SOLUTIA : RASPUNS CORECT: A - · PDF filepag 2. ANALIZA PROBLEMEI: În cazul semnalelor...

download SOLUTIA : RASPUNS CORECT: A - · PDF filepag 2. ANALIZA PROBLEMEI: În cazul semnalelor periodice, forma semnalului se modifică în timp, după o lege bine definită.În cazul de

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

Transcript of SOLUTIA : RASPUNS CORECT: A - · PDF filepag 2. ANALIZA PROBLEMEI: În cazul semnalelor...

 • pag 2.

  ANALIZA PROBLEMEI:

  n cazul semnalelor periodice, forma semnalului se modific n timp, dup o lege bine definit.n cazul de fat avem un semnal periodic sinusoidal, deci o lege de variaie dup functia

  y= sin Argumentul funciei sinus este dat de intervalul (-1;+1) pentru (0; 2).

  La valoarea 2

  ==== funcia are valoarea +1, iar pentru

  2

  3==== , -1.

  Timpul necesar parcurgerii tuturori valorilor de la 0; +1; 0; -1; 0, se numete perioad, i se noteaz cu T. Reciproca perioadei se numete frecven, care n tehnic se noteaz cu F sau f. Unitatea de msur pentru perioad T, este secunda (s), iar pentru F, hertz (Hz).. Putem scrie c:

  T F=1, de unde :T= 1F sau F =

  1T

  SOLUTIA : Avem: T= 5s. iar 1s= 10-6s

  F= 1T =

  1

  5x10-6 = 0.2x106 = 200 000Hz = 0.2MHz

  RASPUNS CORECT: A ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

  Ing. Alexandru Farkas

  PENTRU ELECTROMECANICI RADIO

 • pag.4.

  ANALIZA PROBLEMEI : Rezistena r conectat n paralel cu galvanometru, transform pe acesta n ampermetru calibrat la 20A cap scal. In acest caz rezistena r se numete"hunt". Galvanometrul din figur are o deviaie cap scal cnd este parcurs de un curent de 5mA. Curentul de 20A este divizat n doi curenti; i, curentul care strbate galvanometrul is, diferena de curent(I - i), care strbate huntul, conform legii lui

  Kirchoff. huntul totdeauna se monteaz direct pe bornele

  galvanometrului. Tensiunea de pe galvanometru este identic cu tensiunea de pe hunt, G i r fiind montate n paralel.

  Tensiunea pe borne se poate calcula dup legea lui Ohm: U=Ri, dup care se va determina valoarea rezistenei r.

  r =Uis

  SOLUTIA : Avem : R=1K = 1000 I = 5mA = 0.005A U = RI= 1000 x 0.005 = 5V is = 20 0.005 = 19.995 A

  r = 995,19

  5 = 0.25

  RASPUNS CORECT :A ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

  pag.3.

  ANALIZA PROBLEMEI: Transformatorul din figur este un transformator de impedane,

  care realizeaz adaptarea impedanei sarcinii Zs, la un circuit (amlificator) care are o impedanta de ieire Zp. Valorile celor doua impedane se cunosc, de asemenea se cunoate numrul de spire din primar. Se cere determinarea numrului de spire din circuitul secundar.

  Relaiille de calcul snt: ZpZs

  = 2

  ns

  np

  de unde:

  npns

  = ZpZs

  Daca notm kz = ZpZs ; si ks =

  npns putem scrie c:

  kz = ks

  2

  SOLUTIA : Cu datele din problem rezult:

  40ns =

  644 = 16 = 4

  4ns= 40 ns= ====4

  40 10spire

  RASPUNS CORECT B ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA.

 • pag. 6.

  ANALIZA PROBLEMEI :

  n schema alturat avem un amplificator realizat cu un tranzistor PNP, la care se cere s definim functia. n circuitul colector avem un transformator. Ce fel de transformator este acesta? Linia ntrerupt ntre cele dou nfurri ne arat c avem n fa un transformator cu miez de ferit, care se folosete n radiofrecven (RF).

  Deci rspunsul de la ptc.C cade, fiind vorba de un transformator de radiofrecven. n schema nu apare nici un element de deparazitare. Varianta D este incorecta. Sarcina tranzistorului este un circuit oscilant paralel LC. Acest circuit are o curb de selectivitate, care are un maxim de tensiune la rezonant. Din acest motiv varianta A este corecta. Un amplificator aperiodic nu conine nici un element selectiv, deci varianta B este greit. SOLUTIA : Datorit prezenei circuitului oscilant paralel LC ca sarcin a etajului amplificator, schema alturat reprezint un amplificator selectiv.

  RSPUNS CORECT :A ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

  pag. 5.

