Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 74 11-12/2010

51

description

Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 74 11-12/2010

Transcript of Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 74 11-12/2010

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤ. 74 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Διμηνιαία Έκδοσητης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΘεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνατηλ: 210 3814735, 210 3338759e-mail: [email protected]

www.pesede.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ 3ΤΗΛ.: 210 6008530 - FAX: 210 6006981

E-MAIL : [email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Κωνσταντίνος Σαββίδης,

πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

Εκδίδεται με την Επιμέλεια Συντακτικής Επιτροπής

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Νίκος ΠέρπεραςΒάσω Χαραλαμπίδου

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΙ. Γαλενιανός

Τ. ΓακίδηςΧ. Κυριακίδης

ART DIRECTORΈφη Μαρκοπούλου

Πληκτρολογείστε www.pesede.gr

και απλοποιήστε τη ζωή σας!

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 6

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 10

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 26

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 36

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 39

ΘΕΜΑΤΑ 40

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 44

ΒΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 46

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 48

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ 49

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 50

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 56

4 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

φωτογραφία εξωφύλλουΧΡ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Ζητείται αξιοπιστίαΔεν θα μπούμε στον πειρασμό να μιλήσουμε για το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» του πρω-θυπουργού. Ήταν άλλωστε προεκλογική περίοδος όταν το είπε. Δεν μπορούμε όμως να ξε-χάσουμε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης πέρσι τέτοιον καιρό ότι θα τηρήσει τις προβλέ-ψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού και ότι θα κάνει το παν για να ξεπληρώσει τα χρέη προς τους εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που τότε υπολογίζονταν σε 1,5 δισ. ευρώ. Τελι-κά και οι δυο υποσχέσεις αποδείχτηκαν «έπεα πτερόεντα», κοινώς «λόγια του αέρα»! Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) περικόπηκε κατά 12% μέσα στο 2010, σύμφω-να με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν στα 2,5 ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση, αντί να ακούσει την κραυγή αγωνίας που εκπέμπει η κοινωνία για μια ανα-πτυξιακή πολιτική που θα μας βγάλει από την κρίση και θα οδηγήσει στην ανάκαμψη, υπά-κουσε «τυφλά» στις επιταγές της τρόικας των δανειστών – που η ίδια έβαλε στο παιχνί-δι – και αναλώθηκε σε περικοπές αναπτυξιακών προγραμμάτων και μισθών και σε μια βάναυση φορομπηχτική λεηλασία. «Χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κατασκευαστι-κό κλάδο, που την περίοδο 1995 – 2006 παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50% και για δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. «Ψαλιδίζει» το ΠΔΕ για την επό-μενη τριετία, καταργεί αναπτυξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο «Θησέας», «Πίν-δος» κ.ά., καθυστερεί την εκταμίευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ, σπρώχνοντας στον Καιά-δα τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και οδηγώντας στην καταστροφή ολόκληρους κλάδους, τη στιγμή που και η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα σημειώνει «βουτιά» άνω του 20% από χρόνο σε χρόνο.

Αυτοί που διαχειρίζονται τα κοινά της χώρας, προφανώς αδιαφορούν που η χώρα μας, ιδι-αίτερα η Περιφέρεια, είναι ουραγός στην επάρκεια των υποδομών της. Καμώνονται πως αγνοούν αυτό που και ο πρωτοετής φοιτητής οικονομικών ξέρει καλά: Ότι τα Δημόσια Έργα δεν είναι μαρούλια και πατάτες που καταναλώνονται, δεν είναι προμήθειες – π.χ. αυτοκίνη-τα ή βαγόνια – που δίνουν προστιθέμενη αξία μόνο στους πάτρωνες του μνημονίου. Αποτε-λούν μια αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία, με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα, που συνεισφέρουν πάνω από το 20% στο ΑΕΠ. Ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία έργα της Περιφέρειας, δίνουν ζωή στις τοπικές κοι-νωνίες και αγορές που φυτοζωούν και αργοπεθαίνουν. Που τους συνθλίβουν οι συμπλη-γάδες της κρίσης. Σε πείσμα όλων αυτών η κυβέρνηση πετσοκόβει τα μικρότερα έργα στο 20% με 30% των προηγούμενων ετών, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο και τους εργολήπτες και την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση. Ή φροντίζει μόνο για τους μεγάλους του κλά-δου, προσφέροντάς τους «πακέτα» ΣΔΙΤ με μη ανταποδοτικά έργα και «συμβάσεις παρα-χώρησης» με προπληρωμές εσόδων από τα διόδια.Και ακόμη χειρότερα: Το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ο πιο κακοπληρωτής και ασυνε-πής φορέας (κοινώς μπαταχτσής). Έχει καθιερώσει, εδώ και μια πενταετία, μια άτυπη στά-ση πληρωμών προς τους εργολήπτες με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο. Τη στιγ-μή που το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα πρέ-πει να αποπληρώνει τις επιχειρήσεις σε 30 μέρες, το ελληνικό Δημόσιο αρνείται να πληρώ-σει όσα χρωστά στους εργολήπτες για χρόνια. Και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος κυνηγά-ει τους εργολήπτες για να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, να προκατα-βάλλουν διάφορους φόρους (4%, περίπου) επί ανύπαρκτων εισπράξεων, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους για οικοδομικά ένσημα προς το ΙΚΑ (περίπου 9%), να συμμετάσχουν στην περαίωση, καμιά φορά ακόμη και να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για κέρδη που δεν έχουν, αφού το ίδιο το κράτος τους έχει φεσώσει κανονικά! Αλήθεια πώς λέγεται αυτό; Για-τί στη γλώσσα κάθε νοήμονος ανθρώπου αυτό ισοδυναμεί με απάτη…Κάπως έτσι, πάντως, έφτασε ο κλάδος στην εξαθλίωση. Κάπως έτσι το 25% των μικρομε-σαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων έβαλαν το 2010 «λουκέτο», ενώ το 90% όσων απέμει-ναν υπολειτουργεί ή ετοιμάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του (στοιχεία Συνδέσμου Θεσ-σαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας). Κάπως έτσι οι εκπτώσεις έφτασαν ακόμη και πάνω από το 80%, καθώς κάποιες επιχειρήσεις προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να μεταθέσουν το χρόνο καταστροφής τους, δυστυχώς επιταχύνοντάς τον. Κάπως έτσι μας κάνει να σκεφτό-μαστε πως στην Ελλάδα εκείνο που σπανίζει, πέρα από το όραμα για την ανάπτυξη και τη δι-αφάνεια, είναι η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Ζητείται αξιοπιστία, λοιπόν…

ΑΙΧΜΗΡΑΜέλη του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣΣαββίδης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΜεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη)

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΔιάκος Νικόλαος (Ηλεία) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπαρμπούτης Γεώργιος (Καρδίτσα)ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚαλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα)

ΤΑΜΙΑΣΓεωργουλόπουλος Γεώργιος

(Μεσσηνία)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑμπατζής Ιωάννης (Ξάνθη)Αυγέρης Στέργιος (Σέρρες)

Βασιλείου Μεταξάς (Ημαθία)Γκέλλας Χρήστος (Αθήνα)

Γρηγορόπουλος Γρηγόριος (Θεσσαλονίκη)

Ζαχαράκη Μαρίνα (Αθήνα)Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική)Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα)Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)Κωστούλας Ιωάννης (Ιωάννινα)Λιάκος Πολυδεύκης (Κοζάνη)

Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα)Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα)Παναγόπουλος Φώτιος (Λέσβος)Παππάς Κωνσταντίνος (Αγρίνιο)Ποβάσκη Ριχάρδος (Ηράκλειο)Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο)

Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣαββίδης Κωνσταντίνος Μεσοχωρίτης Ορέστης

Διάκος Νικόλαος Μπαρμπούτης Γεώργιος

Καλτσάς ΝικόλαοςΟρφανίδης Δημήτριος

Ρούλιος Αντώνιος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤζατζάνης Ευστράτιος (Χανιά),

Παντελίδης Νικόλαος (Λάρισα), Γιαννέλης Σταύρος (Καστοριά)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝάρης Αστέριος (Λάρισα)

Παππάς Αθανάσιος (Καβάλα)Μαργαρίτης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 5

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΚαθυστερεί και το ΕΣΠΑ Απογοητευτικά χαμηλή αναδεικνύονταν η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2010 είχαν εκταμιευτεί μόλις 3,2 δισ. ευρώ από τα 26,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη συγχρηματοδοτούμενη δη-μόσια δαπάνη. Tην ώρα, λοιπόν που οι τελευταίες εκτιμήσεις «στέλνουν» την ύφεση στο 4% το 2010, η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η απορροφητι-κότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και το βάθος του ελληνικού προβλήματος. Το αίτημα για ανάπτυξη εδώ και τώρα δεν εξυπη-ρετείται από τους τελευταίους διαθέσιμους πόρους στους οποίους μπορεί να καταφύγει η κυβέρνηση για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Η απορροφητικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δι-αμορφώνεται μόλις στο 12,1%, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουρ-γείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μέσα στα τρία χρόνια από την εκκίνηση του προγράμματος η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μόλις 3,2 δισ. ευρώ από τα 26,2 δισ. ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία για την απορροφητικότητα των επιχειρησιακών προγραμ-μάτων (μόλις 9,3%) αναδεικνύουν τις αρνητικές επιδόσεις των υπουργείων στην εκτέλεση του ΕΣΠΑ. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονταν στο πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» που τρέχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλα-γής (ΥΠΕΚΑ), με ποσοστό απορροφητικότητας μόλις 4,37%, ενώ επίσης χαμηλές επιδόσεις εμφάνιζε και το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (υπουργείο Εσωτερικών) με 1,87%.Καθοριστικό, λοιπόν, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αναδεικνύεται πλέ-ον το 2011, καθώς από κει και πέρα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο κανόνας ν+3, αυξάνοντας τον κίνδυνο περικοπών έργων και κονδυλίων.

Χρέη και από τον «Θησέα» Η διακοπή του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας» από τον περασμένο Ιού-λιο και οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των εκτελεσμένων έργων από το Δημό-σιο προκαλούν τεράστια προβλήματα, ακόμη και επιβίωσης, σε εκατοντάδες με-σαίες και μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, παρά την υπό-σχεση που δόθηκε για την πληρωμή μικρού μέρους των χρεών του Προγράμμα-τος, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε συγκεκριμένα γνωστό από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουρ-γείου Εσωτερικών, μετά τις πολλές καταγγελίες που έγιναν από τους εργολή-πτες, έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εντάλματα πλη-ρωμών συνολικού ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε πιστοποιή-σεις έργων του προγράμματος, οι οποίες είχαν σταλεί από τις περιφέρειες στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου έως τις 21 Ιουλίου και ήδη έχει αρχίσει η πληρωμή τους. Όσον αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές εκκρεμότητες του προ-γράμματος συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει σαφές χρο-νοδιάγραμμα ούτε διασφαλισμένη πηγή πληρωμής τους, ενώ η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θεωρείται, στην παρούσα φάση, αβέβαιη…

ΣΠΙΘΕΣ• Στην Ισπανία ξεπουλάνε κατασκευαστικό εξοπλισμό! Ατελείωτες ήταν οι σειρές των παρατεταγμένων οχημάτων στη δημοπρασία κατασκευ-αστικού εξοπλισμού που δι-ενήργησε πρόσφατα ο οίκος Ritchie Βros στην πόλη Οκά-νια της Κεντρικής Ισπανίας. Πλήθος κατασκευαστικών

εταιρειών, χρεοκοπημένων ή βουτηγμένων μέχρι τον λαι-μό στα χρέη, ξεπούλησαν τον εξοπλισμό τους. Και να σκε-φθεί κανείς ότι από το 2001 ως το 2007 η Ισπανία συμμε-τείχε σχεδόν κατά το ένα τρί-το (κατά 29%, για την ακρίβεια) στο σύνολο της κατασκευα-στικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση…• Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει δί-

μηνη παράταση (έως τις 28 Φε-βρουαρίου 2011) στη διαδι-κασία ρύθμισης των ημιυπαί-θριων χώρων. Η τροπολογία προβλέπει αύξηση του αριθ-μού των δόσεων και της χρο-νικής διάρκειας αποπληρω-μής του προστίμου διατήρη-σης των χώρων. Για τις οικί-ες προβλέπονται δέκα δόσεις, εντός 30 μηνών και για τα ακί-νητα άλλης χρήσης οκτώ δό-σεις, εντός 32 μηνών. Η διατή-

ρηση των χώρων δεν μεταβάλ-λει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεά-ζει το φόρο ακίνητης περιουσί-ας, ενώ δεν τροποποιούνται και τα δημοτικά τέλη.• Τροποποιήσεις στις πέντε συμβάσεις παραχώρησης θα φέρει τον Μάρτιο στη Βου-λή το υπουργείο Υποδομών. Αυτό υπόσχεται ο υφυπουρ-γός Δημοσίων Έργων Γιάν-νης Μαγκριώτης, αναφέρο-

Νέο «Ψαλίδι» στο ΠΔΕ Με το χαμηλότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσε-ων, από τότε που ξεκίνησαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στή-ριξης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλείται να δι-αχειριστεί η κυβέρνηση τη χειρότερη οικονομική ύφε-ση στην ιστορία της. Στον βωμό της μείωσης του ελ-λείμματος και της αστοχίας του φετινού προϋπολογι-σμού, τα κονδύλια του ΠΔΕ πετσοκόβονται στον προ-ϋπολογισμό του 2011 επιπλέον κατά 500 εκατ. ευρώ -στα 8,5 δισ. ευρώ- σε σχέση με αυτά που προβλέπο-νταν στο προσχέδιο και ενώ έχουν ήδη μειωθεί μέσα στη χρονιά άλλες 3 φορές, ξεκινώντας από τα 10,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο «ακρωτηριασμό» που έχει υποστεί ποτέ -και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους- ο τομέας των δημοσίων επενδύσεων αποστερώντας στην πιο κρίσιμη χρονιά της κρίσης, πο-λύτιμους πόρους της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ που θα διοχετεύονταν για να συγκρατηθεί η ύφεση (προβλέπε-ται στο 3% για το 2011). Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπονται στον προϋ-πολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,2 δισ. κατανέμονται σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ε.Ε. και άλλα 2,3 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Με τα λεφτά αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις γίνουν στις περι-φέρειες και τους δήμους του «Καλλικράτη» που έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, θα διαχειριστεί συνολικά κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ ή το 26,1% του συνόλου του ΠΔΕ, για να χρηματοδοτήσει κυρίως μεγάλα έργα (οδικούς άξονες, μετρό, προαστι-ακό, ΟΣΕ κ.ά.). Για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» προβλέπεται η διάθεση κον-δυλίων ύψους 1,14 δισ. ευρώ ή το 13,4% του συνόλου. Το τσεκούρωμα πόρων από το ΠΔΕ σημαίνει στην πράξη την οριστική περικοπή σημαντικών επενδύσε-ων που θα γίνονταν με εθνικό χρήμα και κυρίως υπο-δομές στην παιδεία και για μικρά έργα στην περιφέ-ρεια, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας…

6 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Ακριβαίνουν τα υλικά κατασκευής Αύξηση κατά 3,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Νοέμβριο του 2010, σε σύγκριση με τον αντί-στοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2009, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008.Επίσης, ο γενικός δείκτης τον Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,4% έναντι μηδενικής μεταβο-λής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση του γενι-κού δείκτη κατά 3,5% οφείλεται κυρίως στις εξής ανατιμήσεις των οικο-δομικών υλικών: Πετρέλαιο κίνησης (Diesel) κατά 37,3%, σωλήνες χαλ-κού κατά 20,8%, σίδηρος οπλισμού κατά 15,9%, σωλήνες πλαστικοί- συν-θετικοί- ινοτσιμέντου κατά 12,8% και χάλκινοι αγωγοί κατά 10%. Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές στα τούβλα κατά 2,9%.

Πέφτει η οικοδομική δραστηριότητα Την ίδια στιγμή η ύφεση της οικονομίας συνεχίζει να πλήττει την οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το Σεπτέμβριο, εκδόθηκαν 3.970 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 880,4 χιλιάδες τ.μ. επι-φάνειας και 3.128,6 χιλιάδες κυβικά όγκου, παρουσιάζοντας μεί-ωση κατά 15% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,2% στην επιφάνεια και κατά 23,2% στον όγκο, σε σχέση με το Σεπτέμ-βριο του 2009. Ειδικότερα, το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότη-τας, μετρούμενο σε οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 3.927 το Σε-πτέμβριο, που αντιστοιχούν σε 854,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 3.032,4 χιλιάδες κυβικά όγκου. Η μείωση είναι της τάξης του 15,1 % στον αριθμό οικοδομικών αδειών, 16,3% στην επιφάνεια και 21,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Ο συνολι-κός αριθμός των οικοδομικών αδειών από τον ιδιωτικό και το δη-

ντας ότι οι αλλαγές θα αφο-ρούν τόσο το οικονομικό, όσο και το τεχνικό κομμάτι του έρ-γου. Οι αλλαγές αυτές θα ση-μάνουν πιθανότατα την επιμή-κυνση των χρονοδιαγραμμά-των των έργων, προκειμένου να «ισορροπηθεί» η αλλαγή των όρων δανεισμού από τις τράπεζες.• Στο 5,2% αυξήθηκε ο πλη-θωρισμός τον Δεκέμβριο 2010, από 4,9% τον Νοέμβριο

του ίδιου έτους, όπως ανα-κοινώθηκε από την Ελληνι-κή Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο πληθωρισμός διαμορφώθη-κε στο 4,7%, έναντι 1,2% που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2009. Με βάση τον προϋπολογισμό, ο μέσος πληθωρισμός για το 2010 θα ήταν 4,6%, με την επί-δραση των φόρων στην αύξη-σή του να υπερβαίνει τις 3 μο-νάδες. Σύμφωνα, επίσης, με

τον προϋπολογισμό, το 2011 ο πληθωρισμός θα διαμορφω-θεί σε μέσα επίπεδα στο 2,2%. Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν και από το κατά πόσον οι επι-χειρήσεις θα απορροφήσουν και σε ποιον βαθμό τις αυξή-σεις των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου.• Eπιδείνωση κατά 30% του βιοτικού επιπέδου των μι-σθωτών και συνταξιούχων την προσεχή τριετία, το οποίο

θα μειώσει σημαντικά το επί-πεδο ζήτησης και κατανάλω-σης, προβλέπει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Eρευνα Ερ-γατικού Δυναμικού, το πο-σοστό της ανεργίας ανήλ-θε στο 12,1% το 2010 έναντι 9,1% το 2009. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται σε 4.400.000 άτομα περίπου, εκ των οποίων οι άνεργοι ανέρχονται σε 605.200 άτομα (2009: 451.000 άνεργοι).

μόσιο τομέα που εκδόθηκαν στη χώρα τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2009 έως το Σεπτέμβριο 2010, ανήλθε σε 51.652, μειωμένος κατά 10,8% σε σχέση με το αντίστοιχο προη-γούμενο 12μηνο. Οι ανωτέρω οικοδομικές άδειες αντιστοιχούν σε 11.016,4 χιλιάδες τ.μ. επιφανείας, μειωμένα κατά 19,7% σε σχέση με το 12μηνο Οκτώβριος 2008 Σεπτέμβριος 2009. Η μείωση του οι-κοδομικού όγκου ήταν της τάξης του 24% σε ετήσια βάση και ανήλ-θε σε 39.753,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Στην ουσία η οικοδομική δραστηριότητα, εδώ και τρία χρόνια, βρί-σκεται υπό …κατάρρευση.

Βάζουν «χέρι» και στα ακίνητα των Ταμείων «Χέρι» και στα ακίνητα των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον προχωρήσει η πρόταση της Δι-υπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακί-νητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύ-ει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιο-ποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, όπως είναι οι ασφαλιστι-κοί οργανισμοί.Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αναλά-βει ενιαία τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσί-ας του Δημοσίου. Μόνο που δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου αισι-όδοξοι πως αυτή η αξιοποίηση θα είναι και προς όφελος των ασφα-λισμένων….

Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης Η Κτηματολόγιο ΑΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων κτηματογράφησης, σε συνέχεια της απόφασης της υπουργού Περιβάλλοντος για κήρυξη του υπολοί-που της χώρας υπό κτηματογράφηση.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά 263 περιοχές (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ) σε 19 νομούς της χώρας, με την κτηματογράφηση των οποίων θα καταχωριστούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 4,5 εκατ. στρέμματα και θα καταγραφούν περίπου 2 εκατ. δικαιώματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών, με σκοπό την σταδιακή έντα-ξη και των υπολοίπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματο-λόγιο μέχρι το 2020. Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος ανα-μένεται στις αρχές του 2011.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 7

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΚαθυστερούν σιδηροδρομικά έργα Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου διαπιστώνει το Περιφερειακό Τμή-μα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προβλέ-ποντας την ολοκλήρωση των έργων μέχρι την Πάτρα το 2020. Παράλ-ληλα εκφράζει την άποψη ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο προς τον Πύρ-γο θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, με σημαντικές επιπτώ-σεις όπως επισημαίνει στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα στην περίοδο ύφεσης που διανύουμε. Ειδικότερα, το TEE - Τμήμα Δυτικής Ελλάδας διαπιστώνει καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδει στην έλλειψη βούλησης από την πολιτεία, η οποία δεν λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των απαιτού-μενων διαδικασιών, αλλά και τη διασφάλιση αποπεράτωσης των έρ-γων, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κεντρι-κή κυβέρνηση για την επίλυση του, εδώ και δύο χρόνια, διαπιστω-μένου προβλήματος που αφορά τις Θέσεις εμπλοκής των έργων της Ολυμπίας Οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων της ΕΡΓΟΣΕ. Αδικαιολόγητη συνεχιζόμενη αναβολή δημοπράτησης του τμήματος Διακοπτό – Αίγιο. Διαρκείς αναβολές έναρξης εκτέλε-σης εργασιών στο τμήμα Ροδοδάφνη Ρίο. Ανυπαρξία ώριμων μελε-τών για το τμήμα Ρίο - Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Καλαμά-τα και κατά συνέπεια η μη ένταξη των έργων σε πλαίσιο χρηματοδό-τησης, όταν τα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ παραμένουν ακόμα τραγικά χαμηλά. Ανυπαρξία ώριμων μελετών, μη πρόβλεψη άμεσα ή έμμεσα (δημιουργία εμπορευματικών σταθμών) σύνδεσης των ΒΙΠΕ l Πάτρας και Καλαμάτας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η συγκεκριμένη πολιτική – όπως δικαιολογημένα τονίζει - στερεί την ευρύτερη περιοχή από τις ουσιώδες προϋποθέσεις βιομηχανίας ανά-πτυξης αλλά και βιώσιμης λειτουργίας των λιμανιών του δυτικού άξονα.

Κινδυνεύουν οι Μεσογειακοί λόγω …έργων! Η Ελλάδα είναι κοντά σε μια... κόκκινη κάρτα, από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), που απειλεί να μας αφαιρέσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013! Οι αγώνες έχουν οριστεί να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, όμως βλέπουν πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις εργασίες. Αντίθετα, τα πράγματα είναι πολύ στάσιμα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση τονίζει πως οι αγώνες πρέπει να γίνουν, αλλά θα γίνουν με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που είχε αρχικά οριστεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Αμάρ Αντάντι, στο Reuters τόνισε πως στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής είναι πιθανό να ανακοινωθεί πως οι αγώνες αφαιρούνται από την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη κι αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι αγώνες σε άλλη χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που περνά η χώρα, όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει τέτοια έλλειψη σεβασμού απέναντι σε μας και τις δεσμεύσεις που πήραμε από τη χώρα. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην κατασκευή των δύο Μεσογειακών Χωριών τα οποία κοστίζουν 190 εκατ. ευρώ, όμως σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει ενημερώσει ήδη την οργανωτική επιτροπή να βρει εναλλακτική λύση είτε με κρουαζιερόπλοια, είτε με φοιτητικές εστίες! Αυτό θα είναι ενάντια στο φάκελο υποψηφιότητας που έθεσε η Ελλάδα για να πάρει τη διοργάνωση και γι’ αυτό στη ΔΕΜΑ σκέφτονται πιο σοβαρά από ποτέ να μας αφαιρέσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, να εκτεθεί ξανά διεθνώς η Ελλάδα και από αυτό το γεγονός είναι πια ορατό…

Στο «κόκκινο» οι κατασκευαστικές Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση στον τομέα των κα-τασκευών, όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών του κλάδου. Η μεί-ωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές του δημοσίου, η έκτακτη φορολογία και η συρρίκνω-ση του προγράμματος δημοσίων έργων προκάλεσαν μεγάλη απώ-λεια εσόδων και έριξαν στο «κόκκινο» τον κλάδο, ο οποίος παρου-σίασε στο σύνολό του ζημιές ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 169,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.Ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 24,3% στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία άγγιξε τα 269 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 40,3%. Το κλαδικό καθαρό περιθώριο κέρδους συ-μπιέστηκε στο -0,7% από 4,5% το 2009.Σύμφωνα με την ανάλυση της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, από την κατανο-μή του κύκλου εργασιών των μεγάλων ομίλων διαπιστώνεται ότι η δραστηριότητα των κατασκευών παρουσιάζεται μειωμένη ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι εκτίθενται στην ανάπτυξη ακινή-των επηρεάστηκαν αρνητικά και από τη σημαντική μείωση του δια-θέσιμου εισοδήματος, παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη κερδοφο-ρίας.Αν όλα αυτά συμβαίνουν στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, φανταστείτε τι γίνεται στις μικρές…

8 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΤΖΕΝΤΑ• ΑΘΗΝΑ 11 και 12 Ιανουαρίου 2011. Συνέδριο με θέμα: «Έργα Υποδομής για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη». Το διοργανώνει το ΤΕΕ. Χώρος διεξαγωγής: Μέγα-ρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Ώρα έναρξης; 9 π.μ. Πληροφορίες: Διεύθυνση Θεμάτων ΕΕ και Δι-εθνών Σχέσεων του ΤΕΕ (e-mail: [email protected], τηλ.: 210-3291.351-2-4, 210-3291.362, 210-3291.618).

• ΠΑΤΡΑ 22 και 23 Φεβρουαρίου 2011. Συνέδριο με θέμα «Επισκευές κατασκευών 2011». Το οργα-νώνει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπι-στημίου Πατρών. Χώρος διεξαγωγής: Συνεδρια-κό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Πληροφορίες: www.episkeves.civil.upatras.gr τηλ.: 2610-996.539, e-mail: [email protected]. • ΚΕΡΚΥΡΑ από 26 έως 28 Μαϊου 2011. Διεθνές Συ-νέδριο Υπολογιστικής Σεισμικής Μηχανικής και Δυ-ναμικής των Κατασκευών – COMPDYN 2011). Το ορ-γανώνει το ΕΜΠ. Πληροφορίες: τηλ.: 210-7721.654, ΦΑΞ: 210-7721.693, e-mail: info@compdyn2011, ιστοσελίδα: http://www.compdyn2011.org. • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 και 3 Ιουνίου 2011. 5ο Συνέ-δριο Ασφαλτικών Μειγμάτων και Οδοστρωμάτων (5th ICONFBMP). Το οργανώνουν: Εργαστήριο Οδο-ποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το BERI του Πανεπιστημίου Ulster της Αγγλίας και το CAIT του Πανεπιστημίου Μισισι-πί – ΗΠΑ. Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο “Hyatt Regency”, με ώρα έναρξης 9 π.μ. Πληροφορίες: τηλ.: 2310-995.826, 2310-995.811, ΦΑΞ: 2310-995.789, ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ιστοσελίδα: http://www.incofbmp.civil.auth.gr. • ΑΘΗΝΑ 14 έως 17 Ιουνίου 2011. 1ο Διεθνές Συ-νέδριο για τη Διαχείριση των Προσβάσεων. Το διορ-γανώνουν: Το ΤΕΕ, το Αμερικανικό Transportation Research Board και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δι-πλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ). Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο «Royal Olympic Athens,”, με ώρα έναρξης 9 π.μ. Πληροφο-ρίες: ΠΣΔΑΤΜ (τηλ. 210-3301.045), Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ (τηλ. 210-3291.362/351-2/618).

Τα είπε «έξω από τα δόντια»… Πυρά κατά της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση οικονομικής πολι-τικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρή-στος Σπίρτζης μιλώντας στη διεθνή συνάντηση με θέμα «θεσμικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού και κώδικας αμοιβών», που διορ-γάνωσε το ΤΕΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων-στελεχών από τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ενώσεις Μηχανικών.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «μονοδιάστατη οικονομικίστικη αντίληψη της τρόικας των δανειστών του δημοσίου και των εκφραστών της στο υπουρ-γείο Οικονομικών, που οδηγεί σε πλήρη διάλυση του οικονομικού και κοι-νωνικού ιστού της χώρας», με απώτερο στόχο που δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας και η αξιοποίηση της μεγαλύτερης εθνικής περιουσίας. «Αντίθετα στόχοι αυτής της πολιτικής είναι να εκποιηθεί φτηνά η εθνική περιουσία στους διεθνείς τραπεζίτες και τοκογλύφους, με δήθεν αναπτυ-ξιακά προγράμματα real estate για τη δημόσια γη και τον τουρισμό, χωρίς έλεγχο νομιμότητας και αντίσταση προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από τους μηχανικούς, τους νομικούς την υπεύθυνη πολιτεία και τους πο-λίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ακόμη ότι το ΤΕΕ θα αναδείξει τις μεθοδεύ-σεις που ακολουθούνται για να περάσει σταδιακά ο δημόσιος έλεγχος σε όλους τους κρίσιμους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας σε ιδιώ-τες, όλες τις παθογένειες του συστήματος και τις αποκλίσεις του ελληνι-κού δημοσίου από τις Οδηγίες και προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊ-κή Ένωση, όπως για παράδειγμα θέματα αδειοδοτήσεων, ποιότητας κα-τασκευών και αυθαιρεσιών. σε δημόσια κτίρια, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τον κώδικα αμοιβών των μηχανικών, σημείωσε, ότι τυχόν κατάργησή του θα επιφέρει μεγάλες απώλειες στα κρατικά έσοδα. Ειδι-κότερα σημείωσε ότι οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού μπο-ρούν να φτάσουν σε περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Και συ-γκεκριμένα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ΦΠΑ, ΦΕΜ και χαρτό-σημο, 20 εκατ. ευρώ η απώλεια εσόδων για το ΤΕΕ, 12 εκατ. ευρώ από τις εισφορές του ασφαλιστικού συστήματος και 6 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του ΕΜΠ.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 9

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ13η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ

Στο «κόκκινο» οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις

Η αγωνία για το σήμερα και το αύριο του κλάδου εκφράστηκε στην 13η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα «Δημόσια έργα στην περιφέρεια - Ώρα μη-δέν», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμ-βρίου στην Κοζάνη, στην αίθουσα του ΤΕΕ- Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Συνδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν Προε-δρεία από τους 49 Συνδέσμους Εργοληπτών Δημοσίων έργων της χώρας που είναι μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, η οποία εκπροσωπεί μέσω αυ-τών 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι ομιλητές κατήγγειλαν όργιο αυθαιρεσιών και παρατυπι-ών στην ανάθεση δημοσίων έργων από πολ-λούς Δήμους της χώρας, ενώ τόνισαν ότι πολ-λές επιχειρήσεις είναι «στο κόκκινο», λόγω των οφειλών του δημοσίου και του ευρύτε-ρου δημόσιου τομέα που φθάνουν συνολικά στα 2,5 δισ. Ευρώ. Υπογράμμισαν ότι οι εκπτώ-σεις στα λίγα έργα που δημοπρατούνται έφτα-σαν στα ύψη και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην δημοπράτηση έργων με το σύστημα με-λέτη- κατασκευή, γιατί αποκλείει τη συμμετο-χή τους στις δημοπρασίες, ενώ ζήτησαν συμ-ψηφισμό του ΦΠΑ που καταβάλλουν με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτούς. Στην επαρχία, επισήμαναν άλλοι ομιλητές, δη-μοπρατούνται από Δήμους έργα ως προμήθει-ες, κάτι που αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθε-σία και ανέφεραν όργιο αυθαιρεσιών ιδιαίτε-ρα στους Δήμους, τονίζοντας ότι για ορισμέ-να έργα δεν υπάρχουν καν αποφάσεις, ενώ

κάποιοι εργολάβοι πληρώθηκαν προεκλογι-κά για έργα που έκαναν χωρίς αυτά να έχουν εντολή δημοπράτησης! Όλοι οι ομιλητές τό-νισαν ότι αυτό που χρειάζονται είναι δουλειές και όχι περικοπή του Προγράμματος Δημοσί-ων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ζήτησαν την απε-μπλοκή και προώθηση του ΕΣΠΑ.«Ο κατασκευαστικός κλάδος χρειάζεται επει-γόντως στήριξη», ήταν η κοινή διαπίστωση στη Συνδιάσκεψη, όπου τονίστηκε ότι η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Διαφορετικά οι 6.500 μι-κρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που εκπροσωπεί η ΠΕΣΕΔΕ μέσω των 49 Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αφανίζονται και συμπαρασύρουν σε περαιτέρω ύφεση τις τοπικές κοινωνίες».

Απλήρωτοι οι εργολήπτες δημοσίων έργων

Οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρή-σεις της χώρας, που αποτελούν τον παραγω-γικό κορμό της πραγματικής οικονομίας, είναι απλήρωτες από τον περασμένο Ιούνιο και ορι-σμένες από τον περασμένο Απρίλιο για έργα που έχουν εκτελέσει και παραδώσει στα πλαί-σια του προγράμματος «Θησέας», το οποίο καταργήθηκε και δεν είναι ακόμη γνωστό με ποιο πρόγραμμα θα αντικατασταθεί και αν και πού θα μεταφερθούν τα κονδύλια που εκκρε-μούν για να πληρωθούν οι εργολήπτες.Από τη Συνδιάσκεψη απουσίαζε λόγω σοβα-ρής ίωσης ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κων-σταντίνος Σαββίδης. Παραβρέθηκαν, εκτός από τα Προεδρεία των Συνδέσμων Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων από τις περιφέρειες της χώρας, οι βουλευτές Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ

Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ιωάννης Βλατής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Νομάρχης Κοζά-νης και εκλεγμένος νέος Περιφερειάρχης Δυ-τικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής, ο Αντινο-μάρχης Κοζάνης και εκλεγμένος νέος Αντιπε-ριφερειάρχης Κοζάνης Ιωάννης Σόκουτης, ο νέος Δήμαρχος Σερβίων Βασίλης Κωνστα-ντόπουλος, ο Δήμαρχος Δήμου Υψηλάντης Κυριάκος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Διευθυντής ΔΕΣΕ και πα-λαιός Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Κολτσίδας και άλλοι επίσημοι, κα-θώς και πολλοί μηχανικοί και εργολήπτες δη-μοσίων έργων. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευ-τής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ώρα μηδέν«Στην «Ώρα μηδέν» βρίσκονται τα δημόσια έργα στην περιφέρεια, αν και μπορούν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέ-σμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κοζάνης Πολυδεύκης Λιάκος, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης. Και πρόσθεσε ότι στην Ελ-λάδα εφαρμόζεται το αντίθετο από ό,τι σε άλ-λες χώρες: Αντί να δοθεί ώθηση στην εκτέ-λεση έργων, το Π.Δ.Ε. συρρικνώνεται, το ΕΣΠΑ, που βρίσκεται στην 4η χρονιά ισχύ-ος του, είναι ουσιαστικά στην αρχή και ειδι-κά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από τα 530 εκατ. Ευρώ του ΕΣΠΑ που έχουν προ-γραμματιστεί, έχουν δημοπρατηθεί έργα μό-νον 25 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5%. Ανα-φερόμενος στις οφειλές του ευρύτερου δημό-σιου τομέα προς τους εργολάβους δημοσίων

10 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Επιμέλεια: Βάσω Χαραλαμπίδου

« Αγωνία για το σήμερα και το αύριο

του κλάδου. »

« Απλήρωτοι εδώ και χρό-νια οι εργολήπτες - Το δη-

μόσιο χρωστά 2,5 δισ. Ευρώ »

« Οι προτάσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ δεν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, δεν λύ-

νουν τα προβλήματα του κλά-δου, αλλά τα επιδεινώνουν »

έργων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Λιάκος τόνισε ότι τα χρέη πνίγουν τους εργολήπτες, αν και τα έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελού-νται, εντάσσονται σε προγράμματα συνολικού ύψους 30 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 7,5 εκατ. είναι του ΘΗΣΕΑ, 18 εκατ. από το ειδικό πρό-γραμμα ΕΠΑΔΥΜ της Δυτικής Μακεδονίας και 4,5 εκατ. από διάφορα προγράμματα. Ο κλάδος ζητά ανάπτυξη και άμεση εξόφληση των οφει-λών, κατέληξε.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήματος Δυτικής Μακε-δονίας Δημήτρης Μαυροματίδης απηύθυνε χαι-ρετισμό στη Συνδιάσκεψη και τόνισε ότι το ΤΕΕ συμπαρίσταται σε όλα τα αιτήματα των εργολη-πτών δημοσίων έργων και θα αγωνιστεί μαζί τους με όποιο τρόπο κριθεί προσφορότερος.

Απολογισμός του έργου του νέου Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Ορέστης Με-σοχωρίτης έκανε ενημέρωση για τα πεπραγ-μένα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΕΔΕ, που εξελέγη στις 28.4.2010 και ανέ-φερε μεταξύ άλλων ότι το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν το θεσμικό πλαίσιο, που έτρεχε από τις αρχές του έτους. Στα πλαί-σια αυτής της προσπάθειας, η ΠΕΣΕΔΕ επα-νενεργοποίησε τη συντονιστική Επιτροπή των εργοληπτικών Οργανώσεων, η οποία είχε πε-ριέλθει σε μερική αδράνεια.Η συντονιστική Επιτροπή των εργοληπτικών Ορ-γανώσεων συνέπεσε να φιλοξενείται στην ΠΕ-ΣΕΔΕ. Έγιναν αρκετές συναντήσεις των προέ-δρων και των υπολοίπων εργοληπτικών Οργα-νώσεων, του ΣΑΤΕ, του ΣΤΕΑΤ, της ΠΕΜΕΔΕ, της

ΠΕΔΜΗΕΔΕ στα γραφεία της ΠΕΣΕΔΕ με κυρί-αρχο το θέμα του θεσμικού πλαισίου, αλλά και για άλλα θέματα, όπως η σύνθεση των απόψεων όλων των εργοληπτικών οργανώσεων, ακόμη κι αν δεν έχει επιτευχθεί μια πιο ισχυρή και μόνι-μη Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Κων-σταντίνος Σαββίδης πρότεινε μια λίστα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των εργολη-πτικών Οργανώσεων, τα οποία θα επέτρεπαν μια πιο ομαλή συνεργασία. Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν και από τις υπόλοιπες Οργανώσεις ήταν η αποστολή κει-μένων και θέσεων προς το Υπουργείο, που έγι-νε τελικώς αποδεκτό ως μίνιμουμ συναίνεση. Στα πλαίσια αυτά στείλαμε αιτήματα στο Υπουργείο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία ως ΠΕΣΕΔΕ και όχι σαν Συντονιστική έγιναν συναντήσεις στο ΥΠΕΧΩ-ΔΕ και αφορούσαν ξεκάθαρα το θεσμικό πλαίσιο. Βασικό θέμα στις συναντήσεις ήταν η κατάρ-γηση των πρόσθετων εγγυήσεων, που αποτε-λεί αίτημα πάγιο των περισσότερων Οργανώ-σεων. Η αίσθηση που έχουμε αποκομίσει από τις αλλεπάλληλες αυτές συναντήσεις με τους Υπουργούς είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε τύχη σε αυτό μας το αίτημα. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε αυτούς τους μήνες ήταν η λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ. Είχαμε το νόμο για το ασφαλιστικό, όπου κινδύνεψε η εγγυοδοσία από το ΤΣΜΕΔΕ. Με προσπάθειες της ΠΕΣΕΔΕ αλλά και όλων των Οργανώσεων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου καταφέραμε να διατηρήσουμε τη σημερινή κατάσταση. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε. Επίσης ένα θέμα που απασχόλησε ήταν η λει-

τουργικότητα των περιφερειακών τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ. Έγινε επαφή με τον Πρόεδρο της διοικούσας του ΤΣΜΕΔΕ, του Ιω. Γαμβρίλη, για τα θέματα της λειτουργικότητας και της εξυπη-ρέτησης των μελών μας και επίσης τον καλέ-σαμε και ήρθε στα γραφεία της ΠΕΣΕΔΕ. Πέ-ραν αυτών υπήρχαν και τα καθημερινά θέ-ματα, τα οποία απασχόλησαν την ΠΕΣΕΔΕ και για τα οποία έγιναν παρεμβάσεις με επιστολές στους αρμόδιους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν λύνει τα προβλήματα του κλάδου

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ και υπεύθυ-νος επαγγελματικών θεμάτων Νικόλαος Διά-κος αναφέρθηκε στα επαγγελματικά θέμα-τα των εργοληπτών δημοσίων έργων, τονίζο-ντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν λύνει τα προβλήματα του κλάδου, αφού το υπουργείο επιμένει στην διατήρηση των πρόσθετων εγ-γυήσεων. Οι εργολήπτες αντιμετωπίζονται ως αντίπαλοι και όχι ως συνεργάτες. Και αντιπρό-τεινε να καταθέτει και το δημόσιο εγγυητικές σε ύψος 10% του προϋπολογισμού της σύμβα-σης, ώστε να μην σταματούν τα έργα. Ο ομιλη-τής είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά δεν ανα-φέρεται σε πηγές χρηματοδότησης των έργων. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «το δημόσιο κινείται στα πρότυπα του βερεσέ». Και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις στον αφανισμό, ενώ τόνισε ότι οι συνολικές οφειλές προς τις εργοληπτικές επι-χειρήσεις φθάνουν τα 2,5 δις. ευρώ.Ο κ. Διάκος κατήγγειλε ότι η κεντρική εξουσία

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 11

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣλειτουργεί με αυθαιρεσίες, ενώ η Νομαρχιακή και ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ασύ-δοτη και αμαρτωλή. Το πρόγραμμα «Θησέας» καταργήθηκε, είπε, και όμως κάποια έργα πλη-ρώθηκαν προεκλογικά και ας μην είχαν εντολή δημοπράτησης, ενώ για ορισμένα ολοκληρω-μένα έργα δεν υπάρχουν καν αποφάσεις!

