Εμπρός 3592

24
H ΑΕΛΚ πέταξε στον Ταρλά την ευκαιρία να φτάσει πιο κοντά στη Super League ΑΕΛΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-0. Δεύτερο Χ σερί APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3592 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY Κ. κατάστημα Μυτιλήνης TPITH 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 www.emprosnet.gr ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 5 5 TEΛIKA AΠOTEΛEΣMATA NOMOY ΛEΣBOY Εγγεγραµµένοι 136.331 Ψηφίσαντες 62.125 Έγκυρα 61.223 Άκυρα 591 Λευκά 461 Συµµετοχή 45,57% TEΛIKA AΠOTEΛEΣMATA EΠIKPATEIAΣ Εγγεγραµµένοι 9.952.080 Ενσωµάτωση 100,00% Ψηφίσαντες 62,47% Άκυρα/Λευκά 0,99% Οι Π. Βογιατζής, Γ. Ζερδελής και Ν. Σηφουνάκης οι βουλευτές Λέσβου και Λήμνου ΣEΛ. 4 - 10, 16 - 17

description

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Transcript of Εμπρός 3592

Page 1: Εμπρός 3592

H ΑΕΛΚ πέταξε στον Ταρλά την ευκαιρία να φτάσει πιο κοντά στη Super League

ΑΕΛΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-0. Δεύτερο Χ σερί

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3592 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

TPITH19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 215 5

TEΛIKA AΠOTEΛEΣMATA NOMOY ΛEΣBOY Εγγεγραµµένοι 136.331Ψηφίσαντες 62.125Έγκυρα 61.223Άκυρα 591Λευκά 461Συµµετοχή 45,57%

TEΛIKA AΠOTEΛEΣMATA EΠIKPATEIAΣ Εγγεγραµµένοι 9.952.080

Ενσωµάτωση 100,00%

Ψηφίσαντες 62,47%

Άκυρα/Λευκά 0,99%

Οι Π. Βογιατζής, Γ. Ζερδελής και Ν. Σηφουνάκης οι βουλευτές Λέσβου και Λήμνου

ΣEΛ. 4 - 10, 16 - 17

Page 2: Εμπρός 3592

2ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TPITHΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ

Aνατ. 05.03 ∆ύσ. 19.51

19Ιούδα αποστόλου του

Θεαδελφού, Ζωσίμου μάρτ.ΙΟΥΝΙΟΥ

«Τι γίνεται, ρε παιδιά;»Αυτή είναι η ερώτησηπου σχηματίζουν ταχείλη πολλών πολιτώνβλέποντας το ποσοστότης «Χρυσής Αυγής»στη Λέσβο να έχει ανέ-βει ακόμη περισσότερο.Και δεν είναι φόβος αυ-τό που κρύβεται πίσωαπό την ερώτηση. Είναιαπορία, για το πώς έ-φτασαν τα πράγματα ναανεβάσουν τόσο ψηλάμια τόσο ακραία στιςθέσεις της παράταξη.Την πραγματική απά-ντηση τη γνωρίζουν μό-νο όσοι έριξαν και τιςσυγκεκριμένες ψήφους.Το κατά πόσο, όμως, έ-χουν αναλογιστεί καικατανοούν πραγματικάτα ιδεολογικά σημαίνο-ντα της παράταξης, ί-σως δε θα απαντηθείγια πολύ καιρό ακόμη.

Β.Χρ.

Η διεκδίκηση της τρίτης έδρας!Από πολύ νωρίς, αμέσως μετά την προκήρυξη των

δεύτερων εκλογών και διαπιστώνοντας τις τάσεις πουδιαμορφώνονταν στο εκλογικό σώμα, είχαμε κάνει τηνεκτίμηση ότι απ’ τις τρεις έδρες των εκλογών της 6ηςΜαΐου, η έδρα τού Κ.Κ.Ε. ήταν εν... αμφιβόλω! Και αυ-τή η εκτίμηση στηριζόταν στην ανοδική τάση που κατέ-γραφε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αμηχανία που υπήρχε στον κό-σμο τού Κ.Κ.Ε., απ’ τη μία πλευρά, και η επιχείρηση ε-πανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διεκδι-κήσει τη χαμένη έδρα του Μαΐου, απ’ την άλλη. Σ’ αυτότο κλίμα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την «αδύ-νατη», για τον πολύ κόσμο, υποψηφιότητα του επικε-φαλής της λίστας τού Κ.Κ.Ε., Δημ. Καραγιάννη, ο οποί-ος ως νέα υποψηφιότητα ήταν άγνωστη στο ευρύ εκλο-γικό σώμα, ακόμη και σ’ αυτό τού Κ.Κ.Ε..Το γεγονός ότι υπήρχε μια διαφορά της τάξης των2.000 περίπου ψηφοφόρων μεταξύ Κ.Κ.Ε. και ΠΑΣΟΚ,ασφαλώς και έκανε δύσκολη τη διεκδίκηση της έδραςαπό το Ν. Σηφουνάκη, που ήταν επικεφαλής της λίσταςτού ΠΑΣΟΚ, και έτσι το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει η έδραήταν μεν πιθανό, αλλά σε καμμιά περίπτωση βέβαιο. Τοεκλογικό, όμως, αποτέλεσμα της Κυριακής ήρθε και μί-λησε. Το Κ.Κ.Ε. είχε πτώση μεγαλύτερη απ’ την αναμε-νόμενη για πολλούς και έτσι η έδρα μετακόμισε στοΠΑΣΟΚ και στο Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος επανέρχεταιστη Βουλή, και μάλιστα με μια μεγάλη διαφορά της τά-ξης των 2.000 περίπου ψήφων. Έτσι, για πρώτη φοράαπό το 1977 το Κ.Κ.Ε. μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκ-προσώπηση στο «κόκκινο» νησί, γεγονός που δεν μπο-ρεί να περάσει απαρατήρητο και απ’ το χώρο τούΚ.Κ.Ε..Έτσι κι αλλιώς, ζούμε μια νέα εποχή στο πολιτικό σκη-νικό και όλοι θα πρέπει να εξετάσουν τη θέση τους σ’αυτό, με τη μέγιστη δυνατή νηφαλιότητα και ανάλυσητων νέων δεδομένων που διαμορφώνονται.

Μα.Μ.

Με φιλότιμο Τον αγώνα που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστη-

μα ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης για τη Ν.Δ., δεν τον έ-δωσε ούτε όταν διεκδικούσε ο ίδιος το σταυρό. Ακόμηκαι ανήμερα των εκλογών, προχθές, ο αποστρατευθείςαντιναύαρχος επισκέφτηκε αμέτρητα εκλογικά τμήματατης Μυτιλήνης - πιθανόν και χωριών -, προσπαθώνταςέως και την τελευταία στιγμή για το κόμμα του.Κι όπως έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. που τον παρατηρούσεσε μια απ’ τις επισκέψεις του στους εκλογείς, άμα οάνθρωπος έχει φιλότιμο, παλεύει ακόμη κι όταν δεντον αφορά άμεσα το αποτέλεσμα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

ΙκανοποίησηΤο πολύ υψηλό ποσοστό τής Ν.Δ. στη Νάπη μνημό-

νευε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας πωςπρόκειται για ένα απ’ τα μεγαλύτερα, όχι μόνο στη Λέ-σβο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και το ανέφερεόχι τυχαία, αφού απ’ τη Νάπη ήταν ο πατέρας του. Ο-πότε, ποια μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ το να είναι κα-νείς «προφήτης» στον τόπο του.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Δόθηκε η μάχη…Τη γνωστή ρήση «η πολιτική είναι η τέχνη του εφι-

κτού» θυμήθηκαν πολλοί μετά την ανατροπή που έγινεστη Λέσβο με την απώλεια της έδρας τού Κ.Κ.Ε. και τηνεπιστροφή της στο ΠΑΣΟΚ.Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμεφιλοξενήσει στελέχη τού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Αν-δρουλάκης και η Μαρία Ψήμμα, που υποστήριζαν ότι οστόχος της κατάκτησης της έδρας ήταν εφικτός, υπόπροϋποθέσεις όμως, που εν προκειμένω συνέτρεξαν,για να δικαιωθούν οι πλέον αισιόδοξοι του κόμματοςπου έλεγαν και ξανάλεγαν, «δίνουμε τη μάχη για την έ-δρα».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογήεφημερίδων που κατέχει καιδιαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτωνκαι Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντοςπου μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσιόπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδεςτων εφημερίδων που παρουσιάζονταιαυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», τηςΤρίτης 19 Ιουνίου 1945. Σχόλιο σχετικά με τοπρόβλημα της κίνησης των αυτοκινήτων στηΜυτιλήνη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ

MAPINA ΠOΛΛATOYΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

«Αποκλείστηκε» ο Κουτσαντώνης«Αποκλείστηκε» στο Πειραματικό Λύκειο ο

πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέκος Κου-τσαντώνης, το απόγευμα της Κυριακής. Κα-θώς ήταν ένας από όσους έκαναν καταμέτρη-ση ψήφων, άργησε να εμφανιστεί στα γρα-φεία τής ΝΟΔΕ, όπου τον περίμεναν οι συ-νεργάτες του. Η καταμέτρηση έληξε, ωστόσο,και ο ίδιος βρέθηκε εκεί τελικά, για να παρα-κολουθήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Β.Χρ

Είχαν δίκιοΔύο κορυφαίες προσωπικότητες της Αρι-

στεράς, η Αλέκα Παπαρήγα τού Κ.Κ.Ε. και οΆγγελος Χάγιος τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αμέσως με-τά την προκήρυξη των εκλογών σε δηλώσειςτους τόνιζαν ότι δε βγαίνουν οι αριθμοί γιατη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς.Πολύ απλά εννοούσαν ότι οι δυνάμεις πουπρόσκεινται στο μνημόνιο ή έστω θέλουν μό-νο να το τροποποιήσουν, κυριαρχούν στηΒουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, ι-σχυριζόταν ότι μπορεί να ανατρέψει τους υ-φιστάμενους συσχετισμούς. Τον ισχυρισμόαυτόν πίστεψε η πλειοψηφία των αριστερώνκαι κομμουνιστών της χώρας μας. Αποδεί-χθηκε όμως ότι δεν ήταν τίποτα περισσότεροαπό ευσεβείς πόθους.

Ν.Μ.

Page 3: Εμπρός 3592

3ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Μαζί με τα πρώτα αποτελέσματα που έδειχναν το ποιοι παίρνουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, το σούρουπο της Κυριακής - όπως συμπίπτει με κάθε εκλογική διαδικασία στη Λέσβο -

έκανε την εμφάνισή του και το άγημα για την υποστολή της σημαίας….

Αλληλοβοήθεια…Δουλειά και κοινωνική προσφορά για

πέντε υπαλλήλους πια του ΚοινωνικούΠαντοπωλείου Μητρόπολης Μυτιλήνης,οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω του προ-γράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της«Ηλιακτίδας». Όπως τόνισε στο «Ε» ο πα-τήρ Γρηγόριος Πολύμος, οι υπάλληλοι αυ-τοί θα δουλεύουν ως πωλητές στο Παντο-πωλείο, ενώ παράλληλα θα μπορούν ναπληρώνονται μέσω του προγράμματος, ε-ξυπηρετώντας έτσι και τις δύο πλευρές.Μάλιστα, άλλος ένας υπάλληλος «διορί-στηκε» στο Κοινωνικό Παντοπωλείου Αγί-ου Νικολάου στο Πλωμάρι, ώστε να βοη-θήσει στο σπουδαίο έργο που ήδη βρίσκε-ται σε εξέλιξη εκεί.

Γ.Σαρ.

Εκπληκτικά καράβια, ακατάλληλα λιμάνιαΤο τελευταίο ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι της

Τήνου δείχνει ότι δεν αρκούν τα νεότευκτα πλοίαγια να λύσουν το πρόβλημα των συνδέσεων στανησιά μας. Όσο τα λιμάνια μας παραμένουν στησημερινή τους κατάσταση, τόσο θα συνεχίζουμενα μετράμε ατυχήματα. Το λιμάνι της Μύρινας,παρά τα έργα που έχουν γίνει, συνεχίζει να αντι-μετωπίζει προβλήματα. Το λιμάνι της Χίου, λόγωτου μικρού του μεγέθους, αποτρέπει την έλευσημεγαλύτερων πλοίων στη γραμμή Πειραιάς - Χίος- Μυτιλήνη. Το λιμάνι της Μυτιλήνης πρέπει ναφύγει από το κέντρο της πόλης για να ανασάνειτο ίδιο και η πόλη.Πρόκειται για έργα άμεσης προτεραιότητας, πουδυστυχώς καρκινοβατούν.

Ν.Μ.

ΜηχανογραφικάΟι μαθητές τα συμπληρώνουν, αλλά σύμφωνα

με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΛέσβου δεν έχει σταλεί ακόμη στην υπηρεσία κά-ποια εγκύκλιος που να διασαφηνίζει το τι ακρι-βώς θα γίνει με τα μηχανογραφικά. Όπως και ναέχει, στα σχολεία πραγματοποιείται αυτές τις η-μέρες η ηλεκτρονική υποβολή, η οποία, μέχριστιγμής τουλάχιστον, κυλάει ομαλά.

Β.Χρ.

Εκλογικές «παρατυπίες»Βόλτες στα εκλογικά κέντρα της Μυτιλήνης έ-

κανε όλη την Κυριακή ο συντονιστής των Οικολό-γων Πράσινων Λέσβου, Μιχάλης Μπάκας, που τοαπόγευμα της ίδιας μέρας έκανε κι αυτός μια«περαντζάδα» από τα εκλογικά περίπτερα τηςπροκυμαίας και κατέληξε στην Περιφέρεια. Καιαυτήν τη φορά, πάντως, είχε να καταγγείλει «πα-ρατυπία» σε κάποιο εκλογικό κέντρο. Συγκεκρι-μένα, όπως μας ανέφερε, σε αυτό της Ακαδημίαςο εκλογικός αντιπρόσωπος, ελλείψει βοηθών καιλόγω κούρασης, έλεγε στους ψηφοφόρους ναπάρουν μόνοι τους όποιο ψηφοδέλτιο ήθελαν καινα το ρίξουν στην κάλπη, χωρίς να σχηματίζει ο ί-διος δέσμη με όλα τα δελτία.Τελικά, κάθε φορά θα υπάρξει και κάποιο τέτοιο«παρατράγουδο» στις εκλογές…

Β.Χρ.Κανένα συμβάν

Με εξαίρεση τη μία και μοναδική κλοπή πουγνωστοποιήθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύ-θυνση Βορείου Αιγαίου, μέσα στο περασμένοτριήμερο δε σημειώθηκε κανένα άλλο περιστατι-κό που να σχετίζεται με κλοπές, συλλήψεις, τρο-χαία ατυχήματα κ.λπ.. Και αυτό δεν ισχύει μόνογια τη Λέσβο, αλλά για όλη την Περιφέρεια Βο-ρείου Αιγαίου. Καλό σημάδι, αν σκεφτεί κανείςπως κάποιοι θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευ-τεί την απουσία ιδιωτών από τα σπίτια τους λόγωεκλογών ή θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει τρο-χαία λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας στουςδρόμους.

Β.Χρ.

KοινήΛογική

Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο. Και για το πανελ-λαδικό εκλογικό αποτέλεσμα σας είχαμε προϊδεά-σει χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις έγκυρων στοι-

χηματικών εταιρειών.***

Προβλέψεις που φροντίσαμε να σας επικαιροποιήσου-με με σχόλιο του υπογράφοντος στο φύλλο του Σαβ-βάτου.

***Όσο για το τοπικό αποτέλεσμα, θα θυμίσουμε τι γρά-φαμε ήδη από τις 22 Μαΐου, δηλαδή σχεδόν ένα μήναπριν από τις εκλογές, για πιθανές αλλαγές εδρών στηΛέσβο.

***«Κατά την άποψή μου, πιο ζόρικα είναι τα πράγματαγια το Κ.Κ.Ε., γιατί πανελλαδικά φαίνεται να χάνει δύ-ναμη, και όσο κι αν η Μυτιλήνη θεωρείται «κάστρο»,δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.»

***Τούτων δοθέντων, ακούσαμε και το εξής χαριτωμένοκαι σας το μεταφέρουμε: Αφού λίγο - πολύ η σειράτων κομμάτων πανελλαδικά δεν άλλαξε, και το τοπίοείναι ανάλογο της 6ης Μαΐου, φαίνεται ότι εκλογές ξα-νάγιναν ίσα για να ξαναβγεί βουλευτής ο Σηφουνάκης!

***Να επαναλάβουμε ότι ο Νομός μας δίνει κάπως «λογι-κό» αποτέλεσμα (τα τρία πρώτα σε ψήφους τοπικάκόμματα παίρνουν τις τρεις έδρες), γιατί έχει την τύχηνα είναι τριεδρικός, οπότε δεν προσφέρει έδρες στοbonus του πρώτου κόμματος.

***Τόσο απλά είναι τα πράγματα και η εξήγησή τους. Για-τί το τι αρλούμπα ακούσαμε χθες σε τοπικό κανάλι α-πό κάποιους άσχετους που το έπαιζαν αναλυτές ή πο-λιτικοί παράγοντες, δε λέγεται.

***Αφού δεν το... κατέχουν το «άθλημα», γιατί το κουρά-ζουν;

***Όσο για τις παράλογες πλευρές του νόμου; Είδατε,για παράδειγμα, τα «τρελά» αποτελέσματα σε τετραε-δρικούς νομούς (π.χ. Καβάλα, Πέλλα), όπου με ποσο-στά κάτω από 40% η Ν.Δ. πήρε και τις τέσσερις έ-δρες.

***Στα τοπικά και πάλι, το αποτέλεσμα για το ΣΥΡΙΖΑ ή-ταν θριαμβευτικό. Πλην όμως, η ελπίδα να αποκτή-σουμε και υπουργό από το χώρο, ανατράπηκε λόγωτου πανελλαδικού αποτελέσματος.

***Σε κάθε περίπτωση, και σε τοπικό επίπεδο, όσο πιογρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι τέλειωσε η - μακρά -προεκλογική περίοδος και είναι ώρα να κοιτάξει ο κα-θένας τη δουλειά του, τόσο το καλύτερο.

***Και μέσα στις δουλειές μας, είναι σε μια δύσκολη του-ριστική χρονιά να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεο-νέκτημα των νησιών μας επενδύοντας στους γείτονεςαπό την Τουρκία.

***Ενώ τα πρώτα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, φαίνεταιότι το νέο σύστημα με την έκδοση βίζας στο λιμάνι υ-ποδοχής έχει πολλά πρακτικά προβλήματα, που απει-λεί να ακυρώσει τα θετικά της νέας - και επί χρόνια,θυμίζουμε, πολυπόθητης - ρύθμισης.

***Και όπως λένε οι πληροφορίες μας, το πρόβλημα δενυπάρχει μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά και στα άλλα νησιά.

***Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι να δουν επει-γόντως τα προβλήματα και να αναζητήσουν με γενναι-ότητα και ανοιχτό μυαλό πρακτικές και αποτελεσματι-κές λύσεις.

***Κύριε Γιακαλή, εσύ που έχεις την κεντρική ευθύνητου συντονισμού, μην αφήσεις τις λεπτομέρειες να κα-ταστρέψουν μια ευεργετική ρύθμιση ουσίας.

***Πάρε πρωτοβουλίες, μάθε πώς αντιμετωπίζουν τα α-ντίστοιχα θέματα στο Νότιο Αιγαίο, στήριξε στην πρά-ξη αυτούς που «τραβάνε τον αραμπά» της ρύθμισης,και το κέρδος θα είναι σημαντικό για τα νησιά μας.

***Άκου τι πήγαν και βρήκαν. Ότι στις 16 Ιουνίου, παρα-μονή των εκλογών, ήταν και η γιορτή ενός αγίου πουγιορτάζεται κυρίως στην Κύπρο, του Αγίου Μνημονί-ου!

Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΥΠΟΣ*

Καθαρισμός από τις αφίσεςΚαθαρισμό από τις αφίσες θα κάνει στην Καλλονή

και την ευρύτερη περιοχή η Ομάδα ΕθελοντικήςΔράσης Καλλονής, την επόμενη Τετάρτη 27/6, στις7:00 το απόγευμα. Το τελευταίο διάστημα, μετά τιςεκλογές, αφίσες βρίσκονται κολλημένες παντού, α-πό τοίχους και στύλους τής ΔΕΗ μέχρι κορμούς δέ-ντρων, παρουσιάζοντας όχι και το καλύτερο θέαμα.Η Ομάδα επίσης προσκαλεί όλους όσοι θέλουν νασυμμετάσχουν στον καθαρισμό, αλλά και εκείνουςπου είναι υπεύθυνοι για τις αφισοκολλήσεις, νασυνδράμουν στο έργο της.

Γ.Σαρ.

Πανικός με τα κουνούπιαΑφόρητη, ίσως και επικίνδυνη είναι η κατάσταση

με τα κουνούπια στα Πάμφιλα, όπως μας τόνισε α-ναγνώστης σε επικοινωνία που είχε μαζί μας. Ο ί-διος, κάτοικος της περιοχής, τόνισε πως τα κουνού-πια είναι μολυσμένα, καθώς δημιουργούν άσχημεςκαι μεγάλες πληγές, ενώ δεν παρέλειψε να έρθει καισε επικοινωνία με γιατρό ώστε να του συστήσει «θε-ραπεία» για τα τσιμπήματα. Το φαινόμενο αυτό πα-ρατηρείται, βέβαια, σε όλο το νησί, ιδιαίτερα σε πε-ριοχές που έχουν πλούσια βλάστηση, κάνοντας τηνπαραμονή το βράδυ εκτός σπιτιού ακατόρθωτη, ε-κτός και αν χρησιμοποιηθούν γνωστοί μέθοδοι αντι-κουνουπικής προστασίας.

Γ.Σαρ.

Τα προβλήματα συνεχίζονταιΔεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σε

πρωτοσέλιδο του «Ε» γράφαμε πως η κτηνοτροφίατης Λέσβου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ταπροβλήματα συνεχίζονται και η κατάσταση πηγαίνειαπό το κακό στο χειρότερο. Είναι αναγκαία η άμεσηοικονομική στήριξη του κλάδου, για να βελτιωθεί ηκατάσταση.

Ν.Μ.

Page 4: Εμπρός 3592

4ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Έμβολα

Ασάλευτοι στο παρόν;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΨΑΛΤΟΥ*

Mεσημέρι Δευτέρας. Μια ημέρα μετάτις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Διάθε-ση μουδιασμένη. Το είδα στα πρό-

σωπα του κόσμου, καθώς κατέβαινα με ταπόδια από τη Χρυσομαλλούσα στο κέντρο

της πόλης. Το εκλογικό σώμα πολώθηκε, όπως ήταναναμενόμενο άλλωστε, ανάμεσα σε μία συντηρητικήανασφάλεια και σε μια δημαγωγική διγλωσσία. Κέρ-δισε οριακά η Ν.Δ.. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα μείνειστην άκρη της αντιπολίτευσης. Παρέα ίσως με ένααποδυναμωμένο Κ.Κ.Ε., συρρικνωμένο από τη συ-μπλεγματική εμμονή του στην απομόνωσή και στηνεπιδίωξη απομόνωσης της ελληνικής κοινωνίας.Το ζήτημα είναι, τώρα τι γίνεται; Την ώρα που γρά-φονται αυτές οι γραμμές, έχει σίγουρα αρχίσει μιασυζήτηση. Όταν πια θα διαβάζονται, η συζήτηση αυ-τή ίσως να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ίσως και ναέχει ολοκληρωθεί. Το πρώτο κόμμα τής Ν.Δ. είναι α-δύνατον να κυβερνήσει χωρίς τη συναίνεση ή την α-νοχή κάποιων άλλων πολιτικών δυνάμεων. Είναι δυ-νατόν να του παρασχεθεί αυτή η συναίνεση ή ανοχή;Η ελληνική κοινωνία μπορεί στην πλειονότητά της νααρνήθηκε τον κίνδυνο της επιστροφής σε μια πλη-θωριστική δραχμή, ωστόσο δε φαίνεται να αντέχεικαι τη συνέχιση μιας πολιτικής που έχει κατανείμειμέχρι τώρα το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίαν-σης με τρόπο κοινωνικά άδικο και οικονομικά ανα-ποτελεσματικό. Τα κόμματα που θα συμμετάσχουνστη συζήτηση με τη Ν.Δ. για το σχηματισμό κυβέρ-νησης, πρέπει να επιδιώξουν με σαφή τρόπο το τέ-λος αυτής της πολιτικής. Πρέπει να προτείνουν προ-γραμματική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα, τα ο-ποία θα αντικαταστήσουν απαράδεκτα μέτρα τουΜνημονίου που εφαρμόζονται σήμερα. Πρέπει ναπροτείνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίεςθα συμβάλουν στον εξορθολογισμό της λειτουργίαςτου δημόσιου τομέα και της αγοράς.Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να υπάρχουν ακό-μη - τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα -απυρόβλητα φέουδα και προνομιούχες συντεχνίες.Είναι αδύνατον το 50% περίπου της επιχειρηματικήςδραστηριότητας να παρουσιάζει παραβατική συμπε-ριφορά και να μην ελέγχεται γι’ αυτό. Είναι αδιανόη-το να μην υπάρχουν στο Δημόσιο αποτελεσματικοί ε-λεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να περιορίσουν τον πρω-ταθλητισμό της παραοικονομίας, της διαφθοράς καιτης φοροδιαφυγής. Είναι αδιανόητο ο τρόπος απο-νομής της δικαιοσύνης, αντί να βοηθάει την ελληνι-κή κοινωνία προς την κατεύθυνση της εξυγίανσήςτης, να παίζει ανασταλτικό ρόλο. Είναι απαράδεκτονα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν και να κατέχουνθέσεις εξουσίας, καθοριστικής σημασίας για την ε-ξέλιξη των πραγμάτων, πρόσωπα διαπλεκόμενα μετην παθολογία της ελληνικής κοινωνίας και επομέ-νως ανίκανα να βοηθήσουν. Είναι δύσκολο να πά-ρουν τα πράγματα μία θετική πορεία αν δεν ηγηθούντης κυβέρνησης αξιόπιστα πρόσωπα, με ευρύτερηπολιτική και κοινωνική συναίνεση.Μια σειρά από τέτοιους όρους πρέπει να τεθούν στοπρώτο κόμμα. Αν η Ν.Δ. αρνηθεί να τους δεχθεί, κά-θε αρνητική εξέλιξη θα είναι πια δική της ευθύνη.Θα πει ότι συνεχίζει με αμετανόητο τρόπο να είναι ε-γκλωβισμένη μέσα στην παθολογία της, παίζονταςγια μια ακόμη φορά το ρόλο του μεγαλύτερου υπο-νομευτή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και τηςεξυγίανσης της χώρας.Στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτοί οι όροι απότη Ν.Δ., είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι; Είναι δυνατόνμια σειρά από φθαρμένα πρόσωπα της Ν.Δ. και τουΠΑΣΟΚ να μεταμορφωθούν σε συντελεστές μιας άλ-λης πολιτικής; Είναι βέβαιο ότι θα τηρηθούν οι όροιτης συμφωνίας; Είναι σίγουρο ότι δε θα συνεχιστεί ηίδια αδικία, η ίδια αναποτελεσματικότητα; Τίποτα α-πό αυτά δεν είναι βέβαιο. Ωστόσο, αν επιτευχθεί μίασυμφωνία, ίσως υπάρξει μια ελπίδα. Αν αυτή δια-ψευσθεί στην πορεία, τότε χίλιες φορές να καταγ-γελθεί και να αρθεί η στήριξη στον αναξιόπιστο κυ-βερνητικό σχηματισμό. Ο χρόνος της πολιτικής νομι-μοποίησης της κυβέρνησης που ενδεχομένως θασχηματιστεί, θα εξαρτηθεί από το είδος της πολιτι-κής που αυτή θα ασκήσει.Κάποιοι θεωρούν ότι όπως έχουν διαμορφωθεί ταδεδομένα, δεν επιτρέπουν καμμιά αισιοδοξία καιμεταθέτουν το βλέμμα στο μέλλον. Όμως, ως πότεθα βουλιάζουμε, σύμφωνα με την έκφραση του Στέ-λιου Ράμφου, «ασάλευτοι στο παρόν»; Τι τελικά θασυμβεί και ποιο θα είναι το μερίδιο της ευθύνης τουκαθενός, ο χρόνος θα το δείξει.

[email protected]

* Ο Στρατής Ψάλτου είναι υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνι-κής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Το «Ε» στα εκλογικά περίπτερα και τα γραφεία των υποψήφιων βουλευτών

Ησυχία, τάξη και ηρεμία…

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Με μικρότερη κίνησηστα εκλογικά περί-πτερα και τα γρα-

φεία των υποψήφιωνβουλευτών του ΝομούΛέσβου κύλησαν το α-πόγευμα και το βράδυτης Κυριακής οι ώρεςπου ακολούθησαν την έ-ναρξη της καταμέτρησηςψήφων σε όλη την εκλο-γική περιφέρεια της χώ-ρας. Τα μέλη και οι φίλοι τωνπαρατάξεων άρχισαν νασυγκεντρώνονται στηνΠλατεία Σαπφούς καιστα άλλα σημεία τηςπροκυμαίας μετά τις 7το απόγευμα, ενώ οι υ-ποψήφιοι βουλευτές εί-χαν και πάλι δίπλα τουςτούς στενούς τους συ-νεργάτες.

Στην πλατεία και την προκυμαία

Ήσυχα ήταν τα πράγμα-τα στην Πλατεία Σαπ-φούς. Τα μέλη και οι φί-λοι τού ΣΥΡΙΖΑ είχαναρχίσει να προσέρχο-νται στο εκλογικό τουπερίπτερο λίγο μετά τις7 και για αρκετή ώρα με-τά τα πρώτα αποτελέ-σματα ήταν «μαγκωμέ-νοι», βλέποντας τη δια-φορά ανάσας μεταξύΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημο-κρατίας.Μέχρι και τις 10 το βρά-δυ περίπου, οπότε καιείχε γίνει πλέον σχεδόνξεκάθαρο το τελικό ε-κλογικό αποτέλεσμα γιατην εκλογική περιφέρειατης Λέσβου, που εξα-σφάλιζε πολύ μεγαλύτε-ρο ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑαπό τις προηγούμενεςεκλογές και καθιστούσεσίγουρη τη βουλευτικήέδρα για το Γιάννη Ζερ-δελή, το κλίμα είχε αρ-χίσει να αλλάζει. Η βρα-διά κύλησε ωστόσο χω-ρίς ιδιαίτερες εξάρσεις,ενώ ο ίδιος ο ΓιάννηςΖερδελής προσήλθε καιαυτός στο περίπτερο, έ-ξω από το οποίο είχεστηθεί η κλασσική γιγα-ντοοθόνη του κόμματος.Τις ψήφους καταμε-τρούσε και αυτήν τη φο-ρά ο Βασίλης Τεντόμας,βρισκόμενος στο εσωτε-ρικό του περιπτέρου.Στην άλλη πλευρά τηςΠλατείας Σαπφούς,

στην επίσης καθιερωμέ-νη θέση του κόμματος,πέρασαν τις ώρες που α-κολούθησαν την έναρξητης καταμέτρησης ψή-φων, τα στελέχη τούΚ.Κ.Ε.. Κι εκεί τα πράγματα ή-ταν πολύ ήσυχα και συ-γκρατημένα, ενώ απο-γοήτευση επικράτησε ό-ταν άρχισε να διαφαίνε-

ται η απώλεια της βου-λευτικής έδρας για τοΔημήτρη Καραγιάννη.Ήσυχη έως «νεκρή» ή-ταν η κατάσταση στα πε-ρίπτερα της ΔΗΜΑΡ, τουΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρ-τητων Ελλήνων, που βρί-σκονταν από το ύψοςτου «Πανελλήνιου» μέ-χρι και το Δημοτικό Θέ-ατρο. Το τελευταίο ήταν

άδειο, ενώ εντύπωσηπροκαλούσε η απουσίακόσμου από το περίπτε-ρο του ΠΑΣΟΚ, που μέ-χρι τις 9:30 περίπου δενείχε πάνω από 10 άτο-μα.

