341 09/04/2010

16
ακτη εβδοµαδιαια πολιτικη εφηµεριδα FREE PRESS ετος 8 o - 9 απριλίου 2010 - αριθ. φύλλου 341 Συνεχίζονται τα έργα ύδρευσης του οικισµού της Καλλιτεχνού- πολης Σελ. 4 ΣΠΑΤΑ Σελ. 13 Συνέντευξη του Γ. Παπαχρήστου ΑΝΘΟΥΣΑ ∆ενδροφύτευση στην Κοινότητα Σελ.3 ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ∆ΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙ ΚΑΙ... Επιµένουµε στα πατροπαράδοτα! Πληρώνουµε και το φόρο αίµατος σε άσφαλτο και έθιµα! ΠΑΛΛΗΝΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ Έµπνευση, ταλέντο και θεατρική παιδεία υψηλού επιπέδου Σελ. 7 Για το Πάσχα έφυγαν από την Αττική 1.036.662 αυτοκίνητα. 33 άτοµα έχασαν τη ζωή τους µέχρι τη ∆ευτέρα! Σελ.8-9 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ Κοσµούν πλέον το Μουσείο Μαραθωνίου ∆ρόµου της πόλης Σελ. 11

description

Επιμένουμε στα πατροπαράδοτα!Πληρώνουμε και το φόρο αίματος σε άσφαλτο και έθιμα!

Transcript of 341 09/04/2010

Page 1: 341 09/04/2010

ακτηεβδοµαδιαια πολιτικη εφηµεριδα FREE PRESS

ετος 8o - 9 απριλίου 2010 - αριθ. φύλλου 341

Συνεχίζονταιτα έργαύδρευσης τουοικισµού τηςΚαλλιτεχνού-ποληςΣελ. 4

ΣΠΑΤΑ Σελ. 13

Συνέντευξη τουΓ. Παπαχρήστου

ΑΝΘΟΥΣΑ∆ενδροφύτευσηστην Κοινότητα

Σελ.3

ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ∆ΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙ ΚΑΙ...

Επιµένουµε στα πατροπαράδοτα!Πληρώνουµε και το φόρο αίµατος σε άσφαλτο και έθιµα!

ΠΑΛΛΗΝΗ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣΘΕΑΤΡΟΥ

Έµπνευση, ταλέντο καιθεατρική παιδεία υψηλούεπιπέδου Σελ. 7

Για τοΠάσχα έφυγαν

από την Αττική 1.036.662αυτοκίνητα. 33 άτοµα έχασαν τη

ζωή τους µέχρι τη ∆ευτέρα! Σελ.8-9

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

Κοσµούν πλέον το ΜουσείοΜαραθωνίου ∆ρόµου τηςπόλης Σελ. 11

Page 2: 341 09/04/2010

ΑΑΚΚΤΤΗΗ // ΜΜΕΕΤΤΑΑΞΞΥΥ ΜΜΑΑΣΣ22// 99 ΑΑΠΠΡΡΙΙΛΛΙΙΟΟΥΥ 22001100

ΑΚΤΗ KΩ∆IKOΣ ENTYΠOY: 6968 Ι∆ΡΥΤΗΣ - EΚ∆ΟΤΗΣ: Θανάσης Μπαλαµότης ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ:Σπύρος Ξύλος Ε∆ΡΑ: Ραφήνα, - Eιρήνης και Φιλίας Tαχυδροµικός Kώδικας: 19 009 ΤΗΛ: 22940 32520, FΑΧ: 22940 79528

e-mail: [email protected] Τµήµα διαφηµίσεων: 6936.11 11 90, Ευτυχία Ζερδέ: 6979180208 Ετήσιες Συνδροµές: Ιδιώτες: 40 ευρώ, Σύλλογοι:100 ευρώ, ∆ήµοι: 180 ευρώ, Οργανισµοί: 150 ευρώ Kυκλοφορεί στα Μεσόγεια µε τιράζ 10.000 φύλλων σε: Pαφήνα, Mαραθώνα, Nέα Mάκρη, Πι-κέρµι, Παλλήνη, Γέρακα, Aνθούσα, Γλυκά Nερά, Aρτέµιδα, Σπάτα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Ωρωπό, Γραµµατικό Τα κείµενα οµάδων πολι-τών ή ιδιωτών που υπογράφουν κείµενα µε όνοµα ή ψευδώνυµο, δεν εκφράζουν ποτέ την άποψη της εφηµερίδας. Η εφηµερίδα σε καµία περίπτωση

δεν υιοθετεί αυτά τα σχόλια και τα στοιχεία των συντακτών τους είναι στη διάθεση κάθε θιγόµενου προσώπου.

Pε που φτάσαµε...! Ήρθαν λέει στελέχη του ∆.N.T. και έφεραν τεχνικά µέσα καιτεχνογνωσία, για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή! Tόσο άχρηστοι είµαστε σανκράτος; Kάποτε είχαν έρθει Άγγλοι και Aµερικάνοι για να βρουν τους

τροµοκράτες… Eµείς δεν µπορούσαµε! Όταν όµως… «έσκασε» ο µηχανισµός στα χέριατους… εµείς ζητήσαµε να πάρουµε τη δόξα! «Τέρµα η τροµοκρατία»! Σήµερα πάλι την ψάχνουµε… Έτσι και τώρα… Όταν θα «αποκαλύψουµε» αυτό πουόλοι εδώ και δεκαετίες βλέπουµε και ζούµε, θα ζητήσουµε και τα εύσηµα..! Θα πούµεπως εµείς σώσαµε το κράτος! ∆εν θα πούµε όµως ποτέ… «φέρτε τα κλεµµένα πίσω»!Mπορούµε όµως ακόµη και σήµερα, να στέλνουµε διακοπές σε εξωτικές παραδεισένιεςακτές Έλληνες στρατιώτες, αρκεί να είναι γόνοι οικογενειών που µαζεύουν τον πλούτο!Μπορούµε παράλληλα, να αφήνουµε και νέα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους, αφού δεν

θέλουµε να βγάλουµε εκτός εµπορίου, τα πάσης φύσεως βεγγαλικά και εκρηκτικές ύλες,πόσο δε µάλλον όταν τα προβάλουµε και σαν τουριστικό αξιοθέατο! Μπορούµε ακόµηνα έχουµε ιδιωτικά διόδια µέσα στην Αττική, χωρίζοντας τους πολίτες της... σε πολίτεςδύο… εποχούµενων ταχυτήτων!Αυτά τα µπορούµε..!

Σ.Ξ.

Ου

µε π

είσε

ις...

καν

µε

πείσ

εις.

..

Editorial

Πάσχα 2010Κανείς δεν περίµενε πως η

Αθήνα για τις γιορτές του Πάσχαθα άδειαζε για άλλη µία φορά.Και όµως αυτό έγινε. Η Αθήναάδειασε. Και παρόλο που πολλοίέλεγαν ότι ο Αθηναίος θα επιλέ-ξει κοντινές αποστάσεις, συνέ-βησαν και τα δύο. Και µακρινέςκαι κοντινές.

Παντού όµως όπου και ανπήγαν αντιµετώπισαν µία πα-ρόµοια εικόνα. Την µιζέρια τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποίαφρεναρισµένη από τον «Καλλι-κράτη», συν τα αποτελέσµατα τηςχρήσης, δεν µπόρεσε να δώσειαυτό που ήταν το ζητούµενο τουκάθε επισκέπτη – ταξιδιώτη.

Κάποιος θα µπορούσε ναπει, για ποια κρίση όµως µιλάµε;

Βλέποντας κοντόφθαλµα θαµπορούσαµε και εµείς να συνη-γορήσουµε, όµως ο Έλληνας ναµην ξεχνάµε πως έχει και την αν-τίδραση στο αίµα του. ∆ύσκολασυµβιβάζεται, δύσκολα απο-θαρρύνεται. Συν το «µια ζωή τηνέχουµε»!

Έτσι λοιπόν γέµισε και τουςκοντινούς και τους µακρινούςπροορισµούς. Και µια κάποιαάδεια που ξέµεινε, και µια κά-ποια άδεια από την σηµαία, ακό-µα δεν λέει να τους φέρει όλουςπίσω.

Το δυστύχηµα βέβαια είναιπως ούτως ή άλλως κάποιοι δενθα έρθουν πίσω. Κάποιοι πέρα-σαν το τελευταίο Πάσχα τηςζωής τους. Οι αιτιολογίες πολλές.Ένας από τους µεγαλύτερουςπαράγοντες, είναι η εγκατάλειψητων υποδοµών σε επαρχιακούςκαι τοπικούς δρόµους. Η πρό-ληψη, όσο και αν από τις κρατι-κές υπηρεσίες παρουσιάζεταιαυτές τις ηµέρες σαν ευχή, ποτέδεν είναι στα επιθυµητά επίπεδασαν πράξη. Περισσότερο φέρνειστην µορφή της εξεύρεσης εσό-δων, για πολλούς.

Σε “

πυρο

τεχν

ήµατ

α” εί

µαστ

ε πρώ

τοι!

Τώρα

τελ

ευτα

ία α

νακα

λύψα

µε κ

αι τ

α...

“σπρ

εντ”

που

µας

... τ

υφλώ

νουν

!

Page 3: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΘΕΜΑΤΑ-ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ //39 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Την Κυριακή 28Μαρτίου 2010διοργανώθηκε µεγάλη

δενδροφύτευση σε περιοχέςτης κοινότητας Ανθούσας.∆εκαέξι τοπικοί φορείς σεσυνεργασία µε τις υπηρεσίεςτης κοινότητας αλλά καιαπλούς πολίτες συµµετείχανµαζικά σε αυτή τηνπροσπάθεια να δοθεί νέαπνοή σε σηµεία πουπλήγηκαν επανειληµµένωςαπό πυρκαγιές.Το µήνυµα της κοινοτικής αρχής «νοι-

άζοµαι και συµµετέχω στην αναδάσωση» άγγιξε γιαακόµη µία φορά τους Ανθουσιώτες. Η συµµετοχή ξε-πέρασε κάθε προσδοκία µε αποτέλεσµα να φυτευτούνπερισσότερα από 800 ανεπτυγµένα δένδρα και θά-µνοι. Λόγω της συλλογικής προσπάθειας και της άψο-γης οργάνωσης, οι προκαθορισµένοι χώροι καλύ-φθηκαν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και έτσι η δεν-δροφύτευση συνεχίστηκε στο χώρο περιµετρικάτου γηπέδου της Ανθούσας.

