Εμπρός 3792

24
Υπόμνημα Γιακαλή σε Τσαυτάρη Συνεργασία για να γίνουν εξαγωγές λαδιού ΣEΛ. 15 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης ΣABBATOKYPIAKO APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3792 TIMH €1,3 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 5 5 Από το Λιμενικό Σώμα, καταγραφή στοιχείων των συμμετεχόντων σε επιστημονική ημερίδα που έγινε στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα και Ευρώπη» με… φακέλωμα! Μέχρι και την Τρίτη αιτήσεις για έναν Οδηγό Δ.Ε. και 23 Εργάτες Υ.Ε. 24 διμηνίτες στο Δήμο Λέσβου Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε η γενική γραμματέας της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογή- ρου, ο Δήμος Λέσβου προέβη χθες στην ανάρτηση προκήρυξης για την πρόσληψη 24 διμηνιτών, για τις ανάγκες της καθαριότητας εν όψει του Πάσχα και της έναρξης της θερινής περιόδου. Οι θέσεις που θα καλυφθούν, σύμφωνα με τη σχε- τική ανακοίνωση του Δημήτρη Βουνάτσου, είναι μία οδηγού απορριμματοφόρου κατηγορίας Δ.Ε. και 23 εργατών καθαριότητας κατηγορίας Υ.Ε.. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στα κεντρικά γραφεία του Δήμου στη Μυτιλήνη και στα γραφεία των δημοτικών ενοτήτων μέχρι και την Τρίτη 16 Α- πριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22513 50596 και 22513 50537, ενώ η προκήρυξη είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου www.mytilene.gr/. 853 αιτήσεις στο Νομό Λέσβου για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ 65 προσλήψεις στον Πολιτισμό ΣYNENTEYΞH «Να βρίσκεται το “Ε” ψηλά, στο μετερίζι της ενημέρωσης του νησιού…» Μιλάει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης ΣEΛ. 4,5 Σήμερα μαζί με το «Εμπρός Σαββατοκύριακο», το «View» σε ένα αφιέρωμα για την κατοικία TEYXOΣ 138 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ƄƙƪƦơƢƗƙ ΣEΛ. 16 ΣEΛ. 17

description

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Transcript of Εμπρός 3792

Page 1: Εμπρός 3792

Υπόμνημα Γιακαλή σε Τσαυτάρη

Συνεργασία για να γίνουν εξαγωγές λαδιούΣEΛ. 15

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

ΣABBATOKYPIAKO APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3792 TIMH €1,3

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

www.emprosnet.gr

ΣABBATO13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 215 5

Από το Λιμενικό Σώμα, καταγραφή στοιχείων των συμμετεχόντων σε επιστημονική ημερίδαπου έγινε στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

«Πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα και Ευρώπη» με… φακέλωμα!

Μέχρι και την Τρίτη αιτήσεις για έναν Οδηγό Δ.Ε. και 23 Εργάτες Υ.Ε.

24 διμηνίτες στο Δήμο ΛέσβουΜετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίουπου ενέκρινε η γενική γραμματέας της Αποκε-ντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογή-ρου, ο Δήμος Λέσβου προέβη χθες στην ανάρτησηπροκήρυξης για την πρόσληψη 24 διμηνιτών, γιατις ανάγκες της καθαριότητας εν όψει του Πάσχακαι της έναρξης της θερινής περιόδου.Οι θέσεις που θα καλυφθούν, σύμφωνα με τη σχε-τική ανακοίνωση του Δημήτρη Βουνάτσου, είναιμία οδηγού απορριμματοφόρου κατηγορίας Δ.Ε.

και 23 εργατών καθαριότητας κατηγορίας Υ.Ε..Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τηναίτηση και τα δικαιολογητικά τους στα κεντρικάγραφεία του Δήμου στη Μυτιλήνη και στα γραφείατων δημοτικών ενοτήτων μέχρι και την Τρίτη 16 Α-πριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούννα απευθύνονται στα τηλέφωνα 22513 50596 και22513 50537, ενώ η προκήρυξη είναι ανηρτημένηστην ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβουwww.mytilene.gr/.

853 αιτήσεις στο Νομό Λέσβου για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

65 προσλήψειςστον Πολιτισμό

ΣYNENTEYΞH

«Να βρίσκεται το “Ε” ψηλά, στο μετερίζι της ενημέρωσης του νησιού…»

Μιλάει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης

ΣEΛ. 4,5

Σήμερα μαζί με το «Εμπρός

Σαββατοκύριακο», το «View»

σε ένα αφιέρωμα για την κατοικία

TEYXOΣ 138ο ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣEΛ. 16

ΣEΛ. 17

Page 2: Εμπρός 3792

2ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΣΑΒΒΑΤΟΣΕΛΗΝΗ 4 ημ.

Aνατ. 05.53 ∆ύσ.18.59

13Μαρτίνου π. Ρώμης

Θεοδοσίου και Ζωίλου μαρτ.

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Καψόνι…Ένα απ’ τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τοΔημοτικό Συμβούλιο, ήταν η κυκλοφοριακή με-λέτη της Καλλονής, για το οποίο και παρέστη,τοποθετήθηκε και ψήφισε και ο πρόεδρος τηςΔημοτικής Κοινότητας, Θανάσης Ελευθερίου,που είχε κατέβει για τον ίδιο λόγο και την Τε-τάρτη στη Μυτιλήνη, περίμενε έως τα μεσάνυ-χτα στην αίθουσα για την εν λόγω συζήτηση,αλλά η διακοπή της συνεδρίασης τον ανάγκασενα επαναλάβει και την Πέμπτη το ίδιο δρομολό-γιο.Όταν λοιπόν μετά την ψήφιση του θέματος, δεντου δόθηκε ο λόγος να προσθέσει μία ακόμηπαρατήρηση, ο κ. Ελευθερίου εξέλαβε ως καψό-νι την όλη στάση απέναντί του και σε έξαλληκυριολεκτικά κατάσταση, καταφέρθηκε εναντίοντων συμβούλων, με όχι και τόσο κόσμιες εκ-φράσεις. Ζήτησε δε, απευθυνόμενος στο Δημή-τρη Βουνάτσο, να μην τον παρεξηγήσει και ναμην του κρατήσει κακία για την απόφασή του ναπαραιτηθεί απ’ τη θέση του προέδρου. Παραίτη-ση απ’ την οποία ανέλαβαν να τον αποτρέψουναρκετοί σύμβουλοι, που θα επιχειρούσαν να ε-πικοινωνήσουν μαζί του μόλις κόπαζε ο δικαιο-λογημένος θυμός του. Άλλωστε, ούτε τον κανο-νισμό γνώριζε, ούτε θα υπερέβαινε τα εσκαμμέ-να αν συμπλήρωνε κάτι στην άποψή του, για ναδικαιολογείται τόση αυστηρότητα στην τήρησητου κανονισμού.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Άλλο μαθηματικός…Τις αντιρρήσεις τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου στη συγ-

χώνευση τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στηΣάμο εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Παιδεί-ας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και με σημαντικήκαθυστέρηση απ’ τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου «Α-θηνά», ο πρόεδρος της Ένωσης, Πολύδωρος Λαμπρι-νούδης. Ο κ. Λαμπρινούδης αναφέρεται σε μια σειράαπό λόγους που επιβάλλουν άλλη μεταχείριση τωννησιών και των τοπικών τους κοινωνιών, και μάλιστασε περίοδο κρίσης όπως η διανυόμενη.

… άλλο οικονομολόγοςΠροβάλλει όμως και ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα

ο και δήμαρχος Χίου, επισημαίνοντας την προχειρό-τητα τόσο σημαντικών αποφάσεων. «Δεν πείθει κανέ-ναν η συγχώνευση του Τμήματος Στατιστικής και Ανα-λογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών μετο Τμήμα Μαθηματικών. Το μόνο κοινό των δύο Σχο-λών είναι η λέξη “Μαθηματικών”. Κατά τα άλλα πρό-κειται για διαφορετικά αντικείμενα, με διαφορετικέςκατευθύνσεις σπουδών», σημειώνει ο κ. Λαμπρινού-δης, τονίζοντας ότι σε απόδειξη των παραπάνω «οι α-πόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στο ΟικονομικόΕπιμελητήριο Ελλάδος και εντάσσονται στον κλάδοΠΕ9 Οικονομολόγων».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Κι άλλη παρακράτηση…Ακόμη μία δόση απ’ τους παρακρατηθέντες πόρους

της αυτοδιοίκησης θα αποδοθούν τις επόμενες μέρεςστους δήμους όλης της χώρας, που έχουν να λαμβά-νουν απ’ το κράτος για την ανάληψη αρμοδιοτήτων οιοποίες δε συνοδεύτηκαν απ’ τις αντίστοιχες χρηματο-δοτήσεις.Την προηγούμενη φορά, το φθινόπωρο του 2012, οΔήμος Λέσβου θυσίασε μια γενναία χρηματοδότησηαπ’ τα παρακρατηθέντα, της τάξης των 700 χιλ. ευρώ,προκειμένου να προχωρήσει σε ρύθμιση και να συμ-ψηφίσει οφειλές του προς ασφαλιστικά ταμεία και Ε-φορία (μόνο οι φόροι για το ελαιοτριβείο Πολιχνίτουαπ’ την εποχή που λειτουργούσε, ήταν πάνω από180.000 ευρώ), γλυτώνοντας έτσι τα πρόστιμα καιτους τόκους που αναλογούσαν στις οφειλές.

… κι άλλες πιστώσειςΤώρα με τη νέα κατανομή, ο Δήμος Λέσβου εισφέ-

ρει ακόμη 194 χιλιάδες για ανάλογες υποχρεώσεις,λαμβάνοντας, για άλλη μία δόση, μηδέν ευρώ.Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε πως η απόφα-ση για τα παρακρατηθέντα έρχεται σε συνέχεια πολ-λών άλλων πρόσφατων χρηματοδοτήσεων του Υπουρ-γείου Εσωτερικών, που ο μεγάλος αριθμός τους θέτεισε προβληματισμό τους αυτοδιοικητικούς. Οι οποίοικαι, έχοντας από πέρυσι δεινοπαθήσει να δουν ευρώστα δημοτικά ταμεία, εμφανίζονται υποψιασμένοι γιατην ξαφνική συνέπεια της κυβέρνησης. Αναρωτιού-νται, μάλιστα, αν επίκεινται εκλογές ή μήπως ανασχη-ματισμός, για να βρουν αιτία να αποδώσουν ό,τι συμ-βαίνει.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Το διαμάντιΚατ’ επανάληψη ο Δημήτρης Βουνάτσος εγκωμίασε

τη στάση του Γιώργου Πάλλη, που για ακόμη μια φο-ρά, όπως είπε ο δήμαρχος, με την παρουσία του στηνπροχθεσινή συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε απ’ την υ-πόλοιπη αντιπολίτευση. Την καλύτερη όμως φιλοφρό-νηση απέδωσε στο νεαρό δημοτικό σύμβουλο ο Γιάν-νης Βατός, όταν σχολίασε πως σε αντίθεση με άλλουςπου υπονομεύουν με τακτικισμούς το θεσμό, γιατί α-ποβλέπουν σε μελλοντικά οφέλη, ο Γιώργος Πάλληςβλέπει το μέλλον με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα.«Κι αυτό τον τιμά, τον αναδεικνύει σε διαμάντι για τηναυτοδιοίκηση», συνέχισε ο αντιδήμαρχος.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», του Σαββάτου 13 Απριλίου 1946.

Η εκδίκαση της λεγόμενης «Στάσης της Αγιάσου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Όχι άλλεςυποσχέσεις

Χθες ο κ. Τσαυτά-ρης υποσχέθηκε τηδημιουργία ενόςπρότυπου σταθμούυποστήριξης της πα-ραγωγικής διαδικα-σίας. Το 2003, ο τό-τε πρόεδρος του Ε-ΘΙΑΓΕ, ΝαπολέωνΜαραβέγιας, είχε υ-ποσχεθεί τη δημι-ουργία πρότυπου α-γροκτήματος στη Λέ-σβο. Πρόκειται γιατην ίδια υπόσχεσηπου επαναλαμβάνε-ται 10 χρόνια μετά,με διαφορετικές λέ-ξεις, αλλά το ίδιοπεριεχόμενο. Πολύφοβόμαστε πως η υ-πόσχεση του κ.Τσαυτάρη, ελλείψειπόρων, θα έχει την ί-δια τύχη με την υπό-σχεση του κ. Μαρα-βέγια.

Ν.Μ.

Page 3: Εμπρός 3792

3ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΚΑΚουργήµατα

Ουδείς προφήτης στον τόπο τουΣτο πρόγραμμα του Συνεδρίου για το ε-

λαιόλαδο είδαμε σε περίοπτη θέση το όνο-μα του κ. Bastian Jordan, Γερμανού εμπόρουελαιολάδου που εδώ και πολλά χρόνια συ-νεργάζεται με την οικογένεια Πρωτούλη.Πρόκειται για έναν αξιόλογο έμπορο, πουέχει πουλήσει αρκετές δεκάδες τόνων τυ-ποποιημένου ελαιολάδου της Λέσβου με τηφίρμα τού «Jordan». Οι διοργανωτές τουΣυνεδρίου δε σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε νακαταθέσει την εμπειρία του και άλλος έ-μπορος τυποποιημένου ελαιολάδου τηςΛέσβου. Αναφερόμαστε στο Νίκο Μάττα,για χρόνια διευθυντή πωλήσεων της ΕΑΣΛέσβου, που έχει πουλήσει πάνω από10.000 τόνους τυποποιημένου ελαιολάδουκάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Εί-ναι τουλάχιστον παράδοξο να ζητάμε τιςσυμβουλές των Γερμανών για πράγματαπου οι δικοί μας άνθρωποι έχουν πολύ κα-λύτερες γνώσεις.

Ν.Μ.

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση

ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου,

λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος

της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544,

6983-730486, 6983-295489.

Παρα...θέσεις

Θα σας πω μιαν απολύτως αδιάφορη προσω-πική ιστορία, ως τρυφερή απάντηση σε κα-λούς φίλους ή ολίγον-φίλους που είχαν την

καλοσύνη να μου μεταφέρουν σχόλια και από-ψεις τους για άρθρα μου που το φιλόξενο «Ε-μπρός» δέχθηκε να δημοσιεύσει. Για κάποιον ι-διαίτερο λόγο, κάποια σημειώματά μου κίνησαν

ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους. Και δέχθηκα πλείστες όσες α-ντικρουόμενες νύξεις: από υποστηρικτικά «συγχαρητήρια» συ-ναινέσεως έως ανώνυμες τηλεφωνικές ύβρεις του τύπου «δεμας ξεγελάς όλους, φασίστα».Με πολλή σκέψη, αναρωτήθηκα πώς προκύπτει αυτή η κάθετηδιχογνωμία, ανεξαρτήτως της έκφρασής τους. Εντέλει είναιζήτημα αποδοχής κάποιων συλλογικών συντεταγμένων που α-νακαλώ στα σημειώματά μου. Χρειάζεται, για παράδειγμα:Να χορέψουμε, εκ νέου, αντρίκια κι απελευθερωτικά, το «Ζεϊ-μπέκικο της Ευδοκίας» του Μάνου Λοΐζου…Να ανακουφιστεί, απαλά, η ψυχή μας στη «Μελωδία της Με-λαγχολίας» του Μάνου Χατζιδάκι…Να μαγευθούμε, άφωνοι, από το κρύσταλλο της φωνής τηςΜαρίας Κάλλας στη «Νόρμα»…Να ζαλιστούμε, τρεμάμενοι, από την έντιμη πρόσκληση στον α-νατρεπτικό ερωτισμό του Γιάννη Τσαρούχη και του Κώστα Τα-χτσή…Να συλλογιστούμε, με συνέπεια, τις εικόνες στο «Λιβάδι πουΔακρύζει» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου…Να ξανασυλλογιστούμε τη στεντόρεια φωνή του Σολωμού, τουΚάλβου, του Παλαμά, του Βάρναλη… αλλά και του Γκάτσουκαι του Εμπειρίκου…Να αναθυμηθούμε την πρόσκληση καθήκοντος και χρέους τουΣικελιανού και του Καζαντζάκη… και τον Ήλιο, τον Ηλιάτορατου Ελύτη…Να γελάσουμε και να κλάψουμε πάλι με το μεγάλο ΘανάσηΒέγγο…Να φοιτήσουμε πάλι στο Βαρβάκειο και τη Λεόντειο, το Με-τσόβιο και τη Χάλκη…Να ξαναδούμε στις τριτοκοσμικές πόλεις μας κτήρια και κατα-σκευές σαν του Ζενέτου, του Πικιώνη και του Κωνσταντινί-δη…Να φωνάζουμε οπαδικά όταν παίζει μπάλα κάποιος Δομάζος,Παπαϊωάννου, Σιδέρης…Να φαντασιωνόμαστε ερωτικά τη διπλανή Γυναίκα, τη γήινη Μ.Καραγιάννη…Να ξαναβρούμε το Γ. Παπανικολάου στην αιχμή της ιατρικής ε-πιστήμης, τον Ξ. Ζολώτα στην αιχμή της γλώσσας και της οικο-νομικής επιστήμης, τον Κ. Δοξιάδη στην αιχμή της πολεοδο-μίας, τον Κ. Καστοριάδη και τον Κ. Αξελό στη φιλοσοφία, τονΙ. Ξενάκη στα «πάντα» των Μαθηματικών, της Μουσικής καιτης Αρχιτεκτονικής…Γερνάς, Ανδρέα, και παρασύρεσαι στην ηρωοποίηση των νιά-των σου, θα μου πει ο άλλος εαυτός μου. Ίσως. Αλλά, σε αντι-παραβολή, ποιος/-α προς το παρόν; Όλοι αυτοί - και τόσοι άλ-λοι - δίδαξαν την Ανατροπή στη Συνέχεια. Τι διδάσκουν ακρι-βώς ο Φοίβος; Ο Παπακωνσταντίνου; Ο Τατσόπουλος;… ΟΜπάμπης Βωβός; Το τάδε δημοκρατικό λύκειο; Ο Τζιμπούρ;Κανέναν δεν απαξιώνω, δεν τολμώ και δεν επιτρέπεται, α-πλώς αναμετρώ τα μεγέθη του πολιτισμού μας, στη σημερινήεκδοχή ή διάστασή τους. Ως μέτρο, για τα πεζά και τα καθη-μερινά μας, ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στη γήινη διπλανήμας Γυναίκα και το μεντιατικό «ξέκωλο»;Όχι! Το μέγα πρόβλημά μας είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε τιςνέες, αυθεντικές και διαχρονικές αξίες Λόγου! Πιθανόν να υ-πάρχουν στις εκατοντάδες θέατρα, τους εκθεσιακούς χώρουςή τα βιβλία που ανθίζουν στην Αθήνα, αλλά όχι μόνον, στα πε-ριφερειακά πανεπιστήμια της Ελλάδας, στους εκπατρισθέντεςεπιστήμονες, στους απορριπτόμενους δημιουργούς πόλεων,χώρων και έργου ποιήσεως, στις ομάδες νέων των συλλό-γων...Δε θα βρούμε εύκολα άκρη. Πώς να διαβάζεται, άραγε, σήμε-ρα, ο Κ. Καρυωτάκης, ο μεγάλος μελαγχολικός; Προγραμματι-κά, ως διωχθείς συνδικαλιστής - ήταν άλλωστε κάτι σαν πρόε-δρος της νυν ΑΔΕΔΥ, δηλαδή μια πρώιμη εκδοχή του Φωτό-πουλου της ΓΕΝΟΠ; Μάλλον όχι, εάν συγκρίνουμε την αισθητι-κή του λόγου τους. Υπαρξιακά, ως «ξένος» στον τόπο του; Πι-θανόν:«Το ψωμί της εξορίας με τρέφει. Κουρούνες χτυπούν τα τζά-μια της κάμαράς μου. Και σε βασανισμένα στήθη χωρικώνβλέπω να δυναμώνει η πνοή που θα σας σαρώσει…Σήμερα επήρα τα κλειδιά και ανέβηκα στο ενετικό φρούριο. Ε-πέρασα τρεις πόρτες, τρία πανύψηλα, κιτρινωπά τείχη, με ριγ-μένες επάλξεις. Όταν βρέθηκα μέσα στον εσωτερικό, τρίτο κύ-κλο, έχασα τα ίχνη σας. Κοιτάζοντας από τις πολεμίστρες, χα-μηλά, τη θάλασσα, την πεδιάδα, τα βουνά, ένιωθα τον εαυτόμου ασφαλή. Εμπήκα σ’ ερειπωμένους στρατώνες, σε κρύ-πτες όπου είχαν φυτρώσει συκιές και ροδιές. Εφώναζα στηνερημία. Επερπάτησα ολόκληρες ώρες σπάζοντας μεγάλα ξεράχόρτα. Αγκάθια κι αέρας δυνατός κολλούσαν στα ρούχα μου.Με ήβρε η νύχτα...».Κάθαρσις, λέγεται το πεζογράφημα του! Δεν είμαστε στο1928, όμως το αίτημα του να γίνουμε πάλι Επίκαιροι, παραμέ-νει ακλόνητο. Μας βρήκε η Νύχτα!

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης ΠανεπιστημίουΑιγαίου.

Δυστυχία μου, Ελλάς…!

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

ΑναπροσαρμογέςΆλλη μία καλή είδηση ανακοινώθηκε εκ στόματος

του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, ΧαράλαμπουΑθανασίου, καθώς κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στοΝοσοκομείο Μυτιλήνης είπε ότι το ποσό που προβλε-πόταν για τις προμήθειες του ιδρύματος, αναπροσαρμό-στηκε φτάνοντας τα 14 εκατ. ευρώ, από 1,9 εκατ. ευρώ.Η αναπροσαρμογή έγινε έπειτα από εισηγήσεις τόσοστη ΔΥΠΕ, όσο και στα αρμόδια υπουργεία, στις οποίεςαναφερόταν ότι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για να κα-λύψουν τις ανάγκες από ιατροφαρμακευτικά υλικά, τρό-φιμα και ό,τι άλλο θεωρείται αναγκαίο.

Α.Κου

Επεμβάσεις...Αρχίζουν και γίνονται επεμβάσεις σε ορισμένους χώ-

ρους πρασίνου μέσα στην πόλη. Βέβαια ας ελπίσουμεκάτι τέτοιο να μην επικεντρωθεί στη Μυτιλήνη, αλλά ναεξαπλωθεί και στην περιφέρεια, και να επαναληφθεί ό-ταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Γιατί τα χόρτα θα εξακολου-θούν να θεριεύουν για όλο το υπόλοιπο διάστημα.

Α.Κου

Συνέχεια…Δεν έχει τέλος ο αριθμός των ατόμων που έρχονται α-

πό τα γειτονικά παράλια και συλλαμβάνονται για παρά-νομη διαμονή στη χώρα μας. Μέσα σε δύο μέρες συνε-λήφθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού άλλα 38 άτομασε Λέσβο και Λήμνο. Συγκεκριμένα, 15 συνελήφθησανστο λιμάνι Μυτιλήνης κατά την προσπάθειά τους να ε-πιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πει-ραιά και τα υπόλοιπα 23 άτομα εντοπίστηκαν μέσα σεφουσκωτό κοντά στη βραχώδη ακτή του Παλαιοκά-στρου, στην περιοχή Πλάκας Λήμνου.

Α.Κου

Εθελοντισμός κάθε μέρα!Η αυριανή ημέρα αποτελεί σύμβολο της εθελοντικής

εργασίας. Έτσι, διοργανώνονται εξορμήσεις από συλλό-γους, και όχι μόνο, προκειμένου να καθαριστούν διά-φορα σημεία σε κάθε περιοχή. Τέτοιου είδους δράσειςείναι άξιες σεβασμού και πρέπει να επιβραβεύονται. Βέ-βαια το ιδανικότερο, κατά την ταπεινή μας άποψη, θα ή-ταν να μην υπήρχαν σκουπίδια και συγκεκριμένα να μηνυπήρχαν άτομα που πετούν δεξιά κι αριστερά σκουπί-δια, παραβλέποντας ότι με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουντο περιβάλλον. Ή μάλλον, το ιδανικότερο θα ήταν ναμην υπήρχε η νοοτροπία βάσει της οποίας ορισμένοιάνθρωποι δε σέβονται το περιβάλλον στο σύνολό του.

Α.Κου

Μπόλικες προτάσεις376 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν από το βόρειο

Αιγαίο στο Πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότη-τας. Ο συνολικός προϋπολογισμός και η αντίστοιχη δη-μόσια επιχορήγηση είναι 11,8 εκατ. ευρώ. Το λιγότεροπου μπορεί να πει κανείς, είναι πως υπάρχουν ακόμηπολύ αισιόδοξοι άνθρωποι κι αυτό είναι παρήγορο. Διό-τι αν κυριαρχήσει η κατήφεια, δε θα έχουν μέλλον.

Ν.Μ.

«Όχι» λέει ο ΣΕΕΝΤην αντίθεσή του στην απεργία που κήρυ-

ξε η Π.Ν.Ο. για την Τρίτη, εξέφρασε χθες οΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΕπιβατηγούΝαυτιλίας). Η ανακοίνωση εμφανέστατα α-ποτελεί μια χείρα βοηθείας στον υπουργόΝαυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρού-λη, που θα πρέπει να υποστηρίξει το νομο-σχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.Κατά τα λοιπά, μάλλον χαρούμενοι θα πρέ-πει να είναι στο ΣΕΕΝ που τα πλοία δε θαπραγματοποιήσουν τα δρομολόγια της Τρί-της. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΕΚ, με το που α-νακοινώθηκε η απεργία, έσπευσε να ανακοι-νώσει ότι δε θα πραγματοποιηθούν τα δρο-μολόγια των πλοίων της.

Ν.Μ.

Page 4: Εμπρός 3792

4ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Aπό το λάκκο των...Λεόντων

Τι είναι οι «αγορές» και πώς λειτουργούν;

Όπως έγραφα το προηγούμενο Σάββατο, η μόνιμη επω-δός που χρησιμοποιούν κυβερνήσεις, οικονομικοί ανα-λυτές και τηλεπαρουσιαστές για να δικαιολογήσουν τις

επιλογές τους, είναι ότι αυτό θέλουν οι «αγορές». Τι είναιαυτές οι περιβόητες «αγορές» και πώς λειτουργούν!Πολύ απλά, αποτελούνται από τράπεζες, ασφαλιστικά τα-μεία και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! Δηλαδή μορφέςκεφαλαίου που στοχεύουν στο μέγιστο δυνατό ποσοστόκέρδους. Με απλά παραδείγματα μπορεί να φωτιστεί η λει-τουργία τους. Στην αγορά ομολόγων αγοράζονται και πω-λούνται τα χρέη των κρατών! Ο κάθε ένας που κατέχει ήθέλει να αγοράσει ένα ομόλογο 100 ευρώ με στόχο σε 10χρόνια να αποκομίσει 140 ευρώ, ρωτά τι κίνδυνος υπάρ-χει, λόγω της αυξημένης πιθανότητας αναδιαπραγμάτευσηςτου χρέους, αφού στις σημερινές συνθήκες σε όλες σχε-δόν τις χώρες αυξάνει το χρέος, αυτό να αξίζει λιγότερο α-πό 140 ευρώ. Ρωτά επίσης κατά πόσο η αύξηση του χρέ-ους θα ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα. Επειδή αν έχει αγο-ράσει ένα ομόλογο 100 ευρώ με επιτόκιο 5%, θα έχει ναλαμβάνει σε ένα χρόνο 105 ευρώ, ενώ αν τα επιτόκια δια-μορφωθούν στο 10% στο άμεσο μέλλον, θα έχει να λαμβά-νει 110 ευρώ. Αντίστροφα, αν ο Α θελήσει να πουλήσει στοΒ ένα ομόλογο που δίνει 105 ευρώ σε ένα χρόνο. Αν το ε-πιτόκιο έχει πάει 10%, δεν μπορεί να περιμένει να πάρει100 ευρώ, όσα έδωσε, επειδή ο Β με 100 ευρώ μπορείνα αγοράσει ένα ομόλογο που δίνει 110 ευρώ με το νέο ε-πιτόκιο και όχι απλά 105...Δηλαδή οι κάτοχοι τίτλων σκέφτονται την άνοδο των επιτο-κίων σα μία απώλεια αξίας των χρημάτων που έχουν ήδηδεσμεύσει σε ομόλογα με χαμηλά επιτόκια. Όλους αυτούςτους κινδύνους o κάθε κεφαλαιούχος, που σέβεται την ψυ-χή της τσέπης του, τους ενσωματώνει απαιτώντας ένα επι-τόκιο που έχει μία διαφορά (spread) σε σχέση με τα θεω-ρούμενα ασφαλή ομόλογα ή άλλους... «ασφαλείς» τίτλουςχρέους (όπως τα αμερικανικά ή τα γερμανικά ομόλογα).Μέσω των αυξημένων επιτοκίων, τα κράτη ή οι επιχειρή-σεις που δεν εφαρμόζουν... «συνετές» πολιτικές, περιορι-σμού των απαιτήσεων των μισθωτών σε δημόσια παιδεία,υγεία, ασφάλιση, υποδομές, που αυξάνουν τις δαπάνες τουΔημοσίου όταν ελαττώνεται η φορολογία των επιχειρήσε-ων, «τιμωρούνται»!Ωστόσο, οι αγορές δεν αποτελούν το καθοριστικό στοιχείογια ό,τι συμβαίνει από την έναρξη της κρίσης στην Ευρω-ζώνη. Αυτό που καθορίζει και παράγει τα γεγονότα στην Ευ-ρωζώνη, είναι ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές που εντεί-νουν την ύφεση (επομένως μειώνουν τα εισοδήματα καιαυξάνουν το χρέος σε σχέση με τα εισοδήματα), δημιουρ-γούν κινδύνους απώλειας αξίας για τους κατόχους τίτλων.Για παράδειγμα, είναι σε γνώση όλων ότι το ενδεχόμενοαυτές οι πολιτικές να οδηγήσουν αρκετά κράτη να προχω-ρήσουν σε διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης είναι πλέοναρκετά πιθανό...Αυτά ακριβώς τα στοιχεία ενσωματώνουν οι «αγορές», δη-λαδή κάθε κάτοχος τίτλων χρέους αποφασίζει τι θα κάνει.Το πρόβλημα επομένως δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό οι «αγο-ρές», αλλά η πολιτική απόφαση των ιθυνουσών τάξεων νασυνεχίσει να υπάρχει το ίδιο μοντέλο χρηματοδότησης πουστηρίζεται στις αγορές και η προθυμία των πολιτικών εκ-προσώπων τους να κάνουν ό,τι μπορούν, ακόμη και οδη-γώντας τις αγορές σε παροξυσμό πανικού, με μόνο στόχοστο μέλλον να συνεχίσουν οι «αγορές» να χρηματοδοτούντα κράτη, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά...Αυτό που επιχειρείται να απωθηθεί από τη δημόσια συζή-τηση, είναι το ερώτημα: Γιατί η κοινωνική ασφάλιση να ε-ξαρτάται από τις αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων στις«αγορές», η παιδεία από τα φοιτητικά δάνεια, η εργασία α-πό τη διεθνή αποτίμηση της κερδοφορίας της επιχείρησηςστα χρηματιστήρια, τα τρόφιμα από την εύρυθμη λειτουργίατων αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι λει-τουργίες των δήμων από τα αμοιβαία κεφάλαια και τις διε-θνείς χρηματαγορές τίτλων που τους δανείζουν, το περι-βάλλον από τα χρηματιστηριακά δικαιώματα ρύπων και ηκάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών από το ύψος τουχρέους στις πιστωτικές κάρτες;Γιατί, με άλλα λόγια, να συναινέσουμε στην επιχείρηση α-ναστήλωσης ενός αποτυχημένου συστήματος χρηματοδότη-σης, που απέτυχε παταγωδώς το 2008, αποδεχόμενοι μέ-σω της μείωσης των μισθών, άμεσα και έμμεσα, τη μείωσητων αναγκών μας για ασφάλεια, υγεία, παιδεία κ.λπ.; Στιςσημερινές συνθήκες, το πρόταγμα για απο-εμπορευματο-ποίηση των αναγκών, δηλαδή αγώνας για την οργάνωσητων κοινωνιών με βάση την ικανοποίηση των αναγκών καιόχι με βάση τον ψυχαναγκασμό του λογισμού της αξιοποίη-σης των κεφαλαίων, επείγει! Μέσα από τον οικονομικόλάκκο των λεόντων,

... ο Δανιήλ.

