FREE SUNDAY #341 8/11/15

3
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α //∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ

description

Σπίτι από Γέφυρες Θέατρο ΠΚ Ντέπυ Κουρέλλου Mε εννέα χορευτές και ηθοποιούς επί σκηνής ανοίγει τις πόρτες του το «Σπίτι από γέφυρες» του χορογράφου και σκηνοθέτη Παύλου Κουρτίδη. Πρόκειται για τη συνέχεια/sequel της παράστασης «Το Τρελόσπιτο», που ανέβηκε την προηγούμενη θεατρική σεζόν ολοκληρώνοντας με επιτυχία 45 παραστάσεις στο θέατρο ΠΚ, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ο δημιουργός έχει το λόγο.

Transcript of FREE SUNDAY #341 8/11/15

Page 1: FREE SUNDAY #341  8/11/15

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α //∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ

Page 2: FREE SUNDAY #341  8/11/15

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΤΙ∆ΗΣ

37 08.11.2015

www.free-sunday.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο λόγος είναι βαρόµετρο

Mε εννέα χορευτές και ηθοποιούς επί σκηνής ανοίγει τις πόρτες του το Σπίτι από γέφυρες του χορογράφου και σκηνοθέτη Παύλου Κουρτίδη. Πρόκειται για τη συνέχεια/sequel της παράστασης Το Τρελόσπιτο , που ανέβηκε την προηγούµενη θεατρική σεζόν ολοκληρώνοντας µε επιτυχία 45 παραστάσεις στο θέατρο ΠΚ, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ο δη- µιουργός έχει το λόγο.

όπως επίσης δεν υπάρχει πρωταγωνιστής, δεύτερος ρόλος και «corps de ballet». Είναι µια χοροθεατρική παράσταση συνόλου, όπου ο κάθε συντελεστής είναι εξίσου σηµαντικός. Στην παράσταση «Σπίτι από γέφυρες» δεν επι- κεντρωνόµαστε στην τρέλα αλλά στην ελπίδα, τη λογική, την κοινωνία του 2015 και, τέλος, στην ανάγκη όλων µας να γεφυρώσουµε κα- ταστάσεις. Όµως πρέπει να κινηθείς µεθοδικά. Όπως λέει χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασµα της παράστασης ο Μιχαήλ Άνθης, «δεν ενώ- νουν όλες οι γέφυρες, µερικές χωρίζουν εάν δεν προλάβεις να τις διασχίσεις». Όλα είναι θέµα προσέγγισης.

Από το 2007 είστε διευθυντής Σπουδών στο PK Dance School, όπου διατίθενται µαθήµατα σύγχρονου χορού, κλασικού µπαλέτου, καθώς και εντατικά σεµινάρια (intensive summer workshops). Πόσο σας γεµίζει ο ρόλος του δασκάλου; Είναι ένα µεγάλο κοµµάτι της ζωής µου, δεν µπορώ να µε φανταστώ χωρίς τους µαθη- τές µου. Είναι σηµαντικό να υπάρχουν, είναι µέρος της καθηµερινότητάς µου, όπως και η χορογραφία για τις παραστάσεις εν γένει. Όλα αυτά µέσα µου γεµίζουν τα κενά και έτσι βρίσκω τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγµάτων.

Η φετινή σας παράσταση, «Σπίτι από γέφυ- ρες», είναι συνέχεια της περσινής επιτυχη- µένης παράστασης «Το Τρελόσπιτο». Τι να περιµένουµε; Ένα χρόνο µετά, τελικά όλα έχουν αλλάξει; Όλα έχουν αλλάξει. Το σπίτι, η πλοκή, υπάρχει νέα διανοµή χορευτών και ηθο- ποιών, η µουσική είναι διά χειρός Βασίλη Τσεντούρου, τα σκηνικά από την Ιωάννα Πανταζοπούλου. Βρήκαµε χιούµορ και ελ- πίδα, µα και περισυλλογή, µέσα από το λόγο του Μιχαήλ Άνθη, και όλα αυτά µέσα στο «Σπίτι από γέφυρες». Είναι µια άλλη παρά- σταση, η οποία δηµιουργήθηκε µέσα από την επιθυµία µας να προχωρήσουµε ένα βήµα παραπέρα. Να φύγουµε από τη σκο- τεινή πλευρά του περσινού τρελόσπιτου και να δούµε το σπίτι µε γέφυρες και φως.

