερικός μελισσόκηπος με πλούσια χλωρίδα και εικονικές κυψέλες μελισσών.Τέλος, στο πρατήριο του Μουσείου υπάρχει δυνατότητα δοκιμής και αγοράς των φυσικών προϊόντων της μέλισσας όπως το μέλι , η γύρη, ο Βασιλικός πολτός αλλά και γλυκίσματα με μέλι όπως το μελεκούνι(παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου), λουκούμια, καθώς και φυτικά καλλυντικά κά.Οι μεγάλοι στεγασμένοι εξωτερικοί χώροι, το αναψυκτήριο και η παιδική χαρά για τα παιδιά μπορούν να εξασφαλίσουν την άνετη διαμονή των επισκεπτών. Η πρόσβαση είναι εύκολη, πάνω στην εθνική οδό Τσαΐρι-Αεροδρομίου στην Παστίδα με τεράστιο πάρκινγκ.

Μαριτσά (17χλμ)Τα Μαριτσά είναι ένα από τα γραφικότερα και παλαιότερα χωριά του νησιού. Εικάζεται ότι χρωστά το όνομά του σ’ έναν αξιωματικό με το όνομα Μαρίτζας που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή την εποχή

Page 77: 2013 elliniko

77

Μία παράδοση 16 χρόνων σε ένα ζεστό και όμορφο περιβάλλον στη φιλόξενη πλατεία του χωριού Μαριτσά.

Ο επαγγελματισμός, η φαντασία , η ποιότητα των υλικών, ο τρόπος παρασκευής των φαγητών και η αγάπη μας για το καλύτερο είναι μερικά απο τα συστατικά

των επιτυχημένων συνταγών μας. Συνδιάστε το περιβάλλον, το άψογο service, την καλή διάθεση σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιούκαι αφεθείτε

στην αναζήτηση του “μοναδικού”.

Page 78: 2013 elliniko

78

του Μεσαίωνα. Σύμφωνα όμως με τη λαϊκή παράδοση το όνομα του οφείλεται σε μία βασίλισσα με το όνομα Μαρίτσα και διέμενε στη Φιλέρημο.Μπορείτε να περπατήστε στον πλακόστρωμένο κεντρικό δρόμο του και να θαυμάσετε το παραδοσιακό χρώμα του χωριού με τα ασβεστωμένα σπίτια και τις φημισμένες ανά την Ελλάδα ταβέρνες του.Τέλος μπορείτε να απολευσετε, τη μοναδική διαδρομή μέσα από το πευκόδασος των Μαριτσών.

Οι Φάνες (26χλμ)Καταφύγιο στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Φανών βρίσκουν όσοι ταξιδιώτες επιζητούν ένα ήσυχο μέρος για να περάσουν χαλαρά τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καθώς και πολλά αλιευτικά σκάφη που δένουν στην προβλήτα του για να προφυλαχθούν από τους δυνατούς βοριάδες. Εκεί στις παραλιακές ταβέρνες μπορείτε να παραγγείλετε φρέσκα ψάρια. Για μπάνιο θα πάτε στην απόμερη παραλία του όπου θα έχετε αρκετό χώρο να στρώσετε την πετσέτα σας.

Τα Καλαβάρδα (31χλμ)Με βάση το χωριό Καλαβάρδα μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας Καμείρου. Επίσης μπορείτε να απολάυσετε ντόπιες λιχουδιές στις ταβέρνες που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.

Η Κρητηνία (54χλμ)Απέχει από την πρωτεύουσα περίπου 55 χλμ. Τα σπιτάκια του χωριού Κρητηνία είναι κυριολεκτικά κρεμασμένα σε ύψωμα, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και στο ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο του, το οποίο έχει γίνει πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες. Είναι γνωστό και ως Καστέλλο. Το φρούριο είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βραχώδες βουνό. Το 1480 οι Οθωμανοί το πολιόρκησαν, αλλά δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην είσοδό του σώζεται το οικόσημο του Μέγα Μάγιστρου D’ Amboise (1503-1512) και

Page 79: 2013 elliniko

79

Page 80: 2013 elliniko

80

του Μέγα Μάγιστρου Orsini (1467-1476). Ανάμεσα στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες από το 16ο αιώνα.

