University Press- April 2015

32
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15 Α Θ Η Ν Α - Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ - Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η - Π Α Τ Ρ Α

description

The issue of April 2015, University Press.

Transcript of University Press- April 2015

Page 1: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15Α Θ Η Ν Α - Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ - Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η - Π Α Τ Ρ Α

Page 2: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑMια πρόκληση για ένα 'υγιέστερο' μέλλον στην Ελλάδα

Επιτυχία ή Αποτυχία

ΤΗΕ MASTER GUIDE

Έχεις το ρόλο, φτιάξε το σενάριο

Καταγεγραμμένες μνήμες

Fashion

UNIVERCITY GUIDE

σελ. 4

σελ. 6

σελ. 20

σελ. 7-17

σελ. 21

σελ. 24

σελ. 25-31

Page 3: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Ξέρουμε ότι η είσοδός σου στην αγορά εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό, στο skywalker.gr, σου προσφέρουμε πρόσβαση σε αγγελίες, προκηρύξεις, ανακοινώσεις θέσεων και εργαλεία διαχείρισης καριέρας, καθώς και τη δυνατότητα να προσθέσεις το βιογραφικό σου σημείωμα σε πανελλαδική βάση δεδομένων, από όπου μπορεί να το αντλήσουν εταιρίες παντού στην Ελλάδα. Για να μπεις στην αγορά εργασίας, μπες σήμερα στο skywalker.gr.

Page 4: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

του Κώστα Σπυριδάκου[email protected]

www.pragmatikotita.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει ο Τσίπρας στην Ευρώπη να μιλήσει με τους θεσμούς. Όλα καλά. Πάει και ο Βαρουφάκης και οι ελπίδες εξανεμίζονται. Αν η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή ένα επικοινωνιακό όπλο, αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ανοιχτή γραμμή που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ -με τον τελευταίο ο Βαρουφάκης θυμηθείτε πως έριξε τα μαλλιά του, αν και δεν έχει- είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της ευμενούς αντιμετώπισης που χαίρει ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν πάει και σε... βαρετά δείπνα.Για να μην λέμε μόνο όμως για τον σταρ-υπουργό, σε άρθρο του ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρει πως ο δρόμος της κοινωνικής ανασυγκρότησης περνάει από την ρήξη κάτι που σίγουρα δε δίνει και ιδιαίτερη ώθηση στα ελληνικά συμφέροντα τα οποία είναι χωρίς αμφιβολία στο ευρώ. Ούτε Μόσχα ούτε Αμερική θα καταφέρουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Είμαστε μόνοι μας στη «μάχη» αυτή. Ίσως ακόμη και ο Τσίπρας να είναι μόνος του. Και μπορεί ο ίδιος πριν χρόνια να είπε πως το ευρώ δεν είναι φετίχ ωστόσο γνωρίζει καλά πως ο δρόμος της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας περνάει από το ευρώ και την Ευρώπη.

Με αφορμή την κρίσιμη και καθοριστική περίοδο που διανύει αυτό το διάστημα η χώρα, ήθελα να γράψω ορισμένες σκέψεις για την όλη επικρατούσα κατάσταση. Μετά από πέντε χρόνια βίαιης προσαρμογής, το αντίτιμο έχει αποδειχθεί βαρύ και το κλίμα δείχνει πως θα παραμείνει έτσι για χρόνια. Η Ελλάδα αποδείχθηκε πράγματι ειδική περίπτωση ακόμη και σε σύγκριση με τους άλλους ύποπτους του Ευρωπαικού Νότου. Οι νέοι στην Ελλάδα, έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, παρόλο που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για τη μη βιώσιμη πορεία που η χώρα ακολούθησε για δεκαετίες. Αντιμετωπίζουν απίστευτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, έχουν επιβαρυνθεί με ένα δυσβάσταχτο χρέος, περιβάλλονται ακόμη από αναποτελεσματικούς θεσμούς και δομές, έχοντας εκτεθεί σε μία νοοτροπία στην οποία η διαφθορά αποτελεί καθημερινότητα. Αυτή η γενιά έχω ακούσει από πολλούς (μεγαλύτερους) να χαρακτηρίζεται ως η 'χαμένη γενιά' κάτι που στην πραγματικότητα θεωρώ πως δεν ισχύει. Η γενιά αυτή της

Αλέξη προχώρα μα...

