Εμπρός 3876

20
Πισωγύρισμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Στα αζήτητα η νησιωτική πολιτική Δωρεά του Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης Προσφορά 56 κιβώτια βιβλία ΣEΛ. 15 APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3876 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης www.emprosnet.gr ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Υπογράφηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ Συνολικά 24 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Μείον δέκα οργανικές θέσεις ΠΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για τη Λέσβο Καταργούν και διοικητικούς Στο 22,2% ανήλθε το Μάη στο Αιγαίο Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία Ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο εί- ναι πλέον το εγχείρημα κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, αφού με την έγκριση της επέκτασης της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγει ο δρό- μος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ζητού- μενο μέσα στους τέσσερις μήνες που απομέ- νουν έως το τέλος του χρόνου, είναι να ολοκλη- ρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και συμβα- σιοποίησής του, διαφορετικά η πολύχρονη προσπάθεια κινδυνεύει να μείνει δίχως την ανα- γκαία χρηματοδότηση. Το Σίγρι, όλη η δυτική και κεντρική Λέσβος, περιμένουν το έργο που θα φέρει πιο κοντά το νησί με την υπόλοιπη Ελλά- δα, προσφέροντας μια καινούργια αναπτυξιακή ευκαιρία στον τόπο. ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 18 ΣEΛ. 4 Εγκρίθηκε απ' το Υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη του έργου ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 5 «Σιδερένια παπούτσια» για το λιμάνι Σιγρίου Με μειωμένο προσωπικό, η Μυτιλήνη καλείται να εξυπηρετήσει πέντε (και Καλλονής, Πλωμαρίου, Λήμνου, Χίου) Εφορίες «Ανέκδοτο» τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν για τέσσερα νησιά, απομένουν τρεις ελεγκτές!!! «Ασφυξία» στη Δ.Ο.Υ. ΣEΛ. 6

description

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Transcript of Εμπρός 3876

Page 1: Εμπρός 3876

Πισωγύρισμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Στα αζήτητα η νησιωτική πολιτική

Δωρεά του Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης

Προσφορά 56 κιβώτια βιβλίαΣEΛ. 15

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3876 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

ΠΕΜΠΤΗ22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5 Υπογράφηκε και από τον Κυριάκο

Μητσοτάκη, απόφαση του ΥπουργείουΠαιδείας για διορισμούς μελών ΔΕΠ σταΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά 24 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο

Αιγαίου

Μείον δέκα οργανικές θέσεις ΠΕ στηνΠεριφερειακή Διεύθυνση ΕκπαίδευσηςΒορείου Αιγαίου για τη Λέσβο

Καταργούν και διοικητικούς

Στο 22,2% ανήλθε το Μάη στο Αιγαίο

Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία

Ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο εί-ναι πλέον το εγχείρημα κατασκευής του λιμέναΣιγρίου, αφού με την έγκριση της επέκτασης τηςχερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγει ο δρό-μος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ζητού-μενο μέσα στους τέσσερις μήνες που απομέ-νουν έως το τέλος του χρόνου, είναι να ολοκλη-ρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης και συμβα-σιοποίησής του, διαφορετικά η πολύχρονηπροσπάθεια κινδυνεύει να μείνει δίχως την ανα-γκαία χρηματοδότηση. Το Σίγρι, όλη η δυτικήκαι κεντρική Λέσβος, περιμένουν το έργο που θαφέρει πιο κοντά το νησί με την υπόλοιπη Ελλά-δα, προσφέροντας μια καινούργια αναπτυξιακήευκαιρία στον τόπο.

ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 18ΣEΛ. 4

Εγκρίθηκε απ' το Υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της χερσαίαςκαι θαλάσσιας ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για ένταξη του έργου

ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 5

«Σιδερένια παπούτσια» για

το λιμάνι Σιγρίου

Με μειωμένο προσωπικό, η Μυτιλήνη καλείται να εξυπηρετήσει πέντε (και Καλλονής, Πλωμαρίου, Λήμνου, Χίου) Εφορίες

«Ανέκδοτο» τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν για τέσσερα νησιά, απομένουν τρεις ελεγκτές!!!

«Ασφυξία» στη Δ.Ο.Υ.ΣEΛ. 6

Page 2: Εμπρός 3876

2ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΕΜΠΤΗΣΕΛΗΝΗ 16 ημ.

Aνατ. 05.46 ∆ύσ. 19.09

22Αγαθονίκου μ., Ανθούσης μ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Κατ’ εντολή Τρόικας… Όλο αυτό που συμβαίνει με τις Εφορίες, ανεξάρτητα απ’το αν σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να επιβαλλόταν ολειτουργικός εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση κάποιωνδιαδικασιών, γίνεται μόνο και μόνο για ένα λόγο. Επειδή ηΤρόικα απαίτησε και η χώρα μας δεσμεύτηκε με την απο-δοχή της αντίστοιχης μνημονιακής υποχρέωσης, να μεί-νουν 120 Εφορίες σ’ όλη την Ελλάδα, έναντι των 290Δ.Ο.Υ. που λειτουργούσαν το 2011.

…και στα νησιάΚαι σε μια χώρα που ακόμη και την εποχή των παχέων α-γελάδων, τότε που δέναν τους σκύλους με τα λουκάνικα,όπως θα έλεγε και ο Δήμαρχος Λέσβου, δεν υπήρξε μέρι-μνα για την άσκηση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, ήταναναμενόμενο να μην υπάρξει καμία διάκριση και στο θέματων Εφοριών.Για αυτό και καταργείται η λογική, επικρατεί ο παραλογι-σμός, που οδηγεί ολόκληρες νησιωτικές κοινωνίες, ακό-μη και μεγάλες, όπως της Λήμνου, να μένουν χωρίς Εφο-ρίες, γιατί έτσι άκριτα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι αριθ-μοί, αδιαφορώντας για τυχόν ιδιαιτερότητες, για ό,τι κά-νει επί της ουσίας τη διαφορά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανοίγει και πάλι ο «Αρίων»Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα και πάλι, μετά από ένα μικρό

διάστημα «ανάπαυλας» για το Δεκαπενταύγουστο, ο κινημα-τογράφος «Αρίων» της Μυτιλήνης. Θα λειτουργήσει μέχρικαι τις αρχές Σεπτεμβρίου μόνο η κάτω αίθουσα, με ταινίεςγια μικρούς και μεγάλους. Μας έλειψε η «μεγάλη οθόνη»,που για αρκετές ημέρες υπήρχε μόνο στο Αρχοντικό Γεωργιά-δη.

Β. Χρ.

ΛεονταρισμοίΠραγματικά αυστηρά είναι τα πρόστιμα για την αδήλωτη

εργασία που θέσπισε το αρμόδιο Υπουργείο. Αλλά για να γί-νουν πραγματικοί έλεγχοι και να επιβληθούν τα ανάλογαπρόστιμα, απαιτείται και το κατάλληλο προσωπικό. Στη Λέ-σβο για παράδειγμα, υπηρετεί μόλις μια υπάλληλος στο Σώ-μα Επιθεωρητών Εργασίας, από όσο γνωρίζουμε. Πρακτικάαυτό σημαίνει ότι έλεγχοι δεν θα γίνουν ποτέ. Γι’ αυτό τα όσαλέει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης δεν είναι τίποτα πε-ρισσότερο από ανούσιοι λεονταρισμοί.

Ν.Μ.

Πιάνουν δουλειά Με χθεσινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαν-

νάκη, ανακοινώθηκε η πρόσληψη απ’ τις 2 Σεπτεμβρίου, τωνπέντε συμβασιούχων που θα στελεχώσουν την ΚτηνιατρικήΥπηρεσία στη Μυτιλήνη (οι κτηνίατροι Παναγιώτα Σαχανάκαι Διαμαντής Αδαμπατάς, οι τεχνολόγοι ζωικής παραγωγήςΠαναγιώτης Κανιμάς και Λευτέρης Καρατζάνος και η εργάτηςΣυμεώνη Τίγκα) για διάστημα οκτώ μηνών. Και ανεξάρτητα απ’ το πότε έπιασαν ή θα πιάσουν δουλειά, α-ξίζει να σχολιάσουμε ότι η προκήρυξη και η έγκριση του Α-ΣΕΠ για αυτές τις πέντε θέσεις, έγινε επτά μήνες πριν την τυ-πική ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης, το Φεβρουά-ριο του 2013. Τόση γραφειοκρατία δεν αντέχεται πόσο μάλλον όταν αφοράστην ανεργία.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Στη Σάμο η καλύτερη τιμήΤο 2012, την καλύτερη τιμή για το πρόβειο γάλα στο Βό-

ρειο Αιγαίο την πέτυχαν οι κτηνοτρόφοι της Σάμου και ήταν1,05 ευρώ ανά κιλό γάλακτος. Αυτό αναφέρουν τα στοιχείατου ΕΛΟΓΑΚ. Την ίδια χρονιά στη Λέσβο και τη Λήμνο, η μέ-ση τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 0,85 ευρώ το κιλό. Ταστοιχεία αυτά είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστούμε ότι στηΛέσβο και τη Λήμνο παράγονται ΠΟΠ τυριά, όπως είναι η φέ-τα, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το κασέρι Μυτιλήνης και το Κα-λαθάκι Λήμνου. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν για ακόμημια φορά πως στη χονδρική αγορά γάλακτος των νησιών μας,υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις.

Ν.Μ. Περί νησιωτικής πολιτικής

Στο σημερινό φύλλο του «Ε» θα διαβάσετε ότι κλείνει ορι-στικά η Δ.Ο.Υ. της Λήμνου. Επίσης θα διαβάσετε ότι μαγει-ρεύεται η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμμα-τείας Αιγαίου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνησηβάζει τη νησιωτική πολιτική στον αυτόματο πιλότο. Έτσι γυρ-νάμε πάλι σε εποχές όπου για να γίνουν οι πιο απλές εργα-σίες, οι νησιώτες θα αναγκάζονται να ξοδεύουν ολόκληρεςπεριουσίες σε αεροπλάνα και βαπόρια αν φυσικά υπάρχουνκαι αυτά.

Ν.Μ.Ήταν πέτσινα

Τέσσερα πλαστά χαρτονομίσματα ανακοίνωσε η ΑσφάλειαΜυτιλήνης ότι κατασχέθηκαν χθες Τετάρτη. Είχαν εντοπισθείαπό τις 17 ως τις 21 Αυγούστου στα υποκαταστήματα ωνΤραπεζών Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική στη Μυτιλήνη. Σετέτοιες εποχές όπου σπανίζουν τα κανονικά χαρτονομίσματα,όλο αυξάνονται τα «πέτσινα» καθώς οι διάφοροι επιτήδειοιβρίσκουν τον τρόπο να τα διοχετεύουν στην αγορά.

Ν.Μ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το ΙστορικόΑρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «ΕλεύθερηΛέσβος» της Πέμπτης 22 Αυγούστου 1946.

Προκήρυξη της Διακομματικής Επιτροπής ΕΑΜΛέσβου εναντίον της επιστροφής του Βασιλιά

και του αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Page 3: Εμπρός 3876

Επιχείρηση διάσωσης ενός πελαργού ολοκληρώθη-κε με επιτυχία την Τρίτη, όταν μετά από επώνυμη ανα-φορά, η επιστημονική συνεργάτιδα της Β΄ Κυνηγετι-κής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους σε συνεργασία με τηΔασική Αρχή, περισυνέλεξαν απ’ τη Λεμονού έναν πε-λαργό. Το πτηνό είχε τραυματιστεί απ’ την πτώση του σε μη-χάνημα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτωντης Μυτιλήνης και όπως διαπιστώθηκε στο κτηνια-

τρείο που το μετέφεραν, υπέστη κάταγμα στο πόδι του.Ύστερα απ’ την παροχή των πρώτων βοηθειών, ο πε-λαργός στάλθηκε στο Σύλλογο Προστασίας και Περί-θαλψης Άγριας Ζωής «Anima» για την περίθαλψη καιτην τελική αποκατάσταση.Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους δηλώνειπως θα συνεχίσει να παρέχει αφιλοκερδώς και χωρίςκαμία απολύτως βοήθεια από το κράτος, τις υπηρεσίεςτης για την άγρια πανίδα.

3ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΆρθροΓράφει ο ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

«Αφού θα πουλήσουν που θαπουλήσουν το χρέος από τοστεγαστικό μου δάνειο στο

1/6 ή 1/7 της αξίας του γιατί δεν μουτο προσφέρουν να το αγοράσω;» ανα-ρωτιέται ο Β.Π., ένας γνωστός μου α-

πό το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, που χρωστάει350.000 ευρώ από στεγαστικό που έχει πάρει το2008.Η απάντηση είναι μάλλον απλή, διότι σε εκείνη τηνπερίπτωση που η Τράπεζα θα το έκανε, θα διέλυε τηβάση της δραστηριότητάς της που λέγεται «πίστη».Το να δανείζεσαι, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, τονα χρωστάς είναι κοινωνική υποχρέωση. Το πολιτικόπαιγνίδι με τους πλειστηριασμούς, είναι παιγνίδι μετην πίστη. Και το παιγνίδι με την πίστη σχετίζεται μετη δυνατότητα της χώρας να κάνει επανεκκίνηση.Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Μία θέση αρ-χής στην αναστολή πλειστηριασμών είναι λάθος. Για-τί; Διότι πολύ απλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουνμετρητά ή περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν.Οι Τράπεζες που έχουν εικόνα των καταθέσεων, λέ-νε ότι άνθρωποι με λογαριασμούς εκατοντάδων χι-λιάδων ευρώ, έχουν σταματήσει να πληρώνουν. Πό-σοι είναι αυτοί; Οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο δενεπιτρέπουν, ακόμα, την εξαγωγή ασφαλώς στατιστι-κών στοιχείων. Ένα μέρος από εκείνους που μπο-ρούσαν να πληρώσουν, εκλήθη από τις τράπεζες νακάνει κάποια ρύθμιση και στη συνέχεια εξαφανίσθη-κε χωρίς να πληρώνει το παραμικρό και χωρίς να ε-νημερώσει το δανειστή. Πρέπει να συνεχίσουν αυτοίνα μην εξυπηρετούν τα χρέη τους, να εμφανίζονταιτα δάνεια ως «κόκκινα» και να συνεχίζουμε να τα κα-λύπτουμε από το δημόσιο χρέος με νέα κεφάλαιαπου χρειάζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που ο-φείλουν το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο καιδεν έχουν εισοδήματα. Δεν είναι οι ίδιες περιπτώ-σεις και δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με τον ίδιοτρόπο.Πράγματι υπάρχουν funds που διεκδικούν μέσω τηςτιτλοποίησης, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ανά-μεσά τους και στεγαστικά. Πολλά από αυτά τα δάνειατα είχαν τιτλοποιήσει οι ίδιες οι Τράπεζες και τα διέ-θεσαν σε εταιρείες που είχαν ιδρύσει στο Λονδίνο.Όταν όμως το δάνειο, που αφορούσε εξοχική κατοι-κία, χτύπαγε «κόκκινο», η Τράπεζα έπαιρνε το σπίτιγια να αποζημιωθεί από το αποτέλεσμα του πλειστη-ριασμού. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρ-κετό, αφού η αξία του ακινήτου είχε πέσει. Υπήρχανκαι ορισμένες περιπτώσεις στην αρχή της κρίσης,που πλειοδότες εμφανίζονταν σε πλειστηριασμούςκαι «χτύπαγαν» τα ακίνητα στο ύψος του δανείου. Ή-ταν κοινό μυστικό ότι ενεργούσαν για τους δανει-στές. Έτσι φαινόταν η τράπεζα να μη χάνει από τοδάνειο, δηλαδή δεν σημείωνε επισφάλειες, πληρώ-νοντας με δικά της χρήματα. Αλλά αυτοί οι καιροί πέ-ρασαν. Για όλους.

(Αναδημοσίευση από το protagon.gr, Τρίτη 20-8-13)

Η πίστη και οι πλειστηριασμοί

Ζητούνται νέες ή νέοινα εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων

της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως

να διαθέτουν προϋπηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού

μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας.

Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή

με ποσοστό επί των πωλήσεων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να επικοινωνούν με τον υπεύθυνοτου Εμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος

Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.

Φρενάρει το χωροταξικό…Σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλά-

δα δίνουν και παίρνουν τα σενάριαγια τις επικείμενες αυτοδιοικητικέςεκλογές. Στη Λέσβο, βασικός ανα-σταλτικός παράγοντας για τον οποίοδεν έχουν πάρει ακόμη φωτιά οι προ-εκλογικές διεργασίες, είναι το χωρο-ταξικό του «Καλλικράτη».Γιατί ναι μεν υπάρχει η δέσμευση τουΥπουργού Δικαιοσύνης, ΧαράλαμπουΑθανασίου, ότι η κυβέρνηση προτίθε-ται να προχωρήσει στην αλλαγή τουαριθμού των δήμων, υπάρχουν όμωςκαι εκείνοι που επιμένουν πως δενπρόκειται να διασαλευτεί στο παρα-μικρό το υπάρχον αυτοδιοικητικό το-πίο, ώστε να μην ανοίξει ζήτημα καισ’ άλλες περιοχές.

…τις ζυμώσεις Άτυπα ο κ. Αθανασίου έχει αφήσει

να εννοηθεί πως ό,τι είναι να γίνει,θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμ-βριο. Οπότε όποια εξέλιξη και αν υ-πάρξει ή δεν υπάρξει, θα κλείσει τοθέμα του χάρτη της Λέσβου για τις ε-κλογές του Μαΐου, ανοίγοντας ταυ-τόχρονα το πεδίο των ζυμώσεων γιατα εκλογικά σχήματα που θα διαμορ-φωθούν. Ας μην ξεχνάμε -και δεν θα μπούμεακόμη στον πειρασμό της ονοματο-λογίας όσο και αν κάποιοι φύσει καιθέσει διαλαλούν την υποψηφιότητάτους- πως ορισμένοι είναι ήδη απο-φασισμένοι, είτε ένας δήμος παρα-μείνει όλο το νησί, είτε χωριστεί σταπέντε, να δηλώσουν υποψήφιοι δή-μαρχοι. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοιπου έχουν στοχοθετήσει τις βλέψειςτους επιλεκτικά στη Μυτιλήνη, στηνΚαλλονή, στο Πλωμάρι, ή σε όποιαάλλη περιοχή εκτιμούν πως θα έχουνκαλύτερη τύχη, όπως υπάρχουν καιεκείνοι που ρητά και αμετάκλητα έ-χουν αποφασίσει να αποχωρήσουναπ’ την αυτοδιοίκηση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακυρώνονται λόγω ΣΔΟΕΣειρά συναυλιών ανά την Ελλάδα, ακυρώνονται λόγω των ε-

λέγχων του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για ελέγχους που γίνονται στασυμβόλαια καλλιτεχνών που φθάνουν ή είναι στο δρόμο γιατην Εφορία. Κι όπως μαθαίνουμε, το ΣΔΟΕ δεν κάνει διακρί-σεις με βάση την ποιότητα κάθε συναυλίας. Έχει βάλει στοστόχαστρο του, «ποιοτικούς» και μη τραγουδιστές. Οι οποίοιφέτος εκδράμουν στις πιο απίθανες γωνιές της ελληνικής επι-κράτειας προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση των εσόδωντους. Πολλούς από αυτούς τους είδαμε φέτος στη Μυτιλήνηαλλά και σε χωριά της Λέσβου (π.χ. Νατάσσα Θεοδωρίδου,Βασίλης Τερλέγκας και άλλοι). Φαίνεται ότι το Υπουργείο Οι-κονομικών όταν διαπίστωσε ότι φέτος οι παντός είδους καλλι-τέχνες αποφάσισαν να εκδράμουν στην επαρχία, έβαλε σε κί-νηση το ΣΔΟΕ, για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του.

Ν.Μ.

Σκηνές του 1995Μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν έχουν κατα-

νοήσει πόσα χρήματα θα χάσουν από την ενιαία ενίσχυση καιτις άλλες επιδοτήσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτή αν ε-φαρμοστεί ο κανονισμός για τα βοσκοτόπια. Σε αυτό συμβάλεικαι ο υποτονικός τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα οι διά-φοροι παράγοντες του αγροτικού τομέα και κύρια η ΕΑΣ Λέ-σβου. Πιθανότατα οι κτηνοτρόφοι θα κατανοήσουν τις διατά-σεις του προβλήματος το Νοέμβριο όταν θα πάνε στην τράπε-ζα να εισπράξουν το πρώτο τμήμα επιδότησης του 2013. Ίσωςτότε να ζήσουμε ξανά σκηνές από τις μεγάλες κτηνοτροφικέςκινητοποιήσεις του 1995. Ήταν τότε που το πάλαι ποτέ Υ-πουργείο Αιγαίου καταλήφθηκε από τους κτηνοτρόφους καιγέμισε γάλατα και προβιές…

Ν.Μ.

Επιστροφή στο παρελθόνΗ περίοδος υψηλής κίνησης στις ακτοπλοϊκές γραμμές βαί-

νει προς το τέλος. Σύντομα τα έκτακτα δρομολόγια που πραγ-ματοποιούν Σάββατο και Κυριακή τα πλοία της «HellenicSeaways» και της «Blue Star» στη γραμμή Πειραιάς - Χίος -Μυτιλήνη, θα σταματήσουν. Τότε θα μπορέσουμε να κάνουμεέναν απολογισμό του φετινού καλοκαιριού. Να δούμε δηλαδήποιο είναι το ποσοστό μείωσης της επιβατικής κίνησης στηγραμμή. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για μείω-ση ως και 30%. Μια ματιά στα δρομολόγια των πλοίων, μας γυρίζει πίσω στιςαρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε που η ΝΕΛ εξυπηρετούσεμόνη της τη γραμμή με μόλις ένα πλοίο την ημέρα. Το χειμώ-να που έρχεται, δύσκολα θα κρατηθεί αυτή η συχνότητα τωνδρομολογίων.

