INFORMATIKA - dload. A nyers sz¶vegben n©hny esetben az...

download INFORMATIKA - dload. A nyers sz¶vegben n©hny esetben az â€‍alphaâ€‌ sz³ szerepel az ± szimb³lum

of 12

 • date post

  23-Feb-2019
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of INFORMATIKA - dload. A nyers sz¶vegben n©hny esetben az...

Informatika emelt szint gyakorlati vizsga 1611

Azonost jel:

INFORMATIKA

EMELT SZINT GYAKORLATI VIZSGA

2016. mjus 10. 8:00

A gyakorlati vizsga idtartama: 240 perc Beadott dokumentumok

Piszkozati ptlapok szma Beadott fjlok szma

A beadott fjlok neve

EMBERI ERFORRSOK MINISZTRIUMA

R

ET

TS

G

I V

IZS

GA

2

01

6.

m

jus

10

.

gyakorlati vizsga 1611 2 / 12 2016. mjus 10.

Informatika emelt szint Azonost jel:

Fontos tudnivalk A gyakorlati feladatsor megoldshoz 240 perc ll rendelkezsre. A vizsgn hasznlhat eszkzk: a vizsgz szmra kijellt szmtgp, papr, toll, ceruza, vonalz, lepecstelt jegyzetlap. A feladatlap bels oldalain s a jegyzetlapon kszthet jegyzeteket, ezeket a vizsga vgn be kell adni, de tartalmukat nem fogjk rtkelni. A feladatokat tetszleges sorrendben megoldhatja. Felhvjuk a figyelmet a gyakori (10 percenknti) mentsre, s felttlenl javasoljuk a men-tst minden esetben, mieltt egy msik feladatba kezd. Vizsgadolgozatt a feladatlapon tallhat azonostval megegyez nev vizsgaknyvtrba kell mentenie! Ellenrizze, hogy a feladatlapon tallhat kddal megegyez nev knyvtr elrhet-e, ha nem, mg a vizsga elejn jelezze a felgyel tanrnak! Munkit a vizsgaknyvtrba mentse, s a vizsga vgn ellenrizze, hogy minden megolds a megadott knyvtrban van-e, mert csak ezek rtkelsre van lehetsg! Ellenrizze, hogy a beadand llomnyok olvashatk-e, mert a nem megnyithat llomnyok rtkelse nem lehetsges! Amennyiben az adatbzis-kezels feladatt LibreOffice Base alkalmazsban oldja meg, a tblamdost lekrdezseket ler SQL-parancsokat vagy a LibreOffice Base adatbzis-llomny rszeknt vagy pedig egy kln szvegllomnyban kell beadnia. Szvegfjl beadsa esetn a szvegfjl neve egyrtelmen utaljon a tartalmra (pldul SQL-parancsok.txt), valamint az llomnyban a parancs mellett szerepeltesse az elrt lekrde-zsnevet! A beadott program csak abban az esetben rtkelhet, ha a vizsgz ltrehozta a vlasztott programozsi krnyezetnek megfelel forrsllomny(oka)t a vizsgaknyvtrban, s az tar-talmazza a rszfeladatok megoldshoz tartoz forrskdot. A forrsfjlokat a vizsgaknyvtrban tallja. Javasoljuk, hogy a feladatokat elszr olvassa vgig, utna egyenknt oldja meg az egyes rszfeladatokat! Amennyiben szmtgpvel mszaki problma van, jelezze a felgyel tanrnak! A jelzs tnye s a megllaptott hiba jegyzknyvezsre kerl. A kiesett idvel a vizsga ideje hosszabb lesz. Amennyiben a hiba mgsem szmtgpes eredet, a javt tanr rtkelskor kteles figyelembe venni a jegyzknyv esetlerst. (A rendszergazda nem segtheti a vizsgzt a dolgozat elksztsben.) A vizsga vgn a feladatlap els oldaln nnek fel kell tntetnie a vizsgaknyvtrban s al-knyvtraiban tallhat, n ltal ellltott s beadott fjlok szmt, illetve azok nevt. A vizsga vgeztvel addig ne tvozzon, amg ezt meg nem tette, s a felgyel tanrnak ezt be nem mutatta! Krjk, jellje be, hogy mely opercis rendszeren dolgozik, s melyik programozsi krnye-zetet hasznlja! Opercis rendszer: Windows Linux Programozsi krnyezet:

FreePascal GCC Visual Studio 2013 Express Lazarus Perl 5 JAVA SE Python

gyakorlati vizsga 1611 3 / 12 2016. mjus 10.

