Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwaredim-kalavr.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/4 1-10...

10
1 Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Απρίλη φοβερέ, κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις, πάλιν άνοιξη θα ανθίσεις………. Πέρασε ένας χρόνος…. Ήταν τότε που βγήκαμε, κρατώντας χελιδόνια, να πούμε στους συμμαθητές μας τα κάλαντα της άνοιξης, «Τα χελιδονίσματα» και γεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας. Διανύσαμε, πιστεύουμε, σημαντικό μονοπάτι, μάθαμε πολλά……… μάθαμε να γράφουμε, να διορθώνουμε, να συνεργαζόμαστε, να εκφραζόμαστε. Φοράμε λοιπόν, το Μάρτη αυτής της εμπειρίας και συνεχίζουμε…. Καλή διασκέδαση και καλή ανάγνωση!!! ΑΝΟΙΞΗ Λουλουδάτα τρία πανέρια η Άνοιξη κρατάει στα χέρια. Το ένα ο Μάρτης. Άνθη, χιόνι τα περβόλια τα φορτώνει. Το άλλο ο Απρίλης. Πασχαλιά, χελιδόνια, φως, χαρά. Και το πιο όμορφο του Μάη, άνθος και μοσχοβολάει. Οι μαθητές & η δασκάλα του Δ2 Τα Χελιδονίσματα» φιλοξενούνται ήδη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη διεύθυνση dim-kalavr.ach.sch.gr/. Περιμένουμε να την επισκεφτείτε . ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ Γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού, σελ. 2 Προσωνυμία του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, σελ.3 Πέντε φρούτα…..μία ζωή, σελ.3 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ Ασφάλεια στο σπίτι, σελ.4 Διασχίζω το δρόμο με ασφάλεια, σελ.4 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας,σελ. 5 Στο Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας, σελ. 5 Οι Τρεις Ιεράρχες, σελ. 6 Απόκριες, γιορτή χαράς και κεφιού, σελ. 7 25 η Μαρτίου 1821, σελ. 8 Πάσχα, σελ. 9 ΜΥΘΙ ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ… Ένα παραμύθι …άνω κάτω, σελ.10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο λύκος, σελ. 10 Η ΚΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ-ΓΛΩΣΣΑ «Ο Ψύλλος κυκλοφορεί….όταν γεμίζει το φεγγάρι», σελ. 11 Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΩΝΙΑ Λέξεις στις γλώσσες καταγωγής μας, σελ.12 Παροιμίες με φρούτα, σελ. 12 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Βιβλία που μας ταξίδεψαν, σελ. 13 Τα μαγικά μαξιλάρια, ζωγραφιές, σελ. 14 ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ Στην κουζίνα μάνι μάνι σελ.15 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Αινίγματα, Ανέκδοτα, Σταυρόλεξα, σελ.16 Αριθμός φύλλου 4 Μάρτιος 2013 1,50 € Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

Transcript of Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwaredim-kalavr.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/4 1-10...

1

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Απρίλη φοβερέ,

κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις,

πάλιν άνοιξη θα ανθίσεις……….

Πέρασε ένας χρόνος…. Ήταν τότε που βγήκαμε, κρατώντας χελιδόνια, να πούμε στους συμμαθητές μας τα κάλαντα της άνοιξης, «Τα χελιδονίσματα» και γεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας. Διανύσαμε, πιστεύουμε, σημαντικό μονοπάτι, μάθαμε πολλά……… μάθαμε να γράφουμε, να διορθώνουμε, να συνεργαζόμαστε, να εκφραζόμαστε. Φοράμε λοιπόν, το Μάρτη αυτής της εμπειρίας και συνεχίζουμε….

Καλή διασκέδαση και καλή ανάγνωση!!! ΑΝΟΙΞΗ

Λουλουδάτα τρία πανέρια η Άνοιξη κρατάει στα χέρια. Το ένα ο Μάρτης. Άνθη, χιόνι τα περβόλια τα φορτώνει.

Το άλλο ο Απρίλης. Πασχαλιά, χελιδόνια, φως, χαρά. Και το πιο όμορφο του Μάη, άνθος και μοσχοβολάει.

Οι μαθητές & η δασκάλα του Δ2

Τα Χελιδονίσματα» φιλοξενούνται ήδη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη διεύθυνση dim-kalavr.ach.sch.gr/. Περιμένουμε να την επισκεφτείτε .

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ Γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού, σελ. 2 Προσωνυμία του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, σελ.3 Πέντε φρούτα…..μία ζωή, σελ.3 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ Ασφάλεια στο σπίτι, σελ.4 Διασχίζω το δρόμο με ασφάλεια, σελ.4 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας,σελ. 5 Στο Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας, σελ. 5 Οι Τρεις Ιεράρχες, σελ. 6 Απόκριες, γιορτή χαράς και κεφιού, σελ. 7 25η Μαρτίου 1821, σελ. 8 Πάσχα, σελ. 9 ΜΥΘΙ ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ… Ένα παραμύθι …άνω κάτω, σελ.10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο λύκος, σελ. 10 Η ΚΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ-ΓΛΩΣΣΑ «Ο Ψύλλος κυκλοφορεί….όταν γεμίζει το φεγγάρι», σελ. 11 Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΩΝΙΑ Λέξεις στις γλώσσες καταγωγής μας, σελ.12 Παροιμίες με φρούτα, σελ. 12 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Βιβλία που μας ταξίδεψαν, σελ. 13 Τα μαγικά μαξιλάρια, ζωγραφιές, σελ. 14 ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ Στην κουζίνα μάνι μάνι σελ.15 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ Αινίγματα, Ανέκδοτα, Σταυρόλεξα, σελ.16

Αριθμός φύλλου 4 Μάρτιος 2013

1,50 €

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

2

Αρχισυντάκτες 4ου τεύχους : Ντόϊ Αργκίτο

Δούβου Μαρίνα Λούπος Λεντιόνα

Χαλμούκης Άγγελος Παπαβασιλοπούλου Χαρά

Συντάκτες ανά ενότητα: Λίτσι Ρέντι

Τζηρίτη Φένια Τζούδα Μαρία

Σαμαντά Φωτεινή Ρηγοπούλου Ελένη

Τοπουζίδου Χριστίνα Τσουρουφλή Ευγενία

Τσεντούρος Κωνσταντίνος Παπασπυροπούλου Αλεξία

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος

Η δασκάλα της τάξης και συντονίστρια: Γαντζούδη Σταυρούλα

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Καλαβρύτων

και ξεχωριστά στον κ. Γ. Δημήτρουλα και τον κ. Α. Μούζουλα για την πολύτιμη συνδρομή τους στην

έκδοση της εφημερίδας μας.

Γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού Στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο

σχολείο μας με μεγάλη επιτυχία, η φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή που αποτελούνταν από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση την οποία οργάνωσαν η πρώτη και η δευτέρα Δημοτικού. Καμαρώσαμε τους συμμαθητές μας, που προσπάθησαν να αναπαραστήσουν την γέννηση του Χριστού, τον Άγιο Βασίλη, τα καλικαντζαράκια και τους 3 μάγους που πήγαν δώρα στο Χριστό. Έστειλαν σε όλους μας

όμορφα πακετάκια στολισμένα με τις ευχές τους, την ελπίδα και την αισιοδοξία τους για την καινούργια χρονιά. Μας συγκίνησαν πραγματικά και εισέπραξαν με τη σειρά τους, το δώρο μας, το θερμό μας χειροκρότημα!

Το δεύτερο μέρος της γιορτής περιελάμβανε ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι. Εκεί μπορούσες να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα πράγματα που είχαν φτιάξει τα παιδιά όπως δεντράκια, βαζάκια με διάφορα γλυκά, ημερολόγια, πήλινα διακοσμητικά στολίδια και φυσικά την εφημερίδα μας. Τα έσοδα του παζαριού αυτού φυσικά προορίζονταν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η τάξη μας έφτιαξε δεντράκια από ανακυκλωμένα περιοδικά, στολισμένα με σπρέι και χρυσόσκονη. Στην κορυφή είχαμε βάλει μια στρογγυλή μπαλίτσα. Τα βαζάκια ήταν γεμάτα καραμέλες και γλυκό κυδώνι. Επίσης υπήρχαν και πήλινα αντικείμενα με διάφορες εικόνες.

Στη γιορτή μας βοήθησαν και οι γονείς. Έφτιαξαν πολλά και ωραία χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κέικ, παραδοσιακά γλυκά άλλων χωρών και πολλά άλλα.

Τα παιδιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμάσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή και τις δημιουργίες αυτές. Εμένα προσωπικά αυτές οι γιορτές μου αρέσουν πάρα πολύ. Στο θεατρικό η «Γέννηση του Χριστού» μάλιστα, συμμετείχαν η αδερφή μου και η ξαδέρφη μου, που και οι δύο ήταν αφηγήτριες. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή ήταν η αγαπημένη μου και πέρασα πολύ όμορφα!!!

Στο ρεπορτάζ : Φένια Τζηρίτη

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

3

Στις 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων μας, έγινε η τελετή προσωνυμίας του σχολείου μας. Στην εκδήλωση αυτή συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος καθώς και οι συγγενείς των δύο διδασκαλισσών. Όλοι μίλησαν για το ήθος και την προσφορά της Αγλαΐας Κόντη και της Ελένης Χάμψα.

Οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης παρουσίασαν ένα μικρό αφιέρωμα για τη ζωή στα Καλάβρυτα πριν και μετά την καταστροφή. Πάνω σε δύο φιλμ τοποθέτησαν φωτογραφίες της εποχής και διάβασαν αποσπάσματα, μαρτυρίες και ποιήματα. Ένας από αυτούς ήταν ο αδερφός μου, που μίλησε για τη γιαγιά μου, που έζησε τότε και αγωνίστηκε τόσο να επιβιώσει μαζί με τους υπόλοιπους. Στο τέλος της εκδήλωσης το θέατρο πλημμύρησαν μηνύματα μνήμης και ειρήνης.

Η σεμνή αυτή τελετή μνήμης, έληξε στην αυλή του σχολείου με την αποκάλυψη της καινούργιας επιγραφής. Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η προσφορά των δυο διδασκαλισσών υπήρξε ανεκτίμητη για τα ορφανά των Καλαβρύτων. Μετά το ολοκαύτωμα, ξαναλειτούργησαν το σχολείο κάτω από δύσκολες συνθήκες και πρόσφεραν στους μικρούς μαθητές στοργή και θαλπωρή. Τους καλλιέργησαν την πίστη στις δυνάμεις τους, ώστε να σταθούν όρθια και να ξεχάσουν τις χαριστικές και φασιστικές βολές των Γερμανών.

Χάρη στις γνώσεις και το χαραχτήρα τους βοήθησαν τα ορφανά παιδιά, τους έδειξαν καλοσύνη, τα καθοδήγησαν, τα έμαθαν να γράφουν, να διαβάζουν, να προκόβουν, να ζουν και να αγωνίζονται για την ειρήνη. Τις ευχαριστούμε!!

Άγγελος Χαλμούκης

Πέντε φρούτα ……..μία ζωή «Μπανάνα: αγαπημένο φρούτο για όλες

τις ηλικίες. Ιδανική πηγή ενέργειας, γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα.»

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή από μια διαιτολόγο της εταιρείας Dole που επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για τα φρούτα και τη θρεπτική τους αξία. Εσείς ξέρατε ότι πρέπει να τρώμε 5 φρούτα την ημέρα, ένα από κάθε χρωματική ομάδα; κόκκινη (μήλο….), μωβ (δαμάσκηνο…), κίτρινο (πεπόνι….), πράσινο (ακτινίδιο…), και πορτοκαλί (πορτοκάλι….).

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι μπανάνες έχουν σεροτονίνη, φυτικές ίνες βιταμίνες A,B,C, B12, E, K, μέταλλα, σάκχαρα. Το κάλιο που υπάρχει στις μπανάνες μας προστατεύει από τις κράμπες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να μην πρήζεται το στομάχι μας, η βιταμίνη C μας προστατεύει από τις ιώσεις.