Επιχειρείται η καταστροφή των μικρομεσαίων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δη-μοσίων Έργων Πάτρας Χρήστος Πατούχας είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα, αναφέρθηκε στις οφειλές προς τους εργολήπτες δημοσίων έρ-γων, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ. «Eίμαστε σε καθεστώς πολιτικής και οι-κονομικής κατοχής της χώρας», είπε. Και εκτί-μησε ότι ο κλάδος είναι από αυτούς που θα κα-ταστραφούν πρώτοι. Έχει αποφασιστεί η πλή-ρης καταστροφή μας, όχι μόνο ημών των ερ-γοληπτών, αλλά και όλων των μικρομεσαί-ων, των μικροεμπόρων, των μικροβιοτεχνών. Αφού όλοι καταστρέφονται, κλείνουν δέκα μα-γαζιά την ημέρα στην Πάτρα παραδείγματος χάριν.Υπάρχει λοιπόν προσανατολισμός άλλος; Ναι. Απαιτεί βέβαια ριζικές αλλαγές, άλλη Κυβέρ-νηση, εκ θεμελίων αναδιάρθρωση του πολιτι-κού συστήματος, άρνηση του χρέους, γιατί δεν

το χρωστάμε και γιατί είναι ληστρικό και γιατί μας το επέβαλλαν και γιατί με αυτό αγοράσα-με αυτά που μας επέβαλλαν και μάλιστα τρεις- τέσσερις φορές ακριβότερα από την πραγματι-κή τους αξία.Το ότι μας χρωστάνε είναι πρόβλημα. Το ότι δεν έχουμε δουλειά σήμερα και δεν θα έχου-με καθόλου δουλειά αύριο, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο «Καλλικράτης» είναι μέρος του Μνημονίου, δημιουργεί γιγαντιαίους Οργα-νισμούς Αυτοδιοίκησης χωρίς κανένα πόρο. Επομένως ό,τι θα γίνει πλέον στις Περιφέρει-ες και στους μεγάλους Δήμους, θα είναι ΣΔΙΤ.

Το σήμερα μοιάζει με το χθες και το αύριο

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Χατζηνά-σιος ανέφερε ότι το σήμερα με το αύριο και το χθες μοιάζουν. Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική λειτουργία των εργολη-πτών για την επίλυση των προβλημάτων. Τόνισε ότι ενώ οι εργοληπτικές επιχειρήσεις κλείνουν, ακόμη δεν καταλάβαμε πώς πρέ-πει να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. Ατομι-κά εάν λειτουργήσουμε όπως λειτουργούμε μέχρι τώρα, δεν θα βρούμε τη λύση. Ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στο κράτος είναι ότι τα μέτρα που παίρνει, θα πρέπει πριν να τα πάρει, να τα σκεφτεί καλά. Αναφερόμενος στην ΠΕΣΕΔΕ, είπε ότι πρέ-πει να αναδιοργανωθεί, να βγει μπροστά.

Να πάρουμε τα λεφτά μαςΟ Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δη-μοσίων Έργων Λάρισας Βασίλης Μητσόπου-λος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πεισθεί το δημόσιο ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμε-

να χρήματα στους εργολήπτες για εκτελεσμέ-να έργα και υπογράμμισε ότι είναι ασυμβίβα-στο το κράτος να τους κυνηγά για να πληρώ-σουν ΦΠΑ, ΙΚΑ, φορολογία και περαίωση για αμοιβές που δεν εισέπραξαν ποτέ. Πρέπει να αγωνιστούμε, είπε, να πιέσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, να το κάνουμε πρώ-το θέμα: Να πάρουμε τα λεφτά μας. Πρέπει η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ, είπε, να το κάνει πρώ-το θέμα και μοναδικό. Μετά να κάνουμε δεύ-τερο θέμα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσε-ων. Τέλος ζήτησε εκσυγχρονισμό του καταστα-τικού της ΠΕΣΕΔΕ και καλές υπηρεσίες από το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δη-μοσίων Έργων Πρωτεύουσας Κωνσταντίνος Κατσούλας υποστήριξε ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν δοθεί έτσι, ούτως ώστε να γίνουν κατανοητά από αυτούς που μας κυβερ-νούν. Οφείλεται σε όλους, είπε, όχι μόνο στην ΠΕΣΕΔΕ, ο τρόπος με τον οποίο συζητάνε και προβάλλουν τα θέματα του κλάδου, ενώ επέ-κρινε το κείμενο της επιστολής της ΠΕΣΕΔΕ προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ως χλιαρό. Αναφερόμενος στο νομο-σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο στα δημόσια έργα, το χαρακτήρισε «έκτρωμα» και πρότεινε να γίνει μία Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και οι εργοληπτικές Οργανώσεις και η συζή-τηση θα ξεκινήσει από μηδέν για την κατάρ-τιση νέου νομοσχεδίου. Επί πλέον αναφέρθη-κε στα τιμολόγια, λέγοντας ότι η ΠΕΣΕΔΕ μαζί με τις άλλες Οργανώσεις πλήρωσαν περίπου 130.000 ευρώ για να καταρτιστούν νέα τιμολό-για. Και αναρωτήθηκε γιατί δεν τα δίνουμε στο υπουργείο για να τα εφαρμόσει.Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δη-μοσίων Έργων Μεσολογγίου Κωνσταντίνος

« Απλήρωτοι εδώ και χρόνια οι εργολήπτες.

Το δημόσιο χρωστά 2,5 δισ. Ευρώ.»

Λύρος πρότεινε την εξωστρέφεια του προ-βλήματος των εργοληπτών προς την κοινω-νία, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα γίνει η πράσι-νη ανάπτυξη με τόση ανικανότητα που διαπι-στώνεται στη δημόσια διοίκηση.Από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Σερρών ο Χρήστος Αναστασιάδης κα-τήγγειλε ότι έργα δημοπρατούνται ως προμή-θειες. Και ανέφερε το Δήμο Νιγρίτας που προ-κήρυξε ως προμήθεια το διαγωνισμό για το σύστημα ελέγχου ποιότητας νερού. Και πρό-σθεσε πως ενώ υπέβαλαν ένσταση, τους ζη-τούν 1.000 ευρώ για να την εξετάσουν! Επίσης ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά προκηρύ-χθηκε ως προμήθεια. Ο ομιλητής κατέθεσε έγ-γραφα προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες η ΠΕΣΕΔΕ. O Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δη-μοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Γάγαλης αναφέρθη-κε στην ανάγκη ο κλάδος να έχει συγκροτημέ-νες θέσεις και απόψεις και όχι να πελαγοδρο-μεί όπως έγινε στο παρελθόν κατά την ψήφιση του Ν3263/04, με τραγικές συνέπειες. Αναφέρ-θηκε στην αναγκαιότητα να απαιτήσει η ΠΕ-ΣΕΔΕ τόσο την καθιέρωση της «πιστοποιημέ-νης» υπεργολαβίας, όσο και την αντιμετώπιση των υψηλών εκπτώσεων με «πλαφόν» εγγυή-σεων καλής εκτέλεσης, μέτρα που θα διασπεί-ρουν το αντικείμενο σε περισσότερες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Πρό-τεινε, για να σταματήσει η διγλωσσία των ερ-γοληπτικών οργανώσεων, να γίνει άμεσα σύ-σκεψη όλων των εργοληπτικών οργανώσε-ων κατά την οποία να δηλώσουν όλες τις βα-

σικές τους θέσεις και να προσπαθήσουν να συγκλίνουν σε κοινές θέσεις, που να ευνοούν την βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, και να αποδείξουν στην πράξη τη θέλησή τους για ουσιαστική ενοποίηση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα Μητρώα που θα ενταχθούν στην ανεξάρτητη Αρχή και είπε ότι δεδηλωμένη του Υπουργείου είναι μεγάλα κομμάτια του δημόσιου έργου να τα διαχειρί-ζονται οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και τα λοι-πά περιέρχονται στις ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου «Εγνατία Α.Ε.», «Κρήτη Α.Ε.», «Πε-λοπόννησος Α.Ε.». Έκανε λόγο για υποτριπλα-σιασμό του αντικειμένου των εργολητπικών επιχειρήσεων, λόγω της συνεχούς περικοπής του ΠΔΕ και ανέπτυξε την πρόταση του Συν-δέσμου του για τη διασπορά των έργων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο, ενώ ανέφερε την ανάγκη να περιοριστούν οι εκπτώσεις, να μει-ωθεί το ανεκτέλεστο, να καθιερωθεί η πιστο-ποιημένη υπεργολαβία.

Ανεπαρκές το νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΣΕΔΕ και Πρόε-δρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Καρδίτσας Γεώργιος Μπαρμπούτης αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», που προβλέπεται από τον Καλλικράτη, ύψους 4 δισ. Ευρώ για την επόμενη πενταετία. Το χα-ρακτήρισε ανεπαρκές, ενώ είπε ότι το υπό κα-τάρτιση Π.Δ. για την έναρξη του προγράμμα-τος αυτού δεν προβλέπει συγκεκριμένο τρό-πο χρηματοδότησης. Στο σχέδιο προεδρικού

διατάγματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα ενταχθούν και τα απλήρωτα έργα του καταρ-γηθέντος προγράμματος «Θησέας».Στα προβλήματα του ΤΣΜΕΔΕ στην περιοχή του αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Χανίων Αντώ-νης Γιαννακάκης. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των προμηθειών, λέγοντας ότι στα Χα-νιά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές Υπηρεσίες, όπου γίνεται ένας χορός από προμήθειες για θέματα πολύ εξειδικευμένα. Δημόσια έργα, δηλαδή, δημοπρατούνται με τη διαδικασία της προμήθειας. Και πρότεινε να γίνει παρέμβα-ση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δια-πιστωθεί πως όλα τα έργα βγαίνουν με ανάθε-ση και δεν απαιτείται να είναι κανείς είτε πιστο-ποιημένος μηχανικός στην κατασκευή έργων, δηλαδή να είναι εργολήπτης, είτε να είναι του-λάχιστον μηχανικός. Το μέλος της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ Ριχάρ-δος Ποβάσκη αναφέρθηκε στα προβλήματα με το ΤΕΒΕ και το ΤΣΜΕΔΕ και την ασυνεννοη-σία που διαπιστώνεται, στο νόμο που ψηφίστη-κε στην ενωμένη Ευρώπη για τις πληρωμές των λογαριασμών των εργολάβων, που πρέ-πει να είναι άμεσες, το πολύ σε 60 μέρες.

Χειροτερεύει η κατάσταση στο ΤΣΜΕΔΕ

Στην Συνδιάσκεψη έγινε συζήτηση για την κα-τάσταση που επικρατεί στο ΤΣΜΕΔΕ μετά από εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. και πρώην Προέδρου της Γρηγόρη Γρηγορό-πουλου, ο οποίος τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη συγκρότηση των Οργάνων Διοίκη-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 13

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

14 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

σης του ΕΤΑΑ και της Δ.Ε. του Τομέα Μηχανι-κών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, η κα-τάσταση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πολύ χειρότερη. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου από το Υπουργείο είναι απαράδεκτη, είπε, και τόνισε ότι αντί βασιζόμενοι στην «Υγεία» του Τα-μείου να ενθαρρύνουν την εξέλιξη του σε πρό-τυπο παράδειγμα λειτουργίας για την αναβάθμι-ση και των υπολοίπων ταμείων, με άτολμες και γραφειοκρατικές αντιμετωπίσεις το υποχρεώ-νουν σε μίζερη εσωστρέφεια και αναποτελε-σματικότητα, όπως προκύπτει και από την ανα-λυτική επιστολή που έστειλε προς την ΠΕΣΕΔΕ ο κος Γ. Γαμβρίλης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΤΑΑ.

ΧαιρετισμοίΟ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλό-πουλος, ειδικός εισηγητής για το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, εκδήλωσε τη συμπαράστασή του προς τον εργοληπτικό κόσμο και τόνισε ότι οι κα-τασκευές χρειάζονται επειγόντως στήριξη. Ο ίδιος είπε ότι κατέθεσε μέχρι τώρα δύο προ-τάσεις στη Βουλή. Οι προσπάθειες θα συνε-χιστούν. Πρότασή του είναι να επανέλθει η πληρωμή του ΦΠΑ από τον φορέα ανάθεσης του έργου, κάτι που πρέπει να γίνει και για το ΙΚΑ. Μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει Ερώτηση και πρόταση νόμου για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Γιατί υπάρχει τεράστια αδικία. Και ζήτησε τις προτά-σεις της ΠΕΣΕΔΕ.«Εγώ πιστεύω», είπε, «ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή των δημοσίων και ιδιωτικών έργων, όλος ο κλάδος των κα-τασκευών, μαζί με τον τουρισμό είναι μια από τις τρεις βιομηχανίες που τραβάνε μπροστά τη χώρα και την ανάπτυξή της». Άρα το ζήτη-μα στήριξης κατεπειγόντως αυτών των μεγά-λων τομέων της οικονομίας είναι νομίζω ως εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να σας πω ότι γί-νεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας για τον συμ-ψηφισμό, πιέζεται πάρα πολύ ο κ. Παπακων-σταντίνου και προσωπικά θα κάνω ό,τι περνά-ει από το χέρι μου γιατί ορίστηκα κεντρικός ει-σηγητής για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επεν-δύσεων και το ΕΣΠΑ και ως επίσημος ειση-γητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και από το βήμα της Βουλής επίσημα και όχι μόνο, να αποτυπώσω και εκφράζω αυτή την πίεση που υπάρχει για να έχουμε τη διαδικασία του συμ-ψηφισμού και να επαναφέρουμε στα δημό-σια έργα τη διαδικασία του ΦΠΑ να πληρώνε-ται από το φορέα. Προτίθεμαι να καταθέσω με τους συναδέλ-φους μου Ερώτηση και πρόταση νόμου γι’ αυτό το ζήτημα.

Για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ πιστεύω ότι θα κα-ταφέρουμε να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι όλη αυτή η μεταρρύθμιση και στον Α’ και στον Β’ βαθμό δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς λεφτά. Στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτε-ρες τομές από ό,τι φανταζόμαστε, είπε, και τό-νισε ότι «σε αυτό τον αγώνα εγώ θα είμαι δί-πλα σας με απόλυτη συνέπεια και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες στην πράξη και όχι στα λόγια». Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανα-σιάδης κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώνο-ντας τη συμπαράστασή του στον εργοληπτικό κόσμο, ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι 10.000 μηχανικοί και 150.000 εργατο-τεχνίτες στη Δυτική Μακεδονία. Και υπογράμ-μισε ότι η περιοχή είναι πρώτη σε ανεργία. Το ΕΣΠΑ, τα πρόγράμματα «Πίνδος», ΘΗΣΕΑΣ δεν μπορούν να συντηρήσουν τον κλάδο σας. Δι-ότι κι αυτά δεν απέδωσαν. Από τα 170 εκ. του «Πίνδος» απορροφήσαμε τα 26 και αυτά παρα-καλώ τα απορροφήσαμε όχι σε δραστηριότη-τες επιτόπου του έργου, αλλά σε προβολές, σε τραπέζια, σε ξενοδοχεία και σε μελέτες. Σήμερα στη Δυτική Μακεδονία οι προοπτικές είναι πρώτον η μεγάλη μονάδα των 650 MW που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα. Εκεί θα απα-σχοληθούν το 1ο εξάμηνο από την έναρξη του έργου, 700 εργατοτεχνίτες και 30 μηχανικοί. Το επόμενο εξάμηνο αυτό θα αυξηθεί και θα αυ-ξάνεται σταδιακά. Για 4 ολόκληρα χρόνια θα έχουμε μια πολύ σοβαρή δραστηριότητα στην περιοχή η οποία θα απασχολήσει κόσμο: μι-κρούς εργολάβους, υπεργολάβους και βέβαια μηχανικούς επιστήμονες.Επιμένουμε και θέλουμε το έργο της σήραγγας Καστοριά – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα να ανοίξει. Ο καθαρισμός της λίμνης της Καστοριάς μπορεί να ξεκινήσει. Οδοποιίες, όπως είναι η οδοποι-ία Γρεβενά – Βασιλίτσα, νέα χάραξη νέο έργο. Ο δρόμος Κοζάνης – Σέρβια που πρέπει επιτέ-λους κάποτε να ξεκινήσει. Τα ενεργειακά κτί-ρια, θωράκιση κτιρίων και τα λοιπά δημιουρ-γούν κάποιες θέσεις εργασίας.Ο «Καλλικράτης» θα σχεδιάζει το ’11, θα μελε-τήσει το 2012-2013 και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα λίγο αργότερα. Η περικοπή στο ΠΔΕ ήταν εγκληματική. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά και στα δύσκολα μπορούμε να σταθούμε, είπε και ζήτησε στοι-χεία για να υποβάλει επερώτηση στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Βλατής τό-νισε ότι οι «παχιές αγελάδες» τελείωσαν, δεν ξέρω για πόσα χρόνια και προφανώς θα ξα-ναγυρίσουν και καλύτερες μέρες. Αναφέρθη-κε στην επικείμενη αλλαγή του νομοθετικού

πλαισίου για τα δημόσια έργα, είπε ότι ο κλά-δος πρέπει να έχει θέσεις και πρότεινε τη δη-μιουργία συμμάχων, ενώ είπε ότι θα πρέπει να συμψηφίζονται οι οφειλές του ΦΠΑ ή οι οφει-λές στο ΙΚΑ. Ο Θωμάς Παρυχάκης περιφερειακός διευ-θυντής της Τράπεζα Αττικής απηύθυνε χαιρε-τισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ Γιάννη Γαμβρίλη και ευχήθηκε να βγουν χρή-σιμα συμπεράσματα από τη συνάντηση.Ο Νομάρχης Κοζάνης και εκλεγμένος νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργι-ος Δακής στο χαιρετισμό του τόνισε ότι έχει γνώση των πολλών προβλημάτων του κλά-δου και των δυσχερειών που υπάρχουν, ειδι-κότερα αυτή τη χρονική περίοδο και εξέφρα-σε το φόβο ότι για αρκετό χρονικό διάστημα θα υπάρχουν οικονομικές δυσπραγίες. Τόνισε ότι ως Νομάρχης Κοζάνης είχε ουσια-στική συνεργασία με τα συλλογικά όργανα και σε επίπεδο ΤΕΕ και σε επίπεδο εργοληπτών, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική ωριμότη-τα μελετών για έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επομένως το πρόβλημα έχει να κάνει με τη ροή των χρηματοδοτήσεων, ενώ θύμισε ότι θέλοντας έμπρακτα να στηρίξουμε την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με μηδενική επιβάρυνση, ως Νομαρχιακή Αυ-τοδιοίκηση Κοζάνης, με τον πρώτο προϋπολο-γισμό που ψηφίσαμε στη θητεία μας, μηδενί-σαμε τα ανταποδοτικά τέλη που είχαν επιβλη-θεί παλαιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοί-κηση Κοζάνης, τα οποία και το δικό σας κλάδο επιβάρυναν σημαντικά. Ο Αντινομάρχης Κοζάνης και νέος Αντιπερι-φερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κο-ζάνης Ιωάννης Σόκουτης αναφέρθηκε στην «άριστη και άψογη συνεργασία με τον κλάδο στο έργο το οποίο επιτελέσαμε σαν Νομαρχια-κή Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν σημαντικές οικονομικές εκκρε-μότητες και είπε ότι «κινούμαστε όλοι σε μια κατεύθυνση να μπορέσουμε να τις κλείσου-με ενόψει και του νέου θεσμικού πλαισίου που υπάρχει στα πλαίσια του «Καλλικράτη»».Ο νέος Δήμαρχος Σερβίων Βασίλης Κων-σταντόπουλος είπε ότι ο μειοδοτικός δια-γωνισμός φαίνεται ότι δημιουργεί πολύ με-γάλα προβλήματα στην εκτέλεση του έργου και πρέπει εσείς ως υπεύθυνοι και το δικό σας Σωματείο να βρει μια λύση, την οποία να δώσει στην Κυβέρνηση ώστε να την υιοθετή-σει, προκειμένου το πλέγμα αυτό των δημο-σίων έργων να μπορέσει να είναι πιο καθα-ρό και τα έργα να εκτελούνται με ένα πιο ορ-θολογικό τρόπο.

Σε δύσκολη κατάσταση η μικρομεσαία εργοληπτική επιχείρησηΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣυνάδελφοιΗ κατάσταση είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη θα έλεγα. Κάθε μέρα διαβάζουμε το ίδιο σενάριο . Παίζεται συνεχώς το ίδιο θέατρο σε βάρος μας κι εμείς παρακολουθούμε αδύναμοι. Αδύνα-μοι ν’ αντιδράσουμε απέναντι στην οργανωμέ-νη εξαπάτηση του εργοληπτικού κόσμου. Καλυπτόμενοι πίσω από ένα αντισυνταγματι-κό και βάρβαρο νομοθετικό πλαίσιο τόσο η κε-ντρική εξουσία όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση αυθαιρετούν κατά συρροή και εξακολούθηση απέναντι σε μια συντεχνία κατασκευαστών που τόσα έχουν προσφέρει στην θεμελίωση και την ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η διακήρυξη της Λισσαβόνας για τον χαρακτη-ρισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρα-χοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών και η δέ-σμευση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη για την ανάδειξη των επιχειρήσεων αυτών σε ηγήτορες της εθνικής οικονομίας κιτρίνισε και ξεθώριασε όπως το χαρτί στο φως. Σήμερα εγκαταλειμμένοι απ’ όλους, αφού μας εκμεταλλεύτηκαν όσο τούτο το κράτος ήτανε

Ελλάδα, προσπαθούμε να σταθούμε στα πό-δια μας, έχοντας κατά νου μόνο τις οικογένειές μας και τους εργαζόμενούς μας με τους οποί-ους δεθήκαμε όλα τούτα τα χρόνια που παλεύ-ουμε μαζί. Είναι ίσως εγωιστικό ετούτη την στιγμή να λέμε κάτι τέτοιο όμως τα περιθώρια στενέψανε . Δεν υπάρχουν πλέον άλλες ανοχές και αντοχές , και είναι καιρός να σκεφτούμε μόνο τον περί-γυρό μας. Μας εξαπατήσανε. Κάναμε όνειρα , δουλέψα-με σκληρά, δημιουργήσαμε επιχειρήσεις, πα-λέψαμε, αναλώσαμε τη ζωή μας σ’ αυτό το εγ-χείρημα και τα χρόνια που περιμέναμε ν’ ανα-σάνουμε, καταλάβαμε πόσο σαθρό ήταν το επι-χειρηματικό περιβάλλον που είχε οργανώσει το πολιτικό κατεστημένο. Ψεύτικες υποσχέσεις, ψεύτικα προγράμμα-τα, ψεύτικος κόσμος, ψεύτικη Ελλάδα φτιαγ-μένη από ομάδες σαλταδόρων, σαλτιμπάγκων και αριβιστών που παρήλασαν από το πολιτικό σκηνικό κι εμείς από την άλλη πλευρά να κτί-ζουμε με ιδρώτα μία Ελλάδα που οι άλλοι ρο-κανίζανε. Και με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα εμείς τε-λειώσαμε επαγγελματικά και τώρα προσπα-θούν να μας τελειώσουν και φυσιολογικά. Μας τα πήραν όλα, θέλουν να μας πάρουν και την ίδια μας την ψυχή. Θέλουν να μας βγάλουν στον δρόμο να μας κάνουν επαίτες, ευάλω-τα άτομα για να μας ελέγχουν και γι’ αυτό μας στερούν αυτά που για κάθε ισορροπημένο άν-θρωπο είναι αυτονόητα, δηλαδή την αποπλη-ρωμή του ιδρώτα μας. Και αυτή είναι η επιβρά-βευση της προσπάθειάς μας και της προσφο-ράς μας στο κοινωνικό σύνολο. Γίναμε επαίτες της δουλειάς μας για να μην καταστραφούμε όπως τόσοι συνάδελφοί μας. Μας θέλουν καταρρακωμένους να παρακαλά-με για εκείνο που μας ανήκει αλλά έντεχνα μας στερούνε. Μας θέλουν εξουθενωμένους και να παρακα-λάμε να μας σώσουν ενώ έχουμε αγωνισθεί, έχουμε προσφέρει, έχουμε επενδύσει, έχουμε χτίσει για την Ελλάδα. Θέλουν να εφαρμόσουν το δόγμα διαίρει και βασίλευε. Σε παίρνουν παράμερα και σου ψι-θυρίζουν ότι εσένα θα σου λύσουν το πρόβλη-

μα και ποντάρουν στο κλίμα που οι ίδιοι δημι-ούργησαν να σε κάνουν «εφιάλτη» να σε κά-νουν άνθρωπό τους. Και ποιοι είναι αυτοί; Οι «λαθροκυνηγοί» της ψήφου, τα ανθρωπάκια που απλώνουν το χέρι για να χαιρετήσουν και δεν το μαζεύουν αν δεν τελειώσει όλη η σειρά. Αλλά μετά σε μια νύ-χτα ανδρώνονται και γίνονται σαν τα έντομα στη χώρα των θαυμάτων. Κι εμείς σαν τη μικρή Αλίκη να προσπαθούμε να κρυφτούμε και να σωθούμε από τα μεγάλα «έντομα» , δηλαδή τα ανθρωπάκια που σε μια νύχτα με την δική μας στήριξη και υποστήριξη γίνανε οι δυνάστες μας. Πάντα για το καλό μας λένε, λες κι εμείς δεν ξέ-ρουμε το καλό μας. Τους ξέρουμε όλοι μας είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που γιγαντώθηκαν χάρη στη δική μας «πρόνοια» και αυτό είναι που μας τρελαίνει. Και λέμε πως είναι δυνατόν ο «Πανα-γιώτης» να κάνει αυτά τα πράγματα, να στρέ-φεται εναντίον μας. Κι όμως είναι δυνατόν και να μην έχει κανείς αμφιβολία. Την αμφιβολία να την έχουμε εμείς. Εάν εμείς όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήσαμε ορθά το πνεύμα μας. Γιατί δεν αρκεί να κάνου-με σωστές επιλογές επαγγελματικά όταν κά-νουμε λανθασμένες επιλογές πολιτικά δηλαδή επιλέγοντας λάθος ανθρώπους που στελεχώ-νουν τις παρατάξεις που κατά καιρούς έρχο-νται να μας διοικήσουν. Μας προδώσανε και βέβαια τώρα δεν είναι καιρός για αυτομαστίγωμα. Τώρα είναι καιρός αφύπνισης, αντίστασης και αγώνα με μέλλον. Δεν «χρωστάμε» σε κανέναν, μόνο στις τράπε-ζες και μας χρωστάνε τα πάντα, χρήματα, ανά-πτυξη, πρόοδο, υποδομές, Ελλάδα. Εμείς τη φτιάξαμε και αυτοί μας πλήρωσαν με φορολογικό κυνήγι, με ασφαλιστική εκτέλεση, με φέσια, με πτωχεύσεις και με Τειρεσία. Και περιμένουν να παραμείνει το ίδιο κλίμα. Εκείνοι να εντέλλονται και εμείς να εκτελού-με δουλικά. Και όποτε ευαρεστούνται να πλη-ρώνουν. Βρείτε μου ένα μέρος στην Ευρώπη που να δουλεύει κάποιος με σύμβαση και να μην ξέ-ρει πότε θα πληρωθεί. Θα Σας πω εγώ. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα της αυθαιρεσίας.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 15

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Φτάσαμε στον πάτοΣυνάδελφοιΦτάσαμε στον πάτο. Δεν έχουμε περιθώρια πολυδιάσπασης. Αλλά πρέπει να κατανοή-σουμε όλοι εδώ και τώρα και είναι καλύτερα εδώ παρά αύριο ότι πρώτον είναι εγκληματι-κό ν’ ακολουθούμε πολλούς δρόμους, δεύτε-ρον είναι εγκληματικό να ψάχνουμε τη βόλεψή μας, λόγω ονόματος, θέσης ή κόμματος και τρίτον είναι εγκληματικό να συγχέουμε την πολιτική με τον συνδικαλισμό. Όποιος είναι συνδικαλιστής πρέπει να ξεχάσει τους πολιτικούς του φίλους για ευ-νόητους λόγους. Γιατί αν δεν τους ξεχάσει θα πάψει να μάχεται και τότε σημαίνει ότι ο συν-δικαλισμός τον βόλεψε. Εγώ για όσους δεν το ξέρουν και για να γίνει πλήρως κατανοητό τι εννοώ ανήκω στον σο-σιαλιστικό χώρο. Όμως οι επιστολές μου οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο SITE της ΠΕΣΕ-ΔΕ και που είναι μερικές από αυτές που συ-νήθως δημοσιεύονται στις τοπικές ημερήσιες εφημερίδες της Ηλείας, δεν χαρίζονται σε κα-νέναν και κυρίως στους πολιτικούς και πολι-τειακούς του προσκηνίου και του χώρου μου. Και αυτό γιατί οποτεδήποτε υπήρξα εκλεγ-μένος συνδικαλιστής ξέχασα την κομματική μου ιδιότητα. Υπάρχουν ίσως κάποιοι που διακατέχονται

από υπέρμετρο ΠΑΣΟΚΙΣΜΟ, υπεραμύνονται της σημερινής πορείας της κυβέρνησης . Ίσως γιατί στην πίσω μεριά του μυαλού τους δια-τηρούν ακόμη την πελατειακή νοοτροπία της αμοιβαίας προσφοράς. Δεν θ’ αναλύσω πόσο σωστή είναι αυτή η τα-κτική ή πόσο λάθος. Αυτό το κάνουν οι πολιτι-κοί. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να ζυγίζω τα θετικά και τ’ αρνητικά ή καλύτερα να εκτιμώ τις επιπτώσεις που έχει στον κλάδο μας αυτή η πολιτική. Αυτό λοιπόν που μπορώ να πω με μια λέξη είναι ότι είναι καταστροφική. Και αυτό το λέω σαν συνδικαλιστής και μαχόμενος εργολάβος. Και δεν δέχομαι από κανέναν ελαφρυντικά για την κυβέρνηση ούτε θεωρίες πολιτικές. Έχω διατρίψει αρκετά, περισσότερο από τον καθέ-να και στην παρανομία του ΠΑΚ και στην νο-μιμότητα της ΠΑΣΠ και στην ενηλικίωση του ΠΑΣΟΚ. Βασιλικότερος του Βασιλέως δεν υπάρχει από εμένα εδώ μέσα και σε μεγάλο ποσοστό στον Ελλαδικό χώρο και αυτό το λέω για να γίνει κατανοητό ότι ο λόγος μου δεν είναι αντιπολι-τευτικός αλλά μαχητικός και καθαρά συνδικα-λιστικός.Ο λόγος μου είναι ξύλινος γιατί έτσι μου υπα-γορεύει η συνείδηση, η ψυχή μου και η καθη-μερινή πραγματικότητα. Αυτή η σκληρή πραγ-

ματικότητα, αυτή βιώνω, αυτή έχει κυριεύσει τον κλάδο μας και θα πρέπει να την ονοματί-ζουμε και να της δίνουμε και πατρότητα, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς συ-μπεριφορές.

Να καταθέτει και το Δημόσιο εγγυητική επιστολή

Συνάδελφοι,Με τιμήσατε με την ψήφο Σας και είμαι υπο-χρεωμένος να απολογηθώ απέναντί Σας τι έκανα την ψήφο Σας. Πήγα στο Υπουργείο τρεις φορές και παρέστην στη συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου. Ρώτησα γιατί συζητείται και τίθεται στις προτε-ραιότητες του υπουργείο ένας νέος νόμος. Τι το καινούργιο εμπεριέχει αυτός ο Νόμος; Γιατί είναι λογικό όταν κυοφορείται ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει δύο στό-χους. Ο πρώτος είναι να διορθωθούν τα κα-κώς κείμενα του προηγούμενου και σε ισχύ νόμου. Ο δεύτερος είναι να δημιουργηθεί κα-τάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να βοηθηθούν όσοι δραστηριοποιούνται στο συ-γκεκριμένο χώρο λόγω της δημιουργίας αντί-ξοων συνθηκών εθνικών και παγκόσμιων. Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει κα-νένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, γι αυτό και κανείς δεν απάντησε. Αντίθετα από το περιε-

16 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

χόμενο του νέου νόμου προκύπτει ότι οι ερ-γολήπτες και το δημόσιο δεν είναι πλέον συ-νεργάτες αλλά αντίπαλοι. Και αυτό διαφαίνε-ται από σωρεία άρθρων του νέου νομοθετικού πλαισίου σε σύγκριση με το παλιό αλλά και την πραγματικότητα που τείνει να διαμορφω-θεί στον κατασκευαστικό τομέα. Θα εστιάσω την προσοχή μου στις πρόσθετες εγγυήσεις οι οποίες θεσπίσθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ως αντιστάθμισμα των υψηλών εκπτώσεων, πράγμα το οποίο δεν επετεύχθη. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο τις δια-τηρεί προκειμένου να διασφαλίσει την εκτέλε-ση των έργων με μεγάλη έκπτωση. Αφού λοι-πόν το δημόσιο δεν έχει διαπιστωμένα εμπι-στοσύνη στον έτερο συμβαλλόμενο αλλά τόσο και ο έτερος συμβαλλόμενος, δηλαδή εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο δημόσιο αφού αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί αναξιόπιστο και αφερέγγυο . Ζήτησα λοιπόν παράλληλα με την εγγυητική μας επιστολή κατά την υπογραφή της σύμ-βασης να καταθέτει και το δημόσιο εγγυη-τική επιστολή στο 10% π.χ. της σύμβασης, η οποία και θα καταπίπτει υπέρ του αναδόχου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δη-λαδή ο ανάδοχος σε περίπτωση υπερημερί-ας του λογαριασμού δεν θα διακόπτει τις ερ-γασίες αλλά θα συνεχίζει, κάνοντας χρήση της ρευστοποίησης της εγγυητικής επιστολής. Άλ-λωστε δεν επιτυγχάνει τίποτα με την διακο-πή των εργασιών, όπου είναι χρονικά εφι-κτό, αφού διαλύοντας το εργοτάξιο δύσκολα μπορεί να επανέλθει εάν εμπλακεί σε άλλο έργο και εφ’ όσον έχει ανεκτέλεστο . Ακολού-θως το δημόσιο θα προσκομίζει νέα εγγυη-τική επιστολή για το υπολειπόμενο αντικείμε-νο. Έτσι θα υπάρξει ισονομία και συνταγμα-τική ακολουθία.

«Ωριμότητα» έργου χωρίς ετοιμότητα χρηματοδότησης

Συνάδελφοι Στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου προβλέ-πεται η δημιουργία μιας νέας διαχειριστικής αρχής (ΑΕΠΕ) . Τα πάντα έχουν προβλεφθεί γι’ αυτή τη νέα αρχή η οποία θα δίνει το πράσι-νο φως κατ’ αρχήν για τη δημοπράτηση ενός έργου ως ωρίμου. Δείτε αναλυτικά και πώς περιγράφεται η ωριμότητα ενός έργου. Μελέ-τες οριστικές, περιβαλλοντικές, γεωλογικές, απαλλοτριώσεις κ.λπ. Για χρήματα δεν γίνεται πουθενά λόγος. Δηλαδή ένα έργο είναι ώριμο κατά το υπουργείο όταν έχει πλήρη φάκελο για να εκτελεσθεί απρόσκοπτα. Μόνη της η έλλει-

ψη χρηματοδότησης δεν συνιστά λόγο μη δη-μοπράτησης. Υπάρχουμε εμείς που θα το χρη-ματοδοτήσουμε. Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια. Όμως επειδή έχουμε ξεπαγιάσει πλέ-ον, έκανα αυτή την παρατήρηση και η απάντη-ση ήταν ότι θα συμπεριλάβουν στην πληρότη-τα του φακέλου και την ετοιμότητα χρηματο-δότησης.

