3lyk- · Web view Το 1890 τυπικά, το...

Click here to load reader

 • date post

  17-Jan-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 3lyk- · Web view Το 1890 τυπικά, το...

ΣΧ. ΈΤΟΣ : 2016 – 2017 3ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΤΑΞΗ : Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΔΡΕΟΥ Α.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ:

ΝΟΜΙΚΗ:

· Αυντίαση Αριόλα

· Δεσλή Νικολέτα

· Κοβάνης Δημήτρης

· Σελέκος Νίκος

· Καραμίντζιου Όλγα

· Κουρουμπέτσου Αναστασία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:

· Βλάχου Ελισάβετ

· Λουκά Βασιλική

· Μιερεσάι Φρίντα

· Μπρατσίωτη Σοφία

· Λάσπα Σοφία

ΞΕΝΑΓΟΣ:

· Ζαμπάκου Νικολέττα

· Μεϊδάνη Αλεξάνδρα

· Σωτηρίου Σοφία

· Τούτουζα Κατερίνα

· Τριανταφύλλου Χρυσή

Νομικές επιστήμες. Ο ρόλος των φύλων.

Το 1890 τυπικά, το ελληνικό Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει την πρώτη του φοιτήτρια, στη Φιλοσοφική Σχολή. Ήταν η Ιωάννα Στεφανοπούλου (ή Στεφανόπολι), κάτι που διόλου δεν άρεσε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ο οποίος με επιστολή του, διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

Τον Σεπτέμβριο του 1890, σε ηλικία 15 ετών, ήταν μια από τρεις γυναίκες, μαζί με τις Φλωρεντία Φουντουκλή και Ελένη Ρούσσου, που έκαναν αίτηση για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα μέχρι τότε ανάλογα αιτήματα γυναικών, που είχαν ξεκινήσει από το 1879, είχαν απορριφθεί με το αιτιολογικό πως τα δευτεροβάθμια σχολεία Θηλέων στα οποία είχαν φοιτήσει δεν ήταν κανονικά Γυμνάσια και αντιστοιχούσαν στον κατώτερο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι τον ανώτερο.

Οι αιτήσεις των άλλων δύο απορρίφθηκαν αλλά το αίτημα της Στεφανόπολι παραπέμφθηκε από τη σύγκλητο του πανεπιστημίου στη Νομική Σχολή, η οποία απεφάνθη πως δεν υπήρχε νομικό κόλλημα για την αποδοχή της αίτησης της. Η σύγκλητος όμως ήταν διχασμένη με τη Θεολογική Σχολή, σύμφωνα με αφήγηση της Στεφανόπολι, να θεωρεί το να διαβεί μια γυναίκα το κατώφλι του πανεπιστημίου ανοσιούργημα ανάλογο με το να διαβεί το κατώφλι του ιερού της εκκλησίας. Τελικά παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, κατόπιν συζητήσεων, αποφάσισε να επιτρέψει στην Στεφανόπολι να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η Στεφανόπολι φοίτησε ως επισκέπτρια για μερικούς μήνες και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι.

Η επίδραση της Νομικής Σχολής στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας ήταν καθοριστική.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (∆ΣΑ) οι δικηγόροι στην Αθήνα ανέρχονται στους 21.331. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθµός των δικηγόρων προσδιορίζεται περίπου στους 43.500. Η αναλογία ανδρών και γυναικών είναι περίπου 55 % µε 45 % (11.372 άνδρες και 9.959 γυναίκες). Αξίζει να σηµειωθεί ότι πριν από 10 χρόνια η αναλογία ήταν περίπου 70 % άνδρες και 30 % γυναίκες

∆ικαστικό Σώµα

Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι κατά το έτος 2000, ο αριθµός των πτυχιούχων που εισήχθησαν στην Σχολή, ανήλθε στους 140 ενώ το 2002 στους 100. Το 2007 ο αριθµός των εισακτέων ανήλθε στους 63, το 2008 στους 135 ενώ για το έτος 2009 προκηρύχθηκε η εισαγωγή 61 σπουδαστών: α) ∆ιοικητική ∆ικαιοσύνη, είκοσι τρεις (23), β) Πολιτική και Ποινική ∆ικαιοσύνη,

Τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, με τους άνδρες να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των γυναικών.Μόλις στο 22% ανέρχεται η εκπροσώπηση των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ), με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς δεν υπερβαίνει το 11%.

Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 50,5% του πληθυσμού της χώρας μας, αλλά, συμμετέχουν στο εργατικό της δυναμικό σε ποσοστό 38%, που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.

Κατά μέσο όρο αμοιβή των γυναικών ανέρχεται στο 75% της αμοιβής των ανδρών, με σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε διάφορους κλάδους. Οι μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, υφίστανται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ αντίθετα, στο δημόσιο τηρείται με μεγαλύτερη αυστηρότητα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες περί ισότητας. Σε σχέση με το παρελθόν, σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύονται ευρύτερα σε κλάδους του δημοσίου με μονιμότητα εργασίας και υψηλό κύρος, όπως ο δικαστικός, το διπλωματικό σώμα, και η δημόσια διοίκηση γενικότερα. Όπως και σε κλάδους με μόνιμη ή μάλλον διασφαλισμένη απασχόληση, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τράπεζες. Ενώ αυξάνεται αλματωδώς η συμμετοχή τους στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

Στον χώρο των νομικών επιστημών:

Οι νέοι άντρες συνάδελφοι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στους άντρες και τις γυναίκες δικηγόρους.

Οι νεότερες γυναίκες αντιμετωπίζονται με αναίτια ειρωνεία και υπεροπτική διάθεση από άντρες συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας. Aυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε σεξιστικές αντιλήψεις παλαιότερων εποχών που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά απλώς σε προσωπική ανασφάλεια.

Η φύση της δουλειάς του υπερασπιστή δικηγόρου, που πρέπει να διασώσει τη φήμη, την περιουσία ή την ελευθερία του πελάτη του, ευνοεί τη δημιουργία αυτής της εντύπωσης. Η ίδια εντύπωση δημιουργείται βέβαια και από τις μεμονωμένες συμπεριφορές συναδέλφων που δε σέβονται το λειτούργημα που επιτελούν, ούτε βέβαια και τους πελάτες τους.

Τα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες ίσως πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες σχετίζονται με την καθημερινή αντιμετώπιση ενός ανοργάνωτου κράτους, που δεν έχει διάθεση να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του, συντηρώντας μια γραφειοκρατία που καταναλώνει πολύτιμο κομ