Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2016

Post on 01-Aug-2016

233 views 7 download

description

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2016

Transcript of Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2016

1

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

φεσTιβαλΑΦΙΕΡΩΜEΝΟ ΣΤΗΝ AΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟY

2016

φεσTιβαλ

6|6ΕΩΣ

18|9

2

3

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ

φεσTιβαλ

6|6ΕΩΣ

18|9

4

5

6

Καλλιτεχνική ΔιεύθυνσηΤασία Σαρρίδου

Γραμματεία Δ.Σ. Διαδημοτικού ΔικτύουΒούλα Μαρουλιανάκη, Σαλώμη Χρήστου

Δημόσιες Σχέσεις - Γραφείο ΤύπουΝέλια Ξανθάκη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια ΕντύπωνΓεωργία Αλεβιζάκη

Δημιουργία-Επιμέλεια Ιστοσελίδαςwww.komvos.gr

Ευχαριστούμε για την προσφορά και την πολύτιμη βοήθεια τους:τους Δημοτικούς Υπαλλήλους των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττούτην Υπηρεσία Φύλαξης των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττούτην Τεχνική Υπηρεσία των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττούτην Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού

7

Διοικητικό ΣυμβούλιοΔιαδημοτικού Δικτύου ΠολιτισμούΔήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού

Πρόεδρος: Παναγιώτης Κωστάκης

Αντιπρόεδρος: Ελένη Βασιλοπούλου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς Βύρωνα

Μέλη:Νεκτάριος ΒακάληςΧρήστος Γώγος, Δημοτικός Σύμβουλος ΒύρωναΙωάννης Ζήσης, Δημοτικός Σύμβουλος Δάφνης-ΥμηττούΔημήτριος Καρακώνης, Αντιδήμαρχος Δάφνης-ΥμηττούΑθανάσιος Καράμπαμπας, Δημοτικός Σύμβουλος Δάφνης-ΥμηττούΔημήτρης Κωσταβασίλης Έφη Λεντάκη, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης»Κωνσταντίνος Λιούτας, Δημοτικός Σύμβουλος Δάφνης-ΥμηττούΓεώργιος ΜπόκαρηςΓιώργος ΠλακίδαςΧαράλαμπος Σαρηγιαννίδης Επαμεινώνδας Σαρλής Αντωνία Σταυροπούλου

8

Το φεστιβάλ μας, στη Σκιά των βράχων είναι ένα βίωμα για την πόλη μας. Το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα και Υμηττού - Δάφνηςπου το διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, κάνει αυτό το βίωμα ακόμα πιο συλ-λογικό. Οι γειτονιές μας κάθε καλοκαίρι ντύνονται στα χρώματα του Φεστιβάλ για ναυποδεχθούν τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αλλά και ένα μεγάλο μέροςτου αθηναϊκού κοινού.Φέτος, το φεστιβάλ μας έχει μια εξαιρετική σημασία για δυο λόγους. Ο πρώτος, είναι γιατί το αφιερώνουμε στη μνήμη ενός σημαντικού δικού μαςανθρώπου: στην Άννα Συνοδινού.Και ο δεύτερος, γιατί η διοργάνωση του φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων 2016διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για πολλούς συμπολίτεςμας αλλά και για ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας σε ένα αγωνιώδεςκαι προβληματικό τοπίο διεθνών εξελίξεων.Για μας το βίωμα του πολιτισμού, δεν είναι ούτε παλιά συνήθεια ούτε ένας αυ-τοματισμός-εξάρτημα της εμπειρίας μας.Η προβολή της τέχνης -επαγγελματικής αλλά και μιας ενδιαφέρουσας ερασι-τεχνικής που ξεπηδάει μέσα από τα εργαστήρια της γειτονιάς- συναντά με κο-ρυφαίο τρόπο τις ανάγκες του σήμερα, οξύνοντας την περιπέτεια της σκέψηςμας, το κριτήριο για τη ζωή και τους ανθρώπους, τη δημιουργικότητά μας.Αυτή είναι η γωνία θέασης αλλά και θέσης που υπερασπιζόμαστε σε κάθε μαςφεστιβάλ μαθαίνοντας και προσπαθώντας να το κάνουμε καλύτερο.Καλώς ήλθατε στη Σκιά των Βράχων 2016.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

9

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο φεστιβάλ στη «Σκιά των Βράχων»που ανοίγει τις πύλες του και φέτος και είναι η κοινή συνισταμένη της προ-σπάθειας και της θέλησης των δύο Δήμων Δάφνης – Υμηττού και Βύρωνα ναδιατηρήσουν και να αναπτύξουν το θεσμό του.

Τη φετινή χρονιά πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι θεατρικές παραστάσεις.Το θέατρο, ο πολιτισμός και η πολιτική, είναι έννοιες που η μια δεν μπορεί ναυπάρξει χωρίς την άλλη, έννοιες που μ’ αυτές εκφραζόταν πάντοτε ο πολίτης,είτε ως θεατής, είτε ως πρωταγωνιστής. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλειααλλά ανάγκη και προτεραιότητα, είναι εξευγενισμός και αναζωογόνηση ψυχής.Το θέατρο σαν μια ιδιαίτερη έκφραση του πολιτισμού ξεκινά από τα προχρι-στιανικά χρόνια και στόχο έχει να προβληματίσει, να διδάξει, αλλά και να ψυ-χαγωγήσει τον κόσμο που το παρακολουθεί.

Καλωσορίζω λοιπόν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους καλλιτέχνες που τιμούνμε την παρουσία και το έργο τους το φεστιβάλ στη «Σκιά των Βράχων».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

10

Τα φεστιβάλ μας, στη σκιά των βράχων, μας έμαθανπολλά μέσα στο χρόνο.

Τα πιο πολλά τα διδαχτήκαμε από τους καλλιτέχνες. Απόεκείνους τους «δασκάλους» που μας έμαθαν τί σημαίνειαγάπη για την τέχνη, δέσμευση, καλλιτεχνικό ήθος, ανά-στημα, λόγος, νόημα σε ό,τι κάνουν.

Από το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, προσπαθήσαμενα τους έχουμε δίπλα μας, να παρουσιάσουμε τη δουλειάτους, να υπερασπιστούμε τον ιδιαίτερο και μαγικό τουςκόσμο. Ανάμεσά τους, η Άννα Συνοδινού.

Το 1997 τιμήσαμε την Άννα Συνοδινού, δίνοντας στομικρό μας θέατρο το όνομά της. Θέλαμε να μας θυμίζειγια πάντα αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα της τέχνης μετο σπάνιο μέταλλο φωνής, με την ισχυρή θέληση και τοπείσμα, με την ακαταπόνητη συνέπεια και το ήθος στοσανίδι και στη ζωή.

Η Άννα Συνοδινού οραματίστηκε και ίδρυσε το θέατροτου Λυκαβηττού (1965), του πρώτου «θεάτρου βράχων»πάνω στα ερείπια ενός παλιού λατομείου. Σκεφτόταν ότιεκεί, θα ήταν το ιδανικό σημείο για να παρουσιαστούντα σπουδαία έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείαςστο αθηναϊκό κοινό. Αργότερα, στις αρχές του ’80, ιδρύ-σαμε και εμείς το δικό μας θέατρο βράχων, εδώ στη γει-τονιά μας.

Φέτος τιμούμε την Άννα Συνοδινού, αφιερώνοντας στημνήμη της το πρόγραμμά μας, καθώς η Άννα Συνοδινούέφυγε πριν εκπνεύσει ο Ιανουάριος που πέρασε.

Αυτή τη χρονιά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στο σχεδιασμότου προγράμματος. Μας θλίβει η διαπίστωση πως το Φε-στιβάλ μας αποκλείστηκε από μια μεγάλη μερίδα διορ-γανωτών συναυλιών. Είμαστε σίγουροι, πως αυτό δενακτινογραφεί τη σχέση των καλλιτεχνών με το θέατροβράχων και το Φεστιβάλ μας. Γι’ αυτό και δεν σκεφτήκαμεούτε για μια στιγμή να παραιτηθούμε από την προσπά-θεια. Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να δια-πραγματευτούμε την ταυτότητα του Φεστιβάλ.

Προσπαθούμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα τηςσημερινής ζωής και τις δυσκολίες της. Όμως ξέρουμεκαλά πως κάθε βήμα, είναι και μια μικρή υπέρβαση, μιαμικρή νίκη, στη σημερινή συγκυρία. Για αυτό η παρουσίασας, μας εμπνέει και μας κάνει πιο δυνατούς. Για αυτόθα συνεχίσουμε μαζί με όλους τους καλλιτέχνες που αγα-πάμε και που μας τιμούν με τη γλώσσα της τέχνης τους.

Δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στις εξελίξεις που διαμορ-φώνουν το τοπίο της καθημερινότητας. Δεν μπορούμενα μην αγκαλιάσουμε με τη σκέψη μας τους πρόσφυγες,που άφησαν πίσω τους τα σπίτια τους, αναζητώντας έναστοιχειώδες μέλλον και ζουν στη δίνη των λιμανιών τηςακατάπαυστης αγωνίας.

Το Φεστιβάλ μας και η συνέχειά του είναι μια πράξη πο-λιτική. Δεν υποκρίνεται την κανονικότητα σε έναν μη κα-νονικό κόσμο. Προσκαλεί και προκαλεί τη δημι-ουργικότητα σε έναν ρόλο αντίστασης και αντίστιξης στοδεδομένο, το καταστροφικό, το ανούσιο. Ποιος άλλος θαμπορούσε να είναι ο κανόνας της τέχνης σήμερα…

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΤΑΣΙΑ ΣΑΡΡΙΔΟΥ

11

Άνθρωπος - αξίες – Πολιτισμός – γιορτή – αλληλεγγύη

Στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων σχεδιάζουμε και δημιουργούμε εκδη-λώσεις για ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη,τον πολιτισμό και έχουν ανάγκη να διασκεδάσουν.Θέλουμε τις νύχτες αυτές του φεστιβάλ να στέλνουμε μηνύματα αισιοδο-ξίας και να κάνουμε το αύριο να φαίνεται καλύτερο.Πολίτες από κάθε περιοχή της Αθήνας προσέρχονται για το θέαμα, για ναπεράσουν καλά,να καλυτερεύσει η διάθεση τους, να νιώσουν όμορφα.Ως διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ που έχουμε την ευθύνη της διορ-γάνωσης του,ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του από την επόμενη μέραπου τελείωσε το προηγούμενο.Συζητήσαμε – διαπραγματευτήκαμε – παλέψαμε για να σταθούμε και«εφέτος» μπροστά στους πολίτες,στους θεατές μας με αξιοπρέπεια λέγοντας τους πως οι αριθμοί έχουναξία μόνο όταν αυτοί δείχνουν περισσότερη τέχνη,περισσότερο πολιτισμό γιατί Ελλάδα και πολιτισμός ταυτίζονται Το Φεστιβάλ, Στη Σκιά των Βράχων είναι και εφέτος εδώ.