Όπως σας γίνεται αντιληπτό το υπουργείο και επί του προκειμένου όλος ο ευρύτερος δημό-σιος τομέας και κατά συνέπεια η αυτοδιοίκη-ση η οποία βαδίζει στα ίδια πρότυπα του «βε-ρεσέ» πολύ λίγο νοιάζονται να χρηματοδοτή-σουν απρόσκοπτα ένα αναπτυξιακό έργο. Το δημόσιο νοιάζεται να κατασκευάσει για να εξευμενίζει τους πολίτες, η αυτοδιοίκηση για ν’ αρπάξει ψήφους και οι πολίτες για να εξυ-πηρετούνται. Κανείς δεν νοιάζεται για τις ακάλυπτες επιτα-γές και για τις πτωχεύσεις των εργολάβων.Έτσι βρισκόμαστε να έχουμε μια κεντρική εξουσία με αυθαιρεσίες κατά συρροή και καθ’ έξι, μία περιφερειακή διοίκηση αδύναμη να τι-θασεύσει την δημοσιοϋπαλληλική διαφθορά και να παίξει το θεσμικό της ρόλο και μια το-πική αυτοδιοίκηση ασύδοτη , ανέλεγκτη και αμαρτωλή. Από κάτω οι χιλιάδες εργοληπτικές επιχειρή-σεις με τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμε-νους και τις χιλιάδες υποστηρικτικές επιχει-ρήσεις να «δολοφονούνται» και να προσφέ-ρονται αχρεωστήτως ως εξιλαστήρια θύματα στον αγανακτισμένο όχλο, για ημιτελή έργα, για τα οποία έχει γίνει νόμιμη διακοπή εργασιών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όταν διορίσθηκαν οι καινούργιοι Γ. Γραμμα-τείς των Περιφερειών εμείς σαν προεδρείο του Ν. Ηλείας κάναμε μια εθιμοτυπική επί-σκεψη στην Περιφέρεια και ζητήσαμε δύο πράγματα: α) Να σταλεί έγγραφο προς τους δημάρχους να απαγορεύεται να δημοπρατούν έργα για τα οποία δεν έχουν πιστώσεις. β) Να επικαιροποιήσει η Περιφέρεια τις εντο-λές δημοπράτησης. Από την πλευρά της Περιφέρειας δεν έγινε κα-μία τέτοια κίνηση (υποθέτουμε για πολιτικούς λόγους) και έτσι οι δήμαρχοι βάλα-νε στον «ντορβά» για μια ακόμη φορά τους εργολήπτες με έργα τα οποία δεν είχαν οικο-νομικό υπόβαθρο (ΣΑΤΑ) αφ’ ενός και αφ’ ετέ-ρου με έργα που δεν είχαν εντολή δημοπράτη-σης (ΘΗΣΕΑΣ). Έτσι ο «ΘΗΣΕΑΣ» καρκινοβατεί από το τέ-

λος Ιουνίου 2010 και λογαριασμοί για εκτε-λεσμένα έργα με εντολή δημοπράτησης παρα-μένουν σε στοίβες στα γραφεία της διαχειρι-στικής αρχής. Κι όμως κάποια απ’ αυτά πληρώθηκαν προε-κλογικά κι ας μην είχαν εντολή δημοπράτησης ! (Εκλογές για τους Καλλικρατικούς δήμους ). Από την άλλη την πλευρά έργα χρηματοδο-τούμενα από το ανύπαρκτο ταμείο Μολυβιά-τη ( ΕΤΑΕΑ) προορισμένα για την αντιμετώπι-ση εκτάκτων αναγκών στην περιοχή μας και που μοιράσθηκαν απλόχερα την παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 2009, ολοκλη-ρώθηκαν ή έμειναν στη μέση παρά τα απαγο-ρευτικά έγγραφα της περιφέρειας. Εδώ οι δή-μαρχοι σκέφτηκαν πονηρά ν’ ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση δημοπρατώντας τα έργα χω-ρίς να νοιάζονται για το «φέσι» που θα φόρα-γαν στους εργολάβους. Τώρα για την ΣΑΤΑ έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές και προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιή-σουμε και το Υπουργείο Εσωτερικών, μ΄ εκεί-νη την επιστολή μας «Μαζέψτε τους δημάρ-χους» . Εδώ φτάσανε οι δήμαρχοι να έχουν δημοπρα-τήσει έργα με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ ισοδύνα-μη με τον προϋπολογισμό Ελβετικού καντο-νιού και μετά ν’ αναμασάνε ΣΑΤΑ προηγού-μενων ετών. Δηλαδή να δημοπρατούν έργα το 2010 με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ και απόφα-ση κατανομής δημοτικού συμβουλίου (ΣΑΤΑ 2009). Να μην υπάρχει άλλη απόφαση μετα-φοράς της πίστωσης σε άλλη δραστηριότητα, αλλά τα λεφτά να μην υπάρχουν στο ταμείο. Όσο για το ΕΣΠΑ , στην Δ. Ελλάδα μόνο κατ’ ευφημισμόν ακούγεται αφού οι εκατοντά-δες ανεξέλεγκτες προεντάξεις επιχειρήσεων (εκσυγχρονισμός, επέκταση κ.λπ.) στο ΕΣΠΑ στερούν την Δ. Ελλάδα από στοιχειώδη έργα υποδομής. Και πώς να προγραμματιστούν άλλα έργα όταν στα λιμενικά υπάρχουν από το ΕΣΠΑ μόνο 7.000.000 € και για να τελειώσει ο εκσυγ-χρονισμός ενός λιμανιού μόνο στην Περιφέ-ρεια Δυτικής Ελλάδας απαιτούνται πάνω από 12.000.000 €!

Ουσιαστικές προτάσειςΕμείς ζητάμε προκειμένου να συνεχίσουμε να υπάρχουμε: 1) Να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση για την εξόφληση όλων των εκκρεμούντων λογαρια-σμών του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.2) Να επικαιροποιηθούν οι εντολές δημοπρά-τησης για τα υπό εξέλιξη έργα του εν λόγω

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣπρογράμματος και ν’ αποπερατωθούν όσα απ’ αυτά έχουν χρηματοδοτική κάλυψη. 3) Να σταματήσουν όλα εκείνα τα έργα για τα οποία δεν υπάρχει ετοιμότητα πιστώσεων με παράλληλη εξόφληση των υποβληθεισών πι-στοποιήσεων.4) Να ξεκαθαρίσει ό ρόλος του ΟΣΚ στο ση-μερινό κατασκευαστικό περιβάλλον. Δηλαδή ποιες είναι οι οφειλές του, το χρονοδιάγραμ-μα αποπληρωμής των οφειλών του και ποια έργα μπορεί να χρηματοδοτήσει απ’ αυτά που έχουν πάρει εντολή δημοπράτησης είτε από τον ίδιο το φορέα, είτε από το Υπουργείο Παι-δείας (Δ/νση Προγραμματισμού). 5) Να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι περιφέρειες τι ποσά διαθέτουν για την εκτέλεση δημοσίων έργων από το ΕΣΠΑ, ποια έργα θα χρηματο-δοτήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα. 6) Να μελετηθούν έργα για την Περιφέρεια από το ΕΣΠΑ με μέγιστο προϋπολογισμό την δυνα-μικότητα της δεύτερης τάξης ώστε να απασχο-ληθούν κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των εργοληπτικών επιχειρήσεων της περιφέ-ρειας.

Εισφορές και φόροι πριν την αποπληρωμή

Πέρα όμως από την αφερεγγυότητα της κε-ντρικής και τοπικής εξουσίας η οποία έχει προκαλέσει μη ανατρέψιμες ζημιές στον κλά-δο μας ο εργοληπτικός κόσμος συνεχίζει να χειμάζεται από δύο μεγάλα αρπακτικά, την Δ.Ο.Υ. και τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ . Στηριζόμενες και οι δύο ανθρωποφάγες υπη-ρεσίες σ’ ένα «αναγκαστικό» νομοθετικό πλαί-σιο και έχοντας εναρμονίσει τις εισπράξεις τους με την «αναγγελία» των δικών μας ει-σπράξεων, προεισπράττουν ακόμα και όταν το δημόσιο δεν πληρώνει. Το ΙΚΑ βέβαια θέλει να πάρει τις εργοδοτικές του εισφορές προκει-μένου να σταθεί στα πόδια του αφού το δημό-σιο το ίδιο του οφείλει 6,5 δις ευρώ, σε αντιδι-αστολή με 250.000 ιδιώτες οι οποίοι με μικρο-ποσά του οφείλουν 4,5 δις ευρώ. Κι εμείς που θεωρούμαστε οι αιμοδότες των τοπικών υποκαταστημάτων δεν μπορούμε να συμμετέχουμε δια νόμου στις τοπικές διοικη-τικές επιτροπές, για την προστασία των εργο-δοτικών μας συμφερόντων, θέμα το οποίο και έχουμε αναδείξει με παρεμβάσεις προς τη δι-οίκηση του οργανισμού. Πέρα από αυτό βέβαια ο μεγάλος βραχνάς εί-ναι οι συντελεστές εργατικής δαπάνης καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές. Εμείς κάναμε μια πρώτη προσπάθεια ν’ αναδείξουμε κι αυτό το

θέμα αφού οι συντελεστές εργατικής δαπάνης είναι πλέον ανακόλουθοι σε σχέση με την τε-χνολογία που εφαρμόζεται στην κατασκευή των δημοσίων έργων, οι δε εργοδοτικές ει-σφορές έχουν αυξηθεί την τελευταία οκταετία κατά 61,86%), υπολογίζονται δε σήμερα επί τεκμαρτού μέσου ημερομισθίου 70,67€ όταν ο εργάτης με τρεις τριετίες παίρνει δεν παίρ-νει 45 € (Αύγουστος 2002 ανειδίκευτος εργά-της τεκμαρτό ημερομίσθιο 43,72 €, Ιανουάριος 2010 70,67 € ).Όσον αφορά τις τοκογλυφικές προσαυξήσεις αυτές σίγουρα και είναι αντισυνταγματικές! Το ΙΚΑ λοιπόν βρίσκεται σ’ αυτή τη δεινή θέση και προσπαθεί έστω και με «άνομα» μέσα να τα φέρει βόλτα. Το δημόσιο όμως με τι θρά-σος απαιτεί να εισπράξει όταν δεν πληρώνει. Και σε αναγκάζει να κόβεις τιμολόγια και να καταβάλεις φόρους και Φ.Π.Α. και για χρή-ματα που δεν εισέπραξε και όταν οι συγκυ-ρίες σου απαγορεύουν να το κάνεις, διώκεσαι για απόκρυψη εισοδήματος. Διώκεσαι δηλαδή γιατί δεν δήλωσες χρήματα που δεν εισέπρα-ξες! (Ν. 2753/99 άρθρο 9 παρ. 16).Ζούμε λοιπόν σ’ ένα κράτος του παραλό-γου αφού όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέ-ας εξαπατά, εξαπατάται, καπελώνει, καπελώ-νεται, και δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύ-κλος όπου τελικός το θύμα είναι ο εργοληπτι-κός κόσμος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα δεινά και αυτά που συσσώρευσαν οι ΔΕΚΟ και που οι ζημιές τους ως Α.Ε. δεν φιγουράρουν στο συ-νολικό εξωτερικό χρέος το ΥΠΟΜΕΔΙ ετοι-μάζει μια νέα λεηλασία του κατασκευαστικού κλάδου.

Τον Αύγουστο του 2009, σ’ ένα άρθρο μου που αναρτήθηκε και στο SITE της ΠΕΣΕΔΕ και με τίτλο «Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙ-ΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ» έγραφα: «……….Πάγια πολιτική των κυβερνήσε-ων του ΠΑΣΟΚ και των πρόσφατων της Ν.Δ. ήταν η πώληση και η αποδέσμευση του κρά-τους, από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υπεύθυνες για κακοδιαχεί-ριση και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Ως ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, παρ’ ότι μαζί με τις ζημιογόνες η παρούσα κυβέρνη-ση πούλησε και τις γνωστές κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής και ενώ κλείσανε ακόμη και τη ΜΟΜΑ, που απο-δεδειγμένα προσέφερε έργο σοβαρό στην ανόρθωση της μεταπολεμικής Ελλάδας, κά-

ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι σκεφθήκανε να κάνουνε το κράτος εργολάβο, με διαχειρι-στές τους ίδιους και να προσφέρουν έργο, με γνώμονα όχι το επιχειρησιακό κέρδος , αλλά την εκ του ασφαλούς χειραφέτηση υπέρογκων κονδυλίων . Έτσι δημιουργήθηκαν η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣ-ΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», η «ΕΡΓΟΣΕ», η «ΔΕΠΑΝΟΜ» και ουκ έστε τέλος των μικρών και μεγά-λων επιχειρήσεων του δημοσίου με προέ-δρους και διευθύνοντες συμβούλους, δημο-σίους υπαλλήλους, με παχυλούς μισθούς και όχι μόνον…..!».

Κρατικές ΑΕ «Δούρειος ‘Ιππος»Και ενώ το πρόσφατο πείραμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. απέδειξε για μια ακόμη φορά πε-ρίτρανα ότι τέτοιες «επιχειρήσεις» είναι ο Δούρειος Ίππος της κατασκευαστικής οικονο-μίας και τορπίλη στα κοινωνικά θεμέλια ενός παραπαίοντος έθνους, κατά παράδοξο τρό-πο το «κουκλοθέατρο» των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου το-μέα, με την στήριξη σκοτεινών κύκλων συνε-χίζει να κερδίζει έδαφος. Έτσι στα ίδια πρότυπα και παράλληλα με την αναβάθμιση της Εγνατίας οδού Α.Ε. της οποί-ας ο βίος και η πολιτεία, βρίθουν ανεξέλε-γκτης χλιδής και «αποδεκτής» αδιαφάνειας, έρχονται η «ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» και η «Α.Ε. Νο-τίου Ελλάδας» για να διαχειριστούν πλέον το κατασκευαστικό προφίλ της νεότερης Ελλάδας μέσα από διαδικασίες Α.Ε. Δηλαδή τη στιγ-μή που το υπουργείο ετοιμάζει αναιτιολόγητα έναν καινούργιο νόμο για την παραγωγή των δημοσίων έργων και μία Ανεξάρτητη Διοικη-τική Αρχή (Α.Ε.Π.Ε.) που υποτίθεται θα παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, του ελεγκτή και του εξυ-γιαντή των κατασκευών στον αντίποδα και της κατασκευαστικής αποκέντρωσης με την αυτο-διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτη», ανα-βαθμίζει και διευρύνει τις κρατικές «κατα-σκευαστικές Α.Ε.» δυναμιτίζοντας όλο το κα-τασκευαστικό περιβάλλον, παλιό και νέο. Απώτερος σκοπός η δημιουργία νέων μο-ντέλων στην παραγωγή δημοσίων έργων με τους επαγγελματίες κατασκευαστές «υπερ-γολάβους» των κρατικών Α.Ε., οι οποίες θ’ αναθέτουν τα έργα κατά βούληση με κριτήρια αδιαφανή, τροφοδοτώντας την διαπλοκή και ενισχύοντας την κυκλοφορία του μαύρου χρή-ματος και αυτό πέρα από τα έμπειρα μάτια των παλιών έμπειρων μηχανικών του ΥΠΟΜΕ-ΔΙ γιατί προφανώς «βλέπουν πολύ», «ακούν πολύ», «γνωρίζουν πολλά» και έχουν άποψη.

18 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Και για το καινούργιο δόγμα του Υπουργείου «ουκ εν τω πολλώ το ευ ………!». Γιατί άλλο πράγμα είναι να είσαι μειοδότης και να ενδίδεις σε κάποιες «Σειρήνες» και άλλο πράγμα να διαπραγμα-τεύεσαι να γίνεις μειοδότης. Πόσο μάλλον εάν όλες αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις αποκτή-σουν τα χαρακτηριστικά της Ανεξάρτητης δι-οικητικής αρχής με την οποία το Υπουργείο φι-λοδοξεί να «δαμάσει» το κατασκευαστι-κό περιβάλλον. Ίσως αυτό είναι η τελευταία ντρίπλα ώστε οι οφειλές προς τον εργοληπτικό κόσμο, ( που ο Σουφλιάς απέκρυπτε ότι είναι 2,5 δις € για ευνόητους λόγους μην μας πάρουν γραμμή οι πιστωτές και δεν μας δανείζουν), να είναι οφειλές των Α.Ε. και όχι του δημοσίου, ώστε

να μη μετράνε στο υπέρογκο εξωτερικό δη-μόσιο χρέος, τώρα μάλιστα που υπολογίζεται ότι αυτό το χρέος έχει υπερδιπλασιασθεί. Και βέβαια οι Α.Ε. θα πρέπει να έχουν πόρους (σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες θετι-κό πρόσημο) διαφορετικά ούτε εγγυήσεις του δημοσίου, ούτε δανεισμό, ούτε επιχορηγήσεις και βέβαια όχι πληρωμές. Δεν είμαι περίεργος το τι μπορεί να συμβεί στον λαβύρινθο αυτό, είμαι όμως απαισιόδο-ξος ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο μας και μόνο επειδή ουσιαστικά και νο-μοθετικά δεν έχει αντιμετωπισθεί μία μόνο παράμετρος των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, η χρηματοδότηση, η οποία σύμφωνα με το νέο δόγμα περί επιχειρήσεων του ευρύ-τερου δημόσιου τομέα περί άλλων μας πείθει.

Ότι δηλαδή ετοιμάζεται μια καινούργια κομπί-να του δημοσίου κατά του εργοληπτικού κό-σμου.Κι εμείς φυσικά δεν θα μείνουμε αποδυνα-μωμένοι και αδιάφοροι να κοιτάμε τον γκρε-μό που μας πλησιάζει θα δώσουμε σήμερα μια υπόσχεση τιμής ότι ενωμένοι θ’ αγωνιστούμε για περισώσουμε ότι μας έχει απομείνει . Το οφείλουμε άλλωστε πρώτα στους εαυτούς μας που τους αναλώσαμε στη σκόνη και την λάσπη των εργοταξίων, στα παιδιά μας που μας ρωτάνε όλο και ποιο συχνά γιατί, με ορ-θάνοικτα μάτια και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας με τους οποίους πορευτή-καμε τόσες δεκαετίες μαζί και στις καλές και στις άσχημες συγκυρίες .

Το Πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.»ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ

Το τελευταίο πριν τις μεταβατικές διατάξεις άρ-θρο του Νόμου 3852/10 με τον οποίο καθιε-ρώθηκε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (η Νέα Αρχιτεκτο-νική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρω-μένης Διοίκησης, όπως είναι το πλήρες όνο-μά του), προβλέπει την κατάρτιση προγράμ-ματος ενίσχυσης της τοπικής και περιφερεια-κής ανάπτυξης με το όνομα «Ελληνική Αρχιτε-κτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» και για συντομία με βάση τα αρχικά του, ΕΛΛ.Α.Δ.Α., καθορίζοντας παράλληλα και τις βασικές κα-τευθύνσεις του. Ήδη για το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. υπάρχει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατήρτι-

σε το Υπουργείο Εσωτερικών και πέρασε από ένα πρώτο χτένισμα από την ΚΕΔΚΕ. Ίσως σή-μερα που μιλάμε η ΚΕΔΚΕ να έχει ολοκληρώ-σει τις παρατηρήσεις της με απόφαση του Δι-οικητικού της Συμβουλίου. Το Προεδρικό Διά-ταγμα προβλέπεται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να μπορεί να ισχύει και να υλοποιηθεί από τις αρχές του 2011. Στο σχέδιο Π.Δ. προβλέπονται συνοπτικά τα παρακάτω:1.Κατ΄αρχήν, το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. θα έχει διάρκεια πέντε ετών (2011-2015), που μπορεί να παραταθεί με απόφαση Υπουργι-κού Συμβουλίου.

2.Θα είναι ύψους 4 δις ευρώ. Τα χρήματα θα προέρχονται από τους ΚΑΠ Δήμων και Περι-φερειών καθώς και από το Π.Δ.Ε. Τα ποσο-στά συμμετοχής δεν καθορίζονται στο Π.Δ., αλλά αυτό θα γίνει αργότερα με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

3. Το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. διαρθρώνεται σε τέσσερες άξονες (τρεις προέβλεπε ο ΚΑΛ-ΛΙΚΡΑΤΗΣ ).•οριζόντιες παρεμβάσεις με στόχο επίλυσης προβλημάτων ποιότητας ζωής που περιλαμ-βάνουν πέντε κατηγορίες παρέμβασης•έργα και ενέργειες Δήμων που περιλαμβά-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 19

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

νονται στα ετήσια προγράμματά τους, •έργα και ενέργειες των Περιφερειών •τεχνική υποστήριξη.

4. Ας δούμε σύντομα τι προβλέπεται σε κάθε άξονα:α. Στις οριζόντιες παρεμβάσεις προβλέπονται προγράμματα:•οδικής ασφάλειας •υποστήριξης ορεινών και νησιώτικων δήμων•συνεργασίας δήμων και περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της επιχειρη-ματικότητας •ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αστικά κέ-ντρα •δράσεων διαπεριφερειακού και διαδημοτικού χαρακτήραΣτο δεύτερο και τέταρτο πρόγραμμα δικαιούχοι είναι μόνον οι Δήμοι, στα υπόλοιπα τρία Δήμοι και Περιφέρειες. β. Στον άξονα των δημοτικών έργων προβλέ-πονται δύο υποπρογράμματα με αντικείμενο:•βελτίωση Υποδομών και Περιβάλλον •Κοινωνικές Υποδομές γ. Στον άξονα των περιφερειακών έργων περι-λαμβάνονται 4 μέτρα:

•μελέτες ωρίμανσης έργων•συγκοινωνιακά έργα•λιμενικά έργα•έργα και δράσεις πολιτικής προστασίαςδ. Τέλος ο άξονας της Τεχνικής Στήριξης περι-λαμβάνει 5 μέτρα που αφορούν:•οριζόντιες μελέτες του άξονα 1•μελέτες στήριξης και εφαρμογής του ΕΛΛ.Α.Δ.Α. •επιβράβευση καινοτομίας•λειτουργικές δαπάνες•δημοσιότητα

5. Στην συνέχεια το σχέδιο Π.Δ. αναφέρε-ται στον τρόπο διοίκησης, παρακολούθησης, ένταξης έργων και ελέγχου, καθορίζοντας αναλυτικά τα όργανα σε κεντρικό και σε πε-ριφερειακό επίπεδο.

6. Επίσης με το σχέδιο Π.Δ. καθορίζονται οι διαδικασίες κατάρτισης του προγράμμα-τος και οι δικαιούχοι. Η κατανομή των πό-ρων δεν καθορίζεται ρητά (προβλέπει μόνον ότι ο πρώτος άξονας των οριζοντίων παρεμ-βάσεων παίρνει το 25% των συνολικών πό-ρων του προγράμματος, ποσοστό όμως που

η ΚΕΔΚΕ θεωρεί μεγάλο). Επίσης γίνεται αναφορά στην κατάρτιση των Προγραμμά-των Δήμων και Περιφερειών και τέλος καθο-ρίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης, υλοποίησης, τροποποίησης, απένταξης, πλη-ρωμών κλπ.

7. Στο σχέδιο Π.Δ., στις ειδικές ρυθμίσεις (άρθρο 8, παρ. 3), προβλέπεται ότι στο πρό-γραμμα θα ενταχθούν και οι πληρωμές ή αποπληρωμές έργων του ΘΗΣΕΑ που ήδη υλοποιούνται. Σε γενικές γραμμές, το νέο πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. είναι συνέχεια των προγραμμά-των της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΠΤΑ και ΘΗ-ΣΕΑΣ, προβλέποντας λίγο πολύ τις ίδιες διαδι-κασίες και δράσεις, ίσως με κάποιες απλοποι-ήσεις στο σύστημα διοίκησης.Εκφράζοντας απολύτως προσωπικές απόψεις: α. Θεωρώ ότι το νέο πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. είναι τελείως απαραίτητο, από την στιγμή που καταργήθηκε αφήνοντας τεράστιες εκκρεμό-τητες ο ΘΗΣΕΑΣ.

β. Πιστεύω ότι το ύψος του (4 δις ευρώ για 5 χρόνια) είναι μικρό, αφού απευθύνεται πλέον και στους Δήμους και στις Περιφέ-ρειες (να θυμηθούμε ότι ο ΘΗΣΕΑΣ ξεκί-νησε με 3,7 δις ευρώ και απευθυνόταν μό-νον στους Δήμους, άσχετα αν τελικά έκλει-σε βεβιασμένα στα περίπου 2,00 δις και με χρηματοδότηση μόνον από ΚΑΠ, αφού το πρόγραμμα διακόπηκε χωρίς πληρωμές από πιστώσεις υπουργείων όπως προβλε-πόταν).γ. Εκτιμώ ως θετική (αν και προδήλως ανα-γκαία) την πρόβλεψη για αποπληρωμή των οφειλών του ΘΗΣΕΑ από το ΕΛΛ.Α.Δ.Α.δ. Φοβάμαι ότι ο μη σαφής καθορισμός των ποσοστών συμμετοχής από ΚΑΠ και Π.Δ.Ε. θα καταλήξει στο τέλος στο να χρηματοδο-τείται το πρόγραμμα κατά μέγιστο μέρος από πόρους προοριζόμενους για την Τ.Α., όπως έγινε και με τον ΘΗΣΕΑ. Δηλαδή χρήμα-τα που θα μπορούσε ο κάθε φορέας (Δή-μος ή Περιφέρεια) να πάρει με βάση τα προ-βλεπόμενα κριτήρια διανομής και να διαχει-ριστεί από μόνος του, τώρα θα αναγκάζεται να τα παίρνει μετά από εγκρίσεις της Κεντρι-κής και των Περιφερειακών Επιτροπών Πα-ρακολούθησης με κριτήρια που (όπως μέ-χρι σήμερα έχει δείξει η εφαρμογή ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ) δεν θα είναι και τόσο αντικειμενι-κά (δυστυχώς η πολιτική αχρωματοψία δεν έχει εγκαθιδρυθεί ακόμα στην δημόσια διοί-κηση).

20 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Το ΤΣΜΕΔΕ σήμεραΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Δύο χρόνια μετά την πρώτη συγκρότηση των Οργάνων Διοίκησης του ΕΤΑΑ και της Δ.Ε. του Τομέα Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων η κατάσταση που επικρατεί περιγράφε-ται ως εξής:Στόχος ίδρυσης του ΕΤΑΑ ήταν η δημιουργία ενός μεγαλύτερου, ισχυρότερου, πληρέστερου, ορθολογικότερα διαμορφωμένου ταμείου που θα λειτουργούσε με οικονομίες κλίμακας, σύγ-χρονο και με διαρκώς βελτιούμενο εξοπλισμό, με έμφαση στον τομέα της υγείας για την καλύ-τερη εξυπηρέτηση των μελών του.Οι συνάδελφοι απολαμβάνουν σήμερα υπη-ρεσιών χειρότερων απ’ ότι δύο χρόνια πριν. Η εσπευσμένη συγχώνευση εμφάνισε όλες τις αδυναμίες της ανύπαρκτης προετοιμασίας του εγχειρήματος. Είχαμε ζητήσει πριν τρία χρόνια ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο. Το μόνο που καταφέραμε να σώσουμε με μπροστάρη των αγώνων την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. και τους Συνδέ-σμους της ήταν ο τομέας της εγγυοδοσίας. Στο κεφάλαιο “Ακτινογραφία του ΤΣΜΕΔΕ” ανα-λύεται γλαφυρά η επιδείνωση της κατάστα-σης του σήμερα σε σχέση με το χτες. Θα χρει-αστούν καινούργιοι αγώνες για να αντιληφθεί το υπουργείο ότι ένα οικονομικά εύρωστο και αυτοτελές ασφαλιστικό ταμείο δικαιούται να αυτοδιοικείται μέσα στα πλαίσια των νόμων και της ισχύουσας ασφαλιστικής πολιτικής. Η

αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου από το Υπουργείο είναι απαράδεκτη. Αντί βα-σιζόμενοι στην “Υγεία” του Ταμείου να ενθαρ-ρύνουν την εξέλιξη του σε πρότυπο παράδειγ-μα λειτουργίας για την αναβάθμιση και των υπολοίπων ταμείων, με άτολμες και γραφειο-κρατικές αντιμετωπίσεις το υποχρεώνουν σε μίζερη εσωστρέφεια και αναποτελεσματικό-τητα. Επιχειρήθηκε το καλοκαίρι του 2010 με νομοθετική ρύθμιση εκ νέου, σαν ΕΤΑΑ πλέ-ον η κατάργηση της εγγυοδοσίας, που απετρά-πη την τελευταία στιγμή από τη σθεναρή στάση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., των Ε.Ο. και του Τ.Ε.Ε. Ίσως η διατήρηση της κακής και πολιτικά ελεγχό-μενης κατάστασης των ασφαλιστικών ταμεί-ων χωρίς εξαιρέσεις να αποτελεί πολιτικό άλ-λοθι για ορισμένους. Ίσως όμως να ισχύει και η αρχή του “Μην καταλογίζεις την πρόθεση σε κάτι που μπορεί επαρκώς να εξηγηθεί από την ανικανότητα”. Για την έγκυρη ενημέρωση σας όσον αφορά την σημερινή κατάσταση του Ταμείου, παρα-θέτω την έκθεση-συνέντευξη του προέδρου της Δ.Ε. κ. Γαμβρίλη, όπως αυτή δημοσιεύ-τηκε στο 2609/22-11-2010 ενημερωτικό δελ-τίο του Τ.Ε.Ε.

Η σημερινή κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕΤα προβλήματα που απειλούν άμεσα ή έμμεσα

τη λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ και έχουν σχέση με την καθημερινότητα, αναλύει ο πρόεδρος της Δ.Ε. των Τομέων Μηχανικών και ΕΔΕ (ΤΣΜΕ-ΔΕ) Γιάννης Γαμβρίλης, ο οποίος επισημαίνει επιγραμματικά: Από την εφαρμογή του ν.3655 για την σύστα-ση και λειτουργία του ΕΤΑΑ έως και σήμερα:• 25 οργανικές θέσεις καταργήθηκαν, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 138 παρ.13 του νόμου της ενοποίησης για όσες κε-νές θέσεις δεν είχαν προκηρυχθεί μέχρι τη δη-μοσίευση του νόμου.• 47 υπάλληλοι (με προγράμματα “stage”) που κάλυπταν θέσεις πάνω από τρία χρόνια, με τε-ράστια εμπειρία, αποχώρησαν λόγω λήξης της σύμβασης τους.• 19 υπάλληλοι αποχώρησαν από την υπηρε-σία λόγω συνταξιοδότησης, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και αναμένε-ται να αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους.• 9 υπάλληλοι, η Διεύθυνση Μηχανογράφη-σης και το Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέ-σεων, τοποθετήθηκαν στην κεντρική Υπηρεσία (ΕΤΑΑ).• Η βοήθεια που είχε δοθεί με υπαλλήλους από του ΤΕΕ στα κεντρικά γραφεία και στην περιφέρεια έχει μειωθεί.• Έχει δοθεί η έγκριση από το υπουργείο για

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 21

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ150 άτομα προσωπικού ορισμένου χρόνου, ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε αυτή η δια-δικασία, παρ’ ότι η μισθοδοσία τους δεν πρό-κειται να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το Ταμείο.• Οι συμβάσεις των ελεγκτών ιατρών του Τα-μείου μας έχουν λήξει και, παρά την καθημε-ρινή επικοινωνία με το υπουργείο, δεν έχουν ανανεωθεί ούτε έχουν προσέλθει νέοι στην υπηρεσία για των έλεγχο των νοσηλίων. Η ει-σήγηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη γί-νει από το Σεπτέμβριο του 2009.• Η Διοικούσα Επιτροπή των Τομέων Μηχα-νικών και ΕΔΕ συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 αποτελούμενη από τον πρόεδρο και 6 μέλη. Τον Οκτώβριο του 2009 ένα μέλος συ-νταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε μέ-χρι σήμερα, παρά τις έγγραφες υπενθυμίσεις προς το Υπουργείο.•Με την ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.7/326/οικ.18283/11.8.06 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της υπ’ αριθμ. 55/98 ΠΥΣ (άρθ.1 παρ. 51 Ν.2412/96) εγκρίθηκε αρχικά η πλήρωση 102 κενών οργανικών θέσεων στο Ταμείο Συντά-ξεων Μηχανικών και ΕΔΕ. Στη συνέχεια του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ ενέκρινε την πλήρωση των ανωτέρω θέσεων, καθώς, επίσης, και 2 θέ-σεων Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και ΤΕ μηχανικών, που είχαν μείνει κενές από προηγούμενη προκήρυξη, Επίσης, αποφασί-στηκε να μην προκηρυχτεί η θέση ΠΕ Μηχα-νικών, λόγω μετάταξης υπαλλήλου. Συνολι-κός αριθμός κενών οργανικών θέσεων 103 θέσεις (49 για την Κεντρική Υπηρεσία και 54 για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες). η υπηρε-σία έχει ενημερώσει όλους τους υποψηφίους να καταθέσουν τα απαιτούμενα για το διορι-σμό τους δικαιολογητικά, όμως σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.8/38/16430 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μας ενημέρω-σε ότι αποφάσεις διορισμού δεν θα πρέπει να αποστέλλονται στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσε-ως, εν αναμονή έκδοσης εγκυκλίου του ανω-τέρω υπουργείου για το θέμα αυτό. Δυστυχώς, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ο διαγωνι-σμός, γιατί λήγουν οι προθεσμίες.• Η Νομική Υπηρεσία έχει ενταχθεί από τον Οκτώβριο 2008 στην Κεντρική Υπηρεσία (ΕΤΑΑ) και εξυπηρετεί όλα τα Ταμεία που εντά-χθηκαν σε αυτήν.• Η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης έχει ενταχθεί από τον Οκτώβριο 2008 στην Κεντρική Υπηρεσία, με

αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλή-ματα λειτουργίας.• Η μη συστέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας (ΕΤΑΑ) με το ΤΣΜΕΔΕ δημιουργεί έλλειψη συ-ντονισμού, τεράστια λειτουργικά προβλήματα και όχι μόνον.• Σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση εγκρίσε-ων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνι-κής Ασφάλισης.

Ο κ. Γαμβρίλης ζητά τη συνεργασία του προέ-δρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη τονίζοντας ότι:«Την ώρα που το Ταμείο μας έχει αποδυθεί σε έναν τεράστιο αγώνα για τη βιώσιμη και σύμ-φωνη με τους νόμους παροχή κοινωνικού έρ-γου, την ώρα αυτή που το Ταμείο μας είναι από τους ελάχιστους φορείς που δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τον Κρατικό Προϋπο-λογισμό και αποφέρει έσοδα στο Ελληνικό Δη-μόσιο, την ώρα αυτή που, πέραν του κοινωνι-κού του σκοπού, το Ταμείο μας έχει το δυσβά-σταχτο έργο της ενοποίησης (Ν. 3655/08) και των όποιων προβλημάτων αυτή έχει δημιουρ-γήσει, την ώρα που τα παράπονα των ασφα-λισμένων και των συνεργαζόμενων παρόχων υγείας και φαρμακευτικών συλλόγων πληθαί-νουν, λόγω της δικαιολογημένης διεκπεραίω-σης των λογαριασμών,Θεωρούμε ότι έχουμε όλες τις οικονομικές δυνάμεις για να παρέχουμε υπηρεσίες υψη-λού επιπέδου στους ασφαλισμένους μας, χω-ρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, παρακα-λούμε να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέρ-γειες ώστε να μην καθίσταται καθημερινά πιο δυσχερής η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας και ο έλεγχος για την πάταξη της εισφορο-διαφυγής».Σε έγγραφό του ο κ. Γαμβρίλης αναφέρει ακό-μη ότι η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΕΤΑΑ έχει προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργει-ες για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ιατρούς και οδοντιάτρους, συνολικού αριθμού 106 ελεγκτών ιατρών, με διάρκεια έργου 12 έως 18 μήνες, προς διάθεση του Ταμείου και η οποία εγκρίθηκε με το υπ’ αριθ. πρωτ. 3263/4-2-2010 έγγραφο του ΑΣΕΠ. Επίσης, αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και σήμε-ρα δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της δαπά-νης αυτής από την κυβέρνηση, παρ’ όλο που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕ-ΔΕ και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προ-ϋπολογισμό, αν και έχει εγκριθεί και υπογρα-φεί από το ΑΣΕΠ.Υπογραμμίζει επίσης: «Η καθυστέρηση πρό-σληψης ελεγκτών ιατρών δημιουργεί αδυνα-

μία ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών, αδυναμία πρωτογενούς ελέγχου –έλεγχος ει-σαγωγών και εξετάσεων σε νοσοκομεία και κλινικές από ελεγκτές ιατρούς- και δευτερο-γενούς ελέγχου –επαλήθευσης στα τιμολόγια των δαπανών, αδυναμία ελέγχου εγκρίσεων συνταγών άνω των 150 ευρώ σε όλη την επι-κράτεια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπη-ρέτησης των ασφαλισμένων και ειδικά εκεί-νων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και, τέλος, έντονες διαμαρτυρίες και αποστολή εξώδικων από ασφαλισμένους και Συλλόγους Ασφαλισμένων».Και καταλήγει: «Είναι αυτονόητο ότι η καθυ-στέρηση στην πρόσληψη ελεγκτών ιατρών αυ-ξάνει ανεξέλεγκτα τις δαπάνες, καθιστώντας τις πολύ υψηλότερες του κόστους πρόσληψης των ελεγκτών αυτών».

Η ακτινογραφία του ΤΣΜΕΔΕΑν και ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περί-θαλψης του ΤΣΜΕΔΕ πάσχει, κατά γενική ομο-λογία, έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στις άλ-λες παροχές του Ταμείου, όπως αναφέρει ο κος Γαμβρίλης ως εξής:Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης• Τμήμα Απονομής Κύριας ΣύνταξηςΤο 2008 είχε 12 υπαλλήλους. Υποβλήθηκαν 1.326 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εκδόθη-καν και πληρώθηκαν 1.230 συντάξεις. Μέσος όρος έκδοσης σύνταξης: 10 μήνες.Το 2010 έχει 9 υπαλλήλους (4 υπάλλη-λοι “Stage” αποχώρησαν τον Ιούλιο). Έως 31.8.2010 υποβλήθηκαν 1.325 αιτήσεις συ-νταξιοδότησης. Εκδόθηκαν και πληρώθηκαν 1.368συντάξεις. Μέσος όρος σύνταξης: 7 μήνες.Δηλαδή σημειώνεται μείωση του προσωπικού και αύξηση του αντικειμένου εργασίας κατά40% τουλάχιστον. Για το επόμενο χρονικό διά-στημα εκτιμάται ότι ο μέσος όρος έκδοσης σύ-νταξης θα ξεπεράσει τους 9 μήνες. Υπάρχουν σωρευμένες επιμέρους εκκρεμότητες.• Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης, ΕΕ και Διμε-ρών ΣυμβάσεωνΤο 2008 εργάζονταν 3 υπάλληλοι. Από 1.4.2010 εργάζονται 2 υπάλληλοι. Έχουμε μείωση προ-σωπικού και αύξηση αντικειμένου εργασίας κατά 30%.• Τμήμα Ασφάλισης Κύριας Σύνταξης και Ειδι-κής ΠροσαύξησηςΚατατέθηκαν το τελευταίο τετράμηνο περί-που 4.000 αιτήσεις. Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και να απαντηθούν από 5 υπαλλή-λους, που από τον Ιούλιο μειώθηκαν σε 4.