Ν.Μ.

Page 4: Εμπρός 3876

4ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣΘέσεις

Το Σχέδιο Νόμου για την Αναδιάρθρωση τηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι μακράντων προσδοκιών των μαθητών της Τεχνικής

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε. και των οι-κογενειών τους, που θέλουν να εμπιστευτούν τοσχολείο που θα επιλέξουν, που θα τους προ-

σφέρει εκπαίδευση, μόρφωση, παιδεία, αγωγή, κοινωνικο-ποίηση, πολιτιστική κουλτούρα, αλλά και επαγγελματικέςδεξιότητες ανάλογες με τις κλίσεις τους, για επιτυχή ένταξηστην κοινωνία και στους χώρους εργασίας, αλλά και διέξο-δο χωρίς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Σχέ-διο Νόμου αυτό είναι μακράν ακόμη των προσδοκιών καιτων καθηγητών της Τ.Ε.Ε., που νοιώθουν πλέον ότι είναι οκύριος στόχος των κυβερνόντων για διαθεσιμότητες - απο-λύσεις μέσω της συρρίκνωσης της Δημόσιας Δωρεάν Τ.Ε.Ε.προς όφελος της κατάρτισης αφημένης στα χέρια της ιδιω-τικής πρωτοβουλίας.1. Εισάγεται ξαφνικά και βίαια η Μεταγυμνασιακή Κατάρτι-ση με τη μορφή των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης,για μαθητές ηλικίας 15+ ετών (!), χωρίς να έχει προηγηθείκανένας μα κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαι-δευτικούς φορείς, αλλά ούτε με τα θεσμικά όργανα που έ-χει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία, όπως το Ε.ΣΥ.Π., όπου συμ-μετέχουν όλα τα κόμματα και οι αρμόδιοι κοινωνικοί φο-ρείς. Εισάγεται ένας έμμεσος αλλά σαφής τρόπος χειρίστηςστρέβλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της μητυπικής εκπαίδευσης, αλλοιώνοντας τελείως το χαρακτήρακαι τα διεθνή πρότυπα της Ανώτερης ΔευτεροβάθμιαςΤ.Ε.Ε.Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα αποδεχτεί σε καμιά περί-πτωση το καθεστώς της μεταγυμνασιακής κατάρτισης - μα-θητείας που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω τότε που η ΤεχνικήΕπαγγελματική Εκπαίδευση ήταν στα σπάργανά της. Η μετα-γυμνασιακή κατάρτιση δεν έχει καμία θέση στις ηλικίες μέ-χρι 18 ετών. Δεν μπορεί στις ηλικίες αυτές να εκτοπίζεται ηΤεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και να υποκαθίσταται α-πό την όποια κατάρτιση.2. Στο Μεταδευτεροβάθμιο προβλεπόμενο 4ο έτος των Ε-ΠΑ.Λ. ορίζεται «μαθητεία» 28 ωρών εβδομαδιαίως και 7μόνον ώρες διδασκαλίας. Η «μαθητεία» θα πραγματοποιεί-ται σε συνεργασία και με τη στήριξη του Ο.Α.Ε.Δ.! Οι μαθη-τές θα απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ! Παιδιάδηλαδή για τα θελήματα στο έλεος του κάθε εργοδότη, α-νασφάλιστα, αμειβόμενα με 9 ευρώ ημερησίως, δώροστους δραστηριοποιούμενους επαγγελματίες - επιχειρημα-τίες, στην αγορά εργασίας. Για το 4ο έτος δεν μπορεί να θε-ωρείται τίποτε άλλο πέραν της τυπικής εκπαίδευσης και τηςπρακτικής άσκησης πάντα με την παρουσία και συμμετοχήτου καθηγητή ειδικότητας.3. Εξοβελίζονται από τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελ-ματική Εκπαίδευση χωρίς καμιά μελέτη και επιστημονική έ-ρευνα προς την μεταγυμνασιακή και μεταδευτεροβάθμιακατάρτιση, σημαντικότατοι τομείς και ειδικότητες που λει-τουργούν στα ΕΠΑ.Λ και στις ΕΠΑ.Σ με πολυπληθή τμήματαχωρίς πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, περιζήτητα από τουςμαθητές και τις μαθήτριες, με προοπτικές επαγγελματικήςαποκατάστασης και αυξανόμενη ζήτηση σύμφωνα με πολ-λές έγκυρες επιστημονικές έρευνες και μελέτες εκπαιδευ-τικών φορέων της Ευρωπαϊκής ένωσης.Μετατοπίζονται από τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελμα-τική Εκπαίδευση, βίαια και ανεπίτρεπτα και χωρίς να νομι-μοποιείται η οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια και διαδικα-σία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψειη χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυσία στοβωμό της κατάρτισης, βασικοί τομείς και ειδικότητες που ε-μπεριέχονται σχεδόν σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα τηςΔευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσηςτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο για τους παραπάνω σοβαρότατους λόγους και χωρίςνα υπεισέλθουμε σε επιμέρους σοβαρά ζητήματα που είναιπάρα πολλά και σημαντικά, το νομοσχέδιο για την Τεχνική Ε-παγγελματική Εκπαίδευση πρέπει απαραίτητα να αποσυρθείγιατί αλλοιώνεται - στρεβλώνεται και κακοποιείται ο αμιγήςχαρακτήρας της εκπαίδευσης. Έχει υποχρέωση σύσσωμη ηεκπαιδευτική κοινότητα να απορρίψει το Σχέδιο Νόμου στοσύνολό του, να ζητήσει και την επερχόμενη σχολική χρονιάνα λειτουργήσει η Τ.Ε.Ε. με το υφιστάμενο καθεστώς των Ε-ΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. με όλους ανεξαίρετα τους τομείς και ειδι-κότητες, να σταματήσει εδώ και τώρα τα τεχνάσματα και τιςμεθοδεύσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείαςκαι να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός και καθαρός διάλογοςαπό το Υπουργείο Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενουςφορείς.

* Ο Σεραφείμ Κερασιώτης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

«Αναδιάρθρωση» για τηναναβάθμιση ή για την κατάργηση

της Τεχνικής ΕπαγγελματικήςΕκπαίδευσης;

Γράφει ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ*

Το Τμήμα Πολιτισμούτου ΣΥΡΙΖΑ Λέσβουθα προβάλει την Τρί-

τη 27 Αυγούστου στις 9το βράδυ στο ΑρχοντικόΓεωργιάδη, το βραβευ-μένο ιστορικό ντοκιμα-ντέρ της Αλίντας Δημη-τρίου, «Πουλιά στο βάλ-το».Η ταινία αναφέρεται στησυμμετοχή των γυναικώνστον απελευθερωτικό α-γώνα 1941-44, που ακό-μα και σήμερα δεν έχεικαταγραφεί στην ιστορίασε έκταση και βάθος α-νάλογα της προσφοράςτους. Στηρίζεται στιςπροφορικές μαρτυρίεςτων γυναικών που επέζη-σαν, αποκαλύπτονταςμέσα από τη βιωματικήμνήμη μια στάση ζωής,που συνεχίζει να συ-γκλονίζει και να εμπνέεισυλλογικούς αγώνες.Όπως χαρακτηριστικά α-ναφέρει η Αλίντα Δημη-τρίου σε συνέντευξή της:«Είναι σημαντικό να ξέ-ρεις την πορεία σου μέ-σα στο χρόνο, για ναμπορέσεις να διαμορφώ-σεις το μέλλον. Η άγνοιατης μνήμης παθητικο-ποιεί τα άτομα και τα με-ταβάλλει σε άβουλουςπολίτες, που αποδέχο-νται μοιρολατρικά τις ε-ντολές της οποιαδήποτεεξουσίας».Το σενάριο, η σκηνοθε-

σία και η παραγωγή είναιτης Αλίντας Δημητρίου,βοηθός σκηνοθέτη είναιη Αφροδίτη Νικολαΐδου,η φωτογραφία είναι τουΑλέξη Γρίφα και της Α-φροδίτης Νικολαΐδουκαι το μοντάζ της Ηλέ-κτρας Βενάκη.

Για την Αλίντα Δημητρίου

Η Αλίντα Δημητρίου γεν-νήθηκε στην Αθήνα το1933 και σπούδασε σκη-νοθεσία στην σχολή«Σταυράκου». Παράλλη-λα με τη διοργάνωση κι-νηματογραφικών προβο-λών κατά την περίοδο1970-1975, συμμετείχεσε σεμινάρια για την ται-

νία μικρού μήκους, έγρα-ψε και μετέφρασε άρθρασε κινηματογραφικά πε-ριοδικά καθώς και το βι-βλίο «Φιλμογραφία Ται-νιών Μικρού Μήκους»(1939-1979), ενώ αργό-τερα το 1992 εξέδωσε το«Λεξικό Ταινιών ΜικρούΜήκους».Από τα μέσα της δεκαε-τίας του ΄70, οπότε ξεκί-νησε να κινηματογραφεί,μέχρι την τελευταία τηςταινία για την αντίστασητων γυναικών την περίο-δο της δικτατορίας μετίτλο τα «Κορίτσια τηςΒροχής», παρουσίασε έ-να σινεμά συνεπές στηνανάδειξη της σύγχρονης

κοινωνικο-πολιτ ικήςπραγματικότητας.Η Αλίντα Δημητρίου έωςτο 1994 δημιούργησεπερισσότερα από 50 ντο-κιμαντέρ για την τηλεό-ραση και το ΥπουργείοΠολιτισμού. Το 2008 ξε-κίνησε την τριλογία γιατη συμμετοχή των γυναι-κών στους πολιτικούς α-γώνες με τα ντοκιμαντέρ:«Πουλιά στους βάλ-τους» (έχει τιμηθεί με ε-φτά βραβεία), «Η ζωήστους βράχους» (με έναβραβείο) και «Τα κορί-τσια της βροχής».Πέθανε στις 30 Ιουλίουτου φετινού έτους.

Δυόμιση χρόνια για εμπρησμό

Ποινή φυλάκισης δύο ετώνκαι έξι μηνών με τριετή ανα-

στολή, επέβαλε το ΤριμελέςΠλημμελειοδικείο Μυτιλήνηςστον 30χρονο από το Σκουτά-ρο, που συνελήφθη για τηνπυρκαγιά στην αγροτική περιο-χή Ράχωνας της Πέτρας, τηΔευτέρα το απόγευμα.

Μετά την Καλλονή, και στη Μυτιλήνη

Σύλληψη για τραυματισμό σκύλου

Συνελήφθη, την Τρίτη το βρά-δυ στη Μυτιλήνη, από αστυ-

νομικούς της Ασφαλείας Μυτι-λήνης, ένας 56χρονος ημεδα-πός, σε βάρος του οποίου σχη-ματίστηκε δικογραφία για πα-ράβαση της νομοθεσίας «Περίπροστασίας ζώων συντροφιάς».Ο συλληφθείς τις πρώτες πρωι-νές ώρες της Τρίτης, πυροβόλη-σε με αεροβόλο όπλο και τραυ-μάτισε στο λαιμό, το σκύλο ενός48χρονου ημεδαπού, ενώ, όπωςπροέκυψε από τα στοιχεία τηςέρευνας, λίγο νωρίτερα, είχεπυροβολήσει ανεπιτυχώς, κατάενός ακόμη αδέσποτου σκύλου.

Το αεροβόλο όπλο κατασχέθη-κε, ενώ ο συλληφθείς θα οδη-γηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδι-κών Μυτιλήνης.

Εξιχνιάστηκαν

Εξιχνιάστηκε, την Τρίτη το α-πόγευμα μετά από έρευνα

των αστυνομικών της Ασφαλεί-ας Μυτιλήνης, μία περίπτωσηκλοπής και μία απόπειρα κλο-πής. Δράστες φέρονται να είναιτρεις ανήλικοι Ρομά, οι οποίοικατηγορούνται για κλοπή, από-πειρα κλοπής και φθορά ξένηςιδιοκτησίας.Συγκεκριμένα στις 15 Αυγού-στου 2013, οι τρεις ανήλικοιΡομά εισήλθαν σε επιχείρησηστη Μυτιλήνη και αφαίρεσαν τοχρηματικό ποσό των 1.160 ευ-ρώ. Οι ίδιοι από τις 14 έως 16 τουμήνα προσπάθησαν ανεπιτυχώςνα διαρρήξουν τη Δημοτική Βι-βλιοθήκη στη Μυτιλήνη, προκα-λώντας φθορές ύψους 1.000ευρώ περίπου. Στην κατοχή των δραστών βρέ-θηκε το χρηματικό πόσο των1.100 ευρώ, το οποίο κατασχέ-θηκε και αποδόθηκε στον παθό-ντα επιχειρηματία.Δικογραφία σχηματίσθηκε καισε βάρος των γονιών τους, για«παραμέληση εποπτείας ανηλί-κων».

Παράταση από τον ΕΛΓΑ

Ως τις 31 Αυγούστου 2013 μπορούνοι αγρότες να πληρώσουν την ει-

σφορά του 2013 στον ΕΛΓΑ, όπως α-ναφέρει με ανακοίνωση του ο Οργα-νισμός. Επίσης ο ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι οι πα-ραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόποκαταβολής της εισφοράς του 2012,την εξουσιοδότηση και χρέωση τουκαταθετικού τους λογαριασμού απότον Οργανισμό και για οποιονδήποτελόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξητου συνόλου ή μέρους της ειδικής α-σφαλιστικής εισφοράς, πρέπει μέχριτις 31 Αυγούστου 2013 να καταθέ-σουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ-ΓΑ με τον κωδικό ΜΠ-712, που τη-ρείται στην Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ,το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έ-τους 2012 προκειμένου να εκπληρώ-σουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικέςτους υποχρεώσεις. Η μη καταβολή του συνόλου της ειδι-κής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ-ΓΑ, συνεπάγεται την απώλεια του δι-καιώματος αποζημίωσης ή καταβο-λής κρατικών ενισχύσεων (προγράμ-ματα ΠΣΕΑ) από τον Οργανισμό.

Το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Πουλιά στο βάλτο»

Page 5: Εμπρός 3876

τoυ NIKOY MANABH

Ηπολιτική ηγεσία τουΥπουργείου Ναυτι-λίας και Αιγαίου επι-

μένει στην αποψίλωσητων αρμοδιοτήτων τηςΓενικής Γραμματείας Αι-γαίου και ΝησιωτικήςΠολιτικής. Στις αρχέςΑυγούστου, η ηγεσία τουΥπουργείου έδειξε ότι ή-ταν έτοιμη να επανεξετά-σει το σχεδιασμό και ου-σιαστικά αποδεχόταν ότιθα πρέπει να συνεχιστείη λειτουργία της ΓενικήςΓραμματείας καθώς δενυπάρχει άλλος κρατικόςφορέας που να χαράζεικαι να υλοποιεί νησιωτι-κή πολιτική. Οι τελευταί-ες πληροφορίες αναφέ-ρουν ότι κάτω από τηνπίεση της Τρόικα για ά-μεσες απολύσεις δημο-σίων υπαλλήλων, η κυ-βέρνηση έθεσε σε δεύτε-ρη μοίρα την αναγκαιότη-τα της νησιωτικής πολιτι-κής. Έτσι επανήλθε στοπροσκήνιο ο σχεδιασμόςπου θέλει άμεσα να μετα-φέρονται οι βασικές αρ-μοδιότητες της ΓενικήςΓραμματείας από τηνΜυ-τιλήνη στον Πειραιά. Καλά πληροφορημένεςπηγές αναφέρουν ότι ηδιαχείριση των ενδονη-σιωτικών άγονων ακτο-πλοϊκών γραμμών επι-στρέφει μετά από χρόνιαστον Πειραιά, ενώ το ίδιοθα συμβεί και για την υ-δροδότηση των άνυδρωννησιών. Τα περιφερειακάγραφεία που ασχολού-νται με το δομημένο καιτο φυσικό περιβάλλοντων νησιών, σχεδιάζεταινα μεταφερθούν σε άλλοΥπουργείο, π.χ. Υπουρ-γείο Εσωτερικών ή στο Υ-πουργείο Περιβάλλοντοςκαι Κλιματικής Αλλαγής.

Χωρίς ρόλο...Έτσι ό,τι θα μείνει μόνοκατ’ ευφημισμόν θα απο-καλείται Γενική Γραμμα-τεία Αιγαίου. Διότι η υπη-ρεσία προβλέπεται να χά-σει τη διοικητική και τηνοικονομική αυτοτέλειατης. Ακόμη κι αν διορι-στεί Γενικός Γραμματέας,ο ρόλος του θα είναι τυ-πικός καθώς δεν θα μπο-ρεί να υπογράψει καμίαουσιαστική διοικητικήπράξη ή ανάθεση σύμβα-σης. Όλες οι αποφάσειςθα υπογράφονται από τοΓενικό Γραμματέα του Υ-πουργείου, ο οποίος ωςσήμερα δεν έχει καμίααρμοδιότητα επί των απο-φάσεων της Γενικής

Γραμματείας Αιγαίου. Άλλες πληροφορίες ανα-φέρουν πως οι αρμοδιό-τητες που θα απομείνουνστη Γραμματεία, θα μετα-φερθούν στην Αποκε-ντρωμένη Διοίκηση Αι-γαίου. Είναι φανερό, πως στο τέ-λος αυτής της διαδικα-σίας, θα τεθεί θέμα νακλείσει και τυπικά η υπη-ρεσία και να απολυθούν ήνα τεθούν σε διαθεσιμό-τητα οι υπάλληλοι της,πέραν αυτών, των 22, πουήδη αποφασίσθηκε να τε-θούν σε διαθεσιμότητα. Το επιχείρημα που θαχρησιμοποιηθεί σε αυτήτη φάση δεν είναι άλλο α-πό ότι οι υπάλληλοι τηςΓενικής Γραμματείας δενέχουν αντικείμενο εργα-σίας και απολύονται μέσαστο πλαίσιο της μείωσηςτου δημόσιου τομέα πουέχει επιβάλει η Τρόικα.Πριν φθάσουν τα πράγ-ματα σε αυτό το σημείο,θα πρέπει να διευθετη-θούν ορισμένα νομικά καιδιοικητικά ζητήματα. Ό-μως από την στιγμή πουληφθεί ή και οριστικοποι-ηθεί η πολιτική απόφαση,είναι ζήτημα χρόνου ναυλοποιηθεί. Όσοι γνωρί-ζουν τα ζητήματα λει-τουργίας της δημόσιαςδιοίκησης, εκτιμούν πωςθα χρειαστούν μερικοίμήνες μέχρι να τεθεί σεάμεση προτεραιότητα ηκατάργηση της υπηρε-σίας. Θυμίζουμε πως ηβούληση της Τρόικα νακαταργηθεί η ΓενικήΓραμματεία Αιγαίου είχε

εκφραστεί ήδη επί υ-πουργίας Κωστή Μου-σουρούλη.

Ταφόπλακα στη νησιωτική πολιτική Το μοίρασμα των αρμο-διοτήτων της ΓενικήςΓραμματείας Αιγαίου α-κυρώνει στην πράξη, ταλίγα βήματα που είχαν γί-νει ως σήμερα στη χάρα-ξη νησιωτικής πολιτικής.Η διαχείριση των άγονωνγραμμών του Αιγαίου θααφεθεί στα χέρια ορισμέ-νων υπαλλήλων, που έ-χουν πλήρη άγνοια απότην πραγματικότητα των

νησιών. Το ίδιο θα γίνεικαι για τις υπόλοιπες αρ-μοδιότητες. Κι εννοείταιπως η συνταγματική πρό-βλεψη για τη νησιωτικό-τητα που πρέπει να υπάρ-χει σε κάθε νόμο, Προε-δρικό Διάταγμα και ρυθ-μιστική πράξη της διοίκη-σης, θα μείνει κενό γράμ-μα. Είναι απαραίτητο να υ-πάρξει συνολική και συλ-λογική αντίδραση προκει-μένου να αποτραπεί τοσχεδιαζόμενο πισωγύρι-σμα άμεσα.

[email protected]

5ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Στην κατάργηση γραφείων -τμημάτων περιβάλλοντος τηςΓενικής Γραμματείας Αιγαίου

Όχι από το ΤΕΕ

ΗΔιοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Βορειοανατο-λικού Αιγαίου του ΤΕΕ με ομόφωνη απόφαση,

εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην πρότασηγια την κατάργηση των γραφείων και τμημάτωνπροστασίας περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής κλη-ρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νη-σιωτικής Πολιτικής.Οι συνέπειες αυτής της κατάργησης είναι να τεθούνσε διαθεσιμότητα 22 νέοι επιστήμονες που υπηρε-τούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στη Γενική ΓραμματείαΑιγαίου.«Το παράδοξο είναι ότι υπάλληλοι με υψηλά προ-σόντα που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, πολλοίμε δύο πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένεςγλώσσες, γνώστες των προβλημάτων της προστα-σίας του φυσικού και δομημένου Αιγαίου, τίθενταισε διαθεσιμότητα με απρόβλεπτες συνέπειες στηνκαθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών του Αιγαίου,των επενδυτών, των μηχανικών, κ.λπ.. Για μια ακόμηφορά οι νησιώτες ζούμε το κενό γράμμα της συ-νταγματικής επιταγής “νησιωτικότητα”», υπογραμ-μίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, το ΤΕΕ.

Χωρίς σήμα η ΕΡΤ

Σταμάτησε τηναναμετάδοση η EBU

ΗΕΒU αποφάσισε να σταματήσει τη ζωντανή αναμετάδο-ση του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ. Η απόφα-

ση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομο-σπονδίας Ενώσεων Συντακτών, η οποία απηύθυνε έκκλη-ση στην EBU, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ε-παναφέρει την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ, δεδο-μένου ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τις προϋποθέ-σεις που είχε θέσει η EBU, για μια ανεξάρτητη και αντικει-μενική δημόσια ενημέρωση. Παράλληλα η ΠΟΕΣΥ σημει-ώνει πως: «Αν καμφθούν οι ηρωικά αγωνιζόμενοι για ανε-ξάρτητα δημόσια μέσα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, το μέλλονγια την ενημέρωση της χώρας μας θα είναι ζοφερό. Θαπρόκειται για οπισθοδρόμηση».Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ που σημειώ-νει: «Η απόφαση της EBU να διακόψει την αναμετάδοσητου σήματος της ΕΡΤ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο δί-μηνο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ».

