TA ZΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Post on 02-Aug-2015

196 views 4 download

Transcript of TA ZΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

10 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου"Ενας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος"ξεκίνησε το σχέδιο εργασίας "Ζώα των πάγων"από το ενδιαφέρον των παιδιών να μάθουν σχετικά με το θέμα.

• Μελέτη περιβάλλοντος:(φυσικό περιβαλλον και αλληλεπίδραση)Στόχος:Να γνωρίσουν τα ζώα των πάγων και να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές όσο αφορά τον τόπο διαβίωσης τους,τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο αναπαραγωγής τους.

Αφού είπαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά καταγράψαμε τι θέλουν να μάθουν.

Έτσι χωριστήκαμε σε ομάδες και ανέλαβε κάθε ομάδα να συλλέξει υλικό με την βοήθεια των γονέων και να το παρουσιάσει στις άλλες ομάδες.Η μία ομάδα έφερε εικόνες με ζώα που ζουν στον πάγο.Η δεύτερη έφερε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους ,τα χαρακτηριστικά τους,την τροφή τους και τα παιδιά τους.Η τρίτη έφερε βιβλία και παραμύθια σχετικά με το θέμα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝΣτόχοι:Nα βελτιώνουν και να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο.

 

Ένα από τα παραμύθια που έφερε η τρίτη ομάδα ήταν ένα παραμύθι από την Χαβάη:"Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ“(Αυτή η ιστορία δεν είχε εικονογράφιση και μας διηγείται ,γιατί οι χαβανέζοι τιμούν την κουκουβάγια)Τα παιδιά όπως είναι γνωστό δίνουν μεγάλη προσοχή στις εικόνες και καθώς ζητούσαν συνέχεια να δουν τις εικόνες αποφάσισε να τις ζωγραφίσει η ομάδα που έφερε το παραμύθι.

Το αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας ......

http://kiakrit.blogspot.gr/search?updated-max=2014-02-02T11:49:00-08:00&max-results=7

ΓΛΩΣΣΑ Tα παιδιά χρησιμοποιώντας καρτέλες με τα ονόματα των ζώων προσπαθούν να σχηματίσουν την λέξη αρχικά με τις συλλαβές και μετά με τα γράμματα.Στόχος:Να συνειδητοποιήσουν σταδιακά στοιχεία της γώσσας που συνδέονται με τον συλλαβικό χαρακτήρα της και ν’αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση.

ΜαθηματικάΤα παιδιά παίζουν επιτραπέζιο και βοηθούν τον Εσκιμώο να φτάσει στο σπίτι του.(ιγκλού)Στόχος:Να μετρούν,να αναγνωρίζουν τους αριθμούς επάνω στο ζάρι και να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού.Παράλληλα παίζοντας διασκεδάζουν,και μαθαίνουν να σέβονται τον συμπαίκτη τους και να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε πάντοτε νικητές.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Στόχοι:Να απαριθμούν,να αναγνωρίζουν αριθμούς στο πληκτρολόγιο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το λογισμικό tux paint (αφού έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του στις ελεύθερες δραστηριότητες). Έχουμε ετοιμάσει ένα φύλλο εργασίας στο οποίο αφού έχουμε γράψει εμείς τους αριθμούς με λανθασμένη σειρά ,τα παιδιά αντιστοιχίζουν τον αριθμό των πιγκουίνων με τον σωστό αριθμό.

Σε ένα άλλο φύλλο εργασίας τα παιδιά αφού μετρήσουν τον αριθμό των πιγκουίνων τον γραφούν δίπλα . Τέλος προσπαθούν να γράψουν το όνομα τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΤα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα καθώς τα ίδια αποφάσισαν να ασχοληθούμε με αυτό.Ο στόχος που θέσαμε στην αρχή επιτεύχθηκε με επιτυχία.

Έχοντας μάθει τόσα καινούρια πράγματα θέλησαν να φτιάξουν ένα βιβλίο που θα έχει τα πιο σημαντικά από αυτά έτσι ώστε να ανατρέχουν όποτε θέλουν να θυμηθούν κάτι.Και έχοντας ασχοληθεί με εγκυκλοπαίδειες σχετικές με το θέμα αποφάσισαν να το ονομάσουμε «Η δική μας εγκυκλοπαίδεια.»

  ΤΕΛΟΣ