Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

24
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων και σχεδόν κάθε μέρα προστίθεται και ένα ακόμα άχθος-ένα ακόμα βάρος στο πλοίο που βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα. Βρί- σκεται στη δίνη των οικονομικών γεγονότων κυρίως από την ανεπάρκεια των ηγετών της Ε.Ε. Κλυδωνίζεται από τη μη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ταλανίζεται από τη μετριό- τητα των δικών μας πολιτικών, που δεν μπορούν να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις-τολμηρές αποφάσεις με το όποιο πολιτικό κόστος και να οδηγήσουν τη χώρα στο απάνεμο λιμάνι της ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, ενώ θα περίμενε κανείς ένα κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση και να συνέλθουμε ως κοινωνία, αντιθέτως, προ- σωπικά, αλλά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, μπλοκάρουν αυτή την έξοδο και οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να κερ- δίσει το χαμένο έδαφος, κάποιοι, αυτοί που θέ- λουν να χρεοκοπήσει, την εμποδίζουν, και αυτό είναι το δυστύχημα. Ένα κοινωνικό κίνημα είναι αναγκαίο για να απο- τρέψει αυτή την καταστροφική εξέλιξη. Ταξίδί σΤο ονείρο Θάλασσες να τις πιεις στο ποτήρι (σελ. 10) 16-22 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φΥΛ. 21- δΙανΕμΕΤαΙ δωρΕαν - ΚαθΕ μΕρα: www.thehellenicmail.gr ΓρΗΓορΗσ νίΩΤΗσ ευτυχώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία... (σελ. 6) μανΩλΗσ μπενΤενίΩΤΗσ Η δικαιοσύνη να προασπίζει τον ανίσχυρο πολίτη (σελ. 7) ΓίΩρΓοσ ΧαΤζΗμαρκακΗσ προσωπικά συμφέροντα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές (σελ. 5) ίΤαλία πορνό σκάνδαλο με νεαρή πολιτικό (σελ. 11) μεγαλοσ διαγωνισμοσ REUTERS Η χώρα κλυδωνίζεται δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια! (δείτε πώς στη σελίδα 19) αφιέρωμα: Άνδρος (σελ. 14)

description

Κώστας Γουλιάμος Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο

Transcript of Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

Page 1: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων και σχεδόν κάθε μέρα προστίθεται και ένα ακόμα άχθος-ένα ακόμα βάρος στο πλοίο που βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα. Βρί-σκεται στη δίνη των οικονομικών γεγονότων κυρίως από την ανεπάρκεια των ηγετών της Ε.Ε. Κλυδωνίζεται από τη μη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ταλανίζεται από τη μετριό-τητα των δικών μας πολιτικών, που δεν μπορούν να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις-τολμηρές αποφάσεις με το όποιο πολιτικό κόστος και να οδηγήσουν τη χώρα στο απάνεμο λιμάνι της ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα, ενώ θα περίμενε κανείς ένα κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση και να συνέλθουμε ως κοινωνία, αντιθέτως, προ-σωπικά, αλλά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, μπλοκάρουν αυτή την έξοδο και οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.Ενώ η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να κερ-δίσει το χαμένο έδαφος, κάποιοι, αυτοί που θέ-λουν να χρεοκοπήσει, την εμποδίζουν, και αυτό είναι το δυστύχημα.Ένα κοινωνικό κίνημα είναι αναγκαίο για να απο-τρέψει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Ταξίδί σΤο ονείροΘάλασσες να τις πιεις στο ποτήρι (σελ. 10)

16-22 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φΥΛ. 21- δΙανΕμΕΤαΙ δωρΕαν - ΚαθΕ μΕρα: www.thehellenicmail.gr

ΓρΗΓορΗσ νίΩΤΗσ

ευτυχώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία...(σελ. 6)

μανΩλΗσ μπενΤενίΩΤΗσ

Η δικαιοσύνη να προασπίζει τον ανίσχυρο πολίτη(σελ. 7)

ΓίΩρΓοσ ΧαΤζΗμαρκακΗσ

προσωπικά συμφέροντα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές(σελ. 5)

ίΤαλία

πορνό σκάνδαλο με νεαρή πολιτικό (σελ. 11)

μεγαλοσ διαγωνισμοσ

REU

TERS

Η χώρα κλυδωνίζεται

δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε

σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια!(δείτε πώς στη σελίδα 19)

αφιέρωμα: Άνδρος (σελ. 14)

Page 2: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

2 θέσεις

ΚοΥιΖ για ΠασοΚοΥσ-ΚοΥσΠοιο «υψηλό» στέλεχος του ΠαΣΟΚ, παρ’ ότι κοντό, διαβεβαίωσε τον υπουργό που θέλει να γίνει… αρ-χηγός ότι θα είναι μαζί του ό,τι ήταν για τον Παπαν-δρέου, φανατικός και με κραυγές, για να τον διορίσει πρόεδρο οργανισμού και ας μην έχει πτυχίο και ας εγκαλείται για κατηγορίες που ελέγχονται από το ΣδΟΕ και από «εξεταστική» της Βουλής;

σΥνΤαΞεισ… αλλα…«δεν θα χρεοκοπήσουν ούτε η χώρα ούτε τα ασφα-λιστικά ταμεία», δήλωσε ο υπουργός εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης.Όμως, δεν εξήγησε αν οι συντάξεις διασφαλίζουν «σιγουριά στη ζωή και αξιοπρέπεια στα γηρατειά».Και ακόμα δεν σκέφθηκε αν ο ίδιος είναι επαρκής για τη διαχείριση αλλά και τη μεταρρύθμιση που έχει την ευθύνη να ολοκληρώσει.Γιατί αποτελεσματικός, πάντως, δεν είναι.

Και σΤο… «αΒαΤο» ΤοΥ αΡειοΥ ΠαγοΥΗ πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του αρείου Πάγου είναι πια μια πραγματικότητα. Άργησε αυτή η εξέλιξη, αλλά είναι ένα θετικό βήμα. από την κυρία Ρένα ασημακο-πούλου η δικαιοσύνη αναμένει το… «νοικοκύρεμα» που επί χρόνια είναι μία επιδίωξη.

Και σΤΗ διοιΚΗΤιΚΗ διΚαιοσΥνΗΓυναίκα και η Γενική Επίτροπος διοικητικής δικαιο-σύνης, η κυρία ελένη διακομανώλη, άλλη μια ξε-χωριστή δικαστής, που ελπίζεται ότι θα δώσει άλλη προοπτική στις διοικητικές διαφορές. Άλλωστε, θέ-λουμε μια δικαιοσύνη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, που να εγγυάται ισονομία και ισοπολιτεία.

αναγΚασΤιΚα μεΤΡαμε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, το ΙΚα επιχειρεί να εισπράξει έσοδα 1,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, γιατί αντιμετωπίζει έντονο πρόβλη-μα ρευστότητας.

EμπίσΤευΤίκα

ο καιρός το σαββατοκύριακο

Εβδομαδιαία Αδέσμευτη Εφημερίδα Ιδιοκτησία: The Hellenic Mail Επικοινωνία, Εκδόσεις, Επιμέλεια Εντύπων Ε.Π.Ε., Εκδότης: Μαρία Γ. Σιαφάκα, Διευθυντής Σύνταξης: Θάνος Σιαφάκας,

Υπεύθυνος κατά νόμο: Θάνος Σιαφάκας - Έδρα: Λ. Κηφισίας 125-127, 115 24, Αμπελόκηποι, e-mail: [email protected],

Διανέμεται δωρεάν έξω από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε όλα τα κεντρικά σημεία.

Εκτύπωση: Ίρις ΑΕBE

*Taάρθραεκφράζουντιςαπόψειςτωνσυντακτώντους.

κάθεμέρα:www.thehellenicmail .gr

Διανέμεται δωρεάν

ΠΡωΤοσελιδα εφΗμεΡιδωνΠοΥ ΞεχωΡισαν

«Τα νΕα» 12-7-2011

«ΕθνΟΣ» 14-7-2011

ΒιαΖονΤαι να ΠαΡοΥν Το ΚομμαΣτο διευρυμένο Τομέα Εργασίας του ΠαΣΟΚ, σε μία πολύωρη συζήτηση, με τη συμμετοχή πολ-λών βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα που να φαίνεται ότι όλα τα προσπαθεί ο ίδιος, αλλά και ότι δεν υπάρχει προοπτική.Έτσι ώστε, αν κερδηθεί η υπόθεση, να είναι ο τροπαιούχος, αν χαθεί όμως, να μην έχει αυτός την ευθύνη.Οι «δικοί» του, όμως, βουλευτές, σε μία διατεταγ-μένη λειτουργία, ευθέως θέτουν ζήτημα για ψή-φιση της δανειακής σύμβασης το Σεπτέμβρη με 180 ψήφους, άρα προκύπτει ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.Το σκεπτικό είναι, χάνονται οι εκλογές για το Πα-ΣΟΚ, φεύγει ο Παπανδρέου, αρχηγός ο Βενιζέλος και το κόμμα δικό τους.Βέβαια, λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο».φυσικά, πολλοί βουλευτές δεν πρόκειται να συ-μπράξουν σ’ αυτή την καταστροφή της χώρας, όμως όλα έτσι είναι ανοιχτά.

ΠαιδειαΗ «μεταρρύθμιση» της παιδείας θα ψηφισθεί στο τέλος αυγούστου από τη Βουλή.Όμως, το ζήτη-μα είναι αν θα εφαρμοσθεί από το Σεπτέμβρη.Γιατί προβλέπεται ότι θα έχει την τύχη της «με-ταρρύθμισης» της κυρίας Γιαννάκου, η οποία έμεινε γράμμα κενό.«Παίζει» βέβαια και να μην ψηφιστεί!!!

Page 3: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

3θ έ σ ε ι ς

ΘΡΗνοσ, ΘλιψΗ, οΡγΗ Και αγαναΚΤΗσΗΤο τραγικό δυστύχημα της φονικής έκρηξης στη ναυ-τική βάση της Κύπρου έχει συγκλονίσει τη μεγαλόνη-σο, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό.θρήνος, οργή, θλίψη και αγανάκτηση είναι τα συναι-σθήματα που κυριαρχούν στο νησί της Κύπρου.Ενώ οι ευθύνες που προσδιορίζονται με βάση τα έγ-γραφα είναι μεγάλες.Εκείνο, όμως, που πρέπει εδώ στην Ελλάδα να μας προβληματίσει είναι ίσως, μήπως, ενδεχομένως, υπάρχει περίπτωση να έχουμε και εμείς, χωρίς τα απο-λύτως επιβαλλόμενα μέτρα ασφαλείας, «αποθήκες» πυρομαχικών.Χωρίς να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, απλώς κάνουμε αυτό το συλλογισμό.Έτσι ακριβώς για κάθε περίπτωση.

ΡΥΘμισΗ χΡεωννέα ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη, χωρίς, μάλιστα, αναδρομική καταβολή δόσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση αυτή διευκολύνει αναμφίβολα το δημόσιο, γιατί πρέπει να εισπράξει οφει-λόμενα, αλλά εξυπηρετεί και τους οφειλέτες, οι οποίοι, διαφορετικά, θα αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα.

ΠαγΚοσμιο ΡεΚοΡ μαΚΡοΒιοΤΗΤασ εχοΥν οι ΚαΤοιΚοι ΤΗσ ιΚαΡιασΗ διατροφή τους είναι ψάρια, ελαιόλαδο, όσπρια, φρού-τα και το αυτοφυές τσάι, που θωρακίζει την καρδιά και τα αγγεία, ενώ καταπολεμά και την κατάθλιψη των ηλικιωμέ-νων. Όταν στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από τα 90 χρόνια, στο νησί της Ικαρίας ένας στους δέκα Ικαριώτες ξεπερνά τα 90 χρόνια ζωής. Τα συμπε-ράσματα της μελέτης του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιο-λογίας που διεξήχθη από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής, σε συνδυα-σμό και με την ορεσίβια και χωρίς στρες ζωή, αποδεικνύ-εται ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας.

χΡΗμαΤοδοΤΗσΗ εΠιχειΡΗσεωνΧρηματοδότηση 1.849 επιχειρήσεων για επενδύσεις ύψους 184.340.274 ευρώ δρομολογήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠα. Έτσι, αναμένεται μια ανακούφιση της αγοράς, αφού το πρόγραμμα αφορά υφιστάμε-νες, αλλά και νέες επιχειρήσεις.