Η αντιπολίτευσηΜε την ίδια έπαρση που αντιμετώπισαν την διακυβέρνηση της χώρας με την ίδια συνεχίζουν να ασκούν τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα. Τι κι αν βρίσκουν κατά καιρούς λόγους για να φωνάζουν και να λαϊκίζουν όπως η Κωνσταντοπούλου, η πολυήμερη κατάληψη της πρυτανείας ή τα επεισόδια στα Εξάρχεια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν μέσα από την αντιπολιτευτική τους τακτική πως ακόμη μαζεύουν τα κομμάτια τους από την ήττα τον Γενάρη. Το πνεύμα αυτοκριτικής που υιοθέτησαν λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών καταπνίγηκε στην επιθυμία να διαψεύσουν τον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Ο Σαμαράς έχει αναλάβει τον ρόλο του επικοινωνιολόγου και βγαίνει ακόμη και σε πρωινές εκπομπές για να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες του, ενώ το άλλοτε κραταιό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί τις εξελίξεις αμέτοχο περιμένοντας την αλλαγή ηγεσίας. Το δε ΠΟΤΑΜΙ, ο πολιτικός χαμαιλέων, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ελλείψει πολιτικών θέσεων στις θέσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης. Μη μου πείτε πως δεν έχετε δει τον Θεοδωράκη μετά από κάθε συνάντηση με πολιτικό αρχηγό να επαναλαμβάνει την ανάγκη παραμονής της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και να τονίζει πως σε αυτό συμφώνησε με τον αρχηγό του κόμματος με τον οποίο συνομίλησε. Αναζητήστε τον με τον προσωπικό του φωτογράφο να γυρίζει τους νέους "Πρωταγωνιστές".

Οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησηςΕίναι πολλά τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Πιστεύω πως σ' αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως αν και έχει τη διάθεση δεν μπορεί ακόμα να δώσει αυτό που του ζήτησε ο Έλληνας πολίτης. Στην Κουμουνδούρου βρέθηκαν προ εκπλήξεων καθώς δίπλα στο φλέγον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

προστέθηκαν το μεταναστευτικό, η κατάληψη της πρυτανείας, τα Εξάρχεια, το νομοσχέδιο Κοντονή, οι τηλεοπτικές άδειες και τα δάνεια στα κανάλια. Όλα αυτά για μία κυβέρνηση που ψάχνει τα πατήματά της είναι μάλλον πολλά. Καθώς μάλιστα πλησιάζουμε στον Ιούνιο, η περίοδος χάριτος τελειώνει κι αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου.

Πάμε για εκλογές;Δεν είναι ταμπού οι εκλογές, αρκεί το διακύβευμα που θα τεθεί για να οδηγηθούμε σε αυτές να είναι ρεαλιστικό. Βέβαια δεν δηλώνει άγνοια ο έλληνας πολίτης καθώς γνώριζε πως όταν επέλεγε ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη τόσο με τους θεσμούς όσο και με τα συμφέροντα στο εσωτερικό άρα αν στην προκειμένη περίπτωση το δίλημμα είναι σαφές ίσως μια λύση να ήταν ακόμη και το δημοψήφισμα.

... μόνοδρομος η "συμφωνία"

τουΆρη Αρμάογλου

Φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ελλάδας είναι η πρώτη που αποστασιοποιείται από το παρελθόν της χώρας και έχει περισσότερα κοινά με τους νέους σε όλο τον κόσμο, παρά με τις προηγούμενες γενιές αυτής. Νομίζω έχει ένα ανεπτυγμένο επιχειρηματικό πνεύμα, μία διευρυμένη τεχνολογική αντίληψη, κοινωνική ευαισθησία, ευλεξία (κάτι που θεωρώ επίσης σημαντικό), στοιχεία που συνηγορούν πως η Ελλάδα δεν διαφέρει σε τίποτε από τους άλλους νέους διεθνώς.Σίγουρα όμως διαθέτει καλύτερα εφόδια σε σχέση με την προηγούμενη γενιά για να διαχειριστεί την κρίση ως ευκαιρία. Είναι πρόθυμη να ξεπεράσει τη χρόνια αντίσταση στην αλλαγή και να χτίσει μία νέα σταθερή βάση για την ανάπτυξη της χώρας.Κάπως έτσι νομίζω πως έχουμε όλοι σαν αποστολή, να προσφέρουμε στους νέους της Ελλάδας (συμπελαμβανομένων και των ίδιων), ευκαιρίες να τους φέρουμε σε επαφή με εκείνους που μπορούν να τους εμπνεύσουν.Δυστυχώς το ελληνικό κράτος και η κοινωνία έχουν κάνει ελάχιστα για να καλλιεργήσουν εξωστρέφεια, δημιουργικότητα και συνεργασία στις νεότερες γενιές της χώρας. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες νέοι επιδεικνύουν μια 'έμφυτη' προσαρμοστικότητα, κινητικότητα και προθυμία να ηγηθούν της απαιτούμενης αλλαγής. Για πολλά χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει ελάχιστα στα πράγματα για να παρέχει στους νέους ποιοτική εκπαίδευση, προετοιμασία για την αγορά εργασίας αλλά και ευρύτερη ποιότητα ζωής. Οι διεθνείς στατιστικές χαλάνε την εικόνα μιας συνεκτικά δομιμένης κοινωνίας παρόλο που στη θεωρία, η αλληλεγγύη, ειδικά προς τους νέους ήταν πάντα δεδομένη. \η κρίση έχει δημιουργήσει πολλές πληγές σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Πάνω από 200.000 Έλληνες, οι περισσότεροι των οποίων κάτω των 35 ετών (πηγή: στοιχεία απασχόλησης στις χώρες υποδοχής), έχουν φύγει από τη χώρα από την έναρξη της κρίσης και εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι συνήθως επαγγελματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες που αναζητούν μια πορεία και σταδιοδρομία στην Ε.Ε, με πιο δημοφιλείς προορισμούς την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Αυτή η μετακίνηση θεωρείται από πολλούς διαρροή ταλέντου και ισχυρού δυναμικού της χώρας. Οι νέοι Έλληνες απόφοιτοι και επαγγελματίες φεύγουν από τη χώρα για να κερδίσουν χρήματα και γνώσεις. Ακόμη και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτοί οι διεθνώς μετακινούμενοι Έλληνες διατηρούν δυνατούς δεσμούς με τις οικογένειες τους και τη πατρίδα τους. Παρακολουθούν επιπλέον, τις εγχώριες εξελίξεις και η πλειοψηφία δηλώνει συχνά πως θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο επιστροφής εάν παρουσιαζόταν μια καλή ευκαιρία ή αν το γενικότερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιωνόταν σημαντικά.Συνεπώς οι προκλήσης για τον τόπο αλλά και όλους εμάς είναι εμφανείς και διακριτοί. Μένει να αφοσιωθούμε σε αυτές και με διαφορετική οπτική στα πράγματα (απ' την υπάρχουσα) να αντιστρέψουμε την όλη συγκυρία.