Μια βόλτα στα γραφεία

Με λιγότερο κόσμο απότις εκλογές του Μαΐουκύλησε η βραδιά και στογραφείο του υποψήφιουβουλευτή τού ΠΑΣΟΚγια το Νομό Λέσβου,Νίκο Σηφουνάκη, στηνοδό Ναυμάχου Παπανι-κολή.Ο ίδιος βρισκόταν στογραφείο του και παρα-κολουθούσε τα πρώτα ε-κλογικά αποτελέσματααπό την τηλεόραση, δε-χόμενος ταυτόχρονα καιτα τηλεφωνήματα τωνσυνεργατών του και ό-ντας αρκετά ήρεμος.Συγκρατημένος μίλησε,εξάλλου, και στο «Ε» γιατην εικόνα που είχε αρ-χίσει να διαμορφώνεταιτρεις ώρες μετά την έ-ναρξη της καταμέτρησηςτων ψήφων και τον ήθε-λε να κερδίζει αυτός τηβουλευτική έδρα, έναντιτου υποψηφίου τούΚ.Κ.Ε.. Έχοντας στο πλευρό τουτους στενούς του συνερ-γάτες, αλλά και τη σύζυ-γό του, Δέσποινα Κο-μνηνού, πέρασε το προ-χτεσινό απόγευμα καιβράδυ και ο υποψήφιοςβουλευτής τής Ν.Δ.,Παύλος Βογιατζής. Ο ί-διος μιλούσε συνέχειαστα τηλέφωνα, ικανο-ποιημένος με την εξέλι-ξη της εκλογικής διαδι-κασίας, ενώ η ίδια ικα-νοποίηση ήταν εμφανήςκαι στα πρόσωπα όσωνβρίσκονταν στο γραφείοτου.Τέλος, από νωρίς το α-πόγευμα είχαν συγκε-ντρωθεί στο γραφείο τηςΝομαρχιακής Επιτροπήςτης Νέας Δημοκρατίας,στην οδό ΧρυσοστόμουΣμύρνης, τα μέλη τηςκυρίαρχης τελικά παρά-ταξης. Εν απουσία μεν,μέχρι κάποια ώρα, τουπροέδρου τής ΝΟΔΕ, Α-λέξανδρου Κουτσαντώ-νη, με καλύτερη διάθεσηδε, από τις προηγούμε-νες εκλογές.

Καταμέτρηση ψήφων στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, από το Βασίλη Τεντόμα

Η Πλατεία Σαπφούς γύρω στις 8:30 το βράδυ

Με ελάχιστο κόσμο το εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Page 5: Εμπρός 3592

5ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Δύο χιλιάδες λιγότε-ροι ψηφοφόροι έ-φτασαν στις 264

κάλπες του Νομού Λέ-σβου στις εκλογές του Ι-ουνίου, σε σχέση με τοΜάιο, αλλά τελικά η δια-φορά που υπήρξε σε ό,τιαφορά στη συμμετοχήτους στη διαμόρφωσητου αποτελέσματος, ήτανπολύ μικρότερη, αφούμειώθηκαν συγκριτικά ταάκυρα και λευκά ψηφο-δέλτια. Στην πράξη, μετα-ξύ των δύο τελευταίων α-ναμετρήσεων η διαφοράστην εκλογική περιφέ-ρεια Λέσβου ήταν 851 έ-γκυρες ψήφοι λιγότερεςτον Ιούνιο απ’ ό,τι τοΜάιο. Όμως, αθροιστικάτις τέσσερις τελευταίεςτετραετίες, απ’ το 1996έως σήμερα, το εκλογικόσώμα του Νομού πουδιαμορφώνει την εκπρο-σώπησή του στο κοινο-βούλιο, έχει μειωθεί κατά25%.Για ακόμη μια φορά μετάαπό εκλογική αναμέτρη-ση, οφείλουμε να επιση-μάνουμε πως η αποχήπου μετριέται πανελλαδι-κώς και δείχνει τη Λέσβονα φιγουράρει μεταξύ τωνπεριοχών με τη μεγαλύτε-ρη αποχή, δεν απεικονί-ζει την πραγματικότητα.Και αυτό για τον απλού-στατο λόγο ότι δεν έχουνενημερωθεί οι εκλογικοίκατάλογοι για το σύνολοτων αποβιωσάντων και ει-δικά για όσους έχουνγεννηθεί στα νησιά τουΝομού και πέθαναν σε

κάποια μακρινή χώρα. Έ-τσι, παρ’ ότι ο Νομός εμ-φανίζεται στα στοιχείατου Υπουργείου Εσωτερι-κών να ξεπερνά τους136.000 εκλογείς, είναιαμφίβολο αν φτάνουν τις100.000 περίπου οι ενζωή ψηφοφόροι του.

Δεν έρχονται…Απ’ το Μάιο έως τον Ιού-νιο, η μεταβολή που κα-ταγράφηκε στους εκλογι-κούς καταλόγους, αφοράμονό σε όσους απεβίω-σαν, γιατί λόγω της λί-στας δεν υπήρξαν νέοι υ-ποψήφιοι, ενώ οι νέοιψηφοφόροι που έγιναν18 χρονών είχαν περιλη-φθεί ήδη απ’ τις προη-γούμενες εκλογές. ΤοΜάιο ήταν γραμμένοιστην εκλογική περιφέρεια136.453 και στις εκλογέςτου Ιουνίου 136.331.Σε ό,τι αφορά στους ψη-φίσαντες, το Μάιο ψήφι-σαν 64.163, εκ των οποί-ων τα έγκυρα ψηφοδέλτιαήταν 62.074, τα άκυρα1.628 και τα λευκά 461.Στις προχθεσινές εκλογέςσυμμετείχαν 62.125 ε-κλογές, εκ των οποίων ταέγκυρα ψηφοδέλτια ήταν61.223, τα άκυρα 591 καιτα λευκά 311. Μια αναδρομή στα έγκυ-ρα ψηφοδέλτια τωνπροηγούμενων εκλογώναπ’ το 1996 έως σήμερα,δείχνει πως μέσα σε μίαπερίοδο τεσσάρων τετρα-ετιών μειώθηκε κατά το έ-να τέταρτο η εκλογική δύ-ναμη της Λέσβου, η ο-ποία και συρρικνώθηκε,όπως φαίνεται και στονπίνακα με τα έγκυρα ψη-φοδέλτια των επτά τελευ-

ταίων βουλευτικών εκλο-γών, περίπου κατά20.000 ψήφους.Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήντη συρρίκνωση διαδραμά-τισε και η σταδιακή μείω-ση των ετεροδημοτών, οιοποίοι μετακινούνταν κα-τά χιλιάδες σε κάθε εκλο-γική αναμέτρηση, επηρε-άζοντας με τη συμμετοχήτους τη διαμόρφωση τουαποτελέσματος.

… πόσοι ήρθανΣτις προηγούμενες εκλο-γές του Μαΐου, τα περισ-σότερα κόμματα μετακί-νησαν ελάχιστο αριθμό ε-κλογέων, με εξαίρεση εν-δεχομένως το Κ.Κ.Ε., πουφάνηκε τότε ότι είχε ορ-γανωθεί πολύ καλά προςαυτή την κατεύθυνση.Στις προχθεσινές εκλο-γές, ασφαλείς πληροφο-ρίες αναφέρουν πως κι-νήθηκε ιδιαίτερα καλά τοΠΑΣΟΚ στη μετακίνησηψηφοφόρων, δίχως όμωςνα μετακινήσει τις χιλιά-δες των εκλογέων όπωςάλλες φορές.Οι ίδιες πληροφορίες λέ-νε ότι μετακινήθηκαν απ’την Αθήνα προς τη Λήμνοαπ’ το ΠΑΣΟΚ περίπου200 ψηφοφόροι του α-κτοπλοϊκώς και ακόμη170 αεροπορικώς, ενώ α-κόμη 240 ήρθαν στη Λέ-σβο με πλοίο. Περίπου 60φαίνεται να έμειναν στηΣύρο με το «Νήσος Μύ-κονος» και να μην κατά-φεραν να ‘ρθουν στο νησίγια να ενισχύσουν τοκόμμα τους. Με το ίδιοπλοίο, μετακίνηση μικρούαριθμού εκλογέων επιχεί-ρησε και η Ν.Δ., όπως καικόμματα της Αριστεράς.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Mε το ποσοστό τους να έχει πέσει α-πό 3,33%, στο 1,08% σε όλη την ε-

κλογική περιφέρεια της Λέσβου, οι Οι-κολόγοι Πράσινοι είδαν με το εκλογικόαποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τηΒουλή. «Δυστυχώς, χάσαμε» αναφέρειη χτεσινή ανακοίνωση του κόμματος,που δηλώνει ωστόσο πως δε θα παρα-δώσει τα όπλα, καθώς και πως θα συνε-χίσει να διαδίδει τις ιδέες του και ναδίνει το παρών όπου κρίνει πως χρειά-ζεται.Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είχεαρχίσει να φαίνεται ήδη από την προε-κλογική εκστρατεία των ΟικολόγωνΠράσινων στη Λέσβο. Αυτό τουλάχιστονανέφερε χτες στο «Ε» ο συντονιστής,Μιχάλης Μπάκας.«Μας “χτύπησε” η λογική τού “να ψη-φίσουμε για την επόμενη κυβέρνηση”που είχε ο κόσμος. Ως ένα κόμμα πουοριακά πάλευε για να μπει στη Βουλή,τελικά μείναμε έξω, αφού αρκετοί ψη-φοφόροι μας επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.,ώστε να “προλάβουν” ένα επιθυμητό ήανεπιθύμητο αντίστοιχα για τους ίδιουςαποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικάο κ. Μπάκας.«Δυστυχώς, χάσαμε» αναφέρει η σχετι-κή ανακοίνωση του κόμματος, που δυο

μέρες πριν, καλούσε τους ψηφοφόρουςνα αξιοποιήσουν τη «σοφία της κου-κουβάγιας» και να κάνουν στη «σωστήεπιλογή», δίνοντας λόγο στο ίδιο, πέρααπό φοβικά διλήμματα και πιέσεις.«Χάνοντας ένα μεγάλο ποσοστό των φί-λων που μας εμπιστευτήκαν στις εκλο-γές της 6ης Μαΐου, το εκλογικό μας α-ποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί. Τις επό-μενες ημέρες, με νηφαλιότητα, πρέπεινα δούμε τα λάθη μας και να κάνουμετην αυτοκριτική μας.»Και η ανακοίνωση προσθέτει: «Εμείς θασυνεχίσουμε στην κοινωνία, στο Ευρω-παϊκό Κοινοβούλιο και στην περιφερει-ακή αυτοδιοίκηση να προτείνουμε, ναδημιουργούμε, να ελέγχουμε! Θα συνε-χίσουμε να διαδίδουμε τις πράσινες ι-δέες. Άλλωστε είμαστε για τα σκληρά,αλλά και για τα δύσκολα και οι αξίεςπου υπηρετούμε, στέκονται πέρα απόκομματικές παρουσίες και πολιτικά ο-φέλη. Με υπομονή και επιμονή θα συ-νεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όπουυπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν καιπεριβάλλον που πλήττεται, χωρίς ναχαϊδεύουμε αυτιά, ασκώντας τεκμηριω-μένη κριτική, καταθέτοντας προτάσειςδιεξόδου και αναλαμβάνοντας πρωτο-βουλίες σε συνεργασία με την κοινωνίαπολιτών, με στόχο τη βελτίωση της ζω-ής όλων μας.»

Άνοδος για τη «Χρυσή Αυγή»Όσοι πίστευαν ότι οι χειροδικίες των στελεχών της «Χρυσής Αυγής»

θα οδηγήσουν σε μείωση της εκλογικής της επιρροής, αποδείχθη-κε ότι έκαναν τραγικό λάθος. Αντίθετα, όσοι πίστευαν ότι οι ακραίεςφιλοναζιστικές αντιλήψεις που εκφράζει έχουν απήχηση στην κοινω-νία, επιβεβαιώθηκαν. Η «Χρυσή Αυγή» κατάφερε να διατηρήσει τηδύναμή της πανελλαδικώς, ενώ στη Λέσβο παρουσίασε αύξηση. Συ-γκεκριμένα, προχθές το ποσοστό της ανέβηκε στο 5,27%, από 4,65%που είχε πάρει στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σε αριθμό ψήφων. τηνΚυριακή πήρε 3.225. όταν στις 6η Μαΐου είχε πάρει 2.885, δηλαδήκέρδισε επιπλέον 340 ψήφους. Κι αναδείχθηκε έβδομο κόμμα στη Λέ-σβο, παρά τη γενική πολιτική απονομιμοποίησή της.Η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» θεωρείται, πάντως, πως είναι σε άμε-ση συνάρτηση με την πτώση της δύναμης του ΛΑΟΣ, που στις 17 Ιου-νίου υποχώρησε στο 1,21% και τις 741 ψήφους, από το 2,13% και τις1.325 ψήφους του Μαΐου.Στις εκλογές τού 2009, το κόμμα τού ΛΑΟΣ είχε πάρει 4,03% και2.880 ψήφους και η «Χρυσή Αυγή» 0,19% και 136 ψήφους στο Νο-μό. Τα δύο κόμματα δεν ταυτίζονται ιδεολογικά, ωστόσο θεωρείταιπως αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Μειώθηκαν κατά 25% οι ψηφοφόροι μέσα σε 16 χρόνια,αλλά ελάχιστη διαφορά συμμετοχής μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου

851 λιγότερα έγκυρα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου, για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Δυστυχώς, χάσαμε»

Εκλογική Περιφέρεια ΛέσβουΣυμμετοχή σε εθνικές εκλογές

Ημερομηνία Έγκυρα ψηφοδέλτια1996 80.6362000 77.5672004 76.0302007 75.6252009 71.545Μάιος 2012 62.074Ιούνιος 2012 61.223

Page 6: Εμπρός 3592

6ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Η στήλη «Οι εξ ανατολών... γείτονες» απουσιάζει σήμερα εκτάκτως

Σε ό,τι αφορά στα νούμε-ρα, η συσπείρωση τουκόμματος τοπικά, η επι-στράτευση όλων των υπο-ψηφίων και των κομματι-κών στελεχών, αλλά και ηγενικότερη πανελλαδικώςενίσχυση των δύο ισχυ-ρών πόλων των εκλογών,είχε ως αποτέλεσμα ηΝ.Δ. να αυξήσει στο Νο-μό Λέσβου τη δύναμή τηςκατά 5.422 ψήφους σεσχέση με το Μάιο και νακερδίσει εννέα ποσοστι-αίες μονάδες. Πιο συγκε-κριμένα, από 11.565 ψή-φους το Μάιο και ποσο-στό 18,63%, πήρε, παράτην κατά τι μικρότερησυμμετοχή στις εκλογέςτου Ιουνίου, 16.987 ψή-φους και ποσοστό27,75%.Η «συλλογή» των ψήφωνπου αύξησαν κατά46,88% τη δύναμή της σεσχέση με τις εκλογές τουΜάιου, προήλθε κατά βά-ση απ’ τη δεξαμενή τωνΑνεξάρτητων Ελλήνωνκαι ενισχύθηκε απ’ τιςψήφους της Δημοκρατι-κής Συμμαχίας (985 στοΝομό Λέσβου) που συ-νεργάστηκε με τη Ν.Δ.,αλλά και από άλλα κόμ-ματα του ευρύτερου δεξι-ού και κεντροδεξιού χώ-ρου (ΛΑΟΣ, Δράση κ.λπ.).Η Ν.Δ. φέρεται, τέλος, ναενισχύθηκε και από μικρόποσοστό ψηφοφόρωνπου το Μάιο είχαν ψηφί-σει ΠΑΣΟΚ, ακόμη καιΚ.Κ.Ε., οι οποίοι θέλησαννα στηρίξουν με την επι-λογή τους την προσπά-θεια δημιουργίας κυβέρ-νησης και δε θεωρούσανπειστική την πρόταση τουΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι βοήθησαν…Η ΝΟΔΕ Λέσβου τήςΝ.Δ., διά του προέδρουτης, Αλέξανδρου Κουτσα-ντώνη, συγχαίρει θερμάτους εκλεγέντες βουλευ-τές Χαράλαμπο Αθανασί-ου και Παύλο Βογιατζήκαι εκφράζει τις θερμέςευχαριστίες της στα στε-λέχη του κόμματος πουβοήθησαν, καθώς καιστους χιλιάδες φίλους«που μας ψήφισαν δημι-ουργώντας το νικηφόροαποτέλεσμα των εκλογών,τη μεγάλη νίκη για τοντόπο, που μπορεί να ελ-πίζει σε καλύτερες μέ-ρες».Όλους όσοι στήριξαν τηΝ.Δ., όλους τους ψηφο-φόρους της σε Λέσβο,Λήμνο και Άγιο Ευστρά-τιο, ευχαριστεί από καρ-διάς με δήλωσή του οΠαύλος Βογιατζής, πουμνημονεύει ιδιαίτερα στιςευχαριστίες του «τους ά-μεσους συνεργάτες μου,την οικογένειά μου, τουςσυνυποψηφίους μου Κώ-στα Μουτζούρη, ΔημήτρηΠαπαγιαννίδη, ΜόλληΜαχαίρα και ΧριστιάναΚαλογήρου, και βεβαίωςτο Χαράλαμπο Αθανασί-ου, που έδωσε μαζί μαςτη μάχη των εκλογών».Στην ίδια δήλωσή τουπρος το «Ε» ο κ. Βογια-τζής τονίζει: «Θα αγωνι-στώ και θα παλέψω με ό-λες μου τις δυνάμεις γιατον τόπο, για αυτούς πουμε ψήφισαν, αλλά και γιααυτούς που δε με ψήφι-σαν, και σε συνεργασίαμε τους αυτοδιοικητι-κούς, τους δημάρχουςκαι τον περιφερειάρχη,θα επιδιώξω λύσεις σταμικρά και στα μεγάλα το-

πικά ζητήματα, για ό,τιχρειάζονται τα νησιάμας.»Σε γραπτή δήλωσή τουχθες το μεσημέρι, ο κ. Βο-γιατζής τονίζει πως πα-

ραμένει σταθερά στην κα-τεύθυνση της παραμονήςτης Ελλάδας στην ενωμέ-νη Ευρώπη, στην τροπο-ποίηση των όρων τουΜνημονίου που «στραγ-

γαλίζουν» τον ελληνικόλαό, στην ανάγκη ανα-πτυξιακών μέτρων, στηδραστική μείωση της α-νεργίας, στη διασφάλισητης κοινωνικής συνοχής

της ελληνικής κοινωνίας«και βεβαίως δίπλα σε ό-λους τους συμπολίτεςμου για τα μικρά και με-γάλα προβλήματα των νη-σιών μας».

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Xωρίς να φτάσει στα ποσοστά άλλων εκλογικών α-ναμετρήσεων που ξεπερνούσε το 40%, το πρώτοκόμμα πανελλαδικά, η Ν.Δ., αναδείχθηκε και στη

Λέσβο ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Δεδομένηςμάλιστα της εκλογής, απ’ τη δεύτερη θέση του ψηφο-δελτίου Επικρατείας του κόμματος, και του Χαράλα-μπου Αθανασίου, η εκλογική περιφέρεια της Λέσβου,αν και τριεδρική, εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο μεδύο νεοδημοκράτες, ή με τέσσερις συνολικά βουλευ-τές.

Μετράει ζημιές η ΑΝΤΑΡΣΥΑHαδυναμία τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ

να κερδίσει τη μάχη τηςκοινοβουλευτικής εκπροσώ-πησης και η συνειδητή επιλο-γή της να πάει κόντρα στορεύμα την οδήγησαν σε μεγά-λη οπισθοχώρηση, στα ποσο-στά που πήρε το 2009. Οπωσ-δήποτε σημαντικό ρόλο έπαι-ξε η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. καιΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως αποτέλε-σμα μεγάλος αριθμός ψηφο-φόρων που στις 6 Μαΐου ψή-φισε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτήντη φορά να στραφεί προς τοΣΥΡΙΖΑ.Παρά την οργανωμένη προε-

κλογική δουλειά που έγινεγια τις εκλογές της 17ης Ιου-νίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε0,36% στο Νομό και 221 ψή-φους. Στις εκλογές της 6ηςΜαΐου είχε πάρει 1,38% και855 ψήφους. Στις εκλογέςτού 2009 είχε λάβει 0,34%και 241 ψήφους. Πολύ καλύ-τερο από το εκλογικό αποτέ-λεσμα στο Νομό ήταν το πο-σοστό που πήρε στη Λήμνο(0,67%). Στη Δημοτική Ενό-τητα Μούδρου, από την οποίαπροερχόταν ο επικεφαλής τουψηφοδελτίου, Μάριος Δέ-τσης, πήρε 1,66%.

Παρά το ατυχές εκλογικό α-ποτέλεσμα, τα στελέχη τής Α-ΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνουν ότι θαπρωταγωνιστήσουν στην άμε-ση ανάληψη πρωτοβουλιώνλαϊκής ανακούφισης και ανα-τροπής του πλαισίου μνημο-νίων - χρέους - ΕυρωπαϊκήςΈνωσης - κεφαλαίου, σε ρήξημε τις τάσεις «ρεαλιστικής α-ναδίπλωσης» και κυβερνητι-κής διαχείρισης. Ως άμεσηπροτεραιότητα τίθεται η στρο-φή στην ανάπτυξη του λαϊκούεργατικού κινήματος σε χώ-ρους δουλειάς, συνοικίες,πόλεις και χωριά.

Εκλέγει Χαράλαμπο Αθανασίου και Παύλο Βογιατζή, ενώ αύξησε εννέα ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή της στο Νομό Λέσβου

H Νέα Δημοκρατία, ο μεγάλος νικητής

«Μας περιμένει δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα», τονίζει ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Προτεραιότητες, θεσμοί και ΛέσβοςΛ ίγες ώρες

μετά την ε-κλογή του, μι-λώντας στο«Ε» ο Χαράλα-μπος Αθανασί-ου συνεχάρηόλους τους ε-

κλεγέντες στη Λέσβο και χα-ρακτήρισε ως ιδιαίτερα τιμη-τική για αυτόν την τοποθέτη-σή του, αντίστοιχα στην πρώ-τη και στη δεύτερη θέση τουψηφοδελτίου Επικρατείας τήςΝ.Δ., στις δύο εκλογικές ανα-μετρήσεις.«Στόχος μου είναι να ασχο-ληθώ με θεσμικά ζητήματα, ό-πως η αναθεώρηση του Συ-ντάγματος, η κατάργηση τουνόμου περί ευθύνης υπουρ-

γών, ώστε όλοι ποινικώς νααντιμετωπίζονται με τον ίδιοτρόπο, το θέμα των συναθροί-σεων και των κουκουλοφό-ρων, η ταχύτατη απονομή δι-καιοσύνης και φυσικά το θέ-μα της λαθραίας εισόδου με-ταναστών - διευκρινίζω δεναναφέρομαι στους νόμιμουςπρόσφυγες -, με ό,τι επιπτώ-σεις έχει στον εργασιακό το-μέα και στην κοινωνία.Θεωρώ πως με συνετή πολιτι-κή και την υλοποίηση της δέ-σμευσής μας για επαναδια-πραγμάτευση της δανειακήςσύμβασης, με σοβαρή δου-λειά και υπευθυνότητα, υπάρ-χουν δυνατότητες να βελτιω-θεί η κατάσταση της χώρας,να βελτιωθεί η κατάσταση για

τους χαμηλόμισθους, για ό-σους αντιμετωπίζουν τα με-γαλύτερα προβλήματα.»Ο κ. Αθανασίου, εκτός απ’ τησυγκρατημένη αισιοδοξίαπως θα υπάρξει άμεσα συ-γκρότηση κυβέρνησης, δεδο-μένης έως και εκείνη την ώρατης «συνετούς και υπεύθυνηςστάσης του Βαγγέλη Βενιζέ-λου» - όπως είπε -, εξέφρασετην πρόθεσή του, πέραν τηςευθύνης των νομοσχεδίωνπου θα συμβάλουν στην ενί-σχυση των θεσμών, «να μεί-νει όπως πάντα προσηλωμέ-νος στο νησί μας και στις α-νάγκες της Λέσβου, ώστε καιαπ’ την πλευρά του να συν-δράμει στην οικονομική τηςανάπτυξη».

Τα μέλη τής ΝΟΔΕ Λέσβου, στα γραφεία της παράταξης Ο Παύλος Βογιατζής, στο γραφείο του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγότου Δέσποινα και στενούς φίλους και συνεργάτες του

Page 7: Εμπρός 3592

7ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Το ποσοστό τού ΣΥΡΙΖΑ -Ε.Κ.Μ. στη Λέσβο είναι υ-ψηλότερο από το ποσο-στό του στο Νομό. ΣτηΛέσβο έφθασε στο24,29%, όταν στη Λήμνοπεριορίσθηκε στο16,95%. Στον Άι-Στράτηπήρε το 16,93% των ψή-φων.Στην πόλη της Μυτιλήνηςκαι τα γύρω χωριά, ο ΣΥ-ΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτηδύναμη με 26,78%, αφή-νοντας στη δεύτερη θέσητη Ν.Δ., στην τρίτη το ΠΑ-ΣΟΚ, στην τέταρτη τουςΑνεξάρτητους Έλληνεςκαι πέμπτο το Κ.Κ.Ε..

Στα αστικά κέντρα…Η επιτυχία τού ΣΥΡΙΖΑ -Ε.Κ.Μ. στην πόλη τηςΜυτιλήνης δεν είναι ά-σχετη με τα υψηλά ποσο-στά που έχει πετύχει τοκόμμα σε όλα τα αστικάκέντρα της χώρας. Αντί-θετα, εμφανής είναι η α-δυναμία του να κερδίσειτη μάχη της υπαίθρου,πλην εξαιρέσεων (π.χ.στη Δημοτική ΕνότηταΠέτρας).

Μετά τις εκλογές της Κυ-ριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ - Ε.Κ.Μ.είναι η κύρια δύναμη τηςΑριστεράς στη Λέσβο, γε-γονός που αναμένεται ναοδηγήσει σε αναδιάταξητο τοπικό πολιτικό σκηνι-κό. Στην κατεύθυνση αυ-τή θα συμβάλει και η ε-κλογή του Γιάννη Ζερδε-λή στη θέση του βουλευ-τή. Σε δυσμενή θέση θαβρεθεί το Κ.Κ.Ε., που έ-μεινε χωρίς κοινοβουλευ-τική εκπροσώπηση στοΝομό.Χθες το μεσημέρι, ο συ-ντονιστής τού ΣΥΡΙΖΑστη Λέσβο και μέλος τηςΠανελλαδικής Συντονι-στικής Επιτροπής, ΝίκοςΧρυσάφης, σε μια πρώτηεκτίμηση του εκλογικούαποτελέσματος μας είπε:«Κοινή ομολογία όλωνείναι ότι δώσαμε ως ΣΥ-ΡΙΖΑ αυτό τον αγώνα μεπείσμα και με αυταπάρ-νηση, κόντρα σε μια πρω-τοφανή επίθεση εκβια-σμών, διαστρέβλωσης καιψυχολογικής τρομοκρα-τίας. Ο λαός της Λέσβου

στήριξε τις ελπίδες τουστο ΣΥΡΙΖΑ, αγκάλιασετην πρότασή του και αυτότο διαπιστώναμε καθημε-ρινά στην προεκλογικήπερίοδο.Η απόρριψη της πολιτι-κής του μνημονίου είναιπια ξεκάθαρη, παρά τηνοριακή νίκη τής Ν.Δ.. Πα-ρά του ότι με το σύνθημαγια επαναδιαπραγμάτευ-

ση των όρων του μνημο-νίου ζήτησαν τη λαϊκήψήφο, το ξέχασαν χθεςβράδυ. Η πρόκληση γιατην Αριστερά και στη Λέ-σβο είναι καταφανέστατη.Η χώρα μπορεί να μπει σετροχιά αριστερής προο-δευτικής διακυβέρνησης,ο λαός μας το επιζητά καιμε την ψήφο του το έδει-ξε στις ηγεσίες της. Έδει-

ξε και επιβράβευσε την ε-νότητα, έδειξε και επι-βράβευσε τη μαχητικότη-τα, έδειξε ότι θέλει τη συ-μπαράταξη της Αριστε-ράς, τη θέλει να μπειμπροστά και να ανοίξει τοδρόμο της για να βγει ηχώρα μας από το βάλτοκαι την παρακμή. Ορισμέ-νοι επέλεξαν τη συκοφα-ντία, τη μονόπλευρη επί-

θεση απέναντί μας και έ-βαλαν απ’ το παράθυροαυτούς που ο λαός μαςστη Λέσβο έβγαλε απότην πόρτα. Η κοινοβου-λευτική εκπροσώπησητου ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου πι-στεύουμε ότι θα συμβάλειώστε ο λαός μας να δει έ-μπρακτα το στίγμα μιαςαριστερής διακυβέρνη-σης.»

Γιάννης Ζερδελής:

«Δε θα προδώσουμε τις ελπίδες τους»

Tο πολωτικό κλίμα των ε-κλογών μεταξύ Ν.Δ. και

ΣΥΡΙΖΑ δεν άγγιξε τη Δημο-κρατική Αριστερά, ούτε πα-νελλαδικώς, ούτε στο Νο-μό. Το ποσοστό της έδειξεμια αξιοσημείωτη σταθερό-τητα. Συγκεκριμένα, στις ε-κλογές της 17ης Ιουνίουπήρε 3.343 ψήφους και πο-σοστό 5,46%, όταν στις 6Μαΐου, στην πρώτη κάθοδότης σε εκλογές, πήρε5,50% και 3.415 ψήφους.Σε απόλυτους αριθμούς, ηΔΗΜΑΡ έχασε μόλις 72 ψή-φους.Όπως στις προηγούμενες ε-κλογές, έτσι και αυτήν τηφορά η ΔΗΜΑΡ στη Λήμνοπέτυχε καλύτερο εκλογικό

αποτέλεσμα από το συνολι-κό ποσοστό της στο Νομό.Συγκεκριμένα πήρε 7,34%(9,05% στις 6 Μαΐου, ότανδόθηκε και η μάχη τουσταυρού, με τον πρόεδροτου Δημοτικού ΣυμβουλίουΛήμνου να είναι υποψήφιοςβουλευτής του κόμματος).Στη Λέσβο το ποσοστό τηςήταν 4,93% καταγράφονταςμικρή αύξηση σε σχέση μετις εκλογές της 6ης Μάη(4,70%). Στον Άι-Στράτηβρέθηκε ακόμη πιο ψηλά α-πό τα άλλα δύο νησιά, μεποσοστό 7,41% (9,91% εί-χε πάρει στις 6 Μαΐου).Σε πανελλαδικό επίπεδο, ηΔημοκρατική Αριστερά κα-τάφερε να πάρει 6,26% ή

385.050 ψήφους, όταν στιςπροηγούμενες εκλογές είχελάβει 386.263 ψήφους, ενώεκλέγει και 17 βουλευτές.Εντός των ημερών θα συνε-δριάσουν τα κομματικά όρ-γανα της ΔΗΜΑΡ στην Αθή-να για να οριοθετήσουν τοπλαίσιο μέσα στο οποίο τοκόμμα θα αποδεχθεί τη συμ-μετοχή του στην κυβέρνηση.Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗ-ΜΑΡ θεωρεί κρίσιμο η χώρανα αποκτήσει κυβέρνηση,σταθερή και αποτελεσματι-κή, με προοδευτικό πρό-γραμμα και φερέγγυα πρό-σωπα.

«Ικανοποιημένη…»Σε δήλωσή του στο «Ε», ογραμματέας της Πολιτικής

Επιτροπής Λέσβου, ΣτρατήςΨάλτου, τονίζει: «Η τοπικήοργάνωση της Δημοκρατι-κής Αριστεράς είναι ικανο-ποιημένη από το γεγονός ό-τι διατήρησε τη δύναμή τηςκαι την εμπιστοσύνη πουτης είχε δείξει η κοινωνίαστην πρώτη εκλογική μάχη.Το δεδομένο αυτό συνάδεικαι με το αντίστοιχο πανελ-λαδικό εκλογικό αποτέλε-σμα, της διατήρησης τηςδύναμής μας κόντρα στοκλίμα της πόλωσης. Το ε-κλογικό αποτέλεσμα δείχνειπως υπάρχει ένα σημαντικόμέρος της ελληνικής κοινω-νίας το οποίο εμπιστεύτηκεκαι συνεχίζει να εμπιστεύε-ται τη ΔΗΜΑΡ, δίνοντάς της

τη δυνατότητα να παίξει έναρυθμιστικό ρόλο στις πολι-τικές εξελίξεις. Προκειμέ-νου η χώρα να παραμείνειμέσα στην Ευρωπαϊκή Ένω-ση και το Ευρώ, αλλά απότην άλλη να σταματήσει η ά-σκηση μιας πολιτικής πουέχει αποδειχθεί κοινωνικάάδικη και οικονομικά ανα-ποτελεσματική.»Εκτίμηση των στελεχών τουκόμματος είναι πως το ε-κλογικό αποτέλεσμα τηςΚυριακής δείχνει σαφέστα-τα ότι η ελληνική κοινωνίαεπιδιώκει το σχηματισμόκυβερνήσεων συνεργασίας,γι’ αυτό και δεν έδωσε σεκανένα κόμμα αυτοδυναμία.

N.M.

τoυ NIKOY MANABH

Tο πολωτικό προεκλογικό κλίμα ευνόησε το ΣΥΡΙ-ΖΑ - Ε.Κ.Μ., καθώς πέτυχε μεγάλη αύξηση τόσοστα ποσοστά του, όσο και στις ψήφους που πήρε

στο Νομό. Η κάλπη της 17ης Ιουνίου τού έδωσε23,11% και 14.150 ψήφους, όταν στις εκλογές της6ης Μαΐου πήρε 14,69% και 9.116 ψήφους, σύμφω-να με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Δηλα-δή κέρδισε 8,42 ποσοστιαίες μονάδες ή 5.034 ψή-φους. Στις εκλογές τού 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρειστο Νομό 4,43% και 3.166 ψήφους. Αυτό σημαίνει ό-τι προχθές σχεδόν πενταπλασίασε τις δυνάμεις τουσε σύγκριση με το 2009.

