Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9 ο ΣΕΛΙΔΑ 1 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & 3 ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Σκουλίκια, Νενικήκαμεν! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ........................ΣΕΛ. 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ...........................................ΣΕΛ. 2 Συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Νικολάου ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...............................ΣΕΛ. 2 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ....................................ΣΕΛ. 3 Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου Εορτασμός 17ης Νοεμβρίου Συζήτηση: Σχολικός Εκφοβισμός ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ..... ΣΕΛ. 4-6 28η Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ Ασημάκης Πανσέληνος: Ένας λογοτέχνης, περιγράφει την τραγικότητα της πείνας Μικρασιατική καταστροφή ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ..........................................ΣΕΛ. 7 Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία Ταξίδι στο χρόνο ΔΙΑΦΟΡΑ ..................................................ΣΕΛ. 8 Γνωρίζεις ότι... Απαλλαγείτε από τις μυρωδιές στο σπίτι Μμμ... Μελομακάρονα! ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ ......................................ΣΕΛ. 9 Ιστορία του Scrable Χιούι, Λιούι, Ντιούι ήρωες Ντίσνεϋ ΑΡΘΡΑ ....................................................ΣΕΛ. 10 Πείτε ΟΧΙ στο κάπνισμα ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ............................................ΣΕΛ. 11 Ποιοτικό χιούμορ: Αρκάς Κουίζ γνώσεων ΑΘΛΗΤΙΚΑ ..............................................ΣΕΛ. 12 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Ο Μήτρογλου στο top 11 της Ευρώπης Παρουσίαση νέου γηπέδου ΑΕΚ Στο δρόμο για το Μουντιάλ ΤΕΥΧΟΣ 9 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων, που κάθε χρόνο διοργανώνει η εφη- μερίδα τα ΝΕΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η εφημερίδα μας «schooliki» του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φα- λήρου πήρε το Βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Γυμνασίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους Μαθητές – Μι- κρούς Δημοσιογράφους του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου και σε όλους τους Καθηγη- τές που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια. Ελπίζουμε τώρα με τη συνεργασία μας με τους μαθητές του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου να έχουμε περισσότερες διακρίσεις. Βράβευση της σχολικής εφημερίδας Schooliki ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ 20 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Χριστουγεννιάτικο Bazaar Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Π. Φαλήρου με την υποστήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων διοργανώνει χριστου- γεννιάτικο Bazaar την Τετάρτη 18/12 από 17.00- 20.00 και την Πέμπτη 19/12 από 10.00-14.00 στο χώρο του σχολείου. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του σχολείου. Όποιος μπορεί να προσφέρει από τα ήδη υπάρχοντα στο σπίτι του ή να φτιάξει κάτι ας επικοινωνήσει: 6946 904052 κ. Κατσιγιάννη, 6972 494633 κ. Ζώγα. Καλά Χριστούγεννα & ευτυχισμένη η νέα χρονιά!

description

Σχολική περιοδική έκδοση. 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου

Transcript of Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

Page 1: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Σκουλ

ίκια,

Νενικήκα

μεν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ........................ΣΕΛ. 1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ...........................................ΣΕΛ. 2 Συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Νικολάου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...............................ΣΕΛ. 2

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ....................................ΣΕΛ. 3 Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου Εορτασμός 17ης Νοεμβρίου Συζήτηση: Σχολικός Εκφοβισμός

ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ .....ΣΕΛ. 4-6 28η Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ Ασημάκης Πανσέληνος: Ένας λογοτέχνης, περιγράφει την τραγικότητα της πείνας Μικρασιατική καταστροφή

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ..........................................ΣΕΛ. 7 Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία Ταξίδι στο χρόνο

ΔΙΑΦΟΡΑ ..................................................ΣΕΛ. 8 Γνωρίζεις ότι... Απαλλαγείτε από τις μυρωδιές στο σπίτι Μμμ... Μελομακάρονα!

ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ ......................................ΣΕΛ. 9 Ιστορία του Scrable Χιούι, Λιούι, Ντιούι ήρωες Ντίσνεϋ

ΑΡΘΡΑ ....................................................ΣΕΛ. 10 Πείτε ΟΧΙ στο κάπνισμα

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ............................................ΣΕΛ. 11 Ποιοτικό χιούμορ: Αρκάς Κουίζ γνώσεων

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ..............................................ΣΕΛ. 12 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Ο Μήτρογλου στο top 11 της Ευρώπης Παρουσίαση νέου γηπέδου ΑΕΚ Στο δρόμο για το Μουντιάλ

ΤΕΥΧΟΣ 9 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Στον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων, που κάθε χρόνο διοργανώνει η εφη-μερίδα τα ΝΕΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η εφημερίδα μας «schooliki» του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φα-λήρου πήρε το Βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Γυμνασίου.

Συγχαρητήρια σε όλους τους Μαθητές – Μι-κρούς Δημοσιογράφους του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου και σε όλους τους Καθηγη-τές που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια. Ελπίζουμε τώρα με τη συνεργασία μας με τους μαθητές του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου να έχουμε περισσότερες διακρίσεις.

Βράβευση της σχολικής εφημερίδας Schooliki

ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥΣΤΟΝ 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

Χριστουγεννιάτικο BazaarΟ Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Π. Φαλήρου με την υποστήριξη του Συλλόγου Διδασκόντων διοργανώνει χριστου-γεννιάτικο Bazaar την Τετάρτη 18/12 από 17.00-

20.00 και την Πέμπτη 19/12 από 10.00-14.00 στο χώρο του σχολείου. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του σχολείου. Όποιος μπορεί να προσφέρει από τα ήδη υπάρχοντα στο σπίτι του ή να φτιάξει κάτι ας επικοινωνήσει: 6946 904052 κ. Κατσιγιάννη, 6972 494633 κ. Ζώγα.

Καλά Χριστούγεννα & ευτυχισμένη η νέα χρονιά!

Page 2: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 2 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνέντευξη του Γ. Νικολάου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Για ποιο λόγο επιλέξατε ν’ ασχοληθείτε με τη Θεολογία και την Ιστορία;Είχα κάποιες μεταφυσικές ανησυχίες, γι αυτό επέλεξα να σπουδάσω Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματικά, οι σπουδές αυτές με ικανοποίησαν απόλυτα. Έδωσα απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και φυσικά, όπως όλοι, επέλεξα να δουλέψω στη Μέση Εκπαίδευση. Τε-λειώνοντας τη θεολογική σχολή και έχοντας από παλιά αγάπη για την Ιστορία, γράφτηκα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ένας καθηγητής μου με παρότρυνε να ασχοληθώ περισσότερο με την Ιστορία. Γι΄ αυτό το λόγο, αφού δίδαξα για μερικά χρόνια στην Ελλάδα, πήγα για μετεκπαίδευση στη Γαλλία.

Τι γνώμη έχετε για την υποχρεωτική ή μη παρακολούθηση των θρη-σκευτικών;Το ερώτημα αν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευ-τικών είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί απ΄τη μια μιλάμε για θρησκευ-τική ελευθερία, από την άλλη όμως ζούμε σε μια χώρα που έχει πα-ράδοση στην Ορθοδοξία που είναι βασικό συστατικό του ελληνισμού. Όμως, υπάρχουν στην Ελλάδα και μετανάστες άλλων θρησκειών. Γι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα που να διασφαλίζει τη θρη-σκευτική ελευθερία, αλλά και να σέβεται την ελληνική παράδοση.

Ποια είναι η γνώμη σας για το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου;Στο σχολείο αυτό δούλεψα για 8 χρόνια και έχω τις καλύτερες αναμνή-σεις τόσο από τους μαθητές όσο και από τους συναδέλφους, μερικοί από τους οποίους διδάσκουν ακόμα στο σχολείο.

Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;Έχω κάποια εμπειρία και από γαλλικά σχολεία, επειδή εργάστηκα σε αυτά για περίπου 10 χρόνια (1992-2002). Νομίζω ότι μια αιτία των πολ-λών προβλημάτων είναι η έλλειψη κονδυλίων σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά βέβαια δεν είναι και η μόνη. Υπάρχουν και οργανωτικά θέματα όπως η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, οι συνθήκες εργασίας, οι μειώσεις μισθών κ.ά.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας αφιερώσατε γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη πάρθηκε στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Παλαιού Φα-λήρου από τους μαθητές Κατρανίδη Σπύρο και Κουκουβιτάκη Ιωάν-νη του 3ου Λυκείου, με τη βοήθεια του Τσιαντούλα Νικηφόρου του 3ου Γυμνασίου.

