University Press-September 2014

32
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14 Α Θ Η Ν Α - Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ - Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η - Π Α Τ Ρ Α

description

The issue of September 2014, University Press.

Transcript of University Press-September 2014

Page 1: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Α Θ Η Ν Α - Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ - Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η - Π Α Τ Ρ Α

Page 2: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Back to Uni

BIKES

UNIVERCITY GUIDE VOL #57

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΩΠΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Παρεμβάσεις για την οικονομικη κρίση: Συνέντευξη του κ. Μάνου Κατσαγάννη

σελ. 6-9

σελ. 22-23

σελ. 25-31

σελ. 12-15

σελ. 18

σελ. 10

ΤΕΥΧΟΣ 68

Page 3: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

20.000€ για το 1o βραβείο

10.000€ για το 2ο βραβείο

6.000€ για το 3ο βραβείο

4.000€ για το 4ο βραβείο

1.500€ για τα επόµενα 6 βραβεία

Χρηµατικά Έπαθλα

Η υποβολή προτάσεων στο ∆ιαγωνισµό βρίσκεται ακόµα

σε εξέλιξη.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ Ι∆ΕΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!

Τι είναι ο ∆ιαγωνισµός i-bank Καινοτοµία & Τεχνολογία;Το σύνθηµα του διαγωνισµού είναι «Φέρε την ιδέα σου στο φως». Ο ∆ιαγωνισµός της Εθνικής Τράπεζας ενθαρρύνει την σύλληψη καινοτόµων ιδεών και τη σταδιακή ανάπτυξή τους σε επιχειρηµατικά σχέδια και επιτυχηµένες start-ups.

Γιατί µε αφορά; Μέσα από το ∆ιαγωνισµό, πολλοί φοιτητές έχουν υποβάλει τις ιδέες τους και έχουν διακριθεί για τα επιχειρηµατικά τους σχέδια. Οι οµάδες που έχουν διακριθεί έχουν λάβει χρηµατικά βραβεία και δώρα. Σε επιλεγµένες οµάδες δόθηκε µάλιστα η δυνατότητα χρηµατοδότησης, περαιτέρω εκπαίδευσης µέσα από ειδικά προγράµµατα και mentoring.

www.youtube.com/ibanknbg www.twitter.com/ibanknbgwww.facebook.com/ibanknbg

Τι θα κερδίσω;•Εµπειρία συµµετοχής σε έναν από τους µεγαλύτερους και µακροβιότερους διαγωνισµούς καινοτοµίας.•Χρηµατικά βραβεία ύψους 49.000 για τους 10 πρώτους, ενώ στους επόµενους 10 θα δοθούν tablet.•Σηµαντική προβολή στον Τύπο για όσους διακριθούν.•Συζήτηση της επιχειρηµατικής ιδέας µε ανώτατα στελέχη της Τράπεζας και καθοδήγηση από καθηγητές Πανεπιστηµίου για όσους επιλεγούν στην τελική φάση•∆υνατότητα συµµετοχής στο πρόγραµµα NBG Business Seeds.

Τι είναι το πρόγραµµα NBG Business Seeds;Με αρχικό προϋπολογισµό € 15 εκατ., το πρόγραµµα «NBG Business Seeds», στηρίζει, µέσω δανεισµού και συµµετοχής στο µετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόµο επιχειρηµατικότητα δυναµικών και εξωστρεφών Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων. Σε συµφωνία µε το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών προωθεί την περαιτέρω υποστήριξη των προτάσεων που ξεχωρίζουν στο διαγωνισµό, µέσα από την ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράµµατα υποστήριξης και εντατικής εκπαίδευσης σε θέµατα λογιστικής, µάρκετινγκ και πωλήσεων.

ΠούΣτο site της Εθνικής Τράπεζαςwww.nbg.gr/ibank/innovation

ΠότεΜέχρι την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, στις 15:00.

ΓιατίΓια τη µετατροπή των ιδεών σας σε ώριµα επιχειρηµατικά σχέδια

και επιτυχηµένες εταιρείες.

∆ηλώστε τώρα συµµετοχή!

•Πανεπιστήµιο Αθηνών•Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο•Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών•Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης•Πανεπιστήµιο Πειραιά•Πανεπιστήµιο Πατρών•Πανεπιστήµιο Κρήτης

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από στελέχη της

Εθνικής Τράπεζαςσε συνεργασία µε τα

Πανεπιστηµιακά Ιδρύµατα:

Υποβολή Συµµετοχώνµέχρι 8/10/2014

Page 4: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜOΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕIΤΑΙ…Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜOΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕIΤΑΙ…

Και εκεί που νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει χειρότερα μετά τα επεισόδια στην Τουρκία, την Αμερική, την Ουκρανία και όλες τις άλλες συρράξεις, εμφυλίους και πολέμους που παρακολουθήσαμε την τελευταία περίοδο, έρχεται ο Murphy με τους νόμους του σαν το κερασάκι στην τούρτα και τα αλλάζει όλα.

Έτσι λοιπόν εκτός από πολέμους, εμφυλίους και αστυνομικούς που σκοτώνουν πολίτες έχουμε και μία νέα οργάνωση που ακούει στο όνομα ISIS.Τα περίπου 10.000 άτομα που αποτελούν την ISIS,γνωστοί και ως τζιχαντιστές, δεν είναι άλλοι από πρώην μέλη της Αλ Κάιντα που προσπαθούν να φτιάξουν μία πιο σκληρή εκδοχή της. Μία σύγχρονη εκδοχή των σταυροφοριών του μεσαίωνα με μόνες διαφορές τα όπλα και αυτούς που τα κρατάνε.

Δυστυχώς ακόμα και τώρα όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός ετοιμάζεται να στείλει ανθρώπους στον Άρη,

βλέπουμε στην τηλεόραση δημόσιους αποκεφαλισμούς δημοσιογράφων, βιασμούς γυναικών, σφαγές αντρών, βασανιστήρια και παιδιά πολεμιστές.

Και ενώ οι τζιχαντιστές γίνονται ολοένα και περισσότεροι και ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολιτείες της Αμερικής και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ομπάμα παραμένει αμέτοχος ενώ μερικά χρόνια πριν, υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους, η Αμερική είχε εισβάλει στο Ιράκ για την ανατροπή του τότε ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Με πιο απλά λόγια ο Ομπάμα κήρυξε το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ή όπως αλλιώς είχε ονομάσει την εισβολή στο Ιράκ ο πρώην πρόεδρος, με αποτέλεσμα τώρα που όντως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα να μην μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν θέλει να κάνει τίποτα και όχι ότι δεν μπορεί

αφού βοηθάει μερικώς με εναέριες επιθέσεις αλλά συνεχίζει να επιτρέπει εθνοκαθάρσεις μειονοτήτων και αποκεφαλισμούς Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών. Μάλλον δεν υπάρχει πια μαύρος χρυσός προς εκμετάλλευση οπότε δεν υπάρχει και λόγος για μία νέα εισβολή.

Βλέποντας κανείς τη στάση των Αμερικανών καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για έναν πόλεμο αν δεν υπάρχει κάποιο συμφέρον, είτε αυτό λέγεται μαύρος χρυσός είτε άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, του δόγματος δηλαδή που ισχύει εδώ και 14 χρόνια. Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα αλλά θα γίνει όσο οι τζιχαντιστές βρίσκουν δια μαγείας καινούργια όπλα και οι κούρδοι μαχητές του Ιράκ αδυνατούν να τους αντιμετωπίσουν ζητώντας όπλα όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τους υπόλοιπους συμμάχους τους.

Αν λοιπόν θεωρεί κανείς απολίτιστους τους φανατικούς τζιχαντιστές για τις βίαιες και απάνθρωπες πράξεις τους, οι οποίες γίνονται προς τιμήν ενός θεού, ας αναλογιστεί πόσο πολιτισμένοι είναι οι μορφωμένοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί όπου αφήνουν κάτι τέτοιο να συμβεί, επειδή έχουν οικονομικό όφελος, ενώ θα μπορούσαν να επέμβουν άμεσα και να το σταματήσουν. Εξάλλου ένας μορφωμένος ηθικός αυτουργός είναι τόσο πολιτισμένος όσο και ένας αμόρφωτος φυσικός αυτουργός. Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή.

τουΓιάννηΠέρου

Φοιτητήςστο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ΔΙΕΘΝΗ

Αγαπητοί φίλοι της University Press, εύχομαι σε όλες και όλους καλή ακαδημαϊκή χρονιά και καλά αποτελέσματα στην εξεταστική σας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ασχοληθήκαμε με διάφορα διεθνολογικά θέματα. Θα θυμάστε το ζήτημα που προέκυψε με τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ρωσία. Ευρωπαϊκό εμπάργκο εξαγωγών προς τους Ρώσους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τα ελληνικά ροδάκινα έμειναν στις παλέτες των παραγωγών. Το κυρίως πιάτο όμως, αφορά στα αντίμετρα της Ρωσίας προς την Ε.Ε., που θα είναι ουκ ολίγα.

Οι Ρώσοι έχουν εξαγγείλει διάφορα μέσα αντίδρασης απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις που δέχθηκαν κατα τη θερινή περίοδο. Στην πλειοψηφία τους δεν τρομάζουν τους Ευρωπαίους. Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία θα προκαλέσει πολλαπλές αναταράξεις στην ευρωπαϊκή νηνεμία: η διακοπή τροφοδοσίας της Δύσης με φυσικό αέριο. Κι αυτό πρόκειται να αποτελέσει το κυρίως πιάτο της ευρω-ρωσικής διένεξης. Φυσικά, ύπαρξης εν μέσω των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν και που πίεζαν για μέτρα

αντίδρασης στην θέση της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δε θα προχωρήσουν στη μείωση της παροχής αερίου στους Ευρωπαίους, ακόμα και αν μειωθεί η παρεχόμενη ποσότητα προς την Ουκρανία.

Βλέποντας, ωστόσο, την κατάσταση και μεσούσης του φθινοπώρου - το οποίο για τους Ευρωπαίους έχει μπει ιδιαίτερα «τσουχτερό» - τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει διμερείς επαφές με κράτη που παρέχουν πηγές φυσικού αερίου, κυρίως απο την περιοχή της Ευρασίας. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η χώρα μας η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αζέρικο αέριο, όπως αυτούς είχε εκδηλωθεί ήδη προ μηνός με την επιστολή του Υπουργού Μανιάτη προς την αζέρικη κυβέρνηση. Αφορμή της συνάντησης, βέβαια, αποτέλεσε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Μπακού για τις

εκδηλώσεις της κυβέρνησης στο νέο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πηγή τροφοδοσίας του νέου αγωγού TAP, ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας θα τροφοδοτεί φυσικό αέριο τις χώρες τις δυτικής Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι το έργο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, αφού μόλις ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, βήμα απαραίτητο για κάθε μεγάλο έργο υποδομής, όπως προστάζει το διεθνές δίκαιο.

Το τελικό σχόλιο θα αφορά τον αγωγό TAP και την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Κι αυτό διότι ενώ η Ελλάδα πιέζει και προχωρά στην κατασκευή του εν λόγω αγωγού, η φίλη Σερβία ξεκινά την κατασκευή του ανταγωνιστικού South Stream, ο οποίος σταμάτησε στην Βουλγαρία μετά από παραβάσεις απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή. Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή της Gazprom – η οποία και θα τροφοδοτεί τον South Stream – η Βουλγαρία είναι έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες άδειες στα μέσα του Οκτώβρη, άρα το έργο θα μπει σε τροχιά συνολικής επανεκκίνησης.

Οι δύο αγωγοί είναι άκρως ανταγωνιστικοί. Ο πρώτος που θα κατασκευαστεί θεωρείται από ειδικούς και ο μόνος που θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Με αυτά τα δεδομένα ο TAP δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Το 2016 που δίνεται σαν έτος παράδοσης του έργου είναι απαραίτητο να τηρηθεί. Έτσι η Ελλάδα θα καταστεί δυνατός παίχτης στην ενεργειακή αρένα.

Η ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

τουΕυάγγελου

Μπατιστάτου

ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

Page 5: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΑΛΛAΞΑΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ;Το σίγουρο είναι πως είμαστε βρεγμένοι.

Η ελπίδα που γεννιέται από το πάθημα είναι το μάθημα. Και το μάθημά μας αργά αλλά με σταθερά βήματα το παίρνουμε “with the hard way” που λένε και οι αμερικανοί. Αλλά το παίρνουμε. Παύουμε σιγά-σιγά –έστω κι αν ακόμα μας παίρνει αρκετό χρόνο– να εντοπίζουμε στην πολιτική την αιτία του κακού για κάθε στραβό και νοσηρό που συμβαίνει στην καθημερινότητά μας.

Μην παρεξηγηθώ, δεν έγιναν όλα μέλι-γάλα, απλά σαν να δείχνουμε πως σηκωνόμαστε από την κατραπακιά που δεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ορίζουμε καλύτερα τα μέτρα και τα σταθμά της ζωής μας, διαμορφώνουμε πιο ξεκάθαρες αστικές ανησυχίες, δεν ξοδευόμαστε σε συντεχνιακού τύπου διεκδικήσεις γιατί πια δεν μας τις ικανοποιούν. Και αφού πιάσαμε πάτο προσπαθούμε να σηκώσουμε κεφάλι και να φτάσουμε τουλάχιστον τον μέσο όρο μιας ποιότητας ζωής που θα μας επιτρέπει να ζούμε, έστω και χωρίς το ευ. Αναζητούμε τον μέσο όρο που διαμορφώνεται από το ξεχείλισμα ευφορίας των δέκα χρόνων πριν και τον πάτο που έχουμε πιάσει τρία χρόνια τώρα.

Βουλιάξαμε. Άλλοι σώθηκαν, άλλοι δεν τα κατάφεραν και τώρα βγήκαμε στη στεριά και στεκόμαστε κοιτώντας τη θάλασσα, έχοντας τα πόδια μας ακόμα στο νερό. Την κρίση δεν την προσπεράσαμε, περάσαμε από μέσα της· και ακόμη στα βάθη της είμαστε, μα αρχίζουμε πια και συνηθίζουμε.

Ακόμη και τα επιτελεία των κομμάτων το αντιλαμβάνονται αυτό και ποντάρουν στην

αναστροφή του κλίματος χρησιμοποιώντας μια πιο ήπια επιχειρηματολογία που στόχο έχει να αλλάξει τη ψυχολογία των ψηφοφόρων άρα και το κριτήριο επιλογής για την ψήφο. Το ερώτημα των περασμένων εκλογών που περιστρέφονταν γύρω από «το ποιος θα μας σώσει» γίνεται τώρα «με ποιον θα ζήσω αξιοπρεπώς», «με ποιον συνεχίζω». Προφανώς και δεν σωθήκαμε αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Όμως στην πολιτική όλα συμβαίνουν κατ’επίφαση. Κατ’επίφαση διάσωση, κατ’επίφαση πλεόνασμα κλπ.

Η κυβερνητική ρητορική περιστρέφεται γύρω από το «τα καταφέραμε»· εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το «μπορούμε περισσότερα» και καμιά φορά «μπορούμε όπως παλιά».

Βλέπεις ας πούμε τον ΣΥΡΙΖΑ που σταματά τον κατηγορητικό, τον οργισμένο λόγο. Που ανοίγει παράθυρα ελπίδας σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και «θιγμένους» από την κρίση και δειλά-δειλά κάνει μια ρελάνς προαναγγέλλοντας παροχές που εντάσσονται στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων. Άλλαξε προφίλ και ο Αλέξης Τσίπρας και κερδίζει ομολογουμένως περισσότερα όταν μιλά για ελπίδα ή για το μέλλον, περισσότερα απ’ ό,τι όταν τα πιάνει στο στόμα του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ωφέλιμο είναι στην παρούσα φάση για τον Τσίπρα το γεγονός πως καταφέρνει και κερδίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα έχει

αρχίσει να πείθεται από το επικοινωνιακό σχέδιο του Τσίπρα και του αφήνουν πια περισσότερο χώρο να πράττει κατά βούληση μαζεύοντας τα πόδια τους με τα οποία παλιότερα του έβαζαν ανηλεώς τρικλοποδιές.

Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς όπως σχολίαζε σε στενούς του συνεργάτες βρήκε «εντελώς λάθος, λαϊκίστικα και ανεδαφικά» τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές· άρα δεν θα υπάρξει αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Βέβαια γνωρίζει κι ο ίδιος πως αυτό είναι ακόμη μετέωρο αφού το πρόσωπο που θα ενώσει τα κόμματα δεν έχει βρεθεί και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι (όπως αυτή του Σταύρου Δήμα) εκπροσωπούν περισσότερο την παλαιοκομματική αντίληψη. Η επίσκεψη του Σαμαρά στο εντευκτήριο της Βουλής και τα πηγαδάκια με βουλευτές της γαλάζιας παράταξης είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί αυτό το διάστημα στη ΝΔ και πόσο ανάγκη έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Βέβαια στη Συγγρού βλέποντας πως παρά την αναταραχή που δημιούργησε ο ΕΝΦΙΑ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αποσπαστεί δημοσκοπικά, δημιουργείται η ελπίδα πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Στα ίδια δημοσκοπικά ευρήματα στέκονται και στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως το ποσοστό των πολιτών που

απαισιοδοξεί για τους επόμενους μήνες μειώνεται αισθητά όχι όμως τόσο ώστε να μην παραμένει πλειοψηφικό αφού οι φορολογικές επιβαρύνσεις φθείρουν την συγκυβέρνηση. Από την Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως η κυβέρνηση συνεργασίας υπερέχει σε ποιοτικούς δείκτες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας πως υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής ανάκαμψης ποντάροντας παράλληλα στην αδιευκρίνιστη ψήφο που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 20%.

Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Μία λάθος απόφαση μπορεί να αλλάξει άρδην το μέλλον του Έλληνα. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μας οδηγήσει σε εκλογές. Δυο χρόνια μόλις από την τελευταία αναμέτρηση. Εκλογές που διαφαίνεται να είναι διπλές ακόμη και τριπλές. Που θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μπούμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Για ακόμη μία φορά. Μα έτσι κι αλλιώς είμαστε βρεγμένοι…

του Κώστα Σπυριδάκου[email protected]

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘13

τουΣταύρου

Τασιόπουλου

ΜΔΕ Δηµοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήµης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4

ΜΙΑ ΔΕΘ ΑΠ’ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ...

Κουδούνια στα σχολεία, καµπάνες στη ΔΕΘ. Ο Σαµαράς πήγε στη Θεσσαλονίκη και σε µια non multum non multa οµιλία µεταξύ κοµµατικών φίλων, χωρίς λευκοστρωµένα τραπέζια και κρυστάλλινα ποτήρια, προσαρµοσµένη στα δεδοµένα της εποχής, είπε τις δικές του αλήθειες σε ένα ακροατήριο επιφυλακτικό απέναντί του, όπως έσπευσαν να σηµειώσουν και οι «οµιλούντες» τη γλώσσα του σώµατος.

Αφού έκανε µια σύντοµη αναφορά σε αριθµούς και ποσά, ο πρωθυπουργός κατέληξε στο γεγονός πως το πλεόνασµα θα φέρει ελάφρυνση του χρέους σηµειώνοντας πως το 2014 θα είναι ένα έτος ανάκαµψης ενώ το υπόλοιπο του 2013 θα βράσουµε στο ζουµί µας λόγω των αυξηµένων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Κατά τα λοιπά, η οµιλία του στην 78η ΔΕΘ ενείχε από την πρώτη µέχρι και την τελευταία της κουβέντα προεκλογικό χαρακτήρα. Γνωρίζει και ο ίδιος πως τα περιθώρια στενεύουν και πέρα από τα θετικά που απέδωσε η συγκυβέρνηση µέχρις στιγµής και τα πυρά προς τον Τσίπρα προσπάθησε να

Η θεσµοθετηµένη φτώχεια στο 1/3 της κοινωνίας αν µετρήσουµε και όσους ζουν λίγο πιο πάνω από το όριο αυτής, επ ουδενί δε σηµαίνει κατάρρευση του παρόντος τρόπου λειτουργίας της οικονοµίας και του κράτους. Υφίστανται άλλα περίπου 5-6 εκατ. Συµπολίτες που λίγο πολύ ανταπεξέρχονται στα πράγµατα, δηλαδή στους φόρους και στο επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής µε κατανάλωση αγαθών και προϊόντων και ενίοτε και υπερκατανάλωσης αυτών.

Για να λειτουργήσει στην πράξη η συνταγµατική απαίτηση για αναλογικότητα και ισότητα του Κράτους προς τους πολίτες και στις σχέσεις των πολιτών µεταξύ στους θα πρέπει και οι πολίτες και οι ασκούντες κρατική διοίκηση και διακυβέρνηση να επιδιώκουν την αξιοκρατία, την πάταξη της διαφθοράς και την ισότητα όλων σε υποχρεώσεις και δικαιώµατα. Αν και πολύ βασικά ζητήµατα, για τη δική µας χώρα αποτελούν είτε θέµατα ταµπού είτε δεν

ευλογήσει και τα γένια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Γιατί οι παροικούντες το Μαξίµου γνωρίζουν πολύ καλά πως αν το κόµµα της Ιπποκράτους στις επόµενες εθνικές εκλογές µπει στη Βουλή (sic) τότε -µε το µαύρο σύννεφο της αυτοδυναµίας να πλανάται- θα χρειαστούν τη συνδροµή του ΠΑΣΟΚ.

Και ενώ έξω από το χώρο της έκθεσης πλήθος κόσµου έπνεε τα µένεα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τα συνδικάτα έσερναν το χορό των συλλαλητηρίων, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, µπροστάρης των αγώνων, δήλωνε– και είχε µια δόση αλήθειας όλο αυτό– πως «δεν πιστεύει κανείς τον Σαµαρά. Ούτε οι δικοί του».

Ενώ όλα αυτά εκτυλίσσονταν στην Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα άνοιγε -ακόµη περισσότερο- µια κουβέντα για την έννοια του φασισµού. Παρακολουθώ το πάνελ του

κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Παναγιωταρέα, Καλογεροπούλου, Χατζής (πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ επί Θόδωρου Ρουσόπουλου και άτυπος σύµβουλος του Κώστα Καραµανλή επί πρωθυπουργίας του) και Ευαγγελάτος. Μετά από ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή παίζουν οι δηλώσεις της Ρεπούση (τυχαίο;). Ενίσταται o αναλυτής! «Αυτό είναι µεγαλύτερος φασισµός» κελαηδάει… Δε µε ενδιαφέρουν οι πολιτικές καταβολές του συγκεκριµένου µέσου όµως το να εξισώνουµε την πρόταση Ρεπούση για περιορισµό των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών, ακόµα και των θρησκευτικών, µε την συγκέντρωση των Χρυσαυγιτών στις Θερµοπύλες που σε τίποτα δε ζήλευε την ατµοσφαιρικότητα των συνάξεων της Κου-Κλουξ-Κλαν, είναι τουλάχιστον υποκριτικό και στρεβλωτικό.

Τι κι αν έσπευσαν οι συνπανελίστες να τον επαναφέρουν στην τάξη, το κακό είχε ήδη γίνει: του είχε δοθεί βήµα…

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙΣ ; ΤΡΟΥΠΩΣΕ....

υπάρχει µια αντικειµενική θεώρησή τους από την πλευρά των υπευθύνων, δηλαδή των εκάστοτε κυβερνώντων.

Ακούµε συνεχώς για το µέλλον της εξωστρέφειας της παραγωγικής οικονοµίας, για τα επιτυχή start up, για την ανάγκη ευελιξίας και καινοτοµίας µπροστά στον διεθνή ανταγωνισµό, γενικά για την Ελλάδα που µπορεί και για το ελληνικό δαιµόνιο.

Τι από αυτά είναι αλήθεια ; Ίσως ελάχιστα, µιας και από τη χώρα µας απουσιάζει ένας συγκροτηµένος ελεγκτικός µηχανισµός, παράγωγο της ιστορικής αντίδρασης των Ελλήνων προς την κρατική – αρκετές φορές ξενόφερτη – διοίκηση από το 1821 και έπειτα, όπου µια ήταν η τακτική που έµαθαν οι πολίτες,‘Μπορείς να τρυπώσεις ; Τρούπωσε!‘

Είναι τόσο χάλια τα πράγµατα ; Η απάντηση είναι πως µάλλον ναι, αλλά χάριν του δηµοσίου τοµέα της οικονοµίας και της υψηλής ιδιοκατοίκησης δεν διαφαίνεται η ανεπάρκεια του όλου πράγµατος.

Έτσι µαθαίνουµε από τον αρµόδιο Υπουργό Εργασίας σχετικά µε τις συντάξεις ότι το Κράτος αγνοεί πόσοι µη δικαιούχοι λαµβάνουν συντάξεις αναπηρίας από διάφορες αιτίες, δηλαδή δεν ξέρει ακόµα και να έχει διαπιστωθεί παράβαση αν και πόσοι δεν λαµβάνουν πλέον τη σύνταξη, για επιστροφή χρηµάτων ούτε λόγος.

Αν πιστεύει κανείς ότι µπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος πέραν από το να τρώνε από τα έτοιµα των περασµένων ετών, όσοι έχουν, και πέραν από τις ελπίδες για διάφορες «επενδύσεις», τότε πολύ απλά ζει σε άλλο κόσµο.

Οι νέοι άνθρωποι ας αντιληφθούν πως η

λύση (αν και δεν είναι κατακριτέα) δεν είναι µια γενικόλογη έξοδος στο εξωτερικό, αλλά η διεκδίκηση εντός της χώρας ενός άλλου µέλλοντος, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης για όλους.

Πρόοδος σηµαίνει πάταξη της διαφθοράς και αυτό σηµαίνει, ο γιος να ζητεί την απόλυση του αργόµισθου ή παράνοµου πατέρα-δηµόσιου υπαλλήλου, δικαιοσύνη σηµαίνει να έχουν όλοι ίσες πιθανότητες σε περίπτωση παρανοµίας για κατάσχεση ακινήτων και χρηµάτων µε πρώτους τους πολιτικούς, να έχουν όλοι δικαίωµα στην αξιοπρεπή διαβίωση και η αναδιανοµή κρατικών πόρων να µην είναι κοµµατικό παζάρι ψήφων και επιδοµάτων, αλλά βασική πρακτική του κράτους προς όσους έχουν ανάγκη.

