Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

44

description

Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Transcript of Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Page 1: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010
Page 2: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤ. 73 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Διμηνιαία Έκδοσητης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΘεμιστοκλέους 4, 106 78 Αθήνατηλ: 210 3814735, 210 3338759e-mail: [email protected]

www.pesede.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗΤΗΛ.: 210 6008530 - FAX: 210 6006981

E-MAIL : [email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Κωνσταντίνος Σαββίδης,

πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

Εκδίδεται με την Επιμέλεια Συντακτικής Επιτροπής

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Νίκος ΠέρπεραςΒάσω Χαραλαμπίδου

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΙ. Γαλενιανός

Τ. ΓακίδηςΧ. Κυριακίδης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΈφη Μαρκοπούλου

Πληκτρολογείστε www.pesede.gr

και απλοποιήστε τη ζωή σας!

Νέα, δραστηριότητες, νομικά και φορολογικά θέματα άμεσα και έγκυρα, από το χώρο εργασίας, ότι ώρα επιθυμείτε.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 8

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 12

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 18

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ 22

ΘΕΜΑΤΑ 24

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 28

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 36

ΒΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 42

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 48

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ 49

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 50

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 56

4 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 3: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Στη δίνη της καταστροφήςΌπως είναι γνωστό ο κατασκευαστικός κλάδος που εδώ και δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» της χώρας, που την περίοδο 1995 – 2006 παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50%, σήμερα βιώνει τις χειρότερες μέρες του. Στην κυριολεξία ακόμη και η λέξη καταστροφή είναι αδύνατον να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, συμπαρασύροντας σ’ αυτήν μια σειρά από εκατοντάδες συναφή επαγγέλματα και τροφοδοτώντας την ανεργία με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.Σήμερα πια πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Και βέβαια αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Οφείλεται κυρίως:• Στη διαρκή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τα τελευταία χρόνια που επιδεινώνεται με το νέο «ψαλίδισμά» του για την τριετία 2010- 2012, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, για να επιτευχθούν οι στόχοι της σκληρής οικονομικής πολιτικής και του μνημονίου. Αυτό έχει ως συνέπεια την περικοπή διαφόρων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα ο «Θησέας», που οδηγείται στην ουσιαστική κατάργησή του, χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο ανάλογο και στη μη πληρωμή ακόμη και εκτελεσμένων έργων του Προγράμματος.

• Στην καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, τρία χρόνια μετά την εκκίνηση του Προγράμματος από το σύνολο των 26,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, έχουν εκταμιευθεί μόλις 3,2 δισ. ευρώ περίπου.• Στις υπέρογκες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, που καθιέρωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και φθάνουν μέχρι 40% του προϋπολογισμού του έργου, οδηγώντας τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στο θανάσιμο εναγκαλισμό του Τραπεζικού – χρηματοπιστωτικού συστήματος.• Στην εμμονή της ομαδοποίησης μη ανταποδοτικών έργων (σχολεία, πυροσβεστικοί σταθμοί κ.λπ.) και της εκτέλεσής τους με ΣΔΙΤ, με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων, που όμως υποθηκεύουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς των δημόσιων φορέων, λειτουργώντας ως πανάκριβη πιστωτική κάρτα.

Και βέβαια οφείλεται στην καθυστέρηση πληρωμών των εργοληπτικών επιχειρήσεων από τα μέσα της δεκαετίας, για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει. Εκτιμάται ότι οι οφειλόμενες πληρωμές προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για έργα που έχουν εκτελεσθεί και παραδοθεί στη χρήση του κοινού ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για μια ασυνέπεια που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην απαξίωση του κράτους που καταρρακώνει κάθε αίσθημα δικαίου. Γιατί πώς είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι πολίτες να διώκονται για τα παραμικρά χρέη προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο δημόσιος τομέας να οφείλει στους εργολήπτες πολύ μεγαλύτερα ποσά για εργολαβικό αντάλλαγμα για εκτελεσμένες εργασίες και ταυτόχρονα να τους κυνηγάει για οφειλές προς το ΙΚΑ, για πληρωμές ΦΠΑ και άλλων φόρων, που είναι μάλιστα άμεσα απαιτητές;

Ας το κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση: Τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου σήμερα είναι η μη πληρωμή των εργοληπτικών επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων και η έλλειψη έργου απ’ αυτές, σε περίοδο μάλιστα που και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έχει πάθει καθίζηση. Δεν μπορεί να «σφυρίζει» αδιάφορα, όταν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει τις επιχειρήσεις μέσα σε 30 μέρες.

Όλοι ξέρουμε επίσης ότι η Ελλάδα, αντίθετα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ολοκληρώσει τις υποδομές της. Οι ελλείψεις είναι πολλές και σημαντικές, τόσο σε έργα, όσο και σε πόρους. Η χώρα μας, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, υστερεί ακόμη σε έργα βασικής και κοινωνικής υποδομής, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Ας το κατανοήσει επιτέλους και η κυβέρνηση: Η υστέρηση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με καταχρεωμένους εργολήπτες, με αδιάκοπο τσεκούρι στους πόρους των έργων και γενικά με τον τεχνικό κόσμο της χώρας σε πλήρη εξαθλίωση. Χτίζει, απλά, στην άμμο όποιος πιστεύει το αντίθετο.

ΑΙΧΜΗΡΑΜέλη του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣΣαββίδης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΜεσοχωρίτης Ορέστης (Θεσσαλονίκη)

Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΔιάκος Νικόλαος (Ηλεία) ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπαρμπούτης Γεώργιος (Καρδίτσα)ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚαλτσάς Νικόλαος (Φθιώτιδα)

ΤΑΜΙΑΣΓεωργουλόπουλος Γεώργιος

(Μεσσηνία)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑμπατζής Ιωάννης (Ξάνθη)Αυγέρης Στέργιος (Σέρρες)

Βασιλείου Μεταξάς (Ημαθία)Γκέλλας Χρήστος (Αθήνα)

Γρηγορόπουλος Γρηγόριος (Θεσσαλονίκη)

Ζαχαράκη Μαρίνα (Αθήνα)Καραγιώργης Νικόλαος (Χαλκιδική)Κατσούλας Κωνσταντίνος (Αθήνα)Κλαπαδάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)Κωστούλας Ιωάννης (Ιωάννινα)Λιάκος Πολυδεύκης (Κοζάνη)

Μητσόπουλος Βασίλειος (Λάρισα)Μπουζιάκας Δημήτριος (Αθήνα)Ορφανίδης Δημήτριος (Καβάλα)Παναγόπουλος Φώτιος (Λέσβος)Παππάς Κωνσταντίνος (Αγρίνιο)Ποβάσκη Ριχάρδος (Ηράκλειο)Ρούλιος Αντώνιος (Ρέθυμνο)

Τζήκας Γεώργιος (Θεσσαλονίκη)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣαββίδης Κωνσταντίνος Μεσοχωρίτης Ορέστης

Διάκος Νικόλαος Μπαρμπούτης Γεώργιος

Καλτσάς ΝικόλαοςΟρφανίδης Δημήτριος

Ρούλιος Αντώνιος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤζατζάνης Ευστράτιος (Χανιά),

Παντελίδης Νικόλαος (Λάρισα), Γιαννέλης Σταύρος (Καστοριά)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝάρης Αστέριος (Λάρισα)

Παππάς Αθανάσιος (Καβάλα)Μαργαρίτης Κωνσταντίνος (Αθήνα)

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 5

Page 4: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣNέα μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας… Νέα πτώση, κατά 29,1%, σημείωσε φέτος τον Ιούλιο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα στο επτά-μηνο η μείωση να ανέλθει σε 24,8%, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο 2010 το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομι-κής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 5.156 οικο-δομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 986,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 3.675,9 m3 όγκου.Το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου φέτος, εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας 30.192 άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.115,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 21.784 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σύγκρι-ση με το επτάμηνο 2009 καταγράφεται μείωση κατά 10,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 20,4% στην επιφάνεια και κατά 24,8% στον όγκο. Πτώση του όγκου της ιδιωτι-κής οικοδομικής δραστηριότητας υπήρξε το επτάμηνο εφέτος και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν στις περιφέρειες Αττικής (35,6%), Στερεάς Ελλάδας (33%), Θεσσαλίας (24,5%), Δυτικής Ελλάδας (24,2%) και Κεντρικής Μακεδονίας (23%).

Ακριβότερα τα οικοδομικά υλικά τον Αύγουστο Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κα-τοικιών του μηνός Αυγούστου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοι-χο δείκτη του Αυγούστου 2009, σημείωσε πάντως αύξηση 3,3%, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2010, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2010, σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,4%, που σημειώθη-κε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008.Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2009 - Αυγού-στου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2008 - Αυγούστου 2009, παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 1,1%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προη-γούμενο δωδεκάμηνο.

ΣΠΙΘΕΣ• Σε 30 μέρες θα πρέπει να αποπληρώνει το Δημόσιο τις επιχειρήσεις, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας την έκθεση της Μπάρμπαρα Βάιλερ, με τίτλο «Καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές».

Η έκθεση εγκρίθηκε με 612 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 21 αποχές. Επέκταση της αποπληρωμής στις 60 μέρες θα μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα είναι από κοινού αποδεκτό. Ελπίζουμε η πρόβλεψη αυτή να νομοθετηθεί γρήγορα, μπας και εξοφληθούν και οι Έλληνες εργολήπτες.• Τη διάθεση πίστωσης έως 1.000.000 ευρώ

για τη συντήρηση και αντικατάσταση παλαιών γεφυρών με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την ασφάλεια πεζών και οχημάτων, καθώς και τη συντήρηση και αντικατάσταση λοιπών εγκαταστάσεων σήμανσης στην Αττική, ενέκρινε με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών

και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Με άλλη απόφασή του ο Υπουργός ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης έως 1.000.000 ευρώ, για το πρόγραμμα αποχιονισμού 2010-2011 στους οδικούς άξονες αρμοδιότητας ΔΚΕΣΟ, στην Αττική• To Εθνικό Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, εκτίμησε ο πρόεδρος της «Κτηματολόγιο

Πολύ πίσω η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ Στο 12,1% διαμορφώνεται η απορροφητικότητα των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανά-πτυξης Παναγιώτης Ρήγας. Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ παραμένει χαμηλή, καθώς τρία χρόνια μετά την εκκίνηση του Προγράμματος από το σύνολο των 26,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη συγχρηματοδοτούμε-νη δημόσια δαπάνη, έχουν εκταμιευθεί μόλις 3,2 δισ. ευρώ περίπου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή ο στόχος για το 2010, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο, διαμορφώνεται σε 2,75 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μετά την τροποποίηση του κανονισμού, ο κανόνας ν+3 που προβλέπει την απορρόφηση συγκεκριμένων πόρων τρία χρόνια μετά την έναρξη του Προγράμματος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο τέ-λος του 2011, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της κοινοτικής συμμε-τοχής του 2008, πλέον του 1/6 της δέσμευσης του 2007.Παρά τη διαφαινόμενη διάσωση των κοινοτικών πόρων για το άμεσο μέλλον, η εκτέλεση του ΕΣΠΑ αναδεικνύει ουραγούς στην υλοποίηση των έργων τα υπουργεία. Η απορροφητικότητα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων περιορίζε-ται στο 9,3% και μεγάλος ασθενής είναι τα Προγράμματα του «Περιβάλ-λοντος» με ποσοστό απορροφητικότητας 4,37%, «Ψηφιακή Σύγκλιση» με ποσοστό 3,14%, «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με 4,1%, καθώς και τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» με μόλις 1,87%.Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί επίσης το χαμηλό ποσοστό των νομι-κών δεσμεύσεων, το οποίο σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα Προγράμ-ματα περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό, με εξαίρεση το Πρόγραμμα «Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης», που φθάνει το 13,72%.Σημειώνεται ότι το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων αναφέρεται στα έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και για τα οποία έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, περιορίζεται στο 27,80% για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμ-ματα.Σε ό,τι αφορά τα πέντε Περιφερειακά Προγράμματα, η απορροφη-τικότητά τους τρέχει με ποσοστό 17%, ενώ το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων διαμορφώνεται κοντά στο 32%. Παρά το γεγονός ότι τα Προγράμματα την ευθύνη των οποίων φέρουν οι 13 περιφέρειες της χώρας, εκτελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, η συνέχιση της ομαλής υλοποίησής τους προϋποθέτει την άμεση ενεργοποίηση των νέων πε-ριφερειών στη βάση των αλλαγών που επιφέρει ο «Καλλικράτης», με την έγκαιρη μετακίνηση των υπαλλήλων, αλλά και την κάλυψη των κε-νών που θα δημιουργήσει η αποχώρηση των συμβασιούχων.

8 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 5: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

…Και «βουτιά» άνω του 50% στις αγοραπωλησίες ακινήτωνΜεγάλη βουτιά που ξεπερνά το 50%, καταγράφουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων φέτος σε σύγκριση με την τελευταία καλή χρονιά για την κτημα-ταγορά, δηλαδή το 2007. Αυτή είναι η εκτίμηση των ιδιοκτητών ακινήτων όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη από τον πρόε-δρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιά.Μείωση επίσης κατέγραψαν οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 17,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν μόνο στο 3% του ΑΕΠ έναντι 7,7% την περίοδο 2000-2006. Δεδομένου ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη των επενδύσεων σε κατοικίες, υποχωρούσε συνεχώς στη διάρκεια του 2009, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν θα ανακάμψουν εντός του 2010. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Τράπεζα της Ελ-λάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μέση μείωση 1,8% σε σύγκριση με το αντί-στοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών κα-ταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο (-5,7%). Ήτοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση 3,75%.Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα την μεγαλύτερη συμβολή στην δι-αμόρφωση του ΑΕΠ είχαν το εμπόριο που συμμετείχε με ποσοστό 15% και η διαχείριση ακινήτων που συμμετείχε κατά 10% στο ΑΕΠ. Τους τε-λευταίους μήνες οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας που συνεισφέρουν περίπου 60 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση , έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των προβλημάτων. Η δραματική μείωση της κατανάλωσης, η αύξηση των άμεσων και έμμε-σων φόρων και η παύση της τραπεζικής ρευστότητας κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στις εμπορικές επιχειρήσεις και στον κλάδο των ακίνητων μει-ώνοντας δραματικά τις πωλήσεις και τις συναλλαγές.

ΑΕ» Απόστολος Αρβανίτης ενημερώνοντας τη Βουλή. Τόνισε πάντως ότι η ερχόμενη τριετία θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του έργου. Επισήμανε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να καταρτιστούν και να δρομολογηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια και παράλληλα να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα. Εκτίμησε πάντως ότι από εδω και

πέρα θα είναι ταχύτεροι οι ρυθμοί, καθώς οι περιοχές που θα κτηματογραφηθούν είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους αγροτικές, ενώ υπάρχει πλέον και η κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία.• 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης ακύρωσε σε όλο τον κόσμο η οικονομική κρίση ως σήμερα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατ.

θέσεις, υποστήριξε ο γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος – Καν, ζητώντας η απασχόληση να γίνει «η προτεραιότητα της νέας παγκοσμιοποίησης». Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό με μέτρα όπως προβλέπει το ελληνικό μνημόνιο;• Διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία ο διαδικτυακός πληθυσμός

παγκόσμια και ως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ. Ως προς το ποσοστό των χρηστών προηγείται η Ευρώπη με 65%, ακολουθεί η Αμερική με 55%, ενώ η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού περιορίζεται στο 21,9% και η Αφρική στο 9,6%.

Αντικειμενικές αξίες σε 4.458 νέες περιοχές Σε όλη την Ελλάδα, σε 4.458 περιοχές 26 νομών που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να «συλληφθούν» περισσό-τεροι φόροι, αφού πλέον οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών αλλά με το αντικειμε-νικό σύστημα. Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα βρί-σκονται σε 26 νομούς. Στον Νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν οι περισ-σότερες περιοχές (449) και ακολουθούν ο Νομός Χανίων με 424 πε-ριοχές, ο Νομός Λακωνίας με 397 περιοχές, ο Νομός Αρκαδίας με 376 περιοχές, ο Νομός Μεσσηνίας με 341 περιοχές κτλ. Στην Αττική τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα Αττικής). Έτσι από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών

θα καταργηθούν αυτόματα.

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίαςΕκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία καθώς και τον Αύγουστο του 2010 οι άνεργοι εκτινάχθηκαν στους 613.108 (ποσοστό 12,2%), αυξημένοι κατά 160.402 (σε ποσοστό 35,4%) από τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2009 όπου οι άνεργοι έφταναν τους 452.706 (ποσοστό 9%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 648.032. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ανεργία στους νέους 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 30,8% από 24,2% τον Αύγουστο το 2009. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό ανεργίας (16,4%) στην ηλικιακή ομά-δα 25 έως 34 ετών (από 11,8% τον περσινό Αύγουστο), ενώ διψήφιο είναι και το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 35 έως 44 ετών (10,2%). Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφτασε το 15,5% από 11,6% τον Αύγουστο του 2009, ενώ στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας είναι στο 9,9% από 7,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2009.Σε επίπεδο Περιφερειών διψήφιο ποσοστό ανεργίας εμφανίζουν οι Περιφέρειες: Δυτική Μακεδονία (13,9%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,5%), Κεντρική Μακεδονία (13,5%), Θεσσαλία (13,1%), Ατ-τική (12,9%), Στερεά Ελλάδα (12,6%), Δυτική Ελλάδα (12%), Κρήτη (11,2%) και Πελοπόννησος (10%).

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 9

Page 6: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣΣτα ακίνητα του Λονδίνου στρέφονται οι Έλληνες!Μπορεί στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας να βασιλεύει η …ακινησία, ωστόσο φυγή εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα με βασικό προορισμό την αγορά ακινήτων του Λονδίνου, αποκαλύπτει νέο δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται στοιχεία κτηματο-μεσιτών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με αυτά, Ελληνες και Ιταλοί εκδηλώνουν έντονο επεν-δυτικό ενδιαφέρον για διαμερίσματα σε ακριβές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να κρατούν στα ύψη τις τιμές των ακινήτων. Στο Λονδίνο, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 5% έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 418.778 λίρες (479.136 ευρώ). Στην υπόλοιπη Βρετανία, αυξήθηκε κατά 3,1% στις 236.849 λίρες (270.986 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Λονδίνο ανερχόταν σε 269.971 στερλίνες

ή 306.500 ευρώ.

Το ΥΠΟΤ υπόσχεται έργαΣε δράσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας προσανατολί-ζεται το Επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μετά τις καθόλου ευχάριστες ειδήσεις για την ζημιογόνα παρουσία στα δημό-σια οικονομικά της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης. Έτσι, ο Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης από το βήμα της 11ης PRODEXPO δήλωσε πως το Υπουργείο προσανατολίζεται στην εκτέλε-ση έργων 22 έργων προϋπολογισμού 36.000.000, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης. Αυτά τα έργα αφορούν στην Αξιοποίηση πόλων τουριστικής ανάπτυξης. Από αυτά, τα 17 έργα προ-ϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ αφορούν στο πρόγραμμα «Διαδρομές – Μονοπάτια», τα 9 έργα προϋπολογισμού 35,5 εκατ. ευρώ αφορούν στο πρόγραμμα Τουριστικών Λιμένων, τα 4 έργα προϋπολογισμού 26,5 εκατ. ευρώ αφορούν στα Μουσεία και 5 έργα προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξιοποίηση δημόσιων τουριστικών ακι-νήτων.Επίσης, ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε και την πορεία των προγραμμά-των «Πράσινος Τουρισμός» και «Εναλλακτικός Τουρισμός», προϋπο-λογισμού 30.000.000 και 28.000.000 αντίστοιχα. Ενώ, τα προγράμματα «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» προϋπολογισμού 27.000.000 ευρώ και «Συνεργάζομαι - Καινοτομώ στον Τουρισμό» προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.Ο κ. Νικητιάδης από το βήμα της 11ης PRODEXPO τόνισε πως οι δρά-σεις και τα έργα διαχέονται σε όλη την χώρα με σκοπό να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες, που στην παρούσα συγκυρία πλήττονται από την

κρίση και να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης. Για να δούμε…

Αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ;Σε αναθεώρηση του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πρόκειται να προχωρήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να στραφεί σε ανταποδοτικά έργα και δεν μπορεί να περιορίζεται σε πυροσβεστικούς σταθμούς και σχολεία. Oπως τόνισε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους, θα υλοποιηθούν τα πέντε έργα ΣΔΙΤ που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά ο θεσμός χρειάζεται συνολική αναθεώρηση.Την ίδια στιγμή όμως από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ανακοινώθηκε ότι κατατέθηκαν οι οριστικές προσφορές για 14 σχολικές μονάδες που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 75,75 εκατ. ευρώ, από τέσσερις κοινοπραξίες μεγάλων εταιρειών που είχαν προεπιλεγεί. Το έργο αφορά σε μελέτη κατασκευή και διαχείριση σχολικών μονάδων στην Αττική στους Δήμους: Αθηναίων, Ιλίου, Κερατσινίου, Κρωπίας, Γέρακα, Περιστερίου και Πεντέλης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι € 75,75 εκ. Η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους και τα σχολεία θα παραδοθούν προς χρήση το 2012. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση του ΟΣΚ, σύντομα θα διεξαχθεί η τελική δημοπρασία ενός ακόμη έργου ΣΔΙΤ της ΟΣΚ ΑΕ για 10 σχολικές μονάδες της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 59,4 εκατ. Ευρώ η παράδοση του οποίου είναι επίσης προγραμματισμένη για το 2012. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση διαγωνισμού έργου ΣΔΙΤ για 16 σχολικές μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, παραδοτέα το 2012 –2013, ενώ έχει ληφθεί η απόφαση για δημοπράτηση 12 σχολείων στην περιφέρεια Κρήτης με πλάνο περαίωσης το 2014.Τελικά ποιόν να πιστέψουμε;

Attica Bank: Στόχος ο διπλα-σιασμός του με-ριδίου στην εγ-χώρια αγοράΒασική επιδίωξη της τρά-πεζας Attica Bank είναι ο διπλασιασμός του μεριδί-ου στην εγχώρια τραπεζι-κή αγορά, από το 1,5% που κατέχει σήμερα στο 3%, με οργανική και μη ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και Εντεταλμέ-νος Σύμβουλος της Τράπεζας Ιωάννης Γαμβρίλης, σε συνάντηση με δη-

10 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 7: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΑΤΖΕΝΤΑ• ΑΘΗΝΑ 22 και 23 Νοεμβρίου 2010. 15ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, με θέμα ¨Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» και ειδικό θέμα «Χρηματοδότηση των Ενεργειακών Υποδομών στη συγκυρία της Οικονομικής Κρίσης». Το διοργανώνουν: Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC) και υπό την αιγίδα των υπουργείων ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΞ. Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής (Λ. Συγγρού 103). Ώρα έναρξης: 10 π.μ. Πληροφορίες: www.iene.gr, τηλ.: 210-3628.457, 210-3640.278.• ΑΘΗΝΑ 22 έως 25 Νοεμβρίου 2010. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιμενικών Έργων. Το διοργανώνει: Το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ. Χώρος διεξαγωγής: Ευγενίδειο Ίδρυμα. Ώρα έναρξης: 9 π.μ. Πληροφορίες: τηλ.: 210-7722.367, 210-7722.375, ΦΑΞ: 210-7722.368 (Ε.Ν. Αναστασάκη, Θ. Γιαντσή, Β.Κ. Τσουκαλά), e-mails: [email protected], [email protected]. ΑΘΗΝΑ 29 Νοεμβρίου 2010. Διεθνής Εσπερίδα με θέμα «Αειφορία και η επίδρασή της στο Σχεδιασμό των Κατασκευών». Τη διοργανώνουν: ΤΕΕ – Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος. Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Νίκης 4 Αθήνα). Ώρα έναρξης: 5 μ.μ. Πληροφορίες: Τμήμα διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ, τηλ.: 210-3291.351-2-4, 210-3291.618, 210-3291.362, e-mail: [email protected] ιστοσελίδα: www.tee.gr. • ΠΑΤΡΑ 9 και 10 Δεκεμβρίου 2010. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής. Το διοργανώνουν: Το ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Χώρος Διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, με ώρα έναρξης 9 π.μ. Πληροφορίες: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ, τηλ.: 210-3291.351,2,4, 210-3291.618, 210-3291.362, e-mail: [email protected] web site: www.tee.gr και www.heroc.tuc.gr

• ΑΘΗΝΑ 9 και 10 Δεκεμβρίου 2010. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΑΤΜ, με θέμα «Από τη μέτρηση στη διαχείριση και από τη διαχείριση στην παρέμβαση». Το διοργανώνει ο ΠΣΔΑΤΜ. Χώρος Διεξαγωγής: Athens Imperial Hotel. Ώρα έναρξης: 9.30 π.μ. Πληροφορίες: Ευγενία Στάθη (τηλ.: 210-3301.045, 210-3301.089), e-mail: [email protected]. • ΧΑΛΚΙΔΑ από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2010. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης, με θέμα: «Πράσινες κατοικίες σε πράσινες πόλεις». Το διοργανώνει ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (ΣΛΑΡ). Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο «Λούσυ». Ώρα έναρξης: 10 π.μ. Πληροφορίες: www.s-ol-ar.gr • ΑΘΗΝΑ 11 και 12 Ιανουαρίου 2011. Συνέδριο με θέμα: «Έργα Υποδομής για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη». Το διοργανώνει το ΤΕΕ. Χώρος διεξαγωγής: Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Ώρα έναρξης; 9 π.μ. Πληροφορίες: Διεύθυνση Θεμάτων ΕΕ και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ (e-mail: [email protected], τηλ.: 210-3291.351-2-4, 210-3291.362, 210-3291.618).

μοσιογράφους.Αναφερόμενος γενικότερα στις επικείμενες τραπεζικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ο κ.Γαμβρίλης είπε ότι οι συγχωνεύσεις στο όνομα των συγχωνεύσεων θα πρέπει να αποτραπούν, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους κλάδους και στην πορεία υλοποίησης τους δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. H Attica Bank, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, που μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει, ως μια ευέλικτη και εξειδικευμένη τράπεζα θα συμβάλει με τις δυ-νάμεις της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο Ι. Γαμβρίλης. Παράλληλα ανακοίνωσε την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας Attica Finance ΑΕΠΕΥ, η οποία αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Attica Bank με την Δυνα-μική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ,που θα δραστηριοποιηθεί σε συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά έργα που θα σχετίζονται με αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, σε προ-γράμματα χρηματοδότησης έργων υποδομής μέσω ΣΔΙΤ καθώς και σε έργα που αφορoύν επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης σε έργα που σχετίζονται με την ορ-γάνωση και διαχείριση επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ψαλίδι» και στον ΟΕΚΜεγάλο «κουτσούρεμα» στα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κα-τοικίας για αγορά ή ενοικίαση κύριας κατοικίας προετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2011.Ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ, ο οποίος έχει αναστείλει τη χορήγηση δανεί-ων και επιδομάτων από τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να περικοπεί κατά περίπου 150-200 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο, για να αγοράσουν πρώτη κατοικία, όπως επίσης και αυτοί που θα μπορούν να τύχουν επιδότησης, για να πληρώνουν το ενοίκιό τους. Στον προϋπολογισμό του 2010 είχε εγγραφεί για τη λειτουργία του ΟΕΚ το ποσό των 680 εκατ. ευρώ. Με απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, πάγωσε κάθε διαδικασία χορήγησης δανείων ή επι-δότησης ενοικίου μέχρι να επανεξεταστούν οι οικονομικές αντοχές του ΟΕΚ. Αιτία για το «πάγωμα», που προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, ήταν η έλλειψη κονδυλίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο το υπουργείο Εργασίας, μέσα στην πενταετία 2005-2010, τα αποθεματικά του ΟΕΚ εί-χαν μειωθεί τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ. Ο καινούριος προϋπολο-γισμός του ΟΕΚ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος -λόγω των περικοπών στις παροχές- τουλάχιστον κατά 150-200 εκατ. ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις θα επηρεάσουν τον κατασκευαστικό τομέα και την κτηματαγορά, καθώς με τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του ΟΕΚ χρη-ματοδοτούνταν χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων κάθε χρόνο.

Νέο ΔΣ στο ΙΟΚ Με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, τροποποιήθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) για τη διετία 2010 - 2012.Πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε ο Γεώργιος Κοντορούπης, Δρ. Μηχανο-λόγος – Ηλεκτρολόγος, τ. Καθηγητής ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Ιωάννης Κοτζαμπασάκης, Πολιτικός Μηχανικός. Μέλη του ΔΣ είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Σαββίδης, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ, με αναπληρώτρια την Παρασκευή Μπάτσου, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο. Γεώργιος Ρωμοσιός, Πρόεδρος ΠΕΔ-ΜΕΔΕ, ως εκπρόσωπος των Εργοληπτικών Οργανώσεων. Λήδα Κοντογιάννη, Οικονομολόγος, ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, με ανα-πληρώτρια τη Μαρίνα Σπυριδάκη, Πολιτικό Επιστήμονα. Δημήτρι-ος Γαλάνης, Χημικός Μηχανικός. Παρασκευή Μπάτρα, Ηλεκτρολό-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 11

Page 8: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΕΚΤΑΚΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΠΕΣΕΔΕ

ΑΘΗΝΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010Αρνητικό το κλίμα για τις ρυθμίσεις που προτείνει το ΥΠΟΜΕΔΙ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Α ρνητικό ήταν το κλίμα στην Έκτα-κτη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων της ΠΕΣΕΔΕ, που

έγινε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, για τις αλλαγές που προτείνει το υπουρ-γείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύ-ων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής των Δημοσίων Έργων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμε-τείχαν στη Συνδιάσκεψη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθ-μίσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές κινού-νται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνος Σαββίδης, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του θέματος. Ειδικό-τερα επισήμανε ότι το Δεκέμβριο του 2009, το Υπουργείο Υποδομών ξεκινώντας τη δι-αδικασία διαβούλευσης για την αναμόρφω-ση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου –όπως ανέφερε στη σχετική επιστολή που απέστειλε προς τις Εργοληπτικές Οργανώ-σεις - “υιοθετεί τους ακόλουθους βασικούς άξονες αναφοράς που είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους”:

Α.) Διασφάλιση της ποιότητας των παραγομέ-νων έργων Β.) Σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου, χωρίς υπερβάσεις και αποκλείσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργωνΓ.)Διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις (ανάρτηση στο διαδίκτυο πλήρους εικόνας για την πορεία του έργου)Δ.) Προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξηςΕ.) Βέλτιστος συνδυασμός των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έργου και της ποιότητας ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του χρή-στη”. Eπίσης το Υπουργείο με την ίδια επιστολή έθε-τε τους παρακάτω “ειδικότερους στόχους”:-την Οργάνωση και εξυγίανση των Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, με την παροχή κινήτρων και τη θεσμοθέτηση απαιτήσεων και προϋποθέ-σεων για την δημιουργία αξιόπιστων εργολη-πτικών επιχειρήσεων.

- τον εφοδιασμό των Αναθετουσών Αρχών πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, με αξιόπιστους φακέλους του έργου, που θα περιλαμβάνουν πλήρως προσδιορισμένο, ποσοτικά και ποιοτικά αντικείμενο,- την αποσαφήνιση και αντικειμενοποίηση των κανόνων ανάθεσης των έργων με κρι-τήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και την υλοποίηση ενός πλήρους έργου σύμφωνα με τον προδιαγραφόμενο προορισμό του,- τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των Τεχνικών Προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των Αναλυτικών Τιμολογίων και - την απλούστευση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα παραγωγής των έργων.

Όπως διαπιστώνουμε – τόνισε ο Κ. Σαββίδης - οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το ΥΠΟ-ΜΕΔΙ για την Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισί-ου Παραγωγής Δημοσίων Έργων βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα όσα φιλόδοξα περι-λαμβάνονταν στη συγκεκριμένη επιστολή του υπουργού.

