Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

24
Προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σελ. 20) Αφιέρωμα: Λακωνία (σελ. 8) 2-8 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φΥΛ. 19- δΙανεμεταΙ δωρεαν - καθε μερα: www.thehellenicmail.gr ΠΑνΑγιωτησ κουρουμΠΛησ Δεν μετανιώνω για τίποτα (σελ. 6) ΕΛσΑ ΠΑΠΑΔημητριου Είμαι γυναίκα και τιμώ τη φούστα μου (σελ. 5) naΠοΛΕων μΑρΑβΕγιΑσ Ανάγκη για νέο σχέδιο μάρσαλ (σελ. 4) Δημητρησ ΔΕΛηοΛΑνησ: η κρίση «πάει» και ιταλία- ισπανία… (σελ. 8) μεγαλοσ διαγωνισμοσ REUTERS REUTERS ο τουρισμός και τα μάτια μας τα πρόσφατα επεισόδια στην αθήνα, τα οποία μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης και έκαναν το γύρο του πλανήτη, αποτελούν καίριο πλήγμα στον τουρισμό, και μάλιστα σε μία περίοδο που τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ήταν εμφανή. Οι εικόνες και οι ειδήσεις που μεταφέρθηκαν για την ελλάδα, απογοητεύουν και φοβίζουν τους τουρίστες, ενώ είναι ικανές να αποθαρρύνουν ακόμα και τον πιο ένθερμο και φανατικό φίλο της χώρας. Σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, με τους Έλληνες να μαστίζονται από την κρίση, οι προσπάθειες υπονόμευσης της ατμομηχανής της οικονομίας, του τουρισμού, με στημένα σκηνικά βίας και τρομοκράτησης των τουριστών, προκαλούν θλίψη στους πολίτες και εξανεμίζουν τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη. (σ. 3) δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια! (δείτε πώς στη σελίδα 22)

description

Έν α Πανεπισ τήμιο διεθνούς επιπέδου Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ισότιμο και ομοταγές των ελληνικών

Transcript of Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

Page 1: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

Προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (σελ. 20)

Αφιέρωμα: Λακωνία(σελ. 8)

2-8 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φΥΛ. 19- δΙανεμεταΙ δωρεαν - καθε μερα: www.thehellenicmail.gr

ΠΑνΑγιωτησ κουρουμΠΛησ

Δεν μετανιώνω για τίποτα(σελ. 6)

ΕΛσΑ ΠΑΠΑΔημητριου

Είμαι γυναίκα και τιμώ τη φούστα μου(σελ. 5)

naΠοΛΕων μΑρΑβΕγιΑσ

Ανάγκη για νέο σχέδιο μάρσαλ(σελ. 4)

Δημητρησ ΔΕΛηοΛΑνησ:η κρίση «πάει» και ιταλία-ισπανία…

(σελ. 8)

μεγαλοσ διαγωνισμοσ

REU

TERS

REU

TERS

ο τουρισμός και τα μάτια μας

τα πρόσφατα επεισόδια στην αθήνα, τα οποία μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης και έκαναν το γύρο του πλανήτη, αποτελούν καίριο πλήγμα στον τουρισμό, και μάλιστα σε μία περίοδο που τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ήταν εμφανή. Οι εικόνες και οι ειδήσεις που μεταφέρθηκαν για την ελλάδα, απογοητεύουν και φοβίζουν τους τουρίστες, ενώ είναι ικανές να αποθαρρύνουν ακόμα και τον πιο ένθερμο και φανατικό φίλο της χώρας. Σε μία κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, με τους Έλληνες να μαστίζονται από την κρίση, οι προσπάθειες υπονόμευσης της ατμομηχανής της οικονομίας, του τουρισμού, με στημένα σκηνικά βίας και τρομοκράτησης των τουριστών, προκαλούν θλίψη στους πολίτες και εξανεμίζουν τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.(σ. 3)

δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε

σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια!(δείτε πώς στη σελίδα 22)

Page 2: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

2 θέσεις

μια ομαδα σε ΠαΡαΚΡοΥσΗΟι 23 βουλευτές, με πυρήνα και κέντρο τους 16, βρί-σκονται σε παράκρουση. δύο παραιτήθηκαν από τη Βουλή. δύο άλλοι έγιναν υφυπουργοί. Ο επικεφαλής, αντιπρόεδρος. τέσσερις είναι στα… κάγκελα, αγανα-κτισμένοι, γιατί κάπως κάποιοι αυτομόλησαν. Οι άλ-λοι είναι προβληματισμένοι. και όλοι μαζί ψάχνουν να βρουν πώς θα είναι η επόμενη μέρα.αλλά και δεν ξέρουν πια τι μπορεί να θέλουν. Γιατί τα πάντα εξαρτώνται από το πώς και πότε θα βγούμε από την κρίση. Όλα είναι τόσο ρευστά που κανένας δεν μπορεί να έχει ασφαλείς εκτιμήσεις. Πάντως, φαίνεται ότι κανένας δεν σκέπτεται το μέλλον της χώρας και τα πάντα επικεντρώνονται στο προσωπικό του μέλλον.

ο σΥν-σΥΡιΖα σΤΗν ΥΠΗΡεσια ΤΗσ ΚαΤασΤΡοΦΗσΗ χώρα βρίσκεται σε κρίση. Σε μία μεγάλη κρίση. Ηθι-κή, κοινωνική, οικονομική κρίση. και κάποιοι, συν όλα τα άλλα, είναι στην πρώτη γραμμή, πρωταγωνιστώ-ντας σε μία προσπάθεια που κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι μας οδηγεί στην καταστροφή. Γιατί, άραγε, συνεχί-ζουν, όμως, αφού ξέρουν ότι η χώρα είναι σύριζα στην καταστροφή; αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

εΠιμΗΚΥνσΗΣύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, για το 70% των ομο-λόγων που λήγουν, το 50% θα επενδύεται σε ομόλογα διάρκειας 30 ετών και το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο υψηλής ποιότητας.Όμως, προς το παρόν, υπάρχουν επιφυλάξεις για την πρόταση και έτσι το πρόβλημα παραμένει.

αΠοδεσμεΥσΗ ΠοΡων εσΠαΗ κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή της απόφασης της ε.ε. για τη μείωση της εθνικής συμ-μετοχής στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του εΣΠα στο 15%, με την οποία διευκολύνεται η προε-κταμίευση των κοινοτικών πόρων.αλλά εδώ πρέπει να διασφαλισθεί και η απεμπλοκή

από τα γρανάζια της κοινοτικής γραφειοκρατίας που είναι, δυστυχώς, μία πραγματικότητα.

ΠαΡαΤασΗ ωσ 15/7 για ΥΠοΒολΗ δΗλωσεων εισοδΗμαΤωνΠαρατείνεται μέχρι 15 Ιουλίου η προθεσμία υποβο-λής δηλώσεων φόρου εισοδήματος, αλλά και φΠα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

αΡσΗ ανΤιΚινΗΤΡωνμε νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο ανάπτυξης, επιδιώκεται η άρση 70 αντικινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.με τίτλο «επιχειρηματικά φιλική ελλάδα», το νομο-σχέδιο θα επιδιώξει την απεμπλοκή των διαδικασι-ών και την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Η διαΦΘοΡα αΠομαΚΡΥνειΤισ ΗΘιΚεσ ΠαΡοΥσιεσ«Έχοντας εξαντλήσει τις δυνατότητες που συμβα-δίζουν με την ηθική, το νόμο και τη λογική, αηδια-σμένοι, αποχωρούμε με πόνο καρδιάς από τον Ολυ-μπιακό», ήταν η λακωνική δήλωση των αδελφών αγγελόπουλων. εκεί έφθασαν τα πράγματα.Άνθρωποι με ηθική και με λογική να μη μπορούν να ασχοληθούν με τις πολιτικές, κοινωνικές, τώρα, και αθλητικές υποθέσεις.Πράγματι, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε.

ΧΡειαΖεΤαι Η ε.ε.αλλα Και ενοΤΗΤα«Με κάθε κόστος η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την έξο-δο από την Ευρωζώνη», δήλωσε η νέα επικεφαλής του διεθνούς νομισματικού ταμείου, κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ακόμα συμπλήρωσε: «η αντιπολίτευση να στηρίξει το κόμμα που βρίσκεται τώρα στην εξουσία σε ένα πνεύμα εθνικής ενότητας».

EμΠιστΕυτικΑ

ο καιρός το σαββατοκύριακο

Εβδομαδιαία Αδέσμευτη Εφημερίδα Ιδιοκτησία: The Hellenic Mail Επικοινωνία, Εκδόσεις, Επιμέλεια Εντύπων Ε.Π.Ε., Εκδότης: Μαρία Γ. Σιαφάκα, Διευθυντής Σύνταξης: Θάνος Σιαφάκας,

Υπεύθυνος κατά νόμο: Θάνος Σιαφάκας - Έδρα: Λ. Κηφισίας 125-127, 115 24, Αμπελόκηποι, e-mail: [email protected],

Διανέμεται δωρεάν έξω από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε όλα τα κεντρικά σημεία.

Εκτύπωση: Ίρις ΑΕBE

*Taάρθραεκφράζουντιςαπόψειςτωνσυντακτώντους.

κάθεμέρα:www.thehellenicmail .gr

Διανέμεται δωρεάν

ΠΡωΤοσελιδα εΦΗμεΡιδωνΠοΥ ξεΧωΡισαν

«τα νεα» 30-6-2011

«EθνΟΣ» 30-6-2011

Page 3: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

3π ο λ ι τ ι κ ή

σΥμΦωνια με ΤΗν ελΒεΤια για ΦοΡολογΗσΗ ΚαΤαΘεσεωνΗ φορολογία των καταθέσεων θα επιβάλλεται «φόρος βάσης». Η συμφωνία θα γίνει με όρους ανάλογους εκεί-νων που συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.

σε ιδιωΤεσ Η εισΠΡαξΗ Των ΦοΡωνΊσως αναλάβουν ιδιώτες και την είσπραξη των φόρων, στην προσπάθεια να μηδενισθεί η φοροαπο-φυγή. αυτό είναι μία πρόθεση της κυβέρνησης στην προσπάθεια να καταπολεμήσει και τη φοροδιαφυγή.Έτσι, ίσως, εκχωρηθεί σε λογιστικά γραφεία και η αρ-μοδιότητα είσπραξης φορολογικών εσόδων.ενώ κλήθηκε και η αντιπολίτευση να συνεργασθεί στη σύνταξη του νέου εθνικού σχεδίου για τη φορολογία.

εΠιΚΡινεΤαι ο νεοσ νομοσ-Πλαισιο για ΤΗν ΠαιδειαΠροβλέπει πτυχίο σε 3 χρόνια, κατάργηση των λογα-ριασμών για έρευνα στα πανεπιστήμια, ανεξάρτητη αρχή για την κατανομή της χρηματοδότησης των αεΙ, χορηγίες και έδρες ιδιωτών, συμβούλια διδασκαλίας με καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων, συμβούλια διοί-κησης, εκλογή πρύτανη από το δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό και κρίση, από 5 χρόνια, των πρωτοβάθ-μιων καθηγητών. Όμως, και πολλοί βουλευτές του ΠαΣΟκ υποστήριξαν ότι είναι κατώτερος των περι-στάσεων. Έτσι αναμένεται θύελλα.

