ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

24
ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Παρασκευή 28 ίανουαρίου 2011 | Έτος 9 ο | Αρ. Φύλλου 394 | Τιμή 1 € Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ H εφηΜερίΔΑ κυκΛΟφΟρεί Σε κηφίΣίΑ νεΑ ερυθρΑίΑ κΑί εκΑΛη Οριοθετήθηκαν προσωρινά με υπουργική απόφαση η θέση «Καστράκι» στο Πεντελικό Όρος και κλάδος του Αδριάνειου Υδραγωγείου που ανακαλύφθηκε στο Μορτερό Αρχαιολογικοί χώροι στη Νέα Ερυθραία με τη βούλα του υπουργείου Πολιτισμού Οί ΔυΟ ΠρωΤΟί ΑρχΑίΟΛΟ- γίκΟί χωρΟί στην ιστορία της Νέας Ερυθραίας οριοθετήθηκαν με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στις 23 Δεκεμβρίου 2010, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τη θέση «Καστρά- κι» στο Πεντελικό Όρος, όπου βρέθηκαν κατάλοιπα αρχαίας δραστηριότητας, που πιθανώς χρονολογούνται στους κλασι- κούς, ελληνιστικούς και βυζα- ντινούς χρόνους και χώρο στο Μορτερό (Λ. Ερυθραίας, νότια πλευρά του οικοπέδου της ΑΒ Βασιλόπουλος, Γυμναστηρίου και όρια Δήμου Εκάλης), όπου βρέθηκαν οκτώ φρέατα αρχαίου υπόγειου υδραγωγείου, που πι- θανότατα ανήκουν σε κλάδο του Αδριάνειου Υδραγωγείου των ρωμαϊκών χρόνων. Στην απόφα- ση επισημαίνεται ότι με βάση το επιστημονικό και διερευνητικό έργο της Β’ Εφορείας Προϊστορι- κών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ενδέχεται μελλοντικά να εντοπι- στούν νέα αρχαιολογικά δεδομέ- να στην εν λόγω περιοχή. Πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχές, που οριοθετήθηκαν προσωρινά ως αρχαιολογικοί χώ- ροι, στο πλαίσιο τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδί- ου Νέας Ερυθραίας. Η απόφαση αυτή ισχύει έως ότου εκδοθεί υπουργική απόφαση οριστικής οριοθέτησης των ανωτέρω αρ- χαιολογικών χώρων. ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ 3 • Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ • ΤΗΛ. 210 807 89 89 www.elvistrom.com -20% ΕΚΠΤΩΣΗ Ο νίκΟΣ κΑρΑφωΤίΟυ επιχειρεί σήμερα μια ξενάγηση στην αρχαία Καστρίτσα μέσα από αξιόπιστες πηγές και βιβλιογραφία, ενώ σε επόμενο φύλλο της «Ν.Ε.» θα ακολουθήσει τη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, κλάδος του οποίου ανακαλύφθηκε στο Μορτερό. ΣΕΛ 8-9 ΚΑΘΕ ΕΒ∆ΟΜΑ∆Α Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ www.sepik.net/nea ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Νέο δάνειο 786.000 ευρώ για αποχέτευση στην Εκάλη σελ.5 Μελέτη-προμήθεια συστήματος ελέγχου διαρροών στο δίκτυο της Νέας Ερυθραίας σελ. 4 Παράνομη κεραία της Cosmote στο ΚΑΤ Κηφισιάς σελ. 13 Ο Πανερυθραϊκός πρωταθλητής Αθήνας Eφήβων στο βόλεϊ σελ. 21 Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας Λογοτεχνική συνάντηση με την Μάρω ∆ούκα σελ. 3 Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης μιλάει για «διακομματικό σκάνδαλο» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική Φίλιππος Κιρκίτσος «Υπάρχει συμπαιγνία που αποσκοπεί να πάμε στην πιο ακριβή λύση» ΣΕΛ 12-13 Φωτογραφία τμήματος του τείχους στο Καστράκι (σημερινή Πατερίτσα)

description

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ"

Transcript of ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Page 1: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Τ Ο Π Ι Κ Η Α Ν Ε Ξ Α Ρ Τ Η Τ Η Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Παρασκευή 28 ίανουαρίου 2011 | Έτος 9ο | Αρ. Φύλλου 394 | Τιμή 1 €

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ H εφηΜερίΔΑ κυκΛΟφΟρεί Σε κηφίΣίΑ νεΑ ερυθρΑίΑ κΑί εκΑΛη

Οριοθετήθηκαν προσωρινά με υπουργική απόφαση η θέση «Καστράκι» στο Πεντελικό Όρος και κλάδος του Αδριάνειου Υδραγωγείου που ανακαλύφθηκε στο Μορτερό

Αρχαιολογικοί χώροι στη Νέα Ερυθραία με τη βούλα του υπουργείου Πολιτισμού

Οί ΔυΟ ΠρωΤΟί ΑρχΑίΟΛΟ-γίκΟί χωρΟί στην ιστορία της Νέας Ερυθραίας οριοθετήθηκαν με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στις 23 Δεκεμβρίου 2010, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τη θέση «Καστρά-κι» στο Πεντελικό Όρος, όπου βρέθηκαν κατάλοιπα αρχαίας δραστηριότητας, που πιθανώς χρονολογούνται στους κλασι-κούς, ελληνιστικούς και βυζα-ντινούς χρόνους και χώρο στο Μορτερό (Λ. Ερυθραίας, νότια πλευρά του οικοπέδου της ΑΒ Βασιλόπουλος, Γυμναστηρίου και όρια Δήμου Εκάλης), όπου

βρέθηκαν οκτώ φρέατα αρχαίου υπόγειου υδραγωγείου, που πι-θανότατα ανήκουν σε κλάδο του Αδριάνειου Υδραγωγείου των ρωμαϊκών χρόνων. Στην απόφα-ση επισημαίνεται ότι με βάση το επιστημονικό και διερευνητικό έργο της Β’ Εφορείας Προϊστορι-κών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ενδέχεται μελλοντικά να εντοπι-στούν νέα αρχαιολογικά δεδομέ-να στην εν λόγω περιοχή.

Πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχές, που οριοθετήθηκαν προσωρινά ως αρχαιολογικοί χώ-ροι, στο πλαίσιο τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδί-ου Νέας Ερυθραίας. Η απόφαση

αυτή ισχύει έως ότου εκδοθεί υπουργική απόφαση οριστικής

οριοθέτησης των ανωτέρω αρ-χαιολογικών χώρων.

ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ 3 • Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ • ΤΗΛ. 210 807 89 89 www.elvistrom.com

-20%ΕΚΠΤΩΣΗ

Ο νίκΟΣ κΑρΑφωΤίΟυ επιχειρεί σήμερα μια ξενάγηση στην αρχαία Καστρίτσα μέσα από αξιόπιστες πηγές και βιβλιογραφία, ενώ σε επόμενο φύλλο της «Ν.Ε.» θα ακολουθήσει τη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, κλάδος του οποίου ανακαλύφθηκε στο Μορτερό. ΣΕΛ 8-9

ΚΑΘΕ ΕΒ∆ΟΜΑ∆Α

Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ www.sepik.net/nea

∆ΗΜΟΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝέο δάνειο 786.000 ευρώ για αποχέτευση στην Εκάλη σελ.5

Μελέτη-προμήθεια συστήματος ελέγχου διαρροώνστο δίκτυοτης Νέας Ερυθραίας σελ. 4

Παράνομη κεραία της Cosmote στο ΚΑΤ Κηφισιάς σελ. 13

Ο Πανερυθραϊκός πρωταθλητής Αθήνας Eφήβων στο βόλεϊ σελ. 21

Πνευματικό ΚέντροΝέας ΕρυθραίαςΛογοτεχνική συνάντηση με την Μάρω ∆ούκα σελ. 3

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης μιλάει για «διακομματικό σκάνδαλο» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική

Φίλιππος Κιρκίτσος «Υπάρχει συμπαιγνία που αποσκοπεί να πάμε στην πιο ακριβή λύση» ΣΕΛ 12-13

Φωτογραφία τμήματος του τείχους στο Καστράκι (σημερινή Πατερίτσα)

Page 2: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

2 Με αφορμή

γράφει

η κατερίνα Μουστάκη Τώρα, αυτή είναι λύση;

Η επικαιρότητα πολ-λές φορές με απο-προσανατολίζει.

Είχα στο νου μου ένα θέμα που μου

είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, ως συνήθως. Όμως «έσκα-σε» το θέμα των «μεταναστών-καταληψιών της Νομικής Αθη-νών» και μου άλλαξε τα σχέδια. Πως μπορούσα να αδιαφορήσω για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η αφορμή ήταν εξαιρετικά προκλητική. Έχω πολλές φορές ασχοληθεί με αυτό το πρόβλη-μα και η θέση μου είναι γνωστή. Πολλοί θα συμφωνούν και ίσως περισσότεροι να διαφωνούν με την άποψή μου. Αλίμονο αν ήταν και αλλιώς.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το θέμα έχει πάρει διαστά-σεις τέτοιες που δεν αφήνει κα-νέναν αδιάφορο.

Η κατάληψη της Νομικής Σχολής και η επίκληση του «Πα-νεπιστημιακού Ασύλου» είναι αντικείμενο προς συζήτηση και αφορά στο νόημα που ο καθέ-νας από μας προσδίδει στη λέξη «άσυλο», επειδή αυτή η λέξη από καιρό έχει χάσει το νόημα της.

«Πανεπιστημιακό Άσυλο» ση-μαίνει τόπος, όπου γίνεται ελεύ-θερη διακίνηση ιδεών και γνώ-σεων και κανείς δεν δικαιούται να τις περιορίσει με οποιοδήπο-τε τρόπο ή μέσον.

Αν, «πανεπιστημιακό άσυλο» σήμαινε προστασία σε κάθε πα-ράνομο ή παρανομία τότε όλοι οι παρανομούντες, θα το χρησι-μοποιούσαν .

Αυτή η φράση βέβαια εμπερι-έχει την υπερβολή ακριβώς για να τονίσει την ουσία και τους λόγους ύπαρξης του «Πανεπι-στημιακού ασύλου».

Στοιβαγμένοι 220 άνθρωποι, σε μια αίθουσα της Νομικής. Ήρθαν οργανωμένα από την Κρήτη, με την Συμπαράσταση κάποιων Ελλήνων φοιτητών.

«Ζουν και εργάζονται στη χώρα για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Μιλάνε ελληνικά και φαί-νεται από τον τρόπο που χειρί-ζονται τη γλώσσα τόσα χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα παρά-νομα». Ακούω τις ειδήσεις και την επικαιρότητα. Τα ΜΜΕ συ-νεχώς δίνουν πληροφορίες για το θέμα.«Οι συγκεκριμένοι, είναι από Αλγερία, Τυνησία και Μαρό-κο. Δεν δικαιούνται άσυλο. Έχουν πάρει απάντηση από την πολιτεία ότι πρέπει να γίνει «επανεισδοχή» στη χώρα τους. Αυτοί δεν θέλουν να φύγουν. Πόσους μπορεί να

αντέξει η Ελλάδα;» Ήταν η άπο-ψη ενός από τους συνομιλητές για το θέμα σε κάποια εκπομπή.

Από την άλλη μεριά, οι φοιτη-τές διαφωνούν μεταξύ τους, αν υπήρξε απόφαση της γενικής τους συνέλευσης ή όχι για την «πρόσκληση και φιλοξενία των μεταναστών» αν υπήρξε ή όχι απαρτία για να γίνει αποδεκτή η πρόταση «φιλοξενίας» και άλλα ακόμη.

Οι Πρυτανικές αρχές διαμαρ-τύρονται, δίνουν συνέντευξη τύπου, ζητούν από το Υπουρ-γείο Εσωτερικών να παρέμβει.

Οι μετανάστες δηλώνουν: «Ή θα πάρουμε τα χαρτιά μας ή θα πεθάνουμε»!

Δημιουργήθηκε μια κατάστα-ση πόλωσης σε μια περίοδο που δεν έχει περιθώρια να ζήσει η χώρα. Κάποιοι θερμόαιμοι ίσως ανεύθυνοι συνέβαλαν στην ακραία αυτή πράξη.

Θα ήθελα να τους ρωτήσω είναι υπέρ ή κατά των μετανα-στών;

Είναι ανθρωπιά ή εκμετάλλευ-ση;

Είναι οι μόνοι που τους σκέ-πτονται;

«Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέπουμε τους παρά-νομους μετανάστες», προτείνουν οι ακραίοι του Κοινοβουλίου.

Δηλαδή τι άλλο να κάνουμε; Να περιφράξουμε την Ελλάδα όλη μήπως;

Να απομονωθούμε στην ευ-δαιμονία μας και να αδιαφο-ρήσουμε για τους ανθρώπους που φεύγουν κατατρεγμένοι, διωγμένοι, σφαγμένοι, νηστικοί και απελπισμένοι, να πεθάνουν αβοήθητοι;

Όμως αυτές οι σαφείς υπέρ των μεταναστών θέσεις μου, δεν σημαίνει ότι με βρίσκουν σύμφωνη με την κατάληψη της Νομικής.

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τις θέσεις του Προέδρου των Μαροκινών μεταναστών, Ζαν Ντανιέλ Κιλομπίνι, ότι «για να ωφεληθούν κάποιοι πολιτικά και για να παίξουν τα παιχνίδια τους εκμεταλλεύονται την ανάγκη και το πρόβλημα αυτών των δυστυχι-σμένων», που πιστεύουν όποιον τους τάξει και όποιον τους προ-τείνει, ακόμη και την πιο παρά-τολμη λύση, θα προσέθετα.

Ξέρω ότι το θέμα είναι εξαιρε-τικά ευαίσθητο και κάθε φράση και διατύπωση της θέλει προσο-χή, επειδή είναι εύκολο να παρε-ξηγηθεί.

Γιατί αλήθεια τα αιτήματα αυ-τών των μεταναστών είναι δί-καια;

Γιατί σε ένα ξένο κράτος απαι-τούν να μείνουν με το «έτσι

θέλω»;Το δίκιο τους είναι ότι παρέ-

μειναν «ανενόχλητοι» για πέντε χρόνια στην Ελλάδα, αφού δού-λεψαν με ελάχιστο μεροκάματο σε δουλειές που οι Έλληνες δεν καταδέχονται και έγιναν αντικεί-μενα εκμετάλλευσης σε συνθή-κες δουλείας, χωρίς ασφάλιση, χωρίς άδεια εργασίας, χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική. Αυτά, «για να πούμε του στραβού το δίκιο».

Κάκιστα κατέλαβαν τη Νομι-κή.

Κάκιστα κάποιοι έγιναν δι-αμεσολαβητές και λειτούργη-σαν παράνομα στο ίδιο τους το κράτος, αδιαφορώντας για τους νόμους, αυτοί που πρώτοι απ’ όλους θα έπρεπε να τηρούν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Σίγουρα απαιτείται λύση, άμε-ση και δίκαιη όχι μόνο για αυ-τούς τους συγκεκριμένους αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, επειδή πολιτικές πολλών ετών μας οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Και δεν είναι δυνατόν να υπε-ραπλουστεύουμε κάποιες λύ-σεις, αν θέλουμε να αντιμετωπί-σουμε σοβαρά το πρόβλημα.

Και δεν είναι δυνατόν να ισχυ-ριζόμαστε ότι πρέπει να δοθεί σε όλους άδεια παραμονής ώστε με ελληνικά έγγραφα να τους στεί-λουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, την οποία όλοι τους ονειρεύο-νται. Τότε, απειλούμεθα με απο-πομπή από τη συνθήκη Σέγκεν, που σημαίνει ότι και τα ελληνικά διαβατήρια θα χρειάζονται visa για την υπόλοιπη Ευρώπη και οι

μετανάστες θα μείνουν εγκλω-βισμένοι στην Ελλάδα.

Αυτό θέλουμε; Μα ούτε και οι μετανάστες το θέλουν.

Θα πρέπει να γίνει εξορθο-λογισμός της μεταναστευτικής πολιτικής.

Να κρατήσουμε όσους δικαι-ούνται άσυλο και όσους μπο-ρούμε «να αντέξουμε» και να φροντίσουμε για την επανεισ-δοχή στη χώρα τους των υπο-λοίπων.

Με την ευκαιρία όμως θα πρέπει να ασχοληθούμε και με όλους εκείνους που χρόνια τώρα ζουν «μη εργαζόμενοι», μόνιμοι ζητιάνοι σε συγκεκριμένα φα-νάρια κάτω από τα βλέμματα των πάντων, υπευθύνων και μη . Όλοι αυτοί οι αλλοδαποί «ανά-πηροι», πώς βρέθηκαν ξαφνικά και γέμισαν την Αθήνα; Λέγεται ότι είναι θύματα εκμεταλλευτών, όπως παλαιότερα τα παιδιά.

Απορία μου είναι, χρόνια τώρα, πως είναι δυνατόν όλοι να το ξέρουν, όλοι να το αντιλαμ-βάνονται και η πολιτεία να μη δίνει λύση σ’ αυτή την ντροπή; Χρόνια τώρα!

_________________ΥΓ: Επειδή όλα τα παραπάνω,

αφορούν στη λογική μου την ευνομία και ό,τι σε μια δημο-κρατία πρέπει να λειτουργεί, θα ήθελα να σας εξομολογηθώ την αντίδραση της καρδιάς μου. Θεωρώ ότι αν ήμουν κι εγώ 20 χρονών, σαν αυτούς τους φοιτη-τές που θέλησαν να «φιλοξενή-σουν» τους μετανάστες, την ίδια αποκοτιά θα έκανα!

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Και δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να δοθεί σε όλους άδεια παραμονής ώστε με ελληνικά έγγραφα να τους στείλουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, την οποία όλοι τους ονειρεύονται. Τότε, απειλούμεθα με αποπομπή από τη συνθήκη Σέγκεν, που σημαίνει ότι και τα ελληνικά διαβατήρια θα χρειάζονται visa για την υπόλοιπη Ευρώπη και οι μετανάστες θα μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.Αυτό θέλουμε; Μα ούτε και οι μετανάστες το θέλουν.

Page 3: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

3

Eπικαιρότητα

Μία εξέχουσα μορφή της ελληνι-κής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα του ιστορικού μυθιστορήματος,

την συγγραφέα Μάρω Δούκα φιλοξένη-σε την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου το Πνευ-ματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας στη βίλα Κώστα. Παρά τον βροχερό καιρό, σε μία κατάμεστη αίθουσα από προσωπικότη-τες των γραμμάτων, της επιστήμης αλλά και εκπροσώπων των φορέων του Δήμου Κηφισιάς, η Μάρω Δούκα παρουσίασε το τελευταίο έργο της το «Δίκιο είναι ζόρικο πολύ» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο παρ όλο ότι είναι αυτοτελές, θα μπορούσε να αποτελεί το δεύτερο βι-βλίο μιας τριλογίας εν εξελίξει με πρώτο βιβλίο το «Αθώοι και φταίχτες» και ένα τρίτο που αποκάλυψε η συγγραφέας ότι θα ακολουθήσει με θέμα την περίοδο της δι-κτατορίας στα Χανιά της Κρήτης που είναι και η γενέτειρα της.

Η Λίνα Σόρογκα, μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Νέας Ερυθραίας, προλόγισε την συγγραφέα σχολιάζοντας ότι «το σύγ-χρονο ιστορικό μυθιστόρημα συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στα ελληνικά γράμματα και είναι μπροστά στις προ-τιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Τα ιστορικά γεγονότα αναλύονται μέσα από το πρίσμα διαφόρων πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά του κάθε λαού».

Στα βιβλία της Δούκα θίγονται θέματα υπεράσπισης του γυναικείου φύλου, του αγώνα για την πολιτική εξουσία, του σεβα-σμού προς τον ανίσχυρο και της απόδοσης δικαιοσύνης στο τέλος. Η συγγραφέας, με «sotto voce» τα αναφέρει και τα επιβάλλει με μια σύγχρονη φρέσκια ματιά.

Παρουσιάζει τα γεγονότα μέσα από την ευαισθησία της πένας της σε μια απόπειρα καταγραφής μιας πολυφωνικής εξέγερσης που μετουσιώνεται μέσα από την ιστορία και την μυθοπλασία.

Τι κοινά γνωρίσματα θα μπορούσε να έχει ένας Έλληνας με ένα Τούρκο ή μ ένα Γερμανό; Πως θα μπορούσε να συμφιλιώ-σει το χάσμα των διαφορών μέσα από την μυθοπλασία για να είναι αρκετά ελκυστικό για τον αναγνώστη;

Ως προς την συγγραφική της πρόθεση είπε ότι «τα ιστορικά γεγονότα δεν ανα-

σύρονται για να υπηρετήσουν την μυθο-πλασία αλλά για να την εκθέσουν διεκδι-κώντας διαβρωτικά τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο».

Η Μάρω Δούκα, ανήκει στην γενιά της μεταπολίτευσης και του πολυτεχνείου. Είναι μια πολιτικοποιημένη συγγραφέας με αναγνωρισμένες περγαμηνές από το κοινό και τους κριτικούς εδώ και 40 χρόνια. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νίκος Καζα-ντζάκης για το μυθιστόρημα που την κα-θιέρωσε την «Αρχαία σκουριά» το 1979, που είχε παρουσιαστεί αργότερα και σε τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ , το β΄ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για την «Πλωτή πόλη» το 84 και το βραβείο αφηγηματι-κού πεζού λόγου του ιδρύματος Ουράνη το 2005.

Στη συνέχεια, η πεζογράφος αφού εξέ-φρασε την βαθειά ευγνωμοσύνη προς τους αναγνώστες της, παρότρυνε το κοινό να σχολιάσει ελεύθερα το έργο της. Με την ακρίβεια και συνέπεια που την διακρίνει, προτίμησε αντί προφορικής ομιλίας να μας διαβάσει ένα κείμενο βασισμένο στην εξωτερική και εσωτερική διαδρομή που διένυσε για την συγγραφή των βιβλίων

της από στάδιο σε στάδιο. Με μια ιδιαί-τερη ευγλωττία και μια αυστηρότητα για τελειότητα στην πιστή εξιστόρηση των γεγονότων, αφηγείται ότι γράφοντας το «Αθώοι και φταίχτες» είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται υποδόρια μέσα της οι προυποθέσεις για το επόμενο έργο.

Τα δύο τελευταία βιβλία της το «Αθώοι και φταίχτες» καθώς και το «Δίκιο είναι ζόρικο πολύ» βασίστηκαν σε εκτεταμέ-νη έρευνα που έγινε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Μαζί με μια σειρά άλλων περίεργων συμ-βάντων που συνέβησαν παράλληλα εκείνη την εποχή της συγγραφής , κατάλαβε ότι είχε φτάσει ο καιρός να αναζητήσει το αλη-θινό πρόσωπο της σημερινής πόλης των Χανίων εμπωτισμένο στην ιστορία, αποτυ-πώνοντας τις δόξες, τις χαρές και τις λύπες της, μέσα από τη θέση ενός «άλλου».

Στο πρώτο της βιβλίο αυτός ήταν ένας Τουρκοκρητικός δημοσιογράφος από το BBC που ήλθε πίσω στα Χανιά για να ανακαλύψει τις ρίζες του, έπειτα από πε-

ριηγήσεις στα δρομάκια των Χανίων που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Η δεύτερη δουλειά της «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» βασίστηκε στο βιβλίο του συγγραφέα και φιλόλογου Σταύρου Βλοντάκη « Η οχυρά θέση της Κρήτης» που δεν ήταν μόνο το έναυσμα αλλά και η πρώτη ύλη για την συγγραφή του βιβλίου. Αναφέρεται στη Γερμανική κατοχή στα Χανιά το 1945 όπου με εντολή των Βρετα-νών για να τηρηθεί δήθεν η τάξη και παρ όλο που η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει, οι Γερμανοί εξακολουθούσαν να κατέχουν τα Χανιά. Διάφορες αντιστασιακές οργανώ-σεις κυριαρχούσαν τότε στα Χανιά, ενώ τα γερμανικά στρατοδικεία έστελναν Έλληνες πατριώτες στον θάνατο.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε το Πνευματικό Κέντρο για την φιλοξενία του, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει την βαθειά της εκτίμηση για τις δυσκολίες και τους αγώ-νες των πρώτων ξεριζωμένων προσφύγων Ερυθραιωτών της Μικράς Ασίας για επιβί-ωση σε τούτο το κομμάτι της Αττικής.

Η Λίνα Σόρογκα, μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Νέας Ερυθραίας, που προλόγισε την συγγραφέα και η Μάρω Δούκα στο πάνελ της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ στο διαδίκτυο

Όλα όσα συμβαίνουν και πρέπει να μάθετε για όσα συμβαίνουνσε ΚΗΦΙΣΙΑ - ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και ΕΚΑΛΗ

www.sepik.net/nea

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Λογοτεχνική συνάντηση με την Μάρω Δούκα

«Τα ιστορικά γεγονότα δεν ανασύρονται για να υπηρετήσουν την μυθοπλασία αλλά για να την εκθέσουν διεκδικώντας διαβρωτικά τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο»

Page 4: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

4 Δημοτικό Συμβούλιο

Πρόταση για αίτημα χρημα-τοδότησης από το ΕΣΠΑ μελέτης-προμήθειας ολο-

κληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Ερυθραίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχε-ται σε 1.605.000 ευρώ και θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο Επι-χειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλ-λον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της περιόδου 2007-2013. Σύμφωνα με την εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου για την ύδρευση στη δημοτική ενότητα της Νέας Ερυ-

θραίας, Αντώνη Μπιτσάνη, «το σύστημα κρίνεται απαραίτητο, καθώς ελαχιστοποιεί το βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης».

Το δίκτυο της Νέας Ερυθραίας τροφοδοτείται από τέσσερις γεω-τρήσεις και σε περιόδους μεγάλης κατανάλωσης, και από την ΕΥΔΑΠ. Το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε 62 χιλιόμετρα περίπου, ενώ η λειτουργία του δυσχεραίνεται από τις σημαντικές υψομετρικές διαφο-ρές και την παλαιότητα μεγάλων τμημάτων του. Οι διαρροές νερού εκτιμώνται έως και 60%!

Το σύστημα ελέγχου διαρροών

θα περιλαμβάνει υλικό και λογισμι-κό, εγκατεστημένα στις γεωτρή-σεις, στις δεξαμενές και σε διάφορα άλλα σημεία του δικτύου, ώστε να υπάρχει πληροφόρηση για άμεση επέμβαση και επίλυση των προ-βλημάτων που παρουσιάζονται.

Απαντώντας ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης σε ερωτήσεις συμβού-λων της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε το δίκτυο ύδρΑ-ευσης της Νέας Ερυθραίας, αλλά στόχος μας είναι να το διορθώσου-με για τη βέλτιστη διαχείρισή του από τον δήμο».