22 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

• Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης και Απονο-μής Επικουρικής Σύνταξης και Εφάπαξ Παρο-χώνΤο 2008 υπηρετούσαν 3 υπάλληλοι και χορη-γήθηκαν 615 εφάπαξ. Το 2009 χορηγήθηκαν 1.080 εφάπαξ. Το 2010 υπολογίζεται ότι θα ξε-περάσει τα 1.500 εφάπαξ, ενώ υπηρετούν 2 υπάλληλοι. Δηλαδή, έχουμε μείωση προσω-πικού και αύξηση αντικειμένου εργασίας κατά 50%.Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν αφενός τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Τομέων και αφετέρου τα θέ-ματα σύνδεσης και λειτουργίας σε συνεργασία και εξάρτηση με το ΕΤΑΑ.Διεύθυνση Εγγυοδοσίας και ΠιστοδοσίαςΤο 2008 λειτουργούσε με 18 υπαλλήλους. Σή-μερα λειτουργεί με 13 υπαλλήλους, με απο-τέλεσμα τη δημιουργία σειράς προβλημάτων, όπως πολύωρη αναμονή των ασφαλισμένων στην έκδοση και παράδοση εγγυητικών επι-στολών (σ.σ. εκδίδονται κατά μέσο όρο 200 εγ-γυητικές ημερησίως), απαίτηση τουλάχιστον ενός μηνός για τον έλεγχο, καθυστέρηση στις χορηγούμενες προεξοφλήσεις, ενώ έχει στα-ματήσει σχεδόν η διαδικασία είσπραξης οφει-

λών από προμήθειες, καταπτώσεις εγγυη-τικών και προεξοφλήσεις λογαριασμών, με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το Ταμείο και να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των οφειλών.Διεύθυνση ΕισφορώνΕξυπηρετεί κατά μέσο όρο 430 άτομα καθη-μερινά, λόγω όμως της έλλειψης προσωπι-κού και της αποχώρησης ήδη 7 υπαλλήλων, αντιμετωπίζει μέγιστα προβλήματα, όπως κα-θυστέρηση στον έλεγχο των ασφαλιστικών ει-σφορών των ασφαλισμένων που έχουν υπο-βάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθυστέρη-ση στη διεκπεραίωση αιτήσεων, αδυναμία συγκρότησης ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, έλλειψη συγχρόνων μηχανογραφικών εφαρμογών για τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των ερ-γασιών.Διεύθυνση ΜηχανογράφησηςΔεν έχει δοθεί η αιτηθείσα από 21.5.2010 έγκριση για αγορά νέων υπολογιστών, ενώ υπάρχουν βλάβες στους υπάρχοντες, αρκε-τοί από τους οποίους δεν λειτουργούν. Το προ-σωπικό του τμήματος μηχανογράφησης του ΤΣΜΕΔΕ έχει μεταφερθεί στο ΕΤΑΑ και ασχο-λείται με τα προβλήματα του Ταμείου Νομι-κών και του ΤΣΑΥ. Αναμένεται νέα μείωση του

προσωπικού. Η υλοποίηση του διαδικτυακού τόπου e-tsmede βρίσκεται σε τελικό στάδιο, αλλά τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από εκεί στερούνται ψηφιακής υπογραφής, γεγονός που τα καθιστά μη έγκυρα. Η Υπηρεσία Ανά-πτυξης Πληροφορικής του Υπουργείου Εσω-τερικών υπέδειξε τη συνεργασία με το φορέα έκδοσης ηλεκτρονικής υπογραφής, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται νέο λογισμικό και επομένως νέα επένδυση.Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Περιφερει-ακών ΥπηρεσιώνΤο κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι αυτό της έλ-λειψης προσωπικού. Το τελευταίο έτος έχουν ήδη αποχωρήσει από τα Περιφερειακά Τμή-ματα 32 υπάλληλοι, ενώ συνταξιοδοτούνται αρκετοί έως το τέλος του χρόνου. Τα γραφεία Αγίας Παρασκευής, Βέροιας, Κατερίνης, Κέρ-κυρας, Λάρισας, Πάτρας, Πειραιά λειτουργούν με 1 υπάλληλο λιγότερο το καθένα, τα γραφεία Ηρακλείου, Κοζάνης με 2 λιγότερους, το γρα-φείο Λαμίας με 3 λιγότερους και με τον κίνδυ-νο να κλείσει εντελώς, εάν συνταξιοδοτηθεί η μοναδική μόνιμη υπάλληλος. Το γραφείο αυτό εξυπηρετεί τουλάχιστον 1.500 ασφαλισμένους. Παράλληλα η βοήθεια που έχει δοθεί με υπαλ-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 23

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣλήλους από τις εργοληπτικές οργανώσεις δεν υπάρχει πλέον, ενώ η βοήθεια από υπαλλή-λους του ΤΕΕ έχει μειωθεί.Διεύθυνση Υγείας και ΠρόνοιαςΥπολειτουργεί λόγω αύξησης των ασφαλισμέ-νων, άμεσων και έμμεσων μελών, σε 205.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσί-ας. Κάθε έτος εγγράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ 4.500 μηχανικοί και περίπου, 4.000 έμμεσα μέλη. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας να αντιμετωπί-σει καθημερινά, περίπου, 800 ασφαλισμένους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το σοβαρότερο πρόβλημα της Διεύθυνσης είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού: Απασχολούνται 19 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 14 είναι του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ-ωρη καθυστέρηση, αναμονή και έντονες δια-μαρτυρίες των ασφαλισμένων.Αυτοτελές Τμήμα Ελεγκτών ΙατρώνΈχει 8 υπαλλήλους (6 ελεγκτές ιατρούς και 2 οδοντιάτρους) που ελέγχουν τις δαπάνες ια-τροφαρμακευτικής και οδοντιατρικής περίθαλ-ψης τόσο του Νομού Αττικής, όσο και όλης της Ελλάδας. Καθυστερεί σημαντικά η πρόσλη-ψη 106 συμβασιούχων ελεγκτών ιατρών και οδοντιάτρων. Η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΕΤΑΑ υπέβαλε το αίτημα προς το ΑΣΕΠ στις 15.1.2010, το οποίο εγκρίθηκε στις 4.2.2010, αλλά έως τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκρι-ση της σχετικής δαπάνης από το Γενικό Λογι-στήριο του Κράτους, το οποίο ζητά μείωση του αριθμού των ιατρών.Η καθυστέρηση στην πρόσληψη ελεγκτών ια-τρών αυξάνει ανεξέλεγκτα τις δαπάνες, κα-θιστώντας τις πολύ υψηλότερες του κόστους πρόσληψης των ελεγκτών. Μετά την εκτενή αναφορά από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γαμβρίλη των προβλημάτων του Ταμείου, όπως αυτά δημο-σιεύτηκαν στο 2609/22-11-2010 ενημερωτικό δελτίο του Τ.Ε.Ε., επανερχόμενοι στην εισήγη-ση μας θα πρέπει να επισημάνουμε:

Μείωση εσόδων – Αύξηση συνταξιούχωνΣε κάθε περίπτωση για το μέλλον του Ταμείου πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν η μεί-ωση των εσόδων:1. Από την μείωση της οικοδομικής δραστηρι-ότητας που είναι δομική και όχι συγκυριακή, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ελαχί-στων αμοιβών.2. Από την μείωση του Π.Δ.Ε. και την μείωση των Δημοσίων Έργων σε συνδυασμό με την εξαίρεση από το 1% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ των έργων

με σύμβαση παραχώρησης ΣΔΙΤ, αυτοχρημα-τοδοτούμενων.3. Από την “ωρίμανση” και την έξοδο σε σύντα-ξη μεγάλου μέρους μηχανικών με πλήρη συ-νταξιοδοτικό χρόνο, τόσο στην Κύρια Σύνταξη όσο στην Ειδική Προσαύξηση.4. Από την δυσκολία καταβολής των ασφαλι-στικών εισφορών από τους νέους μηχανικούς (σήμερα το μεγαλύτερο μέρος καταβάλλεται από τους γονείς τους).5. Από τις μεταβαλλόμενες, δυσμενείς για τους εργαζόμενους σχέσεις εξαρτημένης εργασίας που οδηγούν σε μείωση των καταβαλλόμενων εργοδοτικών εισφορών και παγιώνουν σε κυ-ρίαρχη συναλλαγή το μπλοκάκι.Γενικά στην σημαντική κατηγορία εσόδων που προκύπτουν από την επαγγελματική δραστη-ριότητα των Μηχανικών και που αποτελούσαν ανέκαθεν την καθημερινή, άμεση και υγιή αι-μοδότηση του Ταμείου οι τάσεις είναι ξεκάθα-ρα πτωτικές.

ΠροτάσειςΕπιβάλλεται η στελέχωση του Ταμείου με ελε-γκτές γιατρούς στο χώρο της Νοσοκομεια-κής Περίθαλψης για συστηματική παρακο-λούθηση των περιστατικών και επί της ουσί-ας, αλλά κυρίως στη χρήση της από Νοσοκο-μεία-Κλινικές.Επιβάλλεται η εφαρμογή των πιο προηγμένων συναλλακτικών μεθόδων των μελών του Τα-μείου με τις Υπηρεσίες του Ταμείου για συμπί-εση χρόνου και κόστος με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση.Η πρόσληψη τόσο του αναγκαίου προσωπι-κού όσο και των Ελεγκτών Ιατρών θα πρέπει να συνοδευτεί από πραγματική άσκηση ελέγ-χου από τις Εποπτεύουσες Επιτροπές των πε-ριφερειακών Γραφείων.Η πρόταση του ΔΣ του ΕΤΑΑ προς το Υπουρ-γείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από έγγραφο του τελευταίου, εγκρί-νει τη διατήρηση των Εποπτευουσών Επιτρο-πών στην έδρα του καθενός από τα Περιφε-ρειακά Τμήματα και Γραφεία που αναφέρονται στο ΠΔ62/09 ή και σε όσα ιδρυθούν τυχόν μελ-λοντικά. Για τη συμμετοχή εκπροσώπου των Εργοληπτών στην Επ. Επ. προβλέπεται (από το εδάφιο iv) ως μέλος τακτικό και αναπληρωμα-τικό, ο αντιπρόσωπος των Εργοληπτικών Ορ-γανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας. Το μέ-λος αυτό υποδεικνύεται κατόπιν κοινής συνε-δρίασης των ΔΣ των Εργοληπτικών Οργανώ-σεων με τη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΕΤΑ-Α-Τομέας Μηχανικών

και ΕΔΕ.Αλλιώς και σε περίπτωση που δε γίνει κοινή συνεδρίαση κατά τα ανωτέρω, τότε θα ορίζε-ται αποκλειστικά από τη ΔΕ των Τομέων Μη-χανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, από τον κατάλο-γο των προσώπων που θα έχουν υποδειχθεί εγγράφως από τα ΔΣ των Εργοληπτικών Ορ-γανώσεων.Είναι φανερή η πλήρης υποβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων ΕΔΕ της ΠΕΣΕΔΕ που ίδρυ-σαν και λειτούργησαν με έξοδά τους τη συντρι-πτική πλειοψηφία των Περιφερειακών και Το-πικών Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ.Η εξίσωση του προτεινόμενου εκπροσώπου του συλλογικού τοπικού φορέα των Εργολη-πτών με ένα απλό μέλος Αθηνοκεντρικής Ορ-γάνωσης προάγει την πολιτική ύπαρξης το-ποτηρητών στις Επ. Επ. άμεσα εξαρτώμενων από την κεντρική Δ.Ε. Η πρόταση της ΠΕΣΕΔΕ προς το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ ήταν ξεκάθαρη. Ο εκ-πρόσωπος των Εργοληπτών στην Επ. Επ. πρέ-πει να υποδεικνύεται από τα συλλογικά όργα-να της περιοχής και όσον αφορά τους Συνδέ-σμους με την Υπογραφή της ΠΕΣΕΔΕ. Σε όσες περιοχές υπάρχουν σε λειτουργία τμήματα άλ-λης Πανελλήνιας Οργάνωσης οι θέσεις τακτι-κού και αναπληρωματικού να εναλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο.Προτάσεις μεμονωμένων μελών Πανελληνί-ων Οργανώσεων να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν. Ο αποκεντρωμένος έλεγχος της Επ. Επ. κατά περιοχή πρέπει να είναι έργο και ευθύνη εκ-προσώπων φορέων της περιοχής. Ο έλεγχος πράξεων και αποφάσεων τόσο της Επ. Επ. όσο και της Δ.Ε. οφείλει να είναι αμφίδρομος, ξε-κάθαρος και διαφανής.Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω τη διαρ-κή και έντονη προσπάθεια της ΠΕΣΕΔΕ στη δι-ατήρηση της έννοιας του ΕΛΠΠ σα δεύτερης κύριας σύνταξης που δικαιώθηκε με τη νομο-θέτηση της ειδικής προσαύξησης και την πα-ράλληλη δημιουργία λογαριασμού Επικουρι-κής σύνταξης, όσο και τους αγώνες με δίμη-νη αποχή από τις δημοπρασίες για τη μη δημι-ουργία του ΕΤΑΑ, από το οποίο αποκομίσαμε τη μη κατάργηση των Εγγυητικών Επιστολών.Μέσα σ’ ένα συνεχώς δυσμενές μεταβαλλό-μενο ασφαλιστικό περιβάλλον, η ΠΕΣΕΔΕ θα πρέπει να είναι συνεχώς έτοιμη για αγώνες για τη βελτίωση των παροχών και υπηρεσιών του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους αλλά και την περιφρούρηση των αποθεματικών που δεν προέρχονται από κοινωνικούς πόρους, αλλά από την επαγγελματική δραστηριότητα των συναδέλφων.A

24 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΔΙΤραγική η κατάσταση στον τομέα Δημοσίων Έργων

26 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Οι εργολήπτες δημοσίων έργων σήμερα βιώνουν τη μεγαλύτε-ρη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο, με σωρεία προβλημάτωνπου υφίστανται ακόμη (καθυστερήσεις πληρωμών, ουσιαστική κατάργησηπρογράμματος «Θησέας», υπέρογκες-δυσβάσταχτες πρόσθε-τες εγγυητικές επιστολές, περικοπή του Π.Δ.Ε., καθυστερήσεις ΕΣΠΑ, διατήρηση των διαβλητών συστημάτων: απ’ ευθείας ανα-θέσεων, αυτεπιστασίας, Mελέτης - Kατασκευής, κ.λπ.), ενώ οι υπερβολικές εκπτώσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, παρασύρο-ντας όλο το σύστημα στην καταστροφή.Αυτό επισημαίνεται στην επιστολή που έστειλε στις 19 Νοεμβρί-ου 2010 η ΠΕΣΕΔΕ και υπογράφουν ο Πρόεδρός της Κωνστα-ντίνος Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Μπαρμπούτης προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημή-τρη Ρέππα, την οποία κοινοποιεί στον υφυπουργό Γιάννη Μα-γκριώτη και στους γενικούς γραμματείς Γιάννη Οικονομίδη και Σέργιο Λαμπρόπουλο. Παράλληλα η ΠΕΣΕΔΕ δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το σύνο-λο των προωθούμενων από το ΥΠΟΜΕΔΙ νέων ρυθμίσεων για τα Δημόσια Έργα οι οποίες εκτιμά ότι αφενός είναι αναντίστοιχες με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας και αφετέρου δεν εξυ-πηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για παραγω-γή Δημοσίων Έργων ποιοτικά ορθών στον επιβαλλόμενο χρό-νο και με το βέλτιστο κόστος. Επίσης δηλώνει την πρόθεσή της να εξακολουθήσει να συμμετέχει σε οποιονδήποτε διάλογο με βάση κυρίως τον πολύ καλό νόμο 1418/84, για την επεξεργα-σία αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσί-ων έργων, διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός μηνός.Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Εργο-ληπτικών Οργανώσεων είχε αρχικά αποφασίσει να διαμορφω-θεί ένα κείμενο από τον πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη και αφού εγκριθεί από όλες τις οργανώσεις να αποσταλεί προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, ως κοινή επιστολή. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατόν, παρά τις προσπάθειες της ΠΕΣΕ-ΔΕ, λόγω της παρελκυστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΕ-ΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης σε επιστολή που απέστειλε προς τους προέ-δρους όλων των άλλων Εργοληπτικών Οργανώσεων (ΠΕΔΜΕ-ΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) στις 23 Νοεμβρίου 2010:«1. Την Πέμπτη 4/11/2010 στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίσαμε την αποστολή κοινής επιστολής όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων προς τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ για το Θεσμικό Πλαίσιο Δημοσίων Έργων.2. Στην ίδια συνεδρίαση μου ανατέθηκε να συντάξω σχέδιο το οποίο και σας απέστειλα στις 10/11/2010.3. Αν και υπήρξε ανταπόκριση από όλους σας, παρατηρήθηκε παρελκυστική τακτική από πλευράς του προέδρου της Φιλοξε-

νούσας την Σ.Ε. Οργάνωσης (ΣΑΤΕ).4. Το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα επιδίωξη υποβάθμισης της Σ.Ε., γεγονός που λειτουργεί διασπαστικά και υπονομευτικά της Ενιαίας Έκφρασης του κλάδου, αντίθετα με όσα έχουμε συμφω-νήσει για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εις βάρος των πολλών και καυτών προβλημάτων μας. 5. Κατόπιν όλων αυτών και επειδή με αποκλειστική υπαιτιότητα του προέδρου του ΣΑΤΕ δεν κατέστη δυνατή η αποστολή κοινής επιστολής μας, σας ενημερώνω ότι η ΠΕΣΕΔΕ απέστειλε μόνη της στο Υπουργείο την συνημμένη επιστολή, την οποία μπορεί-τε να βρείτε και στην ιστοσελίδα www.pesede.gr στην ενότητα ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ».

Το κείμενο της επιστολήςΟλόκληρο το κείμενο της επιστολής της ΠΕΣΕΔΕ προς την πολι-τική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,Όπως είναι γνωστό, ο τομέας των Δημοσίων Έργων είναι ένας κατεξοχήν αναπτυξιακός και κοινωνικός τομέας, που συμβάλ-λει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επί σειρά ετών, άλλωστε, ο κατασκευαστικός τομέας χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. Σήμερα, o τομέας των Δημοσίων Έργων παρουσιάζει στασιμό-τητα, με συνέπεια η χώρα να στερείται των αναγκαίων υποδο-μών της και οι εργολήπτες δημοσίων έργων να βιώνουν την με-γαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο, με σω-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 27

ρεία προβλημάτων που υφίστανται ακόμη (καθυστερήσεις πλη-ρωμών, ουσιαστική κατάργηση προγράμματος «Θησέας», υπέ-ρογκες-δυσβάσταχτες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, περι-κοπή του Π.Δ.Ε., καθυστερήσεις ΕΣΠΑ, διατήρηση των διαβλη-τών συστημάτων: απ’ ευθείας αναθέσεων, αυτεπιστασίας, Mελέ-τη - Kατασκευή, κλπ). Οι υπερβολικές εκπτώσεις, εν τω μεταξύ, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, παρασύροντας όλο το σύστημα στην καταστροφή. Η Ελλάδα, αντίθετα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ολο-κληρώσει τις υποδομές της. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σημα-ντικές, τόσο σε έργα, όσο και σε πόρους. Η χώρα μας, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, υστερεί ακόμη σε έργα βασικής και κοι-νωνικής υποδομής. Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη μακρο-πρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού, όσο και στην έλ-λειψη πόρων, με συνακόλουθη επιδείνωση των προαναφερ-θέντων προβλημάτων, που λόγω και της οικονομικής κρίσης (αλλά και της εφαρμογής του μνημονίου), έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνσή της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο κατασκευαστικός κλάδος που τη περίοδο 1995 – 2004 παρου-σίαζε συνεχή μεγέθυνση με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,65%, σήμερα βιώνει τις χειρότερες μέρες του. Στην κυριολεξία ακόμη και η λέξη καταστροφή είναι αδύνατον να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο.Πρόκειται για μια φθίνουσα πορεία του πλέον παραγωγικού το-μέα της ελληνικής οικονομίας, που δεν οφείλεται μόνο στην οι-κονομική κρίση αλλά: 1. Ξεκίνησε με την καθυστέρηση πληρωμών των εργοληπτικών επιχειρήσεων από τo 2005, για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει. Εκτιμάται ότι οι οφειλόμενες πληρωμές προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για έργα που έχουν εκτελεσθεί και παραδοθεί στη χρήση του κοινού ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. 2. Συνεχίστηκε με τη διαρκή μείωση του Προγράμματος Δημο-

σίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνεται με την περαιτέρω μείωση κατά 2,1 δις € του ΠΔΕ για την τριετία 2010- 2012, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.3. Ακολούθησε η καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ 4. Η δραστική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και 5. Οι υπέρογκες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, που καθιέρω-σε η προηγούμενη Κυβέρνηση και φθάνουν μέχρι 40% του προ-ϋπολογισμού του έργου. Πρέπει να καταργηθούν, ώστε οι εργο-ληπτικές επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από το θανάσιμο ενα-γκαλισμό του Τραπεζικού – χρηματοπιστωτικού συστήματος.Με τα δεδομένα αυτά, πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, με ότι αυτό συνε-πάγεται και για την αύξηση της ανεργίας.ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ σήμερα είναι η μη πληρωμή των εργοληπτικών επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων και η έλλειψη έργου απ’ αυτές, ενώ στην οικοδομική δραστηριότητα τα πράγ-ματα είναι εξ ίσου δραματικά.

Κύριε Υπουργέ, Το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων είναι ένα οργανι-κό σύνολο παραγόντων (εκτελεστική εξουσία, Δημόσια Διοίκη-ση, σχεδιασμός, προγραμματισμός, μελέτες, κατασκευές, υλι-κά, έλεγχος ολικής ποιότητας, έλεγχος τιμών, διοίκηση και επί-βλεψη έργου, επιστημονικό τεχνικό δυναμικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, πόροι, χρηματοδότηση,τραπεζικό σύστημα, χρηματιστήριο κ.λπ.) που πρέπει να αντιμε-τωπίζεται ενιαία και οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να δρο-μολογούνται μετά από αποσπασματική εξέταση των επιμέρους παραμέτρων του, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΧΕΙ κυρίως από έλλειψη πλήρων, ορθών και επίκαιρων τεχνικών μελετών, από πλασματικό χαρακτήρα των προϋπολογισμών, από αυθαίρετες επεμβάσεις στις μελέτες και από αδυναμία των φορέων κατασκευής των έργων να ασκή-σουν αποτελεσματική και ουσιαστική διοίκηση-επίβλεψη.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν συνεχείς τροποποιήσεις – προσθήκες της νομοθεσίας που διέπει την κατασκευή των Δημοσίων έργων στη χώρα μας, που στην ουσία ήταν αποσπασματικές παρεμβά-σεις, χωρίς να αντιμετωπίζεται το θέμα στο σύνολό του.

Η Δημόσια Διοίκηση, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την παραγωγή των δημοσίων έργων, παραμένει ο μέγας ασθενής. Είναι γνωστό ότι η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί βασικό παράγο-ντα για την παραγωγή των Δημοσίων Έργων. Δυστυχώς, όμως οι κατά καιρούς ρυθμίσεις δεν βελτίωσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης η οποία κα-λείται τελικά να εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις.

Σήμερα, το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων χαρακτηρί-ζεται από νοσηρά φαινόμενα ενδημικής μορφής που συσχετίζο-νται άμεσα με το μέγεθος και το χαρακτήρα της παραοικονομίας και του μεταπρατισμού. Και δυστυχώς οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου αφήνουν πολλά περιθώρια αύξησης τέτοιων φαινομένων με τις υπερε-ξουσίες που δίνονται σε δημόσιους λειτουργούς να δρουν ανε-

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

28 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ξέλεγκτα.

Παράλληλα η επιχειρηθείσα ανάμιξη του τραπεζικού συστήμα-τος στην παραγωγή Δημοσίων Έργων, που ήταν άλλωστε διακα-ής πόθος του όλα αυτά τα χρόνια, καταλήγει σε υπερχρεωμένες και νέες προβληματικές εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Στο χώρο των εργοληπτικών επιχειρήσεων, διαπιστώνεται στα-διακή εκτίναξη στα ύψη των προσφερομένων στις δημοπρασί-ες εκπτώσεων, απειλητική συρρίκνωση κύκλου εργασιών πλή-θους υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων όλων των τάξεων, ενώ ευνοείται και διογκώνεται η διαφθορά, η συναλλαγή και η δια-πλοκή.

Για να ξεπεραστεί αυτή η δυσμενής κατάσταση, μεταξύ των άλ-λων, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:• Πλήρης διαφάνεια στην ανάθεση των μελετών και των έργων, εξάλειψη των διαδικασιών, δυνατοτήτων και μηχανισμών που προάγουν τη συναλλαγή και τη διαφθορά, εξάλειψη της υποκει-μενικότητας.• Περιορισμός των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων σε σχέση με τις τιμές και τις εργασίες.• Η θεσμικού τύπου διασπορά των έργων σε μεγαλύτερο αριθμό εργοληπτικών επιχειρήσεων προς αποφυγή δημιουργίας ολιγο-πωλιακών καταστάσεων. Η ολιγοπωλιακή κατάσταση σε συν-δυασμό με μεγάλο μέγεθος των πόρων, έχει τεράστιες κοινωνι-κοπολιτικές επιπτώσεις. Και αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνος του ένας Νόμος που δι-έπει το σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων. Πρέπει άλ-λωστε να τονιστεί εδώ ότι η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης στον τομέα αυτόν, δεν είναι συνάρτηση του μεγέθους όπως πι-στεύουν πολλοί. Μπορεί θαυμάσια μια μικρή επιχείρηση να εί-ναι παραγωγική και ανταγωνιστική στην κλίμακά της. Είναι άλλο πράγμα ο όγκος της παραγωγικής ικανότητας και άλλο η παρα-γωγικότητα. Γιατί έχουν ακουστεί πολλά επιχειρήματα ότι πρέ-πει να αποκτήσουμε μεγάλες μονάδες. Βεβαίως πρέπει να απο-κτήσουμε και μεγάλες μονάδες, χωρίς όμως αυτό να συντελέσει στην εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.• Η κατάργηση των υπέρογκων και δυσβάσταχτων πρόσθετωνεγγυήσεων που καθιέρωσε ο νόμος Σουφλιά, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των εργοληπτικών επιχειρήσεων και το θανά-σιμο εναγκαλισμό τους με το τραπεζικό σύστημα.• Ο Προγραμματισμός και η επιστημονική ιεράρχηση των Δημο-σίων Έργων είναι προφανές ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μη νοσεί το σύστημα παραγωγής τους.• Ο έλεγχος ολικής ποιότητας είναι ένα μείζον επίσης θέμα που συνδέεται τόσο με την ποιότητα και πληρότητα της επίβλεψης, όσο και με την ποιότητα και πληρότητα του σχεδιασμού της μελέ-της. Ένα σύστημα συνεπούς τεχνικής επίβλεψης, σε όλες τις φά-σεις παραγωγής των έργων, θα ήταν αποφασιστικό βήμα για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Κύριε Υπουργέ,Οι ισχύουσες διατάξεις που διέπουν το σύστημα παραγωγής των Δημοσίων Έργων της χώρας, όπως διαπιστώνει και το Υπουρ-γείο, λειτουργούν βάναυσα σε βάρος των μικρών και μεσαί-

ων εργοληπτικών επιχειρήσεων κυρίως της ελληνικής περιφέ-ρειας, οδηγώντας τες σε μαρασμό και εξαφάνιση, όσο και κυρί-ως σε βάρος της ποιότητας των παραγόμενων δημοσίων έργων. Αλλά και οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις πάσχουν στα περισ-σότερα σημεία τους, δεν αντιστρέφουν αυτήν την κατάσταση, δεν αντιμετωπίζουν την παθογένεια και τις στρεβλώσεις του συ-στήματος και δεν υπηρετούν ούτε τους στόχους που το ίδιο το υπουργείο έθεσε με την από 8.12.2009 επιστολή του προς τους φορείς.Υπενθυμίζουμε ότι με στην προαναφερόμενη επιστολή γίνεται αποδεκτό ότι “ο τομέας των δημοσίων έργων διέρχεται βαθιά και συνεχώς εντεινόμενη κρίση. Ότι ο νόμος 3263/2004 δρομο-λόγησε δυσμενείς εξελίξεις στην κατασκευή των έργων , αφού όχι μόνον ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, αλλά δημιούρ-γησε πρόσθετες στρεβλώσεις και προβληματικές διοικητικές πρακτικές”.

Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ. ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Κύριε Υπουργέ, Το Υπουργείο Υποδομών ξεκινώντας, πριν ένα έτος, τη διαδικα-σία διαβούλευσης για την αναμόρφωση του υφιστάμενου νομο-θετικού πλαισίου, όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, “υι-οθετεί τους ακόλουθους βασικούς άξονες αναφοράς που είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους”.

“Α.) Διασφάλιση της ποιότητας των παραγομένων έργων Β.) Σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου, χωρίς υπερβάσεις και αποκλείσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργωνΓ.)Διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις (ανάρτηση στο διαδίκτυο πλήρους εικόνας για την πορεία του έργου)Δ.) Προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης πράσι-

νης ανάπτυξηςΕ.) Βέλτιστος συνδυασμός των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έρ-γου και της ποιότητας ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του χρήστη”. Eπίσης το Υπουργείο με την ίδια επιστολή έθετε τους παρακάτω “ειδι-κότερους στόχους”:-την Οργάνωση και εξυγίανση των Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, με την παροχή κινήτρων και τη θεσμοθέτηση απαιτήσεων και προϋποθέσε-ων για την δημιουργία αξιόπιστων εργοληπτικών επιχειρήσεων.- τον εφοδιασμό των Αναθετουσών Αρχών πριν από την προκήρυ-ξη του διαγωνισμού, με αξιόπιστους φακέλους του έργου, που θα πε-ριλαμβάνουν πλήρως προσδιορισμένο, ποσοτικά και ποιοτικά αντι-κείμενο,- την αποσαφήνιση και αντικειμενοποίηση των κανόνων ανάθεσης των έργων με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφο-ρά και την υλοποίηση ενός πλήρους έργου σύμφωνα με τον προδια-γραφόμενο προορισμό του,- τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των Τεχνικών Προδιαγρα-φών, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των Αναλυτικών Τιμολογίων και - την απλούστευση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα παραγωγής των έργων

Κύριε Υπουργέ,Η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. ανταποκρίθηκε άμεσα στο περυσινό κάλεσμά σας και υπέβαλε έγκαιρα από τον Ιανουάριο 2010 τις κατ αρχήν προ-τάσεις της. Στα μέσα Αυγούστου 2010 ξεκίνησε μια καλή συνερ-γασία με πρωτοβουλία του Υπουργείου (κυρίως με τους δύο Γε-νικούς Γραμματείς) για ενσωμάτωση προτάσεών μας, με πενι-χρά όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Κύριε Υπουργέ,Δεδομένης της κρίσης του κατασκευαστικού κλάδου και της σωρείας των προβλημάτων που υφίστανται ακόμη, όπως αυτά προαναφέρθηκαν, και τα οποία με αλλεπάλληλες επι-στολές μας, έχουμε επισημάνει, η ΠΕΣΕΔΕ πραγματοποίη-σε Έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Προεδρείων της, στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου, με θέμα τις αλλαγές που προτεί-νει το Υπουργείο σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο Παραγω-γής των Δημοσίων Έργων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην Συνδιάσκεψη μέσα σε έντονα αρνητικό κλί-μα εξέφρασαν την αντίθεσή της στις προωθούμενες ρυθμί-σεις επισημαίνοντας ότι αυτές κινούνται σε λανθασμένη κα-τεύθυνση. Το Δ.Σ. που συνεδρίασε στην συνέχεια το βράδυ της 23ης Οκτω-βρίου 2010, αφού άκουσε και τα Προεδρεία των Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ από όλη τη χώρα και δεδομένης της τραγικής κατάστα-σης του κατασκευαστικού κλάδου και της σωρείας των προβλη-μάτων που υφίστανται ακόμη (καθυστερήσεις πληρωμών, ορι-στική κατάργηση προγράμματος «Θησέας» με υπερβολική κα-θυστέρηση στις πληρωμές όσων έργων είχαν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, υπέρογκες – δυσβάσταχτες πρόσθετες εγγυη-τικές επιστολές, περικοπή ΠΔΕ, καθυστέρηση του ΕΣΠΑ, διατή-ρηση των διαβλητών συστημάτων: απ’ ευθείας αναθέσεων, αυ-τεπιστασίας και Μελέτης – Κατασκευής κ.λπ.) ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την Αναμόρ-

φωση του Θεσμικού Πλαισίου Παραγωγής των Δημοσίων Έρ-γων βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα όσα φιλόδοξα εξαγγείλατε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Συγκεκριμένα:

1. Δεν προωθείται η διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις και δεν καταπολεμάται η διαφθορά, η διαπλοκή και το μαύρο χρήμα.2. Δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγομένων έργων3. Δεν προκύπτει η σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου, χωρίς υπερβάσεις και αποκλείσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργων4. Δεν αντιμετωπίζονται θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης5. Δεν προωθείται ο βέλτιστος συνδυασμός των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έργου και της ποιότητας ώστε να επιτευ-χθούν οι απαιτήσεις του χρήστη.6. Δεν καταργούνται οι πρόσθετες δυσβάσταχτες, υπέρογκες εγγυητικές επιστολές, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κό-στος των έργων σε όφελος μόνον του Τραπεζικού Συστήματος και χωρίς να επιφέρουν μείωση των εκπτώσεων, λόγος για τον οποίο αποκλειστικά θεσπίστηκαν.7. Ενώ εξαιρεί σωστά από την αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής τα έργα προϋπολογισμού μικρότερου των 5 εκατ. Ευρώ (Κοινοτική οδηγία) δεν τα εξαιρεί και από μια σειρά άλλων δι-ατάξεων που προβλέπονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο (ιδιαίτε-ρα σε θέματα προθεσμιών, ενστάσεων, προσφυγών κ.λπ.), ανε-φάρμοστων ουσιαστικά σε μικρά έργα με μικρούς χρόνους ολο-κλήρωσης.8. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων. 9. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις ενώ βασίζονται στην αποδοχή ότι στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης (της οποίας προΐσταται τμή-μα του πολιτικού προσωπικού της χώρας) είναι ή ανεπαρκή ή διεφθαρμένα, παρ όλα αυτά παρέχονται στα στελέχη αυτά υπε-ρεξουσίες για εκβιαστικές, αυθαίρετες και τιμωρητικές ενέρ-γειες εις βάρος των αναδόχων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί και εκ προοιμίου ύποπτοι παραβατικής συμπεριφοράς και όχι ως συνεργάτες της Υπηρεσίας στην εκτέλεση των έργων. Άλλωστε όλες οι προτεινόμενες διατάξεις δυσμενοποιούν ετε-ροβαρώς κατά του Αναδόχου τις σχέσεις του με τις Υπηρεσίες.10. Δεν έχει αξιολογηθεί η ύπαρξη και συμβολή των Α.Ε. του Δημοσίου στiς διαδικασίες παραγωγής των Έργων. Δεν έχει αποτιμηθεί αν με πολύ λιγότερους διαθέσιμους πόρους θα μπο-ρούσε το υπάρχον τεχνικό δυναμικό των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών και οργανισμών να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρό-γραμμα Δημοσίων Έργων. Αυτό που απαιτείται είναι η αναγκαι-ότητα ύπαρξης ενός υγιούς συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων που περιλαμβάνει την ουσιαστική αναβάθμιση των δημο-σίων τεχνικών υπηρεσιών, τη διαρκή και υψηλού επιπέδου επι-μόρφωση των στελεχών τους, τη διασφάλιση των απαιτούμενων υλικοτεχνικών υποδομών, ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναγνωρίζει τον ουσιαστικό τους ρόλο και θα αποτελεί το βασικό εχέγγυο για την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Όπως επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την αντί-θεσή μας για τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιείται η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ , στην οποία ανατίθενται οι αρμοδιότητες μελέτης και

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣκατασκευής έργων υποδομών 5 Περιφερειών της χώρας, πα-ρακάμπτοντας το επί τόπου τεχνικό δυναμικό, χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση.11. Επίσης η θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για τα δημόσια έργα, πέρα από την πρόσθετη γραφειοκρατία που θα δημιουργήσει, δεν φαίνεται ότι θα επιφέρει βελτίωση στο όλο σύστημα παρα-γωγής δημοσίων έργων αλλά μάλλον θα βοηθήσει στην αποποί-ηση ευθυνών από τους πολιτικά υπεύθυνους. 12. Δεν προωθεί την Οργάνωση και εξυγίανση των Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, με την παροχή κινήτρων και τη θεσμοθέτηση απαιτήσεων και προϋποθέσεων για την δημιουργία αξιόπιστων εργοληπτικών επιχειρήσεων.13. Δεν εξασφαλίζει τον εφοδιασμό των Αναθετουσών Αρχών πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, με αξιόπιστους φα-κέλους του έργου, που θα περιλαμβάνουν πλήρως προσδιορι-σμένο, ποσοτικά και ποιοτικά αντικείμενο,14. Δεν μεριμνά για τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των Τεχνικών Προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την επικαιροποίη-ση και συμπλήρωση των Αναλυτικών Τιμολογίων και 15. Δεν προωθεί την απλούστευση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα παραγωγής των έργων. Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν όλων των ανωτέρω είμαστε υποχρεωμένοι κατ’ αρχήν να μην συμφωνήσουμε με το σύνολο των προωθούμενων ρυθ-μίσεων διότι αφενός μεν είναι αναντίστοιχες με τις εξαγγελίες της

πολιτικής ηγεσίας, όπως εσείς τις εκφράσατε και όπως αναλυ-τικά περιγράφεται παραπάνω, αλλά και ούτε εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για παραγωγή Δημοσίων Έρ-γων ποιοτικά ορθών στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλτι-στο κόστος. Εν πάση περιπτώσει είμαστε σε αναμονή και εν όψει της υπό διαμόρφωση τελικής πρότασης του Υπουργείου, πριν την επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, όπως μας δηλώθηκε στην τελευταία μας συνάντηση, ελπίζοντας να αντι-μετωπίζονται και να ρυθμίζονται τα θέματα που θέσαμε εγγρά-φως & προφορικώς. Παράλληλα δηλώνουμε την πρόθεσή μας να εξακολουθούμε να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε διάλογο με βάση κυρίως τον πολύ καλό νόμο 1418/84, ο οποίος προέκυ-ψε μετά από 2ετή συμμετοχική διαδικασία πολλών φορέων, για την επεξεργασία αναμόρφωσης του Θεσμικού Πλαισίου παρα-γωγής Δημοσίων Έργων. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσαρμογή του ν. 1418 στις νέες συνθήκες μπορεί να γίνει με σύντομη διαδικα-σία διάρκειας περίπου ενός μηνός.Προς την κατεύθυνση αυτή η ΠΕΣΕΔΕ έχει ήδη εργασθεί και έχει εκπονήσει σχετικές προτάσεις μερικές από τις οποίες κατά και-ρούς έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο που πραγματεύονται κατ’ αρχήν τα ζητήματα που τέθηκαν στις προτεινόμενες ρυθμί-σεις, αλλά και πλήθος άλλων ζητημάτων που αίρουν τις υπάρ-χουσες στρεβλώσεις και εξομαλύνουν την διαδικασία παραγω-γής Δημοσίων Έργων.

30 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Στις 5 Δεκεμβρίου 2010 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟ-ΚΑΛΥΨΕΙΣ» συνέντευξη του προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ Κωνστα-ντίνου Σαββίδη, με τίτλο «Ανάγκη για διαφάνεια στην ανάθεση μελετών και έργων». Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης, το οποίο περικόπηκε για τις ανάγκες της στήλης της δημοσίευσης.