Κύριε Τσακιρέλλη, είστε έ-νας άνθρωπος που έχει α-σχοληθεί για χρόνια με τακοινά. Μέσω αυτής της ε-νασχόλησής σας και τηςδράσης σας, τι εικόνα θαεκφράζατε για τα όσα έχειπροσφέρει το “Ε” στον τό-πο, αλλά και στους συντο-πίτες της Αθήνας;«Θεωρούμε ότι το “E” ή-ταν μια από τις πιο βασι-κές, η πιο βασική θα λέγα-με, πηγή ενημέρωσης τωνΛέσβιων του Λεκανοπεδί-ου Αττικής, στο οποίο μπο-ρούμε να πούμε ότι κατοι-κούν περισσότεροι συμπα-τριώτες μας που κατάγο-νται από τη Λέσβο, από ό-σους βρίσκονται στο νησίμας. Το “Ε” υπήρξε, όλααυτά τα χρόνια λειτουργίαςτου, μια πολύ σημαντικήγέφυρα επικοινωνίας καιπληροφόρησης των Λέ-σβιων που ζουν εκτός νη-σιού, με το γενέθλιο τόπο.Η προσφορά του καταγρά-φεται ως ιδιαίτερα θετική.Μας ενημερώνει σε καθη-μερινή βάση για ό,τι συμ-βαίνει στη Λέσβο, αλλά καιόπου αλλού, ανά τον κό-σμο, κατοικούν συμπα-τριώτες μας. Αναδεικνύειμε εγκυρότητα τα προβλή-ματα, προβάλλει τις κάθεείδους δραστηριότητεςτων φορέων, των συλ-λόγων, τα επιτεύγμα-τα σημαντικών αν-θρώπων σε όλουςτους τομείς της επι-στήμης, της τέχνης,της επιχειρηματι-κής δραστηριότη-τας κ.λπ.. Δεν είναιυπερβολικό να πού-με ότι σε κάθε ημερή-σιο φύλλο τού “Ε” υ-πάρχουν όλα αυτά πουαναφέρω, σε μικρότεροή μεγαλύτερο βαθμό.»Τι αλλαγές έχετεπαρατηρήσειεσείς

στην εφημερίδα τα 10 χρό-νια έκδοσής της; Τι ενστά-σεις θα προβάλλατε και τιπροτάσεις θα κάνατε για ναγίνει ακόμη καλύτερη;«Η εικόνα της εφημερίδαςβελτιώνεται. Παρά τις δυ-σκολίες και την κρίση, ξε-χωρίζει πανελλαδικά ανά-μεσα στα έντυπα του επαρ-χιακού Τύπου. Σαφώς καιυπάρχουν περιθώρια το“Ε” να γίνει καλύτερο. Απότην άλλη πλευρά, θα πρέ-πει να επισημανθεί πόσομεγάλος άθλος είναι σήμε-ρα η έκδοση μιας εφημερί-δας, σε καθημερινή μάλι-στα βάση, και ιδιαίτεραστις μέρες μας. Προτείνου-με να ανοίξει ακόμα πιοπλατιά μέσω του “Ε” έναςγόνιμος και εποικοδομητι-κός διάλογος με τους ανα-γνώστες, τους συλλόγουςτους φορείς, το πώς βλέ-πουν οι ίδιοι την εφημερί-δα. Ταυτόχρονα, θα μπο-ρούσαμε να συζητήσουμεγια τη δημιουργία θεματι-κών ενοτήτων που θα αφο-ρούν τα πλεονεκτήματατου νησιού μας, τα εξαιρε-τικά προϊόντα του,την τουριστικήανάπτυ-

ξη, με γνώμονα το τερά-στιο ενδιαφέρον που απο-κτά η Λέσβος ως τόποςπροορισμού των Τούρκωνεπισκεπτών, με το βλέμμαστραμμένο και στις και-νούργιες αγορές της Ρω-σίας, των Βαλκανίων κ.λπ..Ακόμα και σήμερα η Λέ-σβος απουσιάζει, δυστυ-χώς, από τις μεγάλες αγο-ρές και δεν προβάλλεταιως τόπος προορισμού, ενώέχει τεράστιες δυνατότη-τες, είναι ένας μοναδικόςτόπος, με ποικίλα ενδιαφέ-ροντα για τον επισκέπτη.Να συζητήσουμε λοιπόνκαλοπροαίρετα και νηφά-λια για αυτά και άλλα πολ-λά, με γνώμονα την ανά-πτυξη, τον πολιτισμό, τηνπροστασία του περιβάλλο-ντος, τη συλλογική δράση,τον εθελοντισμό και τηνκοινωνική αλληλεγγύη.»Η συνεργασία σας με το«Ε» θεωρείτε ότι έχει απο-δώσει θετικά όλο αυτό τοδιάστημα;«Η συνεργασία τής ΟΛΣΑκαι των συλλόγων μας μεόλα τα έντυπα και ταΜ.Μ.Ε., ιδιαίτερα με το“Ε”, βρισκόταν πάντα καιβρίσκεται ακόμη σε πολύκαλό επίπεδο και ιδιαίτερααποδοτική. Το “Ε” προ-βάλλει με πληρότητα καιθετικό τρόπο τις δραστη-ριότητες της ΟΛΣΑ και τωνσυλλόγων μας, των συμπα-τριωτών μας γενικότερα,των νέων ανθρώπων. Είναικάτι που έχουμε ανάγκη,τώρα μάλιστα που η συνέ-

χιση των εντύ-πων των

συλλόγων γίνεται όλο καιπιο δύσκολη. Όλα αυτά εί-ναι πολύ σημαντικά και εί-μαστε σίγουροι ότι μπο-ρούν να γίνουν ακόμα πιοαποδοτικά στο μέλλον.»

Για το Πνευματικό Κέντρο

To Πνευματικό Κέντρο«Μίλτης Παρασκευαΐδης»βρίσκεται, μετά από χρόνιακαταβολής προσπάθειαςτης ΟΛΣΑ, αλλά και δικήςσας προσωπικής, σε πολύκαλό δρόμο. Δεν είναι τυ-χαία τα όσα έγραφε πριν α-πό μία εβδομάδα ο Δημή-τρης Νικορέτζος στο άρ-θρο του με θέμα «Εύγε,Χριστόδουλε!!!». Πώς νιώ-θετε που η προσπάθεια αυ-τή ευοδώθηκε;«Πραγματικά η προοπτικήολοκλήρωσης του Πνευμα-τικού Κέντρου που φέρειτο όνομα του ευεργέτη τηςΛέσβου Μίλτη Παρασκευ-αΐδη είναι, παρά την άγριακατάσταση που βιώνουμε,πιο πιθανή από ποτέ. Θέλωνα δηλώσω ότι συνειδητο-ποιούμε πολύ καλά τις δυ-σκολίες και δεν παίρνουν,κατά το κοινώς λεγόμενο,“τα μυαλά μας αέρα”, ούτεβεβαίως επαναπαυόμαστε.Βρισκόμαστε, πράγματι, σεπολύ καλό δρόμο. Έχουμεξεπεράσει τις απίθανες δυ-σκολίες που προέκυψανστη διαδρομή και μας κα-θυστέρησαν και βρισκόμα-στε πλέον στη διαδικασίαολοκλήρωσης των εργα-σιών. Δε μιλάμε πια χρησι-μοποιώντας το “θα”, αλλάτώρα τα αποτελέσματα τηςπροσπάθειας όλων μας εί-ναι ορατά. Μπορεί κανείςνα επισκεφθεί την οδό Κο-τυαίου 5 απέναντι από τοΝοσοκομείο “Έλενα” καινα διαπιστώσει ότι τα χρή-ματα που προσφέρθηκαν,πιάνουν ήδη τόπο με τονκαλύτερο δυνατό τρόπο.Θέλω να ευχαριστήσω τονεξαιρετικό λογοτέχνη καιδοκιμιογράφο ΔημήτρηΝικορέτζο για τα καλά τουλόγια. Έζησε από κοντάτους αγώνες και τις αγω-νίες μας. Θέλω ακόμα ναδιευκρινίσω ότι οι συγκε-ντρώσεις που έγιναν στοσπίτι της Βιβής και τουΣτρατή Παττακού ήταν ιδι-αίτερα επιτυχημένες καιβοήθησαν σημαντικά, τόσοοικονομικά, όσο και να γί-νει γνωστό το έργο μας. Εί-μαστε βέβαιοι ότι ο δικόςμας Μίλτης, που σίγουρααπό κάπου μας παρακο-λουθεί, αθόρυβα και δια-

κριτικά, θα αρχίζει να χα-μογελά με αυτά που

βλέπει. Προ-σπαθούμε

να φέρου-με με πο-λύ δύ-σ κ ο λ ε ςσ υ ν θ ή -

Για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων έκδοσης του «Ε»,υπάρχει ένας άνθρωπος που ζει στην Αθήνα και θαμπορούσε να μιλήσει με αντικειμενικότητα για τα ό-

σα έχει προσφέρει η εφημερίδα στην πορεία της. Ο Χρι-στόδουλος Τσακιρέλλης, πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΛεσβιακών Συλλόγων Αττικής, στέλνει σήμερα, μέσα απότη συγκεκριμένη συνέντευξή του, ευχές και μηνύματααισιοδοξίας. Τόσο για την πορεία τού «Ε», όσο και γιατη δύναμη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της επι-μονής και της δύναμης της θέλησης, που ήταν και αυτάπου οδήγησαν στην ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου«Μίλτης Παρασκευαΐδης». Αλλά και για τη δράση τήςΟΛΣΑ και των Συλλόγων που αυτή «αγκαλιάζει»…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στηΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Μιλάει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής,Χριστόδουλος Τσακιρέλλης

Page 5: Εμπρός 3792

5ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

κες σε πέρας ένα τεράστιοέργο. Να αποδείξουμε ότιμπορούμε οι Λέσβιοι, ενω-μένοι, να πραγματοποιή-σουμε έργα που θα μας τι-μούν όλους μας, όπως τοΠαλλεσβιακό Κέντρο. Πό-σο αντιφατικό είναι, αλή-θεια, οι συμπατριώτες μαςνα διαπρέπουν ατομικά σεπαγκόσμιο επίπεδο σε ό-λους του τομείς και να μηνμπορούμε να συνεργαζό-μαστε. Με το ΠνευματικόΚέντρο δημιουργούμε μιαγέφυρα επικοινωνίας σεπαγκόσμιο επίπεδο και α-ποδεικνύουμε ότι μπορού-με να τα καταφέρουμε το ί-διο καλά, δρώντας συλλο-γικά. Αυτό το στοίχημαπρέπει να το κερδίσουμε,και θα το κερδίσουμε. Τί-ποτε δεν μπορεί να είναιέργο ενός ανθρώπου, όπωςκαι να λέγεται, είτε φέρειτο όνομά μου ή κάποιουάλλου. Αυτό που έγινε καιγίνεται, είναι καρπός δρα-στηριότητας πολλών: τωνδιοικητικών συμβουλίωντής ΟΛΣΑ, όσων μας εμπι-στευτήκαν τα χρήματάτους, των συλλόγων μας,των φορέων της Λέσβου,της επιτροπής πρωτοβου-λίας που δρα πάντοτε στοπλευρό μας με το ΣτρατήΠαττακό, το Χαράλαμπο Α-θανασίου, το Γιάννη Παγί-δα και όσους εκπροσωπεί.Ένα μεγάλο “ευχαριστώ”και στη Λενέτα Στράνη, γιατην έμπρακτη στήριξη,βοήθεια και αγάπη της γιατη Λέσβο. Το “εύγε”, λοι-πόν, και τα “συγχαρητή-ρια”, για τα μέχρι τώρα α-ποτελέσματα, ανήκουν σεόλους αυτούς που μαςστήριξαν. Τους θέλουμε,σήμερα και στο μέλλον,στο πλευρό μας, περισσό-τερο από κάθε άλλη φο-ρά.»Σε ποιο στάδιο ακριβώςβρίσκει η άνοιξη του 2013την πορεία του Πνευματι-κού Κέντρου και τι χρονο-διάγραμμα έχετε βάλει γιατην ολοκλήρωσή του;«Έχει ολοκληρωθεί ο σκε-λετός του κτηρίου απόμπετόν, όλοι οι όροφοι. Ανκαι κανείς δεν μπορεί ναβάλει χρονοδιάγραμμα σ’αυτούς του χαλεπούς και-ρούς και να είναι βέβαιος

ότι θα το τηρήσει με ακρί-βεια, αυτήν τη στιγμή ξεκι-νάμε την επόμενη φάση,που είναι το χτίσιμο τωντούβλων. Πρέπει να ανα-φέρω ότι η ποιότητα τηςκατασκευής του κτηρίουμας, με την επίβλεψη τουαρχιτέκτονα Νίκου Μιχα-λόπουλου, είναι σημαντι-κή. Το κτήριό μας, με πρω-τοβουλία του κ. Μιχαλό-πουλου, συμμετέχει ωςβιοκλιματικό κτήριο στηνέκθεση που γίνεται στηΝέα Πινακοθήκη του Δή-μου Αθηναίων, που θαδιαρκέσει για τους επόμε-νους δυο μήνες. Στα εγκαί-νια της έκθεσης παρουσιά-σαμε και ενημερώσαμε καιτο δήμαρχο της Αθήνας γιατο κτήριο που δημιουργού-με. Παράλληλα, πραγματο-ποιούμε συνέντευξη Τύ-που και παρουσίαση τουΠνευματικού Κέντρου στις17 Απριλίου, στο εργαστή-ρι “Χώρος Τέχνης”, τουσημαντικού γλύπτη και χα-ράκτη συμπατριώτη μας Α-ριστείδη Πατσόγλου, πουτον ευχαριστούμε ιδιαίτεραγια την προσφορά του.Προσπαθούμε να δώσου-με, εκτός από την ενημέ-ρωση, κι ένα μήνυμα ελπί-δας και αισιοδοξίας: ότι οιΛέσβιοι ενωμένοι, κόντραστον καιρό και τις δυσκο-λίες, αυτή την εποχή, προ-ωθούν ένα έργο που έχειστόχο τον πολιτισμό, τηνανάπτυξη και την κοινωνι-κή αλληλεγγύη και δράση.Αυτό είναι το μήνυμα πουθα προβάλει παντού τη Λέ-σβο, βοηθήστε να προβλη-θεί, διαδώστε το μέσα καιαπό το διαδίκτυο και μεκάθε τρόπο. Επίσης σαςπληροφορούμε ότι στις 19Απριλίου, στις 8 το βράδυ,επαναλαμβάνεται από τοΣύλλογο Μυτιληνιών Πε-τρούπολης, την ΟΛΣΑ καιτους συλλόγους μας, η ε-ξαιρετική παράσταση “ΗΑπελευθέρωση της Μυτι-λήνης”, του Δ. Λεοντή,στον Πολυχώρο “Άννα καιΜαρία Καλουτά”, στο ΝέοΚόσμο. Δεν πρέπει να λεί-ψει κανείς.»Τι ανταπόκριση έχετε βρειέχει βρει από τους Λέσβι-ους της Αθήνας η όλη κί-νηση;

«Καθημερινά, πείθουμε ό-λο και περισσότερους γιατην ανιδιοτέλεια των προ-θέσεών μας και την αξίακαι τη χρησιμότητα του Κέ-ντρου που δημιουργούμε.Είναι λογικό να υπάρχειδυσπιστία από καλοπροαί-ρετους ανθρώπους, κάποι-οι περίμεναν να δουν έργαγια να πεισθούν και μέχριπριν λίγους μήνες άκουγανμόνο λόγια. Τώρα, το κλίμαέχει αλλάξει. Υπήρχαν, βέ-βαια, και υπάρχουν, πα-ντού και πάντοτε κάποιοι,ευτυχώς ελάχιστοι, που γιατους δικούς τους λόγους,που πάντα είμαστε ανοι-χτοί να ακούσουμε και νασυζητήσουμε, δεν είδαν μεπολύ καλό μάτι ό,τι γίνε-ται. Ίσως θα προτιμούσαντα πράγματα να μένουνστάσιμα, να μη γίνεται α-πολύτως τίποτε. Πιστεύου-με ότι θα τους πείσουμεκαι αυτούς. Εμείς προχω-ρούμε και με το αίμα κυ-ριολεκτικά της ψυχής μας,κλέβοντας από τον ανύ-παρκτο προσωπικό μαςχρόνο, δημιουργούμε, μετα όποια τυχόν λάθη μας,κάτι που θα φέρει τη σφρα-γίδα της δικής μας γενιάς,παρακαταθήκη για το μέλ-λον.»Το δικό σας όνειρο παρα-μένει το ίδιο; Έχει πάρειάλλη μορφή μετά από τόσαχρόνια;«Ο κόσμος γύρω μας αλ-λάζει με ορμή, όμως οιστόχοι παραμένουν οι ίδι-οι: να καταφέρουμε, όλοιμαζί, να κάνουμε πράγματαπου θα καταστήσουν τοντόπο μας ένα νησί πραγμα-τικής αρμονίας και ανάπτυ-ξης, μέσα σε έναν κόσμοκαλύτερο και πιο δίκαιο. Έ-χουμε τονίσει πολλές φο-ρές ότι ο τόπος μας, το χω-ριό μας, η πόλη, το νησίμας, η χώρα μας, δεν είναιξεκομμένα από το παγκό-σμιο γίγνεσθαι. Αυτό δενπρέπει να το ξεχνάμε. Ακό-μα, νομίζουμε ότι πρέπειπρώτα εμείς οι ίδιοι να σε-βαστούμε λίγο περισσότε-ρο τη Λέσβο, το περιβάλ-λον, τα κτίσματά της. Να ε-νισχύσουμε προσπάθειεςπροβολής, όπως του Γεω-πάρκου, τη σύσφιγξη τωνσχέσεων με τους γείτονές

μας, που ήδη αποδίδουνκαρπούς στον τομέα τουτουρισμού και του εμπορί-ου. Να απαλλαγούμε απόνοοτροπίες που δε μαςβοήθησαν μέχρι σήμερα.Το όνειρο παραμένει το ί-διο, τα μέσα για να πετύ-χουμε όλα αυτά, αλλάζουν.Το παράπονο πλανιέταιμόνιμα: γιατί ένα τεράστιοδυναμικό παραμένει ανα-ξιοποίητο και σκόρπιο. Σ’αυτό το φιλόδοξο έργο τουσυντονισμού της δράσηςφορέων φιλοδοξεί να συμ-βάλει η ΟΛΣΑ, έχουμε ήδηδημιουργήσει μια σημαντι-κή τράπεζα αυτού του δυ-ναμικού.»

Η πορεία και το έργο τής ΟΛΣΑ

Η ΟΛΣΑ σε τι φάση δρά-σης βρίσκεται τώρα;«Αισθανόμαστε ως ΟΛΣΑότι έχουμε χάσει, λόγω τηςσυνεχούς απασχόλησήςμας με τη δημιουργία τουΠνευματικού Κέντρου, πο-λύτιμο χρόνο σε σχέση μετα πραγματικά προβλήματατης Λέσβου και των ανθρώ-πων της. Όχι ότι δε βρι-σκόμαστε μπροστά και πα-ντού, αλλά δεν είμαστε ευ-χαριστημένοι. Το επόμενοΔ.Σ. που θα προκύψει σε έ-να περίπου μήνα, θα ρίξει,πιστεύουμε, το βάρος στηνοργάνωση των δράσεων,την προβολή των θησαυ-ρών του νησιού μας, τωνπροϊόντων του, της δυνα-τότητάς του στον τουρισμόκαι σε πολλά αλλά θέματα,με συνεργασία, αλλά και σεαντίθετα στρατόπεδα μετους φορείς, όπου και αναυτό χρειασθεί, ασκώνταςκαλοπροαίρετη κριτική, μηέχοντας τίποτε με κανένασε προσωπικό επίπεδο. Οιεπαφές που έχουμε ήδη,αξιοποιούνται και θα αξιο-ποιηθούν πιο αποτελεσμα-τικά στο μέλλον.»Μετά από τόσα χρόνιαδράσης της Ομοσπονδίας,τι θα λέγατε κάνοντας ένασύντομο απολογισμό τωνόσων έχει πετύχει;«Θεωρούμε ό,τι έγινε, ση-μαντικό, σχετικά μικρό σεσύγκριση με αυτό που θαμπορούσε να γίνει. Κάποι-οι άλλοι ενδεχομένως ναήταν ευχαριστημένοι, καιπολύ μάλιστα. Εμείς δεν ε-

φησυχάζουμε ούτε ικανο-ποιούμαστε από μέτρια α-ποτελέσματα, θέλουμε πά-ντοτε κάτι περισσότερο, α-φού είμαστε σίγουροι ότιτο μπορούμε, έχοντας πά-ντοτε κριτήριά μας την ποι-ότητα, την αισθητική και τοήθος.»Τι σημαίνει η ύπαρξή τηςγια τους Μυτιληνιούς τηςΑθήνας και του νησιού;«Η ΟΛΣΑ και οι σύλλογοίμας δίνουμε εξετάσεις κα-θημερινά. Πρέπει να κατα-νοήσουμε πολύ καλά ότιμε τον “Καλλικράτη” καιτην κατάργηση των δήμωνκαι των κοινοτήτων, οισύλλογοι είναι τα εναπο-μείναντα ενεργά συλλογικάκύτταρα διεκδίκησης καιπολιτισμού για τη Λέσβο.Έχουν σημαντικό ρόλο ναδιαδραματίσουν στο μέλ-λον, αν επαναπροσδιορί-σουν τους στόχους τουςκαι τους προσαρμόσουνστα καινούργια δεδομένα,να ασχοληθούν με τα καί-ρια προβλήματα των νέων:ανεργία, ναρκωτικά, με τοπεριβάλλον, τον πολιτισμό,την ανάπτυξη, αναλαμβά-νοντας κοινωνικές δράσειςκ.λπ.. Ελπίζω να το κατα-νοήσουμε όσο γίνεται πιογρήγορα (ήδη κάποιοι τοκάνουν με σημαντική επι-τυχία), πριν είναι αργά. Οιρυθμοί που αλλάζουν σή-μερα τα πράγματα, είναιτόσο γρήγοροι, που δενπρολαβαίνεις να τους πα-ρακολουθήσεις. Με αλλα-γή νοοτροπίας, συλλογικέςπροσπάθειες και ανοιχτόορίζοντα, θα τα καταφέ-ρουμε. Η ΟΛΣΑ είναι τοδευτεροβάθμιο όργανοπου προσπαθεί να συντονί-σει τη δράση των συλλό-γων μας. Είναι αμφίδρομηη σχέση: Αν έχουμε ισχυ-ρούς συλλόγους, θα έχου-με και ισχυρή Ομοσπον-δία. Χρειαζόμαστε τουςσυλλόγους, αλλά ταυτό-χρονα διερευνούμε και τηνπροσέλκυση στην ΟΛΣΑκαι τη συνεργασία με άτο-μα που δεν είναι συνδεδε-μένα με κάποιο σύλλογο.Κάθε μέρα που περνά, σταμάτια όλο και περισσότε-ρων, η ΟΛΣΑ καταξιώνεταιως ένας φορέας που λει-τουργεί με ανιδιοτέλεια και

με γνώμονα, αποκλειστικάκαι μόνο, το συμφέρον τηςΛέσβου.»Υπάρχουν κάποια σχέδιαπου κάνετε για από εδώ καιπέρα ως σύλλογος;«Βεβαίως. Θεωρούμε ότι έ-νας σημαντικός τομέας εί-ναι η εθελοντική δραστη-ριότητα και η ανάληψηπρωτοβουλιών με ομάδεςκαι φορείς εντός και εκτόςΛέσβου. Το απαιτούν οισημερινές συνθήκες πε-ρισσότερο από ποτέ άλλο-τε. Στο νησί μας υπάρχουνσημαντικές ομάδες πουχρειάζονται να τις στηρί-ξουμε και να συνεργαστού-με στη βάση της ισότητας.Να δώσουμε τη δυνατότητανα προβληθούν τα προϊό-ντα, οι άνθρωποι, ο τόπος.Εργαζόμαστε συστηματικάμε το Επιμελητήριο για όλααυτά τα θέματα, καθώς καιμε όλους τους φορείς. Κα-λούμε, ακόμα, τους συμπα-τριώτες μας να μας εμπι-στευθούν με το λίγο ή πολύπου καθένας μπορεί, για νατελειώσουμε όσο το δυνα-τόν πιο γρήγορα το Πνευ-ματικό Κέντρο. Είναι έναέργο που ανήκει σε όλους.Καλούμε επίσης όσους ε-πιθυμούν να προσφέρουνεθελοντικά υπηρεσίες καιείδη χρήσιμα για τους συ-νανθρώπους μας, να επι-κοινωνήσουν μαζί μας. Ανο διπλανός μας υποφέρει,δεν μπορεί κανένας να εί-ναι καλά. Στις δύσκολεςσυνθήκες θα φανεί η αντο-χή και οι αξίες της κοινω-νίας μας, αν κοιτάζουμε, ε-κτός από όσους κλείνει ηδική μας πόρτα, και αυτούςπου είναι δίπλα μας.»Πριν κλείσουμε... Μια ευ-χή για το «Ε»...«Να είμαστε καλά, ενωμέ-νοι και να ευχηθούμε το“Ε” και τα επόμενα 10,γιατί όχι και πολύ περισ-σότερα χρόνια, να βρίσκε-ται πάντοτε ψηλά στο μετε-ρίζι της ενημέρωσης καιτης προβολής του νησιούμας, μέσα από την έγκυρηενημέρωση που προσφέ-ρει. Συγχαρητήρια σε ό-λους τους εργαζομένουςγια το σκοπό αυτό. Καλήσυνέχεια και συνεργασίαμε την ΟΛΣΑ και τους συλ-λόγους μας…»

«Να βρίσκεται το “Ε” ψηλά, στο μετερίζιτης ενημέρωσης του νησιού…»

Page 6: Εμπρός 3792

6ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ξένια γεννήθηκε στις14 Απριλίου 2003, όπωςκαι το «Εμπρός», και αύ-ριο κλείνει τα 10 καιμπαίνει στα 11. Έχει άλλατρία αδέλφια και μαζί μετους γονείς τους, Κλειώκαι Γιώργο, μένουν στηνΕρεσό, σε ένα σπίτι γεμά-το χαρούμενες φωνές καιγέλια παιδιών.Η εορτάζουσά μας είναικατά ένα χρόνο μεγαλύτε-ρη από τα τρίδυμα αδέλ-φια της, την Αναστασία,την Παναγιώτα και το Δη-μήτρη, και το γεγονόςπως είναι η πρωτότοκη,της αποδίδει κάποιες ευ-θύνες, στις οποίες ωστό-σο, όπως υποστηρίζουνοι γονείς της, μπορεί νααντεπεξέλθει σε ικανο-ποιητικό βαθμό. Η Ξένιαείναι ένα παιδί που του α-ρέσει η ανεξαρτησία καιθέλει να στηρίζεται σταπόδια του και στις δικέςτου δυνάμεις, χωρίς ναθέλει να κουράζει τουςγονείς της. Αυτό, άλλω-στε, αποδεικνύεται απότο γεγονός ότι προτιμά ναμένει στο ολοήμερο σχο-λείο και να διαβάζει εκείτα μαθήματά της, ούτωςώστε να μην κουράζει τημητέρα της, που έχει ναφροντίσει κι άλλα τρίαπαιδιά. Βέβαια, ποτέ δελείπει ο προφορικός έ-λεγχος στο τέλος της η-μέρας, αφού η κ. Κλειώθέλει να νιώθει σίγουρηπως όλα δουλεύουν ρο-λόι. Οι άριστες επιδόσειςτης αποτυπώνονται καιστους βαθμούς της, πουείναι πάρα πολύ καλοί α-πό τότε που άρχισε τοσχολείο. Σε αυτό ίσως έ-

χει συνηγορήσει ότι η ί-δια είναι πεισματάρα καιεπίμονη, θέλοντας να πε-τυχαίνει πάντα τους στό-χους που βάζει, και δεντης αρέσει καθόλου ναχάνει.

