Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

52

description

Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Transcript of Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Page 1: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011
Page 2: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011
Page 3: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011
Page 4: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤ. 78

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

Διμηνιαία Έκδοσητης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Θεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνατηλ: 210 3814735, 210 3338759e-mail: [email protected]

www.pesede.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ 3ΤΗΛ.: 210 6008530 - FAX: 210 6006981

E-MAIL : [email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Κωνσταντίνος Σαββίδης,

πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Νίκος ΠέρπεραςΒάσω Χαραλαμπίδου

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΙ. Γαλενιανός

Τ. ΓακίδηςΧ. Κυριακίδης

ART DIRECTORΈφη ΜαρκοπούλουΠληκτρολογείστε

www.pesede.grκαι απλοποιήστε τη ζωή σας!

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 4

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 8

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 12

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 29

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 32

ΒΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 34

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 36

NEA ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ 37

Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ 38

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 45

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 48

2 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 5: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Φτάνει πια!Με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που έκαναν αίσθηση, η ΠΕΣΕΔΕ έκανε τη δική της παρέμβαση στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των ημερών, με μοναδική πρόθε-ση και μοναδικό στόχο να βάλει και αυτή το δικό της λιθαράκι στο μεγάλο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων για την ανα-πτυξιακή προοπτική της χώρας, την παραγωγική της ανασυγκρότηση, την αύξηση της απασχόλησης. Μια προοπτική που δεν αφορά βέβαια μόνο τους μικρούς και μεσαί-ους εργολήπτες – μέλη της και τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά όλους τους παραγω-γικούς φορείς, όλη την κοινωνία. Ειδικότερα:

1. Η ΠΕΣΕΔΕ με ανακοίνωσή της και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ», επι-σήμανε τα εξής: «Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί των κατασκευών και οι τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν έναν εφιάλτη εξαθλίωσης και επιχειρηματικού ξε-πεσμού, που και ο πλέον νοσηρός εγκέφαλος δεν μπορούσε να φανταστεί.Απλήρωτοι επί μακρόν, αντιμέτωποι με τα βαριά και άδικα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και με το τέρας της κρατικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας, συρόμαστε μαζί με όλες τις επαγγελματικές τάξεις της χώρας, ως πρόβατα επί σφαγήν, στο βωμό απίστευτων πολιτικών παιγνίων.Καλούμε όλους τους φορείς των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών, αλλά και τωνεργαζομένων, να αναλάβουν δράση, να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ναεπιβάλουν στο παράλυτο πολιτικό σύστημα λύσεις για τη σωτηρία του Έθνους και τηςκοινωνίας.Καλούμε την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής να σταματήσουν τον χορό πάνω στην καμπούρα των πολιτών και να ομονοήσουν την ύστατη στιγμή σε μία Εθνι-κή Πολιτική διάσωσης και ανάκαμψης της χώρας.Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να σωθεί με οδηγό την ανάπτυξη και σε πείσμα των πολι-τικών τυχοδιωκτισμών που την έφεραν στο σημερινό επίπεδο του επαίτη και την κοι-νωνία σε κατάσταση εξαθλίωσης».

2. Η ΠΕΣΕΔΕ με μια δεύτερη πρωτοβουλία που ανέλαβε με επιστολή της πρότεινε συνάντηση των Προεδρείων όλων των φορέων των παραγωγικών τάξεων της χώρας με στόχο το συντονισμό των ενεργειών και της δράσης για κοινή ουσιαστική παρέμ-βασή τους ώστε να επιβάλλουν στο παράλυτο πολιτικό σύστημα τις αναγκαίες λύσεις για τη σωτηρία του Έθνους και της κοινωνίας. Το κείμενο της πρόσκλησης της ΠΕ-ΣΕΔΕ, που υπογράφουν ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Σαββίδης και ο Γενικός Γραμ-ματέας της Γιώργος Μπαρμπούτης απευθύνεται στα προεδρεία των φορέων ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΔΣΑ, ΕΒΕΑ, ΕΕΤΕΜ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΕΣΕΕ, ΟΕΕ, ΣΕΒ και ΤΕΕ, ενώ κοινοποιείται σε όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου.

Υ.Σ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε να πιστεύ-ουμε, όμως – και αυτό είναι το νόημα των πρωτοβουλιών της ΠΕΣΕΔΕ – ότι αυτή η κυ-βέρνηση δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη της προηγούμενης. Ότι θα σκεφτεί σοβαρά πως τα Δημόσια Έργα και ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία έργα, αποτελούν μια αναπτυξι-ακή παραγωγική διαδικασία που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, που τονώνει τις τοπικές αγορές, που αυξάνει την απασχόληση, που οδηγεί στην κοι-νωνική συνοχή. Μια τέτοια κυβέρνηση, επομένως, οφείλει πριν απ’ όλα να αποπλη-ρώσει τα εκτελεσμένα έργα και να ενεργοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», όπως το ΠΔΕ ή να επιταχύνει την εφαρμογή άλλων προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, «Ελλάδα», «Πίνδος», «Αλ. Μπαλτατζής» κ.λπ. Να μην επιτρέψει την εφαρμογή του άρ-θρου 40, παράγραφος 4 του Ν.4024/27-10-2011 (πολυνομοσχέδιο) που καθιερώνει την αυτεπιστασία στους ΟΤΑ με ημερομίσθιο 25 ευρώ (!!) και στην πραγματικότητα το μόνο που πετυχαίνει είναι η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, που δυστυχώς σήμερα εί-ναι υπερπολύτιμο. Πρέπει, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση να ξεπεράσει οποιεσδήποτε δε-σμεύσεις, τεχνικές, οικονομικές, πολιτικές και άλλες αναστολές.Οψόμεθα, λοιπόν…

ΑΙΧΜΗΡΑΜέλη του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣΣαββίδης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΜεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη)

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΔιάκος Νικόλαος (Ηλεία) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπαρμπούτης Γεώργιος (Καρδίτσα)ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚαλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα)

ΤΑΜΙΑΣΓεωργουλόπουλος Γεώργιος

(Μεσσηνία)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑμπατζής Ιωάννης (Ξάνθη)Αυγέρης Στέργιος (Σέρρες)

Βασιλείου Μεταξάς (Ημαθία)Γάγαλης Γεώργιος (Θεσσαλονίκη),

Ζαχαράκη Μαρίνα (Αθήνα)Καπάζογλου Χρήστος (Αθήνα)

Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική)Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα)Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)Κωστούλας Ιωάννης (Ιωάννινα)Λιάκος Πολυδεύκης (Κοζάνη)

Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα)Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα)Παναγόπουλος Φώτιος (Λέσβος)Παππάς Κωνσταντίνος (Αγρίνιο)Ποβάσκη Ριχάρδος (Ηράκλειο)Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο)

Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣαββίδης Κωνσταντίνος Μεσοχωρίτης Ορέστης

Διάκος Νικόλαος Μπαρμπούτης Γεώργιος

Καλτσάς ΝικόλαοςΟρφανίδης Δημήτριος

Ρούλιος Αντώνιος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤζατζάνης Ευστράτιος (Χανιά),

Παντελίδης Νικόλαος (Λάρισα), Γιαννέλης Σταύρος (Καστοριά)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝάρης Αστέριος (Λάρισα)

Παππάς Αθανάσιος (Καβάλα)Μαργαρίτης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 3

Page 6: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΚάθε πέρσι και …καλύτεραΗ δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και τη δυσπραγία εκατοντάδων άλλων κλάδων συνδεδεμένων με τις κα-τασκευές, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια της προαναφε-ρόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΤΕ. Σύμφωνα μ’ αυτά, από το 2004 έως σήμερα ο αριθμός των εργοληπτικών εταιρειών από την 7η έως και την 3η τάξη πτυχίου μειώθηκε κατά 22,2% και συγκεκριμένα από 712 σε 554 (δηλαδή κατά 158 εταιρείες).Ωστόσο, η μείωση του αριθμού δε σήμανε και καλύτερες συνθήκες για όσες απόμειναν, αφού:- Ενημερότητα πτυχίου δε διαθέτουν σήμερα οι 88 από τις 554 εταιρείες, δηλαδή ένα ποσοστό 15,9%. - Διαρκώς μειώνονται οι τζίροι στο σύνολο των εταιρειών και συγκεκριμένα κατά 11,3% το 2009 σε σχέση με το 2008 και κατά 15,3% το 2010 σε σχέση με το 2009.Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η συνεχής περικοπή του Προ-γράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που ενώ το 2000 αποτελούσε το 5,4% του ΑΕΠ το 2011 έπεσε στο 3,2%.

Μειώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕλλάδαΤην ίδια στιγμή, μειώσεις 3,3% του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και 2,8% του αριθμού των απασχολουμένων, προβλέπει η Ευρω-παϊκή Επιτροπή για το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότη-τα στις Βρυξέλλες.Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη για φέτος, ότι η προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών θα μειωθεί κατά 3,9%.Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο 2008 - 2010, η απασχόληση στις μι-κρομεσαίες επιχειρήσεις είχε ήδη μειωθεί κατά 5% και η προστιθέμενη αξία κατά 3,8%.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντι-προσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν κατά 71,7% στην παραγόμε-νη προστιθέμενη αξία και συνιστούν το 85,6% της απασχόλησης στον ιδιω-τικό τομέα.Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι μικρομε-σαίες εταιρείες του κατα-σκευαστικού κλάδου, που άλλοτε θεωρούνταν ως η ραχοκοκαλιά της οικο-νομίας, ενώ τώρα στενά-ζουν μπρος στα χίλια δυο προβλήματα…

ΣΠΙΘΕΣ• Ο επίτροπος Περιφερεια-κής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν μετά τις επαφές που είχε με τους περιφερειάρχες, δήλωσε πως προέκυψε ότι μπορούν μέ-χρι τέλος του έτους να προωθη-θούν περίπου 100 έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Η λίστα των έργων, στα οποία κατέληξαν οι περιφερει-

άρχες με τον επίτροπο Χαν, πε-ριλαμβάνει συνολικά 151 έργα, προϋπολογισμού 15 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 είναι πε-ριφερειακά και τομεακά, συνολι-κού προϋπολογισμού άνω των 9 δισ. ευρώ.

• Την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοι-

κίας, εξοχικής κατοικίας, κατα-στήματος κ.λπ.), ή ανέγερση οι-κοδομής ως την 31 Δεκεμβρίου του 2013 ανακοίνωσε το υπουρ-γείο Οικονομικών. Η αναστολή του «πόθεν έσχες» αφορά και τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτι-κή μίσθωση ακινήτων, ή κατα-σκευή πισίνας μέχρι 31 Δεκεμ-βρίου 2013.

• Ο υπουργός Ανάπτυξης,

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλί-ας, Μ. Χρυσοχοϊδης, ανακοίνω-σε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την άρση 72 εμποδίων που αφορούν στην επιχειρηματικό-τητα, στο οποίο μεταξύ των άλ-λων θα προβλέπονται, χρονοδι-άγραμμα 6 έως 12 μηνών για τη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και πρόγραμμα για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσε-ων, ύψους 500 εκατ. ευρώ

Αποφάσεις που σηματοδοτούν την ενότητα του κλάδου

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σ.Α.Τ.Ε. που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2011 σε αίθουσα του ΕΒΕΑ, το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συνταχθεί με την άπο-ψη της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. για πλήρη κατάργηση του συστή-ματος Μελέτη – Κατασκευή και των ειδικών όρων στις διακηρύξεις, παρά την αντίθετη εισήγηση του Προέ-δρου του Σ.Α.Τ.Ε. Γ. Βλάχου, καθώς και παρά τις αντιρ-ρήσεις του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. Ευστ. Μαν-δηλαρά.Επίσης η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ, συντά-χτηκε ομόφωνα με την ήδη από μακρόνεκπεφρασμένη θέση της ΠΕΣΕΔΕ για πλήρη απόσυρ-ση του προτεινομένου από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ Νέου Νόμου – Πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Τέλος, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ, παρά την αντίθετη εισήγηση του Προέδρου του Γ. Βλάχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει την κατάργηση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών, όπως έχει ζη-τήσει από την αρχή της διαδικασίας η ΠΕΣΕΔΕ.Εμείς και από τη στήλη αυτή, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε τις αποφάσεις αυτές που δυναμώνουν την ενότητα του εργοληπτικού κόσμου πάνω στα κοινά προβλήματα και δίνουν νέες δυνατότητες στο συντονι-σμό της δράσης του.

4 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 7: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Κατάρρευση 40% στο δείκτη παραγωγής των κατασκευών Νέα μεγάλη μείωση κατά 39,9% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το β΄ τρίμηνο φέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2010, έναντι μείωσης 31,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης το β΄ τρίμηνο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2011, πα-ρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2010. Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια- έργα πολιτικού μη-χανικού). Στα κτίρια, περιλαμβάνονται οι μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοι-πά οικιστικά κτίρια. Στα έργα πολιτικού μηχανικού, περιλαμβάνονται οι αυτοκινητόδρομοι, οδοί, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυ-ρες, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής ρεύματος, δίκτυα τη-λεπικοινωνιών, υδραυλικά και λιμενικά έργα, κ.α.

Καθίζηση στην οικοδομική δραστηριότητα Καθίζηση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνι-κής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, το μέγεθος της συνολικής Οικο-δομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας) στο σύνολο της χώ-ρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 3.369 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 524,2 χιλιάδες m 2 επιφάνειας και 1.871,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μεί-ωση κατά 27,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,9% στην επιφάνεια και κατά 37,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοι-χο μήνα του 2010.Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2011 , το μέγεθος της συνολικής Οικοδο-μικής Δραστηριότητας ( Ιδιωτικής- Δημόσιας ) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλ-θε σε 40.963 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.993,6 χιλιά-δες m2 επιφάνειας και 29.165,9 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 23,9 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,4% στην επιφάνεια και κατά 32,4% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010 (Πίνακας 3).

• Ψήφισμα κατά της υπερφορο-λόγησης της ακίνητης ιδιοκτησί-ας, ιδιαίτερα στις χώρες που τα-λανίζονται από υψηλό δημόσιο χρέος, ενέκρινε παμψηφεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Διε-θνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακι-νήτων (UIPI) που συνεδρίασε το Σάββατο 15.10.2011 στις Βρυ-ξέλλες. Στο ψήφισμα αναφέρε-ται ότι «πολιτικά, στα πλαίσια της συζήτησης ή ακόμη και της υι-

οθέτησης υπερβολικά επιβαρυ-ντικών φορολογικών μέτρων σε βάρος των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, η Διεθνής Ένωση των Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), που αντιπροσωπεύει τις απόψεις και τα συμφέροντα πολλών εκα-τομμυρίων ιδιοκτητών ακινή-των από 25 ευρωπαϊκές χώρες, κατά τη συνεδρίαση της εκτελε-στικής επιτροπής της 15.10.2011 στις Βρυξέλλες, διακηρύσσει ότι

είναι η απαραίτητη υποχρέωση όλων των πολιτών να συμβάλ-λουν έκαστος με το μερίδιο που του αναλογεί, στα δημόσια τα-μεία των χωρών τους, σύμφω-να με τη φοροδοτική τους ικα-νότητα.

• Στη Βραζιλία κατασκευάστηκε η μεγαλύτερη – και οπωσδήπο-τε εντυπωσιακή – γέφυρα πάνω από τον ποταμό Rio Negro, έναν

από τους σημαντικότερους πα-ραπόταμους του Αμαζονίου. Το κόστος του έργου έφτασε στα 625 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η σημασία του για την περιοχή είναι τεράστια, καθώς συχνά η τεράστια λεκάνη απορροής δεν επαρκεί, με συνέπεια να πλημ-μυρίζουν μεγάλες εκτάσεις και η επικοινωνία πυκνοκατοικημέ-νων περιοχών της χώρας να κα-θίσταται ανέφικτη.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιουλίου 2010 - Ιουνίου 2011 η Ιδιωτι-κή Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μεί-ωση κατά 23,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 32,7% στην επιφάνεια και κατά 32,0% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010. Το ποσοστό συμ-μετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οι-κοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,1%.Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, η συνολική οικοδομική δραστη-ριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 35,7 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,6 % στην επι-φάνεια και κατά 45,0 % στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμη-νο του έτους 2010.Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύ-νολο της Χώρας, μείωση κατά 35,6 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών κατά 47,4 % στην επιφάνεια και κατά 44,6 % στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 5

Page 8: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΑπογοητευτική η εικόνα και για τους μεγάλους κατασκευαστέςΑπογοητευτική είναι η εικόνα του πρώτου εξαμήνου και για τους με-γάλους κατασκευαστές, δηλαδή για τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέ-χοντος έτους, συνολικά ο κλάδος υπερδιπλασίασε τις ζημίες του, αφού από τα 36,06 εκατ. ευρώ ζημίες μετά φόρων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010, το αντίστοιχο ποσό εκτοξεύθηκε στα 97,4 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Μικρότερες ήταν οι απώλειες σε επίπεδο τζίρου, ο οποίος σε ενοποιημένη βάση υποχώρησε κατά 15%, στα 1,66 εκατ. ευρώ από 1,958 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010.Σε επίπεδο εταιρειών, σχεδόν όλοι οι εισηγμένοι όμιλοι, πλην των ομί-λων J&P AΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαν ζημίες. Ακόμη πά-ντως και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η μείωση της κερδοφορί-ας κυμάνθηκε σε επίπεδα άνω του 70% για τις δύο πρώτες και άνω του 40% για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. ΒΙΟΤΕΡ και Μηχανική, συνεχίζουν τις δια-πραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανει-σμού τους ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας, ενώ ΑΤΤΙ-ΚΑΤ και Εδραση εντάχθηκαν στο άρθρο 99.Ανομβρία σε επίπεδο νέων έργων, οι εκατοντάδες των εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές Δημοσίου - είτε πρόκειται για δεδουλευμένες ερ-γασίες είτε για επιστροφές ΦΠΑ- αλλά και το μπλοκάρισμα των τεσ-σάρων από τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες είναι οι βασικές αι-τίες για την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος το 2011. Εικόνα, η οποία φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και για το υπόλοιπο του έτους, αφού ουδέν νεώτερον προς το παρόν υπάρχει από το μέτωπο των διαπραγματεύ-σεων μεταξύ Δημοσίου, τραπεζών και εργοληπτών ως προς την επί-τευξη συμφωνίας, ενώ και τα νέα έργα από το περίφημο ΕΣΠΑ φαίνε-ται ότι ακόμη αργούν…

Στο 23% η απορρόφηση του ΕΣΠΑΣτο ποσό των 6.031.069.336 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με πρόσφα-τα στοιχεία (28.09.2011) του Ολο-κληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, η απορρόφηση κοι-νοτικών πόρων για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η κα-τάσταση δηλαδή παραμένει απο-γοητευτική, αφού το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό απορρό-φησης 23% επί των συνολικών δεσμεύσεων του ΕΣΠΑ, σύμφω-να με τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανά-πτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) Θάνος Μωραΐτης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην απορρόφηση των επιχειρησιακών προ-γραμμάτων του ΕΣΠΑ, των οποίων το ΥΠΑΑΝ έχει την ευθύνη διαχείρι-σης, το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σε 26%. Ειδικότερα:* Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση με απορρόφηση 170.334.155 ευρώ* Ε.Π. Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής με απορρόφηση 59.500.862 ευρώ* ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης με απορρόφηση 968.407.950 ευρώ* ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων με απορρόφη-ση 280.094.315 ευρώ* ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με απορρόφηση 310.509.497 ευρώ* ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου με απορρόφηση 521.801.932 ευρώ* ΠΕΠ Αττικής με απορρόφηση 778.228.085 ευρώ* Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων με απορρόφηση 729.807 ευρώ* Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας-Στόχου 3 με απορ-ρόφηση 43.911 ευρώ

«Στάση πληρωμών» κάνει το ελληνικό δημόσιοΣυνεχίζεται η εσωτερική «στάση πληρωμών» του ελληνικού δημοσίου, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, νο-σοκομείων, Ταμείων και λοιπών ΝΠΔΔ να διαμορφώνονται στα 6,52 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου, οι ληξιπρό-θεσμες οφειλές ανέρχονταν στα 6,54 δισ. ευρώ από 5,36 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010. Στην κορυφή των «κακοπληρωτών» του δημοσίου είναι τα ασφαλιστι-κά ταμεία, με «φέσια» 2,64 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,73 δισ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία, σύμφωνα με το Γενικό Λογι-στήριο του Κράτους, έχουν συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 950 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες να αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυ-νας με 319 εκατ. ευρώ και Υποδομών και Μεταφορών με 252 εκατ. ευρώ.Ανησυχητικά είναι τα πράγματα στους ΟΤΑ που αφήνουν απλήρωτα όλο και περισσότερα χρέη κάθε μήνα: από 900 εκατ. ευρώ τον Μάιο, σε 904 τον Ιούνιο, 943 εκατ. τον Ιούλιο και σε 963 εκατ. τον Αύγουστο.Τουλάχιστον 21 φορείς του δημοσίου (νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδι-ωτικού δικαίου) συνεχίζουν να μην αποστέλλουν στοιχεία.

6 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 9: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΑΤΖΕΝΤΑΑΘΗΝΑ 13 έως 15 Οκτωβρίου 2011Διεθνές Συνέδριο Γεφυρών IBSBI 2011: “Innovations on Bridges and Soil – bridge interaction”. Το οργανώνουν: Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης των Γεφυρών (ΕΕΜΕΓ) και το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ). Χώρος διεξαγωγής: Ευγενίδειο Ίδρυμα. Πληροφορίες: τηλ.: 210.7724021, 210.7724076, 2610.996521. E-mail: [email protected], ιστοσελίδα: http://ibsbi2011.ntua.gr

ΠΑΤΡΑ 3 και 4 Νοεμβρίου 20113ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδοποιίας. Το οργανώνει το ΤΕΕ. Πληροφορίες: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ (τηλ.: 210-3291.362, 210-3291.618), www.tee.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3,4 και 5 Νοεμβρίου 2011 Κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Αντισεισμική επάρκεια Μνημείων». Τη διοργανώνουν: Οργανισμός Αντισεισμι-κού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Ευρωπαϊ-κό Κέντρο Πρόληψης και πρόγνωσης Σεισμών σε συνερ-γασία με το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονί-ας του ΤΕΕ. Χώρος Διεξαγωγής: Αμφιθέατρο ΤΕΕ / Τμή-μα Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονί-κη. Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: κα Λίντα Πέλ-λη, τηλ: 210- 6728000.

ΑΘΗΝΑ 7 Δεκεμβρίου 2011 Εκδήλωση με θέμα «Επενδυτικές προοπτικές των Ελλή-νων στην Αφρική». Το οργανώνουν: το Ελληνοαφρικανι-κό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και ο Σύνδε-σμος Ανωνύμων Εταιρειών σε συνεργασία με το Χαροκό-πειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυ-ξης και ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών σε συνεργα-σία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσουτο Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο Εμπο-ρίου και Ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρει-ών σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο ΠελοποννήσουΕλληνοαφρικανικό Επιμελη-τήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος Ανωνύ-μων Εταιρειών και ΕΠΕ, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνδέσμου Ανω-νύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Πανεπιστημίου 16, Β’ όροφος. Ώρα διεξαγωγής: 4 μ.μ. Πληροφορίες: το Ελληνοαφρικα-νικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και ο Σύνδε-σμος Ανωνύμων Εταιρειών σε συνεργασία με το Χαροκό-πειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο ΠελοποννήσουΚα Στέλλα Μαζιώτη, τηλ.: 210- 3620274.

Γέμισε «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές η αγοράΣε «φέσια» ύψους 1,5 δισ ευρώ από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συ-ναλλαγματικές βουλιάζει η αγορά. Από την αρχή του χρόνου -όπως ανακοί-νωσε η Τειρεσίας ΑΕ- έχουν σφραγιστεί συνολικά 111.290 ακάλυπτες επι-ταγές ύψους 1,381δισ ευρώ και 86.257 ήταν οι απλήρωτες συναλλαγματι-κές, ύψους 134,47εκ ευρώ. Ειδικότερα τον Ιούλιο σφραγίστηκαν 15.598 επιταγές συνολικού ποσού 392,9εκ ευρώ, ποσό που εμφανίζει άνοδο της τάξης του 136,26%, σε σχέ-ση με τον Ιούλιο 2010. Ακόμα διευκρινίζεται πως το 53% του ποσού (δηλα-δή 208 και πλέον εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχούν μόλις σε 155 επιταγές. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές, απλήρωτες τον Ιούλιο έμειναν 11.374 συνο-λικού ποσού 18,7εκ ευρώ (στα 134,4εκ ευρώ ανέρχεται το ποσό των απλή-ρωτων συναλλαγματικών από την αρχή του χρόνου). Το ποσό εμφανίζει αύ-ξηση 17,21% τόσο έναντι του Ιουνίου 2011, όσο και του Ιουλίου 2010.

Έρχονται αλλαγές στις απαλλοτριώσειςΑλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις απαλλοτριώσεις ετοιμάζει η κυβέρνη-ση καθώς θεωρείται ότι το κόστος τους στη χώρα μας είναι αρκετά υψη-λότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό έγινε γνωστό κατά της διάρ-κεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν πρόσφατα ο επίτροπος Περιφερει-ακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικό-τητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοϊδης, για το ΕΣΠΑΌπως τονίστηκε το μέσο κόστος των απαλλοτριώσεων στην Ευρώπη εί-ναι 2% με 3%, ενώ στη χώρα μας φτάνει ή και ξεπερνάει το 10% και αυτό δημιουργεί εμπλοκές. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι, ήδη, ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση για τις υποχρεωτι-κές απαλλοτρώσεις και σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα εκτέλεσης της δια-δικασίας και το κόστος της. Θα βρεθεί μια «ενδιάμεση λύση», μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση του ζητήματος.

Παρέμβαση για έργα υποδομών στις ΣποράδεςTην ανάγκη στήριξης των Σποράδων με τα αναγκαία έργα υποδομών στους τομείς του περιβάλλοντος και των υποδομών μεταφορών επεσή-μανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης με παρέμβα-σή του προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΠΕΚΑ και Υπο-δομών. Όπως σημειώνει «Τα νησιά των Σποράδων δικαιούνται όλων των ανα-γκαίων υποδομών για την προστασία του ευαίσθητου φυσικού περιβάλ-λοντος και των παραδοσιακών οικισμών αλλά και για την εξυπηρέτηση των μεταφορών. Αν και αρκετά έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή εξετά-ζεται η ένταξη τους, εντούτοις εκκρεμεί η κατάρτιση ενός ολοκληρωμέ-νου στρατηγικού σχεδίου που θα θωρακίζει τις Σποράδες και θα οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους».Σημειώνουμε την παρέμβαση αυτή με την ελπίδα ότι θα βρει και άλ-λους μιμητές – μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς από παρό-μοια έργα υποδομής έχουν ανάγκη όλοι οι νομοί και περιφέρειες της χώρας…

Page 10: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές για τα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕ-ΑΣ». Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη, 12 Οκτω-βρίου 2011, ο υφυπουργός Εσωτερικών. Πά-ρις Κουκουλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τα Προεδρεία των Εργοληπτικών Ορ-γανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ και ΠΕΣΕΔΕ, παριστα-μένου και εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Κου-κουλόπουλος τόνισε ότι από το τέλος Οκτω-βρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει η κατα-βολή των οφειλομένων στους εργολήπτες δη-μοσίων έργων της χώρας.Στη συνάντηση, που έγινε σε συνέχεια της συ-νάντησης της 7ης Σεπτεμβρίου 2011, συμμετεί-χαν από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ ο Πρόεδρος Κων-σταντίνος Σαββίδης και ο Αν. Γεν. Γραμματέ-ας Νικόλαος Καλτσάς, από πλευράς ΠΕΔΜΕ-ΔΕ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντι-πρόεδρος Μιχαήλ Δακτυλίδης ο Γεν. Γραμμα-τέας Ευάγγελος Κασσελάς, καθώς και ο Νομι-κός Σύμβουλος Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος, ενώ από την ΚΕΔΚΕ συμμετείχε ο Γενικός Δι-ευθυντής της Παναγιώτης Βασιλείου.Tα βασικά θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στη συνάντηση ήταν:1. ΕΝΟΤΗΤΑ «ΘΗΣΕΑΣ»α. Εξέλιξη πληρωμώνβ. Ένταξη επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ2. ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΤΑ (ΣΑΤΑ κ.λπ.)3. ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.λπ.)Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώ-σεων, τόσο της ΠΕΣΕΔΕ, όσο και της ΠΕΔ-ΜΕΔΕ έδωσαν έμφαση και πάλι στο φλέγον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών που έχει οδηγήσει στον αφανισμό των περισσότε-ρων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Τονίσθηκε ξανά ότι οι οφειλές στους εργολήπτες δημοσί-ων έργων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πεντα-ετία τουλάχιστον, καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη. Εξέφρασαν για μιαν ακόμη φορά την ανησυχία τους διότι πέραν των καθυστε-ρήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δεν έχει ξεκι-

νήσει ακόμη το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και ζήτησαν:- Την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμέ-νων έργων,- την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗ-ΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ,- την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμμα-τος «ΕΛΛΑΔΑ» και ένταξή του στο ΕΣΠΑ κ.ά.Ειδικότερα, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι πε-ριελήφθη διάταξη στο νομοσχέδιο που έχει κα-τατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται άμεσα στη Βου-λή «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολό-γιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαι-σίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο άρθρο 40, παράγραφος 7 ,σύμφωνα με την οποία «Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, κατά την έννοια του άρθρου 4, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισί-ου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και στο Πρόγραμμα Αγρο-τικής Ανάπτυξης. Η απόφαση για την ένταξη πρά-ξεων ή την ανάκληση αυτών, κατά την έννοια της παραγράφου1 του άρθρου 8, εκδίδεται από τον Υπουργό Εσω-τερικών». Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕΤΑΑ θα ασκεί

καθήκοντα διαχειριστικής αρχής μέσα από την οποία θα πληρωθούν όλα τα έργα του Προγράμ-ματος ΘΗΣΕΑΣ έως τις 31.12.2011.Επίσης, δήλωσε ότι θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών τρο-πολογία που θα παρέχει ρευστότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι παλαιές υποχρεώσεις των Δή-μων προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων και άλλους οφειλέτες.Ο κ. Κουκουλόπουλος υπολογίζει –όπως είπε- ότι αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δημοσιευ-τεί στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εκδο-θούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν άμεσα οι Δήμαρχοι. Οι διαδικασί-ες αυτές θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμ-βρίου θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δο-θεί κατεύθυνση για ευελιξία και εφόσον οι φά-κελοι είναι πλήρεις, θα ενταχθούν στη ρύθμι-ση όλα τα έργα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέχρι τον Μάϊο του 2012 θα πληρωθούν έργα ύψους 1 δισ. Ευρώ περίπου.Τέλος, είπε ότι σκέπτονται άμεσα με ανάλογο τρό-πο να προωθηθεί και το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Κάλεσμα στα μέλη της ΠΕΣΕΔΕΎστερα από τις εξελίξεις αυτές το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ κά-λεσε τα μέλη της που έχουν έργα στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», να συνεννοηθούν άμεσα με τους Δήμους και τους Δημάρχους, για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικα-σιών αποπληρωμής των οφειλομένων.

