Alive #11, Αύγουστος 2014

32
# 011 IΟΥΛ-ΑΥΓ 2014 π ε ρ ί ε υ ε ξ ί α ς Eνυδάτωση Ποιεςοιανάγκεςτουοργανισμούκαιτηςεπιδερμίδας; ΚαλοκαιρινέςΔιακοπές Πόσοανάγκητιςέχουμε; www.alivemag.gr

description

 

Transcript of Alive #11, Αύγουστος 2014

Page 1: Alive #11, Αύγουστος 2014

# 011 IΟΥΛ-ΑΥΓ 2014π ε ρ ί ε υ ε ξ ί α ς

•EνυδάτωσηΠοιεςοιανάγκεςτουοργανισμούκαιτηςεπιδερμίδας;

•ΚαλοκαιρινέςΔιακοπέςΠόσοανάγκητιςέχουμε;

w w w . a l i v e m a g . g r

Page 2: Alive #11, Αύγουστος 2014

2 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

E D I T O R I A L Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ο κατεξοχήν λόγος που σχεδόν οι περισσό-τεροι –αν όχι όλοι– αγαπάμε το καλοκαίρι είναι οι διακοπές. Η ετυμολογική σημασία της λέξης από μόνη της φορτίζει θετικά όποιον την ακού-ει. Διακόπτουμε λοιπόν μια περίοδο που συχνά χαρακτηρίζεται από μεγάλο φόρτο εργασίας και έντονους βιολογικούς ρυθμούς, με σκοπό να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστά-σεις και να χαρούμε τη θάλασσα και τον ήλιο.

Οι διακοπές, σύμφωνα με τους ειδικούς, παί-ζουν καταλυτικό ρόλο για την προσπάθεια και την απόδοση του ανθρώπου, όσο κι αν ακού-γεται αυτό υπερβολικό, για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Κάποιοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις διακοπές από άλλους, αλλά όλοι ανεξαιρέτως τις έχουμε ανάγκη τόσο σωματι-κά όσο και ψυχικά, έστω και για λίγες ημέρες, προκειμένου να επανέλθουμε στις καθημερι-νές δραστηριότητές μας πιο ξεκούραστοι, φρέ-σκοι και ορεξάτοι.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί η ενυδά-τωση. Φροντίζουμε για την ενυδάτωση του ορ-

4. Η2Ο: το μυστικό της υγείας

6. "Ξεδιψάστε" τον οργανισμό σας, απολαύστε το καλοκαίρι!

8. Πόσιμο κολλαγόνο: η εσωτερική μας ενυδάτωση

10. Η αλφαβήτα του ήλιου

14. Προσέξτε τα μάτια σας… σαν τα μάτια σας το καλοκαίρι!

16. Μπίρα: Καλοκαιρινή και αγαπημένη

18. Διακοπές με συνταγή γιατρού

Διαβάσατε με ενδιαφέρον την Αλive; Θέλετε εύκολα και άνετα να μπορείτε να τη διαβάζετε από

τον υπολογιστή σας, όπως ακριβώς τυπώνεται στο χαρτί, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Περιηγηθείτε σε

όλες τις σελίδες και τις ενότητες και αναζητήστε τα προηγούμενα τεύχη της εφημερίδας κάνοντας

εγγραφή στο www.alivemag.gr για να λαμβάνετε την εφημερίδα

ηλεκτρονικά μέσω e-mail.Αν έχετε απορίες ή αν θέλετε να μας ρωτήσετε οτιδήποτε, στείλτε μας το e-mail σας στη διεύθυνση

[email protected]

e-edition

περιεχόμενα

ΙδΙΟκτησΙΑ:Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος • T : 210 9984950

• Φ: 210 9984953 • E : info@al ivemag.gr • www.a l ivemag.gr • www.v i rus .com.gr

Ο λόγος που αγαπάμε το καλοκαίρι…

γανισμού μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερι-κά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού απαιτούν την κατανάλωση τουλάχιστον 2,5 λί-τρων υγρών την ημέρα ενώ το ίδιο αυξημένες είναι και οι ανάγκες της επιδερμίδας μας. Κα-ταναλώνοντας υγρά –κυρίως νερό, που είναι ζωτικής σημασίας– προλαμβάνουμε το αίσθη-μα της δίψας, που αποτελεί προπομπό της α-φυδάτωσης του οργανισμού. Απολαμβάνουμε τη θάλασσα και τον ήλιο με σύνεση και γνώση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απαραίτητη προϋ-πόθεση για να απολαμβάνουμε τη ζωή και τις ωραίες της στιγμές είναι η φροντίδα της υγείας μας και η πρόληψη.

Η Aλive, κλείνοντας έναν χρόνο, ευχαριστεί όλους τους αναγνώστες και τους συνεργάτες της και τους εύχεται καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές. Δυνατοί, γεμάτοι ενέργεια και ανανε-ωμένοι, επανερχόμαστε τον Σεπτέμβριο με νέα θέματα, συμβάλλοντας θετικά στην ενημέρω-ση για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.

Σ. Κανιούρας

20. Και η παραλία θέλει τη … γυμναστική της!

22. Προϊόντα

24. Yoga: Άσκηση, μύηση, φιλοσοφία

26. Χαρείτε το σεξ το καλοκαίρι χωρίς "ατυχήματα"

28. 5ο Συνέδριο Pharma & Health Conference

30. Ειδήσεις

Eπόμενο Φύλλο: Σεπτέμβριος 2014

Page 3: Alive #11, Αύγουστος 2014

3VIRUS ADD 118x300 CURVES.indd 1 15/7/2014 1:51:53 μμ

Αναπόσπαστο κομμάτιτης ενημέρωσής σας!

Αποκαλυπτική Δημοσιογραφία

Αποκλειστικότητες

Απόψεις Στελεχών

Προσωπογραφίες

Διεθνή Θέματα

Εκπαιδευτικά Βοηθήματα

Videos

Τ: 210 99 84 950, F: 210 99 84 953

Το insuranceworld.gr αποτελεί

τη νέα πύλη στην ασφαλιστική αγορά.

Με συνεχή ανανέωση και ειδήσεις από όλο τον κόσμο,

συγκρίσεις προϊόντων και multimedia,

αποτελεί τον πιο πλήρη ασφαλιστικό σας οδηγό.

Πλοηγηθείτε, σήμερα κιόλας, με ταχύτητα, ασφάλεια

και εγκυρότητα στον κόσμο του

Page 4: Alive #11, Αύγουστος 2014

Ε Ν Υ Δ Α Τ Ω Σ Η Δ Ι α Τ ρ ο Φ Η

4 Ιούλιος-αύγουστος 2014

σειρά του επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αντλίες ιόντων στις μεμβράνες των κυττάρων και συνεπώς επηρεάζει την πο-σότητα του νερού που «μπαίνει» και «βγαίνει» στα κύτταρα. Αν «μπει» πολύ νερό, το κύτταρο κινδυνεύει να διαρρηχθεί, αν πάλι βγει πολύ νερό, κινδυνεύει να πεθάνει.

Πόσο νερό είναι αρκετό; Παρότι οι ανάγκες για πρόσληψη υγρών εί-

ναι εξατομικευμένες, όπως και οι ανάγκες για ύπνο, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει

πως πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την η-μέρα, όπως υπάρχει και ο έτερος κανόνας που υποστηρίζει ότι πρέπει να κοιμόμαστε οκτώ ώ-ρες το 24ωρο. Τα άτομα που γυμνάζονται πο-λύ έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πρόσληψη υγρών, καθώς με τη γυμναστική –ειδικά το κα-λοκαίρι που ιδρώνουμε περισσότερο– χάνουμε πιο πολύ νερό. Θεωρητικά, σύμφωνα με έναν άλλο «μπούσουλα» χρειαζόμαστε:

1 ml νερού για κάθε γραμμάριο τρο-φής που καταναλώνουμε. Το ευχάριστο είναι πως πολλά τρόφιμα έχουν υψηλή περιε-κτικότητα σε νερό, οπότε μας προσφέρουν την ενυδάτωση… στο πιάτο.

Εκτός από το νερό, τι άλλο μας ενυδατώνει;

Το νερό (της βρύσης ή το εμφιαλωμένο) εί-ναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να ενυδα-

τωθούμε. Επίσης, όπως συμβουλεύει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Σοφία Ελευ-θερίου, μπορούμε να πιούμε φυσικούς χυ-μούς, ισότονα ποτά (κατά προτίμηση χω-ρίς προσθήκη ζάχαρης) και ice tea, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Μια άριστη πρόταση για πρωινό, δεκατιανό ή απογευματινό σνακ, που ταυτόχρονα δροσίζει, ενυδατώνει και τονώνει, είναι τα σπιτικά smoothies που φτιάχνουμε στο μπλέντερ με φρέσκα φρούτα και άπαχο γά-λα ή γιαούρτι. Τα σπιτικά smoothies είναι θρε-πτικά, χορταστικά και επιπλέον μας εφοδιάζουν

με ασβέστιο, που δυναμώνει τα οστά και προ-στατεύει από την οστεοπόρωση» επισημαίνει η κ. Ελευθερίου, υπενθυμίζοντας ότι είναι πολύ πιο διαιτητικά από τα milkshakes, που φτιάχνο-νται με δύο ή τρεις μπάλες παγωτού και πλή-ρες γάλα συνήθως. «Εκτός από τα smoothies, υπάρχουν και στερεά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που συμβάλλουν στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, οι γιαρμά-δες, τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, τα αγγούρια, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μενού για έναν ακόμα λόγο: εκτός από θρεπτι-κά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά εί-ναι και ξεδιψαστικά»

Η2Ο: το μυστικό της υγείας

Tο σώμα μας αποτελείται κατά 80% περίπου από νερό και αφού οι αρχαίοι πρόγονοί μας από την

εποχή του Ιπποκράτη υποστήριζαν δικαίως πως «είμαστε ό,τι τρώμε», εύκολα συνάγεται το συ-μπέρασμα πως θα πρέπει να προσλαμβάνουμε υγρά για να παραμείνουμε υγιείς. Το καλοκαίρι, μάλιστα, που οι απώλειες υγρών αυξάνονται, ειδικά όταν κάνουμε έντονη σωματική δραστη-ριότητα και όταν ο υδράργυρος «χτυπά» κόκκι-νο, η πρόσληψη υγρών πρέπει να ξεπερνά α-κόμα και τα δύο λίτρα την ημέρα –την κλασική συμβουλή των ειδικών– προκειμένου να προ-στατευτούμε από την αφυδάτωση. Στο σημείο αυτό, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας εξηγεί ότι η αφυδάτωση είναι μια ύπουλη δια-ταραχή καθώς προηγείται του αισθήματος της δίψας και πως αν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, κινδυνεύουμε αφού τότε η αφυδάτωση έχει προχωρήσει κατά 20%. Πε-ρισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, που αργούν ακόμα περισσότερο να αντιληφθούν τη δίψα, ενώ κλασικά προει-δοποιητικά συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας βάλουν σε υποψία (ότι αρχίσαμε να αφυ-δατωνόμαστε) είναι ο πονοκέφαλος, η ανεξή-

γητη καταβολή δυνάμεων και η αδυναμία συ-γκέντρωσης. «Σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να υποστούν ταχύτατη και οξεία αφυδάτωση εί-ναι και οι υπερτασικοί ασθενείς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα και πρέπει να τροποποι-ούν τη δόση της θεραπείας το καλοκαίρι, κα-θώς και οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, που πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση υγρών λόγω της πάθησής τους. Στην ίδια κατηγορία υψηλού κινδύνου ανήκουν και οι διαβητικοί, οι οποίοι χάνουν πολλά υγρά λόγω πολυουρίας» προσθέτει ο κ. Σπαντιδέ-ας. Στους φυσιολογικούς ενήλικες, τώρα, μια διατροφική παγίδα που «κλέβει» υγρά είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ κα-θώς είναι αμφότερα διουρητικά. Γιατί όμως εί-ναι τόσο επικίνδυνη η αφυδάτωση; Οι ειδικοί εξηγούν πως η απώλεια υγρών συνοδεύεται με διαταραχή των ηλεκτρολυτών του οργανι-σμού (κάλιο, νάτριο ασβέστιο) και αυτό με τη

Καθημερινή

ενυδάτωση

δεν χρειάζεται

μόνο η

επιδερμίδα για

να παραμείνει

νεανική

αλλά και το

σώμα, για να

εξακολουθήσει

να λειτουργεί

σαν καλο-

κουρδισμένο

ρολόι και

μάλιστα σε

συνθήκες

καύσωνα

της Αλεξίας Σβώλου

1. Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος

1

Page 5: Alive #11, Αύγουστος 2014

5

2. Σοφία Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

2

προσθέτει από τη μεριά του ο κλινικός διαιτο-λόγος-διατροφολόγος και πρόεδρος της Εται-ρείας Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, κ. Μανώλης Μανωλαράκης.

Φρούτα ή φρουτοχυμοί; Ιδού το δίλημμα!

Στο αιώνιο δίλημμα «ακέραια φρούτα ή χυμοί φρούτων», ποιο είναι καλύτερο», ο κ. Μανωλα-ράκης εξηγεί ότι και τα δύο χρειάζονται, αλλά όταν τρώμε το φρούτο ολόκληρο, προσλαμβά-νουμε και τις φυτικές του ίνες και τις βιταμίνες που ενδεχομένως βρίσκονται μόνο στη φλούδα και χάνονται αν στον αποφλοιωτή χρησιμοποιούνται ξεφλουδισμένα φρούτα. Το ακέραιο φρούτο δί-νει και μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν και στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης πέραν της ευεργετικής δρά-σης που έχουν στο πεπτικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Πιο φτωχά σε θερμίδες φρούτα –και ταυτόχρονα πιο πλούσια σε νερό (σε ποσοστό πάνω από 90%, όπως ισχύει για τα αγγούρια)– είναι τα δύο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά κη-πευτικά, το καρπούζι και το πεπόνι, που έχουν και άλλα διατροφικά ατού πέραν της υψηλής περιεκτικότητας σε Η2Ο: Καταρχάς, το καρπούζι

περιέχει αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που υπάρχει επίσης στις ντομάτες και στο ροζ γκρέιπ φρουτ, ενώ θεωρείται και το βιάγκρα της φύσης, καθώς τα συστατικά του αποτελούν φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Άρα, όλοι οι άνδρες έχουν έναν ακόμη λόγο-άλλοθι για να τρώνε καρπούζι μετά μανίας!

Το πεπόνι, από την άλλη, είναι η τέλεια πη-γή βιταμίνης Α, που μπορεί να τη συναγωνιστεί μόνο το σπανάκι και τα πράσινα φύλλα του πα-ντζαριού. Θεωρητικά, τα κηπευτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν και αντικυτταριτι-δική δράση, με την έννοια ότι διευκολύνουν την

αποβολή νερού από τους ιστούς και συνεπώς «τρώνε» την κυτταρίτιδα εκ των έσω. Αν λοιπόν οι άνδρες πρέπει να τρώνε καρπούζι και πεπό-νι για να εξασφαλίσουν καλή επίδοση στο σεξ, οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν το ίδιο για να απαλλαχθούν από την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού στα επίμαχα σημεία της σιλουέτας.

Ένας μύθος για τον καφέ και μια αλήθεια για το αλκοόλ

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρότι για πολ-λές δεκαετίες θεωρούσαν την αυξημένη πρό-σληψη καφέ βλαπτική και παράγοντα που δρα υπέρ της αφυδάτωσης (επειδή η καφεΐνη είναι διουρητική), η άποψη αυτή ωστόσο τείνει να κα-ταρριφθεί. Στην εποχή μας πλέον οι διαιτολό-γοι συμπεριλαμβάνουν τα ποτήρια καφέ που πίνει κάθε άτομο στη συνολική ποσότητα των υγρών που μπορούν να προσλαμβάνουν, αντί να τα αφαιρούν θεωρώντας τα αίτιο αφυδάτω-σης. Ωστόσο, επιμένουν ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι με την κατανάλωση αλκοόλ, για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, για να προλά-βουμε το hangover και να μειώσουμε την ημε-ρήσια θερμιδική πρόσληψη, αφού πολλά ποτά (ειδικά τα πολύχρωμα καλοκαιρινά κοκτέιλ που παρασκευάζονται με σιρόπια και νέκταρ φρού-των) αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Ενδεικτικά, μια εντυπωσιακή «μαργαρίτα» ή ένα «ντάκουι-ρι» μπορεί να φτάσει τις 350 θερμίδες και να απειλήσει τη σιλουέτα μας, καθώς στα beach bar κανείς δεν περιορίζεται σε ένα ποτό.

Τα σπιτικά

smoothies

που φτιάχνου-

με στο μπλέ-

ντερ με φρού-

τα (μπανάνα,

φράουλες, μού-

ρα, μήλο, α-

χλάδι) και ά-

παχο γάλα ή ά-

παχο γιαούρτι

ενυδατώνουν,

δροσίζουν και

τονώνουν τον

οργανισμό, ε-

νώ παράλληλα

μας προσφέ-

ρουν το ασβέ-

στιο που χρεια-

ζόμαστε για να

προστατευτού-

με από την ο-

στεοπόρωση

Page 6: Alive #11, Αύγουστος 2014

Ε Ν Υ Δ Α Τ Ω Σ Η Π Ρ Ο Ϊ Ο ν τ α

6 Ιούλιος-αύγουστος 2014

Χρήσιμες συμβουλές Για να προλάβετε τις ανεπιθύμητες αυτές συ-

νέπειες, σκόπιμο είναι να εξασφαλίσετε στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, καθημερι-νή προστασία από τον ήλιο, τη ζέστη, το αλάτι και το χλώριο, προσφέροντάς τους ταυτόχρο-να την απαραίτητη υγρασία που χάνουν. Πώς;1. Μην ξεχνάτε να ξεπλένετε πάντα την επιδερμί-

δα και τα μαλλιά σας με γλυκό νερό μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα στην παραλία στην οποία βρίσκεστε, έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα σπρέι με μεταλλικό νερό για να ψεκάζετε τουλάχιστον το πρόσωπό σας σκουπίζοντάς το

στη συνέχεια. Επίσης ψεκάζετε με το ειδικό αντη-λιακό σπρέι τα μαλλιά σας πρoτού κολυμπή-σετε αλλά και μετά από κάθε βουτιά, προκειμέ-νου να τα προστατεύσετε από την αφυδάτωση.

2. Αντικαταστήσετε την υδατική κρέμα που χρη-σιμοποιείτε συνήθως με κάποια που προ-σφέρει ακόμα πιο έντονη ενυδάτωση, ειδι-κά για το καλοκαίρι. Ακόμη, μην ξεχνάτε να χαρίζετε στο πρόσωπό σας την ενισχυμένη ενυδάτωση μιας ειδικής για τον σκοπό μά-σκας 1-2 φορές την εβδομάδα.