«Ασπίδα…»Η Ξένια δεν παρέλειψενα μας πει ότι το αγαπη-μένο της σχολικό μάθημαείναι η Γλώσσα. Η υπευ-θυνότητά της όμως δεφαίνεται μόνο από τουςβαθμούς της στα μαθήμα-τα, αλλά και από τον τρό-πο με τον οποίο συμπερι-φέρεται στα τρίδυμα α-δελφάκια της. Μπορεί ο-ρισμένες φορές να τηνθυμώνουν, μια και είναιλίγο ευέξαπτη, αλλά ότανχρειαστεί, γίνεται ασπίδαγι’ αυτά, προκειμένου νατα υποστηρίξει σε κάποιαπαιδική διαμάχη πουμπορεί να ξεσπάσει είτεστο σχολείο, είτε στιςγειτονιές όπου παίζουν. Εξομολογείται πως έχει ι-διαίτερη σχέση με τον α-δελφό της το Δημήτρη, ό-μως αγαπάει εξίσου τηνΑναστασία και την Πανα-γιώτα.Στην ερώτηση σε ποιον α-πό τους δύο γονείς της έ-χει αδυναμία, δε θέλησενα απαντήσει, πάντως ταμάτια της κοίταζαν με τηνίδια λάμψη και τους δύο.Τα λόγια σε αυτή την πε-ρίπτωση ήταν περιττά, κα-θώς το βλέμμα της έδει-χνε ότι η αγάπη της δεχωράει σε ζυγαριές... Βρί-σκεται κοντά και με τουςδύο και τους βοηθάει μεόποιον τρόπο μπορεί, είτεδίνει στον πατέρα της ταεργαλεία όταν εκείνος

μαστορεύει, είτε πηγαίνειμε προθυμία στο μπακά-λικο του χωριού για ναψωνίσει τα προϊόντα πουθέλει η μητέρα της, ότανεκείνη τής το ζητήσει.Η γιαγιά Ξενούλα αποτε-λεί σημαντικό κομμάτιτης ζωής της, αφού περ-νάνε αρκετές ώρες της η-μέρας μαζί. Μιλάνε, βλέ-πουν τις ίδιες τηλεοπτι-κές σειρές, ενώ κάθονταιη μία δίπλα στην άλληστον καναπέ, σχολιάζο-ντας παράλληλα τους χα-ρακτήρες που παρακο-λουθούν.Το αγαπημένο της χρώμαείναι το κίτρινο και αυτόοφείλεται στο γεγονός ό-τι είναι φανατική οπαδόςτής ΑΕΚ, την οποίας, ανκαι κορίτσι, δε χάνει κα-νέναν αγώνα. Μάλιστα,σε περίπτωση που παίζειη ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό,δεν αποκλείεται να ξε-σπάσει εμφύλιος στην οι-κεία Τέφα, μια και σε α-ντίθεση με την Ξένια καιτην Αναστασία, ο Δημή-τρης ανήκει στο κλαμπτων ερυθρολεύκων.Εκτός από ΑΕΚτζού, η10χρονη φίλη μας είναικαι χορευταρού, γι’ αυτόάλλωστε κάνει μαθήματαπαραδοσιακών χορών στοχωριό της μαζί με άλλαπαιδιά της ηλικίας της.Βέβαια, εκτός από μπάλο,

συρτό και καρσιλαμά, τηςΞένιας της αρέσει νακλείνεται στο δωμάτιότης, και μαζί με τις αγα-πημένες της φίλες Θεο-φανία και Ελένη, να χο-ρεύουν ασταμάτητα τρα-γούδια τής Τάμτα, ξεσπώ-ντας μετά από τους ξέ-φρενους ρυθμούς σε γέ-λια. Η απάντηση στην ερώτη-ση ποια είναι η αγαπημέ-νη της εποχή, ήταν το κα-λοκαίρι. Και πώς να μηνείναι, άλλωστε, αφού ε-κείνη την εποχή τα παιδιάπαίζουν περισσότερες ώ-ρες, είναι απαλλαγμένααπό τις σκοτούρες τουσχολείου και πηγαίνουνστη θάλασσα. Μπορεί οιπερισσότεροι να προτι-μούν την παραλία τηςΣκάλας Ερεσού για να κά-νουν μπάνιο, όμως η Ξέ-νια σε αντίθεση με όλους,προτιμά να πηγαίνει στοΤαβάρι, όπου υπάρχει πε-ρισσότερη ηρεμία καιφτιάχνει κάστρα μαζί μετα αδέλφια της στην πα-ραλία.

Καλοκαιρινή!Η ίδια ανυπομονεί να έρ-θει η αγαπημένη της επο-χή, καθώς τότε επισκέ-πτονται το χωριό τα ξα-δέλφια της. Προς το πα-ρόν, ανυπομονεί να έρθειη αυριανή ημέρα για ναγιορτάσει τα γενέθλιά της

μαζί με όλους όσοι αγα-πάει και την αγαπούν.Μάλιστα έχει διαλέξει ηίδια την τούρτα που θαστολίζει το εορταστικότραπέζι και που αναπαρι-στά ένα μεγάλο αρκούδο.Βέβαια δεν έχει καταλή-ξει στο ποιο είναι εκείνοτο δώρο που θα ήθελε νατης φέρουν, εν αντιθέσειμε τη λαμπάδα της, πουθέλει να είναι της MasterHigh. Παράλληλα δενκρύβει τον ενθουσιασμότης για το γεγονός ότι ε-κείνη γιορτάζει τα γενέ-θλιά της μόνης της, σε α-ντίθεση με τα μικρότερακατά ένα χρόνο τρίδυμααδέλφια της, καθώς τηςαρέσει να ξεχωρίζει καινα μονοπωλεί το ενδια-φέρον.Εκτός από αυτό το χαρα-κτηριστικό, οι γονείς τηςυποστηρίζουν ότι είναιευαίσθητη, ντροπαλή,τολμηρή, παρορμητική,αυθόρμητη, της αρέσει ναηγείται, πεισματάρα, ζη-λιάρα, εγωίστρια και κτη-τική. Δένεται όμως βαθιάκαι συναισθηματικά μετους ανθρώπους και γι’αυτό φροντίζει όταν μα-λώσει με μία φίλη της, νασπάσει γρήγορα ο μεταξύτους πάγος.Σε αντίθεση, μάλιστα, μετα υπόλοιπα κορίτσια, εί-ναι πολύ δυναμική, της α-ρέσει να πιάνει αλογοου-ρά τα μαλλιά της για ναπαίζει πιο εύκολα ποδό-σφαιρο και κυνηγητό. Ε-κτός από την μπάλα, λα-τρεύει και την ταχύτητα.Από τώρα ονειρεύεται νααποκτήσει, όταν μεγαλώ-σει, τη δική της μηχανή,αν όχι αυτοκίνητο. Τώρα,

αρκείται στο να κάνειβόλτες με το ποδήλατότης μέσα στο χωριό, έναχωριό που όπως είπε έχειμέσα στην καρδιά της καιπου δε θα θελε να απομα-κρυνθεί ποτέ από αυτό.Βέβαια, κατά τη διάρκειατων σπουδών της - καθώςθέλει πολύ να πάει σε κά-ποια σχολή - είναι σίγου-ρο ότι θα της λείψει.Αστυνομικός, όπως υπο-στήριξε, θα ήθελε να γίνειόταν μεγαλώσει. Ίσως καινα της ταιριάζει, αν λά-βουμε υπόψη το λακωνι-κό χαρακτήρα των περισ-σότερων απαντήσεών της.Στα πράγματα που δεντης αρέσει να κάνει, συ-μπεριλαμβάνονται, μετα-ξύ άλλων, το δελτίο ειδή-σεων στην τηλεόραση,καθώς πιστεύει ότι είναιδυσάρεστο και ανιαρό. Ό-πως είπε, δεν της αρέσεινα ακούει τους ανθρώ-πους να μιλάνε για φτώ-χεια, κρίση, πολέμους,θανάτους, ατυχήματα καιγενικότερα για ό,τι προ-καλεί θλίψη και στενοχώ-ρια.Ομολογεί ότι ούτε εφη-μερίδες διαβάζει, γιατίπροτιμά, όπως και άλλαπαιδιά της Δ΄ δημοτικούάλλωστε, να παίζει στιςαλάνες ανέμελα και ξέ-γνοιαστα.Δεν αποκλείεται αυτή ησυνήθεια να αλλάξει μεαφορμή το επετειακό τεύ-χος τού «Εμπρός» και τοσυγκεκριμένο άρθρο. Σεκάθε περίπτωση, ευχόμα-στε η Ξένια να είναι γερήκαι δυνατή, και να μετρά-ει μαζί με το «Εμπρός»Χρόνους Πολλούς καιΚαλούς!

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Δύο μεγάλα καστανά μάτια, φωτεινά και έξυπνα, κιένα χαμόγελο παιχνιδιάρικο μα συνάμα ντροπα-λό, στολίζουν το πρόσωπο της Ξένιας Τέφα, του

παιδιού που... γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία με τηνεφημερίδα μας, το «Εμπρός».

Η Ξένια με τους

γονείς της,στην Ερεσό

«Παντού να σκορπίζουν της γνώσης το φως»

Χρόνια Πολλά, Ξένια!Χρόνια Πολλά, «Εμπρός»!

Page 7: Εμπρός 3792

7ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΑΡΘΡΟ

Γράφει ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Ήταν τέλητού 2002,αρχές τού

2003, που έπεσεη ιδέα της δημι-ουργίας μιας

σύγχρονης ημερήσιας εφη-μερίδας στη Λέσβο, με στό-χο την έγκυρη και έγκαιρηενημέρωση, με γνώμη καιπλουραλισμό για όσα συμ-βαίνουν στον τόπο μας. Η ι-δέα αυτή πήρε σάρκα και ο-στά τον Απρίλιο του 2003 -στις 14 Απριλίου τού 2003κυκλοφόρησε η πρώτη ημε-ρήσια έκδοση του «Ε-μπρός», ως συνέχεια της ε-βδομαδιαίας εφημερίδαςπου ήδη κυκλοφορούσε α-πό το 1975.Ήδη δηλαδή συμπληρώσα-με 10 χρόνια από τη μέραπου οι αναγνώστες τού «Ε»πήραν στα χέρια τους τηνέα ημερήσια εφημερίδα,που κατά γενική ομολογίατάραξε τα νερά της ενημέ-ρωσης στον τόπο μας μετην καθημερινή παρουσίατης, αλλά και με τις νέες εκ-δοτικές δραστηριότητεςπου ακολούθησαν.Αναρίθμητα τα θέματα πουαποκάλυψε και ανέδειξε το«Ε», συνεπές στη δέσμευ-ση-υπόσχεση προς την κοι-νή γνώμη των νησιών μαςγια έγκυρη ενημέρωση, χω-ρίς εμμονές και εμπάθειες,αλλά κυρίως με σεβασμόστη διαφορετική άποψη.Αυτή την αδιαπραγμάτευτηαρχή θέλουμε να πιστεύου-με ότι την τηρούμε ως κόρηοφθαλμού, θεωρώντας ότισε μια πλουραλιστική εφη-μερίδα, όπως το «Ε», όλοιέχουν βήμα να διατυπώ-σουν την άποψή τους, γιατίσε τελική ανάλυση αυτό κα-θιστά μια εφημερίδα έγκυ-ρη και ανοιχτή στην κοινω-νία.Και εμείς όχι μόνο θέλου-με, αλλά και το επιδιώκου-με να καταγραφούμε στηνκοινή γνώμη ως μια σύγ-χρονη εφημερίδα, με ανοι-χτούς ορίζοντες, που δεν έ-χει να φοβηθεί τίποτε απότην κριτική και τον αντίλογοοποιουδήποτε, θεωρώνταςότι αυτά συμβάλλουν στηνκαλύτερη ενημέρωση καιστον προβληματισμό για ό-σα διαδραματίζονται στοντόπο μας.Αν ανατρέξει κανείς στο«Ε» αυτής της 10ετίας πουπέρασε, θα διαπιστώσει ότιπολλά είναι ίδια, κυρίως οιπρωταγωνιστές της δημό-σιας ζωής, αλλά είναι βέ-βαιο ότι θα συνειδητοποιή-σει και πόσα έχουν αλλάξει,και ας μιλάμε για μόλις 10χρόνια...

Tον Απρίλιο του 2003, ηΕλλάδα ετοιμαζόταν για

τους Ολυμπιακούς Αγώνεςτης Αθήνας, μέσα σ’ ένακλίμα ευμάρειας και έπαρ-σης που 10 χρόνια μετά,στις μέρες μας δηλαδή,διαπιστώσαμε πόσο ψεύτι-κο ήταν. Τον Απρίλιο του2003, η Ν.Δ. ετοιμαζότανγια την... έφοδο στην εξου-σία με τον Κώστα Καραμαν-λή, για να ακολουθήσει οΓιώργος Παπανδρέου, ταμνημόνια και η σημερινήπροσγείωση - ανώμαλη α-πό κάθε άποψη -, με τηντρόικα να διαφεντεύει καινα υπαγορεύει τα πάντα γιατη ζωή μας. Όλα αυτά έ-χουν φέρει τα πάνω κάτωκαι στα νησιά μας, που

βιώνουν κι αυτά, όπως καιόλη η χώρα, την πρωτόγνω-ρη κρίση και τις συνέπειέςτης.

Σ’αυτές τις συνθήκες, λοι-πόν, το «Ε» φιλοδοξεί

να συμβάλλει με τις δυνά-μεις του και σ’ ό,τι του α-ναλογεί, στην ανάταση τηςκοινωνίας, προβάλλονταςθετικές πρωτοβουλίες πουαποδεικνύουν με το παρά-δειγμά τους ότι δεν είναι ό-λα «μαύρα» και ότι μπο-ρούμε, όλοι μαζί, αλλά καιο καθένας ξεχωριστά, να α-ναστρέψουμε αυτό το κακό,κυρίως ψυχολογικό κλίμα,που καθηλώνει και αδρανο-

ποιεί.Θέλουμε να πιστεύουμε ότιο τόπος μας αξίζει μια κα-λύτερη μοίρα, αρκεί να α-ξιοποιήσουμε τις όποιεςευκαιρίες που παρουσιάζο-νται, ακόμη και μ’ αυτή τηνκρίση. Και τέτοιες υπάρ-χουν, αρκεί να τις αναζητή-σουμε σοβαρά και οργανω-μένα.Και το «Ε», σ’ αυτή τηνπροσπάθεια δηλώνει πα-ρόν. Μ’ αυτόν το στόχο θαπορευτεί τα χρόνια που έρ-χονται και θέλουμε να ελ-πίζουμε ότι το στοίχημααυτό θα το κερδίσει, προσ-δοκώντας και ελπίζονταςστον εορτασμό των 20χρο-νών του, το 2023, πολλά να

έχουν αλλάξει προς το κα-λύτερο. Φυσικά αφήνονταςπίσω όσα σήμερα βιώνου-με, ως μακρινές κακές ανα-μνήσεις.Μ’ αυτό το πνεύμα ατενί-ζουμε το μέλλον, έχονταςτην εμπειρία των 10 αυτώνχρόνων που διανύσαμε, μετις επιτυχίες, τα λάθη και

τις παραλείψεις που μαςκάνουν όλους σοφότερους,αλλά και με το ανθρώπινοδυναμικό της εφημερίδαςμας να αποτελεί εγγύησηότι η μάχη της ενημέρωσηςκαι της επικοινωνίας θα έ-χει τη σφραγίδα τού «Ε»και στα χρόνια που έρχο-νται.

Το πρώτο φύλλο τού «Ε»,

στις 7 Απριλίουτού 2003.

10 χρόνια έγκυρης ενημέρωσης

Με τη σφραγίδα τού «Εμπρός»

Page 8: Εμπρός 3792

8ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο τότε πρόεδρος τηςΤράπεζας, Θράσος Καλο-γρίδης, είχε δηλώσει στο«Ε»: «Η γενική συνέλευ-ση διεξήχθη μέσα σε πο-λύ καλό κλίμα και αυτόφάνηκε από την ομόφωνηλήψη όλων των αποφάσε-ων.» Η συνέλευση είχε ε-γκρίνει τα πεπραγμένατης χρήσης τού 2003, τακέρδη της Τράπεζας α-νέρχονταν σε 700.000ευρώ και ήταν αυξημένακατά 30,3% σε σχέση μετη χρήση τού 2002. Τα έ-σοδα της Συνεταιριστικήςτο 2003 είχαν αυξηθεί μερυθμό 28,6% σε σχέσημε το 2002, ενώ τα έξοδαείχαν αυξηθεί με ρυθμό27,9% σε σχέση με το2002. Επίσης είχε μοιρα-στεί καθαρό μέρισμα 4,40ευρώ ανά συνεταιριστικήμερίδα. Στο ίδιο ρεπορτάζκαταγράφαμε τους ρυθ-μούς ανάπτυξης των κα-ταθέσεων, των χορηγήσε-ων και των άλλων δεικτώντης Τράπεζας.Λιγότερο από ένα χρόνομετά, στις 23 Μαρτίουτού 2005, γράφαμε ότιμαζεύονταν σύννεφα πά-νω από την Τράπεζα, θέ-λοντας να προειδοποιή-σουμε πως κάτι δεν πή-γαινε καλά. Χωρίς όμωςνα κάνουμε ζημιά στηνΤράπεζα. Το δημοσίευμααυτό, αν και εξαιρετικάπροσεκτικό, έσπασε τον

τοίχο της σιωπής. Οι δια-δικασίες κινήθηκαν ταχύ-τατα.Η Τράπεζα της Ελλάδοςζήτησε την απομάκρυνσητου τότε διευθυντή τηςΤράπεζας, κ. Παπουτσά-κη, και έως τις 29 Μαρτί-ου τού 2005 είχε ορισθείεπίτροπος ο ΧαράλαμποςΒασιλαδιώτης. Η αρχικήεντολή που είχε ο κ. Βα-σιλαδιώτης, ήταν, αφούδιαπιστώσει σε ποια κα-τάσταση βρίσκεται η Τρά-πεζα, να προχωρήσει στοκλείσιμό της. Το χρονικόπεριθώριο που του είχεδοθεί, ήταν μια βδομάδα.Όμως, τελικά, οι σκέψειςπου επικράτησαν στη δι-οίκηση της Τράπεζας τηςΕλλάδος, ήταν στην κα-τεύθυνση πως το κλείσι-μο της Συνεταιριστικήςθα είχε αρνητικό αντίκτυ-πο σε όλες τις συνεταιρι-στικές τράπεζες. Έτσι α-ποφασίσθηκε ο κ. Βασι-λαδιώτης να παραμείνειως επίτροπος και να επι-χειρήσει ανασυγκρότησητης Τράπεζας.

Αποχωρήσεις…Το Μάιο του 2005 γίνο-νται εκλογές για την ανά-δειξη νέου Δ.Σ. της Συνε-ταιριστικής Τράπεζας καιο Θράσος Καλογρίδης α-ναδεικνύεται νικητής τωνεκλογών, παρ’ ότι βρι-σκόταν στο κέντρο τηςκρίσης που είχε ξεσπά-

σει. Πριν τις εκλογές, δύοαπό τα απερχόμενα μέλητού Δ.Σ., οι Στέλιος Αλ-μπάνης και Πάνος Πί-τσιος, με ανοιχτή επιστο-λή τους είχαν διαφορο-ποιηθεί από την πλειοψη-φία. Αναφερόμενοι στο«πάρτυ» που είχε γίνει μετα κεφάλαια και τις κατα-θέσεις της Συνεταιριστι-κής Τράπεζας, τόνιζαν:«Έπρεπε να επιλέξουμεμεταξύ των κάτωθι:- Να σιωπήσουμε και νααποδεχθούμε την κατά-σταση ως έχει, γεγονόςπου δε θα συμβιβαζότανμε το ήθος, την εντιμότη-τα και τη φιλοσοφία μας.

- Να παραιτηθούμε άμε-σα, καταγγέλλοντας διάτου Τύπου τα τεκταινόμε-να, γεγονός που θα δια-σάλευε την ηρεμία τηςΤράπεζας με απρόβλε-πτες συνέπειες.- Να ενημερώσουμε τηνΤράπεζα της Ελλάδος,στην αρμοδιότητα της ο-ποίας εμπίπτει η επο-πτεία και ο έλεγχος όλωντων τραπεζών, και να συ-νεργαστούμε απόλυταμαζί της.Αφού λάβαμε υπόψη τοευρύτερο συμφέρον τηςΤράπεζας και τις ηθικέςευθύνες απέναντι στουςσυνεταίρους που μας εξέ-

λεξαν για να τους εκπρο-σωπήσουμε στο Δ.Σ. καινα διασφαλίσουμε τασυμφέροντά τους, επιλέ-ξαμε την τρίτη λύση, πουγια μας ήταν μονόδρο-μος.»Στις 23 Νοεμβρίου τού2005, ο κ. Βασιλαδιώτηςαποχώρησε από τη Συνε-ταιριστική και ξεκίνησε ηπροσπάθεια αύξησης τωνκεφαλαίων της Τράπεζας.Το ρεπορτάζ που δημοσι-εύσαμε την επόμενη ημέ-ρα, απέπνεε ανακούφισηότι τα χειρότερα πέρασαν.Ούτε εμείς φανταζόμαστετι επρόκειτο να επακο-λουθήσει.

Από κοντά…Στα χρόνια που ακολού-θησαν, παρακολουθούσα-με στενά την εξέλιξη τηςΤράπεζας. Ήμαστε η μόνηεφημερίδα που έκανε α-νάλυση στα στοιχεία τουισολογισμού της Τράπε-ζας και προειδοποιούσετους μετόχους πως ταπροβλήματα είναι μεγά-λα. Ίσως οι αναλύσειςμας να ήταν πιο συγκρα-τημένες από όσο θα έ-πρεπε, αφού αποδείχθη-κε πως τα λάθη συνεχίζο-νταν, έως ότου τελικά ηΤράπεζα να οδηγηθεί σεκλείσιμο στις 19 Μαρτίουτού 2012.

Μετά το λουκέτοΣτους 13 μήνες που έχουν περάσει από το κλείσι-

μο της Τράπεζας, πολλοί κατάλαβαν ότι η κριτικήμας δικαιώθηκε. Κυρίως το κατανόησαν όσοι έχασαντα χρήματα που είχαν επενδύσει στη Συνεταιριστι-κή. Αλλά πλέον είναι αργά, η Τράπεζα είναι αδύνατονα επαναλειτουργήσει.Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο χάθηκε.Κι η συνεταιριστική ιδέα δέχθηκε ένα τεράστιοπλήγμα.Ωστόσο, η ιστορία της Συνεταιριστικής ΤράπεζαςΛέσβου - Λήμνου δεν τελειώνει εδώ. Μπροστά μαςβρίσκεται η διαδικασία της διερεύνησης των ποινι-κών ευθυνών, η οποία τώρα κάνει τα πρώτα ουσια-στικά βήματα. Στις 22 Απριλίου αναμένεται να ολο-κληρωθούν οι απολογίες της πρώτης ομάδας τωνκατηγορουμένων της υπόθεσης Μπεμπεδέλλη. Θαακολουθήσουν κι άλλες απολογίες. Επίσης, μόλιςτώρα ξεκίνησε η διερεύνηση του συνολικού σκαν-δάλου της Συνεταιριστικής, από τον οικονομικό ει-σαγγελέα κ. Πεπόνη. Η απόδοση ευθυνών είναι α-παραίτητη προκειμένου να δικαιωθούν τα μέλη τηςΤράπεζας που έχασαν τα κεφάλαιά τους. Σε ό,τι α-φορά σε εμάς, απλά νιώθουμε ότι κάναμε σωστά τηδουλειά μας, τόσο τότε που όλοι μας κατηγορού-σαν, όσο και τώρα που όλοι μας λένε «εσείς καλά ταλέγατε».

Ν.Μ.

τoυ NIKOY MANABH

Στις 25 Μαΐου τού 2004 στο «Ε» δημοσιεύτηκε ρε-πορτάζ από τη γενική συνέλευση της Συνεταιριστι-κής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου που είχε πραγμα-

τοποιηθεί μόλις δύο ημέρες πριν. Τίποτα δεν προμή-νυε τι επρόκειτο να επακολουθήσει.

AÊȤڈ̷ ÙÔ˘ «E» ÛÙÔÓ ÚˆÙ·ıÏËÙ‹ AÈÔÏÈÎfi

N¿ÙÔÈ, Ó¿ÙÔÈ ÔÈ ÚˆÙ·ıÏËÙ¤˜!

∂ÚÒÙËÛË ÙˆÓ ∂˘Úˆ‚Ô˘Ï¢ÙÒÓ ¶¿ÓÔ˘ ªÂÁÏ›ÙË Î·È ¡›ÎÔ˘ ™ËÊÔ˘Ó¿ÎË

™ÙËÓ ∂˘Úˆ‚Ô˘Ï‹ Ë Î·Ù·ÛÙÚÔÊ‹ ÙˆÓ ∞ÏÏÈ·ÓÒÓ

TETAPTH 23 ª∞ƒ∆π√À 2005 ∞ƒ. ºÀ§§√À 1823 - ∆πª∏ ��1

�� 1188

9

H ÊËÌÔÏÔÁ›· ÚÔηÏ› ·ÓËÛ˘¯›· Î·È ··ÈÙ› ˘Â‡ı˘Ó˜ ··ÓÙ‹ÛÂȘ

∆∆ÈÈ ÛÛ˘̆ÌÌ‚‚··››ÓÓÂÂÈÈ ÌÌ ÙÙËËÓÓ ™™˘̆ÓÓÂÂÙÙ··ÈÈÚÚÈÈÛÛÙÙÈÈÎ΋‹ ∆∆ÚÚ¿¿ÂÂ˙̇··;;

•ÂΛÓËÛÂ Ë ˘Ô‚ÔÏ‹ ·ÈÙ‹ÛÂˆÓ ÁÈ· ÙËÓ ÂȉfiÙËÛË ÙˆÓ ÂÈÏÂ͛̈Ó

™ÙÔ 85% Ë Û‹Ì·ÓÛË ÙˆÓ ·ÈÁÔÚÔ‚¿ÙˆÓ

�� 13

¶ÔÈÔÙÈÎfi ¿ÏÌ· ÛÙȘ ÙÔ˘ÚÎÈΤ˜‰ÈÂΉÈ΋ÛÂȘ Û ‚¿ÚÔ˜ Ù˘ ∂ÏÏ¿‰·˜.

∂ȉÈÎÔ› ÂÈÛÙ‹ÌÔÓ˜ Î·È ÙÔ Î˘‚ÂÚÓËÙÈÎfi πÛÏ·ÌÈÛÙÈÎfi ÎfiÌÌ· ÛÙËÓ ˘ÂÚ¿ÛÈÛË Ù˘ ıˆڛ·˜ ÙˆÓ «ÁÎÚ›˙ˆÓ ˙ˆÓÒÓ»

∞¶√∫§∂π™∆π∫√

�� 16

��##�������#�)���%+,�"�/��$#)���%#+��%��)�#��.#�)��'�()� ���'%�/����(�$.����"#$.���#��*�("��%$.�()�*� ��"��%$!�� �%$� ���()�'�/�)���()�#��"%�()$(�#�-�!��+#���(��+#� �����"#�&#�"� '$ �)�*�)&#���%����!"�)�&#� ����"%�'+#��!!� ���)$%� &#��$'�+#������$� �(��)�,� �!��)�����"�(���#��)$%$*�)�*����#�#)�)+#��(+#��-$.#���#����#+()��%'$()�)��$#)�,�)�#����$%�()���)$.�$'��#�("$�����)$�)$�%'�%���#����#����"�(+,��%'�#�$�����!����,�%'$.#�)��"$'��-�$#$()����,�

�� 8

150 «·ÏËÛÌfiÓËÙ·ÙÔ˘ÚÎÈο ÓËÛÈ¿»!