Μείον δέκα οργανικές θέσεις ΠΕ στηνΠεριφερειακή Διεύθυνση ΕκπαίδευσηςΒορείου Αιγαίου για τη Λέσβο

Καταργούν και διοικητικούς

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Στην κατάργηση οργανικών θέσεων και διοικητικών κλά-δων προχώρησε μετά τους εκπαιδευτικούς, την προη-

γούμενη βδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας, που αφαιρώ-ντας 302 θέσεις σ’ όλη την επικράτεια, μειώνει κατά 10τις θέσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βο-ρείου Αιγαίου για τη Λέσβο. Οι καταργήσεις για το ΝομόΛέσβου, που διαθέτει συνολικά 13 θέσεις διοικητικώνστην Περιφερειακή Εκπαίδευση, αφορούν στις ειδικότη-τες διοικητικού, πληροφορικής και βιβλιοθηκονομίας.Με έγγραφό του παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το Υ-πουργείο Παιδείας διαβίβασε στις Περιφερειακές Διευ-θύνσεις Εκπαίδευσης, πίνακαο οποίος περιλάμβανε την κατανομή ανά νομό, των 302οργανικών θέσεων διοικητικών κλάδων που καταργήθηκανμε απόφαση του Υπουργού με ημερομηνία 1η Αυγούστου2013. Απ’ τις 302 αυτές θέσεις, οι δέκα που αφορούν στο ΝομόΛέσβου, είναι μία ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων, τρεις ΠΕ Πληρο-φορικής και έξι ΠΕ Διοικητικού. Απούσης της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης,Μαρίας Παπαδανιήλ, λόγω άδειας, στάθηκε αδύνατο ναπληροφορηθούμε αν και πόσες απ’ τις θέσεις που καταρ-γούνται, είναι στελεχωμένες γιατί σε πολλές περιπτώσειςη οργανικότητα αποτελεί πλασματικό στοιχείο για τον α-ριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν. Για παράδειγμα, στηΔιεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, υπάρ-χουν 25 οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων Πανε-πιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ είναι κα-λυμμένες μόνο τρεις στην ειδικότητα της Πληροφορικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανικές θέσεις διοικητι-κών στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Βορείου Αιγαίου γιατο νομό της Λέσβου, όπου βρίσκεται και η έδρα της, είναισυνολικά 13.

Πισωγύρισμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίουκαι Νησιωτικής Πολιτικής

Στα αζήτητα ηνησιωτική πολιτική

Page 6: Εμπρός 3876

6ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ηισοπεδωτική αντιμετώπισητων οικονομικών υπηρε-σιών και στα νησιά, βάσει

των δεδομένων και των κριτη-ρίων που ισχύουν στην ηπειρω-τική Ελλάδα, βλάπτει σοβαράόλους τους νησιώτες. Αφ’ ενόςόσους κατοικούν σε νησιά χω-ρίς τέτοιες υπηρεσίες, όπως ηΛήμνος, γιατί θα πρέπει -για νατακτοποιήσουν τις υποθέσειςτους- να ταξιδέψουν αλλού, μ’ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνοκαι χρήμα, αφ’ ετέρου και τουςκατοίκους της Λέσβου, ακόμηκαι της πόλης της Μυτιλήνης,που εκ των πραγμάτων θα συ-ναλλάσσονται με μια υπηρεσίαφορτωμένη με έναν τεράστιο ό-γκο φορολογούμενων. Και μά-λιστα όλα αυτά την ίδια ώραπου έχει απωλέσει σημαντικόποσοστό του προσωπικού τηςκαι δη έμπειρων στελεχών πουέσπευσαν να συνταξιοδοτη-θούν. Το τραγελαφικό του θέ-ματος, είναι ότι όλες αυτές οιενέργειες βλάπτουν πρώτα καιπάνω απ’ όλους το ελληνικόδημόσιο, διότι αποκλίνουν μα-κράν του βασικού στόχου πουτις προκάλεσε, την πάταξη τηςφοροδιαφυγής και την αύξησητων εσόδων απ’ την είσπραξηάμεσων φόρων.Ή για να λέμε τα πράγματα μετο όνομά τους, μόνο η Δ.Ο.Υ.Μυτιλήνης, προ διετίας είχε δέ-κα υπαλλήλους ελεγκτές, τώρα,μετά τις συγχωνεύσεις με τιςάλλες Δ.Ο.Υ., διαθέτει πέντε καιέως το τέλος του χρόνου, όπου

και αναμένονται νέες συνταξιο-δοτήσεις, θα απομείνει μετρεις. Τρεις ελεγκτές για Λέσβο,Λήμνο, Άη Στράτη αλλά και γιατη Χί,ο που έχει μερικώς υπα-χθεί (Τμήματα Ελέγχου και Δι-καστικό) στη Μυτιλήνη, γιατέσσερα συνολικά νησιά, καθι-στούν αυτόματα την έκφραση«πάταξη της φοροδιαφυγής»…ανέκδοτο.

Από 80, έμειναν 60Η τελευταία φάση των καταργή-σεων -είχε προηγηθεί τηςΔ.Ο.Υ. Μήθυμνας- περιελάμβα-νε με τη σειρά τις Δ.Ο.Υ. Πλω-μαρίου και Καλλονής, ενώ στις2 Σεπτεμβρίου καταργείται με-ταξύ 16 νησιωτικών Εφοριώνπου βάζουν λουκέτο, και αυτήτης Λήμνου. Ήδη η Δ.Ο.Υ. Μυ-τιλήνης ανακοίνωσε πως για τημετάπτωση των στοιχείων της

στο ενιαίο πλέον σύστημα τουΝομού Λέσβου, θα αναστείλειγια δύο μέρες περίπου τη λει-τουργία της, όπως είχε γίνει α-ντίστοιχη διαδικασία και για ταυπόλοιπα οικονομικά δεδομέναπου ενσωματώθηκαν από Πλω-μάρι και Καλλονή. Αυτό που δεν έγινε ευρέωςγνωστό, είναι πως παρά τη με-τακίνηση προσωπικού των κα-τηργημένων Δ.Ο.Υ. στη Μυτιλή-νη, οι συνταξιοδοτήσεις συρρί-κνωσαν σημαντικά τη δύναμητων υπαλλήλων της Εφορίας.Προ διετίας, και πριν την συγ-χώνευση των τριών Δ.Ο.Υ. τηςΛέσβου, στελέχωναν την Οικο-νομική Υπηρεσία Μυτιλήνης,80 συνολικά υπάλληλοι, ενώπλέον, μετά και τη μετακίνησητου προσωπικού στην πόλη, οσυνολικός αριθμός των υπαλ-

λήλων της Δ.Ο.Υ. φτάνει τους60. Και μπορεί η σύγχρονη μηχα-νοργάνωση, όπως μας έλεγε έ-μπειρος εφοριακός, να αντι-σταθμίζει ως ένα βαθμό τη μεί-ωση του προσωπικού, παρά καιτη σημαντική αύξηση των φο-ρολογούμενων ευθύνης της υ-πηρεσίας, αυτό όμως που σεκαμία περίπτωση δεν αντιμετω-πίζεται είναι η έλλειψη έμπει-ρων υπαλλήλων. Ειδικά σε ένα δαιδαλώδες καιδιαρκώς μεταβαλλόμενο φορο-λογικό σύστημα, όπως το ελλη-νικό, όπου καθημερινά οι οικο-νομικές υπηρεσίες κατακλύζο-νται από δεκάδες καινούργιεςεγκυκλίους και οι έμπειροι υ-πάλληλοι λείπουν ακόμη πε-ρισσότερο, αφού κάποιες συ-γκεκριμένες και εξειδικευμένες

θέσεις δεν μπορούν να καλυ-φθούν από νέους και άπειρουςεφοριακούς.

Ποιος έλεγχος;Το μεγάλο πρόβλημα αναμένε-ται να δημιουργηθεί στους φο-ρολογικούς ελέγχους όπου α-παιτούνται στελέχη με γνώσειςκαι εμπειρία, για να είναι και α-ποτελεσματική η προσπάθειαγια εντοπισμό όσων φοροδια-φεύγουν. Τέτοια στελέχη, όπωςπροαναφέραμε, διαθέτει πλέονελάχιστα η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης,θα διαθέτει λιγότερα -μόλιςτρία στο τέλος του χρόνου-, ε-νώ παράλληλα δεν προβλέπεταικάποια διαδικασία επιμόρφω-σης - κατάρτισης για να εκπαι-δευτούν και νέοι εφοριακοίστον ίδιο τομέα. Έτσι εκτός του ότι προστίθενταινέα αντικείμενα στην υπηρεσία,εκτός του ότι διευρύνθηκε -σχεδόν τριπλασιάστηκε- ο α-ριθμός των φορολογούμενων,η μείωση του προσωπικού καιτο έλλειμμα σε έμπειρα στελέ-χη για όλα τα τμήματα, οδη-γούν σε «ασφυξία» τη Δ.Ο.Υ.Μυτιλήνης. Κι όλα αυτά, όληαυτή η αναστάτωση που προκά-λεσαν οι ανακατατάξεις των οι-κονομικών υπηρεσιών στα νη-σιά, μόνο και μόνο για την ε-ξοικονόμηση κάποιων λιγο-στών λειτουργικών εξόδων τωνΕφοριών που έκλεισαν. Έξοδαπου δύσκολα θα ισοσκελίσουντις τεράστιες απώλειες εσόδωντις οποίες αναμένεται να έχειτο κράτος απ’ το μπάχαλο πουδημιούργησε στις νησιωτικέςΕφορίες.

Η νομική ρύθμιση του ζη-τήματος δεν είναι καθό-λου εύκολη υπόθεση κα-θώς αν γίνει, θα έχει γενι-κή ισχύ. Αυτό σημαίνει ό-τι θα καλύπτει το σύνολοτων μελών των τριών συ-νεταιριστικών τραπεζώνπου έχουν κλείσει (Λέ-σβου - Λήμνου, Αχαϊκήκαι Λαμίας). Επίσης αυτή

η ρύθμιση θα καλύψει καιτα μέλη των συνεταιριστι-κών τραπεζών που βρί-σκονται σε λειτουργία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατο θέμα έχει το ΤαμείοΧρηματοπιστωτικής Στα-θερότητας (ΤΧΣ), το ο-ποίο έχει δανειοδοτήσειτις συνεταιριστικές τρά-πεζες που έκλεισαν προ-

κειμένου να εξασφαλι-στούν πλήρως οι καταθέ-σεις τους. Αυτό σημαίνειπως για να γίνει αυτή ηρύθμιση θα απαιτηθεί ησύμφωνη γνώμη τηςΤρόικα.

Η πορεία εκκαθάρισης Το ποσό που απαιτείταιγια να απαλλαγούν τα μέ-λη των συνεταιριστικώντραπεζών που έχουνκλείσει, από τις πρόσθε-τες επιβαρύνσεις, δεν ξε-περνά τα μερικές δεκάδεςεκατομμύρια ευρώ. Δηλα-δή είναι ένα μικρό ποσόγια το ΤΧΣ, που διαχειρί-ζεται δεκάδες δισεκατομ-μύρια ευρώ, στο πλαίσιοτης χρηματοδότησης τουΕλληνικού ΤραπεζικούΣυστήματος. Ωστόσο στιςυπάρχουσες συνθήκες, ηικανοποίηση του αιτήμα-τος του Συλλόγου Μερι-διούχων δεν είναι εύκοληυπόθεση.

Το αίτημα του Συλλόγουυποστηρίζεται και απότον εκκαθαριστή της Συ-νεταιριστικής, ΜιχάληΑνδριώτη.Ο Σύλλογος των Μεριδι-ούχων της Συνεταιριστι-κής τηρεί ουδέτερη στά-ση στο θέμα των απολυ-μένων εργαζομένων τηςτράπεζας, καθώς μετά τηνσυνάντηση που είχε με τοεκκαθαριστή Μιχάλη Αν-δριώτη, το μόνο που έκα-νε ήταν να εκφράσει τηνευχή να καταστεί δυνατόσύντομα να λάβουν τιςνόμιμες αποζημιώσειςτους. Στη συνάντηση πα-ραβρέθηκαν οι νομικοίσύμβουλοι της τράπεζαςκαι του Συλλόγου Μερι-διούχων. Στην ίδια συνάντηση έγι-νε λεπτομερής ενημέρω-ση για την πορεία της εκ-καθάρισης και συμφωνή-θηκε να υπάρχει στενή

συνεργασία των νομικώνσυμβούλων όσον αφοράτις υπό διερεύνηση υπο-θέσεις δανείων που έ-χουν οδηγηθεί στη δικαι-οσύνη. Επίσης ο Σύλλο-γος θα επιδιώξει στενότε-ρη παρακολούθηση τηςνομικής διερεύνησης ευ-θυνών όσων εμπλέκονταιστο κλείσιμο της Συνεται-ριστικής (μελών προη-γούμενων Δ.Σ. της τράπε-ζας, υπηρεσιακών στελε-χών κ.λπ.), και με δυνα-τότητα παράστασης πολι-τικής αγωγής όπου κριθείσκόπιμο. Μάλιστα προ-γραμματίζει την άσκησηαγωγής για τη διεκδίκησηαποζημιώσεων που υπέ-στησαν οι εταίροι από ο-ποιαδήποτε αιτία η παρά-βλεψη.

Έκκληση για εγγραφήμελών

Σε ανακοίνωση του, οΣύλλογος Μεριδιούχων

της Συνεταιριστικής, γιαακόμη μια φορά καλείτους 6.000 μεριδιούχουςτης τράπεζας να γίνουνμέλη του. Οι εγγραφές γί-νονται από τα μέλη τουΔ.Σ. και συγκεκριμένα α-πό τους: Χρήστο Πουλέλ-λη (τηλ. 6932-213029),Βασίλη Γάλλο (τηλ.22510 42960), Παναγιώ-τη Παπαρίσβα (τηλ.22510 28665), Χαράλα-μπο Αράπη (τηλ. 6932-431876), Ιωάννη Αβα-γιάννη (τηλ. 2251034398), Δημήτρη Ζαχα-ριάδη (τηλ. 6978-980872), ΠαναγιώτηΣκιά (τηλ. 6977-675497), Γιώργο Γκορ-τζιώτη (τηλ. 6979-775813) και ΚωνσταντίνοΨαρρά (τηλ. 2251045511).

[email protected]

Με μειωμένο προσωπικό, η Μυτιλήνη καλείται να εξυπηρετήσει πέντε (και Καλλονής, Πλωμαρίου, Λήμνου, Χίου)Εφορίες «Ανέκδοτο» τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν για τέσσερα νησιά, απομένουν τρεις ελεγκτές!!!

«Ασφυξία» στη Δ.Ο.Υ.

Ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, διεκδικεί

Απαλλαγή από πρόσθετα βάρη τoυ NIKOY MANABH

Νομική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τα μέλη τηςΣυνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου απότις πρόσθετες υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών

που προβλέπει το καταστατικό της τράπεζας, διεκδι-κεί ο Σύλλογος Μεριδιούχων της τράπεζας. Ο οποίοςυποστηρίζει πως τα μέλη της Συνεταιριστικής δεν εί-ναι δίκαιο να πληρώσουν τα λάθη των διοικήσεωντης. Ο Σύλλογος θα επιδιώξει να συναντηθεί με τονΥπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στηνΑθήνα προκειμένου να του θέσει το πρόβλημα που α-ντιμετωπίζουν οι μεριδιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο έχα-σαν τα κεφάλαια που επένδυσαν στην τράπεζα, αλλάκινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άλλα τόσα,για να καλύψουν τις ζημιές που δημιουργήθηκαν απόαυτή.

Οι κινητοποιήσειςόλου τουπροηγούμενουδιαστήματος, δενκατάφεραν νααποτρέψουν τοκλείσιμο τωνΕφορίων σεΚαλλονή, Πλωμάρικαι τώρα και στηΛήμνο

Page 7: Εμπρός 3876

7ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Προχθές το μεσημέριανακοινώθηκε και ε-πίσημα η γνωστή α-

πόφαση του ΓενικούΓραμματέα Δημοσίων Ε-σόδων, Χάρη Θεοχάρη,με την οποία μπαίνει ορι-στικά λουκέτο σε 16 νη-σιωτικές Εφορίες μεταξύτων οποίων και της Λή-μνου. Λίγες ώρες αργότε-ρα το Δημοτικό Συμβού-λιο Λήμνου έπαιρνε τιςδικές του αποφάσεις γιατο θέμα της ΔΟΥ, που θααποτελέσει σε λίγες μέ-ρες παρελθόν για το νη-σί, συντονίζοντας έτσι τηδράση του με τις τοπικέςκοινωνίες και των άλλων15 νησιών που μένουνδίχως Εφορία. Με την απόφαση του Γε-νικού Γραμματέα καθορί-ζεται το πρόγραμμα μεβάση το οποίο οι νησιωτι-κές ΔΟΥ κλείνουν οριστι-κά. Σύμφωνα λοιπόν μετις οδηγίες σχετικού εγ-γράφου του κ. Θεοχάρη,αρχικά θα κλείσουν οιΔΟΥ Σκοπέλου και Σκιά-θου στις 28 Αυγούστουκαι στις 2 Σεπτεμβρίου α-κολουθούν οι ΔΟΥ Λή-μνου, Μήλου και Κέας, ε-νώ τις επόμενες ημέρεςθα κλείσουν και άλλες 10νησιωτικές ΔΟΥ.

Ζήτημα εξυπηρέτησης Αν και η σχετική απόφα-ση υπεγράφη στις 8 Αυ-γούστου, αυτή επίσημα έ-γινε γνωστή την Τρίτη τομεσημέρι. Σύμφωνα μεπληροφορίες, αυτή η εξέ-λιξη σημειώθηκε για ναμην υπάρξουν αντιδρά-σεις κυρίως ως προς τοθέμα της αθέτησης της υ-πόσχεσης της ηγεσίαςτου Υπουργείου Οικονο-μικών ότι οι συγκεκριμέ-νες ΔΟΥ θα λειτουργούνως τμήματα συνδεδεμέναμε το Υπουργείο.Από την πλευρά τους, οι10 εργαζόμενοι στη ΔΟΥΛήμνου, φανερά αγανα-κτισμένοι από τις εξελί-ξεις, αναρωτιούνται πώςθα εξυπηρετούνται οι φο-ρολογούμενοι από τοπρωί της Τρίτης 3 Σε-πτεμβρίου, καθώς μέχριχθες δεν είχε φτάσει στηνυπηρεσία κανένα ενημε-ρωτικό σημείωμα για τιςενέργειες που θα γίνουναπό δω και πέρα. Το μόνοενδιαφέρον που έχει δεί-ξει το Υπουργείο Οικονο-μικών αφορά τη μεταφο-ρά του αρχείου της ΔΟΥΛήμνου στη ΔΟΥ Μυτιλή-

νης. Την κατάσταση που θαδημιουργηθεί, περιγρά-φει μιλώντας στο «Ε» οπροϊστάμενος της ΔΟΥΛήμνου, Χρήστος Χατζη-χαραλάμπους. «Το μόνοπου γνωρίζουμε με βε-βαιότητα είναι ότι στη 1το μεσημέρι της Δευτέρας2 Σεπτεμβρίου, θα σταμα-τήσουν όλες οι συναλλα-γές. Οι Λημνιοί φορολο-γούμενοι θα καταταλαι-πωρηθούν. Δεν γνωρίζου-με τι ακριβώς θα γίνει. Τιθα γίνει με θέματα κεφα-λαίου, γονικές παροχές,κληρονομιές, δηλώσειςφορολογίας εισοδήμα-τος, θέματα κώδικα και μεόλες τις άλλες συναλλα-γές. Ας μας απαντήσουντι θα γίνει στις 3 Σεπτεμ-βρίου, τι θα κάνει ο φο-ρολογούμενος; Οι εργα-ζόμενοι είμαστε στον αέ-ρα. Έχουμε όλοι οικογέ-νειες, πώς θα ζήσουμε α-πό δω και πέρα;» τονίζειο κ. Χατζηχαραλάμπους.Σχετικά με το θέμα τωνεργαζομένων, από τους10 υπάλληλους που υπη-ρετούν στη ΔΟΥ Λήμνου,μόνο οι δύο προβλέπο-νται να παραμείνουν στονησί, στο γραφείο που θαδημιουργηθεί για την ε-ξυπηρέτηση των φορολο-γουμένων, το ΚΕΦΥ.