1.- Κύριε Σαββίδη, πως βιώνουν οι ερ-γολήπτες δημοσίων έργων την οικονομι-κή κρίση;ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Οι ερ-γολήπτες δημοσίων έργων βιώνουν σή-μερα τη μεγαλύτε-ρη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο. Ακόμη και η λέξη καταστροφή εί-ναι αδύνατον να περι-γράψει την κατάστα-ση που επικρατεί σή-μερα στον κλάδο, κα-θώς πολλές εργολη-

πτικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκο-πίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση της ανεργί-ας. Τα προβλήματα του κλάδου, που διογκώνονται καθημερινά, επισημαίνουμε σε επιστολή που στείλαμε και προς τον υπουρ-γό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.2.- Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των εργοληπτικώνεπιχειρήσεων;ΑΠ.- Τα κυριότερα προβλήματα είναι:- η μη πληρωμή των εργοληπτικώνεπιχειρήσεων Δημοσίων Έργων για έργα που έχουν εκτελέσει, παραδώσει και τιμολογήσει- η έλλειψη νέου έργου απ’ αυτές, ενώ στην οικοδομική δρα-στηριότητα τα πράγματα είναι εξ ίσου δραματικά.- Νέα έργα δημοπρατούνται με το σταγονόμετρο.- Το πρόγραμμα «Θησέας» ουσιαστικά καταργήθηκε και ουδείς γνωρίζει πότε θα πληρωθούν τα εκτελεσμένα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό.- Το Π.Δ.Ε. έχει περικοπεί σε επίπεδα- ρεκόρ.-Το ΕΣΠΑ καθυστερεί.3.- Ποια είναι η θέση σας στο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα;ΑΠ.- Η ΠΕΣΕΔΕ, η οποία εκπροσωπεί 49 Συνδέσμους Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων και περίπου 6.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονο-

μίας, δεν συμφωνεί με το σύνολο των προωθούμενων από το ΥΠΟΜΕΔΙ νέων ρυθμίσεων για τα Δημόσια Έργα οι οποίες εκτι-μά ότι αφενός είναι αναντίστοιχες με τις φιλόδοξες εξαγγελί-ες τηςπολιτικής ηγεσίας, δεν επεμβαίνουν δραστικά στην παθογένεια του συστήματος και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινω-νικού συνόλου για παραγωγή Δημοσίων Έργων, ποιοτικά ορ-θών στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλτιστο κόστος. Ταυ-τόχρονα δηλώνουμε την πρόθεσή μας να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε σε οποιονδήποτε διάλογο με βάση τον πολύ καλό νόμο 1418/84, για την επεξεργασία αναμόρφωσης του θε-σμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων, διαδικασία που μπορεί ναολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός μηνός.Οι ισχύουσες διατάξεις που διέπουν το σύστημα παραγωγής των Δημοσίων Έργων της χώρας, όπως διαπιστώνει και το Υπουργείο, λειτουργούν βάναυσα σε βάρος των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων κυρίως της ελληνικής περιφέρειας, οδηγώντας τες σε μαρασμό και εξαφάνιση, όσο και κυρίως σε βάρος της ποιότητας των παραγόμενων δημοσί-ων έργων. Αλλά και οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις πάσχουν στα περισσότερα σημεία τους και δεν αντιστρέφουν αυτήν την κατάσταση.4.- Με ποιες κινήσεις μπορεί να αλλάξει το κλίμα;ΑΠ.- Για να ξεπεραστεί αυτή η δυσμενής κατάσταση, μεταξύ των άλλων,ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:• Πλήρης διαφάνεια στην ανάθεση των μελετών και των έρ-γων, εξάλειψη των διαδικασιών, δυνατοτήτων και μηχανισμών που προάγουν τη συναλλαγή και τη διαφθορά, εξάλειψη της υποκειμενικότητας.* Κατάργηση των διαβλητών συστημάτων απ’ ευθείας αναθέ-σεων έργων, αυτεπιστασίας, Mελέτης - Kατασκευής, κ.λπ.• Περιορισμός των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη παρασύροντας όλο το σύστημα στην καταστροφή.• Θεσμικού τύπου διασπορά των έργων σε μεγαλύτερο αριθμόεργοληπτικών επιχειρήσεων.• Κατάργηση των υπέρογκων και δυσβάσταχτων πρόσθετωνεγγυήσεων που καθιέρωσε ο νόμος Σουφλιά, με αποτέλεσμα τονεγκλωβισμό των εργοληπτικών επιχειρήσεων και το θανάσι-μο εναγκαλισμότους με το τραπεζικό σύστημα.* Πλήρης ορθολογικοποίηση του συστήματος.• Προγραμματισμός και επιστημονική ιεράρχηση των Δημοσί-ων Έργων.• Ένα σύστημα συνεπούς τεχνικής επίβλεψης, σε όλες τις φά-σειςπαραγωγής των έργων.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 31

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ Κ. ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»

Ανάγκη για διαφάνεια στην ανάθεση μελετών και έργων

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΗ ΠΕΣΕΔΕ συνεχίζει την ίδια τιμολογιακή πολιτική

Η Τιμολογιακή Πολιτική της ΠΕΣΕΔΕ συνεχίζεται και για το 2011. Έτσι, για όλα τα νεοεγγραφόμενα μέλη Α1 και Α2 τάξεως πτυχίου η συνδρομή της ΠΕΣΕΔΕ παραμένει στο 1 ευρώ.

Η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με ανακοίνωσή της κάλεσε τα μέλη της και τα μέλη των Συνδέσμων να συμμετέχουν σ’ όλη τη χώρα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με το ΤΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΕ και τις άλλες οργανώσεις αντιδρώντας στις προωθούμε-νες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για τις ανατροπές στις εργασια-κές σχέσεις και τις δραματικές περικοπές μισθών στον ευρύτε-ρο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική 24ωρη απεργία που πραγ-ματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ώστε να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της Χώρας, τα οποία, με πρόφαση την «τρόϊκα», προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως τα μέτρα αυτά δεν δίνουν καμιά προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρί-ση, αφού όχι μόνο στερούνται κάθε αναπτυξιακής διάστασης, αλλά και βαθαίνουν την ύφεση.Συγκεκριμένα η ΠΕΣΕΔΕ κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά, για να αναδειχθεί η πολυμέτωπη επίθεση εναντίον του Τεχνικού Κόσμου και να δηλώσουν:

• Όχι στην προκλητική αδιαφορία για τη χρηματοδότηση και την τραγικήκατάσταση στο τομέα των Δημοσίων Έργων• Όχι στην τελμάτωση της οικοδομικής δραστηριότητας• Όχι στην ισοπέδωση των μηχανικών του δημόσιου Τομέα• Όχι στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα ναυαγήσει πλήρως με τις εξαγγελμένες προθέσεις• Όχι-στην ισοπέδωση-τον λαϊκισμό-τη σπίλωση του Έλληνα Τεχνικού και των Ελλήνων επιστημόνων• Όχι στην πολιτική της ανεργίας, του ανθελληνισμού του παρα-γωγικού ιστού, των καρτέλ, των μεταπρατών και των εκπροσώ-πων τους• Όχι στην κατάργηση της ασφάλειας του Πολίτη και των έργων.• Όχι στη μονοδιάστατη πολιτική της είσπραξης, χωρίς ίχνος ανα-πτυξιακού χαρακτήρα ή πρόβλεψη συνεπειών• Όχι στην πολιτική της ξενιτιάς των νέων Ελλήνων επιστημόνων.

Η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ, ύστερα από σχετική καταγγελία του Συν-δέσμου Σερρών, με έγγραφό της που απέστειλε στις 9 Δεκεμβρίου 2010 προς την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μα-κεδονίας Μαρία Λιονή, διαμαρτύρεται για διενέργεια διαγωνισμού δημοσίου έργου στο Δήμο Νιγρίτας Σερρών ως …προμήθεια, ζη-τώντας την ορθή και νόμιμη επαναδημοπράτησή του. Συγκεκριμέ-να, στο έγγραφο της ΠΕΣΕΔΕ που υπογράφουν ο πρόεδρός της Κ. Σαββίδης και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, αναφέρονται τα εξής:

«Το μέλος της Ένωσής μας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙ-ΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ μας ενημέρωσε ότι υπέβαλε στον Δήμο Νι-γρίτας Ένσταση – Καταγγελία διότι έχει ορίσει τη διενέργεια διαγω-νισμού, στις 13. 12. 2010, με αντικείμενο την «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣ-ΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟ-ΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗ-ΜΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ», δαπάνης 930.252,00 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ως προ-μήθεια και όχι ως δημόσιο έργο, παρά το γεγονός ότι, λόγω του αντι-κειμένου της σύμβασης, που περιλαμβάνει τόσο εργασίες όσο και προμήθεια υλικών, ο προέχων χαρακτήρας της δεν είναι η προμή-θεια των υλικών αλλά η κατασκευή ενός πλήρους έργου.Προς υποστήριξη της καταγγελίας του το μέλος μας επικαλείται τα εξής:«Ι. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κώδικα Δη-μοσίων Έργων (Ν. 3669/2008), «3. Από τεχνική άποψη δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν οι φορείς της παρ. 1 και συνδέονται

με οποιονδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθα-λάσσιο χώρο, όπως και τα πλωτά τμήματα των τεχνικών έργων. Ως έργο νοείται κάθε νέα κατασκευή ή επέκταση ή ανακαίνιση ή επι-σκευή ή συντήρηση και η οικονομικά ή τεχνικά αυτοτελής λειτουρ-γία, καθώς και κάθε σχετική ερευνητική εργασία, που απαιτεί τεχνι-κή γνώση και επέμβαση».Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, «Ορισμοί. 1. ………….. β) Οι « δημόσιες συμβάσεις έρ-γων» είναι δημόσιες συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο είτε την εκτέλεση, είτε συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση,εργασιών που αφορούν μία από τις δραστηριότητες που αναφέ-ρονται στο παράρτημα Ι ή ενός έργου, είτε ακόμη την πραγματο-ποίηση, με οποιαδήποτε μέσα, ενός έργου το οποίο ανταποκρίνε-ται στις επακριβώς οριζόμενες από την αναθέτουσα αρχή ανάγκες. Ως «έργο», νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου οικοδομικών εργα-σιών ή εργασιών πολιτικού μηχανικού που προορίζεται να πληροί αυτό καθαυτό μια οικονομική ή τεχνική λειτουργία. γ) Οι «δημόσιες συμβάσεις προμηθειών» είναι δημόσιες συμβάσεις άλλες από αυ-τές που αναφέρονται στο σημείο β), οι οποίες έχουν ως αντικείμε-νο την αγορά, τη χρηματοδοτική μίσθωση, τη μίσθωση ή τη μίσθω-ση - πώληση, με ή χωρίς δικαίωμα αγοράς, προϊόντων».Τέλος, στο σχετικό Παράρτημα της αυτής Οδηγίας (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑ-ΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΣΤΟΙΧΕΙΟ β) (1)) σημειώνονται οι υπηρεσίες που απο-τελούν αντικείμενο των «δημόσιων συμβάσεων έργων», μεταξύ των οποίων, υπό το τμήμα 45 και με κωδικό 45 (αριθ. CPV 45000000

Η ΠΕΣΕΔΕ συμμετείχε στην Πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία για Δημόσιο Έργο που προκηρύχθηκε ως …προμήθεια!

32 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

επ.), οι «νέες κατασκευές, αποκατάσταση και συνήθεις επισκευές». Όπως προκύπτει από την περιγραφή των σχετικών αριθμών ανα-φοράς CPV (Common Procurement Vocabulary) κατά τον Κανονι-σμό (ΕΚ) αριθ. 213/2008 της Επιτροπής της 28ης Νοεμβρίου 2007 «για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2195/2002 του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί του κοινού λεξιλο-γίου για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV) και των οδηγιών του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2004/17/ΕΚ και 2004/18/ΕΚ περί των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όσον αφορά την αναθεώρηση του CPV»), οι εργασίες του υπόψη διαγω-νισμού για την επιλογή αναδόχου για την «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗ-ΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ-ΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ» αποτελούν αντικείμενο σύμβασης δημοσίου έργου και όχι προμήθειας, μη υπαγόμενες σε καμία περίπτωση στον κωδικό 84 κατά CPV, όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη (βλ. και τις σχετικές Επεξηγηματικές Σημειώσεις σε http://simap.europa.eu/codes-and nomenclatures/codescpv/cpv_2008_explanatory_notes_el.pdf, σύμφωνα με τις οποίες: «CPV 2008. ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩ-ΣΕΙΣ. I. ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑ-ΤΑ 01Ε+Σ 44, ΚΑΙ 48 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ..... Τμήμα 48. ΠΑ-ΚΕΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το τμήμα αυτό θα χρησιμοποιείται μόνο κατά την αγορά ετοιμοπαράδοτου λο-γισμικού, ως πακέτου, όταν θεωρείται προμήθεια .....».Άλλωστε, σύμφωνα με τη συνημμένη υπ’ αριθ. 2387/2009 απόφαση

του Συμβουλίου της Επικρατείας, μια σύμβαση που περιλαμβάνει τόσο εργασίες όσο και προμήθεια υλικών, χαρακτηρίζεται ως σύμ-βαση έργου όταν ο προέχων χαρακτήρας της δεν είναι η προμήθεια των υλικών αλλά η κατασκευή ενός πλήρους έργου.ΙΙ. Πέραν των ανωτέρω, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι το ίδιο αντικείμενο εργασιών δημοπρατήθηκε στις 10/8/2010 από την Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ως δημόσιο έργο με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΣΤΑΘ-ΜΩΝ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ-ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡ-ΡΩΝ»ΙΙΙ. Τέλος, είναι γνωστό ότι το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσε-ων (ΜΕΕΠ) του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ (στο οποίο είναι εγγεγραμμέ-να υποχρεωτικά τα μέλη μας) παρακολουθεί και πιστοποιεί την τε-χνική ικανότητα και οικονομική δυνατότητα των εγγεγραμμένων σ’ αυτό. Επομένως, η δημοπράτηση της εγκατάστασης του Συστήμα-τος Τηλελέγχου και Τηλεχειρισμού του δικτύου ως δημόσιο έργο θα επιτρέψει τη συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο εγγεγραμμένων στο ΜΕΕΠ εργοληπτικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διασφάλιση του Δήμου σας για έντεχνη και άρτια κατασκευή αλλά και τη μετέπειτα συντήρησή του».Η Ένωσή μας – καταλήγει το έγγραφο της ΠΕΣΕΔΕ - προσυπογρά-φει και υποστηρίζει τις απόψεις και ενέργειες του μέλους της και ζητά την παρέμβασή σας με σκοπό την οριστική ματαίωση του υπό-ψη διαγωνισμού και την εκ νέου δημοπράτηση της εγκατάστασης Συστήματος Τηλελέγχου και Τηλεχειρισμού σύμφωνα με τη νομο-θεσία περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων».

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 33

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παραμένει η έκδοση εγγυητικών επιστολών από τον Τομέα Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) του Ε.Τ.Α.Α., σύμφωνα με επιστολή – απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοι-νωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη που εστάλη στις 6 Δεκεμβρίου 2010 σε έγγραφο της ΠΕΣΕΔΕ. Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010 με νομοθετική ρύθμιση επιχειρήθη-κε η κατάργηση της εγγυοδοσίας, που απετράπη την τελευ-ταία στιγμή, ύστερα από τη σθεναρή στάση της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε., των άλλων Εργοληπτικών Οργανώσεων και του Τ.Ε.Ε. Ανα-λυτικότερα η επιστολή του Γ. Κουτρουμάνη που απαντά και σε μερικά ακόμα ερωτήματα που απασχολούν τους ασφαλι-σμένους στο ΤΣΜΕΔΕ εργολήπτες έχει ως εξής:«Απαντώντας στο αριθ. 383/6-7-2010 έγγραφό σας, σχετικά με θέματα που αφορούν στον Τομέα Μηχανικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την ισχύ του ν.3863/2010, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. Ε του άρθρου 46 του ν.3863/2010, η Διεύθυνση Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας του Τομέα Μηχανικών του Ε.Τ.Α.Α., εφαρμόζει τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.δ. 2724/1953, του άρθρου 7 του ν.440/1945 και ασκεί τις δραστηριότητές της. Συνεπώς, με την ανωτέρω ρύθμιση δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη λειτουργία της Διεύθυνσης Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας

του Τομέα Μηχανικών του Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζει την έκδοση εγγυητικών επιστολών σύμφωνα με τα προβλεπό-μενα από τη σχετική νομοθεσία.2. Οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 αφορούν στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, και συνεπώς δεν αφορούν στην Ειδική Προσαύξηση, η οποία θα συνεχίσει να καταβάλ-λεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν.3518/2006.3. Στην παρ. 3 του άρθρου 18 του ν.3863/2010 σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ των μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένων (παλαιοί ασφαλισμένοι) περιλή-φθηκε πρόβλεψη ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, εφόσον η δραστηριό-τητα για την οποία υπάγονται στον Οργανισμό δεν είναι συ-ναφής με την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως μηχα-νικών.4. Στην παρ. 2 του άρθρου 27 σχετικά με την υπαγωγή των από 1/1/2011 νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προβλέπεται η εξαίρεση των ανω-τέρω προσώπων από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, για την οποία προκύ-πτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ.5. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από το Κράτος, ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρημα-τοδότηση του Ε.Τ.Α.Α, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τη ψή-φιση του ν.3863/2010».

Παραμένει η εγγυοδοσία από το ΤΣΜΕΔΕ

34 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με έγγραφο που απέστειλε στη 1 Δεκεμ-βρίου 2010 προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Μηχα-νικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ Ιωάννη Γαμβρίλη, ζητά το δίκαιο και αυτονόητο, δηλαδή να ορί-ζεται στην Εποπτεύουσα Επιτροπή κάποιος από τους προτεινό-μενους από τον τοπικόΣύνδεσμο εργολήπτες. Αναλυτικότερα, στο έγγραφο που υπο-γράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμ-ματέας Γ. Μπαρμπούτης, επισημαίνονται τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,Έχοντας υπόψη μας ότι στο τέλος του 2010 λήγει η θητεία των Εποπτευουσών Επιτροπών των κατά τόπους Περιφερειακών Τμημάτων και Γραφείων που αναφέρονται στο Π.Δ. 62/06 και γνωρίζοντας την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στο 2ο θέμα της συνεδρίασης 101/2-11-10, σας δηλώνουμε ότι κατ΄ αρχήν εί-μαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων με την Διοικούσα Επιτροπή του ΕΤΑΑ – Τομέας Μηχανικών και ΕΔΕ, προκειμένου από κοινού να υποδείξουμε τα μέλη – εκπροσώπους των Εργο-ληπτών στις Εποπτεύουσες Επιτροπές.Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν θα γίνει δυνατό (όχι βέβαια με δική μας ευθύνη), θα σας παρακαλέσουμε να λάβετε υπό-ψη σας για τον ορισμό του μέλους που εκπροσωπεί τους εργο-λήπτες σε κάθε Εποπτεύουσα ότι η ΠΕΣΕΔΕ εκπροσωπεί 6.500

περίπου εργολήπτες ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ μέσω των 49 Συνδέσμων – μελών της σε 49 νομούς της χώρας, όπου υπάρχουν Περιφερειακά ή Τοπικά Τμήματα του Ταμείου μας. Θε-ωρούμε λοιπόν ότι σε όσους νομούς υπάρχει μόνον Σύνδεσμος – μέλος της ΠΕΣΕΔΕ, είναι δίκαιο και αυτονόητο να ορίζεται στην Εποπτεύουσα κάποιος από τους προτεινόμενους από τον τοπικόΣύνδεσμο εργολήπτες. Αν σε κάποιους νομούς υπάρχουν τοπικά τμήματα και άλλων οργανώσεων και εφόσον δεν υπάρχει ενιαία πρόταση, θα αποδεχθούμε την όποια απόφαση της Δ.Ε.Θεωρούμε επίσης ότι η κοινή λογική, αλλά και το συμφέρον του Ταμείου επιτάσσει να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπου ολό-κληροι Σύνδεσμοι Εργοληπτών να μην εκπροσωπούνται στις κατά τόπους Εποπτεύουσες και στη θέση που ανήκει σε οργα-νωμένους εργολήπτες να ορίζεται συνάδελφος μη μέλος του το-πικού Συνδέσμου, κάποιες φορές ανενεργός, κάποιες φορές απλά στελεχώνοντας μια μεγάλη εργοληπτική επιχείρηση που κατά τύχη εκτελεί κάποιο έργο στον νομό.Πιστεύοντας ότι τέτοιου είδους ορισμοί εκ μέρους του Δ.Σ. και της Δ.Ε. Μηχανικών του ΕΤΑΑ τα τελευταία χρόνια ήταν όχι σκό-πιμοι, αλλά αποτέλεσμα μη έγκαιρου συντονισμού των εργολη-πτικών οργανώσεων, σας γνωρίζουμε ότι στο μέλλον δεν θα αποδεχθούμε ορισμούς μελών Εποπτευουσών που ξεφεύγουν από το σκεπτικό που παραπάνω αναπτύξαμε, επιφυλασσόμενοι για τη διεκδίκηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των μελών μας».

Παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ για τον ορισμό εποπτευουσών επιτροπών

EΠIKAIΡOTHTA

Υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λει-τουργία τους, λόγω αδυναμίας είσπραξης των οφειλομένων από εκτελεσμένες ερ-γασίες, καθώς και από έλλειψη νέων δη-μοπρατήσεων, εκατοντάδες εργοληπτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις δημόσιων έργων στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι τράπεζες αρνούνται να τους χορηγήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Αυτό τονί-στηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύ-που που έδωσε στις 29 Νοεμβρίου 2010 η Διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλονί-κης και Κεντρικής Μακεδονίας, με επι-κεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Γάγαλη, την οποία παραθέτουμε ολόκληρη, επειδή ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν σε ολό-κληρη την Ελλάδα.Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι τα περισσότε-ρα χρηματοδοτικά προγράμματα, μικρο-μεσαίων έργων, έχουν σταματήσει την εκταμίευση χρημάτων, για την αποπλη-ρωμή εκτελεσμένων εργασιών, από το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στα έργα των ΟΤΑ, οι καθυστε-ρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και κατά περίπτωση φθάνουν τα 5 και 6 έτη. • Ο «Θησέας», πρόγραμμα χρηματοδότη-σης έργων ΟΤΑ, έχει σταματήσει να εξο-φλεί από αρχές Ιουνίου. • από τις 4 δόσεις ΣΑΤΑ (Συλλογική Από-φαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που χρη-ματοδοτεί επίσης έργα ΟΤΑ, έχει εκταμι-ευθεί μόνο η 1η δόση και προκαταβολή της 2ης. • Η χρηματοδότηση της Νομαρχίας Θεσ-σαλονίκης βρίσκεται στο 10% σε σχέση με το 2009 (σύμφωνα με τον Νομάρχη Θεσ-σαλονίκης 2.000.000€ έναντι 20.000.000€) και τελεί σε αδυναμία πληρωμής των έρ-γων. • Το πρόγραμμα «σχολικής στέγης» έχει επίσης διακόψει τις εκταμιεύσεις, σχεδόν όλο το 2010. • Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχει σταματήσει να πληρώνει από το 1οτρίμηνο του τρέχοντος έτους. • Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) έχει επίσης αναστείλει τις πληρωμές σχε-δόν όλο το 2010. • Τα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μα-

κεδονίας που χρηματοδοτούνται από ΣΑΕ (κωδικούς) του ΥΠΟΜΕΔΙ, επίσης είναι απλήρωτα από αρχές του έτους. • Τα έργα διάφορων Υπουργείων, όπως Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ., υπο-χρηματοδοτούνται επίσης από αρχές του έτους. • Τα έργα των ΟΤΑ που χρηματοδοτού-νται από ίδιους πόρους, είναι απλήρωτα πάνω από ένα χρόνο και κατά περίπτωση οι οφειλές ανάγονται σε 5 με 6 έτη πίσω.

Φωτεινές εξαιρέσεις έργων που χρημα-τοδοτούνται, αποτελούν: • Μικρό τμήμα των έργων του ΕΣΠΑ, • Τα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μα-κεδονίας που χρηματοδοτούνται από ΣΑΕ (κωδικούς) του ΠΔΕ (Προγράμματος Δη-μοσίων Επενδύσεων) • Και τρεις – τέσσερεις ΟΤΑ, που έχουν την τύχη να έχουν δικά τους αυξημένα έσοδα, ή αυξημένο αποθεματικό, όπως της Καλαμαριάς, Θέρμης, Συκεών κ.λπ.

Χρηματοδοτείται ομαλά μόλις το 5% των έργων

Στατιστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόλις το 5% των έργων έχουν «ικανο-ποιητική» χρηματοδότηση, ώστε να εξε-λίσσονται ομαλά, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, ενώ οι δημοπρατήσεις νέων έργων εντός του τρέχοντος έτους είναι ελάχιστες, περίπου στο 20% - 30% παρελθόντων ετών και κανείς δεν γνω-ρίζει αν θα υλοποιηθούν και αποπληρω-θούν ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, οι ανάδοχοι διακόπτουν τις εργασίες, λόγω ανεξόφλη-των απαιτήσεων, στρέφονται δικαστικά κατά των Φορέων για είσπραξη του κε-φαλαίου και τόκων υπερημερίας και κα-ταφεύγουν στις τράπεζες για να «προε-ξοφλήσουν» τις απαιτήσεις τους, ώστε να αποκτήσουν την ελάχιστη απαιτούμε-νη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους. Εκεί συνεχίζεται το θέατρο του παραλό-γου, όπου οι τράπεζες που λειτουργούν χάρη στις εγγυήσεις του Ελληνικού Δη-μοσίου, αρνούνται να χρηματοδοτήσουν

(«προεξοφλήσουν») τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, θεωρώντας τις απαιτήσεις από το Κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ … επι-σφαλείς!! (εν ολίγοις ότι δεν θα πληρω-θούν ποτέ!!!) και απαιτούν από τον ανά-δοχο, επιπρόσθετες προσημειώσεις ακι-νήτων και μάλιστα σε εξευτελιστικές απο-τιμήσεις. Ο «τυχερός» ανάδοχος προκειμένου να φθάσει σε αυτό το σημείο, έχει εκδώ-σει προ πολλού το απαραίτητο Τιμολόγιο Έργου (για τις πιστοποιημένες εργασίες), έχει πληρώσει στο Κράτος την προκατα-βολή φόρου και τις διάφορες κρατήσεις (περίπου 4%), επίσης έχει πληρώσει τον ΦΠΑ (23%), τις υποχρεώσεις του για τα οι-κοδομικά ένσημα προς το ΙΚΑ (περίπου 9%), δηλαδή συνολικά 35% επί του πο-σού που έχει λαμβάνειν, ενώ αν έχει την ατυχία να του οφείλονται από παρελθό-ντα έτη, έχει ήδη πληρώσει στο Ελληνικό Κράτος τον φόρο που του αναλογεί, εφό-σον είχε «υψηλά» κέρδη την έκτακτη ει-σφορά, ενώ καλείται τώρα επιπροσθέτως να πληρώσει το χαράτσι της περαίωσης. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να έχει ξεπλη-ρώσει προ πολλού τους εργαζόμενους στο έργο, τους προμηθευτές και υπεργο-λάβους του. Αν γνώριζε η κ. Μέρκελ όλα αυτά, θα μας πετούσε αύριο κιόλας έξω από την Ευ-ρωπαϊκή Ένωση, μια κι’ όλα αυτά μπο-ρούν να συμβαίνουν μόνο σε τρελοκομείο και όχι σε ευνομούμενο Ευρωπαϊκό κρά-τος, επισήμαναν με έμφαση οι εκπρόσω-ποι του Συνδέσμου. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, οι συ-νάδελφοι, εργολήπτες κατασκευαστές δη-μόσιων έργων, έχουν επιδοθεί σε αγώ-να επιβίωσης, προσπαθώντας να αναλά-βουν κάποιο έργο, προσφέροντας εκπτώ-σεις πέραν της ανθρώπινης λογικής. Οι εκπτώσεις έχουν φθάσει στο μεσοδιάστη-μα στο ασύλληπτο ύψος του 77% και αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα δούμε χειρότερα. Προφανώς είναι αδύνατον να κατασκευασθεί έργο, με αυτές τις εκπτώ-σεις και οι προσφέροντες απλά προσπα-θούν να μεταθέσουν τον χρόνο της κατα-στροφής τους.

ΣΠΕΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΟι εργολήπτες εκπέμπουν SOS

36 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 37

«Λουκέτο» μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Ευυπόληπτοι κατασκευαστές εργολήπτες, μετατρέπονται από την μία μέρα στην άλλη σε αφερέγγυους επιχειρηματίες, επιταγές σφραγίζονται, εργαζόμενοι προχωρούν σε καταγγελίες και οι τράπεζες τους αρ-νούνται την χρηματοδότηση. Ήδη από τα 1.200 εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου μας, το ένα τέταρτο 25% ανέ-στειλε την λειτουργία του εντός του 2010, ενώ από τα ενεργά μέλη, περίπου 900, το 90% είτε υπολειτουργεί, είτε έχει αναστεί-λει και αυτό την λειτουργία του, λόγω έλ-λειψης αντικειμένου και ρευστότητας. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ανώνυμες Τεχνικές Εταιρίες, μέλη του Συνδέσμου, οι οποίες έχουν και τα υψη-λότερα λειτουργικά έξοδα (μόνιμο επι-στημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, μηχανήματα κλπ). Ο καταστροφικός και ολιγοπωλιακός Ν2940/2001 (γνωστός ως νόμος Λαλιώτη, περί αναγκαστι-κής συγχωνεύσεως των εργοληπτικών εταιριών), έχει οδηγήσει τις Ανώνυ-μες Εταιρίες σε ένα κυνήγι τζίρου, προ-κειμένου να κρατήσουν το πτυχίο τους, που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Ήδη οι περισσότερες «μεγάλες» Τεχνικές Εταιρίες της Βόρει-ας Ελλάδας, έχουν πτωχεύσει (βλ. Θε-μελιοδομή, Αφοι Μεσοχωρίτη, Μεσάϊ-κος κ.α.), ενώ οι εναπομείνασες χαρο-παλεύουν, ακροβατώντας σε τεντωμέ-νο σχοινί, ενώ τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, ακόμη και της Περιφέρειας, έγι-ναν αποκλειστικό προνόμιο τριών ολι-γοπωλειακών ομίλων (Ελλάκτωρ, J&P, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) Το 18,5% των Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών έχουν βάλλει λουκέ-

το από το 2004 έως το 2010, ενώ εντός του 2011 αναμένεται χιονοστιβάδα λου-κέτων. Τα ελάχιστα που μπορεί να πράξει η Πολι-τεία, άμεσα, για τις κατασκευαστικές επι-χειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυ-τές είναι: • Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Πα-πακωνσταντίνου, πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως μία επιπλέον ενοχλητική κρατική δαπάνη. Το ΠΔΕ είναι αναπτυξι-ακό εργαλείο και συγκρατεί την ανεργία. 1. Το ΠΔΕ παρά τις περικοπές που έχει δεχθεί (από 10,3 δις σε 8,5 δις αυτή τη στιγμή, εκτελεσμένα τα 6,04 δις), πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα (Θησέας, ΟΤΑ, Σχολική Στέγη, ΟΣΚ, Υπουργεία κλπ) ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών, η πτώχευση εκατοντά-δων επιχειρήσεων και η μαζική ανεργία των εργαζομένων στις κατασκευές. 2. Οι υποχρεώσεις των αναδόχων προς το Δημόσιο (εφορία, ΙΚΑ, κλπ), πρέπει να συμψηφισθούν ΑΜΕΣΑ με τις ανεξόφλη-τες απαιτήσεις από εκτελεσμένες εργασί-ες.3. Η έκδοση του «Τιμολογίου Έργου», για τις εκτελεσμένες – πιστοποιημένες εργα-σίες, πρέπει να γίνεται κατά το χρόνο εί-σπραξης και όχι προγενέστερα, όπως τώρα, ώστε να μην καλούνται οι ανάδο-χοι να πληρώνουν φόρους και περαιώ-σεις για μη εισπραχθέντα ποσά. • Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυ-σοχοίδης, πρέπει να βρει τον τρόπο, αύ-ριο κι’ όλας οι τράπεζες να προεξοφλούν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από έργα του Δημοσίου, χωρίς άλλη πρόσθε-τη εγγύηση, ώστε να εξασφαλισθεί η ελά-

χιστη απαιτούμενη ρευστότητα των επι-χειρήσεων. Είναι απίστευτο οι τράπεζες να θεωρούν τον εγγυητή τους, δηλαδή το δημόσιο, αφερέγγυο, και να απαιτούν άλλες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις. • Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Δημήτρης Ρέπ-πας, πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες των κατασκευαστικών μεγαλο-εργολαβικών ολιγοπωλίων που επιζη-τούν με το νέο νόμο πλαίσιο για τα δημό-σια έργα, την κεφαλή των μικρομεσαίων «επί πίνακι». Με το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα πρέπει να προβλεφθούν άμεσα: 1. Άμεση αναστολή του καταστροφικού και ολιγοπωλειακού Ν2940/2001(γνωστού ως νόμου Λαλιώτη, περί αναγκαστι-κής συγχωνεύσεως των εργοληπτικών εταιριών), που δημιούργησε και τρέφει τα ολιγοπώλια των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ & J&P και τις θυγατρικές τους, εις βάρος όλων των άλλων κατασκευα-στικών επιχειρήσεων. 2. Άμεση λήψη μέτρων για τις παράλο-γες εκπτώσεις, εφαρμογή « πλαφόν εγ-γυήσεων καλής εκτέλεσης», ώστε να περιορισθούν, αύριο κιόλας οι εκπτώ-σεις, 3. Άμεση κατοχύρωση της «πιστοποιη-μένης υπεργολαβίας», ώστε να απασχο-λούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας στα μεγάλα έργα. 4. Άμεση κατάργηση των πρόσθετων εγ-γυήσεων «Σουφλιά», που κατέστρεψαν τις τεχνικές επιχειρήσεις και τις κατέ-στησαν έρμαια των «τοκογλύφων».

Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να κά-νει η Ελληνική Πολιτεία «αύριο», προκει-μένου να συνεχίσει την λειτουργία του ο κλάδος που έχει χαρακτηρισθεί ως η «ατμομηχανή» της οικονομίας, δηλαδή οι κατασκευές, που έχει φθάσει να συμμε-τέχει στο ΑΕΠ με το «ντροπιαστικό» 3,7% (έναντι 5,3% το 2000), που χάνει όγκο ερ-γασιών με ρυθμό 25% κατ’ έτος, και που οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ρυθμό 34.000 ανά έτος (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ οι βραχυ-πρόθεσμες υποχρεώσεις των κατασκευ-αστικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 3,8 δισ. Ευρώ. Οι εργολήπτες είναι σε απόγνωση και απευθύνονται στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου « κάντε κάτι, καταστρεφόμαστε».

EΠIKAIΡOTHTA

38 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑΝα γίνει διάλογος από μηδενική βάση

Η ΠΕΣΕΔΕ ζητά ουσιαστικό και όχι προ-σχηματικό διάλογο από μηδενική βάση για τις αλλαγές στο σύστημα παραγωγής των Δημοσίων Έργων. Την ίδια, όμως, στιγμή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφο-ρών και Δικτύων Δ. Ρέππας στο τελευ-ταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 προ-σπάθησε να εξωραϊσει τις προωθούμε-νες από το υπουργείο του ρυθμίσεις. Κι αυτό όταν αυτές θίγουν βάναυσα τις μι-κρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρή-σεις, κυρίως της ελληνικής περιφέρειας και τις οδηγούν ουσιαστικά στην εξαφά-νιση, αφού, μεταξύ άλλων:• Διατηρούν και επαυξάνουν τις πρόσθε-τες εγγυήσεις που είχε επιβάλει η προη-γούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να ευ-νοήσει το τραπεζικό σύστημα. Οι εγγυή-σεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις φτά-νουν έως και το 40% του προϋπολογι-σμού ενός έργου, με αποτέλεσμα το θα-νάσιμο εναγκαλισμό των επιχειρήσεων από το Τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη, την όλη κατά-σταση επιδεινώνουν και οι υπερβολι-κές εκπτώσεις οδηγώντας το όλο σύστη-μα στην καταστροφή. • Διατηρούν και επεκτείνουν διαβλητά και αδιαφανή συστήματα όπως αυτά της απευθείας ανάθεσης έργων, της αυτεπι-στασίας και της μελέτης – κατασκευής. • Ευνοούν και διογκώνουν τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη συναλλαγή.• Δεν αντιμετωπίζουν την παθογένεια του συστήματος και δεν υπηρετούν ούτε τους στόχους που το ίδιο το υπουργείο έθεσε με την από 8.12.2009 επιστολή του προς τους φορείς των εργοληπτών. Για τους λόγους αυτούς, η ΠΕΣΕΔΕ εί-ναι αντίθετη με το σύνολο των προω-θούμενων ρυθμίσεων, διότι προάγουν όλα τα παραπάνω αρνητικά φαινόμε-να, καταστρέφουν τις μικρές και μεσαί-ες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώ-ρας, λειτουργούν προς όφελος μόνο των μεγάλων του χώρου (βλέπε διόδια κ.λπ.) και του χρηματοπιστωτικού συ-στήματος και δεν εξυπηρετούν τις ανά-γκες του κοινωνικού συνόλου για παρα-

γωγή Δημοσίων Έργων ποιοτικά ορθών, στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλ-τιστο κόστος. Παρόλα αυτά ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε στο υπουργικό συμβούλιο πως: «Οι κυριότεροι σκοποί που εξυπη-ρετούνται με τις προτεινόμενες παρεμβά-σεις, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της θεσπιζόμενης στο τρίτο μέρος του νομο-σχεδίου «Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων» είναι:α. Να θεραπευθούν οι παρατηρούμε-νες από καιρό αρρυθμίες στο όλο σύστη-μα παραγωγής των έργων, όπως είναι η επανεμφάνιση των «μεγάλων» εκπτώσε-ων, οι εγκρίσεις επιμετρήσεων, ανακε-

φαλαιωτικών πινάκων και λογαριασμών κατά «πλάσμα δικαίου», λόγω της άπρα-κτης παρέλευσης των προθεσμιών για την «πραγματική», εκ μέρους των αρμο-δίων υπηρεσιών έγκρισή τους, η έλλειψη ρευστότητας των εργοληπτικών επιχειρή-σεων λόγω της υφιστάμενης απαγόρευ-σης του νόμου για την εκχώρηση του ερ-γολαβικού ανταλλάγματος σε πιστωτικά ιδρύματα.β. Να εξασφαλιστεί, στο μέτρο του δυνα-τού, η ομαλή, δηλαδή η ανεμπόδιστη και άρα ταχύτερη, εκτέλεση των έργων. γ. Να εξαλειφθούν ενδεχόμενα αδιαφα-νούς επίβλεψης ή διαχείρισης των συμ-βάσεων εκτελουμένων έργων»…

Π ραγματοποιήθηκε κρίσιμη συνάντηση, στο Υπουρ-γείο Οικονομικών με τον Γεν. Γραμματέα Δ.Ο.Υ και Τελωνείων Δ. Γεωργακόπουλο την Δευτέ-

ρα 6/12/2010. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι εκπρόσω-ποι και των πέντε πανελληνίων εργοληπτικών οργανώσε-ων ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ και συγκεκριμένα: ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Νικόλα-ος Διάκος, και οι Πρόεδροι Γεώργιος Ρωμοσιός, Ευστάθι-ος Μανδηλαράς, Γεώργιος Βλάχος και Κων/νος Κουβαράς.

Όπως μας ενημέρωσε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Ν. Διά-κος, τα θέματα που συζητήθηκαν και για τα οποία απαιτήθηκε άμεση λύση ώστε να αποφευχθεί ολική κατάρρευση του ερ-γοληπτικού δυναμικού της χώρας, με απερίγραπτεςσυνέπειες και έμμεσες και άμεσες επιβαρύνσεις στο κοινω-νικό σύνολο, ήταν:

1) Κατάργηση του αδίκου Ν. 2753/09 που υποχρεώνει τους εργολήπτες να τιμολογούν όλες τις εργασίες που έχουν πιστο-ποιήσει ανεξάρτητα αν έχουν ενταλματοποιηθεί ή όχι , λόγω λήξης της διαχειριστικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτόυποχρεούνται να πληρώσουν Φ.Π.Α., φόρους και λοιπές κρα-τήσεις προτού καν εισπράξουν τους αντίστοιχους λογαρια-σμούς.2) Διατήρηση του καθεστώτος παρακράτησης φόρου επί των πιστοποιήσεων στο 1% (όπως ισχύει τα δύο τελευταία χρόνια) αντί του 3% που προβλέπει ο νόμος, λόγω δραστικής μείωσης των εσόδων από τα έργα (μεγάλες εκπτώσεις, φτωχές μελέ-τες κ.λ.π.) .3) Συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς τους εργο-λήπτες με τα χρέη των εργοληπτών προς το δημόσιο .4)Επιστροφή Φ.Π.Α. των προηγούμενων ετών στους παρα-χωρισιούχους κατασκευαστές μεγάλων έργων.