Επίσης επισήμανε ότι η ΠΕΣΕΔΕ και όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο περσι-νό κάλεσμα του υπουργείου και υπέβαλαν έγκαιρα από τον Ιανουάριο 2010 τις κατ’ αρχήν προτάσεις τους. Στα μέσα Αυγούστου 2010 ξε-κίνησε μια καλή συνεργασία με το Υπουργείο (κυρίως με τους δύο Γενικούς Γραμματείς) για ενσωμάτωση προτάσεών μας, με πενιχρά όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Οι Θέσεις της ΠΕΣΕΔΕ Τραγική κατάσταση στον τομέα των Δημοσίων ΈργωνΤο Δ.Σ. που συνεδρίασε στην συνέχεια το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 2010, αφού άκουσε και τα Προεδρεία των Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ από όλη τη χώρα στην Έκτακτη Συνδιάσκεψη που προηγήθηκε και δεδομέ-νης της κρίσης του κατασκευαστικού κλά-δου και της σωρείας των προβλημάτων που υφίστανται ακόμη (καθυστερήσεις πλη-ρωμών, οριστική κατάργηση προγράμματος

«Θησέας» με υπερβολική καθυστέρηση στις πληρωμές όσων έργων είχαν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, υπέρογκες – δυσβά-σταχτες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, περικοπή ΠΔΕ, καθυστέρηση του ΕΣΠΑ, διατήρηση των διαβλητών συστημάτων: απ’ ευθείας αναθέσεων, αυτεπιστασίας και Με-λέτης – Κατασκευής κ.λπ.) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου Παραγωγής των Δημοσίων Έργων:

1. Δεν προωθείται η διαφάνεια και αξιοκρα-τία στις αναθέσεις και δεν καταπολεμάται η διαφθορά, η διαπλοκή και το μαύρο χρήμα.2. Δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγο-μένων έργων3. Δεν προκύπτει η σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου, χωρίς υπερβάσεις και αποκλείσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργων4. Δεν αντιμετωπίζονται θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης5. Δεν προωθείται ο βέλτιστος συνδυασμός των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έργου και της ποιότητας ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του χρήστη.6. Δεν καταργούνται οι πρόσθετες δυσβάστα-χτες, υπέρογκες εγγυητικές επιστολές, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κόστος των έργων σε όφελος μόνον του Τραπεζικού Συ-στήματος και χωρίς να επιφέρουν μείωση των εκπτώσεων, λόγος για τον οποίο αποκλειστικά θεσπίστηκαν.7. Ενώ εξαιρεί σωστά από την αρμοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής τα έργα προϋπολο-γισμού μικρότερου των 5 εκατ. Ευρώ (Κοι-νοτική οδηγία) δεν τα εξαιρεί και από μια σειρά άλλων διατάξεων που προβλέπονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο (ιδιαίτερα σε θέματα προθεσμιών, ενστάσεων, προσφυγών κ.λπ.), ανεφάρμοστων ουσιαστικά σε μικρά έργα με μικρούς χρόνους ολοκλήρωσης.8. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των με-γάλων εκπτώσεων.

12 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 9: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

9. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις ενώ βασίζο-νται στην αποδοχή ότι στελέχη της Δημόσι-ας Διοίκησης (της οποίας προΐσταται τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας) είναι ή ανεπαρκή ή διεφθαρμένα, παρ όλα αυτά παρέχονται στα στελέχη αυτά υπερεξουσίες για εκβιαστικές, αυθαίρετες και τιμωρητι-κές ενέργειες εις βάρος των αναδόχων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί και εκ προοιμίου ύποπτοι παραβατικής συμπερι-φοράς και όχι ως συνεργάτες της Υπηρεσί-ας στην εκτέλεση των έργων. Άλλωστε όλες οι προτεινόμενες διατάξεις δυσμενοποιούν ετεροβαρώς κατά του Αναδόχου τις σχέσεις του με τις Υπηρεσίες.10. Δεν έχει αξιολογηθεί η ύπαρξη και συμ-βολή των Α.Ε. του Δημοσίου στiς διαδικασίες παραγωγής των Έργων. Δεν έχει αποτιμηθεί αν με πολύ λιγότερους διαθέσιμους πόρους θα μπορούσε το υπάρχον τεχνικό δυναμικό των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών και ορ-γανισμών να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρό-γραμμα Δημοσίων Έργων. Αυτό που απαιτεί-ται είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός υγιούς συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων που περιλαμβάνει την ουσιαστική αναβάθμι-ση των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών, τη διαρκή και υψηλού επιπέδου επιμόρφωση των στελεχών τους, τη διασφάλιση των απαι-τούμενων υλικοτεχνικών υποδομών, ενός

θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναγνωρίζει τον ουσιαστικό τους ρόλο και θα αποτελεί το βασικό εχέγγυο για την υπηρέτηση του δημο-σίου συμφέροντος. Όπως επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να εκ-φράσουμε την αντίθεσή μας για τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιείται η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, στην οποία ανατίθενται οι αρμοδιότητες μελέτης και κατασκευής έργων υποδομών 5 Περιφερειών της χώρας, παρακάμπτοντας το επί τόπου τεχνικό δυναμικό, χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση.11. Επίσης η θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για τα δημόσια έργα, πέρα από την πρόσθε-τη γραφειοκρατία που θα δημιουργήσει, δεν φαίνεται ότι θα επιφέρει βελτίωση στο όλο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων αλλά μάλλον θα βοηθήσει στην αποποίηση ευθυ-νών από τους πολιτικά υπεύθυνους. 12. Δεν προωθεί την Οργάνωση και εξυγί-ανση των Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, με την παροχή κινήτρων και τη θεσμοθέτηση απαι-τήσεων και προϋποθέσεων για την δημιουρ-γία αξιόπιστων εργοληπτικών επιχειρήσεων.13. Δεν εξασφαλίζει τον εφοδιασμό των Ανα-θετουσών Αρχών πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, με αξιόπιστους φακέλους του έργου, που θα περιλαμβάνουν πλήρως προσδιορισμένο, ποσοτικά και ποιοτικά αντικείμενο,

14. Δεν μεριμνά για τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των Τεχνικών Προδιαγρα-φών, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των Αναλυτικών Τιμολογί-ων και 15. Δεν προωθεί την απλούστευση των δι-αδικασιών σε όλο το φάσμα παραγωγής των έργων.

Συμπερασματικά η ΠΕΣΕΔΕ δεν συμφωνεί με το σύνολο των προωθούμενων ρυθμί-σεων διότι αφενός μεν είναι αναντίστοιχες με τις φιλόδοξες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκαν με την από 8-12-2009 προαναφερθείσα επιστολή του υπουργού προς τους φορείς, αλλά και ούτε εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για παραγωγή Δημοσίων Έργων ποιοτικά ορθών, στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλτιστο κόστος. Η ΠΕΣΕΔΕ βρίσκεται σε αναμονή ενόψει της υπό διαμόρφωση τελικής πρότασης του Υπουργείου, πριν την επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης και ενώ πα-ράλληλα δηλώνει την πρόθεσή της να εξα-κολουθεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε διάλογο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Δημόσια Έργα, με βάση κυ-ρίως το νόμο 1418/84, ο οποίος προέκυψε μετά από 2ετή συμμετοχική διαδικασία πολ-λών φορέων

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 13

Page 10: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣΠαρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΟΜΕΔΙ

Εισήγηση στην Έκτακτη Πανελλήνια Διάσκεψη της ΠΕΣΕΔΕ, του Α’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Ορέστη Μεσοχωρίτη

14 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

1. Σύντομο Ιστορικό Όπως είναι γνωστό στις αρχές Αυγούστου (04/08/2010) εστάλη από το ΥΠΟΜΕΔΙ, ένα σχέδιο ή προσχέδιο νόμου (με την έννοια του non-paper) με τις προτεινόμενες αλλαγές επί του θεσμικού πλαισίου πα-ραγωγής Δημοσίων Έργων. Επ’ αυτού έλαβαν γνώση όλες οι εργολη-πτικές οργανώσεις και τα μέλη τους, ζητήθηκε δε από το Υπουργείο ο σχολιασμός αυτού από τις Πανελλήνιες οργανώσεις και από τέσσερις μεγάλους περιφερειακούς συνδέσμους της ΠΕΣΕΔΕ.Η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολές της (05/08/2010, 7/09/2010) προς τους Συνδέ-σμους μέλη, ζήτησε την όσο το δυνατό πιο άμεση ανταπόκριση στην διαδικασία σχολιασμού του σχεδίου νόμου, είχε δε συστήσει από τα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου, με απόφαση Δ.Σ. ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του Α’ Αντιπρόεδρου Ορέστη Μεσοχωρίτη για την επεξεργασία των απόψεων επί του θεσμικού πλαισίου.Πολλοί σύνδεσμοι ανταποκρίθηκαν όπως και πολλά μέλη, και εστά-λησαν στην ΠΕΣΕΔΕ προτάσεις και απόψεις οι οποίες σε γενικές γραμμές διατύπωναν μια γενικώς αρνητική στάση στις διατάξεις του νομοσχεδίου.Το σύνολο των προτάσεων που έφθασαν στην ΠΕΣΕΔΕ ήταν προσαρ-μοσμένες στην κριτική επί των συγκεκριμένων άρθρων του προτεινό-μενου νομοσχεδίου είτε στο σύνολο αυτών σχολιάζοντάς τα ιδιαιτέρως είτε με δειγματοληπτικές αναφορές επί συγκεκριμένων άρθρων.Το Προεδρείο και η Ε.Ε. της ΠΕΣΕΔΕ αφού συγκέντρωσε και ομαδο-ποίησε αυτές τις απόψεις, συνεργάσθηκε με τους νομικούς συμβού-λους της και προσέδωσε και μία νομική επεξεργασία στις αντιπροτά-σεις των μελών της ώστε να είναι ευχερής η ενσωμάτωση αλλαγών στο υπάρχον κείμενο σχεδίου νόμου αλλά και για να αιτιολογήσει όχι μόνο συνδικαλιστικά αλλά και νομικά τις απόψεις των συναδέλφων που αντιδρούσαν.Το τελικό αυτό κείμενο, αφού εγκρίθηκε από την Ε.Ε., αποτέλεσε και την εισήγηση του Προεδρείου της ΠΕΣΕΔΕ προς το τελευταίο Δ.Σ.Στις 14/09/2010 εστάλη στο Υπουργείο μια πρώτη προσέγγιση των θέ-σεών μας και των αρχικών παρατηρήσεών μας επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τα Δημόσια ‘Εργα κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα, όπως έκαναν όλες οι Εργοληπτικές Οργανώσεις.Το Δ.Σ. την 25/09/2010 κατά πλειοψηφία αποφάσισε την απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου νόμου όπως διατυπώνεται με την πρόταση του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και ζητά συζήτηση και αναμόρφωση του υφιστάμενου νόμου από μηδενική βάση, άρθρο κατ΄ άρθρο, από επι-τροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου και των Εργοληπτικών Οργανώσεων. Μέχρι σήμερα έγιναν πέντε συναντήσεις των Ε.Ο. με το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (28/6, 7/7, 9/9, 16/9, 11/10/2010) και δύο με το Τ.Ε.Ε. υπό τον Πρόεδρο Χρ. Σπίρτζη (11/10, 13/10).Στην τελευταία συνάντηση 11/10/2010 των προεδρείων των εργολη-πτικών οργανώσεων με την παρουσία του Υπουργού ΠΟΜΕΔΙ κ. Δ. Ρέππα, όπου κλήθηκαν όλες οι πανελλήνιες εργοληπτικές οργανώ-σεις, διαμορφώθηκαν τα εξής δεδομένα :

Ο κος Υπουργός δήλωσε ρητά ότι υπάρχει η πολιτική βούληση προώ-θησης της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου σε στοχευμένα σημεία και διατύπωσε επιγραμματικά τα παρακάτω 28 σημεία επί των οποίων επιθυμεί την άποψη των εργοληπτικών οργανώσεων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι παρά τις ειλημμένες αποφάσεις σε καίριες διατάξεις θα ήταν πρόθυμος να τροποποιήσει επιμέρους διατυπώσεις που δεν αίρουν όμως το γενικό χαρακτήρα του Νομοσχεδίου.

Τα χαρακτηριστικά σημεία που ανέφερε ο κος Υπουργός είναι τα εξής :1. Πεδίο εφαρμογής του Νέου Νόμου 2. Έννοια Δημοσίου Έργου3. Πρόδρομες εργασίες4. Αυτεπιστασία-(Διατηρείται)5. Ανταγωνιστικός Διάλογος 6. Σύστημα πολλαπλών κριτηρίων επιλογής Αναδόχου7. Μελέτη – Κατασκευή8. Κατ’ αποκοπή τίμημα9. Αρνητικές εκπτώσεις (δεν διευκρινίστηκε εάν γίνονται δεκτές ή όχι)10. Διαβούλευση (Δεν θα προστίθεται πλασματική εμπειρία)11. Δημοπράτηση σε 1 στάδιο12. Ανταγωνιστικός διάλογος13. Εγγυήσεις (Δεν καταργούνται) 14. Επίβλεψη έργου (3μελής ομάδα και συμμετοχή μελετητή ως συμβούλου)15. Εκθέσεις τριμήνου16. Ασφάλιση έργου (Τεχνικός ασφαλείας – Μη συμμετοχή δημο-σίου σε θεομηνίες)17. Οριακή προθεσμία18. Ρήτρες προθεσμίας και μπόνους19. Επιμέτρηση (Αντιρρήσεις και εκδίκαση αυτών) 20. Συμψηφισμός οφειλών (Συμφωνεί)21. Μείωση αντικειμένου κατά 50% αζημίως – Τεκμαιρόμενο όφε-λος όχι22. ΑΠΕ23. Όχι αυτοδίκαιες διαδικασίες24. Ασφάλιση του έργου ( ίδιο με σημείο 16)25. Ενστάσεις Αναδόχου – Απόσβεση δικαιωμάτων (συζητείται επαύξηση των 30 ημερών σε 60)26. Αποζημίωση27. Βεβαίωση περαίωσης έργου28. Επιτροπή παραλαβής Επί των παραπάνω σημείων, έλαβαν το λόγο όλοι οι πρόεδροι των Πα-νελληνίων οργανώσεων και επικεντρώθηκε ο καθένας στα σημεία του άμεσου ενδιαφέροντος των μελών τους ζητώντας είτε τροποποιήσεις είτε μη εφαρμογή των νέων διατάξεων, χωρίς όμως να υπάρχει ταύτιση των προέδρων στην ιεράρχηση και σπουδαιότητα των ζητημάτων που ανέφεραν.

Page 11: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 15

2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣΜε δεδομένη την βούληση του ΥΠΟΜΕΔΙ όπως παρουσιάστηκε παρα-πάνω προτείνουμε την στόχευση των παρατηρήσεων και προτάσεών μας σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, δεν έρχονται δε σε ευθεία αντίθεση με τα παραπάνω σημεία και έχουν σοβαρές πιθανότητες αποδοχής από την πολιτική ηγεσία.Οι προτάσεις ομαδοποιούνται ως εξής :

Α. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ – ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣΜε εκπεφρασμένη την άποψη των Γ.Γ. ότι δεν απασχολήθηκαν αρκετά με τα λεγόμενα «μικρά» έργα του άμεσου ενδιαφέροντός μας, θεωρού-με ότι πρέπει να επιμείνουμε, στο διαχωρισμό των έργων, όπως αυτός άλλωστε προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου και μάλιστα με όριο, το όριο υποχρεωτικής εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε το όριο να μην είναι «κινητό» και να μην εξαρτάται από την όποια Υπουργική Από-φαση, ανάλογα με την πολιτική ηγεσία (δηλ. διαχωρισμός μεγάλων και μικρών έργων με κατώφλι το όριο προϋπολογισμού εφαρμογής της Κοινοτικής Νομοθεσίας (περίπου € 4.850.000). Για τα έργα κάτω αυτού του ορίου (έργα που σήμερα δημοπρατούνται με την πρότυπη διακή-ρυξη τύπου Β) ζητούμε να μην ισχύσουν οι διατάξεις που εισάγουν νέα συστήματα δημοπράτησης (διαβούλευση, πολλαπλά κριτήρια, ανταγω-νιστικός διάλογος κ.λπ), το δε πιστοποιητικό ωριμότητας που θεσμοθε-τείται πλέον, να εκδίδεται από την οικεία Περιφέρεια και όχι από την δημιουργούμενη Ανεξάρτητη Αρχή.Ακόμη θεωρούμε σημείο αιχμής τη συμμόρφωση όλων ΝΠΙΔ (επο-πτευόμενοι από το Δημόσιο φορείς ή φορείς όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο ή φορείς που χρηματοδοτούνται από Δημόσιους πόρους) που εξαιρούνται σήμερα από την εφαρμογή των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου περί Δημοσίων Εργων, με τη νέα

Νομοθεσία ανεξαιρέτως, χωρίς να υπάρχει δυνατότητά τους με χρήση εσωτερικών κανονισμών για ανάθεση έργων και προμηθειών.Β. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣΠροτείνουμε τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικά πιστοποιημένης υπερ-γολαβίας σε πιστοποιημένες εργοληπτικές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ ή ΜΗΚΙΕ (αναλόγων προσόντων τάξης με το υπεργολαβικό αντικείμενο, εφόσον το αντικείμενο αυτό, υπερβαίνει το όριο του νομαρχιακού εργο-ληπτικού πτυχίου). Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει τους τζίρους των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων αναδιανέμοντας το τεχνικό αντικείμενο και δια-σπείροντας αυτό προς τις μικρότερες τάξεις, ενώ θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο εξειδίκευσης των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων.Ήδη στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ισχύει το μέτρο αυτό και συ-νήθως προβλέπει την επίσημη υπεργολαβία (βλ. προοίμιο της οδηγίας 18/2004/ΕΚ παρ 32).Προτείνουμε, να περιληφθεί το κριτήριο βαθμού συμμόρφωσης με το μέτρο αυτό (δηλ. μεγαλύτερο ποσοστό υπεργολαβίας να συνεπάγεται και μεγαλύτερη βαθμολογία στα ποιοτικά κριτήρια των διαγωνιζομέ-νων) στα κριτήρια επιλογής της συμφερότερης (και όχι της φθηνότε-ρης) προσφοράς όταν επιλέγεται σύστημα δημοπράτησης πολλαπλών κριτηρίων ή σύστημα επιλογής με ανταγωνιστικό διάλογο ή ακόμη εάν διατηρηθεί, το σύστημα Μελέτη Κατασκευή.Για να μην γίνεται εκμετάλλευση του κριτηρίου αυτού μόνο προσυμβα-τικά από τις διαγωνιζόμενες «μεγάλες» εταιρείες, προτείνεται οι υπερ-γολάβοι να δηλώνονται στο φάκελο προσφοράς, περιλαμβάνοντας σε αυτόν την οικονομική τους προσφορά για το τμήμα του έργου που τους αφορά.Επίσης το σχετικό πιστοποιητικό εμπειρίας θα κατευθύνεται προς αυ-τούς (τους υπεργολάβους) χωρίς όμως να αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό από τον αρχικό Ανάδοχο.

Page 12: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

16 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Γ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝΠροτείνουμε την κατάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία των διαγωνισμών αποδεικνύει ότι δεν πέτυ-χαν στο να περιορίσουν τις υπερβολικές εκπτώσεις που ήταν ο βασικός λόγος θεσμοθέτησής τους. Αντ’ αυτού εξώθησαν τους εργολήπτες σε ακραίες και παράνομες συμπεριφορές.Το μόνο κέρδος από τη διαδικασία αυτή καταγράφηκε στον τραπεζικό κλάδο που κατάφερε να αποκομίσει κέρδη από τον πολλαπλασιασμό των προμηθειών εγγυητικών αλλά και να αιχμαλωτίσει το σύνολο σχε-δόν των εργοληπτικών εταιρειών λαμβάνοντας προσωπικές εγγυήσεις για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.Εφ’ όσον δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα κατάργησης των πρόσθετων εγ-γυήσεων, τότε προτείνουμε χαλιναγώγηση των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων και των παράνομων συμπεριφορών, με θέσπιση επιτρε-πτού ορίου εγγυήσεων ανά τάξη του ΜΕΕΠ, στο τριπλάσιο των προβλε-πόμενων ιδίων κεφαλαίων της τάξης.

Δ. ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΕΠ – ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣΠροτείνουμε την επανεξέταση των κριτηρίων κατάταξης- επανάκρι-σης εταιρειών στο ΜΕΕΠ, με δραστική μείωση των απαιτουμένων ετήσιων κύκλων εργασιών, ώστε οι εταιρείες να μην εξαναγκάζονται σε αναζήτηση τζίρου με οποιοδήποτε κόστος. Η μείωση των απαιτου-μένων κύκλων εργασιών πρέπει να είναι ανάλογη και με το ποσοστό μείωσης του ΠΔΕΠροτείνουμε την επανάκριση των επιχειρήσεων ανά 5ετία και όχι ανά 3ετία όπως ισχύει σήμερα και παραμονή στην τάξη εφόσον πληρού-νται τα κριτήρια τζίρου, παγίων, ιδίων κεφαλαίων, χωρίς εφαρμογή του τύπου.Προτείνουμε δε την εφαρμογή του τύπου μόνο στη περίπτωση αίτησης αναβάθμισης τάξης των εταιρειών.Προτείνουμε την ανάληψη της υποχρέωσης τήρησης του ΜΕΕΠ από το ΤΕΕ (με την συνδρομή των περιφερειακών τμημάτων του και των κατά τόπους εργοληπτικών οργανώσεων) και την μετάπτωση του μη-τρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων σε μητρώο επαγγελματικής πι-στοποίησης με φορέα πιστοποίησης το ίδιο το ΤΕΕ.Κατ’ αναλογία μπορεί να τηρηθεί από το ΤΕΕ και το μητρώο πιστο-ποιημένων μελετητών, επιβλεπόντων και κατασκευαστών ιδιωτικών έργων.Οι δαπάνες λειτουργίας θα προέρχονται από εισφορές των πιστοποιη-μένων μηχανικών και επιχειρήσεων.ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την εγγραφή στη νέα κατηγορία Διοίκησης έργων (που ιδρύεται ως κατηγορία μελετών), δικαιωματικά και κατά προτεραιό-τητα, των εχόντων κατασκευαστική εμπειρία (μελών ΜΕΚ) και κατά δεύτερο λόγο των μελετητών (προτείνεται με το νομοσχέδιο μελετών να εγγράφονται μόνο οι μελετητές). Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝΠροτείνουμε την κατάργηση του συστήματος μελέτη κατασκευή εκτός των έργων που εκτελούνται με συγχρηματοδότηση. Σε ειδικές περι-πτώσεις, να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του κεντρικού ΤΣΕ του ΥΠΟ-ΜΕΔΙ και με απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου των εργοληπτικών οργανώσεων σε αυτό.Όσον αφορά το σύστημα ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ, προτείνουμε την εφαρμογή του μόνο σε περίπτωση ύπαρξης οριστικής μελέτης ή μελέτης εφαρ-

μογής και εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό ωριμότητος (είτε από τις περιφερειακές υπηρεσίες όπως προτείνουμε παραπάνω είτε από την ανεξάρτητη αρχή).

ΣΤ. ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ- ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΠροτείνουμε την διαφύλαξη της ενιαίας διακήρυξης (τύπου Β) και την θεσμοθέτησή της με συγκεκριμένη αναφορά στο νέο νόμο (πιθανώς και με πρότυπη διακήρυξη σε παράρτημα του νόμου). Προτείνουμε την διατήρηση του ενιαίου τρόπου επίσημων τιμολο-γίων για όλα τα έργα και επιπροσθέτως την υιοθέτηση της ανάλυσης των τιμολογίων (και όχι της περιγραφικής μεθόδου). Προτείνουμε δε, προς την κατεύθυνση αυτή, την υιοθέτηση της εργασίας σύνταξης ανα-λυτικών τιμολογίων που εκπονείται με πρωτοβουλία και δαπάνη των Εργοληπτικών Οργανώσεων και εξετάζεται από σχετική επιτροπή του Υπουργείου στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωπος των Εργοληπτικών Οργανώσεων & του Ι.Ο.Κ.

Η. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥΠροτείνουμε την υιοθέτηση της ανάρτησης διαδικτυακά της ταυτότητας των έργων, όχι μόνο από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ αλλά και από όλους του φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που εκτελούν έργα. Η ΠΕΣΕΔΕ έχει επεξεργασμένη πρόταση και λογισμικό έτοιμο προς λει-τουργία σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή της.

Page 13: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Όλα τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου (επαγγελματικά, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Δη-μόσια Έργα, το ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.) θα συζητηθούν κατά τη Συνδιά-σκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ, που φέτος θα γίνει στην Κοζάνη (Αίθουσα ΤΕΕ) στις 4 Δεκεμβρίου 2010 «Δημόσια Έργα στην Περιφέρεια – Ώρα μηδέν».

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010Στην Κοζάνη η Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων της ΠΕΣΕΔΕ

18 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

09.00 - 09.30 Προσέλευση – Διαπίστευση Προεδρείων Συνδέσμων.

09.30 - 09.40 Προεδρείο Συνδιάσκεψης - Χαιρετισμός Προέδρου Σ.Π.Ε.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας κου Πολυδεύκη Λιάκου.

09.40 - 12.00 ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Ενημέρωση Προεδρείου ΠΕΣΕΔΕ, για τα τρέχοντα θέματα του Κλάδου. α) Γενική εισαγωγική ενημέρωση : ΠΡΟΕΔΡΟΣ, K. Σαββίδης. β) Επαγγελματικά θέματα (Εισήγηση: Ν. Διάκος, Β’ Αντιπρόεδρος). γ) Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (Εισήγηση: Γρ. Γρηγορόπουλος, μέλος Δ.Σ.) δ) Θεσμικό Πλαίσιο Παραγωγής Δημοσίων Έργων (Εισήγηση: Κ. Σαββίδης, Πρόεδρος)

12.00 - 13.00 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων.

13.00 - 15.00 Συζήτηση επί των εισηγήσεων – τοποθετήσεις – προτάσεις - Συμπεράσματα.

Παρεμβάσεις για τις απευθείας αναθέσεις Δημοσίων ΈργωνΔύο σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ για την άρση της υπουργικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία αυξάνει τα χρηματικά ποσά για τις απευθείας αναθέσεις έργων των Οργανισμών του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα: • Με μια πρώτη επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, του ζητούν να ανακαλέσει την απόφασή του ώστε να διασφαλιστεί το κράτος δικαίου και το δημόσιο χρήμα.• Με δεύτερη επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα του ζητούν να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να κατεβάσει δραστικά τα όρια απευθείας αναθέσεων στο ελάχιστο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η πάταξη φαινομένων, όπως αυτό της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος.Στη συνέχεια παραθέτουμε τα κείμενα των δύο επιστολών:

Προς τον κ. Γ. ΠαπακωνσταντίνουΚύριε υπουργέ,Με κατάπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε την υπογραφή από εσάς της υπ’ αριθμόν 35130 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1291/11-8-2010) με την οποία υποστηρίζετε ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των χρηματικών ποσών για τις απευθείας αναθέσεις έργων των Οργανισμών του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Κύριε υπουργέ,Θα μας επιτρέψετε να σας αναφέρουμε ότι προφανώς και δεν προκύπτει από πουθενά καμία ανάγκη αύξησης των ορίων για απευθείας αναθέσεις έργων, πέραν αυτής για τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος και ανεξέλεγκτης και αλόγιστης σπατάλης δημοσίων πόρων και μάλιστα παραμονές των τοπικών εκλογών, από τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται βέβαια για μια τακτική, που πολλές φορές έχει καταγγελθεί, αποτελεί μάστιγα η οποία πριμοδοτεί την αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση και τις πελατειακές σχέσεις, σε μια περίοδο, που όπως καλά γνωρίζετε , τόσο ο επαγγελματικός κλάδος των εργοληπτών Δημοσίων Έργων, όσο και η εθνική οικονομία διέρχονται μια κρισιμότατη φάση.Σας κοινοποιούμε την κοινή επιστολή όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων της χώρας (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) που εστάλη στις 26 Ιουλίου 2010 στους ομολόγους σας υπουργούς. Με την επιστολή αυτή σύσσωμος ο εργοληπτικός κόσμος ζητά την πλήρη κατάργηση των απευθείας αναθέσεων.

Κύριε υπουργέ,Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας την επιστολή αυτή και να ανακαλέσετε ή τουλάχιστον να αναστείλετε την εφαρμογή της προαναφερθείσας Απόφασής σας διασφαλίζοντας, όπως άλλωστε επιβάλλεται, και το κράτος δικαίου και το δημόσιο χρήμα.

Προς τον κ. Δ. Ρέππα Κύριε υπουργέ,Με την κοινή επιστολή όλων των Εργοληπτικών Οργανώσεων της χώρας (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ)

Page 14: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 19

την οποία σας αποστείλαμε στις 26 Ιουλίου 2010 σας ζητούσαμε να απαγορευτούν με νομοθετική ρύθμιση μέχρι την ανάληψη των νέων περιφερειακών οργάνων που θα προκύψουν από τις εκλογές, οι απευθείας αναθέσεις έργων που γίνονται κυρίως από τους ΟΤΑ, αλλά και άλλους δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες και πολλαπλασιάζονται σε περιόδους εκλογών πριμοδοτώντας την κακοδιαχείριση και την αλόγιστη σπατάλη δημοσίων πόρων, για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.Δυστυχώς τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για ενίσχυση της διαφάνειας και πάταξη του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, μας εκπλήσσει η Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 35130 (ΦΕΚ 1291/11-8-2010) με την οποία αυξάνονται τα όρια τόσο των απευθείας αναθέσεων από 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) σε 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 24.600 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), όσο και των διαγωνισμών με συνοπτικές διαδικασίες (προσκλήσεις) από 45.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) σε 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 73.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Είναι γεγονός πως η ευχέρεια ανάθεσης έργων με τέτοιες διαδικασίες έχει οδηγήσει σε πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας και των κανόνων διαφάνειας, ιδιαίτερα από τους ΟΤΑ, αλλά και από πολλούς οργανισμούς και Υπηρεσίες του Δημοσίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, σύσσωμος ο εργοληπτικός κόσμος έχει ζητήσει επανειλημμένα την πλήρη κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, αλλά και των διαγωνισμών με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού επιχειρήσεων.Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, παρακαλούμε να κάνετε χρήση της παρ. 1ε του άρθρου 28 του Ν. 3669/2008 και να καθορίσετε τα όρια «Προϋποθέσεις εφαρμογής της απευθείας ανάθεσης ή διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων» στο ελάχιστο δυνατόν, π.χ. 5.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα.Θεωρούμε ότι η παραπάνω ενέργεια είναι επιβεβλημένη διότι θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της διαφάνειας, όσο και στην πάταξη φαινομένων όπως αυτό της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος.