Η Κοινότητα σκοπεύει να συνεχίσει τις προ-σπάθειες για τη δηµιουργία µίας πρότυπης πολιτεί-ας, έναν ποιοτικό τόπο διαµονής ένα σηµείο αναφοράςγια την ανάπτυξη µε σεβασµό στο περιβάλλον.

ΑΝΘΟΥΣΑ

∆ΕΝ∆ΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 9:15στο σινε ΑΛΙΚΗ:

«ΤΡΕΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ»Σκηνοθεσία Πέτρος Σεβαστίκογλου. Ελλάδα

2008. ∆ιάρκεια 80 λεπτά.«Μη φοβάστε το απόλυτο γιατί δεν πρόκει-

ται ποτέ να το συναντήσετε. Γι’αυτό, χωρίς φόβονα το αναζητάτε σε κάθε στιγµή». SalvadorDali.

Ο έρωτας σε τρεις ηλικίες, σε τρεις συγ-κρούσεις, σε Τρεις Στιγµές. Μια ταινία για την πε-ριπέτεια του έρωτα, για το φόβο να ερωτευτού-µε χωρίς φραγµούς. Είναι η ιστορία ενός έρωταπου θα µπορούσε να θεωρηθεί ουτοπικός, έτσιόπως συχνά η ακραία άποψη της πραγµατικότη-τας αποκαλείται.

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 9το βράδυ, στις Απόπειρες.

Ο πόνος τουανθρώπου καιτων πραγµάτων:Ελεγεία ήΣάτιρες; Μιαπροσέγγισηστην ποίηση τουΚΩΣΤΑΚΑΡΥΩΤΑΚΗ.

Page 4: 341 09/04/2010

ΑΑΚΚΤΤΗΗ // ΡΡΑΑΦΦΗΗΝΝΑΑ44// 99 ΑΑΠΠΡΡΙΙΛΛΙΙΟΟΥΥ 22001100

Αρχικά, όταν προσαρτή-θηκε ο οικισµός Καλλι-τεχνούπολης στη Ραφή-

να, είχε ένα υποτυπώδες πεπαλαι-ωµένο δίκτυο ύδρευσης από το ακα-τάλληλο για την υγεία των κατοίκωνελενιτ το οποίο περιέχει αµίαντο.

Πέρυσι ο δήµος Ραφήνας αντι-κατέστησε το νοτιοανατολικό κοµµάτιτου δικτύου ύδρευσης της Καλλιτε-χνούπολης που είναι και το µεγαλύ-τερο. Το έργο ήταν χρηµατοδοτούµε-νο από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στή-ριξης και υλοποιήθηκε από εργολάβοµετά από διαγωνισµό.

Το βορειοανατολικό κοµµάτι, τοοποίο δεν είχε συµπεριληφθεί, έπρε-πε να αποκατασταθεί, όχι µόνο για λό-γους υγιεινής, αλλά και λόγω των συ-χνών βλαβών που προέκυπταν. Η ιδι-αιτερότητα του έργου αποκατάστασηςτου βορειοανατολικού κοµµατιού έγ-

κειται στο ότι υλοποιείται µε χρήµα-τα από το ταµείο του δήµου. Ο δήµοςΡαφήνας αγόρασε όλα τα υλικά για εγ-κατάσταση δικτύου πολυαιθυλενίουπου προσφέρει διάρκεια σε υγιεινή καιποιότητα, καθώς και όλα τα απαραί-τητα εργαλεία και µηχανήµατα για τηνυλοποίησή του έργου.

Πολύ σηµαντική είναι η αγοράµηχανήµατος µε το οποίο γίνονται οισυγκολλήσεις των αγωγών ηλεκτρο-νικά, µέσω υπολογιστή. Το κόστος τουµηχανήµατος ανέρχεται στα 8.000ευρώ. Οι υπάλληλοι του δήµου Ρα-φήνας εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα στηντεχνογνωσία για τη δηµιουργία καιαποκατάσταση των βλαβών του δι-κτύου πολυαιθυλενίου. Σε δύσκολουςοικονοµικά καιρούς είναι εξαιρετικάσυµφέρουσα η επιλογή του δήµου ναπραγµατοποιεί τα έργα από µόνοςτου επενδύοντας στα κατάλληλα µέσα.

Το µήκους δύο χι-λιοµέτρων έργο περι-λαµβάνει βάνες σε µι-κρές αποστάσεις, έτσιώστε σε περίπτωση πουχρειαστεί διακοπήυδροδότησης να επιβα-ρυνθεί µόνο το σηµείοστο οποίο υπάρχει βλά-βη. Ακόµα, περιλαµβά-νεται και αντιπυρική

προστασία µε τη τοπο-θέτηση πυροσβεστικώνκρουνών κατά µήκοςτου ρέµατος.

Το έργο αντικατά-στασης του δικτύουύδρευσης της βορειοα-νατολικής πλευράς θαέχει ολοκληρωθεί το

πολύ σε ενάµισι µήνα. Μετά την αν-τικατάσταση θα γίνει η αποκατάστα-ση του οδοστρώµατος µέσω εργολά-βου, ο οποίος θα µεριµνήσει και γιατυχόν φθορές και µικροζηµιές που θαπροκύψουν λόγω του έργου στα πε-ζοδρόµια και οπουδήποτε αλλού.

∆ηµιουργίααντλιοστασίου

Ο δήµος Ραφήνας πρόκειται ναπροχωρήσει στη δηµιουργία αντλιο-στασίου στην περιοχή, το οποίο θα ενι-σχύσει τη λειτουργία και την πίεση τουδικτύου ύδρευσης. Καθώς η Καλλι-τεχνούπολη βρίσκεται σε υψηλό υψο-µετρικά σηµείο, θα εξισορροπηθεί ηπίεση του δικτύου σε κάθε εποχή. Ηδηµιουργία του έχει ήδη δροµολογη-θεί και θα ξεκινήσει µετά το καλο-καίρι.

∆ιαµάχες στοτελευταίο δηµοτικόσυµβούλιο Ραφήνας

Μετά την παραίτηση του κ. ∆ρα-κούλη, τη θέση του αντιπροέδρουπήρε ο Μπουρνούς Ευάγγελος. Ο κ.∆ρακούλης αντικαταστάθηκε και σεόποια άλλη επιτροπή ήταν µέλος κα-θώς και από το ∆.Σ, του αθλητικούκέντρου Ραφήνας και από αναπλη-ρωµατικό µέλος του ∆ιοικητικού Συµ-βουλίου της Ενιαίας Σχολικής Επι-τροπής.

Να σηµειώσουµε και την ιδιότητάτου ως αναπληρωµατικό µέλος της επι-τροπής Καταστροφής Αντικειµένωνάνευ Αξίας του δήµου. Τα µέλη τηςσυγκεκριµένης επιτροπής ψηφίζον-ται από το σύνολο του δηµοτικούσυµβουλίου, δεν προτείνονται δηλα-δή µόνο από τη µειοψηφία, έτσι δεν τί-θεται θέµα αντικατάστασης. Παρόλααυτά ο κ. Χριστόπουλος ζήτησε τη δια-γραφή του κ. ∆ρακούλη από µέλος και

τέτοιου είδους επιτροπών. Κατηγό-ρησε τον πρόεδρο πως δεν κάνει σω-στά τη δουλειά του και δήλωσε πως θαµεταφέρει το αίτηµα στην περιφέ-ρεια.

Ο κ. ∆ρακούλης αντέδρασε έν-τονα και κατηγόρησε τον κ. Χριστό-πουλο πως η ενασχόλησή του µόνο µετέτοιου είδους ζητήµατα άνευ αξίας εί-ναι το µοναδικό έργο που παράγειστην πόλη.

Παρά τις φωνές και την έντονηδιένεξη, εγκρίθηκαν αρκετά σηµαντικάθέµατα όπως η χρηµατοδότηση τουδήµου για την ένταξη έργων βελτίω-σης της λειτουργίας των τροφοδοτικώναγωγών δικτύου ύδρευσης στα πλαί-σια προγράµµατος του ΕΣΠΑ. Ταέργα αφορούν στην αντικατάστασηαγωγών του κεντρικού δικτύου ύδρευ-σης της Ραφήνας. Η έγκριση του έρ-γου αναµένεται από το Υπουργείοστα µέσα του Απρίλη και θα συνει-σφέρει στη λειτουργικότητα του δι-κτύου ύδρευσης της πόλης.

Εγκρίθηκαν επίσης οι προϋπο-λογισµοί της Κοινωφελούς Επιχεί-ρησης Αθλητισµού – Πολιτισµού τουδήµου, η αλλαγή χρήσης του βρεφο-νηπιακού σε παιδικό σταθµό, καθώςκαι οι δαπάνες για την πραγµατοποί-ηση εκδήλωσης προς τιµήν όλων τωναιρετών διατελεσάντων προέδρωντης κοινότητας της Ραφήνας, από τηνίδρυσή της εώς σήµερα. Η εκδήλωσηέχει ορισθεί για την Κυριακή, 25Απριλίου.