Να μείνει στο νησί Το Δημοτικό ΣυμβούλιοΛήμνου στη συνεδρίασητου, την Τρίτη 20 Αυγού-στου, εξετάζοντας τα νέαδεδομένα που δημιουρ-γούνται, πήρε την απόφα-ση να συνεχίσει τον αγώ-να για παραμονή της ΔΟΥστο νησί και όλων των ερ-γαζομένων σ’ αυτή καιπαράλληλα να συνταχθείμε τους άλλους 15 νη-

σιωτικούς δήμους που α-ντιμετωπίζουν το ίδιοπρόβλημα. Σήμερα τοπρωί έχουν προγραμματί-σει δυναμική παρουσίαστα αθηναϊκά ΜΜΕ, όπουθα ξεκινήσουν από τηνπρωινή εκπομπή του Α-ΝΤ1, στην οποία αναμέ-νεται να μιλήσει και ο Δή-μαρχος Λήμνου, ΑντώνηςΧατζηδιαμαντής.Κατά τη διάρκεια της συ-νεδρίασης του ΔημοτικούΣυμβουλίου, συζητήθηκεκαι το θέμα λειτουργίαςτου Κέντρου Εξυπηρέτη-σης Φορολογουμένων,αλλά δεν πάρθηκε καμίασχετική απόφαση, καθώςο προσανατολισμός τηςδημοτικής αρχής είναι ηδιεκδίκηση της παραμο-νής της ΔΟΥ στο νησί.«Συνεχίζουμε να διεκδι-κούμε την παραμονή τηςΔΟΥ και συντασσόμαστεμαζί με τους άλλους 15δήμους, ενώ παράλληλαπροετοιμαζόμαστε γιακάθε ενδεχόμενο. Δενμπορούμε να αφήσουμετους κατοίκους της Λή-μνου να ταλαιπωρούνταιγια μια ακόμη αιτία απότις πολιτικές της Τρόικαςκαι όλων αυτών που α-γνοούν τι σημαίνει ναπροσπαθείς να μείνειςκαι προκόψεις σ’ ακριτικόνησί», δήλωσε στο «Ε» οΔήμαρχος Λήμνου, Αντώ-νης Χατζηδιαμαντής.

«Γιατί μας τιμωρεί τοκράτος…»

Σε αναβρασμό βρίσκονταικαι οι επαγγελματίες τουνησιού καθώς γνωρίζουνότι από δω και πέρα γι’αυτούς ξεκινάει μια νέαταλαιπωρία. Χαρακτηρι-στικά είναι τα λόγια τηςπροέδρου του Εμπορικού

Συλλόγου Λήμνου, Φω-τεινής Στεφανιδάκη, η ο-ποία μιλώντας στο «Ε»τόνισε: «Θεωρούμε ότιαυτή η κατάσταση είναιαπαράδεκτη και δεν μπο-ρεί για ένα νησί σαν τηςΛήμνου με 17.000 κατοί-κους, με 1.100 επαγγελ-ματίες και με απόσταση 6ώρες με το πλοίο από τηΜυτιλήνη, να παίρνονταιτέτοιες αποφάσεις. Εκτόςαπό τα τεράστια προβλή-ματα που θα δημιουργη-θούν, μας ρίχνει το ηθικόκαι δεν μπορούμε να κα-τανοήσουμε ποια θα είναιτα οικονομικά οφέλη μιαςτέτοιας απόφασης. Δενμπορούν να έχουν μόνοαπαιτήσεις χωρίς να μαςπροσφέρουν την στοιχει-ώδη εξυπηρέτηση. Οδη-γούν το νησί μας σε μα-ρασμό. Νιώθουμε ότι μαςτιμωρεί το κράτος επειδήεπιλέξαμε να ζήσουμεστη Λήμνο».

Στις 6 και 7 Σεπτέμβρη στο πάρκοτου ΙΚΑ

Φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή στηΜυτιλήνη Την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη,

θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο του ΙΚΑ, οι εκ-δηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στηΜυτιλήνη. Κεντρικό σύνθημα των φετινών εκδηλώ-σεων είναι: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανάγκη». Επιδίωξη της νεολαίας του ΚΚΕ είναι το Φεστιβάλνα αποτελέσει χώρος συνάντησης των νέων: - Της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, τηςκακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς.- Των σχολικών θρανίων του υποσιτισμού και τωντεράστιων ταξικών φραγμών.- Της μαθητείας και της κατάρτισης που προσπα-θούν να τους δασκαλέψουν από μικρούς για να α-ποδέχονται σαν δίκιο, το δίκιο του αφεντικού.- Των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που προσπαθούν να σπουδά-σουν, δίνοντας πολλές φορές μαζί με αυτή τη μάχηκαι τη μάχη της δουλειάς για να ανταπεξέλθουνστις ακριβοπληρωμένες σπουδές. «Η ΚΝΕ δίνει όλες τις της δυνάμεις», όπως αναφέ-ρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση της, «για τησυγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα τα βάλειμε τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα τουςσαρώσει. Σε αυτή τη συμμαχία έχει θέση κάθε νέοςκαι νέα που θέλει να παλέψει σήμερα ενάντια σταπιεστικά προβλήματα που ζούμε στα σπίτια μας,στη δουλειά μας, στο σχολείο και στη σχολή. Για ναπαρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής τωνλαϊκών οικογενειών, για να οργανωθεί η ταξική αλ-ληλεγγύη, η μόνη που γίνεται μεταξύ ίσων και όχιμε σκοπό να βουλώσει τα στόματα των καταπιεσμέ-νων».

Την Κυριακή το πρωί στη ΜεγάληΛίμνη

Εκδήλωση του ΚΚΕ Η Οργάνωση Αγιάσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 25

Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στην αγροτική πε-ριοχή «Μεγάλη Λίμνη», διοργανώνει πολιτική εκ-δήλωση στη μνήμη των μαχητών του ΔημοκρατικούΣτρατού Λέσβου, Γιάννη Σπηλιαδή από την Αγιάσοκαι Γιώργου Σαμίου από το Κεράμι Καλλονής, πουσκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε εκεί στις 23 Ια-νουαρίου 1948. Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωσητιμής και μνήμης που συνιστά «ταξίδι στην Ιστο-ρία», όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τα τε-λευταία χρόνια στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Α-μπριά, στο Περίτονο, στον Αετό, στα Μελάδια Ερε-σού, στο νεκροταφείο του Ίππειους, στον ΠετρένιοΣτύλο.

Στον αέρα η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων με το λουκέτο στη ΔΟΥΛήμνου και σε 15 ακόμη νησιά

Κοινός αγώνας γιανα μην κλείσουν

Page 8: Εμπρός 3876

8ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ιδιαίτερα δύσκολο, αλ-λά όχι και ακατόρθωτοείναι πλέον το εγχείρη-

μα κατασκευής του λιμέ-να Σιγρίου, αφού με τηνέγκριση της επέκτασηςτης χερσαίας και θαλάσ-σιας ζώνης, ανοίγει οδρόμος για την ένταξητου έργου στο ΕΣΠΑ. Ζη-τούμενο μέσα στους τέσ-σερις μήνες που απομέ-νουν έως το τέλος τουχρόνου, είναι να ολοκλη-ρωθεί η διαδικασία δημο-πράτησης και συμβασιο-ποίησής του, διαφορετικάη πολύχρονη προσπά-θεια κινδυνεύει να μείνειδίχως την αναγκαία χρη-ματοδότηση. Το Σίγρι, ό-λη η δυτική και κεντρικήΛέσβος, περιμένουν τοέργο που θα φέρει πιοκοντά το νησί με την υπό-λοιπη Ελλάδα, προσφέρο-ντας μια καινούργια ανα-πτυξιακή ευκαιρία στοντόπο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση

χθες το πρωί ο πρόεδροςτου Λιμενικού ΤαμείουΛέσβου, Κώστας Κορδώ-νης, ενημερώθηκε στηνΑθήνα, στην αρμόδια Δι-εύθυνση (Δ10) του Υ-πουργείου Οικονομικώνγια τη δημόσια περιουσία,ότι υπογράφηκε η έγκρι-ση της επέκτασης τηςχερσαίας και θαλάσσιαςζώνης του λιμένος Σιγρί-ου. «Όπως με πληροφόρησεο διευθυντής της υπηρε-σίας, κ. Πέτρου, το σχετι-κό έγγραφο με το οποίοκαι ολοκληρώθηκε μιαπολύμηνη διαδικασία, θασταλεί στο Λιμενικό Τα-μείο και έτσι μες τη βδο-μάδα, υπολογίζω Τρίτη ήΤετάρτη, θα συγκαλέσω έ-κτακτη συνεδρίαση τηςΛιμενικής Επιτροπής γιατην αποδοχή της έγκρι-σης», εξήγησε ο κ. Κορ-δώνης, προσθέτοντας ότιαμέσως μετά θα ζητηθείκαι η έγκριση της Αποκε-ντρωμένης Διοίκησης Αι-γαίου, ώστε και με την

σχετική απόφαση της Γε-νικής Γραμματέα, Χρι-στιάνας Καλογήρου, νακλείσει ο φάκελος των α-παιτούμενων δικαιολογη-τικών. Έτσι η «Εγνατία Α.Ε.» πουέχει αναλάβει φορέας υ-λοποίησης του έργου, θαμπορεί να υποβάλλει πρό-ταση στο ΕΣΠΑ για την έ-νταξη του έργου. Πρότα-ση που κατ’ επανάληψη,όπως έχει δηλώσει ο Πε-ριφερειάρχης Βορείου Αι-γαίου, Νάσος Γιακαλής,θα αξιολογηθεί άμεσα απ’την Ενδιάμεση Διαχειρι-

στική Αρχή.

Αγώνας ταχύτητας…Μετά από περιπέτειεςπολλών ετών -η μελέτη έ-χει ξεκινήσει ήδη απ’ τατέλη της δεκαετίας του΄90- φάνηκε πως το έργοτου λιμανιού Σιγρίου θαφτάσει στην πηγή και δενθα προλάβει να πιει νερό.Κι αυτό γιατί χρειάστηκεστην Ελλάδα του παραλό-γου, να γίνει νομιμοποίη-ση ό,τι παλιάς εγκατάστα-σης είχε γίνει παράνομαόλα τα προηγούμενα χρό-νια για την εξυπηρέτησητων ψαροκάικων, και πρό-

κειται να γκρεμιστεί με τοέργο του νέου λιμανιού. Τον Απρίλιο του 2013, μεδιάταξη που ψηφίστηκεκαι αντιμετωπίζει θετικάτο θέμα της διατήρησηςτου υφιστάμενου αλιευτι-κού καταφυγίου του Σι-γρίου, δόθηκε μια ακόμηευκαιρία στο έργο. Καιαυτό γιατί με τη συγκεκρι-μένη διάταξη δεν χρεια-ζόταν να γίνει νομιμοποί-ηση των υφιστάμενων ε-γκαταστάσεων και απλάαρκούσε η έγκριση γιατην επέκταση της χερσαί-ας και της θαλάσσιας ζώ-νης απ’ το Υπουργείο Οι-κονομικών, ώστε να κλεί-σει ο φάκελος των εγκρί-σεων απ’ τις κεντρικές υ-πηρεσίες. Αυτή η έγκρισηχρειάστηκε κοντά τέσσε-ρις μήνες, αλλά ήδη απο-τελεί γεγονός, όπως ανα-κοίνωσε ο κ. Κορδώνης.Πριν λίγες μέρες το «Ε»είχε γράψει ότι στο περι-θώριο της συζήτησης πουέγινε στη συνεδρίαση τουΠεριφερειακού Συμβου-

λίου στη Σάμο για την πο-ρεία υλοποίησης του Ε-ΣΠΑ, συζητήθηκε και τολιμάνι Σιγρίου. Ο κ. Για-καλής μάλιστα ανέφερεότι έχει γίνει παρέμβασηαπό το γραφείο του Πρω-θυπουργού στο Υπουρ-γείο Οικονομικών, προ-κειμένου να υπάρξει αυτήη έγκριση και να κλείσει οφάκελος του έργου. Ο αγώνας που έως τώραέχει δοθεί για το έργο, γιανα πετύχει ο στόχος κατα-σκευής του λιμανιού, θαπρέπει να γίνει ταχύτη-τας, να βάλουν σιδερένιαπαπούτσια όλοι οι εμπλε-κόμενοι, προκειμένου ναέχει ελπίδες να προλάβειτο λιμάνι να κατασκευα-στεί. Κι αυτό γιατί πρέπειάμεσα και μετά την έντα-ξη στο ΕΣΠΑ, να δημο-πρατηθεί και συμβασιο-ποιηθεί έως το τέλος τουχρόνου, για να προλάβεινα εκτελεστεί έως το τέ-λος του προγράμματος το2015.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Zυνολικά 24 νέα μέλη ΔΕΠ ανα-μένεται να διοριστούν από το

νέο ακαδημαϊκό έτος στο Πανε-πιστήμιο Αιγαίου, μετά από σχε-τική υπουργική απόφαση του Υ-πουργείου Παιδείας, για την κα-τανομή μελών ΔΕΠ στα Πανεπι-στήμια και τα ΤΕΙ της χώρας,που υπέγραψε την περασμένη ε-βδομάδα ο Υπουργός Διοικητι-κής Μεταρρύθμισης, ΚυριάκοςΜητσοτάκης. Οι διορισμοί αυτοίαναμένεται να δώσουν μια «α-νάσα» στο Ίδρυμα, που θα συνε-χίσει ωστόσο να αντιμετωπίζεισοβαρές ελλείψεις στον τομέατου διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τη σχετική υπουρ-γική απόφαση, θα διοριστούν

402 μέλη ΔΕΠ για τα Πανεπιστή-μια και 53 μέλη Ε.Π. για τα ΤΕΙκαι την ΑΣΠΑΙΤΕ. Βάσει όσων είπε στο «Ε» ο Αντι-πρύτανης Φοιτητικής Μέριμναςκαι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων,Νίκος Σουλακέλλης, σύμφωνακαι με τα διαθέσιμα στοιχεία, γιατο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναμέ-νεται ο διορισμός 24 μελώνΔΕΠ, από τα 49 συνολικά πουβρίσκονται υπό διορισμό. Οι πέ-ντε από τους συγκεκριμένους υ-πό διορισμό διδάσκοντες αντι-στοιχούν, σύμφωνα με τον πρό-εδρο του τοπικού Παραρτήματοςτου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Ι-δρύματος, Στράτο Γεωργούλα,στα Τμήματα της Μυτιλήνης, ε-νώ ένας είναι ο εκπαιδευτικόςπου περιμένει το διορισμό του

στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ταμέχρι στιγμής διαθέσιμα στοι-χεία, τα ονόματα των διδασκό-ντων του Πανεπιστημίου Αιγαί-ου που διορίζονται σε Τμήματατης Μυτιλήνης, είναι τα εξής:Δημήτριος Σωτηρόπουλος καιΜαρία Μαρκαντωνάτου στοΤμήμα της Κοινωνιολογίας, Πη-νελόπη Τοπαλή και ΓεώργιοςΠλακωτός στο Τμήμα Κοινωνι-κής Ανθρωπολογίας και Ιστο-ρίας, και Κωνσταντίνος Τοπου-ζέλης στο Τμήμα Επιστημών τηςΘάλασσας.

«Μικρή μόνο ανακούφιση γιατο Ίδρυμα»

«Εάν ισχύσει η υπουργική από-φαση, αναμένεται να διοριστούν

24 νέα μέλη ΔΕΠ, οι μισοί μόνοαπό όσους βρίσκονται σε ανα-μονή», λέει ο κ. Σουλακέλλης.«Αν γίνει αυτό, θα είναι μεγάληανακούφιση, σε καμία περίπτω-ση όμως δεν αποτελεί λύσηστην υποστελέχωση των Τμημά-των και για το λόγο αυτό το Πα-νεπιστήμιο διεκδικεί τον άμεσοδιορισμό όλων των εκλεγμένωνμελών ΔΕΠ, λόγω του μικρού α-ριθμού μελών ΔΕΠ ανά τμήμα,που το χαρακτηρίζει. Σε κάθε πε-ρίπτωση όμως, αυτοί οι διορι-σμοί, που αναμένεται να γίνουναπό το Σεπτέμβριο, θα ανακου-φίσουν το Ίδρυμα». Από πλευράς του, ο κ. Γεωργού-λας αναφέρει: «Αυτό θα είναιμόνο μια σταγόνα στον ωκεανό,αφού τα προβλήματα του Πανε-

πιστημίου Αιγαίου δεν εξαρτώ-νται μόνο από τα πόσα μέλη ΔΕΠυπάρχουν, αλλά και από το πό-σοι διοικητικοί θα είναι, από τοπόσους συμβασιούχους συνα-δέλφους μας θα έχουμε το Σε-πτέμβριο, οι οποίοι καλύπτουνένα πολύ σημαντικό κομμάτι τουπρογράμματος σπουδών, ενώ ε-ξαρτώνται και από τις δυνατότη-τες που έχουν οι φοιτητές μας,να παρακολουθούν τα μαθήματα.Επειδή οι παροχές της δημόσιαςπαιδείας, εστία, διατροφή, βι-βλία δωρεάν, πρόσβαση στη Βι-βλιοθήκη, δωρεάν μετακινήσεις,χειροτερεύουν, συνολικά τοπρόβλημα της δημόσιας τριτο-βάθμιας εκπαίδευσης θα μεγα-λώσει, αν δεν αντιδράσουμε απότο Σεπτέμβριο».

Εγκρίθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο γιαένταξη του έργου

«Σιδερένια παπούτσια» για το λιμάνι Σιγρίου

Υπογράφηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μελών ΔΕΠ σταΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά 24 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Page 9: Εμπρός 3876

Ενοικιάζεται στην Αθήνα,στο Νέο Κόσμο, κοντά στηστάση του μετρό Συγγρού -Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδ-μητη πολυκατοικία με αυ-τόνομη θέρμανση, μεγάλομπαλκόνι και χώρο στάθ-μευσης στην πυλωτή. Τιμή:250 €. Πληρ. τηλ.: 6948-584117, 6946-058805.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο, 2ου ορόφου, Παπα-διαμάντη 7Α στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.:6976-552423.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρανεόδμητη με πατάρι, τελεί-ως αυτόνομη, με ιδιωτικόπάρκινγκ κοντά στο Πανε-πιστήμιο. Είναι πλήρωςεπιπλωμένη, διαθέτει A/Cinverter, δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974-640427.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,επιπλωμένο σε μονοκατοι-κία, στην περιοχή Ακλειδι-ού, Λόφος Πανεπιστημίου.Διαθέτει αυτόνομη θέρμαν-ση χωρίς κοινόχρηστα, καιχώρο στάθμευσης. Πληρ.τηλ.: 6936-184468,22510 29885.

Ενοικιάζεται αυτοτελήςισόγεια κατοικία με αυλή,100 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση στην περιοχήΚουλμπάρα, Κρέσνας 3.Κατάλληλη και για φοιτητι-κή στέγη. Πληρ. τηλ.:6941-616196.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίασε καλή κατάσταση, 180τ.μ., στο Πληγώνι με μεγά-λο κήπο και δύο γκαράζ.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδιαμέρισμα 3ου ορόφου,70 τ.μ. στους Αμπελόκη-πους Αθηνών (ΔουκίσσηςΠλακεντίας) πλήρως εξο-πλισμένο, (2 κλιματιστικά,2 τηλεοράσεις, σαλόνι,κρεβατοκάμαρα, καθιστι-κό, γραφείο, κουζίνα, ψυ-γείο, πλυντήριο κ.λπ.), με-γάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά μετα πόδια από το μετρό τηςΠανόρμου και από τρόλεϊ,λεωφορεία και πιάτσα ταξί.Κατάλληλο και για φοιτη-τές. Τιμή 450 €. Πληρ.τηλ.: 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραδίχωρη, επιπλωμένη 35τ.μ. στην περιοχή Κουμκόστο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.:

6951-938604, 2251043958.

Ενοικιάζεται μικρή καιόμορφη γκαρσονιέρα, πλή-ρως επιπλωμένη με πλυν-τήριο, Κορνάρου 67. Τιμή160 €. Πληρ. τηλ.: 2251029836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα85 τ.μ. σε διπλοκατοικία,καινούριο με ενεργειακάκουφώματα. Ανεξάρτητο,με αυτόνομη θέρμανση,κλιματισμό, boiler, χωρίςκοινόχρηστα, άνετο πάρ-κινγκ, κοντά στην Αστυνο-μία και στα σχολεία τηςΚαλλιθέας. Πληρ. τηλ.:22510 27583, 6938-532092.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο και εξοπλισμέ-νο. Διαθέτει πάρκινγκ,οδός Βοστάνη Ε. 59, έναν-τι Νοσοκομείου. Πληρ.τηλ.: 22510 42296,22510 94550, 2251020644, 6942-800980,6945-544386.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένη γκαρσονιέρα 2ουορόφου, με ψυγείο, κουζι-νάκι, αυτόνομη θέρμανση,air-condition, τηλεόραση,στην περιοχή της Χρυσο-μαλλούσας με ελάχιστακοινόχρηστα. Τιμή 200 €.Πληρ. τηλ.: 6957-088662.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα δίχωρη, 33τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλά-νογλου 121, 50 μ. από Δα-βάκη), με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ.22510 20214, 6949-738677.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ. σε μονοκατοικία,με κεντρική θέρμανση (αυ-τονομία), πλήρως επιπλω-μένο, στο κέντρο της πό-λης (κατάλληλο για συγκα-τοίκηση δυο φοιτητών/-τριών). Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται νεόκτιστηγκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισό-γεια σε διπλοκατοικία, χω-ρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση και ηλε-κτρικές συσκευές. Περιο-χή Αγ. Νικολάου στην Επά-νω Σκάλα, Μυτιλήνη.Πληρ. τηλ. 22510 43756,6958-336868.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαι-νισμένο, με air-condition,άνετο και φωτεινό, στην Ε.Βοστάνη 8 - 10, στην πε-ριοχή του Γηπέδου. Πληρ.

τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται τριάρι στηΧρυσομαλλούσα, 76 τ.μ.,4ου ορόφου, διαμπερές,με ηλιακό και αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6932-454642.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλεπιπλωμένη ή μη, χωρίςκοινόχρηστα, με κλιματιστι-κό, στη Ζωοδόχου Πηγής82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες 1ου ορόφου, με air-condition καινούργιας τε-χνολογίας για θέρμανσηκαι ψύξη, επιπλωμένες,χωρίς κοινόχρηστα πετρε-λαίου. Πληρ. τηλ. 6936-284135.

Ενοικιάζεται μία άνετη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην Επάνω Σκάλα. Ανακαι-νισμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, βολική συγκοινω-νία, οικονομικό ενοίκιο καιχαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα, σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο, μονοκατοικία, με αυ-τόνομη θέρμανση, air-con-dition, boiler, στην περιοχήτου Νοσοκομείου στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.6977-806616, 2251021823.