Ακύρωση απόφασης του Δήμου Χρυσούπολης για προμήθεια ασφαλτομίγματος μετά από παρέμβαση της ΠΕΣΕΔΕΗ Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Χρυσούπολης προχώρησε στην ακύρωση της αρ. 126/10 απόφασής της για την έγκριση τευχών δημοπράτησης για προμήθεια ασφαλτομίγματος, ύστερα από διαδοχικές προσφυγές και παρεμβάσεις τόσο του Συνδέσμου Καβάλας, όσο και της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ. Ειδικότερα η Δοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της που απέστειλε στις 14 Οκτωβρίου 2010 προς την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θ. Κόκλα, που υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, δηλώνει ότι υποστηρίζει τις προσφυγές του τοπικού Συνδέσμου και ζητά τη ματαίωση του διαγωνισμού, ώστε να γίνει με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με δημόσιο διαγωνισμό για την εκτέλεση Δημοσίου Έργου. Αναλυτικότερα στην επιστολή της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ, αναφέρονται τα εξής:Το μέλος της Ένωσής μας «Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Καβάλας», κατήγγειλε ότι ο Δήμος Χρυσούπολης Καβάλας έχει ορίσει τη διενέργεια στις 18-10-2010 διαγωνισμού με αντικείμενο την «Προμήθεια ασφαλτομίγματος ΠΤΠ Α265 και ασφαλτικής προάλειψης». Ο προϋπολογισμός της εν λόγω προμήθειας είναι 1.692.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.Είναι προφανές ότι ο εν λόγω Δήμος δεν επιθυμεί να προμηθευτεί την ποσότητα αυτή για άλλο λόγο, παρά μόνο για να προβεί σε ασφαλτικές εργασίες στην εδαφική του περιφέρεια, για την εκτέλεση δηλαδή εργασιών στο δημόσιο οδικό δίκτυό του.Προσπερνώντας διάφορα προφανή ζητήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας από πλευράς του Δήμου Χρυσούπολης (ότι πρόκειται για υλικό με συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, ότι η ποσότητα της προμήθειας είναι υπερβολική κ.λπ.), τίθεται ζήτημα νομιμότητας μιας τέτοιας απόφασης και διαδικασίας, για την οποία άλλωστε ο «Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Καβάλας» έχει ήδη προσφύγει στα αρμόδια όργανα.Είναι προφανές ότι με τα υπό προμήθεια υλικά θα κατασκευαστούν Δημόσια Έργα και το γεγονός αυτό δεν αλλάζει ακόμη κι αν η αξία του υλικού υπερβαίνει την αξία της εργασίας, αφού, σύμφωνα και με τη γνωστή σε όλους απόφαση 2387/2009 του ΣτΕ, μια σύμβαση που περιλαμβάνει τόσο εργασίες όσο και προμήθεια υλικών χαρακτηρίζεται ως σύμβαση έργου, όταν ο προέχων χαρακτήρας της δεν είναι η προμήθεια των υλικών, αλλά η κατασκευή ενός πλήρους έργου. Ο Δήμος Χρυσούπολης με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια ασφαλτικών υλικών, είναι προφανές ότι προβαίνει σε κατάτμηση έργου, αφού στη συνέχεια θα πρέπει, με ξεχωριστή διαδικασία, να ανεύρει και την εργοληπτική επιχείρηση η οποία θα προβεί στις εργασίες

Page 15: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

20 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ασφαλτοστρώσεων με το υλικό (κυριότητας πλέον του Δήμου).Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού, στα οποία είναι προφανής η αμηχανία του συντάκτη τους για το εγχείρημα, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται σ’ αυτά όροι που δεν ταιριάζουν σε προμήθεια, αλλά σε έργο (Βλ. ενδεικτικά όρο 10 της διακήρυξης, 6 και 7 της ΕΣΥ κ.λπ.).Για τους λόγους αυτούς και ιδίως όσους αναφέρονται αναλυτικά στις προσφυγές του ΣΕΔΕ Ν. Καβάλας, ζητούμε να ματαιωθεί οριστικά ο εν λόγω διαγωνισμός και ο Δήμος Χρυσούπολης να εκτελέσει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης με το μοναδικό τρόπο που προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές, που δεν είναι άλλος από την προκήρυξη και διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση δημοσίου έργου, όπως κάνουν όλοι οι δημόσιοι φορείς σε ανάλογες περιπτώσεις.Η Ένωσή μας προσυπογράφει και υποστηρίζει τις προσφυγές και τις ενέργειες γενικά για το θέμα αυτό του μέλους της «Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Καβάλας», προς τις οποίες άλλωστε συντάσσεται και το ΕΕ, ελπίζοντας ότι τελικά θα επικρατήσει η σύνεση και η νομιμότητα.

Συγκέντρωση στοιχείων για καθυστερούμενες πληρωμές - άμεσες ενέργειεςΗ Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της προς όλους τους Συνδέσμους, ζητά, προσκομίζοντας και σχετικό υπόδειγμα, να της προσκομίσουν στοιχεία για τους οφειλόμενους προς τα μέλη τους λογαριασμούς εκτελεσμένων έργων, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής που φέρνει στο χείλος της καταστροφής πλέον τον κλάδο. Η επιστολή της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ έχει ως εξής:

Οι τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της καθυστέρησης των απλήρωτων λογαριασμών των συναδέλφων από τους φορείς για εκτελεσμένες εργασίες, με ολέθριες συνέπειες σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, μας ωθεί ως Διοίκηση να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε την συνδρομή και βοήθεια των – Συνδέσμων μας.Χρειαζόμαστε από τον κάθε Σύνδεσμο, την συγκέντρωση στοιχείων των οφειλών των φορέων προς τους συναδέλφους, προκειμένου η Ένωση σε συνεργασία με τους νομικούς της, να προχωρήσει κατ’ αρχήν σε τεκμηριωμένες έγγραφες διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Οργανισμοί, Ο.Τ.Α. κλπ), ζητώντας άμεση επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε ως κλάδος στον αφανισμό. Εξυπακούεται ότι η Ένωση δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μελών μας, τηρώντας την εχεμύθεια των προσωπικών δεδομένων και απλώς θα τα επεξεργαστεί προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την άποψή μας. Εν τω μεταξύ η Νομική Υπηρεσία επεξεργάζεται τις δυνατότητες δημοσιοποίησης στοιχείων, αποστολής εξωδίκων και οργάνωσης μηχανισμού έκδοσης διαταγών πληρωμής.Θεωρούμε βέβαιο ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα, για να διεκδικήσουμε τα όσα μας ανήκουν, συμπληρώνοντας όσο πιο σύντομα μπορείτε το συνημμένο υπόδειγμα «Ειδικός πίνακας συμπλήρωσης οφειλών» και να το αποστείλετε στην Ένωση είτε με fax 210 3824116 είτε ηλεκτρονικό στο e-mail: [email protected], είτε ταχυδρομικώς.Για όποια διευκρίνιση μπορείτε να αποτανθείτε στο Πρόεδρο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

Page 16: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Ύστερα από τις κοινές επιστολές που απέστειλε η Συντονιστι-κή Επιτροπή των Εργοληπτικών Οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ – ΠΕΔΜΗΕΔΕ – ΠΕΣΕΔΕ – ΣΑΤΕ – ΣΤΕΑΤ) επί προεδρίας της ΠΕΣΕΔΕ το περασμένο καλοκαίρι, προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΥΠΟΜΕΔΙ, με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για την πληρωμή των δαπανών ασφάλτου, που είχε φέρει σε απόγνωση πολ-λούς εργολήπτες σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που απευθύνεται σε όλες τις υπηρεσίες Δημοσίων Έργων αναφέρονται τα εξής:Με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με τα νόμιμα δικαιολογητικά που πρέπει να προ-σκομίζονται προκειμένου να εκκαθαρίζονται δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών δημοσίων έργων που περιέ-χουν στην ομάδα των απολογιστικών δαπάνη ασφάλτου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις Αριθ. 21/2-10-2008 και 11/27-4-2009 εγκυκλίους του τέως Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (Αριθ. Πρωτ. Δ17α/11/116/ΦΝ 437/2-10-2008 και Δ17α/07/63ΦΝ437/27-04-2009 αντίστοιχα) δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της ασφάλτου, που περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς την δημόσιων έργων ως «απολογιστική εργασία». Συγκεκριμένα, η τιμή της ασφάλτου λαμβάνεται από το ημερήσιο δελτίο του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης – Γεν. Γραμματέα Εμπορίου – Γεν. Δ/νση Εσωτ. Εμπορίου – Δ/νση Τιμών Βιομηχανικών Προ-ϊόντων και Φαρμάκων κατά την ημέρα ενσωμάτωσης του ασφαλτοσκυροδέματος στο έργο. Η τιμή προσαυξάνεται με τους αναλογούντες φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις. Ο προσ-διορισμός της ποσότητας της ασφάλτου ασφαλτικής στρώσης προκύπτει από τα ποσοστά της ασφάλτου όπως αυτά προσ-διορίζονται από την εγκεκριμένη από την υπηρεσία μελέτη σύνθεσης και από το πάχος της ασφαλτικής στρώσης, όπως αυτό ορίζεται συμβατικά. Η προκύπτουσα κατά τα ανωτέρω ποσότητα της ασφάλτου προσαυξάνεται κατά 1% για τις απώ-λειες κατά τη διακίνηση και την ενσωμάτωσή της στο έργο. Η τελικά προκύπτουσα αξία της ασφάλτου προσαυξάνεται με το ποσοστό για γενικά έξοδα και εργολαβικό όφελος 18% και 28% κατά περίπτωση, επί του οποίου εφαρμόζεται η έκπτω-ση της εργολαβίας, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΠΔ 609/85. Όλα τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε ένα πρωτόκολλο υπο-λογισμού αξίας της ασφάλτου, από το οποίο μεταφέρονται στη σχετική πιστοποίηση. Τέλος, όσον αφορά στις σχετικές δαπάνες μεταφοράς εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην αριθ. 25/2004 εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

2. Όπως αναφέρεται στο αριθ.Δ17α/234/9/ΦΝ437 -9-2009

έγγραφο του τέως Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., που σας κοινοποιήθηκε με το αριθ. 2/72873/0 /12.10.2009 έγγραφό μας, για τον υπολο-γισμό και την πληρωμή της ασφάλτου στις διαδικασίες κατα-σκευής των δημόσιων έργων, η αξία που λαμβάνεται υπόψη προκύπτει από το πρωτόκολλο υπολογισμού της, ανεξάρτητα από τις τυχόν διαφοροποιήσεις που προκύπτουν από τα πα-ραστατικά προμήθειάς της.

3. Σύμφωνα με την αριθ.16-1-2010/Φ1=2010 -3-2010 γνω-μοδότηση του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.) που, επίσης σας κοινοποιήθηκε με το αριθ.2/28161/0026/20-5-2010 έγγραφό μας, για την πληρω-μή λογαριασμών δημοσίων έργων που περιέχουν δαπάνη ασφάλτου, απαιτείται να προσκομίζονται, ως δικαιολογητικά, τα νόμιμα αποδεικτικά προμήθειας της ασφάλτου. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της γνωμοδότησης αυτής για τον τρόπο πληρωμής της εν λόγω δαπάνης, μετά την ένταξή της στις απολογιστικές εργασίες, έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 55 του ν.366 /2008 και κατά συνέπεια η πληρωμή αυτής θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση τα νόμιμα αποδεικτικά πληρωμής για την εκτέλεση των ερ-γασιών αυτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της ασφάλτου που προβλέπεται με την αριθ. 21/2-10-2008 εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., η οποία έγινε για άλλο σκοπό (ιδιάζουσα τιμολόγηση των εργασιών ασφαλτόστρωσης) και όχι για την αντικατάσταση των απαιτούμενων από το νόμο δικαιολογητικών πληρωμής.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, για την πληρωμή της δα-πάνης ασφάλτου, λαμβάνεται υπόψη η αξία που προκύπτει από το πρωτόκολλο υπολογισμού της και όχι από τα σχετικά παραστατικά προμήθειάς της, τα οποία, όμως, σε κάθε πε-ρίπτωση υποχρεούται να διαθέτει ο δικαιούχος – ανάδοχος εργολάβος βάσει των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Βι-βλίων και Στοιχείων.

5. Κατόπιν αυτού θεωρούμε ότι, κατά την πληρωμή δαπανών δημοσίων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται ασφαλτικές εργασίες θα πρέπει, λόγω της ιδιομορφίας υπολογισμού της αξίας της ασφάλτου και της αντικειμενικής αδυναμίας προ-σκόμισης για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση παραστατικών προμήθειας ίσης ποσότητας ασφάλτου, να προσκομίζονται, ως δικαιολογητικά φωτοαντίγραφα των απαιτούμενων από το Κ.Β.Σ. παραστατικών προμήθειας της ασφάλτου από τον ανά-δοχο. Σε κάθε περίπτωση από τα παραστατικά αυτά, θα πρέπει να προκύπτει προμήθεια ποσότητας ασφάλτου μεγαλύτερη εκείνης που περιλαμβάνεται στο σχετικό πρωτόκολλο, και σε προγενέστερη της εκτέλεσης του έργου ημερομηνία.

Απεμπλοκή στο θέμα των δικαιολογητικών για την πληρωμή δαπανών ασφάλτου

22 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 17: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 23

Λήψη άμεσων μέτρων για την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδοΤη λήψη άμεσων μέτρων για την έξοδο από την κρίση του κατασκευαστικού κλάδου ζητούν με κοινή επιστολή τους οι Εργοληπτικές οργανώσεις (ΠΕΔΜΕΔΕ – ΠΕΔΜΗΕΔΕ – ΠΕΣΕΔΕ – ΣΑΤΕ – ΣΤΕΑΤ) που απέστειλαν στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗΌπως γνωρίζετε η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου παραγωγής Δημοσίων Έργων επιχειρείται με τα τρία Σχέδια Νόμου που μας κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο σας και συγκεκριμένα με τα:Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ν.3669/08 περί Εκτελέσεως Δημοσίων Έργων. Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ν.3316/05 περί Μελετών. Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Ελέγχου της Παραγωγής των Έργων.Για τα συγκεκριμένα Σχέδια Νόμου θεωρούμε ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν όλα τα θέματα σε πνεύμα καλής θέλησης.

Επειδή όμως:ήδη έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας , και πολλά θέματα από τα προβλεπόμενα στα Σχέδια Νόμου απαιτούν πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν, ενώ τα προβλήματα του κλάδου επιδεινώνονται δραματικά κάθε μέρα που περνάει και τέλος επειδή διαφαίνεται ορατός κίνδυνος να συζητούμε το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων χωρίς να υφίστανται στη Χώρα μας Τεχνικές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων στους παρακάτω τομείς:

- Λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή των υπερβολικών εκπτώσεων που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2523/686/444/22140/2603 – 26-07-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

- Δημοσιότητα στοιχείων έργων – ανάρτηση στο Διαδίκτυο (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2524/685/445/22139/2604 – 26-07-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

- Απ’ ευθείας αναθέσεις και προσκλήσεις περιορισμένου αριθμού εργοληπτών που συνεχίζονται (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2525/684/446/22137/2605 – 26-07-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

- Κατάργηση πρόσθετων Εγγυητικών Επιστολών-

Χρόνος λήξης & λοιπά θέματα (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2527/682/470/22142/2607 – 11-08-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

- Έλεγχος εγκυρότητας εγγυητικών επιστολών καθ’ όσον εμφανίζονται πλέον κρούσματα που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δυσφημούν τον κλάδο (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2522/687/443/22141/2602 – 26-07-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

- Επαναχρηματοδότηση του Προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” (Σχετ. το με αριθ. πρωτ.2526/683/442/22138/2601 – 26-07-2010 Κοινό έγγραφο όλων των εργοληπτικών Οργανώσεων).

Επίσης, τονίζουμε την αναγκαιότητα επίσπευσης έγκρισης των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών των πιστοποιήσεων και των εγκρίσεων κονδυλίων που χρονίζουν, ώστε να καταστεί εφικτή η πληρωμή των εκτελεσμένων έργων προς τις Τεχνικές Εταιρείες, τις οποίες το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί επί μακρόν και αδικαιολόγητα με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις που αφορούν σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Page 18: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΘΕΜΑ

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυ-τικό ασφαλιστικό οδηγό με παραδείγματα και πίνακες μαζί με την σχετική εγκύ-κλιο για τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) όπου ασφαλίζονται οι μηχανικοί-εργολήπτες δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ), οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί (ΤΣΑΥ) και οι δικηγόροι (ΤΑΝ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όπου κατα-γράφονται οι νέες προϋποθέσεις συντα-ξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2011 με βάση το νόμο Λοβέρδου (Ν.3863/2010) των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ:

1) Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώ-ματα: Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών: Γενικές ή καταστατι-κές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ού έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαί-ωμα μέχρι 31/12/2010. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών οι γυναίκες και 60 ετών οι άνδρες μπορούν να συντα-ξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω τομείς οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από τις μετα-βολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του Ν.3863/2010. Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανε-ξαρτήτως ηλικίας: Οι διατάξεις της παρα-γράφου 1 του άρθρου 16 του Ν.3232/2004, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση τών ανεξάρτητα απασχολούμενων με 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μέ-χρι 31/12/2010 τα 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω τομείς οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σημειώνεται ότι από 1/1/2011 η ανωτέρω δυνατότητα

καταργείται. Προσμέτρηση αναγνωριζόμενου χρό-νου ασφάλισης: Όσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συντα-ξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31/12/2010, με προσμέτρηση χρόνων που προβλέ-πονται στο άρθρο 40 του Ν.2084/1992 (χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών κ.λπ.) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδή-ποτε με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότη-σης που ισχύουν κατά το 2010, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013. Συνεπώς, τα πρόσωπα που συμπληρώ-νουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συμπεριλαμβανομένου και χρόνου που μπορεί να αναγνωριστεί με τη ρύθμιση του άρθρου 40 του Ν.2084/1992, και έχουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ό οι άνδρες και το 58ο οι γυναίκες), προκει-μένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2011 και εφεξής οποτεδήποτε, ανεξάρτητα των μεταβολών που επέρχο-νται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το Ν.3863/2010, θα πρέπει να υποβά-λουν αίτηση αναγνώρισης των χρόνων αυτών μέχρι 31/12/2013.2) Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011

Όσον αφορά τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και τα όρια ηλικίας, επέρχο-νται οι εξής αλλαγές:

Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι):Συνταξιοδότηση ανδρών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών: Ο χρό-νος ασφάλισης των 35 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το απαιτούμενο όριο ηλικίας παραμένει αμετάβλητο.

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος συμπλη-ρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, οπότε ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, που συ-μπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμι-ση αφορά και στους τρεις τομείς κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ).

Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

24 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 19: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Συνταξιοδότηση γυναικών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών: Ο χρόνος ασφάλισης των 35 ετών προσαυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2012 και για κάθε επόμενο χρόνο, μέχρι το 60ό έτος.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη συμπλη-ρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 ετών, οπότε η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, που συμπλη-ρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις (ήτοι 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59), παρ΄ όλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ). Συνταξιοδότηση γυναικών: Το όριο ηλι-κίας των 60 ετών που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων αυξά-νεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά σε γυναίκες ασφαλισμέ-νες των Τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και γυναίκες έγγαμες του Τομέα

Ασφάλισης Νομικών. Στις περιπτώσεις των γυναικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΑΝ θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του 60ού να έχει αντί-στοιχα συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (25 έτη ασφάλισης). Συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέ-κνων: Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων καθο-ρίζεται από 1/1/2011 στο 55ο έτος της ηλικίας, από 1/1/2012 στο 58ο και από 1/1/2013 στο 65ο. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέ-κνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, καθώς για το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ δεν προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις η συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων με μικρότερο όριο ηλι-κίας και χρόνο ασφάλισης σε σχέση με τις λοιπές ασφαλισμένες. Όσον αφορά χορήγηση μειωμένων συ-ντάξεων στις μητέρες ανηλίκων τέκνων, η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατά-ξεις του Τομέα Ασφάλισης Νομικών. Με τους ίδιους όρους με τις μητέρες ανηλί-κων τέκνων μπορούν να συνταξιοδοτη-θούν από τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων.

Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι): Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών: Οι ασφα-λισμένοι μετά την 1/1/1993 σε οποιονδή-ποτε φορέα κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους. Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω χρόνου, λαμβάνεται υπό-ψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιον-δήποτε ομοειδή φορέα. Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα: Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων συ-νταξιοδοτούνται από 1/1/2013 με τη συ-μπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ενώ για τη χορήγηση μειωμένης σύντα-ξης απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού. Έτσι, η διάταξη της παραγράφου 7α του άρθρου 144 του Ν.3655/2008 που προέ-βλεπε τη σταδιακή κατάργηση της λήψης μειωμένης σύνταξης από 1/1/2009 δεν έχει εφαρμογή. Με τις ίδιες προϋποθέ-σεις με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων συνταξιοδοτούνται και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων. Συνταξιοδότηση μητέρων με τρία του-λάχιστον τέκνα: Η συνταξιοδότηση των μητέρων με τρία τουλάχιστον τέκνα με ευεργετικές διατάξεις καταργείται.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 25

Σε μάστιγα εξελίσσεται το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών του δημόσιου τομέα προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οδηγώντας πολλές από αυτές, αλλά και άλλα συναφή επαγγέλματα στην απόγνωση και στο χείλος της καταστροφής. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν από κοινού οι Σύνδεσμοι Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΣΕΔΕ (Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας), με αποδέκτες τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές της Περιφέρειας, την Περιφέρεια, τις Νομαρχίες, τους Δήμους και Κοινότητες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:«Δύσκολες μέρες για τους Εργολήπτες Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα συσσωρευμένα χρέη των φορέων του δημοσίου τομέα προς αυτούς ανέρχονται στα 30.000.000 ευρώ περίπου (7.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας», 18.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Ε.Π.Α.Δ.Υ.Μ. και 4.500.000 ευρώ από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά Προγράμματα). Πρόκειται για οφειλές από έργα που έχουν εκτελεστεί και παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό.Το νούμερο για τις οικονομικές δυνατότητες των εργοληπτών της Περιφέρειάς μας (μικρές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις), είναι πολύ μεγάλο. Η μη πληρωμή των λογαριασμών από τους φορείς καθώς και η δραματική μείωση

δημοπρατούμενων έργων έχουν οδηγήσει τους Εργολήπτες στην ανεργία και την υπερχρέωση, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.Ανάλογα προβλήματα με αυτά των Εργοληπτών αντιμετωπίζουν και τα επαγγέλματα που σχετίζονται μ’ αυτούς (όπως είναι οι προμηθευτές των υλικών, των μηχανημάτων κ.λπ.), καθώς και οι εργαζόμενοι. Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις της μη εξόφλησης αυτών των χρεών επεκτείνονται και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους διογκώνοντας την οικονομική δυσχέρεια και το πρόβλημα ανεργίας της περιοχής μας. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι λογικό και νόμιμο ο δημόσιος τομέας να μην εξοφλεί τα χρέη του και ταυτόχρονα να διώκει πολίτες για χρέη προς το κράτος.Τα Δ.Σ. των Συνδέσμων Εργοληπτών της περιφέρειας, με ομόφωνες αποφάσεις τους διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Νομαρχίες – Δήμους και Κοινότητες) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να εξοφλήσουν άμεσα και νομιμότοκα τα οφειλόμενα ποσά.Τα Δ.Σ. των τεσσάρων Συνδέσμων της Δυτικής Μακεδονίας, στην περίπτωση που οι οφειλές δεν εξοφληθούν, προτείνουμε Δυναμικές Κινητοποιήσεις, ώστε τα προβλήματα του κλάδου μας να γίνουν ευρέως γνωστά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι εργολήπτες εκπέμπουν SOS για τα απλήρωτα έργα

Page 20: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΘΕΜΑΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011Νέο «Ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Νέο ψαλίδισμα, το τέταρτο από την αρχή του χρόνου, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προα-ναγγέλλει η κυβέρνηση για το 2011, μέσω του προσχε-

δίου του Προϋπολογισμού το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η νέα αυτή συρρίκνωση του ΠΔΕ προοιωνίζεται άσχημες μέρες για τον κατασκευαστικό κλάδο που αποτελούσε επί σειρά ετών τον μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τώρα οδη-γείται ουσιαστικά στην καταστροφή, σε συνδυασμό με την καθυ-στέρηση πληρωμών εκτελεσμένων έργων και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την ουσιαστική κατάργηση άλλων χρηματοδοτι-κών εργαλείων, όπως ο «Θησέας».Όλα δείχνουν ότι το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν κατατεθεί ο τελικός Προϋπολογισμός στη Βουλή, και αυτό ως η …εύκολη λύση καθώς οι πληροφορί-ες αναφέρουν ότι το έλλειμμα για το 2010 έχει ξεφύγει. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας η Ελ-ληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση μείωσης των προϋπολογιζόμενων ΠΔΕ των ετών 2010-2012 κατά 500 εκ. € ετησίως. Πέραν αυτής της μείωσης ακολούθησε ανακοίνωση επιπλέον μείωσης του φετινού ΠΔΕ κατά 600 εκ. €, άρα, συνολι-κή απώλεια 1,1 δισ. € από το αρχικώς προϋπολογιζόμενο ΠΔΕ.

Με την ανακοίνωση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του έτους 2011 προκύπτει νέα, τρίτη στην σειρά, περαιτέρω μείωση των προϋπολογιζόμενων επενδυτικών κονδυλίων του Δημοσί-ου, για το 2010, η οποία ανέρχεται σε επιπλέον 200 εκ. €, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΠΔΕ για το έτος 2010 να ανέρχεται σε 1,3 δισ. €, ήτοι 13% από το αρχικώς προϋπολο-γιζόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πρακτική περικοπής ανα-πτυξιακών δαπανών για την αντιστάθμιση των υστερήσεων στα έσοδα είναι συνήθης κατά τα τελευταία έξι έτη.Πέρα από όλα αυτά, το προσχέδιο προϋπολογισμού έτους 2011 προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των προϋπολογιζό-μενων επενδυτικών κονδυλίων για το έτος 2011 στο ύψος των 8,7 δισ. €, ποσό το οποίο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανέρχεται, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές, σε μόλις 3,7% (έναντι του 3,8% του 2010), που είναι σαφώς η χαμηλότερη επίδοση όλης της δεκαε-τίας (από το 2001). Αξίζει να προσθέσουμε ότι από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλε-σης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως και τον Σε-πτέμβριο του 2010, προκύπτει υστέρηση των εσόδων σε σχέση με το 2009 (-3,3%) και σημαντικότατος περιορισμός των δαπανών (-30,3%) αφού από τα 9,0 δισ. € που πλέον προβλέπεται να διατε-θούν το 2010, στο πρώτο εννεάμηνο έχει απορροφηθεί μόλις το 60% ήτοι 5,4 δισ. €. Αυτό οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα, σε μία

ακόμη, τέταρτη εντός του 2010, συρρίκνωση του τελικά εκτελού-μενου ΠΔΕ. Οι αλλεπάλληλες αυτές μειώσεις του ΠΔΕ είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν τα ήδη σημαντικά προβλήματα του κλάδου των κατασκευών, με άμεσο αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας του κλάδου – γεγονός που έχει αρχίσει να διαφαίνεται από το σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η απασχό-ληση στις κατασκευές έχει μειωθεί κατά το Α’ τρίμηνο του 2010 κατά 55.000 θέσεις εργασίας έναντι του Α΄ τριμήνου του 2008.

26 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 21: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

EΠIKAIΡOTHTA

Απελπιστική θα μπορούσε να χαρακτη-ρίσει κανείς την καθημερινότητα που βιώνουν ως προς την εξυπηρέτησή τους – κυρίως όσον αφορά στην ιατροφαρ-μακευτική τους περίθαλψη – οι χιλιάδες ασφαλισμένοι εργολήπτες και μηχανι-κοί του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Τα προβλήματα μάλιστα αυτά έχουν ενταθεί κυρίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά δηλαδή από την ένταξη του ΤΣΜΕ-ΔΕ στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απα-σχολουμένων (ΕΤΑΑ) και τη μετατροπή του σε Τομέα Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση των ασφαλισμένων, ενώ προκύπτει και από διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των Συν-δέσμων της ΠΕΣΕΔΕ, της κεντρικής Διοί-κησης της ΠΕΣΕΔΕ, αλλά και των Περι-φερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, που έχουν δει το φως της δημοσι-ότητας. Πολλά από τα προβλήματα αυτά φαίνεται ότι πηγάζουν από την έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη χώρα, ακόμη και της …Αθήνας! Είναι χαρακτηριστικό το γεγο-νός ότι, με βάση τα στοιχεία του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ το 2008 το Ταμείο είχε 431 υπαλλή-λους, σήμερα έχει 263 υπαλλήλους, αν και αυξήθηκε από τότε σημαντικά ο αριθ-μός των ασφαλισμένων του.

Όλα αυτά τα προβλήματα παραθέτει επι-γραμματικά σε επιστολή του που απέστει-λε στις 24 – 9 – 2010 προς τον Πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνο Σαββίδη ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ Ιωάννης Γαμβρίλης, που παρα-δέχεται ότι «καθημερινά γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα το Ταμείο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαι-τήσεις των ασφαλισμένων του».Όπως προκύπτει από την επιστολή, για την έλλειψη του προσωπικού δεν ευθύ-νεται ούτε το Ταμείο, που έχει κάνει σειρά διαβημάτων προς τα αρμόδια υπουρ-γεία, αλλά με βάση τον ισχύοντα νόμο οι ευθύνες εντοπίζονται στα συναρμόδια υπουργεία, που καθυστερούν σημαντικά την πρόσληψη ελεγκτών ιατρών, καθώς και προσωπικού για τη στελέχωση του ΤΣΜΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι το προσω-πικό αυτό θα πληρωθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.Ο Πρόεδρος Ι. Γαμβρίλης καλεί σε ετοιμό-τητα την ΠΕΣΕΔΕ, τις άλλες εργοληπτικές οργανώσεις και το ΤΕΕ για τις απαιτούμε-νες ενέργειες, το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί είναι εντελώς άδικο και απα-ράδεκτο το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ), το πλουσιότε-

ρο ίσως ασφαλιστικό ταμείο με περί τα 6 δισ. Ευρώ αποθεματικά, με μία από τις καλύτερες αναλογίες εργαζομένων προς συνταξιούχους 7,2:1, τον τελευταίο καιρό να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής πε-ρίθαλψης που παρέχει.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικά ση-μεία της επιστολής του Ι. Γαμβρίλη προς τον Πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Κ. Σαββίδη στην οποία παρατίθεται η σημερινή κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕ, αναφέροντας χαρακτηρι-στικά: «Σας παραθέτω επιγραμματικά και συνοπτικά, για ακόμη μια φορά μερικά από τα προβλήματα που απειλούν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία και έχουν σχέση με την καθημερινότητα. Η καθημερινότη-τα αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του ασφαλιστικού».

