ωκεανοί και θάλασσες

10
ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ Γ. ΣΤ΄ 1 ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΣΚΥΔΡΑΣ 2010-11

Transcript of ωκεανοί και θάλασσες

Page 1: ωκεανοί και θάλασσες

ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ Γ.

ΣΤ΄ 1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΣΚΥΔΡΑΣ

2010-11

Page 2: ωκεανοί και θάλασσες

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

• Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη. Στα δυτικά διαβρέχει την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική.

Page 3: ωκεανοί και θάλασσες

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ

• Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της.

• Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα που έπεσε στον ωκεανό καθώς γλίστρησε από το μεγάλο βουνό της Αφρικής.

Page 4: ωκεανοί και θάλασσες

ΙΝΔΙΚΟΣ

• Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης. Στο βορρά διαβρέχει τη νότια Ασία στη δύση την Αραβία, Αφρική έως στην χερσόνησο της Μαλαισίας.

Page 5: ωκεανοί και θάλασσες

ΑΡΚΤΙΚΟΣ

• Ο Αρκτικός Ωκεανός, γνωστός, κυρίως παλαιότερα, και ως Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του Αρκτικού Ωκεανού είναι παγωμένο. Κατά την περίοδο του χειμώνα οι πάγοι τον καλύπτουν, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού οι πάγοι λιώνουν.

Page 6: ωκεανοί και θάλασσες

ΑΡΑΒIKH ΘΑΛΑΣΣΑ• Η Αραβική Θάλασσα αποτελεί

το βορειοδυτικό τμήμα του Ινδικού ωκεανού μεταξύ Ινδίας, Αραβικής χερσονήσου και Ανατολικής Αφρικής. Ονομάζεται επίσης και Θάλασσα του Ομάν. Η θάλασσα αυτή αποτελεί το κύριο μέρος του ταξιδιού των πλοίων, το οποίο δρομολογείται στη γραμμή μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας μέσω του καναλιού του Σουέζ.

Page 7: ωκεανοί και θάλασσες

ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

• Η θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μία οριακή θάλασσα. Είναι ένα μέρος Ειρηνικού Ωκεανού, καλύπτοντας μια περιοχή από Σινγκαπούη και Στενό Ταϊβάν. Είναι μία από τις μεγαλύτερες θάλασσες.

Page 8: ωκεανοί και θάλασσες

ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

• Η Καραϊβική Θάλασσα είναι μία από τις μεγαλύτερες αλμυρές θάλασσες. Το βαθύτερο μέρος της θάλασσας είναι η Τάφρος Καϋμάν, μεταξύ Κούβας και Τζαμαϊκας.

Page 9: ωκεανοί και θάλασσες

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

• Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους την Ευρώπη ,την Ασία και την Αφρική. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη.

Page 10: ωκεανοί και θάλασσες

ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

• Η Ερυθρά θάλασσα είναι στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην Αφρική και Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο, την εποχή της φυγής των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο.

• Η Ερυθρά ονομαζόταν και Θάλασσα των Καλαμιών και ήταν τότε λίμνη. Το όνομά της οφείλεται σε πλήθος μικρών ζωοφύτων που επιπλέουν σε μεγάλη έκταση προσδίδοντάς της χρώμα ερυθρωπό.