ΚοΥΡεμα 30%Σε άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο κ. Blessing, γενικός διευθυντής της Commerzbank, μίας τράπεζας της οποίας το 25% ανήκει στη γερμα-νική κυβέρνηση και η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδι-ωτικός κάτοχος ελληνικών ομολόγων στη Γερμανία, με έκθεση στα 2.9 δις ευρώ, δήλωσε ότι ήταν πλέον καιρός να γίνει κατανοητή η κρίση στην ευρωζώ-νη και πρότεινε ότι οι κάτοχοι ομολόγων πρέπει να αποδεχτούν ένα κούρεμα της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα, μαζί με μία ανταλλαγή ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας, με την υποστήριξη μίας κοινής εγγύησης από την ευρωζώνη.

Η οιΚονομια σε αΡιΘμοΥσ

• Στα 461,50 ευρώ διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας.• 9,5% η ανάπτυξη της Κίνας στο Β’ τρίμηνο του 2011. Ενώ, 15,1% είναι η ενίσχυση της βιομηχα-νικής παραγωγής κατά τον Ιούνιο.• Παπανδρέου: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ιστο-ρικές αποφάσεις.• 100 εκατ. ευρώ έχουν εισπράξει εκατοντάδες μΚΟ με αμφίβολα παραστατικά. μια λεηλασία δημοσίου χρήματος χωρίς μεγάλα αποτελέσματα.

επίσΗμανσείσγελοιογΡαφιεσ ΠοΥ ενΤΥΠωσιασαν

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 14.72011, του KΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

χΡειαΖονΤαιμεΤαΡΡΥΘμισεισΤο δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς μεταρ-ρυθμίσεις.Η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης του δνΤ για την Ελλάδα παρουσιάζει την οικονομική ακτινογρα-φία της χώρας, από την οποία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας.Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αυ-ξηθεί η παραγωγικότητα.Χρειάζεται να δουλέψουμε, διαφορετικά ούτε τα νοικοκυριά δεν θα είναι σε θέση να επιζήσουν χω-ρίς δουλειά.

ο δΗμαΡχοσ ΚαλλιΘεασ, ΚωσΤασ ασΚοΥνΗσ, για ΤΗν ΚεδΚεΟ δήμαρχος Καλλιθέας, κ. ασκούνης, προτάθηκε από το ΠαΣΟΚ για πρόεδρος της ΚΕδΚΕ, σε συ-νεργασία, μάλιστα, και με τη «δημοκρατική αρι-στερά».Ο κ. Κ. ασκούνης θεωρείται ένας επιτυχη-μένος δήμαρχος, αλλά και πολιτικό στέλεχος με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ενώ λειτουρ-γεί και με διαφάνεια.

«Το ΠολιΤιΚο σΥσΤΗμα ΠοΥ ΞεΡοΥμε σε μεΡιΚοΥσ μΗνεσδεν Θα ΥΠαΡχει»αυτο είπε καθαρά ο ελληνικής καταγωγής ευ-ρωβουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας, κ. Χατζημαρκάκης, κατά τη συζήτηση της συνέλευσης των ελληνικής καταγωγής βου-λευτών, στην αίθουσα Γερουσίας της Ελληνικής Βουλής. Η δήλωση αυτή, άφησε εμβρόντητους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Σχολιάστη-κε ιδιαίτερα, ενώ πολλές ήταν οι απόψεις των ελ-λήνων βουλευτών.

Page 4: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

4 ο ι κ ο ν ο μ ί α κ α ι α γ ο ρ ά

ναπολεΩν μαραΒεΓίασ

ακόμα και στην επιλεκτική χρεοκοπία δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις

Τι ακριβώς σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί στην καθημερινότητά μας;Τη λέμε επιλεκτική, διότι δεν αφορά στο σύνολο των ομολόγων που λήγουν. αφορά μία σειρά ομολόγων που μπορεί να λήξουν, π.χ., το 2011, το 2012 και το 2013. δηλαδή, είναι επιλεκτική, «selective» στα αγγλικά, διό-τι δεν αφορά στο σύνολο των ομολόγων, αλλά σε μία ορισμένη σειρά ομολόγων. Για αυτό και τη λέμε επιλε-κτική. Προσοχή όμως. Είναι κατ’ ευφημισμό αυτή η λέξη χρεοκοπία, γιατί -προσοχή- είναι ένας χαρακτηρισμός που δίνεται από τους οίκους αξιολόγησης. Ένας χαρα-κτηρισμός που δίνει μία προειδοποίηση στους ιδιώτες επενδυτές να προσέξουν, γιατί οι όροι του δανείου, που είναι μία δανειακή σύμβαση το ομόλογο, έχουν κάπως τροποποιηθεί και ενδεχομένως να μη τους συμφέρει να συνεχίσουν τη διαδικασία του δανεισμού σε αυτή τη συ-γκεκριμένη χώρα. Ένα παράδειγμα. Λήγει ένα ομόλογο, π.χ., τον αύγουστο του 2011. Υπάρχει μία προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας να υπάρξει συμφωνία με τον κάτοχο αυτόν, τον ιδιώτη, του συγκεκριμένου ομολόγου και με πολλούς άλλους κατόχους άλλων ομο-λόγων, εν προκειμένω, αντί να τα απαιτήσουν τα χρή-ματά τους τη στιγμή της λήξης και στο ακέραιο, να τα κρατήσουν, να πάρουν, ενδεχομένως, ένα μέρος από τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν και τα υπόλοιπα να τα αφήσουν μέσα, να μας τα δανείσουν με κάπως διαφο-ρετικούς όρους. δηλαδή, ενώ το επιτόκιο, π.χ., μπορεί να ήταν 4% ή 5%, τώρα το επιτόκιο μπορεί να είναι δια-φορετικό, μικρότερο. Επίσης, ενώ έληγαν και θα έπρεπε ο ιδιώτης επενδυτής να πάρει τα χρήματά του αυτή τη στιγμή, δεν τα παίρνει, παρά παίρνει το 20% ή 30%, και το υπόλοιπο το αφήνει μέσα, μας το ξαναδανείζει για πέντε χρόνια από τώρα.

αυτό, πρακτικά, τι επιπτώσεις έχει για την καθημε-ρινότητα του πολίτη;Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι, αν οι οίκοι αξι-ολόγησης χαρακτηρίσουν αυτή τη διαδικασία επιλεκτική χρεοκοπία, δηλαδή κάθε συμφωνία η οποία οδηγεί στο να μην πάρουν οι ομολογιούχοι ακριβώς στην ώρα τους τα χρήματά τους και με τους όρους που έχουν συμφωνη-θεί, τότε τα ομόλογα αυτής της χώρας από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε ομόλογα, δεν θα τα δέχεται ως ενέχυρο για να δίνει στις τράπεζες της χώρας αυτής, εν προκειμένω της Ελλάδας, ρευστότητα, να δίνει χρήματα.

Άρα, προκύπτει θέμα ρευστότητας για την ελλάδα.ακριβώς. Εκεί είναι το ζήτημα. Καταρχήν, δεν έχει συμ-βεί τίποτα μέχρι στιγμής. Είναι πιθανότητα να συμβούν αυτά. Η μεγάλη πιθανότητα, που προσωπικά πιστεύω,

αλλά και πάρα πολλοί παρατηρητές, είναι ότι σε καμία περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προ-χωρήσει σε αυτή την απειλή της. Εάν, βεβαίως, συμβεί και οι ιδιώτες, τελικά, συμφωνήσουν σε αυτού του εί-δους τη συναλλαγή.

λέτε ότι, αν πάμε στην επιλεκτική χρεοκοπία, δεν πρόκειται η εΚΤ να πραγματοποιήσει την απειλή της.δεν πρόκειται να καταστρέψει ένα τραπεζικό σύστη-μα. Είναι απίθανο αυτό. αλλά σας ξαναλέω ότι υπάρ-χουν δύο ενδεχόμενα. μπορεί να μην πάμε καν σε αυ-τού του είδους τη συμφωνία. δηλαδή, μπορεί να μην οδηγηθούμε καν σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Και τότε;αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει η ιδέα της επανα-γοράς των ομολόγων. δηλαδή, αυτά τα ομόλογα που λήγουν να τα αγοράσει ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός Στήριξης στην τιμή που έχουν στην αγορά. Που είναι υποτιμημένα, όπως ξέρετε. να τα αγοράσει κανονι-κότατα. δηλαδή, να πληρώσει αυτούς που κατέχουν αυτά τα ομόλογα κανονικότατα, με τους όρους κ.λπ. Όσο αξίζουν αυτή τη στιγμή στη δευτερογενή αγο-ρά. Σε αυτή την περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν κανένα περιθώριο να θεωρήσουν ότι πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία. Παρακάμπτεται ο σκόπελος του χαρακτηρισμού από την πλευρά των οίκων αξιο-λόγησης με αυτό τον τρόπο. δηλαδή, ο μηχανισμός Στήριξης αγοράζει αυτά τα ομόλογα ή δίνει χρήματα με ένα χαμηλότοκο δάνειο στην Ελλάδα να τα αγορά-σει η ίδια, αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στους οίκους αξιολόγησης να το

χαρακτηρίσουν αυτό επιλεκτική χρεοκοπία και συνε-πώς ούτε να βρεθεί η Κεντρική Τράπεζα στην πολύ δύ-σκολη θέση να πραγματοποιήσει την απειλή της.

στην πρώτη περίπτωση, τι νόημα θα είχε για τον ιδιώτη να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια;Η ιδέα είναι ότι πολλοί ιδιώτες, στη σκέψη ότι θα χά-σουν τα λεφτά τους τελείως, προτιμούν να πάρουν το 30%-40% και μετά να τα ξαναδανείσουν για να τα πά-ρουν μετά από 5 χρόνια, 6, 10, 30, όπως ήταν η γαλλική πρόταση, κ.λπ. Στο μέλλον μπορούν να τα πάρουν όλα. Προτιμούν να πάρουν ένα μέρος τώρα και αργότερα μπορεί να τα πάρουν όλα, με άλλους όρους. Βέβαια, οι περισσότεροι ιδιώτες δεν συμφώνησαν. Ενώ ξεκίνησε η ιδέα ότι θα είναι γύρω στα 30 δις αυτή η ιστορία, από ό,τι φάνηκε τελευταία, πριν εγκαταλειφθεί αυτό το σχέ-διο, είχαμε φτάσει στα 10-15 δις. δεν φαίνεται ότι και οι ιδιώτες είχαν ιδιαίτερη επιθυμία. Η Γερμανία, πάλι, γιατί επιμένει σε αυτό; δεν θέλει οι φορολογούμενοί της να επωμιστούν το κόστος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί, διαφορετικά, όλο αυτό το κόστος θα το επωμιστούν τα κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Τι ακριβώς σημαίνει «μερική αδυναμία πληρω-μών», η οποία θα έχει διάρκεια, όπως είπε ο κ. Πα-πανδρέου, 15 ημερών ή και παραπάνω; Θέλω την απάντησή σας, ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δόθηκαν και από τη μεριά της κυβέρνησης και από τη μεριά της αντιπολίτευσης.Προφανώς εννοεί ότι μπορεί σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να μην είναι σε θέση η Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα αυτά. δηλαδή, αν καθυστερήσει μία δόση λίγο περισσότερο ή τα χρή-ματα δεν φτάνουν για ορισμένα ομόλογα που λήγουν κ.λπ., μπορεί να πει σε κάποιον δανειστή να περιμένει 15 ημέρες. αυτό είναι στάση πληρωμών βεβαίως, αλλά είναι πάρα πολύ σύντομη. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό. δεν νομίζω, όμως, ότι θα φτάσουμε σε αυτό και κακώς συζητιούνται αυτά τα πράγματα.

αυτό δεν έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, στους μισθούς και στις συντάξεις;Καθόλου. απολύτως καμία. Προφανώς, οι ομολογιού-χοι μπορούν να περιμένουν 15 ημέρες, ενώ ο μισθωτός δεν μπορεί να περιμένει. θα δοθεί προτεραιότητα, προ-φανώς, στους μισθούς και στις συντάξεις και όχι στους ομολογιούχους, για μία σύντομη διάρκεια φυσικά. διότι και αυτό, προφανώς, ειπώθηκε, γιατί υπάρχει η πιθανό-τητα να καθυστερήσει κάποιο δάνειο, η 6η δόση ή οτι-δήποτε άλλο. ως μία πιθανότητα το αναφέρουμε.

Ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας,, μιλώντας στη Mail και στον Θάνο Σιαφάκα, αναλύει όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική οικονομία, εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» και πως πρόκειται για χαρακτηρισμό που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο κ. Μαραβέγιας εκτιμά ότι τα σενάρια της επιλεκτικής χρεοκοπίας και της μερικής αδυναμίας πληρωμών δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβούν στην πραγματικότητα, ενώ θεωρεί πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις.