Ενοικιάζονται α) διαμέρι-σμα 100 τ.μ. διαμπερές,με αυτόνομη θέρμανση,χωρίς κοινόχρηστα, σε δι-πλοκατοικία κοντά στην πα-λιά Αστυνομία και β) γκαρ-σονιέρα σε όροφο στο κέν-τρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, κοντά στο «ΜουσικόΚαφενείο». Πληρ. τηλ.6941-669614, 2251023574.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι δυάρι οροφοδιαμέρισμα48 τ.μ., επιπλωμένο και μεηλεκτρικές συσκευές, air-condition (θέρμανση/ψύ-ξη), με χωλ και ανεξάρτητηκουζίνα. Χωρίς κοινόχρη-στα, σε διπλοκατοικία. Τι-μή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6948-603224.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεταιμονοκατοικία λουξ, 100τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ.τηλ. 6978-621522.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιά-ζεται κοντά στο Πανεπιστή-μιο, Κιλκισίου 34, διαμέρι-σμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου,με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, ιδανικό γιαφοιτητές. Σε καλή κατά-σταση, απέναντι από τη Λέ-σχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ.6970-835495.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώ-ροφης οικοδομής στον πα-ραλιακό δρόμο της ΕπάνωΣκάλας (οδός ΝαυμαχίαςΈλλης 37). Πληρ. τηλ.22510 41390.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΧρυσομαλλούσας διαμέρι-σμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου,με δύο υπνοδωμάτια, αυ-τόνομη θέρμανση, κουζί-να, καθιστικό, μπαλκόνι μεθέα σε οικόπεδο 4 στρεμ-μάτων. Τιμή 400 €. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3κυρίων δωματίων, με κου-ζίνα, λουτρό, πλήρως ανα-καινισμένο, με αυτόνομηθέρμανση, κλιματισμό καιθέση πάρκινγκ στον αύλειοχώρο. Περιοχή Καλλιθέα.Πληρ. τηλ. 22510 24054.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία90 τ.μ., πλήρως επιπλωμέ-νη ή μη, με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,ενεργειακά-θερμομονωτι-κά κουφώματα, με αυλή,στην περιοχή του 1ου Παι-δικού Σταθμού Μυτιλήνης,πλησίον «Καραμπόλα». Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 41564, 6948-686725 και 6937-373792.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μι-κρή πολυκατοικία, πολύκοντά στο Νοσοκομείο. Τοδιαμέρισμα (κουζίνα με πά-σο, καθιστικό και 2 δωμά-τια) είναι σε άριστη κατά-σταση. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μια 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στοΓήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα με πολύ καλήδιαρρύθμιση, στην περιοχήτου Ζωγράφου, 3η ΣτάσηΆνω Ιλισίων, πολύ κοντάστις πανεπιστημιακές σχο-

λές. Πληρ. τηλ. 2251025720, 6939-459814.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στην προκυ-μαία Μυτιλήνης. Τιμή 180ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι γκαρσονιέρα, επιπλωμέ-νη, 35 τ.μ. + TV + πλυντή-ριο + 1 air-condition, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαοροφοδιαμέρισμα τριάρι,ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκα-τοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξε-χωριστός χώρος κουζίνα,2 υπνοδωμάτια, άνετομπάνιο, μπαλκόνι με θέαστη θάλασσα, μεγάλη βε-ράντα, εξωτερική αποθή-κη, κοινόχρηστη αυλή, αυ-τόνομη θέρμανση, κουφώ-ματα αλουμινίου, άνετοπάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα, σε ήσυχη περιοχή. Τι-μή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοεπιπλωμένο δυάρι, 50τ.μ., 1ου ορόφου, στηνΕπάνω Σκάλα. Σαλόνι ενι-αίος χώρος με κουζίνα, 1υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2μπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματιστικό, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλή-ρως επιπλωμένο δυάρι, μεαυλή, κεντρικά, στην Αρι-στείδη Δελή 1Α (κάθετοςστην Καβέτσου). Πληρ.τηλ. 6979-336114,22510 26475.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα μικρό τριάρι 3ουορόφου, 73 τ.μ., με 1υπνοδωμάτιο, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση, επιπλωμένο, κοινόχρη-στα. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμέ-νη, με θέα, αυτόνομη θέρ-μανση, πλυντήριο τηλεόρα-ση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα,στην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.

Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο ΜακρύΓιαλό 4ου ορόφου διαμέρι-σμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 410 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στοΓαλάτσι σε κεντρικό μέροςκοντά στη λεωφόρο Γαλα-τσίου, βαμμένο. Η συγκοι-νωνία εξυπηρετεί όλες τιςσχολές. Πληρ. τηλ. 6946-815402, 22510 61017,6907-912762.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στουΑκλειδιού. Με θέα στη θά-λασσα, αυτόνομη θέρμαν-ση, διαμπερές, με θέσηστάθμευσης και πολύ με-γάλο βοηθητικό χώρο. Τοκυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ.και ο βοηθητικός χώροςεπίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι και σε άριστη κατά-σταση α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ. οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα - γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται καινούργιο,πλήρως επιπλωμένο τριά-ρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχι-σμένες συσκευές, ηλια-κός, αυλή, αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, αυτόνομη θέρμαν-ση, βολική συγκοινωνία,οικονομικό ενοίκιο και χα-μηλά κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 25929 και697-7302879.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον 1ου Κρατικού Παι-δικού Σταθμού. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός, με 1υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επι-πλωμένη, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση, θέα και 1 θέσηπάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στον ΆνωΧάλικα, πλήρως επιπλωμέ-νη, 2 υπνοδωματίων. Θέρ-

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3876

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 10μανση με καλοριφέρ. Θέαστην πόλη. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στο κέντρο της πό-λης, δευτέρου ορόφου.Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας.Θέα στη θάλασσα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ.,στο Παγκράτι (οδός Χρυ-σοστόμου Σμύρνης). 3ουορόφου, διαμπερές, με δι-πλά τζάμια, ανακαινισμένο.Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέ-ρισμα, στο Πολύγωνο στηνΑθήνα, εμβαδού 57 τ.μ.,2ου ορόφου. Έχει θέαστην Αθήνα, είναι διαμπε-ρές, με κεντρική θέρμαν-ση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στα Πάμφιλα. Αυτό-νομη θέρμανση. Άριστηκατάσταση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο ανα-καινισμένο δυάρι 65 τ.μ.,με αυλή, στο υπερυψωμέ-νο ισόγειο διπλοκατοικίαςστη Λαγκάδα. Μεγάλο σα-λόνι, χωλ, ξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, άνετο υπνο-δωμάτιο, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, επιπλωμένο ή μη.Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείου).Στεγασμένη θέση στάθμευ-σης και ηλιακός θερμοσί-φωνας. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανση,με δικό της λέβητα. Τιμή

450 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι,δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ.,χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο και αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανε-ξάρτητο χωρίς κοινόχρη-στα και β) τριάρι 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 45771,6971-573639, 6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ουορόφου, 63 τ.μ., χωρίςέπιπλα, με 1 υπνοδωμά-τιο, αυτόνομη θέρμανση,κουζίνα, καθιστικό, τζάκι.Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία, με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυομισάριοροφοδιαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα. Αυτόνομηθέρμανση, αυλή, θέα στηθάλασσα. Δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή160 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα 50 μ.,περιοχή Παγκρατίου (οδόςΧρυσοστόμου Σμύρνης),3ου ορόφου, διαμπερές,με δίπλα τζάμια, ανακαινι-σμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρι οροφοδιαμέρι-σμα, στο κέντρο. Αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακόςμπάνιο και WC. Τιμή 440ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, με αυτόνομηθέρμανση, μπάνιο και WC,διαμπερές, χωρίς κοινό-

χρηστα. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα στουΑκλειδιού. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, δίχωρη, στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Αυτόνομη θέρμανση με κα-λοριφέρ και κλιματισμό. Τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Πωλείται στη Μυτιλήνη(Χρυσομαλλούσα) μεζονέ-τα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα,56 τ.μ. έκαστο, διαμπε-ρής, γωνιακή, κατασκευή´01. Στο 1ο επίπεδο: Σα-λόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2οεπίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια,Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέ-ον ημιυπόγειο ανεξάρτητοδυαράκι νομιμοποιημένο,προς εκμετάλλευση 42τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενι-αία, Υπνοδωμάτιο, Λου-τρό. Το ακίνητο διαθέτειαυτόνομη θέρμανση, τέν-τες, απεριόριστη θέα σεβουνό - θάλασσα, πάρκινγκπυλωτής, αποθήκη 10τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με boiler, δο-ρυφορική κεραία, διπλάτζάμια, δάπεδα από πλακά-κια και μαρμάρινη σκάλα,αυτόνομη γεννήτρια ηλε-κτρισμού. Τιμή 220.000€, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.:22510 48086 και 6946-602073.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045, 6981-023043.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.in-ter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα, 1ου ορό-φου, 124 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπε-ζαρία. Έτος κατασκευής2001. Τιμή 145.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ.οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 145.000 €.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 2υπνοδωματίων με παρκέ,ανακαινισμένη κουζίνα καιWC, ενιαίο χώρο καθιστικό- τραπεζαρία, σε άριστηκατάσταση. 2ος όροφος,

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3876

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 11εμβαδόν 77 τ.μ., στην πε-ριοχή Πατησίων (Νάξουκαι Μηστριώτου). Τιμή30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6979-147981 και 6979-149752.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-

λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-

μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγι-ούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθ-μό, επί της Ζαλόγγου, κα-τάλληλο για γραφείο, κομ-μωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σο-βαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6976-455043.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα αποθήκη εσωτερική10 τ.μ., χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 1.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα σε

αρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα100 τ.μ. στην οδό Αρίω-νος κοντά στην Ερμού.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται μικρό κατά-στημα 2 επιπέδων, στηνκεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Τιμή 900 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην οδό Κομνηνάκη τηςΜυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Χρειάζεται επι-σκευές. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην προκυμαία, 45 τ.μ..Τιμή 500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφεί-ων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-τε συνολικά είτε μεμονω-μένα, πλησίον κεντρικήςαγοράς. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατά-στημα στο Μακρύ ΓιαλόΜυτιλήνης, κατάλληλο καιγια κατάστημα υγειονομι-κού ενδιαφέροντος. Διαθέ-τει υπαίθριο χώρο ανάπτυ-ξης τραπεζοκαθισμάτωνκαι μεγάλη αποθήκη.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλοκατάστημα στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί της

Καβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος σε ειδυλλιακήτοποθεσία, υγειονομικούενδιαφέροντος, 216 τ.μ.με 4 στρέμ. αυλή, κατάλ-ληλος για κάθε χρήση,στην παραλία Παμφίλων.ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗ-ΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ.6947-202221, 2251041244, www.chatzimanolakis.gr

Ενοικιάζεται κατάστημαεπί της Καβέτσου (γωνια-κό). Τιμή 500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλο-τάβανη αποθήκη 47 τ.μ.,στην οδό Ορδύμνου 4, πά-νω από την κεντρική αγο-ρά. Πληρ. τηλ. 2251025048.

Πωλείται γνωστό ξενοδο-χείο Α´ κατηγορίας, 12 δω-ματίων (380 τ.μ.) στο κέν-τρο της Μυτιλήνης, περιο-χή Προκυμαίας. Πρόκειταιγια κερδοφόρα επιχείρη-ση, που ο αγοραστής μπο-ρεί να επιλέξει ή να την εκ-μεταλλευτεί ο ίδιος ως επι-χειρηματίας ή να συνεχίσειτην εκμετάλλευση ο σημε-ρινός ιδιοκτήτης, καταβάλ-λοντάς του ενοίκιο 2.000ευρώ το μήνα. Τιμή565.000 ευρώ, συζητήσι-μη και με δυνατότητα διευ-κόλυνσης. Πληρ. τηλ.:6984-878073.

Πωλείται «Το ουζάδικο τουΜπαμπούκου», το γνωστόστέκι των επωνύμων καιόχι μόνο, με μόνιμη πελα-τεία, στο λιμάνι Μολύβου.Λειτουργεί όλο το χρόνο.Μόνο σοβαρές προτάσειςκαι δεκτός κάθε έλεγχος.Πληρ. τηλ. 6981-205150,22530 71766.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολόγιο.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 12: Εμπρός 3876

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 12Πληρ. τηλ. 22530 24544,6983-730486, 6983-295489.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Στην Καλλονή Λέσβου καισε κεντρική περιοχή πω-λούνται οικόπεδα εντόςσχεδίου πόλεως, άρτια καιοικοδομήσιμα, από 255τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σετιμές απίστευτα χαμηλές.Πληρ. τηλ. 22530 22146.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή

15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-

949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ψυγείο «Sam-sung», ελαφρώς μεταχειρι-σμένο. Πληρ. τηλ.: 6945-681749, 6999-953051.

Φοιτητής στη Θεσσαλονίκηζητά συγκάτοικο. Πληρ.τηλ. 22510 40436,6946399288

Πωλούνται 10 στρογγυλάτραπέζια διαμέτρου 88 εκ.και 3 τραπέζια διαμέτρου60 εκ., με σιδερένια βάση

και καπάκι ξύλινο από κόν-τρα πλακέ θαλάσσης καιντουλάπι πάγκου κουζίνας,ξύλινο, μήκους 4 μ., κα-τάλληλα για κατάστημα.Πληρ. τηλ. 6932-002796.

Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ).Πανίσχυρο μέντιουμ ΙερούΔάσους. 20ετής εμπειρία.Λύσεις σε όλα τα προβλή-ματά σας, εργασιακά, οι-κογενειακά, χρόνιες παθή-σεις, τύχη. Επαναφοράπροσώπων, λύσιμο μαγεί-ας. Αποτελέσματα 100%.Πληρ. τηλ. 6977-481425,6999-937862, 2691026974.

Πωλείται καινούργιος κα-ναπές τριθέσιος, που γίνε-ται κρεβάτι. Πληρ. τηλ.6981-624504.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

Πωλείται κτήμα 200στρεμ., μεταξύ Αργένουκαι Βαφειού, με πανοραμι-κή θέα στο Μόλυβο, περι-φραγμένο με πλέγματα,νερά δικά του και δρόμομέσα στο κτήμα. Μόνο σο-βαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6930-296925.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004,χρώμα μαύρο, 55.000χλμ., πλούσιος εξοπλι-σμός, κάμερα οπισθοπο-ρείας. Τιμή 6.000 €.Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Πωλείται Fiat Panda 4x4,μοντέλο 2005. Λίγα χιλιό-μετρα, σε άριστη κατάστα-ση, με πολλά έξτρα καικαινούργια λάστιχα. Πληρ.τηλ. 6981-083682,22510 84370.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΣΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνίδα κυρία αναλαμβά-νει τη φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων. Επίσης ανα-λαμβάνει το διάβασμά τουςκαι οικιακές εργασίες, κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 6942-778446.

Κοπέλα αναλαμβάνει τηφύλαξη παιδιών απογευμα-τινές ή και πρωινές ώρες.Τις πρωινές ώρες δέχεταιστο δικό της χώρο. Με λο-γικές και εξυπηρετικές τι-μές. Πληρ. τηλ. 6972-510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθήμα-τα δημοτικού. Πληρ. τηλ.6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητά απα-σχόληση για φύλαξη παι-

διών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πλρη. τηλ. 6972-927888,What’s up 6975-978580

(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-

μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδίδειμαθήματα σε παιδιά δημο-τικού, καθώς αναλαμβάνεικαι τη φύλαξή τους (εάνχρειάζεται). Τιμές προσι-τές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3876

13ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Tη σ

ελίδ

α επ

ιµελ

είτα

ιη

ΑΝ

ΔΡ

ΟΝ

ΙΚΗ

ΚΟ

ΥΤΣ

ΑΒ

ΛΗ

Με πολύχρονη εμπει-ρία στην κατασκευήκαι διαχείριση ακι-

νήτων, η εταιρία «Κού-σκος Κατασκευαστική Α-ναπτυξιακή ΕΠΕ» συνεχί-ζει δυναμικά την πορείατης, σχεδιάζοντας μάλι-στα και την αγορά μεγά-λης τουριστικής μονάδαςπου βρίσκεται κοντά στηνπόλη της Μυτιλήνης.Σύμφωνα με τον πρόεδροτης εταιρείας, ΘεόδωροΚούσκο, υπάρχουν σε ε-πεξεργασία και πολλά α-κόμη σχέδια για κατα-σκευές, που θα υλοποιη-θούν σε συνάρτηση και μετις εξελίξεις στο χωροτα-ξικό σχεδιασμό συγκεκρι-μένων περιοχών της Λέ-σβου. Το όνομα της «ΚούσκοςΚατασκευαστική ΛέσβουΕΠΕ», η οποία πρόσφαταμετονομάστηκε σε «Κού-σκος Κατασκευαστική Α-ναπτυξιακή ΕΠΕ» έχεισυνδεθεί στην τοπική α-γορά, με την καλή κατα-σκευή και την άμεση α-νταπόκριση και σε εξατο-μικευμένες απαιτήσειςτων πελατών της. Η εται-ρία ιδρύθηκε το 2007 καισαν εταιρικό σχήμαπροήλθε μετά την απόσχι-ση του κατασκευαστικούκλάδου της εταιρίας «Θε-όδωρος Κούσκος και συ-νεργάτες ΕΠΕ», που είχειδρυθεί το 2000.Από το 2007, η εταιρία έ-χει ξεκινήσει και συνεχί-ζει να υλοποιεί κατασκευ-ές εξοχικών αλλά και μό-νιμων κατοικιών σ’ όλη τηΛέσβο και ειδικότερα στηνπαραλία των Βατερών.Μέχρι σήμερα σε ιδιόκτη-τα οικόπεδα της, έχουν

κατασκευαστεί πάνω από25 μεζονέτες, εμβαδού α-πό 100 έως και 170 τετρα-γωνικών μέτρων, με ιδιαί-τερη αρχιτεκτονική και ά-ριστη ποιότητα κατασκευ-ής. Ομοίως στην ίδια πα-ραλία, η «Κούσκος Κατα-σκευαστική» έχει ανεγεί-ρει και πολυτελείς ανε-ξάρτητες μεζονέτες σε αυ-τόνομα οικόπεδα 220 τ.μ.,ακολουθώντας και εδώτην σύγχρονη αρχιτεκτο-νική, συνδυάζοντας τηβέλτιστη λειτουργικότητακαι την άριστη ποιότητακατασκευής.Η μοναδική θέση των οι-κοπέδων, μέσα στο πράσι-νο και δίπλα στην καταγά-

λανη θάλασσα, σε συν-δυασμό με την ιδιωτικό-τητα που παρέχουν οι μο-νοκατοικίες, αποτελούντα καλύτερα συστατικάκάλυψης των οικογενεια-κών αναγκών των πελατώντης κι όχι μόνο στα Βατε-ρά και στη Λέσβο. Η εται-ρία απ’ το Νοέμβριο του2012 ξεκίνησε την κατα-σκευή διαμερισμάτων καιμεζονετών σε ιδιόκτητοοικόπεδο στην περιοχήΚαρέας της Αττικής σεχώρο όμορο με το δάσος. Η άριστη κατασκευή και ηεργονομική αρχιτεκτονικήτων κατοικιών, έχουνπροσδώσει μεγάλη προ-στιθέμενη αξία στο εμπο-

ρικό profile. Στόχος είναιη συνέχιση των κατασκευ-ών εξοχικών και όχι μόνοκατοικιών και γενικότεραη εμπλοκή στον τομέα ε-

πενδύσεων στο real estateτόσο από την πλευρά τηςκατασκευής όσο και απότην πλευρά της επενδυτι-κής προσέγγισης.

Με νέα προϊόντα, όπως τουγρό σαπούνι πλυντηρίουπου ήρθε να αυξήσει τη

γκάμα των ειδών της «Λεσβια-κής γης», η βιοτεχνία του Βασί-λη Χονδρομπίλα στη Μόρια,συνεχίζει την παράδοση παρα-γωγής αγνών σαπουνιών,φτιαγμένων από 100% ελαιόλα-δο. Τα συγκεκριμένα σαπούνια είναικατάλληλα για τον καθαρισμότου προσώπου, του σώματος καιτων μαλλιών. Είναι φτιαγμένα α-πό εξαιρετικής ποιότητας ελαιό-λαδο και διατίθενται σε διάφοραμεγέθη πλακών ανάλογα με τηνπροτίμηση του κάθε καταναλω-τή.Σημειώνεται ότι το χειροποίητοφυσικό πράσινο και λευκόσαπ.ούνι διατίθενται σε συσκευ-ασίες των 250, 200 και 150γραμμαρίων, ενώ υπάρχουν καιαρωματικά σαπούνια των 100

γραμμαρίων με αρώματα λεβά-ντας, μέλι, χαμομήλι, τριαντά-φυλλο, φτέρι, πράσινο μήλο,βανίλια, αλόη, γιασεμί, κανέλαςκαι μασσαλίας. Ακόμη υπάρχει τριμμένο σαπού-νι σε σκόνη για πλύσιμο ρούχωνστο χέρι ή στο πλυντήριο (ιδανι-κό για ρούχα παιδιών) και γιακαθαριότητα του σπιτιού.Τα συγκεκριμένα προϊόντα κυ-

κλοφορούν στο εμπόριο, ενώ οιενδιαφερόμενοι μπορούν να ταπαραγγέλνουν άμεσα στα τηλέ-φωνα της επιχείρησης: 2251031505, 22510 31875 ή στο6948-186618 .