Η σημερινή κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕΑπό την εφαρμογή του ν. 3655 για τη σύ-σταση και λειτουργία του ΕΤΑΑ έως και σήμερα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ:• 25 οργανικές θέσεις καταργήθηκαν, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 138 παρ. 13 του νόμου της ενοποίησης για όσες κενές θέσεις δεν είχαν προκηρυχθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.• 47 υπάλληλοι (με προγράμματα stage) αποχώρησαν λόγω λήξης της σύμβασής τους που κάλυπταν θέσεις πάνω από τρία χρόνια με τεράστια εμπειρία.• 19 υπάλληλοι αποχώρησαν από την υπηρεσία λόγω παραίτησης (συνταξιοδό-τηση), εξαιτίας της επικείμενης αλλαγής της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν συ-μπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιο-δότησης και αναμένεται να αποχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους.• 9 υπάλληλοι, η Διεύθυνση Μηχανογρά-φησης και το Αυτοτελές Τμήμα Νομικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκαν στην Κεντρι-κή Υπηρεσία (ΕΤΑΑ).• Η βοήθεια που είχε δοθεί με υπαλλή-λους από τις εργοληπτικές οργανώσεις στην περιφέρεια πλέον δεν υπάρχει.• Η βοήθεια που είχε δοθεί με υπαλλή-λους από το ΤΕΕ στα κεντρικά γραφεία και

ΤΣΜΕΔΕΕντείνονται τα προβλήματα των ασφαλισμένων

28 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 22: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

στην περιφέρεια έχει μειωθεί.• Έχει δοθεί η έγκριση από το υπουργείο για 150 άτομα προσωπικού ορισμένου χρόνου, ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, παρότι η μισθοδοσία των ανωτέρω δεν πρόκειται να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το Τα-μείο.• Οι συμβάσεις των ελεγκτών ιατρών του Ταμείου μας έχουν λήξει και παρά την καθημερινή επικοινωνία με το υπουργείο δεν έχουν ανανεωθεί, ούτε έχουν προ-σέλθει νέοι στην υπηρεσία για να αναλά-βουν το «βαρύ» έργο του ελέγχου των νο-σηλίων. (Σημειώνεται ότι η εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2009).• Η Διοικούσα Επιτροπή των Τομέων Μηχανικών και ΕΔΕ συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και 6 μέλη. Τον Οκτώβριο του 2009 ένα μέλος συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε μέχρι σήμερα, παρά τις έγγραφες υπενθυμίσεις μας προς το υπουργείο. • Με την ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ. 7/326/οικ.18283/11.8.06 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της αριθμ. 55/98 Π.Υ.Σ. (αρθ.1 παρ. 51 Ν. 2412/96) εγκρίθηκε αρχι-κά η πλήρωση 102 κενών οργανικών θέ-σεων στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και ΕΔΕ. Στη συνέχεια το Δ.Σ. του ΤΣΜΕ-ΔΕ ενέκρινε την πλήρωση των ανωτέρω θέσεων καθώς επίσης και 2 θέσεων Κλά-δου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού και ΤΕ Μηχανικών, που είχαν μείνει κενές από προηγούμενη προκήρυξη. Επίσης απο-

φασίστηκε να μην προκηρυχθεί η θέση ΠΕ Μηχανικών, λόγω μετάταξης υπαλ-λήλου. Συνολικός αριθμός κενών οργανι-κών θέσεων: 103 θέσεις (49 για Κεντρική Υπηρεσία και 54 για Περιφερειακές Υπη-ρεσίες). Η υπηρεσία έχει ενημερώσει όλους τους υποψήφιους να καταθέσουν τα απαιτούμενα για τον διορισμό τους δι-καιολογητικά, όμως σύμφωνα με το υπ αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.8/38/16430 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρω-σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας ενημέρωσε ότι αποφάσεις διορισμού δεν θα πρέπει να αποστέλλονται στο Εθνι-κό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εν ανα-μονή έκδοσης εγκυκλίου του ανωτέρω υπουργείου για το θέμα αυτό. Δυστυχώς κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ο διαγω-νισμός, γιατί λήγουν οι προθεσμίες.• Η Νομική Υπηρεσία έχει ενταχθεί από τον Οκτώβριο 2008 στην Κεντρική Υπηρε-σία (ΕΤΑΑ) και εξυπηρετεί όλα τα Ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτήν.• Η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης έχει ενταχθεί από τον Οκτώβριο 2008 στην Κεντρική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας.• Η Διεύθυνση Μηχανογράφησης έχει ενταχθεί από τον Οκτώβριο 2008 στην Κεντρική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί τεράστια προβλήματα λειτουργίας.• Η μη συστέγαση της Κεντρικής Υπηρε-σίας (ΕΤΑΑ) με το ΤΣΜΕΔΕ δημιουργεί έλ-λειψη συντονισμού, τεράστια λειτουργικά

προβλήματα και όχι μόνο.• Η μεγάλη καθυστέρηση εγκρίσεων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Γαμβρίλης ζητά τη συνεργασία του Προέδρου της ΠΕΣΕΔΕ, τονίζοντας ότι:«Την ώρα αυτή που το Ταμείο μας έχει αποδυθεί σε έναν τεράστιο αγώνα για τη βιώσιμη και σύμφωνη με τους Νόμους παροχή του κοινωνικού έργου.Την ώρα αυτή που το Ταμείο μας είναι από τους ελάχιστους φορείς που δεν επιβα-ρύνει, αλλά αντίθετα ενισχύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προσδίδει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.Την ώρα αυτή που πέραν του κοινωνικού του σκοπού το Ταμείο μας έχει το δυσβά-σταχτο έργο της ενοποίησης (Ν.3655/08) και των όποιων προβλημάτων αυτή έχει δημιουργήσει.Την ώρα που τα παράπονα των ασφαλι-σμένων και των συνεργαζόμενων παρο-χών υγείας και φαρμακευτικών συλλόγων πληθαίνουν, λόγω της δικαιολογημένης καθυστέρησης διεκπεραίωσης των λογα-ριασμών.Θεωρούμε ότι έχουμε όλες τις οικονομι-κές δυνάμεις για να παρέχουμε υπηρε-σίες υψηλού επιπέδου στους ασφαλισμέ-νους μας, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, παρακαλούμε να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην καθίσταται καθημερινά πιο δυσχερής η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας και ο έλεγχος για την πάταξη της εισφοροδι-αφυγής».

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 29

Page 23: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

EΠIKAIΡOTHTA

30 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Στη συνέχεια ο Ι. Γαμβρίλης παραθέτει αναλυτικότερα μερικά από τα προβλήματα των Διευθύνσεων του Ταμείου ως εξής:

Διεύθυνση Συντάξεων και ΑσφάλισηςΤμήμα Απονομής Κύριας Σύνταξης: Το έτος 2008 εργάζονταν στη Διεύθυν-ση 8 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 υπάλληλοι «stage». Υποβλήθηκαν 1.326 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εκδόθηκαν και πλη-ρώθηκαν 1.230 συντάξεις. Μέσος όρος έκδοσης σύνταξης 10 μήνεςΤο έτος 2010 εργάζονται στο Τμήμα έχει 9 μόνιμοι υπάλληλοι και από τον Ιούλιο αποχώρησαν 4 υπάλληλοι «stage». ΄Εως 31.8.2010 υποβλήθηκαν 1.325 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Εκδόθηκαν και πλη-ρώθηκαν 1.368 συντάξεις. Μέσος όρος έκδοσης σύνταξης 7 μήνες (παρά τη μεί-ωση προσωπικού, ο χρόνος έκδοσης απονομής κύριας σύνταξης είχε μειωθεί πάρα πολύ).Δηλαδή σήμερα έχουμε μείωση του προσωπικού σε σχέση με το 2008 (κατά 3 υπαλλήλους) και αύξηση του αντικειμέ-νου εργασίας κατά 40% τουλάχιστον. Για το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι ο μέσος όρος έκδοσης σύνταξης θα ξεπεράσει τους 9 μήνες. Εκκρεμούν:• Έλεγχος 515 αιτήσεων συνταξιοδότησης και δημιουργίας φακέλων από τον Ιούνιο του 2010.• Έλεγχος δικαιολογητικών και πληρω-μής επιδομάτων ΕΚΑΣ για νέους συνταξι-ούχους από τον Ιούνιο του 2010.• Εξόφληση εξόδων κηδείας από τον Ιού-νιο του 2010.• Ενστάσεις συνταξιούχων.• Απαντήσεις μεγάλου αριθμού αιτήσεων διαφόρων αιτημάτων.• Επεξεργασία αιτήσεων για μεταβιβά-σεις λόγω θανάτου και απόδοση κληρο-νομικών από τον Ιούνιο του 2010.

Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης, ΕΕ και Διμερών Συμβάσεων:Το έτος 2008 και μετά την ενοποίηση των Ταμείων στο Τμήμα εργάζονταν εργάζο-νταν 3 υπάλληλοι. Από 1.4.2010 εργάζονται 2 υπάλληλοι, παρότι έχει προστεθεί η εφαρμογή από

1.5.2010 του νέου κανονισμού της Ε.Ε. καθώς και οι αλλαγές που προβλέπει ο Ν. 3863/15-7-2010 (εφαρμογή της διαδοχι-κής ασφάλισης στην ειδική προσαύξηση, ο επανακαθορισμός των συντάξιμων απο-δοχών από τη στιγμή που το Ταμείο μας είναι συμμετέχων φορέας από 1.1.2006).Δηλαδή σήμερα έχουμε μείωση προσω-πικού (κατά 1 υπάλληλο) και αύξηση αντι-κειμένου εργασίας (κατά 30%). Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θα έχει σοβα-ρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και το Ταμείο. Συνέπειες και οικονομικής φύσεως, αφού σε πολλές περιπτώσεις προβλέπεται η επιβολή προστίμων για τη μη τήρηση των προθεσμιών π.χ. απόδο-σης οφειλών μας σε ασφαλιστικούς φο-ρείς, αναλογιστικό ισοδύναμο κ.λπ.

Τμήμα Ασφάλισης Κύριας Σύνταξης και Ειδικής Προσαύξησης:Στο Τμήμα κατατέθηκαν το τελευταίο τετράμηνο 4.000 αιτήσεις περίπου με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και να απαντηθούν από 5 υπαλλήλους εκτός ωραρίου συναλλαγής (ωράριο συναλλαγής 10.30 – 13.00). Επι-πρόσθετα από τον Ιούλιο του 2010 απο-χώρησε ένα άτομο «stage», ενώ έχουμε αύξηση αντικειμένου εργασίας..

Τμήμα Επικουρικής Ασφάλισης και Απονομής Επικουρικής Σύνταξης και Εφάπαξ Παροχών:Το έτος 2008 υπηρετούσαν στο Τμήμα 3 υπάλληλοι και ο Κλάδος Εφάπαξ Παρο-χών χορήγησε 615 εφάπαξ και το έτος 2009 χορήγησε 1.080 εφάπαξ (αύξηση πε-ρίπου κατά 50%). Το έτος 2010 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των χορηγηθησομένων εφάπαξ θα ξεπε-ράσει τα 1.500, με δεδομένο ότι σήμερα ο αριθμός των ήδη χορηγηθέντων υπερ-βαίνει τα 1.000 (αύξηση 50%) και υπηρε-τούν στο Τμήμα 2 υπάλληλοι. Δηλαδή σήμερα έχουμε μείωση προσω-πικού σε σχέση με το 2008 (κατά 1 υπάλ-ληλο) και αύξηση αντικειμένου εργασίας (κατά 50%). Ο χρόνος που απαιτείτο για απονομή εφάπαξ το 2008 και 2009 ήταν 2 μήνες και σήμερα υπολογίζεται ότι θα ξε-περάσει τους 3 μήνες.

Διεύθυνση Οικονομικών ΥπηρεσιώνΗ Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών των

Τομέων Μηχανικών και ΕΔΕ, πέρα από τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπι-κού, αντιμετωπίζει προβλήματα που αφο-ρούν αφενός τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Τομέων και αφετέρου τα θέματα σύνδεσης και λειτουργίας σε συ-νεργασία και εξάρτηση με το ΕΤΑΑ. Α) Προβλήματα θεμάτων των Τομέων:1) Η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων Υπο-καταστημάτων σε συνάρτηση και με την ίδρυση περίπου 15 νέων υποκαταστημά-των, μετά την εφαρμογή του Οργανισμού του Π.Δ. 60/2006, με την υπάρχουσα έλ-λειψη προσωπικού, δημιουργεί προβλή-ματα παρακολούθησης και ελέγχου όλων των δαπανών, του εξοπλισμού, της ενοι-κίασης νέων κτιρίων κ.λπ.2) Λόγω μη σωστής παρακολούθησης και ελέγχου των τραπεζικών καταβολών των εργοδοτών και τη σωστή και στοιχειώδη ανάλυση των εσόδων. Η παροχή σχετι-κών στατιστικών στοιχείων εσόδων για το Ταμείο είναι αδύνατη.3) Οι επιστροφές εισφορών είναι σε μεγά-λη καθυστέρηση με αποτέλεσμα την αγα-νάκτηση των ασφαλισμένων.Β) Προβλήματα στην ενοποίηση και λει-τουργία του ΕΤΑΑ:1) Η ενοποίηση των Τομέων στο ΕΤΑΑ δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα οι εργασίες Οικονομικής και Λογιστικής μορφής να εκτελούνται εις διπλούν, αφενός για τους Τομείς και αφε-τέρου για τις Ενιαίες Υπηρεσίες.2) Η παροχή συνεχώς νέων στατιστικών στοιχείων για τα ίδια θέματα για διαφορε-τικούς λόγους από διαφορετικούς φορείς με αποτέλεσμα να προσπαθούμε συνεχώς να συγκεντρώσουμε στοιχεία από όλες τις Διευθύνσεις και όλα τα Υποκαταστήματα. Το γεγονός δημιουργεί συνεχώς αναζήτη-ση πληροφοριών και στοιχείων ανά μήνα, ανά τρίμηνο, ανά έτος κ.λπ.3) Η έκδοση ενιαίας μισθοδοσίας έχει κα-θυστερήσει αρκετά. Στην πλήρη εφαρμο-γή και ανάληψή της από τις Ενιαίες Υπη-ρεσίες θα αποσυμφορηθεί ελαφρώς η Διεύθυνσή μας από ένα σοβαρό αντικεί-μενο, αλλά μέχρι τότε η κατάσταση είναι απελπιστική. Γ) Προβλήματα της Διεύθυνσης σε σχέση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:Το εποπτεύον υπουργείο και συγκεκρι-μένα η ΓΓΚΑ έχοντας αρμοδιότητα να

Page 24: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 31

εποπτεύει, να ελέγχει και να κατευθύνει τα Ταμεία, έχει αρκετές αρμοδιότητες που άπτονται των Οικονομικών Θεμάτων της Διεύθυνσης με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία σε πολλά θέματα.1) Μετά την εφαρμογή του Ν.3655/2008 και στην προσπάθεια ερμηνείας του σε συν-δυασμό με τις παρεμβάσεις που έγιναν σε Διοικητικό και Οικονομικό επίπεδο σε όλα τα Ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και οι υπόλοιποι Το-μείς του ΕΤΑΑ αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και στις σχέσεις ενοποίησης μεταξύ των Τομέων και στη σχέση συνερ-γασίας με το ΕΤΑΑ, διότι πάρα πολλά άρ-θρα του Νόμου αναιρούνται μεταξύ τους. Οι Υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζοντας τη φιλοσοφία του νόμου, στα περισσότερα προβλήματα δεν δίνουν σαφείς απαντή-σεις, παραπέμποντας στη Διοίκηση του ΕΤΑΑ. Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μεγάλες ασάφειες και προβλήματα, τα οποία εντείνονται και με τη μεγάλη έλλει-ψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευ-μένου (π.χ. σε 15 άτομα που ασχολούνται με τα οικονομικά-λογιστικά, μόνο 3 είναι απόφοιτοι Οικονομικών Σχολών).2) Η συνεχής αναζήτηση στοιχείων για τα έσοδα, σε σύνολα ή αναλυτικά, ανά κλάδο τομέα από διαφορετικές πηγές πληροφό-ρησης έχει δημιουργήσει απόλυτη ασφυ-ξία, διότι όλοι γνωρίζουν ότι τα Ταμεία δεν έχουν πλήρη ανάλυση των οικονομικών δεδομένων τους, εφόσον δεν κλείνουν έγκαιρα οι ισολογισμοί. Αυτό έχει ως απο-τέλεσμα να παρέχονται στοιχεία (είτε κατ’

εκτίμηση, είτε κατά προσέγγιση) προσθέ-τοντας όγκο εργασιών, που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.3) Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα είναι οι οφειλές του Υπουργείου προς το ΤΣΜΕ-ΔΕ, στις οποίες πέρα από την οφειλή της Κρατικής Συμμετοχής, που ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ περίπου, υπάρχουν διάφορα μικροποσά που πρέπει και μπο-ρούν να δοθούν άμεσα (ΛΑΦΚΑ, ΕΚΑΣ, ΕΙΔ. ΟΙΚ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ κ.λπ.)

Διεύθυνση Εγγυοδοσίας και ΠιστοδοσίαςΤο έτος 2008 η Διεύθυνση λειτουργούσε με 18 υπαλλήλους. Σήμερα λειτουργεί πλέον με 13 υπαλλήλους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλείστων προβλημάτων και κυρίως:• Πολύωρη αναμονή των ασφαλισμένων στην έκδοση και παράδοση των εγγυη-τικών επιστολών (εκδίδονται κατά μέσο όρο 200 εγγυητικές ημερησίως)• Απαίτηση τουλάχιστον 1 μηνός για τον έλεγχο από οφειλές εγγυητικών επιστο-λών, καταπτώσεων και προεξοφλήσεων λογαριασμών των συνταξιοδοτικών φα-κέλων και την επιστροφή τους στο Τμήμα Απονομής κύριας Σύνταξης • Καθυστέρηση στη διεκπεραίωση άλλων αιτημάτων, όπως άρσης προσημειώσεως ακινήτων, αναδρομικές παύσεις χρέωσης προμηθειών εγγυητικών επιστολών (εκ-κρεμούν αιτήματα από το 2009). Επίσης καθυστέρηση στη διαδικασία ελέγχου των

κρατήσεων από τη σύνταξη (700 περίπου συνταξιούχοι, στους σχετικούς συμψηφι-σμούς με τις οφειλές και τις αποδόσεις, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνταξι-ούχων με επιπλέον τόκους).• Καθυστέρηση στις χορηγούμενες προε-ξοφλήσεις και στην παρακολούθηση των ρυθμίσεων των οφειλών από καταπτώ-σεις εγγυητικών επιστολών και προεξο-φλήσεις λογαριασμών.Ακόμη έχει σταματήσει σχεδόν η διαδικα-σία είσπραξης οφειλών από προμήθειες, καταπτώσεις εγγυητικών και προεξοφλή-σεις λογαριασμών, μέσω βεβαιώσεων οφειλών με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το Ταμείο και να υπάρχει κίνδυνος παραγρα-φής των οφειλών (ανάλογες προσφυγές στα δικαστήρια για παραγραφή στην 5ετία).

Διεύθυνση ΕισφορώνΗ Διεύθυνση Εισφορών εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 430 άτομα καθημερινά, λόγω όμως της έλλειψης προσωπικού και της αποχώρησης ήδη 7 υπαλλήλων, αντιμε-τωπίζει τα κάτωθι μέγιστα προβλήματα:* Την καθυστέρηση στον έλεγχο των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμέ-νων που έχουν υποβάλλει αίτηση συντα-ξιοδότησης (700 φάκελοι σε αναμονή για έλεγχο) με ταυτόχρονη αύξηση του χρό-νου που απαιτείται για την έκδοση συντα-ξιοδοτικής απόφασης.* Την καθυστέρηση στη διεκπεραίω-ση αιτήσεων, που αφορούν επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, συμψηφισμούς και εκκαθαρίσεις (6.000

Page 25: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

EΠIKAIΡOTHTAαιτήσεις σε αναμονή).* Την αδυναμία συγκρότησης ελεγκτικού μηχανισμού για την αποτελεσματική αντι-μετώπιση της εισφοροδιαφυγής. * Την έλλειψη συγχρόνων μηχανογραφι-κών εφαρμογών οι οποίες θα μειώνουν το χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών και την καθυστέρηση στην άμεση εφαρ-μογή του e-tsmede με την ταυτόχρονη καθυστέρηση της ηλεκτρονικής υπο-γραφής που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό και τη συντόμευση όλων των εφαρμογών για την καλύτερη εξυπη-ρέτηση των ασφαλισμένων.

Διεύθυνση ΜηχανογράφησηςΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:Α) Αγορά νέων υπολογιστών:• Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο την έγκριση για αγορά νέων υπολογιστών από 21.5.2010. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε λάβει. • Αυτήν την περίοδο έχουν παρουσιαστεί βλάβες σε Η/Υ τόσο του κεντρικού, όσο και περιφερειακών υποκαταστημάτων. Η έλλειψη αποθέματος εφεδρικών Η/Υ, κα-θιστά αδύνατη την άμεση αντικατάστασή τους.• Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Η/Υ για να αποστείλουμε στα οκτώ νέα υποκαταστή-ματα λόγω καθυστέρησης έγκρισης από το υπουργείο.Β) Προσωπικό:• Προσωπικό του τμήματος μηχανογρά-φησης του ΤΣΜΕΔΕ έχει μεταφερθεί στο ΕΤΑΑ και ασχολείται σε μεγαλύτερο βαθ-μό με τα προβλήματα του Ταμείου Νομι-κών και του ΤΣΑΥ. • Στους προσεχείς μήνες πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί προσωπικό που εργά-ζεται στην καταχώρηση στοιχείων. Η νέα αυτή μείωση προσωπικού, πρόκειται να επιδεινώσει την ήδη προβληματική κα-τάσταση που δημιούργησε η πρόσφατη αποχώρηση των εργαζομένων με πρό-γραμμα stage. Γ) Ηλεκτρονική υπογραφή:• Αυτή τη στιγμή η υλοποίηση του διαδι-κτυακού τόπου e-tsmede βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Όμως τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από το site στερούνται ψηφια-κής υπογραφής, γεγονός που τα καθιστά μη έγκυρα, καθώς δεν παρέχουν τα εχέγ-γυα γνησιότητας και αυθεντικότητας που παρέχει ένα συμβατικό έγγραφο.

• Κατά τις αρχικές επαφές μας με την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής του υπουργείου Εσωτερικών, οι αρμόδιοι μας υπέδειξαν μια σχετικά απλή λύση της συνεργασίας του site μας με τον φορέα έκδοσης ηλεκτρονικής υπογραφής.• Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική μέθοδο, η οποία στην ουσία καταργεί την επένδυσή μας στο «e-tsmede» και απαιτεί την υλοποίηση νέου λογισμικού για την επικοινωνία με τη δικτυακή πύλη “ERMIS”..

Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου Περιφερειακών ΥπηρεσιώνΤο κυριότερο πρόβλημα που αντιμετω-πίζουν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού. Το τε-λευταίο έτος έχουν ήδη αποχωρήσει από τα περιφερειακά τμήματα και γραφεία 32 υπάλληλοι, ενώ αρκετοί υπάλληλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνταξιοδότη-ση έως το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα:

• Τα γραφεία Αγ. Παρασκευής, Βέροιας, Κατερίνης, Κέρκυρας, Λάρισας, Πάτρας, Πειραιά λειτουργούν με 1 υπάλληλο λιγό-τερο το καθένα. • Τα γραφεία Ηρακλείου, Κοζάνης με 2 λιγότερους, • Το γραφείο Λαμίας με 3 λιγότερους και με το ενδεχόμενο να κλείσει εντελώς, σε περίπτωση συνταξιοδότησης της μοναδι-κής μόνιμης υπαλλήλου. Επισημαίνεται ότι το γραφείο αυτό εξυπηρετεί τουλάχι-στον 1500 ασφαλισμένους.• Η βοήθεια που είχε δοθεί με υπαλλή-λους από τις εργοληπτικές οργανώσεις στην περιφέρεια, δεν υπάρχει πλέον.• Η βοήθεια που είχε δοθεί με υπαλλή-λους του ΤΕΕ στα κεντρικά γραφεία και στην περιφέρεια έχει μειωθεί.

Διευκρινίζεται ότι εκτός των παραπάνω υπαλλήλων, έχουν αποχωρήσει λόγω λήξης των συμβάσεών τους 20 υπάλληλοι που απασχολούνταν μέσω προγράμματος “stage” και οι οποίοι παρείχαν ουσιαστικές υπηρεσίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες. Μέγιστο πρόβλημα δημιουργεί η έλλειψη ελεγκτών ιατρών (λόγω λήξης των συμ-βάσεών τους και μη ανανέωσης νέων) με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκκρεμοτή-των και τη μεγάλη δυσανασχέτηση όλων

των ασφαλισμένων μας. Επίσης, λόγω αδειών ή απουσίας για λόγους υγείας του προσωπικού, τα Περιφερειακά Γραφεία αδυνατούν να λειτουργήσουν.Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει οι σχετικές εισηγήσεις για τρο-ποποίηση των διατάξεων που αφορούν στη συγκρότηση των Εποπτευουσών Επι-τροπών των Περιφερειακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Αυτοδι-οικητικού Συστήματος «Καλλικράτης».

Διεύθυνση Υγείας και ΠρόνοιαςΤο Π/Δ 62/06 (Νέος Οργανισμός ΤΣΜΕΔΕ) ενοποίησε σε μια Διεύθυνση τη Διεύθυν-ση Ασφάλισης του ΚΥΤ και τα νοσήλια, η οποία μετονομάστηκε σε Διεύθυνση Υγεί-ας και Πρόνοιας και είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες όσες λειτουργούν στο Ταμείο.Το Τμήμα Ασφάλισης του ΚΥΤ υπολειτουρ-γεί λόγω αύξησης των ασφαλισμένων, άμεσων και έμμεσων μελών σε 205.000 άτομα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας και κάθε έτος εγ-γράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ 4.500 μηχανικοί και περίπου 4.000 έμμεσα μέλη (παιδιά, σύζυγοι κ.λπ.). Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας να αντιμετωπίσει καθημερινά περίπου 800 ασφαλισμένους που έρχονται να εξυπη-ρετηθούν είτε για ασφαλιστικά θέματα, είτε για ιατρικά, δεν μπορεί να ανταποκρι-θεί στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Το σοβαρότερο πρόβλημα της Διεύθυνσης είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού (Στη Διεύθυνση απασχολούνται 19 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 5 που βοηθάνε είναι «δανεισμένοι» από το ΤΕΕ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύωρη καθυστέρηση, αναμονή και έντονες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων για:• Κατάθεση αποδείξεων ιατρικών εξετά-σεων (2 υπάλληλοι στον γκισέ).• Έλεγχο παραστατικών για εισαγωγή σε νοσοκομείο (2 υπάλληλοι στον γκισέ).• Έκδοση Ευρωπαϊκών καρτών (2 υπάλ-ληλοι στον γκισέ).• Έκδοση βιβλιαρίων υγείας και συντα-γολογίων – Εγγραφές – διαγραφές ασφα-λισμένων μελών – έλεγχος συνταξιοδοτι-κών φακέλων (2 υπάλληλοι στον γκισέ).

Αυτοτελές Τμήμα Ελεγκτών Ιατρών Το Αυτοτελές Τμήμα ελεγκτών ιατρών σή-μερα έχει στο δυναμικό του 8 υπαλλήλους

32 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 26: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

(6 ελεγκτές ιατρούς και 2 οδοντιάτρους), που ελέγχουν τις δαπάνες ιατροφαρμα-κευτικής και οδοντιατρικής περίθαλψης τόσο του Νομού Αττικής, όσο και όλης της Ελλάδας.Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Τμήματος είναι η καθυστέρηση πρόσληψης των συμβασιούχων ελεγκτών ιατρών.

Με το αρ. πρωτ. 471/15.1.2010 έγγραφό της η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΕΤΑΑ υπέβαλε αίτηση προς το ΑΣΕΠ για σύνα-ψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ιατρούς και οδοντιάτρους, συνολικού αριθμού 106 ελεγκτών ιατρών με διάρκεια έργου 12 έως 18 μήνες προς διάθεση του Ταμείου και η οποία εγκρίθηκε με το αρ. πρωτ. 3263/4-2-2010 έγγραφο του ΑΣΕΠ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το αρ. πρωτ. 2/17001/28.4.2010 έγγραφό του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέ-ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνη-

σης με κοινοποίηση στη Γενική Γραμμα-τεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτείνει τη μείωση του αριθμού ιατρών.Από τον Ιανουάριο του 2010 και μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της δαπάνης αυτής, παρόλο που βαρύ-νει τον προϋπολογισμό του ΕΤΑΑ και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπο-λογισμό και παρόλο που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από τον ΑΣΕΠ το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε-κτρονικής Διακυβέρνησης, τη Γ.Γ.Κ.Α. και από τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου. Η έγκριση της δαπάνης (όπως πληροφορη-θήκαμε) βρίσκεται στο γραφείο του Αντι-προέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου.

Η καθυστέρηση πρόσληψης ελεγκτών γιατρών δημιουργεί τα παρακάτω προ-βλήματα: * αδυναμία ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

* αδυναμία έγκρισης δαπανών απλής ια-τροφαρμακευτικής και οδοντιατρικής πε-ρίθαλψης στην περιφέρεια* αδυναμία πρωτογενούς ελέγχου -έλεγ-χος εισαγωγών και εξετάσεων σε νοσο-κομεία και κλινικές από ελεγκτές ιατρούς και δευτερογενούς ελέγχου - έγκρισης των δαπανών* αδυναμία ελέγχου εγκρίσεων συνταγών άνω των 150 ευρώ σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτη-σης των ασφαλισμένων και ειδικά εκεί-νων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα* έντονες διαμαρτυρίες και αποστολή εξώδικων από ασφαλισμένους και Συλ-λόγους.«Είναι αυτονόητο ότι η καθυστέρηση στην πρόσληψη ελεγκτών ιατρών αυξάνει ανε-ξέλεγκτα τις δαπάνες καθιστώντας τις πολύ υψηλότερες του κόστους πρόσλη-ψης των ελεγκτών αυτών», καταλήγει στην επιστολή του ο Ι. Γαμβρίλης.

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ οι ασφαλισμένοι του Ταμείου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής

περίθαλψης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν κάνει τόσο η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ, όσο και οι Σύνδεσμοι της ΠΕΣΕΔΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, από όλη τη χώρα οι ασφαλισμένοι για να μπορέσουν να έχουν στοιχειώδη εξυπηρέτηση υπόκεινται σε αβάσταχτη ταλαιπωρία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:• Στις 24 Αυγούστου η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ με έγγραφό της προς τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδο επισημαίνει τα μηνύματα που φτάνουν από τους συνδέσμους πολλών περιοχών της χώρας για έλλειψη ελεγκτών ιατρών στα κατά τόπους γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ και ως εκ τούτου την καθυστέρηση έγκρισης δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όπως τονίζει η ΠΕΣΕΔΕ στο έγγραφό της που υπογράφουν ο πρόεδρός της Κ. Σαββίδης και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Μπαρμπούτης, « Από πληροφορίες που έχουμε από το ΕΤΑΑ, το πρόβλημα οφείλεται στην καθυστέρηση έγκρισης από το υπουργείο σας της απαιτούμενης διαδικασίας για διαγωνισμούς επιλογής ιατρών – ελεγκτών. Γνωρίζοντας βέβαια τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος μας, παρακαλούμε και

πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε άμεσα στις σχετικές εγκρίσεις, προκειμένου να μην παρατηρούνται τουλάχιστον στα νοσήλια οι δραματικές καθυστερήσεις που έχουμε με τις εξοφλήσεις εκτελεσμένων εργασιών σε διάφορα έργα».• Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 ο Σύνδεσμος Δράμας καταγγέλλει ότι λόγω μακρόχρονων αναρρωτικών αδειών των δύο υπαλλήλων του γραφείου ΤΣΜΕΔΕ της πόλης, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Καβάλα για να διεκπεραιώσουν τα ασφαλιστικά θέματά τους και ζητά την πρόσληψη ενός ατόμου. Την ίδια στιγμή το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ καταγγέλλει ότι τα γραφεία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Καβάλας και Δράμας στερούνται ελεγκτή γιατρού και οδοντιάτρου, με αποτέλεσμα να στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης οι ασφαλισμένοι από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Επίσης οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Καβάλας - Δράμας αρνούνται να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΑ και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ) και να χορηγούν φάρμακα μέσω συνταγολογίου και ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνο το ποσό που του αναλογεί. Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι στα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Καβάλας και Δράμας να μην έχουν ούτε φαρμακευτική αγωγή και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα (ειδικά για τους ασθενείς με χρόνιες και βαριές παθήσεις).• Παρόμοια προβλήματα καταγγέλλουν και τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Ανατολικής Κρήτης κ.ά.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 33

Page 27: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Η ΔΕΗ «πνίγηκε» στις αιτήσειςΠρόβλημα επιλογής και αξιολόγησης-έγκρισης των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζει τώρα η ΔΕΗ, καθώς ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλι-ματικής Αλλαγής σκέφτεται να ενεργοποιήσει το μέτρο της κατα-βολής χρηματικής εγγύησης προκειμένου να βάλει «φρένο» στις πολλές αιτήσεις.Αν γινόταν δεκτές όλες οι αιτήσεις, το συνολικό ηλεκτροπαραγω-γικό δυναμικό της χώρας θα αυξανόταν αμέσως κατά 50% και ο στόχος πού έχει τεθεί για το 2020, θα υπερκαλυπτόταν στο διπλά-σιο από τώρα.Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία και πριν ολοκλη-ρωθεί η καταγραφή, οι αιτήσεις είναι πάνω από 32.000 και αφο-ρούν συνολική ισχύ περίπου 5.800 MW, ενώ η ΔΕΗ είχε υπολογί-σει 1.500 ΜW μέχρι το 2014.

Αναλυτικότερα, 11.400 αιτήσεις υπεβλήθησαν σε Μακεδονία- Θράκη, 9.100 σε Πελοπόννησο- Ήπειρο, 9.800 στην Κεντρική Ελ-λάδα και 2.000 στα νησιά.Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα προχωρήσουν σε καταμέτρηση των αι-τήσεων ανά Νομό, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να μπορούν να πουν επακριβώς πόση ισχύ αντέχει το δίκτυο κάθε περιοχής. Οι αιτήσεις για πλεονάζουσα ισχύ θα μπουν στο «ψυγείο» και οι ενδι-αφερόμενοι θα περιμένουν να πάρουν τη θέση όσων δεν θα κατα-φέρουν να δανειστούν από τις τράπεζες, ή να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα της ΔΕΗ, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητά τους.