Page 5: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

5π ο λ ι τ ι κ ή

ΓίΩρΓοσ ΧαΤζΗμαρκακΗσπροσωπικά συμφέροντα μας οδηγούν σε πρόωρες εκλογές

δηλώσατε ότι «το πολιτικό σύ-στημα που ξέρουμε σε μερι-κούς μήνες δεν θα υπάρχει». Πώς φτάσατε σε αυτό το συμπέ-ρασμα;Είπα ότι οι Έλληνες, δηλαδή ο λαός, βασικά έχουν πάρει διαζύ-γιο από τους πολιτικούς τους και από τη διοίκηση, δηλαδή από το σύστημα όπως το ξέρουμε. Τα γε-γονότα των τελευταίων χρόνων, κυρίως του τελευταίου έτους, ση-ματοδοτούν ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης τελείωσε. Τώρα αλλάζουν πλέον τα δεδομένα. Η Ελλάδα θα πρέπει να πορευθεί διαφορετικά. αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πιο πολλή συναί-νεση. Πρέπει να ξεχάσουμε το δι-πολικό, το δικομματικό σύστημα. Χρειαζόμαστε έναν κοινό εθνικό στόχο και συνεργασία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότη-τες του παρελθόντος.

αυτό σημαίνει ότι θα δούμε δι-αφορετικά κόμματα; Θα δούμε συνενώσεις κομμάτων, συνερ-γασίες κομμάτων;αυτό πιστεύω. Και να είχαμε τώρα εκλογές, τα μεγάλα κόμματα δεν θα είχαν παραπάνω από 20% με 21%. Άρα, θα υπάρ-ξει ανάγκη, ούτως ή άλλως, για μία συναίνεση, για ένα συνασπισμό. Εγώ πολιτεύτηκα σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τους συνασπισμούς, που δεν μπορεί χωρίς συνασπισμούς, τη Γερμανία. Έτσι είναι και το Βέλγιο και η Ολλανδία και η δανία. Έχουμε καλές εμπειρίες από τους συνασπισμούς και τη συνεργασία των κομ-μάτων. Ο όρος συμβιβασμός πλέον δεν πρέπει να είναι αρνητικός. Έχει μία αρνητική έννοια στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτι σημαντικό και κάτι θετικό.

Θα βλέπατε συμπόρευση ΠασοΚ και νέας δημο-κρατίας, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο;ναι. Όταν μιλάμε για συναίνεση, τους βλέπουμε όλους μαζί. δυστυχώς, υπάρχουν τώρα προσωπικές απόψεις, προσωπικές πρωτοβουλίες να μη γίνει αυτό.

Θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο κόμμα με στε-

λέχη και του ΠασοΚ και της νέας δημοκρατίας;Ή αυτό ή ένα νέο μεγάλο κόμμα με στελέχη από όλα τα κόμματα, γιατί σε όλα τα κόμματα βρίσκονται οι μεταρρυθμιστές, από τη μία, και οι λαϊκιστές, από την άλλη. Όμως, θα μπορούσα να φανταστώ και ένα σύ-στημα με πολλά μικρά κόμματα, τα οποία φτιάχνουν συνασπισμούς ή για πιο πολύ λαϊκισμό ή πιο μεγάλη μεταρρύθμιση.

σχετικά με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, θα τις βλέπατε πριν ή μετά τις εκλογές;μετά τις εκλογές. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα σηματο-δοτήσουν το τέλος αυτής της περιόδου. Της περιόδου του Πολυτεχνείου.

Βλέπετε σύντομα εκλογές;Τώρα βρίσκομαι στη Βουλή. Έχω συζητήσεις με πολ-λούς βουλευτές και από το μεν και από το δε κόμμα. νιώθω ότι υπάρχουν πολλά προσωπικά συμφέροντα.

Όλα είναι λίγο τρελά στην ελλάδα. δεν έχει κανένας τον έλεγχο. στο κάτω κάτω της γραφής, αυτά τα προ-σωπικά συμφέροντα, για παράδειγμα του κ. σαμαρά και του κ. Βενιζέλου από την άλλη πλευρά, θα μπορού-σαν να οδηγήσουν σε πολύ γρήγορες εκλογές.

Υπάρχει σχέδιο της γερμανίας για την ελληνική κρίση;Προς το παρόν ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο. Το και-νούργιο που ξέρουμε είναι ότι ο κ. Σόιμπλε, για πρώτη φορά, συζητά ότι δεν υπάρχουν πια ταμπού. δηλαδή, ζητά μία συζήτηση χωρίς ταμπού. αυτό είναι καινούργιο. αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να φανταστεί, επιτέλους, και τα ευρωομόλογα, για παράδειγμα, και να μην αναγκαστούν οι ιδιώτες να λάβουν μέρος σε αναδιάρθρωση, σε κούρεμα. Και αυτά είναι καλά νέα, γιατί η Γερμανία, μέχρι τώρα, δεν είχε σαφή λύση, όμως ήταν εμπόδιο για πολλές άλλες λύσεις.

Πρόωρες εκλογές και συνεργασίες κομμάτων προβλέπει για την Ελλάδα ο βουλευτής των FDP (ELDR) Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης. Ο κ. Χατζημαρκάκης, μιλώντας το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στη Mail δεν αποκλείει ακόμα και ένα νέο κόμμα το οποίο θα στελεχώνεται από μέλη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, παράλληλα, θεωρεί πιθανή και την περίπτωση ενός νέου πολιτικού συστήματος με πολλά μικρότερα κόμματα. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμά πως προσωπικά συμφέροντα, όπως αυτά των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη.

Page 6: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

6 π ο λ ι τ ι κ ή

ΓρΗΓορΗσ νίΩΤΗσευτυχώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία, ακόμα και τη μερική χρεοκοπία…

οι πολίτες βιώνουν μια μεγάλη αγωνία. Παρά τις θυσίες, δεν γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουμε, αν θα χρεοκοπήσουμε, αν επιτέλους η ευρώπη θα απα-ντήσει στην ευρωπαϊκή κρίση συντεταγμένα, ενιαία και με καθαρή φωνή. Ποια είναι η γνώμη σας;Οι Έλληνες πολίτες πράγματι βιώνουν μια μεγάλη αγω-νία για τη σημερινή συγκυρία. Είναι μια δυσάρεστη κα-τάσταση η οποία έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στη συρρί-κνωση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των μικρομεσαίων οικογενειών, οι οποίες πληρώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κρίση σε πολύ μεγαλύτερο βαθ-μό απ’ ό,τι άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι πολίτες αυτοί, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου του ελληνικού λαού, δικαιούνται να γνωρίζουν αν αυτές οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, αν αυτές οι θυσίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, και τα κάνουμε, και νομί-ζω πως ο ελληνικός λαός έχει δώσει θετικά δείγματα και θετικές εξετάσεις προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, ότι ανέλαβε και με το παραπάνω τις θυσίες που του αναλογούσαν. Η κρίση, όμως, δεν είναι μόνο κρί-ση ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας, είναι μια κρίση χρέους της Ευρώπης, είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη διεθνή οικονομία και ασφαλώς η Ευ-ρώπη πρέπει να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη ευρω-παϊκή στρατηγική. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νομίζω ότι έχουν επιτύχει άριστες επιδόσεις, ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα, καθώς από μηδενικό σημείο η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την ελληνική κρίση, μέσα από τις προσπάθειες και τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέ-ου, φαίνεται να αποκτά ένα ενιαίο θεσμικό και στρατηγι-κό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων. Η συγκρότηση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, όπως και η συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού μετά το 2013, η χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα και αργό-τερα προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αποτελούν αποδείξεις που μαρτυρούν ότι η Ε.Ε. είναι σε ένα σωστό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, ταχύτατη και αποτελεσματική. Η Ευρώπη δεν έχει πια την άνεση του πολιτικού χρόνου, οι αποφάσεις πρέ-πει να παρθούν τώρα και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά το παρόν και το μέλλον της ΕΕ.

συμφωνείτε με την άποψη ότι αυτό που βλέπουμε σε εξέλιξη είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις αγορές, τους διεθνείς οίκους και τους πολιτικούς; εκτός αν ισχύει αυτό που υποστηρίζει η «Monde», ότι μας κυβερνούν παιδάκια και δεν υπάρχουν ηγέ-τες τη στιγμή που καίγεται η ευρωζώνη.Είναι αλήθεια ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές και οι λεγό-μενοι διεθνείς οίκοι αποτελούν δύο βασικές συνιστα-

μένες της οικονομικής ασάφειας και της αποσταθερο-ποίησης που συντελείται και που έχει ως υπόβαθρό της την αδυναμία πολλών χωρών να συγκρατήσουν σε ανεκτά επίπεδα το χρέος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν δυσανά-λογα υψηλά χρέη, με την Ιταλία να ξεπερνάει το 20% και την Ισπανία το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν ξεπερνούν συνολικά σε ποσοστό επί του ευρωπαϊκού αΕΠ το 6%. Όμως, οι ορχήστρες της ασάφειας και της κερδοσκοπίας είναι αυτές που επιτείνουν και οδηγούν την κρίση σε επίπεδα πλήρους αποσταθεροποίησης σε σημείο όπου και η Ε.Ε. και οι ΗΠα και πολλές ισχυ-ρές χώρες παγκοσμίως να αισθάνονται ότι είναι η ώρα να παρθούν ιστορικές και στρατηγικές αποφάσεις.αν υπάρχουν οι ηγέτες που το επίπεδο, το ύψος τους και το κύρος τους θα προσδιορίσουν την αποτελεσμα-τικότητα των ιστορικών αποφάσεων και θα οδηγή-σουν σε μια έξοδο από την κρίση, είναι το ζητούμενο. Πάντως, υπάρχει η γνώση, υπάρχουν οι σωστές ανα-λύσεις, υπάρχει εμπειρία και τώρα είναι η ώρα που θα μετρηθούν οι σημερινοί ηγέτες με την ιστορία για το αν θα λάβουν έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις.

Θα πρέπει να μας φοβίζει η επιλεκτική χρεοκοπία; Και πώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τελικά θα αποφύγουμε τη γενικευμένη χρεοκοπία;δεν μου αρέσει η λέξη χρεοκοπία. δεν είναι στην ελλη-νική ή την ευρωπαϊκή ατζέντα, δεν ήταν ποτέ. θα απαντήσω ευθέως ότι τη χρεοκοπία την έχουμε

πλήρως αποφύγει. θα έλεγα οπωσδήποτε και τη με-ρική χρεοκοπία, με την οποία έτσι ονομάζω κάθε μη συμφωνημένη με τους ιδιώτες δανειστές μας, τα κράτη δανειστές μας, την Ε.Ε. και το δνΤ μονομερή απόφαση της Ελλάδας για μη καταβολή τμήματος του χρέους. Τέτοιο θέμα ούτε υπήρχε ούτε θα υπάρχει στην ατζέ-ντα μας, όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά γε-νικότερα στην εθνική μας ατζέντα. Έχουμε αποκλείσει ως πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, την επιστροφή μας στη δραχμή. Έχουμε συμφω-νήσει ότι αυτό δεν είναι λύση, αλλά εφιάλτης. ας μη μας παρασύρει, λοιπόν, το βάρος της λεκτικής διατύπωσης «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), γιατί ο όρος χρεοκοπία μας οδηγεί σε λάθος συνειρμούς. αναζητού-με συνολική λύση, άμεση, επείγουσα, από την κρίση χρέους της χώρας μας. αυτό θα προϋπόθετε μια γενι-κευμένη συμφωνία, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του δνΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προϋποθέτει διασφάλιση της συνέχισης αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και διασφάλιση του μεσοπρόθεσμου δανεισμού μας. αν η διακράτηση ομολόγων, το ευρωομόλογο, η επιμήκυνση των παλιών δανείων με μεγάλη μείωση επιτοκίου, η επαναγορά πα-λιών εκδόσεων ομολόγων μας στη δευτερογενή αγορά με μειωμένο τίμημα κατά 30% είναι, κατά τη γνώμη των 3 ευαγών οίκων, «selective default», τότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι οι 3 διεθνείς οίκοι επιδιώκουν πάση θυσία την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Σημασία, όμως, έχει εάν ο αρμόδιος διεθνής οργανι-σμός για τα ασφάλιστρα κινδύνου συνεχίζει να διακη-ρύττει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πιστωτικό γεγονός και δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα. αν, μάλιστα, συμφωνούν η Ε.Ε., η ΕΚΤ, το δνΤ, οι δανειστές μας, τότε αυτό θα ήταν μία πρώτη μεγάλη αποδέσμευση από τον ανεξέλεγκτο ρόλο των 3 διεθνών οίκων.

αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις της ελληνικής κοι-νωνίας χωρίς παράλληλα να βελτιώνονται τα οικο-νομικά της χώρας, μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν ακόμα και στην κοινοβουλευ-τική ομάδα του ΠασοΚ φυγόκεντρες δυνάμεις;Όπως τόνισα και προηγουμένως, η αρραγής ενότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣΟΚ είναι κατο-χυρωμένη με ομόψυχη και συλλογική απόφαση όλων μας. δεν θα υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, αντιθέ-τως θα δυναμώσει σε όλους μας η ανάγκη συσπείρω-σης και συνέχισης του αγώνα για να επιτύχουμε στον εθνικό μας στόχο. να καταστήσουμε πλέον το ελλη-νικό χρέος διαχειρίσιμο, να εξαφανίσουμε τα ελλείμ-ματα, να βάλουμε τη χώρα και την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Ελλάδα ήδη έχει αποφύγει τη χρεοκοπία, ακόμα και τη μερική χρεοκοπία». Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιά), κ. Γρηγόρης Νιώτης, σε συνέντευξή του στη Mail και στο Θάνο Σιαφάκα είναι σαφής και υπογραμμίζει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας έχουν αποκλείσει την επιστροφή μας στη δραχμή. «Κάτι τέτοιο δεν είναι λύση για την ελληνική οικονομία, αλλά εφιάλτης», διευκρινίζει και συμπληρώνει: ας μη μας παρασύρει το βάρος της λεκτικής διατύπωσης «επιλεκτική χρεοκοπία».

Page 7: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

7π ο λ ι τ ι κ ή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για “τη δικαιοσύνη και τον εξορθολογισμό της πολιτικής δικονομίας”, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:

μανΩλΗσ μπενΤενίΩΤΗσΗ δικαιοσύνη πρέπει να προασπίζει πρωτίστως τον ανίσχυρο πολίτη

«Η δικαιοσύνη είναι η εγγύηση της ευνομούμενης

πολιτείας. Η ευνομούμενη πολι-τεία είναι προϋπόθεση της υψη-λής ποιότητας λειτουργίας της δημοκρατίας, η οποία λειτουρ-γία πρέπει να στηρίζεται μεν στη διάκριση των εξουσιών, αλλά -πρέπει να προσθέσουμε- και στον αποκλεισμό της οποιασ-δήποτε παρέμβασης εξωθε-σμικών παραγόντων, που είναι η «τέταρτη εξουσία», τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης όταν επι-τυγχάνουν να καθοδηγούν και να ελέγχουν το σύστημα, στη σύνθεση και στην ανάδειξη της πρώτης και της δεύτερης εξου-σίας, της κυβέρνησης και της Βουλής, μέσα από διαπλοκές και «μεταπρατισμούς». Στη συνέχεια, όμως, και της πέμπτης εξουσίας, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των ολιγοπωλίων που έχουν το ίδιο συμφέρον του ελέγχου της Βουλής, της κυ-βέρνησης και της καθοδήγησης των αποφάσεων.

Γι’ αυτό, το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι απαραβίαστο και να εξουσιάζεται μόνο από το λαό. «ο λαός στην εξουσία» ήταν μια

παλιότερη θέση του Πα.ΣΟ.Κ. «Η εξουσία στο λαό» είναι μια άλλη θέση, σήμερα, του Πα.ΣΟ.Κ. Πρέπει να είναι η μόνη θέση που όλοι αποδεχό-μαστε, ακριβώς για να είναι πηγή όλων των εξου-σιών ο λαός και να εκδίδονται «εν ονόματι του λαού» όλες οι αποφάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευνομούμενη πολιτεία και η λειτουργία της δη-μοκρατίας, που προϋποθέτει την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ισότητα των πολιτών. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον και

προκαλεί ειδικότερους προβληματισμούς αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης από την αρθρογρα-φία ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού, ενός πρώην Προέδρου του αρείου Πάγου, ο οποίος γράφει: «εκ του λόγου τούτου διερωτώνται πολλοί πολίτες, εάν οι Έλληνες λειτουργοί της δικαιοσύνης είναι πράγματι αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι ή γίνονται περιδεείς ενώπιον των ισχυρών, τυπικοί και αυστηροί μόνο κατά των αδυνάτων και των ασήμαντων». αυτές οι σκέ-ψεις είναι συγκλονιστικές γιατί διατυπώνονται από έναν ανώτατο λειτουργό της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της δικαιοσύνης και τη δικαστική εξουσία, για να μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι στόχος μας είναι «η ταχύτερη, ορθότερη, απλούστερη και ουσια-στικότερη απονομή της δικαιοσύνης», αλλά και «η ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσμα-τικότητας» των διαδικασιών και «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων».

Γι’ αυτό και η ψήφιση των διατάξεων του σχεδί-ου νόμου πιστεύουμε ότι διασφαλίζει αυτό που έχουμε εμείς ευθύνη, αλλά και δέσμευση, αφού δεχόμαστε ότι η δικαιοσύνη είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, του πολίτη που δεν μπορεί να διακρίνεται σε ισχυρό και ανίσχυρο μέσα στην κοινωνία μας. γιατί η δικαιοσύνη έρ-χεται και πρέπει να προασπίζει πρωτίστως τον ανίσχυρο πολίτη».

Και συμπλήρωσε ότι:

«γι’ αυτό και η φράση του «μυλωνά του Πότσδαμ», «υπάρχουν δικα-στές στο Βερολίνο», έχει μια δι-

αχρονική και αιώνια αξία για όλες τις ευνο-μούμενες πολιτείες. Εμείς θέλουμε η χώρα μας να είναι μια ευνομούμενη πολιτεία και θα αγω-νιστούμε και θα αποφασίσουμε, με συνέπεια, να είναι και μια ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και πρω-τίστως ένα κοινωνικό κράτος».

Page 8: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

8 κ ο ι ν ω ν ί α

ΓίαννΗσ κουροσ

Η οικονομική κρίση αγγίζει και τα παιδιά μας

Το βλέπουμε πια ακόμα και στις ζωγραφιές τους

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκο-σμίως, τα οικονομικά προβλή-ματα και οι δυσχέρειες συνο-δεύονται από έντονο άγχος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα ψυχολογικά ζητή-ματα και σε αύξηση των προ-βλημάτων ψυχικής υγείας… Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, οι επισκέψεις στα δημόσια νο-σοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% τους τελευταίους μή-νες. Οι ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογία έχουν παρατηρήσει ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυ-ξημένα περιστατικά ψυχοπα-θολογίας, όπως η αγχώδης δι-αταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις, όπως αύξηση των αυτοκτονι-ών, του εμφράγματος του μυ-οκαρδίου.

Τα παιδιά έχουν χωρίς καμία αμφιβολία επηρεαστεί από την κρίση -φαίνεται στις ζωγραφιές τους, στο άγχος και την αγωνία τους. Είναι μέλη του οικογενειακού συστήματος, αλλά και της κοινωνίας, δεν ζουν ξέχωρα από αυτήν και βεβαίως δεν θα ήταν δυνατό να μην καταλαβαίνουν και να μην επηρεάζονται. ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να «διαβάσουν» στα μάτια των γονιών τους αυτά που αι-σθάνονται -και ακόμα και όταν η οικογένεια δεν πλήτ-τεται άμεσα οικονομικά, τα παιδιά νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον, επηρεαζόμενα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Η αγωνία, η θλίψη και τελικά ο φόβος είναι τα συναι-σθήματα που όλοι βιώνουν -και τα ερωτηματικά πολ-λά: Πώς θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή μας; Τι άλλο θα γίνει; μάρτυρες αυτών είναι τα παιδιά που μήνες τώρα βομβαρδίζονται από τους τηλεοπτικούς δέκτες με πληροφορίες για την τραγικότητα στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και έχουν μάθει πρόωρα για την κρίση, για τις περικοπές και την ελαστική εργασία. Το αίσθημα ασφάλειας (που είναι η 2η ιεραρχικά ανάγκη

μετά από αυτή της επιβίωσης) κλονίζεται. Παράλληλα, τα παιδιά ακούν τους γονείς να συζητούν μεταξύ τους, που όσο και αν προσπαθούν, τελικά με δυσκολία συ-γκρατούν τον εκνευρισμό τους, όταν τα παιδιά συνέ-χεια ζητούν.

Οι γονείς, αισθανόμενοι ενοχές πολλές φορές από την πολύωρη απουσία τους στη ζωή των παιδιών (κυρίως με την αναγκαστική πλέον απουσία της μητέρας από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του παιδιού), προ-σπαθούσαν να υπερκαλύψουν τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών με υλικά αγαθά -κάτι που πια δυσκολεύει. Οι γονείς, βιώνοντας το φόβο για τη νέα δύσκολη αυτή κατάσταση, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, αλλά και αυτές των παιδιών τους. Όλα αυτά φαίνονται απειλητικά στα παιδικά μάτια, τους δημιουργείται αγωνία και κατακλύζονται από ανασφά-λεια και, τελικά, θυμό.

Ο θυμός ενισχύει επιθετικές ή ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές. Ένα δραματικό παρεπόμενο της οικο-νομικής κρίσης, η οποία ολοένα βαθαίνει τη φτώχεια,

είναι η αύξηση της κακοποίη-σης παιδιών, της ενδοοικογε-νειακής, αλλά και ενδοσχολι-κής βίας.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών βεβαίως δεν μπορεί να αποφευχθούν, αλλά μπο-ρούν να μειωθούν ποσοτικά και ποιοτικά. Η ενημέρωση των παιδιών για τις οικονομικές αλλαγές ή και δυσκολίες στην οικογένεια πρέπει να γίνει με λόγια απλά, τόνο καθησυχα-στικό, αλλά και ελπιδοφόρο, και με πιθανά παραδείγματα (μέσα από παραμύθια κ.λπ.) για την οικονομική κατάστα-ση της οικογένειας. δεν χρει-άζονται πολλές λεπτομέρειες, όμως χρειάζεται να ξέρουν (μην ξεχνάμε πως η φαντασία τους μπορεί να τα κάνει να φοβούνται πολύ περισσότερο

από όσο τελικά μπορεί να φοβηθούν ακούγοντας την αλήθεια). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομίσουν πως πρόκειται για προσωπική αποτυχία ή πως φταίνε για κάτι και τιμωρούνται!

Στα παιδιά που πηγαίνουν δημοτικό ή γυμνάσιο, μπο-ρούν να συζητηθούν περισσότερα θέματα και να ηρε-μίσουν κάπως το άγχος τους, μαθαίνοντας ότι δεν είναι μόνα τους, αλλά και οι συμμαθητές τους έχουν παρό-μοια προβλήματα. μπορεί ακόμα να βοηθήσει και ένα είδος προγράμματος που να ζητούν τη «βοήθεια» του παιδιού -να αισθανθεί και το παιδί ότι προσφέρει και δεν μένει αμέτοχο.

Σημαντικό είναι, εάν διαπιστώσουν οι γονείς κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους (όπως ανήσυχος ύπνος, εφιάλτες, φοβίες, ανεξήγητα κλάμα-τα, κακή διάθεση, επιθετικότητα, πτώση στη σχολική επίδοση κ.λπ.), να προσπαθήσουν να διερευνήσουν τους λόγους και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

«Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από την κρίση», επισημαίνει στη Mail ο Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.), κ. Γιάννης Κούρος.

Page 9: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

9π α ι δ ε ί α

κΩσΤασ Γουλίαμοσ

Το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο κύπρου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο

αν κάποιος ήθελε να μάθει σχετικά με το ευρωπαϊ-κό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τι θα του λέγατε; Ποιο θα ήταν το κίνητρο προκειμένου αυτός ο νέος άνθρω-πος να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου;Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι ένα ίδρυμα με σύγχρονες, πρωτοποριακές και καινοτο-μικές προσεγγίσεις σε βασικά γνωστικά αντικείμενα και βρίσκεται μέσα στο επίκεντρο των αναζητήσεων της ίδιας της νεολαίας. Είναι, επίσης, ένα πανεπιστή-μιο στο οποίο βρίσκεται σε άμεση σχέση το διδακτικό προσωπικό με τους φοιτητές. Επίσης, φροντίζει, το πα-νεπιστήμιο, ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές θα μπορέσουν, μόλις πάρουν τα πτυχία τους, να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; γιατί αυτό που λέτε αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα των ελληνι-κών πανεπιστημίων, ότι, δηλαδή, δεν έχουν κάποια σχέση με την αγορά εργασίας.Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συγκροτήσει ειδικό γραφείο στελεχωμένο από εμπειρογνώμονες που λει-τουργούν σε αυτή τη βάση. Και η εμπειρία μας και η τεχνογνωσία μας είναι εγγύηση για το τι ακριβώς πρό-κειται να κάνει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια με τη λήξη των σπουδών τους.

Υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με την απορροφητι-κότητα από την αγορά εργασίας;Επειδή είναι συγκροτημένη η πολιτική που έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση θα έλεγα ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. μπορούμε να το δούμε αυτό από το ότι σε επίπεδο δημοσίων επιχειρήσεων πρώ-ην φοιτητές μας κατέχουν πολύ καλές θέσεις. Και αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που έχει το ίδιο το πανεπιστήμιο.

αν ένας νέος άνθρωπος αποφασίσει να έρθει στο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τι θα πρέπει να γνωρίζει; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται;αν μιλάμε για Ελλάδα, εκείνο που πρέπει να ξέρει ότι είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι ισότιμο, ομο-ταγές και αντίστοιχο με τα ελληνικά πανεπιστήμια, υπάρχει και σχετική απόφαση του δΟαΤαΠ. δεύτερον, είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα, έχει συμβάσεις και μνημόνια συνεργα-σίας όχι μόνο με ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και με πλείστα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως το πανεπι-στήμιο της Ζυρίχης, πολλά πανεπιστήμια της αγγλίας,

της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στο μεγαλύτερο δίκτυο πα-νεπιστημίων στον κόσμο, της Laureate International Universities. Η Laureate έχει πανεπιστήμια σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής ή πτυχιού-χος επιλέξει το ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενδεχομένως θα ήθελε να γνωρίζει αν αναγνωρίζο-νται τα μαθήματα που έχει διδαχθεί.Είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου το οποίο έχει πλήρη αναγνώριση από τον δΟαΤαΠ στην Ελλάδα, κατά συνέπεια αναγνωρίζονται. Επίσης, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι, όταν μιλάμε για ευ-ρωπαϊκό πανεπιστήμιο, μιλάμε για έναν οργανισμό ο οποίος έχει το μεγαλύτερο σε έκταση campus σε ιδιω-τικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, έχει υψηλού επιπέδου υποδομές, έχει ερευνητικά εργαστήρια, έχει ειδικά club για τους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί όπως ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο στις χώρες που έχουν παράδοση στην ανώτατη εκπαίδευση και αναφέρομαι στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην αγγλία κ.λπ.

Τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλι-κή γλώσσα;Υπάρχουν κλάδοι σπουδών, όπως είναι η νομική, τα

Παιδαγωγικά, οι Επιστήμες Υγείας, που γίνονται στην ελληνική γλώσσα. Οι υπόλοιποι κλάδοι, όπως είναι η διοίκηση Επιχειρήσεων, γίνονται στην αγγλική. θα έλεγα ότι ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο προ-σφέρονται και μαθήματα στα ελληνικά. Ένα μάθημα, δηλαδή, που παίρνει κανείς στα αγγλικά μπορεί να το κάνει και στα ελληνικά. αυτό δεν είναι γενικευμένο. Όπως είπα, για τα τμήματα της νομικής, των Παιδαγω-γικών και των Επιστημών Υγείας, προσφέρονται μόνο στα ελληνικά.

Πόσα τμήματα σπουδών λειτουργούν συνολικά;Έχουμε 4 σχολές και λειτουργούμε συνολικά 9 τμήματα.

οι απόφοιτοι πτυχιούχοι του τμήματος νομικής έχουν δυνατότητα εγγραφής, για παράδειγμα, στο δικηγορι-κό σύλλογο της αθήνας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών;Βεβαίως. Είναι το μοναδικό τμήμα στον ελληνόφωνο κό-σμο, και όχι μόνο, που προσφέρει και το διηπειρωτικό και το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι μία σημαντική παράμε-τρος και για αυτό υπάρχει και υψηλή ζήτηση στο τμήμα της νομικής. Είναι τμήμα αιχμής του πανεπιστημίου.

συνολικά, πόσους φοιτητές έχετε;Εξαρτάται από την περίοδο, κατά μέσο όρο, όμως, 4.500 φοιτητές.

Και λειτουργείτε από πότε;Είναι το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο. Ξεκίνησε με τη σύσταση της Κυπριακής δημοκρατίας, το 1960. Το 1961 λειτουργήσαμε ως Cyprus College. Συνεπώς, είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύ-προ και μετεξελιχθήκαμε σε πανεπιστήμιο με το νόμο-πλαίσιο της Κυπριακής δημοκρατίας για τη σύσταση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και η μετε-ξέλιξή μας έγινε το 2007. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι το πανεπιστήμιο διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο στην Κύπρο, αλλά και εκτός Κύπρου, σε ζητήματα έρευνας. Η έρευνα είναι μία σημαντική διάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, στην οποία συμμετέ-χουν φοιτητές, κυρίως μεταπτυχιακοί.

διδάσκουν και καθηγητές από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεστε;Όταν έχουμε ειδικά προγράμματα που είναι κοινά, ναι. αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι καθη-γητές που διδάσκουν σε εμάς, σε ποσοστό πάνω από 80%, έχουν διδακτορικά και έχουν μία γόνιμη εμπειρία διδασκαλίας και έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια της Βόρειας αμερικής και της Ευρώπης.

«Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βοηθάει τον απόφοιτό του ακόμα και για την πρόσβασή του στην αγορά εργασίας αμέσως με τη λήψη του πτυχίου». Ο Αντιπρύτανης του ΕΠΚ, κ. Κώστας Γουλιάμος, σε συνέντευξή του στη Mail αναφέρεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ισότιμο, ομοταγές και αντίστοιχο με τα ελληνικά πανεπιστήμια». Παράλληλα, τονίζει ότι το ΕΠΚ έχει συμβάσεις και μνημόνια συνεργασίας με «πλείστα πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Page 10: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

10 π ρ ο ο ρ ι σ μ ο ί

Θάλασσες να τις πιεις στο ποτήριΗ Ελλάδα διαθέτει συνολικά περίπου 16.000 χλμ. ακτών, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χιλιάδες νησιά που είναι διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ τα υπόλοιπα εκτείνονται κατά μήκος των παραλίων της ηπειρωτικής χώρας. Παραλίες ανοιχτές με μήκος πολλών χιλιομέτρων, ήσυχοι μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ελληνικές παραλίες και μαρίνες κερδίζουν τη «Γαλάζια Σημαία».

ναΥαγιο, ΖαΚΥνΘοσ Βρίσκεται 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ζακύνθου στη δυτική ακτή. Σίγουρα είναι η πιο διάσημη παραλία της Ζακύνθου και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θά-λασσα με βάρκες, καραβάκια, καΐκια και ταχύπλοα που ξεκινούν από κάθε σημείο του νησιού.

ΤΗσ γΡιασ ΠΗδΗμα, ανδΡοσΗ παραλίας της Γριάς Πήδημα βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου. Είναι μικρή παραλία, από τις πιο γνωστές του νησιού, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της. μπορείτε να έρθετε με καραβάκι απο τον όρμο Κορθίου ή οδικώς, επίσης από τον όρμο Κορθίου, μέχρι ενός σημείου, και από εκεί και πέρα απαιτείται πεζοπο-ρία 5 περίπου λεπτών. Λίγα λόγια για την ιστορία του ονόματος ίσως να ενδιέφεραν. Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το νησί της Άνδρου, θέλησαν να κατακτήσουν και το λεγόμενο «Επάνω κάστρο». μία ηλικιωμένη μαζί με την έγκυο κόρη της υποδύθηκαν τις ανήμπορες και ζήτησαν βοήθεια από τους εσώκλειστους στο κάστρο Έλληνες. Το αποτέλεσμα ήταν να ανταποκριθούν εκείνοι και να ανοίξουν τις πύλες του φρουρίου τους, οπότε οι Τούρκοι εισέβαλαν. Η γριά, όμως, έχοντας τύψεις για την πράξη προ-δοσίας της, πήδησε απο το λόφο και πέτρωσε. Έτσι εξηγεί ο θρύλος την ύπαρξη του περίεργου βράχου που στέκει στα νερά της παραλίας και που, όπως λένε οι ντόπιοι, αν ειδωθεί από κάποια του πλευρά, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό μαντίλι της.

Page 11: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

11θ έ μ α

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα εκκολαπτόμε-νο πολιτικό στέλεχος θα έφερνε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της Ιταλίας με την

κρυφή ζωή της και τις ερωτικές της περιπτύξεις. Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην ιταλική κεντρο-αριστερά μια ταινία πορνό. Όλα ξεκίνησαν μερικές εβδομάδες πριν, όταν αποκαλύφθηκε ότι η 25χρο-νη γενική γραμματέας του δημοκρατικού Κόμμα-τος (PD) στην περιοχή του Σαν μινιάτο είχε γυρίσει μία ερασιτεχνική πορνοταινία με τίτλο «Ε venuta e a saperlo mia madre» («Το έμαθε η μητέρα μου»).

Η Alice Rosi, όταν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είχε κάνει, προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλο-φορία της ταινίας. Ήταν πια αργά. Ούτε καν η μά-σκα που φορούσε κατά τη διάρκεια της ταινίας έσωσε την πολιτική της καριέρα. Η παραίτησή της από τη θέση της στο δημοκρατικό Κόμμα ήταν πια θέμα ημερών.

σε μια ιταλία που η οικονομική κρίση φαίνεται να συμπορεύεται με την ηθική κρίση, η δημι-ουργία ερασιτεχνικών βίντεο πορνό μάλλον έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

νοικοκυρές, υπάλληλοι, επαγγελματίες επιδί-δονται σε αγώνα δρόμου να ανεβάσουν τα δικά τους βίντεο στα sites που φημίζονται για σκληρό πορνογραφικό υλικό. Η Alice Rosi είχε τη διπλή ατυχία να είναι πολιτικό πρόσωπο και να αναγνω-ριστεί στο Facebook. Υπό την πίεση των MME, αλλά και των πολιτικών της αντιπάλων, μάλλον έχασε το δρόμο για μια πολιτική καριέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι κάνει, όμως, τους ιταλούς και τις ιταλίδες να βγάζουν τις προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο;

Σίγουρα όχι το χρήμα. Τα κορίτσια των ερασιτε-χνικών βίντεο (camgirls) κερδίζουν μόλις από 0,80 έως 1,50 ευρώ το λεπτό για να βγουν από τα ρούχα τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν είναι μόνο τα κορίτσια νεαρής ηλικίας. Οι μαθήτριες εί-ναι πολύ λιγότερες από τις ώριμες κοπέλες, όπως η 36χρονη δασκάλα με το ψευδώνυμο piper 75, που ευτυχώς για εκείνη το περιβάλλον της δεν γνωρίζει τι κάνει μετά το σχολείο. μεγαλύτερο κίνητρο είναι η τάση επίδειξης, όπως λένε ειδικοί, και η τάση του ανθρώπου να ξεπερνά τις ηθικές αναστολές που του επιβάλλει η κοινωνία.

Η αγορά δείχνει πολύ ενθουσιασμένη με τα ερα-σιτεχνικά πορνο-βίντεο, σε αυτά βλέπουν τους εαυτούς τους, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά βίντεο που βλέπουν πρωταγωνιστές φτιαγμένους στο χειρουργείο. Προτιμούν μια γυναίκα με κυτ-ταρίτιδα, πάρα το τέλειο σεξουαλικό πρότυπο.

Και το να ανακαλύπτει κανείς καθημερινές σταρ δεν είναι καθόλου δύσκολο, καθώς στην centoXcento κάθε μήνα εμφανίζονται 10 υποψή-φιες από 18 έως… 70 ετών από όλες τις επαγγελ-ματικές κατηγορίες: δικηγόροι, έμποροι, ιδιωτικοί αστυνομικοί.

«Είναι μία συμπεριφορά μίας επιδειξιομανούς προσωπικότητας χωρίς αναστολές που χρησιμο-ποιεί τα φιλμάκια για να απελευθερωθεί», αναλύ-ει ο σεξολόγος Emmanuelle A. Jannini. «Και μετά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η επιδειξιομανία είναι έμφυτη στη ζωώδη κουλτούρα μας, συ-γκρατιόμαστε για λόγους κουλτούρας και αυτή ακριβώς η απαγόρευση γεννάει την παραβατικό-τητα. Η κοινωνική συνθήκη κάνει τον άνθρωπο κλέφτη, όταν δεν υπήρχαν τα κινητά με κάμερα, το φαινόμενο δεν υπήρχε». Ο Jannini δεν βλέπει τίποτα κακό αρκεί να μη γίνεται εμμονή.

