ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+...

20

Transcript of ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+...

Page 1: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε
Page 2: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+

Στο Belfort, οι παίκτες στέλνουν το πλήρωμα των πιστών τους Ξωτι-κών και Νάνων να εκτελέσουν διάφορες εργασίες. Οργανώστε τις εργασίες αυτές, συλλέγοντας χρήματα και πρώτες ύλες για την κατα-σκευή κτιρίων στις τέσσερις συνοικίες που σχηματίζουν την πόλη. Κάθε κτίσμα έχει ξεχωριστές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη τους προς την επιτυχία. Οι Γνόμοι μπορούν να προσλη-φθούν για να εργαστούν σε αρκετά κτίρια, επιτρέποντας την πρόσβα-ση σε επιπλέον ικανότητες. Η χρήση των πέντε πανίσχυρων Συντεχνι-ών της πόλης, επίσης μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο για τη νίκη.

Η επιρροή κάθε παίκτη σε κάθε συνοικία αυξάνεται με κάθε νέο κτίριο που κατασκευάζει. Οι παίκτες δεν πρέπει να αποφασίσουν μόνο το είδος του κτιρίου που θα κατασκευάσουν, αλλά επίσης πότε είναι η καλύτερη στιγμή, και πού πρέπει να κατασκευαστεί.

Πόντοι μοιράζονται τρεις φορές στη διάρκεια του παιχνιδιού, με βάση την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε συνοικίες και στα Ξωτικά, τους Νάνους και τους Γνόμους. Στο τέλος των επτά γύρων, ο παίκτης που έχει κερδίσει τους περισσότερους πόντους ανακηρύσσεται νικητής!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΥΡΟΥ

1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

3. ΣΥΛΛΟΓΗ

4. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

5. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 ΠΑΙΚΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΤΙΡΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

Page 3: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΣΥΜΒΟΛΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Θα τα συνδέσετε όλα μαζί, σχηματίζοντας μια υπέροχη εικόνα του πως θα δείχνει το κάστρο του Belfort αφού ολοκληρωθεί. Κάθε συνοικία έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε στη διάρκεια του παιχνιδιού. Εκτός από μικρές λεπτομέρειες, όλες οι συνοικίες είναι ίδιες μεταξύ τους. Θα βρείτε το δρόμο σας αρκετά εύκολα.

Θα απονεμηθεί στον ένδοξο νικητή του παιχνιδιού, εν μέσω διστακτικών συγχαρη-τηρίων και ψιθύρων και κουτσομπολιών για μη δίκαια αποτελέσματα.

Μέσα στο παιχνίδι θα συναντήσετε συχνά, τα παρακάτω σύμβολα.

ΞΥΛΟ

ΠΕΤΡΑ

ΜΕΤΑ�ΛΟ

ΞΥΛΟ Η ΠΕΤΡΑ

ΧΡΥΣΟΣ

Η

Η

Η

ΜΠΑΡ

ΚΗΠΟΙ

ΠΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ

ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΓΟΡΑ

ΦΥΛΑΚΙΟ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΟΧΥΡΟ

ΤΕΙΧΟΣ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ

5 ΤΑΜΠΛΟ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΤΑΜΠΛΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΦΟΡΟΛΟ-ΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΠΕΔΩΝΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ

ΣΥΜΒΟΛΑΚΤΙΡΙΩΝ

ΘΕΣΗΕΡΓΑΤΗΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΛΟΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΣΗΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

ΕΠΙΠΕΔΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΤΗΣΣΚΟΡ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΤΡΑΠΟΥΛΑ ΚΑΡΤΩΝΚΤΙΡΙΩΝ

ΑΠΟΘΕΜΑΓΝΟΜΩΝ

ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣΤΑΘΜΟΥ

Το βολικό αυτό ταμπλό θα δείχνει την εποχή, θα σας υπενθυμίζει τις τιμές του Εμπορικού Σταθμού, και θα είναι το απόθεμα των Γνόμων και των Καρτών Κτιρίων.

Page 4: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΤΑΜΠΛΟ ΣΥ�ΛΟΓΗΣΧρησιμοποιείται για να οργανώνονται τα αποθέματα πόρων. Εδώ θα στέλνετε τους εργάτες σας για να συλλέξουν πρώτες ύλες και να εκτελέσετε άλλες ενέργειες.

50 ΚΑΡΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΟι κάρτες αυτές αναπαριστάνουν δέκα τύπους κτιρίων που μπορείτε να κατασκευάσετε στο παιχνίδι. Υπάρχει λεπτομερής περιγραφή κάθε κάρτας στο Παράρτημα Κτιρίων.

5 ΘΥΡΕΟΙ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝΟ θυρεός σας, δείχνει με ποιά σειρά θα παίξετε.

Όλοι οι θυρεοί είναι γκρι στην πίσω πλευρά

1 ΔΕΙΚΤΗΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥΣημειώνει τον τρέχοντα μήνα.

5 ΤΑΜΠΛΟ ΠΑΙΚΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΦΟΡΟΙ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕΡΟΣ ΠΙΣΩ

Χρησιμοποιήστε το ταμπλό σας για να οργανώσετε τους εργάτες και τις πρώτες ύλες. Στο ταμπλό υπάρ-χουν πληροφορίες για την πορεία του παιχνιδιού, το σκοράρισμα και τις τιμές των κτιρίων.

Οι θέσεις αυτές γίνονται διαθέσιμες μόλις κατασκευά-σετε το κτίριο.

Οι ενέργειες /θέσεις αυτές γίνονται διαθέσιμες μόλις τοποθετήσετε έναν Γνόμο στο κτίριο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΥΜΒΟΛΟΚΤΙΡΙΟΥ

ΚΟΣΤΟΣΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΤΗΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ ΓΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Page 5: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

12 ΠΛΑΚΙΔΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝΣε κάθε παιχνίδι τοποθετούνται 5 τυχαίες Συντεχνίες στο Belfort. Στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να στείλετε Εργάτες σας εκεί, για δυνατές ενέργειες. Λεπτομερής περιγραφή κάθε Συντεχνίας υπάρχει στο Παράρτημα Συντεχνιών. Μπορείτε να πληρώσετε πρώτες ύλες για να «αγοράσετε» τις Συντεχνίες και να επωφεληθείτε αυτών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες (ξεχωρίζουν από το γράμμα στην πλάτη τους). Βασικές, Πρώτων Υλών και Διαδραστικές. Οι κατηγορίες αυτές σας βοηθούν στην επιλογή των Συντεχνι-

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟι πρώτες ύλες χρειάζονται για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε στο παιχνίδι. Ξύλο, Πέτρα, Μέταλλο και Χρυσός. Θα τα συλλέγετε και θα τα ξοδεύετε για σχεδόν οποιαδήποτε ενέργειά σας.

Οι πρώτες ύλες δεν είναι περιορισμένες από τον αριθμό των κομματιών του παιχνιδιού. Αν το απόθεμα εξαντληθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους δείκτες πολλαπλασιασμού για να κάνετε ψιλά και να επιστρέψετε κάποια κομμάτια στου απόθεμα. Για παράδειγμα, αν εξαντληθεί η Πέτρα, ένας παίκτης με πολλή Πέτρα μπορεί να επιστρέψει 5 κύβους Πέτρας στο απόθεμα και να τοποθετήσει 1 Πέτρα σε έναν δείκτη πολλαπλασιασμού x5.

Οι παίκτες δύσκολα θα ξεμείνουν από δείκτες Ιδιοκτη-

σίας στη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά στην σπάνια

περίπτωση που κάποιος ξεμείνει, χρησιμοποιήστε κάτι

άλλο σαν υποκατάστατο του δείκτη.

Την πρώτη φορά που θα παίξετε, θα χρειαστεί να κολλήσετε τα αυτοκόλλητα στους δείκτες Εργατών σας. Πρώτα κολλήστε τα αυτοκόλλητα Νάνων, Ξωτικών και Γνόμων στην μπροστά πλευρά. Έπειτα στην πίσω πλευρά 5 Νάνων και 5 Ξωτικών κάθε χρώματος, κολλήστε αυτοκόλλητα Αρχι-Νάνων και Αρχι-Ξωτικών αντίστοιχα.

1 ανά παίκτη. Σας επιτρέπουν να σημειώνετε το σκορ σας στον μετρητή του σκορ.

7 στο χρώμα κάθε παίκτη. 5 Νάνοι κάθε παίκτη

έχουν έναν Αρχι-Νάνο στην πίσω πλευρά τους.

7 στο χρώμα κάθε παίκτη. 5 Ξωτικά κάθε παίκτη έχουν ένα Αρχι-Ξωτικό στην πίσω πλευρά τους.

ΕΡΓΑΤΕΣ

5 ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

60 ΔΕΙΚΤΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣΟι πρώτες ύλες δεν συλλέγονται μόνες τους. Με τους Νάνους και τα Ξωτικά μπορείτε να μαζέψετε τις τέσσερις πρώτες ύλες που χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε τους Γνόμους... μιας και επανδρώνουν τα κτίρια σας και σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε κλειδωμένες ενέργειες. Η απόκτηση πολλών εργατών, είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσετε πόντους

12 για κάθε παίκτη. Τους χρησιμοποιείτε για να σημειώσετε τι έχετε κτίσει και πού, μέσα στο Belfort. Η κυριαρχία των συνοικιών με δείκτες σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για πόντους.

ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

ΟΝΟΜΑΣΙΑΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

ΚΟΣΤΟΣΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ

30 ΚΟΡΜΟΙ

ΞΥΛΟ

30 ΚΥΒΟΙ

ΠΕΤΡΑΣ20 ΠΛΑΚΕΣ

ΜΕΤΑ�ΛΟ46 ΧΡΥΣΑ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

35 ΝΑΝΟΙ 35 ΞΩΤΙΚΑ 22 ΓΝΟΜΟΙ

ΝΑΝΟΣ

ΑΡΧΙ-ΝΑΝΟΣ

ΞΩΤΙΚΟ

ΑΡΧΙ-ΞΩΤΙΚΟ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ

ΜΠΡΟΣΤΑΠΛΕΥΡΕΣ

6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟ�ΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ

Page 6: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Κεντρικό Ταμπλό: Τοποθετήστε τις πέντε συνοικίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα πεντάγωνο ταμπλό, με το κάστρο να περιβάλλεται από τον μετρητή πόντων. (Σιγουρευτείτε ότι οι συνοικίες είναι στη σωστή θέση, προσέχοντας τους αριθμούς του μετρητή πόντων.)

Ταμπλό Συλλογής: Τοποθετήστε το ταμπλό Συλλογής κοντά στο κεντρικό ταμπλό. Δημιουργήστε στοίβες αποθέματος για όλες τις πρώτες ύλες (Ξύλο, Πέτρα, Μέταλλο, Χρυσός) δίπλα στις αντίστοιχες περιοχές του ταμπλό Συλλογής.

Υλικά των Παικτών: Κάθε παίκτης επιλέγει ένα χρώμα και παίρνει ένα σετ υλικών του χρώματος που επέλεξε. Επιστρέψτε τα αχρησιμοποίητα χρώματα στο κουτί. Κάθε παίκτης παίρνει:

Επιπλέον, κάθε παίκτης παίρνει:

Ταμπλό Ημερολογίου: Τοποθετήστε το ταμπλό Ημερολογίου κοντά στο κεντρικό ταμπλό και τοποθετήστε τα εξής αντικείμενα:

Συντεχνίες: Επιλέξτε 5 Συντεχνίες (δείτε παρακάτω) και τοποθετήστε τα 5 επιλεγμένα πλακίδια ανοιχτά, στις θέσεις των Συντεχνιών στο ταμπλό. Δεν έχει σημασία ποιά Συντεχνία θα τοποθετηθεί που. Επιστρέψτε τα αχρη-σιμοποίητα πλακίδια Συντεχνιών στο κουτί. Δεν θα σας χρειαστούν.

1 Βοήθημα Παίκτη7 Νάνους και 7 Ξωτικά: Κάθε παίκτης κρατάει 3 Ξωτικά και 3 Νάνους του χρώματός του και τους τοποθετεί δίπλα στο Βοήθημά του με την πλευρά Αρχι-Νάνου/Ξωτικού κλειστή. Τα υπόλοιπα Ξωτικά και οι Νάνοι όλων των παικτών μαζεύονται σε ένα απόθεμα εργατών δίπλα στο κεντρικό ταμπλό. (Ιδανικά σε σημείο που κανείς δεν θα τα μπερδέψει με Ξωτικά και Νάνους «εντός παιχνιδιού».)

12 δείκτες Ιδιοκτησίας: Κρατήστε τους κοντά στο Βοήθημα Παίκτη, όπως φαίνεται στο σχέδιο.

1 δείκτη Σκοραρίσματος: Στοιβαγμένοι στην αρχή του Μετρητή Σκορ, πάνω στο κεντρικό ταμπλό.

Αρχικές Πρώτες Ύλες: Κάθε παίκτης παίρνει 1 Ξύλο, 1 Πέτρα, 1 Μέταλλο και 5 Χρυσό. (Στα Βοηθήματα Παικτών υπάρχουν υπενθυμίσεις για τα ποσά αυτά.) Οι Πρώτες Ύλες τοποθετούνται δίπλα στο Βοήθημα.

Αρχικό Χέρι: Ανακατέψτε την τράπουλα καρτών Κτιρίων. Κάθε παίκτης παίρνει 5 κάρτες Κτιρίων από την

τράπουλα. (Οι κάρτες στο χέρι κάθε παίκτη είναι κρυφές.) Κάθε παίκτης κοιτάζει τις κάρτες του και επιλέγει 3 για να κρατήσει, ξεσκαρτάροντας τις υπόλοιπες 2 σε μια κοινή, ανοιχτή, στοίβα ξεσκαρταρίσματος.

Θυρεοί Σειράς των Παικτών: Πάρτε τόσους Θυρεούς όσοι και οι παίκτες που συμμετέχουν. Επιστρέψτε τυχόν αχρησιμοποίητους Θυρεούς πίσω στο κουτί. (Για παράδειγμα σε παιχνίδι 3 παικτών, κρατήστε τους Θυρεούς 1-3 και επιστρέψτε τους 4 και 5 στο κουτί.) Μοιράστε από έναν τυχαίο Θυρεό σε κάθε παίκτη. Κάθε παίκτης κρατάει τον Θυρεό του ανοιχτό, πάνω στο Βοήθημά του.

Γνόμοι: Πάρτε 9/14/18/22 Γνόμους για 2/3/4/5 παίκτες αντίστοιχα, και τοποθετήστε τους στη θέση «Γνόμοι προς Πρόσληψη». (Υπάρχει εκεί ένας πίνακας υπενθύμισης με τον αριθμό που απαιτείται.) Επιστρέψτε τυχόν αχρησιμοποίητους Γνόμους πίσω στο κουτί. Δεν θα σας χρειαστούν στο παιχνίδι.

Δείκτης Ημερολογίου: Τοποθετήστε τον δίπλα στον πρώτο μήνα της Άνοιξης, όπως στο σχήμα.

Κάρτες Κτιρίων: Τοποθετήστε τις πάνω στο ταμπλό Ημερολόγιο, στην κατάλληλη θέση, σχηματίζοντας μια τράπουλα τραβήγματος. Τραβήξτε 3 κάρτες από την τράπουλα και τοποθετήστε τις ανοιχτές δίπλα στο ταμπλό Ημερολογίου, όπως φαίνεται στο σχήμα, δημιουργώντας ένα απόθεμα τραβήγματος.

Σημείωση: Σε παιχνίδι 2 παικτών, υπάρχουν μερικές διαφορές στην προετοιμασία και στους κανόνες. Ανατρέξτε στο Παράρτημα 2 Παικτών για λεπτομέρειες.

Παιχνίδι για Αρχάριους: Επιλέξτε τυχαία 3 Συντεχνίες Πρώτων Υλών και 2 Βασικές.

Κανονικό Παιχνίδι: Επιλέξτε τυχαία 1 Συντεχνία Πρώτων Υλών, 2 Βασικές και 2 Διαδραστικές.

Προχωρημένο Παιχνίδι: Είτε επιλέγετε όλες τις Συντεχνίες τυχαία είτε οι παίκτες συμφωνούν από την αρχή ποιές Συντεχνίες επιθυμούν να προσθέσουν στο παιχνίδι.

Page 7: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΚΕΝΤΡΙΚΗΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗ

Μπορείτε να τοποθετήσετε τα διάφορα ταμπλό με όποιον τρόπο θέλετε για να εξοικονομήσετε χώρο.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει πάντοτε να κρατάτε τους

δείκτες Ξωτικών και Νάνων σας, με την κανονική τους πλευρά

ανοιχτή. Γυρίζετε έναν δείκτη Ξωτικού ή Νάνου στην πλευρά

Αρχι-Ξωτικού ή Αρχι-Νάνου όταν γίνει νομίμως η αναβάθμι-

σή του κάποια στιγμή στο παιχνίδι.

ΣΤΟΙΒΕΣΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΣΤΟΙΒΑΔΕΙΚΤΩΝ ΣΚΟΡ

ΑΠΟΘΕΜΑΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟΙΒΑ

ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΘΕΜΑΤΡΑΒΗΓΜΑΤΟΣ

ΘΥΡΕΟΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΩΝΠΑΙΚΤΩΝ

ΔΕΙΚΤΗΣΣΚΟΡ

ΞΩΤΙΚΑ &ΝΑΝΟΙ:ΚΡΑΤΗΣΤΕ 3 ΑΠΟΤΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ,ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟΑΠΟΘΕΜΑ

ΑΡΧΙΚΟΧΕΡΙ:ΤΡΑΒΗΞΤΕ 5ΚΡΑΤΗΣΤΕ 3ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΕΤΕ 2

ΔΕΙΚΤΕΣΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΙΚΕΣΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑΠΛΕΥΡΑ ΑΡΧΙ-ΝΑΝΟΥ

ΑΡΧΙ-ΞΩΤΙΚΟΥ

ΔΕΙΚΤΗΣΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΤΡΑΠΟΥΛΑΤΡΑΒΗΓΜΑΤΟΣ

ΓΝΟΜΟΙ

Page 8: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΓΥΡΟΥ

1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ3. ΣΥΛΛΟΓΗ4. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ5. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ

Κάθε παρτίδα του Belfort διαρκεί 7 Γύρους (αναπαριστάνονται από τους μήνες του Ημερολογίου).Κάθε Γύρος αποτελείται από τις παρακάτω 5 Φάσεις:

Μετακινήστε τον δείκτη Ημερολογίου στον επόμενο μήνα του Ημερολογίου. (Αν αυτός είναι ο πρώτος γύρος του παιχνιδιού, μετακινήστε τον στον πρώτο μήνα της Άνοιξης.) Έπειτα προχωρή-στε στη φάση Τοποθέτησης.Παράδειγμα: Ξεκινάει ο τέταρτος γύρος του παιχνιδιού. Ο δείκτης Ημερολογί-ου μετακινείται από τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, στον πρώτο μήνα του Καλοκαιριού.