γαλλια: ΥΠοψΗΦια Η ομΠΡι για Το ΧΡισμα Των σοσιαλισΤων Η μαρτίν Ομπρί, η πρώτη γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, ανακοίνωσε την υποψη-φιότητά της για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας στις εκλογές του 2012.

γεΡμανιΚεσ εΠενδΥσεισσΤΗν ελλαδα«ναι, σαφώς και είμαστε διατεθειμένοι να σκεφτού-με την προοπτική επενδύσεων εκεί που υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου των γερμανικών βιομηχανιών.Γιατί τελικά, μόνο έτσι, με επενδύσεις, μπορεί να ξεπε-ρασθεί η οικονομική κρίση.

30 ΧΡονια… δοΥλεια«Για την επίλυση της κρίσης του χρέους της ελλάδος θα απαιτηθούν τουλάχιστον 30 χρόνια», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, κ. Άλεξ Βέμπερ.και είναι μία εκτίμηση. Γιατί υπάρχουν και άλλες.

με Το δΗμοψΗΦισμααναΤΡεΠεΤαι Το Κλιμαμε το δημοψήφισμα προσδοκά η κυβέρνηση να ανα-τρέψει το κλίμα, μετά το καλοκαίρι.Στην ευθύνη της κρίσης του λαού πρόκειται να τε-θούν τα ερωτήματα ανατροπής του συστήματος και των ριζοσπαστικών αλλαγών. θέματα όπως η μονιμό-τητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός των βου-λευτών, οι θητείες των πολιτικών, το άσυλο κ.ά. πρέπει να λυθούν με τις θέσεις του λαού.

οι ΠΡοΒοΚαΤοΡεσ αμαΥΡωσαν Παλι Τισ ΚινΗΤοΠοιΗσεισενώ η ελληνική αστυνομία δεν βρέθηκε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν συλλήψεις εκείνων που υπονομεύουν τη λειτουργία της δημοκρατίας.

αΠεΤΥΧε ο ΠαΠαΚωνσΤανΤινοΥΚαι ΚαΤα δΗλωσΗ ΤοΥμε άρθρο του στους “Financial Times”, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδέχεται ότι «έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυ-στερήσεις». αλλά και αναγνωρίζει «τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού και τις διαρθρωτικές αδυναμίες» που, όμως, δεν διόρθωσε.

μασΤιγα Το λαΘΡεμΠοΡιο ΚαΥσιμωνΟι απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογί-ζονται στα 500 εκατ. ετησίως. και τα ποσά αυτά καρ-πώνονται κάποιοι ισχυροί που καλύπτονται και από τους μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλη-μα με ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Πολλεσ οι ανΤιΡΡΗσεισγια ΤοΥσ δασιΚοΥσ ΧαΡΤεσΣχεδόν το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων στο μα-ραθώνα, στην Πεντέλη, και στη νέα Πεντέλη αμφι-σβητείται, σύμφωνα με τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί. Οι αντιρρήσεις φθάνουν τις 2.956 και αφο-ρούν εκτάσεις 21.216 στρεμμάτων, σε σύνολο 73.500 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Ήδη οι ενστάσεις προωθούνται για εκδίκαση στις αρμόδιες επιτροπές, οι αποφάσεις των οποίων θα κρίνουν ειδικότερα την περαιτέρω διαδικασία.

ο ΤοΥΡισμοσ Και Τα μαΤια μασΟφείλουν τα κόμματα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να απαντήσουν ενωμένα και με δυνατή φωνή στην προσπάθεια υπονόμευσης του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας, προτάσσοντας το εθνικό πάνω από το στενά κομματικό και συντεχνιακό συμφέρον.Ο τουρισμός μπορεί πράγματι να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην επιστροφή της χώρας στην ευημερία και την ανάπτυξη, αρκεί να το θελήσουμε όλοι. Η πολιτεία έχει χρέος να δια-σφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ομαλή μετακίνηση των τουριστών στη χώρα, αρκεί να της το επιτρέψουμε. Η ελλάδα πρέπει να «ανανεώσει» το τουριστικό της προϊόν και να ξαναγίνει «ελκυστική επιλογή» μέσα στην ανταγωνιστική παγκόσμια τουριστική αγορά. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, αν λά-βει κανείς υπόψη του το συνολικό κλίμα που επι-κρατεί για τη χώρα μας, αλλά δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος.Ο τουρισμός στην ελλάδα δεν είναι ένα απλό «επιμέρους» και δευτερεύον θέμα, αλλά κεντρικό αναπτυξιακό μας πλεονέκτημα -αν το εκμεταλ-λευθούμε σωστά και με τον κατάλληλο τρόπο.

ΕΠισημΑνσΕισ

γελοιογΡαΦιεσ ΠοΥ ενΤΥΠωσιασαν

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 29.6.2011, του KΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Page 4: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

4 π ο λ ι τ ι κ ή

νΑΠοΛΕων μΑρΑβΕγιΑσ

Ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα

Πόσο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης η πρωτοβουλία των κοινοτικών οργάνων να απελευθερώσουν πόρους που πλησι-άζουν, ενδεχομένως, και τα 15 δις, με πολύ χαμηλή συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού;είναι απολύτως σημαντικό και απολύτως απαραίτητο. και οι ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι, με τη συνεχή πίε-ση μείωσης των δαπανών και αύξησης των φορολογικών βαρών στην ελληνική κοινωνία, δύο πράγματα, δυστυ-χώς, συμβαίνουν. από τη μία μεριά βαθαίνει η ύφεση και από την άλλη δημιουργούνται μεγάλα κοινωνικά προ-βλήματα, τα οποία, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, εκ-δηλώνονται με τον τρόπο που ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δηλαδή πολύ έντονα, στις πλατείες και στις απεργίες, και καμιά φορά οδηγούμαστε και σε ακραίες μορφές εκτρό-πων κ.λπ., όπως αυτά που ζούμε αυτές τις ημέρες στην αθήνα. Άρα, λοιπόν, αυτή η αναπτυξιακή ένεση από την πλευρά της ευρώπης μπορεί να βοηθήσει την ελλάδα, η οποία μειώνει συνέχεια τις δημόσιες επενδύσεις, διότι είναι και ο πιο εύκολος τρόπος. Η μείωση των δημοσίων δαπανών, το εθνικό πρόγραμμα, έχει φτάσει σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος. από τα 10 δις το 2009-2010 έχουμε, τώρα, φτάσει στα 8 και λιγότερο. μία τέτοια είδους ανα-πτυξιακή ένεση από την πλευρά της ευρώπης, λοιπόν, εί-ναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Γιατί οι δυνατότητες να συμβάλει και ο ελληνικός προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων στους πόρους που έρχονται από την ευρω-παϊκή Ένωση είναι μηδαμινές, ελάχιστες.

ασκείται κριτική ότι η ελληνική οικονομία δίνει μεγάλο βάρος στη λιτότητα, ενώ υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Πόσο κοντά είμαστε σε ένα σχέδιο «μάρσαλ», ώστε να κατασκευάζονται δρόμοι, υπο-δομές για δημόσιες μεταφορές, λιμάνια για να το-νωθεί η ανάπτυξη;δεν ξέρω αν είμαστε πάρα πολύ κοντά, αλλά πρέπει να πάμε πάρα πολύ κοντά και μάλιστα να είναι με χρήματα που είναι εκτός ελλάδας. νομίζω όμως ότι, σιγά σιγά, γίνε-ται κοινή συνείδηση και στους ευρωπαίους ότι δεν υπάρ-χει άλλος δρόμος. διότι χωρίς τέτοιους είδους αναπτυξι-ακές ενέσεις δεν θα έχουμε μείωση, εν πάση περιπτώσει, αυτού του μεγάλου ποσοστού της ύφεσης που και φέτος φαίνεται ότι θα έχουμε. Οι προβλέψεις είναι στο 3,8, αλλά μπορεί να πάμε και στο 4. Άρα, λοιπόν, νομίζω πως, αν μπορέσουμε έστω να μειώσουμε κατά κάποιο τρόπο το βάθος αυτής της ύφεσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό. αν καταφέρουμε να έχουμε και ανάπτυξη, ακόμα καλύτερα. Γιατί το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι πώς θα κα-τορθώσει η ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα. να περισσεύουν, δηλαδή, τα έσοδα σε σχέση με τα έξοδα. τότε θα αρχίσει να μειώνεται και το δημόσιο χρέος. Συνυ-πολογιζομένων και των τόκων που καταβάλλουμε κάθε χρόνο. και οι τόκοι κάθε χρόνο αυξάνονται. είναι περισ-σότερο από 12 δις κάθε χρόνο και θα πηγαίνουν όλο και

αυξανόμενοι. Άρα, λοιπόν, αυτού του είδους οι ενέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Η ιδέα που περιλαμβάνει εθελοντικές επαναγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, με νέα διάρκεια ωρίμασης έως και τα 30 χρόνια, θα προχωρήσει;είναι βέβαια σημαντικό, διότι η πρόταση είναι η εξής. από τα ομόλογα που λήγουν από το 2011 ως το 2014, τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 60 και 100 δις, ένα μέρος, το 30%, θα πληρωθεί κανονικά. το 20% θα αποτελέσει αντικείμενο εγγύησης από την ευρωπαϊκή Ένωση, από το μηχανισμό κ.λπ., δεν έχει βρεθεί ακριβώς η φόρμου-λα, αλλά θα είναι απολύτως εγγυημένο αυτό το χρέος, και το υπόλοιπο 50% θα αγοραστεί μέσω των νέων ομο-λόγων, τα οποία θα λήγουν μετά από 30 χρόνια. αυτή είναι η ιδέα. το πρόβλημα είναι το επιτόκιο. από ό,τι φαίνεται θα είναι στο 5,5%, περίπου όσο είναι και αυτό που μας δανείζει η ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα προστε-θεί ένα premium, δηλαδή ένα επιπλέον ποσοστό, το οποίο θα συνδέεται με την ανάπτυξη που θα έχουμε σε αυτά τα επόμενα 30 χρόνια. και επειδή ελπίζουμε ότι θα έχουμε αρκετή ανάπτυξη μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι το επιτόκιο μπορεί να είναι όχι 5,5, μπορεί να είναι 6,5, 7,5, 8,5, μπορεί και 9,5. εξαρτάται από το ύψος της ανάπτυξης. Άρα, λοιπόν, μπορεί αυτό να είναι πάρα πολύ σημαντικό. μπορεί, δηλαδή, το ύψος του επιτοκίου να είναι πάρα πολύ μεγάλο. Πρέπει αυτό κανείς να το δει με προσοχή για να μπορέσει να απαντήσει αν αυτή η λύση που προτείνουν οι Γάλλοι με τα τριακονταετή ομόλογα είναι απολύτως συμφέρουσα.

ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή στο τραπέζι.Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή στο τραπέζι. να πληρωθεί μόνο το 10% για όλα αυτά τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014 και το υπόλοιπο 90% να αγοραστεί πάλι με νέα ομόλογα, τα οποία, όμως, θα λήγουν σε 5 χρόνια. εκεί δεν

θα έχουμε ούτε εγγυήσεις, αλλά δεν θα έχουμε και αυτό το premium ανάλογα με την ανάπτυξη. το θέμα είναι αν μέσα σε αυτήν την πενταετία θα μπορέσουμε να αντιμε-τωπίσουμε την κατάσταση. θέλω να πω, δηλαδή, ότι και οι δύο εκδοχές έχουν και θετικά και αρνητικά.

αυτή η ενέργεια δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός;Πράγματι, υπάρχει και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. τι θα κά-νουν οι οίκοι αξιολόγησης. διότι απειλούν ότι ενδεχομένως μπορεί, αν θεωρηθεί μέρος του νέου δανείου της ελλάδας αυτή η επαναγορά των ομολόγων, είτε στη μία περίπτω-ση του 50% είτε στην άλλη περίπτωση του 90%, αυτό να θεωρηθεί ότι αποτελεί πιστωτικό γεγονός, δηλαδή μερική χρεοκοπία κ.λπ. τα ελληνικά ομόλογα τότε θα υποβαθμι-στούν τόσο πολύ που ενδεχομένως να μην τα δέχεται η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ως ενέχυρα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα προβλήμα-τα οι ελληνικές, και όχι μόνο, τράπεζες. επομένως, πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση και από την πλευρά των διε-θνών οίκων, κάτι που θα γίνει. τα πράγματα ακόμα είναι λίγο στον αέρα. Πρέπει βεβαίως, όμως, αυτή η συμφωνία να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί όλοι παίρνουμε θέση, και η ελλάδα και οι ξένοι και οι τράπεζες και η ε.ε. κ.λπ., ενόψει του 2014 που θα μπει η ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα, στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, στήριξης, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία του Euro Plus.

Υπάρχει Plan B από τις Βρυξέλλες; γιατί ακούσαμε και τον κύριο μπαρόζο και τον κύριο Όλι Ρεν να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει εναλ-λακτική. είναι μονόδρομος τα μέτρα λιτότητας;Έχω την αίσθηση ότι δεν μπλοφάρουν σε επίπεδο ε.ε. Βε-βαίως, κανένας δεν μπορεί να παίξει, όπως πολύ σωστά λέγεται από πολλούς, πόκα με μπλόφες κ.λπ. Πιστεύω ότι πράγματι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, αλλά το πιο σημαντικό που προσωπικά πιστεύω είναι ότι ενδεχομένως αυτό το πρόγραμμα, που είναι πάρα πολύ σκληρό, το μεσοπρόθε-σμο, που περιέχει στοιχεία πάρα πολύ σκληρής λιτότητας, να είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, να γίνει πράξη, με απο-τέλεσμα, μετά από κάποιους μήνες, να τεθεί το θέμα πια, εκ των πραγμάτων, της επαναδιαπραγμάτευσης.

ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε ανοικτά ότι, αν κρι-θεί αναγκαίο, η Κίνα είναι διατεθειμένη να αγοράσει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα, περισσότερο ευ-ρωπαϊκό χρέος. To σχόλιό σας.αν βεβαίως έχουν πραγματικά εμπιστοσύνη στο ευρώ, γιατί εκεί είναι το θέμα -βλέπετε ότι αγοράζουν αμερικα-νικά ομόλογα, διότι έχουν εμπιστοσύνη στο δολάριο- αν το ευρώ, λοιπόν, τους εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν το απο-κλείω καθόλου να αγοράσουν και ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών. Βεβαίως, δεν ξέρω αν θα είναι ελληνικά ομόλογα ή άλλων χωρών, γιατί και άλλες χώρες έχουν μεγάλο χρέ-ος, αλλά μπορεί να το εννοούν αυτή τη φορά.

«Μείζον θέμα για την Ελλάδα είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή να περισσεύουν τα έσοδα σε σχέση με τα έξοδα». Αυτό τονίζει ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, σε συνέντευξή του στη Mail, στην οποία, εκτός των άλλων, επισημαίνει ότι, όταν η Ε.Ε. (κ. Μπαρόζο, κ. Όλι Ρεν) λέει δεν υπάρχει Plan Β και ότι τα μέτρα λιτότητας είναι μονόδρομος, «δεν μπλοφάρει».

Page 5: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

5π ο λ ι τ ι κ ή

ΕΛσΑ ΠΑΠΑΔημητριου

Είμαι γυναίκα και τιμώ τη φούστα μου

αρκετοί είπαν στη Βουλή ότι «να, η Έλσα φοράει παντελόνια». Θα ήθελα ένα σχόλιο.καλά, αυτό δεν το δέχομαι. μιλώντας με την Άννα διαμαντοπούλου, με ρώτησε πώς αισθάνομαι και της είπα ότι λυπάμαι που δεν είπα, κλείνοντας, αυτό που αισθάνομαι. είμαι γυναίκα και τιμώ τη φούστα μου, το οποίο κακώς λέγεται «για όσους φορούν παντελόνια», γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν κάνει το ίδιο και δεν τόλμησαν.

Και από τη νέα δημοκρατία;δεν θα πω παραπάνω. τους αφορά.

Πώς καταλήξατε σε αυτή την απόφαση;με πολύ βάσανο. κυρίως, όπως είπα και στο λόγο μου, λόγω της εμπειρίας που έχω και της καθημερινής φόρ-τισης που δεχόμουν, από τη μία μεριά να παρακαλάω τους ξένους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο της ευ-ρώπης, υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά και κυβερνη-τικά στελέχη, να στηρίξουν την ελλάδα, να ψηφίσουν στο κοινοβούλιο τους «ναι» για τη βοήθεια στο ένα πρόγραμμα ή στο άλλο, και μετά να ακούω, «εσύ που μας έπρηξες να βοηθήσουμε, μάθαμε καλά ότι δεν ψή-φισες το μνημόνιο»; και να αναγκάζομαι να εξηγώ έτσι και αλλιώς. Σίγουρα έχει κάνει λάθη το ΠαΣΟκ μεγά-λα, τα οποία δεν θα είχε κάνει, αν εμείς, που είμαστε καλύτεροι, που θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι και να παραμένουμε καλύτεροι, είμαστε δίπλα στην εκλεγμένη κυβέρνηση, καλώς κακώς, και βοηθούσα-με. ας κάναμε αυτό που έκαναν τα άλλα κράτη. Που βρίσκονται και σε λιγότερο δύσκολη θέση από εμάς.

αναφέρεστε στην Πορτογαλία.αναφέρομαι σε όλα τα άλλα κράτη. μου έλεγε ένας εσθονός βουλευτής, που έχει σφίξει το ζωνάρι μαζί με συναδέλφους του και το λαό της εσθονίας, ότι κοστί-ζουμε, οι Έλληνες, 400 ευρώ στον κάθε εσθονό. Όλοι οι άνθρωποι μπαίνουν στο πνεύμα της αλληλεγγύης με την προσπάθεια πολλών εξ ημών, με τη μικρή προ-σπάθεια και κάποιων άλλων πέρα των αρχηγών. δεν μου επιτρεπόταν. μου έχει φύγει ένα βάρος. είναι δύ-σκολη η απόφαση να τα σπάσει κανείς με ένα κόμμα που υπηρετεί πάρα πολύ πιστά και κόσμια, χωρίς να έχει πάρει μεγάλους τίτλους. Χωρίς να έχει ποτέ εκλο-γική βοήθεια από αυτό το κόμμα. είχα πάντα κάποια φαντάσματα υποψηφίων που έμπαιναν, εκλέγονταν και έφευγαν με τη βοήθεια του κόμματος. Γιατί δεν εί-μαι εκείνο το υλικό με το οποίο τα κόμματα αισθάνο-νται ασφαλή, παρά τη δουλειά που έχω κάνει. Πέρασα τα πιο γαλάζια, παραγωγικά χρόνια της ζωής μου εδώ. δεν είναι εύκολο λοιπόν.

Πηγαίνατε στο εξωτερικό και προσπαθούσατε να πείσετε τους ξένους να βοηθήσουν την ελλάδα.

από την άλλη, τι σας έλεγαν για τη ν.δ., που είχε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση;εγώ, όπως ήμουν υποχρεωμένη, έβρισκα πάντα δικαι-ολογητικά για τη ν.δ. Έλεγα ότι η ν.δ. έχει προτάσεις κ.λπ. Έβρισκα προφάσεις να στηρίξω το κόμμα και τον αρχηγό του, αλλά, όταν τα πράγματα ήρθαν στο τσί-γκλισμα της συνείδησής μου, δεν βρήκα εναλλακτική λύση πουθενά, σε κανένα τραπέζι. είδα έντρομους νέ-ους βουλευτές να μου λένε στο αφτί το ένα και τελικά να λένε, όπως είπε και ένας παλαιότερος εμού, εξαιρε-τικός συνάδελφος, ότι εγώ θα ακολουθήσω την κομ-ματική γραμμή και το κρίμα στην ηλιθία. δεν πιστεύω σε αυτή τη γραμμή εγώ. Ούτε πιστεύω ότι η ψήφος μου πρέπει να μεταλλάσσεται με τη λογική αν είναι η νούμερο 1 που πέφτει, η 151, η χρήσιμη ή η 300. και άχρηστη να ήταν και η ψήφος της διαφοράς να ήταν, εγώ θα πίστευα αυτό που πιστεύω.

δεν ήταν ρεαλιστικές οι προτάσεις της ν.δ.;Όχι βέβαια. δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πι-στεύει στην ανάπτυξη. καταρχάς, από τα 23 ζητού-μενα, στα 19 είχαν συμφωνήσει, από ό,τι μου είπε φίλος μου του περιβάλλοντος της ηγεσίας. είχαν δι-αφορές σε ελάχιστα. θεωρώ, λοιπόν, ότι η θέση του «όχι» σθεναρά ήταν άρνηση σε συμπόρευση για να μη μοιραστούμε το όποιο πολιτικό κόστος της πιθα-νής αποτυχίας.

δεν ήταν εθνική θέση αυτό το «όχι»; Ήταν κομμα-τική θέση;δεν ξέρω. ρωτήστε αυτούς που ψήφισαν «όχι». εγώ πι-στεύω ότι εθνική θέση είναι μόνο το «ναι», ακόμα και έστω απέναντι σε αυτούς τους αδύναμους, τους ανί-κανους, το είπα και στη Βουλή, πείτε τους όπως θέλετε και βάλτε την υπογραφή μου. αλλά είναι η μόνη λύση, η οποία έχει βγει με τη βοήθεια των «κουτόφραγκων» κατά μερικούς, αλλά των πραγματικά αλληλέγγυων

φίλων μας λέω εγώ που γνωρίζω την ευρώπη και που απαιτεί αναβάθμιση του κύρους των ελλήνων πολιτι-κών. αυτό βιώνω και αυτό κυνήγησα.