Η Κάμειρος Σκάλα (45χλμ)Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα συναντάτε το γραφικό λιμανάκι της Καμείρου Σκάλας, όπου υπάρχει ένα αρχαίο ταφικό μνημείο, αρκετές ψαροταβέρνες και παραλία για να κολυμπήσετε.Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετές ήσυχες μικρές παραλίες. Αν πάλι επιθυμείτε να περάσετε στο νησί της Χάλκης, μπείτε σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν καθημερινά τη διαδρομή.

Η Αρχαία Κάμειρος (32χλμ)Στον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου σώζονται τα ερείπια της Αρχαίας πόλης της Καμείρου και της γειτονικής νεκρόπολης, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το έτος 1859 και κυρίως κατά την περίοδο της κατοχής του νησιού από τους Ιταλούς (1912 -1943). Από την κλασσική πόλη διατηρείται η πρόσοψη

υστεροκλασικής κρήνης, καθώς και κάποιοι τοίχοι στην αγορά της.Στον αρχαιολογικό της χώρο περιλαμβάνεται ο οικισμός που είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα στο λόφο, όπου υπάρχουν δημόσια κτίρια, αγορά, ναοί, οικισμοί και η Ακρόπολη με το τέμενος της Αθηνάς Καμειράδος (4ος αιώνας π.Χ.), σε δεσπόζουσα θέση στην κορυφή του λόφου, να διαμηνύει τον αλλοτινό της πλούτο και τη μεγάλη ιστορική σημασία της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Αρχαία Κάμειρος ήταν μαζί με την Ιαλυσό και τη Λίνδο μια από τις τρεις πόλεις – κράτη τις οποίες ίδρυσαν οι Δωριείς 10οσ αιώνας π.Χ.. Αποτελούσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή ως και την Ελληνιστική εποχή. Τότε νέα νεκροταφεία εμφανίζονται, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα Φικελούρα και το Μακρύ Λαγγόνι. Στο δεύτερο βρέθηκε η στήλη της Κριτούς και Τιμαρίστας, ένα από τα σημαντικότερα έργα της ροδιακής πλαστικής που φτιάχτηκε κατά την ελληνιστική περίοδο (323π.Χ.-31π.Χ.).Ο πλούτος της Αρχαίας Καμείρου, προϊόν της αγροτικής, βιοτεχνικής και της

Page 81: 2013 elliniko

81

εμπορικής δραστηριότητας, αποκαλύπτεται από τα ευρήματα των νεκροταφείων και από τον αποθέτη της Αθηνάς. Θεωρείται ότι διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, καθώς και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.Μάλιστα διέθετε δικό της νόμισμα, το οποίο χρονολογείται κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., την ίδια χρονική περίοδο που έκοψαν νομίσματα και οι άλλες πόλεις – κράτη του νησιού. Στο νόμισμα απεικονίζεται ένα φύλλο συκιάς, που ήταν ένα από τα αγροτικά της προϊόντα.Σημαντικό μνημείο του οικισμού της Αρχαίας Καμείρου είναι επίσης η Μεγάλη δεξαμενή πόσιμου νερού, μια κατασκευή ορθογωνίου σχήματος με εσωτερική επένδυση από κονίαμα που την έκανε υδατοστεγή. Στον πυθμένα της υπάρχουν δυο οπές με μεγάλα λίθινα καλύμματα από όπου το νερό διοχετευόταν μέσα από σύστημα πήλινων σωλήνων στον οικισμό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι χωρούσε περισσότερα από 600 κυβικά μέτρα νερού που, όπως πιστεύουν οι ειδικοί ερευνητές, ήταν ποσότητα επαρκής για

ένα σύνολο από 300 έως 400 οικογένειες. Στα πλαϊνά τοιχώματα της δεξαμενής υπήρχαν σκαλοπάτια που διευκόλυναν τον καθαρισμό της. Θεωρείται ότι ήταν καλυμμένη με κάποια κατασκευή που δεν σώζεται. Η κατασκευή της δεξαμενής τοποθετείται χρονολογικά κατά τον 6ο ή και 5ο αιώνα π.Χ. Κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, μετά την καταστροφή του σεισμού του 227 π.Χ., εγκαταλείπεται και στη θέση της οικοδομείται Στοά που ενσωματώνει σύστημα ύδρευσης του οικισμού.Σεισμοί, πολιορκίες, σιτοδείες και αιώνες, αφάνισαν και σκέπασαν την Αργινόντα Κάμιρο, όπως αναφέρει ο Όμηρος.