Συνεχίζονται ταέργα ύδρευσης τουοικισµού τηςΚαλλιτεχνούπολης∆ηµιουργία αντλιοστασίου

Page 5: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ //59 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Page 6: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΑΡΤΕΜΙ∆Α6// 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΄Αρτεµις 01/03/2010ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣΠΑΙ∆ΙΚΟΙ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ Αριθ. Πρωτ : 16ΣΤΑΘΜΟΙ ∆ΗΜΟΥ ΑΡΤΕΜΙ∆ΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.Την υπ’ αριθµ. 46976/27-7-09 Εγκριτική Απόφαση της Τριµελούς Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ: 33/2006 (Αναστολή διορι-σµών και προσλήψεων στο ∆ηµόσιο Τοµέα, ΦΕΚ 280/Α/28-12-2006), όπως ισχύει.Την παρ. 3 του άρθρου 2 της ΠΥΣ: 33/2006, όπως ισχύει (προκειµένου για επιχειρήσεις των ΟΤΑ, της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 2527/1997).Την υπ’ αριθµ. 47408/29-07-2009 απόφαση κατανοµής του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης .Τον Οργανισµό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ν.Π.∆.∆. (ΦΕΚ Α΄1948)Την υπ’ αρίθµ. 24/2009 απόφαση του ∆.Σ. του Ν.Π.∆.∆. καθώς και την υπ’ αριθµ. 267/2009 απόφαση του ∆.Σ. του ∆ήµου Αρτέµιδος

Ανακοινώνει

Την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόµων για την κάλυψη εποχικώνή παροδικών αναγκών του Ν.Π.∆.∆. που εδρεύει στην Αρτέµιδα Αττικής , και συγκεκριµένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικό-τητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), µε τα αντίστοιχα απαιτούµενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προ-σόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β):

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ανά κωδικό θέσης)Κωδικός θέσης Υπηρεσία Έδρα υπηρεσίας Ειδικότητα ∆ιάρκεια σύµβασης Αριθµός

ατόµων103 Ν.Π.∆.∆. ΑΡΤΕΜΙ∆Α Υ.Ε. 16 8 µήνες 1

ΑΤΤΙΚΗΣ Προσωπικούκαθαριότητας

104 Ν.Π.∆.∆.... ΑΡΤΕΜΙ∆Α Τ.Ε. 9ΑΤΤΙΚΗΣ Βρεφονηπιοκοµίας 8 µήνες 2

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ: Με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους πίνακες µε την εξής σειρά:

(1) Προηγούνται οι δηµότες Αρτέµιδος (Α’ βαθµός εντοπιότητας)(2) Έπονται οι δηµότες των υπολοίπων ∆ήµων & Κοινοτήτων του Νοµού Αττικής (Β΄ βαθµός εντοπιότητας)(3) Έπονται οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ όλων των νοµών της χώρας (Γ΄ βαθµός εντοπιότητας )

ΠΙΝΑΚΑΣ Β: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ανά κωδικό θέσης)Κωδικός θέσης Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούµενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα

103 ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:∆εν απαιτούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 2 του Ν.2527/97.

104. Πτυχίο ή δίπλωµα τµήµατος Βρεφονηπιοκοµίας ΤΕΙ ή το οµώνυµο πτυχίο ή δίπλωµα ΠρογραµµάτωνΣπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωµα ΤΕΙ ή ΠρογραµµάτωνΣπουδών επιλογής (Π.Σ.Ε) ΤΕΙ της ηµεδαπής ή ισότιµος τίτλος Σχολών της ηµεδαπής ή αλλοδαπής,αντίστοιχης ειδικότητας ή το οµώνυµο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιµος τίτλος τηςηµεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

1.- Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών.2.- Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.3.- Να µην έχουν κώλυµα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συµπαράσταση), µε την επιφύλαξη της

επόµενης εξαίρεσης.Εξαίρεση : Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει την ποινή ή τα

µέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο (Ν.2207/1994 άρθρο 4 παρ. 6).

Γ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ∆ήµο Αρτέµιδος Αττικής , οδός Λεωφ. Καραµανλή στάση ΟΤΕ και ειδικότερα στην Γραµµατείατου Ν.Π.∆.∆.(1os όροφος) στην κ. Πετρογιαννάκη Άννα τηλ. 22940-40930 εντός προθεσµίας δέκα (10) ηµερών, που αρχίζει από την εποµένη ηµέρατης τελευταίας δηµοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφηµερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστηµα της υπηρεσίας και στο χώρο ανακοινώσεων τουδηµοτικού ή κοινοτικού καταστήµατος, εφόσον η ανάρτησή της είναι τυχόν µεταγενέστερη της δηµοσίευσης στις εφηµερίδες (παρ. 10 άρθρο 21Ν.2190/1994).

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Page 7: 341 09/04/2010

Σε ένα διήµερογεµάτο έµπνευση,ταλέντο και

θεατρική παιδείαεξελίχθηκε ο φετινόςεορτασµός για τηνΠαγκόσµια ΗµέραΘεάτρου, πουδιοργανώθηκε φέτοςαπό το Πνευµατικό καιΠολιτιστικό Κέντρο του∆ήµου Παλλήνης στοΠειραµατικό ΜουσικόΓυµνάσιο-Λύκειο

Παλλήνης, µε τησυµµετοχή 16θεατρικών οµάδων απόόλη την ΑνατολικήΑττική.Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα

να έρθουν κοντά άνθρωποι που αγα-πούν αυτήν την καλλιτεχνική ενα-σχόληση και ασχολούνται, είτε επαγ-γελµατικά είτε ερασιτεχνικά, αλλάκαι να παρουσιαστεί η δουλειά που γί-νεται σε σχέση µε το θέατρο στις πό-λεις της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, τιµώντας προσωπι-κότητες της Τέχνης που έκαναν γνω-στή την πατρίδα µας παγκοσµίως, µετο ταλέντο και την επιτυχηµένη τους

καριέρα, το Πνευµατικό Κέντρο του∆ήµου Παλλήνης αφιέρωσε τον φε-τινό εορτασµό στην διεθνούς φήµηςηθοποιό Κατίνα Παξινού.

Ο ∆ήµαρχος Παλλήνης κ. ΣπύροςΚωνσταντάς στον χαιρετισµό του,καλωσορίζοντας τις θεατρικές οµάδεςκαι τους εκατοντάδες θεατρόφιλουςείπε ανάµεσα σε άλλα:

«Οι προσπάθειές µας για τον πο-λιτισµό όλο το προηγούµενο διάστηµα,µε µια πληθώρα ποιοτικών και ποικί-λων καλλιτεχνικών γεγονότων έχουναγκαλιαστεί από τον δηµότη. Και θα συ-νεχιστούν µε τελικό στόχο κάθε οικο-γένεια της πόλης να συµµετέχει ενεργάστα πολιτιστικά προγράµµατα του δή-

µου Παλλήνης και φυσικά και στην Θε-ατρική Οµάδα του ΠΠΚ∆Π. Γιατί τοθέατρο δεν είναι απλώς ένα συµβάν, εί-ναι τρόπος ζωής και υπάρχει για να κά-νει τις ιδέες µας πραγµατικότητα.», τό-νισε ο δήµαρχος Παλλήνης.

Στα πλαίσια του αφιερώµατοςστην Κατίνα Παξινού πραγµατοποι-ήθηκαν δύο οµιλίες, η µία µε θέµα«Κατίνα Παξινού, η Ανυπέρβλητη»,από την Πρόεδρο του ΠΠΚ∆Π καΚαίτη Γκόνου Πετράκη και η δεύτε-ρη, «Η Παξινού και το Όσκαρ», απότον καλλιτεχνικό διευθυντή των µου-σικών τµηµάτων του ΠΠΚ∆Π κ. Σπύ-ρο Καζιάνη.

Στο διάλειµµα και των δύο ηµερώνπαρουσιάστηκε πρόγραµµα συνοδείαπιάνου, µε τίτλο «Όταν η µουσική συ-νάντησε το θέατρο», ενώ µετά το πέ-ρας του προγράµµατος και των δύοηµερών απονεµήθηκαν αναµνηστικάσυµµετοχής και παρατέθηκε δεξίωσηπρος τιµήν των φιλοξενούµενων.

Η άρτια οργάνωση, η θερµή φι-λοξενία από τον ∆ήµο Παλλήνης καιη ποιότητα των θεατρικών παραστά-σεων άφησαν τις καλύτερες εντυπώ-σεις τόσο στους συµµετέχοντες όσοκαι στους παρευρισκόµενους, ανε-βάζοντας υψηλά τον πήχη αντίστοιχωνδιοργανώσεων για το µέλλον.

Ο ∆ήµαρχος κ. Κωνσταντάς και ηΠρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρουτου ∆ήµου Παλλήνης κα Γκόνου µεεκπροσώπους των θεατρικών οµά-δων και συντελεστές της εκδήλωσης.

ΑΚΤΗ / ΠΑΛΛΗΝΗ //79 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ

ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ∆ΗΜΩΝΟΙΚΙΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

«Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ»«ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΤην Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 ο Σύλλογος Μεσσηνίων «Ο ΠΑΠΑ-

ΦΛΕΣΣΑΣ» σε συνεργασία µε το Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών«ΓΡΗΓ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ», πραγµατοποίησαν ηµερήσια εκδροµή στα Κα-λάβρυτα. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πάρα πολλά µέλη και φίλοιτων συλλόγων.

∆όθηκε η ευκαιρία στους εκδροµείς να γνωρίσουν από κοντά την όµορ-φη και ιστορική πόλη, τον τόπο Θυσίας στον οποίο οι Ναζί το 1943 εκτέ-λεσαν του άνδρες και τα παιδιά της πόλης, τη Μονή της Αγίας Λαύραςστην οποία ο Παλαιών Πατρών Γερµανός ύψωσε το Λάβαρο της Επα-νάστασης και το ιστορικό µοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Αξίζει νασηµειωθεί ότι λόγω της επετείου πραγµατοποιήθηκε στην πλατεία των Κα-λαβρύτων αναπαράσταση της ύψωσης του Λάβαρου της Επανάστασης.Η θαυµάσια ηµέρα που επικράτησε συνετέλεσε ώστε να επιστρέψουν όλοιενθουσιασµένοι.