3. Αν το δέρμα σας αφυδατώνεται εύκολα, συν-δυάστε την υδατική σας κρέμα με κάποιον ενυδατικό ορό, απλώνοντάς τον πριν από την κρέμα σε καθαρή επιδερμίδα.

4. Προτιμήστε τώρα το καλοκαίρι προϊόντα μακιγιάζ τα οποία έχουν πιο ενυδατική σύνθεση και αντηλιακά φίλτρα προστασί-ας, όπως κρέμες ΒΒ και CC, μέικ απ, κραγιόν, ρουζ και σκιές με κρεμώδη υφή.

5. Προσφέρετε στον οργανισμό σας άφθονο νερό καθημερινά και κυρίως τις ώρες της ηλιοθεραπείας. Το δέρμα μας προσλαμβά-νει το νερό και την υγρασία που του χρειά-ζεται όχι μόνο με τα προϊόντα ενυδάτωσης αλλά και με το νερό που του παρέχει ο ορ-γανισμός μας.

6. Μην κάθεστε χωρίς λόγο στον ήλιο. Οι υψη-λές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εξα-ντλούν ακόμα γρηγορότερα τα αποθέματα νερού, κάτι που δυστυχώς αντιλαμβανόμα-στε με καθυστέρηση. Αν πρέπει να παραμεί-νετε στον ήλιο, έχετε πάντα στη διάθεσή σας

Ξεδιψάστε τον οργανισμό σας, απολαύστε το καλοκαίρι!

Π ηγή ζωής, ομορφιάς και από-λαυσης, το νερό είναι απόλυτα συνώνυμο με τις καλοκαιρινές

μας διακοπές. Και τώρα το καλοκαίρι γίνεται α-κόμα πιο απαραίτητο για το πρόσωπο, το σώ-μα και τα μαλλιά, που αναζητούν τις ευεργετι-κές του ιδιότητες και τη χαμένη τους υγρασία.

Όταν κάνει ζέστη, στη διάρκεια οποιασδήπο-τε έντονης σωματικής προσπάθειας, ο οργανι-σμός μας αφυδατώνεται πιο γρήγορα, καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και ε-κείνο στην προσπάθειά του να τη διατηρήσει σταθερή ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδέ-νες. Χάρη στην εφίδρωση, η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή, το σώμα μας ό-μως χρειάζεται να αναπληρώσει το νερό που έχασε. Τo αίσθημα της δίψας και η επιθυμία για νερό αποτελούν ένα είδος «συναγερμού» ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση. Τι γίνεται όμως όταν η επιδερμίδα ή τα μαλλιά χάνουν την απαραίτητη υγρασία που χρειάζο-νται για να διατηρηθούν υγιή;

Συνήθως έχουν αφυδατωθεί ήδη υπερβολι-κά όταν τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά, ό-πως είναι το ξεφλούδισμα, το αίσθημα «τρα-βήγματος», οι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί στις

πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ όσον αφορά τα μαλλιά, χάνουν άμεσα τη λεία και απαλή υ-φή τους, σπάνε εύκολα, δημιουργούν ψαλίδα, γίνονται θαμπά.

Εξασφαλίστε

στο πρόσωπο,

το σώμα και

τα μαλλιά,

καθημερινή

προστασία από

τον ήλιο, τη

ζέστη, το αλάτι

και το χλώριο,

προσφέροντάς

τους

ταυτόχρονα

την

απαραίτητη υγρασία που

χάνουν

της Αφροδίτης Σαρίσαμλη

Page 7: Alive #11, Αύγουστος 2014

7

ένα μπουκάλι νερό για να πίνετε τακτικά, έ-στω κι αν δεν νιώθετε ότι διψάτε.

7. Αν η επιδερμίδα σας στο πρόσωπο ή το σώ-μα έχει ξεφλουδίσει, η απολέπιση με ένα ει-δικό προϊόν θα απομακρύνει τα νεκρά κύτ-ταρα και θα κάνει πιο αποτελεσματική τη διείσδυση των ενυδατικών συστατικών α-πό τα προϊόντα περιποίησης.

8. Προτιμήστε και στο σώμα προϊόντα με πιο πλούσια υφή και έντονη ενυδατική δράση, τόσο όσον αφορά την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας όσο και τη φροντίδα της με-τά το μπάνιο ή το ντους.

9. Πολύ αποτελεσματικά για τώρα το καλο-καίρι είναι και τα ξηρά λάδια σώματος, τα οποία μπορείτε να απλώσετε πάνω από το γαλάκτωμα σώματος αν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ξηρό. Επιπλέον, θα προσφέρουν στην επιδερμίδα σας μοναδική λάμψη, κάνο-ντας το μαύρισμά σας να δείχνει πιο έντονο.

10. Τα μαλλιά, όπως και το δέρμα, αφυδατώ-νονται εξίσου εύκολα. Προτιμήστε λοιπόν για τώρα το καλοκαίρι σαμπουάν, κοντί-σιονερ και μάσκες με ιδιαίτερα ενυδατική σύνθεση ή τα ειδικά προϊόντα περιποίησης για μετά τον ήλιο. Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας είναι πιο ξηρά, μπορείτε αντί για κοντίσιονερ να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα.

11. Αποφύγετε το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ και παγιδεύστε την υγρασία στις ά-κρες των μαλλιών, που αφυδατώνονται ευ-κολότερα, με ειδικούς ορούς και προϊόντα με σιλικόνη, η οποία περιβάλλει την τρίχα και εμποδίζει την υγρασία να διαφύγει.

Τα μαλλιά,

όπως και

το δέρμα,

αφυδατώνονται

εξίσου εύκολα.

Προτιμήστε

λοιπόν για

τώρα το

καλοκαίρι

σαμπουάν,

κοντίσιονερ

και μάσκες

με ιδιαίτερα

ενυδατική

σύνθεση ή

τα ειδικά

προϊόντα

περιποίησης

για μετά τον

ήλιο

1. Ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος Αμπέλι Σαντορίνης, Korres (στα φαρμακεία).2. Κοντίσιονερ-ντους για μετά τον ήλιο με ενυδατική δράση για την επιδερμίδα In-Shower Refreshing

After Sun Lotion, Nivea.3. Ιριδίζον ενυδατικό γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο για το πρόσωπο και το σώμα με συστατικά που

παρατείνουν το μαύρισμα Sunific Lait Satin Irise, Lierac (στα φαρμακεία). 4. Ενυδατικός δροσερός αφρός με καταπραϋντικές ιδιότητες για μετά τον ήλιο After Sun Relieving

Mousse, Frezyderm (στα φαρμακεία).5. Απαλό τζελ καθαρισμού με ενυδατική σύνθεση χωρίς σαπούνι Gel Douche Nourissant, Klorane (στα

φαρμακεία).6. Ορός εντατικής ενυδάτωσης κατάλληλος για κάθε τύπο επιδερμίδας Max Moisture Concentrate, REN

(στα φαρμακεία).7. Ενυδατικό σπρέι με καταπραϋντική δράση από φυσικό μεταλλικό νερό Eau Thermale, Vichy (στα

φαρμακεία).8. Ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος με δροσερή υφή και προβιταμίνη Β5, Bepanthol (στα φαρμακεία).9. Ενυδατική και καταπραϋντική μάσκα προσώπου Hydraphase Intense Masque Rehydratant Apaisant,

La Roche-Posay (στα φαρμακεία).10. Ενυδατική και αναζωογονητική κρέμα προσώπου Aqua Vita Ultimate Moisture Revitalizing Cream,

Apivita (στα φαρμακεία).

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Page 8: Alive #11, Αύγουστος 2014

8 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

αστρέμματα και τα τραβήγματα την ώρα που παίζουμε ρακέτες ή beach volley ξέγνοιαστοι στην αμμουδιά.

Ιδιαίτερα αφυδατώνεται το δέρμα, που τσου-ρουφλίζεται από την παρατεταμένη ηλιοθερα-πεία, τα μαλλιά γίνονται άγρια και φριζάρουν, θυμίζοντας τη μυθική Μέδουσα, τα νύχια γίνο-νται εύθραυστα και οι μυϊκοί πόνοι στην πλάτη, τη μέση, το ισχίο, τα γόνατα και τους αγκώνες μάς θυμίζουν ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι από σίδερο. Αντίθετα είμαστε φτιαγμένοι κατά 80% περίπου από νερό και όσο περνούν τα χρό-νια το σώμα μας στεγνώνει και οι ανάγκες του

Πόσιμο κολλαγόνο: η εσωτερική μας ενυδάτωση

O ι διακοπές είναι προ των πυλών και παρότι τις χρειαζόμαστε όσο τί-ποτα για να γεμίσουμε τις μπατα-

ρίες μας και να ξεκουραστούμε, το διάστημα που θα περάσουμε δίπλα στο κύμα επιφυ-λάσσει μια γερή δόση ταλαιπωρίας για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί ο ήλιος, η θάλασσα, το αλάτι, τα σπορ της παραλίας και τα επιβε-βλημένα ξενύχτια στα beach bar καταπονούν τον οργανισμό και αφήνουν έκδηλα τα ση-μάδια της φθοράς στην επιδερμίδα, τα νύχια και τα μαλλιά. Όμως, και το μυοσκελετικό σύ-στημα επιβαρύνεται με κακώσεις όπως τα δι-

για ενυδάτωση και φυσικά συστατικά, όπως το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, που δια-τηρούν την επιδερμίδα ελαστική και συνεκτι-κή, αυξάνονται.

Το έλλειμμα κολλαγόνου επέρχεται με τα χρόνια

Με τα χρόνια και την κούραση, το κολλαγόνο που παράγουν οι ινοβλάστες στο δέρμα μειώ-νεται, ενώ υποβαθμίζεται και η ποιότητά του, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα στο αν-θρώπινο σώμα. Το έλλειμμα αυτό δεν περιο-ρίζεται στο δέρμα αλλά επεκτείνεται και στους άλλους ιστούς που περιέχουν κολλαγόνο: τα μαλλιά, τα νύχια, τους χόνδρους των αρθρώ-σεων και τα οστά. Και επειδή το κολλαγόνο δεν περιέχεται στα τρόφιμα, ο μόνος τρόπος για να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό είναι μέσα από τα «συμπληρώματα», όπως το πόσιμο κολλα-γόνο Collagen Pro Active.

Απαραίτητο "αξεσουάρ διακοπών" το πόσιμο κολλαγόνο

Γι’ αυτό φέτος, βάζουμε στη βαλίτσα των δια-κοπών μας ό,τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και αφήνουμε πίσω τα περιττά «βαρίδια». Πακετά-ρουμε μαγιό, ελαφριά ρούχα, καλλυντικά, αντη-λιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, είδη προ-σωπικής υγιεινής και πάνω απ’ όλα δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας το αυθεντικό πόσιμο κολ-λαγόνο, χωρίς προσμίξεις, Collagen Pro Active. Στη χαλαρή ρουτίνα των διακοπών ένα σφηνά-κι πόσιμο κολλαγόνο καθημερινά ενισχύει τον οργανισμό, χαρίζει ενέργεια, μας προστατεύει από τραυματισμούς και ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας για το δέρ-μα, τα νύχια και τα μαλλιά, από την ηλιακή ακτι-νοβολία και το αλάτι της θάλασσας. Έτσι διατη-ρούμαστε μέσα και έξω γεροί και υγιείς, ώστε το φθινόπωρο να μας βρει γεμάτους ενέργεια και όχι σωματικά καταπονημένους.

Το Collagen Pro Active το συστήνουν οι πε-ρισσότεροι επαγγελματίες υγείας, όπως οι δι-αιτολόγοι, οι διατροφολόγοι, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και ιδιαίτερα οι δερματολόγοι, αφού το κολλαγόνο θωρακίζει την επιδερμίδα ενά-ντια στις βλαβερές επιδράσεις της UV ακτινοβο-λίας. Συνεπώς το σύνθημα των φετινών διακο-πών συνοψίζεται στη φράση «βαλίτσα, Collagen Pro Active, εισιτήρια και… φύγαμε»!

Το καλοκαίρι

το δέρμα μας

διψά και δεν

αρκεί μια

ενυδατική

κρέμα για να

το ξεδιψάσει.

Χρειαζόμαστε

κάτι παραπάνω

για να

διατηρήσουμε

την επιδερμίδα μας φρέσκια

και ολόκληρο

τον οργανισμό

μας υγιή,

δυνατό,

ενυδατωμένο

και απολύτως

προστατευμένο

από τον ήλιο

της Αλεξίας Σβώλου

Page 9: Alive #11, Αύγουστος 2014

9

Γνωρίζουμε καλά τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας του δέρματος μας: το χρόνο, την ηλιακή ακτινοβολία την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι οι υπεριώδεις ακτίνες, κατά τ’ άλλα ευεργετικές και απαραίτητες για πολλές μεταβολικές διαδικασίες, απειλούν τον οργανισμό μας με συνεχείς οξειδώσεις. Δρουν ενάντια σε βασικές κυτταρικές δομές όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα νουκλε-ϊκά οξέα και τα φωσφολιπίδια. Συντελούν δηλαδή σε μια πρόωρη και επικίνδυνη γήρανση των κυττάρων.Πως μπορούμε να θωρακίσουμε λοιπόν την υγεία μας ενώ ταυτόχρονα θα χαιρόμαστε το μαυρισμένο δέρμα μας, λαμπερό και λείο?Προστατεύοντας και στηρίζοντας τις πρωτεΐνες του δέρματος. Η πιο σημαντική είναι το κολλαγόνο, που καταστρέφεται άμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία. Πολύ απλά εμείς όσο περισσότερο εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με κολλαγόνο, τόσο καλύτερα τον προστατεύουμε από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, το υδρολυμένο κολλαγόνο, λόγω της ιδιαίτερής του

σύνθεσης που του επιτρέπει να απορροφάται και να χρησιμοποιείται άμεσα από τον οργανισμό μας, είναι η μεγαλύτερη ασπίδα που μπορούμε πλέον να χρησι-μοποιήσουμε. Κι αυτό γιατί χαρίζει την απαραίτητη και συνεχή ελαστικότητα και άνεση στο δέρμα μας που με την έκθεση στον ήλιο ολοένα και περισσότερο χάνο-νται.Ταυτόχρονα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες ορισμένων βιταμινών είναι αναντικατάστατες. Ο ρόλος τους είναι να πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, κύρια αιτία πολλών βλαβών των κυττάρων μας.Η συμβουλή του καλοκαιριού φέτος για πλήρη προ-στασία και υπέροχο μαύρισμα είναι συνδυασμός υδρολυμένου πόσιμου κολλαγόνου εγκεκριμένης ποι-ότητας και προέλευσης , αντιοξειδωτικών βιταμινών και βέβαια ενός αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστα-σίας.Προσωπική επιλογή μου, για τη λήψη κολλαγόνου εί-ναι το Collagen Pro-Active, το μοναδικό κολλαγόνο σε πεπτίδια, εμπλουτισμένο με σύμπλεγμα βιταμινών Β (που βοηθάνε την απορρόφησή του αλλά και το μαύ-ρισμα του οργανισμού), μαγνήσιο και πυρίτιο, ευεργε-

τικά, τόσο για την εξωτερική μας ομορφιά, όσο και για την υγεία του σώματος!Έχουμε τον ωραιότερο ήλιο στον κόσμο, ας τον χα-ρούμε με ασφάλεια!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!Βεσλεμέ Ραλλού φαρμακοποιόςΓρ.Λαμπράκη 191 Κορυδαλλός

[email protected]

Γράφει η ΡΑΛΛΟΥ ΒΕΣΛΕΜΕ, Φαρμακοποιός

Ασπίδα στον Ήλιο το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνοΜία πηγή ενέργειας και ένας απαραίτητος σύμμαχος για την υγεία και την ομορφιά μας!

Χαρίζει άμεσα:

• Υγιές μαύρισμα (B-complex)• Σφριγηλή, Νεανική Επιδερμίδα

• Κάψιμο λίπους• Μείωση κυτταρίτιδας

• Λαμπερά Μαλλιά• Γερά Νύχια

“Ασπίδα στον Ήλιο”

Pro-Active

Κάνει την ομορφιά και την υγεία τρόπο ζωής!ΚΚΚΑΑΑΤΤΤΑΑΑΛΛΛΛΛΛΗΗΗΛΛΛΟΟΟΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 23

ΓΓΙΙΑΑ ΑΑΝΝΤΤΡΡΕΕΣΣ&

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΣΕ 2 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΕΜΟΝΙ

& ΦΡΑΟΥΛΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ COLLAGEN PRO ACTIVE EXEI TO

ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΗ ΛΕΞΗ COLLAGEN

••

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ Αποκλειστική διάθεση για Ελλάδα & Κύπρο: COLLAGEN POWER A.E. Ηρώς Κωνσταντοπούλου 47-49, Βύρωνας Τ.Κ.16231 Τηλ.: 801 300 3100 (αστική χρέωση) & 213 008 1013, Fax: 211 800 5435, e-mail: [email protected]

Drink Collagen for Health & Beauty@ Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.collagenpower.gr

Page 10: Alive #11, Αύγουστος 2014

10 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

Η αλφαβήτα του... ήλιου

Xρήσιμες πληροφορίες, πρακτικές

συμβουλές και έξυπνα tips για τον

ήλιο, τη θάλασσα και τις διακοπές. Πώς

να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις

αλλά και να αποκτήσετε το γοητευτικό,

χρυσαφένιο μαύρισμα που επιθυμείτε με

απόλυτη ασφάλεια για το πρόσωπο, το

σώμα και τα μαλλιά

της Αφροδίτης Σαρίσαμλη

Page 11: Alive #11, Αύγουστος 2014

11

Άρωμα

AΑπό τα συνήθη ατοπήματα αρκετών γυναι-κών είναι και το ψέκασμα του αρώματός τους πριν βγουν στην παραλία ή πριν εκτεθούν για πολλή ώρα στον ήλιο. Σε αυτήν την περί-πτωση, αν το άρωμα δεν είναι από αυτά που μπορούν να φορεθούν και στον ήλιο, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί στο σημείο που ψεκάστηκε το άρωμα κάποια αντιαισθητική δυσχρωμία που ίσως αργήσει να σας εγκα-ταλείψει. Τι μπορείτε να κάνετε; Αν δεν σας αρέσει να αποχωρίζεστε το άρωμά σας ού-τε στην παραλία, απλά επιλέξτε κάποιο που να μην περιέχει οινόπνευμα στη σύνθεσή του και προορίζεται και για τέτοια χρήση, όπως τη light εκδοχή του, που θα βρείτε σε αρκε-τούς οίκους αρωμάτων.