Οι παίκτες τοποθετούν τους Εργάτες τους (Ξωτικά και Νάνους) σε θέσεις στις διάφορες περιοχές του Ταμπλό Συλλογής, στις Συντεχνίες, ή στις δικές τους Κάρτες Κτιρίων, ώστε να κερδίσουν τα πλεονεκτήματά τους. Οι Εργάτες που δεν τοποθετούνται σε Θέσεις, θα τοποθετηθούν τελικά στις Περιοχές Πρώτων Υλών.

Ο ένας μετά τον άλλο, ξεκινώντας από τον παίκτη με τον Θυρεό 1ης θέσης, και συνεχίζοντας με τη σειρά, οι παίκτες είτε τοποθετούν έναν Εργάτη ή πάνε πάσο. (Μόλις ένας παίκτης πάει πάσο, αμέσως μοιράζει όλους τους εναπομείναντες Εργάτες του στις Περιοχές Πρώτων Υλών και έχει τελειώσει για τη φάση αυτή - δείτε Πάσο & Περιοχές Πρώτων Υλών για λεπτομέρειες.) Ο Παίκτης 1 τοποθετεί έναν Εργάτη σε θέση της επιλογής του και έπειτα το ίδιο κάνει ο Παίκτης 2 και ούτω καθεξής. Συνεχίζετε ακολουθώντας τη σειρά των Θυρεών, τοποθετώντας Εργάτες, με τον τρόπο αυτό, μέχρι όλοι οι παίκτες να έχουν πάει πάσο. Δεν μπορούν ποτέ να τοποθετηθούν Εργάτες σε ήδη κατειλημμένες θέσεις.

Θέσεις ενεργειών υπάρχουν στις εξής περιοχές:

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στο Γραφείο Προσλήψεων εξαρ-τάται από τον αριθμό των παικτών. Υπάρχουν 1/2/3 θέσεις στο Γραφείο σε παιχνίδι 2-3/4/5 παικτών. Τα όρια αυτά σημειώνονται στις θέσεις για υπενθύμιση.

Κάθε παίκτης που τοποθετεί Εργάτη στο Γραφείο Προσλήψεων, πληρώνει αμέσως 2 Χρυσό στην Τράπεζα.

Αν τοποθετηθεί Ξωτικό στο Γραφείο Προσλήψεων, τότε θα προσληφθεί ένα νέο Ξωτικό στη φάση Συλλογής, ενώ αν τοποθετη-θεί Νάνος, τότε θα προσληφθεί ένας νέος Νάνος.

Παράδειγμα: Σε παιχνίδι 4 παικτών, ο Κόκκινος έχει ήδη τοποθετήσει ένα Ξωτικό στην πρώτη θέση. Ο Μπλε μπορεί να τοποθετήσει έναν εργάτη (Ξωτικό ή Νάνο) στη δεύτερη θέση πληρώνοντας 2 Χρυσό. Δεν μπορεί να τοποθετήσει άλλος εργάτη του εδώ, μιας και η τελευταία θέση είναι για παιχνίδι 5 παικτών μόνο.

(για να προσλάβετε νέα Ξωτικά και Νάνους κατά τη φάση Συλλογής)

Προσέξτε το τετράγωνο και κυκλικό σύμβολο. Σημαίνει ότι εδώ τοποθετούνται μόνο Ξωτικά ή Νάνοι, όχι Γνόμοι!

Το ημερολόγιο ενημερώνεται.

Οι παίκτες παίζουν στη σειρά τοποθετώντας τους εργάτες τους σε διάφορες εργασίες.

Οι παίκτες συλλέγουν πρώτες ύλες και άλλα αντικείμενα.

Οι παίκτες εκτελούν ενέργειες χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες και τους τοποθετημένους εργάτες τους.

Σε συγκεκριμένους γύρους μόνο, οι παίκτες υπολογίζουν το σκορ τους.

Page 9: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ (για να κερδίσετε καλύτερο Θυρεό Σειράς στη φάση Συλλογής)

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ (για να εκτελέσετε την ενέργεια της Συντεχνίας στη φάση Ενεργειών)

ΚΑΡΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

(για να εκτελέσετε την ενέργεια της θέσης στη φάση Ενεργειών)

Παράδειγμα: Ο παίκτης έχει κατασκευάσει τον Σιδερά και ένα Πανδοχείο νωρίτερα. Μπορεί τώρα να τοποθετήσει έναν Εργάτη στη θέση του Σιδερά, αλλά όχι στη θέση του Πανδοχεί-ου (όπου υπάρχει και κόστος 1 Χρυσού) μιας και δεν την έχει ακόμη ξεκλειδώσει, τοποθετώ-ντας έναν Γνόμο εκεί.

Παράδειγμα: Ο Μωβ πάει πάσο τελευταί-ος και έχει ακόμη ένα Ξωτικό και έναν Νάνο. Μπορεί να τους τοποθετήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά αποφασίζει να τους ομαδοποιήσει και να τους στείλει στο Ορυχείο, όπου θα συλλέ-ξουν 1 Μέταλλο.

Οι Αρχι-Εργάτες είναι

πολύ ικανοί στη

συλλογή από τις

Περιοχές Πρώτων

Υλών... δείτε στη φάση

Συλλογής για

Παράδειγμα: Κανένας δεν έχει παίξει ακόμη Εργάτες στη Σκηνή του Βασιλιά. Ο πρώτος παίκτης που θα το κάνει, καταλαμβάνει τη θέση με το «1» και θα παίξει πρώτος όταν επιλυθεί η Σκηνή του Βασιλιά.

Παράδειγμα: Η Συντε-χνία των Μεταλλωρύχων δεν ανήκει σε κάποιον παίκτη. Όποιος τοποθε-τήσει Εργάτη του στη θέση αυτή, πληρώνει 1 Χρυσό στο απόθεμα.

ΠΑΣΟ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Οι παίκτες μπορούν να τοποθετήσουν έναν Εργάτη στην μικρό-τερης τιμής μη κατειλημμένη θέση της Σκηνής.

Κάθε παίκτης μπορεί να τοποθετήσει 1 μόνο Εργάτη στη Σκηνή του Βασιλιά, σε κάθε γύρο.

Ανάλογα με το ποιός (αν υπάρχει) έχει στην κατοχή του τη Συντεχνία, υπάρχει κόστος 1 Χρυσό για τοποθέτηση Εργάτη (περισσότερα για τις Συντεχνίες παρακάτω).

Οι παίκτες μπορούν να τοποθετήσουν Εργάτες μόνο σε θέσεις των δικών τους καρτών Κτιρίων (όχι σε κάρτες που έχουν ακόμη στο χέρι τους).

Κάποιες θέσεις έχουν κόστος Χρυσού. Το κόστος αυτό πληρώνεται στο απόθεμα.

Κάποιες θέσεις προστατεύονται από Κλειδαριά Γνόμων. Τέτοιες θέσεις είναι διαθέσιμες μόνο αν έχει τοποθετηθεί εκεί ένας Γνόμος για να τις ξεκλει-δώσει.

Αφού ένας παίκτης πάει πάσο, πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα Ξωτικά και Νάνους (αν έχει) στις Περιοχές Πρώτων Υλών του Ταμπλό Συλλογής. Κάθε μία από τις τέσσερις αυτές περιοχές χρειάζεται συγκεκριμένους Εργάτες για να συλλέξουν τις πρώτες ύλες. Ο παίκτης μπορεί να μοιράσει τους Εργάτες του όπως επιθυμεί, και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό Εργατών που θα χωρέσουν σε κάθε περιοχή. Οι Εργάτες που τοποθετούνται στις Περιοχές Πρώτων Υλών,συλλέγουν τις πρώτες ύλες μόνο κατά την φάση Συλλογής.

Μόλις όλοι οι παίκτες έχουν πάει πάσο και έχουν μοιράσει τυχόν εναπομείναντες Εργάτες τους στις Περιοχές Πρώτων Υλών, προχωρήστε στη φάση Συλλογής.

1 Ξωτικό στο Δάσος θα

συλλέξει 1 Ξύλο.

1 Νάνος στοΛατομείο θα

συλλέξει1 Πέτρα.

1 ζευγάρι Ξωτικό + Νάνος στο Ορυχείο θα

συλλέξει 1 Μέταλ-λο.

1 Ξωτικό ή 1 Νάνος στο

Χρυσορυχείο θα συλλέξει 1

~ Αν κανένας δεν την έχει, το κόστος πληρώνεται στο απόθεμα.

~ Αν την έχει ο παίκτης που τοποθετεί, τότε δεν πληρώνει.

~ Αν την έχει άλλος παίκτης, το κόστος πληρώνεται στον ιδιοκτήτη.