Τα φρούτα είναι ιδανικά υποκατάστατα για κάθε γλυκό. Βοηθούν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Τα γλυκά αντίθετα, περιέχουν ζάχαρη, λίπος, χοληστερίνη και προκαλούν τερηδόνα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθιστούνται με φρούτα, που μπορούν να καταναλωθούν ως χυμοί, γλυκά, φρουτοσαλάτες, ωμά, με γιαούρτι κ.τ.λ.

Μετά την συζήτηση, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για τη διαδρομή της μπανάνας. Οι μπανάνες έρχονται στη χώρα μας κάνοντας μεγάλο ταξίδι. Συλλέγονται σε φυτείες στην Κόστα Ρίκα, καθαρίζονται και φορτώνονται σε πλοία, με τα οποία ταξιδεύουν περίπου 12 μέρες ως την Ευρώπη. Στα πλοία πέφτουν σε βαθύ βιολογικό ύπνο και μετά οδηγούνται στο ξηραντήριο για να ωριμάσουν. Από εκεί, διοχετεύονται στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ για να φτάσουν στο πιάτο μας.

Η συνάντηση αυτή τελείωσε αφού μας μοίρασαν μπανάνες και ενημερωτικά φυλλάδια. Για αυτό λοιπόν: «5 φρούτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα!!!»

Χαρά Παπαβασιλοπούλου – Αλεξία Παπασπυροπούλου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

4

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Μερικά πολύ ενημερωτικά και «αστεία» βιντεάκια

μας παρουσίασαν οι υπεύθυνοι από τα τσιμέντα «ΤΙΤΑΝ» σε μια επίσκεψή τους. Ενημερωθήκαμε για τους κινδύνους που κρύβονται στο σπίτι μας και πως θα προφυλαχτούμε. Σας γράφουμε μερικές οδηγίες από το φυλλάδιο που μας χάρισαν, που ίσως σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα ατύχημα:

Τα κάγκελα του κήπου, οι σιδερένιες καγκελόπορτες, οι αυτόματες πόρτες των γκαράζ είναι συχνές αιτίες ατυχημάτων για μικρούς και μεγάλους. Προσοχή λοιπόν! Κάθε σκάλα να έχει κουπαστή, να διατηρείται καθαρή, να αποφεύγεται η χρήση γυαλιστικών.

Μην κατεβαίνετε τις σκάλες γρήγορα. Κίνδυνος γλιστρήματος!

Όταν έχετε μικρά παιδιά, μην αφήνετε στα μπαλκόνια καρέκλες ή σκαμπό, γιατί μπορεί να ανεβούν και να πέσουν κάτω.

Κίνδυνος θανάσιμων πτώσεων! Τα δάπεδα πρέπει να είναι καθαρά, να μην γλιστρούν και να μην υπάρχουν εμπόδια. Προσοχή! Είναι επικίνδυνο παιχνίδι για τα παιδιά οι αναπτήρες και τα σπίρτα. Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θλιβερά. Προσοχή! Μην καπνίζετε στο κρεβάτι! Αν σας

πάρει ο ύπνος, θα πιάσετε φωτιά! Μην πετάτε τα τσιγάρα σας στον κάδο απορριμμάτων, γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας για τις πρίζες.

Τα παιδιά έχουν μεγάλη περιέργεια και αυτό μπορεί να τα κάνει να βάλουν το χέρι τους σε αυτή. Αποτέλεσμα: Ηλεκτροπληξία!!!

Ποτέ μη βάζετε ή βγάζετε το φις από τις πρίζες με βρεγμένα χέρια. Κίνδυνος Ηλεκτροπληξίας! Μην αγγίζετε ξυπόλητοι ηλεκτρικές συσκευές. Είναι επικίνδυνο!!! Προσοχή! Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως για κάθε συσκευή και φυλάξτε το φυλάδιο. Σοβαρός κίνδυνος από την απρόσεκτη χρήση ηλεκτρικών συσκευών στο μπάνιο! Όταν έχει καταιγίδα, βγάλτε το «φις» της κεραίας της τηλεόρασης από την πρίζα. Στο μπάνιο πάντα να υπάρχει ένα χαλάκι. Κίνδυνος γλιστρήματος! Στερεώστε καλά τα κάδρα, τους καθρέπτες, τα φωτιστικά.

Προσοχή! Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα συρτάρια για σκάλα.

Εξασφαλίστε τα σκεύη που κόβουν ή τρυπούν, ώστε να μην τα βρίσκουν τα παιδιά. Όταν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά, καλό είναι να γνωρίζετε που είναι και τι κάνουν.

Θυμηθείτε ….όταν τα παιδιά δεν «ακούγονται» μπορεί κάτι επικίνδυνο να σκαρώνουν.

Κων/νος Παπαγεωργίου

ΔΙΑΣΧΙΖΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Έτσι ονομάζεται το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, που μας παρουσίασαν οι συγκοινωνιολόγοι του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) « Πάνος Μυλωνάς» που μας επισκέφτηκαν.

Μας μίλησαν για το πως πρέπει να κυκλοφορούμε στο δρόμο για να μην έχουμε ατυχήματα. Μας έδειξαν πώς να περνάμε το δρόμο όταν είμαστε πεζοί, πώς να διασχίζουμε τις διαβάσεις ζέβρας και αν υπάρχουν φανάρια, ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης -ακόμα καλύτερα- γιατί θα έχουμε περισσότερη ασφάλεια.

Μας έδειξαν πώς να κυκλοφορούμε με το ποδήλατο. Ποδηλάτες, μην οδηγείτε πάνω ή κοντά στο πεζοδρόμιο και τραυματίσετε κανένα πεζό. Επίσης, για να διασχίστε κάθετα το δρόμο, κατεβείτε από το ποδήλατο και κρατώντας το, περπατήστε απέναντι.

Αυτά και άλλα πολλά ακούσαμε και κάναμε μαζί με τους ειδικούς. Να αναφέρουμε ότι η 22α Μαρτίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο. Επίσης εκείνη τη μέρα σκοτώθηκε σε τροχαίο ο εικοσιδυάχρονος φοιτητής Πάνος Μυλωνάς, ο θάνατος του οποίου, ήταν η αφορμή για να ιδρυθεί αυτό το Ινστιτούτο.