��$.�)�%$.�%'� !�(��%��"�'$.,�)�,�$.' ��,���$� ��#$�'�$()$�-��$����#����)�����%'&)���$'���%$���.)����#�� �'/�)����%�()�!�-��)+#��$.' � &#�#�%!+#��.#"�+#��!!�.%$()�'�/�)��� �� )� "�'�&#�)����%�()�"$#� ��%�()�!�-���#�%�()�"�� &#�'�.#�)� &#� � !+#��!��%'$( ��"�#+#�()$#�'#)$�#��

�� 5

∂È˙ËÙÒÓÙ·˜ ÌÂÁ·Ï‡ÙÂÚË ÎÔÈÓˆÓÈ΋ Û˘Ó·›ÓÂÛË ÁÈ· ÙË ÓfiÙÈ· ·Ú¿Î·Ì„Ë

«∂·Ú¯È·Î‹ Ô‰fi˜…ÂıÓÈ΋˜ ÛËÌ·Û›·˜»

�� 7

Από την αποκάλυψη του σκανδάλου από το «Ε» έως σήμερα

Η θλιβερή ιστορία της Συνεταιριστικής

Page 9: Εμπρός 3792

9ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Tα 10χρονα γενέθλια του «Ε»παρέχουν την καλύτερη ευκαι-ρία για μια πρώτη αποτίμηση

της εξέλιξης της εφημερίδας, η ο-ποία έφτασε, από μια καθημερινήέκδοση του Νομού Λέσβου το2003, να αποτελεί σήμερα, πλαι-σιωμένη από σειρά άλλων δραστη-ριοτήτων, μία απ’ τις μεγαλύτερεςεπιχειρήσεις του Νομού.Βασικοί σταθμοί σ’ αυτήν τη δια-δρομή είναι οι αποφάσεις, οι πολ-λές διαδοχικές αποφάσεις της οι-κογένειας του «Ε», να δικαιώσειτον τίτλο, να δει μπροστά. Να μημείνει στάσιμη, να αδράξει ή και ναδημιουργήσει καινούργιες δυνατό-τητες ανάπτυξης, να αφουγκραστείτα μηνύματα του περιβάλλοντος, ναπάρει πρωτοβουλίες, να αντιπαλέ-ψει τη μιζέρια και την παθητικότη-τα της κρίσης των τελευταίων χρό-νων, να διεκδικήσει το καλύτερο.

Οι εκδόσεις…Η αρχή έγινε στις 14 Απριλίου2003, με το «Ε» να αριθμεί 12 σε-λίδες, όλες ασπρόμαυρες. Η μετα-κόμιση τον Ιούνιο του 2006 στις ι-διόκτητες εγκαταστάσεις της εται-ρείας στον Καρά Τεπέ, συνοδεύτη-κε από δύο βασικές αλλαγές. Μπή-κε χρώμα στην εφημερίδα και ταυ-τόχρονα αυξήθηκαν οι σελίδες της,που έφτασαν τις 28, ενώ σε ορι-σμένες ειδικές εκδόσεις ανέβηκανστις 32.Η ιδιόκτητη σύγχρονη εκτυπωτικήμονάδα δημιούργησε τις προϋπο-

θέσεις να γίνουν πράξη πολλά σχέ-δια-στόχοι σε επίπεδο εκδόσεων.Κατ’ αρχάς, το καλοκαίρι τού 2007ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «Αιολί-δα» και τυπώνεται το πρώτο βιβλίοτου στις ίδιες εγκαταστάσεις με τηνεφημερίδα.Στις 14 Ιουλίου 2007, «γεννιέται»ως ένθετο στο «Ε» το 15νθήμεροπεριοδικό ποικίλης ύλης «View»,ενώ λίγους μήνες μετά, τον Ιανουά-ριο του 2008, δημιουργείται το α-θλητικό έντυπο, το «ΕμπρόςSport», που έκτοτε συνοδεύει κάθεΤρίτη το φύλλο της εφημερίδας.

Οι υπηρεσίες…Όμως τα έντυπα και τα βιβλία δενήταν οι μόνες καινούργιες δραστη-ριότητες. Ήδη απ’ την 1η Σεπτεμ-βρίου τού 2003 το «Ε» έγινε διαδι-κτυακό, ανέβηκε στο internet, μέσωτου οποίου διαβάζεται καθημερινάαπό χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλοτον κόσμο, κυριολεκτικά, αφούδιαπιστωμένα υπάρχουν «χτυπή-ματα» από 56 χώρες όπου ζουν ο-μογενείς μας. Το Emprosnet.gr όλααυτά τα χρόνια διαρκώς βελτιώνε-ται και εκσυγχρονίζεται, υποστηρι-ζόμενο από πλειάδα συνεργατώνπου στελεχώνουν το τμήμα ηλε-κτρονικών εφαρμογών της «Επικοι-νωνία Αιγαίου Α.Ε.». Το ίδιο τμήμαπαρέχει εξειδικευμένες εργασίεςσε μία ευρεία γκάμα ψηφιακών υ-πηρεσιών, που συνδυάζοντας τηνκαινοτομία με εμπνευσμένες ιδέεςαποδίδουν ξεχωριστές δημιουργίεςστην αγορά όλου του Αιγαίου.Για την αγορά της Μυτιλήνης και

την άμεση προσφορά υπηρεσιώνστους επαγγελματίες, το αγοραστι-κό κοινό και τους επισκέπτες τουνησιού, η «Επικοινωνία ΑιγαίουΑ.Ε.» έκανε τον Αύγουστο του2009 το παράρτημα του «Ε», το βι-βλιοπωλείο «Οδός Αλκαίου», στοοποίο μεταξύ άλλων παρέχονται ε-κτυπωτικές υπηρεσίες, όπως μιαμεγάλη συλλογή από προσκλητή-ρια, κάρτες, ημερολόγια, και φυσι-κά βιβλία και προσεγμένες εκδό-σεις, αλλά και πολλά ακόμη.Παράρτημα όμως η εφημερίδα τουΝομού Λέσβου είχε αποκτήσει ήδηκαι στη Λήμνο, για την καλύτερη ε-ξυπηρέτηση του αναγνωστικού τηςκοινού στο νησί.Ακολούθησε το καλοκαίρι τού 2010η επέκταση των εγκαταστάσεων του«Ε» στον Καρά Τεπέ, με την αγοράκαινούργιας εκτυπωτικής μονάδας,που ενίσχυσε με μια μεγάλη μηχα-νή τετραχρωμίας τον εξοπλισμότου τυπογραφείου, προσφέρονταςνέες δυνατότητες για ακόμη καλύ-τερες τυπογραφικές εργασίες.Η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» επέ-κτεινε όμως και το αντικείμενο τωνυπηρεσιών της, με άνοιγμα σε δρά-σεις επικοινωνίας και δημοσίωνσχέσεων, στα πλαίσια των οποίωνέχει αποκτήσει ήδη εξειδίκευσηστη συμμετοχή-παρουσία σε εκθέ-σεις τουριστικής προβολής του τό-που και των επιχειρήσεών του,στην Τουρκία.

Οι άνθρωποι…Πίσω απ’ όλα αυτά τα προϊόντα καιτις υπηρεσίες, αλλά κυρίως πίσω

απ’ την αδιαπραγμάτευτη στάσητης «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» γιαποιότητα, κρύβονται οι άνθρωποι.Οι 15 μέτοχοι της ανώνυμης εται-ρείας, οι 39 εργαζόμενοι, αλλά καιοι αμέτρητοι συνεργάτες και φίλοι,οι χιλιάδες αναγνώστες.Η εταιρεία ξεκίνησε με έξι μετό-χους, τους Μιχάλη Ανδριώτη, Μα-νόλη Μανώλα, Παναγιώτη Μυρι-τζή, Μιχάλη Ορφανό, Πέτρο Πιτσι-λαδή και Παναγιώτη Σελάχα. Στησυνέχεια αποχώρησε ο ΜιχάληςΑνδριώτης και στη θέση του εντά-χθηκε ο Στρατής Λιαρέλλης. Σήμε-ρα, μετά από διαδοχικές αυξήσειςτου μετοχικού κεφαλαίου, στο ε-ταιρικό σχήμα μετέχουν ακόμη εν-νέα εταίροι, οι Παναγιώτης Δήσ-σος, Άρης Ελευθερίου, Παναγιώ-της Π. Μαντζώρος, Παναγιώτης Ε.Μαντζώρος, Στρατής Μπουχλής,Γιάννης Πετρέλλης, Στρατής Σγου-ρέλλης, Κώστας Σκαρλάτος και Α-σπασία Φορμεντίνη.Εταίροι, τυπογράφοι, δημοσιογρά-φοι, γραφίστες, όλοι όσοι στελε-χώνουν το λογιστήριο, τη γραμμα-τειακή υποστήριξη, το ατελιέ, το ε-μπορικό τμήμα, όλοι οι εργαζόμε-νοι της «Επικοινωνία ΑιγαίουΑ.Ε.», σβήνοντας τα 10 κεράκιαζωής τού «Ε» το μόνο που μπο-ρούν να υποσχεθούν, είναι πως ό-σο περνά ο καιρός, θα προσπαθούννα αλλάζουν προς το καλύτερο,χωρίς υπαναχωρήσεις σ’ ό,τι αφο-ρά στην ποιότητα των υπηρεσιώνκαι των προϊόντων που δημιουρ-γούν.

Η μεγάλη περιουσία της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» και της εφημερίδας «Εμπρός». Τα 39 στελέχη της. Οι άνθρωποί της

10 χρόνια «Ε». Οι σταθμοί στην πορεία εξέλιξης

Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, δυναμώνουμε…

Page 10: Εμπρός 3792

10ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΡΕΠΟΡΤΑΖ

τoυ NIKOY MANABH

Tο ακτοπλοϊκό ήταν και πα-ραμένει ένα από τα μεγαλύ-τερα ζητήματα που απασχο-

λούσαν και απασχολούν τα νη-σιά του Νομού μας. Οι ακτο-πλοϊκές συνδέσεις παίζουνστρατηγικό ρόλο στην οικονο-μική και κοινωνική ανάπτυξητων νησιών. Γι’ αυτό και το «Ε»καταγράφει συστηματικά όλεςτις εξελίξεις στον κλάδο, πουμόνο ευοίωνες δεν είναι. Απότο 1972 όταν δημιουργήθηκε ηΝΕΛ και αγοράστηκε το θρυλι-κό πλέον «Σαπφώ», το πρώτοπλοίο της εταιρείας, το ακτο-πλοϊκό ζήτημα είναι στενά συν-δεδεμένο με τις εξελίξεις στηνεταιρεία.Στα 10 χρόνια της ημερήσιαςέκδοσης του «Ε», καταγράφου-με τις εξελίξεις στον ακτοπλοϊ-κό κλάδο και τη ΝΕΛ. Κεντρικόστοιχείο των προσεγγίσεών μαςείναι η εξυπηρέτηση των συ-γκοινωνιακών αναγκών των νη-σιών μας. Το ενδιαφέρον για τιςεξελίξεις στη ΝΕΛ σχετίζεται μετο ότι εξυπηρετεί την πλειοψη-φία των ακτοπλοϊκών συνδέσε-ων των νησιών του Νομού καιτο μεγάλο αριθμό Μυτιληνιώνμετόχων που είχε στο παρελ-θόν.Πριν λίγες εβδομάδες αποκα-λύψαμε τη μεγάλη κάμψη της ε-πιβατικής κίνησης στη γραμμήΠειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, ηοποία είναι πολύ πιθανό σύντο-μα να καταστεί κι αυτή άγονη.Το 2003, όταν το «Ε» μετατρά-πηκε από εβδομαδιαία εφημε-ρίδα σε ημερήσια, η ΝΕΛ βρι-σκόταν στη φάση της ολοκλή-

ρωσης του επενδυτικού σχεδί-ου της. Είχε παραλάβει και δρο-μολογήσει το «Αίολος Κεντέ-ρης» στη γραμμή Πειραιάς -Χίος - Μυτιλήνη το 2002. Το2003, το πλοίο δρομολογήθηκεστη γραμμή Μυτιλήνη - Λήμνος- Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που εί-χε γίνει με ιδιαίτερα θερμό τρό-πο δεκτή. Τότε η συγκεκριμένηγραμμή εξυπηρετούνταν μια

φορά την εβδομάδα από πλοίοτής ΝΕΛ, χωρίς επιδότηση. Δη-λαδή δεν ήταν άγονη. Ωστόσοπολύ σύντομα θα διαπιστωνό-ταν πως παρά την ταχύτητά του,το πλοίο θα έγραφε ζημίες καιθα αποδρομολογούνταν.Τα δύο μικρότερα σκάφη τηςσειράς «Αίολος» είχαν παραλη-φθεί το 2000 και το 2001. Έγινεπροσπάθεια να δρομολογηθούν

στις Κυκλάδες (Πάρο - Νάξο)και τη γραμμή Ικαρίας - Σάμου.Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικάκαι τα πλοία αποδρομολογήθη-καν οριστικά το 2005. Αυτή η α-ποτυχημένη επένδυση είναι μιααπό τις βασικές αιτίες που η ε-ταιρεία «γονάτισε» οικονομικάπολύ νωρίτερα από τις άλλες α-κτοπλοϊκές της χώρας.Το 2005, η ΑΝΕΚ, που ήταν

στρατηγικός μέτοχος της ΝΕΛκαι κατείχε το 18,92% των με-τοχών, πούλησε το πακέτο αυτόστον κ. Βεντούρη, ο οποίος ανέ-λαβε την προσπάθεια να διασώ-σει την εταιρεία που και τότεβρισκόταν σε άθλια οικονομικήκατάσταση.Στις 20 Μαΐου τού 2005, ο κ.Βεντούρης δίνει συνέντευξηΤύπου στο πλοίο «Θεόφιλος»και μαζί του βρίσκεται κι ο Από-στολος Αθηναίος, που ως διευ-θύνων σύμβουλός της εξηγείτην τραγική οικονομική κατά-σταση της εταιρείας. Ο κ. Βε-ντούρης λέει ότι η κατάστασητης ΝΕΛ είναι δύσκολα ανα-στρέψιμη. Στα χρόνια που κρά-τησε τον έλεγχο, προσπάθησενα τιθασεύσει τα χρέη της. Ξεκί-νησε δικαστικό αγώνα με τουςΓάλλους κατασκευαστές τωνμηχανών και των πλοίων και α-πέσπασε σημαντικές αποζημιώ-σεις. Επίσης ήρθε σε ρήξη μετην κυβέρνηση για τις άγονεςγραμμές. Ωστόσο αυτές οι κινή-σεις δεν αρκούσαν για να λύ-σουν τα προβλήματα της ΝΕΛ.Πρώτα από όλα γιατί αυξήθηκεθεαματικά το κόστος των καυσί-μων. Μειώθηκε η επιβατική κί-νηση και τα νέα πλοία της εται-ρείας έμειναν αναξιοποίητα.Στις 18 Σεπτεμβρίου τού 2009,η ΝΕΛ γυρίζει σελίδα για ακόμημια φορά. Οι νέοι ισχυροί άν-δρες τής ΝΕΛ είναι οι κ.κ. Βάγ-γερ και Αβραντίνης πλέον. Αρ-γότερα ο κ. Αβραντίνης θα ανα-λάβει καθήκοντα διευθύνοντοςσυμβούλου και έως σήμεραπροσπαθεί να διασώσει τη ΝΕΛεν μέσω κρίσης.

[email protected]

Η εμφάνιση του ανταγωνισμού

Τη δεκαετία που πέρασε,οι παραγωγοί όλης τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης βίω-σαν την εφαρμογή μιαςνέας, εντελώς διαφορετι-κής Κοινής ΑγροτικήςΠολιτικής. Μέσα από τιςσελίδες τού «Ε» διατυπώ-σαμε την άποψη ότι τανησιά του Αιγαίου θα έ-πρεπε να μπουν σε ειδικόκαθεστώς επιδότησης, ώ-στε οι αρνητικές επιπτώ-σεις της ΚΑΠ που υιοθε-τήθηκε το 2003. να μηνοδηγήσουν σε μείωσητης αγροτικής παραγωγής

στα νησιά. Η άποψη αυτήστηριζόταν στις προβλέ-ψεις της συμφωνίας πουείχε υπογραφεί. Στα μέσατου Σεπτεμβρίου τού2004, το «Έ» δημοσίευεειδικό ένθετο, όπου ανα-λύονταν όλες οι επιλογέςπου υπήρχαν για την Κοι-νή Αγροτική Πολιτική.Μάλιστα η ανάλυση πε-ριελάμβανε και τις απώ-λειες επιδοτήσεων πουθα συνεπαγόταν κάθε επι-λογή. Όμως οι απόψειςπου επικρατούσαν, ήτανυπέρ της συνολικής απο-

δέσμευσης των επιδοτή-σεων από την παραγωγή.Αυτή ήταν η θέση τήςΠΑΣΕΓΕΣ, αυτήν τη θέσηυποστήριζε η ΕΑΣ Λέ-σβου, αλλά και η Νομαρ-χία Λέσβου. Το θέμα συ-ζητήθηκε στο Νομαρχια-κό Συμβούλιο Λέσβουστις 21 Σεπτεμβρίου τού2004. Ο τότε νομάρχης,Παύλος Βογιατζής, στοξεκίνημα της συζήτησηςανέφερε: «Μετά τη σημε-ρινή συνέντευξη στο “Ε”του κ. Κόρακα, αποσύ-ρουμε την εισήγηση καιδιεκδικούμε την εφαρμο-γή ειδικού καθεστώτος ε-πιδότησης για τα νησιάτου Αιγαίου.» Το πρωί ε-κείνης της ημέρας το «Ε»είχε δημοσιεύσει συνέ-ντευξη του πρώην ειδικούγραμματέα του Υπουργεί-

ου Γεωργίας Ανδρέα Κό-ρακα, του συμπατριώτημας που είχε χειριστεί τοθέμα της Κοινής Αγροτι-κής Πολιτικής για λογα-ριασμό της χώρας μας.Υπέρ του ειδικού καθε-στώτος τάχθηκαν όλες οιπαρατάξεις του Νομαρ-χιακού Συμβουλίου, η α-πόφαση ήταν ομόφωνη,αλλά δεν υλοποιήθηκεποτέ.Το 2006, όταν ξεκίνησε ηεφαρμογή της ΚΑΠ, οι ε-πιδοτήσεις που αιτούνταννα λάβουν οι αγρότες τηςΛέσβου δεν ξεπερνούσαντα 22 εκατ. ευρώ, ενώ μα-ζί με τις επιδοτήσεις τωναγροτών της Λήμνου, μό-λις που προσέγγιζαν τα30 εκατ. ευρώ. Ποσό πο-λύ μικρότερο των περί-που 40 εκατομμυρίων

που λάμβανε ο Νομός μετην προηγούμενη ΚοινήΑγροτική Πολιτική. Σταχρόνια που ακολούθη-σαν, το κενό που δημι-ουργήθηκε έκλεισε στα-διακά με την αυξημένηχορήγηση δικαιωμάτωνενιαίας ενίσχυσης από τοεθνικό απόθεμα.Σήμερα βρίσκονται καιπάλι σε εξέλιξη οι δια-πραγματεύσεις για μιανέα αναμόρφωση τηςΚοινής Αγροτικής Πολιτι-κής. Σε αντίθεση με το αι-σιόδοξο κλίμα που μετα-δίδεται από πολλές πλευ-ρές, εμείς ήδη έχουμεγράψει πού θα υπάρξει α-νακατανομή των επιδοτή-σεων. Αυτοί που είναι βέ-βαιο ότι θα ζημιωθούν,είναι οι ελαιοπαραγωγοί -με τα μέχρι τώρα δεδομέ-

να. Επίσης έχουμε τονίσειπως υπάρχει σοβαρόςκίνδυνος να χαθεί μεγάλομέρος των επιδοτήσεωνπου λαμβάνουν οι κτηνο-τρόφοι μας, λόγω του ο-ρισμού που δίνει η Ευρω-παϊκή Ένωση στην έννοιαβοσκότοπος. Το δυσάρε-στο είναι πως κανέναςφορέας των νησιών μαςδεν ασχολείται με αυτό τοζήτημα. Δεν έχει διαμορ-φωθεί ένα πλαίσιο θέσε-ων για τα νησιά, μια πρό-ταση που να στηρίζει τασυμφέροντα των παραγω-γών των νησιών μας. Φο-βόμαστε πως και πάλι οπρωτογενής τομέας τωννησιών του Αιγαίου θαμπει στο ίδιο τσουβάλι μετον πρωτογενή τομέα τηςηπειρωτικής Ευρώπης.

N.M.

HΚοινή Αγροτική Πολιτική είναι και παραμένει μιαπολιτική που επηρεάζει άμεσα τις τοπικές οικονο-

μίες των νησιών μας, μέσω της καταβολής των άμεσωνενισχύσεων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ό-πως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες, ηΒιολογική Γεωργία κ.ά.. Το «Ε» παρακολουθεί το ζήτη-μα αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς απόαυτά εξαρτάται το εισόδημα πάνω από 20.000 παρα-γωγών της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη.

Το ειδικό καθεστώς επιδότησης που ψηφίστηκε, αλλά ξεχάστηκε

H ατέρμονη μάχη για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Δραματικές αλλαγές στον ακτοπλοϊκό χάρτη της τελευταίας δεκαετίας

Από το «Αίολος Κεντέρης»,στο αβέβαιο μέλλον

Στις 19 Σεπτεμβρίου τού 2005, φθάνει στηΜυτιλήνη το «Νήσος Μύκονος» της

Hellenic Seaways. Ο τότε ισχυρός άνδρας τηςεταιρείας Γεράσιμος Στρίντζης μιλάει στο «Ε»και δηλώνει πως το πλοίο θα φέρει περισσότε-ρους τουρίστες στο νησί.Εκείνη την περίοδο θα μπει άλλη μια εταιρείαστις γραμμές του βορείου Αιγαίου. Είναι η «Σά-ος», που κατά κύριο λόγο θα δραστηριοποιηθείστις άγονες γραμμές, με πλοία που θα κάνουνέξω φρενών τους Λημνιούς, όπως το «ΝόναΜαίρη». Δύο χρόνια αργότερα, η HellenicSeaways θα αντικαταστήσει το «Νήσος Μύκο-νος» με το «Νήσος Χίος». Στην κύρια γραμμήτου βορείου Αιγαίου βρέθηκε το «Λισσός» τήςΑΝΕΚ μετά το ατύχημα του «Θεόφιλος». Το

πλοίο μετά την αποδρομολόγησή του, πουλή-θηκε για παλιοσίδερα.Σύντομα η «Σάος» καταρρέει και η ΝΕΛ ανα-λαμβάνει τις άγονες γραμμές του βορείου Αι-γαίου. Τον Ιούλιο του 2012, στη γραμμή Πει-ραιάς - Χίος - Μυτιλήνη μπαίνει ένα ακόμηπλοίο, το νεότευκτο «Blue Star Patmos». H ΝΕΛδραστηριοποιείται στη γραμμή - πλέον - μόνομε το «European Express». Στις αρχές τού 2013το πλοίο βγαίνει από τη γραμμή, καθώς ο ρό-λος του ήταν μόνο συμπληρωματικός. Για τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει η πρόθεση από τηΝΕΛ να δρομολογηθεί στη γραμμή το «IonianSky», που ναυλώθηκε από την εταιρεία «Αγού-δημος» και αναμένεται να μετονομαστεί σε«European Sky».

Page 11: Εμπρός 3792

Ενοικιάζονται σε διώροφηοικοδομή 2 διαμερίσματατριάρια, με αυτόνομη θέρ-μανση, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 23219και 22510 23383.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο στον Άγ. Νικόλαο, δι-πλοκατοικίας, 1ου ορό-φου, 52 τ.μ., διαμπερές,ήσυχο, με αυτόνομη θέρ-μανση, air-condition, 2μπαλκόνια. Θέα στη θάλασ-σα. Πληρ. τηλ. 2251026358, 6947-337488.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα36 τ.μ., με ανεξάρτητουπνοδωμάτιο, νεόκτιστη,λουξ, επιπλωμένη με Α/C,αυτόνομη θέρμανση, σεμονοκατοικία με κήπο,στον Άνω Χάλικα Μυτιλή-νης. Πληρ. τηλ. 2251020633, 6977-248653.

Ενοικιάζεται κοντά στονΟΤΕ δυάρι στο 2ο όροφο,με αυτόνομη θέρμανση καιτζάκι, χωρίς κοινόχρηστα,70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251054097 & 6937-382792, -93.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα, επιπλωμένη,ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 130 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι 1ου ορό-φου, 62 τ.μ., με 1 υπνο-δωμάτιο, κουζίνα, καθιστι-κό, αυτόνομη θέρμανση.Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο ΜεσαίοΧάλικα 1ου ορόφου διαμέ-ρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνο-δωμάτια, αυτόνομη θέρ-μανση, κουζίνα, καθιστικόκαι 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή420 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλού-σα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στις Καμάρεςεπιπλωμένη γκαρσονιέρα,χωρίς κοινόχρηστα, σε ισό-γειο, 40 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στον Κάτω Χά-λικα δίχωρη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, με θέα, 38τ.μ. επιπλωμένη, με 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ημιυπόγειο,45 τ.μ., επιπλωμένο, με 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στο κέντρο,επάνω από την αγορά,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 210ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκιδυάρι σε ισόγειο, 50 τ.μ..Χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρ-μανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο κέντρο,επάνω από την αγορά,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 210ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται από ιδιώτη,γκαρσονιέρα 1ου ορόφου,δίχωρη, 40 τ.μ., μπροστι-νή, επιπλωμένη, με αυτό-νομη θέρμανση. Οικονό-μου Τάξη 22, στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.6947-320944.

Ενοικιάζεται τριάρι 90 τ.μ.με αυτόνομη θέρμανση καιηλιακό θερμοσίφωνα, 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 6986-476686.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, βολική συγκοινω-νία, οικονομικό ενοίκιο καιχαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στην πε-ριοχή Ακλειδιού. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, διαμπερές, θέσηστάθμευσης με πολύ μεγά-λο βοηθητικό χώρο. Το κυ-ρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. καιο βοηθητικός χώρος 85τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διώροφο σπί-τι, περίπου 25 τ.μ., επι-πλωμένο, με αυτόνομηθέρμανση. Είναι κατάλληλοκαι για γραφείο. Πολύ κον-τά στην κεντρική αγορά.Πληρ. τηλ. 22510 25521,6949-140649.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαπεντάρι ανακαινισμένο, σεδιπλοκατοικία, στον 1οόροφο, πάνω από το γήπε-δο, με αυτόνομη θέρμαν-ση, καινούργιο καυστήρα,boiler, ηλιακό θερμοσίφω-να, αποθήκη, χωρίς κοινό-χρηστα, με μεγάλες βεράν-τες και αυλή με δέντρα. Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 20470, 6976-987996.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανσημε δικό της λέβητα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα36 τ.μ., νεόκτιστη, lux, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση και air-condi-tion, σε μονοκατοικία μεκήπο στον Άνω Χάλικα.Πληρ. τηλ. 6977-248653,22510 20633.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία50 τ.μ. (2 δωμάτια, κουζί-να, μπάνιο), με μικρή αυ-λή, αυτονομία θέρμανσης,πίσω από την εκκλησία τηςΖωοδόχου Πηγής, σε πολύκαλή τιμή. Πληρ. τηλ.6976-634053.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι και-νούργιο και μικρό, στην πε-ριοχή της Χρυσομαλλού-σας, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, μεαυτόνομη θέρμανση, απο-θήκη. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι 48 τ.μ., στο κέντροτης Μυτιλήνης. Μεγάλοσαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο,μπάνιο, μπαλκόνι με θέαστο λιμάνι, αυτόνομη θέρ-μανση με θερμοσυσσω-ρευτές, κλιματιστικό, χω-ρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης, στη Χρυσο-μαλλούσα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 4υπνοδωματίων στη Σουρά-δα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή600 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοτριάρι στο κέντρο, 4ουορόφου, με θέρμανσηκεντρική και κλιματισμό,μεγάλες βεράντες. Θέαστη θάλασσα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων, με πλήρη επίπλωσηκαι χωρίς έπιπλα, στις Κα-μάρες. Έχει αυλή, θέρμαν-ση με καλοριφέρ, 1 κλιμα-τιστικό, διπλά τζάμια, ηλια-κό, θέα στο λιμάνι. Τιμή320 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρρι οροφοδιαμέρι-σμα στο κέντρο. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων στο Ακρωτήρι Μυτιλή-νης. Διαθέτει γκαράζ καιαυλή. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δίχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, στην περιοχήΑκλειδιού. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 2 υπνοδωματίωνστα Πάμφιλα. Αυτόνομηθέρμανση. Αρίστη κατά-σταση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα 3ου ορόφουδιαμέρισμα, 74 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι με τζάκι, στο κέντροτης Μυτιλήνης, 4ου ορό-φου, με πανοραμική θέατης πόλης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο μικρό τριάρι διαμέρι-σμα στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Τιμή 350 ευρώ.Δεν έχει κατοικηθεί ακό-μα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες από 180 ευρώ, δυά-ρια από 250 ευρώ, τριά-ρια από 280 ευρώ και μο-νοκατοικίες από 300 ευ-ρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 45181 (υπεύθυ-νος: Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΚάτω Χάλικα δίχωρη γκαρ-σονιέρα, 1ου ορόφου, μεθέα, 35 τ.μ., επιπλωμένη,με 1 υπνοδωμάτιο, αυτό-νομη θέρμανση, κουζίνα,καθιστικό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνο-μη θέρμανση με καλορι-φέρ και κλιματισμό. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείουκαι δεξιά). Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα διαμέρισμα 100τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και πιλοτήγια ένα αμάξι. Τιμή 500ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ανακαινισμέ-νο τριάρι 70 τ.μ., ισογείου,με αυλή, στην Καλλιθέα.Σαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 2 υπνοδωμάτια,άνετο μπάνιο, αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938 - 477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται σε άριστη κα-τάσταση, πλήρως επιπλω-μένο ή ανεπίπλωτο γωνια-κό διαμπερές τριάρι ορο-φοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., μεωραία θέα και πολύ καλήδυνατότητα σταθμεύσεως,στην οδό Μαρκοπούλου 4(Μαύρα Σίδερα, γήπεδο).Πληρ. τηλ. 22510 24690,6946-011338.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

11ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Page 12: Εμπρός 3792

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 12Ενοικιάζεται στη Νεάποληδυάρι ισόγειο, 40 τ.μ., μεέπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό. Τιμή 230ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ισόγειο, 45τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδω-μάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) δυάριανεξάρτητο χωρίς κοινό-χρηστα και β) τριάρι 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα 33 τ.μ., επιπλωμέ-νη, με θέα, αυτόνομη θέρ-μανση συν πλυντήριο καιTV. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην προκυμαία Μυτιλή-νης. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαγκαρσονιέρα 33 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση καιair condition, μεγάλομπαλκόνι με θέα, στην πε-ριοχή Κιόσκι, πλησίον αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, σε αρίστη κατάσταση.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στην περιοχή τηςΑκαδημίας μονοκατοικία98 τ.μ., 23 ετών, με 2υπνοδωμάτια, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση και τζάκι. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Πωλούνται στον Πειραιάοροφοδιαμερίσματα 85τ.μ. στον 1ο, 2ο και 3οόροφο νεόδμητης πολυκα-τοικίας, στη Φρεαττύδα.Διαμπερή, με 3 δωμάτια,κουζίνα, μπάνιο, WC, απο-θηκευτικό χώρο και θέσηστάθμευσης στην πιλοτή.Πληρ. τηλ. 6932-213053,22510 43357.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Στην περιοχή Ακρωτήριπωλούνται 3 ημιτελείς με-ζονέτες με υπόγειο. Πανο-ραμική θέα στη θάλασσα.Τιμές ευκαιρίας. Πληρ.τηλ. 210 7258682,6974-490954.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στο κέντρο τηςαγοράς παλιά μονοκατοι-κία 70 τ.μ., σε 2 πατώμα-τα. Τιμή 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο κτήριοστο κέντρο της πόλης. Εί-ναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 13: Εμπρός 3792

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 13Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται στην περιοχήτου Άι-Γιάννη Καλυβίτη ημι-τελή διαμερίσματα 1, 2, 3,4 δωματίων. Τιμές ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2107258682, 6974-490954.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στον Άνω Χάλικα,τριάρι, διαμπερές, με αυ-τόνομη θέρμανση, τζάκι,θέα όλη την πόλη της Μυτι-λήνης. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη στην Πα-ναγιούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Ενοικιάζεται εξοπλισμένοκοσμηματοπωλείο (ή γιαάλλη χρήση) 44 τ.μ., στηνκεντρική αγορά του Μολύ-βου. Τιμή 450 ευρώ ή εξά-μηνη ενοικίαση έναντι3.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-505353.