Για κάθε έναν που τρουπώνει, κάποιος άλλος βιώνει την αδικία και ίσως και την αδυναµία επιβίωσης. Χωρίς πλήρη αλλαγή πλεύσης, όπως είχε πει και ο ΓΑΠ, αν και δεν το εφάρµοσε, ‘ή αλλάζουµε ή βουλιάζουµε’, γιατί ας το εµπεδώσουµε πως και στη Σκανδιναβία έχει καπιταλισµό, αλλά δεν έχει καµία σχέση η ζωή εκεί µε την ζωή στην «περήφανη» χώρα µας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4

τουΚώστα

Σπυριδάκου

[email protected]

ΜΑΪΟΣ ‘13| | Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η4

Στη χώρα μας η έννοια της ιδιωτικοποίησηςέχει προσλάβει αρνητική χροιά. Ταυτίζεταιμε το «ξεπούλημα της δημόσιας περιου-σίας» ή με το «ξεπούλημα των χρυσαφικώνκαι των ασημικών του κράτους». Ιδιαίτεραστη δεκαετία του ’90 οι ιδιωτικοποιήσειςταυτίστηκαν με τη διακυβέρνηση Μητσο-τάκη και ήταν για το ΠΑΣΟΚ (αλλά και γιατην τότε ελληνική κοινή γνώμη) απευ-κταίες. Γι’ αυτό το λόγο και το εκσυγχρονι-στικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, όταν

προσπάθησε ναπροχωρήσει σει δ ι ω τ ι κ ο π ο ι -ήσεις, ποτέ δενχρησιμοποίησεαυτό τον όρο.Επικοινωνιακά

μιλούσε για αποκρατικοποιήσεις και διατή-ρηση του management των επιχειρήσεωναπό το δημόσιο. Έτσι από το 1990 έωςπερίπου το 2007 οι ιδιωτικοποιήσεις γί-νονταν με το «σταγονόμετρο» και σε συγ-κεκριμένους τομείς, όπου ο δημόσιοςσυνδικαλισμός δεν ήταν ισχυρός. Για πα-ράδειγμα οι ΔΕΚΟ έμεναν έξω από αυτέςτις συζητήσεις και ας ήταν από τους πιο ζη-μιογόνους οργανισμούς του δημοσίου. Κυ-ρίως όμως πραγματοποιούνταν εν μέσωισχυρών κοινωνικών-συνδικαλιστικών αν-τιδράσεων.Έτσι για περίπου 20 χρόνια, λίγο οι κοινω-νικές αντιδράσεις, λίγο το συνδικαλιστικό«σύστημα ΠΑΣΟΚ» ή το «γαλάζιο σύ-

στημα», επικρατούσε διαρκώς η άποψη τηςαναδιάρθρωσης των δημόσιων φορέων(ώστε να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ωςκερδοφόρες για το δημόσιο συμφέρον) καιόχι η πώλησή τους. Αλλά ας αναρωτη-θούμε για μια στιγμή: πρέπει να γίνονται τε-λικά ιδιωτικοποιήσεις; Και πότε πρέπει ναπουλάει το κράτος; Ας προσπαθήσουμε ναακολουθήσουμε την κοινή λογική:

Όταν έχεις μια επιχείρηση και αυτή δημι-ουργεί έλλειμμα (σου κοστίζει δηλαδή πε-ρισσότερα από τα οφέλη που σουαποφέρει) τι πρέπει να κάνεις; Λογικά ή θατην κλείσεις ή θα την πουλήσεις (αφούπρώτα έχεις προσπαθήσει να την κάνειςκερδοφόρα ή έστω με ισοσκελισμένο προ-ϋπολογισμό). Σίγουρα δεν είναι προς τοσυμφέρον σου να την έχεις διαρκώς με ελ-λείμματα τα οποία θα χρηματοδοτείς με πι-θανό δανεισμό. Το ερώτημα που τίθεται απότους πολέμιους των ιδιωτικοποιήσεων είναιτο γιατί να την πουλήσουμε σε ιδιώτες πουθα την αγοράσουν «τσάμπα» εφόσον έχειμικρή αξία (λόγω των ελλειμμάτων). Σύμ-φωνα με την επιχειρηματολογία τους «ξε-πουλάμε πολύ φθηνά το δημόσιο πλούτο».Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, κανείς δενήθελε να πουλήσουμε μια ελλειμματική Δη-μόσια Υπηρεσία γιατί το αντίτιμο που θαπροσφερόταν από τον ιδιώτη θα ήτανμικρό. Θα έπρεπε να περιμένουμε να εκ-συγχρονιστεί και να αναπτυχθεί η ΔημόσιαΕπιχείρηση για να ανέβει η αξία της. Φυσικάμε αυτό το σκεπτικό η πώληση αυτή ποτέδεν θα πραγματοποιούνταν.

Έστω ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποίαείναι κερδοφόρα. Όπως είναι φυσικό τηδιατηρείς και την ελέγχεις, ώστε να απο-λαμβάνεις τα πλεονεκτήματα του κέρδους.Όμως κάποια στιγμή διαλέγεις αν θα τηναναπτύξεις ή αν θα την πουλήσεις. Ως σω-στός επιχειρηματίας θα πρέπει να την που-λήσεις στο οικονομικό ανώτατο «πικ» της,όπου θα έχεις το μεγαλύτερο πλεόνασμα.Με αυτό τον τρόπο θα έχεις τη μεγαλύτερη

δυνατή ζήτηση και λόγω ανταγωνισμού θαέχεις τη μέγιστη δυνατή προσφορά εξαγο-ράς. Στην Ελλάδα όμως όταν συζητείται ηπώληση μια κερδοφόρας επιχείρησης (π.χ.ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) το επιχείρημα ήταν και είναιότι «ξεπουλιούνται τα χρυσαφικά και ταασημικά του κράτους». Δεν υπάρχει καμίασυζήτηση για το πιθανό όφελος που θαέχουν το δημόσιο και κατ’ επέκταση οι πο-λίτες. Και σε αυτή την περίπτωση, μέχριπρόσφατα, μια τέτοια ιδιωτικοποίηση δε θαπραγματοποιούνταν.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημει-ώσουμε πως το κράτος μπορεί να θέσειστον αγοραστή τις προϋποθέσεις και τοπλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου. Το κρά-τος πρέπει να έχει κυρίως ρόλο ελεγκτή καιτηρητή των κανόνων και όχι να παριστάνειτον επιχειρηματία (που ειδικά στην Ελλάδαλόγω της κομματικοποίησης των δημόσιωνεπιχειρήσεων το κράτος αποδείχτηκε ανί-κανο για αυτό το ρόλο). Πάντως είναι γε-γονός αδιαμφισβήτητο πως στη χώρα μας,μέχρι σήμερα, το κράτος έχει αποτύχει καιστους δύο ρόλους. Όμως ο δεύτεροςρόλος επιβάρυνε και επιβαρύνει πολλα-πλώς τους Έλληνες φορολογούμενους.Άρα στην Ελλάδα δεν πρέπει να πουλήσειςούτε μια ελλειμματική ούτε μια κερδοφόραεπιχείρηση! Οι κυβερνήσεις κατηγορούνταικαι για το ένα και για το άλλο. Στην Ελλάδαη ώρα για ιδιωτικοποιήσεις δεν ήρθε, ούτεθα έρθει ποτέ! Τουλάχιστον στη συνείδησητου λαού. Οπότε χρειάζεται απόλυτη πολι-τική βούληση. Επίσης στην Ελλάδα ποτέ δεγίνεται συζήτηση για το στόχο και τη στρα-τηγική των ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή τικράτος θέλουμε να δημιουργήσουμε και σετι είδους οικονομία θέλουμε να επενδύ-σουμε. Η συζήτηση πάντα περιστρέφεταιγύρω από επικοινωνιακά τεχνάσματα καιιδεολογικές αγκυλώσεις γι’ αυτό και η δη-μόσια συζήτηση, είτε στο Κοινοβούλιο είτεστα τηλεπαράθυρα, σπανίως είναι παραγω-γική. Ευτυχώς οι ιδιωτικοποιήσεις προβλέ-πονται στις δεσμεύσεις της χώρας για ναλαμβάνουμε τη χρηματοδότηση στο πλαί-σιο των Μνημονίων. Ας ελπίσουμε ότιαφού η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτή τη διαδι-κασία θα την οδηγήσει μέχρι τέλους πραγ-ματοποιώντας για πρώτη φορά τημεταστροφή της ελληνικής οικονομίαςαπό μια κρατικοδίαιτη οικονομία με γιγαν-τωμένο δημόσιο τομέα σε μια σύγχρονηοικονομία με αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα.Το κράτος θα πρέπει να φροντίσει για τονέλεγχο και την ορθή λειτουργία του. Ας ελπίσουμε ότι θα το πράξει…

university

Μέσα στην ένωση αυτή υπάρχει ελεύθερη διακίνηση πο-λιτών όπως ορίζει και η ζώνη Σένγκεν, βέβαια υπάρχουνχώρες που εντάσσονται στην ζώνη αλλά δεν αποτελούνμέλη της ΕΕ (π.χ. Ελβετία, Ισλανδία) και αντίστοιχαχώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του Σένγκεν (ΜεγάληΒρετανία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Το γεγονός αυτό όμωςδεν σημαίνει ότι ένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας αλλά

όχι μέλος της ζώνης δεν έχει δι-καίωμα να βρίσκεται σε κάποιαάλλη χώρα της ένωσης μέλος καιτων δύο θεσμών. Αυτό βέβαια δενισχύει στην περίπτωση του Βελγίουτο οποίο εκδίωξε περίπου 3.000Βούλγαρους πολίτες - εργάτες διότιδεν ήταν σε θέση να τους υποστη-ρίξει ιατρικά και κοινωνικά (τοΒέλγιο!) Έχω την εντύπωση ότιαυτό ''τινάζει στον αέρα'' την ελεύ-θερη διακίνηση πολιτών.

Μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι η Βουλγαρία δενπληρεί ακόμα τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μέλοςτης ζώνης, προφανώς γι' αυτό και ο Γερμανός υπουργόςεσωτερικών έκανε λόγο για άσκηση βέτου από το Βερο-λίνο στην περίπτωση διεξαγωγής ψηφοφορίας εφόσον τοθέμα έχει ''παγώσει'' τουλάχιστον μέχρι το τέλος τουέτους. Στην περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί για το εάνυπάρχει Ευρώπη των 2 ή και πολλών ταχυτήτων αρκείαπλά να σκεφτεί ότι πλέον ''το παιχνίδι παίζεται'' στην Ευ-ρωζώνη, όπου τι σύμπτωση... και εκεί υπάρχουν νομι-σματικές ιεραρχήσεις. Η Ευρώπη των 28 δεν διαθέτει τηνβαρύτητα που της πρέπει. Και ενώ επικρατεί μια σύγχυσηστη Ευρώπη στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν προςποια κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστεί η Ένωση- βέβαια η προσπάθεια αυτή γίνεται κάθε πέντε χρόνια.Κάθε πέντε χρόνια οι μεγάλες-σοβαρές προσωπικότητεςτης ΕΕ αποκτούν μια πολιτική διαύγεια και βλέπουν τηνομοσπονδιακή προοπτική της Ευρώπης. Στην περίπτωση που ένας πολίτης εκτός ευρωπαϊκής ηπεί-ρου μάς ρωτούσε τι ακριβώς λείπει από την ΕΕ, ο κατά-λογος της απάντησής μας σαφώς και θα ήτανεκτενέστατος, όμως από τις πρώτες ελλείψεις που θα ανα-φερόμασταν είναι αυτή των προσωπικοτήτων!! Αυτή με-ταξύ άλλων είναι η άμεση ανάγκη της Ευρώπης.

Τα πρόσωπα της Ευρώπης

ΤΗΣΑΝΤΖΕΛΑΣ ΠΑΣΑΗΦοιτήτρια Ν.Ο.Π.Ε

Στο άκουσμα της ΕΕ θα ήταν σε θέση κάποιοςχωρίς ιδιαίτερης γνώσης επί των ευρωπαϊ-κών θεμάτων να φανταστεί - υποθέσει ότιαποτελεί μια σημαντική πολιτική οντότητα(μέχρι στιγμής).

Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τονεαυτό μου να παρακολουθεί το «δη-μόσιο βίο», διαρκώς ανακυκλώνεται ησυζήτηση για τις πιθανές ιδιωτικοποι-ήσεις ή αποκρατικοποιήσεις, οι οποίεςπάντα είναι «προ των πυλών». Τα διάφορα επιχειρήματα (κατά περί-πτωση) διαρκώς ανακυκλώνονται (καιτα υπέρ και τα κατά) χωρίς μεγάλεςδιαφοροποιήσεις είτε είχαμε κεντρο-δεξιά/κεντροαριστερή κυβέρνηση είτεκεντροαριστερή / κεντροδεξιά αξιω-ματική αντιπολίτευση. Σε γενικές γραμμές οι Ελληνικές κυ-βερνήσεις έκαναν ελάχιστα στοντομέα των ιδιωτικοποιήσεων (με εξαί-ρεση ίσως την περίοδο ’90 – ’93).

ΤΟΥΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΑΓΑΣυντάκτη τουPragmatikotita.gr

Like Us: Pragmatikotita.grFollow Us: @Pragmatikotita

Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα:

Πότε; Ποτέ!

|| Σενάριο Α’

|| Σενάριο B’

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ 5

Page 6: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ:ΕΞΕΤΑΣΤΙΚH ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ

Δεν βρήκατε αυτό που ψάχνατε; Υπάρχει και συνέχεια... www.skywalker.gr

Επιλεγμένες θέσεις εργασίας

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER BEGINSΣεπτέμβρης. Ο μήνας του επαναπροσδιορισμού και

των μεγάλων αποφάσεων. Αυτών των αποφάσεων που πολλές φορές κρατάνε για κάποιες μέρες, κάποιες άλλες για ένα-δυο μήνες και καμιά φορά μπορεί να σου αλλάξουν και τη ζωή. Κάνοντας scroll down στο μέσο facebook page παρατηρούσε κανείς ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποτινάξουν το καλοκαίρι από πάνω τους, ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαβάσουν για την εξεταστική και κάποιους λιγότερους που εξυμνούσαν το φθινοπωρινό καιρό και όλα όσα φέρνει μαζί του.

Για μένα, ο Σεπτέμβρης είναι κάτι σαν την Πρωτοχρονιά. Μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις τη ζωή σου, να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να κάνεις όλα όσα δεν έκανες μέχρι τώρα. Μπορεί τις περισσότερες φορές αυτό να μη συμβαίνει, όμως πάντα ένα νέο ξεκίνημα σου δίνει μια παραπάνω ώθηση. Γιατί, καλώς ή κακώς, ο Σεπτέμβρης είναι αυτό ακριβώς, μια αφετηρία. Μια αφετηρία για να πεις ότι θα διαβάσεις, ότι θα κάνεις μια καινούρια ξένη γλώσσα, ότι θα κάνεις εκείνη την πρακτική που δεν έκανες, ότι θα βάλεις τη ζωή σου σε μια σειρά τέλος πάντων. Και ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Όμως εσύ έχεις πάντα την ελπίδα ότι υπάρχει και του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι έτσι. Γιατί μπορεί να μην υπάρχει του χρόνου. Μπορεί η ζωή σου να έχει βρεθεί σε τελείως διαφορετική τροχιά από αυτή που υπολόγισες και ποτέ να μην αποτολμήσεις κάποια πράγματα. Πιθανώς να είσαι πολύ απασχολημένος,

να έχεις καινούρια ενδιαφέροντα, ακόμα και να ξεχάσεις ότι τα ήθελες. Αυτά, ωστόσο, θα μένουν εκεί, ανεκπλήρωτα. Και μια μέρα θα μαζευτούν τόσα πολλά που θα ξεσπάσουν και θα σε κάνουν να τα θυμηθείς θες δεν θες. Γιατί αντιπροσωπεύουν όλες τις προσδοκίες και όλα τα όνειρα που ξεπέταξες με ένα «κι αύριο μέρα είναι». Όμως αύριο είναι μια διαφορετική μέρα. Μια μέρα που θα σου φέρει καινούριες ευκαιρίες και καινούριους στόχους.

Οπότε ναι. Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σήμερα. Μπορεί να υποστείς διπλάσια κούραση, να θες να τα παρατήσεις και να αναρωτιέσαι γιατί ακριβώς ξεκίνησες εξ αρχής, αλλά στο τέλος το μόνο που θα σου μείνει θα είναι ένα αίσθημα ευχαρίστησης. Γιατί δεν άφησες μια ευκαιρία να φύγει, γιατί σηκώθηκες από τον καναπέ και το κυνήγησες.

Ακριβώς γι’ αυτό κι εγώ αγαπάω το Σεπτέμβρη. Επειδή με την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς όσα χρόνια κι αν περάσουν θα με κάνει να σηκώνομαι από το γραφείο, να αρχίζω καινούρια πράγματα, να γράφομαι γυμναστήριο ή σε εκείνο το course που πάντα ήθελα αλλά βαριόμουν να ασχοληθώ. Για μένα, μακάρι κάθε μέρα να ήταν Σεπτέμβρης.

της Αλεξάνδρας Νικοπούλου AIESEC του Πανεπιστημίου Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 BACK TO UNI

Page 7: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Όπως έχω ξαναπεί, το διάβασμα δεν πρέπει να μας αποκόψει από τον έξω κόσμο (προς Θεού). Και οι βόλτες επιτρέπονται και τα μπάνια (όσο το επιτρέπει και ο καιρός δηλαδή) αλλά και η χαλαρουίτα. Όλα αυτά όμως χωρίς υπερβολές, γιατί το διάβασμα, είναι διάβασμα. Ξύπνα νωρίς για διάβασμα, μην ξυπνάς μεσημεράκι γιατί έτσι χάνεις όλη σου τη μέρα και δουλειά δεν κάνεις. Διάβασμα το πρωί και βόλτα το μεσημεράκι. Έτσι και διασκεδάζεις και ύλη βγάζεις. Διάβασε σωστά και συστηματικά και μη ξεχνάς… Με πρόγραμμα, βολεύει!

Τέλος, μην περιορίζεσαι στο να διαβάσεις μόνο στο σπίτι, πήγαινε κάπου διαφορετικά, κάπου ήρεμα, χωρίς πολύ ζέστη. Μπορείς να επισκεφτείς από τη δημοτική βιβλιοθήκη, μέχρι και ένα πάρκο. Η αλλαγή παραστάσεων βοηθά στην καλύτερη αποδοτικότητα, καθώς συχνά σε περίοδο εξετάσεων ταυτίζουμε το σπίτι με το άγχος, το διάβασμα, την πίεση, τη φωνή της μαμάς να μας λέει «Ακόμα να αρχίσεις διάβασμα εσύ;» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Και για αυτό πολλές φορές καλό είναι να φεύγεις λίγο.

Συνοπτικά, θέσε προτεραιότητες, βάλε ένα πρόγραμμα, και ρίχτο στο διάβασμα!

Άντε και καλή μας επιτυχία (και δύναμη!)!

Οι μέρες ολοένα και τελειώνουν.. Και παρά το γεγονός ότι η ζέστη καλά κρατεί, οι αυγουστιάτικες μέρες μας έχουν ήδη αποχαιρετήσει.. Το τέλος ολοένα και ζυγώνει. Και όχι δεν αναφέρομαι σε κάποια βιβλική καταστροφή ή σε κάτι παρεμφερές.. Αλλά στο Καλοκαίρι. Αχ καλοκαιράκι… Πόσο ωραίο ήσουν, αλλά πόσο γρήγορα μας τελείωσες; Ας επανέλθω όμως…

ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ:ΕΞΕΤΑΣΤΙΚH ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ IS ALREADY HERE!

Γιατί μια νοσταλγία με έπιασε ήδη τρομάρα μου. Ναι λοιπόν, το καλοκαίρι τελειώνει, γεγονός που σηματοδοτεί, πως τα «κεφάλια μέσα» από τώρα και στο εξής..

Λίγες μέρες μετά το τέλος του Αυγούστου και είμαστε ήδη υπό πίεση… - Ανάσα δεν μας αφήνουν να πάρουμε! - Επιστροφή σε δουλειές, σχολές ή ακόμα και σχολεία… Όπως και να έχει επιστρέφουμε στην αγαπημένη μας ρουτίνα.. Όσο και αυτό να μας «σκοτώνει», είναι η αλήθεια. Προσωπικά, το πρόγραμμα της δικής μου εξεταστικής είναι ελαφρύ σαν «πούπουλο». Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι, όλο αυτό μου φαίνεται βουνό. Πόσο μάλλον, αν κουβαλάς και έναν σεβαστό αριθμό μαθημάτων..

Το κύριο ερώτημα κάπου εδώ είναι πως θα ανταπεξέλθεις(;)

Ξέρω πολύ καλά πως είναι δύσκολο από τη μία στιγμή να μεταφερθείς από την όμορφη ξαπλώστρα σου, μέσα σε τέσσερις τοίχους με ένα βουνό βιβλία από δίπλα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, να κάνουμε όσο πιο ανώδυνη γίνεται αυτήν μας την μετάβαση.

Αρχικά, πάρε τη μεγάλη απόφαση και άρχισε διάβασμα. Όσο περισσότερο το καθυστερείς, τόσο πιο πίσω μένεις. Είναι φύσει αδύνατο να καταφέρεις σε ένα βράδυ, την ύλη που χρειάζεται αρκετές μερούλες για να βγει. Από προσωπικής πείρας λοιπόν, έχω να σου πω πως όσο Αϊνστάιν και να είσαι, το διάβασμα είναι δύσκολο πράγμα και η επιτυχία (στην προκειμένη να περάσεις το μάθημα δηλαδή) θέλει – και – χρόνο (και κόπο!).

ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ... !Έφτασε και ο Σεπτέμβρης. Πάει το

καλοκαίρι, επιστροφή στα θρανία, αλλά πού μυαλό και διάθεση για διάβασμα; Θα βγείς με τους φίλους σου, θα πεις όλες τις καλοκαιρινές σου περιπέτειες, θα ακούσεις τις δικές τους και κάπου εκεί, μιας και ο καιρός το σηκώνει άνετα ακόμα, θα προτείνει κάποιος ένα μπανάκι (εδώ κοντά μωρέ!). Δεν έφταιγες εσύ. Το ξέρω. Άλλωστε ποιος διαβάζει το καλοκαίρι; Δεν έχεις ανοίξει βιβλίο. Όμως το καλοκαίρι μας αποχαιρετά και τη θέση του δίνει στο μελαγχολικό φθινόπωρο που αγαπάμε να μισούμε, μία κατάσταση με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε. Τα φθινοπωρινά κείμενα, όμως, είμαι βέβαιος πως δεν ξεκινούσαν έτσι εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν ακόμη δεν είχε εφευρεθεί η εξεταστική του Σεπτέμβρη, που τυραννάει όλα τα ταλαίπωρα μυαλά αυτού του τόπου.

Τα βράδια, μας βρίσκουν σαν τις άδικες κατάρες μεταξύ τηλεφώνου και υπολογιστή, στην προσπάθεια να αποφασίσουμε αν μας παίρνει για μια βόλτα στην πλατεία. Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στους μαύρους κύκλους που πολιορκούν τα μάτια μας, όμως αυτά είναι τα ψιλά γράμματα που δεν μας νοιάζει να διαβάσουμε. Κρύος ιδρώτας μας λούζει, μας πιάνει απελπισία, θέλουμε να δέσουμε μια θηλιά στο λαιμό μας και να πέσουμε στο

Θερμαϊκό για σίγουρα αποτελέσματα.Μην απελπίζεστε! Όλοι βρισκόμαστε

στο ίδιο σημείο! Δηλαδή όχι όλοι, υπάρχουν και κάποια λουλούδια που έχουν περάσει την ύλη 4 φορές αλλά εμείς αυτούς δεν τους κάνουμε παρέα.

Γιατί Γενάρης, Ιούνης και Σεπτέμβρης θα είναι πάντα η μαύρη τρύπα στο ημερολόγιο του φοιτητή μα κάθε καλοκαίρι θα είναι απρόσμενα ξεχωριστό! Όπως και η φετινή σου εξεταστική θα είναι γεμάτη εκπλήξεις, αν δε κάτσεις να διαβάσεις, εσύ που εντρυφείς σε αυτό το κείμενο. Και άσε τα φύλλα του φθινοπώρου να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από την εγκυκλοπαίδεια που διαβάζεις…!

Καλή μας τύχη λοιπόν… και η επιτυχία καλοδεχούμενη και επιδιωκόμενη σε αυτή την εξεταστική!

Υ.Γ: Να σημειωθεί πως η συγγραφή αυτού του κειμένου αποτελεί γέννημα των διευρυμένων πνευματικών ανησυχιών της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2014.

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER BEGINS

ΠΟΛΙΤΙΚΗBACK TO UNI 7

τηςΦωτεινής Ανδριάνας

Σταμογιώργου

Φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

τουΆρη

Αρμάογλου

Φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Page 8: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ο Σεπτέμβρης έφτασε! Η ολοήμερη απασχόληση των φοιτητών σε παραλίες και διακοπές, έφτασε στο τέλος της για το 2014. Είναι δύσκολη η μετάβαση από τις διακοπές στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα του να είσαι φοιτητής.

Ο μήνας που διανύουμε σε κάποιους προκαλεί ενθουσιασμό ενώ σε κάποιους άλλους ιδιαίτερο άγχος. Υπάρχουν τεσσάρων ειδών κατηγορίες φοιτητών που συζητήσαμε μαζί τους για την πραγματοποίηση αυτού του άρθρου. Η πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από μαθητές που φέτος θα αποκτήσουν για πρώτη φορά την φοιτητική ιδιότητα. Στη δεύτερη κατηγορία συναντάμε φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο μέσο των σπουδών τους, στην τρίτη κατηγορία φοιτητές που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών και τέλος στην τέταρτη κατηγορία τελειόφοιτους που τους υπολείπονται κάποια μαθήματα και/ή πτυχιακή / διπλωματική εργασία για το πτυχίο.