Η Γλυφάδα (75 χλμ)Όταν τα γαλάζια νερά της θάλασσας αρχίζουν να παίρνουν ένα γαλαζοπράσινο χρώμα βρίσκεστε στην παραλία της Γλυφάδας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 70 χλμ. από την πρωτεύουσα. Στις πλάτες σας αισθάνεστε την σκιά των πεύκων και το παιχνίδισμα του αέρα με τους βραχώδεις σχηματισμούς.

Page 82: 2013 elliniko

82

Τα Σιάννα (78 χλμ)Στους πρόποδες του Αττάβυρου βρίσκεται ριζωμένο ένα ρομαντικό χωριό που ονομάζεται Σιάννα. Τα όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια του πλαισιωμένα από την πυκνή βλάστηση είναι χάρμα οφθαλμών. Προσκαλούν τον ταξιδιώτη να κάνει μια στάση για να ξαποστάσει μέσα σε μια ατμόσφαιρα γαλήνης. Και αν το χωριό είχε γεύση θα ήταν γλυκιά σαν αυτή του αγνού μελιού που παράγει η περιοχή και που θεωρείται το καλύτερο του νησιού.

Ο Μονόλιθος (80 χλμ)Το παραδοσιακό χωριό Μονόλιθος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, μακριά από την πρωτεύουσα σε απόσταση 73 χλμ. Κατά την παραμονή σας αξίζει να επισκεφτείτε το ιπποτικό κάστρο που σώζεται μέχρι σήμερα. Είναι ένα από τα τέσσερα ισχυρότερα φρούρια της Ρόδου. Έχει ύψος 237 μ. και διαθέτει εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα. Κτίστηκε γύρω στα 1476 από τον Μέγα Μάγιστρο D’ Aubusson πάνω στα ερείπια ενός Βυζαντινού κάστρου. Η ασπίδα του με το οικόσημο διατηρείται ως τις μέρες μας πάνω στην πύλη του κάστρου. Το κάστρο αυτό παρέμεινε απόρθητο παρ’ όλο που είχε δεχθεί πολλές επιδρομές από επίδοξους κατακτητές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής και συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Για να κολυμπήσετε θα βγείτε 4 χλμ. έξω από το χωριό όπου θα συναντήσετε την παραλία Φούρνοι.

Οι Φούρνοι (82χλμ)Για ηρεμία και χαλάρωση στρώστε την πετσέτα σας στη μικρή, βοτσαλωτή παραλία Φούρνοι. Δεν είναι οργανωμένη και προσφέρεται για όσους λουόμενους επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους μακριά από την πολυκοσμία. Μαζεύει συνήθως κατοίκους από το Μονόλιθο.

Η Απολακκιά (92χλμ)Βρίσκεται από την πόλη της Ρόδου 92 χιλιόμετρα. Πήρε το όνομα της λόγω του ότι είναι χτισμένη στον κάμπο της Απολακκιάς και είναι σε λάκκο. Η εκτεταμένη αμμουδερή παραλία μήκους περισσότερο από 20 χιλιόμετρα, με μέτωπο στη Δύση, προσελκύει αρκετούς επισκέπτες που έρχονται εδώ, εναλλακτικά με τις κοσμοπολίτικες παραλίες στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Εδώ μια μικρή παρέα μπορεί να βρει ένα κομμάτι πανέμορφης παραλίας και να είναι μόνοι τους! Η πεντακάθαρη θάλασσα, η παχιά άμμο και ο λαμπρός ήλιος αποτελούν εγγύηση για την ευχάριστη παραμονή σας. Οι δυνατότητες για διαμονή στην περιοχή είναι αρκετές, σε διάφορες οικισμούς της ενδοχώρας που όμως βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα. Έξω από το χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Βάρδα καθώς και το φράγμα της Απολακκιάς που εξυπηρετεί την περιοχή.