ΟΔηγίεΣ ΠρΟΣ… νΑυΤίΛΟΜενΟυΣ, 41 τον αριθμό συμβούλους, έδωσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Άννα Κορογιαννάκη, με την έναρξη της συνεδρίασης. Κατά πρώτον, η τοποθέτησή τους με σειρά εκλογής θα βοηθήσει στην αποτύπωση της ψηφοφορίας. Κατά δεύτερον, θα κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχήμα Π, που καταλαμβάνει όλη την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Β. Γκατσόπουλος». Κατά τρίτον, θα λαμβάνουν την πρόσκληση και την ημερήσια διάταξη ηλεκτρονικά στο email τους και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών κατευθείαν από το πρωτόκολλο του δήμου. Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταρτιστεί, μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλί-ου του ΥΠΕΣ, που θα περιέχει τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας. Τέλος, η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης δεν θα ξεπερνά τη μια ώρα, με προτεραιότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών και το χρόνο που απομένει να μοιράζεται δια του αριθμού των υπόλοιπων ομιλητών-δημοτικών συμβούλων.

ΣΤΟ θεΜΑ Των ΔίΟΔίων, αλλά και στο έργο κατασκευής του υπό-γειου πάρκινγκ στην πλατεία Πλατάνου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων. Με τον αντιδήμαρχο Γ. Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του συλλόγου «Κηφισός», επισκέφθηκαν πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών για να ενημερωθούν για την εξέλιξη του θέματος των παράπλευρων σταθμών διοδίων από Μεταμόρφωση μέχρι Βαρυμπόμπη. «Δεν υπάρχει καμία απόφαση προς το παρόν, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί έχει κάνει ήδη τρεις αιτήσεις για τοποθέτηση παράπλευρων σταθμών η Νέα Οδός και θα πρέπει να μείνουν στο συρτάρι. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί δεν υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που να επιτρέπουν την κίνηση χωρίς να την αποτρέπουν από την αστική περιοχή της Κηφισιάς», τόνισε ο δήμαρχος. Ενώ για το πάρκινγκ της πλατείας Πλατάνου δήλωσε πως η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι θετική για χρηματοδότηση και ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο. Ο δήμος αναμένει την απόφαση για να ξεκινήσει η κατασκευή του.

ΤΟ θεΜΑ ΤηΣ ΣΤΑΣηΣ Των ΛεωφΟρείων στην πλατεία Πλατάνου και η επικινδυνότητα της θέσης λόγω στενού πεζοδρομίου, συνω-στισμού του κόσμου και επικινδυνότητας πρόκλησης ατυχήματος, καθώς έχει μετατραπεί και σε πιάτσα ταξί, έθεσαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Η στάση μεταφέρθηκε στο σημερινό της σημείο με απόφαση του ΟΑΣΑ κι ενώ ήταν αντίθετος ο δήμος. Πάντως, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο καθορισμός και οι προδιαγραφές των στάσεων λεωφορείων έχουν περάσει πια στις αρμοδιότητες των οικείων δήμων, οπότε ο δήμος μπορεί να τη μεταφέρει στη θέση που ήταν κοντά στη συμβολή με την οδό Κασσαβέτη.

εΠείΤΑ ΑΠΟ ΣχεΤίκη ερωΤηΣη ΤΟυ ΠΑνΑγίωΤη κΑνΑκΑκη για τα έργα στην οδό Φραγκοπούλου, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης απάντησε πως πρόκειται για καταγεγραμμένο αθλητικό χώρο, όπου ο δήμος ξεκίνησε να κάνει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 για τα σωματεία και τους πολίτες, ενώ το έργο θα συνεχιστεί σύντομα. Όπως συμπλήρωσε ο δήμαρχος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο συντελεστής δόμησης διαμορφώθηκε σε 0,2 και το υπόλοιπο της έκτασης θα διαμορφωθεί σε χώρους περιπάτου και πρασίνου.

Συνήλθαν τα Τοπικά Συμβούλια Νέας Ερυθραίας και Εκάλης και αποφάσισαν ποιες δημο-

τικές υπηρεσίες θα πρέπει να πα-ραμείνουν στους πρώην δήμους. Τις αποφάσεις τους επικύρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου δήμου.

Στο δημοτικό κατάστημα της νέας ερυθραίας θα παραμείνουν από τη διεύθυνση Διοικητικών Υπη-ρεσιών, τα γραφεία Πρωτοκόλλου, Ληξιαρχείου και Δημοτολογίου, από τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Δημο-τών, το γραφείο Αλλοδαπών, από τη διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τα γραφεία Εισπράξεων, Εσόδων και το γραφείο Καταμέτρησης Ύδρευ-σης, ενώ από τη διεύθυνση Τεχνι-κών Υπηρεσιών, τα γραφεία Αντλιο-στασίων, Υδρονομέων, Συντήρησης

Δικτύου, Τοποθέτησης Παροχών, το γραφείο Μητρώου Νέων Παροχών και Εξυπηρέτησης Καταναλωτών.

Στο δημοτικό κατάστημα εκάλης θα παραμείνουν από τη διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, τα γραφεία Πρωτοκόλλου, Ληξιαρχείου και Δημοτολογίου, από τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Δημοτών, το γρα-φείο Αλλοδαπών και από τη διεύ-θυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, το γραφείο Εισπράξεων και Εσόδων. Όπως επισημάνθηκε, τα γραφεία Αλλοδαπών στις δυο δημοτικές κοινότητες θα αποτελούν παραρ-τήματα του κεντρικού γραφείου στην Κηφισιά, το οποίο θα έχει και τον πλήρη έλεγχο.

Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης ση-μείωσε, τέλος, πως «ακόμα δεν έχουν λυθεί αρκετά προβλήμα-

τα στέγασης στον νέο δήμο», ενώ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να έρθουν οι εισηγή-σεις για τη συγχώνευση των νομι-κών προσώπων, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και επικεφαλής, προ-κειμένου να εξευρεθεί το κατάλ-ληλο σχήμα και να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς.

Ο Βασίλης Βάρσος από την πλευ-ρά του ζήτησε να επισπευσθεί η σύσταση του νομικού προσώπου για την Ανθοκομική Έκθεση Κη-φισιάς, καθώς οι χρόνοι τρέχουν, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά είτε από το νομικό πρόσωπο είτε από τον δήμο.

Δίκτυο ύδρευσης Νέας Ερυθραίας

Μελέτη-προμήθεια συστήματος ελέγχου διαρροών

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ποιες δημοτικές υπηρεσίες παραμένουν σε Νέα Ερυθραία και Εκάλη

Τον επόμενο Μάιο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προ-σφυγή των κατοίκων της οδού Τροίας για

τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζει ο δήμος στην περιοχή τους, χωρίς εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη. Ο Σύλλογος Αναβάθ-μισης Ποιότητας Ζωής Ανατολικής Νέας Ερυ-θραίας, με επιστολή του από τις 25 Ιανουαρίου, ζητεί την παρέμβαση του δημάρχου Κηφισιάς για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ενόψει της όποιας απόφασης του ΣτΕ, που καθώς αναφέ-ρουν, «θα διχάσει περαιτέρω τους κατοίκους της περιοχής». Όλη η επιστολή προς τον δήμαρχο Κηφισιάς έχει ως εξής:

«Με προγενέστερη αλληλογραφία ο Σύλλογός μας σας ενημέρωσε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της κυκλοφορια-κής μελέτης στην Ανατολική Ερυθραία και μάλιστα για τις οδούς Τροίας και Πόντου, που έχουν αναλά-βει κυκλοφοριακά φορτία που -για διαφορετικούς

λόγους η κάθε μία- αδυνατούν να αντέξουν.Πέραν της γραπτής μας ενημέρωσης, το Προε-

δρείο του Συλλόγου μας σας ενημέρωσε και προ-φορικά στην αναλυτική επί όλων των θεμάτων της περιοχής μας συνάντησή μας στα γραφεία της παράταξής σας στη Νέα Ερυθραία. Στην τελευταία μας επιστολή ζητήσαμε από εσάς, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, να ιεραρχήσετε την επίλυση του προβλήματος ως πρώτης προτεραιότητας και να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση που να αποτρέ-πει τη διαμπερή υπερτοπική κυκλοφορία. Αυτό εντάσσεται, άλλωστε, στο πλαίσιο της προστασίας της αποκλειστικής αμιγούς κατοικίας και, φυσικά, των προεκλογικών σας δεσμεύσεων.

Επειδή το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο για κάποιους κατοίκους της περιοχής μας, ο Σύλ-λογός μας θεωρεί υποχρέωσή του να αποταθεί σε σας για την λύση του, θεωρώντας άλλωστε ότι η κατάσταση έχει δημιουργηθεί από παλαιότερες ετεροβαρείς και αθεμελίωτες αποφάσεις του Δ.Σ.

Κηφισιάς, άνευ τότε συνεννόησης με τον όμορο Δήμο της Ν. Ερυθραίας. Αναφερόμεθα ειδικότερα στην απόφαση 345/96 που κατήργησε την απόφα-ση 595/95 και που είναι η γενεσιουργός αιτία της πολυετούς ταλαιπωρίας των κατοίκων της οδού Έλλης κυρίως, και σήμερα με την νέα μελέτη των κατοίκων της οδού Τροίας και Πόντου.

Ήδη, κάτοικοι της οδού Τροίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβου-λίου Νέας Ερυθραίας, η δε εκδίκαση θα πραγμα-τοποιηθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η όποια απόφαση θα διχάσει περαιτέρω τους κατοίκους της περιοχής, ικανοποιώντας τους μεν και δυσαρεστώ-ντας τους δε, οι οποίοι και αυτοί θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση. Αυτό δε θα συνεχίζεται έως ότου επέμβει η Δημοτική Αρχή, ως άλλωστε οφείλει.

Ο Σύλλογός μας θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών (έχει λάβει

χώρα και παλαιότερα) προκειμένου να εκφράσει δυναμικά την ανησυχία των κατοίκων, πλην όμως θεωρεί ότι ο ‘‘Καλλικράτης’’ σάς παρέχει τη δυ-νατότητα άμεσης επίλυσης του θέματος -λόγω της ενοποίησης των δήμων- αλλά και η σημαντι-κή εμπειρία σας στο χώρο, σε συνδυασμό με την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας για το ειδικό αυτό θέμα.

Κύριε δήμαρχε, το Προεδρείο του Συλλόγου μας παρενέβη ήδη με επιστολή του προς τους προ-σφεύγοντες στο Συμβούλιο Επικρατείας, προκει-μένου να επιδείξουν χρονική ανοχή, αναφορικά με την προσωρινή αναστολή των αποφάσεων και, από κοινού με το Σύλλογο και τους λοιπούς κατοί-κους των όμορων δρόμων, να αναζητήσουμε μέσω του δήμου και προ της εκδίκασης του θέματος κατά το μήνα Μάιο, μόνιμη και ικανοποιητική για όλους λύση. Είμαστε στη διάθεσή σας για σχετική προς τούτο συνάντηση και αναμένουμε την εκ μέρους σας ειδοποίηση».

Στο ΣτΕ οι κάτοικοι της οδού Τροίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Page 5: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

5

Δημοτικό Συμβούλιο

Το 1/8 των τακτικών του εσόδων από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) μηνιαίως θα διαθέτει ο Δήμος Κηφι-

σιάς για την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος νίκος χιωτάκης, το ετήσιο τοκοχρεολύσιο διαμορφώνεται σε 1.352.069 ευρώ και το μηνιαίο σε 122.915 ευρώ, ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να πλη-ρωθεί χωρίς πρόβλημα», τη στιγμή που οι ΚΑΠ για το νέο δήμο ανέρχονται σε πάνω από 800.000 ευρώ μηνιαίως. Ο ίδιος έδωσε στοιχεία και για τους τρεις πρώην δήμους. Προηγείται η Νέα Ερυθραία με ετήσια τοκο-χρεωλυτική δόση 602.500 ευρώ, ακολουθεί η Κηφισιά με 539.627 ευρώ και η Εκάλη με 113.654 ευρώ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν με αφορμή ένα νέο δάνειο ύψους 786.000 ευρώ που είχε αιτηθεί ο πρώην Δήμος Εκάλης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για εκτέλεση έργων εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και αποδέχτηκε κατά πλει-οψηφία το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κη-φισιάς. Η διάρκεια του δανείου είναι για 10 χρόνια με επιτόκιο χορήγησης 5,9% και ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 106.287 ευρώ. Όπως τόνισε η πρώην δήμαρχος Εκάλης, Βάσω Σπηλιωτοπούλου, «το έργο είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρη-ματοδότησης, καθώς απορρίφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες με την αιτιολο-γία ότι έπρεπε να κατασκευαστεί πρώτα ο κεντρικός παρακηφίσιος αγωγός, στον οποίον θα μπορούσε να συνδεθεί», ενώ

«με την ολοκλήρωσή του θα έχουν κα-λυφθεί τα 3/4 του εσωτερικού δικτύου της εκάλης».

Ωστόσο, ο εργολάβος που έχει ξεκινήσει την κατασκευή του, έκανε στάση του έργου και έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής στο νέο δήμο, γεγονός που επέσυρε αρκετά ερωτήματα από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ως προς τη σωστή προετοιμασία του, τη σκοπιμότητα και τη λειτουργικότητά του. Η Αγγελική Συνοδινού δήλωσε πως «τα έργα αποχέτευσης είναι ψηλά στην ατζέ-

ντα μας, αλλά στο μέλλον δεν θα ξανα-ψηφίσουμε δανειοδοτούμενα έργα που θα πρέπει να εντάσσονται σε προγράμ-ματα». Μαζί της συμφώνησε και ο Βασίλης Βάρσος, ο οποίος έθεσε σε προτεραιότητα διεκδίκησης για το νέο δήμο το αποχετευ-τικό έργο του ρέματος Κοντοχρήστου στη Νέα Ερυθραία.

Ο Παναγιώτης κανακάκης επέστησε την προσοχή στη διοίκηση και τις υπηρεσίες να εισπράττονται τα χρήματα από τους δημό-τες για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθώς συμβαίνει να παραγράφονται έπειτα

από εικοσαετία, ενώ ο νίκος Σφαντός ήταν ο μόνος που καταψήφισε το θέμα του νέου δανείου, τονίζοντας πως «η ευΔΑΠ θα πρέ-πει να βάλει το χέρι στην τσέπη, καθώς ο δήμος, αλλά και οι δημότες, αδυνατούν να πληρώσουν».

Παρέμβαση έκανε και η πρώην δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη που ήταν παρούσα στη συζήτηση, επισημαίνο-ντας πως έχει τεθεί σε λειτουργία και πάλι ο παλιός παρακηφίσιος αγωγός, καθώς ο νέος που κατασκευάστηκε, δε λειτούργησε ποτέ λόγω στατικών και τεχνικών προβλημάτων, ενώ η ίδια τάχθηκε υπέρ της αποδοχής του δανείου για ένα έργο που αφορά στη δη-μόσια υγεία.

Ο δήμαρχος νίκος χιωτάκης, τέλος, έθεσε σε προτεραιότητα τα αποχετευτικά έργα σε Αδάμες, Γράμμο Φοίνικα, Μορτε-ρό (ρέμα Κοντοχρήστου) και Εκάλη, αν και εκτίμησε πως «ξεκινάμε με ρίσκο χρη-ματοδότησης, καθώς ελάχιστα από τα χρήματα του εΣΠΑ για αποχέτευση στην Αττική θα πάνε στη δική μας περιοχή». Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις συμ-βούλων της αντιπολίτευσης, ο κ. Χιωτάκης ανέφερε πως διενεργείται οικονομική απο-γραφή από επιτροπή που έχει συσταθεί με τους προϊστάμενους διευθύνσεων και τμημάτων των πρώην δήμων και δυο δη-μοτικούς συμβούλους με επικεφαλής τον γ. Διονυσιώτη, ενώ μέχρι τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται το αποτέλεσμα. Στην απογραφή θα αναφέρονται, επίσης, αναλυτικά και με νούμερα, ποια έργα και μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ποια είναι χρηματοδοτούμενα, ποια έχουν υπόλοιπο, ποια έχουν ανατεθεί και δεν έχουν ξεκινήσει.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς

Νέο δάνειο 786.000 ευρώ για αποχέτευση στην Εκάλη

Την πρόσληψη 204 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαί-ου ορισμένου χρόνου διάρκειας

οκτώ μηνών σε υπηρεσίες καθαριό-τητας αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης της Οικονο-μικής Επιτροπής που προέβλεπε την πρόσληψη 174 συμβασιούχων.

Πρόκειται για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που θα γίνουν σε δυο φάσεις και όπως τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, η πρώτη φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέχρι τον Μάρτιο και η δεύτερη δυο μήνες έπειτα. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, με βάση τις κενές θέσεις των τριών πρώην δήμων προβλέπονται προσλή-ψεις για 148 εργάτες καθαριότητας, 26 οδηγούς απορριμματοφόρων, 6 οδηγούς ρυμουλκούμενων, 10 χειριστές σαρώθρων, 2 χειριστές σκαπτικών μηχανημάτων, 4 ηλε-

κτρολόγους και 6 μηχανοτενίτες αυτοκινήτων.

Σχετικά με το μόνιμο προσωπικό, ο δήμαρχος επεσήμανε πως «έχει γί-νει αναστολή προσλήψεων και με βάση τις διαδικασίες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι δυο πρώην Δήμοι κηφισιάς και νέας ερυθραί-ας, υπολογίζουμε πως 150 μόνιμοι υπάλληλοι αναμένουν την πρό-σληψή τους στο νέο δήμο», ενώ με βάση τις εξελίξεις θα επανεξεταστεί στο τέλος του χρόνου θα επανεξε-ταστεί το θέμα της πρόσληψης νέων οκταμηνιτών.

Κατά της απόφασης ψήφισε ο επι-κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, νίκος Σφαντός, ο οποίος ζήτησε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, εφόσον οι οκταμη-νίτες εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου.

Του γίωργΟυ κΑνεΛΛΟΠΟυΛΟυ

Επεκτείνονται οι αρμοδι-ότητες της Πολεοδομίας Κηφισιάς σε Νέα Ερυθραία

και Εκάλη, σύμφωνα με ομό-φωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση τις πρό-σθετες αρμοδιότητες των δήμων που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Τα σχετικά αρχεία των δυο πρώ-ην δήμων θα μεταφερθούν στο πολεοδομικό γραφείο της Κηφι-σιάς.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, με αφορμή σχετική ερώτηση του συμβούλου της αντιπολίτευσης, γ. Τσούλου, απάντησε σχετικά με την πρό-σφατη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για «παράβαση κα-θήκοντος», καθώς δεν προχώρη-σε στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων. Όπως είπε ο ίδιος: «Έγινε μια ανώνυμη καταγγε-λία το 2004 για συγκεκριμένο

κατάστημα και ο εισαγγελέας ζήτησε όλες τις αυτοψίες από ιδρύσεως (1993) της Πολεοδο-μίας κηφισιάς, οι οποίες και αποστάλθηκαν. Με βούλευμα απαλλάχθηκαν όλοι οι δήμαρ-χοι από το 1993 έως το 2005, μεταξύ των οποίων ήταν και μέρος της δικής μου θητείας, διότι είχαν παραγραφεί τα αδικήματα. η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δεν αφορά και στις 124 περι-πτώσεις αυθαιρέτων, αλλά σε πολύ λιγότερες. κάθε δυο χρόνια ορίζω συνεργείο κα-τεδάφισης, πράγμα το οποίο δεν έλαβε υπόψη του το δικα-στήριο. Πολλές φορές έχουμε επιχειρήσει κατεδαφίσεις, αν και γνωρίζουμε τα προβλή-ματα. Στηριχθήκαμε περισ-σότερο στα μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και στην

υποχρέωση κατεδάφισης απ’ τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά θα κριθούν σε δεύτε-ρο σταθμό στο εφετείο και πι-στεύω ότι θα δικαιωθούμε».

Ο κ. Χιωτάκης δήλωσε πως έχει προγραμματιστεί κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος κατα-στήματος υγειονομικού ενδια-φέροντος για την επόμενη Πα-ρασκευή, ενώ θα δοθεί εντολή στην Πολεοδομία Κηφισιάς, ως αρμόδια πλέον, να κάνει κατα-γραφή των αυθαιρέτων σε όλη την έκταση του νέου δήμου και ποια είναι κατεδαφιστέα. «Δεν έχω αντίρρηση να τα αναρτήσω και στο διαδίκτυο. Έπειτα θα απο-φασίσει το δημοτικό συμβούλιο τι θα κάνει. Δεν θέλω να κάνω ζημιά στην οικονομική ζωή της πόλης, αλλά ούτε και να ευνοή-σουμε κάποιον σκανδαλωδώς», κατέληξε ο δήμαρχος.

To δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου

Αυξάνονται σε 204 οι προσλήψεις των συμβασιούχων

Απαντήσεις Χιωτάκη για αυθαίρετα και «παράβαση καθήκοντος»

Επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας Κηφισιάς

Page 6: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

6 Άρθρα

ΤΟ ΑΠΟγευΜΑ του Σαββάτου χανόταν στο νοτισμένο σούρουπο. Η υγρασία και τα πρώτα φώτα της νύχτας χρυσάφιζαν την άσφαλτο, κάνοντάς την να μοιάζει με μικρό ποτάμι.

ΤΟ ΣΟυρΟυΠΟ σταλάζει μέσα μου μια αίσθηση λειψή. Μια εντύπωση πως, αυτό που ζώ, αγγίζει την απουσία: της συντροφιάς, της ελπίδας, της φροντίδας. Ισως οι καιροί μας είναι λειψοί και βαρέθηκαν να μας περιμένουν. Συχνά όμως λέω, πως δεν μπορεί, κάτι θ’ αλλάξουμε και αυτό που τώρα μοιάζει ρηχό, θα το κάνουμε ν’ ανθίσει.

ΖΟυΜε ΠΟΛΛΟυΣ «χειμώνες» τελικά. Οσα τζάκια και αν ανάψουμε, αν δεν θυμηθούμε το ξεχασμένο «σ’ αγαπώ», δεν θα ζεσταθούμε ποτέ. Και θα μένουμε μόνοι. Σ’ ένα κόσμο γεμάτο. Αλλά μόνοι.

ΜεΣΑ Σ’ ΑυΤΟ το φωτεινό δρόμο, έψαχνα το στίγμα μου. Κάτι τέτοια βράδια, νομίζεις πως ξέρεις την πορεία σου, νοιώθεις πως είσαι παντοδύναμος, γιατί έτσι σου έμαθε η φαιδρή πλευρά μιας πραγματικότητας. Πιστεύ-εις πως κάθε σου βήμα είναι σημείο αναφοράς, επει-δή φόρεσες κάποιο «επώνυμο» ρούχο ή οδηγείς ένα αστραφτερά χρεωμένο αμάξι. Λίγα λεπτά όμως αρκούν για να δείς μπροστά σου το πρόσωπο της σύγχρονης ψευδαίσθησης. Αυτής που σε ξεγελάει, κάθε φορά που ανησυχείς για το «φαίνεσθαι». Αυτής που σε κυνηγάει κι έχει αλώσει το «είναι» σου…

ΜίΑ φωΤείνη επιγραφή βράδυνε το βήμα μου. Εστι-ατόριο. Πνιγμένο στο φώς. Πλήρες ανθρώπων. Διαφό-ρων ηλικιών. Και επιπέδων. Στο αίμα τους, στις κινήσεις τους, στις πράξεις τους, μια υπερβολή. Σχολιαρόπαιδα που κραύγαζαν το δεκαεξάχρονο άγχος μιας ορμής άναρχης. Φοιτητές που στο ένα χέρι κρατούσαν το ακριβό κινητό και στο άλλο κάποιο φαγητό. Φιγουρα-τζήδες νεόπλουτοι με ακριβά πουκάμισα και φτηνό λεξιλόγιο. Σιωπηλοί παλαιόπλουτοι παρέα με φαντα-σμένες υπάρξεις, πνιγμένες στο άψυχο ψιμύθιό τους, μέσα σ’ ένα ελπιδοφόρο «κάποτε», χαμένες μέσα στην απατηλή φωτοβολίδα της νυχτερινής δόξας.

ΑυΤΟ ΤΟ ΣυΜΠΑν, βυθισμένο σε μια φωτιά. Μέσα σε τσιγάρα και μυρωδικούς καπνούς. Μέσα σ’ ένα ηφαίστειο ήχων, κραυγών, προτροπών, βωμολοχιών και ασυνάρτητου γέλιου. Μέσα σε φαγητά που δεν τρώγονται, ή αφήνουν μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό. Ένα πανηγυρικό σύνολο που γιορτάζει, αμύνε-ται, επιτίθεται.

ΣΤρίΜωγΜενΟ, παστωμένο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, στενάζει, ασφυκτιά, αγωνιά. Να ζήσει μια ένταση σωματική, μια ανάταση ψυχική, να μεθύσει τις αισθή-

σεις του και να τις παραδώσει σε κάποια ηδονή. Να κερδίσει το στοίχημα κάποιας υποταγής, της κοινής αναγνώρισης ή της αρχηγικής παρουσίας.

είνΑί ΣΑΒΒΑΤΟ βράδυ, και κανείς πλέον δεν ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι αρχή μιας δεκαετίας, κατά βάθος βουβής. Σιωπηλής. Η σιωπή της όμως, κρύβει πόνο. Και φόβο. Αρα, κίνδυνο. Επιζούμε, σε μια χώρα που μονίμως υποχωρεί. Κολυμπούμε, δεμένοι. Και αυτό που μένει, προσπαθεί να γιορτάσει. Σ’ ένα πάρκο, σ’ ένα κέντρο, σ’ ένα εστιατόριο. Πασχίζει να κρατήσει μια μνήμη, να θερμάνει ένα πρόσωπο, μια καρδιά ραγι-σμένη, δύο μάτια δακρυσμένα. Να κάνει έγχρωμο, ένα παρόν που μοιάζει αβίωτο. Προσπαθεί. Όπως νοιώθει, και όπως μπορεί.

Σ’ ΑυΤη Την Οχθη, υπήρχε φώς.

Περνω απέναντι. Στέκομαι μπροστά σε μια σκοτεινή βιτρίνα. Ένα αχνό φως μόλις που φαινόταν στο βάθος της αίθουσας. Ξαφνικά, όλος ο χώρος φωτίζεται φα-νερώνοντας ένα μεγάλο κενό. Τέσσερεις τοίχοι, και τίποτα άλλο. Πρώην κατάστημα. Στη βιτρίνα, μια με-γάλη επιγραφή κύκλωνε τα μάτια μου: EINAI ΓΕΓΟΝΟΣ! ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!