Πρώτη δύναμη στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης

Μεγάλα κέρδη για το ΣΥΡΙΖΑ

Κράτησε τις δυνάμεις της στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου - Λήμνου, παρά το πολωτικό κλίμα

Άντεξε η ΔΗΜΑΡ

Στο εκλογικόπερίπτερο

του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμοςαυξήθηκε

αισθητά μετάτις 9

το βράδυ

Μιλώντας χθεςστο «Ε», οβ ο υ λ ε υ τ ή ςΓιάννης Ζερδε-λής δήλωσε:«Ευχαριστού-με όλους αυ-

τούς που στήριξαν με την ψή-φο τους και τον αγώνα τους

το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -Ε.Κ.Μ.. Σε όλους αυτούς πουακούμπησαν τις ελπίδες τουςστο πρόγραμμά μας για απαλ-λαγή από μνημόνιο και τιςπολιτικές του, σε μια αριστε-ρή κυβέρνηση με κορμό τοΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνουμε ότι δε θαπροδώσουμε τις ελπίδες τους

και δε θα εξαργυρώσουμε μεθέσεις εξουσίας την εντολήτους για μια κοινωνία δικαί-ου. Θα είμαστε η αιχμή τουδόρατος μέσα και έξω από τηΒουλή, για να ανασάνουν οιπολίτες και να ξεκινήσει μιανέα, γεμάτη ελπίδες πορεία α-νάπτυξης.»

Page 8: Εμπρός 3592

6/20

12

5/20

12

Ψήφισαν

NEA ∆HMOKPATIA

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΚΕΠΑΣΟΚ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΑΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΛOIΠA KOMMATA

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

Ν∆ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ 17/6/2012AΠOTEΛEΣMATA

ΣΥΡΙΖΑ

8TPITH 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

∆ΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τ.Κ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 386 391 140 36,8% 86 23,1% 80 21,1% 52 13,9% 49 12,9% 40 10,7% 23 6,1% 49 13,1% 34 8,9% 67 18,0% 18 4,7% 15 4,0% 19 5,0% 16 4,3% 17 4,5% 48 12,9%

Τ.Κ. ΑΛΥΦΑΝΤΩΝ 289 311 50 17,6% 37 12,1% 83 29,2% 52 17,0% 35 12,3% 42 13,8% 29 10,2% 46 15,1% 33 11,6% 46 15,1% 8 2,8% 14 4,6% 24 8,5% 20 6,6% 22 7,7% 48 15,7%

Τ.Κ. ΑΦΑΛΩΝΑ 369 391 83 22,5% 62 16,4% 105 28,5% 56 14,8% 34 9,2% 23 6,1% 55 14,9% 100 26,5% 32 8,7% 59 15,6% 15 4,1% 20 5,3% 33 8,9% 15 4,0% 12 3,3% 43 11,4%

Δ.Κ. ΛΟΥΤΡΩΝ 936 988 193 21,0% 130 13,6% 239 26,0% 128 13,4% 141 15,3% 144 15,1% 179 19,5% 284 29,7% 65 7,1% 109 11,4% 33 3,6% 34 3,6% 34 3,7% 25 2,6% 35 3,8% 101 10,6%

Δ.Κ. ΜΟΡΙΑΣ 930 1.051 208 22,8% 168 16,7% 265 29,0% 190 18,9% 125 13,7% 136 13,5% 56 6,1% 109 10,8% 76 8,3% 122 12,1% 39 4,3% 41 4,1% 85 9,3% 86 8,5% 60 6,6% 155 15,4%

Δ.Κ. ΠΑΜΦΙΛΩΝ 957 974 199 21,2% 125 13,3% 230 24,5% 190 20,1% 119 12,7% 87 9,2% 90 9,6% 151 16,0% 109 11,6% 149 15,8% 47 5,0% 44 4,7% 73 7,8% 51 5,4% 71 7,6% 146 15,5%

Τ.Κ. ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ 485 524 122 25,5% 78 15,5% 142 29,7% 98 19,4% 60 12,6% 60 11,9% 39 8,2% 74 14,7% 53 11,1% 82 16,3% 23 4,8% 12 2,4% 19 4,0% 15 3,0% 20 4,2% 85 16,9%

Τ.Κ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ 391 437 78 20,2% 53 12,4% 104 26,9% 55 12,9% 32 8,3% 41 9,6% 83 21,5% 135 31,5% 29 7,5% 47 11,0% 15 3,9% 10 2,3% 17 4,4% 22 5,1% 28 7,3% 65 15,2%

Δ.Κ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 12.534 13.135 3.311 26,8% 2.075 16,3% 3.312 26,8% 2.332 18,3% 1.209 9,8% 1.223 9,6% 1.008 8,2% 1.687 13,2% 1.242 10,0% 1.817 14,3% 776 6,3% 731 5,7% 714 5,8% 658 5,2% 790 6,4% 2.219 17,4%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 17.277 18.202 4.384 25,7% 2.814 16,0% 4.560 26,8% 3.153 17,9% 1.804 10,6% 1.796 10,2% 1.562 9,2% 2.635 14,9% 1.673 9,8% 2.498 14,2% 974 5,7% 921 5,2% 1.018 6,0% 908 5,1% 1.055 6,2% 2.910 16,5%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Δ.Κ. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1.405 1.446 599 43,3% 515 37,0% 258 18,7% 114 8,2% 129 9,3% 161 11,6% 168 12,1% 261 18,8% 59 4,3% 75 5,4% 47 3,4% 29 2,1% 65 4,7% 87 6,3% 58 4,2% 150 10,8%

Τ.Κ. ΝΑΠΗΣ 204 196 99 50,0% 77 39,9% 21 10,6% 8 4,1% 49 24,7% 52 26,9% 1 0,5% 15 7,8% 7 3,5% 11 5,7% 5 2,5% 11 5,7% 5 2,5% 5 2,6% 11 5,6% 14 7,3%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1.609 1.642 698 44,1% 592 37,4% 279 17,6% 122 7,7% 178 11,3% 213 13,4% 169 10,7% 276 17,4% 66 4,2% 86 5,4% 52 3,3% 40 2,5% 70 4,4% 92 5,8% 69 4,4% 164 10,3%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΑΓΙΑΣΟΥ 1.762 1.793 375 21,7% 293 16,8% 447 25,9% 333 19,1% 201 11,6% 179 10,3% 411 23,8% 513 29,4% 69 4,0% 103 5,9% 39 2,3% 46 2,6% 98 5,7% 87 5,0% 89 5,1% 188 10,8%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΡΑ

Δ.Κ. ΜΕΣΑΓΡΟΥ 620 641 157 25,7% 116 18,7% 184 30,2% 97 15,6% 69 11,3% 83 13,4% 95 15,6% 170 27,4% 37 6,1% 58 9,4% 23 3,8% 19 3,1% 29 4,8% 26 4,2% 16 2,6% 51 8,2%

Δ.Κ. ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ 833 828 291 35,7% 218 27,4% 142 17,4% 90 11,3% 117 14,4% 111 13,9% 90 11,0% 123 15,5% 55 6,7% 82 10,3% 42 5,2% 42 5,3% 34 4,2% 36 4,5% 44 5,4% 94 11,8%

Δ.Κ. ΠΑΠΑΔΟΥ 905 954 284 31,6% 218 23,6% 226 25,2% 165 17,9% 127 14,1% 105 11,4% 94 10,5% 163 17,7% 62 6,9% 97 10,5% 40 4,5% 32 3,5% 38 4,2% 42 4,6% 27 3,0% 100 10,8%

Τ.Κ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 452 486 105 23,6% 73 16,0% 137 30,9% 77 16,8% 54 12,2% 44 9,6% 24 5,4% 61 13,3% 24 5,4% 46 10,1% 14 3,2% 17 3,7% 57 12,8% 62 13,6% 29 6,5% 77 16,8%

Τ.Κ. ΠΛΑΚΑΔΟΥ 219 227 81 37,3% 71 32,3% 42 19,4% 22 10,0% 29 13,4% 23 10,5% 20 9,2% 23 10,5% 18 8,3% 28 12,7% 9 4,1% 14 6,4% 11 5,1% 11 5,0% 7 3,2% 28 12,7%

Δ.Κ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ 1.296 1.340 301 23,6% 225 17,2% 369 28,9% 218 16,7% 164 12,9% 157 12,0% 173 13,6% 312 23,9% 104 8,2% 179 13,7% 45 3,5% 55 4,2% 58 4,5% 51 3,9% 62 4,9% 109 8,3%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΓΕΡΑΣ 4.325 4.476 1.219 28,6% 921 21,3% 1.100 25,8% 669 15,5% 560 13,1% 523 12,1% 496 11,6% 852 19,7% 300 7,0% 490 11,3% 173 4,1% 179 4,1% 227 5,3% 228 5,3% 185 4,3% 459 10,6%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΕΣΟΥ-ΑΝΤΙΣΣΗΣ

Δ.Κ. ΑΝΤΙΣΣΗΣ 593 598 199 34,1% 120 20,8% 84 14,4% 45 7,8% 151 25,9% 137 23,8% 7 1,2% 33 5,7% 38 6,5% 64 11,1% 47 8,1% 48 8,3% 28 4,8% 18 3,1% 29 5,0% 111 19,3%

Τ.Κ. ΒΑΤΟΥΣΑΣ 247 274 79 32,4% 61 23,2% 28 11,5% 14 5,3% 65 26,6% 63 24,0% 28 11,5% 50 19,0% 20 8,2% 35 13,3% 11 4,5% 14 5,3% 4 1,6% 5 1,9% 9 3,7% 21 8,0%

Δ.Κ. ΕΡΕΣΟΥ 1.038 1.041 299 29,1% 211 20,6% 199 19,3% 91 8,9% 120 11,7% 126 12,3% 237 23,0% 317 30,9% 65 6,3% 113 11,0% 48 4,7% 39 3,8% 25 2,4% 28 2,7% 36 3,5% 100 9,8%

Δ.Κ. ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ 581 602 98 17,2% 66 11,2% 155 27,1% 103 17,5% 28 4,9% 28 4,8% 161 28,2% 231 39,4% 52 9,1% 87 14,8% 26 4,6% 16 2,7% 37 6,5% 18 3,1% 14 2,5% 38 6,5%

Τ.Κ. ΠΤΕΡΟΥΝΤΑΣ 80 73 25 32,1% 22 30,1% 15 19,2% 3 4,1% 9 11,5% 9 12,3% 17 21,8% 27 37,0% 5 6,4% - 0,0% 1 1,3% - 0,0% 1 1,3% 5 6,8% 5 6,4% 7 9,6%

Τ.Κ. ΣΙΓΡΙΟΥ 255 247 87 34,4% 53 21,7% 59 23,3% 23 9,4% 49 19,4% 49 20,1% 13 5,1% 25 10,2% 12 4,7% 32 13,1% 12 4,7% 14 5,7% 13 5,1% 10 4,1% 8 3,2% 38 15,6%

Τ.Κ. ΧΙΔΗΡΩΝ 260 261 89 34,4% 42 16,3% 31 12,0% 34 13,2% 85 32,8% 89 34,5% 9 3,5% 26 10,1% 15 5,8% 15 5,8% 9 3,5% 10 3,9% 12 4,6% 13 5,0% 9 3,5% 29 11,2%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΕΡΕΣΟΥ-ΑΝΤΙΣΣΗΣ 3.054 3.096 876 29,0% 575 19,0% 571 18,9% 313 10,3% 507 16,8% 501 16,6% 472 15,6% 709 23,4% 207 6,9% 346 11,4% 154 5,1% 141 4,7% 120 4,0% 97 3,2% 110 3,6% 344 11,4%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ

Τ.Κ. ΑΣΩΜΑΤΟΥ 248 244 86 35,1% 54 22,7% 50 20,4% 34 14,3% 34 13,9% 28 11,8% 27 11,0% 38 16,0% 18 7,3% 40 16,8% 13 5,3% 8 3,4% 7 2,9% 4 1,7% 10 4,1% 32 13,4%

Τ.Κ. ΙΠΠΕΙΟΥ 502 519 111 22,7% 77 15,6% 115 23,5% 60 12,1% 79 16,1% 87 17,6% 55 11,2% 109 22,0% 56 11,4% 74 14,9% 21 4,3% 15 3,0% 36 7,3% 19 3,8% 17 3,5% 54 10,9%

Τ.Κ. Κ. ΤΡΙΤΟΥΣ 524 558 117 22,6% 90 16,9% 100 19,3% 55 10,3% 93 18,0% 72 13,5% 63 12,2% 96 18,0% 72 13,9% 137 25,7% 27 5,2% 17 3,2% 23 4,4% 16 3,0% 22 4,3% 50 9,4%

Τ.Κ. ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ 263 278 54 21,0% 47 17,5% 60 23,3% 34 12,6% 75 29,2% 68 25,3% 11 4,3% 27 10,0% 14 5,4% 35 13,0% 4 1,6% 12 4,5% 21 8,2% 11 4,1% 18 7,0% 35 13,0%

Τ.Κ. ΛΑΜΠΟΥ ΜΥΛΩΝ 94 87 30 32,3% 15 18,3% 17 18,3% 11 13,4% 16 17,2% 11 13,4% 13 14,0% 20 24,4% 6 6,5% 13 15,9% 2 2,2% 4 4,9% 4 4,3% 4 4,9% 5 5,4% 4 4,9%

Τ.Κ. ΜΥΧΟΥΣ 231 252 50 21,7% 28 11,8% 69 30,0% 32 13,4% 37 16,1% 40 16,8% 10 4,3% 29 12,2% 15 6,5% 30 12,6% 6 2,6% 8 3,4% 19 8,3% 26 10,9% 24 10,4% 45 18,9%

Τ.Κ. ΣΥΚΟΥΝΤΑΣ 250 266 70 28,3% 50 19,6% 58 23,5% 31 12,2% 37 15,0% 41 16,1% 36 14,6% 55 21,6% 18 7,3% 27 10,6% 8 3,2% 15 5,9% 10 4,0% 10 3,9% 10 4,0% 26 10,2%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ 2.112 2.204 518 24,9% 361 17,1% 469 22,6% 257 12,2% 371 17,8% 347 16,4% 215 10,3% 374 17,7% 199 9,6% 356 16,9% 81 3,9% 79 3,7% 120 5,8% 90 4,3% 106 5,1% 246 11,7%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Δ.Κ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ 1.143 1.217 361 31,9% 262 22,2% 229 20,3% 191 16,2% 156 13,8% 146 12,4% 86 7,6% 126 10,7% 84 7,4% 139 11,8% 58 5,1% 67 5,7% 90 8,0% 64 5,4% 66 5,8% 184 15,6%

Δ.Κ. ΑΓΡΑΣ 767 768 191 25,1% 128 17,0% 155 20,3% 99 13,2% 148 19,4% 131 17,4% 103 13,5% 165 21,9% 56 7,3% 54 7,2% 53 7,0% 33 4,4% 24 3,1% 10 1,3% 32 4,2% 132 17,6%

Τ.Κ. ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ 461 468 90 19,7% 88 19,1% 96 21,0% 58 12,6% 106 23,2% 108 23,5% 109 23,9% 132 28,7% 14 3,1% 22 4,8% 21 4,6% 26 5,7% 10 2,2% 4 0,9% 11 2,4% 22 4,8%

Τ.Κ. ΑΡΙΣΒΗΣ 286 289 80 28,4% 60 21,3% 77 27,3% 44 15,6% 53 18,8% 63 22,3% 31 11,0% 57 20,2% 10 3,5% 21 7,4% 4 1,4% 9 3,2% 18 6,4% 8 2,8% 9 3,2% 20 7,1%

Τ.Κ. ΔΑΦΙΩΝ 528 544 129 24,6% 82 15,2% 147 28,0% 96 17,8% 45 8,6% 45 8,4% 123 23,4% 192 35,7% 22 4,2% 31 5,8% 22 4,2% 27 5,0% 19 3,6% 13 2,4% 18 3,4% 52 9,7%

Τ.Κ. ΚΕΡΑΜΙΟΥ 529 530 178 34,1% 150 29,1% 113 21,6% 67 13,0% 70 13,4% 65 12,6% 45 8,6% 75 14,6% 33 6,3% 39 7,6% 27 5,2% 23 4,5% 31 5,9% 28 5,4% 25 4,8% 68 13,2%

Τ.Κ. ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ 632 639 143 23,0% 80 12,8% 126 20,3% 84 13,4% 79 12,7% 83 13,2% 65 10,5% 100 15,9% 51 8,2% 75 12,0% 37 5,9% 20 3,2% 28 4,5% 16 2,6% 93 15,0% 169 27,0%

Τ.Κ. ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ 373 408 83 22,6% 76 18,9% 54 14,7% 46 11,4% 142 38,7% 141 35,0% 13 3,5% 15 3,7% 16 4,4% 25 6,2% 30 8,2% 31 7,7% 15 4,1% 14 3,5% 14 3,8% 55 13,6%

Τ.Κ. ΦΙΛΙΑΣ 475 480 177 37,7% 145 31,3% 55 11,7% 27 5,8% 130 27,7% 133 28,7% 20 4,3% 34 7,3% 32 6,8% 42 9,1% 10 2,1% 17 3,7% 12 2,6% 7 1,5% 33 7,0% 58 12,5%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΚΑΛΛΟΝΗΣ 5.194 5.343 1.432 27,9% 1.071 20,5% 1.052 20,5% 712 13,6% 929 18,1% 915 17,5% 595 11,6% 896 17,2% 318 6,2% 448 8,6% 262 5,1% 253 4,8% 247 4,8% 164 3,1% 301 5,9% 760 14,6%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

Τ.Κ. ΚΩΜΗΣ 132 131 53 40,8% 40 32,3% 21 16,2% 17 13,7% 15 11,5% 13 10,5% 18 13,8% 21 16,9% 15 11,5% 19 15,3% 1 0,8% 1 0,8% 5 3,8% 5 4,0% 2 1,5% 8 6,5%

Δ.Κ. ΛΟΥΤΡ. ΘΕΡΜΗΣ 646 662 187 29,3% 143 22,1% 123 19,2% 81 12,5% 87 13,6% 79 12,2% 103 16,1% 128 19,8% 59 9,2% 75 11,6% 17 2,7% 26 4,0% 41 6,4% 41 6,3% 22 3,4% 73 11,3%

Τ.Κ. ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ 418 429 104 25,0% 85 20,3% 86 20,7% 39 9,3% 48 11,5% 59 14,1% 89 21,4% 117 27,9% 37 8,9% 50 11,9% 10 2,4% 7 1,7% 21 5,0% 18 4,3% 21 5,0% 44 10,5%

Τ.Κ. Ν. ΚΥΔΩΝΙΩΝ 330 343 73 23,2% 53 16,9% 94 29,9% 41 13,1% 33 10,5% 50 15,9% 38 12,1% 72 22,9% 16 5,1% 28 8,9% 19 6,1% 13 4,1% 31 9,9% 20 6,4% 10 3,2% 37 11,8%

Τ.Κ. ΠΗΓΗΣ 349 370 95 27,9% 74 20,9% 66 19,4% 28 7,9% 65 19,1% 77 21,8% 52 15,3% 73 20,6% 18 5,3% 33 9,3% 6 1,8% 12 3,4% 15 4,4% 14 4,0% 23 6,8% 43 12,1%

Τ.Κ. ΠΥΡΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ 244 234 92 38,8% 57 25,1% 56 23,6% 29 12,8% 28 11,8% 23 10,1% 5 2,1% 23 10,1% 15 6,3% 31 13,7% 12 5,1% 13 5,7% 19 8,0% 11 4,8% 10 4,2% 40 17,6%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΛΟΥΤΡΟΠ. ΘΕΡΜΗΣ 2.119 2.169 604 29,1% 452 21,7% 446 21,5% 235 11,3% 276 13,3% 301 14,4% 305 14,7% 434 20,8% 160 7,7% 236 11,3% 65 3,1% 72 3,5% 132 6,4% 109 5,2% 88 4,2% 245 11,8%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

Δ.Κ. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ 925 969 117 12,9% 81 8,6% 201 22,2% 110 11,7% 69 7,6% 79 8,4% 327 36,1% 419 44,5% 49 5,4% 48 5,1% 38 4,2% 26 2,8% 42 4,6% 51 5,4% 63 7,0% 127 13,5%

Τ.Κ. ΚΑΠΗΣ 445 445 92 21,1% 50 11,7% 85 19,5% 46 10,7% 59 13,5% 45 10,5% 154 35,3% 214 49,9% 24 5,5% 20 4,7% 9 2,1% 7 1,6% 5 1,1% 10 2,3% 8 1,8% 37 8,6%

Τ.Κ. ΚΛΕΙΟΥΣ 336 348 67 20,2% 43 12,5% 116 35,0% 94 27,2% 17 5,1% 19 5,5% 80 24,2% 116 33,6% 23 6,9% 38 11,0% 14 4,2% 8 2,3% 1 0,3% 3 0,9% 13 3,9% 24 7,0%

Τ.Κ. ΠΕΛΟΠΗΣ 299 303 76 25,9% 66 22,5% 64 21,8% 43 14,7% 44 15,0% 37 12,6% 30 10,2% 42 14,3% 45 15,4% 52 17,7% 6 2,0% 7 2,4% 13 4,4% 5 1,7% 15 5,1% 41 14,0%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ 2.005 2.065 352 17,9% 240 12,0% 466 23,7% 293 14,6% 189 9,6% 180 9,0% 591 30,1% 791 39,4% 141 7,2% 158 7,9% 67 3,4% 48 2,4% 61 3,1% 69 3,4% 99 5,0% 229 11,4%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΘΥΜΝΑΣ

Τ.Κ. ΑΡΓΕΝΟΥ 171 167 31 18,3% 14 8,9% 31 18,3% 25 15,8% 44 26,0% 42 26,6% 22 13,0% 32 20,3% 11 6,5% 16 10,1% 18 10,7% 6 3,8% 6 3,6% 3 1,9% 6 3,6% 20 12,7%

Τ.Κ. ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ 97 95 27 28,1% 20 21,1% 26 27,1% 10 10,5% 20 20,8% 16 16,8% 1 1,0% 7 7,4% 7 7,3% 12 12,6% 8 8,3% 3 3,2% 3 3,1% 6 6,3% 4 4,2% 21 22,1%

Δ.Κ. ΜΗΘΥΜΝΑΣ 985 941 307 31,6% 156 17,2% 219 22,6% 121 13,3% 142 14,6% 132 14,5% 78 8,0% 138 15,2% 109 11,2% 146 16,1% 56 5,8% 73 8,0% 20 2,1% 16 1,8% 39 4,0% 126 13,9%

Τ.Κ. ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ 260 238 56 21,9% 19 8,1% 97 37,9% 85 36,3% 35 13,7% 30 12,8% 29 11,3% 48 20,5% 20 7,8% 24 10,3% 5 2,0% 10 4,3% 11 4,3% 5 2,1% 3 1,2% 13 5,6%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΜΗΘΥΜΝΑΣ 1.513 1.441 421 28,2% 209 15,0% 373 25,0% 241 17,3% 241 16,2% 220 15,8% 130 8,7% 225 16,1% 147 9,9% 198 14,2% 87 5,8% 92 6,6% 40 2,7% 30 2,2% 52 3,5% 180 12,9%

Page 9: Εμπρός 3592

6/20

12

5/20

12

Ψήφισαν

NEA ∆HMOKPATIA

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΚΕΠΑΣΟΚ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΑΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΛOIΠA KOMMATA

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

17/6/2012ΨHΦOI %

6/5/2012ΨHΦOI %

Ν∆ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ 17/6/2012AΠOTEΛEΣMATA

ΣΥΡΙΖΑ

9TPITH 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΡΑΣ

Δ.Κ. ΠΕΤΡΑΣ 712 699 161 22,8% 102 15,2% 203 28,7% 80 12,0% 123 17,4% 119 17,8% 36 5,1% 107 16,0% 65 9,2% 89 13,3% 59 8,3% 37 5,5% 20 2,8% 16 2,4% 40 5,7% 119 17,8%

Δ.Κ. ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ 788 818 276 35,3% 171 21,4% 213 27,3% 160 20,1% 87 11,1% 94 11,8% 7 0,9% 35 4,4% 101 12,9% 158 19,8% 26 3,3% 32 4,0% 31 4,0% 31 3,9% 40 5,1% 117 14,7%

Δ.Κ. ΣΤΥΨΗΣ 582 596 132 22,8% 87 15,1% 177 30,6% 85 14,7% 92 15,9% 108 18,7% 75 13,0% 134 23,2% 33 5,7% 55 9,5% 38 6,6% 40 6,9% 13 2,2% 3 0,5% 19 3,3% 65 11,3%

Τ.Κ. ΛΑΦΙΩΝΑ 148 161 35 24,1% 32 20,1% 27 18,6% 16 10,1% 43 29,7% 51 32,1% 10 6,9% 14 8,8% 18 12,4% 22 13,8% 4 2,8% 5 3,1% 3 2,1% 5 3,1% 5 3,4% 14 8,8%

Τ.Κ. ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ 103 100 22 21,4% 15 15,0% 22 21,4% 15 15,0% 16 15,5% 10 10,0% 22 21,4% 23 23,0% 13 12,6% 22 22,0% 1 1,0% 2 2,0% 2 1,9% 2 2,0% 5 4,9% 11 11,0%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΠΕΤΡΑΣ 2.333 2.374 626 27,0% 407 17,7% 642 27,7% 356 15,5% 361 15,6% 382 16,6% 150 6,5% 313 13,6% 230 9,9% 346 15,0% 128 5,5% 116 5,0% 69 3,0% 57 2,5% 109 4,7% 326 14,2%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Δ.Κ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 1.903 1.991 489 26,1% 300 15,6% 513 27,4% 289 15,1% 208 11,1% 216 11,3% 154 8,2% 267 13,9% 235 12,6% 452 23,5% 100 5,3% 120 6,3% 74 4,0% 61 3,2% 97 5,2% 215 11,2%

Τ.Κ. ΑΚΡΑΣΙΟΥ 197 193 69 36,3% 31 16,5% 17 8,9% 21 11,2% 55 28,9% 57 30,3% 7 3,7% 10 5,3% 9 4,7% 23 12,2% 18 9,5% 19 10,1% 1 0,5% 2 1,1% 14 7,4% 25 13,3%

Τ.Κ. ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ 142 148 71 52,6% 41 28,9% 23 17,0% 14 9,9% 7 5,2% 9 6,3% 1 0,7% 6 4,2% 20 14,8% 40 28,2% 4 3,0% 10 7,0% 6 4,4% 5 3,5% 3 2,2% 17 12,0%

Τ.Κ. ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ 219 233 49 22,7% 47 20,9% 51 23,6% 43 19,1% 69 31,9% 59 26,2% 6 2,8% 13 5,8% 18 8,3% 26 11,6% 10 4,6% 9 4,0% 7 3,2% 2 0,9% 6 2,8% 26 11,6%

Τ.Κ. ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ 104 107 28 26,9% 7 6,7% 10 9,6% 7 6,7% 20 19,2% 28 26,9% 5 4,8% 10 9,6% 13 12,5% 22 21,2% 18 17,3% 10 9,6% 5 4,8% 3 2,9% 5 4,8% 17 16,3%

Τ.Κ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 249 284 42 17,0% 40 14,9% 74 30,0% 46 17,2% 59 23,9% 46 17,2% 14 5,7% 33 12,3% 15 6,1% 37 13,8% 21 8,5% 17 6,3% 7 2,8% 6 2,2% 15 6,1% 43 16,0%

Τ.Κ. ΠΛΑΓΙΑΣ 390 365 116 30,6% 61 17,2% 79 20,8% 34 9,6% 47 12,4% 45 12,7% 55 14,5% 75 21,1% 39 10,3% 79 22,3% 10 2,6% 13 3,7% 16 4,2% 7 2,0% 17 4,5% 41 11,5%

Τ.Κ. ΤΡΥΓΟΝΑ 243 247 65 27,2% 32 13,4% 60 25,1% 24 10,1% 36 15,1% 30 12,6% 24 10,0% 39 16,4% 30 12,6% 64 26,9% 12 5,0% 10 4,2% 8 3,3% 7 2,9% 4 1,7% 32 13,4%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 3.447 3.568 929 27,5% 559 16,3% 827 24,5% 478 13,9% 501 14,8% 490 14,2% 266 7,9% 453 13,2% 379 11,2% 743 21,6% 193 5,7% 208 6,0% 124 3,7% 93 2,7% 161 4,8% 416 12,1%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

Δ.Κ. ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ 1.714 1.793 449 26,6% 305 17,6% 382 22,6% 246 14,2% 253 15,0% 265 15,3% 214 12,7% 300 17,3% 106 6,3% 132 7,6% 80 4,7% 91 5,2% 121 7,2% 91 5,2% 86 5,1% 305 17,6%

Τ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 364 371 109 30,3% 93 25,9% 59 16,4% 45 12,5% 76 21,1% 74 20,6% 16 4,4% 25 7,0% 35 9,7% 37 10,3% 18 5,0% 14 3,9% 32 8,9% 18 5,0% 15 4,2% 53 14,8%

Τ.Κ. ΒΡΙΣΑΣ 586 592 144 25,0% 99 17,2% 201 34,9% 101 17,5% 62 10,8% 64 11,1% 69 12,0% 136 23,6% 33 5,7% 49 8,5% 29 5,0% 32 5,5% 19 3,3% 19 3,3% 19 3,3% 77 13,3%

Τ.Κ. ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ 344 348 122 36,1% 66 20,0% 51 15,1% 21 6,4% 46 13,6% 67 20,3% 25 7,4% 50 15,2% 45 13,3% 60 18,2% 19 5,6% 16 4,8% 14 4,1% 12 3,6% 16 4,7% 38 11,5%

Τ.Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ 118 119 46 39,3% 27 22,9% 11 9,4% 8 6,8% 13 11,1% 14 11,9% 25 21,4% 32 27,1% 12 10,3% 14 11,9% - 0,0% 1 0,8% 5 4,3% 7 5,9% 5 4,3% 15 12,7%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ 3.126 3.223 870 28,2% 590 18,9% 704 22,8% 421 13,5% 450 14,6% 484 15,5% 349 11,3% 543 17,4% 231 7,5% 292 9,4% 146 4,7% 154 4,9% 191 6,2% 147 4,7% 141 4,6% 488 15,6%

ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ 49.876 51.596 13.304 27,1% 9.084 18,2% 11.936 24,3% 7.583 15,2% 6.568 13,4% 6.531 13,1% 5.711 11,6% 9.014 18,0% 4.120 8,4% 6.300 12,6% 2.421 4,9% 2.349 4,7% 2.517 5,1% 2.171 4,3% 2.565 5,2% 6.955 13,9%

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 193 228 60 31,7% 41 18,5% 32 16,9% 23 10,4% 17 9,0% 15 6,8% 9 4,8% 22 9,9% 39 20,6% 72 32,4% 14 7,4% 22 9,9% 9 4,8% 11 5,0% 9 4,8% 16 7,2%

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΤΣΙΚΗΣ

Τ.Κ. ΑΤΣΙΚΗΣ 726 771 197 27,8% 135 18,7% 125 17,6% 51 7,1% 131 18,5% 103 14,3% 42 5,9% 87 12,0% 65 9,2% 87 12,0% 43 6,1% 42 5,8% 62 8,7% 65 9,0% 44 6,2% 152 21,1%

Τ.Κ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 444 451 187 43,0% 165 38,3% 56 12,9% 31 7,2% 118 27,1% 126 29,2% 14 3,2% 30 7,0% 16 3,7% 12 2,8% 18 4,1% 18 4,2% 9 2,1% 9 2,1% 17 3,9% 40 9,3%

Τ.Κ. ΒΑΡΟΥΣ 135 122 49 36,8% 29 26,9% 14 10,5% 5 4,6% 15 11,3% 14 13,0% 11 8,3% 15 13,9% 16 12,0% 19 17,6% 5 3,8% 6 5,6% 16 12,0% 7 6,5% 7 5,3% 13 12,0%

Τ.Κ. ΔΑΦΝΗΣ 108 104 19 17,9% 19 18,6% 25 23,6% 14 13,7% 28 26,4% 24 23,5% 13 12,3% 14 13,7% 4 3,8% 7 6,9% 6 5,7% 3 2,9% 6 5,7% 2 2,0% 5 4,7% 19 18,6%

Τ.Κ. ΚΑΡΠΑΣΙΟΥ 134 116 59 45,4% 40 36,4% 16 12,3% 7 6,4% 24 18,5% 20 18,2% 10 7,7% 15 13,6% 1 0,8% 4 3,6% 8 6,2% 10 9,1% 4 3,1% 2 1,8% 8 6,2% 12 10,9%

Τ.Κ. ΚΑΤΑΛΑΚΚΟΥ 67 59 30 47,6% 22 37,9% 5 7,9% 1 1,7% 14 22,2% 16 27,6% 2 3,2% 3 5,2% - 0,0% 2 3,4% 5 7,9% 4 6,9% 6 9,5% 4 6,9% 1 1,6% 6 10,3%

Τ.Κ. ΣΑΡΔΩΝ 203 192 58 29,4% 28 15,4% 34 17,3% 17 9,3% 47 23,9% 40 22,0% 11 5,6% 21 11,5% 15 7,6% 16 8,8% 15 7,6% 29 15,9% 7 3,6% 11 6,0% 10 5,1% 20 11,0%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΑΤΣΙΚΗΣ 1.817 1.815 599 33,8% 438 25,6% 275 15,5% 126 7,4% 377 21,3% 343 20,0% 103 5,8% 185 10,8% 117 6,6% 147 8,6% 100 5,6% 112 6,5% 110 6,2% 100 5,8% 92 5,2% 262 15,3%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΔΡΟΥ

Δ.Κ. ΜΟΥΔΡΟΥ 452 436 137 30,8% 71 16,8% 78 17,5% 48 11,4% 60 13,5% 52 12,3% 26 5,8% 45 10,7% 34 7,6% 39 9,2% 30 6,7% 43 10,2% 45 10,1% 31 7,3% 35 7,9% 93 22,0%

Τ.Κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ 194 199 63 33,5% 48 24,6% 50 26,6% 34 17,4% 40 21,3% 45 23,1% 3 1,6% 8 4,1% 5 2,7% 10 5,1% 4 2,1% 15 7,7% 8 4,3% 10 5,1% 15 8,0% 25 12,8%

Τ.Κ. ΚΑΜΙΝΙΩΝ 167 166 34 20,9% 12 7,7% 8 4,9% 8 5,1% 60 36,8% 38 24,4% 10 6,1% 11 7,1% 9 5,5% 14 9,0% 21 12,9% 38 24,4% 8 4,9% 7 4,5% 13 8,0% 28 17,9%

Τ.Κ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ 386 401 124 32,2% 86 21,9% 50 13,0% 25 6,4% 91 23,6% 60 15,3% 1 0,3% 12 3,1% 18 4,7% 13 3,3% 44 11,4% 59 15,1% 12 3,1% 18 4,6% 45 11,7% 119 30,4%

Τ.Κ. ΛΥΧΝΩΝ 56 58 8 14,3% 7 12,3% 4 7,1% 2 3,5% 20 35,7% 17 29,8% 2 3,6% 3 5,3% 3 5,4% 5 8,8% 5 8,9% 6 10,5% 3 5,4% 3 5,3% 11 19,6% 14 24,6%

Τ.Κ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ 275 292 63 23,1% 29 10,3% 21 7,7% 16 5,7% 99 36,3% 63 22,3% 6 2,2% 5 1,8% 17 6,2% 32 11,3% 51 18,7% 89 31,6% 8 2,9% 11 3,9% 8 2,9% 37 13,1%

Τ.Κ. ΠΛΑΚΑΣ 247 244 65 27,0% 46 19,6% 60 24,9% 38 16,2% 57 23,7% 39 16,6% 14 5,8% 21 8,9% 4 1,7% 8 3,4% 20 8,3% 29 12,3% 5 2,1% 5 2,1% 16 6,6% 49 20,9%

Τ.Κ. ΡΕΠΑΝΙΔΙΟΥ 181 176 72 41,1% 43 26,4% 30 17,1% 21 12,9% 26 14,9% 22 13,5% 5 2,9% 13 8,0% 12 6,9% 12 7,4% 19 10,9% 20 12,3% 4 2,3% 9 5,5% 7 4,0% 23 14,1%

Τ.Κ. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΙΟΥ 88 87 29 33,0% 20 23,5% 15 17,0% 8 9,4% 25 28,4% 23 27,1% 1 1,1% 5 5,9% - 0,0% 3 3,5% 6 6,8% 13 15,3% 6 6,8% 3 3,5% 6 6,8% 10 11,8%

Τ.Κ. ΡΩΜΑΝΟΥ 315 320 91 29,1% 53 17,3% 45 14,4% 21 6,8% 45 14,4% 49 16,0% 11 3,5% 19 6,2% 18 5,8% 17 5,5% 29 9,3% 37 12,1% 45 14,4% 38 12,4% 29 9,3% 73 23,8%

Τ.Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΟΥ 79 76 9 11,4% 4 5,4% 16 20,3% 9 12,2% 32 40,5% 20 27,0% 4 5,1% 13 17,6% 2 2,5% 3 4,1% 11 13,9% 12 16,2% 1 1,3% 2 2,7% 4 5,1% 11 14,9%

Τ.Κ. ΦΙΣΙΝΗΣ 63 68 10 16,1% 4 6,1% 13 21,0% 1 1,5% 13 21,0% 13 19,7% 16 25,8% 28 42,4% 3 4,8% 4 6,1% 2 3,2% 9 13,6% 1 1,6% 5 7,6% 4 6,5% 2 3,0%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΜΟΥΔΡΟΥ 2.503 2.523 705 28,6% 423 17,4% 390 15,8% 231 9,5% 568 23,0% 441 18,1% 99 4,0% 183 7,5% 125 5,1% 160 6,6% 242 9,8% 370 15,2% 146 5,9% 142 5,8% 193 7,8% 484 19,9%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΙΝΑΣ

Δ.Κ. ΜΥΡΙΝΑΣ 2.456 2.408 766 31,5% 526 22,4% 510 21,0% 453 19,3% 345 14,2% 314 13,3% 132 5,4% 200 8,5% 172 7,1% 191 8,1% 190 7,8% 198 8,4% 120 4,9% 122 5,2% 199 8,2% 349 14,8%

Τ.Κ. ΘΑΝΟΥΣ 304 318 110 36,9% 84 28,2% 59 19,8% 46 15,4% 56 18,8% 45 15,1% 24 8,1% 38 12,8% 11 3,7% 20 6,7% 12 4,0% 23 7,7% 12 4,0% 11 3,7% 14 4,7% 31 10,4%

Τ.Κ. ΚΑΣΠΑΚΑ 633 703 102 16,4% 71 10,7% 98 15,8% 72 10,9% 74 11,9% 62 9,4% 188 30,3% 232 35,0% 28 4,5% 32 4,8% 44 7,1% 42 6,3% 54 8,7% 55 8,3% 33 5,3% 97 14,6%

Τ.Κ. ΚΟΡΝΟΥ 203 225 85 42,1% 90 41,1% 36 17,8% 17 7,8% 18 8,9% 13 5,9% 27 13,4% 39 17,8% 12 5,9% 15 6,8% 10 5,0% 14 6,4% 2 1,0% 3 1,4% 12 5,9% 28 12,8%

Τ.Κ. ΠΛΑΤΕΟΣ 410 452 139 34,2% 103 24,2% 60 14,8% 38 8,9% 55 13,5% 48 11,3% 19 4,7% 44 10,4% 37 9,1% 54 12,7% 28 6,9% 27 6,4% 27 6,7% 33 7,8% 41 10,1% 78 18,4%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΜΥΡΙΝΑΣ 4.006 4.106 1.202 30,3% 874 22,1% 763 19,3% 626 15,8% 548 13,8% 482 12,2% 390 9,8% 553 14,0% 260 6,6% 312 7,9% 284 7,2% 304 7,7% 215 5,4% 224 5,7% 299 7,5% 583 14,7%

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ

Τ.Κ. ΑΓΚΑΡΙΩΝΩΝ 180 263 68 38,9% 59 24,0% 17 9,7% 20 8,1% 30 17,1% 32 13,0% 2 1,1% 12 4,9% 16 9,1% 25 10,2% 5 2,9% 12 4,9% 26 14,9% 38 15,4% 11 6,3% 48 19,5%

Τ.Κ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 277 336 58 21,6% 40 13,2% 46 17,2% 25 8,3% 37 13,8% 42 13,9% 3 1,1% 24 7,9% 17 6,3% 23 7,6% 18 6,7% 24 7,9% 54 20,1% 56 18,5% 35 13,1% 69 22,8%

Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ 430 332 163 38,2% 93 29,6% 65 15,2% 44 14,0% 82 19,2% 57 18,2% 19 4,4% 33 10,5% 20 4,7% 15 4,8% 23 5,4% 14 4,5% 19 4,4% 8 2,5% 36 8,4% 50 15,9%

Τ.Κ. ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ 145 145 53 37,9% 45 33,6% 22 15,7% 15 11,2% 15 10,7% 8 6,0% 5 3,6% 6 4,5% 17 12,1% 12 9,0% 9 6,4% 11 8,2% 9 6,4% 10 7,5% 10 7,1% 27 20,1%

Τ.Κ. ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ 271 276 95 35,3% 72 27,0% 48 17,8% 24 9,0% 49 18,2% 37 13,9% 11 4,1% 29 10,9% 19 7,1% 25 9,4% 22 8,2% 20 7,5% 11 4,1% 13 4,9% 14 5,2% 47 17,6%

Τ.Κ. ΠΕΔΙΝΟΥ 59 48 24 40,7% 16 34,0% 4 6,8% 2 4,3% 23 39,0% 12 25,5% 1 1,7% 1 2,1% 3 5,1% 1 2,1% 3 5,1% 3 6,4% - 0,0% - 0,0% 1 1,7% 12 25,5%

Τ.Κ. ΠΟΡΤΙΑΝΟΥ 148 156 35 24,1% 25 16,7% 20 13,8% 17 11,3% 39 26,9% 43 28,7% 12 8,3% 16 10,7% 9 6,2% 5 3,3% 12 8,3% 10 6,7% 10 6,9% 13 8,7% 8 5,5% 21 14,0%

Τ.Κ. ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΩΝ 200 208 70 35,9% 60 30,0% 25 12,8% 15 7,5% 53 27,2% 37 18,5% 17 8,7% 34 17,0% 7 3,6% 9 4,5% 7 3,6% 4 2,0% 7 3,6% 20 10,0% 9 4,6% 21 10,5%

ΣΥΝΟΛΟ Δ.Ε. ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ 1.710 1.764 566 33,7% 410 24,7% 247 14,7% 162 9,8% 328 19,5% 268 16,1% 70 4,2% 155 9,3% 108 6,4% 115 6,9% 99 5,9% 98 5,9% 136 8,1% 158 9,5% 124 7,4% 295 17,8%

ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 10.036 10.208 3.072 31,1% 2.145 22,0% 1.675 17,0% 1.145 11,7% 1.821 18,4% 1.534 15,7% 662 6,7% 1.076 11,0% 610 6,2% 734 7,5% 725 7,3% 884 9,1% 607 6,1% 624 6,4% 708 7,2% 1.624 16,6%

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

ΑΜΙΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΘΗΝΩΝ 1.680 1.775 466 27,9% 245 14,0% 422 25,2% 303 17,3% 218 13,0% 264 15,1% 177 10,6% 275 15,7% 89 5,3% 185 10,6% 145 8,7% 124 7,1% 78 4,7% 75 4,3% 78 4,7% 277 15,8%

ΑΜΙΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 181 188 38 21,0% 21 11,3% 45 24,9% 30 16,1% 25 13,8% 27 14,5% 14 7,7% 19 10,2% 17 9,4% 21 11,3% 21 11,6% 21 11,3% 8 4,4% 9 4,8% 13 7,2% 38 20,4%

ΑΜΙΓΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 159 167 47 29,7% 29 17,6% 40 25,3% 32 19,4% 22 13,9% 29 17,6% 8 5,1% 15 9,1% 7 4,4% 11 6,7% 17 10,8% 15 9,1% 6 3,8% 5 3,0% 11 7,0% 29 17,6%

ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΙΓΩΝ ΤΜΗΜ.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ 2.020 2.130 551 27,4% 295 14,1% 507 25,2% 365 17,4% 265 13,2% 320 15,2% 199 9,9% 309 14,7% 113 5,6% 217 10,3% 183 9,1% 160 7,6% 92 4,6% 89 4,2% 102 5,1% 344 16,4%

ΣΥΝΟΛΑ 62.125 64.162 16.987 27,7% 11.565 18,6% 14.150 23,1% 9.116 14,7% 8.671 14,2% 8.400 13,5% 6.581 10,7% 10.421 16,8% 4.882 8,0% 7.323 11,8% 3.343 5,5% 3.415 5,5% 3.225 5,3% 2.895 4,7% 3.384 5,5% 8.939 14,4%

17/6/2012ΨHΦOI %

Page 10: Εμπρός 3592

10ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Έχασαν το 1/3 της δύναμής τουςστο Νομό Λέσβου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Πίεση έως εσχάτων

Πολιορκία έως την τε-λευταία στιγμή των

ψηφοφόρων τους απόστελέχη τής Ν.Δ. καταγ-γέλλουν οι ΑνεξάρτητοιΈλληνες, αποδίδονταςστις ισχυρές πιέσεις τησημαντική μείωση της

δύναμής τους στο Νομό Λέσβου. Οι α-πώλειες που κατέγραψε το κόμμα τουΠάνου Καμμένου σε τοπικό επίπεδο, στομεγαλύτερο μέρος τους προς τη Ν.Δ., εί-ναι ακριβώς το ένα τρίτο της δύναμης(2.423 ψήφους) που είχε το κόμμα.Ή, για να μιλήσουμε με νούμερα, το κίνη-μα πήρε το Μάιο στην εκλογική περιφέ-ρεια Λέσβου 7.305 ψήφους και ποσοστό11,77% και στις προχθεσινές εκλογές,4.882 ψήφους και ποσοστό 7,97%.

Συγκοινωνούντα δοχείαΑπ’ τα αποτελέσματα των προηγούμενωνεκλογών είχε προκύψει το συμπέρασμαπως πέντε υποψήφιοι από πέντε κόμματαθα έδιναν μάχη για τις τρεις έδρες τηςΛέσβου. Ο Σπύρος Γαληνός, επικεφαλήςτης λίστας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ή-ταν ένας εκ των πέντε. Κι αυτό γιατί αν εί-χε συγκρατήσει το κόμμα τους τις ψή-φους που είχε το Μάιο, δεδομένης τηςπτώσης τού Κ.Κ.Ε., αρκούσε μια μικρήμείωση του ΠΑΣΟΚ - της τάξης που κα-ταγράφηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα -για να πάρει την τρίτη έδρα.Για αυτό και στελέχη των ΑνεξάρτητωνΕλλήνων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γα-ληνός, καταθέτουν την άποψη πως πιέζο-ντας η Ν.Δ. τους ψηφοφόρους του, ου-σιαστικά ενίσχυε την εκλογή του ΝίκουΣηφουνάκη, μια και η κάλπη στην πράξηλειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο. Κιόπως είπε ο κ. Γαληνός, αυτή η πρακτικήαποτέλεσε συνειδητή επιλογή τής Ν.Δ. σετοπικό επίπεδο, αφού ενώ είχαν εξασφα-λισμένη την έδρα, έδωσαν σκληρή μάχηγια αύξηση των ψήφων, παρ’ ότι είναι α-σήμαντη για το πανελλαδικό αποτέλεσμα.

Μένουμε όρθιοι«Όσο και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεδικαίωσε τις προσδοκίες μας, θέλω ναευχαριστήσω όλους όσους συμπαραστά-θηκαν στον αγώνα μας. Τους συνυποψή-φιους μου στο Νομό μας, τους ΜανώληΑρμενάκα, Γιώργο Κατζανό, Στέλλα Κα-βαλέρου και Αντώνη Καταχανά. Την οικο-γένειά μου, τους συνεργάτες και φίλουςπου μας στήριξαν στη δύσκολη προσπά-θεια. Όλους τους Λέσβιους, Λημνιούς καιΑγιοστρατίτες, Ανεξάρτητους και περή-φανους Έλληνες», σημείωσε σε χθεσινήτου δήλωση ο κ. Γαληνός, προσθέτονταςπως οι πολίτες, έστω και τρομοκρατημέ-νοι από τα εκβιαστικά διλήμματα, αποφά-σισαν και η απόφασή τους είναι απόλυτασεβαστή.«Το Νομό μας εκπροσωπούν οι ΠαύλοςΒογιατζής, Γιάννης Ζερδελής και ΝίκοςΣηφουνάκης. Τους συγχαίρω για την ε-κλογή τους, τους εύχομαι να έχουν υγείακαι δύναμη, να ανταποκριθούν στο δύ-σκολο έργο της εκπροσώπησης του ακρι-τικού Νομού μας», συνέχισε ο κ. Γαλη-νός, για να καταλήξει: «Εμείς στεκόμαστεόρθιοι, δυνατοί και περήφανοι ότι επιτε-λέσαμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Έτσιθα συνεχίσουμε, και ο Θεός μαζί μας.»

ΜΑΡ.ΠΛ.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Kυρίως η μεγάλη μεί-ωση της δύναμηςτου Κ.Κ.Ε., αλλά και

η ενεργοποίηση του ΠΑ-ΣΟΚ σε επίπεδο Νομού,ανέτρεψαν το πολιτικόσκηνικό που είχε διαμορ-φωθεί στις εκλογές τουΜάιου, με αποτέλεσμα ναεπιστρέψει η μία απ’ τιςτρεις, η τρίτη κατά σειρά,έδρες της Λέσβου στοκόμμα και πιο συγκεκρι-μένα στον επικεφαλήςτου ψηφοδελτίου και τέ-ως υπουργό Νίκο Ση-φουνάκη. Παρά την πό-λωση που δημιουργήθη-κε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙ-ΖΑ, παρά και το γεγονόςότι το ΠΑΣΟΚ φέρεται ναέχασε - και στις προχθε-σινές εκλογές - ψηφοφό-ρους προς τα δύο προα-ναφερόμενα κόμματα, όχιμόνο κατάφερε να συ-γκρατήσει τις δυνάμειςτου, αλλά να είναι η Λέ-σβος με ποσοστιαία άνο-δο κατά 0,63, μία απ’ τιςμόλις έξι περιφέρειες ό-που σημείωσε, έστω καιμικρή (από 0,19 έως1,28%), αύξηση του πο-σοστού του πανελλαδι-κώς, σε σχέση με τιςπροηγούμενες εκλογές.Όλο το διάστημα που με-σολάβησε, το ΠΑΣΟΚ καιιδιαίτερα ο Νίκος Σηφου-νάκης ήταν προφανές - τοδιαπίστωσαν και μας τομετέφεραν και υποψήφιοιάλλων κομμάτων - και α-ποδεικνύεται και εκ τουαποτελέσματος, κινητο-ποιήθηκαν πολύ περισσό-τερο απ’ ό,τι στις προη-γούμενες εκλογές. Θεω-ρείται πως επηρέασε θετι-κότατα το γεγονός ότι στημάχη των εκλογών ρίχτη-καν ως υποψήφιοι και οιγραμματείς των Οργανώ-σεων της Λέσβου ΜαρίαΨήμμα και της ΛήμνουΒαγγέλης Γιαρμαδούρος,που συμμετείχαν στις ε-ξορμήσεις με τον κ. Ση-φουνάκη, ή και με τουςυπόλοιπους υποψηφί-ους.

Πώς και πούΌμως, εξ αιτίας της δυνα-μικής που υπήρχε ανάμε-σα στα δύο πρώτα κόμμα-τα, ήταν μαθηματικά ξε-κάθαρο πως μόνο αν υ-πήρχε σημαντική πτώσηστο ποσοστό τού Κ.Κ.Ε. θαμπορούσε το ΠΑΣΟΚ ναπάρει την απολεσθείσα έ-

δρα. Έτσι τελικά έγινε, α-φού μια μεγάλη μερίδαψηφοφόρων τού Κ.Κ.Ε.τάχθηκέ υπέρ της κυβερ-νώσας Αριστεράς και ψή-φισαν ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγο-ντας το δρόμο για την ε-κλογή του κ. Σηφουνάκη.Σημαντικό ρόλο στην αύ-ξηση του ΠΑΣΟΚ διαδρα-μάτισαν οι ψηφοφόροιτης Λήμνου, αφού πάνωαπ’ τις μισές ψήφους τηςδιαφοράς του με το Κ.Κ.Ε.(οι 1.233 σε σύνολο2.090) το κόμμα τις πήρεστη Λήμνο.Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έ-χοντας πληροφορίες καιαπό εταιρεία που διενήρ-

γησε μετρήσεις στη Λέ-σβο, μας έλεγε ότι σεσχέση με τις εκλογές τουΜαΐου, τον Ιούνιο υπήρξεμια μετακίνηση ψηφοφό-ρων τού ΠΑΣΟΚ κατά 3%προς τη Ν.Δ. και κατά 4%προς το ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, ηαύξησή του προέρχεταικυρίως από παλιούς ψη-φοφόρους του που στιςπροηγούμενες εκλογέςδεν είχαν ψηφίσει και έ-μειναν σπίτι τους, ή είχανπροτιμήσει άλλο κόμμα,όπως και από εκλογείςαπ’ άλλες περιοχές, πουήρθαν αυτήν τη φορά ναψηφίσουν (περίπου 600άτομα).

Συνεννόηση και ομοψυχία χρειάζεται ο τόπος,υποστηρίζει ο Ν. Σηφουνάκης

«Ανάγκη η κυβέρνηση “συνευθύνης”»

Η κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ «επέστρεψε» τη χαμένη έδρα στο Νίκο Σηφουνάκη

Κι όμως την κέρδισε…

Ο Νίκος Σηφουνάκης, στο γραφείο του, αισιόδοξος και συγκρατημένος για το αποτέλεσμα

Xθες, με δήλωσή του, ο Νίκος Ση-φουνάκης, επανεκλεγείς βουλευτής

με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου, ευχα-ρίστησε από τα βάθη της ψυχής του τοδημοκρατικό λαό της Λέσβου και τηςΛήμνου, που τον ανέδειξε και πάλι εκ-πρόσωπό του στο κοινοβούλιο. «Στιςεκλογές που διενεργήθηκαν μέσα σετεχνητό κλίμα πόλωσης και υπό το βά-ρος πολλών αντιξοοτήτων για το Κίνη-μά μας, στο Νομό Λέσβου κράτησε τιςδυνάμεις του, σημειώνοντας μάλιστααύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων, σεσχέση με το εθνικό αποτέλεσμα», ση-μείωσε ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτο-ντας ότι παλλαϊκό αίτημα, αλλά και κύ-ριο μέλημα του ΠΑΣΟΚ, είναι να απο-κτήσει η χώρα υπεύθυνη κυβέρνηση, ι-κανή να διαχειρισθεί τα τεράστια συσ-σωρευμένα (οικονομικά ως επί τοπλείστον) προβλήματά της.«Θα εργασθούμε εντατικά προς αυτήτην κατεύθυνση, θα συμπράξουμε μετις άλλες πολιτικές δυνάμεις, παραμε-

ρίζοντας αν χρειασθεί επιμέρους κομ-ματικά ζητήματα και συμφέροντα. Ηκυβέρνηση “συνευθύνης”, όπως έχειπροτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Βαγγέλης Βενιζέλος, αποτελεί επιτα-κτική ανάγκη στις δύσκολες συγκυρίες,που ζώνουν και πολιορκούν την πατρί-δα μας», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης,υπογραμμίζοντας πως πάση θυσία πρέ-πει να αφήσουμε ν’ ανθίσει στην Ελλά-δα η συνεννόηση και η ομοψυχία καινα αποκλείσουμε το διχασμό.«Η χώρα μας και ο λαός της δικαιούταιένα διάστημα αποφόρτισης και ηρε-μίας, με ρεαλισμό για να επεξεργα-στούμε τις συμφερότερες λύσεις, πουαναγκαστικά περνούν μέσα απ’ την ευ-ρωπαϊκή μας ένταξη και προοπτική. Οιαφορισμοί και η πλειοδοσία λαϊκισμούδιαχρονικά πολλά δεινά έφεραν στοντόπο, είναι πια καιρός να τ’ αφήσουμεπίσω μας, ως μια κακή ανάμνηση», κα-τέληξε ο βουλευτής, αναχωρώντας γιαμια - δυο μέρες για την Αθήνα.

Page 11: Εμπρός 3592

Ενοικιάζονται στο κέντρο τηςπόλης - Παρθεναγωγείο, πα-ραδίπλα από την «Καραμπό-λα», καινούργια δίχωρα διαμε-ρίσματα, επιπλωμένα, εξοπλι-σμένα ή μη, με μπαλκόνι. Αυ-τονομία ρεύματος, νερού, πε-τρελαίου, κεντρική θέρμανση,κλιματιστικά, εξαιρετική θερ-μομόνωση, ηχομόνωση καιυγρομόνωση. Πληρ. τηλ.6976-974600.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα2ου ορόφου, πλήρως επιπλω-μένη με τηλεόραση, κουζινά-κι, ψυγείο και air-conditionστη Χρυσομαλλούσα, με ελά-χιστα κοινόχρηστα. Τιμή: 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 25τ.μ. στην περιοχή Πυργί, 1ουορόφου, επιπλωμένη, χωρίςκοινόχρηστα και με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ.,επιπλωμένο, με κεντρική θέρ-μανση, στο κέντρο της πόλης,κατάλληλο για συγκατοίκησηφοιτητών. Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται τριάρι στο Κιόσκιμε αυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα, με αυλή.Πληρ. τηλ. 6977-053532.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα, ρετιρέ, διαμπερές, φω-τεινό, με αυτόνομη θέρμανσηκαι θέση πάρκινγκ, πάνω απότο γήπεδο (Ηλία Βενέζη).Πληρ. τηλ. 22510 26292,6995-314832.

Ενοικιάζεται τριάρι 85 τ.μ.,στην οδό Ορέστη Κανέλλη 3,περιοχή Καλλιθέα, έτος κατα-σκευής 2005, με αυτόνομηθέρμανση, ηλιακό θερμοσί-φωνα, air-condition, ξεχωρι-στή αποθήκη κοινόχρηστη,εξωτερικό χώρο στάθμευσης,σήτες στα παράθυρα, τέντες,μεγάλους αποθηκευτικούςχώρους. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6936-028694,6936-028695.

Ενοικιάζεται ισόγειο διπλοκα-τοικίας, με 2 υπνοδωμάτια, 2WC, ηλιακό, boiler, αυτόνομηθέρμανση (οδός Ρόδου 11).Πληρ. τηλ. 6974-587342.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρ-σονιέρα στη Βαρειά. Τιμή 190ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι 80 τ.μ.1ου ορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Μεγάλο σαλόνι, άνετηκουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, γρα-φείο, μπάνιο, μεγάλο μπαλκό-νι, αυτόνομη θέρμανση μεσυσσωρευτές, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο, διαμ-περές δυάρι 54 τ.μ., 1ουορόφου, στη Χρυσομαλλού-σα. Μεγάλο σαλόνι, ενιαίοςχώρος με κουζίνα, 1 υπνοδω-μάτιο, μπάνιο, 2 μπαλκόνια,αυτόνομη θέρμανση, ήσυχηπεριοχή. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία σταΠάμφιλα με αυλή και θέα στηθάλασσα, δίπλα σε παιδικόσταθμό. Πληρ. τηλ. 6979-976908.

Ενοικιάζεται ημιυπόγεια γκαρ-σονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχήτης Ζωοδόχου Πηγής, νεόδ-μητη. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιαζεται γκαρσονιέρα στοκέντρο, δίχωρη, επιπλωμένη.Πληρ. τηλ. 6973-011446.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, ισό-γεια, με κήπο, αυτόνομη θέρ-μανση, νεόδμητη, χωρίς κοι-νόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι στηνΑσκληπιού, 1ου ορόφου, επι-πλωμένο, χωρίς κοινόχρηστακαι με αυτόνομη θέρμανση.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32τ.μ., στην Καλλιθέα, πλήρωςεπιπλωμένη, σε καινούργιοκτήριο. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6942-222288.

Ενοικιάζεται ευρύχωρη γκαρ-σονιέρα στο Λόφο του Πανε-πιστημίου, πολύ οικονομική,με αυτόνομη θέρμανση, δω-ρεάν internet, πλήρως επι-πλωμένη (ψυγείο, πλυντήριο,κουζινάκι, τηλεόραση κ.λπ.).Πληρ. τηλ. 6932-580508.

Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ.,στην περιοχή Σουράδα, με θέ-ση πάρκινγκ στην πιλοτή. Τιμή:300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251025434, 6974-456606.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχω-ρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, μεκαλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 2251027767.

Ενοικιάζονται ανεξάρτητο δια-μέρισμα στη Σουράδα, με 2υπνοδωμάτια, χώρο υποδο-χής, πλήρες μπάνιο, 2 βεράν-τες με θέα και ησυχία. Σύγ-χρονη κατασκευή, κουφώμα-τα αλουμινίου, διπλά τζάμια,θέση αυτοκινήτου, Επίσηςδιαμέρισμα με 1 Υ/Δ, σαλόνι,μπάνιο κ.τ.λ.. Πληρ. τηλ. 2106197371 και 6972-136903.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμπε-ρές, στην περιοχή της Χρυσο-μαλλούσας, προσφάτως ανα-καινισμένο. Πληρ. τηλ. 6972-696486

Ενοικιάζονται διαμερίσματα επι-πλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων,χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 22196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μονό-χωρη, επιπλωμένη, χωρίς κοι-νόχρηστα, με κλιματισμό. Τιμή200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251028294, 6937-248623.

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδανεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέρα35 τ.μ., επιπλωμένη (με πλυν-τήριο ρούχων, ηλεκτρική κουζί-να και ψυγείο). Διαθέτει αυτό-νομη θέρμανση και μπαλκόνι.Πληρ. τηλ. 22530 23434 και6932-291584.

Ενοικιάζεται δυάρι και γκαρ-σονιέρα 1ου ορόφου, στη Σί-μου Χουτζαίου 11, Αγία Φω-τεινή, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ.6947-242954.

Ενοικιάζεται στη Σουράδα με-ζονέτα 185 τ.μ., 3 επιπέδων.2ος όροφος: σαλόνι με τζάκι,κουζίνα, WC. 1ος όροφος: 3υπνοδωμάτια, μπάνιο, πατάρι.Ισόγειο: κλειστό garage, χώροςγια playroom, 1 δωμάτιο. Δια-θέτει κεντρική θέρμανση, εξω-τερικό χώρο για parking, 3 βε-ράντες, 2 μικρούς κήπους, εν-τοιχισμένες ντουλάπες, ξύλιναδάπεδα, θέα στη θάλασσα κ.ά..Προσφάτως βαμμένο. Πληρ.τηλ. 6944-272029.

Ενοικιάζεται προνομιούχο δια-μέρισμα 130 τ.μ., με θέα, αυ-τόνομη θέρμανση και τζάκι, σταΜαύρα Σίδερα (πλησίον γηπέ-δου). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάριδιαμέρισμα 1ου ορόφου, στοΑκρωτήρι, Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομηθέρμανση, επιπλωμένη, χωρίςκοινόχρηστα, καθαρή, με θέα.Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιο επι-πλωμένο δυάρι στο Πυργί. Κα-ταπληκτική θέα, αυτονομία, κή-πος. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισό-γεια, με 2 μεγάλα δωμάτια, μι-κρό χωλ, σε ιδιόκτητο διώροφοκτήριο, τελείως ανεξάρτητη, μεδική της είσοδο, διαμπερής, μεαυτόνομη θέρμανση, εξωτερι-κούς αποθηκευτικούς στεγα-σμένους χώρους, βεράντα, μι-κρή αυλή, χωρίς κοινόχρηστα,κατάλληλη και για 2 άτομα. Επίτης Οικονόμου Τάξη αρ. 1, 100μ. κάτω από το Γηροκομείο, μεπρόσωπο στην Οικονόμου Τά-ξη. Δεν έχει υγρασία, τιμή λογι-κή. Πληρ τηλ. 22510 24121,6934-623586.

Ενοικιάζεται δυάρι 47 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, 2 air-con-dition, μη επιπλωμένο, στη Σί-μου Χουτζαίου 4. Πληρ. τηλ.6983-658488.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45τ.μ. (κατασκευής 2005) πλή-ρως επιπλωμένη, με κλιματι-σμό, στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοκέντρο της πόλης, χωρίς έπι-πλα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρ-σονιέρα επιπλωμένα, χωρίςκοινόχρηστα, σε μονοκατοικίακοντά στο Λόφο Πανεπιστημί-ου, με 1 θέση στάθμευσης.Πληρ. τηλ. 6947-901660,6944-583500.

Ιδιώτης ενοικιάζει στην Κηφι-σιά (Κορυτσάς 17, κοντά στοσταθμό ΗΣΑΠ) διαμέρισμα 2ουορόφου, 106 τ.μ., που διαθέ-τει χώρο στάθμευσης και απο-θήκη. Πληρ. τηλ. 6974-715546.

Ενοικιάζονται 1) νεοκλασσικήοικία στ’ Ακλειδιού, 185 τ.μ.,με υπόγειο γκαράζ και 2) παρα-θαλάσσια οικία στο 8ο χλμ. Μυ-τιλήνης - Καλλονής (Θέρμα),157 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045069, 6993-313048.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτηπλήρως επιπλωμένα ή μη, σεάριστη κατάσταση: α) διαμπε-ρές γωνιακό τριάρι οροφοδια-μέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνιακόοροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ. καιγ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχω-ρη γκαρσονιέρα, σε όροφο,στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο Κουμκό -Ακρωτήρι καινούργιο δυάρι, ρε-τιρέ, 58 τ.μ., με υπέροχη θέαστη θάλασσα. Άνετο σαλόνι, ενι-αίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνο-δωμάτιο, μπάνιο, γωνιακόμπαλκόνι με θέα. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός θερμοσί-φωνας, τέντες, χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 6938-477850,22510 40074, 6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία μεαυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλο-νοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2υπνοδωμάτια, αποθήκη και σο-φίτα 50 τ.μ.. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρ-σονιέρα στο κέντρο. Δεν έχεικοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγεια, σε διπλο-κατοικία, δίχωρη επιπλωμένηγκαρσονιέρα 45 τ.μ., με κεντρι-κή θέρμανση. Διαθέτει 1 υπνο-δωμάτιο, κουζινοτραπεζαρία,χωλ, λουτρό και αυλή, στηνΚαλλιθέα, κοντά στην Αστυνο-μία και τα σχολεία. Πληρ. τηλ.22510 24974 και 6980 -854487, 6974-016419.

