Επαγγελματικα XXL 4 2012

23

description

Επαγγελματικα XXL 4 2012

Transcript of Επαγγελματικα XXL 4 2012

Page 1: Επαγγελματικα XXL 4 2012

NEA XXL_04:touring_pilio.qxd 12/6/2012 11:24 57

Page 2: Επαγγελματικα XXL 4 2012

58

ΝΕΑ XXL από την Ελλάδα και τον κόσμο

Στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Επαγγελματικώντου Ανόβερου, η γερμανική εταιρεία αποκάλυψεπως αναμένεται να λανσάρει και ένα νέο ελαφρύ

φορτηγό με απόβαρο από 6,0t. που προορίζεται γιαχρήση στις ενδοαστικές ή περιαστικές διανομές προϊόν-των.

Και το όνομα αυτού… Antos.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και εικόνες που η

Mercedes-Benz ανάρτησε στο διαδίκτυο, το νέο Antosθα βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο Actros σε ό,τιαφορά στην σχεδίαση του αμαξώματος και του εσω-τερικού του. Ωστόσο, το Antos έχει εξελιχθεί μεγνώμονα την βέλτιστη δυνατή ευελιξία του εντός

Κατά τη διάρκεια της IAA το Ανόβερου τον προσεχή Σε-πτέμβριο, η Mercedes-Benz θα παρουσιάσει ένα νέοελαφρύ φορτηγό διανομών με την ονομασία Antos.

Το νέο ελαφρύ φορτηγό της Mercedes-Benz θα προσφέρεται με καμπίνες πλάτους2,3μ. με κοντό ή μεσαίο μήκος.

Ξαφνιάζοντας ακόμη μια φορά, η Mercedes-Benz έδωσε στη δημοσιότητα τιςπρώτες εικόνες και αρκετά στοιχεία για το νέο φορτηγό διανομών της, με τηνονομασία «Antos» που θα λανσαριστεί το φθινόπωρο.

Ιδού το νέο Mercedes-Benz Antos

NEA XXL_04:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:42 58

Page 3: Επαγγελματικα XXL 4 2012

59

της πόλης, την πολύ καλή οδικήσυμπεριφορά κατά την έξοδο τουαπό αυτή (σε ανοικτούς αυτοκινη-τόδρομους), την ευκολία στον χει-ρισμό του και φυσικά τον φιλικό–προς το περιβάλλον- χαρακτήρατου.

Οι καμπίνες του νέου Antos θαέχουν πλάτος 2,3 μέτρων και θαπροσφέρονται σε εκδόσεις με κον-τό «S» ή μεσαίο «M» μήκος. Βασι-κό μέλημα των σχεδιαστών τηςMercedes-Benz ήταν η διασφάλιση

της άνεσης στην είσοδο και έξοδοτου οδηγού από το όχημα, η εργο-νομία στο εσωτερικό της καμπίναςκαι φυσικά η ασφάλεια των επιβαι-νόντων.

Παράλληλα όμως, το Antos θαεφοδιάζεται και με μια ευρύτατηγκάμα κινητήρων τεχνολογίας Eu-ro6 της οικογένειας «Blue Efficien-cy Power» που θα είναι διαθέσιμησε 13 διαφορετικές εκδόσεις μεισχύ από 238 έως και 510 ίππους.

Διαθέσιμο ως πλαίσιο φορτηγού

ή τράκτορας, με ανεξάντλητη γκά-μα αξόνων και μεταξονίων (67 δια-φορετικά μήκη), το Antos θα εφο-διάζεται μεταξύ άλλων με το πλή-ρως αυτοματοποιημένο κιβώτιο τα-χυτήτων PowerShift καθώς και μετο Active Brake Assist II που πλέονείναι σε θέση να αναγνωρίζει καιστατικά εμπόδια στο δρόμο τουοχήματος.

Αναφορικά με τις μεταφορικέςδυνατότητες του, οι μέχρι στιγμήςπληροφορίες που έχει ανακοινώσει

η Mercedes-Benz αναφέρουν πωςτο απόβαρο του Antos ξεκινά απότους 6t., ενώ ανάλογα με τη χρήσηγια την οποία προορίζεται, διαμορ-φώνονται ανάλογα, τόσο οι διαστά-σεις όσο και οι τύποι των αξόνων.Με αυτόν τον τρόπο μπορούν ναεξυπηρετηθούν απόλυτα οι απαιτή-σεις, τόσο για το μέγιστο δυνατόωφέλιμο φορτίο, όσο και για το μέ-γιστο δυνατό ωφέλιμο όγκο (π.χ. σεμια έκδοση με υπερκατασκευή κι-βωτάμαξας ή ψυκτικού θαλάμου).

To υβριδικό VolvoMean Green κατάφερενα καταρρίψει εκ νέουτα ρεκόρ ταχύτηταςπου διατηρούσε απότον Ιούνιο του 2011.

Δύο νέα ρεκόρ ταχύτητας κα-τέρριψε το υβριδικό Volvo

Truck με την ονομασία «MeanGreen» που εφοδιάζεται με έναπαράλληλο σύστημα κινητήρωνσυνολικής απόδοσης 2.300 ίππωνκαι 7.980 Nm… Τα ρεκόρ ταχύτη-τα που το Volvo «Mean Green»κυνηγούσε ήταν δικά του και εί-χαν σημειωθεί τον Ιούνιο του2011 στη πίστα του αεροδρομίουHultsfred στην Σουηδία.

Αυτή τη φορά, το σκηνικό μετα-τέθηκε στο αεροδρόμιο Wendover(Γιούτα, ΗΠΑ). Στόχος των υπευ-θύνων του εγχειρήματος ήταν νακαταρρίψουν το ρεκόρ 1 χιλιομέ-τρου εκκινώντας, τόσο από στάση,όσο και εν κινήσει.

Δηλαδή, την πρώτη φορά, τοMean Green καλείται να διανύσειμια απόσταση 1 χλμ. εκκινώνταςαπό στάση και να επιστρέψει ξανάμε τον ίδιο τρόπο (επαναλαμβά-νοντας τη διαδικασία προς την αν-

τίθετη διεύθυνση).Η δεύτερη διαδικασία είναι αν-

τίστοιχη, μόνο που το Mean Greenδεν ξεκινά από στάση, αλλά ηχρονομέτρηση του ξεκινά όταν πε-ράσει (εν κινήσει) τη γραμμή τηςαφετηρίας.

Χάρη στο παράλληλο σύστημακινητήρων του, περιλαμβάνει ένανD16 πετρελαιοκινητήρα με ισχύ2.100 ίππων και περίπου 6.780Nm ροπής και έναν ηλεκτροκινη-τήρα με ισχύ 200 ίππων και ροπή1.200 Nm, το Mean Green κατά-φερε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτη-τας και στις δύο δοκιμασίες.

Στην πρώτη, η μέση ωριαία τα-χύτητα του ανήλθε στα 153,252χλμ./ώρα (προηγούμενη επίδοση152,253 χλμ./ώρα) ενώ στην δεύ-τερη περίπτωση, η μέση ωριαίαταχύτητα του μετρήθηκε στα236,577 χλμ./ώρα (προηγούμενηεπίδοση 218,780 χλμ./ώρα).

Νέα ρεκόρ από το υβριδικό Volvo Truck

NEA XXL_04:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:44 59

Page 4: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΝΕΑ XXL από την Ελλάδα και τον κόσμο

Σημαδιακή μέρα ήτανη 11η Μαΐου 2012

για τη γραμμή παραγω-γής όλων των τύπων λε-ωφορείων (αστικά, πε-ριαστικά , τουριστικάκ.ά.) της Mercedes-Benz στο Mannheim,καθώς από τις πύλες της

εξήλθε το πρώτο αστικόλεωφορείο μαζικής πα-ραγωγής με κινητήρατεχνολογίας Euro6.

Εφοδιασμένο με κινη-τήρες 7,7 ή 10,7 λτ. πουαποδίδουν ισχύ από299- 394 ίππους, το C-itaro Euro6 είναι σε θέ-

ση να προσφέρει μει-ωμένη κατανάλωσηκαυσίμου κατά 1.000 λτ.σε ετήσια βάση σε σχέ-ση με τις συμβατικές εκ-δόσεις του, ενώ εκπέμ-πει και 2,6t. λιγότεροδιοξείδιο του άνθρακαστην ατμόσφαιρα.

Μια ακόμη διάκριση εξασφάλι-σε η πλήρως ηλεκτρική έκδο-

ση του Solaris Alpino καθώς απέ-σπασε τον τίτλο «Innovation of theYear 2012» σε σχετικό διαγωνισμότου περιοδικού «Busplayer». Απότο φθινόπωρο του 2011 όταν καιπρωτοπαρουσιάστηκε, η αμιγώςηλεκτρική έκδοση του Solaris Alpi-no 8,9 LE midibus, έχει καταφέρεινα αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κρι-τικές και πολλαπλές βραβεύσειςκαι τις καινοτομίες που υιοθετεί.

Στην παρούσα φάση, το SolarisElectric υπόκειται σε εκτεταμένες

δοκιμές εξέλιξης και σε πραγματι-κές συνθήκες χρήσης, μέσω τωνοποίων έχει διασφαλιστεί πως τοεν λόγω αστικό λεωφορείο είναισε θέση να διανύσει έως και 100χλμ. χωρίς φόρτιση.

Πληροφοριακά , το σύστημαηλεκτροκινητήρα και μετάδοσηςτης κίνησης προέρχεται από τηνεταιρεία Vossloh Kiepe.

Συμπληρωματικά, αξίζει να ανα-φέρουμε πως, η πολωνική εται-ρεία έχει καταφέρει να εξελιχθείσε μια από τους πιο επιτυχημένουςκατασκευαστές λεωφορείων όλων

των τύπων στην αγορά της ΕΕ, κα-θώς από το 1996 όταν και ιδρύθη-

κε, έχει διαθέσει περισσότερα από8.500 οχήματα σε 24 χώρες.

Έναρξη παραγωγής του Citaro Euro6

Νέα διάκριση για το ηλεκτρικό Solaris

Ένα τουριστικό λεωφορείο από το μέλλον

60

Το πρώτοMercedes-Benz Citaroμε κινητήρατεχνολογίαςEuro6 εξήλθεαπό τη γραμ-μή παραγω-γής της εται-ρείας στοMannheim.

Εν αναμονή της πρώτης παγκό-σμιας παρουσίασης του μέσα

στο φθινόπωρο στην Διεθνή Έκθε-ση Επαγγελματικών οχημάτων στοΑνόβερο, η Setra έδωσε στην δη-μοσιότητα τις πρώτες εικόνες καιστοιχεία της νέας γενιάς των Com-fortClass 500.

Ένα από τα βασικότερα γνωρί-σματα των νέων τουριστικών λεω-φορείων της γερμανικής εταιρείαςείναι ο ιδιαίτερα βελτιωμένος αε-ροδυναμικός συντελεστής που χά-ρη σε αμέτρητες ώρες δοκιμώνστην αεροδυναμική σήραγγα, έχειμειωθεί στο 0,33, ένα νού-μερο που πριν από λίγοκαιρό έμοιαζεαπλησίαστοα π ό

οχήματα της συγκεκριμένης κατη-γορίας.

Πέραν όμως της μείωσης τηςαντίστασης που το όχημα δέχεταιαπό τον αέρα κατά την κίνηση του,αρκετά είναι και τα νέα στοιχείατης σχεδίασης του αμαξώματοςτων νέων ComfortClass 500.

Το γνωστό καμπυλωτό σχήμα τουκάτω μέρους των γυάλινων επιφα-νειών στο εμπρόσθιο πλευρικό τμή-μα του οχήματος, έχει μεταβληθείελαφρά, ενώ εμφανίζεται πλέον καιστο πίσω τμήμα του οχήματος.

Παράλληλα, το παρμπρίζ έχειμεγαλώσει και σε μέγεθος καιεκτείνεται προς τα κάτω έως καιστο λογότυπο της εταιρείας, ενώπλέον εμφανίζει και μεγαλύτερηκαμπύλη. Νέος είναι επίσης, τόσοο προφυλακτήρας, όσο και τα φω-τιστικά σώματα, ενώ αρκετές είναικαι οι στιλιστικές και κατασκευα-στικές επεμβάσεις στο εσωτερικό,για τις οποίες ωστόσο θα πρέπεινα περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρινα ανακοινωθούν περισσότεραστοιχεία από την εταιρεία.

Πέραν της εκτεταμένης γκάμαςπροηγμένων ηλεκτρονικώνσυστήματος που αναλαμβά-νουν τον έλεγχο της οδικήςτους συμπεριφοράς, τα νέα

ComfortClass 500 καλύπτουναπόλυτα τις προδιαγραφές τηςΟδηγίας ECE-R 66/01 που θα

τεθεί σε ισχύ όχι νωρίτερα από το2017 και αφορά στην αναβάθμισητης δομής του αμαξώματος προκει-μένου να προσφέρει καλύτερηπροστασία στους επιβάτες σε περί-πτωση ανατροπής του οχήματος.

Τα νέα ComfortClass 500 έχουνμέχρι στιγμής παρουσιαστεί στιςεκδόσεις S 515 HD (δύο άξονες),S516 HD (δύο ή τρεις άξονες) καιS 517 HD (τρεις άξονες). Τέλος,κάτω από το κάλυμμα του κινητή-ρα εδράζεται ο νέος 6κύλινδος–σε σειρά- ΟΜ 470 της οικογένει-ας BlueEfficiency Power της Mer-cedes-Benz που καλύπτει τις προ-διαγραφές της Euro6 αρκετά πριναυτή τεθεί σε ισχύ (αρχές 2014).