Για την επιχείρησηΗ συγκεκριμένη βιοτεχνία, πουβρίσκεται στη Μόρια Λέσβου,ξεκίνησε τη λειτουργία της το1990 βασιζόμενη στη συνταγή

που είχαν φυλαγμένη οι πρόγο-νοι του σημερινού ιδιοκτήτη,Βασίλη Χονδρομπίλα, στην ο-ποία κυρίαρχο συστατικό είναιτο λάδι. Έτσι η οικογενειακή αυ-τή επιχείρηση εκμεταλλευόμενητην πλούσια ευδοκιμία της ε-λιάς στο νησί μας, παράγει αγνόπαραδοσιακό σαπούνι από100% αγνό ελαιόλαδο.

«Κούσκος Κατασκευαστική Αναπτυξιακή ΕΠΕ»

Δυναμικά στο χώρο των ακινήτων

Χειροποίητα φυσικά σαπούνια από 100% ελαιόλαδο απ’ το Βασίλη Χονδρομπίλα στη Μόρια

Αγνά προϊόντα «Λεσβιακής γης»

Page 14: Εμπρός 3876

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ ! Το ντοκιμαντέρ του τέως Υπουργείου Αιγαίου «Ηδική μου Μυτιλήνη 1925 - 1927», θα προβληθείσήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 9 το βράδυ,στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστουστον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής «Ο μύλος της Θερ-μής και τα πέριξ», του Δημήτρη Καρα-πιπέρη

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστουστην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χρι-στοδουλίδειο Κτήριο της ΜύριναςΈκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής μετίτλο «Φάος»στη Δημοτική Πινακοθήκη ΜυτιλήνηςΈκθεση έργων ζωγραφικής του ΝίκουΑναγνώστου, με τίτλο «ΥπερβατικοίΧώροι»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίουστο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουρ-γίας Λέσβου, στην Αγία ΠαρασκευήΈκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλι-πολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτρι-βείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός»της Λουτρόπολης ΘερμήςΗ θεατρική παράσταση «ΔεσποινίςΜαργαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίουστην Πινακοθήκη του ΜολύβουΈκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλ-λιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θά-λασσα»

Αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 21:30 στον Ιερό Ναό της Παναγίαςστο ΜεγαλοχώριΕκδηλώσεις για τα «Βενιαμίνεια 2013»στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλ-λονήςΗ παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδιστη χώρα της τύχης», από το θέατροκουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»στις 21:30 στην πλατεία ΣτύψηςΠανήγυρη με διανομή κισκέτς και έκ-θεση παλιάς φωτογραφίας

Από αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλι-ου, με τίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προ-σμένω»

Σάββατο 24 Αυγούστουστις 21:15 στο Κάστρο της ΜυτιλήνηςΗ θεατρική παράσταση «Μήδεια», μετους Γιώργο Κιμούλη και Αιμίλιο Χει-λάκη

Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10:00 στην παραλία του Αγίου Ερ-μογένηΠεριφορά της εικόνας του Αγίου μεβάρκα

Δευτέρα 26 Αυγούστουστις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτι-

λήνηςΕκδήλωση για την ένταξη της Λέσβουστο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τηςUnesco, με ομιλία του αναπληρωτή κα-θηγητή και διευθυντή του ΜουσείουΦυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δά-σους Λέσβου, Νίκου Ζούρουστις 20:00 στο Πολύκεντρο ΠολιχνίτουΗ παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι

στη χώρα της τύχης»

Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτι-λήνηςΗ παιδική θεατρική παράσταση «Αίσω-πος… κάτι θέλει να μας πει», από τηνΚάρμεν Ρουγκέρη

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Στο πλαίσιο του φετινού«Λεσβιακού Καλοκαι-ριού», μια παράσταση

κουκλοθέατρου από τοθίασο κουκλοπαραμυθά-δων «Λαχταρού», θα κά-νει το γύρο του νησιού.«Ταξίδι στη χώρα της Τύ-χης» είναι το όνομά της κιέρχεται για να παρουσιά-σει σε μικρούς και μεγά-λους τη σημασία της δια-φορετικότητας. Η «Λαχταρού» είναι μιαβαρκούλα που γυρνάει σταλιμάνια του κόσμου καιμαζεύει περιπλανώμεναπαραμύθια, φτωχούς ψα-ράδες και ορφανές νεράι-δες, μωβ σύννεφα και μυ-στικά μονοπάτια, χαμένεςμουσικές και ξεχασμένεςμυρωδιές και παρόλο πουείναι μια σταλίτσα βάρκα,χωράνε τόσοι και άλλοιτόσοι και ξανά άλλοι τόσοιστην κοιλιά της. Αρκεί ναέχουν μαζί τους μια χαράκαι μια λαχτάρα. Χαρά γιανα παίξουν και λαχτάρα ναταξιδέψουν. Το πλήρωμα της «Λαχτα-ρούς», οι κουκλοπαραμυ-θάδες Γιώργος Μαρινέλ-λης και Μάγδα Δεδούση,επιβιβάστηκαν σε αυτή

πριν από δύο χρόνια στηΜυτιλήνη κι έστησαν μιαπαράσταση εξ ολοκλήρουδική τους, από το κείμενοκαι τη μουσική, μέχρι τιςκούκλες και τα σκηνικά,την παράσταση «Η νεράι-δα και το σαλιγκάρι», πουπαρουσιάστηκε πέρυσι τοκαλοκαίρι σε διάφορα μέ-ρη του νησιού στο πλαίσιοτου «Λεσβιακού Καλοκαι-ριού». Η φετινή δουλειά της ο-μάδας είναι η παράσταση«Ταξίδι στη χώρα της Τύ-

χης». Είναι ουσιαστικά ομύθος του τζίτζικα και τουμέρμηγκα από την… ανά-ποδη, μια ανατρεπτική ι-στορία κουκλοθέατρου,που θα δώσει στα παιδιάτο ερέθισμα να σκεφτούνότι η διαφορετικότητα τουκαθενός είναι ο πιο πολύ-τιμος θησαυρός. Τόσο τα σκηνικά, όσο καιοι μουσική και οι κούκλες,είναι δουλειά των μελώντης «Λαχταρούς». Η παράσταση θα ανέβεικαι πάλι στο πλαίσιο του

«Λεσβιακού Καλοκαιρού»,το Σάββατο 23 Αυγούστουστο Δημοτικό Θέατρο Καλ-λονής, την Τρίτη 26 Αυ-γούστου στο ΠολύκεντροΠολιχνίτου, την Παρα-σκευή 29 του μήνα στοΠολύκεντρο Πλωμαρίου,τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίουστο Πολύκεντρο Μαντα-μάδου και την Παρασκευή6 Σεπτεμβρίου στο Πολύ-κεντρο στο Σκόπελο τηςΓέρας. Όλες οι παραστά-σεις θα είναι στις 8 τοβράδυ.

«Οι γυναίκες στην αρχαία Λέ-σβο», θα είναι το θέμα της ο-

μιλίας του Απόστολου Γονιδέλλη,που θα πραγματοποιηθεί την Πα-ρασκευή 30 Αυγούστου στις 9.30το βράδυ, στον πολυχώρο «Ια-νός» της Λουτρόπολης Θερμής. Θα παρουσιαστεί η θέση της γυ-ναίκας στην αρχαία Λέσβο απότην προϊστορία μέχρι και τον 4οαι. μ. Χ., σε μια προσπάθεια να φα-νεί ότι δεν υπήρχε μόνο η Σαπφώ,αλλά υπήρχαν πολλές ακόμη ση-μαντικές γυναίκες ποιήτριες, άγνωστες σε πολλούς, πουθα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Η διάλεξη θα συμπλη-ρωθεί με άφθονο φωτογραφικό υλικό και θα είναι ουσια-στικά ένας ύμνος στις γυναίκες της αρχαίας Λέσβου.Παράλληλα με την ομιλία, η ερασιτέχνιδα ηθοποιός τουΦΟΜ Ντέσσυ Κομνηνού, θα απαγγείλει στίχους από άγνω-στες Λεσβίδες ποιήτριες.Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεταιστο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού της ομάδας«Θέατρο η Ζωή μου».

Αύριο στον ΑφάλωναΛαϊκή βραδιά

OΠοδοσφαιρικός Σύλλογος «Κεραυνός» Αφάλω-να, διοργανώνει την Παρασκευή 23 Αυγούστου

στην πλατεία του χωριού, μια λαϊκή βραδιά, με τηνορχήστρα του Κώστα Τσιντρή. Στην εκδήλωση, που θα είναι ανοιχτή για όλους, θασυμμετέχει και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χω-ριού.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Από σήμερα Πέμπτη 22 έως Σάββατο 31 Αυγούστου

«Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κινούμενα σχέδια μετα-γλωττισμένα)*Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάι-κας, Φώτης Πετρίδης, Χρήστος Θάνος, Αντίνοος Αλμπά-νης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πόπη ΧατζηδημητρίουΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 19:30 (την Τρίτη27/8 και την Πέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προβολές)

Από σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

«Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μάγκολντ (περιπέτεια)**Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Χιρογι-ούκι Σανάντα, Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν, ΣβετλάναΧοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λιούκ ΓουέμπΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ.** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ.

Παράσταση κουκλοθέατρου σε όλη τη Λέσβο, από το θίασο κουκλοπαραμυθάδων «Λαχταρού»

«Ταξίδι στη χώρα της Τύχης»Ομιλία του Απόστολου Γονιδέλλη,στον πολυχώρο «Ιανός» της Θερμής

Για τις γυναίκες στην αρχαία Λέσβο

Ο Απόστολος Γονιδέλλης θαμιλήσει για τις γυναίκες στην

αρχαία Λέσβου

Page 15: Εμπρός 3876

15ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Μια σημαντική δωρεά δέ-χθηκε πριν από λίγο και-ρό η Δημόσια Ιστορική Βι-

βλιοθήκη Μήθυμνας «ΑργύρηςΕφταλιώτης». Εκπληρώνονταςτην επιθυμία του συζύγου της,αείμνηστου Μηθυμναίου φιλο-λόγου και καθηγητή ΝέστοραΜπούρα, η Ρίτα Μπούρα, κα-θηγήτρια μουσικής, απέστειλε56 κιβώτια με βιβλία ιδιαίτερηςαξίας από την Αθήνα στην Ι-στορική Βιβλιοθήκη του Μολύ-βου. Όλα έγιναν πριν από έναν περί-που μήνα, μετά το άνοιγμα τηςδιαθήκης του Μυθημναίου εκ-παιδευτικού Νέστορα Μπούρακαι με τη βοήθεια του ΔήμουΛέσβου και ειδικότερα του Α-ντιδημάρχου Οικονομικών, Νί-κου Κατράνη, και των συνεργα-τών του. Συνολικά 56 κιβώτιαέφτασαν από την Αθήνα στοΜόλυβο και στους χώρους τηςΙστορικής Βιβλιοθήκης, έτοιμανα εμπλουτίσουν ακόμη περισ-σότερο τη σπουδαία συλλογήτης. Μιλώντας για τη σημαντική δω-ρεά του Νέστορα Μπούρα στηΔημόσια Ιστορική ΒιβλιοθήκηΜηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώ-της», η πρόεδρος του Εφορευ-τικού Συμβουλίου, Παναγιώτα

Θηβαίου, μας είπε χαρακτηρι-στικά: «Με τον αείμνηστο κα-θηγητή, είχα την τιμή να επι-κοινωνήσω στο παρελθόν, ότανεξέφρασε την επιθυμία να δω-ρίσει τα βιβλία του στη Βιβλιο-θήκη της ιδιαίτερης πατρίδαςτου, της Μήθυμνας. Τα χρόνιαπέρασαν και η ευγενέστατη σύ-ζυγός του, Ρίτα Μπούρα, καθη-γήτρια μουσικής, φρόντισε ναπραγματοποιηθεί η επιθυμίατου μετά το άνοιγμα της διαθή-κης του. Με το ενδιαφέρον καιτη βοήθεια του ΑντιδημάρχουΝίκου Κατράνη και των συνερ-γατών του -τους οποίους ευχα-ριστούμε θερμότατα- πενήνταέξι κιβώτια με βιβλία, μεταφέρ-

θηκαν από την Αθήνα στην Ι-στορική Βιβλιοθήκη. Είναι βέ-βαιο, ότι πρόκειται για βιβλίαεξαιρετικής αξίας, τα οποία θαεμπλουτίσουν, περεταίρω, τηΒιβλιοθήκη ως πηγή γνώσηςκαι έρευνας. Το ίδιο το Εφο-ρευτικό Συμβούλιο εκφράζει τηβαθιά του ευγνωμοσύνη για τησπουδαία δωρεά του Μηθυ-μναίου εκπαιδευτικού, με τηνπολύτιμη διδακτική-παιδαγω-γική, συγγραφική αλλά και κοι-νωνική προσφορά. Σήμερα, σεμια εποχή που η ευεργεσία α-ποκτά και πάλι ιδιαίτερο νόη-μα, ο “φιλόκαλος” και “φιλό-μουσος” Νέστορας Μπούρας,με την κληροδοσία των βιβλίων

του, αφήνει σημαντική πνευμα-τική παρακαταθήκη στην αγα-πημένη του πατρίδα και στουςσυμπατριώτες του. Τέλος, θα ή-θελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέ-ρως τη νέα φιλόλογο ΕιρήνηΒελούτσου, η οποία προσφέρ-θηκε εθελοντικά να βοηθήσειστην καταλογογράφηση των βι-βλίων της δωρεάς Μπούρα».

Για το Νέστορα ΜπούραΟ Νέστορας Μπούρας που α-πεβίωσε το 2011, εργάστηκε 35χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών.Καλλιέργησε την αγάπη του γιατους ανθρώπους, τη βαθιά τουγνώση και τη λατρεία του γιατον ελληνικό πολιτισμό και ταπρόσφερε στην ελληνική νεο-λαία.Παιδί της κατοχής ο ίδιος, μερίζες στη Μήθυμνα της Λέσβουκαι τη Μεσσηνία, μεγάλωσεστις αλάνες της Κυψέλης. Φοί-τησε στο ονομαστό 2ο Γυμνά-σιο της Αθήνας, έχοντας τηντύχη να έχει και εξαιρετικούςδασκάλους, όπως ο διαπρεπήςφιλόλογος από την Πέτρα,Θρασύβουλος Σταύρου, γνω-στός δημοτικιστής, μεταφρα-στής αρχαίων συγγραφέων καισυγγραφέας σχολικών βιβλίων.Το 1960 προσλήφθηκε στοΚολλέγιο Αθηνών, ενώ το 1968έγινε διδάκτορας του Πανεπι-

στημίου Αθηνών και το 1970πήρε Μάστερ στο Πανεπιστή-μιο του Σινσινάτι, με μια επι-γραφική μελέτη αναφερόμενηστη γλώσσα των Αθηναϊκώνψηφισμάτων, του 5ου αιώναπ.Χ.Αμέσως μετά, αρχίζει τη συγ-γραφή μιας σειράς σχολικώνεγχειριδίων που έρχονται νακαλύψουν τις ελλείψεις της δη-μόσιας εκπαίδευσης. Ο Μπού-ρας είναι μεταξύ των συντα-κτών της λαμπρής σειράς τριώνβιβλίων με τον τίτλο «ΑρχαίαΕλληνικά Γράμματα», που εκ-δόθηκαν από το Κολλέγιο Αθη-νών το 1972 για τη διδασκαλίατης Αρχαίας Ελληνικής Γλώσ-σας, κάτι για το οποίο βραβεύ-θηκε από την Ακαδημία Αθη-νών το 1974. Μετά τη συντα-ξιοδότησή του το 1994, δίδαξεγια πολλά χρόνια Αρχαίο Δρά-μα και «Πλατωνικούς Διαλό-γους», στο πρόγραμμα ενηλί-κων του Κολλεγίου Αθηνών.Παράλληλα, εξέδωσε πρωτότυ-πα φιλολογικά έργα. Στη μακρόχρονη και δύσκοληπορεία του, ο Νέστορας Μπού-ρας είχε συμπαραστάτη τη σύ-ζυγό του, Ρίτα, η οποία μαζί μετους συναδέλφους, μαθητέςκαι φίλους, διατηρούν άσβεστητη μνήμη της ύπαρξης και τουέργου του.

Ητραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», μεπρωταγωνιστή το Γιώργο Κιμούλη, έρχε-

ται το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 9.15 τοβράδυ, στο Κάστρο Μυτιλήνης, από το Θέα-τρο Βασιλάκου.Μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο, η«Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκεγια πρώτη φορά το 431 π.Χ. και πραγματεύε-ται την τελευταία πράξη της παθιασμένηςσχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιά-σονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει γιατα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρα-τημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιοσκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιώντους, έρχεται και στη Λέσβο. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύ-τερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την πα-ρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στηνΕπίδαυρο το 2001, με τη Λήδα Τασοπούλουστον ομώνυμο ρόλο. Τώρα επανέρχεται στοκείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερησυνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με απο-κλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνι-στή το Γιώργο Κιμούλη. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται“μορφολογικά” σε κάποιες αρχές των παρα-στάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσίασε όλους τους ρόλους (και στο Χορό) καιμάσκες. Ασφαλώς τα τεκμήρια αυτά λειτουρ-γούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώ-

νει ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Η Μή-δεια, είναι το έργο που σπάει τα καλούπιατης λογικής, ακόμα και του ίδιου του συμβα-τικού πάθους. Και το πιο παράδοξο: η ηρωί-δα ενώ έχει διαπράξει το απεχθέστερο έ-γκλημα, την παιδοκτονία, στο τέλος του έρ-γου δεν τιμωρείται. “Αλλού” κινείται η Ευρι-πίδεια σύλληψη. Πέραν της ηθικής». Η παραγωγή είναι του Κώστα Μπάλλα με τησύμπραξη του Θεοφάνη Κιρκινέζου, τα σκη-νικά του Γιώργου Πάτρα, τα κοστούμια τουΓιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Θάνου Μι-κρούτσικου, η μουσική διδασκαλία του Γιάν-νη Αναστασόπουλου, ενώ βοηθός σκηνοθέτηείναι η Χριστιάννα Μαντζουράνη.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσ-σέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας,Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης,Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανι-κολάου.Κορυφαίοι - Χορός: Τάσος Αλατζάς, ΝίκοςΑναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακό-πουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, ΔημήτρηςΚαραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημή-τρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δη-μήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου,Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφί-δας. Προπώληση εισιτηρίων γίνονται στο Δημοτι-κό Θέατρο Μυτιλήνης (τηλ. 22510 37394).

Έκθεση ζωγραφικής τηςΕυγενίας Φίλιου,στον πολυχώρο«Ιανός»«Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Έκθεση ζωγραφικής τηςΕυγενίας Φίλιου, με τίτλο

«Εν Σάρλιτζα… σε προσμέ-νω», θα φιλοξενηθεί απόαύριο Παρασκευή 23 Αυ-γούστου έως και τις 4 Σε-πτεμβρίου, στον πολυχώρο«Ιανός» της παραλίας Λου-τρόπολης Θερμής. Η έκθεση θα πλαισιωθεί απόποιήματα με τον ομώνυμοτίτλο της Αλεξάνδρας Παπα-πάντου - Κότερου, τα οποίαθα ακουστούν την Τρίτη 27Αυγούστου στις 9 το βράδυ,από τη Ντέσσυ Κομνηνού. Θα λειτουργεί καθημερινάαπό τις 11 το πρωί έως τις11 το βράδυ.

Μεγάλη δωρεά του αείμνηστου καθηγητή - φιλολόγου Νέστορα Μπούρα στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύ-μνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

Προσφορά 56 κιβώτια βιβλία

Στο Κάστρο Μυτιλήνης με πρωταγωνιστή το Γιώργο Κιμούλη

«Μήδεια» στο Λεσβιακό Καλοκαίρι

Page 16: Εμπρός 3876

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013Τα αγωνιστικά τεστ των ρέφερι για την αξιολόγησητους στον πίνακα διαιτητών της Δ´ Εθνικής, θαπραγματοποιηθούν σήμερα στο γήπεδο της Φυλής.Από τη Λέσβο θα λάβει μέρος ο ΠαναγιώτηςΛέκκας.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!

Χωρίς την οικονομική στήριξητης Ελληνικής Ομοσπονδίας

Καλαθοσφαίρισης, καλούνταινα ξεκινήσουν το πρωτάθληματης Γ΄ Εθνικής, τα σωματείατου Νότου και του Βορρά, με τηδιοργανώτρια αρχή να ξεκαθα-ρίζει σε αυτά ότι ουσιαστικάπρέπει να βρουν τρόπο να δί-νουν κανονικά το «παρών» στιςαγωνιστικές τους υποχρεώσειςώστε να μην δημιουργηθούνπροβλήματα τη χρονιά αυτή κιόσο για τα έξοδα μετακίνησης,όταν η Ομοσπονδία τα λάβει,θα τα δώσει στα σωματεία. Στο άρθρο 13, που αναφέρεταιστους οικονομικούς όρους καιστα έξοδα μετακίνησης, ηΕ.Ο.Κ. αφήνει ανοιχτό το ενδε-χόμενο να δοθούν χρήματα στιςομάδες σε ό,τι αφορά πάντα τιςμετακινήσεις τους και μόνο ανυπάρξει κρατική επιχορήγηση.Αυτή η απόφαση πάντως της Ο-μοσπονδίας έχει φέρει προβλη-ματισμό στις ομάδες και πολύπερισσότερο στις νησιωτικές(Παπάδος Γέρας, ΒΑΟΛ Χίου,Εργοτέλης και Ηρόδοτος τηςΚρήτης) καθώς είναι αυτές με

τις περισσότερες και πολυέξο-δες μετακινήσεις, αφού για πα-ράδειγμα η Γέρα θα αναγκαστείνα ταξιδέψει μέχρι την Κρήτηδύο φορές και ασφαλώς το κό-στος θα είναι μεγάλο. Στην τροποιητική ειδική προκή-ρυξη που εξέδωσε η Ομοσπον-δία, αναφέρεται μεταξύ άλλωνότι στα μετακινούμενα σωμα-τεία δεν καταβάλλεται καμίαχρηματική αποζημίωση για με-τακινήσεις μέχρι 280 χιλιόμε-τρα, ενώ για τις μετακινήσειςτων νήσων κι άνω των 280 χιλ.,θα δίνονται αποζημιώσεις ανά-λογα με την κρατική επιχορήγη-ση. Παράλληλα η Ε.Ο.Κ. ξεκα-θαρίζει ότι τα σωματεία ανεξάρ-τητα από το γεγονός ότι δεν θαλάβουν καθόλου χρήματα γιατις ανάγκες τους, έχουν και τηνυποχρέωση να είναι κανονικάστα γήπεδα τέλεσης των αγώ-νων, λέγοντας μάλιστα ότι η μηέγκαιρη καταβολή των εξόδωναπό την Ομοσπονδία, δεν ανα-στέλλει την υποχρέωση του με-τακινούμενου σωματείου ναβρίσκεται έγκαιρα στον τόποδιεξαγωγής του παιχνιδιού. Με

δύο λόγια, η Ε.Ο.Κ. δείχνει ότιέχει τη διάθεση να δώσει χρή-ματα για τις μετακινήσεις αλλάμέχρι τότε, λέει στα σωματείανα βγάλουν την υποχρέωση καιαναμένουν...