Βαθύ μαύρισμα

ΒΕίναι προφανές ότι όλες οι επιδερμίδες δεν μαυρίζουν το ίδιο, όμως αν θέλετε να κάνε-τε πιο έντονο το μαύρισμά σας, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφύγετε από την πρώ-τη κιόλας έκθεση στον ήλιο σε αντηλιακά με χαμηλούς δείκτες. Καθώς η μελανίνη χρειά-ζεται δύο περίπου 24ωρα για να ανέβει στην επιφάνεια και να μαυρίσει η επιδερμίδα, εί-ναι προτιμότερο να ξεκινήσετε τις πρώτες 4-5 ημέρες την ηλιοθεραπεία σας φορώντας υ-ψηλούς δείκτες, που θα προστατεύσουν το δέρμα σας από την πρόωρη γήρανση ενισχύ-οντας τους μηχανισμούς άμυνάς του. Στη συ-νέχεια μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αντη-λιακά σας με χαμηλότερους δείκτες, για να μαυρίσετε περισσότερο. Επίσης ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος για έξτρα μαύρισμα είναι τα προϊόντα self-tan. Μπορείτε να τα απλώσετε στο σώμα και το πρόσωπο, προσοχή όμως, γιατί τα περισσότερα από αυτά δεν προσφέ-ρουν καμία προστασία από την υπεριώδη α-κτινοβολία, εκτός αν αναφέρουν στη συσκευ-ασία τους ότι περιέχουν αντηλιακά φίλτρα.

Γρήγορο μαύρισμα

ΓΤο πιο γρήγορο μαύρισμα είναι χωρίς αμ-φιβολία αυτό με τα self-tan καλλυντικά, μπορείτε όμως να επιταχύνετε τη διαδικα-σία μαυρίσματος ενισχύοντας τη διατροφή σας με τροφές ή συμπληρώματα διατροφής

συμπεριλάβετε την παράμετρο της προσω-πικής σας αδυναμίας σε κάποια συγκεκριμέ-νη υφή και τέλος αναζητήστε το κατάλληλο προϊόν με τον αντηλιακό δείκτη που πιστεύ-ετε ότι σας ταιριάζει. Ως γνωστόν, τα λάδια και οι κρέμες είναι ιδανικά για τις πιο ξηρές επιδερμίδες, τα γαλακτώματα για τις λιγότε-ρο ξηρές και κανονικές, ενώ τα ζελ για όσες δεν αγαπούν τις πλούσιες ή λιπαρές υφές και επιθυμούν υφές ανάλαφρες και δροσε-ρές. Τέλος, τα σπρέι είναι τα πιο πρακτικά γιατί δεν χρειάζονται επάλειψη και είναι ιδι-αίτερα δροσερά.

Ηλίαση

ΗΑπό τις ανεπιθύμητες συνέπειες της χωρίς προφύλαξη ή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο, η ηλίαση μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ζαλάδα, ίλιγγος και τάση

για εμετό είναι τα γνωστά συμπτώματά της, τα οποία φυσικά χρειάζονται ανάλογη φρο-ντίδα για να υποχωρήσουν. Ένα χλιαρό προς δροσερό ντους, μικρές ποσότητες νερού και χυμών σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρα-μονή σε δροσερό και σκιερό μέρος με το σώ-μα σε οριζόντια θέση, πολύ ελαφρύ φαγη-τό είναι τα απαραίτητα για να υποχωρήσουν σταδιακά τα συμπτώματα, ενώ είναι σημα-ντικό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για τις επόμενες 2-3 ημέρες. Τώρα για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη αυτή θέση, φοράτε πάντα καπέλο και ανάλαφρα ρούχα στον ή-λιο, πίνετε άφθονα υγρά και χυμούς, βρέχε-τε το κεφάλι και το σώμα κάθε 20-30 λεπτά, αναζητήστε τη σκιά μιας ομπρέλας αν πρέπει να μείνετε για ώρες στον ήλιο.

Θάλασσα

ΘΑναπόσπαστο στοιχείο των καλοκαιρινών διακοπών, η θάλασσα αποτελεί πηγή χα-ράς, απόλαυσης, ομορφιάς. Το πολύτιμο ι-ώδιο που περιέχει συμβάλλει στην ευεξία που έχουμε κάθε φορά που ερχόμαστε σε ε-παφή μαζί της, ενώ είναι γνωστό πως το κο-λύμπι αποτελεί την ιδανική γυμναστική για σώμα αρμονικό και καλλίγραμμο. Θα πρέ-πει όμως να είστε προσεκτικές μαζί της όσον αφορά τα εξής:

Αποκτήστε

εντυπωσιακό

μαύρισμα

ακολουθώντας

με σύνεση και ασφάλεια τα

απαραίτητα

tips, ώστε

μη βρεθείτε

αντιμέτωποι

με απρόοπτες

εκπλήξεις

που περιέχουν β-καροτίνη. Το ίδιο συστατικό μπορείτε να το αναζητήσετε και στις συνθέ-σεις των αντηλιακών σας, μην ξεχνάτε όμως πως οι δύο ημέρες που χρειάζεται η μελανί-νη για να εμφανιστεί στην επιφάνεια της επι-δερμίδας είναι αδιαπραγμάτευτες.

Δείκτης προστασίας

ΔΘεωρητικά δείχνει πόσο χρόνο μπορού-με να παραμείνουμε με ασφάλεια στον ή-λιο αν τον πολλαπλασιάσουμε με τον χρό-νο που θα μπορούσαμε να μείνουμε χωρίς

να κοκκινίσουμε αν δεν φορούσαμε το α-ντηλιακό μας. Στην πραγματικότητα όμως ο χρόνος είναι λίγο μικρότερος, γι’ αυτό σκό-πιμο είναι να χρησιμοποιείτε πάντα λίγο με-γαλύτερο δείκτη από αυτόν που πιστεύετε ότι χρειάζεστε.

Ευαίσθητη επιδερμίδα

ΕΜπορεί να είναι σε όλο το πρόσωπο ή το σώμα, μπορεί να είναι όμως μόνο στα πιο ευ-άλωτα σημεία του προσώπου ή του σώματος (μύτη, αυτιά, ντεκολτέ, ώμοι κ.λπ.). Όπως και να είναι στη δική σας περίπτωση, αναζητήστε αντηλιακά προϊόντα που προορίζονται για τέ-τοιου είδους επιδερμίδες ή για παιδιά. Κοι-νό χαρακτηριστικό τους είναι οι υψηλότεροι δείκτες προστασίας, με φυσικά και όχι χημι-κά αντηλιακά φίλτρα και οι υποαλλεργικές τους συνθέσεις που δεν ερεθίζουν την επι-δερμίδα. Κάτι άλλο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι να κοιτάτε πάντα την ημερο-μηνία λήξης των αντηλιακών σας και επίσης να φροντίζετε να τα κρατάτε πάντα στη σκιά, ώστε να μην αλλοιωθεί η σύνθεσή τους, ιδι-αίτερα αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Ζελ, κρέμα, γαλάκτωμα, λάδι ή σπρέι;

ΖΠραγματικά δεν ξέρει κανείς τι να επιλέξει από την απίστευτη γκάμα των συνθέσεων και των υφών που διαθέτουν κάθε χρόνο οι εταιρείες καλλυντικών. Για να βγείτε α-πό το αδιέξοδο, ξεκινήστε καταρχάς από τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, στη συνέχεια

Page 12: Alive #11, Αύγουστος 2014

12 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

Αποφεύγετε να πέφτετε στο νερό πριν πε-ράσουν τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά από κάθε γεύμα.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας περισσότε-ρο από όσο αντέχετε στις βουτιές.

Μην κολυμπάτε σε άγνωστα νερά. Αν πρόκειται να βρέξει –ο Αύγουστος φη-μίζεται για τις ξαφνικές του μπόρες– βγείτε αμέσως από το νερό, καθώς το ανθρώπι-νο σώμα έλκει τους κεραυνούς.

Μην κολυμπάτε σε λιμάνια και σε περιο-χές που συχνάζουν ταχύπλοα.

Αποφύγετε να είστε ολομόναχος/η στην παραλία.

Ποτέ μην κολυμπάτε αν δεν αισθάνεστε καλά και βγείτε αμέσως από το νερό αν αισθανθείτε την παραμικρή αδιαθεσία.

Μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά χωρίς διαρκή οπτική επαφή και σε απόσταση πε-ρισσότερη από 2-3 μέτρα, ώστε να σπεύ-σετε άμεσα αν κινδυνεύσουν.

Ιδρώτας

ΙΈνας αστάθμητος παράγοντας που επηρεά-ζει τη δράση των αντηλιακών και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι αν ιδρώνετε αρκετά στη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να προ-τιμήσετε αντηλιακά με αδιάβροχη ή ανθεκτι-κή στο νερό και τον ιδρώτα σύνθεση, ανα-νεώνοντας το αντηλιακό σας κάθε μία ώρα. Τώρα όσον αφορά το πρόβλημα της κακο-σμίας, αποφύγετε τα αποσμητικά και τα αντι-ιδρωτικά με οινόπνευμα στη σύνθεσή τους.

Καπέλο

ΚΑπαραίτητο όχι μόνο για να αποφύγετε την ηλίαση αλλά και για να προστατεύσε-τε τα μαλλιά σας από την αφυδάτωση, που προκαλεί σπάσιμο και ψαλίδα, ξεθώρια-

σμα και θαμπή όψη, αποτέλεσμα της έκθε-σης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το αντηλιακό του προσώ-που, προστατεύετε ακόμα καλύτερα και την επιδερμίδα σας από τη δημιουργία πανάδων, λεκέδων και πρόωρων ρυτίδων.

Λεκέδες, πανάδες, δυσχρωμίες

ΛΟ ήλιος αφήνει δυστυχώς ανεξίτηλα τα ί-χνη του στην επιδερμίδα, δημιουργώντας α-ντιαισθητικές δυσχρωμίες στο ομοιόμορφο χρώμα της. Ζώντας σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια –πόσο μάλλον όταν στις διακο-πές αναζητάμε τη συντροφιά του ήλιου– είναι απαραίτητο να προστατεύουμε την επιδερ-μίδα μας. Οι χρωματικές κηλίδες που εμφα-νίζονται από τις πρώτες κιόλας μέρες της η-λιοθεραπείας δεν είναι τίποτε άλλο από την ακατάστατα συγκεντρωμένη ποσότητα μελα-νίνης. Ο μόνος τρόπος για να τις αποφύγετε είναι με τη χρήση αντηλιακού με ικανοποι-ητικό δείκτη προστασίας τόσο το καλοκαίρι όσο και τις ημέρες της έντονης ηλιοφάνειας

στη διάρκεια του χρόνου, ενώ αν έχουν ή-δη κάνει την εμφάνισή τους, επιλέξτε για τον αποχρωματισμό τους ειδικά για τον σκοπό προϊόντα με λευκαντική δράση.

Μαλλιά

ΜΑθώα θύματα της ολιγωρίας που συνήθως δείχνουμε στην παραλία, τα μαλλιά είναι αυτά που τελικά ταλαιπω-ρούνται περισσότερο στη διάρκεια του

καλοκαιριού. Για να τα προστατεύσετε μην ξεχνάτε μαζί με τα αντηλιακά για το πρόσω-πο και το σώμα να απλώνετε και ειδικά α-ντηλιακά στα μαλλιά σας. Η ενυδατική τους σύνθεση και τα συστατικά που προστατεύ-ουν τα βαμμένα μαλλιά από το ξεθώριασμα θα εξασφαλίσουν στα μαλλιά σας απαλή υ-φή, ελαστικότητα και λάμψη. Σε συνδυασμό και με τα κατάλληλα σαμπουάν, κοντίσιονερ και τις μάσκες για μετά τον ήλιο, όχι μόνο θα είναι τέλεια προστατευμένα αλλά θα αναδει-χθούν ακόμη πιο όμορφα.

Νερό

ΝΝα πίνουμε άφθονο νερό προτείνουν οι ειδικοί τώρα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα αν παραμένουμε για ώρα σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να αποφύγου-

με την αφυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας. Όσον αφορά τη δεύτερη, προ-σθέστε και την ειδική φροντίδα των προ-ϊόντων βαθιάς και εντατικής ενυδάτωσης, καθώς επίσης και των ειδικών σπρέι με με-ταλλικό νερό, με τα οποία μπορείτε αφενός να δροσίζετε το πρόσωπό σας και αφετέρου να απομακρύνετε το αλάτι της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας, που ξηραίνουν και α-φυδατώνουν την επιδερμίδα.

Ξεφλούδισμα

ΞΑποτέλεσμα της μη επαρκούς προστασί-ας από την υπεριώδη ακτινοβολία, το αντι-αισθητικό ξεφλούδισμα που ακολουθεί το κάψιμο είναι αναπόφευκτο. Μπορείτε όμως να περιορίσετε τη διάρκειά του κάνοντας α-παλή απολέπιση με ένα πλούσιο σε ενυδατι-κά συστατικά προϊόν και απλώνοντας τακτικά τα ειδικά καταπραϋντικά προϊόντα περιποίη-σης για μετά την ηλιοθεραπεία. Επίσης, μην ξεχάσετε μέχρι να επανέλθει η επιδερμίδα στην πρότερη καλή φυσική της κατάσταση να χρησιμοποιείτε στα σημεία εκείνα αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας, καθώς το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και πιο ευάλωτο στη δημιουργία νέων ερεθισμών, φακίδων και δυσχρωμιών.

Ομπρέλα

ΟΤο απαραίτητο αξεσουάρ της πολύωρης παραμονής στην παραλία είναι αυτό που θα σας προφυλάξει από τον ήλιο τις ώρες που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο έντονη

1

2

3

4

1. Ενυδατικό σπρέι με φυσικό μεταλλικό νερό, Εvian.2. Σαμπουάν για τη φροντίδα των μαλλιών μετά τον ήλιο Bain Apres-Soleil,

Kerastase (στα κομμωτήρια).3. Ενυδατικό και θρεπτικό λάδι με καταπραϋντική δράση για το σώμα και τα

μαλλιά Huile Gourmande με άρωμα από άνθη συκιάς, Roger & Gallet (στα φαρμακεία).

4. Αντηλιακό σπρέι μαλλιών Hair Sun Κόκκινο Αμπέλι, Korres (στα φαρμακεία)5. Ενυδατική και επανορθωτική κρέμα προσώπου για τη μείωση των

ερεθισμών Calmance Soin Reparateur Tolerance, Roc (στα φαρμακεία).

5

Page 13: Alive #11, Αύγουστος 2014

13

και πιο επικίνδυνη για το πρόσωπο, το σώ-μα, τα μαλλιά. Δώδεκα με 3 το μεσημέρι εί-ναι οι ώρες που θα πρέπει να αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο, ενώ αν έχετε ευαί-σθητη επιδερμίδα, είναι προτιμότερο να δι-ευρύνετε το ωράριο αποχής, κάνοντάς το από τις 11 μέχρι τις 4. Αυτές άλλωστε είναι και οι ώρες που οι γιατροί και οι δερματο-λόγοι συνιστούν στους γονείς να αποφεύ-γουν για τα παιδιά.

Προσοχή στις εκπλήξεις

ΠΠοιες είναι αυτές που κρύβει το καλοκαί-ρι και οι διακοπές; Τσιμπήματα από έντομα αλλά και μέδουσες, μύκητες που μπορεί να μεταδοθούν από την άμμο, τα καθίσμα-

τα και τις ξαπλώστρες, κάποιος τραυματι-σμός. Για να μειώσετε τις πιθανότητες μιας τέτοιας δυσάρεστης έκπληξης, μην παρα-λείψετε να βεβαιωθείτε πως η θάλασσα που κολυμπάτε είναι καθαρή, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά λίγο πριν τη δύση του ήλιου, απλώνετε πάντα την καθαρή πετσέ-τα σας όπου πρόκειται να καθίσετε και έχε-τε πάντα μαζί ένα μίνι νεσεσέρ με τις πρώ-τες βοήθειες.

Ρυτίδες

ΡΤο 90% των ρυτίδων οφείλονται στη φωτογήρανση, όπως μαρτυρούν έρευ-νες με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν α-πό χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Επομέ-νως, λάβετε τα μέτρα σας προσφέροντας στην επιδερμίδα σας εκτός από την απα-ραίτητη αντηλιακή προφύλαξη, την ειδι-κή για μετά τον ήλιο φροντίδα με προϊό-ντα που περιέχουν ενυδατικά συστατικά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες τα ο-ποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρί-ζες που προκαλούν ρυτίδες, χαλάρωση και πρόωρη γήρανση.

Σπορ

ΣΒeach volley, ski, windsurf, ιστιοπλο-ΐα, ρακέτες: Οι αγαπημένες καλοκαιρινές δραστηριότητες των πιο σπορτίφ θα πρέ-πει και αυτές να υποστηρίζονται με αντηλι-ακά με υψηλούς δείκτες προστασίας, λόγω της πολύωρης παραμονής στον ήλιο, με μη λιπαρές συνθέσεις για να αποφευχθούν α-τυχήματα και με ανθεκτική στο νερό ή αδι-άβροχη σύνθεση.

Τόπλες

ΤΊσως η μόδα του τόπλες και του γυμνι-σμού να θεωρείται μάλλον ξεπερασμένη, αν όμως σκοπεύετε να αφήσετε ακάλυπτα κάποια σημεία του σώματός σας που δεν

είναι εξοικειωμένα με τον ήλιο, μην αμελή-σετε την εξαιρετικά υψηλή αντηλιακή τους προστασία, καθώς ο κίνδυνος εγκαυμάτων είναι ιδιαίτερα έντονος.

Υπό σκιά

ΥΜπορεί η σκιά να μας προφυλάσσει α-πό τη θερμότητα του ήλιου, εξαιτίας της οποίας μπορεί να πάθουμε ηλίαση, δεν μας προφυλάσσει όμως απόλυτα από την

υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία αντανακλά-ται στην άμμο και φθάνει στο δέρμα ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στη σκιά. Ηθικό δίδαγ-μα: μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας ούτε στη σκιά, δεδομένου του ότι ακόμα και στο κρυ-φτό ο ήλιος μπορεί να βγει νικητής!

Φωτοαλλεργία

ΦΚοκκινίλες, πολλά μικρά σπυράκια, τσούξιμο και ερεθισμός είναι τα συμπτώ-ματα μιας φωτοαλλεργίας, που μπορεί να εμφανιστεί στις πιο ευαίσθητες επι-

δερμίδες μετά την ηλιοθεραπεία ή την έκθε-ση στον ήλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να απλώσετε κανένα προϊόν πε-ριποίησης, καθώς ακόμα και τα υποαλλερ-γικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Απευθυνθείτε στο πλησιέστερο φαρμακείο και ζητήστε από τον φαρμακο-ποιό να κάνει μια διάγνωση της κατάστασης. Αν πράγματι πρόκειται για φωτοαλλεργία, θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή, δια-φορετικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κά-ποιο δερματολόγο.