Εξόφληση των οφειλών του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» εντός του έτους

Το υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, σε συνάντησή του με τα προεδρεία της ΠΕΣΕΔΕ και της ΠΕΔΜΕΔΕ

8 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 11: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 9

Η πρώτη συνάντηση ΠΕΣΕΔΕ – ΠΕΔΜΕΔΕ με τον υφυπουργό

Όπως προαναφέρθηκε αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2011 στο Υπουργείο Εσωτερικών άλλη συνάντηση μεταξύ του Υφυπουρ-γού Πάρι Κουκουλόπουλου και των Προεδρείων των Εργοληπτι-κών Οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ και ΠΕΣΕΔΕ, παρισταμένου και εκ-προσώπου της ΚΕΔΚΕ. Από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ συμμετείχαν ο πρό-εδρος Κωνσταντίνος Σαββίδης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Νικόλαος Διά-κος, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Μπαρμπούτης και ο Αν. Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Καλτσάς, από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ ο πρό-εδρος Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Δαχτυλίδης και ο Γεν. Γραμματέας Ευάγγελος Κασσελάς, καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θύμιος Αναγνωστόπουλος ενώ από την ΚΕΔΚΕ συμμε-τείχε ο Γενικός Διευθυντής της Τάκης Βασιλείου.

Τα βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση εκείνη ήταν:1. ΕΝΟΤΗΤΑ «ΘΗΣΕΑΣ»α. Εξέλιξη πληρωμώνβ. Ένταξη επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ2. ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΤΑ (ΣΑΤΑ κ.λπ.)3. ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚBΝ ΕΡΓBΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.λπ)4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ/ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΥ-ΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων, τόσο της ΠΕΣΕΔΕ, όσο και της ΠΕΔΜΕΔΕ έδωσαν έμφαση στο φλέγον θέμα των καθυ-στερήσεων πληρωμών που έχει οδηγήσει στον αφανισμό των πε-ρισσότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι οι οφειλές στους εργολήπτες δημοσίων έργων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη.

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους διότι πέραν των καθυστερή-σεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα «ΘΗ-ΣΕΑΣ», δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και ζήτησαν: Την άμεση αποπληρωμή των εκτελε-σμένων έργων,την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ, την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» κ.ά.Ο Υφυπουργός άκουσε προσεκτικά το ζωτικό αυτό ζήτημα των οφει-λώνδιαβεβαιώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην agenda προς συζήτη-ση με τον Υπουργό Οικονομικών, για την εξεύρεση μίας λύσης. Υπο-σχέθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα δι-αχείρισης του υπουργείου που θα βοηθήσει να απεμπλακούν έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν μπλοκαριστεί στο ΕΣΠΑ, την ένταξη 175 έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ, την εξεύρεση πόρων για την αποπληρωμή του «ΘΗΣΕΑ». Παράλληλα δήλωσε ότι ευελπιστεί πως σύντομα θα καρποφορήσει μία προσπάθεια για δάνειο 1,3 δις. Ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό με το οποίο θα δοθεί στους δήμους δυνατότητα να εξοφλήσουν παλιές τους υπο-χρεώσεις.Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα του υπό έγκριση προ-γράμματος καταπολέμησης της ανεργίας με κατασκευή έργων διά αυτεπιστασίας, όπου ο Υπουργός ανέπτυξε την πρότασή του και άκου-σε με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις των εργοληπτών, που κινούνταν όμως σε διαφορετική κατεύθυνση (βλέπε παρακάτω σχετικό υπό-μνημα που παραδόθηκε στον υφυπουργό εκ μέρους της ΠΕΣΕΔΕ).Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να επαναληφθεί η συνά-ντηση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ώστε να εξετασθούν εκ νέου τα θέματα που αναπτύχθηκαν και να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις.

Page 12: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

10 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Η ΠΕΣΕΔΕ είναι αντίθετη με την επαναφορά του συστήματος αυτεπιστασίαςΠαρεμβάσεις του προεδρείου της προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο

Την αντίθεσή της με την επαναφορά της εκτέλεσης έργων μέσω του αμαρτωλού συστήματος της αυτεπιστασίας, που προδιαγράφουν ουσιαστικά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας ύψους 3 δισ. ευρώ που αφορά τους δήμους της χώρας και θα υλοποιη-θεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, εξέφρασε η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολές της, αλλά και με σχετικό υπόμνημα προς τον αρμόδιο υφυπουργό Πάρι Κου-κουλόπουλο. Η θέση της ΠΕΣΕΔΕ, όπως την εξέφρασε το Προεδρείο της και κατά τις συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό είναι ότι αν όντως το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να εξασφαλίσει έστω και λίγες πιστώσεις, τότε ο κλασσικός τρόπος κατασκευής των έργων είναι ο πλέον κατάλ-ληλος και ενδεδειγμένος: Δημοπρασία, ανάθεση, κατασκευή, επίβλεψη, παραλαβή, χρήση, ώστε οι πιστώσεις αυτές να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.Αναλυτικότερα, οι θέσεις της ΠΕΣΕΔΕ, όπως εκφράστηκαν με την επιστολή που απεστάλη στις 7 Σεπτεμβρίου 2011 προς τον υφυπουργό Εσω-τερικών Π. Κουκουλόπουλο και την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας της Γιώργος Μπαρ-μπούτης, έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε ΥπουργέΑπό τα μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι οι υπηρεσίες σας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ προετοιμάζουν επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης ύψους 3 δις ευρώ που θα αφορά τους δή-μους της χώρας και ουσιαστικά επαναφέρει την μέθοδο της αυτεπιστα-σίας στην κατασκευή έργων από τους ΟΤΑ.

Κατά την άποψη μας:1. Το παρόν πρόγραμμα ύψους 3,00 δις ευρώ χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από ευρωπαϊκούς πόρους (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο) για να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας και κατά το ήμισυ με δανεισμό από την ΕΤΕπ, δάνειο το οποίο θα εξοφληθεί στα επόμενα 25 έως 30 χρό-νια με εκχώρηση θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α. και συγκεκριμένα τα έσοδα των φόρων ζύθου, τέλος διαφήμισης, τέλος ακίνητης περιου-σίας (ΤΑΠ, μέρος του οποίου καταλήγει στην Τ.Α.).Τα παραπάνω ποσά δεν ήταν ποτέ σταθερά. Η τριμερής συμφωνία του 2009 μεταξύ της κας Πετραλιά τότε υπουργού, της ΚΕΔΚΕ και του ΟΑΕΔ (διοικητής Βερναδάκης) προέβλεπε έσοδα για το 2009 της τάξεως των 80 εκ ευρώ, με αύξηση για τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα90 εκ ευρώ το 2010 και 128 εκ ευρώ για το 2011. Η συμφωνία προέβλε-πε διάρκεια πέντε χρόνια και 5μηνη απασχόληση για 20.000 θέσεις ερ-γασίας. Για τα επόμενα δύο χρόνια (2012 και 2013) προέβλεπε προσφυ-γή σε δανεισμό από την ΕΤΕπ με εγγύηση τους εν λόγω πόρους.Η σημερινή συμφωνία προβλέπει απασχόληση 110.000 ανέργων και δι-άρκεια τριών χρόνων (2012, 2013,2014). Υπάρχουν δύο όμως ζητήματα σχετικά με τον δανεισμό από την ΕΤΕπ.Πρώτον, τα έσοδα από τους πόρους αυτούς μειώνονται (μείωση κατα-νάλωσης ζύθου λόγω οικονομικής κρίσης, 23% ΦΠΑ στα καταστήματα επισιτισμού, σημαντικότατη μείωση στις διαφημίσεις, φοροαποφυγή σε ό,τι έχει σχέση με το ΤΑΠ).Δεύτερο, λόγω χαμηλού βαθμού αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανό-τητας της Ελλάδας, προσωρινά πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ και στην καλύτερη περίπτωση, αν ξεκινήσουν ξανά, θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια (βλέπε και δηλώσεις της πρώην Επιτρόπου περι-φερειακών θεμάτων κας Ντανούτα Χούμπνερ πριν λίγες μέρες κατά τηνδιάρκεια επίσκεψής της στην Ελλάδα.

2. Το υπό συζήτηση πρόγραμμα αφορά μόνον ανέργους με τεχνικές

ειδικότητες. Άρα ελάχι-στα έως καθόλου μπο-ρούν να ενταχθούν σε αυτό νέοι και γυναίκες, κατηγορίες που εμφα-νίζουν διπλάσια και τρι-πλάσια ποσοστά ανεργί-ας σε σχέση με το συνο-λικό ποσοστό του 16%, σε αντίθεση με το πρόγραμ-μα του Υπουργείου Εργα-σίας, το οποίο καλύπτο-ντας όλες τις δραστηριό-τητες της Τ.Α. θα μπορεί να καλύψει και αυτές τις κατηγορίες.

3. Σήμερα ένας άνεργος εισπράττει από το ταμείο ανεργίας 461,50 ευρώ ανά μήνα, που για 22 εργάσιμες αντιστοιχεί σε 20,98 ευρώ ανά ημέρα. Πιστεύει κανείς ότι εγγεγραμμένος άνεργος θα δεχθεί για 4 ευρώ επι-πλέον να εργασθεί για 8 ώρες; Μήπως θα καταλήξουμε τελικά σε μία απλή καταγραφή καθημερινής παρουσίας, χωρίς ουσιαστική απασχό-ληση μόνον και μόνον για να δοθούν τα 25 ευρώ και να «εξυπηρετη-θούν» κάποιοι μελλοντικοί ψηφοφόροι;

4. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, εκτός των άλλων θα απαιτηθούν καταγραφές των αναγκών ανά τοπικό διαμέρισμα, ομαδοποιήσεις, σύ-νταξη μελετών (υπολογισμοί, σχέδια, τεχνικές περιγραφές, προδιαγρα-φές, τιμολόγια, προϋπολογισμοί), θα απαιτηθούν διακηρύξεις, προδι-αγραφές και λοιπές ενέργειες για προμήθεια των προς ενσωμάτωση υλικών, διαγωνισμοί για μίσθωση των απαιτούμενων μηχανημάτων καθώς των και μεταφορικών μέσων του προσωπικού (οι δήμοι πλέ-ον σχεδόν στο σύνολό τους είναι μικροί νομοί με διάσπαρτες και απο-μακρυσμένες τοπικές και δημοτικές κοινότητες,) θα απαιτηθούν τρο-ποποιήσεις προϋπολογισμών και προγραμμάτων εκτελεστέων έργων, θα απαιτηθεί μόνιμο τεχνικό προσωπικό που θα καθοδηγεί, επιβλέπει,

Page 13: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 11

εγκρίνει και παραλαμβάνει τα έργα, τα τιμολόγια υλικών, τα δελτία απα-σχόλησης των μηχανημάτων και που θα κάνει τον τελικό απολογισμό.Όλα αυτά μπορούν να τα διαθέτουν οι δήμοι της χώρας και μάλιστα άμεσα;5. Από αρκετούς ελέγχους και υπολογισμούς που έγιναν στο παρελθόν και από εργοληπτικές οργανώσεις αλλά και από τεχνικές υπηρεσίες δή-μων, αποδείχθηκε ότι, πέραν του αμφιλεγόμενου αποτελέσματος, το κό-στος ενός έργου με αυτεπιστασία στοίχισε από 5 έως 15 φορές ακριβό-τερα από ό,τι θα στοίχιζε αν κατασκευαζόταν με την διαδικασία ανάθε-σης μέσω δημοπράτησής του.

6. Για τους παραπάνω λόγους, αν όντως το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να εξασφαλίσει έστω και λίγες πιστώσεις, θεωρούμε ότι ο κλασ-σικός τρόπος κατασκευής των έργων είναι ο πλέον κατάλληλος και εν-δεδειγμένος: Δημοπρασία, ανάθεση, κατασκευή, επίβλεψη, παραλα-βή, χρήση. Πλεονεκτήματα; Πολλά. Γρήγορη κατασκευή, απασχόληση όσων πραγματικά χρειάζονται και μπορούν να προσφέρουν και για όσο χρειάζεται (ίσως λιγότερα,ίσως περισσότερα αλλά όχι απαραιτήτως 135 μεροκάματα). Στις δημο-πρασίες υπάρχουν εκπτώσεις που μπορούν να επαναχρηματοδοτή-σουν νέα έργα, οι εργολάβοι πληρώνουν ΦΠΑ για ό,τι αγοράζουν και αποδίδουν τον υπόλοιπο, το ΙΚΑ εισπράττει τις προβλεπόμενες και όχιμειωμένες εισφορές για τους εργαζόμενους, η Εφορία προεισπράττει τον αναλογούντα φόρο, η ανεργία μειώνεται, η αγορά κινείται. Αν μά-λιστα οι προϋπολογισμοί των έργων είναι μεταξύ 100 και 400 χιλιάδων ευρώ, τα έργα γίνονται σύντομα (μέσα σε 5-6 μήνες) και το Δημόσιομέσα στο διάστημα αυτό επανεισπράττει περίπου το 40% των διατεθει-μένων πιστώσεων (ΦΠΑ, φόρο, ΙΚΑ), και μπορεί αν θέλει (πέρα από το όποιο προϊόν έκπτωσης) να το ξαναρίξει στην αγορά.Όσο και αν με τα παραπάνω κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι σκε-πτόμαστε συντεχνιακά στηρίζοντας εργολαβικά συμφέροντα, επιμένου-με ότι αυτό, με πολύ απλές έως απλοϊκές σκέψεις, σημαίνει για μας ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Κύριε ΥπουργέΦοβούμαστε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας του Υπουργείου Σας, όπως τουλάχιστον αναλύθηκε με συνέντευξή Σας στα ΜΜΕ, δεν βοηθά την τόσο αναγκαία για τον τόπο μας ανάπτυξη και θα καταλήξει, χωρίς βέβαια να το επιδιώκετε, σε αδιαφανή μέθοδο κατα-σπατάλησης δημόσιου και κυρίως δανεικού χρήματος.

Το Υπόμνημα της ΠΕΣΕΔΕΤο Υπόμνημα της ΠΕΣΕΔΕ που επιδόθηκε στον υφυπουργό Εσωτερι-κών έχει ως εξής: Στις παρούσες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης που αναγκαστι-κά έχουμε όλοι εμπλακεί και στο φαύλο κύκλο που όλοι στριφογυρί-ζουμε, έρχεται σήμερα η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, με δράσεις όπως αυτή της αυτεπιστασίας, να κατασπαταλήσει και πάλι χρήματα του ΕΣΠΑ αλλά και του Ελληνικού Λαού, να δώσει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους εργολήπτες κατασκευαστές,δίνοντας κονδύλια και προνόμια που σκανδαλίζουν τον κλάδο μας, στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις προφανώς και εμφανώς με απώτερο στόχο και σκοπό την άγρα ψήφων.Είναι αδιανόητο, την ώρα που γίνεται τιτάνια προσπάθεια για περιστο-λή των δημοσίων δαπανών και ουσιαστικά εκμηδενισμού του Π.Δ.Ε. να πριμοδοτούνται και πάλι οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις του τόπου για

προσλήψεις και μάλιστα με όρους που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνι-σμό έναντι των επιχειρηματιών του κλάδου μας.Την ώρα που η κυβέρνηση έχει παγκοσμίως δεσμευτεί για περιστολή των δημοσίων δαπανών της, επιχειρεί πάλι από την πίσω πόρτα και με πρόσχημα την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των Περιφερει-ών μέσω του συστήματος της αυτεπιστασίας, που έχει κριθεί επί της πράγμασι ασύμφορο και επικίνδυνο, να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Κ.Ε.Δ.Ε. για ψηφοθηρία.Για μία ακόμη φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία του επιχειρείν του εργο-ληπτικού κόσμου παραγκωνίζεται. Αντί τα κονδύλια αυτά και οι προ-νομιακές αυτές προσλήψεις, να χρησιμοποιηθούν ώστε να παραχθεί οικονομικό και πραγματικό έργο για τους πολίτες, μέσω προκήρυξης διαγωνισμών για την κατασκευή έργων, να περάσουν στον εργολη-πτικό κόσμο που από 5ετίας και πλέον σφυροκοπείται και πλήττεται ανεπανόρθωτα, μεταφέρονται στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις με σκοπό την «απορρόφηση»-« ενίσχυση» ανέργων, δηλαδή ψήφων και την δή-θεν εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία δηλαδή εκτέλεση έργων χωρίς έλεγχο και διάθεση των (δανεικών) κονδυλίων κατά το δοκούν.Σίγουρα θα μπορούσαν και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να προσλά-βουν ανέργους από τον Ο.Α.Ε.Δ. και μάλιστα με τους όρους και τα κρι-τήρια που εσείς θα προσδιορίσετε, σίγουρα και οι εργοληπτικές επι-χειρήσεις θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να συμβάλουν στην ανά-πτυξη των τοπικών κοινωνιών των Περιφερειών και ακόμη πιο σί-γουρα και ο εργοληπτικός κόσμος έχει ανάγκη από δουλειά. Το πλέ-ον σίγουρο όμως είναι ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ανάγκη ψηφοθηρίας και όλα τα υπόλοιπαθεωρούνται προσχηματικά και άκρως επικίνδυνα.

Στην προσπάθειά σας αυτή θα σταθούμε αντίθετοι για πολλούς και ευνόητους λόγους, όπως:1. Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος ποιότητας κατασκευής των έργων από τον ίδιο φορέα κατασκευής.2. Δεν είναι επίσης δυνατός ο έλεγχος της διάθεσης και απορρόφη-σης των (δανεικών) κονδυλίων.3. Το σύστημα της αυτεπιστασίας και μάλιστα με τους προτεινόμε-νους όρους συνιστά κατάφορο αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι του ερ-γοληπτικού κόσμου.ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:Την τήρηση της απόφασης της Κυβέρνησης για περιστολή των δημο-σίων δαπανών επί του πρακτέου.Σε ανάλογες δράσεις να περιλαμβάνεται και ο κλάδος των μικρο-μεσαίων εργοληπτών της χώρας, ο οποίος πραγματικά συνεισφέ-ρει στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη των τοπικών κοι-νωνιών.Την απάλειψη του μέτρου αυτού διότι:1. Η αυτεπιστασία δεν συνιστά ορθόδοξο τρόπο κατασκευής ενός δη-μοσίου έργου, έστω και μικρού.2. Η διάθεση των δανεικών κονδυλίων θα τύχει φοροαπαλλαγής σαν εισόδημα χαμηλόμισθων και όχι εργοληπτικών επιχειρήσεων.3. Ο έλεγχος διάθεσης των δανεικών κονδυλίων καθώς και των υπό εκτέλεση εργασιών καθίσταται αδύνατος και αδιαφανής.4. Θα πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να σταματήσει η πελατειακή συνδιαλλαγή των τοπικών Αρχόντων με σκοπό την ψηφοθηρία και να διοχετευθούν τα δανεικά αυτά κονδύλια στην πραγματική οικο-νομία και στις εργοληπτικές επιχειρήσεις με σκοπό την ανάπτυξη.

Page 14: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ9 ΚΑΙ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

14η Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ

12 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Θέμα: Μικρομεσαίοι εργολήπτες Δημοσίων Έργων – Ζοφερό μέλλον – Αναζή-τηση διεξόδουΜε το πολύ επίκαιρο και καυτό θέμα «Μικρομεσαίοι εργολήπτες Δημοσίων Έργων – Ζοφερό μέλλον – Αναζήτηση διεξόδου», πρόκειται να διεξαχθεί στη Δράμα η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2011. Η Συνδιάσκεψη πρόκειται να διεξαχθεί στην αίθουσα «Αμφιθέατρο Διοικητηρίου» στη Δράμα (οδός 1ης Ιουλίου – 2ος όροφος).Σημειώνουμε ότι στη Συνδιάσκεψη έχουν κληθεί να χαιρετίσουν κυβερνητικοί και πολιτικοί εκπρό-σωποι του νομού και της χώρας, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι παράγοντες.Στη συνέχεια παραθέτουμε το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης που περιλαμβάνει τόσο την ενημέρωση για τα τρέχοντα επαγγελματικά θέματα του κλάδου από τον πρόεδρο της ΠΕ-ΣΕΔΕ Κωνσταντίνο Σαββίδη, όσο και εισηγήσεις για άλλα θέματα, όπως νομική ενημέρωση και επι-πτώσεις στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων και την κατασκευαστική δραστηριότητα εξαιτίας της οι-κονομικής συγκυρίας, που θα αναπτυχθούν από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες. Τέλος θα αναπτυχθεί προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα της τροποποίησης του Κα-ταστατικού της ΠΕΣΕΔΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. 9 & 10 Δεκεμβρίου 2011 στην ΔΡΑΜΑ

Αίθουσα “Αμφιθέατρο Διοικητηρίου” στην Δράμα, Δ/νση: 1ης Ιουλίου (2ος όροφος) ΘΕΜΑ: «Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε. – Ζοφερό μέλλον – Αναζήτηση διεξόδου»

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 18.00 - 18.30 Προσέλευση – Διαπίστευση Προεδρείων Συνδέσμων.18.30 - 18.40 Προεδρείο Συνδιάσκεψης Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Ε.Δ.Ε. Δράμας Παναγιώτη Ευθυβούλη. 18.40 - 20.30 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του Κλάδου. 1) Γενική εισαγωγική ενημέρωση: (K. Σαββίδης, Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ) 2)Επαγγελματικά θέματα (Ν. Διάκος, Β’ Αντιπρόεδρος). α) Πληρωμές, β)Κατάργηση προσθέτων Ε.Ε.,γ) ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑ & λοιπά προγράμματα, δ) Κατάργηση Μ-Κ & ειδικών όρων, ε)Λοιπά θέματα 3) Νομική ενημέρωση (Ι. Γαλενιανός, Α. Γακίδης Νομικοί Σύμβουλοι ΠΕΣΕΔΕ) 4) Οικονομική συγκυρία & επιπτώσεις στους Ε.Δ.Ε. και την κατασκευαστική δραστηριότητα (Γ. Κορομηλάς Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Α’ Αντιπρόεδρος Ι.Ο.Φο.Μ.) (Κωνσταντίνος Σταματογιάννης, Οικονομολόγος – Μηχανολόγος Μηχανικός – Οικονομικός αναλυτής) 20.30 - 21.30 5)Τροποποίηση καταστατικού ΠΕΣΕΔΕ (Επιτροπή Καταστατικού) Γενικές αρχές, συζήτηση, προβληματισμός, ανταλλαγή απόψεων

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 201109.00 - 09.15 Προσέλευση – Διαπίστευση Προεδρείων Συνδέσμων.09.15 - 13.00 Συζήτηση επί των εισηγήσεων – τοποθετήσεις, προτάσεις Προεδρείων Συνδέσμων 13.00 - 14.00 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων.14.00 - 15.00 συνέχεια συζήτησης επί των εισηγήσεων – τοποθετήσεις, προτάσεις Προεδρείων Συνδέσμων - Συμπεράσματα Συνδιάσκεψης.

Page 15: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 13

Επιτακτική ανάγκη κατάργησης των πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Το αίτημα για την επιτακτική κατάργηση των δυσβάστα-χτων πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης, υπέβα-λε για άλλη μια φορά το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ προς τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Γιάννη Ραγκούση. Αναλυτικότε-ρα στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕ-ΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπού-της και εστάλη στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 προς τον υπουρ-γό, επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Έχουμε θέσει πολλάκις και μετ΄επιτάσεως το αίτημα της κα-τάργησης των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών καλής εκτε-λέσεως που προβλέπονται στο άρθρο 35 παρ. 2 του Ν 3669/08 (Κώδικας Δημοσίων Έργων) , την αναγκαιότητα και τη σκοπι-μότητά κατάργησής τους.Κύριε Υπουργέ, Τεράστιο ζήτημα δημιουργείται από τις υπέρογκες , δυσβάστα-κτες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές που είχε επιβάλει η προ-ηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να ευνοήσει το τραπεζικό σύστημα . Οι εγγυήσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν έως και το 40% του προϋπολογισμού ενός έργου , με αποτέ-λεσμα επιβάρυνση του κόστους των έργων και χωρίς να επι-φέρουν μείωση των εκπτώσεων , λόγος τον οποίο επικαλέστη-καν οι συντάκτες της σχετικής διάταξης , αλλά και το θανάσιμο εναγκαλισμό των εργοληπτικών επιχειρήσεων από το Τραπεζι-κό- χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι γεγονός ότι όταν καθιερώθηκε η υποχρέωση έκδοσης πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης, επικρατούσαν τελεί-ως διαφορετικές συνθήκες , τόσο στο γενικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι , όσο και ειδικότερα στον τραπε-ζικό τομέα και στον τομέα της κατασκευής δημοσίων έργων.Δυστυχώς σήμερα η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει ανατρέψει τα πάντα.Οι τράπεζες ευρίσκονται στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να διασωθούν λαμβάνοντας όπως γνωρίζετε συ-νεχώς βοήθεια από την Κυβέρνηση, με αβέβαιο μέλλον. Ταυ-τόχρονα δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην βασική αποστολή τους: την χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.Είναι κοινό μυστικό, ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει ή/και κα-ταργήσει τα χρηματοδοτικά όρια (πλαφόν) των περισσοτέρων επιχειρήσεων, αδυνατώντας ή μη επιθυμώντας να τις χρημα-τοδοτήσουν. Το αυτό ισχύει και για την εγγυοδοσία, την οποία πλέον οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ως ισόποσο δανεισμό.Στο μάτι του κυκλώνα ευρίσκονται πρωτίστως οι εργοληπτι-κές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν δημόσια έργα με μονα-

δικό εργοδότη το κράτος, το οποίο πλέον οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ως αφε-ρέγγυο πιστωτή.Οι εργοληπτικές επιχει-ρήσεις από την άλλη, ευ-ρίσκονται σε απελπιστι-κή θέση, όπως μαρτυρούν και οι δημοσιευμένοι ισο-λογισμοί όλων των εται-ριών. Πόροι για εκτέλε-ση δημοσίων έργων (πλην ΕΣΠΑ που έχει άλλου εί-δους προβλήματα) ουσια-στικά δεν υπάρχουν. Το Π.Δ.Ε. και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο σας αλλά και συνολικά, πρακτικά είναι νεκρό. Υπό αυτές τις συνθήκες, στους ελάχιστους πλέον διαγωνι-σμούς, οι εναπομείνασες εργοληπτικές επιχειρήσεις, πλειο-δοτούν σε ποσοστά εκπτώσεων, προκειμένου να εξασφαλί-σουν κάποια σύμβαση κυριολεκτικά «όσο-όσο», ελπίζοντας σε στήριξη από τις τράπεζες, ανακαλύπτοντας όμως εκ των υστέ-ρων ότι αυτές δεν είναι διατεθειμένες να τους χορηγήσουν την απαιτούμενη εγγυοδοσία.

Κύριε Υπουργέ,Οι νέες συνθή-κες που επικράτη-σαν στη χώρα μας έγιναν αφορμή ή ανάγκασαν πολ-λούς φορείς τόσο του δημοσίου όσο και της ευρύτερης αγοράς να προ-σαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.Θεωρούμε λοι-πόν ότι για πραγματ ικούς αλλά και ουσι-αστικούς λό-γους, πρέπει να υπάρξει στο θέμα των πρό-σθετων εγγυ-

Page 16: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣήσεων μια άμεση νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση - κατάργηση της σχετικής διάταξης. Θεωρούμε το μέτρο αναγκαίο και χρήσιμο τόσο για τους φορείς του Δημοσίου και του Υπουργείου σας όσο και για τις εργολη-πτικές επιχειρήσεις.Είναι νομίζουμε χαρακτηριστικά επίκαιρη η αποτύπωση του προβλήματος όπως εκτίθεται με πρόσφατη επιστολή προς Εσάς του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, ο οποί-ος εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να συμβασιοποιήσει σημα-ντικά έργα στον άξονα της εθνικής οδού Λαρίσης – Τρικάλων.

Κύριε Υπουργέ,αναγνωρίζουμε ότι το παραπάνω δεν είναι το μόνο πρόβλη-μα και ενδεχομένως ούτε το πλέον σοβαρό του τομέα της πα-

ραγωγής δημοσίων έργων και του Υπουργείου σας . Είμαστε στην διάθεσή σας προκειμένου να σας αναπτύξουμε τις από-ψεις μας σχετικά με τα προβλήματα που κατά την άποψή μας χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι τελείως αναγκαία η άμεση εξεύρεση και διάθεση πόρων, αφ΄ενός μεν για την εξόφληση παλαιών εκτελεσμένων έργων, αφετέρου για την δημοπράτηση νέων, καθώς επίσης και η προώθηση σύντο-μα κάποιων βασικών τροποποιήσεων στην κείμενη νομοθεσία όπως αυτή που αναφέρουμε στην παρούσα επιστολή μας προ-κειμένου να ξεκινήσει πάλι η κατασκευή δημοσίων έργων, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καταβαραθρωμένη σήμερα ανά-πτυξη της χώρας μας».

Αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με την αναθεώρηση εγγραφής στα ΜΕΕΠ

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις, σχετικά με την αναθεώρηση εγγραφής στα ΜΕΕΠ, ζήτησε το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της προς τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Γ. Ραγκούση. Αναλυτικότερα στην επιστολή που εστάλη στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 και υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕ-ΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε ΥπουργέH ΠΕΣΕΔΕ είναι Ομοσπονδία δευτεροβάθμια Ένωση – Πανελλήνια Εργοληπτική Οργάνωση, με μέλη της 49 συνδέσμους πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων όλης της χώρας, που αριθμούν περί τα 6.500 μέλη, ήτοι το 70% περίπου των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων - κατόχων πτυχίων Μ.Ε.ΕΠ., με γεωγραφική κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα.

Κύριε Υπουργέ,Με την από υπ’ αρ.πρωτ.530/06-06-2011 επιστολή μας, την οποία κοινοποιούμε και σε Σας, είχαμε απευθυνθεί στον προ-κάτοχό σας κ. Ρέππα, ζητώντας με τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης Δ17α/04/50Φ. Ν.430/2001 (ΦΕΚ Β 1314/11-10-2001), την παράταση ισχύος των πτυχίων ΜΕΕΠ που έληξαν, όχι κατά 60 αλλά κατά 240 ημέρες, λόγω του ότι η ουσι-αστική στάση πληρωμών των υποχρεώσεων του στενότερου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, έφερε τους μικρούς έως την 2η τάξη ατομικούς εργολήπτες σε δεινή οικονομική θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν κυρί-ως στην απαίτηση του νόμου για ύπαρξη συγκεκριμένου (αρκετά υψηλού για τα σημερινά δεδομένα) ποσού κατατεθει-μένου σε τραπεζικό λογαριασμό.

Κύριε Υπουργέ,Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κυρίως για τις μικρές ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις, επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή, ζητώντας και από Σας, να τροποποιήσετε την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση παράτασης ισχύος των πτυχίων έως 240 ημέρες μετά την λήξη τους και επιπλέον να διερευνήσετε την δυνατότητα αντί ή παράλλη-λα με τραπεζικούς λογαριασμούς να συνυπολογίζονται και εγκεκριμένοι ανεξόφλητοι και μη εκχωρημένοι λογαριασμοί, προερχόμενοι από κατασκευή έργων του στενότερου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».