Συμβουλές για την ευρωπαϊκή μέρα ασφάλειας στο δρόμο

Ο δρόμος δεν είναι αρένα επιθετικής συμπεριφοράς, ούτε οι οδηγοί αντίπαλοί μας.

Για αυτό: Φροντίζω να παραμένω ήρεμος και ψύχραιμος κάθε στιγμή που κινούμαι στο δρόμο. Παραμένω ευγενικός και διαλλακτικός για τη δική μου ασφάλεια, ακόμα κι αν με προσβάλλουν. Σέβομαι τους υπόλοιπους οδηγούς, δίνω προτεραιότητα, κρατώ αποστάσεις, τηρώ τον Κ.Ο.Κ. Δεν χρησιμοποιώ άσκοπα και επιθετικά την κόρνα και τα φώτα. Παρκάρω όπου επιτρέπεται και όχι στο πεζοδρόμιο ή σε παρκινγκ για Α.Μ.Ε.Α.

Όλα αυτά γιατί η ευγένεια είναι πολιτισμός Ρέντι Λίτσι – Άρης Ντόι

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

5

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ Είναι από τα πιο αξιόλογα μνημεία. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και υπολογίζεται ότι μπορούσε να υποδεχτεί 8.000 περίπου άτομα. Ήταν χτισμένο κοντά στις όχθες του Πηνειού ποταμού, στα βόρεια της αγοράς και έτσι οι θεατές καθισμένοι στο κοίλο, αντίκριζαν το ποτάμι. Το θέατρο της Ήλιδας παρουσίαζε την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο και δεν έφερε λίθινη επένδυση, παρά μόνο σκάλες και αυτό λόγω της έλλειψης πέτρας στην πεδινή αυτή περιοχή.

Η ορχήστρα ήταν αρχικά κυκλική. Αργότερα περιορίστηκε από την κατασκευή μιας μακρόστενης

δεξαμενής που διοχέτευε τα όμβρια ύδατα μέσω ενός αγωγού στον Πηνειό. Είχε 25μέτρα διάμετρο και δάπεδο πατημένο από χώμα.

Αρχικά η σκηνή ήταν ξύλινη. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε λίθινη και διέθετε και προσκήνιο διακοσμημένο με ημικίονες. Μεγάλες οπές κατά μήκος του στυλοβάτη επέτρεπαν την τοποθέτηση των σκηνικών. Πίσω από το προσκήνιο υπήρχαν τα διάφορα ευρύχωρα διαμερίσματα της σκηνής και εκατέρωθεν της τα παρασκήνια .

Το κοίλο του θεάτρου παραμένει χωμάτινο. Υπάρχουν έξι διάδρομοι περίπου 1 μέτρο ο κάθε ένας. Διαιρούσαν το κοίλο σε

επτά κερκίδες κι επέτρεπαν τη πρόσβαση στα ανώτερα μέρη του θεάτρου. Η χωμάτινη κατασκευή του κάνει το θέατρο ιδιαίτερα ευπαθές και έτσι κατασκευάστηκε κοντά ξύλινο θεατράκι, όπου φιλοξενούνται τα καλοκαίρια θεατρικές παραστάσεις.

Η Αρχαία ΄Ηλιδα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία. Οι αθλητές έμεναν εκεί για ένα μήνα περίπου για να προετοιμαστούν για τους αγώνες. Ήταν μια πόλη πλούσια, πολυάνθρωπη και ένδοξη, παρόλο που την επισκίαζε η Ολυμπία όπου γίνονταν οι αγώνες.

Τοπουζίδου Χριστίνα - Ρηγοπούλου Ελένη

Στο Μουσείο Αρχαίας ΄Ηλιδας

Στις 16 Ιανουαρίου τα τμήματα της τρίτης και τετάρτης τάξης πήγαμε εκδρομή στην Αρχαία Ήλιδα που βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία στο νομό Ηλείας.

Το ταξίδι ήταν πολύ ξεκούραστο. Ο οδηγός του λεωφορείο οδηγούσε καλά και προσεκτικά, και έτσι δεν είχαμε καμία αδιαθεσία.

Στο λεωφορείο παίζαμε, ακούγαμε μουσική, χορεύαμε, με λίγα λόγια τρελό ξεφάντωμα!

Όταν φτάσαμε στο Μουσείο όλοι μείναμε με ανοικτό το στόμα. Είχε πέτρινα όμορφα σκαλιά. Ανεβήκαμε την ανηφόρα και αφού φάγαμε, μας ξενάγησε η κυρία μας. Είδαμε αγγεία αρχαϊκών και γεωμετρικών

χρόνων, νομίσματα, αγάλματα, κιονόκρανα, κοσμήματα, εργαλεία και άλλα εκθέματα.

Μετά από λίγο, μας πήρε η υπεύθυνη του Μουσείου. Αφού καθίσαμε σε μεγάλα μαξιλάρια κάναμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Παίζοντας στο θέατρο». Είδαμε πως ήταν το Αρχαίο Θέατρο, πόσοι θεατές χωρούσαν και πως ήταν χωρισμένη η σκηνή από τα παρασκήνια. Μάθαμε για τα μέρη του θεάτρου και για τους 3 σπουδαίους

τραγικούς ποιητές τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή και φυσικά για τον κωμικό Αριστοφάνη.

Στη συνέχεια, φτιάξαμε μάσκες με τα αγαπημένα μας πουλιά. Εγώ διάλεξα τον κύκνο. Ύστερα παίξαμε μια μικρή παράσταση από τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Όταν τελειώσαμε από το Μουσείο πήγαμε στα Goodys. Φάγαμε και μερικοί από μας παίξανε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ύστερα ξεκινήσαμε για τα Καλάβρυτα! Οι γονείς μας, μας περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία και εμείς το ίδιο! Ήταν μια πολύ όμορφη επίσκεψη! Εγώ πάντως θα το πρότεινα αυτό το Μουσείο και σε άλλα παιδιά.