Χλώριο

ΧΕχθρός όλων των μαλλιών, και κυρίως των βαμμένων, μπορεί να κάνει τα βαμμέ-να ξανθά και καστανά μαλλιά να πρασινί-σουν όταν έρθουν σε επαφή μαζί του μετά από μια βουτιά στην πισίνα. Για να αποφύ-γετε μια τόσο ολέθρια συνέπεια, φροντίστε να απλώσετε από πριν κάποιο ειδικό αντη-λιακό για τα μαλλιά με επιπλέον συστατικά που προστατεύουν από το χλώριο της πισί-νας. Τώρα αν συμβεί το κακό, απλώστε στα μαλλιά κόκκινο κρασί, αφήστε το μερικά λε-πτά και λουστείτε.

Ψαλίδα

ΨΦαίνεται πως η ψαλίδα δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα μαλλιά μας το καλοκαίρι, λόγω των άκρων των μαλλιών που α-φυδατώνονται πιο εύκολα, του συχνού

βουρτσίσματος, του σεσουάρ που κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά. Για να προλάβετε τον σχηματισμό της, εκτός από τα ειδικά προϊόντα περιποίησης, ενισχύστε την αντοχή των μαλλιών απλώνοντας καθημερι-νά μετά το λούσιμο σε σκουπισμένα μαλλιά μερικές σταγόνες σιλικόνης, αποφεύγετε το στέγνωμα των μαλλιών στις πιο υψηλές θερ-μοκρασίες και αν έχετε πολύ ταλαιπωρημέ-νες άκρες, απλώστε σε υγρά μαλλιά –πριν τη σιλικόνη– μια ελάχιστη ποσότητα ενυδα-τικής μάσκας ή ενυδατικού ελαίου, τα οποία θα αφήσετε λίγα λεπτά, για να σκουπίσετε στη συνέχεια απαλά με μια πετσέτα.

1. Αντηλιακό σπρέι υψηλής προστασίας για πρόσωπο και σώμα με SPF30 και σύνθεση κατάλληλη για μικρές και λιπαρές επιδερμίδες Spray Haute Protection, Bioderma (στα φαρμακεία).

2. Αντηλιακή κρέμα ΒΒ με SPF30 για λάμψη και ομοιόμορφο χρώμα στην επιδερμίδα Ambre Solaire BB Cream, Garnier.

3. Ξηρό λάδι μαλλιών για αναδόμηση και προστασία με βιταμίνη Ε, Pantene Pro-V.

4. Aντηλιακή κόμπακτ πούδρα προσώπου Beautifying Sun Protection Compact με SPF30, Vichy (στα φαρμακεία).

5. Aντηλιακό σπρέι μέτριας προστασίας για ευαίσθητες επιδερμίδες με SPF20, Avene (στα φαρμακεία).

6. Ενυδατικό και τονωτικό λάδι σώματος Bioten Energizing Body Oil με μανταρίνι και τζίντζερ, Bioten.

1

2

3

4

56

Page 14: Alive #11, Αύγουστος 2014

14 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

θενται πολύ στον ήλιο κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να εμφανίσουν ηλικιακή εκφύλι-ση της ωχράς κηλίδας. Ισχύει μάλιστα το ότι το μπλε φως είναι 15 φορές πιο επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τις άλλες ακτίνες του ορατού φάσματος, ενώ μια άλλη σημαντική πηγή μπλε φωτός στη ζωή μας είναι οι λαμπτή-ρες LED, που αποτελούν μαζί με τους λαμπτή-ρες φθορισμού τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες λαμπών εξοικονόμησης ενέργειας.

Eκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Όχι έναν άλλα εννέα σοβαρούς λόγους για να φοράμε γυαλιά ηλίου μάς δίνουν οι νέες έρευ-νες που παρουσιάζει η Ελληνική Ομοσπον-δία Οφθαλμολογικών Εταιρειών, σύμφω-να με τις οποίες η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εννέα σοβαρές βλάβες. Αυτές περιλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος των βλεφάρων, τη δημιουργία όγκων στα βλέφαρα (επιθηλιώμα-τα και μελανώματα τα οποία χρήζουν έγκαιρης χειρουργικής αφαίρεσης), την εμφάνιση πτερυ-γίου (μια εκφύλιση του επιπεφυκότος, κατά την οποία δημιουργείται ένας ινοαγγειακός ιστός πά-νω στον κερατοειδή χιτώνα), το καρκίνωμα του επιπεφυκότος (πιο σπάνιο), την ακτινική κερα-τοεπιπεφυκίτιδα, τη μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού και κατ’ ε-πέκταση την εμφάνιση γεροντικού καταρράκτη, τη δημιουργία βλαβών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και τον βυθό του ματιού, καθώς φυσικά και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που οδη-γεί σε τύφλωση.

Γυαλιά: το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού

Τα γυαλιά ηλίου με ειδικούς φακούς, που α-πορροφούν ή ανακλούν την ηλιακή ακτινοβο-λία αποτελούν must-have καλοκαιρινό αξε-σουάρ, που επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε για λόγους υγείας και όχι μόνο γιατί δημιουρ-γούν στυλ. Ο κ. Δαμίγος επισημαίνει πως γυα-λιά ηλίου πρέπει να προμηθευόμαστε απο-κλειστικά από καταστήματα οπτικών ειδών και όχι από πλανόδιους πωλητές ή μίνι μάρκετ ή άλλα σημεία πώλησης, στα οποία δεν εργά-ζεται πτυχιούχος οπτικός, καθώς αυτά ενδεχο-μένως πωλούν γυαλιά-«μαϊμούδες», τα οποία δελεάζουν μεν το κοινό με τις πολύ χαμηλές τιμές τους, αλλά δεν προσφέρουν καμία προ-στασία στα μάτια.

Η επιλογή γυαλιών δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Πώς όμως επιλέγουμε το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών ηλίου; Ο κ. Δαμίγος και η συνάδελ-φός του πτυ-

Προσέξτε τα μάτια σας… σαν τα μάτια σας, το καλοκαίρι!

E ίναι λάθος να θεωρείτε πως το μόνο καλοκαιρινό «ατύχη-μα» που μπορεί να σας συμβεί

είναι το ηλιακό έγκαυμα. Τα μάτια είναι εξίσου ευαίσθητα με την επιδερμίδα στις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και γι’ αυτό χρειάζονται προστασία με γυαλιά ηλίου (όχι γυαλιά-«μαϊμού») και καπέλο με φαρδύ μπορ, που χαρίζει και εξαιρετικά ωραίο στυλ.

Καλοκαίρι χωρίς ήλιο δεν νοείται, αλλά τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα στην ηλιακή ακτι-νοβολία. Μάλιστα, κινδυνεύουν ακόμα και α-πό τις ακτίνες του ορατού φάσματος, όχι μόνο από τη UV ακτινοβολία, όπως λανθασμένα πι-στεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όπως ε-πισημαίνουν οι επιστήμονες της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, ιδιαίτερα ε-πικίνδυνο είναι το μπλε φως το οποίο διαχέεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλώ-ντας «θάμπωμα» στην όραση, δηλαδή μικρό-τερη ευαισθησία του ματιού στη διάκριση των χρωμάτων, μείωση της ικανότητας αντίληψης του ανάγλυφου των αντικειμένων και κατά συ-νέπεια μείωση της οπτικής οξύτητας. «Γι’ αυτό άλλωστε το μπλε φως έχει συνδεθεί με την η-λικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που α-ποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 65 ετών» εξηγεί ο πρόεδρος της Πα-νελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, κ. Σωτήρης Δαμίγος. Η συγκεκριμένη πάθηση διεθνώς και στην πατρίδα μας προσβάλλει έναν στους δέκα μεσήλικες άνω των 50 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητά της αυξά-νεται απειλητικά. Δυστυχώς, τα άτομα που εκτί-

Επιλέγουμε

γυαλιά ηλίου

με τρία κριτήρια: το

επάγγελμα, το

πόσο οδηγούμε

και τα χόμπι

μας, ενώ

αν υπάρχει

ταυτόχρονα

διαθλαστικό

πρόβλημα (για

παράδειγμα

μυωπία ή

πρεσβυωπία),

η ιδανική

λύση είναι τα

διορθωτικά

γυαλιά ηλίου

της Αλεξίας Σβώλου

1. Σωτήρης Δαμίγος, πρόεδρος της Πανελ-λήνιας Ένωσης Οπτι-κών και Οπτομετρών

1

Page 15: Alive #11, Αύγουστος 2014

15

2. Γιάννης Μάλλιας, χειρουργός οφθαλμίατρος

2

χιούχος οπτικός-οπτομέτρης κ. Μυρτώ Κόκκο-ρη εξηγούν πως η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται με τρία κριτήρια: το επάγγελ-μα, το πόσο πολύ οδηγούμε και τα χόμπι μας, ενώ αν υπάρχει ταυτόχρονα διαθλαστικό πρό-βλημα (για παράδειγμα μυωπία, πρεσβυωπία), η ιδανική λύση είναι τα διορθωτικά γυαλιά ηλί-ου. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα γυαλιά ηλίου με πολωτικά φίλτρα, που εξαλείφουν το θάμπος του ήλιου το οποίο δημιουργείται καθώς οι η-λιακές ακτίνες «πέφτουν» πάνω στην άσφαλτο ή στο νερό. Γι’ αυτό άλλωστε τα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς είναι χρήσιμα στην οδήγη-ση, στα θαλάσσια σπορ, στους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φως και στα άτο-μα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο, π.χ. για καταρράκτη, κερατόκωνο ή άλλο οφθαλ-

μολογικό πρόβλημα. Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ

Γιάννης Μάλλιας, τα γυαλιά πρέπει να ανα-γράφουν «100% UV Protection» και οι φακοί να καλύπτουν τις ανάγκες του χρήστη. Για παρά-δειγμα, οι «degraded» φακοί, με διαβαθμισμένη σκουρότητα είναι ιδανικοί για όσους οδηγούν πολύ. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «κα-θρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτι-νοβολίας, αλλά μειώνουν τη φωτεινότητα και γι’ αυτό είναι ιδανικοί για σπορ στο βουνό. Οι πολωτικοί φακοί περιορίζουν το «θάμπωμα» α-πό τον ήλιο τις απογευματινές ώρες και ενδεί-κνυνται για τα σπορ της παραλίας, ενώ οι φω-τοχρωμικοί φακοί συνδυάζουν τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως. Σε ό,τι αφορά το χρώμα, οι γκρίζοι φακοί μειώνουν την ένταση του φω-τός, χωρίς να διαστρεβλώνουν τα χρώματα, οι καφέ φακοί απορροφούν το μπλε φως και εί-ναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα και οι κιτρινωποί φακοί βοηθούν να ξεχωρίζουμε

λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με ήλιο.

Συμβουλές για τους φακούς επαφής

Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και ξε-πλένουμε καλά πριν πιάσουμε τους φακούς επαφής. Δεν φοράμε τους φακούς μας για με-γαλύτερη διάρκεια από τη συνιστώμενη. Αν υπάρξει ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση τους.

Δεν χρησιμοποιούμε νερό ή άλλο υγρό για την αποθήκευση των φακών.

Φυλάσσουμε τη θήκη και τα διαλύματα συ-ντήρησης σε δροσερό μέρος.

Αλλάζουμε τη θήκη κάθε μήνα και την ξεπλέ-νουμε καθημερινά με το υγρό των φακών.

Αν οι φακοί «βεντουζάρουν» πάνω στο μά-τι μας, χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρυα, ώστε να διευκολύνουμε την απομάκρυνσή τους χωρίς να τραυματί-σουμε τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.

Οι γυναίκες πρέπει πρώτα να φορούν τους φακούς, μετά να βάζουν make up και το βρά-δυ πρώτα να αφαιρούν τους φακούς και κα-τόπιν να κάνουν ντεμακιγιάζ.

Συμβουλές για τα παιδιάΚαι οι λιλιπούτειοι πρέπει

να φορούν γυαλιά ηλίου το

καλοκαίρι, τουλάχιστον από

την ηλικία των 6 μηνών και

μετά, γιατί τα παιδικά ματά-

κια είναι εξαιρετικά ευαίσθη-

τα στον ήλιο. Όπως εξηγεί, εκ

μέρους της Πανελλήνιας Έ-

νωσης Οπτικών και Οπτομε-

τρών, ο κ. Πάνος Άγγελος, τα

παιδικά γυαλιά ηλίου πρέπει

να είναι άθραυστα, όχι μόνο

οι φακοί, που επιβάλλεται να

είναι «ασφαλείας», αλλά και

ο σκελετός τους, που πρέπει

να είναι υψηλής αντοχής, ώ-

στε αν τα παιδιά πέσουν φο-

ρώντας τα, να μην κινδυνεύ-

σουν να τραυματιστούν. Αν

συνυπάρχει και διαθλαστι-

κό πρόβλημα (για παράδειγ-

μα μυωπία, αστιγματισμός ή

υπερμετρωπία), η καλύτερη

λύση για τα παιδιά και τους

εφήβους είναι να φορούν δι-

ορθωτικά γυαλιά ηλίου, που

καλύπτουν ταυτόχρονα και

τις δύο ανάγκες. Τα γυαλιά

ηλίου είναι απαραίτητα και

στους έφηβους που φορούν

φακούς επαφής, καθώς οι φα-

κοί διορθώνουν το διαθλαστι-

κό πρόβλημα αλλά καθιστούν

με τον καιρό τα μάτια ακόμα

πιο ευάλωτα στον ήλιο, δη-

μιουργώντας ξηροφθαλμία

και φωτοφοβία. Σε ό,τι αφορά

τώρα τα νήπια, επειδή αυτά

δύσκολα δέχονται να φορέ-

σουν γυαλιά ηλίου, μια κα-

λή λύση είναι τα υφασμάτι-

να καπέλα με φαρδύ γείσο.

Page 16: Alive #11, Αύγουστος 2014

Δ Ι α Τ ρ ο Φ Η

16 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Μύθοι και αλήθειες για την μπίρα

Η μπίρα παχαίνειΌχι περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί, κα-

θώς έχει κατά μέσο όρο 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλη, ενώ το κρασί κατά μέσο όρο 12%, αλλά η ποσότητα σε ένα ποτήρι μπίρας είναι διπλάσια. Αυτό που σαφώς παχαίνει είναι η υ-περβολική κατανάλωση μεζέδων μαζί με την μπίρα και η αδυναμία που οι περισσότεροι με-ριακλήδες πότες έχουν στους τηγανιτούς μεζέ-δες, τα αλλαντικά και τα κρεμώδη τυριά, όλα τους πλούσια σε κορεσμένα λίπη.

Η μπίρα φουσκώνει και κάνει κοιλιάΗ μπίρα φουσκώνει παροδικά και χορταίνει,

αλλά το σωσίβιο γύρω από την κοιλιά οφεί-λεται σε πολλές μπίρες και πολλά μεζεδάκια.

Η μπίρα στην παραλία ζαλίζειΑυτό είναι αλήθεια εφόσον μιλάμε για αλ-

κοολούχες μπίρες. Μια χρήσιμη ιδιαιτερότη-τα της alcohol-free μπίρας είναι πως δεν προ-καλεί ζαλάδα.

Η μπίρα που περίσσεψε είναι χρήσιμη στην κουζίναΣαφώς αποτελεί ιδανικό συστατικό μαγειρικής

για κάθε φορά που πανάρετε κεφτεδάκια, κρο-κέτες, τυροπιτάκια ή λαχανικά. Θα διαπιστώσε-τε πως το κουρκούτι γίνεται πολύ τραγανό αν έχετε βουτήξει προηγουμένως το τρόφιμο σε μπίρα. Επίσης δοκιμάστε να φτιάξετε βιεννέζι-κο σνίτσελ και ελληνοπρεπέστατο παραδοσι-ακό σαγανάκι με μπίρα, είναι πεντανόστιμα.

Η μπίρα που περίσσεψε είναι (και) καλ-λυντικόΝαι, και θα το διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα

μάτια αν κά-νετε μά-σκα ομορ-φιάς με μπίρα στα μαλλιά σας, καθώς θα αποκτήσουν ζωντάνια, δύ-ναμη και μεταξένια απαλότητα. Ειδικά στη διάρκεια των καλοκαι-ρινών διακοπών που τα μαλλιά γί-νονται άγρια από το αλάτι της θάλασσας και φριζάρουν, μια σπιτική κούρα με μπί-ρα είναι ό,τι χρειάζονται για να συνέλθουν.

Υγιεινός συνδυασμός να τον πιεις στο ποτήριΠαρότι η ιστορία του γαλλικού παράδοξου

–δηλαδή ο ελαττωμένος αριθμός εμφραγμά-των στους Γάλλους που τρέφονται με τόνους βουτύρου και κρέμας γάλακτος– ανέδειξε ως υπεύθυνο το κόκκινο κρασί και την αντιοξειδω-τική του ρεσβερατρόλη, και η μπίρα δεν υστε-ρεί σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδω-τικά συστατικά της βρίσκονται στο κριθάρι και στον λυκίσκο και σε γενικές γραμμές ισχύει ό-τι η μπίρα περιέχει τα διπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με το λευκό κρασί αλλά τα μισά από το κόκκινο. Τα αντιοξειδωτικά της μπίρας έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στις καρδιαγγεια-κές παθήσεις ενώ δρουν και προστατευτικά κατά του καρκίνου. Μια ιδιαίτερη κατηγορία ευεργε-τικών ουσιών που περιέχονται στην μπίρα αφο-ρούν τα φλαβονοειδή του λυκίσκου, τα οποία προστίθενται σαν αρωματικά και συντηρητικά. Στην πραγματικότητα ωστόσο αυτά αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάποιες εκφυλι-

Μπίρα: Καλοκαιρινή και αγαπημένη

O ι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές ακό-μα και σε ό,τι αφορά την μπίρα, που συνοδεύει ιδανικά τις καλοκαιρινές

μας εξορμήσεις σε παραθαλάσσια ταβερνάκια και μας δροσίζει χωρίς τις κρυφές θερμίδες και τον κίνδυνο του hangover των σκληρών ποτών.