ΑΠΟ ενΑ ΜίκρΟ δωμάτιο, βγαίνουν μια νεαρή γυ-ναίκα κι ένα μικρό παιδί. Κρατούν στα χέρια τους δυό σκούπες. Η γυναίκα δείχνει κουρασμένη. Το πρόσωπό της όμως έχει μια ειλικρινή ομορφιά. Μια αγνότητα ορατή. Φωτεινή. Το παιδί, ήταν δεν ήταν 5 χρονών. Ακολουθούσε τη γυναίκα, όχι από φόβο, αλλά από ανάγκη να βοηθήσει. Και οι δύο μαζί, καθάριζαν το χώρο. Η γυναίκα με τα γυμνά της χέρια. Το παιδί με τα δικά του, αδύναμα, αλλά πρόθυμα. Και οι δύο αυτές σε-πτές μορφές, βίωναν ένα τέλος. Με αξιοπρέπεια όμως. Όχι φωναχτή, ούτε κραυγάζουσα. Σιωπηλή, ψυχική, υπαρξιακή. Σημαδιακή για τη ζωή τους και την όποια πορεία τους.

ΤΑ κΟυρΑΣΜενΑ τους σώματα, κάποια στιγμή σταμά-τησαν. Ο άδειος χώρος είχε καθαρίσει. Τότε η γυναίκα, γέμισε ένα ποτήρι νερό κι έδωσε στο παιδί να πιεί. Λιτές κινήσεις. Στάθηκαν για λίγο στο χώρο. Ακίνητοι. Αγάλματα. Παρουσίες θεατρικές, σ’ ένα έργο που δεν ορίζουν, σε ένα φώς που τους κοιτά απορημένο.

ΤΑ φωΤΑ έσβησαν. Η γυναίκα ντύνει το παιδί, το αγκα-λιάζει και βγαίνουν μαζί έξω. Κοιτούν για λίγο την επι-γραφή, και φεύγουν. Μονιασμένοι. Ελεύθεροι. Μαζί.

ΤΟυΣ εΒΛεΠΑ να χάνονται στην μισοσκότεινη όχθη του δρόμου. Γελασμένοι, γιατί κάποιο κεφάλαιο της ζωής τους έκλεισε άδοξα. Πικραμένοι, γιατί οι ελπίδες για μια ζωή ακηδεμόνευτη έσβησαν. Ενωμένοι όμως. Προς την έξοδο. Και τη νέα αρχή.

ΒΑθίΑ ΜεΣΑ τους το γνώριζαν καλά. Οσο υπάρχει η σχέση μάνας-παιδιού, δυνατή, σιδερένια, όλα τα εμπό-δια θα χαμηλώνουν. Οσο στις καρδιές τους θα κυλάει η δύναμη της αγάπης και της ομόνοιας, κάθε στόχος θα είναι εφικτός. Οσο η αγκαλιά και το μυαλό τους θα είναι ανοιχτά, ακόμη και τα βουνά θα υποκλίνονται. Και θα δείχνουν έναν άλλο δρόμο.

ΤΟ φωΣ πετούσε στο σκούρο ουρανό, ελεύθερο, γυ-μνό. Σαν την αλήθεια, που παγερά με κοιτούσε σ’ αυτές τις δύο όχθες. Της βουλιμίας και της απώλειας. Του «όλου» και του «τίποτα». Του θορύβου και της σιωπής. Σε μια κοινωνία ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους. Σε μια πατρίδα που λαγοκοιμάται πάνω στο ένδοξο παρελθόν της.

κί ΑνΑΜεΣΑ τους, αυτός ο πέτρινος ποταμός. Κυλάει αργά, ψιθυρίζοντας στη μνήμη. Χαράσσει στη ψυχή μου ένα πόνο. Για ότι φεύγει. Για όποιον φεύγει.

ΣηΜερΑ ΤΟ Πρωί, κίνησα για την Αθήνα με την συγκοινωνία και λίγο πριν τον ηλεκτρικό ο οδηγός του λεωφορείου μου ανακοίνωσε ότι δεν λειτουργεί το τρένο γιατί κάποιος έπεσε στις γραμμές του τρένου, από μια γέφυρα, με σκοπό να αυτοκτονήσει και τον παρέσυρε το τρένο και σκοτώθηκε. Κεραυνοβολημένη από την είδηση της απελπισμένης ύπαρξης που χάθηκε, πήρα ταξί να προχωρήσω παρακάτω, συζητώντας με τον οδηγό τι μπορεί να οδήγησε αυτόν τον άνθρωπο σε απόγνωση και κάπου απευχόμασταν να ήταν αιτία η οικονομική κρίση, γιατί αυτό ίσως να σήμαινε ότι θα έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα από δώ και εμπρός. Εξάλλου ήδη βλέπουμε στις τηλεοράσεις σε όλο το κόσμο άνθρωποι να προβαίνουν σε ανάλογες απονενοημένες πράξεις, επειδή ευρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

ενώ συζητούσαμε τα παραπάνω, ανέβηκε στο ταξί μία κυρία που επίσης δεν πήρε το τρένο και το σχόλιο της «εδώ βρήκε να πέσει» με εξόργισε και αντέτεινα στον κυνισμό της με την φράση «πώς μπορείτε να το λέτε αυτό κυρία». Η «κυρία» αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι το είπε έτσι, αλλά, η καρδιά μου έμεινε διπλά σφιγμένη από το ανθρώπινο δράμα και τον ανθρώπινο κυνισμό. Καθοδόν στο τρένο από μικροφώνου αναγγέλθηκε ότι έγινε απόπειρα αυτοκτονίας και άναψε μέσα μου η ελπίδα ότι ίσως αυτό το δράμα να μην ολοκληρώθηκε. Όταν τελείωσα λοιπόν τις δουλειές μου και επέστρεψα στο σπίτι, αναζήτησα στο διαδίκτυο, τι απέγινε αυτός ο δυστυχής άνθρωπος. Δεν εύρισκα κάτι, ώσπου στις ειδήσεις του yoropa ή κάπως έτσι τέλος πάντων, διαβάζω την είδηση.

«εΠίΤυχηΜενη (!!) απόπειρα αυτοκτονίας. Μεσήλικας άνδρας σκοτώθηκε ...»

ΑνΑΤρίχίΑΣΑ. Τι άνθρωποι είμαστε πια, πόσο αδιάφοροι, πόσο στεγνοί από συναισθήματα. Μια ζωή χάθηκε, σκουπίσαμε τα αίματα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Έχουμε χάσει κάθε μέτρο του τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι είναι αξία και τι απαξία, τι επιτυχία και τι αποτυχία! Οποία παρακμή! Οποία σκληρότης!

κΑΜΑρωΣΤε την κατάντια μας. Τέτοιες στιγμές αναρωτιέμαι σε ποιες εκκλησιές βρίσκουμε την ψυχή μας, σε ποιους θεούς αναζητούμε την ανθρωπιά μας. Δεν θα μακρηγορήσω άλλο, σεβόμενη την σιωπή που περιβάλλει τον πόνο και τον θρήνο των ανθρώπων που αυτή την στιγμή θρηνούν ένα απροσδόκητο χαμό. Εύχομαι μόνο σε όλους μας, αν αυτό είναι δυνατό, να ξαναθυμηθούμε τις ευαισθησίες που είχαμε νέοι, όταν η δροσιά της καρδιάς μας δεν άφηνε ασυγκίνητους τους ποιητές.

Καλό κατευόδιο

ΤΗΣ ΑννΑΣΣΑρίΛΑκη

ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ

Στις όχθες ενός πέτρινου ποταμού

ΤΟΥ θωΜΑΒεΛΛίΟυ

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ

Page 7: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

7

Άρθρα

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας θα προβλέ-πεται σε νομοθέτημα που θα κα-

ταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.

Για τα παραπάνω δεσμεύθηκε ο υπουρ-γός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δή-μαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκης την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Ο δήμαρχος Κηφισιάς, μετά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας, εν μέσω της φημολογούμενης κατάργησης του υποκαταστήματος, ανέλαβε πρωτο-βουλία όχι μόνο για τη διατήρηση του ΙΚΑ στην περιοχή, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Ο κ. Χιωτάκης δήλωσε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για τους πολίτες της ενοποιημένου δήμου», τονίζοντας πως «ο Δήμος Κηφισιάς στέκεται συνεχώς στο πλευρό των πολιτών, ανταποκρινόμενος πάντα στα δίκαια αιτήματά τους». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Ε.», έχει βρεθεί ήδη νέο κτίριο προς μίσθωση επί της Χαρ. Τρι-κούπη, ώστε να στεγαστούν σε κατάλληλο χώρο και υπό καλύτερες συνθήκες για τους ασφαλισμένους του ενιαίου Δήμου Κηφι-σιάς, οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας.

ΣΤΟ «Σφυρί» η ΑκίνηΤη ΠερίΟυΣίΑ ΤΟυ ίκΑ

Εν τω μεταξύ, λίστα με τα προς αξιοποί-ηση ακίνητα του ιδρύματος για μια πρώτη ανάγνωση και με στόχο να αξιοποιήσει γη και κτίρια που επί δεκαετίες παραμένουν ανεκμετάλλευτα, κατάρτισε το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ. Μεταξύ των 17 ακινή-

των που έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατη-γορίες συμπεριλαμβάνονται τα οικόπεδα του ΙΚΑ στη Νέα Ερυθραία (πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ στην περιοχή Μορτερό Ζαφειρίου) επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Αγίων Σαράντα, το οικόπεδο του ΚΑΤ Κηφισιάς και τα οικόπεδα του Ιδρύματος στην περιοχή Παλιάγιαννη Κηφισιάς. Όλα τα παραπάνω ακίνητα προ-τείνονται προς αξιοποίηση με ανταλλαγή. Το ΙΚΑ αναμένεται να προσλάβει σύμβουλο για την εκποίηση της περιουσίας του, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δ.Σ., η σχετική λίστα με τα ακίνητα δεν είναι δεσμευτική. Ο σύμβουλος που μπορεί να είναι τράπεζα, θυγατρική ή άλλη εταιρεία κύρους στη διαχείριση ακινήτων, μπορεί να εισηγηθεί ακόμη και την πώληση όλων των κτιρίων αλλά και άλλων εγκαταστάσεων του Ιδρύματος.

Ειδικά τα ακίνητα του ΙΚΑ στην περιοχή Μορτερό Ζαφειρίου στη Νέα Ερυθραία, ενόψει της αναθεώρησης του Γενικού Πο-λεοδομικού Σχεδίου, έχουν προταθεί ως «Χώρος Ειδικής Προστασίας», ενώ σήμερα υπάγονται σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας. Το δημοτικό συμβούλιο είχε απορρίψει το Φεβρουάριο του 2009 σχετική ένσταση του ΙΚΑ για το μη χαρακτηρισμό τους. Η εν λόγω οικοπεδική έκταση συνολικής εκτάσεως 46 στρεμμάτων, γνωστή ως «δάσος Ζαφειρί-ου» ήταν πρώην ιδιοκτησίας ΤΑΠ-ΟΤΕ και μετά την ενοποίηση των ταμείων πέρασε στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Οί ΔίΑΠρΑγΜΑΤευΣείΣ

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις εκπροσώ-πων του ΙΚΑ με αντιπροσωπεία του Δήμου Νέας Ερυθραίας, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα. Η τελική

πρόταση του δήμου για ένα επόμενο στάδιο διαπραγματεύσεων, όπως διατυπώθηκε τότε από τη δήμαρχο Βασιλική Ταμβάκη, ήταν να δοθούν χρήσεις Γενικής Κατοικίας για κεντρι-κό διοικητήριο του Ιδρύματος και ιατρεία που θα εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό της Νέας Ερυθραίας στο Ο.Τ. 140 που εφάπτεται επί της κεντρικής λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και τα υπόλοιπα έξι οικοδομικά τετράγωνα της συνολικής έκτασης να απαλλοτριωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραμείνουν χώρος πρασίνου.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΙΚΑ που πα-

ραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετέφερε τις διαθέσεις της τότε διοίκησης του ΙΚΑ, βάσει των οποίων προτί-θεται να οικοδομήσει κτίριο 2.750 τ.μ. στο Ο.Τ. 140 για τη στέγαση των κεντρικών διοι-κητικών υπηρεσιών του και μονάδας υγείας, εφόσον δοθεί χρήση Γενικής Κατοικίας και κατοικίες σε άλλα δυο οικοδομικά τετράγω-να της έκτασης με αρτιότητα 2.000 τ.μ. Δεν παραιτούνταν, όμως, και από το υπόλοιπο τμήμα της ιδιοκτησίας του, προκειμένου να το παραχωρήσει ως χώρο πρασίνου στον δήμο.

Έπειτα από αίτημα του Δήμου Κηφισιάς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο

Θετικός ο υπουργός Υγείας στην αναβάθμιση του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας

Μεταξύ των 17 ακινήτων που έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται τα οικόπεδα του ΙΚΑ στη Νέα Ερυθραία (πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ στην περιοχή Μορτερό Ζαφειρίου) επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Αγίων Σαράντα (φωτο.), το οικόπεδο του ΚΑΤ Κηφισιάς και τα οικόπεδα του Ιδρύματος στην περιοχή Παλιάγιαννη Κηφισιάς

Του γίωργΟυ κΑνεΛΛΟΠΟυΛΟυ

Ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που μετατάσσονται, συ-μπεριλαμβανομένων και των υπαλ-

λήλων περιφερειών, νομαρχιών, δήμων και των νομικών προσώπων τους βάζει εγκύκλι-ος του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι υπάλλη-λοι έχουν μεταταχθεί από 1/1/2010 δεν θα παίρνουν τη διαφορά, δηλαδή, ένα επιπλέον ποσό που προέκυπτε σε πολλές περιπτώσεις από τις υψηλότερες αποδοχές της παλαιάς σε σχέση με τη νέα θέση. Με αυτό τον τρό-πο υπολογίζεται ότι χιλιάδες υπάλληλοι που έχουν ήδη μεταταχθεί λόγω «Καλλικράτη», πρόκειται να χάσουν μέρος των αποδοχών τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται βάσει της εγκυ-κλίου:

1. Όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μετα-φέρονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας

από 1-1-2011 και εφεξής, από Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα σε άλλες Υπηρεσίες του ίδιου Τομέα, θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσ-σονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται, όπως προέβλεπαν μέχρι τώρα ειδικές περί τούτου διατάξεις για τη διατήρηση προσω-πικής διαφοράς.

2. Oσοι υπάλληλοι έχουν μεταταχθεί ή με-ταφερθεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, από και προς Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2010 έως και 31-12-2010 και έχουν διατηρήσει, σύμφω-να με ισχύουσες ειδικές διατάξεις προσωπι-κή διαφορά, από 1-1-2011 η διαφορά αυτή καταργείται και καταβάλλονται πλέον στους υπαλλήλους αυτούς μόνο οι αποδοχές της θέσης στην οποία μετατάχτηκαν ή μεταφέρ-

θηκαν. Επισημαίνεται ότι η προσωπική δια-φορά που καταβλήθηκε το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα εμπίπτει στις μειώσεις του 12% και 8% από 1-1-2010 και από 1-6-2010 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010.

3. Όσοι υπάλληλοι έχουν μεταταχθεί ή με-ταφερθεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, από και προς Υπηρεσίες του Δημοσίου Το-μέα πριν την 1-1-2010 και έχουν διατηρήσει, σύμφωνα με ισχύουσες ειδικές διατάξεις προσωπική διαφορά, εξακολουθούν να δι-καιούνται τη διαφορά αυτή με τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων που προβλέπουν τη διατήρησή της, μειωμένη κατά 12% και 8% από 1-1-2010 και από 1-6-2010 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010.

Επίσης, προβλέπεται ότι κάθε γενική ή ειδική διάταξη, που προβλέπει διατήρηση προσωπικής διαφοράς σε μετατάξεις ή με-

ταφορές υπαλλήλων από και προς Υπηρε-σίες του Δημόσιου Τομέα, όπως οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ 154 Α), της παρ. 7 του άρθρου 7 του ν. 3717/2008 (ΦΕΚ 239 Α), του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) κ.λπ., δεν έχουν ισχύ για τις μετατάξεις ή μεταφορές που γίνονται από 1-1-2010 και εφεξής.

Τέλος, με τις ίδιες ανωτέρω διατάξεις οριο-θετείται ο Δημόσιος Τομέας για την εφαρμο-γή της παρ. 22 και νοείται αυτός που ορίζεται στην περ. 1 του άρθρου 1Β του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α), συμπεριλαμβανομένων και των Ν.Π.Ι.Δ. που ελέγχονται και χρηματοδοτού-νται κυρίως, από Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπι-κής Αυτοδιοίκησης) και Ο.Κ.Α (Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης). Σύμφωνα με τις δια-τάξεις της παρ. 1, οι όμοιες του άρθρου 3 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α) περί εισοδηματικής πολιτικής εξακολουθούν να ισχύουν και για το έτος 2011.

Μειώσεις των αποδοχών φέρνουν οι μετατάξεις

Page 8: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

8 Έρευνα

ΑρχΑίΟΛΟγίκΑ ΔεΔΟΜενΑ

Το οχυρωματικό τείχοςΤο Καστράκι (500 μ.) αποτελεί το δυτικό-

τερο άκρο του Πεντελικού όρους και καθώς δεσπόζει της περιοχής εξασφαλίζει πανο-ραμική θέα όλου του λεκανοπεδίου της Ατ-τικής. Στην κορυφή του σχηματίζεται βρα-χώδες πλάτωμα μακρόστενο και ωοειδές με κατεύθυνση από Νότο (Πολιτεία) προς Βορρά (Εκάλη).

Το πλάτωμα περιβάλλεται στην περίμετρό με ισχυρό οχυρωματικό τείχος (α) (μήκος 420 μ., ύψος 2 μ. και πάχος 2,5 μ.) κατασκευα-σμένο από μεγάλους ακατέργαστους πλακο-ειδείς λίθους χωρίς συνεκτικά υλικά (ξερολι-θιά). Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ορατό σε όλο σχεδόν το μήκος του κυρίως στη δυτική πλευρά που αντικρίζει τη Λεωφόρο Θησέως. Η μοναδική πύλη εισό-δου στον εσωτερικό χώρο του πλατώματος ήταν στο νότιο σημείο του, που είναι και το υψηλότερο. Σήμερα είναι κατεστραμμένη από την κατασκευή μικρού δρόμου που οδηγεί στο Ναΐσκο του Αγίου Φανουρίου, που βρίσκεται εντός του τείχους.

Τα κτίσματαΣτην εσωτερική έκταση που περικλείεται

από το τείχος διακρίνονται τα ίχνη των πα-ρακάτω κτισμάτων.

Παραλληλόγραμμο κτίριο (b) διαστάσεων 12,70 x 9,20 μ. (νότια στην πύλη της εισό-δου). Λόγω της θέσεως εκτιμάται ότι στέγαζε τη φρουρά της πύλης, ενώ ταυτόχρονα χρη-σίμευε και ως παρατηρητήριο.

Ναΐσκος του Αγίου Φανουρίου (νοτιότερα σε απόσταση 30 μ. από την πύλη) πρόχειρα κατασκευασμένος και ερειπωμένος.

Κτίσμα τετράγωνο (c) διαστάσεων 10 x 10 μ. (βόρεια σε απόσταση 30 μ. από τον Αγ. Φανούριο) αποτελούμενο από 6 δωμάτια

και δίπλα του, ιδιαίτερο κτίσμα διαστάσεων 7x7, ίσως χώροι ενδιαιτήσεων και διοικητη-ρίου αντίστοιχα

Δύο κτίσματα (d) και (e) διαστάσεων 3,70 x 2 μ. και 6 x 4 μ. (απέναντι από προηγού-μενο κτίσμα και εφαπτόμενα στο ανατολικό τείχος) θεμελιωμένα σε βάθος 2 μέτρων, τα οποία ίσως χρησίμευαν ως αποθήκες εφοδί-ων και οπλισμό.

Ίχνη και άλλων κτισμάτων (στο βορειοανα-τολικό μέρος του πλατώματος), των οποίων η δυσδιάκριτη κατάστασή τους δεν επιτρέ-πει τη χωροθέτησή τους. Όλα τα ανωτέρω κτίρια και κτίσματα έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο και υλικό του οχυρωματικού τείχους.

κινητά ευρήματαΤμήματα κεραμίδων Λακωνικού τύπου

(στιλπνές, χρώματος μαύρο-κόκκινο) δια-σκορπισμένα σε όλους τους χώρους των γκρεμισμένων κτισμάτων (f- f- f )

Τμήματα και θραύσματα κεραμικών αγ-γείων διαφόρων χρήσεων όπως κάνθαροι (ποτήρια με ψηλό πόδι) λεκανίδα (μπωλ) μεγάλη και μικρή, λεκάνη νερού, πινάκια (πιάτα) χρώματος μαύρο ή κόκκινο, στιλπνά (γυαλιστερά) τα οποία συγκεντρώθηκαν ύστερα από επιφανειακή έρευνα, τα δε με-γαλύτερα σε μέγεθος ανευρέθησαν μέσα ή δίπλα στους λάκκους που είχαν ανοιχθεί για τη φύτευση δένδρων γύρω από τον Αγ. Φα-νούριο.

Χάλκινα βυζαντινά νομίσματα σε ικανό αριθμό (θησαυρός) που είχαν καταχωθεί στο έδαφος για απόκρυψη και σήμερα φυλάσσο-νται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

χρΟνΟΛΟγίκΌΣ κΑθΟρίΣΜΟΣ ΤΟυ χωρΟυΜέχρι πρόσφατα επικρατούσε η εντύπω-

ση ότι οι εγκαταστάσεις στο Καστράκι ανή-κουν στην εποχή της Ελληνικής Επαναστά-σεως του 1821. Νεότερες όμως έρευνες του 1960 ανατρέπουν την εκδοχή αυτή διότι:

Κατά την περίοδο αυτή δεν έλαβε χώρα στην περιοχή αξιοσημείωτο πολεμικό γεγο-

νός, ενώ επιπρόσθετα ο τρόπος κατασκευής του τείχους δεν είναι συμβατός με τη χρήση των τότε ατομικών πυροβόλων όπλων, κα-θώς δεν έχουν δημιουργηθεί οπές (ανοίγμα-τα) σ’ αυτόν.

Αντίθετα στο παρακείμενο πάρκο Σο-φοκλέους υπήρχαν ανεπτυγμένοι αρκετοί ορθογώνιοι χαμηλοί λιθοσωροί, οι οποίοι χρησίμευαν ως σημεία ενέδρας (ταμπούρια) πράγμα το οποίο Ααναιρεί τη χρησιμότητα

των οχυρωματικών έργων στο Καστράκι. Οι λιθοσωροί αυτοί υπήρχαν μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε διαλύθηκαν κατά την κατα-σκευή στην περιοχή πεδίου βολής (σκοπευ-τήριο του Στρατού).

Επίσης, αποκλείεται η χρονολόγησή του στη Βυζαντινή περίοδο διότι δεν υπάρχουν οχυρωματικά έργα στην Αττική εκείνης της εποχής και επιπρόσθετα τα υλικά κατα-σκευής του τείχους και των κτισμάτων στο

Πανοραμική θέα της Νέας Ερυθραίας από το Καστράκι (φωτό 1962)

Σχεδιάγραμμα της κορυφής

Αρχαία Καστρίτσα: Η νεότερη Πατερίτσα

Προσωρινός αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του υπουργείου ΠολιτισμούΜε αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία οριοθετείται ως προσωρινός αρχαιολογικός χώρος η περιοχή του

υψώματος «Καστρίτσα» της Νέας Ερυθραίας, έστω η παρούσα έρευνα η οποία αναφέρεται στις αρχαίες αλλά και νεότερες δραστηριότητες της περιοχής.

τουΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ

Page 9: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

9

Έρευνα

Καστράκι διαφέρουν από εκείνα που χρη-σιμοποιούσαν τα Βυζαντινά χρόνια (πλάκες, τούβλα, χώμα, λάσπη). Επίσης, η ύπαρξη των νομισμάτων της περιόδου 1200-1250 μ.Χ. ίσως δικαιολογεί την προσωρινή και όχι τη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή.

Τελικά, ο χρονολογικός προσδιορισμός με τη βοήθεια των ευρημάτων στο Καστράκι πραγματοποιήθηκε ύστερα από σύγκρισή τους με παρόμοια που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της Αττικής (Μακρόνησος, Καματε-ρό, Υμηττός), για τις οποίες είχε καθοριστεί κατόπιν μελετών ότι ανήκουν σε περίοδο των Ελληνιστικών Χρόνων (320-280 π.Χ.) και έτσι τακτοποιείται χρονολογικά και η αρχαία δραστηριότητα στο Καστράκι.

Πράγματι, εκείνη την εποχή και συγκεκρι-μένα κατά την περίοδο 310-285 π.Χ. υπήρ-ξαν συνεχείς εκστρατείες Μακεδόνων στρα-τηγών (Αντίγονος, Δημήτριος Πολιορκητής, Δημήτριος Γονατάς) στην Αττική με αλλε-πάλληλες διακυμάνσεις κατάληψης και επα-νακατάληψης της Αθήνας κατόπιν πολιορκι-ών. Οι δραστηριότητες αυτές δικαιολογούν την κατασκευή και λειτουργία οχυρωματι-κών έργων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των οποίων και οι οχυρώσεις στο Καστράκι.

νεΟΤερΑ ίΣΤΟρίκΑ ΣΤΟίχείΑΤο όνομα Καστράκι εμφανίζεται αρχι-

κά σε χάρτη του 1895. Είναι γνωστό στους Ερυθραιώτες με την ονομασία «Πατερίτσα» (δεκανίκι και ειδικότερα η ποιμαντορική ρά-βδος των ιεραρχών).

Στους νεότερους χρόνους η περιοχή ήταν δασώδης και ακατοίκητη. Μοναδική ανθρώ-πινη παρουσία η βιομηχανική σιδηροδρομι-κή γραμμή, η οποία διέσχιζε τους πρόποδες του υψώματος. Αποτελούσε τη συνέχεια της γραμμής Αθήνα - Κηφισιά (Θηρίο). Αφετηρία της το Στροφύλι με τέρμα χωρίς ενδιάμεσο σταθμό το Διόνυσο μέσω των σημερινών οδών Στροφυλίου - Γ. Παπανδρέου και Ρό-δων. Εξυπηρετούσε στη μεταφορά μαρμά-ρων από τα εκεί λατομεία, ενώ ταυτόχρονα τις απογευματινές και βραδινές ώρες μετέφε-ρε πελάτες σε ξενοδοχείο με μεγάλο Καζίνο του Διονύσου (παραπλεύρως του σημερινού Λυκείου). Η λειτουργία του σιδηροδρόμου άρχισε το 1888 και τελείωσε το 1936.