Η ανία, η ηθικολογία και η θρησκοληψία της πε-ριφέρειας ωθεί πολλούς Ιταλούς και πολλές Ιτα-λίδες να πάνε στη ρώμη και να ικανοποιήσουν τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Ένας δικηγόρος γύρισε 10 πορνο-βίντεο. Λίγοι είναι αυτοί που ζητούν μάσκα για να μην είναι αναγνωρίσιμοι και λίγοι είναι αυτοί που το μετανιώνουν. Εκτός από το στέλεχος της κεντροαριστεράς, και μια 60χρονη εύπορη κυρία θέλησε να εμποδίσει την κυκλοφο-ρία της δικής της αμαρτωλής ταινίας. Ήταν και για εκείνη, όμως, αργά…

πορνοστάρ υπεράνω υποψίαςαποκλείσΤίκοΤΗΤα:

copyright: Antonella Piperno / PanoramaAπόδοση: μαρίνα μπεκιάρη

Το εξώφυλλο του DVD με τη νεαρή πολιτικό έχει σαν τίτλο “Το έμαθε και η μητέρα μου” αλλά για κακή της τύχη, και

παρά τη μάσκα, το έμαθε και όλη η Ιταλία

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα εκκολαπτόμενο πολιτικό στέλεχος θα έφερνε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της Ιταλίας με την κρυφή ζωή της και τις ερωτικές της περιπτύξεις. Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην ιταλική κεντροαριστερά μια ταινία πορνό. Όλα ξεκίνησαν μερικές εβδομάδες πριν, όταν αποκαλύφθηκε ότι η 25χρο-νη γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην περιοχή του Σαν Μινιάτο είχε γυρίσει μία ερα-σιτεχνική πορνοταινία με τίτλο «Ε venuta e a saperlo mia madre» («Το έμαθε η μητέρα μου»).

Page 12: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

12 έ ρ ε υ ν α

από τη μαρίνα μπεκιάρηH Κατερίνα κατάγεται από τη Βόρεια Ελ-λάδα. Πριν από 3 χρόνια ήρθε στην αθήνα για να σπουδάσει. Πέρσι, ο πατέρας της έμεινε άνεργος και της ανακοινώσε ότι αδυνατούσε να τη στηρίξει πλέον οικονο-μικά. Η Κατερίνα δούλευε σε μια καφετέ-ρια, αλλά τα χρήματα αρκούσαν μόνο για το ενοίκιο. Τότε της πρότεινε μια συμφοι-τήτριά της να ανοίξει προφίλ στο ίντερ-νετ και να κλείνει ραντεβού με εύπορους κυρίους. μία συνάντηση θα μπορούσε να της αποφέρει ακόμα και 200 ευρώ, ενώ, αν ήταν πιο τυχερή, θα μπορούσε να φτάσει και τα 500 ευρώ το ραντεβού.Γυναίκες κάθε ηλικίας, κάτω από το βά-ρος της οικονομικής κρίσης, καταφεύ-γουν στο αρχαιότερο επάγγελμα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους. αγ-γελίες σε εφημερίδες ή στο internet δια-φημίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κοπέλες. νέες, αλλά και πιο ώριμες, ελεύ-θερες, αλλά και παντρεμένες, φοιτήτριες, αλλά και άνεργες, δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν τον έρωτα για μερικά ευρώ. Οι τιμές ποικίλλουν και δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την κρίση.Και αν νομίζετε ότι το “επάγγελμα” αφορά μόνο τις ελεύθερες, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Πολλές παντρεμένες ασκούν την πορνεία για να βοηθήσουν στο οικογενειακό εισόδημα, άλλες κρυ-φά και άλλες φανερά. Πρόσφατα συνε-λήφθη 30χρονη η οποία εκδιδόταν με τη συναίνεση του συζύγου, ο οποίος, αν και μηχανικός, ήταν άνεργος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πολλές φορές, η ΕΛ.αΣ. εντοπίζει γυναίκες που υπό το βάρος της ανεργίας κατέφυγαν στην πορνεία για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα.Συνεχώς όμως, αυξάνονται οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο και από άντρες που προσφέ-ρουν τις υπηρεσίες τους σε κυρίες ή σε κυ-ρίους. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην αθήνα, αλλά επεκτείνεται και σε μεγά-λες πόλεις της περιφέρειας. θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος. Παράλληλα, όμως, με την πορνεία, μεγά-λη άνθιση γνωρίζει και η παραγωγή ται-

νιών πορνό.Η οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας γέμισαν τα συρτάρια των εται-ρειών παραγωγής πορνό ταινιών με χιλιά-δες «βιογραφικά» ανδρών και γυναικών που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αυ-ξήσουν τα έσοδά τους. Και δεν πρόκειται για αλλοδαπούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων είναι Έλληνες.Σχεδόν 3.000 αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί από ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε εταιρεία παραγωγής ροζ DVD, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες της εταιρείας. Στον κατάλογο των εν δυνάμει πορνοστάρ περιλαμβάνονται από φοιτή-τριες και φοιτητές μέχρι μεσήλικες που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους.νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ελεύ-θεροι, παντρεμένοι και παντρεμένες, ζευγάρια, μητέρες με παιδιά και οικογε-νειάρχες από την αθήνα και την επαρχία στέλνουν βιογραφικά, διαφημίζοντας τα προσόντα τους και ελπίζοντας για «μία θέση στον ήλιο».

ελληνίδες στην πορνεία λόγω κρίσης;Ελληνίδες γυναίκες κάθε ηλικίας, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στο αρχαι-ότερο επάγγελμα του κόσμου, την πορνεία. Έτσι και η Ελλάδα, πλέον, διαθέτει τις δικές της εγχώριες «αλλοδαπές». Στο παρελθόν, τα πλούσια, αλλά και τα λιγότερο πλούσια πορτοφόλια αναζητούσαν τον έρωτα στα κορίτσια του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ. Σήμερα, οι Ελληνίδες προσφέρουν «υπηρεσίες» και μάλιστα με ταρίφες που ξεκινούν από 5 ευρώ. Παράλληλα, χιλιάδες «βιογραφικά» ανδρών και γυ-ναικών γεμίζουν τα συρτάρια των εταιρειών παραγωγής ταινιών πορνό, προκειμένου τα άτομα αυτά να «τσοντάρουν» στα πενιχρά οικονομικά τους.

“Είναι βέβαιο ότι η κρίση παίζει ένα σοβαρό λόγο όσον αφορά στην κινητοποίηση τέτοιας κατεύθυνσης σε νεαρά άτομα, κυρίως κορίτσια και νέες γυναίκες, όμως σίγουρα παίζουν εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κρίση αξιών, με δύο λόγια, δηλαδή περισσότερο το πώς είχαν δει το μέλλον και το πώς είχαν παρασυρθεί σε όνειρα υπερβολικών δεδομένων στη ζωή τους, που, μη μπορώντας με άλλον τρόπο να τα ικανοποιήσουν, επιδιώκουν, αυτή την εποχή, με αυτόν τον πιο ριζικό τρόπο. “

Γιάννης Κούρος Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.)

Page 13: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)
Page 14: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

14 π ρ ο ο ρ ι σ μ ο ί

ΆνδροςΆνδρος, το πιο πράσινο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων, με τις εξωτικές

ακρογιαλιές, τις ανεξάντλητες πηγές και το αρχοντικό παραδοσιακό κυ-κλαδίτικο χρώμα.

Το νησί με τις περισσότερες παραλίες, που φτάνουν τις 135, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παρθένες, δεσπόζει μία ανάσα από την αττική, καθώς το χωρίζουν μόνο 2 ώρες.

Η βόλτα σας στην πόλη της Άνδρου, τη Χώρα, με τα παλιά αρχοντικά, το κυκλα-δίτικο μοναδικό χρώμα και τα πλακόστρωτα σοκάκια, αποτελεί εμπειρία.Η επίσκεψή σας στα μουσεία Γουλανδρή, τόσο στο αρχαιολογικό, με μοναδικά εκθέματα κυκλαδίτικης τέχνης, όσο και σε αυτό της μοντέρνας τέχνης, που είναι μοναδικό στον κόσμο, θα σας καταπλήξει.

Τόσο κατά την άφιξή σας, αλλά και κατά την αναχώρησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο πάνω στο λιμάνι του Γαυρίου που διαθέτει τα κλασικά αμυγδαλωτά, με το όνομα «ανθός Γαυρίου». Ενώ σας συστήνουμε να δοκιμάσετε και παστέλια που θα σας παρηγορήσουν για την επιστροφή σας στην αθήνα.

Το χωριό αποίκια βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Χώρας. Είναι ένα καταπράσινο γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε, καθώς εδώ βρίσκεται και η φημισμένη πηγή «Σάριζα». Τα αποίκια είναι κτισμένα σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται για φυσιολατρικές διαδρομές.

Κατά την παραμονή σας στα αποίκια μπορείτε να επισκεφθείτε και τα αξιόλογα μοναστήρια της περιοχής, όπως του αγίου νικολάου, με το περίτεχνο αξιόλογο τέμπλο, και τη μονή της αγίας μαρίνας, με τα ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμή-λια. Στα αποίκια θα γευματίσετε στις ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές. αν θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας, στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σε κοντινή απόσταση θα δείτε και το μικρό χωριό Στενιές, το οποίο είναι πνιγ-μένο στο πράσινο. Τα οπωροφόρα δέντρα περιβάλλουν το μικρό παραδοσιακό οικισμό. Στις Στενιές θα δείτε και τον Πύργο του μπίστη, ένα τριώροφο οχυρω-ματικό κτίσμα του 17ου αιώνα. Επίσης, εδώ θα δείτε το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, που λειτουργούσε μέχρι το 1963.

Στη θέση Πυθάρα θα αντικρίσετε ένα εξωτικό τοπίο. μικροί καταρράκτες, λι-μνούλες και λαξεμένα βράχια συνθέτουν το μεγαλείο της περιοχής.

Page 15: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)
Page 16: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)
Page 17: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

17π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση του «Συμβουλίου μουσείων» του Υπουργείου Πο-λιτισμού και Τουρισμού, ο κοινοβουλευτικός

εκπρόσωπος του Πα.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Πειραιά και νησιών, κ. μανώλης μπεντενιώτης, υπογράμμισε ότι:«ο Πειραιάς εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πολιτισμού της μεσογείου, μετά την πρό-σφατη απόφαση του συμβουλίου μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία τριών μουσείων στην «Πολιτιστική ακτή Πειραιά».Τόσο το «μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων», όσο και τα άλλα δύο, το «μουσείο μετανάστευσης» και το «μουσείο ιστορίας Πειραιά», συγκροτούν μια με-γάλη πολιτιστική παρέμβαση και υλοποιούν ένα πρόγραμμα για το οποίο η πολιτεία είχε χρόνια τώρα δεσμευτεί για τον Πειραιά». «με δεδομένο μάλιστα», τόνισε ο κ. μπεντενιώτης, «ότι στην απέ-ναντι ακτή Ξαβερίου ήδη έχουν προωθηθεί τα έργα του «διεθνούς συνεδριακού-εκθεσιακού Κέ-ντρου» και του Τουριστικού συγκροτήματος στην προβλήτα του αγίου νικολάου, ο Πειραιάς «απο-κτά» μια μεγάλη υποδομή. επιστρέφουν τα «Ποσειδώνια», η μεγάλη διεθνής έκθεση ναυτιλίας, στον Πειραιά, αλλά και διεθνή συνέδρια και διεθνείς εκθέσεις, καθιστώντας το πρώτο λιμάνι της χώρας, κέντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας». «αλλά ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. μπε-ντενιώτης, «έχουμε τη δέσμευση για τον Πειραιά και της δημιουργίας ενός μεγάλου μεσογειακού

«ενυδρείου» από τον ο.λ.Π., με τη συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλίζεται μια κοσμοσυρροή επισκεπτών, επιχειρηματιών, μα-θητών στο λιμάνι, ώστε έτσι να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη της αγοράς και η στήριξη και των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων».Συμπερασματικά, δε, ο κ. μπεντενιώτης προσέθεσε ότι «αυτές οι δεσμεύσεις, χρόνια τώρα, υλοποιούνται αναμφίβολα με κάποια καθυστέρηση, αλλά με συ-νέπεια σε ένα σχεδιασμό και προγραμματισμό, που έχει την αφετηρία του την περίοδο του 1987-88, με πρωτοβουλία του ε.ο.μ.μ.ε.χ. και του ο.λ.Π. τότε, αλλά και το 2002, με την πρωτοβουλία του Υπουρ-γού εμπορικής ναυτιλίας και του ο.λ.Π.».