Ενοικιάζεται τριάρι 73 τ.μ., έναδυαράκι 27 τ.μ. και δυάρι 55τ.μ. στο γήπεδο, καθώς καιγκαρσονιέρα 22 τ.μ., στη Βα-ρειά. Όλα είναι πλήρως επιπλω-μένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512, 2251028306, 6973-076611.

Ενοικιάζεται καινούργια, δίχω-ρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα,45 τ.μ., σε μονοκατοικία στηνπεριοχή Ακλειδιού, Λόφος Πα-νεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομηθέρμανση και χώρο στάθμευ-σης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 6936-184468.

Ενοικιάζεται ημιυπόγειο, νεόδ-μητο, στην Παναγιούδα, 60τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα (χα-μηλά) ανακαινισμένο τεσσάρι105 τ.μ., 2ου ορόφου. με θέαστη θάλασσα. Σαλόνι, ενιαίοςχώρος με κουζίνα, 3 άνεταυπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, 1WC, εσωτερική αποθήκη, 3μπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, ηλιακός θερμοσίφωνας,καινούργιες τέντες, πάρκινγκ.Πληρ. τηλ. 6938-477850,6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλόάνετο τριάρι, 70 τ.μ., ισόγειο,με αυλή μπροστά - πίσω, καλο-ριφέρ, θέρμανση, αυτονομία.Ενοίκιο 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 25521, 6949-140649.

Ενοικιάζονται καινούργιες επι-πλωμένες γκαρσονιέρες στοΚιόσκι, με θέρμανση και ηλιακόθερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ.22510 26894 & 29315.

Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σεπέτρινο παραδοσιακό σπίτι, μεαυτόνομη θέρμανση και χωρίςκοινόχρηστα, επί της οδού Ζωο-δόχου Πηγής (πλησίον ΟΤΕ).Πληρ. τηλ. 6974-702027,22510 28583.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμαστο κέντρο. Τιμή 290 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στον Επάνω Χάλι-κα δυάρι επιπλωμένο, 50 τ.μ.,ημιυπόγειο, με αυτόνομη θέρ-μανση, τιμή 230 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή τηςΑλυσίδας μικρό δυάρι, 37 τ.μ.,επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο),με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Βαρειά και-νούργια, επιπλωμένη γκαρσο-νιέρα-στούντιο, 38 τ.μ., με θέαστη θάλασσα και πάρκινγκ. Σύγ-χρονη γραμμή, πλήρως επιπλω-μένη, φωτεινή, με αυτόνομηθέρμανση, κλιματιστικό, σήτες,αυλή, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850.

Ενοικιάζεται στις Καμάρες επι-πλωμένο δυάρι, χωρίς κοινό-χρηστα, σε πρώτο όροφο μεθέα, 40 τ.μ., με ένα υπνοδωμά-τιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζί-να. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςαπό 180 ευρώ, δυάρια από250 ευρώ, τριάρια από 280ευρώ και μονοκατοικίες από400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙ-ΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΥπεύθυνοςΛουκιανός Ραλλίδης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρ-σονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομίαχωρίς κοινόχρηστα με μεγάληβεράντα στο Βουναράκι. Πληρ.τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάρι ορο-φοδιαμέρισμα, με αυλή, στιςΚαμάρες, πλησίον 2ου Δημοτι-κού Σχολείου. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάριοροφοδιαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, με αυτό-νομη θέρμανση και ηλιακό. Τι-μή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια μονό-χωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κα-τασκευής 2011), 1ου ορόφου,πλήρως επιπλωμένη, με κλιμα-τισμό και αυτονομία θέρμαν-σης, στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι45 τ.μ. (κατασκευής 2011), μεκλιματισμό και αυτονομία θέρ-μανσης, στην Παναγιούδα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονόχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επιπλω-μένη, με αυτόνομη θέρμανση,στο Ακλειδιού. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στοΚιόσκι. Αποτελείται από κουζί-να, καθιστικό, WC, 2 υπνοδω-μάτια και μπάνιο. Αυτόνομηθέρμανση, μεγάλες βεράντες.Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμακαινούργιας διπλοκατοικίας,πλησίον Λουτρών, εμβαδού120 τ.μ., μπάνιο και WC, πολύμεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

11

Μετακομίσεις - ΜεταφορέςΣυσκευασία

Αμπαλάζ Αντικειμένων

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟwww.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Page 12: Εμπρός 3592

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 201212

Ενοικιάζεται στο κέντρο και-νούργιο μικρό δυάρι οροφοδια-μέρισμα, πλήρως επιπλωμένο,με αυτόνομη θέρμανση (καλο-ριφέρ και κλιματισμό), 1ουορόφου, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκου-ζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στοΑκλειδού. Αυτόνομη θέρμανση,μεγάλη βεράντα, διαμπερές,θέα στη θάλασσα. Τιμή 330 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3υπνοδωματίων στη Σουράδα,με τζάκι, μεγάλο κήπο , πισίνα,θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο δια-μέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ.επί της Καβέτσου (κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέγη).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμέ-νη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ουορόφου, στη Χρυσομαλλούσα.Ξεχωριστός χώρος κουζίνας,υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντου-λάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρι-κή θέρμανση, κλιματιστικό, λί-γα κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850,22510 40074, 6936-440105, www.realpro.gr

Πύργοι Θερμής, οι καλύτερεςνεόκτιστες, ανεξάρτητες μονο-κατοικίες, για 1 έως 5 άτομα,μισθώνονται με την ημέρα ήκατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζονται επιπλωμένα stu-dios και διαμερίσματα, λουξ,με air-condition, αυτόνομη θέρ-μανση, πλυντήριο ρούχων, πάρ-κινγκ και ίντερνετ, στη ΒαρειάΜυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944 - 646034,22510 44985, www.sapphostudios.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο, καινούρ-γιο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα,χωρίς κοινόχρηστα . Θέρμανσημε κλιματισμό. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κα-τάστασης στη Χρυσομαλλούσα.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικι-σμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέαστη θάλασσα και στην πόλη.Ηλιακός, αυτονομία και πολλάάλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα65 τ.μ. (2 υπνοδωμάτια, σα-λοκουζίνα), με θέα, στοΑκρωτήρι. Πληρ. τηλ. 2251027312, 6948-501728.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ.,με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα -καθιστικό, τραπεζαρία, σε άρι-στη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σουρά-δα, 127 τ.μ., νεόδμητη, με δι-κό της λέβητα, 2 μπάνια, 3υπνοδωμάτια και γκαράζ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ.,στην περιοχή της ΖωοδόχουΠηγής, πλήρως επιπλωμένηκαι μισθωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα,τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται προνομιούχα μικρήμεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ.υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ.χώρο, στη Βαρειά, με αυλή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, με-ζονέτες, διαμερίσματα, κατα-στήματα, οικόπεδα, αποθήκεςνεόδμητα ή παλαιά, σε λογικέςτιμές, στη Μυτιλήνη και στα πε-ρίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙ-ΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα υπό κατασκευή, 1ου ορό-φου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλού-σα. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώρο-φη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανα-καινισμένη, με απεριόριστηθέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικό-πεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία74 τ.μ., στο κέντρο της πόλης.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται καινούργια, παραθα-λάσσια, πολυτελής μεζονέτα100τ.μ., στην παραλία Βατε-ρών. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτε-λές, διώροφο αρχοντικό-παρα-δοσιακό, με 150 τ.μ. και 75τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη,με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίονΔικαστηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέταστη Νεάπολη. Τιμή 220.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυ-σομαλλούσα. Έχει αυτόνομηθέρμανση, βλέπει σε κεντρικόδρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα με απεριόριστη θέα, 65τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ακρωτή-ρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτε-λές, καινούργιο διαμέρισμα 55τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, πε-ριοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ.,στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλούσα,με ωραία θέα στη θάλασσα. Τι-μή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου, σεάριστη κατάσταση, στη Χρυσο-μαλλούσα (πλησίον Νοσοκομεί-ου). Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα σε αρίστη κατάσταση, 95τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσο-μαλλούσα (πλησίον Νοσοκομεί-ου). Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με 2οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ. τοκαθένα), στο Βουναράκι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο ορο-φοδιαμέρισμα 180 τ.μ., στηνπεριοχή του Νοσοκομείου, μεθέα. Τιμή ευκαιρίας 230.000ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστηκατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορό-φου, με θέα, πλησίον γηπέδου.Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδω-ματίων, με αυλή, στον Αφάλω-να Μυτιλήνης. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολυτελές προνομιού-χο διαμέρισμα 100 τ.μ., 1ουορόφου, με απεριόριστη θέα,στην περιοχή Βουναράκι. Τιμήευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 70 τ.μ., ανακαινισμένη, μεαπεριόριστη θέα, στο κέντροτης πόλης. Μεγάλη αυλή.Πληρ. τηλ. 6977-294590.

Πωλείται ισόγειο δυάρι 50 τ.μ.,νεόδμητο, με αυλή και αυτόνο-μη θέρμανση, κοντά στον Πλά-τανο. Τιμή 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρι-σμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα,με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονοκατοι-κία 2 υπνοδωματίων, στην Καλ-λιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυ-λή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούςχώρους και θέα προς τη θάλασ-σα και την πόλη. Τιμή 260.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμπερές τεσσάριδιαμέρισμα 1ου ορόφου, πλή-ρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ,σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στηνοδό Μητροπολίτου Ιακώβου32. Πληρ. τηλ. 22510 24690,6946-011338.

Πωλείται προνομιούχο κεντρι-κό οροφοδιαμέρισμα στην Καλ-λονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 και22510 42528.

Πωλείται καινούργια μεζονέταστην περιοχή της Ακαδημίας,με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τι-μή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομι-ούχα, πολυτελής μεζονέτα,105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα,στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοι-κία, 1ου ορόφου, με αυτόνομηθέρμανση, 2 υπνοδωμάτια καιαποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα(3 υπνοδωματίων) στην περιο-χή του Υφαντήριου, πλησίονΛυκείων. Αυτόνομη θέρμανση.Αρίστη κατάσταση. Τιμή180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ.(υπό κατασκευή), πρώτου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφο-διαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα,μεγάλη αυλή και 2 χώρουςστάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρωςανακαινισμένο, σε άριστη κατά-σταση, στο Ναυτικό Όμιλο.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια πολυτε-λής, προνομιούχα και αυτοτε-λής μονοκατοικία 125τ.μ., με45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι καιηλιακό, στο κέντρο της πόλης,πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτε-λές διαμέρισμα, 1ου ορόφου,115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,μεγάλη βεράντα, στη Χρυσο-μαλλούσα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στα Βατερά ολοκαί-νουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτι-σμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ.στη Σουράδα, με γκαράζ 25τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνο-δωματίων, χωρίς αυλή, πλησίονπεριοχής Πλατάνου. Τιμή50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διαμπερές προνομι-ούχο οροφοδιαμέρισμα 180τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλη-σίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 140τ.μ., με80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ.αυλή, με απεριόριστη θέα,στην Αγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελέςδιαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρωςεπιπλωμένο, στο κέντρο τηςΧρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται διπλοκατοικία 250τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισό-γειο και 125 τ.μ. πρώτος όρο-φος), με αυλή. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νε-όδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ.,με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κή-πος, 200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικόςχώρος στο ισόγειο, τιμή προσι-τή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερ-μής. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέρι-σμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ.,1ου ορόφου, διαμπερές, προ-σόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλό-νι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ,WC και ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτόνομηθέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερ-μοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα.Θέα στη θάλασσα, ήσυχη πε-ριοχή. Έτος κατασκευής 2009.Τιμή 205.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται τριώροφο κτήριο στοΚαγιάνι. Αποτελείται από υπό-γειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ.(δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 300.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές,προνομιούχο διαμέρισμα δευ-τέρου ορόφου, 125 τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα, πλησίον εκ-κλησίας. Υπάρχει και χώροςστάθμευσης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ.πρώτου ορόφου, πλησίον Κα-βέτσου, κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσι-μη) αυτοτελές, ημιτελές διώρο-φο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ.πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), μεαπεριόριστη θέα και αυλή, στηνΑγία Βαρβάρα Πλωμαρίου.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτε-λές, καινούργιο οροφοδιαμέρι-σμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοι-κία, με απεριόριστη θέα και αυ-λή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο καινούρ-γιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορό-φου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχεικαι δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι85 τ.μ., με απεριόριστη θέα,στην περιοχή Κουμκό. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται από ιδιώτη διαμπερέςδιαμέρισμα 110 τ.μ., επί τηςοδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυτιλή-νη. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ.6974-702027 και 2251028583.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών,ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμ-βαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης για να κτι-στεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι.Τιμή 400.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέ-ρισμα 3 υπνοδωματίων, στοΠυργί. Θέα στη θάλασσα, απο-θήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράν-τα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθή-νας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45τ.μ., κατάλληλο για επένδυση,κοντά σε μετρό, τραμ και πανε-πιστήμιο. Εξαιρετική κατα-σκευή, προσιτή τιμή. Πληρ.τηλ. 6947-202221.

Πωλείται προνομιούχα, ανακαι-νισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ.,σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντόςοικισμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιπο συντε-λεστή δόμησης 250 τ.μ.), πε-ριοχή Μόριας. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., μεεπιπλέον βοηθητικούς χώρους80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, μεκαταπληκτική θέα. Τιμή300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάριστο κέντρο της πόλης. Πρόκει-ται για οροφοδιαμέρισμα σετριώροφη οικοδομή. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισό-γειο, υπερυψωμένο, στην πε-ριοχή της πρώην «Ολυμπιακής»(κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανα-καίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450 και6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 13: Εμπρός 3592

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 13

Πωλείται προνομιούχα μεζονέ-τα υπό κατασκευή, 140 τ.μ.,με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ καιμικρή αυλή, στο Ακλειδιού.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 360 τ.μ., στο κέντρο τηςπόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελεί-ται από 12 κύρια δωμάτια και 4μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οροφο-διαμέρισμα (σε διπλοκατοικία,1ου ορόφου), 80 τ.μ., στη Νε-άπολη (πλησίον πλαζ), με χώ-ρους στάθμευσης, αποθήκηκαι αυλή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα σε αρίστη κατάσταση, 75τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσο-μαλλούσα, πλησίον εκκλησίας.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορό-φου, 80 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον Νοσοκομείου.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυψω-μένου ισογείου, σε άριστη κα-τάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 3ουορόφου 110 τ.μ., με θέα, σεκαλή κατάσταση, πλησίον Νο-σοκομείου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2υπνοδωματίων, με δική του αυ-λή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στους Πύργους Θερ-μής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επι-πέδων, 3 υπνοδωματίων, μετζάκι, καθώς και αύλειο χώρο,περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πω-λείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστημεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑ-ΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατα-σκευή - Πωλήσεις - Aντιπαρο-χές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ.22510 41244, 6948-172730.

Πωλούνται προνομιούχες με-ζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πα-νοραμική θέα, στην ευρύτερηπεριοχή Σουράδας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ.,1ου ορόφου, πλήρως επιπλω-μένη στην Παναγιούδα.55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέ-τσου. Τιμή 85.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο κατά-στημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα.Είναι μισθωμένο με ενοίκιο1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γρα-φείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ.,πλησίον προκυμαίας-Εφορία.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυ-τιλήνης - Καλλονής, πλησίονξενοδοχείου «Μυτιλάνα».Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στην πε-ριοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυ-τιλήνης, κατάλληλο για συνερ-γείο και άλλες παρεμφερείςχρήσεις. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα στην Πα-γανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημα επίτης προκυμαίας Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρι-σμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλο γιαεπαγγελματική στέγη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστή-ματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προ-σιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστημαστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κατά-στημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέ-τσου. Είναι μισθωμένο και προ-σφέρεται ως επενδυτική λύση.πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημαστο κέντρο της πόλης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο40 τ.μ. επί της προκυμαίας Μυ-τιλήνης, πλησίον της Εφορίας.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ.(20 τ.μ. στο ισόγειο και 20 τ.μ.στον όροφο) στην Ερμού. Τιμή900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατά-στημα 33 τ.μ. επί της Καβέ-τσου. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικόςχώρος, Υακίνθου και Χρυσο-μαλλούσης, κατάλληλος γιαφαρμακείο, 90 τ.μ., με 40τ.μ. αποθήκη και εσωτερικήεπικοινωνία στο ισόγειο. Δια-θέτει ένα χώρο στάθμευσηςκαι 15 μ. πρόσωπο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισό-γειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακόκτήριο, σε άριστη κατάσταση,140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγ-κατεστημένο δίκτυο ίντερνετ,για οποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφείων χω-ρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικάείτε μεμονωμένα, πλησίον κεν-τρικής αγοράς. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται αποθήκη στηνΚαλλιθέα, 170 τ.μ., σε λογικήτιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνοδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρει-άζεται επισκευές. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνίαΚαβέτσου και Ξενοφώντος 2.Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι 50τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. και τουα-λέτα. Πληρ. τηλ. 2251027357.

Ενοικιάζεται κατάστημα 216τ.μ., με περιφραγμένο αύλειοχώρο 3,5 στρεμ., στην παραλίαΠαμφίλων. Υγειονομικού ενδια-φέροντος, κατάλληλο για επαγ-γελματική χρήση. Πληρ. τηλ.6947-202221.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατά-στημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ.επαρχιακής οδού Μυτιλήνης -Καλλονής, με ιδιωτικό πάρ-κινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κεν-τρικό κατάστημα 120τ.μ., με60τ.μ. πατάρι, στην περιοχήτης μαρίνας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικός εξο-πλισμός κομμωτηρίου, μοντέρ-να έπιπλα, ιταλικά, σε άριστηκατάσταση. Τιμή λογική και δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 45101.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορί-ου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ήμεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο,λάντζες διπλές ανοξείδωτες,απορροφητήρας 2,5 μ., μαζίμε μοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται επιχείρηση εστίασηςεπί της προκυμαίας. Περισσό-τερες πληροφορίες μόνο μεραντεβού. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολύ γνωστή επιχεί-ρηση εστίασης πλησίον της Μυ-τιλήνης, στον οδικό άξονα Μυ-τιλήνης - Αεροδρομίου. Πληρο-φορίες μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοι-κιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνο-μη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οι-κόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβα-δού 4 στρεμ. επί της παραλια-κής οδού Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, στο ύψος του Καρά Τε-πέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα στον Επά-νω Χάλικα, τα Λουτρά, την Πα-ναγιούδα. Τιμές λογικές. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο στην Καλλι-θέα, 170 τ.μ., γωνιακό και σελογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείταιμεζονέτα 170 τ.μ., νεόδμητη,5 Υ/Δ, με 2 μπάνια, WC, τζάκι,αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσειςπάρκινγκ κλειστές, θέα σεβουνό - θάλασσα, 360.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215050).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιμεζονέτα 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ,2 μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, θέα απεριό-ριστη στη θάλασσα, 170.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-212468).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλεί-ται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτό-νομη θέρμανση, A/C, ηλιακόθερμοσίφωνα, θέα, σε οικόπε-δο 4 στρεμ., 500.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-177007).

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείταιμεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ,2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργει-ακό, αυτόνομη θέρμανση,θέα, 350.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-202933).

Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλείταιοροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νε-

όδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυ-τόνομη θέρμανση, βεράντες,αποθήκη, 230.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-192335).

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείταιοροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ.,διαμπερές, με 3 Υ/Δ, 2 μπά-νια, τζακούζι, αυτόνομη θέρ-μανση, τζάκι ενεργειακό, ηλια-κό θερμοσίφωνα, βεράντες,τέντες ηλεκτρικές, αποθήκη, 1θέση parking, 290.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-223384).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείταιδιαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμη-το, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζά-κι ενεργειακό, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, αποθήκη,240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-197163).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείταιδιαμέρισμα 65 τ.μ., 2ου ορό-φου, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, κεντρι-κή θέρμανση, βεράντες,80.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-226147).

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείταιμεζονέτα 140 τ.μ. + 60 τ.μ.υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο,WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-

ση, ηλιακό θερμοσίφωνα, θέα,250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225925).

Μυτιλήνη, 2 λεπτά από το κέν-τρο. Πωλείται μονοκατοικία180 τ.μ., με 3 Υ/Δ, 2 μπάνια,1 WC, τζάκι, αυτόνομη θέρ-μανση, A/C, ηλιακό θερμοσί-φωνα, μπόιλερ, θέα απεριόρι-στη, σε οικόπεδο 6,6 στρεμ,με γεώτρηση, κήπο, δέντρα,550.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225014).

Μυτιλήνη, Κιόσκι. Πωλείται μο-νοκατοικία πέτρινη 150 τ.μ.,με 4 Υ/Δ, σε οικόπεδο 160τ.μ., 250.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-227189).

Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέ-τα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο+ 20 τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ,2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομηθέρμανση, θέα, 340.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-215416).

Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 67 τ.μ., με 1Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση,95.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-

realestate.gr (κωδικός: LE-209593).

Μυτιλήνη, κέντρο, Καβέτσου.Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δί-χωρο, πλήρως ανακαινισμένο,σε κεντρικότατο σημείο τηςπόλης, 55.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-204502).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείταιβιομηχανικό κτήριο, 183,82τ.μ., 220.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-166385).

Μόρια. Πωλείται βιομηχανικόκτήριο, 147 τ.μ., 160.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227255).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κα-τάστημα, 137 τ.μ., 200.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-212630).

Μυτιλήνη. Πωλείται γραφείο35 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανα-καινισμένο, σε κεντρικότατοσημείο της πόλης, 60.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203077).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-

ται οικόπεδο 900 τ.μ.. Χτίζει 4μεζονέτες 100 τ.μ. η κάθεμία, με θέα στη θάλασσα,110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601).

Μυτιλήνη, παραλιακή. Πωλεί-ται οικόπεδο 4.090 τ.μ., μεθέα σε θάλασσα και Κάστρο,220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-227065).

Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείταιοικόπεδο 1.176 τ.μ., με άδειαγια χτίσιμο 400 τ.μ. εμπορικήςαποθήκης, 80.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-224010).

Μυτιλήνη, 3 λεπτά από το κέν-τρο. Πωλείται οικόπεδο 4.350τ.μ., με θέα απεριόριστη,90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-225010).

Μυτιλήνη, Λουτρά-Χαραμίδα.Πωλείται οικόπεδο 9.000 τ.μ.,με οικοδομική άδεια για μεζο-νέτες, 90.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-213918).

Μυτιλήνη, βόρεια προάστια.Πωλείται οικόπεδο 288 τ.μ.,χτίζει 120 τ.μ., 80.000 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-225403).

Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πω-λείται οικόπεδο 2.300 τ.μ.,άρτιο και οικοδομήσιμο, μεθέα, 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείταιοικόπεδο με θέα στη θάλασσα,623 τ.μ.. Χτίζει 498 τ.μ.,120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-176040).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι.Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ..Χτίζει 160 τ.μ., 150.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλεί-ται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση),65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-182064).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιοικόπεδο 200 τ.μ., με παλιάοικία και υπόλοιπο συντελεστήδόμησης, 80.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-215021).

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Page 14: Εμπρός 3592

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 201214

Πωλούνται οικόπεδα στο Χάλι-κα και εντός πόλης, σε λογικήτιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ.στις Καμάρες, με καταπληκτικήθέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κα-τοικία και 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συνολι-κά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ.(με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστε-γνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ελαιόκτημα στην πε-ριοχή Κέδρο Μυτιλήνης (όπι-σθεν ξενοδοχείου «SilverBay»), έκτασης 8 στρεμ., σεαπόσταση 160 μ. από τη θά-λασσα. Βρίσκεται πάνω στοδρόμο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, με γεώτρηση και αυτόνομορεύμα. Πληρ. τηλ. 6946-554121.

Πωλείται οικόπεδο στην περιο-χή του Μολύβου, με άδεια οι-κοδόμησης για πέτρινη κατοι-κία, με μοναδικά πανοραμικήθέα από την Πέτρα έως το δί-αυλο Τουρκίας, με θέα ένα απότα ομορφότερα ηλιοβασιλέματαστο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας:α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β)64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πι-σίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπε-δο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για τοοικόπεδο 39.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 6932-622045,22510 46450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ(εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μό-ριας), κατάλληλο για κάθε χρή-ση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού,στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτί-ζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ.,άρτιο και οικοδομήσιμο, επίτης Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλήνης,κατάλληλο για ανέγερση κατοι-κίας ή επαγγελματικής στέγης.Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181

Πωλείται παραθαλάσσιο προνο-μιούχο οικόπεδο 3 στρεμ.,στην παραλία Θερμής, πλησίονΆι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο με πανοραμική θέα, 370τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικι-σμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στοΒουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εν-τός οικισμού στους ΠύργουςΘερμής Καταπληκτική θέα. Κτί-ζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ.από πλαζ Αγίου Γεωργίου.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Παγα-νή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσι-μο, με εμβαδό 6 στρεμ., θέα,οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαι-ρίας 90.000 ευρώ.

Πωλείται οικόπεδο στην περιο-χή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιο καιοικοδομήσιμο, τιμή 60.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, πλησίονθέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εν-τός του οποίου υπάρχει παλιάμονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ.,στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού, περιοχή Παμφίλων.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου στην περιοχήτης Λάρσου, κατάλληλο γιαεπαγγελματική χρήση ή και γιαανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στοΒουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο,ευρισκόμενο εντός οικισμούστη Σκάλα Νέων Κυδωνιών,έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτί-ζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο.Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κα-τάλληλο τόσο για ανέγερση κα-τοικίας, όσο και για ανέγερσηεπαγγελματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., στηναγροτική περιοχή Ταξιαρχών,πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οι-κοδομήσιμο, εντός οικισμούΠληγωνίου, με θέα στη θάλασ-σα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικι-σμού Περάματος Γέρας, άρτιοκαι οικοδομήσιμο, Διαθέτει γε-ώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., σταΛουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περί-που 100 τ.μ., σε δύο επίπεδα(50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο 4 στρεμ. (250 μ. από πα-ραλία Μιστεγνών), στα Μιστε-γνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 7.500 τ.μ. επί της ΕθνικήςΟδού Μυτιλήνης - Καλλονής(πλησίον διακλάδωσης ΑγίαςΠαρασκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμα-ρίου, μεταξύ εκκλησίας και γη-πέδου, με πρόσωπο επί τηςπλαζ 50 μ. και επί της εθνικήςοδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρί-ου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου.Πληρ. τηλ. 22510 24690 &6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.,με πανοραμική θέα, στο Γαϊδα-ρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύ-σιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4,5 στρεμ.στο 10ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλ-λονής, περιοχή Λάρσος. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπε-δο 4 στρεμ., στους ΠύργουςΘερμής, εκτός οικισμού (χτίζει200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσι-μη. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται VW Polo, μοντέλο2005, 58.000 χλμ., 1.400cc, 75 hp, πεντάπορτο, μεair-condition, CD player, και-νούργια λάστιχα, βιβλίο servi-ce. Τιμή: 4.500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6943-781054.

Πωλείται Mazda MX-5 NardiTorino, full extra (φιμέ τζάμια,καινούργια ζαντολάστιχα), μον-τέλο 2002, 1.600 κυβικά,λευκό. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ.τηλ. 6976-848895.

Πωλείται Smart, μαύρο, μον-τέλο 2000, 600cc, με φουλέξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται Mercedes 560SEC, 1990 μοντέλο, clima,δερμάτινο σαλόνι, δίπορτο,με ηλεκτρική ηλιοροφή, αυτό-ματο, 18´´ ζάντες, full extra,τιμή 5.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6986-702169.

Πωλείται αυτοκίνητο μάρκαςToyota Avensis, μοντέλο 2001,χρώμα ασημί, 1600 cc(52.000 χλμ.). Ατρακάριστο,δεκτός κάθε μηχανολογικόςέλεγχος, σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6948-583544.

Πωλείται από φοιτήτρια η οι-κοσκευή και τα έπιπλα γκαρ-σονιέρας. Όλα είναι σε άριστηκατάσταση. Τιμή δελεαστική.Πληρ. τηλ. 6977-166549.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές εργα-σίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλε-κτροσυγκολλήσεις, υδραυλι-κά κ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

Πωλείται κυνηγετικό όπλο,καραμπίνα, μάρκα FabarmH38. Λειτουργεί με τρία φυ-σίγγια, είναι ολοκαίνουργια,μέσα στη θήκη της, αχρησιμο-ποίητη, σε τιμή ευκαιρίας.Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Πωλείται το ιστιοφόρο «Sara-kina». Ξύλινο, 7,90 μ. (26 ft),με μηχανή Kubota 20 HP.Πλήρης εξοπλισμός (πιλότος,wind deck, φωτοβολταϊκό,ανεμογεννήτρια, GPS, εργά-της κ.τ.λ.). Πρόσφατη ολικήανακατασκευή (2011, ύφαλα,deck, σαλόνι, μηχανή). Χαμη-λό τεκμήριο. Συλλεκτικό, έτοςκατασκευής 1969, δεύτεροχέρι. Τιμή 26.000,00 ευρώ.Extra συλλεκτικά κομμάτιαεξοπλισμού (δεν περιλαμβά-νονται στην τιμή). Πληρ. τηλ.6948-207647.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-

949150

ASPIS REAL ESTATE

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13,

τηλ.: 22510 22220Αθήνα: Λεωφόρος Συγ-γρού 320, τηλ. κέντρο:

210 6106560

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 40188www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALE-

STATE.GR Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει κατ’ οί-κον νοσηλευτική φροντίδα.Πληρ. τηλ. 6970-143538.

Κυρία από τη Βουλγαρία, μεπροϋπηρεσία, ζητά απασχόλη-ση για φύλαξη παιδιών και ηλι-κιωμένων, όλες τις ώρες (πρωίκαι βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμ-πειρία αναλαμβάνει νοσηλευτι-κή φροντίδα (ενέσεις, καθετή-ρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνειτη φύλαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθήματαδημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξηηλικιωμένων, καθώς και οικια-κές εργασίες κατόπιν συνεν-νόησης. Πληρ. τηλ. 2251300544.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητώ εργασία ως αποκλειστι-κή ή για φροντίδα ηλικιωμέ-νων ή ασθενών. Πληρ. τηλ.6972-998243.

Ζητείται καλλιεργητής για πε-ριβόλι 2 στρεμμάτων στη Βα-ρειά. Πληρ. τηλ. 6977-969597.

Ζητούνται συνεργάτες στα νη-σιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο,Ικαρία για τη στελέχωση τουΤμήματος Πωλήσεων του νέ-ου ηλεκτρονικού ταξιδιωτικούοδηγού «ΝΕ AEGEAN» (www.ne-aegean.gr). Απαραίτητομεταφορικό μέσο και καλήγνώση υπολογιστή και ίντερ-νετ. Αποστολή βιογραφικώνστο [email protected] . Πληρ. τηλ.22510 48527, 6975-594443.

Ζητείται web developer, μεγνώσεις PHP, MySQL, HTML,

CSS, Javascript (jQuery) γιαμόνιμη απασχόληση (πενθή-μερο, οκτάωρο) στη Μυτιλή-νη. Επιθυμητή προηγούμενηεμπειρία σε CMS, SEO καιηλεκτρονική διαφήμιση. Απο-στολή βιογραφικών στο [email protected] (υπόψη Εριέττας Μυ-λωνάδη). Πληρ. τηλ. 2251040377.

Ζητείται κοπέλα για φύλαξηπαιδιών στην Πέτρα. Μισθόςικανοποιητικός και παροχή στέ-γης, εάν χρειαστεί. Πληρ. τηλ.22530 41366, 6908-663345.

Το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαί-δευσης «Πράξη» ζητά καθηγη-τή Φυσικής. Πληρ. τηλ. 2251054070.

Γνωστή ξενοδοχειακή μονάδατης Μυτιλήνης ζητά κοπέλεςγια τη στελέχωση των παρακά-τω θέσεων εργασίας: ρεσεψιο-

νίστ, σερβιτόρες και καμαριέ-ρες. Πληρ. τηλ. 22510 43111(καθημερινά 09:00 - 14:00).

Ζητείται πτυχιούχος (ΑΕΙ - ΤΕΙ)με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, γιαυπάλληλος γραφείου ασφαλι-στικής εταιρείας. Παρακαλού-με αποστείλατε βιογραφικό ση-μείωμα στο fax: 2310 778715ή στο e-mail: [email protected] . Πληρ. τηλ. 2310 778714.

Ζητείται έμπειρος τυλιχτής γιαψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6942-848537.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ισπανόφωνη κοπέλα παραδίδει

μαθήματα ισπανικών. Εφαρμό-ζοντας δημιουργική και επιτυ-χημένη μέθοδο διδασκαλίας,εγγυάται εύκολη και γρήγορημάθηση. Πληρ. τηλ. 6976-900504.