Τα ∆ιοικητικά Συµβούλια αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουντα µέλη και τους φίλους των Συλλόγων για τη συµµετοχή τους.

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδροςτου ∆.Σ. του ∆.Σ.«Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» «ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»Αναστάσιος Μπουντουβάς Αθανάσιος Ηλιόπουλος

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Έµπνευση, ταλέντο και θεατρικήπαιδεία υψηλού επιπέδου

Page 8: 341 09/04/2010

ΑΑΚΚΤΤΗΗ // //8899 ΠΠΑΑΡΡΙΙΛΛΙΙΟΟΥΥ 22001100

Μπορεί ναδιανύουµε µιααπό τις

χειρότερες οικονοµικέςπεριόδους της σύγχρονηςιστορίας µας. Μπορεί τοµέλλον να προδιαγράφεταιαβέβαιο. Μπορεί ηαγοραστική µας δύναµη ναµειώνεται συνεχώς. Όµωςόλα αυτά δεν φαίνεται ναπτοούν το ηθικό τωνΕλλήνων. Μόνο έτσι µπορείνα εξηγηθεί η µαζικήέξοδος των εκδροµέωνκατά τις εορτές του Πάσχα.Είναι χαρακτηριστικό ότι οιουρές στα διόδια έφθανανκατά διαστήµατα τα έξιχιλιόµετρα, την στιγµή πουοι πολίτες κλήθηκαν ναπληρώσουν το διπλάσιοχρηµατικό αντίτιµο σεσχέση µε πέρσι για λίγεςµόνο ηµέρες διακοπών.Συγκεκριµένα, από τις πύλες εξό-

δου της πρωτεύουσας από την Παρα-σκευή 26 Μαρτίου έως την Κυριακήτου Πάσχα έφυγαν 1.036.662 αυτο-κίνητα, όταν πέρσι το ίδιο χρονικό διά-στηµα είχαν φύγει 1.082.579.

Της ΜΜύύρρννααςς ΝΝιικκοολλααΐΐδδοουυ Πάντως αξίζει να σηµειωθεί ότι τα

διόδια άνοιγαν κατά διαστήµατα, µεαποτέλεσµα σηµαντικός αριθµός αυ-τοκινήτων να µην έχει καταµετρηθεί.Το µεγαλύτερο κυκλοφοριακό φορτίοσήκωσε η Εθνική Οδός Αθηνών- Κο-ρίνθου, καθώς κατά τις εορταστικέςηµέρες πέρασαν από αυτήν 570.495αυτοκίνητα, ενώ από την Εθνική Οδό

Αθηνών-Λαµίας466.167 αυτοκίνητα. Λιγότερη

ήταν η ταλαιπωρία στα λιµάνια τουΠειραιά και της Ραφήνας, αφού απότη Μ. Πέµπτη έως και την Κυριακήτου Πάσχα έφυγαν περίπου 76.000 τα-ξιδιώτες για τις Κυκλάδες, την Κρή-τη και τα ∆ωδεκάνησα, αριθµός ελα-φρά µειωµένος σε σχέση µε πέρσι.

Τα περισσότερα όµως προβλήµα-τα παρουσιάσθηκαν στον δρόµο τηςεπιστροφής. Στα διόδια των Αφιδνώνσχηµατίσθηκαν ουρές τριών χιλιοµέ-τρων, ενώ στα διόδια του Καλαµακίουτην ∆ευτέρα το απόγευµα η ουράέφθανε το ενάµισι χιλιόµετρο. Εκα-τοντάδες αυτοκίνητα παγιδεύτηκανσε ουρές που έφθασαν ακόµα και ταέξι χιλιόµετρα στην Εθνική Οδό Αθη-νών-Πατρών στο ύψος των Καλα-βρύτων στο σηµείο όπου γίνονταιέργα. Ουρές σχηµατίστηκαν και σταδιόδια του Ρίου.

Η µαζική αυτή έξοδος των Ελλή-νων έχει την δική της σηµειολογία.Κάποιος θα µπορούσε να την ερµη-νεύσει ως την διάθεση του Έλληνα ναξεφύγει λίγο από την καθηµερινότη-τα, που τον πνίγει. Γιατί οι περισσό-τεροι δεν επέλεξαν για τις διακοπέςτους ένα ακριβό ξενοδοχείο ή κάποιοακριβό τουριστικό προορισµό, αλλάτην ζεστασιά των τόπων καταγωγήςτους. Ωστόσο στην πορεία ανακάλυ-ψαν ότι δεν είναι καιρός για µακρινέςαποστάσεις. Και αυτό γιατί τα µετα-φορικά ήταν κατά 50% ακριβότερα σεσχέση µε πέρσι.

Σύµφωνα µε έρευνα του Ελληνι-κού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕ-ΚΑ) για τη διαδροµή Αθήνα-Θεσσα-λονίκη µε επιστροφή, οι εκδροµείς τοπερσινό Πάσχα µε µέση τιµή βενζίνης

στα0,83 ευρώ το λί-

τρο χρειάστηκαν 74,70 ευρώγια καύσιµα και 28 ευρώ για διόδια.Φέτος µετά την αύξηση στο κόστοςτων διοδίων, την επιβολή αυξηµένων

φόρων στα καύ-σιµα και µε τη µέση τιµή της

βενζίνης να έχει διαµορφωθεί στα1,446 ευρώ, για την ίδια διαδροµή δα-πάνησαν 130,16 ευρώ και διόδια 35ευρώ αντίστοιχα. ∆ηλαδή όπως προ-κύπτει από την έρευνα, για τη δια-δροµή Αθήνα-Θεσσαλονίκη µε επι-στροφή, το περσινό Πάσχα οι εκδρο-µείς πλήρωσαν συνολικά 102,7 ευρώκαι φέτος χρειάστηκαν 165,16 ευρώ.Τουτέστιν 62,46 ευρώ περισσότερα.

Ίσως αυτό να οδήγησε ένα πολίτηστο να αρνηθεί να πληρώσει τα διόδιαΕλευσίνας. Το αποτέλεσµα ήταν ουπάλληλος των διοδίων να µην τουεπιτρέψει την διέλευση και να αναγ-κασθεί να παρέµβει η τροχαία. Μετάαπό αυτό ο εν λόγω πολίτης κατέθε-σε µήνυση εναντίον τόσο της υπαλ-λήλου, του υπευθύνου προϊσταµένουτων διοδίων όσο και κατά παντόςυπευθύνου για παράνοµη κατακρά-τηση. Ενώ και η εταιρεία (ΟλυµπίαΟδός Α.Ε.) προέβη σε µήνυση για συ-κοφαντική δυσφήµιση.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοι-χεία του Παρατηρητηρίου ΤιµώνΥγρών Καυσίµων που καταγράφειτις τιµές πώλησης των καυσίµων σεκάθε νοµό της χώρας. Σύµφωνα µεαυτά, οι ανώτατες τιµές πώλησης τηςαµόλυβδης σε εννέα νοµούς ξεπέρα-σαν κατά τη διάρκεια του τριηµέρουτο πλαφόν που επιβλήθηκε και συνε-χίζει να ισχύει στους νοµούς αυτούς.Οι εννέα νοµοί στους οποίους οι τιµέςεκτοξεύτηκαν πάνω από το πλαφόνπου επέβαλε το υπουργείο Περιβάλ-λοντος είναι οι εξής: Αχαΐας, Μαγνη-σίας, Κυκλάδων, Ευρυτανίας, Ιωαν-νίνων, Φθιώτιδος, Κεφαλληνίας, Σά-µου, Λέσβου. Πρόκειται δηλαδή γιανοµούς µε µεγάλη τουριστική κίνηση.Έτσι πολλοί εκδροµείς αναγκάστηκαννα πληρώσουν την αµόλυβδη βενζίνηµέχρι και 1,7 ευρώ το λίτρο, όταν τουψηλότερο πλαφόν που έχει οριστεί εί-ναι 1,567 ευρώ το λίτρο!

ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ∆ΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙ ΚΑΙ...

Επιµένουµε στα πατροπαράδοτα!

Πληρώνουµε και το φόρο αίµατος σε άσφαλτο και έθιµα!

Page 9: 341 09/04/2010

Πασχαλινή τραγωδίαΒαρύς ήταν και φέτος ο φόρος αί-

µατος στην άσφαλτο. Μέχρι την ∆ευ-τέρα του Πάσχα, 31 πολίτες έχασαντην ζωή τους σε τροχαία δυστυχήµα-τα, ενώ 525 άτοµα τραυµατίσθηκαν.Τραγικός ήταν και ο απολογισµόςαπό το επικίνδυνο έθιµο των βεγγα-λικών που, παρά τις αυστηρές προει-δοποιήσεις, µετέτρεψε σε τραγωδία τηβραδιά της Ανάστασης και το πασχα-λινό γλέντι, στο Ηράκλειο της Κρήτης,τη Σαντορίνη και τη Μεσσηνία. ΣτοΑγρίνιο ένα κοριτσάκι 12 χρονώντραυµατίσθηκε βαριά στα µάτια απόαυτοπροωθούµενο βεγγαλικό (σφυ-ρίχτρα).