Informatika emelt szint Azonost jel:

1. Nemeuklideszi geometria Az ltalnos iskolban megismert euklideszi geometriban egy egyenessel egy kls

ponton t pontosan egy prhuzamos hzhat. Bolyai s Lobacsevszkij a XIX. szzad elejn egymstl fggetlenl megalkotta az els nemeuklideszi geometrit, amelyben egy egyeneshez egy rajta kvl fekv ponton t tbb prhuzamos is hzhat.

Feladata egy matematika tanknyv Geometria c. rsznek a nemeuklideszi geometrit bemutat fejezetnek elksztse az albbi lersnak s a mintnak megfelelen. Ehhez hasznlja fel a nem.txt UTF-8 kdols szveges llomnyt, valamint a bolyai.jpg s a harom.gif nev kpeket!

1. Hozza ltre szvegszerkeszt program segtsgvel nemeukl nev dokumentumot a program alaprtelmezett formtumban a forrsok felhasznlsval! A dokumentumban ne legyenek felesleges szkzk s res bekezdsek!

2. A dokumentum legyen ll tjols s 17,625 cm-es lapmret! A bal, a jobb, az als s a fels margt lltsa 1,5 cm-re!

3. A dokumentum minden karaktere legyen Times New Roman (Nimbus Roman) bettpus! Ahol a feladat nem kr mst, a szveg betmrete 11 pontos, a bekezdsek sorkze egyszeres, a bekezdsek eltt 0 pontos, a bekezdsek utn 6 pontos trkz legyen!

4. A fejezet cme legyen 16 pontos betmret, flkvr s dlt betstlus, valamint kvesse 18 pontos trkz! A ngy alcm legyen 13 pontos betmret, flkvr betstlus, eltte 18 pontos, utna 12 pontos trkzzel!

5. A fcmet kvet bevezet szveg bal behzsa legyen 2 cm-es, betstlusa pedig dlt! Az egyes bekezdsek igaztst a mintnak megfelelen lltsa be!

6. A mintnak megfelelen, a bevezet utni szvegben az egyes matematikusok vezetknevnek els elfordulst (Eukleidsz, Bolyai, Lobacsevszkij, Saccheri, Lambert, Riemann, Klein) lltsa kiskapitlis betstlusra!

7. A mintnak megfelelen alkalmazzon az els alcm alatti rszben kt bekezdsre felsorolst, a harmadik alcm alatti rszben pedig tbbszint szmozst! A szmozott lista elemei kztt ne jelenjen meg trkz!

8. A nyers szvegben nhny esetben az alpha sz szerepel az szimblum helyett, tovbb a PI sz a , s a pi sz a grg bet helyett. Vgezze el a megfelel cserket!

9. Szrja be a mintnak megfelel helyre az oldalarnyok megtartsval 4 cm szlesre tmretezve a bolyai.jpg kpet! A kpet igaztsa a bal marghoz, a kpalrs szvege pedig a mintnak megfelel igaztssal, trdelssel s betstlussal a Bolyai Jnos (1802-1860) szveg legyen!

10. Az utols bekezds utols szavhoz illessze be lbjegyzetknt a Ksztette Hack Frigyes szveget!

11. Szrja be az utols bekezds utn kzpre igaztva a harom.gif kpet az oldalarnyok megtartsval 12 cm szlesre tmretezve!

A feladat folytatsa a kvetkez oldalon tallhat.

gyakorlati vizsga 1611 4 / 12 2016. mjus 10.

Informatika emelt szint Azonost jel:

12. Alaktsa ki az lfejet s az llbat a mintnak megfelel mdon a pratlan oldalakon jobbra, a pros oldalakon balra zrtan! Az lfej szvege a Geometria sz legyen dlt betstlussal, az llbban pedig az oldalszm szerepeljen 187-tel kezdden! Az lfejet vkony fekete vonal vlassza el a szvegtrzstl!

13. Alkalmazzon a teljes dokumentumban automatikus elvlasztst! Gondoskodjk tovbb arrl, hogy a msodik s harmadik oldal a mintnak megfelel helyen kezddjn!