14 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 17: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 15

Να καταργηθεί η αναχρονιστική υποχρέωση δημοσίευσης των διακηρύξεων Δημοσίων Έργων με τις υπερβολικές δαπάνεςΝα καταργηθεί η αναχρονιστική υποχρέωση δημοσίευσης των διακηρύξεων Δημοσίων Έργων στον Τύπο, με αποτέλεσμα να επι-βαρύνονται οι ανάδοχοι με υπερβολικές δαπάνες που αυξάνουν το κόστος των έργων, ζήτησε το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επι-στολή της προς τους υπουργούς ΥΠΟΜΕΔΙ Γιάννη Ραγκούση και Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Αναλυτι-κά στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, επισημαίνο-νται τα εξής:

«Σας είναι γνωστό ότι οι δαπάνες δημοσίευσης περίληψης δι-ακήρυξης για την εκτέλεση ενός δημοσίου έργου επιβαρύνουν τον ανάδοχο αυξάνοντας το κόστος του έργου και καταβάλλο-νται από αυτόν πριν την είσπραξη του 1ου λογαριασμού.Σας είναι επίσης γνωστό ότι οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται σύμφωνα με μια σειρά νόμων και υπουργικών αποφάσεων που κάποιες φορές τροποποιήθηκαν προς το δυσμενέστερο για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:1. Με το Π.Δ. 609/85 (άρθρο 4, παρ 5) προβλεπόταν η δημοσίευ-ση των διακηρύξεων σε τρεις συνολικά εφημερίδες.

2. Με τον Ν 3548/07 ο αριθμός των εφημερίδων αυξήθηκε από τρεις σε πέντε, με την προσθήκη μιας καθημερινής τοπικής και μιας εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας.

3. Με την ΚΥΑ 2/82452/0020 των Υπουργών Εσωτερικών, Οι-κονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 2441 τ.Β /2-12-2008) καθορί-ζεται ο χώρος που πρέπει να καταλαμβάνουν οι τίτλοι και υπό-τιτλοι, η γραμματοσειρά και το διάστιχο, καθώς και η τιμή χρέ-ωσης.

4. Με την Εγκύκλιο 13/2006 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, πέραν της προτροπής για λακωνικότητα και επαρκή δημοσιότητα με το ελάχιστο δυνατό κόστος, δίνεται και υπόδειγμα περίληψης δι-ακήρυξης.

5. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2126/14-10- 08, εγκρίθηκε η 5η αναμόρφωση των προ-τύπων τευχών διακήρυξης, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται (άρθρο 20) ο καθορισμός του κόστους των δημοσιεύσεων.

6. Με την 27754/28-06-2010 απόφαση του Υπουργού Εσωτε-ρικών έγινε δεκτή η 204/2010 γνωμάτευση του Νομικού Συμ-βουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι ανάδοχοι επι-βαρύνονται με τις δαπάνες δημοσίευσης της διακήρυξης, αρχι-κής και επαναληπτικής, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3548/07.

Κύριε Υπουργέ,Είναι φανερό ότι σήμερα τουλάχιστον η δημοσίευση περιλή-ψεων διακηρύξεων πέρα από την σημαντική δαπάνη που επι-

φέρει δεν παράγει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, εφόσον οι διακηρύξεις δημοσιεύονται σε ειδικό τεύχος του ΦΕΚ, αναρ-τώνται στην “διαύγεια”, στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, αλλά και στις ιστοσελίδες όλων των φορέων που δημοπρατούν τα έργα. Ει-δικά για έργα μικρών προϋπολογισμών, όπου συνήθως μετέ-χουν τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ που στην πλειοψηφία τους είναι μι-κρές ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις, η δαπάνη δημοσί-ευσης των περιλήψεων διακηρύξεων και μάλιστα όταν αφο-ρούν επαναληπτικό διαγωνισμό είναι υπέρογκες και μπορούν να φθάσουν σε ποσοστό έως και 5% του προϋπολογισμού.Θεωρούμε ότι στις δύσκολες αυτές εποχές για όλους μας, ει-δικά όμως για τους εργολήπτες δημοσίων έργων που έχουν σαν αποκλειστικό πελάτη το δημόσιο (στενότερο και ευρύτερο) με τα τόσα οικονομικά προβλήματα και την υπερβολική καθυ-στέρηση πληρωμών, είναι υπερβολή η δημοσίευση σε πέντε (!!) εφημερίδες, μέτρο που στην ουσία πάρθηκε αποκλειστικά και μόνον για την οικονομική στήριξη του επαρχιακού τύπου, με πόρους του δημοσίου που τελικά μετακυλίονται στους κα-τασκευαστές και το κόστος του έργου. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η υπ΄ αριθμ 151/2/2006 έκθεση του Γενικού Λο-γιστηρίου του Κράτους που συνόδευε τον νόμο 3548/2007 όταν είχε εισαχθεί στην Βουλή για ψήφιση προέβλεπε ότι «Δαπά-νη από την δημοσίευση διακηρύξεων δημοπρασιών και προ-κηρύξεων διαγωνισμών σε περισσότερες εφημερίδες από αυ-τές που προβλέπουν οι καταργούμενες διατάξεις. Η παραπάνω δαπάνη θα καλυφθεί από τις σχετικές πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού». Η διάταξη αυτή βέβαια ουδέποτε εφαρμό-στηκε και απλώς η σχετική δαπάνη επιβάρυνε στους αναδό-χους, στην συνέχεια δε το ίδιο συνέβη και με την δαπάνη των επαναληπτικών δημοσιεύσεων.

Κύριε Υπουργέ,θεωρούμε ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η δημοσίευση διακηρύξεων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο, τοπικό ή πανελλήνιο είναι τουλάχιστον αναχρονισμός και μάλιστα πολύ ακριβός για όλους μας. Θα παρακαλούσαμε να ενεργήσετε έτσι ώστε η υποχρέωση αυτή να καταργηθεί εντελώς, ή στην χειρότερη περίπτωση να επανέλθουμε στα προ του Ν 3548/2007 αποτελέσματα».

Page 18: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

16 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ζητούν ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά επί ανείσπρακτων εσόδων!

Τελείως άδικο είναι, πλέον φόρου και ΦΠΑ, να αναγκάζονται να καταβάλουν σήμερα οι εργολήπτες ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά για χρήματα που ακόμα δεν έχουν εισπράξει. Αυτό τονίζει το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή που απέ-στειλε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 προς τον Υπουργό Οικονομικών & Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανα-πληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνουν το αίτημα για συμψηφισμό οφειλών των εργοληπτών με απαιτήσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναλυτικότερα στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, επι-σημαίνονται τα εξής:

«Κύριε ΥπουργέΗ τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος είναι απόλυτα γνωστή σε Σας, όπως γνωστά είναι και τα σοβαρότατα οικονομικά και φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι συνάδελφοι που ασχολούνται με την κατα-σκευή δημοσίων έργων.Σας είναι γνωστό επίσης ότι στο τέλος του 2010, συμμορφούμενοι με τις σχετικές φορολογικές διατάξεις, εκδώσαμε τα προβλεπό-μενα τιμολόγια για εγκεκριμένους λογαριασμούς εργασιών που είχαμε μέσα στο 2010 εκτελέσει, καταβάλαμε προκαταβολή φό-ρου 3%, αποδώσαμε τον προβλεπόμενο ΦΠΑ εντός του Ιανουαρίου του 2011, πλην όμως μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι λογαριασμοί παραμένουν ανεξόφλητοι.Δυστυχώς όμως, πριν λίγες μέρες λάβαμε από τις υπηρεσίες σας σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου έως την 30-9-2011 να κα-ταβάλουμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες έκτακτη εισφορά 300 ευρώ και επί πλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται με ποσοστά 1%, 2%, 3% κ.λπ. ανάλογα με τη φορολογική δήλωση του καθενός μας.

Κύριε ΥπουργέΘεωρούμε το μέτρο ειδικά για τους συναδέλφους μας τελείως άδικο, δηλαδή πλέον φόρου και ΦΠΑ, να αναγκάζονται να καταβά-λουν σήμερα ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά για χρήματα που ακόμα δεν έχουν εισπράξει.Τέλος, επανερχόμαστε για άλλη μια φορά ζητώντας συμψηφισμό οφειλών μας με απαιτήσεις από τον στενό και ευρύτερο δημό-σιο τομέα».

Καταχρηστικός όρος σε διακήρυξη της «Θέμις Κατασκευαστική»Την απάλειψη καταχρηστικού όρου που περιλαμβάνεται σε δημοπρασία της «Θέμις Κατασκευαστική» ζητά η ΠΕΣΕΔΕ με επι-στολή του Προεδρείου της προς τον πρόεδρο της εταιρείας Χ. Κλουκίνα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Β. Χάνδακα. Αναλυ-τικότερα στην επιστολή που εστάλη στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε ΠρόεδρεΑπό μέλη του Συνδέσμου ΕΔΕ Πάτρας ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία σας προκήρυξε για την 20-9-2011 δημοπράτηση του έργου «ΝΕΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΦΑΣΗ Γ’: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ», προϋπολογισμού 918.645,94 ευρώ πλέον ΦΠΑ.Αν και ο προϋπολογισμός του έργου δεν είναι ανώτερος του ορίου συμμετοχής των εταιρειών ΜΕΕΠ 6ης τάξεως, εντούτοις περιέχεται στην διακήρυξη ως όρος η προσκόμιση βεβαίωσης περί χρηματοδοτικής και οικονομικής κατάστασης.Όπως γνωρίζετε, η υποχρέωση του όρου αυτού, κατά τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 4 τελευταίο εδάφιο του Π.Δ. 609/85, υφί-σταται μόνο όταν, «…δημοπρατείται έργο με συνολικό προϋπολογισμό ανώτερο της 6ης τάξης του ΜΕΕΠ (χωρίς αναθεώρη-ση και ΦΠΑ)».

Κύριε Πρόεδρε,με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε σαν χώρα αλλά και η οικονομική στενότητα έχουν δημιουργήσει προβλή-ματα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να περιλαμβάνονται πρόσθετοι και ενδεχομένως καταχρη-στικοί όροι στις διακηρύξεις των έργων που εκτελεί η εταιρεία σας οι οποίοι δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα έως και αποκλεισμούς μελών μας από τους διαγωνισμούς.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τη κατάργηση του εν λόγω όρου από τη διακήρυξη του παραπάνω έργου».

Page 19: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αίτημα για εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος προς τους μικρομεσαίους εργολήπτες

Την εφαρμογή ενός δικαιότερου και ρεαλιστικότερου φορολογικού συστήματος αναπτυξιακής κατεύθυνσης για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί η παγίωση ενός περιβάλλοντος φορολογικής ασυδοσίας από πλευράς του Κράτους, που οδηγεί στην ύφεση, την αδικία και τέλος τον αφανισμό των μι-κρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, ζήτησε το Προε-δρείο της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργο-ληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) από τον Αναπληρωτή Υπουρ-γό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, στη συνάντηση που πραγ-ματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση, που έγινε σε αμοιβαίο κλίμα κατανόησης, συζητή-θηκαν φορολογικά και άλλα θέματα των μικρών και μεσαίων εργο-ληπτικών επιχειρήσεων της χώρας, τα οποία απασχολούντα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ και δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των εταιριών του κλάδου.Ο Υπουργός κ. Π. Οικονόμου δέχτηκε ότι οι περισσότερες προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ έχουν βάση, όντως υπάρχουν προβλήματα και είπε ότι θα δρομολογηθεί η επίλυση των σημαντικότερων από αυτά.Το Προεδρείο της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ ανέπτυξε τα αιτήμα-τα αυτά, με κορυφαίο αυτό της μη πληρωμής των εργοληπτικών επιχειρήσεων για έργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί και για τα οποία έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ, τις εισφορές στο ΙΚΑ και άλλους φόρους, αλλά το κράτος αρνείται ακόμη και τον συμ-ψηφισμό για τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλλει οι απλήρωτες από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μικρές και με-σαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις και ζήτησε την εφαρμογή του πρόσφατου Ν 3943/2011 σχετικά με τον συμψηφισμό απαιτήσε-ων από το Δημόσιο Τομέα με τις οφειλές προς αυτό.Από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόε-δρος Κωνσταντίνος Σαββίδης, οι Αντιπρόεδροι Ορέστης Μεσο-χωρίτης και Νικόλαος Διάκος, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργι-ος Μπαρμπούτης, και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Νικό-λαος Καλτσάς, οι οποίοι έδωσαν υπόμνημα στον κ. Οικονόμου, όπου αφού περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, καταγράφονται οι προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ για την αναστροφή του ζοφερού κλί-ματος που επικρατεί.Όπως τόνισε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνστα-ντίνος Σαββίδης, ενόψει της ψήφισης νέου εθνικού φορολογι-κού συστήματος πρέπει να αποφευχθεί η παγίωση ενός περι-βάλλοντος φορολογικής ασυδοσίας από πλευράς του Κράτους, σε βαθμό που τα μέλη μας να αντιμετωπίζουν μεταξύ των άλ-λων και ποινικές ευθύνες. Με το ισχύον καθεστώς δεν αντιμε-τωπίζεται το νοσηρό και αδιανόητο φαινόμενο να επιβάλλονται ποινές, (οικονομικές, ποινικές, κλπ) σε εργοληπτικές επιχειρή-σεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, τη στιγμή που το ίδιο το Δημόσιο και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ) τους οφείλει αυτόν τον ΦΠΑ, αφού δεν έχει εξοφληθεί το εκδοθέν τιμολόγιο.

Δηλαδή στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα (υπεξαίρεση) και επι-βάλλονται ποινές (φυλάκισης ή χρηματικές) επειδή δεν αποδίδε-ται ο ΦΠΑ στο Δημόσιο, που προέρχεται από ανείσπρακτα τιμο-λόγια προς το ίδιο το Δημόσιο.Στη συνάντηση, το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, η καταβολή του ΦΠΑ από ανεξό-φλητες οφειλές να γίνεται είτε με την έκδοση του τιμολογίου κατά την ημερομηνία της είσπραξης, είτε με την απόδοση του ΦΠΑ κατά την ημερομηνία της είσπρα-ξης.«Τα μέλη μας πλήττονται θανάσι-μα οικονομικά από την παρούσα κρίση και βρίσκονται στα πρόθυ-ρα χρεοκοπίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ. Η λέξη κα-ταστροφή είναι φτωχήγια να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, γεγονός που δεν οφείλεται μόνον στην οικονομική κρίση.Η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες εργο-ληπτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δραματι-κή. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Εκτιμούμε απώλεια περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας, μια και ο συγκεκριμένος κλάδος επη-ρεάζει μια σειρά από αλληλένδετα και συναφή επαγγέλματα. Τηνίδια ώρα η επίσημη Ελληνική πολιτεία, αντί να στηρίξει τις επι-χειρήσεις, τις οδηγεί όλο και περισσότερο προς τον αφανισμό. Η άτυπη στάση πληρωμών που ουσιαστικά έχει κηρύξει το Δη-μόσιο προς τους εργολήπτες, αλλά και η αδιέξοδη και αντιανα-πτυξιακή πολιτική που ακολουθείται, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, με τους εργολήπτες να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Μόνο οι οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, προς τις εργοληπτι-κές επιχειρήσεις ανέρχονται στα 2, 5 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ. Και αυτά για έργα τα οποία έχουν παραδοθεί προ πολλού».

Οι προτάσειςΜε το υπόμνημα που υπέβαλε το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ προς τον κ. Οικονόμου, ζήτησε εκτός των παραπάνω και τα εξής:** Αλλαγή καθεστώτος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.**Κατάργηση της υποχρέωσης υπογραφής ισολογισμών και εξα-μηνιαίων εκθέσεων δραστηριότητας από ορκωτούς λογιστές.**Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για επι-χειρήσεις με μικρά κέρδη.** Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατά την εί-σπραξη λογαριασμού από 3% σε 1% .

Να υπάρξει συμψη-φισμός απαιτήσεων από τον Δημόσιο Το-μέα με τις οφειλές προς αυτόν

Page 20: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΟ κ. ΟικονόμουΑπό την πλευρά του ο Υπουργός κ. Π. Οικονόμου αποδέχτη-κε ότι οι περισσότερες προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ έχουν βάση και όντως υπάρχουν προβλήματα καιγνωστοποίησε στο Προε-δρείο της ΠΕΣΕΔΕ ότι:Α) Το θέμα του ΦΠΑ, αν και παρουσιάζει δυσκολίες, θα αντιμε-τωπισθεί άμεσα και δίκαια για όλους τους συναλλασσόμενους, πιθανά με διαχωρισμό του ΦΠΑ από την αξία του προϊόντοςκαι πληρωμή του κατά προτεραιότητα σε σχέση με το υπόλοιπο ποσό των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών.

Β) Το θέμα του συμψηφισμού θα επανεξεταστεί και θα αντιμε-τωπισθεί πολύ σύντομα, θα αφορά όμως τον στενό δημόσιο το-μέα καθώς και το νέο φορέαπου θα δημιουργηθεί με την απορ-ρόφηση όλων των δημοσίων οργανισμών (ΚΕΔ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑ-ΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ κ.λπ.), σαφώς όμως εξαίρεσε από την αντιμετώπιση αυτή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδι-οίκησης όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Γ) Το θέμα της έκδοσης φορολογικών ενημεροτήτων θα αντι-μετωπισθεί μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανογράφη-σης. Παραδέχθηκε ότι για κάποιες περιπτώσεις η μη χορήγη-ση φορολογικής ενημερότητας είναι και σε βάρος του δημοσί-ου, αφού δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές οι οποίες θα φέ-ρουν κάποια έσοδα και στο δημόσιο.

Δ) Για την κατάργηση υπογραφής ισολογισμών και εξαμηνιαί-ων εκθέσεων δραστηριότητας μόνο από ορκωτούς λογιστές,

μας ενημέρωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με την πι-στοποίηση των φοροτεχνικών (διπλωματούχων λογιστών).

Ε) Συμφωνήθηκε συνεργασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στη φάση της προετοιμασίας του φορολογικού νομοσχεδίου. Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα αμοιβαίας κατανόη-σης των προβλημάτων, ο Υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ για τα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και έδωσε την αίσθη-ση στα μέλη του προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ ότι γνωρίζει σε βά-θος τα προβλήματα της αγοράς και προσπαθεί να τα αντιμετω-πίσει με ρεαλισμό, ευρύτητα πνεύματος, κατά το δυνατόν άμε-σα και επωφελώς τόσο για το δημόσιο όσο και για τους φορείς της αγοράς.

Έκκληση του Προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ προς τους Συνδέσμους για έγκαιρη αποπληρωμή των συνδρομώνΤο Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ απέστειλε στις 13 Οκτωβρίου 2011 προς τους Συνδέσμους την ακόλουθη ανακοίνωση:«Το 2011, μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά, με τεράστιες καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις κατασκευασμένων έργων, με ελάχιστες δημοπρασίες, με ελάχιστο ανεκτέλεστο εργασιών για την συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτών Δ.Ε., πολλοί συ-νάδελφοι μαζί με τις υπόλοιπες λόγω οικονομίας περικοπές, δεν κατέβαλαν τις συνδρομές τους στους τοπικούς Συνδέσμους και κατ’ επέκταση και στην ΠΕΣΕΔΕ.Είναι όμως γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ότι το μόνο έσοδο της ΠΕΣΕΔΕ είναι η ετήσια συνδρομή των 80 ευρώ που ο καθένας μας πληρώνει μαζί με τη συνδρομή του στον τοπικό Σύνδεσμο.Αν θέλουμε η ΠΕΣΕΔΕ να παραμείνει ενεργή, με καίριες παρεμβάσεις στα σημεία λήψης αποφάσεων, πρέπει να μπορεί, στοι-χειωδώς έστω, να καλύπτει τις ανάγκες και υποχρεώσεις της.Επίσης –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν ότι μετά την συνταξιοδότηση τους, για την λήψη του εφάπαξ από το ΤΠΕΔΕ είναι απαραίτητη η βεβαίωση της ΠΕΣΕΔΕ που αναφέρει το χρονικό διάστημα που κάποιος ήταν μέλος Συνδέσμου της ΠΕΣΕΔΕ και ταμειακά ενήμερος. Με άλλα λόγια, όλοι οι συνάδελφοι προκειμένου να λάβουν το εφάπαξ του ΤΠΕΔΕ πρέπει να έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους για όλα τα χρόνια που ήταν ενεργοί εργολήπτες.Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να ενημερώσετε όλα τα μέλη σας, ζητώντας τους να καταβάλουν τις συνδρο-μές τους για το 2011 και ενδεχομένως και για προηγούμενες χρονιές και να μας αποστείλετε έγκαιρα τις αναλογούσες στην ΠΕΣΕΔΕ συνδρομές».

18 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 21: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011
Page 22: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

EΠIKAIΡOTHTA

Μετά από σειρά συναντήσεων που είχε το προηγούμενο διάστημα το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με εκπροσώπους των πο-λιτικών κομμάτων, με πιο πρόσφατες αυτές με τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΔΗ-ΜΑΡ, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσί-ων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύ-ρος Καλογιάννης κατέθεσε στις 6 Οκτω-βρίου στη Βουλή επερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκού-ση με θέμα την «τραγική κατάσταση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παρα-χώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρό-μων της χώρας». Την Επερώτηση συνυ-πογράφουν δεκαέξι (16) Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Η απελπιστική κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων της χώρας επι-βεβαιώνεται καθημερινά. Τα εργοτάξια έκλεισαν το ένα μετά το άλλο, τα νέα με-γάλα έργα που δημοπρατήθηκαν την τε-λευταία διετία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά και σε όσα δημο-πρατήθηκαν οι εργολάβοι καθυστερούν πολύ να εγκατασταθούν.Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, το Β’ τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010, παρουσίασε μείω-ση κατά 40%, ενώ ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων παρουσιάζει μία συγκλονιστική μείωση 60%, τη διετία Ια-νουάριος 2009 – Ιανουάριος 2011, σύμ-φωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοι-χεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται συνεχώς. Όμως είναι γνω-στό ότι οι δημόσιες επενδύσεις αποτε-λούν ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από διετίας, καθώς έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή.Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από πλευράς Δημοσίου στην εξόφληση των κατασκευαζόμενων έργων, μικρών και

μεγάλων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τον ΘΗΣΕΑ, το ΕΤΕΡΠΣ. Πολύ με-γάλο μέρος των ΟΤΑ έχει ουσιαστικά κη-ρύξει στάση πληρωμών.Η ρευστότητα στις εργοληπτικές και οι-κοδομικές επιχειρήσεις είναι ανύπαρ-κτη. Τα χρέη είναι δυσβάσταχτα, όπως και τα φορολογικά βάρη. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις μελέτες του Δημοσί-ου. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η ανά-θεση μελετών του Κτηματολογίου από το καλοκαίρι του 2009!Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υπο-δομών είχε εξαγγείλει, από το τέλος του 2009, νέο θεσμικό πλαίσιο για την παρα-γωγή δημοσίων έργων, το οποίο μάλι-στα εγκρίθηκε δύο φορές από το Υπουρ-γικό Συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά ουδέ-ποτε κατατέθηκε στην Βουλή ενώ ορι-σμένες ρυθμίσεις του, όπως η δημιουρ-γία ανεξάρτητης αρχής για τα δημόσια έργα και η προσφορά δωρεάν μελέτης στο Δημόσιο, αποτελούν νόμο του Κρά-τους με πρωτοβουλία άλλων Υπουργεί-ων (Ανταγωνιστικότητας και ΠΕΚΑ αντί-στοιχα)!Ώριμα έργα υποδομής τα οποία είχαν δρομολογηθεί ή δημοπρατηθεί, κατόπιν σοβαρής προεργασίας από τη Νέα Δη-μοκρατία και τα οποία μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, όπως ενδεικτικά: η επέκταση των οδι-κών αξόνων Αττικής, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, ο εκσυγχρο-νισμός του αερολιμένα Χανίων, ο άξο-νας Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, παραμέ-νουν στάσιμα επί δύο (2) ολόκληρα χρό-νια! Είναι ενδεικτικό επίσης ότι για την Γ’ Φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας, προ-ϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2009, ακυρώθηκε αναιτίως ο διαγωνι-σμός μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ και χρει-άσθηκε 1½ χρόνος για να επαναδημο-

πρατηθεί, ως Φάση Γ1 όμως, καθώς εί-ναι μειωμένος ο προϋπολογισμός του έργου κατά 50 εκατομμύρια. Ο δε ανά-δοχος του έργου δεν έχει ακόμα εγκα-τασταθεί.Τεράστιες καθυστερήσεις παρουσιάζο-νται και στα έργα του Μετρό, τόσο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες οι εργολαβίες βρίσκονται εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος. Άλλωστε πολύ πρόσφατα, απαντώντας σε Ερώτησή μας στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός πα-ραδέχτηκε τον ορατό κίνδυνο απώλειας κονδυλίων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, λόγω καθυστερήσεων στο Μετρό! Υπενθυμίζεται ότι επί Νέας Δημοκρατίας το δίκτυο Μετρό σε Αθή-να και Θεσσαλονίκη είχε τεθεί σε πρώ-τη προτεραιότητα και υλοποιείτο το με-γαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.Σε πλήρη ακινησία βρίσκονται από την αρχή του έτους και οι μεγάλοι αυτο-κινητόδρομοι οι οποίοι υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης: η Ιόνια οδός (και ο οδικός άξονας Αθήνα – Μα-λιακός), οι άξονες Ελευσίνα – Κόριν-θος –Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, Μα-λιακός – Κλειδί και ο αυτοκινητόδρο-μος της Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65). Όλες οι συμβάσεις παραχώρησης έχουν κυ-ρωθεί από τη Βουλή το 2007, περιέχουν όρους επωφελείς για το Ελληνικό Δημό-σιο και αποτελούν την μεγαλύτερη επέν-δυση στη χώρα, προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ.Τον Ιανουάριο του 2010, πριν από 20 μή-νες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΜΕΔΙ είχε ανακοινώσει ότι προτίθετο να «αναθε-ωρήσει τις συμβάσεις παραχώρησης» των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας και να «μειώσει τα διόδια». Έκτοτε, οι ίδιες εξαγγελίες επανελή-φθησαν δεκάδες φορές, δυστυχώς χω-

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤIΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

20 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Επερώτηση για την τραγική κατάσταση στα Δημόσια Έργα κατέθεσαν 16 βουλευτές της ΝΔ

Page 23: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤIΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 21

ρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα μέχρι τώρα, ενώ συνέβαλαν τα μέγιστα στο κί-νημα «δεν πληρώνω». Τον Απρίλιο του 2011, πριν την μεγάλη έξοδο των κατοί-κων της Αθήνας και των άλλων αστι-κών κέντρων για τις γιορτές του Πάσχα, είχαμε νέες υπουργικές εξαγγελίες: Ο τότε Υπουργός Υποδομών εκτιμούσε ότι εντός μίας εβδομάδας θα είχαν συμφω-νήσει και οι Τράπεζες στην αναθεώρη-ση των συμβάσεων! Τίποτα απολύτως δεν έγινε.Στις αρχές Ιουνίου του 2011 ο Υπουργός ΥΜΕΔΙ έσπευσε να ανακοινώσει τη θε-τική κατάληξη του διαλόγου για ένα εν-διάμεσο «σύμφωνο συναντίληψης» με τους πέντε παραχωρησιούχους. Όμως τα εν λόγω μνημόνια, χωρίς τη σύμ-φωνη γνώμη των Τραπεζών είναι άνευ σημασίας. Γι’ αυτό άλλωστε παρήλθαν άπρακτοι άλλοι τέσσερις μήνες.Υπενθυμίζεται επίσης ότι, στις αρχές του 2011, είχε ανακοινωθεί πως το Δη-μόσιο επρόκειτο να δημιουργήσει ειδι-κό λογαριασμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, υπό μορφή εγγύησης, ώστε να «ξεπα-γώσουν» τα δάνεια των Τραπεζών προς τους παραχωρησιούχους. Δυστυχώς ούτε αυτό έχει γίνει. Παράλληλα θα δη-μιουργείτο Ανώνυμη Εταιρεία, με σκο-πό την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια (προφανώς για

να αποδοθούν στη μείωση του χρέους). Ούτε η Εταιρεία αυτή συστήθηκε!Η προκλητική αδράνεια του ΥΠΥΜΕΔΙ ανάγκασε την Κυβέρνηση να δώσει τη σχετική αρμοδιότητα στο Υπουργείο Οι-κονομικών, όπως είχε επιχειρήσει και έξι μήνες νωρίτερα, χωρίς κανένα απο-τέλεσμα. Ενώ ο κ. Βενιζέλος δήλω-νε στα τέλη Αυγούστου ότι «είναι θέμα ημερών» οι θετικές εξελίξεις στην επα-νεκκίνηση των συμβάσεων, τελικά πέ-ρασαν άλλοι δύο μήνες και δεν υπάρ-χει ούτε καν μία σχετική ανακοίνωση! Οι «αναθεωρήσεις» των συμβάσεων έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ τα διόδια εισπράττονται κανονικά, άγνω-στο από ποιόν, καθώς το ΥΠΥΜΕΔΙ αρ-νείται να δώσει τα σχετικά στοιχεία.Για τη Νέα Δημοκρατία τα έργα αυτά εί-ναι απολύτως αναγκαία για την ισόρρο-πη ανάπτυξη της χώρας και θα πρέπει να επανεκκινήσουν.Την τραγική εικόνα στα έργα υποδο-μής, συμπεριλαμβανομένων των συμ-βάσεων παραχώρησης, δίνουν τα στοι-χεία του Επιχειρησιακού Προγράμμα-τος «Ενίσχυση της προσπελασιμότη-τας», του μεγαλύτερου προγράμματος του ΕΣΠΑ, του οποίου οι απορροφήσεις ανέρχονται σε ποσοστό μόλις 19,5%.Συνέπεια όλων αυτών είναι να κλείνουν οι τεχνικές εταιρείες, η μία μετά την

άλλη και η ανεργία στον τεχνικό κόσμο (μηχανικούς, τεχνίτες, οικοδόμους και σε δεκάδες άλλα παρεμφερή επαγγέλ-ματα) να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:• Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου Υποδομών, η οποία έχει οδηγήσει σε τέλμα το σύνολο των δημο-σίων έργων στη χώρα;• Εάν προτίθεται να αποδώσει στις τε-χνικές εταιρείες τα οφειλόμενα από το Υπουργείο Υποδομών ποσά, ώστε αυτές να αντιμετωπίσουν τα σοβαρότατα προ-βλήματα που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία διετία;• Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα επα-νεκκίνησης των εργασιών στους αυ-τοκινητόδρομους που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης;• Εάν τελικώς αναθεωρηθούν οι συμ-βάσεις παραχώρησης, σε ποιά κατεύ-θυνση αυτό θα γίνει;• Ποιά νέα έργα «ωρίμασαν» την τελευ-ταία διετία από το Υπουργείο Υποδομών και ποιά από αυτά έχουν δημοπρατηθεί;• Ποιό είναι το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μετά τις απί-στευτες καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας;• Σε ποιούς λόγους οφείλεται η εξαιρε-τικά χαμηλή απορρόφηση που παρουσι-άζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενί-σχυση της Προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών;». Οι Επερωτώντες Βουλευτές: Καλογιάννης Σταύρος, Τσουμάνης Δημή-τριος, Χαρακόπουλος Μάξιμος, Λέγκας Νικόλαος, Ζώης Χρήστος, Καλαφάτης Σταύρος, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Βλάχος Γεώργιος, Γιαννάκης Μιχαήλ, Καρασμά-νης Γεώργιος, Κασαπίδης Γεώργιος, Λεο-νταρίδης Θεόφιλος, Μαρκόπουλος Κων-σταντίνος, Μπεκίρης Μιχαήλ, Παπασιώ-ζος Κωνσταντίνος, Πλακιωτάκης Ιωάν-νης, Τασούλας Κωνσταντίνος.