Τα αιτήματα αυτά ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεωργακόπουλος αντιμετώπισε με προβληματισμό και κατανόηση, έδειξε δε ότι όχι απλώς γνωρίζει τα θέματα αλλά και ότι έχει ασχοληθεί δι-εξοδικά και παρόλα που δήλωσε μη αρμόδιος για την άμεση επίλυσή τους μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Σα-χινίδη, μας ανέφερε ότι:

1) Το θέμα του Φ.Π.Α. των τιμολογίων που δεν έχουν ενταλ-ματοποιηθεί, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με απόφαση παρακρά-τησης αυτού ή όποιου ποσού δεν έχει συμψηφιστεί ,από τον φορέα του έργου κατά την στιγμή της εκταμίευσης του λογαριασμού , δεδομένου ότι δεν μπορεί να τροποποιηθούν

τα άρθρα του Ν. 2753/09 που την προβλέπουν στοαμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (λήγει η διαχειριστική πε-ρίοδος ).Νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα στο δεύτερο 15/μερο του Ιανουαρίου 2011 ( πολύ αργά) .2) Το θέμα της διατήρησης του ποσοστού παρακράτησης του φόρου 1% αντί 3% που προβλέπει ο νόμος και το αντίστοιχο χαρτόσημο όπου απαιτείται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δι-ατηρηθεί . Το πιθανότερο είναι ότι θα επανέλθουμε στο καθε-στώς που προβλέπει ο ισχύον νόμος , δηλαδή στο 3% .3) Ο συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς τους ερ-γολήπτες με χρέη των εργοληπτών προς το Δημόσιο ισχύει και πρέπει να καταγγέλλονται οι επικεφαλείς των Δ.Ο.Υ. που δεν τον εφαρμόζουν. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι αφορά καθαρές οφειλές του δημοσίου και όχι των Α.Ε. δημοσίου χαρακτήρα ή των Δήμων.Για να γίνει πλήρης συμψηφισμός πρέπει να γίνει επεξεργα-σία και να καταρτιστεί αντίστοιχο λογισμικό, που και αυτό πα-ραπέμπεται στο μέλλον.4) Η επιστροφή Φ.Π.Α. στους παραχωρισιούχους θα γίνει από κονδύλι που υπάρχει σε ετοιμότητα, εφ’ όσον οι ελεγκτές της Τρόϊκας εντάξουν αυτές τις οφειλές παρελθουσών χρήσεων σε προηγούμενες χρήσεις και όχι στην τρέχουσα χρήση.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Γεωργακόπουλος υποσχέθηκε ότι αφού προβεί στις δέουσες διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου για τα θέματα που τέθηκαν, θα φέ-ρει άμεσα σε επαφή τους εκπροσώπους των Ε.Ο. με υπηρε-σιακούς παράγοντες οι οποίο γνωρίζουν διεξοδικά και χειρί-ζονται τα θέματα αυτά, προκειμένου να προταθούν και να λη-φθούν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες θα τεθούν υπ’ όψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για την τελική τους μορ-φοποίηση.

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για κρίσιμα θέματα του κλάδου

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 39

ΘΕΜΑ

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη, με πρόσχημα την έλλειψη πόρων, στην ομαδοποίηση και εκτέλεση μη ανταπο-δοτικών έργων (σχολεία, πυροσβεστικοί σταθμοί κ.ά.) με ΣΔΙΤ, που όμως στοιχί-ζουν πανάκριβα στο κοινωνικό σύνο-λο, ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς των δη-μοσίων φορέων (δήμων, ΟΣΚ κ.λπ.) λει-τουργώντας ως πανάκριβη πιστωτι-κή κάρτα και παράλληλα στέλνουν ακό-μη περισσότερο στην απόγνωση τις μι-κρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, αφαιρώντας από αυτές τεχνικό αντικεί-μενο, αφού δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι χα-ρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσφωνώ-ντας το συνέδριο της EIC που έγινε πρό-σφατα στην Αθήνα δήλωσε ότι οι ΣΔΙΤ «μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά ερ-γαλεία για την υπέρβαση της κρίσης». Αφού μάλιστα παρουσίασε την Τρίτη γε-νιά των ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώ-ρησης που είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση (Αεροδρόμιο στο Καστέ-λι Ηρακλείου Κρήτης, αυτοκινητόδρομοι Αττικής, σύνδεση Λευκάδας με την ηπει-ρωτική χώρα, αυτοκινητόδρομος Ελευ-σίνα – Θήβα, εκσυγχρονισμός 50 περιφε-ρειακών αεροδρομίων της χώρας, μο-νάδες αφαλάτωσης κ.λπ.) δεν απέκλεισε η μέθοδος αυτή να χρησιμοποιηθεί και σε μικρότερα οδικά έργα.Ταυτόχρονα ο ΟΣΚ ανακοίνωσε ότι προ-σωρινός ανάδοχος για την κατασκευή 14 σχολείων στην Αττική, μέσω Σύ-μπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΑΤΕ-ΣΕ-Δομική Κρήτης επικρατώντας έναντι των Ακτωρ, J&P Άβαξ και της κοινοπρα-ξίας ΕΛΕΡΓΟ - ΕΡΕΤΒΟ - ΕΚΤΕΡ - Κλ. Ρούτσης - Νόστος. Όπως ανακοινώθη-κε, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρ-χεται στα 75,75 εκατ. ευρώ, ενώ η προ-σφορά του προσωρινού αναδόχου εί-ναι 63.231.985,28 ευρώ. Επίσης ανακοί-νωσε ότι παράλληλα, με το συγκεκρι-μένο έργο ΣΔΙΤ, προχωράει και δεύτε-ρο «πακέτο» με 10 σχολεία στην Αττική για το οποίο υποβλήθηκαν δεσμευτικές

προσφορές στις 9 Δεκεμβρίου 2010. Ει-δικότερα, πρόκειται για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ» προϋπολο-γισμού 59,4 εκατ. ευρώ. Επίσης ότι προ-ωθείται και ο διαγωνισμός για το πρώτο πακέτο σχολείων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κρήτη.

Αλλά και η Κτηματική Εταιρεία του Δη-μοσίου (ΚΕΔ), ανακοίνωσε ότι προκή-ρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή με ΣΔΙΤ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μα-γνησίας, συνολικού ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ αργότερα, εντός του πρώ-

του εξαμήνου του 2011, θα τρέξουν οι δύο άλλοι διαγωνισμοί ύψους 13 εκατ. ευρώ. Το πρώτο έργο αφορά στη στέγα-ση των υπηρεσιών του υπουργείου Οι-κονομικών στην Ηγουμενίτσα, αξίας 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο αφορά την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ακό-μη ότι είναι σε εξέλιξη ο έτερος διαγωνι-σμός ύψους 74 εκατ. για την κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά με ΣΔΙΤ, που προκηρύχθηκε πριν από δυό-μισι χρόνια και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος

το Σεπτέμβριο του 2009. Τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της ΠΕ-ΣΕΔΕ και των Συνδέσμων προκαλεί η «επιχείρηση» αυτή. Συγκεκριμένα:

Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους εργολήπτεςΜε αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα, που προαναφέρα-με, ο Σύνδεσμος Ηλείας με ανακοίνωσή του, που υπογράφουν ο πρόεδρός του Ν. Διάκος και ο γενικός γραμματέας του Ιω. Καντζούκης, επισημαίνει τα εξής: «Εμείς εδώ στην Ηλεία έχουμε ξεκάθα-ρη θέση για τις ΣΔΙΤ του κ. Ρέππα, και δεν είναι ότι μας διακατέχει κάποια φο-

βία στους «μεγάλους αδελφούς» που μέ-χρι σήμερα διαχειρίζονται το όποιο πα-κέτο ΣΔΙΤ. Η αντίθεσή μας αφορά αφ’ ενός την όλη φιλοσοφία του εγχειρήμα-τος και αφ’ ετέρου την δια βίου ζημιά που θα προκύψει για το κοινωνικό σύνολο.Είναι δε ηλίου φαεινότερο ότι με τις ΣΔΙΤ επιχειρείται να καπελωθούν τα στελέχη της εργοληπτικής οικογένειας που ανα-λώσανε τα χρόνια τους στα ξύλινα θρα-νία και στα εργοτάξια, αφού υπάρχει η τάση ανάθεσης των πακέτων των κατα-σκευών σε ομίλους που σίγουρα διαθέ-τουν οικονομικό υπόβαθρο με αδιάφορη

ΣΔΙΤΠροκαλούν μεγάλες παρενέργειες στο κοινωνικό σύνολο

40 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

την κατασκευαστική τεχνογνωσία και την νομοθετική της υπόσταση.Γενική δοκιμή δηλαδή για κατάργηση των εργοληπτικών πτυχίων και ανάθε-ση των κατασκευών σε ομίλους κρεα-τεμπόρων, λαχαναγοριτών και αλιέων ωκεανού.Συμπαθής η τάξη απάντων των στελε-χών των εν λόγω «κατασκευαστών», αλλά με άλλες «σπουδές».Εκεί λοιπόν που προσπαθούμε τόσα χρόνια (γιατί άραγε;) να νομοθετήσουμε εκείνο το καταταλαιπωρημένο ΜΗ.Κ.Ι.Ε. με σκαλοπάτι την έλλειψη χρημάτων από το δημόσιο κορβανά για δημόσιες επεν-δύσεις, ανακαλύπτει ο κ. Ρέππας τις «Θατσερικές» ΣΔΙΤ, ώστε να κατασκευ-άσει τις αναγκαίες τρέχουσες υποδομές και να κορέσει τις άμεσες κατασκευαστι-κές κοινωνικές ανάγκες.

Πώς είναι δυνατόν όμως σήμερα από τη μια να καταγγέλλουν όλα τα υπουργεία την σωρεία των συμβάσεων ενοικίασης εκατοντάδων κτιρίων ανά την επικράτεια για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών και στα πλαίσια ενός γε-νικού νοικοκυρέματος για την περιστο-λή των υπέρογκων δαπανών για ενοι-κιοστάσια, να μεταφέρονται σε ιδιόκτη-τους χώρους (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.λπ.) και από την άλλη να μιλάμε για ισόβια καταβο-λή ενοικίων για σχολεία, πυροσβεστι-κούς σταθμούς, αστυνομικές διευθύν-σεις κ.λπ.

Πώς παντρεύονται αυτά τα δύο ανόμοια λογιστικά εγχειρήματα;Όσον αφορά τώρα τα ενοίκια των εγκα-ταστάσεων που προέρχονται από τις ΣΔΙΤ, αυτά είναι που προκαλούν ίλιγγο. Και γεννάται βέβαια το ερώτημα: Τι μπο-ρεί να συνεπάγεται η καθυστέρηση κα-ταβολής ενοικίου λόγω στενότητας πλη-ρωμών, εκατό σχολείων, πενήντα πυ-ροσβεστικών σταθμών, τριάντα αστυνο-μικών διευθύνσεων; Έξωση, λουκέτο ή έρανο; Μήπως δηλαδή οι μαθητές για να μπούνε στο σχολείο τους πρέπει να κρα-τούν ανά χείρας το αντίτιμο του ημερή-σιου ενοικίου; Γιατί εγώ θυμάμαι ότι στο χωριό μου, όλα τα παιδιά πηγαίναμε στο δημοτικό μ’ ένα ξύλο στα χέρια για την σόμπα και η δασκάλα μας ήλεγχε έναν-έναν εάν το κρατάγαμε στο χέρι την ώρα της προσευχής. Εδώ τι θα έχουμε τώρα SECURITY για την επιβολή των κανόνων;Και με τους αστυνομικούς τι θα γίνεται ή με τους πυροσβέστες; Θα δένουν τους παρανόμους στις κοντινές περιφράξεις και οι πυροσβέστες αντίστοιχα θα σβή-νουν τις φωτιές με λάστιχα ποτίσματος;Όμως πέρα από το τραγελαφικό της κα-τάληξης των ΣΔΙΤ και των μακροπρόθε-σμων παρενεργειών τους, δηλαδή κα-τάργηση των εργοληπτικών πτυχίων και διαγραφή του ΜΗ.Κ.Ι.Ε. (αφού δεν θα υπάρχουν πλέον εργοληπτικά) η εμμονή του ΥΠΟΜΕΔΙ στη λύση ΣΔΙΤ αφανίζει με την «βούλα» πλέον όλες τις μικρομεσαί-ες εργοληπτικές επιχειρήσεις, αφού πλέ-ον τα σπανίζοντα έργα της περιφέρειας περνάνε πακέτο στις τράπεζες, οι οποί-ες με εργαλείο κατ’ αρχήν τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους θα φτάσουν να κατασκευάζουν ακόμη και τα τεχνικά της αγροτικής οδοποιίας.Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι η απόλυτη ηγεμονία των τρα-πεζών στον κατασκευαστικό χώρο αφού πλέον δεν θα χρειάζονται εργοληπτικά πτυχία, αλλά μηχανικούς στην καλύτερη περίπτωση, που ήδη διαθέτουν ως μι-σθωτούς ή συνεργάτες εκτιμητές.Με λίγα λόγια η κεντρική εξουσία με την πολιτική του «βαρεσέ» κατάφερε ένα πρώτο καίριο χτύπημα στην εργοληπτι-κή οικογένεια και μετά έχοντας καταχρε-ώσει τους εργολήπτες και με μειωμένα συγχρόνως τα τραπεζικά πλαφόν «λόγω κρίσης» έρχεται με τις ΣΔΙΤ να δώσει την

χαριστική βολή.Και δεν είναι μακριά η ημέρα που οι τράπεζες θα μας καλέσουν να τους κα-τασκευάσουμε υπεργολαβικά τμήματα των έργων τους σε αντάλλαγμα της τε-χνογνωσίας και του εξοπλισμού μας και ίσως με τίμημα τις οφειλές μας προς αυ-τές! Το χειρότερο βέβαια σ’ αυτή την πε-ρίπτωση θα είναι οι τιμές που θα μας υπαγορεύσουν, αφού δεν μπορεί να εί-ναι διαφορετικές από εκείνες με τις οποί-ες μας ζητάνε να απασχοληθούμε υπερ-γολαβικά και στην κατασκευή του Δυτι-κού άξονα όπου οι όροι είναι αποικιακού χαρακτήρα (όπως δεκάωρη θεσμοθετη-μένη εργασία, υπέρβαρο κ.λπ.)Εδώ λοιπόν μας οδηγεί η σημερινή ηγε-σία και ειδικά το ΥΠΟΜΕΔΙ, έχοντας θολή την εικόνα της Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας, εντελώς εσφαλμένη πολιτι-κή ανάπτυξης, παραχάραξη της λαϊκής εντολής και παρερμηνεία των διακηρύ-ξεων της 3ης του Σεπτέμβρη».

ΣΔΙΤ: Εργαλείο ανάπτυξης ή καταστροφής για τους δήμουςΜε αφορμή επιμορφωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στην Καρδίτσα από την ΚΕΔΚΕ για τους νεοεκλεγέντες Δημάρ-χους και Δημοτικούς Συμβούλους, όπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ προέτρεψε τους Δημάρχους στην επιλογή των ΣΔΙΤ για την χρηματο-δότηση των νέων έργων, ο ΣΕΔΕ Νομού Καρδίτσας εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου, που υπογράφουν ο πρόεδρός του Γ. Μπαρμπούτης και ο γενικός γραμμα-τέας Αθ. Γριβέλλας:«Στον προχθεσινό τοπικό Τύπο (Τετάρ-τη 15-12-2010) δημοσιεύσατε ρεπορ-τάζ από επιμορφωτική ημερίδα που έγι-νε την Τρίτη 14-12-2010 στην πόλη μας, στην οποία στελέχη της ΕΕΤΑΑ ενημέ-ρωσαν τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του νομού μας σχετικά με τις ρυθμίσεις του «ΚΑΛ-ΛΙΚΡΑΤΗ», τις νέες αρμοδιότητες των δήμων καθώς και για τις οικονομικές προοπτικές του 2011.Στην ημερίδα αυτή ο Πρόεδρος της Επι-τροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ κ. Μου-ράτογλου, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Έδεσσας, πρότεινε μεταξύ άλ-λων στους νέους δημάρχους σαν τις μό-νες εναπομείνασες πηγές χρηματοδό-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 41

ΘΕΜΑτησης των νέων έργων των δήμων, το ΕΣΠΑ (το τρέχον κοινοτικό πλαίσιο στή-ριξης 2007 – 2013) και τις ΣΔΙΤ (Συμπρά-ξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), χα-ρακτηρίζοντας τις ΣΔΙΤ σοβαρό εργαλείο.Σχετικά με τις ΣΔΙΤ πριν 18 περίπου μή-νες μας είχατε δώσει την δυνατότητα να ενημερώσουμε με άρθρο μας τους ανα-γνώστες σας, με αφορμή την υπαγωγή τότε στις ΣΔΙΤ της κατασκευής των διδα-κτηρίων του Λυκείου Σοφάδων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά (που ακόμα βέβαια ούτε ξεκίνησαν, ούτε καν υπογράφηκαν συμβάσεις ένταξης). Με αφορμή λοιπόν την προτροπή αυτή του κ. Μουράτογλου, αναγκαζόμαστε να επα-ναλαμβάνουμε κάποια πράγματα για τις

ΣΔΙΤ, στην προσπάθειά μας να αποδεί-ξουμε ότι μόνον σοβαρό εργαλείο χρη-ματοδότησης και ανάπτυξης ενός δήμου δεν είναι.Οι ΣΔΙΤ καθιερώθηκαν με σχετική νομο-θεσία στη χώρα μας το 2006 από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προβλήθηκαν σαν θεσμός άμεσης από-δοσης, με εύκολη πρόσβαση στη χρημα-τοδότηση, με ευελιξία και ανεξαρτησία από τη δημόσια διοίκηση και τις όποιες αγκυλώσεις της (τελικά βέβαια στην πο-ρεία μόνον έτσι δεν εξελίχθηκαν). Προ-βλέπουν κατασκευή έργων από φορέα που θα συσταθεί μεταξύ κατασκευαστι-κών εταιριών και τραπεζών και η απο-πληρωμή της δαπάνης θα γίνεται σε δό-σεις για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 25 έως 30 ετών. Στη συμφωνία περι-λαμβάνεται και η συντήρηση των έργων, πολλές δε φορές και μια σειρά λειτουρ-

γικών δαπανών.Η βασική διαφορά μεταξύ ΣΔΙΤ και Συμ-βάσεων Παραχώρησης (τα λεγόμενα αυ-τοχρηματοδοτούμενα έργα) είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το ελληνικό δημόσιο δεν χρηματοδοτεί άμεσα την κατασκευή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συμμετέχει στη χρηματοδότηση με σημαντικά ποσά και ποσοστά (π.χ. στην Αττική Οδό το δη-μόσιο συμμετείχε με 33,1% στην χρη-ματοδότηση του έργου, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με 31%, στη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου με 41,6%, με μικρότερο πο-σοστό στην Ε65).Είναι προφανές ότι με την μέθοδο ΣΔΙΤ λογικό είναι να κατασκευάζονται έργα που μπορούν με τη λειτουργία τους να

αποδώσουν έσοδα ικανά να καλύψουν τις ετήσιες υποχρεώσεις στο κατασκευ-αστικό/χρηματοδοτικό σχήμα, έτσι ώστε μετά 25-30 χρόνια (αφού παράλληλα συ-ντηρούνται) να μπορούν να χρησιμοποι-ηθούν από το δημόσιο ή το δήμο για αρ-κετά ακόμα χρόνια. Κάτι δηλαδή σαν το leasing. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο. Με την μέθοδο των ΣΔΙΤ εντά-χθηκαν ή πρόκειται να ενταχθούν για κατασκευή κυρίως έργα μη παραγωγι-κά (διοικητήρια, σχολεία, πυροσβεστι-κοί σταθμοί, κτίρια διοίκησης αστυνομί-ας κ.λπ.), με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να επιβαρύνουν για την αποπληρωμή τους τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημο-σίων Επενδύσεων που προορίζονται για κατασκευή νέων έργων.Είναι φανερό πως αναφερόμενοι στις ΣΔΙΤ μιλάμε ουσιαστικά για προεξόφλη-ση των μελλοντικών προγραμμάτων δη-

μοσίων επενδύσεων, δηλ. για μετάθε-ση πληρωμών στα επόμενα χρόνια. Θα πει κανείς, πού είναι η πρωτοτυπία; Το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο δανείζε-ται σημαντικά έως τεράστια ποσά προ-κειμένου να καλύψει τις τρέχουσες λει-τουργικές ανάγκες του, είτε άμεσα είτε έμμεσα με ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.λπ. Θα συμφωνήσουμε. Εδώ όμως δεν πρόκειται για κάποιον δανεισμό με τρέ-χον (έστω λίγο μεγαλύτερο από άλλες χώρες) επιτόκιο, αλλά για κόστος κατα-σκευής τρεις έως πέντε φορές μεγαλύ-τερο από αυτό που θα προέκυπτε αν το όποιο έργο κατασκευαζόταν με τη συνή-θη μέθοδο κατασκευής, μετά από ανοι-χτή δημοπρασία.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να ισχυρι-σθεί ότι όλα τα παραπάνω λέγονται για να προστατεύσουμε εμείς οι εργολάβοι τα επαγγελματικά μας συμφέροντα. Χωρίς αυτό να είναι απολύτως λάθος, θέλουμε επιπλέον να τονίσουμε ότι οι ΣΔΙΤ παρά-γουν έργα πανάκριβα, τα χρήματα αντί ναανακυκλωθούν στην τοπική αγορά και να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία φεύ-γουν στο μεγαλύτερο μέρος τους έξω από την περιοχή μας και το κυριότε-ρο αντί για παρακαταθήκη είναι υποθή-κη για το μέλλον των δήμων, αφού για την αποπληρωμή τους οι δήμοι που θα προσφύγουν στις ΣΔΙΤ κάθε χρόνο και πιο πολύ θα διαθέτουν τους λίγους και πολύτιμους πόρους τους για την απο-πληρωμή των υποχρεώσεων από ΣΔΙΤ, αποπληρώνοντας έργα που θα μπορού-σαν να κάνουν γρηγορότερα και κυρί-ως πολύ φθηνότερα. Χωρίς καμιά δόση υπερβολής οι ΣΔΙΤ είναι όχι σοβαρό ερ-γαλείο, αλλά εργαλείο μηδενισμού των μελλοντικών δυνατοτήτων παρέμβα-σης των δήμων, αφού οι χρηματοδοτή-σεις από ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύ-σεις ίσα που θα επαρκούν (αν θα επαρ-κούν) για τις πληρωμές των υπέρογκων δόσεων των εντασσομένων σε ΣΔΙΤ έρ-γων. Δεν είναι τυχαίο που ανεπτυγμένες χώρες (Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.) χρησιμο-ποιούν τις ΣΔΙΤ με πολλή φειδώ και απο-λύτως επιλεκτικά αποκλειστικά για έργα που με τη χρήση τους παράγουν έσοδα και όχι για έργα υποδομών και εξυπηρέ-τησης βασικών λειτουργικών αναγκών των κατοίκων των δήμων».

42 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΥπουργική Απόφαση για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 150 kWp σε νησιά

Υπουργική Απόφαση με την οποία τροποποιείται το Πρόγραμμα Ανά-πτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθ-μών, ώστε να επιτρέπεται η εγκα-τάσταση σταθμών με ισχύ έως 150 kWp στα Διασυνδεδεμέ-να με το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή Σύστημα νησιά, υπογράφηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Τίνα

Μπιρμπίλη. Η τροποποίηση του προγράμματος αφορά στα εξής νησιά: Εύ-βοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθρά-κη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέ-τσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπα-ξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για μια ιδι-αίτερα σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτή-των ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά, μέσω της δημιουργί-ας μικρών σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και συνεπώς αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δί-κτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μεί-ωση απωλειών, κ.λπ.). Τα εκτιμώμενα τεχνικά περιθώρια ισχύος για εγκατάσταση φω-τοβολταϊκών σταθμών για κάθε διασυνδεδεμένο νησί έχουν κα-θοριστεί με την υπ’ αριθμ. 1253/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα περιθώρια αυτά μπορούν να επικαι-ροποιούνται από τη ΡΑΕ με βάση νεότερα στοιχεία.

Επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ αναμένει το 2011 το ΥΠΕΚΑEπενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προανήγγειλε για το 2011 η αρμόδια υπουργός Περι-βάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Τ. Μπιρμπίλη στη Βου-λή, το 2011 αναμένεται να εγκατασταθούν 100 έως 250MW φω-τοβολταϊκών με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 650 εκατ. ευρώ (εφόσον υλοποιηθούν 175MW), 300MW αιολικών πάρκων ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις στην πρά-σινη ενέργεια και τις επεκτάσεις των δικτύων θα φτάσουν το 1,9 δισ. ευρώ.Για τη ΔΕΗ η υπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης εί-ναι να διαφυλάξει και να αναπτύξει με εξωστρέφεια «τη μεγαλύ-τερη επιχείρηση του δημοσίου» προσθέτοντας ότι όποιο ενερ-γειακό μερίδιο χαθεί από την ελληνική αγορά θα αντικαταστα-θεί με μερίδιο αγοράς σε άλλη χώρα. «Αυτή είναι η προσπάθεια

και επιδίωξή μας».Η Τ. Μπιρμπίλη επισήμανε επίσης τις παρεμβάσεις της κυβέρ-νησης στον τομέα της ζήτησης ενέργειας και της εξοικονόμησης, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «χτίζοντας το μέλλον» που στοχεύ-ει στην υλοποίηση 3,1 εκατ. ενεργειακών επεμβάσεων σε κτίρια.

Νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης Οι διαδικασίες απλοποίησης και επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων είναι μία διαδικασία υποχρεωτική από το Κοινοτικό Θεσμικό Πλαίσιο. Όπως ανάφερε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός, στην Ελλά-δα δυστυχώς εφαρμόζεται με έναν ιδιαίτερα μακροχρόνιο και χρο-νοβόρο τρόπο. Η χώρα μας εμφανίζει σε σύγκριση με τα άλλα Κρά-τη - Μέλη της ΕΕ έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό έργων και δρα-στηριοτήτων σε μια πληθώρα κατηγοριών, που υπόκειται σε περι-βαλλοντική αδειοδότηση. Επίσης, παρατηρούνται συχνά πολύ με-γάλες καθυστερήσεις και ουσιαστικά αδυναμία του ενδιαφερομέ-νου να παρακολουθήσει τη διαδικασία εξέλιξης της περιβαλλοντι-κής αδειοδότησης, ενώ η αναγκαία εμπλοκή του κοινωνικού συνό-λου κατά κανόνα δεν γίνεται έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο. Σύμφωνα με την υπουργό, με το πρόγραμμα παρεμβάσεων που δρομολογείται, μειώνεται δραστικά ο χρόνος περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που σήμερα φτάνει ακόμη και τους 70 μήνες και απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενώ παράλληλα όχι μόνο εξασφα-λίζεται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά γίνεται πιο αποτελε-σματική και με ουσιαστικότερες συμμετοχικές διαδικασίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, με το πρόγραμμα μέτρων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων:• Η μείωση του μέσου χρόνου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με στόχο την προσέγγιση του μέσου όρου των Κρατών - Μελών της ΕΕ. • Η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδό-τησης κατά 50%. Τον στόχο αυτό υπηρετούν η καθιέρωση τυποποιη-μένων περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι θα εντάσσονται στις άδειες εγκατάστασης ή λειτουργίας, καθώς και διαμόρφωση εξειδικευμέ-νων προδιαγραφών για επί μέρους κατηγορίες Μελετών Περιβαλ-λοντικών Επιπτώσεων. • Η επιτάχυνση των διαδικασιών γνωμοδότησης και η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση της Έγκρι-σης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ). • Το «άνοιγμα» των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην κοινωνία και η ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού των έργων και των δραστηριοτήτων. Η εισαγωγή της προκαταρκτικής διερεύνησης είναι καθοριστική για το σκοπό αυτό. • Η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και η προσωπο-ποίηση της ευθύνης της διοίκησης απέναντι στον πολίτη.

44 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Αλλαγές στα κριτήρια και τα κίνητρα του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»Σε συνέχεια της σύστασης του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οί-κον» που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2010, η υπουργός Πε-ριβάλλοντος και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συνεργαζόμενες τρά-πεζες και τη συνεπένδυση των πόρων του Ταμείου και των κεφαλαίων των τραπεζών, εξασφαλίστηκε η χορήγηση στους πολίτες άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου), για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους. Με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότε-ρους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τα κριτήρια και τα κίνητρα του προγράμματος έχουν βελτιωθεί. Πλέον, η ανώτα-τη επιλέξιμη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.750 ευρώ/τ.μ, ενώ τα εισοδηματικά όρια των τριών κατηγοριών ωφελουμένων και τα αντίστοιχα κίνητρα μεταβλήθηκαν ως εξής: Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 ή τις 40.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβά-νουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προ-ϋπολογισμού. Δηλαδή, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολο-γισμό 10.000 θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορή-γηση 3.000 ευρώ.Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μετα-ξύ 22.000 και 40.000 ή 40.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτό-κιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή, ένας πολί-της για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 θα λάβει χαμηλότο-

κο δάνειο 8.500 και επιχο-ρήγηση 1.500 ευρώ.Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οι-κογενειακό δηλωθέν εισό-δημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομι-κού εισοδήματος 60.000 ή οικογενειακού εισοδήμα-τος 75.000 ευρώ. Το κίνη-τρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100%

του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτό-κιο 4,93% για 4 έτη. Οι τράπεζες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμ-μα είναι: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς Οι πολίτες μπορούν να εξετάσουν σε συνεργασία με τις τράπε-ζες την πιστοληπτική τους ικανότητα και να απευθύνονται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας τους και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργεια-κής Απόδοσης (ΠΕΑ) που αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης. Για τους πολίτες που θα ενταχθούν στο πρό-γραμμα επιδοτείται 100% η διενέργεια της ενεργειακής επιθε-ώρησης (προ και μετά των παρεμβάσεων). Η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες θα γίνεται από την 1η Φε-βρουαρίου 2011 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011.Για την επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή, έχει δημιουργηθεί Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, το οποίο είναι αναρτη-μένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, καθώς και προσβάσιμο από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά για το στάδιο υπο-βολής αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά την υλοποίηση του έργου, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (helpdesk) στο 210-9797400. Ο οδηγός εφαρμογής και τα έντυπα του προ-γράμματος βρίσκονται αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 45

Πράσινο Ταμείο από την Ε.Ε. Στη σύσταση Ταμείου για την χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομι-σιόν να ετοιμάζεται να ζητήσει από τις χώρες-μέλη της Ένωσης να φορολογήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προ-κειμένου να συγκεντρωθούν κονδύλια ύψους 9 δισ. ευρώ.«Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη σχετική δέσμη προτάσεων για τις εκπομπές χαμηλού άνθρακα, αλλά και την εκτεταμέ-νη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανακοίνωσε η Κομισιόν.Σε πρώτη φάση προσδοκάται να συγκεντρωθούν στο νέο Ταμείο τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν για την προώθηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ αλλά και για την υπόγεια αποθήκευση των αέριων ρύπων κοντά στις μονάδες παραγωγής.Επιπλέον, τόνισε η Επιτροπή, το Ταμείο θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλου αριθμού «πράσινων» θέσεων εργασίας. Σύμφω-να με πηγές που δεν κατονομάζονται, από το Ταμείο θα χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον 42 προγράμματα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή.

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝΣΕΔΕ ΚΑΒΑΛΑΣΤραγική η κατάσταση στον το-μέα των Δημοσίων ΈργωνΟυσιαστικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος (απλή-ρωτα έργα, ανυπαρξία νέων έργων κ.λπ.) ζητά ο Σύνδεσμος Νομού Καβάλας, με επιστολή που απευθύνει στους βουλευτές, το νομάρχη, τους δημάρχους του νομού, καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θρά-κης. Αναλυτικότερα στο έγγραφο που υπογρά-φουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Ορφανί-δης και ο γεν. γραμματέας Π. Τσάντας, αναφέ-ρονται τα εξής:«Ο τομέας των Δημοσίων έργων είναι ένας κατεξοχήν αναπτυξιακός και κοινωνικός τομέ-ας που συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επί σειρά ετών άλλωστε ο κατασκευαστικός τομέας χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης.Σήμερα ο τομέας των Δημόσιων έργων πα-ρουσιάζει στασιμότητα με συνέπεια η χώρα να στερείται των αναγκαίων υποδομών της και οι εργολήπτες δημόσιων έργων να βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολε-μική περίοδο με σωρεία προβλημάτων όπως: -Τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών από το δημόσιο – ουσιαστικά στάση πληρωμών.-Ελάχιστες δημοπρατήσεις έργων.-Ανυπαρξία ιδιωτικών έργων και οικοδομικής δραστηριότητας.-Υπερβολικές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα για όλο το σύ-στημα.-Υπέρογκες – δυσβάσταχτες πρόσθετες εγγυ-ητικές επιστολές.-Προβληματική έως ανύπαρκτη χρηματοδό-τηση από το Τραπεζικό Σύστημα.

Στην κυριολεξία η λέξη καταστροφή είναι αδύ-νατον να περιγράψει την κατάσταση που επι-κρατεί σήμερα στον κλάδο.Με τα δεδομένα αυτά πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και την ρα-χοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αντι-μετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας με ότι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση της ανεργίας.

Ζητάμε για την εξασφάλιση της επιβίωσης των επιχειρήσεών μας:1.Την άμεση εκταμίευση και εξόφληση όλων των εκκρεμούντων λογαριασμών από όποια προγράμματα και αν προέρχονται (ΘΗΣΕΑΣ – ΣΑΤΑ – ΟΣΚ κ.λπ.).2.Την ταχεία δημοπράτηση νέων έργων.3.Τη μελέτη έργων για την περιφέρεια από το ΕΣΠΑ με μέγιστο προϋπολογισμό τη δυνα-

μικότητα της δεύτερης τάξης, ώστε να υπάρ-ξει μεγαλύτερη διασπορά και απασχόληση για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιφέρει-ας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.4. Την κατάργηση των πρόσθετων δυσβάστα-χτων και υπέρογκων εγγυητικών επιστολών.5. Τον συμψηφισμό των χρεών μας προς την εφορία και το ΙΚΑ.

ΣΕΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥΚινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδουΣτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εργολη-πτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου, που πραγ-ματοποιήθηκε στις 09/12/2010 στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ν. Αιτω-λοακαρνανίας και στην οποία υπήρχε απαρτία, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον εργοληπτικό κόσμο. Η διαπί-στωση όλων είναι, ότι ο Εργοληπτικός κλάδος, που για χρόνια υπήρξε ένας από τους παρα-γωγικότερους της χώρας μας και είχε τη δική του μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξή της, βρί-σκεται πλέον στα πρόθυρα του αφανισμού. Βι-ώνει τις τραγικότερες συνθήκες των τελευταί-ων ετών, με τις καθυστερήσεις πληρωμών εγκεκριμένων λογαριασμών για εκτελεσμένα έργα να έχουν λάβει απειλητικές διαστάσεις για τις επιχειρήσεις μας.Υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που επέτρεπαν σε Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δή-μους να δημοπρατούν διαρκώς νέα έργα, χω-ρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις, ενώ είχαν ήδη μεγάλες οφειλές προς εργολήπτες για εκτελε-σμένα έργα παρελθόντων ετών, με αποτέλε-σμα οι οφειλές αυτές να γιγαντωθούν σε τέ-τοιο βαθμό, που και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι να μη γνωρίζουν το μέγεθός τους. Η ανεύθυνη αυτή τακτική συνεχίστηκε προεκλογικά και συνεχί-ζεται, ακόμη και σήμερα, με τη δημοπράτηση έργων από Ο.Τ.Α., που σε λίγες μέρες θα πά-ψουν να υφίστανται και χωρίς κανείς να γνω-ρίζει αν υπάρχει πρόβλεψη για τις πιστώσεις των έργων αυτών.Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το θέμα των απευθείας αναθέσεων και των αυτεπιστασι-ών των Δήμων, για το οποίο η πάγια θέση του Συνδέσμου είναι ότι γίνεται κατάχρηση της δυ-νατότητας υλοποίησης έργων με τους παρα-πάνω τρόπους, αποφεύγοντας το δημόσιο δια-γωνισμό, σε βάρος των εργοληπτικών επιχει-ρήσεων και ενάντια στα όσα ορίζει ο Νόμος.Τέλος, έγινε αναφορά και στην έλλειψη ελε-γκτών ιατρών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. που έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν εδώ και εννιά (9!) μή-νες ανεξόφλητα τα νοσήλια συναδέλφων.

Κατόπιν των ανωτέρω αποφασίστηκε:1. Κινητοποίηση και διαμαρτυρία προς όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσί-ων έργων φορείς (Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την παρούσα κατάσταση και να φροντίσουν, από εδώ και πέρα, προτεραιότητά τους να εί-ναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς τους εργολήπτες και νέα έργα να δημοπρατούνται μόνο εφόσον έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις.2. Κινητοποίηση για ενημέρωση και παραίνε-ση προς τους νέους Δημάρχους του Νομού, να περιοριστεί η χρήση απευθείας αναθέσε-ων, πρόχειρων διαγωνισμών και αυτεπιστασι-ών και να γίνεται μόνο εφόσον συντρέχουν οι πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορί-ζει ο Νόμος.3. Κινητοποίηση και συνεργασία με το οικείο Περιφερειακό Τμήμα του τεχνικού Επιμελητη-ρίου Ελλάδος και τους υπόλοιπους εμπλεκό-μενους φορείς για να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των ελεγκτών ιατρών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Δημοπράτηση έργου με ανύπαρκτη χρηματοδότησηΟ Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου, διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγ-γέλλει το Δήμαρχο Αγρινίου, διότι παρά τις προ-σπάθειες που έκανε ως Σύνδεσμος Εργολη-πτών, και προεκλογικά και μετεκλογικά, να τον πείσει να μην δημοπρατεί έργα, χωρίς να έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις αυτός επιμένει να συνεχίζει την ανεύθυνη αυτή τακτική.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόε-δρός του Κ. Κατσακιώρης και ο γραμματέας Κ. Παππάς, στις 14 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα Τρί-τη και ώρα 10.00 π.μ. προκηρύσσει Διαγωνι-σμό για το έργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΗ-ΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Δ.Δ. ΔΟΚΙΜΙΟΥ» προϋ-πολογισμού 330.000 ευρώ, του οποίου η χρημα-τοδότηση είναι από πιστώσεις ΣΑΤΑ 2010 (δηλα-δή ανύπαρκτη).«Εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λό-γους που ωθούν τον κύριο Δήμαρχο να προβαί-νει σε τέτοιες ενέργειες, μεσούσης της οικονομι-κής κρίσης που διερχόμαστε, και ενώ η πολιτεία δεν έχει αποστείλει ακόμα την 3η και 4η δόση της (μειωμένης κατά 30%) ΣΑΤΑ 2010 αλλά ακόμα και εάν αποσταλεί (για κάτι που αμφιβάλλουμε), δεν επαρκεί ούτε για την αποπληρωμή του 40% των ήδη οφειλόμενων προς τους εργολήπτες», τονίζει ο Σύνδεσμος και καταλήγει:«Για αυτούς τους λόγους, καλούμε τον κύριο ΔΗΜΑΡΧΟ να ματαιώσει ή να αναβάλλει τον εν λόγω διαγωνισμό και να προχωρήσει σε αυτόν όποτε και όταν του το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες του ΔΗΜΟΥ».

46 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΣΕΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣΑνοιχτή συζήτηση για επαγγελματικά θέματα

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 πραγμα-τοποιήθηκε στη Λάρισα, στην αίθουσα συγκε-ντρώσεων του ΤΕΕ ανοιχτή συζήτηση με ει-σηγητή το Νομικό Σύμβουλο της Πανελλήνι-ας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσί-ων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Ιωάννη Γαλενιανό -Δικη-γόρο, με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία συ-ναδέλφων και από άλλους νομούς της Περι-φέρειας Θεσσαλίας.Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:1. Οι απαιτούμενες ενέργειες για διακοπή ερ-γασιών, όχληση για τοκοφορία, διακοπή σύμ-

βασης, διαταγή πληρωμής σε βάρος Δημοσί-ου κ.λπ. σε περίπτωση μη πληρωμής πιστο-ποιηθέντων εργασιών.2. Οι προβλεπόμενες ενέργειες από μεριά του εργολήπτη για την προστασία του, σε περίπτω-ση διαφωνίας με την Υπηρεσία σε επιμετρή-σεις, Π.Π.Α.Ε, Α.Π.Ε. , Πιστοποιήσεις κ.λπ.3. Τα όρια αρμοδιοτήτων των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ποιες είναι οι νόμι-μες ενέργειες από μεριάς του εργολήπτη σε περίπτωση άρνησης θεώρησης εντάλματος.4. Οι τρόποι διεκδίκησης για συμβασιοποίηση και πληρωμή των υπερσυμβατικών εργασιών.5. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δη-μιουργούνται από μη σύσταση Επιτροπών για προσωρινές και οριστικές παραλαβές των έρ-γων. Η αυτοδίκαιη παραλαβή και πότε συντε-λείται.6. Οι αλλαγές που προκύπτουν, λόγω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», στα ένδικα μέσα κατά τη δια-δικασία των δημοπρασιών.7. Η νομική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιτροπής ΜΕΚ .Επίσης έγινε ενημέρωση για το θεσμικό πλαί-σιο Δημοσίων Έργων και επισημάνθηκαν οι προτεινόμενες κρίσιμες και αρνητικές αλλα-γές, για τον εργοληπτικό κόσμο.

