ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Post on 16-Jan-2017

127 views 1 download

Transcript of ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή για να ζήσουν και να αναπτυχθούν. Βρίσκουν την τροφή τους στο περιβάλλον και την προσλαμβάνουν με τα όργανα που έχουν για αυτή τη δουλειά.

Τα φυτά έχουν τις ρίζες και τα φύλλα τους. Με αυτά παίρνουν νερό και όσες ουσίες χρειάζονται από το χώμα και σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια φτιάχνουν την τροφή τους.

Τα ζώα τη βρίσκουν έτοιμη, αλλά πρέπει να την κόψουν και να τη μασήσουν πριν τη καταπιούν. Για τη δουλειά αυτή τα περισσότερα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, χρησιμοποιούν τα δόντια τους.

Μπορούμε να αποκτήσουμε γερά δόντια για να μασάμε καλά την τροφή μας κάνοντας σωστή και υγιεινή διατροφή.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για ένα υγιές στόμα. Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε βοηθούν στο να αναπτυχθούν δυνατότερα δόντια, ενώ ορισμένα άλλα συστατικά μπορεί να αποτελούν εμπόδιο για την καλύτερη στοματική υγιεινή.

ΟΙ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ Καλές τροφές για τα δόντια θεωρούνται όσες αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας Οι τροφές αυτές είναι:

Τα ΦθοριούχαΤο φθόριο κάνει ανθεκτικότερα τα δόντια στις επιθέσεις από τα οξέα. Πλούσιες τροφές σε φθόριο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι.

Τα Λαχανικά. Συνήθως τα λαχανικά απαιτούν καλό μάσημα, οπότε παράγεται περισσότερο σάλιο.

Οι Τσίχλες χωρίς ζάχαρηΓιατί αυξάνουν την παραγωγή σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.

ΟΙ 5 ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ Κακές τροφές θεωρούνται όσες προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντίτιδα , που είναι οι σοβαρότερες παθήσεις των δοντιών.

Τα αποξηραμένα φρούτα Γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κολλάνε εύκολα στα δόντια.

Τα Παγωτά – ΑναψυκτικάΗ πολύ συχνή κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών επιβαρύνει αρνητικά τα δόντια λόγω της ζάχαρης.

Οι Καραμέλες Γιατί κολλάνε στα δόντια ενώ παραμένουν για πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.

Το Λεμόνι και γενικώς οι όξινες τροφές. Τροφές υψηλές σε οξέα, όπως το λεμόνι μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους.

Τα Αμυλούχα τρόφιμα Όπως πατατάκια ή λευκό ψωμί κολλάνε και ανάμεσα στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια μέσα στο στόμα.

ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ,

ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΓΕΡΑ!!!