Page 24: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

EΠIKAIΡOTHTAΗ συνάντηση της ΠΕΣΕΔΕ με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα

Να αναδειχθούν τα προβλήματα του κατασκευα-στικού και τεχνι-κού κόσμου της

χώρας σε ευρεία συζήτηση των πολιτι-κών δυνάμεων, στο ελληνικό Κοινοβού-λιο, πρότεινε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης στη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ Ν. Καλτσάς με τον Αναπλη-ρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011, σε πολύ θετικό κλίμα.Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΠΕ-ΣΕΔΕ εστίασε στην μη πληρωμή των ερ-γοληπτών δημοσίων έργων της χώ-ρας για έργα που έχουν κατασκευάσει και ολοκληρώσει και στην ανάγκη να γίνει συμψηφισμός των οφειλών, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημό-σιο τομέα (ΟΤΑ, Οργανισμοί, Υπουργεία κ.λπ.).Ο κ. Σαββίδης παρέδωσε στον κ. Σταϊ-κούρα πλήρη φάκελο των προβλημά-των τωνμικρών και μεσαίων εργοληπτικών επι-χειρήσεων, κυρίως στον Τομέα των Οι-κονομικών. Ο κ. Σαββίδης αφού ανέπτυ-ξε την τραγική κατάσταση του εργοληπτι-κού κόσμου, έθεσε τα αιτήματα του κλά-δου δίνοντας έμφαση:1.- Στη διεκδίκηση άμεσης αποπληρω-μής των εκτελεσμένων έργων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Υπουργεία, Οργανισμούς κ.λπ.), που υπολογίζεται σε 2,5 δις. ευρώ περίπου.2.- Στην αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης στο υπό επεξεργασία φορολο-γικό νομοσχέδιο, για το συμψηφισμό των οφειλών, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Οργανι-σμοί, Υπουργεία κ.λπ.).3. -Στην ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ,

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ, Ταμείο Μολυ-βιάτη κ.ά.).4. -Στην υποστήριξη της αναγκαιότητας ύπαρξης των Μικρομεσαίων Επιχειρή-σεων Δημοσίων Έργων, με νομοθετικά και άλλα μέτρα.5. -Στην απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΥΜΕΔΙ για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο Δημοσίων Έργων, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί, καθώς θα είναι κα-ταστροφικό τόσο για την παραγωγή των έργων όσο και για τον κλάδο. Η ΠΕΣΕ-ΔΕ ζητά τη λήψη γρήγορων και απλών μέτρων, που να οδηγούν στη διαφάνεια κατά την ανάθεση και εκτέλεσή τους.6. -Στη διεκδίκηση της πλήρους κατάρ-γησης του αδιαφανούς συστήματος Με-λέτη – Κατασκευή και των ειδικών «φω-

τογραφικών» όρων στις διακηρύξεις των έργων, που αποκλείουν από τη συμμετο-χή εκατοντάδες ικανές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ.Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατανοεί τα προ-βλήματα των μικρών και μεσαίων εργο-ληπτών δημοσίων έργων της χώρας και πρόσθεσε ότι κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του κόμματος της Νέας Δη-μοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και τους άλλους Τομεάρχες που είναι σχετικοί με τον κλάδο, θα επιδιωχθεί συζήτηση στη Βουλή υπέρ της επίλυσής τους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκα-λέσει ευρεία συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του εργοληπτικού κόσμου.

22 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 25: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Υπόμνημα με τα προβλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτών Δημοσίων Έργων

Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ καταθέτοντας το αίτημα για συνάντηση με εκπρόσωπο του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, κατέθεσε παράλληλα και το ακόλουθο υπόμνημα με τα προβλήματα του κλάδου:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,H Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. είναι δευτεροβάθμια Ένωση – Πανελλήνια Εργο-ληπτική Οργάνωση, με έτος ίδρυσης το 1933, αποτελεί την αρχαι-ότερη και πολυπληθέστερη Πανελλήνια Εργοληπτική Οργάνωση με μέλη της 49 συνδέσμους πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων όλης της χώρας, που αριθμούν περί τα 6.500 μέλη, ήτοι το 70% περίπου των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων - κα-τόχων πτυχίων Μ.Ε.ΕΠ., με γεωγραφική κατανομή σε ολόκλη-ρη τη χώρα.Οι Μικρές και Μεσαίες Εργοληπτικές Επιχειρήσεις κατασκευής δημοσίων έργων βιώνουν το χειρότερο επιχειρηματικό περι-βάλλον των τελευταίων ετών και βρίσκονται πλέον στα πρό-θυρα της χρεωκοπίας, πολλά δε άλλα επαγγέλματα εξαρτώμε-να από τους εργολήπτες έχουν οδηγηθεί στον μαρασμό, με αρ-νητικές συνέπειες στην απασχόληση, γεγονός που δεν οφείλε-ται μόνον στην οικονομική κρίση. Οι θεσμικές αλλαγές που δρο-μολογεί το ΥΠΟΜΕΔΙ με το προωθούμενο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα “Μεταρρύθμιση συστήματος ανάθεσης και εκτέ-λεσης συμβάσεων μελετών και δημοσίων έργων, ίδρυση αρ-χής ελέγχου μελετών και έργων και άλλες διατάξεις”, δυστυχώς δεν επιλύει κανένα από τα αρνητικά φαινόμενα του συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, δημιουργώντας ακόμα πιο αντί-ξοες συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο και μη ικανοποιώ-ντας το αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας για παραγωγή Δημο-σίων Έργων ποιοτικά ορθών στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλτιστο κόστος.

Κύριε Πρόεδρε,Με την ευκαιρία των εξαγγελιών του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψη σας τα παρακάτω:Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευα-στικός κλάδος της Χώρας είναι παγκοίνως γνωστή καθώς επί-σης και τα σοβαρότατα οικονομικά και φορολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μάλιστα σε συνάντηση που είχαμε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θεωρήσαμε ότι τα θέματα αυτά έγιναν κατανοητά και θα αντιμετωπίζονταν σύ-ντομα νομοθετικά, πράγμα που με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι δεν συνέβη.Ήδη τα ίδια θέματα αναπτύξαμε και στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικο-νόμου (βλέπε επιστολή μας με αρ. πρωτ. 674/31-08-2011).Κύριε Πρόεδρε, εν όψει της ψήφισης νέου εθνικού φορολο-

γικού συστήματος πρέπει να αποφευχθεί η παγίωση ενός πε-ριβάλλοντος φορολογικής ασυδοσίας από πλευράς του Κρά-τους, σε βαθμό που τα μέλη μας να αντιμετωπίζουν μεταξύ των άλλων και ποινικές ευθύνες (με ποινές φυλάκισης, χρηματικές κ.λπ.). Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε:1. Δεν αντιμετωπίζεται το νοσηρό και αδιανόητο φαινόμενο να επιβάλλονται ποινές, (οικονομικές, φυλάκισης κ.λπ.) σε εργο-ληπτικές επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, τη στιγμή που το ίδιο το Δημόσιο και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ) τους οφείλει και τον ΦΠΑ, αφού δεν έχει εξοφλη-θεί το εκδοθέν τιμολόγιο.Να στοιχειοθετείται δηλαδή ποινικό αδίκημα (υπεξαίρεση) και να επιβάλλονται ποινές (φυλάκισης ή χρηματικές) επειδή δεν απο-δίδεται ο ΦΠΑ στο Δημόσιο, που προέρχεται από ανείσπρακτα τιμολόγια προς το ίδιο το Δημόσιο.2. Η πρόβλεψη του άρθρου 13 του Ν.3943/2011 (“Γενική αρχή ενάντια στην καταστρατήγηση”) θεωρείται εκ μέρους μας συ-νταγματική εκτροπή. Συγκεκριμένα:Η ρύθμιση αυτή, με την οποία παρέχεται στα φορολογικά ελε-γκτικά όργανα η δυνατότητα ερμηνείας των δηλώσεων που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, ώστε να αναζητούν «το πραγ-ματικό περιεχόμενο» τούτων, όταν οι πράξεις των φορολογου-μένων «έχουν εικονικό χαρακτήρα ή αποσκοπούν σε γραμμα-τική ερμηνεία των διατάξεων», είναι (κατά τον επιεικέστερο χα-ρακτηρισμό) αμφίβολης νομιμότητας, διότι δίδει στα φορολογικά ελεγκτικά όργανα εξουσία που όχι μόνο ποτέ δεν είχαν αλλά και δεν επιτρέπεται (πολιτικά, ηθικά και νομικά) να τους εκχωρηθεί και με αποτέλεσμα την καλλιέργεια αδιαφάνειας και διαφθο-ράς. Εκχωρείται στα φορολογικά ελεγκτικά όργανα (όργανα της εκτελεστικής εξουσίας) μια εξουσία, που έως σήμερα αποκλει-στικά ανήκε και ασκούνταν από την ανεξάρτητη δικαστική εξου-σία.Πέραν του ότι θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ακόμη και για συ-νταγματική εκτροπή, αφού ο κίνδυνος που απορρέει από την εκ-χώρηση αυτών των (υπέρ)εξουσιών είναι προφανής.Κατά την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και σύμφωνα με τη νομική θεωρία, οι φορολογικές διατάξεις ερμη-νεύονται στενά, δεν επιτρέπεται δηλαδή να ερμηνεύονται δια-σταλτικά ούτε να γίνεται αναλογική εφαρμογή ειδικά σε φορολο-γικές διαφορές άλλων διατάξεων, πλην εκείνων που αφορούν το συγκεκριμένο είδος διαφοράς.Φαίνεται ότι αυτή η παγιωμένη νομική άποψη (που προστατεύ-ει τον φορολογούμενο από την αυθαιρεσία της φορολογικής αρ-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 23

Page 26: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

EΠIKAIΡOTHTA

24 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

χής) ενοχλεί και επειδή τα Δικαστήρια δεν είναι διατεθειμένα να υπακούσουν, μεθοδεύτηκε η παράκαμψή τους.Συνεπώς, πρόκειται για ρύθμιση επικίνδυνη για τους φορολο-γουμένους στο σύνολό τους, αλλά και ρύθμιση που υποδηλώνει ότι το κράτος εκτρέπεται σε ρυθμίσεις που δεν κάνει πλέον τον κόπο ούτε καν να τις «ενδύσει με το μανδύα της νομιμότητας».Όλα αυτά είναι αντίθετα με το γράμμα και το πνεύμα ενός κρά-τους Δικαίου και πρέπει να καταργηθούν.Κύριε Πρόεδρε,Θεωρώντας τις προτάσεις μας αυτονόητες, δίκαιες και ρεαλι-στικές στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας και ενθαρρυντι-κές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην χώρα ευ-ελπιστούμε να ανταποκριθείτε θετικά.Κατά καιρούς το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις μας τις οποίες επιγραμματικά υπενθυμίζουμε:1. Άμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ευρύτερο Δη-μόσιο Τομέα (περίπου 2,5 δις €).2. Πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την καταβολή του ΦΠΑ από ανε-ξόφλητα τιμολόγια με δύο εναλλακτικές προτάσεις.α) να εκδίδεται το τιμολόγιο κατά την ημερομηνία της είσπραξης ήβ) να αποδίδεται ο ΦΠΑ κατά την ημερομηνία της είσπραξης3. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό οφειλών με απαιτήσεις από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (ΟΤΑ, Οργανι-σμοί, Υπουργεία κλπ).4. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για τις ερ-γοληπτικές επιχειρήσεις, πρέπει ο συντελεστής παρακράτη-σης φόρου εισοδήματος να παραμείνει στο 1% και μετά την 01/01/2011.

Κύριε Πρόεδρε,Τα μέλη μας πλήττονται θανάσιμα οικονομικά από την παρού-σα κρίση και βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η λέξη κα-ταστροφή είναι φτωχή για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, γεγονός που δεν οφείλεται μόνον στην οικονομική κρίση.Η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες εργολη-πτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δραματική. Δε-κάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φά-σμα της ανεργίας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες πε-ρισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας μια και ο συγκεκρι-μένος κλάδος επηρεάζει μια σειρά από αλληλένδετα και συναφή επαγγέλματα. Την ίδια ώρα η επίσημη Ελληνική πολιτεία, αντί να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τις οδηγεί όλο και περισσότερο προς τον αφανισμό. Η άτυπη στάση πληρωμών που ουσιαστικά έχει κη-ρύξει το Δημόσιο προς τους εργολήπτες, αλλά και η αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται, οδηγούν με μαθη-ματική ακρίβεια σε χρεοκοπία ολοένα και περισσότερες επιχει-ρήσεις, με τους εργολήπτες να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.Όπως είναι γνωστό μόνο οι οφειλές του ευρύτερου Δημοσί-ου Τομέα, προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις ανέρχονται πε-ρίπου στα 2, 5 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ. Και

αυτά για έργα τα οποία έχουν παραδοθεί προ πολλού. Πιο απλά το Ελληνικό Δημόσιο καθίσταται ο κατεξοχήν κακοπλη-ρωτής και αναξιόπιστος φορέας, με τις συνέπειες για την εικόνα της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι δραματικές. Σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί απεγνωσμέ-να να προσελκύσει ξένους επενδυτές, διαφημίζοντας την Ελλά-δα ως μοναδικό επενδυτικό προορισμό, με νόμους τύπου «fast track» να παρουσιάζονται ως πρωτοπόρες τομές, το ίδιο το κρά-τος υπονομεύει την προσπάθειά αυτή. Πολύ δύσκολα θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα όταν γνωρίζει ότι το Ελλη-νικό Δημόσιο χρωστά σε επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ.

Κύριε Πρόεδρε,Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, οι προτάσεις μας εφ’ όσον υλοποιηθούν σε συνδυασμό με τα αναγκαία αναπτυξιακά μέτρα, θα δώσουν στον εργοληπτικό κόσμο μια ανάσα και θα συντελέσουν σημαντικά στην αποτροπή του οικονομικού αφα-νισμού, αυτού του απαραίτητου για την ανάπτυξη της χώρας πα-ραγωγικού δυναμικού των εργοληπτών δημοσίων έργων.

Κύριε Πρόεδρε,Σας πληροφορούμε επίσης και πάλι ότι παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου, ορισμένες υπηρεσίες του, δεν προχωρούν στην εφαρμογή των Φορολογικών Νόμων όπως ψηφίσθηκαν αλλά αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που προβλέπουν τον συμψη-φισμό απαιτήσεων από το στενό Δημόσιο Τομέα με τις οφειλές προς αυτό (βλ. άρθρο 11 του Ν3943/2011).Συγκεκριμένα, τεχνική κατασκευαστική εταιρεία μέλος μας, κα-τήγγειλε το γεγονός ότι παρουσιάσθηκε αρμοδίως στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει, και προσπάθησε να συμψηφί-σει απαιτήσεις από το στενό Δημόσιο τομέα ( Υπουργείο Πολιτι-σμού Γεν. Γραμ. Αθλητισμού) που προέρχονταν από κατασκευή Δημοσίου Έργου, με οφειλές της από περαιώσεις προηγουμέ-νων χρήσεων. Για την απόδειξη των απαιτήσεών της από το Δη-μόσιο, η εταιρεία προσκόμισε πρωτότυπη πιστοποίηση – λογα-

Page 27: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ριασμό για την πληρωμή εργασιών από την εκτέλεση δημόσι-ου έργου, πλήρως υπογεγραμμένη και θεωρημένη από τα αρ-μόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού από όπου τεκμαίρε-ται η εκκαθαρισμένη και αμοιβαία αποδεκτή σε ποσό, υποχρέω-ση του Δημοσίου απέναντι στην εταιρεία. Οι υπηρεσίες της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν να προχωρήσουν στον συμψηφισμό, δηλώνοντας ότι απαιτήσεις παρόμοιου τύπου (δηλ. από εκτέλε-ση έργου) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν3943/2011 και το σχετικό άρθρο 11 αφορά κυρίως απαιτήσεις εξαγωγικών εταιρειών από επιστροφή ΦΠΑ και όχι Τεχνικές εταιρείες. Ζητή-σαμε τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου ώστε να δοθούν οι σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες του, προκειμένου να αποδέχο-νται συμψηφισμό οφειλών του στενού Δημόσιου τομέα από κα-τασκευή δημοσίων έργων με απαιτήσεις του Δημοσίου από τα μέλη μας λόγω φορολογικών υποχρεώσεών τους και παρ’ όλα αυτά το θέμα δεν λύθηκε.

Κύριε ΠρόεδρεΣας παραθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας για θέματα αρ-μοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών που απασχολούν τον κλάδο και ευελπιστούμε για τη θετική ανταπόκριση σας:

Οι προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ

1. ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝΔεδομένου ότι μεσολαβεί υπερβολικό χρονικό διάστημα μετα-ξύ της θεώρησης λογαριασμού- πιστοποίησης Δημοσίου και της πραγματικής πληρωμής του, και εφόσον σύμφωνα με την ισχύ-ουσα νομοθεσία, οι ανάδοχοι οφείλουν να εκδώσουν τα φορο-λογικά στοιχεία εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου με την θεώρηση του λογαριασμού, αυτοί επιβαρύνονται με την από-δοση ΦΠΑ χωρίς να τον έχουν εισπράξει.Προτείνουμε να διατηρηθεί η διαδικασία έκδοσης των φορολο-γικών στοιχείων ως έχει, εφόσον έτσι θα υπάρχει και ξεκάθαρη οριοθέτηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους αναδόχους,

πλην όμως θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε κατά την υπο-βολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, το ποσό ΦΠΑ που θα προέρχεται από ανείσπρακτα τιμολόγια να καταχωρείται σε ει-δικό κωδικό και να μην συμψηφίζεται με πραγματικό πιστωτι-κό ΦΠΑ των επιχειρήσεων και εν τέλει να μην αποδίδεται, παρά μόνο μετά από την πραγματική είσπραξή του. Κατά την προσκό-μιση δικαιολογητικών για την είσπραξη λογαριασμού, εκτός από φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και κρατήσεις υπέρ τρίτων, απαιτείται (εκτός του 1ου λογσμού) και Υπεύθυνη δήλω-ση περί της απόδοσης ή όχι του ΦΠΑ των προηγουμένων τιμο-λογίων του ιδίου έργου. Εκεί, στη δήλωση του κειμένου μπορεί να προστεθεί κείμενο όπου θα δηλώνεται το ποσό ΦΠΑ που δεν έχει συμψηφισθεί ή αποδοθεί λόγω ανείσπρακτων προη-γούμενων λογαριασμών.

2. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΑΝΑΔΟ-ΧΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ.Είναι σύνηθες να εμφανίζονται εργοληπτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν φορολογικές τους υποχρεώσεις καί-τοι έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο πολλαπλάσια των υπο-χρεώσεών τους, ποσά.Η ΠΕΣΕΔΕ προτείνει να δημιουργηθεί στην υπηρεσία πληροφο-ρικών συστημάτων, μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία του συμψηφισμού των οφειλών τους με τις διεκδικήσεις τους από το Δημόσιο.Η ενημέρωση του πιστωτικού ποσού κάθε ενταγμένης επιχείρη-σης, μπορεί να γίνεται μερίμνει των κατά τόπους ΔΟΥ, όπου η επι-χείρηση θα προσκομίζει τον θεωρημένο λογαριασμό και αντίγρα-φο του εκδοθέντος τιμολογίου, η δε υπηρεσία θα καταχωρεί ως πιστωτικό ποσό, την καθαρή αξία του τιμολογίου χωρίς ΦΠΑ.Από το σημείο εκείνο, η ΔΟΥ, θα αποστέλλει στο ΥΠΟΙΚ ή στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους την ενημέρωση ότι ο υπόχρεος Δημόσιος Φορέας για την πληρωμή του λογαριασμού του ανα-δόχου, οφείλει το συγκεκριμένο ποσό απευθείας στην ΔΟΥ και οφείλει να εκδώσει προς εκείνη την επιταγή όταν εξευρεθούν οι πόροι, ή ακόμη καλύτερα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να παρακρατά και να αποδίδει το συγκεκριμένο ποσό από την χρη-ματοδότηση του φορέα και να το αποδίδει απευθείας στη ΔΟΥ.Στη συνέχεια, κάθε φορά που η επιχείρηση θα προσέρχεται για εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων της, θα εκδίδει το διπλότυπο από το αρμόδιο γραφείο και θα το προσκομίζει, αρ-χικά στο γραφείο συμψηφισμού της ΔΟΥ, όπου θα καταχωρείται και θα αφαιρείται από το πιστωτικό, το συγκεκριμένο ποσό και στη συνέχεια θα προσκομίζεται το διπλότυπο στο ταμείο της ΔΟΥ με την ένδειξη ότι ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ.

3. ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣΠαρακαλούμε όπως διερευνήσετε την δυνατότητα για την αλ-λαγή του καθεστώτος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για τους συναδέλφους.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 25

Page 28: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

EΠIKAIΡOTHTA

26 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Συγκεκριμένα:Όταν κάποιος συνάδελφος οφείλει στο Δημόσιο χρήματα και δί-νει το δικαίωμα παρακράτησης των οφειλομένων ή μέρους τους, προκειμένου να πάρει φορολογική ενημερότητα για εί-σπραξη χρημάτων από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, να μην του στερείται το δικαίωμα φορολογικής ενημερότητας για συμ-μετοχή σε δημοπρασίες και υπογραφή συμβάσεων έως την εί-σπραξη του χρηματικού ποσού που παρακρατήθηκε. Η φορολο-γική ενημερότητα για είσπραξη να είναι ανεξάρτητη από αυτή για κάθε νόμιμη χρήση.Σας επισημαίνουμε εδώ το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος όπου αναφέρει ρητά: «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προ-στατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθι-κή και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστι-κού πληθυσμού».Διευκρινίζουμε ότι με την απαραίτητη προϋπόθεση της φορο-λογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να εργα-στούμε απρόσκοπτα και στην παρούσα συγκυρία που διανύουμε (στάση πληρωμών), καταστρατηγείται άμεσα και έμμεσα το από-λυτα κατοχυρωμένο Συνταγματικό μας δικαίωμα στην εργασία.

4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ( ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ) (βλέπε επιστολή μας 778-25-09-2011)Επιτέλους πρέπει να καταργηθεί η ανούσια επιβάρυνση των επιχειρήσεων λόγω δημοσιεύσεων σε τοπικές και πανελλαδι-κές εφημερίδες. Η ΠΕΣΕΔΕ προτείνει την δημοσίευση των ισο-λογισμών, προσκλήσεων σε ΓΣ , αυξήσεων μετοχικού κεφαλαί-ου, υποχρεωτικά μόνο στο Εθνικό τυπογρα-φείο και την ανάρτηση στο Διαδίκτυο, (ιστο-σελίδες υπηρεσιών Περιφερειών , Κεφαλαι-αγοράς και εποπτικών αρχών του ΥΠΟΙΚ).

5. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΤΗ-ΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣΟι επιχειρήσεις (ανώνυμες εταιρείες) υπο-βάλλονται σε ανούσια έξοδα λόγω της δι-πλής κατ’ έτος χρέωσής τους από εταιρείες ορκωτών λογιστών για δημοσίευση αποτε-λεσμάτων. Η ΠΕΣΕΔΕ προτείνει την κατάρ-γηση της υποχρέωσης αυτής και την ανά-ληψη της υποχρέωσης αυτής από λογιστικά γραφεία με ταυτόχρονη ανάληψης της επαγ-γελματικής ευθύνης για την υπογραφή τους . Οι αμοιβές δε, αυτών των γραφείων, θα δια-μορφώνονται ελεύθερα και όχι βάσει εναρ-μονισμένων τιμών που προσφέρουν οι εται-ρείες ορκωτών λογιστών.

6. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗΗ ΠΕΣΕΔΕ προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις με μικρά κέρδη ώστε να βοηθηθούν αυτές να είναι οριακά κερδοφόρες και βιώσιμες.

7. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ) ΑΠΟ 3% ΣΕ 1%Δεδομένου ότι οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις κατα-γράφουν ζημίες, είναι παράλογο να προκαταβάλουν φόρο εισο-δήματος, τον οποίο μοιραία θα λάβουν ως επιστροφή μετά από τουλάχιστον 1 και πλέον έτος . Επίσης οι διαδικασίες για την επι-στροφή φόρου είναι χρονοβόρες, απαιτούν δε από την επιχείρη-ση την εκπλήρωση όλων των φορολογικών της υποχρεώσεων ως προϋπόθεση. Η ΠΕΣΕΔΕ προτείνει την επαναφορά του συ-ντελεστή 1% αντί 3% για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος ως ίσχυε μέχρι την 31-12-2010.

Κύριε Πρόεδρε,Επανερχόμενοι μετά την και από 22/02/2011 επιστολή μας, σας παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση με το Προεδρείο της Ένω-σής μας, προκειμένου να αναπτύξουμε και προφορικά, τόσο τα προβλήματα του κλάδου μας, όσο και τις θέσεις μας επί του προ-τεινόμενου Ν/Σ, με την πεποίθηση ότι θα συνδράμετε και με το κοινοβουλευτικό σας έργο, στην επίλυσή τους.Ελπίζοντας στην άμεση ανταπόκρισή σας, σας κοινοποιούμε φάκελο με τις θέσεις – προτάσεις μας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποια-δήποτε ενημέρωση σχετικά με το χώρο των δημοσίων έργων».

Page 29: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 27

Η συνάντηση του Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 η συνάντηση του Προέδρου της ΠΕ-ΣΕΔΕ Κωνσταντίνου Σαββίδη με τον Πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ φάκελο με όλα τα καυτά προβλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Κατά τη συνομιλίαπου είχαν ο Κ. Σαββίδης επισήμανε την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση (αύξησητης ανεργίας) που επηρεάζει όχι μόνο τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και πολλούς συναφείς κλάδους που απασχολούν συνολικά 400.000 εργαζομένους. Στη συνέχεια ανέπτυξε τα αιτήματα του κλάδου δίνοντας έμφαση:1. Στη διεκδίκηση άμεσης αποπληρωμής των εκτελεσμένων έργων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Υπουργεία, Οργανισμούς κ.λπ.), που υπολογίζεται σε 2,5 δις. ευρώ περίπου.2. Στην αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης στο υπό επε-ξεργασία φορολογικό νομοσχέδιο, για το συμψηφισμό των οφει-λών, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Οργανισμοί, Υπουργεία κ.λπ.).3. Στην ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ, Ταμείο Μολυβιάτη κ.ά.).4. Στην υποστήριξη της αναγκαιότητας ύπαρξης των Μικρομε-σαίων Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων, με νομοθετικά και άλλα μέτρα.5. Στην απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΥΜΕΔΙ για τις αλλα-γές στο θεσμικό πλαίσιο Δημοσίων Έργων, όπως αυτό έχει ανα-κοινωθεί, καθώς θα είναι καταστροφικό τόσο για την παραγωγή

των έργων όσο και για τον κλάδο. Η ΠΕΣΕΔΕ ζητά τη λήψη γρή-γορων και απλών μέτρων, που να οδηγούν στη διαφάνεια κατά την ανάθεση και εκτέλεσή τους.6. Στη διεκδίκηση της πλήρους κατάργησης του αδιαφανούς συ-στήματος Μελέτη – Κατασκευή και των ειδικών «φωτογραφι-κών» όρων στις διακηρύξεις των έργων, που αποκλείουν από την συμμετοχή εκατοντάδες ικανές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ.7. Στη διεκδίκηση της άμεσης προώθησης του ΜΗ.Κ.Ι.Ε. (Μη-τρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων).Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης συμφώνησε να αναδείξει τα προβλήματα και να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου στο Κοινοβούλιο.

Συνάντηση του Κ. Σαββίδη με τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αστ. ΡοντούληΤα προβλήματα των μικρών και μεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα και απειλούν την επιβίωση του συνόλου πλέον του κλάδου, με σοβαρότατες επιπτώσεις και στους άλλους συνδεόμενους κλάδους της ελληνικήςοικονομίας, έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνος Σαββίδης στον εξουσιοδοτημένο βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συνα-γερμού (ΛΑ.Ο.Σ.) Αστέριο Ροντούλη, κατά τη συνάντηση που είχαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο κ. Σαββίδης παρέδωσε στον κ. Ροντούλη φάκελο με όλα τα καυτά προ-βλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.Κατά τη συνομιλία που είχαν ο κ. Σαββίδης επισήμανε την τραγική κατά-σταση που βιώνουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλήρωτες για έργα που έχουν κατασκευάσει και παραδώσει, ενώ οι δημοπρατήσεις νέων έρ-γων είναι ελάχιστες. Το γεγονός έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχό-ληση (αύξηση της ανεργίας) και επηρεάζει όχι μόνο τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και πολλούς συναφείς κλάδους που απασχολούν συνολικά 400.000 εργαζομένους.Στη συνέχεια ο κ. Σαββίδης ανέπτυξε τα αιτήματα του κλάδου, των οποίων η επίλυση επείγει και είναι:1.- Η άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων έργων από το στενό και ευ-ρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Υπουργεία, Οργανισμούς κ.λπ.), που υπολογί-ζεται σε 2,5 δισ. Ευρώ περίπου.2.- Η αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης στο υπό επεξεργασία φο-ρολογικό νομοσχέδιο, για το συμψηφισμό των οφειλών, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Οργανισμοί, Υπουργεία κ.λπ.).3. -Η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕ-ΑΣ, ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ, Ταμείο Μολυβιάτη κ.ά.).4. -Η υποστήριξη της αναγκαιότητας ύπαρξης των Μικρομεσαίων Επιχει-

ρήσεων Δημοσίων Έργων, με νομοθετικά και άλλα μέτρα.5. -Η απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΥΜΕΔΙ για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο Δημοσίων Έργων, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί, καθώς θα είναι κατα-στροφικό τόσο για την παραγωγή των έργων όσο και για τον κλάδο. Η ΠΕ-ΣΕΔΕ ζητά τη λήψη γρήγορων και απλών μέτρων, που να οδηγούν στη δι-αφάνεια κατά την ανάθεση και εκτέλεσή τους.6. -Η πλήρης κατάργηση του αδιαφανούς συστήματος Μελέτη – Κατασκευή και των ειδικών «φωτογραφικών» όρων στις διακηρύξεις των έργων, που αποκλείουν από την συμμετοχή εκατοντάδες ικανές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ.7.- Η άμεση προώθηση του ΜΗ.Κ.Ι.Ε. (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων).Ο κ. Ροντούλης έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων της χώρας και υποσχέθηκε να ενημερώσει αναλυτικά τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ώστε να ανα-δειχθούν καλύτερα από το κόμμα του και να γνωστοποιηθούν στη Βουλή, όπου υποσχέθηκε ότι θα στηριχθεί η επίλυσή τους. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξης των μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων και συμφωνεί με την κατάργηση ή η δραστική μείωση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών.

Page 30: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

EΠIKAIΡOTHTAΤα Περιεχόμενα του φακέλου που έδωσε η ΠΕΣΕΔΕ στα κόμματα

Τα Περιεχόμενα του φακέλου που επέδωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης στους εκπροσώπους των κομμάτων είναι τα εξής:

1. 675/19-11-2010 Επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Δ. Ρέππα με θέμα «Τραγική κατάσταση στον τομέα των Δημοσί-ων Έργων».

2. 600/14-10-2010 Επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Δ. Ρέππα για «κατάγηση των Απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων».

3. 579/08-10-2010 Επιστολή προς τον Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Πα-πακωνσταντίνου για «κατάργηση των Απευθείας αναθέσεων δη-μοσίων έργων»

4. 17-01-2011 Υπόμνημα Δραματική κατάσταση – στα πρόθυρα χρεοκοπίας χιλιάδες μικρές & μεσαίες εργοληπτικές επιχειρή-σεις δημοσίων έργων.

5. 16-02-2011 Συνάντηση του Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββί-δη με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά για θέματα του Υπουργείου Οικονομικών (συμψηφισμός, πληρωμές ανεξό-φλητων λογαριασμών κλπ).