Βιβλιοπαρουσίαση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ

Σωκράτης, ο προφήτης της αρχαιότηταςΣειρά: «Νεοελληνική Λογοτεχνία», εκδόσεις «ΕΣΤΙΑΣ»

Ο ΣωκράτηςΔε νομίζω ότι υπάρχει ανάμεσά μας έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει ακουστά τον Σωκράτη, τον πρώτο ουσιαστικά φιλόσοφο ο οποίος έστρεψε το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας στον άνθρωπο.Πριν από αυτόν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ασχολούνταν με τα υλικά στοιχεία (π.χ. ο Ηράκλειτος) και δεν καταδέχονταν να κοιτά-ξουν τον συνάνθρωπό τους. Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος επίσης που ουσιαστικά χώρισε την ηθική από τη θρησκεία, αμφισβήτησε τις πα-λαιές αρχές, πρότεινε έναν απρόσωπο μονοθεϊσμό και, ουσιαστικά μαζί με τον μαθητή του Πλάτωνα, θεμελίωσαν την παγκόσμια και ειδικά τη δυτική φιλοσοφία. Και ποιο το βραβείο του για την τοποθέτηση των ακρογωνιαίων λίθων του σημερινού πολιτισμού; Μα η εκτέλεσή του φυσικά, από φανατισμένους πολιτικούς αντιπάλους το 399 π.Χ. με τις αβάσιμες κατηγορίες για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως βάση της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επι-δρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός.Κατά τη δίκη του επέδειξε ιδιαίτερη ψυχραιμία και παρά τη δυνατό-τητα που είχε να αποδράσει δεν το έπραξε, αλλά καθώς πίστευε στη δημοκρατία, παρόλα τα προβλήματά της, δέχθηκε την ποινή του για «εγκλήματα» που δεν διέπραξε, ως ένας προ Χριστού Χριστός. Παρόλα αυτά, ο Σωκράτης δικαιώθηκε έστω και 2.500 χρόνια μετά. Τον Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκε εκ νέου η δίκη του Σωκράτη από Συμβούλους του Αρείου Πάγου και γνωστούς δικηγόρους και δικαστές, χρησιμοποιώντας τους νόμους της εποχής εκείνης. Η δια-δικασία είχε ως αποτέλεσμα ο Σωκράτης να αθωωθεί...

Το ΒιβλίοΤο βιβλίο του Χ. Ζαλοκώστα μάς μεταφέρει ακριβώς στην εποχή που ζούσε ο Σωκράτης, τον χρυ-σό αιώνα του Περικλή, μια εποχή ακμής με αποσαθρωμένα όμως θεμέλια. Παρακολουθούμε τον Σωκράτη στην πορεία του από γλύπτη στο εργαστήρι του Φει-δία έως τη στιγμή που θα πιει το κώνειο από το κύπελλο, αποδε-χόμενος μία άδικη τιμωρία. Αυτό το ταξίδι θα γίνει με γλαφυρότη-τα, με την αναλυτική τάση του συγγραφέα να διαπερνά κάθε φιλοσοφικό διάλογο του Σω-κράτη με τους μαθητές του, τους εχθρούς του, αλλά και άσχετους

περαστικούς που έβρισκε στο διάβα του, με αφήγηση που τραβάει παράλληλες ευθείες προς τη σύγχρονη εποχή, οπότε, ύστερα από 2500 χρόνια, όπως λέει ο συγγραφέας, οι θεωρίες του Σωκράτη έχουν ακόμα έμπρακτη εφαρμογή.Δυστυχώς, ο άνθρωπος δε φαίνεται να θέλει να αλλάξει και συνεχί-ζει να καταδικάζει «Σωκράτηδες» νεκρούς ή ζωντανούς, λόγω της ιδεολογικής διαφωνίας τους με αυτόν και της πεποίθησής του ότι αποτελούν κίνδυνο στο τέλειο κατεστημένο που πιστεύει ότι υπάρ-χει.

Γιάννης Κουκουβιτάκης Α2 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Page 3: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 33ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Την 28η Οκτωβρίου τη γιορτάσαμε και φέτος με μια ωραία γιορτή που ετοίμασαν τα παιδιά του σχολείου μας με τη βοήθεια της κ. Βουρτσάνη Παναγιώτας για να τιμήσουν αυτή την ιστορική ημέρα.Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με τη βοήθεια των καθηγητών τους προσπάθησαν να μας δείξουν πόσο σημαντική είναι αυτή η επέτειος για όλους εμάς. Όλοι οι μαθητές απολαύσαμε τη γιορ-τή και χαρίσαμε στα παιδιά το χειροκρότημά μας. Η γιορτή περιείχε

απαγγελίες ποιημάτων, προβολή διαφόρων φωτογραφιών και video καθώς και τραγούδια της εποχής. Η χορωδία έβαλε τα δυνατά της για να ικανοποιήσει όλους εμάς και τα κατάφερε μια χαρά με τις κιθάρες, το πιάνο και τις μελωδικές φωνές των παιδιών. Αξίζει να αναφέρουμε τέλος την αξιοπρεπή και αξιόλογη παρουσία των μαθητών του σχολείου μας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Στέλιος Γεωργιουδάκης Γ1, 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου

Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στο 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου...Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας, έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στα γεγονότα που συ-νέβησαν στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973.Μαθητές του σχολείου μας απήγγειλαν με ευαισθησία κείμενα αφιερω-μένα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ μια χορωδία μαθητών, χωρίς καθοδήγηση κάποιου ειδικού, αλλά μόνο με τον ζήλο και το μεράκι της, ερμήνευσε τραγούδια με εντυπωσιακό τρόπο και προκάλεσε συγκίνηση.Την εκδήλωση επιμελήθηκε η καθηγήτρια μαθηματικών κ. Φανή Υετίων.Ακούστηκαν τραγούδια από το συγκρότημα «Μουσικά Βήματα»:Ένα το χελιδόνι (a capela), Για να γυρίσει... (a capela), Δεν μπορώ, Το γελα-στό παιδί, Όνειρο ήταν, Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά, Πούλα με, Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον, Imagine.Αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το ΧΡΟΝΙΚΟ της ημέρας και από λο-γοτεχνικά κείμμενα. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε επίσης από προβολές παρουσιάσεων, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα.Στα Μουσικά Βήματα συμμετέχουν οι: Φωνητικά: Μπόνου Δέσποινα, Τσολιάς Αποστόλης, Ιατρουδάκη Μαράνια, Λογοθέτης Μιχάλης, Τελε-μένη Μελίνα, Λούβρου Βασιλική, Κιθάρες: Τσολιάς Αποστόλης, Ιατρου-δάκη Μαράνια, Αρμόνιο: Μπόνου Δέσποινα, Λογοθέτης Μιχάλης

Ιππολύτη Μαστακούρη, Β2, 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

... και στο 3ο Γυμνάσιο Π. ΦαλήρουΣτις 15 Νοεμβρίου οι μαθητές της Γ’ τάξης μας παρουσίασαν ένα υπέροχο θεα-τρικό που περιέγραφε την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1973, καθώς και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι. Άλλοι με απραξία και αδιαφορία, άλλοι προσπα-θώντας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να ωφεληθούν οι ίδιοι, ενώ οι

νέοι με πνεύμα ανήσυχο και επαναστατικό αγωνίζονταν για τη δημοκρατία.Τη γιορτή συνόδευσαν φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς και τραγού-δια από τη χορωδία μας.Την επιμέλεια της γιορτής είχε η φιλόλογος κ. Μαζαράκη Μαρία, και της χορωδίας η μουσικός κ. Καραλή Μαρία.

Δαμβακάρη Κωνσταντίνα, Β1, 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου

Συζήτηση: Σχολικός εκφοβισμός

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, έξι τμήματα του 3ου ΓΕΛ Π. Φαλήρου, συμμε-τείχαν σε μια ωριαία συζήτηση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Συντο-νιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Αλεβίζος, ψυχολόγος από το «Χαμόγε-λο του Παιδιού».Στα πλαίσια της συζήτησης με τον κ. Αλεβίζο, οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν τη βαθύτερη έννοια του σχολικού εκφοβισμού καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Χαρακτηριστική ήταν η διήγη-ση μιας ιστορίας, μέσω της οποίας συνειδητοποιήσαμε τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου, που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και που τα θύματά του διαρκώς αυξάνονται.Τα παιδιά συμμετείχαν και απαντούσαν στα ερωτήματα του ψυχολό-γου, ο οποίος με την παραστατικότητά του και τη γλυκύτητα του λόγου του μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτη ήταν η προσήλωση των μαθητών στην ιστορία, πού ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος να μας ενημερώσει γι’ αυτόν τον κίνδυνο, χωρίς να μας προκαλέσει πλήξη.Η συνάντηση αυτή θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας και ελπίζουμε το σχολείο να διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Βασίλης Δήμητσας, Δήμητρα Άτσου, Β1, 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Page 4: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 4 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

28η Οκτωβρίου 1940 ΤΟ ΟΧΙΤο βροντερό «ΟΧΙ» ακούστηκε απ’ τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Έφτασε μέχρι τα βουνά της Πίνδου μαζί με τα παλικάρια μας. Τα χιόνια, το κρύο, η πείνα, τίποτα δεν τους λύγισε.Έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ένα μεγάλο, πανίσχυρο κρά-τος, ζήτησε την παράδοση της χώρας μας, όμως οι Έλληνες δεν έπεσαν. Υποστήριξαν την πατρίδα τους με ηρωισμό και αυταπάρνηση. 28η Οκτωβρίου 1940. Η μέρα που κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ και όλοι θα είμαστε περήφανοι για όλους όσους πολέμησαν, γι’ αυτούς που τους χρωστάμε την αξιοπρέπειά μας!Παραθέτουμε δύο κείμενα που αναφέρονται στο ιστορικό αυτό γεγο-νός για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και για να μάθουν οι μικρότεροι.Στις 15 Αυγούστου 1940, της Παναγιάς ανήμερα, συνέβη ένα γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να γραφτεί το έπος του ’40.