Μάρω Τζούδα

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

6

Οι Τρεις Ιεράρχες

Οι Τρεις Ιεράρχες άσκησαν στο μέγιστο βαθμό την φιλανθρωπία και ανακούφισαν τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Βασικό στοιχείο και των Τριών είναι ότι ήταν ασυμβίβαστοι με το κακό, την αμαρτία και την αίρεση. Ήταν οι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων και τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου.

Ο Μέγας Βασίλειος είχε μεγάλη μόρφωση και ήταν ο προστάτης των φτωχών και των βασανισμένων. Ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Βασιλειάδα» όπου λειτουργούσε νοσοκομείο, γηροκομείο και ορφανοτροφείο. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ονομάστηκε έτσι, γιατί δίδαξε την αλήθεια για το Θεό. Ήταν στενός φίλος του μεγάλου Βασιλείου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμβούλευε το λαό με τις υπέροχες ομιλίες του και είχε το θάρρος να ελέγχει τους άρχοντες και να υπομένει τις πολλές εξορίες.

Σοφά λόγια των Τριών Ιεραρχών

Ιωάννης Χρυσόστομος: Η καλή φιλία είναι θησαυρός, οι στενοχώριες της ζωής γίνονται πιο βαριές, αν δεν υπάρχει κάποιος φίλος να τις μοιραστείς. «Πολύ πιο εύκολα μπορεί κανείς να σηκώσει με τους φίλους του την πιο ανυπόφορη συμφορά, παρά μονάχος του την πιο μεγάλη ευτυχία. Το χρυσάφι δε βρέθηκε για να δενόμαστε μ’ αυτό, αλλά για να

λύνουμε τους δεμένους». Θα πω για κάποιον ότι με αγαπάει, όχι μόνο όταν με επαινεί, αλλά και όταν με ελέγχει, για να με διορθώσει». «Όποιος επιπλήττει τους νέους χωρίς συγχρόνως να τους παρηγορεί, τους κάνει σκληρότερους, διότι δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των συνεχών ελέγχων και γι΄ αυτό αντιδρούν με βιαιότητα. Για να προλάβουμε λοιπόν τους πόνους που προκαλούν οι έλεγχοι, πρέπει να τους συνοδεύουμε με λόγια καλοσύνης».

Μέγας Βασίλειος «Τρία πράγματα είναι απαραίτητα στον άνθρωπο: παιδεία, εργασία και υγεία». Όπως κόβουμε το τριαντάφυλλο προσέχοντας να μη μας πληγώσουν τα αγκάθια, έτσι πρέπει απ’ αυτά που βλέπουμε και ακούμε γύρω μας, να κρατούμε μόνο τα ωφέλιμα. Όπως οι μέλισσες διαλέγουν από τα λουλούδια αυτά που τους χρειάζονται, για να φτιάξουν το μέλι. «Ο άρτος που κατακρατείς ανήκει στον πεινασμένο. Τα ρούχα που εσύ φυλάγεις στις αποθήκες σου ανήκουν σε αυτούς που δεν έχουν. Τα παπούτσια που μένουν αχρησιμοποίητα στο σπίτι σου ανήκουν στους ξυπόλυτους». Είναι ντροπή τις βλαβερές τροφές να τις αποφεύγουμε και τα βιβλία που τρέφουν την ψυχή μας να μην τα διαλέγουμε». Οι γονείς που έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους πρέπει να φροντίζουν ώστε αυτά να μορφώνονται». «Είναι αποτελεσματικότερη η παιδαγωγία που γίνεται με λογικό και ήπιο τρόπο, παρά εκείνη που έχει ως αιτία της το θυμό και την οργή».

Γρηγόριος ο Θεολόγος «Η ειρήνη είναι το γλυκύτερο πράγμα στον κόσμο». «Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση κι όλα τα άλλα θ΄ ακολουθήσουν». Τα πλούτη μοιάζουν με αρρώστια. Όποιος τα έχει ζητά όλο και περισσότερα και δε χορταίνει ποτέ» . Το καλό, αν δε γίνει με καλό τρόπο δεν είναι καλό. Λένε ακόμα οι τρεις σοφοί δάσκαλοι:«Δεν είναι φτωχός εκείνος που δεν έχει τίποτε, φτωχός είναι όποιος επιθυμεί πολλά. Δεν είναι πλούσιος εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος ο οποίος τίποτε δεν έχει ανάγκη.»

Τσουρουφλή Τζένη

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

7

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ! Το πατρινό καρναβάλι είναι

ένα πολύ σπουδαίο γεγονός για την Πάτρα και την Ελλάδα. Είναι πολύ διασκεδαστικό. Η περίοδος του καρναβαλιού ξεκινά μετά τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου, στις 18 Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, πάρτυ, τα μπουρμπούλια, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, το καρναβάλι των μικρών και καταλήγει στη μεγάλη παρέλαση.

Στην παρέλαση πρώτα βγαίνει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και ακολουθούν τα group. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος ντύνεται με φανταχτερά ρούχα, κάθεται σε ένα ωραίο άρμα και χαιρετάει τον κόσμο. Οι

μεταμφιεσμένοι είναι ντυμένοι με φαντασία και χιούμορ. Κάνουν τον κύκλο της πλατείας Γεωργίου παρελαύνοντας και συνεχίζουν στους κεντρικούς δρόμους. Σχεδόν όλοι οι πατρινοί συμμετέχουν στα group. Ντύνονται και χορεύουν με τα τραγούδια του πατρινού καρναβαλιού. Όλοι αυτή τη μέρα είναι χαρούμενοι και διασκεδάζουν.

Στο τέλος της παρέλασης ένα άρμα πετάει σοκολάτες. Και όπως ξέρετε κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σοκολάτες! Καμιά φορά όμως… δεν καταφέρνουν να τις πιάσουν.

Το βράδυ καίνε τον καρνάβαλο στο λιμάνι. Το καρναβάλι της Πάτρας κρατάει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Όλοι διασκεδάζουν και τα περνάνε καλά. Αυτό είναι το υπέροχο καρναβάλι της Πάτρας!!!!