  ANALIZA PROBLEMEI : Se cere definirea tensiunii U ntre maximul sinusoidei i axa X Dup cum tim desfurarea n timp a unei tensiuni alternative generaz o serie de valori instantanee, n funcie de timp. Tensiunea crete de la valoarea 0 la o valoare maxim, dup care descrete la 0, iar n semialternana negativ are loc o descretere la o valoare negativ maxim, dup care tensiunea din nou crete, la zero. Aceasta este o perioad complet.

  n cazul curentului alternativ operm cu mai multe valori: tensiunea vrf; tensiunea ntre axa X i valoarea maxim dintr-o

  semiperioad. tensiunea vrf-vrf: tensiunea ntre valoarea maxim pozitiv i

  valoarea maximei negative. Tensiunea medie: este valoarea medie a tensiunii ntr-o semiperioa- d. (pentru o perioad intreag de 2, valoarea medie este 0) tensiunea eficace: este valoarea tensiunii a unui c.c., care dezvolt

  pe o rezisten aceeai efect caloric, ca i tensiunea alternativ. SOLUTIA : n cazul de fat n figur este reprezentat tensiunea ntre valoarea maxim pozitiv i axa X; ceea ce corespunde unei tensiuni vrf.

  RSPUNS CORECT: D ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA.

 • pag. 8.

  ANALIZA PROBLEMEI : Dipolul din figur este alimentat cu un cablu coaxial de 50 ohm.

  Pentru o adaptare corect la o anten, impedana de intrare la rezonan trebuie sa fie egal sau apropiat de impedana cablului de alimentare.

  Conform legii lui Ohm R = UI = 50 ohm

  Deci n punctul de alimentare trebuie s avem o impedana de 50 ohm, ceea ce presupune ca numaratorul U s fie mic, iar numitorul I s fie mare. La o anten dipol ntlnim ventre de curent I (puncte cu intensitate maxim) i noduri de tensiune U (puncte de tensiune minime).

  I

  U

  /2

  n situaia actual presupunem o anten cu o lungime de /2,

  care n mijloc prezint o tensiune minim i un curent maxim, deci o impedan mic. Valoarea impedanei de intrare la o anten dipol cu o lungime /2 sau de multiplu impar de /2, variaz n funcie de nalimea antenei fa de sol, dup cum urmeaz: -pentru o anten /2: 40 ohm < R < 72 ohm -pentru o anten 3/2: 90 ohm < R < 115 ohm

  SOLUTIA :

  Valoarea R = 50 ohm se ncadreaz pentru o anten /2

  RASPUNS CORECT : B ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

  pag. 7.

  ANALIZA PROBLEMEI : Se cere definirea etajului X din schema de mai sus. Dac analizm rspunsurile posibile ne dm seama c nu poate fi

  vorb de un amplificator, frecvenele de intrare si de ieire diferndu-se ntre ele.

  Varianta A este eronat. De asemenea frecvenele figurate pe schem nu se ncadreaz n

  spectrul audio. Varianta B este eronat.

  Un atenuator de obicei diminueaz o putere aplicat, pe schem nu

  este figurat valoarea vreunei puteri. Varianta C este eronat.

  SOLUTIA : La intrarea unui etaj, se aplic un curent de 3mA, frecventa semnalului fiind de 10MHz, la ieire se obine un curent de 2mA cu o frecven a semnalului de 20MHz. innd cont de faptul c frecvena semnalului de ieire este dubl fa de frecvena semnalului de intrare, putem spune c este vorba de un etaj multiplicator, respectiv de un dublor de frecvent.

  RASPUNS CORECT:D ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

 • pag.10.

  ANALIZA PROBLEMEI :

  Avem n fa un circuit oscilant serie compus din inductana L i condensatorul C. Calculul frecvenei de rezonan se face cu ajutorul formulei lui Thomson, care rezult din egalitatea :

  XL = XC scris n uniti de baz se prezint astfel:

  LC2

  1F

  ==== (Hz; H; F)

  Efectund transformrile pentru uniti de msur uzuale (MHz;pF;H) se obine formula practica: LCF2 = 25330 (H; pF; MHz) SOLUTIA : Datele problemei: L=24H; C = 75pF; Fr = ?

  F2 = 25330

  LC = 2533024x75 = 14

  F = 14 = 3.75 MHz RASPUNS CORECT: A ROMATSA DSNA ORADEA Atelierul PNA

  pag.9.

  ANALIZA PROBLEMEI : n problema de mai sus se cere s definim dou aspecte: - Ce fel de configuraie are filtrul ; " " sau " T " ? - Ce funcie are; " trece band "; " trece sus ";sau "trece jos " ? Configuratia: desenul cuprinde 3 elemente reactive: L si C - configuraia n " ", se compune din 2 elemente n derivaie (paralel), i un alt element n serie, simbolizat prin litera " " configuraia n " T ", se compune de un element paralel, i de alte dou elemente n serie, simbol