ΣΕΔΕ ΠΑΤΡΑΣΕπιλογή τρόπου ανάθεσης έρ-γου με διαδικασίες προμήθειας

Ο Σύνδεσμος Πατρών, ύστερα από παρέμ-βασή του κατάφερε να ακυρωθεί διαγωνι-σμός έργου που η ΔΕΥΑ Πάτρας επιχείρησε να αναθέσει με διαδικασίες προμήθειας. Η παρέμβαση του Συνδέσμου που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2010 με επιστολή που υπογρά-φουν ο πρόεδρός του Χρ. Πατούχας και ο γεν. γραμματέας Γ. Φάκος, προς τη ΔΕΥΑ Πατρών έχει ως εξής: «Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η ΔΕΥΑ Πά-τρας έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη ανάθεσης του έργου: «Ολοκληρωμένο σύ-στημα τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευ-σης στην πόλη της Πάτρας», με διαδικασίες προμήθειας, και με όρους σχεδόν φωτογρα-φικούς. Την ίδια ακριβώς διακήρυξη δημο-σίευσαν και η ΔΕΥΑ Τρικάλων, Αλεξανδρού-πολης, Μείζονος Βόλου και Νιγρίτας, προ-καλώντας και εκεί την αντίδραση των συνα-δέλφων. Και είναι φυσικό, αφού η αξία υλι-κών αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής δαπάνης του έργου, ενώ το υπόλοιπο αφο-ρά σε εργασίες. Πέραν δε αυτού στην περιο-χή υπάρχουν εργοληπτικές επιχειρήσεις που

έχουν εκτελέσει αντίστοιχο έργο.Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ακύρω-ση της εν λόγω διακήρυξης και τη σύνταξη μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έρ-γου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για εκτέλεση εργασιών (ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΤΥΠΟΥ Β) - για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής οδηγιών 2004/18 και 2004/17.Ως παράδειγμα σας αναφέρουμε τη δημο-πράτηση από τη ΔΕΥΑ Σερρών έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΕΛΕΕΛΕΓ-ΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ», ως έργο και όχι ως προμήθεια»

ΣΠΕΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΈλεγχος εγκυρότητας εγγυητικών επιστολών

Ο Σύνδεσμος Ηρακλείου Κρήτης με επιστο-λή του, που υπογράφουν η πρόεδρός του Αν. Σουρουλλά και ο γεν. γραμματέας Ν. Λουλά-κης, συγχαίρει τον Περιφρειάρχη Κρήτης Αθ. Καρούντζο για την πρωτοβουλία του να επι-ληφτεί του θέματος ελέγχου της εγκυρότητας εγγυητικών επιστολών, πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε με επιστολή του προς τις αρμό-διες Διευθύνσεις και οργανισμούς της Περι-φέρειας.«Πάγια θέση του Συλλόγου μας – αναφέρε-ται στην επιστολή του Συνδέσμου που εστά-λη στις 9 Δεκεμβρίου 2010 - είναι η προσή-λωση όλων στον υγιή ανταγωνισμό και κα-ταδικάζομε κάθε πράξη και ενέργεια που τον νοθεύει ή τον υπονομεύει. Η τυχόν εμφάνι-ση πλαστών εγγυητικών επιστολών από με-μονωμένους «συναδέλφους» σαφέστατα συ-νιστά παράνομη πράξη που πρέπει να πατάσ-σεται κατά το Νόμο και να κατονομάζονται οι δράστες για να μην σπιλώνεται η ηθική και η υπόληψη του συνόλου του έντιμου κατα-σκευαστικού κλάδου. Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,Επειδή με την παραπάνω σχετική επιστο-λή θέσατε, στις Διευθύνσεις της περιφέρει-ας Κρήτης, χρονικό όριο την 31η Οκτωβρί-ου 2010 για τη συγκέντρωση των πιθανών στοιχείων, σχετικών με πλαστές εγγυητικές επιστολές, σας παρακαλούμε να μας ενημε-ρώσετε για τα αποτελέσματα της έρευνας αυ-τής προκειμένου ο Σύνδεσμος να ασχοληθεί με το αρνητικό αυτό φαινόμενο, συνδικαλι-στικά και δεοντολογικά, στην βάση πραγματι-κών δεδομένων. Αφού σας ευχηθούμε Καλές Γιορτές σας γνωρίζομε ότι είμαστε πάντα στην διάθε-ση σας για οποιαδήποτε συνεργασία κρίνε-τε αναγκαία».

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 47

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

1-2-2011Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 9

2-2-2011Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 10-50 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 10-50

3-2-2011Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 60-00 και απασχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγ-γελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτηδευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 60-00

10-2-2011Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

20-2-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 1,2Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 1,2

21-2-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 3,4

22-2-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοι-νοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγα-θών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσι-ών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον

προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποί-ων το ΑΦΜ λήγει σε 5,6

23-2-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδο-κοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπη-ρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 7,8

24-2-2011Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Β & Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτηδευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδο-κοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπη-ρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 9,0

25-2-2011Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δι-κτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βιβλία Γ κατηγορίας, Ανεξαρτήτως ΑΦΜ

Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝLINE

Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, τηλ.: 210-6532.523.

48 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Το «κουτί της Πανδώρας» με τους πτυχιούχους ΤΕΙΜε αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα «περί επίλυσης του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων» των πτυ-χιούχων ΤΕΙ νιώθουμε την ανάγκη να ενημερώσουμε τους 45.000 χιλιάδες πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ τους οποίους εκπροσωπεί η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αλλά και τους πολίτες, λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους, κοιτώντας πίσω από την «βι-τρίνα». Τα σχέδια ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα ΤΕΙ, έτσι

όπως εστάλησαν τελικά, από το Υπουργείο Παιδείας, στο Σ.τ.Ε, ναι μεν καταγράφουν τις επαγγελματικές δραστηρι-ότητες όπως προκύπτουν από το επίπεδο σπουδών και τα ανάλογα προγράμματα -πλην ενός-, μοιάζουν όμως με το «κουτί της Πανδώρας», αφού στην πράξη, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει, πότε, σε ποιο βαθμό και με ποιούς όρους και προϋποθέσεις μπορεί να τα ασκήσει απρόσκοπτα, όσο παραμένει σε ισχύ η αναχρονιστική νομοθεσία περί επαγ-γελμάτων ΑΕΙ!Τα σχέδια ΠΔ, προβλέπουν «αδειοδότηση» των πτυχιούχων και των δυο τομέων από «διευρυμένα τεχνικά ή γεωτεχνι-κά επιμελητήρια» τα όποια θα δημιουργηθούν στο μέλλον, προϋποθέτουν την τροποποίηση νόμων και προγενεστέρων

TA ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ

διαταγμάτων, αγνοούν την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομο-θεσία, και αν παρόλα αυτά εκδοθούν, δε θα έχουν άμεση εφαρμογή! Επιπλέον, για να είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή τους, προ-ϋποθέτουν τη διευκρίνηση με νόμο του ρόλου, της σύνθεσης του νέου ανεξάρτητου «διευρυμένου επιμελητηρίου», τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του, καθώς και τη λειτουργία των οικείων επαγγελματικών ενώσεων, οι οποί-οι θα οργανώνουν το επάγγελμα και θα υπερασπίζονται τα επαγγελματικά συμφέροντα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι ή πανε-πιστήμιων, θα τους εκπροσωπούν σε θεσμοθετημένα όργα-να της πολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέ-πουν οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ και το ελληνικό Σύνταγμα.Στα σχέδια ΠΔ, όπως κατατέθηκαν, περιλαμβάνουν σημα-ντικές αντιφατικές διατάξεις οι οποίες, συγκρούονται μετα-ξύ τους και άλλες είναι αντίθετες με τη νομοθεσία για τα Τ.Ε.Ι. Ας είμαστε ρεαλιστές, οι έννοιες «επίπεδα ευθύνης» και οι «διαδικασίες αδειοδότησης», «εξέλιξης και πιστοποίησης» μόνο για κάποιες ειδικότητες πτυχιούχων ΤΕΙ και Πανεπι-στημίων, ενώ άλλες ειδικότητες πτυχιούχων της ίδιας βαθ-μίδας που έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα με παλιότερες κανονιστικές διατάξεις θα συνεχίζουν να ασκούν το επάγ-γελμα χωρίς ποιοτικούς ή ποσοτικούς ελέγχους, αντίκεινται σε θεμελιώδεις Συνταγματικές διατάξεις!Όλες αυτές οι αστοχίες καθιστούν τα σχέδια ΠΔ ομιχλώδη και θα είχαν αποφευχθεί εάν η ηγεσία του υπουργείου σέβο-νταν την κυβερνητική εντολή ουσιαστικού ανοιχτού διαλό-γου και σήμερα θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να πανη-γυρίζουμε για την λήξη ενός «τριαντακονταετούς πολέμου», εκτός και αν ο αρμόδιος υφυπουργός θεωρεί διαβούλευση τους μονολόγους της κοινής επιτροπής ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ τις οποί-ες και αυτούς δεν έλαβε υπόψη του! Οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ με βάση τις σπουδές τους και την σχε-τική νομοθεσία για το ακαδημαϊκό επίπεδο, πρέπει να έχουν ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως συμβαίνει με όλους τους πτυχιούχους σε όλο τον κόσμο. Όσο υπάρχουν δυο τομείς στην ανώτατη εκπαίδευση και οι ηγεσίες του ΥΠΕΠΘ δεν προχωρούν στη καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης με τετραετείς προπτυχιακές σπου-

δές σε όλες τις σχολές και κατάργηση των πενταετών σπου-δών σε άλλες, το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμά-των στην εκπαιδευτική αυτή βαθμίδα δεν πρόκειται να λυθεί με εφευρήματα τύπου «διευρυμένων φορέων»! Με επικοινωνιακά τρικ, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνει το χρόνιο πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων ΤΕΙ, αλλά επιτείνει την αγωνία τους, δεδομένου ότι δεν ξέρουν αν πρέπει να είναι αισιόδοξοι ή αν πρέπει πά-ραυτα να εγγραφούν σε κάποιο κολλέγιο να λύσουν γρήγο-ρα το επαγγελματικό τους πρόβλημα που διαρκεί 24 ολόκλη-ρα χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε το 19ο Τακτικό Συνέδριο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που πραγματοποιήθηκε την Παρα-σκευή 3 και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο «IMPERIAL» στην Αθήνα.Χαιρετισμό προς το 19ο Συνέδριο απηύθυναν ο τ.πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής, κ. Απ. Κακλαμάνης, ο Υφυπουρ-γός Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετος, αλλά και ο Βουλευτής και μέ-λος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κ. Π. Ασπραδάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Δ. Σακελλάρης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Οι-κονόμου, και ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε κ. Λιόντης.Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν και ο πρόεδρος της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.ΔΥ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μη-χανικών Τ.Ε της Δ.Ε.Η, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιού-χων Μηχανικών Τ.Ε του Ο.Σ.Ε, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥ.Π.Ε.Λ.Ε.

Οι αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου ήταν οι εξής:• έγκριση του Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού• έγκριση του Προγράμματος Δράσης 2011-2013• εκλογή της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕφΕ)• έγκριση του Κανονισμού Διαχείρισης Περιουσίας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και του Κανονισμού Προμηθειών• ίδρυση Ινστιτούτου Τεχνολογίας, Έρευνας και Μελετών (Ι.Τ.Ε.Μ)Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση για ενιαία ανώτατη εκπαί-δευση η οποία θα περιλαμβάνει δυο τομείς ανά Α.Ε.Ι: α. τον τομέα θεωρητικών επιστημών καιβ. τον τομέα τεχνολογικών επιστημών, με καθιέρωση 4ετών σπουδών για όλα τα Ιδρύματα.Τέλος, καταγγέλθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρε-τος, και η απαράδεκτη μεθόδευσή του, προκειμένου να προωθηθούν προς υπογραφή, «επικίνδυνα» σχέδια Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών, με αδιαφανείς και παρασκηνιακές διαδικασίες.Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα καλέσει τις άλλες Ενώσεις των Πτυχιούχων ΤΕΙ, τους Κλαδικούς εργασιακούς Συλλόγους της αλλά και τους φοιτητικούς συλλόγους ,σε κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν πριν την έναρξη της επικείμε-νης εξεταστικής περιόδου.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 49

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΑριθ. Απόφασης: 1981Ετος: 2009

Περίληψη: : Tόκος υπερημερίας στις συμβάσεις κατασκευής δημοσίων έργων οφείλεται μόνο αν το Δημόσιο καθυστερήσει την πληρωμή του εργολαβικού ανταλλάγματος, η οποία γίνεται τμηματικά και βάσει πιστο-ποιήσεων που συντάσσονται με την προκαθορισμένη διαδικασία (σύ-νταξη λογαριασμών, έγκριση κλπ) κατά των πράξεων δε και αυτής της διαδικασίας, εφόσον είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα του αναδόχου δύναται να ασκηθεί προσφυγή μετά την τήρησή της ενώπιον των οργά-νων της διοικήσεως διαδικασία και να προβληθεί με αυτήν αίτημα κα-ταβολής τόκων υπερημερίας.

3. Επειδή, στο άρθρο 5 παρ. 7 του ν. 1418/1984 «Δημόσια έργα και ρυθμί-σεις συναφών θεμάτων» (Α΄ 23) ορίζεται ότι: «7. Η πληρωμή στον ανάδο-χο του εργολαβικού ανταλλάγματος γίνεται τμηματικά με βάση τις πιστο-ποιήσεις των εργασιών, που έχουν εκτελεσθεί μέσα στα όρια του χρονο-διαγράμματος εργασιών. Αν από τον ανάδοχο κατασκευασθούν εργασί-ες πέρα από τις προβλεπόμενες στο χρονοδιάγραμμα, ο κύριος του έρ-γου έχει το δικαίωμα να αναβάλλει την πληρωμή των επιπλέον εργασι-ών ώστε να συμπέσει με τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα» και στην παράγρ. 8 του ιδίου άρθρου ότι: «8. Οι λογαριασμοί των κατά τη σύμβα-ση οφειλόμενων ποσών συντάσσονται κατά μηνιαία χρονικά διαστήμα-τα, εκτός αν η σύμβαση ορίζει άλλες προθεσμίες. Οι λογαριασμοί συντάσ-σονται από τον ανάδοχο και υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία, η οποία τους ελέγχει και τους διορθώνει όταν απαιτείται, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους. Οι εγκρινόμενοι από τη διευθύνουσα υπηρεσία λογαριασμοί αποτελούν την πιστοποίηση για την πληρωμή των εργασι-ών που έχουν εκτελεσθεί. Αν η πληρωμή τους καθυστερήσει πέρα από ένα μήνα από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, οφείλεται, αν υποβληθεί έγγραφη όχληση και από το χρό-νο υποβολής της, ο τόκος υπερημερίας που ισχύει για τις οφειλές γενικά του Δημοσίου και ο ανάδοχος μπορεί να διακόψει τις εργασίες αφού κοι-νοποιήσει στη διευθύνουσα υπηρεσία ειδική έγγραφη δήλωση». Περαι-τέρω στο άρθρο 7 παρ. 1 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι: «1. Ο ανάδοχος εί-ναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει το έργο κατά τους όρους της σύμβα-σης και της σύμφωνες προς αυτή και το νόμο έγγραφες εντολές του φο-ρέα κατασκευής του έργου». Εξάλλου, κατά το άρθρο 34 του π.δ. 609/1985 (Α΄ 223), το οποίο εκδόθηκε σε εκτέλεση του πιο πάνω νόμου». «1. Ο ανά-δοχος έχει την υποχρέωση να τηρεί με ακρίβεια τη διάταξη και τις διαστά-σεις των διαφόρων μερών του έργου όπως προκύπτουν από τα εγκεκρι-μένα σχέδια ή άλλα στοιχεία της μελέτης. 2. Οι έγγραφες συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις των στοιχείων της μελέτης είναι υποχρεωτικές με τον ανά-δοχο με την επιφύλαξη του δικαιώματος που προκύπτει από την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1418/1984. Ο ανάδοχος δεν δικαιούται σε αποζημίωση η αύξηση τιμών για μεταβολές στα έργα που έγιναν χωρίς έγγραφη διαταγή έστω και αν αυτές βελτιώνουν το έργο. Σε επείγουσες περιπτώσεις η δια-ταγή για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις δίνεται προφορικά στον τόπο των έργων και καταχωρείται στο ημερολόγιο. Αν τη διαταγή αυτή δίνει ο επι-βλέπων, οφείλει να ενημερώσει αμέσως εγγράφως τη διευθύνουσα υπη-ρεσία, για την έκδοση κανονικής διαταγής. Αν η διαταγή αυτή διαφοροποι-εί μερικά ή ολικά τις εντολές του επιβλέποντα, ο ανάδοχος αποζημιώνεται για τις εργασίες που έχει εκτελέσει σύμφωνα με την εντολή της επίβλεψης

μέχρι τη λήψη της εντολής της Διευθύνουσας υπηρεσίας….». 4. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από την προ-σβαλλόμενη απόφαση η αναιρεσείουσα Κοινοπραξία ανέλαβε βάσει του από ……-1989 εργολαβικού συμφωνητικού την εκτέλεση του δημοσίου έργου «………………….» στην περιοχή ……….. Κατά την εκτέλεση των εργασιών το Δεκέμβριο του 1990 σημειώθηκαν κατολισθήσεις στα πρανή ορισμένων αποθηκών και για το λόγο αυτό το …………., ύστερα από την …/…..-1990 αίτηση της αναιρεσείουσας Κοινοπραξίας συγκρότησε επι-τροπή σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 3 του π.δ. 609/1985, για να διαπιστώ-σει τα αίτια των κατολισθήσεων αυτών και να προτείνει μέτρα ανατροπής παρόμοιου κινδύνου στο μέλλον. Η Επιτροπή συνέταξε το από ….-1991 πρακτικό με το οποίο προτάθηκε κατά πλειοψηφία, η εφαρμογή της πα-ραγράφου 2-8 της Πρότυπης Τεχνικής Προδιαγραφών Χ1 (Π.Τ.Π.Χ1) για ημιβραχή εδάφη, η οποία προβλέπει κλίση πρανών 1:1 για ύψος εκσκα-φής πάνω από 2,0 μ. Η αναιρεσείουσα υπέγραψε με επιφύλαξη το παρα-πάνω πρακτικό την …-1991 και στη συνέχεια άσκησε την …/…-1991 έν-σταση ενώπιον της Προϊσταμένης Αρχής, ζητώντας για τα πρώτα 2,0 του ύψους εκσκαφής κλίση πρανούς 1:2 , στη συνέχεια αναβαθμό πλάτους 2,50 μ. και στο υπόλοιπο ύψος εκσκαφής κλίση πρανούς 1:1. Η ένστα-ση αυτή απορρίφθηκε με την ……………..., η οποία κοινοποιήθηκε στην προσφεύγουσα στις …-1991. Κατά το χρονικό διάστημα από ….-1991 έως …-1991 προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων η αναιρεσείουσα πραγματο-ποίησε με ευθύνη της αλλά και με την επίβλεψη της Διευθύνουσας Υπη-ρεσίας πρόσθετες εκσκαφές για τη βελτίωση της ευστάθειας των πρανών. Στη συνέχεια, η ανάδοχος άσκησε αίτηση θεραπείας ενώπιον του Υπουρ-γού ………….., με την οποία ζήτησε να υποχρεωθεί το Δημόσιο αφενός μεν να επιμετρήσει και να πιστοποιήσει τις γενικές εκσκαφές των αποθη-κών με κλίση πρανούς μέχρι το ύψος των 2.0μ 1:2, ακολούθως τη δημι-ουργία αναβαθμού πλάτους 2,5μ και στη συνέχεια με κλίση 1:1 και αφε-τέρου να της καταβάλει το ποσό των ………. δρχ. το οποίο αντιπροσω-πεύει την αξία των γενικών εκσκαφών των αποθηκών που πραγματο-ποίησε για να αποφύγει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων από πιθα-νές κατολισθήσεις προσαυξημένο με ποσοστό 18% για ΓΕ και ΟΕ και με την νόμιμη αναθεώρηση. Η αίτηση θεραπείας έγινε εν μέρει δεκτή με την …………………./….-1991 ένδικη απόφαση που εκδόθηκε από τον εξου-σιοδοτημένο ……………., ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου του …, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να επιμετρηθούν οι εκσκαφές των ορυγμάτων των αποθηκών με βάση τις πραγματοποιηθείσες εκσκαφές και πάντως όχι περισσότερες (εκσκαφές) από την ιδεατή διατομή κατά πε-ρίπτωση. α) Για όσα ορύγματα οι εκσκαφές είχαν γίνει μέχρι την …-1991, ημερομηνία κατά την οποία υποβλήθηκε δήλωση ζημιών και αίτημα λή-ψεως πρόσθετων μέτρων ασφαλείας κατά την εκσκαφή των ορυγμάτων και μετά την …-1991, την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία κοι-νοποιήθηκε στην προσφεύγουσα η πιο πάνω απόφασή της Προϊσταμένης Αρχής, με την οποία απορρίφθηκε η ένστασή της η ιδεατή τομή καθορί-ζεται από την εγκεκριμένη μελέτη, όπως αυτή υλοποιήθηκε στο έδαφος με βάση και τις διαταγές της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (…….) β) Για όσα ορύγματα οι εκσκαφές έγιναν μετά την ….-1991 και έως …-1991 (το διά-στημα από …-1991 έως ….-1991 θεωρείται νεκρός χρόνος), χρονικό διά-στημα κατά το οποίο η ανάδοχος εργαζόταν με την επίβλεψη της Διευθύ-νουσας Υπηρεσίας, η ιδεατή διατομή καθορίζεται από την μελέτη του κα-θηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ..., που υποβλή-θηκε από την ανάδοχο στη Διευθύνουσα Υπηρεσία, με το ../….-1990 έγ-γραφό της. Ακολούθως, συντάχθηκαν τα Α18 και Β16 Π.Π.Α.Ε., στα οποία συμπεριλήφθηκαν και πιστοποιήθηκαν όλες οι πρόσθετες εκσκαφές, που

Περισσότερη Νομολογία στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΕΔΕ: www.pesede.grΕπιμέλεια: Ιωάννης Ν. Γαλενιανός , ΔικηγόροςΟμήρου 34, 10672 ΑΘΗΝΑ , τηλ. 210-3632010 , φαξ 210-3632004

50 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

είχαν πραγματοποιηθεί από την αναιρεσείουσα κατά το χρονικό διάστημα από ….-1991 έως …-1991. Με την από ….-1991 προσφυγή της η ανάδο-χος ζήτησε να υποχρεωθεί το Δημόσιο να εγκρίνει, επιμετρήσεις και πι-στοποιήσει τις γενικές εκσκαφές των αποθηκών, με κλίση πρανούς μέχρι το ύψος των 2,0 μ. 1:2 αναβαθμό πλάτους 2,5 μ. και στη συνέχεια με κλίση 1:1, τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε κατά το χρονικό διάστη-μα πριν την …-1991 και μετά την …-1991 και να της καταβάλει το ποσό των ……… δρχ. που αντιπροσωπεύει την υπόλοιπη αξία των εκσκαφών που δεν αναγνωρίστηκαν με την εκδοθείσα κατά τα ανωτέρω επί της αιτήσε-ως θεραπείας απόφαση του ………………. Προς απόδειξη του ισχυρισμού της δε η ανάδοχος προσκόμισε την ../…-1995 ένορκη βεβαίωση ενώπιον της Ειρηνοδίκου Θεσσαλονίκης των μαρτύρων .., πολιτικού μηχανικού και ..., εργοδηγού, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την κατασκευή του έργου. Με την ένορκη αυτή βεβαίωση, σύμφωνα με όσα δέχθηκε το εφετείο, υπο-στηρίχθηκε ότι κατά τα χρονικά διαστήματα πριν την …-1991 και μετά την …-1991 πραγματοποιήθηκαν 2.957 μ³ επιπλέον εκσκαφές, που δεν ανα-γνωρίστηκαν με την προσβαλλόμενη απόφαση και η αντίστοιχη δαπάνη των οποίων ανέρχεται σε ………δρχ. Τον ισχυρισμό αυτό αμφισβήτησε το Δημόσιο τόσο με το υπόμνημα όσο και με την έκθεση προς το Δικαστήριο του επιβλέποντος το έργο μηχανικού ..., υποστηρίζοντας ότι οι όγκοι των εκσκαφών που πράγματι πραγματοποιήθηκαν για τις αποθήκες του έργου έχουν επιμετρηθεί και πιστοποιηθεί με συνέπεια η διαφορά να είναι άνευ αντικειμένου, αφού οι επιπλέον όγκοι που διεκδικεί η ανάδοχος δεν πραγ-ματοποιήθηκαν ποτέ. Με τα δεδομένα αυτά το δικάσαν δικαστήριο έκρι-νε ότι οι επιπλέον εργασίες που ζήτησε η ανάδοχος με την προσφυγή της να της επιμετρηθούν, εκτός αυτών που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρο-νικό διάστημα από …-1991 έως …-1991 και έχουν ήδη επιμετρηθεί κατά μερική αποδοχή της ως άνω αιτήσεως θεραπείας που αυτή άσκησε, δεν αποτελούν αντικείμενο της συμβάσεως διότι φέρονται ότι πραγματοποι-ήθηκαν χωρίς την έγγραφη διαταγή της διευθύνουσας υπηρεσίας, γεγο-νός που δεν αμφισβήτησε η ανάδοχος και συνεπώς εφόσον έγιναν χωρίς την έγκριση του κυρίου του έργου δεν δικαιούται η αναιρεσείουσα Κοινο-πραξία, κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις των άρθρων 7 παρ. 1 του ν. 1418/1984 και 34 του π.δ. 609/1985, αμοιβή ή αποζημίωση για τη μεγαλύ-τερη δαπάνη στην οποία ισχυρίζεται ότι υποβλήθηκε. Εξάλλου, το δικάσαν εφετείο απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της αναιρεσείουσας, με το οποίο είχε ζητήσει να υποχρεωθεί το Δημόσιο να της καταβάλει τόκο υπερημε-ρίας για το ποσό των ………. δρχ., που δαπάνησε για την εκτέλεση όλων των ανωτέρω εκσκαφών με τις προαναφερθείσες κλίσεις αναγνωρισμέ-νων ή μη (33.268,59 μ ), με την αιτιολογία ότι ως προς το κεφάλαιο αυτό η προσφυγή ήταν απαράδεκτη διότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διοικητική δι-αδικασία των άρθρων 12 και 13 του ν. 1418/1984, δεδομένου ότι το αίτη-μα αυτό δεν είχε υποβληθεί με την ένσταση κατά του προαναφερομένου πρωτοκόλλου για τις εργασίες πρόληψης κινδύνου στο επίδικο έργο που άσκησε ο ανάδοχος αλλά για πρώτη φορά με την αίτηση θεραπείας στον Υπουργό. Και με τις σκέψεις αυτές το δικάσαν εφετείο απέρριψε στο σύνο-λό της την ένδικη προσφυγή. 5. Επειδή, προβάλλεται με την υπό κρίση αίτηση ότι κατ’ εσφαλμένη ερμη-νεία και εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 8 και 12, 13 του ν. 1418/1984, απορ-ρίφθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση το αίτημα καταβολής των τό-κων υπερημερίας ως απαραδέκτως προβληθέν λόγω τηρήσεως της νο-μίμου προδικασίας, και τούτο διότι η αξίωση καταβολής των τόκων υπε-ρημερίας ως παρεπόμενη μπορούσε να προβληθεί και με την προσφυ-γή κατά της πράξεως από την οποία απέρρευσε η διαφορά, επί της οποί-ας το δικαστήριο έχει εξουσία όχι μόνο να αναγνωρίσει την πλημμέλεια της πράξης ακυρώνοντας ή τροποποιώντας αυτήν αλλά και να προσδιορί-σει το ποσό της διαφοράς και να καταψηφίσει αυτό σε βάρος του υποχρέ-ου μετά των νομίμων τόκων έτι δε και των τόκων επιδικίας. Ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος διότι στηρίζεται στην εσφαλμένη προϋπόθεση, ότι οι τό-

κοι υπερημερίας στις συμβάσεις κατασκευής δημοσίων έργων οφείλονται και επί μη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων, ενώ κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις ο τόκος υπερημερίας οφείλεται μόνο αν το Δημόσιο καθυστερή-σει την πληρωμή του εργολαβικού ανταλλάγματος, η οποία γίνεται τμημα-τικά και βάσει πιστοποιήσεων που συντάσσονται με την προκαθορισμένη από τις διατάξεις αυτές διαδικασία (σύνταξη λογ/σμών, έγκριση κλπ) κατά των πράξεων δε και αυτής της διαδικασίας, εφόσον είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα του αναδόχου δύναται να ασκηθεί προσφυγή μετά την τή-ρησή της ενώπιον των οργάνων της διοικήσεως διαδικασία και να προ-βληθεί με αυτήν αίτημα τόκων υπερημερίας (πρβλ. ΣτΕ 136/2004 7/με-λής και 2534/2007 7/μελής). Περαιτέρω, προβάλλεται ότι κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία των άρθρων 7 παρ. 1 του ν. 1418/1984 και 34 του π.δ. 609/1985 αλλά και των άρθρων 173 και 200 ΑΚ έκρινε το δικάσαν εφετείο ότι οι πριν την …-1991 και μετά την …-1991 εργασίες δεν αποτελούν αντικείμενο της συμβάσεως και συνεπώς δεν δικαιούται γι’ αυτές η ανάδοχος αμοιβή ή αποζημίωση γιατί έγιναν χωρίς να υπάρχει έγγραφη διαταγή της Διευθύ-νουσας Υπηρεσίας, δεδομένου ότι οι εργασίες αυτές ήταν απαραίτητες για την αρτιότητα του έργου και την αποφυγή ζημιών από τις κατολισθήσεις και καταπτώσεις. Μη καταβάλλοντας δε την αξία τους το Δημόσιο κατέστη αδικαιολόγητα πλουσιότερο, πρέπει δε να καταβάλει το αντίστοιχο αντάλ-λαγμα κατ’ ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των αρχών της καλής πίστης των συναλλακτικών ηθών. Και ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος διότι δεν προ-κύπτει ούτε ισχυρίζεται η αναιρεσείουσα ότι είχε προβάλλει κατά τρόπο ει-δικό και ορισμένο για πιο λόγο οι εργασίες αυτές, που έγιναν αντίθετα με τις υπόλοιπες χωρίς την επίβλεψη της διευθύνουσας υπηρεσίας ήταν ανα-γκαίο να εκτελεσθούν έστω και χωρίς ειδική εντολή, έστω να πρέπει να απαντήσει ειδικότερα το δικαστήριο της ουσίας επ’ αυτού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ(EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ)Αριθ. Απόφασης: 943Ετος: 2008

Περίληψη: : Από τις κείμενες διατάξεις δεν προκύπτει, και μάλιστα προ-δήλως, ότι εργοληπτική επιχείρηση, η οποία απασχολεί μέχρι πέντε ερ-γαζομένους και δεν είναι ήδη ανάδοχος άλλου δημόσιου έργου, δύνα-ται, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό δημόσιων έργων, να προσκομίσει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας δωδεκάμηνης και όχι εξάμηνης διάρκειαςΠροσοχή : Contra η υπ’ αριθ. 1331/2007 απόφαση της Επιτροπής Ανα-στολών ΣτΕ

2. Επειδή, με διακήρυξη του δήμου ………. προκηρύχθηκε δημόσιος ανοι-κτός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «…………….», προϋπολογισμού ύψους ………. ευρώ και κριτήριο ανάθε-σης την χαμηλότερη τιμή. Στο άρθρο 22 της εν λόγω διακηρύξεως, το οποίο τιτλοφορείται «Επαγγελματικά προσόντα», ορίζεται ότι: «Κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση, που μετέχει στο διαγωνισμό, μεμονωμένα ή ως μέλος Κοινο-πραξίας, οφείλει να διαθέτει τα παρακάτω επαγγελματικά προσόντα: 1. .. 3. Να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική νο-μοθεσία ……» και στο άρθρο 23.2, με τίτλο «Δικαιολογητικά επαγγελματι-κής και τεχνικής καταλληλότητας», ότι: «Η εκπλήρωση των προϋποθέσε-ων του άρθρου 22 περιπτώσεις 1-5 αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α έως ε …… 23.2.2. ….. γ. Για την περίπτωση 3 πιστοποιητι-κά που εκδίδονται από την αρμόδια αρχή του ελληνικού κράτους, περί του ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της Εργ. Επιχειρ., όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ισχύου-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 51

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑσα ελληνική νομοθεσία, για την Εργ. Επιχ. και για όλες τις Κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει, καθώς και για κάθε έργο που εκτελεί (παρ. 9 άρθρο 4 του Ν. 1418/84) στην Ελλάδα.... δ... η.... Όλα τα ανωτέρω (α) έως και (η) στοι-χεία, προκειμένου να είναι παραδεκτή η προσφορά του διαγωνιζομένου, θα πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ κατά την ημερομηνία λήξης της παραλαβής των προσφορών. Αν στις ειδικές διατάξεις που διέπουν την έκδοσή τους δεν προβλέπεται χρόνος ισχύος των δικαιολογητικών, θεωρούνται έγκυρα εφόσον φέρουν ημερομηνία έκδοσης εντός έξι μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας λήξης της παραλαβής των προσφορών ... ». Εξ άλλου, στο άρ-θρο 3 παρ. 3 του ν. 3263/2004 (Α΄ 179), ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατ’ άρθρο 7 της διακηρύξεως, διέπει τον επίδικο διαγωνισμό, ορίζεται ότι «.. Η μη υπο-βολή οποιουδήποτε από τα δικαιολογητικά συμμετοχής που προβλέπονται στη διακήρυξη καθιστά την προσφορά απαράδεκτη». Περαιτέρω, στην πα-ράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 1418/1984 (Α΄ 23), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 2229/1994 (Α΄ 138), που επίσης διέπει τον διαγωνισμό, ορίζεται ότι: «Για την κατάθεση της προσφοράς κάθε προσφέρουσα εργολη-πτική επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει βεβαιώσεις των υπηρεσιών για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογική ενημερότη-τα για τα δημόσια έργα που εκτελεί μόνη της ή σε κοινοπραξία. Η μη προ-σκόμιση των ανωτέρω στοιχείων αποτελεί λόγο αποκλεισμού της επιχείρη-σης από το διαγωνισμό και επιβολής των προβλεπόμενων από το νόμο δι-οικητικών ποινών». Τέλος, στο άρθρο 6 της Φ21/116/2000 αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τίτλο «Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για χρέη προς το ΙΚΑ» (Β΄ 839), όπως αντικα-ταστάθηκε με το άρθρο 1 της Φ11321/647/27/2003 όμοιας αποφάσεως (Β΄ 1013), ορίζεται ότι: «Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. είναι: α) Ετήσια: 1. ….. 3. Για επιχειρήσεις που δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. και απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους. 4. ….. β) Εξά-μηνη: 1. ….. 2. Για τη συμμετοχή σε δημοπρασία , όταν δεν υφίστανται οφει-λές προς το Ι.Κ.Α., για την εξόφληση των οποίων είναι υπεύθυνος ο ανάδο-χος …. γ) Μηνιαία: …… Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερό-τητας των περιπτώσεων α έως και γ του παρόντος άρθρου αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσής του και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του δωδεκά-του, έκτου ή επόμενου μήνα, αναλόγως της περίπτωσης…..». Από τις τελευ-ταίες αυτές διατάξεις δεν προκύπτει, και μάλιστα προδήλως, ότι εργοληπτι-κή επιχείρηση, η οποία απασχολεί μέχρι πέντε εργαζομένους και δεν είναι ήδη ανάδοχος άλλου δημόσιου έργου, δύναται, προκειμένου να συμμετά-σχει σε διαγωνισμό δημόσιων έργων, να προσκομίσει πιστοποιητικό ασφα-λιστικής ενημερότητας δωδεκάμηνης και όχι εξάμηνης διάρκειας (πρβ. Ε.Α. 1331/2007). 3. Επειδή, εν προκειμένω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η κοινοπραξία «…………..» μετέσχε στον προαναφερθέντα διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη στις …..-4-2008, προσκόμισε δε το, σε ισχύ κατά τον χρό-νο διεξαγωγής, …./..-7-2007 πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο έχει εκδοθεί από το Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ……. και στο οποίο βεβαιώνεται ότι η ομόρρυθμη εταιρεία, μέλος της αιτούσης κοινοπραξί-ας, «…………….»: «Δεν οφείλει ληξιπρόθεσμες εισφορές για το προσωπι-κό της». Σύμφωνα με το από ..-4-2008 πρακτικό της Επιτροπής Διενέργει-ας Μειοδοτικού Διαγωνισμού, η αιτούσα κοινοπραξία δεν θα έπρεπε να γί-νει δεκτή στον διαγωνισμό με την αιτιολογία ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 της εγκυκλίου ΑΡ Β1 (16/10/2003) του ΙΚΑ, οι βεβαιώσεις ασφαλιστι-κής ενημερότητας για συμμετοχή στις δημοπρασίες έχουν ισχύ για ένα εξά-μηνο. Η κοινοπραξία έχει βεβαίωση από ../7/07. Οπότε δεν γίνεται δεκτή στη δημοπρασία». Από το αυτό πρακτικό προκύπτει ότι η αιτούσα είχε υποβά-λει την προσφορά με την μεγαλύτερη έκπτωση. Κατά του εν λόγω πρακτι-κού η αιτούσα άσκησε την …./29-4-2008 ένσταση, η οποία απορρίφθηκε με την …/16-5-2008 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής της οποίας ζητείται η αναστολή, με την αιτιολογία ότι η ασφαλιστική ενημερότητα για συμμετο-χή σε διαγωνισμό πρέπει να είναι εξάμηνης και όχι δωδεκάμηνης διάρκει-ας. Με την ίδια απόφασή της η Δημαρχιακή Επιτροπή εισηγήθηκε την κατα-