Το πρώτο ίσως κτίριο που κατασκευάστη-κε στην ευρύτερη περιοχή του Καστριού ήταν το «Καστρί», πολυτελές εξοχικό κέντρο διασκεδάσεως, με ζωντανό τότε πρόγραμμα, το οποίο λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1923. Αργότερα άρχισε η αρχική κατοίκηση της περιοχής με τη δημιουργία του οικοδο-μικού συνεταιρισμού «Καστρί» το 1929, ενώ ο αντίστοιχος της Εκάλης είχε ήδη ιδρυθεί το 1924.

ΤΟ εκκΛηΣΑκί ΤΟυ ΑγίΟυ φΑνΟυρίΟυΉταν δημιούργημα του Ερυθραιώτη Πα-

ναγιώτη Μαρτάκη (Τσεσμές 1917- Ερυθραία 1991). Η εύρεση από τον ίδιο στην περιοχή μικρού εικονίσματος του Αγίου το 1957 οδή-γησε τον Παναγιώτη Μαρτάκη στη δημι-ουργία ναΐσκου στο υψηλότερο σημείο του υψώματος. Ακούραστος, επίμονος και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατόρθωσε να περα-τώσει την κατασκευή το 1958. Το υλικό που χρησιμοποίησε για το ναΐσκο, το δρόμο που οδηγούσε σε αυτόν, καθώς και για τα πέτρινα παγκάκια αναπαύσεως στη διαδρομή ανα-βάσεως ήταν από το οχυρωματικό έργο και τα κτίσματα που υπήρχαν εκεί. Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου, πλήθος Ερυθραιωτών ανέβαινε εκεί για προ-σκύνημα. Αργότερα η κίνηση αυτή ατόνησε καθώς ιδρύθηκε ομώνυμος ναός στη εκκλη-

σία της Ευαγγελιστρίας. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στη διαδρομή από την Ερυθραία προς το Καστράκι οι χαρακτηριστικές ενδεί-ξεις στις μάντρες των σπιτιών του Καστριού με άσπρα βέλη σε μπλε φόντο που έγραφαν: ΠΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

Πηγές - James Mc Credie: Fortified military camps in Attica. American School of Classical Stud-ies at Athens. Prineton New Jersey 1966.Από το οποίο το σχεδιάγραμμα και αρχαιο-λογικές πληροφορίες.- Josiah Ober: Fortres Attica. Leid E.J. Brill 1985.- Curtius – Ernst- Kaupert: Karten Von Attica BIV Berlin 1985-1903.- Νίκος Νέζης: τα Βουνά της Αττικής. Έκδοση Πιτσιλος 1983.- Εγκυκλοπαίδειες: Πυρσός - Ήλιος

Φωτογραφία τμήματος του τείχους

Κεραμικά και τμήματα αγγείων

Κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας, στην κορυφή της Πατερίτσας με την εικόνα του Αγίου Φανουρίου την ημέρα της εορτής του Αγίου

Page 10: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

10 Από την ΒlogόσφαιραΑνεΞΑρΤηΤη ΤΟΠίκη ΠΟΛίΤίκη εφηΜερίΔΑ

Μέλος της

ISSN 1792-7846 ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΛΤΑ 6772

ίδιοκτησία ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικήγραφεία

25ης Μαρτίου 9 (ισόγειο) Νέα Ερυθραία, 14671

Τηλ. 210 8075 665 Fax: 210 8075 904

ίστοσελίδα www.sepik.net/nea

e-mail [email protected]

εκδότης- διευθυντής ΠΕΤΡΟΣ A. ΜΠΑΣΤΕΑΣυπεύθυνος Σύνταξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣΑθλητικά

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΤΕΑΣ Πολιτιστικά - Προσωπικά

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗΜε αφορμή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗίχνηλασίες

ΘΩΜΑΣ ΒΕΛΛΙΟΣΟ ψυχολόγος απαντά ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ

καιρικές Διαδρομές ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΡΜΟΥΣΗΣ

Οι ταινίες στις αίθουσες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

υγεία-Διατροφή ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

Συνεργάτες ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΟΜΒΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΣ

ΜΑΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΑΡΙΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δημιουργικό - Σελιδοποίηση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

εκτύπωση Γ. ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ - Κ. ΜΠΑΡΛΑΣ

& ΣΙΑ ΟΕΤιμή φύλλου

1 ΕυρώΣυνδρομές

ΝΠΔΔ - Α.Ε.: 200€ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ετήσια: 40 €, εξάμηνη: 20 € Ειδική Επαγγελματιών: 50 €

Copyright © 2003-2011 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η ανα-παραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιον-δήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φω-τοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προ-ηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.

Τι να πει κανείς; Για την προπαγάνδα; Για τα ψέματα; Για

τους γκεμπελίσκους των καναλιών; Για την υποκρι-σία; Για το θάνατο κάθε έννοιας δημοκρατίας και ανθρωπισμού σε μια χώρα που έχει το θράσος να θέλει και το copyright; Είναι να ντρέπεσαι που ζεις σε αυτή τη χώρα.

146 χρόνια μετά το τέ-λος του αμερικάνικου εμ-φυλίου οι οπαδοί της δου-λείας επιστρέφουν. Γιατί τι άλλο είναι ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά αν όχι ένας σύγχρονος σκλάβος; Δεν έχει άλλο δικαίωμα από το να εργαστεί, χωρίς κα-μία δυνατότητα να διεκ-δικήσει οτιδήποτε, χωρίς κανένας νόμος να τον καλύπτει σε οτιδήποτε, χωρίς καμία υποχρέωση κανενός απέναντι του. Τον βλέπεις μόνο αν θες να τον δεις, αν τον χρειαστείς είτε για να σε υπηρετήσει, είτε για να ξεσπάσεις τον θυμό σου πάνω του.

Γι’ αυτό και είναι 100% σίγουρο ότι ούτε θέλουν να νομιμοποιήσουν με-τανάστες, ούτε και να απελάσουν. Πουλάνε απελάσεις και φράχτες στον κόσμο που καταπίνει αμάσητα τα ψέματα και το ρατσισμό ενώ στην πραγ-

ματικότητα αυτή η κατά-σταση τους βολεύει όσο τίποτα. Αν αύριο ξαφνικά εξαφανίζονταν όλοι οι με-τανάστες θα εξαφανίζο-νταν και τα μαύρα κέρδη

τους και ένα βολικό ερ-γαλείο για να κάνουν την κοινωνία αντί να εξεγεί-ρεται για τα προβλήματα της να βρίζει τον διπλανό εξαθλιωμένο. Τι θα ήταν

το ΛΑΟΣ και οι Χρυσαυ-γήτες χωρίς μετανάστες. Μόνο οι Τούρκοι θα τους έμεναν για να πουλάνε την πραμάτεια τους και γι’ αυτό οι εθνικιστές συ-

ντηρούν και αυτή τη φά-μπρικα μίσους.

Κρύβονται σήμερα δι-άφοροι “καθωσπρέπει” πίσω από το θέμα του ασύλου της Νομικής. Πολύ βολικό για να που-λήσεις εκδούλευση στην εξουσία χωρίς να καρφω-θείς ως ρατσιστής. Αλλά αυτό που θέλουν να ξη-λώσουν δεν είναι το άσυ-λο αλλά κάθε δημοκρα-τικό δικαίωμα. Θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δηλαδή κανένα. Αυτό είναι το ιδανικό για μια ανταγωνιστική οικο-νομία.

Αυτοί που ποδοπατή-σανε τη ζωή μας και εξα-φάνισαν σε λίγους μήνες το μέλλον της κοινωνίας μας για λογαριασμό τρα-πεζιτών, τοκογλύφων, ερ-γολάβων και κάθε λογής ισχυρών, πουλάνε νταηλί-κι και αποφασιστικότητα απέναντι σε αόρατους ανθρώπους.

Σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα μέσο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και το που-λάνε όχι για να το αγο-ράσουν οι μετανάστες, αλλά εμείς. Εμείς είμαστε οι πελάτες του μίσους. Θα ψωνίσουμε;

Δεν έχεις ψωμί; φάε μίσος που είναι δωρεάν

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ.

Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγού-σατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το πο-σοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.

Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προ-κύπτουν κάποιες απορίες:

ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λου-ξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η

Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑ-ΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημε-ρών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;

ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκο-μείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;

Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνω-στός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:

α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!

β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδω-σαν αμέσως άδεια 15 ημερών!

γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.

δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;

ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρή-μα;

ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήμα-τα;

ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τρα-πεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

_________________Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκο-

σμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_

countries_by_external_debt

του συνεργάτη μας νίκΟυ κΑρΟυΣΟυ

Απορίες μπροστά στον κατάλογο με τα χρέη των χωρών όλης της γης

Page 11: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

11

Παραλειπόμενα

ν.χιωτάκη@ΔήμαρχοΕλπίζουμε η αναβάθμιση των υπη-ρεσιών του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας που σας υποσχέθηκε ο συμπολίτης μας υπουργός (τον οποίο επί τη ευκαιρία έχουμε πολύ καιρό, λόγω δημοφιλί-ας, να δούμε να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης) να μην έχει την ίδια τύχη με τα ιδιοκτησίας ΙΚΑ οικό-πεδα στην περιοχή Ζαφειρίου...

Β.Ταμβάκη@Πρώην_ΔήμαρχοΣας καταλαβαίνουμε. Το χούι δεν κόβετε εύκολα...

ν.καραφωτίου@Πρώην_ΑντιΔή-μαρχοΣυνεχίστε να... σκαλίζετε την περι-οχή. Εκτός από αρχαία μπορεί να βρείτε και το έλλειμμα του δήμου.

κ.Λάσκαρη @Πρόεδρο_ΑΟΔνεΗ μετατροπή του «Σπιτιού του Αθλητισμού» σε χώρο γραφείων για την δημοτική κοινότητα Νέας Ερυθραία, μας γυρίζει σε εποχές που η Νέα Ερυθραία ήταν πραγματική Κοινότητα. Θα έπρεπε πρώτα να έχετε φροντίσει για χώρους υποδο-χής των πάνω από 350 αθλητών και αθλητριών που σήμερα το χρησιμο-ποιούν. Ευτυχώς που οι σημερινοί Ερυθραιώτες δεν είναι... μετανάστες και δεν υπάρχουν στην πόλη μας υποκινητές για να προχωρήσουν σε... κατάληψη.

Αναγνώστες@«νέα_ερυθραία»Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, αυτοί είναι μαύροι...

Αναγνώστες@«νέα_ερυθραία»Για να φτάσουν οι ξένοι εργάτες από την Κρήτη στη Νομική, δεν μπορεί κάποιος θα τους υποκινεί. Αλλιώς θα καθόντουσαν «αόρατοι», όπως τόσα χρόνια, να δουλεύουν για ένα κομ-μάτι ψωμί, ανασφάλιστοι, χτίζοντας σπίτια και μαζεύοντας τις σοδιές. Ας πάρουν για παράδειγμα τους δι-κούς μας εργάτες, (που σε λίγο θα παίρνουν μεροκάματο μικρότερο από αυτό της Τυνησίας) που κάθο-νται στ΄ αυγά τους και δεν κουνιέται φύλλο, για το καλό της πατρίδας, πάντα.

Αναγνώστες@«νέα_ερυθραία»Πάντως ας αναγνωρίσουμε και ένα θετικό στους ξένους εργάτες που κατέλυσαν διαμαρτυρόμενοι στην Νομική. Τέτοια εθνική, πλην Λακε-δαιμονίων, ομοψυχία στα κανάλια, ούτε ο Πρετεντέρης, δεν μπορεί να την πετύχει. Να βλέπεις τον Άδωνι να συμφωνεί με τον Μαργαρίτη και να σου σπαράζει η ψυχή από τη ... συγκίνηση.

Παραθέτουμε αυτούσιο το διάλογο πρωθυπουργού και διοικητή της ΤτΕ όπως δημο-σιεύτηκε στην «Ε» της 26/1

και είμαστε σίγουροι πως και σεις θα αναρω-τηθείτε. Σε ποι αχώρα αναφέρεται ο πρωθυ-πουργός;ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας. Κύριε Προβό-πουλε, με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, διαμορφώνουμε πια προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Εχουμε ήδη θετικές ενδείξεις, τις πρώτες ενδείξεις, διότι ο στόχος μας είναι ακριβώς να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και μια ανάπτυξη βεβαίως που να δίνει δου-

λειές στον κόσμο. Και έχουμε, πέρα από την ελληνική μάχη, και μια μάχη στην Ευρώπη, για ένα πλαίσιο που θα δώσει σιγουριά και για την ανάπτυξη και για το τραπεζικό σύστημα.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς ήρθα κι εγώ να συζητήσω μαζί σας κ. πρόεδρε και χαίρο-μαι γι› αυτά που λέτε. Θα ήθελα να συζητή-σουμε ακριβώς πώς μπορούμε αυτές τις προ-ϋποθέσεις για την ανάπτυξη να τις κάνουμε πιο ρεαλιστικές και να έρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Διότι το ζητούμενο, όπως είπατε, εί-ναι να αυξηθεί η απασχόληση και να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και βεβαίως το τραπεζικό σύ-

στημα είναι καθοριστικό.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πώς θα συμβάλει, βε-βαίως.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να συμβάλει με τη ρευστότητα προς την ανάπτυξη της οικονομίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

e@mail

σχόλια γ.κ.

Δήμαρχε που… δίδασκες

Ήταν ίσως η πρώτη φορά, κατά την τελευταία εικοσαετία, που η πρώ-

ην δήμαρχος Νέας Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, λάμβανε θέση στα έδρανα των δημοτών σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμ-βουλίου. Την πρώην δήμαρχο ανήγγειλε ο Βασίλης Βάρσος στην τελευταία συνεδρί-αση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, αν και η Βασιλική Ταμβάκη δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στην αίθουσα παρευ-ρισκόταν και ο πρώην γενικός γραμματέ-ας της Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Χαμακιώτης. Η ίδια (στη φωτό διακρίνε-ται με τον αντιδήμαρχο Σ. Κύρλο και τον εντεταλμένο σύμβουλο για την ύδρευση Αν. Μπιτσάνη), πέρα από την παρέμβασή της για το αποχετευτικό έργο της Εκά-λης, υπερασπιζόμενη τη συνάδελφό της, Βάσω Σπηλιωτοπούλου, δεν αμέλησε και το συμβουλευτικό ρόλο της σε πρώην δη-μοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της - και νυν συμμετέχοντες στην παρά-ταξη της πλειοψηφίας-, για το χειρισμό θεμάτων, όπως έπραξε «νουθετώντας» τον Φώτη Δημάκη, όταν ο τελευταίος «τα πήρε» με την Κατερίνα Μουστάκη, που επέμενε σε θέματα διαδικασίας του Δη-μοτικού Συμβουλίου. Γιατί η Κηφισιά δεν είναι Νέα Ερυθραία (ή μήπως είναι;) και γιατί όταν ρωτήσαμε την πρώην δήμαρχο αν σκοπεύει να παρεμβαίνει από τη θέση του δημότη και την επόμενη τετραετία, μόνο ένα αινιγματικό χαμόγελο λάβαμε

ως απάντηση…

Ακροβασίες και αυθαιρεσίες

«Ακροβατούμε σε μια κατάσταση όπου κανένας νόμος δεν είναι ξε-

κάθαρος. Είναι γνωστό ότι αυθαίρετο είναι και το υπόστεγο στο Εφετείο που πίνουμε τον καφέ μας. Εκεί γίνε-ται μια μικρή συνάντηση της ΚΕΔΚΕ καθημερινά». Τάδε έφη (και προσέ-θεσε) Νίκος Χιωτάκης από βήματος Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, σχετικά με την πρόσφατη δικαστική του περιπέτεια περί αυθαιρέτων και παράβασης καθήκοντος. Πάντως, αν επεκτείνει τους πολεοδομικούς ελέγ-

χους, καθώς λέει, σε όλη την περιοχή του νέου δήμου, τότε τα… ισόβια δεν τα γλι-τώνει κι ας πίνει όσους καφέδες θέλει στο αυθαίρετο του Εφετείου.

Διαβεβαιώσεις για το ίκΑ νέας ερυθραίας

Περισσότερο από βέβαιος ότι το ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας θα αναβαθμιστεί,

εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους, που αποτελούν τα 2/3 των 90.000 κατοίκων του νέου Δήμου Κηφισιάς, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κηφισιάς μετά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. «Η συζήτηση με τον υπουργό δεν είναι σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, είναι διεκδικητική», απάντησε ο ίδιος σε παρατηρήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης (Σφαντός, Κανακάκης) ότι ο δήμος θα πρέπει να πιέσει, παρά να μένει σε υποσχέσεις. Όπως είπε ο ίδιος, με νομοσχέδιο που προωθείται μέχρι τα τέλη του χρόνου, το ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας δεν θα είναι παράρτημα του ΙΚΑ Αμαρου-σίου, αλλά ένα τοπικό κατάστημα με πλή-ρη εξυπηρέτηση. Μένει να τα δούμε στην πράξη.

Διερευνούν και τους βιοκλιματικούς δρόμους

Από τις 13 Δεκεμβρίου έχει αποσταλεί και η υπόθεση των βιοκλιματικών

δρόμων (Βάρναλη και Αθηνάς) της Νέας

Ερυθραίας στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία κατά τ’ άλλα είχε την ευθύνη για ένορκη διοικητική εξέταση προς αναζή-τηση πειθαρχικών ευθυνών και καταλο-γισμό του ποσού της ζημιάς που υπέστη ο δήμος από το έργο των ποδηλατοδρό-μων, στους εμπλεκόμενους υπάλληλους και αιρετούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των σοβαρών παραλείψεων που βρήκε η Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων και ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη κυκλοφορια-κή μελέτη για κανένα από τα δυο έργα, η Νομαρχία Αθηνών, ως φορέας δημοπρά-τησης του έργου των βιοκλιματικών δρό-μων, δεν υπέγραψε ποτέ τη σύμβαση με τον εργολάβο.

η σπουδή και η μελέτη

Ωστόσο, σε πρόσφατη απάντησή της (30/12/2010) προς τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, η πρώην δήμαρ-χος Νέας Ερυθραίας επιδεικνύει περισσή σπουδή πως «δεν επέρχεται καμία τροπο-ποίηση στην κυκλοφορία των παραπάνω δρόμων», αναγνωρίζοντας μεν ότι «μέ-τρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυ-κλοφορίας… λαμβάνονται με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί», επισυνά-πτοντας δε, μόνο έγκριση κυκλοφορια-κών ρυθμίσεων και όχι μελετών. Έμμεση ομολογία για «παράβαση καθήκοντος»; Το πόρισμα των επιθεωρητών και η τυχόν παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύ-νη θα δείξουν…

εύγε

Αξίζει ένα μπράβο στις υπηρεσίες κα-θαριότητας που ενήργησαν άμεσα

κατόπιν των υποδείξεων μας και μάζεψαν το αλάτι και σώθηκε(;) ο πλάτανος στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου (πρώην Τσαχπί-νη). Θα φροντίσουμε να σας δείξουμε και τα υπόλοιπα λυγερά δέντρα που χρειάζο-νται βοήθεια γιατί σε λίγο δεν θα υπάρ-χουν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ενεργή-σετε το ίδιο άμεσα. ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΙΞΗ

είπαν

Page 12: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

12 Συνέντευξη

γ ιατί χαρακτηρίζετε «έγκλημα κατά της Ατ-τικής» τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που υλοποι-

εί σήμερα η κυβέρνηση; «Είναι πολύ μεγάλο έγκλημα και δεν

το έχουμε καταλάβει, δυστυχώς. Ο πε-ριφερειακός σχεδιασμός πάσχει από παντού. Είναι ένας σχεδιασμός που δεν λαμβάνει υπόψη του τη δυναμική της ανακύκλωσης και νέα τεχνολογικά δεδομένα που θα έπρεπε να τα ενσω-ματώσει, όπως είναι η οικιακή κομπο-στοποίηση, που θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι της λύσης, οι μηχανικοί κομποστοποιητές που μπορούν να τοποθετούνται σε στρατόπεδα, νο-σοκομεία, ξενοδοχεία, χώρους, δηλα-δή, μεγάλης παραγωγής οργανικών αποβλήτων, με πολύ χαμηλό κόστος. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς κέντρα ανακύκλω-σης, όπως και σε όλη την Ευρώπη, πριν να φτάσουμε στην τελική διαχείριση. Ο περιφερειακός σχεδιασμός πάει κα-τευθείαν να διαχειριστεί τα απορρίμ-ματα στο τέλος τους, χωρίς να δει τι μπορεί να γίνει ώστε αυτή η ποσότητα να μειωθεί. Όλη η φιλοσοφία του περι-φερειακού σχεδιασμού που στηρίζεται στο να φτιάξουμε ΧΥΤΑ και τεράστιες φαραωνικές μονάδες, είναι λάθος. Η βιολογική ξήρανση των 700.000 τόνων που προτείνει στη Φυλή, δεν υπάρχει δεύτερη στην Ευρώπη. Υποτίθεται ότι πρέπει να πιάσουμε στόχους για την ανακύκλωση και για την κομποστοποί-ηση. Διαλογή στην πηγή δεν υπάρχει στον περιφερειακό σχεδιασμό».

- Το σημερινό σύστημα με τους μπλε κάδους είναι ικανό να πιάσει αυτούς τους στόχους της ανακύ-κλωσης; επιπλέον, υπάρχουν κα-ταγγελίες για αρκετούς δήμους ότι

το περιεχόμενό της ανακύκλωσης καταλήγει στη χωματερή, οι οποίοι δήμοι με τη σειρά τους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Αξιοποί-ησης Ανακύκλωσης…

«Όπου υπάρχουν μπλε κάδοι και λει-τουργεί σε φυσιολογικές συνθήκες του σύστημα (δεν υπάρχουν απεργίες, δεν ρίχνονται άλλα απορρίμματα μέσα), είναι στην ευθύνη του δήμου να κάνει την αποκομιδή και να πάει το περιεχό-μενο της ανακύκλωσης στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Εφόσον πάνε εκεί, μετά έχου-με μόνο ένα ποσοστό υπολειμμάτων που πάνε στο ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή είναι πέντε τα ΚΔΑΥ στην Αττική και θεωρούνται επαρκή. Αν, μάλιστα, υιο-θετηθεί η πρόταση που έχουμε κάνει οι οικολογικές οργανώσεις να μπει ξε-χωριστός κάδος για το χαρτί, το οποίο αποτελεί το 80% του περιεχομένου των μπλε κάδων (το υπόλοιπο 20% εί-ναι μέταλλα, πλαστικό, γυαλί), αυτή η ποσότητα θα πηγαίνει απευθείας στις χαρτοβιομηχανίες. Οπότε, απελευθε-ρώνεται και χώρος και χρόνος για κα-λύτερη διαλογή στα ΚΔΑΥ και για πολύ λιγότερα υπολείμματα. Τα υπολείμμα-τα της ανακύκλωσης που πηγαίνουν σήμερα στους ΧΥΤΑ υπολογίζονται σε 25% έως 40%. Εμείς λέμε ότι μπο-ρούμε να τα φτάσουμε κάτω από 8%. Τα πάντα εξαρτώνται από τη διαλογή στην πηγή. Το σημερινό σύστημα ανα-κύκλωσης δεν το κρίνουμε επαρκές, διότι δεν έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στους δήμους που έχει επεκταθεί, δεν καλύπτει τον πλη-θυσμό, όπως θα πρέπει με πυκνότητα κάδων, ενώ δεν έχει γίνει ενημέρωση του κόσμου, γι’ αυτό και η εκτροπή στον μπλε κάδο φτάνει σήμερα στο 10% των ανακυκλώσιμων υλικών που θα μπορούσαν να δεχθούν. Άρα, έχου-

με ένα άλλο 90% να εκτρέψουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση και η εταιρεία ανακύκλωσης θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Ιδιαίτερα η τοπι-κή αυτοδιοίκηση, η οποία πραγματικά αδρανεί χαρακτηριστικά».

- Ο περιφερειακός σχεδιασμός που υλοποιείται σήμερα, ποιους στόχους εξυπηρετεί;

«Ο περιφερειακός σχεδιασμός αφή-νει το σύστημα των μπλε κάδων απ’ έξω, δεν το λαμβάνει καθόλου υπόψη του, το αντιμετωπίζει ως ‘‘αναγκαίο κακό’’ και σίγουρα δεν προσπαθεί να το βελτιώσει. Πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο θέμα πού θα φτιαχτούν ΧΥΤΑ και πού μεγάλες μονάδες τελικής διαχεί-ρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Κι εδώ είναι το σημείο-κλειδί. Εφόσον, λοιπόν, δεν κάνουμε πρόληψη, ανα-κύκλωση κ.λπ., πάμε μόνο για τελικές μονάδες. Ποιες είναι αυτές; Ο περιφε-ρειακός σχεδιασμός δεν προέβλεπε τι μονάδες θα είναι αυτές. Γι’ αυτό το σκοπό, ο κάθε ΦΟΣΔΑ -ο αντίστοιχος ΕΣΔΚΝΑ της Αττικής- έκανε μια με-λέτη για να επιλέξει ποια τεχνολογία θα αξιοποιήσει. Θα μπορούσε να είναι βιοξήρανση, καύση, όπως και μηχανι-κή ανακύκλωση ή κομποστοποίηση. Τι έκανε ο ΕΣΔΚΝΑ, λοιπόν; Ανέθεσε μια μελέτη σε κάποιους ‘‘βαρβάτους’’ μελετητές, πολύ καλούς, υποτίθεται, για να επιλέξουν τεχνολογίες. Αυτοί οι μελετητές εξέτασαν πέντε σενάρια στην Αττική και όλα περιείχαν θερμι-κή επεξεργασία, που σημαίνει βιοξή-ρανση κι έπειτα αναγκαστικά, καύση, χωρίς διαλογή στην πηγή, σύμμεικτων απορριμμάτων. Από τα πέντε αυτά ακριβά σενάρια, επέλεξαν το πιο ακρι-βό. Το υιοθέτησε αμέσως ο ΕΣΔΚΝΑ με ‘‘εκτελεστή’’ τον πρόεδρό του Νίκο Χιωτάκη. Έπειτα, ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, που προεκλογικά έβλεπε

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης μιλάει για «διακομματικό σκάνδαλο» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική

Φίλιππος Κιρκίτσος «Υπάρχει συμπαιγνία που αποσκοπεί να πάμε στην πιο ακριβή λύση»

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι Μη

Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε από μια ομάδα αν-θρώπων με ένα κοινό όραμα: την προστασία του περιβάλ-λοντος από την έως τότε αλό-γιστη διαχείριση των αποβλή-των, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας.