Η Κατταβιά (ανατολικά 84, δυτικά 108χλμ)Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να ζήσετε τις εκπλήξεις που σας επιφυλάσσει τραβήξτε νότια με προορισμό το νοτιότερο χωριό του νησιού, την Κατταβιά. Απέχει από την πρωτεύουσα 83 χλμ. Κατά την είσοδο σας θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή καθώς διατηρεί μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, όπως και όλα τα χωριά της νότιας Ρόδου που χτίστηκαν στη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Page 83: 2013 elliniko

83

Page 84: 2013 elliniko

84

Page 85: 2013 elliniko

85

Page 86: 2013 elliniko

86

Ο Έμπωνας (54 χλμ)Πενήντα τέσσερα χλμ. από την Ρόδο, στα πόδια του ψηλότερου βουνού της Ρόδου, του Αττάβυρου, ζει και βασιλεύει ένα γραφικό και ολοζώντανο χωριό, ο Έμπωνας. Εδώ οι ντόπιοι κάτοικοι ξέρουν να ζουν! Στη γιορτή κρασιού στα τέλη Αυγούστου διοργανώνουν γλέντια με παραδοσιακή μουσική, χορεύουν και τραγουδούν μαζί με τους επισκέπτες τους. Το κέφι τους συνδαυλίζει και το άφθονο ρέον κρασί δικής τους παραγωγής. Μάλιστα, οι φήμες θέλουν τον Έμπωνα να παράγει το εκλεκτότερο ροδίτικο κρασί. Στην υγειά σας!

Ο Προφήτης Ηλίας (υψόμετρο, 700 μέτρων!)Στο δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Ρόδου, τον Προφήτη Ηλία, συναντά ο επισκέπτης διάσπαρτα, μικρά, παραδοσιακά χωριά. Πριν φθάσει στην κορυφή του όπου είναι χτισμένο το ομώνυμο μοναστήρι βρίσκεται ένα «ζευγάρι» ξενοδοχείων το «Έλαφος» και το «Ελαφίνα» του 1932, τα οποία χαρακτηρίζονται για την αρχιτεκτονική δομή και την αισθητική τους. Τα ξενοδοχεία στον Προφήτη Ηλία, που έχουνε πάρει την ονομασία τους από τα ζώα του εμβλήματος της Ρόδου, τον έλαφο και την ελαφίνα, κτιστήκανε το 1932 κατά την εποχή της Ιταλικής Διοίκησης. Ο Ιταλός Διοικητής της Δωδεκανήσου De Vecchi, των Ιταλικών Κτήσεων στο Αιγαίο, διέμενε εδώ κατά τη ζεστή εποχή, όταν ήτανε αποπνικτικά στην πόλη. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε η εγκατάσταση ως ξενοδοχείο. Στην άλλη μεριά του δρόμου ένα παραδοσιακό καφενείο υποδέχεται τους κουρασμένους οδοιπόρους. Ανάμεσα στα χωριά που κρέμονται στις πλαγιές του βουνού, είναι ο αγροτικός οικισμός Ελεούσα με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια καθώς και το πανέμορφο χωριουδάκι Πλατάνια, που είναι χτισμένο μέσα στο δασός και μοιάζει με ζωγραφιά.

Τα Λάερμα (64χλμ)Όσοι ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό θα πρέπει να επισκεφτούν το χωριό Λαέρμα, που απέχει 64 χλμ. από τη Ρόδο. Εκεί βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θάρρη, όπου υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα.

Τα Απόλλωνα (53 χλμ)Προικισμένο από τη φύση με πολλές φυσικές ομορφιές είναι το παραδοσιακό χωριό Απόλλωνα, που βρίσκεται στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, καθώς και παραδοσιακά οικιακά σκεύη και εργαλεία στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όπου παράλληλα δίδονται στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ντόπιων.