Παναγιώτης Κωστάκης

Πρόεδρος Δ.Σ. Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού

12

13

ANNAΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ1927

2016

14

«Από τα νεανικά μου χρόνια σημείωνα σ' ένα σχολικό τετράδιο αγαπημένεςστιγμές που άστραφταν και σβήνανε σαν τ' άστρα στο στερέωμα, για πρόσωπαπου αγαπούσα παρά πολύ και ζέσταιναν τη ζωή γύρω μου.

H λειτουργία της θεατρικής ζωής μ' έκανε να νιώθω ως προεξάρχουσα μιαςπομπής από τα χρόνια του Θέσπη, που διηγείται τα πάθη του Διονύσου καιάλλων ηρώων, μπροστά σ' ένα Κοινό, έτοιμο να συγκινηθεί από άγνωστες λυ-πητερές και χαρούμενες ιστορίες για να μάθει πως ζει ο κόσμος πέρα από τοδικό του κατώφλι...

Όχι, δεν είμαι συγγραφέας, και τα γραφτά μου δεν είναι αποτέλεσμα συγγρα-φικού οίστρου. Δεν μπορώ να κάθομαι στην καρέκλα πολλήν ώρα. Mουδιάζουντα άκρα μου. Είμαι ηθοποιός, και στην τέχνη μου λειτουργώ εν κινήσει. Έζησαπλάι σε μεγάλες ψυχές, δυσαναπλήρωτους τεχνίτες, ιερά πρόσωπα. Στη βαθιάκρύπτη της μνήμης και του συνειδότος φύλαξα τη μεγαλειότητά τους.

Έτρεμα πάντα τη Λήθη, που σημαίνει θάνατο, και διάλεξα τη Mνημοσύνηπου τον καταργεί».

Άννα Συνοδινού

15

16

17

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

Α Ν Ν Α Σ Υ Ν Ο Δ Ι Ν Ο Υ Έ ν α Μ ο υ σ ι κ ό Ό ρ γ α ν ο

Η Άννα Συνοδινού που έφυγε πρόσφατα προς τη θεατρική σκηνή των αγγέλων ανήκε σε μια γενναία, στέρεη και ουσια-στική συντεχνία υποκριτικών οργάνων παραγωγής υψίσυχνων αισθημάτων και ηχητικών ρυθμικών και μελωδικών συν-θέσεων του γλωσσικού μέσου.

Η Συνοδινού υπήρξε εκλεκτή μαθήτρια του μεγάλου δασκάλου σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη που ίδρυσε και δημιούρ-γησε παράδοση για 60 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της σπουδής της οποίας κορυφαίο καλλιτεχνικό παράδειγμα υπήρξε η Άννα Συνοδι-νού;

Ο Ροντήρης για πρώτη φορά στην Ελλάδα των ασπούδαχτων και αυτοσχέδιων ηθοποιών έφερε την επιστημονική εκ-παιδευτική κατάρτιση ειδικευμένων υποκριτικών προσωπικοτήτων. Προσάρμοσε στα ελληνικά εκφραστικά και γλωσσικάδεδομένα τις δοκιμασμένες μεθόδους παραγωγής φωνητικών κλιμάκων της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης ηθοποιών. Ο Ρον-τήρης όριζε την υποκριτική τέχνη ως «την μουσική έκφραση των συναισθημάτων».

Η Άννα Συνοδινού ήταν, όπως το επεδίωκε ο Ροντήρης, ένα υποκριτικό τέλειο όργανο παραγωγής μουσικών αισθημάτων,ένα Στραντιβάριους. Ο Ροντήρης μελετούσε τα έργα, κλασικά και σύγχρονα, ως φιλολογικά, κοινωνικά, ψυχολογικά,ηθικά ορυχεία και την υποκριτική σαν ένα σύστημα ανασκαφής προς ανεύρεση σπάνιων μεταλλευμάτων.

Η Συνοδινού έσκαβε βαθιά μέσα στα μεγάλα κείμενα, Αρχαίας Τραγωδίας, Σαίξπηρ, Ίψεν, Πιραντέλλο, Λόρκα και ανέσυρεστη επιφάνεια και σωματοποίησε πάθη, χαρές, προδοσίες, όνειρα, ψευδαισθήσεις, προσδοκίες, μίση και ερωτικές ανη-συχίες των τραυματικών εμπειριών της θεατρικής πινακοθήκης ηρωίδων.

Η Συνοδινού δίδαξε επίσης ελληνικό, αυθεντικό ήθος, επαγγελματισμό και συναδελφική αλληλεγγύη. Αλλά πάνω απ ‘ όλαδίδαξε με την τέχνη και τη ζωή της ελληνική ιθαγενή αισθητική, λαϊκή και λόγια, αρχαία, βυζαντινή και νεώτερη, γιατί γιατην Άννα Συνοδινού το θέατρο, όπως το είδε ο Σαίξπηρ, είναι ο καθρέφτης όπου η κοινωνία βλέπει το πρόσωπό της.

Εξάλλου αυτή η ηθική στάση ώθησε την Συνοδινού στην πολιτική , την οποία εγκατέλειψε όταν συνειδητοποίησε ότι τηςζητούσε να συμβιβάζεται και να χαμηλώνει τον πήχυ.

Σαν την Σίβυλλα του Σικελιανού που ερμήνευσε έβλεπε την παρακμή να επελαύνει και έκλαψε με Αισχύλειους στίχουςπάνω απ΄ τα ερείπια ενός προδομένου λαού που πίστευε πως μετά τον πόλεμο θα άλλαζε αξίες.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Μάιος 2016

35

37

τo προγραμμα

εναρξη εκδηλωσεων: 21:00

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

Δευτέρα 6 ΙουνίουΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ματούλα Ζαμάνη & Αλέξανδρος Κούστας

Τετάρτη 8 ΙουνίουOMAR FARUK TEKBILEK & FRIENDS

Special guests: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πετρολούκας Χαλκιάς

Haig Yazdjian, Μελίνα Κανά, Φώτης Θεοδωρίδης

Δευτέρα 13 Ιουνίου«ΑΣΠΙΣ & ΣΥΜΠΟΣΙΟ» Μενάνδρου - Λουκιανού

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου, Χριστόφορος Χριστοφής

Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης κ.α.

Τετάρτη 15 Ιουνίου«ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ»

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Παίζει: Γιώργος Γαλίτης

Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Ιουνίου«ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ» Εντμόν Ροστάν

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα κ.α.

39

Πέμπτη 23 Ιουνίου«ΠΕΡΣΕΣ» Αισχύλου | ΘΕ.ΑΜ.Α.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου

Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Βασίλης Οικονόμου, Χριστίνα Τούμπα,

Χριστίνα Τσαβλή, Γιώτα Βέη κ.α.

Δευτέρα 27 Ιουνίου«ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» Αλέξανδρου Ραγκαβή

Σκηνοθεσία-απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Τάνια Τρύπη, Γιώργος Γιαννακόπουλος κ.α.

Τετάρτη 29 Ιουνίου «ΒΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΜΒΑ»

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΟΡΟΥ Ι. & Ρ.ΝΤΑΝΚΑΝ

Πέμπτη 30 Ιουνίου«ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΩ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΡΟ»

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΧΟΡΟΥ Ι. & Ρ.ΝΤΑΝΚΑΝ

Ι Ο Υ Λ Ι Ο ΣΔευτέρα 4 & Τρίτη 5 Ιουλίου

«ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ» Κώστα ΣωτηρίουΣκηνοθεσία: Βαγγέλης ΘεοδωρόπουλοςΠαίζει: Ελένη Ουζουνίδου

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου Schoolwave Festival

Δευτέρα 11 Ιουλίου

ΜΑΡΙΑ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ

+ Goodfellas

Τρίτη 12 ΙουλίουΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ & ΠΥΡΗΝΑΣGuests: Παντελής Θαλασσινός, Σταυρούλα Μανωλοπούλου

Τετάρτη 13 Ιουλίου«ΛΩΞΑΝΤΡΑ» Μαρίας ΙορδανίδουΔιασκευή-Σκηνοθεσία: Άννα ΒαγενάΠαίζει: Άννα Βαγενά

Παρασκευή 15 Ιουλίου «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ» Επιμέλεια: Λίλιαν ΔημητρακοπούλουΣυμμετέχουν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Βύρωνα

Δευτέρα 18 Ιουλίου«ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ» ΠλάτωναΣκηνοθεσία-Μετάφραση: Δήμος ΑβδελιώτηςΠαίζουν: Βασίλης Καραμπούλας, Γιάννης Κολόι

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

Πέμπτη 21 Ιουλίου«ΠΛΟΥΤΟΣ» Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης κ.α.

Δευτέρα 25 Ιουλίου«ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ» | Θεατρική Ομάδα «ΡΟΔΑ»Σκηνοθεσία: Μαρία ΠερετζήΠαίζουν: Δημήτρης Γασπαράτος, Σταύρος Κάππα κ.α.

Θεατρική Παράσταση

Τετάρτη 27 Ιουλίου«ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»

Russian Moscow Ballet Theater

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο ΣΔευτέρα 29 Αυγούστου

«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ» | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣΣκηνοθεσία - Μουσική: Κώστας ΓάκηςΠαίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.α.

Τετάρτη 31 Αυγούστου«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Jean AnouilhΣκηνοθεσία: Ελένη ΕυθυμίουΠαίζουν: Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου κ.α.

Θεατρική Παράσταση

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Πέμπτη 1 ΣεπτεμβρίουΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος

Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Πετρόπουλος κ.α.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου«ΣΙΒΥΛΛΑ Η ΕΝ ΚΟΥΤΟΥΚΙΩ» Γιώργου Γιαννακόπουλου«διάθλαση» Θεατρικό εργαστήριο Δήμου Δάφνης ΥμηττούΣκηνοθεσία: Γιώργος ΓιαννακόπουλοςΠαίζουν: Τα παιδιά του Εργαστηρίου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» ΑισχύλουΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΣκηνοθεσία: Τσέζαρις ΓκραουζίνιςΠαίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Χρίστος Στυλιανός, Νάντια Κοντογεώργη κ.α.

Τετάρτη 7 ΣεπτεμβρίουΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣΤΟ ROCK ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣΜαζί του: Στάθης Δρογώσης, Βασίλης Καζούλης, Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Φάμελλοςopening act: Δραμαμίνη

43

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ…» ΕΛΠΙΔΑ, ΔΑΚΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ROBERT WILLIAMS, ΤΖΟΡΝΤΑΝΕΛΛΙ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥΠαρουσίαση: Νίκος Βεντουράτος

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Σοφοκλή | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΣκηνοθεσία: Στάθης ΛιβαθινόςΠαίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής κ.α.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου«ΕΝCARDIA» 12 ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ…

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» Αριστοφάνη | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΣκηνοθεσία: Μιχαήλ ΜαρμαρινόςΠαίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Λένα Κιτσοπούλου, Αιμίλιος Χειλάκης κ.α.