Ξεκινά το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»Τις επόμενες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οί-κον» προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ και οι ιδιοκτήτες κατοικιών με άδεια οικοδομής πριν από το 1980 μπορούν να ενισχυθούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες με σκο-πό να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτιμάται ότι θα «χωρέ-σουν» σε αυτό περί τις 100.000 κατοικίες. Οι μορφές ενίσχυσης είναι χαμηλότοκα, άτοκα δάνεια κι επιδο-τήσεις ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλ-λαγής, Γ. Μανιάτη, έχουν επιλεχθεί τέσσερις τράπεζες οι οποίες προσέφεραν επιτόκιο 7,4% και με τη χρηματοδότησή του από το ΤΕΜΠΜΕ θα κατέβει κάτω από το 5%. Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Βασικές κατηγορίες προς επιδότηση είναι:1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοπο-θέτηση συστημάτων σκίασης.2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέ-γης και της πιλοτής.3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή κα-ταστήματα/ γραφεία εντός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη από 1.500 ευρώ το τ.μ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, και τα κίνητρα ανά κατηγορία είναι:Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξε-περνά τις 15.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα.Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαί-ου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα απο-πληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα. Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρί-σκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δα-νείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανει-ακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερ-βαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίου κτιρίου, δίνε-ται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και της κατηγορίας «Β» στην κατηγορία κινήτρων «Α», εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κα-τηγορία «Α».

36 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 28: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3,1 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα ως το 2020, προβλέπει το πρόγραμμα «Χτίζο-ντας το μέλλον» που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέ-ου, με την παρουσία εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου, του κλάδου των δομικών υλικών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των κατασκευαστών.Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.Το όφελος θα αφορά περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού ει-σοδήματος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός το μέσο κόστος για κλιματισμό μιας ελληνικής οικογένειας είναι 100 ευρώ το χρόνο, όμως για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν σε ποιοτικά υποβαθμισμένα κτίρια ανεβαίνει στα 190 ευρώ.Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με τις επι-χειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής δομικών υλικών για πα-ροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων.Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και απο-σκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ως το τέλος του 2012 σε κα-τοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια.Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμά-των σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακιοί συλλέ-κτες σε 5.000, «ψυχρές» οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάστα-ση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση

συστημάτων ψύξης-θέρμανσης- αερισμού σε 5.000, αντικατά-σταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» περιλαμβάνει ακόμη επι-δεικτικές δράσεις όπως το πράσινο νησί, το οποίο σύμφωνα με την κα.Μπιρμπίλη θα είναι ένα νησί του μεγέθους των Λειψών, το πράσινο ορεινό χωριό, η εγκατάσταση 100 πράσινων ορο-φών, οι πράσινες γειτονιές, τα πράσινα στρατόπεδα, τα πράσινα σχολεία, και οι πράσινες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος δια-βίωσης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.Εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς που συμμετείχαν στην εκδήλωση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, λέγοντας μεταξύ άλ-λων ότι μπορεί να αναζωογονήσει την οικοδομή σε μια ιδιαί-τερα δύσκολη περίοδο, ζήτησαν ωστόσο να απαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα για την υλο-ποίηση των εργασιών, καθώς και περισσότερα φορολογικά κίνητρα.Προβληματισμός ωστόσο προκάλεσε, η αναφορά του προέ-δρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρ. Σπίρτζη, ότι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 δεν μπορούν να αναβαθμιστούν αλλά πρέπει να κατεδαφι-στούν, γιατί το τσιμέντο έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.

Κίνητρο οι εκπτώσεις και η μείωση λογαριασμώνΓια τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις (π.χ. εισοδηματικά κριτήρια), αλλά οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας. Το βασικό κίνητρο είναι οι εκπτώσεις που θα παράσχουν εθελοντικά οι επιχειρήσεις που παράγουν δομικά υλικά, αλλά και η μείω-ση των λογαριασμών (ρεύμα, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα κλπ.) που θα επιτυγχάνουν όσοι κάνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν, μέσω των οποίων θα γίνεται σύντομα η απόσβεση του κόστους της επένδυσης.Το υπουργείο περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλα-γής σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Σώμα Ενεργειακών Επι-θεωρητών έχουν ξεκινήσει εξάλλου ελέγχους και τιμοληψίες στην αγορά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εκπτώσεις που θα προσφέρουν οι επιχειρήσεις θα είναι πραγματικές και όχι εικονικές.Τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής ερευνητικής προ-σπάθειας αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον» επεσήμανε ο πρωθυ-πουργός κ. Γ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να δοθούν κίνη-τρα για τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς στην ενεργειακή ανα-βάθμιση των κτιρίων, όπως επίσης να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα του προγράμματος.Ζήτησε ακόμη, τις προτάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων που πιθανώς θα υπάρξουν

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 37

Εξοικονόμηση ενέργειας σε 3,1 εκατ. κτίρια ως το 2020

Page 29: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝκαι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση υπέρ του προγράμματος από όλους τους φο-ρείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με το πρόγραμμα επι-διώκεται να αποκατασταθούν οι κοινωνικές ανισότητες στην κατανάλωση ενέργειας, που προκύπτουν μεταξύ των πολιτών με υψηλή και χαμηλά εισοδήματα.Σύμφωνα με τα στοιχεία τα φτωχά νοικοκυριά έχουν υψηλό-τερη ενεργειακή δαπάνη για θέρμανση και ψύξη επειδή κατοι-κούν σε χειρότερης ποιότητας σπίτια. Συγκεκριμένα:-Μόνο το 28 % των πολιτών χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα κατοικεί σε μονωμένα κτίρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 73 %.-Μόνο το 8 % των πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικούν σε κτίρια με μόνωση και διπλά υαλοστάσια, ενώ το ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 63 %.-Το κόστος θέρμανσης ανά άτομο και μονάδα επιφάνειας είναι κατά 127 % μεγαλύτερο στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα.-Κατά μέση τιμή η χρήση κλιματισμού αυξάνει το κόστος μιας οικογένειας κατά 100 ευρώ (0,6 ευρώ ανά τετραγωνικό ή 12,5

ευρώ ανά άτομο). Η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλά εισοδήματα, όπου φθάνει στα 195 ευρώ ανά οικογένεια (1,2 ευρώ ανά τ.μ. ή 87 ευρώ ανά άτομο).Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα έχει το ίδιο κλίμα με την Ισπανία και την Πορτογαλία, ωστόσο η κατανάλωση ενέρ-γειας είναι 30% και 50% μεγαλύτερη αντίστοιχα. Η σύγκριση είναι ακόμα πιο επώδυνη όταν πρόκειται για τις χώρες του ευ-ρωπαϊκού Βορρά, καθώς η ελληνική ενεργειακή κατανάλωση είναι πολλαπλάσια της Δανίας ή της Σουηδίας.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μονό-δρομος για την Ελλάδα και δήλωσε σχετικά: «Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτε-λέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομί-ας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50 % των επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή».

Απαλλοτριώσεις και αναπλάσεις σε γειτονιές της δυτικής ΑθήναςΣτο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της δυτικής Αθήνας, η πλατεία Αγίου Στυλιανού στο Δήμο Ζεφυρίου θα αναπλαστεί με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ τρεις άλλοι χώροι θα απαλλοτριωθούν στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.«Έχουμε όραμα, γνώση και ευαισθησία και για μας η δυτική Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα και όχι υποδοχέα εξυπηρέτησης των αναγκών της υπόλοιπης πόλης» τόνισε η υπουργός, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Αγίων Αναργύρων.«Με χρήματα από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους χώρους, που μαζεύονται στο Πράσινο Ταμείο, προχωράμε σε απαλλοτριώσεις νέων χώρων ώστε να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Έχουμε ήδη επιλέξει τους πρώτους χώρους και θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από συνεργασία με τους δήμους» ανέφερε.

Μέχρι στιγμής οι απαλλοτριώσεις αφορούν:• Χώρο 1.680 τετραγωνικών μέτρων στο Καματερό που προβλέπεται να γίνει άλσος από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Το υπουργείο προχωρά άμεσα -έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις για άρση της απαλλοτρίωσης- ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος και να προστατευτεί και αναδειχθεί το διερχόμενο ρέμα.• Χώρο 860 τετραγωνικών μέτρων στους Αγίους Αναργύρους, μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και

Αιόλου, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστος» με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Οι πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων έχουν συνταχθεί.• Δεύτερο χώρο στους Αγίους Αναργύρους, εμβαδού 1400 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται ανατολικά του πάρκου Τρίτση προς την Εθνική Οδό, μεταξύ των οδών Παρθενώνος και Εύβοιας. Οι προτάσεις για απαλλοτρίωση των παραπάνω χώρων έχουν γίνει από το Δήμο Αγίων Αναργύρων σε απάντηση εγγράφου του ΥΠΕΚΑ.

Η κ. Μπιρμπίλη, τέλος, αναφέρθηκε στο όρος Αιγάλεω, έναν ορεινό όγκο εξαιρετικής σημασίας για όλη την πόλη, ο οποίος ουσιαστικά διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο, όπως προβλέπει και ο σχεδιασμός του Οργανισμού Αθήνας.

38 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 30: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Τελεσίγραφο από την ΕΕ για τις χωματερές Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να ξαναστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη χώρα μας για το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, δύο μήνες περιθώριο δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει τη λειτουργία και να αποκαταστήσει 316 παράνομες χωματερές. Σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε., ζητώντας την επιβολή χρηματικών προστίμων για κάθε μια παράνομη χωματερή.Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση των παράνομων χωματερών η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 και έκτοτε έχει καταφέρει να κλείσει αρκετές. Όμως σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα όλες οι παράνομες χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2008. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί την παύση λειτουργίας των παράνομων χωματερών, την αποκατάστασή τους και τη δημιουργία συστήματος σωστής διαχείρισης αποβλήτων. Τον Απρίλιο του 2009 η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή.Η Κομισιόν, όμως, μετά την τελευταία επιθεώρησή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και ακόμη 429 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης. Ετσι ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ αποφάσισε χθες να απευθύνει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να κλείσει τις 316 χωματερές εντός των επόμενων

δύο μηνών, τότε απειλείται ευθέως με πολύ μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Έχει υπολογιστεί ότι εάν η Ελλάδα καταδικαστεί για δεύτερη φορά το ημερήσιο πρόστιμο θα ανέλθει σε 34.000 για κάθε ενεργή χωματερή, ενώ η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, έχει παρομοιάσει το θέμα των σκουπιδιών με μεγάλη δημοσιονομική βόμβα που απειλεί να μας βάλλει να πληρώσουμε 4 δισ.Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη είχε στείλει στις αρχές του καλοκαιριού τελεσίγραφο στις Περιφέρειες με το οποίο τις καλούσε να κλείσουν τις χωματερές έως τις 16 Ιουλίου του 2010.

Από 1η Οκτωβρίου 2010 σε πλήρη εφαρμογή ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την έκδοση οικοδομικών αδειών Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Δ΄ του ΚΕΝΑΚ και θα τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ώστε να εντάσσονται τουλάχιστον στην Β’ ενεργειακή κατηγορία. Υποβάλλεται επίσης και η Μελέτη Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας που τη συνοδεύει. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιρίων αυτών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) των Κτιρίων από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Η έναρξη της υποχρέωσης έκδοσης Π.Ε.Α. στην περίπτωση

της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίων ορίστηκε η 9η Ιανουαρίου του 2011. Για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης και την έκδοση Π.Ε.Α. απαιτείται η χρήση λογισμικού, καθώς επίσης και Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ, που διατίθενται ήδη ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ:(http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak). Με την Εγκύκλιο οικ.1603/4.10.2010 παρέχονται διευκρινίσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σχετικά με τον έλεγχο της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, καθώς επίσης και με τα δεδομένα υπολογισμού, τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τη διαδικασία Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και την έκδοση Π.Ε.Α. Σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ παράδειγμα Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης με σχετικές οδηγίες για την εκπόνησή της, καθώς και οδηγίες ελέγχου προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 39

Page 31: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝΣΠΕΔΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΗ Εγκύκλιος του ΥΠΟΜΕΔΙ για τις πλαστές εγγυητικές

Με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουρ-γού κ. Ρέππα για τον έλεγχο ισχύος των εγγυητι-κών επιστολών των εργοληπτών, και τις σχετικές δηλώσεις του Δ/ντή της Ν.Α. Μεσσηνίας κ. Πανα-γιώτη Γιαννακέα ότι θα στέλνει στον εισαγγελέα όποιον προσκομίσει πλαστή εγγυητική επιστολή για εγγύηση των έργων, το Δ.Σ του Συνδέσμου αποφάσισε ότι συμφωνεί με την εγκύκλιο του Υπουργού και σημειώνει τα παρακάτω σε επι-στολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Γεωργου-λόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Τζαμουράνης και απευθύνει προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας: Ανοιχτές θύρες παραβιάζετε κ. Γιαννακέα με τις δηλώσεις σας ότι όποιον πιάσετε να προσκομίσει πλαστή εγγυητική θα τον πάτε στον εισαγγελέα. Είστε καθυστερημένος στην προσπάθειά σας. Εμείς σαν σύνδεσμος εργολάβων επί δέκα και πλέον χρόνια καταγγέλλουμε ότι κάτι γίνεται με τις εγγυητικές αλλά εσείς και όλοι οι προκάτοχοί σας αδιαφορούσατε στις καταγγελίες κάνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα. Τώρα λοιπόν που έβγαλε απόφα-ση για έλεγχο ο Υπουργός και αναγκαστήκατε να κάνετε αυτές τις δηλώσεις, περιμένουμε να δού-με εάν τις πιστεύετε ή τις κάνατε για τον τύπο. Ζητάμε να οριστεί από την υπηρεσία σας μια επι-τροπή που θα καταγράψει όλα τα έργα της Ν.Α.Μ που δεν έχουν ακόμα παραληφθεί και πρέπει οι εγγυητικές τους να βρίσκονται σε ισχύ. Τον κατά-λογο να τον στείλει στις τράπεζες και στο ΤΣΜΕΔΕ για να φανεί ποιές είναι σε ισχύ, ποιες είναι πλα-στές ή και ποιες έχουν επιστραφεί παρανόμως. Ζητάμε ταυτόχρονα, στην επιτροπή αυτή να είναι και εκπρόσωπός μας για λόγους διαφάνειας και έχουμε τους λόγους μας να το ζητάμε. Και το ζητά-με διότι εδώ που ζούμε γνωριζόμαστε πολύ καλά και έχει συμβεί στο παρελθόν κάποιοι ηρωικοί επιβλέποντες μηχανικοί μέσα από την υπηρεσία σας να ζητήσουν να ελέγξουν τις εγγυητικές για έργα που επέβλεπαν, και οι εγγυητικές να έχουν κάνει φτερά. Αυτό συνέβη περισσότερες από μία φορά και το αποτέλεσμα όμως μηδέν. Υποχρεώ-θηκε απλά ο εργολάβος να φέρει νέες και αυτό ήταν όλο. Και σε όλα αυτά η υπηρεσία έδειξε πλή-ρη μυστικότητα. Επίσης κ. Δ/ντά, και εσείς και οι προκάτοχοί σας αδιαφορούσατε όταν σας αναφέραμε, στην προσπάθειά μας να εξυγιανθεί το κύκλωμα, ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. Ο νόμος είναι σαφής και απαιτεί η εγγυητική επιστολή που εκδίδεται από την τράπεζα ή από το ΤΣΜΕΔΕ υπέρ ενός εργολάβου για ένα έργο που έχει αυτός αναλά-βει, να εκδίδεται από την καρτέλα του, να είναι

δηλαδή ο ίδιος πιστούχος και όχι από την καρτέ-λα οποιουδήποτε τρίτου, να μην έχουμε δηλαδή εργολάβους αχυράνθρωπους που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να βγάλουν ούτε μια εγγυη-τική, αλλά στην υπηρεσία φαίνονται ότι εκτελούν έργα εκατομμυρίων. Το ΤΣΜΕΔΕ αυτό το τηρεί με αυστηρότητα, αλλά οι τράπεζες προκειμένου να εισπράξουν την προμήθεια, βγάζουν εγγυητική στον καθένα που ζητάει χωρίς να ελέγχουν εάν αυτός έχει πάρει το έργο. Η υπηρεσία σας μπρο-στά στο φαινόμενο αυτό και παρά τις καταγγελίες μας να ζητήσετε από τις τράπεζες να απαντήσουν από ποίου καρτέλα είναι συγκεκριμένες εγγυ-ητικές, δεν έκανε τίποτα και εξακολούθησε και εξακολουθεί να δέχεται τέτοιες άκυρες κατά τη γνώμη μας εγγυητικές. Τώρα αυτό θα το εξετά-σετε ή θα θεωρήσετε ότι δεν το περιλαμβάνει η εγκύκλιος Ρέππα; Μίλησαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχίας για διαφάνεια στο θέμα αλλά εμείς τα προκαλούμε. Τι διαφάνεια έχουμε κύριοι όταν έρχονται σε ένα διαγωνισμό δύο ή τρείς εργο-λάβοι αχυράνθρωποι οι οποίοι προσκομίζουν εγγυητικές για τις οποίες μπορεί να έχει εγγυηθεί στην τράπεζα ο ίδιος ο Μεγάλος Αδελφός ο οποί-ος προφανώς στην περίπτωση αυτή γνωρίζει τις προσφορές και των τριών ή τους έχει ακόμη και καθοδηγήσει στην σύνταξή τους; Φυσικά αφού αυτός πληρώνει, αυτός και κανονίζει. Γι’ αυτό ο νόμος ορίζει ότι η εγγυητική πρέπει να βγαίνει από την καρτέλα του εργολάβου ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, όμως η υπηρεσία αδι-αφορεί για δικούς της λόγους. Μήπως το κάνει για να μην φύγουν μέσα από το κύκλωμα κάποιοι ημέτεροι; Ακόμη, με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε και να διαμαρτυρηθούμε διότι η υπηρεσία δεν προ-χωράει στην εμπρόθεσμη παραλαβή των έργων. Ο νόμος λέει ότι με την βεβαίωση πέρατος του έργου, πρέπει σε έξι μήνες να έχει παραληφθεί το έργο προσωρινά και σε δεκαπέντε μήνες ορι-στικά και να επιστραφούν στον ανάδοχο όλες οι εγγυητικές επιστολές αλλιώς η παραλαβή θεω-ρείται αυτοδίκαια συντελεσθείσα. Όμως από την αδιαφορία της υπηρεσίας περνάνε δέκα ή και παραπάνω χρόνια και αυτό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, και οι επιτροπές δεν μεταβαίνουν να ελέγξουν το έργο ώστε εάν είναι εντάξει να το παραλάβουν ή εάν κρίνουν ότι έχει κάποιες ελ-λείψεις να τις αποκαταστήσει ο εργολάβος και να το παραλάβουν στη συνέχεια. Ετσι τα έργα πα-ραλαμβάνονται αυτοδίκαια λόγω αδιαφορίας της υπηρεσίας σας, αλλά ταυτόχρονα οι εγγυητικές τους παραμένουν δεσμευμένες διότι παρά την αυτοδίκαιη παραλαβή τους εσείς αρνείστε να τις επιστρέψετε στις τράπεζες όπως οφείλετε και οι συνάδελφοι πληρώνουν κανονικό χαράτσι προς χάριν σας. Αφού λοιπόν έπρεπε να βγει η εγκύκλιος του

υπουργού για να ανοίξετε τόσο αργά το θέμα, περιμένουμε να δούμε στο τρίμηνο που απομένει μέχρι να διαλυθεί η νομαρχία, θα κάνει αυτά που οφείλει να κάνει η υπηρεσία; Έχει καμία απάντη-ση επί αυτών ο Νομάρχης κ. Δράκος ή βρίσκεται εδώ απλά για να προεδρεύει; Για να μην υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου συνα-γωνισμού πρέπει άμεσα, πρώτον η υπηρεσία να ξεκαθαρίσει το θέμα των εγγυητικών με τους αχυράνθρωπους και να παύσει να τους δέχεται σαν ισότιμους συνομιλητές για τα έργα, δεύτερον να επιστρέψει τις εγγυητικές των αυτοδίκαια πα-ραληφθέντων έργων για να μην χαρατσώνουν οι τράπεζες τους συνάδελφους, και τρίτον να βγάλει στο φως όποια πλαστή εγγυητική επιστολή υπάρ-χει στα αρχεία της. Τέλος υπάρχει υποψία ότι η ίδια ή και ακόμα χει-ρότερη κατάσταση επικρατεί στους Δήμους όπου οι εγγυητικές «επιστρέφονται» λίγες ώρες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού.

ΣΕΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Διαμαρτυρία για μη πληρωμές εργοληπτικών επιχειρήσεων

Ο Σύνδεσμος με επιστολή που υπογράφουν ο πρό-εδρός του Π. Σαρακατσάνος και ο Γεν. Γραμματέας του Π. Σιόρεντας, και απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, ζητά να προβεί αμέσως στην εξόφληση των κα-θυστερούμενων οφειλών προς τους εργολήπτες. Αναλυτικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: Τουλάχιστον 60 ανώνυμες εταιρείες διαγράφηκαν από το ΜΕΕΠ τον τελευταίο χρόνο. Ο αριθμός των τεχνικών εταιρειών που προσφεύγουν στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα (ν.3588/2007) αυξάνεται συνεχώς. Η στάση πληρωμών και το σφράγισμα επιταγών είναι φαινόμενα που έχουν αγγίξει πια μεγάλο μέρος των τεχνικών εταιρειών, μικρών και μεγάλων. Η μείωση προσωπικού και οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς. Ο κύκλος ερ-γασιών των επιχειρήσεων μειώνεται συνεχώς και τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες.Τα ανωτέρω συμβαίνουν σε μια εκρηκτική συ-γκυρία για τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου οι δημοπρατήσεις των έργων παραμένουν παγω-μένες, ενώ πολλές τεχνικές εταιρείες ετοιμάζονται να προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα στην περίπτωση που τον επόμενο χρόνο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα πρέπει να εκδώ-σουν ισολογισμούς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.Ειδικότερα, οι εργολήπτες της Περιφέρειας έρχο-νται αντιμέτωποι με την εξοντωτική πρακτική πο-λύμηνης καθυστέρησης των πληρωμών για ήδη εκτελεσμένες εργασίες. Το καθεστώς των αυξη-

42 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 32: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

μένων πρόσθετων εγγυήσεων που επιβλήθηκαν με το ν.3262/2004 έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των εσόδων των τραπεζών σε βάρος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και γενικότερα του κόστους των έργων. Η ένταξη στις Συμπρά-ξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ, που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (σχολεία, πυ-ροσβεστικοί σταθμοί, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικοί σταθμοί κ.ά.), αυξάνουν την αιμορ-ραγία της εθνικής οικονομίας, αφού εκτελούνται με πολλαπλάσιο κόστος από αυτό του συμβατικού τρόπου εκτέλεσης. Επιπλέον, υποθηκεύουν τα μελλοντικά ΠΔΕ και Προγράμματα έργων δημο-σίων φορέων και οργανισμών, θέτουν αναγκαία «έργα σε ομηρία» η εκτέλεση των οποίων καθυ-στερεί προκειμένου να ενταχθούν στις ΣΔΙΤ και με αυτόν τον τρόπο στερούν την απασχόληση σε χιλιά-δες μικρούς εργολήπτες και άλλους επαγγελματί-ες της Περιφέρειας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται πιστώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα, μέσω «απ’ ευθείας αναθέσων», για αποπληρωμή άλλων παγίων δημοτικών εξόδων, που «βαφτίζο-νται» Δημόσια ΄Εργα.Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια τον χώρο των κατασκευών είναι σημαντι-κό να συμβάλλετε στη διαφανή και ποιοτική ανα-βάθμιση των έργων, να εξασφαλίσετε πλήρεις και επαρκείς μελέτες, καθώς και να διασφαλίσετε την έγκαιρη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έρ-γων. Να μην δημοπρατείται έργο χωρίς εξασφαλι-σμένη πίστωση.Σας καλούμε, τέλος, να προβείτε άμεσα στην εξό-φληση των καθυστερούμενων οφειλών σας από τα ήδη εκτελεσθέντα έργα και, σε κάθε περίπτωση, πριν τη δημοπράτηση νέων.

ΣΕΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥΚαταγγελία για τεχνητή κατάτμηση έργου

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρι-νίου διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει το Δήμαρχο Αμφιλοχίας για τη μεθοδευμένη προ-σπάθεια τεχνητής κατάτμησης δημοσίου έργου αυθαιρετώντας και καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία αφενός και αποκλείοντας τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσε-ων αφετέρου.Συγκεκριμένα - όπως αναφέρεται στην καταγγελία που υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Κατσακιώρης και ο Γεν. Γραμματέας Κ. Παππάς και απευθύνεται στο Δήμαρχο Αμφιλοχίας - στις 28 Σεπτεμβρίου2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00πμ προκήρυξε τέσσε-ρις (4) πρόχειρους προφορικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση των παρακάτω έργων:1. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ», προϋπολογισμού

72.000,00 ευρώ2. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙ-ΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΠΟΥΚΑΣ», προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ3. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥ», προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ4. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΙ-ΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΟΥΤΡΟΥ», προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ,Συνολικού προϋπολογισμού 293.400.00 ευρώ.Το ότι και τα τέσσερα έργα δημοπρατήθηκαν την ίδια μέρα και ώρα, έχουν τον ίδιο τίτλο, τον ίδιο προϋπολογισμό, εκτελούνται στον ίδιο γεωγραφι-κό χώρο και μάλιστα ταυτοχρόνως είναι περίτρανη απόδειξη τεχνητής κατάτμησης.Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν το Δήμαρχο Αμφιλοχίας να προχωρή-σεις σε αυτή την παράνομη μεθόδευση και τον παρακαλούμε, σεβόμενος τις διατάξεις της νομο-θεσίας, τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μετα-χείρισης, να ακυρώσει τους πραγματοποιηθέντες διαγωνισμούς και να επαναδημοπρατήσει τα πα-ραπάνω σε ένα ενιαίο έργο με το μόνο διαφανές σύστημα επιλογής αναδόχου, αυτό της ανοικτής δημοπρασίας με σφραγισμένες προσφορές.

ΣΕΔΕ ΔΡΑΜΑΣΤαλαιπωρία εργοληπτών από την υπολειτουργία του τοπικού γρα-φείου ΤΣΜΕΔΕ

Σε επιστολή του Συνδέσμου που υπογράφει ο πρό-εδρός του Θ. Γεωργόπουλος και απευθύνεται στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, περιγράφεται ως εξής η ταλαι-πωρία που υφίστανται οι εργολήπτες του νομού από τη δυσλειτουργία του τοπικού γραφείου του ΤΣΜΕΔΕ:Σας ενημερώνουμε ότι μετά τις συνεχόμενες απουσίες των δύο (2) μόνιμων υπαλλήλων Γρα-φείου μας που έχουν και θα έχουν μεγάλης διάρ-κειας αναρρωτικές άδειες, οι συνάδελφοι εργο-λήπτες δημοσίων έργων δεν εξυπηρετούνται για τις καθημερινές τους συναλλαγές από το γραφείο ΤΣΜΕΔΕ Δράμας.Σας ενημερώνουμε ότι οι πιο απλές συναλλαγές όπως βεβαιώσεις για την εξόφληση εισφορών δεν διεκπεραιώνονται από το γραφείο Δράμας για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι σήμερα. Έτσι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ, συνάδελφοι πτυχι-ούχοι μηχανικοί αναγκάζονται να σπαταλούν για απλές υποθέσεις, πολλές εργατοώρες για να εξυ-πηρετηθούν από το γραφείο ΤΣΜΕΔΕ Καβάλας.Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Δραμινούς συναδέλφους που μας γυρίζει τριάντα χρόνια πίσω στο χρόνο, σε άλλες εποχές όταν δεν λειτουργούσε γραφείο ΤΣΜΕΔΕ Δράμας. Όπως καταλαβαίνεται η αγανάκτηση των ασφαλισμένων είναι τεράστια

όπως τεράστια είναι και η ταλαιπωρία τους. Παρακαλούμε να προβείτε σε άμεσες ενέργει-ες για να λυθεί το πρόβλημα υπολειτουργίας του τοπικού Γραφείου ΤΣΜΕΔΕ. Ενδεδειγμένη ενέρ-γεια προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η άμεση πρόσληψη του κ. Δοντζάκη Θεοδώρου, ο οποίος έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια και εκκρεμεί μόνο η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την μονιμοποίησή του.

ΣΕΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥΚαταγγελία για απευθείας ανάθε-ση έργουΟ Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Νομού Ρεθύμνης εκφράζοντας έντονα την δυ-σαρέσκεια του, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει τον Δήμο Φοίνικα για τη απ’ ευθείας ανάθεση, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, έργου που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Γιαννιού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.Όπως τονίζεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρ. Μπουρμπάκης, «Ζη-τούμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Φοίνικα, ή την ακύρωση της από τα αρμόδια όργανα της Περι-φέρειας Κρήτης, και την δημοπράτηση του έργου για την επίτευξη του ευγενούς ανταγωνισμού που προβλέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία.Παρόμοια φαινόμενα – καταλήγει - φαίνεται να συμβαίνουν, ενόψει των δημοτικών εκλογών, και σε άλλους Δήμους του τόπου μας, όπου εκτελού-νται έργα χωρίς να έχουν προηγηθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι έπονται μεταχρονολογη-μένα».

ΣΕΔΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣΠροβληματική η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό

Ο Σύνδεσμος Κορινθίας με επιστολή που απευ-θύνει προς τοβ Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνε-δρίου και υπογράφει ο πρόεδρός του Κ. Παπα-σταμόπουλος, επισημαίνει τα εξής:Εδώ και αρκετό καιρό η θέση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Κορινθίας παραμένει κενή. Καλύπτεται δε περιστασιακά, με απόσπα-ση υπηρεσιακών παραγόντων και για μια μόνον ημέρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχει σω-ρευθεί πλήθος ανέλεγκτων ενταλμάτων. Τούτο, έχει σοβαρή επίπτωση στις εργοληπτικές επι-χειρήσεις του νομού, οι οποίες αφενός μεν λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, αφετέρου δε λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στον έλεγχο και την υπογραφή των ενταλμάτων ευρίσκονται σε δεινή κατάσταση και απειλούνται με οικονομική κατάρρευση.Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως, το συντο-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 43

Page 33: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

BHMA ΣΥΝΔΕΣΜΩΝμότερο δυνατό, δοθεί άμεση και οριστική λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

ΣΕΔΕ ΗΛΕΙΑΣΕυρεία σύσκεψη για τον άξονα Πύργος – Τρίπολη χωρίς τους …ντόπιους τεχνικούς!