σας ενοχλεί που βρίσκεστε εκτός ν.δ.;δεν θα πω ότι είναι το πιο ευχάριστο που μου έλαχε μετά από πολλά χρόνια σταθερής, πιστής και εξαντλη-τικής δουλειάς. αισθάνομαι λίγο μόνη μου, αλλά αι-σθάνομαι ότι εγώ είμαι η ν.δ.

οδεύετε για τη δημοκρατική συμμαχία;Όχι βέβαια. Όπως δήλωσα και στη Βουλή, δεν οδεύω ούτε στην αγκαλιά του Γιώργου, όπως έγραψαν κυ-ριακάτικα φύλλα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την πολυετή μας οικογενειακή φιλία, ούτε προς τη συναδελφική μου πολιτική φίλη, κυρία μπακογιάννη. θα αφοσιωθώ, ως ανεξάρτητη βουλευτής, με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος στο να υπηρετήσω, για αυτή τη θητεία, αυτό που έχω υποσχεθεί στο λαό της αρ-γολίδας, στον ελληνικό λαό ευρύτερα και στους συμ-μάχους μας και συναγωνιστές μας στο Συμβούλιο της ευρώπης, που 6 χρόνια με εκλέγουν αντιπρόεδρο σε αυτό το κόμμα, κάθε χρόνο, σταθερά.

δεν θα παραδώσετε την έδρα σας δηλαδή.Γιατί να την παραδώσω; Η εντολή που έχω εγώ από το λαό της αργολίδας δεν είναι στενή εντολή, πήγαινε και υπόγραψε αντί εμού το συμβόλαιο για την αγορά ενός σπιτιού. Η εμπιστοσύνη που μου δίνουν οι ψηφοφό-ροι μου της αργολίδας, με πρωτοφανή επαναληπτική παρουσία 6 εκλογών, είναι μία παράκληση αντιπρο-σώπευσής τους στον αγώνα για το καλό του λαού και του έθνους, όπως λέει το Σύνταγμα. αυτό το καλό το εκλαμβάνω μόνο με το μυαλό μου. Έχω και τη δική μου συνείδηση. με εξαντλητική δουλειά του μυαλού μου και εξαντλητική ανάγνωση, όσο πιο έντιμα μπο-ρώ, της συνείδησής μου.

ο λαός της αργολίδας δεν θα ενοχληθεί;κάντε μου τη χάρη και πάρτε κάποια τηλέφωνα. θα συ-γκινηθείτε από τη στήριξη που έχω από τους φίλους μου.

αν σας πουν «να, η Έλσα είναι το δεκανίκι του Πα-πανδρέου και τον στηρίζει», τι θα πείτε;δεν θα απορήσω για οτιδήποτε πουν. Έχει και κάτι κουμάσια η αργολίδα γνωστά που μπορούν να συ-νεχίσουν να λένε για χρόνια. εμένα με νοιάζει τι λέει η συνείδησή μου, τι λένε οι υποστηρικτές μου. δεν με νοιάζει τι λένε αυτοί που κάνουν ευχέλαια αυτή τη στιγμή να τους αδειάσω τη γωνιά για να πάρει κάποιος άλλος τη θέση ή να γράψει κάποιος άλλος υποθήκη για πολιτικό μέλλον. δεν με αφορά αυτό. με αφορά η γνώμη των φίλων, την οποία την είχα πάρει από πολλούς.

Εθνική θέση ήταν μόνο το «ναι» στο μεσοπρόθεσμο, τονίζει η ανεξάρτητη Βουλευτής Αργολίδας, κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα για τη Mail, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι • είναι γυναίκα και τιμά τη φούστα της • δεν οδεύει ούτε προς το ΠΑΣΟΚ ούτε προς τη Δημοκρατική Συμμαχία • ψήφισε κατά συνείδηση και νοιάζεται μόνο «τι λέει αυτή» και όχι κάτι κουμάσια της Αργολίδας.

Page 6: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

6 π ο λ ι τ ι κ ή

ΠΑνΑγιωτησ κουρουμΠΛησ

να αλλάξει νοοτροπία η κυβέρνηση

αν σας ζητούσε κάποιος με δύο λέξεις να του πείτε πώς πήρατε αυτή την απόφαση για να ψηφίσετε «όχι» στο μεσοπρόθεσμο, τι θα του λέγατε;Πιστεύω ότι, επειδή και τα πράγματα κρίνονται και εκ του αποτελέσματος, για να είμαστε ειλικρινείς, αφου-γκράστηκα καλά αυτό που γινόταν μέσα στην ελληνι-κή κοινωνία, με συνέπεια να πάρω αυτή την απόφαση, στέλνοντας ένα μήνυμα το οποίο δείχνει ότι έγινε απο-δεκτό από πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος είχε ανάγκη να ακούσει έναν άνθρωπο από τη Βουλή, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, να λέει ένα «όχι» σε αυτή την καταιγίδα κατεδάφισης ονείρων, κοινωνικών δι-καιωμάτων, ελπίδων.

ελέχθη και αυτό, είναι προσωπικό βέβαια, αλλά ελέχθη, ότι, για παράδειγμα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας αυτή ένα μήνυμα που σας έστειλε τις τελευταίες στιγμές η κόρη σας. Τι έγρα-φε αυτό το μήνυμα; είμαστε και εμείς οι πολιτικοί άνθρωποι. δεν είμαστε μηχανές. κατά τη μία και μίση περίπου, όταν τα πράγ-ματα ήταν σε ένα αποκορύφωμα έντασης, πίεσης, το περιβάλλον, το κλίμα, μισόλογα από εδώ, κουβέντες από εκεί, ο καθένας έλεγε αυτό που ήθελε, ήταν μια αφόρητη κατάσταση, δεν ήταν μια απλή διαδικασία, μου ήρθε ένα μήνυμα από μία ψηφοφόρο μου, όπως έγραφε, η οποία ήταν στο αεροδρόμιο και ταξίδευε με το σχολείο της, είναι φοιτήτρια και πήγαιναν ένα εκ-παιδευτικό ταξίδι, και μου είπε ότι εγώ θέλω να κάνεις αυτό που η συνείδησή σου και οι αρχές σου σου επι-βάλουν, να μην υποκύψεις σε καμία σκοπιμότητα για τη βουλευτική σου ιδιότητα, εγώ θα είμαι πάντα κοντά σου, όποια απόφαση και αν πάρεις, αλλά κυρίως δεν θέλω να προδώσεις τους νέους ανθρώπους που σε πι-στεύουν. Ήταν η κόρη μου.

στην απόφασή σας αυτή έπαιξε ρόλο ότι κυβερ-νητικά πρόσωπα, συγκεκριμένα πρόσωπα, που οδήγησαν το μνημόνιο ένα στην αποτυχία, παρα-μένουν και σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή; Έπαιξαν ρόλο αυτά τα πράγματα. Άνθρωποι που πλέ-ον δεν τους πιστεύω ότι μπορούν, μπορεί να είναι οι καλύτεροι, δεν έχω προσωπικά μαζί τους, και θα σας εξομολογηθώ ότι το τελευταίο που είπα στον κ. Παπα-κωνσταντίνου, και το είπα μπροστά σε 30 ανθρώπους, είναι ότι δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα μαζί του, ότι δεν πήγα ποτέ να τον ενοχλήσω για να μην πει κανείς ότι δεν με ικανοποίησε κάτι, ότι δεν πήγα ποτέ να του ζητήσω κάτι στο υπουργείο του, ότι του έβα-λα ζητήματα συγκεκριμένα που είχαν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, με την απασχόληση, και επεδείχθη μία στάση που εμένα πλέον με είχε απογοητεύσει.

αυτό θέλω να πω, ότι σας επηρέασε αυτό, γιατί τα πρόσωπα παραμένουν. επηρέασε. και αυτό το μνημόνιο που έγινε θα μπορού-σε να γίνει σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα. να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος σε ένα μεγάλο βαθ-μό. δεν το έκανε. Άλλα έλεγε σε εμάς, άλλα έλεγε στον Πρωθυπουργό, άλλα στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να έχει βίο, αν αλλάξει νοοτροπία.

αλλιώς;αν δεν αλλάξει νοοτροπία, το φθινόπωρο θα είμαστε σε καταστάσεις πολύ δύσκολες. είδατε τι έγινε στα Χα-νιά; αυτά δεν είναι φαινόμενα που μπορεί να τα αντι-παρέρχεται κανείς, έτσι απλά.

εσείς υιοθετήσατε μια στάση, ψηφίσατε «όχι». Υπήρξαν, όμως, συνάδελφοί σας που, θα το πω έτσι όπως το αισθάνομαι, ταλαιπώρησαν πολύ το κοινό και τους πολίτες με τη στάση τους, με τα εί-πα-ξείπα, πιστεύω-δεν πιστεύω, θέλω-δεν θέλω.δεν θέλω να σχολιάσω ειλικρινά. μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να σχολιάσω συναδέλφους. Σέβομαι τον προβληματισμό που έχει ο καθένας. θα πάρω την καλή πλευρά, γιατί θέλω πάντα να είμαι άνθρωπος της θετικής ενέργειας. Βοήθησαν στο να αναδειχτούν κάποια πράγματα, απλώς δεν έπρεπε να δεσμευτούν κατηγορηματικά ότι «δεν». εγώ δεν το είπα το «δεν» ποτέ. εγώ ακολουθούσα πάντα μια προσεκτική γραμ-μή, έβαζα τα ζητήματα, έβαζα κάποιους όρους, δεν είπα ποτέ δεν ψηφίζω.

Το ερώτημα είναι αν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα πάει σε κάποιον άλλο φορέα-κόμμα, θα πάει στο

Άρμα ή θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής;Ο Παναγιώτης κουρουμπλής θα παραμείνει ανεξάρτη-τος βουλευτής. Πρέπει να σας πω ότι μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη αυτή η απόφαση και για έναν ακόμα λόγο, γιατί κουβαλάω μια παράδοση οικογενειακή που ξεκινάει από το 1912.

Τώρα, όμως, βρίσκεστε εκτός ΠασοΚ.Στις 7 Σεπτέμβρη ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα πρωτο-βουλίας του ΠαΣΟκ στο αγρίνιο. Ήμουν μαθητής της έκτης γυμνασίου και ήμουν ο μόνος μαθητής. από εκεί και πέρα, η πορεία μου μέσα στο ΠαΣΟκ είναι γνωστή σε όλους. δεν ήμουν κανένας άνθρωπος που ήμουν κρυμμένος στα όπισθεν. Ήμουν στις πρώτες γραμμές της προσπάθειας αυτού του χώρου και στους κοινω-νικούς αγώνες. και ήξερα και τις συνέπειες βέβαια. αναλαμβάνω βέβαια αυτή την ευθύνη. δεν μετανιώ-νω. κανένας δεν μπορεί να με διαγράψει. Σήμερα μου είπε ένας άνθρωπος εδώ, ανεβαίνοντας την Όθωνος, ότι μπορεί να σε διέγραψαν από το ΠαΣΟκ, αλλά είσαι γραμμένος στους δρόμους και στις ψυχές των ανθρώ-πων.