μοΥσειο εναλιων αΡχαιοΤΗΤωνΤο πρώτο στην Ελλάδα «μουσείο Εναλίων αρχαιοτή-των» θα στεγαστεί στο κτήριο «Σιλό» του λιμανιού του Πειραιά, στην «Πολιτιστική ακτή Πειραιώς».Ενώ η ίδρυση άλλων δύο μουσείων, που πρόκειται να αποφασιστεί τον ερχόμενο μήνα, θα αφορά το «μου-σείο μετανάστευσης» και το «μουσείο της Ιστορίας της Πόλης του Πειραιά».Το «Σιλό» έχει ανεγερθεί τη δεκαετία του 1920, φθά-νει σε ύψος τα 56,20 μέτρα, έχει εμβαδόν περίπου 11.000 τ.μ. και ο περιβάλλων χώρος του είναι περίπου 9 στρέμματα, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά του γνω-ρίσματα είναι οι κυψέλες.Οι θεματικές ενότητες, δε, που προβλέπονται, είναι:

- θάλασσα, Περιβάλλον, Άνθρωπος- Ενάλια αρχαιολογία- Χρονοκάψουλες στο βυθό- Σταθμοί στο χρόνο- Ερευνώντας το παρελθόν σε πολύ βαθιά νερά- ναυάγια και αναφορές στην τέχνη και τα γράμματα

μοΥσειο μεΤανασΤεΥσΗσμε δεδομένο ότι ο Πειραιάς ήταν για τους μετανάστες η πύλη εισόδου και εξόδου από τη χώρα, το «μουσείο μετανάστευσης» στο λιμάνι του Πειραιά θα παρου-σιάζει τη δραματική κατάσταση, ιδίως του προηγού-μενου αιώνα, οπότε οι συμπατριώτες μας έφευγαν με ατμόπλοια που προορισμό κυρίως είχαν την αμερική.αργότερα ακολούθησαν η αυστραλία και μετά η υπό-λοιπη Ευρώπη.Όμως, στο μουσείο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην υποδοχή των προσφύγων, κυρίως της μικρασια-τικής καταστροφής, όλων εκείνων των κατατρεγμένων που έφθαναν με τα καράβια κατά χιλιάδες στις και-νούργιες εστίες της νέας πατρίδας.

μοΥσειο ισΤοΡιασ ΤοΥ ΠειΡαιαΟ Πειραιάς κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ., όταν ήταν μάλιστα νησί.Στην κλασική αρχαιότητα είναι το λιμάνι της αθηναϊ-κής δημοκρατίας.Ενώ, μεταγενέστερα, είναι η πρωτεύουσα της παγκό-σμιας ελληνικής ναυτιλίας.

Τ ο λ ί μ α ν ί Τ ο υ π ε ί ρ α ί αμεΓαλο μεσοΓείακο πολίΤίσΤίκο κενΤροΜετά την ολοκλήρωση της «Πολιτιστικής Ακτής» στο Λιμάνι του Πειραιά, με τα Μουσεία «Εναλίων αρχαιοτήτων», «Μετανάστευσης» και «Ιστορίας της πόλης του Πειραιά».

Page 18: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

18 α υ τ ο κ ί ν η τ ο

Του γιάννη Κουτελιέρη ([email protected])μπορεί η GM να την απομάκρυνε από την «αγκαλιά» της, θεωρώντας ότι δεν έχει μέλλον στο χώρο της αυ-τοκινητοβιομηχανίας, μπορεί να βρέθηκε στα όρια της πτώχευσης από την οποία διεσώθη την τελευταία στιγμή από την ολλανδική Spyker, ενώ μόλις την τε-λευταία εβδομάδα κατόρθωσε να βρει κεφάλαια -από την Κίνα- προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγική δραστηριότητά της, εν τούτοις η SAAB δηλώνει πα-ρούσα και μάλιστα καινοτομώντας . Η τοποθέτηση στην αγορά του δεύτερης γενιάς SAAB 9-5 της εξα-σφάλισε εν πολλοίς τη δυνατότητα να ελπίζει για κα-λύτερες ημέρες, αφού αυτό το ίδιο το προϊόν είναι το «κλειδί» που της ανοίγει την πόρτα για να διεκδικήσει νέα μερίδια αγοράς ικανά να τη σταθεροποιήσουν στον ανταγωνισμό. Το νέο προϊόν της σουηδικής εταιρείας καινοτομεί από πλευράς σχεδιαστικού στιλ, αφού έχει εγκαταλεί-ψει τη φιλοσοφία των αδρών στιβαρών γραμμών, υιο-θετώντας τις έντονες καμπύλες που δημιουργούν ένα αεροδυναμικό σύνολο (η τιμή του αεροδυναμικού συ-ντελεστή είναι στα 0,28cx), το οποίο τονίζει τον όγκο του, αλλά και τη δυναμική και στιβαρή κατασκευή του. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας σχεδιαστικής ταυτότητάς του είναι η έντονα προτεταμένη μάσκα, τα μακρόστενα εμπρός φωτιστικά σώματα, η κλήση της πίσω κολόνας, που παραπέμπει σε κουπέ αυτοκίνητο, και το τελείωμα του πίσω μέρους του σεντάν που βρί-θει καμπύλων γραμμών.Η συγκεκριμένη σχεδιαστική άποψη «κλέβει» τον πραγματικό όγκο του αυτοκινήτου, δίνοντας την αί-σθηση ενός κόμπακτ μοντέλου παρά τις μεγάλες του διαστάσεις (μχΧΠχΥ 5.010x1.865x1.448 χλστ. και με-ταξόνιο: 2.835 χλστ.).Στο εσωτερικό ο «αέρας» ανανέωσης παρέσυρε… τα κλασικά σουηδικά κατάλοιπα των έντονων γραμμών, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να διαμορφώσουν ένα εκλεπτυσμένο ταμπλό που φιλοξενεί μεταξύ άλ-

λων: έναν πλήρη πίνακα ορ-γάνων με «πράσινο» φωτισμό» στη νυχτερινή λειτουργία, κονσόλα με τα χειριστήρια του μουσικού συνόλου και του κλι-ματισμού, αλλά και της οθόνης πολλαπλών ενδείξεων. Τα κα-θίσματα έχουν καλή πλευρική στήριξη, ενώ στο σύνολό του το εσωτερικό έχει υψηλά επί-πεδα εργονομίας, λειτουργικό-τητας και ποιότητας. Η άνεση του χώρου είναι εντυπωσιακή, ενώ το φινίρισμα, αλλά και το επίπεδο εξοπλισμού είναι σε πλήρως ανταγωνιστικά επίπε-δα. Ο χώρος αποσκευών έχει τιμή 515 λτ. μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι υπάρχει υψη-λό κατώφλι, που εμποδίζει την εύκολη τοποθέτηση των αντικειμένων και δη αυτών με μεγάλο όγκο. Η τεχνολογία της υπερτροφοδότησης είναι συνυφα-σμένη με τη SAAB. δύσκολα θα βρεις μοντέλο της εταιρείας που να μην υπάρχει τούρμπο στα κινητήρια σύνολά του. Πίστη, λοιπόν, σε αυτή τη φιλοσοφία, η SAAB εξόπλισε και το νέο 9-5 με ένα 1.600άρη υπερ-τροφοδοτούμενο «downsized» κινητήρα που έχει ισχύ 180 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., ροπή στρέψης 23,4 χλγμ., στην περιοχή των 2.200 έως και 5.500 σ.α.λ., εξασφαλί-

ζοντας στο αυτοκίνητο «ζωηρή» κίνηση με οικονομική κατανάλωση.Η ανάρτηση με τη σχετικά μαλακή ρύθμιση, το σαφές σε απόκριση τριάκτινο τιμόνι, το εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, που θα το θέλαμε πιο σαφές και γρήγορο στο «κούμπωμα», και τα δυνατά φρένα εξασφαλίζουν πολύ καλή άνεση, σταθερότητα, αλλά και ασφάλεια, τόσο σε γρήγορες κλειστές διαδρομές όσο και σε πο-λύωρες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις μετακινήσεις σε αυτοκινητόδρομο. Η ισχύς αποδίδεται με γραμμικό τρόπο, διευκολύνο-ντας τον οδηγό να επιλέξει με ευκολία τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να κινηθεί, εξασφαλίζοντας στην ουσία μια πολύ καλής ποιότητας κύλιση. Σε γενικές γραμμές, χωρίς δυσκολία θα μπορούσα-με να πούμε ότι το νέο SAAB 9-5 βλέπει κατάματα τον ανταγωνισμό των κυρίαρχων παικτών (BMW, MERCEDES, AUDI), χωρίς να έχει το στοιχείο του σπορ χαρακτήρα, αλλά αυτό του στιβαρού, αξιόπιστου και οικονομικού, τόσο από πλευράς τιμής, στοιχίζει 37.250 ευρώ (με το όφελος της απόσυρσης), όσο και από πλευράς κόστους χρήσης, αφού ο 1.600άρης κι-νητήρας, με την ιπποδύναμη των 180 ίππων, αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα μεγαλύτερα κινητήρια σύνολα των άμεσων ανταγωνιστών του. αν προσθέσουμε και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, τότε το νέο μοντέλο της SAAB ίσως και να αποτελεί την πρώτη σας επιλογή για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

νεο SAAB 9-5 1,6T 180hp

Page 19: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

Κερδίστε ονειρεμένες διακοπές σε σκιάθο, σαντορίνη, ερέτρια με τη Hellenic Mail!

σΤειλΤε sMs με ΤΗν εΠιλογΗ σασ για α. σΚιαΘοσ, Β. σανΤοΡινΗ, γ. εΡεΤΡια:

α. για τη σκιάθο: HM11, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

Β. για τη σαντορίνη: HM12, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

γ. για την ερέτρια: HM13, αφήνετε κενό, OνομαΤεΠωνΥμο και αποστολή στο 54754

Η Hellenic Mail επιλέγει και προσφέρει:

μ ε γ α λ ο σ δ ι α γ ω ν ι σ μ ο σ

οι νικητές θα αναδειχθούν στο τέλος του μήνα μετά από κλήρωσηχρέωση: 1,48€/sms (συμπεριλαμβανομένου φΠα).

νPH s.A. Θησέως 280, 17675 Helpline: 210 9472167

οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.thehellenicmail.gr/images/stories/thmpdf/diagonismoi.pdf

3 διανυκτερεύσεις στη σκιάθο στο ξενοδοχείο sKIATHOs PALACE σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή

2 διανυκτερεύσεις σε 2 ζευγάρια στην ερέτρια στο ξενοδοχείο AVANTIs sUITEs με πρωινό

4 διανυκτερεύσεις στη σαντορίνη στο ξενοδοχείο IMPERIAL MED HOTEL σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό

Page 20: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

20 σ χ έ σ ε ι ς

Επιστημονικές πηγές δείχνουν ότι το χάδι προκαλεί την απελευ-

θέρωση ορμονών, όπως - των ενδορφινών, που αποτελούν φυσικά παυσί-πονα και προκαλούν μια κατάσταση ευφορίας, και - της οξυτοκίνης, που βο-ηθά στη μείωση της αρτη-ριακής πίεσης και επιβρα-δύνει τον καρδιακό ρυθμό, χαρίζοντας ηρεμία. με λίγα λόγια, παρέχουν μια μεγάλη ικανοποίηση των αισθήσεων και ευφο-ρία προέλευσης… βιοχη-μικής! Τα χάδια πρέπει να ξεκινούν με τρυφερότητα, αργά και να συνοδεύονται από ελα-φρύ μασάζ που πρέπει να απλώνεται σε όλο το σώμα και όχι μόνο στις ερωτογό-νες ζώνες. Τα τρυφερά φι-λιά πρέπει να μοιράζονται στην πλάτη, στα πόδια, στα χέρια, στο πρόσωπο, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα χάδια κα-τευθύνονται προς τις ερω-τογόνες ζώνες. Στη συνέχεια, και οι δύο σύ-ντροφοι, με βαθιά φιλιά και με χάδια των γεννητικών οργάνων, τον αυνανισμό, θα ξεκινήσουν τη διέγερση.

Περιοχές που δεν πρέπει να ξεχνά:- Η γυναίκα: οι θηλές και το σύνολο του στήθους, τα χείλη, το πρόσωπο, τα δά-χτυλα, η πλάτη, οι ώμοι, οι γλουτοί, οι όρχεις.- Ο άνδρας: το πρόσωπο, ειδικά το στόμα και το αφτί (λοβοί), το εσωτερικό των μηρών, ο λαιμός, τα στήθη και ιδίως οι θηλές.