Από το 1990, μέσα από ποι-κίλες δράσεις προωθεί την

πρόληψη, την επαναχρησιμο-ποίηση, την ανακύκλωση και γενικότερα τη βιώσιμη δια-χείριση των αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μαζί με άλλες περιβαλ-λοντικές οργανώσεις

-το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, την Greenpeace και το WWF Ελ-λάς- χαρακτηρίζουν την τεχνο-λογία της καύσης των απορ-ριμμάτων, χωρίς διαλογή στην πηγή, που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων και μέσω της υπογραφής προ-γραμματικής σύμβασης με τον ΕΣΔΚΝΑ, ως «έγκλημα κατά της Αττικής».

Ο πρόεδρός της, Φίλιπ-πος Κιρκίτσος, αναλύει

σήμερα στη «Ν.Ε.» ποια είναι η «ακριβή λύση» που επιλέ-χθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και εξηγεί την εναλλακτική πρόταση που αποκλείστηκε.

Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Page 13: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

13

Eπικαιρότητα

Παράνομη κεραία της Cosmote στο ΚΑΤ Κηφισιάς

Παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας της Cosmote ανακαλύφθηκε στο νοσοκο-μείο ΚΑΤ, καμουφλαρισμένη μέσα σε σύστημα εξαερισμού, έπειτα από καταγγελία του περιβαλλοντικού συλλόγου «Κηφισιά SOS».

Τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Επο-πτείας και Ελέγχου Φάσματος της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία στην παραπάνω θέση στις 17/1/2011 κι9α σύμφωνα με το αποτέλε-σμα, «στο κτήριο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και οι επαγγελματική σχολή βοηθών νο-σηλευτών, βρέθη-κε εγκατεστημένη μια κυλινδρική κατασκευή τύπου εξαερισμού. Από τις μετρήσεις ελέγχου λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα και ώρα της αυτοψίας, μετρήθηκαν εκπομπές σε συχνότητες της εταιρείας Cosmote». Όπως επισημαίνει η ΕΕΤΤ, «κατόπιν έρευνας στα αρχεία της υπηρεσίας μας δε βρέθηκε εκδοθείσα άδεια».

πολύ συμπαθητικά και θετικά τις προ-τάσεις μας. Μάλιστα, μάς έλεγαν ότι θα τις υιοθετήσουν, όπως και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, προ-σωπικά. Μάλιστα, είχαν αναρτηθεί οι προτάσεις των οικολογικών οργανώ-σεων στην ιστοσελίδα του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέ-ου ως παραδεκτή στρατηγική για τα απορρίμματα. Μετεκλογικά γύρισαν όλα και πλέον υιοθετήθηκε το σχέδιο ΕΣΔΚΝΑ, το οποίο προωθείται μέσω των Ραγκούση, Πάγκαλου και Μπιρ-μπίλη στη διυπουργική επιτροπή».

- Τι άλλο θα μπορούσε να πράξει ο εΣΔκνΑ με βάση τις μελέτες που είχε στα χέρια του;

«Δεν επέλεξε ο μελετητής τα σε-νάρια, ο ΕΣΔΚΝΑ τα υπέδειξε στο μελετητή, απ’ ό,τι φαίνεται. Δεν μπο-ρώ να φανταστώ ότι αυτά τα μεγάλα μελετητικά γραφεία δεν γνώριζαν το αυτονόητο που λέμε εμείς, δηλαδή, το σενάριο διαλογής στην πηγή για τα οργανικά απορρίμματα. Δεν εξετά-στηκε καν αυτό το σενάριο, δεν είναι ότι δεν το επέλεξαν. Άρα, υπάρχει μια συντεχνία και μια συμπαιγνία εδώ, που αποσκοπεί να πάμε στη λύση, η οποία προωθείται, αυτή των σύμμει-κτων απορριμμάτων, που είναι και η πιο ακριβή».

- εκτός των επιπτώσεων στο πε-ριβάλλον και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ενέχει και όλοι καταλαβαίνουμε, τι σημαίνει σε οι-κονομικούς όρους το συγκεκριμένο σενάριο;

«Έχουμε κοστολογήσει το δικό μας σενάριο, όπως και το σενάριο του ΕΣΔΚΝΑ. Το δικό μας σενάριο για την Αττική με διαλογή στην πηγή, πρό-ληψη, ανακύκλωση και μονάδες κο-μποστοποίησης, όλα κοστολογημένα, όπως και η ενημέρωση που πρέπει να γίνει, είναι της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ και κάτω, περίπου 70 ευρώ ανά τόνο. Με το σχέδιο του ΕΣΔΚΝΑ και του υπουργείου Εσωτερικών πάμε στα 180 ευρώ ανά τόνο, τουλάχιστον, με πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν, το οποίο ποσό πιθανά να μην πληρώ-νεται όλο στη Φυλή, αλλά ένα μέρος του μέσω της επιδότησης ΑΠΕ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα επιβαρύνει όλους τους Έλληνες. Αν καταφέρουν να κάνουν εργοστάσιο καύσης, θα παίρνουν επιδότηση. Αν επέλεγαν τη δική μας πρόταση, βέβαια, δεν θα χρειάζονταν και οι ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας, διότι μειώνονται τόσο πολύ τα απορρίμματα στην πηγή. Μά-λιστα, είχαμε προτείνει να γίνουν δυο μεγάλες μονάδες κομποστοποίησης σε Γραμματικό και Κερατέα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιζόταν ουσια-στικά και η Φυλή».

- η αιρετή Περιφέρεια Αττικής,

ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των αστικών αποβλή-των, δεν θα έπρεπε να πάρει θέση στο όλο ζήτημα που έχει δημιουρ-γηθεί;

«Πάρα πολύς κόσμος μέσα από την Περιφέρεια Αττικής γνωρίζει αυτά που λέμε και καταλαβαίνει ότι έχουμε δί-κιο. Δεν μπορεί, όμως, να δεσμευτεί επίσημα, διότι πολιτικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει επίσημα θέση, αλλά αφήνει δήθεν το θέμα στην αυτοδιοίκηση, ενώ η ΝΔ είναι πίσω απ’ όλα και αυτή. Υπάρχει ένα διακομματικό σκάνδα-λο που κρύβεται και γι’ αυτό και δεν μιλούν. Ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ήθελε ‘‘να βγάλει την ουρά του απ’ έξω’’ και ακριβώς συναίνεσε, ώστε απευθείας ο ΕΣΔΚΝΑ να αναθέ-σει την προκήρυξη των έργων, όχι ως όφειλε στην εκλεγμένη Περιφέρεια Αττικής, αλλά στη διορισμένη αποκε-ντρωμένη διοίκηση Αττικής. Με λίγα λόγια στο κράτος. ‘‘Ξεπουλιέται’’ τώρα η ιστορία και αντί να αναλάβει ενεργό ρόλο η εκλεγμένη και αναβαθμισμένη από την κάλπη Περιφέρεια Αττικής, δεν λέει κουβέντα και προχωράμε με αυτόν τον τρόπο. Όσοι πουλάνε τις ακριβές τεχνολογίες είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν για 25 χρόνια. Όποιοι πάρουν τα έργα θα είναι ελάχιστοι με-γαλοεργολάβοι».

- Βλέπετε να περνά και η λειτουρ-γία των εργοστασίων σε αυτούς, παρά τα όσα αντίθετα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση;

«Όταν το κράτος δεν μπορεί να δι-αθέσει για την Αττική ούτε 200 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ποιος θα βάλει τη διαφορά; Ο ιδιώτης. Θα πάμε σε μέθοδο ΣΔΙΤ, παραχώρησης κ.λπ. Όταν ο ιδιώτης βάλει 700 εκατ. ευρώ, λογικό είναι να διασφαλίσει τη διαχείριση για 25 χρόνια, αλλιώς δεν θα συμμετάσχει. Είναι αυτονόητο ότι οι ακριβές λύσεις θα επιφέρουν την ιδιωτικοποίηση, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή, αλλά έχουμε και άλλη επιλογή, πολύ πιο φθηνή».

- υπό τις παρούσες συνθήκες με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και υπό την απειλή κυρώσεων από την ε.ε., τι προτείνετε να γίνει;

«Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, θα χάναμε μόνο το κόστος από την Ε.Ε., που θα παίρναμε για το ΧΥΤΑ και θα μπορούσαμε να το γυρίσουμε στη δια-λογή στην πηγή των οργανικών απορ-ριμμάτων, να επιλέξουμε ως τεχνολο-γία την αερόβια κομποστοποίηση, που είναι πολύ πιο οικονομική και να αφή-σουμε τους διαγωνισμούς ανοιχτούς και σε αυτήν τη μέθοδο. Γιατί δεν την επιτρέπουν, παρά μόνο για μονάδες σύμμεικτων απορριμμάτων; Όσον αφορά τα περί πρόληψης, ανακύκλω-σης κ.λπ., μπορεί να τα προωθήσει η κυβέρνηση, εφόσον τα θέλει».

Ανακριβή χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της όσα αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση που αφορά

στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει ψηφι-•στεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ και έχει κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, ημερομηνίες, αριθμούς και αριθμούς πρωτοκόλλου.Η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία κατατέθη-•κε, είναι η ίδια με εκείνη, η οποία ψηφίστηκε.Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι δεν κωλύ-•εται η υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκη-σης Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο Νομό Αττικής.

Εν τω μεταξύ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΣΔΚΝΑ, ενόψει της υπογραφής της προγραμ-ματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Δι-οίκηση Αττικής, τονίζονται τα εξής:

«Σε σχέση με την απόφαση για τη σύναψη προ-γραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Απο-κεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την κατασκευή (και όχι «και τη λειτουργία») των εργοστασίων για την ανακύκλωση απορριμμάτων στην Αττική με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ θέλησε, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να παραπέμψει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για ευρύτερη συζήτηση, έχοντας εγκρί-

νει Σχέδιο αυτής της προγραμματικής σύμβασης μετά από αλλαγές, παρατηρήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις της, που εξασφαλίζουν:

1. Το ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΣΔΚΝΑ ως φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

2. Τους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο.3. Την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της

διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική, με κα-τεύθυνση την προάσπιση της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντός της.

Δυστυχώς, κάποιοι, με ξένες προς την αυτοδιοί-κηση τακτικές, αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά, για διάφορους και ποικίλους λόγους, βίαια, εμπό-δισαν τρεις φορές την σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποφασίσει επί του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Πε-ριφέρειας Αττικής, ώστε ο ΕΣΔΚΝΑ να μεταβιβάσει στην Περιφέρεια τις μελέτες που έχει εκπονήσει και η Περιφέρεια να δημοπρατήσει τα εργοστάσια με δική της χρηματοδότηση και όχι του Συνδέσμου, παραμένοντας ο ΕΣΔΚΝΑ η διευθύνουσα υπηρεσία κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αναλογιζόμενη η εκτελε-στική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ ότι κάθε καθυστέρηση ίσως είναι οδυνηρή για την αυτοδιοίκηση, την Αττι-κή και τη χώρα μας (πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απώλεια χρηματοδότησης), αφού συνει-σέφερε στο κλείσιμο και των 8 τελευταίων ΧΑΔΑ, έστειλε το εγκεκριμένο Σχέδιο προγραμματικής σύμβασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (που αντικατάστησε την Περιφέρεια Αττικής) για τις περαιτέρω ενέργειές της, σύμφωνα με το νόμο για τον Περιφερειακό σχεδιασμό που ισχύει από το 2003».

Συνεχίζεται η κόντρα για τη διαχείριση των

απορριμμάτων στην Αττική

Page 14: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

14 ΒΙΒΛΙΟ - ΧΑΡΤΙ

εκΔΟΤίκΟί ΟίκΟί

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ• ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ• ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ• ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ• ΑΦΙΣΕΣ • ΠΑΝΩ • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ SITE25 Μαρτίου 9 2108075665 fax: [email protected] • www.sepik.net

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

φρΟνΤίΣΤηρίΑ Ξενων γΛωΣΣων

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΑΜΛΗ Ολιγομελή Τμήματα3ης Σεπτεμβρίου 2 & Κων/πόλεως Τηλ./Fax 210 8001 871

ΕΝΔΥΣΗ - ΥΠΟΔΗΣΗ

εΠίΔίΟρθωΣείΣ ενΔυΜΑΤων

ΑνΑΣΤΑΣίΑ• Αναλαμβάνουμε ενδύματα παντός είδους • Καλύμματα για σαλόνια - καρέκλες • Ραφή κουρτίναςΕθν. Αντιστάσεως 65 6938 941 147

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΔΟΜΙΚΑ

ΑΛΟυΜίνίΟυ κΑΤΑΣκευεΣ

SMART.AL ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Παλαιά Τατοίου 14 2108000284 fax:2108002841

εΛΑίΟχρωΜΑΤίΣΜΟί

ΠΟθηΤΟΣ ΠΑρΑΣκευΑΣ25ης Μαρτίου 15Τηλ. 2108073541ΚΙΝ . 6977228897

ΟίκΟΔΟΜίκεΣ εργΑΣίεΣ

ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΕξειδικευμένες οικοδομικές εργασίες • - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ - ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ - ΕΛΑΙΟΧΡΩ-ΜΑΤΙΣΜΟΙ • τηλ. 6932 258 587

ΖΑΦΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ - ΠΕΡΓΟΛΕΣ – ΜΟΝΩΣΕΙΣ – ΜΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑ Ή ΤΟΥΒΛΟ - ΤΖΑΚΙΑ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Μιλήτου 37 Νέα Ερυθραία 2108075813 ΚΙΝ. 6972 85 22 70

χρωΜΑΤΑ - ΣίΔηρίκΑ

ΒΑΛΑΛΑΚΗΣ Β&Φ ΟΕΑθ. Διάκου & Αναξαγόρα 162106251760 fax:2106207468

ΟΜΟΡΦΙΑ

κΟυρείΑ

ΛεΟνΤηΣ ΔηΜηΤρηΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Πλαστήρα 60 - 2108001766

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΠεΤΣΑρίεΣ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ – ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ - ΛΟΥΣΤΡΑ Γρηγορίου Ε΄112106205456 - 6979840931

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΣφΑΛίΣΤεΣ & ΠρΑκΤΟρεΣ

ΠΑΤεΛηΣ ΠεΤρΟΣΘ. Μιλήσιου 4 2106208661 fax:2106208593

ΛΟγίΣΤίκΑ γρΑφείΑ

κΑυγΑΛΑκη ΤΖενη Τσακάλωφ 6 - 2108017313

ΜεΤΑφΟρεΣ - ΜεΤΑκΟΜίΣείΣ κΟΤΤΟΣ ΑρηΣΤηλ. 6932 605 018 - 2106200080

ΟργΑνωΣη ΤεΛεΤων κ. ί ρΟυΣΣηΣκηδείες - Μνημόσυνα - Στολισμοί26ο χλμ Αθηνών-ΛαμίαςΤηλ. 2108072567 Κν. 6934264455

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

ΑνΑΣΤΑΣΟΠΟυΛΟΣ κων. Χαρ.Τρικούπη & Ελ.Βενιζέλου 2106204465

ΑνΑΣΤΑΣΟΠΟυΛΟυ ΜΑρίΑ Ελ. Βενιζέλου 59 - 2106251771 γΑίΤΑνίΔηΣ ΑΛεΞΑνΔρΟΣ Πλ. Μικρασιατών - 2108001406

κΑΛΛεργηΣ κων/νΟΣΤατοΐου 130 - 2108077634

κΑρΑγίΑννηΣ ίωΑννηΣΕλ. Βενιζέλου 171 - 2106205931

SLAVOV VLADISLAVΤατοΐου 112 - 2106250909

κερΑΜΑρηΣ θωΜΑΣΕλ. Βενιζέλου 72

ΜΟυΣΤΑκί θΑνΑΣΕλ. Βενιζέλου 121 - 2106250760

ΠΑΣχΑΛΟΠΟυΛΟυ ΑνΑΣΤ. Ελ.Βενιζέλου & Κερκύρας 2106206107

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ

Μίνί ΜΑρκεΤ - ΨίΛίκΑ

γΑκίΑ ΜΑρίΑ Γρηγορίου Ε’ 13 - 2108078065

κΑκκΑΒΑΣ νίκΟΛΑΟΣ Σεβδικίου 22 - 2108074575

κΑΛΟγερη ΑργυρωΠλαστήρα 62 & 25 Μαρτίου 2106208906

κOφίνΑ ΔεΣΠΟίνΑ Aγ. Αναργύρων 1 2106204631

ΛΑνΟ χΑρΑΛΑΜΠΟΣ Ελ.Βενιζέλου 153 2108077438

ΜΠΑΤΛη ΜΑΛΑΜω Σεβδικίου 56 2106256780

ΠΑρωνηΣ ε. κυρίΑκΟΣ Αγ. Σαράντα 30 - 2106206125

ΠΑνΤεΛίΔηΣ ΣΠυρίΔων Βρυούλων 35 2106209728

ΣερΒίΤηΣ ΔηΜηΤρίΟΣΒάρναλη 53 - 2106203746

ΤΣΟΛη ΑνΔρίΑνΑ Βάρναλη 43 - 2106251388

ΤΣΑγκΟυ ΑΣηΜίνΑΕθν.Αντίστασης 15 - 2106205091

ΦΑΓΗΤΟ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΖΑχΑρΟΠΛΑΣΤείΑ

ΠΑΠΑΔΕΛΗΣΖαχαροπλαστείο - catering Από το 1930 - 77 χρόνια γλυκιά παράδοσηAγίων Σαράντα 26-282106208475 - 2106208494

ΥΓΕΙΑ ΔίΑγνωΣΤίκΑ κενΤρΑ κΟυνεΛΑΣ ίΑΤρίκη ΑεΓρηγορίου Ε’ 52108072088 2108075525 fax: 2108072742 [email protected]

ΔίΑίΤΟΛΟγΟί κΛΑΔΑκη ΜΑρίΑ 2106207924 - 2106205216

ΜΠίΤΣΑνη ευΑγγεΛίΑ 6978550294

ρεΠΠΑΣ κυρίΑκΟΣ Αθ. Διάκου 37 - 210 6254279

κΑρΔίΟΛΟγΟί χρίΣΤΟΔΟυΛΟυ - ρΑφΤηΣ χρηΣΤΟΣ Ελ.Βενιζέλου 159 2106251770 - 6936251770

ΛΟγΟθερΑΠείΑ

ΔερΜΑΤη ΑννΑΔυσλεξία, Μαθησιακές Δυσκο-λίες, Ειδική Αγωγή, Ψυχολογική ΣτήριξηΜεθώνης 22. Διόνυσος6936960497 - [email protected]

φΑνΟυρΑκη ΜΑίρηΛογοπαθολόγος-ΛογοθεραπεύτριαΕλ.Βενιζέλου & Φλέμινγκ 96975129698 κατόπιν ραντεβού

ΜίκρΟΒίΟΛΟγΟί

ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ - ΚΟΖΩΝΗ Μ. & ΚΟΖΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ Πλαστήρα 13 2108000221

κυρίΑκΑκηΣ ηρΑκΛηΣ Αναξαγόρα 18, 2ος όροφος, 210 8002495

ΟΔΟνΤίΑΤρΟί

κΟΛίΑνΔρηΣ ΑθωΣΕλ. Βενιζέλου 159 2106204872

ΟΜΟίΟΠΑθηΤίκΟί

ΠΗΝΕΛΟΠΗ Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΥEλληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής ΙατρικήςΑνακρέοντος 21, 2ος όροφος 210 8001093. Κιν.: 6944 [email protected]

ΟρθΟΠΑίΔίκΟί

κυρίΑΖΟΠΟυΛΟΣ ΠεΤρΟΣ Αναξαγόρα 18 & Αθ. Διάκου 2106251102 e-mail: [email protected] ΟφθΑΛΜίΑΤρΟί

χΑΤΖηΠΑνΑγίωΤΟυ ΛΑΖΑρΟΣ Κηφισίας 339 2106251600

ΠΑθΟΛΟγΟI

κΑρΑκΟυΛηΣ ΠΑνΑγίωΤηΣΗρ. Πολυτεχνείου 9 & Κανάρη 2108072867

κΟρίνΑ Π. ΛυΜΠερΟΠΟυΛΟυΕιδικός παθολόγος, Συνεργάτης Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»Συνεργάτης Ογκολογικής μονάδας Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Αγ. Στέφανος 210-6218638, 6974751160

ΨυχΟΛΟγΟί

ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής 2108078543 - 6977482072http://counselor.gr

θωΜΑ OΛγΑ - ΜUKΤί ΨυχοθεραπεύτριαΕναλλακτική Θεραπεύτρια21061231906934736800

ΧΕΛΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΨυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεία και ΣυμβουλευτικήΚορνάρου 4Τηλ. 210 6201059 Κιν. 6977408533

ωΤΟρίνΟΛΑρυγγΟΛΟγΟί (ωρΛ)

ΚΟΚΜΟΤΟΥ ΒΙΟΛΕΤΑΧειρουργόςΩτορινολαρυγγολόγος. Επιστ. Συνεργάτης ιατρικού Κέντρου ΜΗΤΕΡΑΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΛΙΓΓΟΥ, ΕΜΒΟΩΝ & ΠΑΙΔΟΩ-ΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΑθ .Διάκου 24 & Ελ.Βενιζέλου112 Τηλ. 2108074455Κιν 6972595840

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ετήσια συνδρομή στην εφημερίδα

«Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ»

και καταχώρηση

στοΝ ΕπΑγγΕλμΑτΙκο κΑΙ ΕμποΡΙκο οδΗγο

μόνο με 50 ευρώ το χρόνο στείλτε τα στοιχεία σας

στο fax 2108075904 ή στο [email protected]

Επαγγελματικός & Εμπορικός Οδηγός

Page 15: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

15

Μπιτσάνη ευαγγελίαΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος

• ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ • ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

• ∆ΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

(ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ)

X.Tρικούπη 246, Νέα Κηφισιά, 978 550 294

Επαγγελματικός & Εμπορικός Οδηγός

χρίΣΤΟΔΟυΛΟυ - ρΑφΤηΣ χρηΣΤΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ Κ ΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

HOLDER ΡΥΘΜΟΥΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ελ.Βενιζέλου 159 Νέα Ερυθραία Τηλ | 2106251770 κιν | 6936251770

Άθως ΚολιανδρήςΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ελ. Βενιζέλου 159 Νέα Ερυθραία Τηλ 2106204872

ΖΑΦΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΕΡΓΟΛΕΣ – ΜΟΝΩΣΕΙΣ

ΜΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑ Ή ΤΟΥΒΛΟ

ΤΖΑΚΙΑ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μιλήτου 37 Νέα Ερυθραία

τηλ. 2108075813

ΚΙΝ. 6972 85 22 70

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 το γραφείο αρχιτε-κτονικών µελετών ΑΤΕΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ και οι Αρχιτέκτονες Τζανέτος Κανελλόπουλος και Σωτη-

ρία Παυλίδου που το στελεχώνουν πραγµατοποίησαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων τους, που βρίσκονται στο εµπορικό Κέντρο ‘ΚΑΜΑΡΕΣ’, στη Νέα Ερυθραία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν πλήθος φίλων, συναδέλ-φων, και πελατών, ενώ ακολούθησε και κοπή πίτας. Με την παρουσία τους τίµησαν την εκδήλωση οι δηµοτικοί σύµβουλοι του νέου ενιαίου δήµου, κκ. Τηλέµαχος Τσι-λιγκίρης, Σπύρος Μούρκος και Γιάννης Σούρπης καθώς και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Κη-φισιάς, κ. Στέφανος Κοτό-πουλος οι οποίοι ευχήθηκαν στους αρχιτέκτονες, καλές δουλειές.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΤΕΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ το οποίο έχει πολυετή εµπει-ρία σε µελέτες κάθε είδους, και µεγέθους, που εκτείνεται από τον εσωτερικό σχεδι-ασµό και τα κτιριακά έργα έως τον αστικό σχεδιασµό και την αρχιτεκτονική τοπίου, αποφάσισε να µεταστεγα-στεί στα νέα αναβαθµισµένα της γραφεία, ως στρατηγική κίνηση στο νέο επαγγελµα-τικό περιβάλλον που διαµορ-φώνεται στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.atema.gr

Για το Γραφείο Μελετών ΑΤΕΜΑ Ο.Ε.Τζανέτος Κανελλόπουλος

Αρχιτέκτων BA(Hons), BArch, ΜΑ Interior Design

Page 16: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

16 Δημοσιεύσεις

εΛΛηνίκη ΔηΜΟκρΑΤίΑνΟΜΟΣ ΑΤΤίκηΣΔηΜΟΣ κηφίΣίΑΣΔ/νΣη Τεχνίκων υΠηρεΣίωνΔιονύσου και ΜυρσίνηςΠληροφορίες: κα ΣκουτέληΤηλ.: 213 2007 100Κηφισιά, 5/1/2011Αριθ. Πρωτ. 2704

ΘΕΜΑ: «ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ»

Ο ΔηΜΑρχΟΣ κηφίΣίΑΣΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 342/2010 απόφαση του εγκρίνει την υπ› αριθμ. 0903/12-2009 πολεοδομική μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού κου Γρηγορίου Μαυρομμάτη για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως ιδιοκτησιών της περιοχής «Ούλεν» και συγκεκριμένα της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Χελιδονούς, προέκταση οδού Κηφισού, Αγγ. Σικελιανού και Ανωνύμου μη διενοιγμένου πεζοδρομίου

κΑΛΟυνΤΑίΌλοι όσοι ενδιαφέρονται για την εν λόγω ένταξη, να περάσουν από τα γραφεία του Δήμου και να ενημερωθούν σχετικά με την υπ› αριθμ. 342/2010 απόφαση Δ.Σ. και όσοι θίγονται να υποβάλλουν ενστάσεις εντός διαστήματος 15 ημερών από την ειδοποίηση της παρούσης.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ.ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Αρχ. Μηχ/κός

εΛΛηνίκη ΔηΜΟκρΑΤίΑνΟΜΟΣ ΑΤΤίκηΣΔηΜΟΣ κηφίΣίΑΣΔ/νΣη Τεχνίκων υΠηρεΣίωνΔιονύσου και ΜυρσίνηςΠληροφορίες: κα ΣκουτέληΤηλ.: 213 2007 100Κηφισιά, 5/1/2011Αριθ. Πρωτ. 39618

ΘΕΜΑ: «ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ»

Ο ΔηΜΑρχΟΣ κηφίΣίΑΣΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ› αριθμ. 343/2010 απόφα-ση του εγκρίνει την μερική τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 701, σύμφωνα με την υπ› αριθμ. 278/2005 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και της 9294/2006 απόφασης το» Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

κΑΛΟυνΤΑίΌλοι όσοι ενδιαφέρονται για την τροποποίηση αυτή, να περά-σουν από τα γραφεία του Δήμου και να ενημερωθούν σχετικά με την υπ’ αριθμ. 343/2010 απόφαση Δ.Σ. και όσοι θίγονται να υποβάλλουν ενστάσεις εντός διαστήματος 15 ημερών από την ειδοποίηση της παρούσης.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ.ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ΑΡΧ. ΜΗΧ/ΚΟΣ

εΛΛηνίκη ΔηΜΟκρΑΤίΑΠερίφερείΑ ΑΤΤίκηΣΔηΜΟΣ κηφίΣίΑΣΔ/νΣη ΟίκΟνΟΜίκων υΠηρεΣίωνΤΜηΜΑ ΠρΟΜηθείωνΤηλ. 213 2007 105Κηφισιά 25/1/11Αριθ. Πρωτ.2654

ΠερίΛηΠΤίκη ΔίΑκηρυΞη ΔηΜΟΣίΟυ ΑνΟίκΤΟυ ΔίΑγωνίΣΜΟυ

γίΑ «Προμήθεια σάκων απορριμμάτων»Ο ΔηΜΑρχΟΣ κηφίΣίΑΣ

Διακηρύσσει ότι:Έχοντας υπόψη :1.Τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3463/06 ( ΦΕΚ Α΄ 114/2006 ) « Νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας »2.Τις διατάξεις της υπ› αρ. 11389/93 Απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στον Ενιαίο Κανονισμό Προμηθειών Το-πιών Αυτοδιοίκησης (ΕΚΠΟΤΑ) (ΦΕΚ 185 Β΄ /23-3-95 ) και τις σχετι-κές ερμηνευτικές εγκυκλίους3.Τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2286/95 (ΦΕΚ Α› 19/1.2.95)4.Το υπ› αρ. πρωτ. 4539/2010 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερι-κών -Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί « έγκρι-σης προμηθειών 2010 »5.Την υπ› αρ. 820/2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής6.Την υπ› αρ. 132/2010 μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου7.Την υπ› αρ. 12/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία αποφασίστηκε η επανάληψη του διαγωνισμού

επαναπροκηρύσσειΔημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή, για «Προμήθεια σάκων απορριμμάτων»Αντικείμενο διαγωνισμού : Προμήθεια σάκων απορριμμάτωνΑναθέτουσα αρχή: Δήμος Κηφισιας, Ταχ. Δ/νση : Διονύσου 24 και Μυρσίνης, τ.κ. 145 62, τηλ. 213 2007 105, φαξ 213 2007 107είδος διαγωνισμού : Δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμήΠροϋπολογισμός : 35.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α Η δαπάνη θα βαρύνει τον ΚΑ 20.6699.25 του προϋπολογισμού T0U Δή-μου, οικονομικού έτους 2010γλώσσα σύνταξης αιτήσεων συμμετοχής: ελληνικήεγγύηση συμμετοχής : ίση προς το 5% επί του ποσού του ενδεικτικού προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α ( άρθρο 26 του Ε.Κ.Π.Ο.ΤΑ)Ημερομηνία λήξης κατάθεσης δικαιολογητικών : την Τρίτη 08/02/2011 και ώρα 10.00 - 10.05 στο Δημοτικό Κατάστημα : Διονύσου και Μυρσίνης, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, ΙσόγειοΠαροχή Πληροφοριών - Διάθεση μελέτης - τευχών διακήρυξης:Καθημερινά εργάσιμες ημέρες και ώρες : τμήμα Προμηθειών Δήμου Κη-φισιάς,τηλ. 213 2007 105Η δαπάνη δημοσίευσης βαρύνει τον προμηθευτή που ανακηρύχθηκε ανάδοχος, με την προσκόμιση των νομίμων παραστατικών

Ο ΔηΜΑρχΟΣ κηφίΣίΑΣνίκΟΣ γ. χίωΤΑκηΣ

ΑΙΤΗΣΗΣύμφωνα με τη διαδικα-

σία των άρθρων 214 και 215 παρ. 3 του Ν 3463/2006 (ΦΕΚ Α΄114/ 8.6.2006), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και συ-μπληρωθεί μέχρι σήμερα.