κύρωση του έργου στην Κοινοπραξία «…………...». 4. Επειδή, ως λόγος αναστολής προβάλλεται, κατ’ αρχάς, ότι η αίτηση ακυ-ρώσεως είναι προδήλως βάσιμη. Ειδικότερα προβάλλεται ότι από την πα-ρατεθείσα στην δεύτερη σκέψη Φ11321/647/27/2003 υπουργική απόφαση προκύπτει ότι εξάμηνη ασφαλιστική ενημερότητα εκδίδεται, εφ’ όσον ο υπο-ψήφιος ανάδοχος έχει αναλάβει και εκτελεί, κατά τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού, δημόσια έργα. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, σύμφω-να με τα προβαλλόμενα από την αιτούσα, το μέλος της αιτούσης κοινοπρα-ξίας, εταιρεία «……………….», απασχολεί λιγότερα από πέντε άτομα και δεν εκτελούσε κατά τον χρόνο του επίδικου διαγωνισμού άλλα δημόσια έργα και, επομένως, δεν ήταν δυνατόν, κατά νόμον, να προσκομίσει παρά ασφα-λιστική ενημερότητα ετήσιας διάρκειας. Κατά την κρίση, όμως, της Επιτρο-πής, εν όψει των διατάξεων που μνημονεύθηκαν στην δεύτερη σκέψη, το επίμαχο δικαιολογητικό ασφαλιστικής ενημερότητας δεν προκύπτει, και μά-λιστα προδήλως, ότι ήταν δυνατόν να έχει δωδεκάμηνη και όχι εξάμηνη δι-άρκεια, ότι κάλυπτε την συμμετοχή της αιτούσης στον επίμαχο διαγωνισμό, ότι κακώς δεν έγινε δεκτό από την Επιτροπή Διαγωνισμού και ότι η ανω-τέρω κοινοπραξία έπρεπε, αντίθετα, να είχε γίνει δεκτή στον διαγωνισμό, όπως η αιτούσα ισχυρίσθηκε με την ένστασή της ενώπιον της Διοικήσεως, προβάλλει δε ήδη με την οικεία αίτηση ακυρώσεως. 5. Επειδή, περαιτέρω, προβάλλεται ότι η προσκομισθείσα βεβαίωση ασφα-λιστικής ενημερότητας, ως διοικητική πράξη, χαρακτηρίζεται από το τεκμή-ριο της νομιμότητας και, επομένως, παρά τον νόμο δεν έγινε δεκτή από την Αναθέτουσα Αρχή. Ούτε, όμως, ο λόγος αυτός παρίσταται, κατά την κρίση της Επιτροπής, προδήλως βασίμως, δεδομένου ότι η διοίκηση δεν αμφι-σβήτησε το περιεχόμενο της ως άνω βεβαιώσεως, αλλά θεώρησε ότι η επί-δικη βεβαίωση δεν ήταν εκείνη που απητείτο από την διακήρυξη και τον νόμο. 6. Επειδή, περαιτέρω, η αιτούσα ως λόγο αναστολής προβάλλει ότι, αν απορριφθεί η συμμετοχή της στον διαγωνισμό θα υποστεί ανεπανόρθω-τη, άλλως δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη. Ο ισχυρισμός όμως αυτός εί-ναι απορριπτέος, αφ’ ενός μεν διότι επιχείρηση που συμμετέχει σε δημόσι-ους διαγωνισμούς αναλαμβάνει, από τη φύση της δραστηριότητάς της, τον κίνδυνο να αποκλεισθεί ή να μην της ανατεθεί το έργο, αφ’ ετέρου δε διό-τι η βλάβη αυτή, ως οικονομική, είναι, κατ’ αρχήν, επανορθώσιμη (βλ. Ε.Α. 215/2008, 1331/2007 κ.ά.).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ(EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ)Αριθ. Απόφασης: 1331Ετος: 2007

Περίληψη: Από τις κείμενες διατάξεις δεν προκύπτει, και μάλιστα προ-δήλως, ότι εργοληπτική επιχείρηση, η οποία απασχολεί πέντε εργαζο-μένους και δεν είναι ήδη ανάδοχος άλλου δημόσιου έργου, δύναται, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό δημόσιων έργων, να προ-σκομίσει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας εξάμηνης και όχι δωδεκάμηνης διάρκειας. Προσοχή : Contra η υπ’ αριθ. 943/2008 απόφαση της Επιτροπής Ανα-στολών ΣτΕ

2. Επειδή, με την …./7.11.2006 διακήρυξη της …………….. προκηρύχθη-κε ανοικτός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έρ-γου «………………», με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή και προ-ϋπολογιζόμενη δαπάνη ………… ευρώ. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις ….-2007 με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της κοινοπραξίας «Α. Κ.», της εται-ρείας «Δ……… Α.Τ.Ε.» και της αιτούσας εταιρείας. Με το …./2007 πρακτι-κό της Επιτροπής Διαγωνισμού οι εν λόγω διαγωνιζόμενοι κατέλαβαν, αντι-

52 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

στοίχως, τις τρεις πρώτες θέσεις κατά σειρά μειοδοσίας. Κατά του πρακτι-κού αυτού η αιτούσα υπέβαλε ένσταση, ζητώντας τον αποκλεισμό της προ-σφοράς των δύο άλλων διαγωνιζομένων. Με την …………../27.3.2007 από-φαση του ………………… η εν λόγω ένσταση έγινε δεκτή κατά το μέρος που στρεφόταν κατά της δεύτερης μειοδότριας, ενώ απορρίφθηκε κατά το μέρος που στρεφόταν κατά της πρώτης. Με την κρινόμενη αίτηση, καθ’ ερμηνείαν αυτής, ζητείται η αναστολή εκτελέσεως της πράξεως αυτής. Κατά της ίδιας πράξεως η αιτούσα έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως, δικάσιμος της οποί-ας ορίσθηκε η ..-12-2007.3. ……………..4. Επειδή, στο άρθρο 3 παρ. 3 του ν. 3263/2004 (Α΄ 179), ο οποίος διέπει τον επίδικο διαγωνισμό, ορίζεται ότι «…. Η μη υποβολή οποιουδήποτε από τα δικαιολογητικά συμμετοχής που προβλέπονται στη διακήρυξη καθιστά την προσφορά απαράδεκτη». Εξάλλου, στην οικεία διακήρυξη ορίζεται, στο άρ-θρο 22 (Επαγγελματικά προσόντα) ότι «Κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση, που μετέχει στο διαγωνισμό, μεμονωμένα ή ως μέλος Κοινοπραξίας, οφείλει να διαθέτει τα παρακάτω επαγγελματικά προσόντα: 1. … 3. Να έχει εκπληρώ-σει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών Κοινω-νικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία …» και στο άρθρο 23.2 (Δικαιολογητικά επαγγελματικής και τεχνικής καταλληλότη-τας) ότι «Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 22 περιπτώσεις 1-5 αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α έως ε .. γ. Για την περίπτωση 3 πιστοποιητικά που εκδίδονται από την αρμόδια αρχή του ελ-ληνικού κράτους, περί του ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της Εργ. Επιχειρ., όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλι-σης με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, για την Εργ. Επιχ. και για όλες τις Κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει, καθώς και για κάθε έργο που εκτελεί (παρ. 9 άρθρο 4 του Ν. 1418/84) στην Ελλάδα». Εξάλλου, στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 1418/1984 (Α΄ 23), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 2229/1994 (Α΄ 138), ορίζεται ότι «Για την κατάθεση της προσφο-ράς κάθε προσφέρουσα εργοληπτική επιχείρηση υποχρεούται να υποβά-λει βεβαιώσεις των υπηρεσιών για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφο-ρών και τη φορολογική ενημερότητα για τα δημόσια έργα που εκτελεί μόνη της ή σε κοινοπραξία. Η μη προσκόμιση των ανωτέρω στοιχείων αποτελεί λόγο αποκλεισμού της επιχείρησης από το διαγωνισμό και επιβολής των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών ποινών». Τέλος, στο άρθρο 6 της Φ21/116/2000 αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφα-λίσεων «Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για χρέη προς το ΙΚΑ» (Β΄ 839), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 της Φ11321/647/27/2003 όμοιας αποφάσεως (Β΄ 1013), ορίζεται ότι «Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. είναι: α) Ετήσια: 1. ….. 3. Για επιχειρήσεις που δεν οφείλουν στο Ι.Κ.Α. και απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους. 4. … β) Εξάμηνη: 1. … 2. Για τη συμμετοχή σε δημοπρασία , όταν δεν υφίστα-νται οφειλές προς το Ι.Κ.Α., για την εξόφληση των οποίων είναι υπεύθυνος ο ανάδοχος … γ) Μηνιαία: … Η ισχύς του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενη-μερότητας των περιπτώσεων α έως και γ του παρόντος άρθρου αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσής του και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του δω-δεκάτου, έκτου ή επόμενου μήνα, αναλόγως της περίπτωσης….». Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις δεν προκύπτει, και μάλιστα προδήλως, ότι εργο-ληπτική επιχείρηση, η οποία απασχολεί μέχρι πέντε εργαζομένους και δεν είναι ήδη ανάδοχος άλλου δημόσιου έργου, οφείλει, προκειμένου να συμ-μετάσχει σε διαγωνισμό δημόσιων έργων, να προσκομίσει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας εξάμηνης και όχι δωδεκάμηνης διάρκειας.5. Επειδή, εν προκειμένω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, η κοινοπραξία «Α.Κ.» προσκόμισε, μεταξύ άλλων, το …./7.6.2006 πιστοποιη-τικό ασφαλιστικής ενημερότητας του μέλους της …..., το οποίο είχε εκδοθεί από το Ι.Κ.Α. Χ. με δωδεκάμηνη διάρκεια (λήξη ισχύος την 6.6.2007, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή του επίδικου διαγωνισμού) και στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο «….. δεν οφείλει ληξιπρόθεσμες οφειλές για το προσωπικό του». Εξάλλου,

στην οικεία, από 6.6.2006, αίτηση, αναγράφεται ότι το εν λόγω πιστοποιητι-κό ζητείται, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες και ότι ο αιτών απασχολεί πέντε εργαζομένους. Τέλος, ούτε η αιτούσα προβάλει ούτε προ-κύπτει ότι ο ανωτέρω …... ήταν ήδη ανάδοχος άλλου δημόσιου έργου. Με τα δεδομένα αυτά, και ενόψει των διατάξεων που μνημονεύονται στην προη-γούμενη σκέψη, το εν λόγω δικαιολογητικό δεν προκύπτει, και μάλιστα προ-δήλως, ότι έπρεπε να έχει εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη διάρκεια, ότι δεν κάλυπτε τη συμμετοχή σε δημοπρασίες δημόσιων έργων, ότι κακώς έγινε δεκτό από την Επιτροπή Διαγωνισμού και ότι η ανωτέρω κοινοπραξία έπρε-πε, αντίθετα, να είχε αποκλεισθεί από τη συνέχεια του διαγωνισμού, όπως η αιτούσα ισχυρίσθηκε με την προεκτεθείσα ένστασή της ενώπιον της Διοική-σεως, προβάλλει δε ήδη με την οικεία αίτηση ακυρώσεως.6. Επειδή, η αιτούσα προβάλλει ότι, αν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κα-τακυρωθεί στην ανωτέρω κοινοπραξία, θα υποστεί ανεπανόρθωτη, άλλως δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη. Ο ισχυρισμός όμως αυτός είναι απορ-ριπτέος, αφενός μεν διότι επιχείρηση που συμμετέχει σε δημόσιους δια-γωνισμούς αναλαμβάνει, από τη φύση της δραστηριότητάς της, τον κίνδυ-νο να αποκλεισθεί ή να μην της ανατεθεί το έργο, αφετέρου δε διότι η βλάβη αυτή, ως οικονομική, είναι, κατ’ αρχήν, επανορθώσιμη (βλ. Ε.Α. 1006/2007, 530/2006 κ.ά.).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟVII ΤΜΗΜΑΑριθ. Πράξης143Ετος: 2009

Περίληψη: Προϋποθέσεις κατάρτισης συμπληρωματικών συμβάσεων με τον ανάδοχο ήδη εκτελούμενου δημόσιου έργου. Έννοια συμπλη-ρωματικών εργασιών. Έννοια απρόβλεπτων περιστάσεων.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 3669/2008, «Κύρωση της κω-δικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων» (ΦΕΚ 116 Α’), που εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση ενόψει του χρόνου της λήψης απόφασης για τη σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης, «Το έργο εκτε-λείται σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που τη συνοδεύ-ουν. Ο φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα, αν προκύψει ανά-γκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλε-ση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στην αρχική σύμβαση, να συνάπτει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, με την προϋπόθεση ότι οι συμπληρω-ματικές εργασίες δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για τις αναθέτουσες αρχές ή όταν αυτές οι εργασίες, μολονότι μπορούν να διαχω-ριστούν από την αρχική σύμβαση, είναι απόλυτα αναγκαίες για την τελειο-ποίηση της. Το συνολικό ποσό των συμβάσεων αυτών δεν μπορεί να υπερ-βαίνει το ποσοστό του πενήντα τοις (50%) του ποσού της αρχικής σύμβασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ή αμοιβή για τη σύνταξη των τυχόν απαι-τούμενων μελετών για τις συμπληρωματικές εργασίες». Η έννοια των ανω-τέρω διατάξεων είναι ότι ή κατάρτιση συμπληρωματικών συμβάσεων με τον ανάδοχο ήδη εκτελούμενου δημόσιου έργου αποτελεί εξαιρετική διαδι-κασία αναθέσεως εκτελέσεως εργασιών και για το λόγο αυτό εφαρμόζεται μόνο υπό τις αναφερόμενες στο νόμο προϋποθέσεις, διότι συνιστά παρέκ-κλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στις διαδικα-σίες για την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και του ελεύθερου ανταγω-νισμού. Συγκεκριμένα, ως συμπληρωματικές εργασίες θεωρούνται εκεί-νες για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) παρου-σιάζουν αναγκαία συνάφεια με το έργο και δεν περιλαμβάνονται στην αρχι-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 53

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑκή σύμβαση, β) κατέστησαν αναγκαίες κατά την τεχνική εκτέλεση του έρ-γου όπως αυτό περιγράφεται στην αρχική σύμβαση, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων και γ) είτε δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωρι-στούν από την αρχική σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προ-βλήματα για την αναθέτουσα αρχή, είτε παρά τη δυνατότητα διαχωρισμού τους, είναι απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίηση της. Τέτοιες εργασίες θεωρούνται αυτές που είτε προβλέπονται κατά είδος από το συμβατικό τι-μολόγιο και τον προϋπολογισμό αλλά εκτελούνται σε ποσότητες μεγαλύτε-ρες από τις προβλεπόμενες (πρόσθετες ή υπερσυμβατικές εργασίες), είτε δεν προβλέπονται καθόλου ή προβλέπονται μεν αλλά εκτελούνται με δια-φορετικό τρόπο (νέες εργασίες). Ως απρόβλεπτες δε περιστάσεις θεωρού-νται πραγματικά γεγονότα τα οποία δεν ανάγονται στο χρόνο καταρτίσεως της αρχικής σύμβασης και τα οποία, παρότι η μελέτη (οριστική ή προμελέ-τη) με βάση την οποία προσδιορίσθηκε το τεχνικό αντικείμενο του έργου, υπήρξε κατά το δυνατόν πλήρης και ακριβής, αντικειμενικά δεν μπορού-σαν να προβλεφθούν, σύμφωνα με τους κανόνες επιμέλειας του μέσου συνετού ανθρώπου του οικείου κλάδου. Δεν θεωρούνται συμπληρωματι-κές εργασίες οφειλόμενες σε απρόβλεπτα γεγονότα εκείνες που αφορούν σε επέκταση του τεχνικού αντικειμένου του έργου ή στη βελτίωση της ποι-ότητας του (βλ. πρ. VII Τμ. 32, 78/2006). Τέλος, η απόφαση του αρμοδίου ορ-γάνου περί προσφυγής στην προρρηθείσα διαδικασία ανάθεσης, πρέπει, ως εκ της φύσεως της, να είναι ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη ώστε να καθίσταται εφικτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο έλεγχος της νομιμό-τητας της. Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός των συμπληρωματικών εργασι-ών, ως εργασιών λόγω απροβλέπτων περιστάσεων, πρέπει να αιτιολογεί-ται με πραγματικά και αναλυτικά στοιχεία, στις απαιτούμενες γνωμοδοτή-σεις του οικείου τεχνικού συμβουλίου καθώς και στις αντίστοιχες αποφά-σεις της Προϊσταμένης αρχής (βλ. Πρ. IV Τμ. 52, 185/2003, 93/2001, 33/2000 και VII Τμ. 32, 34, 305/2006). Στην υπό κρίση περίπτωση, από το σύνολο των στοιχείων του φακέλου, προκύπτουν τα ακόλουθα: Η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου ……., με την …/18.10.2004 απόφαση της, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, που διενεργήθηκε στις ..-8-2004 κατακύρωσε το αποτέλεσμα αυτού και ανέθεσε το έργο «……………………» στην ανώ-νυμη εταιρία «.. A.T.E.». Η σχετική σύμβαση, συνολικού ποσού με Φ.Π.Α. ………. ευρώ, υπογράφηκε στις ..-…-2005. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την …/11.02.2005 απόφαση του, ενέκρινε τη σύσταση κατασκευαστικής κοινο-πραξίας με την επωνυμία «…... Α.Τ.Ε. - …... Α.Ε.» με σκοπό την εκτέλεση του ανωτέρω έργου. Το συμβατικό αντικείμενο, όπως αναλύεται στην τε-χνική περιγραφή αυτού, περιελάμβανε την αποκατάσταση και αναπαλαίω-ση του κτιρίου, την κατασκευή προσθήκης για την εξυπηρέτηση χρήσεων, όπως υγρών χώρων, κλιμακοστάσιου για την κυρίως χρήση ανελκυστήρα και Η/Μ χώρων, και την μετατροπή αυτού σε Μέγαρο Μουσικής - Ωδείο. Ειδικότερα, οι εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν είναι: Α. οικοδομι-κές εργασίες (αρχιτεκτονικά) στο υπάρχον κτίριο, στην προσθήκη και στον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα προεργασίες, σκυροδέματα, τοιχο-ποιίες, ξυλουργικά, μεταλλουργικά, καλύψεις, επενδύσεις, επιστρώσεις, υαλουργικά, χρωματισμοί, μονώσεις για το πρώτο, προεργασίες, σκυρο-δέματα, τοιχοποιίες, ξυλουργικά, μεταλλουργικά, καλύψεις, επενδύσεις, επιστρώσεις, υαλουργικά, χρωματισμοί, για τη δεύτερη και προεργασί-ες, σκυροδέματα, μεταλλουργικά, επιστρώσεις, οδοποιία - πράσινο για τον τρίτο. Β. Εργασίες πολιτικού μηχανικού στο υπάρχον κτίριο, την προσθήκη και τον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα προεργασίες, σκυροδέμα-τα, ενισχύσεις, φέρουσες τοιχοποιίες, ξυλουργικά, μεταλλουργικά. Γ. Η/Μ εργασίες στο υπάρχον κτίριο, την προσθήκη και τον περιβάλλοντα χώρο και συγκεκριμένα ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, όμβρια, πυρόσβεση, κλιματισμός, θέρμανση, αερισμός, ηλεκτρικά, πυρανίχνευση, ασθενή ρεύ-ματα, κεντρικό σύστημα ελέγχου, ανελκυστήρες. Το Δημοτικό Συμβού-λιο με την …/20.06.2008 απόφαση του, ενέκρινε τον 2ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών

(Σ.Σ.Ε.) και τον 2ο Πίνακα Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (Π.Κ.Τ. Μ.Ν.Ε.). Η Σ.Σ.Ε., συνολικού ποσού με Φ.Π.Α. ………. ευρώ, υπο-γράφηκε την ….-2008. Σύμφωνα με την από -..-2008 Εισήγηση - Αιτιολο-γική Έκθεση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την από ..-..-2008 γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημοσίων έργων της …..οι εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν είναι: Α) Αρχιτεκτονικά: α) Καλύψεις: αα) κατασκευή στις στέψεις των εσωτερικών τοιχοποιιών νέας γύψινης διακοσμητικής ταινίας αναπτύγματος έως 50 εκ., με την αιτιολογία ότι «οι υπάρχουσες καταστράφηκαν λόγω της έκθεσης τους στις καιρικές συνθήκες κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη σύνταξη της μελέτης έως την κατασκευή, καθόσον τμήματα της στέγης είχαν καταρρεύσει», αβ) ανακατασκευή φατνωματικής οροφής εισόδου, με την αιτιολογία ότι «κα-ταστράφηκε πλήρως λόγω της έκθεσης της στις καιρικές συνθήκες», β) Επιστρώσεις -Επενδύσεις: τοποθέτηση νέων μαρμάρινων εξωστών και κιλλιβάντων Ιωνικού ρυθμού, με την αιτιολογία ότι «οι αρχικοί είχαν πλή-ρως καταστραφεί από το σεισμό, βρέθηκαν καταπλακωμένοι από τμήμα-τα του κτιρίου που είχαν καταρρεύσει και δεν επιδέχονταν επισκευή», γ) Προεργασίες: γα) καθαίρεση με αδιατάρακτη κοίτη όμορης οικοδομής «για λόγους ασφάλειας όλου του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα (πέδι-λα, συνδετήριοι δοκοί, δοκοί και πλάκα οροφής), της όμορης οικοδομής επί της οδού ……….., που επιβλήθηκαν από την υπ’ αριθμ. …./2006 από-φαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου …., για προστασία της όμορης οικο-δομής» και γβ) μεμονωμένες εκσκαφές (ντουλάπια) - υποθεμελίωση, για λόγους ασφαλείας ως ανωτέρω, για τη στήριξη των όμορων οικοδομών, για τη δημιουργία νέου υπογείου χώρου στο εξωτερικό κλιμακοστάσιο και στον υπόλοιπο ακάλυπτο χώρο. Η εργασία αυτή κρίθηκε αναγκαία για την στήριξη της όμορης οικοδομής καθόσον μετά τις εκσκαφές διαπιστώθηκε ότι η όμορη οικοδομή εστηρίζετο σε μεμονωμένα πέδιλα άνευ συνδετήρι-ων δοκών και επιβλήθηκε από την υπ’ αρ. …./2006 απόφαση του Μονομε-λούς Πρωτοδικείου …... δ) Μεταλλουργικά: εξωτερικές πρόσθετες μεταλ-λικές κατασκευές και ενισχύσεις του νέου εξωτερικού κλιμακοστασίου, ε) Υαλουργικά: Τοποθέτηση των υαλοπινάκων του εξωτερικού κλιμακοστα-σίου με σύστημα ανάρτησης υαλοπινάκων triplex τύπου Planar, που κατέ-στη αναγκαίο δεδομένου του «μεγάλου πάχους και ύψους των υαλοπινά-κων, οι οποίοι απαιτούν ειδική ανάρτηση για εξασφάλιση των μετατοπίσε-ων». Β) Φέρων Οργανισμός: α) ενίσχυση του υπάρχοντος εσωτερικού κλι-μακοστασίου ανά στάθμη, «λόγω των βαρέων βλαβών που είχε υποστεί από το σεισμό, και διαπιστώθηκαν μετά από την καθαίρεση των επιχρι-σμάτων και του υπάρχοντος ζωγραφικού διακόσμου και δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν και να εκτιμηθούν από την αρχή», β) ενίσχυση σκελετού εσωτερικών οροφών εξ αλουμινίου από ενισχυμένες διατομές φέρουσας ικανότητας 75 Kg/m2, με την αιτιολογία «να μεταφέρεται με ασφάλεια το αυξημένο βάρος των νέων εγκαταστάσεων και των μεταλλικών φατνω-μάτων του ζωγραφικού διακόσμου, και τούτο διότι μετά τις αρχικές απο-καλύψεις του ζωγραφικού διακόσμου κρίθηκε από την Δ/νση Συντήρησης του ΥΠΠΟ ότι δεν μπορούσαν να συντηρηθούν επί τόπου λόγω σήψης του υπάρχοντος ξύλινου σκελετού στήριξης και έπρεπε να καθαιρεθούν και να συντηρηθούν σε εργαστήριο και να επανατοποθετηθούν σε νέο σκελε-τό οροφής». Γ) Ηλεκτρομηχανολογικά: προμήθεια, προσκόμιση, εγκατά-σταση και σύνδεση προς λοιπά δίκτυα ψυκτικού συγκροτήματος παραγω-γής ψυχρού ύδατος, εμβολοφόρου, υδρόψυκτου, ικανότητας 20 ψυκτικών τόνων, με την αιτιολογία ότι «δεν υπήρχε δυνατότητα διέλευσης των προ-βλεπόμενων αγωγών του κλιματισμού κατακόρυφα μέσα στην φέρουσα τοιχοποιία (κόβοντας την), για λόγους διατάραξης της στατικής επάρκει-ας του κτιρίου (διαπιστώθηκαν εκτεταμένες βαριές βλάβες στον σκελε-τό του κτιρίου κατά την αποκάλυψη του) αφενός, και επηρεασμού του ζω-γραφικού διακόσμου του κτιρίου αφετέρου». Για την πληρωμή των ανω-τέρω εργασιών συντάχθηκε η ….η πληρωμή εντολής και εκδόθηκε αρχι-κώς το …. χρηματικό ένταλμα, οικονομικού έτους 2008, το οποίο ο Δήμος αντικατέστησε με το …/9.3.2009 χρηματικό ένταλμα λόγω λήξεως του οι-

54 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

κονομικού έτους. Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προηγούμενη σκέψη, το Τμήμα άγεται στην κρίση ότι οι ανωτέρω ερ-γασίες δεν οφείλονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις. Ειδικότερα οι εργασί-ες υπό στοιχεία αα και αβ (κατασκευή στις στέψεις των εσωτερικών τοι-χοποιιών νέας γύψινης διακοσμητικής ταινίας και ανακατασκευή φατνω-ματικής οροφής εισόδου) δεν προέκυψαν λόγω απρόβλεπτων γεγονότων, δεδομένου ότι οι συνέπειες (καταρρεύσεις τμημάτων τοιχοποιίας και στέ-γης) των σεισμών της 15ης Ιουνίου 1995 και της 18ης Νοεμβρίου 1997 στο κτίριο ήταν γνωστές (βλ. τεχνική έκθεση συνοδεύουσα τη μελέτη κατα-σκευής, η οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει την κατάσταση του κτιρίου απογοητευτική). Παρά ταύτα, δεν ελήφθησαν μέτρα για την προστασία του ήδη επιβαρυμένου κτιρίου από την έκθεση του στις καιρικές συνθήκες, κατά το χρονικό διάστημα από την έγκριση της αρ. …/2003 μελέτης κατα-σκευής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, με την …./ ..-..-2003 απόφα-ση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης κατα-σκευής στις 2.2.2005 αλλά και μέχρι την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. την 1.9.2008, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι, όπως προκύπτει από την ίδια τεχνική έκθεση, το προσωρινό έργο του Δήμου «Προσωρινή αποκατάστα-ση - άρση επικινδυνότητας και επιστέγαση κτιρίου Π.», πραγματοποιήθη-κε μερικώς το καλοκαίρι του 1998 καθώς δεν έγινε ποτέ η επιστέγαση αυ-τού, με συνέπεια την φθορά του εσωτερικού διακόσμου. Επίσης, η αιτιολογία που συνοδεύει τις εργασίες υπό στοιχείο β (τοπο-θέτηση νέων μαρμάρινων εξωστών και κιλλιβάντων Ιωνικού ρυθμού) εί-ναι εσφαλμένη, δεδομένου ότι τόσο οι σεισμοί των ετών 1995 και 1997 όσο και η κάλυψη των μαρμάρινων εξωστών από τμήματα που κατέρρευ-σαν λόγω των σεισμών αυτών, ήταν γεγονότα γνωστά κατά το χρόνο σύ-νταξης της μελέτης βάσει των οποίων έπρεπε να προσδιοριστεί η πορεία αποκατάστασης του κτιρίου. Ο ισχυρισμός του Δήμου, που αναπτύσσει την προηγούμενη αιτιολογία, (βλ. …./20.2.2009 έγγραφο του Δημάρχου προς την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά τη σύνταξη της …/18.12.2008 πράξης επιστροφής) ότι λόγω της προαναφερόμενης κάλυψης ήταν αδύ-νατη η διάγνωση της πλήρους καταστροφής των μαρμάρινων εξωστών κατά το στάδιο της μελέτης, απορρίπτεται και ως αναπόδεικτος, δεδομέ-νου ότι τέτοια αδυναμία δεν προκύπτει από την τεχνική έκθεση που συνο-δεύει τη μελέτη κατασκευής. Επιπλέον, οι εργασίες γα και γβ (καθαίρεση με αδιατάρακτη κοπή όμο-ρης οικοδομής και μεμονωμένες εκσκαφές - υποθεμελίωση) δεν οφεί-λονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις, δεδομένου ότι η ύπαρξη της όμορης ιδιοκτησίας ήταν γνωστή κατά το χρόνο σύνταξης της μελέτης κατασκευ-ής, ώστε να προσδιοριστούν οι αναγκαίες για την εξασφάλιση της στατικό-τητάς της, κατά την κατεδάφιση της ιδιοκτησίας του Δήμου, εργασίες, χω-ρίς να χρειάζεται προς τούτο απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, το γεγονός δε ότι μετά τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι η όμορη οικοδομή στηρίζο-νταν σε μεμονωμένα πέδιλα άνευ συνδετήριων δοκών έπρεπε να είχε λη-φθεί υπόψη στην ανωτέρω μελέτη ως πιθανό ενδεχόμενο. Εξάλλου, από την …./2006 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου …… αυτή προκύ-πτει ότι ο Δήμος είχε την πλήρη κυριότητα ενός ισογείου καταστήματος, το οποίο αποτελούσε τμήμα ενιαίας ισόγειας οικοδομής σκεπασμένης με ενι-αία τσιμέντινη πλάκα, την κατεδάφιση της οποίας επεδίωξε με άδεια του Πολεοδομικού Γραφείου …. παρουσιάζοντας, ωστόσο, την ιδιοκτησία του ως αυτοτελή και όχι συνεχόμενη. Στη δίκη που προηγήθηκε της εκδόσε-ως της ανωτέρω απόφασης, ο Δήμος παραδέχτηκε ότι παρέλειψε να λά-βει υπόψη ότι πρόκειται για ενιαία οικοδομή και συμφώνησε στα προτει-νόμενα ασφαλιστικά μέτρα. Περαιτέρω, οι εργασίες υπό στοιχείο δ’ και ε’ (εξωτερικές πρόσθετες μεταλλικές κατασκευές και ενισχύσεις του νέου εξωτερικού κλιμακοστα-σίου και τοποθέτηση των υαλοπινάκων του εξωτερικού κλιμακοστασί-ου με σύστημα ανάρτησης υαλοπινάκων triplex τύπου Planar) δεν αιτιο-λογούνται όσον αφορά στην εισήγηση - αιτιολογική έκθεση, το απρόβλε-πτο της κατασκευής τους, ενόψει του γεγονότος ότι, όπως προαναφέρθηκε,

η ύπαρξη της όμορης οικοδομής ήταν γνωστή. Περαιτέρω, ο Δήμος …... με τις …./20.02.2009 απόψεις του προς την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρί-ου αναφέρει ότι α) οι εργασίες υπό στοιχείο δ’ κατέστησαν αναγκαίες μετά την προαναφερόμενη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου …..., κα-θώς σύμφωνα με αυτήν παρέμειναν εντός του οικοπέδου του κτιρίου και στο περίγραμμα του αρχικού κλιμακοστασίου, τα θεμέλια και τα υπερκείμε-να τμήματα των πλακών και δοκών οροφής της όμορης εξ αδιαιρέτου οι-κοδομής, με συνέπεια την αλλαγή του σχεδίου του εξωτερικού κλιμακοστα-σίου και β) οι εργασίες υπό στοιχείο ε’ προέκυψαν από απρόβλεπτες κα-ταστάσεις και γεγονότα που συνέβησαν μετά τη σύνταξη της μελέτης, ήτοι μετά τα ασφαλιστικά μέτρα των όμορων εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών και δεν είχαν ενταχθεί στην αρχικώς συναφθείσα σύμβαση. Η αιτιολογία αυτή, ανε-ξαρτήτως του ότι πάσχει αοριστίας καθώς δεν προσδιορίζει τα ανύπαρκτα και απρόβλεπτα κατά τη σύνταξη της μελέτης γεγονότα, λαμβανομένου υπό-ψη ότι, κατά τα ανωτέρω, ο Δήμος γνώριζε την ύπαρξη των όμορων ιδιο-κτησιών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν ανάγκη, για την ύπαρξη τους, των θεμελίων τους και των υπερκείμενων τμημάτων των πλακών και δο-κών οροφής, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη διότι είναι μεταγενέστερη της …../20.06.2008 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανάθεσης των συμπληρωματικών εργασιών. Επίσης, οι εργασίες υπό στοιχείο Β α) (ενίσχυση του υπάρχοντος εσω-τερικού κλιμακοστασίου ανά στάθμη) δεν οφείλονται σε γεγονότα που δεν υπήρχαν κατά τη σύνταξη της μελέτης, δεδομένου ότι η αδυναμία διαπί-στωσης των βλαβών του κεντρικού μαρμάρινου κλιμακοστασίου πριν την καθαίρεση των επιχρισμάτων και του ζωγραφικού διακόσμου, και αληθής υποτιθέμενη καθώς δεν προκύπτει από την τεχνική έκθεση της μελέτης κα-τασκευής του έργου, ήταν γεγονός γνωστό κατά τη σύνταξη της μελέτης βά-σει του οποίου έπρεπε να προσδιοριστεί η πορεία αποκατάστασης του κτι-ρίου. Σημειώνεται ότι ο Δήμος, με τις …./20.2.2009 απόψεις του προς την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμπληρώνει απαραδέκτως μεταγε-νέστερα, την αιτιολογία αυτή και με την φράση «και πριν την αφαίρεση των υποστυλώσεων και των αμέσων μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί το 1995 και 1997» ανεξαρτήτως ότι και για αυτήν ισχύει ως προς τη βασιμότη-τα της ότι αμέσως προηγουμένως αναφέρθηκε. Περαιτέρω, οι εργασίες υπό στοιχείο Β β) (ενίσχυση σκελετού εσωτερι-κών οροφών εξ αλουμινίου) συνοδεύονται από αναπόδεικτη αιτιολογία, δε-δομένου ότι από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει ότι κατά το χρόνο σύνταξης της μελέτης η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ δεν είχε κρίνει ότι οι νέες εγκαταστάσεις και τα μεταλλικά φατνώματα του ζωγραφικού δια-κόσμου απαιτείτο να στηριχτούν σε ενισχυμένο από αλουμίνιο σκελετό ορο-φής λόγω της σήψης του ξύλινου σκελετού οροφής. Τέλος, ως αόριστη απορρίπτεται και η αιτιολογία που συνοδεύει τις ερ-γασίες υπό στοιχείο Γ (προμήθεια, προσκόμιση, εγκατάσταση και σύνδεση προς λοιπά δίκτυα ψυκτικού συγκροτήματος παραγωγής ψυχρού ύδατος), δεδομένου ότι δεν προκύπτουν τα απρόβλεπτα γεγονότα που τις επέβαλαν, ενώ στην τεχνική έκθεση ουδεμία αναφορά γίνεται περί αδυναμίας διαπί-στωσης της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Αντιθέτως, σ’ αυτή αναφέρε-ται ότι «... ο ζωγραφικός (διάκοσμος) που είναι αξιολογότατος με τις οροφο-γραφίες αλλά και τις τοιχογραφίες ... έχουμε έναν τρόπο δόμησης των τοί-χων που είναι απαράδεκτος για τέτοιο κτίριο. Οι πέτρες με τις οποίες είναι δομημένο το κτίριο είναι βότσαλα ή μικροί λίθοι, πλην του ισογείου όπου είναι πιο σωστή η δόμηση ... Το ισόγειο φέρει και μεταλλικούς ελκυστή-ρες (κλειδιά) ενώ στους ορόφους, όπου το υλικό δόμησης είναι κακό, δεν υπάρχουν καθόλου ελκυστήρες, με φανερά τα αποτελέσματα από την απο-διοργάνωση τους μετά από τους σεισμούς». Εξάλλου, από την ΥΠΠΟ/…../ΔΠΚΑΝΜ/…/7.11.2000 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού προκύπτει ότι η μελέτη για την αποκατάσταση, προσθήκη και μετατροπή σε Ωδείο της οικί-ας Π. εγκρίθηκε με τον όρο ο εξαερισμός να μην γίνει με αγωγούς (κανάλια) που διέρχονται μέσα από το σώμα της φέρουσας τοιχοποιίας. Κατόπιν αυ-τών, το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα δεν πρέπει να θεωρηθεί.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 55

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

56 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ T& F: 26410-27794, Αναστασιάδη 16 301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ T: 26910-29243, F: 68477 Ανδρονοπούλου 8 251 00 ΑΙΓΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ T & F: 27510-21710 Σημιτζοπούλου 14 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ T & F: 2710-239133 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ T: 26810-77136, F: 73481 Γώγου Μπάκολα 31 471 00 ΑΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ T: 22610-22382, F: 27685 Δημ. Ανδρεαδάκη 46 321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ T: 24620-87644, F: 87643 Πλ. Αιμιλιανού 1 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ ΔΡΑΜΑΣ T: 25210-21780, F: 25506 Ηπείρου 39 661 00 ΔΡΑΜΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ T & F: 24610-39568 Μπουσίου & Εστίας 3 501 00 ΚΟΖΑΝΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ T: 22410-29600, F: 30941 Γρ. Ατταβύρου 14 851 00 ΡΟΔΟΣ ΕΒΡΟΥ T: 25510-37645, F: 37646 Εμπορίου 5Α 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ ΕΥΒΟΙΑΣ T: 22210-21578, F: 60374 Αντωνίου Δούνα 1 341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ T: 22370-22440, F: 80294 Καραϊσκάκη 4 361 00 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ T: 26950-48163, F: 41463 Φιλιτά 30 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΗΛΕΙΑΣ T & F: 26210-28098 Μανωλοπούλου 72 271 00 ΠΥΡΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ T: 23310- 21950 Ιεραρχών 1 591 00 ΒΕΡΟΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ T & F: 2810-281101 Tαξιάρχου Μαρκοπούλου 18-20 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΣ/NIKΗΣ & Κ.ΜΑΚ. T: 2310-277231, 277656 Αριστοτέλους 14 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ T: 25310-26042, F: 25155 Ορφέως 7 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ T: 26510-21482, 23678 Ν. Ζέρβα 4-6 453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ T & F: 2510-222827 Βενιζέλου 40 654 03 ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ T & F: 24410-76947 Καζαμπάκα 4 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ T: 24670-29858, F: 29855 Διοικητηρίου 4 521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ T: 26610-40986, F: 25180 Θεοτόκη 25 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ T: 26710-24510, F: 24515 Λ. Βεργωτή 14 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T: 27410-26491, F: 73577 Κροκιδά 73 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ T: 22810-83615, F: 86562 Ακτή Πέτρου Ράλλη & Άνδρου 1 841 00 ΣΥΡΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ T: 27310-24120, F: 20352 Ηρακλείδων 6 231 00 ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ T & F:2410-535566 Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ T & F: 28410-82855 Λασιθίου 35 721 00 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΣΒΟΥ T: 22510-44990, 44179, F: 42557 Πιττακού 21 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ T & F: 24280-76803, 382 21 ΒΟΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ T: 26310-55400, F: 55404 Ναυπάκτου 4 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ T: 27210-84423, F: 86973 Ιατροπούλου 12Α 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΑΝΘΗΣ T: 25410-62789, F: 67575 Βενιζέλου 84 671 00 ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΡΩΝ T: 2610-276813, 620080 Κανακάρη 101 262 21 ΠΑΤΡΑ ΠΕΛΛΑΣ T: 23810-26681, F: 26681 Φιλίππου 26 582 00 ΕΔΕΣΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ T: 23510-39958, 61819, F: 20640 Μ. Αλεξάνδρου 59 (Τ.Θ. 64) 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥ/ΔΑΣ T: 26820-22767, 26820-26927 4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ T: 210-3821731, 3823402 Εμμ. Μπενάκη 18 106 78 ΑΘΗΝΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ T & F: 28310-52355 Κουντουριώτου 140 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕΡΡΩΝ T: 23210-66661, T & F: 22172 Υψηλάντη 1 621 23 ΣΕΡΡΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ T & F: 24310-22443 Tέλου Άγρα 6 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ T: 22310-25160, F: 52281-34626 Καραiσκάκη 62 351 00 ΛΑΜΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ T: 23850-46970, F: 23850-46971 Ταγμ. Ναούμ 22 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ T: 22650-22162, F: 22644 Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα 331 00 ΦΩΚΙΔA ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ T: 23710-24456, F: 23800-21162 Κων/πόλεως 5 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ T: 28210-43491 Δ. Κοκότση 5 731 34 ΧΑΝΙΑ ΧΙΟΥ T: 22710-41724, F: 41411-20003 Δημογεροντίας 18 821 00 ΧΙΟΣ