εσείς ως ανεξάρτητος βουλευτής δεν θα παραδώ-σετε την έδρα σας από ό,τι αντιλαμβάνομαι. Όχι, δεν θα την παραδώσω. ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα ψηφίζω αρνητικά συνεχώς. θα στηρίζω νομοσχέ-δια ή άρθρα νομοσχεδίων που κρίνω ότι είναι θετικά και θα απορρίπτω άλλα τα οποία δεν κρίνω ότι είναι θετικά. επειδή είναι και πολύ δύσκολη περίοδος και φοβάμαι ότι θα επιχειρηθεί να μας επιβάλουν και άλ-λους όρους, θα χρειαστεί να γίνεται μια πολύ οργανω-μένη προσπάθεια από όσους θέλουμε να προβάλουμε μια αντίσταση σε αυτού του είδους τις επιλογές.

Όχι νέο κόμμα φαντάζομαι;Όχι. Όχι, δεν θα γίνουμε και φολκλόρ.

σας ενόχλησε η παρομοίωση με το μάντη Τειρεσία;Όχι, όχι. δεν με ενόχλησε, γιατί ξέρω ότι ο Βενιζέλος το είπε. καταρχήν, ο τειρεσίας, όταν πήγε στον κρέο-ντα, του είπε, ο κρέων, για να τον υποτιμήσει και για να τον απαξιώσει, ότι δεν μπορεί να έρχεται αυτός, ένας τυφλός που τον οδηγεί κάποιος, και να του κά-νει συστάσεις και παρατηρήσεις. και του απάντησε το περίφημο, ότι εκείνον τον οδηγεί ένας, ενώ εκείνος, ο τειρεσίας, οδηγεί την πόλη. Άλλωστε, πρέπει να πω ότι αυτό το πρόβλημα δεν με απασχολεί και μάλιστα πολλές φορές στη Βουλή εγώ το αυτοσαρκάζω τόσο προκλητικά που οι άλλοι παθαίνουν και λίγο σοκ. μου λένε «τι βλέπεις» και απαντώ: «τι να βλέπω; εγώ δεν βλέπω, γιατί δεν βλέπω κιόλας, αλλά εσύ που βλέπεις, βλέπεις τίποτα»;

«Μπορεί να τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μένει γραμμένος στις ψυχές των ανθρώπων». Πρόκειται για το Βουλευτή, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος «τόλμησε», μόνο αυτός, και ανέλαβε την όποια ευθύνη, λέγοντας «όχι» στο μεσοπρόθεσμο. Σε συνέντευξή του στη Mail, μεταξύ άλλων, τονίζει: • Άλλα έλεγε στους βουλευτές, άλλα στον Πρωθυπουργό, άλλα στις Βρυξέλλες, άλλα έκανε • Η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά, μόνο αν αλλάξει νοοτροπία.

Page 7: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 8: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

8 ε π ί κ α ι ρ ο θ έ μ α

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο μετάστασης της ελ-ληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες, και πιο συγκε-κριμένα στην ισπανία και κυρίως στην ιταλία, όπου εκεί βλέπουμε να δέχεται η ιταλική οικονομία μια επί-θεση και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.το θεωρώ μάλλον πιθανό όχι τόσο γιατί οι αντιδράσεις από μέρους της κοινωνίας είναι όμοιες, δεν είναι όμοι-ες, αλλά γιατί η επίθεση που δέχεται το ευρώ, διαμέσου των πιο αδύναμων οικονομιών, από το μονοπώλιο αυτό των οίκων αξιολόγησης, των αμερικανικών οίκων αξι-ολόγησης, είναι προφανής. δέχονται επίθεση οι πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, γιατί γίνεται μία επίθεση εναντίον του ευρώ. Άρα, είναι πολύ πιθανό η ενδεχόμενη εμβάθυνση της κρίσης στον αδύναμο κρί-κο του ευρώ που είναι η ελλάδα να έχει άμεσα επακό-λουθα στις οικονομίες, άρα και στην πολιτική και κοι-νωνική ισορροπία των δύο χωρών που προαναφέρατε.

σε σχέση με αυτά που είπατε, για του λόγου το αλη-θές, τα spreads και τα CDS των ιταλικών ομολόγων διαμορφώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που έκανε τον κ. μπερλου-σκόνι να πει ανοιχτά και να μιλήσει για «κερδοσκο-πικές ακρίδες» που επιτίθενται στη χώρα του. ναι, είναι κάτι που λένε οι ευρωπαίοι εδώ και ένα χρόνο, και παραπάνω από ένα χρόνο, αλλά τα λόγια δεν έχουν γίνει πράξεις. Γιατί η ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατε-θειμένη να αποκρούσει την επίθεση αυτή εναντίον του ευρώ με τρόπο αποτελεσματικό, ακυρώνοντας την ισχύ και το μονοπώλιο των οίκων αξιολόγησης. Σε ό,τι αφο-ρά τη δραματική κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια σκληρή διαμάχη ανάμε-σα στον υπουργό οικονομικών, κ. τζούλιο τρεμόντι, και τον Πρωθυπουργό, τον κ. μπερλουσκόνι. Ποιο είναι το θέμα; το θέμα είναι ότι δεσμεύτηκε η Ιταλία με τη νέα συνθήκη της ευρωπαϊκής Ένωσης, του Euro Plus όπως ονομάζεται, να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 60% με βάση τη συνθήκη του μάαστριχτ έως το 2014. αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέσα σε 3 χρόνια να κάνει περικο-πές για κάτι παραπάνω από 46 δισεκατομμύρια ευρώ. τι συνέβη; Συνέβη ότι ο μπερλουσκόνι έβαλε βέτο στα σχέδια που είχε ετοιμάσει ο τρεμόντι για αυστηρές πε-ρικοπές ήδη από φέτος και επεξεργάστηκε μια κλιμα-κωτή εφαρμογή για τα μέτρα αυτά ώστε να εφαρμοστεί ο κύριος όγκος των περικοπών μετά το 2013, όταν θα έχουν γίνει εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αναδειχτεί μία άλλη κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει αυτό το νέο πρόγραμμα λιτότητας;δεν είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. είναι κάπως λιγότερο αυστηρό. Οπωσδήποτε παγώνουν οι προσλή-ψεις και οι αυξήσεις στο δημόσιο, προβλέπεται συγχώ-νευση πολλών φορέων του δημοσίου, όπως και εδώ. Tο κυριότερο είναι, εκείνο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δημοσιογραφική άποψη, κάποιες πε-

ρικοπές που προτείνονται στο κόστος της πολιτικής, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Ιταλία. μόνο η Βου-λή, στην Ιταλία έχουμε δύο Βουλές, έχουμε και τη γερου-σία, μόνο ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, λοιπόν, στοιχίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. μόνο για να λειτουργήσει. Συν οι μισθοί 635 βουλευτών, που είναι περίπου συνολικά, η αμοιβή τους, 35.000 ευρώ το μήνα μικτά. Όπως βλέπετε, είναι τρομακτικό το κόστος αυτό. και αν το πολλαπλασιάσουμε με το 20, επειδή έχουμε 20 περιφερειακά συμβούλια με άλλους τόσους σύμβουλους οι οποίοι έχουν τα δικαιώματα των βουλευτών, το κόστος της πολιτικής είναι τρομακτικό. Η πρόταση, όμως, του τρεμόντι σκόνταψε, όπως μπορείτε να φανταστείτε, σε σθεναρές αντιστάσεις από μέρους των πολιτικών.

Φαίνεται ότι αυτό το σχέδιο λιτότητας να αποτε-λεί casus belli για το κόμμα της λέγκας του Βορρά, με τον ηγέτη του κόμματος της λέγκας του Βορ-ρά, ουμπέρτο μπόσσι, να δηλώνει ότι αντιτίθεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Προσέτο, κάνει λόγο για πρόγραμμα που πρέπει να μελετηθεί από ψυχία-τρο. Όλα αυτά μπορούν, άραγε, να πυροδοτήσουν το πολιτικό κλίμα της ιταλίας και να οδηγήσουν σε πολιτική κρίση;το θέμα είναι ότι υπάρχει μια ουσιαστική σύγκρουση. από τη μία υπάρχει το κόμμα της οικονομίας, των περι-κοπών και από την άλλη υπάρχει το κόμμα των δημοσί-ων δαπανών. και ιδιαίτερα σε μια προεκλογική περίοδο, όπως εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε τώρα στην Ιτα-λία. αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, δηλαδή ποιος θα υπερνικήσει και πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές. Γιατί πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα γίνουν το 2013, αλλά θα γίνουν ένα χρόνο πριν, δηλαδή το επόμενο έτος. Πάντως, η πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει και για άλλους λόγους. Οι περικοπές και η δημόσια οικονομία

είναι απλώς ένα άλλο κεφάλαιο πάνω στο οποίο διεξά-γεται η σύγκρουση. Η πραγματική μάχη δόθηκε γύρω από τα κρίσιμα δημοψηφίσματα και γύρω από τις δη-μοτικές εκλογές τους περασμένους μήνες.

Πώς στέκεται απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο κ. μπερλουσκόνι;Ο μπερλουσκόνι έφαγε αυτά τα δύο γερά σκαμπίλια στις αρχές και στα μέσα Ιουνίου και προσπαθεί τώρα να βρει κάποιο τρόπο να ισορροπήσει. δεν είναι άνθρω-πος ο οποίος υποχωρεί μπροστά στα προβλήματα, ούτε έδειξε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ούτε βεβαίως να επιλέξει κάποιο διάδοχό του επικεφαλής του Λαού της ελευθερίας, του κυβερνώντος κόμματος. εγώ νομίζω ότι θα δίνει τη μάχη του με τα όπλα που διαθέτει, δη-λαδή φορολογικές απαλλαγές, που είναι αυτό που υπό-σχεται από τότε που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο, το 1994. δεν μπορούν να υλοποιηθούν όμως, για αυτό προσπαθεί με κάθε μέσο να ρίξει το κύριο βάρος των περικοπών και της λιτότητας στη διάδοχη κατάσταση.

σε σχέση με την ελλάδα, πώς η ιταλική οικονομία αξι-ολογεί την κρίση στην ελλάδα; Πόσο την ανησυχεί;Η ιταλική οικονομία δεν έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στην ελλάδα. ακόμα και οι ιταλικές τράπεζες είχαν επενδύσει, σε αντίθεση με τις γαλλικές και τις γερμα-νικές, ελάχιστα σε ελληνικά ομόλογα, οπότε και το φά-ντασμα της αναδιάρθρωσης του χρέους τους αφήνει σχετικά αδιάφορους. μπορώ να πω, όμως, πώς αντι-μετωπίζει η πολιτική ηγεσία, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, την ελληνική κρίση και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι την αντιμετωπίζει με μεγάλο πνεύμα αλληλεγγύης, μεγάλο αίσθημα κατανόησης και θεω-ρεί πως η ελλάδα είναι η πρόβα τζενεράλε για εξελί-ξεις και μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν γρήγορα και στην Ιταλία.