Της: Επιτροπή Αγώνα Κηφι-σιάς Ενάντια στα μέτρα Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Κυβέρνησης

Θέμα: Αίτημα έκδοσης ψη-φίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς

Προς:Την Πρόεδρο του Δι-οικητικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς, Τον Δήμαρχο Κη-φισιάς

Κυρία Πρόεδρε,Η προκλητική παραχώρη-

ση της Δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώ-τες – μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αφού οι εταιρείες που λυμαίνονται τους Εθνικούς μας δρόμους αυξάνουν χωρίς όριο τις τιμές των διοδίων και κατασκευά-ζουν συνέχεια νέους σταθ-μούς διοδίων, ενώ την ίδια ώρα τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ αυξάνονται κατακόρυφα.

Και όλα αυτά γίνονται σε βάρος της ζωής μας αφού

τέσσερις ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στις 27/12/2010 στον υπό κατα-σκευή δρόμο Κορίνθου – Πα-τρών (τον οποίο προπληρώ-νουμε), ενώ στο σύνολο, του Εθνικού Οδικού Δικτύου οι εταιρείες κατασκευής έχουν βάλει την ασφαλή μετακί-νηση μας σε δεύτερη μοίρα ενώ παράλληλα η εταιρεία VINCI (Ολυμπία οδός) που έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών απολύει παράνο-μα 26 εργαζόμενους, κατα-πατώντας και την εργατική νομοθεσία.

Σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, οι ήδη ελα-στικές – για τις εταιρείες – συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών καταργού-νται για τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων ισχύουν όμως για τις υποχρεώσεις του δημοσίου, διογκώνοντας τα χρέη και τα ελλείμματα του Δημοσίου που φορτώνονται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η εκμετάλλευση των Εθνι-κών δρόμων από τις εται-ρείες γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της ανάπτυξης των τοπικών κοι-νωνιών αφού ολόκληρες ζώ-νες (Αττική, Πιερία, Φθιώτιδα,

Βοιωτία), περικυκλώνονται από νέους σταθμούς διοδίων με πολεοδομικά αυθαίρετες εγκαταστάσεις (βλέπε αυθαί-ρετες εγκαταστάσεις διοδίων Αφιδνών Καπανδριτίου, Μα-λακάσας).

Η όρεξη έχει ανοίξει στην τέτοιου είδους εκμετάλλευ-ση του εργαζόμενου λαού έχει ανοίξει για τα καλά και κτυπάει και τη δική μας πόρ-τα (κυοφορούνται νέα διόδια σε Αγ. Στέφανο – Βαρυμπό-μπη – Λυκόβρυση – Μετα-μόρφωση), και οφείλουμε σαν Δήμος να αντιδράσουμε έγκαιρα αναπτύσσοντας και στην περιοχή μας ένα κίνη-μα ενάντια στα διόδια και προς την κατεύθυνση αυτή ζητάμε άμεσα να τοποθετη-θεί το Δημοτικό Συμβούλιο διακηρύσσοντας ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση και την λειτουργία διοδίων σ΄ ολόκληρη την περιοχή από την Βαρυμπόμπη ως την Με-ταμόρφωση ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων Δημοτικών αρχών.

Πρόσφατη ήταν εξάλλου η αντίσταση του Δήμου Στυ-λίδας της οποίας ο Δήμαρ-

χος Απ. Γκλέτσος, σύρθηκε σιδηροδέσμιος ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής και πα-ραπέμφθηκε για να δικαστεί, γιατί έκανε το αυτονόητο, δηλαδή άνοιξε την μπάρα να λειτουργήσει παράλληλος δρόμος προς την Εθνική οδό, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής, να κυκλοφορούν χωρίς να χρειάζεται να κατα-βάλουν χαράτσια.

Κυρία Πρόεδρε,Μετά απ΄ όλα αυτά, θα θέ-

λαμε το θέμα αυτό να συζη-τηθεί στο Δημοτικό Συμβού-λιο προκειμένου να εκδοθεί ομόφωνο όπως ελπίζουμε ψήφισμα για την μη εγκατά-σταση διοδίων στην περιο-χή μας καθώς και ψήφισμα συμπαράστασης τόσο προς την Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, όσο και προς, τον Δήμαρχο Στυλίδας Απ. Γκλέτσο.

Κηφισιά 26-1-2011

επιτροπή Αγώνα κηφι-σιάς ενάντια στα μέτρα Δ.ν.Τ. – ε.ε. – κυβέρνησης

εΠίΤρΟΠη ΑγωνΑ κηφίΣίΑΣ ενΑνΤίΑ ΣΤΑ ΜεΤρΑ Δ.ν.Τ. – ε.ε. – κυΒερνηΣηΣ

Πρόταση να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα για την μη εγκατάσταση διοδίων στην περιοχή μας καθώς και ψήφισμα συμπαράστασης προς την Επιτροπή Αγώνα

κατά των διοδίων και τον Δήμαρχο Στυλίδας Απ. Γκλέτσο

εΠίΤρΟΠη ΑγωνΑ κηφίΣίΑΣενΑνΤίΑ ΣΤΑ ΜεΤρΑ Δ.ν.Τ. – ε.ε. – κυΒερνηΣηΣ

η επιτροπή Αγώνα κηφισιάς καλεί το λαό της κηφι-σιάς σε αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 1-2-2011 στον ηΛεκΤρίκΟ ΣΤΑθΜΟ της κηφίΣίΑΣ, για να μην περάσει το νομοσχέδιο «Αναδιάρθρωσης» των Αστικών Συγκοινωνιών.

Το νομοσχέδιο σημαίνει για το λαό:• Αυξήσεις στα εισιτήρια 40%• Μείωση δρομολογίων• Μείωση ή κατάργηση «ελευθέρας» για απόρους,

ανάπηρους, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτεςγια τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες σημαί-

νει:• Κατάργηση Σ.Σ.Ε. – Μείωση αποδοχών• Μείωση προσωπικού• Εντατικοποίηση ωραρίωνΑγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους γιατί θέ-

λουμε:• Μείωση της τιμής των εισιτηρίων• Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων μέχρι τις

9π.μ.• Επέκταση των ελευθέρας σε ανέργους, συνταξιού-

χους, ευπαθείς ομάδες• Σεβασμό στις Σ.Σ.Ε. και στις αποδοχές των εργαζο-

μένων στα ΜΜΜ• Ωράρια για ασφαλή μετακίνησηΌλοι την Τρίτη 1/2/11 στον σταθμό του ηΣΑΠ στην

κηφισιά, 6:30 – 7:30 π.μ.Ο ΑγωνΑΣ γίΑ φθηνεΣ κΑί κΑΛεΣ ΣυγκΟίνωνίεΣ

είνΑί ΑγωνΑΣ ενΑνΤίΑ ΣΤΟ ΜνηΜΟνίΟ

επιτροπή Αγώνα κηφισιάςεΠίκΟίνωνίΑ: E-mail: [email protected]

Tηλ.: 6974105775

Page 17: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

17

Επικαιρότητα

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, τίμησαν οι Χιώτες, ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, στην κοπή της

πίτας τους, τον συμπατριώτη τους, πατέρα Αντώνιο, για το φιλανθρωπικό έργο που εδώ και δώδεκα χρόνια επιτελεί: τη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παρα-μέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς.

Ο πατέρας Αντώνιος, γέννημα θρέμμα της Χίου, σε ηλικία 26 ετών, αναλαμβάνει ιερέας της ενορίας Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου και έβαλε σε εφαρμογή την εντολή που κάθε ιερέας λαμβάνει, να ανήκει στο ποίμνιο του και όχι πια στον εαυτό του και να νοιάζεται γι αυτό. Με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φρο-ντίδας για τα παιδιά αυτά που βίωναν κα-θημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, αφιε-ρώνει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής. Έτσι δημιουργείται η «Κιβωτός του Κόσμου» ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που μαζί με μια ομάδα εθε-λοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον

πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά, με διάθεση προσφοράς και αγάπης, συγκεντρώνει σή-μερα περίπου 300 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών, σχηματίζοντας έτσι μια πολυθρη-σκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με τα πενιχρά μέσα που δια-θέτουν, έχουν αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για

ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτι-κή περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι προσφέρονται αφιλο-κερδώς σε αυτό το έργο αγάπης, καθώς και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, με εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας και πληροφορικής, που με πολύ κόπο και μερά-κι κατάφεραν να δημιουργήσουν. Διδάσκο-νται επίσης ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί

χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα. Σε ένα δεύτερο χώρο ετοιμάστηκε και

λειτουργεί ξενώνας δυναμικότητας 40 κλινών για τις άστεγες και κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους. Παράλληλα επί καθημερινής βάσης προσφέρουν φαγητό σε 1.300 άτομα, ως επί το πλείστον άγαμες και άστεγες μητέρες και τα παιδιά τους, σε ένα μισθωμένο χώρο 180 τ.μ.

Μεγάλο και αξιέπαινο έργο, ανάλογο της προσωπικότητας του πατέρα Αντωνίου, που σε σκλαβώνει από την πρώτη γνωριμία μαζί του, με την απλότητα, την ταπεινότητα και την ηρεμία του. Να είναι ευλογημένος ο ίδιος, η ομάδα του, το έργο του και μακάρι να εμπνεύσει και άλλους σε παρόμοια έργα. Ο Σύλλογος προσέφερε το ποσό των 1.000 €, αλλά και οι παρευρισκόμενοι προθυμο-ποιήθηκαν και συμμετείχαν σε προσφορά για την ΚΙΒΩΤΟ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρου-σία τους, ο βουλευτής Χίου, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης, Νίκος Χιωτάκης, ο ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής, ο τ. εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτριος Λινός, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου, Χιώτες και φίλοι του Συλλόγου. Ο σύλλογος ευχαριστεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την εταιρεία Άνεμος για τις προ-σφορές τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

Τίμησαν τον πατέρα Αντώνιο της “Κιβωτού του κόσμου” για το έργο του στην μέριμνα των παιδιών

Τη Δευτέρα 24/1 το πρωί στη στάση των λεωφορείων στο Ζηρίνειο και την Τε-τάρτη 26/1 στο σταθμό του ΗΣΑΠ, η

Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς διοργάνωσε συ-γκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να μην περά-σει το Νομοσχέδιο «Αναδιάρθρωσης» των Αστικών Συγκοινωνιών, ενάντια στις αυξήσεις του εισιτηρίου και την εν εξελίξει διάλυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μέλη της επιτροπής μοίρασαν την ακό-λουθη προκήρυξη, στους επιβάτες και στους εργαζόμενους των λεωφορείων και του ΗΣΑΠ:

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟ-ΣΥΝΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩ-ΝΙΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Το 2011 ξεκίνησε με μειώσεις μισθών, αυ-ξήσεις τιμών, ξεπούλημα Δημόσιου Τομέα και Δημόσιας περιουσίας.

Με την «αναδιάρθρωση», τις «μεταρρυθμί-σεις» και τους «εκσυγχρονισμούς» στον ΟΣΕ χθες, στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ σήμερα, ο λαός καλείται:•Ναπληρώσει40%ακριβότερατιςκαθημε-

ρινές μετακινήσεις•Νααντιμετωπίσειτοκόψιμοδρομολογίων

και μείωση της συχνότητας τους•Ναυποστείτημείωσηήκατάργησητων

«ελευθέρας» και «πάσο» για άπορους, συνταξι-ούχους, πολύτεκνους, στρατιώτες, ανάπηρους, φοιτητές, μαθητές

Και όλες αυτές οι επιβαρύνσεις στα ΜΜΜ,

όταν οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά.Για τους εργαζόμενους οι αναδιαρθρώσεις

σημαίνουν:•ΑντισυνταγματικήκατάργησηΣυλλογικών

Συμβάσεων Εργασίας.•Μειώσειςαποδοχών.•Δυσμενείςρυθμίσειςσταωράριααπασχό-

λησης.•Δραστικήμείωσηπροσωπικού.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΛιγότεροι, φθηνοί εργαζόμενοι με περιορι-

σμένο μεταφορικό έργο και ακριβά εισιτήρια, που θα μας μετακινούν με μεγαλύτερη κούραση και λιγότερη ασφάλεια.

Η Κυβέρνηση για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων:•Απειλείμεπλήρηιδιωτικοποίησητωνσυ-

γκοινωνιών (ήδη ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του και ξεπουλάει την ακίνητη περιουσία τους)•Προσπαθείναστρέψειτους«λιγότεροεύπο-

ρους πολίτες» ενάντια στους απεργούς•Χρησιμοποιείταδικαστήριαγιαναποινικο-

ποιήσει τους αγώνες τους•Καιόλααυτάόταντοχρέοςαυξάνεταιαλμα-

τωδώς και είναι σίγουρο ότι δεν πληρώνεται.Για αυτό:ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:•Απόσυρσητωνσχεδίωνιδιωτικοποίησηςκαι

του Νομοσχεδίου•Δωρεάνμετακινήσεις εργαζομένωνστις

πρωϊνές ώρες•Δωρεάνμετακίνησηόλητημέρατωνάνερ-

γων, συνταξιούχων, απόρων, αναπήρων, μαθη-τών φοιτητών, στρατιωτών

Αντίσταση και αγώναΑνυπακοή στις αυξήσεις των εισιτηρίων και

στην τρομοκρατίαΑΥΤΟ ΤΟ «ΧΡΕΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΒΙΟΜΗΧΑ-

ΝΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝΑΥΤΟ ΤΟ «ΧΡΕΟΣ» ΔΕΝ «ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ» ΑΛΛΑ

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙΣτις συγκεντρώσεις τα μέλη της επιτροπής

φώναξαν συνθήματα κατά της αύξησης των εισιτηρίων, υπέρ της δωρεάν μετακίνησης για τις ευπαθείς ομάδες και όλους τους εργαζόμενους τις πρωινές ώρες, και κατά της κυβερνητικής πο-λιτικής διάλυσης της δημόσιας συγκοινωνίας.

Επίσης αναρτήθηκε πανό με σύνθημα:Η συμπαράσταση των επιβατών και των ερ-

γαζομένων ήταν μεγάλη και αυθόρμητη. Υπήρχε οργή για τις αυξήσεις των εισιτηρίων, μεγάλο ενδιαφέρον για σχετικές συλλογικές κινήσεις ανυπακοής στην αύξηση των εισιτηρίων, διαθε-σιμότητα για αγώνες από μεγάλο ποσοστό, παρά την ορισμένη απογοήτευση από ένα άλλο.

Η επιτροπή θα ξαναβρίσκεται στο σταθμό του ΗΣΑΠ την Τρίτη 1/2/2011, πρώτη ημέρα ισχύος των νέων αυξημένων εισιτηρίων, στις 6:30 το πρωί»

Μέλη του συλλόγου Χίων με τον πατέρα Αντώνιο και παιδιά της «Κιβωτού»

Κινητοποίηση για τις συγκοινωνίες στην Κηφισιά

Page 18: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

18 O Ψυχολόγος Απαντά

Στη στήλη αυτή ασχολούμαστε με

τις σχέσεις, τα παιδιά, αλλά και τις όποιες ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος ή κάποια.

Στόχος μου είναι να απαντήσω με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όσες απορίες μπορεί να έχετε και φιλοδοξία όλων μας να σας βοηθήσουμε, να σας μειώσουμε το άγχος και να συμβάλλουμε στη σωστή ενημέρωσή σας γι΄ αυτά τα πολύ σημαντικά για τη ζωή μας θέματα.

Έτσι θέλω να σας παροτρύνω να στείλετε επώνυμα ή ανώνυμα τις ερωτήσεις σας για τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Περιμένουμε τα γράμματα σας (επώνυμα ή ανώνυμα) στη διεύθυνση της εφημερίδας, 25ης Μαρτίου 9, 14671 Ν.Ερυθραία, με fax στο 210 8075904 ή με e-mail στη διεύθυνση: [email protected]

Kαι θυμηθείτε! Δεν υπάρχει λάθος ερώτηση… Yπάρχει μόνο λάθος απάντηση!

Χάρης Καραουλάνης, Μ.Α., ECP Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, Μέλος του British Psychological [email protected]

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να σας παρεξηγήσουν, ενώ εσείς εννο-ούσατε κάτι τελείως διαφορετικό; Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση: «Δεν έχει σημασία τι

λες αλλά πως το λες!» Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, αλλά δεν αναφέρεται μόνο στην επι-λογή των λέξεων, αλλά στην όλη στάση και εμφάνιση που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το τελικό νόημα αυτού που επικοινωνούμε προκύπτει κυρίως από τη συνολική εντύπωση που δημιουργούμε και όχι μόνο από το τις λέξεις που χρησιμοποιού-με. Το σύνολο της στάσης και της εμφάνισης

που έχουμε όταν μιλάμε αποτελεί αυτό που λέμε «μη λεκτική επικοινωνία» ή γλώσσα του σώματος. Έτσι στοιχεία της μη λεκτικής επικοι-νωνίας είναι η εμφάνιση, η ενδυμασία, οι εκ-φράσεις του προσώπου, το βλέμμα, οι στάσεις και οι κινήσεις του σώματος, ο προσωπικός χώρος που θέλουμε γύρω μας, η σωματική επαφή και τέλος ο τρόπος που εκφράζουμε τον προφορικό λόγο (τόνος, ένταση, κλπ).

Ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς υπολογίζουν ότι λιγότερο από το 10% της συ-νολικής επικοινωνίας γίνεται μέσω του λόγου, ενώ το υπόλοιπο 90% γίνεται μέσω της μη λε-κτικής οδού. Η γλώσσα του σώματος αποτελεί την κύρια οδό της συναισθηματικής έκφρα-σης, ενώ έχει τη χαρακτηριστική ιδιότητα να λέει πάντα την αλήθεια! Έτσι η βελτίωση της επικοινωνίας μας βασίζεται καθοριστικά στην ικανότητά να διαβάζουμε αποτελεσματικά τη γλώσσα του σώματος των άλλων, αλλά και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας μη λεκτικά μηνύ-ματα. Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθημάτων εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των προσωπικών και εργασιακών σχέσεων.

Για παράδειγμα οι περισσότεροι πωλητές εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν βασικές στά-σεις στους υποψήφιους πελάτες, έτσι ώστε να κάνουν πιο πειστικό το μήνυμά τους. Δυστυ-χώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό γιατί η γλώσσα του σώματος δεν είναι απόλυτα τυποποιημένη, αλλά είναι σε σημα-ντικό βαθμό ξεχωριστή για κάθε άνθρωπο, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις. Οπότε για να την καταλάβουμε, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Το σώμα καθρεφτίζει κάθε στιγμή τη συ-ναισθηματική κατάσταση του ατόμου, αλλά και ολόκληρο το χαρακτήρα του. Δηλαδή παρατηρώντας την εμφάνιση και τη στάση ενός ανθρώπου μπορούμε να καταλάβουμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της προ-σωπικότητας του, της προσωπικής του ιστο-ρίας, αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να εξηγήσω περιληπτικά και λίγο απλοϊκά με ποιο τρόπο το σώμα αντανακλά το χαρακτήρα του αν-

Η σπουδαιότητα της γλώσσας του σώματος

Γιατί πολλές φορές άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνουν οι άλλοι;Πως μπορούμε να γίνουμε πιο πειστικοί;

θρώπου. Όλα έχουν να κά-νουν με τα συναισθήματα. Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναλύσει ότι τα συναι-σθήματα ωθούν σε κίνηση. Για παράδειγμα, όταν θυμώ-σουμε ενστικτωδώς αγριεύει το βλέμμα μας, σφίγγουμε τα χέρια, βγάζουμε έξω το σαγό-νι, σφίγγουμε τα δόντια και κινούμαστε για να επιτεθού-με. Αν αυτό συμβεί μια – δύο φορές, αλλά η ζωή μας είναι γενικά ήπια, στη συνέχεια θα ηρεμήσουμε και το σώμα μας θα χαλαρώσει. Αν όμως η ζωή κάποιου είναι τέτοια που τον θυμώνει συνέχεια, τότε στο σώμα του θα «μείνει» μόνιμα η στάση του θυμωμένου, ει-δικά εάν αυτό συμβεί σ’ ένα παιδί του οποίου το σώμα αναπτύσσεται. Έτσι μερικοί άνθρωποι μας τρομάζουν μόνο που τους βλέπουμε… Αντίστοιχες μορφές έχουν τα σώματα όσων είναι μόνιμα φοβισμένοι, λυπημένοι, κλπ. Μπορεί το παραπάνω παρά-δειγμα να είναι απλοϊκό και η θεωρία πολύ πιο περίπλοκη στην πραγματικότητα, αλλά σας βεβαιώνω ότι ένας εκ-παιδευμένος θεραπευτής είναι σε θέση να καταλάβει πάρα πολλά για έναν άνθρω-πο απλά και μόνο παρατη-ρώντας τον να κινείται και να επικοινωνεί σ’ ένα χώρο. Μια σχετικά εύκολη άσκηση για να καταλάβετε και εσείς λίγο τη ψυχολογική κατάστα-ση στην οποία βρίσκεται κά-ποιος είναι να μιμηθείτε με ακρίβεια τη στάση, τις κινή-σεις και τον τρόπο ομιλίας του και να δείτε μετά από λίγο τι

νιώθετε και τι αισθάνεστε. Αν εξασκηθείτε αρκετά, θα αρχίσετε να γίνεστε όλο και περισσότερο ακριβείς στο να «μαντεύετε» τον άλλο.

Από τη στιγμή που ξέρου-με τη ψυχολογική του κατά-σταση είναι πιο εύκολο να υποθέσουμε πως θα αντιδρά-σει, αλλά και με ποιον τρόπο χρειάζεται να του απευθυν-θούμε για να μας ακούσει καλύτερα. Για να προλάβω μια ερώτηση που σίγουρα θα σας δημιουργηθεί, η κληρο-νομικότητα στην εμφάνιση παίζει μικρότερο ρόλο απ’ όσο νομίζουμε. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα οι θυμωμένοι γονείς παράγουν θυμωμένα παιδιά, με παρόμοια σωματι-κή διάπλαση, κλπ.

Επιστρέφοντας στα αρχι-κά ερωτήματα του άρθρου, η απάντηση είναι ότι πολ-λές φορές οι άλλοι μας πα-ρεξηγούν ή δεν πείθονται από εμάς, ακριβώς επειδή η γλώσσα του σώματός μας δίνει αντίθετα μηνύματα από αυτά που δίνουμε με το λόγο. Έτσι μπορεί να λέμε «όχι», αλλά το σώμα μας να λέει «ίσως» ή ακόμα και «ναι». Σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται να τονίσω ότι γενικά οι άνθρω-ποι τείνουν να ακολουθούν τα μη λεκτικά και όχι τα λεκτι-κά μηνύματα. Και πράττουν σωστά, γιατί αυτά είναι συ-νήθως περισσότερο αληθινά. Τα δε παιδιά είναι ακόμα πιο ικανά να εντοπίζουν το μη λεκτικό περιεχόμενο και αν αυτό είναι διαφορετικό, τότε τους δημιουργείται σύγχυση, η οποία σε ακραίες περιπτώ-

σεις φτάνει στη δημιουργία ψυχικών διαταραχών. Σαν αποτέλεσμα οι γονείς πρέ-πει να παραδέχονται αυτό που νιώθουν γιατί μια από τις μεγαλύτερες ζημιές στην ανατροφή των παιδιών είναι τα διπλά μηνύματα.