6. 148/28-01-2011 Επιστολή προς τον Υπ. Οικονομικών με θέμα: «Προσχέδιο Νόμου “Καταπολέμηση φοροδιαφυγής, Αναδιάρ-θρωση των Φορολογικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμο-διότητας Υπουργείου Οικονομικών» (συμψηφισμός, πληρωμές ανεξόφλητων λογαριασμών κλπ) .

7. 180/07-02-2011 Συνάντηση προεδρείου ΠΕΣΕΔΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα του Υπουργείου (συμ-ψηφισμός, πληρωμές ανεξόφλητων λογαριασμών κλπ).

8. 27-01-2011 Δήλωση Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ «Ο κλάδος οδηγείται στην εξαθλί-ωση»

9. 07-02-2011 Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία υπόψη της Διευθύντριας κας Αδάμ «Ελλάδα, η κόλαση των πολιτών και των παραγωγών»

10. 24-02-2011 Δημοσίευμα στα «Επίκαιρα» του Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη «Σκοτώνουν τις εργοληπτικές επιχειρήσεις»

11. 242/22-02-2011 Κινητοποιήσεις για την τραγική κατάσταση του κλάδου

12. 272/28-02-2011 Κορυφώνεται η αντίδραση της ΠΕΣΕΔΕ ενάντια στην ισοπέδωση του κλάδου.

13. 15-03-2011 Μεγάλη επιτυχία της Πανελλαδικής Αποχής από τις δημοπρασίες.

14. 15-03-2011 Ψήφισμα της κινητοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών, με την συμπαράσταση του ΤΕΕ και των Μηχανι-κών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ)

15. 15-03-2011 Σε κατάσταση ασφυξίας οι εργοληπτικές επι-χειρήσεις της χώρας.

16. 16-03-2011 ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙ-ΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟ-ΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ανά-σχεσης.

17. 257/22-02-2011 Αίτημα συνάντησης με τον Πρόεδρο της Nέας Δημοκρατίας κ. Αν. Σαμαρά για τα προβλήματα των μι-κρομεσαίων εργοληπτών δημοσίων έργων. Σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα.

18. 677/01-09-2011 Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εσωτερι-κών με θέμα: “Αντίθεση ΠΕΣΕΔΕ σε επαναφορά αυτεπιστα-σίας”.

19. 731/07-09-2011 Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εσωτερι-κών με θέμα: “Θέσεις ΠΕΣΕΔΕ σχετικά με το πρόγραμμα κα-ταπολέμησης της ανεργίας του Υπουργείου Εσωτερικών”.

20. 674/ 31-08-2011 Συνάντηση Προεδρείου ΠΕΣΕΔΕ με τον Αναπλ. Υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου για φορολογικά και άλλα θέματα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσε-ων - Δελτίο Τύπου ΠΕΣΕΔΕ (συμψηφισμός, πληρωμές ανε-ξόφλητων λογαριασμών κλπ) .

21. 736/01-09-2011 Επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Γ. Ραγκούση για «Επιτακτική ανάγκη κατάργησης των πρό-σθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης»

22. 669/23-09-2011 Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο με θέμα: “Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά επί ανείσπρακτων εσόδων”

23. 778/25-09-2011 Επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ-ΔΙ κ. Γ. Ραγκούση & Υπουργό Επικρατείας κ. Η. Μόσια-λο για τις «δαπάνες δημοσίευσης διακηρύξεων δημοσί-ων έργων»

28 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 31: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝα ισχύσουν οι ρυθμίσεις οφειλών του Ν. 38763/10 και για τους εργολήπτεςΝα ισχύσουν οι ρυθμίσεις οφειλών του Ν. 38763/10 για το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητά το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ με παρέμ-βασή του προς τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Η επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνστα-ντίνος Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Μπαρμπούτης και εστάλη στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, έχει ως εξής:«Κύριε Διοικητά, όπως γνωρίζετε, με τον Ν.3836/10 παρέχεται σε οφειλέτες του ΙΚΑ η δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών σε 36 δόσεις με διαδικασίες συγκεντρώσεως Υπηρεσιακών Σημειωμά-των από όλα τα Υποκαταστήματα όπου έχει ενεργοποιηθεί η επι-χείρηση τόσο αυτοτελώς όσο και σε Κοινοπραξία με την πρόσθε-τη υποχρέωση της συνέχισης καταβολής των τρεχουσών ασφαλι-στικών υποχρεώσεων.Η ρύθμιση αυτή όμως στην ουσία ακυρώνεται για τις εργολη-πτικές επιχειρήσεις, αφού προσκρούει στην διάταξη του άρθρου 8 παρ. 5 εδάφιο ε του ΑΝ. 1846/51, ο οποίος προβλέπει ότι στην πρώτη είσπραξη Λογαριασμού Δημοσίου Έργου το ρυθμιζόμενο ποσό είναι απαιτητό εις ολόκληρον με αποτέλεσμα να αναιρείται η ευεργετική διάταξη της ρύθμισης.Η ως άνω πρόβλεψη έχει μεταξύ των άλλων, σαν συνέπεια, να μη χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα μόνο στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους κλπ υποχρεώσεις και έτσι να μην μπορούν να εισπράξουν οφει-λές από πιστοποιημένες εργασίες.

Κύριε Διοικητά,α. όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο κατασκευαστικός κλάδος ιδιω-

τικών και δημοσίων έρ-γων βρίσκεται την περίο-δο αυτή στην χειρότερη τα τελευταία 60 χρόνια θέση, με πολύ μεγάλες οφειλές προς τις επιχειρήσεις (κυ-ρίως από το δημόσιο) για εκτελεσμένες εργασίες με φυσικό επακόλουθο να αδυνατούν αυ-τές να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, οπό-τε η στέρηση ασφαλιστικής ενημερότητας οδηγεί με βεβαιότητα τις ίδιες σε κλείσιμο και τους εργαζομένους στην ανεργία.β. οι διατάξεις του ΑΝ. 1846/51 καθιερώνουν δυσμενή και άνι-ση μεταχείριση ρύθμισης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά πεδίο εφαρμογής της στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις.γ. η μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και κατά συνέπεια η μη είσπραξη οφειλομένων, στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, ση-μαντικών ποσών, στερεί και από το ΙΚΑ, σημαντικούς πόρους την κρίσιμη αυτή περίοδο.Κατόπιν τούτων, απευθυνόμαστε σε Σας και παρακαλούμε να επι-ληφθείτε ώστε να ρυθμιστεί άμεσα το εν λόγω θέμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα και στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις χο-ρήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας εφ’ όσον έχει γίνει ρύθμιση οφειλών και τηρούνται οι όροι αυτής.Σε διαφορετική περίπτωση είναι φανερό πως δυσχεραίνεται ανε-πίτρεπτα και άδικα η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών, με σο-βαρή συνέπεια εκτός των άλλων την απώλεια σημαντικότατων πόρων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση από μέρους μας».

Αλλαγή της διαδικασίας κατάθεσης Ιατροφαρμακευτικών Δαπανών στον Κλάδο Υγείας και πληρωμή των νοσηλίων των ασφαλισμένων

μέσω τραπεζικού λογαριασμούΌπως πληροφορεί το ΤΣΜΕΔΕ στους ασφαλισμένους του, σύμ-φωνα με τον Ν.3843/2010, Άρθρο 40, Εγκύκλιος 15 Δεκεμβρί-ου 2010, η πληρωμή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των ασφαλισμένων θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.Από τις 4/4/2011 η όλη διαδικασία διεκπεραίωσης της καταχώ-ρησης έγκρισης & εκκαθάρισης των προσκομισθέντων ιατρο-φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλισμένων θα έχει ως εξής:Αρχικό πρωτόκολλο – δηλαδή καταχώρηση των ιατροφαρμα-κευτικών δαπανών των ασφαλισμένων (σε διπλότυπο ή τριπλό-

τυπο χαρτί) από τους τρεις (3) τουλάχιστον υπαλλήλους που θα πρέπει να απασχολούνται σ’ αυτήν την θέση) οι οποίοι θα ελέγ-χουν την εγκυρότητα των προσκομισθέντων εγγράφων και μετά την καταχώρηση θα δίνουν ένα αντίγραφο στον ασφαλισμένο με τον αριθμό πρωτοκόλλου που τα κατέθεσε. Επίσης οι υπάλληλοι ενημερώνουν τον ασφαλισμένο εάν δεν έχει τραπεζικό λογαρια-σμό τι χρειάζεται να προσκομίσει (βλέπε έντυπο αίτησης / δήλω-σης υποβολής στοιχείων τραπεζικού Λογαριασμού) για να περα-στεί και εάν ήδη το έχει δηλώσει δεν χρειάζεται εκ νέου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Page 32: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

30 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

1. Ο ασφαλισμένος φεύγει από το γκισέ και περιμένει την κα-τάθεση του εγκριθέντος ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

2. Τα δικαιολογητικά του ασφαλισμένου μαζί με το διπλότυπο της καταχώρησης πηγαίνουν στους ελεγκτές Ιατρούς, οι οποίοι ελέγχουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τα προσκομισθέντα πα-ραστατικά που αιτείται ο ασφαλισμένος.

3. Ακολουθεί η οριστικοποίηση δηλαδή (το τελικό πρωτόκολλο) από τον υπάλληλο ο οποίος ελέγχει τυχόν παραλείψεις και κα-ταχωρεί τα εγκριθέντα από τους ελεγκτές Ιατρούς και τα οριστι-κοποιεί προκειμένου κατά το λογιστικό κλείσιμο να κατατεθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός εκάστου ασφαλισμένου.

4. Μετά το πέρας της συναλλαγής πρέπει να γί-νεται η συμφωνία των καταχωρηθέντων στο πρόγραμμα οριστικοποιημένων ενταλμάτων με τα αντίστοιχα παραστατικά που υπάρχουν στο τμήμα. (Δηλαδή αθροίζοντας τα οριστικο-ποιημένα εντάλματα και το τελικό ποσόν δίνε-ται στην Μηχανογράφηση και από εκεί η εντο-λή στην τράπεζα για την πίστωση των αντίστοι-χων τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλι-σμένων.Σημειώσεις:- Εάν κατά την κατάθεση των παραστατικών – δαπανών των ασφαλισμένων υπάρχουν παραλείψεις / λάθη κ.τ.λ. (κυρίως όταν στέλνονται μέσω ταχυδρομείου, παραμένουν σε εκκρε-μότητα με αλφαβητική σειρά σε CLASSER και ενημερώνεται ο ασφαλισμένος τηλεφωνικά με το τι πρέπει να προσκομίσει για την διεκπεραίωση τους και την κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό.)- Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση του ταμείου μας, η δι-αδικασία πληρωμής δαπανών γίνεται από την ATTICA BANK «Χωρίς καμιά προμήθεια για τον ασφαλισμένο». Οι συναλλα-γές με όλες τις υπόλοιπες τράπεζες θα γίνονται από την ATTICA BANK μέσω συστήματος ΔΙΑΣ.

6. Διαδικασία ενημέρωσης – Για την διευκόλυνση των ασφαλι-ζόμενων και την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του ταμείου από τηλεφωνικές κλήσεις σχετικές με ερωτήσεις του τύπου «μήπως κατατέθηκαν τα χρήματα στον λογαριασμό / πότε θα κατατεθούν τα χρήματα», η διαδικασία ενημέρωσης για την κατάθεση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στους τραπεζικούς λογαρια-σμούς «θα γίνεται μέσω μηνύματος SMS στο κινητό τηλέφωνο» του ασφαλισμένου. Η λειτουργία αυτή θα γίνεται «μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής» και όχι χειροκίνητα. Το κόστοςενός τέτοιου συστήματος αποστολής SMS κυμαίνεται περί τις 7.000€ (startup cost) και περιλαμβάνει την εφαρμογή (software), τον εξοπλισμό (hardware) και περί τα 10.000 Μηνύματα SMS.

Μετά την εξάντληση των αρχικών – προαγορασθέντων SMS, η συνδρομή στην εταιρεία παροχής της υπηρεσίας κυμαίνεται περί τα 0,1€ / SMS.7. Αρχείο – Καθημερινά μετά το κλείσιμο της συναλλαγής πρέ-πει τα μπλε αποκόμματα του εντάλματος να αρχειοθετούνται αλ-φαβητικά σε κλασέρ και από εκεί σε ντουλάπες με κλείδωμα ασφαλείας για να μην προκύψουν απώλειες παραστατικών αλλά να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρίσκουμε ένα χρειαστεί κά-ποια από αυτά τα δικαιολογητικά ο ασφαλισμένος.

8. Διόρθωση Λαθών / Επίλυση προβλημάτων - Εδώ μπορού-με να επισημάνουμε ενδεικτικά μετά το κλείσιμο της ημέρας

και κυρίως την επόμενη να προκύπτουν κά-ποια προβλήματα ως προς τις καταθέσεις των χρημάτων π.χ.Α) Να έχει δηλωθεί ανύπαρκτος ή λανθα-σμένος λογαριασμόςΒ) Να καταβληθούν χρήματα σε λάθος ασφα-λισμένοΓ) Να καταβληθούν λιγότερα ή περισσότερα χρήματα(Δ) Καθυστερήσεις στις καταβολές χρημά-των στην τράπεζαΜε την επίλυση αυτών των προβλημάτων

ασχολούνται οι υπάλληλοι του τμήματος.

Προσοχή: Συγκεντρωτική ετήσια βεβαίωση νοσηλίων για φορολογική χρήσηΑπό τις 1/4/2011 που θα γίνονται πλέον οι καταθέσεις νοσηλίων των ασφαλισμένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργεί-ται ένα σοβαρό πρόβλημα με την χρήση του μπλε αποκόμματος το οποίο προορίζεται για φορολογική χρήση.Εάν ο ασφαλισμένος χρειάζεται έντυπο (π.χ. για την Ιδιωτική του ασφάλεια), θα πρέπει να εμφανίζεται στο πρόγραμμα (Μηχανο-γραφικά πλέον) το ερώτημα (Εκτύπωση Αντιγράφου «Ναι – Όχι») και έτσι να δίδεται η δυνατότητα στον υπάλληλο να μπορεί το εκτυπώνει αντίγραφο και να το δίνει στον ασφαλιζόμενο. Δηλα-δή, «Θέλετε βεβαίωση για Ιδιωτική ασφάλιση; Ν/Ο», τότε θα γί-νεται επαν-εκτύπωση του οριστικοποιημένου εντάλματος και θα δίνετε το μπλε στον ασφαλιζόμενο και τα άλλα δύο (άσπρο και ροζ - πέταμα).Φυσικά στην ετήσια συγκεντρωτική βεβαίωση την οποία θα παίρνει ο κάθε ασφαλισμένος, η συγκεκριμένη δαπάνη που εί-ναι για την ιδιωτική του ασφάλεια θα πρέπει να μην υπολογί-ζεται. Αυτό πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά για να μην υπάρχει διπλή φοροαπαλλαγή για το ασφαλιζόμενο, δηλαδή μία με την συγκεντρωτική ετήσια κατάσταση και μία με το μπλε απόκομμα που καταθέτει στην εφορία για φορολογική χρήση, αλλά και για να είναι επίσης νόμιμη η υπηρεσία μας.

Page 33: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Το «κούρεμα» σαρώνει και τα υγιή ταμείαΠαραθέτουμε στη συνέχεια δημοσίευμα της δημοσιογράφου Κλεοπάτρας Κοντονίκα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (Κυ-ριακή 31 Οκτωβρίου 2011), το οποίο νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ εργολήπτες:Με διαθέσιμα περί τα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περί τα 2 δισεκ. ευρώ υπό τη δική του διαχείρι-ση, το Ταμείο Επιστημόνων που προήλθε από τη συνένωση τρι-ών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανι-κοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών, ήταν από τα ελάχιστα ταμεία που μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη μπορούσε, παρά την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων να θεω-ρηθεί ότι παραμένει υγιές, λόγω των υψηλών αποθεματικών και της μεγάλης περιουσίας του.

Εκ των τριών το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, υφίστα-ται διπλό κούρεμα και από το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύ-σεων του!Το ΤΣΜΕΔΕ, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά δια-θέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλο-γα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρε-μα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προ-έρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.Ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπε-

ζα Αττικής στην οποία ελέγχει το 43% των μ ε τ ο χ ώ ν . Η Τράπε-ζα Αττικής μπαίνει στο π ρ ό γ ρ α μ -μα του κου-ρέματος και όπως όλες

οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετο-χικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Τα-μείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύ-ψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος είναι ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα υποστεί ζημιά και από τα ομόλογα που κατέχει, οι δυ-νατότητες να συμμετάσχει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαί-ου της τράπεζας Αττικής είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Ζημίες που δεν αντισταθμίζονταιΑκόμη κι αν η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και τις καθησυχαστικές δηλώσεις όλων των αρμόδιων υπουργών, μεριμνήσει κατά τρόπο ώστε να ενισχύσει τα ασφαλιστικά τα-μεία, είτε μεταβιβάζοντάς τους ακίνητη περιουσία, είτε με άλ-λους τρόπους που δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι απίθανο, να αντισταθμισθεί η ζημιά του ΤΣΜΕΔΕ από την απώλεια ελέγ-χου της Τράπεζας.Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι το Ταμείο ήδη έχει υποστεί σημαντική ζημιά στην αρχική του επένδυση από την κατάρρευση της τιμής της μετοχής, η οποία κινδυνεύει με οριστική απώλεια, εάν χάσει τον έλεγχο της τράπεζας λόγω προσφυγής της στο ΤΧΣ.Το ΤΣΜΕΔΕ, είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώ-σεις ασφαλιστικού ταμείου που μόνον ελλειμματικό δεν ήταν και τώρα λόγω της δραματικής απομείωσης των επενδύσεών του, ως θεσμικός επενδυτής σε ομόλογα και βασικός μέτοχος σε ελ-ληνική τράπεζα, κινδυνεύει με κατάρρευση όπως και τα άλλα δύο ταμεία που έχουν συγκροτήσει τον ενιαίο φορέα ασφάλισης επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω της ευμάρειας του ταμείου η δι-οίκηση του ΤΣΜΕΔΕ είχε προτείνει λίγο καιρό πριν στο ενιαίο τα-μείο, την εξαγορά επιπλέον ποσοστού της Τράπεζας Αττικής και συγκεκριμένα την εξαγορά του 42% που κατείχαν το Ταχυδρομι-κό Ταμιευτήριο (22,43%) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δα-νείων (19,28%), ενώ πριν από περίπου δύο μήνες η Τράπεζα Ατ-τικής συζητούσε τη διάσωση της Proton Bank του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τσουνάμι στα ταμείαΕκτός από την περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλα ταμεία θα υποστούν σημαντικές απώλει-ες από τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικές μετοχές. Υπενθυμί-ζεται ότι ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν περί που το 15% της Εθνι-κής Τράπεζας, από 17 – 17,5% περίπου που κατείχαν πριν από τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (για την εξα-γορά της Finance bank επί διοικήσεως Τ. Αράπογλου στην ΕΤΕ).Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος με διοικητή τον κ. Γκαργκάνα δεν είχε επιτρέψει στα ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση προ-κειμένου να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε χρηματιστηριακό κίνδυνο, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ταμείων στην ΕΤΕ να μειωθεί κατά 2%-2,5%.Και μπορεί πράγματι τα ταμεία να περιόρισαν την έκθεσή τους σε τραπεζικές μετοχές, πλην όμως δεν γλίτωσαν τελι-κά τον κίνδυνο που τους έρχεται μέσω κουρέματος των ασφαλέστερων τοπο-θετήσεών τους σε ομόλο-γα ελληνικού δημοσίου.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 31

Page 34: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ300 προτάσεις για «πράσινα» σχολεία

Περισσότερες από 300 προτάσεις έχουν κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πε-ριβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) για τα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθ-μιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι προτάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, έχουν κα-τατεθεί από Δήμους όλων των Περιφερειών της χώρας, τον Ορ-γανισμό Σχολικών Κτιρίων και το Υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική πρόσκληση, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «με τα συγκεκριμένα έργα και δράσεις επιτυγχάνεται η αναβάθ-μιση της ενεργειακής κατάστασης των σχολικών κτιρίων, με πε-ριορισμό των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για θέρ-μανση, ψύξη, φωτισμό και ζεστό νερό. Παράλληλα προωθείται η επιδεικτική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μα-θητικές κοινότητες».

Στην τελική ευθεία το φωτοβολταϊκό-μαμούθ της ΔΕΗΣτη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο, αυτό της ΔΕΗ στη Δυτική Μακε-δονία, ισχύος 200 MW, προχώρησε με πρόσφατη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.Πιο συγκεκριμένα, στα 15 σχήματα, τα οποία επιλέχθηκαν από την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, θα σταλεί η πρόσκληση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η οποία αφορά στην επιλογή στρατηγικού εταίρου για υποχρεωτικά τρεις δράσεις:

-την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW. -την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτο-βολταϊκών συστημάτων. -άλλες ενεργειακές και τεχνολογικές δράσεις.

Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμ-φέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Στόχος είναι οι τελικές προ-σφορές να έχουν υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει το προ-σεχές καλοκαίρι.Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 περίπου 300.000 τόνων ετησίως. Kατά την περίοδο κατασκευής του έργου (2 έτη) αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις ερ-γασίας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του 200 νέες μόνιμες θέ-σεις εργασίας.

Έσοδα 62 εκατ. ευρώ από τις δημοπρατήσεις ρύπωνΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η πέμπτη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθη-νών, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011.Στη δημοπρασία κατατέθηκαν χρηματικές εγγυήσεις πριν τη δη-μοπρασία από επτά μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πριν τη δη-μοπρασία, το συνολικό ποσό των οποίων ήταν ικανό να καλύψει περίπου το πενταπλάσιο της δημοπρατούμενης ποσότητας, γεγο-νός που συνεχίζει να δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για την αγο-ρά ρύπων.Συνολικά εισήχθησαν 31 εντολές από τις οποίες οι 19 παρέμειναν ενεργές διαρκώς. Οι συγκατέχοντες των οποίων οι προσφορές ικανοποιήθηκαν ήταν τέσσερις.Η αξία των συναλλαγών EUAs που τελικώς δημοπρατήθηκαν έφτασε τα 12.280.000 ευρώ (1.000.000 δικαιώματα εκπομπής προς 12,28 ευρώ).Συνολικά, από την πρώτη δημοπράτηση και μέχρι σήμερα έχει αντληθεί το ποσό των 62.133.660 ευρώ, από το οποίο 59.026.977 ευρώ κατανεμήθηκαν στο ΔΕΣΜΗΕ, ενώ 3.106.683 ευρώ κατα-νεμήθηκαν στο «Πράσινο Ταμείο».

Ένταξη 33 έργων σε αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ Εντάχθηκαν 33 έργα, συνολικού ποσού περίπου 269 εκατομμυ-ρίων ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αει-φόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

32 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 35: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Το-μεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, με στόχο τη συμ-βολή του στην πραγματική σύγκλιση της χώρας μας και των Πε-ριφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και ανα-βάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα που παρατηρούνται, στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η υπερκάλυψη του προ-ϋπολογισμού του Προγράμματος σε εντάξεις ώριμων περιβαλλο-ντικών έργων εντός του 2011 και η έγκαιρη υλοποίησή τους μέσα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, έτσι ώστε με τη λήξη εφαρμογής του Προγράμματος να έχουν αντιμετωπισθεί αποτε-λεσματικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Έργα ύψους μόνο 400 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για το περιβάλλον Επενδύσεις ύψους μόλις 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ελεύ-θερων χώρων, αναπλάσεις κτιρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών προβλέπει ο προγραμμα-τισμός του Πράσινου Ταμείου για την τετραετία 2011 - 2014, σύμ-φωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του ταμείου, που συστάθηκε το 2010, με βάση τα νέα χρηματοδοτικά δεδομένα που προκύπτουν από την ψήφιση διάταξης σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες του Πράσινου Ταμεί-

ου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% των διαθεσίμων του. Όπως τόνισε ο υπουργός, τα υπόλοιπα χρήματα (δηλαδή το 95%) παρα-μένουν στα αποθεματικά του ταμείου αλλά υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα διάθεσής τους στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλα-δή στις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων, με κοινή Υπουργική Απόφαση. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κριθούν αντισυ-νταγματικές οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους ή και τα αυθαί-ρετα, επειδή τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές θα διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων και όχι για το περιβάλλον, ο υπουρ-γός τόνισε ότι η νομολογία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκε-ται η χώρα. Τα διαθέσιμα του πράσινου ταμείου αυτή τη στιγμή είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσουν στο 1,6 δισ. ευρώ, με την εισροή πόρων κυρίως από τη ρύθμιση για

τα αυθαίρετα, ενώ το 2014 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ. Από τα 400 εκατ. των δαπανών που προ-γραμματίζονται ως το 2014, τα 200 εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Ανα-ζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβά-σεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικί-ας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παρα-γωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοι-νωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεταξύ άλλων διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, πο-δηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση - ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση. Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή ξενοδοχείου στην Ομόνοια σε φοιτητική εστία, που ανα-κοινώθηκε πρόσφατα και θα χρηματοδο-τηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Προβλέπεται επίσης η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, κ.ά.

Στα 45 εκατ. φθάνει η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δα-σικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.ά.) Τέλος, 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απκτη-ση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρη-στους χώρους. Με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου ύστερα από εισήγηση του Δ Σ του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη δεσμευ-θεί 36 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις σε Ρέντη, Αθήνα, Αιγάλεω, Κορωπί, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, Άλιμο, Ν. Ιωνία, Χαϊδάρι και εκτός Αθηνών σε Καλαμάτα, Καστοριά, Καβάλα, Με-νεμένη και Τρίπολη.

Άλλο 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη φορέων προστατευ-όμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.ά.).

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 33

Page 36: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

34 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Να αναρτώνται στο διαδίκτυο τα τεύχη δημοπράτησης, ζήτησε ο Σύνδεσμος Θεσ-σαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας με επιστολή που απηύθυνε στις 2 -9-2011 προς τους υπουργούς ΥΟΜΕΔΙ Γιάννη Ραγκούση και ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακων-σταντίνου, επισημαίνοντας πολύ εύστοχα πως «μισό δέντρο καταστρέφεται για κάθε τεύχος δημοπράτησης, στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»! Θετική ήταν η αντίδραση του υπουργεί-ου ΥΠΟΜΕΔΙ, που σε απάντησή του στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 που υπογράφει ο Γε-νικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων ανα-φέρει πως αναγνωρίζει το δίκαιο του αι-τήματος και ότι θα προχωρήσει άμεσα σε έκδοση εγκυκλίου προς τις Υπηρεσίες του ώστε να αναρτούν τα τεύχη δημοπράτη-σης όλων των διαγωνισμών υποχρεωτι-κά στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια παραθέ-τουμε την επιστολή του Συνδέσμου, αλλά και την απάντηση του υπουργείου ΥΠΟ-ΜΕΔΙ.«Κ.Κ. Υπουργοί, όπως γνωρίζετε, πριν από κάθε διαγωνισμό δημόσιου έργου, προ-βλέπεται η χορήγηση των τευχών δημο-πράτησης στους ενδιαφερόμενους, ανα-φέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Θεσ-σαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας στην επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρός του Γιώργος Γάγαλης και ο Γεν. Γραμματέ-ας Δημήτρης Μανδρούκας και συνεχίζει:Μάλιστα στην κείμενη νομοθεσία προβλέ-πεται η χορήγηση των τευχών δημοπρά-τησης έναντι του κόστους αναπαραγωγής αυτών.Όπως επίσης γνωρίζετε από τις συχνές σχετικές διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων εργοληπτών, η παραπάνω διάτα-ξη καταστρατηγείται από κάποιους φορείς, κυρίως από οργανισμούς αλλά και τεχνι-κές υπηρεσίες Υπουργείων (βλ. Υπουρ-γείο Πολιτισμού), οι οποίοι απαιτούν για τα εκάστοτε τεύχη δημοπράτησης υπέρογκα ποσά, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στο «κόστος αναπαραγωγής».Έτσι πλήθος ενδιαφερόμενων επιχειρή-σεων, αφού πληρώσουν αδρά την ανα-γκαία για την μεταφορά Courier , ή αφού καταναλώσουν άνευ λόγου αρκετά λίτρα βενζίνης, και αφού καταβάλλουν ένα συ-νήθως υπέρογκο αντίτιμο, παραλαμβά-νουν ένα βουνό από χαρτί, το οποίο στην

συντριπτική του πλειοψηφία, περιέχει πο-λυσέλιδα αποσπάσματα της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, πολυσέλιδα απο-σπάσματα τεχνικών προδιαγραφών και συγγραφών υποχρεώσεων και πλείστα όσα «άχρηστα» έγγραφα, τα οποία ο ενδι-αφερόμενος ήδη έχει στο γραφείο του σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.Βεβαίως, όταν στην εποχή της ηλεκτρο-νικής διακυβέρνησης κάθε φορέας δια-θέτει ηλεκτρονική ιστοσελίδα (Site), είναι ανεξήγητη η εμμονή των φορέων δημο-πράτησης να μην δημοσιοποιούν τα τεύ-χη δημοπράτησης στην ιστοσελίδα τους, αλλά να εμμένουν στην έντυπη αναπαρα-γωγή των τευχών. Για κάθε τέτοιο άχρη-στο όγκο χαρτιού, πέραν του υπέρογκου κόστους που έχει προκύψει για τον εν-διαφερόμενο, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΙΣΟ ΔΕΝΤΡΟ για να παραχθεί το χαρτί, ενώ η χώρα μας έχει αιμορραγήσει και πάλι για το αντίστοιχο κόστος εισαγωγής.Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρ-νησης θεωρούμε αυτονόητο, ότι τα τεύ-χη δημοπράτησης θα έπρεπε να αναρ-τώνται στο διαδίκτυο, στο Site της εκά-στοτε Υπηρεσίας, ή / και να παραδίδονται στους ενδιαφερόμενους σε ηλεκτρονική μορφή εγγεγραμμένα σε CD.Φωτεινό παράδειγμα, οικολογικής και όχι μόνον ευαισθησίας, αλλά και σε-βασμού του ενδιαφερόμενου εργολή-πτη, είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η οποία αναρτά όλα τα τεύχη δημοπράτησης στην ιστοσελίδα της, προσβάσιμα σε κάθε εν-διαφερόμενο, ενώ το έντυπο προσφοράς χορηγείται αδαπάνως στους συμμετέχο-ντες.Παρακαλούμε να εκδώσετε σχετική εγκύκλιο ή Υπουργική Απόφαση, ώστε τα τεύχη δημοπράτησης να αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, στην ιστο-σελίδα του εκάστοτε φορέα, ή εναλλακτι-κά να χορηγούνται σε ηλεκτρονική μορ-φή και η παραπάνω πρόβλεψη να ενσω-ματωθεί στα πρότυπα διακηρύξεων.Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο, αλλά και αναγκαίο για την προ-στασία του περιβάλλοντος και τον περιο-ρισμό της σπατάλης, αίτημά μας.Παραμένουμε στην διάθεσή Σας για πε-ραιτέρω διευκρινίσεις και συνεργασία».

Η απάντηση του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙΤο υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, μέσω του Γενι-κού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Ιωάννη Οικονομίδη, έδωσε την εξής θετική απά-ντηση: «Σε απάντηση της σχετικής επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος πολλών εργοληπτικών οργα-νώσεων, μεταξύ των οποίων και της δι-κής σας, προτίθεται να προχωρήσει άμε-σα στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου προς τις Υπηρεσίες του, προκειμένου να αναρτούν τα τεύχη δημοπράτησης όλων των διαγωνισμών υποχρεωτικά στο δια-δίκτυο ή να τα χορηγούν σε ηλεκτρονική μορφή σε κάθε ενδιαφερόμενο (με πα-ράλληλη χορήγηση αδαπάνως του εντύ-που προσφοράς)».

