IndiePress #2 Νοέμβριος 2014

32
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ; τευχοσ 02 - νοεμβριοσ 2014 Διαβάστε επίσης για: την ΝΕΡΙΤ, τη σχέση του “Μακεδονικού” με το ελληνικό σινεμά, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα TEDx event του μήνα στην Ελλάδα κ.α.

description

www.indiepress.gr

Transcript of IndiePress #2 Νοέμβριος 2014

Page 1: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ;

τευχοσ 02 - νοεμβριοσ 2014

Διαβάστε επίσης για:την ΝΕΡΙΤ,

τη σχέση του “Μακεδονικού” με το

ελληνικό σινεμά,το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα

TEDx event του μήνα στην Ελλάδα κ.α.

Page 2: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

2

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 | ΤΕΥΧΟΣ 02

4 ΛΟΥΓΚΑΝΟΕπτά κινηματογραφιστές και ένας Πρέσβης στην Ελβετία σε μια ιστορία, που δυστυχώς

δεν είναι ανέκδοτο

6 Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑΘα μπορούσε να είναι ο George Clooney;

8 ΑΜΦΙΠΟΛΗΠου θα οδηγήσουν οι αποκαλύψεις; Ευκαιρία

τα ευρήματα και για εθνική ανάταση;

10 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΤα καμώματα της ΝΕΡΙΤ και όσα συμβαίνουν

στο εξωτερικό

14 ΠΑΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΜΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛΑπό 31/10 έως 9/11 το 55ο Φεστιβάλ

Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

20 ΜΗΝΑΣ ΔΙΑΔΩΣΗΣ ΙΔΕΩΝΤρία TEDx events στην Ελλάδα τον Νοέμβριο,

σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

28 INTERSTELLARΗ νέα “Οδύσσεια του Διαστήματος”, δια χειρός

Christopher Nolan

30 ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ... ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΤο How To Get Away With Murder είναι ότι

καλύτερο βλέπουμε στην τηλεόραση

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ - ΑΡΧΙΣΥΝΤΑξΙΑ: Ανέστης ΧατζηδιάκοςHEAD EDiTor: Γιάννης Πατλάκας

ΓΡΑΦΟΥΝ: Ανέστης Χατζηδιάκος, Γιάννης Πατλάκας, Μάρω Κακοσίμου, Κλεοπάτρα Κομνηνού, Κωνσταντίνος ΚαραγάνηςΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Quidro Media

[email protected]

Page 3: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014
Page 4: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Ένα όχι και τόσο όμορφο

Σαββατοκύριακο στο Λουγκάνο

γράφει ο Ανέστης Χατζηδιάκος

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, θα μπορούσε να είναι πολύ

όμορφο στο Λουγκάνο, της Ελβετίας, με την προβολή επτά ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, σε ένα αφιέρωμα, που

τελικά... δεν έγινε ποτέ

Από τις 20 του μήνα, έως και τις 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιούνταν το κινηματογραφικό φεστιβάλ other Movie του Λουγκάνο. Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα υπήρχε ένα αφιέρωμα σε 7 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες. Οι προβολές των οποίων δεν έγιναν ποτέ...

Ο πρέσβης μας στην Ελβετία κ. Χαράλαμπος Μάνεσης ανακάλυψε πως στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, οι ταινίες από τα Σκόπια αναφέρουν ως χώρα προέλευσης τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ούτε Σκόπια, ούτε FYroM, άλλα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εκ μέρους της Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου λοιπόν, ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι ελληνικές ταινίες! Και οι διοργανωτές τις απέσυραν!

Και κάπου εδώ ξεκινά ο παραλογισμός. Οι ταινίες δεν είναι ιδιοκτησία του κ. Μάνεση, του ελληνικού κράτους ή του Ελληνικού

Ενδιαφέρουσα είναι και η αντίδραση του ΕΚΚ, όπως εκφράστηκε από τον διευθυντή του κ. Γρηγόρη Καραντινάκη, ο οποίος δήλωσε πως το ΕΚΚ δεν μπορεί να αγνοεί την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αφού είναι κρατικός φορέας. Σημείωσε μάλιστα πως το αφιέρωμα στο Λουγκάνο θα γινόταν με τη συνεργασία του ΕΚΚ και πως δεν μιλάμε για μεμονωμένες συμμετοχές ελλήνων δημιουργών άλλα και πως το ΕΚΚ είναι και παραγωγός κάποιων από αυτές τις ταινίες. Βέβαια αργότερα ήρθε δελτίο τύπου, που αναφέρει πως το ΕΚΚ θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών για να λύσει αυτό το σοβαρό θέμα.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς και για ποιον λόγο οι διοργανωτές του φεστιβάλ δέχθηκαν αμέσως και χωρίς αντιρρήσεις να αποσυρθούν οι ταινίες.

Όπως υποστηρίζουν τους ξάφνιασε η απαίτηση του Πρέσβη και έπρεπε να λάβουν μια γρήγορη απόφαση, με δεδομένο

Κέντρου Κινηματογράφου, άλλα ανήκουν στους δημιουργούς τους, που εκείνοι και μόνο εκείνοι θα έπρεπε να επιλέξουν αν θα ήθελαν να αποσύρουν τις ταινίες τους ή όχι. Άλλα ακόμα και ο λόγος, που αποσύρθηκαν ήταν πραγματικά αστείος.

Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι κάτι που απασχολεί δυο χώρες την Ελλάδα και τα Σκόπια, άντε και τον ΟΗΕ για τα προσχήματα. Σχεδόν παντού τα Σκόπια αναφέρονται ως Μακεδονία! Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ των Καννών για παράδειγμα.

Βέβαια οι Έλληνες δημιουργοί, που οι ταινίες τους θα συμμετείχαν στο αφιέρωμα, αντέδρασαν ζητώντας μάταια από τους διοργανωτές (που σημειωτέον τους ενημέρωσαν με μια απλή επιστολή χθες, 24 Οκτωβρίου, το απόγευμα) να προβληθούν οι ταινίες κανονικά. Η ζημιά είχε γίνει.

4

Page 5: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Τα μικρά φτερά κόβονται πριν μεγαλώσουνγράφει ο σκηνοθέτης-παραγωγός Βασίλης Μαζωμένος

Ανήκω πια σε άλλη γενιά, αν και πάντα πίστευα ότι η μικρού μήκους αποτελεί το πιο ωραίο πεδίο συνάντησης των κινηματογραφιστών. Γιατί είναι πεδίο πειραματισμού, έντονης φαντασίας, ενέργειας, λαθών, αλλά πάνω απ’ όλα ελπίδας και αθωότητας. Αυτές οι δυο λέξεις, την Παρασκευή 24/10/2014, συντρίφτηκαν στο Λουγκάνο της Ελβετίας από έναν κύριο που έχει τον τίτλο του πρέσβη. Δηλαδή τον τίτλο του προστάτη των ελληνικών συμφερόντων αλλά και της δημόσιας εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Ο κύριος Χαράλαμπος Μάνεσης, λοιπόν, απαίτησε και πέτυχε από το νεόκοπο φεστιβάλ να αποσυρθούν οι ελληνικές αλλά και οι κυπριακές ταινίες μικρού μήκους γιατί υπήρχε σκοπιανή συμμετοχή με ταινία που χρησιμοποιούσε το όνομα Μακεδονία. Είχε προηγηθεί προσπάθεια «κύκλων» του ΥΠΕξ στο ΕΚΚ να αποσυρθούν οι ταινίες, αλλά τους εξηγήθηκε ότι οι ταινίες δεν τους ανήκουν για να τις αποσύρουν.

Πρόκειται για ωμή, φασίζουσας λογικής,

ότι το φεστιβάλ είχε ήδη ξεκινήσει. Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζουν, πως θα εξετάσουν ξανά το ζήτημα και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επαναληφθεί (ή για την ακρίβεια να πραγματοποιηθεί) η συνεργασία τους με τους Έλληνες δημιουργούς σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η κατά την γνώμη μου επιπόλαιη και άστοχη κίνηση του πρέσβη προφανώς δεν έλυσε το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς σκέφτηκε και τι πίστευε πως θα πετύχει. Σε κάθε περίπτωση, μόνο καλό στο ελληνικό σινεμά δεν κάνουν τέτοιες ενέργειες.

παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας, με πρωτοφανή τακτική, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο 2014. Η λογοκριτική συμπεριφορά του πρέσβη, γνωστού για τα «μακεδονικά του αισθήματα» από την περίοδο θητείας του στον ΟΑΣΕ, βέβαια δεν είναι ξεκομμένη από μια νέα αντίληψη που καλλιεργείται στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής πολιτικής ελίτ. Οι συνεχείς ήττες σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, μεταθέτουν το πρόβλημα στα εθνικά θέματα, όπου με υστερικές κινήσεις επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός μια και η μάχη δείχνει χαμένη. Ποια όμως η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας σε ένα τόσο μικρό φεστιβάλ; Είναι η γνωστή τακτική της καλλιέργειας της πυγμής και του φόβου στον αδύναμο, μια και τέτοιες ενέργειες δεν θα περνούσαν σε φεστιβάλ όπως των Καννών ή του Βερολίνου, γιατί απλά θα θύμιζαν τους μουλάδες του Ιράν! Και όμως αυτό που έγινε σε τι διαφέρει από τους Χομεϊνί; Σκεφτείτε, για μια στιγμή στη χώρα, να έρθουν στην εξουσία οι παλαιοημερολογίτες. Είμαστε μακριά;

5

Page 6: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΚΟΣΜΟΣ

Page 7: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Πόσο πιθανό είναι ο George Clooney να είναι ο επόμενος Πρόεδρος τωνΗΠΑ;γράφει ο Γιάννης Πατλάκας