Πάντα υπάρχει θέλησηΟ όμιλος όπου θα συμμετάσχειη Γέρα, περιλαμβάνει έξι ομά-δες από την Αττική, δύο απότην Εύβοια (Χαλκίδα, Κύμη),δύο από το Ηράκλειο της Κρή-της και μια από τη Χίο. Εδώ ασφαλώς γεννάται το ερώ-τημα σύμφωνα πάντα με τοπλάνο της Ομοσπονδίας, για τοπώς θα πάρουν τα χρήματα τωνμετακινήσεων ο Παπάδος Γέ-ρας και ο ΒΑΟΛ Χίου, οι οποίοιθα μετακινηθούν στα δύο νησιάαντίστοιχα όταν η απόστασηπου τους χωρίζει είναι κάτω α-πό 280 χιλιόμετρα, ενώ δενπρόκειται να πάρουν χρήματαούτε οι αθηναϊκές ομάδες, πουαπέχουν ακόμη πιο λίγα χιλιό-μετρα από Εύβοια και Κύμη. Αν τηρηθεί κατά γράμμα η προ-κήρυξη, τότε η Γέρα, με δεδο-μένο ότι η Λέσβος απέχει αρκε-

τά από την Αθήνα, μπορεί επει-δή είναι νησιωτικό σωματείο,να πάρει τις δέκα μετακινήσειςπλην Χίου - αν βέβαια δοθούνχρήματα παραπάνω στον προϋ-πολογισμό από τη Γενική Γραμ-ματεία Αθλητισμού στην ΕΟΚ.Φυσικά το θέμα των μετακινή-σεων δεν αφορά μόνο τη δικήμας ομάδα, αλλά αγγίζει και ταυπόλοιπα σωματεία, αφού οι ε-ποχές ασφαλώς και έχουν αλ-λάξει και τα οικονομικά τωνσωματείων δεν βρίσκονται και

στα καλύτερα τους. Στον Παπά-δο Γέρας πάντως ελπίζουν καιδείχνουν αισιόδοξοι ότι δεν θαπροκύψει πρόβλημα και η χρο-νιά, όπως και να έχουν τα πράγ-ματα, θα βγει. Άλλωστε σε λίγεςμέρες, ο πρόεδρος Βασίλης Αν-δριώτης θα είναι σε θέση να πειπολλά όσον αφορά τον σχεδια-σμό της ομάδας, για τις μέχριτώρα μεταγραφικές προσθήκεςπου έκαναν αίσθηση, αλλά καιτην εξεύρεση χορηγιών ώστε ναξεκινήσει η χρονιά.

ΟΟλυμπιακός μπορείνα πέρασε, ο Άρης ό-μως περιμένει τους

νησιώτες την ερχόμενηΚυριακή στο «ΚλεάνθηςΒικελίδης» σε μια αναμέ-τρηση όπου η Καλλονή θαεπιδιώξει να κάνει λαμπρήεμφάνιση και να αποσπά-σει το αποτέλεσμα που ε-πιθυμεί διακαώς. «Η ομάδα χρειάζεται βελ-τίωση στα τελειώματα τωνφάσεων και εκεί πρέπει ναρίξουμε το βάρος και ναδουλέψουμε. Το προσπά-θησε η ομάδα, υπήρχανφάσεις, ζητήσαμε το γκολ,αλλά δεν τα καταφέραμε»,δήλωσε την επομένη τουπαιχνιδιού με τους πρωτα-θλητές Ελλάδας, ο ΓιάννηςΜατζουράκης, ο οποίοςδήλωσε ικανοποιημένοςσε γενικές γραμμές απόαυτό που έδειξε η ομάδατου στην πρεμιέρα. Σίγου-ρα, όπως τονίζει ο ίδιος, ηΚαλλονή χρειάζεται ενί-σχυση, αφού από αυτήν α-πουσιάζουν κάποιοι παί-κτες. Ένας από αυτούς εί-ναι η μεταγραφή του καλο-καιριού, ο Εμμάνουελ Πε-ρόνε, που ακόμη δεν έχειαγωνιστεί ούτε στα φιλικά,παίκτης που ασφαλώςχρειάζεται και ο Ματζου-ράκης μετρά τις ημέρεςπου θα τον έχει στη διάθε-

ση του ώστε να τον βοηθή-σει στο επιθετικό κομμάτι.Επίσης ο Μιχάλης Κριπι-ντίρης θα χάσει και τον Ά-ρη λόγω του τραυματισμούτου, ενώ θα επανέλθει οΧάρης Σιλιγαρδάκης. Ό-πως υπογραμμίζει ο έμπει-ρος τεχνικός, η ομάδα θέ-λει άλλα δύο στελέχη στηνεπίθεση και σε συνεργασίαμε τον πρόεδρο Νίκο Μι-χαλάκη και τον γενικό δι-ευθυντή, Προκόπη Καρτά-λη, προσπαθούν να βρουνλύση τώρα που φθάνουμεκαι στο τέλος της μεταγρα-φικής περιόδου.

Με μεγάλο αντίπαλοΌταν έχεις να αντιμετωπί-σουμε τον Ολυμπιακό,πρωταρχικός σου στόχοςείναι να διασφαλίσεις τηναμυντική σου γραμμή καιμετά να δεις τι μπορείς νακάνεις μπροστά. Δεν βρε-θήκαμε σε καλή μέρα καιδεν εκμεταλλευτήκαμετους χώρους, οι οποίοι θαμπορούσαν να μας είχανδώσει την ισοφάριση», τό-νισε ο Γιώργος Μανούσοςγια τον αγώνα της Δευτέ-ρας. Όσο για την παρουσίατου στην Σούπερ Λίγκα,δήλωσε ότι είναι κάτι ξε-

χωριστό για έναν ποδο-σφαιριστή να αγωνίζεταιμε μεγάλες ομάδες.

ΕξετάζεταιΑποφασισμένοι να κάνουντο μεταγραφικό μπαμ είναιοι άνθρωποι της Καλλονήςκαι βλέποντας ότι οι περι-πτώσεις των Βιθέντε καιΠάβλοβιτς δεν προχωράνε,εξετάζουν την περίπτωσηενός ακόμη Ισπανού, ο ο-ποίος «κουβαλάει» καλόβιογραφικό από τη θητείατου στο πρωτάθλημα τηςΠριμιέρα Ντιβιζιόν. Πρό-κειται για τον πρώην επιθε-

τικό της Λεβάντε, Χουαν-λού. Σύμφωνα με πληρο-φορίες, έχει γίνει κρούσηστον ποδοσφαιριστή, μετον ίδιο να μετρά 112 συμ-μετοχές και 21 γκολ με τηνπρώην του ομάδα. Η περί-πτωση του ασφαλώς κρίνε-ται καλή για την Καλλονή,που ζητά έναν ποδοσφαι-ριστή να την ενισχύσειστην επίθεση. Ο Χουανλούέχει επίσης φορέσει τη φα-νέλα των Οσασούνα, Μπέ-τις, Αλμπαθέτε, Αλμερία Α-λικάντε και Νουμάνθια, έ-χοντας στο ισπανικό πρω-τάθλημα 270 παρουσίες.

Το γήπεδοΕκτός από το αγωνιστικόμέρος, αυτό που «καίει»την ΑΕΛΚ είναι το γηπεδι-κό και αν στο Στάδιο τηςΜυτιλήνης θα ξεκινήσουνεπιτέλους τα έργα ώστεαυτά να έχουν ολοκληρω-θεί την συγκεκριμένη ημε-ρομηνία που είχε ανακοι-νώσει η Περιφέρεια. Σύμ-φωνα λοιπόν με δημοσίευ-μα της αθλητικής εφημερί-δας «GOAL», το κόστοςτων εργασιών ανέρχεται σε1.6 εκατ. ευρώ την στιγμήπου από την Πολιτεία έχειεγκριθεί κονδύλι ύψους 1εκατομμυρίου ευρώ για τοσυγκεκριμένο έργο. Αυτόπρακτικά σημαίνει ότι το

αρχικό ποσό θα πρέπει νααυξηθεί από την κυβέρνη-ση ώστε να ξεκινήσουν οιεργασίες και η αποπεράτω-ση των έργων. Πάντως η υ-πόθεση αυτή έχει κουράσειτους πάντες, που για τηνώρα δεν βλέπουν φως, απότην στιγμή μάλιστα που έ-χει ξεκινήσει το πρωτάθλη-μα, ενώ απ’ ό,τι φαίνεταιείναι μάλλον δύσκολο η ο-μάδα να προλάβει το εντόςέδρας παιχνίδι της 6ης α-γωνιστικής με τον Ατρόμη-το. Ο φόβος όλων είναι ότιτο θέμα θα τραβήξει καιάλλο και ζημιωμένη στηνόλη υπόθεση θα είναι η ο-μάδα και ο φίλαθλος κό-σμος του νησιού.

Νέοι συνεργάτεςΗ ΠΑΕ ανακοίνωσε την έ-ναρξη της συνεργασίας τηςμε το Χρήστο Πελέκη, ο ο-ποίος θα αποτελεί τον συ-νεργάτη του Δημήτρη Γα-βαλά στην Κ20, ενώ θα εί-ναι και ειδικός συνεργάτηςστις ακαδημίες της Καλλο-νής. Επίσης ανακοίνωσετην πρόσληψη του ΜιχάληΔελάγα, ο οποίος θα ανα-λάβει χρέη γενικού αρχη-γού στην ομάδα της Κ17,αλλά και της ΑφροδίτηςΣταυράκη, που θα είναι συ-νεργάτιδα του ΓραφείουΤύπου της ΑΕΛΚ.

Α.Ε.Λ.Κ.

Στο μυαλό τους μόνο ο… Άρης

Σε ρυθμούς Άρη κινούνται πλέον οι παίκτες της Καλλονής

ΜΠΑΣΚΕΤ Χωρίς τα χρήματα για τις μετακινήσεις τους, θα ξεκινήσουν τα σωματεία της Γ´ εθνικής και… θα έχουν να λαμβάνουν

Κάντε την αρχή και περιμένετε το… χρήμα!

Δύσκολες εποχές για τα σωματεία, που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν οικονομική βοήθεια

Page 17: Εμπρός 3876

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΑλβανούτηλ. 22530 24590

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»ΘεσσαλονίκηςΚαβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285,

6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

MYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

M.T.ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3876

τoυ NIKOY MANABH

Στο 22,2% διαμορφώ-θηκε το ποσοστό τηςανεργίας στα νησιά

του Αιγαίου τον περα-σμένο Μάη, σύμφωνα μεανακοίνωση της Στατιστι-κής Υπηρεσίας. Ένα χρό-νο πριν, ήταν 15,7%, δη-λαδή μέσα σε διάστημαδώδεκα μηνών το ποσο-στό της ανεργίας αυξή-θηκε κατά 6,5 ποσοστιαί-ες μονάδες. Αντίστοιχατο πανελλαδικό ποσοστότης ανεργίας ανήλθε στο27,6% τον περασμένοΜάη όταν τον ίδιο μήνατο 2012 ήταν 23,8%. Δη-λαδή σε πανελλαδικό ε-πίπεδο, το ποσοστό τηςανεργίας αυξήθηκε κατά3,8 ποσοστιαίες μονά-δες. Από τα παραπάνω στοι-χεία προκύπτει ότι η α-νεργία στα νησιά του Αι-γαίου παραμένει σε χα-μηλότερα επίπεδα από τοπανελλαδικό μέσο όρο. Έ-να στοιχείο που παρατη-ρείται σταθερά από την έ-ναρξη της οικονομικήςκρίσης ως σήμερα. Ωστό-σο ο ρυθμός αύξησης της

στα νησιά του Αιγαίου, εί-ναι σχεδόν διπλάσιος α-πό τον αντίστοιχο πανελ-λαδικό ρυθμό αύξησης.Αυτό έχει ως αποτέλεσμαη ανεργία στο Αιγαίο στα-διακά να προσεγγίζει τοπανελλαδικό ποσοστό α-νεργίας.

Έρχονται τα χειρότερα…

Το υψηλότερο ποσοστόανεργίας κατά τη διάρ-κεια του 2013 στα νησιάτου Αιγαίου, καταγρά-φθηκε τον περασμένοΜάη. Δηλαδή κατά τηδιάρκεια ενός μήνα πουγίνονται προσλήψεις στιςτουριστικές επιχειρήσεις.Η εξέλιξη αυτή προοιωνί-ζει πως τους επόμενουςμήνες και κύρια το φθινό-πωρο και το χειμώνα, η α-νεργία θα ανέλθει σε ακό-μη υψηλότερα επίπεδα. Η ανεργία στις αποκε-ντρωμένες διοικήσεις τουΑιγαίου (22,2%), τηςΚρήτης (24,8%) και τηςΔυτικής Ελλάδας(24,2%), παραμένει κάτωαπό τον πανελλαδικό μέ-σο όρο (27,6%). Πάνω α-πό τον πανελλαδικό μέσο

όρο διαμορφώθηκε η α-νεργία στη Μακεδονία -Θράκη (28,1%), στην Ή-πειρο - Δυτική Μακεδο-νία (30,5%), και την Αττι-κή (28,6%). Η ανεργία στις γυναίκεςσε πανελλαδικό επίπεδο,διαμορφώθηκε στο31,6% τον περασμένοΜάη και στο 24,6% γιατους άνδρες. Η ηλικιακήομάδα με το μεγαλύτεροποσοστό ανεργίας(64,9%) είναι αυτή των15 - 24 ετών. Το χαμηλό-τερο ποσοστό ανεργίαςεμφανίζεται στην ηλικια-κή ομάδα από 65 - 74 ε-τών, όπου το ποσοστό α-νεργίας ανέρχεται στο9,6%. Σύμφωνα με τα στοιχείατης έρευνας της Ελληνι-κής Στατιστικής Αρχής, α-πασχολούμενοι θεωρού-νται τα άτομα ηλικίας 15ετών και άνω τα οποίατην εβδομάδα αναφοράς(δηλαδή την εβδομάδαπου έγινε η έρευνα) είτεεργάστηκαν έστω και μίαώρα με σκοπό την αμοιβήή το κέρδος, είτε εργά-στηκαν στην οικογενεια-κή επιχείρηση, είτε δεν

εργάστηκαν, αλλά είχανμία εργασία ως μισθωτοίή σε επιχείρηση από τηνοποία απουσίαζαν προ-σωρινά. Άνεργοι θεωρούνται άτο-μα ηλικίας από 15 ως 74ετών, που δε χαρακτηρί-στηκαν ως απασχολούμε-νοι (σύμφωνα με τονπροηγούμενο ορισμό), ή-ταν άμεσα διαθέσιμοι γιαεργασία και είτε αναζη-τούσαν ενεργά εργασίατις τελευταίες τέσσερις ε-βδομάδες, είτε είχαν βρειμια εργασία που θα ανα-λάμβαναν μέσα στους ε-πόμενους τρεις μήνες.

[email protected]

18ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Tη στήλη επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣe-mail: [email protected]

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά

Προσοχή στα SMS για δήθενκέρδη από διαγωνισμόΣτο επίμαχο μήνυμα αναγράφεται ότι ο κάτοχος της

τηλεφωνικής σύνδεσης πρέπει να στείλει προσωπι-κά του στοιχεία στο διαδίκτυο, για την προπληρωμήφόρων του ποσού ή για την εκταμίευση του.Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλε-κτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες γιατην αποφυγή εξαπάτησής τους, μέσω απατηλών μηνυ-μάτων που αποστέλλονται σε κινητά τηλέφωνα.Στο επίμαχο μήνυμα αναγράφεται ότι ο κάτοχος τηςτηλεφωνικής σύνδεσης έχει κερδίσει σημαντικό χρη-ματικό ποσό από διαγωνισμό και στη συνέχεια προ-τρέπεται να στείλει προσωπικά του στοιχεία στο διαδί-κτυο για την προπληρωμή φόρων του ποσού ή για τηνεκταμίευσή του.Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτι-κοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα ο-ποία σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στηνπραγματικότητα.Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλε-κτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες, γιατην αποφυγή εξαπάτησής τους, ότι το τελευταίο χρο-νικό διάστημα αποστέλλονται σε χρήστες κινητών τη-λεφώνων σύντομα μηνύματα, SMS, για δήθεν κέρδη α-πό διαγωνισμό.Στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο αποδέκτης κέρδισε ση-μαντικό χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία) μετην ονομασία «The Millions Mobile Award», ενώ στησυνέχεια, για να εισπράξει το ποσό, προτρέπεται να α-ποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα προσωπικά του στοιχεία στην ηλεκτρονικήδιεύθυνση [email protected] .Συγκεκριμένα, το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλικήγλώσσα και αναφέρει: «Your Mobile Number has Won£1,500,000.00 in the Millions Mobile Award. To claimFunds, Kindly Email us: EML 424756, Your Name&Number to: [email protected]».Σημειώνεται ότι εάν κάποιος χρήστης πεισθεί και επι-κοινωνήσει με τους επιτήδειους μέσω του ηλεκτρονι-κού ταχυδρομείου, του ζητούνται χρήματα για δήθενπροπληρωμή φόρων ή εξόδων εκταμίευσης των κερ-δών.Παρακαλούνται οι πολίτες να μην πείθονται από τέτοι-ου είδους μηνύματα και συγκεκριμένα:Να μην ανταποκρίνονται σε μηνύματα (SMS ή e-mail)που αναφέρουν ότι κέρδισαν χρηματικά ποσά σε δια-γωνισμό (λοταρία), στον οποίο ποτέ δε δήλωσαν συμ-μετοχή.Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ήτραπεζικών στοιχείων.Να μην καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό.Να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές.Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να καλούνστους τηλεφωνικούς αριθμούς 210 6476464 & 2106476461 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση[email protected] της Υπηρεσίας Οικονομι-κής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματοςγια τη λήψη οδηγιών.Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίαςwww.hellenicpolice.gr και ειδικότερα στην επιλογή«Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμ-βουλές προς τους πολίτες για ανάλογα περιστατικά.

Πηγή: kathimerini.gr

Προγράμματα συμβουλευτικής και κα-τάρτισης νέων πρόκειται να υλοποιή-

σει ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου σε συ-νεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοική-σεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Συγκεκριμέ-να, η υλοποίηση προγραμμάτων συμβου-λευτικής και κατάρτισης έχει ως στόχοτην αντιμετώπιση των απολυμένων - α-νέργων στους κλάδους του Λιανικού Ε-μπορίου, Εμπορίας - Διακίνησης και Συ-ντήρησης αυτοκινήτων και ΚατασκευώνΔομικών Υλικών.Το κάθε σεμινάριο θα έχει διάρκεια 280ώρες κατάρτισης, ενώ η επιδότηση των α-νέργων που θα συμμετέχουν στην κατάρ-τιση, ανέρχεται σε 5 ευρώ την ώρα. Έτσι το

σύνολο των μικτών αποδοχών θα είναι1.400 ευρώ και τα καθαρά στα 1.070 ευ-ρώ.Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου,Φωτεινή Στεφανιδάκη, δήλωσε στο «Ε»:«Για μας είναι πολύ σημαντικό, για τουςάνεργους που θέλουν να καταρτιστούν καιπιστεύω ότι τους δίνεται μια δυνατότηταγια πρόσβαση σε περίπτωση που θελή-σουν να κάνουν μια δική τους δουλειά μεπιο ασφαλή τρόπο. Θετικό είναι και το γε-γονός ότι τα σεμινάρια είναι επιδοτούμε-να». Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και περισ-σότερες πληροφορίες στα: www.eede.grκαι www.defteriefkairia-eede.gr

ΑΔΑ:ΒΛΩ3ΟΡ1Ι-Ω1ΗΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ& Α. Υ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΕΣΒΟΥΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ &Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοι-

νώνει ότι:

Με την αρ.43530/3195/21-08-2013

Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή

Δασών Ν. Λέσβου που στάλθηκε

για να αναρτηθεί στο δημοτικό κα-

τάστημα Μυτιλήνης χαρακτηρίστη-

κε, μετά από αίτηση του Χαράλα-

μπου Βούρου, έκταση εμβαδού

Ε=8.082,29 τ.μ., η οποία βρίσκεται

στη θέση «ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ» περιο-

χής Δημοτικής Ενότητας Μυτιλή-

νης (Παναγιούδα), Δήμου Λέσβου,

ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου

3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας

των δασών κ.λπ.»).

Κατά της πράξης αυτής και εντός

δύο μηνών από την τελευταία δη-

μοσίευση μπορούν να εκφέρουν α-

ντιρρήσεις ο Γ. Γ. της Αποκεντρω-

μένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και

κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο

που έχει έννομο συμφέρον, ενώ-

πιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέ-

σβου.