Αλλά και στις υπόλοιπες σχέσεις μας θα είμαστε πε-ρισσότερο πειστικοί όταν εκ-φράζουμε την αλήθεια μας, παρά όταν άλλα λέμε κι άλλα νιώθουμε. Γι αυτό και λέμε ότι οι πωλητές είναι σημαντικό να πιστεύουν το προϊόν που θα προσπαθήσουν να που-λήσουν. Βέβαια πολλές φο-ρές είτε αγνοούμε οι ίδιοι τα πραγματικά μας συναισθή-ματά για το θέμα που μιλάμε, είτε λέμε συνειδητά ψέματα. Και στις δύο περιπτώσεις η επικοινωνία τελικά θα είναι προβληματική. Στη μεν πρώ-τη όσοι μας ακούνε θα μπερ-δεύονται, ενώ στη δεύτερη αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά με όσα λέμε.

Επειδή η αποτελεσματι-κή επικοινωνία αποτελεί τη βάση των επιτυχημένων σχέσεων, είναι σημαντική η εκπαίδευση στην «ανά-γνωση» αυτής της γλώσσας, έτσι ώστε να εντοπίζουμε την αλήθεια και τα μηνύμα-τα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Ο επόμενος στό-χος της εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη της ικανότητας χρήσης της μη λεκτικής επι-κοινωνίας για να ενισχύουμε την ισχύ και την πειθώ των δικών μας μηνυμάτων και επιχειρημάτων.

Page 19: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

19

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 28/18.00-22.00: ΜΑΚΡΗΕλ. Βενιζέλου 123Ν.Ερυθραία21080012908.00 – 8.00ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥΑγ.Τρύφωνος 19Κηφισιά2108089557 Σάββατο 29/18.00 – 22.00ΔΟΥΒΗΕθν.Αντιστάσεως 45Ν.Ερυθραία21080775278.00 - 8.00: ΜΑΝΕΤΑΣΚοκκιναρά 28Πολιτεία Κηφισιά2108016358

Κυριακή 30/1ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥΤατοΐου 122Ν.Ερυθραία21080009968.00 - 8.00: ΖΩΓΡΑΦΟΥΝίκης 9 (Είσοδος ΚΑΤ)Κηφισιά2108019183

Δευτέρα 31/18.00 – 22.00ΜΑΘΙΟY ΣΥΣΤ.Σεβδικίου 27Ν.Ερυθραία2106251100 8.00 - 8.00: ΠΑΠΑΔΗΜ/ΠΟΥΛΟΣΑργυροπούλου 9Κηφισιά2108084511

Τρίτη 1/28.00-22.00: ΡΑΒΑΝΗΣΧαρ.Τρικούπη 123Ν.Ερυθραία21080012418.00-8.00 ΜΠΑΛΙΟΥΣΗΕλαιών 27Κηφισιά2108079377

Τετάρτη 2/28.00-22.00: ΣΤΑΜΑΤΙΟΥΕλ.Βενιζέλου 126Ν.Ερυθραία21062049808.00 – 8.00ΠΙΤΤΟΥΔροσίνη 5 Κηφισιά2108013970

Πέμπτη 3/28.00-22.00: ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΣΤ.Ελ.Βενιζέλου 85Ν.Ερυθραία21080002898.00 - 8.00: ΚΑΛΕΝΤΖΗΣΑδαμών 38 & Λύρα Ν. Κηφισιά2106206226

Φαρμακεία

συλλογοσ χορου «ηλιοσ» ΠΑρΤυΤο Σάββατο στις 29 Ιανουαρίου 2011, στις 20:00, στον όμορφο χώρο της Alma Latina Dance Studio (Λεωφόρος Μαραθώνος 59-61 Άνοιξη ) ο «ΉΛΙΟΣ» θα κόψει την Πρωτο-χρονιάτικη Πίτα στο πρώτο ΠΑΡΤΥ της νέας χρονιάς και σας προσκαλεί με χαρά και ανυπομονησία γιατί έχει ετοιμάσει για σας, πολλές χορογραφίες από όλα τα είδη χορού και πολλά δώρα!

O Μορφωτικοσ και Εξωραϊστικοσ συλλογοσ «η αγια Ματρωνη». ΑρχΑίρεΣίεΣΟ σύλλογος θα διενεργήσει εκλογές για καινούργιο Δι-οικητικό Συμβούλιο την κυριακή 30 ίανουαρίου 2011 και ώρα 9.00 έως 14.00

κκΕ - κ.ο. κηφισιασ & ν. Ερυθραιασ κΟΠη ΠίΤΤΑΣΤην κυριακή 30 γενάρη, στις 11.00 π.μ., κόβουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας στην Κηφισιά, στη βίλα Δρο-σίνη (Αγίων Θεοδώρων & Κυριακού Διομήδους).

1ο συστηΜα ΠροσκοΠων ν.Ερυθραιασ - Εκαλησ κΟΠη ΠίΤΤΑΣΣας προσκαλούμε την κυριακή 30 ίανουαρίου 2011 στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη κοπή της Πρω-τοχρονιάτικης Πίττας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, Ελ. Βενιζέλου 4 και Καρασταμάτη.

ΠνΕυΜατικο κΕντρο δηΜου ν.Ερυθραιασ ΠρΟγρΑΜΜΑ θεΑΤρίκων εΠίΣκεΨεωνΠέμπτη 3 φεβρουαρίου – 21.00 (Αναχώρηση 19.30) * κρατήσεις θέσεων μία εβδομάδα πριν ALARME - Σκη-νική Σύνθεση. Σκηνοθεσία: Θ. Τερζόπουλος. Ερμηνεύ-ουν: Τ. Δήμας , Αγλ. Παππά, Σ. Χιλλ. ΑΤΤΙΣ, Συμμετοχή: € 20 μαζί με το πούλμαν - Διάρκεια: 60› Πέμπτη 10 φεβρουαρίου – 20.00 (Αναχώρηση 18.30) ΜΑΙΡΗ, ΜΑΙΡΗ Κωμωδία της Τζιν Κέρ. Σκηνοθεσία: Γ. Κιμούλης. Ερμηνεύουν: Π. Πετράκης, Α. Δρακουλάκη, Μ. Παπαγιάννης, Ι. Σταμούλης, κ.ά. ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ Συμμετοχή: € 23 μαζί με το πούλμαν - Διάρκεια: 120›

Εκδηλώσεις

H Ζωη ΜεΤΑ (HEREAFTER)Σκηνοθεσία: κλίντ ίστγουντΠρωταγωνιστούν: Μάτ ντέιμον, Σεσίλ ντε φράνς

Τι πιο λογικό από το να θεωρείσαι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών,

να βρίσκεσαι σε μία κάπως προχωρημένη ηλικία και να αποφασίζεις να αποσυρθείς μην έχοντας τίποτα πλέον να αποδείξεις. Όχι όμως, όταν λέγεσαι Κλίντ Ιστγουντ. Τότε έχεις υποχρέωση πια να συνεχίζεις και να μιλάς για θέματα που κανένας άλλος δεν μπορεί η δεν θέλει.

Στο HEREAFTER το στοίχημα είναι μεγάλο αφού χρειάζεται πολύ προσοχή, για να μην χαρακτηριστείς γραφικός. Ξεπερνώντας αυτόν τον σκόπελο, ο σκηνο-θέτης μιλά για τρεις χαρακτήρες που μπορεί να ζουν

μακριά μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει η κοινή τους εμπειρία με τον θάνατο.

Η ταινία ξεκινά με εικόνες καταστροφής, απώλειες αγαπημένων προσώπων, χαμένα χρόνια και καταλήγει να γίνει ένας ύμνος για τη ζωή. Πρόθεση του Ιστγουντ δεν είναι στην ουσία να ασχοληθεί με το τι υπάρχει μετά θάνατον, αλλά με το πόσο υπέροχη μπορεί να είναι η ζωή, που δυστυχώς το καταλαβαίνουμε μόνο κατά την απώλειά της. Είτε κάποιου αγαπημένου μας, είτε της παραλίγο δικής μας.

Η τελική σκηνή μας φανερώνει πιο είναι το μεγαλύ-τερο μυστήριο της ζωής. Πώς γίνεται δύο άνθρωποι παρά τις όποιες αντιξοότητες και τις μεγάλες διαφορές που τους χωρίζουν, να βρεθούν και να ερωτευτούν τελικά;

Μοίρα, τύχη, θεϊκή παρέμβαση, είναι κάτι που ποτέ δεν θα μάθουμε.

Προτάσεις: Βαγγέλης Διαμάντης [email protected] ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

ΚΗΦΙΣΙΑΔημαρχείο (Κέντρο) 213 2007100Γραφείο Αλλοδαπών 210 6289052ΚΕΠ 210 6234607Πολιτιστικό Κέντρο 213 2007205ΚΕΚΟΙΠΟ 210 8019633Πολυϊατρείο 210 6232945Αθλητικός Οργανισμός 210 8080846Δημοτική Βιβλιοθήκη 210 8012642ΚΑΠΗ Α΄ 210 8080108ΚΑΠΗ Β΄ 210 8013820Άλσος Κηφισιάς 210 8017038Ζηρίνειο 210 8012549ΔΑΚ Πολιτείας 210 6201112Τροχαία Κηφισιάς 210 8002937ΔΟΥ Κηφισιάς 210 8082507

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΔημαρχείο (Κέντρο) 210 8000222

Υπηρεσία Ύδρευσης 210 8000049Δημοτική Αστυνομία 210 6253184ΚΕΠ 210 6255980Πνευματικό Κέντρο 210 6206190Δρυμπέτειο 210 6254189ΚΑΠΗ 210 6205006Δημοτικό Στάδιο 210 6229774Κλειστό «Καλαϊτζής» 210 62033051o Νηπιαγωγείο 210 80795522o Νηπιαγωγείο 210 62003521ο Δημοτικό 210 80732122ο&3ο Δημοτικά 210 8071434Παιδικοί Σταθμοί 210 6207473Γυμνάσιο 210 8073237Λύκειο 210 8073183Αστυνομικό Τμήμα 210 6206453ΙΚΑ Ν. Ερυθραίας 210 8072183Ταχυδρομείο 210 8000333Υποθηκοφυλακείο 210 8071359

ΕΚΑΛΗΔημαρχείο (Κέντρο) 210 8131286

ΓΕΝΙΚΑΟΑΕΔ Αμαρουσίου 210 8067244Επιθεώρηση Εργασίας 210 8068270ΟΤΕ Βλάβες 210 8069099ΔΕΗ Βλάβες 210 8012231ΕΥΔΑΠ 1022 Συμβ. Σταθμοί AIDS 210 7239945Γραμμή Απεξάρτησης 210 3617089Κέντρο Δηλητηριάσ. 210 7793777Εφημ/ντα Νοσοκομεία 1434ΕΚΑΒ 166 Πυροσβεστική 199Άμεσος Δράση 100

Τηλέφωνα

Page 20: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

20 Ελεύθερος Χρόνος

Αυτή την εβδομάδα η καιρική μας διαδρομή θα ξεκινήσει χωρίς προλόγους για να δώ-σουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο άκρως χειμωνιάτικο

σκηνικό που πρόκειται να αντικρίσουμε το προσεχές δεκαήμερο περίπου.

Όπως ήδη σας είχατε ενημερωθεί μέσα από αυτή την στήλη τις προηγού-μενες εβδομάδες ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά στην χώρα μας.

Αιτία η διαφοροποίηση της κυκλο-φορίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα που επιτρέπει την δημιουργία διαδοχικών διαταραχών τόσο στην ανατολική Με-σόγειο όσο και στην βορειοανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τις συνεχείς μεταβολές του καιρού και την κάθοδο ψυχρών μαζών προς την περιοχή μας.

Αυτό θα έχει και ως συνέπεια να ντυθούν αρκετές περιοχές της βόρει-ας χώρας στα λευκά την Παρασκευή ενώ από το Σάββατο ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά και θα χιονίσει τοπικά και στα κεντρικά πεδινά.

Οι χιονοπτώσεις στην περιοχή της Μακεδονίας την Παρασκευή θα είναι ιδιαίτερα έντονες όπως και στα ορει-νά αλλά και σε ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Ισχυρές βροχές θα σημειωθούν στα νότια και παροδικές καταιγίδες κυρίως

πάνω από τις θαλάσσιες και παραθα-λάσσιες περιοχές.

Το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξα-σθενήσουν αλλά ο υδράργυρος θα σημειώσει σημαντική κάμψη.

Βελτιώνεται ακόμα περισσότερο ο καιρός την κυριακή ενώ από τις απο-γευματινές ώρες της Δευτέρας θα μας επηρεάσει μια νέα διαταραχή που θα γίνει αισθητή στα ανατολικά τμήματα της χώρας όπου και θα σημειωθεί χιο-νόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις.

Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειώνονται στα ανατολικά την Τρίτη αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Βροχές και χιόνια στα ορεινά αναμέ-νονται την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ φαίνεται πως το επόμενο Σαββα-τοκύριακο μάλλον αυτός ο κύκλος θα κλείσει με την σημαντικότερη μεταβολή που θα φέρει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της χώρας.

Ισχυρές βροχές και πιθανόν πρόσκαι-ρες καταιγίδες αναμένονται για την πε-ριοχή μας την Παρασκευή. Από τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει στα γύρω ορεινά ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας, ξημερώματα Σαββάτου θα σημειωθεί χιονόνερο. Το Πρωί του Σαββάτου ίσως δούμε και κάποιες νιφά-δες χιονιού κυρίως όμως στα υψηλότε-ρα σημεία της πόλης. Στην συνέχεια ο

καιρός θα βελτιωθεί.Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται από

τις βραδινές ώρες της Δευτέρας ενώ την Τρίτη θα χιονίζει κατά διαστήμα-τα. Οι πιθανότητες για κάτι αξιόλογο λιγοστεύουν σημαντικά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα χωρίς όμως να μπορούμε να αποκλείσουμε τελικά μία μικρή έξαρση κατά την διάρκεια της Τρίτης που θα έφερνε και μια ελαφριά χιονόστρωση στην πόλη μας.

Οι πιθανότητες πλέον για μια αξιόλο-γη χιονοκακοκαιρία μεταφέρονται στο επόμενο Σαββατοκύριακο, κάτι όμως που δεν υποστηρίζουν πλέον (στα τε-λευταία εξάωρα) τα προγνωστικά μο-ντέλα.

Αυτή είναι η γενική καιρική εικόνα για το προσεχές διάστημα βάσει των στοιχείων που έχουμε στην διάθεσή μας και τα οποία συλλέγουμε. Η καιρι-κή ανάλυση αποτελεί μια προσωπική - ερασιατεχνική προσέγγιση των συνθη-κών, ενώ πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι επίσημος και αρμόδιος φορέας για την πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα είναι η Ε.Μ.Υ και καλό θα είναι όσοι που έχουν να πραγματο-ποιήσουν κάποια δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του καιρού να ενημερώνονται τακτικά από τα αναλυτικά καθημερινά δελτία.

Καιρικές Διαδρομές του γίωργΟυ ΔΟρΜΟυΣη, μηχανολόγου

Ένα πολύ πλούσιο καιρικά δεκαήμερο

ΟρίΖΟνΤίΑ 1. Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής τραγωδίας. 2. Χαρακτηριστικό του χειμώνα.- Μόλις ή προ ολίγου (καθ.). 3. Πόλη της το Στρασβούργο.4. Βυζαντινή μουσική νότα.- Αρχαία ονομασία της ιωνικής διαλέκτου.- Συνεχόμενα στο αλφάβητο. 5. Γάλλος σκηνοθέτης (αντίστρ.).- Τρυφε-ρός ο κορμός της. 6. Υπάρχουν στην ατμόσφαιρα (αιτ.). 7. Συχνά προ-ηγείται του «καλώς».- Από τα πολλά... λίγα. 8. Μία πόρτα διαφορετική από τις άλλες. 9. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λατινικής λογοτεχνίας (με άρθρο).ΚΑΘΕΤΑ1. Τουριστικό κέντρο του Μεξικού. 2. Πόλη της το Κορκ (γεν.). 3. Γρυλί-ζει... αρχαιοπρεπώς.- Προστακτική που ακούγεται σε εγκαίνια ναού. 4. Αρχαίες σπονδές.- Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 5. Ο 27ος πρόεδρος των ΗΠΑ - Γαλλικό σύμφωνο. 6. Κορίνθια εταίρα της αρχαι-ότητας.- Πίσω είναι η θέση του (ξεν.). 7. Προστακτική... παραδειγματι-σμού.- Ευρωπαϊκός λαϊκός χορός. 8. Ο τελευταίος Κάρολος της Γερμα-νίας.- Βιβλικός προφήτης.- Γειτονικά στο αλφάβητο. 9. Πρόσωπο του Θηβαϊκού μυθικού κύκλου.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

http://www.dailysudoku.com/

easyDaily Sudoku: Sat 1-May-2010

(c) D

aily

Sud

oku

Ltd

2010

. A

ll rig

hts

rese

rved

.

6 1 9 2 33 4

2 8 4 6 5 14 3 2

3 1 9 58 1 97 3 6 9 4 2

8 76 9 3 4 7

http://www.dailysudoku.com/

1 2 3 4 5 6 7 8 9

1

2

3

4

5

6

7

8

9

EυκΟ

ΛΟ

SUDOKU Σταυρόλεξο http://www.dailysudoku.com/

mediumDaily Sudoku: Thu 4-Mar-2010

(c) D

aily

Sud

oku

Ltd

2010

. A

ll rig

hts

rese

rved

.

5 7 2 6 1 4 9 8 31 4 9 3 8 5 7 2 66 3 8 7 2 9 1 4 59 6 5 4 7 8 3 1 23 8 4 2 6 1 5 9 77 2 1 9 5 3 4 6 84 9 7 8 3 2 6 5 18 5 6 1 9 7 2 3 42 1 3 5 4 6 8 7 9

http://www.dailysudoku.com/

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ 2. ΕΝΔΑΚΡΥΣ 3. ΖΗΤΩ- ΑΡΑΜ 4. ΔΙ- ΑΜΠΑΡΑ 5. ΚΩΜΑ- ΧΩΝΙ 6. ΙΟ- ΑΝΝΑ 7. ΣΙΑ 8. ΓΟΥΙΑΝΑ 9. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ. ΚΑΘΕΤΑ: 1. ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ 2. ΕΝΤΙΜΟΙ 3. ΩΔΗ- ΑΓΑ 4. ΡΑΖΑΚΙ- ΧΟ 5. ΓΚ - ΟΥΑ 6. ΑΡΑΠΙΑ 7. ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ 8. Ο ΣΑΡΩΝ- ΝΙ 9. ΜΑΧΑΛΑΣ.

ΛυΣείΣ φυΛΛΟυ 393

ΑνέκδοταΟ Τσότρος

(το ανέκδοτο έστειλε ο αναγνώστης Αναστ. Στεφανίδης)

Ζούσε σ’ ένα χωρίον η Σοφία και ο Νικόλας.Ο Νικόλας κάθε πρωί έφευγε και πήγαινε για δουλειές.Το βράδυ γύριζε με δυο τσάντες γεμάτες και από το πού βάρος δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι του .Μια μέρα (ΙΣΩΣ λόγω ΔΝΤ) γύρισε με άδειες τσάντες και το κεφάλι ψηλά.Μόλις τον βλέπει η Σοφία βάζει τα χέρια στη μέση της και λέει στον Νικόλα.-Εσένα τον ΤΣΟΝΤΡΟΝ* επαντρεύτηκα.Τότε είδε η Σοφία η χοντρέλα ότι ο Νικόλας ήτα-νε... ΤΣΟΤΡΟΣ. * Αλλήθωρος στα ποντιακά

Ο ΚωΣτΙΚαΣ κάθεται έξω από το σπίτι του και παίζει με μια μπάλα.Περνάει το σκουπιδιάρικο και τον ρωτάνε:- Έχετε σκουπίδια;- Μισό λεπτό να ρωτήσω, λέει ο Κωστίκας.Μπαίνει στο σπίτι και βρίσκει την μάνα του:- Μαμά, έχουμε σκουπίδια;- Έχουμε παιδί μου.Βγαίνει ο Κωστίκας πάλι έξω και κάνει νόημα στο σκουπιδιάρικο.- Δεν θέλουμε σκουπίδια. Έχουμε!

www. agora-ne.grΗ ΑΓΟΡΑ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣστο διαδίκτυο

Page 21: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

21

Αθλητικά

Ο Πανερυθραϊκός αναδείχτηκε πρω-ταθλητής Εφήβων στην ΕΣΠΑΑΑ αφού μετά από συγκλονιστικό αγώ-

να που έγινε πριν λίγο στο κλειστό γυμνα-στήριο του Ολυμπιακού Χωριού και είχε πάθος, έναταση και πολλές συγκινήσεις νίκησε 3-2 σετ τον Πανελλήνιο που ήταν το μεγάλο φαβορί...

Η ομάδα του Γιάννη Κραβαρίτη έκανε τη μεγάλη έκπληξη αφού προηγήθηκε 2-0 σετ, ισοφάρισε ο Πανελλήνιος και ο Πανερυθρα-ϊκός με όπλο το μπλοκ πήρε τη νίκη στο τάι μπρέικ και μαζί το εισιτήριο για την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Ο Πανελλήνιος αν και είχεντας πολλούς διεθνείς παίκτες στη σύνθεση του απο-κλείστηκε από τα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Τα σετ: 31-29, 25-19, 23-25, 21-25, 19-17ΠΑνερυθρΑΪκΟΣ (κραβαρίτης): κί-

γκας, Μπικίνης, κωστόπουλος, Πα-παδόπουλος, Λέπουρας, Τοπαλίδης / Αθανασιάδης (λ), Λιόντας, Σταμόπου-λος,νικήτας, κοτζαμπάσης, Μπελε-χρής

Ο Πανερυθραϊκός πρωταθλητής Αθήνας στους έφηβουςΒΟΛεΪ Β’ εθνίκη

ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ 3ΓΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 0

Tην 23/1/2011 στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» στη Ν. Ερυθραία άρχισε το Σκακιστικό Πρωτάθλημα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Ο ΑΜΕΣ συμμετέχει στην Β’ κατηγορία Αττικής. Αντίπαλος ήταν ο Α.Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ. Το νεοσύ-στατο σκακιστικό τμήμα της Ν. Ερυθραίας πήρε σπου-δαία νίκη με 51/2- 21/2. Στην ομάδα του ΑΜΕΣ συμμε-τείχε οι εξής παίκτες: Πονηράκης Δημήτρης (αρχηγός), Φανουράκη Κωνσταντίνα, Καρλής Νίκος, Πετούσης Κων/νος, Τάγκαλος Σωτήρης, Δημανούδης Άγγελος, Μπαλάνος Αστερ., Μπαλάνος Σεραφ. Προπονητής –Δάσκαλος είναι ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΛΕΖΕΛΗΣ. Υπεύθυνη του τμήματος είναι η ΕΥΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

Νίκη στο πρωτάθλημα της Β‘ ΑττικήςΑΜεΣ - ΤΜηΜΑ ΣκΑκί

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ απο το volleynews.gr

«νΟΜίΖΑΜε ότι στον πληγωμένο χώρο του βόλεϊ που βάλλεται από παντού τα εί-χαμε δει όλα. Ε λοιπόν όχι...Η ομάδα μας (Αμπελοκήπων) των κορασί-δων αντιμετώπιζε το Σάββατο τις ΑΜΑΖΟ-νεΣ ν. ερυθρΑίΑΣ σε παιχνίδι για τη β΄ φάση του πρωταθλήματος κορασίδων. Και οι δύο ομάδες ήταν αήττητες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ομάδα των ξεκίνησε παίζοντας πολύ άσχημα και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 σετ. Αποφάσισε να σοβαρευτεί στο τρίτο και να το πάρει με 17 ενώ με την ίδια διάθεση μπήκε και στο τέταρτο κερδίζοντας 13-4. Και εκεί που τα παιδιά αρχίζουν να παίρνουν πάνω τους και να παίζουν λίγο καλύτερα έρχονται στο γήπεδο κάποιοι κύριοι από το μπάσκετ λέει που είναι στην Α2 και δίνουν εντολή να φύγουμε από το γήπεδο γιατί τελείωσε ο χρόνος μας. Η εντο-λή εκτελέστηκε γιατί ήταν λέει από ψηλά, κερδίσαμε το παιχνίδι με 3-0σετ στα χαρτιά και όλα καλά όλα ωραία.Εξηγήστε μου κάποιος με ποιο τρόπο αυτά τα παιδιά θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο όταν όλοι οι κόποι και οι προ-σπάθειες τους που μετουσιώνονται σε έναν αγώνα βόλεϊ πάνε στράφι αφού ο αγώνας πραγματοποιείται λειψός. Δεν ξέρω αν έφταιγε ο κακός προγραμματισμός του γηπέδου ή των ομάδων ή οτιδήποτε άλλο, ξέρω πως αν κάτι τέτοιο γινόταν σε δικό μου παιδί θα του λεγα να δοκιμάσει κάνα άλλο άθλημα»

Μια ιστορία τρέλλας στο κλειστό «Στέλιος καλαϊτζής»

Τις έδιωξαν από το γήπεδο

ΠΑνερυθρΑίκΟΣ Α.ΣTo τμήμα βόλεϊ του συλλόγου ανακοινώνει προς όλους τους φίλους του ότι για να έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί τις ομάδες που διαθέτει και να προσφέρει στους αθλητές του όπως έκανε μέχρι σήμερα, άνοι-ξε λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα νέας Ερυθραίας με αριθμό 84480649 και καλεί όσους έχουν την δυνατότητα και κατανοούν την τόσο δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει

περιέλθει το τμήμα, λόγο της ασυνέπειας του «κράτους», να συνεισφέρουν ένα ποσό ανάλο-γα με τις δυνατότητες που έχουν, ενημερώνο-ντας μας είτε τηλεφωνικά είτε μέσω φαξ είτε μέσω e-mail ώστε να εκδώσουμε την ανάλογη απόδειξη είσπραξης.Τα στοιχεία επικοινωνίας μας είναι : Τηλ:2106254670 Fax:2106254719Κιν: 6977633302 e-mail : [email protected]