Αν το βλέπατε γραμμένο πριν από έναν μήνα θα λέγαμε ότι πρόκειται για αστείο. Πλέον όμως η θεωρία που θέλει τον George Clooney να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Αμερικής το 2016 ή σε επόμενη εκλογή, δεν είναι απλό σενάριο αλλά κάτι χειροπιαστό. Οι φήμες άρχισαν με τον γάμο του γνωστού ηθοποιού, καθώς ο Clooney, ορκισμένος εργένης, όχι απλά παντρεύτηκε αλλά η γυναίκα του δεν είναι κάποια νεαρή όμορφη κοπέλα που περιτριγυρίζει το Hollywood, oύτε κάποια γνωστή ηθοποιός, αλλά μία δικηγόρος θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστή σε όλον τον κόσμο, τουλάχιστον στους ανάλογους κύκλους, πριν τον γάμο της με τον Clooney.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν άργησαν να έρθουν με τον Cloo-ney να είναι πλέον ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ανοιχτά δημοκρατικούς ηθοποιούς, πολιτικοποιημένος, και πλέον με μια γυναίκα που προσδίδει κύρος. Ως γνωστόν ποτέ δεν έχει υπάρξει πρόεδρος χωρίς μια πρώτη κυρία, μία αξιοσέβαστη οικογένεια, ενώ ένας από τους πιο πετυχημένους προέδρους της Αμερικής, ο ronald reagan, ήταν και εκείνος γνωστός ηθοποιός πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Θα είναι ο Clooney o καινούριος reagan λοιπόν; Για το αν αυτό θα γίνει το 2016, δεν μένουν παρά μερικοί μήνες να το μάθουμε. Σίγουρα πάντως ο όλος θόρυβος έχει κάποια βάση καθώς ακόμη και στην σελίδα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2016, στην Wikipe-dia, ο Clooney φιγουράρει δίπλα σε αυτό της Hilary Clinton για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το Twitter πάντως μετά από μία σχετική δημοσίευση του Vani-ty Fair, δε άργησε να πάρει φωτιά με το hashtag #Clooney2016 να γίνεται viral, ενώ ο Clooney είναι αρκετά στενός φίλος του Προέδρου obama, με αρκετά συχνές τις συναντήσεις των δύο ανδρών στην Washington.

7

ΚΟΣΜΟΣ

Page 8: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Πλήρης η αποκατάσταση των Σφιγγών

Προς το τέλος βαδίζει η ανασκαφή στην Αμφίπολη

γράφει ο Γιάννης Πατλάκας

Το μεγάλο νέο από την ανασκαφή της Αμφίπολης σήμερα ήταν ότι κατά πάσα πιθανότητα επόμενος θάλαμος δεν υπάρχει, την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχει βρεθεί κάτι αξιόλογο όσον αφορά την ταυτοποίηση του μνημείου και με τις ελπίδες ότι κάτι τέτοιο, για παράδειγμα κάποια επιγραφή, κάποια μικροαντικείμενα ή ο ίδιος ο ταφέντας, να μειώνονται όλο και περισσότερο. Τα καλά νέα είναι ότι μέσα στα χώματα του τελευταίου, όπως φαίνεται θαλάμου βρέθηκαν τα φτερά των δύο σφιγγών με τους αρχαιολόγους να είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να τις αποκαταστήσουν πλήρως.

Μεγάλη είναι η πιθανότητα μέσα στα χώματα που απομένουν στον

τελευταίο θάλαμο να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας. Η μη ύπαρξη άλλου θαλάμου αφήνει τις τελευταίες ελπίδες για το αν θα δούμε σε ποιον ανήκει το μνημείο στα χώματα που βρίσκονται στον τελευταίο θάλαμο, του οποίου το πάτωμα βρίσκεται χαμηλότερα από τα άλλα. Εκτός βέβαια αν ανακαλυφτεί κάποια άλλη είσοδος στο πάτωμα του θαλάμου, κάτι που όμως δεν θεωρείται πλέον πιθανό με τους αρχαιολόγους να μιλάνε πλέον στην ανακοίνωσή τους για την αποκατάσταση, θωράκιση του μνημείου στα καιρικά φαινόμενα και σεισμούς, καθώς και την πιθανότητα μελλοντικής επισκεψιμότητάς του.

8

Page 9: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Κάθε της περιοχή έχει μια ιστορία να πει, αν θες να την ακούσεις και να τη μάθεις. Δυστυχώς λόγω της γρήγορης ζωής που ζούμε κυρίως στην Πρωτεύουσα, ξεχνάμε ότι υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας, τόση ομορφιά και ας την θωρούμε καθημερινά βλέποντας το χαρακτηριστικό μνημείο του Παρθενώνα. Για εμάς είναι δεδομένη.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αυξανόμενης «πρόσληψης» αρχαιολογικών ευρημάτων με κυριότερη εκείνη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, με τελευταία ευρήματα το εντυπωσιακό κεφάλι της Σφίγγας και θραύσματα από τα φτερά τους. Μεγάλη χαρά, μας χάρισε και το θαλάσσιο ναυάγιο των Αντικυθήρων με τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν μεταξύ άλλων ένα χάλκινο δόρυ, ενώ τα νέα δεδομένα

Εμπρός λοιπόν!γράφει η Κλεοπάτρα Κομνηνού

έχουν αποσαφηνίσει την εικόνα του ναυαγίου και την διάταξη του στον χώρο.

Παράλληλα, με την αφορμή της κατασκευής της Ιόνιας Οδού ήρθε στην επιφάνεια ένα τμήμα της υστεροελλαδικής - ελληνιστικής πόλης της Αλικύρνας, ενώ μόλις την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε νεότερα για το Ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα, λίγο μετά την Ναυμαχία της Ναύπακτου, στο λιμάνι της Ζακύνθου. Στον Πειραιά και στις εργασίες για το Μετρό βρέθηκε ξύλινο άγαλμα ανδρικής μορφής στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου στα αρχαία φρέατα της πόλης.

Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της κρίσης και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ψυχολογία του μέσου Έλληνα είναι αρκετά χαμηλή. Ως εκ θαύματος λοιπόν, από το καλοκαίρι μπήκαμε σε μια άλλη σφαίρα που μας ξαναβάζει σε έναν άλλο τρόπο σκέψης, διάθεσης και ίσως είναι μια κεκαλυμμένη ευκαιρία για να αλλάξει κάτι, μέσα μας αρχικά, και ίσως στον τρόπο που χειριζόμαστε ως κοινωνία την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα ευρήματα αυτά ανήκουν στην λεγόμενη Υψηλή Τέχνη. Τις τελευταίες δεκαετίες βομβαρδιστήκαμε στην λεγόμενη μαζική κουλτούρα και στην υποκουλτούρα. Σκοπός μου δεν είναι να την κρίνω. Επισημαίνω όμως, την ανάγκη που υπάρχει μέσα στον κάθε άνθρωπο για κάτι που είναι αποδεκτά όμορφο και Τέλειο. Τα ευρήματα αυτά να είναι μέρος της Ιστορίας μας, μέρος του Πολιτισμού και μέρος του Είναι μας σε ένα επίπεδο αρκετά βαθύ και ασυνείδητο γιατί έχει να κάνει με την εθνική μας ταυτότητα και συνείδηση. Λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν χαρά και εθνική ανάταση. Η επιστροφή στις ρίζες, στην Ιστορία μας, ίσως τελικά είναι ένα δώρο για να ξανακάνουμε μια νέα αρχή. Να συμφιλιωθούμε με αυτό που για κάποιους είναι αγκάθι, για άλλους μεγάλη ευλογία. Όταν πέφτεις, δεν μένεις κάτω. Κάνεις μικρές κινήσεις αρχικά για να σηκωθείς και σηκώνεσαι.

Εμπρός λοιπόν!

9

Page 10: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Η ΝΕΡΙΤ και ο έλεγχος από την κυβέρνησηγράφει ο Γιάννης Πατλάκας

Η ΝΕΡΙΤ λειτουργεί πλέον 1 χρόνο σχεδόν και οι υπεύθυνοι κάνουν ότι μπορούν για να μας πείσουν, ότι τον σχεδόν 1,5 χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δημόσια τηλεόραση, ή μάλλον έχει μια πλήρως κρατική, κυβερνητική τηλεόραση του χειρίστου είδους. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρόεδρου του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Αντώνη Μακρυδημήτρη και αναπληρωτής Διευθύνοντα Συμβούλου Ροδόλφου Μορώνη, ο τελευταίος επανέρχεται με δηλώσεις του στο “TheToc”, στις οποίες λέει μεταξύ άλλων ότι “η ΝΕΡΙΤ διοικείται από την κυρία Βούλτεψη”.

Όπως σχολίασε η Έλλη Στάη, είναι η πρώτη φορά που κάποιος τόσο υψηλά ιστάμενος δημόσιας τηλεόρασης, δε μιλά απλά για παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, αλλά αναφέρεται σε πλήρη διοίκηση του οργανισμού από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την Εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης. Ο κύριος Μορώνης, είχε πει και στο facebook την γνώμη του για την ΝΕΡΙΤ την μέρα της παραίτησής του:

“Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό αλλά δεν το εννοείς, μη το αναθέτεις σε

- δεν εκπέμπει αναλογικά σε όλα της κανάλια στα μέρη που δεν υπάρχει ακόμη ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα αντί να χρησιμοποιηθούνε οι πολυέξοδες εγκαταστάσεις της ΕΡΤsat με τα ψηφιακά της προγράμματα που δημιουργήθηκαν προ Digea, η ΝΕΡΙΤ αποφάσισε να πληρώσει την Digea υπέρογκα ποσά για να ενταχθεί στο πακέτο της και να την αφήσει σαν τον μόνο ελεύθερο ψηφιακό πάροχο στην χώρα.

- συνεχίζει να πληρώνει ακριβά συμβόλαια μεταδόσεων όπως το Champions Leauge, τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για δημόσια τηλεόραση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα υπάρχει πλέον μόνο ένα κανάλι ΝΕΡΙΤ με το δεύτερο να λέγεται ΝΕΡΙΤ sports με τους ιθύνοντες να ακολουθούν το “δώστε μπάλα στο λαό”. Την ίδια στιγμή το BBC έχει πάνω από πέντε κανάλια στην τηλεόραση και πολυάριθμα ραδιοφωνικά, ενώ η Γερμανική κρατική τηλεόραση έχει πάνω από 10 κανάλια συνολικά, με ειδικά κανάλια για τον πολιτισμό, για Φεστιβάλ κλπ.