Στο κλασικό δίλημμα «μπίρα ή κρασί», μη βια-στείτε να απαντήσετε «κρασί». Η μπίρα παραμέ-νει δίκαια το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό ποτό στη χώρα μας, γιατί συγκεντρώνει μια σειρά α-πό αρετές που δεν περνούν απαρατήρητες. Κα-ταρχάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, άρα και χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα, ενώ κυκλοφορεί και σε alcohol-free edition για τις κυρίες που προσέχουν τη σιλουέτα τους και για όσους επιζητούν τη δροσιά της χωρίς τον κίν-δυνο να χάσουν τη νηφαλιότητά τους. «Επίσης, είναι χορταστική, γι’ αυτό άλλωστε ένα ποτήρι μπίρα με ένα μικρό μεζέ ισοδυναμεί με γεύμα και δίνει ενέργεια, κάτι που κανένα άλλο αλ-κοολούχο ποτό δεν μπορεί να καταφέρει. Είναι και θρεπτική, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά σε βιταμίνες B2, Β3, φολικό οξύ και Β12, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο νευρικό και το καρδιαγγει-ακό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει πολύτιμες α-ντιοξειδωτικές ουσίες, που έχουν κι αυτές ευ-εργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα» εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

Και τα οφέλη της μπίρας δεν σταματούν εδώ. Είναι φθηνή, δεν νοθεύεται, καθώς έρχεται σε σφραγισμένο μπουκάλι άρα μας προστατεύει και από τον κίνδυνο να πιούμε ποτά-μπόμπες, και δεν χτυπά στο κεφάλι. Όσο για τη νέα μό-δα που θέλει την μπίρα να αρωματίζεται με λεμόνι μόνο καλό κάνει στην υγεία, ειδικά αν συγκριθεί με τα γεμάτα με κρυφή ζάχαρη αλ-κοολούχα ηδύποτα και τα πολύχρωμα κοκτέ-ιλ που το καθένα τους μπορεί να ξεπεράσει τις 350 θερμίδες.

Η μπίρα έχει

λιγότερες

θερμίδες

από τα

παραδοσιακά

αλκοολούχα

ποτά, λόγω της

χαμηλής της περιεκτικότητας σε αλκοόλ ενώ αποτελεί

καλή πηγή

των πολύτιμων

βιταμινών του

συμπλέγματος

Β

της Αλεξίας Σβώλου

1. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

1

Page 17: Alive #11, Αύγουστος 2014

17

2. Σοφία Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

2

Θερμιδικό crash test σε ένα ποτήρι

Ποσότητα Είδος Θερμίδες

1 ποτήρι μεγάλο μπίρα ξανθιά 120

1 ποτήρι μεγάλο μπίρα μαύρη 170

1 ποτήρι μπίρα με λεμόνι 35

1 ποτήρι κρασί λευκό 60

1 ποτήρι κρασί κόκκινο 80

1 ποτήρι κρασί γλυκό ή πορτ 120-150

1 ποτήρι ουίσκι 170

1 ποτήρι βότκα 180

1 ποτήρι τσίπουρο 180

1 ποτήρι κοκτέιλ 200-400

στικές ασθένειες, στις οποίες συμπεριλαμβά-νονται και κάποιες μορ-φές καρκίνου.

Πέρα από τα αντιοξειδωτικά της, η μπίρα περιέχει και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και μειώνουν τα ε-πίπεδα της χοληστερόλης, ενώ προστατεύουν και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Δύο ποτή-ρια μπίρα περιέχουν περίπου το 10% των συνι-στώμενων καθημερινών αναγκών σε φυτικές ί-νες, οι οποίες σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 γρ. ινών την ημέρα.

Παράλληλα, η μπίρα περιέχει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη, ριβο-φλαβίνη (Β2), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν ανεξάρτητο προστα-τευτικό παράγοντα, που μειώνει τον κίνδυνο για

καρ-διοαγγει-ακές παθήσεις, καθώς ε-λαττώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό.

Τέλος, η μπίρα περιέχει κάλιο σε υψηλή συ-γκέντρωση ενώ είναι φτωχή σε νάτριο. Γι’ αυτό μπορεί να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα με τσιμπημένη αρτηριακή πίεση, που πρέπει να αποφεύγουν την πρόσληψη κρυφού και φα-νερού αλατιού. Επίσης, περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, το οποίο είναι ευεργετικό σε ό,τι α-

φορά τη δημιουργία λίθων στη χολή και την απόφραξη των χοληφόρων πόρων. Έρευνες απέδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση ε-νός ποτηριού μπίρας μειώνει τον κίνδυνο εμ-φάνισης πέτρας στα νεφρά.

Μπορεί το

κρασί να

είναι πιο

διαφημισμένο

σε ό,τι

αφορά τα

αντιοξειδωτικά

συστατικά του,

αλλά και η

μπίρα περιέχει

ένα κοκτέιλ

αντιοξειδωτικών

ουσιών

οι οποίες

προστατεύουν

την

καρδιαγγειακή

λειτουργία

Page 18: Alive #11, Αύγουστος 2014

18 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

κογένειας, ενώ η διάρκεια της απόδρασης θα περιοριστεί στο τριήμερο ή το πενθήμερο και για πολύ λίγους θα ξεπεράσει τη μία βδομάδα. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι τυχεροί που θα φύ-γουν για περισσότερες μέρες θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους νιώθοντας τύψεις μετά από τόσους μήνες αδιάκοπης εργασιομανίας και θα φορτώσουν μαζί το smartphone, το tablet και το laptop, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα e-mails τους, να συνομιλούν με τον εργοδότη τους στο skype και να λύνουν από απόσταση όποια προβλήματα προκύψουν στη δουλειά.

Απαραίτητο detox από τη ρουτίνα του γραφείου

Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος να περά-σουμε τις διακοπές μας; Σύσσωμη η ιατρική κοι-νότητα απαντά με ένα βροντερό «όχι», επισημαί-νοντας πως οι διακοπές δεν αποτελούν καπρίτσιο του εργαζομένου ή δώρο της εργοδοσίας προς αυτόν αλλά συνιστούν βιολογική ανάγκη κάθε ανθρώπου και μάλιστα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό και το νερό. «Διακο-πές σημαίνει διακόπτω και συνεπώς οι δια-

κοπές πρέπει να συνοδεύονται από διακοπή της εργασιακής ρουτίνας. Είναι απαραίτητες από ια-τρικής πλευράς για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να κάνουμε delete σε ό,τι μας κουράζει, να δούμε αλλιώς τις προτεραιότητές μας και να πε-ράσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας» εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σαμαράκη. Η ειδικός προσθέτει ότι στις διακο-πές όχι απλώς επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται μι-κροί και μεγάλοι να βγούμε από το πρόγραμμα, να ξεχάσουμε ωράρια και κανόνες και να ξεκου-ραστούμε οργανικά και ψυχικά.

Διακοπές με συνταγή γιατρού

M πορεί η οικονομική στενότητα και ο φόβος της ανεργίας να ψαλι-

δίζουν τις διακοπές μας σε τριήμερες ή πεν-θήμερες αποδράσεις, αλλά οι ειδικοί έχουν αντίθετη γνώμη και μας υπενθυμίζουν ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες για λόγους υγείας και πως δεν πρέπει να φεύγουμε «καλωδιωμέ-νοι» με ipads και smartphones, γιατί τότε είναι σαν να μην έχουμε ε- γκαταλείψει ποτέ το γραφείο. Από τη μία οι περι-κοπές προσωπικού στο γραφείο και ο αυξημένος όγκος εργασίας γι’ αυτούς που μένουν πί- σω, και από την άλλη τα στριμωγμέ- να οικονομικά των πε-ρισσότερων νοικοκυριών ψαλιδίζουν

τις διακοπές και καταντούν απαγορευμένες τις επιθυμίες

για ταξίδια αναψυχής σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Σύμφω-

να με μια πρόσφατη έρευνα του ΙΝ-ΚΑ, το 75% των Ελλήνων θα κάνει

φέτος καλοκαιρινές διακοπές στο σπί-τι του ή στο πατρικό στο χωριό ή θα φι-λοξενηθεί στο εξοχικό μιας φιλικής οι-

Διακοπές

σημαίνει

διακόπτω.

Άρα, για να

είναι ωφέλιμες

οι διακοπές

πρέπει να μας βγάζουν από την εργασιακή ρουτίνα. Ακόμα

και η «ταβανο-

θεραπεία», το

να καθόμαστε

σε έναν

καναπέ και να

μην κάνουμε

τίποτα είναι

χρήσιμο

της Αλεξίας Σβώλου

1. Χριστίνα Σαμαράκη, συμβουλευτική ψυ-χολόγος

1

Page 19: Alive #11, Αύγουστος 2014

19

2.Κώστας Σολδάτος, καθηγητής ψυχιατρικής

2

Stop στην υπερβολική καλωδίωση

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εργασιακής ρουτίνας αποτελεί η υπερβολική καλωδίωση με όλα τα gadget υψηλής τεχνολογίας, που μας έχουν διαρκώς στην πρίζα και διαρκώς connected. «Αυτή η καλωδίωση προκαλεί υπε-ρένταση και διαταράσσει το βιολογικό μας ρο-λόι, ενώ έχει στενή σχέση με το χρόνιο άγχος, τη χρόνια κόπωση και το σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης» επισημαίνει ο καθηγητής ψυχια-τρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κώστας Σολδάτος, πρόεδρος της Εταιρίας Έρευνας Ύ-πνου. Συνεπώς, ο σωστός τρόπος να φύγουμε για διακοπές είναι να κλειδώσουμε τις εκκρεμότητες στα συρτάρια του γρα-φείου και να αφήσουμε το laptop και το tablet στο σπίτι. Στις διακοπές καλό είναι να κάνουμε αποτοξίνωση και α-πό τα social media, δεν χρειάζεται να εί-μαστε διαρκώς connected σε facebook, twitter, linkedin και instagram, ενώ αν πρέπει να έχουμε το κινητό τηλέφωνο ανοιχτό για επαγγελματικές κλήσεις, ας ορίσουμε μια συγκεκρι-μένη ώρα καθημερι-νά (π.χ. το πρωί), ώ-

στε να μη δίνουμε τη λανθασμένη εντύπωση σε προϊσταμένους και συνεργάτες πως είμαστε διαρκώς διαθέσιμοι.

Ανεκτίμητος ο χρόνος με τα παιδιά

Καθώς στο 90% των ελληνικών οικογενειών οι γονείς έχουν καταντήσει να είναι γονείς του σαββατοκύριακου, οι διακοπές αποτελούν ι-δανική ευκαιρία να έρθουμε ξανά κοντά με τα παιδιά μας, να θυμηθούμε τον φυσικό μας ρό-λο και να κάνουμε πράγματα μαζί τους: Μια βόλτα με ποδήλατο, ρακέτες στην παραλία, να τους διαβάσουμε παραμύθια, να πάμε μαζί σινεμά, να μαζέψουμε κοχύλια, να χαζέψουμε ένα ηλιοβασίλεμα, να φτιάξουμε μαζί πρωινό, να κολυμπήσουμε, να παίξουμε με νεροπίστο-λα. Σημασία έχει ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί και το πόσο θα δεθούμε, κάτι που ευτυ-χώς μπορεί να γίνει χωρίς καν να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε το κλεινόν άστυ.

Πόσες μέρες διακοπές χρειαζόμαστε;

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε πλέον να φεύ-γουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πρέ-πει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, άρα και με λιγότερες διακοπές. Ωστόσο, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας επισημαίνει ότι χρεια-ζόμαστε τουλάχιστον μία βδομάδα ανάπαυλα, γιατί τα πρώτα 24ωρα ο οργανισμός δεν κατα-φέρνει να προσαρμοστεί στη διαφορετική ρου-τίνα, καθώς δεν διαθέτει on/off διακόπτη. Για να επωφεληθείτε τα μέγιστα από τις διακοπές μάθετε να ακούτε το σώμα σας και μην πέφτε-τε στην παγίδα να νιώθετε ενοχή που φύγατε από το γραφείο, γιατί όσο πιο ενοχικά αντιμε-τωπίζετε τις διακοπές σας τόσο περισσότερο θα καθυστερήσετε να μπείτε στην κατάλληλη διά-θεση και να τις απολαύσετε.

Οι καλές συνήθειες των διακοπών

Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνει την ευεργε-τική δράση των διακοπών στην υγεία και ανα-δεικνύει τις πιο ωφέλιμες συνήθειες που υιοθε-τούμε κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Καταρχάς, κάνει καλό η μεσημεριανή σιέστα, που χαρίζει μακροζωία, μειώνοντας το κίνδυνο για καρδι-αγγειακά επεισόδια σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου Queensland της Αυστραλίας. Επίσης στις διακοπές τρώμε πρωινό, κάτι που σπάνια κάνουμε, τρώμε περισσότερα μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, ασκούμα-στε περισσότερο, περπατάμε, κολυμπάμε, κά-νουμε ποδήλατο ή θαλάσσια σπορ και γι’ αυτό άλλωστε αρκετοί άνθρωποι αδυνατίζουν κατά το διάστημα αυτό.

Ακόμη όμως κι αν δεν αλλάξει το σωματικό μας βάρος, βελτιώνεται η φυσική μας κατάστα-ση, ενώ το detox από το καθημερινό άγχος βο-ηθά να επιστρέψει σε φυσιολογικές τιμές και η αρτηριακή πίεση.

Ήλιος: το απαραίτητο αντικαταθλιπτικό

Διακοπές στην Ελλάδα χωρίς ήλιο δεν νο-ούνται και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ήλιος είναι το ισχυρότερο αντικαταθλιπτικό, καθώς διεγείρει την έκκριση ενδορφινών στον οργα-νισμό, των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχί-ας». «Δεκαπέντε λεπτά έκθεση στον ήλιο κα-θημερινά χωρίς αντηλιακό μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη δόση βιταμίνης D που χρεια-ζόμαστε για να διατηρήσουμε γερό τον σκε-λετό μας» επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής ορθοπεδικής Γιώργος Λυρίτης. Παράλληλα, η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση του κιν-δύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου (ωοθηκών, ενδομητρίου κ.λπ.), καθώς έχει ι-σχυρή αντικαρκινική δράση.

Η υπερβολική

καλωδίωση

με κινητά

τηλέφωνα

και tablets

–που μας

επιτρέπουν να

ανταλλάσσουμε

μηνύματα

και e-mails

ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στη μέση του πουθενά–

βλάπτει

διαταράσσοντας

το βιολογικό

μας ρολόι

Page 20: Alive #11, Αύγουστος 2014

20 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Α Σ Κ Η Σ Η

βοηθούν στην ενίσχυση της αντοχής μας αλλά και στη βελτίωση της ταχύτητάς μας. Όταν τρέ-χουμε στην άμμο, η άσκηση είναι πιο έντονη, ε-πειδή τα πόδια μας βυθίζονται και συναντούν περισσότερη αντίσταση κατά τη διάρκεια της κί-νησης. Από την άλλη, έχουμε το συγκριτικό πλε-ονέκτημα του περιορισμού των τραυματισμών, καθώς οι κραδασμοί απορροφούνται λόγω της μορφολογίας του εδάφους και έτσι προστατεύ-ονται οι μύες και τα οστά μας.

Μια προτεινόμενη συνδυαστική μορφή προ-πόνησης στην άμμο με εναλλασσόμενες ασκή-σεις θα μπορούσε να είναι η εξής: 1. Έντονο βάδισμα ή ελαφρύ τρέξιμο2. Σπριντς κατά μήκος της παραλίας και χαλα-

ρή επιστροφή3. Πους απς για εκγύμναση κοιλιακών και4. Μικρά καθίσματα με τα γόνατα να σχηματί-

ζουν ορθή γωνίαΗ διάρκεια κάθε άσκησης συνιστάται να μην

είναι μεγαλύτερη του ενός λεπτού, ενώ το διά-λειμμα μεταξύ των ασκήσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το ένα λεπτό, έτσι ώστε να είναι συ-νεχής και συστηματική η άσκηση.

Ασκήσεις μέσα στο νερό Εξίσου αποτελεσματικές με τις ασκήσεις στην

άμμο είναι και οι ασκήσεις μέσα στο νερό. Για να είναι σωστή όμως η άσκηση δεν πρέπει η στάθμη του νερού να ξε-

περνά το ύψος των ώμων. Ένα επίσης από τα πλεονεκτήματα των ασκήσεων

στο υδάτινο στοιχείο είναι ότι μειώνο-νται εξαιρετικά οι πιθανότητες τραυματισμού, καθώς το νερό και η άμμος λειτουργούν σαν

Και η παραλία θέλει τη… γυμναστική της!

K αλοκαίρι, παραλία, διακο-πές, ανεμελιά και ξεκούρα-ση. Σίγουρα αυτές είναι οι

λέξεις που περιγράφουν την καλοκαιρινή πε-ρίοδο για τους περισσότερους αλλά και την ε-πιθυμία όλων ανεξαιρέτως. Κι όμως, μολονότι το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με τη ραστώνη και τη χαλαρότητα, ακόμη και στην παραλία έ-χουμε την ευκαιρία να γυμναστούμε, να ασκη-θούμε μέσα και έξω από το νερό, εκμεταλλευ-όμενοι αρμονικά τον ελεύθερο χρόνο μας εκεί, αντί του να παραμείνουμε προσκολλημένοι σε μια ξαπλώστρα, σπαταλώντας άδικα τον κόπο που δαπανήσαμε την υπόλοιπη εποχή σε κά-ποιο γυμναστήριο.

Άλλωστε, η άσκηση το καλοκαίρι είναι επιβε-βλημένη καθώς οι πιο πολλοί τείνουν να παίρ-νουν κιλά εξαιτίας της χαλαρότητας και των χαμηλών ρυθμών που χαρακτηρίζουν την εποχή. Μπορείτε να γυμνα-στείτε λοιπόν ευχάριστα και στην παραλία, μιας και όποτε νιώσετε την ανάγκη να

δρο-σιστείτε, το μό-

νο που έχετε να κά-νετε είναι να πάρετε άμεσα

και γρήγορα δροσιστικές ανά-σες κάνοντας μια βουτιά. Παράλ-

ληλα λοιπόν έχετε τη δυνατότητα να κάψετε και θερμίδες, διατηρώντας

την καλή υγεία του σώματός σας, συμ-βάλλοντας στην αναζωογόνηση και την

ευεξία του οργανισμού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να

εφοδιαστείτε με ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας και τις απαραίτητες ρεζέρβες

ενυδάτωσης, η καλύτερη από τις οποίες είναι το νερό. Σε περίπτωση που επιλέξετε να έχετε μαζί σας κάτι άλλο, προτιμήστε ισοτονικά πο-τά, που ενδείκνυνται για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ασκήσεις στην άμμο Σίγουρα το ελαφρύ τρέξιμο ή το βάδισμα στην

παραλία είναι δύο από τις βασικότερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε στην παραλία. Εκτός του ότι αποτελούν μια κλασική μορφή άσκησης,

Συνδυάστε

τις ευχάριστες

ώρες στην

παραλία με ένα

σετ ασκήσεων

που βοηθά

να κάψετε θερμίδες και

παράλληλα να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση

μέσα από το

παιχνίδι που

η άμμος και το

νερό μπορούν

να σας

προσφέρουν

του Σπύρου Κανιούρα

Page 21: Alive #11, Αύγουστος 2014

21

μαξιλάρι απορρόφησης των κραδασμών προ-στατεύοντάς μας. Η άσκηση στο νερό συμβάλ-λει επίσης στη βελτίωση τόσο του μυϊκού ό-σο και του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Ένα προτεινόμενο σετ ασκήσεων μέσα στο νερό είναι το εξής:1. Περπάτημα μέσα στο νερό χρησιμοποιώντας

τα χέρια για ισορροπία.2. Κάντε «πετάλι» με τα πόδια και ταυτόχρονα

επαναλάβετε με τα χέρια μικρές κυκλικές κι-νήσεις στο πλάι του κορμού.

