ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ ΦΥΛΛΟ 96

Post on 29-Jul-2015

3.094 views 11 download

description

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ ΦΥΛΛΟ 96

Transcript of ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ ΦΥΛΛΟ 96

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩ ΔΩΡΙΤΩΝ «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ»

ΧΡΟΝΟΣ 17οςΑρ. Φύλλου 96

Κωδικός Έκδοσης 5269

ΜΑ�ΟΣ- ΙΟΥΝΙΟΣ

2012

Γραφ: Ανδρέα Γκίνη 2Τ.Κ. 152.33

Χαλάνδρι - Αθήνα

Τηλ: 6947.606.157Fax: 210-6844.506

anodorio@gmail.com

Σουλιμοχώρια: Σιτοχώρι (Πιτσά) - Αγριλιά σελ. 2Μια ματιά στο χθες σελ. 4Οι ανάγκες του χωριού μου (Σουλιμά) σελ. 4Σουλιμοχωρίτικα και άλλα νέα σελ. 6Συνειρμοί (Στάθη Παρασκευόπουλου) σελ. 7Τα τοπωνύμια των Σουλιμοχωρίων (Λ. Θεοχάρη) σελ. 8-9Ο φυλακισμένος (Αλεξάνδρας Τασιγιώργου) σελ. 10Κοινωνικά σελ. 12

www.anodorio.blogspot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέ-τος, γιορτάστηκε η μέρα της Πεντη-κοστής στο χωριό μας. Μια μέρα ξε-χωριστή για τους Σουλιμαίους,αφού γιορτάζει η εκκλησία του χω-ριού, η Αγία Τριάδα. Είναι γνωστήσε όλους τους Σουλιμαίους και Σου-λιμοχωρίτες με το όνομα τ’ Αρουσα-λιού.

Ακολουθώντας πιστά τα ήθη καιτα έθιμα του τόπου μας, η φετινήγιορτή ξεκίνησε το Σάββατο 2/6 ήΨυχοσάββατο, όπως συνηθίζεται ναλέγεται η μέρα που είναι αφιερωμέ-νη σε αυτούς που «έφυγαν» από κο-ντά μας. Όσοι μπορέσαμε να πα-ρευρεθούμε στην ιδιαίτερη πατρίδαμας, συγκεντρωθήκαμε στο κοιμη-τήριο του χωριού στις 16.00, ανά-ψαμε κεριά στη μνήμη των αγαπη-μένων μας ανθρώπων, θυμιατίσαμετους τάφους τους και «μοιράσαμε»,κατά το έθιμο, εδέσματα που είχεετοιμάσει ο καθένας μας για τησυγχώρεση των ψυχών τους.

Λόγω της απουσίας του π. Δημή-τρη Αδαμόπουλου ιερέα της ενορί-ας Άνω Δωρίου, τα ιερατικά καθή-κοντα άσκησε ο ιερέας π. Παναγιώ-της Λυμπερόπουλος της ενορίαςΒασιλικού.

Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στηνΑγία Τριάδα, όπου παρακολουθή-σαμε με θρησκευτική ευλάβεια τονεσπερινό και στολίσαμε την Ιερή Ει-κόνα της Αγίας Τριάδας.

Την επομένη ημέρα Κυριακή 3/6,εορτή της Πεντηκοστής, με θρη-σκευτική ευλάβεια συγκεντρωθήκα-με στην εκκλησία του χωριού μαςπου άνοιξε τη ζεστή αγκαλιά της καιμας καλωσόρισε γι’ ακόμη μια φο-ρά. Στο φετινό εορτασμό της Πε-ντηκοστής, η συγκίνηση ήταν ακόμα

μεγαλύτερη, καθώς η κατασκευήτων αγιογραφιών στο εσωτερικότης εκκλησίας βρίσκεται σε πλήρηεξέλιξη, έχοντας αλλάξει ριζικά τηνεικόνα του ναού. Όλοι μας αισθαν-θήκαμε δέος και υπερηφάνεια,αφού μια χούφτα ανθρώπων κατορ-θώσαμε να πραγματοποιήσουμεένα τόσο μεγάλο έργο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολού-θησε η περιφορά της Ιερής Εικόναςτης Αγίας Τριάδας στην πλατεία τουχωριού και μέχρι τον προαύλιο χώ-ρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπουεψάλη και η σχετική δέηση.

Εν συνεχεία, μετά την απόλυσητης Θείας Λειτουργίας από τον π.Παναγιώτη, ο Σύλλογος Άνω Δωρι-τών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ» παρέθεσε γεύ-μα στο Πνευματικό Κέντρο του Συλ-λόγου για όλους τους παρευρισκο-μένους.

Οι κυρίες -μέλη του Συλλόγουμας- φρόντισαν για μια ακόμη φοράμε την άψογη εξυπηρέτησή τους ναπεράσουν όλοι καλά και να μείνουνευχαριστημένοι. Τις ευχαριστούμεκαι ευχόμαστε να είναι πάντα καλάκαι να συνεχίσουν να εκφράζουνέμπρακτα το φιλόξενο χαρακτήρατων Σουλιμαίων. Επίσης ευχαρι-στούμε τον κ. Δημήτρη Μικέλη,τους αδελφούς Λόντου και τον κρε-οπώλη Κώστα Γιαννόπουλο για τιςπροσφορές τους.

Ένα πλούσιο τραπέζι, με ζεστήγουρνοπούλα -προσφορά του Συλ-λόγου μας- άφθονο κρασί, εδέσμα-τα και γλυκίσματα, τα οποία ετοίμα-σαν οι κυρίες και προσέφεραν γιατο τραπέζι, έδωσε μια γιορτινήατμόσφαιρα και ιδιαίτερη λαμπρό-τητα που άρμοζε στην ημέρα.

συνέχεια στη σελ. 5

Ο εορτασμός της Πεντηκοστήςστο χωριό μας

Ç λέξη παράδοση είναι παρά-γωγο του ρήματος «παραδί-δωμι» που σημαίνει δίνω

στα χέρια κάποιου, εμπιστεύομαικάτι σε κάποιον. Είναι δηλαδή ηπαράδοση μια διαδικασία, μιαμεταβίβαση - συνήθως προφορι-κή - με την οποία μεταφέρονταιαπό τη μια γενιά στην άλλη ήθη,έθιμα, γνώσεις ή δοξασίες καιέτσι διαιωνίζονται.

Οι πολιτιστικές αξίες του πα-ρελθόντος, που διαμόρφωσαν ταδιακριτικά στοιχεία του ελληνικούλαού αποτελούν την ελληνική πα-ράδοση. Οι αξίες αυτές εξακο-λουθούν και σήμερα να αρδεύουντον πολιτιστικό μας χώρο και ναπροσθέτουν στο παρόν στοιχείααπό τις εθνικές μας ρίζες.

Η παράδοση δεν είναι μονοσή-μαντη. Έχει πολλούς κλάδους:γλωσσική παράδοση, πνευματική(ήθη, έθιμα, δημοτικό τραγούδι,παροιμίες, μυθοπλασία κ.τ.λ.), οι-κιστική παράδοση (χωριά και με-μονωμένα κτίσματα), λαCκή οικο-τεχνία, ενδυματολογία, χοροί,γιορτές, πανηγύρια κ.τ.λ. Το πλά-τος της καλύπτει τόσες πτυχέςόσες και η ζωή, από τη χαρά ωςτο θάνατο. Έτσι διασώζει το ύφοςμε το οποίο ένας λαός ζει την κα-θημερινότητά του.

Όμως παράδοση δε σημαίνειοπισθοδρόμηση, ούτε αποσυνδέε-ται από την πρόοδο, αλλά εξελίσ-σεται, βιώνοντας τις τρεις διαστά-σεις του χρόνου (παρελθόν - πα-ρόν - μέλλον) και συνδέεται μετην έννοια της συνέχειας τωνστοιχείων εκείνων που έχουν τηδυνατότητα να επιζήσουν. Με τηνπαράδοση κρατούμε αυτό πουέχουμε και προσθέτουμε αυτό

που δημιουργούμε.Η ελληνική παράδοση είναι τα

λαCκά δημιουργήματα που τα ονο-μάζουμε λαCκό πολιτισμό και συν-θέτει το νεοελληνικό ήθος καιύφος ζωής, τον τρόπο που αντιμε-τωπίζει τη ζωή και τον κόσμο ο νε-οέλληνας, όπως η περηφάνια, ηαγωνιστικότητα, η αγάπη για τηνελευθερία κ.τ.λ.

Η παράδοση είναι η αλυσίδαπου συνδέει τις γενιές μεταξύτους. Συνάμα αποτελεί και προD-πόθεση για την ύπαρξη του πολι-τισμού. Γιατί ποτέ ο πολιτισμόςμιας γενιάς δε δημιουργείται απότο μηδέν. Ριζώνεται στο πολιτισμότων γενιών που πέρασαν. Έναςλαός που έχει ξεχάσει την παρά-δοση είναι σαν τον άνθρωπο πουέχει χάσει το μνημονικό του, πουέχει πάθει αμνησία. Ιδιαίτερα σή-μερα, που ο βιομηχανικός πολιτι-σμός έχει μια οικουμενικότηταπου καταργεί όλες τις διαδικασίεςεπιλογής, επιβάλλεται η ένταξηστον οικουμενικό πολιτισμό νασυνδυάζεται με τη στερεότηταπου εξασφαλίζει η παράδοση,ώστε οι κίνδυνοι της εξαφάνισηςστο ευρύτερο σύνολο παραμερί-ζονται. Μας χρειάζεται, λοιπόν, ηπαραδοσιακή γνώση, για να κρα-τήσουμε την ιστορική μας φυσιο-γνωμία.

Όμως τήρηση της παράδοσηςσε όλες τις γραμμές της σημαίνειαποστέωση και οδηγεί στη συντή-ρηση εξωτερικών τύπων, ενώ πρέ-πει να παίρνουμε το ζωντανόπνεύμα από την παράδοση και όχιτους κενούς τύπους. Γι’ αυτό γιακάθε έθνος δύναμη και συστατικότου στοιχείο είναι και η παράδοσηκαι η δημιουργία.

συνέχεια στη σελ. 5

ÐáñÜäïóç... ìéá äéá÷ñïíéêÞ áîßá!

Οι φίλοι που επιθυμούν ναστείλουν θέματα για την εφημε-ρίδα μπορούν να τα στέλνουνστη Διεύθυνση: Ανδρέα Γκίνη 2,Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233,

Fax: 210-6844.506, μέσω του email: anodorio@gmail.com, χειρόγραφα ή τηλεφωνικά

στα μέλη του Διοικητικού Συμ-βουλίου του Συλλόγου

Άνω Δωριτών.

Σιτοχώρι (Πιτσά)

Το Πιτσά ή Σιτοχώρι όπως λέγε-ται σήμερα, είναι ένα από ταΑρβανιτοχώρια της πρώην

επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσ-σηνίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικότμήμα του νομού, σε απόσταση 53χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, σταβόρεια του Κοπανακίου και απέχει 5χιλιόμετρα από αυτό. Είναι έναόμορφο χωριό χτισμένο στην πλαγιάτου βουνού «Μαστραντώνη», σε υψό-μετρο 400 μέτρων. Ο δρόμος ανηφο-ρίζει στενός χωρίς πολλές στροφές,μέσα από ελαιόδεντρα και πολλά πε-ριβόλια.

Kατά την παράδοση, το χωριόέχτισαν Αρβανίτες Έλληνες χριστια-νοί - οι θρυλικοί «Ντρέδες» - που ήρ-θαν και εγκαταστάθηκαν στα παλιάχρόνια από το χωριό Πίτσαρι της Βο-ρείου Ηπείρου.

Το Σιτοχώρι έφερε παλαιότερα τηνονομασία «Πιτσά» που είναι ξένη λέ-ξη, Σλάβικη ή Αρβανίτικη. Η μετονο-μασία του έγινε με το Διάταγμα της4-11-1927 (Φ.Ε.Κ. 306/22-12-1927).Το χωριό μετονομάστηκε σε Σιτοχώ-ρι, γιατί παρήγαγε πολλά σιτηρά.Από το έτος 1836 ως το έτος 1840υπαγόταν στο Δήμο Δωρίου (έδρατου Δήμου το Σουλιμά) και στη συνέ-χεια στο Δήμο Αυλώνος μέχρι 31-8-1912 που έγινε ανεξάρτητη κοινότη-τα. Με την εφαρμογή του σχεδίου«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» το 1998 το Σιτοχώ-ρι υπάγεται στο Δήμο Αετού μέχριτην 31-12-2010. Από 1-1-2011 υπάγε-ται στη Δημοτική Ενότητα του νεοσύ-στατου Δήμου Τριφυλίας (ΚΑΛΛΙ-ΚΡΑΤΗΣ).

Κατά τις Ενετικές απογραφές είχε:το έτος 1689 13 οικογένειες με 34κατοίκους και το έτος 1700 13 οικο-γένειες με 46 κατοίκους. Στην απο-γραφή του έτους 1851 είχε 45 οικο-γένειες με 278 κατοίκους και στηναπογραφή του 1907 είχε 311 κατοί-κους. Στο Σιτοχώρι υπαγόταν και οσυνοικισμός του Καμαρίου που μετην απογραφή του 1907 είχε 124 κα-τοίκους. Σήμερα οι κάτοικοι του χω-ριού έχουν περιορισθεί σε πολύ λί-γους - σύμφωνα με την απογραφήτου 2001 σε 47 κατοίκους - και δυ-στυχώς υφίσταται, ό,τι υφίσταταιόλη η ύπαιθρος της Ελλάδας.

Μετά τον πόλεμο έφυγαν οι πιοπολλοί για την πρωτεύουσα ή για άλ-λες πόλεις ή αποδήμησαν στο εξωτε-ρικό. Οι διαμένοντες στην πρωτεύου-σα επισκέπτονται το χωριό και πολ-λοί έχουν ανανεώσει τις παλιές κα-τοικίες τους ή έχουν χτίσει από τηναρχή εξοχικά σπίτια για παραθερι-σμό. Φρόντισαν να δημιουργηθούνκαλύτερες συνθήκες διαμονής καιδιαβίωσης.

Το καλοκαίρι το Σιτοχώρι έχει ζωήκαι κίνηση, γιατί κατεβαίνουν οι Αθη-ναίοι και άλλοι Σιτοχωρίτες να ανοί-ξουν τα πατρικά τους και να ανα-πνεύσουν καθαρό αέρα μακριά απότα καυσαέρια της πόλης.

Η εκκλησία του χωριού «η Κοίμησητης Θεοτόκου», είναι μια απέριττηεκκλησιά. Το χωριό πανηγυρίζει τοδεκαπενταύγουστο και παλιότεραστις καλές ημέρες του μάζευε αρκε-τό κόσμο από τα γύρω χωριά.

Για την εκλογή των πληρεξουσίωντης επαρχίας Τριφυλίας για την Εθνι-κή Συνέλευση του 1831, έλαβε μέροςκαι ο Λιάκος Μπαρμπάκης από το Πι-τσά. Επίσης ο Λιάκος Μπαρμπάκηςκαι ο Κων/νος Ρούσσης, ήταν μεταξύεκείνων που πρότειναν τον πρωτοσύ-γκελο Αμβρόσιο Φραντζή σε αρχιε-ρέα στις 1-6-1823.

Αγριλιά

ΗΑγριλιά είναι ένα από τα ονο-μαστά Σουλιμοχώρια της Τρι-φυλίας, που πρωτοκατοική-

θηκαν μεταξύ των ετών 1350-1430από τους σκληροτράχηλους Ντρέ-δες, απογόνους των αρχαίων Ιλλυρι-ών Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Σήμερα δυστυχώς, το παλιό χωριόείναι ακατοίκητο και ρημαγμένο. Δενυπάρχει ζωή πλέον στο χωριό. Ακόμαόμως στέκουν όρθια τα σπίτια του.Τα περισσότερα είναι καλοφτιαγμέναμε τον παραδοσιακό τρόπο και τα λι-γότερα είναι χτισμένα πίσω από το1700. Διασχίζοντας τα έρημα σοκά-κια σφίγγεται η καρδιά σου από τηνερημιά και την εγκατάλειψη.

Οι παλιοί κάτοικοι εγκατέλειψαντο χωριό τους και κατέβηκαν κοντάστη σιδηροδρομική γραμμή, δίπλαστο δρόμο που ενώνει το Κοπανάκιμε το Καμάρι, στη θέση Σανοβά κιεκεί έχτισαν το καινούργιο χωριό

τους, τη «Νέα Αγριλιά».Η σημερινή Νέα Αγριλιά βρίσκεται

στο βορειοδυτικό τμήμα του νομούΜεσσηνίας, στην πρώην επαρχία Τρι-φυλίας, σε υψόμετρο 190 μέτρων καιέχει 164 κατοίκους (απογραφή2001). Απέχει 1600 μέτρα περίπουαπό το Κοπανάκι, όπου υπάρχουνόλα τα αγαθά του σύγχρονου πολιτι-σμού.

Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού,που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίαςτου 1970 προέρχονται από το παλιόγειτονικό Αρβανιτοχώρι, που ονομά-στηκε έτσι από τις πολλές άγριεςελιές που υπάρχουν στις γύρω πλα-γιές.

Στη θέση Σανοβά, δίπλα από τηνπηγή, ο Σουηδός αρχαιολόγος Matti-as Natan Valmin (1898-1968), πουέκανε τις ανασκαφές (1927 έως1929) και βρέθηκαν οι αρχαίοι θολω-τοί βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Μάλ-θης, είχε σκάψει και σε αυτό το χώροκαι είχε βρει κι εδώ τρεις ΜυκηναC-κούς θολωτούς τάφους. Εκεί βρέθη-καν εκτός των άλλων όστρακα, ορει-χάλκινο δαχτυλίδι, πόρπη, χρυσό δα-χτυλίδι και σιδερένια αιχμή δόρατος.

Η Αγριλιά στις διάφορες απογρα-φές εμφανίζει τον εξής αριθμό κατοί-κων: το 1689 είχε 22 κατοίκους, το1700 είχε 17 κατοίκους, το 1830 είχε450 κατοίκους, το 1879 είχε 178 κα-τοίκους, το 1940 είχε 254 κατοίκους,το 1951 είχε 196 κατοίκους, το 1961είχε 163 κατοίκους, το 1971 είχε 81κατοίκους. Κατά την Ενετική απο-γραφή της εκκλησιαστικής περιουσί-ας (Κ. Ντόκου) το χωριό αναφέρεταιως «Αγριοελαία» με πολλές εκκλησί-ες.