Το εν λόγω μηχανικό σύνολοτων 10,7 λτ. αποδίδει ισχύ 428 ίπ-πων στις 1.800 σ.α.λ. και μέγιστηροπή 2.100 Nm στις 1.100 σ.α.λ.

Τα νέα Setra ComfortClass 500 που θα παρουσιαστούν στην ΙΑΑτο φθινόπωρο του 2012, εμφανίζουν μια εντελώς νέα σχεδίαση.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση του αεροδυναμικούσυντελεστή το οχήματος στο 0,33, τα νέα ComfortClass 500 με τηνμορφή μοντέλων υπό κλίμακα, πέρασαν εκατοντάδες ώρες στηναεροδυναμική σήραγγα της εταιρείας.

NEA XXL_04:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:46 60

Page 5: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Ads_05:touring_pilio.qxd 2/6/2011 2:10 11

Page 6: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών RAI (Άμστερνταμ)

62

Μετά από ένα… κενό πέντε ετών, η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων του Άμστερνταμ (Bedrij-fsautoRAI) επανήλθε δυναμικά μέσα στο 2012 και μας έδωσε μια πρώτη γεύση των όσων αναμένεται ναδούμε, τόσο στην IAA του Ανοβέρου που ακολουθεί (το φθινόπωρο), όσο και την επόμενη 2ετία σε πανευ-ρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά πάντα στον κλάδο των χερσαίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Οι πρώτες ματιές σε μια νέα εποχή

ΗBedrijfsautoRAI του 2012έλαβε χώρα από τις 17- 21Απριλίου στις εκθεσιακές

εγκαταστάσεις Euro Complex τουΆμστερνταμ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανα-κοινώσεις των διοργανωτών, πε-ρισσότεροι από 180 εκθέτες πα-ρουσίασαν τα πιο προηγμένα προ-ϊόντα και υπηρεσίες σε τομείςόπως είναι ο κλάδος των ελαφρώνκαι βαρέων επαγγελματικών οχη-μάτων, των οχημάτων για ειδικέςχρήσεις, τα ανταλλακτικά, τα αξε-σουάρ κ.ά.

Αρκετές και σημαντικές ήταν

όμως και οι πρεμιέρες που πραγ-ματοποιήθηκαν στη RAI του 2012μεταξύ των οποίων αξίζει να ανα-φέρουμε διάφορες εκδόσεις βαρέ-ων οχημάτων από εταιρείες όπωςοι DAF, Scania, Mercedes-Benz,Iveco κ.ά. με κινητήρες τεχνολο-γίας Euro6 αναφορικά με τις εκ-πομπές ρύπων.

Αν και είχε απουσιάσει από τοπαγκόσμιο καλεντάρι των διεθνώνεκθέσεων για τον κλάδο των επαγ-γελματικών οχημάτων για μια5ετία, η RAI κατάφερε να προσελ-κύσει έναν μεγάλο αριθμό επισκε-πτών και εκπροσώπων του Τύπου,

καθώς συνολικά 46.690 άτομα πέ-ρασαν τις πύλες της.

Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχίατης εν λόγω έκθεσης αποτέλεσε τογεγονός ότι, μεταξύ των εκθεμά-των της συγκαταλέγονταν μοντέλαόπως το International Van of theYear για το 2012, Renault KangooZ.E. ή η νέα γενιά του Actros(Truck of the Year 2012) που δι-καίως θεωρείται –προς το παρόν-το πιο προηγμένο τεχνολογικά βα-ρύ φορτηγό.

Παράλληλα, η DAF Trucks, δε-δομένου ότι βρίσκονταν στην…έδρα της, φρόντισε να αποζημιώ-

σει τους επισκέπτες στο περίπτεροτης με πολλαπλές νέες υπηρεσίεςκαι προϊόντα για τα οχήματα της.

Στην σελίδες που ακολουθούν,συγκεντρώσαμε και σας παρουσιά-ζουμε τα σημαντικότερα νέα μοντέ-λα που παρουσιάστηκαν από τιςκορυφαίες εταιρείες παραγωγήςελαφρών και βαρέων επαγγελματι-κών οχημάτων στην φετινή RAI.

Καταλήγοντας, αξίζει να αναφέ-ρουμε πως, η επόμενη Διεθνής Έκ-θεση Επαγγελματικών Οχημάτωντου Άμστερνταμ έχει ανακοινωθείπως θα λάβει χώρα στις 8- 12Απριλίου του 2014.

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:48 62

Page 7: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Πολλά και σημαντικά ενδιαφέ-ρονται ήταν τα εκθέματα που η

ιταλική εταιρεία είχε να παρουσιάσειστη φετινή RAI του Άμστερνταμ καιμεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμετην νέα έκδοση του Stralis, του κο-ρυφαίου εκπρόσωπου της Ivecoστην γκάμα των φορτηγών, με δυνα-τότητα κίνησης με διπλό τύπο καυσί-μου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Παράλληλα, η Iveco παρουσίασετο Iveco Powerstar, ένα από ταοχήματα της αγωνιστικής ομάδαςDe Rooy, που ως γνωστόν κατάφε-ρε να στεφθεί νικήτρια στο φετινόΡάλι Ντακάρ.

Παράλληλα, το παρών έδωσε ηνέα γενιά του Iveco Daily που πλέ-ον θα προσφέρεται σε εκδόσεις μεμεικτό βάρος έως και 7,2t. ενώ πα-ρουσιάστηκε, τόσο το Daily, όσοκαι το Eurocargo με κινητήρες πουμπορούν να κάνουν χρήση διπλού

τύπου καυσίμου όπως το Stralis. Σε ό,τι αφορά στο Stralis LNG

Natural Power, αξίζει να αναφέρου-με πως ο εναλλακτικός τύπος καυ-σίμου (LNG: Liquified Natural Gas)αποθηκεύεται σε συνθήκες θερμο-κρασίας της τάξης των -125 βαθ-μών Κελσίου (όπου και υγροποιεί-

ται). Με δεδομένο ότι, οι έρευνεςκαι οι δοκιμές της Iveco έχουν απο-δείξει πως ο δευτερεύων αυτός τύ-πος καυσίμου αυξάνει την αυτονο-μία του Stralis LNG κατά 750 χλμ.,ενώ παράλληλα μειώνει και το κό-στος χρήσης του, καθίσταται σαφέςπως η ιταλική εταιρεία είναι σε θέση

να προσφέρει μια νέα εναλλακτικήλύση στους πελάτες της.

Το Stralis LNG τέλος, αξίζει νασημειώσουμε πως θα προσφέρεταισε εκδόσεις με δύο ή τρεις άξονεςκαι ο κινητήρας Cursor 8 των 330ίππων με τον οποίο εφοδιάζεται, κα-λύπτει τις προδιαγραφές της Euro 6.

Iveco Trucks

Eκδόσεις

Tector 4Κυβισμός 4,5 λτ. (4κύλινδρος) Ισχύς (ίπποι) Ροπή (Nm)160 580186 680206 750Tector 6Κυβισμός 6,7 λτ. (6κύλινδρος) Ισχύς (ίπποι) Ροπή (Nm)220 800250 850280 1.000320 1.100Cursor 98,7 λτ. (6κύλινδρος) Ισχύς (ίπποι) Ροπή (Nm)310 1.300330 1.400360 1.650400 1.700Cursor 1111,1 λτ. (6κύλινδρος) Ισχύς (ίπποι) Ροπή (Nm)420 1.900460 2.150480 2.250Cursor 1312,9 λτ. (6κύλινδρος) Ισχύς (ίπποι) Ροπή (Nm)410 2.200450 2.300500 2.300560 2.500

Κατά τη διάρκεια της φετινής RAI ηIveco έδωσε ένα μικρό δείγμα γραφήςτων νέων κινητήρων της που καλύ-πτουν τις προδιαγραφές της Euro6.

Το Iveco Stralis LNG με

τον Cursor 8 των330 που μπορεί να κά-

νει χρήση και φυσικού αερί-ου ως καύσιμο, αποτέλεσε ένα

από τα σημαντικότερα εκθέματα τηςIveco Trucks.

Το Iveco Powerstar με τα χρώματα τηςαγωνιστικής ομάδας της De Rooy πουκατέκτησε το φετινό Ράλι Ντακάρ ήτανπαρόν στο περίπτερο της Iveco.

H νέα γενιάτου IvecoDaily πουπλέον είναιδιαθέσιμοκαι στην ελ-ληνική αγο-ρά, δεν θαμπορούσε ναλείπει από τοπερίπτεροτης ιταλικήςεταιρείας.

Μέχρι στιγμής αρκετές εταιρεί-ες κατασκευής βαρέων φορ-

τηγών έχουν ανακοινώσει νέουςτύπους κινητήρων για τα οχήματατους οι οποίοι καλύπτουν τις προ-διαγραφές της Euro6. Ωστόσο, ηIveco πρωτοτυπεί καθώς η δικήτης πρόταση δεν επιτυγχάνει τηνμείωση των εκπομπών ρύπων με

συνδυασμό των τεχνολογιών EGRκαι SCR. Αντίθετα, η ιταλική εται-ρεία έχει ανακοινώσει πως από ταμέσα του τρέχοντος έτους και με-τέπειτα, θα είναι σε θέση να προ-σφέρει μηχανικά σύνολα σε εκδό-σεις Euro6 οι οποίες θα βασίζον-ται μόνο στην τεχνολογία SCR(Selective Catalytic Reduction).

Ο νέος κινητήρας Euro6 της Iveco Trucks

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 11/6/2012 4:32 63

Page 8: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

64

Η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών RAI (Άμστερνταμ)

«Παίζοντας ουσιαστικά… εντόςέδρας», η DAF Trucks είχε

προετοιμάσει πολλές και σημαντι-κές καινοτομίες για τον κλάδο τωνφορτηγών της, τις οποίες και πα-ρουσίασε στην έκθεση του Άμ-στερνταμ.

Χωρίς αμφιβολία, τα σημαντικό-τερα εκθέματα της ολλανδικήςεταιρείας ήταν τα CF85 και XF105στις εκδόσεις ATe (Advanced Tran-sport Efficiency) που χάρη στιςπολλαπλές βελτιώσεις που έχουν

δεχθεί, είναι σε θέση να προσφέ-ρουν σημαντικά οφέλη στους ιδιο-κτήτες τους ως προς τη μείωση τουκόστους χρήσης και συντήρησηςτους.

Παράλληλα όμως, η DAF πα-ρουσίασε και μια έκδοση του LF μεένα ειδικό αεροδυναμικό κιτ πουπροσφέρει σημαντική μείωση τηςμέσης κατανάλωσης καυσίμου τουκαθώς και έναν νέο ελαφρύ συζυ-γή άξονα. Ας τα δούμε, όμως, όλαπιο αναλυτικά.

DAF Trucks

Το συγκεκριμένο έκθεμα τηςDAF αφορά ουσιαστικά σε μια

έκδοση αστικών διανομών μευπερκατασκευή κιβωτάμαξας γιατο LF45 που σε σχέση με τις αντί-στοιχες –συμβατικές- εκδόσειςεμφανίζει σημαντικά βελτιωμένηαεροδυναμική.

Βασικό γνώρισμα του αποτε-λούν τα εντελώς νέα αεροδυναμι-κά βοηθήματα σε όλο το μήκος

και πλάτος του αμαξώματος καιτης καμπίνας, με χαρακτηριστικήτην καμπύλη που χαμηλώνει προςτο κέντρο και το πίσω μέρος τηςυπερκατασκευής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τηςDAF, το LF45 Aero Body προσφέ-ρει μειωμένη κατανάλωση καυσί-μου της τάξης του 8% σε σχέσημε τις απλές εκδόσεις του μοντέ-λου.

Το εν λόγω σύστημα της DAF εφοδιάζεται με πλή-ρες σύστημα αερανάρτησης και έχει σχεδιαστεί

ειδικά για βαριές εφαρμογές. Παράλληλα, συμβάλ-λει τα μέγιστα στη διατήρηση της μέγιστης δυνατήςπρόσφυσης των τροχών ακόμα και στις πιο απαιτητι-κές «off-road» εφαρμογές.

Σε σχέση με τον –αντίστοιχων προδιαγραφών-άξονα που η DAF προσφέρει στην παρούσα φάση, ονέος συζυγής άξονας είναι ελαφρύτερος κατά 375 κι-λά και θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις νέες εκδόσειςATe των CF85 και XF105 με διάταξη 6x4 και 8x4.

Το εν λόγω σύστημα προσφέρεται με δυνατότηταφόρτισης 21- 26t. ενώ η ελκτική του δυνατότηταμπορεί να ανέλθει στους 70t. Παράλληλα, το μεικτόβάρος συρμού μπορεί να υπερβεί τους 120t. Τέλος,πέραν του μικρότερου βάρους και των αυξημένωνδυνατοτήτων του, ο SR1360T εμφανίζει και μικρότε-ρο κόστος συντήρησης καθώς τα λιπαντικά τουαπαιτούν αλλαγή κάθε τρία έτη ή 450.000 χλμ.

Το νέο LF45 Aero Body

Ο νέος συζυγής άξονας SR1360T

Με εντελώςνέο αεροδυναμικόπακέτο που μειώνει την κα-τανάλωση καυσίμου έως και κα-τά 8%, το LF45 Aero Body συγκέν-τρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ελαφρύτερος, με λιγό-τερο κόστος συντήρη-

σης και πιο αποδοτικός,ο νέος συζυγής άξονας

της DAF προορίζεταιακόμα και για τις πιο

απαιτητικές συνθήκεςχρήσης.