Στη συνέχεια, ακολουθούν οι απαντήσεις φοιτητών των τεσσάρων κατηγοριών που απάντησαν στο ερώτημα: «Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου για το νέο ακαδημαϊκό έτος;»

Φαντάζομαι ότι όλοι οι πρωτοετείς σαν και μένα μοιραζόμαστε το ίδιο άγχος καθώς θα γνωρίσουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό από τα προηγούμενα έτη εκπαίδευσης. Έχω ωστόσο μεγάλη ανυπομονησία να δω κατά πόσο είναι ενδιαφέρον . Ακόμα χαίρομαι πολύ που πέρασα σε μια σχολή της επιλογής μου και ταυτόχρονα ανυπομονώ για να δω τα μαθήματα και το περιεχόμενό τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΣΤΑ EΔΡΑΝΑ

Ελισάβετ

(Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης – ΤΕΙ Αθήνας)

"Νιώθω ενθουσιασμένη και λίγο αγχωμένη γιατί είναι ενα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου...επιπλέον έχω κυρίως προβληματισμούς για το αν καταφέρω να ανταπεξέλθω αν θα εγκλιματιστώ αν θα μου αρέσουν τα μαθήματα τι προοπτικές υπάρχουν στη σχολή μου"

Κατερίνα (Κοινωνιολογία – Πάντειο Πανεπιστήμιο)

"Μετά από 3 μήνες διακοπές, με ανυπομονησία περιμένω την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, επιθυμώντας να ξεκινήσω τις πρακτικές στο νηπιαγωγείο και να γνωρίσω καλύτερα το επάγγελμά μου. Αγωνία και ενθουσιασμός για την επίτευξή τους αλλά και στενοχώρια, καθώς διαπιστώνω ότι το καλοκαίρι πλέον τελειώνει."

Χρυσόστομος (Εκπαιδευτικός Μηχανολόγων Μηχανικών - ΑΣΠΑΙΤΕ)

"Οι σκέψεις μου για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι να πάρω το πτυχίο μου και να περάσω εκείνο το μάθημα που ο καθηγητής συνεχίζει να με κόβει εδώ και 5 εξεταστικές. Γενικά το κλίμα που επικρατεί στη σχολή μου είναι απαράδεκτο από τις πρακτικές που τις κάνεις μόνος σου με δική σου καθοδήγηση και πρωτοβουλία διότι δεν υπάρχουν διοικητικοί να σε αναλάβουν, ότι αντί για 10 εργαστήρια κάνουμε 5 λόγω έλλειψης διοικητικών, ότι αλλάζουν τα μαθήματα και εμείς με τα παλιά βιβλία δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να πάμε να αγοράσουμε νέα κτλ. "

Νεκταρία (Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία

– ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας)

"Καθώς το καλοκαίρι έχει τελειώσει και περιμένοντας να περάσουν οι μέρες για να αρχίσει το τέταρτο έτος, τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Από τη μια, η χαρά και η ανυπομονησία της επιστροφής, καθώς σπουδάζω σε άλλη πόλη. Ο ενθουσιασμός που θα βρεθώ ξανά με την παρέα μου και η αγωνία για τα καινούρια μαθήματα αλλά και οι σκέψεις γύρω από τη στιγμή της ορκωμοσίας σε κάνουν να μετρούν τις μέρες αντίστροφα. Από την άλλη όμως πλευρά, η λύπη και η στεναχώρια που αυτό το κομμάτι της ζωής μου τελειώνει και το άγχος της επιστροφής πίσω στο σπίτι που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι πρέπει να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα ξεκινώντας πάλι από την αρχή."

Δήμητρα (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης - Εθνικό και

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)

"Αν το εργασιακό μέλλον ήταν ευοίωνο θα μπορούσα να πω ότι θα ήμουν ευχαριστημένη κ οι κόποι μου (διάβασμα κλπ) δεν θα πήγαιναν χαμένοι. Τώρα όσο αφορά τις γνώσεις που θα αποκομίσω, είναι το μόνο ενδιαφέρον αλλά κ εκεί ακόμα αν το όλο το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν επαρκές."

Δέσποινα (Πληροφορική – Πανεπιστήμιο Πειραιά)

"Από τη μια μεριά στεναχωριέμαι που τελείωσαν οι διακοπές και σκέφτομαι ότι πρέπει να μπω πάλι στην καθημερινότητα της Αθήνας και από την άλλη μου γεννιέται μια ανυπομονησία να ξεκινήσουμε και ειδικά φέτος που μπαίνω στο τελευταίο έτος, διότι σκέφτομαι ότι πλησιάζω όλο κ πιο κοντά στο πτυχίο κάτι που όταν πρωτομπήκα στη σχολή μου φαινόταν μακρινό…ωστόσο ξέρω ότι κ αυτό το έτος θα είναι γεμάτο και θα μάθω νέα πράγματα καθώς θα έρθω ακόμα πιο κοντά στο αντικείμενο μου μιας κ ολοκληρώνεται ένας κύκλος σπουδών…έτσι λοιπόν αναμένω την έναρξη των νέων μαθημάτων και όλων των υπολοίπων πραγμάτων που τα πλαισιώνουν."

Αμαλία (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης - Εθνικό και

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)

"Για εμένα που δεν έχω πλέον παρακολουθήσεις δεν έχω άγχος και έτσι είμαι χαλαρός. Αναμένω στο προσεχές μέλλον να ξεκινήσω με την πρακτική μου που θα διαρκέσει 6 μήνες (από Οκτώβρη μέχρι τέλος Μαρτίου) και θα μπορώ να την κάνω στην πόλη μου. Πέρα από την πρακτική, μου έχουν μείνει μερικά μαθήματα και η πτυχιακή και ευελπιστώ να τα τελειώσω στην ώρα μου. "

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 BACK TO UNI

Page 9: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ /Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

2014ΒΙΒΛΙΑΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣΣΕΜΙΝΑΡΙΑΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Ο ΠΟΛΥΧΏΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθη-σης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) έχει χορηγήσει τη σχετική άδεια στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τα σε-μινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα που διοργανώνονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ και απευθύνονται σε ενηλίκους.

Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι ΑΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ με τη Μικέλα Χαρτουλάρη, πτυχιούχο της Νομικής Αθηνών και του Ινστιτούτου Τύπου του γαλλικού πανεπιστημίου Paris II, ρεπόρτερ Πολιτισμού ΕΝΑΡΞΗ: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Ιστορική πεζογραφία / Ιστορικό μυθιστόρημα με την Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέαΕΝΑΡΞΗ: Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ – Πεζογραφία για αρχαρίους (εντατικό εργαστήριο) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέαΠαρασκευή 3 και Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ – Πεζογραφία για προχωρημένους (εντατικό εργαστήριο) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέαΣάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μαθαίνουμε παίζοντας με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα-φιλόλογοΣάββατο 29 και Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ÇΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟÈ Σχεδιάζοντας μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο με τη Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέα-κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, και την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (WWF Ελλάς)ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ – ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ με την Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου ΠατρώνΕΝΑΡΞΗ: Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Συναντήσεις με συγγραφείς με την Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου ΠατρώνΕΝΑΡΞΗ: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ με τους Δημήτρη Σούλτα, Αντώνη Λεκόπουλο και Χρίστο Χαραλαμπόπουλο, ραδιοφωνικούς παραγωγούς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιάννης Κουλουκάκος, ραδιοφωνικός παραγωγόςΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22,5 διδακτικές ώρες – 3 κύκλοι συναντήσεωνΜΕΡΑ ΚΑΙ ΏΡΕΣ: Πέμπτη, 18:30-21:001ος κύκλος: Πέμπτη 16, 23 και 30 Οκτωβρίου 20142ος κύκλος: Πέμπτη 13, 20 και 27 Νοεμβρίου 20143ος κύκλος: Πέμπτη 11, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2014ΕΝΑΡΞΗ: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΒΙΒΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ

WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROSΑναζητήστε μας στo fΙπποκράτους 118, 11472 ΑθήναT: 211 3003580, F: 211 3003581 E: [email protected]

Περισσότερα στο

081_POLYXOROS.indd 1 15/09/2014 11:00 π.μ.

Στέφανος (Εκπαιδευτικός Μηχανολόγων

Μηχανικών - ΑΣΠΑΙΤΕ)

"Με την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους η επικρατέστερη σκέψη μου είναι να τελειώσω άμεσα τις υποχρεώσεις μ κ να παραδώσω διπλωματική κάτι που μου δημιουργεί συναισθήματα άγχους κ ανυπομονησία!"

Μαρία (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)

"Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και μπαίνοντας στο τέταρτο έτος νιώθω λίγο περίεργα γιατί δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα ότι φτάνω στο τέλος των σπουδών μου. Ομολογώ ότι θα μου είναι δύσκολο να προσαρμοστώ για μία ακόμα φορά στο πρόγραμμα της σχολής. Ανυπομονώ όμως ιδιαίτερα για το κομμάτι της πρακτικής που θα με φέρει σε ουσιαστική επαφή με το αντικείμενό μου."

Χρήστος (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης -

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)

"Ανυπομονώ για αυτή τη χρονιά. Πρέπει να μπω σε πρόγραμμα γιατί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν είχε συγκέντρωση και είναι και η τελευταία μου χρονιά, οπότε το βλέπω πως τελειώνω. "

Μαριάνθη (Πληροφορική – Πανεπιστήμιο Πειραιά)

"Είναι μια καινούρια αρχή, μια καινούρια σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαφορά και να τα πάμε καλύτερα. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις αισιοδοξίας κρατάνε το πολύ δύο μήνες. Τα χρόνια του πτυχίου πλησιάζουν, ωριμάζεις στα φοιτητής και παλεύεις με όλα τα μαθήματα που έχεις βάζοντας ένα πρόγραμμα για μπεις σε τάξη. "

Νίκος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και

Τεχνολόγος Υπολογιστών – Πανεπιστήμιο Πατρών)

"Νιώθω άγχος και σκέφτομαι θα πάρω το πτυχίο μου φέτος; Θα καταφέρω να τελειώσω με την πτυχιακή; Από τότε που τελείωσα με τα μαθήματα και έμεινα μόνο με την πτυχιακή ζω με αυτό το άγχος. "

Φώτης (Τεχνολόγος Γεωπόνος – ΑΤΕΙ

Θεσσαλονίκης)

"Με συναισθήματα χαράς, ανυπομονησίας και άγχους υποδέχονται οι φοιτητές το νέο ακαδημαϊκό έτος, το οποίο στο τέλος του μπορεί να δώσει σε πολλούς από αυτούς το πολυπόθητο πτυχίο. Εμείς του ευχόμαστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν όλους τους στόχους που έχουν θέσει και να έχουν ένα όμορφο και εποικοδομητικό νέο ακαδημαϊκό έτος!"

Καλλιόπη (Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής -

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο)

"Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά κ εγώ νιώθω μια νοσταλγία...τα συναισθήματα ωστόσο είναι ανάμεικτα διότι το πτυχίο είναι προ των πυλών... τόσοι κόποι...τόσες θυσίες επιτέλους θα δω τους καρπούς των προσπαθειών μου να ανθίζουν!!"

Κωστής(ΤΕΦΑΑ)

"Η προσαρμογή μετά το καλοκαίρι είναι απάλευτη και επικίνδυνη, αλλά έμεινε μόνο ένας χρόνος ακόμη για το πτυχίο μας."

Δελφών 70, Αιγάλεω 122 43 (δίπλα στα ΤΕΙ Αθηνών)

Τηλ: 210 5982055, 210 5906433, Fax: 210 5311455

www.kamariotou.edu.gr

Email: [email protected]

ΠΟΛΙΤΙΚΗBACK TO UNI 9

τηςΔανάης

Αιματίδου

Μεταπτυχιακή Φοιτήτριαστο ΠΑ.ΠΕΙ.

σε βασικές δεξιότητες Η/Υ και απόκτησε αναγνωρισμένοπιστοποιητικό για το ΑΣΕΠ και τον ιδωτικό τομέα

και πιστοποιητικό ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣγια τα επίπεδα Β1-Β2-C1-C2

αναγνωρισμένο από το Δημόσιο.

Page 10: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας;

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγουμε όσα μας συνέβησαν το 2010, δεδομένων όσων μας είχαν συμβεί στην περίοδο πριν. Δηλαδή, μια χώρα που έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 3,6%, μετά δηλώνει «όχι, δεν είναι 3,6%, είναι 7,5%», μετά δηλώνει «όχι, είναι 10%», «όχι, είναι 15%» και, τελικά, είναι 16%, δεν μπορεί να αποφύγει την αναξιοπιστία στα μάτια των εταίρων και στα μάτια των αγορών. Μια χώρα που δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, προφανώς έχει πρόβλημα. Πολύ περισσότερο, που δεν ήταν μόνο το έλλειμμα, που κανείς δεν ήξερε πόσο είναι –γιατί είχαμε τα Greek Statis-tics–, υπήρχε και το χρέος. Και, μάλιστα, το χρέος σε 10, 20, 30 χρόνια. Εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο το χρέος, αλλά προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί κι άλλο, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού και του ανεξέλεγκτου της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία προβλεπόταν ότι από 10 – 12% θα πάει σε 24 – 25% του ΑΕΠ σε 30 – 40 χρόνια. Όταν θέλεις να πωλήσεις τριακονταετή ομόλογα κι αυτός που θα τα αγοράσει βλέπει ότι σε 30 χρόνια θα πρέπει να πληρώνεις το ¼ του ΑΕΠ σου σε συντάξεις –που δεν γίνεται αυτό το πράγμα–, θεωρεί το ομόλογο… “κουρελόχαρτο”!

Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, αλλά και μία μειονότητα των αναλυτών, υποστήριξαν ότι θα ήταν πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα μια εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του 2010. Με άλλα λόγια, θα ήταν προτιμότερο ΤΟΤΕ να δηλώναμε ευθαρσώς ότι αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των υποχρεώσεών μας στους πιστωτές μας καλώντας τους σε διαπραγματεύσεις για το ακριβές ποσοστό αποπληρωμής. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Αν ήμασταν διατεθειμένοι να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βγούμε από την Ευρωζώνη, να μην έχουμε να φάμε για όσα χρόνια πάρει να συνέλθει η οικονομία, να μην έχουμε να εισάγουμε φάρμακα, ναι! Η Αργεντινή που το έκανε δεν ήταν μέλος μιας νομισματικής ένωσης. Άρα, ουσιαστικά, παρέκκλινε των κανόνων πολύ λιγότερο από ό,τι θα το κάναμε εμείς. Εμείς θα ήμασταν για μια γενιά –εγώ νομίζω για έναν αιώνα– έξω από την Ευρώπη. Είναι δυνατόν μια νομισματική ένωση να λειτουργεί και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να κάνει αυτό η Ελλάδα; Σίγουρα, δεν είχαμε πολλές εναλλακτικές. Κανείς δεν ήξερε τι πρέπει να γίνει. Η Ευρώπη είχε το no bail out clause, τη ρήτρα μη διάσωσης, και, για να μας διασώσει, όπως το έκανε, παραβίασε τον κανόνα που είχε ορίσει η ίδια. Όλοι πήγαιναν ψηλαφώντας στα σκοτεινά. Μπορούσε να είχε γίνει κάτι καλύτερο; Ίσως, αλλά ποιος το είχε προτείνει τότε;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣγια την

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η κριτική που ασκήθηκε στο Μνημόνιο αφορούσε

περισσότερο την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Ο στόχος για άμεση παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος μπορούσε να είχε επιτευχθεί διαφορετικά;

Το πρώτο Μνημόνιο βασιζόταν σε μια σειρά από παραδοχές οι οποίες αποδείχτηκαν μη στέρεες. Το πρώτο Μνημόνιο δεν είχε πολλά συγκεκριμένα μέτρα. Είχε αρκετά, αλλά όχι όσο είχε το δεύτερο, το Μεσοπρόθεσμο. Έλεγε, ας πούμε, πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Νόμιζαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ότι “φως - φανάρι” είναι το πρόβλημα. Έχουμε μεγάλο έλλειμμα, έχουμε μεγάλη φοροδιαφυγή, θα κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Εμείς δεν κάναμε τίποτα για να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Κι επειδή δεν μειώσαμε τη φοροδιαφυγή, αυξήσαμε τους φορολογικούς συντελεστές σε αυτούς που δεν φοροδιαφεύγουν, το οποίο ήταν τραγικό! Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι θέμα δικαιοσύνης και θέμα εξυγίανσης της αγοράς. Όταν κάποιοι φοροδιαφεύγουν, στρεβλώνουν τα κίνητρα. Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς αυτοαπασχολούμενους γιατί, αν γίνεις γιατρός ή δικηγόρος, είναι πολύ πιο εύκολο να βγάλεις λεφτά. Πιο εύκολο να μη δηλώνεις αυτά που βγάζεις. Για να μην πω αν είσαι υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος. Στην Ελλάδα, όπως λέει και ο Αρίστος Δοξιάδης πολύ σωστά, έχουμε μια μεσαία τάξη που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δεν είναι στελέχη επιχειρήσεων. Γιατί; Γιατί το να είσαι αυτοαπασχολούμενος είναι πιο προσοδοφόρο επειδή δεν φορολογείται ο αυτοαπασχολούμενος όπως πρέπει. Και επειδή οι μικρές επιχειρήσεις είναι κάτω από το “ραντάρ” του κράτους. Ενώ, αν αρχίσουν να μεγαλώνουν, έτσι ώστε να φτάσουν μια μέρα να προσλαμβάνουν στελέχη, είναι στο “ραντάρ” του κράτους…

Δηλαδή, πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, που είναι γεμάτη μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους…

Ακριβώς! Να αλλάξουν τα κίνητρα, που είναι στρεβλά λόγω φοροδιαφυγής…

Για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή με την παρούσα διάρθρωση των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων;

Δεν γίνεται… Αυτό δεν γίνεται! Όσο έχουμε αυτήν τη διάρθρωση! Στις ΗΠΑ, αν φοροδιαφύγεις και σε πιάσουν, “την έβαψες”. Δεν σε βγάζει από τη φυλακή κανένας. Στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων που δεν δηλώνεται είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Αλλά εμείς έχουμε απίστευτα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους! Άρα, λοιπόν, ακόμα κι αν το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) μας γίνει FBI, δεν κάνουμε τίποτα όσο η δομή της οικονομίας είναι αυτή που είναι. Με τη δομή αυτή, που είναι δομή λεβαντίνικη, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Και, δεύτερον, είναι αδύνατον να κρατήσουμε αυτήν τη δομή και να λέμε ότι θα εξυγιανθεί η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να ευνοήσουμε το σχηματισμό μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Μάνος Ματσαγγάνης

• Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών

Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Αθηνών.

• Συντονιστής της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής

του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την

περίοδο 2012 – 2014.

• Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής του Πρωθυπουργού την περίοδο

1998 – 2001.

• Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών την

περίοδο 1997 – 1998.

Από τον Στέλιο Κοντέα,υποψήφιο διδάκτορα

του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

[email protected]

Διαπρεπείς έλληνες οικονομολόγοι με

αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, αλλά και μεγάλη

εμπειρία από τη θητεία τους σε νευραλγικές θέσεις του

δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την οικονομική κρίση. Αυτόν

το μήνα η “University Press” φιλοξενεί τις απόψεις του

Μάνου Ματσαγγάνη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Page 11: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Page 12: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ένα ξεχωριστό summer school.Στα μέσα Αυγούστου βρεθήκαμε 23

μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα ( Πάντειο κ ΕΚΠΑ), την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Η αιτία, ήταν το Intensive Program στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και το θέμα του summer school που την ευθύνη διοργάνωσης είχε το Πάντειο, ήταν Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ.

Έγιναν μαθήματα, case studys, διαλέξεις, και προσομοιώσεις πάνω σε θέματα καταστροφών (από φυσικά και ανθρώπινα αίτια), σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων που ανακύπτουν από αυτές τις καταστροφές. Ειδικό βάρος δόθηκε στη διαχείριση καταστάσεων όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Κεφαλονιά, καθώς και στα ζητήματα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου αναφορικά με ανθρωπιστικές κρίσεις και πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη.

Το ευρωπαϊκό γραφείο ανθρωπιστικής δράσης και πολιτικής προστασίας είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται σε επίπεδο ΕΕ, αυτά τα θέματα που ίσως μοιάζουν καθαρά τεχνικά εκ πρώτης όψεως, όμως περιλαμβάνουν νομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές παραμέτρους. Ακριβώς αυτός ήταν και ο σκοπός του summer school, μια διαδραστική διαδικασία εξέτασης όλων των παραμέτρων χρήσιμη και απαραίτηση ιδίως για όσους ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο, και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως προς το πλαίσιο γνώσεων και εκπαίδευσης το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και στα αγγλικά, και επίσης υψηλό και το επίπεδο των συμμετεχόντων από όλα τα πανεπιστήμια. Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του προγράμματος ήταν ο χώρος που πραγματοποιήθηκε. Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αποτελούν σίγουρα έναν από τους καλύτερους χώρους πανελλαδικά και διεθνώς για εκπαιδευτικά προγράμματα, για αυτό και το προτιμούν πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Yale.

Το πρόγραμμα μιας ημέρας ξεκίναγε από τις 7μιση όπου υπό τις μουσικές από τα

μεγάφωνα καλούμασταν να ξυπνήσουμε μέχρι τις 8μιση και ύστερα από το πρωϊνό στη λέσχη, να ξεκινήσουμε κατά τις 9 τα μαθήματα που διαρκούσαν συνήθως ως τις 5 το απόγευμα. Το μεσημεριανό διάλλειμα για φαγητό στη λέσχη και οι παύσεις για καφέ, πέρναγαν γρήγορα και υπήρχε ζωντάνια στο να προχωρήσουν τα μαθήματα. Ίσως ακούγεται υπερβολικό κάτι τέτοιο σε ένα ωράριο μαθημάτων πιο εντατικό και από την Γ'Λυκείου, όμως έτσι ήταν. Εξάλλου έδινε και 8 ακαδημαϊκές μονάδες !

Ύστερα η πισίνα είχε την τιμητική της και μετά την χαλάρωση ήταν η ώρα για volley, (όπου συμφωνήσαμε πως θα παίζουμε όλοι μιας και μπορούσαν να συμμετέχουν και κοπέλες και αγόρια με ίσες δυνατότητες) Βέβαια κάποιοι προτιμήσαμε και basket. Εξάλλου τα γήπεδα στην Ακαδημία είναι πολλά.

Το βράδυ μετά το βραδινό γεύμα στη Λέσχη, και το απαραίτητο τάβλι, ξεκινούσαμε για την Ολυμπία για ένα ποτό και μια βόλτα που ήταν 15 λεπτά με τα πόδια, αλλά όχι πολύ αργά μιας και το ξύπνημα ήταν στις 7μιση.

Βέβαια επισκεφτήκαμε επίσης ένα τοπικό πανηγύρι, το θέατρο της Ιλίδας για θεατρική παράσταση, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την παραλία της Ζαχάρως, το μουσείο της Ολυμπίας και είχαμε και τις εξόδους για σουβλάκι και μουσακά που άρεσαν πολύ στα παιδιά από την Ιταλία.

Το κόστος ήταν καλυμμένο από το πρόγραμμα και η συμμετοχή μας ήταν στα 200 ευρώ που και αυτά καλύφθηκαν για τους περισσότερους από τα πανεπιστήμιά τους. Μπορώ να πω, ότι πρόκειται για το πιο ποιοτικό και σε γνώσεις και σε δραστηριότητες summer school που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

τουΣταύρου

Τασιόπουλου

ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

·¸ªÆ¶ Æ° ¹ª¦°Á¹º° »°·¹ »°ª: »°£¸»°Æ° ¡¤¿ªª°ª, ¦Ã¤¹Æ¹ª»Ãª, µ¹µ¤¹Ã£¸º¸...

Instituto Cervantes Atenas»èôòïðÞìåö÷, 23, 10557 °õÜîáTèì. 210-3634117http://atenas.cervantes.es

¶¡¡Ä°¼¶ª »¶ÌĹ ƹª 30 ª¶¦Æ¶»µÄ¹ÃË

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 13: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΚ του ΕΚΠΑÅî ÁðïóôÜóåùò ÓõìðëçñùìáôéêÞ Åêðáßäåõóç

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ για άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, οικονομικά ασθενείς και κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας νέων

Η παρακολούθηση των Προγραμμάτων γίνεται μέσω διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας και περιλαμβάνει καθημερινή εκπαιδευτική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Παράλληλα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ενσωματώνει σύγχρονες μεθοδολογίες εντοπισμού επαγγελματικών δεξιοτήτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μεταφορά και η αξιοποίηση της γνώσης στον εργασιακό χώρο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν από ένα εύρος 150 Προγραμμάτων που κατηγοριοποιούνται σε 28 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 3 έως 10 μήνες. Η επιτυχής ολοκλήρωση των Προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ / AΤΕΙ, καθώς και απόφοιτοι Λυκείου με σχετική εμπειρία ή μη αναλόγως το πρόγραμμα

Περίοδοι Έναρξης Μαθημάτων: 29/9/2014 & 27/10/2014

Το σύνολο των προγραμμάτων που διατίθενται παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα

http://elearn.elke.uoa.gr

e-mail: [email protected], τηλέφωνα: 210.36.89.354 & 210.36.89.381

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσηςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συνεχίζοντας την πρωτοπορία του στο χώρο της εξ Αποστάσεως (μέσω Διαδικτύου) Εκπαίδευσης, διαθέτει το νέο κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

Business Administration

Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

Επιχειρηματικότητα στην Πράξη (NEO)

Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Μονάδων

Web Design: Aπό τον Σχεδιασμό μέχρι την Επεξεργασία

της Επισκεψιμότητας (NEO)

Marketing and Communication Management

Επείγουσα Ιατρική

Κινηματογράφος: Ιστορία, Πρακτικές και

Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας (NEO)

Δημιουργική Γραφή

Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική,

Συμβουλευτική (NEO)

Εγκληματολογική Ψυχολογία

Η Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών σε Μαθητές με Δυσλεξία (NEO)

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

E-LearningΚέντρο Συνεχιζόμενης

Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης,

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

(http://elearn.elke.uoa.gr)

Το E-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) λειτουργεί με επιτυχία από το 2001 και παρέχει πάνω από 150 προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών κατευθύνσεων όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Επιχειρηματικότητα, Marketing, Λογιστική, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή, Υγεία, Φιλοσοφία κ.α.

Όλα τα νέα προγράμματα που αναπτύσσονται, προσανατολίζονται στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόβλεψης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση αναπτύσσοντας κυρίως, την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από τα «παραδοσιακά» προγράμματα

εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν και επιμορφωτικά προγράμματα σε ειδικότητες του μέλλοντος. Πρόκειται για προγράμματα που σχεδιάστηκαν με αφορμή τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ σχετικά με τα επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας έως το 2020 παρουσιάζοντας το «Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες». Τα προγράμματα αφορούν τους παρακάτω τομείς : Ενέργειας, Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, Τροφίμων, Δομικών Προϊόντων, Περιβάλλοντος, Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα προγράμματα που διατίθενται όπως για παράδειγμα ο Υπεύθυνος Διαδικτύου, ο Ειδικός Αντιρρύπανσης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων, Πληροφορική της Υγείας κ.α.