14. Hozza ltre a szvegszerkeszt program eszkzeinek segtsgvel az els oldal aljn szerepl brt a mintnak s az albbi lersnak megfelelen!

a. Az brn szerepl valamennyi alakzat fekete szn, s a vzszintes egyenes kivtelvel 1 pontos vonalvastagsg.

b. A vzszintes egyenes 10 cm hossz s 2-3 pont vonalvastagsg. A r merleges fggleges egyenes 6 cm hosszsg, szaggatott vonalstlus.

c. Az A-val s B-vel jellt pontok 0,3 cm tmrj, szegly nlkli kitlttt krk, tvolsguk 4 s 5 cm kztt van.

d. A hrom tovbbi egyenes mindegyike tmegy az A-val jellt ponton, kett metszi a vzszintes egyenest, egynek pedig nincs vele kzs pontja.

e. A szgeket szaggatott krvek jelzik, a fels krv nylban vgzdik. Az vekhez tartoz krk tmrje 2 s 3 cm kztt van.

f. Az brn lv feliratok valamennyien egy-egy szvegdobozban vannak s flkvr betstlusak.

Minta:

30 pont

gyakorlati vizsga 1611 5 / 12 2016. mjus 10.

Informatika emelt szint Azonost jel:

Minta a Nemeuklideszi geometria feladathoz:

gyakorlati vizsga 1611 6 / 12 2016. mjus 10.

Informatika emelt szint Azonost jel:

2. Mobilparkols A TKA Zrt. gynkei autikkal folyamatosan keresik fel cgk gyfeleit a fvrosban.

A parkolsi djak egyszerbb elszmolsa rdekben a cg egy mobiltelefonos alkalmazst fejlesztett ki, amellyel a cg dolgozi rgztik a parkols kezdett s vgt. A napi adatokat a cgvezets egy tblzatban kapja meg, amely tartalmazza a gpkocsi rendszmt, a parkols kezdett, a parkols vgt, valamint a parkolsi zna szmt. A parkolsi zna szma adja meg, hogy az adott helyen mennyi az rnknti parkolsi dj.

Feladata egy adott nap parkolsi adatainak sszestse. Rendelkezsre ll kt, tabultorokkal tagolt, UTF-8 kdols fjl: a parkolas.txt, amely az aznapi adatokat, s a dijak.txt, amely a znkhoz tartoz tarifkat tartalmazza. Az llomnyban tallhat tarifk rnknt s forintban rtendk. A megolds sorn vegye figyelembe a kvetkezket:

Segdszmtsokat az adatokat tartalmaz utols oszloptl jobbra vgezhet. Amennyiben lehetsges, a megolds sorn kpletet, fggvnyt, hivatkozst hasznljon,

hogy az alapadatok mdostsa esetn is a kvnt eredmnyeket kapja! Ha egy rszfeladatban fel akarja hasznlni egy korbbi rszfeladat eredmnyt, de azt

nem sikerlt teljesen megoldania, hasznlja a megoldst gy, ahogy van, vagy rjon be valsznnek tartott adatokat! gy ugyanis pontokat kaphat erre a rszfeladatra is.

1. Tltse be tblzatkezel program egyik munkalapjra az A1-es celltl kezdve a parkolas.txt fjl adatait, majd a munkalapot nevezze t adatok-ra! A munkafzet egy msik munkalapjra tltse be ugyancsak az A1-es celltl kezdve a dijak.txt adatfjlt, s ezt a munkalapot nevezze t dijszabas-ra! A munkafzetet mentse mobil nven a tblzatkezel program alaprtelmezett formtumban!

2. Hatrozza meg az adatok munkalapon msolhat fggvny segtsgvel a Tarifa oszlop celliban a dijszabas munkalap adatait felhasznlva az adott znhoz tartoz rnknti parkolsi dj mrtkt!

3. Kplet segtsgvel szmtsa ki az Idtartam oszlopban a parkols idtartamt, a Dj oszlopban pedig egsz szmra kerektve a parkolsi id utn fizetend djat! A parkolsi dj egyenes arnyos a felhasznlt idtartammal. Pldul 280 Ft-os rnknti parkolsi dj esetn 1:39:18 (azaz 1 ra 39 perc 18 msodperc) utn 463 Ft fizetend.

4. Az I3:K20 tblzatban kplet segtsgvel vgezze el a kvetkez szmtsokat! Hatrozza meg a J3:J20 tartomny celliban a