- η θεαματικότητα του 15% που απολάμβανε η ΕΡΤ τον Μάιο του 2012 στις εκλογές έχει γίνει ένα μακρινό όνειρο.

Περαστικά μας…

κάποιον που το εννοει...”

Η κυβέρνηση που έκλεισε με πλήρως αντιδημοκρατικές διαδικασίες την ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, έχει φτιάξει μία νέα τηλεόραση, που όχι απλά δεν είναι στα πρότυπα του BBC, όπως ευαγγελιζόταν, αλλά αποτελεί διεθνή περίγελο δημόσιας τηλεόρασης. Η EBU αρνείται να κάνει την ΝΕΡΙΤ μέλος της, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να μην παρευρίσκονται στις εκπομπές της και η αξιοπιστία της κλονίζεται από παντού, με τις πράξεις των ίδιων των κυβερνώντων.

Η κυρία Βούλτεψη συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις παραιτήσεις των δύο μεγαλοστελεχών δήλωσε άγνοια, ενώ όταν οι παραιτήσεις αυτές συνδέθηκαν με την μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα στην ΔΕΘ, η Βούλτεψη αντί να διαψεύσει λίγο πολύ επιβεβαίωσε την πληροφορία καθώς είπε ότι δεν θα αφήνουμε τον Τσίπρα να μιλά πέντε ώρες στην τηλεόραση σαν τον Κάστρο! Κι όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ΔΕΘ επιλέγοντας και πάλι συνεντεύξεις σε συγκεκριμένα μέσα.

Κι όλα αυτά ενώ η ΝΕΡΙΤ:

- έχει ένα από τα πιο μη ενημερωτικά δελτία ειδήσεων της χώρας. Εν μέσω Αυγούστου υπήρξαν μέρες που την παρακολουθούσαμε και τα μόνο θέματα της ήταν η Αμφίπολη και ο κόσμος στις παραλίες, ενώ και τώρα τα θέματά της είναι εμφανώς επιλεγμένα ώστε να ενοχλούν όσο το δυνατό λιγότερο την κυβέρνηση.

ΕΛΛΑΔΑ

10

Page 11: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

τι έφαγε και το που πήγε η γυναίκα ενός γνωστού ηθοποιού.

Αυτή είναι η τηλεόραση που θέλει η κυβέρνηση. Μία απολύτως ελεγχόμενη, lifestyle ενημέρωση. Να θυμίσουμε την παραίτηση δύο εκ των διευθυντικών στελεχών που η ίδια η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει, μαζί με δηλώσεις τους ότι η κυρία Βούλτεψη διοικεί την ΝΕΡΙΤ. Η ΝΕΡΙΤ δε, ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Νίκο Ευαγγελάτο, για μια εκπομπή σαν αυτήν που έκανε στον ΣΚΑΙ, κάτι εντελώς ενδεικτικό για το επίπεδο που θέλουν οι διευθύνοντες της την δημόσια τηλεόραση. Βέβαια λόγω των παραιτήσεων ο ίδιος ο δημοσιογράφος δήλωσε πως η συζητήσεις με την ΝΕΡΙΤ σταμάτησαν καθώς δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος για να συζητήσει.

Η ΝΕΡΙΤ που θα γίνει ΒΒC έφτασε σε αυτό το τραγικό σημείο. Βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι εξαίρεση για το δελτίο της ΝΕΡΙΤ, αλλά κανόνας. Όποιος έβλεπε το καλοκαίρι το δελτίο της ΝΕΡΙΤ θα απορούσε αν βλέπει Star ή το δημόσιο κανάλι, καθώς υπήρξαν μέρες που το δελτίο έπαιζε μόνο Αμφίπολη και ρεπορτάζ από τις παραλίες, ενώ η κάλυψη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων είναι μονίμως τουλάχιστον ελλιπείς.

Με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικά θέματα φωτιά, η δημόσια τηλεόραση επέλεξε να βάλει δεύτερο θέμα στο κεντρικό της δελτίο, πριν λίγες εβδομάδες, την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνει. Η επίσκεψή της είναι πράγματι αρκετά σημαντική καθώς το γραφείο που δουλεύει πρόκειται να αναλάβει δικαστικά το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο. Βέβαια η κυρία Κλούνει (πλέον έχει αλλάξει το επώνυμό της) είναι μία από τους δικηγόρους της εταιρίας, με τους δύο κύριους που την συνόδευαν σε όλο το ταξίδι να θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς δικηγόρους στο πλανήτη για σχετικά θέματα.

Ελάχιστα ασχολήθηκαν βέβαια τα μέσα μαζί τους, όπως ελάχιστα ασχολήθηκαν και με τα μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς ήταν πιο σημαντικό ήταν ότι η Αμάλ ίσως να έρθει ξανά στην Ελλάδα μαζί με τον Κλούνει, το καλοκαίρι, ότι ο υπουργός Πολιτισμού μας δεν πήγε φέτος στα Ελληνικά νησιά λόγω φόρτου εργασίας, αλλά και φυσικά το τι έφαγε η κυρία Αλαμουντίν-Κλούνει…

Όχι δε μιλάμε για το δελτίο ειδήσεων του Star, ούτε του Αντέννα. Μιλάμε για την δημόσια τηλεόραση όπως κατάντησε… να

Την ίδια στιγμή...

Το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ χειρότερο από αυτό του Star

ΕΛΛΑΔΑ

11

Page 12: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Η ΕξΕΛΙξΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα μεταφέρονται

στο webγράφει ο Ανέστης Χατζηδιάκος

Κάτι αλλάζει στο τηλεοπτικό τοπίο. Παρατηρούμε μια εξέλιξη, που μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη την λες: ολοένα και περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα περνούν στο web, αποκτώντας μια “ιντερνετική” διάσταση.

Κακά τα ψέμματα, η αρχή έγινε από το Netflix. Με όπλο του δυνατές σειρές, όπως το House of Cards, και ένα ιδιαίτερο και πρωτοποριακό concept για τα τηλεοπτικά δεδομένα, που ήθελε την πρεμιέρα της σεζόν μιας σειράς να σημαίνει δημοσίευση όλων των επεισοδίων της σεζόν την ίδια στιγμή, κατέκτησε όχι μόνο το τηλεοπτικό κοινό άλλα και τους χρήστες του internet. Είναι ενδεικτικό πως το 1/3 της “κίνησης” στο web στις ΗΠΑ οφείλεται σε χρήστες, που παρακολουθούν Netflix.

Το HBo απαντά, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, με την ανακοίνωση νέας ανεξάρτητης συνδρομητικής υπηρεσίας, το HBo Go, δίνοντας την δυνατότητα να παρακολουθήσεις σειρές του καναλιού στο internet. Μια ανακοίνωση αρκετή για να ρίξει την τιμή της μετοχής του Netflix κατά 23%, ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει στην συγκεκριμένη αγορά, παρά τις

ΚΟΣΜΟΣ

καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου του τελευταίου.

Μια ημέρα μετά έρχεται νέο “χτύπημα”, αυτή τη φορά από το CBS. Δεν ανακοίνωσε απλά, άλλα έκανε διαθέσιμη υπηρεσία, με την οποία οι συνδρομητές μπορούν να βλέπουν τηλεόραση online! Έτσι, ακόμα κι αν η υπηρεσία δεν καλύπτει προς το παρόν το 100% του περιεχομένου του καναλιού, έγινε ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, που μεταφέρθηκε και στο web. Η διαφορά με υπάρχουσες παρόμοιες υπηρεσίες άλλων δικτύων, όπως πχ του ABC, είναι πως για να τις χρησιμοποιήσεις είναι απαραίτητο να είσαι συνδρομητής και της αντίστοιχης “καλωδιακής” υπηρεσίας, σε αντίθεση με εκείνη του CBS, που είναι ανεξάρτητη, όπως σχεδιάζεται να είναι και εκείνη του HBo.

Με λίγα λόγια βιώνουμε την εξέλιξη της τηλεόρασης. Μπορεί στην Ελλάδα να μας φαίνεται περίεργο, κυρίως λόγω του τρόπου, που “καταναλώνουμε” το συγκεκριμένο προϊόν. Στις ΗΠΑ οι θεατές βλέπουν σειρές ως επί το πλείστον στις τηλεοράσεις τους και αυτό είναι το φυσιολογικό, σε αντίθεση με την χώρα μας

(και όχι μόνο) όπου για διάφορους λόγους, που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο, “βλέπω μια σειρά” σημαίνει “παίρνουν φωτιά τα torrent”!

Η σταδιακή μετάβαση ενός συνόλου υπηρεσιών στο web άλλα και η αλλαγή του χαρακτήρα του internet, που εδώ και χρόνια έχει περάσει από τον υπολογιστή του γραφείου στο tablet και στο mobile, έπαιξαν τον ρόλο τους. Και η τηλεόραση έπρεπε να προσαρμοστεί στην φορητότητα, για να επιβιώσει. Για να δούμε, πως θα εξελιχθεί…

12

Page 13: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Η τηλεόραση έχει αλλάξει και μαζί της έχουν αλλάξει και οι συνήθειές μας τα τελευταία χρόνια. Πριν λίγο καιρό είχα αφιερώσει δύο εκτός θέματος για την τηλεόραση, ένα όπου αριθμούσα τις μεγάλες τηλεοπτικές εμφανίσεις των τελευταίων χρόνων και άλλο ένα όπου ανέφερα τις μεγάλες προοπτικές αλλά και τις παγίδες που κρύβει η μικρή οθόνη. Η τηλεόραση όμως δεν έχει ανέβει απλά επίπεδο, αλλά έχει μεταφερθεί από την μικρή οθόνη του σαλονιού μας στους υπολογιστές μας, κάτι που θα το δούμε σιγά σιγά όλο και πιο πολύ.

Δεν είναι μόνο τα διάφορα webtv κανάλια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά από το άλλο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ούτε οι σειρές που προτιμούν κάποιοι να βλέπουν κατεβασμένες (νόμιμα ή παράνομα) στον υπολογιστή τους, το tablet ή στο κινητό τους (σε λίγο με το google glass ίσως να προσθέσουμε και το στα γυαλιά τους).