Φωτεινή Σαμαντά

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ

ΑΠΟΚΡΙΑΣ Αποκριά: Είναι η αποχή από το κρέας, η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας, η παραμονή των νηστειών. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και στις γιορτές προς τιμήν του θεού Διόνυσου, του θεού της βλάστησης, του κρασιού, του γλεντιού. Τότε οι άνθρωποι φορούσαν δέρματα και μάσκες ζώων και κρεμούσαν πάνω τους πολλά κουδούνια. Έπιναν κρασί, χόρευαν γύρω από φωτιές και γλεντούσαν. Με τις μεταμφιέσεις τους προκαλούσαν γέλιο, έκαναν αστεία μεταξύ τους και διασκέδαζαν. Επίσης χτυπούσαν με τα πόδια τη γη και της ζητούσαν να δώσει πλούσιους καρπούς. Άναβαν φωτιές για να διώξουν μακριά τους εχθρούς των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών και για να φωτίσουν την καινούρια αρχή που φέρνει η Άνοιξη. Το φαγοπότι ήταν επίσης μια καλή αρχή για να μη λείψει τίποτα και την υπόλοιπη χρονιά.

Αποκριές: Οι τρεις εβδομάδες πριν την καθαρά Δευτέρα. Είναι η Προφωνή, η Κρεατινή και η Τυρινή. Την Τυρινή, θυμίζουν την εξορία του Αδάμ από τον Παράδεισο και δείχνουν πόσο επιβλαβές είναι στον άνθρωπο να μην έχει αυτοσυγκράτηση. Τριώδιο: Το βιβλίο με τους ύμνους (τρεις ωδές) που διαβάζεται στην εκκλησία και μετά ακολουθούν οι τρεις εβδομάδες της Αποκριάς ως την Σαρακοστή. Την Κυριακή που «ανοίγει», διαβάζεται η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, για να διδαχθούν οι χριστιανοί ότι πρώτη αρετή είναι η ταπεινότητα, ενώ το μεγάλο εμπόδιο είναι η αρρωστημένη υπερηφάνεια. Τσικνοπέμπτη: Η Πέμπτη πριν την Κρεατινή. Οι άνθρωποι τσικνίζουν, ψήνουν δηλαδή κρέας, χορεύουν και γλεντούν. Σαρακοστή: Περίοδος νηστείας σαράντα ημερών που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει επτά εβδομάδες μετά, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Καθαρή Δευτέρα: Η επόμενη μέρα μετά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Τη μέρα αυτή οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια και τα μαγειρικά σκεύη από τα λίπη. Για την εκκλησία σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία. Είναι η

πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Κούλουμα: Σημαίνει αφθονία από νηστίσιμα. Έτσι ονομάζεται αλλιώς η Καθαρή Δευτέρα. Γιορτάζεται στην ύπαιθρο με νηστίσιμα φαγητά (λαγάνα, χαλβά, ελιές, ταραμά, μαρούλι, όσπρια, τουρσί, θαλασσινά, καλαμαράκια και χταπόδια). Λαγάνα: Ψωμί χωρίς προζύμι, με λάδι, πλατύ, που δεν έχει φουσκώσει, βιαστικά ζυμωμένο. Καρνάβαλος: Είναι ο βασιλιάς του καρναβαλιού. Είναι ψηλός, χρωματιστός, χαρούμενος και πολύ διασκεδαστικός. Είναι μια κούκλα που συμβολίζει καθετί κακό της χρονιάς που πέρασε. Όταν τελειώνει το καρναβάλι τον καίνε και κάνουν έτσι νέα αρχή. Καρναβάλι: carne kai vale =: κρέας χαίρε, έχε γεια!, στα Ιταλικά. Μάσκα: Την χρησιμοποιούμε για να κρύψουμε το πρόσωπό μας και να υποδυθούμε κάποιον άλλον ήρωα ή άνθρωπο. Χαρταετός: Αποτελεί έθιμο της Καθαρής Δευτέρας. Όταν έχει αέρα όλη η οικογένεια βγαίνει έξω και πετάει χαρταετό. Ο κυριότερος συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού είναι η ανάταση και η κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της

Αποκριάς. Φένια Τζηρίτη, Μάρω Τζούδα,

Ρέντι Λίτσι, Κων/νος Τσεντούρος

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

8

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της

Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι αρχές του ελληνικού εθνικού

κινήματος βρίσκονται στην ώριμη φάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, περί το 1800. Η επανάσταση οργανώθηκε από μία συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814, τη Φιλική Εταιρία.

Την άνοιξη του 1821 οι Φιλικοί ξεκίνησαν πολλές επαναστάσεις από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Οι περισσότερες από αυτές έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να νικήσουν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους ο Σουλτάνος τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι Οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την Επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολλογίου το 1826 και το κίνημα του Φιλελληνισμού, άλλαξαν τη στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της Επανάστασης.

Η διπλωματική ανάμειξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποδεχθεί την ήττα της. Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832.

Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας.

Στις 25 Μαρτίου, οι μαθητές κάνουν

παρέλαση, οργανώνουν γιορτές, και παίζουν θεατρικά έργα με τους δασκάλους τους για να τιμήσουν αυτήν την επανάσταση. Γιατί οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν μετά από τετρακόσια χρόνια, αφού δεν μπορούσαν άλλο να ζουν μες στη σκλαβιά. Για αυτό και εμείς τους τιμούμε για το θάρρος που έδειξαν και για τον αγώνα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Στα Καλάβρυτα, η επανάσταση γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία με παρέλαση και αναπαράσταση του ξεσηκωμού και στις 25 Μαρτίου στο μοναστήρι της «Αγίας Λαύρας».

Άγγελος Χαλμούκης

«Η Αγία Λαύρα» Το μοναστήρι της «Αγίας Λαύρας»

βρίσκεται λίγο έξω από τα Καλάβρυτα. Χτίστηκε το 961 και υπέστη κατά καιρούς μεγάλες καταστροφές.