Και η σχετική εγκύκλιοςΗ σχετική Εγκύκλιος 26/2011 που εξέδω-σε το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και υπογρά-φει ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, με τίτλο «Ανάρτηση τευχών δημοπράτησης στην ηλεκτρονική σελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε.», έχει ως εξής:«Με αφορμή αναφορές που υποβλήθη-καν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφο-ρών και Δικτύων από Συνδέσμους Ερ-γοληπτών Δημοσίων Έργων, με τις οποί-ες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος αναπαραγωγής των τευχών δημοπράτη-σης των έργων και ζητούν εναλλακτικά την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ή τη χο-ρήγησή τους σε ηλεκτρονική μορφή (C.D), σας ενημερώνουμε τα εξής: Α). Η μέθοδος της έντυπης αναπαραγω-γής των τευχών δημοπράτησης που ακο-λουθείται στην πλειοψηφία των περιπτώ-σεων, σήμερα, εξασφαλίζει την αυθεντι-κότητα του περιεχόμενου των τευχών δη-μοπράτησης και συμβάλλει εν μέρει στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τα αναλώσιμα και τη συντήρηση των φωτο-τυπικών μηχανημάτων της υπηρεσίας. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η ως άνω δια-δικασία έχει αποδειχθεί χρονοβόρα ή και υπέρμετρα δαπανηρή για τους ενδιαφε-ρομένους. Σημειώνεται ότι στην Εγκύκλιο με αριθμ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΜισό δέντρο καταστρέφεται για κάθε τεύχος δημοπράτησης στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Page 37: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 35

10/30-5-2008 έχει καθορισθεί συγκεκρι-μένο ανώτατο ποσό για τη δαπάνη αναπα-ραγωγής των τευχών των διαγωνισμών ( 15 λεπτά ανά σελίδα Α4 και 30 λεπτά ανά σελίδα Α3 ). Στη σημερινή δύσκολη κοι-νωνικοοικονομική συγκυρία είναι περισ-σότερο από ποτέ αναγκαία, η διατήρηση του κόστους αναπαραγωγής των τευχών των 2

διαγωνισμών σε χαμηλό επίπεδο, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ποσά που ορίζονται στην Εγκύκλιο 10/2008. Κατά συνέπεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες εί-ναι ενήμερες για το θέμα αυτό και δεν επιτρέπεται να καθορίζουν αυθαίρετα τα ποσά αυτά, καταστρατηγώντας τόσο τις οδηγίες της ως άνω Εγκυκλίου, όσο και τα δεδομένα της αγοράς. Β). Πέραν των ανωτέρω, στο πλαίσιο εκ-συγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και συνακόλουθα του συστήματος δημο-πράτησης δημοσίων έργων (Ν.3669/08) , μελετών και παροχής συναφών υπηρε-σιών (Ν.3316/05) θα πρέπει πλέον οι εν-διαφερόμενοι να μπορούν να ενημερώ-νονται και ηλεκτρονικά για τα τεύχη δη-μοπράτησης έργων (Ν.3669/08), μελε-τών και παροχής συναφών υπηρεσιών (Ν.3316/05), ( όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Προκήρυξης που αναρτάται στην ιστοσελίδα κάθε φορέα), μέσω της άμεσης προσβασιμότητας που παρέχει το διαδίκτυο. Περαιτέρω για λόγους έγκαιρης και πλη-ρέστερης ενημέρωσης των ενδιαφερομέ-νων, αλλά και για λόγους οικονομίας, θα πρέπει εφεξής οι Υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε και Γ.Γ.Σ.Δ.Ε καθώς και οι φορείς που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτές, να αναρτούν και ηλεκτρονικά τα τεύχη δη-μοπράτησης έργων (Ν.3669/08), μελε-τών και παροχής συναφών υπηρεσιών (Ν.3316/05) που αφορούν στους συγκε-κριμένους διαγωνισμούς που προκηρύσ-σουν. Ειδικότερα οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε και Γ.Γ.Σ.Δ.Ε θα αποστέλλουν τα ως άνω τεύ-χη στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Γε-νικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, προκειμένου να αναρτώνται στην ιστο-σελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε, (htpp://www.ggde.gr) και να είναι διαθέσιμα στους ενδιαφε-ρομένους προς ενημέρωσή τους. Οι φο-ρείς που εποπτεύονται από τις Γ.Γ.Δ.Ε και Γ.Γ.Σ.Δ.Ε θα αναρτούν τα σχετικά τεύχη

στην ηλεκτρονική τους Διεύθυνση. Τέλος, η Εγκύκλιος αυτή να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεί-ας Δημοσίων Έργων του ΥΠΥΜΕΔΙ. και της Εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υπηρεσι-ών σας».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣΠαράνομη η εγγραφή στα νομαρχιακά μητρώα νέων εμπειροτεχνώνΟ Σύνδεσμος Λακωνίας με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέ-ρειας Πελοποννήσου Π. Τατούλη επιση-μαίνει ότι είναι παράνομη η εγγραφή στα νομαρχιακά μητρώα 29 νέων εμπειροτε-χνών που επιχειρείται, ζητώντας του να σταματήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ανα-λυτικότερα η επιστολή του Συνδέσμου που υπογράφουν ο Πρόεδρός του Δ. Πα-παδάκος και ο Γεν. Γραμματέας Κ. Μου-τσόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Γενικέ,Στην τελευταία συνεδρίαση του τεχνικού συμβουλίου Δ.Ε. Περ/κης Ενότητας Λα-κωνίας υπήρχε θέμα για εξέταση των Αι-τήσεων εγγραφής στα Νομαρχιακά μη-τρώα Είκοσι Εννέα ενδιαφερομένων ώστε να τους χορηγηθούν οι αντίστοιχες βεβαιώσεις (Εμπειροτεχνικά Πτυχία).Μέχρι 31/12/2010 τα Πτυχία αυτά τα εξέ-διδε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με την σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλί-ου. Μετά την κατάργηση των Νομαρχια-κών αυτοδιοικήσεων δεν έχει διευκρινι-στεί ακόμη με κάποια εγκύκλιο ή Υπουρ-γική απόφαση αν θα γίνει Περιφερειακό μητρώο ή μητρώο Περιφερειακής ενότη-τας Νόμου ή οτιδήποτε άλλο.Ως εκ τούτο η εγγραφή στα Νομαρχιακά μητρώα (Κάτι που δεν υπάρχει σήμερα με την παλιά μορφή) είναι παράνομη και άνευ ουσίας. Ο Εκπρόσωπος και Πρόε-δρος του Συνδέσμου μας Κος Δημήτρι-ος Παπαδάκος εξέφρασε την αντίθεσή του για το θέμα της έκδοσης νέων εμπει-ροτεχνικών πτυχίων διότι δεν προβλέπο-νται πουθενά μέχρι τώρα στο νέο θεσμό του Καλλικράτη και θα πρέπει να περιμέ-νουμε διευκρινιστικές εγκυκλίους για να τα εξετάσουμε.Ακολούθως αποχώρησε από το Συμβού-λιο υποβάλλοντας σχετικό έγγραφο στον

Πρόεδρο του Συμβουλίου και Δ/ντη Τεχνι-κών Υπηρεσιών Κο Ηλία Αλιμήση. Παρά ταύτα ο Κος Αλιμήσης με περισσή αλαζο-νεία ενημέρωσε τον εκπρόσωπό μας ότι θα επαναφέρει το θέμα και θα το ψηφί-σει χωρίς τη συμμετοχή μας και χωρίς τη συμμετοχή του Εκπροσώπου του Τεχνι-κού Επιμελητηρίου.Δεν κατανοούμε γιατί τόση επιμονή και βιασύνη να μοιράσει ο Κος Αλιμήσης Εί-κοσι Εννέα Εμπειροτεχνικά πτυχία στο Νομό μας σε μία νύχτα και μάλιστα πα-ράνομα. Συντρέχουν κάποιοι ειδικοί λό-γοι???Κε Γενικέ επειδή γνωρίζουμε ότι είσθε υπέρ της νομιμότητας και της διαφάνειας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέ-ματος και σταματήσετε τη διαδικασία αυτή μέχρι να υπάρξουν οι αναγκαίες Νομο-θετικές ρυθμίσεις. Διαφορετικά θα υπάρ-ξουν προσφυγές και θα τεθεί θέμα εγκυ-ρότητας των αποφάσεων αυτών».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝΝέο Δ.Σ.Το Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλο-γές της 26ης Σεπτεμβρίου 2011 συνήλ-θε στην πρώτη του συνεδρίαση την Δευτέ-ρα 03/10/2011 και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γαλάνης Ευάγγελος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπανικολόπουλος Παναγιώτης

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Αλεξοπούλου Χριστίνα

ΤΑΜΙΑΣ:Γαβριηλίδης Κων/νος

ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:Ασκούνης Γεώργιος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:Αθανασόπουλος Γεώργιος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:Βλασταράς Βασίλειος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:Γιαννακόπουλος Γρηγόριος

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:Μπουσίου Φωτεινή

Page 38: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 1-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμά-των, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 9

2-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 10-50 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελ-μάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας, κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 10-50

4-12-2011Αποκατάσταση λαθών ΑΠΔ περιόδων 01/2002 - 09/2011 από χρήστες του Συστήματος Ηλε-κτρονικής Υποβολής ΑΠΔ και Επανυποβολές ΑΠΔ περιόδων 01/2002 - 09/2011, που υπο-βλήθηκαν μέσω διαδικτύου.

5-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 60-00 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμά-των, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας, κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 60-00

10-12-2011Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

15-12-2011Καταβολή Χαρτόσημου ΔανείωνΑπόδοση φόρου που παρακρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε εργολάβους και ενοικι-αστές δημόσιων, δημοτικών κ.λπ. προσόδων πάνω στην αξία του κατασκευαζόμενου έργου.

Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρα-τηθέντος φόρου εισοδήματος από αμοιβές και αποζημιώσεις μελών του Δ.Σ. που βαρύνουν την ίδια την Α.Ε.

20-12-2011Ηλεκτρονική υποβολή Καταστάσεων Φορο-λογικής Αναμόρφωσης, Αυτοκινήτων Εταιρεί-ας, Κινητής Τηλεφωνίας και Αποδοθέντων και Οφειλομένων Φόρων Εισοδήματος και Εμμέ-σων Φόρων.

Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 1,2

21-12-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επι-τηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προ-ηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 3,4

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 1 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

22-12-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 5,6

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 2 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέσω Taxisnet.

23-12-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-

νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 7,8

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 3 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

24-12-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Β & Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επι-τηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτι-κών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λή-γει σε 9,0

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 4 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

27-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 5 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρε-ωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βιβλία Γ κατηγορί-ας, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝLINE

28-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 6 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

29-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 7 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

30-12-2011Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 8 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ, προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9,0 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Yποβολή ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου Εργοδότες ΟΙ-ΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ανεξαρτήτως ΑΜΕ προη-γούμενου μηνός

Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, τηλ.: 210-6532.523.

36 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 39: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για Τ.Ε.Ι και ΠανεπιστήμιαΜετά από μία πολύμηνη προετοιμασία και διεργασία όχι μόνο σε επίπεδο Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αλλά και στις Συνόδους Διοικήσεων Τ.Ε.Ι – παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν στην πορεία κατά το συντονισμό των Ενώσεων άλλων σχολών Τ.Ε.Ι - καταφέραμε για μία ακόμη φορά να ενεργήσουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε απο-τελεσματικά την επίθεση κατά του θεσμικού πλαισίου των Τ.Ε.Ι και των δικαιωμάτων των πτυχιούχων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ασχολήθηκε συστηματικά εδώ και ένα χρόνο με τις αλ-λαγές στα Α.Ε.Ι και το κυριότερο, στο 19ο Συνέδριο μας, καθορίσα-με με σαφήνεια, πως βλέπουμε τις αλλαγές, αυτές ως πτυχιούχοι μηχανικοί.Σήμερα τις προτάσεις της Ένωσης μας, τις υιοθετούν παρά πολλοί και ιδίως το σύνολο σχεδόν των Ενώσεων - Συλλόγων των άλλων σχολών Τ.Ε.Ι.Ο εσωτερικός διάλογος, για τις σχετικές με το θέμα αυτό, αποφά-σεις του πρόσφατου Συνεδρίου μας, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στις Ενώσεις πτυχιούχων όλων των σχολών Τ.Ε.Ι και στους φοιτητές μέσω εκδηλώσεων, πρέπει να συνεχιστεί.Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν:• το Π.Δ388/89 για τον τίτλο των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι παραμένει σε ισχύ. Εξαιρέθηκε, μετά από παρέμβαση, από τις καταργούμενες διατάξεις του Νόμου. • δίνεται και στα Τ.Ε.Ι η δυνατότητα συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα και η οργάνωση αυτόνομων Μεταπτυχιακών Προγραμμά-των Σπουδών 2ου κύκλου. • βελτιώθηκε η διάταξη αναφορικά με την αποστολή των Τ.Ε.Ι, όχι όμως ικανοποιητικά όπως απαιτείται. • δεν πέρασε η φωτογραφική διάταξη για τις πενταετείς σπουδές, μετά τις αντιδράσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και των Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι, αλλά και Βουλευτών. • Η συμμετοχή στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των Επαγγελματικών Ενώσεων που καλύπτουν τα αντίστοιχα Τμή-ματα Τ.Ε.Ι. Η Υπουργός Παιδείας απέσυρε τη διάταξη για την ταυτοποίηση-εξομοίωση των 5των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών Πο-λυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών με master, με το επιχείρημα, ότι «υπάρχουν προβλήματα και με το Λογιστήριο του Κράτους αλλά και κάποια προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνταγματικότητα», δηλαδή θα επιβάρυνε του Έλληνες φορολογούμενους, και έπασχε η ρύθμιση αυτή Συνταγματικά!Παρά τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου, χάριν της βοήθειας αρκετών Βουλευτών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τα ακαδημαϊ-κά και επαγγελματικά θέματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εάν δεν εκσυγχρονιστεί πλήρως η απηρχαιωμένη νομοθεσία για τις επαγγελ-ματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης οι οποίες καθορίζονται, στα βασικά τους σημεία, από νόμους της δε-καετίας του 1930 και του 1950, πριν δηλ. την ίδρυση των Τ.Ε.Ι !

Παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε για τα σχέδια Π.Δ επαγγελματικής κατοχύρωσης των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.Το Σ.τ.Ε, όπως ήταν αναμενόμενο, επέστρεψε στο Υπουργείο Παι-δείας τα σχέδια Π.Δ για την επαγγελματική κατοχύρωση πτυχιού-χων Τ.Ε.Ι προκειμένου αυτά να τροποποιηθούν με βάση τις νο-

μοτεχνικές παρατηρήσεις του, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν συμβατά με την ισχύουσα νομοθεσία.Το Σ.τ.Ε εστιάζει κυρίως στις ρυθμίσεις περί «διευρυμένων επιμε-λητηρίων», «τεχνικής ευθύνης» κ.λ.π των σχεδίων Π.Δ οι οποίες δεν απορρέουν από εξουσιοδοτικές διατάξεις νόμου.Δεδομένου ότι μέσω των δημοσιευμάτων των Μ.Μ.Ε εκείνων των ημερών δίδεται η εντύπωση ότι σταματά ή ακυρώνεται η έκ-δοση των Π.Δ, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη ότι αυτή είναι μια συνήθης πρακτική του Σ.τ.Ε σε όλα τα σχέδια Π.Δ, που προωθεί προς έκδοση, η εκάστοτε Δι-οίκηση.Το αρμόδιο Υπουργείο για να μην έχει προβλήματα εφαρμογής των Π.Δ, είναι υποχρεωμένο να εναρμονίσει τις διατάξεις των σχεδίων με τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε επι-βεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε για τα εκκρεμή σχέδια Π.Δ.Από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημοσιοποίησης των Π.Δ, από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είχε εντοπίσει τα νομικά κενά των σχεδίων Π.Δ και τα είχε επισημά-νει σε ανακοινώσεις, σε δελτία τύπου, στις Συνόδους των Πρόε-δρων Τ.Ε.Ι αλλά και μέσω της αρθρογραφίας του Προέδρου της στον ημερήσιο τύπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ένωση στις 6-12-2010 (μια μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων Π.Δ), μεταξύ των άλλων, τόνιζε: «…η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τη μακροχρόνια εμπειρία της στα επαγγελματικά θέματα, προειδο-ποιεί την κυβέρνηση ότι θα διαψευστεί κατά τη διαδικασία εφαρ-μογής των σχετικών Π.Δ, εάν δεν υποχρεώσει την Πολιτική Ηγε-σία του ΥΠΕΠΘ να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία των σχετικών διατάξεων…»Παρότι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ γνώριζε επακριβώς ποια είναι τα νομικά κενά των σχεδίων Π.Δ και είχε ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Παι-δείας, η πολιτική ηγεσία τα έστειλε, χωρίς τις απαραίτητες βελτι-ώσεις, στο Σ.τ.Ε.Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει την απο-στολή των σχεδίων Π.Δ στο Σ.τ.Ε, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλί-σει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο προφανώς είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος για την επιτυχία του εγχειρήματος του...Οι θιασώτες των διευρυμένων επιμελητηρίων, των επιπέδων τε-χνικής ευθύνης κ.λ.π διαψεύδονται από το Σ.τ.Ε, καθώς αυτό αξι-ολογεί αρνητικά τις εν λόγω διατάξεις. Διατάξεις οι οποίες δεν έχουν έρεισμα στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Τέτοιες προβλέψεις θα είχαν θέση σε ένα σχέδιο νόμου για το πλαίσιο πιστοποίησης όλων των πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαί-δευσης.Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι, η μόνη λύση για τον τερματισμό της ομηρίας των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, είναι η προώθηση των σχεδίων Π.Δ όπως αυτά εγκρίθη-καν από το Σ.Α.Τ.Ε το Δεκέμβριο του 2008 (ως προς το περιεχόμε-νο τους), στα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν οι προβλέψεις για το φορέα και την αδειοδότηση των πτυχιούχων που υπήρχαν στα αντίστοιχα σχέδια Π.Δ του 2003 με τις υπογραφές όλων των τότε συναρμόδιων Υπουργών.

TA ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 37

Page 40: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ο τύπος έγραψε...

38 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Επιμέλεια: Βάσω Χαραλαμπίδου

Ο ι νόμοι για τα αυθαίρετα, τους ημιϋπαίθρους χώρους, το νέο τρόπο έκδοσης οικοδο-μικών αδειών, η περιβαλλοντική αδειοδότηση για έργα υποδομών, ο στόχος για αύξη-ση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο 95%, η πορεία του μετρό Θεσσα-

λονίκης, η επέκταση του μετρό της Αθήνας, το νέο τέλος στα ακίνητα, τα νέα έργα προστασί-ας του περιβάλλοντος, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αλλά και το ξεπάγωμα της κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων της χώρας, ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2011.

Στη νέα αυτή στήλη μας σταχυολογούμε τα σημαντικότερα θέματα, παραθέτοντας και τις ημε-ρομηνίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προς διευκόλυνση των μελών της ΠΕΣΕΔΕ που πιθανόν να θέλουν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά:

Ανατροπή στην αγορά ακινήτωνΠλήρη ανατροπή του υφιστάµενου συ-στήµατος αντικειµενικών αξιών ακινή-των αναµένεται να επιφέρει το νέο σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρµόδιες υπηρεσί-ες του υπουργείου Οικονοµικών µε στόχο, όπως λένε αρµοδίως, οι τιµές ζώνης να εί-ναι σχεδόν ταυτόσηµες µε αυτές της αγο-ράς και να αναπροσαρµόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ώστε να µην παρου-σιάζουν τις σηµερινές σηµαντικές αποκλί-σεις. Το σχέδιο αυτό αναµένεται να περι-ληφθεί στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο. (4 Σεπτεµβρίου 2011)

Χάνουν το αφορολόγητο όσοι χρωστούν στην ΕφορίαΡύθµιση που προβλέπει ότι θα χάνουν το αφορολόγητο στο εισόδηµα και τα ακίνη-τα καθώς και τις επιπτώσεις δαπανών όσοι εντοπίζονται να έχουν διαπράξει φορολο-γικές παραβάσεις ή έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη, εισηγήθηκαν υπηρεσιακοί παράγο-ντες του υπουργείου Οικονοµικών στην πολιτική ηγεσία, σύµφωνα µε δηµοσίευµα στην εφηµερίδα «Έθνος της Κυριακής». ( 4 Σεπτεµβρίου 2011)

Ένταξη 33 έργων σε αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ Εντάχθηκαν 33 έργα, συνολικού ποσού περίπου 269 εκατοµµυρίων ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Περιβάλ-λον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργει-ας και Κλιµατικής Αλλαγής. ( 4 Σεπτεµβρί-ου 2011).

Έργα ύψους 130 εκατ. ευρώ για ανάδειξη της Ροδόπης ‘Εργα προϋπολογισµού 130 εκατ. ευρώ προωθούνται µέσω του Ολοκληρωµένου Προγράµµατος Βιώσιµης Ανάπτυξης Ορο-σειράς Ροδόπης, στους νοµούς Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου. ( 3 Σεπτεµβρίου 2011) Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων σε Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη Στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότη-σης βρίσκονται οι Ολοκληρωµένες Εγκα-ταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη Καβάλας, που προβλέπονται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασµού Διαχείρι-σης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η κατα-σκευή τους αναµένεται να ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον 3 χρόνια. ( 3 Σεπτεµβρίου 2011) «Πράσινο» σχολείο στη ΚοζάνηΜε χρηµατοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανά-πτυξη» θα κατασκευαστεί το πρότυπο βιο-κλιµατικό σχολικό συγκρότηµα Δηµοτικού - Νηπιαγωγείου στην Κοζάνη, µε εφαρ-µογή τεχνολογιών ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. (2 Σεπτεµβρίου 2011) Εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για έργα υποδομώνΕγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι σει-ράς έργων υποδοµών, αξιοποίησης Ανα-νεώσιµων Πηγών Ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου και τουριστικών εγκατα-

στάσεων, και ακολουθεί η επιτάχυνση άλ-λων έργων και δραστηριοτήτων που εκ-κρεµούν προς έγκριση στις υπηρεσίες πε-ριβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ. (5 Σεπτεµβρίου 2011) Στόχος για αύξηση της Ευρωπα-ϊκής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο 95% «Κάποιες επενδυτικές δράσεις στην Ελλά-δα οι οποίες θα µπορούσαν να χρηµατοδο-τηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επεν-δύσεων (ΕΤΕπ) δεν υλοποιούνται εξαιτίας της χαµηλής πιστοληπτική ικανότητας της χώρας» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτρο-πής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου και πρώην επίτρο-πος Danuta Hubner σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε µετά τη συνάντηση που είχε µε τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστι-κότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.Η κ. Χούµπνερ σηµείωσε ότι η Ευρωπαϊ-κή Επιτροπή θα πάρει πρωτοβουλίες ού-τως ώστε το τεχνικό πρόβληµα αυτό να το υπερβεί η χώρα ενώ δήλωσε ότι στό-χος της είναι να βάλει σε διαδικασία ‘’fast track’’ την πρόταση της Επιτροπής για την αύξηση της Ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης των διαρθρωτικών Ταµείων (ΕΣΠΑ), στο 95% κάτι το οποίο αναµένεται να υλοποιη-θεί σύµφωνα µε πληροφορίες από τις αρ-χές Ιανουαρίου. (2.9.2011) Στα 6,53 δισ. ευρώ στο 7μηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου Στα 6,53 δισ. ευρώ διαµορφώθηκαν στο

Page 41: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 39

τέλος επταµήνου οι ληξιπρόθεσµες οφει-λές του Δηµοσίου προς τρίτους και παρέ-µειναν στα περίπου ίδια υψηλά επίπεδα µε το τέλος του εξαµήνου (6,63 δισ. ευρώ). (2.9.2011) Ρωσική επένδυση στη ΣιθωνίαΜεγάλη επένδυση, αγνώστων... στοιχείων, πραγµατοποίησαν πριν µερικές εβδοµάδες Ρώσοι επιχειρηµατίες στη Χαλκιδική. Πρό-κειται για την αγορά εκατοντάδων στρεµµά-των έναντι €15 εκατ., στην περιοχή Καβου-ρότρυπες, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, κοντά στη Βουρβουρού. (5.9.2011) Έργα €3,19 δισ. στο ΕΣΠΑΜέσα στους τελευταίους 6 µήνες εντάχθη-καν στα προγράµµατα του ΕΣΠΑ συνολικά 1029 έργα προϋπολογισµού €3,19 δισ. και από αυτά τα 90 είναι νέα έργα για το περι-βάλλον, 18 έργα αφορούν µεγάλες υποδο-µές, 105 δράσεις αφορούν την ηλεκτρονι-κή διακυβέρνηση για την προώθηση νέων πληροφοριακών συστηµάτων αλλά και δε-κάδες άλλες παρεµβάσεις στον τουρισµό, την υγεία, τον πολιτισµό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης σε συ-νέντευξη Τύπου σχετικά µε την πορεία του ΕΣΠΑ. (5.9.2011) Οι διαπραγματεύσεις για τους αυτοκινητόδρομουςΣε εξαιρετικά δύσκολη φάση φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγµατεύσεις του Δηµο-σίου µε τις κοινοπραξίες που κατασκευά-ζουν τους πέντε µεγάλους αυτοκινητοδρό-µους: Οι κοινοπραξίες φέρονται, σύµφω-να µε πληροφορίες, να ζητούν το σύνολο των εισπράξεων από τα διόδια µε την αι-τιολογία πως έχει µειωθεί η διέλευση των οχηµάτων. Το υπουργείο Υποδοµών φέρε-ται να είναι ανοικτό στην υιοθέτηση τεχνι-κών λύσεων αλλά κάθετα αντίθετο στο αί-τηµα για πλήρη απόδοση των εσόδων από τα διόδια. (8.9.2011).

Προς εκμίσθωση 4 νέα γεωθερμικά πεδίαΣε νέο γύρο παραχωρήσεων δικαιωµά-των έρευνας Γεωθερµικού Δυναµικού Δη-

µόσιων Μεταλλευτικών Χώρων προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, µε χθεσινή από-φαση που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης. Ο νέος δηµόσιος διεθνής πλειο-δοτικός διαγωνισµός που προκηρύσσεται, αφορά στις περιοχές Ακροποτάµου Καβά-λας, Λεκάνη Σπερχειού, Σουσάκι Κορινθί-ας και τη νήσο Ικαρία. (8.9.2011).

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα αυθαίρεταΠαγώνουν προσωρινά οι αγοραπωλησί-ες ακινήτων και κάθε είδους µεταβίβα-ση καθώς από τη δηµοσίευση του νόµου για τα αυθαίρετα που προβλέπεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, θα πρέπει να υπάρ-χει η βεβαίωση νοµιµότητας από τον µη-χανικό. Ουσιαστικά όσες µεταβιβάσεις εί-χαν προγραµµατιστεί δε θα µπορούν να γί-νουν ακόµη κι αν αφορούν σε νόµιµα ακί-νητα καθώς η βεβαίωση είναι απαραίτητη για να γίνει το συµβόλαιο. Ο νόµος ψηφίστηκε χθες µε ευρεία πλειο-ψηφία, µετά τις αλλαγές που είχαν γίνει στο ύψος των προστίµων. Στο νοµοσχέδιο πε-ριελήφθη και η ρύθµιση για την κατασκευή Τεµένους στον Ελαιώνα. (8.9.2011)

Χωρίς άδεια εργασιών μικρής κλί-μακας το ΕξοικονομώΧωρίς την υποχρέωση έγκρισης εργασιών δόµησης µικρής κλίµακας θα εκτελούνται οι παρεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας που εκτελούνται για την ενεργειακή ανα-βάθµιση των κατοικιών στο πλαίσιο του προγράµµατος «Εξοικονόµησης κατ’ οί-κον», σύµφωνα µε απόφαση του υπουρ-γείου Περιβάλλοντος. (7.9.2011).

Το 2015 το Μετρό Θεσσαλονίκης «Το 2015 θα ολοκληρωθεί η βασική γραµ-µή του Μετρό Θεσσαλονίκης» , διαβεβαί-ωσε ο υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Γιάννης Μαγκριώτης, σε σύσκεψη εκπροσώπων των Κοµµάτων και Βουλευτών του νοµού. (7.9.2011).

Απαλλοτριώσεις 50.000 τ.μ. στα ΧανιάΤη πράξη κήρυξης αναγκαστικής απαλλο-

τρίωσης ακινήτων έκτασης περίπου 50 χι-λιάδων τ.µ. για την κατασκευή του δρόµου που θα συνδέσει τους πρώην περιαστι-κούς δήµους µε το Δήµο Χανίων υπέγρα-ψε ο γ.γ. της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος. (6.9.2011)

Πωλούνται άμεσα 550.000 τ.μ. δη-μόσιων κτιρίωνΤην άµεση πώληση µεγάλου µέρους της ακίνητης περιουσίας του δηµοσίου, ανα-κοίνωσε χθες ο υπουργός Οικοµικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέ-λος.( 7.9.2011)

Στην Αθήνα ο Γιοχάνες Χαν για το συντονισμό του ΕΣΠΑΟ Ευρωπαίος Επίτροπος αρµόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν θα επισκεφτεί σήµερα Δευτέρα την Αθήνα, προκειµένου να έχει συναντήσεις µε µέλη της κυβέρνησης σχετικώς µε την πρόο-δο υλοποιήσεως των αναπτυξιακών προ-γραµµάτων που χρηµατοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (12.9.2011) Χαράτσι σε 5 εκατ. ακίνητα για έσοδα 4 διςΝέο χαράτσι σε πέντε εκατοµµύρια κτί-ρια µε στόχο την είσπραξη €2 δισ. φέτος και άλλων €2 δισ. του χρόνου, ανακοίνω-σε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικο-νοµικών Ευ. Βενιζέλος. Η επιβολή του ει-δικού τέλους αφορά όλη την χτισµένη επι-φάνεια που είναι ηλεκτροδοτούµενη, δη-λαδή όλες τις κατοικίες, αποθήκες, κατα-στήµατα, γραφεία που χρησιµοποιούνται. (11.9.2011).

«Ξεπαγώνουν» κονδύλια 7,7 δις ευρώ από το ΕΣΠΑΣτην άµεση υλοποίηση προγραµµάτων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αξίας 7,7 δισ. ευρώ, στην επιτάχυνση της απορ-ρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και στην προώθηση των µεταρρυθµίσεων, αποβλέπει η παροχή της τεχνικής βοήθει-ας προς την Ελλάδα, που ξεκινά σήµερα µε την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της Οµάδας Δράσης (task force) Χορστ Ρά-ιχενµπαχ. (13.9.2011).

Page 42: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ο τύπος έγραψε...