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 ΣεπτεμβρίουΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΥ... ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ» Γούντυ Άλεν

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Παίζουν: Τα παιδιά του Εργαστηρίου

λαούτο, μπουζούκι, μπουζουκομάνα, τραγούδι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

τραγούδι: Ματούλα Ζαμάνη

τραγούδι: Αλέξανδρος Κούστας

κιθάρα, λαούτο και φωνή: Δημήτρης Μυστακίδης:

τρομπέτα, φλικόρνο:Ανδρέας Πολυζωγόπουλος:

τύμπανα:Σωτήρης Ντούβας

πλήκτρα:Κωστής Χριστοδούλου

ηλεκτρικό μπάσο:Αντώνης Μαράτος

ηλεκτρική κιθάρα:Κώστας Παντέλης

κλαρίνο:Γιάννης Αντωνιάδης

κιθάρα, τραγούδι:Αλέξανδρος Κτιστάκης

Ηχοληψία: Μάκης Πελοπίδας, Κλεάνθης Καραπιπέρης

Φωτισμοί: Χρήστος Λαζαρίδης, Βασίλης Πουφτής

Οργάνωση Παραγωγής:Ηχόχρωμα

44

Δευτέρα 6 Ιουνίου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τραγούδι Ματούλα Ζαμάνη & Αλέξανδρος Κούστας

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Μουσική

Μετά από μια ηθελημένη χειμερινή ενδοσκόπηση, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνουμε τη Ματούλα Ζαμάνη και τους υπόλοιπους συνεργάτεςτους, θα προσπαθήσουν γιαάλλη μια φορά να σταθούν μεαυθεντικότητα και καλή διάθεση στο μουσικό γίγνεσθαι του φετινού καλοκαιριού.

Αυτό τον καιρό τελειώνουν έναδίσκο, που προέκυψε από τις ηχογραφήσεις παλιότε-ρων εμφανίσεών τους. Θα έχει τίτλο «5 Χειμώνες, 6 Καλοκαίρια» και αποτυπώνει την ερμηνεία της Ματούλας στα τραγούδια του Θανάση.Θα τον παρουσιάσουν μαζί με άλλα τραγούδια, σε ένα πρόγραμμα, που σκοπό θα έχει,να αντιτάξει στη σκληρότητα των ημερών την παρηγορητικότητα της τέχνης: «Όλα στραβά γινήκανε και όλα είν’ ωραία».

45

46

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικόςκρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα ότανπαίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τουςανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορέςεξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μι-λώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σ’ αυτό το επί-πεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».

Omar Faruk Tekbilek

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιοαγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τουςσπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μου-σικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης ο οποίοςπαίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η μουσικήτου έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά καισημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώ-ματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό,την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αν-τιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο τηςειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούςαπό διάφορες χώρες.

Η πολύ-ποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσικήτου τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνερ-γαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, έχειεπενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικέςσειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελ-λάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο τουπολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικόςπολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέ-φυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επι-θυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς,επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σανμια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”,έχει πει χαρακτηριστικά.

Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αι-γαίο, σε συνεργασία με τους καταξιωμένους Έλληνεςκαλλιτέχνες Μελίνα Κανά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πε-τρολούκα Χαλκιά, Haig Yazdjian, Φώτη Θεοδωρίδηκαι άλλους.

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

ΜουσικήTετάρτη 8 Ιουνίου

OMAR FARUK TEKBILEK+friends Μια μουσική συνάντηση στο Σταυροδρόμι Ανατολής και ΔύσηςSpecial guests οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα - Πετρολούκας Χαλκιάς

Haig Yazdjian - Μελίνα Κανά - Φώτης Θεοδωρίδης

47

Nέι, κρουστά, φωνή Omar Faruk Tekbilek

κανονάκι: Bahadir Sener

ούτι, μπουζούκι: Γιάννης Παπαϊωάννου

κρουστά: Βαγγέλης Καρίπης

κρουστά: Κώστας Μερετάκης

πιάνο, keyboards: Γιάννης Δημητριάδης

H συναυλία διοργανώνεται από την

Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών

Αιγάλεω στο πλαίσιο υποστήριξης των

σκοπών της.

48

Δευτέρα 13 Ιουνίου«ΑΣΠΙΣ & ΣΥΜΠΟΣΙΟ» Μενάνδρου - ΛουκιανούΠΕΙΡΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ

Διερμηνεία νοηματικής: Στράτος Πατρινός, Γιάννης ΓιαλλούροςΣκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου, Χριστόφορος ΧριστοφήςΜετάφραση - απόδοση στη νέα Ελληνική: Χριστόφορος Χριστοφής, Παναγιώτης ΔημητρόπουλοςΜουσική: Νίκος ΠλατύραχοςΚίνηση - χορός: Έρση ΠίτταΣκηνικά - Κοστούμια: Art Stage Παίζουν Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης

και 14 ακόμη ηθοποιοίΠαραγωγή: Ανθός – Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης»

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Η «Ασπίς» του Μένανδρου είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει παιχτεί ποτέ. Πρόκειται για κωμωδίακαι εξελίσσεται την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Η σπασμένη Ασπίδα του Κλεόστρατου, μαρτυράτον απρόσμενο χαμό του στην μάχη. Ο γέρος Σμικρίνης θέλει να παντρευτεί την νεαρή αδερφήτου Κλεόστρατου για να πάρει την κληρονομιά που της ανήκει μετά το θάνατο του αδερφούτης. Ο αγαθός υπηρέτης Δάος θα σκηνοθετήσει το θάνατο του Χαιρέστρατου, αδερφού τουγέρο Σμικρίνη, ώστε να ξεσκεπάσει το σχέδιο του. Αποκαλύπτεται ότι ο Κλεόστρατος δεν είναιτελικά νεκρός, το σχέδιο του Σμικρίνη ανατρέπεται, η κόρη θα παντρευτεί τον αγαπημένο τηςκαι ο Κλεόστρατος την κόρη του Χαιρέστρατου.Το «Συμπόσιο» (Λάπιθαι) του Λουκιανού εξελίσσεται σε ένα γαμήλιο συμπόσιο που είναι κα-λεσμένοι εκπρόσωποι των φιλοσοφικών σχολών της εποχής, ένας επικούρειος, ένας στωικός,ένας πλατωνιστής και ένας περιπατητικός. Έπειτα από λίγο έρχεται απρόσκλητος ο κυνικός, ο

49

οποίος αρχίζει να συμπεριφέρε-ται άπρεπα στον οικοδεσπότηκαι τους συνδαιτυμόνες, προκα-λώντας ακόμη και σε αγώναπυγμαχίας τον γελωτοποιό τουσυμποσίου. Πολλά ευτράπελα θα συμβούνστο συμπόσιο μέχρι που οι φιλό-σοφοι ξεχνώντας την ιδιότητα τους θαπιαστούν στα χέρια.Το έργο αποτελεί την οξύτερη διακωμώδηση για τη συμπερι-φορά των φιλοσόφων που μοιάζει να είναι μακριά από αυτό που αντιπροσωπεύουν.Η Ασπίς του Μένανδρου τελειώνει με δύο γάμους και γίνεται έτσι μια ιδανική σύνδεσημε το έργο του Λουκιανού πουακολουθεί και διαδραματίζεταισε ένα γαμήλιο συμπόσιο.

Η παράσταση θα έχει διερμηνεία στη νοηματικήγλώσσα και υποστηρίζει και ακουστική περιγραφή για τυφλούς.

50

Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξι-

κάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για

τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο.

Ένα one dead man show, ένα black total κωμικό

μονόλογο με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμι-

κούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύ-

ρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος

Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό

ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνη-

στος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Δείτε «Τα Ραδίκια Ανάποδα» και ελπίζουμε να

κλάψετε (απ’ τα γέλια).

Μια παράσταση που θα ζείτε να τη θυμόσαστε.

Tετάρτη 15 Ιουνίου

ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑΚείμενο, ερμηνεία, σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση: Τόλης Κετσελίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευαγγελία Σχοινά

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

51

52

Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Ιουνίου

«ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ» Εντμόν Ροστάν

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης ΚακλέαςΜετάφραση: Λουϊζα ΜητσάκουΣκηνικά: Μανόλης ΠαντελιδάκηςΚοστούμια: Εύα ΝάθεναΜουσική: Ευανθία ΡεμπούτσικαΦωτισμοί: Χρήστος ΤζιόγκαςΧορογραφίες: Χρήστος ΠαπαδόπουλοςΕπιμέλεια κίνησης: Αγγελική ΤρομπούκηΣπαθογραφίες: Κωνσταντίνος ΜπουμπούκηςΒοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ηστυ

ΠαίζουνΒασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Θάνος Κοντογιώργης, Αγγελική Τρομπούκη, Στράτος Τρογκάνης, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Αλέξιος Φουσέκης

Βιολί παίζει η Βασιλική Μαζαράκη

Ένα από τα πιο συναρπαστικά και

δημοφιλή έργα του παγκόσμιου

δραματολογίου, που αποτέλεσε

πηγή έμπνευσης για κινηματογρα-

φικές ταινίες, έργα όπερας και

μπαλέτου, μουσικές συνθέσεις,

ακόμη και σειρές κόμικ, ζωντανεύει

ξανά σε μια παράσταση που σημεί-

ωσε τεράστια επιτυχία με ρεκόρ ει-

σιτηρίων στην Αθήνα.

Ο Συρανό γίνεται υπό τη σκηνοθε-

τική μαεστρία του Γιάννη Κακλέα

ένα σκηνικό θέαμα με 40 χαρακτή-

ρες που ξεδιπλώνουν έρωτες και

πάθη, σκαρώνουν ποιήματα και

αστεία, τραγουδούν και πολεμούν

μεταφέροντας μας από τις αίθου-

σες θεάτρου και τις μυρωμένες

αυλές σπιτιών ως τα μοναστήρια

καπουτσίνων και τα αιματοβαμμένα

πεδία μαχών.

53

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

ενσαρκώνει τον εκκεντρικό

ήρωα με τη διάσημη μύτη και

την πολυσχιδή προσωπικότητα,

έναν ξεχωριστό, πολυτάλαντο

άνθρωπο, τρυφερό, αστείο,

ποιητή και δεινό ξιφομάχο και

κατ’ εξοχήν τραγικό πρόσωπο,

που θα παραδεχτεί τον μεγάλο

του έρωτα για την εξαδέλφη

του Ρωξάνη μόνο λίγο

προτού ξεψυχήσει.

Η μουσική της Ευανθίας

Ρεμπούτσικα δίνει τη δική της

νότα μέσα από τις μελωδίες

που έχει συνθέσει αποκλειστικά

για την παράσταση, ενισχύον-

τας τον ηρωισμό και το

χιούμορ που χαρακτηρίζει

το έργο.

54

Πέμπτη 23 Ιουνίου

«ΠΕΡΣΕΣ» ΑισχύλουΘΕ.ΑΜ.Α.

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

…νικώντας καθετί «ξένο» και τη μάχη της προκατάληψης με τον ίδιο μας τον εαυτό…

Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή

του ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει το αρ-

χαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, που θα παρου-

σιαστεί και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Κορυφαία Χορού η μεγάλη

ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη.