Η Σάλακος (39χλμ)Το χωριό Σάλακος είναι γνωστό για τις πολλές πηγές που αναβλύζουν στα εδάφη του, δελεάζοντας τους περιπατητές της φύσης να ξεδιψάσουν στα δροσερά νερά τους. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και απέχει από την πρωτεύουσα 39 χλμ. Μια στάση αξίζει να κάνετε στην Πηγή της Νύμφης, όπου το φυσικό κάλος του τοπίου θα σας συναρπάσει.

Η Διμυλιά (34χλμ)Μια από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες του νησιού βρίσκεται στο χωριουδάκι Διμυλιά. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Φουντουκλί, η ανέγερση της οποίας χρονολογείται κατά τον 15ο αιώνα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό της ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους της.

Π ε ρ ι ή γ η σ η σ τ ο ο ρ ε ι ν ό κ έ ν τ ρ ο τ ο υ ν η σ ι ο ύ

Page 87: 2013 elliniko

87

Page 88: 2013 elliniko

88

Ταξιδεύοντας 26χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου, υπάρχει μια παράξενη κοιλάδα, σχεδόν παραμυθένια, η διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων, που κατά την καλοκαιρινή περίοδο κατακλύζεται κυριολεκτικά από χιλιάδες πεταλούδες, οι οποίες ντύνουν τους κορμούς των δένδρων με τις φορεσιές τους. Η πεταλούδα που συναντάται είναι η πεταλούδα της Ρόδου, της οποίας η επιστημονική ονομασία είναι Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος ή Καλλίμορφη Πανάξια ή Panaxia Quandripunctaria.Αναδεύοντας τα φτερά τους πάνω στους κορμούς των σκιερών δέντρων αναζητούν δροσιά. Ο μοναδικός αυτός βιότοπος με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτει ένα τοπίο μαγικό. Έχει μήκος 6 χλμ και είναι όμορφα διαμορφωμένος με τεχνητές λιμνούλες, γεφυράκια και δρόμους για τη διευκόλυνση του περιπάτου των χιλιάδων φυσιολατρών επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί ερευνητές που επισκέπτονται την περιοχή για να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό θέαμα. Ανηφορίζοντας προς την κορυφή της Κοιλάδας, σε ένα μικρό πλάτωμα του βουνού «Λευκόποδα» βρίσκεται ένα ιστορικό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία την Καλόπετρα. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι έχτισε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύστερα από ένα θαύμα. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα είχε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της παιδείας. Επρόκειτο για κοινοβιακή μονή, όπου υπήρχαν κελιά στα οποία έμεναν οι μοναχοί, καθώς και άλλα που χρησίμευαν ως αναγνωστήρια.

Το Μ ο υ σ ε ί ο Φ υ σ ι κ ή ς Ι σ τ ο ρ ί α ς Π ε τ α λ ο ύ δ ω νΤην αγάπη για την ομορφιά του τόπου τους, καθώς και την ανάγκη επιστημονικής

ενημέρωσης για τη χλωρίδα και πανίδα του σπάνιου αυτού βιότοπου, σε συνδυασμό με την πρόθεση τους να καταστεί η περιοχή εκκολαπτήριο οικολογικής συνείδησης, στέγασαν οι Ροδίτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου που βρίσκεται στην περιοχή της Κοιλάδας. Πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1930. Στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες του, ώστε να προσομοιάζουν με τις συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος, εκτίθενται διάφορα εκθέματα στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα ενδημικά και σπάνια είδη που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας, καθώς και αρκετά ορυκτά και πετρώματα. Το Μουσείο όμως ζωντανεύει μπροστά στο εκκολαπτήριο – εκθετήριο ζωντανών πεταλούδων όπου αναπαράγονται και μεγαλώνουν τα όμορφα έντομα σε συνθήκες θερμοκηπίου.Παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μέσα από το κλειστό κύκλωμα καμερών που έχει εγκαταστήσει στην Κοιλάδα, εποπτεύει και προστατεύει την περιοχή ώστε να μη διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία του τόπου από τη διέλευση των τουριστών. Επίσης στους κόλπους του λειτουργεί βιβλιοθήκη, καθώς και ένα αξιόλογο εντομολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο, αποτελώντας έτσι τον πυρήνα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων.