40 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση της παράκαμψης ΔράμαςΤην ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Μακεδονία - Θράκη 2007-2013 (ΕΣΠΑ) του έργου της ολοκλήρωσης της παράκαµψης της Δράµας, προϋπολογισµού 8 εκ. ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης. (13.9.2011) Το σχέδιο Ήλιος θα παρουσιάσει ο ΠαπακωνσταντίνουΣτο Βερολίνο θα µεταβεί ο υπουργός Περι-βάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλα-γής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκει-µένου να παρουσιάσει σε στελέχη της γερ-µανικής Κυβέρνησης και επιχειρηµατικούς φορείς, το σχέδιο «Ήλιος» της χώρας µας, για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και εξαγωγή της στην Ευρώπη. (13.9.2011). Δρομολογείται η κατασκευή νέου Κέντρου Υγείας στη ΣκιάθοΕγκρίθηκε η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. της Σκιάθου για τον αποχαρακτηρισµό «χώ-ρου στάθµευσης» και τον καθορισµό του χώρου «Κέντρου Υγείας – Γενικό Νοσοκο-µείο». (15.9.2011)

Αύξηση των αντικειμενικών αξι-ών των ακινήτων προανήγγειλε ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΑύξηση των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµι-κών Ευάγγελος Βενιζέλος, µιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσε-ων της Βουλής. Οι πίνακες µε τις νέες αντι-κειµενικές αξίες αναµένεται να είναι έτοι-µοι στα τέλη Οκτωβρίου, προκειµένου να τεθούν σε εφαρµογή από 1/1/12. Αυτό ση-µαίνει ότι παίρνει την... ανηφόρα τόσο το τέλος ακίνητης περιουσίας µέσω των λο-γαριασµών της ΔΕΗ, όσο και µια σειρά άλ-λων φορολογικών επιβαρύσεων για τα ακίνητα. (16.9.2011).

Ντόμινο ασφυξίας στις επιχειρή-σεις από τα χρέη του ΔημοσίουΝτόµινο αθετήσεων σε ένα πλήθος επι-χειρήσεων προκαλεί πλέον στην αγορά η

συσσώρευση των οφειλών του κράτους και των δηµοσίων φορέων. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ, στερούν πολύτιµη ρευστότητα από την αγορά, δηµιουργούν κλίµα αβε-βαιότητας και αλυσιδωτή ασφυξία µεταξύ των επιχειρήσεων και, το χειρότερο, ανα-βάλλουν επ’ αόριστον κάθε ελπίδα επανό-δου της ελληνικής οικονοµίας σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δείχνει προς το παρόν ανή-µπορη να διευθετήσει άµεσα το πρόβληµα και µεταθέτει τη λύση του µετά την εκταµί-ευση του νέου πακέτου στήριξης των εταί-ρων προς την Ελλάδα. (16.9.2011)

Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην ΑττικήEναρξη της διαβούλευσης του έργου «Με-λέτη, Κατασκευή, Χρηµατοδότηση και Λει-τουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριµµάτων εντός των Ολοκληρωµέ-νων Εγκατάστασεων Διαχείρισης Απορ-ριµµάτων Περιφέρειας Αττικής».Διεθνής διαγωνισµός θα προκηρυχθεί για την ανάδειξη Αναδόχου για τα έργα της επεξεργασίας και διαχείρισης ποσότητας 1.350.000 τόνων απορριµµάτων ετησίως στην Περιφέρεια Αττικής για χρονικό διάστη-µα διάρκειας 20-25 ετών. Τα έργα θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.Ο σύνθετος χαρακτήρας αλλά και το επεί-γον του έργου, σε συνδυασµό µε τη διαρ-κή εξέλιξη της τεχνολογίας στον τοµέα της διαχείρισης αποβλήτων, καθιστούν ανα-γκαία τη δηµόσια διαβούλευση για το εν λόγω έργο, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2011 (15.9.2011) Υλικά οικοδομής: Επιβραδύνεται η άνοδος των τιμώνΗπιότερη αύξηση, της τάξης του 2,2%, πα-ρουσίασε τον Αύγουστο ο γενικός δείκτης Τιµών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρί-ων Κατοικιών, έναντι του αντίστοιχου µήνα πέρυσι, όταν είχε αυξηθεί κατά 3,3%.Σε σχέση µε τον Ιούλιο 2011, σηµείωσε, µάλιστα, οριακή µείωση, της τάξης του 0,1%, έναντι αύξησης 0,2%, που σηµειώθη-κε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δει-κτών του έτους 2010. (20.9.2011).

Επιτάχυνση 151 έργων Την επιτάχυνση 151 έργων συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2015 ανακοίνω-σαν την Τετάρτη ο επίτροπος Περιφερεια-κής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπυξης Μι-χάλης Χρυσοχοΐδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. (21.9.2011).

Πράσινο φως σε αιολικά στην ΚαρδίτσαΕγκρίθηκαν, µε αποφάσεις της γ.γ. της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Θεσσαλί-ας - Στερεάς Ελλάδας, οι περιβαλλοντικοί όροι για τρία έργα παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. (21.9.2011). Κόκκινο χτυπάει η ανεργία και στους αρχιτέκτονεςΗ οικονοµική κρίση έπληξε κατά κύριο λόγο τον κατασκευαστικό κλάδο, η πτώση του οποίου άρχισε να φαίνεται µε τη λήξη των Ολυµπιακών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικοδοµικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 είναι κατά 62,8% λιγότερες από εκεί-νες της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ενώ η συνολική οικοδοµική δραστηριότη-τα το διάστηµα από τον Φεβρουάριο 2009 έως τον Ιανουάριο 2010 εµφάνισε µείωση 22,4% (προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Δεδοµένου ότι οι µη-χανικοί και οι αρχιτέκτονες είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες, το ποσοστό ανεργίας τους δεν µπορεί να υπολογιστεί µε σιγουριά – εκτιµάται, όµως, ότι υπερβαίνει το 50%. Δύο νέα οδικά έργα στη ΜαγνησίαΔύο οδικά έργα προϋπολογισµού 800.000 ευρώ ενέκρινε η Οικονοµική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεδρίαση της υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Κώ-στα Αγοραστού. Το πρώτο έργο αφορά «Συ-ντήρηση οδών κυρίου οδικού δικτύου πόλης Βόλου Νοµού Μαγνησίας» προϋπολογισµού 700.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο έργο «Τεχνι-κά στο οδικό δίκτυο Μαγνησίας» µε προϋπο-λογισµό 100.000 ευρώ, αφορά το οδικό δί-κτυο του Πηλίου. (27.9.2011).

Page 43: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Ανοίγει ο δρόμος για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυ-σικού αερίουΤέθηκε σήµερα σε δηµόσια διαβούλευ-ση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγµατος για τη «Σύσταση Ανώνυµης Εταιρίας Ελληνι-κή Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθρά-κων», που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωµάτων του κράτους, για την έρευ-να και εκµετάλλευση κοιτασµάτων πετρε-λαίου και φυσικού αερίου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2011. (26.9.2011). Μία «μικρή» ΔΕΗ προς πώληση εξετάζει η κυβέρνησηΗ δηµιουργία µιας «µικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από µονάδες ηλεκτροπαρα-γωγής αντιπροσωπευτικές του µείγµα-τος καυσίµων που έχει σήµερα η επιχεί-ρηση, και θα διατεθεί προς πώληση, είναι η νέα επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και ταυτόχρονα το άνοιγµα της αγοράς ηλε-κτρικής ενέργειας. (26.9.2011). Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 8 MWp στο αεροδρόμιοΤο νέο Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, η µεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρό-µιο παγκοσµίως, ξεκίνησε σήµερα την επί-σηµη λειτουργία του. (28.9.2011) Στο ΕΣΠΑ σχολικές υποδομές Μα-κεδονίας, ΘράκηςΣχολικές υποδοµές ύψους 7 εκατοµµυρί-ων ευρώ ενέταξε στο ΕΣΠΑ ο περιφερει-άρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, µε την θέση ότι αποτε-λούν ουσιαστική και αποδοτική επένδυση για το µέλλον. (28.9.2011). Η ρύθμιση των αυθαιρέτωνΑπό το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011, ξε-κινάει επίσηµα η διαδικασία ηλεκτρονι-κής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθµι-ση αυθαιρέτων κατασκευών του Νόµου 4014/2011. Οι αιτήσεις θα γίνονται απο-κλειστικά ηλεκτρονικά και µέσω µηχανι-κού. (30.9.2011)

Επενδύσεις €500 εκατ. στις ΑΠΕ της ΘεσσαλίαςΣτο ποσό των €553.032.948,71, φθάνουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας που έγιναν στην Αποκεντρω-µένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελ-λάδας, µόνο το πρώτο εξάµηνο του 2011. (29.9.2011) Βελτίωση οδικής ασφάλειας στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-ΠολυγύρουΔιαπλατύνσεις, επαναχαράξεις και κατα-σκευή κόµβων αρχίζουν σύντοµα για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλει-ας της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πο-λυγύρου, στο τµήµα Θέρµη – Γαλάτιστα, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδοµών, Με-ταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώ-της. (30.9.2011) Παπακωνσταντίνου: Θα πιάσουμε τους στόχους για τις ΑΠΕ το 2020Κινητήρια δύναµη για την έξοδο της Ελλά-δας από την κρίση αποτελούν οι επενδύ-σεις και ειδικότερα στις ανανεώσιµες πη-γές ενέργειας, σύµφωνα µε τον υπουρ-γό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου. (30.9.2011). «Πάγωμα» των φόρων ακινήτων στη Βρετανία Την ανακοίνωση ότι «παγώνουν» οι φό-ροι για τα ακίνητα για την περίοδο 2012/13, αναµένεται να εκδώσει αύριο ο υπουρ-γός Οικονοµικών της χώρας, Τζορτζ Όζ-µπορν. Το µέτρο θα στοιχίσει περίπου 805 εκατ. λίρες και θα απαλλάξει τα νοικοκυ-ριά από τα έξοδα για τις τοπικές υπηρεσί-ες. (3.10.2011) Για τον χρυσό της ΧαλκιδικήςΣε συµφωνία πώλησης 13 εκατ. µετο-χών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, ήτοι ποσοστού 7,07% του µετοχικού κεφαλαίου, συνολι-κής αξίας 130 εκατ. δολ. Καναδά (92,87 εκατ. ευρώ), προέβη τη Δευτέρα η εται-ρεία Aktor Construction International ltd (100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ). (3.10.2011)

Έργα ανάπλασης του Φαληρικού ΌρμουΕυρεία σύσκεψη υπό τον Αναπληρω-τή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη πραγµατοποιήθηκε στο Υπουργείο µε θέµα την προετοιµασία – ολοκλήρωση των µε-λετών ανάπλασης του Φαληρικού όρ-µου και το χρονοδιάγραµµα των διαδικα-σιών ένταξης στο ΕΣΠΑ. Αποφασίστηκε η επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των µελετών καθώς και η επιπρόσθετη χρηµατοδότησή τους. (3.10.2011). Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειεςΜε τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εγκρί-θηκε από την αρµόδια Επιτροπή της Βου-λής το νοµοσχέδιο µε το οποίο καθορίζεται ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδοµικών αδει-ών, ενώ θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας. (4.10.2011) Ευνοϊκά επενδυτικά δάνεια από τράπεζες και ΕΤΕΑΝ για μικρομεσαίες επιχειρήσειςΥπογράφτηκαν την Τρίτη οι συµφωνίες χρηµατοδότησης και συνεπένδυσης ίδιων κεφαλαίων, από κοινού µε κεφάλαια του «Ταµείου Επιχειρηµατικότητας», µε τέσ-σερις αναδόχους τράπεζες, για τη χορή-γηση επενδυτικών δανείων µε ευνοϊκούς όρους σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των πέντε δράσεων του Ταµεί-ου. Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Eurobank και την Τράπε-ζα Πειραιώς και µε βάση τη συµφωνία δη-µιουργούνται πέντε Ταµεία Δανειοδότησης δράσεων του Ταµείου Επιχειρηµατικότη-τας. (4.10.2011) Έργα ύψους 226 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια ΑττικήςΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπο-λογισµός και το Πρόγραµµα Εκτελεστέων Έργων της περιφέρειας Αττικής για το έτος 2012, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε ότι 226 εκατοµµύρια ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα ανάπτυξης, κυρίως για την ανα-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 41

Page 44: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ο τύπος έγραψε...βάθµιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής. (4.10.2011). Συνολικά 500.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους της ΗλείαςΠοσό 500.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε δωρεάν κρατική αρωγή σε πυρόπληκτους της Ηλείας εστάλη από το Υπουργείο Υπο-δοµών και Μεταφορών στο ΤΑΠ Πύργου. (4.10.2011) Διαγωνισμός για θεματικά πάρκα από τον ΟΛΠΠρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συµµετοχής σε ανοιχτό διαγωνισµό για τη Μελέτη, Κατασκευή, Ανάπτυξη, Λειτουργία και εκµετάλλευση Θεµατικού Πάρκου προ-κήρυξε ο Οργανισµός Λιµένα Πειραιώς. Ως ηµεροµηνία υποβολής φακέλων ορίσθηκε η 31η Ιανουαρίου 2012. (6.10.2011)

Ενεργειακή αναβάθμιση σε 59 σχολείαΠροτάσεις για έργα ενεργειακής αναβάθ-µισης µε χρηµατοδότηση από το Επιχειρη-σιακό Πρόγραµµα «Περιβάλλον και Αειφό-ρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) για 59 σχολεία σε όλη την Ελλάδα καθώς και τα σχολεία του συγκροτήµατος της Γκράβας κατέθεσε ο ΟΣΚ. (6.10.2011) Τον επόμενο μήνα οι διαγωνισμοί για το Eλληνικό Το ρόλο του συµβούλου ακινήτων της Eλληνικό Α.Ε., για την αξιοποίηση της έκτα-σης του πρώην αεροδροµίου του Ελληνι-κού ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών Hill- Dimand- Proprius- Γραφείο Γαβρίλη. Στους συµβούλους της εταιρείας έχουν προσληφθεί ακόµη οι Citi και Τράπεζα Πει-ραιώς, ως χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι και το νοµικό γραφείο Φορτσάκη στο ρόλο του νοµικού συµβούλου. Ο χρηµατοοικο-νοµικός σύµβουλος µε το σύµβουλο real estate θα αναλάβουν να προωθήσουν και τις πρώτες διαγωνιστικές διαδικασίες µε τις πρώτες εξελίξεις να αναµένονται µέσα στον επόµενο µήνα. (6.10.2011). Κοντά σε ιστορικά χαμηλά ο δεί-κτης οικονομικού κλίματοςΣτις 70,6 µονάδες, ένα από τα χαµηλότερα

επίπεδα ιστορικά, κινείται ο Δείκτης Οικο-νοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα το Σεπτέµ-βριο, σύµφωνα µε την έρευνα του Ιδρύµα-τος Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευ-νών (ΙΟΒΕ). (6.10.2011). Στη Νέα Υόρκη οι περισσότερες επενδύσεις σε ακίνηταΟι επενδυτές σε επαγγελµατικά ακίνη-τα επικεντρώνονται στις µεγάλες αγορές µε τη Νέα Υόρκη να προσελκύει τις πε-ρισσότερες επενδύσεις το 2011 σύµφωνα µε την έρευνα της Cushman & Wakefield «Winning in Growth Cities». (5.10.2011). Επέκταση του μετρό προς Πειραιά.Η κοινοπραξία των J&P Αβαξ - Ghella SPA - Alstom Transport αναδείχθηκε µειοδό-τρια για την επέκταση της γραµµής 3 του Μετρό από το Χαΐδάρι έως τον Πειραιά. (6.10.2011). «Ανοίγει» η αγορά ενέργειας στα νησιάΤον δρόµο για τη δραστηριοποίηση των ιδι-ωτών ηλεκτροπαραγωγών σε Ρόδο, Χίο, Μύκονο, Σαντορίνη και συνολικά 32 νησιά ανοίγει η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας που έθεσε σε διαβούλευση το πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στα µη διασυνδεδεµένα µε το σύστηµα νησιά της χώρας. Η δηµόσια διαβούλευση θα δι-αρκέσει µέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. (6.10.2011).

Ηλιακή ενέργεια από την Ελλάδα θέλει η ΜέρκελΛογικότερη θεωρεί η Γερµανίδα καγκελά-ριος Άνγκελα Μέρκελ την εισαγωγή ηλια-κής ενέργειας από χώρες όπως η Ελλά-δα έναντι των επιδοτήσεων για παραγω-γή ηλιακής ενέργειας εντός της Γερµανί-ας, υποστηρίζοντας πως ο κλάδος δεν έχει αποδειχθεί οικονοµικά βιώσιµος στη γερ-µανική αγορά. (5.10.2011). Παραχωρούνται άδειες για έρευ-να-εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίουΣτη σηµερινή συνεδρίαση της Κυβερνητι-κής Επιτροπής αποφασίσθηκε να προκηρυ-χθούν διαγωνισµοί για παραχώρηση αδει-

ών έρευνας-εκµετάλλευσης για κοιτάσµα-τα πετρελαίου σε τρία «οικόπεδα», στον Πα-τραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων και κοντά στο Κατάκολο Ηλείας. (6.10.2011). Πέντε νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία... Πέντε νέοι σταθµοί διοδίων τίθενται σε λειτουργία κατά µήκος της Εγνατίας οδού µέσα στο προσεχές δίµηνο. Οι τέσσερις µάλιστα πρόκειται να λειτουργήσουν µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες. Σύµφω-να µε την «Μακεδονία», το κόστος διέλευ-σης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι ίδιο σε όλους τους σταθµούς και θα ανέρχεται στα 2 ευρώ. (6.10.2011).

Βεβαίωση μηχανικού ακόμη και για μεταβίβαση μη αυθαιρέτων Διευκρινίσεις σχετικά µε τη διαδικασία τα-κτοποίησης των αυθαιρέτων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Συγκεκριµένα, ανα-φέρει πως για τη µεταβίβαση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτί-σµα απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του µηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσµα, συνοδευόµενη από τοπογραφικό διάγραµµα. (6.10.2011).

Το πρόγραμμα παραγωγής ηλε-κτρικής ενέργειας «Ήλιος» στο επίκεντρο του γερμανικού ενδια-φέροντοςΞεκίνησε το πρωί της Παρασκευής σε κε-ντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το ελληνο-γερµανικό επιχειρηµατικό φόρουµ, µε συµ-µετοχή του υπουργού Οικονοµίας και Τε-χνολογίας της Γερµανίας Φίλιπ Ρέσλερ και του υπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.Στο φόρουµ συµµετέχουν 70 Γερµανοί επι-χειρηµατίες που συνοδεύουν τον κ. Ρέ-σλερ στην επίσκεψή του στη χώρα µας. Ήδη, στο πλαίσιο του φόρουµ έχουν κατα-τεθεί 32 συγκεκριµένες προτάσεις.Κατά τη διάρκεια του φόρουµ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει το σχέδιο «Ήλιος», για την πα-ραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτο-βολταϊκά στη χώρα µας και την εξαγωγή της στην Ευρώπη. (7.10.2011).

42 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 45: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

Ο «Ηλιος» μειώνει το χρέος κατά 20-30 δισ. ευρώΣχέδιο για ελάφρυνση του δηµόσιου χρέ-ους κατά 20-30 δισ. ευρώ µε τιτλοποίη-ση µελλοντικών εσόδων από το πρόγραµ-µα «Ηλιος» επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση µε τη γερµανική πλευρά, σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουρ-γείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµα-τικής Αλλαγής, οι οποίες γνωστοποιήθη-καν χθες στο πλαίσιο του ελληνογερµανι-κού συνεδρίου. (8.10.2011) Οι πρώτες συμφωνίες για τις γερ-μανικές επενδύσειςΜε συµβολικές επενδύσεις, στις οποίες συµφώνησαν Ελληνες και Γερµανοί επι-χειρηµατίες, αλλά και διαπιστώσεις ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και η χώρα µας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισµός, έκλεισε η διήµερη επίσκεψη του Γερµανού αντικαγκελάριου και υπουρ-γού Οικονοµίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ στην Ελ-λάδα. (11.10.2011). Φόροι - φωτιά από την εξίσωση εμπορικών – αντικειμενικώνΤην αύξηση των αντικειµενικών αξιών στο ύψος των εµπορικών, σχεδιάζει το υπουρ-γείο Οικονοµικών. “Στόχος µας είναι να µην αυξήσουµε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουµε κοντά την εµπορική µε την αντι-κειµενική αξία χωρίς αύξηση της επιβά-ρυνσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος προαναγγέλοντας τη νέα αύξη-ση στις αντικειµενικές αξίες. (12.10.2011). Διαβούλευση για τα μεγάλα έργα στην ΑττικήΟ Οργανισµός Αθήνας προβλέπει επέκτα-ση της περιφερειακής Υµηττού ως το ύψος της λεωφόρου Βουλιαγµένης και αναβάθ-µιση της Βάρης - Κορωπίου µε γραµµή µέσου σταθερής τροχιάς. Ο Οργανισµός Αθήνας φαίνεται να συγκα-τανεύει στον σχεδιασµό του υπουργείου Υποδοµών για νέα εθνική οδό Ελευσίνας-Υλίκης- Θήβας. (13.10.2011).Εκτός στόχου τα αυθαίρεταΤην παράταση της διαδικασίας τακτοποίη-σης αυθαιρέτων εξετάζει η κυβέρνηση κα-

θώς οι 12.200 αιτήσεις που έχουν κατατε-θεί µέχρι σήµερα δεν ικανοποιούν τον οι-κονοµικό στόχο των €700 εκατ. για το 2011.Κάθε µέρα κατατίθενται ηλεκτρονικά 1.000 αiτήσεις περίπου, οπότε µέχρι τέλη Νοεµ-βρίου δύσκολο να συγκεντρωθούν πάνω από 60.000 αιτήσεις. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΤEΕ, κ. Σπίρ-τζης θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας που λήγει σε 45 ηµέρες. Το ΤΕΕ θα καταθέ-σει και αίτηµα παράτασης της διαδικασίας και για τους ηµιυπαίθριους που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 600.000 αιτήσεις. (13.10.2011). Έσοδα €3,7 εκατ. από τα σκουπίδια Σε €3,7 εκατ. µηνιαίως υπολογίζονται τα έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύµατος που θα παράγουν τα δύο ερ-γοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών, τα οποία σχεδιάζεται να δη-µιουργηθούν στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο. (13.10.2011). Επενδύσεις με την ΕΤΕπ σχεδιάζει η ΔΕΗ Σειρά έργων στο τοµέα της ενέργειας και ειδικότερα των ανανεώσιµων πηγών µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τρά-πεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει σύµ-φωνα µε πληοροφορίες η ΔΕΗ. Το µεγαλύ-τερο από αυτά είναι το φωτοβολταϊκό πάρ-κο στη Μεγαλόπολη, ωστόσο στο τραπέ-ζι βρίσκονται και άλλα σχέδια. (13.10.2011).

Προβλήματα από τη διακοπή κα-τασκευής του αυτοκινητόδρομου στα ΤέμπηΣοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ασφάλεια του έργου και των µετακινήσε-ων, προκαλούνται από την ουσιαστική δι-ακοπή, εδώ και αρκετούς µήνες, των ερ-γασιών κατασκευής του νέου αυτοκινητο-δρόµου στην Κοιλάδα των Τεµπών. Σύµφωνα µε την Καθηµερινή της Κυρια-κής, τα προβλήµατα στη χρηµατοδότηση έχουν οδηγήσει στην παύση των εργασιών στα περισσότερα µέτωπα του έργου. Πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις (ανεργία εργαζοµένων), υπάρχουν κίνδυνοι σοβα-

ρών ζηµιών στο περιβάλλον και στο ίδιο το έργο. (16.10.2011).

Εντός του 2011 ξεκινούν οι εργα-σίες για επέκταση του μετρό προς τον ΠειραιάΠριν το τέλος του έτους αναµένει η Αττι-κό Μετρό ΑΕ την έναρξη των εργασιών για την επέκταση της γραµµής 3 προς τον Πειραιά, µετά το άνοιγµα των προσφορών των κοινοπραξιών για το έργο προϋπολο-γισµού 515 εκατ. ευρώ. (17.10.2011). 300 προτάσεις για «πράσινα» σχολείαΠερισσότερες από 300 προτάσεις έχουν κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχεί-ρισης του Επιχειρησιακού Προγράµµα-τος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) για τα επιδεικτικά έργα αξιο-ποίησης Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργει-ας και δράσεις εξοικονόµησης ενέργει-ας σε δηµόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθ-µιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. (17.10.2011). Θεσσαλία: Συνολικά 9,4 εκατ. ευρώ για κτιριακά έργα σε σχολεία Έγκριση συµβασιοποίησης σε 4 έργα ενταγµένα στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας συνολι-κού προϋπολογισµού 9.453.398,37 ευρώ, δόθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. (18.10.2011). Καρπενήσι: Έργα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ εντός του ΝοεμβρίουΣτην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικα-σίες προκήρυξης των διαγωνισµών για τη δηµοπράτηση δύο πολύ σηµαντικών έρ-γων, συνολικού προϋπολογισµού που ξε-περνά τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσε-ων του Γενικού Νοσοκοµείου Καρπενη-σίου, προϋπολογισµού 2.100.000 ευρώ και την ανακατασκευή της παλαιάς πτέρυ-γας του Γηροκοµείου Καρπενησίου και την προµήθεια εξοπλισµού, προϋπολογισµού 1.078.307 ευρώ. (18.10.2011).

ΙΚΑ: Δεν θα αναζητήσει αναδρομι-κά για τα αυθαίρετα Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ επαναλαµβάνει ότι

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 43

Page 46: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ο τύπος έγραψε...δεν πρόκειται να αναζητήσει αναδροµικά ασφαλιστικές εισφορές από αυθαιρετού-χους, ωστόσο οι υποθέσεις τους θα παρα-µείνουν σε εκκρεµότητα µέχρι να ολοκλη-ρώσουν την αποπληρωµή του προστίµου, σύµφωνα µε τα όσα ορίζει ο πρόσφατος νόµος για τα αυθαίρετα. (18.10.2011). Παρέμβαση Σπίρτζη για το πολυνομοσχέδιοΠαρέµβαση για το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο φέρ-νει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνη-ση τις επόµενες ηµέρες, άσκησε ο πρό-εδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, µε επι-στολή την οποία έστειλε στον αντιπρόε-δρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικο-νοµικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους υπουρ-γούς Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλε-κτρονικής Διακυβέρνησης Δηµήτριο Ρέπ-πα, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεώργιο Κουτρουµάνη, ενώ κοινοποίησε στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονοµι-κών Παντελή Οικονόµου και Φίλιππο Σαχι-νίδη, καθώς και στον υφυπουργό Διοικητι-κής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Δι-ακυβέρνησης Ντίνο Ρόβλια. (19.10.2011).

Το μετρό πάει Καλαμαριά Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να δη-µοπρατηθεί η πρώτη επέκταση του µε-τρό Θεσσαλονίκης προς Καλαµαριά. (19.10.2011).

«Επικρατεί χάος στις αιτήσεις για τα αυθαίρετα»Παράταση στην πρώτη φάση του ν.4014/11 για την ρύθµιση αυθαιρέτων κτισµάτων ζήτησε µε χθεσινή ανακοίνωση του ο Σύλ-λογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας το-νίζοντας ότι έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούµενου χρονικού διαστήµατος για

την υποβολή της πρώτης φάσης και επι-κρατεί ένα πραγµατικό χάος. (20.10.2011). Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΥμηττόΑίτηση ακύρωσης του νέου Προεδρικού Διατάγµατος για τον Υµηττό κατέθεσαν τη Δευτέρα στο Συµβούλιο της Επικρατείας 20 πολίτες, µέλη της «Διαδηµοτικής Επι-τροπής για την Διάσωση του Υµηττού». (20.10.2011). Διαβούλευση για τα δημόσια μεταλλείαΣε δηµόσια διαβούλευση θέτει µέχρι την Τρίτη 15 Νοεµβρίου το υπουργείο Περι-βάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλ-λαγής το πλαίσιο της προκήρυξης τριών Διεθνών Πλειοδοτικών Διαγωνισµών για την αξιοποίηση Δηµόσιων Μεταλλευτι-κών Χώρων, στους οποίους έχουν εντο-πιστεί κοιτάσµατα Χρυσού, Χαλκού, Μολύ-βδου, Ψευδαργύρου, Αργύρου, Αντιµονί-τη, καθώς και άλλων Μετάλλων, που βρί-σκονται στο Καλλυντήρι του Νοµού Ροδό-πης, στο Γερακάρι Βάθης και το Πολύκα-στρο - Σκρα του Νοµού Κιλκίς. (19.10.2011) Δασικά έργα σε Μακεδονία και ΘράκηΕξήντα επτά ώριµες προτάσεις δασικών έργων για χρηµατοδότηση κατέθεσε η Αποκεντρωµένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης στο πρόγραµµα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλ-τατζής 2007 - 2013». (21.10.2011) Οι εργολήπτες μένουν χωρίς... πτυχία λόγω κρίσηςΑυξάνονται οι τεχνικές εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ενηµερότητα. Οπως προκύπτει

από τα στοιχεία, 1 στις 3 εταιρείες 7ης τά-ξης δεν διαθέτει ενηµερότητα πτυχίου αυτή τη στιγµή (µέχρι και χθες 21 Οκτωβρίου), 1 στις 4 εταιρείες από την έκτη τάξη και 1 στις 6 εταιρείες από την 5η τάξη. (22.10.2011). Σημαντική αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ Στο 88,53%, δηλαδή 9 φορές παραπάνω από το Σεπτέµβριο του 2009, έφτασαν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ στους 21 µήνες της κυβέρνησης ενώ συµβασιοποιήθη-κε το 51,56%, επίσης 9 φορές περισσότερο από το Σεπτέµβριο του 2009 και υλοποιή-θηκε το 23,96%. (25.10.2011).

Οι τράπεζες θα εισπράττουν τα έσοδα διοδίωνΤο πράσινο φως από την ΕΕ για τις αλλαγές στις συµβάσεις των µεγάλων συγχρηµατο-δοτούµενων έργων, συνολικού ύψους 8,4 δισ. ευρώ, που παραµένουν τους τελευταί-ους µήνες µπλοκαρισµένα λόγω έλλειψης χρηµατοδότησης, έλαβε η κυβέρνηση, µε τους κατασκευαστές να εµφανίζονται τώρα περισσότερο αισιόδοξοι για την επανεκκί-νηση των έργων. Ενα από τα βασικά ση-µεία στο οποίο υπήρξε συµφωνία είναι ότι θα προβλέπει να δίνεται προτεραιότητα πληρωµής από τα έσοδα των διοδίων όχι στο Δηµόσιο, αλλά στις τράπεζες ώστε να αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν δο-θεί για τα έργα. (26.10.2011).Φορείς από 11 χώρες εκδήλωσαν ενδια-φέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και επιχει-ρήσεις από 11 χώρες του κόσµου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσι-κό αέριο) στη χώρα µας, ανέφερε ο υφυ-πουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιά-της. (26.10.2011).

44 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 47: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝΑριθ. Απόφασης: 1835Ετος: 2010

Περίληψη: Τρόπος υπολογισμού των καταβλητέων στο Ι.Κ.Α. εισφορών για την ασφάλιση τεχνιτών και εργατών απασχολουμένων σε οικοδομι-κές ή τεχνικές εργασίες για έργα του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., των Ο.Τ.Α., κ.λπ., και γενικά των έργων που διέπονται από τις διατάξεις της νομο-θεσίας περί εκτελέσεως δημοσίων έργων. Η κρίση του ΙΚΑ ότι οι κα-ταστάσεις που υποβάλλονται από τον εργοδότη, βάσει των οποίων οι καταβληθείσες εισφορές υπερβαίνουν τις πράγματι οφειλόμενες, είναι ανειλικρινείς, πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, σε τρό-πον ώστε η απόρριψή τους να είναι αιτιολογημένη, γιατί στην περίπτω-ση αυτή το ΙΚΑ φέρει το σχετικό βάρος της αποδείξεως.