Μυτιλήνη 21-08-2013

Ο Δ/ντής Δασών Λέσβου

ΦΩΤΗΣ ΚΡΑΛΗΣ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ, ΜSc

∆HMOΣIEYΣEIΣ

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων

Στο 22,2% ανήλθε το Μάη στο Αιγαίο

Συνεχίζει ανοδικά η ανεργία

Page 19: Εμπρός 3876

Αριθ. Πρωτ. 1406

4η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2007-2013)ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER»

Η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξητης Ελλάδας 2007 - 2013» με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95 %από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και 5 % από Εθνική Δαπάνη (ΑριθμόςΣΑΕ082/08280000). ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗ-ΜΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Ο Δήμος Λήμνου διακηρύττει ότι την 17η του μηνός Σεπτεμβρίουτου έτους 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. (λήξη παράδοσηςτων προσφορών) στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου, θαδιεξαχθεί με ανοιχτή Δημοπρασία με το σύστημα: Προσφορά μεεπί μέρους ποσοστά έκπτωσης, του άρθρου 6 του Ν.3669/08, πά-νω σε συμπληρωμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς της υπηρε-σίας, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Βελτίωση και ανά-πλαση υποδομής παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίου Ιωάννη Κά-σπακα».Ο κωδικός Ο.Π.Σ.Α.Α. του έργου είναι: 176962 δράση L 322-1 καιπρόκειται για έργο με τίτλο: «Βελτίωση και ανάπλαση υποδομήςπαραλιακής ζώνης οικισμού Αγίου Ιωάννη Κάσπακα».Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α)κατηγορία οικοδομικών με προϋπολογισμό 107.935,58 (δαπάνηεργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα), β) κατηγορία Η/Μ με προϋ-πολογισμό 43.338,69 (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλε-πτα).Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των151.274,27 ΕΥΡΩ (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και στο ποσότων 180.000,00 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβά-νουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, ΣυγγραφήΥποχρεώσεων κ.λ.π.) από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λή-μνου, πλατεία Υψιπύλης, 1ος όροφος, Μύρινα Λήμνου μέχρι καιτην 12-09-2013. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2254020093 &2254020055, αρμόδιοι υπάλληλοι Περτσάς Νικόλαος & Δημητρά-κας Σωτήρης.Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο απότον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις πουκατέχουν εργοληπτικά πτυχία:

o Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις:α. Εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρή-σεων (Μ.Ε.Ε.Π.) που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ε-φόσον ανήκουν στην Α2 ή 1η τάξη με έδρα οπουδήποτε στην Ελ-λάδα, ή 2η τάξη με έδρα εντός Νομού και σε γειτονικό Νομό γιαέργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ, και στην Α1, Α2, 1η τάξη με έ-δρα οπουδήποτε στην Ελλάδα στην κατηγορία των ΗΛΕΚΤΡΟΜΗ-ΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και όσοι άλλοι τεκμηριώνουν δικαίωμασυμμετοχής στον διαγωνισμό με βάση τη σχετική νομοθεσία.β. Προερχόμενες από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένω-σης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή από κράτηπου έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις(Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα ο-ποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργολη-πτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους αυτούς καισε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνι-κού Μητρώου Μ.Ε.Ε.Π.γ. Προερχόμενες από ως ανωτέρω β΄ κράτη, στα οποίαδεν τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών,εφόσον αποδεικνύουν ότι έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με τοδημοπρατούμενο, από ποιοτική και ποσοτική άποψη.o Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των παραπάνω περιπτώσεων α,β και γ σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρουςτου άρθρου 16 παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ) (Κοινοπραξία στην ί-δια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρησηθα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότε-ρο του 25% της καλούμενης κατηγορίας. o Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για την κά-λυψη των διαφόρων κατηγοριών των εργασιών του έργου υπότους όρους της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ). Τοποσοστό συμμετοχής της κάθε επιχείρησης στο κοινοπρακτικόσχήμα προκύπτει από τον προϋπολογισμό της κατηγορίας για τηνοποία αυτή συμμετέχει και δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται.

Κατηγορία εργασιών με ποσοστό κάτω του 10% του προϋπολογι-σμού του έργου (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), εφόσον δεν κα-λείται στη δημοπρασία, αθροίζεται στον προϋπολογισμό της με-γαλύτερης κατηγορίας. o Κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εγγεγραμμέ-νων στην τάξη Α1 του ΜΕΕΠ για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙ-ΚΩΝ, με τις προϋποθέσεις της παρ. 42 του άρθρου 16 του Ν.1418/84, όπως ισχύει (αναβάθμιση ορίου λόγω κοινοπραξίας) καιστην τάξη Α1, Α2, 1η του ΜΕΕΠ για έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.o Κάθε εργοληπτική επιχείρηση συμμετέχει είτε μεμονω-μένα είτε ως μέλος ενός κοινοπρακτικού σχήματος. Γίνονται επί-σης δεκτές και μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή κοινο-πραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 9του άρθρου 16 του ν. 3669/08 («κύρια κατηγορία»). Κατά τα λοιπάεφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη συμμετοχή εργολη-πτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για την κατασκευή Δημο-σίων Έργων.

Η εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό ορίζεται σε 2 % επί τουπροϋπολογισμού του έργου χωρίς τα κονδύλια της αναθεώρησηςκαι του Φ.Π.Α. δηλαδή 3.025,49 ΕΥΡΩ και η σχετική εγγυητική ε-πιστολή θα απευθύνεται προς το Δήμο Λήμνου. Η ισχύς της θα εί-ναι τουλάχιστον 6 μηνών και 30 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγω-γής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι έξι(6) μήνες.Η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι εκατόν είκοσι (120) ημέ-ρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασηςΠροβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο, σύμφω-να με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 3669/2008 και των εγκυ-κλίων 9/12 και 10/12 του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την ΟικονομικήΕπιτροπή του Δήμου Λήμνου.

Μύρινα 20-08-2013

Ο Δήμαρχος ΛήμνουΑντώνης Χατζηδιαμαντής

19ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

07.45 - 21.00

ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΑΡΙΡΕΝΑΕρμού 16

Τηλ. 22510 28447

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣΚαβέτσου 5

Τηλ. 22510 20729ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 22.8.2013

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Ν. Χίος” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες

και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ

ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΟΣ

ΛΗΜΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ

ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

ΕΝΩΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ

ΓΕΩΡΓΙΚΟ

ΤΑΜΕΙΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

(ΕΓΤΑΑ )

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝΑρ. Πρωτ.: 3154Προμήθεια Υδρομέτρων γιατις ανάγκες της επιχειρήσεως έτους 2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευ-σης-Αποχέτευσης Λέσβου(ΔΕΥΑΛ) διακηρύσσει ότι πρό-κειται να προχωρήσει στην ε-πανάληψη της διενέργειας τουπρόχειρου μειοδοτικού διαγω-νισμού με σφραγισμένες προ-σφορές για την ανάδειξη μειο-δότη, της προμήθειας Υδρομέ-τρων για τις ανάγκες της επι-χείρησης για το υπόλοιπο τουέτους 2013 ενδεικτικού προϋ-πολογισμού 11.200,00 € πλέονΦ.Π.Α. 16%.Ο διαγωνισμός θα διενεργηθείσύμφωνα με τις διατάξεις: - του Ν. 1069/80 άρθρο 22 περίκινήτρων για την ίδρυση επιχει-ρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευ-σης. - του Ν. 11389/1993 (ΕΚΠΟΤΑ)άρθρο 46.Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί«με συμπλήρωση τιμολογίου»εκ μέρους των διαγωνιζομέ-νων σε έντυπο της ΔΕΥΑΛ.Στο διαγωνισμό γίνονται δε-κτοί αναγνωρισμένοι επαγγελ-ματίες του υπό προμήθειας εί-δους.Η εγγυητική επιστολή συμμε-τοχής στο διαγωνισμό ορίζεταιστο 5% του ενδεικτικού προϋ-πολογισμού.Ο διαγωνισμός θα διενεργηθείτην 29/8/2013 ημέρα Πέμπτηκαι ώρα λήξης παραλαβής προ-σφορών την 12ην το μεσημέριστα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, οδόςΕλ. Βενιζέλου 13-17, 1ος όρο-φος, Μυτιλήνη.Τα συμβατικά τεύχη της μελέ-της βρίσκονται στα γραφεία

της ΔΕΥΑΛ (τμήμα προμηθει-ών) από όπου μπορούν οι εν-διαφερόμενοι να τα προμηθευ-τούν έναντι ποσού δώδεκα(12,00) € πλέον του αναλογού-ντος Φ.Π.Α. 16%.Περισσότερες πληροφορίεςπαρέχονται από το τμήμα προ-μηθειών τις εργάσιμες μέρεςκαι ώρες στο τηλέφωνο 2251041966.

Μυτιλήνη 21-8-2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

...........................

ΑΔΑ: ΒΛΩΤΩΛΦ-22ΩΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ &ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Ν-ΑΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Διακήρυξης: 67231 /2013Αριθ.πρωτ. 67231

Περίληψη Διακήρυξης

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔιενεργεί πρόχειρο διαγωνι-σμό, με τη μέθοδο της χαμηλό-τερης προσφοράς στην τιμήεργατοώρας ανά κατηγορία ο-χημάτων, για την «Εργασία:συντήρηση οχημάτων και μη-χανημάτων έργου Δημοτικής

Ενότητας Λ. Θερμής».Ο προϋπολογισμός ανέρχεταιστο ποσό των 69.600,00 ΕΥΡΩμε τον ΦΠΑ.Η χρηματοδότηση είναι απόπόρους του Δήμου. Η πληρωμήθα γίνεται τμηματικά και ανάεργασία. Ειδικοί περιορισμοίγια την συμμετοχή υπάρχουν,σύμφωνα με τη διακήρυξη. Υ-πάρχουν ειδικές προδιαγρα-φές. Δεν γίνονται δεκτές αντι-προσφορές. Το χρονικό διά-στημα δέσμευσης από την προ-σφορά είναι 3 μήνες.Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμανα μην εξαντλήσει όλο το πο-σό του προϋπολογισμού εάνδεν προκύψουν πραγματικές α-νάγκες σε επισκευές. Επιπλέ-ον, μπορεί να μεταφέρει ποσάαπό τον κωδικό μιας ομάδαςεργασιών σε άλλο κωδικό τωνομάδων κατοχής του αναδό-χου (χωρίς να μεταβάλλεται τοποσό της σύμβασης), εάν κά-ποιος κωδικός μιας ομάδας ερ-γασιών παρουσιάσει οριακό ό-ριο υπέρβασης και χωρίς ο α-νάδοχος να έχει δικαίωμα αμ-φισβήτησης, υπό τον όρο ότιδεν μεταβάλλεται τόσο ο προ-ϋπολογισμός κάθε ομάδας ερ-γασιών αλλά και το συμφωνη-θέν ποσό της σύμβασης του α-ναδόχου.Το χρονικό διάστημα της σύμ-βασης θα είναι μέχρι31/12/2013.Η ημερομηνία λήξης υποβολήςτων αιτήσεων για τη χορήγησηαντιγράφου της μελέτης καισυμπληρωματικών εγγράφωνείναι 29 Αυγούστου 2013 καιώρα 13:00 μ.μ..Η ημερομηνία διεξαγωγής τουδιαγωνισμού και λήξης υποβο-λής των προσφορών είναι 30Αυγούστου 2013 και ώρα από10:30 π.μ. έως 11:00 π.μ., σταγραφεία του Δήμου Λέσβουστη Μυτιλήνη, οδός Ελευθερί-ου Βενιζέλου 13-17, Β΄ όρο-φος, Τ.Κ. 81100.Πληροφορίες για το διαγωνι-σμό παρέχονται από το Γρα-φείο Κίνησης του Δήμου, καθη-μερινά και από ώρα 09:00 π.μ.μέχρι 15:00 μ.μ., στη Μυτιλήνη,οδός Ελευθερίου Βενιζέλου13-17, Β΄ όροφος, Τ.Κ. 81100,αρμόδιος υπάλληλος κ. Κυρια-κής Γρηγόριος στο τηλέφωνο22510-23980, fax 22513-50510.Τα απαιτούμενα δικαιολογητι-κά συμμετοχής περιγράφονταιστη διακήρυξη. Η εγγύηση συμμετοχής στοδιαγωνισμό είναι 1.392,00 ΕΥ-ΡΩ για το σύνολο της εργα-σίας ή ποσοστό 2% επί τουπροϋπολογισμού των προσφε-ρόμενων εργασιών με τονΦΠΑ.

Μυτιλήνη, 20/08/2013

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Παναγιώτης Σπανέλλης του Δημητρίου και τηςΚατερίνας το γένος Τσαλαπατάνη, που γεννήθηκεστην Αθήνα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Ιωάν-να Σπυρέλλη του Κωνσταντίνου και της Όλγας τογένος Θεοδωρέλλη, που γεννήθηκε και κατοικεί στηΜυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό ΝαόΑγ. Γεωργίου στο Πληγώνι.

Page 20: Εμπρός 3876

Άτιμη τεχνολογία

- Δεν βρίσκεις γκόμεναε; Twitter δοκίμασες;- Ναι.- Facebook;- Ναι.- Instagram;- Ναι.- Chat;- Ναι.- Να βγεις απ’ το σπίτι;- Πω πωωω, τι είπεςτώρα ρε φίλε....

J

20ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

22510 44242

Του Κώστα Κουφογιώργου από την «Έλευθεροτυπία»

Ξημερώματα Σαββά-του, επιστρέφο-ντας από ξενύχτιστη «Σκνίπα» με

το πρώτο λάλημα του πε-τεινού, κοιμόμαστε. Το πα-ράθυρο ανοιχτό, κι ελαφρύπαπλωματάκι για την πρωι-νή ψύχρα. Ξαφνικά ακού-γεται στη διαπασών το δη-μοτικό μεγάφωνο: «Παρα-καλείται ο κάτοχος του αυ-τοκινήτου με αριθμό τάδε,να το μετακινήσει, γιατί ε-μποδίζει την κυκλοφορία».Πετάγομαι πάνω. Η φωνήεξακολουθεί: «Επαναλαμ-βάνω! Παρακαλείται..»«Γιατί φωνάζει αυτός μέσαστο αυτί μου; Μαζί μουκοιμάται;» ουρλιάζω, φο-ράω το παρεό κι ορμάωπρος την ξύλινη σκάλα. «Ε,το χωνί του Δήμου πέφτειμέσα στο παράθυρό μας»μουρμουρίζει η Στρατούλα!«Άντε κοιμήσου, ο ψαράςθα θέλει να παρκάρει». Δενμε προλαβαίνει. Με αμφίεση αυστηρώς α-κατάλληλη για να κυκλο-φορείς στην κάτω αγορά,πετιέμαι από το σπίτι, ορμώστο Δημαρχείο κι αρχίζω ναανεβαίνω τη σκάλα. Ο Φι-ντέλ τρέχει από πίσω μου.Φτάνουμε κι οι δυο στονπρώτο όροφο και συναντά-με τον ένοχο, δηλαδή τονΑντώνη, τον υπάλληλο πουέκανε την ανακοίνωση.«Να σας πω» του λέω«γιατί φωνάζετε τον αριθμότου αυτοκινήτου μου σε ό-λο το χωριό και με κάνετερεζίλι;» Με κοιτάει απόπάνω μέχρι κάτω. «Τι κοι-τάτε, καλέ, γιατί φωνάζετεότι ενοχλεί ο Βρούτος τηνκυκλοφορία, αφού δεν ενο-χλώ κανέναν;» «Γαβ, γαβ»συνεπικουρεί αγρίως ο Φι-ντέλ. «Εγώ, κυρία, το ψαράδικο

είπα να εξυπηρετήσω, τονκύριο Βρούτο δεν τον πρό-σβαλα». «Έτσι λένε το αυ-τοκίνητο». Με περιεργάζε-ται, χωρίς να μιλά. «Επίσηςμε ξυπνήσατε». Κοιτάζει τορολόι του περίεργα. «Η ώ-ρα είναι μία και μισή το με-σημέρι!» απολογείται. «Καιτι σας νοιάζει εσάς, πότεθα ξυπνήσω εγώ;» «Γαβ,γαβ» συμφωνεί ο Φιντέλκαι δείχνει τα δόντια τουστον Αντώνη. «Παρακαλώ,εγώ, αν ήξερα ότι θα γίνειπαρεξήγηση, δε θα το ανα-κοίνωνα!» «Κι είναι συμπε-ριφορά αυτή δημόσιου λει-τουργού; Να λέτε ανακρί-βειες από μικροφώνου; Ναμην επαναληφθεί παρακα-λώ», γυρίζω την πλάτη καιφεύγω, ο Φιντέλ με ακο-λουθεί στη σκάλα.«Δεν το μετακινώ» λέω μεπείσμα. «Βάλτο, πιο πάνω,παιδάκι μου, κι έλα να πιειςκαφέ», απαντά ξεραμένηστο γέλιο η κυρία Ελένη, ε-νώ Πάνος και Ηλίας στηγειτονιά κάνουν τον τροχο-νόμο, κι ο σκύλος κουνάτην ουρά του, πηδώντας πί-

σω από τις ρόδες. Στον Πολιχνίτο έχουν δώ-σει ένα ασυνήθιστο όνομασε μια περιοχή: «Καλημέ-ρα» βαφτίσανε τον τόποτης αιωνίου αναπαύσεως.Κι είναι κι αυτή, όπως καιτο χωριό, αν και αμφιθεα-τρική, κρυμμένη στα μάτιατου ανυποψίαστου διαβά-τη. Εκεί έφτασε η χάρη μας,για να πω μια καλημέραστον κυρ Μπάμπη, που απόφέτος μάς περιμένει πρώ-τος και καλύτερος στη δεύ-τερη σειρά από αριστερά.Μια καλημέρα αντίδωροστην αγάπη και στην καλο-σύνη δεκαπέντε χρόνων,που με έκανε να δω με μά-τια διαφορετικά και το χω-ριό, να δεθώ μαζί του! Είναιοι άνθρωποι που σε κάνουννα εκτιμάς ή να υποτιμάς έ-ναν τόπο. Και μεις το χωριότου κυρ Χαράλαμπου τοπερπατούμε και το γνωρί-ζουμε σπιθαμή προς σπι-θαμή πια: από το Μέραγα(που σημαίνει Ομέρ Αγάς)και τον Τσίγκο, μέχρι πάνωστο Χορό (το πλάτωμα πουχορεύανε και φλερτάρανε

οι νέοι), από το Μακρύ Σο-κάκι ως την Κατσάνα καιτον Καρδώνα, όπου υπάρ-χει ένα απίστευτο σοκάκι,όλο εγκαταλειμμένα αρχο-ντικά, που θυμίζει ιταλικόκινηματογράφο. Από τις ια-ματικές πηγές και τους βιο-λογικούς μεζέδες ως τοχωράφι του ξαδέρφου τηςΣτρατούλας, από όπου κλέ-βουμε χλιμίτσα για τη σα-λάτα. Κι από τα ταβερνάκιαδεξιά στο λιμάνι στη Σκάλακαι τη Νυφίδα, ως τα Βατε-ρά και τον Άγιο Φωκά. Κι όταν οι άνθρωποι φεύ-γουν, μένουν οι αναμνή-σεις, αξίες σταθερές καιπολύτιμες. Αξία όμως είναικι ο Αντωνάκης, καλή τουώρα: Κυριακή μεσημέριβάλσαμο η φωνούλα τουστ’ αυτιά μας: «Χάθηκεπορτοφόλι με πολύτιμα έγ-γραφα, επαναλαμβάνω…»«Δεν είσαι άνθρωπος εσύ,πατσάς ψιλοκομμένος, με-τά το ξενύχτι είσαι!» ουρ-λιάζω και κουκουλώνομαι.

Καλυψώ Λάζου[email protected]

w Απολαυστικό γύροκοτόπουλο φτιάχνειγια εσάς, τοψητοπωλείο «ΤοΆστρο», στην αρχήτης Ερμού. Ανοιχτόαπό νωρίς το πρωί,πιστό στην παράδοσηκαι στην καλήποιότητα, σερβίρειεπίσης εξαιρετικόμπιφτέκι και ζουμερόσουβλάκι χοιρινό. Σαςπροτείνουμε να τοεπισκεφθείτε, ή απλώςμε ένα τηλεφώνημα ναέρθει η παραγγελίασας, στο χώρο σας.Καλή σας όρεξη!!

w Ένα άλλο καλόψητοπωλείο, λίγαχιλιόμετρα έξω απότην πόλη, είναι «ΟΒασίλης» στοΑκρωτήρι. Εκτός απότις γνήσιες γεύσειςπου σερβίρει ένακλασσικό ψητοπωλείο,φτιάχνει για εσάς καιαπολαυστικέςχορταστικές μερίδες,σε πολύ οικονομικέςτιμές. Ο χώρος του -ανοιχτός από τοαπόγευμα- φιλόξενοςκαι μεγάλος, για νακαθίσετε εκεί, ενώμπορείτε ναπαραγγείλετε και στοχώρο σας.

w Μια εναλλακτικήπρόταση, για φαγητό,εκτός από ψητά, είναιοι ταβέρνες. Γιασήμερα, σαςπροτείνουμε νααπολαύσετε το ουζάκισας, στο εστιατόριο -ταβέρνα «Ρεφενές»,στην Επάνω Σκάλα.Φρέσκα καλαμάρια,χταποδάκι και πολλάείδη ψαρικών, είναιστη διάθεση σας,όπως καιπαραδοσιακοίγκιουζλεμέδες,τηγανιτά κολοκυθάκια,μελιτζάνες και πολλώνειδών μεζέδες.Αφθονία σε κρεατικάκαι σε σαλάτες. Οιτιμές πολύ καλές καιη ποιότητα γνωστή.

Τα χωνιά του Πολιχνίτου Στη μνήμη του κυρ Χαράλαμπου, που με έκανε να αγαπήσω τον τόπο του