ενότητα 13

12
Ενότητα 13 η : Τρόποι ζωής και επαγγέλματα Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης

description

ενότητα 13 της γλωσσα ΣΤ δημοτικού

Transcript of ενότητα 13

Page 1: ενότητα 13

Ενότητα 13η:Τρόποι ζωής και επαγγέλματα

Ο εκπαιδευτικός:Τουλιόπουλος Φώτης

Page 2: ενότητα 13

Στόχοι ενότητας

Πώς παίρνουμε πληροφορίες κάνοντας ερωτήσειςΠώς μετατρέπουμε τον ευθύ λόγο σε πλάγιοΠώς ενώνονται οι προτάσεις μεταξύ τουςΜε την περιγραφή μιας προσωπικής εμπειρίαςΜε σχηματισμούς επιθέτων όπως στα αρχαίαΠώς φτιάχνουμε μια εικονογραφημένη ιστορία

Page 3: ενότητα 13

Χτίστες

Ο Ναζίμ Χικμέτ (Θεσσαλονίκη 1902- Μόσχα 1963) ήταν Τούρκος ποιητής και δραματουργός. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα, μελέτες και πολλές μεταφράσεις

Page 4: ενότητα 13

Συνέντευξη με τον κ. Μανόλη

Η Αντίπαρος είναι ένα μικρό βραχώδες νησί στην καρδιά των Κυκλάδων. Έχει 1.037 μόνιμους κατοίκους και διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Ο κεντρικός οικισμός του νησιού συνδέεται με πλοίο με την Πάρο, από την οποία απέχει μόλις ένα μίλι.

Page 5: ενότητα 13

Παλιά επαγγέλματα που έχουν χαθεί

Τη δεκαετία του 50 υπήρχαν πολλά επαγγέλματα που τώρα έχουν εξαφανιστεί. Εκείνη την εποχή οι οικονομικές συνθήκες ήταν δύσκολες και δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία που διευκολύνει τη ζωή μας.Δεν υπήρχαν τα σημερινά ψυγεία και οι άνθρωποι αγόραζαν πάγο από τον παγοπώλη για να συντηρούν τα τρόφιμά τους, ο γαλατάς μοίραζε το γάλα κάθε πρωί, ο λατερνατζής έπαιζε μουσική για να διασκεδάζει τον κόσμο, ο νερουλάς έφερνε νερό στις γειτονιές, κ.ά.

Page 6: ενότητα 13

Ευθύς και πλάγιος λόγοςΕυθύ λόγο έχουμε όταν τα λόγια ενός προσώπου εκφράζονται άμεσα από το ίδιο το πρόσωπο.π.χ. Αύριο θα πάω στο σχολείο. (Μιλάει η Ειρήνη)Στον ευθύ λόγο τα λόγια του προσώπου βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά («») ενώ προηγείται διπλή τελεία(:) ή υπάρχει μπροστά τους παύλα διαλόγου (-).Η Ειρήνη είπε: «Αύριο θα πάω στο σχολείο.

Πλάγιο λόγο έχουμε όταν τα λόγια ενός προσώπου εκφέρονται έμμεσα, δηλαδή μέσω ενός άλλου προσώπου.π.χ. Η Ειρήνη είπε πως αύριο θα πάει στο σχολείο. Στον πλάγιο λόγο δεν υπάρχουν εισαγωγικά ή παύλα διαλόγου.

Για να αλλάξουμε τον ευθύ σε πλάγιο λόγο αλλάζουμε το πρόσωπο από πρώτο σε τρίτο και αντίστροφα. π.χ. -Αύριο θα πάω στο σχολείο. (ευθύς)Είπε πως αύριο θα πάει στο σχολείο. (πλάγιος)  

Page 7: ενότητα 13

Επιστήμη με άρωμα γυναίκας

Μαρία Κιουρί

Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ

Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται κάθε χρόνο από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών. Υπάρχουν πέντε βραβεία Νόμπελ που καθιερώθηκαν από τον Άλφρεντ Νόμπελ. Είναι το βραβείο για τη Φυσική, τη Χημεία, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη και την Ιατρική. Το νόμπελ Φυσικής έχει δοθεί μόνο σε δύο γυναίκες, τη Μαρία Κιουρί (το 1903) και την Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ (το 1963).

Page 8: ενότητα 13

Επίθετα σε –ων, -ουσα, -ονΤα επίθετα σε –ων, -ουσα, -ον προέρχονται από τις μετοχές της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Έτσι κλίνονται τα: ευγνώμων, υπάρχων, αγνώμων, πρωτεύων,

Ενικός αριθμός

Ονομ. ο ενδιαφέρων η ενδιαφέρουσα το ενδιαφέρον

Γεν. του ενδιαφέροντος

της ενδιαφέρουσας

του ενδιαφέροντος

Αιτ. τον ενδιαφέροντα

την ενδιαφέρουσα

το ενδιαφέρον

Πληθυντικός αριθμός

Ονομ. οι ενδιαφέροντες

οι ενδιαφέρουσες

τα ενδιαφέροντα

Γεν. των ενδιαφερόντων

των ενδιαφερουσών

των ενδιαφερόντων

Αιτ. τους ενδιαφέροντες

τις ενδιαφέρουσες

τα ενδιαφέροντα

Page 9: ενότητα 13

Επίθετα σε –ύς, -εία, -ύΕνικός αριθμός

Ονομ. ο ευθύς η ευθεία το ευθύ

Γεν. του ευθέος της ευθείας του ευθέος

Αιτ. τον ευθύ την ευθεία το ευθύ

Κλητ. ευθύ ευθεία ευθύ

Πληθυντικός αριθμός

Ονομ. οι ευθείς οι ευθείες τα ευθέα

Γεν. των ευθέων των ευθειών των ευθέων

Αιτ. τους ευθείς τις ευθείες τα ευθέα

Κλητ. ευθείς ευθείες ευθέα

Έτσι κλίνονται τα: βραχύς, αμβλύς, ευρύς, οξύς, δριμύς, θρασύς, …

Page 10: ενότητα 13

Ιπτάμενη σκάφη

Η Φρουτοπία είναι ένα κόμικ που δημιούργησαν ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης . Εκδόθηκαν πενήντα τεύχη, ενώ γυρίστηκαν και σαράντα επτά επεισόδια για την τηλεόραση

Page 11: ενότητα 13

Πώς φτιάχνουμε μια εικονογραφημένη ιστορία

Για να φτιάξουμε μια εικονογραφημένη ιστορία χρησιμοποιούμε: τα εξής δομικά στοιχεία:Σκίτσα και συννεφάκια που συμπληρώνουν τους διαλόγους των ηρώων μας.Ζωγραφίζουμε τους ήρωές μας με σταθερά χαρακτηριστικά, ώστε να αναγνωρίζονται σε κάθε εικόνα. Βάζω το πρώτο συννεφάκι ψηλότερα από τα άλλα, ώστε να διαβαστεί πρώτο. Συνδέω τα συννεφάκια με το πρόσωπο που μιλά.

Page 12: ενότητα 13

Τα γλωσσικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι:Σημεία στίξης (θαυμαστικά, αποσιωπητικά) Γράφουμε με κεφαλαία γράμματα Χρησιμοποιούμε ευθύ λόγοΧρησιμοποιούμε επιφωνήματα και ήχουςΓια να φτιάξουμε το δικό μας κόμικ, αποφασίζουμε την ιστορία και τα πρόσωπα που θα πάρουν μέρος, τον τόπο και το χρόνο και κάποια έκπληξη που θα μας περιμένει στο τέλος.