Page 10: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙ-ΕΡΓΑΤΩΝ

Οι Περιοχές Πρώτων Υλών (Δάσος, Λατομείο, Ορυχείο,

Χρυσορυχείο) είναι εκεί που λάμπουν τα Αρχι-Ξωτικά

και οι Αρχι-Νάνοι σας. Κάθε Αρχι-Εργάτης υπολογίζεται

σαν 2 κανονικούς Εργάτες του είδους του (Ξωτικό ή

Νάνος) για το σκοπό της συλλογής. Έτσι ένας Αρχι-Νά-

νος στο Λατομείο θα συλλέξει 2 Πέτρες, ενώ ένας Κανο-

νικός Νάνος θα συνέλλεγε μόνο 1 Πέτρα.

Ακόμη κι αν είναι καλοί στη συλλογή, οι Αρχι-Εργάτες

σας υπολογίζονται σαν 1 μόνο Εργάτης όταν καθορίζεται

ο νικητής του bonus για κάθε Περιοχή Πρώτων Υλών

(περισσότερα για τα bonus παρακάτω).

3. ΣΥΛΛΟΓΗ

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΑΣΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΑΤΟΜΕΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΟΡΥΧΕΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΟ

Παράδειγμα: Ο Κόκκινος συλλέγει 2 Ξύλα με το Αρχι-Ξωτικό του. Ο Κίτρινος συλλέγει 2 Ξύλα με τα δύο του Ξωτικά (από 1 Ξύλο το κάθε ένα). Ο Κίτρινος κερδίζει το 1 επιπλέον Ξύλο, επειδή έχει τα περισσότερα Ξωτικά στο Δάσος. (Μην ξεχνάτε, ότι ο Αρχι-Εργάτης υπολογίζεται σαν 1 μόνο Ξωτικό για το bonus.) Και οι δύο παίκτες παίρνουν πίσω τα Ξωτικά τους.

Παράδειγμα: Ο Μπλε και ο Κόκκινος συλλέ-γουν από 1 Πέτρα ο κάθε ένας με τους Νάνους τους. Μιας και είναι ισόπαλοι για τους «περισ-σότερους Νάνους», κανένας τους δεν κερδίζει την επιπλέον Πέτρα στον γύρο αυτό. Και οι δύο παίκτες παίρνουν πίσω τους Νάνους τους.

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος συλλέγει 1 Μέταλλο με το ζευγάρι Ξωτικό+Νάνος. Ο Μωβ συλλέγει 2 Μέταλλα (Μην ξεχνάτε, ο Αρχι-Νάνος υπολογί-ζεται σαν δύο Νάνοι οσον αφορά τη συλλογή, οπότε κάνει ζευγάρι με δύο Ξωτικά, σχηματίζο-ντας δύο ζευγάρια Ξωτικό+Νάνος.) Ο Μωβ κερδίζει επίσης 1 επιπλέον Μέταλλο, επειδή έχει τους περισσότερους Εργάτες στο Ορυχείο. Και οι δύο παίκτες παίρνουν πίσω τους Εργάτες τους.

Παράδειγμα: Ο Μπλε συλλέγει 2 Χρυσό με τους δύο Εργάτες του. Ο Κόκκινος συλλέγει 4 Χρυσό με τα δύο Αρχι-Ξωτικά του (από 2 Χρυσό το κάθε ένα). Μιας και υπάρχει ισοπαλία για «τους περισσότερους Εργάτες», κανένας δεν κερδίζει τον επιπλέον Χρυσό στον γύρο. Και οι δύο παίκτες παίρνουν πίσω τους Εργάτες τους.

Οι παίκτες τώρα συλλέγουν Πρώτες Ύλες, Εργάτες, Θυρεούς Σειράς και Εισόδημα, αν δικαιούνται. Το ταμπλό Συλλογής επιλύεται με τη μία περιοχή μετά την άλλη, από αριστερά προς τα δεξιά, πρώτα από την πάνω γραμμή και μετά την κάτω. Καθώς κάθε περιοχή επιλύεται, οι Εργάτες επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους.

Για κάθε Ξωτικό που έχει τοποθετήσει ένας παίκτης στο Δάσος, συλλέγει 1 Ξύλο. Ο παίκτης που έχει τα περισσότερα Ξωτικά στο Δάσος, κερδίζει 1 επιπλέον Ξύλο. (Αν υπάρχει ισοπαλία για «τα περισ-σότερα Ξωτικά», κανένας δεν κερδίζει το επιπλέον Ξύλο.)

Για κάθε Νάνο που έχει τοποθετήσει ένας παίκτης στο Λατομείο, συλλέγει 1 Πέτρα. Ο παίκτης που έχει τους περισσότερους Νάνους στο Λατομείο, κερδί-ζει 1 επιπλέον Πέτρα. (Αν υπάρχει ισοπαλία για «τους περισσότερους Νάνους», κανένας δεν κερδί-ζει την επιπλέον Πέτρα.)

Για κάθε ζευγάρι Ξωτικού+Νάνου που έχει

τοποθετήσει ένας παίκτης στο Ορυχείο, ο παίκτης συλλέγει 1 Μέταλλο. Ο παίκτης που έχει τους περισσότερους Εργάτες στο Ορυχείο κερδίζει 1 επιπλέον Μέταλλο. (Αν υπάρχει ισοπαλία για «τους περισσότερους Εργάτες», κανένας δεν κερδίζει το επιπλέον Μέταλλο.)

Για κάθε Εργάτη που έχει τοποθετήσει ένας παίκτης στο Χρυσορυχείο, ο παίκτης συλλέγει 1 Χρυσό. Ο παίκτης με τους περισσότερους Εργάτες στο Χρυσορυχείο, κερδίζει 1 επιπλέον Χρυσό. (Αν υπάρ-χει ισοπαλία για «τους περισσότερους Εργάτες», κανένας δεν κερδίζει τον επιπλέον Χρυσό)

Page 11: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ & ΦΟΡΟΙ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΟΣ ΓΙΑΑΥΤΟ ΤΟΕΠΙΠΕΔΟΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Για κάθε Εργάτη που έχει τοποθετήσει στο Γραφείο Προσλή-ψεων, ο παίκτης παίρνει τον Εργάτη του πίσω και μαζί έναν Εργάτη του χρώματός του του ίδιου είδους (Ξωτικό ή Νάνο) από το απόθεμα Εργατών. Ο νέος αυτός Εργάτης είναι διαθέσι-μος στον παίκτη για το υπόλοιπο παιχνίδι.

Με σειρά τοποθέτησης (αριστερά προς τα δεξιά), κάθε παίκτης με Εργάτη στη Σκηνή του Βασιλιά, μπορεί να ανταλλάξει Θυρεό Σειράς με άλλο παίκτη και να πάρει έπειτα πίσω τον Εργάτη του.

Κάθε Θυρεός μπορεί να αποκτηθεί μόνο μια φορά σε κάθε γύρο, και ο παίκτης που έχει ήδη παίξει στη Σκηνή του Βασιλιά, γυρίζει τον Θυρεό του κλειστό (στην γκρίζα πλευρά του) σημειώνοντας έτσι ότι δεν μπορεί κάποιος άλλος να του τον πάρει στον γύρο αυτό.

Μόλις όλοι οι παίκτες έχουν παίξει στη σειρά τους στη Σκηνή του Βασιλιά, όλοι οι γυρισμένοι Θυρεοί Σειράς, ανοίγουν ξανά στην χρωματιστή πλευρά τους.

Αρχικά κάθε παίκτης παίρνει 1 Χρυσό από το απόθεμα για κάθε Νό-μισμα Εισοδήματος στις κτισμένες κάρτες Κτιρίων του.

Έπειτα, κάθε παίκτης πληρώνει φόρους, σύμφωνα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Δείκτης του Σκορ του, στον μετρητή του σκορ. (Κάθε θέση του Μετρητή σκορ αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επίπεδο φορολόγησης). Για κάθε Χρυσό που ένας παίκτης δεν μπορεί να πληρώσει, ο δείκτης του Σκορ του μετα-κινείται κατά μια θέση πίσω, στον Μετρητή. Δεν μπορεί κάποιος να μην πληρώ-σει αν έχει χρυσό, για να χάσει με τον τρόπο αυτό πόντους.

Μόλις και οι επτά περιοχές του ταμπλό Συλλογής έχουν επιλυθεί, προχωρήστε στη φάση Ενεργειών.

Αν δεν υπάρχει άλλος Εργάτης του κατάλληλου είδους στο απόθεμα, η ενέργεια ξοδεύεται και ο παίκτης απλά παίρνει πίσω τον τοποθετημένο του Εργάτη.

Παράδειγμα: Ο Κόκκινος έχει ένα Ξωτικό στο Γραφείο, οπότε το παίρνει πίσω και μαζί παίρνει 1 νέο Ξωτικό από το απόθεμα. Ο Μπλε έχει έναν Νάνο στο Γραφείο, οπότε τον παίρνει πίσω και μαζί 1 νέο Νάνο από το απόθεμα.

Παράδειγμα: Οι παίκτες έχουν τους εξής Θυρεούς:

Τώρα οι παίκτες έχουν τους εξής Θυρεούς:

Οι παίκτες έχουν καταλήξει με τους εξής Θυρεούς:

Ο Κίτρινος είναι πρώτος στη Σκηνή του Βασιλιά. Αλλάζει το Θυρεό 4, με τον Θυρεό 1 του Κόκκινου, και τον γυρίζει στην γκρι πλευρά.