Δημητρησ ΔΕΛηοΛΑνησ

η κρίση «πάει» και ιταλία-ισπανία…«Στην Ιταλία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) μας αντιμετωπίζουν με πνεύμα αλληλεγγύης και θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πρόβα τζενεράλε για εξελίξεις και μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν σύντομα και εκεί». Αυτό τονίζει ο κ. Δημήτρης Δεληολάνης (ανταποκριτής της ΝΕΤ στη Ρώμη), σε συνέντευξή του στη Mail, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως είναι πιθανή η μετάσταση του ελληνικού φαινομένου σε Ισπανία και Ιταλία.

REU

TERS

Page 9: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 10: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

10 π α ι δ ε ί α

•λειτουργία ιατρικής σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2012

με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, αυτήν του επίτιμου διδάκτορα, τίμησε το ευρωπα-ϊκό Πανεπιστήμιο κύπρου τον πρώτο πολίτη

της χώρας, τον Πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, κ. δημήτρη Χριστόφια.μετά από εισήγηση του τμήματος κοινωνικών και Συμπεριφορικών Σπουδών, της Σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών Σπουδών και ομό-φωνη απόφαση της Συγκλήτου, το ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανακήρυ-ξε τον κ. δημήτρη Χριστόφια επίτιμο διδάκτορα.Η επίσημη τελετή ανακήρυξης του κ. Χριστόφια έγινε στον κατάμεστο χώρο του ευρωπαϊκού Πανεπιστη-μίου την τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 (19:00) όπου και προηγήθηκε της τελετής αποφοίτησης των σπουδα-στών του πανεπιστημίου. με την αναγόρευση αυτή το ευρω-παϊκό Πανεπιστήμιο κύπρου τιμά την παρουσία, το έργο, τη συμβολή και την προσφορά του κοινωνικού επιστήμονα και πολιτικού δημήτρη Χριστόφια τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που Πα-νεπιστήμιο στην κύπρο ανακηρύσσει σε επίτιμο διδάκτορα Πρόεδρο της δημοκρατίας, όπως συνέ-βη με τον κ. Χριστόφια. ειδικότερα, για τον κ. Χριστόφια, η ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτο-ρα είναι η πρώτη που γίνεται στην πατρίδα του. Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό Πανεπιστή-μιο κύπρου, μαζί με τρία ελληνικά Πανεπι-στήμια -Πανεπιστήμιο μακεδονίας (2004), Πανεπιστήμιο Πατρών (2010), Πανεπιστήμιο αθηνών (2010)- και το Ινστιτούτο διεθνών Σχέσεων της μόσχας (2008), αποτελούν τα ακαδημαϊκά ιδρύμα-τα που τίμησαν τον κ. Χριστόφια με αυτή την ύψιστη ακαδημαϊκή δι-άκριση.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, κ. Χριστόφιας, μετά την αναγόρευσή του, ανέπτυξε το θέμα «Οι γεωπολιτικές

εξελίξεις στη νοτιο-ανατολική μεσόγειο και ο ρόλος της κύπρου».Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ως «κραυγαλέα αντίφαση το ότι τη στιγμή που η τουρκία διατείνεται ότι οικοδομεί πολιτική «μηδενικών προ-βλημάτων» με τα γειτονικά της κράτη, την ίδια στιγμή,

να κατέχει παράνομα μέρος του εδάφους μιας ανεξάρ-τητης χώρας, όπως είναι η κύπρος, η οποία είναι μέλος του ΟΗε και της ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως «οι σχέσεις που έχει οι-

κοδομήσει η κύπρος με τα γειτονικά της κράτη έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο να επιτύχουμε αυτό που πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο από πολλούς ακατόρθω-το: τη σύναψη συμφωνίας και την επικύρωσή της τόσο με το Ισραήλ όσο και με την αίγυπτο για οριοθέτηση της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αΟΖ) της κύ-

πρου». τον Πρόεδρο της δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρύτανης, καθηγη-τής κ. α. Ορφανίδης, ενώ η παρου-σίαση του έργου του έγινε από τον αντιπρύτανη, καθηγητή κ. κ. Γου-λιάμο. ειδικότερα, ο αντιπρύτανης κ. Γου-λιάμος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του πολίτη και πολιτικού δημήτρη Χριστόφια στα θέματα της πολιτικής της ύφεσης, της ει-ρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύ-νης και αλληλεγγύης. Ο πολίτης και πολιτικός δημήτρης Χριστόφιας έθεσε -κατά τον αντιπρύτανη του ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου- ανε-ξίτηλα τη σφραγίδα του στις κοι-νωνικο-οικονομικές και δημοκρα-τικές κατακτήσεις του λαού μας. και συνέχισε ο κ. Γουλιάμος: «Ο δ. Χριστόφιας βρέθηκε στις πρώτες

γραμμές της αντιαποικια-κής πάλης και αργότερα στην πολιτική προάσπι-σης της ανεξαρτησίας της κύπρου. Πρωτοστάτησε στον αγώνα για ειρηνική συμβίωση, φιλία και συ-νεργασία ανάμεσα στους ε/κύπριους και τους τ/κύ-πριους. Υπήρξε και εξα-κολουθητικά παραμένει εμπνευστής και ένθερμος υποστηρικτής των γραμ-μάτων, των τεχνών, αλλά και της εμπέδωσης δημο-κρατικής παιδείας». επιπλέον, ο αντιπρύτανης κ. Γουλιάμος αναφέρθηκε στη σημαντική παρέμβα-ση του κ. δ. Χριστόφια στη «διεθνή Συνάντηση για την ειρήνη», που έγινε στη Βαρ-κελώνη, όπου και διατύπω-σε την πρόταση για «ριζική αλλαγή της πολιτικής ηθι-κής» στο διεθνή χώρο. τέλος, στο χαιρετισμό του -κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης- ο

Πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του ευρωπα-ϊκού Πανεπιστημίου κύπρου, κ. ανδρέας ελευθεριά-δης, ανακοίνωσε τη λειτουργία Ιατρικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2012.

Ε υ ρ ω Π Α ϊ κ ο Π Α ν Ε Π ι σ τ η μ ι ο κ υ Π ρ ο υΕπίτιμος Διδάκτορας o κ. Δημήτρης Χριστόφιας

Διακρίνονται από δεξιά: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Ελευθεριάδης,

ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Α. Ορφανίδης, ο Αντιπρύτανης, κ. Κ. Γουλιάμος, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Page 11: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 12: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 13: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 14: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

14 α υ τ ο κ ί ν η τ ο

του γιάννη Κουτελιέρημε διαστάσεις 4,92 μέτρα μήκος, 1,87 μέτρα πλάτος και μόλις 1,46 μέτρα ύψος, το έβδομης γενιάς πολυτελές σεντάν της Audi, που σύμφωνα με τη γερμανική εται-ρεία είναι το πλέον επιτυχημένο πολυτελές sedan στον κόσμο, έχει τις πιο sport αναλογίες στην κατηγορία του. το αμάξωμα του νέου Audi A6 είναι υπερβολικά ελα-φρύ λόγω της εκτεταμένης χρήσης αλουμινίου, άκα-μπτο και ασφαλές, χάρη στην έξυπνη και σύνθετη σχε-διαστική φιλοσοφία, η οποία θέτει νέα πρότυπα στην απαιτητική κατηγορία των premium μοντέλων.Η σχεδίαση ενσωματώνει δυναμικές γραμμές με χαρα-κτηριστική κομψότητα. το μακρύ καπό του κινητήρα, η χαμηλή γραμμή της οροφής, καθώς και οι έντονες γραμμές στα πλαϊνά, δημιουργούν μια δυναμική συ-νολική εμφάνιση, ενώ τα φωτιστικά σώματα LED τονί-ζουν την εντυπωσιακή έκφραση του εμπρός μέρους.το ευρύχωρο εσωτερικό του νέου Audi A6 αντανακλά την κομψότητα, στιβαρότητα και υψηλή αισθητική της εξωτερικής σχεδίασης.Η κομψή εμφάνιση του ταμπλό και του πίνακα οργά-νων υπογραμμίζει την κορυφαία ποιότητα του cockpit. Όλα τα υλικά, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας επέν-δυσης ξύλου, έχουν επιλεγεί και δημιουργηθεί με τη μέγιστη προσοχή. Προαιρετικά, τα εμπρός καθίσματα μπορούν να εξοπλισθούν με εξαερισμό και λειτουρ-γίες μασάζ. Ο διακριτικός φωτισμός Ambient του πα-

κέτου εσωτερικού φωτισμού δίνει στο εσωτερικό μια επιπλέον λάμψη.το νέο Audi A6 διαθέτει υποδειγματική εργονομία. το επίπεδο βασικού εξοπλισμού του νέου Audi α6 Sedan βρίσκεται στα υψηλοτέρα επίπεδα της κατηγορίας και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Σύστημα εξοικονόμησης & ανάκτησης ενέργειας (Start & Stop)• ESP με ABS, EBV, ASR & EDS• αερόσακους οδηγού-συνοδηγού, πλευρικούς & κεφαλής• Συστήματα υποβοήθησης Audi pre sense basic για την προληπτική προστασία των επιβατών σε ενδεχόμενη σύγκρουση• Προβολείς Xenon Plus με ενσωματωμένα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED• Προβολείς ομίχλης• MMI®Radio Plus: (CD player, 2 SDHC memory cards, MP3 player, WMA & ACC, AUX IN)• Οθόνη ελέγχου βασικών λειτουργιών και υπολογι-στή ταξιδίου με οθόνη TFT 5’’ στον πίνακα οργάνων• Έγχρωμη οθόνη με λογική λειτουργίας μμΙ 6,5’’, βυθιζόμενη στο ταμπλό• δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, ηλεκτροϋ-δραυλικό, μεταβλητής υποβοήθησης• Σύστημα ανοιχτής ακρόασης τηλεφώνου (Bluetooth Interface)

• αυτόματο κλιματισμό• κεντρικό υποβραχιόνιο εμπρός• αυτόματο σταθεροποιητή ταχύτητας (Cruise Control) • Ένδειξη πίεσης ελαστικών • τροχούς αλουμινίου 17’’, με ελαστικά 225/55 R17

Στον προαιρετικό εξοπλισμό ανήκει το σύστημα Head-Up Display, το οποίο προβάλλει σημαντικές πληροφο-ρίες πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, καθώς και το σύστημα πλοήγησης MMI navigation με σύστημα αφής MMI touch. Ο σκληρός δίσκος του συστήματος πλοήγη-σης μπορεί να ελεγχθεί και μέσω του MMI touch. το νέο Audi A6 αρχικά θα διατίθεται με πέντε μηχανικά σύνολα: δύο βενζινοκινητήρες και τρεις κινητήρες πε-τρελαίου TDI. Η απόδοσή τους κυμαίνεται από 180hp έως 300hp. Η Audi προσφέρει, επίσης, μια σειρά από επι-λογές για τη μετάδοση της κίνησης. το σύστημα διαμόρ-φωσης της οδηγικής συμπεριφοράς «Audi Drive Select» είναι διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις TFSI και TDI και περι-λαμβάνει την επιπρόσθετη λειτουργία Efficiency.Στην ελληνική αγορά το νέο Audi A6 θα κάνει την εμ-φάνισή του αρχικά με τον 2.0lt κινητήρα τεχνολογίας τFSI, ο οποίος αποδίδει 180hp και με ροπή που φτά-νει τα 320νm/στις 1.500-3.900 σ.α.λ. Η τελική ταχύ-τητα του νέου πολυτελούς Sedan της Audi αγγίζει τα 232χλμ., ενώ χρειάζεται μόλις 8.1 δευτερόλεπτα προ-κειμένου να επιταχύνει από 0-100χλμ./ώρα. το νέο Audi A6 είναι, επίσης, διαθέσιμο με μια ευρεία γκά-μα κιβωτίων ταχυτήτων. Η επιλογή, με βάση την έκδοση του κινητήρα, θα περιλαμβάνει ένα μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων, το multitronic, με τις συνεχώς μεταβαλλόμε-νες σχέσεις, και το ολοκαίνουργιο sport S tronic. Η τιμή του νέου Audi A6 2.0 TFSI είναι 46.900€.