Η τάση του δραματικού ποιητή να κινείται από την αρχικά προφορική ποίηση προς τη συμβατικά καλούμενη

«οπτική» ποίηση, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των Περσών. Η αόριστη ανησυχία εξελίσσεται επί της σκηνής σε

πραγματικό γεγονός. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά το θρήνο στην Περσία κι ο Αισχύλος,

περιγράφοντας την κορύφωσή του στη «βάρβαρη» χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική

πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι «ξένο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του…

ΣυντελεστέςΜετάφραση – Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου | Εκγύμναση Χορού: Αιμιλιανή ΑβραάμΣκηνικά: Δέσποινα Φλέσσα | Κοστούμια: Σοφία ΣταυρακάκηΜουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος ΚαψοκαβάδηςΔιερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα ΤσαποΐτηΗχολήπτης: Φώτης ΚίκιραςΠαίζουνΆτοσσα: Χριστίνα Τούμπα & Χριστίνα Τσαβλή | Δαρείος: Πάνος ΖουρνατζίδηςΑγγελιαφόρος: Μιχάλης Ταμπούκας | Ξέρξης: Βασίλης ΟικονόμουΚορυφαία Χορού: Γιώτα ΒέηΧορός: Αιμιλιανή Αβραάμ (Β΄ Κορυφαία), Μιχάλης Γραμματάς, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Σταμάτη, Μαίρη Σταματουλά, Έφη ΤούμπαΜουσικοί Κρουστών Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς

55

56

Δευτέρα 27 Ιουνίου

«ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛH Ο ΓΑΜΟΣ»Αλέξανδρου Ραγκαβή

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

«ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843,αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στηχώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερσητης 3ης του Σεπτέμβρη.

Φαναριώτης ευρύτατης παιδείας και πολυγραφότατος λόγιος ο Ραγκαβής, ήταν ταυτό-χρονα και δραστήριος πολιτικός που έζησε «από τα μέσα» τις ίντριγκες, τις ξένες επεμ-βάσεις, τους συμβιβασμούς και την με κάθε μέσο προσπάθεια για κατάκτηση καιδιατήρηση της εξουσίας από τα πρώτα κόμματα που εμφανίστηκαν μετά την Επανάστασητου 21 –κόμματα που δεν έκρυβαν την εξάρτησή τους από ξένα κέντρα, αντίθετα έφερανμε… υπερηφάνεια τους τίτλους «Αγγλόφιλον», «Γαλλόφιλον» και «Ρωσόφιλον»!

Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από τηνΣύρο, που για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία Ανθούσα θέτει ως όρο να γίνει…υπουργός, ο Ραγκαβής αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρα-κτικές που από τότε ταλανίζουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υπο-στήριξης, την διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και την θυσίατου δημοσίου στο ατομικό συμφέρον.

Και όλα αυτά διαδραματίζονται στο συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», όπουο Ραγκαβής κατορθώνει να αναβιώσει και να ανανεώσει την φόρμα της Αριστοφανικήςκωμωδίας, αξιοποιώντας όχι μόνο τον Χορό πολιτών – πελατών, αλλά και όλα τα δοκι-μασμένα τεχνάσματα του είδους: την Παράβαση, τα Επεισόδια, τον Αγώνα, τον Υμέναιοκαι φυσικά τις κωμικές ανατροπές, το άφθονο γέλιο, τα τραγούδια και την πανηγυριώτικηδιάθεση.

57

Παίζουν:

Γιάννη Βούρος

Τάνια Τρύπη

Κώστας Φλωκατούλας

Γιώργος Γιαννόπουλος

Άγγελος Μπούρας

Θοδωρής Αντωνιάδης

Λευτέρης Δημηρόπουλος

Δέσποινα Μπουγατιώτη

Θάλεια Χαραρά

Δανάη Αγγελάτου

Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνοθεσία-απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος

58

Τετάρτη 29 Ιουνίου

ΝΤΑΝΚΑΝ«Βήματα πάνω σε καμβά»Κέντρο Μελέτης Xορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Χορός

Μία παράσταση που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης Xορού Ι. & Ρ. Ντάν-καν του Δήμου Βύρωνα, γύρω από τη συνάντηση τριών τεχνών: της ζω-γραφικής, της μουσικής και του χορού.

Ζωγραφικοί πίνακες από διάφορες περιόδους της ιστορίας της τέχνηςντύνονται με μουσικά έργα από την αντίστοιχη εποχή και γίνονται πηγήέμπνευσης για 15 κινητικές συνθέσεις που ερμηνεύουν οι μαθητές τουΚέντρου Ντάνκαν.

Από τον Μεσαίωνα μέχρι τα σύγχρονα αισθητικά κινήματα του 20ουαιώνα, τα χρώματα και τα θέματα που απεικόνισε ο καλλιτέχνης την κάθεεποχή αλλά και η μουσική που γεννήθηκε την ίδια περίοδο μεταλλάσ-σονται και γίνονται κινητικά μοτίβα, αναπνοές, σχήματα και ρυθμός.

Έτσι, η θεατρική σκηνή γίνεται καμβάς, όπου κάθε ομάδα ζωγραφίζεικαι ερμηνεύει και μια διαφορετική περίοδο της τέχνης. Ένα ταξίδι πουξεκινά από την τέχνη του Μεσαίωνα, περνάει στην Αναγέννηση, το Μπα-ρόκ, τον Ρομαντισμό, τον Ιμπρεσιονισμό, την Αrt Νouveau, τον εξπρε-σιονισμό, το φωβισμό, το σουρεαλισμό, το bauhaus, το μινιμαλισμό, τηνpop art, την op art και καταλήγει στη σύγχρονη τέχνη του γκράφιτι.

Μια ζωντανή έκθεση που έρχεται να συναντήσει το βλέμμα του θεατήμέσα από τη δύναμη και την ορμή της κίνησης.

Συντελεστές της παράστασης:

Μαρία Βάρδη Άννα Κίσκιλα Βαρβάρα Κίτνα, Δέσποινα Κυριακίδη Αλεξάνδρα Λυκερίδου Κατερίνα Μπέλλα Νεοκλής ΝεοφυτίδηςΚατερίνα ΠαππάΕλευθερία ΠεραντινούΌλγα ΣπυράκηΚώστας Τσιούκας

59

60

Πέμπτη 30 Ιουνίου

ΝΤΑΝΚΑΝ«Τα παλαιά ανιστορώ με μουσική και με χορό»Κέντρο Μελέτης Xορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Ν

Ι

Ο

Σ

Χορός

«Πήγαινε λοιπόν στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη λαϊκή ζωή για να βρεις τη γλώσσα σου και την ψυχή σου

και μ’ αυτά τα εφόδια, αν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα, θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία...».

Ίων Δραγούμης

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν παρουσιάζει φέτος μια πα-ράσταση που θα μας ταξιδέψει στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, το Αιγαίο, τοΙόνιο και τη Μικρά Ασία και, σε συνεργασία με ομάδες και από άλλουςΔήμους, στη Μακεδονία και τη Λήμνο.

Συντελεστές:

Γιώργος ΔαμάσκοςΕυαγγελία Χαντζή

Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφεύς»

Διδασκαλία: Γιώργος Κεφαλιακός

Δήμος Κερατσινίου

Διδασκαλία: Μαρία Τζίμκα

61

62

Δευτέρα 4 & Τρίτη 5 Ιουλίου

«ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ»Κώστα ΣωτηρίουΘέατρο του Νέου Κόσμου

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της

δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγη-

μένη με τα χρηστά ήδη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του

Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρα-

κολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της...

Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορ-

φωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα,

μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα

τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους.

Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά

σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει

την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

63

64

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου

Schoolwave 2016

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Μουσική

Μετά από 12 χρόνια, το Schoolwave είναι κάτι

σαν το καλοκαίρι. Έρχεται ό,τι και να γίνει, όσο

άσχημα κι αν είναι τα πράγματα γύρω μας. Και

το περιμένουν πάντα χιλιάδες παιδιά για να

χειροκροτήσουν τους συνομηλίκους τους

πάνω στη σκηνή και να γιορτάσουν όλοι μαζί

το τέλος μιας ακόμα βαρετής σχολικής χρο-

νιάς.

Φέτος συμμετέχουν 25 μαθητικά και φοιτητικά

συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα. Μαζί τους,

όπως κάθε χρόνο, γνωστοί καλλιτέχνες τα ονό-

ματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διοργάνωση:

Δημιουργική Ομάδα Schooligans

σε συνεργασία με

το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού

Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού,

υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

65

66

Δευτέρα 11 Ιουλίου

ΜΑΡΙΑ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ+ Goodfellas

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Μουσική

Η Μαρία Κηλαηδόνη, παρουσιάζει ένα live γεμάτο τρυφερότητα, ευαισθησία και πολύ κέφι

ερμηνεύοντας, με την ξεχωριστή χροιά της φωνής της, τραγούδια από τον πρώτο της προ-

σωπικό δίσκο, στον οποίο έγραψε η ίδια τη μουσική και τους στίχους, καθώς και διασκευές

αγαπημένων τραγουδιών της αμερικάνικης country, blues και 50’s σκηνής (π.χ. Johnny Cash,

Ray Charles κ.ά).

Ως γνήσια κόρη του πατέρα της Λουκιανού, η Μαρία έχει «κληρονομήσει» τον τρόπο να

κάνει τον κόσμο να περνάει καλά στις συναυλίες της, μετατρέποντας τες σε ΑΞΕΧΑΣΤΑ

ΠΑΡΤΥ!

Η Μαρία Κηλαηδόνη, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στην ηλικία των 12 ετών. Από τα 14 της

έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα και με διάφορα μουσικά στυλ (rock, funk, blues

και country). Την διακρίνει η απλότητα και η αμεσότητα της ερμηνείας της. Το τελευταίο διά-

στημα συνθέτει δικά της τραγούδια σε ελληνικό στοίχο. Η κυκλοφορία του πρώτου της προ-

σωπικού δίσκου έχει τίτλο «Τυρκουάζ».

Μαζί της το συγκρότημα Goodfellas, που αποτελείται από τους:

Βύρων Τσιμπλάκης: ηλεκτρική κιθάρα, Αλέξης Στενάκης: ηλεκτρικό πιάνο, κλαρινέτο,

Σταμάτης Κυρλαγκίτσης: μπάσο, φωνητικά, Βαγγέλης Τσιμπλάκης: drums

67

68

Τρίτη 12 Ιουλίου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ & ΠΥΡΗΝΑΣ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Μουσικοθεατρική

παράσταση

O Γρηγόρης Βασίλας, ένας από τους κορυφαίους σολίστες του μπουζου-κιού και το συγκρότημα «ΠΥΡΗΝΑΣ», συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολοστον χώρο της λαϊκής μουσικής.Είναι μία άλλη προσέγγιση του λαϊκού ήχου, που από σταθερός ρεμπε-τολαϊκός μεταλλάσσεται σε φαντασία, όνειρα, χρώματα και αρώματα καιφέρνουν κοντά τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν απόόλους μας μέσα στις δεκαετίες άνθισης του ρεμπέτικου-λαϊκού και έντε-χνου τραγουδιού.Συνδυάζουν με πολύ μεγάλη επιτυχία το παλιό με το νέο και καταφέρνειοι συνθέσεις του να είναι προσιτές σε μικρούς και μεγάλους και εκτελε-σμένες με τρόπο που το μπουζούκι στα χέρια του να φαντάζει σαν έναόργανο για όλα τα είδη μουσικής. Τα τραγούδια αυτά συνδέονται μεταξύ τους με κείμενα που αναφέρονταιστις ιδιαίτερες αποχρώσεις της κάθε εποχής, πώς αυτές επηρέασαν τηνελληνική μουσική και που φέρουν την υπογραφή μεγάλων δημιουργών.Ολοκληρώνοντας τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο σε στίχους τουσπουδαίου στιχουργού Κώστα Φασουλά και τις εξαιρετικές ερμηνείεςαπό τον Παντελή Θαλασσινό, την Σταυρούλα Μανωλοπούλου και τηνΧριστίνα Λάμπρου, συμμετέχει με τον «Πυρήνα» στο φεστιβάλ «στη σκιάτων Βράχων» Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού, και έχει την χαράκαι την τιμή να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη δουλειά του σε όλον τονκόσμο που θέλει να ακούσει κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, μια άλλη προ-σέγγιση της λαϊκής μουσικής.