3. Εφαρμόστε ένα μικρό άλμα μέσα στο νε-ρό, ανοίγοντας τα πόδια και φέρνοντας τα χέρια σε έκταση μέχρι το ύψος των ώμων. Στη συνέχεια φέρτε γρήγορα και έντονα τα χέρια σας πλάι στους γοφούς και κλείστε τα πόδια, φέρνοντάς τα στην αρχική τους θέση.

4. Κινήστε ταυτόχρονα τα πόδια, φέρνοντας το κάθε πόδι τεντωμένο εμπρός και το αντίθετο πόδι τεντωμένο προς τα πίσω. Πολύ σημα-ντικό είναι την ώρα της άσκησης οι μύες της κοιλιάς να είναι απόλυτα σφιγμένοι, ώστε η άσκηση να έχει αποτέλεσμα.

Όπως και με τις ασκήσεις στην άμμο, η διάρ-κεια κάθε άσκησης συνιστάται να μην είναι με-γαλύτερη του ενός λεπτού, ενώ ο χρόνος του διαλείμματος μεταξύ των ασκήσεων δεν πρέ-πει να ξεπερνάει τα 60 δευτερόλεπτα.

Φροντίστε και τις δύο ασκήσεις –σε νερό και άμμο– να τις επαναλάβετε δύο με τρεις φορές.

Κολύμβηση Από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις, το κολύ-

μπι αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο εκγύμνασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέσω της κολύμβησης το σώμα

μας γυμνάζεται καθολικά. Προτιμήστε να κολυ-μπήσετε για δέκα λεπτά –επιλέγετε όποιο στυλ εσείς θέλετε, ελεύθερο, ύπτιο ή κάποιο άλλο– χρησιμοποιώντας γυαλιά κολύμβησης, για να αποφύγετε την επαφή του θαλασσινού νερού με τα μάτια σας. Ακόμη και όταν επιπλέετε μέ-σα στο νερό, κάνοντας κινήσεις με τα πόδια ή τα χέρια, επωφελείστε, καθώς η έντονη αντίσταση που συναντά το σώμα από την πυκνότητα του νερού κάνει την άσκηση πιο έντονη και την κί-νηση πιο δύσκολη.

Παίξτε ρακέτες Αποτελούν επίσης αερόβια άσκηση, καθώς

όταν παίζουμε ρακέτες είμαστε σε διαρκή κί-νηση, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να κάψουμε μέχρι και 400 θερμίδες την ώρα. Το σημαντι-κότερο είναι ότι ασκούμαστε συστηματικά ενώ συνδυάζουμε την άσκηση με το παιχνίδι. Μει-ονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι γυμνάζουμε μόνο το ένα από τα δύο μας χέρια, εκτός από την περίπτωση που έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε και με τα δύο χέρια.

Ποδήλατο θαλάσσης Μπορεί το ποδήλατο θαλάσσης να μην έχει

την ίδια ένταση με το γνωστό μας ποδήλατο ή με το στατικό, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ευ-χάριστη δραστηριότητα, καθώς γυμνάζουμε τα πόδια μας αργά αλλά σταθερά, ενώ παράλλη-λα διασκεδάζουμε, επιδιδόμενοι σε βουτιές στη θάλασσα και μπορούμε να κάψουμε έως και 350 θερμίδες την ώρα.

Χρήσιμες συμβουλές όταν ασκείστε στο νερό

Μην ασκείστε ποτέ αμέσως αφού έχετε κα-ταναλώσει φαγητό. Περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.

Χρησιμοποιείτε πάντα το αντηλιακό σας. Φροντίστε να καταναλώνετε νερό πριν νιώ-σετε το αίσθημα της δίψας αλλά όχι σε με-γάλες ποσότητες.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε ζάλη ή αδυ-ναμία, διακόψτε την άσκηση και αναζητήστε γρήγορα ένα δροσερό και σκιερό μέρος.

Info• Επειδή η θερμο-

κρασία το καλοκαί-

ρι είναι ιδιαίτερα υ-

ψηλή, φροντίστε να

επιλέξετε για τη γυ-

μναστική σας τις ώ-

ρες της ημέρας που

τα επίπεδα της θερ-

μοκρασίας είναι χα-

μηλότερα. Έτσι το

καρδιαγγειακό μας

σύστημα δεν επι-

βαρύνεται και η ά-

σκηση γίνεται υπό

ασφαλείς συνθήκες.

• Όταν ασκείστε στην

άμμο, εκτός από το

αντηλιακό με δείκτη

υψηλής προστασίας,

που πρέπει να το α-

νανεώνετε συχνά,

καλό είναι να φορά-

τε μια ελαφριά, λε-

πτή μπλούζα, ώστε

να καλύπτονται τόσο

το στήθος και η πλά-

τη όσο και οι ώμοι.

Απαραίτητη –όπως

είναι εύλογο– είναι

και η χρήση καπέ-

λου για την αποφυ-

γή ηλίασης.

• Φροντίστε να φορά-

τε πάντα μια λεπτή

και όχι συνθετική

μπλούζα, που θα κα-

λύπτει το στήθος,

την πλάτη και τους

ώμους σας. Μην ξε-

χνάτε να έχετε μα-

ζί σας μια αντηλια-

κή κρέμα με υψηλό

δείκτη προστασίας.

Page 22: Alive #11, Αύγουστος 2014

Π Ρ Ο Ϊ Ο Ν Τ Α Α γ Ο Ρ Α

22 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Καθαρισμός και ανακούφιση ερεθισμένων βλεφάρων

Τα Optofresh Towels είναι

αποστειρωμένα οφθαλμομάντηλα για

τoν αποτελεσματικό καθαρισμό και

τη φυσική ανακούφιση των ξηρών,

κουρασμένων και ερεθισμένων

βλεφάρων.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ξηρά, ερεθισμένα βλέφαρα εξαιτίας:

• ατμοσφαιρικών παραγόντων (σκόνη,

καπνός, θαλασσινό νερό, ξηρός αέρας

από καλοριφέρ ή κλιματισμό κ.ά.).

• φυσιολογικών ή παθολογικών

εκκρίσεων.

Με αποσταγμένο νερό χαμομηλιού

(για να εκμηδενίζονται οι πιθανότητες

αλλεργικών αντιδράσεων), αμαμελίδας

και ευφρασίας.

Χωρίς συντηρητικά.

BT x 20 αποστειρωμένα

οφθαλμομάντηλα σε ατομικές υγιεινές

συσκευασίες.

Η Intermed ιδρύθηκε το 1996 από τον

φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη, ο οποίος

οραματίστηκε μια νέα πρωτοπόρα

παραγωγική βιομηχανία, που θα

συνέβαλλε στην αντιμετώπιση των

καθημερινών καταστάσεων υγείας. Η

Intermed S.A. έχει επιδείξει μια συνεχή

ανοδική πορεία, χάρη στα καινοτόμα

δερμοκαλλυντικά, παραφαρμακευτικά

και φαρμακευτικά της προϊόντα,

τα οποία αναπτύχθηκαν με την

καθοδήγηση του εμπνευσμένου ιδρυτή

της, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση

στην ελληνική και διεθνή αγορά

επώνυμων προϊόντων όπως τα Unisept,

Chlorhexil, Eva, Reval κ.ά.

Νέο υγρό πόσιμο κολλαγόνο Το BeautinΤΜ Collagen περιέχει υψηλής ποιό-

τητας υδρολυμένο κολλαγόνο Peptan, σε μορ-φή πεπτιδίων για αυξημένη απορρόφηση. Είναι ενισχυμένο με υαλουρονικό οξύ, ενώ περιέχει και βιταμίνες A, B Complex, C και ψευδάρ-γυρο. Ο συνδυασμός των στοιχείων της μονα-δικής αυτής φόρμουλας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό:

Ενισχύει την υγεία και την ομορφιά της επι-δερμίδας εκ των έσω

Βελτιώνει την όψη του δέρματος και δυνα-μώνει τα μαλλιά και τα νύχια

Ενδυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς, τους χόνδρους και τις αρθρώσεις

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που καταπο-λεμούν τις ελεύθερες ρίζες

To BeautinΤΜ Collagen κυκλοφορεί σε δύο υ-πέροχες γεύσεις: φράουλα-βανίλια και μάνγκο-πεπόνι, για να επιλέξετε αυτήν που προτιμάτε.www.facebook.com/beautincollagen

Για να ενισχύσει αυτό το θρυλικό μυστικό ομορφιάς, η NUXE δημιούργησε 2 μοναδι-κές συλλεκτικές συσκευασίες, 2 δώρα για όλες τις γυναίκες που λατρεύουν το Huile Prodigieuse.

Η Mademoiselle Prodigieuse στη συ-σκευασία του Huile Prodigieuse

Μια μοναδική καλοκαιρινή συσκευασία: Μόλις αισθανθούμε τη ζεστασιά των πρώτων ακτίνων του ήλιου στο δέρμα μας, ανυπομο-νούμε για το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τις διακοπές. Αυτή η καλοκαιρινή συσκευασία είναι το must προϊόν, που πρέπει να έχεις μαζί σου στις καλοκαιρινές διακοπές σου.

Αγο

ρά Α

γορά

Αγο

ρά Α

γορά

Αγο

ράΑ

γορά

Αγο

ρά

Νέα συλλεκτική έκδοση Huile Prodigieuse

Page 23: Alive #11, Αύγουστος 2014

23

Sun Screen Velvet Face SPF 50+

Αντηλιακή κρέμα προσώπου, ιδανική για ανοιχτούς φωτότυ-πους, φωτοευαίσθητο δέρμα και όσους έχουν σπίλους και ουλές. Χάρη στην επαναστατική τεχνο-λογία Second Skin Technology, η μοναδική υφή της αφήνει μια βελούδινη αίσθηση στην επιδερ-μίδα, δεν αφήνει λευκή χροιά, α-πορροφά το σμήγμα, προσφέρει ματ όψη για 6 ώρες και απαλύνει την όψη των ρυτίδων. Επίσης, ε-πιτρέπει στο δέρμα να αναπνέ-ει, παραμένει σταθερή στο νερό και την εφίδρωση, εξασφαλίζο-ντας καλύτερη κατανομή φίλτρων και εφαρμογή με ένα απλό άγγιγ-μα χωρίς τριβή. Προλαμβάνει τα σημάδια της φωτογήρανσης και προστατεύει από τις δυσχρωμίες που δημιουργούνται από την έκ-θεση στον ήλιο, ενώ χάρη στη μη λιπαρή υφή της αποτελεί άριστη βάση για μακιγιάζ.

Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και για κάθε ηλικία και δεν περιέχει parabens. Διατίθεται και με δείκτη προστασίας SPF 30, αλλά και με χρώμα, με δείκτη SPF 50+.

Το λατρεμένο μπουκάλι των 100 ml με μια γυναίκα ακαταμάχητη, φιλική, μια γυ-ναίκα γεμάτη ζωή!

Η τέλεια περίοδος για το λαμπερό Huile Prodigieuse OR

Για ένα υπέροχο tanned look, το Huile Prodigieuse Or είναι το ιδανικό προϊόν για να αναδείξετε το μαύρισμα και τη λάμψη σας το καλοκαίρι.

Η "OR" εκδοχή του αποκαλύπτει τη λάμ-ψη που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα! Χά-ρη στις χρυσαφένιες πέρλες μαργαριτα-ριού αναδεικνύει το δέρμα και τα μαλλιά με μία κίνηση.

Radiant Essentials Bedtime Beauty

Η πλούσια κρέμα νυκτός για το πρόσωπο JOHNSON’S® Radiant Essentials 50ml είναι εμπλουτισμένη με γάλα κάκτου και έλαιο αργκάν, που συμβάλ-λουν στην αποκατάσταση της φρεσκάδας της επιδερμίδας, στην ανανέωση, τη συνεχή ενυδάτωση και τη λάμψη της κατά τη διάρκεια της νύχτας, για μια όμορφη φωτεινή επιδερμίδα που ακτινοβολεί.

Η σειρά JOHNSON'S Radiant Essentials για τη θαμπή επιδερμίδα έχει ειδική σύνθεση για να ξανακερδίσει η επιδερμίδα σας τη λάμψη, τη φρε-σκάδα και τη νεανική υγιή της όψη. Όλα τα προϊόντα της σειράς περιποίη-σης της επιδερμίδας JOHNSON'S® Radiant Essentials είναι δερματολογικά ελεγμένα και έχουν ελαφριά σύνθεση, έτσι ώστε να περιποιούνται ακόμα και την πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

Αγο

ρά Α

γορά

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Page 24: Alive #11, Αύγουστος 2014

24 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Α Σ Κ Η Σ Η

Η Μπάκτι Γιόγκα καλλιεργεί το κορυφαίο συναίσθημα της αγάπης και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα στον άνθρωπο και ταιριάζει με όλες ανεξαιρέτως τις θρησκείες. Είναι ο πιο φυσικός και ο πιο εύκολος δρόμος προς την Τελική Λύτρωση.

ΓΚΝΙΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ: Η Γκνιάνα Γιόγκα είναι η γιόγκα της φιλοσοφικής αναζήτησης. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Γκνιάνα Γιόγκα είναι η Αντβάιτα Βεδάντα, ο απόλυτος μη Δυϊσμός, η κορυφή της Βεδαντικής Φιλο-σοφίας, και είναι το πιο δύσκολο μονοπάτι.

ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ: Η Ράτζα Γιόγκα είναι ο δρόμος του νοητικού και του ψυχικού ε-λέγχου, η Επιστήμη του Νου.

Βασική ορολογία της Γιόγκα 1. Τα YAMAS, που αποτελούν την απαραί-

τητη θεμελίωση της γιογκικής ζωής, χω-ρίς την οποία ο ασκούμενος δεν μπορεί να προχωρήσει στον δρόμο της γιόγκα.

2. Τα NIYAMAS, που είναι η τήρηση κά-ποιων προσωπικών κανόνων απαραί-τητων για την πνευματική πρόοδο, η καθαρότητα σώματος και νου, η αυτοα-ποδοχή, η αυτοπειθαρχία, η μελέτη και η αυτοπαράδοση σε μια Ανώτερη Δύναμη.

3. ASANA: Στάση σώματος, κάθισμα, άνε-το αλλά και σταθερό, που προετοιμάζει το σώμα για τον διαλογισμό.

4. PRANAYAMA: Ο έλεγχος της αναπνο-ής και της βιοενέργειας με συγκεκριμέ-νες αναπνευστικές ασκήσεις και τεχνικές.

Άλλα πολύ σημαντικά συστήματα γιόγκα είναι:

ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ: Η λέξη Χάθα αποτελείται από δύο μάντρας το χα (ήλιος) και το θα (σελήνη). Το πρώτο αντιπροσωπεύει την ηλιακή ενέργεια, την πρωταρχική Σάκτι και το δεύτερο τη σεληνιακή ενέργεια, το Μάνας Σάκτι ή τη νοητική δύναμη. Η Χά-θα Γιόγκα είναι η επιστήμη που με τις τε-χνικές της μας οδηγεί στην ένωση αυτών των δύο ενεργειών, με αποτέλεσμα την ε-μπειρία του εξαγνισμού, της αφύπνισης και της ανώτερης επίγνωσης. Είναι και η πλέ-ον δημοφιλής και διαδεδομένη στη Δύση.

ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΓΙΟΓΚΑ: Μια αρχέγονη δη-μιουργική ενέργεια που λέγεται Κουνταλί-νι βρίσκεται ανενεργή στη βάση της σπον-δυλικής στήλης, στη ρίζα των τσάκρας. Η Κουνταλίνι Γιόγκα, διαμέσου του διαλο-γισμού και των ασάνα, κατευθύνει την ε-νέργεια αυτή στα κανάλια (νάντις), που την κάνουν να ανεβαίνει μέχρι το κεφάλι. Σε αυτό το σημείο ο αληθινός γιόγκι βρίσκει την ένωση με την πηγή της Δημιουργίας.

ΜΑΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ: Η Μάντρα Γιόγκα περι-γράφεται στις Ουπανισάδες. Τα μάντρας είναι ιερές λέξεις ή συλλαβές, που με τη συστη-ματική επανάληψή τους (japa) φθάνει κανείς στην άμεση γνώση της Αλήθειας. Το ΟΜ θε-ωρείται το πιο ιερό και το πιο ισχυρό μάντρα.

KΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ: Μυστικό και πολύ ισχυ-ρό σύστημα γιόγκα. Συνδυάζει ασάνα με ρυθμική πραναγιάμα, συνοδευόμενη με απόλυτη συγκέντρωση του νου σε σύν-δεση με την παγκόσμια πνευματική ενέρ-γεια. Εξισορροπεί το νευρικό με το μυϊκό σύστημα, εναρμονίζει και ενεργοποιεί το ενδοκρινικό σύστημα και εξαγνίζει τον νου.

Yoga: Άσκηση, μύηση, φιλοσοφία

Σ ε όποιο λεξικό ή εγκυκλοπαίδεια κι αν ανατρέξετε, θα διαβάσετε ότι η Γιόγκα είναι φιλοσοφικό σύστημα

και συγκεκριμένα ένα από τα έξι ορθόδοξα φιλοσοφικά συστήματα των Ινδών.

H λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει συνδέω, ενώνω, ζεύω. Επομένως Γιόγκα σημαίνει ένωση και μάλιστα την ένωση του Ατομικού Εαυτού με τον Συμπαντικό Εαυτό.

Μέσα στη μακραίωνη ιστορία της Γιόγκα δημιουργήθηκαν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι, από τους οποίους τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι, όπως παρουσιάζονται σήμερα από πολλούς δασκάλους, αλλά κυρίως από τα 4 κλασικά βιβλία του Σουάμι Βιβεκάναντα. Όλα τα παρακάτω είναι τα πλέον παραδοσιακά συστήματα Γιόγκα, όπως μας παραδόθηκαν από «φωτισμένους» δάσκαλους ανά τους αιώνες.

ΚΑΡΜΑ ΓΙΟΓΚΑ: Κάρμα Γιόγκα είναι το μονοπάτι της ανιδιοτελούς δράσης ή υ-πηρεσίας, χωρίς προσκόλληση στα απο-τελέσματα των πράξεων.

ΜΠΑΚΤΙ ΓΙΟΓΚΑ: Μπάκτι Γιόγκα είναι το μονοπάτι της λατρείας και της ολοκληρω-τικής αφοσίωσης στον Θεό.

Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, γιατί δεν έχει δόγματα ούτε θρησκευτικούς περιορισμούς. Αντιθέτως, είναι φιλοσοφία πολύ αρχαιότερη όλων των θρησκειών και καθαρή επιστήμη, που στηρίχτηκε στην παρατήρηση και στην εμπειρία των φυσικών και ψυχικών φαινομένων σε σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη.