Κ ο ι λ ά δ α μ ε τ ι ς π ε τ α λ ο ύ δ ε ς

Page 89: 2013 elliniko

89

Page 90: 2013 elliniko

90

Όταν η φύση έχει κέφια επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της σε ένα αισθητηριακό δροσερό ταξίδι, το οποίο συνθέτουν η πυκνή βλάστηση, τα σκιερά αιωνόβια πλατάνια, πηγές με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά, υπόγειες υδάτινες διαδρομές και μια γαλήνια λιμνούλα για να παρασύρουν τον ηλιοκαμένο περιηγητή σε έναν επίγειο παράδεισο. Τις Επτά Πηγές. Μια κατάφυτη περιοχή στο κέντρο του νησιού που πήρε το όνομα της από τις πηγές που αναβλύζουν σε επτά διαφορετικά σημεία. Τα νερά των πηγών σχηματίζουν υδάτινους σχηματισμούς και μαζί με την ομάδα των τολμηρών διαβατών χάνονται μέσα σε μια βραχώδη σήραγγα 180 μέτρων μήκους. Η σήραγγα χωράει ίσα - ίσα ένα άνθρωπο και η διάβαση της γίνεται δια της αφής μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και με τα πόδια μέσα στο νερό. Κατά το μέσον της διαδρομής φως έρχεται από ψηλά, μέσα από ένα πηγάδι που χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός. Βγαίνοντας από τη σήραγγα μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους διαβάτες. Μια λιμνούλα μήκους 200 μέτρων, με πλάτος που κυμαίνεται από 10 ως 50 μ. και βάθος που ποικίλει μεταξύ 1 και 8 μέτρων. Ενδείκνυται για κολύμπι και είναι το μοναδικό σημείο στη Ρόδο που μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε γλυκό νερό. Στη λίμνη ζει το σπάνιο είδος ψαριού «Γκιζάνι» (που ζει μόνο στα ρυάκια της Ρόδου) και γύρω απ αυτήν υπάρχουν χέλια, καβούρια, παγώνια, πάπιες, χήνες και χελώνες.

Όταν η φύση έχει κέφια επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της σε ένα αισθητηριακό δροσερό ταξίδι, το οποίο συνθέτουν η πυκνή βλάστηση, τα σκιερά αιωνόβια πλατάνια, πηγές με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά, υπόγειες υδάτινες διαδρομές και μια γαλήνια λιμνούλα για να παρασύρουν τον ηλιοκαμένο περιηγητή σε έναν επίγειο παράδεισο. Τις Επτά Πηγές. Μια κατάφυτη περιοχή στο κέντρο του νησιού που πήρε το όνομα της από τις πηγές που αναβλύζουν σε επτά διαφορετικά σημεία. Τα νερά των πηγών σχηματίζουν υδάτινους σχηματισμούς και μαζί με την ομάδα των τολμηρών διαβατών χάνονται μέσα σε μια βραχώδη σήραγγα 180 μέτρων μήκους. Η σήραγγα χωράει ίσα - ίσα ένα άνθρωπο και η διάβαση της γίνεται δια της αφής μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και με τα πόδια μέσα στο νερό. Κατά το μέσον της διαδρομής φως έρχεται από ψηλά, μέσα από ένα πηγάδι που χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός.