Επίσημον ανακοινωθέν περί του τορπιλλισμού του ευδρόμου «Έλλη»

16 Αυγούστου 1940Χθες πρωίαν, περί ώραν 8.30, το σκάφος του ημετέρου πολεμικού στόλου «Έλλη» ενώ ευρίσκετο ηγκυροβολημένον εν μεγάλω σημαιοστολισμώ και εις απόστασιν 800 περίπου μέτρων έξωθεν του λιμενοβραχίονος Τήνου, όπου είχε μεταβή επ’ ευκαιρία της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Πα-ναγίας, ετορπιλλίσθη αιφνιδίως παρ’ υποβρυχίου αγνώστου εθνικότητος ευρισκομένου εν καταδύσει. Τρεις τορπίλλαι εξεσφενδονίσθησαν κατά της «Έλλης», εκ των οποίων η μία έπληξε το πλοίον εις το μέσον, αι δε δύο άλ-λαι ηστόχησαν του σκοπού και εξερράγησαν επί του λιμενοβραχίονος. Το υποβρύχιον παρέμεινε εν καταδύσει και εξηφανίσθη. Η τορπίλλη η οποία έπληξε την «Έλλην» εξερράγη κάτωθεν ακριβώς του εν ενεργεία λεβητο-στασίου. Εκ της εκρήξεως ο εν ενεργεία λέβης του πλοίου εξερράγη.Ωσαύτως η καύσιμος υγρά ύλη του πλοίου εξεχύθη και ανεφλέγη. Τούτου αποτέλεσμα υπήρξεν ότι το πλοίον εστερήθη παντός μέσου προώσεως. Το πλήρωμά του προσεπάθησε παρ’ όλα ταύτα να το ρυμουλκήση εις τα αβα-θή με την βοήθειαν των ηγκυροβολημένων εις τον λιμένα εμπορικών πλοί-ων. Ατυχώς τα ρυμούλκια εθραύσθησαν και η πυρκαϊά η οποία μετεδόθη εις το εσωτερικόν του πλοίου εξηνάγκασε το πλήρωμα να το εγκαταλείψη, αφού εξήντλησε παν μέσον προς διάσωσίν του. Ο κυβερνήτης και οι αξιω-ματικοί αφήκαν τελευταίοι το σκάφος φλεγόμενον, το οποίον και εβυθίσθη την 9.45’. Τα θύματα ανέρχονται εις ένα νεκρόν, τον κελευστήν μηχανικόν Παπανικολάου, και 29 τραυματίας.Μεταξύ του αστικού πληθυσμού που ευρίσκετο επί της προκυμαίας τινές εμωλωπίσθησαν, μία δε γυνή αρμενικής καταγωγής απέθανεν εκ συγκοπής.Μέχρι της ώρας ταύτης ουδέν στοιχείον περί της εθνικότητος του επιτεθέ-ντος υποβρυχίου κατωρθώθη να εξακριβωθή.Υπ. Εξωτερικών. Διπλωματικά έγγραφα. «Η Ιταλική επίθεσις κατά της Ελλά-δος». Αθήνα 1940.

Όμως ο ένοχος λες και δεν μπορεί να περιμένει άλλο στα κρυφά, φανε-ρώνεται. Στις 3 τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα κόμης Γκράτσι επιδίδει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το παρακάτω τελεσίγραφο:Ας δούμε τι έγραφε μεταξύ άλλων το επίσημο ιταλικό τελεσίγραφο.

Το τελεσίγραφο (απόσπασμα)… Η Ιταλική Κυβέρνησις κατέληξεν εις την απόφασιν να ζητήση από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν ως εγγύησιν δια την ουδετερότητα της Ελλάδος και ως εγγύησιν δια την ασφάλειαν της Ιταλίας το δικαίωμα να καταλάβη δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων, δια την διάρκειαν της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους. Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως μη εναντι-ωθή εις την κατάληψιν ταύτην και όπως μη παρεμποδίση την ελευθέραν

Ο τορπιλλισμός της Έλλης

Η κήρυξη του πολέμου φέρνει γενική επιστράτευση

Οι εφημερίδες της εποχής

Page 5: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 53ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520 ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

διέλευσιν των στρατευμάτων των προοριζομένων να την πραγματοποιή-σωσι. Τα στρατεύματα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η Ιταλική Κυβέρνησις δεν προτίθεται ποσώς δια της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σημείων, επιβαλλομένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων και εχούσης καθαρώς αμυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσ-δήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώση αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγματοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήση αντίστασιν, ή αντίστασις αύτη θα καμ-φθή διά των όπλων και η Ελληνική Kυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας, αι οποίαι ήθελον προκύψη εκ τούτου.Αθήναι τη 28η Οκτωβρίου 1940Από το βιβλίο του Θ. Παπακωνσταντίνου, Η μάχη της Ελλάδος, 1940-1941.

Χριστίνα Ζησοπούλου, Β2 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Ένας λογοτέχνης, περιγράφει την τραγικότητα της πείναςΟ Ασημάκης Πανσέληνος στο παρακάτω κείμενο μας περιγράφει το τε-ράστιο πρόβλημα της πείνας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της γερμα-νικής κατοχής. Μας μιλάει για ανθρώπους κάθε ηλικίας που πέθαιναν καθημερινά στους δρόμους, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους τροφής και ειδικά για μικρά παιδιά που αναγκάζονταν να τρέφονται από τα σκουπίδια για να επιβιώσουν.

...Χειμώνας του 41 με 42. Τώρα πεινώ και φοβάμαι. Η Αθήνα ρημάζει μέρα με τη μέρα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Οι άνθρωποι ζαρώνουν και τρέχουν να ζεσταθούν. Πολλοί φορούν τις ρόμπες τους για πανωφόρια. Κάποιοι είναι τυλιγμένοι τσουβάλια και εφημερίδες. Κόπηκε και το ηλεκτρι-κό ρεύμα κατόπιν από το ψωμί.(Αυτό το ψωμί! Είναι ένας θεός ζωοδότης. Η φυσική τροφή του ανθρώπου. Την αναζήτησε στις μεγάλες του μετακινήσεις, επάνω στη γης κι όταν τη βρήκε ημέρεψε. Το πνεύμα του ανθρώπου που τρώει ψωμί, είναι ξεκάθα-ρο κι εύγευστο.Τώρα οι άνθρωποι πρήζονται και πεθαίνουν).Έξω από το σταθμό της Ομόνοιας μια γυναίκα έπεσε μπροστά μου σαν κε-ραυνόπληκτη. Τρέχουν οι άλλοι να τη σηκώσουν, μαζεύεται κόσμος της δί-νουν λεφτά. Τι να τα κάνει; Κάποιος έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρούπι και της έδωσε. Το τρώει σα σκυλί πεινασμένο. Γύρω της κείτονταν χαρτο-νομίσματα. Διηγήθηκα τη σκηνή στο Δημητρό του Σταύρου και κείνος μου είπε πως είδε το πρωί μες στο δρόμο το πτώμα ενός εργάτη ξυλιασμένο. Τα πρωινά μαζεύουν από τους δρόμους τα πτώματα και τα κουβαλούν στο νεκροτομείο.Αν προχωρούσες από την Ομόνοια στο Σύνταγμα σε πεντέξι σημεία θα συ-ναντούσες κόσμο γύρω από σωριασμένους στο δρόμο. Μπουλούκια παι-διά ζητιάνευαν στους δρόμους κι αρπούσαν ό,τι έβρισκαν που να μασιέται.