Εκεί σύμφωνα με το παράδοση, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το τιμημένο λάβαρο μπροστά στους αγωνιστές και εκείνοι με ευλάβεια ορκίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας, «Ελευθερία ή Θάνατος» και ξεκίνησε ο ξεσηκωμός.

Σήμερα το μοναστήρι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και κατοικείται από άντρες μοναχούς, που το φροντίζουν. Στο μοναστήρι φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Αλεξίου, που είναι ο πολιούχος των Καλαβρύτων και γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου.

Στα κειμήλια της μονής θα δείτε το ιστορικό Λάβαρο της Επανάστασης, όπλα των αγωνιστών του 1821, σταυρούς παλιάς εποχής, μήτρες που φορούσαν οι ηγούμενοι, άμφια, βιβλία και άλλα χειρόγραφα. Αξίζει

να το επισκεφτείτε!

Αλεξία

Παπασπυροπούλου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

9

Το Πάσχα Το Χριστιανικό Πάσχα κατάγεται από το

εβραϊκό. Οι Εβραίοι το Πάσχα γιόρταζαν την

έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η λέξη ‟Πάσχα”

στ’ αραμαϊκά, σημαίνει ‟Πέρασμα”, όπως

‟Πεσάχ” στα εβραϊκά και ‟Πισάχ” στα αιγυπτιακά.

Οι Χριστιανοί πήραν το Πάσχα από τους Εβραίους, αλλά του έδωσαν καινούργιο περιεχόμενο. Έτσι το Πάσχα γιορτάζουμε το πέρασμα του Χριστού από το θάνατο στην Ανάσταση.

Με τη λέξη Πάσχα, βέβαια, κυρίως εννοούμε τις δύο εβδομάδες από την ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Η εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι μεγάλα και αυτά που θα συμβούν...Έτσι:

Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα. Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση. Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι. Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει. Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή. Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο. Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα, μούσκα,

αβγό κι αρνί. Μαρίνα Δούβου

Τα κόκκινα αυγά Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης

του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες. Είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το σύμβολο της ζωής.

Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά. Μερικοί υποθέτουν ότι τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, διαδόθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Κίνα από ένα έθιμο των Καλενδών. Άλλοι θεωρούν αρχική κοιτίδα τους την Αίγυπτο.

Στην ελληνική αρχαιότητα, αποθέτανε αυγά στα χέρια ειδωλίων του Διονύσου, ως σύμβολα αναγέννησης. Στην ελληνική μυθολογία η Λήδα, από την ένωσή της με τον Δία, γέννησε ένα αυγό από όπου αναδύθηκαν οι Διόσκουροι. Στους Εβραίους, τα αυγά ήταν τροφή πένθους, τροφή που δεν είχε ολοκληρωθεί

ως ζωή. Στα λαϊκά παραμύθια, μέσα σε ένα αυγό, καλά φυλαγμένο, κρύβεται η ζωή ενός γίγαντα ή ήρωα. Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού.

Μάρω Τζούδα

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, ένα καφετί πουλάκι μ' άσπρο λαιμό πέταξε πάνω από το άγιο Κεφάλι του Χριστού, που το έσφιγγε ένα αγκάθινο στεφάνι, ενώ ένα μικρό άσπρο λουλούδι είχε ανθίσει στη βάση του Σταυρού.

Το μαρτύριο του Θεανθρώπου έθλιβε το πουλί και το λουλούδι. Το πουλάκι θέλοντας ν' απαλύνει τον πόνο του Χριστού, τράβηξε το ένα αγκάθι. Σταλαγματιές από το αίμα Του έπεσαν στο λαιμό του πουλιού κι άλλες κύλησαν πάνω στο λουλούδι, που άνοιξε τα πέταλά του όσο πιο πολύ γινόταν για να τις δεχτεί.

Μονομιάς ο λαιμός του πουλιού και τα πέταλα του λουλουδιού βάφτηκαν κόκκινα. Έτσι, το αίμα του Χριστού χάρισε στον κοκκινολαίμη και στην παπαρούνα κόκκινο χρώμα.

Η ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ

Μια ιστορία λέει, πως όταν σταυρώσανε τον Χριστό και ενώ το σκοτάδι έπεφτε βαρύ, οι Ρωμαίοι αφού τον λόγχισαν και σιγουρεύτηκαν πως είχε πεθάνει, έδωσαν στην Παναγία την άδεια να τον κατεβάσει από τον σταυρό.

Η Παναγία με κάποιους από τους μαθητές του Κυρίου πήγαν να αποκαθηλώσουν το άψυχο σώμα του για να το πάνε στο μνήμα. Το σκοτάδι όμως ήταν τόσο μαύρο που δεν έβλεπαν...

Τότε ένα μικρό ζουζούνι πήρε στην ουρά του ένα καρβουνάκι και τους έφεγγε!!! Επειδή όμως καιγότανε το καημένο, πήγαινε κάθε τόσο και βουτούσε την ουρά του στο νερό...

Έτσι λοιπόν η Παναγία, συγκινημένη, ευχήθηκε το συγκεκριμένο έντομο να έχει πάντα στην ουρά του ένα φως, που να λάμπει μέσα νύχτα χωρίς όμως να το καίει… Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η πυγολαμπίδα...

Μαρίνα Δούβου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

10

Ένα παραμύθι ….άνω κάτω.

Το λυκάκι και οι τρεις κοκκινοσκουφίτσες Μια φορά κι έναν

καιρό ζούσε στο παραμυθόδασος ένα λυκάκι που το λέγανε Άκη μαζί με την οικογένειά του. Μια μέρα η μαμά του, του είπε: «Αγάπη μου, ο παππούς σου είναι

βαριά άρρωστος, πρέπει να του πας μερικά φαγητά και φάρμακα. Μέσα στο καλάθι σου έχω βάλει λαχανόσουπα, γάλα και για επιδόρπιο, λουλουδόπαστες. Πρόσεχε όμως τις τρείς Κοκκινοσκουφίτσες που κυκλοφορούν στο δάσος. Μπορεί, γιε μου, να σου κλέψουν τις λουλουδόπαστες. Μην αποκαλύψεις, λοιπόν, σε κανέναν τι έχει μέσα το καλαθάκι σου».