Η πραγματικά μεγάλη αλλαγή πλεύσης στον χώρο της τηλεόρασης είναι ότι πλέον δε μιλάμε για την παραδοσιακή τηλεόραση, που πλέον όμως ελκύει μεγάλους αστέρες και ποιοτικότερες παραγωγές, αλλά για μία επανεφεύρεση της τηλεόρασης μέσα από την τεχνολογία που μας έχει αλλάξει τη ζωή: το internet. Η λέξη κλειδί που αρκετοί έχουν ακούσει – σίγουρα όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Αμερικάνικης τηλεόρασης – είναι Netflix. Το Netflix για όσους δε τον έχουν ακουστά, είναι μια εταιρία που ξεκίνησε το 1999 σαν ένα ηλεκτρονικό video club. Πριν από δεκαπέντε χρόνια λοιπόν ο χρήστης του internet μπορούσε να παραγγείλει την ενοικίαση ή αγορά ενός DVD από το

Η τηλεόραση, χωρίς την τηλεόραση

γράφει ο Γιάννης Πατλάκας

Netflix και να παραλάβει μέσω κλασσικού ταχυδρομείου στο σπίτι του. Τότε βέβαια ίσως ούτε το Netflix μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε μία ταινία HD (high defi-nition) να μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν το Netflix κατάφερε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ενοικιάσεις DVD το 2007 έχοντας μια απλή ιδέα που σίγουρα θα μπορούσε να έχει ο καθένας: την μεταφορά ενός video-club, στον ηλεκτρονικό χώρο. Σύντομα όμως το Netflix αποφάσισε ότι οι ταχύτητες του διαδικτύου μπορούν να υποστηρίξουν διανομή του περιεχομένου του οn-de-mand, δηλαδή όποτε το θέλει ο χρήστης, στην οθόνη του υπολογιστή του και χωρίς να χρειάζεται ταχυδρομική μεταφορά, όπως πριν. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κάποιος είναι ένας λογαριασμός στο site με μία συνδρομή της τάξης των 8 περίπου δολαρίων το μήνα.

Όλα αυτά μέχρι το 2011 οπότε και το κερδοφόρο Netflix αποφάσισε από μια εταιρία διανομής περιεχομένου, να γίνει μια εταιρία παραγωγής περιεχομένου. Η ιδέα απλή και επαναστατική. Το Netflix είχε πλέον ένα κοινό κοντά στα 30 εκατομμύρια ανθρώπων που το εμπιστεύονταν. Όμως λίγο πολύ εξαρτιέται από τις συμφωνίες που έχει με τις εταιρίες παραγωγής, που μπορούν λίγο πολύ να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή το κόστος της παροχής της υπηρεσίας. Εκείνο που θα έκανε το Netflix πραγματικά ανεξάρτητο θα ήταν να μετατραπεί σε εταιρία παραγωγής περιεχομένου, όπου περιεχόμενο, σειρές, ταινίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να “κατεβάσει” στον υπολογιστή του.

Με γρήγορες κινήσεις η εταιρία κατάφερε να έχει στο δυναμικό της σειρές όπως το House of Cards, το orange is the new Black, το restart του Arrested Develop-ment. Το πρώτο μάλιστα ήταν η πρώτη σειρά που μεταδόθηκε ποτέ από Φεστιβάλ Κινηματογράφου (τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο), ενώ και τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν καθώς σειρές του Netflix έχουν δεκάδες υποψηφιότητες και 4 νίκες σε Χρυσές Σφαίρες και Βραβεία Emmy.

Το Netflix όμως δεν είναι μόνο του. Οι εταιρίες παροχής περιεχομένου αρχίζουν μία μία να παραγγέλνουν σειρές που μπορούν να έχουν κατά αποκλειστικότητα στα site τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Amazon, το Flixster και το Hulu.

Το ερώτημα είναι πότε υπηρεσίες σαν κι αυτές θα έρθουν και από την γειτονιά μας. To Netflix δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το αν και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα. Η επέκταση του όμως είναι γρήγορη και τα τελευταία χρόνια πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το Netflix δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αμερικάνικη ήπειρο, Βόρεια και Νότια, ενώ έχει έρθει και στην Ευρώπη (σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία).

Το χαμηλό κόστος του, έκανε το Net-flix δημοφιλές, καθώς σε χώρες όπου η πειρατεία διώκεται περισσότερο από όσο στην Ελλάδα, υπηρεσίες σαν αυτές που προσφέρει το Netflix εκτιμήθηκαν από τους χρήστες. Να δούμε λοιπόν αν θα δούμε νόμιμα, κάποια από τις επόμενες σαιζόν του House of Cards.

ΚΟΣΜΟΣ

13

Page 14: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΠΑΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΜΕ #ΤΙFF55Πλούσιο και με έντονο το ελληνικό στοιχείο και με αφορμή το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

Ας ξεκινήσουμε με το Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου εκτός των ελληνικών παραγωγών και συμπαραγωγών, που σας έχουμε ήδη αναφέρει, θα δούμε το Magical Girl του Κάρλος Βερμού, την Αμνησία της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ,την Ατέρμονη Θλίψη του Χόρχε Πέρες Σολάνο, το Μόντρις του Γιούρις Κουρσιέτις, το Καληνύχτα Μαμά της Βερόνικα Φραντς κ.α.

Στα πλαίσια του κυρίως προγράμματος των Ανοιχτών Οριζόντων θα προβληθούν 41 ταινίες, άλλες 9 στην ενότητα “Ρεύματα” και θα υπάρξουν και ειδικές προβολές 9 ταινιών, ανάμεσα στις οποίες το The Cut του Φατίχ Ακίν, το Δύο μέρες, μία νύχτα των αδερφών Νταρντέν και το Λεβιάθαν του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Ματιές στα Βαλκάνια, με το αφιέρωμα στον Ζέλιμιρ Ζίλνικ στα πλαίσια του οποίου θα έχουμε τις προβολές 13 ταινιών του, άλλα και ακόμη 11 που συμμετέχουν στο κυρίως πρόγραμμα, από Σερβία, Σκόπια, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α. Θα δούμε επίσης και 7 ταινίες μικρού μήκους, 4 από την Ρουμανία, 2 από τη Σερβία και μία από την Κροατία.

Στα φετινά αφιερώματα σε δημιουργούς, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 5 ταινίες του Κόρνερ Μούντρουτσο, ενός διακεκριμένου σκηνοθέτη από την Ουγγαρία, 10 ταινίες του καταξιωμένου δημιουργού του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά Ραμίν Μπαχράνι, ανάμεσα στις οποίες και τα 99 σπιτικά, 5 ταινίες του Ρόι Άντερσον, και 10 ταινίες της Χάνα Συγκούλα, η οποία μάλιστα θα βραβευθεί σε ειδική τιμητική εκδήλωση για την συνολική προσφορά της στο σινεμά.

Στα πλαίσια των προβολών για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβληθούν τρεις από τις δέκα συνολικά υποψήφιες ταινίες: ida του Πάβελ Παβλικόφσκι, Τα Κορίτσια της Σελίν Σιαμά και Ταξικός Εχθρός του Ροκ Μπίτσεκ. Τέλος θα προβληθούν ακόμη 15 ταινίες στα πλαίσια του προγράμματος Νεανική Οθόνη.

Διαβάστε στις επόμενες σελίδες, περισσότερα σχετικά με το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια του οποίου μπορείτε να διαβάζετε κριτικές-παρουσιάσεις ταινιών και νέα του στο Cinefreaks.gr (www.cinefreaks.gr)

14

Page 15: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014
Page 16: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Ανοικτοί Ορίζοντες Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τις πλέον πρωτοπόρες και τολμηρές κινηματογραφικές φωνές του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά. Σπουδαία κι αγαπημένα ονόματα, καθώς και πολλά υποσχόμενοι νέοι δημιουργοί, υπογράφουν ορισμένες από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες που θα προβληθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι Ειδικές Προβολές της φετινής διοργάνωσης παρουσιάζουν τις καινούριες παραγωγές των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.

Στο δρόμο για τα Όσκαρ, ορισμένες από τις ταινίες που περιλαμβάνονται στις Ειδικές Προβολές του 55ου Φεστιβάλ, αποτελούν τις επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το ξενόγλωσσο βραβείο της αμερικανικής ακαδημίας. Όπως η ταινία των αδερφών Νταρντέν Δυο μέρες, μία νύχτα (Deux jours, une nuit), όπου οι δημιουργοί χτίζουν ένα επίκαιρο κοινωνικό δράμα στο γνώριμο ύφος τους, με την εξαιρετική ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ. Το φιλμ είναι η επίσημη υποψηφιότητα του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Η Ρωσία προτείνει φέτος στην κατηγορία του ίδιου βραβείου το Λεβιάθαν(Leviathan) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, μια δεξιοτεχνικά δοσμένη ταινία κοινωνικής κριτικής που θέτει καίρια ερωτήματα για το καθεστώς Πούτιν. Παράλληλα, η ταινία Τιμπουκτού (Timbuk-tu) του Αμπντεραμάν Σισακό (υποψηφιότητα της Μαυριτανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ) εστιάζει στην κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους τζιχαντιστές το 2012, αποτυπώνοντας με αξιοσημείωτη βιρτουοζιτέ και ποιητικότητα τον εθνικό διχασμό.

Πολυσυζητημένη λόγω του θέματός της, η ταινία Η μαχαιριά (The Cut) του Φατίχ Ακίν, με επίκεντρο την γενοκτονία των Αρμενίων και πρωταγωνιστή τον Ταχάρ Ραχίμ, ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του σκηνοθέτη με τίτλο «Αγάπη, Θάνατος και Διάβολος». Ο Φατίχ Ακίν θα παραβρεθεί στο 55ο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του.