Στους Βώρους Ηρακλείου ένας18χρονος έχασε τη ζωή του από έκρη-

ξη αυτοσχέδιας κροτίδας. Ο νεαρόςπροσπάθησε να πυροδοτήσει αυτο-σχέδια κροτίδα, η οποία ανεφλέγη στα

χέρια του, τραυµατίζοντάς τον θανά-σιµα. Ο 18χρονος οδηγήθηκε στο Βε-νιζέλειο Νοσοκοµείο, όπου λίγο αρ-γότερα υπέκυψε στα τραύµατά του.Στο Καρτεράδο της Σαντορίνης τηβραδιά της Ανάστασης ένας νεαρός 21χρονών µαζί µε έναν φίλο του επιχεί-ρησαν να κατασκευάσουν βεγγαλικάστην αυλή του σπιτιού του προκειµέ-

νου να τα χρησιµοποιήσουν στηνΑνάσταση. Τα βεγγαλικά εξερράγησανµε αποτέλεσµα ο νεαρός να βρει τρα-γικό θάνατο και ο φίλος του να τραυ-µατισθεί σοβαρά στο µάτι.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ24ο χλµ Λ. Μαραθώνος, ΡΑΦΗΝΑ. Tηλ. 22940 76752

Ανοίξαµε ανανεωµένοι µε σύγχρονα µηχανήµαταγια να σας προσφέρουµε SERVICE όλων των τύπων αυτοκινήτων

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ∆ΙΑΓΝΩΣΗ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΚΑΡΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ - ΦΡΕΝΑ - ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - SERVICE A/C

ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΤΕΟ

Η 25ετή εµπειρία µας στο χώρο του αυτοκινήτουεγγυάται την άψογη εργασία για την ασφάλεια σας

Ο∆ΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ τηλ. 6971907003

ΑΚΤΗ / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ //99 ΑΠΙΛΙΟΥ 2010

Page 10: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ10// 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Αγαπητοί φίλοι,Πέρασαν δύο εβδοµάδες για να επικοι-

νωνήσουµε ξανά, αλλά τα πολιτικάπράγµατα στην Νέα Μάκρη εξελίσ-σονται µε ραγδαίους ρυθµούς.

Πριν από 15 ηµέρες γράφτηκε το όνο-µα του Σαραντάκου Γιάννη σανυποψήφιου ∆ήµαρχου. Ήταν µίαεξέλιξη που κανείς δεν φανταζότανούτε περίµενε.

Οι κάθε λογής παράγοντες και παρα-γοντίσκοι προετοιµάζονταν να κά-νουν πάρτι µετά από τις πληροφορίεςπου διασταύρωναν και τους έδιναντην εντύπωση ότι το παιχνίδι είναιστρωµένο όπως το σχεδίασαν.

Έτσι προέκυψε και η διαγραφή τουΠροέδρου του ∆ηµοτικού Συµβου-λίου κ. Θεοδωρίδη Στέφανου.

Και όταν λέω παράγοντες και παραγον-τίσκοι δεν εννοώ µόνο τον κ. Λουϊ-ζο. Εννοώ αυτούς που ενώ δεν είναιούτε καν δηµοτικοί σύµβουλοι µετον τρόπο τους και τις µεθοδευµένεςκινήσεις τους φροντίζουν να απο-θαρρύνουν οποιαδήποτε σοβαρήυποψηφιότητα που θα αλλάξει το πο-λιτικό τοπίο στο µελλοντικό Καλλι-κράτειο ∆ήµο.

Έτσι δούλευαν και δουλεύουν χρόνιατώρα.

Έχω διαβάσει ένα βιβλίο του Λένιν πουτιτλοφορείται «ένα βήµα µπροστάδύο βήµατα πίσω».

Αυτό ακριβώς κάνουν.Νοµίζουν ότι οι πολίτες αλλά και εκεί-

νοι που ενδιαφέρονται για την αλ-λαγή και την ανάπτυξη της πόλης ότι

είναι ανόητοι και ότι δεν καταλα-βαίνουν ποιοι έχουν συµφέρονταγια τα οποία κάνουν τα πάντα προ-κειµένου να τα διασφαλίσουν και νααυξήσουν.

Και να νοµίζουν ότι δεν µαθαίνεται τοτι λένε δεξιά και αριστερά κάνουνπολύ µεγάλο λάθος.

Ή µάλλον δεν κάνουν λάθος.Ξέρουν ότι θα µαθευτούν και γι΄αυτό

τα λένε.Και αν τους ρωτήσουν γιατί το κάνουν

αφού είναι αντίπαλοι θεωρητικάτης ∆ηµοτικής αρχής έχουν την εύ-κολη διάψευση.

Όµως ο χρόνος κυλά και κυρίως υπο-λογίζανε χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο Σαραντάκος δεν είναι ούτε αυτός ούτεφοβάται ούτε είναι άνθρωπος πουδεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγµα-τα στη πόλη µας.

∆όξα τω θεώ ένας πολιτικός αναλυτήςεπί 20 χρόνια που συναναστρέφεταιµε τα θηρία της κεντρικής πολιτι-κής σκηνής σιγά µην αποπροσα-νατολιστεί από τους πολιτικάντηδεςτης Νέας Μάκρης που θεωρούν τηνπόλη ιδιοκτησία τους.

Τους έκατσε ανάποδα φίλοι µου.\Επιτέλους οι πολίτες βρήκαν αυτό

που αναζητούσαν χρόνια τώρα.Ένα πρόσωπο που δεν υποκύπτει στα

τερτίπια και τις απαιτήσεις που εκ-φράζουν τα µεγάλα και µικρά συµ-φέροντα του τόπου µας.

Που σηκώνει το κεφάλι και προχωράειµπροστά ότι εµπόδιο και αν του βά-

ζουν.Το Πάσχα που πέρασε δεν το ονει-

ρευόντουσαν.Και επαναλαµβάνω.∆εν µιλάω µόνο για τον κ. Λουϊζο.Μιλάω για κατάρρευση όλου του συ-

στήµατος συµφερόντων.Παρακολουθώ την σοβαρότητα µε την

οποία κινείται ο κ. Σαραντάκος καιοµολογώ ότι έχω εκπλαγεί.

Πολλοί νόµιζαν ότι αγνοεί τα προβλή-µατα της πόλης και ότι δεν γνωρί-ζει πρόσωπα και πράγµατα.

Σας διαβεβαιώνω ότι συµβαίνει το αν-τίθετο.

Και τα προβλήµατα γνωρίζει και τοντρόπο έκφρασης και προσέγγισης µεκάθε πρόσωπο που άµεσα ή έµµε-σα ασχολείται µε την πολιτική.

Κάποιος «παράγοντας» πρότεινε σε στε-νό συγγενικό του πρόσωπο να µηνκατέβει για ∆ήµαρχος (τι άλλο θαέλεγε) και να κάνει δηµοσκόπηση ναδει αν το θέλει ο κόσµος.

Θα του πρότεινα να κάνει δηµοσκό-πηση ο κ. Λουϊζος να δει αν τον θέ-λει ο κόσµος.

Αγαπητέ «φίλε» ο µόνος τρόπος να ξα-ναγίνει δήµαρχος ο κ. Λουϊζος, είναιοι αντίπαλοί του να µην εµπνέουνσοβαρότητα, ικανότητα και να έχουνµικρότερο κύρος από τον ίδιο.

Με τέτοια πρόσωπα όλοι οι µηχανισµοίνα κινηθούν εναντίον του δεν µπο-ρούν να τον κερδίσουν.

Άφθαρτος, έξω από τοπικά συµφέροντανέος (40 ετών) και µε πολιτική εµ-

πειρία αφού κάνει το πολιτικό ρε-πορτάζ χρόνια τώρα ξέρει και νααποκωδικοποιεί και να συνθέτει.

Σ΄αυτό προσθέστε το γεγονός ότι πάνωαπό 10 ισχυροί σύµβουλοι και µηέχουν ήδη δηλώσει την στήριξήτους.

Πόσο καλύτερα να είναι τα πράγµατα γιαένα άτοµο να ηγηθεί ενός συνδυα-σµού που θα αντιµετωπίσει (θα είναιο βασικός αντίπαλος) τον κ. Λουϊζοκαι ενδεχοµένως κάποιον όπως τονκ. Ζάγαρη από τον Μαραθώνα.

Να σας αναφέρω επίσης ότι από πολ-λούς ανθρώπους που έθεσα το ζή-τηµα της υποψηφιότητας τους ει-σέπραξα µια αντίδραση από εν-θουσιώδη έως χαλαρά θετική.

Και δεν µιλάω για άτοµα που είναι ταγ-µένοι σε συγκεκριµένα πολιτικάστρατόπεδα.

Εννοώ τον απλό κόσµο που το πρώτοπράγµα που σκέφτεται είναι τοπώς θα αντιµετωπίσει τα οικονο-µικά του προβλήµατα και δεν δια-πλέκεται µε τις εξουσίες.

Το σενάριο όταν θα εξελιχθεί θα µας θυ-µίσει τις πρόσφατες εσωκοµµατικέςεκλογές της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Που όλοι οι µηχανισµοί και οι βουλευτέςσχεδόν ήταν µε την κα Μπακογιάννηκαι τελικά ο κ. Σαραράς επικράτησεσυντριπτικά µιας και το πρόσωπό τουο κόσµος είδε την ανανέωση και τηναπαλλαγή από συµφέροντα και δια-πλοκές.

Αυτά για τώρα φίλοι µου.Κάθε εβδοµάδα που περνάει θα τα λέµε.

Γράφει για το ... Μακρ(η) και το κοντο του

Scripta manentΤου ΑΑρργγύύρρηη ΚΚωωσσττάάκκηη

ΟΤζον Σουίντον ήταν αρχισυντάκτης στηνεφηµερίδα New York Times. Στη αποχαι-ρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιµήν του

πριν βγει στη σύνταξη, κάποιος συνάδελφος του έκα-νε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο. Ο Σουίντον υψώ-νοντας το ποτήρι απάντησε «δεν υπάρχει ανεξάρτητοςΤύπος. Ούτε ένας ανάµεσα σαν δεν θα τολµούσε να γρά-

ψει ή να εκστοµίσει µια έντιµη άποψη. Και αν τολµούσατε να την εκφράσετεγνωρίζετε εκ των προτέρων πως είτε δεν θα εµφανιζόταν ποτέ τυπωµένη είτεθα χάνατε τη δουλειά σας. Είναι καθήκον κάθε δηµοσιογράφου να καταστρέ-φει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει και να πουλάει την πατρίδατου. Είµαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκή-νιο. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήµατα κι εµείς χορεύουµε στο ρυθµό τους.Ο χρόνος, η ζωή µας, οι ικανότητες µας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων.Είµαστε διανοούµενες πόρνες».