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται σε τιμή ευκαι-ρίας μαγαζί για οποιαδήπο-τε χρήση, στη διασταύρω-ση Ευρειακής - Περάμα-

τος. Χώρος πάρκινγκ. Τοενοικιαστήριο μπορεί να γί-νει για όσα χρόνια χρειάζε-ται. Πληρ. τηλ. 2251040603.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην Ελευθερίου Βενιζέ-λου 5, γωνιακό, ισόγειο,με πρόσοψη από την πλευ-ρά του πάρκινγκ, 52,6τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251043200 (Αναπτυξιακή Εται-ρεία Λέσβου).

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) γραφείο-ιατρείο, πρώην μικροβιο-λογικό Χατζηγιαννάκη,100 τ.μ., στον 1ο όροφο,Καβέτσου 10. Δυνατότηταδιαχωρισμού. β) Διαμέρι-σμα 1ου ορόφου, 90 τ.μ.,Καβέτσου 29, για επαγγελ-ματική στέγη, έναντι πα-λιάς «Ολυμπιακής». Πληρ.τηλ. 22510 25100,22510 94463, 6942-712715.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στην Πέτρα 5ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεαυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολόγιο.Πληρ. τηλ. 22530 24544,6983-730486, 6983-295489.

Πωλείται επιχείρηση εστία-σης επί της προκυμαίας.Περισσότερες πληροφο-ρίες, μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται η επιχείρηση,εστιατόριο-ταβέρνα «Το φί-λεμα», στην περιοχή τουαεροδρομίου Μυτιλήνης.Επίσης πωλείται και μεμο-νωμένα ο εξοπλισμός του.Πληρ. τηλ. 22510 54205,6973-809282.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Page 14: Εμπρός 3792

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 14Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο καιοικοδομήσιμο. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές ερ-γασίες, ελαιοχρωματισμοί,ηλεκτροσυγκολλήσεις,υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ.τηλ. 6996-791925 (Σάβ-βας).

Πωλείται αντίκα τραπεζα-ρία με 6 καρέκλες καιμπουφέ, χειροποίητη του1948, καρυδιά ψημένη,σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται Opel CorsaSport, 1.400 cc,10/2001, με μεταλλικόχρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3Pioneer, συναγερμό, GPS,σε άριστη κατάσταση, φυ-λασσόμενο σε κλειστό γκα-ράζ. 1ο χέρι, με serviceσε εξουσιοδοτημένο συ-νεργείο Opel, πληρωμένατέλη κυκλοφορίας καιΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36ισόγειο

Πληρ. τηλ. 6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας ΣτέργοςΝ. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γεωπόνος Γ.Π.Α. ΦυτικήςΠαραγωγής με MSc στηΓεωπληροφορική, κάτοχοςProficiency Cambridge καιECDL, με γνώσεις λογισμι-κών σχεδιασμού / dbase/ GIS, ζητά εργασία στηΜυτιλήνη. Πληρ. τηλ.6956-996020, [email protected]

Πεπειραμένη κομμώτριαζητά εργασία σε κομμωτή-ριο. Επίσης εργάζεται κατ’οίκον με απόδειξη. Πληρ.τηλ. 6977-950488.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).

Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Εμπορική επιχείρηση ζητάυπάλληλο γραφείου, μόνο

εφόσον έχει αντίστοιχηπροϋπηρεσία και κατέχειτο πρόγραμμα «Ατλαντίς».Πληρ. τηλ. 22510 24366,22510 42985.

Πωλητές/αντιπρόσωποι(ανεξάρτητοι με Τ.Π.Υ. ήαγορά) σε τουριστικές πε-ριοχές και μεγάλες πόλεις,για ανάπτυξη εντομοαπω-θητικών και άλλων προϊόν-των σε μίνι μάρκετ, περί-πτερα και φαρμακεία. Με-γάλη ζήτηση, πωλήσεις καικέρδη. Πληρ. τηλ. 6985-121862, [email protected]

Από το Συνεργείο Καθαρι-σμού «Ν. Μονιούδης καιΥιοί Ο.Ε.» ζητούνται νέεςέως 25 ετών, με διάθεση

για εργασία. Πληρ. τηλ.6939-063322 (κ. Δέσποι-να).

Ζητείται από εστιατόριο-τα-βέρνα νέος ή νέα με εμ-πειρία στο ψήσιμο και στοτηγάνισμα. Ανάλογη προ-ϋπηρεσία, απαραίτητη.Πληρ. τηλ. 6908-663345.

Το καφέ «El camino» στηνΕρεσό ζητά κοπέλα σερβι-τόρα για πενθήμερη εργα-σία. Πληρ. τηλ. 6943-145952.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-

ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 15: Εμπρός 3792

15ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΑνεξάρτητοιΈλληνες ψηφίζουν αύριο για το ιδρυτικόΣυνέδριο του κινήματος

Δέκα υποψήφιοι σύνεδροιΤρίωρης διάρκειας θα είναι

η ψηφοφορία αύριο Κυ-ριακή στη Μυτιλήνη, για τηνανάδειξη των συνέδρων τηςΛέσβου που θα μετάσχουνστο ιδρυτικό Συνέδριο τουκινήματος των ΑνεξάρτητωνΕλλήνων, το οποίο και θαδιεξαχθεί στο Νέο Φάληροαπό 26 έως και 28 Απριλίου.Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με-τρούν περί τα 100 εγγεγραμ-μένα μέλη σε επίπεδο νησι-ού, τα οποία και θα κληθούννα ψηφίσουν για τους συνέ-δρους, επιλέγοντας ανάμεσασε 10 υποψηφίους, αριθμόςπου χαρακτηρίζεται ικανο-ποιητικός δεδομένων των οι-κονομικών συγκυριών. Καιαυτό γιατί το κίνημα καλύ-πτει μόνο τα έξοδα μετακίνη-σης των συνέδρων, κι όχι καιτην παραμονή. Ο αριθμόςτων συνέδρων που θα στείλειο Νομός Λέσβου, ξεκινά απ’τον αριθμό έξι, το διπλάσιοτων βουλευτικών εδρών τηςεκλογικής περιφέρειας, καιθα εξαρτηθεί η εκλογή περισ-σότερων συνέδρων απ’ τημαζικότητα στις αυριανές ε-κλογές. Θυμίζουμε ότι τοκόμμα θα αποκτήσει εκλεγ-μένα στελέχη μετά το Συνέ-δριο, σε εσωκομματικές δια-δικασίες που θα ακολουθή-σουν, ενώ θα μετάσχουν exofficio στο Συνέδριο οι πολι-τευτές του κόμματος, καθώςκαι ο προσωρινός πρόεδροςτης Συντονιστικής Επιτρο-πής, Βαγγέλης Περιβολάρης.

Οι υποψήφιοιΗ ψηφοφορία για την εκλογήσυνέδρων θα πραγματοποιη-θεί στα γραφεία του κινήμα-τος στη Μυτιλήνη, στην οδόΚουντουριώτη και Κομνηνά-κη 47Γ (Εμπορικό ΚέντροΜαλλιαρού, τηλέφωνο22510 34444), απ’ τις 11 τοπρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.Βάσει των αιτήσεων που υ-ποβλήθηκαν, υποψήφιοι σύ-νεδροι κατά αλφαβητική σει-ρά είναι οι Δόλκα Σοφία, Ιπ-ποκράτους Αναστάσιος, Κά-βουρας Δημήτρης, Καραθεο-δώρου Ιγνάτης, ΚελαϊδίτηςΠαρασκευάς, Σακαλής Νί-κος, Σέρεσλης Νίκος, Σινά-νης Προκόπης, ΤσαγκάρηςΒασίλης και Χρηστίδης Γιώρ-γος.Έκπληξη αποτέλεσε το όνοματης δημοτικής συμβούλιου κ.Δόλκα, που έως τώρα δεν ή-ταν ευρέως γνωστό πως με-τέχει ενεργά στους Ανεξάρ-τητους Έλληνες.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Πραγματοποιήθηκε χθεςτο Συνέδριο στο Πολύκε-ντρο «Οδυσσέας Ελύ-

της» στον Παπάδο της Γέρας,με τίτλο «Προώθηση παραγω-γής και εμπορίας ελαιολάδουαπό τη Λέσβο», παρουσία τουυπουργού Αγροτικής Ανάπτυ-ξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη,του αναπληρωτή υπουργού Ε-σωτερικών, Χαράλαμπου Α-θανασίου, και της βουλευτήτου Γερμανικού Κοινοβουλί-ου Ανέτε Γκροθ, που χαιρέτι-σαν τις εκδηλώσεις.Ο περιφερειάρχης ΒορείουΑιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κη-ρύσσοντας την έναρξη τωνεργασιών, υπογράμμισε:«Προσδοκούμε και ελπίζουμενα δώσουμε μια ώθηση στιςεξαγωγές των ποιοτικών μαςαγροτικών προϊόντων όπως τοελαιόλαδο.» Παράλληλα, μί-λησε για την ανάγκη συνεργα-σίας των μικρών τοπικών επι-χειρήσεων και τη δημιουργίατης Αγροδιατροφικής Σύ-μπραξης της Περιφέρειας,

στην οποία συμμετέχουν 40εταιρείες, εκπροσωπώντας ό-λο το φάσμα του αγροδιατρο-φικού τομέα.

Το υπόμνημα…Εξ άλλου, σε συνάντηση πουείχε ο κ. Γιακαλής με τον υ-πουργό Ανάπτυξης, του παρέ-δωσε υπόμνημα με σειρά αι-τημάτων που αφορούν τον α-γροτικό κόσμο:- Λύσεις για την υλοποίησητων Σχεδίων Βελτίωσης τωναγροτών και των επενδύσεωντων μεταποιητικών επιχειρή-σεων που έχουν ενταχθεί σταχρηματοδοτικά προγράμματατου Υπουργείου

- Απλοποίηση των διαδικα-σιών αδειοδότησης των στά-βλων- Πριστική λύση στο θέμα τηςδιαχείρισης των υγρών απο-βλήτων ελαιοτριβείων και τυ-ροκομείων- Επιδότηση του κόστους με-ταφοράς των αγροτικών προϊ-όντων του Βορείου Αιγαίο ό-ταν κατευθύνονται στις υπό-λοιπες περιοχές της χώρας- Οριστική ένταξη των παρα-γωγών στα προγράμματα Βιο-λογική Γεωργία και ΒιολογικήΚτηνοτροφία- Άμεση επαναπροκήρυξη τωνπρογραμμάτων Μικρά Σχέδια

Βελτίωσης και νέοι αγρότες- Ενίσχυση των κονδυλίων γιατην καταπολέμηση των αγριο-κούνελων στη Λήμνο- Αναδασμός στον πρώην Δή-μο Ατσικής- Ενεργοποίηση του προγράμ-ματος για τη διάλυση σκαφών- Αποζημίωση των αλιέων γιατις καταστροφές που αντιμε-τωπίζουν τα δίχτυα τους απόθαλάσσια θηλαστικά.- Προώθηση των προτάσεωνγια εγγειοβελτιωτικά έργα στανησιά Βορείου Αιγαίου, πουέχουν ήδη κατατεθεί στο Υ-πουργείο Αγροτικής Ανάπτυ-ξης

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Mε δεδομένο ότι η απαρτία ελέγ-χεται μόνο στην αρχή της συνε-

δρίασης και του γεγονότος πως ησυνεδρίαση της Πέμπτης αποτελού-σε συνέχεια της διακοπείσας συνε-δρίασης της Τετάρτης, το ΔημοτικόΣυμβούλιο συνέχισε κανονικά προ-χθές το απόγευμα, χωρίς να χρεια-στεί να ελεγχθεί εκ νέου η απαρτία,την εξέταση των θεμάτων της ημερή-σιας διάταξης της προηγούμενηςσυνεδρίασης, για τα οποία και λή-φθηκαν αποφάσεις. Πόσο κανονικήόμως μπορεί να θεωρηθεί, εκτός απότυπικά, και ουσιαστικά η λειτουργίαενός οργάνου απ’ το οποίο απουσιά-ζουν τρεις απ’ τις πέντε παρατάξειςτου; Κι αυτό γιατί, εκτός απ’ τουςσυμβούλους της πλειοψηφίας, μόνοο Γιώργος Πάλλης, επικεφαλής της«Αλλαγής Πορείας», συμμετείχε στηδιαδικασία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρέμβα-ση του Νίκου Κατράνη για το μεταξύτου επεισόδιο με τον Άρη Χατζηκο-μνηνό, αιτία για την οποία και διεκό-πη η συνεδρίαση της Τετάρτης. Οπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλί-ου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, εξήγησεπως ο επικεφαλής της μείζονος αντι-πολίτευσης τον ενημέρωσε πως δεθα συμμετείχε στη συνεδρίαση, ζη-τώντας να αποσυρθεί και η συζήτησητου επίμαχου θέματος με ιδιώτη, πουπροκάλεσε και τη διένεξη με τον α-ντιδήμαρχο Οικονομικών. Λίγο αργό-τερα, έγινε γνωστό πως όλη η παρά-ταξη του κ. Χατζηκομνηνού, «Επόμε-νη Μέρα», σε ένδειξη διαμαρτυρίαςγια τη στάση του κ. Κατράνη αποφά-σισε να μη μετάσχουν οι δημοτικοίτης σύμβουλοι.

Συνεννοημένοι;Η πρόταση να διακοπεί η συνεδρία-ση την ώρα της αντιπαράθεσης Κα-τράνη - Χατζηκομνηνού και να συνε-

χιστεί την Πέμπτη, κατατέθηκε απ’ τοΓιώργο Πάλλη, αποσπώντας αμέσωςκαι τη σύμφωνη γνώμη τού επικεφα-λής της παράταξης «Λέσβος, Δημι-ουργική πορεία», Παντελή Πατερέλ-λη. Όμως απ’ την αίθουσα είχε ήδηαποχωρήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση»,που δεν ενημερώθηκε για την εξέλι-ξη παρά την Πέμπτη το πρωί, ότανκαι - όπως μας είπε ο επικεφαλήςτης, Βαγγέλης Παλαιολόγος - «και ε-γώ, και ο Παναγιώτης Σταμάτης, εί-χαμε άλλες προγραμματισμένες υπο-χρεώσεις».Ότι δε θα μπορούσαν να μετάσχουνστη συνεδρίαση είχαν ενημερώσειτον πρόεδρο οι Βάσω Χοχλάκα καιΓιώργος Λεμονός, ενώ δεν υπήρξεκάποια ανακοίνωση που να συνδέειτις άλλες παρατάξεις και τους ανε-ξάρτητους δημοτικούς συμβούλους,οι οποίοι ομοίως απουσίαζαν στοσύνολό τους, με την απόφαση τηςπαράταξης Χατζηκομνηνού.

Μόνο η παράταξη της πλειοψηφίας συμμετείχε στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

Όλοι απόντες, πλην Πάλλη

Υπόμνημα Γιακαλή σε Τσαυτάρη

Συνεργασία για ναγίνουν εξαγωγές λαδιού

Πρότυπος σταθμός υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίαςTην υπόσχεση ότι στη Λέσβο θα δημιουρ-

γηθεί «Πρότυπος σταθμός υποστήριξηςτης παραγωγικής διαδικασίας» έδωσε ο υ-πουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ΑθανάσιοςΤσαυτάρης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου

για το ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα παλιόσχέδιο, που θέλει οι σταθμοί Γεωργικής Έ-ρευνας να μετατραπούν σε πρότυπα αγρο-κτήματα, ώστε να μεταλαμπαδεύονταιστους αγρότες οι νέες μέθοδοι παραγωγής.

Page 16: Εμπρός 3792

Αποτέλεσμα της πρακτι-κής αυτής του ΛιμενικούΣώματος ήταν η καθυστέ-ρηση έναρξης της ημερί-δας που διοργάνωσαν τοΕργαστήριο Κοινωνιολο-γίας της Νεότητας, του Ε-λεύθερου Χρόνου και τουΑθλητισμού (ΕΚΝΕΧΑ)και το Παρατηρητήριο τωνΠολιτικών Ελευθεριών καιτου Κράτους στην Ευρώπη(Statewatch), καθώς έπρε-πε να καταγραφούν πάνωαπό 100 άτομα!Λίγο, λοιπόν, πριν η επί-κουρη καθηγήτρια τουςΤμήματος ΚοινωνιολογίαςΣεβαστή Τρουμπέτα μιλή-σει για τους βιομετρικούςελέγχους και επιτήρησητων πολιτών από τουςκρατικούς μηχανισμούς,όλοι όσοι βρέθηκαν στηναίθουσα που πραγματο-ποιήθηκε η ημερίδα, εί-χαν… καταγραφεί! Είχανδηλαδή καταγραφεί εκεί-νοι που ήθελαν να ενημε-ρωθούν για τα ανθρώπιναδικαιώματα και ιδιαίτεραγια εκείνα των μετανα-στών και ζητούντων άσυ-λο.Σημειώνεται πως το ίδιοσυνέβη με το διευθυντήτού Statewatch, TonyBunyan, όπως και με τηνπρόεδρο του Κέντρου Με-λέτης για τη Φτώχεια καιτην Κοινωνική Δικαιοσύνηστο Πανεπιστήμιο τουΜπρίστον, Ann Singleton,που είχαν έρθει από το ε-ξωτερικό στη Λέσβο ειδι-κά γι’ αυτή την ημερίδα.Το γεγονός αυτό τους πα-ραξένεψε τόσο πολύ, πουέψαχναν, όπως ομολόγη-σαν οι ίδιοι στους συνομι-λητές, για… μυστικούς α-στυνομικούς που δεν α-ποκλείεται να τους παρα-κολουθούν, δεδομένου ό-τι οι ομιλίες τους είχαν νακάνουν με τις πολιτικέςπου υιοθετήθηκαν απότην Ευρωπαϊκή Ένωση ό-σον αφορά στα ανθρώπιναδικαιώματα, αλλά και ταδικαιώματα των μετανα-

στών που αναζητούν άσυ-λο στις χώρες μέλη της.

«Πρωτοφανές!»Για πρωτοφανές φαινόμε-νο έκανε λόγο ο επίκου-ρος καθηγητής του Τμή-ματος Κοινωνιολογίας τηςΣχολής Κοινωνικών Επι-στημών του Πανεπιστημί-ου Αιγαίου και διευθυντήςτού ΕΚΝΕΧΑ, Στράτος Γε-ωργούλας. Ο ίδιος, μιλώ-ντας στο «Ε», εξήγησε ότιεδώ και 13 χρόνια πουπηγαίνει στη συγκεκριμέ-νη αίθουσα, είτε ως ομι-λητής είτε ως διοργανω-τής, είτε ως θεατής επι-στημονικών εκδηλώσεωνστο δημόσιο χώρο του Υ-πουργείου Αιγαίου, ήταν ηπρώτη φορά που του ζη-τήθηκε υποχρεωτικά η ε-πίδειξη της αστυνομικήςτου ταυτότητας για να κα-ταγραφούν τα στοιχείατου.Η κοινωνική ανθρωπολό-γος και δημοσιογράφοςΑνθή Παζιάνου, η οποίαήταν μία από τους ομιλη-τές, είπε στο «Ε» ότι οφρουρός δε νομιμοποιού-νταν να ζητήσει τα στοι-χεία όλων εκείνων πουπαρευρέθηκαν στην εκδή-λωση, δεδομένου ότι η τε-λευταία δεν έγινε σε ώρεςλειτουργίας των υπηρε-σιών της Γενικής Γραμμα-τείας, ενώ υπογράμμισεότι η εκδήλωση δεν έγινεστο κτήριο της ΓενικήςΓραμματείας, αλλά στηναίθουσα εκδηλώσεων,που βρίσκεται σε διαφο-ρετικό κτήριο. Μάλιστα, α-πευθυνόμενη στο γενικόγραμματέα Αιγαίου καιΝησιωτικής Πολιτικής καιπανεπιστημιακό, ΓιάννηΣπιλάνη, ρωτά ποιον απει-λεί μία πανεπιστημιακή η-μερίδα και πού θα χρησι-μοποιηθούν τα στοιχεία ό-λων όσοι την παρακολού-θησαν.Το γεγονός αυτό δεν προ-κάλεσε έκπληξη μόνοστους ομιλητές, αλλά και

σε όλους όσοι παρέστη-σαν στην ημερίδα για ταανθρώπινα δικαιώματα.Μάλιστα, την επομένη, τοΚεντρικό Συμβούλιο τουΣυλλόγου Διδακτικού καιΕρευνητικού Προσωπικούτου Πανεπιστημίου Αιγαί-ου κοινοποίησε ανακοί-νωση-καταγγελία, στην ο-ποία σημειώνει πως «ηκαταγραφή των στοιχείωντων παρευρισκομένων καιη απαίτηση να γίνει έλεγ-χος ταυτοτήτων αποτελείκαταπάτηση των στοιχειω-δών δημοκρατικών δικαι-ωμάτων και προσβολήπρος το σύνολο της ακα-δημαϊκής κοινότητας τουΠανεπιστημίου Αιγαίου.Είναι και αυτό ένα δείγματου εντεινόμενου αυταρ-χισμού που καλλιεργείταιαπό τη συγκυβέρνηση

(Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ)και εφαρμόζεται με ιδιαί-τερο ζήλο από τα όργανατης τάξης (Αστυνομία/Λι-μενικό), ποινικοποιώνταςτις συλλογικές αντιστά-σεις και περιορίζοντας τιςδημοκρατικές ελευθερίες,όπως έχουμε δει με τις ε-πιστρατεύσεις των απερ-γών, τις διώξεις των αγω-νιστών, τις επιθέσεις σεδιαδηλωτές.».

Οι αρμόδιοι;Το «Ε» προσπάθησε ναέρθει σε επαφή με εμπλε-

κόμενους στο θέμα αρμο-δίους. Ο γενικός γραμμα-τέας Αιγαίου και Νησιωτι-κής Πολιτικής, ΓιάννηςΣπιλάνης, σε δήλωσή τουστο «Ε» ουσιαστικά αρνή-θηκε να πάρει θέση επίτου σοβαρού αυτού γεγο-νότος. «Δεν εφαρμόζω ε-γώ την ασφάλεια των κτη-ρίων, ούτε παρεμβαίνω σεαυτήν, καθώς άλλες Αρχέςείναι οι αρμόδιες.» Δενπαρέλειψε επίσης να πειότι απουσίαζε από το νησίκατά τη χρονική περίοδο

που έγινε η ημερίδα, ενώόσον αφορά σε εκδηλώ-σεις που έχουν προηγη-θεί, τόνισε ότι στις περισ-σότερες των περιπτώσεωνυπήρχε κατάλογος συμμε-τεχόντων και δε χρειαζό-ταν τέτοιου είδους διαδι-κασία.Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης,Μανώλης Βόμβας, τέλος,μιλώντας στο «Ε», εξήγη-σε ότι από τη στιγμή πουένα κτήριο φυλάσσεται,πρέπει να φυλάσσεται σω-στά και βάσει κανόνων.

Αντιδράσειςαπό το ΣΥΡΙΖΑ

«Να δώσει εξηγήσεις ο Σπιλάνης»

Με αφορμή το συ-γκεκριμένο συμ-

βάν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ.Λέσβου καλεί το γενι-κό γραμματέα Αιγαίουκαι Νησιωτικής Πολι-τικής, Γιάννη Σπιλάνη,να δώσει εξηγήσεις.Μάλιστα, στο σχετικόΔελτίο Τύπου που κοι-νοποίησε, μεταξύ άλ-λων αναφέρει ότι ητρικομματική κυβέρ-νηση έχει αποφασίσεινα μετατρέψει την Ελ-λάδα σε ένα απέραντοαστυνομοκρατούμενοτόπο και καλεί την το-πική κοινωνία να α-πορρίψει τέτοιου εί-δους πρακτικές.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Tα στοιχεία όλων όσοι παρακολούθησαν ή οργάνω-σαν ή μίλησαν στη Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα«Πολιτικές Ελευθερίες, Ανθρώπινα Δικαιώματα και

Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απρι-λίου το απόγευμα, στην αίθουσα διαλέξεων της ΓενικήςΓραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κατα-γράφηκαν από στέλεχος του Λιμενικού Σώματος πουφρουρούσε την είσοδο του κεντρικού κτηρίου. Ο τε-λευταίος ζητούσε από εκείνους που πήγαν να παρακο-λουθήσουν την ημερίδα, την αστυνομική τους ταυτότη-τα ή οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάςτους, προκειμένου να σημειώσει τα στοιχεία τους καιστη συνέχεια να επιτρέψει την είσοδο στην αίθουσατης εκδήλωσης. Ας σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φοράστην ιστορία του κτηρίου ως Υπουργείου Αιγαίου καιστη συνέχεια ως Γενικής Γραμματείας που εφαρμόστη-κε αυτή η πρακτική. Το πλέον όμως ανησυχητικό είναιπως η πρακτική αυτή δεν επαναλήφθηκε. Σα να ήθελεδηλαδή κανείς να καταγράψει τους συμμετέχοντες στησυγκεκριμένη ημερίδα!

Η Σεβαστή Τρουμπέτα, ο Tony Bunyan, ο ΣτράτοςΓεωργούλας και η Ανθή Παζιάνου

Η πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης για τη Φτώχεια και την Κοινωνική Δικαιοσύνη στο Πανεπιστήμιο

του Μπρίστον, Ann Singleton

Ο κόσμος που παρακολούθησε την Τετάρτη το απόγευμα την επιστημονική ημερίδα

16ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από το Λιμενικό Σώμα, καταγραφή στοιχείων των συμμετεχόντων σε επιστημονική ημερίδα που έγινε στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

«Πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπιναδικαιώματα και Ευρώπη» με… φακέλωμα!

Εκδήλωση-συζήτηση για το Πανεπιστήμιο, απ’ τα σχήματα της «Αριστερής Ενότητας»

Λίγο πριν την κάλπη

Οι θέσεις τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Τοπανεπιστήμιο των αναγκών μας α-

πέναντι στο πανεπιστήμιο-επιχείρη-ση», διοργανώνουν δυο μέρες πριντις φοιτητικές εκλογές, τη Δευτέρα15 Απριλίου, τα σχήματα «ΑριστερήςΕνότητας (ΑΡΕΝ) Μυτιλήνης». Η εκ-δήλωση θα πραγματοποιηθεί στοΛόφο «Ξενία» (Κτήριο Επιστήμηςτης Θάλασσας, Αίθουσα Ε) στις 4 τομεσημέρι, με ομιλητές τους:Άλκη Ρήγο, ομότιμο καθηγητή στοΤμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ι-στορίας του Πάντειου Πανεπιστημί-

ου,Μιχάλη Ψημίτη, αναπληρωτή καθη-γητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας τουΠανεπιστημίου Αιγαίου,Εύη Σαμπανίκου, αναπληρώτρια κα-θηγήτρια στο Τμήμα ΠολιτισμικήςΤεχνολογίας και Επικοινωνίας τουΠανεπιστημίου Αιγαίου καιΆρη Χιωτέλη, φοιτητή του ΤμήματοςΠολιτισμικής Τεχνολογίας και Επι-κοινωνίας, μέλος ΑΡΕΝ, μέλος τούΚ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού.Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσεισυζήτηση.