2. Επειδή, στο άρθρο 8 του αν.ν. 1846/1951 (ΦΕΚ Α΄ 179), ορίζεται ότι: «Οι κάτωθι εν τω παρόντι χρησιμοποιούμενοι όροι σημαίνουσιν αντι-στοίχως: 1...5. Εργοδότης: α...ε. Για εργασίες, επιχειρήσεις ή εκμεταλ-λεύσεις, που διεξάγονται για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, α΄ και β΄ βαθμίδας δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσε-ων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργα-νισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, μετά από παραχώρηση ή εργολα-βία, ως εργοδότες θεωρούνται οι ανάδοχοι ή εργολάβοι. Στις περιπτώ-σεις αυτές, κάθε υπηρεσία από τις πιο πάνω αναφερόμενες, υποχρεού-ται πριν από κάθε εξόφληση ή οποιαδήποτε τμηματική καταβολή χρη-μάτων, να απαιτεί την προσκόμιση βεβαίωσης του ΙΚΑ για την κατα-βολή των οφειλόμενων προς αυτό εισφορών ή άλλων συναφών οφει-λών. Σε αντίθετη περίπτωση παρακρατεί το αντίστοιχο ποσό και το κα-ταβάλλει απευθείας στο ΙΚΑ. στ...» (όπως το εδ.ε’ αντικαταστάθηκε από το άρθρο 21 παρ. 5 Ν. 1902/1990 και στη συνέχεια από το άρθρο 60 Ν.2676/1999 ΦΕΚ Α’ 1/5.1.1999) και στο άρθρο 26 του ίδιου νόμου ορί-ζεται ότι: «1...2...Ίδιο σύστημα υπολογισμού των κατ΄ ελάχιστον υποχρε-ωτικά καταβλητέων εισφορών βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και κα-ταβολής αυτών μπορεί να θεσπισθεί με κανονισμό και για την ασφάλι-ση των εργατών οικοδομικών ή τεχνικών εν γένει εργασιών και των υπεργολάβων...». Περαιτέρω, στο άρθρο 35 του Κανονισμού Ασφαλί-σεως του ΙΚΑ (Υ.Α. 55575/1.479/1965 Υπουργού Εργασίας) «Περί τροπο-ποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεως Κανονισμών Ι.Κ.Α. περί υπα-γωγής εις την ασφάλισιν και εισπράξεως εισφορών ως και κωδικοποι-ήσεως τούτων», (ΦΕΚ Β 816), που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διατάξεως του άρθρου 26 του αν.ν. 1846/1951, ορίζεται ότι: «1. Η καταβολή εισφορών δια την ασφάλισιν προσώπων απασχολουμέ-νων εις οικοδομικός ή τεχνικάς εν γένει εργασίας πάσης φύσεως, οίον εργασίας κατασκευής ή συντηρήσεως οδών, γεφυρών, σιδηροδρομι-κών γραμμών, λιμένων, αεροδρομίων και υδραυλικών, ηλεκτρικών ή μηχανολογικών εγκαταστάσεων, η αναγνώρισις του χρόνου ασφα-λίσεως και πάσα εν γένει λεπτομέρεια αφορώσα τον τρόπον ασφαλίσε-ως των ανωτέρω προσώπων διέπονται υπό των διατάξεων του παρό-ντος Κεφαλαίου (αρθρ. 35-51) των γενικών διατάξεων των αρθρ. 1-30

και 33 εχουσών συμπληρωματικήν μόνον εφαρμογήν, εφ’ ων σημεί-ων δεν τροποποιούνται δια του παρόντος....Εάν αι εργασίαι του εδαφ. α΄ της παρ.1 του παρόντος άρθρου ανατίθενται υπό των κυρίων των έργων, των εργολάβων ή των εργολάβων του δημοσίου ή υπεργολά-βους, ούτοι υποχρεούνται όπως υποβάλλουν εις τους κυρίους των έρ-γων, τους εργολάβους ή τους εργολάβους του δημοσίου εβδομαδιαί-ας καταστάσεις των υπ΄ αυτών απασχοληθέντων εργατοτεχνιτών οι-κοδόμων, αντίγραφον των οποίων υποχρεούνται άμα όπως υποβάλ-λουν εις την αρμοδίαν Υπηρεσίαν του ΙΚΑ». Εξάλλου, στο άρθρο 38 του ίδιου κανονισμού, που φέρει τον τίτλο «Καθορισμός καταβλητέων ει-σφορών», όπως αντικαταστάθηκε με τη Φ. 21/2930/1992 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ Β΄686, με διορθώσεις στο ΦΕΚ Β΄ 774) και μετά την τροποποίησή του από την Υ.Α. Φ21/478/1997 (ΦΕΚ Β’ 252), ορίζεται ότι: «1...2. Οι καταβλητέες κατά νόμο εισφορές για εργασίες εκτελούμενες βάσει αναλυτικών λογαρια-σμών (πιστοποιήσεων) για λογαριασμό του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ ή Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής υπολογίζονται στο τμήμα της αξίας του έργου που αντιστοιχεί στη δαπάνη για αμοιβή των απασχολουμέ-νων. Ως συνολική αξία λαμβάνεται υπόψη η αναγραφόμενη στον εγκε-κριμένο προϋπολογισμό των έργων, μειωμένη κατά το ποσοστό τυχόν εκπτώσεως που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπρασία. Η εργατική δαπάνη υπολογίζεται: α) Για εργασίες θεωρούμενες ως οικοδομικές σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.4476/1965 και για ασφάλιση μισθω-τών σύμφωνα με τις διατάξεις του Π κεφαλαίου του παρόντος κανονι-σμού με τους προβλεπόμενους από τον πίνακα (4) συντελεστές: ... 3. Στα πάσης φύσεως τεχνικά έργα ως συνολική αξία λαμβάνεται υπόψη για μεν τα έργα του Δημοσίου Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., OTA ή Οργανισμών κοινής ωφέλειας η αναγραφόμενη στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό μειωμέ-νη κατά το ποσοστό τυχόν εκπτώσεων που επιτεύχθηκε κατά τη δημο-πρασία. Για κάθε δε άλλη περίπτωση η αναγραφόμενη στον εγκεκρι-μένο προϋπολογισμό από το πολεοδομικό γραφείο ή άλλη Αρχή. α) Το τμήμα της αξίας που αντιστοιχεί στην εργατική δαπάνη των παραπάνω έργων και αφορά ασφάλιση μισθωτών σύμφωνα με τις διατάξεις του Σ. κεφαλαίου του παρόντος κανονισμού υπολογίζεται με τους προβλεπό-μενους από τους πίνακες 6,7 και 8 συντελεστές..., 4...5. Το ποσοστό ερ-γατικής δαπάνης για οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες που δεν περιλαμ-βάνονται στον παρόντα κανονισμό όπως και για εργασίες που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος, καθορίζεται με απόφαση του Διευθυντή του οικείου Υποκαταστήματος ΙΚΑ, μετά από έκθεση της τε-χνικής υπηρεσίας του Ιδρύματος. Κατά των αποφάσεων των Διευθυ-ντών των οικείων Υποκαταστημάτων με τις οποίες καθορίζεται το ύψος της εργατικής δαπάνης βάσει των παρ. 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου δύνανται να ασκούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δι-οικητικά ένδικα μέσα» (Στον πίνακα 4 συντελεστών εργατικής δαπάνης οικοδομικών εργασιών κτιριακών έργων, στο είδος εργασίας «Χρωμα-τισμοί», αναφέρεται για την εργασία «Επαναχρωματισμοί - Ανακαίνιση τοίχων, ορόφων κάθε είδους» συντελεστής 18%). Περαιτέρω, στο άρ-θρο 39 του ίδιου Κανονισμού ορίζεται ότι: «1...5. Προκειμένου για έργα του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών Δημοσίων Επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και γενικά των έργων, που διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί εκτε-λέσεως Δημοσίων έργων, ως χρόνος καταβολής της εισφορών ορίζε-

Περισσότερη Νομολογία στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΕΔΕ: www.pesede.grΕπιμέλεια: Ιωάννης Ν. Γαλενιανός , ΔικηγόροςΟμήρου 34, 10672 ΑΘΗΝΑ , τηλ. 210-3632010 , φαξ 210-3632004

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 45

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Page 48: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑται η τελευταία ημέρα του μήνα, εντός του οποίου παρασχέθηκε η ερ-γασία. Ο υπόχρεος για καταβολή των εισφορών υποχρεούται, μέσα στις προβλεπόμενες από τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ προθεσμίες από τον κατά τα ανωτέρω χρόνο να καταβάλει εις χρήμα στην υπηρεσία του Ιδρύματος το ολικό ποσό της εισφοράς που αναλογεί στην ασφάλι-ση των απασχοληθέντων κατά τη διάρκεια του μήνα εργατών, που υπο-λογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 25 του Α.Ν 1846/1951. Σε περίπτωση που οι κατά τα παραπάνω καταβλητέες εισφορές υπολείπονται από τις υπολογιζόμενες, ως καταβλητέες, με βάση το αρχικά καθορισθέν, σύμ-φωνα με το άρθρο 38 παρ. 2 εδ. α και παρ. ε εδ. α του παρόντος Κανο-νισμού, ποσοστό εργατικής δαπάνης, υποχρεούται ο κατά νόμο υπό-χρεος, να καταβάλλει την προκύπτουσα επί πλέον διαφορά εντός 30 ημερών από της γνωστοποίησης, σ’ αυτόν από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος της παραπάνω διαφοράς. Μετά το πέρας των εργασιών, εφόσον από στοιχεία που προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος προκύψει, ότι οι καταβληθείσες εισφορές υπερβαίνουν τις πράγματι οφειλόμενες για την ασφάλιση των απασχοληθέντων εργατών, οι επιπλέον καταβληθεί-σες επιστρέφονται άτοκα στο δικαιούχο ύστερα από αίτησή του...».

3. Επειδή, από τις διατάξεις που παρατέθηκαν στην προηγούμενη σκέ-ψη, συνάγεται η καθιέρωση ιδιαίτερου συστήματος υπολογισμού των καταβλητέων στο Ι.Κ.Α. εισφορών για την ασφάλιση τεχνιτών και εργα-τών απασχολουμένων σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες για έργα του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., των Ο.Τ.Α., κ.λπ., και γενικά των έργων που διέ-πονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί εκτελέσεως δημοσίων έρ-γων. Κατά το σύστημα αυτό, στο πρώτο στάδιο οι εισφορές υπολογίζο-νται προσωρινά με τη χρησιμοποίηση συντελεστή επί του τμήματος της αξίας του έργου που αντιστοιχεί στη δαπάνη για αμοιβή των μισθωτών. Μετά το ανωτέρω πρώτο στάδιο ακολουθεί το τελικό στάδιο της εκκα-θαρίσεως κατά το οποίο ευρίσκεται πλέον το πράγματι οφειλόμενο από εισφορές ποσό και ή καταβάλλεται από τον υπόχρεο το επιπλέον οφει-λόμενο ποσό ή, αντιθέτως, επιστρέφεται από το Ι.Κ.Α. το τυχόν επί πλέ-ον εισπραχθέν (βλ. ΣτΕ 1294/2006). Συνάγεται, περαιτέρω, από τις διατά-ξεις αυτές ότι η κρίση του ΙΚΑ ότι οι καταστάσεις που υποβάλλονται από τον εργοδότη, βάσει των οποίων οι καταβληθείσες εισφορές υπερβαί-νουν τις πράγματι οφειλόμενες, είναι ανειλικρινείς, πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, σε τρόπον ώστε η απόρριψή τους να είναι αι-τιολογημένη, γιατί στην περίπτωση αυτή το ΙΚΑ φέρει το σχετικό βάρος της αποδείξεως (Σ.τ.Ε. 207/1993, 2731, 4400/1983, 2864/1982).

4. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογρα-φίας προκύπτουν τα εξής: Ο εκκαλών, υπό την ιδιότητα του αναδό-χου-εργολάβου, ανήγγειλε στις 21.9.2000 στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ ……….., το έργο «Ανακαίνιση χρωματισμών …………….», με προϋπο-λογισμό ύψους 234.776,23 ευρώ και έκπτωση δημοπρασίας 32% και συνολική δαπάνη έργου στις 159.645,53 ευρώ. Κατά την εκτέλεση του έργου αυτού και προκειμένου να υπολογισθούν οι οφειλόμενες εισφο-ρές, ο εκκαλών υπέβαλε ανακεφαλαιωτικές (μισθοδοτικές καταστά-σεις), σύμφωνα με τις οποίες απαιτήθηκαν 259 ημέρες εργασίας και οι εισφορές υπολογίσθηκαν σύμφωνα με τις καταστάσεις αυτές, στα 9.285,57 ευρώ, ποσό το οποίο ο εκκαλών κατέβαλε. Περαιτέρω, σύμ-φωνα με το από 12.9.2000 πρακτικό, που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του ………….., ως ημερομηνία περαιώσεως του έργου φέ-ρεται η 7.9.2001. Στη συνέχεια, ο εκκαλών στις 13.7.2004 υπέβαλε προς το ανωτέρω υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση για τη χορήγηση βε-βαιώσεως μη οφειλής εισφορών (άρθρο 8 παρ.5 εδ. ε΄ αν.ν. 1846/1951),

συνυποβάλλοντας τον 3ο και τελικό λογαριασμό (εντολή πληρωμής) στον οποίο αναφέρεται ως συνολική δαπάνη του έργου το ποσό των 159.645,53 ευρώ. To εφεσίβλητο χορήγησε στον εκκαλούντα την με αρ. πρωτ. 1653/20.7.2004 βεβαίωση μη οφειλής εισφορών, στην οποία ανα-φέρεται ότι: «από τον έλεγχο και την εκκαθάριση των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί μέχρι και τον 3ο τελικό λογαριασμό - πιστοποίηση αξίας 159.645,53 ευρώ, σε συνδυασμό με τις ανακεφαλαιωτικές κατα-στάσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι οι αναλογούσες εισφορές ανέρχονται στο ποσό των 20.232,68 ευρώ υπέρ ΙΚΑ και ΕΛΔΕΟ αντίστοι-χα. Τα παραπάνω ποσά έχουν καταβληθεί στην Υπηρεσία μας...». Επο-μένως, από τις αρχικά υπολογισθείσες εισφορές των 9.285,57 ευρώ, που υπολογίσθηκαν με βάσει τις υποβληθείσες από τον εκκαλούντα μι-σθοδοτικές καταστάσεις, προέκυψε επιπλέον ποσό εισφορών 10.947,11 ευρώ, που αναλογούσε στην βάσει τεκμαρτού υπολογισμού εργατική δαπάνη. Ειδικότερα, η διαφορά αυτή προέκυψε με την εφαρμογή συ-ντελεστή εργατικής δαπάνης σε ποσοστό 15%, επί του ποσού του τρί-του και τελικού υποβληθέντος λογαριασμού -καθόσον ο υποβληθείς προϋπολογισμός του έργου δεν περιείχε ποσότητες-και συγκεκριμέ-να επί του ποσού των 159.645,83 ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογι-σμό του έργου.(159.645,83 ευρώ Χ 15 = 23.946,83 ευρώ, εκ του οποίου οι οφειλόμενες εισφορές προς το ΙΚΑ ανέρχονταν στα 20.232,68 ευρώ, μείον 9.285,57 ευρώ που κατεβλήθη = 10.947,11 ευρώ). Κατόπιν αυ-τών, ο εκκαλών με την 7398/6.8.2004 αίτησή του προς το τοπικό υπο-κατάστημα ΙΚΑ …………. ζήτησε την επιστροφή του επιπλέον ποσού ει-σφορών (10.947,11 ευρώ), για το λόγο ότι, όπως ανέφερε στην αίτησή του οι εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσό αυτό καταβλήθηκαν αχρε-ώστητα, εφ΄ όσον οι ημέρες εργασίας που απαιτήθηκαν για την εκτέ-λεση του έργου είναι οι αναγραφόμενες στις ανακεφαλαιωτικές κατα-στάσεις, ζήτησε, δε, περαιτέρω από το εφεσίβλητο να προβεί στη σχετι-κή εκκαθάριση. Στη συνέχεια, μετά την πάροδο απράκτου τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως επιστροφής, ο εκκαλών θεω-ρώντας ότι το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε σιωπηρώς από τον Διευ-θυντή του ανωτέρω τοπικού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, άσκησε προσφυγή κατά της σιωπηρής αυτής απορρίψεως. Όπως, όμως προ-κύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, μετά την άσκηση της προσφυγής, η Προϊσταμένη του τμήματος εσόδων του ανωτέρω υποκαταστήματος, με το από 13.6.2005 έγγραφό της, παρέπεμψε το φάκελο του εν λόγω έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του IKΑ - ΕΤΑΜ. Ειδικότερα, στο έγγρα-φο αυτό αναφέρονται τα εξής: «Σας διαβιβάζουμε φάκελο του έργου ..... .Στις 21.9.2000 έγινε αναγγελία στην Υπηρεσία μας. Ο προϋπολογισμός δεν περιείχε ποσότητες, γι΄ αυτό καθορίζουμε κάθε φορά το ποσοστό εργατικής δαπάνης κατά τον λογαριασμό, που ανήρχετο σε 15%. Η ερ-γατική δαπάνη του ανωτέρω έργου σύμφωνα με τις προσκομισθείσες μισθολογικές καταστάσεις ανέρχεται στο ποσό των 9.285,57 ευρώ. Προ-κειμένου να παρελάμβανε ο ανάδοχος βεβαιώσεις μη οφειλής κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, κατέβαλε επιπλέον εισφορές συνολικού ποσού 10.947,11 ευρώ. Αφού χορηγήσαμε στις 20.7.2004 βεβαίωση μη οφειλής 3ου τελικού λογαριασμού, μας υπέβαλε αίτηση επιστροφής , με την οποία επικαλείται ότι πράγματι οι οφειλόμενες εισφορές είναι εκείνες που προέκυψαν από τις υποβληθείσες μισθολογικές καταστά-σεις και ότι κατά την εκκαθάριση καταλογισμός με επίκληση απλά και μόνο την τεκμαρτή εργοδοτική δαπάνη, δεν μπορεί να ευσταθήσει. Πα-ρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν σωστά έχουμε καθορίσει τον συντελε-στή εργατικής δαπάνης». Η τεχνική υπηρεσία με το Υ10/063/534/05/16. 8.2005 έγγραφό της καθόρισε το ποσοστό εργατικής δαπάνης στο 15% (τεκμαρτό), αφού ελήφθησαν υπόψη, όπως αναφέρει, οι συντελεστές

46 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 49: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ. Στη συνέχεια, ο Δι-ευθυντής του ανωτέρω υποκαταστήματος εξέδωσε την 7956/18.11.2005 απόφασή του, με την οποία καθορίσθηκε το ποσοστό εργατικής δαπά-νης στο 15%, εφαρμοζόμενο, δε, επί του τρίτου και τελικού λογαριασμού του έργου, οι οφειλόμενες εισφορές ανήλθαν συνολικά στα 20.232,68 ευρώ. Τέλος, το εφεσίβλητο, προκειμένου να διεκπεραιώσει το ανωτέ-ρω αίτημα επιστροφής που υπέβαλε ο εκκαλών, κάλεσε αυτόν, με την από 18.11.2005 πρόσκλησή του, να προσκομίσει τις δηλώσεις φόρου μι-σθωτών υπηρεσιών των ετών 2000-2001.

5. Επειδή, ο εκκαλών με την προσφυγή του ισχυρίστηκε ότι οι αναλο-γούσες εισφορές για το έργο που ανέλαβε, ανέρχονται στο ποσό των 9.258,57 ευρώ, δηλαδή, στις εισφορές που αντιστοιχούν στις 259 ημέ-ρες εργασίας, σύμφωνα με τα προκύπτοντα από τις ανακεφαλαιωτι-κές καταστάσεις ημερομίσθια και τις ημέρες εργασίας που αναφέρονται στο ημερολόγιο του έργου (στο οποίο αναφέρεται η έναρξη των εργα-σιών, οι εργασίες ανά ημέρα και ο χρόνος αποπερατώσεως του έργου) και ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον ημέρες εργασίας. Για το λόγο αυτό, προέβαλε ότι εσφαλμένα το εφεσίβλητο υπολόγισε τεκμαρ-τά επιπλέον εισφορές 10.947,11 ευρώ, εφαρμόζοντας συντελεστή ερ-γατικής δαπάνης σε ποσοστό 15%, επί της συνολικής δαπάνης του έρ-γου, θεωρώντας ουσιαστικά τις υποβληθείσες μισθολογικές καταστά-σεις ανειλικρινείς, ενώ δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία ασφαλίσεως προ-βαίνοντας σε επιτόπιους ελέγχους ή στηριζόμενο σε καταγγελίες εργα-ζομένων. Ζήτησε δε, να του επιστραφεί το ποσό των επιπλέον εισφορών που κατέβαλε. Περαιτέρω ισχυρίσθηκε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθη-κε εκκαθάριση και ότι μη νόμιμα δεν εκδόθηκε σε βάρος του Π. Επι-βολής Εισφορών (ΠΕΕ). Προς απόδειξη των ισχυρισμών του ο εκκα-λών επικαλέστηκε και προσκόμισε α) φωτοτυπικά αντίγραφα του ημε-ρολογίου του έργου, χρονικής περιόδου Σ. 2000 - Σεπτεμβρίου 2001 τα οποία υπογράφονται από τον επιβλέποντα μηχανικό της Τεχνικής Υπη-ρεσίας του …………… και στα οποία αναφέρονται οι ανά ημέρα εκτε-λεσθείσες εργασίες, για την ανωτέρω περίοδο β) φωτοτυπικά αντίγρα-φα των ανακεφαλαιωτικών καταστάσεων που υπέβαλε στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ γ) τις καταστάσεις εργατοτεχνικού προσωπικού, στις οποίες αναφέρεται ανά μήνα οι ημέρες εργασίας, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 259 ημέρες, δ) φωτοτυπικά αντίγραφα των αποδείξεων πληρωμής των κα-ταλογισθεισών εισφορών, ε) ακριβές αντίγραφο του από 6.9.2004 πρω-τοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος βάσει μελέτης ανέρ-χεται στα 234.776,23 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., το ποσοστό εκπτώσεως 320/ο, η αξία των εργασιών μετά την έκπτωση στις 159647,83 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., η τελική δαπάνη, η οποία ανήλθε στις 159.645,53 ευρώ αφαι-ρουμένων 9.099,79 ευρώ για κρατήσεις, ήτοι στις 150.545,74 ευρώ, στ) ακριβές αντίγραφο της από 7-5-2001 βεβαιώσεως της Τεχνικής Υπηρε-σίας του ………….., σύμφωνα με την οποία οι εργασίες ολοκληρώθη-καν στις 7-9-2001, οπότε νομίμως η τελευταία μισθολογική κατάσταση αφορούσε το Σεπτέμβριο του 2001, ζ) φωτοτυπικά αντίγραφα των .......... αποδείξεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Το πρωτοβάθμιο δι-καστήριο, με την εκκαλούμενη απόφασή του, απέρριψε την προσφυ-γή, με την αιτιολογία ότι ο εκκαλών, προκειμένου να αμφισβητήσει τον αντικειμενικώς επιβαλλόμενο συντελεστή εργατικής δαπάνης, δεν προ-σκόμισε ούτε επικαλέστηκε ασφαλιστικά στοιχεία διαφορετικά των ήδη γνωστών (αναγγελίες εργαζομένων στο ΟΑΕΔ, αποδείξεις αμοιβών, δη-λώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών κ.α.), από τα οποία να αποδεικνύ-

εται ότι για τις εκτελεσθείσες εργασίες απαιτήθηκαν μόνο οι προκύπτου-σες από τα στοιχεία αυτά ημέρες εργασίας και ότι, συνεπώς, δεν όφει-λε τις επιπλέον εισφορές, που κατέβαλε. Ήδη με την κρινόμενη έφεση και τους εξεταζόμενους στη συνέχεια λόγους αυτής ζητείται η εξαφάνι-ση της πρωτόδικης αποφάσεως ως εσφαλμένης.

6.Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις και την έννοια αυτών (σκέψεις 2η και 3η) σε συνδυασμό με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρθη-καν (σκέψη 4η), το Δικαστήριο, κρίνει ότι για τον καθορισμό της εργατι-κής δαπάνης και, συνακόλουθα, για τον υπολογισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του οικοδομικού έργου που κατασκεύασε ο εκκαλών για λογαριασμό Ν.Π.Δ.Δ., το ΙΚΑ ορθώς χρησιμοποίησε αρχι-κώς συντελεστή επί του προϋπολογισμού του έργου ο οποίος συμπίπτει με τον τελικό λογαριασμό αυτού. Μετά, όμως, την αποπεράτωση του έρ-γου όφειλε να προβεί στην τελική εκκαθάριση των οφειλομένων εισφο-ρών, πράγμα που παράνομα παρέλειψε, στηριζόμενο, κατ΄ αρχήν, στα πραγματικά ασφαλιστικά δεδομένα του έργου, δηλαδή στις μισθολογι-κές καταστάσεις και στα λοιπά ως άνω αποδεικτικά στοιχεία που είχε ήδη προσκομίσει ο εκκαλών, τα οποία τις επιβεβαιώνουν. Μόνον δε μετά την τυχόν απόρριψη, με αιτιολογημένη κρίση και βάσει συγκεκρι-μένων στοιχείων, των καταστάσεων αυτών ως ανειλικρινών ή ανεπαρ-κών, το εφεσίβλητο θα μπορούσε να επιμείνει στον αρχικό υπολογισμό των εισφορών. Επομένως, εφόσον τα αρμόδια όργανά του δεν απέδει-ξαν, όπως είχαν υποχρέωση, με συγκεκριμένα στοιχεία (ύψος ημερο-μισθίων, ημέρες εργασίας, τυχόν υπάρχουσες καταγγελίες κ.λ.π.) ούτε αμφισβήτησαν την ανειλικρίνεια των δεδομένων που προκύπτουν από τα νόμιμα στοιχεία που τήρησε και υπέβαλε ο εκκαλών, παρανόμως το εφεσίβλητο Ίδρυμα αρνήθηκε να του επιστρέψει το επιπλέον ποσό ει-σφορών που προκατέβαλε, προκειμένου να λάβει βεβαίωση μη οφει-λής εισφορών, με βάση συντελεστή επί του προϋπολογισμού του επί-μαχου έργου, το οποίο υπερβαίνει το ποσό εισφορών που προκύπτει με βάση τις πραγματικές αποδοχές των μισθωτών, τους οποίους απασχό-λησε σε εκτέλεση των σχετικών εργασιών. Για τους λόγους αυτούς, που βάσιμα προβάλλονται, πρέπει να γίνει δεκτή η έφεση, να εξαφανιστεί η πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε αντίθετα κατ΄ εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και πλημμελή εφαρμογή του νόμου, να γίνει, περαιτέρω, δεκτή η προσφυγή, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόρριψη της σχετικής αιτήσεως του εκκαλούντος, να διαταχθεί η επι-στροφή σ΄ αυτόν του ποσού των 10.947,11 ευρώ, καθώς και των παρα-βόλων προσφυγής και εφέσεως που κατέβαλε και, τέλος, κατ΄ εκτίμη-ση των περιστάσεων να απαλλαγεί το ΙΚΑ από τη δικαστική δαπάνη αμ-φοτέρων των βαθμών.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 47

Page 50: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

48 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ T : 26410-29075 F:47960 Πλ. Ειρήνης & Δημητρακάκη 2 301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ T: 26910-29243, F: 68477 Ανδρονοπούλου 8 251 00 ΑΙΓΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ T & F: 27520- 21382 Χρ. Σμύρνης 6 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ T & F: 2710-239133 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ T: 26810-21027, F: 26605 Γώγου Μπάκολα & Καραολή 471 00 ΑΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ T: 22610-22382, F: 27685 Δημ. Ανδρεαδάκη 46 321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ T: 24620-87644, F: 87643 Πλ. Αιμιλιανού 1 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ ΔΡΑΜΑΣ T: 25210-21780, F: 25506 Ηπείρου 39 661 00 ΔΡΑΜΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ T & F: 24610-39568 Μπουσίου & Εστίας 3 501 00 ΚΟΖΑΝΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ T: 22410-29600, F: 30941 Γρ. Ατταβύρου 14 851 00 ΡΟΔΟΣ ΕΒΡΟΥ T: 25510-25141, F: 32298 Δικαστηρίων 36 & Kανάρη 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ ΕΥΒΟΙΑΣ T: 22210-21578, F: 60374 Αντωνίου Δούνα 1 341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ T: 22370-22440, F: 80294 Καραϊσκάκη 4 361 00 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΖΑΚΥΝΘΟΥ T: 26950-48163, F: 41463 Φιλιτά 30 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΗΛΕΙΑΣ T & F: 26210-28853 Μανωλοπούλου 2 271 00 ΠΥΡΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ T: 23310- 21950 Ιεραρχών 1 591 00 ΒΕΡΟΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ T & F: 2810-281101 Tαξιάρχου Μαρκοπούλου 18-20 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ & Κ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ T: 2310-277231, 277656 Αριστοτέλους 14 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ T: 25310-26042, F: 25155 Ορφέως 7 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ T: 26510-21482, 23678 Ν. Ζέρβα 4-6 453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ T: 2510-222827 & F Βενιζέλου 40 654 03 ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ T & F: 24410-76947 Καζαμπάκα 4 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑΚΑΣΤΟΡΙΑΣ T: 24670-29858 & F Διοικητηρίου 4 521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ T: 26610-40986, F: 25180 Θεοτόκη 25 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ T: 26710-24510, F: 24515 Λ. Βεργωτή 14 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T: 27410-26491, F: 73577 Κροκιδά 73 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ T: 22810-83615, F: 86562 Ακτή Πετρου Ράλλη & Άνδρου 1 841 00 ΣΥΡΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ T: 27310-23606, F: 29776 Ευαγγελιστρίας 45 231 00 ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ T: 2410-535566 & F Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ T: 28410-82855 & F Λασιθίου 35 721 00 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΣΒΟΥ T: 22510-44990, 44179, F: 42557 Πιττακού 21 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ T: 24280-76803 & F 382 21 ΒΟΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ T: 26310-55400, F: 26310-55404 Ναυπάκτου 4 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ T: 27210-84423, F: 86973 Ιατροπούλου 12Α 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΑΝΘΗΣ T: 25410-62789, F: 67575 Βενιζέλου 84 671 00 ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΡΩΝ T: 2610-276813, 620080 Κανακάρη 101 262 21 ΠΑΤΡΑ ΠΕΛΛΑΣ T: 23810-26681, F: 26681 Φιλίππου 26 582 00 ΕΔΕΣΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ T: 23510-23813,,F: 23833 Αγ. Λαύρας 26 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ T: 26820-22767, 26820-26927 4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων 481 00 ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ T: 210-3821731, 3823402 Εμμ. Μπενάκη 18 106 78 ΑΘΗΝΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ T: 28310-52355 & fax Κουντουριώτου 140 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕΡΡΩΝ T: 23210-66661, T & F: 22172 Υψηλάντη 1 621 23 ΣΕΡΡΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ T 24310 75869 & F: 24310-22443 Tέλου Άγρα 6 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ T: 22310-25160, F: 39399 Καραiσκάκη 62 351 00 ΛΑΜΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ T: 23850-46970, F: 23850-46971 Ταγμ. Ναούμ 22 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ T: 22650-22162, F: 22644 Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα 331 00 ΦΩΚΙΔA ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ T: 23710-24456, F: 23800-21162 Κων/πόλεως 5 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ T: 28210-43491 & fax Δ. Κοκότση 5 731 34 ΧΑΝΙΑ ΧΙΟΥ T: 22710-41724, F: 41411 - 20003 Δημογεροντίας 18 821 00 ΧΙΟΣ

Page 51: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011
Page 52: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 78 09-10/2011