Το λυκάκι ξεκίνησε καμαρωτό καμαρωτό. Λίγο πιο πέρα όμως συνάντησε την πρώτη Κοκκινοσκουφίτσα, που την έλεγαν Ρίτσα. «Γεια σου καλό μου λυκάκι», του λέει η Κοκκινοσκουφίτσα Ρίτσα. «Τι έχεις μέσα στο καλαθάκι σου;» Τότε το λυκάκι θυμήθηκε τα λόγια της μαμάς του, που του είπε να μην αποκαλύψει σε κανέναν τι έχει μέσα στο καλάθι και απάντησε. «Α! τη φίλη μου, την αραχνούλα Σούλα. Θες να σου τη δείξω; Αμέσως η Κοκκινοσκουφίτσα στρίβει απότομα και φεύγει φωνάζοντας δυνατά: «Όχι ευχαριστώ, τρέχω, έχω ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό». Έτρεμε, βλέπετε τις αράχνες!

Το λυκάκι συνέχισε το δρόμο του, ώσπου βλέπει μπροστά του τη δεύτερη Κοκκινοσκουφίτσα, που τη λέγανε Λίτσα. «Γεια σου γλυκό μου λυκάκι, που πηγαίνεις καμαρωτό καμαρωτό;» το ρώτησε με τη σειρά της. Το λυκάκι έμεινε για λίγο σκεφτικό και θυμήθηκε το λόγια της μαμάς του που του είχε πει:

«Μην πεις σε κανέναν που πηγαίνεις». Πήρε φόρα το λυκάκι και της είπε: «Πάω στη σκοτεινή σπηλιά, για να συναντήσω τον φίλο μου το Ντάρι, το τρομερό λιοντάρι. Τότε η Κοκκινοσκουφίτσα λέει τρέμοντας: «Αχ! συμφορά που με βρήκε, έχω αφήσει την πόρτα του σπιτιού μου ανοικτή. Σε αφήνω! Γεια!» και έφυγε σαστισμένη. Φοβόταν, βλέπετε πολύ το λιοντάρι!

Το λυκάκι με θάρρος τώρα, συνέχισε την πορεία του. Εκεί όμως, που πήγε να πιει νερό βλέπει την τρίτη Κοκκινοσκουφίτσα, που την έλεγαν Καφρίτσα. «Γεια σου καλό μου λυκάκι, του λέει. Είναι κανείς άρρωστος; Μου μυρίζουν λουλουδόπαστες». Το λυκάκι θυμήθηκε για άλλη μια φορά τη μαμά του. Παίρνει μια ανάσα κα λέει: «Α! ναι, εγώ, είχα ανεμόβηχα και μόλις έφαγα μια λουλουδόπαστα. Γκουχ! Γκουχ!» κάνει το λυκάκι, «πρόσεχε μη σε κολλήσω!» και βγάζει ένα γλειφιτζούρι από την τσέπη του, το γλύφει και της λέει: «Θέλεις ένα γλειφιτζούρι;» Η Κοκκινοσκουφίτσα του είπε τότε ανήσυχη: «Αχ! ξέχασα το ραντεβού με τον οδοντίατρό μου! Φεύγω, γεια σου!» Φοβόταν, βλέπεται πολύ τις ιώσεις!

Ήσυχο πια το λυκάκι συνέχισε το δρόμο του. Οι τρεις Κοκκινοσκουφίτσες όμως, κατάλαβαν πως το λυκάκι τις είχε κοροϊδέψει. Άπλωσαν έναν χάρτη και βρήκαν το σπίτι του παππού. Ακολουθώντας και τις πατημασιές από το λυκάκι, έφτασαν στο σπίτι του παππού και κρύφτηκαν.

Το λυκάκι μπήκε στο σπίτι, αγκάλιασε τον παππού του και του έδωσε το καλάθι. Τότε οι τρεις Κοκκινοσκουφίτσες όρμησαν να πάρουν τις λουλουδόπαστες -που ως γνωστόν λατρεύουν-. Όμως εκείνη την στιγμή, έτυχε να περνούν από εκεί οι 7 κυνηγοί, που άκουσαν τις φωνές, άρπαξαν τις τρείς Κοκκινοσκουφίτσες και τις έδιωξαν μακριά.

Έτσι, το λυκάκι χαρούμενο, πέρασε το απόγευμά του τρώγοντας λουλουδόπαστες παρεούλα με τον παππού του και το βράδυ γύρισε στο σπίτι του ασφαλές και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Γράφτηκε από τους μαθητές συλλογικά. Απόδοση: Λεντιόνα Λούπου- Μάρω Τζούδα

Ο λύκος Σύμβολο δύναμης και ελευθερίας ο λύκος στοιχειώνει θρύλους και παραμύθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η

αλήθεια όμως είναι ότι ο «κακός λύκος» των παραμυθιών δεν είναι παρά ένα τρωτό είδος, που χρειάζεται προστασία. Σήμερα είναι ένα απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο και ο πληθυσμός τους την Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στους 600-700 λύκους.

Ήξερες ότι... Ο λύκος τρέχει πολύ γρήγορα (έως 45 χλμ/ώρα) και κολυμπά καλά. Μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο μήκος. Ζει σε αγέλες για καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι. Αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης (αρσενικό ή θηλυκό) και μαζί

με το ταίρι του είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι της αγέλης. Ενώ ως σαρκοφάγο ο λύκος έχει εξελιχθεί ώστε να τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα ζώα, σε περίπτωση

που αυτά εκλείπουν στρέφεται σε μικρότερα ζώα, κτηνοτροφικά ζώα, ή ακόμα και σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής (σκουπίδια, νεκρά ζώα).

Οι λύκοι μπορούν να εντοπίσουν το θήραμα τους από απόσταση 3 χλμ μόνο από τη μυρωδιά. Ένας λύκος μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό ενός άλλου λύκου από απόσταση έως και 10 χλμ. όταν ο

άνθρωπος αντιλαμβάνεται απόλυτη σιωπή. Κων/νος Παπαγεωργίου

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Softwarehttp://www.foxitsoftware.com For evaluation only.