Μια αινιγματική ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνιστές δύο εφήβους, βρίσκεται στον πυρήνα της ταινίας Το δεύτερο παράθυρο (Still the water) της Ναόμι Καβάσε, η οποία διερευνά με φιλοσοφική διάθεση θεματικές όπως η ζωή, ο θάνατος και η αληθινή αγάπη. Από την άλλη, η Σουσάνε Μπίερ στην ταινία της Μια δεύτερη ευκαιρία (A Second Chance) καταθέτει ένα δυνατό δράμα όπου μια τραγωδία πυροδοτεί αμείλικτα ηθικά διλήμματα για τον κεντρικό ήρωα, έναν νέο αστυνομικό ντετέκτιβ που βλέπει τη ζωή του να καταρρέει. Με φόντο το μεταπολεμικό Βερολίνο, ο γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ αναμοχλεύει τις ιστορικές μνήμες των Ναζί στη νέα ταινία του με τίτλο Φοίνικας (Phoenix). Στο χθες και συγκεκριμένα στη δεκαετία του ’60 διαδραματίζεται και η ταινία Μια σταλιά (itsi Bitsi) του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, ο οποίος βασίζεται σε αληθινά γεγονότα για να αφηγηθεί μια μοιραία ερωτική ιστορία.

Η ενότητα «Currents» / «Ρεύματα» των «Ανοιχτών Οριζόντων» προτείνει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο. Το σπονδυλωτό φιλμ Κουβέντες με τους Θεούς (Words with Gods), είναι μια πανοραμική διερεύνηση πολιτισμών και θρησκειών σε σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων, των Γκιγιέρμο Αριάγα, Μίρα Ναΐρ, Εμίρ Κουστουρίτσα και Άμος Γκιτάι. Σε πειραματικούς δρόμους κινούνται και οι Μεταμορφώσεις (Metamorphoses) του Κριστόφ Ονορέ, μια ανατρεπτική εκδοχή του ομώνυμου ποιήματος του Οβίδιου, το μοντέρνο βωβό φιλμ Τεστ του Αλεξάντερ Κοτ, καθώς και το ατμοσφαιρικό Σλιμανέ του Χοσέ Α. Αλαγιόν.

Οι ταινίες των «Ανοιχτών Οριζόντων» μας ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη για να αφηγηθούν συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες, που αγγίζουν μια ευρεία θεματική γκάμα. Η γυναίκα βρίσκεται στο επίκεντρο σε αρκετές από τις ταινίες της ενότητας, όπως το Φιντέλιο, Η Οδύσσεια της Αλίκης της Λυσί Μπορλετό, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ στο ρόλο μιας ναυτικού σε συναισθηματική σύγχυση (βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Λοκάρνο). Στο πολυβραβευμένο Ένας δρόμος στο Παλέρμο η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Έμα Ντάντε αναδεικνύει με μαεστρία το γυναικείο ψυχισμό, ενώ η αλαφροΐσκιωτη ηρωίδα στο φιλμ Κουμίκo, η κυνηγός του θησαυρού των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ (στο ρόλο η Ρίνκο Κικούτσι) αναζητά έναν θησαυρό που πιστεύει ότι κρύβεται στην ταινία Fargo των αδελφών Κοέν. Πρωτόγνωρες εμπειρίες βιώνουν οι πρωταγωνίστριες των ταινιών 1001 γραμμάρια

του Μπεντ Χάμερ, Δεν θα ξαναγυρίσω του Ίλμαρ Ράαγκ (βραβείο Νόρα Έφρον στο φεστιβάλ Τραϊμπέκα) και Άνεμοι του Αυγούστου του Γκαμπριέλ Μασκάρο.

Η σεξουαλικότητα και οι ερωτικές σχέσεις απασχολούν επίσης έντονα τους δημιουργούς. Στη δραμεντί Σταμάτα ή συνεχίζω της Σοφί Φιλιέρ, η Εμανουέλ Ντεβός και ο Ματιέ Αμαλρίκ υποδύονται ένα ζευγάρι που βιώνει έναν επώδυνο χωρισμό, ενώ η ρομαντική μαύρη κωμωδία Τρελός έρωτας (Amour Fou)της Τζέσικα Χάουσνερ, εμπνευσμένη από τη ζωή του αυτόχειρα ποιητή του 18ου αιώνα Χάινριχ φον Κλάιστ, παρουσιάζει μια σκοτεινή όψη του έρωτα. Η ταινία Μικρός θάνατος του Τζος Λόσον καταρρίπτει με χιούμορ τα ερωτικά ταμπού, ενώ ανομολόγητοι πόθοι και «παιχνίδια» ταυτότητας ζωντανεύουν στα φιλμ Αγάπησέ με της Χάνε Μίρεν, Κάτι πρέπει να σπάσει της Έστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ και Ολοδικός σου του Νταβίντ Λαμπέρ.

Από την άλλη, οι οικογενειακοί δεσμοί βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών ταινιών του τμήματος, μέσα από ιστορίες όπου απρόβλεπτα γεγονότα, κρίσιμες δοκιμασίες αλλά και η οικονομική κρίση αλλάζουν για πάντα τις ζωές των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι ταινίες Τουρίστες του Ρούμπεν Έστλουντ (η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ), Σιωπηλή καρδιά του πολυβραβευμένου δανού σκηνοθέτη Μπίλε Όγκουστ, Μεταξύ 10 και 12 του Πέτερ Χόχεντοορν, Η τρίτη όχθη του ποταμού της Σελίνα Μούργκα, καθώς και Θεία χάρη του Εντοάρντο Ουΐνσπιρ.

Ήρωες που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση στις ταινίες Η διέξοδος του Πετρ Βάτσλαφ, Αρκτική του Γκαμπριέλ Βελάσκεθ και Μαύρες ψυχές του Φραντσέσκο Μούντσι. Παράλληλα, μια αβέβαιη, οριακή πραγματικότητα αποτυπώνουν φιλμ όπως το οδοιπορικό Χώμα στη γλώσσα του Ρουμπέν Μεντόσα, το Πέντε αστέρων του Κιθ Μίλερ, που μυεί τον θεατή στον κόσμο των συμμοριών της Νέας Υόρκης, καθώς και το Ιστορίες (Tales)της Ραχσάν Μπανί-Eτεμάντ, ένας ντοκιμαντερίστικης στόφας καθρέφτης της σύγχρονης ζωής στο Ιράν. Με φόντο την Τεχεράνη, εκτυλίσσεται και η ταινία Σήμερα του Ρεζά Μιρκαριμί, η οποία αποτελεί την υποψηφιότητα του Ιράν για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

16

Page 17: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Ματιές στα Βαλκάνια με αφιέρωμα στον Ζέλιμιρ Ζίλνικ

Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζουν τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς, ενώ διοργανώνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ, μια φωνή πρωτοπορίας, συνώνυμη του πολιτικού και πολιτισμικού ακτιβισμού, με ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο ίδιος θα δώσει το παρών στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Αφιέρωμα Ζέλιμιρ Ζίλνικ:

Το σινεμά του Ζέλιμιρ Ζίλνικ εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση, με ταινίες που εστιάζουν στο απόκληρο στοιχείο, στις πιο ευαίσθητες ομάδες, σε όσους δεν έχουν φωνή ή τους την στερούν βίαια. Ανήκει στους πρωτοπόρους του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, με επιρροές που εκτείνονται από τους Ζαν Ρους και Κρις Μαρκέρ, μέχρι τον Γκλάουμπερ Ρόσα και τον Βιτόριο ντε Σίκα. Στο φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο ενός τολμηρού δημιουργού που δε δίστασε ποτέ να πάει ενάντια στο κατεστημένο, όποιο πρόσωπο κι αν είχε. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους ταινίες που παρουσιάζουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία του σκηνοθέτη.

Γεννημένος το 1942, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Νις της Σερβίας, ο Ζίλνικ στράφηκε πολύ νωρίς στον κινηματογράφο και σε νεαρή ηλικία συνεργάστηκε με τον Ντούσαν Μακαβέγιεφ στην ταινία Love Affair or the Case of the Missing Switch-board operator. Το 1969 απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για το ντεμπούτο του Πρώιμα έργα, ταινία ορόσημο του Γιουγκοσλάβικου Μαύρου Κύματος, εμπνευσμένη από τα γραπτά του Καρλ Μαρξ. Παραδόξως, το βραβείο δεν του έφερε καταξίωση, αντίθετα, δημιούργησε τέτοια διαμάχη που οδήγησε στην αποπομπή των ανεξάρτητων

ταινιών της περιόδου από το καθεστώς, ενώ ο ίδιος κατέφυγε στη Γερμανία. Επέστρεψε στην Γιουγκοσλαβία στα τέλη του ’70, ακολουθώντας με τον φακό του τις δραματικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, εστιάζοντας όλο και περισσότερο στις εμπειρίες των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. Η ταινία του Έτσι δενότανε το ατσάλι (1988), με οδηγό έναν μεταλλουργό που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα καυστικής κωμωδίας και ταυτόχρονα ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στην κατάρρευση του σοσιαλισμού. Το 1995 υπογράφει το Πισινός από μάρμαρο (βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου), μια κριτική πάνω στην προπαγάνδα του πολέμου και τα πατριαρχικά χαρακτηριστικά του συστήματος, η οποία μιλά ανοιχτά για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας σε μια φοβισμένη και συντηρητική κοινωνία. Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Ευρώπη φρούριο (2000), ασκεί έντονη κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ενώ με την τριλογία του με ήρωα τον Κένεντι, γινόμαστε μάρτυρες των επιδράσεων της πολιτικής αυτής απέναντι στους Ρομά. Το σινεμά του Ζίλνικ, διαθέτει έναν ωμό ρεαλισμό και την ίδια στιγμή τη θαρραλέα ματιά ενός auteur που μετουσιώνει το κινηματογραφικό του έργο, σε δράση, διαμαρτυρία, αγώνα, συναίσθημα.