Μαθηματικά - Φυσική - Χημεία.Ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον,από έμπειρο καθηγητή, σε μα-θητές δημοτικού, γυμνασίου

και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Φιλόλογος με πολυετή εμπειρίαπαραδίδει μαθήματα γυμνασίου- λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελλη-νικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία).Προετοιμασία για πανελλαδικέςεξετάσεις. Πληρ. τηλ. 2251022051 & 6974-478717.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου μεμεταπτυχιακό παραδίδει μαθή-ματα σε παιδιά δημοτικού, κα-θώς αναλαμβάνει και τη φύλα-ξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Page 15: Εμπρός 3592

Ημμάάχχηη κκααττάά ττηηςς κκαατταασσττρροοφφήήςς ττωωνν δδαασσώώνν ββρρίί--σσκκεεττααιι σσεε μμιιαα εελλππιιδδοοφφόόρροο κκααμμππήή.. ΣΣεε πποολλλλέέςςππεερριιοοχχέέςς ττηηςς ΓΓηηςς,, τταα δδάάσσηη μμεεγγααλλώώννοουυνν.. ΣΣττοο

σσυυμμππέέρραασσμμαα ααυυττόό κκααττααλλήήγγοουυνν ννέέεεςς μμεεττρρήήσσεειιςς ττωωννδδαασσιικκώώνν εεκκττάάσσεεωωνν κκααιι ττηηςς ββιιοομμάάζζααςς.. ΩΩσσττόόσσοο,, ααυυττόόδδεενν ιισσχχύύεειι γγιιαα τταα ττρροοππιικκάά δδάάσσηη,, όόπποουυ ηη κκααττάάσστταασσηηεεξξαακκοολλοουυθθεείί νναα εείίννααιι κκρρίίσσιιμμηη..Τώρα έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τομέλλον των δασών του πλανήτη μας. Νέες δασικέςεκτάσεις κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ στις ήδηυπάρχουσες η βιομάζα αυξάνεται. Σε αυτό το συ-μπέρασμα κατέληξε μια ερευνητική ομάδα, χρησι-μοποιώντας μια καινούργια μέθοδο. Επιστήμονεςτου Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τονκαθηγητή PPeekkkkaa KKaauuppppii, χρησιμοποίησαν ένα νέοτρόπο καταγραφής των δασών, που στηρίζεται σε ε-πιτόπιες παρατηρήσεις και δορυφορικές μετρήσεις.Η έρευνά τους διαφέρει από τις παλιότερες, επειδήυπολόγισαν όχι μόνο την έκταση που καταλαμβά-νουν τα δάση, αλλά και πόση βιομάζα διαθέτει τοκαθένα από αυτά.

Η ευημερία βοηθά το δάσοςΗ ποσότητα της βιομάζας είναι που φανερώνει κατάπόσον τα δάση μπορούν να μεγαλώνουν και να πυ-κνώνουν ανενόχλητα. Οι πρόσφατες μετρήσεις έδει-ξαν ότι στις μισές από τις 50 χώρες με τις μεγαλύ-τερες δασικές εκτάσεις, η βιομάζα έχει αυξηθεί. Σε22 από αυτές τις χώρες, τα δάση καταλαμβάνουνμεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι πριν από 15 χρόνια. Το30% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη μας κα-λύπτεται από δάση, αλλά η κατανομή τους δεν είναιομοιόμορφη. Μερικές χώρες δεν έχουν καθόλουδάση, ενώ άλλες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σκεπα-σμένες από δέντρα. Αν υπήρχε ομοιόμορφη κατανο-μή των δασών σε όλο τον πλανήτη, θα αναλογούσανσε κάθε κάτοικο της Γης 6.200 τετραγωνικά μέτραδάσους.Τα δάση εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους, κα-θώς το προστατεύουν από τους ανέμους και συ-γκρατούν τα νερά της βροχής, ώστε να μην παρασύ-ρουν το χώμα. Επιπλέον, τα δάση χαρακτηρίζονταιαπό μεγάλη βιοποικιλότητα και τροφοδοτούν με ξυ-λεία και άλλες πρώτες ύλες τη βιομηχανία. Εξασφα-λίζουν σε δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους τα ανα-γκαία καύσιμα, προσφέρονται για άθληση και ανα-ψυχή και, το κυριότερο, παίζουν σπουδαίο ρόλο στοπαγκόσμιο κλίμα. Όλα μαζί τα δάση του πλανήτημας περιέχουν πάνω από 300 γιγατόνους άνθρακα.Αυτό αντιστοιχεί σε 50% μεγαλύτερη ποσότητα απότη συνολική ποσότητα άνθρακα της ατμόσφαιρας.Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες υπο-δέχθηκαν με μεγάλη χαρά τα αποτελέσματα τωνπρόσφατων ερευνών: Μετά από χρόνια αποψίλωσηςκαι καταστροφής του δασικού μας πλούτου, παρα-τηρείται τώρα μια αντιστροφή της τάσης. Ακόμη καισε πυκνοκατοικημένες χώρες, όπως η Κίνα, κατα-γράφεται τα τελευταία 30 χρόνια αύξηση των δασι-κών εκτάσεων· στην περίπτωση της Κίνας συγκεκρι-μένα, από τα 96 στα 143 εκατομμύρια εκτάρια. Η α-ποψίλωση περιορίστηκε πολύ και σε άλλες ασιατι-κές χώρες, όπως έχει συμβεί εδώ και καιρό στις Η-ΠΑ και την Ευρώπη.Σύμφωνα με τον Pekka Kauppi και την ερευνητική ο-μάδα του, αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη συνδέεται με τηναύξηση της ευημερίας. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έ-νας θετικός συσχετισμός ανάμεσα στο εισόδημα καιτις δασικές εκτάσεις: Όταν σε μια χώρα το μέσο ετή-σιο εισόδημα ξεπερνάει τα 4.600 δολλάρια ανά κά-τοικο, τα δάση μεγαλώνουν. Η ερμηνεία που δίνεταιείναι ότι, όταν το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, οικάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε καλύτερα καύσιμααπό τα ξύλα. Επιπλέον, οι συνθήκες για βελτίωση τουβιοτικού επιπέδου δημιουργούνται κυρίως στις πό-λεις, όπου εγκαθίστανται όλο και περισσότεροι άν-θρωποι, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται στο δά-σος να μειώνεται. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις:Στην Ινδονησία, τη Βραζιλία, την κεντρική Αφρική καιτις Φιλιππίνες, οι δασικές εκτάσεις συρρικνώνονται.Στην Ινδονησία, οι δασικές εκτάσεις μειώνονται ετη-σίως κατά 2% και η βιομάζα τους κατά 4%. Σε πολλέςχώρες, τα τροπικά δάση αποψιλώνονται προκειμένουνα δώσουν τη θέση τους σε βοσκοτόπια και καλλιέρ-γειες σόγιας. Αν οι τιμές των τροφίμων παραμείνουνσε υψηλά επίπεδα, η κατάσταση για τα παρθένα δάσηθα επιδεινωθεί, επισημαίνει ο Kauppi.

Φυτείες γλυτώνουν τα δάσηΤα δάση του πλανήτη μας κινδυνεύουν και από τηνεντατική ανάπτυξη της παραγωγής βιοκαυσίμων, ι-διαίτερα εκείνων που προέρχονται από δέντρα. ΟPekka Kauppi υποστηρίζει, όμως, ότι μπορούμε γι’αυτόν το σκοπό να αξιοποιήσουμε τη νεκρή μάζατου δάσους, για παράδειγμα τα ξερά κλαδιά.Μια άλλη λύση θα ήταν να αυξηθούν οι δασικές φυ-τείες. Μόνο το 4% των δασικών εκτάσεων όλης τηςΓης είναι φυτείες, το υπόλοιπο 96% είναι φυσικάδάση. Οι φυτείες όμως πληθαίνουν όλο και περισ-σότερο. Εδώ και μερικά χρόνια, η έκτασή τους αυξά-νεται κατά 2,8 εκατομμύρια εκτάρια ετησίως. Οι δα-σικές φυτείες είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Σήμερα,το 1/3 όλης της παραγόμενης ξυλείας προέρχεταιαπό δασικές φυτείες, και το 2050 υπολογίζεται τοποσοστό να ανέρχεται στα 3/4. Με τον τρόπο αυτό,θα εξασφαλίσουμε πολύ μεγαλύτερη προστασία γιατα φυσικά δάση.

15ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 EΠIΣTHMH ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Η χειρουργική των Ίνκα

Εδώ και 1.000 χρόνια, οι Ίνκα έκαναν τρυπανισμούς σεκρανία, μεταξύ άλλων για να περιορίσουν την πίεση α-

πό ένα αιμάτωμα. Αρχαιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπι-στημίου του Νότιου Κονέκτικατ και του ΠανεπιστημίουTulane της Νέας Ορλεάνης, μελέτησαν 411 κρανία προ-ερχόμενα από ένα νεκροταφείο κοντά στο Κούσκο τουΠερού και διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά είχαν μία ήκαι περισσότερες τρύπες.Τα κρανία που είχαν υποστεί τρυπανισμό χρονολογού-νται μεταξύ 1000 και 1400 μ.Χ.. Οι αρχαιολόγοι κατέλη-ξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνική βελτιωνόταν με τονκαιρό. Τα παλιότερα κρανία δε φέρουν ενδείξεις ίασης -οι περισσότεροι χειρουργημένοι μάλλον απεβίωσαν. Γύ-ρω στα 1400, το ποσοστό επιβίωσης φαίνεται ότι ανερ-χόταν πλέον περίπου στο 90% και οι μολύνσεις στις χει-ρουργικές τομές έγιναν σπανιότερες.Φαίνεται πως οι χειρουργημένοι ήταν ως επί το πλείστονπολεμιστές. Οι οπές γίνονταν κυρίως στο κέντρο τουκρανίου ή στην αριστερή πλευρά - εκεί όπου ήταν πιο πι-θανό να έχει δεχθεί κανείς χτύπημα στη μάχη από έναδεξιόχειρα αντίπαλο.

Τα δάση μεγαλώνουν

Στην Ινδία τα δάση μεγαλώνουν, ενώ το βραζιλιάνικο τροπικό δάσος συρρι-κνώνεται με γοργό ρυθμό. Η παγκόσμια εικόνα είναι πάντως θετική, σύμ-φωνα με τις πρόσφατες έρευνες μιας ομάδας Φινλανδών επιστημόνων

Ανεφοδιασμός εν πτήσει

Τα αεροπλάνα μπορούν να ανεφοδιάζονται με καύσιμαστον αέρα. Μπορούν και τα ελικόπτερα να ανεφοδιάζο-

νται με τον ίδιο τρόπο;Τα ελικόπτερα μπορούν πράγματι να ανεφοδιάζονται ενπτήσει, όπως και τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Ο α-νεφοδιασμός γίνεται με μια ειδική μάνικα, η οποία κατε-βαίνει από το αεροπλάνο που μεταφέρει τα καύσιμα. Αυτήκαταλήγει σε ένα ανεστραμμένο «καλάθι», που θυμίζειμπαλάκι του μπάντμιντον σε μεγέθυνση. Μέσα στο «καλά-θι» βρίσκεται ένα ακροφύσιο, μέσω του οποίου η μάνικαθα συνδεθεί με ένα σωλήνα εισαγωγής καυσίμου στο ελι-κόπτερο. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να είναι πολύ μακρύτε-ρος απ’ ό,τι ο αντίστοιχος των αεροσκαφών - αλλιώς υπάρ-χει κίνδυνος η μάνικα να εμπλακεί στο στροφείο του ελικο-πτέρου.Επειδή τα ελικόπτερα δεν αναπτύσσουν ταχύτητες σαν αυ-τές των αεροσκαφών, είναι σημαντικό το αεροπλάνο ανε-φοδιασμού να μπορεί να πετάει αργά. Ένα ελικόπτερο μπο-ρεί επίσης να ανεφοδιαστεί και από το κατάστρωμα ενόςπλοίου. Αυτό είναι απαραίτητο σε πολύωρες επιχειρήσειςστη θάλασσα. Μια μάνικα ανεβαίνει από το πλοίο μέχρι τηνκαμπίνα του ελικοπτέρου, όπου και συνδέεται με ένα εσω-τερικό στόμιο.

Page 16: Εμπρός 3592

16ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

τoυ NIKOY MANABH

Aνατροπές ιστορικής σημασίαςγια την Αριστερά επεφύλασσε

η κάλπη της 17ης Ιουνίου στηΛέσβο. Το Κ.Κ.Ε., ηγετική δύναμηστο χώρο της Αριστεράς επί τέσ-σερις δεκαετίες, πέρασε στη δεύ-τερη θέση πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ -Ε.Κ.Μ. με πολύ μεγάλη απώλειαψήφων και ποσοστών. Το Κ.Κ.Ε.εξέλεγε συνεχώς βουλευτή στοΝομό από το 1977. Αρχικά, την ι-στορική μορφή του κομμουνιστι-κού κινήματος της χώρας μας,

Κώστα Βασάλο, και στη συνέχειατο Στρατή Κόρακα και το ΣταύροΣκοπελίτη. Στις εκλογές της 6ηςΜαΐου εξέλεξε βουλευτή των α-γροτοκτηνοτρόφο Δημήτρη Καρα-γιάννη από την Κάπη, όμως λόγωτης μεγάλης πτώσης του δεν κα-τάφερε να τον επανεκλέξει. Έτσι,για πρώτη φορά μετά τη μεταπο-λίτευση, η κοινοβουλευτική εκ-προσώπηση της Αριστεράς στοΝομό προέρχεται από το ρεύματης Ανανεωτικής Αριστεράς καιόχι το Κ.Κ.Ε., που είναι ο συνεχι-στής της τριτοδιεθνιστικής κομ-

μουνιστικής παράδοσης.Η κάλπη της Κυριακής έδωσε στοΚ.Κ.Ε. 10,75% και 6.581 ψήφους,με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τέ-ταρτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ.Στις εκλογές της 6ης Μαΐου είχελάβει 16,79% και 10.421 ψή-φους. Δηλαδή μέσα σε 40 ημέρεςείδε τη δύναμή του να υποχωρείκατά 6,04 ποσοστιαίες μονάδεςκαι 3.840 ψήφους. Αυτό σημαίνειπως έχασε περίπου μία στις τρειςψήφους.Το ντέρμπυ που φαινόταν αρχικάότι θα δοθεί μεταξύ του Κ.Κ.Ε. και

του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη έδρατου Νομού, αποδείχθηκε φιλικόςαγώνας χωρίς ενδιαφέρον. Απόνωρίς το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε μιαδιαφορά τριών μονάδων, που συ-νεχώς διευρυνόταν, για να κλείσειτελικά στις 3,41 μονάδες.Το Κ.Κ.Ε. το 1996 στο Νομό Λέ-σβου είχε πάρει 14,39% και11.603 ψήφους, το 2000 είχε πά-ρει 12,85% και 9.969 ψήφους, το2004 είχε πάρει 11,62% και9.318 ψήφους, το 2007 είχε πά-ρει 13,99% και 10.582 ψήφουςκαι το 2009 είχε πάρει 14,1% και10.088 ψήφους. Τα στοιχεία αυτάδείχνουν την ιστορικής σημασίαςβουτιά που έκανε το κόμμα.Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ηςΜαΐου, η ηγεσία τού Κ.Κ.Ε., σε το-πικό αλλά και σε πανελλαδικό ε-πίπεδο, αντιλήφθηκε τις νέεςσυνθήκες που διαμορφώνονται.Γι’ αυτό και έκανε λόγο για πο-ρεία κόντρα στο ρεύμα. Ανάλογεςαναφορές έκανε και ο βουλευτήςΕπικρατείας του κόμματος Θανά-σης Παφίλης, κατά την επίσκεψήτου στη Μυτιλήνη μία εβδομάδα

πριν τις εκλογές.Ένα στοιχείο που σίγουρα πρέπεινα προβληματίσει τα στελέχη τουκόμματος, είναι ότι για πρώτη φο-ρά το εκλογικό του αποτέλεσμαστη Λέσβο δείχνει να ακολουθείτην πορεία που έχει πανελλαδι-κώς. Στις εκλογές τού 1996 τοπανελλαδικό ποσοστό τού Κ.Κ.Ε.ήταν στο 5,61%, όμως στο Νομόμας το ποσοστό του ήταν σχεδόντριπλάσιο, όπως προκύπτει απότα στοιχεία που αναφέραμε πιοπάνω.Το Κ.Κ.Ε. με ανακοίνωσή του δη-λώνει ότι θα βρεθεί και πάλι στηνπρώτη γραμμή των αγώνων καιθεωρεί όπως η βάση της λαϊκήςαντεπίθεσης πρέπει να είναι οι τό-ποι δουλειάς, οι κλάδοι και οι γει-τονιές. Και πάνω απ’ όλα έχει τηνπιο μεγάλη σημασία η ανασύντα-ξη του εργατικού λαϊκού κινήμα-τος, η κοινωνική συμμαχία, η κοι-νωνικοπολιτική συμμαχία, που θαπαλεύει και για τα άμεσα και τρέ-χοντα ζητήματα, αλλά θα συγκε-ντρώσει δυνάμεις και για τη ριζι-κή ανατροπή που χρειάζεται.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Με νωπά ακόμη τα στοι-χεία απ’ την εκλογικήαναμέτρηση του Μαΐου,

φαίνεται πως είναι πολύ λί-γες οι αλλαγές των περιοχώνόπου παραδοσιακά καταγρά-φονται τα μεγαλύτερα και ταμικρότερα ποσοστά των κομ-μάτων που συνθέτουν το Ελ-ληνικό Κοινοβούλιο. Χωριάπου ανήκουν στη δύναμη τηςΔεξιάς τίμησαν και πάλι τοχαρακτηρισμό τους, όπωςκαι εκείνα που ανήκουν στηνΑριστερά. Ας δούμε, όμως,ανά κόμμα μεταξύ αυτών πουθα μετέχουν στη Βουλή, πούεντοπίζονται χωροταξικά στοΝομό τα «κάστρα» και τα «υ-πόγεια» της δύναμής τους.Στις προηγούμενες εκλογές,δεδομένης της πολύ μεγάληςδύναμης που είχαν αθροιστι-κά το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ σεεπίπεδο Λέσβου, είχαμε επι-σημάνει πως το νησί, μετάτην πολυετή επικράτηση ε-ναλλάξ τού ΠΑΣΟΚ και τηςΝ.Δ., βρήκε ξανά τις αριστε-ρές του καταβολές. Για τη Λή-μνο είχαμε τονίσει πως μοι-ράστηκε σε πέντε κομμάτια,ενώ ο Άγιος Ευστράτιος έδω-σε τη μία στις τρεις ψήφουςτου στους Ανεξάρτητους Έλ-ληνες. Με τις προχθεσινές ε-κλογές «ομαλοποιείται» η ει-κόνα με προγενέστερες ανα-μετρήσεις, σε ό,τι αφορά στα«κάστρα» και τα «υπόγεια»που εντοπίζονται σε γνωστάγια κάθε κόμμα χωριά, αν καιουδέποτε ξανά στο παρελθόνδεν είχαμε τόσο μοιρασμέναποσοστά μεταξύ των κομμά-των. Γιατί, όπως και στις ε-

κλογές του Μαΐου, λείπουντα χωριά που τα δύο τρίτα ήκαι παραπάνω των ψηφοφό-ρων τους πήγαν σε ένα κόμ-μα, ή τα χωριά όπου κάποιακοινοβουλευτικά κόμματα δεβρήκαν ούτε μία ψήφο, όπωςγινόταν κάποτε.

Αναμενόμενα και μηΞεκινώντας απ’ το πρώτοκόμμα, αυτό της Ν.Δ., βρί-σκουμε τα υψηλότερα ποσο-στά του στο Αμπελικό, αλλάκαι τη Νάπη, λόγω της συμ-μετοχής του Χαράλαμπου Α-θανασίου στο ψηφοδέλτιο Ε-πικρατείας. Απ’ τα χαμηλότε-ρα ποσοστά της συναντάμεσε χωριά της Λήμνου, όπωςπάντα, σε Σκανδάλι και Λύ-χνα, ενώ εντύπωση προκαλείτο πολύ χαμηλό ποσοστό τηςστο Μανταμάδο, χωριό πουπριν λίγα χρόνια είχε δήμαρ-χο νεοδημοκράτη. Ίσως ημείωση της Ν.Δ. στην περιο-χή να εξηγείται αφενός απ’την πολύ μεγάλη άνοδο τουΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απ’ τη δια-φοροποίηση του Σπύρου Γα-ληνού που προτιμιόταν ότανήταν στη Ν.Δ..Αντιθέτως, ιδιαίτερα αναμε-νόμενη ήταν για μία ακόμηφορά η επικράτηση του ΣΥΡΙ-ΖΑ στα γνωστά κάστρα τηςΣυκαμνιάς και της Κλειούς,αλλά ξενίζει το πολύ μεγάλοποσοστό που πήρε στη Βρί-σα, όπου και καρπώθηκε πο-λύ μεγάλο μέρος των απωλει-ών τού Κ.Κ.Ε..Το ΠΑΣΟΚ, όπως σε κάθε ε-κλογική μάχη, βρίσκει το με-γαλύτερο ποσοστό του στηΛέσβο στο Σκαλοχώρι - ανκαι κατά 30 ποσοστιαίες μο-νάδες μικρότερο απ’ το πα-

ρελθόν - και σε χωριά τηςΛήμνου, ενώ ψάχνει τουςψηφοφόρους του στο Αμπε-λικό, το Μεσότοπο και τηνΚλειώ, εκεί όπου έχουν ισχυ-ρή εκπροσώπηση η Ν.Δ. και οΣΥΡΙΖΑ.Παρά τις απώλειες, το Κ.Κ.Ε.διατήρησε τα υψηλά του πο-σοστά σε Μανταμάδο, Κάπηκαι Κάσπακα, ενώ σε Νάπη,Αμπελικό και Κοντοπούλι,κατέγραψε τις μικρότερες δυ-νάμεις του.Χωρίς εκπλήξεις αποτυπώνο-νται και τα «κάστρα» των Α-νεξάρτητων Ελλήνων, πουκυριολεκτικά δε βρήκαν τηνψήφο τους σε χωριά της Λή-μνου.Σε ό,τι αφορά στη Δημοκρατι-κή Αριστερά, όπως και στιςπροηγούμενες εκλογές, τακάστρα της εντοπίζονται στιςγενέτειρες υποψηφίων της(στο Μούδρο λόγω Κώστα Α-δαμίδη και στο Πλωμάρι λό-γω Δημήτρη Βελούτσου), αλ-λά υπήρξαν και περιοχές, ό-πως η Τοπική ΚοινότηταΣταυρού, όπου δε βρήκανκαμμία ψήφο.Τέλος, αναφορικά με τη«Χρυσή Αυγή», επιβεβαιώ-θηκε η τάση των προηγούμε-νων εκλογών να υπερψηφί-ζεται σε περιοχές συγκέ-ντρωσης στρατιωτικών και νακαταγράφει τα χαμηλότεραποσοστά της σε χωριά πουάλλα κόμματα έχουν ισχυρήδύναμη. Σημειωτέον, πά-ντως, ότι απ’ τις 100 και πλέ-ον τοπικές και δημοτικέςκοινότητες του Νομού Λέ-σβου, δεν υπήρξε ούτε μία ό-που να μην πάρει έστω καιμία ψήφο το κόμμα.

Ελάχιστες αλλαγές στα χωριά όπου παραδοσιακά καταγράφονται τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά των κομμάτων

«Κάστρα» και «υπόγεια»

Έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους

Ιστορική βουτιά τού Κ.Κ.Ε.

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Αμπελικού 52,6%Τ.Κ. Νάπης 50,0%Τ.Κ. Κατάλακκου 47,6%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Σκανδαλίου 11,4%Δ.Κ. Μανταμάδου 12,9%Τ.Κ. Λύχνων 14,3%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Συκαμινέας 37,9%Τ.Κ. Κλειούς 35,0%Τ.Κ. Βρίσας 34,9%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Καμινιών 4,9%Τ.Κ. Πεδινού 6,8%Τ.Κ. Λύχνων 7,1%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Σκανδαλίου 40,5%Τ.Κ. Πεδινού 39,0%Τ.Κ. Σκαλοχωρίου 38,7%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Δ.Κ. Μεσοτόπου 4,9%Τ.Κ. Κλειούς 5,1%Τ.Κ. Αμπελικού 5,2%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Δ.Κ. Μανταμάδου 36,1%Τ.Κ. Κάπης 35,3%Τ.Κ. Κάσπακα 30,3%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Κοντοπουλίου 0,3%Τ.Κ. Νάπης 0,5%Τ.Κ. Αμπελικού 0,7%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Πελόπης 15,4%Τ.Κ. Αμπελικού 14,8%Τ.Κ. Κ. Τρίτους 13,9%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Ρουσσοπουλίου 0,0%Τ.Κ. Κατάλακκου 0,0%Τ.Κ. Καρπασίου 0,8%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Παναγιάς 18,7%Τ.Κ. Νεοχωρίου 17,3%Τ.Κ. Σκανδαλίου 13,9%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Σταυρού 0,0%Τ.Κ. Κώμης 0,8%Τ.Κ. Υψυλομετώπου 1,0%

Τα κάστρα…Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Καλλιθέας 20,1%Τ.Κ. Αγκαριώνων 14,9%Τ.Κ. Ρωμανού 14,4%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Πεδινού 0,0%Τ.Κ. Κλειούς 0,3%Τ.Κ. Ακρασίου 0,5%

ΛΟΙΠΑΤα κάστρα…

Δημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Λύχνων 19,6%Τ.Κ. Παρακοίλων 15,0%Τ.Κ. Καλλιθέας 13,1%

… τα υπόγειαΔημ./Τοπ. Κοινότητα Ποσοστό (%)Τ.Κ. Συκαμινέας 1,2%Τ.Κ. Κώμης 1,5%Τ.Κ. Κατάλακκου 1,6%

Ν∆

Page 17: Εμπρός 3592

17ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Με τη Ν.Δ. να αυξάνει ση-μαντικά το ποσοστό της,κατά 10 περίπου ποσο-

στιαίες μονάδες, αλλά και τοΣΥΡΙΖΑ σε άνοδο 5,2%, στηΛήμνο διαμορφώθηκε έναπρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό,ενώ η αύξηση της δύναμης τουΠΑΣΟΚ, που έφτασε το 3%,του έδωσε τον «αέρα» για νακερδίσει την έδρα στο Νομό.Πτώση κατέγραψαν τα άλλατέσσερα κόμματα που μπήκανστη Βουλή, με τη ΔημοκρατικήΑριστερά να έρχεται τέταρτοκόμμα στη Λήμνο, χάνοντας1,5% της δύναμης της από τιςπροηγούμενες εκλογές, και τοΚ.Κ.Ε. να περνάει στην πέμπτηθέση, έχοντας απώλειες 4,2%.Χαμένοι και οι Ανεξάρτητοι Έλ-ληνες, κατά 1,3%, ενώ η «Χρυ-

σή Αυγή» έχασε μόλις 17 ψή-φους ή 0,25%.Οι αυξομειώσεις και τα υψηλό-τερα ποσοστά στη Ν.Δ., το ΠΑ-ΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τη «ΧρυσήΑυγή», ή τα χαμηλότερα στοΚ.Κ.Ε. και τους ΑνεξάρτητουςΈλληνες, που κατέγραψαν τακόμματα στη Λήμνο, καταφέρ-νουν να αλλάξουν την εικόνατων κομμάτων που καταγράφη-κε στη Λέσβο.Η Ν.Δ. κατέγραψε, και στουςτέσσερις πρώην δήμους τουνησιού, από τα υψηλότερα πο-σοστά στο Νομό, ξεπερνώνταςτο 30%. Όπως στους πρώηνΔήμους Ατσικής με 33,78%,Νέας Κούταλης με 33,73%,Μύρινας με 30,35% και Μού-δρου με 28,57%. Το ίδιο και τοΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέγραψε

στη Λήμνο τα υψηλότερά τουποσοστά, όπως στον πρώηνΔήμο Μούδρου 23,01%, με υ-ψηλότερο στη Σκανδάλη40,5%, αλλά και στα Καμίνια,την Παναγιά, Ατσικής 21,26%,Νέας Κούταλης 19,55%, ενώπιο χαμηλό ήταν το ποσοστόστον πρώην Δήμο Μύρινας,13,83%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερεστον πρώην Δήμο Μύρινας γύ-ρω στο 20% και στους άλλουςπρώην Δήμους Ατσικής, ΝέαςΚούταλης και Μούδρου τα πο-σοστά του έφτασαν γύρω στο15%.Τέταρτο κόμμα η ΔΗΜΑΡ, έφε-ρε στη Λήμνο το μεγαλύτεροποσοστό σε επίπεδο Νομούστον πρώην Δήμο Μούδρου,9,81%, στη Μύρινα 7,17%, στηΝέα Κούταλη 5,90% και στην

Ατσική 5,64%. Το Κ.Κ.Ε., πουκατέγραψε τις μεγαλύτερες α-πώλειες, συγκέντρωσε στη Μύ-ρινα 9,85% και τα χαμηλότεραποσοστά στο Νομό στο Μού-δρο 4,01%, στη Νέα Κούταλη4,17% και στην Ατσική 5,81%.Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, πουμείωσαν και αυτοί τη δύναμήτους, πήραν στη Μύρινα, τηΝέα Κούταλη και την Ατσικήγύρω στο 6,5%, ενώ στο Μού-δρο μόλις 5%.Αν και τελευταίο κοινοβουλευ-τικό κόμμα, η «Χρυσή Αυγή»στη Λήμνο συγκράτησε τις δυ-νάμεις της με ελάχιστες απώ-λειες και κατάφερε να καταγρά-ψει τα μεγαλύτερα ποσοστάστο Νομό. Συγκεκριμένα, στονπρώην Δήμο Νέας Κούταλης έ-φερε το υψηλότερο ποσοστό

στο Νομό 8,10%, με πολύ υ-ψηλά ποσοστά στα χωριά Καλ-λιθέα, που ήρθε δεύτερο κόμμα(μόλις τέσσερις ψήφους κάτωαπό τη Ν.Δ. με 20,15%) και Α-γκαριώνες, όπου ήρθε τρίτοκόμμα με 14,86%. Και στα δύοαυτά χωριά ψήφισαν οι στρα-τιωτικοί δύο μεγάλων στρατο-πέδων. Πρώτο κόμμα ήρθε η«Χρυσή Αυγή» 20,1% σε ένααπό τα δύο εκλογικά τμήματατου Ρωμανού, με τις ψήφους α-πό το στρατόπεδο της Μονά-δας των τεθωρακισμένων, καιδεύτερο κόμμα σε ένα από ταδύο εκλογικά τμήματα τουΜούδρου 15,02%, όπου και ε-κεί υπάρχει στρατόπεδο. ΣτηνΑτσική, η «Χρυσή Αυγή» πήρε6,2%, στο Μούδρο 5,92% καιστη Μύρινα 5,43%.

Η υποψήφια βουλευτήςτής Ν.Δ., Μόλλη Μαχαί-ρα, σχολιάζοντας το ε-κλογικό αποτέλεσμα στο«Ε», δήλωσε: «Θεωρώπως τα αποτελέσματα, ηάνοδος της Νέας Δημο-κρατίας στη Λήμνο, ήταναναμενόμενα. Κι αυτόγιατί υπήρχε χρόνος ναδουλέψουμε συντονισμέ-να, να κινητοποιηθούμεκαι να εξηγήσουμε καλύ-τερα τις θέσεις μας, τηνπρόταση του κόμματόςμας για ένα καλύτερομέλλον της χώρας. Σε ό,τιμε αφορά ως υποψήφια,πιστεύω πως απ’ τιςπροηγούμενες εκλογέςμε τίμησαν με την εμπι-στοσύνη τους ψηφοφό-ροι που με γνωρίζουν καιμε εκτιμούν, απ’ όλουςτους χώρους, ανεξάρτητααπό το αν προέρχονταναπ’ το ΠΑΣΟΚ ή τοΚ.Κ.Ε..»Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε ταπροηγούμενα χρόνια στηΛήμνο ένα από τα χαμη-λότερα ποσοστά και σ’

αυτές τις εκλογές αύξησετη δύναμή του φτάνονταςστο 18%, όπως σχολιάζειστο «Ε» ο υποψήφιοςβουλευτής Γιώργος Κό-τσαλης. Συγκεκριμένα, οκ. Κότσαλης αναφέρει:«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πολύσημαντική αύξηση, κα-θώς στη Λήμνο πριν απότις εκλογές της 6ηςΜαΐου ξεκινούσε από μιαβάση τού 3% και το έφτα-σε στο 18%. Μιλάμε γιαμια πολύ μεγάλη άνοδοκαι αυτό μας χαροποιεί.Η χαρά μας σκιάστηκε α-πό το γεγονός ότι τα κόμ-ματα του μνημονίου καιπρωτίστως η Ν.Δ. είχε μιασημαντική αύξηση, καιαυτό το αποτέλεσμα συ-νετέλεσε στο να σχηματι-στεί μια κυβέρνηση, πουμόνο κακά μπορεί να φέ-ρει στην Ελλάδα και τηΛήμνο. Έχουμε ένα δυνα-τό ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καιεάν το κόμμα μας φάνειαντάξιο της στήριξης απόένα τόσο μεγάλο αριθμόΕλλήνων, τότε ανοίγεται

ένα δρόμος ελπίδας γιατη χώρα και το λαό της.»Ο γραμματέας τής Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ στη Λήμνο και υ-ποψήφιος βουλευτής,Βαγγέλης Γιαρμαδούρος,σχολιάζει στο «Ε» ότι ηάνοδος του ΠΑΣΟΚ στηΛήμνο βοήθησε σημαντι-κά το κόμμα του στο ναπάρει ξανά την έδρα.«Θεωρώ ότι, παρά το αρ-νητικό κλίμα και τη διά-θεση των ψηφοφόρων, ηαξιοπιστία των ανθρώπωνστη Λήμνο έφεραν ένα ι-κανοποιητικό αποτέλε-σμα για το ΠΑΣΟΚ. Βοη-θήσαμε με όλες μας τιςδυνάμεις να κερδίσουμεξανά την έδρα στο Νομόκαι αυτό για το κόμμαμας ήταν πολύ σημαντι-

κό», τόνισε ο κ. Γιαρμα-δούρος.Το εκλογικό αποτέλεσμασχολίασε στο «Ε» και ο ε-πικεφαλής του ψηφοδελ-τίου της Δημοκρατικής Α-ριστεράς στο Νομό Λέ-σβου, Κώστας Αδαμίδης,τονίζοντας: «Παρά τηνπόλωση και τις πιέσειςπου υπήρξαν από πολλέςπλευρές, η ΔΗΜΑΡ κα-τόρθωσε να παγιώσει έναποσοστό βάσης και πι-στεύω ότι με περισσότερηοργάνωση, θα εφαρμόσειστο μέλλον μεγαλύτεροτμήμα του ελληνικού λα-ού. Στη Λήμνο έχουμε μιαμικρή πτώση, αλλά είμα-στε τέταρτο κόμμα καιαυτό είναι για μας πολύσημαντικό.»