Ο Σύνδεσμος Ηλείας σε ανακοίνωσή του που υπογράφουν ο πρόεδρός του Ν. Διάκος και ο Γεν. Γραμματέας του Ιω. Καντζούκης, καταγγέλλει τα εξής:Αξιωματούχοι, βαθμοφόροι πολιτειακοί και άσχε-τοι. Ένα πάνελ ετερογενές που με πρωτοβουλία του νομάρχη μας, παραβρέθηκαν στην «ευρεία σύσκεψη» για να μελετήσουν το μέλλον του δρό-μου Πύργος –Τρίπολη.Δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, γεωπόνοι οικονο-μολόγοι και παπάδες. Κανένας ή σχεδόν κανένας μηχανικός πλην εκείνων που διαθέτουν συμπτω-ματικά διττή ιδιότητα.Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αξιω-ματούχοι, κατά κύριο επάγγελμα δημόσιοι υπάλ-ληλοι, μαζεύονται για να επιλύσουν ή να δρομο-λογήσουν την επίλυση κάποιου προβλήματος, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, μόνοι τους και στην τύχη λες και θα παίξουν μια παρτίδα πρέφα.Ειδικοί όλοι, ή εξειδικευμένοι «εμπειροτέχνες τε-χνικοί», συνάχθηκαν για να πούνε το «λόγο τους», να φωτογραφηθούνε (εκλογές έρχονται) και να δείξουν ότι είναι παρόντες στο «προσκλητήριο της εξουσίας».Και ακόμη οι «άλλοι», αναγκαστικά, λόγω κομμα-τικής ιδιότητας. Ξεχάσανε όλοι το αεροδρόμιο, τα σκουπίδια, τα ΤΕΙ, τις λατομικές ζώνες, το βιοτε-χνικό πάρκο, κ.λ.π.Ελάχιστοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, υπό την ευ-ρεία έννοια της πατριδογνωσίας, ως άμεσα εξαρ-τημένοι από το ίχνος του νέου δρόμου.Οι υπόλοιποι «παρόντες» και απόντες όπως κάθε φορά που πρόκειται να συζητηθεί ένα τεχνικό θέμα μείζονος ή ελάσσονος σπουδαιότητας, οι επικεφαλής των τεχνικών του νομού. Ο σύνδε-σμος τα εργοληπτών Ν. Ηλείας και γιατί όχι Αρ-καδίας και το ΤΕΕ, ο σύμβουλος της πολιτείας.Δηλαδή οι τεχνικοί του χθες που άλλαξαν την μορφή της Ελλάδας και του σήμερα, που πρέπει να έχουν τον σεβασμό της πολιτείας για ανάλο-γους λόγους, ήταν απόντες γιατί κανείς δεν τους κάλεσε.Η ίδια δηλαδή η πολιτεία, δια μέσου των αιρε-τών εκπροσώπων της υποβάθμισε εξ’ αρχής την «ευρεία σύσκεψη», μη προσκαλώντας τους καθ’ ύλην αρμοδίους, δηλαδή τους τεχνικούς.Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι σε κάποια «πανηγύρια» κυρίως εγκαινίων δεν ξεχνούν να μας καλέσουν.Ευχαριστούμε πολύ κ. Νομάρχη, εμείς δεν πολι-

τευόμαστε, ώστε να στηθούμε μπροστά στο φακό και τις κορδέλες.Εμείς είμαστε μαχόμενοι μηχανικοί και απαιτού-με τον προσήκοντα σεβασμό που πρεσβεύουν τα χαρτιά που αποχτήσαμε στα αμφιθέατρα της γνώσης.

ΣΕΔΕ ΠΑΤΡΑΣ«Σήμα κινδύνου» για τις εργολη-πτικές επιχειρήσεις

«Σήμα κινδύνου» για τις εργοληπτικές επιχειρή-σεις εκπέμπουν με κοινή ανοιχτή επιστολή τους που απευθύνουν προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Σύνδεσμος Πά-τρας της ΠΕΣΕΔΕ και το τοπικό παράρτημα του ΣΑΤΕ, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των πι-στοποιημένων οφειλών και άλλα μέτρα προκει-μένου να γλιτώσουν τη χρεοκοπία και την απόλυ-ση χιλιάδων εργαζομένων. Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:Με την παρούσα επιστολή μας απευθυνόμαστε σε σας καθώς και σε κάθε αρμόδιο που μπορεί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μας ακούσει και να μας βοηθήσει.Αποτελούμε έναν δυναμικό επιχειρηματικό κλά-δο, τον κατασκευαστικό, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομί-ας και της αγοράς και απασχολεί χιλιάδες εργαζό-μενους σ΄αυτό τον τόπο. Ειδικά στην περιφέρεια, και ειδικότερα στην δική μας, οι πεντακόσιες και πλέον μικρομεσαίες ερ-γοληπτικές επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους (μόνιμους και εποχιακούς) και συναλλάσσονται με περισσότερους από 100 επαγγελματικούς και εμπορικούς κλάδους. Αυτά τους καλούς καιρούς πριν από το 2008. Δυστυ-χώς όμως τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητα από κυβερνήσεις οι ίδιες πολιτικές καταδίωξης ου-σιαστικά του επιχειρείν και ιδιαίτερα του “ ευ επιχειρείν “ μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής και του αφανισμού. Ιδιαίτερα μάλι-στα τον τελευταίο χρόνο η οικονομική κρίση και οι πολιτικές μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμ-μάτων έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πάνω από πενήντα επιχειρήσεων, στην έξοδο ουσιαστικά από το επάγγελμα περισσότερων από τις μισές επιχειρήσεις που εδραστηριοποιούντο πριν από το 2008 και στην υπερχρέωση των υπολοίπων που επέζησαν έως σήμερα.Πιο συγκεκριμένα :1) Το δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Δήμοι, ΔΕΥΑ κ.λ.π) έχουν ουσιαστικά κλείσει τις στρόφιγγες εγκαινιάζοντας μια άτυπη στάση πληρωμών των οφειλών στους εργολήπτες για δεδουλευμένες και πιστοποιημένες εργασίες. Τα Εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα (ΘΗΣΕ-ΑΣ, προγράμματα αντιμετώπισης πυρόπληκτων

και σεισμόπληκτων περιοχών, πιστώσεις Τ.Ε.Ο., πιστώσεις του Ο.Σ.Κ. για κατασκευή σχολείων κ.λ.π.) έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει τις πληρω-μές ενώ ταυτόχρονα οι ταχτικές επιχορηγήσεις στις Νομαρχίες (ΚΑΠ κ.λ.π.) και στους Δήμους (ΣΑΤΑ) καθυστερούν απελπιστικά και μειώνονται δραστικά. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με χονδρι-κούς και μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι συσσω-ρευμένες οφειλές του Δημοσίου με την ευρύτερη έννοια στους εργολήπτες της Περιφέρειας Δυτι-κής Ελλάδας (και δεν αναφερόμαστε στις μεγάλες εταιρείες που εκτελούν έργα στην περιοχή μας) πρέπει να υπερβαίνουν τα 150.000.000€ με αυ-ξητική τάση όσο προχωράμε στο τέλος της χρο-νιάς. Για επιστροφή Φ.Π.Α. δεν τολμούμε καν να μιλήσουμε. Εδώ δεν το επιστρέφουν ούτε στην COSCO…..2) Tην ίδια στιγμή το Δημόσιο απαιτεί την καταβολή του Φ.Π.Α. 23% για τις πιστοποιήσεις που δεν έχουν εισπραχθεί, επέβαλε φορολογία 40% στα διανεμόμενα κέρδη ή τις επιχειρηματι-κές αμοιβές των Ε.Π.Ε. και Α.Τ.Ε. , ζητάει χρήμα-τα για τις περαιώσεις κρούοντας τον πέλεκυ των εκδικητικών ελέγχων και από πάνω θέλει και έκτακτη εισφορά για τα κέρδη του 2009 όπως είχε γίνει και για το 2008 και όπως μάλλον θα γίνεται και στο μέλλον με αποτέλεσμα να μιλάμε για “τα-κτική εισφορά”. Αλλά τότε μάλλον δεν θα υπάρ-χουν κέρδη….Ούτε επιχειρήσεις ίσως……Η δε ανάπτυξη θα αποτελεί το συντομότερο ανέκδοτο!!3) Το μέλλον των ήδη καταχρεωμένων επιχειρή-σεων μας είναι σκοτεινό εφ’ όσον το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων κατακρεουργήθη-κε (μείωση 38% και βάλε) ενώ ο δυσκίνητος και προβληματικός μηχανισμός των Υπηρεσιών του Δημοσίου αποδεικνύεται ανίκανος να “τρέξει” τα έργα του ΕΣΠΑ (τα μοναδικά που χρηματοδοτού-νται) που καρκινοβατούν μεταξύ “ωρίμανσης” μελετών, διαδικασιών δημοπράτησης , πιστοποί-ησης των υπηρεσιών κ.λ.π. σε σημείο που τελικά σαπίζουν. Παραδείγματα όσα θέλετε στη διαθεσή σας…….4) Όλα αυτά κάτω από ένα αναχρονιστικό , γρα-φειοκρατικό και αναποτελεσματικό πλαίσιο για τα Δημόσια Έργα που η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε μεν γρήγορα (Νόμος Σουφλιά) αλλά με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις η δε σημερι-νή, ένα χρόνο μετά ακόμα συζητάει και οι πληρο-φορίες μας φέρνουν κακά μαντάτα: Οι ίδιες συ-νταγές από ανθρώπους κατά τεκμήριο άσχετους με το αντικείμενο που το μόνο που εγγυώνται είναι αύξηση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της πολυ-νομίας της ανισονομίας και της αδιαφάνειας και ουσιαστική θεσμοθέτηση του κράτους εργοδότη – μπαταξή . Ας αφήσουμε που για να εφαρμοστούν έστω τα όσα μαθαίνουμε ότι θα περιλαμβάνει ο Νόμος (αν και όταν ψηφιστεί) με την ψήφιση των σχετικών Διαταγμάτων και Αποφάσεων θα περά-σουν περίπου τρία χρόνια ….

44 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 34: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

5) Oι τράπεζες, οι οποίες όλο υπόσχονται την τό-νωση της ρευστότητας στην αγορά και υπογρά-φουν μάλιστα με τυμπανοκρουσίες μνημόνια με την κυβέρνηση, έχουν ουσιαστικά «κατεβάσει τα ρολά» για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις χαρα-κτηρίζοντας ανοιχτά το Δημόσιο και τους Δήμους ως τον πλέον επισφαλή πελάτη. Ουσιαστικά αρ-νούνται να προεξοφλήσουν πιστοποιήσεις αυτών φοβούμενοι να μην χάσουν τα λεφτά τους . Για επαγγελματικά δάνεια ούτε λόγος να γίνεται . Ας μην μιλήσουμε δε για τις τεράστιες εγγυητικές επιστολές που ‘’οι σοφοί’’ νομοθέτες επέβαλλαν και μας έριξαν (και με την προωθούμενη κα-τάργηση της εγγυοδοσίας από το ΤΣΜΕΔΕ) , στα νύχια των τραπεζών που μας ζητάνε προσημει-ώσεις σπιτιών και οικοπέδων για να εκδώσουν αυτές τις εγγυητικές επιστολές

Κε Γενικέ Όλα τα παραπάνω δεν είναι εφιαλτικό σενάριο ταινίας τρόμου , είναι η καθημερινή μας ζωή, χω-ρίς ίχνος υπερβολής και τα χειρότερα φαίνεται ότι έρχονται . Έχουν ήδη χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια και να είστε βέβαιος ότι μέχρι την άνοιξη του 2011 θα χαθούν χιλιάδες ενώ οι εργολήπτες παλαιοί και νέοι θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία και στην επιτροπή του άρθρου 99 του πτωχευτικού νόμου . Αν αυτή η πολιτική βοηθάει στην μείωση του ελ-λείμματος δεν γνωρίζουμε , σίγουρα όμως δεν βοηθάει την ζωή των ανθρώπων . Αφήστε που ουσιαστικά αποτελεί τη μέγιστη παραποίηση στοι-χείων . Δεν πληρώνουμε και άρα μειώνεται το έλλειμμα . Αυτά που κάναμε παλαιότερα και τώρα φτιάχνουμε εξεταστικές επιτροπές .Υπάρχει όμως φώς στο βάθος του τούνελ ; Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρχει προϋποθέτει μέτρα για την ανάπτυξη. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση όμως θέλουμε να καταθέσουμε τις πιο κάτω συγκεκρι-μένες προτάσεις μας : 1) Να καταρτιστεί ρεαλιστικό πρόγραμμα άμεσης εξόφλησης των πιστοποιημένων οφειλών . Ανοι-χτά η πολιτεία να δηλώσει ότι μπορώ να πληρώ-σω τόσα και τότε . Να γνωρίζει ο εργολήπτης πότε και πώς θα πληρωθεί . Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά σπατάλη εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη , γύρω μας και γύρω σας .2) Να εγγυηθεί το Δημόσιο στις τράπεζες για τις οφειλές του έτσι ώστε αυτές να προεξοφλούν τις πιστοποιήσεις τους με λογικά και όχι τοκογλυφικά επιτόκια . Εννοείται ότι οι τόκοι αυτοί υπερημερί-ας θα βαρύνουν το Δημόσιο, με το επιτόκιο της αγοράς, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση οφει-λής προς το Δημόσιο .3) Να υπάρξει ρύθμιση έκδοσης των τιμολογίων όταν γίνεται η πληρωμή της πιστοποίησης και όχι απαραίτητα μέσα στη χρήση εφ’ όσον υπάρχει αδυναμία πληρωμής. Δεν μπορεί η πολιτεία να απαιτεί καταβολή Φ.Π.Α. που δεν εισπράχθηκε

διότι δεν το κατέβαλλε ως όφειλε.4) Να εξακολουθήσει το ΤΣΜΕΔΕ (νυν Ε.Τ.Α.Α ) να εκδίδει εγγυητικές επιστολές στους εργολή-πτες. 5) Από δω και στο εξής όλα τα έργα που δημο-πρατούνται να έχουν εξασφαλισμένη πίστωση. 6) Να σταματήσει η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Να εξεταστεί ακόμα και η περίπτωση αύξησής του έστω και με εν μέρει άλλες μορφές χρηματοδότησης (εγγυημένα ομό-λογα Δημοσίου με δεσμεύσεις προεξόφλησής τους από τις τράπεζες με ευνοϊκούς για την ανά-πτυξη όρους ).7) Να θεσμοθετηθούν διαδικασίες FAST (TRACK) για την επιτάχυνση δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων του ΕΣΠΑ όπως έγινε για τις μεγάλες επενδύσεις . Γιατί σήμερα δυστυχώς μιλάμε για SLOW (TRACK).8) Να καταργηθούν κάθετα και απερίφραστα οι κάθε είδους απ’ ευθείας αναθέσεις που αποτέ-λεσαν μέχρι σήμερα βασική εστία διαπλοκής, διαφθοράς και διασπάθισης του Δημοσίου χρή-ματος. Δυστυχώς όμως πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια των αναθέσεων επι-βεβαιώνοντας έτσι εκ των πραγμάτων ότι κυβερ-νά μια διεφθαρμένη χώρα………9) Να ανοίξει μία σοβαρή και εκ βάθρων συζή-τηση και διαβούλευση το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ με τους ερ-γολήπτες και κάθε εμπλεκόμενο σχετικά με την διαμόρφωση και ψήφιση ενός νέου σύγχρονου Πλαισίου-Νόμου για τα Δημόσια Έργα. Προτάσεις έχουμε πολλές και σοβαρές. Αρκεί να θέλει κά-ποιος να μας ακούσει.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή μας Κύριε Γενικέ απευθύνουμε ύστατο σήμα κινδύνου για την ίδια την ύπαρξή μας ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων. Αναμένου-με με αγωνία άμεσες ενέργειες σας.

ΣΠΕΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΈλλειψη προσωπικού στο υποκα-τάστημα ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό του υποκαταστήματος Ηρακλείου του Ταμείου, ζητά με επιστολή που απευθύνει προς τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ο Σύνδεσμος Ηρακλείου. Η επιστολή, που υπογράφουν η πρόεδρος Α. Σου-ρούλλα και ο Γεν. Γραμματέας Ν. Λουλάκης, έχει ως εξής: Όπως σας έχει ήδη γνωστοποιηθεί υπάρχει οξύ-τατο πρόβλημα επάρκειας προσωπικού στο υποκατάστημα Ηρακλείου του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ καθώς 2 άτομα θα συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους και έληξε η σύμβαση της υπαλλήλου που εργαζόταν στο υποκατάστημα και πληρωνόταν

από το πρόγραμμα Stage ενώ ο αριθμός των εγ-γυητικών συνεχώς αυξάνεται, καθώς ο αριθμός των μηχανικών-εργοληπτών συνεχώς μεγαλώ-νει.Από το 1995 μέχρι σήμερα το υποκατάστημα είχε έλλειμα προσωπικού και αναγκασθήκα-με να συνεισφέραμε πληρώνοντας υπάλληλο μέσω του προγράμματος STAGE. Kατά το 2.002 είχαμε φθάσει να πληρώνουμε 3 πρόσθετους υπαλλήλους. Παρόλο που δεν αποτελούσε αρμο-διότητα μας, αυξήσαμε τις εισφορές των μελών μας προκειμένου να πληρώνεται πρόσθετο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του υποκαταστήματος.Παρόλο που σας έχει γνωστοποιηθεί το πρόβλη-μα με αλλεπάλληλες έγγραφες οχλήσεις κατά τα τελευταία 15 χρόνια προτιμάτε να ισχυρίζεστε ότι τα υπάρχοντα άτομα είναι αρκετά να εξυπη-ρετήσουν τον απαιτούμενο φόρτο εργασίας. Γνω-ρίζοντας περισσότερο τις απαιτούμενες τοπικές συνθήκες, σας πληροφορούμε ότι το υποκατά-στημα Ηρακλείου πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με δύο επιπλέον άτομα, και να φροντίσετε να αντικαταστήσετε τους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν εφέτος έγκαιρα διότι οι υπό-λοιποι υπάλληλοι δεν θα μπορούν πλέον να εξυ-πηρετούν ομαλώς τους μηχανικούς-εργολάβους, παρόλη την ευγενική προσπάθεια τους. Κάτι τέτοιο πιστεύουμε σε τελική ανάλυση εξυ-πηρετεί και το Ταμείο καθώς δεν θα οδηγηθούν οι μηχανικοί και οι εργολάβοι στις Τράπεζες για έκδοση εγγυητικών επιστολών. Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι την δε-καετία του 1980 τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ και οι εργολάβοι ήταν λιγώτεροι από 1500 ενώ σήμερα το σύνολο αυτό ξεπερνά τον αριθμό 3.000. Την δεκαετία του 1.980 το υποκατάστη-μα διέθετε 8 υπαλλήλους και σήμερα 7 με κίνδυνο να γίνουν 4 εάν δεν φροντίσετε να αντικατασταθούν οι αποχωρούντες. Η απόφαση να αυξήσουμε τις εισφορές των εργοληπτών στον Σύλλογο για να μπορούμε να πληρώ-νουμε ένα τουλάχιστον υπάλληλο αποδεικνύει ότι το υποκατάστημα έχει αποδυναμωθεί και πρέπει να το ενισχύσετε. Ο τομέας των εγγυη-τικών στον οποίο οφείλεται μεγάλο μέρος του αποθεματικού του Ταμείου, ενδιαφέρει άμεσα κυρίως εμάς τους εργολήπτες χαμηλής τάξης διότι χωρίς να βάζουμε υποθήκη το σπίτι μας έχουμε τις εγγυητικές που απαιτούνται για την συμμετοχή μας στα έργα. Θεωρούμε επίσης ότι αυτοί θα πρέπει να προέρ-χονται όσο το δυνατόν από μετατάξεις υπαλλή-λων άλλων υπηρεσιών καθώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στις ιδιαίτερα φορτι-κές απαιτήσεις που υπάρχουν.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες ώστε να επιλυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 45

Page 35: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας των νέων συμπλη-ρωματικών Συμβάσεων εργασιών (Σ.Σ.Ε.) και ο Έλεγχος γνησιότητας εγγυητικών επιστολών συμμετοχής και κα-λής εκτέλεσης είναι τα δύο θέματα στα οποία αναφέρεται η Εγκύκλιος 17 που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Μετα-φορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας την οποία παραθέ-τουμε στη συνέχεια:

1. Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε πρόσφατα η απόφαση αρ.707/2010 του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ( και κατόπιν αυτής οι πράξεις αρ. 203/2010 και 204/2010 του Ε΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου), από την οποία προ-κύπτει ότι στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνε-δρίου υπάγονται όχι μόνο οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις που υπερβαίνουν το νόμιμο όριο που τίθεται στην παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.3669/2008, αλλά όλες οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις, ανεξαρτήτως ποσού, όταν η αρχική έχει ήδη υπο-στεί τον προσυμβατικό έλεγχο. Κατόπιν τούτων, στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάγονται μόνο οι Συμπληρωματικές Συμβά-σεις (Σ.Σ) oi oποίες συνάπτονται στα πλαίσια αρχικής σύμβα-σης με προϋπολογισμό (χωρίς Φ.Π.Α) κατώτερο των ορίων που τίθενται στο άρθρο 30 παρ.2 του Ν.3669/2008 και μάλιστα όταν το συνολικό ποσόν της σύμβασης ( ήτοι της αρχικής, των τυχόν προηγούμενων Σ.Σ και της τελευταίας) δεν υπερβαίνει το ως άνω όριο. Στις λοιπές περιπτώσεις, όταν δηλαδή η αρχική σύμβαση έχει υπαχθεί σε προσυμβατικό έλεγχο, ή όταν το συνολικό ποσό της σύμβασης, όπως έχει διαμορφω-θεί με την τελευταία υπό σύναψη Σ.Σ υπερβαίνει το όριο, υπά-γονται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός άλλωστε που διασφαλίζει τη νομιμότητά τους η οποία δεν μπορεί στη συνέχεια να αμφισβητηθεί και είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυρίου του έργου, διότι εξα-σφαλίζει ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα κατά την εκτέλεση της Σ.Σ., όταν οι σχετικές πιστοποιήσεις θα υποβληθούν σε κατασταλτικό έλεγχο από τον αρμόδιο Επίτροπο. Εννοείται ότι αν μια Σ.Σ δεν υπαχθεί στο εξής στον προσυμ-βατικό έλεγχο, παρότι επιβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι άκυρη και δεν μπορεί στη συνέχεια να νομιμοποιηθεί, ακόμα κι αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις σύναψης της.

2. Επειδή έχουν καταγγελθεί, από εργοληπτικές οργανώσεις, κρούσματα προσκόμισης πλαστών εγγυητικών επιστολών συμμετοχής και καλής εκτέλεσης από αναδόχους δημοσίων έργων, οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων, που έχουν την ευθύνη ελέγχου των επιστολών, εντέλλονται να προβαίνουν στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

α) Οι Επιτροπές των διαγωνισμών με ευθύνη των Προέδρων τους πριν την ολοκλήρωση του πρακτικού δημοπρασίας που

αφορά τον έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών των διαγω-νιζομένων, θα επικοινωνούν εγγράφως με τις Τράπεζες ή το ΤΣΜΕΔΕ που φέρονται να έχουν εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής όλων των διαγωνιζομένων, προκειμέ-νου να διαπιστώσουν την εγκυρότητά τους. Αν διαπιστωθεί η πλαστότητα επιστολών οι υποψήφιοι θα αποκλείονται λόγω μη προσκόμισης της κατάλληλης εγγύησης συμμετοχής ( η πλαστή εγγύηση δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του νό-μου και δεν θεωρείται ως εγγύηση – ΣτΕ 2147/2001) και πα-ράλληλα θα υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα και θα κινείται διαδικασία πειθαρχικής δίωξης του υποψηφίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 82 και επ. του Ν. 3669/2008.

β) Η αρμόδια υπηρεσία, πριν την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού της αρχικής σύμβασης ( κατά το άρθρο 30 παρ. 1 και 5 – 10 του Ν. 3669/2008), θα ζητά την προσκόμι-ση εγγύησης καλής εκτέλεσης και θα υπογράφει το ιδιωτικό συμφωνητικό μόνο αφού έχει ελέγξει, μετά από έγγραφη επι-κοινωνία με την εκδούσα Τράπεζα ή το ΤΣΜΕΔΕ, τη γνησιότητα της εγγύησης. Αν διαπιστωθεί η πλαστότητα της εγγύησης, θα κηρύσσει έκπτωτο τον ανάδοχο, και θα ζητά την κατάπτωση της εγγύησης συμμετοχής, επι-πλέον δε θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά και αίτημα για πειθαρχική δίωξη κατά τα προαναφερθέντα.

γ) Η Διευθύνουσα Υπηρεσία θα ελέγχει σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω, τη γνησιότητα των εγγυητικών επιστολών που προσκομίζει ο ανάδοχος κατά την εκτέλεση του έργου και δεν θα αποδίδει τις εγγυήσεις που έχει ήδη στα χέρια της πριν την ανωτέρω διαπίστωση. Σε κάθε περίπτωση επίσης, ακόμα κι αν εκ των υστέρων προσκομισθεί γνήσια εγγυητική επιστολή, θα κινεί τις διαδικασίες ποινικής και πειθαρχικής δίωξης κατά τα ανωτέρω.

δ) Η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγχει την γνησιότητα των εγγυη-τικών επιστολών καλής εκτέλεσης και στην περίπτωση υπο-γραφής Σ.Σ. Αν η προσκομισθείσα εγγύηση αποδειχθεί πλα-στή, η Σ.Σ. δεν θα υπογράφεται και θα κινείται η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου από την όλη σύμβαση, κατά το άρ-θρο 61 του Ν.3669/2008, δεδομένου ότι η εκτέλεση των εργα-σιών της Σ.Σ αποτελεί συμβατική υποχρέωση του αναδόχου. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση θα κινούνται οι διαδικασίες ποινικής και πειθαρχικής δίωξης.

Της εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των φορέων ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, οι οποίοι εντέλλονται στην πιστή εφαρμογή της. Επίσης η εγκύκλιος να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμμα-τείας Δημοσίων Έργων (ggde.gr).

Εγκύκλιος για τον προσυμβατικό έλεγχο Συμπληρωματικών Συμβάσεων και γνησιότητας εγγυητικών επιστολών

46 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 36: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1-12-2010Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 8 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτη-δευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 8

2-12-2010Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτη-δευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 9

3-12-2010Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 10-50 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ , φόρου ελευθέριων επαγγελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτη-δευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 10-50

6-12-2010Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 60-90 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή ΦΜΥ, φόρου ελευθέριων επαγγελμάτων, μισθών Δ.Σ., αμοιβών εκτός έδρας,κλπ. για επιτη-δευματίες που το ΑΦΜ λήγει σε 60-90

10-12-2010Yποβολή ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός σε Υποκατάστημα ΙΚΑ

15-12-2010Καταβολή Χαρτόσημου Δανείων

Απόδοση φόρου που παρακρατήθηκε τον προηγού-μενο μήνα σε εργολάβους και ενοικιαστές δημόσι-ων, δημοτικών κ.λπ. προσόδων πάνω στην αξία του κατασκευαζόμενου έργου.

Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατη-θέντος φόρου εισοδήματος από αμοιβές και απο-ζημιώσεις μελών του Δ.Σ. που βαρύνουν την ίδια την Α.Ε.

20-12-2010Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτη-δευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 1,2

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινο-τικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1,2

21-12-2010Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κα-τηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτη-δευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 3,4

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινο-τικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 3,4

Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 1 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

22-12-2010Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κα-τηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτη-δευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 5,6

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινο-τικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 5,6

Υποβολή ΦΜΥ, και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 2 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

23-12-2010Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Γ κα-τηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτη-δευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 7,8

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινο-τικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 7,8

Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 3 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

24-12-2010Περιοδική δήλωση. ΦΠΑ σε ΔΟΥ υπόχρεοι με Β & Γ κατηγορίας Βιβλία και ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Στατιστικής δήλωσης Intrastat για επιτη-δευματίες με βιβλία Α’Β’Γ’ κατηγορίας, Σε ΔΟΥ ΑΦΜ 9,0

Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινο-τικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, κα-θώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών σε ΔΟΥ, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, από υπόχρεους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 9,0

Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 4 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

27-12-2010Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 5 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρεωστι-κό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, Επιτηδευματίες με βιβλία Γ κατηγορίας, Ανεξαρτή-τως ΑΦΜ

Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝLINE

28-12-2010Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 6 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

29-12-2010Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 7 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

30-12-2010Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προη-γούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 8 και απασχό-ληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

31-12-2010Υποβολή ΦΜΥ , και φόρου 25% εταίρων ΕΠΕ,προ-ηγούμενου μήνα για εταιρίες με ΑΦΜ 9,0 και απα-σχόληση προσωπικού ΠΑΝΩ από 500 Ατομα.

Yποβολή ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου Εργοδότες ΟΙΚΟ-ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ανεξαρτήτως ΑΜΕ προηγούμε-νου μηνός

Επιμέλεια: Χάρης Κυριακίδης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος, τηλ.: 210-6532.523.

48 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 37: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

Στις 3 & 4 Δεκεμβρίου το 19ο Τακτικό Συνέδριο της ΈνωσηςΗ Κ.Δ.Ε. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη συνεδρίαση της την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010, αποφάσισε την πραγματοποίηση του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης, σύμφωνα με το Άρ-θρο 16 του Καταστατικού.Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 & το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο “IMPERIAL” (Μ. Αλεξάνδρου 2-6, Πλατεία Καραϊσκάκη).Τα θέματα του Συνεδρίου είναι τα εξής:• Εκλογή Προεδρείου Συνεδρίου• Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής και Έκθεση Εξελεγκτικής Επι-τροπής.• Πρόγραμμα Δράσης 2011 - 2013• Εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε).• Κανονισμοί Λειτουργίας σύμφωνα με το νέο Καταστατικό της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Καταπέλτης ο Α. Κακλαμάνης στη Βουλή για τα Τ.Ε.Ι.Για μια ακόμη φορά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ανέλαβε το ρόλο της υπεράσπι-σης των Τ.Ε.Ι και των Πτυχιούχων τους, καταδεικνύοντας τους βασικούς υπεύθυνους για την προσπάθεια υποβάθ-μισης των Τ.Ε.Ι.Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε τροπολογία του υπουρ-γείου Εργασίας που για τη στελέχωση της Γενικής Γραμμα-τείας Καταναλωτή, όριζε εκατό υπαλλήλους πανεπιστημια-κής εκπαίδευσης και μόνο επτά υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης, η οποία και προκάλεσε την οργή του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος προειδο-ποίησε πως θα την καταψηφίσει.

«Θέλω να δηλώσω ρητά – δεν ξέρω αν θα ζητηθεί η ονο-μαστική ψηφοφορία- ότι αν ζητηθεί για την τροπολογία, εγώ την καταψηφίζω από τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και σημείωσε: «Δυστυχώς, η πορεία της χώ-ρας καθορίζονταν -και θα πρέπει αυτό να σταματήσει με το μαχαίρι- στα σαλόνια, αυτών με τα complex superiority, κατά κανόνα φελλών, που επιπλέουν στη θάλασσα των πανεπιστημίων. Εκεί λαμβάνονταν αποφάσεις για την παι-δεία».

Συνεχίζοντας ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυ-σε επίθεση κατά των Πολυτεχνείων και του Τ.Ε.Ε : «Όλη η Ελλάδα έπρεπε να ασχολείται με το τι θέλουν κάποιοι κύριοι των πανεπιστημίων, των πολυτεχνείων, τι θέλει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Έτσι θάψαμε ένα θε-σμό που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει βοηθήσει και στην κοινωνική πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη. Έλεος πια! Αρκετοί οι δικηγόροι! Αρκετοί οι γιατροί! Αρκε-τοί οι απόφοιτοι πανεπιστημίων! Ο τόπος έχει ανάγκη από τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, από τεχνολογική εκπαίδευση. Αυτά χρειάζεται η οικονομία. Μπορεί να μην τα χρειάζονται οι διάφορες ελίτ, κοινωνικές, οικονομικές που οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την κατάντια, αλλά η ίδια η κοινωνία τα χρειάζεται»..Ο κ. Κακλαμάνης διερωτήθηκε: «Αυτή η Γραμματεία δεν χρειάζεται πτυχιούχους τμημάτων διατροφής και διαιτολο-γίας; Δεν χρειάζεται πτυχιούχους τεχνολογίας τροφίμων; Δεν χρειάζεται πτυχιούχους οινοποιίας και τεχνολογίας ποτών; Δεν χρειάζεται πτυχιούχους τμημάτων ζωικής παραγωγής, φυτικής παραγωγής, υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικής διαχείρισης; Δεν χρειάζεται πτυχιούχους λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, εμπορίας, διαφήμι-σης, χρηματοοικονομικής, ελεγκτικής; Γενική Γραμματεία καταναλωτή είναι. Οι θεολόγοι, οι φιλόλογοι, οι νομικοί οι συσπουδαστές μου τι χρειάζονται; Πώς να το κάνουμε; Αρ-κετά!».Τελικά ο Αν. υπουργός Εργασίας, κ. Γεώργιος Κουτρουμά-νης, ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή την πρόταση του κ. Κα-κλαμάνη.