Π ο λ λ ά β λ έ π ο υ ν το ενδια-

φέρον που προ-καλούν οι πεσμέ-νοι, ξαπλώνουν και κείνα στο πε-ζοδρόμιο, το ένα πλάι στο άλλο, κι εκεί ξ ε χ ν ι ο ύ ν τ α ι κι αρχίζουν να παίζουν. Κάποτε ο θάνατος τα μ α ζ ε ύ ε ι ε υ -

χαριστημένα. Είδαμε στην πλατεία Κλαυθμώνος ένα τσούρμο παιδάκια μισόγυ-μνα κι ένας μαντράχαλος 25 χρονών σα χασές άσπρος από την πείνα, ο αρχηγός τους. Τα παιδάκια λεηλατού-σαν τους σκουπιδοτενεκέδες

από τα γύρω εστιατόρια «των Αθηνών» και του «Αβέρωφ», που τρώγαν οι Γερμανοί, φέρνανε το περιεχόμενο και το άφηναν σε μια κόχη αντίκρυ από το υπουργείο των Ναυτικών.Πατατόφλουδες, κρεμμυδόφυλλα, ρίζες από μαρούλια και λάχανα, σάπια μήλα, κόκκαλα κι αποφάγια μαγειρεμένα, ψωμοκόμματα βουτηγμένα στις σάλτσες κι ό,τι άλλο μπορούσε να μασηθεί (ο μάγκας ξεχώριζε ανάμεσα τ’ αποτσίγαρα και τα τσέπωνε) τα βάζαν σ’ ένα τενεκεδένιο λεβέτι και τα βράζανε σε φωτιά από παλιόχαρτα και σκουπίδια. Ο μάγκας δοκίμαζε το μαγείρεμα κάθε τόσο. Ύστερα μοίραζαν το συσσίτιο και το τρώγαν.

Ιωάννα Κατσάλα Γ2 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου

Ο Ασημάκης Πανσέληνος και το βιβλίο του «Τότε που Ζούσαμε» εκδόσεις Κέδρος.

Page 6: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 6 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μικρασιατική Καταστροφή

Από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 1922 μέχρι και το Σάββατο 17 Σε-πτεμβρίου η Σμύρνη καιγόταν απ’ τους Τούρκους. Οι κάτοικοί της ανα-ζητούσαν απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής απ’ την πόλη ενώ τα στρατεύ-ματα των συμμάχων (Γάλλων, Άγγλων, Ιταλών) παρακολουθούσαν τα γεγονότα, δίχως να βοηθούν.Την οργή των Τούρκων πυροδότησαν κάποια γεγονότα. Μετά το πέρας του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (1914-1918) η Ελλάδα, όντας μέλος της Αντάντ απέκτησε μέσω της συνθήκης του Νεϊγύ και της συνθήκης των Σεβρών τμήματα της Δυτικής Θράκης, της Ανατολικής Θράκης (εκτός της Κων/πολης) και την περιοχή της Σμύρνης. Αυτό εξόργισε τους Τούρκους εθνικιστές, οι οποίοι υπό την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των δυνάμεων της Αντάντ και της Ελλάδας. Βλέποντας αυτή τη στάση των Τούρκων, η ελληνική κυβέρνηση σκέφθηκε πως μπορούσε να αποκτήσει επιπλέον εδάφη. Έτσι διέταξε τα ελληνικά στρατεύματα να προχωρήσουν πιο βαθιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως «έριξαν» τον Βενιζέλο με αποτέλεσμα ο ελληνικός στρατός να μείνει σχεδόν ακέ-φαλος, αφού οι περισσότεροι αξιωματικοί ήταν βενιζελικοί. Την ίδια στιγμή, η άνοδος του Κωνσταντίνου στον θρόνο, έφερε δυσφορία στην Αντάντ εξαιτίας της σχέσης του με τη βασιλική οικογένεια της Γερμα-νίας. Έτσι τον Αύγουστο του 1922, η Τουρκία άρχισε τις επιθέσεις της κατά του ελληνικού στρατού, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα τουρκικά εδάφη αφήνοντας αβοήθητους χιλιάδες κατοίκους, Έλλη-νες και Αρμένιους χριστιανούς της Σμύρνης.Όσοι απ’ τους καταπονημένους μικρασιάτες κατάφεραν να εγκαταλεί-ψουν τη Σμύρνη με κάποια ελάχιστα πλοία τα οποία τους δέχονταν, δι-ότι τα πλοία των συμμάχων κράτησαν ουδέτερη στάση, ένιωσαν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό όταν έφτασαν στον ελλαδικό χώρο. Οι άνθρωποι αυτοί, αξιοπρεπείς νοικοκυραίοι στις πατρίδες τους και πρόσφυγες τώρα, ζούσαν στο δρόμο σαν επαίτες, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να δεχτούν. Ήταν περήφανοι άνθρωποι, που, εξαιτίας του ξεριζωμού τους, είχαν αναγκαστεί να ζουν στην αθλιότητα, κυνηγημέ-νοι, πολλές φορές, απ’ τις τοπικές αρχές, μετακινούμενοι από τόπο σε τόπο, δίχως να νιώθουν ασφάλεια για την επόμενη μέρα.

Ως ένδειξη ελάχιστης τιμής στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, ας δια-βάσουμε δυο μαρτυρίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς ένιωσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Μαρτυρία Νικολάου Παπανικολάου, από το χωριό Σαζάκι, που βρίσκεται στη χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο

Όταν ήρθαμε στη Χίο ήμαστε περισσότεροι από τους ντόπιους. Υποφέρα-με εμείς, αλλά υπόφερε κι η Χίος πολύ. Ούτε αγκάθια δεν είχαν μείνει. Άλλος πήγαινε για ξύλα, άλλος για κουκουνάρες... Μας κυνηγούσαν πολύ οι αγρο-φύλακες κι όλος ο κόσμος. Άλλος ζητιάνευε, άλλος πήγαινε στα περιβόλια. Ό,τι έβρισκε ο καθένας, έπαιρνε για να ζήσει.Στη Χίο έμεινα ένα χρόνο. Μετά πήγα Πάτρα, Κόρινθο και τελικά στο Βέλο. Εκεί έκανα μερικά χρόνια, έχω και σπίτι. Από το Βέλο ήρθα στην Αθήνα και μετά πήγα στην Αλεξανδρούπολη, στην αδελφή μου, κι άνοιξα εστιατόριο. Σε λίγο μου κάηκε το μαγαζί κι άνοιξα άλλο, εξοχικό. Εντωμεταξύ αρρώ-στησα και ξαναγύρισα στο Βέλο. Εκεί καλλιεργούσα περιβόλια. Έφυγα όμως πάλι κι ήρθα στην Αθήνα για καλύτερα.Η Έξοδος (έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών), τόμ. Α’, σ. 76-77.

Μαρτυρία Καλλισθένης Καλλίδου από το χωριό Φερτέκι της Καππαδοκίας, κοντά στη Νίγδη

Δεκαπέντε μέρες μείναμε στα βαπόρια. Έπειτα φτάσαμε στον Πειραιά. Απ’ τον Πειραιά μόνο τα σύρματα ξέρω. Στα σύρματα είκοσι μέρες μας κρατή-σανε. Αμάν, πολύ μας ρεζιλέψανε, πολύ μας βασανίσανε. Μας βάλαν στη σειρά. Τα μικρά και τις γριές απ’ τη ρίζα μας κουρεύανε. Έκλαιγα, φώναζα: — Ψάξε με, δες με, δεν έχω ψείρες! Με το ζόρι με κουρέψανε. Σαν κολοκύθι με κάνανε. Πολύν καιρό έπειτα ντρεπόμουνα να βγω στην αγορά να ψουνίσω. Μας γδύσανε. Ό,τι φορού-σαμε στον κλίβανο, άντε, τα βάλανε. Παπούτσια δεν είχαμε έπειτα να φορέ-σουμε. Μας δίνανε να φάμε. Είχαμε και μαζί μας. Όμως στην καραντίνα με-γάλο ρεζιλίκι, μεγάλο σεφιλίκι [=κακοπάθεια] ήτανε. Είκοσι μέρες κράτησε.Από τον Αι-Γιώργη, απ’ τον Πειραιά, μας βάλανε στο βαπόρι, στη Θεσσαλο-νίκη μας φέρανε. Μας βγάλανε και μας αφήσανε. Στα σοκάκια της Θεσσα-λονίκης μας αφήσανε. Στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης πεταμένοι ήμαστε. Έτσι ξαπλωμένοι, μέσα στα σοκάκια. Περνούσε κόσμος και μας έβλεπε. Αμάν, ρεζιλίκι!Πέρασε ένας άντρας, ένας τρανός. Μας πέταξε μια πεντάρα. Έπιασα την πε-ντάρα, φώναζα, έκλαιγα: —Εμείς έχομε λεφτά! Εμείς έχομε να φάμε! Αφή-σαμε τα σπίτια μας, τόσα αμπέλια αφήσαμε! Δεν είμαστε ζητιάνοι εμείς! — Άσε την πεντάρα. Ησύχασε έλεγε η μητέρα μου. Η μάνα μου άρρωστη ήταν. Ένα κουβάρι μαζεμένη καθότανε. Περνούσε ο κόσμος. Μας βλέπανε από μακριά. Δεν ερχόντανε κοντά μας:— Προσφυγιά! προσφυγιά! λέγανε και περνούσανε....Η Έξοδος (έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών), τόμ. Β’, σ. 261.