Αυτό είναι µια µεγάλη αλήθεια. Οι µεγαλοδηµοσιογράφοι είναι διανοού-µενες πόρνες. Όλοι αυτοί οι ατσαλάκωτοι κουστουµαρισµένοι που βλέπετε σταβραδινά δελτία ειδήσεων που έχουν ακόµη και ασανσέρ για το αυτοκίνητό τουςστις επαύλεις που κατοικούν και έχουν πισίνες όσο το Κόκκινο Λιµανάκι. Αυ-τοί που κάθε βράδυ κόπτονται για τους συνταξιούχους και αφήνουν. πουρµπουάρστα πολυτελή ρεστοράν όσο µια σύνταξη ενός ηλικιωµένου. Αυτοί που δεν τολ-µούν να γράψουν ή να πούνε την αλήθεια. Την αλήθεια για τη σηµερινή ζοφε-ρή κατάσταση της χώρας µας. Και η αλήθεια είναι ότι την οδήγησαν σε αυτότο οικονοµικό Βατερλό οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων από τη µεταπολί-τευση και εντεύθεν. Ευτυχώς όµως που έστω και σε αυτή την τοπική εφηµε-ρίδα υπάρχει αυτή η ελεύθερη σελίδα κι ένας θαρραλέος εκδότης να µου πα-ράσχει πλήρη εµπιστοσύνη και να δηµοσιεύει κάθε παρασκευή τις σκέψεις µου.Την αλήθεια που σπάνια ακούτε ή διαβάζετε. Γιατί δεν είµαι διανοούµενη πόρ-

νη. Και µπορώ να γράφω µε την ψυχή µου. ∆εν έχω καµία οικονοµική εξάρ-τηση µε αυτή τη στήλη. Όποτε θελήσω θα σταµατήσω. Όποτε αλλάξει έστω καιµία λέξη απ αυτές που έγραψα θα σταµατήσω (αυτό δεν θα γίνει ποτέ γιατί οάνθρωπος που εκδίδει αυτή την εφηµερίδα είναι ελεύθερο δηµοκρατικό πνεύ-µα). Οι πολιτικοί λοιπόν διόγκωσαν το δηµόσιο τοµέα µε πάνω από 1.000.000δηµοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο των πελατειακών ψηφοθηρικών σχέσεων.

Είναι αδιανόητο αυτό που θα διαβάσετε τώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηςχώρας, ναι ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν γνωρίζει πόσα χρήµατα πληρώνει κάθεµήνα το ελληνικό κράτος στους δηµοσίους υπαλλήλους. Άλλοι πληρώνονται απότον προϋπολογισµό και άλλοι από ειδικούς λογαριασµούς, όπως λέγονται. Οίδιος ο υπουργός οικονοµικών, ναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν γνωρί-ζει πόσα και ποια είναι τα ειδικά επιδόµατα που λαµβάνουν οι δηµόσιοι υπάλ-ληλοι. ∆ιαβάστε τι επιδόµατα δίνει το κράτος σε εκατοντάδες χιλιάδες δηµο-σίους υπαλλήλους. Έγκαιρης προσέλευσης - δηλαδή πληρώνεται έξτρα επει-δή είναι στο γραφείο στην ώρα του. Χρήσης ξένης γλώσσας - δηλαδή πληρώ-νεται έξτρα επειδή γνωρίζει Αγγλικά. Μεταφοράς φακέλου - δηλαδή πληρώνεταιέξτρα για να πάει έναν φάκελο στο µισό µέτρο στο δίπλα γραφείο. Ταχύτερηςδιεκπεραίωσης υπόθεσης - δηλαδή πληρώνεται έξτρα για να εξυπηρετήσει πιογρήγορα έναν πολίτη. Επίδοµα απόδοσης - δηλαδή πληρώνεται έξτρα επειδήεργάζεται. Κι άλλα απίστευτα επιδόµατα ανάλογα πού υπηρετούν, όπως λη-ξιαρχείου, προεδρίας της ∆ηµοκρατίας, υπηρεσίας αλλοδαπών, βουλής, συµ-µετοχής επιτροπών, ειδικής απασχόλησης, ειδικών συνθηκών. Μέχρι και επί-δοµα ∆ήλου υπάρχει για κάποιους υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισµού! Ταεπιδόµατα αρχίζουν από 6 ευρώ και φτάνουν έως και 1420 στο υπουργείο µε-ταφορών και 1242 στο υπουργείο οικονοµικών. Και τι να πει κανείς για τις ανι-σότητες µέσα στο ίδιο το δηµόσιο. Ένας υπάλληλος µε 33 χρόνια υπηρεσίαςκαι πτυχίο στο υπουργείο εργασίας αµείβεται µε 2100 ευρώ και ο αντίστοιχοςστο υπουργείο οικονοµικών µε 3900 ευρώ!

Πριν το Πάσχα προβλήθηκε στους κινηµατογράφους η κωµωδία «τέσσε-ρα µαύρα κοστούµια» µε πρωταγωνιστή τον Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος υπο-δύεται έναν νεκροκοµιστή που µαζί µε άλλα τρία «κοράκια» συνοδεύουν στηντελευταία του κατοικία έναν νεκρό. Στην ελληνική πραγµατικότητα οι νεκρο-κοµιστές είναι όλοι οι πρωθυπουργοί από το 1974 και µετά. Από τον ΚωνσταντίνοΚαραµανλή που είχε ήδη δολοφονήσει την Αθήνα µε την ανεξέλεγκτη ανοι-κοδόµηση, τον ανεψιό του Κώστα Καραµανλή µε όλα τα τραγικά που συνέβησανστην πενταετή διακυβέρνηση του, µέχρι σήµερα τον Γιώργο Παπανδρέου.

Page 11: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ //119 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΤΤαα ααθθλληηττιικκάάκκεειιµµήήλλιιαα ττοουυΟΟλλυυµµππιιοοννίίκκηηΣΣππύύρροουυ ΛΛοούύηη,,

κκοοσσµµοούύνν ππλλέέοοννττοο ΜΜοουυσσεείίοο

ΜΜααρρααθθωωννίίοουυδδρρόόµµοουυ

Παραδόθηκαν από τον Γ.Γ. Αθλητισµού κ.Παναγιώτη Μπιτσαξή , στον ∆ήµαρχοΜαραθώνα κ. Σπύρο Ζαγάρη, την ∆ευ-

τέρα 29 Μαρτίου , κατά την διάρκεια µιας λιτήςτελετής, παρουσία πολιτειακών , αυτοδιοικητι-κών και αθλητικών παραγόντων.

« Είναι µεγάλη η συγκίνησή µας και τεράστιαη τιµή, αυτή ειδικά την χρονιά, της επετείου των2500 χρόνων , από τον άθλο του οπλίτη ηµερο-δρόµου το 490 π.Χ., που άφησε παρακαταθήκη τοµοναδικό αγώνισµα, να υποδεχόµαστε τα αθλητι-κά κειµήλια του Σπύρου Λούη» δήλωσε ο ∆ήµαρ-χος Μαραθώνα. Και συµπλήρωσε:

«29 Μαρτίου 1896. Η πέµπτη ηµέρα των πρώ-των σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων, σφραγίζεταιαπό την µεγαλειώδη νίκη του Σπύρου Λούη, του νε-αρού Μαρουσιώτη νερουλά, που έγινε θρύλος.

Ας δούµε λίγο, την ατµόσφαιρα που επικρα-τούσε την ηµέρα εκείνη, όπως περιγράφεται από τονΜπάµπη ΄Αννινο (στην έκδοση του Μπεκ):

« Από τις πρωϊνές ώρες, εκδηλώνεται έκτακτηκαι πυρετώδης προσδοκία.

Αιτία το αγώνισµα του µαραθωνίου δρόµου. Από την πρώτη στιγµή που ερίφθη η ιδέα των

αγώνων, όλοι στην Ελλάδα, σ’ αυτό το αγώνισµααπέβλεψαν.

Βαθµηδόν δε, καλλιεργήθηκε η ιδέα ότι ΄Ελ-ληνας, έπρεπε να είναι ο νικητής του µαραθωνίου.

Η ιδέα υπαγορευόταν από εθνική φιλοτιµία καιεπιθυµία ευεξήγητη, για να µην πάρει ξένος την δόξατου σπουδαιότατου απ’ όλα τα αγωνίσµατα, πουήταν ο δρόµος των 40 χιλιοµέτρων.

Οι ιστορικές παραδόσεις και η ανάµνηση του αρ-χαίου ηµεροδρόµου που έφερε το άγγελµα της νί-κης στο Μαραθώνα και εξέπνευσε , απέδιδαν σ’αυτό, χαρακτήρα εθνικό.»

Γι αυτό και στο Παναθηναϊκό στάδιο παρευ-ρίσκοντο 70.000 θεατές ενώ στους γύρω δρόµουςκαι τα υψώµατα συνωστίζονται χιλιάδες.

Από το γεφυράκι στην είσοδο του Μαραθώνα,περίπου στις 2 το µεσηµέρι ξεκίνησαν οι µαραθω-νοδρόµοι, που είχαν µεταβεί εκεί από την προ-ηγούµενη µέρα, 25 τον αριθµό, µεταξύ αυτών ο Σπύ-ρος Λούης και ο Χαρίλαος Βασιλάκος.