Tην Τρίτη 16 Απριλίου, στις 8:00 τοβράδυ στο θεατράκι του ΦΟΜ, θα

γίνει παρουσίαση των θέσεων της Κε-ντρικής Συντονιστικής Επιτροπής τήςΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν όψει της 2ης Πανελ-λαδικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει 1και 2 Ιουνίου στην Αθήνα. Η συνδιά-σκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξεί ναβαθύνει τις επεξεργασίες της πάνω σεμεγάλα ζητήματα που απασχολούντην κοινωνία και την Αριστερά αυτήτην περίοδο. Δηλαδή να γίνει καλύτε-ρη κατανόηση της κρίσης και της ι-στορικής περιόδου, να εστιάσει στην

εκτίμηση του κοινωνικού και πολιτι-κού συσχετισμού δυνάμεων όπωςδιαμορφώθηκε την τελευταία τριετία,την ανάπτυξη της τακτικής για την α-ντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθε-σης και τη θεμελίωση του αναγκαίουμεταβατικού προγράμματος, όπως καιστη σύνδεση του προγράμματος αυ-τού με το ζήτημα της εξουσίας.Τις θέσεις θα παρουσιάσει εκ μέρουςτής ΚΣΕ τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Παναγιώ-της Σωτήρης, διδάσκων του Τμήμα-τος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου.

Page 17: Εμπρός 3792

17ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Tα αποτελέσματα τηςπροκήρυξης για τοΠρόγραμμα Κοινωφε-

λούς Εργασίας στον Πολι-τισμό, που αφορά στηνπρόσληψη συνολικά 65 ε-πταμηνιτών σε μουσείακαι αρχαιολογικούς χώ-ρους στο Νομό Λέσβου,ανακοινώθηκαν το από-γευμα της Πέμπτης. Μαζίμε τους προσληφθέντες,δημοσιοποιήθηκαν και ταστοιχεία που αφορούνστο συνολικό αριθμό τωναιτήσεων που κατατέθη-καν, αριθμός που αποτυ-πώνει ξεκάθαρα τις σοβα-ρές διαστάσεις που έχειπάρει η ανεργία, αφού γιατις 65 θέσεις σε Λήμνοκαι Λέσβο υποβλήθηκαν853 αιτήσεις.Είναι ενδεικτικό ότι η ανα-λογία των αιτήσεων ανάθέση είναι τώρα πολλα-πλάσια της ίδιας σχέσηςτου αντίστοιχου προγράμ-ματος με τους πενταμηνί-τες που υλοποιήθηκε πέ-ρυσι και αφορούσε θέσειςαπασχόλησης και στα τρίανησιά του Νομού. Πιο συ-γκεκριμένα, στην προη-γούμενη δράση Κοινωφε-λούς Εργασίας με τους πε-νταμηνίτες, οι αιτήσεις ή-ταν τριπλάσιες των προ-σφερόμενων θέσεων, ενώτώρα υποβλήθηκαν 13 αι-τήσεις για κάθε θέση!!! Για τις 59 θέσεις στη Λέ-σβο κατατέθηκαν 782 αι-τήσεις, εκ των οποίων οι334 απορρίφθηκαν, οι πε-ρισσότερες για τη μη ε-πάρκεια ξένης γλώσσας,ενώ για τις έξι θέσεις τηςΛήμνου, οι αιτήσεις έφτα-σαν τις 71, εκ των οποίωναπορρίφθηκαν οι 17 υπο-ψήφιοι και αξιολογήθη-καν 54.

Ενστάσεις…Όπως είχε προαναγγείλειο φορέας υλοποίησης τουπρογράμματος, το Ευρω-παϊκό Πολιτιστικό και Ε-ρευνητικό Κέντρο Αθηνών(ΕΠΕΚΑ), εκδόθηκαν τααποτελέσματα των προκη-ρύξεων για Λέσβο και Λή-μνο την Πέμπτη. Στον πί-νακα που δημοσιεύουμε,αναφέρονται με αλφαβη-τική σειρά τα ονόματα τωνπροσληφθέντων, όπωςκαι ο φορέας στον οποίοπροσλήφθηκαν.Από χθες Παρασκευή 12Απριλίου και μέχρι καιτην Πέμπτη 18 του μήνα,μπορούν οι ενδιαφερόμε-νοι να υποβάλλουν ενστά-

σεις επί των αποτελεσμά-των, βάσει των πινάκων α-ξιολόγησης που έχουν α-ναρτηθεί σε ηλεκτρονικήμορφή στις ιστοσελίδεςτου φορέα(www.epeka.gr), της Ειδι-κής Υπηρεσίας Πολιτι-σμού και Τουρισμού(http://ep.culture. gr) καιστην ιστοσελίδα τού ΑΣΕΠ

(www.asep.gr). Η ένστα-ση κατατίθεται ή αποστέλ-λεται με συστημένη επι-στολή απευθείας στο Α-ΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα,Τ.Θ. 14307, Τ.Κ. 11510).Οι προσληπτέοι θα ενημε-ρωθούν με νεώτερη ανα-κοίνωση σχετικά με τις ε-νέργειες που αφορούνστη διαδικασία προσλή-

ψεων.Οι ενδιαφερόμενοι για πε-ρισσότερες πληροφορίεςμπορούν να απευθύνονταιστο παράρτημα του ΕΠΕ-ΚΑ για την ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου: οδόςΜυτιλήνης - Λουτρών,Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη,τηλ.: 22510 37817, fax:22510 37817.

Εγκαινιάστηκε το ΣυμβουλευτικόΚέντρο Γυναικών στη Μυτιλήνη«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη»Yπογράφηκε χτες το πρωί το πρωτόκολλο συνεργασίας

μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλωνκαι του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, λίγο πριν γί-νουν τα εγκαίνια στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.Μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και μετις αστυνομικές αρχές, προκειμένου οι τελευταίες να ε-πεμβαίνουν σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται.Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος γιαθέματα Ισότητας, Χαράλαμπος Αθανασίου, που παρευρέ-θηκε στα εγκαίνια, κατά την ομιλία του είπε ότι στόχος εί-ναι η εξασφάλιση της ισότητας στην πράξη και η αλλαγήνοοτροπίας ορισμένων ατόμων. Στόχος του Συμβουλευτι-κού Κέντρου είναι η στήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοι-κογενειακής βίας, βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησηςκ.λπ..«Μακάρι να μη χρειαζόταν ένα τέτοιο κέντρο», είπε η γε-νική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαί-ου, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ τόνισε παράλληλα ότι γιανα γίνει σωστή δουλειά και να μη μείνει αυτό το έργο μό-νο στα εγκαίνια, απαιτείται η συνδρομή όλων.Χτες, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οβουλευτής Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., Γιάννης Ζερδε-λής, του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχηςΝάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνά-τσος, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης, ο περι-φερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αγώνας για τα νη-σιά μας» Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο μητροπολίτης Μυτιλή-νης Ιάκωβος και ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστο-μος. Να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκε-ται στην οδό Παπαδιαμάντη 2.

Αίτημα Δ. Βουνάτσου στο Δ. Παπαγιαννίδη για την κάλυψη των αναγκών της δυτικής Λέσβου

Παράρτημα ΕΚΑΒ στην ΚαλλονήΣοβαρές πιθανότητες να ικανοποιηθεί έχει το αίτημα

του δημάρχου Λέσβου προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ,να λειτουργήσει παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Καλλονήπροκειμένου να εξυπηρετηθεί το δυτικό τμήμα του νη-σιού. Τμήμα που, εξ αιτίας της υποστελέχωσης του Κέ-ντρου Υγείας Καλλονής σε οδηγούς, πολύ συχνά καθυ-στερεί να καλυφθεί από ασθενοφόρο.Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχουν ήδη συζητή-σει διά ζώσης οι Δημήτρης Βουνάτσος και ΔημήτρηςΠαπαγιαννίδης, συγκλίνοντας στην άποψη πως πρέπεινα αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία μονάδας τού ΕΚΑΒσε πλησιέστερο σημείο.Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, που κοι-νοποιεί στους υπουργούς Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μά-ριο Σαλμά, αλλά και στο γενικό γραμματέα του Υπουρ-γείου Υγείας, Πελοπίδα Καλλίρη, ο δήμαρχος Λέσβουτονίζει ότι το δυτικό κομμάτι του νησιού αντιμετωπίζειδυσκολία στην υγειονομική κάλυψή του με τα ασθενο-φόρα του Κέντρου Υγείας Καλλονής, λόγω ελλείψεωςοδηγών.«Σας ζητώ, λοιπόν, διερμηνεύοντας το κοινό αίσθηματων συνδημοτών μας και των φορέων της περιοχής αυ-τής, να εξετασθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί έναςτομέας τού ΕΚΑΒ, δηλαδή ένα ασθενοφόρο πλήρως ε-ξοπλισμένο και επανδρωμένο, το οποίο να εδρεύει στοΚέντρο Υγείας Καλλονής για την κάλυψη της ως άνωζωτικής ανάγκης», τονίζει ο κ. Βουνάτσος, δηλώνονταςότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι μπορεί.

Από τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών

Προσληφθέντες ΛήμνουΑ/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΦΟΡΕΑΣ1 ΓΚΙΑΟΥΖΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

2 ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων3 ΚΑΖΟΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων4 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων5 ΜΟΣΧΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων6 ΠΡΟΒΑΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

(Οι θέσεις στην Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αφορούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Μύρινας, ε-νώ η θέση στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αφορά στο Κάστρο και σε χώρους της Μύρινας.)

Προσληφθέντες ΛέσβουΑ/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΦΟΡΕΑΣ

1 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΚΛΕΙΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου2 ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου3 ΒΕΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων 4 ΒΕΝΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων5 ΒΟΪΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων6 ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων7 ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων8 ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων9 ΓΛΥΝΕΛΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων10 ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων11 ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΥΛΑΒΙΟΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου12 ΙΝΤΖΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων13 ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων14 ΚΑΝΛΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων15 ΚΕΠΕΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΑΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων16 ΚΕΧΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων17 ΚΛΗΜΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων18 ΚΟΜΒΟΥ ΒΛΟΥΤΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων19 ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων20 ΚΟΥΝΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων21 ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων22 ΛΑΛΑ ΡΕΝΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων23 ΛΑΛΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων24 ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου25 ΛΕΛΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων26 ΛΟΥΚΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων27 ΜΑΛΑΠΑΣΧΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ-ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων28 ΜΑΝΔΑΜΑΔΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου29 ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΕΝΟΦΩΝ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων30 ΜΕΤΑΞΑ ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων31 ΜΠΑΡΕΚΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων32 ΜΠΟΥΖΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου33 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΗΛΙΑΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων34 ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων35 ΠΑΠΑΜΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων36 ΠΕΤΑΡΟΥΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων37 ΠΙΤΣΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων38 ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΥΡΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων39 ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων40 ΡΟΙΔΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου41 ΣΑΒΒΕΛΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων42 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων43 ΣΑΛΑΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΙΩΝ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων44 ΣΚΑΝΤΖΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων45 ΣΤΑΥΡΑΚΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων46 ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου47 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων48 ΤΣΑΓΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου49 ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων50 ΤΣΙΓΓΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων51 ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου52 ΦΙΑΣΚΑ ΑΡΓΥΡΩ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων53 ΦΩΤΑΡΕΛΛΗ ΑΡΓΥΡΩ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων54 ΧΑΡΑΤΣΙΑΡΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ-ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων55 ΧΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων56 ΧΛΙΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων57 ΧΡΥΣΑΦΗ ΑΡΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων58 ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων59 ΨΥΡΟΥΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων(Οι θέσεις στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους είναι στο Σίγρι, οι θέσεις στην Κ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αφορούν στο Νέο και Παλαιό Αρ-χαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, στον αρχαιολογικό χώρο Θερμής και στις αρχαιολογικές συλλογές Ερεσού και Νάπης, ενώ οι θέσεις στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρ-χαιοτήτων αφορούν στα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας, στο Τσαρσί Χαμάμ Μυτιλήνης και στο Αρχοντικό Βαρελτζίδαινας Πέτρας.)

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

853 αιτήσεις στο Νομό Λέσβου για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

65 προσλήψειςστον Πολιτισμό

Page 18: Εμπρός 3792

Παρασκευή πρωί… Κά-νουμε μια βόλτα λίγο πιοέξω από την πόλη τηςΘεσσαλονίκης, μέχρι τοΚέντρο Διάδοσης Επιστη-μών «Νόησις».Το Κέντρο σφύζει απόζωή και συγκεκριμένα απόμαθητές της συμπρωτεύ-ουσας και όχι μόνο, πουεπισκέπτονται καθημερινάτους χώρους του και τοπλανητάριο που βρίσκεταιστις εγκαταστάσεις του.

Περιήγηση στην έκθεση

Σε ολόκληρο τον επάνω ό-ροφο, φιλοξενείται η έκ-θεση που προέρχεται απότη Λέσβο και προσελκύειεδώ και δύο μήνες πλήθοςεπισκεπτών. Μικροί μαθη-

τές της Β΄ τάξης του Δη-μοτικού Σχολείου των Εκ-παιδευτηρίων Μαντουλί-δη ξεναγούνται από τις υ-πεύθυνες, με τον ενθου-σιασμό εμφανή στα πρό-σωπά τους. Βλέπουν, άλ-λωστε, και μαθαίνουνπράγματα που έχουν ήδηδιδαχθεί στις τάξεις τουςκαι που τώρα έχουν τηνευκαιρία να παρατηρή-σουν κι από κοντά.«Υποδεχόμαστε καθημε-ρινά σχολεία, από διάφο-ρες περιοχές της Ελλά-δας», λέει η υπεύθυνη τηςέκθεσης, γεωλόγος-πα-λαιοντολόγος του Μου-σείου Φυσικής Ιστορίας,Κατερίνα Βασιλειάδου.«Ξεναγούμε δύο με τρίαγκρουπ μαθητών την ημέ-

ρα, μετά από ραντεβού. Ταπαιδιά συμμετέχουν σεεκπαιδευτικό πρόγραμμακαι μαθαίνουν τα πάνταγια τη δημιουργία του Αι-γαίου Πελάγους. Το πρό-γραμμα τους αρέσει πολύκαι δείχνουν μεγάλο εν-διαφέρον, ειδικά όσα απόαυτά έχουν μάθει ήδη κά-ποια πράγματα στην τάξητους, κάτι που είναι εμφα-νές όταν ισχύει. Και το ση-μαντικό είναι ότι έχουνπολλές απορίες. Τόσες,που μερικές φορές δεφτάνει η ώρα της επίσκε-ψης για να καλυφθούν.»Περνώντας από τον έναχώρο στον άλλο, οι μαθη-τές άκουσαν χτες για τανησιά και τις ακτές τουΑρχιπελάγους, για τις η-φαιστειακές εκρήξεις, ταπετρώματα και τα απολι-θώματα, τα ευρήματα τουαπώτερου παρελθόντος,μεταξύ των οποίων και ερ-γαλεία που βρέθηκαν στιςπρόσφατες ανασκαφέςπου έγιναν στα Ροδαφνί-δια του Λισβορίου, κ.ά..Τα όσα μάς είπε η κ. Βασι-λειάδου επιβεβαιώνοντανσυνεχώς, αφού παιδικέςφωνές έθεταν συνεχώς ε-

ρωτήσεις, εκφράζονταςπαράλληλα και το θαυμα-σμό τους κατά τη διάρκειαδιαφόρων διαδραστικώνεφαρμογών, όπως η πραγ-ματοποίηση μιας… ηφαι-στειακής έκρηξης. Να μι-λήσουμε μαζί τους δενκαταφέραμε, αφού δενμπορούσαμε να διακό-ψουμε την ξενάγηση η ο-ποία θα κρατούσε πολλήώρα. Αλλά μάλλον δεχρειαζόταν κιόλας, αφούτα όσα είδαμε και ακούσα-με εκεί, έλεγαν πολλά…Μέχρι και τη 1:30 το με-σημέρι, στην έκθεση θαξεναγούνταν και μαθητέςτου Δημοτικού ΣχολείουΒελβεντού Κοζάνης. Μέσαστο Σαββατοκύριακο το«Αιγαίον» θα υποδεχθείπολλούς ακόμη επισκέ-πτες, μεμονωμένους αυ-τήν τη φορά, αλλά καιγκρουπ συλλόγων και δια-φόρων φορέων. Εκατοντά-δες ακόμη μαθητές ανα-μένεται να περάσουν απότους χώρους του μέχρι καιτη λήξη της έκθεσης, στατέλη Μαΐου. Και πρόκειταιγια μια έκθεση που πραγ-ματικά αξίζει να επισκε-φθεί κανείς…

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Έχει ξεκινήσει εδώ και δύο σχεδόν μήνες, αλλάη επισκεψιμότητά της εξακολουθεί να είναι με-γάλη. Ο λόγος, για την έκθεση «Αιγαίον - Η

γέννηση ενός αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στοΚέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολο-γίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης. Το «Ε» την επι-σκέφτηκε και είδε την περιήγηση των μικρών μαθη-τών στο χώρο της, παρακολουθώντας από κοντά τιςενθουσιώδεις αντιδράσεις τους, που είχαν να κάνουνμε τα φυσικά φαινόμενα που οδήγησαν στη δημιουρ-γία του Αιγαίου Πελάγους…

Παρατηρώντας ζωικά απολιθώματα, το κρανίο των Πετραλώνων και εργαλεία που βρέθηκαν στα Ροδαφνίδια του Λισβορίου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Στρατής ΠασχάληςΤα εικονίσματα

ΠοίησηΕκδόσεις ΓαβριηλίδηςΑθήνα 2013, σελ. 76

Nέα ποιητική συλλογή α-πό το συμπατριώτη μας

βραβευμένο ποιητή, μετα-φραστή και δοκιμιογράφοΣτρατή Πασχάλη. Ο Πα-σχάλης, σ’ αυτήν τη συλ-λογή του, διαρρηγνύει ταγνώριμα και πανταχού πα-ρόντα στερεότυπα της σχέ-σης των ανθρώπων μεταξύ

τους, με τις ιδέες και τα πράγματα, και προτεί-νει μία καινούργια αφήγηση, αυτήν που τόσοέχει ανάγκη ο σημερινός κόσμος: την αφήγη-ση της αντιμετώπισης του καθρέφτη μας ωςπρώτο μέλημα των όντων στον κόσμο του διά-χυτου σκεπτικισμού. Ο Στρατής Πασχάλης, μετα «Εικονίσματά» του, επιβεβαιώνει και εκτο-ξεύει την ως τώρα πορεία του, με αφετηρία τασημεία των καιρών, παρελθόντων και παρό-ντων, και τα μέσα μας τέρατα - τα τέρατα πουομορφαίνουν την επώδυνη δουλειά τού να εί-σαι άνθρωπος. Να μερικοί τίτλοι από τα 42ποιήματα που απαρτίζουν τη συλλογή: Μέλαςζωμός, Παράνομη θάλασσα, Αίμα τουλίπας, ΟΣοφός και ο Ποιητής, Χωρίς σάβανο σιωπής,Αν ο Καβάφης έγραφε λυρικά, Χρυσόψαρολουλούδι, Το χρώμα του αμέθυστου, Το δάκρυτης αδάκρυτης, Ευγενικά παραμερίζω κ.ά..Μικρό δείγμα γραφής από το ποίημα «Ψωμί α-πό χώμα»: «και φεύγω ξαφνικά χωρίς προει-δοποίηση με συρμούς υπόγειους / για τηνκρυφή μου ευτυχία / τη μονήρη μου έκσταση/ καλόγερος ουρανοξύστη / σε μια εποχή πουφοβάται τον Έρωτα όπως απεχθάνεται το θύματου βιασμού // αποσυγχρονισμένος ο καιρόςρίχνει αχτίνες και χρυσούς κόπους ιδρώτα / οουρανός είναι όπως πάντα ακατανόητος / η γησάπια / καρποφορεί νεκροκεφαλές / ο κήποςμου νεκροταφείο με θαμμένα ποιήματα / θα τακαλλιεργήσω / θα τ’ αναγκάσω να φυτρώσουν/ η κηπουρική μου είναι αμίμητη / ξέρω να δι-δάσκω / δηλαδή να μ’ αναζητώ»

Π.Σ.

Φιλοτελική ΛέσβοςΤεύχος 251 / Οκτ. - Δεκ. 2012

Mε μια ειδική έκδοση τηςΠεριφέρειας Βορείου Αι-

γαίου και της Φιλοτελικής Ε-ταιρείας Λέσβου, αφιερωμένηστα 100 χρόνια ελευθερίαςτης Λέσβου, κυκλοφορεί τοτελευταίο τεύχος της «Φιλο-τελικής Λέσβου», με το εξώ-φυλλο να κοσμούν γραμματό-σημα «Ελληνικής Κατοχής

Μυτιλήνης» και το οπισθόφυλλο, γκραβούραεποχής από την απελευθέρωση της Μυτιλή-νης.Ο Στρατής Αναγνώστου γράφει για το ιστορικότης έκδοσης των γραμματοσήμων «ΕλληνικήΚατοχή Μυτιλήνης» σύμφωνα με πηγές καιμαρτυρίες. Δημοσιεύεται επίσης μεταφρασμέ-νο από τα γαλλικά κείμενο του Comte deFayolle, το οποίο είχε δημοσιευτεί στη «Revuephilatelique Francaise», αρ. 257, Ιούνιος 1913.Από την υπόλοιπη ύλη σημειώνουμε το κείμε-νο του Μιχάλη Καϊτατζίδη στο οποίο παρου-σιάζει μια νέα σφραγίδα πρακτορείου της «Α-τμοπλοΐας Αιγαίου» του Π.Μ. Κουρτζή, πουεμφανίστηκε σε δημοπρασία και που ήταν ά-γνωστη μέχρι σήμερα.

Π.Σ.

ΓPAMMATA & TEXNEΣΤο «Ε» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης

Ένα πρωινό με το «Αιγαίον»…

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»Έως Κυριακή 14 Απριλίου«Tad - Ο Χαμένος Εξερευνητής», τουΕνρίκε Γιάτο (κινούμενα σχέδια, με-ταγλωττισμένα)Ακούγονται οι: Τηλέμαχος Κρεβάι-κας, Κώστας Δαρλάσης, ΧρήστοςΘάνος, Στεφανία ΦιλιάδηΏρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατοκαι Κυριακή στις 17:30

Έως Τετάρτη 17 Απριλίου«Τζακ ο κυνηγός γιγάντων», τουΜπράιαν Σίνγκερ (περιπέτεια σε πα-νελλήνια πρεμιέρα - 3D προβολή)*Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέ-

γκορ, Στάνλεϊ Τούτσι, Έλινορ Τόμ-λινσον, Ίαν ΜακσέινΏρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο,Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτηστις 19:30

«Το σώμα», του Ά-ντριου Νίκολ (πε-ριπέτεια σε πανελ-λήνια πρεμιέρα)Πρωταγωνιστούν:Γουίλιαμ Χαρτ,Νταϊάν Κρούγκερ,Σάουαρς Ρόναν,Μαξ Άιρονς

Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο,Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτηστις 22:00

«Ο έρωτας της βασίλισσας» (υπο-ψήφια για Oscar Καλύτερης Ξενό-γλωσσης Ταινίας)Πρωταγωνιστούν: Αλίσια Βικάντερ,Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, ΜαντςΜίκελσεν , Τρίνε Ντίρχολμ.Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο,Κυριακή και Δευτέρα στις 19:00 καιστις 21:30, Τρίτη και Τετάρτη στις21:30

* Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.

Έως 30 Μαΐουστο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τε-χνολογίας της Θεσσαλονίκης

«Αιγαίον - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», από τοΜουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ΔάσουςΛέσβου

Page 19: Εμπρός 3792

19ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Tο γύρο του κόσμου κάνει η ει-κόνα βαρβαρότητας με τον κρε-μασμένο σκύλο στην περιοχή

της Μόριας που δημοσιοποίησε οφιλοζωικός σύλλογος «Κιβωτός»την περασμένη Τετάρτη 10 Απριλί-ου.Ο άτυχος σκύλος, μικρότερο του ε-νός έτους ημίαιμο πόιντερ, βρέθηκεαπό περαστικούς στην περιοχή τούΚΤΕΟ, οι οποίοι και ειδοποίησαντους ανθρώπους της «Κιβωτού»,που «αποκαθήλωσαν» το άτυχοζώο και το έθαψαν.Ιδιαίτερα συγκλονιστική, η μαρτυ-ρία των ανθρώπων της «Κιβωτού»από την τραγική τους εμπειρία:«Οι λέξεις δυσκολεύονται ναβγουν, ακόμη και μετά από τόσεςκαι τόσες κακοποιήσεις που έχου-με αντιμετωπίσει… πάντα είναι σανα ‘ναι η πρώτη φορά: το στομάχισου δένεται κόμπος και δάκρυα α-ναβλύζουν από τα μάτια σου... “Κά-νε κουράγιο γιατί πρέπει να μαζέ-ψεις το άψυχο σώμα και να το ‘τα-κτοποιήσεις’”. Αρκετά έμεινε εκτε-θειμένο εκεί. Στο μυαλό σου έρχο-νται οι τελευταίες στιγμές αυτούτου πλάσματος - όταν ακολούθησετο ΤΕΡΑΤΟΜΟΡΦΟ ΚΤΗΝΟΣ πουονόμαζε “αφεντικό” του, στο δέ-ντρο... Το “αφεντικό” τού πέρασετο σκοινί στο λαιμό και μετά... τέ-ντωσε το σκοινί και παρακολουθού-σε ψύχραιμος με την εκδίκηση, τοσαδισμό και την κακία ζωγραφι-σμένη στο πρόσωπό του, την ΤΕ-ΛΕΥΤΑΙΑ πνοή να φεύγει μέσα απότο άκακο σώμα του ζώου... και τότε- πάλι - τρέχουν τα δάκρυα ανεξέ-λεγκτα... ξανά και ξανά...ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕ και ΓΙΑΤΙ;Μια απάντηση που ποτέ δε θα πά-

ρουμε...Αντίο, φιλαράκι... Τουλάχιστονγλύτωσες από τα βασανιστήρια ε-τούτης της γης... Είσαι πια ΕΛΕΥΘΕ-ΡΟΣ ανάμεσα στους αγγέλους!»Με ανακοίνωσή της η «Κιβωτός»κάνει γνωστό ότι δημοσιεύει φωτο-γραφίες από τις κακοποιήσεις γιανα μην ξεχνιέται κανένα περιστατι-κό. «Γιατί κάτι τέτοιο δε θα άξιζε σεκανένα έμψυχο ον που έχασε τηζωή του στο βωμό της απανθρω-πιάς αυτών των σαδιστών που συ-μπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρό-πο.» Επίσης τονίζει τη σημασία τηςτοποθέτησης μικροτσίπ στα αδέ-σποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.Τέλος, η «Κιβωτός» κάνει γνωστόπως αν κάποιος έχει πληροφορίεςγια το συμβάν, να επικοινωνήσει μετην ηλεκτρονική διεύθυνση:[email protected]

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια

από ειδικούς;

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

- Ιατρείο μικρών ζώων

Λίνα Τεντόµα - Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6τηλ. 22510 25200

- Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250,6944 790131www.ktiniatrikokentro.com

- Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου∆. Μαλάκης - Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488e-mail:[email protected]

- Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838

ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

- Πόλυ ΒουλγαρέληGrooming - pet shop«Γιατάκι»Θ. Χατζηµιχαήλ 21,τηλ. 22510 22765

- Βίλλα ΣίμπαΣιμούλη ΕύαΚαλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλείαΠαγανή ΜυτιλήνηςΤηλ. 22510 44471 & 6932 549955

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑMανταµάδου 22530 61032Kαλλονής 22530 22317Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας ΑπροστάτευτωνΖώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» [email protected]

- Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ»22510 47710

- Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή22530 32006e-mail:[email protected]

ΚΑΛΕΣΤΕ...

ΖΩΟ...λογίεςΤη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ([email protected])

Όλα τα είχε η Ελλάδα, η λύσσα τη μάρανε...