Info:

Ο Γρηγόρης Βασίλας έχει μακρόχρονη

επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και το

εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνή

φεστιβάλ, επενδύοντας μουσικά

θεατρικές παραστάσεις και

κινηματογραφικές ταινίες.

Με την μακρόχρονη διδακτική του

εμπειρία κάνει διαλέξεις και σεμινάρια

για το μπουζούκι.

69

Φιλική συμμετοχή:Παρουσίαση: Βασίλης Χατζηϊακώβου - εκδότηςΑπαγγελία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος -ηθοποιόςΚαι ο Νίκος Τατασόπουλος, σολίστας του μπουζουκιού

Ερμηνεύουν μουσικά:μπουζούκι, τραγούδι: Γρηγόρης Βασίλας, Θοδωρής Στούγιοςκοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκοςκιθάρα, τραγούδι: Γιάννης Ευαγγέλου πιάνο: Φίλιππος Παχνιστήςκλασική κιθάρα: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος ακορντεόν: Αλέξανδρος Καμπουράκηςτραγούδι: Σταυρούλα Μανωλοπούλου

μηχανικοί ήχου: Γιώργος Καρυώτης, Ευτύχης Γιαννακούρας

70

Τετάρτη 13 Ιουλίου

«ΛΩΞΑΝΤΡΑ» Μαρίας Ιορδανίδου

Θέατρο

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας»,έτσι όπως τις αποτύπωσε στο βιβλίο «Λωξάνδρα» η εγγονή της, η ΜαρίαΙορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της ΆνναςΒαγενά, σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο.Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντροτον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο ΠαγκόσμιοΠόλεμο.Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης,διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τηγνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτοκαι τη μητρική αγκαλιά.Η Άννα Βαγενά, που έκανε η ίδια τη διασκευή και σκηνοθεσία τουκειμένου, μας προσκαλεί σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικηΠόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οιλαοί συμβίωναν σε μια δυναμική επικοινωνία.Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή,αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού τωνΡωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τιςσημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία κι ανθρωπιά.Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, καθώςδεν θα λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσιαπολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από κοντά κι ένα υπέροχο μελωδικόαφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς, με τα ταταυλιανάχασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα τα πολίτικασυρτά, με τη γνώση και την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

Διασκευή κειμένου-σκηνοθεσία-ερμηνεία: Άννα Βαγενά

Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

71

72

Παρασκευή 15 Ιουλίου

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ» ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ένα αφιέρωμα στην μεγάλη «κυρία» του θεάτρου, που το υπη-ρέτησε με πάθος, αγωνιστικότητα, πίστη και έφυγε από κοντάμας στις αρχές αυτού του χρόνου, στις 7 Ιανουαρίου 2016.Εδώ, στα βράχια του Βύρωνα, στο θέατρο που φέρει το όνομάτης, θα τιμήσουμε τη μεγάλη τραγωδό μας, κάνοντας μια ανα-δρομή στη ζωή της και στο έργο της.

«Πολιτισμός είναι να μην υπάρχουν ζητιάνοι. Από κειπρέπει να ξεκινάς. Η Επίδαυρος, είναι η πολυτέλεια τουΠολιτισμού.»

Επιμέλεια: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Συμμετέχουν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Βύρωνα

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

73

74

Δευτέρα 18 Ιουλίου

«ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ» ΠλάτωναΥπό την αιγίδα του ΚΘΒΕΗ Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη στην αρχαία γλώσσα, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστι-κής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακρι-βώς γλώσσα που μιλήθηκε από τον Σωκράτη καικαταγράφηκε με ακρίβεια από τον παρόντα τότε νεαρόμαθητή του, Πλάτωνα, κάνουν την παρακολούθηση τηςγια τους θεατές- δικαστές, μια μοναδική βιωματική εμ-πειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγ-ματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, καιόπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονταιμπροστά τους ζωντανά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλάκαι για τα φιλολογικά δεδομένα, που επιχειρείται καιυλοποιείται πρακτικά να μιλιέται η αρχαία ελληνικήγλώσσα έτσι ώστε να ακούγεται με έναν φυσικό, άμεσοκαι οικείο τρόπο χωρίς κανένα χαρακτήρα πειραματι-σμού, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ενότητα όλωντων μορφών της ελληνικής γλώσσας από την αρχαι-ότητα μέχρι το σήμερα.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργόςαυτού του εγχειρήματος, γράφει στο εισαγωγικό τουσημείωμα: «Mε την «Απολογία του Σωκράτη» το οικουμενικόπνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού φθάνει

στην πιο κορυφαία του στιγμή, γιατί γί-νεται συνειδητή πράξη, αποκτώνταςπραγματική και αναμφισβήτητη σωμα-τική υπόσταση με τον Σωκράτη, οοποίος αρνείται να ζει συμβατικά καιπροτιμά το θάνατο, παρά να στερηθείτον ενθουσιασμό και τη χαρά της ανα-ζήτησης του ουσιαστικού σκοπού τηςύπαρξής μας.Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιουτου αρχαίου πλατωνικού κειμένουκατά την παράσταση, δεν είναι κά-ποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιαςστενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζή-τησης, αλλά η ανάγκη, από το άκου-σμα της φωνής του αυθεντικού έργου,να αφουγκρασθούμε και να νοι-ώσουμε βιωματικά τα αισθήματα καιτις ιδέες του Σωκράτη, αφού κάθε με-τάφραση-ανάλογα με την οπτικήγωνία και τις προσωπικές επενδύσειςτου μεταφραστή-, δίνει και ένα εντε-λώς διαφορετικό προσωπείο στο Σω-κράτη…»

75

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνικός χώρος,Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Δήμος ΑβδελιώδηςΜακέτες, Κοστούμια: Αριστείδης ΠατσόγλουΣκηνογραφικός σχεδιασμόςκλεψύδρας: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κώστας ΚοτσανάςΜεταγραφή στην Αγγλική γλώσσα -επιμέλεια υποτιτλισμού:Αμαλία Κοντογιάννη

ΠαίζουνΣωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας Μέλητος: Γιάννης Κολόι

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά ΖώτουBoηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου, Ειρήνη ΖάρραυΦωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά

76

Πέμπτη 21 Ιουλίου

«ΠΛΟΥΤΟΣ» Αριστοφάνη

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμόγια τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιοκαι απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρεισπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο.Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δίαγια να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτείγιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλοκαι τον υπηρέτη του, Καρίωνα, ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τοναξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες. Η θεά Πενίαπαρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τουςπολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουντεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι -των ιερέων μη εξαιρου-μένων- οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμααποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου τουσυστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παρά-σταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτήςτης Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γε-γονός που σχεδόν τις περισσότερες πα-ραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλοςτου έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στοίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολί-τες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλατα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, νααναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στιςιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχά-σει.

77

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

μετάφραση:

Κ.Χ. Μύρηςσκηνοθεσία - διασκευή: Γιώργος Κιμούληςσκηνικά: Γιώργος Πάτσαςκοστούμια: Σοφία Νικολαίδημουσική: Γιώργος Ανδρέουστίχοι: Ισαάκ Σούσηςφωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλοςχορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλοςμουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάςβοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Παλληκαράκηπαραγωγή: ΑΦΟΙ Τάγαρη

παίζουν:Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία),

Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων),

Παίζουν επίσης: Τάσος Γιαννόπουλος (Βλεψίδημος, Συκοφάντης Γριά, Ερμής),

Αλμπέρτο Φάις (Δίκαιος & Ιερέας)

Χορός: Χριστέλα Γκιζέλη, Βερόνικα Δαβάκη, Ευθύμης Ζισάκης,

Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Παναγιώτης Κατσώλης, Κατερίνα Μαούτσου, Χριστίνα Σπατιώτη,

Ντένια Στασινοπούλου, Ειρήνη Τσάβα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Γιώργης Τσούρης, Χάρης Χιώτης

78

Δευτέρα 25 Ιουλίου

«ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ»Θεατρική Ομάδα «ΡΟΔΑ»

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Θέατρο

Γιατί Αλκιβιάδης και μάλιστα, «Άγιος»; Ένα μεγάλο μυστήριο γεμάτο αντιφάσεις φαίνεται ναπεριβάλλει το πρόσωπο και τη ζωή της σημαντικότερηςπολιτικής μορφής της κλασικής Αθήνας μετά τον Περι-κλή. Ο Αλκιβιάδης υπήρξε ο αγαπημένος μαθητής τουΣωκράτη αλλά πέρασε στην ιστορία ως καιροσκόπος,«αλήτης» και αλαζόνας. Αν και διέβλεψε με ακρίβεια τααποτελέσματα της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράςτης δημοκρατικής Αθήνας, του αποδόθηκε όλη η ευ-θύνη της παρακμής και της τελικής της πτώσης. Καιτέλος, είναι αυτός που συνδέεται με την ίδια την τύχητης Πλατωνικής φιλοσοφικής παράδοσης που, αιώνεςτώρα, παραμένει αποκομμένη από την εσωτερική καιαποκαλυπτική της διάσταση, αφού το περιεχόμενό τηςαντιμετωπίζεται με έναν καθαρά «ηθικολογικό» τρόπο.

Συμπληρώνοντας φέτος 25 χρόνια διαρκούς πα-ρουσίας με στόχο τη δημιουργία της παράδοσηςτου Ιερού Θεάτρου υπό την καθοδήγηση της κυ-ρίας Μαρίας Περετζή, το θέατρο ΡΟΔΑ τοποθε-τεί τον Αλκιβιάδη στο επίκεντρο της διαχρονικήςτης παράστασης «Αλκιβιάδης Άγιος», μελετών-τας μέσα από την παρεξηγημένη αυτή φιγούρατόσο τα μοιραία λάθη του Αθηναϊκού επεκτατι-σμού όσο και την άμεση σύνδεση της Σωκρατικήςσκέψης με τα αρχαία Μυστήρια. Με τη ζωντανήαναπαράσταση τριών αρχαίων Μυστηρίων, τωνΕλευσίνιων, του Πάνα και των Καβείρων επί σκη-νής, η Πυθαγόρεια και Πλατωνική διδασκαλίαεπανασυνδέεται με τις ρίζες της, στις μυστηριακέςτελετές της αρχαιότητας.