νΕο audi a6

η έβδομη γενιά «αναστατώνει» την πολυτελή κατηγορία

Page 15: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 16: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

16 π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Τ ο Κ Ρ ι Τ ι Κ ο σ Χ ο λ ι ο

οΦΘαλμαΠαΤΗ...μετά το «ανεμπόδιστο φως» (2010), η «Οφθαλ-μαπάτη» (2011), η δεύτερη ποιητική συλλογή της αθηνάς ανδρουλάκη.

μια προσπάθεια για τη «Ζωή», τις «Στρεβλώ-σεις», αλλά και τη «μάνα», με «Έμπνευση», που είναι ο «μονόδρομος» για την «επιτυχία».

Όπως λιτά, απλά, ποιητικά σημειώνει, «όσες φορές προσπάθησα να σπάσω τον κλοιό, είδα ότι είναι μάταιο», για να συμπληρώσει το ίδιο λυρικά, «παθητικά υποταγμένη πλέον, με την ευχέρεια που δίνει η δύναμη της ηλικίας, κατά-λαβα ότι η λύση θα ήταν να μη φύγουμε από τον κήπο».

Η αθηνά ανδρουλάκη, από το αρκαλοχώρι του Ηρακλείου κρήτης, διδάκτωρ γιατρός, με ειδι-κότητα την παθολογοανατομία, με επιτυχία και ποιητική επάρκεια, μας οδηγεί σε μια «ανατο-μία» της καρδιάς, της σκέψης, αλλά και της ψυ-χής, με μια αισθητική ποιητικού λόγου που έχει άμεση προσέγγιση.

μ.-ε.

• Η «λόλα» του Ζακ ντεμί, με την ανούκ αιμέ και τον μαρκ μισέλ (1960).

Η ζωή μιας γυναίκας του καμπαρέ που μοιράζει ανέμελα τη ζωή της, περιμένοντας την επιστροφή του μοναδικού άντρα που σημάδεψε τη ζωή της.με τη φωτογραφία του ραούλ κουτάρ και τη μου-σική του μισέλ Λεγκράν, είναι μια ταινία με διαχρο-νική γοητεία που συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες ταινίες όλων των εποχών («ριβιέρα», εξάρχεια).

• οι «ομπρέλες του Χερβούργου», με τους Ζακ ντεμί, κα-τρίν ντενέβ, νίνο κ α σ τ ε λ ν ο υ ό β ο , μαρκ μισέλ (1963).Ένα μιούζικαλ χω-ρίς χορογραφία. μια νεαρή υπάλ-ληλος ενός κατα-στήματος πώλησης ομπρελών στο Χερ-βούργο ερωτεύε-ται έναν υπάλληλο συνεργείου αυτο-κινήτων που ονει-ρεύεται να ανοίξει βενζινάδικο. το σχέδιό της για γάμο

καταστρέφεται από τον πόλεμο της αλγερίας.με τη φωτογραφία του Ζακ ραμπιέ, μουσική του μισέλ Λεγκράν (θα προβληθεί στις θερινές αίθουσες μετά τις 21 Ιουλίου).

• «Η γυναίκα της ζωής μου»Ιταλικό δράμα του Πάολο ΒίρτσιΈνας καθηγητής επιστρέφει στην πατρίδα του, όταν η μητέρα του «φεύγει από τη ζωή».

• Το «Κυνήγι του κλέφτη»

μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες του Άλ-φρεντ Χίτσκοκ, με τη Γκρέις κέλι και τον κάρι Γκραντ («αθηναία», θησείο).

• «Το μωρό της Ρόζμαρι»

το θρίλερ-αριστούργημα του ρομάν Πολάνσκι, με τη μία φάροου και τον τζον κασαβέτη(Ψυρρή).

• «Τεκμήριο ενοχής»δράμα, με τους Χίλαρι Σουάνκ, Σαμ ρόγκουελμελίσα ΛίοΗ προσπάθεια της αδελφής να αθωώσει τον κατα-δικασμένο, όπως πιστεύει, άδικα αδελφό της.

• «συνοικία το όνειρο»Η μοναδική ταινία του αλέκου αλεξανδράκη, μαζίτην αλίκη Γεωργούλη και το μάνο κατράκηΈνα ηθογράφημα της εποχής και οι καημοί μιας ολόκληρης κοινω-νίας.

• στο Ηρώδειο

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων», του κάρ-λο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γιάννη κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για την ευτυχία και τον αγώνα για την επιβίωση.

• στην επίδαυρο

«ειρήνη» του αριστοφάνη, σε μετάφραση κ. Χ. μύρη, σκηνοθεσία Πέτρου φιλιππίδη και με τον ίδιο στο ρόλο του τρυγαίου.

• στο φεστιβάλ Παπάγου

«οι εκκλησιάζουσες» του αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και μετάφραση της κάρμεν ρουγγέρη.

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «αθήνα και ελληνικές αρχαιότητες, 1853-1854» του James Robertson (μουσείο μπενάκη, Πειραιώς 138).

ΚινΗμαΤογΡαΦοσ

ΘεαΤΡο

ΦωΤογΡαΦια

Page 17: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 18: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

18 π ρ ο ο ρ ι σ μ ο ί

Λακωνία μαγική!Ο νομός Λακωνίας, με πρωτεύουσα τη Σπάρτη, καταλαμβάνει το νοτιο-

ανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, συνορεύοντας στα δυτικά με το νομό μεσσηνίας και στα βόρεια με το νομό αρκαδίας, ενώ στα νότια

βρέχεται από το μυρτώο πέλαγος. Η μορφολογία του εδάφους του νομού εί-ναι ιδιαίτερη, καθώς από τη μία δεσπόζουν οι οροσειρές του ταΰγετου και του Πάρνωνα και από την άλλη παρεμβάλλεται η κοιλάδα του ποταμού ευρώτα, με τους εκτεταμένους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες. Για το λόγο αυτό και το κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερο, αφού οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι και υγροί και τα καλοκαίρια ξηρά και μάλλον δροσερά.

γΥΘειο:το Γύθειο αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νομού Λακωνίας και πρω-τεύουσα της μάνης. είναι μία πολιτεία «σκαρφαλωμένη» στους πρόποδες του Λαρυσίου όρους, που χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό ύφος, που παραπέμπει στην ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιών. το πανέμορφο λιμάνι του Γυθείου είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αποτελεί, σήμερα, πόλο έλξης των επι-σκεπτών της περιοχής. απέναντι από το Γύθειο, το νησάκι κρανάη, που σήμερα είναι ενωμένο με τη στεριά, αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, με τον επιβλη-τικό του φάρο, το όμορφο πευκόδασος και τον πύργο τζανετάκη. Η κρανάη είχε κεντρικό ρόλο στην έναρξη του τρωικού Πολέμου, αφού εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, η ωραία ελένη κλέφτηκε με τον Πάρι. Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την περιήγησή τους στο Γύθειο με διαμονή στο μαυροβούνι, γνωστό θέρετρο με σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και όμορφη εκτεταμένη αμμουδιά. τέλος, αξίζει και μια επίσκεψη στο κάστρο του Πασσαβά, στο δρόμο προς την αρεόπολη. το κάστρο οικοδομήθηκε την περίοδο της κυριαρχίας των φράγκων και αποτέλεσε έδρα τους.

ισΤοΡιΚο-εΘνολογιΚο μοΥσειο γΥΘειοΥτο εν λόγω μουσείο στεγάζεται στον πύργο τζανετάκη, στη στεριανή νήσο κρα-νάη. το μουσείο στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από έγγραφα, χάρτες, γκραβούρες ξένων περιηγητών του 15ου και 16ου αιώνα που αφορούν την ευ-ρύτερη περιοχή της μάνης.

ελαΦονΗσοσ:Στη νοτιοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, απέναντι από τη νεάπολη, βρί-σκεται η ελαφόνησος, ένα μικρό νησί, με εξωτική ομορφιά. είναι το μοναδικό νησί της Πελοποννήσου το οποίο κατοικείται από την αρχαιότητα έως και σή-μερα. Οι μαγευτικές αμμουδιές με τα καθαρά νερά αποτελούν ιδανική αφορ-μή για μία επίσκεψη και είναι ο κυριότερος λόγος που γνωρίζει τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στο μαγευτικό όρμο Σαρακίνικο, ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, με την εξωτική πα-ραλία του Σίμου να κλέβει την παράσταση. τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελαφόνησος ενδείκνυται για camping, καθώς το νησί διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Page 19: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 20: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

20 σ χ έ σ ε ι ς

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μεταδίδονται με τις σεξουαλικές σχέσεις οιασδή-

ποτε μορφής. Ο ιός βρίσκεται μέσα στις σεξουαλικές εκκρίσεις (σπέρμα και εκκρίσεις του κόλπου) και μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή βλεννο-γόνων του στόματος, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού. το προφυλακτικό είναι το μόνο μέσο που προστατεύει. Η χρήση του είναι απαραίτητη για να αποφύγει κανείς τις μεταδιδόμενες σεξουαλικά παθήσεις, όπως, επίσης, αν είναι σε παραγωγική ηλικία, και την πιθανότητα να μείνει έγκυος. δεν υπάρχει καμιά δικαιολο-γία για τη γυναίκα να μην το έχει μαζί της. και αν ο σύντροφός της δεν το έχει σκεφτεί, εκείνη πρέπει. είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχτεί από τις σεξου-αλικά μεταδιδόμενες παθήσεις.το γυναικείο προφυλακτικό χρησιμοποι-είται πολύ λιγότερο σε σχέση με το ανδρι-κό. Συνιστάται ιδιαίτερα για την προστα-σία της γυναίκας από το AIDS (ιός HIV). τα προφυλακτικά, εάν χρησιμοποιού-νται σωστά, προσφέρουν μια άριστη προστασία απέναντι στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως το AIDS και τις λοιμώξεις από χλαμύδια ή από γονόκοκκους.αντίθετα, η σύφιλη και ο έρπης μπο-ρούν να μεταδοθούν (μέσα από την επαφή με το δέρμα και βλεννογόνους), παρά τη χρήση προφυλακτικού.Στο στοματικό έρωτα, η παρουσία βλα-βών στα ούλα σπάνια μπορεί να αποτελέ-σει πόρτα εισόδου μικροβίων ή ιών που υπάρχουν στο σπέρμα ή στις εκκρίσεις του κόλπου. το AIDS είναι μια θανατηφόρος νόσος η οποία οδηγεί σε ελάττωση των φυσι-κών ικανοτήτων του οργανισμού για να αμυνθεί κατά των λοιμώξεων (καταστο-λή του ανοσοποιητικού συστήματος). Παρά την τερά-στια πρόοδο στο θεραπευτικό τομέα, δεν έχει επιτευχθεί πλήρης ίαση της νόσου. Γι’ αυτό το λόγο η πρόληψη είναι απαραίτητη. είναι απαραίτητο να κάνεις ένα πρώτο τεστ για HIV στις 15 με 30 μέρες που ακολουθούν και πρέπει να το επιβεβαιώσεις με ένα δεύτερο τεστ τρεις μήνες μετά από την τελευταία επικίνδυνη σχέση που είχες.