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:54 64

Page 9: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Σημαντική ήταν και η παρουσίατης Mitsubishi Fuso, θυγατρι-

κής του Ομίλου Daimler AG, κατά

τη διάρκεια της RAI όπου και πα-ρουσιάστηκε το νέο Canter 4x4.

Επιδεικνύοντας σημαντικά βελ-

τιωμένες αρετές κατά τη διάρκειακίνησης σε εκτός δρόμου διαδρο-μές, η έκδοση 4x4 του νέου Canter

θα είναι διαθέσιμησε εκδόσεις με μει-κτό βάρος έως και6,5t.

Παράλληλα , ηγκάμα των καμπι-νών της περιλαμ-βάνει δύο επιλογέςπου μπορούν ναυποστηρίξουν έωςκαι επτά επιβάτες.

Οι περιορισμέ-νες διαστάσεις τουαμαξώματος, η με-γάλη γκάμα μετα-ξονίων και το εξαι-

ρετικά περιορισμένο απόβαρο σεσχέση με το μεικτό βάρος του, κα-θιστούν το Fuso Canter 4x4 μιαιδανική επιλογή για μια μεγάληγκάμα χρήσεων.

Ο 4κύλινδρος πετρελαιοκινητή-ρας των 3,0 λτ. του νέου Mitsubi-shi Fuso Canter 4x4 αποδίδει μέγι-στη ισχύ 175 ίππων και ροπή έωςκαι 430 Nm που διατηρείται σταθε-ρή από τις 1.600- 2.900 σ.α.λ. Πα-ράλληλα, καλύπτει τις προδιαγρα-φές της Euro5 αλλά και του αυστη-ρότερου πρωτοκόλλου EEV ανα-φορικά με τις εκπομπές ρύπων τουχάρη στην τεχνολογία SCR πουπροβλέπει την προσθήκη AdBlueκατά το στάδιο της επεξεργασίαςτων καυσαερίων του.

Mitsubishi Fuso

Με σαφέστατη αυξημένη απόσταση από το έδαφος σε σχέσημε τις συμβατικές εκδόσεις του ιαπωνικού ελαφρού φορτη-γού, η νέα γενιά του Mitsubishi Fuso Canter 4x4 έδωσε το πα-ρών στη RAI.

Μέσω του προγράμματος ATe(Advanced Transport Efficien-

cy), η DAF προσφέρει σημαντικέςβελτιώσεις στα κορυφαία βαρέαφορτηγά της (CF85 & XF105) με πιοπρόσφατες προσθήκες τα νέου τύ-που καθίσματα που υπόσχονται αυ-ξημένα επίπεδα άνεσης και τις ενι-σχυμένες επενδύσεις θωράκισηςστο κάτω μέρος του οχήματος γιατις εκτός δρόμου εφαρμογές.

Από το καλοκαίρι του 2011, τοπρόγραμμα ATe έχει να επιδείξειπολλές και σημαντικές καινοτομίες

όπως είναι η βελτίωση του κινητήραPACCAR MX των 12,9 λτ. που πλέονεφοδιάζεται με νέα πιστόνια, νέο σύ-στημα τροφοδοσίας κ.ά. με αποτέλε-σμα τη μείωση της μέσης κατανάλω-σης καυσίμου του κατά 3% περίπου.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα ATeσυγκαταλέγεται και η νέα γενιά κιβω-τίων ταχυτήτων (AS-Tronic) καθώςκαι η μείωση του ορίου ταχύτηταςστον «κόφτη» από τα 89 χλμ./ώραστα 85 χλμ./ώρα, γεγονός που συμ-βάλλει στην περαιτέρω μείωση τηςμέσης κατανάλωσης κατά 2%- 3%.

Επιπρόσθετα, το κόστος συντή-ρησης του οχήματος μειώνεται απότην ύπαρξη των –νέου τύπου- μπα-ταριών στον βασικό εξοπλισμόόλων των εκδόσεων των CF καιXF, οι οποίες δεν απαιτούν συντή-ρηση.

Στα βασικότερα γνωρίσματα τωνεκδόσεων AΤe περιλαμβάνονταιμεταξύ άλλων στοιχεία όπως ταβελτιωμένα αεροδυναμικά βοηθή-ματα, τα «πράσινα» ελαστικά πε-ριορισμένης αντίστασης, το «έξυ-πνα» Adaptive Cruise Control, κ.ά.

Ως γνωστόν, η DAF προσφέρειστις «αδελφές» εταιρείες του

Ομίλου PACCAR, Kenworth καιPeterbilt που δραστηριοποιούνταιστην αγορά των ΗΠΑ, τον κινητήραPACCAR MX των 12,9 lt. από το2010 σε εκδόσεις που καλύπτουντις προδιαγραφές ρύπων EPA10.

Το πρωτόκολλο EPA10 περιλαμ-βάνει τις πιο αυστηρές προδιαγρα-φές ρύπων που ισχύουν για τους κι-νητήρες στις ΗΠΑ και είναι αντίστοιχομε τα όσα προβλέπει η Euro6. Μεδεδομένο ότι, η Euro6 θα τεθεί σε

ισχύ από το 2014 για τις αγορές τηςΕΕ, η DAF έχει επικεντρωθεί περισ-σότερο στην εξέλιξη των κινητήρωντης με κινητήρες που καλύπτουν τιςπροδιαγραφές Euro5/EEV.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια τηςRAI, οι επισκέπτες στο περίπτερο

της DAF Trucks είχαν την ευκαιρίανα δουν από κοντά τον PACCARMX (12,9λτ.) της DAF που θα αρχί-σει να παράγεται από τις αρχές του2013 σε εκδόσεις με ισχύ 410,460 και 560 ίππων που θα καλύ-πτουν τις προδιαγραφές της Euro6.

Τα CF85 & XF105 ATe

Προ των πυλών και οι κινητήρες Euro6

Το XF105 ATe αποτέλεσε ένααπό τα βασικότερα εκθέματαστο περίπτερο της DAF Trucks.

Ο PACCAR MX των12,9 λτ. με ισχύ από410- 560 ίππους πουκαλύπτει τις προδια-γραφές της Euro6δεν θα μπορούσε ναλείπει από το περί-πτερο της DAF στηνRAI του 2012.

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:56 65

Page 10: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών RAI (Άμστερνταμ)

Κατά τη διάρκεια της RAI, η Mer-cedes-Benz παρουσίασε αρκε-

τά σημαντικά νέα μοντέλα, τόσοαπό την κατηγορία των ελαφρών,όσο και των βαρέων επαγγελματι-κών.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη, μετα-ξύ των εκθεμάτων της γερμανικής

αυτοκινητοβιομηχανίας αξίζει νααναφέρουμε το Vito E-Cell, τοπρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητοεπαγγελματικό όχημα της Merce-des-Benz που είναι σε θέση ναδιανύσει έως και 130 χλμ. χωρίς…φόρτιση.

Χάρη σε έναν –νέας τεχνολο-

γίας- ηλεκτροκινητήρα με απόδο-ση 60 kW και ροπή 280 Nm, τοVito E-Cell είναι σε θέση να μετα-φέρει έως και επτά επιβάτες κι-νούμενο χωρίς να εκπέμπει ρύ-πους.

Εξίσου σημαντική ήταν και η πα-ρουσία της επιβλητικής έκδοσης

Viano Vision Pearl, που διακρίνεταιγια τον εντυπωσιακό εξοπλισμόάνεσης και ασφάλειας. Το εν λόγωμοντέλο εφοδιάζεται με έναν πε-τρελαιοκινητήρα 3,0 λτ. που αποδί-δει ισχύ 224 ίππων ή εναλλακτικάμε έναν βενζινοκινητήρα 3,5 λτ.που αποδίδει ισχύ 258 ίππων.

Mercedes-Benz

Στο περίπτερο της γαλλικής εται-ρείας παρουσιάστηκαν όλα τα

ελαφρά επαγγελματικά της οχήμα-τα με κυριότερο εξ αυτών το Kan-goo ZE, την αμιγώς ηλεκτροκίνητηέκδοση του δημοφιλούς Vanetteπου έχει αποσπάσει και τον τίτλοτου «Van of the Year» για το 2012.

Παρά το γεγονός ότι, οι εξωτε-ρικές διαστάσεις του αμαξώματοςαλλά και ο ωφέλιμος χώρος φόρ-τωσης παραμένουν αναλλοίωτασε σχέση με τις συμβατικές εκδό-σεις του μοντέλου, το RenaultKangoo Z.E. (Zero Emittions) είναισε θέση να μεταφέρει φορτία βά-ρους έως και 650 κιλών, ενώ κι-

νείται από έναν ηλεκτροκινητήραμε ισχύ 44 kW (ισοδύναμο με 60ίππους) και ροπή 226 Nm. Ο ενλόγω ηλεκτροκινητήρας τροφοδο-τείται με ενέργεια από –νέου τύ-που- μπαταρίες ιόντων λιθίου, χω-ρητικότητας 22 kWh που έχουντοποθετηθεί κάτω από δάπεδο τουχώρου φόρτωσης.

Σε ό,τι αφορά στις δυνατότητεςτου, η Renault αναφέρει πως τοKangoo ZE έχει αυτονομία 170χλμ., ενώ ανάλογα με την έκδοσητου αμαξώματος (προσφέρεται καισε εκδόσεις Maxi), ο ωφέλιμοςόγκος του χώρου φόρτωσης κυ-μαίνεται από τα 3,0- 4,6 κ.μ.

Renault

Σημαντικό πόλο έλξης για τουςεπισκέπτες της Mercedes-Benzαποτέλεσαν και τα εκθέματα απότην γκάμα των βαρέων επαγγελ-ματικών οχημάτων της με βασικό-τερο εξ αυτών τη νέα γενιά τουActros που παρουσιάστηκε σεπολλαπλές εκδόσεις καμπίνας(Super Stream Space, Giga Spaceκ.ά.).

Το εντελώς νέο Actros είναιδιαθέσιμο ήδη με κινητήρες τε-χνολογίας Euro6 που, σε σχέση μετους αντίστοιχους που καλύπτουντις προδιαγραφές της Euro5,έχουν να επιδείξουν μειωμένη κα-τανάλωση καυσίμου κατά 4,6%καθώς και μειωμένη κατανάλωση

AdBlue κατά 40%. Ωστόσο, εξαι-ρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγο-νός ότι, ακόμα και οι εκδόσεις τουνέου Actros με κινητήρες Euro5,εμφανίζουν μειωμένη κατανάλω-ση καυσίμου σε σχέση με τον προ-κάτοχο του κατά 7,6%.

Έντονο ήταν όμως το ενδιαφέ-ρον των επισκεπτών και για τηνυβριδική έκδοση του Atego με τηνονομασία Atego 1222 L BlueTecHybrid.

Το εν λόγω μοντέλο απέσπασετον τίτλο του Truck of the Year γιατο 2011 και χάρη στο υβριδικό σύ-στημα κινητήρων του (πετρελαι-οκινητήρας 4,18 λτ. με ισχύ 218ίππων και ηλεκτροκινητήρας

Τα βαρέα φορτηγά της Mercedes-Benz

Το ανανεωμένο Renault Traficπαρουσιάστηκε σε μια νέα έκ-

δοση με την ονομασία «Black Edi-tion» που σε σχέση με τις συμβατι-κές εμφανίζει διαφορές που αφο-ρούν κυρίως στην αισθητική του.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των στοι-χείων του βασικού εξοπλισμού της«Black Edition», αξίζει να αναφέ-ρουμε τις 16άρες ζάντες αλουμινί-ου, τις σκούρες αντηλιακές μεμ-βράνες σε όλα τα παράθυρα, τα φι-μέ κάτοπτρα των φωτιστικών σωμά-

των και φυσικά τις σκουρόχρωμεςεπενδύσεις στο εσωτερικό αλλά καιτον πληρέστατο εξοπλισμό άνεσης.

Renault Trafic Black Edition

Το ανανεωμένο Renault Masterπαρουσιάστηκε στην έκθεση RAI

με αρκετές αναβαθμίσεις κυρίωςστον χώρο του κινητήρα και στο σύ-στημα μετάδοσης της κίνησης πουστόχο έχουν να μειώσουν την μέσηκατανάλωση καυσίμου. Χάρη στιςπροσπάθειες των μηχανικών τηςγαλλικής εταιρείας, η μέση κατανά-λωση καυσίμου του dCi πετρελαιοκι-νητήρα των 2,3 λτ. που αποδίδει

ισχύ 100, 125 ή 150 ίππων έχει μει-ωθεί κατά 0,6 λτ./100 χλμ. σε όλεςτις εκδόσεις (έως και τα 7,5 λτ./100χλμ.), ενώ και οι εκπομπές διοξειδί-ου του άνθρακα έχουν μειωθεί σεόλες τις εκδόσεις κατά 16 g/km(έως και τα 197 g/km).

Παράλληλα, αλλαγές έχουν γί-νει και στον εξοπλισμό άνεσης μετην προσθήκη νέων υπερσύγχρο-νων συστημάτων πολυμέσων.

Renault Master

Η νέα γενιά του Mercedes-Benz Actros με την εντυπωσιακή σχεδίαση και τις εξαιρετι-κές επιδόσεις έδωσε το παρών και στην RAI. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του,το νέο Actros εμφανίζει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου κατά 4,6% για τις εκδόσειςEuro6 και κατά 7,6% για τις εκδόσεις Euro5.

Με τον τίτλο του«Van of the Year»για το 2012, το Re-nault Kangoo Z.E.με τον ηλεκτροκι-νητήρα των 60 ίπ-πων μονοπώλησετο ενδιαφέροντων επισκεπτών.