Στην Αγριλιά είχαν πάει οι Δριμαίοιαπό το Σουλιμά.

Η Αγριλιά από το έτος 1836 ως τοέτος 1840 ανήκε στο Δήμο Δωρίου (-έδρα του Δήμου το Σουλιμά) και από13-9-1840 μέχρι 31-8-1912, που απο-τέλεσε αυτόνομη κοινότητα, στο Δή-μο Αυλώνος. Με την εφαρμογή τουσχεδίου «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» το 1998υπάγεται στο Δήμο Αετού μέχρι 31-12-2010. Από 1-1-2011 υπάγεται στηΔημοτική Ενότητα του νεοσύστατουΔήμου Τριφυλίας (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)και ανήκει στην Κοινότητα Νέα Αγρι-λιάς.

Πηγή: anodorio.blogspot.gr

Σελίδα 2 Τα Νέα των Σουλιμαίων

Σουλιμοχώρια: Σιτοχώρι (Πιτσά) - Αγριλιά

Η συνδρομή σας είναι απαραίτητη για την ύπαρξη της εφημερίδας, αλλά καιγια την εκτέλεση έργων στο χωριό μας. Για την διευκόλυνσή σας υπάρχει ολογαριασμός: Α.Τ.Ε. αριθ. 03504003162 (εσωτερικό) και IBAN: GR7004314170000350400316254 (εξωτερικό), στον οποίο μπορείτε να καταθέ-τετε την συνδρομή σας (αναγραφή οπωσδήποτε ονοματεπώνυμου, πατρώνυ-μου και αιτιολογίας) ή σε κάποιο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίουστα ακόλουθα τηλέφωνα:Αναστ. Δ. Αρνόκουρος Πρόεδρος Δ.Σ τηλ. 6947 – 606157Δημήτριος Ι. Αλλαγιάννης Αντιπρόεδρος -//- 6983 – 523668Νικόλαος Φ. Κόλλιας Γραμματέας -//- 6932 – 916733Όλγα Δημ. Δεδεμάδη Ταμίας -//- 6977 – 463178Ιωάννης Αλ. Ανδριόπουλος Μέλος -//- 6977 – 931430Παναγιώτης Αναστ. Αντωνίου Μέλος -//- 6947 – 037806Παναγιώτης Π. Ανδριόπουλος Μέλος -//- 6980 – 820060

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Εσείς πληρώσατε την συνδρομή σας; ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ

Διμηνιαία Έκδοσητου Συλλόγου

Άνω Δωριτών Μεσσηνίας«ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ»

Έντυπο πολιτιστικών,κοινωνικών, Λαογραφικών

και άλλων δραστηριοτήτωνΜη Κερδοσκοπικού Φορέα

ΙδιοκτησίαΣύλλογος «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ»

Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Γκίνη 2Τ.Κ. 152.33

Χαλάνδρι - Αττικής

•••Εκδότης - Διευθυντής

και υπεύθυνος ΣυντάξεωςΔιοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ»Πρόεδρος:

Αναστ. Δ. ΑρνόκουροςΑντ/δρος: Δημ. Ι. ΑλλαγιάννηςΓραμματέας: Νικ. Φ. ΚόλλιαςΤαμίας: Όλγα Δ. Δεδεμάδη

Μέλη: Ιωάν. Α. ΑνδριόπουλοςΠαν/της Α. Αντωνίου

Παν/της Π. Ανδριόπουλος

•••Ετήσιες συνδρομές

Εσωτερικού: 20,00 ευρώΕξωτερικού: 50,00 ευρώΣυλλόγων: 30,00 ευρώ

Δήμων - Ν.Π.Δ.Δ.: 50,00 ευρώΜονίμων Κατοίκων Σουλιμά

ΔωρεάνΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 2 ευρώ

ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

* Οι επιστολές και οι συνεργασί-ες πρέπει να είναι ενυπόγραφες,καθαρογραμμένες, ευανάγνωστεςκαι να βρίσκονται εντός των πλαι-σίων της ευπρέπειας και της κο-σμιότητας.

* Η Διεύθυνση της Εφημερίδαςδιατηρεί το δικαίωμα της μη δημο-σίευσης ή της περικοπής ενός κει-μένου, εφ’ όσον κρίνει ότι μπορείνα δημιουργηθεί σύγχυση ή προ-σωπικές αντιπαραθέσεις.

* Τα αποστελλόμενα κείμενα,μετά τη δημοσίευσή τους κατα-στρέφονται.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα, δενεκφράζουν αναγκαστικά την άπο-ψη της Εφημερίδας και του Διοικη-τικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣΔιαβάστε και διαδώστε παντού

«ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ»Είναι η δική σας Εφημερίδα.Είναι η φωνή του Συλλόγου.

Είναι η φωνή του Χωριού μας.Όσο ψηλά ή μακρυά

κι αν φθάσουμε ή βρεθούμε, θα τρεφόμαστε

από τις ρίζες μας.Σύλλογος «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ»

•••Καλλιτεχνική επιμέλεια:

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣΤηλ. (210) 52.26.871

Δακτυλογράφηση κειμένων:ΕΛΠΙΔΑ Ι. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Από που προήλθαν οι εκφράσεις...

ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ: Στη βυζαντινήεποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες,βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλε-γε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπενα ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναντρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτοπου ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να τοκάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο,όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετάσκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόματου πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δη-λαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γι-νόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή,όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη τι-μωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση: «μάλ-λιασε η γλώσσα μου», που τις λέμε μέχρι σή-μερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας ναπείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμεπολλές φορές.

ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ: Στα τούρκικα κα-φάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, ηκαρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατήλέμε: «του έφυγε το καφάσι», δηλαδή, τουέφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήμα-τος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπου-δαίο, λέμε: «μου έφυγε το καφάσι», δηλαδή,μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα.

ΤΟΥΜΠΕΚΙ: «Τουμπεκί» λέγεται τουρκικά οκαπνός για τον αργιλέ, που τον κάπνιζαν σταδιάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Τον αρ-γιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενεί-ων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κιαργούσαμε τον πάνε στον πελάτη, εκείνος μετη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί»... Όσοικάπνιζαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τουςλιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οιφλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλητους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβά-νοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, πουσιγόκαιγε στο λούλα. Και αν κάνεις, που κι αυ-τός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα του, άνοιγε πλατιάκουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλε-γαν: «Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μημιλάς. Τώρα για το «ψιλοκομμένο» τουμπεκί,ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέ-ρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.

Οικονομική Ενίσχυση της ΕφημερίδαςΑγαπητές/οί Αναγνώστριες/στες,Για την έκδοση της Εφημερίδας μας και την

οικονομική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεταιστο Σύλλογο, όλοι σας πιστεύουμε γνωρίζετε.

Ένα καλό έντυπο που φτάνει στα χέρια σαςκαι σας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες μας, ασφα-λώς και δεν εκδίδεται ατελώς.

Για την έκδοση - εκτύπωση και αποστολή στασπίτια σας απαιτούνται αρκετά έξοδα. Αυτό συ-νεπάγεται τον καθορισμό Ετήσιας οικονομικήςεισφοράς για κάθε Μέλος του Συλλόγου ήοποιονδήποτε τρίτο αναγνώστη της Εφημερί-δας, η οποία έχει καθοριστεί στο ελάχιστο δυ-νατό χρηματικό ποσό των 20,00 Ευρώ, γιατους συνδρομητές εσωτερικού και 50,00 Ευ-ρώ για τους συνδρομητές εξωτερικού.

Για να συνεχίσει η εφημερίδα να φτάνει σταχέρια σας παρακαλούμε να πληρώνετε τηνσυνδρομή σας. Θεωρούμε άδικο και παράλογοτο κόστος της να το επωμίζονται μερικοί και όχιόλοι.

Αν κάποιος δεν επιθυμεί να του αποστέλλεταιη εφημερίδα μας, να το δηλώσει τηλεφωνικά σεοποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Από 1-5-2012 έως 30-6-2012 ανταποκρίθη-καν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις οι:1. Αποστολόπουλος Ευστ. Ιωάννης 20,00 Ευρώ2. Δεδεμάδης Γ/Κ Παναγιώτης 30,00 » 3. Δήμας Ιπποκράτης 20,00 » 4. Θεοχαρόπουλος Παναγιώτης 20,00 » 5. Θεοχαρόπουλος Σωτήριος 20,00 » 6. Θεοχαροπούλου Αλεξάνδρα 20,00 » 7. Κίσσας Δημήτριος 10,00 » 8. Κόλλια Ιωάν. Γεωργία 20,00 » 9. Λυμπερόπουλος Σωκρ. Αλέξανδρος 40,00 » 10. Μπούρας Αναστάσιος 20,00 » 11. Μπούρας Νικόλαος 30,00 » 12. Πατσατζής Αριστοτέλης 50,00 » 13. Σταθοπούλου Μιμίκα 50,00 » 14. Συρράκος Λεωνίδας (Ταχυδρ.) 40,00 » 15. Τσατσούλης Αχιλλέας 50,00 »

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΧΧΡΡΗΗΣΣΙΙΜΜΑΑ ΤΤΗΗΛΛΕΕΦΦΩΩΝΝΑΑΔήμος Οιχαλίας..................................27240-22264Κ.Ε.Π. Δωρίου...............27653-60128, 27650-31838ΕΛ.ΤΑ Δωρίου.....................................27650-31223Α.Τ.Ε Δωρίου......................................27650-31224Πρακτορείο ΚΤΕΛ Δωρίου...................27650-31219Ειρηνοδικείο Δωρίου...........................27650-31373Ιατρείο Δωρίου..............27650-31214, 27653-60000Υποθηκοφυλακείο Δωρίου...................27650-32106Έν. Αγρ. Συν. Κυπαρισσίας..................27610-22231Νοσοκομείο Κυπαρισσίας....................27610-24051Α.Τ. Κοπανακίου..................................27650-22205Δ.Ε.Η. Φιλιατρών......................27610-34160, 32590

Δεξαμενή σοφίας και γνώσηςΑποσπάσματα από το ανέκδοτο βιβλίο

του Δημήτρη Π. ΑθανασόπουλουΞέρεις ότι:- Στο θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρ-

χείου Κωνσταντινουπόλεως, έχουν καθί-σει, από την ίδρυσή του ως το 2007, 261Πατριάρχες;

- Πριν από το 1843, η πλατεία Συντάγμα-τος των Αθηνών, ονομαζόταν πλατεία Ανα-κτόρων;

- Οι Αυτοκράτορες της Βυζαντινής Αυτο-κρατορίας, Μέγας Θεοδόσιος και Ιουστι-νιανός, είχαν απαγορεύσει το όνομα Έλ-ληνας με νόμο που προέβλεπε πολύ αυ-στηρές ποινές όπως, θάνατο, εξορία, πο-λυετείς φυλακίσεις κι αποκλεισμό των παι-διών από την κληρονομιά των γονιών τους;

- Η περιοχή του Τσέρνομπιλ, θα παρα-μείνει ραδιενεργή για περίπου 100.000χρόνια;

- Η πρώτη πιστωτική κάρτα στον κόσμοκυκλοφόρησε το 1951 στις Η.Π.Α., από τηντράπεζα AMERICAN EXPRESS;

- Το όπλο των πρώτων χωροφυλάκων τουνεότερου Ελληνικού κράτους, ήταν έναρόπαλο μήκους 50 εκατοστών, που κατάμήκος του έφερε τη φράση «Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥΝΟΜΟΥ»;

- Τα πρόβατα που θάβονται από χιονο-στιβάδες μπορούν να επιζήσουν μέχρι καιδυο εβδομάδες;

- Η πατρότητα του ονόματος «Μεσό-γειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στουςΛατίνους κι ο «νονός» της ήταν ο Σολίνος;

- Το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο στην Ελ-λάδα, «στήθηκε» το 1880 κι είχε μόνο 248συνδρομητές;

Τα Νέα των Σουλιμαίων Σελίδα 3

SIMBOLO

ΕΠΙΠΛΟ - ΦΩΣ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΕΡΙΚΟΣΛΛ.. ΣΣππάάττωωνν 5500 -- 5522 ΓΓέέρραακκααςς

ΤΤηηλλ:: 221100 -- 66661177339966,, 221100 -- 66004477669911

ΕΕρργγαασσττήήρριιοο ζζυυμμααρριικκώώνν

ΜΑΡΛΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣΔώριο Μεσσηνίας

Τηλ: 27650-31686 & 31410 • Κιν: 6972-109.451

Όσο μπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστονόσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την

στων σχέσεων και των συναναστροφώντην καθημερινή ανοησία,

ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1913)

Nationale - NederlandenΑσφαλιστικός - Επενδυτικός Σύμβουλος

Χριστίνα Ν. Παναγιωτοπούλου

Α. Παπανδρέου 4 Τ. Κ. 166.75 ΓλυφάδαΤηλ:210- 8981.752

EEρργγαασσττήήρριιοο ΧΧρρυυσσοοχχοο ααςςΕΕππιισσκκεευυέέςς -- ΕΕιιδδιικκέέςς κκαατταασσκκεευυέέςς

ΓΓλλυυκκεερρίίαα ΙΙ.. ΚΚλληημμααθθιιααννοούύΛΛ.. ΑΑρρττέέμμιιδδοοςς 9944 ΛΛοούύττσσαα ττηηλλ:: 22229944 -- 008899..997788

((έέκκππττωωσσηη 2200 %% σσττοουυςς ΣΣοουυλλιιμμοοχχωωρρίίττεεςς))

ΦΑΝΟΠΟΙ)Α & ΒΑΦΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΛΙΜΠΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΑΣΙ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΧΑΡΟΣ

Καραθεοδωρή 17 - ΕλληνορώσωνΤηλ: 210-67.16.796, fax: 210-67.79.701

ΟΟΠΠΤΤΙΙΚΚΑΑ ΕΕΝΝΟΟΡΡΑΑΣΣΙΙΣΣΑΑΠΠΟΟΣΣΤΤΟΟΛΛΟΟΣΣ ΑΑ.. ΠΠΑΑΤΤΣΣΑΑΤΤΖΖΗΗΣΣ

ΑΑννττωωννοοπποούύλλοουυ 22,, ΚΚααλλααμμάάττααΤΤηηλλ:: 2277221100 -- 8877555577,, ΚΚιινν:: 66997722 -- 777799225522

Πρατήριο Υγρών ΚαυσίμωνΠλυντήριο - Λιπαντήριο -Ελαστικά

ΔΔηημμήήττρριιοοςς ΤΤόόττσσηηςς && ΣΣίίαα ΟΟ..ΕΕ..Δώριο Μεσσηνίας

Τηλ: 27650-31235 Κιν: 6977-088.236

Μια ματιά στο χθες

Ένας δρόμος κόλασιςΑγ. Γεώργιος (Αντ/σις) Ο δρόμος από την θέσιν Κατσαμπανέικα έως Κο-

πανάκιον πρέπει να εξευρεθή τρόπος να τύχη κάποι-ας επισκευής.

Χωματόδρομος, καθώς είναι, μεταβάλλεται μετας πρώτας βροχάς εις αληθινήν κόλασιν. Σημειωτέ-ον ότι κατά την χειμερινήν περίοδον η διάβασίς τουκαθίσταται άκρως ανυπόφορος και προβληματική.

Οι αρμόδιοι ας ενδιαφερθούν να δοθούν ολίγαχρήματα. Δεν θα πάνε χαμένα. Εξ άλλου ο δρόμοςούτος είναι λίαν εξυπηρετικός δια πλήθος κόσμουτης Ορεινής Τριφυλίας, που καθ’ εκάστην Κυριακήνμεταβαίνει εις την λαCκήν αγοράν Κοπανακίου. Διότικαι με τα ζώα των ακόμη οι άνθρωποι δεν επιτυγχά-νουν υποφερτήν διακίνησην των προCόντων των, επίτω λόγω ότι ο δρόμος μας καταντά βάλτος αδιάβα-τος.

«Τριφυλία» 19-5-1953

Ιδρύεται εις ΑθήναςΈνωσις ορεινών Τριφυλίων

Υπό παραγόντων καταγομένων εκ χωρίων του τέ-ως Δήμου Δωρίου, απεφασίσθη όπως ιδρυθή ενταύ-θα νέον Σωματείον υπό την επωνυμίαν «ΈνωσιςΟρεινών Τριφυλίων ΟΙ ΝΤΡΕΔΕΣ», άρχισαν δε αισχετικαί προεργασίαι δια την πραγμάτωσιν της ιδέ-ας ταύτης.

Ως προταρχικοί σκοποί της ανωτέρω Ενώσεωςφέρονται:

α) Η αποκατάστασις και η διατράνωσις της ιστο-ρικής αληθείας, ως προς την δράσιν και τα κατορ-θώματα των αγνοηθέντων ηρωικών αγωνιστώνΝτρέδων της ορεινής Τριφυλίας, προ και μετά το1821, ως ταύτα εξιστορήθησαν κατά τον πανηγυρι-κόν εορτασμόν της 150ετηρίδος εις την «Αγίαν Λαύ-ραν της Τριφυλίας», δηλ. εις τον Ι. Ναόν Αγίου Δη-μητρίου του Σουλιμά.

β) Η αξιολόγησις του έργου και της θυσίας τωνΝτρέδων αγωνιστών, δια της συγκεντρώσεως στοι-χείων, κειμηλίων, παραδόσεων κλπ., και ίδρυσιςπρος τούτο Μουσείου.

γ) Η ανέγερσις επιβλητικού Ηρώου εις περίοπτονθέσιν των εδαφικών ορίων των Ντρέδων.

δ) Η σύσφιγξις των σχέσεων μεταξύ των εγχω-ρίων και των εν διασπορά απογόνων των Ντρέδωνπρος διασφάλισιν της προσωπικής και της ιστορι-κής μνήμης των προγόνων, δι’ εκδόσεως λευκωμά-των, μελετών, πανηγυρικών εκδηλώσεων κλπ. και

ε) Όσοι άλλοι σκοποί ήθελον προάγει το πνευμα-τικόν, κοινωνικόν και εκπολιτιστικόν επίπεδον τωνκοινοτήτων του τέως Δήμου Δωρίου.