Δημήτρης Πετράτος Β4 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Page 7: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 73ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520 ΙΣΤΟΡΙΑ

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, θυμόμα-στε τη μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίδρασης στο δικτατορικό καθεστώς από φοιτητές και σπουδαστές. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου. Ένα άρμα μάχης μπήκε στον χώρο του Πολυτεχνείου και τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός στρατιωτικός νό-μος που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Σ’ αυτό το σημείο, με αφορμή ένα γεγονός, θα θέλαμε να κάνουμε ένα μνημόσυνο στους ανώνυμους και αφανείς του Πολυτεχνείου, που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ από καμία εκπομπή της τηλεόρασης ή του ρα-διοφώνου, που η φωτογραφία τους και το όνομά τους δεν μπήκαν σε κανένα έντυπο, που δεν τους τίμησε κανείς δημόσια.

Μόλις έγινε η κατάληψη του Πολυτεχνείου και ο αποκλεισμός του κό-σμου απ’ έξω, υπήρχε σχέδιο και επιθυμία των φοιτητών να στήσουν και να λειτουργήσουν έναν παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό. Μαζεμέ-νοι φοιτητές σχετικών ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, μη-χανικοί, ηλεκτρονικοί) καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες. Περνάει η ώρα και αυτοί δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν τον σκοπό τους. Έχουν τη θεωρητική γνώση, τους λείπει όμως η πείρα. Κάποια στιγ-μή εμφανίζεται ένας νέος, γύρω στα 16 χρόνια, που προθυμοποιείται να τους βοηθήσει. Του φέρνουν ό,τι υλικά ζητάει από τα εργαστήρια. Δουλεύει αρκετές ώρες και καταφέρνει να στήσει τον σταθμό. Τον λει-τούργησε μέχρι το τέλος και δεν σταματούσε τη δουλειά του ούτε για να φάει, παρά τις παροτρύνσεις των φοιτητών. Τα μόνα στοιχεία που ξέρουμε γι’ αυτόν είναι αυτά που τους έδωσε ο ίδιος. Τον έλεγαν Κώ-στα και ήταν σπουδαστής τεχνικής σχολής. Τίποτε άλλο. Μετά το τέ-λος της κατάληψης χάθηκε μαζί με όλους τους άλλους που διασκορ-πίζονταν προς διάφορες κατευθύνσεις. Όλες οι προσπάθειες και όλες οι εκκλήσεις που έγιναν από τότε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και τον καλούσαν να εμφανιστεί, απέβησαν μάταιες. Αυτός προτίμησε την ανωνυμία του.Μαζί με τους ανώνυμους που θα υπάρχουν και θα παραμένουν ανώ-νυμοι, το Πολυτεχνείο θα ζει και μαζί θα ζει και η ιδέα της ενότητας του λαού απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τις κάθε μορφής ελευθε-ρίες του. Τιμή σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.Η μνήμη τους θα μείνει αιώνια.

Γεωργία Λάμπρου Β2 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Ταξίδι στο χρόνο

24 Οκτωβρίου 1909 - Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Γεωρ-γίου Αβέρωφ.24 Οκτωβρίου 1929 - Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.26 Οκτωβρίου 1912 - Στις 23:00 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρω-τόκολλο παραδόσεως «άνευ όρων» της πόλεως από τους Τούρκους.27 Οκτωβρίου 1912 - Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα ελληνι-κά στρατιωτικά τμήματα καταλαμβάνουν την πόλη μετά την παράδοσή της.28 Οκτωβρίου 1940 - Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο της Ιταλίας από την οποία δέχεται επίθεση μέσω των Ελληνοαλβανικών συνόρων.29 Οκτωβρίου 1863 - Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.29 Οκτωβρίου 1929 - Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει και ξεκινάει η οικονομική ύφεση των ΗΠΑ.30 Οκτωβρίου 1908 - Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα.30 Οκτωβρίου 1918 - Η Γερμανία καταθέτει τα όπλα. Τέλος Α΄ Παγκο-σμίου Πολέμου.1 Νοεμβρίου 1922 - Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραι-τείται από το θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.1 Νοεμβρίου 1937 - Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτι-κών Βιβλίων).2 Νοεμβρίου 1940 - Από τις 15:00 αρχίζει μεγάλη ιταλική επίθεση από 2 Μεραρχίες (Κένταυρος, Φεράρα) εναντίον της τοποθεσίας Ελαία (Καλπάκι) της Ηπείρου. Από 170 ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται πολλές περιοχές της Ελλάδας.2 Νοεμβρίου 1967 - Πραγματοποιείται στον «Ευαγγελισμό» η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.3 Νοεμβρίου 1898 - Από το λιμάνι της Σούδας εγκαταλείπει την Κρήτη και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης.7 Νοεμβρίου 1917 - Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (με το νέο ημερολόγιο). Οι Μπολσεβίκοι του Βλαντιμίρ Λένιν ανατρέπουν το Τσα-ρικό Καθεστώς.8 Νοεμβρίου1977 - Ανακάλυψη των «τάφων της Βεργίνας» από τον Μανόλη Ανδρόνικο.9 Νοεμβρίου 1989 - Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.11 Νοεμβρίου 1918 - Τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα».13 Νοεμβρίου 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάστα-ση της 3ης Σεπτέμβρη.15 Νοεμβρίου 1922 - Εκτελούνται στο Γουδί οι έξι θεωρούμενοι πρω-ταίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής.17 Νοεμβρίου 1973 - Εξέγερση του Πολυτεχνείου.20 Νοεμβρίου 1945 - Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο ως εγκληματίες πολέμου.23 Νοεμβρίου 1826 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτίθεται στην Αρά-χωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυ-χαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι.25 Νοεμβρίου 1892 - Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.25 Νοεμβρίου 1942 - Ανατινάζεται η σιδηροδρομική γέφυρα του Γορ-γοπόταμου από αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. και του Ε.Λ.Α.Σ. υπό την καθοδή-γηση Βρετανών κομάντος.28 Νοεμβρίου 1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημε-ρίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.29 Νοεμβρίου 1944 - Διενεργείται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» η πρώτη επέμβαση ανοιχτή καρδιάς.29 Νοεμβρίου 1945 - Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.30 Νοεμβρίου 1922 - Iδρύεται η ΕΣΣΔ.30 Νοεμβρίου 1974 - Oι Μπιτλς διαλύονται και τυπικά, με δικαστική απόφαση.

Σπύρος Κατρανίδης Α2, 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου

Page 8: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 8 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520ΔΙΑΦΟΡΑ

Γνωρίζεις οτι…

Κυλιόμενη Σκάλα: Η μεγαλύτερη κυλιόμενη σκάλα στον κόσμο βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου 729 σκαλιά ανεβάζουν ή κατεβάζουν τον επισκέπτη 60 ολόκληρα μέτρα, δηλαδή όσο ένα εικοσαώροφο κτήριο.

Το γηραιότερο δέντρο: Μια βελανιδιά της Βιρτζίνια , στη Νότια Καρολίνα , είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα. Υπολογίζεται ότι έχει συμπληρώσει μια χιλιετία ζωής.

Θερμοκρασία: Η χαμηλότερη θερμοκρασία, -89,2 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε στο Βοστόκ της μακρινής Ανταρκτικής, το έτος 1983.

ΟρθοστασίαΤο 1979, ένας 14χρονος στάθηκε όρθιος στο ένα πόδι για 19 ολόκληρες ώρες.

Γούπιος Δημήτρης Β1, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Γνωμικά - Αποφθέγματα

Αριστοτέλης: Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Γιάννης Ρίτσος: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.

Οδυσσέας Ελύτης: Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε.

Βόλφγκανγκ Γκαίτε: Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε Άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα. Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη.

Πλάτων: Οι σοφοί μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν. Οι ανόητοι μιλούν επειδή πρέπει κάτι να πουν.Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.

Βολταίρος: Γιατροί είναι αυτοί που δίνουν φάρμακα για τα οποία ξέρουν λίγα, για να γιατρέψουν αρρώστιες για τις οποίες ξέρουν λιγότερα, σε ασθενείς για τους οποίους δεν ξέρουν τίποτα.