Ο Κόκκινος το περίμενε αυτό, κατά τη φάση Τοποθέτησης και

γρήγορα έστειλε εργάτη του στην επόμενη θέση της Σκηνής του Βασιλιά. Δεν μπορεί να πάρει πίσω τον Θυρεό 1, μιας και έχει ήδη αποκτηθεί στον γύρο. Αντίθετα, ανταλλάζει τον Θυρεό 4, με τον Θυρεό 2 του Μωβ, και γυρίζει στην γκρι του πλευρά το νέο του Θυρεό.

Παράδειγμα: Ο Κόκκινος έχει κτίσει ένα Οχυρό, μία Πύλη και έναν Πύργο. Μόνο δύο από τα τρία αυτά κτίρια έχουν Νόμισμα Εισοδήματος, οπότε κερδίζει 2 Χρυσό από το απόθεμα. Έπειτα, κοιτάζει τον δείκτη του Σκορ του. Βρίσκε-ται στη θέση 15 του μετρητή του Σκορ, δηλαδή στο επίπεδο Φορολόγησης 2 Χρυσά. Πληρώνει τα 2 Χρυσά στο απόθεμα. Όσα πάνε κι όσα έρχονται!

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ...Α�ΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ!Η φορολογία για το πρώτο Επίπε-δο Φορολόγησης (θέσεις 1-5 στον Μετρητή) είναι μηδέν Χρυσός. Κάθε φορά που φτάνετε σε νέο Επίπεδο, η φορολογία αυξάνεται κατά 1 Χρυσό. Προσπαθήστε να κρατάτε το εισόδημά σας πάνω από τη φορολογία σας!

Page 12: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣΟ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ

Μπορείτε να αναμείξετε τις ενέργειές

σας, όπως επιθυμείτε. Για παράδειγμα,

δεν χρειάζεται να κτίσετε όλα σας τα

κτίρια μαζί, ή να ενεργοποιήσετε όλους

τους εργάτες σας ταυτόχρονα. Πολλές

φορές, ο διαχωρισμός των ενεργειών

σας, θα σας επιτρέψει να κάνετε

έξυπνους συνδυασμούς.

ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝΜην ξεχνάτε, ότι δεν υπάρχει κόστος για την τοποθέτηση Εργάτη στη Συντεχνία αν είναι δική σας. Επίσης αν κάποιος αντίπαλος τοποθετήσει εργάτη του εκεί, το κόστος πληρώνεται σε εσάς αντί στο απόθεμα!

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος έχει το Μπαρ, τον Πύργο και την Τράπεζα στο χέρι του και αρκετές πρώτες ύλες. Κοιτάζοντας το ταμπλό προσέχει ότι αν κατασκευάσει τον Πύργο σε συγκεκριμένη συνοικία, θα αποκτήσει την πλειοψηφία εκεί. Έτσι, μπορεί να αποφασίσει καλύτερα. Ξοδεύει τις πρώτες ύλες του, τοποθετεί την κάρτα Πύργου μπροστά του και τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του, στο σύμβολο Πύργου της συνοικίας αυτής.

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος θέλει να δυναμώσει την πλειοψηφία του στη συνοικία, αλλά οι κάρτες του δεν ταιριάζουν με κανένα ελεύθε-ρο σύμβολο εκεί. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη ένα ελεύθερο σύμβολο Τείχους στη συνοικία. Ξοδεύει τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του στο σύμβολο του Τείχους.

Παράδειγμα: Ο κίτρινος προσέχει ότι η Συντεχνία των Μεταλλωρύχων χρησιμοποιείται συχνά και θεωρεί ότι θα δίνει ένα καλό εισόδημα σε πρώτες ύλες αν γίνει δική του. Ξοδεύει τις κατάλληλες πρώτες ύλες και τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του πάνω στο σύμβολο της Συντεχνίας.

Στη σειρά, οι παίκτες εκτελούν Ενέργειες. Πρώτος, ο παίκτης με τον Θυρεό 1, ολοκληρώνει όλες τις Ενέργειες που επιθυμεί (και μπορεί) να εκτελέσει, και ακολουθεί ο παίκτης με τον Θυρεό 2, και ούτω καθεξής, μέχρι όλοι οι παίκτες να έχουν παίξει στη σειρά τους. Κάθε παίκτης μπορεί να εκτελέσει οποιεσδή-ποτε από τις πιθανές ενέργειες, με οποιαδήποτε σειρά, και όσες φορές επιθυ-μεί, εκτός κι αν ορίζεται κάτι διαφορετικό.

Ο παίκτης μπορεί να κατα-σκευάσει οποιαδήποτε κάρτα Κτιρίου από το χέρι του, πληρώνοντας τις

αναγραφόμενες στην κάρτα πρώτες ύλες, και την τοποθε-τεί ανοιχτή μπροστά του, τοποθετώντας επίσης έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του, σε ένα ελεύθερο σύμβολο Κτιρίου του αντίστοιχου είδους, πάνω στο ταμπλό.

Η κάρτα αυτή θεωρείται κτισμένο κτίριο και οι θέσεις του (αν υπάρχουν) είναι ανοιχτές για χρήση κατά τη φάση Τοποθέτησης, μπορούν να επανδρωθούν με έναν Γνόμο (αν έχει Κλειδαριές Γνόμων) για να ξεκλειδωθούν νέες ικανότητες, και θα δώσει εισόδημα κατά τη φάση Συλλο-γής (αν έχει Νόμισμα Εισοδήματος).

Τα Τείχη δεν είναι Κτίρια και δεν απαι-τούν κάρτα για να κατασκευαστούν. Το

Όπως και τα Τείχη, οι Συντεχνίες δεν είναι Κτίρια και δεν απαιτούν κάρτα για την κατασκευή τους. Για να

κατασκευάσει κάποιος μια ελεύθερη Συντεχνία, πρέπει να πληρώσει το κόστος του πλακιδίου της Συντεχνίας στο απόθεμα και τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του στο σύμβολο της Συντεχνίας. Η Συντε-χνία ανήκει πλέον στον παίκτη. Κάθε παίκτης μπορεί να κατασκευ-άσει όσες Συντεχνίες πιθυμεί στη σειρά του, αρκεί να μπορεί να τις πληρώσει.

κόστος κατασκευής ενός τείχους είναι 3 Ξύλα + 3 Πέτρες (όπως αναγράφεται και στα Βοηθήμα-τα). Ο παίκτης πληρώνει το κόστος στο απόθεμα και τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του σε ένα ελεύθερο σύμβολο τείχους στο ταμπλό. Κάθε παίκτης μπορεί να κτίσει όσα Τείχη επιθυμεί στη σειρά του, αρκεί να μπορεί να τα πληρώσει.

Παρόλο που το σχέδιο είναι συνεχόμενο, κάθε σύμβολο Τείχους θεωρείται σαν ξεχωριστό κομμάτι του ΤΕίχους για το παιχνίδι.

ΚΟΣΤΟΣΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ

Page 13: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΝΤΑ�ΛΑΚΤΗΡΙΟ (μια φορά ανά γύρο)

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΓΝΟΜΟΥ (μια φορά ανά γύρο)

ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ (μια φορά ανά γύρο, μετά από όλες τις άλλες ενέργειες)

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος πουλάει 1 μέταλλο στο Ανταλλακτήριο για 1 Χρυσό, και με τον 1 Χρυσό αγοράζει 1 Ξύλο από εκεί.

Παράδειγμα: Το κτισμένο Πανδοχείο του Κίτρινου έχει μία ελεύθερη Κλειδαριά Γνόμου. Πληρώνει 3 Χρυσό στο απόθεμα, παίρνει έναν Γνόμο από το απόθεμα και τον τοποθετεί στην Κλειδαριά, ξεκλειδώνοντάς την. Η νέα θέση του Πανδοχείου είναι πλέον ελεύθερη για την επόμενη φάση Τοποθέτησης.

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος έχει κάνει όλα όσα επιθυμούσε και στο χέρι του δεν έχει αρκετές κάρτες. Πληρώνει 1 Χρυσό στο απόθεμα και ελέγχει τις επιλογές του. Καμία από τις ανοιχτές κάρτες δεν τον ενδιαφέρουν, οπότε παίρνει στην τύχη μια κάρτα από την τράπουλα. Είναι ένα Οχυρό, το οποίο ήθελε πολύ. Το παίρνει στο χέρι του χωρίς να το δείξει στους αντιπάλους του. Μιας και η ενέργεια αυτή είναι πάντοτε η τελευταία ενέργεια της σειράς κάθε παίκτη, η σειρά του Κίτρινου έχει τελειώσει.

Παράδειγμα: Ο Κίτρινος έχει Εργάτες στην θέση της κάρτας Σιδηρουργείου του και στη Συντεχνία Στρατολόγων στο ταμπλό. Μπορεί τώρα να τους ενεργοποιήσει. Ενεργοποιεί (και ανακτά) τον Εργάτη της κάρτας Σιδηρουργείου του και παίρνει ένα Μέταλλο από το απόθεμα. Έπειτα ενεργοποιεί (και ανακτά) τον Εργάτη του από τη Συντεχνία Στρατολόγων και παίρνει έναν Εργάτη οποιουδήποτε είδους από το απόθεμα. Επιλέγει έναν Νάνο, για τους δικούς του λόγους.