Στο E-learning μπορεί επίσης να βρει κανείς προγράμματα σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών κατευθύνσεων που συνδυάζουν τη θεωρητική εκπαίδευση με την εκμάθηση λογισμικών προγραμμάτων και την πρακτική εφαρμογή τους σε πραγματικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω case studies. Στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν 7 από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικών στην Ελλάδα (Altec, Entersoft, Epsilonnet, Orian, SingularLogic, Sof-tone, Sysco) και 17 εταιρείες της αγοράς που χρησιμοποιούν παρόμοια λογισμικά .

Επιπρόσθετα, το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη προσφέρει στον τρέχοντα εκπαιδευτικό κύκλο (έναρξη μαθημάτων 29/9 και 27/10) στους εκπαιδευόμενούς του, δωρεάν υπηρεσία εξατομικευμένης επιχειρηματικής καθοδήγησης (startup mentoring) προκειμένου να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Μέχρι σήμερα, 14η χρονιά λειτουργίας των εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το e-learning του ΕΚΠΑ έχει δεχτεί συνολικά περισσότερες από 50.000 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ στα προγράμματα έχουν συμμετάσχει πάνω από 22.000 άτομα.

Τα προγράμματα διεξάγονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου και απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που είτε ξεκινάνε σήμερα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, είτε εργάζονται ήδη ως στελέχη σε επιχειρήσεις και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωσή των προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Eπιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης και αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και απόφοιτοι Λυκείου με σχετική εργασιακή εμπειρία ή μη αναλόγως το Πρόγραμμα. Ακολουθείται ειδική πολιτική χορήγησης εκπτώσεων για τις ακόλουθες κατηγορίες εκπαιδευόμενων: άνεργοι (25%), πολύτεκνοι (20%), ΑΜΕΑ (20%), οικονομικά ασθενείς (15%), κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας νέων (30%).

Περίοδοι Έναρξης Μαθημάτων: 29/9/2014 & 27/10/2014

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Site: http://elearn.elke.uoa.gr

E-mail: [email protected]

Τηλ.: 210-36.89.354, 210-36.89.381

Fax: 210-36.89.352

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 13

Page 14: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Ημερίδα ‘The Impactful

Moments of Explore’ ταυτόχρονα σε Αθήνα και

Θεσσαλονίκη!

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου η AIESEC Ελλάδος διοργανώνει ταυτόχρονα στα 5 μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, την ημερίδα με τίτλο "The Impactful Moments of Explore" με σκοπό την παρουσίαση των προγραμμάτων για το φθινόπωρο - χειμώνα 2014 αλλά και την ανάδειξη των εμπειριών και των κοινωνικών δράσεων στο εξωτερικό άλλων νέων που έχουν ήδη συμμετείχαν στο πρόγραμμα Explore αυτό το καλοκαίρι.

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται σε 124 χώρες παγκοσμίως, απαριθμεί πάνω από 100.000 μέλη σε πάνω από 2500 πανεπιστήμια και έχει πάνω από 1.000.000 μέλη alumni.

Μέσα από ομιλίες και διαδραστικά workshops θα συζητηθούν θέματα όπως το πώς οι νέοι μπορούν να ηγηθούν της αλλαγής και να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία καθώς και πώς να επαναπροσδιορίσουν στόχους, μελλοντικά πλάνα και αναγκαίες δεξιότητες. Συμμετέχοντες του προγράμματος θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εμπειρία τους και το πώς το Explore τους άλλαξε την οπτική για τον εαυτό τους, τον κόσμο

και το μέλλον.Το Explore είναι το πρόγραμμα εθελοντικής

κοινωνικής δράσης στο εξωτερικό διάρκειας 6 εβδομάδων και απευθύνεται στους νέους που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και παράλληλα να καλλιεργήσουν τα ηγετικά και προσωπικά τους χαρακτηριστικά ζώντας σε μια χώρα του εξωτερικού και συνεργαζόμενοι με νέους απ’όλο τον κόσμο.

Λαμβάνει χώρα σε σχολεία, ιδρύματα, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και Πανεπιστήμια.

Σε μία περίοδο κρίσης αξιών και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, η έννοια του εθελοντισμού φαίνεται ασυνήθιστη όμως τα οφέλη είναι αμέτρητα και η πραγματική εικόνα διαφορετική απ’ ότι την φανταζόμαστε. Με τη ραγδαία ανάπτυξη και τις αλλαγές που φέρει ο κόσμος σήμερα δεξιότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η σφαιρική σκέψη, η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και η καινοτομία κρίνονται απαραίτητες για την επαγγελματική επιτυχία και όχι μόνο.

Αν θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να ενισχύσεις τη διαπολιτισμική σου κατανόηση, να αναπτύξεις τα ηγετικά και προσωπικά σου χαρακτηριστικά και να αποκτήσεις και εσύ ενεργό ρόλο στα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν...

Τότε είσαι για Explore!

Αθήνα, ALBA Graduate Business School (Ξενίας 6), Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, 16:00-21:00 Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χώρο διεξαγωγής παρακαλούμε επισκεφτείτε https://www.facebook.com/AIESEC.UoM ή https://www.facebook.com/AIESEC.AUTH .

Απαραίτητη η συμπλήρωση αίτησης για την εκδήλωση μέχρι 2 Οκτωβρίου 2014, που θα σου εξασφαλίσει την συμμετοχή σου στην ημερίδα.

h t t p s : / / d o c s . g o o g l e . c o m / a / a i e s e c . n e t / f o r m s /d / 1 U W 0 v Y 2 h A p n K 4 L p u 3 T Z f u G f _ T K L c w g y E z R Q H 3 y h 1 K W n 0 /viewform?c=0&w=1

ΜΑΪΟΣ ‘13| | Σ Τ Α Δ Ι Ο Δ Ρ Ο Μ Ι Α12 university

Η υπηρεσία Full Service κλείνει φέτος 20 χρόνια απόλυτης εξειδί-κευσης στην εξασφάλιση θέσεων στα καλύτερα Μεταπτυχιακά Προ-γράμματα όλης της Ευρώπης και Αμερικής.

Η Υπηρεσία Full Service σας γλιτώνει σημαντικό χρόνο, άγχος καισας προσφέρει τις κορυφαίες επιλογές σε όλα τα Αγγλόφωνα Μετα-πτυχιακά των Ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, με σκοπό να επι-τύχετε την είσοδο σας στις κορυφαίες επιλογές που θα καθορίσουντην επαγγελματική σας πορεία στο άμεσο μέλλον.

Η Υπηρεσία Full Service αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογέςσαν επένδυση για το μέλλον σας γιατί με βαθιά γνώση του αντικει-μένου και υψηλό επαγγελματισμό σας φέρνει τα κορυφαία Πανεπι-στήμια με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ξεκινήστε την υπηρεσία με ένα τηλεφώνημα για Αθήνα στο τηλ. 210748 81 31 και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310 240 394 και αποκτή-στε τώρα το πλεονέκτημα του κρίσιμου χρόνου για τις αιτήσεις Με-ταπτυχιακών το συντομότερο δυνατόν.

O Εκπαιδευτικός Όμιλος Networkπροσφέρει την Υπηρεσία Full ServiceΥπηρεσία Αιτήσεων για Μεταπτυχιακά

σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑTOEFL GMAT IELTS GREMETAΠΤΥΧΙΑΚΑ

NETWORK EDUCATIONAL SERVICES1. Βασ. Σοφίας 84, Αθήνα 115 28, Τηλ. 210 7488131, Φαξ. 210 748 8131, E-mail: [email protected]. Παύλου Μελά 18 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 240 394, Φαξ. 2310 240 394, E-mail: [email protected] http://www.network.gr

Τι είναι το FULL SERVICEFull Service: Ανάληψη ΟΛΩΝ των διαδικασιών επικοινωνίας, συμπλήρωση αιτήσεων και εξασφάλιση θέσης σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα

ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ1. Έρευνα & Επιλογή Προγραμμάτων - Πανεπιστημίων2. Αλληλογραφία από την αρχή ως την εγγραφή σας3. Συμπλήρωση Αιτήσεων σε γραπτές φόρμες ή Αίτηση On-line4. Μεταφράσεις Απαραίτητων Εγγράφων - Πτυχίων5. Σύνταξη Βιογραφικού CV6. Σύνταξη Συστατικών Επιστολών7. Σύνταξη Ειδικών Εκθέσεων (Essays, Personal Statement)8. Συγκέντρωση & αρχειοθέτηση των απαραίτητων εγγράφων συνοδείας9. Αποστολή των Τελικών Αιτήσεων & Επιταγών (Application Fees)

10. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη ΘΕΣΗ (αποδοχή) των υπο-ψηφίων στα Πανεπιστήμια της ΕΠΙΛΟΓΗΣ τους και έγκαιρη ενημέ-ρωση μέσω των διασυνδέσεων του NETWORK.

ΑΝΑΛΥΤΙΚOΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙEΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ FULL SERVICE:ΕΡΕΥΝΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

1. Έρευνα για το επιθυμητό Μεταπτυχιακό.

2. Συμβουλευτική σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και Καριέρας και Σύνδεση του Πτυχίου με την Αγορά εργασίας.

3. Συμβουλευτική στην ποιότητα των Ιδρυμάτων και το κόστος ζωής και διδάκτρων.

4. Πληροφορίες για τις απαιτήσεις των Ιδρυμάτων, ως προς βαθμό πτυχίου, τις απαιτήσεις Αγγλικών, των ειδικών τεστ και τις λίστες κατάταξης.

5. Συμβουλευτική σε Κρίσιμες Αποφάσεις για την τελική επιλογή Ιδρύματος και Ειδικότητας

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

1. Μεταφράσεις Απολυτηρίου - Πτυχίου - Αναλυτικής Βαθμολογίας Βραβείων - Συστατικών.

2. Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος - CV.3. Οργάνωση φακέλλου με προσωπικά και λοιπά στοιχεία.4. Δημιουργία ειδικού αρχείου και παρακολούθηση του φακέλου

μέχρι και την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο.5. Δημιουργία και παρακολούθηση λογαριασμού ηλεκτρονικού

ταχυδρομείου.6. Ταχυδρομική αποστολή φακέλλων - αποστολή fax - email.7. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ιδρύματα για επίλυση προβλημάτων.8. Προετοιμασία αιτήσεων στέγασης και των απαραίτητων επιταγών

για τις διάφορες πληρωμές.9. Προετοιμασία εγγράφων αποδοχών ή απόριψης Θέσεων για

Μεταπτυχιακά.10. Φωτοτύπηση και αρχειοθέτηση όλων των απαραίτητων εγγράφων.11. Υποδειγματική / Επαγγελματική Συμπλήρωση όλων των Αιτήσεων.12. Σύνταξη της απαραίτητης Έκθεσης Επιδιώξεων (Personal Statement).13. Καθοδήγηση σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο των Απαι-

τούμενων Συστατικών Επιστολών.14. Σύνταξη όλων των Απαιτούμενων κειμένων Συνοδείας όπως

Τραπεζικά έγγραφα κ.λπ.

Το NETWORK Postgraduate Department, στα πλαίσια της υποστήριξης των υποψηφίων για Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

(ΜΒΑ) διοργανώνει το ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάριο:

"Πτυχίο MBA: Χτίζοντας το προφίλ του Διεθνούς Manager"

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε ναεισαχθούν σε κορυφαία προγράμματα MBA καθώς και για τις ευκαιρίες πουδημιουργούνται στην αγορά εργασίας έπειτα από την απόκτηση του τίτλου.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του iMBA της ΑΣΟΕΕ όπου οι ενδιαφερόμενοιθα πληροφορηθούν για την υποτροφία αξίας € 2,000 για την κάλυψη των δι-δάκτρων που δίνεται σε συνεργασία με το NETWORK.Στους συμμετέχοντες θα δοθεί αποκλειστικό δικαίωμα παράτασης υπο-βολής των αιτήσεών τους για το iMBA κατά 3 εβδομάδες από τη προθε-σμία του Μαΐου του 2013.

Κατά τη διάρκεια τoυ Σεμιναρίου θα διεξαχθούν Workshops για σύνταξηβιογραφικού, αιτήσεων και συστατικών επιστολών. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν ο Οδηγός 'ΜΒΑ Advantage' τουNETWORK και βεβαίωση παρακολούθησης Ημερησίου Σεμιναρίου.

Για να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του Σεμιναρίου και να κλείσετε θέσηακολουθήστε το παρακάτω link:

Κλείστε Θέση Εδώ:http://mba-seminar-imba-aueb-upress.eventbrite.com/#

Δωρεάν Σεμινάριο του NETWORK για ΣπουδέςMBA & Παρουσίαση των προγραμμάτων ΜΒΑ

της ΑΣΟΕΕ και της Υποτροφίας που δίνεταισε συνεργασία με το NETWORK,

αξίας € 2.000.

Σάββατο 25 Μαΐου 12:00 - 14:00Ξενοδοχείο Golden Age - Μιχαλακοπούλου 57

(Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 15: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Η Τίνα Ζωγοπούλου είναι καθηγήτρια Ιταλικών και συγγραφέας. Το 1982 ίδρυσε το ‘’Κέντρο Ξένων Γλωσσών PERUGIA’’ και το 1989 τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο ξενόγλωσσου βιβλίου. Ο γιος της, Ορέστης Δούσης, είναι απόφοιτος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσα και Φιλολογίας, σήμερα ιδιοκτήτης των εκδόσεων ‘’PERUGIA’’ και συνεχιστής των έργων της μητέρας του.

Πώς αρχίσε η δραστηριότητά σας;Τ.Ζ.: Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τις σπουδές μου σε Φλωρεντία και

Περούτζια αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που αγαπούσα περισσότερο: να διδάξω την ιταλική γλώσσα στην πατρίδα μου. Προετοίμασα μερικές χιλιάδες Έλληνες για τις σπουδές τους στα Ιταλικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία.

Υπολογίζω ότι έχω περί τις 100.000 ‘’ώρες πτήσεως’’ στην τάξη.Ο.Δ.: Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτή τη δουλειά, οι πρώτες μου μνήμες, είναι από

εκεί. Σκαρφάλωνα στα ‘’βουνά’’ από τις κούτες με τα βιβλία όταν ήμουν παιδάκι, βοηθούσα στις παραγγελίες, παρακολουθούσα τους μεγάλους να συγγράφουν και να διδάσκουν. Τα 5 τελευταία χρόνια είμαι στην επιχείρηση ως ‘’μεγάλος’’ πλέον, και συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες.

Ο εκδοτικός σας οίκος ‘’PERUGIA’’, πώς ξεκίνησε και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

Τ.Ζ.: Άρχισα να συγγράφω βιβλία για την εκμάθηση της Ιταλικής και στην πορεία ‘’ενέπλεξα’’ και άλλους αξιόλογους καθηγητές στη συγγραφή μεγάλων έργων, όπως τα λεξικά μας, τα οποία βραβεύτηκαν από το Υπουργε ίο Εξωτερικών της Ιταλίας. Σήμερα, η ‘’PERUGIA’’ εκδίδει Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά εγχειρίδια, τα οποία σημειώνουν μεγάλη μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ο.Δ.: Τα βιβλία μας χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος ‘’Εύδοξος’’, καθώς και σε εκατοντάδες φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε Γραμματική της Σουηδικής και της Εβραϊκής γλώσσας.

Στο φροντιστήριό σας ποιες γλώσσες διδάσκετε;Τ.Ζ.: Έχει γίνει μια ‘’στροφή’’ των Ελλήνων προς τις καινούργιες και ‘’περίεργες’’

γλώσσες. Αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί.

Ο.Δ.: Ιδιαίτερη άνοδο σημειώνουν τα Ρωσικά- Αραβικά- Κινεζικά. Τα Ιταλικά-Τουρκικά- Ισπανικά έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο από πιο παλιά.

Συνήθως για ποιους λόγους μαθαίνουν οι σπουδαστές σας μια γλώσσα πιο ιδιαίτερη;

Τ.Ζ.: Οι λόγοι είναι πολλοί: Οι γλώσσες αυτές είναι γοητευτικές, στον εργασιακό χώρο είναι περιζήτητες, μιλιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί μαθαίνουν για εμπορικούς- εργασιακούς- τουριστικούς- επιμορφωτικούς λόγους, είτε επειδή έχουν ρίζες από εκείνη τη χώρα (συνήθως Τουρκικά, Ιταλικά,

Ρωσικά, Αραβικά), είτε από απλή περιέργεια και δίψα για μάθηση.

Ο.Δ.: Οι σπουδαστές μας είναι ενήλικες, όλων των ηλικιών, από 18 -σπανίως είναι και μικρότεροι- μέχρι 75, ίσως και παραπάνω... Οι περισσότεροι πάντως είναι μεταξύ 25-35, από όλες τις περιοχές της Αθήνας, ακόμη και τις πιο μακρινές, όπως Άλιμο, Θρακομακεδόνες ή Εκάλη. Είχαμε μαθητές που έρχονταν στην Αθήνα ακόμη και από Πάτρα, Λάρισα, Μύκονο και Κρήτη! Αυτό κάτι σημαίνει...

Πού βρίσκεται η σχολή και οι εκδόσεις;

Στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, στη Σόλωνος, εδώ και 33 χρόνια, δίπλα σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, καθώς και σε πολλά πανεπιστήμια, 5’ με τα πόδια από το μετρό Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, καθώς και από τα λεωφορεία της Ακαδημίας και της Κάνιγγος.

Η κρίση έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο. Εσάς;

Τ.Ζ.: Και ναι και όχι... Με την έννοια ότι τα πάντα έχουν ακριβύνει και αρκετοί δεν έχουν την δυνατότητα. Η πορεία μας πάντως είναι σταθερά ανοδική, καθώς μειώσαμε τα δίδακτρα, τις τιμές των βιβλίων, σε καμία περίπτωση δεν ρίξαμε το επίπεδο της δουλειάς μας, διευκολύνουμε όσους το χρειάζονται και είμαστε ειλικρινείς με όλους, τους μαθητές και τους συνεργάτες μας.

Ο.Δ.: Μας αγαπούν και μας εκτιμούν, το ίδιο κ’ εμείς. Κουραζόμαστε περισσότερο, αλλά έχουμε στο μυαλό μας αυτό που λένε οι Κινέζοι: ‘’Ευλογημένος αυτός που γεννήθηκε σε δύσκολη εποχή.’’

’Ενα μήνυμα για όσους διαβάζουν τη συνέντευξη:

Τ.Ζ.: Στους νέους θα ήθελα να πω οτι μόνη περιουσία που δεν χάνεται και καμια κρίση δεν μπορεί να την υποτιμήσει είναι αυτό που κρύβουμε στο μυαλό και στην καρδιά. Στους μεγαλύτερους ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή. Τελικά, η συνταγή για την επιτυχία θέλει κόπο και χρόνο, αλλά είναι φτιαγμένη με απλά υλικά: ιδέα, έρευνα, διαχείριση, υπομονή, φαντασία και αποφασιστικότητα. Και τα συστατικά αυτά δεν έλειψαν ούτε από εμένα, ούτε λείπουν και από το γιο μου Ορέστη Δούση, που θα με διαδεχθεί επάξια.

Ο.Δ.: Να προσκαλέσουμε όσους διαβάζουν τη συνέντευξη, στο φροντιστήριό μας. Να έρθουν σε ένα από τα δωρεάν μαθήματα γνωριμίας που θα γίνουν αυτές τις μέρες, να ενημερωθούν για ώρες και μέρες των μαθημάτων και να γνωριστούμε!

Τίνα Ζωγοπούλου

Ορέστης Δούσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 15

Page 16: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘1412 13

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ BLINDSPOT THEATRE GROUP 22-30 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014

SOUNDSCAPES-LANDSCAPESMEDEA ELECTRONIQUE ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

WADADA LEO SMITH

TEN FREEDOM SUMMERS

JOHN

DV8 PHYSICAL THEATRE

ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ/ ΚΡΕΜΑ & ΜΑΡΕΓΚΑ

EUGENE LABICHE CHRISTOPHMARTHALER

ΑΜΛΕΤ

ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΆΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

ΑΙΜΑΤΑ

ΤΟΥΕΥΘΥΜΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΟΜΑΔΑ VASISTAS & ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ

TOROBAKA

AKRAM KHAN & ISRAEL GALVAN

Ακτιβιστική ραψωδία των αγώνων για πολιτικά δικαιώµατα από έναν πρωτοπόρο του τζαζ αυτοσχεδιασµού.

Στη ζωή και το έργο του Ουαντάντα Λήο Σµιθ, οι δυτικότροπες αισθητικές αναζητήσεις πάντοτε είχαν (και έχουν) µικρότερο ρόλο έναντι της κοινωνικής διαδραστικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθοριστική συµµετοχή του στην A.A.C.M. (Ένωση για την Προαγωγή Δηµιουργικών Μουσικών) που λειτούργησε καταλυτικά σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώµενα στο Σικάγο. Αναλόγως, το έργο Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας επικεντρώνεται στη δεκαετία 1954-64, εποχή ενηλικίωσης του νεαρού τότε τροµπετίστα. Μέσα από 22 συνθέσεις επιχειρείται µια ψυχολογική ερµηνεία γεγονότων

Μια παράσταση που αποκαλύπτει τα πάντα για τους άντρες Αυτό που κάνει τη δουλειά των DV8 να ξεχωρίζει –ήδη από την ίδρυση της οµάδας, το 1986– είναι η ενασχόλησή τους µε σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέµατα, η εις βάθος διερεύνησή τους και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Διακρίνονται επίσης για την ειλικρίνεια µε την οποία µεταφέρουν στην παράσταση κάθε πτυχή του θέµατος, ακόµα και την πιο δυσάρεστη, την παντελή έλλειψη πολιτικής ορθότητας και υποκριτικού καθωσπρεπισµού και τη βαθιά επίγνωση του ότι όσο πιο ειλικρινά παραδεχτούµε τα λάθη µας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουµε να κάνουµε τον κόσµο καλύτερο. Η δραµατουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασµός από «ωµούς» διαλόγους,

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-1ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο διεθνώς καταξιωµένος σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, έχοντας πλάι του ένα σπουδαίο θίασο, έρχεται αντιµέτωπος µε τον Άµλετ του Σαίξπηρ καταθέτοντας µια ρηξικέλευθη ανάγνωση αυτού του ανυπέρβλητου έργου του παγκόσµιου ρεπερτορίου.

Κορυφαία στιγµή της θεατρικής τέχνης και θεµελιώδες κείµενο του ευρωπαϊκού πνεύµατος, ο Άµλετ αποτελεί πρόκληση για κάθε δηµιουργό του θεάτρου. Ο διεθνώς καταξιωµένος σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία µε τη Στέγη, µε τον Χρήστο Λούλη στις διαδροµές του Άµλετ, την Αµαλία Μουτούση στο ρόλο της Γερτρούδης, ένα σπουδαίο θίασο και τη νέα µετάφραση του Διονύση Καψάλη, καταθέτει τη δική του ρηξικέλευθη ανάγνωση στο ποιητικό αριστούργηµα του Σαίξπηρ.

Ο σεναριογράφος του Κυνόδοντα Ευθύµης Φιλίππου και η τολµηρή σκηνοθέτης Αργυρώ Xιώτη υπογράφουν µια παράλογη παράσταση-συναυλία γεµάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούµορ.

Μετά τη θριαµβευτική διεθνή αποδοχή του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο συν-σεναριογράφος των ταινιών του Λάνθιµου που έφεραν στο

8 - 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ2014

10-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

12-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2014

13-15ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ2015

Αντλώντας υλικό από δύο φάρσες του 19ου αιώνα και εξωθώντας το στα άκρα, ένας µεγάλος ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο ασυµβίβαστος µαιτρ της µουσικότητας Κριστόφ Μαρτάλερ έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη.

Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στη Στέγη µε µια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα, βασισµένη στο έργο του Γάλλου κωµωδιογράφου του 19ου αιώνα, Ευγένιου Λαµπίς.

Δύο οικογένειες ευυπόληπτων αστών συναντιούνται µε αφορµή τον επικείµενο γάµο των τέκνων τους και, αδυνατώντας να συνεννοηθούν, τραγουδούν σαν να µην υπάρχει αύριο, χορεύουν σέικ, σφηνώνουν σε ξεχαρβαλωµένες καρέκλες, υποφέρουν από ρινορραγία και φλυαρούν περιφέροντας βαλσαµωµένα ζώα. Η συµπεριφορά τους είναι εξίσου ακατανόητη µε τις συζητήσεις τους, λόγω µιας αντικειµενικής δυσκολίας: η µία οικογένεια µιλά αποκλειστικά τη γαλλική γλώσσα και η άλλη τη γερµανική. Με το ευφυές εύρηµα της διγλωσσίας, ο Κριστόφ Μαρτάλερ τονίζει την αφασία των αυτάρεσκων µπουρζουάδων του, στραπατσάρει τους αβρούς τρόπους τους και αµφισβητεί το µακάριοβίο τους, ενώ παράλληλα παρωδεί την ασυνεννοησία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φρέσκια, αναπάντεχη, κινηµατογραφικής αισθητικής εκδοχή της Έντα Γκάµπλερ του Ίψεν από την πολλά υποσχόµενη οµάδα blindspot και τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, µε σηµαντικές εµπειρίες και διακρίσεις από το χώρο του κινηµατογράφου, σε συνεργασία µε τη χαρισµατική Γιώτα Αργυροπούλου –η οποία ερµηνεύει και τον κεντρικό ρόλο–, ξαναγράφουν το έργο µε τη µορφή κινηµατογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήµερα. Μια πρωτόγνωρη ιδέα δηµιουργικής συνεισφοράς των θεατών δοκιµάζεται στη διάρκεια των προβών. Ένα µπλογκ που λειτουργεί ως ηµερολόγιο χαρακτήρων και ένα ειδικά σχεδιασµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο µε το κοινό για το έργο, φωτοσκιάζοντας έτσι µε δηµιουργικό τρόπο πτυχές της σκηνοθετικής προσέγγισης.

Βγες βόλτα, δες και άκου την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί. Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά της Στέγης και στον άγνωστο «Νέο Κόσµο». Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δηµιουργούν µια νέα µορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσµου και σας καλούν σε real-time περιήγηση αυτής της οριακής περιοχής της πόλης: στα προσφυγικά κτίρια, στο Ίντερνετ καφέ, στις εκκλησίες, στους δηµόσιους κοινόχρηστους χώρους, στη λαϊκή αγορά, στο τζαµί-γκαράζ, στην Αρµένικη κοινότητα, στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, στο Lido Palace, στους δρόµους και, πίσω και µέσα σε όλα αυτά, στους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους.