Επιβλητική και παράλληλα δυναμική, ηνέα «Black Edition» έκδοση του Re-nault Trafic κέρδισε τις εντυπώσεις στοπερίπτερο της γαλλικής εταιρείας.

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 8/6/2012 5:58 66

Page 11: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Στο περίπτερο της σουηδικήςεταιρείας κατασκευής βαρέων

επαγγελματικών οχημάτων, οι επι-σκέπτες της RAI είχαν την ευκαι-ρία να δουν από κοντά αρκετάαπό τα κορυφαία μοντέλα όπωςήταν οι τράκτορες της σειράς R.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον μονο-πώλησε όπως ήταν φυσικό έναR440 με τον νέο πετρελαιοκινητή-ρα των 13 λίτρων που καλύπτει τιςπροδιαγραφές της Euro6.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανα-κοινώσει η Scania, το εν λόγω μη-χανικό σύνολο με ισχύ 440 και

480 ίππων είναι ο πρώτος από μιανέα σειρά κινητήρων που πλέονείναι σε θέση να προσφέρει καιστις αγορές της ΕΕ, οι οποίοι θακαλύπτουν τις πιο αυστηρές προ-διαγραφές ρύπων, που σημειωτέ-ον, δεν έχουν ακόμη τεθεί σεισχύ.

Παράλληλα όμως, η Scania πα-ρουσίασε και αρκετές ακόμη και-νοτομίες μεταξύ των οποίων θαμπορούσαμε να αναφέρουμε τα –νέου τύπου- φωτιστικά σώματαXenon που προσφέρουν αυξημέ-νη απόδοση.

Scania Trucks

Την εξαιρετική πρόοδο που έχειεπιτύχει στην εξέλιξη νέων τύ-

πων κινητήρων και εναλλακτικώντύπων καυσίμων παρουσίασε κατάτη διάρκεια της RAI η Volvo Trucks.

Συγκεκριμένα, πέραν του επι-βλητικού FH16 με τον κινητήρα των750 ίππου, η σουηδική εταιρεία πα-ρουσίασε και το Volvo FM Metha-neDiesel, ένα φορτηγό που χάρηστον κινητήρα των 13 λίτρων (460ίπποι) με τον οποίο εφοδιάζεται, εί-ναι σε θέση να κινείται με καύσιμο,

τόσο το πετρέλαιο κίνησης, όσο καιτο φυσικό αέριο. Ο 6κύλινδρος κι-νητήρας των 12,8 λτ. αποδίδει μέγι-στη ισχύ 460 ίππων από τις 1.400σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ροπή του ορί-ζεται στα 2.300 Nm και είναι διαθέ-σιμη από τις 1.100- 1.400 σ.α.λ.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμεπως, αντίστοιχες εκδόσεις με τοσυγκεκριμένο τύπο κινητήρα θα εί-ναι διαθέσιμες και για το χωμα-τουργικό FMX, που ως γνωστόν βα-σίζεται στα μηχανικά μέρη του FM.

ισχύος 44 kW), καλύπτει απόλυτατις προδιαγραφές EEV αναφορικάμε τις εκπομπές ρύπων του.

Πέραν όμως των εξαιρετικά πε-ριορισμένων ρύπων, το Atego

BlueTec Hybrid εμφανίζει μειωμέ-νη κατανάλωση καυσίμου της τά-ξης του 15% σε σχέση με τις αντί-στοιχες –συμβατικές- εκδόσεις τουγερμανικού ελαφρού φορτηγού.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και ηπαρουσία της νέας υβριδικής έκ-

δοσης του Volvo FE που προορίζε-ται για μια μεγάλη γκάμα χρήσεωνσε εφαρμογές με μεικτό βάροςέως και 26t. (συρμός).

Το εν λόγω μοντέλο είναι σε θέ-ση να προσφέρει μειωμένη κατα-νάλωση καυσίμου κατά 15%- 30%ανάλογα με τον τύπο χρήσης, ενώκαι οι εκπομπές διοξειδίου του άν-θρακα είναι μειωμένες κατά 30%.

Το υβριδικό σύστημα κινητήρωντου FE Hybrid αποτελείται από

έναν πετρελαιοκινητήρα 7,2 λτ. μεαπόδοση 300 ή 340 ίππων και μέ-γιστη ροπή 1.160 ή 1.300 Nm αν-τίστοιχα και έναν ηλεκτροκινητήραμε ισχύ 120 kW και ροπή 800 Nm.

Οι δύο αυτές πηγές ισχύος συ-νεργάζονται μέσω μιας ειδικής μο-νάδας ελέγχου και του υπερσύγ-χρονου κιβωτίου ταχυτήτων I-Shiftπου αναλαμβάνει να ελέγξει ου-σιαστικά από ποιο κινητήρα θααντλήσει την απαιτούμενη ισχύπροκειμένου το όχημα να κινηθείμε τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Volvo FE Hybrid

Με τον τίτλο του «Truck of the Year» για το 2011, το Atego BlueTec Hybrid αποτέλε-σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα στο περίπτερο της Mercedes-Benz.

Έντονο ήταν το ενδια-φέρον των επισκε-πτών στο περίπτεροτης Volvo Trucks γιατην υβριδική έκδοσητου FE.

Το σημαντικότερο έκ-θεμα στο περίπτεροτης Scania ήταν χω-ρίς αμφιβολία ο τρά-κτορας R440 με τονολοκαίνουργιο πε-τρελαιοκινητήρα των13 λτ. που θα προ-σφέρεται σύντομα σεεκδόσεις με ισχύ 440και 480 ίππων.

Το Viano Vision Pearl σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνητη έκδοση του Vito (E-Cell)αποτέλεσαν τα βασικότερα εκθέματα στο περίπτερο των ελαφρών επαγγελματικώνοχημάτων της Mercedes-Benz.

Volvo Trucks

RAI Amsterdam 2012_APOSTOLI:touring_pilio.qxd 8/6/2012 6:00 67

Page 12: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Το νέο Mercedes-Benz Travego Edition 1

Το γεγονός ότι το νέο Travego Edition 1 είναι το πρώτο τουριστικό λεωφορείο μαζικήςπαραγωγής που εφοδιάζεται με κινητήρα Euro6 είναι απλούστατα μια ακόμη από τιςιδιαιτερότητες της νέας ναυαρχίδας της γερμανικής εταιρείας. Και πιστέψτε μας, υπάρ-χουν πολλές…

68

Αν θέλαμε να συνοψίσουμεμέσα σε λίγες γραμμές τηνεικόνα του νέου Mercedes-

Benz Travego Edition 1 που οι εκ-πρόσωποι του διεθνούς Τύπου εί-χαν την ευκαιρία να οδηγήσουν

για πρώτη φορά, θα λέγαμε τοεξής:

Το Travego Edition 1 είναι εντε-λώς νέο παντού. Τόσο σχεδιαστικά,όσο και επίπεδο εξοπλισμού καιεφαρμοσμένης τεχνολογίας, το κο-

ρυφαίο τουριστικό λεωφορείο στηνγκάμα της Mercedes-Benz ξεφεύ-γει πλήρως από τα όσα γνωρίζαμεαναφορικά με τα οχήματα της κατη-γορίας του.

Πέραν του νέου BlueEfficiency

Power κινητήρα, προδιαγραφώνEuro6, έχει να επιδείξει νέα ανάρ-τηση, νέο εσωτερικό, νέα συστήμα-τα ασφάλειας, βελτιωμένη οδικήσυμπεριφορά και πολλά άλλα.

‘Όλα τα παραπάνω καθιστούν σα-

Μεταξύ άλλων καλύπτει και

Travego Edition 1 _PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 9:52 68

Page 13: Επαγγελματικα XXL 4 2012

φές πως η Mercedes-Benz έχει δώ-σει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξητου κορυφαίου λεωφορείου της καιπως θα μπορούσε άλλωστε να γίνειδιαφορετικά δεδομένου του πλή-ρως αναβαθμισμένου ανταγωνι-

σμού και της μεγάλης αύξησης τουέργου του κλάδου των χερσαίωνοδικών επιβατικών μεταφορών μέ-σα στα επόμενα έτη.

Με το μερίδιο αγοράς της Merce-des-Benz να ορίζεται στην παρούσα

φάση στο 13% στις παγκόσμιες πω-λήσεις λεωφορείων και με τον τίτλοτου «Coach of the Year» για το2010 ήδη στις αποσκευές του, τοTravego με την έκδοση Edition 1μπαίνει πλέον σε μια νέα κατηγορία

και υπόσχεται δρομολόγια με κορυ-φαίο επίπεδο άνεσης και ασφάλει-ας, τόσο στους επιβάτες και τονοδηγό του, όσο και τους υπόλοι-πους χρήστες του δρόμου (τουλάχι-στον σε θέματα ασφάλειας δηλαδή).

69

την Euro6! Με μια ματιά

Νέος κινητήρας 476 ίππων μεπροδιαγραφές Euro6Νέο κιβώτιο PowerShift με επιλογέα στηνκολώνα του τιμονιούΝέο Start/Stop κουμπί για τον κινητήρακαι ηλεκτρονικό κλειδίΜειωμένη κατανάλωση AdBlue κατά 40%Βελτιωμένη ποιότητα κύλισηςΑναλλοίωτοι χώροι για επιβάτες καιαποσκευέςΝέο «Attention Assist» που ελέγχει τηνσυμπεριφορά του οδηγούΝέο «Active Brake Assist» πουαναγνωρίζει και τα σταθερά εμπόδια

Travego Edition 1 _PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 9:53 69

Page 14: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Οχώρος για τον οδηγό έχει μετα-βληθεί σημαντικά, τόσο λόγω

της μεταφοράς του επιλογέα ταχυ-τήτων από το ταμπλό στην κολώνατου τιμονιού (ελέω… PowerShift),όσο και επειδή οι σχεδιαστές τηςMercedes-Benz αποφάσισαν να

αναβαθμίσουν εκ νέου το επίπεδοτης άνεσης και της εργονομίας.

Πολλοί νέοι αποθηκευτικοί χώροιέχουν προβλεφθεί στο ταμπλό όσοκαι στην κεντρική κονσόλα, ενώ ιδιαί-τερα σημαντική είναι η προσθήκηενός συστήματος Start/Stop για την

ενεργοποίηση του κινητήρα μέσωενός κουμπιού δύο θέσεων που αντι-καθιστά την μίζα. Παράλληλα, νέο εί-ναι και το –ηλεκτρονικό- κλειδί πουπροσφέρεται για το Travego Edition 1.

Φυσικά, ο εξοπλισμός άνεσης δενεπιδέχεται αρνητικής κριτικής και κο-

ρυφαία συστήματα πολυμέσων μεπολλαπλές οθόνες μεγάλων διαστά-σεων σε συνδυασμό με το αναβαθμι-σμένο σύστημα κλιματισμού /θέρμαν-σης, φροντίζουν για τη διατήρηση τωνεπιβατών χαλαρών και άνετων καθ’όλη την διάρκεια του δρομολογίου.

Προκειμένου να καλυφθούν οιπροδιαγραφές της Euro6, οι

σχεδιαστές και οι μηχανικοί τηςMercedes-Benz έπρεπε να βρουνλύσεις σε μια σειρά προβλημάτωνπου αφορούσαν στην «αρχιτεκτονι-κή» του κινητήρα αλλά και γενικό-τερα του οχήματος.

Αν και η κατανάλωση καυσίμουέχει μειωθεί σε σχέση με τους κι-νητήρες Euro5 (-40% περίπου και

η μείωση της κατανάλωσης Ad-Blue), επιβαλλόταν να αυξηθεί ηαπόδοση του συστήματος ψύξηςτου κινητήρα κατά 30% περίπου.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιοέπρεπε να βρεθούν νέες λύσειςστον χώρο του κινητήρα, ο οποίοςείναι επίσης και μεγαλύτερος σεδιαστάσεις.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκεη μεταφορά του συστήματος ψύξης

στη δεξιά πλευρά του οχήματος,ενώ ο χώρος αυτός απομονώθηκεαπό τον κινητήρα. Η βελτιωμένηθερμομόνωση σε συνδυασμό με τιςνέες εισαγωγές αέρα έδωσαν τη λύ-ση, ενώ παράλληλα είχαν ως αποτέ-λεσμα την καλύτερη ηχομόνωση καιτου χώρου για τους επιβάτες.

Ωστόσο, ένα νέο πρόβλημα πα-ρουσιάστηκε και είχε να κάνει μετην αύξηση του βάρους στο πίσω

μέρος του οχήματος. Η βέλτιστηκατανομή των μαζών επιτεύχθηκεμε τη μεταφορά της δεξαμενήςκαυσίμου μπροστά από τον εμπρό-σθιο άξονα και την εναλλαγή τηςθέσης της με τις μπαταρίες.

Τέλος η μείωση του συνολικούαπόβαρου του οχήματος διασφαλί-στηκε χάρη στα –νέου τύπου- πα-ράθυρα και τον επανασχεδιασμότου air-condition.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

70

Το νέο Mercedes-Benz Travego Edition 1

Πλήρως ανανεωμένο εσωτερικό

Σημαντικές αλλαγές και στην δομή του αμαξώματος

Ο χώρος για τον οδηγό έχει μετα-βληθεί σημαντικά χάρη στηναπουσία του επιλογέα ταχυτήτωναπό το ταμπλό. Παράλληλα έχειαναβαθμιστεί σημαντικά η εργο-νομία των διαφόρων χειριστηρίωνκαι έχουν προβλεφθεί νέοι απο-θηκευτικοί χώροι.

Προκειμένου να διασφαλι-στεί η καλύτερη δυνατή κα-τανομή των μαζών μεταξύτων αξόνων, οι δεξαμενές

καυσίμου και AdBlue έχουνμεταφερθεί μπροστά από

τον εμπρόσθιο άξονα, στηνθέση που πριν καταλάμβα-

ναν οι μπαταρίες.