Βαλκανικές ταινίες:

Οικογένεια, βία, απώλεια, νεότητα, τραύματα του παρελθόντος και κοινωνίες που κρέμονται από μια λεπτή αβέβαιη κλωστή βρίσκονται αυτή τη χρονιά στο μικροσκόπιο των βαλκάνιων δημιουργών. Θεματικά και αισθητικά πλούσιο, το βαλκανικό σινεμά τροφοδοτεί φέτος έναν διάλογο που εκτείνεται από το άτομο για να φτάσει στο σύνολο. Και αντίστροφα. Πώς το άτομο ενσωματώνεται στο σύνολο; Πώς μια κοινωνία είναι δεκτική στην ατομικότητα; Ή τη διαφορετικότητα; Και πώς σβήνει η ελπίδα μπροστά στην κοινωνική και την οικονομική κατάρρευση; Σκηνοθέτες νέοι και καταξιωμένοι υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοιΝουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.

Με τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Χειμερία νάρκη, ο Τούρκος Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, επιχειρεί μια τσεχοφική προσέγγιση σ’ έναν προβληματικό γάμο, αντλώντας έμπνευση από τις «Τρεις Αδερφές». Μια πολυεπίπεδη μελέτη στην οποία ο Τζεϊλάν αναμοχλεύει φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα και διερευνά σε βάθος την σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Ο συμπατριώτης του Κουτλούγκ Αταμάν στην ταινία Ο αμνός, με λεπτή αίσθηση του χιούμορ και ευαισθησία απεικονίζει τη ζωή σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Τουρκίας. Η τουρκική παράδοση έρχεται στο προσκήνιο, μέσα από το τελετουργικό μιας περιτομής, με ήρωες ένα μικρό αγόρι και την οικογένειά του. Σε διαφορετικό ύφος και μήκος κύματος, ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου, στο φιλμ

Ματιές στα Βαλκάνια με αφιέρωμα στον Ζέλιμιρ Ζίλνικ

17

Page 18: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Το δεύτερο παιχνίδι, καταθέτει μια ανάλαφρη ποδοσφαιρόφιλη ταινία δίχως μοντάζ ή εναλλαγές στη σκηνοθεσία. Με φόντο το 1988 ο σκηνοθέτης παρακολουθεί έναν αγώνα ποδοσφαίρου με τον διαιτητή πατέρα του, σχολιάζοντας τον αγώνα και σε δεύτερο επίπεδο την πολιτική και κοινωνική διαφθορά στη χώρα.

Η σερβική ταινία Βάρβαροι (ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι) του Ιβάν Ίκιτς, ένα δράμα ενηλικίωσης με φόντο τα γεγονότα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διεισδύει στα σπλάχνα της νέας γενιάς, η οποία δίχως όνειρα και αξίες, χειραγωγείται από την εξουσία σε ένα φαύλο κύκλο ανηθικότητας. Η νεότητα πρωταγωνιστεί και στην ταινία Ίαση – Η ζωή μιας άλλης, της ελβετής σκηνοθέτιδας, με ρίζες από την Κροατία, Αντρέα Στάκα. Θρίλερ, εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία, το φιλμ αφηγείται μια ιστορία απώλειας, βίας και φαντασμάτων. Ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με επιρροές από το σινεμά του Ρομάν Πολάνσκι, που διαδραματίζεται το 1993 στο Ντουμπρόβνικ, μια πόλη που προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα του πολέμου.

Η ταινία Τρία παράθυρα και ένας απαγχονισμός του κοσοβάρου σκηνοθέτη Ίσα Τσόσια, θίγει ένα θέμα ταμπού, τον βιασμό των γυναικών στη διάρκεια του πολέμου και την ανάλγητη στάση της ανδροκρατούμενης κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα. «Περίπου 20.000 γυναίκες βιάστηκαν και μόνο μία μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό τα τελευταία 14 χρόνια», σημειώνει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας πως «εδώ, ο βιασμός αντιμετωπίζεται ακόμη σαν ντροπή για τη γυναίκα». Το φιλμ του, σκληρό και ειλικρινές, αντιμετωπίζει το θέμα μέσα από το πρίσμα μιας κοινωνίας σε άρνηση.

Η κροατική ταινία Ο θεριστής του Ζβόνιμιρ Γιούριτς (που προβάλλεται σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα) αποκαλύπτει μέσα από τρεις ιστορίες, τις διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα του Ίβο. Όλες μαζί αντανακλούν τα τραύματα της χώρας απ’ τον πόλεμο και στρέφουν το φακό σε μια κοινωνία εσωστρεφή και παγιδευμένη. Από την Κροατία και το φιλμ Αυτοί είναι οι κανόνες του Όγκνιεν Σβίλιτσιτς. Από διαφορετική σκοπιά ο σκηνοθέτης επιλέγει επίσης να σχολιάσει το απάνθρωπο σύστημα, με ήρωες δυο ανθρώπους της διπλανής πόρτας, δυο νομοταγείς πολίτες που στέκονται μετέωροι και απελπισμένοι απέναντι σε ένα τραγικό γεγονός. Ο πρωταγωνιστής της απέσπασε βραβείο Ά ανδρικού ρόλου στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας. Το Βικτόρια της Μάγια Βίτκοβα, πρώτη βουλγάρικη ταινία που επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό του Sundance World Cinema, αναδεικνύει τις δραματικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον μικρόκοσμο μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Η σκηνοθέτιδα παίζει με την έννοια της μητρότητας και της μητέρας – πατρίδας, σε ένα δράμα με στοιχεία σουρεαλισμού και σάτιρας.

Το τουρκικό Σίβας του Κάαν Μυζντετζί (ειδικό βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας), με ντοκιμαντερίστικη αισθητική και ερασιτέχνες ηθοποιούς, φέρνει την ευαίσθητη παιδική ψυχοσύνθεση αντιμέτωπη με τους ενήλικους κανόνες. Η βίαιη πρακτική των κυνομαχιών που καθορίζει τον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής, εισβάλλει στη ζωή ενός μικρού αγοριού, ενώ πίσω από αυτή αναδεικνύεται με απλότητα και δύναμη η ακόμη πιο σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Το Όπερ έδει δείξαι του Αντρέι Γκρουσνίτσκι είναι η πρώτη ρουμάνικη ασπρόμαυρη ταινία των τελευταίων 25 ετών. Η ταινία μεταπηδά από το κοινωνικό στο οικογενειακό δράμα, ρίχνοντας φως στις μεθόδους επιτήρησης του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Όπως πάντα, οι μικρού μήκους ταινίες στο βαλκανικό πρόγραμμα, εστιάζουν στους ταλαντούχους δημιουργούς του αύριο, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου τους. Μικρές ιστορίες με μεγάλη δύναμη αποτελούν οι ταινίες Χίλιοι του Ντανιέλ Ζέζελι (Κροατία), Καλοκαίρι χωρίς φεγγάρι του Στέφαν Ιβάντσιτς και Παγωτό του Σερχάτ Καραάσλαν (Τουρκία, ευρωπαϊκή πρεμιέρα). Σημαντική είναι και η συμμετοχή της Ρουμανίας, με ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και γνωστών σκηνοθετών: 12 λεπτά του Νικολάε Κονσταντίν Τανάσε, Περνάει μέσα απ’ τον τοίχο του Ράντου Ζούντε, Ιπποδύναμη του Ντανιέλ Σάντου και Η Έλα, το Πάντα κι η Μαντάμ του Αντρέι Στέφαν Ραούτσου.

Το ελληνικό σινεμά πάει ΘεσσαλονίκηΦέτος, στη 55η του διοργάνωση, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, προβάλλοντας ξανά κλασσικές ταινίες άλλα και με πρεμιέρες νέων παραγωγών. Συνολικά οι ελληνικές ταινίες, που θα προβληθούν είναι 36, ενώ 10 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο Agora.

Τις προηγούμενες εβδομάδες το ΦΚΘ είχε ξεκινήσει μια διαδικασία ψηφοφορίας, όπου το κοινό καλούνταν να επιλέξει την αγαπημένη του από μια σειρά 100 ελληνικών ταινιών. Είκοσι από αυτές, οι επικρατέστερες, θα προβληθούν στα πλαίσια του αφιερώματος “1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος”.

18

Page 19: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

“1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος”

Οι ταινίες που θα προβληθούν, με χρονολογική σειρά, είναι:

1. Κοινωνική σαπίλα Στέλιος Τατασόπουλος, 1932 2. Κάλπικη λίρα Γιώργος Τζαβέλλας, 1955 3. Στέλλα Μιχάλης Κακογιάννης, 1955 4. Ο δράκος Νίκος Κούνδουρος, 1956 5. Συνοικία το όνειρο Αλέκος Αλεξανδράκης, 1961 6. Ευδοκία Αλέξης Δαμιανός, 1971 7. Ο θίασος Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1975 8. Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1978 9. Γλυκιά συμμορία Νίκος Νικολαΐδης, 1983 10. Η τιμή της αγάπης Τώνια Μαρκετάκη, 1983 11. Καλή πατρίδα σύντροφε-Beloiannisz Λευτέρης ξανθόπουλος, 1986 12. Όλα είναι δρόμος Παντελής Βούλγαρης, 1998 13. Από την άκρη της πόλης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998 14. Πες στη μορφίνη, ακόμα την ψάχνω Γιάννης Φάγκρας, 2001 15. Σώσε με Στράτος Τζίτζης, 2001 16. Οι γενναίοι της Σαμοθράκης Σταμάτης Τσαρουχάς, 2003 17. ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα Τάσος Μπουλμέτης, 2003 18. Στρέλλα Πάνος Χ. Κούτρας, 2009 19. Κυνόδοντας Γιώργος Λάνθιμος, 2009 20. Μικρά Αγγλία Παντελής Βούλγαρης, 2013Οι επτά ελληνικές ταινίες, που θα κάνουν πρεμιέρα στο

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα, Η Εκδίκηση του Διονύσου του Δημήτρη Κολλάτου, το Πολκ των Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου, το Ως το κόκκαλο του Θοδωρή Κουτσάφτη, το Βασίλισσα Αντιγόνη του Τηλέμαχου Αλεξίου και το Dark illusion του Μάνου Καρυστινού.