της Κικής Λιαρμακοπούλου, Σύλλογος Γιόγκα

Ελλάδας

H λέξη Γιόγκα

προέρχεται

από τη

σανσκριτική

ρίζα yuj, που

σημαίνει συνδέω, ενώνω, ζεύω. Επομένως

Γιόγκα

σημαίνει

ένωση και

μάλιστα την

ένωση του

Ατομικού

Εαυτού με τον

Συμπαντικό

Εαυτό

Page 25: Alive #11, Αύγουστος 2014

25

Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α

ποδήλατο ή ένα μικρό σκάφος αναψυχής. Τι γίνεται όμως με τους κινδύνους που ελλοχεύ-ουν κατά τη χρήση τους; Σε περίπτωση που ένα κανό ή ένα jet ski προκαλέσει ζημιά σε τρίτο, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να ζητήσει α-ποζημίωση από τον ιδιοκτήτη και τον οδηγό του θαλάσσιου μέσου, καθώς και οι δύο ευ-θύνονται. Οι ιδιοκτήτες σκαφών που τα χρησι-μοποιούν για θαλάσσιο σκι πρέπει να φροντί-σουν να συμπεριλάβουν και τη συγκεκριμένη κάλυψη στο συμβόλαιό τους, καθώς η ασφά-λιση σκαφών καλύπτει μόνο το σκάφος και ό-χι τη ζημία που μπορεί να προκαλέσει ο σκι-έρ. Ασφαλιστικές καλύψεις υπάρχουν και για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν και τα υπόλοιπα θαλάσσια μέσα σε τρίτους, ενώ το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις αξιώσεις που είναι πιθανό να προκύψουν.

Πώς θα κάνετε ασφαλείς τις διακοπές σας

Το καλοκαίρι έφτασε και αυτό που επιθυμούν όσοι έχουν προ-γραμματίσει να κάνουν τις δια-

κοπές τους είναι να αποτελέσει μια περίοδο ψυχικής ηρεμίας, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν τόσο για τους παραθεριστές όσο και για τους επαγγελματίες του τουρισμού, με α-ποτέλεσμα να τους οδηγήσουν σε απρόβλεπτα έξοδα και να χαλάσουν τις θερινές τους διακοπές.

Ασφάλιση για θαλάσσια σπορ

Έλληνες και ξένοι τουρίστες ταξιδεύουν κά-θε καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία είναι κατάλληλα για θαλάσσια σπορ όπως το jet ski, το windsurfing, το θαλάσσιο

Ασφάλιση ποδηλάτου Η χρήση του ποδηλάτου είναι πλέον διαδε-

δομένη στην Ελλάδα όλο τον χρόνο. Ωστόσο, το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες χρησιμοποιούν ως μεταφορικό μέσο το ποδήλατο που έχουν πάρει μαζί τους ή εκείνο που νοικιάζουν. Στην Ελλάδα δεν είναι πολλές οι εταιρείες που δι-αθέτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ποδηλά-του, ωστόσο οι καλύψεις που αυτά περιλαμ-βάνουν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους χρήστες και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές για τους ποδηλάτες.

Ένα ετήσιο συμβόλαιο ποδηλάτου κυμαίνε-ται από 50 έως 150 ευρώ και καλύπτει αστική ευθύνη, κλοπή ποδηλάτου, ζημιές που μπορεί να υποστεί το ποδήλατο κατά τη χρήση ή τη με-ταφορά του, οδική βοήθεια και προσωπικό α-τύχημα του ποδηλάτη.

Ασφάλιση ενοικιαζόμενων δωματίων

Η ασφάλιση ενοικιαζόμενων δωματίων α-ποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ε-παγγελματίες του τουρισμού και μπορεί να αφορά καλύψεις περιουσίας, καλύψεις εργα-ζομένων, ασφάλιση για χρηματοοικονομικούς κινδύνους και καλύψεις αστικών ευθυνών για τρίτους. Εξασφαλίζουν στον ιδιοκτήτη της ε-πιχείρησης τη συνέχιση της λειτουργίας της ακόμα και μετά από μια ζημιά και παρέχονται από τις περισσότερες εταιρείες της ασφαλι-στικής αγοράς.

Στην ασφάλιση περιουσίας καλύπτεται το κτήριο και οι εγκαταστάσεις από φυσικά φαι-νόμενα, φωτιά, κλοπή, βλάβες, τρομοκρατι-κές ενέργειες κ.ά.

Οι καλύψεις για αστική ευθύνη προς τρίτους αφορούν πράξεις ή παραλείψεις του ιδιοκτή-τη που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον τρίτο στο να υποστεί ατύχημα (ακόμα και θάνατο) ή υλικές ζημιές.

Η ασφάλιση χρηματοοικονομικών κινδύνων δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να απο-ζημιωθεί σε περίπτωση που διακοπεί η λει-τουργία της και έχει απώλεια κερδών, σε πε-ρίπτωση που χρειαστεί να κάνει πρόσθετες δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών και σε απώλεια χρημάτων από ληστεία.

Τέλος, με ένα ομαδικό ασφαλιστήριο που έχει χαμηλό ασφάλιστρο σε σχέση με τα α-τομικά συμβόλαια η επιχείρηση μπορεί να παρέχει στους εργαζομένους της ασφάλιση υγείας και ατυχημάτων.

Τόσο οι

επαγγελματίες

του τουρισμού

όσο και οι

παραθεριστές

συνιστάται

να επιλέγουν προγράμματα ασφάλισης την

καλοκαιρινή

περίοδο, ώστε

να αποφύγουν

τις κακοτοπιές

της εποχής,

που μπορεί

να τους επι-

βαρύνουν με

επιπρόσθετα

έξοδα και να

αλλάξουν το

πλάνο των

διακοπών

τους

της Βίκυς Γερασίμου

Page 26: Alive #11, Αύγουστος 2014

26 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Υ Γ Ε Ι Α

Ποιες άλλες µέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν;

Παρότι στο εξωτερικό η αντισυλληπτική φα-ρέτρα είναι υπερπλήρης, στην πατρίδα µας, δεν κυκλοφορούν τα λεγόµενα mini pills, ούτε τα ενέσιµα σκευάσµατα αντισύλληψης που παρέ-χουν προστασία µακράς διαρκείας (από 3 µή-νες έως και 2 χρόνια, όπως ισχύει για κάποια αντισυλληπτικά patch. Τα κορίτσια και οι ενή-λικες γυναίκες στην Ελλάδα έχουν στη διάθεσή τους τα χάπια, ένα αντισυλληπτικό επίθεµα και τα σπιράλ, που παράλληλα µειώνουν τη ροή του αίµατος και τον πόνο της περιόδου, κάτι πο-λύ χρήσιµο ιδιαίτερα για τις έφηβες.

Χάπια νέας γενιάς µε πολλά προτερήµατα

Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια 2ης, 3ης και 4ης γενιάς περιέχουν πολύ χαµηλές δόσεις οιστρο-γόνων και προγεστερόνης, ώστε να παρέχουν πολλά µη αντισυλληπτικά οφέλη. Αυτά πε-ριλαµβάνουν τη µείωση του πόνου και της ροής του αίµατος κατά την περίοδο, τη ρύθ-µιση του άστατου κύκλου, τη µετάθεση των ηµερών της περιόδου (ώστε να µη συµπέσουν µε εξετάσεις, γυµναστικές επιδείξεις, αγώνες ή διακοπές), τη βελτίωση της λιπαρότητας του δέρµατος και την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδοµητρίου. Γι’ αυτό άλ-λωστε τα αντισυλληπτικά χάπια νέας γενιάς χρησιµοποιούνται επίσης θεραπευτικά για την αντιµετώπιση της ενδοµητρίωσης και του συνδρόµου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Πότε και µε ποιες προϋποθέσεις ξεκινά το χάπι;

Η αντισύλληψη µε χάπι µπορεί να ξεκινήσει ένα εξάµηνο µετά την έναρξη της περιόδου, ώ-στε να µην υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το ύψος του κοριτσιού από τη χορήγηση των ορ-µονών. Πριν ξεκινήσουµε το χάπι πρέπει να ε-πισκεφθούµε τον γυναικολόγο µας, να µας πά-ρει πλήρες ατοµικό και οικογενειακό ιστορικό, να ελεγχθεί η αρτηριακή πίεση και το σωµα-τικό βάρος καθώς και το αν υπάρχει ένδειξη θροµβοφιλίας, γιατί τότε υπάρχει πρόβληµα. Γι’ αυτό και το χάπι πρέπει να το συνιστά για-τρός και όχι η φιλενάδα µας, κάτι που δυστυ-

χώς γίνεται συχνά στην Ελλάδα. Επίσης, προσο-χή χρειάζεται σε ό,τι αφορά στο κάπνισµα, ένα ζήτηµα στο οποίο δυστυχώς η χώρα µας κατα-κτά µια θλιβερή πρωτιά, µε το 36% των γυναι-κών να καπνίζουν όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καπνίζει µόνο το 6-8% των γυναικών. Ο συνδυασµός καπνίσµατος µε αντισυλληπτικό χάπι ενοχοποιείται για θροµβώσεις, εµφράγ-µατα και εγκεφαλικά επεισόδια ακόµα και σε νέες γυναίκες και γι’ αυτό θεωρείται «φονικός» από τους ειδικούς.

Αρκεί το αντισυλληπτικό χάπι;

Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει από το ενδεχόµενο µιας ανεπιθύµητης εγκυµοσύνης. Για να προστατευτούµε από τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, το µόνο µέσο που έ-χουµε στη διάθεσή µας είναι το προφυλακτικό.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η λανθασµένη ά-ποψη ότι σε αυτήν την κατηγορία ασθενειών α-

Χαρείτε το σεξ το καλοκαίρι χωρίς "ατυχήµατα"

E ίναι κοινό µυστικό πως το σεξ χαρίζει ευεξία και µακροζωία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί άρι-

στη «γυµναστική» για την καρδιά, και πως το κα-λοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να το απολαύ-σουµε ανέµελα. Ωστόσο, οι εφήµερες σχέσεις και οι απροσεξίες –ακόµα και στους σταθερούς δεσµούς– ενέχουν τον κίνδυνο της ανεπιθύµη-της εγκυµοσύνης, που έχει βαρύ αντίκτυπο ειδι-κά στις νεαρές γυναίκες και τις έφηβες. Γι’ αυτό στη βαλίτσα των διακοπών πρέπει πάντοτε να έχουµε µαζί και µέθοδο αντισύλληψης.

Το καλοκαίρι –που η χαλαρή διάθεση ευνοεί το φλερτ και τις σεξουαλικές επαφές– δεν πρέ-πει να ξεχνάµε την αντισύλληψη. Στην Ελλάδα, που µόνο το 4% των γυναικών χρησιµοποιεί α-ντισυλληπτικό χάπι, είναι καιρός να σταµατή-σουµε να θεωρούµε την έκτρωση αντισυλλη-πτική µέθοδο και να δούµε τα χάπια µε άλλη µατιά, καθώς τα αντισυλληπτικά σκευάσµατα «νέας γενιάς» έχουν πολύτιµα παράπλευρα θεραπευτικά οφέλη, όπως το ότι προσφέρουν προστασία από τους γυναικολογικούς καρκί-νους και την ενδοµητρίωση.

Και επειδή η αντισύλληψη δεν περιορίζεται στα χάπια, στον οδηγό αντισύλληψης που ακο-λουθεί η µαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος, κ. Λίνα Μιχαλά, λέκτορας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-εφηβικής ιατρικής, κ. Άρτεµις Τσίτσικα, επι-στηµονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο νοσοκοµείο Παίδων «Αγλαΐα Κυρι-ακού», και ο µαιευτήρας-χειρουργός γυναικο-λόγος κ. ∆ηµήτρης Γιάνναρης, διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αποκωδικοποιούν τα µυστικά της σεξουαλικής υγείας ενόψει των θε-ρινών διακοπών.

Ουραγός η Ελλάδα στη χρήση χαπιού

Μελέτες δείχνουν ότι οι Ελληνίδες παίρνουν το χάπι σε ποσοστό κάτω του 4%, όταν στη Μ. Βρετανία το 30% των γυναικών προτιµά την α-ντισύλληψη µε τη συγκεκριµένη µέθοδο. Λό-γω της έλλειψης ενηµέρωσης, η συνηθέστερη µέθοδος αντισύλληψης στην πατρίδα µας είναι η διακεκοµµένη συνουσία, ενώ το προφυλα-κτικό χρησιµοποιείται σωστά και συστηµατικά µονάχα από το 30% των εφήβων, σύµφωνα µε έρευνες της Μονάδες Εφηβικής Υγείας του νο-σοκοµείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Μόνο το

30% των εφήβων στην

πατρίδα µας

χρησιµοποιεί

σωστά και

σε κάθε

σεξουαλική

επαφή το

προφυλακτικό

της Αλεξίας Σβώλου

1. Άρτεµις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής/εφηβικής ιατρικής

1

Page 27: Alive #11, Αύγουστος 2014

27

2. ∆ηµήτρης Γιάνναρης, µαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος

2

νήκει µόνο το AIDS, που αφορά συγκεκριµένες οµάδες υψηλού κινδύνου και όχι τους ανθρώ-πους της «διπλανής πόρτας». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, πολύ πιο συχνά αφροδίσια νοσήµα-τα, όπως τα χλαµύδια, η γονόρροια και η σύφι-λη, που έχουν κάνει δυναµική επανεµφάνιση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά τα χλαµύδια είναι πολύ ύπουλα, γιατί παρότι δεν δίνουν φανερά συµπτώµατα, προκαλούν φλεγµονή στις σάλ-πιγγες και οδηγούν στη δηµιουργία συµφύσε-ων, οι οποίες µε τη σειρά τους ευθύνονται για τη λεγόµενη σαλπιγγική στειρότητα.

Είναι επικίνδυνη η εγκυµοσύνη στην εφηβεία;

Η εγκυµοσύνη στην εφηβεία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωµατική υγεία της µητέρας και του παιδιού, ενώ υπάρχουν και σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι σαφές ότι η έφηβη µητέρα έχει ελάχιστες πιθανότητες

να τελειώσει το σχολείο, να σπουδάσει και να βρει δουλειά, οπότε περιορίζονται οι ευκαιρίες της να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Επιπλέ-ον, από οικονοµικής πλευράς είναι απίθανο το νεαρό κορίτσι να έχει ανεξαρτησία, µε αποτέ-λεσµα η οικογένειά της να επιβαρύνεται µε την ανατροφή του παιδιού της. Είναι επίσης αρκετά πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές στην κύηση, ό-πως υπέρταση, προεκλαµψία, πρόωρος τοκετός, υπολειπόµενη ανάπτυξη του εµβρύου, ενώ συ-νήθως ο τοκετός είναι δυσκολότερος λόγω του µεγέθους της πυέλου της εφήβου, µε αποτέλε-σµα να χρειάζεται συχνότερα καισαρική τοµή. Από την άλλη, το µωρό έχει αυξηµένο κίνδυνο να παρουσιάσει αναπτυξιακές διαταραχές και µαθησιακές δυσκολίες.

Τι ακριβώς είναι το "χάπι της επόµενης ηµέρας";

Πρόκειται για µια µέθοδο επείγουσας αντι-σύλληψης, που καλύπτει µια σηµαντική ανά-

γκη εφόσον έχει γίνει κάποιο ατύχηµα ή λάθος µε το προφυλακτικό. Προφανώς δεν υποκα-θιστά τη συστηµατική αντισύλληψη, καθώς η ποσότητα των ορµονών που περιέχεται σε αυ-τό είναι µεγάλη και συγκεκριµένα ισάξια µε τα χάπια ενός αντισυλληπτικού κύκλου. Τα ποσο-στά της επιτυχούς αντισύλληψης µε το «χάπι της επόµενης ηµέρας» είναι µικρότερα σε σύ-γκριση µε το κανονικό αντισυλληπτικό και µι-κραίνουν δραµατικά όσο πιο καθυστερηµένα αυτό λαµβάνεται.

Για να παρέχει ικανοποιητική προστασία, το «χάπι της επόµενης ηµέρας» πρέπει να λη-φθεί εντός 24 ωρών από το «ατύχηµα» και ακόµα καλύτερα µέσα στο πρώτο 7ωρο, ε-νώ πρέπει να τονιστεί ότι εµποδίζει τη γονι-µοποίηση του ωαρίου και δεν είναι εκτρω-τικό σκεύασµα.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο «χάπια της επόµενης ηµέρας», το Norlevo και το Ellaone, που µπορούν να ληφθούν αντίστοιχα εντός 72 και 120 ωρών µετά την επαφή.

Η χρυσή τοµή

για τη σωστή

αντισύλληψη

είναι ο

συνδυασµός του χαπιού που

προστατεύει

από τις

ανεπιθύµητες

εγκυµοσύνες

µε το

προφυλακτικό,

το οποίο είναι

«ασπίδα»

ενάντια στα

σεξουαλικώς

µεταδιδόµενα

νοσήµατα

Page 28: Alive #11, Αύγουστος 2014

28 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

5ο Συνέδριο Pharma & Health Conference

Μ ε ιδιαίτερη επιτυχία ο-λοκληρώθηκαν οι ερ-γασίες του 5ου Pharma

& Health Conference 2014 «Οικονομική Ανά-πτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», στο Divani Caravel. Το συνέδριο διορ-γανώθηκε στο πλαίσιο των Ethos Events της Ethos Media και το τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και πλήθος στελεχών από την αγορά της Υγείας.

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υγεία επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, τονίζοντας την αξία της νομοθετικής παρέμβασης και την ανάγκη έκδοσης 49 Υπουργικών Αποφάσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κάνοντας παράλληλα αναφορά στις προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε ό,τι αφορά στο σύστημα προμηθειών προανήγγειλε Υπουργική Απόφαση που θα βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα του συστήματος υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ», ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες υγείας της χώρας, σημείωσε ότι «ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 7%».

Εκπροσωπώντας την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Libytec, σημείωσε: «θεωρούμε απαραίτητο να φτιάξουμε το δικό μας ελληνικό μνημόνιο, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει κάθε χρόνο με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ».

Την ανάγκη πρόσβασης στην καινοτομία υποστήριξε και ο Δρ Alexander Zehnder, President & Managing Director της Roche Hellas, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να τακτοποιηθεί η πληρωμή των χρεών του Δημοσίου αλλά

Σύμφωνα με

τον υπουργό

Υγείας, κ.

Βορίδη, οι

μεταρρυθμίσεις

στον χώρο

της υγείας

πρέπει να

συνεχιστούν

παράλληλα

με την

προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους

στη

Δευτεροβάθμια

Φροντίδα

Υγείας

και οι τιμές των καινοτόμων και των off patent φαρμάκων, που στην Ελλάδα είναι πιο υψηλές στα off patent».