Tο άρθρο, παρά το σαρκαστικό τίτλο, αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα:την επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας! Από το 1987 έως σήμερα,που διαπιστώθηκε το τελευταίο κρούσμα λύσσας σε σκύλο, η Ελλάδα ή-

ταν απαλλαγμένη από τη νόσο. 25 χρόνια μετά, μας ξαναθυμήθηκε! Και δεβρέθηκε στα σύνορα, αλλά στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης, δηλαδή στην ενδο-χώρα!Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους της νόσου, οι θάνατοι από λύσσα ξεπερ-νούν παγκόσμια τους 45.000 ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα4.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο υπόκεινται σε προληπτική αντιλυσσικήθεραπεία σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου!Πώς μεταδίδεται; Ο ιός της λύσσας αφορά όλα τα θηλαστικά! Συνήθως με-ταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δα-γκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άν-θρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου...Τι συμπτώματα έχουν τα λυσσασμένα ζώα; Η λύσσα στους σκύλους και στιςγάτες εμφανίζεται με δύο μορφές: τη μανιακή και την καταθλιπτική. Η μα-νιακή μορφή εμφανίζεται με αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου (νευρικό-τητα, ανησυχία). Στις επόμενες ώρες αυξάνονται σημαντικά τα συμπτώματατου φόβου και της ανησυχίας. Το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνειστην κυριολεξία ό,τι βρεθεί μπροστά του, συμπεριλαμβανομένου του αφε-ντικού του, αλλά και του ιδίου, προκαλώντας σοβαρούς αυτοτραυματι-σμούς. Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια, που αδυνατεί να τακαταπιεί λόγω σπασμού των μυών της κατάποσης. Ακολουθεί μια φάση γε-νικευμένων σπασμών, που καταλήγει στο θάνατο του ζώου.Στην καταθλιπτική μορφή, παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και τωνμυών της κατάποσης, που συνοδεύεται από άφθονη σιελόρροια. Πολλοί ι-διοκτήτες πιστεύουν ότι ο σκύλος τους κατάπιε κάποιο κόκαλο και προσπα-θούν να το βγάλουν για να βοηθήσουν το ζώο, εκθέτοντας έτσι τον εαυτότους στη μόλυνση.Η διάγνωση απαιτεί κτηνίατρο, γιατί μπορεί εύκολα ένα δηλητηριασμένοζώο να θεωρηθεί λυσσασμένο.Και τώρα τι κάνουμε;Η κτηνιατρική υπηρεσία, τη δουλειά της. Ενημέρωση γενικού πληθυσμούκαι ειδικών ομάδων, εμβολιασμοί ζώων και ανθρώπων σε ζώνες ή επαγ-γέλματα υψηλού κινδύνου, ετοιμότητα εργαστηρίων.Κι εμείς;Απλά αλλάζουμε συνήθειες και τακτική:Εμβολιάζουμε και ενημερώνουμε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου μας. Θαπρέπει βάσει νόμου, κάθε δεσποζόμενο να είναι εμβολιασμένο από κτηνία-τρο. Η τακτική πώλησης εμβολίων από οποιοδήποτε άλλο σημείο μπορεί νααποβεί επικίνδυνη, γιατί απλά δεν εμβολιάζονται για λύσσα αυτά τα σκυλιά!Οι κυνηγοί επίσης, σε μεγάλο ποσοστό, δεν εμβολιάζουν για λύσσα, για «ναμη χαλάσει η όσφρηση» του σκύλου τους! Είναι αυτοί, όμως, που πάνε σταβουνά και μπορεί να τη μεταφέρουν στο σπίτι τους αν κάποιο άγριο ζώο δα-γκώσει το κυνηγόσκυλό τους!Τέλος, λόγω της κρίσης, υπάρχει μια παραφιλολογία όσον αφορά τη συχνό-τητα των εμβολιασμών, ακόμα και την αναγκαιότητά τους!Σε όσες νόσους δε δώσαμε την κατάλληλη βαρύτητα σε βάθος χρόνου, ε-πέστρεψαν.Η λύσσα είναι εδώ.Δε θέλει πανικό, ούτε ακραίες συμπεριφορές. Θέλει μεθοδικότητα και συ-νέπεια.Είναι στο χέρι μας να μην ξαναδούμε κρούσματα!

Αντίο, φίλε…

Χαρίζονται

Η γατούλα τηςφωτογραφίας.Είναι μόλις 9μηνών, κάτα-σπρη και ψάχνεισπίτι. Πληρ. τηλ.6944-229847.

Ο Θανασάκης, είναι περίπου 2ετών και ζυγίζει 20 κιλά. Φιλο-ξενείται από εθελοντές της «Κι-βωτού» και ψάχνει μόνιμο σπίτι.Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6946-404007, 6942-618846, 6972-

078012.

Ο Ηρακλής. Είναι Πί-τμπουλ περίπου 3 ετών,με άψογο χαρακτήρα καιπιστός φύλακας. Πληρ.

τηλ. 6989-081999.

Το αρσενικόκουταβάκι τηςφωτογραφίας.Πληρ. τηλ.6906-268238,6989-864140.

Η σκυλίτσα της φω-τογραφίας ζυγίζειμόλις 11 κιλά καιείναι πολύ καλούχαρακτήρα, γλυκιάκαι τρυφερή. Πληρ.τηλ. 6946-404007.

Το κουταβάκιτης φωτογρα-φίας είναι 1από τα 3 θη-λυκά αδελφά-κια, που είναιμόλις 3 μη-νών και θα γί-

νουν μικρόσωμα. Βρίσκονται στη Μυτιλήνη καιταξιδεύουν πολύ εύκολα. Πληρ. τηλ. 2251022765.

Χαρίζονται τα κου-ταβάκια της φωτο-γραφίας, που θα γί-νουν μεσαίου μεγέ-θους. Πληρ. τηλ.6973-519195,6938-943697.

Ο Μπλάκυ. Είναι περίπου1 έτους και ζυγίζει περί-που 12 κιλά. Πληρ. τηλ.

6946-404007.

Page 20: Εμπρός 3792

ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013Φωτιά πήρε η ουρά στο Πρωτάθλημα της Β´Εθνικής, μετά την αφαίρεση τριών βαθμών από τοΘρασύβουλο Φυλής. Ο Κόμπο, παλιός παίκτης τηςομάδας, δικαιώθηκε από τη FIFA για οφειλές και ηένωση Β´ - Γ´ Εθνικής εφάρμοσε την απόφαση, πουείναι τελεσίδικη. Έτσι, ο Θρασύβουλος έχει 25βαθμούς, ο Βύζαντας 22 και η ΑναγέννησηΕπανομής υποβιβάστηκε.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!Μ

ε το Χάρη Σιλιγαρδάκη στη σύν-θεσή της, η ΑΕΛΚ θα προσπαθή-σει αύριο να νικήσει τη Νέα Κα-

βάλα και να επιστρέψει ξανά στις νί-κες.Ο έμπειρος μέσος είχε απουσιάσει α-πό το παιχνίδι της Δράμας λόγω καρ-τών και η απουσία του ήταν αισθητή,αφού είναι παίκτης που τα κάνει όλαστη μεσαία γραμμή και η ομάδα τουσε αυτό το παιχνίδι τον στερήθηκε. Ο

Σιλιγαρδάκης υπολογίζεται από τονπροπονητή του, ενώ παράλληλα υπάρ-χει το ενδεχόμενο η τεχνική ηγεσία ναπροβεί και σε αλλαγές, φρεσκάρονταςλίγο την ομάδα, αφού διαθέτει παί-κτες για να αναπληρώσουν τα κενά ε-κείνων που μπορεί να καθίσουν στονπάγκο.Πάντως, η αναμέτρηση της Κυριακήςχρειάζεται μεγάλη προσοχή, αν και ηΚαβάλα περνάει μεγάλη οικονομική

κρίση που έχει οδηγήσει και στην α-ποχώρηση παικτών της. Ο ΓιώργοςΣουλογάνης, πάντως, παραμένει στορόστερ της και ενδέχεται να προτιμη-θεί από τον προπονητή του, υπερασπί-ζοντας τα δοκάρια της ομάδας του. Δεσυμβαίνει το ίδιο με το Μάρκο ΝτοςΣάντος, ο οποίος δε συμμετάσχει στιςεκδηλώσεις της ομάδας.Στις 16:00 θα γίνει η σέντρα, με διαι-τητή το Σοσόνη από τη Φθιώτιδα.

Hώρα της αλήθειας γιατους πρωταθλητές Λέ-

σβου και Λήμνου έφθα-σε. Αύριο στις 11:00, στοΕνωσιακό Γήπεδο τηςΘερμής, οι δύο πρωτα-θλητές διασταυρώνουν ταξίφη τους σε ένα σπου-δαίο παιχνίδι, στο οποίοθα κριθούν οι κόποι μιαςολόκληρης χρονιάς γιατους φιναλίστ. Και οιδύο, ασφαλώς, θέλουν ναεξασφαλίσουν το ένα καιμοναδικό προνομιούχοεισιτήριο που θα τους ο-δηγήσει στα μπαράζ τήςΕΠΟ, ένας όμως θα είναιαυτός που θα το πάρει.Γέρα ή Κεραυνός; Το α-ποτέλεσμα θα είναι γνω-στό το μεσημέρι της Κυ-ριακής, όταν θα έχει ολο-κληρωθεί ο μεγάλος τελι-κός στο Νομό για τον τίτ-λο του υπερπρωταθλητή.Να σημειωθεί ότι από φέ-τος ο τελικός είναι μονόςκαι όχι διπλός, όπως ί-σχυε τα περασμένα χρό-νια. Μάλιστα η ΈνωσηΠοδοσφαιρικών Σωματεί-ων Λέσβου το περασμένοκαλοκαίρι είχε αποφασί-σει να γίνεται αυτός ε-ναλλάξ στην έδρα του ε-κάστοτε πρωταθλητή. Τώ-ρα γίνεται στη Λέσβο, τουχρόνου στη Μύρινα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τον πε-ριφερειακό προπονητή Δημοσθένη

Κάβουρα, τα ονόματα των παικτών που α-ποτελούν την περιφερειακή ομάδα τουΑιγαίου. Έτσι, συγκροτήθηκαν οι ΜικτέςΟμάδες Παίδων και Νέων που θα λάβουνμέρος στη β΄ φάση του ΠρωταθλήματοςΜικτών Ενώσεων. Τους περισσότερους ποδοσφαιριστές έ-χει η ομάδα των Νέων της Ένωσης Ποδο-σφαιρικών Σωματείων Λέσβου, που κατε-τάγη 1η στον όμιλό της, με εννιά παίκτεςστον αριθμό. Αυτοί είναι οι Στρατής Σαλ-ταμάρας, Παντελής Μιχαλακέλλης, Τά-σος Χατζηγιοβάννης, Αλέξης Παπαδό-πουλος, Λευτέρης Ζαχαρής, Άκης Μαυ-ραγάννης, Φίλιππος Κάκαρος, άπαντεςτου Οδ. Ελύτη, και Άρης Λαμπράκης, Α-πόστολος Βερβέρης από τα Λιονταράκια.Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι από

Δωδεκάνησα, Χίο, Σάμο και Κυκλάδες, μεμικρότερο σαφώς αριθμό.

Για το ταλέντο των παιδιώνΟ Στέλιος Μουντανάρης, ο ενωσιακόςπροπονητής που οδήγησε τη Μικτή Νέ-ων στην πρωτιά, θα είναι ο υπεύθυνος γιατην 11άδα, καθώς και για τις αλλαγές καιτον καταρτισμό της Μικτής. Ο ίδιος είπεστο «Ε»: «Πηγαίνουμε με αισιοδοξία στηφάση αυτή, προκειμένου να αντιμετωπί-σουμε τον αντίπαλο μας που είναι η Μι-κτή της Κρήτης. Στόχο έχουμε να παίξου-με καλό ποδόσφαιρο, να αποδείξουν καιτα παιδιά της ομάδας το ταλέντο τους, α-φού στο γήπεδο θα βρίσκονται εκπρόσω-ποι των ΠΑΕ, μάνατζερ και προπονητές.Εφόσον καταφέρουμε και περάσουμε, θαγίνουν στη συνέχεια οι μικτές ζώνες καιπάλι θα έχουμε λόγο για τον καταρτισμό

της 11άδας και της αποστολής. Θα υπάρ-χει αυτήν τη φορά συνεργασία του ομο-σπονδιακού τεχνικού, εκτός από τον πε-ριφερειακό προπονητή, τον κ. Κάβουρα,και εμένα.»

Η ΠαίδωνΑπό την ομάδα των Παίδων που τερμάτι-σε στη 2η θέση στον όμιλο, ο κ. Κάβου-ρας επέλεξε πέντε παίκτες και συγκεκρι-μένα τους Γιάννη Μαρκατσέλλη (Λή-μνος), Γιώργο Μαρίνο, Αλκιβιάδη Ραχά-νη και Φώτη Φωτέλλη, Δημήτρη Μπαζί-μα, ενώ από τα Δωδεκάνησα κάλεσε οκτώκαι από Χίο, Σάμο και Κυκλάδες λιγότε-ρους.Αντίπαλος της περιφερειακής ομάδας, ηΜικτή περιφέρειας Κρήτης, παιχνίδι τοοποίο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Αγ.Κοσμά.

Α´ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΛιονταράκια - Θύελλα

Παιχνίδι επιβίωσης

Eκτός από το μπαράζ του τίτλου στοΝομό, σήμερα διεξάγεται και ένα α-

κόμη σημαντικό παιχνίδι, που θα κρί-νει ποια από τις δύο ομάδες που ισο-βάθμησαν στην κανονική περίοδο, θαεπιβιώσει. Σήμερα θα διασταυρώσουντα ξίφη τους Λιονταράκια και Θύελλα,με σκοπό να αποφύγουν τον υποβιβα-σμό στην επόμενη κατηγορία και ναθέσουν υποψηφιότητα στα πλέι-άουτ,από τα οποία σίγουρα θα έχουν περισ-σότερες ελπίδες να πετύχουν το στό-χο τους.Λιονταράκια και Θύελλα αποτελούνσπουδαίο ζευγάρι και ασφαλώς δε θέ-λουν να πιουν το πικρό ποτήρι της ήτ-τας, καθώς ο χαμένος αλλάζει κατηγο-ρία. Αμφίρροπη η αναμέτρηση, που θακριθεί στις λεπτομέρειες και στα λάθηπου θα κάνουν οι δύο αντίπαλοι.Ρέφερι της αναμέτρησης, ο Παναγιώ-της Κουλουδής, με το μπαράζ να ξεκι-νά στις 16:00. Αν στην κανονική πε-ρίοδο δεν υπάρξει νικητής, τότε θα έ-χουμε παράταση κι αν χρειασθεί καιπέναλτι.

ΑΕΛΚ

Με «Σίλι» για νίκη με Καβάλα

Να πανηγυρίσουν και τώρα θέλουνοι παίκτες της Γέρας, στο μπαράζγια τίτλο με τον Κεραυνό

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ

Football League 34η Αγωνιστική (Κυριακή 14/4)

ΑΕΛΚ - Νέα Καβάλα (16:00)Εθνικός - Δόξα Δρ. (17:00)Παναιτωλικός - ΠαναχαϊκήΗρακλής Θ. - ΒύζαςΟλυμπιακός Β. - ΘρασυβουλοςΠιερικός - ΦωκικόςΑναγέννηση Γιαννιτσών - Νίκη Β. (Δευτέρα, 16:00)Απόλλων Σμ. - Λάρισα (Δευτέρα, 19:00)Ηρακλής Ψ. - Καλλιθέα Εργοτέλης - Πανσερραϊκός (Δευτέρα, 16:00)Ρεπό: Αναγέννηση Επανομής

Α´ Κατηγορία Μπαράζ (Σάββατο 13/4, 16:00)

Λιονταράκια - Θύελλα (γήπ. Θερμής, διαιτ. Κουλουδής)

Β´ Κατηγορία21η Αγωνιστική (Κυριακή 14/4, 17:00)

Ατρόμητος - Ερμής (γήπ. Ανεμότιας, διαιτ. Κολαμπάς)Παλλεσβιακός - Αχιλλέας (γήπ. Θερμής, διαιτ. Μποντάκης)Δόξα - Ορφέας (γήπ. Πλωμαρίου, διαιτ. Σιβρής)Αστέρας Ιππ. - Καραβαγγέλης (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Βασιλα-κάκης)Οδ. Ελύτης - Αρίων Παλ. (έπαιζαν χθες)Αρίων Μηθ. - Πολιχνίτος (γήπ. Μήθυμνας, διαιτ. Βουλγα-ρέλλης)

Β1 Κατηγορία20ή Αγωνιστική (Σάββατο 13/4, 17:00)

Ανδρονικάς - Ισσαϊκός (γήπ. Παρακοίλων, διαιτ. Παντελαί-ων)ΑΟΜ - Εθνικός (γήπ. Μεσοτόπου, διαιτ. Πούλος)Ταξιάρχης - Έφηβος (γήπ. Μανταμάδου, διαιτ. Μποντάκης)Αίας - Μακαρέας (Τετάρτη)Αίγειρος - Ειρήνη (γήπ. Θερμής, διαιτ. Σαρλής)Ρεπό: Φίλια

ΜΠΑΣΚΕΤ Γ´ Εθνική

21η ΑγωνιστικήΠαπάδος Γέρας - Ιεράπετρα (20-0)Κορωπί - ΜίλωναςΛιβαδειά - ΕργοτέληςΠαναγίτσα - ΠεντέληΙωνικός - Πολυκράτης

Αναγέννηση Γέρας

Με όπλο την εμπειρία της

ΜΠΑΡΑΖ ΤΙΤΛΟΥ

Η ώρα των αποδείξεων για Γέρα - Κεραυνό

Aπό την άλλη, ο αήττητος ό-λη τη χρονιά πρωταθλητής

Λήμνου (εξαίρεση, η ήτταστον τελικό Κυπέλλου) έρχε-ται να αποδείξει ότι δικαίωςπήρε τα σκήπτρα από τον Ηρα-κλή και αποτελεί τη νέα δύνα-μη στο λημνιακό ποδόσφαιρο.Ο Δημήτρης Κουκάκης έχειδημιουργήσει ένα πολύ καλόκράμα νέων και παλιών παι-

κτών και τα αποτελέσματα τηχρονιά που φεύγει, τον δικαί-ωσαν. Πόσο μάλιστα που τώ-ρα, τόσο ο ίδιος, όσο και οιπαίκτες, διψάνε να πάνε σταμπαράζ τής ΕΠΟ και να συνε-χίσουν. Οι παίκτες καλούνταιστον τελικό αυτό να δώσουν ε-ξετάσεις και να πετύχουν, όσοδύσκολο και αν φαντάζει τοπαιχνίδι, λέγοντας χαρακτηρι-

στικά: «11 εμείς, 11 και αυτοί,και όποιος χαμογελάσει».Στους ίδιους παίκτες ποντάρειο Λημνιός προπονητής, δίνο-ντας βάση στην αμυντική λει-τουργία και θέλοντας να απει-λήσει στην κόντρα. Διαιτητής του τελικού ορίσθη-κε οπ Παναγιώτης Βουρανής,ο οποίος θα έχει ως βοηθούςτους Βερρή και Κάντα.

Στο στρατόπεδο της Αναγέννησης Γέρας επι-κρατεί αισιοδοξία και οι πρωταθλητές Λέσβου

περιμένουν την αυριανή σύγκρουση αναγνωρί-ζοντας ότι στο παιχνίδι αυτό θα παιχτούν οι κό-ποι μια ολόκληρης χρονιάς. Αρνητικό στοιχείογια Μάτα και παίκτες, το γεγονός ότι τον αντίπα-λο δεν τον ξέρουν, δεν τον έχουν παρακολουθή-σει, έχοντας μόνο κάποιες πληροφορίες καιστοιχεία για την αγωνιστική του εικόνα. Όποιαπροσπάθεια έγινε να βρεθεί βίντεο από παιχνίδια

του πρωταθλητή, έπεσε στο κενό, αφού κανέναςδεν είχε μαγνητοσκοπήσει αγώνες της ομάδας.Έτσι λοιπόν, με βάρκα προς το άγνωστο, η Γέραθα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη, μπροστά μάλι-στα στο κοινό της, που αναμένεται να κατακλύ-σει το γήπεδο της Θερμής σπρώχνοντάς τη προςτη νίκη.Ο Γιώργος Τσιταντίνος που ταλαιπωρείται απόθλάση, αποτελεί ερωτηματικό για τον προπονητήτου, αλλά πιστεύεται ότι θα είναι στην αποστολή.

Κεραυνός Λήμνου

Να αποδείξει ότι είναι η νέα δύναμη στο χώρο

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΚΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Συγκροτήθηκε η περιφερειακή ομάδα του Αιγαίου

Page 21: Εμπρός 3792

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 21EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

Χατζησάββας Αντ. ΣπυρίδωνΑγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος(Εμπορικό Κέντρο «Π»)τηλ. 22511 045710κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού

τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΣκουφά 27, Κολωνάκιτηλ. 210 3612681κιν. 6974-117070fax 210 3600543

Μπλιθικιώτης ΠαύλοςΛαπαροσκοπική χειρουργική,Χειρουργική πεπτικού & ενδο-κρινών αδένων, ΟγκολογικήχειρουργικήΒουρνάζων 17, Μυτιλήνητηλ. 6977-266001, e-mail:[email protected]

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Αθανασέλης ΣτρατήςΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου ΠατρώνΚουντουριώτη 47Γ, Πλατεία ΣαπφούςΒ´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρούτηλ. 22510 55570κιν. 6972-5557289

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβου

ιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττι-κής. Συνεργάζεται με όλα ταταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία,Λογοθεραπεία, Εργοθερα-πεία, Ψυχοπαιδαγωγική πα-ρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικάτεστ, Συμβουλευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογικήυποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285, 6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπεία

Δέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις /κακώσεις, αθλητικές κακώ-σειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλ-λούσατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλ-λούσατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοίχώρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

Page 22: Εμπρός 3792

22ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

του ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ Π. ΑΜΠΑΤΖΗ*

Μία από τις συνηθέστερες εξε-τάσεις για τον έλεγχο και τηδιάγνωση των παθήσεων του

θυρεοειδούς είναι το υπερηχογρά-φημα.Είναι μια ανώδυνη απεικονιστικήεξέταση για τη μελέτη των παθήσε-ων του θυρεοειδούς, που γίνεται α-πό τον ειδικό ακτινολόγο-ακτινο-διαγνώστη γιατρό. Δε χρειάζεταικάποια ειδική προετοιμασία του ε-ξεταζομένου και διαρκεί μερικά λε-πτά της ώρας. Τις τελευταίες δεκα-ετίες αποτελεί την εξέταση πρώτηςεπιλογής, γιατί μας δίνει πολλέςπληροφορίες. Ελέγχουμε αρχικά τηθέση και το μέγεθος του αδένα καιμελετάμε το εσωτερικό του για πα-ρουσία αλλοιώσεων. Κατά τον υπε-ρηχογραφικό έλεγχο του θυρεοει-δούς, γίνεται παράλληλα και έλεγ-χος για τυχόν παρουσία λεμφαδέ-νων στον τράχηλο. Το συχνότεροεύρημα είναι η παρουσία όζων. Ό-ζος θεωρείται μια περιοχή του θυ-

ρεοειδούς συνήθως σχήματοςσφαιρικού ή οβάλ, αλλά και μερι-κές φορές ακανόνιστου, που δια-φέρει από το υπόλοιπο παρέγχυμα.Ένας όζος μπορεί να είναι από ένα- δύο χιλιοστά έως μερικά εκατο-στά, μπορεί να αποτελείται απόσυμπαγή ιστό ή μόνο από υγρό(κύστη), ή και τα δύο (μικτός). Κα-τά τον υπερηχογραφικό έλεγχο τουθυρεοειδούς μπορεί να βρεθεί έ-νας, μερικοί ή πολλαπλοί όζοι. Ό-λα τα χαρακτηριστικά του όζου τουθυρεοειδούς δεν μπορούν να θέ-σουν αξιόπιστα τη διάγνωση για τοαν αυτός είναι καλοήθης ή κακοή-θης. Η μεγάλη πλειοψηφία των ό-ζων του θυρεοειδούς είναι καλοή-θεις και ένα μικρό ποσοστό λιγότε-ρο από 5% κακοήθεις, εκ των οποί-ων το 98% αντιμετωπίζεται άκρωςικανοποιητικά και μόνο το 2% έ-χουν κακή πρόγνωση (δηλαδή έ-νας στους χίλιους όζους).Ο έλεγχος της αγγείωσης του όζουτου θυρεοειδούς με έγχρωμο υπε-ρηχογράφημα, επίσης δεν μπορεί

να θέσει τη διάγνωση μεταξύ κα-λοήθους και κακοήθους όζου.Όλα μαζί τα χαρακτηριστικά μαζίμε την ψηλάφηση από το θεράπο-ντα γιατρό και τις εξετάσεις στο αί-μα, πρέπει να αξιολογηθούν ώστεαν υπάρχει βάσιμη υποψία κακοή-θειας, να γίνει βιοψία, η οποία γί-νεται πιο εύκολα και αξιόπιστα μεπαρακέντηση υπό υπερηχογραφικήπαρακολούθηση.Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξειςγια τη διενέργεια υπερηχογραφή-ματος:1) Διερεύνηση ψηλαφητής μάζαςστο θυρεοειδή ή τράχηλο.2) Διερεύνηση παθολογικών κατα-στάσεων που βρέθηκαν από άλλεςεξετάσεις.3) Διερεύνηση του μεγέθους καιτης μορφολογίας του θυρεοειδούς.4) Έλεγχος ατόμων με μεγάλο κίν-δυνο κακοήθειας στο θυρεοειδή.5) Παρακολούθηση γνωστών όζωντου θυρεοειδούς.6) Παρακολούθηση χειρουργημέ-νων ασθενών με καρκίνο του θυρε-οειδούς, για πιθανή υποτροπή ή

παρουσία παθολογικών λεμφαδέ-νων.7) Δευτερεύουσες ενδείξεις αποτε-λούν οι καρδιακές αρρυθμίες, οιδιαταραχές του μεταβολισμού, δύ-σπνοια, βήχας, δυσκαταποσία, υ-περκινητικότητα, υπνηλία κ.ά..8) Η κληρονομικότητα των παθή-σεων του θυρεοειδούς δεν έχει α-ποδειχθεί, αλλά θα ήταν καλός οπροληπτικός έλεγχος σε άτομα μεσυγγενείς που πάσχουν από θυρε-οειδοπάθειες.Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ό-τι τα ευρήματα στο υπερηχογράφη-μα του θυρεοειδούς δε συσχετίζο-νται με τις υπόλοιπες εργαστηρια-κές εξετάσεις αίματος. Δηλαδήμπορεί να υπάρχουν παθολογικάευρήματα στο υπερηχογράφηματου θυρεοειδούς, αλλά οι εξετά-σεις αίματος να είναι φυσιολογι-κές ή και το αντίστροφο, γι’ αυτό οολοκληρωμένος εργαστηριακός έ-λεγχος περιλαμβάνει και τα δύο.

* Ο Πολύδωρος Π. Αμπατζής είναι α-κτινοδιαγνώστης.

της ΝΙΚΑΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗ*

Συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα την πε-ρίοδο της Σαρακοστής, αποτελεί η

υιοθέτηση μιας νηστίσιμης διατρο-φής, κυρίως λόγω θρησκευτικών πα-ραδόσεων. Το κύριο χαρακτηριστικότης διατροφής σε περίοδο νηστείαςείναι η απουσία τροφίμων ζωικής

προέλευσης (κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα)και η αυξημένη κατανάλωση σύνθετων υδαταν-θράκων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια), φρούτωνκαι λαχανικών και θαλασσινών. Πολλοί επιλέγουνακόμη και μια πιο αυστηρή νηστεία, αποφεύγο-ντας και το λάδι.Πώς όμως επηρεάζει αυτή η αλλαγή τη σωματικήυγεία του καθενός; Ποια είναι τα πλεονεκτήματαπου προσφέρει η νηστεία και τι κινδύνους κρύβει;Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι η συνολικήενεργειακή πρόσληψη από ένα νηστίσιμο πρό-γραμμα διατροφής είναι περίπου ίση με την ενερ-γειακή πρόσληψη από μια φυσιολογική και ισορ-ροπημένη διατροφή που ακολουθεί τα πρότυπατης μεσογειακής δίαιτας. Αυτό συμβαίνει διότιαυξάνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, η πρόσληψη ε-νέργειας από τις αμυλούχες τροφές, ενώ παράλ-ληλα μειώνεται η κατανάλωση λίπους και πρωτεϊ-νών. Επίσης, ισχύει σε περιπτώσεις όπου δεν α-κολουθείται άκρως αυστηρή δίαιτα, δηλαδή επι-τρέπεται η κατανάλωση λαδιού.Η μειωμένη αυτή κατανάλωση πρωτεϊνών και λί-πους και συγκεκριμένα τροφίμων ζωικής προέ-λευσης, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ι-νών, φρούτων και λαχανικών, όσο και των θαλασ-σινών, είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση πολλώνευεργετικών αποτελεσμάτων τόσο στη σωματική,όσο και στην ψυχική υγεία.Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα της νηστείαςείναι τα εξής:1. Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τρι-γλυκεριδίων, λόγω μείωσης της κατανάλωσης λί-πους και κυρίως κορεσμένου. Έχει παρατηρηθείμείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης σεποσοστό μέχρι και 20%.2. Μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κα-λύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακήςπίεσης.3. Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστή-ματος, λόγω αύξησης της πρόσληψης φυτικών ι-νών, είτε μέσω των φρούτων και των λαχανικών,είτε μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και ο-

σπρίων. Αυτό είναι επίσης σημαντικό στην πρό-ληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.4. Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος καιενίσχυση της συνολικής υγείας, λόγω αύξησηςτης πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών.5. Αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπα-ρών οξέων και κυρίως ω-3 (DHA και EPA), μέσωκατανάλωσης θαλασσινών, τα οποία κρίνονται α-παραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικούσυστήματος και της πνευματικής ανάπτυξης. Αυ-τό είναι σημαντικό μετέπειτα για τη μείωση τηςεμφάνισης κατάθλιψης και ψυχικών διαταραχών.Παρ’ όλα όμως τα παραπάνω οφέλη, η νηστείαπαρουσιάζει και κάποιους κινδύνους, οι οποίοιχρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ακόμα περισσότε-ρο σε ομάδες κινδύνου όπως τα άτομα με σιδηρο-πενική αναιμία και διαβήτη και οι έγκυες γυναί-κες.Η πολύ αυστηρή και μεγάλης διάρκειας νηστείαμπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε διάφορα θρε-πτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνες του συμπλέγ-ματος Β, στο σίδηρο και στο ασβέστιο.Γι’ αυτόν το λόγο απαιτείται αύξηση της κατανά-λωσης συγκεκριμένων τροφίμων, για μεγαλύτερηπρόσληψη των μικροθρεπτικών αυτών συστατι-κών. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των απαιτή-σεων σε ασβέστιο, μπορεί να πραγματοποιηθείαύξηση της κατανάλωσης πράσινων φυλλωδώνλαχανικών (μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι,σπανάκι κ.ά.), ξηρών καρπών (όπως καρύδια, α-μύγδαλα, ηλιόσποροι, ταχίνι, σουσάμι), κάποιωνενισχυμένων προϊόντων, όπως διάφορων δημη-τριακών και χυμών, και τέλος χαλβά, αλλά με μέ-τρο λόγω του υψηλού θερμιδικού του περιεχομέ-νου.Από την άλλη, για επαρκή ποσότητα σιδήρου συ-νίσταται πάλι η κατανάλωση πράσινων φυλλωδώνλαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, όπως οι φα-κές, και αποξηραμένων φρούτων. Για την καλύτε-ρη απορρόφησή του, είναι σημαντικό να τονιστείότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη αύξηση της πρό-σληψης τροφίμων με βιταμίνη C, όπως εσπεριδο-ειδών.Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η νηστεία μπορεί νασυμβάλει σημαντικά στη σωματική υγεία και ευε-ξία, αλλά μόνο όταν πραγματοποιείται για ένα μι-κρό χρονικό διάστημα και από άτομα τα οποίαδεν εμφανίζουν πολύ υψηλές απαιτήσεις σε θρε-πτικά συστατικά.