Κατ’ αυτάς απόγονοι των Ντρέδων συνέρχονταιενταύθα εις ευρείαν σύσκεψιν, προς κατάστρωσιντου σχεδίου ενεργείας και ανάδειξιν προσωρινούΔιοικ. Συμβουλίου δια τον περαιτέρω χειρισμόν τουθέματος.

«Μεσσηνιακή Αναγέννησις» 25-11-1971

Κατασκευή Γηπέδου εις ΔώριονΔΩΡΙΟΝ (του ανταποκριτού μας)Ήδη ήρχισαν και συνεχίζονται πυρετωδώς οι ερ-

γασίαι δια την κατασκευήν ενταύθα γηπέδου εξ 8περίπου στρεμμάτων, διατεθείσης προς τούτο πι-στώσεως 70 χιλ. δραχ. υπό του Υπουργείου Παιδεί-ας.

Το εν λόγω γήπεδον κείται παραπλεύρως της Σι-δηροδρομικής γραμμής θεωρούμενον κατά τουςπλέον αντικειμενικούς εκτιμητάς εν από τα μεγαλύ-τερα γήπεδα της Πελοποννήσου.

Επειδή όμως δια την ολοκλήρωσιν του εν λόγωέργου δεν θα επαρκέση η διατεθείσα πίστωσις, πα-ρακαλείται ο κ. Νομάρχης όπως ενισχύση εκ τουΝομαρχιακού Ταμείου.

«Τριφυλία» 28-2-1963

Σελίδα 4 Τα Νέα των Σουλιμαίων

ΟΟιι ααννάάγγκκεεςς ττοουυ χχωωρριιοούύ μμοουυ ((ΣΣοουυλλιιμμάά))Στα πολύ τα περασμένα, δυο χωριάτες, καθισμένοι

σε μια χασαποταβέρνα, προσπαθούσαν οι καημένοι, τα προβλήματα να λύσουν, τα δικά τους και τα ξένα,

βάλθηκαν ν’ ανακαλύψουν του χωριού τους τ’ αναγκαία.Ο Γιωρ-Κρίκος απ’ το ένα, Νίκο Πάλλας από τ’ άλλο,παν’ να λύσουνε στην πέννα τούτο θέμα το μεγάλο!

ΚΡΙΚΟΣ: Το χωριό, για να προκόψει (λέει ο πρώτος σοβαρά) και να πάρει σωστή όψη,

έχει ανάγκη από παπά, από δάσκαλο, γιατρό, χωροφύλακα, δραγάτη.ΠΑΛΛΑΣ:

Και μια νηπιαγωγό...ΚΡΙΚΟΣ:

Τον μπακάλη, το χασάπη, καφετζή και ταβερνιάρη, νοσοκόμα πειραμένη.……….

Βάνει κόμμα και φρενάρει και τον άλλο περιμένεινα του πει αν συμφωνάει ή προσθέτει ή αφαιρεί, όπου ο άλλος αρχινάει και τον πάει ψιλό γαζί…

ΠΑΛΛΑΣ:Τον παπά, για να μας θάψει και στον τάφο να μας πάει,

ν’ εύχεται, να θυμιατίζει και τις τσέπες να γεμίζει....Και τις τσέπες; Σωστό τράστο. Ψάχνοντας, δεν βρίσκεις πάτο!

Δάσκαλο-Παιδαγωγό.Να μορφώνουν τα παιδιά μας ή να παίρνουν τα λεφτά μας;

Τις κοτούλες, τ’ αυγουλάκια, χοιρινά λουκανικάκια, τη γιαούρτη, το κρασάκι, το γιδίσιο βουτυράκι;

Κι αν αφήσουνε κανένα πάλι...μετεξεταστέο,...τα δωράκια του καθ’ ένα θα στον κάνουν...προακτέο.

Γιατρό-Νοσοκόμα.Ο γιατρός για να μας γιάνει ή στο χώμα να μας βάνει;

Όταν πέσεις πια σε...κόμμα, νάτηνε η νοσοκόμα,για να μας νεκροστολίσει και τα μάτια να μας κλείσει,

χέρια, πόδια να μας δέσει κ’ ίσια, του παπά, πεσκέσι...Χωροφύλακα.

Να μας κυνηγάει ο Μπάτσος, σαν τον ποντικό, ο Γάτος.Τα στοιχεία να ζητάει και στο τμήμα να μας πάει,

να μας κλείσει στα μπουντρούμια, να μας κόψει τα κουστούμιαγια παράβαση του άρθρου Ζ Ξ Ψ και παρακάτου.

Κάναν δίκια, κάναν λάθη; Άντε βρες εσύ την άκρη...Αγροφύλακα.

Ο δραγάτης, του τσιοπάνη, καψονάκια να του κάνει,το τυρί να κατεβαίνει και τα... σύλληπτρα να παίρνει...

Του Χριστού; την γαλοπούλα. Το Πάσχα; Αρνί στη σούβλα.Κι απ’ την στάνη σαν περνά, θα γεμίσει την...κοιλιά.Και τα δόλια τα σπαρτά; Ποιος σκοτίζεται γι’ αυτά...

Στα χωράφια, τι να κάνει; Τα φυλάει από την...στάνη...Μπακάλη.

Ο μπακάλης να μας...κλέβει στον χασάπη να μας στέλνεικι ο χασάπης να τα παίρνει κι έναν έναν να μας...γδέρνει.

Καφετζή. Ο καφές…παραμυθένιος! Τι και αν είναι ρεβυθένιος...

Το ρακί και το ουζάκι; Με δυο μύγες...μεζεδάκι!Ταβερνιάρη.

Είν’ ο μόνος που μας δίνει λυτρωμό στα βάσανά μας,στις σκοτούρες λησμοσύνη και θολούρα στα μυαλά μας.

Με δυο τρία ποτηράκια βαρελίσιο κοκκινέλι,μας γλυκαίνει τα φαρμάκια τα πικρά, τα κάνει μέλι.Μα κι αυτός δεν είναι άγιος, ούτε άσπρο περιστέρι,

στην καρδιά του, είναι λάγιος και στο νόθεμα...ξευτέρι.δυο σερβίρει, γράφει τρία, δυο κρασί, ένα νεράκι.Στο...βιδάνιο; Αυθεντία. Στο λογαριασμό; Γεράκι!

ΚΡΙΚΟΣ:Τίποτ’ άλλο, δεν μας μένει. Τυχεροί...οι πεθαμένοι...

ΠΑΛΛΑΣ:Μένει, Γιώργη, κάτι άλλο, πιο τρανό και πιο μεγάλο,που θα σώσει το Χωριό μας, τον χαμένο εαυτό μας,

Η ΤΡΙΑΔΑ Η ΑΓΙΑ, αν την επικαλεσθούμε, θάχουμε χαρά κι υγεία και ανάπαυση θα βρούμε.

Θα τους κάνει όλους πέρα τους εργάτες του κακού,θα μας στείλει, για παρέα την ΑΓΑΠΗ του ΧΡΙΣΤΟΥ!

Βαγγέλης Παπαδόπουλος(Από το αρχείο του μακαριστού π. Αλεξίου Ανδριόπουλου)

Τα Νέα των Σουλιμαίων Σελίδα 5

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ(Το γένος μητρός Σιούτη)

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Απόφοιτος ΑΠΘ, Msc Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνεργάτης Νοσοκομείου «Metropolitan»

Διγενή 4, 16344 - Ηλιούπολη

Τηλ: 6977-307.049, 210-97.63.731

ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Δώριο Μεσσηνίας • Τηλ: 2765 - 31236

EURONICS - ÓÅÇÏÓÍ É Ê Ï Ë Á Ê Ï Ð Ï Õ Ë Ï Ó Ã Å Ù Ñ Ã É Ï Ó

ÇëåêôñéêÜ åßäç-Öùôéóôéêܸðéðëá-Óôñþìáôá ÏñèïðåäéêÜ

& ÁíáôïìéêÜ-Êïõñôéíüîõëá

ÊïðáíÜêé Ìåóóçíßáò • Ôçë: 2765-22660

B I B I A NA C C E S S O R I E S

ΦΟ ΜΠΙΖΟΥ - ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ -ΦΟΥΛΑΡΙΑ - ΚΑΣΚΟΛ- ΤΣΑΝΤΕΣ - ΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Στήνιος ΝικόλαοςΔώριο Τηλ: 6930 - 796.378

συνέχεια από τη σελ. 1

Όταν μεταξύ παράδοσης και δημιουργίας,συντηρητικότητας και προοδευτικότητας βρε-θεί ισορροπία, τότε το έθνος ζει με σταθερό-τητα, γιατί τότε το παρελθόν επιδρά δημιουρ-γικά στο παρόν. Και η ισορροπία επιτυγχάνε-ται, όχι με αντιγραφή των παλιών τρόπων, αλ-λά με δραστηριοποίηση των στοιχείων εκείνωνπου βοηθούν στην αντιμετώπιση των νέωνμορφών της ζωής. Ο νεοέλληνας έχει χρέοςνα αποκαταστήσει την επαφή του με τις πηγέςτης νεοελληνικής πνευματικότητας και τις ηθι-κές αξίες της νέας ελληνικής ζωής. Έτσι θαέχουμε τα δικά μας θεμέλια, τις δικές μας ρί-ζες, για να μη μιμούμαστε ανόητα, αλλά απότην ξένη εμπειρία να μπορούμε να παίρνουμεαυτό που μας ταιριάζει και αυτό που μπορού-με να αφομοιώνουμε γόνιμα.

Το να καλλιεργήσουμε την εθνική μας προ-σωπικότητα δε σημαίνει όμως ότι θα αρνηθού-με ή θα περιφρονήσουμε τις προσωπικότητεςάλλων εθνών. Όλα τα έθνη έχουν κάτι να προ-σφέρουν στον πολιτισμό. Η αλληλεξάρτησητων λαών εντείνεται κι έτσι αυξάνεται η ανά-γκη ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίαςτους. Εξάλλου η εθνική μας παράδοση με ταδυο μεγάλα ρεύματά της, τον ανθρωπισμό καιτο χριστιανισμό, μας κατευθύνει στο ιδανικότης πανανθρώπινης αδελφοσύνης. Όμως μετον ίδιο σεβασμό και την ίδια διαλλακτικότηταπρέπει να αντιμετωπίζουμε και να δεχόμαστετον πολιτισμό και των άλλων και να τους θεω-ρούμε εξίσου αξιόλογους, αφού όλοι μαζί δη-μιουργούν τον ελληνικό λαCκό πολιτισμό.

Η χώρα μας με τη μακρύτερη πολιτιστικήδιαδρομή επιβάλλεται να δραστηριοποιηθείκαι να διαφυλάξει τον πολιτισμό της αλλά καινα τον προβάλλει με ευαισθησία και υπευθυ-νότητα στους άλλους λαούς.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γεράστηρίγματα της ελληνικής παράδοσης. Γιατίδιατηρούν και προβάλλουν το λαCκό μας πολι-τισμό αλλά και το μεταβάλουν από μουσειακόείδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώ-σεις τους κάνουν πιο σαφείς τις ιδέες πουαποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα

αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινεςαξίες.

Ένας άλλος θεσμός που συμβάλλει στηγνώση του παρελθόντος, τη διατήρηση τηςπολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα μουσεία .Αυτά είναι τα θησαυροφυλάκια του παρελθό-ντος, όπου προβάλλεται η πορεία ενός λαού.Το Υπουργείο Πολιτισμού με ευαισθητοποίησηπρέπει να στηρίξει οικονομικά και ηθικά όλεςτις προσπάθειες που γίνονται για την αναβίω-ση των παραδοσιακών αξιών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση νααξιοποιήσει το δυναμικό του λαCκού μας πολι-τισμού δημιουργώντας πολιτιστικούς φορείςκαι οργανισμούς, όπου θα εκφράζονται όλεςοι μορφές του. Το σχολείο μπορεί να βοηθήσειτο νέο να αποκτήσει βιωματική σχέση με τηνεθνική μας κληρονομιά. Αλλά και η οικογένειαπρέπει να προτρέπει τα παιδιά να συμμετέ-χουν σε ανάλογες εκδηλώσεις και δραστηριό-τητες. Τέλος δεν είναι λίγα τα άτομα που μετον προσωπικό τους μόχθο, την αγάπη τουςκαι το μεράκι τους προσφέρουν τις ιδέες τουςκαι την ψυχή τους στην υπόθεση του λαCκούπολιτισμού.

Ελπίζουμε ότι με την ατομική και συλλογικήπροσπάθεια θα μεταδώσουμε και στις επό-μενες γενιές όσα δημιούργησαν οι πρόγονοίμας.

Γιατί πιστεύουμε ότι παράδοση δε σημαίνειοπισθοδρόμηση, αλλά πηγή γνώσεων, αρχώνκαι αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πο-ρεία στο μέλλον.

Του καθηγητή Νίκου Γ. Ζυγογιάννη

Παράδοση...μια διαχρονική αξία!Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στο χωριό μαςσυνέχεια από τη σελ. 1

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια τουτραπεζιού και κατόπιν χορός μέχρι αργά το από-γευμα.

Ευχηθήκαμε για μια ακόμη φορά τσουγκρίζο-ντας τα ποτήρια μας υγεία, ευτυχία και μακροη-μέρευση σε όλους μας.

Την εορτή τίμησε με την παρουσία του ο πρώ-ην Δήμαρχος Δωρίου και νυν Δημοτικός Σύμβου-λος του Δήμου Οιχαλίας κ. Αντώνης Τάκης.

Ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχίασε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκοληεποχή που περνάει η πατρίδα μας και ο καθέναςαπό εμάς ξεχωριστά.

Η Αγία Τριάδα, ας είναι προστάτης όλων μαςκαι επιτέλους ας υπερισχύσει τώρα η αγάπη γιατο χωριό μας, παραμερίζοντας όλες τις άλλεςμας διαφορές, που τυχόν μας απομακρύνουν.

«Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσό-φους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίςτο Πνεύμα το άγιον, και δι’ αυτών την οικουμένηνσαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι». Δηλαδή:«Ευλογημένος ας είσαι Χριστέ Θεέ μας, Συ πουανέδειξες πάνσοφους τους αγράμματους ψαρά-δες, αφού έστειλες σε αυτούς το Άγιο Σου Πνεύ-μα. Και με αυτούς τράβηξες κοντά Σου όλη τηνοικουμένη, όπως η σαγήνη των ψαράδων μαζεύειόλα τα ψάρια. Δόξα σε Σένα φιλάνθρωπε Κύριεγια όλα».

Και του χρόνου, χρόνια πολλά σε όλους.Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΦΦΩΩΤΤΟΟΓΓΡΡΑΑΦΦΟΟΣΣΑΑννδδρρέέααςς ΠΠαανν.. ΣΣττρρίίγγγγλλοοςς

ΑΑννααλλααμμββάάννωω ββααππττίίσσεειιςς -- γγάάμμοουυςς κκααιι άάλλλλεεςς εεκκδδηηλλώώσσεειιςς

Τηλ: 210 - 5012.174 & 210 - 5716.458

AIR TECHNICAΣυστήματα Κλιματισμού

Αντωνόπουλος Γιώργος

ΓΓοουυρρδδώώννοοςς 1199 -- ΝΝ.. ΙΙωωννίίαα -- 1144223311ΤΤηηλλ:: && FFaaxx:: 221100--2277..1111..993377,, 66997722--882244..112255

wwwwww..aaiirrtteecchhnniiccaa..ggrr -- iinnffoo@@aaiirrtteecchhnniiccaa..ggrrΚρεοπωλείο - Τυροκομείο

ΜΕΜΜΟΣΚοπανάκι ΜεσσηνίαςΤηλ: 2765-22433, 6945-566.676

«Εν Ρίπεσι»Φ α γ ο π ο τ ε ί ο ν

ΠΠεερριικκλλήήςς ΚΚααννεελλλλόόπποουυλλοοςςΤηλ: 27650 - 23046 - Κεφαλόβρυση

OVER!

INTERNET - COFFEE BARΜΑΚΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

Δώριο Μεσσηνίας • Τηλ: 27650-31564

ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ

ΧΧρρώώμμαατταα -- ΣΣιιδδηηρριικκάά -- ΠΠόόμμοολλααΚΚοουυρρττιιννόόξξυυλλαα -- ΕΕρργγααλλεείίαα ππάάσσηηςς φφύύσσεεωωςς

Ανδρέας Χρ. ΝτρέκοςΛ. Μαραθώνος 94 Γέρακας Αττικής

Τηλ: 210 - 6612.308 & 210 - 6612.435

Σελίδα 6 Τα Νέα των Σουλιμαίων

Η αγιογράφηση της Αγίας Τριάδας

Η αγιογράφηση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας προ-χωράει με εντατικότατους ρυθμούς και με με-γάλη συνέπεια από τον αγιογράφο κ. ΝίκοΓιαννακόπουλο.

Άλλες δύο παραστάσεις (Ανάληψη και Πε-ντηκοστή) προστέθηκαν το τελευταίο διάστη-μα και κοσμούν το ναό, ολοκληρώνοντας τοπάνω μέρος της βόρειας του πλευράς.

Σήμερα δημοσιεύουμε το όνομα ενός ακόμησυμπατριώτη μας, ο οποίος προσέφερε γιατον σκοπό αυτό στο Σύλλογο, το αναφερόμενοχρηματικό ποσό:

Μαγκαφάς Ευθύμιος........100,00 Ευρώ

Ο εορτασμός των πολιούχων ΑγίωνΚων/νου & Ελένης Δωρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν καιφέτος στο Δώριο οι πολιούχοι του Άγιοι Κων-σταντίνος & Ελένη, χοροστατούντος του Μη-τροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσο-στόμου.

Παραβρέθηκαν η βουλευτής Νάντια Γιαννα-κοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠαναγιώτηςΑλευράς, ο Δήμαρχος Οιχαλίας, ο υποψήφιοςβουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, o πρόεδροςτης Ε.Π.Σ Μεσσηνίας Αριστείδης Σταθόπου-λος, δημ. σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας καιπλήθος κόσμου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε περι-φορά της Ιερής Εικόνας των αγίων στους δρό-μους του Δωρίου και στη συνέχεια το ΤοπικόΣυμβούλιο Δωρίου οργάνωσε γιορτή στηνπλατεία, με την οικονομική στήριξη των κατα-στημάτων και πολιτών του Δωρίου, στην οποίασυμμετείχε κόσμος από το Δώριο αλλά και ταγύρω χωριά.