Ο παίκτης μπορεί να ενεργοποιήσει τους Εργάτες που τοποθέτησε σε θέσεις ενεργειών (σε κάρτα Κτιρίου ή σε Συτνεχνία) κατά τη φάση Τοποθέτησης του γύρου. (Δείτε το Παράρτημα Κτιρίων και το Παράρτημα Συντεχνιών για λεπτομέρειες σχετικά με τις ικανότητές τους.) Όλοι οι Εργάτες ανακτώνται μετά την ενεργοποίησή τους.

Μία φορά ανά γύρο μπορεί κάθε παίκτης να επισκεφθεί το Ανταλ-λακτήριο. Κάθε επίσκεψη αποτελείται από μέχρι 1 ενέργεια Αγοράς και μέχρι 1 ενέργεια Πώλησης, με οποιαδήποτε σειρά. Οι τιμές αναγράφονται στο τμήμα Ανταλλακτηρίου του ταμπλό Ημερολογίου.

Όλες οι συναλλαγές με το Ανταλλακτήριο, γίνονται μεταξύ του παίκτη και του γενικού αποθέματος πρώτων υλών.

Μία φορά ανά γύρο μπορεί κάθε παίκτης να πληρώσει 3 Χρυσό στο απόθεμα, να πάρει έναν Γνόμο από το απόθεμα και να τον τοποθετήσει σε μια ελεύθερη Κλειδαριά Γνόμων μιας κτισμένης κάρτας Κτιρίου του. Η κλειδωμένη ενέργεια/θέση ξεκλειδώνει αμέσως και είναι πλέον διαθέσιμη προς χρήση. (Δείτε το Παράρ-τημα Κτιρίων για τις ικανότητες των Κτιρίων).

Ένας παίκτης μπορεί να προσλάβει έναν Γνόμο μόνο αν έχει μια ελεύθερη Κλειδαριά Γνόμων για να τον τοποθετήσει.

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων Γνόμων για πρόσληψη σε κάθε παρτίδα. Όταν εξαντληθούν, δεν μπορεί πλέον να γίνει άλλη πρόσληψη.

Σαν τελευταία ενέργεια του παίκτη για την σειρά του, μπορεί να πληρώ-σει 1 Χρυσό στο απόθεμα για να αγοράσει μία κάρτα Κτιρίου είτε από τις ανοιχτές είτε από την κορυφή της τράπουλας τραβήγματος. Η αγορα-σμένη κάρτα προστίθεται στο χέρι του παίκτη. Μετά την αγορά μιας από τις ανοιχτές κάρτες, αμέσως ανοίξτε μια νέα κάρτα προς αντικατάσταση της προηγούμενης.

Στο τέλος της σειράς του, όποιος παίκτες έχει περισσότερες από 5 κάρτες Κτιρίων στο χέρι του, πρέπει να ξεσκαρτάρει τις επιπλέον των 5 κάρτες. Μόλις όλοι οι παίκτες παίξουν με τη σειρά και ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους, προχωρή-στε στη φάση Σκοραρίσματος.

ΚΟΣΤΟΣΑΓΟΡΑΣ

Κάθε παίκτης πρέπει να ενεργοποιήσει και να ανακτήσει όλους τους Εργάτες του, κάποια στιγμή στη σειρά του.

Page 14: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

4. ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑΑν ο δείκτης του Ημερολογίου δεν βρίσκεται σε κόκκινο Χ, προσπεράστε τη φάση Σκοραρίσματος. Ένας νέος γύρος ξεκινάει με τη φάση Ημερολογίου.

Αν ο δείκτης Ημερολογίου βρίσκεται σε κόκκινο Χ, είναι η ώρα για σκορά-ρισμα! (Υπάρχουν μόνο τρεις γύροι σκοραρίσματος στο παιχνίδι, στο τέλος κάθε εποχής του ημερολογίου.) Πόντοι απονέμονται για δύο κατηγορίες: Πλει-οψηφία Συνοικίας και Πλειοψηφία Εργατών.

Ο πίνακας Σκοραρίσματος στο Βοήθημα κάθε παίκτη, αναγράφει τους πόντους που κερδίζονται για κάθε είδος πλειοψηφίας. Καθώς οι παίκτες κερδίζουν πόντους σε κάποια κατηγορία, μετακινούν και τον δείκτη τους στον μετρητή Σκοραρίσματος, σημειώνοντας το νέο τους σκορ.

Σκοράρετε και στις πέντε συνοικίες, αλλά την κάθε μία ξεχωριστά. Ο παίκτης με τους περισσότε-ρους δείκτες Ιδιοκτησίας σε μια συνοικία (όλους όσοι βρίσκονται σε σύμβολα Κτιρίων, Τείχους και Συντεχνιών) κερδίζει 5 πόντους, και ο αμέσως επόμενος παίκτης κερδίζει 3 πόντους. Σε παιχνίδι με 4 ή 5 παίκτες, ο τρίτος στη σειρά παίκτης κερδίζει 1 πόντο.

Ισοπαλίες: Αν αρκετοί παίκτες έχουν τον ίδιο αριθμό δεικτών Ιδιοκτησίας και είναι ισόπαλοι για μια θέση, τότε λαμβάνουν όλοι τους πόντους που κανονικά θα έπαιρνε η αμέσως επόμενη θέση. Οι επόμενες θέσεις ωθούνται επίσης στην επόμενη πιο κάτω βαθμίδα.

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ

Όταν σκοράρετε τις συνοι-

κίες, βοηθάει να τραβήξετε

λίγο την τρέχουσα συνοι-

κία, ώστε να μετρήσετε

ευκολότερα τους δείκτες

Ιδιοκτησίας της.

ΠΛΕΙΟΦΗΨΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝΚαθορίστε την πλειοψηφία σε Ξωτικά, Νάνους και Γνόμους, ξεχωριστά. Ο παίκτης με τους περισσότερους Εργάτες κάθε είδους κερδίζει 3 πόντους. Ο αμέσως επόμενος σε ποσότητα, παίκτης, κερδίζει 1 πόντο.

Ισοπαλίες: Αν αρκετοί παίκτες έχουν τον ίδιο αριθμό Εργατών ενός είδους και είναι ισόπαλοι για μια θέση, τότε οι παίκτες αυτοί λαμβάνουν όλοι τους πόντους που κανονικά θα έπαιρνε η αμέσως επόμενη θέση. Οι επόμενες θέσεις ωθούνται επίσης στην επόμενη πιο κάτω βαθμίδα.

Μόλις έχουν ενημερωθεί όλοι οι δείκτες του σκορ, για να φαίνεται το νέο σκορ μετά το σκοράρισμα των 5 Συνοικιών και των 3 ειδών Εργατών, ξεκινάει ένας νέος γύρος με τη φάση Ημερολογίου... εκτός αν αυτός ήταν ο έβδομος και τελευταίος γύρος του παιχνιδιού. Στην περίπτωση αυτή, προχωρήστε στην παράγραφο Τέλος του Παιχνιδιού, για να καθορίσετε τον νικητή!

Τα Αρχι-Ξωτικά και οι Αρχι-Νάνοι υπολογίζονται σαν 1 Ξωτικό ή 1 Νάνος αντίστοιχα.

Οι Γνόμοι που υπολογίζονται είναι αυτοί που έχουν τοποθετηθεί σε κάρτες Κτιρίων.

Παράδειγμα: Στο παιχνίδ αυτό, των 4 παικτών, ο Μπλε έχει τους περισσότερους δείκτες στη συνοικία αυτή (4), οπότε κερδίζει τους 5 πόντους. Ο Κίτρινος και ο Μωβ είναι ισόπαλοι στη δεύτερη θέση με 2 δείκτες ο κάθε ένας, οπότε πέφτουν στην επόμενη βαθμίδα, κερδίζο-ντας από 1 πόντο ο κάθε ένας. Ο Κόκκινος έχει πέσει εκτός πίνακα σκοραρίσματος, και δεν

Παράδειγμα Ξωτικών: Ο Κόκκινος έχει τα περισσότερα Ξωτικά (5) και κερδί-ζει 3 πόντους. Ο Κίτρινος είναι δεύτερος (4) και κερδίζει 1 πόντο. Ο Μωβ και ο Μπλε δεν κερδίζουν τίποτα με 3 Ξωτικά ο κάθε ένας.

Παράδειγμα Νάνων: Ο Μωβ και ο Κίτρινος είναι ισόπαλοι για τους περισσότε-ρους Νάνους (5), οπότε και οι δύο πέφτουν μία θέση, κερδίζοντας από 1 πόντο ο κάθε ένας. Ο Μπλε θα είχε την 2η θέση με 4 Νάνους, αλλά ωθήθηκε μια βαθμί-δα πιο κάτω και δεν κερδίζει τίποτα. Οι 3 Νάνοι του Κόκκινου δεν του δίνουν πόντους.