εξοχική ταβέρναΕ π τ ά π η γ έ ς

Page 91: 2013 elliniko

91

Όταν η φύση έχει κέφια επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της σε ένα αισθητηριακό δροσερό ταξίδι, το οποίο συνθέτουν η πυκνή βλάστηση, τα σκιερά αιωνόβια πλατάνια, πηγές με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά, υπόγειες υδάτινες διαδρομές και μια γαλήνια λιμνούλα για να παρασύρουν τον ηλιοκαμένο περιηγητή σε έναν επίγειο παράδεισο. Τις Επτά Πηγές. Μια κατάφυτη περιοχή στο κέντρο του νησιού που πήρε το όνομα της από τις πηγές που αναβλύζουν σε επτά διαφορετικά σημεία. Τα νερά των πηγών σχηματίζουν υδάτινους σχηματισμούς και μαζί με την ομάδα των τολμηρών διαβατών χάνονται μέσα σε μια βραχώδη σήραγγα 180 μέτρων μήκους. Η σήραγγα χωράει ίσα - ίσα ένα άνθρωπο και η διάβαση της γίνεται δια της αφής μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και με τα πόδια μέσα στο νερό. Κατά το μέσον της διαδρομής φως έρχεται από ψηλά, μέσα από ένα πηγάδι που χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός. Βγαίνοντας από τη σήραγγα μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους διαβάτες. Μια λιμνούλα μήκους 200 μέτρων, με πλάτος που κυμαίνεται από 10 ως 50 μ. και βάθος που ποικίλει μεταξύ 1 και 8 μέτρων. Ενδείκνυται για κολύμπι και είναι το μοναδικό σημείο στη Ρόδο που μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε γλυκό νερό. Στη λίμνη ζει το σπάνιο είδος ψαριού «Γκιζάνι» (που ζει μόνο στα ρυάκια της Ρόδου) και γύρω απ αυτήν υπάρχουν χέλια, καβούρια, παγώνια, πάπιες, χήνες και χελώνες.

Βγαίνοντας από τη σήραγγα μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους διαβάτες. Μια λιμνούλα μήκους 200 μέτρων, με πλάτος που κυμαίνεται από 10 ως 50 μ. και βάθος που ποικίλει μεταξύ 1 και 8 μέτρων. Ενδείκνυται για κολύμπι και είναι το μοναδικό σημείο στη Ρόδο που μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε γλυκό νερό. Στη λίμνη ζει το σπάνιο είδος ψαριού «Γκιζάνι» (που ζει μόνο στα ρυάκια της Ρόδου) και γύρω απ αυτήν υπάρχουν χέλια, καβούρια, παγώνια, πάπιες, χήνες και χελώνες.

Page 92: 2013 elliniko

92

Το νησί της Ρόδου προσελκύει και τους λάτρεις της φύσης χάρη του τοπίου στο κέντρο του νησιού όπου ο τουρισμός δεν έχει ακόμη εισέλθει. Μπορεί κανείς να διασχίσει παρθένα δάση και βουνά και η καλύτερη εποχή για πεζοπορίες είναι από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:• Από τον Φιλέρημο μέχρι τα Τριάντα (Πεζοπορία 1 ώρα) Διαδρομή σε ορεινά χωριά με πλούσια βλάστηση!• Από το Πάρκο των Πεταλούδων μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Σούλα (Πεζοπορία 2.30΄ ώρες) Μια διαδρομή στο μοναδικό Πάρκο Πεταλούδων, αλλά και στα γειτονικά αξιοθέατα.• Διαδρομή στα Αλπικά καταλύματα στον Προφήτη Ηλία (Πεζοπορία 2.15΄ ώρες) Διαδρομή σε μιαν άλλη Ρόδο με εντυπωσιακή ορεινή φύση.• Διαδρομή από την πλατεία της Σαλάκου μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλί (Πεζοπορία 3.30΄ ώρες). Φύση και παράδοση συνδυάζονται σε αυτή τη διαδρομή.• Διαδρομή από το Κάστρο Κρητηνίας, το καλύτερα διατηρημένο Κάστρο Ιωαννιτών Ιπποτών στη Ρόδο, μέχρι το ομώνυμο χωριό (Πεζοπορία 2.15΄ ώρες). Ματιές στην ιστορία