Οι γέφυρες υπάρχουν ως σκηνικό στην πα- ράσταση, ωστόσο εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό. Υποδηλώνουν έναν επιστηµονικό όρο.

Μιλήστε µας γι’ αυτό. Η γέφυρα συνδέει τα άνω και κάτω µέρη του εγκεφάλου. Οι λειτουργίες αυτών των νεύρων που αναδύονται από τη γέφυρα περιλαµβά- νουν την ακοή, την ισορροπία, τη γεύση και την αφή. Η γέφυρα παίζει ρόλο στην κίνηση των µατιών, στις εκφράσεις του προσώπου, στη µάσηση αλλά και στα δάκρυα. Η γέφυρα χρησιµεύει ως σταθµός µηνυµάτων. Βοηθά να µεταδίδονται µηνύµατα. Χωρίς τη γέφυρα, το κεφάλι µας δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργή- σει, επειδή τα µηνύµατα δεν θα µπορούσαν να µεταδοθούν ή να περάσουν. Επίσης, παίζει κα- θοριστικό ρόλο στον ύπνο και στα όνειρα. Έτσι και ο οικοδεσπότης της παράστασης (Μιχαήλ Άνθης) ξυπνάει έντροµος στην αρχή της παρά- στασης… Όταν δείτε την παράσταση, τα συµπε- ράσµατα δικά σας…

Ο πρωταγωνιστής είναι τρελός. Ο χορός µπορεί να εκφράσει καλύτερα την τρέλα; O οικοδεσπότης του σπιτιού δεν είναι τρελός,

Είµαστε όλοι εν δυνάµει τρελοί; Εάν η τρέλα είναι εποικοδοµητική, θα ήθελα να πιστεύω πως ναι.

Πόσο ταµπού είναι να µιλάµε για τις ψυχικές ασθένειες; ∆εν το θεωρώ ταµπού, το θεωρώ µέρος του βίου µας. Είναι ταµπού να µιλάµε για την πο- λιτική, την κοινωνία, τον πολιτισµό, τον αθλη- τισµό, την κρίση;

Στο «Σπίτι από γέφυρες» όλα κινούνται και όλα ίπτανται. Στο χοροθέατρο τι χώρο έχει ο λόγος; Η παράσταση «Σπίτι από γέφυρες» εµπεριέχει ουσιαστικό λόγο και νοµίζω ότι αυτός έχει το δικό του βάρος. Μην ξεχνάµε ότι η συγγραφή του Μιχαήλ έχει πολλάκις βραβευτεί. Θεωρώ ότι στη συγκεκριµένη παράσταση ο λόγος εί- ναι βαρόµετρο, γιατί µαζί µε αυτόν υπάρχει παράλληλη σκηνική δράση. Ο λόγος ενισχύει αυτή τη δράση και το αντίθετο, κι έτσι αποκτά και η παράσταση καθαρότερο νόηµα για τον θεατή.

INFO Σπίτι από γέφυρες Χορογραφία-Σκηνοθεσία: Παύλος Κουρτίδης Πρωτότυπη µουσική σύνθεση: Βασίλης Τσεντούρος Επί σκηνής: Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάν- να Κορίνα Παλάσκα, Όλια Μουρουζίδου, Ελιάν Ρουµιέ, Ίρις Κατράκη Παύλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρίστος Καφε- τζής, Παύλος Κουρτίδης και ο ηθοποιός Μιχαήλ Άνθης, ο οποίος υπογράφει και τα κείµενα της παράστασης. Θέατρο ΠΚ, Κασοµούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσµος, τηλ. 210 9011677

free time

Page 3: FREE SUNDAY #341  8/11/15