Το γλέντι που εξελίχτηκε ήταν άνευ προη-γουμένου και απέδειξε για μια ακόμα φορά ότιτο Δώριο έχει άποψη και κόσμο που αγαπάειτον τόπο του.

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλ-λόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας

Γενική συνέλευση και εκλογές για την ανά-δειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, πραγμα-τοποιήθηκαν την Κυριακή 27-5-2012 στην Ομο-σπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας,στην Αθήνα.

Στην εκλογική διαδικασία εκπροσωπήθηκαν28 σύλλογοι και σύνδεσμοι με 44 εκλέκτορες.Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκεσυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος Παναγιώτης Λούτος (ΣύλλογοςΚυπαρισσίων «Η Αρκαδιά»), Α΄ ΑντιπρόεδροςΣτάθης Χαρτάλος (Αδελφότητα Φιλιατρινών

«Η Εράνη»), Β΄ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπα-κωνσταντόπουλος (Σύλλογος Καλονεριτών), Γ΄Αντιπρόεδρος Νίκος Καρυώτης (Σύλλογος Σε-λαίων), Γ. Γραμματέας Κων/νος Αδαμόπουλος(Σύλλογος Αυλωνιτών), Ειδική ΓραμματέαςΕλένη-Άννα Αδαμοπούλου (Σύλλογος Αρμεναί-ων), Ταμίας Σταμάτης Ντεβές (Σύλλογος Κο-κλαίων), Υπ. Δημοσίων Σχέσεων Σοφία Μπε-κιάρη (Σύλλογος Σιτοχωριτών),

Έφορος Υλικού Αναστασία Αρνοκούρου(Σύλλογος Πλατανιτών), Μέλος Μαρία Λιακά-κη (Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών) και ΜέλοςΓιώργος Λάνος (Σύλλογος Χαλαζονιτών).

Εγκαινιάστηκε ο Ι.Ν. Προφήτη Ελισσαίου

Την Τρίτη 12 Ιουνίου το πρωί εγκαινιάστηκε οΙερός Ναός του Προφήτη Ελισσαίου στη θέση«Γουβαλάρια» Δωρίου, παρουσία του Μητροπο-λίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμουκαι πιστών από τον Άγιο Γεώργιο και το Δώριο.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός τά-ματος, ενός έργου ζωής για τον αείμνηστοΗλία Λιακόπουλο, ο οποίος έχοντας βαθιά πίστηστον Θεό, σε ένα από τα πολλά ταξίδια τουστους Αγίους Τόπους, γνωρίστηκε με τον ηγού-μενο Γαβριήλ της Ιεράς Μονής του ΠροφήτηΕλισσαίου στην Ιεριχώ της Ιερουσαλήμ και ότανο ηγούμενος του εξέφρασε την επιθυμία ανέ-γερσης στην Ελλάδα ομώνυμου ναού, ο Ηλίαςέσπευσε να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Έτσιδεν εφείσθη κόπων και δαπανών και ανήγειρεστα Γουβαλάρια τον πέτρινο περικαλλή Ναό.

Δυστυχώς δεν είναι πλέον κοντά μας για ναδει το όνειρο του τελειωμένο. Ήταν όμως εκείσύσσωμη η οικογένεια Λιακόπουλου δίπλα στηνγυναίκα του και τα παιδιά του. Ακολούθησε γεύ-μα στον Άγιο Γεώργιο Δωρίου, προσφορά τηςοικογένειας Λιακόπουλου.

Ο Ιερός Ναός παραχωρήθηκε στην ενορία τουΔωρίου και αποτελεί και επίσημα εξωκλήσι της,που εορτάζει στις 14 Ιουνίου. Μπορεί κάποιοςεύκολα να το επισκεφτεί από το Δώριο ή τονΆγιο Πέτρο, αφού οι δρόμοι που οδηγούν σε αυ-τόν διανοίχτηκαν ύστερα από τις φιλότιμες προ-σπάθειες του Προέδρου της Τ.Κ. Δωρίου Γεώρ-γιου Ντόντου και τη βοήθεια του ΑντιδημάρχουΟιχαλίας Νίκου Αλεξόπουλου.

Σουλιμοχώρια - Ντρέδες «ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

Φίλοι αναγνώστες σας πληροφορούμε πωςτο βιβλίο του Δημήτρη Παν. Αθανασόπουλου:«Σουλιμοχώρια-Ντρέδες ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ιστορική Αναδρομή-Λαογρα-φικές Αναμνήσεις», επανεκδόθηκε και επανα-κυκλοφορεί.

Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπειαπό κανένα μας, γι αυτό και το συνιστούμεανεπιφύλακτα σε όλους τους αναγνώστες μας.

Το αντίτιμο του είναι 25 Ευρώ εκ των οποίωντα 5 � διατίθενται για την αγιογράφηση τηςΑγίας Τριάδας του Σουλιμά.

Για την προμήθεια του απευθυνθείτε σταΤηλ: 210-5738386 & 6944-125238 ή στον Σύλ-λογο «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ» τηλ. 6932-916733

Η διεύθυνση της εφημερίδας

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών Άνω Δωρίου

Εκλογές της 6ης ΜαLου

Ψήφισαν: 78 Έγκυρα: 77 Λευκά: 1

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 44ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 9ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 8ΑΝΕΞ. ΕΛΛ.: 6ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 4Κ.Κ.Ε.: 3ΛΑ.Ο.Σ.: 2ΔΗΜ. ΞΑΝΑ: 1

Εκλογές της 17ης ΙουνίουΨήφισαν: 84 Έγκυρα: 84

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 64ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 7ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 7ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ: 3ΔΗΜ.ΑΡ.: 1ΛΑ.Ο.Σ.: 2

Αποτελέσματα εκλογών της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου

Εκλογές της 6ης ΜαLου

Εγγεγρ.: 4.831 Ψήφισαν: 2.142 Αποχή:55.56% Λευκ./Άκ.:1.63 % (35)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 39.01% (822)ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 14.10% (297)ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 10,92% (230)ΧΡ. ΑΥΓΗ: 8.45% (178)ΑΝΕΞ. ΕΛΛ.: 6.69% (141)Κ.Κ.Ε.: 6.50% (137)ΔΗΜ.ΑΡ.: 3.61% (76)

Εκλογές της 17ης Ιουνίου Εγγεγρ.:4.845 Ψήφ:2.101 Αποχή:56,64%Λευκ./Άκ.:1,43% (30)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 47,66 % (987)ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 17,87 % (370)ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 12,41 % (257)ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,10 % (147)ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ: 4,01 % (83)Κ.Κ.Ε.: 3,96 % (82)ΔΗΜ.ΑΡ.: 3,72 % (77)

Οι νέοι βουλευτές Μεσσηνίας

Στις επαναληπτικές εκλογές που διενεργή-θηκαν στις 17 Ιουνίου το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχασε τηνέδρα του στη Μεσσηνία και την κέρδισε η ΝέαΔημοκρατία εκλέγοντας 3 βουλευτές. Έτσι,από τη Μεσσηνία στη Βουλή εκπροσωπούνται:

Η Νέα Δημοκρατία με τους: Αντώνη Σαμα-ρά, Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σα-μπαζιώτη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το Θανάση Πετράκοκαι η Χρυσή Αυγή με το Δημήτρη Κουκούτση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΆνωΔωριτών συγχαίρει τους νεοεκλεγέντες βου-λευτές του νομού μας και τους εύχεται καλήεπιτυχία στο έργο τους για το καλό της Μεσ-σηνίας.

Σουλιμοχωρίτικα και άλλα νέα

MMEERREEMMEETT SSEERRVVIICCEEΑΑΛΛΟΟΥΥΜΜΙΙΝΝΟΟΚΚΑΑΤΤΑΑΣΣΚΚΕΕΥΥΕΕΣΣ && ΣΣΙΙΔΔΗΗΡΡΟΟΚΚΑΑΤΤΑΑΣΣΚΚΕΕΥΥΕΕΣΣ

ΔΔ.. ΓΓΙΙΑΑΝΝΝΝΑΑΚΚΟΟΠΠΟΟΥΥΛΛΟΟΣΣ && ΣΣΥΥΝΝΕΕΡΡΓΓΑΑΤΤΕΕΣΣΠΠΟΟΙΙΟΟΤΤΗΗΤΤΑΑ -- ΑΑΨΨΟΟΓΓΗΗ ΑΑΙΙΣΣΘΘΗΗΤΤΙΙΚΚΗΗ

ΚΚοοππααννάάκκιι ΜΜεεσσσσηηννίίααςςΤΤηηλλ:: 2277665500--2222000000 && 66997722--333366..226622

Τα Νέα των Σουλιμαίων Σελίδα 7

ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 του Απρίλη του 2012.Των ΒαYων! Η εκκλησία μας γιορτά-ζει τη ΒαCφόρο είσοδο του Χριστούστα Ιεροσόλυμα. Ωσαννά, ευλογη-μένος ο ερχόμενος και οι δρόμοι ναστρώνονται με βαγιόκλαρα και λου-λούδια, για να τα διαδεχτούν σε λί-γες μόνο ημέρες: τα Σταυρωθείτω,τα πάθη των εμπαιγμών και τουΣταυρού!

Σκόπευα, μετά την λειτουργία, ναβρεθώ στο Ραμοβούνι, όπου θαγιορταζόταν το γενέθλιο του Κολο-κοτρώνη, μπροστά στον έφιππο αν-δριάντα του, πού ’στησε ο Σύλλο-γος των Πελοποννησίων Θεσσαλο-νίκης με Πρόεδρο το συμπατριώτημας Τάσο Καλαμπόκη. Είχαμε πιεικαφέ την προηγούμενη μέρα στο"Εν πλω" της Κυπαρισσίας μαζί μετις συμβίες μας. Έτσι λογάριαζα,χωρίς τον "ξενοδόχο", όμως. Και ξε-νοδόχος, στην προκειμένη περίπτω-ση, ήταν η χρόνια "δισκοκοίλη" μου,η οποία - μετά τις δουλειές που ’κα-να στον κήπο κατεβαίνοντας απότην Αθήνα - με δίπλωσε στα δύο καιμε καθήλωσε για ένα διήμερο.

Έτσι έχασα το προσκύνημα στοΡαμοβούνι. Και ο νους, άτι ατίθα-σο, που δεν του βάζει χαλινάρι η"δισκοκοίλη", πέταξε στην πνιγμένηαπό τους χειμμάρους της χλωρο-φύλλης- αντίκρι στο Βασιλικό -πλα-γιά, μαζί με τον αείμνηστο ΣπύροΜελά, που μου θύμισε : "...Πού πή-γαιναν; τα δάση της Αλωνίσταινας,κοντά στην Τρίπολη, δεν μπορού-σαν να τους βαστάξουν. Από τη με-γάλη λάκκα της Πιάνας και τα μέρητης Μεγαλόπολης περάσανε το Διά-σελο και κατηφόρισαν στον κάμποτης Μεσσηνίας. Φτάσανε Μελιγαλάκαι Δαβολίτσι, στου Μπούγα, κατάτο ποτάμι. Νύχτα ξαναπήραν τοδρόμο. Σκαρφάλωσαν σε μια πλα-γιά, στο Ραμοβούνι. Οι ψηλές βελα-νιδιές, ίσκιοι γιγάντων θεόρατοι,αγρυπνούσαν κάτω απ’ την αστρο-φεγγιά. Η «καπετάνισσα» πονούσε.Άλλες γυναίκες βαστούσαν στ’ ανη-φόρι, της δίνανε καρδιά. ΞημέρωνεΔευτέρα της Λαμπρής. Η γυναίκαδεν κρατούσε πια. Της στρώσανεχαμόκλαδα, μιαν αντρομίδα, κάτωαπό ένα δέντρο και την βάσταξαννα γεννήσει. Στο θυμαρομυρασμένοαέρα του βουνού, πήρε την πρώτηανάσα ο Κολοκοτρώνης..". Ο ίδιοςτο επιβεβαιώνει στον Τερτσέτη:"Εγγενήθηκα τη Δευτέρα της Λα-μπρής, 4 τ’ Απρίλη, στα 1770, κάτωαπό ένα δέντρο στο Ραμοβούνι τηςΜεσσηνίας..". Εκεί, που προέτρεψατον αείμνηστο στρατηγό ΆγγελοΚολέτσο να στήσει την προτομή τουΚολοκοτρώνη και να γιορτάζεται,κάθε χρόνο την κοντινή -στις 4Απρίλη- Κυριακή η γενέθλια μέρατου Γέρου του Μοριά. Εκεί, που σή-μερα οι Μεσσήνιοι και οι Αρκάδεςκαι όποιοι άλλοι καταθέτουν την ευ-γνωμοσύνη τους στο στρατηλάτητης Νίκης και ταυτόχρονα την πα-ράκλησή τους για κατευνασμό τουθυμού του για το σημερινό κατρα-

κύλισμα της χώρας "στου κακού τησκάλα..". Ας είναι...

Θέλησα να τραβήξω το γκέμι τουΠήγασου, τη στιγμή που τα βλέφα-ρα υγραίνονταν, αλλά το μάτι έπεσεστην πρόσκληση της 10ης Ταξιαρχί-ας που με καλούσε -σήμερα, Κυρια-κή 8 Απριλίου- να παραστώ στην ε-ορταστική εκδήλωση για την επέ-τειο της μάχης "των οχυρών", στοΡούπελ. Με καλούν, κάθε χρόνο, τατελευταία χρόνια, εξαιτίας του πα-τέρα (πολεμιστή των οχυρών, πουζει ακόμα, περπατώντας στα 95του) κι έχω παραστεί 2 φορές. Δενείναι όμως εύκολη η μετάβαση, έτσιπού ’γιναν πια τα πράγματα μ’ αυ-τούς που φάνηκαν ανάξιοι και τηςπροσφοράς του Κολοκοτρώνη καιτων πολεμιστών των οχυρών, πού’χαν γράψει στην μετώπη τους το"Μολών λαβέ" του Λεωνίδα. Κόσμοςπολύς πάνω στο στρωμένο με τ’ανοιξιάτικο χαλί λοφίσκο, με τ’αγνάντιο στο Μπέλες και στον Προ-μαχώνα. Η επιμνημόσυνη δέηση απ’το Δεσπότη. Ο λόγος απ’ τον ταξί-αρχο. Το προσκλητήριο των νεκρώνμε το κροτάλισμα των πολυβόλωνκαι τα ηχητικά "γεμίσματα" τωνεκρήξεων να δημιουργούν τηνατμόσφαιρα της μάχης. Η κατάθεσητων στεφανιών.(θα ζούσε, φέτος,κανείς, απ’ τους πολεμιστές -η αφε-ντιά μου ευτύχησε να γνωριστεί μετρεις πρόπερσι.) Η ανάκρουση τουΕθνικού Ύμνου. Η αποχώρηση μετα μάτια όλων φλεβαριασμένα. Άλ-λη μια απουσία μου...

Το κακό "τριτώνει" - κατά το κοι-νώς λεγόμενο. Απ’ τους φίλους τουπεριοδικού "Αιτωλικά" είχα και μιανάλλη πρόσκληση. Να πάω στο Με-σολόγγι, στις γιορτές της Εξόδου,που γίνονται κάθε χρόνο το Σάββα-το του Λαζάρου και την Κυριακήτων ΒαYων, όπου τιμώνται οι "Ελεύ-θεροι Πολιορκημένοι". Αυτοί, πουάντεξαν έναν ολόκληρο χρόνο πο-λιορκίας και που στο τέλος αποφά-σισαν "εδώθε με τους αδερφούς,εκείθε με το Χάρο..."

Ωσεί παρών, όμως κι εκεί. Με τα-ξιδευτή το νου, που σε σηκώνει απ’την κλίνη, κι ας είσαι πιασμένος καισε πετάει δίπλα στο Ραμοβούνι καισε ταξιδεύει στο Ρούπελ και σου δί-νει τα φτερά του να πετάξεις, σανάλλος Δαίδαλος, στο Μεσολόγγι,στ’ "αλωνάκι" της Λευτεριάς.

Τιμή και δόξα στο Γέρο του Μο-ριά - ε, και να ζούσε σήμερα, θαβροντοφωνούσε: "Φωτιά και τσε-κούρι" στους προσκυνημένους...

Τιμή και δόξα στους πολεμιστέςτου Ρούπελ- βάζω τον πατέρα ναμου διηγηθεί, άλλη μια φορά τα τηςμάχης, να δακρύζει και να αναρωτι-έται: "γιατί πολεμήσαμε; για να μου"κουτσουρεύουν" τη σύνταξή τουμου τώρα στα στερνά μου; "

Τιμή και δόξα στους ήρωες τηςΕξόδου! Με την ελπίδα να χαμογε-λάει και να ψελλίζει: "Θαρσείτε! ΗΕλλάδα θα ζήσει. Έχει περάσει απόπολλές Συμπληγάδες". Το ελπίζω...

Με αφορμή κάποιες επετείους...

ΣΣΥΥΝΝΕΕΙΙΡΡΜΜΟΟΙΙ.........Ραμοβούνι, Μεσολόγγι, Ρούπελ

Γράφει ο ΣΣττάάθθηηςς ΠΠααρραασσκκεευυόόπποουυλλοοςςΤο 1836 ο Ιταλός Μπιριντα-

ρέλλι εγκαινιάζει στην ΟθωνικήΑθήνα το καφενείο του «Bel laGrecia» (σ’ έναν άλλον Ιταλό, τονΚαζάλι, ανήκε το μοναδικό, τότε,ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, μετο όνομα «Νέον Ξενοδοχείον» ή«Albergo Nuovo», που λειτούργη-σε το 1835). Το καφενείο βρισκό-ταν στη διασταύρωση Ερμού καιΑιόλου και για 45 χρόνια θα απο-τελέσει το κέντρο της πολιτικήςζωής του νεοσύστατου κράτους.Με το πέρασμα των χρόνων τοκαφενείο θα εξελληνιστεί και θαμετονομαστεί «Ωραία Ελλάς».