της Ρόδου μέσα από ένα ενδιαφέρον μονοπάτι.• Αλπική πορεία από Έμπωνα προς Αττάβυρο (Πεζοπορία 3.45΄ ώρες). Ορεινή διαδρομή με θέα.• Διαδρομή στα ορεινά λειβάδια του Ακραμίτη (Πεζοπορία 1.45΄ ώρες). Εύκολη πεζοπορική διαδρομή που προσφέρεται και για πικνίκ στην ύπαιθρο.• Ο γύρος του Κάστρου των Σταυροφόρων στο Μονόλιθο (Πεζοπορία 3 ώρες)• Διαδρομή προς το χωριό Ασκληπιείο (Πεζοπορία 2 ώρες)• Διαδρομή μέσα από δάσος, προς τη φημισμένη μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Θάρρι (Πεζοπορία 2.30΄ ώρες)• Διαδρομή από Βλυχά προς Λίνδο (Πεζοπορία 2 ώρες)• Διαδρομή κατά μήκος της ακτής σε κάστρα των Σταυροφόρων από το Κάστρο Αρχαγγέλου προς το Κάστρο Φαρακλός (Πεζοπορία 2.30΄ ώρες)• Διαδρομή από Αρχάγγελο προς τη Μονή Τσαμπίκα (Πεζοπορία 2.30΄ ώρες)• Διαδρομή από Αρχάγγελο προς Επτά Πηγές (Πεζοπορία 2.45΄ ώρες)• Διαδρομή προς Παναγιά Παραμυθίας -Αφάντου (Πεζοπορία 2 ώρες)• Διαδρομή από το χωριό Κοσκινού προς τις Θέρμες Καλλιθέας (Πεζοπορία 1.30΄ώρες)

Π ε ρ ι η γ ή σ ε ι ς

Page 93: 2013 elliniko

93

Page 94: 2013 elliniko

94

Page 95: 2013 elliniko

95

Κυριακές ανοιχτά: 10.00 - 15.00 (Ιούνιος - Σεπτέμβριος)

Page 96: 2013 elliniko

96

Δήμος Ρόδου 2241 3 61200Εξυπηρέτηση Πολιτών 2241 3 60636 Αστυνομία Ρόδου 100Λιμενική Αστυνομία 2241 0 27634 Λιμεναρχείο Ρόδος 2241 0 22220-28888 Λιμενικό Γραφείο Λίνδου 2241 0 31201 Λιμενικό Γραφείο Μαντράκι 2241 0 23693 Ταχυδρομείο 2241 0 35560 Πυροσβεστική 199Τουριστικές Πληροφορίες 2241 0 23655-23255 Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού 2241 0 44333-4-5 Αεροδρόμιο 2241 0 88700-82302 Στάση Λεωφορείων Ανατολικής Ακτής 2241 0 27706-75134 Στάση Λεωφορείων Δυτικής Ακτής 2241 0 26300-24129-36370 Ράδιο ταξί 2241 0 64712-64734-62179 Ταξί στάση Ρόδος 2241 0 64756 Ταξί στάση Φαληράκι 2241 0 85444 Ταξί στάση Λίνδος 2244 0 31466Ταξί στάση Ιαλυσός 2241 0 92515Γενικό Νοσοκομείο 2241 0 80000 Σταθμός Πρώτων Βοηθειών 2241 0 25555

i

Publisher - EditorStavros Kirkos

Graphic DesignBadih Tannous

EditingChrisa Bania

Sales ManagerNestoras Oikonomou

Historical Guide Theofanis Bogiannos

TranslationEnglish: Damian Lippett

Russian: Svetlana YakubinaTurkish: Arzu Gokcimen

Photosproperty of Kirkos Publication

Zannetos MixaelIoanna Hatzidiakou

Montage/Printing/BookbinderHaidemenos S.A.

Special thanks to Spiros Iakovi-dis (Graphic Designer)

Eratous 16, P. Faliro AthensTel: 0030210 9811867

email: [email protected]@rhodestouristguide.comwww.rhodestouristguide.com

No part of this magazine, including without limitation - maps, articles, listings - may be reproduced without the expressed written

permission of the publications

FREE PRESS3o edition 2013

Page 97: 2013 elliniko

97

Page 98: 2013 elliniko

98

Page 99: 2013 elliniko

99

Page 100: 2013 elliniko

100