* H Νίκα Κάσδαγλη είναι διαιτολόγος-διατροφολό-γος.

Ερευνητέςπαρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες140.000 γυναικών

Τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Tα καρύδια όταν καταναλώνονται μεμια συχνότητα δυο - τρεις φορές

την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουντον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύ-που 2 κατά περίπου 25%, σύμφωναμε ανάλυση από τη Σχολή ΔημόσιαςΥγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομέναπου προέρχονται από τις διατροφικέςσυνήθειες περίπου 140.000 νοσοκό-μων (γυναικών). Οι γυναίκες ηλικίας35 - 77 ετών παρακολουθήθηκαν επί10 έτη προκειμένου να διαπιστωθείπόσες εκδήλωσαν σακχαρώδη διαβή-τη.Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κα-τανάλωναν 28 γραμμάρια καρυδιώντουλάχιστον δυο φορές την εβδομά-δα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητεςνα εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σεσύγκριση με όσες τα κατανάλωνανσπάνια ή καθόλου. Επίσης, ο κίνδυ-νος για όσες τα κατανάλωναν μια φο-ρά την εβδομάδα μειωνόταν κατά13%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παρ’ότι τα στοιχεία που ανέλυσαν, αφο-ρούν γυναίκες, θα ισχύουν και γιατους άνδρες.Η μελέτη ενισχύει τα συμπεράσματαπροηγούμενων ερευνών αναφορικάμε την ευεργετική αντιδιαβητική δρά-ση των καρυδιών, αλλά επιπρόσθεταθεωρείται ότι είναι μια από τις μεγα-λύτερες μελέτες που καταλήγουν στοσυμπέρασμα ότι η συστηματική κατα-νάλωση καρυδιών μπορεί ακόμη καινα προλάβει την εκδήλωση διαβήτητύπου 2. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο«Journal of Nutrition».

Πηγή: vita.gr

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς

Τα οφέλη και οι παγίδες της νηστείας

Page 23: Εμπρός 3792

23ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ΣΗΦΑΚΗ ΝΙΚΗΛαδάδικα 48

Τηλ. 22510 4400807.45 - 20.300

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΑερ. Γιανναρέλλη 28

Τηλ. 22510 4000107.45 - 14.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Μ. & ΑΣ.Καβέτσου 36

Τηλ. 22510 2788007.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΑερ. Γιανναρέλλη 28

Τηλ. 22510 40001

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΕρμού 133

Τηλ. 22510 4714407.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ Δ. & ΕΛ.Καβέτσου 8

Τηλ. 22510 2211320.30 - 07.45

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776Αστυνομία 22510 41911Πυροσβεστική 199Περιφέρεια Β. Αιγαίου 22510 37080Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200Δημαρχείο 22510 27777Τελωνείο 22510 28311Λιμεναρχείο 22510 24115Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700Δημ. Θέατρο 22510 37194Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161Δικαστήριο 22510 45489ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000Νοσοκομείο 22540 82000Πυροσβεστική 22540 22199Αστυνομία 22540 22200Λιμεναρχείο 22540 22225Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1Ο.Α. 22540 22214, -5ΚΤΕΛ 22540 22464Ταχυδρομείο 22540 22462Περιφερειακή Ενότητα 22540 22996Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ& ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΑριθ. Διακήρυξης:24318/2013ΑΔΑ: ΒΕΑΘΩΛΦ-ΔΑΗΜυτιλήνη, 10/04/2013αριθ. πρωτ. 24318

ΠερίληψηΔιακήρυξης

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Διενεργεί πρόχειρο διαγωνι-

σμό με τη μέθοδο της χαμη-

λότερης προσφοράς, δηλαδή

το μεγαλύτερο ποσοστό έκ-

πτωσης σε ακέραιες μονάδες

πάνω στη μέση τιμή λιανικής

πώλησης, όπως αυτές προσ-

διορίζονται από το παρατη-

ρητήριο τιμών υγρών καυσί-

μων ή τον αρμόδιο φορέα ό-

πως ισχύει κάθε φορά, σύμ-

φωνα με την κείμενη νομοθε-

σία, για την «Προμήθεια υ-

γρών καυσίμων για την Δη-

μοτική Ενότητα Καλλονής».

Ο προϋπολογισμός δαπάνης

ανέρχεται στο ποσό των

55.020,54 ΕΥΡΩ μαζί με τον

ΦΠΑ.

Δεκτοί στο διαγωνισμό γίνο-

νται αναγνωρισμένοι προμη-

θευτές του δημοπρατούμε-

νου είδους, που παρέχουν ε-

χέγγυα άρτιας εκτέλεσης και

ασχολούνται συστηματικά με

την εμπορία και διάθεση υ-

γρών καυσίμων, εφόσον δια-

τηρούν πρατήρια υγρών καυ-

σίμων εντός του Δήμου Λέ-

σβου διαθέτοντας την νόμι-

μη άδεια λειτουργίας, εγγε-

γραμμένοι στο οικείο επιμε-

λητήριο, καθώς και ενώσεις

προμηθευτών. Επίσης γίνο-

νται δεκτοί και αναγνωρισμέ-

νοι αντιπρόσωποι οίκων του

εξωτερικού εγγεγραμμένοι

στα οικεία Επιμελητήρια,

προσκομίζοντας αποδεικτικά

έγγραφα των αντιπροσωπευ-

όμενων εργοστασίων της αλ-

λοδαπής. Ισχύουν γενικά οι

διατάξεις που αναφέρονται

στα άρθρα 7, 8 και 18 του ΕΚ-

ΠΟΤΑ.

Ο Δήμος διατηρεί το δικαίω-

μα να εκτελέσει την προμή-

θεια κατά τον συμφερότερο

κατά τη γνώμη του τρόπο, εξ

ολοκλήρου από έναν προμη-

θευτή ή από διάφορους προ-

μηθευτές για ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ

ΧΩΡΙΣΤΑ των ζητούμενων

καυσίμων, ανά είδος καυσί-

μου και ανά δημοτική ενότη-

τα παράδοσης των καυσίμων.

Στην περίπτωση αυτή υπο-

γράφονται ξεχωριστές συμ-

βάσεις κατά προμηθευτή με

τους ίδιους όρους, οι οποίοι

αναφέρονται στις συγγρα-

φές υποχρεώσεων και στην

διακήρυξη.

Ο Δήμος διατηρεί το δικαίω-

μα να κατακυρώσει το διαγω-

νισμό, σε περίπτωση ίδιου

ποσοστού έκπτωσης, στον

προμηθευτή που διαθέτει την

καλύτερη σχέση απόστασης

του πρατηρίου του από την έ-

δρα της δημοτικής ενότητας.

Επίσης, εφόσον δεν υπάρχει

ενδιαφερόμενος προμηθευ-

τής με πρατήριο εντός των ο-

ρίων της εν λόγω δημοτικής

ενότητας, ο Δήμος έχει το δι-

καίωμα να επιλέξει προμη-

θευτή από άλλη δημοτική ε-

νότητα, με προτεραιότητα

στους ενδιαφερόμενους

προμηθευτές από όμορες δη-

μοτικές ενότητες.

Επίσης, ο Δήμος Λέσβου δια-

τηρεί το δικαίωμα να αυξο-

μειώσει τις ποσότητες και το

αντικείμενο της προμήθειας

ως και 30%, εφ’ όσον το κρί-

νει σκόπιμο ανάλογα με τις

οικονομικές προσφορές των

διαγωνιζομένων και την οικο-

νομική δυνατότητα του Δή-

μου.

Το χρονικό διάστημα της

σύμβασης θα είναι μέχρι

31/12/2013.

Η ημερομηνία λήξης υποβο-

λής των αιτήσεων για τη χο-

ρήγηση αντιγράφου της με-

λέτης και συμπληρωματικών

εγγράφων είναι 19 Απριλίου

2013 και ώρα 13:00.

Η ημερομηνία διεξαγωγής

του διαγωνισμού και λήξης υ-

ποβολής των προφορών εί-

ναι 22 Απριλίου 2013 και ώρα

από 11:00 πμ έως 11:30 πμ,

στα γραφεία του Δήμου Λέ-

σβου στη Μυτιλήνη, οδός Ε-

λευθερίου Βενιζέλου 13 - 17,

Β΄ όροφος, Τ.Κ.81100.

Πληροφορίες για το διαγωνι-

σμό παρέχονται από το Γρα-

φείο Κίνησης του Δήμου, κα-

θημερινά και από ώρα 09:00

πμ μέχρι 15:00, στη Μυτιλή-

νη, οδός Ελευθερίου Βενιζέ-

λου 13 - 17, Β΄ όροφος, Τ.Κ.

81100, αρμόδιος υπάλληλος

κ. Κυριάκης Γρηγόριος στο

τηλέφωνο 22510-23980, Fax

22513-50510.

Τα απαιτούμενα δικαιολογη-

τικά συμμετοχής περιγράφο-

νται στην διακήρυξη. Η εγ-

γύηση συμμετοχής στο δια-

γωνισμό είναι 2.371,58 ΕΥΡΩ

για το σύνολο της προμήθει-

ας ή ποσοστό 5% επί του

προϋπολογισμού των προ-

σφερόμενων ειδών χωρίς

ΦΠΑ.

Κανείς υποψήφιος δεν επι-

τρέπεται να μετέχει, άμεσα ή

έμμεσα, σε περισσότερες α-

πό μία προσφορές. Νομικά

πρόσωπα που συμμετέχουν,

αυτόνομα ή σε κοινοπραξία ή

ένωση σε παραπάνω από μία

προσφορές αποκλείονται α-

πό το διαγωνισμό.

Οι προσφορές ισχύουν και

δεσμεύουν τους διαγωνιζό-

μενους για τρεις (3) μήνες α-

πό την επομένη της διενέρ-

γειας του διαγωνισμού, κα-

θώς και για τον χρόνο που α-

ποδέχθηκαν να παρατείνουν

την προσφορά τους.

Ο Δήμος μπορεί να μεταφέ-

ρει χρηματικά ποσά και πο-

σότητες καυσίμων από τον

κωδικό (είδος καυσίμου) μιας

ομάδας σε άλλο κωδικό (δια-

φορετικό είδος καυσίμου)

της ίδιας ομάδας ή σε άλ-

λους κωδικούς των ομάδων

κατοχής του ίδιου αναδόχου,

χωρίς να μεταβάλλεται το

ποσό της σύμβασης για κάθε

ανάδοχο, για οποιονδήποτε

λόγο κρίνει η υπηρεσία ανα-

γκαίο και χωρίς ο ανάδοχος

να έχει δικαίωμα αμφισβήτη-

σης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ& ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΑριθ. Διακήρυξης:24322/2013ΑΔΑ: ΒΕΑΘΩΛΦ-Ν3ΛΜυτιλήνη, 10/04/2013αριθ. πρωτ. 24322

ΠερίληψηΔιακήρυξης

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Διενεργεί πρόχειρο διαγωνι-

σμό με τη μέθοδο της χαμη-

λότερης προσφοράς, δηλαδή

το μεγαλύτερο ποσοστό έκ-

πτωσης σε ακέραιες μονάδες

πάνω στη μέση τιμή λιανικής

πώλησης, όπως αυτές προσ-

διορίζονται από το παρατη-

ρητήριο τιμών υγρών καυσί-

μων ή τον αρμόδιο φορέα ό-

πως ισχύει κάθε φορά, σύμ-

φωνα με την κείμενη νομοθε-

σία, για την «Προμήθεια υ-

γρών καυσίμων για την Δη-

μοτική Ενότητα Πέτρας».

Ο προϋπολογισμός δαπάνης

ανέρχεται στο ποσό των

46.000,00 ΕΥΡΩ μαζί με τον

ΦΠΑ.

Δεκτοί στο διαγωνισμό γίνο-

νται αναγνωρισμένοι προμη-

θευτές του δημοπρατούμε-

νου είδους, που παρέχουν ε-

χέγγυα άρτιας εκτέλεσης και

ασχολούνται συστηματικά με

την εμπορία και διάθεση υ-

γρών καυσίμων, εφόσον δια-

τηρούν πρατήρια υγρών καυ-

σίμων εντός του Δήμου Λέ-

σβου διαθέτοντας την νόμι-

μη άδεια λειτουργίας, εγγε-

γραμμένοι στο οικείο επιμε-

λητήριο, καθώς και ενώσεις

προμηθευτών. Επίσης γίνο-

νται δεκτοί και αναγνωρισμέ-

νοι αντιπρόσωποι οίκων του

εξωτερικού εγγεγραμμένοι

στα οικεία Επιμελητήρια,

προσκομίζοντας αποδεικτικά

έγγραφα των αντιπροσωπευ-

όμενων εργοστασίων της αλ-

λοδαπής. Ισχύουν γενικά οι

διατάξεις που αναφέρονται

στα άρθρα 7, 8 και 18 του ΕΚ-

ΠΟΤΑ.

Ο Δήμος διατηρεί το δικαίω-

μα να εκτελέσει την προμή-

θεια κατά τον συμφερότερο

κατά τη γνώμη του τρόπο, εξ

ολοκλήρου από έναν προμη-

θευτή ή από διάφορους προ-

μηθευτές για ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ

ΧΩΡΙΣΤΑ των ζητούμενων

καυσίμων, ανά είδος καυσί-

μου και ανά δημοτική ενότη-

τα παράδοσης των καυσίμων.

Στην περίπτωση αυτή υπο-

γράφονται ξεχωριστές συμ-

βάσεις κατά προμηθευτή με

τους ίδιους όρους, οι οποίοι

αναφέρονται στις συγγρα-

φές υποχρεώσεων και στην

διακήρυξη.

Ο Δήμος διατηρεί το δικαίω-

μα να κατακυρώσει το διαγω-

νισμό, σε περίπτωση ίδιου

ποσοστού έκπτωσης, στον

προμηθευτή που διαθέτει την

καλύτερη σχέση απόστασης

του πρατηρίου του από την έ-

δρα της δημοτικής ενότητας.

Επίσης, εφόσον δεν υπάρχει

ενδιαφερόμενος προμηθευ-

τής με πρατήριο εντός των ο-

ρίων της εν λόγω δημοτικής

ενότητας, ο Δήμος έχει το δι-

καίωμα να επιλέξει προμη-

θευτή από άλλη δημοτική ε-

νότητα, με προτεραιότητα

στους ενδιαφερόμενους

προμηθευτές από όμορες δη-

μοτικές ενότητες.

Επίσης, ο Δήμος Λέσβου δια-

τηρεί το δικαίωμα να αυξο-

μειώσει τις ποσότητες και το

αντικείμενο της προμήθειας

ως και 30%, εφ’ όσον το κρί-

νει σκόπιμο ανάλογα με τις

οικονομικές προσφορές των

διαγωνιζομένων και την οικο-

νομική δυνατότητα του Δή-

μου.

Το χρονικό διάστημα της

σύμβασης θα είναι μέχρι

31/12/2013.

Η ημερομηνία λήξης υποβο-

λής των αιτήσεων για τη χο-

ρήγηση αντιγράφου της με-

λέτης και συμπληρωματικών

εγγράφων είναι 19 Απριλίου

2013 και ώρα 13:00.

Η ημερομηνία διεξαγωγής

του διαγωνισμού και λήξης υ-

ποβολής των προφορών εί-

ναι 22 Απριλίου 2013 και ώρα

από 10:00 πμ έως 10:30 πμ,

στα γραφεία του Δήμου Λέ-

σβου στη Μυτιλήνη, οδός Ε-

λευθερίου Βενιζέλου 13 - 17,

Β΄ όροφος, Τ.Κ. 81100.

Πληροφορίες για το διαγωνι-

σμό παρέχονται από το Γρα-

φείο Κίνησης του Δήμου, κα-

θημερινά και από ώρα 09:00

πμ μέχρι 15:00, στη Μυτιλή-

νη, οδός Ελευθερίου Βενιζέ-

λου 13 - 17, Β΄ όροφος, Τ.Κ.

81100, αρμόδιος υπάλληλος

κ. Κυριάκης Γρηγόριος στο

τηλέφωνο 22510-23980, Fax

22513-50510.

Τα απαιτούμενα δικαιολογη-

τικά συμμετοχής περιγράφο-

νται στην διακήρυξη. Η εγ-

γύηση συμμετοχής στο δια-

γωνισμό είναι 1.982,76 ΕΥΡΩ

για το σύνολο της προμήθει-

ας ή ποσοστό 5% επί του

προϋπολογισμού των προ-

σφερόμενων ειδών χωρίς

ΦΠΑ.

Κανείς υποψήφιος δεν επι-

τρέπεται να μετέχει, άμεσα ή

έμμεσα, σε περισσότερες α-

πό μία προσφορές. Νομικά

πρόσωπα που συμμετέχουν,

αυτόνομα ή σε κοινοπραξία ή

ένωση σε παραπάνω από μία

προσφορές αποκλείονται α-

πό το διαγωνισμό.

Οι προσφορές ισχύουν και

δεσμεύουν τους διαγωνιζό-

μενους για τρεις (3) μήνες α-

πό την επομένη της διενέρ-

γειας του διαγωνισμού, κα-

θώς και για τον χρόνο που α-

ποδέχθηκαν να παρατείνουν

την προσφορά τους.

Ο Δήμος μπορεί να μεταφέ-

ρει χρηματικά ποσά και ποσό-

τητες καυσίμων από τον κω-

δικό (είδος καυσίμου) μιας ο-

μάδας σε άλλο κωδικό (δια-

φορετικό είδος καυσίμου) της

ίδιας ομάδας ή σε άλλους κω-

δικούς των ομάδων κατοχής

του ίδιου αναδόχου, χωρίς να

μεταβάλλεται το ποσό της

σύμβασης για κάθε ανάδοχο,

για οποιονδήποτε λόγο κρίνει

η υπηρεσία αναγκαίο και χω-

ρίς ο ανάδοχος να έχει δικαί-

ωμα αμφισβήτησης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Παναγιώτης Κωνσταντάρας του Κωνσταντίνου καιτης Ευτυχίας, το γένος Λυμπερή, που γεννήθηκε καικατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Γλυκερία Σουλουγάνητου Χαράλαμπου και της Σοφίας, το γένος Χαρα-τσιάρη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη,πρόκειται να παντρευτούν.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝΣΑΒΒΑΤΟ: 13.4.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 14.4.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“ΝΗΣ. Χίος” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 15.4.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“ΝΗΣ. Χίος” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Page 24: Εμπρός 3792

24ΣABBATO 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

Κιχ, κιχ, κιχ...

Ήταν ένας φοιτητήςπου είχε μάθημα στις

10 και ήταν 9:50. Για ναπάει πιο γρήγορα, σκέ-φτηκε να κάνει ωτοστόπ.Σταματάει ένα μηχανάκικαι τον ρωτάει ο οδη-γός:- Ε, φίλε πού πας;- Φιλίππου. Να μπουκά-ρω στο μοτόρι;- Και δεν μπουκάρεις!Στο δρόμο ο φοιτητήςκαθόταν ήσυχος στη μη-χανή, μόνο που σε κάθεστροφή έλεγε «κιχ, κιχ,κιχ, κιχ...». Φτάσανε, κα-τέβηκε από τη μηχανή,και ο οδηγός τον ρώτησεγιατί το έκανε αυτό.Και ο φοιτητής απάντη-σε:- Η μάνα μου μού είπε έ-να περιστατικό με μία μη-χανή που έτρεχε πολύ,και έπεσε σε μία στρο-φή, και ο τύπος δεν πρό-λαβε να πει ούτε κιχ!!!

J

XA

MO

ΓE

ΛA

TE

!κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

22510 44242

w Ιδιαίτερα γνωστή γιατην ποιότητά της είναιη ταβέρνα «Ταράτσα»,στη Φίλια. Νόστιμαντόπια κρεατικά,φρέσκοι εκλεκτοίμεζέδες είναι στηδιάθεσή σας. ΚάθεΣάββατο σαςδιασκεδάζει και μεζωντανή μουσική...

w Δοκιμάστε τιςυπέροχες γεύσεις απότο αρτοποιείο «ΟΚίμωνας». Με τρίακαταστήματα στην πόλημας και ένα, κεντρικό,στη γειτονική μαςΛήμνο, μας προμηθεύεικαθημερινά με φρέσκοζυμωτό ψωμί. Εδώ θαβρείτε και μεγάληποικιλία κουλουριών.

w Το ψητοπωλείο «ΟΧρήστος», στο δεξιόλιμενοβραχίονα, στοΦανάρι, καιρό τώρα μαςσερβίρει νόστιμοσουβλάκι. Η ποιότητακαι η γεύση,εξαιρετική, όπως και ηεξυπηρέτηση. Σε ένανόμορφο χώρο δίπλαστη θάλασσα, είναι μιαωραία επιλογή. Φυσικάκαι λειτουργεί delivery.Μάλιστα γιαπαραγγελίες άνω των10 ευρώ, γίνεταιέκπτωση 15%.

w Νόστιμες γεύσειςσερβίρει η ταβέρνα «Τοκάτι άλλο», στηγραφική πλατεία τηςόμορφης Άντισσας.Ντόπια κρέατα,φρέσκα, μαγειρεμέναμε τον καλύτερο τρόποείναι στη διάθεσή σας.Η βόλτα αξίζει τονκόπο, μια και τανόστιμα πιάτα θα σαςτην ανταποδώσουν καιτο περιβάλλον θα σαςμαγέψει!

Δέκα οπλαρχηγοί κατά τα «Φόβια» τού 1912

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Εκατό χρόνια από τηναπελευθέρωση τηςΛέσβου, παραθέτωδέκα ονόματα ο-

πλαρχηγών, που μαζί μετους αντάρτες τους, πολέ-μησαν στον Κλαπάδο και σεάλλες μάχες στη Λέσβο κα-τά τα «Φόβια», δηλαδήστον ενάμιση μήνα από τηναπελευθέρωση της πρωτεύ-ουσας Μυτιλήνης στις 8Νοεμβρίου μέχρι εκείνηντης Ανεμώτιας στις 24 Δε-κεμβρίου του 1912 και μετην ευκαιρία, παρακαλώ ό-ποιον έχει οποιαδήποτεπληροφορία ή φωτογραφίαγια κάποιον αντάρτη της ε-ποχής εκείνης να επικοινω-νήσει μαζί μου στο τηλέ-φωνο 6939-757857, για ναγίνουν γνωστοί οι μέχρι σή-μερα άγνωστοι αγωνιστέςαντάρτες χωρίς τους οποί-ους δεν θα ελευθερωνόταντότε η Λέσβος.1.- Ο Λέσβιος οπλαρχηγόςΕυστράτιος Λαγίδης με τοψευδώνυμο Άρης, ενώ ήτανπετυχημένος έμπορος στηνΚαζαμπλάνκα του Μαρό-κου, πήγε στη Σάμο και συ-γκρότησε εθελοντικό σώμαανταρτών που έδρασε ηρωι-κά. Στις 5-11-1912 ήλθε μεδύο ιστιοφόρα ανοικτά τηςΜελίντας ύστερα από πρό-σκληση τριών Πλωμαριτώνγια να κηρύξουν την επανά-σταση, αλλά οι προύχοντεςσυνέστησαν τη μη πραγμα-τοποίησή της. Με την απε-λευθέρωση αποβιβάστηκεστο Γαβαθά και έδρασε στηΛέσβο. Ο Λαγίδης κατέβαλεχρήματα και είχε την πρω-

τοβουλία να ενεργήσει στοΜαρόκο υπέρ της οικογέ-νειας του ΜητροπολίτηΓρεβενών Αιμιλιανού πουδολοφονήθηκε άγρια, επί-σης παλιότερα έστειλε με-γάλο ποσό στη βιβλιοθήκηΒερναρδάκη της Μυτιλή-νης.2.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρ-χηγός Δημήτριος Στεφά-νου, καπνέμπορος. Κατάτην επίσημη κατάληψη τουΠλωμαρίου επέβαινε ως ο-δηγός και διερμηνέας στοατμόπλοιο «Μακεδονία»,ήταν αρχηγός στο πεζοναυ-τικό σώμα Προσκόπων καικατά τη μάχη του Κλαπάδουπολέμησε με τους αντάρτεςτου δυτικά του Κλωμηδά-δου. Στις 26 Δεκεμβρίουμετέφερε στη Μυτιλήνη 32

Τούρκους στρατιώτες και α-ντάρτες επειδή σκότωσανπολλούς Έλληνες στην Ά-γρα και στο Μεσότοπο καιμάλιστα στο Μεσότοπο, ό-που δεν άφησαν πέτραν επίπέτρας.3.- Ο Κρητικός οπλαρχηγόςιερέας Ευγένιος Παπατάκηςήλθε από τη Σμύρνη και έ-δρασε κυρίως στη Γέρα, α-πό όπου μετέφερε στις 19-11-1912 στη ΜητρόποληΜυτιλήνης 29 αιχμαλώ-τους. Στις 16 Νοεμβρίου με60 αντάρτες κατετάγη στοσώμα πεζοναυτών υπό τοναξιωματικό κ. Κουρμούλη.4.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρ-χηγός Εμμανουήλ Σιταράςή Καπετάν Μάνος, ο απε-λευθερωτής του Πλωμαρί-ου, με τους 22 αντάρτες του

από τις 11 Νοεμβρίου κυ-ριάρχησε στην κεντρικήχερσόνησο.5.- Ο Πλωμαρίτης οπλαρ-χηγός Δημήτρης Τσακύρης,με 115 επίλεκτους Πλωμα-ρίτες αντάρτες έφθασε στηΜυτιλήνη στις 2-12-1912και ετέθη υπό τας διαταγάςτου Απολλόδωρου Συρμα-κέζη για τη μάχη του Κλα-πάδου, όπου μετά από αυ-τήν έχασε τον αντάρτη τουΔημήτρη Ευστρ. Καμπά.6.- Ο Μανιάτης οπλαρχη-γός Κωνσταντίνος Μουν-δραίος, με το ιστιοφόροτου στο Μόλυβο και ιδίωςστην Πέτρα βοήθησε στηναποτελεσματική δράση τουστόλου, στη διάσωση γυ-ναικοπαίδων, στην εξόντω-ση ή σύλληψη Βασιβουζού-κων επιδρομέων και εμπρη-στών.7.- Ο Αγιαπαρασκευώτης ο-πλαρχηγός Ευστράτιος Κ.Παντελής με 30 - 40 Αγια-παρασκευώτες αντάρτες έ-χασε σε μάχη στο Καντρίτους συντρόφους του Πα-ρασκευά Δ. Πατσά και Δη-μήτρη Αλάνη.8.- Ο Πετριανός, οπλαρχη-γός Ε. Κρασσάς του οποίουεδάρη ανηλεώς η σύζυγοςστην Πέτρα στις 7 Δεκεμ-βρίου 1912 για το λόγο τηςσυμμετοχής του στο αντάρ-τικο.9.- Ο Γεραγώτης οπλαρχη-γός Ευστράτιος Κοσμά Γα-βαλάς ή Καπετάν Γεώργηςή Σαντοριναίος, με τις προ-σπάθειές του, την προθυμίατου και την προσήλωσή τουστην εκπλήρωση των καθη-

κόντων του, τα χωριά τηςΓέρας βρήκαν ησυχία και α-σφάλεια.10.- Ο Ερεσιώτης οπλαρχη-γός Γιάννης Χατζηγιάννης,έδρασε στη νοτιοδυτική Λέ-σβο με την αντάρτικη ομά-δα του στην οποία μετείχεκαι ο επίσης Ερέσιος Πανα-γιώτης Σαμαράς.Στις 16-11-1912 ο Χατζη-γιάννης και οι αντάρτες τουμε καπετάνιο τον ΚαπετάνΛαγίδη ξεκινώντας από τοΓιαλό της Ερεσού και παίρ-νοντας ως όμηρο τον Τούρ-κο τελώνη, πήγαν στο Με-σότοπο όπου ύψωσαν τηνΕλληνική Σημαία συνοδευ-όμενοι από τον τότε 16χρο-νο Ερέσιο καλόγερο τηςΜονής Πιθαρίου, μετέπειταεφημέριο στο Ναό ΑγίουΝικολάου Σιγρίου ΝεόφυτοΦράγκου, που ως γιος τουπαπα-Ευσταθίου της Ερε-σού απεκαλείτο παπα-Στα-θέλ’. Σε αντίποινα οι Τούρ-κοι αντάρτες, αναζητώνταςτο Νεόφυτο Φράγκου, ωςκαλόγερο παπα-Στάθη, συ-νέλαβαν, φυλάκισαν καισκότωσαν στα Λίμενα Σι-γρίου έναν άλλο καλόγεροτης Μονής Πιθαρίου πουείχε το όνομα Στάθης, τονΕυστάθιο Σκούρτσο, φίλοκαι συνομήλικο του Νεό-φυτου Φράγκου.Η φωτογραφία του παπα-Νεόφυτου Φράγκου πρωτο-δημοσιεύθηκε στο βιβλίοτου Ιωάννη Τσίκνα «Σίγρι,το σίγουρο λιμάνι», 2008,σελ. 102.

Άρης Κυριαζής[email protected]