∆εν θα αναφερθώ στις λεπτοµέρειες του αγώ-να. Όµως ο ενθουσιασµός από την µεγάλη νίκη µε-ταδίδεται όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξω-

τερικό. Ο Σπύρος Λούης, που κοινώνησε τωνΑχράντων Μυστηρίων και προσευχήθηκε,την πα-ραµονή του αγώνα δεν εξαργύρωσε ποτέ την νίκητου, έζησε απλά, εργαζόµενος µέχρι την παραµονήτου θανάτου του.

Για την ζωή και τον θρίαµβο του Σπύρου Λούηγράφτηκαν χιλιάδες σελίδες.

∆ιάλεξα να σας µεταφέρω, τα λόγια του µεγά-λου µαραθωνοδρόµου, του Ολυµπιονίκη ΑλαίνΜιµούν, όταν ήρθε µαζί µε τον άλλο θρύλο τουαθλητισµού τον Εµίλ Ζάτοπεκ, να τιµήσουν την µνή-µη του Σπύρου Λούη, στην Αθήνα, το 1986, 90 χρό-νια από την πρώτη Ολυµπιάδα.

Είπε , λοιπόν, ο Μιµούν:«Φυσικά, αυτή την άνοιξη του 1896, το πρό-

γραµµα των αγώνων, δεν είχε την ευρύτητα που θ’αποκτούσε προοδευτικά. Είχε όµως τα ωραιότερααγωνίσµατα και κυρίως αυτό που είναι φορτωµένοµε ιστορία.

Θα σταθώ στον θρύλο του µαραθωνίου, το βο-σκό Λούη, από το Μαρούσι.

Αυτή την κούρσα την γνωρίζω, σαν να έχω πά-ρει µέρος. Αλλά νοµίζω, θα είχα αρνηθεί, το κρα-σί, που προσφερόταν στους αγωνιζοµένους στονπρώτο έλεγχο.

Η ζέστη, η σκόνη, η δίψα της νίκης όπως κι εκεί-νη του κορµιού, το πλήθος των αγωνιζόµενων.

Το δράµα είναι αλήθεια να πλανιέται στους ηρωϊ-κούς συµµετέχοντες, των οποίων η προετοιµασία δενείχε καµιά σχέση µε τους σηµερινούς µαραθωνο-δρόµους.

Είναι ευτύχηµα για την ιστορία, που ο νικητήςήταν ένας Έλληνας βοσκός

και µου άρεσε πολύ όταν έµαθα, ότι ο Λούηςεξήγησε τη νίκη του στη δύναµη της προσευχής,έχοντας περάσει τη νύχτα του, γονατιστός µπροστάστις εικόνες.

Είχα πάντα την πεποίθηση ότι το ποσοστό πουκερδίζεται από το πνεύµα είναι τουλάχιστον ισότι-µο, µε αυτό που καλύπτεται από το σώµα.

Για να κερδηθεί ένας ολυµπιακός µαραθώνιος,δεν αρκεί να έχει κανείς καλά πόδια.

Πρέπει να ξέρεις πώς να υπερβαίνεις τη φύσησου.

Για το σκοπό αυτό, οι προσωπικές φιλοδοξίες καιτα χρήµατα, είναι ανίκανα να σε βοηθήσουν να φτά-σεις.

Το παν βρίσκεται στην πίστη, στην ικανότητανα ξεπεράσεις τον εαυτό σου για ένα ιδεώδες, γιαµια ιδέα, για την πατρίδα σου.

Να τι ήθελα να πω σήµερα: Εµείς οι µαραθω-νοδρόµοι, είµαστε δεµένοι µε αξίες που είναι δικέςµας.

Αλλά πρέπει να ξέρετε, ότι βαθιά µέσα στην καρ-διά µας, καίει µόνιµα µια µικρή γαλάζια και άσπρη

φλόγα, που είναι τα χρώµατα της ση-µαίας της Ελλάδας, της πατρίδας-µητέρας των δρόµων αντοχής, τηςπατρίδας των Μαραθωνοµάχων, τηςπατρίδας του Σπύρου Λούη.»

29 Μαρτίου 2010.2500 χρόνια µας χωρίζουν από

τον άθλο του αρχαίου οπλίτη, καιτην νίκη των Αθηναίων στον Μα-ραθώνα, που καθόρισε την εξέλιξητου έθνους µας και του πολιτισµούµας, αλλά και την εξέλιξη της ταυ-τότητας και του πολιτισµού της Ευ-ρώπης και του κόσµου.

114 χρόνια µας χωρίζουν από τηνκατάκτηση του µόνου χρυσούολυµπιακού µεταλλίου της Ελλάδας

στον µαραθώνιο δρόµο. Είναι µεγάλη η συγκίνηση µας και τε-

ράστια η τιµή να υποδεχόµαστε, αυτή ειδι-κά τη χρονιά, στον Μαραθώνα πατρίδα καιαφετηρία του µοναδικού αγωνίσµατος τουµαραθωνίου δρόµου ,τα αθλητικά κειµήλιατου Σπύρου Λούη.

Στο Μαρούσι γεννήθηκε , έζησε και πέ-θανε ο Σπύρος Λούης, ο τίµιος νερουλάς,ο ευσεβής πατριώτης.

Στον Μαραθώνα, όµως , γεννήθηκε οθρύλος .Ο πρώτος ολυµπιονίκης.

Στον Μαραθώνα θα ζει για πάντα το µε-γαλείο του,στο σπίτι όλων των µαραθωνο-

δρόµων, στο µουσείο µας.Ευχαριστούµε θερµά, την ηγεσία του Υπ. Πο-

λιτισµού, ιδιαίτερα τον Γεν. Γραµµατέα κύριοΜπιτσαξή, τον κύριο Κώστα Παναγόπουλο καιόλους όσους στήριξαν την προσπάθειά µας να βρε-θούν και να παραχωρηθούν στον Μαραθώνα τα κει-µήλια,

Στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκαν οι εγ-γονοί του Σπύρου Λούη, η χήρα του Γρηγόρη Λαµ-πράκη , οι βουλευτές Ν. Καντερές και Π. Ασπρα-δάκης, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπ.Καπράλος, ο Πρό-εδρος της Κωπηλατικής Οµοσπονδίας Γ.Καρράς, οΓΓ του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης ∆ηµάκος, ο Πρόεδροςοργανωτικής επιτροπής του κλασικού µαραθωνίουΚ.Παναγόπουλος, οι Ολυµπιονίκες Βούλα Πατου-λίδου, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Γιώργος Ρουµπάνης,διπλωµάτες, πολλοί αθλητές, τοπικοί παράγοντες.

Τον Ολυµπιακό και τον Εθνικό ύµνο παιάνισεη φιλαρµονική του ∆ήµου της Αθήνας.

Το γεγονός της επιστροφής του µεταλλίου καιτων κειµηλίων του πρώτου Ολυµπιονίκη µας Σπύ-ρου Λούη, στον τόπο που ανήκουν, “εκεί, όπου άρ-χισαν όλα” όπως γράφεται χαρακτηριστικά, απα-σχόλησε εκτεταµένα, όχι µόνο τον ελληνικό ηµε-ρήσιο τύπο, αλλά και τον ξενόγλωσσο, όπου υπήρ-χαν εκτεταµένες αναφορές για την τελετή παράδο-σης των κειµηλίων και πολύ κολακευτικά σχόλια για το µουσείο µαραθωνίου δρόµου και για την προ-σπάθεια του ∆ηµάρχου Μαραθώνα, Σπ. Ζαγάρη, τονοποίο χαρακτηρίζουν ως κινητήρια δύναµη.

Page 12: 341 09/04/2010

ΑΑΚΚΤΤΗΗ // ΕΕΠΠΙΙΧΧΕΕΙΙΡΡΗΗΣΣΕΕΙΙΣΣ1122// 99 ΑΑΠΠΡΡΙΙΛΛΙΙΟΟΥΥ 22001100

Page 13: 341 09/04/2010

ΑΚΤΗ / ΣΠΑΤΑ //139 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Πρόεδρος τουΑθλητικούΟργανισµού

Σπάτων, καθηγητήςοικονοµικών σε σχολείοαλλά πάνω απ’ όλασύζυγος και πατέρας, οκος Παπαχρήστου µαςµιλά για τιςδραστηριότητες τουΟργανισµού και τηνενασχόλησή του µε τακοινά από ένα πόστο µεαρκετές ευθύνες καιαρµοδιότητες

Πώς αποφασίσατε να ασχολη-θείτε µε τα κοινά του δήµου Σπά-των;Εγώ και η οικογένειά µου λα-

τρεύουµε τον αθλητισµό. Έχονταςκαι µια διαδροµή στον τοµέα της εκ-παίδευσης και ως οικογενειάρχης θε-ώρησα πως είναι υποχρέωσή µου ναµετουσιώσω τις γνώσεις µου και το εν-διαφέρον µου για τα κοινά σε πράξεις.Έτσι βέβαια απέκτησα και τις γνώσειςωστέ να κρίνω καλύτερα το έργο τηςδηµοτικής αρχής, ως δηµότης πουέχει προσφέρει ενέργεια και χρόνο εµ-πλεκόµενος µε τα κοινά, βάζοντας έναλιθαράκι στην ανάπτυξη της πόλης.

Πότε κατεβήκατε υποψήφιος δη-µοτικός σύµβουλος για πρώτηφορα;Το 2006 προτάθηκε από το δή-

µαρχό µας κ. Θανάση Τούντα να συµ-µετέχω στο ψηφοδέλτιο µε τη σύµ-φωνη γνώµη των µελών του σχήµατος,το οποίο ήταν πολύχρωµο από πλευ-ράς στάσεων και πολιτικών πεποιθή-σεων που είχε το σύνολο των συµ-βούλων και ευχαριστώ τους συµπο-λίτες µου που µε βοήθησαν να πάρωµέρος σε αυτό. Σε αυτή τη διαδικασίαµπήκα µε ενδιαφέρον και όρεξη γιαδουλειά.