Travego Edition 1 _PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 9:54 70

Page 15: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Ίσως ορισμένοι, ανυποψίαστοι,οδηγοί του νέου Travego Edition

1 εκπλαγούν όταν συνειδητοποι-ήσουν πως από το ταμπλό του οχή-ματος απουσιάζει ο επιλογέας τουκιβωτίου ταχυτήτων.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο βασικόεξοπλισμό του οχήματος πε-ριλαμβάνεται το νέο GO250-8 PowerShift κι-βώτιο. Ως γνωστόν,πρόκειται για ένααπό τα πιο προηγ-μένα συστήματατης αγοράς, είναιπλήρως αυτοματο-ποιημένο και οέλεγχος του γίνεταιμέσω ενός ειδικού επιλο-γέα που πλέον εδράζεται στην

κολόνα του τιμονιού. Χάρη στιςαπαραίτητες τροποποιήσεις πουέχει δεχθεί, το PowerShift είναι σεθέση να διαχειριστεί ροπές έωςκαι 2.500 Nm, ενώ το ενσωματω-μένο retarder προσφέρει συμπλη-ρωματική πέδηση έως και 3.500

Nm (!). Τέλος το νέο κι-βώτιο ταχυτήτων

είναι κατά 20 κι-λά ελαφρύτε-ρο από τονπροκά τ ο χ οτου (285 κι-λά συνολι -κά).

Κάνοντας χρήση της επανακυ-κλοφορίας των καυσαερίων

στον θάλαμο καύσης (EGR) σεσυνδυασμό με την επεξεργασίατους αμέσως μετά με διάλυμα Ad-Blue (SCR) και τη χρήση ενός ειδι-κού φίλτρου μικροσωματιδίων, oνέος OM 471 κινητήρας της Mer-cedes-Benz, μέλος της οικογένει-ας BlueEfficiency Power, είναι σεθέση να καλύψει τις προδιαγρα-φές της Euro6.

Ωστόσο, προκειμένου να μει-ωθούν τα εκπεμπόμενα μικροσω-ματίδια κατά 99% σε σχέση με τηνEuro5 και τα οξείδια του αζώτουκατά 97% (μεταξύ άλλων), το εν

λόγω μηχανικό σύνολο έχει υιο-θετήσει αρκετά νέα στοιχεία. Με-ταξύ αυτών, αξίζει να αναφέρουμετο εντελώς νέο σύστημα τροφοδο-σίας X-Pulse, ένα –νέου τύπου-σύστημα common-rail με πιέσειςέως και 2.100 bar.

Ως αποτέλεσμα όλων των πα-ραπάνω, ο 6κύλινδρος –σε σειρά-πετρελαιοκινητήρας των 12,8 λτ.,αποδίδει ισχύ 476 ίππων από τις1.800 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη τιμήτης ροπής του ορίζεται στα 2.300Nm από τις 1.100 σ.α.λ. Ωστόσο,άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι,τα 2.000 Nm περίπου είναι διαθέ-σιμα από τις 900 σ.α.λ. μόλις!

Όπως και οι προκάτοχοι του, τοTravego Edition 1 θεωρείται

από τα ασφαλέστερα τουριστικά λε-ωφορεία χάρη σε έναν μακροσκε-λή κατάλογο ηλεκτρονικών συστη-μάτων που αναλαμβάνουν να ελέγ-ξουν την οδική του συμπεριφορά.

Μεταξύ αυτών, αξίζει να αναφέ-ρουμε συστήματα όπως τα ESP,Brake Assist, Proximity Control,Lane Keeping Assist, ενώ νέο είναιτο «Attention Assist» που συλλέγεικαι επεξεργάζεται πληροφορίες καιδεδομένα από διάφορους τομείςτου οχήματος και του δρομολογίουόπως είναι οι κινήσεις του τιμονι-ού, η ταχύτητα κίνησης, οι πλευρι-κές και διαμήκεις επιταχύνσεις του

αμαξώματος, η διάρκεια του δρο-μολογίου, η χρήση των δεικτώναλλαγής πορείας κ.ο.κ. Αναλύον-τας όλα τα παραπάνω στοιχεία εί-ναι σε θέση να ανιχνεύσει μεταβο-λές στην συμπεριφορά του οδηγούως προς τον χειρισμό του οχήμα-τος και στην περίπτωση που αυτήπαρεκκλίνει από τα συνήθη πρότυ-πα, σπεύδει να τον… προτρέψει σεένα διάλειμμα μέσω ειδικών ηχητι-κών σινιάλων και μιας κούπας κα-φέ που εμφανίζεται στην κεντρικήοθόνη του πίνακα οργάνων!

Τέλος, η νέα -2η- γενιά του Acti-ve Brake Assist είναι σε θέση νααναγνωρίζει και τα σταθερά εμπό-δια στην πορεία του λεωφορείου

και μπορεί να επέμβει ακινητοποι-ώντας το αυτόματα όταν θεωρήσει

πως μια ενδεχόμενη πρόσκρουσηείναι αδύνατο να αποφευχθεί.

71

Μεταξύ άλλων απουσιάζει και ο επιλογέαςταχυτήτων

Ο νέος ΟΜ 471 των 476 ίππων

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας

Το επίπεδο άνεσης που απολαμβάνουν οι επιβαίνοντες στο εσωτερικό τουνέου Travego Edition 1 είναι υπεράνω αρνητικής κριτικής.

Ο επιλογέαςχειρισμού του

νέου PowerShiftέχει… μετακομίσει

στην κολόνα του τιμονιού.

Ο νέος OM 471 των 12,8 λτ.έχει να επιδείξει βελτιωμέ-νο σύστημα ψύξης, μειωμέ-νη κατανάλωση καυσίμου,χαμηλότερα επίπεδα παρα-γόμενου θορύβου ενώ φυ-σικά, καλύπτει και τις προ-

διαγραφές της Euro6.

Travego Edition 1 _PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 9:56 71

Page 16: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ To πρωτοποριακό πρόγραμμα SARTRE

Το πρόγραμμα SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment) ολοκλήρωσεμε απόλυτη επιτυχία τις πρώτες δοκιμές ενός «συρμού οχημάτων» (Road Train)που αποτελείται από πολλαπλά οχήματα που κινούνται στη σειρά με απόστασημικρότερη των 6 μ. μεταξύ τους. Πιο είναι όμως το στοιχείο που κάνει το εν λό-γω πρόγραμμα σημαντικό; Απλούστατα μόνο το πρώτο όχημα του… συρμού

ελέγχεται από τον οδηγό του, ενώ τα υπόλοιπα το ακολουθούν λειτουργώντας αυτόματα και χωρίς νααπαιτείται από τους οδηγούς τους να κάνουν το παραμικρό!

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SARTRE εξελίσσεται υπό την αιγί-δα της ΕΕ και σε αυτό συμμετέχουν επτά εταίροι. Ουσιαστι-κά, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα τέτοιου είδους προ-

γράμματα που ως στόχο έχει την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας πουθα μπορεί να εφαρμοστεί στους συμβατικούς αυτοκινητοδρόμουςτου υφιστάμενου οδικού δικτύου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι αυτόματες «αυτοκινητοπομπές» είναι προ των πυλών

Αν και τα αρχικά του παραπέμ-πουν ευθέως στο γνωστό Γάλλο

φιλόσοφο, Ζαν Πωλ Σαρτρ, το ευρω-παϊκό πρόγραμμα SARTRE αφοράόχι στον… υπαρξισμό, αλλά στηνέρευνα και εξέλιξη μιας τεχνολογίαςπου θα επιτρέπει στα οχήματα να κι-

νούνται σε μια σειρά (όπως τα βαγό-νια μιας αμαξοστοιχίας) με την ελάχι-στη δυνατή απόσταση μεταξύ τους,ώστε να μειώνεται σημαντικά, τόσο οχώρος που καταλαμβάνουν επί τουοδοστρώματος, όσο και η μέση κατα-νάλωση καυσίμου τους καθώς θα εκ-

μεταλλεύονται το αεροδυναμικό τού-νελ/ κενό που δημιουργεί το προπο-ρευόμενο όχημα. Με αυτόν τον τρό-πο, η μέση κατανάλωση τους θα είναισημαντικά μειωμένη καθώς δεν θαυφίστανται την αντίσταση του αέρα.

Παράλληλα, θα ελαχιστοποι-

ηθούν και τα τροχαία ατυχήματακαθώς τα εν λόγω οχήματα θα εί-ναι σε θέση να διατηρούν αυτόμα-τα την απαιτούμενη απόστασηασφαλείας από το προπορευόμενοόχημα και έτσι δεν θα απαιτείται ηέγκαιρη επέμβαση του οδηγού.

Τι ακριβώς είναι το SARTRE;

Όπως θα δούμε και παρακάτω, το ενλόγω πρόγραμμα είναι σε θέση να

μειώσει, τόσο το κόστος των μελλοντι-κών οδικών μεταφορών (επιβατικώναλλά και εμπορευματικών), όσο και τη

μόλυνση του περιβάλλοντος. Παράλλη-λα, δύναται να συμβάλλει στη μείωσητου κυκλοφοριακού φόρτου με την πα-ράλληλη αύξηση της οδικής ασφάλειαςγια όλους τους χρήστες του δρόμου.

Που μπορεί να χρησιμεύσει το SARTRE;

SARTRE_PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:02 72

Page 17: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Όπως προαναφέραμε, προκει-μένου να λειτουργήσει ένας

«συρμός οχημάτων» όπως αυτόςπου θέλει να δημιουργήσει το πρό-γραμμα SARTRE, απαιτείται έναόχημα- οδηγός που θα αναλάβειτην καθοδήγηση των υπολοίπων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτηςφάσης δοκιμών του προγράμμα-τος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεαπόλυτη επιτυχία, το συγκεκριμένορόλο ανέλαβε ένα φορτηγό, δηλα-δή ένας επαγγελματίας οδηγός.

Εφοδιασμένα με ειδικούς αισθη-τήρες που συλλέγουν στοιχεία ανα-

φορικά με τη θέση του οχήματοςως προς το οδόστρωμα αλλά καιως προς τα προπορευόμενα απόαυτό, οχήματα, τρία επιπλέον αυτο-κίνητα τέθηκαν σε κίνηση πίσω απότο φορτηγό/ οδηγό και κινήθηκανμε ταχύτητα έως και 90 χλμ./ ώραενώ οι αποστάσεις μεταξύ τους δενυπερέβησαν τα έξι μέτρα! Μάλιστα,η ιδιαιτερότητα του προγράμματοςεστιάζεται στο γεγονός ότι, τα ενλόγω οχήματα δεν απαιτούσαν την

παραμικρή εμπλοκή του οδηγούτους, αλλά κινούνται ουσιαστικά«αυτόματα» πίσω από το φορτηγό.

Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνα-τόν να διασφαλιστεί η άνετη καιπροπάντων, ασφαλής, μετακίνησηενός οχήματος σε μια διαδρομή,την στιγμή που οδηγός του εκμε-ταλλεύεται το χρόνο που δαπανάπ.χ. από και προς την δουλειά του,για να ακούσει μουσική, να σερφά-ρει στο διαδίκτυο, να κανονίσειδιάφορες κοινωνικές επισκέψειςκαι ραντεβού ή να διαβάσει απλώςτην εφημερίδα του απολαμβάνον-

τας τον καφέ του! Μάλιστα, στηνπαρούσα φάση, το SARTREείναι το μοναδικό πρό-γραμμα του είδους τουπου επεξεργάζεται–νέου τύπου- τε-χνολογικές εφαρ-μογές οι οποίεςμπορούν να χρη-σ ιμοπο ιηθούνστο υπάρχονοδικό δίκτυο.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δοκιμές Το πρόγραμμα SARTRE επιτρέπει σε έναν αριθμό οχημάτων να κινηθούν σεμια σειρά με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ναμειώνεται σημαντικά ο χώρος που καταλαμβάνουν επί του οδοστρώματοςκαι κατ’ επέκταση ο κυκλοφοριακός φόρτος του οδικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, τα οχήματα που ακολουθούσαν το φορτηγό- οδηγότου συρμού, κινήθηκαν με ταχύτητες έως και 90 χλμ./ώρα χωρίς οι αποστάσεις μεταξύ τους να είναι μεγαλύτερεςαπό έξι μέτρα.

Τα οχήματα που κινούνται μέσα σεέναν από τους συρμούς τουSARTRE δεν απαιτούν τον παραμι-κρό χειρισμό εκ μέρους του οδη-γού ο οποίος μπορεί να απολαύσειτον καφέ του διαβάζοντας τηνεφημερίδα του καθ’ όλη τη διάρ-κεια της διαδρομής.

SARTRE_PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:04 73

Page 18: Επαγγελματικα XXL 4 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ To πρωτοποριακό πρόγραμμα SARTRE

To SARTRE είναι ένα ευρωπαϊκόπρόγραμμα στο οποίο συμμετέ-

χουν συνολικά επτά εταιρείες απότέσσερις διαφορετικές χώρες, με-ταξύ των οποίων και η VolvoTrucks.

Με συνολικό κόστος 6,4 εκ. ευ-ρώ, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνη-σε το Σεπτέμβριο του 2009 καιαναμένεται να ολοκληρωθεί τονΑύγουστο του 2012.