Γούπιος Αντώνης Α1, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Απαλλαγείτε από τις μυρωδιές στο σπίτι

ΨΥΓΕΙΟΌταν έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και μυρίζει δυ-σάρεστα, βάλτε στο μεσαίο ράφι και κοντά στην πλάτη του ψυγείου ένα κομματάκι κιμωλία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές και φροντίζετε να την αλλάζετε κάθε δυο εβδομάδες.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝΑν θέλετε ο φούρνος μικροκυμάτων να αστράφτει από καθαριότη-τα και να μυρίζει ευχάριστα, τότε γεμίστε τα 2/3 ενός μπολ με νερό και προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού. Βάλτε το μπολ στο φούρνο και ανάψτε τη δυνατή σκάλα για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, βγάλτε το μπολ και σκουπίστε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα καθαρό υγρό πανάκι. Μύρισε ο φούρνος μικροκυμάτων σας, όταν ξεπαγώνατε ή μαγειρεύα-τε ψάρι; Σε μια κούπα, βάλτε μερικές κουταλιές υγρού βανίλιας και το-ποθετήστε την στο φούρνο, τον οποίο αφήνετε να λειτουργήσει στην υψηλή κλίμακα επί ένα λεπτό.

ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣΑν τα ντουλάπια της κουζίνας σας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλα-πιού. Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα, θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.

ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥΚόβατε κρεμμύδι και πότισαν τα χέρια σας; Τρίψτε τα χέρια σας με αλά-τι πριν τα πλύνετε. Η μυρωδιά του κρεμμυδιού θα γίνει άφαντη.

Γούπιος Δημήτρης Β1, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μμμ… Μελομακάρονα!!!

Τι θα λέγατε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας τα χριστου-γεννιάτικα μελομακάρονα φέτος, και να κάνουμε, ελπίζω, μια γευστι-κή έκπληξη στην οικογένειά μας; Αν το αποφασίσετε, με τα παρακάτω απλά υλικά και με την κατά γράμμα τήρηση των οδηγιών εκτέλεσης, θα φτιάξετε τα καλύτερα μελομακάρονα του κόσμου.Καλή επιτυχία!

Υλικά• 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι• 1 φλιτζάνι ζάχαρη• 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι• 1/2 φλιτζάνι κονιάκ• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ• 7 1/2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι• 1 κουταλάκι γλυκού σόδα σε σκόνη• ξύσμα πορτοκαλιού• κανέλλα• τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:• 2 φλιτζάνια νερό• 2 φλιτζάνια μέλι• 2 φλιτζάνια ζάχαρη

ΕκτέλεσηΧτυπάτε καλά το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα ένα όλα τα

υπόλοιπα υλικά (τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέικιν πάουντερ δι-αλυμένο στο κονιάκ).

Πλάθετε τα μελομακάρονα μικρά (γιατί θα φουσκώσουν πολύ στο φούρνο) και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνετε σε μέτρια προ-θερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Όταν ψηθούν, τα αφήνετε να κρυώσουν.Ετοιμάζετε το σιρόπι ανακατεύοντας τη ζάχαρη και το μέλι σε βρα-

στό νερό.Απλώνετε τα μελομακάρονα σε μια λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το

ζεστό σιρόπι.Τέλος, τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Ιωάννα Κατσάλα Γ2, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Page 9: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 93ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520 ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SCRABBLE

Η ιστορία του Σκραμπλ (Scrabble), ενός από τα δημοφιλέστερα παιχνί-δια στον κόσμο, ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες. Το εφηύρε ένας αμερικανός αρχιτέκτονας, ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος όταν απολύθηκε το 1931 σκέφτηκε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια παιχνίδια! Παρατήρησε πως όλα τα παιχνίδια δεξιοτή-των, όπως το σκάκι, είναι αρκετά απαιτητικά για τον μέσο παίκτη. Έτσι αποφάσισε να εφεύρει ένα καινούριο, που θα βασίζεται στις γνώσεις αλλά και στην τύχη.Προς το τέλος του 1931 είχε συλλάβει την κεντρική ιδέα του παιχνιδιού που ονόμασε Λέξικο. Μία συλλογή γραμμάτων, με τα οποία οι παίκτες έπρεπε να σχηματίζουν λέξεις. Η αξία του κάθε γράμματος προέκυψε με βάση τη συχνότητα εμφάνισής του στο πρωτοσέλιδο της εφημερί-δας New York Times.Το 1933 η αίτηση του Μπατς για την κατοχύρωση της εφεύρεσής του απορρίφθηκε, ενώ και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παιχνιδιών της εποχής αρνήθηκαν την υλοποίηση της ιδέας. Τα επόμενα πέντε χρόνια, κατασκεύασε μόνος του περίπου 200 αντίγραφα, τα οποία πούλησε σε συγγενείς και φίλους. Το 1938 σκέφτηκε να προσθέσει στο παιχνί-δι έναν πίνακα, πάνω στον οποίο θα τοποθετούνταν τα γράμματα με τη λογική ενός σταυρόλεξου, μετονομάζοντας το «Λέξικο» σε «Criss-Crosswords» (διαγωνο-σταυρόλεξο). Και αυτή η παραλλαγή, όμως, δεν είχε καλύτερη τύχη.Μετά τις απανωτές απορρίψεις, ο Μπατς αποφάσισε να ξαναγί-νει αρχιτέκτονας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Σκραμπλ παρέμεινε στο συρτάρι του, ως το 1948, οπότε τον πλησίασε ο Τζέιμς Μπρούνοτ. Ήταν ένας από τους πρώτους παίχτες του «Criss-Crosswords» και πίστευε στην εμπορική αξία του παιχνιδιού. Ανέλαβε, λοιπόν, τη μαζική παραγωγή του, δίνοντας στον Μπατς ένα ποσό από κάθε πώληση.Κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες από τον Μπρούνοτ. Ξανασχεδίασε τον πίνακα των τετραγώνων, απλούστευσε τους κανόνες, του έδωσε νέο όνομα και την 1η Δεκεμβρίου του 1948 έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Σκραμπλ. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώθηκε 15 μέρες αργότερα.

Το πρώτο εργαστήριο του Μπρούνοτ στήθηκε στο σαλόνι του σπιτιού του στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Προμηθεύονταν τα επιμέρους κομμάτια από διάφορους κατασκευαστές και τα συναρμολογούσαν οι ίδιοι. Αρχικώς, παρήγαγαν 18 παιχνίδια την ημέρα, τυπώνοντας ένα ένα τα γράμματα στα ξύλινα τετράγωνα. Κατά τη διάρκεια του 1949 πού-λησαν 2.251 παιχνίδια, χάνοντας 450 δολάρια στην παραγωγική διαδι-κασία. Με αυτό τον τρόπο συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια, χάνοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους.Το 1952 ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Εκείνη τη χρονιά, ο Τζακ Στράους, πρόεδρος του «Macy», ενός από τα μεγαλύ-τερα πολυκαταστήματα στον κόσμο, γνώρισε στις διακοπές του το Σκραμπλ κι ενθουσιάστηκε. Αποφάσισε να το προωθήσει και μέσα σ’ ένα χρόνο το Σκραμπλ άρχισε να πουλά 6.000 κομμάτια την εβδομάδα. Μη μπορώντας να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ο Μπρούνοτ πούλησε τα δικαιώματα στην κατασκευάστρια εταιρία «Selchow and Righter», μία απ’ αυτές που είχαν απορρίψει παλαιότερα το παιχνίδι!Το 1953 η τρέλα του Σκραμπλ «κυρίευσε» την Αυστραλία, όπου το λάν-σαρε η J.W. Spear & Sons. Το 1968 η αυστραλιανή εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο, τα οποία από το 1994 βρίσκονται στην κατοχή της Mattel Inc.