Κατά την παράδοση, όταν οΌθων διόριζε νέα κυβέρνηση,έβγαινε για περίπατο με την Αμα-λία στην Αιόλου (ο σημαντικότε-ρος δρόμος της εποχής) και περ-νούσε μπροστά από το καφενείο.Αν οι θαμώνες έβγαιναν έξω καιτον χειροκροτούσαν,σήμαινε ότι η νέα κυ-βέρνηση είχε λαCκόέρεισμα. Αν αντίθεταέμεναν στις καρέκλεςτους, καθώς περνού-σε το βασιλικό ζεύ-γος, δήλωναν τηναντίθεση τους. Το κα-φενείο ήταν το πιομοντέρνο της εποχής(διέθετε και μπιλιάρ-δο) και γι αυτό ήταντο στέκι των διανοού-μενων και των προο-δευτικών Αθηναίων.Με τον καιρό έγινε τοκέντρο της αντιβασι-λικών. Αντίθετα, οι φι-λοβασιλικοί σύχναζανστο καφενείο «Πράσι-νο Δέντρο», στην αρ-χή της Ιερά Οδού καιεπιδίδονταν σε αγώ-νες τοξοβολίας (στηναυλή του καφενείου).

Η Ωραία Ελλάς εθε-ωρείτο το άντρο τωναντί-οθωνικών και γιαυτό Βαυαροί στρα-τιώτες αλλά και «αγα-νακτισμένοι πολίτες»συχνά - πυκνά εισέβα-λαν και ξυλοκοπού-σαν τους θαμώνες.Ειδικά όσους φορού-σαν ψάθινα καπέλα(σκιάδια), τους λεγό-μενους σκιαδιστές.Την εποχή εκείνη(1859-1861) όποιοςφορούσε ψάθινο κα-πέλο εθεωρείτο αντι-βασιλικός και τον σά-πιζαν, απροειδοποίη-τα, στο ξύλο.

Το 1870, στο ίδιοκτήριο με το καφενείο(αλλά στον πρώτοόροφο), λειτούργησε«Λέσχη των ΕμπόρωνΑθηνών» που χρησί-

μευε ως τόπος συναντήσεως τωνεπαγγελματιών, αλλά και για ναδιαπραγματεύονται τα ομολογια-κά δάνεια και οι μετοχές (η Αθή-να δε διέθετε, ακόμα τότε, χρη-ματιστήριο). Και όταν δεν τουςχωρούσε ο πρώτος όροφος κατέ-βαιναν και στο καφενείο όπουσυνεχίζονταν οι διαπραγματεύ-σεις με ούζα και κονιάκ. Γύρωαπό το μπιλιάρδο του καφενείου«Ωραία Ελλάς» λειτούργησε τοπρώτο λαCκό χρηματιστήριο καιφυσικά οι αετονύχηδες κορόι-δευαν τον κοσμάκη, με αποκορύ-φωμα τις υπερτιμημένες μετοχέςτων μεταλλείων του Λαυρίου.Αντίθετα, σήμερα, η υπερσύγ-χρονη Σοφοκλέους εγγυάται τησοβαρότητα της επένδυσης (ρω-τήστε κανένα «εγκλωβισμένο»του 1999 για να σας το επιβε-βαιώσει).

Το καφενείο η «Ωραία Ελλάς». Το πρώτο χρηματιστήριο

ΙΙααττρρόόςς -- ΧΧεειιρροουυρργγόόςς -- ΩΩ..ΡΡ..ΛΛ..

ΝΝττίίνναα ΣΣππααννοούύ -- ΣΣοουυγγιιοουυλλττζζήή

ΚΚηηφφιισσίίααςς 8877 -- ΑΑμμππεελλόόκκηηπποοιι((έέννααννττιι εεκκκκλληησσίίααςς ΑΑγγίίααςς ΤΤρριιάάδδοοςς))

ΤΤηηλλ.. ΙΙααττρρεείίοο:: 221100 -- 6699..9955..770077 •• ΚΚιινν:: 66993322 -- 335500..007700

ΑΑΣΣΦΦΑΑΛΛΙΙΣΣΤΤΙΙΚΚΟΟ ΓΓΡΡΑΑΦΦΕΕΙΙΟΟ -- ΒΒΙΙΒΒΛΛΙΙΟΟΠΠΩΩΛΛΕΕΙΙΟΟ΄́΄́ΚΚΟΟΤΤΤΤΟΟΥΥ΄́΄́

ΠΠααγγώώνναα ΚΚόόττττοουυΑσφάλειες αυτοκινήτων-Ασφάλειες Ζωής

Ασφάλειες πυρός-Αστική ΕυθύνηΔώριο Μεσσηνίας

ΤΤηηλλ:: 2277665500--3311444455,, ffaaxx:: 2277665500--3311881155ΚΚιινν:: 66993366--111111..337722 && 66997722--772222..770077

eemmaaiill :: ppkkoottttoouu@@ggmmaaiill ..ccoomm

Θεόδωρος Αρ. ΣιούρδαςΠολιτικός Μηχανικός Ε. Μ. Π.

Εργολήπτης Δημ. Έργων Β' Τάξης

Μελέτες, Επιβλέψεις, Οικοδομικές Άδειες

Κατασκευές Πολυτελών Κατοικιών

Διαμερίσματα στα Γλυκά Νερά Αττικής

Πάρου 15 Αγ. Παρασκευή Τ. Κ. 153.43

Τηλ: 210-6005.068, 210-6002.680, 6944 - 316.419

Κατασκευές Αλουμινίου«EUROPA»

Γεώργιος Σωτ. ΠαπαδόπουλοςΔώριο Μεσσηνίας

Τηλ: 27650 - 31.696 Κιν: 6977.666.161

INTERAMERICANΜέλος του ομίλου EUREKOΑναστάσιος Παν. Πανταζής

Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος

Παπαδά 31, Τ.Κ. 115.26 ΑμπελόκηποιFax: 210 - 94.61.091 Κιν: 6932 - 200.828

Σελίδα 8 Τα Νέα των Σουλιμαίων

Τοπωνύμια, όπως δηλώνει η ετυμολογία τηςλέξης, είναι η ονομασία, το όνομα με το οποίοπροσδιορίζεται μια συγκεκριμένη εδαφική το-ποθεσία, μικρή ή μεγάλη.

Αυτά μας καθρεπτίζουν όλη την εθνική ζωήμας σε όλη την ιστορική της πορεία, την πο-λυαίωνη γλώσσα μας με τους τρόπους της καιτις μεταλλάσσουσες φωνητικές και άλλες μορ-φές της, τα έθιμά μας, τα επαγγέλματά μας,τις ιστορικές μας εθνικές περιπέτειες, τις μορ-φές και την ποικίλη χρήση της ελληνικής γης,τους ξένους ‘’επισκέπτες’’ ή κατακτητές που,ως κάποιο βαθμό, ‘’έβαψαν’’ τη γλώσσα μαςκαι άφησαν και τοπωνύμια που εκείνοι, με δικάτους στοιχεία, έθεσαν.

Τη σημασία και τη σπουδαιότητα των τοπω-νυμίων χαρακτηρίζει αρκετά η διαπίστωση τουΑ. Μηλιαράκη, ότι αυτά αποτελούν τα ‘’άγρα-φα μνημεία της Ιστορίας ή επιγραφές ανάγλυ-φες στο έδαφος’’.

Πολλά από τα τοπωνύμια της περιοχής τωνΣουλιμοχωρίων είναι αρβανίτικα. Δεν πρέπεινα υποτιμάται η αξία τους, γιατί εκτός των άλ-λων, είναι ενδεχόμενο, κάτω από το αρβανίτι-κο τοπωνύμιο να κρύβεται παραφθαρμένο ήαπλώς μεταγλωττισμένο στ’ αρβανίτικα πα-λαιότερο, αρχαίο ή μεσαιωνικό ελληνικό τοπω-νύμιο, ή και ακόμα να επισημαίνει την ύπαρξηαρχαίου μνημείου. Πολλά από αυτά σήμεραδεν βρίσκονται με το γνήσιο σωστό και φωνη-τικό τους τύπο. Αυτό οφείλεται στην αλληλεπί-δραση από την κοινή συμβίωση ελληνόγλωσ-σων και αλβανόγλωσσων πληθυσμών στουςαυτούς ή τους παράλληλους οικισμούς τουςκαι γι’ αυτό τα αρβανίτικα δεν μιλιούνται πιακαθαρά, αλλά δέχονται έντονες επιδράσειςαπό την νεοελληνική γλώσσα, όπως φυσικάκαι οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί δέχονται αρβα-νίτικα γλωσσικά στοιχεία και πλουτίζουν μεαυτά τη γλώσσα τους. Έτσι βλέπουμε απλά

ελληνικά τοπωνύμια με αρβανίτικες καταλή-ξεις, όπως επίσης σύνθετα τοπωνύμια με πρώ-το ή δεύτερο συνθετικό ελληνικό ή αρβανίτι-κο.

Συμβαίνει πολλές φορές σε διάφορους τό-πους, ανάμεσα σε αρβανίτικα ή ελληνικά το-πωνύμια, να βρίσκονται και μερικά σλάβικα.

Για να διαγραφεί το παλαιό όνομα και ν’αντικατασταθεί με άλλο πρέπει να συντρέξουνορισμένοι παράγοντες:

α) Να καταστραφεί ή να φύγει ο ντόπιοςπληθυσμός στο σύνολό του ή στο μεγαλύτερομέρος του και

β) Να εγκαταλείψει προσωρινά ο ντόπιοςπληθυσμός τον τόπο του, οι νέοι κάτοικοι νατους δώσουν νέα ονομασία, και να παραμείνειτο νέο όνομα, έστω κι αν επανήλθαν αργότεραοι παλιοί κάτοικοι.

Τα τοπωνύμια των Σουλιμοχωρίων είναι:Άμπουλας: Πηγή νερού που έχει νερό μόνο

τον χειμώνα με τις βροχές. Το καλοκαίρι στε-ρεύει.

Ανάθεμα: Ονομάστηκε έτσι από (το ανάθε-μα που έκαναν) κάποια κατάρα, αφορισμό πουέκαναν οι πρόγονοί μας για κάποιο περιστατι-κό που έγινε στο σημείο εκείνο. Στο σημείοαυτό όποιος περνούσε έριχνε και μια πέτραγια να καταραστεί.

Αραγκέρα: Η ονομασία του τοπωνυμίουπροέρχεται από δύο αρβανίτικες λέξεις. Απότην πρώτη ''άρα'' που σημαίνει χωράφι και τηδεύτερη ''γκέρα'' που σημαίνει πλατύ.

ΑραPμάδε: Το τοπωνύμιο αυτό σημαίνει με-γάλος αγρός και προέρχεται από τις αρβανίτι-κες λέξεις ''άρα'' και ''μάδε'', μεγάλος.

Αραμπάσκε: Το τοπωνύμιο αυτό σημαίνειμαζικό χωράφι και προέρχεται από τις αρβανί-τικες λέξεις ''άρα'' και ''μπάσκε'', που σημαί-νει μαζικό.

Αρκουδόβατος: Ονομάστηκε έτσι διότι στησυγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν άφθοναακανθώδη φυτά από σμίλακα (smilax aspera)της τάξεως των λειριωδών (liliaceae).

Αφάνες: Ονομάστηκε έτσι γιατί στην περιο-χή υπάρχουν πολλοί ακανθώδη θάμνοι εχινό-ποδα του ακανθόκλαδου της τάξης των ψυ-χανθών.

Bari Κόνιζα: Είναι αρβανίτικη λέξη, Barri-Koneza (kont-a) εικόνα, εικονοστάσι και ση-μαίνει ''τάφος πλησίον εικονοστασίου''.

Βάγια: Την ονομασία αυτή το τοπωνύμιο τηνπήρε από κάποια βάγια (δάφνη) που υπήρχεστην περιοχή.

Βαρικό: Σημαίνει υγρός, βαλτώδης τόπος.Βαρικό χωράφι σημαίνει το χωράφι που δενοργώνεται, πάει βαρύ.

Βαρί Κώστα: Αρβανίτικη λέξη varr-i = τά-φος του Κώστα.

Βατιγκέρα: Αρβανίτικη λέξη, βαθι-glere πουσημαίνει το φαρδύ, το μεγάλο γαλάρι.

Βίγλα: Είναι Βυζαντινή λέξη και σημαίνεισκοπιά, παρατηρητήριο, θέση από την οποίαμπορεί κάποιος να παρακολουθεί ό,τι συμβαί-νει γύρω, ιδίως τις κινήσεις του εχθρού.

Βιδέζα (η): Αρβανίτικη λέξη Βιθ-δι, η γελέαη ορεινή (ulmus montana) της τάξεως των κνι-δωτών. Βιδ και με το επίθημα -εζα σαν παρα-γωγική κατάληξη και με την έννοια περιεκτική,σημαίνει τόπος από πολλές βιδιές.

Βρέστα-Λέσι: Προέρχεται από την αρβανίτι-κη λέξη vresht που σημαίνει αμπέλια και τη λέ-ξη ''λέσι'' που σημαίνει πυκνά.

Βρέστιζα: Το τοπωνύμιο είναι αρβανίτικοκαι προέρχεται από τη λέξη vresht που σημαί-νει αμπέλι και την κατάληξη eza που σημαίνειμικρό.

Βυρτάτση (Βουρντάτσι): Αρβανίτικη λέξηπου σημαίνει τρύπα του Τάτση. Πήρε την ονο-μασία αυτή από τον πρώτο ιδιοκτήτη του χω-ραφιού που βρίσκεται η τρύπα. Στην περιοχήαυτή υπήρχαν πολλά χωράφια τα οποία έχουνεγκαταλειφθεί και χρησιμοποιούνται μόνο γιαβοσκοτόπια. Από την τοποθεσία αυτή αγνα-ντεύεις το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνια-κής πεδιάδας με τα χωριά της μέχρι την Καλα-μάτα. Επίσης αγναντεύεις πολλά χωριά τηςΤριφυλίας και της Ολυμπίας. Είναι σε υψόμε-τρο 864 μέτρων.

Γκάρδι Γκιώνη: Είναι αρβανίτικη λέξη,gardhi και σημαίνει φράγμα, περίφραγμα καικατ’ επέκταση κήπος του Γκιώνη, από τον ιδιο-κτήτη.

Γκέριθι: Σημαίνει μικρός φαρδύς τόπος. Γκούρι: Η ονομασία αυτή προέρχεται από

την αρβανίτικη λέξη qur-i που σημαίνει λιθάρι,πέτρα. Πήρε το όνομα από μία μεγάλη πέτραπου βρίσκεται στην περιοχή.

Γκούριζα: Είναι αρβανίτικη λέξη και σημαί-νει μικρή πέτρα.

Γκούρι-γκέρι: Είναι αρβανίτικη λέξη και ση-μαίνει πέτρα πλατιά.

Γκούριγκλιάτι: Σύνθετη λέξη από το αρβανί-τικο qur, λιθάρι και γκλιάτ, μακρύ λιθάρι.

Γκουρι-ι-ζι: Σημαίνει μαύρη πέτρα. Γκούρι-Κούκι: Προέρχεται από δύο αρβανί-

τικες λέξεις. Από την πρώτη, qur-i που σημαί-νει λιθάρι και από την δεύτερη kuq-i (κούκε)που σημαίνει κόκκινος. Στην περιοχή αυτήυπήρχαν κοπάδια πέρδικες, ενώ σήμερα δύ-σκολα βρίσκεις εκεί τέτοια πουλιά.

Γκούρι-Μάδι: Σημαίνει μεγάλη πέτρα. Γκούρι με ντι ντιέρ: Σημαίνει η πέτρα με τις

δύο πόρτες. Γκούρι-ντε-Μπέρδα: Σημαίνει άσπρος βρά-

Τα τοπωνύμια των Σουλιμοχωρίων

Mερική άποψη της Γρηγόραινας

ΚΚΟΟΥΥΦΦΩΩΜΜΑΑΤΤΑΑ--ΝΝΤΤΟΟΥΥΛΛΑΑΠΠΕΕΣΣ--

ΝΝΤΤΟΟΥΥΛΛΑΑΠΠΙΙΑΑ ΚΚΟΟΥΥΖΖΙΙΝΝΑΑΣΣ

ΛΛΟΟΙΙΠΠΕΕΣΣ ΞΞΥΥΛΛΟΟΥΥΡΡΓΓΙΙΚΚΕΕΣΣ ΕΕΡΡΓΓΑΑΣΣΙΙΕΕΣΣ

ΛΛυυκκοούύρργγοοςς ΛΛιιαακκόόπποουυλλοοςς ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΠΥΡΓΟΥΤηλ: 2761-023993 - Κιν: 6932-569.855

Technomerano SERVICETECHNOGAS - ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ

Κοκκώνας Θεόδωρος -Oliva AntonioΥπεύθυνοι Συνεργείου

Λ. Αναπαύσεως 11 -15235 - Βριλήσσια Τηλ: 210-6134.669 Fax: 210-6136429

www.autofit.gr kokonas-olivia@autofit.gr

Κων/νος Γ. ΛιακόπουλοςΧειρούργος Οδοντίατρος

Προληπτική - Θεραπευτική • Αισθητική Οδοντιατρική

Ιατρείο: Κανάρη 1Πλατ. Παπαφλέσσα, ΧολαργόςΤηλ: 210 6547310 - Κιν: 6977 - 628866

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΤΟ ΔΩΡΙΟ»Κρέατα-Κοτόπουλα-Αλλαντικά (παραγωγής μας)

ΚατεψυγμέναΠΠααρραασσκκεευυήή -- ΣΣάάββββααττοο && ΚΚυυρριιαακκήή ΨΨηηττήή γγοουυρρννοοπποούύλλαα

ΑΑρρεεττήή ΣΣυυρρρράάκκοουυ ΔΔώώρριιοο ΜΜεεσσσσηηννίίααςς

ΤΤηηλλ:: 2277665500--3311221177 && 3311220088 οοιικκ..

ΞΞυυλλοουυρργγιικκέέςς ΕΕρργγαασσίίεεςς

ΥΥιιοοίί ΑΑδδάάμμ ΔΔεεδδεεμμάάδδηη ΟΟ..ΕΕ..Μεσογείων 543 & Μαραθωνοδρόμων

Τ.Κ. 153.43 Αγία ΠαρασκευήΤηλ: 210 - 6393.911, 210 - 6393.522

Fax: 210 - 6048.311 Κιν: 6944 - 565.050

Οικοδομικά ΥλικάΞυλεία-Λιπάσματα

Ιωάννης & Ευστάθιος ΛόντοςΔώριο Μεσσηνίας

Τηλ. κατ/τος: 27650-31101Τηλ. οικίας: 27650-31660

Τα Νέα των Σουλιμαίων Σελίδα 9

χος ή τόπος με άσπρες πέτρες και προέρχε-ται από τις αρβανίτικες λέξεις Gur-De-Barde.