Η κοιλιά είναι ένα μέρος του σώματος στο οποίο συσσω-ρεύεται ένταση, όταν διε-γερθεί. Το μασάζ προκαλεί μια βαθιά χαλάρωση, με την προϋπόθεση όχι μόνον να μην πιεσθεί η κοιλιακή χώρα, γιατί θα προκαλέσει

πόνο και θα καταλήξει σε εντε-λώς αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο τρυ-φερό. Τα χάδια στο πρόσωπο πρέ-πει να είναι πολύ απαλά για να προσφέρουν μια πραγματική χαλάρωση. με την άκρη των δαχτύλων ακολουθείστε τη γραμμή των φρυδιών και των χειλιών του στόματος. Στις πε-ρισσότερες γυναίκες το στόμα είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου και ο ερεθισμός του μπορεί να προκαλέσει τα-χύτατα έκρηξη επιθυμίας και σεξουαλικής διέγερσης. μην ξεχάσετε να φιλήσετε με λε-πτότητα το λαιμό της, τον αυ-χένα, το μέτωπο και τις ρίζες των μαλιών της! αυτή η περι-οχή είναι πιο αισθησιακή από ό,τι νομίζετε! Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, κάθε μία από τις ζώνες της είναι μέρος του σώματος: καρδιά, στομάχι, ου-ροδόχος κύστη. Το μασάζ της παρέχει γενική ευεξία.Το σφιχτό μασάζ σε ολόκλη-ρο το κάτω μέρος της φτέρ-νας (αυτή η θέση αντιστοιχεί στα γεννητικά όργανα), στους αστραγάλους, στην καμάρα του άκρου ποδός και σε κάθε δάχτυλο του ποδιού, ένα προς ένα, χωρίς να το τραβάτε, απαλά, διεγείρει ιδιαίτερα. Οι γλουτοί, όμως, είναι απίστευτα ερωτογενείς ζώνες και απαι-τούν έντονο μασάζ. να «ζυμώ-σετε» και τους δύο γλουτούς, κυρίως όταν η σύντροφός σας είναι πάνω σας. Κάντε μικρές εναλλασσόμενες κινήσεις με τα δύο χέρια στο κάτω μέρος των γλουτών και στο πάνω μέρος των μηρών, τσιμπήστε απαλά το δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα και την παλάμη του χεριού σας.Η γυναίκα κατά τη διάρκεια των παραπάνω προκαταρτι-κών κινήσεων, πριν την έναρ-ξη της σεξουαλικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε κλειτο-ριδικό οργασμό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 8 λεπτών).

Dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος

Το Χαδί: Η αρΧΗ Γία Τον Τελείο ορΓασμο Η γυναίκα κατά τη διάρκεια των παραπάνω προκαταρτικών κινήσεων, πριν την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε κλειτοριδικό οργασμό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 8 λεπτών).

Page 21: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

21υ γ ε ί α

ο ήλιος και το δέρμαDr Χαράλαμπος Χριστόπουλος - νάνσυ Χριστοπούλου

απόσπασμα από το βιβλίο «Ποιότητα ζωής πριν & μετά τα πενήντα χρόνια»

Πώς να αντιμετωπίζεις τα εγκαύματα από τον ήλιο- να προστατεύεις την περιοχή που έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, καλύπτοντάς τη με φαρδιά και ελα-φριά ρούχα.- να αποφεύγεις τον ήλιο μέχρι την υποχώρηση του εγκαύματος.- να καλύπτεις την περιοχή του ηλιακού εγκαύματος με κομπρέσες με κρύο νερό.- να παίρνεις depon ή ασπιρίνη, εάν πονάς στη συ-γκεκριμένη περιοχή.- να βάζεις συχνά μια ενυδατική κρέμα ή lotion, όχι όμως πάνω στις φουσκάλες.- να συμβουλευτείς τον ιατρό σου, αν παρουσιάσεις ναυτία, έμετο, ρίγος ή διαταραχές στην όραση.

Πώς να προστατευθείς από τον ήλιο1. φυσική φωτοπροστασία: Το τριχωτό σύστημα, η κερατοειδής στιβάδα του δέρματος και κυρίως η μελανίνη (δημιουργεί τη δερματόχρωση), εξασφα-λίζουν τη φυσική φωτοπροστασία. Όσο η δερματό-χρωση είναι μεγάλη (είναι διαφορετική από άνθρω-πο σε άνθρωπο, διότι εξαρτάται από το γενετικό του κεφάλαιο), τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του δέρματος στις επιθέσεις του ήλιου. απορροφά περίπου το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας και αποτελεί τη σπουδαιότερη φυσική φωτοπροστασία. 2. Τεχνητή φωτοπροστασία: - Τα ηλιακά παραπετάσματα μπλοκάρουν τη διείσ-δυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμί-δα και εμποδίζουν το μαύρισμα της. - Τα φίλτρα απορροφούν επιλεκτικά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV). Τα φίλτρα με στενό φάσμα δεν απορροφούν παρά τις UVB και επιτρέπουν την άμε-ση δερματόχρωση. - Τα φίλτρα με πλατύ φάσμα απορροφούν τις ακτι-νοβολίες UVA και UVB. Προσδιορίζεται ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού προϊόντος από τη μι-κρή ή πολύ μεγάλη δυνατότητα να προστατεύσει το δέρμα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα «autobronzants» δεν προστατεύουν καθόλου το δέρμα από τα αρνητικά αποτελέσματα της έκθεσής του στον ήλιο.

Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι: - Τα σύννεφα και οι ομπρέλες δεν σε προστατεύουν αποτελεσματικά από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. - Οι επιφάνειες κάτοπτρα, όπως το νερό, το χιόνι, η άμμος, αυξάνουν τα αποτελέσματα της έκθεσης του σώματος στον ήλιο και μπορεί να σου προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, αν δεν είσαι προστατευμένος κάτω από υπόστεγο. - Οι συνεδρίες μαυρίσματος (ακτινοβολίες UVA) στις αίθουσες δεν μπορούν να προλάβουν τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα έχει ανάγκη προστασίας ακό-μη και αν έχεις ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών. Το δέρμα γίνεται με τα χρόνια πιο ευαίσθητο στις κακές επιπτώσεις του ήλιου.

Page 22: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)

22 υ γ ε ί α

To καλοκαιρινό κουτί ασφαλείας και επιβίωσης των γονέωνΗ διασκέδαση το καλοκαίρι είναι πιο έντονη και

συμπίπτει με την αύξηση των προσκρούσε-ων, των μελανιών, των εκδορών και πιθανώς

χειρότερων καταστάσεων. Για να κρατήσετε τα παι-διά ασφαλή, η πρόληψη και η παροχή πρώτων βοη-θειών θα πρέπει να έρχονται πρώτες στο μυαλό των γονέων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη δρ. Karen Judy, η οποία είναι Ειδικός Παιδιατρικής ασφάλειας του Loyola University Health System και Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Loyola University Chicago Stritch School of Medicine.«Η εποπτεία είναι το πιο σημαντικό μέρος του κουτιού ασφαλείας που έχουν οι γονείς το καλοκαίρι. Τα ατυ-χήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά, εάν ένας ενήλικας βρίσκεται εκεί γύρω, θα υπάρξει κάποιος που μπορεί να ανταποκριθεί στην κατάσταση», δήλωσε η δρ. Judy. «Το καλοκαίρι είναι μία ταραχώδης εποχή. με τον καθένα να πηγαίνει σε ένα εκατομμύριο δια-φορετικούς προορισμούς, είναι μία καλή ιδέα το να είμαστε προετοιμασμένοι».

ΘερμότηταΌλοι γνωρίζουμε πως οι καλοκαιρινοί μήνες είναι θερ-μοί, έτσι σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας ενυδατώνο-νται καλά για την αποφυγή της θερμοπληξίας και άλ-λων παθήσεων σχετιζόμενων με τη ζέστη.- να έχετε νερό μαζί σας όλες τις ώρες. μη βασίζεστε στο ότι το μέρος που θα πάτε θα έχει διαθέσιμο νερό. Η αφυ-δάτωση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα στα παιδιά, έτσι σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό για όλους.- μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια νερού. Η θερμότητα μπορεί να λιώσει το πλαστικό, απελευθε-ρώνοντας επικίνδυνες τοξίνες, ονόματι BPA, στο νερό. - Λάβετε υπόψη σας τις προειδοποιήσεις. Εάν υπάρχει προειδοποίηση για θερμότητα ή όζον, να τη λάβετε στα σοβαρά. Περιορίστε τις εξόδους και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν πρόσβαση σε ένα δροσερό μέρος.- Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πάθηση που σχετίζεται με τη θερμότητα, επικοινωνήστε με τον παι-δίατρό σας αμέσως.

ΉλιοςΌλοι έχουμε ανάγκη την έκθεση στον ήλιο, αλλά η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, στα μάτια και καρκίνο του δέρματος. διατηρεί-τε τα παιδιά ασφαλή από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες:- να εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό, περίπου 15-30 λε-πτά πριν βγείτε έξω. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα τουλάχιστον 30 SPF αντηλιακό, κατά προτίμηση ανθεκτικό στον ιδρώτα και αδιάβροχο, εάν πρόκειται να μπείτε στο νερό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι περιοχές που συχνά παραβλέπονται, όπως οι μύτες των ποδιών και οι άκρες των αφτιών, καλύπτονται.- Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε λίγες ώρες. Το αντηλιακό απορροφάται, αφήνοντας τα παιδιά ευάλω-τα στις βλαβερές ακτίνες. Βεβαιωθείτε ότι ξαναβάλατε αντηλιακό, εάν παραμένετε στον ήλιο για μεγάλα χρο-νικά διαστήματα.

- να φοράτε γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο για να προ-στατεύετε τα μάτια.- μην ξεχνάτε τα χείλη. απλώνουμε το αντηλιακό σε όλο το σώμα, αλλά συχνά ξεχνάμε τα χείλη μας, τα οποία, επίσης, εκτίθενται. Χρησιμοποιείστε ένα προϊ-όν φροντίδας για τα χείλη (lip balm) με υψηλό δείκτη προστασίας.- Παραμείνετε εντός σπιτιού, όταν κατά τη διάρκεια μίας ζέστης μέρας η θερμοκρασία βρίσκεται στο ζενίθ.- Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλόη εύκαιρη σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος.

ΈντομαΓια τον περισσότερο κόσμο τα τσιμπήματα από τα έντομα είναι μόνο μία ενόχληση, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα.- Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το σούρουπο και την αυγή τα έντομα βρίσκονται σε έξαρση.- Χρησιμοποιείστε ένα φιλικό προς τα παιδιά εντομοα-πωθητικό. αυτά που περιλαμβάνουν DEET είναι τα πιο αποτελεσματικά στο να κρατούν τα έντομα μακριά.- Ελέγξτε τα παιδιά για τσιμπούρια, αφότου έχουν παί-ξει σε ξύλα ή γρασίδι.- αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν το παιδί σας:• Έχει συριγμό ή αναπνευστικά προβλήματα• αισθάνεται σφίξιμο στο λαιμό ή στο θώρακα• Έχει πρήξιμο στα χείλη, τη γλώσσα ή το πρόσωπο• αισθάνεται ζαλάδα ή λιποθυμία• Κάνει εμετό

Πρώτες βοήθειεςΟι προσκρούσεις, οι μώλωπες και οι γρατζουνιές συμβαίνουν συχνά το καλοκαίρι. Κάποια αντικείμενα θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα, εκτός, φυσικά, από ένα φιλί:- αυτοκόλλητοι επίδεσμοι- αντισηπτικά σπρέυ- Τοπικά αντιβιοτικά- Λοσιόν κατά της φαγούρας- αντιισταμινικά χάπια και αλοιφές- ακεταμινοφένη

αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν:• Ένα κόψιμο είναι μεγαλύτερο από ένα κέρμα και/ή συνεχίζει να αιμορραγεί.• Ένα κόκαλο μπορεί να έχει υποστεί κάταγμα, εάν ένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει το βάρος στο πόδι ή στο πέλμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα χέρι ή ένα άκρο είναι πολύ πρησμένο και το παιδί βρίσκεται σε έντονο πόνο.

Έχοντας ένα κουτί ασφαλείας για το καλοκαίρι εύ-καιρο, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή. Επίσης, θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πε-ρισσότερο προετοιμασμένοι, για τη στιγμή που η πίε-ση είναι υψηλή.

Πηγή: Loyola University Health SystemMedical News Today

Μετάφραση Hellenic Mail

Page 23: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)
Page 24: Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)