79

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μαρία ΠερετζήΣκηνικά: Νίκος ΤσιουμπλεκτσήςΜουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Γιώργος Ντούνης, Σταύρος Κάππας, Άγγελος Γιαννάτος, Μαρία ΠερετζήΚείμενα: Δημήτρης ΠερετζήςΚοστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου,Βίκη Τσέλιου, Πόπη Αστέρη, Γιώτα Πιτσιρή, Εύα ΑυλίδουΧορογραφίες: Μαρία ΠερετζήΗχητικά: Ηλίας Πιλάτος, Άγγελος ΓιαννάτοςΦωτογραφίες: Μαρίζα Πελεκάνου, Φώτης Τραγανουδάκης, Ορφέας ΠερετζήςΦωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας

ΠαίζουνΑλκιβιάδης: Δημήτρης Γασπαράτος | Σωκράτης: Σταύρος Κάππας

Άνυτος: Σταμάτης Λόγος | Διοτίμα: Ιουλία Βεντίκου | Περσεφόνη: Ιουλία ΒεντίκουΝικίας: Δημήτρης Νέλλας | Ιεροφάντης: Νίκος Τσιουμπλεκτσής

Σύντροφοι Αλκιβιάδη: Γιώργος Κωστογιάννης, Αλέξανδρος Τζέκας, Αλέξανδρος ΜπάτσηςΦίλοι Άνυτου: Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης, Χάρης Καρίνος

Χορός γυναικών: Πία Πιερράκου, Βίκη Τσέλιου, Εύα Αυλίδου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή,Μαρία Τσούγκα, Αθηνά Παπαφώτη, Λένα Κοντοπίδου, Γεωργία Καρούτσου,

Χρυσούλα Μπέτσα, Πάτυ Παπαγεωργίου, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Άννα Κυπραίου, Μαρίζα Πελεκάνου, Ίρις Μπαγλανέα

80

Τετάρτη 27 Ιουλίου

«ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»Russian Ballet Theater

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Ι

Ο

Υ

Λ

Ι

Ο

Σ

Xορός

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργηματου Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η Λίμνη των Κύκνων στο ΘέατροΒράχων από το φημισμένο «Russian Ballet Theater», μια απότις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μό-σχας.

Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης τουκλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρ-πάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φοράστις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δενέχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο). Την ίδια στιγμήαποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών,αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαι-τούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πέρααπό τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτό-νομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, μεαγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τιςαισθήσεις.

Το «Russian Ballet Theater», που διαπρέπει παγκοσμίως με τησυγκεκριμένη παράσταση, ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως κα-

θιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσό-μενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώνταςτις παραδόσεις της κληρονομιάς τουκλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στορεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παρα-στάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσι-κού μπαλέτου όπως τα έργα «Λίμνητων κύκνων», «Η ωραία κοιμωμένη»,«Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ρω-μαίος και Ιουλιέτα», «Μπαγιαντέρα»,«Δον Κιχώτης» κ.ά.Από την εποχή της ίδρυσής του, πε-ριόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολ-λές χώρες του κόσμου: Γερμανία,ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό,Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία,Ισπανία, Πορτογαλία. Το συγκρότημασυνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνεςδιαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών καιτων Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι,Στανισλάβσκι.

81

82

Δευτέρα 29 Αυγούστου

«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ»ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

Θέατρο

Ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο τουΑριστοφάνη.

Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούςπαρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινούόλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις,τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρατης κωμωδίας.

Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τηστιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθο-ποιούς του και πηγαίνοντας στον Άδη προσπαθείνα πείσει τους θεούς του κάτω κόσμου να του χα-ρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ώστε να ανεβάσει τοτελευταίο έργο του και …..το πανηγύρι αρχίζει.

Έργα και ημέρες του μεγάλου μας κωμικού παρε-λαύνουν επί σκηνής σε ένα ξεκαρδιστικό, δροσερόαλλά και συγκινητικό έργο, ανακατεύοντας με μα-εστρία όλα τα ύφη της κωμωδίας!

ΣυντελεστέςΔραματουργική επεξεργασία - Σύνθεση κειμένων:Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπίμπης, Αθηνά Μουστάκα και Δημήτρης Ζουγκός)Σκηνοθεσία - Μουσική: Κώστας ΓάκηςSound Designer - Μουσικός επί Σκηνής: Στέφανος ΤορτόπογλουΣκηνικά - Κοστούμια: Ξανθή ΚοντούΦωτισμοί: Κατερίνα ΜαραγκουδάκηΒοηθός σκηνοθέτη: Ίρις ΚανδρήΔ/νση - Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης ΠλασκοβίτηςΠαίζουν Αντώνης ΚαφετζόπουλοςΓεράσιμος ΓεννατάςΓιώργος ΠυρπασόπουλοςΕυαγγελία ΜουμούρηΓιάννης ΔρακόπουλοςΘάνος ΤοκάκηςΠαραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚρήτηςΚαλλιτεχνικός Δ/ντης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: Μιχάλης Αεράκης

Α

Υ

Γ

Ο

Υ

Σ

Τ

Ο

Σ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

83

84

Τετάρτη 31 Aυγούστου

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Jean Anouilh

Α

Υ

Γ

Ο

Υ

Σ

Τ

Ο

Σ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Θέατρο

Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η Αντι-γόνη του Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα τουαπέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η νεότητακαι το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, τοδίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνίαφοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνίασε σημείο μηδέν. Σε αυτήν την πολιτεία-ναυάγιο που η μυρωδιά του πτώματος του Πο-λυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, που οινεκροί είναι εναλλάξιμοι, που «αλήθεια είναι αυτό που δεν λέμε», οΚρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινόςεργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρ-ρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τοννεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» πουεπικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυ-ρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πιαγιατί πεθαίνει... Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνίατης πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουνχαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πε-θάνει, ένα τραγουδάκι που υμνεί τον ήρωα Ετεοκλή και η φωνή της Αν-τιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθεφορά νέες όψεις του τραγικού.

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής ΠασχάληςΣκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη ΕυθυμίουΔραματουργική επεξεργασία: Σοφία ΕυτυχιάδουΣκηνικά: Ζωή Μολυβδά ΦαμέληΚοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης ΜπιρμπίληςΕνορχηστρώσεις, Sound design: Κώστας ΒόμβολοςΚίνηση: Βιτόρια Κοτσάλου

85

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης

Πρόλογος - Χορός: Φαίδων ΚαστρήςΑντιγόνη: Βασιλική Τρουφάκου Τροφός: Αννέζα ΠαπαδοπούλουΙσμήνη: Ιωάννα ΜαυρέαΑίμων: Γιώργος ΦριντζήλαςΚρέων: Στέλιος ΜάιναςΦρουρός: Θοδωρής ΚατσαφάδοςΑγγελιαφόρος: Ερρίκος ΛίτσηςΕυριδίκη: Μαίρη Λιαμή Υπηρέτης Κρέοντα: Ερρίκος Μηλιάρης

86

ΘέατροΠέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Γρηγόρη ΧαλιακόπουλουΘέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυ-βερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή τουενός

Ελευθέριος Βενιζέλος

Είναι η πρώτη φορά που η ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικούάνδρα, που χάραξε τον 20ο αιώνα, πρόκειται να παρουσιάζεται μέσωτης θεατρικής τέχνης.Ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό του, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρίανα παρακολουθήσουν την πορεία και τη δράση της ιστορικής αυτήςπροσωπικότητας, που ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, στη συ-νέχεια διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο ΒαλκανικούςΠολέμους και βρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τηνπλευρά των νικητών. Μέσα από μια αναμέτρηση με το χρόνο, ημορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου περνά από σκηνή σε σκηνή φωτί-ζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τανεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματακαι τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του,υφαίνονται θεατρικά μέσα από την σκηνοθετική δεινότητα του ΓιάννηΜόρτζου, που συνάμα υποδύεται και τον μεγάλο πολιτικό άνδρα.

«Με το έργο αυτό, πραγματώνεταιμια επιθυμία μου κι ένα όνειροπολλών ετών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελείτην σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονηςιστορίας μας. Κι ο δικός μου σκοπός, είναι νααποδώσω τη ζωή και το έργο τουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα»

Γιάννης Μόρτζος

87

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος Σκηνοθεσία: Γιάννης ΜόρτζοςΜουσική: Φίλιππος ΠεριστέρηςΣκηνικά κοστούμια: Λαμπρινή ΚαρδαράVideo, οπτική απεικόνιση:Χριστίνα ΟικονόμουΦωτισμοί: Τάκης ΠοδαρόπουλοςΒοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Παπαδημητρίου

ΠαίζουνΓιάννης Μόρτζος Γιούλη ΖήκουΒαγγέλης ΠετρόπουλοςΒασίλης ΣαμαριτάκηςΦώτης ΤρυφωνόπουλοςΜανώλης ΓεραπετρίτηςΤιτίκα-Ποθητή ΜαρίνουΕιρήνη Παπαδημητρίου

88

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

«Σίβυλλα η εν κουτουκίω» Γιώργου ΓιαννακόπουλουδιάθλασηΘεατρικό εργαστήριο Δήμου Δάφνης Υμηττού

Θέατρο

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Δ/νση ορχήστρας: Άγγελος Λαμπρόπουλος

Τραγούδι: Γιώργος Ζαμάνης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αντώνης ΧαχλάκηςΝίκος Μαυρόπουλος

Τα πρόσωπα του έργου

Η ΖΩΗ (τώρα): Ιωάννα ΠέτσαΗ ΖΩΗ (τότε ): Έφη ΖαμπέληΣΩΤΗΡΗΣ (ο κάπελας): Σπύρος Τσίριμπας-Φάνης ΤσιώληςΣΟΝΙΑ (το κορίτσι του μαγαζιού): Γιούλη Ρωσσώνη

Οι μουσικοίΜΙΧΑΛΗΣ (Κιθάρα): Πάνος ΚλάδηςΦΩΤΗΣ (Ακορντεόν): Γιάννης ΦράγκοςΠΕΤΡΟΣ (Μπουζούκι): Άγγελος Λαμπρόπουλος

Οι θαμώνεςΝΙΚΟΛΑΣ: Λεωνίδας ΞηνταβελώνηςΣΤΕΛΙΟΣ: Γιώργος ΖαμάνηςΑΝΔΡΕΑΣ: Μάνος ΦύτροςΣΤΑΜΑΤΗΣ: Αντώνης ΧαχλάκηςΧΡΥΣΑ: Δανάη ΧριστοδούλουΣΤΕΛΛΑ: Άρτεμις ΙωαννίδουΧΑΡΑ: Χριστίνα Νιώτη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

89

Tέλος της δεκαετίας του ’60.