Ένας ουρανός γεµάτος λουλούδια στο φουαγιέ της Στέγης, ειδικά σχεδιασµένος από την καλλιτέχνιδα Rebecca Louise Law. Η Στέγη συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά µε την οµάδα επιµελητών της Dou-ble Decker από το Λονδίνο και παρουσιάζει µια εγκατάσταση που αναδεικνύει τους χώρους εκτός των σκηνών. Μετά την πρωτότυπη εγκατάσταση του Se-bastien Preschoux µε το πολύχρωµο νήµα που «τύλιγε» το φουαγιέ του ισογείου, η Αγγλίδα καλλιτέχνης Ρεµπέκα Λουίζ Λω δηµιουργεί στον ίδιο χώρο ένα µοναδικό σύµπαν γεµάτο λουλούδια και φυτά. Στην εγκατάσταση Ψηλά, Κήπος, η Ρεµπέκα Λουίζ Λω µεταµορφώνει την είσοδο της Στέγης µε 11.000 λουλούδια και δηµιουργεί ένα περιβάλλον που θα συντροφεύει τους επισκέπτες µέχρι το καλοκαίρι.

παγκόσµιο κινηµατογραφικό προσκήνιο το νέο ελληνικό κινηµατογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για τη διακεκριµένη οµάδα VASISTAS και τη Στέγη. Μια από τις πιο ξεχωριστές σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, η Αργυρώ Χιώτη µε τις εξαίσιες ατµόσφαιρες και την πάλλουσα θεατρικότητα, το ανεβάζει σαν ένα πανκ ορατόριο για τις αγιάτρευτες πληγές µας.

που σχετίζονται µε την πάλη για τα αυτονόητα δικαιώµατα των Αφροαµερικανών. Δεν είναι όµως µια γραφική ή κινηµατογραφική προσέγγιση. Η µουσική δεν περιγράφει καταστάσεις και συµβάντα, αλλά διεισδύει και ανταποκρίνεται στον παλµό κοσµογονικών στιγµών, όπως ήταν η οµιλία του Martin Luther King στο Μέµφις και η µεγάλη πορεία διαµαρτυρίας για ελευθερία, ισονοµία, εργασία (Ουάσινγκτον 1963), εκεί όπου πρωτακούστηκε το ιστορικό “I have a dream…”.

«ντοκυµανταιρίστικο» κείµενο, κίνηση γεµάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις. Το έργο John βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της οµάδας Λόυντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν µε ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ. Ο Τζων είναι ένας συνηθισµένος άντρας και η ιστορία του περιλαµβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκληµα και απρόσµενες εξελίξεις. Είναι µια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική. Μια ακόµα παράσταση των DV8 που θα γίνει κλασική.

ΨΗΛΑ, ΚΗΠΟΣ

REBECCA LOUISE LAW

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Δύο ιερά τέρατα συµπράττουν στη σκηνή, σε ένα συναρπαστικό µείγµα κατάκ και φλαµένκο, µια έκρηξη χορού και µουσικής!Όταν στη σκηνή συναντιούνται ο Ισραέλ Γκαλβάν και ο Άκραµ Καν, µόνο κάτι νέο µπορεί να γεννηθεί... Ο πρώτος είναι ένας πολυβραβευµένος χορευτής και χορογράφος φλαµένκο, που έχει κερδίσει την αναγνώριση µέσα από την ανανέωση της τέχνης του. Ο δεύτερος είναι ένας χαρισµατικός, ευρηµατικός και ακούραστος σµιλευτής της διεύρυνσης των ορίων του κατάκ και του σύγχρονου χορού. Οι τεχνικές τους έρχονται από τα βάθη των αιώνων, οι παραδόσεις τους ανοίγουν µια τεράστια βεντάλια πολιτισµών, κι όµως τα βήµατά τους συνταιριάζονται µε τόση φυσικότητα που µας εκπλήσσει.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ΤΕΧΝΗ

Page 17: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘1412 13

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ BLINDSPOT THEATRE GROUP 22-30 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014

SOUNDSCAPES-LANDSCAPESMEDEA ELECTRONIQUE ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

WADADA LEO SMITH

TEN FREEDOM SUMMERS

JOHN

DV8 PHYSICAL THEATRE

ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ/ ΚΡΕΜΑ & ΜΑΡΕΓΚΑ

EUGENE LABICHE CHRISTOPHMARTHALER

ΑΜΛΕΤ

ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΆΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

ΑΙΜΑΤΑ

ΤΟΥΕΥΘΥΜΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΟΜΑΔΑ VASISTAS & ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ

TOROBAKA

AKRAM KHAN & ISRAEL GALVAN

Ακτιβιστική ραψωδία των αγώνων για πολιτικά δικαιώµατα από έναν πρωτοπόρο του τζαζ αυτοσχεδιασµού.

Στη ζωή και το έργο του Ουαντάντα Λήο Σµιθ, οι δυτικότροπες αισθητικές αναζητήσεις πάντοτε είχαν (και έχουν) µικρότερο ρόλο έναντι της κοινωνικής διαδραστικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθοριστική συµµετοχή του στην A.A.C.M. (Ένωση για την Προαγωγή Δηµιουργικών Μουσικών) που λειτούργησε καταλυτικά σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώµενα στο Σικάγο. Αναλόγως, το έργο Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας επικεντρώνεται στη δεκαετία 1954-64, εποχή ενηλικίωσης του νεαρού τότε τροµπετίστα. Μέσα από 22 συνθέσεις επιχειρείται µια ψυχολογική ερµηνεία γεγονότων

Μια παράσταση που αποκαλύπτει τα πάντα για τους άντρες Αυτό που κάνει τη δουλειά των DV8 να ξεχωρίζει –ήδη από την ίδρυση της οµάδας, το 1986– είναι η ενασχόλησή τους µε σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέµατα, η εις βάθος διερεύνησή τους και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Διακρίνονται επίσης για την ειλικρίνεια µε την οποία µεταφέρουν στην παράσταση κάθε πτυχή του θέµατος, ακόµα και την πιο δυσάρεστη, την παντελή έλλειψη πολιτικής ορθότητας και υποκριτικού καθωσπρεπισµού και τη βαθιά επίγνωση του ότι όσο πιο ειλικρινά παραδεχτούµε τα λάθη µας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουµε να κάνουµε τον κόσµο καλύτερο. Η δραµατουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασµός από «ωµούς» διαλόγους,

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-1ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο διεθνώς καταξιωµένος σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, έχοντας πλάι του ένα σπουδαίο θίασο, έρχεται αντιµέτωπος µε τον Άµλετ του Σαίξπηρ καταθέτοντας µια ρηξικέλευθη ανάγνωση αυτού του ανυπέρβλητου έργου του παγκόσµιου ρεπερτορίου.

Κορυφαία στιγµή της θεατρικής τέχνης και θεµελιώδες κείµενο του ευρωπαϊκού πνεύµατος, ο Άµλετ αποτελεί πρόκληση για κάθε δηµιουργό του θεάτρου. Ο διεθνώς καταξιωµένος σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία µε τη Στέγη, µε τον Χρήστο Λούλη στις διαδροµές του Άµλετ, την Αµαλία Μουτούση στο ρόλο της Γερτρούδης, ένα σπουδαίο θίασο και τη νέα µετάφραση του Διονύση Καψάλη, καταθέτει τη δική του ρηξικέλευθη ανάγνωση στο ποιητικό αριστούργηµα του Σαίξπηρ.

Ο σεναριογράφος του Κυνόδοντα Ευθύµης Φιλίππου και η τολµηρή σκηνοθέτης Αργυρώ Xιώτη υπογράφουν µια παράλογη παράσταση-συναυλία γεµάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούµορ.

Μετά τη θριαµβευτική διεθνή αποδοχή του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο συν-σεναριογράφος των ταινιών του Λάνθιµου που έφεραν στο

8 - 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ2014

10-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

12-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2014

13-15ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ2015

Αντλώντας υλικό από δύο φάρσες του 19ου αιώνα και εξωθώντας το στα άκρα, ένας µεγάλος ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο ασυµβίβαστος µαιτρ της µουσικότητας Κριστόφ Μαρτάλερ έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη.

Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στη Στέγη µε µια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα, βασισµένη στο έργο του Γάλλου κωµωδιογράφου του 19ου αιώνα, Ευγένιου Λαµπίς.

Δύο οικογένειες ευυπόληπτων αστών συναντιούνται µε αφορµή τον επικείµενο γάµο των τέκνων τους και, αδυνατώντας να συνεννοηθούν, τραγουδούν σαν να µην υπάρχει αύριο, χορεύουν σέικ, σφηνώνουν σε ξεχαρβαλωµένες καρέκλες, υποφέρουν από ρινορραγία και φλυαρούν περιφέροντας βαλσαµωµένα ζώα. Η συµπεριφορά τους είναι εξίσου ακατανόητη µε τις συζητήσεις τους, λόγω µιας αντικειµενικής δυσκολίας: η µία οικογένεια µιλά αποκλειστικά τη γαλλική γλώσσα και η άλλη τη γερµανική. Με το ευφυές εύρηµα της διγλωσσίας, ο Κριστόφ Μαρτάλερ τονίζει την αφασία των αυτάρεσκων µπουρζουάδων του, στραπατσάρει τους αβρούς τρόπους τους και αµφισβητεί το µακάριοβίο τους, ενώ παράλληλα παρωδεί την ασυνεννοησία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φρέσκια, αναπάντεχη, κινηµατογραφικής αισθητικής εκδοχή της Έντα Γκάµπλερ του Ίψεν από την πολλά υποσχόµενη οµάδα blindspot και τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, µε σηµαντικές εµπειρίες και διακρίσεις από το χώρο του κινηµατογράφου, σε συνεργασία µε τη χαρισµατική Γιώτα Αργυροπούλου –η οποία ερµηνεύει και τον κεντρικό ρόλο–, ξαναγράφουν το έργο µε τη µορφή κινηµατογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήµερα. Μια πρωτόγνωρη ιδέα δηµιουργικής συνεισφοράς των θεατών δοκιµάζεται στη διάρκεια των προβών. Ένα µπλογκ που λειτουργεί ως ηµερολόγιο χαρακτήρων και ένα ειδικά σχεδιασµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο µε το κοινό για το έργο, φωτοσκιάζοντας έτσι µε δηµιουργικό τρόπο πτυχές της σκηνοθετικής προσέγγισης.

Βγες βόλτα, δες και άκου την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί. Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά της Στέγης και στον άγνωστο «Νέο Κόσµο». Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δηµιουργούν µια νέα µορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσµου και σας καλούν σε real-time περιήγηση αυτής της οριακής περιοχής της πόλης: στα προσφυγικά κτίρια, στο Ίντερνετ καφέ, στις εκκλησίες, στους δηµόσιους κοινόχρηστους χώρους, στη λαϊκή αγορά, στο τζαµί-γκαράζ, στην Αρµένικη κοινότητα, στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, στο Lido Palace, στους δρόµους και, πίσω και µέσα σε όλα αυτά, στους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους.

Ένας ουρανός γεµάτος λουλούδια στο φουαγιέ της Στέγης, ειδικά σχεδιασµένος από την καλλιτέχνιδα Rebecca Louise Law. Η Στέγη συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά µε την οµάδα επιµελητών της Dou-ble Decker από το Λονδίνο και παρουσιάζει µια εγκατάσταση που αναδεικνύει τους χώρους εκτός των σκηνών. Μετά την πρωτότυπη εγκατάσταση του Se-bastien Preschoux µε το πολύχρωµο νήµα που «τύλιγε» το φουαγιέ του ισογείου, η Αγγλίδα καλλιτέχνης Ρεµπέκα Λουίζ Λω δηµιουργεί στον ίδιο χώρο ένα µοναδικό σύµπαν γεµάτο λουλούδια και φυτά. Στην εγκατάσταση Ψηλά, Κήπος, η Ρεµπέκα Λουίζ Λω µεταµορφώνει την είσοδο της Στέγης µε 11.000 λουλούδια και δηµιουργεί ένα περιβάλλον που θα συντροφεύει τους επισκέπτες µέχρι το καλοκαίρι.

παγκόσµιο κινηµατογραφικό προσκήνιο το νέο ελληνικό κινηµατογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για τη διακεκριµένη οµάδα VASISTAS και τη Στέγη. Μια από τις πιο ξεχωριστές σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, η Αργυρώ Χιώτη µε τις εξαίσιες ατµόσφαιρες και την πάλλουσα θεατρικότητα, το ανεβάζει σαν ένα πανκ ορατόριο για τις αγιάτρευτες πληγές µας.

που σχετίζονται µε την πάλη για τα αυτονόητα δικαιώµατα των Αφροαµερικανών. Δεν είναι όµως µια γραφική ή κινηµατογραφική προσέγγιση. Η µουσική δεν περιγράφει καταστάσεις και συµβάντα, αλλά διεισδύει και ανταποκρίνεται στον παλµό κοσµογονικών στιγµών, όπως ήταν η οµιλία του Martin Luther King στο Μέµφις και η µεγάλη πορεία διαµαρτυρίας για ελευθερία, ισονοµία, εργασία (Ουάσινγκτον 1963), εκεί όπου πρωτακούστηκε το ιστορικό “I have a dream…”.

«ντοκυµανταιρίστικο» κείµενο, κίνηση γεµάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις. Το έργο John βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της οµάδας Λόυντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν µε ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ. Ο Τζων είναι ένας συνηθισµένος άντρας και η ιστορία του περιλαµβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκληµα και απρόσµενες εξελίξεις. Είναι µια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική. Μια ακόµα παράσταση των DV8 που θα γίνει κλασική.

ΨΗΛΑ, ΚΗΠΟΣ

REBECCA LOUISE LAW

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Δύο ιερά τέρατα συµπράττουν στη σκηνή, σε ένα συναρπαστικό µείγµα κατάκ και φλαµένκο, µια έκρηξη χορού και µουσικής!Όταν στη σκηνή συναντιούνται ο Ισραέλ Γκαλβάν και ο Άκραµ Καν, µόνο κάτι νέο µπορεί να γεννηθεί... Ο πρώτος είναι ένας πολυβραβευµένος χορευτής και χορογράφος φλαµένκο, που έχει κερδίσει την αναγνώριση µέσα από την ανανέωση της τέχνης του. Ο δεύτερος είναι ένας χαρισµατικός, ευρηµατικός και ακούραστος σµιλευτής της διεύρυνσης των ορίων του κατάκ και του σύγχρονου χορού. Οι τεχνικές τους έρχονται από τα βάθη των αιώνων, οι παραδόσεις τους ανοίγουν µια τεράστια βεντάλια πολιτισµών, κι όµως τα βήµατά τους συνταιριάζονται µε τόση φυσικότητα που µας εκπλήσσει.

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΧΝΗ 17

Page 18: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣχρόνια χωρίς τη μεγάλη ελληνίδα υψίφωνο37

Η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες ελληνικό όνομά της, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του φαρμακοποιού Γεωργίου Καλογερόπουλου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και της Ευαγγελίας (Λίτσας) Δημητριάδη από τη Στυλίδα Φθιώτιδος. Οι γονείς της είχαν μετακομίσει στην αμερικανική μεγαλούπολη προς αναζήτηση καλύτερη τύχης.

Από νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα πιάνου-σολφέζ και σε ηλικία 11 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών. Ως το 1945 πρωταγωνίστησε στην Τόσκα (1942, 1943), στον Κάμπο του Ντ' Αλμπέρ (1944, 1945), στην Καβαλερία Ρουστικάνα (1944), στον Πρωτομάστορα του Μανώλη Καλομοίρη (1944, το μόνο ελληνικό έργο που τραγούδησε), στον Φιντέλιο του Μπετόβεν (1944) και την οπερέτα Ο Ζητιάνος Φοιτητής του βιεννέζου συνθέτη Καρλ Μιλέκερ (1945).

Τον Σεπτέμβριο του 1945 επέστρεψε στη γενέτειρά της, όπου ζούσε ο πατέρας της, για να προωθήσει τη διεθνή της καριέρα, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Στις 21 Απρλίου του 1949, η Κάλλας παντρεύτηκε τον βιομήχανο Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, παρότι

είχε τα διπλά της χρόνια, ίσως για να αναπληρώσει συναισθηματικά την απουσία της πατρικής φιγούρας, όπως γράφτηκε. Με τη βοήθεια του Μενεγκίνι η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το 1951 εκπόρθησε και τη «Σκάλα» του Μιλάνου (άντρο της μεγάλης αντιπάλου της Ρενάτα Τεμπάλντι), με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι. Το 1954 η ευτραφής Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά και να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους της, όχι μόνο με τη φωνή της, αλλά και με το παρουσιαστικό της.

Μετά τη «Σκάλα» του Μιλάνου ήταν η σειρά της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) να υποκλιθεί στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας το 1956. Η ελληνίδα ντίβα θα επιβάλλει πλήρως τους όρους της, αναγκάζοντας τον διευθυντή της Ράντολφ Μπινγκ όχι μόνο να της καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη, αλλά και να δηλώσει ότι η πρώτη εμφάνιση της Κάλλας στη «ΜΕΤ» ήταν η πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής του. Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται, βοηθούντος και του Τύπου.

Από το 1958 άρχισε η καθοδική της πορεία. Τον Ιανουάριο στη

Ρώμη αποχώρησε με την πρώτη πράξη της Νόρμας του Μπελίνι και αποδοκιμάστηκε από το κοινό και τον Μάιο η «Σκάλα» του Μιλάνου της διέκοψε το συμβόλαιο. Ο Τύπος άρχισε να της επιτίθεται και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία που χρόνια ζητούσαν να χύσουν χολή στην Ελληνίδα θεά.

Στην πρεμιέρα της Μήδειας του Κερουμπίνι το 1959 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της.

Το 1965 αποσύρθηκε οριστικά από τις λυρικές παραστάσεις, παρά την εξαιρετική Τόσκα που τραγούδησε στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Το κύκνειο άσμα της ήταν η Νόρμα, που ανέβηκε στο Παρίσι, στις 29 Μαΐου του 1965. Στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι κατέρρευσε επί σκηνής και μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο καμαρίνι της.

Στη συνέχεια προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα προσωπικά της. Ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Το 1966 απεκδύεται την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Πλέον, ελπίζει ότι

ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν, κάτι που τελικά δεν συμβαίνει, καθώς τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι, Τζάκι. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.

Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα, επανακάμπτοντας στην καλλιτεχνική δράση. Παίζει στην κινηματογραφική εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πιερ-Πάολο Παζολίνι (1969), ηχογραφεί δίσκους, διδάσκει όπερα στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και δίνει ρεσιτάλ με ένα παλιό της γνώριμο, τον ιταλό τενόρο Τζουζέπε Ντι Στέφανο, που κι αυτός αντιμετώπιζε φωνητικά προβλήματα. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.

Έκτοτε, η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και τον εαυτό της. Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών.

τουΛεωνίδα

Σκαρλάτου

φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ΠΡΟΣΩΠΑ

Page 19: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

THE END OF AN ERA.Σεπτέμβρης. Σε λίγο καιρό ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο στις

σχολές. Στην αρχή σκεφτόσουν αρκετά πού να πας, ποια σχολή να βάλεις ή πού να πας για μεταπτυχιακό. Τελικά πας σε μία σχολή σε άλλη πόλη και τώρα πρέπει να φύγεις και να αλλάξεις τελείως παραστάσεις, κάτι που ώρες- ώρες ίσως σε τρομοκρατεί, αφού θα πρέπει να κάνεις μια νέα αρχή.

Άσχετα από το αν τελικά νιώθεις έτοιμος να κάνεις αυτή τη νέα αρχή ή όχι, ένα είναι σίγουρο: θα ωριμάσεις αρκετά. Είτε πας ως πρωτοετής είτε φεύγεις για Erasmus ή για μεταπτυχιακό, ωριμάζεις και συνειδητοποιείς πράγματα που, αν δεν έφευγες, δεν θα μπορούσες εύκολα να δεις. Πρώτα απ’ όλα, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου. Αν είναι η πρώτη φορά που μένεις μόνος σου, ίσως δυσκολευτείς λίγο. Μια καλή και φτηνή λύση (ειδικά για το εξωτερικό) είναι η συγκατοίκηση. Πού ξέρεις, μπορεί ο/η

συγκάτοικος σου να προκύψει το πιο τέλειο άτομο που έχεις γνωρίσει (ή και το πιο ενοχλητικό άτομο, συμβαίνουν αυτά…)! Επίσης, συνειδητοποιείς κάποια πράγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμη κι αν φύγεις για λίγο καιρό, μην περιμένεις να μείνουν τα πάντα όπως τα άφησες. Διάφοροι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν συχνά στη ζωή σου. Αυτό, η αλήθεια είναι, πληγώνει κάποιες φορές. Θα πρέπει όμως να σκέφτεσαι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Μπορεί η παρέα σου από το Λύκειο να μην σε καταλαβαίνει πια όπως πριν ή να έχουν διασκορπιστεί ανά την υφήλιο για σπουδές. Αν διάφοροι φίλοι σπουδάζουν σε άλλα μέρη, ευκαιρία για ταξιδάκι! Υπάρχουν τρόποι για φθηνές μετακινήσεις και, στη χειρότερη, υπάρχει και το Skype.

Ό, τι κι αν έχει συμβεί, προσπάθησε να κρατάς πάντα τα καλά. Φυσικά και είναι δύσκολο ξαφνικά να μην ταιριάζεις με τα άτομα που παλιά πήγαινες συχνά για καφέ ή να ανακαλύπτεις ότι… δεν έχουν ψάξει και ιδιαίτερα να δουν αν είσαι καλά. Το να απομακρύνεσαι λίγο και να ζεις διαφορετικές εμπειρίες μακριά από τα συνηθισμένα (να βγεις λίγο από την comfort zone) βοηθάει πολύ στο να παρατηρείς καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να σε στεναχωρεί που δεν θα βλέπεις

τόσο συχνά τη παρέα σου, αλλά (χωρίς να το θες απαραίτητα) θα συνειδητοποιήσεις ποιοι νοιάζονται πραγματικά για σένα (χρειάζεται κι αυτό πού και πού) και είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσεις αρκετό κόσμο, όπου κι αν πας. Αυτές οι νέες γνωριμίες είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες γιατί δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλουν και μπορεί να γνωρίσεις άτομα που δεν θα γνώριζες ποτέ και θα ζήσεις εμπειρίες που ποτέ δεν θα είχες την ευκαιρία αλλιώς.

Κάθε νέα αρχή που κάνεις στη ζωή σου έχει και κάτι να σου προσφέρει. Μπορεί αυτή η αρχή να σηματοδοτεί (θέλοντας και μη) το τέλος μιας άλλης, αλλά όχι απαραίτητα. Ακόμη όμως κι όταν βλέπεις ότι κάτι τελειώνει, άσ’ το να φύγει και κράτα τα καλά που αυτό μπορεί να σου χάρισε. Άλλωστε, όπως είπε και ο (πολύ-ειπωμένος πια) Paulo Coelho: «Αν είσαι αρκετά δυνατός να πεις ‘αντίο’, η ζωή θα σε ανταμείψει με ένα νέο ‘γεια’».

Τελικά μήπως όλα είναι μέσα στο μυαλό μας… ;

Μετά το πέρας μιας εξοντωτικής-γεμάτης εξεταστικής περιόδου, επιτέλους έρχεται η μεγαλεπήβολη ώρα των καλοκαιρινών διακοπών και σαν σωστή κυρία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της ετοίμασα ωραία-ωραία την βαλίτσα μου με όλα τα απαραίτητα και μη-όπως πάντοτε συνηθίζει να μου λέει η γιαγιά μου- και με έναν τόνο βιβλίων που δεν πρόλαβα να διαβάσω τη διάρκεια του εξαμήνου. Έτοιμη λοιπόν να αναχωρήσω για τον προορισμό του «καλοκαιρινού μου ονείρου» γεμάτη ανυπομονησία και χαρά, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι θα περάσω ένα μήνα και κάτι χωρίς διαδίκτυο !! Δεν χρειάζεται να πω νομίζω περισσότερα, κατανοείτε… «Ωωωω δυστυχία μου σκέφτομαι, τα e-mail, τα μηνύματα μου, οι φίλοι μου τι θα γίνουν, πως θα ενημερώνομαι για την επικαιρότητα ; Απλά φρίκη!! Και κάπως έτσι από προορισμός του καλοκαιρινού ονείρου έγινε, προορισμός σκέτο, ούτε ονείρου ούτε φαντασίας...

Έτσι, αντί να με υποδεχθεί ο ενθουσιασμός και η χαρά, με υποδέχθηκαν η απογοήτευση, τα νεύρα και η αρνητική μου ενέργεια… Καθώς έφτασα και προσπαθώντας να σκαρφιστώ λύσεις, μου ήρθε στο μυαλό μια καταλυτική και αγαπημένη φράση της φιλολόγου μου στη Β΄ Λυκείου, η κυρία Ντόρα μου είχε πει κάποτε χαρακτηριστικά σε μια από τις συνομιλίες που είχαμε « Ειρήνη, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια θα κάνεις λεμονάδα…»

. Όντας μικρή και αγνοώντας εν μέρει τι θα πει πραγματική ζωή, - όσο ζει κανείς μαθαίνει-, δεν μπόρεσα να συλλάβω στη πλήρη διάσταση αυτό το απόφθεγμα εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή, η δύσκολη εκείνη στιγμή που πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα και τα πράγματα που έχεις και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τότε επαληθεύεται περίτρανα και θριαμβευτικά η φράση της αγαπημένης μου καθηγήτριας. Και κάπως έτσι εκεί που βρίσκομαι στο αδιέξοδο, σε φάση μιζέριας, θλίψης και ψιλό- αυτολύπησης, ξάφνου βρίσκω τον δρόμος της επιστροφής στην πραγματικότητα. Η παράσταση της Drama Queen μόλις έλαβε τέλος…

«Πολλές φορές προβληματίζομαι, πως εμείς τα ανθρωπινά πλάσματα αφήνουμε ανούσια και δευτερεύοντα ζητούμενα και δεδομένα, να μας καθορίζουν την ευτυχία μας και τελικά την ίδια μας τη ζωή. Ο σημερινός άνθρωπος βρίσκεται υπό την εξάρτηση τόσων πολλών και διαφορετικών πραγμάτων και συνιστωσών, που τελικά τίθεται το ζήτημα κατά πόσο είμαστε ελεύθερα και αυτόβουλα όντα.»

Αφού συνθηκολόγησα με τον εαυτό μου, διαπίστωσα τελικά ότι το πώς ευελπιστούμε, φανταζόμαστε και θεωρούμε ότι είναι τα πράγματα απέχει παρασάγγας από τη πεζή, μα γλυκιά και μοιραία πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Δημιουργούμε στο μυαλό μας, εικόνες τελειότητας από το πιο μικρό και ευτελές πράγμα μέχρι και το πιο σημαντικό : οι τέλειες διακοπές, τα τέλεια παπούτσια, η τέλεια δουλειά, ο τέλειος σύντροφος, οι τέλειοι φίλοι και πάει λέγοντας και η φανταστική τελειότητα όλο και εξαπλώνεται… Ο Μίλαν Κόυντερα είπε πολύ σωστά : «Δεν υπάρχει τελειότητα,

υπάρχει μόνο ζωή…» . Πλάθοντας στο μυαλό μας, τα τέλεια δεδομένα- που βέβαια είναι αναγκαίο να συμβαίνει για λόγους επιβίωσης - ξεχνάμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε τα δεδομένα της κάθε στιγμής, τη λεμονάδα ή πορτοκαλάδα της κάθε φάσης, με αποτέλεσμα να κοιτάμε συχνά πίσω και να λέμε «αν είχα ξανά την ευκαιρία θα έκανα…» και έτσι περνάει η ζωή με εμάς θεατές της, παθητικούς δρώντες. Όμως, το ποτάμι κυλάει πάντα προς τα μπρος και ποτέ προς τα πίσω…

Μπορεί να έχασα τελικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο για ένα μήνα, αλλά κέρδισα άλλα πράγματα, πολυτιμότερα… Ξυπνούσα και με μια πετσέτα ανά χείρας διέσχιζα το χωρίο και σε πέντε λεπτά έφτανα στην κοντινότερη παραλία της περιοχής, το πρωί άκουγα τα τζιτζίκια να τραγουδούν και έβλεπα τον ήλιο να χάνεται μέσα στη θάλασσα, έκανα εισπνοές θαλασσινού ιωδίου, έκανα φίλους, γνώρισα νέα μέρη, γέλασα, ξεκουράστηκα, διάβασα, βγήκα, απόλαυσα την ησυχία χωρίς ίχνος καυσαερίου, έπιασα μετά από κάτι μήνες ξανά εφημερίδα στα χέρια μου, απλά έζησα... Όσο για το κινητό μου κάπου ξεχασμένο σε κάποια γωνία του δωματίου. Επιστρέφοντας στη βάση μου, στη πόλη που αγαπώ τόσο πολύ, συλλογίζομαι ότι τελικά το μουντό και χωρίς κανένα ενδιαφέρον καλοκαίρι, ήταν το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής μου…

τηςΕιρήνης

Περπερίδου

Φοιτήρια στο Αριστοτελείο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης

τηςΒασιλικήςΜελετάκη

Φοιτήτρια Κοινωνιολογίαςστο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ 19

Page 20: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Στον απόηχο του Μουντομπάσκετ

"Στο Δρόμο για το Βερολίνο"

Δύο κατηγορίες ομάδων, οι σταχτοπούτες της διοργάνωσης είτε σε επίπεδο ,είτε για το λόγο του ότι συμμετείχαν για πρώτη φορά, και από την άλλη οι παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις. Γλυκόπικρη η γεύση που άφησε η εθνική μας ομάδα , καθώς ο εντυπωσιακός άθλος των παιδιών του Κατσικάρη έληξε άδοξα και νωρίς. Γιατί στο μέλλον αυτή η ομάδα θα κάνει πολλά. έχει άστρο και το έδειξε. Μοντέρνο μπάσκετ , υγεία και ενθουσιασμός συνέθεσαν το πολύ καλό σύνολο που μας χάρισε έστω και για πέντε αγώνες, στρέφοντας πάνω της για άλλη μια φορά τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων. Τέλος εποχής ήταν όμως για την Αργεντινή και για άλλες ομάδες που άλλαξαν σελίδα με αυτό το παγκόσμιο! Δυστυχώς ούτε τώρα δεν έλειψαν τα παρατράγουδα όπως για παράδειγμα το σχόλιο σε social media Σλοβένου στάρ για τον

Μόλις 65 ημέρες μετά από τη λήξη του παγκοσμίου κυπέλλου της Βραζιλίας, όπου η εθνική ομάδα της Γερμανίας στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για τέταρτη φορά, το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων μεταφέρθηκε και πάλι στην κατά τεκμήριο ανταγωνιστικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λίγκ.

Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων διεξήχθη το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου και αποτύπωσε την πρώτη εικόνα των 32 μονομάχων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαβούν όλη τη δύσβατη διαδρομή που οδηγεί στον τελικό της 6ης Ιουνίου στο Olympia Stadium, στη γερμανική πρωτεύουσα. Βρισκόμενοι λοιπόν στην αφετηρία, ας εξοικειωθούμε με τη δράση σε κάθε ένα από τους οκτώ ομίλους ξεχωριστά.

Θύμα της πρώτης φετινής έκπληξης έπεσε η περσινή φιναλίστ, Ατλέτικο, καθώς ηττήθηκε με 3-2 εκτός έδρας από τον ανανεωμένο Ολυμπιακό του Μίτσελ, σε ένα όμορφο παιχνίδι. Στο

Τορίνο είχαμε επιστροφή στα γκολ, με διπλό χτύπημα για τον Τέβες της Γιουβέντους στο 2-0 επί της πρωτάρας Μάλμε.

Κονσέρτο για πολυβόλα στη Μαδρίτη όπου η πρωταθλήτρια Ρεάλ των ακριβοπληρωμένων αστέρων φιλοδώρησε τη μαχητική Βασιλεία με 5-1. Μέτριο, αλλά δραματικό παιχνίδι στο Άνφιλντ, καθώς η άσημη Λουντογκόρετς ισοφάρισε τη Λίβερπουλ στο 90’, αλλά νικήθηκε από τα έντεκα βήματα στις καθυστερήσεις.

Αρνητικό ξεκίνημα για τη Μπενφίκα, φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ τα τελευταία δύο χρόνια, αφού ηττήθηκε εντός έδρας από τη Ζενίτ, χωρίς μάλιστα να σκοράρει. Επαγγελματική νίκη της Μονακό με 1-0 στο Λουί Ντε επί της καλύτερης Λεβερκούζεν.

Περισσότερο πρέπει να προβληματίστηκε από την εμφάνιση της η Άρσεναλ, παρά από την ήττα της στο Βεστφάλεν του Ντόρτμουντ από το καλοδουλεμένο σύνολο του Κλοπ. Στην Κωνσταντινούπολη, η βραχυκυκλωμένη Γαλατά απέσπασε στο τέλος την ισοπαλία από την Άντερλεχτ.

Κεφάλι στον όμιλο φωτιά πήρε η Ρόμα με επιβλητικό τρόπο, διαλύοντας εντός έδρας με 5-1 τους Μοσχοβίτες της ΤΣΣΚΑ. Στο ντέρμπι η Μπάγερν κατέβαλε στο τέλος την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι με 1-0. Χαρακτηριστικό του αγώνα, η αδυναμία και των δύο να ξεκλειδώσουν τον αντίπαλο, πιθανότατα εξαιτίας της επιβάρυνσης πολλών παικτών από το μουντιάλ.

Δύο βαθμούς άφησε η Παρί των €480 εκ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ΑΘΛΗΤΙΚΑ

αγώνα της Αυστραλίας. TEAM USA! Ένα ακλόνητο φαβορί.

Ένα αήττητο μοντέλο, νιάτα ενεργεία και μπασκετική ομορφιά. Δεν είναι τυχαίο το ότι είδαμε τόσους πόντους (129) σε τελικό από μια ομάδα , αλλά και φάσεις σε όλη τη διοργάνωση , που θυμίζαν AllStar Game. Τι κι αν οι Σέρβοι ήταν έκπληξη για τον τελικό; τι κι αν οι Ισπανοί στο σπίτι τους δεν τα κατάφεραν; Η παρέα του Harden, δεν δυσκολεύτηκε από κανέναν. Χωρίς μάλιστα τους μεγάλους σταρς του NBA, αλλά με νέους και πάντα αθλητικούς παίκτες που χαίρονταν το άθλημα και προσέφεραν στιγμές μοναδικές στους απανταχού φιλάολους του αθήματος.Έχοντας σαν φάρο αυτό, πάμε για μία πολύ ενδιαφέρουσα μπασκετική σεζόν, με την ευχή να παρακολουθήσουμε συναρπαστικούς αγώνες σε Εuroleague και NBA!

του Σπύρου Χρυσολωρά

στο Άμστερνταμ, μένοντας στο 1-1 με τον Άγιαξ, ενώ ο ΑΠΟΕΛ περιόρισε τους τεχνίτες της Μπαρτσελόνα, κλείνοντας σωστά τους χώρους, έφυγε από το Καμπ Νου με ένα γκολ παθητικό και δικαιούται να ελπίζει για καλύτερη συνέχεια.

Ποδαρικό με βαθμό για τη Μάριμπορ στη Σλοβενία, με ήρωα της τελευταίας στιγμής το γιο του βιρτουόζου, παλαίμαχου άσου Ζλάτκο Ζάχοβιτς, Λούκα. Κακό ξεκίνημα για την Τσέλσι που δεν κατάφερε να νικήσει στο Λονδίνο τη Σάλκε, παραχωρώντας ισοπαλία με 1-1.

Διασυρμός της Μπάτε Μπορίσοφ στο Οπόρτο με 6-0, καθώς ο νεοαποκτηθείς από τη Γρανάδα Μπραΐμι πέτυχε τρία τέρματα στην παρθενική του συμμετοχή στη διοργάνωση. Κι αν στην Πορτογαλία έβρεξε γκολ, αφλογιστία είχαμε στη χώρα των Βάσκων, όπου Αθλέτικ και Σαχτάρ δεν κατάφεραν να ματώσουν τα δίχτυα.

Όποια ομάδα κι αν υποστηρίζετε, όποιο στυλ παιχνιδιού κι αν προτιμάτε, προσδεθείτε και απολαύστε τη διαδρομή. Το ταξίδι για το Βερολίνο ξεκίνησε κι εμείς δεν έχουμε παρά να το απολαύσουμε.

του Χρήστου Σκουτέρη

Powered by Sportsgram

Φίλες και φίλοι του Αθλητισμού με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας

με την εφημερίδα University Press!Στόχος μας είναι να επικοινωνούμε

διαδραστικά μέσω γραπτού, ηλεκτρονικού και ραδιοφωνικού

τρόπου!Σε κάθε φύλλο θα δημοσιεύονται

οι απόψεις για ότι θεωρείτε ΕΣΕΙΣ επικαιρότητα, δε θέτουμε

περιορισμούς!Ταυτόχρονα για όποιον το θελήσει, τα

μικρόφωνα της εκπομπής μας στο Yoo radio θα είναι ανοικτά και μπορείτε να

μας αναλύσετε τη γνώμη σας και να σχολιάσετε την επικαιρότητα απευθείας

από το Studio!

Περιμένουμε τα μηνύματα και τα άρθρα σας στο email μας info.sportsgram@

gmail.com

Καλή αρχή με τη στήριξη σας!

Στραβόλαιμος Γρηγόρης

Page 21: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΤΡΥΠΑ

ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές για την περίφημη τρύπα του όζοντος, αλλά όσες φορές και αν κοιτάξουμε στον ουρανό, δε βλέπουμε καμία τρύπα πάνω από το κεφάλι μας! Καιρός να ενημερωθούμε για αυτήν, έστω και τώρα που εξαφανίζεται σταδιακά..

Περίπου στα 20-30 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αρκετά ψηλότερα από τα σύννεφα και τα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει η οζονόσφαιρα, ένα ατμοσφαιρικό στρώμα που περιέχει μόρια όζοντος (τρία άτομα οξυγόνου ενωμένα). Το όζον μπορεί να απορροφά μεγάλο μέρος της επικίνδυνης υπεριώδους ακτινοβολίας που προέρχεται από τον ήλιο. Με άλλα λόγια, η οζονόσφαιρα είναι η φυσική ασπίδα της Γης χωρίς την οποία η εμφάνιση ζωής θα ήταν αδύνατη. Σημειώνεται, ότι το όζον υπάρχει και σε χαμηλά υψόμετρα ως καυσαέριο και είναι τοξικό για τον άνθρωπο (προκαλεί φλεγμονές στο αναπνευστικό,

καρδιακά προβλήματα και κρίσεις άσθματος).Το 1985 διαπιστώθηκε από μελετητές στην Ανταρκτική

ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην οζονόσφαιρα , μια τρύπα. Η ευθύνη αποδόθηκε σε κάποιες χημικές ουσίες ( χλωροφθοράνθρακες CFC’s) οι οποίες όταν φθάνουν στην οζονόσφαιρα καταστρέφουν καταλυτικά το όζον. Μάλιστα, κάθε μόριο αυτής της ουσίας έχει την ικανότητα μέσω αλυσιδωτής αντίδρασης να καταστρέψει 100.000 μόρια όζοντος σε βάθος 2 χρόνων. Μόλις η επιστημονική κοινότητα συνειδητοποίησε τον κίνδυνο και κατάλαβε ότι η τρύπα μεγαλώνει, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και το 1987 υπεγράφη το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ όπου απαγορεύτηκε η χρήση των CFC’s (χρησιμοποιούνταν σε συστήματα ψύξης και ψεκασμού) . Μέχρι να τεθεί η απόφαση σε ισχύ και να ανακάμψει η οζονόσφαιρα πέρασαν γύρω στα 20 χρόνια.

Από τη στιγμή που παρατηρήθηκε η τρύπα του όζοντος, οι επιστήμονες λαμβάνουν τακτικά μετρήσεις για να παρακολουθούν την πορεία της. Την Τετάρτη 10/9 με επίσημη δημοσίευση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ήρθαν στη δημοσιότητα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης για την οζονόσφαιρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα σχεδόν 300 επιστημόνων από 36 χώρες, αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκεντρώσεις των δραστικών ουσιών έχουν μειωθεί κατά 15% ενώ η ποσότητα του όζοντος παρουσιάζει για πρώτη φορά αύξηση από το 1980! Ο στόχος είναι μέχρι το 2050 τα επίπεδα του όζοντος να φτάσουν στα αρχικά τους επίπεδα και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός Ωστόσο, η τρύπα του όζοντος συνεχίζει να εμφανίζεται κάθε άνοιξη πάνω από την Ανταρκτική.

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τη σημασία αυτής της είδησης αν σκεφτούμε το αντίθετο σενάριο. Αν, λοιπόν, η τρύπα του όζοντος αντί να μίκραινε, μεγάλωνε, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά για τον πλανήτη. Κάτω από την τρύπα του όζοντος δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή , και η ήδη υπάρχουσα θα εμφάνιζε μεταλλάξεις και καρκίνο. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπολογίζεται ότι έχουν αποφευχθεί 2.000.000 εκδηλώσεις καρκίνου (στο δέρμα και στα μάτια) ετησίως από το 1980 έως σήμερα.

Ευτυχώς η τρύπα του όζοντος είναι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα με αίσιο τέλος. Η ανθρωπότητα κατάλαβε τη ζημιά που προκαλούσε στον πλανήτη και τη διόρθωσε βασισμένη στην επιστημονική γνώση και συνεργασία. Ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα θα επιδείξει παρόμοια ωριμότητα και επαγρύπνηση και για άλλα παρόμοια ζητήματα.

ΖΕΟΛΙΘΟΣ : ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το 1756 ο ορυκτολόγος Axel Fredrik Cronstedt παρατήρησε ότι όταν τοποθετούσε ένα συγκεκριμένο ορυκτό αυτό έβγαζε μεγάλη ποσότητα υδρατμών. Το πέτρωμα αυτό ονομάτισε Ζεόλιθο, από τις ελληνικές λέξεις Ζέω (καίω) και λίθος (πέτρα). Χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι είχαν παρατηρήσει ότι όταν φτιάχνανε βρύσες από το υλικό αυτό, το νερό ήταν πιο καθαρό και είχε καλύτερη γεύση!

Σύγχρονες μελέτες αποκάλυψαν εκπληκτικές ιδιότητες αυτών των πετρωμάτων που κέντρισαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της βιομηχανίας.

Το μυστικό είναι στη σπουδαία απορροφητικότητα του

υλικού. Πράγματι, το πέτρωμα αυτό αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο μικροπόρων το οποίο δρα ως παγίδα μορίων. Για συγκριτικούς λόγους, κάθε γραμμάριο φυσικού ζεόλιθου έχει εσωτερική επιφάνεια περίπου 20m2 .Συνεπώς, μπορούν να απορροφούν επιλεκτικά νερό, βαρέα μέταλλα, ραδιενεργά ισότοπα, οξειδωτικά μόρια, φυτοφάρμακα και οσμές !! Η μοναδική γεωμετρία του μορίου, με άλλα λόγια, το καθιστούν ένα υπερ-υλικό.

Αυτή η ιδιότητα ανοίγει το δρόμο για μια πληθώρα εφαρμογών. Παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα ραδιενεργών υλικών, όπως είχε γίνει στο Τσερνομπίλ. Ακόμα, μπορεί να δράσει σαν φίλτρο στο νερό ή στο έδαφος για να παγιδεύσει βαρέα μέταλλα μεγάλης τοξικότητας. Επιπλέον, αλληλεπιδρά με δραστικά ιόντα εξισορροπώντας το pH.

Στη γεωργία, όταν τοποθετείται στο έδαφος έχει τη δυνατότητα να απορροφά τα φυτοφάρμακα και να τα αποδεσμεύει σταδιακά, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της παραγωγής (κατά 10-50%). Παρόμοια δράση έχει και για τη ζωική παραγωγή όπου έχει παρατηρηθεί βελτίωση 10%.

Επίσης χρησιμοποιείται ως φίλτρο οσμών -αρκεί να τοποθετήσετε μια πέτρα σε ένα δωμάτιο για να εξαφανιστούν οι οσμές! Άλλες εφαρμογές των ζεόλιθων υπάρχουν στη βιομηχανία (διύλιση πετρελαίου) και στην περιβαλλοντική επιστήμη (φιλτράρισμα αποβλήτων-εμπλουτισμός νερού με οξυγόνο).

Η πιο πρόσφατη και ανατρεπτική του εφαρμογή, ωστόσο, είναι η χρήση του ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μικρά κομματάκια ζεόλιθου δρουν σαν παγίδες τοξίνων, οξειδωτικών ουσιών, ελεύθερων ριζών αλλά και βαρέων μετάλλων σε κυτταρικό επίπεδο. Το μυστικό είναι στο αρνητικό φορτίο του ζεόλιθου που έλκει τα βλαβερά θετικά φορτισμένα σωματίδια. Η αντίδραση είναι ταχύτατη και η απομάκρυνση τους γίνεται σε 6-8 ώρες! Απόδειξη, η χρήση του ζεόλιθου σε κατοίκους του Τσερνομπίλ. Στην αγορά συναντάται με τη μορφή υγρού διαλύματος, ενώ απαιτείται προσοχή στην πιστοποίηση του σκευάσματος.

Η προέλευση των ζεόλιθων είναι συχνότατα πρώην ηφαιστειογενείς περιοχές, όπως στην Αμερική (Idaho, New Mexico, Texas), στην Κίνα (Zhejiang), Νότια Κορέα (P’ohang) αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος και στον Εύρο. Στον Εύρο μάλιστα, λαμβάνει χώρα εξόρυξη και εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Το υλικό αυτό έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν οι επιστήμονες, δημιουργώντας τους τεχνητούς ζεόλιθους. Για ακόμα μια φορά όμως, η φύση προηγείται της τεχνολογίας δημιουργώντας σύνθετα υλικά με απίστευτες ιδιότητες. Πριν ,λοιπόν , θεοποιήσουμε την τεχνολογία για τις δυνατότητες που προσφέρει, ας κοιτάξουμε πρώτα για τεχνολογικά θαύματα δίπλα μας, στη φύση!

Στον απόηχο του Μουντομπάσκετ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 21

Επιμέλεια: Γιώργος ΨαρέλληςΦοιτητής στο ΕΜΠ

Page 22: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά ποδηλάτες επισκέφθηκαν το ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της πρώτης βόλτας του Freeday για τη σεζόν 2014-2015.

Περίπου 1.000 μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες ξεκινώντας απ το κέντρο της Αθήνας για την καθιερωμένη ποδηλατοβόλτα τους επισκεύθηκαν και ακολούθησαν μέρος της διαδρομής του μελλοντικού ποδηλατόδρομου του ΚΠΙΣΝ κάνοντας στάση στο Κέντρο Επισκεπτών, όπου πληροφορήθηκαν για τις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που αυτό θα φιλοξενεί στο Πάρκο του.

Η επίσκεψη των πρώτων ποδηλατών στο ΚΠΙΣΝ με το Freeday αποτέλεσε ένα πραγματικά ξεχωριστό γεγονός στη σειρά των ανοιχτών προς το κοινό δραστηριοτήτων που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ταξιδιού προς το ΚΠΙΣΝ.

Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου πάρε το ποδήλατό σου και έλα στο Ice Ride, την ποδηλατοδράση που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Greenpeace σε όλο τον κόσμο για την προστασία της Αρκτικής και του πλανήτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ραντεβού στις 17.00, στο Σύνταγμα!

Το Ice Ride είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την προστασία της Αρκτικής που έχει γίνει ποτέ. Πριν ένα χρόνο, περισσότεροι από 2.000 ποδηλάτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας, διεκδικώντας την προστασία της Αρκτικής από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, η Gazrprom και η απεξάρτηση του πλανήτη από τα επικίνδυνα ορυκτά καύσιμα’.

Δήλωσε κι εσύ τη συμμετοχή σου iceride.org. (Θα μας βοηθήσει πολύ για πρακτικούς λόγους να γνωρίζουμε των αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ποδηλατοδράση)

Ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 17:00. Όλοι μαζί θα κάνουμε μία βόλτα χρησιμοποιώντας το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Αν δεν έχεις ποδήλατο έλα να μας συναντήσεις απλά στη πλατεία Συντάγματος, όπου θα βγάλουμε όλοι μαζί μια ομαδική φωτογραφία που θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη!

Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική επηρεάζει την ζωή και το μέλλον όλων μας.

Ο πάγος της Αρκτικής αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, σταθεροποιώντας το κλίμα της Γης και διατηρώντας την έτσι "δροσερή".

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί κατά 75% εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θέλουν να το εκμεταλλευτούν, ψάχνοντας για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο και οδηγώντας τον πλανήτη μας με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή.

Το Ice Ride είναι ο πιο δυναμικός και δημιουργικός τρόπος για να πάρουμε θέση και να απαιτήσουμε την προστασία της Αρκτικής και την απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Είσαι μέσα;;;

Ποδήλατο & Πολιτισμός

Ice Ride!!! Είσαι μέσα;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 BIKES22

Page 23: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων φιλοξενησε το 5o Bike Festival: Μια γιορτή του ποδηλάτου στο κέντρο της Αθήνας που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του ποδηλάτου να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο και να έρθουν σε στενότερη επαφή με την ποδηλατική κοινότητα που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην πόλη μας.

Το Bike Festival οργανώνεται κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (European Mobility Week) – της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ως προς τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδήλατου και του περπατήματος για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Επιπλέον, φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τις Ευρωπαϊκές πόλεις να προωθήσουν αυτούς τους τρόπους μετακίνησης και να επενδύσουν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών..

Το Bike Festival είναι το σημείο αναφοράς για το ποδήλατο στην Ελλάδα. Δύο είναι οι βασικοί άξονες του φεστιβάλ:· Ποδήλατα: Οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν τις εναλλακτικές που έχει να

τους προσφέρει η αγορά σε όλες τς κατηγορίες ποδηλάτων.· Εκδηλώσεις: Διαδραστικές ή μη, οι εκδηλώσεις σκοπό έχουν να δημιουργήσουν

την αίσθηση της γιορτής, να δώσουν την ευκαιρία της συμμετοχής, να εκπαιδεύσουν, να εμπνεύσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και κίνησης μέσα στην πόλη.

Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά διοργάνωσης του Βike Festival. Η περσινή διοργάνωση προσέλκυσε περισσότερους από 30.000 επισκέπτες στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Η στιγμή που όλες οι φίλες του ποδηλάτου περίμεναν ήρθε – το 2ο Athens Skirt Ride! Mια βόλτα στο κέντρο της πόλης αποκλειστικά για κορίτσια ανεξαρτήτου ηλικίας.

Οι φίλες του ποδηλάτου πήραν το ποδήλατό τους, έβαλαν το πιο όμορφο φόρεμα ή την πιο στυλάτη φούστα τους, τις γόβες τους και ήρθαν στην Τεχνόπολη και στο Athens Bike Festival για να ξεκινήσουν για μια ποδηλατάδα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου στις 11:30 το πρωί.

Με το Αthens Skirt Ride, περνούμε το μήνυμα πως το ποδήλατο στην πόλη είναι τόσο φυσικό όσο η καθημερινότητα και τόσο διασκεδαστικό όσο μια βόλτα στο κέντρο. Τα ρούχα μας πρέπει να είναι απλώς… τα ρούχα μας! Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τα ρούχα που αγαπάμε και φυσικά δε χρειάζεται να ιδρώνουμε και να ταλαιπωρούμαστε. Ποδήλατο χρησιμοποιούμε επειδή και όταν μας βολεύει – δηλαδή πάντα!

5ο Athens Bike Festival

2ο Skirt Ride!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4BIKES 23

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΛΥΚΗΣBicycleFansInAthens

Αν θες να μοιραστείς κι εσύ την δική σου ποδηλατική εμπειρία, επικοινώνησε μαζί μας στο: [email protected]

Page 24: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘144 BEAUTY24

Επιμέλεια:Βασιλική

Τριαντοπούλου

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς ζωής που τις περισσότερες φορές γεμίζουν την ζωή μας με άγχος και κούραση. Ιδικά για εμάς τις γυναίκες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα λόγω του πολυάσχολου ρόλου μας, σε οικογένεια και εργασία. Αρκετές λοιπόν είναι οι φορές που χρειάζεται να ξενυχτήσουμε με φίλους, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερες είναι εκείνες που στερούμαστε ώρες από τον πολύτιμο ύπνο μας για να τακτοποιήσουμε το σπίτι ή να ξανακοιτάξουμε τα σημαντικά πράγματα που αφορούν τη δουλειά μας.

Κάθε πρωινό ξύπνημα μετά από ξενύχτι είναι απίστευτα βασανιστικό και συνήθως κάπως απογοητευτικό μετά από την πρώτη ματιά στον καθρέφτη. Μαύροι κύκλοι, ατονία στο δέρμα και θαμπάδα είναι μερικές από τις πρώτες παρατηρήσεις που θα περάσουν από το μυαλό σου και αμέσως η διάθεσή σου θα καταρρεύσει.

Φτιάχνουμε μάσκα προσώπου για μετά το ξενύχτι

Ένας εύκολος τρόπος ώστε να ξαναδώσεις την λάμψη και την φρεσκάδα που το πρόσωπό σου χρειάζεται, ακόμα και μετά από ελάχιστε ώρες ύπνου είναι μία μάσκα με φυσικά υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι σου. Η μάσκα αυτή είναι ιδανική για την ενυδάτωση του προσώπου μετά από έντονη κούραση και ξενύχτι. Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς.

Υλικά1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα1 κουταλάκι του γλυκού μέλι1 βανίλια1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδοΔιαδικασίαΣε ένα μικρό μπρίκι ζέστανε για μισό λεπτό το

μέλι. Στην συνέχεια κατέβασε από την φωτιά και πρόσθεσε τα άλλα υλικά. Ανακάτεψε πάρα πολύ καλά με ένα κουταλάκι μέχρι το μείγμα να πάρει μια παχύρρευστη μορφή. Στην συνέχεια τοποθέτησε το μείγμα σε ένα βαζάκι και είναι έτοιμο.

Tip: Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις 1 κάψουλα βιταμίνης Ε και 1 κάψουλα λεκιθίνη τρυπώντας την κάψουλα, ώστε η μάσκα να είναι πιο ενυδατική και να επαναφέρει την επιδερμίδα σου.

ΕφαρμογήΜετά από ένα καλό καθαρισμό του προσώπου,

άπλωσε την μάσκα σε στεγνό πρόσωπο και άφησέ την για 10 λεπτά. Πριν την αφαιρέσεις κάνε ένα ελαφρύ μασάζ για να ενεργοποιήσει το δέρμα σου. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό.

Καλή επιτυχία!

Page 25: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

VOL #57

Page 26: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

BOOKSTo Δεύτερο Μέρος της ΝύχταςΤου Μίνωα Ευσταθιάδη, εκδόσεις Ωκεανίδα

O Κόνραντ Χάουσμαν ζούσε σε μια ερημιά της γερμανικής υπαίθρου (σ’ ένα χωριό ονόματι Φρίντριχσταντ), ήταν άνεργος, μοναχικός, είχε ελάχιστους φίλους κι ακόμα λιγότερους εχθρούς. Φυσικό κι επόμενο λοιπόν, η δολοφονία του (ή καλύτερα, η σφαγή του) να μοιάζει εξαρχής παράλογη. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κόνραντ βρέθηκε δεμένος στο κρεβάτι του, μεθοδικά ανοιγμένος στα δύο, με κάμποσα υπνωτικά στο αίμα του κι ένα μήλο σφηνωμένο στο

Τα Χαμένα Επεισόδια(του βίου και της πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ)

Του Ντον Ρόσα, εκδόσεις Νέα Ακτίνα

Δεδομένα, το τέλος του καλοκαιριού είναι μια άσχημη κατάσταση. Φταίει το «μελαγχολικό» φθινόπωρο, φταίει η βροχή που κάνει σιγά σιγά όλο και πιο συχνή την παρουσία της, φταίει (πιθανότατα) το τέλος των διακοπών, θα σας γελάσω. Το σίγουρο είναι πως όσο πιο πολύ μας φεύγει ο Αύγουστος, τόσο πιο πολύ μας έρχονται οι «μαύρες» μας. Και φυσικά, κάθε φοιτητής με υψηλές γνώσεις και άποψη, που στον ελεύθερο χρόνο του προτείνει βιβλία για διάβασμα (αντί να παίζει τάβλι ή χαρτιά όπως όλος ο κόσμος), έχει υποχρέωση να κάνει κάτι γι’ αυτή τη μαυρίλα. Εγώ απ’ την άλλη, δεν έχω ιδέα τι θα κάνει ο παραπάνω φοιτητής, όμως ξέρω τι θα κάνει η αφεντιά μου. Θα συνεχίσει από κει που τελείωσε. Απ’ τη Λιμνούπολη, και ξανά προς τα πίσω…

Το καλό με τις βιογραφίες φανταστικών προσώπων (αν και πάντα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς τη φανταστικότητα του Σκρουτζ!) είναι πως δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Πάντα χωράνε μια προσθήκη, μια ιστορία παραπάνω, ή στην περίπτωση της αστείρευτης φαντασίας του Ντον Ρόσα, επτά ιστορίες. Επτά «χαμένα» επεισόδια, που από την ώρα που βρέθηκαν (κάπου μες στο μυαλό του δημιουργού), φιλοδοξούσαν να φωτίσουν όσες σελίδες της ιστορίας του «φανταστικομυριούχου» Σκοτσέζου έμεναν στο σκοτάδι. Να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του ηλικιωμένου πια παπιού. Τελικά, να μας γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τον Σκρουτζ!

Έτσι, ο αναγνώστης βυθίζεται ξανά στη ζωή του τελευταίου των Μακ Ντακ, ενώ εκείνος μπαρκάρει με το διάσημο ιστιοφόρο «Κάττυ Σαρκ», ζει από κοντά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, συναντά ξανά τον πρόεδρο Ρούσβελτ και μπλέκει σε περιπέτειες παρέα με τον ανεκδιήγητο θείο του, «Μπουνάτσα» Μακ Ντακ. Επίσης, γνωρίζεται με τον συγγραφέα Τζακ Λόντον (που προσπαθεί εκείνη την περίοδο να γράψει το περίφημο έργο του: Κάλεσμα της άγριας φύσης), τον πασίγνωστο ερυθρόδερμο Τζερόνιμο, τους αδελφούς Ντάλτον, ενώ γράφει και μερικά ακόμη χιλιόμετρα στο κοντέρ της ιδιαίτερης σχέσης του με τη Χρυσή Γκόλντυ.

Με το κλασικό λεπτομερειακό σχέδιο και τη μυθιστορηματική υφή του Ντον, η συνέχεια του βραβευμένου «έπους» είναι κι αυτή ένα αριστούργημα. Κι αν «O Βίος και η Πολιτεία» υπήρξε η βάση, τα «χαμένα επεισόδια» είναι οι πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Έρχονται να κουμπώσουν όμορφα ανάμεσα στα γεγονότα που ήδη υπάρχουν, να δώσουν νόημα σε σημεία που ως τότε περνούσαν απαρατήρητα, και τελικά να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το μύθο της πιο σπουδαίας φιγούρας του ντισνεϋκού σύμπαντος (κι ας κόψει ο Μίκυ το λαιμό του)!

Ακόμη κι αν δεν είναι κανείς φανατικός (με την κλασική έννοια) των κόμικ με τις πάπιες, αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στον Ρόσα και τις ιστορίες του. Αν το κάνει, θ’ ανακαλύψει πως αυτό που κάποτε νομίζαμε «παιδικό», ενηλικιώθηκε. Μεγάλωσε, απέκτησε πληρότητα, χωρίς να χάσει ωστόσο το χιούμορ και την αθωότητά του. Με όσους έδωσαν ήδη αυτή την ευκαιρία στον Ντον, δεν υπάρχει λόγος ν’ ασχοληθώ. Αυτοί έχουν ήδη διαβάσει (όπως δε σας βλέπω και δε με βλέπετε) τα «χαμένα επεισόδια». Κι ελπίζουν πως, ίσως, δεν έχουν βρεθεί όλα ακόμη...

στόμα. Ο Ελληνογερμανός ντετέκτιβ Κρις Πάππας, αναλαμβάνει την υπόθεση χωρίς την παραμικρή βεβαιότητα και με ελάχιστες ελπίδες. Κι ενώ τα λίγα στοιχεία που καταφέρνει να συγκεντρώσει, βάζουν μια πορεία στις σκέψεις του, ένας άλλος άνθρωπος πεθαίνει στο Αμβούργο. Δεμένος κι αυτός, σχισμένος στα δύο και με το μήλο στο στόμα. Ομοιότητες με τον Κόνραντ; Καμία. Οποιαδήποτε μεταξύ τους σχέση, τελείως απίθανη. Κι ωστόσο έχουν ένα και μοναδικό κοινό σημείο. Το επώνυμό τους. Το δεύτερο θύμα, ονομάζεται Βίκτορ Χάουσμαν...

Καλοδουλεμένο και σίγουρο για τον εαυτό του, το «δεύτερο μέρος της νύχτας» κάνει εξ αρχής την επιλογή του ανάμεσα στα είδη της αστυνομική λογοτεχνίας – διαλέγει το νουάρ και το υπηρετεί ως το τέλος. Δεν είναι ένα «τέλειο έγκλημα», ένα παιχνίδι μυαλού, τόσο, όσο ένα εσωτερικό θρίλερ, η περιγραφή ενός κόσμου που χάνεται μέσα στην ομίχλη που ο ίδιος δημιούργησε. Κι ενώ εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, πως ο συγγραφέας διαλέγει τον εύκολο δρόμο, τη φθηνή συγκίνηση, δυο τρεις σελίδες αρκούν για να πετάξουν αυτή την υπόθεση απ’ το παράθυρο. Ο Ευσταθιάδης δεν έγραψε ένα βιβλίο που κρύβεται πίσω από σκιές και αγωνία, στοχεύοντας στα ράφια των αεροδρομίων (ακόμη κι αν πουλιέται και σε τέτοια). Έγραψε ένα μυθιστόρημα που θυμίζει έντονα αριστουργήματα του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, όχι γιατί τα μιμείται αλλά γιατί εμπνέεται απ’ αυτά.

Αφήγηση σε ενεστώτα. Συχνοί εσωτερικοί μονόλογοι. Αίσθηση σκοταδιού (ακόμη και τη μέρα). Τοπίο που αποκοιμίζει. Άνθρωποι χωρίς πρωτοτυπία, μα κι άνθρωποι απόλυτα γήινοι. Ένας ντετέκτιβ έξω απ’ τα νερά του (που μαθαίνει ωστόσο γρήγορα κολύμπι). Ένα απόλυτα ρεαλιστικό περίβλημα, γύρω από μια εξόχως ασυνήθιστη ιστορία. Όλα δηλαδή τα νουάρ-κλισέ (με την πολύ καλή έννοια), που συνδεδεμένα με τέχνη αναδεικνύουν το δυνατό χαρτί αυτού του βιβλίου. Τον άσσο στο χέρι του Ευσταθιάδη. Ατμόσφαιρα.

Ναι, χωρίς να είναι αυτό που αποκαλεί κανείς με την πρώτη ματιά (επιδερμικά) «ατμοσφαιρικό», μεταφέρει πιστά (μέσα από μια προσεκτικά επιτηδευμένη φλυαρία) τη ντετεκτιβική σφραγίδα του ’60 στις μέρες μας. Κι όχι μονάχα αυτό. Τοποθετημένο στη Γερμανία, καταφέρνει μ’ έναν απροσδιόριστο τρόπο να φέρνει στο νου, όχι τόσο σελίδες του Ράιμοντ Τσάντλερ ή ατάκες του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, όσο τα εξπρεσιονιστικά διαμάντια του Φριτζ Λανγκ. Κι αν έρχονται στιγμές που η κατάσταση βαραίνει επικίνδυνα, ο συγγραφέας φροντίζει να ισορροπεί με μικρές δόσεις σαρκασμού, λίγη «Ελλάδα της διασποράς», μερικούς κομπάρσους πολυτελείας, πάντα πιστός στη μανιέρα της αφήγησης και χωρίς ποτέ να πλησιάζει την παγίδα της καρικατούρας.

Με λίγα λόγια, ένα βιβλίο καλογραμμένο, με προσοχή στην κάθε λέξη, πιστό στον στόχο του και ξεκούραστο συνάμα. Μια καλή παρέα που ξέρει να μπλέκει σε ασυνήθιστες ιστορίες. Όπως, δηλαδή, κάθε καλή παρέα οφείλει να ξέρει...

26

Επιμέλεια: Ηλίας Γεροντόπουλος

Page 27: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘13

SECRET MOVIESΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ SECRET MOVIE ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ELYSIUM

Η UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία µε τα VILLAGE CIMENAS του Φαλήρου, προβάλλουν µία φορά το µήνα, µία Blockbuster ταινία, στην ειδικά διαµορφωµένη αίθουσα GOLD CLASS.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ έως 28.09.2013 Οι πρώτοι 18 που θα στείλουν ένα e-mail µε τη λέξη SECRET MOVIE, το ονοµατεπώνυµο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας τους, στο [email protected] θα κερδίσουν µία πρόσκληση 2 ατόµων για το επόµενο SECRET MOVIE.

427

ΑΜΝΗΣΙΑΣκηνοθεσία: ΡΟΟΥΑΝ ΤΖΟΦΕΣενάριο: ΡΟΟΥΑΝ ΤΖΟΦΕ, ΣΤΙΒ ΓΟΥΑΤΣΟΝΗθοποιοί: ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ, ΚΟΛΙΝ ΦΕΡΘ, ΜΑΡΚ ΣΤΡΟΝΓΚ

THE EQUALISERΣκηνοθεσία: ΑΝΤΟΥΑΝ ΦΟΥΚΟΥΑΣενάριο: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΟΥΕΝΚ, ΜΑΪΚΛ ΣΛΟΟΥΝΗθοποιοί: ΝΤΕΝΖΕΛ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΚΛΟΪ-ΓΚΡΕΪΣ ΜΟΡΕΤΖ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΛΕΟ

STEP UP: ALL INΣκηνοθεσία: ΤΡΙΣ ΣΙΣενάριο: ΤΖΟΝ ΣΟΥΕΤΝΑΜ, ΝΤΟΥΕΪΝ ΑΝΤΛΕΡΗθοποιοί: ΡΑΪΑΝ ΓΚΟΥΖΜΑΝ, ΑΛΙΣΟΝ ΣΤΟΝΕΡ, ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΜΙΛΟ, ΜΠΡΙΑΝΑ ΕΒΙΓΚΑΝ, ΑΝΤΑΜ ΣΕΒΑΝΙ , ΣΤΙΒΕΝ ΜΠΟΣ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Σκηνοθεσία: ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΙΝΤΣΕΡΣενάριο: ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝΗθοποιοί: ΜΠΕΝ ΑΦΛΕΚ, ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΑΪΚ, ΝΕΪΛ ΠΑΤΡΙΚ ΧΑΡΙΣ, ΤΑΪΛΕΡ ΠΕΡΙ

Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Σκηνοθεσία: ΟΥΕΣ ΜΠΟΛΣενάριο: ΝΟΑ ΟΠΕΝΧΑΪΜ, ΓΚΡΑΝΤ ΠΙΕΡΣ ΜΑΪΕΡΣ, Τ. Σ. ΝΟΟΥΛΙΝ Ηθοποιοί: ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΚΛΑΡΚΣΟΝ, ΟΥΙΛ ΠΟΥΛΤΕΡ, ΝΤΙΛΑΝ Ο' ΜΠΡΑΪΑΝ, ΚΑΓΙΑ ΣΚΟΝΤΕΛΑΪΡΟΔιάρκεια: 113 λεπτά

Μια γυναίκα ξυπνάει κάθε πρωί χωρίς καμία απολύτως ανάμνηση από το παρελθόν της. Ένα τραυματικό ατύχημα της έχει στερήσει τη μνήμη, ώσπου ξαφνικά, μία μέρα, μια αποκάλυψη έρχεται στην επιφάνεια που θα την κάνει να αμφισβητεί τα πάντα και όλους γύρω της και να αναζητήσει την αλήθεια.

Βασισμένο στο πρώτο βιβλίο της επιτυχημένης τριλογίας, η ταινία Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ διαδραματίζεται σε έναν μελλοντικό κόσμο, όπου ο κεντρικό ήρωας, ο Τόμας ξυπνά με αμνησία σε μία άγνωστη κοινότητα με άλλους νεαρούς άνδρες, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από έναν τεράστιο λαβύρινθο. Αφού συνειδητοποιούν ότι είναι όλοι τους παγιδευμένοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, όχι μόνο για να ξεφύγουν από το λαβύρινθο αλλά για να λύσουν το μυστήριο και να αποκαλύψουν ποιος και γιατί τους έφερε εκεί.

Ο Ρόμπερτ ΜακΚάλ (Ντένζελ Ουάσινγκτον) βάζει τα δυνατά του, για να καταφέρει να προσαρμοστεί σε πιο ήρεμους ρυθμούς ζωής και να απωθήσει από το μυαλό του εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις από το πρόσφατο, ζοφερό παρελθόν.

Όταν, όμως, ο ΜακΚάλ γνωρίζει την Τέρι (Κλόι-Γκρέις Μορέτζ), μια νεαρή κοπέλα που έχει καταντήσει υποχείριο σκληρών Ρώσων μαφιόζων, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις εγκαταλείπει την ήσυχη

Η πέμπτη συνέχεια της επιτυχημένης σειράς ταινιών “Step Up” ενώνει ξανά ένα πρωτοκλασάτο καστ στο λαμπερό Λας Βέγκας, αυτή τη φορά. Μετά από πολλές προσπάθειες στο Χόλιγουντ η ομάδα του Σον (Ράιαν Γκούζμαν) διαλύεται και επανέρχεται στο Μαϊάμι χωρίς εκείνον. Αρνούμενος να εγκαταλείψει το όνειρο του, ο Σον μένει στο Λος Άντζελες. Όταν όμως μαθαίνει για έναν επερχόμενο διαγωνισμό χορού στο Λας Βέγκας, που θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία μιας ζωής, συνεργάζεται με τους χορευτές φαινόμενο Μους (Άνταμ Σεβάνι) και Άντι (Μπριάνα Έβιγκαν) για να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα χορού. Η επανένωση με τους αγαπημένους χορευτές του Step Up, μεταξύ των οποίων και οι Σαντιάγκο Τουίνς, Τζένι Κίντο και Μαντ Τσαντ, θα τους φέρει όλους μαζί, προκειμένου να κερδίσουν το διαγωνισμό στην έδρα τους.

Σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ (FΙGHT CLUB, THE SOCIAL NETWORK) και βασισμένη στο παγκόσμιο best seller της Τζίλιαν Φλιν, η ταινία ανασύρει τα μυστικά ενός μοντέρνου γάμου. Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, ο Νικ Ντιούν (Μπεν Άφλεκ), δηλώνει στην αστυνομία ότι η γυναίκα του, Έιμι (Ρόζαμουντ Πάικ)

και αποστασιοποιημένη ζωούλα του και αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους. Η άρτια εκπαίδευση που έχει λάβει θα του φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στον νέο ρόλο που πρόκειται να αναλάβει.

Όταν κάποιος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν έχει που να στραφεί, ο ΜακΚάλ θα σταθεί στο πλευρό του. Γιατί, απλώς, είναι ο Equalizer, αυτός που επαναφέρει τα πράγματα στη φυσική τους θέση.

427

έχει εξαφανιστεί. Υπό την πίεση των αστυνομικών αρχών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πορτραίτο του Νικ ως ευτυχισμένου άντρα αρχίζει να καταρρέει. Σύντομα τα ψέματα του, οι απάτες του και η παράξενη συμπεριφορά του, κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται μήπως ο Νικ Ντιούν είναι αυτός που σκότωσε τη γυναίκα του;

Page 28: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘1428

by Νατάσα Παπαθανασίου

TV SERIES

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝD we’re back! Και τι καλύτερο για την επιστροφή από ένα άρθρο που

αφορά τη συνήθεια που έγινε λατρεία των τελευταίων χρόνων. Και δεν είναι άλλη από τις πολυαγαπημένες μας σειρές της αλλοδαπής. Παρακάτω θα βρεις μια ενδεικτική παρουσίαση των new entry shows που κάνουν πρεμιέρα φέτος και αναμένεται να μας καθηλώσουν στις οθόνες μας. (H κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το κανάλι το οποίο τα προβάλει).

NBCConstantine

State of Affairs

CWThe Flash

CBSStalker (creepy alert)

ABCSelfie

FOXGotham

Jane The Virgin(maybe…or not?...she actually is)

Scorpion (nerd alert)

How to Get Away With Murder

Red Band Society

Μια από τις πολλές τηλεοπτικές μεταφορές comics αυτής της σεζόν, το Constantine βασίζεται στα DC Comics Hellblazer. O κυνηγός δαιμόνων John Constantine αποσύρεται από την ενεργό δράση μετά την αποτυχία του στη διάσωση της ψυχής ενός κοριτσιού. Αυτό, μέχρι να συναντήσει τον άγγελο Manny, ο οποίος τον παρακινεί να επιστρέψει στα χαρακώματα της μάχης μεταξύ του καλού και του κακού.

Πρεμιέρα: 24/10/2014

Η πρώην σταρ του Grey's Anatomy Katherine Heigl επιστρέφει στην τηλεόραση με ένα πολιτικό δράμα. Συνεργαζόμενη με τη CIA, καλείται να συντάξει και να παραδώσει στον Πρόεδρο των USA μια αναφορά σχετικά με τις σημαντικότερες απειλές για την εθνική ασφάλεια. Στον ελεύθερο χρόνο της, κυνηγά τους τρομοκράτες που ευθύνονται για το θάνατο του αρραβωνιαστικού της, ο οποίος τυχαίνει να είναι και….γιος του Προέδρου.

Πρεμιέρα: 17/11/2014

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της σειράς Arrow, τo CW φέρνει στις οθόνες μας μία ακόμα σειρά βασισμένη στον κόσμο των comics, και συγκεκριμένα στο “The Flash” της DC. O Grant Gus-tin (μετά το γκεστ του στη 2η σεζόν του Arrow) επιστρέφει ως Barry Allen, ο οποίος μετατρέπεται στον γρηγορότερο άνθρωπο στη Γη, aka The Flash, έπειτα από μία έκρηξη στα εργαστήρια του S.T.A.R. Ο Flash, χρησιμοποιώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις του, βοηθά την αστυνομία του Central City στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Φυσικά, κινούμενο στον ίδιο περιβάλλον με το Ar-row, αναμένονται και crossovers μεταξύ των 2 σειρών, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς fans.

Πρεμιέρα: 7/10/2014

Aπό το δημιουργό του The Following και του Vampire Dia-ries, Kevin Williamson.Ο τίτλος της σειράς αποδίδει πλήρως το περιεχόμενό της, καθώς πρόκειται για ένα νέο θρίλερ που ακολουθεί ένα τμήμα του LAPD στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει περιστατικά stalkers που στοχοποιούν κυρίως το γυναικείο φύλο, συνήθως με τραγικό τέλος.

Πρεμιέρα: 1/10/2014

Μια σύγχρονη μεταφορά του Pygmalion/ My Fair Lady. Πρωταγωνίστρια η Karen Gillan (Doctor Who) , η οποία, ως άλλη Eliza Dooley, έχεις ως στόχο ζωής να γίνει διάσημη στο χώρο του διαδικτύου. Στο βωμό της φήμης έχει θυσιάσει τις αληθινές σχέσεις (όχι ότι έχει τα social skills για να τις χτίσει. Δροσερή κομέντι, η οποία ασκεί κριτική στην εισβολή των social net-works στην καθημερινότητα μας και την επικράτησή τους ως υποκατάστατα των διαπροσωπικών επαφών.

Πρεμιέρα: 1/10/2014

Η ναυαρχίδα των shows , που χαρακτηρίστηκε από την ένωση κριτικών TCA ως η καλύτερη σειρά του φθινοπώρου. Η ιστορία αφορά τον Jim Gordon (οι fans των comic θα τον θυμούνται ως έναν αστυνομικό της πόλης Gotham) του οποίου η ζωή αλλάζει όταν καλείται να ερευνήσει το θάνατο των γονιών του νεαρού Bruce Wayne. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τα πρώτα βήματα πολλών κακών που σημάδεψαν το «σύμπαν» της DC, όπως Catwoman, The Penguin κ.α.

Πρεμιέρα : 22 /09/2014

H αλλιώς «Η Χουάνα η Παρθένα» της Αμερικής. Το στόρι είναι παρόμοιο: Μια κοπέλα που, ενώ είναι παρθένα, μένει έγκυος από λάθος της γυναικολόγου της. Ο πατέρας είναι ένας τύπος-πρώην κόλλημα της Jane και νυν αφεντικό της και blah blah blah drama drama drama.

Πρεμιέρα: 13/10/2014

Βασισμένο στις εμπειρίες μιας αληθινής ιδιοφυίας, του Walter O'Brien, το Scorpion ακολουθεί την ιστορία μιας ομάδας nerds, τα οποία καλούνται να επιλύσουν τα πιο περίπλοκα προβλήματα του πλανήτη. Στο πλευρό τους έχουν μία σερβιτόρα, η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο της παρέας (αν σου χτυπάει κανά καμπανάκι, ναι, BBT θυμίζει, αλλά κατά τα άλλα δεν ομοιάζει σε κάτι άλλο με το γνωστό sitcom)

Πρεμιέρα: 22/09/2014

Η γνωστή σεναριογράφος Shonda Rhimes, μετά τις παγκόσμιες επιτυχίες Grey’s Anatomy και Scandal, μας υπόσχεται μία ακόμη · αυτή τη φορά με τη μορφή ενός δικαστικού θρίλερ. Πρωταγωνιστεί η Viola Davis ως μια τρομακτικά σοβαρή καθηγήτρια νομικής, της οποίας οι μαθητές ζουν για την έγκρισή της και για μια θέση στο διακεκριμένο δικηγορικό της γραφείο. Το μεγαλύτερο μάθημα όμως δίνεται ,όπως πάντα, στο σχολείο της ζωής, όταν κατηγορούνται για την οργάνωση ενός φόνου και καλούνται να απεμπλακούν από την υπόθεση.

Πρεμιέρα:25/09/2014

Το Red Band Society είναι μία ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται στην παιδική πτέρυγα ενός νοσοκομείου του Los Angeles, όπου μια Breakfast Club-ish ομάδα εφήβων ασθενών έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που τους αλλάζουν τη ζωή (και κάποιες φορές την απειλούν), όπως καρκίνος και καρδιακές παθήσεις. Αφηγητής είναι ένα παιδί που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Πρεμιέρα: 17/09/2014

Page 29: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

COFFEE & DRINK GUIDECAFE BARSΚΕΝΤΡΟCALIENTE Αλέξη Παυλή 37Α, Αμπελόκηποι Τηλ.: 6972 826677

DUNKEL Πανόρμου 117,Αμπελόκηποι Τηλ.: 213 0409418

KASBAH Πανόρμου & Αλ.Παυλή 35Β, ΑμπελόκηποιΤηλ. 210 6927447

MARABOU Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6910797

ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6, Πλ.Μαβίλη Τηλ.: 210 6452380

ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6911672

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6981032

SOHO BAR Bουτάδων 54,Γκάζι Τηλ. 210 3422663Το Soho είναι η νέα πρόταση στο Γκάζι που έρχεται να καλύψει το κενό των Bar Restaurant στην περιοχή, τόσο με την κουζίνα του όσο και με τις χορευτικές main-stream βραδιές με guest Djs που υπόσχονται να σας παρασύρουν σε έναμουσικό ταξίδι με τα καλύτερα hits και το live stage!…

ALIARMAN Σωφρονίου 2, Γκάζι Τηλ.: 210 3426322

ALMODOBAR Κωνσταντινουπόλεως 60, ΓκάζιΤηλ.: 6946 457442

ΓΚΑΖΑΚΙ Τριπτολέμου 31,Γκάζι Τηλ.: 210 3460901

CODE Τριπτολέμου 35, Γκάζι Τηλ.: 210 3458110

Del Sol café Βουτάδων 44,Γκάζι Τηλ.: 210 3418169

HIVE Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων, Γκάζι Τηλ.: 210 3477444

HOXTON Βουτάδων 42,Γκάζι Τηλ.: 210 3413395

GAZARTE Βουτάδων 32-34, Γκάζι Τηλ.: 210 3460347

INTREPID FOX Τριπτολέμου 30, Γκάζι Τηλ.: 210 3466055

CARTONE Περσεφόνης 41, Γκάζι Τηλ.: 210 3450202

MISH MASH Βουτάδων 50, Γκάζι Τηλ.: 210 3417606

SOCIALISTA Τριπτολέμου 33, Γκάζι Τηλ.: 210 3474733

45ο ΜΟΙΡΕΣ Ιάκχου 18 & Βουτάδων, Γκάζι Τηλ.: 210 3472729

TAPAS BARΤριπτολέμου44, Γκάζι Τηλ.: 210 3471844

TRAMP Βουτάδων 36, ΓκάζιΤηλ.: 210 3416345

ΤΩΡΑ Κ44 Κων/λεως 44, Γκάζι Τηλ.: 210 3423560

ΚΑΦΕ ΕΝΑΣΤΡΟΝΣόλωνος 101, Εξάρχεια Τηλ.: 2103828161 Ένας ζεστός χώρος στην Αθήνα για βιβλιόφιλους και καφελάτρεις

A FOR ATHENS ROOF BARΜιαούλη 2-4, Μοναστηράκι Τηλ.: 2103244244

OMIΚΡΟΝ BAR Λέκκα 12, Σύνταγμα Τηλ.: 2103222559Ενα νέο στέκι με σκεπαστή αυλή κοκτέϊλς, ιδανικές τιμές και μουσικά events διαφορετικών dj.

BABA AU RUM Κλειτίου 6Τηλ.: 2117109140

BLACK DUCK MultiplarteΧρήστου Λαδά 9 Α, Σύνταγμα

Τηλ. 2103234760

BOOZE Κολοκοτρώνη 57, Σύνταγμα Τηλ.: 2103240944

CASHMERE Άνθιμου Γαζή 9, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 2103248690

HIGGS Ευπολίδος 4 Πλ.Κοτζιά, Τηλ.: 2103247679

KEY BAR Πραξιτέλους 37,Πλ. Καρύση Τηλ.:2103230380

NUEVA TROVA Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι Τηλ.: 6980091150

PAIRIDAEZA Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 2103210233

ΠΡΙΖΑ Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 210 3244101

ROOSTER Πλατ. Αγίας Ειρήνης 4 Τηλ.: 210 3224410

ΤΗΕ SEVEN JOKERS Βουλής 7, Σύνταγμα Τηλ.: 210 3219225

STORY Κολοκοτρώνη & Θησέως 15-17, ΣύνταγμαΤηλ.: 211 7109312

TAILOR MADE Πλατ. Αγ.Ειρήνης Τηλ.: 213 0049645

THROUBI Πλατ. Αγ. Ειρήνης Τηλ.: 210 3230928

TOY CAFE Καρύτση 10Τηλ.: 210 3311555

BAILA Χάρητος 43, Κολωνάκι Τηλ.: 210 7233019

BARDOT Σκουφά 50, Κολωνάκι Τηλ.: 6945 338766

CITY Χάρητος 43, Κολωνάκι Τηλ.: 210 7228910

BIG APPLE Σκουφά 69, Κολωνάκι Τηλ.: 210 3643820

PASSEPARTOUT Σκουφά 47-49,

Κολωνάκι Τηλ.: 210 3645546

ΣΚΟΥΦΑΚΙ Σκουφά 47-49, Κολωνάκι Τηλ.: 210 3645888

TOKYO Σίνα 21, ΚολωνάκιΤηλ.: 213 0035558

BAT CITY Λεωφ. Αλεξάνδρας 11 Τηλ.: 210 6401666

CIRCUS Ναυαρίνου 11,Εξάρχεια Τηλ.: 210 3615255

ΔΙΠΛΟ CAFE Θεμιστοκλέους 70, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3301177

FLORAL-BOOKS + COFFEEΘεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3800070

ΒΟΡΕΙΑCAFE ΠΛΕΕΙ PLAY Αγ.Ιωάννου 23, Αγ. Παρασκευή Τηλ.: 210 6083988Aγαπημένο στέκι με δροσερή, κρυμμένη αυλή, με διακόσμηση παιχνιδιάρικη.....και ταξιδιάρικη.. (όπως πλέει play), ταβλάκι, επιτραπέζια όλη μέρα, καλές τιμές (6 ευρώ το ποτό, 7,5 τα cock-tails), καθαρά ποτά, ποιοτικά ροφήματα, ψαγμένες μουσικές με διαφορετικούς DJs κάθε βράδυ! Δεν λείπουνε partakia και happenings, δες facebook: plei play.

Dodo’s Bar Ελβετίας 21, Αγ. Παρασκευή Τηλ: 210 6000988

B-Bluz Ιφικράτους 4, Xαλάνδρι Τηλ: 210 6811997

Details Ηρακλείου 6Α, Χαλάνδρι Τηλ: 210 6840707

Life - Life cafe plus Ιφικράτους 1-3, ΧαλάνδριΤηλ: 210 6896292

Think Positive Γκίνη 12, Χαλάνδρι Τηλ: 210 6839876

ΝΟΤΙΑROCK GALLERY 25ης Μαρτίου 13, Ν. ΣμύρνηΤηλ.: 210 9352537 Ανοιχτά από τις 11 το πρωί σαν café με τραπεζάκια επί της Πλατείας Ν. Σμύρνης και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για darts. Χαμηλές τιμές σε μπύρες βαρέλι από 3,5 ευρώ και ποτά 6,5 ευρώ. Κάθε Τετάρτη coctail night με όλα τα coctails 6 ευρώ και κάθε Παρασκευή lives με rock συγκροτήματα.

DELUCA Aγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι

Τηλ. 210 4118420

BIRRA BIRRA Ακτή Θεμιστοκλέους 150, ΠειραιάςΤηλ: 210 4515075

LA ROCKA Β. Παύλου 23, Καστέλα Τηλ: 210 4177660

OKIO Μαρίνα Ζέας Τηλ: 210 4284006

TROVA Αθηνάς & ΒλαχάβαΤηλ.: 9694 9988071

TO ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Ακτή Θεμιστοκλέους 6, ΠειραιάςΤηλ.: 210 4525242

PASSPORT Καραϊσκου 119Πλατεία Κοραή,

ΠειραιάςΤηλ.: 210 4296401

THE BAR A. Παπανδρέου 15, Γλυφάδα Τηλ. 210 8985180

BOURBON Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα Τηλ: 210 9647600

ΜOSAIKOΛαοδίκης 30, Γλυφάδα Τηλ: 210 8983208 Tο κέντρο μετα-φέρεται νότια! Σπιτικά σνακ, πολλά κοκτέιλ από φρέσκα βιολογικά φρούτα ή βιολογικές μαρμελά-δες.

WE DRINK EAT LIVE

Κύπρου 74, Γλυφάδα τηλ.:210 8982020

EGOMIO ACHE cafe barrestaurant Κύπρου 57,Γλυφάδα τηλ.: 210 8942949

ΔΥΤΙΚAENZZO DE CUBA Αγ. Παρασκευής 70, ΜπουρνάζιΤηλ.: 210 5782610

SALON ORIENTAL Αγ. Παρασκευής 68, ΜπουρνάζιΤηλ.: 6936 655609

29

Page 30: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΜΟΥΣΙΚΕΣΣΚΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΣ

CLUBSANIMAL Κορνεάδου 25-29(εμπ.κέντρο Λαιμού), Κολωνάκι Τηλ. 2107216409Πέμπτη – Σάββατο

AYTOKΙΝΗΣΗ Λεωφ. Συγγρού 55, Νεός ΚόσμοςΤηλ.: 210 9225220

ΒARAONDA Τσόχα 43,Αμπελόκηποι, Τηλ.2106444308 Τετάρτη-Σάββατο

CABAL Iερά οδός 41, ΓκάζιΤηλ. 6974350247

ΒΟΟMBOX Ακαδημίας &Ζωοδόχου Πηγής

GAGARINΛιοσίων 203-205Τηλ.: 2108547600-1Live stage όπου φιλοξενούνται μουσικά events με κορυφαία ονόματα του χώρου.

GAZARTEΒουτάδων 32-34, Γκάζι

GHOST HOUSE UP STAIRSΛεπενιώτου 26, ΨυρρήΤηλ.: 210 3236431Το GHOST HOUSE LIVE στον πρώτο όροφο έχει γίνει γνωστό στους φίλους της μουσικής για τις συναυλίες αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια. Το “πατάρι” του έχουν πατήσει εκατοντάδες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων πολλοί από τους σημαντικότερους των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

HALF NOTE JAZZ CLUBΤριβωνιανού 17Τηλ.: 210 9213310FUZZ LIVE MUSIC CLUBΠ. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, ΤαύροςTήλ: 2103450817Kάθε Σάβ. ο Tonis Sfinos σε ένα πάρτι με κιτς και ρετρό διάθεση.

Σταυρός του ΝότουΦραντζή & Θαρύπου 37, Νέος ΚόσμοςΤηλ.: 2109226975, 2109239031Κάθε Σάβ. (10.30 μ.μ.)

(Κιάφας 13, πεζόδρομος), Αθήνα,210 3829179

ΒOUTIQUE Φιλελλήνων15, Τηλ. 210 3231315

LOLLIPOP Λεωφ. Συγγρού 4, Αθήνα Τηλ. 210 9228546

ΜΑMACAS Περσεφόνη 41, Γκάζι , Τηλ. 210 3470280

SIXX Αμερικής 6, ΣύνταγμαΤηλ. 2103608304&6979470638

W NIGHT CLUB Πειραιώς130, Γκάζι Τηλ. 210 3411410

και Κυρ. (9 μ.μ.) η Νατάσσα Μποφίλιου σε ένα ακουστικό πρόγραμμα. Συμμετέχει ο Στάμος Σέμσης.

Σταυρός του Νότου ClubΦραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος Τηλ: 2109226975 Κάθε Παρ.-Σάβ. Γιώργος Τεντζεράκης, Αλέξανδρος Μίχος, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Έλενα Αναγιώτου.

ΓΥΑΛΙΝΟ UP STAGEΛεωφ. Συγγρού 143, Νέα ΣμύρνηTήλ: 2109315600 Κάθε Παρ. ο Νίκος Καλλίνης, ο Πέτρος Συνοδινός και η Σαββέρια Μαργιολά σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στη δισκογραφία τους.

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣΚαραϊσκάκη 10 (από Ερμού 104), ΨυρρήTήλ: 2103317293Τιμές: Είσ. από € 5.

ΡΥΘΜΟΣ STAGEΜαρίνου Αντύπα 38, ΗλιούποληTήλ: 2109750060Τιμές: Είσ. με μπίρα ή κρασί € 12. Κάθε Παρ. Χάρης Μακρής , Άσπα Θεοφίλου, Κατερίνα Ντίνου.. Σάβ. Νίκος Καλλίνης, Πέτρος Συνοδινός, Σαββέρια Μαργιολά.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣΚασσάνδρας 19 (Ιερά Οδός 72 & Σπ. Πάτση), ΜεταξουργείοΤηλ: 2103473835 Αντύπας, Νίκος Μακρόπουλος, Ελεάνα

Παπαϊωάννου.

CARAMELAΛεωφ. Συγγρού 165, Νέα ΣμύρνηΤηλ.: 2109323560-1Στο απόλυτο afterάδικο, οι Κυριάκος Κυανός, Σάκης Αρσενίου, Ειρήνη Μερκούρη και Χρήστος Καραδήμος προκαλούν συνωστισμό.

ΘΕΑ Λεωφ. Ποσειδώνος 3, ΚαλαμάκιΤηλ: 2109813950 Πέγκυ Ζήνα, Νίκος Οικονομόπουλος.

ΕΜΠΑΤΗ NORTH Κόμβος Βαρυμπόμπης, ΚηφισιάΤηλ: 2108071468 Χάρης Κωστόπουλος,

Σάσα Μπάστα.

POSIDONIOΛεωφ. Ποσειδώνος 18, ΕλληνικόΤηλ: 2108941033 Κωνσταντίνος Αργυρός, Κώστας Μαρτάκης, Χριστίνα Σάλτη, Θωμαή Απέργη.

FRANGELICO UPPER CLASSΛεωφ. Ποσειδώνος 35, ΚαλαμάκιΤηλ: 2109843630 Χρήστος Μενιδιάτης, Χρήστος Χολίδης, Ελένη Χατζίδου.

430

UPCOMING EVENTSFriday, 26 Sep 2014

• Hyperion + Limited @ Pop Up (Αθήνα) • Watergate night: + Marco Resmann + Stassy @ Maze (Αθήνα)

Saturday, 27 Sep 2014• Evolution: Ramon Tapia + G-Pal + Zoo Roo @ Maze (Αθήνα)

Sunday, 28 Sep 2014• Nec SFS + ΛεGirlz @ Pop Up (Αθήνα)

Saturday, 04 Oct 2014• 10 year anniversary @ Pop Up (Αθήνα) • Evolution: Eric Sneo @ Maze (Αθήνα)

Friday, 10 Oct 2014• Evolution 2nd anniversary: Tommy Four Seven

+ Christian Cambas + Rena @ Area 19 (Αθήνα)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος για 9η συνεχή χρόνια η amita motion μας παρέσυρε στην πιο συναρπαστική μουσική εμπειρία που πραγματοποιήθηκε στις 12/9 στο Ο.Α.Κ.Α στο <<Τείχος των Εθνών>>. Το μουσικό αυτό υπερθέαμα φιλοξένησε όλες τις ηλικίες, προσωπικότητες, εθνικότητες δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν το σόου αυτό προσφέροντας τους παράλληλα πολλές δραστηριότητες. Στο event αυτό συμμετείχαν πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό : Κωνσταντίνος Αργυρός, Κώστας Μαρτάκης, Μηδενιστής, Ελένη Φουρέιρα, Boys and Noise, Demy, ΜΕΛISSES, Guests: Γιώργος Σαμπάνης, Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα, Stan και οι Stavento, ενώ μαζί του τους σε μοναδικά acts συμμετειχαν οι: Ήβη Αδάμου, Στέλιος Λεγάκης, Courtney, Freaky Fortune, Josephine, Kas, Μike, Oge, RiskyKidd, Toquel.

Positive Dj: O Dj Pitsi. Παρουσιαστής ο Θέμης Γεωργαντάς. Απίστευτοι χορευτές με εκπληκτικές φιγούρες παρέσυραν το πλήθος κάνοντας το να χορεύει ασταμάτητα. Ξεσηκωτικη μουσική και φοβερή σκηνική παρουσία.

Σίγουρα ήταν ένα από τα καλύτερα event που έγιναν και αυτό φάνηκε κιόλας αν σκεφτούμε τον αριθμό των ατόμων που είχαν παρευρεθεί. Και πως τα γνωρίζω όλα αυτά? Γιατί βρισκόμουν σε αυτήν την απαράμιλλη μουσική εμπειρία.

Επιμέλεια: Βίκυ ΦρατζήΦοιτήτρια στο Οικονομικό του ΕΚΠΑ

Amita Motion:ΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2014

Page 31: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

ΚΕΝΤΡΟ

FOODΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ Δ. Πλακεντίας 120, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6990920

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Έβρου 40Τηλ.: 210 7777742

ΕΠΙ ΤΩ... ΛΑΪΚΩΤΕΡΟΝΑγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια Τηλ.: 210 2111887

ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣΠλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω ΠατήσιαΤηλ.: 210 2232376

ΡΟΖΑΛΙΑ Βαλτετσίου 58,Εξάρχεια Τηλ.: 210 3302933. Η καλύτερη είσοδος για την πλατεία Εξαρχείων είναι ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου. Ρωτάτε γιατί; Μα ασφαλώς γιατί περνάς μπροστά από την καταπράσινη αυλή της Ροζαλίας. Μεγάλος έρωτας !! 38 χρόνια κρατά. Πλανεύτρα η Ροζαλία πιστέψτε με, με τα ψητά της, και τα μαγειρευτά της, έχει ταΐσει φοιτητές και καλλιτέχνες. Σε βάζει στο κήπο της, άρχοντας να δεις, με τις γυάλινες οροφές της, ζέστη και χουχούλιασμα το χειμώνα, δροσιά και άπλα το καλοκαίρι, και να! οι ποικιλίες, και να! τα μεζεδάκια, βάλε και κρασί, καθ’ ότι εξαίρετο, πες μου... είναι να μηνσφάζονται στην ποδιά της;

ΚΑΒΟΥΡΑΣ Θεμιστοκλέους 64, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3810202 Μια από τις πιο ιδιαίτερες και εναλλακτικές πιάτσες των Αθηνών, τα Εξάρχεια, φιλοξενεί από το 1982 ένα ιστορικό πλέον ρεμπετάδικο. Ο “Κάβουρας” εδώ και χρόνια, κατανοώντας την ανάγκη μας για ποιοτική διασκέδαση, μας την προσφέρει και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Το κοινό είναι εναλλακτικό, κυρίως νεαρόκοσμος, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν όσοι νοσταλγούν τα φοιτητικά τους χρόνια. Κέφι, χορός, διασκέδαση...

31

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ Ρόμβης 21, Σύνταγμα Τηλ.: 210 3233459

ΠΕΤΡΙΝΟ Θεμ/κλέους & Ακαδημίας Τηλ.: 210 3822625

ΡΟΔΙΑ Αριστίππου 44, Λυκαβηττός Τηλ.: 210 7229883

5η ΕΠΟΧΗ Ηρακλειδών 52, Θησείο Τηλ: 210 3474961

ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΑκάμαντος 1, ΘησείοΤηλ.: 2103413795

ΑΜΠΙΜΠΑΓΙΟ Ηρακλειδών 3, Θησείο Τηλ: 210 3426794

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ Γρηγορίου Αυξεντίου 58-60 Ιλίσια,Τηλ.: 2107775050Ένα μέρος που σίγουρα θα σου κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη διακόσμηση αλλά και το καλό φαγητό. Κάθε βράδυ ζωντανή ελληνική μουσική πα-ρέα με καλό τσίπουρο και κρασί. Ανοιχτά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το πρωί.

ΔΙΧΤΥ Αμφικτύωνος 18, Θησείο Τηλ: 210 3452060

KUZINA Αδριανού 9, Θησείο Τηλ.: 2103240133

ΣΚΑΛΕΣ Νηλέως 1, Θησείο Τηλ: 210 3465647

ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ Ηρακλειδών 2, Θησείο Τηλ.: 2103455550

Ο ΑΠΑΝΩ ΜΑΧΑΛΑΣΠαραδοσιακό ΚαφενείοΠλάτωνος 1 & Δαβάκη, Καλλιθέα Τηλ.: 210 9595006. Από τις 12 το μεσημέρι με καφεδάκια, ταβλάκι & ναργιλέ. Και το βραδάκι για κρασάκι και μεζεδάκια με την παρέα σε οικονομικές τιμές. Αποκορύφωμα οι live βραδιές όπου το κέφι φουντώνει. Ο απάνω μαχαλάς γίνεται το μέρος που πρέπει να πας!!

ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ Εμπεδοκλέους 75, ΠαγκράτιΤηλ.: 210 7518869Γραφική μονοκατοικία του ’30 με αυλή, φοιτητικό στέκι, με χαμηλές τιμές, «πονηρά» μεζεδάκια, πλούσιες ποικιλίες, ρακή, κρασάκι σε ατμόσφαιρα παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Μην χάσετε το live κάθε ΠΕΜΠΤΗ: Ζωντανά κλαρίνο, Λαούτο, (www.palia-athina.gr)

ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ Πολυδάμαντος 19, Παγκράτι Τηλ.: 210 7525777. Παραδοσιακή αθηναϊκή μονοκατοικία με ελληνική κουζίνα, πολλά μεζεδάκια, καλό κρασί. ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ: Έντεχνα -Ρεμπέτικα, ΤΕΤΑΡΤΗ: Κρητικά, ΠΕΜΠΤΗ: Ρεμπέτικα,ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ: Ρεμπέτικα και Λαϊκά, ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ & ΒΡΑΔΥ: Ρεμπέτικα - Λαϊκά - Έντεχνα. (www.oraiaellas.gr)

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑΕθν.Αντιστάσεως 220, Καισα-ριανή Τηλ.: 210 7231717

Ο ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ Ευδήλου 15, Ζωγράφοου Τηλ.:210 7716900. Κάθε Δευτερά και Τρίτη 15% έκπτωση στους φοιτητές, κάθε Τετάρτη 9-12 μ.μ. Latin Dance Party. Ειδική προσφορά κάθε Πέμπτη στις 2 Μαργαρίτες σας κερνάμε την τρίτη Μαργααρίτα.

ΚΑΦΕ ΜΕΖΕ Δεκελείας 114, Νέα Φιλαδέλφειατηλ.: 210 2510367

Ο ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ Αγ.Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια τηλ.: 210 2588611

ΝΟΤΙΑΛΚΥΟΝΕΣ Ζησιμοπούλου 5, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109428489

ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣΕυξ. Πόντου 183, Π. Φάληρο Τηλ.: 2109824620

Η ΑΥΛΗ Αχαιών 24, Π.Φάληρο Τηλ.: 2109370238

ΚΑΛΝΤΕΡΑ Λεωφ. Ποσειδώνος 54, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109829647

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Λεωφ.Αμφιθέας 73, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109431064

ΡΑΚΑΔΙΚΟΝ Ζησιμοπούλου 79, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109419686

ΑΜΜΟΣ Ακτή Κουμουνδούρου 44, ΠειραιάςΤηλ.: 2104224633

ΓΕΙΑ ΜΑΣ Ακτή Θεμιστοκλέους 66, ΠειραιάςΤηλ.: 2104511260

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙΑ Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς Τηλ.: 2104100609

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥΑγ.Κωνσταντίνου 5, Πειραιάς Τηλ.: 2104220222

ΠΛΟΕΣ Παπαναστασίου 60,

Καστέλλα, ΠειραιάςΤηλ.: 2104225674

ΣΤΡΕΙΔΙ ΜΥΔΙ Aριστοτέλους 70, ΔραπετσώναΤηλ.: 2104614355

ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Ακτή Θεμιστοκλέους 324, ΠειραιάςΤηλ.: 2104511231

ΒΟΡΕΙΑ

ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ Πεύκων 10, Κτήμα Βορρέ,Μαρούσι, Τηλ. 2108029309

ΤΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ Ηρακλείου 1, Χαλάνδρι Tηλ.: 210 6895501

ΥΔΡΟΥΣΣΑ Εδεσματοπωλείον Αγίας Παρασκευής 56, Χαλάνδριτηλ.: 210 6812520.Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της ευρύτερης περιοχής

των βορείων προαστίων, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία με κήπο, στεγάζεται το μεζεδοπωλείο «Υδρούσσα», προσφέροντας στους θαμώνες, που πολλοί από αυτούς είναι πια μόνιμοι, αξέχαστες γαστριμαργικές βραδιές!

ΜΕΖΕΔΟΚΟΥΤΙ Αριστοτέλους 52, Χαλάνδρι,Τηλ. 2106857626

ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ Εμμ. Μπενάκη 22, Κηφισία Τηλ. 2108074416

ΝΗΣΩΝ ΓΗ Λεωφ. Μεσογείων 356, Αγ. Παρασκευή τηλ.: 2106511354

ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ Λεωφ.Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή τηλ.: 210 6532278

ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ Θησέως 25 & Δ. Πλακεντίας, Πλ.Κέννεντυ, ΧαλάνδριΤηλ.: 2106830220

ΔΥΤΙΚΑ

ΣΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ Το πιο Νόστιμο Τσιπουράδικο της Δυτικής Αττικής Σκουφά 95 & Μπότσαρη Μάρκου 145, Πετρούπολη

ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΑΒΕΡΝΑ Όλα στα Κάρβουνα Αγίων Πάντων 6, Καλλιθέα

Ο ΠΛΑΚΙΑΣ Ελληνικές Γεύσεις - Ποιότητα - Σταθερές & Προσιτές Τιμές Ζαλοκώστα 34, Περιστέρι - Πλατεία Μπουρναζίου

Ο ΒΟΛΟΣ Αυθεντικό Τσιπουράδικο Στην Καρδιά του Μπουρναζίου Κωνσταντινουπόλεως 72, Περιστέρι - Μπουρνάζι

ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ Μεζεδοπωλείο Βεάκη18, Περιστέρι

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜεζεδοπωλείοΝαυσικάς 36, Ίλιον

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ Ουζερί Αγίου Κήρυκου 29, Περιστέρι

ΓΕΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ Μεζεδοπωλείο - Ουζερί Πετρουπόλεως 20, Ίλιον

ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣPost Modern Cafe Bar - Ρακάδικο Μουστακλή Σπύρου 23, Εντός Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον

Ο ΝΙΚΟΣ Ουζερί Αγίου Νικολάου 79, Ίλιον

ΜΕΖΕ - ΜΕΖΕ Μεζεδοπωλείο Γρηγορίου Κυδωνίων 10, Αιγάλεω

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ Μεζεδοπωλείο ΤσιπουράδικοΠίνδου 69, Άνω Λιόσια

Page 32: University Press-September 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ‘14

Το skywalker.gr με αριθμούς:1999 έτος ίδρυσης

6.000+ οι ενεργές θέσεις εργασίας

3.000+ οι εταιρίες που το προτιμούν

40.000+ καθημερινοί επισκέπτες