Στόχος του προγράμματος είναιαρχικά να μειωθούν τα τροχαία ατυ-χήματα καθώς έχει αποδειχθεί σεπανευρωπαϊκό επίπεδο ότι, ο αν-θρώπινος παράγοντας ευθύνεταιγια το 87% των τροχαίων δυστυχη-μάτων. Μέσω του SARTRE είναι δυ-νατόν να επιτευχθεί σημαντική μεί-ωση της εμπλοκής του ανθρώπινουπαράγοντα και κατ’ επέκταση να αυ-ξηθεί σημαντικά η ασφάλεια γιαόλους τους χρήστες του δρόμου.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικάείναι και τα επίπεδα της μείωσηςτης μέσης κατανάλωσης καυσίμουτων οχημάτων που κινούνται σεμια αυτοκινητοπομπή του προ-γράμματος SARTRE. Εκμεταλλευό-μενα την μειωμένη αντίσταση τουαέρα δεδομένου ότι βρίσκονται πο-λύ κοντά στο προπορευόμενο όχη-

μα, τα οχήματα που ακολουθούνεμφανίζουν μείωση της κατανάλω-σης καυσίμου τους σε ποσοστό τηςτάξης του 10%- 20%. Εύκολα λοι-πόν αντιλαμβάνεται κανείς πως, αντο εν λόγω μέτρο τεθεί τελικά σεισχύ, τα οφέλη για το περιβάλλονθα είναι πολλαπλά.

Παράλληλα, μέσω του εν λόγωσυστήματος, μπορούν να αναβαθ-

μιστούν σημαντικά οι χερσαίες οδι-κές επιβατικές και εμπορευματικέςμεταφορές καθώς τα λεωφορείακαι τα φορτηγά που κινούνταιστους δρόμους της ΕΕ θα είναι σεθέση να επιλέξουν συγκεκριμέναδρομολόγια και συγκεκριμένες«αυτοκινητοπομπές SARTRE» προ-κειμένου να μειώσουν σημαντικάτο κόστος κίνησης τους.

Προς το παρόν, οι ειδικοί επιστή-μονες που συμμετέχουν το πρό-γραμμα χρησιμοποίησαν έως καιτρία οχήματα πίσω από το αρχικό–που εκτελούσε χρέη οδηγού- ενώσύμφωνα με τις έρευνες, όταν τοπρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί,έως και 15 οχήματα θα μπορούννα σχηματίσουν με άνεση με τέτοι-ου είδους αυτοκινητοπομπή.

Τα οφέλη από τη χρήση των αυτοκινητοπομπών SARTRE

Παρότι οι πρώτες δοκιμές τουSARTRE ολοκληρώθηκαν με

απόλυτη επιτυχία, οι συμμετέχον-τες στο πρόγραμμα αναζητούνλύσεις και σε μια σειρά επιπλέονζητημάτων. Σημαντικές αλλαγέςπρέπει να πραγματοποιηθούν καιστις κοινωνικές υποδομές για τηνυλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας.

Μεταξύ των συμμετεχόντωνστις έρευνες του SARTRE συγκα-

ταλέγονται εξειδικευμένοιτεχνικοί, πολιτικοί,

νομοθέτες και ερευνητές οδικήςασφάλειας.

Χαρακτηριστικά αξίζει να ανα-φέρουμε πως, επιβάλλεται να κα-ταλήξουν σε μια κοινή ορολογίααλλά και σε κριτήρια για τον προσ-διορισμό του επιπέδου της αυτο-ματοποίησης των οχημάτων. Πα-ράλληλα, πρέπει να αντιμετωπι-στούν προβλήματα που άπτονται

τ ω νπο ι κ ί λων

εθνικών νομο-θεσιών και της

εναρμόνισής τους σενέες νομοθεσίες που θα

αφορούν στη χρήση των αυ-τοκινητοπομπών με τον τρόπο

που προβλέπεται από το SARTRE. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλω-

στε πως είναι πιθανό να υπάρξει

η ανάγκη δημιουργίας φορέωνπου θα αναλαμβάνουν να επιβλέ-πουν τους συρμούς SARTRE, οιοποίοι είναι διαθέσιμοι (σε πραγ-ματικό χρόνο) προκειμένου ναενημερώνουν τους οδηγούς τωνοχημάτων για τις αυτοκινητοπομ-πές που κινούνται σε σημεία πουτους ενδιαφέρουν.

Εξάλλου, ένα όχημα θα πρέπεινα μπορεί να εισέλθει και να απο-χωρήσει από μια αυτοκινητοπομ-πή ανά πάσα στιγμή, ενώ ο χειρι-στής του οχήματος- οδηγού, δενμπορεί να είναι ο καθένας, παράμόνον ένας επαγγελματίας οδη-γός που θα έχει στη διάθεση τουτα πιο προηγμένα τεχνολογικάσυστήματα ελέγχου της οδικήςσυμπεριφοράς του οχήματος του,καθώς και ένα υψηλό και εξειδι-κευμένο επίπεδο οδηγικής ικανό-τητας. Γι’ αυτό άλλωστε, σε πρώτηφάση οι υπεύθυνοι του προγράμ-ματος εξετάζουν το ενδεχόμενο

μόνο ένα φορτηγό ή ένα λεωφο-ρείο να είναι σε θέση να καθοδη-γήσουν μια αυτοκινητοπομπή τουπρογράμματος. Εξάλλου, δεδομέ-νου του όγκου των συγκεκριμέ-νων οχημάτων, καθίστανται καιπιο ευνοϊκές οι συνθήκες για μεί-ωση της αντίστασης από τον αέραπου δέχονται τα οχήματα- βαγό-νια της αυτοκινητοπομπής, ιδιαί-τερα στην περίπτωση που αυτά εί-ναι I.X.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στοπρόγραμμα επιβάλλεται να ανα-ζητήσουν λύσεις και για την επέ-κταση του προγράμματος πέραντου εθνικού οδικού δικτύου μιαςχώρας και των κλειστών αυτοκι-νητοδρόμων , δηλαδή στουςεπαρχιακούς δρόμους ή και στοαστικό δίκτυο με όλους τουςαστάθμητους παράγοντες πουυπεισέρχονται σε αυτή την περί-πτωση (πεζοί, διασταυρώσειςκ.ά.).

Παράμετροι που απομένουν προς διερεύνηση

Σε πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια των δοκιμών του προγράμματος SARTRE, μόλις τέσσερα οχήματα συνεργάστηκανστη δημιουργία μιας αυτοκινητοπομπής. Στόχος των υπευθύνων είναι να δημιουργήσουν τις κατάλληλες ασφαλιστι-κές δικλίδες για την εμπλοκή έως και 15 οχημάτων.

Το SARTRE προβλέπει πως ένας οδηγός θαμπορεί να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο για

τις αυτοκινητοπομπές στις οποίες μπορεί να «προ-σθέσει» το όχημα του, ενώ ανά πάσα στιγμή θα είναι

δυνατή ή αποχώρηση του από αυτές.

SARTRE_PAROUSIASH:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:05 74

Page 19: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Ads_02:touring_pilio.qxd 21/3/2012 7:25 49

Page 20: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Astra HD8

FordCargo

Iveco Stralis

MAN TGX

Mitsubishi Fuso Canter

Isuzu Σειρά Ν

MAN TGL

Mercedes-Benz Atego

Nissan Cabstar

Iveco Eurocargo

MAN TGM

Mercedes Axor

Nissan Atleon

DAF XF

Iveco Τrakker

MAN TGS

Mercedes Actros

Renault Maxity

DAF CFDAF LF

Η νέ α γε νιά CF δια τί θε ται σε εκ δό σεις μεμει κτό βά ρος α πό 18 - 40+ τό νους και με γά -λη ποι κι λί α τύ πων κα μπί νας, α ξό νων κ.ά. Κι -νεί ται α πό κι νη τή ρα 6,7 λί τρων, με ι σχύ 224- 285 ίπ πων, έ ναν κι νη τή ρα 9,2 λί τρων, με ι -σχύ 250, 310 και 360 ίπ πων (Εuro 4 & 5) καιέ να 12,9 λί τρων (360, 410, 460 και 510 hp).

Με γά λη ποι κι λί α εκ δό σε ων για τη ναυαρ χί -δα του στό λου φορ τη γών της DAF, που ε -ξο πλί ζε ται με ό,τι πιο σύγ χρο νο έ χει να ε πι -δεί ξει η ολ λαν δι κή ε ται ρεί α. Ο νέ ος κι νη τή -ρας των 12,9 λί τρων (Euro 4 & 5) α πο δί δειι σχύ 410 - 510 ίπ πων και με γά λα α πο θέ μα -τα ρο πής (2.000 - 2.500 Nm).

Oι Euro 5 κινητήρες του Eurocargo, έχουνχωρητικότητα 3,9 και 5,9 λίτρων και ισχύαπό 140 μέχρι 300 ίππων, με μέγιστη ροπήαπό 460 μέχρι 1.050 Nm. Εφοδιάζεται μεκιβώτια ταχυτήτων ZF 6 και 9 ταχυτήτων μεservoshift, καθώς και με 6άρι Eurotronic.

Το Iveco Trakker είναι διαθέσιμο με κινητή-ρες απόδοσης 310, 330 και 360 ίππων, κα-θώς και κινητήρες Cursor 13, απόδοσης410, 450 και 500 ίππων, με τη μέγιστη δυ-νατή ροπή να είναι διαθέσιμη από τις 1.000σ.α.λ., βοηθώντας το Trakker να επιτύχειικανοποιητικές επιδόσεις.

Το MAN TGM δια τί θε ται με τρεις δια φο ρε τι -κούς τύ πους κα μπί νας και σε εκ δό σεις μεμει κτό βά ρος α πό 13 - 26 τό νους. Οι ε πι λο -γές στην γκά μα των μη χα νι κών συ νό λωντου MAN TGM πε ρι λαμ βά νουν κι νη τή ρεςμε ι σχύ 240, 280 και 326 ίπ πων.

Το MAN TGS εφοδιάζεται με τους νέουςEuro 5 κινητήρες EGR με το σύστημα MANPURE TECHNOLOGY, με απόδοση από 320έως 480 ίππων, καθώς και με τους κινητή-ρες SCR με το σύστημα MAN AdBlue, μεαπόδοση από 480 έως 540 ίππων.

Στην Ελ λά δα εί ναι δια θέ σι μες οι εκ δό σεις1823 και 1828 του Axor, που εί ναι ι δα νι κέςγια χρή ση ως α πορ ριμ μα το φό ρα ψυ γεί ακ.ά. Tο Mercedes-Benz Axor δια τί θε ται μεέ ναν κι νη τή ρα 6,4 λί τρων, με ι σχύ 231 ίπ -πων και μη χα νι κά κι βώ τια 6 και 9 σχέ σε ων.

To νέο Actros εφοδιάζεται με μια ευρείαγκάμα μηχανικών συνόλων, χωρητικότητας11,9 λτ., με ισχύ από 320-476 ίππων καιV8 κινητήρες, χωρητικότητας 15,9 λτ., μεαπόδοση από 510-598 ίππων και πλειάδασυστημάτων ασφαλείας.

Το με σαί ο φορ τη γό της Nissan δια τί θε ται μεέ ξι με τα ξό νια και σε εκ δό σεις με μει κτό βά -ρος α πό 5,5 - 15 τό νους. Οι δύ ο 4κύ λιν δροικι νη τή ρες των 3,0 και 4,0 λί τρων και ο 6κύ -λιν δρος των 6,0 λί τρων α πο δί δουν ι σχύ120 - 205 ίπ πων, α νά λο γα με την έκ δο ση.

To νέ ο LF δια τί θε ται σε εκ δό σεις 4x2 και6x2, πολ λα πλές εκ δο χές με τα ξο νί ων τύ πωνα ξό νων και κα μπί νας. Το μει κτό βά ρος τουκυ μαί νε ται α πό τους 6 - 21 t. Την κί νη σητης νέ ας γε νιάς του DAF LF α να λαμ βά νει έ -νας κι νη τή ρας 4,5 λί τρων, 140, 160 και 180ίπ πων.

Η Σειρά Ν προσφέρεται με μεικτό βάροςαπό 3,5 - 8,0t., οκτώ μεταξόνια, ενώ ηγκάμα των πετρελαιοκινητήρων της περι-λαμβάνει έναν 3,0 λτ. και έναν 5,2 λτ. μεμέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 150 και 190ίππων.

Στοιχεία όπως οι 4κύλινδροι και 6κύλινδροικινητήρες με ισχύ από 150-240 ίππων, κα-θώς και το αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυ-τήτων MAN TipMatic διευκολύνουν σημαν-τικά το χειρισμό του οχήματος και είναι σεθέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τουοδηγού.

To ι δα νι κό για φορ τη γό δια νο μών Merce-des-Benz Atego δια τί θε ται με τέσ σε ρις τύ -πους κα μπί νας και εκ δό σεις με μει κτό βά -ρος α πό 6 - 15 τό νους. Η γκά μα των κι νη τή -ρων πε ρι λαμ βά νει τρί α 4κύ λιν δρα και έ να6κύ λιν δρο μη χα νι κό σύ νο λο, με ι σχύ α πό122 - 231 ίπ πους.

Το ε λα φρύ φορ τη γό της Nissan εί ναι δια θέ -σι μο με με τα ξό νια α πό 2.500 έ ως 3.400χλστ. και μει κτά βά ρη 3,5 ή 4,5 τό νων. Τηνκί νη ση του νέ ου Cabstar α να λαμ βά νουν τα4κύ λιν δρα μη χα νι κά σύ νο λα των 2,5 και3,0 λτ., α πό δο σης 130 και 150 ίπ πων α ντί -στοι χα.