Γκούρι-φουφούνα: Σύνθετη λέξη. Από τηναρβανίτικη qur, λιθάρι και το όνομα του ιδιο-κτήτη του χώρου, ''Φουφούνα'', που μπορεί ναείναι και το παρώνυμο.

Γκράβα-θελ: Σημαίνει βαθύλακος κατά τονΦουρίκη arabe-a, τάφρος, χαράδρα, κοίλωμα.

Γκρίχα: Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από τιςπέτρες που χρησιμοποιούνται για ακόνι.

Γκρόπα: Προέρχεται από την αρβανίτικη λέ-ξη grope που σημαίνει κοίλωμα, βαθουλωτόςτόπος.

Γρηγόραινα: Η ονομασία της προήλθε απότην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου που βρί-σκεται στη ρίζα του βουνού. Είναι η αρχαιότε-ρη εκκλησία στο Σουλιμά, την οποία έφτιαξανοι πρώτοι κάτοικοι όταν εγκαταστάθηκαν εκείπριν το 1400. Η εκκλησία αυτή όπως και οι άλ-λες εκκλησίες στο Σουλιμά αναφέρονται στηνενετική απογραφή της εκκλησιαστικής περιου-σίας που έγινε κατά τα έτη 1679-1700. Η πα-ράδοση όμως λέει ότι ονομάστηκε Γρηγόραινααπό κάποιο Σουλιμαίο ονόματι Γρηγόρη πουήταν μεγαλοκτηνοτρόφος και ήταν ιδιοκτήτηςτης περιοχής.

Διμινέζα (η): dimnisht= χειμαδιό και κατά-ληξη eza (περιεκτική) αλβανική λέξη Di-mnishteza με αποβολή του sht και συνήχησηαφομοιωτική του mth σε m κατά τον καθηγητήκ. Δημ. Γεωργακά, σημαίνει άγρια σίκαλη.

Δρίζα ή Δρίζες: Είναι αρβανίτικη λέξη dri-

zea και δηλώνει την ύπαρξη ακανθών και κατ’επέκταση και άλλων ξηρών ακανθών.

Δριμή: Η ονομασία του προέρχεται από τοδάσος των δρυών. Υπάρχουν ακόμα πελώριααιωνόβια δέντρα δρυός. Πιστεύεται όμως ότιτο τοπωνύμιο αυτό προήλθε από τον πρώτο οι-κιστή, το όνομα του οποίου ήταν Δριμής. Ηπαράδοση λέει ότι η οικογένεια Δριμή που κα-τοικεί σήμερα στο Κοπανάκι, εγκατέλειψε τηνπεριοχή αυτή προ πολλών ετών και πήγε στηνΑγριλιά και στη συνέχεια στο Κοπανάκι. Στηναπογραφή των Ενετών του 1700 αναφέρεταιοικισμός Drimi με 16 κατοίκους δηλαδή με 3-4οικογένειες.

Ζέλια: Αρβανίτικη λέξη zelje που σημαίνειχαλικούρα από κατεβασιές του ποταμού.

Καλιμπάκι: Προέρχεται από τη λέξη καλυ-βάκι, από μικρό πέτρινο καλύβι (ξεροτοίχι) στοοποίο διέμενε κάποιος βοσκός. Στην αρβανίτι-κη διάλεκτο, την οποία πολύ παλαιά μιλούσανμαζί με την ελληνική γλώσσα, το ''Β'' το πρό-φεραν ''μπ''.

Καλντερίμι: Προέρχεται από την τουρκικήλέξη και είναι το μέρος του δρόμου το υψού-μενο λίγο με πέτρες για να αποτελέσει λιθό-στρωτο.

Καμάρι: Η περιοχή πήρε την ονομασία απότην ''καμάρα'' που καλύπτει το νερό της εκείπηγής. Επάνω από την πηγή υπάρχει η εκκλη-σία της Παναγίας η οποία κτίστηκε και αφιε-ρώθηκε από τους πρώτους Χριστιανούς στηνΠαναγία και συνεορτάζεται από όλα τα γύρω

χωριά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γιατίτους βυζαντινούς χρόνους είχε καθιερωθείΠρωτοχρονιά η 1η Σεπτεμβρίου και πολύ αρ-γότερα καθιερώθηκε η 1η Ιανουαρίου σε εκ-συγχρονισμό με τα άλλα ευρωπαCκά κράτη. Οναός έχει κτιστεί σε σχήμα σταυρού και πρέ-πει να είναι πρωτοχριστιανικός ναός, όπου κτί-ζονταν οι ναοί μέχρι τις εποχές του Ιουστινια-νού, οπότε καθιερώθηκε ο τύπος της Βασιλι-κής.

Καμινάκι: Η περιοχή πήρε την ονομασία απόένα καμίνι που έχουν φτιάξει στην περιοχή αυ-τή την παλιά εποχή.

Καρασιάφκα: Το όνομα πιθανότερο ναπροέρχεται από το όνομα του τότε ιδιοκτήτη.Ίσως είναι σύνθετο όνομα από την τούρκικηλέξη ''καρά'' και ' 'σιάφκας''. Στα τουρκικά''καράς'' σημαίνει μαύρος. Ίσως το ''σιάφκας''προήλθε από το ''σιαφ(α)κας'' και σάφακας,από το τουρκικό sufak που σημαίνει λυκόφωςή λυκαυγές και ονόματα Σιαφάκας και Σαφά-κας (βλέπε Δημ. ΤουμπαCδη, ελληνικά επώνυ-μα τουρκικής προέλευσης, σελ. 152 και 155).Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη πηγή στο χωρά-φι του Σιφούρα από την οποία υδρεύεται τοΧρυσοχώρι. Στην περιοχή υπάρχουν πολλέςσυκιές, καρυδιές και ελιές. Τα σύκα φημίζο-νταν για την ποιότητά τους σε όλη τη Μεσση-νία.

Η συνέχεια στο επόμενο φύλλο.

Έρευνα Λεωνίδας Γ. Θεοχάρης

Ιστορικά δεν γνωρίζουμε πότε η Κυπαρισ-σία έγινε έδρα επισκοπής, πάντως το 347 μ.Χ.ο επίσκοπος Κυπαρισσίας Μάρτυρας συμμε-τέχει στην Σαρδική Σύνοδο. Άνηκε στην Μη-τρόπολη Κορίνθου. Μετά το 733 μ.Χ. ιδρύεταιαυτοκέφαλος αρχιεπισκοπή η οποία καταργή-θηκε το 807 μ.Χ. Λίγο αργότερα ιδρύεται ημητρόπολη Χριστιανουπόλεως η οποία παρά-μεινε μέχρι και την απελευθέρωση του Ελλη-νικού κράτους. Μετά την απελευθέρωση με τοΒ.Δ. στις 20 Νοεμβρίου 1833 περί ιδρύσεωςεπισκοπής ιδρύεται η επισκοπή Τριφυλίας καιΟλυμπίας καταλαμβάνοντας τις δύο ομώνυ-μες επαρχίες του τότε νομού Μεσσηνίας. Το1850 εκδίδεται ο Συνοδικός τόμος από το Οι-κουμενικό Πατριαρχείο περί Αυτοκέφαλης Εκ-κλησίας της Ελλάδος. Την 10ην και 24ην Ιου-λίου 1852 αντιστοίχως εκδίδεται ο Καταστατι-κός νόμος «περί Επισκοπών και Επισκόπωνκαι περί του υπό τους Επισκόπους τελούντοςκλήρου» έτσι καταργείται η επισκοπή καιιδρύεται η αρχιεπισκοπή Τριφυλίας και Ολυ-μπίας. Με το Β.Δ. τις 11 Ιουλίου 1856 καθορί-στηκαν οι έδρες των επισκοπών, έτσι η έδρατης επισκοπή Τριφυλίας και Ολυμπίας ορίζε-ται η πόλη της Κυπαρισσίας. Το 1900 με τηνέκδοση του Β.Δ. της 22ας Ιανουαρίου (ΝόμοςΒΧΔ') αναδιαρθρώνονται τα εκκλησιαστικάπράγματα και ορίζεται μία Μητρόπολη, η τωνΑθηνών και ισοπεδώνονται όλες οι εκκλησια-στικές επαρχίες του κράτους και ονομάζονταιΕπισκοπές. Στο νομό Μεσσηνίας ορίζονταιδύο επισκοπές: η επισκοπή Μεσσηνίας και ηεπισκοπή Τριφυλίας και Ολυμπίας. Με το νό-μο 2891/1922 οι επίσκοποι ονομάζονται μη-τροπολίτες.1. ΠαYσιος 1833 έως 1849

2 .

Γρηγόριος Ρώτας 1852 έως 18653. Βαρθολομαίος Σωτηριάδης 1866 έως Φλε-βάρη του 18714. Ιγνάτιος Ζερβόπουλος 1871 έως 18785. Νεόφυτος Παναγιωτόπουλος 1882 έως19026. Γαβριήλ ΠαπαCωάννου 1907 έως 19207. Ανδρέας Τριανταφύλλου 1922 έως 19388. Άνθιμος Τσάτσος 1938 έως 19509. Δαμασκηνός Χαντζόπουλος 24-9-1950 έως1957, Ο κατά κόσμο Γεώργιος Χατζόπουλοςγεννήθηκε στην Κόρινθο το 1913. Αποφοίτησεαπό τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1936. Διά-κονος χειροτονήθηκε το 1937 από τον μητρο-πολίτη Κορινθίας Δαμασκηνό. Το 1940 χειρο-τονήθηκε πρεσβύτερος και διορίστηκε Πρωτο-σύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας.Στη διάρκεια της κατοχής συνελήφθη και φυ-λακίστηκε στο Νταχάου. Στις 24 Σεπτεμβρίου1950 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τριφυλίαςκαι Ολυμπίας. Στις 7 Νοεμβρίου 1957 μετατέ-θηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυ-ρού. Στις 2 Δεκεμβρίου 1968 παραιτήθηκε.Εκοιμήθη στη Λαμία στις 8 Ιουνίου 1977.10. Χρυσόστομος Δημητρίου 1957 έως 1958

11. Στέφανος Ματακούλιας 1960 έως 9-1-2007, Στις 27 Δεκεμβρίου 2006 ανακοίνωσετην παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτήαπό την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίαςτης Ελλάδος στις 9 Ιανουαρίου 2007. Τοποτη-ρητής ορίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2007 οΜητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β΄. Εκοιμήθηστις 25 Δεκεμβρίου 2007 και ετάφη στην Κυ-παρισσία.12. Χρυσόστομος Σταυρόπουλος 31-3-2007 έ-ως σήμερα

Η Ιερά Μητρόπολις έχει 159 ενορίες χωρι-σμένες σε 7 αρχιερατικές περιφέρειες (Κυπα-ρισσίας, Ζαχάρως, Κρεστένων, Ανδριτσαίνης,Κοπανακίου, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών), 124παρεκκλήσια, 429 εξωκκλήσια, 130 κοιμητη-ριακούς ναούς, 32 ιδιωτικούς ναούς και 13ναούς Ιερών Μονών.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Μητρόπολη Τριφυλίας - Ολυμπίας

Κουρτινόξυλα - Πόμολα - ΣιδηρικάΕργαλεία - Χρώματα

- Κλειδαριές

Μαρία Ν. ΛυμπεροπούλουΟικοδομικά & Διακοσμητικά Υλικά

Πώληση Χονδρική - Λιανική

Αγ. Παρασκευής 59 & Αριστείδου Χαλάνδρι

Τηλ: 210-6890.064 & 6890.675

SSUUPPEERR MMAARRKKEETT

««ΑΑΡΡΙΙΣΣΤΤΑΑ»»ΔΔώώρριιοο ΜΜεεσσσσηηννίίααςς ΤΤηηλλ:: 2277665500 3311331144

Π Ω Λ Ε Ι Τ Α ΙΔιόροφη μονοκατοικία 170 τ.μ.σε τιμή ευκαιρίας στο ΔώριοΜεσσηνίας, έναντι Ι.Ν. Αγίων

Κων/νου & ΕλένηςΠληροφορίες

κ. Κούλα ΠαπαδοπούλουΤηλ: 210-95.74.826, Κιν: 6944-573.714

Π Ω Λ Ε Ι Τ Α ΙΚΚααφφεεττέέρριιαα -- ΨΨηησσττααρριιάά

ΣΣττοονν ΆΆγγιιοο ΓΓεεώώρργγιιοοΔΔωωρρίίοουυ

ΠΠλληηρροοφφοορρίίεεςςΤΤηηλλ:: 66998800--779922..555500

ΕΠΙΠΛΟΥΠΟΛΗΚΩΝ. ΞΕΡΙΚΟΣ & ΣΙΑ Ε. Ε.

Εθν. Αντιστάσεως & Μιαούλη – ΓέρακαςΑποθήκη: Κριεζή 46 - 48 ΓΕΡΑΚΑΣ

Τηλ: 210.6611721, Fax: 210.66.12182

Εκκλησιαστικά είδη - είδη μνημείων

Αθανάσιος Κων.Λυμπερόπουλος

Μελιγαλάς Μεσσηνίας (Άνω Αγορά)Ταχεία και ασφαλής εξυπηρέτηση

Τηλ: 27240 - 22797

Σελίδα 10 Τα Νέα των Σουλιμαίων

Οι πρώτες αχτίδες του ήλιου γλιστρούν μέσααπό τα σκουριασμένα κάγκελα του παραθύρουκαι χαCδεύουν απαλά τα βλέφαρά του. Εξα-

ντλημένος από τους εφιάλτες του ύπνου του, ταλαι-πωρημένος από τις σκέψεις που βασάνιζαν το μυαλότου ολόκληρη τη νύχτα σκύβει αργά το κεφάλι για νααπαλλάξει τα υγρά του μάτια από το καυτό άγγιγματης αυγής. Αντικρίζει για άλλη μια φορά τη ματιά τηςμοναξιάς, ψηλαφίζει τη σκοτεινή μορφή της στον απο-πνικτικό αέρα? έχει πια συνηθίσει να ζει και να αναπνέ-ει την παρουσία της. Μια ακόμη μέρα ξεκίνησε, έναάσχημο όνειρο που πλακώνει τα σωθικά του, βαραίνειτη ψυχή του. Τον κούρασε αυτή η φυλακή. Δεν τηναντέχει άλλο. Με κάθε ανατολή η ελευθερία μοιάζει μεμακρινή, ψεύτικη υπόσχεση. Δεν είναι παρά μια ψευ-δαίσθηση που ηχεί στα άδεια μονοπάτια του μυαλούτου. Έχει ξεχάσει το παρελθόν του, δεν μπορεί να θυ-μηθεί την αίσθηση της ευτυχίας και ο χρόνος περνάγρήγορα χαράζοντας τα σημάδια του στο πρόσωπότου.

Εκείνο το μικρό παράθυρο αποτελεί τη μοναδικήπηγή φωτός του σκοτεινού του κόσμου, μια ανάσα ζω-ής που σιγά σιγά θαμπώνει στη ματιά του, μοιάζει μα-κρινή, αχνή, απρόσιτη... Σηκώνεται με νωχελικές κινή-σεις στηρίζοντας το αδύναμο κορμί του στους τραχείςτοίχους του κελιού του. Η σάρκα του γδέρνεται στιςκοφτερές άκρες της πέτρας που σαν ύπουλα φίδια ει-σβάλλουν ανελέητα μέσα του και ξεδιψούν από τοκαυτό αίμα της ύπαρξής του. Θέλει να πλησιάσει τοπαράθυρο μα τα βήματά του είναι αργά, επώδυνα. Δενείναι, όμως, ο πόνος που λεηλατεί το σώμα του η αιτίαπου διστάζει. Είναι ο φόβος που σφίγγει τη ψυχή του,που πλακώνει τα σωθικά του και στερεί την ανάσα απότο κορμί του. Ο φόβος μήπως πληγωθεί. Στέκεται σιω-πηλός χωρίς να τολμά να απλώσει τη ματιά του σταθαύματα που εκτυλίσσονται πίσω από εκείνο το μικρόπαράθυρο. Πόσες φορές προσπάθησε να δει μα δενμπόρεσε.. Δεν ήταν αρκετά δυνατός, αποφασισμένος.Τώρα, όμως, είναι. Νιώθει έτοιμος να πληρώσει το τί-μημα εκείνης της αθώας ματιάς ακόμα και με την ίδιατου τη ζωή αν χρειαστεί. Τεντώνει τα πόδια και με ταχέρια του αρπάζει γερά τα σκουριασμένα κάγκελα. Τοβλέμμα του συνοφρυωμένο αδυνατεί να συνηθίσει τακύματα φωτός που πολιορκούν τη μορφή του. Παλεύειμε όλη του τη δύναμη να κρατήσει τα μάτια ανοιχτά,ενάντια στην ανελέητη δύναμη του ήλιου. Το θέαμαπαγώνει την ανάσα του, το σώμα παύει να υπακούειστις διαταγές του πόνου και πάλλεται στους έντονουςρυθμούς της καρδιάς. Η φύση αφοσιωμένη στις αγκα-λιές του χρόνου και της λήθης ζει και εξελίσσεται ειρη-νικά, γαλήνια. Ο ουρανός, οι λευκές αποχρώσεις τωνσύννεφων, τα χρώματα των λουλουδιών. όλα μορφέςπου τυλίγονται και χάνονται στην πεμπτουσία τηςάνοιξης. Το χώμα αναδύει μια υπέροχη μυρωδιά λόγωτης βραδινής βροχής. Την είχε ακούσει εκείνη τη βρο-χή, την είχε νιώσει.. Κάθε σταγόνα που ξεψυχούσε σταφύλλα των δέντρων, στις αγκαλιές της γης ξεδιψούσετην ταλαιπωρημένη του καρδιά, ξυπνούσε ήχους,στιγμές από το ξεχασμένο του παρελθόν. Παρατηρού-σε με πάθος τα δέντρα να λικνίζονται στα κελεύσματατου αέρα, τα πουλιά να ξαποσταίνουν στα κλαδιά μα-γεύοντας την πλάση με τη μελωδία τους. Κι ύστερα,όλες εκείνες οι αποχρώσεις της φύσης ανακλώντανστο ουράνιο τόξο που μόλις είχε στολίσει τον ουρανό.Έμοιαζε με μονοπάτι καμωμένο από τις μελωδίες τηςάνοιξης που έδειχνε το δρόμο για τα παλάτια του ου-ράνιου θόλου. Αναρωτιόταν τον προορισμό, το τέρματης διαδρομής εκείνης.. Για λίγο ο νους του είχε γυρί-σει πίσω πλάθοντας όλη του τη ζωή από την αρχή, ζω-ντανεύοντας κάθε όμορφη στιγμή, κάθε συναίσθημα.Η φύση ζει την πιο γλυκιά εποχή της, αναγεννιέται μέ-σα από το λυτρωτικό χάδι της βροχής. Χορεύει, σκορ-πά παντού πολύχρωμα λουλούδια, αναμνήσεις, στιγ-μές.. Τον καλεί στο σαγηνευτικό χορό της, τον μεθά με