Πρώτη η Ν.Δ. και στον Άι-Στράτη

Στον Άγιο Ευστράτιο έχασαν την πρωτιά που είχανφέρει στις προηγούμενες εκλογές οι Ανεξάρτητοι

Έλληνες λόγω της παρουσίας στο ψηφοδέλτιο Επι-κρατείας του κόμματος της Χρύσας Καραϊσκάκη. Σ’αυτές τις εκλογές, η Ν.Δ. κατάφερε να έρθει πρώτοκόμμα με 31,75%, αφήνοντας πίσω τους Ανεξάρτη-τους Έλληνες με 20,63%, με τρίτο το ΣΥΡΙΖΑ16,93%, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ 9%, ενώ ακολουθούν ηΔΗΜΑΡ με 7,4% και το Κ.Κ.Ε. που ισοψήφησε με τη«Χρυσή Αυγή» στο 4,7%.

Συγχαρητήρια και υπενθύμιση Δ. Βουνάτσου στουςνεοεκλεγέντες

«Περισσότεροι δήμοι η Λέσβος»

Aυτό που προεκλογικά είχε θέσει μευπόμνημά του σε όλους τους υπο-

ψηφίους, υπενθυμίζει και αμέσως με-τά τις εκλογές ο δήμαρχος Λέσβου,Δημήτρης Βουνάτσος, συγχαίρονταςτου εκλεγέντες βουλευτές στο ΝομόΛέσβου.Ο κ. Βουνάτσος εκφράζει τη βεβαιότη-τά του, απευθυνόμενος στους τρειςβουλευτές, πως σε όλα τα ζητήματατου Νομού μας, αλλά κυριότατα σε ό,τιαφορά στη δημοτική αυτοδιοίκηση Λέ-σβου, θα υποστηρίξουν, σε συνεργα-σία με τη δημοτική αρχή, τα θεσμικά,διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά,στρατηγικής σημασίας προβλήματαπου αυτή αντιμετωπίζει και τα οποίαμε ομόφωνες αποφάσεις το ΔημοτικόΣυμβούλιο υιοθέτησε μέχρι σήμερα.Και προπαντός την ανάγκη θεσμοθέτη-σης ενός νέου χωροταξικού πλαισίου,σύμφωνα με την πρόταση του Ινστι-τούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τηδημιουργία πέντε δήμων στο νησί.Τις θέσεις αυτές του Δημοτικού Συμ-βουλίου, ο δήμαρχος, με σχετικό υπό-μνημά του, τις επέδωσε αλλά τις ανέ-πτυξε και προφορικώς, ζητώντας τηνυποστήριξή τους, ως δίκαιες και επω-φελείς για το θεσμό της αυτοδιοίκη-σης και τη λειτουργική και ουσιαστικήεξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά καιτην αναπτυξιακή διάσταση της προ-σφοράς του Δήμου, χάριν του γενικό-τερου συμφέροντος της κοινωνίας.

Tην υπεροχή τής Ν.Δ. στη Λήμνο, την αύξηση τωνποσοστών τού ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις προηγούμε-

νες εκλογές, τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών τούΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις,καθώς και τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε η ΔΗ-ΜΑΡ στη Λήμνο, σχολιάζουν οι υποψήφιοι βουλευτέςαπό το νησί.

Τα υψηλά ή τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων στη Λήμνο διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα στο Νομό

Ρυθμιστής η Λήμνος για την έδρα τού ΠΑΣΟΚ

Λημνιοί υποψήφιοι βουλευτές

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα

Page 18: Εμπρός 3592

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012ΠOΛITIΣMOΣ ! Τη θεατρική παράσταση «Ποια Ελένη;» θα ανεβάσειτην Τετάρτη και την Πέμπτη ο ΕΘΟ Καλλονής.

Ένας σύντομος απολογι-σμός των εκδηλώσεωνκαι των άλλων δράσεωντου Μουσείου περιλαμ-βάνει κατ’ αρχήν την έκ-θεση φωτογραφίας και ταιδιαιτέρως σημαντικά σε-μινάρια του Πλάτωνα Ρι-βέλλη, που πραγματοποι-ήθηκαν μέσα στον περα-σμένο χειμώνα και τα ο-ποία παρακολούθησαναρκετά μέλη της Φωτο-γραφικής Εταιρείας Μυτι-λήνης και άλλοι λάτρειςτης φωτογραφίας.Η τουρκική έκθεση «Βι-θυνία: από το παρελθόν,στο παρόν», ήταν ένα ξε-χωριστό πολιτιστικό γε-γονός, που κέντρισε τοενδιαφέρον πολύ κό-σμου, ενώ το Μουσείογιόρτασε με το δικό τουτρόπο την Ημέρα της Μη-τέρας, καθώς και την Ευ-ρωπαϊκή Νύχτα και τηΔιεθνή Ημέρα Μουσείων,με ελεύθερη είσοδο καιπολύ ικανοποιητική προ-σέλευση επισκεπτών.Επιπλέον, όπως γράφαμε

και πριν από κάποιουςμήνες, λαμβάνοντας καιτα μηνύματα της τοπικήςκοινωνίας, το ΠολιτιστικόΊδρυμα Ομίλου Πειραιώςέχει κάνει στη Λέσβο ά-νοιγμα και προς τηντουρκική αγορά μέσω τουΜουσείου ΒιομηχανικήςΕλαιουργίας, άνοιγμα πουαφορά στην έκδοση φυλ-λαδίων και στην τουρκικήγλώσσα, καθώς και στηδιοργάνωση σχετικών εκ-θέσεων.

Οι επισκέψειςΟι μικροί φίλοι τούΜ.Β.Ε.Λ. είχαν την ευκαι-ρία να γιορτάσουν στουςχώρους του τις Αποκριές,αλλά και να παρακολου-θήσουν κατά ομάδες ταεκπαιδευτικά του προ-γράμματα και να μάθουνγια την ιστορία της ελιάςστη Λέσβο και την περιο-χή της Αγίας Παρασκευ-ής, στα πλαίσια των δεκά-δων επισκέψεων που έγι-ναν στο χώρο του απόσχολεία του νησιού.

Ο χώρος καθημερινά υ-ποδέχεται και γκρουπ ξέ-νων τουριστών και φοιτη-τών, αλλά και πολλούςμεμονωμένους επισκέ-πτες, κυρίως συνταξιού-χους, για τους οποίους ηείσοδος είναι δωρεάν.Αξίζει να αναφερθεί ότι,μέσα στον προηγούμενομήνα, επισκέφτηκαν τοΜουσείο φοιτητές απότην Αμερική και συγκε-κριμένα από το Πανεπι-στήμιο του Ουισκόνσιν,που ζήτησαν και διοργα-νώθηκε ειδικά για τους ί-διους παρουσίαση γευσι-γνωσίας λαδιού. Σύμφω-να με την υπεύθυνη τουΜουσείου, Μαντώ Παπα-

δοπούλου, οι φοιτητές έ-μειναν τόσο ενθουσια-σμένοι από το χώρο καιτη φιλοξενία, ώστε έδω-σαν την υπόσχεση να επι-στρέψουν και την επόμε-νη χρονιά.Η κ. Παπαδοπούλου ανα-φέρει χαρακτηριστικά γιατις δράσεις του φορέα:«Το ΠΙΟΠ, σε μια δύσκο-λη περίοδο για όλους, δί-νει την ευκαιρία σε πολ-λούς να επισκεφτούν δω-ρεάν το Μουσείο στην Α-γία Παρασκευή, στηρίζο-ντας την τοπική κοινωνία,αλλά και την πολιτιστικήκληρονομιά του τόπουμας.»

Β.Χρ.

Σεμινάριο σωματικού θεάτρου με την Αλίκη Δουρμάζερ, στη Μυτιλήνη

«Το Σώμα και η Φωνή στην Performance»

Ένα σεμινάριο σωματικού θεάτρου με τίτλο «Το Σώμα καιη Φωνή στην Performance», διοργανώνει στη Μυτιλήνη

την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουνίου η Αλίκη Δουρμά-ζερ.Πώς μπορούμε να είμαστε «ζωντανοί» και ειλικρινείς στηστιγμή της δράσης μας; Να παρατηρήσουμε και να εξελίξου-με τη λειτουργία του σώματος - μυαλού, κατά τη διάρκεια τηςδράσης; Η πράξη του Σωματικού Θεάτρου ενεργοποιεί ταυ-τόχρονα τη σύνδεση «σώμα - μυαλό» τού περφόρμερ. Συνδυάζοντας πρακτικές σωματικού θεάτρου και δομημέ-νους αυτοσχεδιασμούς, το σεμινάριο έρχεται να καλλιεργή-σει τη ζωντανή παρουσία τού περφόρμερ στο «εδώ και τώ-ρα» της δράσης, με την ανακάλυψη των σωματικών-φωνητι-κών του εργαλείων, την απελευθέρωση από τη φόρμα, την ε-νεργοποίηση της ενστικτώδους επικοινωνίας και την προσο-χή στη λεπτομέρεια της εκφραστικής διαδικασίας. Η φωνητι-κή πρακτική ενεργοποιεί την οργανική σύνδεση του σώματοςμε τη φωνή, της κίνησης με τον ήχο, τη μεταφορά της εσωτε-ρικής δόνησης σε εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Προωθεί μίασυνεχή εσωτερική διάδραση μεταξύ «έσω» και «έξω» ερεθι-σμάτων, προς την ελεύθερη ροή του ήχου στο χώρο.Οι ώρες του σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτηστο χώρο τού «Dojo Aikido» στον Καρά Τεπέ και την Τετάρ-τη σε ανοιχτό χώρο στη φύση, θα είναι και για τις δύο μέρεςαπό τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Το κόστος τουδιημέρου ανέρχεται στα 40 ευρώ.Όσοι ενδιαφέρονται για εγγραφές και για οποιαδήποτε επι-πλέον πληροφορία, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέ-φωνο 6971-952885 και στο e-mail: [email protected] . Μπορούν επίσης να επισκεφτούν τις ιστοσελίδεςwww.physicaltheatre.gr/, www.duende-ensemble.com/ καιwww.facebook.com/aliki.dourmazer/.

Υπογράφηκε χτες το σχετικό Σύμφωνο, από το δήμαρχο Λέσβου

Χώρος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Σκουτάρου

Νέα μορφή θα αποκτήσει μέσα στους επόμε-νους μήνες ο χώρος Πολιτιστικών Δραστηριο-τήτων της Δημοτικής Κοινότητας Σκουτάρου,μετά και τη χτεσινή υπογραφή του ΣυμφώνουΑποδοχής Όρων της σχετικής απόφασης έντα-ξης του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος«Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 -2013» (ΟΠΑΑΧ,) που υλοποιείται από το Υ-πουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 260 χιλ.ευρώ, είναι το τρίτο που εγκρίνεται στο παρα-πάνω πρόγραμμα, μετά από το Δίκτυο Περιπα-τητικών Διαδρομών και την πλακόστρωση οδώντου οικισμού της Νάπης.Αφορά σε εργασίες αναβάθμισης σε κτήριοπου ήδη υπάρχει στο Σκουτάρο, καθώς και σεεργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώ-ρου, οι οποίες εκτός άλλων περιλαμβάνουν τηνεπισκευή της κυρίως αίθουσας και την κατα-σκευή κυλικείου, τουαλετών, αποδυτηρίων καιντους.Σύμφωνα με το Δήμο Λέσβου, σκοπός του έρ-γου είναι η διεύρυνση της λειτουργίας του κτη-ρίου, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσειποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες κι εκδη-λώσεις. Παράλληλα, το κτήριο θα αποτελεί χώ-ρο όπου θα γίνονται μαθήματα διδασκαλίαςμουσικών οργάνων, χορών και άλλων καλλιτε-χνικών δραστηριοτήτων, από μαθητές της ευ-ρύτερης περιοχής του Σκουτάρου.

Εκδρομή απ’ την Οσία ΘωμαΐδαΠροσκύνημα

στους Αγίους Τόπους

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπουςπρογραμματίζει η Ορθόδοξη Κοινότητα «Οσία Θω-

μαΐς», σε συνεργασία με το πρακτορείο «Byron Tours»,για το διάστημα από 2 έως 7 Σεπτεμβρίου, προκειμέ-νου οι προσκυνητές να γιορτάσουν τα «εννιάμερα»της Παναγίας - με το παλαιό ημερολόγιο - στη Γεθση-μανή!Όπως επισημαίνεται, επειδή οι θέσεις είναι περιορι-σμένες λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πιστών ε-κείνη την περίοδο, θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται, ναεπικοινωνήσουν άμεσα για κράτηση με τον π. Αθανά-σιο Γιουσμά, πρόεδρο του Συλλόγου και εφημέριο τουΙερού Ναού Αγίου Θεράποντος, στο τηλέφωνο 2251021549.

Με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις κύλησε η φετινήχρονιά για το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουρ-γίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Αξιόλογες

εκδηλώσεις, αλλά και επισκέψεις σχολείων και άλλωνεκπαιδευτικών ομάδων, σημάδεψαν τους μήνες πουπέρασαν, δίνοντας ζωή στον ιστορικό αυτό για το νη-σί χώρο, που ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείωνπου διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πει-ραιώς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»Έως Πέμπτη 21 Ιουνίου«Πειρατές», του Πίτερ Λορντ (κινούμενα σχέδια, μετα-γλωττισμένα)Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τσάκωνας,Φώτης Πετρίδης, Μάντυ ΛάμπουΏρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτηστις 19:45

«Dark Shadows», του Τιμ Μπάρτον (κωμωδία)Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, ΈλεναΜπόναμ Κάρτερ, Εύα ΓκρηνΏρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτηστις 21:45

«Ξενοδοχείο Μάριγκολντ», του Τζων Μάντεν (κομεντί)Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, ΤομΟυίλκινσον, Μπιλ Νάι, Ντεβ ΠάτελΏρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτηστις 21:30

Έως Σάββατο 30 Ιουνίουστην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κο-ντιά ΛήμνουΈκθεση σχεδίων και σπουδών του Χρήστου Μονοκρού-σου με τίτλο «Εκκίνηση», στα πλαίσια των εκδηλώσεωνγια τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης

Αύριο Τετάρτη 20 Ιουνίουστις 20:30 στο Θέατρο «Ακαδημία» στον ΚολωνόΗ παράσταση «Ο Θησαυρός του Οδυσσέα», σε μετά-φραση του Αργύρη Εφταλιώτη και σε σκηνοθεσία τουΣτρατή Πανούριου

Από Παρασκευή 22 έως Δευτέρα 25 Ιουνίουστη μαρίνα Μυτιλήνης2ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ

Από Σάββατο 23 Ιουνίου έως Κυριακή 15 Ιουλίουστο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον ΠαπάδοΈκθεση Γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Τετάρτη 27 Ιουνίουστις 20:30 στο Θέατρο «Ακαδημία» στον ΚολωνόΗ παράσταση «Ο Θησαυρός του Οδυσσέα», σε μετά-φραση του Αργύρη Εφταλιώτη και σε σκηνοθεσία τουΣτρατή Πανούριου

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Με πλήθος δράσεων κύλησε η χρονιά…

Ένας από τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Page 19: Εμπρός 3592

19ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος μέσα από καρτ-ποστάλ του Γιώργου Ιορδάνου

«Εικόνες της Λέσβου»είναι ο τίτλος της νέ-

ας σειράς φωτογραφιώντου Γιώργου Ιορδάνουπου κυκλοφορούν σεκαρτ-ποστάλ. Η σειρά πε-ριλαμβάνει 20 κάρτες μεποικιλία θεμάτων: Τόποι(Αγιάσος, Σίγρι, Αγία Πα-ρασκευή, Κόλπος Γέρας,Μεσαγρός, Αμαλή, Μυλέ-λια, Μυτιλήνη, Μανταμά-δος), πορτραίτα, αρχαιο-λογικοί χώροι, εκκλησίες,χλωρίδα και πανίδα τουνησιού, όλα μέσα από την ιδιαίτερη φωτογραφικήματιά του Γιώργου Ιορδάνου.

Π.Σ.

Φωτεινή ΦραγκούληΤο μισό πιθάρι

Εικονογράφηση: Εύη ΤσακνιάΕκδόσεις Πατάκη (επανέκδοση)Αθήνα 2011, σελ. 35

Φωτεινή ΦραγκούληΟι άγγελοι των κοχυλιών

Εικονογράφηση: Εύη ΤσακνιάΕκδόσεις Πατάκη (επανέκδοση)Αθήνα 2012, σελ. 32

Δυο βιβλία της πολυ-βραβευμένης και

πολυδιαβασμένης συ-μπατριώτισσάς μαςδασκάλας και συγγρα-φέως Φωτεινής Φρα-γκούλη, που είχαν εκ-δοθεί από τα «Ελληνι-κά Γράμματα» το 2003γνωρίζοντας ιδιαίτερηαπήχηση από το ανα-γνωστικό κοινό και θε-τικότατες κριτικές, ξα-νακυκλοφόρησαν προ-σφάτως από τις εκδό-σεις «Πατάκη», τονεκδοτικό οίκο που συ-νεργάζεται πλέον η Φωτεινή Φραγκούλη.«Το μισό πιθάρι» είχε βραβευτεί από τον Κύκλοτου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το λογο-τεχνικό περιοδικό «Διαβάζω». Απευθύνεται σεπαιδιά από έξι ετών και πάνω και για την υπόθεσήτου διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Μια κόκκινηκλωστή ενώνει ανθρώπους, τόπους, ιστορίες. Ε-νώνει τη μικρή Ελένη με τον παππού και το νησίτης. Το νησί με τη στεριά απέναντι. Καλοκαίρια,χειμώνες, καρπούζια, γλυκά του κουταλιού, α-στεία, τραγούδια, περιπέτειες. Πράματα και θάμα-τα ξεχειλίζουν από το μισό πιθάρι στο υπόγειοτου σπιτιού της Ελένης. Πράματα και θάματα. Καιένα μυστικό. Το ξέρουν κάποια παιδιά του χωριούκαι τα μικρά αλεπουδάκια. Ποιο είναι το μυστικό;Είναι ένα ποτάμι που κυλά…«Οι άγγελοι των κοχυλιών» απευθύνονται σε παι-διά από έξι ετών και πάνω. Η κόκκινη κλωστή τουπαραμυθιού ταξιδεύει στα κλαδιά της ανθισμένηςκυδωνιάς και στα φιδολούλουδα. Έκπληκτοι πα-ρακολουθούν το ταξίδι της ο γάιδαρος με τα μι-κρά αυτιά, τα έναστρα σκαντζοχοιράκια και ο μι-κρός Αχιλλέας. Πεταλούδες την τεντώνουν για ναχορέψει πάνω της η Καλημέρα κι ο Αντώνης βρέ-χει αλμυρή βροχή. Ο Λημνιός ναυτικός μαζεύειτην κόκκινη κλωστή, την περνά μέσα από μαύραμαργαριτάρια για να στολίσει το λαιμό της άσπρηςχήνας του. Η χήνα ταξιδεύει στη λύπη και στη χα-ρά με τις λέξεις και συναντά τους αναγνώστες καιτα νησιά. Κοχύλια με τα πολύτιμα μυστικά τους.

Π.Σ.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

OΕυθύμης KosemundΣανίδης, ο Μυτιλη-νιός κινηματογραφι-

στής που έγινε γνωστός α-πό την απόφασή του νακάνει το… γύρο του κό-σμου, συνεχίζει ακούρα-στα την καλλιτεχνική τουπορεία. Μετά τη συμμετο-χή του στο 4ο Διεθνές Φε-στιβάλ Ταινιών ΜικρούΜήκους της Θεσσαλονί-κης και τα αντίστοιχα Φε-στιβάλ της Νάουσας καιτης Πάτρας, αλλά και το1ο Βραβείο που απέσπασεστην υποενότητα «Packand Pitch» του περσινούΔιεθνούς Φεστιβάλ Κινη-ματογράφου του Σαράγιε-βο, ετοιμάζεται τώρα γιατα γυρίσματα της πρώτηςμικρού μήκους ταινίαςτου, με τίτλο «ΙΙ».Η συγκεκριμένη ταινία ή-ταν κι αυτή που πήρε μέ-ρος στο διαγωνισμό ταλέ-ντων του Σαράγιεβο, όπουο νεαρός Μυτιληνιός ήτανένας από τους τρεις πουείχαν επιλεχθεί να συμμε-τάσχουν, μεταξύ 27 συνο-λικά προτάσεων. Για τηδουλειά του αυτή περίμενε

την ανακοίνωση των έργωνπου θα επιλέγονταν από τοπρόγραμμα «Μικροφίλμ2012» της ΕΡΤ, το μόνοχρηματοδοτικό πρόγραμμαπου υπάρχει αυτήν τη στιγ-μή στον τομέα του στη χώ-ρα.Η επιλογή του τελικά έγινεκαι τώρα το «ΙΙ», η πρώτητου μικρού μήκους ταινία,

ως μια από τις τέσσερις σεένα σύνολο 100 προτάσε-ων που εγκρίθηκαν, ετοι-μάζεται να γίνει γεγονός.Θα χρηματοδοτηθεί επίσηςαπό το γερμανικό «Kurato-rium» για νέους Γερμα-νούς σκηνοθέτες (σ.σ. οΕυθύμης Kosemund Σανί-δης έχει και γερμανική κα-ταγωγή), ενώ παραγωγός

θα είναι ο Γιώργος Τσούρ-γιαννης, ο ίδιος που είχεαναλάβει την παραγωγήτης γνωστής ταινίας τουΓιώργου Λάνθιμου «Κυνό-δοντας».Παράλληλα «project»

Ο Ευθύμης, ωστόσο, δεσταματά εδώ. Έχει ήδη γρά-ψει τη δεύτερή του ταινίαμικρού μήκους κι έχει αρ-χίσει να δουλεύει και τηνπρώτη μεγάλου μήκουςταινία του, με τη συν-σενα-ριογράφο του ΕλιζαμπέτταΗλία - Γεωργιάδου.Παράλληλα ετοιμάζει έναvideo-art project χαμηλώντόνων, που θα αποτελεί ένα«σχόλιο» για την τρέχουσακατάσταση και προετοιμά-ζεται να κάνει «ανοίγματα»και στο εξωτερικό.Τέλος, μέσα στο τελευταίοδιάστημα έχει σκηνοθετή-σει ένα μουσικό βίντεο(«ANU - Rebicycling»), έ-να διαφημιστικό, διάφοραεταιρικά βίντεο, έχει συμ-μετάσχει ως βοηθός σκη-νοθέτη στα γυρίσματα μιαςταινίας μεγάλου μήκους, ε-νώ αυτό το διάστημα σκη-νοθετεί ένα ακόμη βίντεο,για την τραγουδίστρια ΊλιαΝτάρλιν.

Γενική συνέλευση για τη «Στέγη Θεοφίλου»

Tη γενική της συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Πο-λιτιστικός Όμιλος «Στέγη Θεοφίλου», τη Δευτέρα 2

Ιουλίου στις 8 το βράδυ.Τα μέλη του Ομίλου θα συγκεντρωθούν στην καφετέ-ρια του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο», ενώ στο πλαίσιοτης συνέλευσης θα γίνει οικονομικός απολογισμός καιθα ανακοινωθούν τα πεπραγμένα τού 2011.

Εκδήλωση του ΠαγγεραγωτικούΣυλλόγου Γέρας«Ας κρατήσουν οι χοροί»Aύριο Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις 8 το απόγευμα, ο

Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας θαπαρουσιάσει την τελική εκδήλωση της φετινής χρο-νιάς για τα τμήματα αερόμπικ, λάτιν και παραδοσια-κών χορών που λειτουργεί.Η βραδιά θα έχει γενικό τίτλο «Ας κρατήσουν οι χο-ροί» και θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο τουΓυμνασίου - Λυκείου Γέρας. Μικροί και μεγάλοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσμα-τα της δουλειάς τους σε συγγενείς, φίλους και συντο-πίτες, σε μια εκδήλωση που θα είναι γεμάτη από πολύχορό και την ανάλογη μουσική.?Σημειώνεται πως υπεύθυνη των τμημάτων αερόμπικκαι λάτιν χορών είναι η Μαρία Καραμολέγκου, ενώ υ-πεύθυνος του τμήματος των παραδοσιακών χορών τουΠαγγεραγωτικού είναι ο Βασίλης Αγκοπιάν.

Ετήσια παράσταση, από τη σχολή χορού «À petits pas»

Ποίηση με κίνηση…Tην ετήσια παράστασή της θα παρουσιάσει

την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ι-ουνίου, στις 8:30 το βράδυ στο ΔημοτικόΘέατρο Μυτιλήνης, η σχολή χορού «À petitspas», της Μαρίνας - Ισμήνης Ιωαννάτου. Η παράσταση, που έχει τίτλο «MovingPoetry» (Ποίηση με Κίνηση), παρουσιάζειχορογραφίες κλασσικού μπαλέτου και σύγ-χρονου χορού, εμπνευσμένες από την πα-γκόσμια ποίηση.Γράμματα που γίνονται λέξεις, λέξεις που α-ποτυπώνουν σκέψεις και γίνονται ποίηση,σκέψεις και συναισθήματα που ενεργοποι-ούν το σώμα και φτιάχνει κίνηση, κίνησηπου μεταμορφώνεται σε χορό, στο άκουσματων ποιημάτων και στην αγκαλιά της μουσι-κής.«Άπλωσα σχοινιά από καμπαναριό σε κα-μπαναριό / Γιρλάντες από παράθυρο σε πα-ράθυρο / Χρυσές αλυσίδες από άστρο σε ά-στρο / Και χορεύω…» (Άρθουρ Ρίμπαουντ) Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη(περιορισμένος αριθμός θέσεων, μόνο μεπρόσκληση). Όσοι ενδιαφέρονται για επι-πλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινω-νήσουν στα τηλέφωνα 22510 54152, 6932-767862 και 6972-491938.

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης ετοιμάζει την πρώτη μικρού μήκους ταινία του

Το «ΙΙ» που διακρίθηκε

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης σε παρουσίαση της δουλειάς του

Page 20: Εμπρός 3592

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗ

TΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012AΘΛHTIΣMOΣ!

Ποιος είναι ο στόχος γιαφέτος;«Ο στόχος είναι ένας. Ναεπιστρέψουμε στη Γ΄ Ε-θνική, εκεί δηλαδή πουήταν η ομάδα, εκεί που ά-νηκε. Παρακολουθούσατην ομάδα και έβλεπα κα-θαρά ότι αυτή είναι η κα-τηγορία που πρέπει ναπαίζει, και όχι το Τοπικό.Είναι μια δύσκολη προ-σπάθεια για όλους μας,αλλά πρέπει την Πέμπτηνα παρουσιαστούμε πα-νέτοιμοι να ριχθούμεστην πιο μεγάλη μάχηπου έχουμε μπροστά μας,και να τα καταφέρουμε.»Στο λίγο χρονικό διάστη-μα που είστε στην ομάδα,τι έχετε διακρίνει;«Η αλήθεια είναι ότι εί-μαι λίγες ημέρες μόνο ε-δώ, αλλά έχω διακρίνει ό-τι η ομάδα έχει τις προο-πτικές για αυτά τα μπα-ράζ, να πρωταγωνιστήσει,να τα κερδίσει και να πε-τύχει το στόχο που είναιη άνοδος. Βέβαια, πι-στεύω ότι δεν έχει “βά-θος” στον πάγκο, αλλά

πιστεύω ότι εύκολα ή δύ-σκολα θα τα καταφέρου-με.»Πλήρη ενημέρωση είχατεαπό το Γιάννη Ζεστό, ο ο-ποίος την προηγούμενηχρονιά είχε διπλό ρόλο,παίκτη και προπονητή;«Είναι πράγματι ο πρώτοςάνθρωπος με τον οποίοείχα συναντηθεί, γιατί μετον πρόεδρο, κ. Ανδριώ-τη, μιλούσα τηλεφωνικά,και όταν πάτησα το πόδιμου στο νησί ήταν ο πρώ-τος που βρέθηκα μαζίτου, ήπιαμε καφέ και μι-λούσαμε πολλές ώρες γιατην ομάδα και για όσαστοιχεία ήθελα να κρατή-σω στις σημειώσεις μου.Είναι ένα παιδί πολύ συ-νεργάσιμο, πέρα από κα-λός παίκτης, και έχει ό-λες τις προοπτικές ότανκάποτε σταματήσει τομπάσκετ, να γίνει ο επό-μενος προπονητής τηςΓέρας.»Η Γέρα ξεκινάει με δύοδύσκολα παιχνίδια κό-ντρα σε ομάδες που έ-χουν τον ίδιο στόχο. Μεδύο νίκες σε αυτά τα παι-χνίδια, η κατηγορία έχεικερδηθεί;«Επειδή μιλάμε για παι-χνίδια μπαράζ και επειδή

έχω περάσει από τέτοιαδιαδικασία, αφού είμαιχρόνια προπονητής, καλόθα ήταν να μην ξεγελα-στούμε από μεγάλα ή μι-κρά ονόματα. Αυτό είναιμεγάλο λάθος. Όλα ταπαιχνίδια είναι δύσκολα,όλα χρειάζονται την πρέ-πουσα προσοχή και μόνομε την καλή απόδοσή μαςμπορούμε να τα κάνουμεεύκολα. Θα δώσουμε τοκάθε παιχνίδι χωριστά καιμετά θα μπορέσουμε νακάνουμε την αυτοκριτική

μας, να δούμε τα υπέρ καιτα κατά από το παιχνίδικαι στη συνέχεια να α-σχοληθούμε με τον επό-μενο αντίπαλό μας. Οπό-τε δεν μπορούμε να μιλά-με για εύκολα και δύσκο-λα παιχνίδια. Θα είναιτραγικό, θα είναι αυτο-κτονία να κερδίσεις ταφαβορί, να υποτιμήσειςτους άλλους δύο και νατην πατήσεις στο τέλος.»Πού πιστεύετε ότι θα κρι-θούν τα παιχνίδια;«Στη δύναμη, στο καθαρό

μυαλό, αλλά και στην ευ-στοχία στα καλάθια. Έχωμελετήσει τους αντιπά-λους μας και περιμένω νασυλλέξω και άλλες πλη-ροφορίες ώστε να ενημε-ρώσω τους παίκτες μου.Το κλειδί της Γέρας θα εί-ναι οι παίκτες, οι οποίοιμε την εμπειρία τους θαπρέπει να μπορέσουν για40 λεπτά να μη φθαρούν.Άρα εδώ θα παίξει ρόλοκαι ο πάγκος, που για μέ-να θα είναι το κλειδί.»Ο χρόνος της αποχής α-

πό τότε που ολοκληρώθη-καν οι τελικοί των πλέι-οφ, μπορεί να αποδειχθείαρνητικός παράγονταςστα παιχνίδια;«Σίγουρα θα παίξει ρόλοκαι θα τόνιζα ότι θα είναιένα μειονέκτημα για τιςομάδες της περιφέρειας,αφού είναι πολύ δύσκολονα συντηρήσεις την ομά-δα με φιλικά παιχνίδιακαι προπονήσεις. Μεγάλοκλειδί ψυχολογικό θα εί-ναι το πώς θα μπούμε στοπρώτο παιχνίδι και αν θαξεκινήσουμε με το δεξί.Εκεί ίσως ξεχαστεί η απο-χή τόσων ημερών.»Ήρθατε στη Γέρα με σκο-πό την επάνοδό της στηΓ΄ Εθνική. Σε αυτή τηνπερίπτωση, ο… αρραβώ-νας σας με την ομάδαμπορεί να οδηγηθεί καισε γάμο;«Το ελπίζω, και αυτόςάλλωστε είναι και ο λό-γος που δέχθηκα να συ-νεργαστώ με τους ανθρώ-πους της Γέρας. ΕίμαιΜυτιληνιός, έρχομαι τοκαλοκαίρι διακοπές καιμάλιστα πρόσφατα είχαφέρει και τα παιδιά μουεδώ και τρελάθηκαν μετην πατρίδα του πατέρατους, και ελπίζω να κατα-φέρω να τα συνδυάσω καινα επιστρέψω στον τόπομου. Θα το δεχθώ με με-γάλη μου χαρά. Πρώτα ό-μως η προσοχή μας θα εί-ναι αποκλειστικά και μό-νο στα μπαράζ και πουθε-νά αλλού.»