Δια τί θε ται με πλαί σιο φορ τη γού και ελ κυ -στή ρα (4x2 και 4x4), ε νώ με γά λη εί ναι ηποι κι λί α α να φο ρι κά με το μή κος του με τα -ξο νί ου (7 εκ δό σεις α πό 3.200 - 4.500χλστ.). Ο κι νη τή ρας των 12.882 κ.εκ. δια -τί θε ται σε εκ δο χές με ι σχύ 360, 400, 450και 500 ίπ πων.

Η νέα σειρά Ford Cargo διατίθεται με τρειςδιαφορετικές εκδόσεις καμπίνας (καμπίναημέρας, καμπίνα με κρεβάτι, υπερυψωμένηκαμπίνα με κρεβάτι) και εφοδιάζεται με το φι-λικό προς το περιβάλλον κινητήρα ECO-TORQ, EURO 3, 7,3 κ.εκ. και απόδοσης 230ή 300 ίππων.

Οι κινητήρες Cursor αποτελούν την καρδιά τουStralis και είναι διαθέσιμοι με απόδοση 310,330, 360 ίππων (Cursor 8), 420 και 450 ίππων(Cursor 10), καλύπτοντας τις προδιαγραφέςEuro 5 και ταυτόχρονα επιτυγχάνοντας υψηλέςεπιδόσεις.

H MAN εφοδιάζει τις ισχυρότερες εκδόσειςτου TGX με έναν εντελώς νέο V8 υπερτροφο-δοτούμενο πετρελαιοκινητήρα, που αποδίδειισχύ 680 ίππων και ροπή 3.000 Nm, καθώς καιμε εντελώς νέα και -ιδιαίτερα αεροδυναμική-σχεδίαση της καμπίνας XXL.

Ο εκ πρό σω πος της Mitsubishi δια τί θε ται σε εκ -δό σεις με μει κτό βά ρος α πό 3,5 έως 7,5 τό -νους. Για την κί νη ση του Mitsubishi FusoCanter υ πάρ χουν τα Euro 4 μη χα νι κά σύ νο λατων 3,0 λτ., ι σχύ ος 110, 125 και 145 ίπ πων καιτων 5,0 λτ., α πό δο σης 180 ίπ πων.

To ευέ λι κτο φορ τη γό δια νο μών δια τί θε ταισε εκ δό σεις με με τα ξό νια α πό 2,5- 3,4 μέ -τρων ενώ το μεικτό βάρος του κυμαίνεταιαπό 2,8- 4,5 τό νους. Οι Euro 4 DXi κι νη τή -ρες του Renault Maxity δια τί θε ται σε εκ δό -σεις με μέ γι στη ι σχύ που α νέρ χε ται στους110, 130 και 150 ίπ πους.

Φορ

τηγά

76

Οδηγός αγοράς Κατάλογος επαγγελματικών άνω των 3,5 t.

katalog_ANO3tn_04_12:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:09 76

Page 21: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Renault Midlum

Scania Σειρά Ρ

Volvo FE

Citroen Jumpy Combi

Renault Trafic Combi

Scania σειρά G

Volvo FM

Fiat Scudo Panorama

VW Multivan

Scania Σειρά R

Volvo FH

Mercedes-Benz Viano

Ford Transit Combi

Renault Magnum

Volvo FL

Opel Vivaro Combi

Mercedes Sprinter

Renault KeraxRenault Premium

Το σκλη ρο τρά χη λο ερ γο τα ξια κό φορ τη γόδια τί θε ται σε εκ δό σεις 4x2, 4x4, 6x4, 6x6και 8x4, με μει κτό βά ρος έ ως και 32 τό νων.Ο νέ ος DXi11 Euro 4 κι νη τή ρας του Rena-ult Kerax δια τί θε ται σε εκ δό σεις που α πο δί -δουν ι σχύ 370, 410 και 450 ίπ πων.

To νέο Renault Magnum εφοδιάζεται με μιαγκάμα κινητήρων που καλύπτει όλες τιςανάγκες, 12,8 λίτρων, απόδοσης 460 ίππωναπό τις 1.400 μέχρι τις 1.800 σ.α.λ., καθώςκαι 500 ίππων, με ροπή που φτάνει στα2.450 Nm, από τις 1.050 έως τις 1.400 σ.α.λ.

Η νέα σειρά R της Scania παρουσιάζεταιβελτιωμένη σε όλους τους τομείς, διαθέτεικινητήρες ισχύος έως 730 ίππων, το υπερ-σύγχρονο κιβώτιο ταχυτήτων Scania Opti-cruise, καθώς και νέα συστήματα υποβοή-θησης του οδηγού.

Το Volvo FL δια τί θε ται ως φορ τη γό δια νο -μών με τρεις τύ πους κα μπί νας, 15 με τα ξό -νια και μει κτό βά ρος α πό 12 - 18 τό νους. Οκι νη τή ρας των 7,2 λί τρων α πο δί δει ι σχύ240 και 280 ίπ πων και συ νερ γά ζε ται με μη -χα νι κά κι βώ τια 6 και 9 σχέ σε ων και έ να αυ -τό μα το 6 σχέ σε ων.

Η σει ρά φορ τη γών και τρα κτό ρων Volvo FHδια τί θε ται σε μια με γά λη ποι κι λί α εκ δό σε ωνκαι με τέσ σε ρις δια φο ρε τι κούς τύ πους κα -μπί νας. Η γκά μα των κι νη τή ρων πε ρι λαμ βά -νει ι σχυ ρό τα τους κι νη τή ρες 13,0 και 16,0λί τρων, με ι σχύ α πό 400 έως και 700 ίπ-πους.

To Viano προσφέρεται με τρία μήκη αμαξώμα-τος και μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικότου 6 επιβάτες (χώροι για έως και 8 επιβάτες).Στους κινητήρες του περιλαμβάνονται τρειςdiesel CDI 2,0, 2,2 και 3,0 λτ. (116, 150 και204 hp) και ένας 3,5λιτρος βενζίνης, με ισχύ258 ίππων.

H έκ δο ση με τα φο ράς προσωπικού τουVivaro προ σφέ ρει στους έ ως 9 φι λο ξε νού -με νους με γά λη ά νε ση χώ ρων, σε έ να μο -ντέρ νο σχε δια στι κά και ευ χά ρι στο αι σθη τι -κά ε σω τε ρι κό. Δια θέ τει έ ναν κι νη τή ρα βεν -ζί νης 2,0 λτ. (120 hp) και 3 CDTI (1,9 λτ. 82hp και 100 hp και 2,5 λτ. 135 hp).

Το νέ ο Transit Combi μπο ρεί να φι λο ξε -νή σει -α νά λο γα την έκ δο ση- έ ως 17 ε πι -βά τες. Το ε σω τε ρι κό δια κρί νε ται για τηνερ γο νο μί α και τη χρη στι κό τη τα που προ -σφέ ρει. Τα μη χα νι κά σύ νο λα εί ναι TDCi2,2 λτ. (110 και 130 hp) και 2,4 λτ. (115και 140 hp).

Το Premium δια τί θε ται ως φορ τη γό και ωςτρά κτο ρας με τρεις δια φο ρε τι κές κα μπί νεςκαι 13 δια φο ρε τι κές εκ δό σεις με τα ξο νί ου.Α νά λο γα με την έκ δο ση, οι νέ οι κι νη τή ρεςτου Renault Premium α πο δί δουν ι σχύ 240,280, 320, 370, 410 και 450 ίπ πων.

H καμπίνα G-Cab προσφέρεται με μηχανικάσύνολα ισχύος έως και 480 ίππων, τα οποίακαλύπτουν αντίστοιχα τις προδιαγραφές Eu-ro 4 και Euro 5 και προσφέρει απεριόριστεςδυνατότητες -ιδιαίτερα στον κατασκευαστι-κό και χωματουργικό τομέα.

Το Volvo FM είναι διαθέσιμο με τέσσεριςτύπους καμπίνας, πολλαπλές παραλλαγέςπλαισίου και αξόνων, ενώ οι κινητήρες D9Bκαι D13D, απόδοσης 300-480 ίππων, πλέονπλαισιώνονται και από ένα νέο 11λιτρο(D11), απόδοσης 390 ή 430 ίππων, ανάλο-γα με την έκδοση.

Το νέ ο Scudo έ χει δυ να τό τη τα με τα φο ράς 6έ ως 9 ε πι βα τών (α να λό γως της έκ δο σης),πα ρέ χο ντάς τους έ να πλού σιο ε πί πε δο ε ξο -πλι σμού και ε ξαι ρε τι κή ά νε ση. Δια θέ σι μομε πε τρε λαιο κι νη τή ρες 1,6 και 2,0 λί τρων,που -α να λό γως της έκ δο σης- α πο δί δουν90, 120 ή 136 ίπ πους.

Το Multivan, το ο ποί ο "βα σί ζε ται" στοTransporter, εί ναι έ να σύγ χρο νο και α σφα -λές μέ σο με τα φο ράς για έ ως 8 ε πι βά τες σεέ να λει τουρ γι κό ε σω τε ρι κό. Διατίθεται με2λιτρο πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 84-180 ίππων και 2λιτρο βενζινοκινητήραισχύος 115 ίππων.

Το εν λόγω μοντέλο διατίθεται σε εκδόσεις μεμεικτό βάρος από 7,5- 18 τόνους ενώ προσφέ-ρονται και καμπίνες με κρεβάτι. Οι νέοι Euro 4κινητήρες DXi5 και DXi7 αποδίδουν ισχύ 160,190, 220, 240 και 280 ίππων, ανάλογα με τηνέκδοση του φορτηγού.

Η Σει ρά Ρ πε ρι λαμ βά νει φορ τη γά και τρά κτο -ρες με τρεις δια φο ρε τι κούς τύ πους κα μπί ναςκαι εκ δό σεις 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 και 8x4. Ο 9λι -τρος κι νη τή ρας της Scania α πο δί δει ι σχύ α πό230 - 310 ίπ πους, ο 11λι τρος α πό 340 - 420 ίπ -πους και ο 12λι τρος α πό 340 - 420 ίπ πους.

Το Volvo FE δια τί θε ται σε εκ δό σεις με μει κτόβά ρος α πό 18 - 26 τό νους, 17 δια φο ρε τι κά με -τα ξό νια και τρεις τύ πους κα μπί νας. Ο κινητή-ρας των 7,2 λί τρων του Volvo FE α πο δί δει ι σχύ240, 280 και 320 ίπ πων και συ νερ γά ζε ται μεαυ τό μα τα και μη χα νι κά κι βώ τια τα χυ τή των.

Το γαλλικό μοντέλο είναι διαθέσιμο σε εκ-δόσεις με δυνατότητα μεταφοράς 6 ή 9επιβατών και διακρίνεται για τον πλούσιοεξοπλισμό του. Στους κινητήρες περιλαμ-βάνεται ένας βενζίνης 2,0 λτ. (143 hp) καιδύο πετρελαίου 1,6 και 2,0 λίτρων (92 και122 ίππων).

To Trafic Combi δια τί θε ται με μί α έκ δο ση α μα -ξώ μα τος, ό που μπο ρούν να με τα κι νη θούν 9 ά -το μα. Το εν λό γω μο ντέ λο εί ναι ά νε το και στα -θε ρό στο δρό μο. Μί α έκ δο ση υ πάρ χει και ό σονα φο ρά στους κι νη τή ρες βεν ζί νης των 2,0 λτ.,με 120 ίπ πους.

Το ε πι βα τι κό Sprinter δια κρί νε ται για τηστι βα ρό τη τα που α πο πνέ ει, την ά νε ση χώ -ρων σε έ ως 9 ε πι βά τες, την προ σεγ μέ νηερ γο νο μί α και την αυ ξη μέ νη α σφά λεια. Οικι νη τή ρες πε τρε λαί ου εί ναι οι ε ξής: 2,2 λτ.με 88, 109, 129 και 150 ίπ πους και 3,0 λτ.184 hp.

Λεωφορεία

Min

ibus

έως

9 θέ

σεων

Του ρ

ι στι κ

ά λε

ω φο ρ

εί α ά

νω τω

ν 10 θ

έ σε ω

ν

77

katalog_ANO3tn_04_12:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:11 77

Page 22: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Iveco Daily

MAN Lion’s Coach

Mercedes-Benz Tourismo

Neoplan Starliner

Scania Divo

MAN Lion’s Regio

Mercedes-Benz Travego

Obradors DCR

Scania Touring

Mercedes-Benz Vario

Neoplan Cityliner

Otokar Navigo

Setra ComfortClass

Isuzu Polis

Mercedes-Benz Tourino

Neoplan Tourliner

Otokar Vectio

Setra Top Class

Isuzu NovoBMC Probus 850

Η νέα πρόταση της Isuzu στα μικρά λεωφο-ρεία ακούει στο όνομα Novo, έχει τη δυνατό-τητα μεταφοράς έως 27 επιβατών, οι οποίοιαπολαμβάνουν όλες τις ανέσεις, ενώ την κίνη-ση του έχουν αναλάβει 2 πετρελαιοκινητήρεςαπόδοσης 155 και 190 ίππων αντίστοιχα.

Το μικρών διαστάσεων τουριστικό λεωφο-ρείο της Isuzu διακρίνεται για την πολύ κα-λή του ευελιξία, χωρίς να στερεί ανέσειςστους 30+1+1 επιβαίνοντές του. «Ψυχή»του Polis είναι ο κινητήρας των 5,2 λτ., οοποίος αποδίδει 190 ίππους.

Το Vario 818D (Α.&Δ. ΣΤΑ ΜΑ ΤΙΟΥ - Κ. ΝΙ -ΚΑΣ) δια κρί νε ται για τον πο λυ τε λή διά κο -σμο και την προ σεγ μέ νη ποιό τη τα της κα -μπί νας, ό που μπο ρούν να φι λο ξε νη θούν22+1+1 ε πι βά τες. Το μηχανικό σύνολο(BlueTec 4) των 4,25 λτ. του Mercedes-Benz Vario αποδίδει 177 ίππους.