Η μόλυνση από χλαμύδια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ασυμπτωματική σε μεγάλο ποσοστό (75% στις γυναί-

κες και 50% στους άνδρες). αυτή η απουσία συμπτω-μάτων είναι επικίνδυνη. Στη γυναίκα μπορεί η νόσος να προσβάλει τις σάλπιγγες και να οδηγήσει σε στει-ρότητα. εάν υπάρχουν συμπτώματα, στη μεν γυναίκα είναι οι ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο, οι αι-μορραγίες με πόνους στην κοιλιά ή στο περίνεο, στο δε άνδρα οι εκκρίσεις από το πέος και κάψιμο στην ούρηση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

τα κονδυλώματα οφείλονται σε 2 είδη ιών. το ένα εί-δος προσβάλλει το δέρμα και το άλλο τους βλεννογό-

νους. αναπτύσσονται οπουδήποτε στα γεννητικά όργανα και στα δύο φύλα. Η χρήση των προφυλακτικών ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αλλά δεν εμποδίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από δερματική επαφή. Σε πολλές πε-ριπτώσεις οι βλάβες περνούν απαρα-τήρητες και θεραπεύονται μόνες τους. αλλά με το πρώτο σύμπτωμα είναι απαραίτητο να επισκεφτείς το γιατρό σου, διότι, εάν δεν θεραπευτούν σω-στά, είναι δυνατόν, σε ορισμένες περι-πτώσεις, να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων. μια φορά προσβεβλημένος και δεν πρό-κειται να θεραπευτείς ποτέ σε όλη σου τη ζωή. Η θεραπευτική αγωγή απλώς ελαττώνει τη βαρύτητα των συμπτω-μάτων, τη διάρκειά τους και μεγαλώνει το χρόνο επανεμφάνισης των κρίσεων. να αποφεύγεις τις κρέμες κατά των ιών, διότι δεν είναι αποτελεσματικές και επιπλέον καθυστερούν την επού-λωση των δερματικών βλαβών. το προφυλακτικό εμποδίζει τη μετάδοση του ιού, εφόσον καλύπτει τη δερματική βλάβη. κατά τη διάρκεια των κρίσεων πρέπει να αποφεύγεις τις σεξουαλικές σχέσεις. δεν πρέπει η πετσέτα του μπά-νιου του πάσχοντα να χρησιμοποιείται από άλλο άτομο της οικογένειας. εάν κατά την ούρηση προκαλείται έντονος πόνος, αυτός ο πόνος μειώνεται, όταν ουρήσεις μέσα σε νερό.

Η σύφιλη. μεταδίδεται με τη σεξουα-λική επαφή. Η προσπάθεια πρόληψης του AIDS, τη δεκαετία του ‘80, είχε ως αποτέλεσμα και τη μεγάλη μείωση κρουσμάτων της σύφιλης. τα τελευ-ταία, όμως, χρόνια επανεμφανίστηκε, διότι χαλάρωσαν τα μέτρα κατά του AIDS.

είναι μία σοβαρή νόσος που, αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, οδηγεί σε σοβαρότατες επιπλοκές, από πολλά όργανα του οργανισμού. εκδηλώνεται με μια πληγή ανώδυνη στα γεννητικά όργανα, η οποία, χωρίς θεραπεία, εξαφανίζεται σε μερικές εβδομάδες. Λίγο μετά την εξαφάνιση της πληγής, εμφανίζεται ένα εξάνθημα σε όλο το σώμα με πυρετό, με διογκωμένα γάγγλια και κόπωση. αυτά τα συμπτώματα, μετά από λίγες μέρες, εξαφανίζονται, αλλά η νόσος εξελίσσεται, αν δεν υπάρξει θεραπεία.

dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος - νάνσυ Χριστοπούλου

Προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

απόσπασμα από το βιβλίο «Ποιότητα ζωής πριν & μετά τα πενήντα χρόνια»

Page 21: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

21υ γ ε ί α

Παρά το γεγονός ότι το σεξ και η απιστία βρί-σκονται μόνο ένα πλήκτρο μακριά, στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη

φυσική, πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία στις σε-ξουαλικές σχέσεις μας. αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη από τη ντιάνα Χόλος Βαϊσόκι, από το Πανε-πιστήμιο της νεμπράσκα, και την τσέρυλ τσάιλντερς, από το Πανεπιστήμιο Γουόσμπορν στο κάνσας. ερεύ-νησαν τις συμπεριφορές της απιστίας στο διαδίκτυο και το «sexting», την αποστολή σεξουαλικών μηνυμά-των με κείμενα και φωτογραφίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κινητού τηλεφώνου. τα πορίσματά τους δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στο περιοδικό του Σπρίνγκερ, Σεξουαλικότητα & Πολιτισμός (Sexuality & Culture).

Ο τρόπος που εμπλεκόμαστε και αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της αυξημένης διαθεσιμό-τητας συσκευών, όπως υπολογιστές, κάμερες, βίντεο και κινητά τηλέφωνα. αυτές οι εξελίξεις είχαν σημα-ντικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή, καθώς και στις σεξουαλικές πτυχές της ζωής μας. αυτές τις μέρες, το διαδίκτυο είναι ο τόπος όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων προσφεύγει για να βρει σεξουαλικούς συ-ντρόφους. το sexting είναι ένα αρκετά νέο φαινόμενο, όπου ενήλικες στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους και

σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα σε έναν άλλο ενήλικα για να τα ενεργοποιήσει και να αυξήσει την πιθανότητα μιας σεξουαλικής σχέσης. ταυτόχρονα, το διαδίκτυο έχει κάνει την πράξη της απιστίας πολύ ευ-κολότερη.

Για να εξερευνήσουν το sexting και την απιστία και να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν σεξουαλικούς συντρόφους, οι ερευνητές ενήργησαν μια έρευνα σε ένα δικτυακό τόπο με στόχο παντρεμένους ανθρώπους που ψά-χνουν για ερωτικούς συντρόφους εκτός γάμου τους (AshleyMadison.com).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «απιστία» και αποκάλυψε τα ακόλουθα αποτελέσματα: Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να συμμετάσχουν σε sexting συμπεριφορές. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είχαν απατήσει το σύ-ντροφό τους σε απευθείας σύνδεση και πάνω από τα τρία τέταρτα είχαν εξαπατήσει το σύντροφό τους στην πραγματική ζωή. Οι γυναίκες και οι άνδρες ήταν εξί-σου πιθανό να έχουν εξαπατηθεί τόσο μέσω διαδικτύ-ου όσο και στην πραγματική ζωή. επιπλέον, οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους άνδρες να εξαπατήσουν τις συ-ντρόφους τους στην πραγματικότητα.

ειδικότερα, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι ερωτη-θέντες περισσότερο ενδιαφέρονταν για να βρουν σε-ξουαλικούς συντρόφους στην πραγματικότητα, τόσο για ραντεβού όσο και για σεξουαλικές επαφές, από ό,τι για να βρουν σεξουαλικούς συντρόφους σε διαδικτυ-ακή βάση.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η έρευ-νά μας δείχνει ότι όσο η τεχνολογία αλλάζει, ο τρόπος που βρίσκει ο ένας τον άλλον και ο τρόπος που προ-σελκύουμε έναν πιθανό σύντροφο αλλάζουν. ενώ οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την κοινωνική επαφή, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται περισ-σότερο για πραγματικούς, παρά online συντρόφους. φαίνεται ότι, σε κάποιο σημείο σε μια σχέση, χρειαζό-μαστε τη φυσική, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Ένας από τους λόγους για αυτό μπορεί να είναι ότι, τελικά, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα».

Πηγή: Kholos Wysocki D & Childers CD (2011). «Let my fingers do the talking»: sexting and infidelity in

cyberspace. Sexuality & Culture; DOI 10.1007/s12119-011-9091-4. Joan Robinson, Springer

Medical News Today

Μετάφραση: Hellenic Mail

το ΔιΑΔικτυο κΑι το sExting ΑΛΛΑξΑν τισ σΧΕσΕισ κΑι ΔιΕυκοΛυνΑν την ΑΠιστιΑ

σεξ και απιστία βρίσκονται ένα πλήκτρο μακριά

Page 22: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)

22 π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Κερδίστε ονειρεμένες διακοπές σε σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια με τη Hellenic Mail!

σΤειλΤε SMS με Το Κειμενο:

για τη σκιάθο: HM11, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

για τη σαντορίνη: HM12, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

για την ερέτρια: HM13, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

Η Hellenic Mail επιλέγει και προσφέρει:

μ ε γ α λ ο σ δ ι α γ ω ν ι σ μ ο σ

οι νικητές θα αναδειχθούν στο τέλος του μήνα μετά από κλήρωσηΧρέωση: 1,48€/sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠα).

νPH S.A. Θησέως 280, 17675 Helpline: 210 9472167

οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.thehellenicmail.gr/images/stories/thmpdf/diagonismoi.pdf

3 διανυκτερεύσεις στη σκιάθο στο ξενοδοχείο SKIATHOS PALACE σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή

2 διανυκτερεύσεις σε 2 ζευγάρια στην ερέτρια στο ξενοδοχείο AVANTIS SUITES με πρωινό

4 διανυκτερεύσεις στη σαντορίνη στο ξενοδοχείο IMPERIAL MED HOTEL σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό

Page 23: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)
Page 24: Hellenic Mail - Issue 16 (11-17/06/2011)