NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

of 25 /25
ΑΝΙΜΙΣΜΟΣ Με τον όρο ανιμισμός ονομάστηκε η πίστη ότι τα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.), τα αντικείμενα και το ίδιο το σύμπαν έχουν ψυχή ή πνεύμα και επεμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων... Ανιμισμός επίσης ονομάστηκε η πίστη στα πνεύματα καθώς και η αντίληψη των πρωτόγονων ότι τα αντικείμενα έχουν ψυχή . Πίστευαν ότι στη φύση υπάρχουν δύο ειδών πνεύματα: τα αγαθά και τα κακοποιά. Έτσι οι πρωτόγονοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη λατρεία των πνευμάτων, που είναι ένα είδος πρωτόγονης θρησκείας.

Embed Size (px)

description

RELIGION,GOD

Transcript of NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Page 1: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΑΝΙΜΙΣΜΟΣ Με τον όρο ανιμισμός ονομάστηκε η

πίστη ότι τα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.), τα αντικείμενα και το ίδιο το σύμπαν έχουν ψυχή ή πνεύμα και επεμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων... Ανιμισμός επίσης ονομάστηκε η πίστη στα πνεύματα καθώς και η αντίληψη των πρωτόγονων ότι τα αντικείμενα έχουν ψυχή.

Πίστευαν ότι στη φύση υπάρχουν δύο ειδών πνεύματα: τα αγαθά και τα κακοποιά.

Έτσι οι πρωτόγονοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη λατρεία των πνευμάτων, που είναι ένα είδος πρωτόγονης θρησκείας.

Page 2: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Page 3: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΤΟΤΕΜ

Page 4: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Στην ομηρική εποχή οι Έλληνες

πίστευαν στους δώδεκα θεούς, τους οποίους φαντάζονταν ότι κατοικούσαν στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Για τους αρχαίους Έλληνες όλοι οι θεοί ζούσαν σαν μια οικογένεια, έτρωγαν αμβροσία και έπιναν νέκταρ. Αρχηγός όλων ήταν ο Δίας, τον οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν «πατέρα των θεών και των ανθρώπων»..

Page 5: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Page 6: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Είναι η θρησκεία που στηρίζεται στη ζωή και στη διδασκαλία του Iησού Xριστού.

Σύμφωνα με το ιερό βιβλίο του, την Αγία Γραφή, ο Χριστός είναι ο Υιός του

Θεού, που ενσαρκώθηκε και ήρθε στον κόσμο για να κηρύξει τον Θείο Λόγο και να θυσιαστεί για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η πίστη στον Θεό, η ελπίδα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι τα κύρια διδάγματα του Ιησού.

Ο Χριστιανισμός έχει τις ρίζες του στον Ιουδαϊσμό.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Page 7: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Page 8: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΝΑΟΙ

Page 9: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Page 10: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΒΗΘΛΕΕΜ--ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Page 11: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Page 12: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Page 13: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΜΕΤΕΩΡΑ

Page 14: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ Μονοθεϊστική θρησκεία, που ιδρύθηκε στις αρχές του 7ου αι. από τον Μωάμεθ. Λέγεται επίσης Μωαμεθανισμός και

Μουσουλμανισμός. Οι οπαδοί του Ισλαμισμού πιστεύουν σε ένα Θεό, τον Αλλάχ, και στον προφήτη του, το Μωάμεθ. Το ιερό βιβλίο της μωαμεθανικής θρησκείας, που

ακολουθούν κατά γράμμα οι πιστοί, είναι το Κοράνι.

Σήμερα αποτελεί την πιο διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο, μετά το Χριστιανισμό.

Page 15: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

TZAMI

Page 16: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Η φιλοσοφική και θρησκευτική διδασκαλία τουBούδα και η θρησκεία που προήλθε από αυτήν. Η λέξη Βούδας στα σανσκριτικά σημαίνει

«αφυπνισμένος». Το όνομα αυτό δίνεται στους μεγάλους δασκάλους της θρησκείας των βουδιστών.Πρώτος Βούδας και ιδρυτής του βουδισμού ήταν ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, που γεννήθηκε το 563 π.Χ. στη βόρεια Ινδία. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του περιπλανώμενος στην Ινδία και διδάσκοντας. Ο Βούδας κήρυττε στους πιστούς πως ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς την πραγματική ευτυχία είναι η ψυχική ηρεμία, η καλοσύνη απέναντι στους ανθρώπους και στα ζώα, καθώς και η αποφυγή του κακού.

Page 17: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΘΙΒΕΤ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Page 18: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ Ο Κομφούκιος ήταν ένας σημαντικός Κινέζος φιλόσοφος (551-479 π.Χ.). . Θεωρούσε κύριες αξίες της ζωής τη

φιλία και τη δικαιοσύνη.  Μετά το θάνατό του, οι μαθητές του

έδωσαν θρησκευτικό χαρακτήρα στη διδασκαλία του και την κατέγραψαν σε βιβλία.Ο Κομφουκιανισμός( Confucianism) έχει και σήμερα πολλούς οπαδούς στην Κίνα.

Page 19: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΝΑΟΙ ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΥ

Page 20: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ  Είναι η θρησκεία των Εβραίων (του έθνους των

Ιουδαίων). Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες  Βασίζεται στο Μωσαϊκό Νόμο, δηλαδή στις δέκα εντολές που ο Θεός έδωσε στο Μωυσή στο όρος Σινά.

Ιερό βιβλίο του Ιουδαϊσμού είναι η Βίβλος. Στη Βίβλο των Ιουδαίων αναφέρεται ότι ο Θεός

αποκάλυψε στον Αβραάμ τον ερχομό του Μεσσία. Ο Ιουδαϊσμός, όμως, διδάσκει ότι ο Μεσσίας θα είναι βασιλιάς, που θα έρθει για να νικήσει τους εχθρούς του Ισραήλ. Έτσι δεν παραδέχεται ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας.

Page 21: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Page 22: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Οι περισσότεροι οπαδοί του Ινδουισμού ζουν στην Ασία, και ειδικότερα στην Ινδία. Πιστεύουν

ότι ο θεός υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Οι ιερείς (Βραχμάνοι) λατρεύουν τον υπέρτατο Θεό, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί λατρεύουν άλλους θεούς, όπως τον Βισνού, το θεό της ζωής.Τα σπουδαιότερα ιερά βιβλία των Ινδουιστών είναι οι Βέδες. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι μερικά ζώα, όπως η κόμπρα και η αγελάδα, είναι ιερά. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τα σκοτώσει ή να τα φάει.

Page 23: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ

Page 24: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Page 25: NAOI KAI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ Ανεξιθρησκεία ονομάζεται το δικαίωμα που έχει κάθε

άτομο να πιστεύει οποιοδήποτε θρήσκευμα θέλει η ακόμη και κανένα. Είναι σύνθετη λέξη, από το επίθετο ανεξίθρησκος (ανέχομαι + θρησκεία), που σημαίνει : αυτός που ανέχεται τις θρησκείες των άλλων.

Για πρώτη φορά επίσημα αποφασίστηκε η ανεξιθρησκία το 313 μ.Χ. με το γνωστό διάταγμα-επιστολή του Mιλανου. Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει την ανεξιθρησκία στην πατρίδα μας. Όλοι έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν οποιοδήποτε Θεό θέλουν και να τελούν ελευθέρα τα της λατρείας τους, φτάνει να μην παραβαίνουν τους νόμους του κράτους και την ηθική. Απαγορεύεται ο προσηλυτισμός.