Ακόμη εννέα ταινίες πρόσφατης παραγωγής, θα προβληθούν τις ημέρες του φεστιβάλ. Πρόκειται για το Xenia, του Πάνου Χ. Κούτρα, Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, η Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα, το Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά, το Electra του Πέτρου Σεβαστικόγλου, οι 7 Θυμοί του Χρήστου Βούπουρα, η Μητριαρχία του Νίκου Κορνήλιου, ο Ανεμιστήρας του Δημήτρη Μπίτου και το Α του Στάθη Αθανασίου.

Έξι κινηματογραφικά σχέδια από την Ελλάδα συμμετέχουν φέτος στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads:

1. ArK - Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, plays2place productions, Ελλάδα

2. GrEENHoUSE - Σκηνοθεσία: Νίκος Κρητικός, Παραγωγή: Φωτεινή Οικονομοπούλου, oh My Dog, Ελλάδα

3. KiLA - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα

4. A PACK oF SHEEP - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος,

Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ελίνα Ψύκου, Graal Films, Ελλάδα

5. TAiLor - Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Blonde Audiovisual S.A, Ελλάδα

6. THErE, WHErE No oNE KNEW HoW To CrY - Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Black Bird Productions, Ελλάδα

Τέλος, στο Agora Works in Progress της Αγοράς συμμετέχουν οι εξής ελληνικές ταινίες:

1. SUNTAN - Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Παραγωγή: Φαίδρα Βόκαλη, Marni Films, Ελλάδα2.HEATWAVE - Σκηνοθεσία: Joyce A. Nashawati, Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα, Blonde Audiovisual S.A, Συμπαραγωγή: GooD Lap Produc-tion, To Be Continued, Ελλάδα-Γαλλία (Η ταινία Heatwave συμμετείχε ως κιν/φικό σχέδιο στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2010)3. SYMPToM – Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Άγγελος Φραντζής, The Gardens / Filmiki Productions, Ελλάδα4. UrSUS MiNor – Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Ελισάβετ Χρονοπούλου, Ελλάδα5. NiMA (working title) – Σκηνοθεσία: The Boy, Παραγωγή: Ελένη Μπερτέ, Logline Film Essentials, Ελλάδα

*στην εικόνα σκίτσο του Παναγιώτη Μητσομπόνουγια το “Μικρό Ψάρι” του Γ. Οικονομίδη

19

Page 20: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014
Page 21: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΜΗΝΑΣ TEDx ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΑπό την αρχή του προγράμματος TEDx το 2009 έχει περάσει αρκετός καιρός. Χιλιάδες TEDx events σε όλο τον κόσμο, αρκετά από αυτά και στην Ελλάδα, όπου το κοινό τα έχει αγκαλιάσει! Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν 3 events σε όλη την Ελλάδα

Το TEDxAthens (15/11), το πρώτο ελληνικό TEDx event, στην 6η του διοργάνωση έχει ως θέμα του τα “Συμπεράσματα” (Conclusions) και θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το TEDxUniversityofMacedonia (15/11) από την άλλη, με θέμα “Ιθάκες”, είναι ένα νέο event, μόλις στη 2η του διοργάνωση, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη του διοργάνωση το TEDxUniversityofPatras (1/11) μας πάει... Beyond the Known από το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Και τα τρία events, διοργανώνονται από τις ενθουσιώδεις ομάδες εθελοντών, που βάζουν τα δυνατά τους για να προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική εμπειρία και στους δεκάδες ομιλητές τους ένα βήμα για να μοιραστούν τις ιδέες ή τις ιστορίες τους και να εμπνεύσουν όσους θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες τους, είτε ζωντανά είτε στα βίντεο, που θα δημοσιευθούν αργότερα στο internet.

Στις επόμενες σελίδες σας παρουσιάζουμε πληροφορίες για 4 ομιλητές από κάθε event, που εντοπίσαμε στα επίσημα κανάλια τους στα social media.

21

Page 22: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η αντίληψη για τον κόσμο γύρω μας επαναπροσδιορίζεται και οι πράξεις μας, μικρές ή μεγάλες είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία μας στο μέλλον… Οι

αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, κρίνουν αυτό που θα είμαστε αύριο …

Είναι τώρα η στιγμή που ο καθένας από εμάς χρειάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί τι έχει κάνει έως τώρα… Να σκεφτεί τους δρόμους που διάλεξε, τις αποφάσεις που πήρε, τα

λάθη που πιθανώς έκανε… Τις καλές και τις κακές στιγμές… Όλα όσα οδήγησαν στο σήμερα και χαράζουν νοητά το αύριο…

Ήρθε η στιγμή να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, να εκτιμήσει την μέχρι τώρα πορεία και με νέα, απτά δεδομένα να προσδιορίσει και να σχεδιάσει τους δρόμους του αύριο, να

δώσει λύσεις και ελπίδα για το μέλλον…

Το TEDxAthens επιστρέφει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 15 Νοεμβρίου με ομιλητές από διάφορους χώρους που θα μοιραστούν μαζί μας τις ξεχωριστές τους ιστορίες και θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα δικά μας «Συμπεράσματα / Conclusions», δίνοντας το έναυσμα για μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις και τα λάθη του παρελθόντος, και γεμάτη

αισιοδοξία για το μέλλον!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ2014.tedxathens.com

22

Page 23: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΑΧΜΕΤ ΜΟΑΒΙΑΓεννημένος στο Σουδάν, άλλα σπούδασε και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, έχει διεθνή δράση στα θέματα καταπολέμησης της ξενοφοβίας και εκπροσωπεί το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών από τη θέση του προέδρου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, εντεταλμένος Σύμβουλος της Επιτροπής για ζητήματα μετανάστευσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών.

KATE RAWORTHΗ Βρετανή Kate raworth εστιάζει στην

αναδιαμόρφωση της Οικονομικής Επιστήμης ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην

πραγματικότητα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το 2012 επινόησε το μοντέλο

των Doughnut Economics (“ντόνατ” των κοινωνικών και παγκόσμιων ανισοτήτων

και ορίων) το οποίο παρουσιάζει ένα οπτικό σχέδιο – σε σχήμα σαν ένα ντόνατ – που

συνδέει την έννοια των περιβαλλοντικών ορίων με την έννοια των κοινωνικών ορίων,

δημιουργώντας ένα “ασφαλές διάστημα” (ντόνατ) μεταξύ των δύο ορίων, που μόνο

εντός αυτού του διαστήματος η ανθρωπότητα θα μπορεί να ευδοκιμήσει. Πρόκειται για

ένα μοντέλο, που βοηθά να απεικονιστούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως η κλιματική

αλλαγή, ή η απώλεια της βιοποικιλότητας και οι επιθυμητοί στόχοι, όπως οι θέσεις

εργασίας, το εισόδημα, η υγεία και η ισότητα.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣΟ Φώτης Κατσικάρης ξεκίνησε την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας

στον Ιωνικό Νίκαιας, ενώ το 1998, σε ηλικία 29 ετών ανέλαβε ως βοηθός προπονητής στην ΑΕΚ, και αργότερα ως πρώτος προπονητής της (2003-

2005). Ακολούθησαν πο Ντιναμό Αγ. Πετρούπολης, την Βαλένσια, τον Άρη και την Ατλέτικο Μπιλμπάο, την οποία οδήγησε διαδοχικά από

την προτελευταία θέση του ισπανικού πρωταθλήματος στη αποφυγή του υποβιβασμού, στο Final Four του EuroCup, και τις επόμενες

χρονιές σε μια σειρά επιτυχιών. Μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Εθνική Ομάδα της Ρωσίας, ανέλαβε φέτος την Ελληνική Εθνική Ομάδα

Μπάσκετ, οδηγώντας την μέχρι τα πρoημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ισπανίας (Μουντομπάσκετ), και αφήνοντας πολλές

υποσχέσεις για το μέλλον.

LUKE HARDINGΔημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος

ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian. Το τελευταίο του συναρπαστικό βιβλίο “The Snowden

Files: The inside Story of the World’s Most Wanted Man” εξιστορεί την πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, στην

υπόθεση του Edward Snowder.Η συγγραφή του βιβλίου αυτού κάθε άλλο παρά

εύκολη υπήρξε για τον Harding. Όπως και σε άλλες υποθέσεις που διερευνούσε, άγγιζε θέματα πολύ

ευαίσθητα και άκρως απόρρητα και αυτό ήταν κάτι που δεν θα περνούσε απαρατήρητο…

23

Page 24: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Το TEDxUniversityofMacedonia για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιήσει το συνέδριο του τo Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στο Village@Λιμάνι.

Το φετινό του θέμα είναι οι “Ιθάκες” ή αλλιώς “ithacas” εμπνευσμένο από την Ιθάκη του Κ.Π. Καβάφη και καλεί το κοινό του να αναρωτηθεί για τις δικές του “Ιθάκες”.

Κάθε άνθρωπος ξεκινάει το ταξίδι του από τη στιγμή που αντικρίζει τον κόσμο. Εξερευνεί τον κόσμο που απλώνεται γύρω του. Γνωρίζει άλλους ανθρώπους και αναπτύσσει σχέσεις

μαζί τους. Σκέφτεται διαφορετικά και καινοτομεί. Πιστεύει σε ένα καλύτερο κόσμο.Θέτει στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει. Κάθε νέος στόχος είναι και ένα νέο ταξίδι.

Αυτός ο στόχος είναι και ο προορισμός του ταξιδιού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ίσως συναντήσει εμπόδια ή ίσως να τα δημιουργήσει μόνος του. Μπορεί ακόμη να συναντήσει τις Σειρήνες ή και όχι. Μπορεί να χάσει τους

αγαπημένους του φίλους ή να μείνουν κοντά του.

Σίγουρα όμως, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα γεμίσει με γνώση και εμπειρίες ενώ θα έχει συναναστραφεί με νέους ανθρώπους. Στο τέλος του θα είναι ήδη σοφότερος και θα αντιληφθεί ότι οι «Ιθάκες» ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτό το περιπετειώδες ταξίδι.

24

Page 25: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΠΑΝΩΡΕΑ ΜΠΑΚΑΗ Πανωρέα Μπάκα είναι καθηγήτρια μαθηματικών στο Λονδίνο ενώ παράλληλα ίδρυσε και διευθύνει το Maths Dance.