TA ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ

Page 38: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑριθ. Απόφασης: 445Ετος: 2009

Περίληψη: : Οι διαφορές που προκύπτουν από σύμβαση κατασκευής έργου, που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση του κοινού και που εκτελείται χάριν δημοτικής επιχείρησης, η οποία είναι κυρία αυτού, προβλέπεται δε από το νόμο γι’ αυτήν η εφαρμογή της περί δημοσίων έργων νο-μοθεσίας, υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πενταμελούς πολιτικού Εφε-τείου της περιφέρειας που βρίσκεται το έργο. Νόμιμη η δήλωση της προσφεύγουσας περί διακοπής του έργου, διότι πιθανολογήθηκε ότι συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υποβολή της, ήτοι υπήρ-ξε καθυστέρηση πληρωμής μέρους των πιστοποιηθέντων χρηματικών ποσών πέρα από ένα μήνα από την έγκριση-πιστοποίηση των λογαρια-σμών, με υπαιτιότητα της κυρίας του έργου, επιπλέον δε περιλήφθηκαν σ’ αυτήν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 48 του π.δ. 609/1985 στοιχεία και επομένως επέφερε έννομα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 και 9 εδ. α’ του ν. 1418/84, δημόσια έργα είναι έργα υποδομής της χώρας, τα οποία καλύπτουν βασι-κές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, στην ασφάλεια της χώρας και γενικά αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού. Από τεχνική άποψη, δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν φορείς του δημόσιου τομέα και συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο, όπως και τα πλωτά τμήματα των τεχνικών έργων. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διά-ταξη του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, αυτός εφαρμόζεται σε όλα τα έργα που προγραμματίζονται και εκτελούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του άρθρου 13 παρ. 2 ν. 1418/94, όπως αυτή ισχύει μετά την αντικατάσταση της με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2229/94, αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση κάθε δια-φοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, που προκύπτει από τη σύμβα-ση κατασκευής δημοσίου έργου, είναι το διοικητικό ή πολιτικό Εφετείο της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το έργο. Σύμφωνα με το άρθρο 260 του π.δ. της 31.5/1.6.89 «περί κωδικοποιήσεως σε ενιαίο κείμενο νόμου του δημοτικού ή κοινοτικού κώδικα» (όμοια κατά περιεχόμενο η διάταξη του άρθρου 277 π.δ. 410/1995), σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 ν. 1069/80, οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργούν οι δήμοι και οι κοινότητες, όπως είναι εκείνες ύδρευσης και αποχέτευσης, αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα. Από το συνδυασμό των πιο πάνω διατάξεων προκύπτει ότι οι διαφορές που προκύπτουν από σύμβαση κατασκευής έργου, που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση του κοινού και που εκτελείται χάριν δημοτικής επιχείρησης, η οποία είναι κυρία αυτού, προβλέπεται δε από τον νόμο γι’ αυτήν (αρθρ. 21 παρ. 5 π.δ. 171/87) η εφαρμογή της περί δημοσίων έργων νομοθεσίας, υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πενταμελούς πολιτικού Εφετείου της πε-ριφέρειας που βρίσκεται το έργο, το οποίο εφαρμόζει τη διαδικασία ενώ-πιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (ΠεντΕφΑΘ 7409/1993, ΠεντΕφΑΘ 2317/1994 ΕλλΔνη 36.1599 και 1600). Κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 9 και 10 ν. 1418/1984, η πληρωμή στον ανάδοχο του εργολαβικού ανταλλάγματος γίνεται τμηματικά με βάση τις πιστοποιήσεις των εργασιών, που έχουν Εκτελεστεί μέσα στα όρια του

χρονοδιαγράμματος εργασιών. Αν από τον ανάδοχο κατασκευαστούν ερ-γασίες πέρα από τις προβλεπόμενες στο χρονοδιάγραμμα, ο κύριος του έργου έχει το δικαίωμα να αναβάλει την πληρωμή των επιπλέον εργασιών ώστε να συμπέσει με τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα. Η διάταξη του προηγουμένου εδαφίου δεν εφαρμόζεται όταν στη σύμβαση προβλέπεται πρόσθετη καταβολή (πριμ) στον ανάδοχο για τη γρηγορότερη περάτωση του έργου (παρ. 9). Οι λογαριασμοί των κατά τη σύμβαση οφειλόμενων πο-σών συντάσσονται κατά μηνιαία χρονικά διαστήματα, εκτός αν η σύμβαση ορίζει άλλες προθεσμίες. Οι λογαριασμοί συντάσσονται από τον ανάδοχο και υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία, η οποία τους ελέγχει και τους διορθώνει, όταν απαιτείται, μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους. Οι εγκρινόμενοι από τη διευθύνουσα υπηρεσία λογαριασμοί αποτελούν την πιστοποίηση για την πληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί. Αν η πληρωμή του λογαριασμού καθυστερήσει πέρα από ένα (1) μήνα από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου ή του μελετητή, οφείλεται, αν υποβληθεί έγγραφη όχληση και από το χρόνο υποβολής της, τόκος υπερημερίας ίσος με το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του τόκου των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του δημοσίου και ο ανάδοχος ή ο μελετητής μπορεί να διακόψει τις εργασίες αφού κοινοποι-ήσει στη διευθύνουσα υπηρεσία ειδική έγγραφη δήλωση. Σε περίπτωση που το Δημόσιο παύσει να εκδίδει έντοκα γραμμάτια, ο τόκος υπερημερίας του παρόντος νόμου καθορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 48 παρ. 2 και 3 του π.δ. 609/1985, αν υπάρχει υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, για διακοπή των εργασιών, ο ανάδοχος υποβάλλει την ειδική δήλωση δι-ακοπής των έργων στον προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας. Με τη δήλωση αυτή: α’) καθορίζεται συγκεκριμένα η υπαιτιότητα που αποδίδεται στο φορέα κατασκευής ή τον κύριο του έργου, η οποία προκαλεί τη δια-κοπή των έργων, β’) δίνονται στοιχεία για τα τμήματα του έργου που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τη διακοπή των εργασιών και για την εκτίμηση της αξίας τους, γ’) περιγράφονται τα τμήματα του έργου που υπολείπονται για εκτέλεση και αιτιολογείται για καθένα από αυτά η έλλειψη δυνατότητας κατασκευής λόγω της υπαιτιότητας του φορέα ή του κυρίου του έργου αν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Δήλωση που δεν περιλαμβάνει τα ανω-τέρω στοιχεία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η δήλωση κοινοποι-είται και στον κύριο του έργου, όταν αυτός δεν ταυτίζεται με τον φορέα κατασκευής του έργου (παρ. 2). Μετά την επίδοση της ειδικής δήλωσης κατά την προηγούμενη παράγραφο η διευθύνουσα υπηρεσία εξακριβώνει μέσα σε δέκα ημέρες τα στοιχεία της δήλωσης και εκδίδει απόφαση που αποδέχεται ή απορρίπτει το περιεχόμενο της δήλωσης (παρ. 3). Στην προκείμενη περίπτωση η προσφεύγουσα, με την υπό κρίση προσφυ-γή της, εκθέτει ότι μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στις ….-2005 από την καθής η προσφυγή Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης ……… (ΔΕΥΑ..) αναδείχθηκε η ίδια ανάδοχος κατασκευ-ής του έργου «Αποχετευτικό δίκτυο ακάθαρτων υδάτων Δήμου ……», η δε εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε στις …..-2005. Ότι με την από ……-2007 δήλωση της, το περιεχόμενο της οποίας παραθέτει αυτούσιο στο δικόγραφο της προσφυγής, η οποία επιδόθηκε στις ……-2007 στην ΤΥΔΚ και στο διοικητικό συμβούλιο της καθής η προσφυγή, δήλωσε τη διακοπή των εργασιών της άνω εργολαβίας, για το λόγο ότι οι αναφερόμε-νοι στην άνω δήλωση και στην προσφυγή λογαριασμοί, που υποβλήθηκαν νόμιμα στη διευθύνουσα υπηρεσία του έργου, αν και πιστοποιήθηκαν, δεν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς και συγκεκριμένα δεν έχει εξοφληθεί εργο-λαβικό αντάλλαγμα συνολικού ύψους …….. ευρώ, χωρίς δική της υπαι-τιότητα. Ότι με την υπ’ αριθμ. ……../…..-2007 απόφαση του προϊσταμένου

Περισσότερη Νομολογία στην ιστοσελίδα της ΠΕΣΕΔΕ: www.pesede.grΕπιμέλεια: Ιωάννης Ν. Γαλενιανός , ΔικηγόροςΟμήρου 34, 10672 ΑΘΗΝΑ , τηλ. 210-3632010 , φαξ 210-3632004

50 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 39: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

της διευθύνουσας υπηρεσίας (ΤΥΔΚ) απορρίφθηκε η άνω δήλωση της, για τους αναφερόμενους σ’ αυτήν λόγους. Ότι κατά της άνω απορριπτικής απόφασης άσκησε νόμιμα και εμπρόθεσμα ένσταση ενώπιον του Δ.Σ. της άνω καθής η προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε σιωπηρά, καθόσον πα-ρήλθε άπρακτη η δίμηνη προθεσμία από την υποβολή της και κατά της ως άνω σιωπηρής απόρριψης άσκησε την από …..-2007 εμπρόθεσμη αίτηση θεραπείας ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας …………, η οποία στη συνέχεια διαβιβάστηκε στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ότι ήδη παρήλθε τρίμηνο από την επίδοση της άνω αίτησης θεραπείας χωρίς να έχει εκδο-θεί σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα να τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη της. Με βάση τα παραπάνω, επικαλούμενη ότι εσφαλμένα απορρίφθηκε με την άνω απόφαση η άνω δήλωση της περί διακοπής των εργασιών και σιωπηρά οι άνω ένσταση και αίτηση θεραπείας, ζητεί να αναγνωριστεί ότι η άνω δήλωση της είναι νόμιμη. Για την εκδίκαση της ένδικης προσφυγής το δικαστήριο τούτο έχει δικαι-οδοσία, αφού η διαφορά που εισάγεται με αυτήν, ενόψει της ιδιότητας της κυρίας του έργου ως ΝΠΙΔ, δεν έχει διοικητικό χαρακτήρα και συνεπώς είναι ιδιωτική διαφορά, κατά τα αναφερόμενα παραπάνω στη μείζονα σκέψη. Επίσης, το παρόν δικαστήριο είναι καθ’ ύλην και κατά τόπον αρ-μόδιο, σύμφωνα με τα άρθρα 1 παρ. 3 και 13 παρ. 2 ν. 1418/84, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2229/94. Περαιτέρω, τηρήθηκε η προδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 17 του π.δ. 171/1987, η οποία αποτε-λεί προϋπόθεση για το παραδεκτό της προσφυγής. Ειδικότερα, σε πρώτο στάδιο, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 15 ημερών από την κοινοποίη-ση σ’ αυτήν (23.3.2007) της βλαπτικής πράξης της διευθύνουσας υπηρε-σίας, ήτοι της απορριπτικής υπ’ αριθμ. πρωτ. ……./22.3.2007 απόφασης του προϊσταμένου της ΤΥΔΚ, η προσφεύγουσα άσκησε εμπρόθεσμα (στις 3.4.2007) την από 2.4.2007 ένσταση ενώπιον της προϊσταμένης αρχής, ήτοι του Διοικητικού Συμβουλίου της καθής η προσφυγή, παραπονούμενη για την απόρριψη της δήλωσης της. Στη συνέχεια, αφού πέρασε άπρακτη η προβλεπόμενη δίμηνη προθεσμία, άσκησε κατά της σιωπηρής απόρριψης της άνω ένστασης της, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών μηνών από την παρέλευση άπρακτης της άνω δίμηνης προθεσμίας και συγκεκριμένα στις 27.8.2007, την από 24.8.2007 αίτηση θεραπείας προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας …………. Ο Γενικός Γραμματέας διαβί-βασε την άνω αίτηση θεραπείας προς τον Υπουργό του ΠΕΧΩΔΕ, «λόγω αρμοδιότητας βάσει του π.δ. 186/1996 και των 593/2001 και 91/2003 γνω-μοδοτήσεων του ΝΣΚ», ο οποίος, με την υπ’ αριθμ. ………./16.8.2008 από-φαση του, μετά την άσκηση της υπό κρίση προσφυγής, απέρριψε την άνω αίτηση θεραπείας για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα «διότι δεν υπο-βλήθηκε νομότυπα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 1418/1984, αλλά στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας …………….». Η αίτηση θεραπείας ασκήθηκε νομότυπα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 3 του π.δ. 171/1987 «Όργανα που αποφασίζουν ή γνωμο-δοτούν και ειδικές ρυθμίσεις σε θέματα έργων που εκτελούνται από τους Ωργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και άλλες σχετικές διατάξεις», που προβλέπει την άσκηση της αίτησης θεραπείας προς το Νομάρχη και ήδη προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας (σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 6 ν. 2240/1994,19 και 6 εδ. δ’, ν. 2344/1995 και 14 ν. 2399/1996 βλ. και ΟλΣτΕ 122/2007, ΣτΕ 1095/2007, δημοσ. Νόμος), η οποία εφαρμόζεται στην προκείμενη περίπτωση, καθόσον πρόκειται για έργο που εκτελείται από δημοτική επιχείρηση του ν. 1069/1980 (άρθρο 1 παρ. 1 π.δ. 171/1987). Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του π.δ. 186/1996, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 αυτού, έχουν εφαρμογή σε όλα τα έργα νομαρχιακού επιπέδου που εκτελούνται από τις νομαρχιακές αυτο-διοικήσεις που ιδρύθηκαν με το ν. 2218/1994, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2240/1994 και 2307/1995, καθώς και από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους που συνιστώνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ-θρων 73 έως 81 του π.δ. 30/1996. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις του άνω π.δ.

186/1996 και ειδικότερα η διάταξη του άρθρου 7 αυτού, που ορίζει τα αρ-μόδια όργανα που επιλαμβάνονται των αιτήσεων θεραπείας, δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην προκείμενη περίπτωση, αφού οι δημοτικές επιχειρήσεις του ν. 1069/1980, όπως είναι η καθής η προσφυγή, δεν περι-λαμβάνονται μεταξύ των φορέων του άρθρου 1 του άνω π.δ. Επίσης, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην κρινόμενη περίπτωση η διάταξη του άρ-θρου 12 παρ. 4 του ν. 1418/1984, που ορίζει ότι η αίτηση θεραπείας απευ-θύνεται στον Υπουργό Δημοσίων Εργων, καθόσον με την προαναφερθεί-σα, ειδικότερη, διάταξη του άρθρου 17 του π.δ. 181/1987, προβλέπονται άλλες αρχές που αποφασίζουν επί αιτήσεως θεραπείας επί δημοσίων έργων που εκτελούνται, μεταξύ άλλων, και από δημοτικές επιχειρήσεις (βλ. σχετ. άρθρο 12 παρ. 10 ν. 1418/1984). Κατά συνέπεια, η ένσταση απα-ραδέκτου της υπό κρίση προσφυγής, λόγω μη τηρήσεως της προσήκου-σας διοικητικής προδικασίας, διότι η αίτηση θεραπείας δεν απευθύνθηκε στον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αλλά στον αναρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ………….., που προέβαλε η καθής η προσφυγή με τις έγ-γραφες προτάσεις της, είναι απορριπτέα ως μη νόμιμη. Επομένως, η υπό κρίση προσφυγή είναι παραδεκτή και νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 5 παρ. 10 ν. 1418/1984, 48 π.δ. 609/1985 και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν. Από τα έγγραφα που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι, τις ομο-λογίες τους που συνάγονται από τις έγγραφες προτάσεις τους, όπως θα αναφερθεί παρακάτω (άρθρο 261 ΚΠολΔ) πιθανολογήθηκαν (άρθρο 13 παρ. 4 και 5 ν. 1418/1984) τα ακόλουθα: Με την από ……..-2005 σύμβαση έργου η προσφεύγουσα ανέλαβε, μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνι-σμό, να εκτελέσει για λογαριασμό της καθής η προσφυγή, που είναι δη-μοτική επιχείρηση συσταθείσα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1069/1980, το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Ακαθάρτων Υδάτων Δήμου ………», σύμ-φωνα με τις διατάξεις των ν. 1418/1984, π.δ. 609/1985, π.δ. 171/1987, π.δ. 368/1994, ν. 3263/2004, όπως ίσχυαν κατά το χρόνο υπογραφής της σύμ-βασης (άρθρο 1 της σύμβασης). Η προσφεύγουσα, ανάδοχος του έργου, με την από 13.3.2007 δήλωση της προς την ΤΥΔΚ Ν. ……….. (διευθύνουσα υπηρεσία), δήλωσε τη διακοπή των εργασιών του εν λόγω έργου, επικα-λούμενη τη μη ολοσχερή εξόφληση των 2ου έως και 9ου λογαριασμών, συνολικού ποσού ………. ευρώ, χωρίς δική της υπαιτιότητα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την άνω δήλωση της, υπέβαλε ενώπιον της άνω αρμόδι-ας διευθύνουσας υπηρεσίας τους παρακάτω λογαριασμούς: ……………. , οι οποίοι, αν και πιστοποιήθηκαν, δεν εξοφλήθηκαν ολοσχερώς, μέχρι την ημέρα υποβολής της δήλωσης, καθόσον υπολείπεται προς καταβολή ……………… συνολικά το ποσό των ………. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προσκομίζονται οι άνω λογαριασμοί - πιστοποιήσεις, ούτε οι σχετι-κές εντολές πληρωμής, από τις οποίες να προκύπτει το καταβληθέν ποσό και συνακόλουθα το οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό της αμοιβής. Όπως προ-κύπτει όμως από το περιεχόμενο των προτάσεων της καθής η προσφυ-γή, παρά τη γενική άρνηση της προσφυγής, δεν αμφισβητούνται οι άνω λογαριασμοί - πιστοποιήσεις, ούτε η καθυστέρηση καταβολής του άνω χρηματικού ποσού. Επίσης, στην ίδια δήλωση περιγράφονται τα τμήματα του έργου που είχαν κατασκευαστεί μέχρι τη διακοπή των εργασιών με την εκτίμηση της αξίας τους, καθώς και τα τμήματα του έργου που υπο-λείπονταν για εκτέλεση, όπως απαιτεί η διάταξη του άρθρου 48 του π.δ. 609/1985. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσφεύγουσα, με την άνω δήλωση της επικαλείται ότι στις 10.1.2007 υπέβαλε και τον … λογαριασμό, προ-κειμένου να πιστοποιηθεί και πληρωθεί εργολαβικό αντάλλαγμα ύψους …….. ευρώ και ότι ο λογαριασμός αυτός δεν πληρώθηκε μέχρι την ημέρα υποβολής της δήλωσης. Η διακοπή όμως των εργασιών δηλώθηκε για την καθυστέρηση πληρωμής των άνω πιστοποιηθέντων …….. λογαρια-σμών. Η διευθύνουσα υπηρεσία, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ……/22.3.2007 απόφαση της, απέρριψε την άνω δήλωση διακοπής, με την αιτιολογία ότι αφενός ο ανάδοχος, κατά παράβαση του τελευταίου εδαφίου της παραγρά-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 51

Page 40: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑφου 2 του άρθρου 48 του π.δ. 609/85, δεν κοινοποίησε την ειδική δήλωση διακοπής εργασιών στον κύριο του έργου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού ως προϊσταμένη αρχή και αφετέρου ότι η κατ’ άρθρο 48 παρ. 3 (του άνω π.δ.) εξακρίβωση των στοιχείων της δήλωσης διακοπής δεν μπορεί να γίνει μέσα στην προθεσμία των δέκα ημερών, αφού το ….. ΠΠΑΕ, υποβλήθηκε μόλις την 19.3.2007, μεταγε-νέστερα της δήλωσης διακοπής. Στην κρινόμενη περίπτωση, ο κύριος του έργου ταυτίζεται με τον φορέα κατασκευής του έργου και επομένως, σύμφωνα με την αναφερόμενη παραπάνω διάταξη του άρθρου 48 παρ. 2 εδ. τελευταίο του π.δ. 609.1985, δεν απαιτείτο η κοινοποίηση της άνω δήλωσης στον κύριο του έργου. Επομένως, ο πρώτος λόγος απόρριψης της δήλωσης διακοπής, που διατυπώθηκε στην άνω απορριπτική από-φαση της διευθύνουσας υπηρεσίας, ότι δηλαδή δεν κοινοποιήθηκε αυτή (δήλωση διακοπής εργασιών) στον κύριο του έργου, είναι μη νόμιμος. Σε κάθε περίπτωση, από την υπ’ αριθμ. …../14.3.2007 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή του Πρωτοδικείου ……..., που επικαλείται και προ-σκομίζει η προσφεύγουσα, προκύπτει ότι η άνω δήλωση επιδόθηκε στον πρόεδρο του Δ.Σ. της άνω δημοτικής επιχείρησης …... Ειδικότερα, στην άνω έκθεση επίδοσης αναφέρεται ότι ο άνω δικαστικός επιμελητής πήγε και επέδωσε «στην δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης …… (ΔΕΥΑ…), που εδρεύει στο Δημαρχείο ……… και εκπροσωπείται νόμιμα από το ΔΣ του Π.Σ. την από 13.3.2007 δήλωση». Από την άνω περικοπή, παρά την κακή διατύπωση της, σε συνδυασμό με το ότι η άνω δήλωση επιδόθηκε στον άνω πρόεδρο του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, προ-κύπτει ότι έλαβε χώρα κοινοποίηση της δήλωσης στον κύριο του έργου. Περαιτέρω, από την υποβολή της άνω δήλωσης άρχισε η δεκαήμερη προθεσμία εξακρίβωσης από τη διευθύνουσα υπηρεσία των στοιχείων της δήλωσης και στη συνέχεια έκδοσης σχετικής απόφασης περί αποδο-χής ή απόρριψης του περιεχομένου της δήλωσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του π.δ. 609/1985. Η προσφεύγουσα, όπως συνομολο-γείται, μετά την υποβολή της άνω δήλωσης διακοπής και συγκεκριμένα στις 19.3.2007, υπέβαλε προς τη διευθύνουσα υπηρεσία το ……. ΠΠΑΕ (πρωτόκολλο παραλαβής αφανών εργασιών). Η υποβολή του άνω ΠΠΑΕ δεν εμπόδιζε τη διευθύνουσα υπηρεσία να εξακριβώσει τα στοιχεία που αναφέρονταν στη δήλωση και να εκδώσει την απόφαση της εντός της ορι-ζόμενης προθεσμίας των δέκα ημερών, αποδεχόμενη ή απορρίπτοντας το περιεχόμενο της δήλωσης και επομένως ο δεύτερος λόγος απόρριψης της άνω δήλωσης διακοπής, ότι δηλαδή η κατ’ άρθρο 48 παρ. 3 εξακρί-βωση των στοιχείων της δήλωσης διακοπής δεν μπορούσε να γίνει μέσα στην προθεσμία των δέκα ημερών, αφού το ΠΠΑΕ υποβλήθηκε μόλις την 19.3.2007, μεταγενέστερα της δήλωσης διακοπής, είναι μη νόμιμος. Με βάση τα παραπάνω, πιθανολογήθηκε ότι συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋπο-θέσεις για την υποβολή της άνω δήλωσης διακοπής των εργασιών, ήτοι υπήρξε καθυστέρηση πληρωμής μέρους των πιστοποιηθέντων χρηματι-κών ποσών πέραν από ένα μήνα από την έγκριση - πιστοποίηση των άνω λογαριασμών (…….) συνολικού ύψους ………… ευρώ, με υπαιτιότητα της κυρίας του έργου, επιπλέον δε περιλήφθηκαν σ’ αυτήν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 48 του π.δ. 609/1985 στοιχεία και επομέ-νως αυτή είναι νόμιμη και επέφερε έννομα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, εσφαλμένα απορρίφθηκε με την άνω υπ’ αριθμ. ………../22.3.2007 από-φαση της διευθύνουσας υπηρεσίας. Επίσης, εσφαλμένα απορρίφθηκαν η από 2.4.2007 ένσταση της προσφεύγουσας κατά της άνω απόφασης προς το ΔΣ. της καθής η προσφυγή, σιωπηρά, καθώς και η από 24.8.2007 αίτη-ση θεραπείας προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ………. με την υπ’ αριθμ. …../16.8.2008 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Συνακόλουθα πρέπει, αφού γίνει δεκτή η προσφυγή και ως κατ’ ουσίαν βάσιμη, να ανα-γνωριστεί ότι η άνω δήλωση διακοπής είναι νόμιμη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΑριθ. Απόφασης: 1700Ετος: 2009

Περίληψη: : Ο ανάδοχος δε μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις ως προς τη μορφή του έργου, την ποιότητα, το είδος ή την ποσότητα των εργα-σιών, όπως αυτά ορίζονται στη σύμβαση, χωρίς προηγούμενη σύναψη νέας σύμβασης, κατόπιν διαπραγματεύσεων και προηγούμενη σύνταξη και έγκριση ΑΠΕ, και δεν δικαιούται αποζημιώσεως για μεταβολές στο έργο, οι οποίες έγιναν χωρίς προηγούμενη έγγραφη εντολή, έστω και αν αυτές βελτιώνουν το έργο. Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών οι οποίες παρεκκλίνουν της συμβάσεως και εκτελέστηκαν χωρίς να τηρηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία, εφόσον κριθούν από τον κύριο του έργου ή, από το αρμόδιο διοικητικό εφετείο, ως αναγκαίες, νομιμοποιούνται εκ των υστέρων με τη σύναψη νέας σύμβασης και τη σύνταξη ΑΠΕ.

3. Επειδή, ο Ν. 1418/1984 (Α΄ 23) ορίζει στη μεν παρ. 1 του άρθρου 7 ότι: «Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει το έργο κατά τους όρους της σύμβασης και τις σύμφωνες προς αυτή και το νόμο έγγραφες εντολές του φορέα κατασκευής του έργου. ...», στις δε παρ. 1 και 2 του άρθρου 8 ,όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του τέταρτου άρθρου του Ν. 2372/1996, Α΄ 29 και η οποία, κατά την παρ. 3 του ιδίου άρθρου, ισχύει για τα έργα που θα δημοπρατηθούν ή θα ανατεθούν μετά ένα μήνα από τη δη-μοσίευση του νόμου αυτού, ορίζει ότι: «1. Το έργο εκτελείται σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που το συνοδεύουν. Αν προκύπτει ανά-γκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν, κατά την εκτέλεση του έργου αναγκαίες λόγω απρόβλε-πτων περιστάσεων ... συνάπτεται σύμβαση κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον ανάδοχο του έργου για τον κανονισμό τιμών μονάδας των συμπληρω-ματικών εργασιών ... Η εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης των συμπληρωματικών εργασιών, απαιτείται γνώ-μη του οικείου τεχνικού συμβουλίου. ... 2. ... Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται ο όρος «συγκριτικός πίνακας» αντικαθίσταται με τον όρο «ανα-κεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών». Εξ άλλου, το Π.Δ. 609/1985 (Α΄ 223) ορίζει, στη μεν παρ. 2 του άρθρου 34 ότι: « ... Ο ανάδοχος δεν δικαιούται σε αποζημίωση ή αύξηση τιμών για μεταβολές στα έργα που έγιναν χωρίς έγγραφη διαταγή έστω και αν αυτές βελτιώνουν το έργο», στις δε παρ. 1 και 2 του άρθρου 43, όπως οι παρ. αυτές ίσχυαν πριν από την αντικατάστασή τους με το άρθρο μόνο του ΠΔ 402/1996, Α΄ 269, ορίζει ότι: «1. Ο φορέας κατασκευής του έργου έχει το δικαίωμα κατά τη διάρκεια της κατασκευ-ής του έργου να αναθέτει την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 1418/1984 . . . όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου τέταρτου του Ν. 2372/1996. Για την εκτέλεση των ανωτέρω συμπληρωματικών εργασιών απαιτείται η σύναψη σύμβασης. 2. Κάθε σύμβαση επόμενη της αρχικής συ-νοδεύεται από «Ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών» που ιδίως περιλαμβά-νει τις ενδείξεις των εργασιών, τις τιμές μονάδος των εργασιών, τα μεγέθη των ποσοτήτων, τις δαπάνες του προϋπολογισμού του αρχικά ανατεθέντος έργου, τον προϋπολογισμό της αμέσως προηγούμενης σύμβασης και τον προϋπολογισμό της προς κατάρτιση καινούργιας σύμβασης . . .». Από τις διατάξεις αυτές συνάγεται ότι ο ανάδοχος δε μπορεί, κατ’ αρχήν, να προβεί σε τροποποιήσεις ως προς τη μορφή του έργου, την ποιότητα, το είδος ή την ποσότητα των εργασιών, όπως αυτά ορίζονται στη σύμβαση, χωρίς προ-ηγούμενη σύναψη νέας σύμβασης, κατόπιν διαπραγματεύσεων και προη-γούμενη σύνταξη και έγκριση Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), καθώς και ότι ο ανάδοχος δεν δικαιούται αποζημιώσεως για μεταβολές στο έργο, οι οποίες έγιναν χωρίς προηγούμενη έγγραφη εντολή, έστω και αν

52 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Page 41: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