τα αρώματά της, του ψιθυρίζει γλυκές μελωδίες, κεντάτην καρδιά του με τα κόκκινα νήματα των αναμνήσεώντου. Τον πληγώνει, τον πονά. Ενσαρκώνει την πολυπό-θητη ελευθερία, υπόσχεται ταξίδια στα κάστρα τουδειλινού.. Κι ύστερα κλέβει το μοναδικό του δάκρυ καιποτίζει μια πικροδάφνη. Τα μάτια του βουρκωμένα δενμπορούν να απαρνηθούν τα θαύματά της, η πληγωμέ-νη ψυχή του όμως το επιβάλλει. Σκύβει και ακουμπάτην πλάτη του στις υγρές, μουχλιασμένες πέτρες τηςφυλακής του. Στηρίζει τα χέρια στα γόνατα και αποκα-μωμένος κρατά το κεφάλι του. Κλαίει σπαραχτικά, επι-θυμεί να πάψει να σκέφτεται, να νιώθει, να προσδοκάκάτι ανύπαρκτο, μακρινό, ψεύτικο.. Κάτι που του ανή-κε μα το έχασε.. Θέλει να σταματήσει να ελπίζει, να ξε-ριζώσει κάθε ανάμνηση, κάθε στιγμή από το παρελ-θόν. Απαρνιέται τη ψυχή, το συναίσθημα, το μοναδικό,φωτεινό παράθυρο της φυλακής του. Το μισεί. Εύχε-ται να μην υπήρχε, να μην μπορούσε να δει, να ακού-σει τίποτα από τον κόσμο πίσω από τους σκοτεινούςκαι αδιαπέραστους τοίχους του κελιού του. Κάθεήχος, κάθε μελωδία, κινούσαν τα νήματα του μυαλούτου, οδηγούσαν την καρδία σε στιγμές μακρινές, ανύ-παρκτες, χαμένες. Και τον πονούσαν, τον πονούσανπολύ. Ο θάνατος εμφανιζόταν στα όνειρά του, γινότανη λύτρωση της ψυχής του, του χαμογελούσε με μιαστάλα φαρμάκι στο ακροχείλι, τον τύλιγε στο λυκό-φως της αιματολουσμένης και ανατριχιαστικής μορ-φής του. Τον άγγιζε ύπουλα, αργά.. Ο χρόνος αλύπη-τα κεντούσε το μαρτύριό του, τον αβάσταχτο πόνοπου τον γκρέμισε ξαφνικά από την ανέλπιστη ευτυχίαστο βάραθρο της απόγνωσης.

Ξεχασμένος από όλους, ένας άνθρωπος ανύπαρ-κτος, χωρίς όνομα, παρελθόν, μέλλον. Τα πάντα τυλιγ-μένα στη δίνη του χρόνου, σε μια λευκή ψευδαίσθησηπου χάνεται στο σκοτάδι μιας φυλακής. Υπήρξε, αγά-πησε, ονειρεύτηκε, έζησε.. έζησε. μια λέξη, ο αντίλα-λος του πόνου, της απόγνωσης. Η βεβαιότητα σβήνειαργά και τη θέση της καταλαμβάνει η αμφιβολία, ηάγνοια, ο φόβος. Έζησε ή μήπως γεννήθηκε σε εκείνητη φυλακή; Θέλει να θυμηθεί το παρελθόν, θέλει να πι-στέψει πως κάποτε υπήρχε ως άνθρωπος, ελεύθερος,ευτυχισμένος. Μα τώρα λες ο χρόνος φτερούγισε στιςκαρδιές των προσώπων που γνώρισε και έσβησε κάθεσημάδι της ύπαρξής του. Εισέβαλλε στο μυαλό και τογέμισε με αμφιβολίες, πόνο και σκέψεις που τον βασα-νίζουν. Το σκοτάδι σκέπασε τη μορφή του, δεν γνωρί-ζει πια τον εαυτό του, χάθηκε στη δίνη της λήθης. Ταδάχτυλα ψηλαφίζουν μόνο την άγνωστη ποια υφή τουπροσώπου του. Έχασε τον εαυτό του, ξέχασε ποιος εί-ναι.. Οι όμορφες στιγμές της ζωής του μοιάζουν μεοπτασίες που ξεψυχούν στα σκληρά χέρια της μονα-ξιάς, της τρέλας, της απανθρωπιάς. Οι άσχημες σκέ-ψεις, οι στιγμές που κάποτε τον πόνεσαν, τώρα αποτε-λούν την πραγματικότητα, τη ζωή που αναγκάζεται νααντιμετωπίζει. Τον πονούν περισσότερο, τον τρελαί-νουν, παγώνουν τη συνείδηση, το συναίσθημα. Νιώθειπροδομένος από την ευτυχία, τη μοίρα, τη ζωή, τις ελ-πίδες του. Εκείνο το παράθυρο μόνο του απόμεινε, ηαπρόσιτη, μακρινή, απέλπιδα ελευθερία. η ελπίδα πουαπομακρύνεται γοργά πίσω από τα σκουριασμένα κά-γκελα. Δεν μπορούσε να φανταστεί πως η ζωή τούέκρυβε ένα τόσο οδυνηρό μυστικό. Καμία σκοτεινήσκέψη δεν άγγιξε ποτέ τα λευκά του όνειρα, τις αση-μένιες του ελπίδες. Πίστευε εγωιστικά, ανόητα, ειρωνι-κά σε παραμύθια καμωμένα από την απειρία της νιό-της. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ο χρόνος κύλισε ταγρανάζια του και η ανατολή του φεγγαριού σηματοδό-τησε τη σκλαβιά, την αιώνια καταδίκη σε ένα πεπρωμέ-νο χειρότερο και από το θάνατο. Κι ύστερα εκείνοι,εκείνοι που τον πρόδωσαν, εκείνοι που αποφάσισαν νασκοτώσουν τη ψυχή φυλακίζοντας το κορμί στα δεσμάτης νύχτας. Άβουλα, ανόητα πιόνια στα χέρια της

άκαρδης μοίρας, σφράγισαν τις διαταγές της και διέ-γραψαν την ύπαρξή του από τον κόσμο. Μόνο ο χρό-νος σιωπηλά τον θάβει πιο βαθιά στη λήθη, στο σκοτά-δι, στη σιωπή ενός θαλασσοδαρμένου καραβιούεγκλωβισμένου στην άπνοια της παγερής θάλασσας.Γιατί; Γιατί; ένα αναπάντητο γιατί βύθιζε το μυαλό τουόλο και πιο πολύ στα νερά του μίσους, του πόνου, τηςεκδίκησης. Τι έκανε; Σε τι έφταιξε; ποιό ήταν το έγκλη-μα που διέπραξε για να αξίζει αυτήν την τιμωρία; «Για-τί;» φώναξε απελπισμένα χτυπώντας με δύναμη το χέ-ρι του στον τοίχο. Η φωνή του πάγωσε τα τραγούδιατων πουλιών, σκέπασε το κελάρυσμα των νερών, ήχη-σε έντονα στο σκοτεινό κελί και γέμισε τα μάτια του μεδάκρυα. Το αίμα που πυκνό ξεχύθηκε από τη σκληρήσάρκα του χεριού του κύλισε γοργά πάνω στις σκου-ριασμένες πέτρες, ακολούθησε με βία τα μονοπάτιαπου το νερό πρώτο είχε χαράξει και ενώθηκε με τακαυτά ποτάμια της ψυχής του. «Εκείνοι..» ψέλλισε,εκείνοι που έπνιξαν την ελευθερία του στα χέρια τωνδικών τους συμφερόντων, εκείνοι που με τις αισχρές,αναίσχυντες πράξεις τους παγίδευσαν το κορμίεγκλωβίζοντας την ύπαρξή του σε εγκλήματα δικάτους. Θυσίασαν τη ζωή του στο βωμό της φιλοδοξίαςκαι του εγωισμού τους. Η ματιά τους σκοτεινή, ειρωνι-κή, θαμμένη στα μυστικά εγκλήματα που εκείνος καρ-πώθηκε. τον έκαιγε, τον χλεύαζε, τον κάρφωνε με οί-κτο καθρεφτίζοντας την ευτυχία που έκλεψαν, τη ζωήπου με βία και δόλο καταδίκασαν. Στα χείλη τους έναχαμόγελο δειλό, νοσηρό, βουτηγμένο στο δικό του αί-μα, στη πνοή που στέρησαν από το κορμί του. Τώραστα άγονα εδάφη της ψυχής του φυτρώνουν οι κάκτοιτης εκδίκησης και του μίσους ποτισμένοι με το αίμαεκείνο, στολισμένοι με τα αγκάθια της τιμωρίας, τουθανάτου που κάλπαζε γοργά για να σκορπίσει δικαιο-σύνη, τη δική του δικαιοσύνη. Σκοτάδι σκέπασε τηφλόγα των ματιών του, αίμα αλλιώτικο, πικρό γέμισετο κορμί του, έδωσε δύναμη στην καρδιά να χτυπάεισε ρυθμούς άγνωστους, σκοτεινούς, αιτία στη ψυχήνα ανασαίνει. Ο θύτης και το θύμα, ο αιώνιος κύκλοςτης ειρωνείας, το αγαπημένο παιχνίδι της μοίρας.Ένας άνθρωπος, δύο πρόσωπα είδωλα της πολυπόθη-της αθωότητας και του απάνθρωπου εγκλήματος, τηςαπόλυτης πίστης και της έσχατης προδοσίας ζουν συ-νυπάρχοντας στο ίδιο σώμα, μια φύση με απρόβλεπτηδύναμη, μια πολυδαίδαλη συνείδηση και ένας στόχος.

η τιμωρία και η δικαιοσύνη, η ελπίδα για τη λύτρωση,μια ψεύτικη πεποίθηση, μια ψευδαίσθηση. Κάποτεπροδόθηκε από τους ανθρώπους, τη ζωή, το πεπρω-μένο, τώρα είναι η σειρά του να προδώσει τη ψυχήτου, Το Θεό, τη πίστη του και να τιμήσει την σκοτεινήανθρώπινη φύση που με τόση ντροπή κουβαλάει στηνπλάτη του. Το ίδιο φεγγάρι που κάποτε σφράγισε τημοίρα του ήταν εκείνο που τώρα ευλογούσε το δρόμοτου, ένα δρόμο με προορισμό κάτι ψεύτικο, ανύπαρ-κτο στο οποίο όμως πίστευε, πίστευε με όλη τη δύνα-μη της ψυχής του…

Αλεξάνδρα Αναστασίου Τασιγιώργου

Το παραπάνω διήγημα της Αλεξάνδρας απέσπασετον Α' Έπαινο στον 7o Πανελλήνιο διαγωνισμό Διη-γήματος και Ποίησης Εφήβων και Ενηλίκων την16/3/2012. Υπενθυμίζουμε ότι η Αλεξάνδρα είχε βρα-βευτεί κατά τον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμόΔιηγήματος και Ποίησης από την Πανελλήνια ΈνωσηΛογοτεχνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείαςτην 22/4/2007 για το διήγημα με τίτλο "Ο ήλιος δύει".

Θερμά συγχαρητήρια και της ευχόμαστε και σεανώτερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΟΟ φφυυλλαακκιισσμμέέννοοςς

Σιδηρικά- Τζάμια-Είδη ΥγραερίουΧρώματα- Γεωργικά Μηχανήματα

Αφοί Φ. Κουμπαρούλη Ο.Ε.Δώριο Μεσσηνίας

Τηλ.- Fax: 27650-31265Κιν: 6974-874.992 / 554.171

CAFE BAR - Ν ό τ ο ς

ΚΚοοππααννάάκκιι ΜΜεεσσσσηηννίίααςςΤΤηηλλ:: 22776655--2222551155

ΗΗλλεεκκττρροολλοογγιικκέέςς εεγγκκαατταασσττάάσσεειιςς ΠΠιισσττοοπποοιιηηττιικκάά ΔΔ..ΕΕ..ΗΗ..

ΒΒΑΑΣΣΙΙΛΛΕΕΙΙΟΟΣΣ ΜΜΠΠΑΑΚΚΟΟΠΠΟΟΥΥΛΛΟΟΣΣΔώριο Μεσσηνίας

Τηλ: 2765-032147 & 6945-558.417

Τα Νέα των Σουλιμαίων Σελίδα 11

ΧΧρρώώμμαατταα--ΣΣιιδδηηρριικκάά-- ΟΟιικκοοδδοομμιικκάά

ΕΕίίδδηη ΥΥγγιιεειιννήήςς-- ΥΥλλιικκάά ΗΗλλεεκκττρριικκώώνν ΕΕγγκκ//σσεεωωνν

ΚΚαατταασσκκεευυέέςς ΚΚλλεειιδδααρριιώώνν

ΕΕυυσσττάάθθιιοοςς ΑΑνναασσττ.. ΠΠοουυλλίίττσσηηςςΔΔώώρριιοο ΜΜεεσσσσηηννίίααςς

ΤΤηηλλ..κκααττ//ττοοςς:: 2277665500--3311883333,, ΚΚιινν:: 66994477--220011..335544

Καφετέρια - Ψησταριά «Ο Άη - Γιώργης»Μπάρδης Ζ. Φρόκου

Δεχόμαστε Παραγγελίες για Γάμους - Βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Διανομή κατ’ οίκον σε όλα τα χωριά.

Άγιος Γεώργιος Δωρίου.τηλ: 27650-31120 κ/τ: 6980-792.550

ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Ο Λεωνίδας»ΛΛΕΕΩΩΝΝΙΙΔΔΑΑΣΣ ΣΣΥΥΡΡΡΡΑΑΚΚΟΟΣΣ

Δώριο ΜεσσηνίαςΤηλ: 2765-300308

Συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο

ΛΛάζαρος: Πράγματι έχει την ικανότητα να «ανασταίνεται» και να ξαναρχί-

ζει τη ζωή του πάλι απ’ την αρχή. Μοναχικός κι ευαίσθητος, περνάει μεγά-λες ερωτικές απογοητεύσεις μέχρι να βρει το πρόσωπο που του ταιριάζει,τότε φτιάχνει μια ήρεμη και τρυφερή σχέση.

Λάμπρος, Λαμπρινή: αυτός που λάμπει και μεταφορικά ο ονομαστός καιπερίφημος. Ο Λάμπρος είναι συναισθηματικός και αυθόρμητος. Στην πραγ-ματικότητα δεν ωριμάζει ποτέ, γι’ αυτό και διατηρεί μέχρι τα γεράματα τηγοητεία ενός παιδιού. Η Λαμπρινή είναι πιο συνεσταλμένη και διακριτική.Της αρέσει η οικογενειακή ζωή και προτιμάει να δουλεύει στο σπίτι.

Λεωνίδας: Ιδεολόγος και πολύ ειλικρινής, μπορεί μερικές φορές να πλη-γώσει, χωρίς να το θέλει, τους φίλους του. Μονογαμικός, αντλεί δύναμηαπό τη σχέση του με τη γυναίκα που αγαπά.

Λουκάς, Λουκία: φωτισμένος, πρακτικός και ρεαλιστής ο Λουκάς προτι-μάει τα χειροπιαστά πράγματα απ’ τις θεωρίες. Δεν χαρίζει τίποτα σε κανέ-να, αλλά είναι τίμιος και κρατάει το λόγο του. Η Λουκία είναι πιο τολμηρήκαι φιλόδοξη. Έχει ανάγκη να έχει δραστηριότητες έξω απ’ το σπίτι. Γελα-στή κι ευχάριστη, πολλές φορές ιδιόρρυθμη, ξέρει να κερδίζει τον θαυμα-σμό των άλλων.

Λυκούργος: Έξυπνος και μορφωμένος, είναι αυστηρός στην κρίση τουκαι βρίσκει εύκολα τα αδύνατα σημεία των άλλων.

ΜΜαντώ: Δυναμική και αποφασιστική, δεν μπορεί να ανεχτεί να βρίσκεται

στη σκιά κάποιου άλλου. Πολύ καλή φίλη, όταν συμπαθεί κάποιον. Αλίμονο,όμως, στον άνθρωπο που θα πέσει στη γλώσσα της.

Μαργαρίτα: μαργαριτάρι. Όσο πετυχημένη κι αν είναι η Μαργαρίτα στηδουλειά της, θα ενδιαφέρεται πάντα περισσότερο για τη γοητεία της. Ερω-τεύεται με πάθος, δίνει πολλά από τον εαυτό της κι αργότερα απογοητεύε-ται! Πολύ μητρική, όταν δεν έχει παιδιά «νταντεύει» τους φίλους της.

Μάρθα: Αγνή, ανεξάρτητη και μοναχική, προτιμάει τη συντροφιά των ζώ-ων απ’ των ανθρώπων. Όσοι τη γνωρίζουν, γοητεύονται από τη χάρη της,αλλά δύσκολα μπορούν να την ψυχολογήσουν κι ακόμα περισσότερο, νατην πλησιάσουν.

Μαρία, Μάριος: Η Μαρία έχει την αίσθηση του καθήκοντος και τη μανίατης τελειότητας. Της αρέσει να φαίνεται ικανή και οργανωτική και η γνώμητων άλλων μετράει πολύ γι’ αυτήν. Η Μαίρη είναι πιο εγωίστρια, αλλά ζωη-ρή και κοινωνική. Η Μάρω είναι σοβαρή και αρκετά συχνά διανοούμενη. Τέ-

λος, η Μαρίκα αγαπάει πάνω απ’ όλα τα παιδιά της. Όσο για το Μάριο, ζειέντονη ζωή όταν είναι νέος. Αγαπάει την ταχύτητα, τις γυναίκες και τα χρή-ματα. Είναι ικανότατος σε όποιο επάγγελμα και αν διαλέξει.