Με φίΛίκΟ ΠρΟεΤΟίΜΑΣίΑΣ έμοιαζε η αναμέτρηση του πρωτοπόρου του

ομίλου Πανερυθαϊκού με την ουραγό ΓΕ Μεσ-σηνίας το περασμένο Σάββατο στο «Στέλιος Καλαϊτζής. Ο αγώνας δεν αντέχει σε κριτική αφού η μεσσηνιακή ομάδα που προπονεί ο παλιός διεθνής Σουηδός Α. Σάαφ, κατέβηκε με οκτώ παίκτες στον πάγκο και αυτούς μέλη της εφηβικής ομάδας. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Μιχάλη Χατζηπέρο να ξεκουράσει τον πασαδό-ρο Μ. Λιόντα και τους αδελφούς Παπασιδέρη και να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους αναπληρωματικούς. Λόγω διακοπής του πρωταθλήματος η επόμενη αγωνιστική θα διε-ξαχθεί στις 5/2 Τα σετ 25-15, 25-14, 25-13

ΠΑνερυθρΑΪκΟΣ (χατζηπέρος): κόντος, κωστόπουλος, κυριαζής, Τόμυ, Σπανός, Λαμπρινός, Μπαρούτας (λ), κοτσάμπασης, κόκλας

Οι έφηβοι του Πανερυθραϊκού σηκώνουν το κύπελλο του πρωταθλητή Αθήνας

www.sepik.net/nea για πλήρη αθλητική ενημερωση

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

στο διαδίκτυο

Page 22: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

22 Αθλητικά

Βαθμολογίες

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘ ΠΟΝΤΟΙ1 ΚΑΟ ∆ΡΑΜΑΣ 21 834-6952 ΓΣ ΛΑΥΡΙΟΥ 19 887-8193 ΣΕΦΑ ΑΡΚΑ∆ΙΚΟΣ 19 834-8004 ΑΟΚ ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ 18 823-8085 ΑΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 18 891-8046 ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ 18 823-7667 ΑΕΠ ΟΛΥΜΠΙΑΣ 16 789-8398 ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑ∆Α 16 773-8149 ΑΕΚ ΑΡΓΟΥΣ 16 797-82410 ΑΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ 15 807-83711 ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ ΑΣ 15 786-81012 ΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 15 722-77013 ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΑΡΧΕΛΑΟΣ 15 766-78314 ΑΟ ΑΜΥΝΤΑΣ 15 802-82215 ΑΟ ΝΗΑΡ ΗΣΤ 14 777-84516 ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑ∆ΑΣ 14 798-873

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘ ΣΕΤ1 ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ 15 17-72 ΠΑΛΛΗΝΗ 14 17-93 ΠΡΕΒΕΖΑ 13 14-74 ΟΛΥΜΠΙΑ∆Α ΠΑΤΡΩΝ 9 10-125 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80 7 9-136 ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 6 10-137 ΓΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 0 2-18

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘ ΓΚΟΛ1 Γκυζιακός 32 32-102 Πανερυθραϊκός 31 27-153 Θύελλα Αγ ∆ημ. 30 29-214 ΓΣ Αργυρούπολης 29 38-185 Παπάγος 27 22-186 Μαρούσι 22 16-107 Πετράλωνα 21 17-188 Κηπούπολη 19 15-219 Αρης Βύρωνα 19 12-2010 Καλαμάκι 17 16-1411 ∆ιαγόρας 16 16-2112 Ηρακλής Περιστ. 13 12-2213 Πατήσια 13 21-3214 Κηφισιά 2010 10 18-2715 Νίκη Αλίμου 7 12-36

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘ ΣΕΤ1 ΑΣΠΕ ΘΕΤΙΣ 38 39-42 ΑΣ ΝΙΚΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 35 36-93 ΠΑΚ ΧΑΛΑΝ∆ΡΙΟΥ 29 32-164 ΓΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 28 31-185 ΓΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓ. ∆ΗΜ. 25 29-176 ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗ 22 28-237 ΑΓΕ ΧΑΛΚΙ∆ΑΣ 14 23-318 ΣΦΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ 14 19-309 ΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ 13 20-3010 ΑΟΝΝΝΕ ΑΜΑΖΟΝΕΣ 8 14-3411 ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΓ. ∆ΗΜ. 8 11-3212 ΑΣΠ ΚΤΗΣΙΦΩΝ -3 1-39

ΟΜΑ∆Α ΒΑΘ ΠΟΝΤΟΙ1 ΑΟΝΝΝΕ ΑΜΑΖΟΝΕΣ 27 784-5522 ΑΕΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 25 743-5113 ΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 23 669-5824 ΓΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 23 659-5265 ΓΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 23 605-5646 ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΑ 21 594-6477 ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ 2008 20 568-5728 ΑΟΝ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ 18 505-6069 ΓΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 18 614-71910 ΠκΑΟ ΑΜΙΛΛΑ 18 556-67011 ΑΟ ΝΗΑΡ ΗΣΤ 18 558-67412 ΑΟ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΛ. 15 462-694

ΜΠΑΣΚΕΤ Β΄ ΕΣΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 14 αγώνες)

ΜΠΑΣΚΕΤ A2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ(σε 11 αγώνες)

ΒΟΛΕΪ A΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΠΑΑ

ΒΟΛΕΪ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ(σε 7 αγώνες)

( σε 14 αγώνες)

ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ B΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣΑ (σε 15 αγώνες)

Η αναρρίχηση συνεχίζεται

Πήρε εύκολα το ντέρμπι κορυφής

Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Πανερυθρα-ϊκός, που επιβλήθηκε με 77-68 του

Πιερικού και τον έπιασε στη βαθμολογία. Οι ερυθρόλευκοι εμφανίστηκαν και πάλι βελτιωμένοι προς το καλύτερο και είχαν το πάνω χέρι σε όλη τη διάρκεια της ανα-μέτρησης.

Από το πρώτο δεκάλεπτο κατάφεραν να δημιουργήσουν μια διαφορά κοντά στους δέκα πόντους, που τους έδινε το δικαίω-μα να ελέγχουν το παιχνίδι. Πάνω σε αυτή προσπάθησαν να χτίσουν τα θεμέλια της νίκης, αν και η αντίσταση του Πιερικού ήταν σθεναρή. Μάλιστα με το τέλος του ημιχρό-νου η διαφορά είχε πέσει στους 3, 57-52. Η εικόνα δεν άλλαξε πολύ στα τελευταία δύο δεκάλεπτα. Ο Πανερυθραϊκός είχε πάντα τα ηνία, με τους φιλοξενούμενους να μέ-νουν κοντά. Οι ερυθρόλευκοι ευτύχησαν να έχουν σε εκπληκτική μέρα τον Σιζόπουλο που με 21 πόντους(4 τρίποντα), κρατούσε τον Πανερυθραϊκό μπροστά σε όλη την αναμέτρηση. Στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν ακόμα εύθραυ-στο, όμως, οι ερυθρόλευκοι δεν έδωσαν το περιθώριο στον Πιερικό να πλησιάσει κι

άλλο. Εμφανίστηκαν σοβαροί και διατήρη-σαν το προβάδισμα μέχρι τέλους, φτάνο-ντας στη νίκη με 77-68.

Με τη νίκη αυτή ισοβαθμούν πλέον με άλλες 4 ομάδες στους 15 πόντους, ενώ προσπέρασαν Νήαρ Ηστ και Αμαλιάδα που έχουν από 14. Μάλιστα την επόμενη αγωνιστική αντιμετωπίζουν τον Απόλλων Πατρών, μία από τις ομάδες που ισοβαθ-μούν και όπως γίνεται αντιληπτό μια Τρίτη συνεχόμενη νίκη θα δώσει τεράστια ώθη-ση στην ομάδα τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά.

Δεκάλεπτα: 24-17, 40-37, 57-52, 77-68.ΠΑνερυθρΑΪκΟΣ (χουχουλής): κο-

ντούδης, Στραγανιώτης 16 (1), καλλια-νιώτης 9 (2), Λάκκας, Μαντζιώρης 1, Σιζόπουλος 21 (4), Πρίτσος 9 (1), καραβα-νάς 7, χαραλαμπάκης 12 (2), Σταμάτης, Λάκσα 2, κούρτης.

Ακόμα ένα ντέρμπι πήρε ο Πανερυ-θραϊκός που επικράτησε με 2-0 του Γκυζιακού, υποχρεώνοντάς τον

στην πρώτη του ήττα! Οι ερυθρόλευκοι απέδειξαν ότι είναι φτιαγμένοι για τα με-γάλα παιχνίδια καθώς σε 5 αγώνες με τις 4 ομάδες που διεκδικούν την άνοδο( Γκυζι-ακός, Θύελλα Αγίου Δημητρίου, Παπάγος, Αργυρούπολη) μετράει τέσσερεις νίκες και μία ισοπαλία!

Οι ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση. Πιέζοντας ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου κατάφε-ραν να υποχρεώνουν τους παίχτες του Γκυ-ζιακού σε μακρινές μπαλιές από την άμυνα που είχαν μονίμως αποδέκτες τους παίχτες του Πανερυθραϊκού.

Οι ερυθρόλευκοι ευτύχησαν να προ-ηγηθούν στο 22ο λεπτό, όταν μετά από ωραία ατομική προσπάθεια του Μαντατζή η μπάλα, αφού πρώτα βρήκε στο χέρι του τερματοφύλακα του Γκυζιακού, χτύπισε στο δοκάρι και κατευθύνθηκε προς τα δίχτυα, με τον ερχόμενο Κοπάνη να σιγουρεύει το γκολ, αν και η μπάλα μάλλον είχε περά-σει τη γραμμή πριν την παρέμβαση του τελευταίου.

Το γκολ αυτό άλλαξε την εικόνα για το υπόλοιπο του πρώτου μέρους. Ο Γκυζιακός βγήκε μπροστά ψάχνοντας την ισοφάριση και η αλήθεια είναι ότι έφτασε πολύ κοντά στο να το πετύχει. Σε ισάριθμες περιπτώ-

σεις το οριζόντιο δοκάρι του Αγγελόπουλου έσωσε τον Πανερυθραϊκό από την ισοφά-ριση.

Στην επανάληψη το σκηνικό θύμισε τα πρώτα 20 λεπτά του πρώτου μέρους. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και είχαν τις ευκαιρίες και για δεύ-τερο τέρμα. Αυτό ήρθε όταν από κόρνερ του Λουκά ο Γιαννόπουλος βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και με κεφαλιά έκανε το 2-0. Αυτό το τέρμα σφράγισε την επικρά-τηση του Πανερυθραϊκού, αφού μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε.

Η νίκη αυτή έφερε την ομάδα του Γιάννη

Πολίτη ξανά στη δεύτερη θέση. Την επόμενη αγωνιστική ακολουθεί ακόμα ένα ντέρμπι, με τον Παπάγο εκτός, με την αναμέτρηση να δίνει την ευκαιρία στον Πανερυθραϊκό να αφήσει εκτός διεκδίκησης τον αντίπα-λό του, καθώς με νίκη τον προσπερνάει 7 βαθμούς.

ΠΑνερυθρΑΪκΟΣ(Πολίτης): Αγγελό-πουλος, κολέτσας (84’ Μπαξιβανάκης), γλυνός, Σαξανίδης, Βελαώρας, γιαννό-πουλος, κοπάνης (65’ Παπαθανασίου), Μαντατζής, Παπάζογλου, Λουκάς (86’ γούλας), γκόνος.

ΜΠΑΣκεΤ Α2 εθνίκη

ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ 77ΠΙΕΡΙΚΟΣ 68

ΕΠΣΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ 2ΓΚΥΖΙΑΚΟΣ 0

Τοπ σκόρερ ο Σιζόπουλος με 21 πόντους και 4 τρίποντα

O Νίκος Κοπάνης επέστρεψε μετά τον τραυματισμό και πέτυχε το 1ο γκολ του ντέρμπι κορυφής με τον Γκυζιακό

Page 23: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

23

Αθλητικά

Το Πρόγραμματων Αγώνων

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/ 1 • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Α’ ΕΠΣΑΏρα 15.00 – Ζηρίνειο ΑΠΟ Κηφισιάς - Ανθούπολη• ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Β’ ΕΠΣΑΏρα 10.30 – ΧρυσούποληςΚηπούπολη - Κηφισιά 2010• ΜΠΑΣΚΕΤ Α2 ΕΘΝΙΚΗΏρα 17.30 – ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ Απόλλων Πατρών - Πανερυθραϊκός • ΒΟΛΕΪ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝΏρα 18.00 – Μ.ΜερκούρηΟλυμπιακός - Ηρακλής Κηφ.• ΒΟΛΕΪ Β΄ΕΘΝΙΚΗΟ Πανερυθραϊκός δεν αγωνίζεται λόγω διακοπής του πρωταθλήματος

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/1

• ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Β’ ΕΠΣΑΏρα 15.00 – Χολαργού Β’Παπάγος - Πανερυθραϊκός • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Δ’ ΕΘΝΙΚΗΏρα 15.00 – Ζηρίνειο Ελπιδοφόρος – Αίας Ταύρου• ΜΠΑΣΚΕΤ Β’ ΕΘΝΙΚΗΏρα 17.00 – Ν. Κηφισιάς ΑΕ Ν. Κηφισιάς – Αναγέννηση Φλό-γας• ΜΠΑΣΚΕΤ Β’ ΕΣΚΑΏρα 20.00 – ΠετρούποληςΆρης Πετρούπολης - Αμαζόνες • ΒΟΛΕΪ Α1 ΑΝΔΡΩΝΏρα 19.00 ΚαλαμαριάςΑπόλλων Καλαμαριάς - Α.Ο Κηφι-σιάς

ΤΡΙΤΗ 1/2

• ΒΟΛΕΪ Α’ ΕΣΚΑΏρα 21.30 – «Στέλιος Καλαϊτζής»Αμαζόνες – ΑΟ Παλλήνη

Έχασε μεγάλη ευκαιρία

Άνετη νίκη και ευκαιρία για δοκιμές

Πολύ κοντά στην πρώτη τους εκτός έδρας νίκη έφτασαν οι Αμαζόνες, που προηγήθηκαν με 2-0 σετ,

αλλά εν τέλει γνώρισαν την ήττα με 3-2 από τη Χαλκίδα. Η ομάδα της πόλης μας, που έπιασε εξαιρετική απόδοση σε όλη την αναμέτρηση, ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο τον αγώνα. Σε ένα σετ που έσπασε καρδιές, κατάφερε να επικρατήσει με 27-25. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη. Οι παίχτριες του Θεόδωρου Ανδρεάδη πήραν άνετα το δεύτερο σετ με 25-17 και έκανα και το δεύτερο βήμα προς τη νίκη. Αυτό που έμενε ήταν άλλο ένα και λίγο έλειψε να το πετύχουν. Το τρίτο σετ ήταν, όπως και το πρώτο, ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να φτάνουν πόντο-πόντο μέχρι το τέλος. Εκεί πιο αποφασιστικές ήταν αυτή τη φορά οι γηπεδούχες και με 25-23 μείωσαν σε 1-2. Με λίγο πιο εύκολο τρόπο η Χαλκίδα πήρε και

το επόμενο σετ με 25-21 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε πέμπτο σετ. Εκεί οι Αμα-ζόνες, που είχαν φτάσει μια ανάσα από το 0-3, δεν κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν και υπέκυψαν με 15-11, με τη Χαλ-κίδα να ολοκληρώνει την ανατροπή και να παίρνει το ροζ φύλλο αγώνα.

Τα σετ: 25-27, 17-25, 25-23, 25-21, 15-11ΑΜΑΖΟνεΣ(Ανδρεάδης- Λεκάκος):

νικοπούλου, Μαργιολάκη, Πολύζου, Δί-πλαρη, Μάλλιου, Σαριδάκη, Βασιλείου, κοκκινάκη, κανελοπούλου, Τσαλοπού-λου, γκουβή, Αρώνη(λ).

Σαν να μην έχουν αντίπαλο συνεχίζουν το νικηφόρο σερί τους οι Αμαζόνες που ξεπέρασαν και το εμπόδιο του

Κορωπίου με 52-40. Η νίκη ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ότι μαρτυράει το τελικό σκορ, με τον Ραλφ Μπρόμπεργκερ να εκμεταλ-λεύεται τη μεγάλη διαφορά που είχε δημι-ουργήσει η ομάδα του και να κάνει πολλές δοκιμές από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο. Ο προπονητής των Αμαζόνων θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλες του τις παίχτριες για να ελέγξει την αγωνιστική τους ετοιμότητα και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Οι Αμαζόνες είχαν 10 παίχτριες που έδωσαν λύσεις στο σκοράρισμα και πλέ-ον γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή έχουν επιλογές από τον πάγκο που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.

Από κει και πέρα η αναμέτρηση δεν επι-δέχεται περεταίρω σχολιασμού, καθώς η διαφορά των δύο ομάδων ήταν μεγάλη. Ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο η διαφορά

είχε ξεφύγει σε διψήφια νούμερα, ενώ στα μέσα της αναμέτρησης έφτασε μέχρι και τους 25 πόντους διαφοράς.

Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί ένα δυνατό τεστ για τις Αμαζόνες που θα φι-λοξενηθούν από τον Άρη Πετρούπολης, την τρίτη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα και μια από τις καλύτερες έδρες του πρω-ταθλήματος.

ΑΟνννε ΑΜΑΖΟνεΣ (Μπρόμπερ-γκερ): νησιωτάκη 11, Μουτεβελή 4, Λαζάρου 8, ρίζου 12, θεοδωράτου 5, Παπαγγέλου Α. 2, γαργαρέτα 1, γείτονα 3, Μανουσοπούλου 4, γώγου 2, Οικο-νομάκου.

ΒΟΛεΪ Α1 γυνΑίκων

Κηφισιά 2010 3Ηρακλής Περιστ. 0Την πρόκριση στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος Α1 γυναικών που ήταν και ο μεγάλος στόχος της διοίκησης το καλοκαίρι εξασφάλισε ο Ηρακλής Κη-φισιάς. Τα κορίτσια του Ζόραν Κόβαζιτς με εξαίρεση το 1ο σετ, δεν συνάντησαν δυσκολία απέναντι στον Πανελλήνιο και επιβλήθηκαν 3-0 (29-27,25-14,25-18) με κορυφαία παίκτρια τη Μαρία Νομικού που σημείωσε 19 πόντους... ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Κόβαζιτς): Κου-ντουρά 9 (2 άσοι, 3/4 επ., 4 μπλοκ), Νομικού 19 (1 άσος, 18/37 επ.), Καρα-γκούνη 7 (1 άσος, 3/13 επ., 50% υπ., 3 μπλοκ), Καββαδία 8 (6/8 επ., 2 μπλοκ), Ιβάνοβα 10 (1 άσος, 8/19 επ., 26% υπ., 1 μπλοκ), Λαμπρούση 3 (1 άσος, 1/6 επ., 1 μπλοκ), Παπαδοπούλου (λ, 64% υπ.), Γρηγοράτου.

Δ’ εθνίκη

ΑΟ Περιστερίου 1Ελπιδοφόρος 1Για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική έμεινε χωρίς νίκη ο πρωτοπόρος Ελπιδοφόρος, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον ανταγω-νιστικό ΑΟ Περιστερίου στο γήπεδο του Ηφαίστου (1-1). Οι γηπεδούχοι προηγή-θηκαν νωρίς-νωρίς στο σκορ (10›), με τον Νησσαριώτη να εκτελεί εύστοχα πέναλτι που κέρδισε ο Μπόσιος από τον Ιωσή-που. Η ομάδα της Κηφισιάς κατάφερε να ισοφαρίσει στο 58› όταν ο Γκουτσούλας εκτέλεσε κόρνερ και ο Στρατάκης με κεφαλιά νίκησε τον Δρίβα. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ: Ιωσήπου, Τόσκας (55› Μαστραντώνης), Εσλερ, Λυμπέρης, Βουρεξάκης, Κάππος, Γκουτσούλας (70› Ντούμος), Μαρκομιχάλης, Γκόγκας, Κα-κλαμάνος, Στρατάκης.

ΠΟΔΟΣφΑίρΟ Α’ εΠΣΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 3ΑΠΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 0

ΚΗΦΙΣΙΑ: Τσουκαλάς, Σινοτρακάι (37› Κωνσταντόπουλος), Πουλάκης, Κλαδής, Βηχάς, Καραμπέτσος, Παπιδάκης (46› Καρράς), Νιάρος, Κόστα, Ραφαηλίδης, Μαστροκώστας (54› Λευκόπουλος)

ΜΠΑΣκεΤ Β’ εθνίκη

Ν. Κηφισιά 62Δόξα Λευκ. 57 Τα δεκάλεπτα: 19-19, 34-33, 46-45, 62-57 Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ (Παπαθεοδώρου): Νικητά-κης 10 (1), Καρατζάς, Λυμπερόπουλος, Διαμαντόπουλος, Χόμπσον 6, Τσιάκας 15 (3), Μενουδάκος 13, Σιούτης 13 (3), Παπαδόπουλος 5, Ντεφούδης, Λαγο-πόδης.

Αποτελέσματαστην Κηφισιά

ΒΟΛΕΪ Α’ ΕΣΠΑΑΑ

ΑΓΕ ΧΑΛΙΙΔΑΣ 3ΑΜΑΖΟΝΕΣ 2

ΜΠΑΣΚΕΤ Β’ ΕΣΚΑ

ΑΜΑΖΟΝΕΣ 52ΓΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 40

Σε μια συναρπαστική αναμέτρηση που κρίθηκε στο τάι μπρέικ, ο Εθνικός Αλεξανδρόύπολης επικράτησε 3-2

σετ (25-22, 22-25, 25-20, 23-25, 21-19) της Κηφισιάς η οποία έχει μεγάλα παράπονα από την διαιτησία των Μπατιανίδη, Ιωαν-νίδη...

Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Γιάννη Αν-δρέαδη ξέφυγε από τον «πάτο» της βαθ-μολογίας και βλέπει με καλύτερο μέλλον τη συνέχεια. Παράπονα εκφράζουν και οι γηπεδούχοι για τη διαιτησία για σφυρίγμα-τα στο φινάλε του 4ου σετ.

Πάντως, στο 5ο σετ η Κηφισιά είχε όλα τα

σετ μπολ μέχρι το 18-17 και οι φιλοξενούμε-νοι υποστηρίζουν πως σε τρεις περιπτώσεις ο αγώνας είχε τελειώσει αλλά οι διαιτητές έδιναν ανάποδα σφυρίγματα.

Τα σετ: 25-22, 22-25, 25-20, 23-25, 21-19ΑΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Δρίκος): Νικολάκης 3,

Καλαϊτσίδης 12 (11/16 επ., 1 μπλοκ), Ντάν-γκουμπιτς 17 (10/17 επ., 4 άσοι, 3 μπλοκ), Γιάρμοχ 24 (23/42 επ., 1 άσο, 58% υπ. - 43% άριστες), Νανγκά 19 (18/52 επ.), Καριπίδης 5 (2/11 επ., 2 άσοι, 48% υπ. - 32% άριστες), Ταμπουρατζής -λ 65% υπ. - 46% άριστες) / Ιωάννου, Μπέλλος

ΒΟΛεΪ Α1 ΑνΔρων

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ.-ΚΗΦΙΣΙΑ 3-2

Αποτελέσματα στην ΚηφισιάΔηΜΟΣ κηφίΣίΑΣ

ΔηΜΟΤίκη ενΟΤηΤΑ ν.ερυθρΑίΑΣ

ΑθΛηΤίκΟΣ ΟργΑνίΣΜΟΣ

ΑνΑκΟίνωΣηΣας γνωρίζουμε ότι, τα γήπεδα Τένις

της Δημοτικής ενότητας Ν. Ερυθραίας λειτουργούν από το νέο Καλλικράτειο Δήμο Κηφισιάς και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζικής άθλησης του Δή-μου. Εγγραφές και πληροφορίες στο γραφείο των γηπέδων Τένις (έναντι Λυ-κείου Ν. Ερυθραίας) και προσωρινά στο τηλέφωνο 210-6203305 του Αθλητικού Οργανισμού. Τα γήπεδα θα παραμένουν ανοιχτά και θα λειτουργούν από Δευ-τέρα έως Παρασκευή, το πρωί 09.00-13.00 και απόγευμα από 16.00-22.00. Το Σαββατοκύριακο, το πρωί 9.00-13.00 και απόγευμα 17.00-21.00.

Page 24: ΦΥΛΛΟ 394 - 21/01/2011

_S_LEONE:LEONE 28/06/10 18:38 Pagina 1

Ένας χώρος που ανατρέπει τα δεδομένα, συνδυάζοντας υπηρεσίες κομμωτηρίου,γυναικείο ρούχο και αξεσουάρ.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται απόλειτουργικότητα και άνεση, η ομάδα του Whispers of Beauty σας υπόσχεται μιαπραγματική Total Look ανανέωση.

Το κομμωτήριο στεγάζεται σε έναν χώρο με λιτές γραμμές. Οι συνεργάτες του κομμωτηρίου είναι άρτια καταρτισμένοι και πάντα ενημερωμένοι για τις τρέχουσες τάσεις της μόδας και της ομορφιάς, αλλά και για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουν ώστε να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά.Στο Whispers of Beauty προσφέρονται, επίσης, εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως περιποίηση των άκρων (μανικιούρ / πεντικιούρ) και μακιγιάζ.

Στο τμήμα ένδυσης και αξεσουάρ, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από δημιουργίες οίκων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε και εσείς τους ψίθυρους της ομορφιάς και απολαύστε ένα ταξίδι στον κόσμο της γοητείας και της κομψότητας.

Γνωρίστε το από κοντά στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 23, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8002300 - 210 8003322,email: [email protected]

Îîá÷ Total Lookøñòï÷ çéá ôèóàçøòïîè çùîáÝëá

»èîéáÝá ðáëÛôá áðÞ ÆòÝôè Ûö÷ ¦Ûíðôè

Ενδεικτικός Τιμοκατάλογος Υπηρεσιών Κομμωτηρίου

Χτένισμα ........................................... 18€

Βαφή ...................από 25€ έως 35€

Ανταύγειες .......από 40€ έως 60€

Κούρεμα γυναικείο ......................22€

Μανικιούρ .........................................13€

Πεντικιούρ ........................................17€

∆είτε στο www.whispersofbeauty.gr, όλες τις προσφορές μας!

¦°º¶Æà 2

4 χτενίσματα-λουσίματα 2 μανικιούρ 1 πεντικιούρ

œ90¦°º¶Æà 4

2 χτενίσματα-λουσίματα 1 μανικιούρ 1 πεντικιούρ

50

¦°º¶Æà 3

2 χτενίσματα-λουσίματα 1 βαφή

1 μανικιούρ 1 πεντικιούρ

œ70¦°º¶Æà 1

4 χτενίσματα-λουσίματα 1 κούρεμα

1 βαφή 1 πεντικιούρ 1 μανικιούρ

œ115