Παράδειγμα Γνόμων: Οι 3 Γνόμοι του Μπλε του δίνουν την 1η θέση και 3

πόντους. Οι υπόλοιποι παίκτες έχουν από 2 Γνόμους ο κάθε ένας, οπότε όλοι πέφτουν μια βαθμίδα, και δεν σκοράρουν καθόλου πόντους.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΞΩΤΙΚΑ

ΝΑΝΟΙ

ΓΝΟΜΟΙ

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΜΩΒ ΜΠΛΕ ΚΟ�ΚΙΝΟΣ

Page 15: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 ΠΑΙΚΤΩΝ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ

Η ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΛοιπόν κερδίσατε! Καταφέρατε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και να αποδείξετε ότι είστε ο κατάλληλος για τη δουλειά, και πιθανότατα να

κάνατε νέους φίλους στη διαδρομή. Ή και όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κερδίσατε. Ο Βασιλιάς σας επιβραβεύει με την εκτίμηση

και την ευγνωμοσύνη του και σας δίνει το Κλειδί της Πόλης (καθαρά τυπικά, μιας και δεν ξεκλειδώνει τίποτα) και τον μεγαλειώδη τίτλο

του Μεγάλου Καστροκατασκευαστή του Belfort! (μαζί με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για μελλοντικές κατασκευές). Οι Νάνοι

ζητωκραυγάζουν και τσουγκρίζουν, τα Ξωτικά ψιθυριστά χτυπάνε παλαμάκια, και οι Γνόμοι υπολογίζουν τα έξοδά σας και μετρούν άλλη

μια φορά τους πόντους σας, για σιγουριά. Ο λαός του Belfort φωνάζει χαρούμενος, και καθώς εσείς γίνεστε αντικείμενο λατρείας, οι

ηττημένοι αντίπαλοί σας σκύβουν το κεφάλι, σκεφτόμενοι ίσως ένα σπιτάκι στα προάστια, ή την επίβλεψη ανοίγματος μιας τρύπας στο

νερό. Συγχαρητήρια, η δουλειά έγινε σωστά!

Το παιχνίδι ολοκληρώνεται μετά την τρίτη φάση σκοραρίσματος (στο τέλος του έβδομου γύρου). Ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους κερδίζει, και παίρνει το Κλειδί της Πόλης!

Ισοπαλίες: Αν υπάρχει ισοπαλία, ο ισόπαλος παίκτης με τις περισσότερες πρώτες ύλες (Ξύλο, Πέτρα, Μέταλλο και Χρυσός) κερδίζει. Το Μέταλλο υπολογίζεται σαν 2 πρώτες ύλες για την επίλυ-ση ισοπαλιών. Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοπαλία, οι ισόπαλοι παίκτες μοιράζονται τη νίκη.

Το Belfort είναι αρκετά διασκεδαστικό και για 2 παίκτες, αλλά χρειάζονται κάποιοι ειδικοί κανόνες για να αυξηθεί η πρόκληση για 2 παίκτες. Είναι καλύτερο να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον τρόπο παιχνιδιού με 3 ή περισσότερους παίκτες, πριν προσπαθήσετε να παίξετε με 2 παίκτες.

Για να παίξετε Belfort με 2 μόνο παίκτες, κάθε παίκτης θα έχει περιορισμένο έλεγχο σε έναν 3ο και 4ο Ουδέτερο Παίκτη (ΟΠ) ο οποίος θα σας ανταγωνίζεται για την πλειοψηφία σε κάθε συνοικία. Ακολουθήστε τους κανονικούς κανόνες του Belfort με τις εξής μόνο διαφορές:

Η μόνη Διαδραστική Συντεχνία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η Συντεχνία των Μάγων και προτείνουμε η συγκεκριμένη να χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε. Οποιεσδήποτε άλλες Βασικές ή Πρώτων Υλών Συντεχνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Επιλέξτε δύο άλλα χρώματα για ΟΠ. Το μόνο που χρειάζεται κάθε ΟΠ είναι και οι 12 δείκτες Ιδιοκτησίας του χρώματος, μερικοί Εργάτες (δείτε παρακάτω) και ένας Θυρεός Σειράς των Παικτών με το 3 ή το 4. Αυτός με το 3 θα είναι ο ΟΠ3 και αυτός με τον Θυρεό 4, θα είναι ο ΟΠ4. Όποιος παίκτης έχει τον Θυρεό 1 θα ελέγχει τον ΟΠ3. Όποιος παίκτης έχει τον Θυρεό 2, θα ελέγχει τον ΟΠ4. Αν η σειρά των παικτών αλλάξει, τότε αλλάζει και ο ΟΠ που ελέγχει κάθε παίκτης (Οι Θυρεοί ΟΠ δεν αλλάζουν ποτέ).

Κάθε παίκτης τοποθετεί έναν ΟΠ Νάνο στη Συντεχνία της επιλογής του. Οι παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια Συντε-χνία όσο ένας ΟΠ Νάνος βρίσκεται εκεί. Τοποθετήστε 4 Ξωτικά και 4 Νάνους κάθε ΟΠ πάνω από το ταμπλό Ημερολογίου.

Παίζετε κανονικά, αλλά μόλις η φάση Ενεργειών τελειώσει, παίζουν οι ΟΠ! Ξεκινώντας με τον 1ο παίκτη, ο παίκτης αυτός επιλέγει μια κάρτα Κτιρίου από τις ανοιχτές ή από την κορυφή της τράπουλας. Έπειτα, τοποθετεί έναν δείκτη Ιδιοκτησίας του ΟΠ3 σε μία διαθέσιμη θέση του ταμπλό, με το σύμβολο της κάρτας αυτής, και ξεσκαρτάρει την κάρτα. Έπειτα ο 2ος παίκτης κάνει το ίδιο για τον ΟΠ4. Οι ανοιχτές κάρτες ανανεώνονται όποτε χρειαστεί.

Αφού κάθε ΟΠ έχει παίξει στη σειρά του, μετακινήστε τους Νάνους τους κατά μία Συντεχνία δεξιόστροφα στο ταμπλό. (Αν η νέα Συντεχνία ανήκει σε έναν παίκτη, αυτός παίρνει τον 1 Χρυσό πληρωμή, από το απόθεμα.)

Σκοράρετε κάθε συνοικία όπως στο παιχνίδι 4 παικτών, δηλαδή με 1η, 2η και 3η θέση.

Για την Πλειοψηφία Ξωτικών και Νάνων, οι ΟΠ υπολογίζονται σαν να έχουν από 4 Ξωτικά και 4 Νάνους (οι Νάνοι και τα Ξωτικά που τοποθετήσατε στο ταμπλό Ημερολογίου σας το υπενθυμίζουν), και σκοράρετε καταλλήλως.

Page 16: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΤΙΡΙΑΠαρακάτω υπάρχουν λεπτομέρειες για τις δέκα διαφορετικές κάρτες Κτιρίων του παιχνιδιού.Στην τράπουλα, κάθε κάρτα Κτιρίου υπάρχει από πέντε φορές.

Κόστος:

Εισόδημα: 1 ΧρυσόςΕνέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Όταν ξεκλειδώσετε την ενέργεια αυτή με έναν Γνόμο, αμέσως αναβαθμίστε έναν Νάνο σας σε Αρχι-Νάνο. Αυτό γίνεται γυρίζοντας έναν δείκτη Νάνου σας στην πλευρά Αρχι-Νάνου του. Ο Νάνος αυτός παραμένει Αρχι-Νάνος για το υπόλοιπο παιχνίδι. Πάντοτε μπορείτε να ελέγχετε τον αριθμό των Αρχι-Νάνων που μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας, μετρώντας τα Μπαρ με Γνόμους που έχετε.

Κόστος:

Εισόδημα: 1 ΧρυσόςΕνέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Όταν ξεκλειδώσετε την ενέργεια αυτή με έναν Γνόμο, αμέσως αναβαθμίστε ένα Ξωτικό σας σε Αρχι-Ξωτικό. Αυτό γίνεται γυρίζοντας έναν δείκτη Ξωτικού σας στην πλευρά Αρχι-Ξωτικού του. Ο Ξωτικό αυτός παραμένει Αρχι-Ξωτικό για το υπόλοιπο παιχνίδι. Πάντοτε μπορείτε να ελέγχετε τον αριθμό των Αρχι-Ξωτικών που μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας, μετρώντας τους Κήπους με Γνόμους που έχετε.

Κόστος:

Εισόδημα: 1 ΧρυσόςΕνέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Ξεκλειδώνεται η θέση για μελλοντική χρήση κατά τη φάση Τοποθέτησης.

Κόστος:

Εισόδημα: τίποταΕνέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Ξεκλειδώνεται η θέση για μελλοντική χρήση κατά τη φάση Τοποθέτησης.

Κόστος:

Εισόδημα: τίποταΕνέργεια Θέσης: Πάρτε 1 Μέταλλο από το απόθεμα.

Ενέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Μία φορά ανά γύρο, κατά τη φάση Ενεργειών, μπορείτε να αγοράσετε 1 Μέταλλο από το απόθεμα, πληρώνοντας 1 Χρυσό.

Ενέργεια Θέσης (αφού ξεκλειδωθεί): (Πληρώστε 1 Χρυσό για να τοποθετήσετε Εργάτη) Πάρτε 1 Γνόμο από το απόθεμα και τοποθετήστε τον σε μία ελεύθερη Κλειδαριά Γνόμων σας, σαν να τον είχατε προσλάβει. Ο Γνόμος αυτός δεν υπολογίζεται στο κανονικό όριο 1 Γνόμου ανά γύρο. Αν δεν υπάρχουν άλλοι Γνόμοι στο απόθεμα ή αν δεν έχετε ελεύθερη Κλειδαριά Γνόμων, η ενέργεια δεν λειτουργεί.

Ενέργεια Θέσης (αφού ξεκλειδωθεί): (Πληρώστε 1 Χρυσό για να τοποθετήσετε Εργάτη) Πάρτε 1 Νάνο ή 1 Ξωτικό του χρώματός σας από το απόθεμα. Ο νέος αυτός Εργάτης είναι διαθέσιμος για το υπόλοιπο παιχνίδι. Αν δεν υπάρχουν Εργάτες του χρώματός σας στο απόθεμα, η ενέργεια δεν λειτουργεί.