Δαμβακάρη Κωνσταντίνα Β1, 3ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου

ΧΙΟΥΙ, ΛΙΟΥΙ, ΝΤΙΟΥΙ

Τρία ανθρωπόμορφα παπάκια, ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ, που ανή-κουν στον κόσμο των ηρώων της Ντίσνεϊ. Είναι τρίδυμα και ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των καπέλων τους: κόκκινο για τον Χιούι, πράσινο για τον Λιούι και μπλε για τον Ντιούι.Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι (Huey, Louie, Dewey) γεννήθηκαν από το πενάκι του αμερικανού σχεδιαστή Αλ Ταλιαφέρο (1905-1969), με τη συνδρομή του συγγραφέα Τεντ Όσμπορν (1900-1968). Ο Ταλιαφέρο εμπνεύστηκε τα ονόματα των ηρώων του από τον λαϊκιστή πολιτικό Χι-ούι Λογκ (1893-1935), τον ναύαρχο Τζορτζ Ντιούι (1837-1917), ήρωα του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου και τον συνάδελφό του κομίστα Λούι Σμιτ (1908-1993). Τα τρία παπάκια πρωτοεμφανίστη-καν σε κόμικ στριπ στις 17 Οκτωβρίου 1937 και τον επόμενο χρόνο έκαναν και το κινηματογρα-φικό τους ντεμπούτο στην ταινία κινουμένων σχεδίων  Donald’s Nephews  (Τα ανήψια του Ντόναλντ), που έκανε πρεμιέρα στις 15 Απριλί-ου 1938 στο Λος Άντζελες. Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι είναι γιοι της δίδυ-μης αδελφής του Ντόναλντ, Ντέλα Ντακ. Ατίθασα και σκανδαλιάρικα από μικρά προκάλεσαν ουκ ολίγα προβλήματα στους γονείς τους. Μια ημέρα το-ποθέτησαν ένα πυροτέχνημα κάτω από την ξύλινη καρέκλα του πατέρα τους και τον έστειλαν τραυματία στο

νοσοκομείο. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η μητέρα τους αποφάσισε να τα στείλει για λίγες ημέρες στον θείο τους στη Λιμνούπολη, όμως αυτά παρέμειναν έκτοτε μαζί του. Συνέχισαν τις σκανδαλιές τους, κά-νοντας αφόρητη τη ζωή του θείου τους, αλλά από την άλλη πλευρά, με την τετράγωνη λογική τους, τη γνώση και την ευφυΐα τους βοήθησαν αμέτρητες φορές τον Ντόναλντ να βγει από τα δύσκολα. Τα τρία ανιψάκια του Ντόναλντ είναι γενναία και

έντιμα και συχνά γίνονται η φωνή της συνείδησης των θείων τους, που μπορεί να παρασυρθούν

από την απληστία ή το πείσμα. Είναι μέλη της Λέσχης Μικρών Εξερευνητών και εί-ναι πολύ υπερήφανα γι’ αυτό. Αποστολή

τους είναι η προστασία της φύσης, η υπε-ράσπιση των αδυνάτων και η διατήρηση της γνώσης. Πολύτιμο σύμμαχό τους έχουν το βι-βλίο των Μικρών Εξερευνητών, που περιέχει

πληροφορίες για τα πιο απίθανα, χρήσιμα ή άχρηστα πράγματα. Χόμπι τους είναι η συλλογή παρασήμων, η παρατήρηση πουλιών και η λύση μυστηρίων. Αγα-πημένο τους κατοικίδιο είναι όποιο

αδέσποτο ζώο βρεθεί στο δρόμο τους. Μεγάλοι τους αντίπαλοι είναι τα ανίψια των  Μουργόλυκων  και όποιος τολμήσει να τα βάλει με

τους θείους τους.Δαμβακάρη Κωνσταντίνα Β1

3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Page 10: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 10 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520ΑΡΘΡΟ

Κάπνισμα ονομάζεται η πρα-κτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση του γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πίπα, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνή-θεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μετα-φέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

Το τσιγάρο περιέχει 4000 χημικές ουσίες. Οι πιο γνωστές είναι:Μονοξείδιο του Άνθρακα: Βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δε-σμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα.Πίσσα: περιέχει περισσότερες από 1000 χημικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες προκαλούν καρκίνο. Επι-πλέον, προκαλεί το λεγόμενο τσιγαρόβηχα.Νικοτίνη: Είναι ναρκωτικό. Επιδρά στον εγκέφα-λο και κάνει τους καπνιστές να εθίζονται σε αυτό!

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα προκαλεί πολλές ασθένειες που μπορούν μέχρι και να σκοτώσουν τον άν-θρωπο. Μάλιστα 20.000 άνθρωποι σκοτώνο-νται από το κάπνισμα κάθε χρόνο στην Ελλάδα! Κάποιες από αυτές είναι:ΕμφύσημαΤο εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνο-ντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος στο γωνιακό μαγαζί είναι αδύνατος. Παρ’ όλο που η ζη-μιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέ-ρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα.Καρκίνος του πνεύμονα και άλλες μορφές καρκίνουΟ καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από την πίσσα και τη νικοτίνη στον καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαι-ρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λί-γους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνο και σε άλλα μέρη του αναπνευστικού συστήματος, όπως στον φάρυγγα.

Καρδιοαγγειακές παθήσειςΟι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μο-

νοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Η πολυδουλεμένη κιόλας καρδιά έχει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα για να διεκ-

περαιώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι καρ-διοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά

σου και κάνουν την αναπνοή πολύ δύσκολη!

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους δημιουρ-γεί προβλήματα και σε μη καπνιστές, γιατί αυξάνεται η συγκέντρωση των ουσιών του καπνού στον αέρα! Όταν ένας άνθρωπος που δεν καπνίζει εκτίθεται καθημερινά στον

καπνό των άλλων, έχει αυξημένη πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο των οργάνων του

αναπνευστικού συστήματος.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑΈρευνες έχουν δείξει ότι μεταξύ 11-13 ετών το 6% των

αγοριών και το 5% των κοριτσιών έχουν καπνίσει!Το ψυχολογικό προφίλ των μαθητών που καπνίζουν διαφέρει από

αυτό των μη καπνιστών. Είναι παιδιά που εμφανίζουν συχνότερα τάσεις αυτοκαταστροφής, είναι κακοδιάθετα, οξύθυμα και έχουν αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο και την κοινωνία. Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας: Οικο-γένεια και φίλοι!Σε αρκετές περιπτώσεις, το κάπνισμα προβάλλεται ως τρόπος για τη διατήρηση της σιλουέτας, εικόνα που ενδέχεται να λειτουργήσει κατα-

λυτικά για ορισμένα παιδιά –συνήθως κορίτσια– και να τα ωθήσει να το ξεκινήσουν. Τέλος πολλές φορές τα παι-διά υιοθετούν τη συνήθεια του καπνίσματος, διότι πι-στεύουν ότι είναι «μαγκιά» και φαίνονται πιο μεγάλοι και πιο ώριμοι.(πράγμα που φυσικά δε συμβαίνει).

Ψαράκη Μάγδα Β4 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Πείτε ΟΧΙ στο κάπνισμα

Page 11: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΤΕΥΧΟΣ 9οΣΕΛΙΔΑ 113ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ποιητικό» χιούμορ!

Είσαι το φωςπου λούζει τα όνειρά μου,η ηλιαχτίδαπου φωτίζει την καρδιά μου,είσαι ότι πιο λαμπερόμου ‘χει συμβεί,μήπως να πληρώνω εσένααντί για τη ΔΕΗ;

Ο Θεός έφτιαξε τον ουρανό,Ο Θεός έφτιαξε τη θάλασσα,

Ο Θεός έφτιαξε εσένα,αλλά δεν πειράζει,

όλοι μας κάνουμε λάθη καμιά φορά.

Για ‘σένα πέφτω στον γκρεμόΑν έχει ύψος χαμηλό

Για ‘σένα πέφτω στη φωτιάΑν έχει σβήσει φυσικά

Για ‘σένα πέφτω στο νερόΑν έχει βάρκα να σωθώΒλέπεις πόσο σ’ αγαπώ!!

Quiz Γνώσεων

Τι γνωρίζεις για τον πλανήτη σου;1) Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου σε μήκος;2) Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου σε πλάτος;3) Ποια είναι η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου;4) Ποια είναι η βαθύτερη λίμνη του κόσμου;5) Ποια είναι η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου;6) Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου;7) Ποια είναι η μακρύτερη οροσειρά του κόσμου;8) Ποιο είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου;9) Ποιο είναι το πιό βαθύ σημείο του ωκεανού;10) Ποια είναι η μεγαλύτερη ήπειρος;11) Ποια είναι η μικρότερη ήπειρος;

Οι απαντήσεις στο επόμενο τεύχος

Χρήστος Βασιλόπουλος Α13ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου

Page 12: Schooliki Τ.09 - Δεκέμβριος 2013

ΤΕΥΧΟΣ 9ο - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΣΕΛΙΔΑ 12 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Το Schooliki στο Facebook:facebook.com/pages/Schooliki/568593416540520

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνεςΗ Ιωάννα Στρατή εργάζεται ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χο-ρού. Επίσης συμμετέχει στην Αναβίωση των 1ων Σύγχρονων Ολυμπια-κών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επι-τροπής, στα πλαίσια της Ημέρας Ολυμπιακής Παιδείας με τίτλο “Οι 1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες... Αθήνα 6 Απριλίου 1896”)Το Δεκέμβριο του 2011 ήταν ιέρεια στην Τελετή Αφής για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (Ίνσμπρουγκ) στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Οκτώβριο του 2013 στην Τελετή Αφής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHΙ 2014».