Με τον Παναγιώτη Κακαλιά στον πάγκο της θα α-γωνιστεί στα μπαράζ ανόδου στην Γ΄ Εθνική ηElectronet Παπάδος Γέρας, καθώς ο έμπειρος κό-

ουτς έχει ήδη συμφωνήσει με τον πρόεδρο της ομά-δας, Βασίλη Ανδριώτη.Ο κ. Κακαλιάς όλη την περασμένη εβδομάδα ήταν στονησί μας και προετοίμασε τη Γέρα για τις ανάγκες τωνκρίσιμων αγώνων που έχει μπροστά της, ενώ μίλησεαποκλειστικά στο «Ε» εν μέσω μιας προπόνησης τηςομάδας.

Τέλη Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν η γενικήσυνέλευση και οι αρχαιρεσίες της διοίκησης τουπρωταθλητή της περσινής χρονιάς ΗρακλήΑτσικής Λήμνου.

Ο νέος προπονητής της Γέρας, Παναγιώτης Κακαλιάς, μιλάει στο «Ε»

«Στόχος, να επιστρέψουμεστη Γ´ Εθνική»

Εντυπωσίασαν τα κορίτσια τού ΓΑΣ Λέσβου στη Χίο

Εμπειρίες για τη συνέχειαAπόλυτα ικανοποιημένοι εί-

ναι άπαντες στην ομάδαπόλο γυναικών τού ΓΑΣ Λέ-σβου, από την απόδοση πουείχαν τα κορίτσια στα δύο φι-λικά παιχνίδια που έδωσανστη Χίο. Η νεοσύστατη ομάδααπέδειξε πως έχει πάθος καιβρίσκεται σε καλή κατάστασηεν όψει των αγώνων μπαράζπου θα δώσει τον Ιούλιο γιατην άνοδο στην Α2 Εθνική.Τα κορίτσια τού ΓΑΣ Λέσβου,στο πρώτο παιχνίδι τους στηΧίο, κόντρα στο ΝΟΧ, έχασανμε 18-8, το απόγευμα όμως ηομάδα βρήκε τα πατήματά τηςκαι κόντρα στον ίδιο αντίπαλο,

παίζοντας πολύ δυνατά, κατά-φερε να πάρει τη νίκη με 18-15, δείχνοντας πως τη διακα-τέχει κλίμα ομαδικότητας. Αξί-ζει να σημειωθεί ότι η ομάδατου Ν.Ο. Χίου έχει στο δυνα-μικό της παίκτριες που αγωνί-ζονται και με την Εθνική Ελλά-δος. Παρά το γεγονός ότι οΓΑΣ Λέσβου είναι νεοσύστατηομάδα, μόνο τριών μηνών, η α-πόδοση των κοριτσιών άφησειδιαίτερα ικανοποιημένο καιτον προπονητή της ομάδας,Μπάμπη Βερβέρη, ο οποίοςμιλώντας στο «Ε» τόνισε ότιείναι περήφανος για την ομά-δα του, που έπαιξε με πάθος,

έδειξε ομαδικότητα και πα-ρουσίασε ένα συγκροτημένοαποτέλεσμα. «Οι παίκτριέςμου έδωσαν τον καλύτερότους εαυτό, όμως από εδώ καιπέρα πρέπει να κρατήσουμεχαμηλούς τους τόνους και ναείμαστε συγκεντρωμένοι στουςστόχους μας, κάνοντας εντατι-κή προπόνηση.»Στις 27 Ιουλίου, τα κορίτσιατού ΓΑΣ Λέσβου θα αγωνι-στούν στο Πανελλήνιο Πρωτά-θλημα Πόλο Β΄ Εθνικής γιατην άνοδό τους στην Α2 Κατη-γορία, με στόχο να περάσουνστα τελικά της 5ης Αυγού-στου.

Τα κορίτσια τού ΓΑΣ Λέσβου άφησαν καλές εντυπώσεις στη Χίο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο

ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ

Page 21: Εμπρός 3592

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

Τοπογραφικά διαγράμματα,Διορθώσεις Κτηματολογίου,Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων,Έκδοση οικοδομικών αδειώνΛεπετύμνου 2τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131e-mail: Georgiaponirelli@

gmail.com

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.M.Sc.

Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Βτηλ./φαξ: 22510 25448κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, M.Sc.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ΘεσσαλονίκηςΦωτοερμηνείες - επίλυση δασι-κών αμφισβητήσεων - δασι-κές/περιβαλλοντικές μελέτες -αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρ-φωση κήπωνΓεωργίου Τερτσέτη 4τηλ. 22510 54764κιν. [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώσεις,

μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών,

φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Με-λέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία,Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221e-mail: [email protected]

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΚΑΤΟΙΚΙΑΔΟΜΗΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 21

EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Μακρή ΣτέλλαΚαβέτσου 27τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Χρυσομαλλούσης 20Α & Α-σκληπιού

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδια-γνωστικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17(κάθετος της Καβέτσου 22 -24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477κιν. 6976 980830

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

Σκανέλης Π. ΕυστράτιοςΣτρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11(πλησίον βιβλ. “Eιρμός”)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαβέτσου 27, 3ος όροφοςΔέχεται με ραντεβούιατρείο: 22510 23661κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία

Καβέτσου 44τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑθηνώνΚαβέτσου 44 τηλ. 22510 22217κιν. 6944-586587

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256

κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττι-κής. Συνεργάζεται με όλα ταταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3,τηλ. 22510 46868κιν. 6945-901518

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣΜουτζούρη Κατερίνα

τηλ. 22530 61572κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17Ειδίκευση στην ψυχολογίαπαιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΖακύνθου 34τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβούΜπούχλια 10τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος ΨυχολόγοςM.Sc.Δέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6 (πλη-σίον Άγ. Ιωάννη Καλυβίτη)τηλ. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (ένα-ντι Αγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις /κακώσεις, αθλητικές κακώσειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Χατζηδημητρίου ΑντώνηςΑγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

BEAUTY HOUSE Ολοκληρωμένες προτάσεις πε-ριποίησης Περιποίηση προσώπου, σώμα-τος, άνω & κάτω άκρωνΕιδικές θεραπείεςΕ. Βοστάνη & Βαλαωρίτου γω-νία, Μυτιλήνητηλ. 22510-48869

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλεξανδρή ΜαρίαΟρθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα γιαάτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22,τηλ. 22510 47714

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝMYTIΛHNH

Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4τηλ. 22510 42687 - 29504κιν. 6932486155,6977546406ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

Page 22: Εμπρός 3592

22ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣΑνακοινώθηκε κι επισήμωςη αναστολή λειτουργίας της ΠενταμελούςΕπιτροπής για τα Αδέσποτατου Δήμου Λέσβου

«Λεφτά υπάρχουν, αλλά…»

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Επισημοποιήθηκε τελικά, με επιστο-λή που στάλθηκε στον αντιδήμαρ-

χο Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, καιανακοινώθηκε χτες και στα Μ.Μ.Ε., ηαναστολή λειτουργίας της Πενταμε-λούς Επιτροπής για τα Αδέσποτα τουΔήμου Λέσβου. Όπως έγραφε το «Ε»την περασμένη Παρασκευή, ο λόγοςτης απόφασης αυτής είναι η έλλειψηχρηματοδότησης, που καθιστά ουσια-στικά άνευ νοήματος τη λειτουργίαμιας τέτοιας επιτροπής υπό την «ο-μπρέλα» του Δήμου.Η Πενταμελής Επιτροπή του ΔήμουΛέσβου για τα Αδέσποτα συγκροτήθη-κε πριν από ένα χρόνο και αποτελείταιαπό τους: Μιράντα Κοπτερού (πρόε-δρο, υπάλληλο του Δήμου), ΤέρποΠαπαθεοδώρου (πρόεδρο της «Κιβω-τού»), Γιασεμή Κερεντζή (κτηνίατρο),Βασιλική Καζλάρη (από τον «Πάνα»)και Βασίλειο Πλιάκα (εκπρόσωπο τωνΚυνηγών). Από την αρχή σχεδόν, ηδουλειά της παραμένει «μπλοκαρι-σμένη» λόγω έλλειψης οικονομικώνπόρων και συγκεκριμένα της επιδότη-σης που προβλεπόταν για το Δήμο Λέ-σβου από το Υπουργείο Αγροτικής Α-νάπτυξης, για τη διαχείριση του θέμα-τος των αδέσποτων.«Τα μέλη που αποτελούμε την Πεντα-μελή Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκεγια την υλοποίηση του προγράμματοςδιαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δή-μου Λέσβου, αποφασίσαμε τον περα-σμένο Μάρτιο να δεσμευτούμε για τηλειτουργία του προγράμματος μετά α-πό τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρ-χής ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμαχρήματα», αναφέρει η χτεσινή ανα-κοίνωση που υπογράφει η κ. Κοπτε-ρού. «Σήμερα, μετά από τρεις μήνες,δεν έχει καταστεί δυνατόν να εκταμι-ευθεί το ελάχιστο χρηματικό ποσό καιείμαστε εκτεθειμένοι στους δημότες,οι οποίοι καθημερινά διαμαρτύρονταιγια το πρόβλημα των εγκαταλελειμμέ-νων αδέσποτων ζώων. Κατόπιν αυτού,αποφασίζουμε ομόφωνα την αναστο-λή της λειτουργίας της ΠενταμελούςΕπιτροπής, έως ότου καταστεί δυνατήη εκταμίευση του ποσού, που εγκρί-θηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθ. 5/2-12 απόφαση του Δημοτικού Συμβου-λίου.»

Συνεχίζουν ως εθελοντέςΌπως εξήγησε στο «Ε» η ίδια η κ. Κο-πτερού, επεμβάσεις και περίθαλψη α-δέσποτων θα συνεχίσουν να γίνονται,όχι όμως υπό τη μορφή της Επιτροπήςτου Δήμου, αλλά τα μέλη της θα τιςκάνουν ως εθελοντές. Ουσιαστικά,αυτό συνέβαινε και όλο το προηγού-μενο διάστημα.«Ο Δήμος θα βάζει το χώρο (σ.σ. Δη-μοτικό Κτηνιατρείο) κι εμείς τη δου-λειά», αναφέρει. «Λεφτά υπάρχουν,αλλά μπορούν να εκταμιευτούν με με-γάλη δυσκολία και θα χρειάζονταν πι-στώσεις από κτηνιάτρους, που οι ίδιοιδε δέχονται να παραχωρήσουν - καιμε το δίκιο τους, αφού είναι άγνωστοτο πότε κι εάν θα μπορούσαν να πλη-ρωθούν. Είναι ένα θέμα διαδικαστικό,που ωστόσο κανείς δεν ξέρει πότε θαλήξει.»

της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΡΑΦΗ

Aνοίγει σήμερα τις πόρτες του τοΚοινωνικό Παντοπωλείο της Μη-τρόπολης Μυτιλήνης, για να προ-

σφέρει τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδηπροϊόντων σε συνανθρώπους μας πουέχουν ανάγκη. Την Παρασκευή πουμας πέρασε, πραγματοποιήθηκε ο Α-γιασμός του χώρου, ενώ από σήμεραστις 8:30 το πρωί, συμπολίτες μας πουτα βγάζουν δύσκολα πέρα, θα μπορούνκαι στη Μυτιλήνη να προμηθεύονταιπροϊόντα που χρειάζονται. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρό-πολης βρίσκεται στην οδό Τερπάνδρου1 στο ισόγειο του κτηρίου που φιλοξε-νεί τη Χριστιανική Αδελφότητα «Ευσέ-βεια» και θα λειτουργεί Δευτέρα - Σάβ-βατο, 8:30 με 1:30 το μεσημέρι, ενώΔευτέρα και Τετάρτη θα λειτουργεί καιτο απόγευμα 6:00 - 8:00.

Πώς θα γίνεται η διάθεσηΓια την ώρα, οι δικαιούχοι που έχουν

προμηθευτεί τις κάρτες με τις οποίες θαπαίρνουν πράγματα από το ΚοινωνικόΠαντοπωλείο, είναι περίπου 20 - 25 με-μονωμένοι πολίτες, αλλά και με οικογέ-νειες, αριθμός που αναμένεται να αυξη-θεί, καθώς οι συγκεκριμένοι δικαιούχοιείναι μόνο από τέσσερις ενορίες τουνησιού. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πωςυπάρχει και ένα μηνιαίο πλαφόν τροφί-μων και ρούχων που μπορεί να πάρεικανείς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααπευθύνονται στην ενορία τους, η ο-ποία με τη σειρά της θα κρίνει σύμφωναμε τα δικαιολογητικά για το ποιος δι-καιούται τρόφιμα από το Παντοπωλείο.Παράλληλα, σκοπός της Μητρόποληςείναι στο μέλλον να δημιουργηθούν πα-ραρτήματα σε κάθε αρχιερατική περιφέ-ρεια, ώστε να εξυπηρετούνται οι άποροικάτοικοι απομακρυσμένων περιοχώνκαι να μην αναγκάζονται να πηγαίνουνστη Μυτιλήνη.

«Χρειαζόμαστε στήριξη»Αρκετά χαρούμενος που επιτέλους το

Κοινωνικό Παντοπωλείο παίρνει σάρκακαι οστά και ξεκινάει σήμερα τη λει-τουργία του, ο πατήρ Γρηγόριος Πολύ-μος, ένας εκ των υπευθύνων για το εγ-χείρημα, τονίζει στο «Ε» πως η στήριξηόλων των φορέων και του απλού κό-σμου είναι αυτό που χρειάζεται τώραπιο πολύ το Παντοπωλείο. «Καλό θα ή-ταν ο καθένας να βοηθάει με όποιοντρόπο μπορεί. Δε θέλουμε χρήματα, μό-νο προϊόντα. Για την ώρα, έχουμε μεγά-λη ποσότητα ρούχων και χρειαζόμαστετρόφιμα περισσότερο, όπως γάλατα, α-πορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, λάδι.Χρειαζόμαστε στήριξη, για να βοηθή-σουμε αυτούς τους ανθρώπους με αγά-πη, έστω και με ένα πακέτο μακαρό-νια.»Σκοπός των ανθρώπων του ΚοινωνικούΠαντοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλή-νης είναι να δραστηριοποιηθούν και οιδικαιούχοι, συμμετέχοντας και προ-σφέροντας τη βοήθειά τους στο Παντο-πωλείο όποτε αυτό είναι δυνατόν καιχρειάζεται.

«Έφυγε» η ΕλευθερίαΠαρασκευαΐδου - Λιαρούτσου

Τελευταίο «αντίο»Έφυγε από τη

ζωή το περα-σμένο Σάββατοκαι σε ηλικία 88ετών, η ΕλευθερίαΠαρασκευαΐδου -Λιαρούτσου, αγω-νίστρια της Εθνι-κής Αντίστασης,κομμουνίστριαμέχρι το τέλοςτης ζωής της καισύζυγος του επί-σης αγωνιστή της

Εθνικής Αντίστασης, γνωστού συγγραφέαΜιχάλη Λιαρούτσου.Έχοντας γεννηθεί το 1924 στη Μήθυμνατης Λέσβου από γονείς πρόσφυγες, η Ε-λευθερία Παρασκευαΐδου εντάχθηκε στηνΑντιστασιακή Οργάνωση Λέσβου ήδη απόνεαρή ηλικία, όσο εργαζόταν στο Νοσοκο-μείο της Μυτιλήνης.Με τη σύσταση της ΕΠΟΝ Λέσβου, έγινεμέλος της στο Χάλικα της Μυτιλήνης, ενώτο διάστημα 1948 - 1950 έκρυψε και πε-ριέθαλψε το σπίτι της τρεις αγωνιστές τουΔημοκρατικού Στρατού της Λέσβου, οι ο-ποίοι το χρησιμοποίησαν για ορμητήριο,για την οργάνωση του αγώνα τού Δ.Σ.Ε..Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπουυπήρξε οργανώτρια του γυναικείου κινή-ματος και για αρκετά χρόνια αναδείχθηκεσε πρόεδρο του Συλλόγου ΔημοκρατικώνΓυναικών, στο Παγκράτι. Τα τελευταία 20χρόνια, μαζί με κάθε αγωνιστική δραστη-ριότητά της, επιδόθηκε με επιτυχία καιστη συγγραφική λογοτεχνική δημιουργία.Αναδείχθηκε, μάλιστα, σε ικανή συγγρα-φέα-λογοτέχνη, με τρία πολύτομα βιβλία,που εκδόθηκαν και βρήκαν ευρεία κυκλο-φορία και θετικότατες κριτικές, τα: «Με ταφτερά της αθωότητας» (1999), «Η Μα-ντώ» (2001) και «Ερμίνα, ένα χαμόγελοστο αύριο» (2003).Η κηδεία της Ελευθερίας Παρασκευαΐδου- Λιαρούτσου θα γίνει σήμερα Τρίτη 19 Ι-ουνίου στις 5:30 το απόγευμα, στο Κοιμη-τήριο του Δήμου Καισαριανής.

Από τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας

Εγγραφές εθελοντών πυροσβεστώνAπό τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας ανακοινώνεται ότι όσοι επι-

θυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές πυροσβέστες ή ως απλοίεθελοντές, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της καθημερινάγια τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου.Σημειώνεται πως η ασφαλιστική εισφορά για τον εθελοντή πυρο-σβέστη καλύπτεται από το Δημόσιο, καθώς και πως ο χρόνος υπη-ρεσίας προσμετράται στο ενεργητικό του.

Έκλεψαν κοσμήματα

Ανακοίνωση από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου

Μπέρδεμα με τις συνταγές

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Μυτιλήνης ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του

Βοηθώντας με αγάπη

Mε ένα καινούργιο Δελτίο Τύπουεπιστρέφει ο Φαρμακευτικός

Σύλλογος Λέσβου, απαντώντας σεανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκη-ση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα φάρ-μακα που συνταγογραφήθηκαν κατάτη διάρκεια της απεργιακής κινητο-ποίησης των φαρμακοποιών. Και ταοποία οι ασφαλισμένοι δεν εκτέλε-σαν στα φαρμακεία.Ο Οργανισμός, με την ανακοίνωσηπου εξέδωσε, όπως αναφέρει ο Φαρ-μακευτικός Σύλλογος Λέσβου, κατα-πατάει τις κείμενες διατάξεις, λέγο-ντας ότι μια συνταγή που έχει συ-νταγογραφηθεί από 1/6/12 μπορείνα εκτελεστεί οποιαδήποτε ημερο-μηνία, απόφαση που είναι ουσιαστι-κά και τυπικά παράνομη. Ενώ παράλ-ληλα, εκτός από την υπονόμευση

της κινητοποίησης των Φαρμακοποι-ών, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να καταρ-γήσει διατάξεις προεδρικού διατάγ-ματος, όπως αναφέρει ο Σύλλογοςστο Δελτίο Τύπου του, τονίζονταςπως μια εγκύκλιος ή μια ανακοίνωσηδεν μπορεί να καταργήσει ή να υπο-καταστήσει ένα προεδρικό διάταγμαή τη συλλογική σύμβαση. «Ζητήσα-με από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ γιανα σταματήσει η ταλαιπωρία των α-σφαλισμένων, αφού οι γιατροί δενξαναγράφουν τις συνταγές που είναιάκυρες, να αποστείλει διορθωτική ε-γκύκλιο ώστε να αποκατασταθεί ηνομιμότητα», τονίζουν οι Φαρμακο-ποιοί της Λέσβου και καταλήγουνλέγοντας ότι δεν μπορούν να εκτελέ-σουν συνταγές οι οποίες θα περικο-πούν σύμφωνα με το νόμο.

Σήμερα το απόγευμα κηδεύεται στην Αθήνα η Ελευθερία

Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου

Κοσμήματα συνολικής αξίας έξιχιλιάδων ευρώ έκλεψαν άγνωστοι

δράστες το βράδυ της περασμένηςΠαρασκευής, από σπίτι της Μυτιλή-νης.Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού,που σύμφωνα με πληροφορίες είναιγιατρός, κατήγγειλε την κλοπή στιςΑρχές το απόγευμα της Κυριακής, α-φού μόνο τότε την αντιλήφθηκε.Όπως προέκυψε από την έρευνα,βράδυ Παρασκευής προς Σάββατο ά-γνωστοι δράστες μπήκαν στο σπίτιτου παραβιάζοντας κάποιο από ταπαράθυρα και αφαίρεσαν διάφορα

κοσμήματα, η συνολική αξία των ο-ποίων ανέρχεται στις έξι χιλιάδεςευρώ.Στη συνέχεια, παραβίασαν και το Ι.Χ.αυτοκίνητο του 58χρονου, το οποίοκαι χρησιμοποίησαν για να διαφύ-γουν.Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλε-λειμμένο σε κάποια ερημική τοποθε-σία της περιοχής της Παγανής τομεσημέρι της Κυριακής, ενώ οι δρά-στες ακόμη αγνοούνται.Προανάκριση για το συμβάν διενερ-γεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυ-τιλήνης.

Page 23: Εμπρός 3592

23ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Μ. & ΑΣ.Καβέτσου 36

Τηλ. 22510 25870

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΑερ. Γιανναρέλλη 28

Τηλ. 22510 40001ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΡΙ ΤΗ : 19 .6.2012

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Ν.ΜΥΚΟΝΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“Ε.EXPRESS” 17.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖAΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

000432850013

MARFIN EGNATIA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Ανδρέας Τυρανής του Ευστρατίου και της Μυρσι-νής, το γένος Λιγέλλη, που γεννήθηκε και κατοικείστη Μυτιλήνη, και η Ιωάννα Γιαννάκη του Ευστρατί-ου και της Αναστασίας, το γένος Μαραγκού, πουγεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται ναπαντρευτούν στις 25 Αύγουστου και ώρα 7:00 μ.μ.,στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου τηςΜεραρχίας, στην Παγανή Μυτιλήνης.

Hπρόσκληση ήταν ευ-ρηματική και πρωτό-τυπη. Ένα μικρό

μπουκάλι του ούζου.Στον πάτο, άμμος ανάμι-κτη με θαλασσινά κοχυ-λάκια.Και από τον κόκκινο λαι-μό του μπουκαλιού κρε-μόταν με σιρίτι ένα ψαρά-κι, έργο των παιδιών τουΝηπιαγωγείου.Στο λαιμό του μπουκαλι-ού, η πρόσκληση προςτους γονείς βυθισμένη, έ-γραφε:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ«Το Σεπτέμβριο ξεκινή-σαμε για να κάνουμε έναμεγάλο ταξίδι στη θάλασ-σα της γνώσης.Τραβήξαμε κουπί και α-νοιχτήκαμε στα πελάγητης τέχνης, της παράδο-σης, της μουσικής, τηςζωγραφικής, του θεάτρουκαι του χορού.Σας προσκαλούμε την Τε-

τάρτη 6 Ιουνίου 2012,στις 6.30΄ το απόγευμα,στο 1ο Νηπιαγωγείο Μυ-τιλήνης, για να γιορτά-σουμε, μαζί, το τέλος τουόμορφου ταξιδιού μας.»Αυτά έγραφε η πρόσκλη-ση.

Η γιορτούλαΔεν ήθελα να πάω αυτήντη φορά. Θα πήγαινε ο-πωσδήποτε η Ελένη. Είναιασυγκράτητη σε ό,τι αφο-ρά τα εγγόνια της.Ένας από τους λόγουςπου με κάνει να μη θέλωνα συμμετέχω σε τέτοιεςεκδηλώσεις, είναι γιατίπρέπει όλη τη μεγάλη χα-ρά να την απολαμβάνουνμόνο οι γονείς.Χτύπησε το τηλέφωνο, ή-ταν ο Γιώργος, ο εγγονός:- Παππού, θέλω να ‘ρθειςοπωσδήποτε.Όλοι οι δισταγμοί εξαφα-νίστηκαν ακαριαία.

- Και βέβαια θα ‘ρθώ, ο-μορφιά μου.Και παρακολουθήσαμε,γονείς, παππούδες καιάλλοι συγγενείς, μια ε-ξαίσια γιορτούλα, με ποι-ηματάκια, χορούς, τρα-γουδάκια, παντομίμες, μετην υπόκρουση κατάλλη-λης μουσικής και ζωγρα-φιές στους τοίχους.Ως εκπαιδευτικός μπορών’ αντιληφθώ αν μια εκ-δήλωση των παιδιών εί-ναι καταναγκαστική προ-σπάθεια ή αυθόρμητηπράξη.Οι τέσσερις νηπιαγωγοίτου 1ου Ολοήμερου Νη-πιαγωγείου Μυτιλήνης α-γαπούν τη δουλειά τους,τιμούν το ψωμί που τρώ-νε απ’ αυτήν, και αυτήτους την αγάπη την μετα-λαμπαδεύουν στα παιδιάμε τρυφερότητα.Δε ρώτησα τα ονόματάτους. Ούτε πιστεύω ότι έ-

χουν ανάγκη απ’ τον καλόλόγο.Εγώ ο παππούς τις ευχα-ριστώ, γιατί ο εγγονόςμου πήγαινε κάθε πρωί μεευχαρίστηση στο σχολείοτους.Όπως μας είπαν, με τηλήξη του σχολικού έτουςκάθε νηπιαγωγάκι θα πά-ρει τον ατομικό του φάκε-λο, που περιέχει όλες τις

δραστηριότητες της σχο-λικής χρονιάς. Από φωτο-γραφίες, ζωγραφιές, κα-σέτες, CD κ.λπ. κ.λπ..Και όλα αυτά, από ένα α-σήμαντο ποσό που έδωσεκάθε γονέας στην αρχήτης χρονιάς.Καλό καλοκαίρι.

Ο παππούςΣτρατής Δελόγκος

Απιδιάς Λάκκος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

«ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»

Μυτιλήνη 13-06-2012

Αρ. Πρωτ. 11849

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκο-

μείου Μυτιλήνης, διά της υπ’

αριθμ. 1η/26.1.2012 απόφα-

σής του, προκηρύσσει Δημό-

σιο Διαγωνισμό με κριτήριο

κατακύρωσης την χαμηλότε-

ρη τιμή για την ανάθεση σε ι-

διωτικό πλυντήριο καθαρι-

σμού του ιματισμού του Νο-

σοκομείου Μυτιλήνης.

Προϋπολογισμός δαπάνης

92.600,00 ευρώ συμπεριλαμ-

βανομένου Φ.Π.Α. 16%.

Ο διαγωνισμός θα διενεργη-

θεί από αρμόδια επιτροπή

στις 18/07/2012 ημέρα Τε-

τάρτη και ώρα 12:00 μ. στα

γραφεία του Νοσοκομείου.

Ημερομηνία λήξης υποβολής

προσφορών 17/07/2012 ημέ-

ρα Τρίτη και ώρα 2:30 μ.μ..

Αναλυτική διακήρυξη θα βρί-

σκεται στο Νοσοκομείο η ο-

ποία θα χορηγείται σε κάθε

ενδιαφερόμενο έναντι του

ποσού των 20€ κατά τις ερ-

γάσιμες ημέρες και ώρες.

Αρμόδιος υπάλληλος ο κ.

Τσαλΐκης Χρήστος τηλ.

22513-51342.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Γράμματα Αναγνωστών

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ

Γιορτή Αγγέλων

Page 24: Εμπρός 3592

24ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012XPONOΓPAΦHMA

Επίκαιροι διάλογοι

- Αντρούλη μου, πάω στοσούπερ μάρκετ! Θες νασου φέρω κάτι;- Ναι.- Τι;- Ρέστα...

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

w Το ζαχαροπλαστείο«Φλοκάκι», στο κέντροτης Ερμού, θα σαςταξιδέψει στο μαγικόκόσμο της σοκολάτας καιτης ζάχαρης με τρόπομοναδικό. Δοκιμάστε τιςγεύσεις των γλυκών τουκαι αισθανθείτεπραγματικάευτυχισμένοι!!!

w Στον κόλπο της Γέρας,το «Cielo» προσφέρειστο χώρο του δροσεράποτά και καφέ μεμοναδική θέα.

w Στο δρόμο η Βαριάς,εδώ και λίγες μέρες σάςπεριμένει το ψητοπωλείο«Ο Βασίλης» μεποικιλίες μπύρας καιούζου και μεγάληποικιλία κρεατικών.Επίσης μπορείτε ναπαραγγείλετε τις γεύσειςτης αρεσκείας σας σεπακέτο για το σπίτι.

w Το ξενοδοχείο«Belvedere», στηνΕφταλού του Μολύβου,σας περιμένει ναπεράσετε μοναδικά τιςημέρες των διακοπώνσας, αλλά και ταΣαββατοκύριακά σας.Εκμεταλλευτείτε τιςχαμηλές τιμές και τηνάψογη φιλοξενία πουσας παρέχει.

w Το εστιατόριο«Ξαμπέλια», στηνομώνυμη παραλία, σαςπεριμένει και φέτος νααπολαύσετε το φαγητόσας ή το ποτό σας στηνοργανωμένη πλαζ του, μεδωρεάν ξαπλώστρες καιπάντα με τις γνωστές καιασυναγώνιστες τιμές του.

22510 44242

Στα γραπτά μου τώ-ρα τελευταία απο-φεύγω το μάλλονγενικό όρο βλα-

κεία και περιορίζομαι στονα αποκαλώ κάποιους κα-τοίκους του πλανήτη μας«μωρούς», με την έννοιαότι είναι διανοητικά, ίσωςκαι ψυχολογικά, ανώρι-μοι, σαν τα νήπια.Θεωρώ ακραία περίπτωσημωρίας κάτι που έβλεπασυχνά πριν φύγω από τηνευημερούσα Αυστραλίαστις βιτρίνες του ισχυρούφύλου (γυναίκες). Πανά-κριβα μπλου-τζην σε ελε-εινή κατάσταση, κουρε-λιασμένα θα έλεγα. Φο-ράω παλιόρουχα στο χω-ράφι και στη βάρκα, αλλάαυτά τα κουρέλια δε θα ταφόραγα σε καμμιά περί-πτωση.Τον ίδιο καιρό που κοίτα-ζα αυτές τις βιτρίνες, είδακαι ένα ντοκιουμεντέρ γιατο πώς «κουρελιάζονται»αυτά τα μπλου-τζην. Γίνε-ται σε βιοτεχνίες στη Μέ-ση Ανατολή με άμμο, απόατυχείς εργάτες που πα-θαίνουν, σε πολλές περι-πτώσεις, θανατηφόρο σι-λίκωση.Όταν προχθές το βράδυτρώγαμε με φίλους σεπαραθαλάσσια ταβέρνα,το έκανα θέμα. Ένας φί-λος και σύντροφος, με α-πόλυτη ψυχραιμία, μαςλέει: «Τι να κάνουμε, μό-δα είναι»! Έγινα έξω φρε-νών (έχω και καρδιακή α-νεπάρκεια) και ως συνή-θως έγινα χυδαίος! «Τημόδα σου την έχωχεσ…η», του λέω και ή-πια ένα κρασί για να συ-νέλθω!

Την άλλη μέρα, για να τονεκδικηθώ του διάβασα α-πό το τηλέφωνο το παρα-κάτω ποίημα που με εκ-φράζει 100% (από τη μα-καρίτισσα «Ελευθεροτυ-πία»; Δε θυμάμαι…):

«Από τη μία μεριά η «με-ταφυσική του χρήματος»

-από την ‘άλλη η σάρκα

του ροδάκινου.

Από τη μία μεριά έναστρατσόχαρτο, μια υπο-

γραφή,μία φούσκα - από την άλ-

λη το χώμα, το νερό, ο ι-δρώτας.

Από τη μία μεριά το “επι-χειρείν” - από την άλλη

έναςψαράς και η βάρκα του.

Από τη μία μεριά το νε-κρό χρυσάφι - από την

άλλη έναςψαράς και το αλάτι.

Από τη μία μεριά ο υπο-θηκευμένος ουρανός, έναπαγκόσμιο μαύρο τίποτα- από την άλλη σύμπας ο

κάτωκήπος.

Από τη μία μεριά ο τσι-φλικάς, ο τραπεζίτης, τα

“στελέχη” -από την άλλη ο Σάκκο, ο

Βαντσέτι, ο Αντύπας.

Αυτός ο πόλεμος δεν έ-χει τέλος.»

Συμφωνούν οι φίλοι ανα-γνώστες ότι αν η συντρι-πτική πλειοψηφία τωνκατοίκων της Γης είχαντέτοιες αξίες, ο πλανήτηςμας θα ήτανε παράδει-σος;

Διονύσης ΣυκιώτηςΧημικός -

περιβαλλοντολόγος

Αξίες για έναν καλύτερο κόσμο

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»