PUB (ΜΠΑΡ)

GARDENS (ΚΗΠΟΙ)

TOWER (ΠΥΡΓΟΣ)

INN (ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ)

BLACKSMITH (ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ)

Page 17: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

Κόστος:

Εισόδημα: 1 ΧρυσόςΕνέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Μία φορά ανά γύρο κατά τη φάση Ενεργειών,μπορείτε να πάρετε 1 Χρυσό από το απόθεμα.

Κόστος:

Εισόδημα: 1 ΧρυσόςΘέση Ενέργειας: Πάρτε 2 Χρυσό από το απόθεμα.

Ενέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Σε κάθε γύρο, μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη επίσκεψη στο Ανταλλακτήριο (η οποία αποτελείται από το πολύ μία αγορά και μία πώληση) στη φάση Ενεργειών.Δεύτερη Ενέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Σε κάθε γύρο, μπορείτε να κάνετε μια τρίτη επίσκεψη στο Ανταλ-λακτήριο (η οποία αποτελείται από το πολύ μία αγορά και μία πώληση) στη φάση Ενεργειών.

Κόστος:

Εισόδημα: Τίποτα

Μεταλλική Πλάκα: Κάθε Φυλάκιο καταλαμβάνει δύο συνοικίες και έχει δύο σύμβολα. Όταν κτίσετε το Φυλά-κιο, επιλέξτε ένα μόνο σύμβολο και τοποθετήστε εκεί τον δείκτη Ιδιοκτησίας σας.

Ενέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Τοποθετήστε έναν δεύτερο δείκτη Ιδιοκτησίας στο ελεύθερο σύμβολο οποιου-δήποτε Φυλακίου στο οποίο έχετε ήδη τοποθετήσει δείκτη σας.

Κόστος:

Εισόδημα: Τίποτα

Θέση Ενέργειας: Τραβήξτε 2 κάρτες από την τράπουλα τραβήγματος, πάρτε τις στο χέρι σας, και έπειτα

ξεσκαρτάρετε οποιεσδήποτε 2 κάρτες. (οι ξεσκαρταρισμένες μπορεί να είναι από αυτές που τραβήξατε ή και όχι.)

Ενέργεια Κλειδαριάς Γνόμων: Μόλις ολοκληρώσετε τη σειρά σας κατά τη φάση Ενεργειών, τραβήξτε 1 δωρεάν κάρτα από την κορυφή της τράπουλας τραβήγματος. Αν χρειαστεί, ξεσκαρτάρετε ώστε να έχετε το πολύ 5 κάρτες.

Κόστος:

Εισόδημα: 1 Χρυσός

Μεταλλική Πλάκα: Κάθε τμήμα του Οχυρού έχει δύο σύμβολα. Όταν κατασκευάσετε το Οχυρό, τοποθετήστε δείκτες Ιδιοκτησίας σας και στα δύο σύμβολα (της ίδιας συνοικίας).

BANK (ΤΡΑΠΕΖΑ)

MARKET (ΑΓΟΡΑ)

GATEHOUSE (ΦΥΛΑΚΙΟ)

LIBRARY (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ)

KEEP (ΟΧΥΡΟ)

Page 18: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΕΜΠΟΡΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΣΤΡΑΤΟΛΟΓΩΝ

Κόστος:

Ενέργεια: Μέχρι και δύο φορές σε αυτή τη φάση Ενεργειών, μπορείτε να πάρετε 1 Μέταλλο από το απόθεμα, δίνοντας 1 Ξύλο ή 1 Πέτρα.

Δεύτερη Ενέργεια: Μπορείτε επίσης να έχετε τρεις επιπλέον επισκέψεις στο Ανταλ-λακτήριο, σε αυτή τη φάση Ενεργειών.

Κόστος:

Ενέργεια: Επιλέξτε ένα ελεύθερο σύμβολο Κτιρίου, Τείχους ή Συντεχνίας του ταμπλό και τοποθετήστε πάνω του έναν Δείκτη Ιδιοκτησίας σας, πληρώνοντας το κόστος της θέσης στο απόθεμα, με έκπτωση 1 Μέταλλο ή 2 Ξύλα/Πέτρες.

Κόστος:

Ενέργεια: Τραβήξτε 3 κάρτες Ιδιοκτησίας από την στοίβα τραβήγματος, πάρτε τις στο χέρι σας, και έπειτα ξεσκαρτάρετε 1 κάρτα από το χέρι σας.

Κόστος:

Ενέργεια: Πάρτε 1 Ξωτικό ή 1 Νάνο από το απόθεμά σας. Ο Εργάτης είναι πλέον διαθέσιμος για το υπόλοιπο παιχνίδι. Ή πάρτε 1 Γνόμο από το απόθεμα και αμέσως τοποθετήστε τον σε μια ελεύθερη Κλειδα-ριά Γνόμου μιας κατασκευασμένης κάρτας Κτιρίου σας.

Δεν μπορείτε να πάρετε Ξωτικό/Νάνο αν δεν υπάρχουν άλλοι στο απόθεμά σας.

Δεν μπορείτε να πάρετε Γνόμο αν δεν υπάρχει άλλος στο απόθεμα ή αν δεν έχετε ελεύθερη Κλειδαριά Γνώμων για να τον τοποθετήσετε.

Αν δεν πάρετε ούτε Ξωτικό, ούτε Νάνο, ούτε Γνόμο, η ενέργεια αυτή αχρηστεύε-ται.

Η κάρτα που θα ξεσκαρτάρετε μπορεί να είναι μία από αυτές που τραβήξατε.

Κάθε επίσκεψη στο Ανταλλακτήριο αποτε-λείται από το πολύ 1 αγορά και 1 πώληση.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε τις επιπλέον επισκέ-ψεις σε αυτή τη φάση Ενεργειών, τότε τις χάνετε.

Το κόστος κατασκευής όλων των Κτιρίων και του Τείχους αναγράφονται στο Βοήθη-μα, ενώ των Συντεχνιών πάνω στα αντίστοι-χα πλακίδιά τους.Δεν χρησιμοποιείτε κάρτα Κτιρίου.

Αν κατασκευάσετε ένα τμήμα του Οχυρού τοποθετήστε δείκτες Ιδιοκτησίας και στα δύο σύμβολα. Αν κατασκευάσετε Φυλά-κιο, επιλέξτε το σύμβολο στο οποίο θα τοποθετήσετε τον δείκτη σας.

Η κατασκευή ενός Κτιρίου μέσω της Συντε-χνίας των Αρχιτεκτόνων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα (τώρα ή αργότερα) ένας παίκτης να έχει στο χέρι του μια κάρτα Κτιρίου η οποία δεν έχει ελεύθερο αντίστοι-χο σύμβολο Κτιρίου στο ταμπλό. Στην περίπτωση αυτή ο παίκτης δεν μπορεί να κτίσει το Κτίριο αυτό, και η κάρτα αχρη-στεύεται.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

Page 19: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΞΥΛΟΚΟΠΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΛΙΘΟΞΩΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΚΛΕΦΤΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΜΑΓΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΛΗΣΤΩΝ

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Κόστος:

Ενέργεια: Πάρτε 4 Ξύλααπό το απόθεμα.

Κόστος:

Ενέργεια: Πάρτε 3 Χρυσόαπό το απόθεμα.

Κόστος:

Ενέργεια: Πάρτε 2 Μέταλλοαπό το απόθεμα.

Κόστος:

Ενέργεια: Πάρτε 4 Πέτρεςαπό το απόθεμα.

Κόστος:

Ενέργεια: Επιλέξτε έναν παίκτη και κλέψτε μέχρι 3 Χρυσό από αυτόν ή κλέψτε 1 Χρυσό από μέχρι και τρεις διαφορετικούς παίκτες.

Κόστος:

Ενέργεια: Επιλέξτε δύο Κτίρια του ίδιου είδους, ή δύο Συντεχνίες ή δύο Τείχη. Μετακινήστε όλους τους δείκτες ιδιοκτησίας (αν υπάρχουν) από μια τοποθεσία σε μια άλλη και το αντίστροφο.

Αν μέσω της ανταλλαγής ένα Φυλάκιο δεχτεί έναν δείκτη, επιλέγετε σε ποιό σύμβολό του θα τοποθετηθεί ο δέικτης.

Κόστος:

Ενέργεια: Επιλέξτε έναν παίκτη και κλέψτε 1 Μέταλλο ή μέχρι 2 Ξύλο/Πέτρα ή κλέψτε από μέχρι και τρεις διαφορετι-κούς παίκτες 1 Ξύλο/Πέτρα.

Κόστος:

Ενέργεια: Κάθε αντίπαλος επιλέγει μια κάρτα από το χέρι του και την ανοίγει. Επιλέγετε μία από τις κάρτες που έχουν αποκαλυφθεί και την παίρνετε στο χέρι σας. Οι υπόλοιπες κάρτες μένουν στους ιδιοκτήτες τους.

Page 20: ΠΕΡΙΛΗΨΗ - redmeeple.comGR).pdf2-5 παίκτες 90-120 λεπτά ηλικίες 13+ Στο Belfort, οι ... την επιρροή κάθε παίκτη στις πέντε

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ / ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ

για την

v.3