αυτές βελτιώνουν το έργο. Από τις ίδιες, όμως, διατάξεις δεν αποκλείεται εργασίες, οι οποίες παρεκκλίνουν της συμβάσεως και εκτελέστηκαν χω-ρίς να τηρηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία, να κριθούν στη συνέχεια από τα αρμόδια όργανα του κυρίου του έργου ή, σε περίπτωση διαφωνίας και ασκήσεως εκ μέρους του αναδόχου προσφυγής, από το αρμόδιο διοικητικό εφετείο, ως αναγκαίες, δηλαδή ως εργασίες οι οποίες επιβάλλονται για την ασφάλεια, την αρτιότητα ή την λειτουργικότητα του έργου, οπότε οι εργασίες αυτές νομιμοποιούνται εκ των υστέρων με τη σύναψη νέας σύμβασης και τη σύνταξη ΑΠΕ (πρβλ. 1214/2007, 1418/2009). 4. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση με την προσβαλλόμενη απόφαση έγιναν δεκτά τα εξής : Με την από …-2001 σύμβαση μεταξύ του Δήμου …….. και του αναιρεσείοντος, ο τελευταίος ως ανάδοχος ανέλαβε την εκτέ-λεση του δημοτικού έργου «………», προϋπολογισμού ………. δραχμών χωρίς Φ.Π.Α., με βάση μελέτη που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου αυτού. Ο ανάδοχος, με την από …..-2002 αίτησή του ζήτησε τη σύνταξη Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα εργασιών (Α.Π.Ε.) και Πρωτοκόλλου Κανονισμού Νέων Τιμών Μονάδας (Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε.), προκειμένου να περι-ληφθούν σ’ αυτά οι συμπληρωματικές εργασίες της εκσκαφής σε έδαφος βραχώδες ποσότητας 66,33 κ.μ. με τη χρησιμοποίηση σφυριού και της κα-θαίρεσης σκυροδέματος πάχους 25εκ. σε επιφάνεια 237 τ.μ. καθώς και την έγκριση του 2ου Λογαριασμού του έργου, τον οποίο συνυπέβαλε συμπερι-λαμβάνοντας τις πιο πάνω εργασίες, ποσού …………. δρχ. Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. …../….-2002 έγγραφο της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου, ο εν λόγω λογαριασμός επεστράφη στον ανάδοχο προκειμένου να τον διορθώσει και να τον επανυποβάλει, διότι αυτός δεν είχε συνταχθεί σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, της μελέτης και το από …..-2001 πρωτόκολλο χαρα-κτηρισμού εδαφών. Το εν λόγω έγγραφο δεν κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο, γι’ αυτό και αυτός άσκησε κατά της τεκμαιρόμενης απορρίψεως της αιτήσε-ώς του, την από …..-2002 ένσταση επί της οποίας εκδόθηκε η …./…..-2002 απόφαση της Προϊσταμένης αρχής, με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση με την αιτιολογία ότι ο ανάδοχος όφειλε να συντάξει τον 2ο Λογαριασμό του έργου με βάση τους όρους της σύμβασης και το από ……-2001 πρωτόκολλο χαρακτηρισμού εδαφών, σύμφωνα με το οποίο ο ποσοστό του βραχώδους εδάφους ήταν 50%, ότι έλαβε γνώση των συνθηκών του έργου και της μελέ-της πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου διαπιστώθηκε η ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασι-ών και δεν ζητήθηκε εγγράφως κάτι τέτοιο, αντίθετα, εξαιτίας κακοτεχνιών, προκλήθηκαν ζημίες σε παρόδιες ιδιοκτησίες η αποκατάσταση των οποίων ανατέθηκε σε άλλο εργολάβο. ΄Ομως και η απόφαση αυτή δεν κοινοποιή-θηκε στον ανάδοχο, γι’ αυτό και κατά της τεκμαιρόμενης απορρίψεως της ενστάσεώς του, ο ανάδοχος, άσκησε την από ……-2002 αίτηση θεραπείας επί της οποίας εκδόθηκε η …../……-2002 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ……… με την οποία η αίτηση θεραπείας απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι οι εργασίες κατέστησαν αφανείς και ο ανάδοχος όφειλε κατά το χρόνο εκτέλεσής τους όταν ακόμα ήταν εμφανείς, να καλέσει τη διευθύ-νουσα υπηρεσία να προβούν από κοινού στις ενέργειες που προβλέπονται από το άρθρο 38 παρ.3 του π.δ/τος 609/1985, δηλαδή στην καταμέτρηση και τον χαρακτηρισμό τους και να συντάξουν σχετικά πρωτόκολλα. Κατά της τελευταίας αποφάσεως και ειδικότερα κατά της τεκμαιρόμενης απορρίψε-ως της αιτήσεως θεραπείας του από τον εν λόγω Γενικό Γραμματέα, λόγω επίσης μη κοινοποιήσεώς της, ο ανάδοχος άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, επί της οποίας εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση που απέρριψε την προσφυγή ως αβάσιμη. Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η προσφυγή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι στρέφεται παραδεκτώς κατά της ως άνω ρητής αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ……. και όχι κατά της τεκμαιρόμενης απορρίψεώς της από αυτόν και αφού περαιτέρω έλαβε υπόψη τις καταθέσεις των ενόρκως εξετασθέντων μαρ-τύρων ..., οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου και εργοδηγού στο εν λόγω έργο αντιστοίχως, έκρινε ότι εφόσον στην προκειμένη περίπτωση δεν αποδεί-χθηκε ότι ο ανάδοχος εκτέλεσε τις επίμαχες εργασίες κατόπιν έγγραφης

εντολής της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου ή κατόπιν προφορικής εντολής της ίδιας υπηρεσίας στον τόπο εκτέλεσης του έργου καταχωρισθεί-σης στο ημερολόγιο αυτού, και ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω εργασίες ήταν όντως συμπληρωματικές, ορθώς απερρίφθη το αίτημά του για τη σύ-νταξη Α.Π.Ε. και Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. για την εκ των υστέρων νομιμοποίησή τους. Η κρίση όμως αυτή του δικάσαντος εφετείου δεν είναι νόμιμη. Τούτο, διότι, σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην 3η σκέψη, το δικαστήριο, θα έπρεπε να διαλάβει στην προσβαλλόμενη απόφασή του ειδική κρίση περί του χα-ρακτήρος των εν λόγω εργασιών ως αναγκαίων ή μη για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του ένδικου έργου, οπότε, και σε καταφατική περίπτωση θα ήταν δυνατή η εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυτών, με τη σύνταξη Ανακε-φαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και την, εν συνεχεία, σύναψη συμπληρω-ματικής συμβάσεως. Η εν λόγω πλημμέλεια καθιστά την προσβαλλόμενη απόφαση αναιρετέα. Συνεπώς, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, η δε υπόθεση ως χρήζουσα διευκρινίσεως κατά το πραγματικό, πρέπει να παραπεμφθεί στο ίδιο δικα-στήριο για νέα νόμιμη κρίση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΑριθ. Απόφασης: 2178Ετος: 2009

Περίληψη: Στην περίπτωση που υποβληθεί από τον ανάδοχο του έργου η τελική επιμέτρηση πριν από την έκδοση της βεβαιώσεως περατώσε-ως του έργου, η πρόωρη αυτή υποβολή της τελικής επιμετρήσεως δεν παράγει έννομες συνέπειες. Εάν δε επακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η έκδοση της βεβαιώσεως αυτής, οφείλει ο ανάδοχος, εντός δι-μήνου από της εκδόσεως της εν λόγω βεβαιώσεως, να υποβάλει εκ νέου στη Διευθύνουσα Υπηρεσία την τελική επιμέτρηση, οπότε, παρερ-χομένου, απράκτου του διμήνου, η επανυποβληθείσα τελική επιμέτρη-ση θεωρείται αυτοδικαίως εγκεκριμένη (Αντίθετη μειοψηφία).

3. Επειδή, στην παρ. 4 του άρθρου 38 του Π.Δ/τος 609/1985 «Κατασκευή δη-μοσίων έργων» (φ. 223 τ. Α΄) ορίζονται τα εξής: «4. Δύο μήνες το αργότερο μετά τη βεβαιωμένη περάτωση του έργου ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στη Διευθύνουσα Υπηρεσία τυχόν επιμέρους επιμετρήσεις που λείπουν και την «τελική επιμέτρηση», δηλαδή τελικό συνοπτικό πίνακα που ανακεφαλαιώνει τις ποσότητες όλων των τμηματικών επιμετρήσεων και των πρωτοκόλλων της παρ. 3. Αν αυτές έχουν ελεγχθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, οι ποσότητες τίθενται όπως διορθώθηκαν έστω και αν εκκρεμούν κατ’ αυτών ενστάσεις του αναδόχου ή αιτήσεις θεραπείας. Η καταχώρηση αυτή στην τελική επιμέτρηση δεν αποτελεί παραίτηση του αναδόχου από τέτοιες αιτήσεις ή ενστάσεις που έχουν ασκηθεί νόμιμα, ούτε παρέχει το δικαίωμα σ’ αυτόν να υποβάλλει νέες. Για τις επιμέρους επιμετρήσεις που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από την υπηρεσία ή γι’ αυτές που τυχόν υποβάλ-λονται για πρώτη φορά μαζί με την τελική επιμέτρηση, καταχωρούνται οι ποσότητες των επιμετρήσεων όπως συντάχθηκαν απ’ τον ανάδοχο πριν απ’ τον έλεγχο της υπηρεσίας. Η τελική επιμέτρηση υπογράφεται απ’ τον ανά-δοχο με την ένδειξη «όπως συντάχθηκε από τον ανάδοχο». Η Διευθύνουσα Υπηρεσία έχει υποχρέωση να προβεί στον έλεγχο της τελικής επιμέτρησης μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της και να κοινοποιήσει στον ανάδοχο την ελεγμένη και τυχόν διορθωμένη επιμέτρηση. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 έχει εφαρμογή για την τελική επιμέτρηση». Περαιτέρω, στην παρ. 1 του άρθρου 52 του ιδίου διατάγματος ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «1. Όταν λήξει η προθεσμία περάτωσης του συνόλου ή τμημάτων του έργου, ο επιβλέπων αναφέρει στη Διευθύνουσα Υπηρεσία αν τα έργα έχουν περαιω-θεί και έχουν υποστεί ικανοποιητικά τις δοκιμασίες που προβλέπονται στη σύμβαση . . . Αν οι εργασίες έχουν περατωθεί ο προϊστάμενος της Διευθύ-νουσας Υπηρεσίας εκδίδει βεβαίωση για το χρόνο περάτωσης των εργασι-

ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 53

Page 42: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑών (βεβαίωση περάτωσης των εργασιών) . . .». Εξ άλλου, με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ιδίου διατάγματος ορίζεται ότι η πληρωμή στον ανάδοχο γίνεται τμηματικά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, με βάση τους λογαριασμούς και τις πιστοποιήσεις. Οι λογαριασμοί συντάσσονται από τον ανάδοχο, μετά τη λήξη κάθε μήνα ή άλλης χρονικής περιόδου, που τυχόν ορίζει η σύμβαση για τις τμηματικές πληρωμές. Οι λογαριασμοί αυτοί στη-ρίζονται στις καταμετρήσεις και τα πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργα-σιών. Οι λογαριασμοί υποβάλλονται στη διευθύνουσα υπηρεσία, που τους ελέγχει και τους διορθώνει αν είναι ανάγκη μέσα στην προθεσμία που ορί-ζεται στην παρ. 8 του άρθρου 5 του Ν. 1418/1984, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους. Τέλος, με το άρθρο 53 του ανωτέρω διατάγματος προβλέπονται, όσον αφορά την προσωρινή παραλαβή του έργου, τα ακό-λουθα: «1. Για την διενέργεια της προσωρινής παραλαβής η Προϊσταμένη Αρχή ορίζει την επιτροπή παραλαβής, αφού προηγουμένως η Διευθύνουσα Υπηρεσία της ανακοινώσει την περάτωση των εργασιών και τη σύνταξη της τελικής επιμέτρησης . . . 2. Η επιτροπή παραλαβής παραλαμβάνει τα έργα ποσοτικά και ποιοτικά, ελέγχει κατά το δυνατό την επιμέτρηση με γενικές ή σποραδικές καταμετρήσεις, καταγράφει στο πρωτόκολλο τις ποσότητες της τελικής επιμέτρησης όπως τυχόν διορθώνονται από τους ελέγχους που γί-νονται, αιτιολογεί τις τυχόν τροποποιήσεις στις ποσότητες και αναγράφει τις παρατηρήσεις της για εργασίες που τυχόν έχουν εκτελεσθεί με υπέρβαση των εγκεκριμένων ποσοτήτων ή κατά τροποποίηση των εγκεκριμένων σχε-δίων . . . . 3. Στην παραλαβή καλείται να παραστεί ο ανάδοχος. Η παραλαβή γίνεται νόμιμα και χωρίς την παρουσία του αναδόχου αν αυτός έχει κληθεί να παραστεί. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όπως και στην περίπτωση που ο ανάδοχος αρνηθεί την υπογραφή του πρωτοκόλλου, του κοινοποιείται το πρωτόκολλο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 29. Το πρω-τόκολλο θεωρείται ως πράξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και η σχετική ένσταση ασκείται μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος υπολογιζόμενη από την υπογραφή του με επιφύλαξη ή από την κοινοποίηση στον ανάδοχο. Η προσωρινή παραλαβή ολοκληρώνεται με την έγκριση του πρωτοκόλλου από την Προϊσταμένη Αρχή. Αυτή μπορεί να αναβάλλει την έγκριση του πρωτοκόλλου μέχρι να αποκατασταθούν από τον ανάδοχο τα ελαττώματα που διαπιστώθηκαν. Η έγκριση γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την πλήρη αποκατάσταση. 4. Η προσωρινή παραλαβή πρέπει να διενεργηθεί μέσα σε έξι μήνες από τη βεβαιωμένη περάτωση του έργου εφόσον υποβληθεί απ’ τον ανάδοχο η τελική επιμέτρηση του έργου μέσα σε δύο μήνες από την περάτωση. Αν η τελική επιμέτρηση υποβληθεί από τον ανάδοχο μεταγενέ-στερα, η πιο πάνω προθεσμία για τη διενέργεια της παραλαβής αρχίζει από την υποβολή της τελικής επιμέτρησης. Αν δεν υποβληθεί τελική επιμέτρηση από τον ανάδοχο η προθεσμία για τη διενέργεια της παραλαβής αρχίζει από την κοινοποίηση στον ανάδοχο της τελικής επιμέτρησης που συντάχθηκε απ’ την υπηρεσία. Αν η παραλαβή δεν διενεργηθεί ή το πρωτόκολλο δεν εγκριθεί μέσα στις πιο πάνω προθεσμίες η παραλαβή θεωρείται ότι έχει συντελεσθεί αυτοδίκαια τριάντα μέρες μετά την υποβολή από τον ανάδοχο σχετικής όχλησης για τη διενέργειά της». 4. Επειδή, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτουν τα ακό-λουθα: Μετά την περάτωση των εργασιών δημοσίου έργου ο προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας εκδίδει βεβαίωση για το χρόνο περατώσεως των εργασιών (βεβαίωση περάτωσης των εργασιών), η βεβαίωση δε αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την αναφορά του επιβλέποντος μηχανικού (ΣτΕ 1500/2004, 209/2006). Εντός δύο μηνών από της ως άνω βεβαιώσεως περάτωσης των εργασιών ο ανάδοχος υποβάλλει την τελική επιμέτρηση του έργου στη Διευθύνουσα Υπηρεσία η οποία υποχρεούται, εντός δύο μηνών από την υποβολή της, να την ελέγξει και να κοινοποιήσει στον ανάδοχο την τυχόν διορθωμένη επιμέτρηση. Ακολούθως, η προσωρινή παραλαβή του έργου, εφ’ όσον υποβληθεί από τον ανάδοχο κατά τα άνω, η τελική επιμέ-τρηση αυτού εντός δύο μηνών από την περάτωση, διενεργείται εντός έξι μηνών από την βεβαιωμένη περάτωση του έργου. Αν η τελική επιμέτρηση

υποβληθεί σε χρόνο μεταγενέστερο των δύο μηνών από της βεβαιωμένης περατώσεως του έργου, η εξάμηνη προθεσμία για τη διενέργεια της παρα-λαβής αρχίζει από την υποβολή της τελικής επιμετρήσεως. Αν δεν υποβλη-θεί τελική επιμέτρηση από τον ανάδοχο, η προθεσμία για τη διενέργεια της παραλαβής αρχίζει από την κοινοποίηση στον ανάδοχο της συνταχθείσης από την υπηρεσία τελικής επιμετρήσεως. Αν η παραλαβή δεν διενεργηθεί (ή το πρωτόκολλο δεν εγκριθεί) εντός των ως άνω προθεσμιών, η παραλαβή θεωρείται ότι συντελείται αυτοδικαίως, εντός τριάντα ημερών από της υπο-βολής σχετικής οχλήσεως εκ μέρους του αναδόχου. Περαιτέρω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η τιθέμενη από την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 38 παρ. 4 του π.δ. 609/1985 δίμηνη προθεσμία, για τον έλεγχο και την κοινοποίηση της τυχόν διορθωμένης τελικής επιμετρήσεως στον ανάδοχο, είναι, εν όψει της ανάγκης ταχείας περατώσεως των δημοσίων έργων, αποκλειστική. Συνε-πώς, παρερχομένου του διμήνου από της υποβολής της τελικής επιμετρή-σεως στη Διευθύνουσα Υπηρεσία, χωρίς η τελευταία να έχει προβεί στον έλεγχο αυτής και την κοινοποίησή της (ελεγμένη και τυχόν διορθωμένη) στον ανάδοχο, η τελική επιμέτρηση θεωρείται αυτοδικαίως εγκεκριμένη, όπως υπεβλήθη, η δε Διευθύνουσα Υπηρεσία δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να επιφέρει τροποποιήσεις σ’ αυτήν. Εξ άλλου, εν όψει του ότι η τελική επι-μέτρηση πρέπει, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, να υποβάλλεται «μετά τη βε-βαιωμένη περάτωση του έργου», δηλαδή μετά την έκδοση της βεβαιώσεως περατώσεως του έργου από τον προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην περίπτωση που υποβληθεί από τον ανάδοχο του έργου η τελική επιμέτρηση πριν από την έκδοση της κατά τα ανωτέρω βεβαιώσεως, η πρόωρη αυτή υποβολή της τελικής επιμετρήσεως δεν πα-ράγει έννομες συνέπειες. Εάν δε επακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η έκδοση της βεβαιώσεως αυτής, οφείλει ο ανάδοχος, εντός διμήνου από της εκδόσεως τη εν λόγω βεβαιώσεως, να υποβάλει εκ νέου στη Διευθύνουσα Υπηρεσία την τελική επιμέτρηση, οπότε, παρερχομένου, κατά τα εκτεθέντα, απράκτου του διμήνου, η επανυποβληθείσα τελική επιμέτρηση θεωρείται αυτοδικαίως εγκεκριμένη. Αν και κατά τη γνώμη του Συμβούλου Στ. Χαρα-λάμπους, η ανάγκη ταχείας περατώσεως των δημοσίων έργων επιβάλλει την εκλογίκευση της περιγραφείσης διαδικασίας, τόσο για λόγους δημοσί-ου συμφέροντος όσο και για λόγους προστασίας των αναδόχων έναντι της αδρανούσης αδικαιολογήτως Διοικήσεως. Συνεπώς, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην περίπτωση υποβολής της τελικής επιμετρήσεως πριν από την έκδο-ση της βεβαιώσεως περατώσεως του έργου, η δίμηνη αποκλειστική προθε-σμία ελέγχου της τελικής επιμετρήσεως αρχίζει να τρέχει από την επομένη της εκδόσεως της εν λόγω βεβαιώσεως (πρβλ. ΣτΕ 1154, 3421/2006). 5. Επειδή, εν προκειμένω, με την προσβαλλόμενη απόφαση έγιναν δεκτά τα ακόλουθα: Το δικάσαν δικαστήριο, με την ……../2006 προδικαστική του απόφαση έκρινε αναγκαίο να αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφά-σεως επί της προσφυγής της αναιρεσίβλητης κοινοπραξίας, προκειμένου να συμπληρωθεί νομίμως η δικογραφία. Κατόπιν αυτού προσκομίσθηκαν στο δικάσαν δικαστήριο τα ακόλουθα έγγραφα: 1) η ……/……-2005 «βε-βαίωση περατώσεως εργασιών» του Διευθυντού Κατασκευών του …….. στην οποία αναφέρεται ότι: «Με την παρούσα βεβαιώνουμε ότι το έργο: «………………Ι» αναδόχου Κ/Ξ ………….. περατώθηκε έντεχνα και εμπρό-θεσμα στις 30.12.2000. Το γεγονός αυτό βεβαιώνεται και στη βεβαίωση πε-ράτωσης εργασιών η οποία (βεβαίωση) εκδόθηκε, σύμφωνα με τον Νόμο, από την τότε Διευθύντρια Κατασκευών, όπως αυτό προκύπτει από τα ανα-φερόμενα στο υπ’ αριθμ. …./……..-2001 (θέμα 12ο) πρακτικό συνεδρίασης του Τεχνικού Συμβουλίου του …….. περί συστάσεως Επιτροπής προσωρι-νής παραλαβής του έργου με εισηγητές την τότε Προϊσταμένη Κατασκευ-ών ……….. και τον πολιτικό μηχανικό …………» και 2) το μνημονευόμε-νο στην εν λόγω βεβαίωση υπ’ αριθμ. …../…..-2001 (θέμα 12ο) πρακτικό συνεδριάσεως του Τεχνικού Συμβουλίου του …….., στο οποίο αναφέρεται ότι «Το έργο περαιώθηκε στις 30.12.2000 ήτοι εμπρόθεσμα όπως προκύπτει από τη βεβαίωση περαίωσης και ήδη χρησιμοποιείται». Υπό τα ανωτέρω

Page 43: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

δεδομένα, το δικάσαν δικαστήριο έκρινε ότι, εν όψει του γεγονότος ότι η σχετική βεβαίωση περατώσεως του επιδίκου έργου εξεδόθη από την τότε Προϊσταμένη Κατασκευών του ……. πριν από τις 28.9.2001, η ανωτέρω υποβληθείσα από την ανάδοχο τελική επιμέτρηση στις 14.2.2001, θεωρεί-ται ότι εγκρίθηκε αυτοδικαίως τουλάχιστον στις 28.11.2001, με συνέπεια η μεταγενεστέρως επακολουθήσασα υπ’ αριθμ. ……../27.12.2001 πράξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με την οποία έγινε έλεγχος και διορθώσεις στην ήδη λογιζομένη αυτοδικαίως εγκεκριμένη τελική επιμέτρηση, να μην επά-γεται καμία απολύτως έννομη συνέπεια, ελλείψει κατά χρόνο αρμοδιότητος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. 6. Επειδή, εν όψει των όσων έχουν εκτεθεί στην τέταρτη σκέψη, η παραπά-νω κρίση του δικάσαντος δικαστηρίου δεν είναι νόμιμη, διότι, υπό τα εκτε-θέντα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά έγιναν ανελέγκτως δεκτά υπό του δικαστηρίου της ουσίας και σύμφωνα με τα οποία η εν προκειμένω βεβαίωση περατώσεως των εργασιών έλαβε χώραν μετά την υποβολή, εκ μέρους της αναιρεσίβλητης κοινοπραξίας, της τελικής επιμετρήσεως του επιδίκου έργου, όφειλε η τελευταία, μετά την έκδοση της εν λόγω βεβαιώ-σεως, να επανυποβάλει την τελική επιμέτρηση. Συνεπώς, τούτου μη τηρη-θέντος, η ως άνω υπ’ αριθμ. ………../27.12.2001 πράξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με την οποία έγινε έλεγχος και διορθώσεις στην υποβληθείσα τελική επιμέτρηση, είναι νόμιμη και ισχυρά. Επομένως, για τον λόγο αυτόν, που βασίμως προβάλλεται από τον αναιρεσείοντα οργανισμό, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, η δε υπόθεση, που χρειάζεται διευκρίνιση ως προς το πραγματικό να παρα-πεμφθεί στο δικάσαν δικαστήριο για νέα κρίση, ενώ παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων αναιρέσεως.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΑριθ. Απόφασης: 605Ετος: 2008

Περίληψη: Οι κοινοπραξίες και τα μέλη τους δικαιούνται να διεξάγουν τη δίκη μόνο με τη συγκεκριμένη σύνθεση, υπό την οποία έλαβαν μέ-ρος στον διαγωνισμό. Δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά πράξεως που βαρύνει την κοινοπραξία μεμονωμένο μέλος κοινοπραξίας. Το αντίθετο δεν προκύπτει ούτε από τις κοινοτικές διατάξεις. Στροφή της μέχρι τώρα νομολογίας επί του δι-κονομικού αυτού ζητήματος και παροχή δυνατότητας θεραπείας του οφειλομένου στη μεταβολή της νομολογίας απαραδέκτου (με μειοψη-φίες). Παραπέμπονται στο ΔΕΚ προδικαστικά ερωτήματα ερμηνείας της οδηγίας 89/665/ΕΟΚ.

Με την κρινόμενη αίτηση, με την οποία ζητείται η ακύρωση των δύο προα-ναφερθεισών αποφάσεων του ΕΣΡ (…………..), με τις οποίες η εν λόγω Ανε-ξάρτητη αρχή αρνήθηκε την χορήγηση πιστοποιητικού «διαφάνειας» υπέρ της κοινοπραξίας «……………» ασκεί μόνον η εταιρεία «……….». Συνέπεια τούτου είναι ότι η αιτούσα στερείται εννόμου συμφέροντος προς άσκηση της κρινομένης αιτήσεως. Τούτο δε, διότι, κατά την έννοια του άρθρου 47 παρ. 1 του π.δ/τος 18/1989 (ΦΕΚ 8Α), που, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπει την συμμετο-χή κοινοπραξίας, η οποία δεν έχει νομική προσωπικότητα, καθώς και των εταιρειών- μελών της στην ακυρωτική δίκη, οι κοινοπραξίες και τα μέλη τους δικαιούνται να διεξάγουν την δίκη μόνον με τη συγκεκριμένη σύνθε-ση, υπό την οποία έλαβαν μέρος στον επίμαχο διαγωνισμό, διότι μόνον στις κοινοπραξίες αυτές αφορούν οι διάφορες πράξεις του διαγωνισμού και μόνον σε αυτές μπορεί να κατακυρωθούν, τελικώς, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού (πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 971/1998). Άμεσο υποκείμενο του ουσιαστι-κού δικαιώματος, για προστασία του οποίου αναγνωρίζεται το δικονομικό δικαίωμα ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά πράξεως, εντεταγμένης στη διαδικασία συνάψεως δημοσίας συμβάσεως, ως εν προκειμένω, είναι

μόνον η κοινοπραξία που διεκδίκησε δια της συμμετοχής της στην οικεία διαγωνιστική διαδικασία, την ανάληψη της συγκεκριμένης συμβάσεως και η οποία, ως εκ τούτου, μπορούσε, ως τοιαύτη, να ανακηρυχθεί ανάδοχος. Τα μέλη της κοινοπραξίας αυτοτελώς δεν έχουν τέτοιο ουσιαστικό δικαίωμα, η δε βλάβη τους από πράξεις εντεταγμένες στη διαδικασία συνάψεως δημο-σίας συμβάσεως είναι έμμεση, παρακολουθηματική της βλάβης που τυχόν υφίσταται η κοινοπραξία και, ως εκ τούτου, μόνον εάν η τελευταία ασκήσει κατά των πράξεων τούτων αίτηση ακυρώσεως, έχουσα προς τούτο άμεσο έννομο συμφέρον, μπορεί να θεωρηθεί ότι τα μέλη αυτής αυτοτελώς (δη-λαδή όχι από κοινού με τους λοιπούς κοινοπρακτούντες). Τα μέλη, δηλαδή, κοινοπραξίας, επιλέγοντας οικειοθελώς να μετάσχουν στη συγκεκριμένη έννομη σχέση με το ως άνω σχήμα, δεν έχουν πλέον δικονομική αυτοτέ-λεια, αλλά μπορούν να μετέχουν στην οικεία διοικητική διαδικασία και, κατά συνεκδοχή, στις αντίστοιχες δικαστικές αμφισβητήσεις, μόνον με το συ-γκεκριμένο σχήμα και από κοινού. Δεν θα ήταν δε λυσιτελής και ωφέλιμη για μεμονωμένα μέλη της η ακύρωση της προσβαλλομένης πράξεως, ως προβάλλεται, διότι δεν θα ήταν, πλέον, δυνατή η ανάληψη από αυτά του συ-γκεκριμένου έργου, ακόμη και αν ακυρωνόταν η προσβαλλόμενη πράξη. Το ενδεχόμενο δε ανασυγκροτήσεως της κοινοπραξίας μετά την, τυχόν, έκδοση ακυρωτικής αποφάσεως δεν συνιστά, πάντως, ενεστώς έννομο συμφέρον που δικαιολογεί την περαιτέρω κατ’ ουσίαν διεξαγωγή της δίκης. Εξ άλλου, η δικονομική συνέπεια της απορρίψεως, για τον λόγο αυτό, της αιτήσεως ακυρώσεως δεν παραβιάζει ούτε το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, ούτε το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, προεχόντως διότι η συνέπεια αυτή δεν είναι αποτέλεσμα υπερμέτρου δικονομικού περιορισμού, που ο νομοθέτης εκ των υστέρων επιβάλλει σε διάδικο, αλλ’ αυτόθροη συνέπεια προηγούμενης διαδικαστικής και δικονομικής επιλογής του ίδιου του διαδίκου, δηλαδή της επιλογής του νομικώς ενιαίου και αδιαιρέτου μορφώματος , αναλόγου, για κάθε συγκεκριμένο διαγωνισμό, με νομικό πρόσωπο- με το οποίο ο ίδιος επέλεξε να συμμετάσχει στην οικεία διαγωνιστική διαδικασία.

Page 44: Εργοληπτικό Βήμα τεύχος 73 09-10/2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

56 ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ T& F: 26410-27794, Αναστασιάδη 16 301 00 ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ T: 26910-29243, F: 68477 Ανδρονοπούλου 8 251 00 ΑΙΓΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ T & F: 27510-21710 Σημιτζοπούλου 14 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ T & F: 2710-239133 Πλ. Αγ. Δημητρίου 15 221 00 ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ T: 26810-77136, F: 73481 Γώγου Μπάκολα 31 471 00 ΑΡΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ T: 22610-22382, F: 27685 Δημ. Ανδρεαδάκη 46 321 00 ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ T: 24620-87644, F: 87643 Πλ. Αιμιλιανού 1 511 00 ΓΡΕΒΕΝΑ ΔΡΑΜΑΣ T: 25210-21780, F: 25506 Ηπείρου 39 661 00 ΔΡΑΜΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ T & F: 24610-39568 Μπουσίου & Εστίας 3 501 00 ΚΟΖΑΝΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ T: 22410-29600, F: 30941 Γρ. Ατταβύρου 14 851 00 ΡΟΔΟΣ ΕΒΡΟΥ T: 25510-37645, F: 37646 Εμπορίου 5Α 681 00 ΑΛΕΞ/ΛΗ ΕΥΒΟΙΑΣ T: 22210-21578, F: 60374 Αντωνίου Δούνα 1 341 00 ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ T: 22370-22440, F: 80294 Καραϊσκάκη 4 361 00 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ T: 26950-48163, F: 41463 Φιλιτά 30 291 00 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΗΛΕΙΑΣ T & F: 26210-28098 Μανωλοπούλου 72 271 00 ΠΥΡΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ T: 23310- 21950 Ιεραρχών 1 591 00 ΒΕΡΟΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ T & F: 2810-281101 Tαξιάρχου Μαρκοπούλου 18-20 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΣ/NIKΗΣ & Κ.ΜΑΚ. T: 2310-277231, 277656 Αριστοτέλους 14 546 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ T: 25310-26042, F: 25155 Ορφέως 7 691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ T: 26510-21482, 23678 Ν. Ζέρβα 4-6 453 32 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ T & F: 2510-222827 Βενιζέλου 40 654 03 ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ T & F: 24410-76947 Καζαμπάκα 4 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ T: 24670-29858, F: 29855 Διοικητηρίου 4 521 00 ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ T: 26610-40986, F: 25180 Θεοτόκη 25 491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ T: 26710-24510, F: 24515 Λ. Βεργωτή 14 281 00 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T: 27410-26491, F: 73577 Κροκιδά 73 201 00 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ T: 22810-83615, F: 86562 Ακτή Πέτρου Ράλλη & Άνδρου 1 841 00 ΣΥΡΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ T: 27310-24120, F: 20352 Ηρακλείδων 6 231 00 ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ T & F:2410-535566 Καλλιθέας 7 & Τζαβέλλα 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ T & F: 28410-82855 Λασιθίου 35 721 00 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΣΒΟΥ T: 22510-44990, 44179, F: 42557 Πιττακού 21 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ T & F: 24280-76803, 382 21 ΒΟΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ T: 26310-55400, F: 55404 Ναυπάκτου 4 302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ T: 27210-84423, F: 86973 Ιατροπούλου 12Α 241 00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΑΝΘΗΣ T: 25410-62789, F: 67575 Βενιζέλου 84 671 00 ΞΑΝΘΗ ΠΑΤΡΩΝ T: 2610-276813, 620080 Κανακάρη 101 262 21 ΠΑΤΡΑ ΠΕΛΛΑΣ T: 23810-26681, F: 26681 Φιλίππου 26 582 00 ΕΔΕΣΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ T: 23510-39958, 61819, F: 20640 Μ. Αλεξάνδρου 59 (Τ.Θ. 64) 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥ/ΔΑΣ T: 26820-22767, 26820-26927 4ο χλμ. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ T: 210-3821731, 3823402 Εμμ. Μπενάκη 18 106 78 ΑΘΗΝΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ T & F: 28310-52355 Κουντουριώτου 140 741 00 ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΕΡΡΩΝ T: 23210-66661, T & F: 22172 Υψηλάντη 1 621 23 ΣΕΡΡΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ T & F: 24310-22443 Tέλου Άγρα 6 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ T: 22310-25160, F: 52281-34626 Καραiσκάκη 62 351 00 ΛΑΜΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ T: 23850-46970, F: 23850-46971 Ταγμ. Ναούμ 22 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ T: 22650-22162, F: 22644 Ι. Γιδογιάννου 18, Άμφισσα 331 00 ΦΩΚΙΔA ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ T: 23710-24456, F: 23800-21162 Κων/πόλεως 5 631 00 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ T: 28210-43491 Δ. Κοκότση 5 731 34 ΧΑΝΙΑ ΧΙΟΥ T: 22710-41724, F: 41411-20003 Δημογεροντίας 18 821 00 ΧΙΟΣ