texni kai topos gkekakaisidourizou

of 17 /17
μελισσατικα τοτε τωρα

Embed Size (px)

description

texni kai topos

Transcript of texni kai topos gkekakaisidourizou

Page 1: texni kai topos gkekakaisidourizou

μελισσατικατοτε τωρα

Page 2: texni kai topos gkekakaisidourizou

τοτε τωρα

Τα Μελισσάτικα υπάρχουν από το 1800 και υφίστανται σαν κατοικήσιμος οικισμός μέχρι και σήμερα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει αλλαγές τόσο στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, όσο και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Παλιότερα στο χωριό οι άνθρωποι έμεναν μόνο για το μάζεμα των ελιών, ενώ σήμερα οι περισσότεροι είναι μόνιμοι κάτοικοι έχοντας άμεση εξάρτηση από τον Βόλο. Στόχος του τότε τώρα είναι μέσα από παράθεση εικόνων, πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων να φανεί η εξέλιξη στο χτίσιμο των κτιρίων, των υλικών που χρησιμοποιούνται και των διάφορων κατασκευών. Σήμερα στο χωριό υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Οι μόνιμοι κάτοικοι που ανέρχονται στους 650 χτίζουν πλέον τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας νέα υλικά και τεχνοτροπίες, παράλληλα όμως υπάρχουν στοιχεία από παλιότερες εποχές. Υπάρχουν ακόμα λιθόχτιστα κτίρια, κάποια κατεδαφισμένα, κάποια ανακαινισμένα. Η ηλικία τους προδίδεται επίσης από τα κουφώματα, τα παράθυρα, τις τοιχοποιίες. Επιμέρους στοιχεία που με την φθορά και τα υλικά φανερώνουν τον τρόπο και τον χρόνο κατασκευής τους. Η σύγκρισή τους με τα νέα στοιχεία θα κάνει κατανοητή την εξέλιξη αυτή.

Page 3: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 4: texni kai topos gkekakaisidourizou

Τα Μελισσάτικα είναι οικισμός του νομού Μαγνησίας, 6 χιλιόμετρα έξω από το Βόλο και με υψόμετρο 120 μέτρα. Παλιότερα ήταν γνωστά με την ονομασία “Καλύβια” ή “Μελισσάτικα Καλύβα”. Συνοικίστηκαν γύρω στα 1800. Παλιότερα υπήρχαν πιθανότατα πέτρινα καλύβια -ορθογώνια ή θολωτά- που τα χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες τους όταν κατέβαιναν από τη Μακρυνίτσα, για να μαζέψουν τις ελιές το χειμώνα. Το 1881 με την απελεθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους είχαν πληθυσμό μαζί με τον Κάκαβο 409 κατοίκους. Μέχρι το 1912 ήταν οικισμός της κοινότητας της Μακρυνίτσας. Από το 1912 ως το 1972 αποτέλεσε ιδιαίτερη κοινότητα, που συμπεριλάμβανε και τα Κουγιάτικα. Από το 1972 μέχρι σήμερα είναι οικισμός του δήμου Νέας Ιωνίας. Με την απογραφή του 2001 καταμετρήθηκαν 650 κάτοικοι.Οι βασικές ασχολίες τoυς όπως μας ενημέρωσε η δασκάλα του νηπιαγωγίου, είναι οι εξής: ελαιοπαραγωγοί, εργάτες σε εργοστάσια και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το χωριό έχει άμεση εξάρτηση από το Βόλο. Καθώς είναι μικρό, οι κάτοικοί του απευθύνονται στην πόλη του Βόλου είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για τη διασκέδασή τους. Ωστόσο, το μεγάλο τους πρόβλημα είναι οι συγκοινωνίες, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά μόνο δυο δρομολόγια με το αστικό λεωφορείο προς το Βόλο και αν κάποιος δεν έχει αυτοκίνητο είναι δύσκολη η πρόσβαση του σε αυτόν. Η δασκάλα τονίζει ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κέντρο αποκλειστικά για τα παιδιά, γιατί το χωριό δεν τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν περαιτέρω δραστηριότητες εκτός από κάποιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η εκκλησία. Στα Μελισσάτικα λειτουργεί ένα τριθέσιο δημοτικό. Δεν υπάρχει γυμνάσιο ή λύκειο. Τέλος, η δασκάλα σημειώνει ότι βασική προϋπόθεση για να εξελιχθεί το χωριό είναι να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων. Αστειευόμενη λέει ότι το μόνο που έχει να προσφέρει το χωριό αυτή τη στιγμή σε κατοίκους και επισκέπτες είναι η θέα.

Page 5: texni kai topos gkekakaisidourizou

Σε μια αντίστοιχη κουβέντα που κάναμε με τον παπά της εκκλησίας του χωριού, ο πατέρας Αλέξιος μας έδωσε τα ιστορικά στοιχεία του χωριού όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Μας μίλησε επίσης για την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Μόδεστο, που κτίστηκε το 1876 στη θέση άλλου μικρότερου ναού. Είναι τρίκλητη βασιλική με στοά στη νότια και δυτική πλευρά (νάρθηκας). Τον Αύγουστο του 2001 καταστράφηκε εσωτερικά από πυρκαγιά και έτσι χάθηκαν πολλά εκκλησιαστικά κειμήλιαμεγάλης ιστορικής αξίας. Στη συνέχεια, εξήγησε πως τα Μελισσάτικα διατηρούν και τα θετικά και τα αρνητικά ενός χωριού. Ναι μεν οι σχέσεις των κατοίκων τους είναι πιο ανθρώπινες μιας και όλοι είτε είναι συγγενείς μεταξύ τους είτε γνωρίζονται, ωστόσο, τα Μελισσάτικα ως χωριό δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τις σύγχρονης ζωής

και η εξάρτηση που έχουν από το Βόλο είναι τεράστια.Μας ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια κάτοικοι του Βόλου που θέλησαν να φύγουν από τον ιστό της πόλης, αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης στο χωριό και έχτισαν σπίτια. Αυτό είχε ως συνέπεια να επεκταθεί ο οικισμός, χωρίς όμως οργανωμένο σχέδιο. Έτσι, το οδικό δίκτυο και το δίκτυο αποχέτευσης δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το τμήμα του οικισμού, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Εκτός αυτού, ο παπάς θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά του χωριού πάνε σχολείο στο Βόλο. Συνεπώς, το σχολείο του χωριού δεν έχει επαρκή αριθμό μαθητών ώστε να γίνει ολοήμερο και να αποκτήσει κάποιες επιπρόσθετες δυνατότητες.

Page 6: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 7: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 8: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 9: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 10: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 11: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 12: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 13: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 14: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 15: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 16: texni kai topos gkekakaisidourizou
Page 17: texni kai topos gkekakaisidourizou