Μαρίνα: Θετική και πρακτική σε ορισμένους τομείς, εντελώς «εκτόςπραγματικότητας» σε άλλους. Φοβάται τον έρωτα, γιατί δεν της αρέσει ναμην ελέγχει τον εαυτό της. Γι’ αυτό καταφεύγει συχνά σε «σίγουρες» λύ-σεις, που της χαρίζουν συναισθηματική ασφάλεια. Ανάλογα με τις διαθέ-σεις της είναι καλή, εξυπηρετική και γενναιόδωρη ή δύστροπη, είρων καιζηλιάρα.

Μαρίνος: ήσυχος κι ευγενικός χαρακτήρας. Ο Μαρίνος είναι για όσουςδεν τον ξέρουν πολύ κλειστός. Σοβαρός και συνεσταλμένος, δίνει προτε-ραιότητα στην οικογενειακή ευτυχία. Αγαπάει τη φύση, τα ζώα, τα παιδιά.Δεν είναι άνθρωπος που στη ζωή του παίρνει ρίσκα.

Μάρκος: Ευαίσθητος κι επηρεάσιμος, αγαπάει του αδύνατους αλλά δύ-σκολα αντιστέκεται στους δυνατούς. Ταιριάζει με πολύ διαφορετικούς αν-θρώπους. Αγαπάει τη ζωή της νύχτας.

Ματθαίος: Είναι πολυλογάς, κοινωνικός και λαίμαργος. Προσαρμόζεται εύ-κολα στο περιβάλλον και πιάνει αμέσως φιλίες. Γίνεται θαυμάσιος έμπορος.

Μελπομένη: Νευρική κι ανήσυχη, δεν ικανοποιείται εύκολα. Καθώς είναιπολύ ενεργητική, μπορεί να κάνει συγχρόνως πολλά πράγματα, χωρίς όμωςνα εμβαθύνει. Της αρέσει να προκαλεί το ενδιαφέρον των αντρών, αλλά ηίδια ερωτεύεται δύσκολα.

Μηνάς: Είναι πολύ εργατικός, αλλά συνήθως βιάζεται να κάνει οικογέ-νεια και δυσκολεύεται ν’ αντεπεξέλθει. Έχει ανάγκη από μια γυναίκα ήρεμη,που να του συμπαραστέκεται, αλλιώς βρίσκει παρηγοριά έξω από το σπίτι.Είναι καλός και γενναιόδωρος πατέρας.

Μιλτιάδης: Φιλόδοξος και πονηρός, ξέρει να «μυρίζεται» τις νέες τάσειςκαι τα ρεύματα της εποχής και να τα εκμεταλλεύεται προς όφελός του. Στααισθηματικά του, αποζητάει κάποια σταθερότητα, αλλά συχνά τα πράγματαέρχονται διαφορετικά, με αποτέλεσμα να κάνει πάνω από ένα γάμο.

Μιχαήλ: Του αρέσει να επιβάλλεται στο περιβάλλον του. Εύθικτος, δενανέχεται «μύγα στο σπαθί του». Δίνει μεγάλη σημασία στην οικογενειακήπαράδοση και είναι μεγάλος πατριώτης. Κοινωνικός, συνηθίζει να περιστοι-χίζεται από τους φίλους του.

Μυρτώ: Αποκλειστική και ζηλιάρα, δεν της αρέσει να μοιράζεται. Δυναμι-κή, αλλάζει συχνά επαγγέλματα και πετυχαίνει. Ανάλογα με τη φάση στηνοποία βρίσκεται, μπορεί να γίνει υπερβολικά γενναιόδωρη ή και τσιγκούνα.

Συνέχεια στο επόμενο φύλλο

ΔΔεεςς κκιι εεσσύύ ττιι σσηημμααίίννεειι ττοο όόννοομμαα σσοουυ

Αλήθεια, πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθεμέρα και για πoιο λόγο; Το νερό είναι η περισσό-τερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απα-ραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στονπλανήτη μας, ενώ οι άνθρωποι και τα ζώα έχουνστο σώμα τους 60-70% νερό!

Ως φαίνεται, το νερό μπορεί να φέρει τη λύσησε πολλά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζεικανείς, από το ξηρό δέρμα ακόμα, μέχρι και τησωστή λειτουργία των νεφρών.

Οι λόγοι, για τους οποίους το νερό είναι καλόγια τον οργανισμό είναι λίγο ασαφείς. Παρόλααυτά όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό,απλά δεν το συνηθίζουμε. Υπάρχουν κάποιοι αρ-κετά ισχυροί λόγοι για να πίνει ο άνθρωπος πολύνερό καθημερινά, και το να αποκτήσει αυτή τησυνήθεια δεν είναι και τόσο δύσκολο. Χρειάζεταιμόνο λίγη προσπάθεια.

Το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους, μια καιείναι το ισχυρότερο «όπλο» ενάντια στα παραπα-νίσια κιλά, αφού αντικαθιστά ποτά με πολλές θερ-μίδες, ενώ εκείνο στερείται θερμίδων. Παράλλη-λα, αποτελεί πηγή ενέργειας, μια και η αφυδάτω-ση που μπορεί να προκληθεί λόγω έλλειψής του,είναι σε θέση να εξασθενήσει τον οργανισμό κά-νοντας το άτομο να νοιώθει εξάντληση. Όταν κά-ποιος διψάει πολύ, έχει ήδη ξεκινήσει η αφυδά-τωση -ακόμη και μικρής έκτασης- κατάσταση πουμπορεί να προκαλέσει κούραση, αδυναμία τωνμυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.

Η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώ-σει ακόμα και τον κίνδυνο μιας καρδιακής προ-σβολής! Μια μελέτη που έγινε επάνω σε αυτό τοθέμα, βρήκε ότι, όσοι πίνουν πάνω από 5 ποτήριανερό την ημέρα, εμφανίζουν 41% λιγότερες πιθα-νότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, σεσχέση με εκείνους που πίνουν λιγότερο από 2ποτήρια ημερησίως.

Η σωστή λειτουργία των νεφρών επίσης, εξαρ-τάται απόλυτα από το νερό που πίνει κανείς, μιακαι αυτά είναι τα όργανα που αποτελούν το φυσι-κό «φίλτρο» του οργανισμού. Το νεφρικό σύστη-μα λειτουργεί ως μονάδα καθαρισμού, που απο-βάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από τοαίμα. Το νερό φαίνεται να βοηθάει αυτή τη σημα-ντική εργασία, ελαχιστοποιώντας τυχόν δυσλει-τουργίες των συγκεκριμένων οργάνων.

Ένα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης, είναι οιπονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, πολλοί από

αυτούς, προέρχονται από ελλιπή πρόσληψη νε-ρού από τον οργανισμό! Παράλληλα, η μειωμένηκατανάλωση ύδατος, βοηθάει στην κακή λει-τουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προ-καλώντας σημαντικά προβλήματα στη χώνεψη,αφού το πεπτικό σύστημα χρειάζεται αρκετό νε-ρό για να χωνέψει σωστά την τροφή.

Εκτός από τα παραπάνω, σοβαρά για τηνυγεία ζητήματα, που εξαρτώνται από την αρκετήποσότητα λήψης νερού, υπάρχουν και θέματαπου άπτονται της φιλοδοξίας των ανθρώπων ναφαίνονται πιο όμορφοι και νέοι. Έτσι, η κατανά-λωση νερού εκτός του ότι καθαρίζει τον οργανι-σμό από τις τοξίνες, κάνει καλό και στο δέρμα,κάνοντάς το να φαίνεται πιο λαμπερό και υγειές,άρα και πιο νέο!

Μην παραμελείτε λοιπόν να πίνετε νερό σε κά-θε ευκαιρία. Μόνο καλό μπορεί να κάνει και τελι-κά, όπως όλα άλλωστε, είναι και αυτό μια συνή-θεια.

Πηγή: Capital health.gr

ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ 55άά sseeccΦώτιος Δημ. Λαμπρόπουλος

Αγίας Τριάδος 20 Αγία ΠαρασκευήΤηλ: 210 - 6019.211

Γιατί να πίνουμε νερό;

ΈΈππιιππλλαα

««ΤΤΟΟ ΧΧΡΡΥΥΣΣΟΟ ΣΣΠΠΙΙΤΤΙΙ»ΣΣΤΤΑΑΥΥΡΡΟΟΥΥΛΛΑΑ ΔΔ.. ΣΣΜΜΥΥΡΡΝΝΗΗΛΛ.. ΠΠααππάάγγοουυ 4400 -- ΖΖωωγγρράάφφοουυ

ΤΤηηλλ:: 221100 -- 77778844773344

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σελίδα 12 Τα Νέα των Σουλιμαίων

Βαπτίσεις

Το Σάββατο 9 Ιουνίου τ.ε. επέλεξε το ζεύγοςΚωνσταντίνου Μαγκαφά και ΑικατερίνηςΚιούση, να βαπτίσει την πρωτότοκη κόρη του,στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο Άλσος ΝέαςΦιλαδέλφειας.

Η νεοφώτιστη έλαβε το όνομα της γιαγιάςτης, Βασιλική και η χαρά των γονέων, τωνπαππούδων και γιαγιάδων ήταν ζωγραφισμένηστα πρόσωπά τους.

Ανάδοχος της μικρής ήταν ο θείος ΕυθύμιοςΜαγκαφάς.

Στα αγαπημένα μας παιδιά ευχόμαστε ολό-ψυχα να τους ζήσει η νεοφώτιστη κορούλατους και να την καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

Ο παππούς & η γιαγιάΓιάννης & Βάσω Μαγκαφά

Γάμοι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέ-πεια, το Σάββατο 26 ΜαYου τ.ε. τελέστηκε ογάμος του Ευθύμιου Μαγκαφά και της ΣοφίαςΕυαγγέλου, στο γραφικό ξωκλήσι της Ζωοδό-χου Πηγής του κτήματος «Έπαυλις» στο Κο-ρωπί, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων.

Κουμπάροι του ζεύγους ήταν ο ΛευτέρηςΣτάβαρης και η σύζυγός του Μαρία Αθανασο-πούλου.

Μετά το πέρας του μυστηρίου ακολούθησεπλούσιος γαμήλιος δείπνος και γλέντι μέχριπρωίας.

Στα αγαπημένα μας αδέλφια Μάκη και Σο-φία ευχόμαστε ολόψυχα βίον ανθόσπαρτον καιευτυχισμένον.

Κώστας & Κατερίνα Μαγκαφά

Το Σάββατο 9 Ιουνίου τ.ε. στον Ιερό ΝαόΑγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου,τελέσθηκε ο γάμος του Μιχάλη Βοτζάκη καιτης Γιώτας Ν. Ανδριοπούλου, παρουσία πλή-θους προσκεκλημένων, συγγενών και φίλωντων νεονύμφων.

Άφθονο έρρευσε το ρύζι των προσκεκλημέ-νων προς το ευτυχές ζεύγος των νεονύμφωνστο άκουσμα του ψαλμού «ΗσαLα χόρευε . . .»και εγκάρδιες υπήρξαν οι ευχές τους, προκει-μένου αυτό να ριζώσει και να μακροημερεύ-σει.

Στο ευτυχές ζεύγος των νεονύμφων ευχόμα-στε βίον ανθόσπαρτον και ευτυχισμένον.

Οικογένεια Γιάννη Αλ. Ανδριόπουλου

Θάνατοι

Το Σάββατο 28 Απριλίου τ.ε. έφυγε από κο-ντά μας ο Σωκράτης Παπαδόπουλος του Νι-κολάου, από τον Άγιο Γεώργιο Δωρίου σε ηλι-κία 73 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία της ταφής του εψάλητη μεθεπομένη στο Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτό-κου Βάρης και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείοτης Βάρης, παρουσία πολλών συγγενών, συ-μπατριωτών και φίλων.

Με τη σύζυγό του Αναστασία απέκτησε δύοπαιδιά, το Νίκο και το Βασίλη, ευτύχησε δε ναδει και μια εγγονούλα τη Μαριάννα.

Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και ναείναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.Τα αδέλφια του

Κων/να - Κώστας - Δημήτρης & ΓιώργοςΠαπαδόπουλος

Την Τρίτη 15 ΜαYου τ.ε. εγκατέλειψε ταεγκόσμια ο Κωνσταντίνος Τσιώρης του Γεωρ-γίου, από τον Άγιο Γεώργιο Δωρίου, σε ηλικία71 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία της ταφής του εψάλητη μεθεπομένη στο νεκροταφείο Παλαιού Φα-λήρου, όπου ενταφιάστηκε και η σορός του,παρουσία πολλών συγγενών, συμπατριωτώνκαι φίλων.

Στη σύζυγό του Αθηνά και στα παιδιά τουΓιώργο και Νικολέτα εκφράζω τα θερμά μουσυλλυπητήρια.

Εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει και να εί-ναι αιωνία η μνήμη του.

Δήμητρα Σταματοπούλου

Την Τετάρτη 16 ΜαYου τ.ε. έφυγε από κοντάμας ο Δημήτριος Ανδριόπουλος του Δήμουσε ηλικία 81 ετών, από το Σουλιμά.

Ο αγαπητός συμπατριώτης μας και συγγε-νής, το έτος 1957 έφυγε προς αναζήτηση κα-λύτερης τύχης στο Βέλγιο, λόγω των οικονομι-κών δυσχερειών εκείνης της εποχής που ανά-γκασε πολλούς συμπατριώτες μας να φύγουνως μετανάστες.

Εκεί, εγκαταστάθηκε μόνιμα, παντρεύτηκεκαι απέκτησε οικογένεια.

Με τη σύζυγό του Βάσω, απέκτησε τρία παι-διά, την Αθανασία, το Βασίλη και την Ευανθίακαθώς και πέντε εγγόνια.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μουσυλλυπητήρια.

Εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει και να εί-ναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.Γιάννης Αλ. Ανδριόπουλος

Την Πέμπτη 31 ΜαYου τ.ε.έφυγε πρόωρα από τη ζωή οΓιώργος Μαστραγγελόπουλος,ένα παλληκάρι ηλικίας μόλις 37ετών, στη Μελβούρνη της Αυ-στραλίας. Ο Γιώργος ήταν γιοςτου Κώστα Μαστραγγελόπου-λου από το Δώριο Μεσσηνίαςκαι της Γεωργίας Δεδεμάδη απότον Άγιο Γεώργιο.

Μεγάλος είναι ο πόνος των γονιών του, αλλάκαι σε εμάς τους συγγενείς.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ξενιτιάς που τονσκεπάζει και ο καλός Θεός να δίνει δύναμη καιυπομονή στους γονείς και στα αδέλφια του.

Τους διαβιβάζουμε τα θερμά μας συλλυπητή-ρια.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.Οικογένεια Αδάμ Α. Δδεδεμάδη

Την Κυριακή 3 Ιουνίου τ.ε. εγκατέλειψε ταεγκόσμια η Καλλιόπη Λιακοπούλου τουΚων/νου, από το Δώριο σε ηλικία 92 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία της ταφής της εψάλητην επομένη στον Ι.Ν. Αγίων Κων/νου & ΕλένηςΔωρίου και η σoρός της ενταφιάσθηκε στοκοιμητήριο του χωριού παρουσία πολλών συγ-γενών, συμπατριωτών και φίλων.

Με το σύζυγό της Κων/νο απέκτησε έξι παι-διά: το Γιώργο, το Βασίλη, το Φώτη, το Χρήστοτον Τίμο και το Νίκο, ευτύχησε δε να δει πολ-

λά εγγόνια και δισέγγονα.Εύχομαι ο Θεός να την αναπαύσει και να εί-

ναι αιωνία η μνήμη της.

Αρχόντισσα μάνα

Έφυγες μάνα μου έφυγεςμάνα γλυκιά μου μάνα,

πόνεσα όταν άκουσατον χτύπο στην καμπάνα.

Έξι αγόρια έκανεςκαμάρια ήταν δικά σου,

σαν τα πουλιά φωλιάζανεμέσα στην αγκαλιά σου.

Εγγόνια έκανες πολλάέδινες την ψυχή σου,

δισέγγονα σ’ αγκάλιασανπολλά μες τη ζωή σου

Όσο για τον πατέρα μαςδεν θέλει να γυρίζει,

στο σπίτι μας ολημερίςχωρίς να σ’ αντικρίζει.

Μάνα μου, μάνα όμορφηστολίδι της ζωής μας,

πάντα θα είσαι στην καρδιάστα βάθη της ψυχής μας.

Τίμος Κ. Λιακόπουλος

REAL ESTATE - ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΥΡΩΔΟΜΗΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ - ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΟΙΚΟΠΕΔΑ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ

Νίκος Αν. Αρνόκουρος

Ανδρέα Γκίνη 2, Τ.Κ. 152.33 ΧαλάνδριΤηλ: 210 - 6844.112 Κιν: 6947 - 606.157

Fax: 210 - 6844.506 • eurodomi@gmail.com

ΚΚρρεεωωπποολλεείίοοΑΑφφοοίί ΚΚ.. ΒΒαασσιιλλόόπποουυλλοοιι

ΝΝττόόππιιαα ΚΚρρέέαατταα && ΕΕκκλλεεκκττάάΑΑλλλλααννττιικκάά -- ΤΤυυρροοκκοομμιικκάάΚΚααττεεψψυυγγμμέένναα ΠΠρροοBBόόνντταα

ΔΔώώρριιοο ΤΤηηλλ:: 2277665500--3311331188 && 3311995522

Mηχανολόγος - Μηχανικός Τ.Ε.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΔΗΜ. ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗΣΕκπόνηση - Διεκπεραίωση ηλεκτρομηχανολογικών

μελετών (μελέτες θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης,ηλεκτρικών, ανελκυστήρα, φυσικού αερίου,

πυροπροστασίας κ.λ.π.)

Μικράς Ασίας 736 Γλυφάδα,Τηλ: 210.96.33.118 - Κιν: 6972 - 124.246

Ε-mail: alg_marinos@yahoo.gr

ΕΕρργγοοσσττάάσσιιοο ΕΕππίίππλλωωνν

ΔΔηημμήήττρρηηςς ΠΠααππααδδόόπποουυλλοοςς

Μεγάλη ποικιλία - προσφορές

Εργοστάσιο: Γαλάζιας Ακτής 320, Καλύβια • Τηλ: 22990 - 49703 Έκθεση: Παπαναστασίου 5, Πλ. Καλογήρων

Δάφνη - δίπλα στο ΜετρόΤηλ: 210 - 9710.870 & 210 - 9714.628 • Fax: 210 - 9714.628