Στο πάνελ I με θέμα: «Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Μπορεί η επένδυση στην καινοτομία να προσφέρει λύσεις;» oμιλητές ήταν οι Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, Medical Director της Roche Hellas, Πάνος Ε. Βάρδας, MD, PhD, καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Δρ Χρήστος Καζάσης, εμβιομηχανικός-εμπειρογνώμων Διαχείρισης Ιατρικής Τεχνολογίας, Βασίλης Κάτσος, πρόεδρος της Pharmathen S.A. και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δρ Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και Erik Nordkamp, President & Managing Director της Pfizer Hellas.

Συγκεκριμένα, ο κ. Nordkamp δήλωσε ότι «χρειάζεται μια πληθωριστική υποδομή προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια τεκμηρίωση και να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για εξορθολογισμό». Στο πλαίσιο του ίδιου πάνελ, στην ομιλία του, ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση είναι η ανάπτυξη, που συγχρόνως όμως θα

σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του ΕΣΥΣτο πάνελ II με θέμα «Πρόσβαση ασθενών:

Προβλήματα και λύσεις για τη βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία και στις υπηρεσίες υγείας» συμμετείχαν οι ομιλητές: Καίτη Αποστολίδου, αντιπρόεδρος του European Cancer Patient Coalition (ECPC), Ξένια Καπόρη, Market Access Director της Roche Hellas, Χαράλαμπος Καραθάνος, φαρμακοποιός-σύμβουλος υπουργού Υγείας, Ιωάννης Καραφύλης, Β’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Dr Joao Barroca, διευθύνων σύμβουλος της Bayer Hellas, Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου

Page 29: Alive #11, Αύγουστος 2014

29

Πελοποννήσου και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ και Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της ELPEN.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραθάνος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου σημείωσε: «Ο ανταγωνισμός και η δυναμική τιμολόγηση είναι η λύση. Ο όγκος θα δώσει την αναγκαία συνθήκη για να επιβιώσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι πολυεθνικές οφείλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Στο πάνελ III με θέμα: «e-health: Τάσεις, προοπτικές, προκλήσεις για την ανάπτυξη λύσεων ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα» συμμετείχαν οι ομιλητές: Γιώργος Κακουλίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), Νικόλαος Κουρέντζης, διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου της Agfa Healthcare, Χριστίνα Παπανικολάου, γ.γ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Παππούς, διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ, και Γεώργιος Ε. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η κ. Παπανικολάου, από τη μεριά της, επεσήμανε τα πλεονεκτήματα του νέου αυτού πεδίου: «βοηθά την πρόληψη, αλλά και δημιουργεί θέσεις

εργασίας. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας προσφέρει διαλειτουργικότητα, μειώνει κόστη και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Τέλος, στο πάνελ IV με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ;» συμμετείχαν οι ομιλητές: Γεώργιος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΠΔ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Βασίλης Κοντοζαμάνης, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης (ΣΡΚ), Αθανάσιος Λοπατατζίδης, MSc, PhD, FRSS, σύμβουλος διοίκησης του Ομίλου Βιοϊατρική, και η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Ειδικότερα, ο κ. Ελευθερίου υπογράμμισε την υποχρηματοδότηση του ιατρικού κλάδου: «Δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς: 1.350 ευρώ παίρνει ένας γιατρός που κάνει επισκέψεις. Δίνουν μόνο 80 εκατομμύρια για επισκέψεις από τα 5 δισ. του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα ένας επιμελητής Α’ παίρνει 1.500 ευρώ για να χειρουργεί όλη τη μέρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, και με την πολύτιμη υποστήριξη των χορηγών:

1. O Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης

2. Γενική εικόνα της αίθουσας του συνεδρίου

3. O Δρ. Alexander Zehnder, President & Managing Director, Roche Hellas

4. Panel I: Χ. Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, Medical Director, Roche Hellas, Δρ. Χ. Καζάσης, Εμβιομηχανικός- Ε-μπειρογνώμων Διαχείρισης Ια-τρικής Τεχνολογίας, Δρ. Ν. Μα-νιαδάκης, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχο-λή Δημόσιας Υγείας, Β. Κά-τσος, Πρόεδρος, Pharmathen S.A. & Γενικός Γραμματέας, Πα-νελλήνια Ένωση Φαρμακοβιο-μηχανίας (ΠΕΦ), E. Nordkamp Nordkamp Nordkamp, President & Managing Director, Pfizer Hellas, Π.Ε. Βάρδας, MD, PhD, Καθηγητής Καρδιολογίας , Πρόεδρος, Ευ-ρωπαϊκή Καρδιολογική Εται-ρεία, Συντονιστής του πάνελ: Α. Νεγκής, Δημοσιογράφος, εφη-μερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, περιοδι-κό Pharma & Health Business, portal VIRUS.com.gr

5. O κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρ-μακευτικών Επιχειρήσεων Ελ-λάδος (ΣΦΕΕ), Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Novartis Hellas

6. Ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, Αντι-πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευ-θυντής, Libytec1 4

3

65

2

Page 30: Alive #11, Αύγουστος 2014

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

30 Ιούλιος-Αύγουστος 2014

Έως τα 45 μπορούν οι

άνδρες να γίνουν δωρητές

σπέρματος

Μια νέα μεγάλη βρετανική

επιστημονική έρευνα «δείχνει» ότι

το σπέρμα των ανδρών δωρητών έως

την ηλικία των 45 ετών είναι εξίσου

κατάλληλο για τη γονιμοποίηση των

ωαρίων όσο εκείνο νεότερων ανδρών.

Οι ερευνητές του Κέντρου Γονιμότητας

του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον

δρα Μιναξί Τσαουντχάρι, που έκαναν

τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο

συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας

Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και

Εμβρυολογίας, ανέλυσαν περίπου

39.300 περιπτώσεις υποβοηθούμενης

αναπαραγωγής με δωρεά σπέρματος.

Η ανάλυση έδειξε ότι όταν ο δωρητής

είναι έως 45 ετών, υπάρχει ελάχιστη

επίπτωση στην έκβαση της διαδικασίας

εξωσωματικής γονιμοποίησης, εφόσον

έχει προηγηθεί η σωστή διαδικασία

επιλογής των κατάλληλων δωρητών.

Το ποσοστό επιτυχίας με σπέρμα

μεγαλύτερου άνδρα είναι περίπου

ίδιο με εκείνο ενός δωρητή πιο νέου,

δηλαδή μεταξύ 20 και 30 ετών.

Επαναστατικό "κοκτέιλ" δίνει καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα Μια καινοτομική νανοτεχνολογική μέθοδο

απεικονιστικής εξέτασης του εντέρου, η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν πιο εύκολα και να θεραπεύουν πιο αποτελεσματικά τις παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου, ανέπτυξαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Τζόναθαν Λάβελ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nano-technology», χρησιμοποίησαν στον «νανοχυμό» μια οικογένεια χρωστικών χημικών ουσιών (naphthalcyanines), τα μικρά μόρια των οποίων απορροφούν μεγάλες ποσότητες φωτός στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για την απεικόνιση βιολογικών ιστών με μεγάλη αντίθεση φωτεινότητας (κοντράστ). Ο «χυμός» αποτελείται από νανοσωματίδια που αιωρούνται σε ένα υγρό, το οποίο πίνει ο ασθενής. Όταν το υγρό φθάνει στο έντερο, οι γιατροί «φωτίζουν» τα αιωρούμενα νανοσωματίδια με μια αβλαβή δέσμη λέιζερ, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μη επεμβατική και σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση του οργάνου, καλύτερα από κάθε άλλη υπάρχουσα τεχνική.

Τον κίνδυνο του καρκίνου στο πάγκρεας μειώνει η ασπιρίνη Στο ήμισυ μειώνεται ο κίνδυνος της εμφάνισης

καρκίνου του παγκρέατος σε όσους λαμβάνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά, επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδο-ποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπι-ρίνης –όπως η αιμορρα-γία στο στομάχι– μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη,

ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστο-ρικό καρκίνου του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση. Η μελέτη έδειξε ότι ό-σοι έπαιρναν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού ξεκινήσει η μελέτη, είχαν κατά

μέσο όρο 48% μικρότε-ρο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ όσοι έπαιρναν α-σπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυ-νο κατά 60%.

Πηγή: www.virus.com.gr

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Eιδή

σεις

Page 31: Alive #11, Αύγουστος 2014

31

Κατά πόσο τελικά το σκληρό ροκ είναι επικίνδυνο για την υγεία των εκατομμυρίων θαυμαστών του;

Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Τhe Lancet, το συνεχές κούνημα του κεφαλιού, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη συμμετοχή σε μια συναυλία ροκ ή μέταλ μουσικής, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο εγκεφαλικό αιμάτωμα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιστημονική ομάδα του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανόβερο, μετά την εισαγωγή ενός 50χρονου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, καθώς υπέφερε από επίμονους και επώδυνους πονοκεφάλους για εβδομάδες. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του 50χρονου σε συναυλία του συγκροτήματος Motorhead, ενός συγκροτήματος που χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό, όπου όπως συνηθίζουν οι λάτρεις αυτού του είδους μουσικής, το «χτύπημα» του κεφαλιού είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το επαναλαμβανόμενο ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στον εγκεφαλικό ιστό, με συνέπεια τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων.

Νέα εφαρμογή για smartphone "καταργεί" εργαστηριακές εξετάσεις

Μια νέα, πολλά υποσχόμενη εφαρμογή για smartphones υπόσχεται ταχύτερα και οικονομικότερα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα «εργαστηριακά» τεστ κοπώσεως.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες χρεώνουν έως και 50 δολ. για τον έλεγχο των επιπέδων της κορτιζόλης, ενώ τα αποτελέσματα διαρκούν έως και μία εβδομάδα . Με την επικείμενη εφαρμογή στο smartphone το κόστος

θα ανέρχεται σε λιγότερο από 5 δολ., δίνοντας τα αποτελέσματα σε λιγότερο από 10 λεπτά περίπου. «Έχουμε σχεδιάσει μια μέθοδο με την οποία ο καθένας μέσα από ένα smartphone θα είναι σε θέση να μετρήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στους σιελογόνους πολύ γρήγορα,

εύκολα και ανέξοδα», όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Joel Ehren-kranz, διευθυντής διαβήτη και ενδοκρινολογίας στο Intermountain Health-care της Γιούτα.

Χιλιάδες μικρόβια βρίσκονται στην οθόνη ενός smartphone!

Τη μικροβιακή ταυτότητα του ιδιοκτήτη του φέρει το κινητό τηλέφωνο, όπως αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα για τα smartphones, στην οποία επισημαίνεται ότι οι έξυπνες συσκευές αντικατοπτρίζουν τον προσωπικό κόσμο μικροβίων των κατόχων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αγγίζουν τις συσκευές τους κατά μέσο όρο 150 φορές την ημέρα. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο σώμα μας και εκείνων που εντοπίζονται στις οθόνες των smartphones. Υποστηρίζουν ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της έκθεσης των ανθρώπων στα βακτήρια. Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στον δείκτη της παλάμης, καθώς και το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στην οθόνη του κινητού μιας ομάδας 17 εθελοντών. Συνολικά, εντοπίστηκαν 7.000 διαφορετικά βακτήρια σε 51 δείγματα. Κατά μέσο όρο, το 22% των βακτηρίων ήταν κοινά μεταξύ δείκτη και κινητού. Το 82% περίπου από τα πιο κοινά βακτήρια που υπήρχαν στα δάχτυλα των συμμετεχόντων βρέθηκαν επίσης και στα τηλέφωνά τους. Στα μικρόβια που βρέθηκαν περιλαμβάνονται τρεις οικογένειες μικροβίων που εντοπίζονται συνήθως στο δέρμα ή στο στόμα μας, όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και το κορυνοβακτηρίδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι και αυτά που μας «μοιάζουν» περισσότερο από πλευράς μικροβιακού φορτίου.

CEO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ[email protected]

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ:ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΝΙΟΥΡΑΣ

[email protected]

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ - CREATIVΕ:ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΜΑΡΟΥΤΣΗ

[email protected]

ΣΥΝΤΑΞΗ:AΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

[email protected]ΒΙΚΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

[email protected]ΑφΡΟΔΙΤΗ ΣΑΡΙΣΑΜΛΗ

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΣΕΑ[email protected]

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ

[email protected]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:ΛΩΡΕΤΤΑ ΜΠΟΥΡΑ

[email protected]ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

[email protected]

ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΡΟΠΟΔΗ

[email protected]

MARkETIng-ΕΠΙΚΟΙΝωΝΙΑ & ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:ΑΘΗΝΑ φΡΑΔΕΛΟΥ

[email protected]ΣΟφΙΑ-ΑφΡΟΔΙΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜωΝ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΛΒΑΡΛΗΣ

[email protected]

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΛΑΖΑΡΑΚΟΥ

[email protected]

ΦωΤΟΓΡΑΦΙΑ: ShutterStock

ΕΚΤΥΠωΣΗ : IrIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε.

* Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση φωτογραφιών και ύλης, ή μέρος αυτής, και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή τους, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.Όλα όσα αναφέρονται στην παρούσα έκδοση προέρχονται από δημοσιογραφικές πληροφορίες και απόψεις ειδικών επιστημόνων. Η διεύθυνση του περιοδικού δεν φέρει ευθύνη και δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις τους. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν που διαφημίζεται άμεσα ή έμμεσα στην εφημερίδα ή ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών, συμβουλευθείτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Η εφημερίδα αλive διανέμεται:• μέσω του συστήματος διακίνησης free

press εφημερίδων και εντύπων της City Promotions, σε Αθήνα και Θεσσαλονί-κη, στα ειδικά γαλάζια στάντς.• μέσω χειροδιανομών σε κεντρικά σημεία

Αθήνας και Θεσσαλονίκης Μεταξύ των αλυσίδων καταστημάτων που φιλοξενούν την εφημερίδα περιλαμβάνονται:• Γρηγόρης Μικρογεύματα • Φούρνος Βενέτη • Praktiker • Super Market Carrefour • Costa Coffee • Polis Park • Βαρδαβάς Οπτικά • Δωδώνη • Απολλώνιον Bakery • Flocafe • Επιλεγμένα Νοσοκομεία και • Κεντρικά Φαρμακεία

Διανομή

Ταυτότητα Τεύχους

id id

id id

id id

Εγκεφαλική αιμορραγία προκαλεί ο ρυθμός της μέταλ!

Page 32: Alive #11, Αύγουστος 2014

Anytime Health Value Τώρα, η επιλογή στην ασφάλιση υ-γείας είναι απλή και προσιτή!Η ασφάλιση υγείας Anytime Health

Value είναι ένα ολοκληρωμένο ασφαλι-στικό πρόγραμμα που καλύπτει τη νοση-λεία και περιλαμβάνει πολλές επιπλέον παροχές, μοναδικές στην ασφαλιστική α-γορά, που προσθέτουν ακόμα μεγαλύτε-ρη αξία στο πρόγραμμα.

Οι καλύψεις• Νοσηλεία σε κορυφαία ιδιωτικά νοσο-

κομεία και σε όλα τα δημόσια νοσοκο-μεία στην Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε στο εξωτερικό. Υπάρχει ένα ποσό συμ-μετοχής του ασφαλισμένου στα έξοδα κάθε χρόνο, αλλά σε σοβαρές περιπτώ-σεις εμφράγματος, εγκεφαλικού ή καρ-κίνου, η κάλυψη είναι 100%!

• Πλήρες ετήσιο check up, σε συνερ-γαζόμενα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

• Άμεση Ιατρική Βοήθεια για αποτελε-σματική αντιμετώπιση στα έκτακτα πε-ριστατικά υγείας, με ιατρικές συμβου-λές αλλά και μεταφορά σε νοσοκομείο, με ασθενοφόρο, ελικόπτερο ή και αε-ροπλάνο αν χρειαστεί!

• Το Anytime Health Value δίνει τη δυ-νατότητα για δεύτερη γνώμη για τη δι-άγνωση και τη θεραπεία από τους κα-λύτερους γιατρούς του κόσμου μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο γιατρών Δί-κτυο Best Doctors.

• Προνομιακές τιμές και εκπτώσεις για ε-πισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις στις ιδιόκτητες ιατρικές μονάδες του Ομίλου INTERAMERICAN (Αθηναϊ-κη Mediclinic & Medifirst Πολυϊατρείο).

Όλα γίνονται απλά και εύκολα

Οι διαδικασίες, τόσο για την ασφά-λιση, όσο και για τη χρήση του προ-γράμματος, είναι εξαιρετικά απλές.• Μπορεί να δει κανείς τα ασφάλιστρά

του και να πάρει προσφορά ασφάλι-σης είτε στο www.anytime.gr είτε καλώντας το 801 11 30000.

• Η ασφάλιση γίνεται από το τηλέφωνο, δεν χρειάζεται παρά να απαντήσει σε μερικές απλές ιατρικές ερωτήσεις.

• Παράδοση συμβολαίου με courier ό-που ζητήσει ο ασφαλισμένος.

Όροι συμβολαίου γραμμένοι με ξεκάθα-ρο, απλό και κατανοητό τρόπο.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να νοσηλευτεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, χωρίς πα-ραπεμπτικό ή άλλα έγγραφα.

Τα συνεργαζόμενα ιδιωτικά νοσοκομεία αποζημιώνονται απευθείας από την εταιρία. Η εξυπηρέτηση είναι συνεχής, και οι άν-θρωποι της Anytime είναι πάντα κοντά του.

Ιδιαίτερα προσιτά ασφάλιστρα

Για ένα άτομο 30 ετών τα ασφάλιστρα εί-ναι μόλις 29 ευρώ το μήνα, ενώ για παιδιά μέχρι 15 ετών είναι μόλις 16 ευρώ το μήνα!

Τα ασφάλιστρα μπορούν να διαφορο-ποιηθούν ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό.

Η ασφάλιση υγείας είναι μια πολύ σημα-ντική απόφαση. Με τις σημερινές συνθή-κες είναι πλέον αναγκαία. Η Anytime κάνει την επιλογή εύκολη, με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει απλότητα, ποιότητα οικο-νομία και επιπλέον έχει την εγγύηση της INTERAMERICAN!

Τώρα και ασφάλιση υγείας από την Anytime!Η Anytime φέρνει τώρα την αμεσότητα και στην ασφάλιση υγείας.

Το Anytime Health είναι η σύγχρονη άποψη στην ασφάλιση υγείας,

που πλέον μπορεί κανείς να κάνει μόνος του, από το τηλέφωνο,

απευθείας από την εταιρία.

ENΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑΗΛΙΚΙΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΜΗΝΙΑΙΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ0-15 16 €

30 29 €

35 34 €

40 41 €

45 50 €

50 60 €

Οικογένεια* 103 €

*γονείς 40 ετών & 2 παιδιά 0-15

Επικοινωνήστεστο8011130000•www.anytime.gr