Ο Αθλητικός Οργανισµός Σπάτωνλειτουργεί εξαιρετικά. Πόσο και-ρό είστε πρόεδρος του Οργανι-σµού;Από τις 15 Γενάρη του 2009. Η

λειτουργία του θεωρείται εξαιρετικήγιατί όσοι έχουν εµπλακεί µε τον ορ-γανισµό έχουν προσφέρει τον εαυτότους. Κυρίως ο δήµαρχος, καθώς οαθλητισµός ήταν ψηλά στην ιεράρ-χηση των στόχων που είχε. Αυτό φαί-νεται και από το ποσό των χρηµάτωνπου δόθηκαν για να δηµιουργηθούνυποδοµές, αλλά και από την τακτικήεπιχορήγηση που εισπράττει ο οργα-νισµός για να χειρίζεται τα θέµατα τουαθλητισµού στην πόλη µας.

Ποιες δυνατότητες προσφέρει οΑθλητικός Οργανισµός στουςαθλούµενους;Όσον αφορά στους νέους από 5

έως 16 ετών, µπορεί το κάθε παιδί ανά-λογα µε τη σωµατοδοµή και το τα-λέντο του και µε τις συµβουλές τωνπροπονητών µας, να δραστηριοποιηθείστο κολύµπι, το ποδόσφαιρο, το µπά-σκετ και το βόλεϊ και αργότερα να εν-

ταχτεί στους αντίστοιχους συλλόγουςτης περιοχής. Όσον αφορά την κο-λύµβηση, θα ήθελα να ευχαριστήσωτα εκπαιδευτήρια της Νέας Γενιάς Ζη-ρίδη και ιδιαίτερα την κυρία Ζηρίδηκαθώς προσφέρεται η δυνατότητα σεεκατόν πενήντα παιδιά να µαθαίνουνκολύµπι στις εγκαταστάσεις του εκ-παιδευτηρίου.

Ακόµα, στον αθλητικό χώρο Χρι-στούπολης µπορεί κάποιος ανεξαρ-τήτου ηλικίας να ασχοληθεί µε το τέ-νις. Τα προγράµµατά µας περιλαµβά-νουν ακόµα ρυθµική γυµναστική καιTae Kwon Do καθώς και προσχολικήµουσικοκινητική αγωγή νηπίων. Τέ-λος, έχουµε και το πρόγραµµα «Άθλη-ση και γυναίκα». Να ευχαριστήσω εδώκαι τον κύριο Σπίγγο, ο οποίος παρα-χωρεί δωρεάν το ιδιωτικό του γυ-µναστήριο ώστε να γυµνάζονται οι γυ-ναίκες σε πολύ καλές συνθήκες.

Απασχολούµε προπονητές, για-τρό, φυσικοθεραπευτή και συνεργα-ζόµαστε µε την Interamerican πουασφαλίζει τους αθλούµενους για πι-θανά ατυχήµατα σε όλους τους τοµείςάθλησης.

Πέρυσι λειτούργησε επιτυχηµέ-να το αθλητικό καλοκαιρινόCamp...Όντως πέρυσι ήταν µία επιτυχη-

µένη χρονιά για το Camp το οποίοπροσφέρει καλοκαιρινές δραστηριό-τητες στα παιδιά, τα οποία τελει-ώνοντας το σχολείο είχαν µια δηµι-ουργική απασχόληση. Είχαµε και επι-τυχηµένες συνεργασίες µε επιχειρήσειςτις περιοχής, όπως το Αττικό Πάρκοπου αφορούσε το παιδαγωγικό κοµ-

µάτι µέσω παιχνιδιού, το Γι’αλλούclub που προσέφερε την πισίνα του γιακολύµπι, το Blanos Park οπού τα παι-διά έκαναν bowling και skate στονπάγο και ο Βερόπουλος που προσέ-φερε το κολατσιό των παιδιών. Επίσηςχρησιµοποιήθηκε και το πάρκο κυ-κλοφοριακής αγωγής µε αποτέλεσµατο σύνολο των δραστηριοτήτων να δί-νει τη δυνατότητα παροχών υψηλούεπιπέδου µε χαµηλό κόστος.

Οι συγκεκριµένες επιχειρήσεις χο-ρηγούν και τα διαδηµοτικά τουρνουάπου γίνονται ανά τακτά χρονικά δια-στήµατα καθώς και το αθλητικό διή-µερο µε το τέλος του σχολείου, στοοποίο λαµβάνουν µέρος γύρω στα750 παιδιά. Επίσης βοηθούν οικονο-µικά τον οργανισµό καταχωρώνταςδιαφηµίσεις στην εφηµερίδα που εκ-δίδει ο Αθλητικός Οργανισµός, ηοποία κυκλοφορεί κάθε δύο µήνες µε

τα νέα του αλλά και των σωµατείωντης πόλης σε συνεργασία µε τουςπροπονητές και γιατρούς.

Με τόσες δραστηριότητες πώςλειτουργούν τα οικονοµικά τουΟργανισµού;Την τακτική επιχορήγηση του δή-

µου και τα κέρδη από τις καταχωρή-σεις στην εφηµερίδα συµπληρώνουνοι συνδροµές των αθλούµενων, οι τι-µές των οποίων είναι αρκετά χαµηλέςσε σύγκριση µε τις δυνατότητες πουπροσφέρει ο Αθλητικός Οργανισµός .Βέβαια έχουµε και µία αύξηση της τά-ξεως του 10% σε σχέση µε πέρυσι. Σεάλλες πόλεις µε δική τους πισίνα, οιτιµές είναι δύο και τρεις φορές µεγα-λύτερες.

Ας εστιάσουµε στον Οργανισµόεπί των ηµερών της δικής σαςπροεδρίας.Έγινε µία αναδιάρθρωση του αν-

θρώπινου δυναµικού, δίνοντας βα-ρύτητα στους γυµναστές και τουςπροπονητές. Συντηρήθηκαν τα προ-γράµµατα και τέθηκε ως πρώτος στό-χος η ποιότητα στις παροχές των υπη-ρεσιών που προσφέρονται. Αυξήθηκεο αριθµός των γυµναστών καθώς εί-ναι πιο αποδοτικό σε κάθε γυµναστήνα αναλογούν οχτώ µε εννιά µαθητέςαντί για δεκαπέντε.

Ακόµα, έχουµε δηµιουργήσειεσωτερικό κανονισµό λειτουργίαςπου προβλέπει µόνιµες θέσεις εργα-ζοµένων. Ήδη έχει δηµοσιευθεί ηπρώτη προκήρυξη και βρισκόµαστεστη διαδικασία πρόσληψης του πρώ-του µόνιµου γυµναστή- υπαλλήλου.

Όφειλα να τελειώσω αυτό το κοµµά-τι ώστε η επόµενη διοίκηση να µπο-ρεί να υλοποιεί τα προγράµµατα τουΟργανισµού πάρα τα οποιαδήποτεπροβλήµατα µπορεί να προκύψουνλόγω π.χ. εκλογών ή οικονοµικήςκρίσης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας µέχρι τιςεπόµενες εκλογές;Πέρα από την περαιτέρω αύξηση

της ποιότητας των δυνατοτήτων τουοργανισµού, θα µας βόλευε η ολο-κλήρωση του νέου κλειστού γυµνα-στηρίου ώστε να διευρύνουµε τουςορίζοντες σε περισσότερες δραστη-ριότητες. Είναι ένας χώρος απόλυτααπαραίτητος και πρέπει, ανεξαρτήτωςκυβέρνησης (καθώς δηµιουργήθηκεένα χάσµα λόγω των εκλογών), ναχρηµατοδοτηθεί η ολοκλήρωσή του.Έτσι ο Οργανισµός θα µπορεί να

δεχθεί τους διπλάσιους αθλούµενουςΦιλοδοξία µας είναι να στελεχώ-

νονται οι οµάδες µας που συµµετέχουνστα επίσηµα πρωταθλήµατα µε παιδιάαπό τις δραστηριότητες των προ-γραµµάτων του Αθλητικού Οργανι-σµού. Ήδη έχουν διακριθεί παιδιά,όπως ο Γιώργος Παπαδάς στο ποδό-σφαιρο, ο Τάσος Μπάτας στο µπάσκετκαι πολλά άλλα παιδιά τα οποία ελ-πίζουµε να πολλαπλασιαστούν καινα λειτουργήσουν ως πρότυπο σταυπόλοιπα παιδιά.

Θα είστε ξανά υποψήφιος στιςεπόµενες εκλογές;Θεωρώ πως έχω κάνει το χρέος

µου δίνοντας τον καλύτερό µου εαυ-τό σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που εί-µαι δηµοτικός σύµβουλος. Η αγάπηκαι το πάθος µου για τον αθλητισµό εί-ναι πολύ µεγάλη από οποιαδήποτεθέση. Ακόµα και εκτός δηµοτικούσυµβουλίου µπορώ να προσφέρω µετις εµπειρίες και τις γνώσεις που απέ-κτησα.

Όµως από τη στιγµή που αποδέ-χτηκα την πρόταση του δηµάρχουµέχρι σήµερα, η οικογένειά µου αυ-ξήθηκε κατά ένα µέλος, µετά τα δύοαγόρια ήρθε η κορούλα µου και πραγ-µατικά µέσα σε αυτά τα τρία χρόνιαµου λείπει και της λείπω πού. Οφείλωπερισσότερο χρόνο στα παιδιά µου,όµως θα σταθώ στο πλάι οποιουδή-ποτε αναλάβει το πόστο του προ-έδρου του Αθλητικού Οργανισµούκαι θα στηρίξω οποιαδήποτε προ-σπάθεια καλυτέρευσης των αθλητικώνδρώµενων της πόλης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ (Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισµού Σπάτων):

Θα στηρίξω οποιαδήποτεπροσπάθεια...για την βελτίωση των αθλητικών δρώµενων της πόλης µας

Page 14: 341 09/04/2010
Page 15: 341 09/04/2010
Page 16: 341 09/04/2010