Τι ακριβώς είναι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί;Οι χειμερινοί και οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι δυο μεγάλες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας από τα αρχαία χρόνια. Οι θερινοί, οι μεγαλύτεροι, που γί-νονται κάθε τέσσερα χρόνια και εναλλάσσονται με τους χειμερι-νούς κάθε δυο χρόνια. Οι τελευ-ταίοι ήταν οι χειμερινοί Ολυμπι-ακοί, οι οποίοι θα λάβουν χώρα το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας. Ενδιάμεσα γίνονται Ολυμπιακά φεστιβάλ Ολυμπιακών Αγώνων νεότητας και άλλες παρόμοιες διοργανώσεις.Μπορείτε να μας περιγράψετε την τελετή;

Η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας γίνεται μόνο στο χώρο της Ολυμπί-ας. Το πρώτο μέρος της τελετής είναι η αφή της φλόγας. Βγαίνουν οι ιέρειες από τον ναό της Ήρας και κάνουν την επίκληση στο θεό Απόλλωνα. Η πρω-θιέρεια ζητά από τον θεό του ηλίου να στείλει τις ακτίνες του και να ανάψει την ιερή δάδα και μετά με τη χρήση ενός κατόπτρου η πρωθιέρεια ανάβει τη φλόγα χρησιμοποιώντας μόνο τις ηλιακές ακτίνες. Σε περίπτωση συννεφιάς χρησιμοποιείται η φλόγα η οποία υπάρχει από προηγούμενες μέρες και φυ-λάσσεται μέσα στον ναό. Το δεύτερο μέρος της αποτελείται από τον χορό των ιερειών. Ο χορός αυτός αρχικά πλαισιώνει την αφή της φλόγας. Μετά γίνεται μια πομπή στην οποία ακολουθούνε όλοι την πρωθιέρεια στο λόφο. Στο λόφο αυτό γίνεται ο χορός των ιερειών. Παλιότερα ο χορός γινόταν στο στά-διο λόγω του ότι το έδαφος είναι πιο ομαλό για τις χορεύτριες. Τα τε-λευταία χρόνια ο χορός γίνεται πάνω στο λόφο, για να βλέπει ο κόσμος καλύτερα αλλά και για το ότι κάνει τον χορό εντυπωσιακό και σκηνικό. Τέλος, αφού τελειώσει και ο χορός των ιερειών, η πρωθιέρεια κατεβαί-νει τον λόφο με τη δάδα αναμμένη και παραδίδει το φως στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, ο οποίος ξεκινά τη λαμπαδηδρομία. Αφού η φλόγα κά-νει τον γύρο της Ελλάδας για μια εβδομάδα, γίνεται μια εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου εκεί παραδίδουμε επίσημα τη φλόγα στη χώρα που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.Πώς σας φάνηκε αυτή η εμπειρία;Αρχικά, σε ό τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι καθαρά εθελο-ντική «δουλειά» και την κάνεις καθαρά για τη χώρα σου, για την τιμή αυτή, γιατί γενικότερα όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι κάτι πολύ τιμητικό, κάτι που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και μας βγά-ζει προς τα έξω με μια τόσο θετική εικόνα. Είναι πάρα πολύ τιμητικό για σένα τον ίδιο, και ο χώρος εκεί, στην Ολυμπία, είναι πάρα πολύ συγκι-νησιακά φορτισμένος, γιατί όλη αυτή η τελετή είναι παρά πολύ σπου-δαία! Πραγματικά, συνειδητοποιείς τι γινόταν εκεί πριν χιλιάδες χρόνια και ότι στην ουσία βρίσκεσαι στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι πλέον έχουν ξεφύγει από τα στενά ελληνικά πλαίσια και έχουν γίνει μια παγκόσμια διοργάνωση.

Γκιώνη Ηρώ Γ1, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ.

Παρουσιάστηκαν στις 6 Νοεμβρίου 2013 στην κατάμεστη από κόσμο της Α.Ε.Κ. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το Δημήτρη Μελισσανίδη, τα σχέδια του νέου γηπέδου της Ένωσης.Οι φίλαθλοι της Α.Ε.Κ. δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα σχέδια καθώς το γήπεδο είναι ένα πολυπόθητο όνειρο για κάθε οπαδό της ομάδας.Πρόκειται για ένα στολίδι 33.000 θέσεων, το οποίο θα είναι ένα Κέντρο αθλητισμού μνήμης και πολιτισμού.Στα σχέδια συμπεριλαμβάνονται επίσης προσφυγικό μουσείο, λουτρά, πο-λυτελείς σουίτες, εστιατόρια καθώς και υπερσύγχρονοι χώροι που θα εξυ-πηρετούν τους ποδοσφαιριστές (αποδυτήρια, λουτρά, αίθουσες αποθερα-πείας κ. α.)

Στο δρόμο για το Μουντιάλ

Αποτελέσματα μπαράζ Ευρώπης για πρόκριση στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου:ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1-1 (Μήτρογλου 1, Τοροσίδης αυτογκόλ 1)ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3-1 (Μήτρογλου 2, Σαλπιγγίδης 1)ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 1-0 (Κριστιάνο Ρονάλντο)ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 2-0 (Ζουζούλια, Γιαρμολένκο)ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 0-0

Τσάνταλης Βασίλης Β4, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

Υπεύθυνος Έκδοσης: Τζιγκουνάκης ΚωνσταντίνοςΣυνεργάτες: Αντωνιάδης Παύλος, Κουτσουμπού ΕυγενίαΔιόρθωση κειμένων: Τριανταφύλλου ΓεωργίαArtwork: pico-apico, Εκτύπωση: Κώστας Βαθειάς

Αρχισυντάκτες: Γεωργιουδάκης Έκτορας, Δαμβακάρη Κωνσταντίνα, Τσιαντούλας ΝικηφόροςΣε αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν οι μαθητές: Άτσου Δήμητρα, Βασιλόπουλος Χρήστος, Γεωργιουδάκης Έκτορας, Γκιώνη Ηρώ, Γούπιος Δημήτρης, Γούπιος Αντώνης, Δαμβακάρη Κωνσταντίνα, Δήμητσας Βασίλης, Δουδούμης Ευγένιος, Ζησοπούλου Χριστίνα, Κατσάλα Ιωάννα, Κατρανίδης Σπύρος, Κουκουβιτάκης Ιωάννης, Λάμπρου Γεωργία, Πετράτος Δημήτρης, Τσάνταλης Βασίλης, Τσιαντούλας Νικηφόρος, Ψαράκη Μάγδα, Μαστακούρη Ιππολύτη.Υπεύθυνος σελίδας στο Facebook: Γεωργιουδάκης Έκτορας.

O Μήτρογλου στο top 11 της Ευρώπης

Οι «αριθμοί» Πρωτάθλημα Ευρώπη Εθν. ομάδα Ματς Γκολ Ματς Γκολ Ματς ΓκολΚώστας Μήτρογλου (Ολυμπιακός) 10 14 4 3 5 3Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) 13 16 4 8 5 4Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) 11 8 3 6 5 3

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗ «ΔΡΑΣΗ» ΜΕΡΙΚΩΝΚαταρχάς ο Μήτρογλου έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη χρονιά με 14 γκολ. Είναι ο «πιστολέρο» της εθνικής ομάδας, καθώς έβαλε και τα δυο γκολ στο κρίσιμο παιχνίδι της εθνικής με τη Ρουμανία, με τελικό σκορ 3-1. Το σκορ αυτό αν και νικηφόρο αδικεί την απόδοση της εθνικής μας σ αυτό τον αγώνα.Ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) διεκδικεί φέτος τη χρυσή μπάλα. Όλα θα κριθούν από το αν θα περάσει η εθνική Πορτογαλίας στο Μουντιάλ. Στα προκριματικά του Μουντιάλ έβαλε ένα γκολ κάνο-ντας το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση της εθνικής μέσα στο κατάμεστο Νταλούζ της Λισαβόνας, όμως όλα θα κριθούν στον αγώνα της Στοκχόλμης.Ο Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) είναι επίσης υποψήφιος για τη χρυσή μπάλα, όμως στον τελευταίο αγώνα με την Μπαρτσελόνα έπαθε μυϊκή θλάση. Αυτό θα τον κρατήσει έξω από τους αγωνιστικούς χώρους για έξι με οκτώ εβδομάδες. Έτσι, θα χάσει πολύτιμο έδαφος για την κατά-κτηση της χρυσής μπάλας.

Δουδούμης Ευγένιος Α1, 3ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Σκουλ

ίκια,

Νενικήκα

μεν!