Έχει αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες που διασχίζουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της βιοϊατρικής μηχανικής και της εκπαίδευσης. Το Maths Dance μέσα από την κίνηση και το χορό προωθεί μια ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση, με στόχο τι άλλο-την εκμάθηση μαθηματικών με δημιουργικό τρόπο!

Ως εκπαιδευτικός προσωπική αποστολή της είναι να δημιουργήσει έναν δυναμικό και χωρίς αποκλεισμούς χώρο

EDWARD OPPΟ Edward opp είναι ένας Αμερικανός φωτορεπόρτερ, που

ζει στη Μόσχα. Βραβευμένος με το World Press Photo και αναγνωρισμένος με το ρωσικό βραβείο Golden Eye, ο

Edward εργάστηκε ως υπεύθυνος φωτογραφίας στην Kom-mersant,τον μεγαλύτερο leading business εκδοτικό οίκο

της Ρωσίας και πιο πρόσφατα ως συνεργάτης στο κρατικό πρακτορείο φωτογραφίας TASS.

Ο Edward έχει διδάξει στην Κρατική Σχολή Δημοσιογραφίας της Μόσχας, και συμμετείχε στο Davis Center, Harvard

University για την ελευθερία του τύπου.

PHILIP HyLDGAARDΟ Philip Hyldgaard μάχεται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στην ηλικία των 23, μετακόμισε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την ίδρυση της Α21. Σήμερα, είναι ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτητων της, και ο οργανισμός έχει αυξηθεί σε 10 γραφεία σε 9 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας βοήθεια σε εκατοντάδες επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων.

Το 2012, ο Philip ανακηρύχθηκε ήρωας του αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων από την Χίλαρι Κλίντον και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.κατανοούν, και εξερευνούν τον κόσμο.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣΟ Στρατής Ανδρεάδης σπούδασε φιλοσοφία σε πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και χωρίς κατεύθυνση δούλεψε δυο χρόνια σε ένα εφοπλιστικό γραφείο, σε μια αντιπροσωπία σκαφών αναψυχής. Το μόνο σταθερό στη ζωή του ήταν πως από τριών ετών έτρεχε αγώνες ιστιοπλοΐας. Κάποια στιγμή αποφάσισε πως ήθελε να αυξήσει ποικιλοτρόπως τα κορμιά που παίρνουν εμπειρίες δυνατές από την θάλασσα. Έτσι δημιούργησε από το 2011 αγώνες ιστιοπλοΐας.

Σε ένα σεμινάριο ιστιοπλοΐας πριν από έναν τέτοιο αγώνα γνώρισε μια ομάδα στην Κέρκυρα και ερωτεύτηκε σφόδρα μια ιδέα. Την κατασκευή στην Ελλάδα παγκοσμίου βεληνεκούς προϊόντα που να προέρχονται και να μοιράζονται μοναδικές πανέμορφες ιστορίες από την θάλασσα. Και έτσι προέκυψε η Salty Bag.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟwww.tedxuniversityofmacedonia.com

25

Page 26: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

Beyond the KnownΣτο “Άγνωστο” θέλει να μας ταξιδέψει το TEDxUniversityofPatras, που φέρνει για πρώτη φορά το πρόγραμμα

του TEDx στην πόλη της Πάτρας.

Η ομάδα εθελοντών, που διοργανώνει το event, καλεί τους κατοίκους της πόλης να εξερευνήσουν μαζί νέες προοπτικές και να έρθουν σε επαφή με νέες εκπληκτικές ιδέες, σε μια εκδήλωση όπου οι ομιλητές θα

μοιραστούν με το κοινό ιστορίες έμπνευσης και το όραμα τους.

26

Page 27: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣΟ Πέτρος Δαμιανός σπούδασε Μαθηματικά, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κλασσικός δάσκαλος. Από το 2000 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής και καθηγητής στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, ενώ είναι και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, από τη δημιουργία του το 2007, καθώς και εθελοντής με εκπαιδευτική δραστηριότητα σε ιδρύματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το 1994.

ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΑΝΑΗ Μαίρη Τσιανά είναι η ιδρύτρια του 3asy r (Easy reader), ενός

προγράμματος που βοηθά τους δυσλεκτινούς να διαβάζουν online, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα και το οποίο έλαβε το βραβείο

Καλύτερης Web Εφαρμογής στο Start-up live Thessaloniki.

Δυσλεκτική και η ίδια, όπως διαγνώστηκε στα 22 της, αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Λογιστικής στη Καβάλα, οδηγήθηκε στην δημιουργία

του προγράμματος στη προσπάθεια της να λύσει προβλήματα, που και εκείνη αντιμετώπιζε!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣΣε ηλικία 8 ετών ο Δημήτρης Κοντοπίδης διαγνώστηκε με Ινώδη Κυστική Νόσο, μια θανατηφόρο ασθένεια, με προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα τα 25-30 χρόνια.

Διέψευσε τα προγνωστικά και τώρα, στα 32 του, παραμένει ένας ενεργός πολίτης. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ινώδους Κυστικής Νόσου, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει πάσχοντες στην Ελλάδα και τις οικογένειες τους, καθώς και να ενημερώνει για την πρόληψη της ασθένειας. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις με στόχο τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις ομάδες του πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ2014.tedxupatras.com

ΝΙΚΟΣΣΑΦΑΡΗΣΜε σπουδές στη Σορβόνη και στο Στρασβούργο, ο Νίκος Σαφάρης αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αμαλιάδα, για να δημιουργήσει την “Φιλοτεχνική”. Πρόκειται για ένα project με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, ενώ έχει αναπτύξει και ακτιβιστική δράση, ως συνιδρυτής του School Up, που έχει σαν στόχο να κάνει πιο ενεργούς και υπεύθυνους τους μαθητές.

27

Page 28: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014
Page 29: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ CHRISTOPHER NOLAN

INTERSTELLARγράφουν οι Γιάννης Πατλάκας & Κωνσταντίνος Καραγάνης

Πάντα ορίζουμε τον εαυτό μας με την δυνατότητα να ξεπεράσουμε το αδύνατο. Θυμόμαστε της στιγμές που πήγαμε ψηλότερα που σπάσαμε

όρια, που φτάσαμε τα αστέρα. Με αυτήν την φράση ξεκινά το trailer του interstellar του Christofer Nolan.

Στο interstellar, που σημαίνει “το ταξίδι από ένα ηλιακό σύστημα σε ένα άλλο”, κάποιοι επιστήμονες ανακαλύπτουν μια νέα σκουλικότρυπα, που

θα επιτρέψει νέες εκπληκτικές δυνατότητες και μαγικά ταξίδια. Λίγο πολύ αυτά είναι όσα ξέρουμε για την υπόθεση της ταινίας.

ξέρουμε όμως διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ότι το project ανήκε αρχικά στον Steven Spielberg, που το εγκατέλειψε το 2012, και έτσι ο Jonathan Nolan που ήταν ο βασικός σεναριογράφος έβαλε στο

project τον αδερφό του Christofer, που ανέλαβε και την σκηνοθεσία.

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές προβολές της ταινίας, με γνωστούς καλεσμένους και τον τύπο να δίνουν το παρόν. Τις

περισσότερες φορές οι παρευρισκόμενοι απαγορεύεται να εκφράζουν τις απόψεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, όχι ότι κάτι τέτοιο εμποδίζει τους

θεατές.

Σε αντίθεση της απαγόρευσης, οι περισσότεροι από αυτούς που είδαν την ταινία, έσπευσαν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους σε twitter

και facebook. Και η αντίδραση ήταν θετική. Πολύ θετική. Κάποιοι ήδη το συγκρίνουν με την “Οδύσσεια του Διαστήματος”, αλλά σε πλαίσια που

απευθύνονται σε περισσότερο κοινό.

Όταν κριτικοί και σκηνοθέτες αναφέρονται σε αυτήν ως την καλύτερη ταινία που έχουν δει ποτέ, τα συμπεράσματα δικά σας.

29

Page 30: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014
Page 31: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

HOW TO GET AWAy WITH MURDER

Πως μπορείς να... την βγάλεις “καθαρή”έχοντας διαπράξει έναν φόνο;γράφει ο Γιάννης Πατλάκας

Μία από τις καινούριες σειρές για το 2014. Η Shonda Rhimes, γνωστή για το Scandal, φέρνει στο ABC, κάθε Πέμπτη, μία νέα σειρά με πολύ παρόμοιο μοτίβο, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετική.

Η Viola Davis έχει τον κεντρικό ρόλο της Annalise μιας δικηγόρου και καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο. Στην τάξη της ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος με τους φοιτητές της να παρακολουθούν μία δίκη που έχει αναλάβει το γραφείο της και εκείνους που θα συνεισφέρουν στοιχεία, να προσλαμβάνονται στην συνέχεια. Η σειρά όμως ξεκινά με τους φοιτητές που τελικά προσελήφθησαν να προσπαθούν να εξαφανίσουν ένα πτώμα.

Θα μετατραπούν οι συμβουλές για το How to Get Away with Murder του μαθήματος, σε πρακτική για τους ίδιους τους φοιτητές; Ποια η ανάμειξη σε όλα αυτά της ίδιας της καθηγήτριας;

Ο πιλότος της σειράς κέρδισε 15 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ κάθε ένα από τα επεισόδια αποτελεί ένα αυτοτελές κομμάτι της ιστορίας της ομάδας της Annalise, με μία υπόθεση να απασχολεί κάθε φορά και τους πανέξυπνους δικηγόρους να βρίσκουν κάθε φορά και νέο τρόπο για να μας εντυπωσιάσουν στο πως μπορούν να αποδείξουν την αθωότητα του πελάτη τους, ακόμη κι αν αυτός είναι ένοχος για φόνο…

31

Page 32: IndiePress  #2  Νοέμβριος 2014

YOUR BRIDGE TO GO DIGITAL

WEB DESIGN & DEVELOPMENT, DATA ANALYSIS, SOCIAL MEDIA

www.quidro.gr