Ένα κουτούκι τόπος συνάντη-σης της μικρής επαρχιακήςπόλης.Μια μικρογραφία της Ελληνικήςκοινωνίας, με τις χαρές, τιςλύπες και κείνη- την ζυμωμένημε το γενετικό υλικό μας -εμμονή στα δεινά και στις πληγές αυτού του τόπου.Εδώ περιπλανώμενες Σίβυλλεςθρηνούν το παρελθόν και προλέγουν το μέλλον Ιδανικό περιβάλλον για να μεταμορφωθούν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι σεήρωες μιας άμετρης αρχαίαςτραγωδίαςΜια άλλη Κλυταιμνήστρα, μιαμικρή Ηλέκτρα, ένας σύγχρονοςΟρέστης, ο αιώνιος Εφιάλτης,τα χορικά με συνοδεία μπουζουκιού και ο χορός πουσχολιάζει με λαϊκή σοφία τα τεκταίνομενα!Το κρασί μεθά όπως ο έρωτας,η ζάλη λύνει τη γλώσσα, βαραίνει το βήμα στο αργό ζεϊμ-πέκικο και τότε το τραγούδι γί-νεται ανάγκη, όπως η κραυγή!

90

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»ΑισχύλουΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θέατρο

Κύρια πρόσωπα της τραγωδίας είναι τααντιμαχόμενα παιδιά του Οιδίποδα, οΕτεοκλής και ο Πολυνείκης. Τα δύοαδέλφια είχαν συμφωνήσει, αρχικά, νακυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα. Ωστόσο,μετά από την άρνηση του Ετεοκλή ναπαραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, οτελευταίος οργανώνει, με έξι ακόμα βα-σιλείς, εκστρατεία εναντίον του Ετεοκλήκαι της πόλης της Θήβας. Επτά αρχηγοίαπό κάθε ένα από τα δύο αντίπαλαστρατεύματα παρατάσσονται εκατέρω-θεν των επτά πυλών της πόλης τηςΘήβας, με τα δυο αδέλφια να βρίσκον-ται ο ένας απέναντι στον άλλο στηνέβδομη πύλη. Επτά επί Θήβας είναι τοόνομα της πολεμικής αυτής σύγκρου-σης, η οποία καταλήγει με νίκη των Θη-βαίων αλλά και τον θάνατο των δύοδιεκδικητών του θρόνου.

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις ΓκραουζίνιςΣκηνικά-κοστούμια: Κένυ ΜακΛέλανΜουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Χρίστος Στυλιανού (Ετεοκλής)Γιώργος Καύκας (Άγγελος)Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ)Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη)Iώβη Φραγκάτου (Ισμήνη)Λουκία ΒασιλείουΔημήτρης Δρόσος Δάφνη ΚιουρκτσόγλουΧρήστος ΜαστρογιαννίδηςΚλειώ-Δανάη ΟθωναίουΒασίλης ΠαπαγεωργίουΣταυριάννα ΠαπαδάκηΓρηγόρης ΠαπαδόπουλοςΑλεξία ΣαπρανίδουΕύη Σαρμή Πολυξένη Σπυροπούλου Γιώργος ΣφυρίδηςΕυανθία ΣωφρονίδουΚωνσταντίνος Χατζησάββας

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

91

92

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣΤΟ ROCK ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣΜαζί του: Στάθης Δρογώσης, Βασίλης Καζούλης,

Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Φάμελλοςopening act: Δραμαμίνη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

Μουσική

«Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Έναςολοκαίνουργιος κόσμος» που είναι φόρος τιμήςστον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός,κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987 πουπρωτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στοΜενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε ΠυξΛαξ μέχρι και σήμερα. Έτσι για τα επόμενο διά-στημα θα ταξιδεύω παρέα με όλες εκείνες τις μου-σικές και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσωαπ’ αυτές και με μεγάλωσαν.Αυτό που κάποια στιγμή ονομάστηκε: Το Rock τηςΔυτικής όχθης !!!Εκτός λοιπόν από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ καιτης προσωπικής μου πορείας θα έχουνιδιαίτερη θέση τραγούδια και άλλων μουσικών συ-νοδοιπόρων, διασκευασμένα με τον ήχο που ξεκί-νησε λίγο πριν τη δεκαετία του ’90 κι έφτασε μέχρισήμερα αναπνέοντας κι αλλάζοντας χωρίς να χρει-άζεται συνθήματα φτιαγμένα με photoshop για ναυπάρχει».

Φ.Π.

Στη συναυλία αυτή ταξιδεύουν μαζί μας οι Βασίλης

Καζούλης και Γιάννης Μηλιώκας, δύο από τους πιο

αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς τους.

Από την αρχή της καλλιτεχνικής τους πορείας

έχουν υπογράψει κάποια από τα πιο χαρακτηρι-

στικά τραγούδια που μας συντροφεύουν και σιγο-

τραγουδάμε μέχρι σήμερα όπως «Κάτι να

γυαλίζει», «Ροζ», «Φανή», «Για το καλό μου» και

πολλά άλλα.

Ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης

φέρνοντας μαζί τους τραγούδια όπως «Η ευτυχία

είναι αυτό», «Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι»,

«Βιαστικό πουλί του Νότου», «Μην το πεις που-

θενά» και πολλά άλλα ενώνοντας έτσι τέσσερις

πολύ σημαντικές όσο και συγγενικές μουσικές σχο-

λές σε μία και μόνη βραδιά.

Τη συναυλία αυτή θα ανοίξει το συγκρότημα Δρα-

μαμίνη, μια παρέα από νέους και ταλαντούχους

μουσικούς που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην

Ελληνική μουσική σκηνή.

93

94

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ»ΕΛΠΙΔΑ, ΔΑΚΗΣ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ROBERT WILLIAMS, ΤΖΟΡΝΤΑΝΕΛΛΙ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥΠαρουσίαση: Νίκος Βεντουράτος

Μουσική

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

Μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στα 60’s, 70’s, 80’s.

Η Ελπίδα, ο Δάκης, ο Πασχάλης, ο Robert Williams, ο Τζορντανέλλι, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης,

και η Κατερίνα Αδαμαντίδου, θα βρεθούν μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στην σκηνή

του Θεάτρου Βράχων, συνοδοιπόροι τους, οι σπουδαίοι μουσικοί τους και όλοι οι συντελεστές

του Vinyl Attack… Dj’s, τραγουδιστές και χορευτές...

Μια αξέχαστη συναυλία με πολλές εκπλήξεις και Happening. Είκοσι καλλιτέχνες επί σκηνής, θα

σας παρασύρουν στην πιο δυνατή συναυλία που ζήσατε ποτέ...

Στην μοναδική αυτή συναυλία, θα συνυπάρχουν μαγικά, όλες τους οι επιτυχίες που άφησαν

εποχή και που τραγουδάμε μέχρι σήμερα.

Ένα μαγικό ταξίδι, πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας μελωδίες και ρυθμούς που χαράχτηκαν

στις ράγες του βινυλίου για πάντα, όλες οι ανεξίτηλες αναμνήσεις στο χρόνο ξαναζωντανεύουν

σε μια επετειακή συναυλία!

Τα «Καλύτερα μας Χρόνια», είναι ένα μουσικό νοσταλγικό ταξίδι σε εποχές που ζήσαμε ή θα

θέλαμε να έχουμε ζήσει, ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις μιας αξέχαστης γενιάς.

Τα «Καλύτερα μας Χρόνια» είναι, μια συναυλία έξω από τα συνηθισμένα κι αναμενόμενα, γεμάτο

χαρά, χορό και ενέργεια, στο οποίο ο ρυθμός, τα φώτα, η πανδαισία μελωδιών και χρωμάτων,

θα σας απογειώσουν!!

Ειδική εμφάνιση και παρουσίαση ο ΝΙΚΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΑΤΟΣ

95

96

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΣοφοκλήΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τοΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το ΘεατρικόΟργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβα-θινούΟ Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργοτου Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την πα-ρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριώνγενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστείσε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα σταΜεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε απότον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία τουΘεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας τηςΣαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερατης αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματικήτης σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής καιτων νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσήτης, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τρα-γική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τηθέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Η περίληψη του έργου Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πο-λυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τε-λειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίοτης μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχειδώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης,που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως ηαδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τι-μήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδη-γείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους τηςπολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς πα-ραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβασητου γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνηζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχειπροβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γί-νουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώ-ρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή.Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, οΑίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα τουΚρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

97

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης ΜαρωνίτηςΣκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη ΜανωλοπούλουΦωτισμοί: Αλέκος ΑναστασίουΜουσική: Χαράλαμπος Γωγιός

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μπέτυ Αρβανίτη

Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Δημήτρης Λιγνάδης

Κώστας Καστανάς

Αντώνης Κατσαρής

(από Θ.Ο.Κ.)

Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη

Μαρία Κωνσταντά

Βασίλης Μαγουλιώτης

Περικλής Μουστάκης

Νίκος Μπουσδούκος

Αστέρης Πελτέκης

(από ΚΘΒΕ)

Μαρία Σκούντζου

Ευτυχία Σπυριδάκη

Λυδία Τζανουδάκη

Στέλα Φυρογένη

(από Θ.Ο.Κ.)

Αντωνία Χαραλάμπους

(από Θ.Ο.Κ.)

Γιάννης Χαρίσης

(από ΚΘΒΕ)

98

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

«ΕΝCARDIA» 12 και μία Αναμνήσεις...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

Μουσική

Μια βραδιά αλλιώτικη απ' τις άλλες μας υπόσχονται οι encardiaστους βράχους. Καλωσορίζουν το Φθινόπωρο με τους φίλους καλ-λιτέχνες που στάθηκαν κοντά τους στη μέχρι τώρα πορεία τους καιανασύρουν ξεχωριστές στιγμές από τα δεκατρία χρόνια που πέρα-σαν...

Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολε-κτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένακαι καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της worldμουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτηενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκ-φρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στααπόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salentoκαι σ’όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες το-πικές διαλέκτους.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 και έχει διαγράψει μία ζηλευτήπορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζων-τανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, Γερμανία,Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς καιπέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίεςτους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής και με Έλ-ληνες σπουδαίους καλλιτέχνες.

99

100

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» ΑριστοφάνηΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά με το μεγάλο κωμικόποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσια-στεί σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά τηνκαταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά τηνεκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνηςαπευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκλησηγια ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχροναπαραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολαγυναικείας επαναστατικότητας.

Η περίληψη του έργου

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μα-κριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήναςκαι της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα»,με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων.Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημο-σίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επι-χειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και τοστρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους.Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, ηειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης ΔημητριάδηςΣκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός Μουσική: Δημήτρης ΚαμαρωτόςΣκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη Φωτισμοί: Thomas WalgraveΚίνηση: Χρήστος ΠαπαδόπουλοςΚαλλιτεχνική Συνεργάτις:Έφη ΘεοδώρουΒοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

101

Διανομή(με αλφαβητική σειρά)

Γιάννης Βογιατζής

Αθηνά Δημητρακοπούλου

Λένα Δροσάκη

Ευαγγελία Καρακατσάνη

Άννα Κλάδη

Λένα Κιτσοπούλου

Σοφία Κόκκαλη

Ειρήνη Μαρκή

Αθηνά Μαξίμου

Γιώργος Μπινιάρης

Ελένη Μπούκλη

Ηλέκτρα Νικολούζου

Θέμης Πάνου

Αγλαΐα Παππά

Λένα Παπαληγούρα

Μαρίνα Σάττι

Μαρία Σκουλά

Έλενα Τοπαλίδου

Χάρης Τσιτσάκης

Αιμίλιος Χειλάκης.

Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου

102

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

«ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΥ... ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ» Γούντυ Άλεν[Πρωτότυπος τίτλος: DON’T DRINK THE WATER]ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Θέατρο

Μία οικογένεια Αμερικανών κάνει διακοπές σε μια μικρήκομμουνιστική χώρα του ανατολικού μπλοκ, την εποχήτου ψυχρού πολέμου. Οι διακοπές τους διακόπτονταιαπότομα, όταν η μυστική αστυνομία τους πιάνει επ’ αυ-τοφώρω, να φωτογραφίζουν στρατιωτικές βάσεις, χωρίςβέβαια να έχουν ιδέα, ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Κυ-νηγημένοι λοιπόν από την κομμουνιστική μυστική αστυ-νομία ως κατάσκοποι, καταφεύγουν να βρουν άσυλοστην αμερικανική πρεσβεία της χώρας. Εκεί χρέη πρέ-σβη κάνει προσωρινά, λόγω απουσίας του κανονικού, ογιος του πρέσβη, Άξελ, ένας όχι ακριβώς πανέξυπνοςνέος, ο οποίος έχει ένα μεγάλο ταλέντο: να δημιουργείκρίσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Το αποτέλεσμα είναι.. μια τρελή κωμωδία «τύπου ΓούντυΆλλεν».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙ0Σ

Σ

Ε

Π

Τ

Ε

Μ

Β

Ρ

Ι

0

Σ

103

Διασκευή-σκηνοθεσία: Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Παίζουν τα μέλη του Εργαστηρίουμε σειρά εμφάνισηςΠατήρ Ντρόμπνυ: Γιάννης ΒαρβέρηςΠρεσβευτής Μάγκι: Αλέκος ΘεοδόσηςΚιλρόι: Γιώργος ΜανδήτσιοςΆξελ Μάγκι: Λεωνίδας ΜπακάληςΓουόλτερ Χολάντερ: Κώστας ΜπαντίδαςΜάριον Χολάντερ: Βιβή ΜήτσουραΣούζαν Χολάντερ: Ξένια ΓαζέταΑνν Μπίτερ: Τίνα ΚαββαδίαΠήτερ Μπίτερ: Μιχάλης ΚελαηδίτηςΚρότζακ: Άκης ΤσακλιώτηςΣουλτάνος του Μπασίρ: Γιώργος ΚουγιάςΚόμισσα Μπορντόνι: Ρεβέκκα Φελεκίδου

Συμμετέχουν τα μέλη του εργαστηρίου:

Λητώ Ανδριώτη, Ελένη Δελβινιώτη, Αγγελική Δούκα, Λέλια Καρακώστα, Γιώτα Καρκαβέλια, Νάνση Νιωτάκη,

Δέσποινα Τσαλαμάγκου, Ηλέκτρα Χρηστίδη

χρησιμεσπληροφοριεσ

104

105

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΔHMΩΝ ΒYΡΩΝΑ &ΔAΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤOΥ

Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ., Βύρωνας 16232Τηλ.: 210 7609340210 7609350Φαξ: 210 7664440http://www.festivalvraxon.gr

Θέατρα Βράχων: «Μελίνα Μερκούρη»«Άννα Συνοδινού»

Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις:

Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-ΥμηττούΕυαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.

Δημαρχείο ΔάφνηςΈλλης 16 & Κανάρη, Δάφνη 1ος ορ.Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 12.00

Δημαρχείο ΥμηττούΠλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, ΥμηττόςΔευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. – 12.00

Ταμείο Θεάτρου Βράχων:Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.

106

ευχαριστουμεθερμα

το Θεατρικό Μουσείο για

την παραχώρηση του φω-

τογραφικού υλικού και τον

κ. Kώστα Γεωργουσόπουλο

για το κείμενο του.

Χ Ο Ρ Η Γ Ο Ι Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ

108

Όλες οι εκδηλώσεις με ένα ΚΛΙΚ

www.festivalvraxon.gr

Diesi 1013 + ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ

#diesi 1013 #ραδιόφωνο #μουσική #επικοινωνία#μαζί #ταυτίσου_εδώ

112

114

115

116

< >

< >

< >

< >

117

H EΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ Σ’ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

H EΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ έχει ωςσκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίαςτων πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιώνκαι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.Ειδικότερα:Η αντιμετώπιση κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι),είτε συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές,πλημμύρες) εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτωνή ασθενειών. Η οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών,καθώς, επίσης, και η λήψη μέτρων για την πρόλ ηψη όλωντων ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων.Η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος(πυροπροστασία, καθαριότητα κλπ), που έχει άμεση σχέσημε την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων πουέχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών.Η εκπαίδευση βασίζεται κυρίως στις Α̍ Βοήθειες, στη διά-σωση εγκλωβισμένων από ερείπια (Αντιμετώπιση Κατα-στροφών) , στη διάσωση στο βουνό (Ορεινή Διάσωση) καιστο υγρό στοιχείο (ναυαγοσωστική – καταδύσεις –ανελ-κύσεις), στις Τηλεπικοινωνίες αλλά και στο Π.Β.Χ. ΧημικέςΡαδιενεργής Καταστροφές.Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και την καλύ-τερη κατανόηση των γνώσεων τους πάνω στις πρώτες βοή-θειες, οι εθελοντές των Επιλέκτων Αιγάλεω προσφέρουν

εθελοντική εργασία στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιάενώ παράλληλα συμμετέχουν σε πληθώρα ασκήσεων καιυγειονομικών καλύψεων. Παράλληλα οι εθελοντές παρα-κολουθούν ποικίλα σεμινάρια όπως είναι το BLS και εκπαι-δεύσεις όπως το TREAGE (διαλογή θυμάτων), το ΣΕΘΕ(Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης) και τηςΚ.ΟΜ.Α.Κ. (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών),προκειμένου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαι-τέρω τις γνώσεις τους.Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων και της εθελοντικής κοι-νωφελούς προσφοράς της, η Επίλεκτη Ομάδα του Αιγάλεωμε την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της, καλύπτει υγει-ονομικά καλοκαιρινές και χειμερινές εκδηλώσεις.

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του δήμου Αιγάλεωέχει ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και τηςπεριουσίας των πολιτών και της φύσης. Την αντιμετώπισηκρίσεων είτε ανθρωπογενών όπως πόλεμοι, είτε συνέπειαφυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύ-ρες εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Κυρίες, Κύριοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ (αντιπρό-σωπος των περισσοτέρων γραφείων εκπροσώπησης καλλιτεχνών), αιτήθηκε μείωση του ποσοστούδιάθεσης των Θεάτρων από το 10% που ίσχυε μέχρι τώρα στο 6%.

Το αίτημα μείωσης εδράζεται, σύμφωνα με τις επιστολές τους, στη χαμηλή τιμή διάθεσης των εισιτηρίωνπου από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έχουν καθιερώσει, και την κατά 10% αύξηση του ΦΠΑαπό 13% σε 23%.

Το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού, που διοργανώνει το Φεστιβάλ«Στη Σκιά των Βράχων», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιστολές αυτές και με δεδομένο την επί σειράετών αγαστή αλλά και άρτια, ως προς το αποτέλεσμα, συνεργασία του Δικτύου με τα περισσότερα απότα μέλη του ανωτέρω συνδέσμου, εξέτασε το αίτημα με θετική διάθεση.

Έτσι, μετά και από δύο Διοικητικά Συμβούλια για το επίμαχο θέμα, καταληκτικά, και μετά από συζη-τήσεις με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, συμφώνησε σε μία μείωση της τάξεως του 2% ώστε να δια-μορφωθεί το ποσοστό του από 10 σε 8%.

Το ύψος της μείωσης αυτής (2% και όχι 4% που είχε ζητηθεί από το Σύνδεσμο) απορρέει από το γε-γονός ότι:

το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου καλείται να διαφυλάξει τις ισορροπίες εσόδων-εξόδων του(επωμίζεται, μεταξύ άλλων λειτουργικών εξόδων, την προβολή του Φεστιβάλ μέσω αφισών,προγραμμάτων, φυλλαδίων, τηλεοπτικών spot – όλα αυτά προς όφελος και των γραφείωνπαραγωγής που συμμετέχουν σε αυτό - αλλά και τα έξοδα συντήρησης του χώρου ώστε ναπαραδίδεται σε άριστη κατάσταση στους διοργανωτές συναυλιών), και βεβαίως καλείται να επιτελέσει και το σκοπό που κυρίως εξυπηρετεί ως Αστική Εταιρεία ΜηΚερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που είναι η εξασφάλιση εσόδων τα οποία διατίθενται στους δύοΔήμους (Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού) που εκπροσωπεί, προς εξυπηρέτηση, τόνωση και ενί-σχυση των δωρεάν πολιτιστικών τους δράσεων προς όφελος των δημοτών τους.

118

119

Δυστυχώς παρ’ όλη την καλή διάθεση, που σαφώς αποτυπώνεται μετην περαιτέρω μείωση του ποσοστού χρέωσης διάθεσης των Θεάτρωνκαι τις σχετικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου οι οποίεςέδειχναν ότι προχωράμε σε εκατέρωθεν συμφέρουσα λύση, βρεθήκαμεμπροστά στην δυσάρεστη έκπληξη μιας νέας επιστολής τους στην οποίαδιατυπώνεται αίτημα περαιτέρω μείωσης του ποσοστού, την οποία ανδεν υποστούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τον απο-κλεισμό, για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ μας, από την συμ-μετοχή των αντιπροσωπευομένων από το Σύνδεσμο καλλιτεχνών.

Με δεδομένα ότι το «Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων» τωνΔήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες του, αλλάκαι για όλη την Αττικήείναι το πλέον προβεβλημένο μετά το Φεστιβάλ Αθηνών,τα θέατρα του φιλοξενούν εκδηλώσεις από τη δεκαετία του΄80, γεγονός που θα μπορούσε να το κατατάξει στα ιστορικάΦεστιβάλχωροταξικά καθίσταται, ίσως, ως το πιο προσβάσιμο Φεστιβάλστο κοινό (συγκοινωνίες, parking κ.λπ.)

Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό στον οποίο υποβάλλει ο ΠανελλήνιοςΣύνδεσμος Διοργανωτών Συναυλιών το «Φεστιβάλ στη Σκιά τωνΒράχων» των Δήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού και σας ενημερώ-νουμε ότι το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων 2016» είναι εδώ.

Το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου ΠολιτισμούΔήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού

120

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΔΗΜΩΝ ΒYΡΩΝΑ, ΔAΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤOΥ