Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwaredim-kalavr.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/2 ta...

16
1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας σελ. 2 Συνέντευξη: Χρ. Καλουντζόγλου σελ. 2 ΘΕΑΤΡΟ «Της φύσης μυστικό» σελ. 4 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σελ. 5 Ο κος Κ.Ο.Κ. σελ. 5 Τα συμπεράσματά μας σελ. 6 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η γιορτή του σχολείου σελ. 7 Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά στη ζωή μας σελ.7 ΜΥΘΙ ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ… Ένα ειρηνικό χωριό σελ. 8 Η ΚΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Τα σχηματοποιήματα μας σελ. 9 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα σελ. 10 Η βρεγμένη σανίδα σελ. 11 Η βαλίτσα με τις 3 τσαγιέρες σελ. 11 Η γιορτή της μητέρας και η γιορτή του πατέρα σελ.11 ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ Στην κουζίνα μάνι μάνι σελ 12 Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ Παροιμίες σελ 12 Η ακροστιχίδα του ψωμιού σελ.13 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Παιχνιδόλεξα σελ.13 Μαγικό τετράγωνο σελ. 14 Αινίγματα, γρίφοι, ανέκδοτα σελ 14 Αγαπητοί μας αναγνώστες, Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση που δείξατε στο πρώτο τεύχος του εφημερίδας μας. Συνεχίζουμε τη δραστηριότητα μας με το δεύτερο τεύχος και ευελπιστούμε ότι θα το αγκαλιάσετε με το ίδιο ενδιαφέρον. Η προσπάθειά μας δε σταματά, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές και να περιγράψουμε εμπειρίες μας από το σχολείο. Επιπλέον νιώθουμε την ανάγκη να ανακοινώσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας θέματα που μας απασχολούν και ασχοληθήκαμε διεξοδικά. Καθώς άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, θέλουμε να ευχηθούμε χαρούμενο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι σε μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές του Γ2 και η δασκάλα της τάξης Αριθμός φύλλου 2 Ιούνιος 2012 Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

Transcript of Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwaredim-kalavr.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/2 ta...

1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας σελ. 2 Συνέντευξη: Χρ. Καλουντζόγλου σελ. 2 ΘΕΑΤΡΟ «Της φύσης μυστικό» σελ. 4 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σελ. 5 Ο κος Κ.Ο.Κ. σελ. 5 Τα συμπεράσματά μας σελ. 6 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η γιορτή του σχολείου σελ. 7 Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά στη ζωή μας σελ.7 ΜΥΘΙ ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ… Ένα ειρηνικό χωριό σελ. 8 Η ΚΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Τα σχηματοποιήματα μας σελ. 9 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα σελ. 10 Η βρεγμένη σανίδα σελ. 11 Η βαλίτσα με τις 3 τσαγιέρες σελ. 11 Η γιορτή της μητέρας και η γιορτή του πατέρα σελ.11 ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ Στην κουζίνα μάνι μάνι σελ 12 Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ Παροιμίες σελ 12 Η ακροστιχίδα του ψωμιού σελ.13 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Παιχνιδόλεξα σελ.13 Μαγικό τετράγωνο σελ. 14 Αινίγματα, γρίφοι, ανέκδοτα σελ 14

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση που δείξατε στο πρώτο τεύχος του εφημερίδας μας. Συνεχίζουμε τη δραστηριότητα μας με το δεύτερο τεύχος και ευελπιστούμε ότι θα το αγκαλιάσετε με το ίδιο ενδιαφέρον.

Η προσπάθειά μας δε σταματά, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές και να περιγράψουμε εμπειρίες μας από το σχολείο. Επιπλέον νιώθουμε την ανάγκη να ανακοινώσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας θέματα που μας απασχολούν και ασχοληθήκαμε διεξοδικά.

Καθώς άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, θέλουμε να ευχηθούμε χαρούμενο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι σε μικρούς και μεγάλους.

Οι μαθητές του Γ2

και η δασκάλα της τάξης

Αριθμός φύλλου 2 Ιούνιος 2012

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

2

Ντόι Αργκίτο

Δούβου Μαρίνα Λούπου Λεντιόνα

Λίτσι Ρέντι Παπαβασιλοπούλου

Χαρά Παπασπυροπούλου Αλεξία

Σαμαντά Φωτεινή Τοπουζίδου Χριστίνα

Τζούδα Μαρία Τσουρουφλή Τζένη

Τσεντούρος Κων/νος Τζηρίτη Φένια

Χαλμούκης Αγγελος

Η δασκάλα της τάξης και συντονίστρια: Γαντζούδη Σταυρούλα

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Καλαβρύτων

για την πολύτιμη συνδρομή του στην έκδοση της εφημερίδας μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας επισκέφτηκε το σχολείο μας ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρίστος Καλουντζόγλου.

Με την επίσκεψη του κυρίου Χρίστου Καλουντζόγλου, εγώ και οι συμμαθητές μου ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Ο κύριος Καλουντζόγλου είχε επισκεφτεί το Ιράκ, μια χώρα που είχε πόλεμο, ως πολεμικός ανταποκριτής.

Του κάναμε πολλές ερωτήσεις για το πώς ζούσαν εκεί τα παιδιά. Εκείνος απάντησε σε όλες

και μας είπε, πως τα παιδιά εκεί δεν είχαν αρκετό φαγητό, δεν πήγαιναν σχολείο και δεν είχαν που να παίξουν. Έμεναν στα σπίτια τους κλειδωμένα και

ένιωθαν πάρα πολύ ΤΡΟΜΟ.

Μας μίλησε για τον Ναϊφ, ένα παιδί, που συνάντησε να κάθεται πίσω από μπουκάλια με βενζίνη και να γράφει. Μας έβαλε να δούμε ένα βίντεο που είχε σχέση με τα παιδιά του Ιράκ και ήταν αφιερωμένο στα παιδιά του πολέμου που ονειρεύονται. Μας έδειξε φωτογραφίες από την περιοχή, και μας είπε πως ο Ναϊφ ζούσε σε έναν έρημο δρόμο από όπου περνούσαν μόνο στρατιωτικά οχήματα, με τον παππού του, που είχε ένα μικρομάγαζο στην ερημιά και ονειρευόταν να μάθει γράμματα για να αλλάξει τη ζωή του.

Μακάρι ο Ναϊφ να είναι και σήμερα καλά! Στη

συνέχεια, παίξαμε την ιστορία του βιβλίου του, «Η βρεγμένη σανίδα» με

πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Μερικά

παιδιά έκαναν τον πειρατή, τα άλλα τους φίλους του. Όλοι μαζί γίναμε καράβι και κάναμε το κύματα.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε, του δώσαμε μερικές ζωγραφιές και την εφημερίδα μας. Ελπίζουμε του χρόνου να έρθει και άλλος συγγραφέας και να μας μιλήσει για τόσα πολλά πράγματα, όπως μας μίλησε ο κύριος Καλουντζόγλου.

Λεντιόνα Λούπου

ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ

Πριν ο κύριος

Καλουντζόγλου αναχωρήσει οι μαθητές πήραν μια συνέντευξη από τον συγγραφέα, ο οποίος γλυκός μαζί τους, απλός και λακωνικός στις

απαντήσεις του, τόσο όμως αποκαλυπτικός της κατάστασης, μας έκανε να αντιληφθούμε με απλές λέξεις τον παραλογισμό του πολέμου. Ακολουθεί η συνέντευξη των μαθητών :

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

3

1. Κύριε Καλουντζόγλου, θα θέλαμε να σας πάρουμε μία συνέντευξη, για να μάθουμε κάποια πράγματα για τον πόλεμο. Ναι, ευχαρίστως! 2. Θα θέλατε να μας πείτε πως ζούσαν οι άνθρωποι του Ιράκ όταν εσείς βρισκόσαστε εκεί;; Όταν γίνεται ένας πόλεμος οι άνθρωποι στερούνται πολλά πράγματα όπως την υγεία, το φαγητό, τη ζωή τους, στερούνται τη χαρά….Ο πόλεμος είναι παράλογος. 3. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από την αποστολή σας στο Ιράκ; Είδα στρατιώτες να πολεμούν, γκρεμισμένα σπίτια, παιδιά φοβισμένα. 4. Κιντυνεύσατε; Φοβηθήκατε καθόλου; Ναι κινδύνεψα! Και ναι, φοβήθηκα!! Αλλά ένιωσα και χαρά όταν έβλεπα τα παιδιά να ονειρεύονται όπως ο Ναϊφ. 5. Πως νιώθατε ενώ γινόταν πόλεμος εκεί; Κατάλαβα ότι είναι σπουδαίο να ζεις!!! 6. Πως το αποφασίσατε να πάτε εκεί; Ήταν η δουλειά μου! Έπρεπε να ενημερώσω για όσα συμβαίνουν εκεί τον υπόλοιπο κόσμο. 7. Γιατί γίνατε δημοσιογράφος; Μου άρεσε από μικρό παιδί, ήταν το όνειρό μου! 8. Πως ήταν η κατάσταση στον πόλεμο; Τι εικόνες έχετε; Ο πόλεμος έχει χρώμα γκρι και κόκκινο. 9. Τι οχήματα κυκλοφορούσαν εκεί; Κυκλοφορούσαν μοναχά τζιπ και άρματα μάχης, σίγουρα όχι παιδιά με ποδήλατα. 10. Έτυχε να χαθεί ή να τραυματιστεί κάποιος γνωστός σας; Ευτυχώς όχι. 11. Πως ζουν τα παιδιά εκεί, ποιος τα φροντίζει; Τα περισσότερα παιδιά ζουν με τις μητέρες τους, γιατί οι άντρες είναι στον πόλεμο. Στην ουσία μεγαλώνουν μόνα τους και προσπαθούν να επιβιώσουν. 12. Υπάρχει πείνα,; τι άλλες ανάγκες έχουν τα παιδιά εκεί; Ναι μεγάλη, δεν έχουν καθαρό νερό να πιούν, κάποια είναι ορφανά, άλλα χρειάζονταν σπίτια, ρούχα, ασφάλεια. 13. Πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο; Όχι, τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Δεν μπορούσε να γίνει μάθημα γιατί γινόταν ανταρτοπόλεμος.

14. Πως νιώθουν τα παιδιά στο Ιράκ; ΤΡΟΜΟΟ…………. 15. Πολεμούν και αυτά; Όχι, στο Ιράκ δεν υπήρχαν παιδιά πολεμιστές! Πολεμούν μετά τα 18 τους χρόνια. Παιδιά πολεμιστές υπάρχουν σε άλλες χώρες, κυρίως της Αφρικής. 16. Σε τι κατάσταση είναι οι πόλεις και τα χωριά τους; Είναι βομβαρδισμένα;

Ο τόπος τους ήταν καμένος και βομβαρδισμένος. Κυριαρχεί το μαύρο και το κόκκινο χρώμα και μεγάλη φτώχεια. 17. Γιατί έγινε αυτός ο πόλεμος; Στην αρχή ξεκίνησε σαν εμφύλιος πόλεμος, στη συνέχεια ήρθαν και άλλες χώρες και πολεμούσαν μαζί τους, μετά άρχισε ο ανταρτοπόλεμος. Και όλα αυτά για το πετρέλαιο. 18. Τι εύχεστε για τον μικρό Ναϊφ; Να ζει! Kαι να είναι καλά! Και να πραγματοποιήσει το όνειρό του! 19. Ποιο είναι το όνειρο του Ναϊφ; Φυσικά να σταματήσει ο πόλεμος, και να μάθει γράμματα! 20. Θα θέλατε να επιστρέψετε εκεί ξανά κάποια στιγμή; Ναι, γιατί όχι, ίσως υπό καλύτερες συνθήκες. 21. Να σας κάνουμε και μία προσωπική ερώτηση; Ναι, βέβαια! 22. Ποια είναι η πριγκιπέσσα που αναφέρετε στο βιβλίο σας; Η κόρη μου, η Ειρήνη! 23. Γιατί την ονομάσατε έτσι; Την ονομάσαμε Ειρήνη με τη μητέρα της για συμβολικό λόγο! 24. Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καλουντζόγλου! Χαρήκαμε που μας επισκεφτήκαμε και σας γνωρίσαμε! Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Μαρία Τζούδα, Λεντιόνα Λούπου, Χαρά Παπαβασιλοπούλου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

4

Η υπόθεση:

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο αδέρφια που όλο έκαναν φασαρία. Οι γειτόνισσες όλο διαμαρτύρονταν και ο παππούς τους τα μάλωσε για τη

συμπεριφορά τους. Την πρώτη Δεκεμβρίου είχαν κανονίσει να

συναντηθούν με τη φίλη τους την Παχνούλα. Η κακιά βασίλισσα όμως, η Αράχνη υπνώτισε την Παχνούλα και έτσι δεν βγήκε στον κόσμο.

Τα δύο αδέρφια με την βοήθεια του ανέμου και με τα μαγικά του λόγια που ήταν: «Άστα-φάστα, χάστα-μάστα, πάστα-ζάστα, ζάστα-πάστα» ξε-υπνώτησαν την Παχνούλα και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Κων/νος Τσεντούρος

Λίγα λόγια για την παράσταση: Την Τετάρτη 16

Μαΐου παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση - μιούζικαλ «Της φύσης…. μυστικό». Το μιούζικαλ είναι θέατρο με μουσική, τραγούδια

και χορό. Δηλαδή οι ηθοποιοί τραγουδούν και μαζί χορεύουν. Η παράσταση αυτή όμως είχε και κινούμενα σχέδια που έπαιζαν το ρόλο του παππού και του ανέμου, και οι ηθοποιοί ανέβαζαν και παιδιά στη σκηνή για να συμμετέχουν στο παραμύθι και να πουν τα μαγικά λόγια.

Αυτή η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα. Το «Απόλλων» είναι ένα πολύ ωραίο θέατρο, είναι νεοκλασικό και έχει πέντε ορόφους. Είναι σχεδιασμένο από τον Τσίλερ, έναν μεγάλο αρχιτέκτονα. Όλο το θέατρο και οι όροφοί του είναι στολισμένο με διάφορα σχέδια και παραστάσεις που μοιάζουν λες και είναι φτιαγμένα από χρυσό. Έχει πολλά ξεχωριστά καθίσματα πάνω και κάτω σα δωματιάκια και μία μεγάλη σκηνή. Αυτά τα ξεχωριστά καθίσματα λέγονται θεωρεία.

Η παράσταση λέγεται «Το μυστικό της φύσης», γιατί το θέμα της παράστασης ήταν ότι δεν έπρεπε κανείς να μάθει το ιερό μυστικό της φύσης, δηλαδή που βρίσκεται το σπίτι της Παχνούλας και την εμποδίσει να βγει στον κόσμο.

Ο Αχνούλης είχε ακολουθήσει την Παχνούλα, και έφτασε σχεδόν κοντά στο σπίτι της επειδή όμως την αγαπούσε δεν προχώρησε και σεβάστηκε την επιθυμία της. Αν κάποιος μάθαινε που είναι το σπίτι της θα μπορούσε να της κάνει κακό και να καταστραφεί έτσι η ισορροπία της φύσης.

Κάθε πρώτη Δεκέμβρη λοιπόν, ερχόταν η Παχνούλα στη γη και σκέπαζε τα πάντα μέχρι να βγει ο ήλιος. Τώρα όμως πουθενά! Κάτι κακό θα έχει συμβεί στην Παχνούλα τώρα, αλλά τι; Ο εχθρός της Παχνούλας είναι η Αράχνη. Η Αράχνη θέλει να καταστρέψει την ισορροπία της φύσης. Θέλει να μην ξαναβγεί η Παχνούλα και να γεμίσει τον κόσμο με τους τρομακτικούς ιστούς της, όπου παγιδεύονται τα έντομα της φύσης. Έτσι της κάνει μάγια για να την υπνωτίσει και την φυλακίζει στο σπίτι της.

Ο Αχνούλης και η Αχνούλα όμως έχουν μια μικρή βοήθεια, τον Άνεμο, τον γιό της φύσης που έτρεξε να βοηθήσει την αδερφή του που κινδυνεύει. Και τα δύο παιδιά που ήταν φίλοι με την Παχνούλα και την αγαπούσαν, συνεργάστηκαν με τον άνεμο και ομαδικά κατάφεραν να ελευθερώσουν την Παχνούλα και να σώσουν τη φύση.

Η Αράχνη κατάλαβε το λάθος της, μετάνιωσε για την πράξη της και τα τρία παιδιά την συγχώρεσαν, της έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία και τη δέχτηκαν στην παρέα τους. Από τότε η Παχνούλα έβγαινε τον χειμώνα και έστρωνε λευκό μανδύα στην φύση, η Αράχνη έστηνε τους ιστούς της και όλοι μαζί απολάμβαναν τις στιγμές του παιχνιδιού.

Άγγελος Χαλμούκης

Τζένη Τσουρουφλή

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

5

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

Τι είδαμε,τι ακούσαμε, τι μάθαμε

Πριν λίγο καιρό επισκεφτήκαμε το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ξυλόκαστρο. Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος.

Ήταν ένας μικρόκοσμος με γκαζόν, με πολλά σήματα, διαβάσεις, δρόμους και ποδηλατόδρομο. Ήταν πολύ περιποιημένος και είχε και μια αποθήκη με ποδήλατα και αυτοκινητάκια. Ο χώρος ήταν ασφαλής και περιφραγμένος. Στην άκρη του πάρκου υπήρχε ένα σιντριβάνι που δυστυχώς όμως δεν είχε νερό. Ακόμα μας εντυπωσίασε πολύ η θάλασσα που ήταν δίπλα. Στο πάρκο ακούσαμε οδηγίες για το πώς πρέπει να περπατάμε στο δρόμο. Μάθαμε λοιπόν ότι τα παιδιά πρέπει να βαδίζουν από την δεξιά πλευρά. Οι γονείς πρέπει να συνοδεύουν τα μικρά παιδιά στο σχολείο και να κουβαλούν την τσάντα μέχρι την είσοδο. Μιλήσαμε για τα απαγορευτικά, τα προειδοποιητικά και τα πληροφοριακά σήματα. Οδηγήσαμε ποδήλατο και αυτοκινητάκι και περάσαμε από τις διαβάσεις με το σωστό τρόπο. Ήταν μια ωραία επίσκεψη!

Συλλογικό κείμενο

Προειδοποιητικά σήματα! Η άπλα τώρα λιγοστεύει μια σωστή πορεία βρες, στενεύει ο δρόμος σου στενεύει κι απ’ τις δύο τις πλευρές!

Προσοχή , προσοχή: Κίνηση παιδιών συχνή! Βάλε στο όχημα καρδιά να προσέχει τα παιδιά!

Προσοχή! προσοχή! έργα γίνονται αυτή τη στιγμή Κι όποιος δεν προσέξει σε λακούβα σίγουρα θα πέσει.

Σε μια εποχή εποχούμενη σε μια ζωή πεζή υπάρχουν και πεζοί. Τους πεζούς να τους προσέχεις και κοντά τους να μην τρέχεις!

Τι ήταν τούτο να σου λάχει; Πέφτουν πέτρες, πέφτουν βράχοι.

Πρόσεξε και κοίτα εμπρός: Ο δρόμος είναι ολισθηρός.

Απαγορευτικά σήματα Προσοχή μην προσπερνάς Τη ζωή μας μη χαλάς! Σταματάς για διόδια. Άσε τα όχι και τα μα Εδώ δεν μπαίνει όχημα.

Πληροφοριακά σήματα Ποιος γλυτώνει από το χιόνι; Σου το λεν οι πινακίδες : Βάλε σίγουρα αλυσίδες! Κοίταζε ίσα και λοξά μα όχι στροφή στα δεξιά. Ένα παιδί καλό δεν πάει όπως θέλει. Σε κόμβο κυκλικό πάει όπως παν τα βέλη.

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

6

Σταμάτα αυτοκίνητο περνάει εδώ ποδήλατο, άστο να περάσει και βάλε αλλού το γκάζι!

Θέση στάθμευσης ατόμων με κινητικά προβλήματα. Κάποια βλάβη καθ’ οδόν; συνεργείο επισκευών!

Εδώ τρώτε εσείς! Εδώ τρώει το άλογό σας … δηλαδή το αυτοκίνητό σας!

Στόπα και στο λέω ΣΤΑΣΟΥ Ένα στοπ έχεις μπροστά σου. Όπου STOP το φρένο πάτα, την πορεία σου σταμάτα.

Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης είναι φίλοι από παλιά, ζουν μαζί στο Αλεποχώρι και περνάνε μια χαρά. Κι ο Γρηγόρης όλο τρέχει κι ο Σταμάτης σταματά!

Επιλογή: Φένια Τζηρίτη

Τα συμπεράσματα μας:

1. Πηγαίνω αργά …. για να φτάσω γρήγορα! 2. Η ζώνη «με δένει» με τη ζωή. 3. Δεν οδηγώ αν έχω πιει! 4. Σταματώ στη διάβαση πεζών, τηρώ τον κύριο

Κ.Ο.Κ. 5. Δεν μιλώ στο κινητό, όταν οδηγώ. 6. Πάντα τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, δεμένα. 7. Δεν παρκάρω σε θέσεις στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α. 8. Κάνω πάντα καλό έλεγχο του αυτοκινήτου

μου (μηχανή, λάδια, λάστιχα, σέρβις).

9. Δεν κάνω επικίνδυνες

προσπεράσεις. 10. Οδηγώ συνετά!

1. Οδηγώ στη δεξιά πλευρά του δρόμου και

προσέχω τα αυτοκίνητα. 2. Κάνω ποδήλατο με τους φίλους μου

οδηγώντας ο ένας πίσω από τον άλλο. 3. Κρατώ το τιμόνι και με τα δύο χέρια, δεν κάνω

σούζες. 4. Προσέχω τα σήματα και τα φανάρια, τηρώ

τον κύριο ΚΟΚ. 5. Φοράω πάντα κράνος και επιγονατίδες. 6. Πριν στρίψω σηκώνω το χέρι μου προς την

κατεύθυνση που θέλω. 7. Δεν φοράω φαρδιά ρούχα. 8. Τη νύχτα ανάβω τα φώτα μου και φοράω

ανοιχτόχρωμα ή φωσφορούχα ρούχα. 9. Διατηρώ το ποδήλατό μου σε καλή

κατάσταση. 10. Κοιτάζω δεξιά, μετά αριστερά, ξανά δεξιά και

διασχίζω το δρόμο, χωρίς να τρέχω. 11. Βαδίζω πάντα από την εσωτερική πλευρά του

δρόμου. 12. Διασχίζω το δρόμο από τις διαβάσεις. ζέβρα ή

πέλικαν. 13. Σταματώ στο κόκκινο φανάρι και προχωρώ

όταν ανάψει πράσινο. 14. Ξεκινώ νωρίς από το σπίτι για να μην

βιάζομαι στη διαδρομή. 15. Επιλέγω τον πιο ασφαλή δρόμο και όχι τον

πιο σύντομο. Συλλογική δουλειά

Ας κάνουμε την αρχή

κι ας δώσουμε προσοχή. Φρένο στα ατυχήματα

γκάζι στη ζωή!

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

7

Στις 5

Ιουνίου γιορτάσαμε

στο σχολείο μας την

παγκόσμια ημέρα

περιβάλλοντος. Παρακολουθήσαμε τη γιορτή που ετοίμασε η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας.

Η γιορτή περιλάμβανε μουσική, τραγούδια, μύθους, ιστορίες, και δρώμενα. Η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένη με αφίσες και ζωγραφιές των παιδιών για το περιβάλλον.

Το πρώτο τμήμα μας παρουσίασε τα δέντρα και τους μύθους σχετικά με τα δέντρα. Μάθαμε για τον πλάτανο, τη φλαμουριά, την αμυγδαλιά, το έλατο την ελιά κ.α.. Τα παιδιά τραγούδησαν και έπαιξαν ντραμς.

Το δεύτερο τμήμα μας μίλησε για την ανακύκλωση και την σπουδαιότητά της. Οι μαθητές σχημάτισαν με τα μπλουζάκια τους τη φράση: «Σώστε το περιβάλλον».

Ήταν μια πλούσια και όμορφη γιορτή με μουσική, ρυθμό εικόνες και μηνύματα!

Χριστίνα Τοπουζίδου

Τα συντηρητικά είναι διάφορες ουσίες που

προστίθενται στις τροφές μας π.χ. στα ποτά, τα αναψυκτικά, στα σνάκ, στα γλυκίσματα, στα ζαχαρώδη, στα συσκευασμένα και τυποποιημένα προϊόντα.

Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν τα προϊόντα αυτά, να πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, να δώσουν χρώμα, ωραία γεύση, καλή υφή.

Τα προσθετικά τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά προσθετικά και σε συνθετικά προσθετικά. Η προσθήκη πρόσθετων ουσιών με αριθμό Ε στα τρόφιμα είναι ένα ζήτημα τρέχουσας ανησυχίας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά πολλά εκλαϊκευμένα δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά

καιρούς συγκεκριμένα προσθετικά τροφίμων, ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την υγεία των καταναλωτών, ότι συνδέονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των νευρολογικών διαταραχών, των διαταραχών εντέρων, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας.

Συμβατικά ως υψηλότερης επικινδυνότητας θεωρούνται τα συνθετικά προσθετικά, που επιτρέπονται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των φυσικών προσθετικών υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Οι αριθμοί Ε, με τους οποίους κωδικοποιούνται και ονοματίζονται αυτές οι ουσίες, είναι σύντομοι ορισμοί και βρίσκονται συνήθως στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια συντηρητικά που οφείλουμε να προσέχουμε, (περισσότερες πληροφορίες wikipedia.gr)

Συντηρητικά επικίνδυνα για παιδιά: Ε102 Ε104 Ε107 Ε110 Ε133 Ε312 Ε127 Ε128 Ε131 Ε132 Ε212Ε123 Ε154 Ε155 Ε210 Ε211 Ε250 Ε216 Ε218 Ε219 Ε220 Ε230 Ε311 Ε320 Ε251 Ε262 Ε270 Ε310 Ε627 Ε124 Ε325 Ε541 Ε621 Ε623 Ε122 Ε217 Ε631 Ε632 Ε635 Ε120 Ε215 Ε321 Συντηρητικά καρκινογόνα: Ε230 Ε250 Ε251 Ε252 Ε900 Συντηρητικά ύποπτα / καρκινογόνα: Ε102 Ε107 122 Ε151 Ε154 Ε173 Ε407 Ε128 Ε153 Ε155 Χρωστικές ουσίες επικίνδυνες / καρκινογόνες Ε214 Ε215 Ε217 Ε330 Ε110 Ε120 Ε123 Ε127 Ε239 Ε131 Ε142 Ε210 Ε211 Ε212 Ε213 Απαγορευμένα: Ε103 Ε105 Ε111 Ε121 Ε125 Ε126 Ε130 Ε181 Ε152 Ε123 - πολύ επικίνδυνο

Χριστίνα Τοπουζίδου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

8

Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, ήταν ένα χωριό που το λέγανε Ασνίπυλη. Βρισκόταν σε μια καταπράσιν

η πεδιάδα γεμάτη πολύχρωμα λουλούδια, κοντά σε μια καταγάλανη θάλασσα.

Κάθε μέρα, ο ήλιος έβγαινε ψηλά και τη γέμιζε με φως. Υπήρχε μάλιστα και ένα όμορφο δάσος με πανύψηλα δέντρα στην άκρη του χωριού, και ένας μεγάλος δρόμος διέσχιζε την περιοχή.

Στην άκρη της θάλασσας ήταν χτισμένη η Ασνίπολη αυτό το υπέροχο χωριό όπου ζούσαν 13 παιδιά : η Νινούλα, ο Ναϊφ, η Συννεφένια, η Πουπουλούδα, η Ονειρούλα, ο Θαραλλένιος, η Ζωηρένια, ο Δυναμένιος, ο Μαγκούλης, η Ωρολάνθη, ο Ειρηνάκος, ο Ατρομητάρης και ο Σπιρτάκιας.

Τα παιδιά αυτά ζούσαν ειρηνικά και όμορφα. Κάθε μέρα πήγαιναν στο σχολείο, έπαιζαν στην πεδιάδα και κολυμπούσαν στην Θάλασσα. Ήταν χαρούμενα και ευτυχισμένα!!!

Ώσπου μια μέρα….. ο ουρανός σκοτείνιασε, ο ήλιος έσβησε και τεράστιες βόμβες έπεσαν στο χωριό. Πελώρια τανκς εμφανίστηκαν και τα περισσότερα σπίτια γκρεμίστηκαν. Οι γονείς και τα παιδιά κρύφτηκαν στα υπόγεια. Οι άνθρωποι πεινούσαν, η φύση πληγώθηκε και τα σχολεία έκλεισαν. Καπνοί σκέπασαν το χωριό και ο Τρόμος φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων και των ζώων. Ο Τρόμος έφερε μαζί του και τον φόβο, τη λύπη, τη μοναξιά, το πένθος, την αδυναμία, τον πόνο και την ανασφάλεια.

Τα

παιδιά κρυφά κάθε βράδυ συναντιόνταν σε μια σπηλιά στην άκρη του δάσους και συζητούσαν. Τα παιδιά ήθελαν «Ειρήνη……όπως παλιά» Ήθελαν να ξαναπαίξουν στις πράσινες πεδιάδες και να ξαναπάνε σχολείο, να….να …..

Μετά από πολλές νύχτες σκέψεων, κατάστρωσαν ένα σχέδιο, που το ονόμασαν «χρωμοκαταράκτη» και το έβαλαν σε εφαρμογή! Γέμισαν μαγικούς κουβάδες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τους έδεσαν πάνω στα δέντρα που βρίσκονταν στην άκρη του δάσους, δίπλα στο δρόμο που περνούσαν τα τάνκς.

Όταν λοιπόν πλησίασαν τα τανκς, ο Μαγκούλης έδωσε το σύνθημα: «τσουκουρού…..». Οι υπόλοιποι ο ένας μετά τον άλλον, Ο Ατρομητάκης, η Πουπουλούδα, ο Θαρραλένιος. η Ζωηρένια κτλ…έγερναν τους κουβάδες και άδειαζαν τις μπογιές πάνω στα οχήματα. Τα χρώματα όμορφα και ζωηρά ξεχύνονταν και αγκάλιαζαν τα τανκς. Και τότε συνέβη κάτι μαγικό!!!

Τα τανκς πάγωσαν, οι μηχανές έσβησαν, οι στρατιώτες βγήκαν έξω από τα άρματα ξαφνιασμένοι. Ο στρατηγός τους που λέγονταν Ευθυνάκος αλλά τον φώναζαν Ανευθυνάτο ήταν έξω φρενών! Μα… τι είναι αυτό;…. Τι έχει συμβεί;…. Πως; ….. Ένα υπέροχο θέαμα, σαν έργο τέχνης, χάιδεψε τα μάτια όλων!

Τα τανκς είχαν ζωγραφιστεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Σε κάθε τανκ εμφανίζονταν κι ένα

γράμμα. Οι στρατιώτες διάβαζαν αργά: Ε με το

μπλε χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, Ι με

το λιλά το χρώμα των λουλουδιών και της ελπίδας

Ρ με το πράσινο χρώμα της φύσης και της

ηρεμίας, Η με το πορτοκαλί χρώμα του

ηλιοβασιλέματος, Ν με το κόκκινο χρώμα της

αγάπης, Ι με το κίτρινο χρώμα του ήλιου, της

χαράς και της αισιοδοξίας. Και όλο μαζί _ _ _ _ _ _ . Τότε, ο στρατηγός Ανευθυνάτος είδε τα παιδιά

πάνω στα δέντρα να κοιτάζουν αποφασιστικά. Θυμήθηκε τα δικά του παιδιά, συγκινήθηκε και

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

9

κατάλαβε πόσο παράλογο και ανώφελο πράγμα είναι να κάνεις πόλεμο.

Αμέσως ζήτησε από τους στρατιώτες του να σημαδέψουν με τα τανκς τους το χωριό και να ρίψουν μια τελευταία βολή. Ένα «μπουμ ακούστηκε», ένα παράξενο φως άστραψε και στα μισογκρεμισμένα σπίτια της Ασνίπυλης έπεσαν χρωμορριπές, καλύφτηκαν από τα χρώματα του ουράνιου τόξου και μετατράπηκαν και αυτά σε ένα έργο τέχνης. Το γκρι και το μαύρο του πολέμου έσβησε και τα σπίτια σιγά σιγά έπαιρναν την παλιά υπέροχη μορφή τους.

Ένας λαμπρός ήλιος έλαμψε στον ουρανό. Τα παιδιά κατέβηκαν από τα δέντρα χαρούμενα και ένα περιστέρι πετώντας ζωηρά, άφησε ένα σημείωμα στα πόδια τους.

«Πάρτε τα χρώματα, και φτιάξτε χαμόγελα, ζωγραφίστε τον παράδεισο και διώξτε την άβυσσο»

Και από τότε όλοι στην Ασνίπυλη ζούσαν ευτυχισμένοι και η Ειρήνη ξαναγύρισε στον «τόπο της». Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Το παραπάνω παραμύθι είναι το παραμύθι που

γράψαμε όλοι μαζί και εικονογραφήσαμε με την βοήθεια της κυρίας Άλμα της δασκάλας των εικαστικών για τον διαγωνισμό της Unicef: “Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους».

Τα σχηματοποιήματα είναι ποιήματα που γράφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν το θέμα του ποιήματος. (Το σχηματοποίημα διαβάζεται με όποιο τρόπο επιλέγει κανείς.)

Φωτεινή

Ρέντι

Λεντιόνα

Αλεξία

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

10

Άρης Λεντιόνα Τζένη

Άγγελος Χαρά

Τα βιβλία που μας ταξίδεψαν και σας τα

προτείνουμε:

του Ευγένιου Τριβιζά

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο παραμύθι. Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα είναι μια πριγκίπισσα που της αρέσει να διαλέγει. Αλλά αργεί πάρα πολύ μέχρι να διαλέξει τι ακριβώς θέλει, όλο διαλέγει και ξεδιαλέγει, αλλάζει γνώμη και απορρίπτει. Είναι

αναποφάσιστη. Μια μέρα λοιπόν ο πατέρας της, της είπε πως

πρέπει να παντρευτεί. Η Δυσκολούλα ήθελε έναν πρίγκιπα που να είναι ψηλός, γενναίος, να έχει γαλάζια μάτια, να φοράει ολόχρυση κορόνα, να είναι σγουρομάλλης, να είναι νέος, αλλά άργησε πολύ μέχρι να τον βρει.

Όταν βρήκε τον πρίγκιπα που τα είχε όλα αυτά, εκείνος ο πρίγκιπας δεν ήθελε να παντρευτεί την Δυσκολούλα. Ήθελε να παντρευτεί την Κούλα. Έτσι παντρεύτηκε την Κούλα και η Δυσκολούλα ήταν πολύ λυπημένη.

Ο πατέρας της ήθελε να της κάνει ένα άλλο δώρο και η Δυσκολούλα ήταν πολύ χαρούμενη. Αλλά άργησε πάρα πολύ μέχρι να διαλέξει τι θέλει. Τελικά αποφάσισε. Ήθελε ένα φόρεμα που να ήταν μακρύ, μεταξωτό, κόκκινο σαν τη φωτιά, να έχει κουμπιά σε σχήμα καρδιάς, ο γιακάς του να είναι κεντημένος από μαργαριτάρια, να έχει ένα φτερό παγωνιού καρφιτσωμένο στο στήθος, να έχει ζώνη από τα χρώματα του ουράνιου τόξου….(μήπως ήταν ματαιόδοξη και πλεονέκτρια;) αλλά όταν το βρήκε αυτό το φόρεμα δεν ήταν για αυτήν. Ήταν για την Κούλα. Η Δυσκολούλα ήταν πολύ λυπημένη.

Τελικά όλα αυτά της έγιναν μάθημα. Παντρεύτηκε τον …… αλλά αυτό δεν θα σας το πούμε, καλύτερα να το διαβάσετε μόνοι σας….,και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…….

Το παραμύθι αυτό μας μιλάει για το πώς πρέπει να διαλέγουμε. Πρέπει να διαλέγουμε πολύ γρήγορα και αποφασιστικά γιατί αλλιώς θα είναι πολύ αργά! Και κυρίως να μην είμαστε εγωιστές και ματαιόδοξοι!

Λεντιόνα Λούπου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

11

του Χρίστου Καλουντζόγλου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που τον έλεγαν Μάνι Μάνι. Αυτός ο πειρατής είχε φίλη του την σταλίτσα, την Πιπίτσα, που έμενε στο βυθό.

Όμως μια μέρα συνέβη κάτι τρομερό! Ο βυθός είχε ταρακουνηθεί. Η σταλίτσα, η Πιπίτσα

φώναξε τον πειρατή Μάνι Μάνι. Εκείνος πήγε αμέσως και η Πιπίτσα του εξηγούσε τι είχε συμβεί.

Ξαφνικά, πάνω στην κουβέντα τους ένας τεράστιος άνεμος πήρε τον πειρατή και τον πέταξε μακριά. Ο Μάνι Μάνι τότε κατάλαβε πως μερικοί ψαράδες έριχναν δυναμίτες για να πιάσουν τα ψάρια.

Τότε σκέφτηκε ένα έξυπνο σχέδιο. Με τη βοήθεια του ξιφία του Φειδία, της φώκιας της Φωφώς, του γλάρου του Ρορό, της δελφίνας της Μελίνας και της γλώσσας της Σωσώς κατάφεραν να τιμωρήσουν τους ανεύθυνους ψαράδες. Διαβάστε το βιβλίο και θα δείτε πως και τι σχέση έχει η βρεγμένη σανίδα με το σχέδιό τους…. Αλεξία Παπασπυροπούλου

του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό χωριό που εκεί ζούσαν άνθρωποι. Αλλά μια μέρα απέναντι στο δάσος ήρθε ένας δράκος. Έτσι οι άνθρωποι δεν πλησίαζαν στο δάσος, μέχρι που ήρθε ένα ζευγάρι και έμεινε σε ένα πέτρινο σπίτι στην άκρη του δάσους.

Εκείνοι γέννησαν ένα κοριτσάκι που δεν της έμαθαν τι σημαίνει φόβος και έτσι μια μέρα το κοριτσάκι ρώτησε τι υπάρχει στην άλλη πλευρά του δάσους. Οι γονείς τρόμαξαν, αλλά το κοριτσάκι ήθελε να ταξιδέψει εκεί, και έτσι της έδωσαν μια βαλίτσα με 3 τσαγιέρες που μέσα είχαν όλα όσα θα

χρειαζόταν στη ζωή της. Και έτσι το κοριτσάκι έφυγε.

Στο δρόμο της συνάντησε ένα ξυλοκόπο, ένα δέντρο και ένα άλογο που μιλούσαν σαν άνθρωποι. Όλοι της έλεγαν πως στην καρδιά του δάσους υπάρχει ένας δράκος που θα την κάνει μια χαψιά και την συμβούλευαν να τον σκοτώσει. Το κοριτσάκι όμως δεν φοβόταν και ήθελε τόσο πολύ να τον γνωρίσει, που πίστευε πως θα ήταν γλυκός και όμορφος σαν το δρακάκι του παραμυθιού.

Μετά συνάντησε το δράκο που ήταν τρομακτικός και έβγαζε κραυγές και πετούσε φλόγες από το στόμα του και την έκλεισε σε έναν πέτρινο πύργο. Όμως η κοπέλα ήπιε τσάι και θάρρος από την πρώτη τσαγιέρα, τσάι και υπομονή από τη δεύτερη και τσάι και σοφία από την τρίτη και έτσι νίκησε το δράκο.

Στο τέλος έγιναν φίλοι και ταξίδεψαν μαζί στη χώρα των δράκων για να βοηθήσει το φίλο της

να παλέψει με τους άλλους δράκους για το καλό. Τα κατάφεραν; Εμείς σας είπαμε πολλά, διαβάζοντας το βιβλίο θα μάθετε και τα υπόλοιπα.

Ρέντι Λίτσι

Το παραπάνω βιβλίο το αγαπήσαμε ιδιαίτερα και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή διασκευή και να το δραματοποιήσουμε. Θα το απολαύσετε, ελπίζουμε, στην παράσταση που ετοιμάζουμε.

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Είναι μία χαρούμενη γιορτή για τις μανούλες μας. Τους αγοράζουμε δώρα, τους χαρίζουμε καρτούλες και λουλούδια. Για παράδειγμα, εγώ πήρα ένα βραχιόλι για τη μανούλα μου. Το ξέρατε όμως ότι υπάρχει και η γιορτή του πατέρα; Είναι στις 17 Ιουνίου. Αξίζουν και οι μπαμπάδες μας τη γιορτή τους. Μπορεί τα σχολεία να κλείνουν αλλά εμείς δεν θα ξεχάσουμε τους μπαμπάδες μας, που τόσο αγαπάμε και τόσο μας φροντίζουν. Περιμένουν και εκείνοι ένα φιλί και ένα χρόνια πολλά μπαμπά!

Άρης Ντόι

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

12

Στην κουζίνα μάνι μάνι, νόστιμο φαί να κάνει…..

Γιαούρτι με φράουλες

Υλικά: 400 γραμμάρια γιαούρτι 10-15 φράουλες 3 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα 2 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη άχνη 16 μπισκότα (όποια μπισκότα θέλετε) Λίγη κουβερτούρα Λίγο κονιάκ Ακολούθησε τα βήματα: 1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη

ζάχαρη άχνη. 2. Κόβετε τις φράουλες σε φέτες και τις

ανακατεύεται με την μαρμελάδα φράουλα και το κονιάκ.

3. Παίρνετε 4 ποτήρια και ρίχνετε μερικά κομμάτια τριμμένα μπισκότα. Μετά ρίχνετε λίγο γιαούρτι και από πάνω μερικές φράουλες και λίγη κουβερτούρα λιωμένη.

4. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να γεμίσουν όλα τα ποτήρια.

5. Βάλτε το στο ψυγείο για μια ώρα. Λεντιόνα Λούπου

Μιλκ σέικ με παγωτό βανίλια Ποτήρια: 6 Χρόνος: 10 λεπτά Υλικά: 4 φλιτζάνια παγωτό βανίλια 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού 4 κουταλιές γάλα με χαμηλά λιπαρά 6 κουταλάκια ζάχαρη 2 κουταλάκια του γλυκού άρωμα βανίλιας (σκόνη βανίλιας) Εκτέλεση: 1. Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και

τα χτυπάτε για 5 λεπτά ώσπου να γίνει ένα απαλό μίγμα.

2. Μοιράζετε σε ποτήρια και βάζετε για δέκα λεπτά στο ψυγείο για να παγώσει.

3. Μην ξεχάσετε να το σερβίρετε παγωμένο. Μάρω Τζούδα

Καλή επιτυχία!!!

Του λόγου τα γυρίσματα…..

Παροιμίες και εκφράσεις για το ψωμί: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Υγεία και ξερό ψωμί. Σίγουρο ψωμί σε τρύπιο σακούλι. Στου σκύλου το προσκέφαλο ψωμί δεν ξημερώνει. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Ο λόγος σου με χόρτασε, και το ψωμί σου φα’

το. Κάλλιο το σημερινό ψωμί παρά την αυριανή πίτα. Η βιάση ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει. Για να μη φάει ο γάτος το ψωμί, τρώει ο ποντικός τα ρούχα. Ψωμί δεν έχουμε να φάμε ραπανάκια για την όρεξη ζητάμε. Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί. Θα πει το ψωμί ψωμάκι. Βγάζει το ψωμί του. Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι. Δεν έχει ψωμί να φάει. Λίγα είναι τα ψωμιά του. Είπε το ψωμί ψωμάκι. Γέρος είσαι, δε φελάς τα ψωμιά μας μόν’ χαλάς. Εμείς ψωμί δεν είχαμε, λουκούμια εγυρέψαμε. Αν δεν βρεις προζύμι, ψωμί δεν ζυμώνεις. Δώσε ψωμί στο φτωχό και μην του δείχνεις την πόρτα. Εγώ ψοφάω για ψωμί και ο άντρας μου το δανείζει. Κρέμασε τα μούτρα του σαν να του έφαγε το γαϊδούρι το ψωμί. Η Μαριώ ψωμί δεν είχε και ψωμί παζάρευε. Κάλλιο να φάει κανείς ένα μαγκάλι κάρβουνα, παρά το ψωμί του γκρινιάρη. Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται και ο διψασμένος βρύσες. Κρύο νερό, ζεστό ψωμί είναι και οι δυο κακοί γιατροί.

Τζένη Τσουρουφλή, Μαρίνα Δούβου, Κων/νος Τσεντούρος

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

13

Οι παροιμίες του καλοκαιριού: Όταν αρχίζει ο Αύγουστος να βαρυχειμωνιάσει, τρέχει ο γεωργός τ’ αλέτρι του αμέσως να ταιριάσει! Ήρθε ο Αύγουστος παρ’ την κάπα σου! Θέρος, τρύγος, πόλεμος δεν περιμένουν! Από το θέρο ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές. Της Αγια-Μαρίνας σύκα και του Αη -Λια σταφύλι, και τα Άη-Παντελεήμονα, γεμάτο το κοφίνι. Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα, μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι μήτε ο Αύγουστος χειμώνας. Χιόνι του Δεκεμβρίου χρυσάφι του καλοκαιριού. Μη σε γελάσει ο τζίτζικας ή το χελιδονάκι, αν δεν λαλήσει ο τζίτζικας δεν είναι καλοκαιράκι.

Φωτεινή Σαμαντά – Μαρίνα Δούβου

Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις και θα σχηματίσετε μια βασική ομάδα τροφίμων.

1. _ _ _ _ _ _ _ 2. _ _ _ _ _ 3. _ _ _ _ _ 4. _ _ _ _ _ _ 5. _ _ _ _ 6. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7. _ _ _ _ _ _ 8. _ _ _ _ _ _ 9. _ _ _ _ _ _ _ _ 10. _ _ _ _ _ _ _ _

1. Η θεά της γεωργίας. 2. Είναι πηγή ζωής. 3. Εκεί αλέθουμε το σιτάρι. 4. Μας δίνει ενέργεια (με άρθρο). 5. Μπαίνει, βγαίνει και στους φούρνους ξαποσταίνει. 6. Έτσι βγαίνει το ψωμί από το φούρνο της γιαγιάς. 7. Έχει κόπο και …………… άμα γίνεται όπως πρώτα. 8. Απαραίτητο στο σπίτι της γιαγιάς. 9. Ο πεινασμένος …………ονειρεύεται. 10. Μπορούμε να τρώμε κάθε Κυριακή.

Συλλογική εργασία

(Απαντήσεις: Δήμητρα, ήλιος, μύλο, η τροφή, ταψί, ροδοκόκκινο, ιδρώτα, αλεύρι, καρβέλια, αντίδωρο)

Μετά την ένταση των μαθημάτων, τα

παιχνιδόλεξα είναι σαν ένα πέταγμα με τη μαγική σκούπα στο πανηγύρι των λέξεων για ένα χαλάρωμα, που έχουν ανάγκη και οι δάσκαλοι αλλά περισσότερο τα παιδιά, για να ξαναβρούν τα παιχνιδιάρικο ύφος τους, τη σκανταλιά τους, και με κέφι να φύγουν από την τάξη της τάξης και… γιατί όχι και για καμιά παιδική αταξία….

(Απόσπασμα από το βιβλίο της Θέτης Χορτιάτη «Παιχνιδόλεξα»)

Ο γάμος Γαμπρός ο χρυσομπάμπουρας

νύφη μια χρυσαλλίδα κουμπάρα η χρυσόμυγα

ευχή μια ηλιαχτίδα.

Κάτω από το χρυσάνθεμο αλλάζουν δαχτυλίδια

και πλέκει ο ήλιος χρυσικός χρυσαφικά στολίδια.

Ο τόνος Πήρα άριστα με τόνο

γιατί ψάρεψα ένα τόνο που είχε βάρος ένα τόνο.

Εκτονώθηκα εντόνως και με τόνωσε ο τόνος

Σε άτονο τραγούδι όμως, λίγο μου ΄φυγε ο τόνος.

Το σκουλήκι

Παπαγάλλοι παπάγγλοι γαλοπούλες αγγλοπούλες τσαλαπετεινοί τσαλακότες

δυο ντακότες μάλωναν για ένα σκουλήκι

φώναζαν: σκουλήκι, σκουληκόπουλο!

Άκουσαν οι λύκοι ήρθε το λυκόπουλο

και βάζει το σκουλήκι στ’ αυτί του σκουλαρίκι.

Φωτεινή Σαμαντά

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

14

Πάρτε ένα μολύβι και αρχίστε να μαυρίζετε τα σχήματα που έχουν μέσα κουκιδίτσα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας μαγικός πίνακας.

Ρέντι Λίτσι

Η συνταγή για τη λύση:

(παρατηρητικότητα, εφευρετικότητα, φαντασία) 1. Βόδι δεν είναι,

κέρατα έχει, γραμματικός δεν είναι,

γράμματα γράφει.

2. Κάμπος είμαι απάτητος κι όμως με οργώνουν,

ούτε δέντρα ούτε καρποί Πάνω μου φυτρώνουν.

3. Από στραβόμορφο κλαδί κρέμεται κόκκινο φλουρί, το κρέας του δροσίζει, το αίμα του ζαλίζει. 4. Την πετάνε όταν τη χρειάζονται και τη μαζεύουν όταν δεν τη χρειάζονται.

Φένια Τζηρίτη

(Απαντήσεις: 1.το σαλιγκάρι, 2 η θάλασσα, 3.το σταφύλι, 4. η άγκυρα)

1. Όταν βγει δεν ξαναμπαίνει ποτέ πια στη

θέση του. Ποιο; 2. Γιατί τα παιδάκια που πηγαίνουν στην

πρώτη δημοτικού ξεχωρίζουν από τα άλλα και θα έπρεπε να είναι πολύ ευχαριστημένα;

3. Πότε πέφτει με τα μούτρα στο βιβλίο αυτός που το διαβάζει;

Άρης Ντόι (Απαντήσεις: το δόντι, γιατί είναι πρώτης τάξης παιδιά!, όταν έχει αποκοιμηθεί!

Δεν το προλάβαινε!

Ένα λεωφορείο γεμάτο κόσμο ξεκινάει απότομα και κατηφορίζει μια πλαγιά. Ένας πεζός τρέχει να το προλάβει λαχανιασμένος. Κάποιος περαστικός που τον βλέπει, του φωνάζει: - Άδικα τρέχεις φίλε μου, αδύνατον να το προλάβεις σε τέτοια κατηφόρα. - Και όμως πρέπει να το προλάβω! Είμαι ο οδηγός του!

Οι αταξίες Ο Τοτός έκανε συνέχεια αταξίες. Σε κάποια στιγμή η μητέρα του, του λέει: - Αν εξακολουθήσεις να φέρεσαι έτσι, πως θα πας

στον παράδεισο; Και ο Τοτός απαντάει:

- Μη στενοχωριέσαι μαμά. Θα ανοιγοκλείνω την πόρτα συνέχεια τόσο, που ο Άγιος Πέτρο θα βαρεθεί να με βλέπει και θα πει: - «Για το Θεό παιδί μου! Η κάτσε έξω ή έλα μέσα!»

Εξυπνάδα

Ο δάσκαλος ρωτά τον κουφιοκεφαλάκη: -Πως ονομάζεται το μικρό κράτος κουφιοκεφαλάκη; - Κρατίδιο κύριε. - Και το μικρό κουνούπι; - Κουνοιπίδιο κύριε!

Κω/νος Τσεντούρος

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

15

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

16

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.