Το με σαί ου με γέ θους γερ μα νι κό μο ντέ λοέ χει τέσ σε ρις εκ δό σεις θέ σε ων (30+1,32+1, 34+1 και 36+1). Η ει κό να του εί ναισύγ χρο νη, ό πως και η τε χνο λο γί α. Δύ ο εκ -δό σεις του κι νη τή ρα των 6,4 λτ. υ πάρ χουν,με α πό δο ση 245 και 280 ίπ πων.

Διαθέσιμο με δύο αμαξώματα μήκους10,5μ και 12,5, δυνατότητα μεταφοράς 49ή 51+1+1 ατόμων, κινητήρα ο οποίος απο-δίδει από 400 έως 480 ίππους, το NeoplanCityliner αποτελεί μια πιο «γήινη» εκδοχήτου Starliner, εξίσου όμως ποιοτική.

Το υ πε ρα στι κό λε ω φο ρεί ο της γερ μα νι κήςφίρ μας εί ναι δια θέ σι μο με δύ ο α μα ξώ μα ταμή κους 12,0 και 13,8 μ. και μπο ρούν ναμε τα κι νή σουν έ ως 51+1+1 ά το μα. Το 2α -ξο νι κό κι νεί ται α πό μο τέρ 12,0 λτ. (410 hp)και το 3α ξο νι κό α πό 12,8 λτ. (460 hp).

Το Otokar Navigo των 27+1+1 θέ σε ων δια -κρί νε ται για την ευε λι ξί α του χά ρη στις πε -ριο ρι σμέ νες δια στά σεις χω ρίς ναπροϋποθέτει πα ρα χω ρή σεις στην ά νε σητων ε πι βα τών. Για την κί νη ση του φρο ντί ζειέ νας Euro 4 κι νη τή ρας 3,9 lt. με ι σχύ 160ίπ πων και ρο πή 600 Nm.

Με το μήκος του να διατηρείται πάντα στα9 μέτρα, το Vectio (ως τουριστικό λεωφο-ρείο) είναι σε θέση να υποστηρίξει έως 35επιβάτες. Οι κινητήρες του προέρχονταιαπό τη MAN (6,0 λτ. και ισχύ 240 ίππων)και τη Deutz (4,8λτ. και ισχύ 215 ίππων).

Η σει ρά ComfortClass πε ρι λαμ βά νει τέσ σε -ρις εκ δό σεις, με δύ ο μή κη α μα ξώ μα τος,49+1+1 και 51+1+1 θέ σεις στο 2α ξο νι κόκαι 55+1+1 θέ σεις στο 3α ξο νι κό. Το μη χα -νι κό σύ νο λο των 12,0 λτ. έ χει δύ ο εκ δό -σεις, με α πό δο ση 299 και 422 ίπ πων.

Το μή κους 8,8 μέ τρων του ρι στι κό λε ω φο -ρεί ο της BMC εμ φα νί ζει σύγ χρο νη ει κό ναε ξω τε ρι κά, ε νώ στο ε σω τε ρι κό του υ πάρ -χουν θέ σεις για 35 συ νο λι κά ε πι βά τες. Τομε σαί ο λε ω φο ρεί ο κι νεί ται α πό έ να μο τέρ5,9 λτ., α πό δο σης 220 ίπ πων.

Το νέο MAN Lion’s Regio έχει τη δυνατότη-τα να μεταφέρει μέχρι 59 επιβάτες, ενώταυτόχρονα είναι εξοπλισμένο με κιβώτιοταχυτήτων τελευταίας τεχνολογίας και κι-νείται με τον D20 LUH κινητήρα, ο οποίοςείναι διαθέσιμος και σε EEV και Euro 5 εκ-δόσεις.

Η ναυαρ χί δα της Mercedes στα λε ω φο ρεί αδια θέ τει κο ρυ φαί α α σφά λεια. Το Travegoεί ναι δια θέ σι μο με δύ ο ή τρεις ά ξο νες καιμε 44 έ ως 56 θέ σεις. Τα μο τέρ των 12 λτ.α πο δί δουν -α νά λο γα την έκ δο ση- 428(6κύλινδρο) και 476 ίπ πους (8κύλινδρο).

Ο κι νη τή ρας της Mercedes α πο δί δει 422ίπ πους και της ΜΑΝ έ χει ι σχύ 460 hp. Το ι -σπα νι κό λε ω φο ρεί ο με τη δυ να μι κή ει κό ναφέ ρει μη χα νι κά μέ ρη α πό τη ΜΑΝ και τηMercedes, δια τί θε ται με 2 και 3 ά ξο νες καιμε έ ως 63+1+1 θέ σεις.

Το νέο τουριστικό λεωφορείο Scania Tour-ing με μήκος αμαξώματος 12μ., δυνατότηταμεταφοράς έως και 51+1+1 επιβατών, είναιδιαθέσιμο και σε έκδοση με 3 άξονες, ενώγια την κίνηση του φροντίζουν κινητήρεςισχύος 380 και 440 ίππων, προδιαγραφώνEuro5.

Το Iveco Daily Mini-bus μπορεί να φιλοξενήσει19+1 επιβάτες και διακρίνεται για τον πλούσιοεξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας που προσφέ-ρει. Ο ροπάτος κινητήρας των 3,0 λίτρων τουDaily Mini-bus αποδίδει ισχύ 176 ίππων.

Το γερ μα νι κό λε ω φο ρεί ο πε ρι λαμ βά νει τις εκ -δό σεις Lion Coach και το με γα λύ τε ρο Lion TopCoach, το ο ποί ο έ χει τρεις ά ξο νες και 57+1+1θέ σεις ε πι βα τών. Η έκ δο ση Lion Coach τρο φο -δο τεί ται με κι νη τή ρα 410 ίπ πων Lion TopCoach, με μο τέρ 460 ίπ πων.

Το νέ ας γε νιάς Tourismo εί ναι δια θέ σι μο μεδύ ο ά ξο νες (12,0 μ., 13 μ. και 14 μ.) και τρεις(14,0 μ.). Στο α να νε ω μέ νο ε σω τε ρι κό υ πάρ -χουν έ ως 49+1+1 θέ σεις. Οι κι νη τή ρες των12,0 λτ. έ χουν α πό δο ση 354, 408 και 428 hp(στο 3α ξο νι κό).

Το υ πε ρα στι κό λε ω φο ρεί ο της γερ μα νι κής φίρ -μας εί ναι δια θέ σι μο με δύ ο α μα ξώ μα τα μή κους12,0 και 13,8 μ. και μπο ρούν να με τα κι νή σουνέ ως 51+1+1 ά το μα. Το 2α ξο νι κό κι νεί ται α πόμο τέρ 12,0 λτ. (410 hp) και το 3α ξο νι κό α πό12,8 λτ. (460 hp).

To Divo συν δυά ζει την ι σπα νι κή φι νέ τσα στησχε δί α ση με τα α ξιό πι στα μη χα νι κά μέ ρη τηςScania. Στο πο λυ τε λές ε σω τε ρι κό υ πάρ χουν49+1+1 θέ σεις. Τα μηχανικά σύνολα ισχύος380, 420 και 470 ίππων φροντίζουν για ά νε τεςμε τα κι νή σεις.

Η κο ρυ φαί α σει ρά της Setra πε ρι λαμ βά νειλε ω φο ρεί α με δύ ο ά ξο νες, μή κους 10,1και 12,0 μ. και 3α ξο νι κά μή κους 12,99,13,85 και 13,89 μ. (διώ ρο φο). Τα 2α ξο νι κάδια θέ τουν μο τέρ 12,0 λτ. (354 και 422 hp)και τα 3α ξο νι κά 16,0 λτ. (476 και 503 hp).

78

Οδηγός αγοράς Κατάλογος επαγγελματικών άνω των 3,5 t.

katalog_ANO3tn_04_12:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:14 78

Page 23: Επαγγελματικα XXL 4 2012

Spica Urban Temsa DiamondTemsa SafariTemsa Opalin

Το εν λό γω μο ντέ λο προ σφέ ρε ται σε δύ οεκ δό σεις, το HD 12 (12,2 μ.), το ο ποί ο έ χει57+1+1 θέ σεις και το πιο με γά λο HD 13(12,8 μ.) με 63+1+1 θέ σεις. Για την κί νη σητου Safari φρο ντί ζει έ να δυ να τό μη χα νι κόσύ νο λο, α πό δο σης 428 ίπ πων.

Το με γα λύ τε ρο Diamond δια τί θε ται και αυ -τό σε δύ ο εκ δό σεις, το 13 με 55+1+1 θέ -σεις (μή κους 12,99 μ.) και το 14 με59+1+1 θέ σεις και μή κος 13.975 χλστ. Τοτρια ξο νι κό λε ω φο ρεί ο της Temsa κι νεί ταια πό έ να μη χα νι κό σύ νο λο της ΜΑΝ, α πό -δο σης 460 ίπ πων.

Με μη χα νι κά μέ ρη της ΜΑΝ, δια θέ τει δύ οεκ δό σεις, τη μι κρό τε ρη 8 (7.630 χλστ.) με31+1+1 θέ σεις και την 9 (8.393 χλστ.) με35+1+1 θέ σεις. Η έκ δο ση Opalin 8 ε φο διά -ζε ται με 4κύ λιν δρο μο τέρ 180 ίπ πων και η 9με πιο ι σχυ ρό 6κύ λιν δρο 220 ίπ πων.

Το νέο αστικό Spica Urban σε πλαίσιο της Mer-cedes-Benz διακρίνεται για το ποιοτικό εσωτε-ρικό του, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 21 επι-βάτες (15 καθήμενοι, 6 όρθιοι συν 1 αμαξίδιοΑ.Μ.Ε.Α) και προσφέρεται με κινητήρες τηςMercedes Benz, απόδοσης 150 και 184 ίππων.

Van Hool Astron VDL Berkhof AxialVDL Custers PicardieVan Hool Altano

Είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις με δυνατότηταμεταφοράς 29+1+1 ή 33+1+1 επιβατών,ενώ διακρίνεται για τον πληρέστατο εξοπλι-σμό άνεσης και ασφάλειάς του, την πολύ κα-λή ποιότητα κατασκευής και τους μεγάλουςχώρους τόσο για τους επιβάτες, όσο και τιςαποσκευές τους.

To VDL Berkhof Axial διακρίνεται για τηνκομψή σχεδίαση του αμαξώματος, καθώςκαι τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τηναξιοπιστία του, το χαμηλό κόστος συντήρη-σης και το πολύ καλό επίπεδο άνεσης, ενώκαι το εσωτερικό του είναι άνετο, εργονο-μικό και πρακτικό.

Το Van Hool Altano μπορεί να χαρακτηρι-στεί ως ένα εξαιρετικό 3αξονικό τουριστι-κό λεωφορείο, με κυριότερα γνωρίσματάτου το υψηλό επίπεδο άνεσης και ασφά-λειας των επιβατών, τους μεγάλους χώ-ρους και τους φιλικούς προς το περιβάλ-λον κινητήρες.

Μια από τις πιο πρόσφατες νέες προ-σθήκες στην γκάμα της Van Hool, το επι-βλητικό Astron, προσφέρεται με μήκοςαμαξώματος 13,2 μ. και 14,04 μ. και,πέραν της δυναμικής του σχεδίασης,προσφέρει χώρους αποσκευών συνολι-κού όγκου 18 κ.μ.

VDL Jonckheere Volvo Irizar PBVolvo Irizar CenturyVDL Bova Futura

Βασισμένο σε μηχανικά μέρη και κινητήρεςτης σουηδικής Volvo Buses και με αμάξωμααπό τη διάσημη ισπανική αμαξοποιϊα Irizar, τοεν λόγω μοντέλο διατίθεται σε εκδόσεις με μή-κος που ξεκινά από τα 10,5 μέτρα με 39+1+1θέσεις. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνεισύνολα με ισχύ από 340 - 460 ίππων.

Το λε ω φο ρεί ο της Volvo φέ ρει μη χα νι κάμέ ρη της σου η δι κής φίρ μας με το α μά ξω ματης Irizar. Οι εκ δό σεις α μα ξώ μα τος εί ναιπολ λές, με μή κος α πό 12,0 έ ως 15,0 μέ -τρα. Την κί νη σή του α να λαμ βά νει το μη χα -νι κό σύ νο λο των 12.130 κ.εκ., με α πό δο -ση 420 ίπ πων.

To γνω στό ε δώ και χρό νια VDL Bova Futuraεί ναι δια θέ σι μο σε εκ δό σεις μή κους 10,4,12,0 και 12,7 μέ τρων, οι ο ποί ες εί ναι δια ξο -νι κές, με 42, 52 και 56 ω φέ λι μες θέ σεις α -ντί στοι χα. Τα μη χα νι κά σύ νο λα εί ναι τηςDAF και α πο δί δουν (α νά λο γα την έκ δο ση)α πό 340 έ ως 430 hp.

Πα ρά γε ται σε εκ δό σεις μή κους 12, 13, και 14μέ τρων, κα θώς και υ πε ρυ ψω μέ νο (3,85 μ.), μεθέ σεις 51, 57 και 61, α ντί στοι χα. Για την κί νη σητου VDL Jonckheere υ πάρ χουν μη χα νι κά σύ -νο λα της DAF, με ι σχύ 410 και 460 ίπ πων, τε -χνο λο γί ας Euro 4.

katalog_ANO3tn_04_12:touring_pilio.qxd 11/6/2012 10:31 79