Μια πρόκληση για ένα

'υγιέστερο' μέλλον στην

Ελλάδα

Page 5: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 5

Από τον Στέλιο Κοντέα,υποψήφιο διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών[email protected]

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διαπρεπείς έλληνες οικονομολόγοι με αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, αλλά και μεγάλη εμπειρία από τη θητεία τους σε νευραλγικές θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την οικονομική κρίση. Αυτόν το μήνα η “University Press” φιλοξενεί τις απόψεις του Σάββα Ρομπόλη.

• Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

• Επιστημονικός Διευθυντής

του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) την περίοδο 1990 – 2014.

• Εμπειρογνώμονας της

Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την περίοδο 2000 – 2010.

• Μέλος του Επιστημονικού Προσωπικού του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την περίοδο 1977 – 1986.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα το 2010 στα πρόθυρα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας;Η κρίση χρέους στη χώρα μας (2010) και τις άλλες μεσογειακές χώρες αποτέλεσε την προδιαγεγραμμένη έκβαση της δανειακής ανάπτυξης που γνώρισαν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Έτσι, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες μετέτρεψαν τις οικονομίες τους, διαμέσου του μοντέλου της άνισης ανάπτυξης και του δανεισμού, σε οικονομίες του τουρισμού και των υπηρεσιών, παράλληλα με τη συρρίκνωση του αγροτικού και του μεταποιητικού τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου, οι αναπτυγμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης εξασφάλισαν τη μεταφορά σημαντικών πόρων από τη νότια στη βόρεια Ευρώπη, καλύπτοντας το δημιουργούμενο έλλειμμα πόρων με τον αδιάκοπο δανεισμό, η ένταση και οι συνθήκες αποπληρωμής του οδήγησαν την Ελλάδα το 2010 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, αλλά και μία μειονότητα των αναλυτών, υποστήριξαν ότι θα ήταν πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα μια εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του 2010. Με άλλα λόγια, θα ήταν προτιμότερο τότε να δηλώναμε ευθαρσώς ότι αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των υποχρεώσεών μας στους πιστωτές μας, καλώντας τους σε διαπραγματεύσεις για το ακριβές ποσοστό αποπληρωμής. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;Συμμερίζομαι την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους με την ενεργό παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά ομολόγων, με αύξηση του νομίσματος, καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων. Έτσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονταν και πλήττονται από την κρίση χρέους θα απαλλαγούν από το άγος του χρέους και θα κατευθύνουν τους πόρους στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, για την ανάσχεση της ύφεσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας.

Η κριτική που ασκήθηκε στα Μνημόνια αφορούσε περισσότερο την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Ο στόχος για άμεση παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος μπορούσε να είχε επιτευχθεί διαφορετικά;Δυστυχώς, η κριτική που ασκήθηκε στα Μνημόνια αφορούσε περισσότερο την εσωτερική τους λογική και τα μέτρα νεοφιλελεύθερης πολιτικής, και λιγότερο τη στρατηγική τους. Η στρατηγική τους απέβλεπε στην πλήρη απαξίωση της εργασίας και την επιλεκτική απαξίωση της παραγωγής, ως εργαλεία εμβάθυνσης του μοντέλου της άνισης ανταλλαγής Βορρά – Νότου και υπανάπτυκτης παραγωγικά ενσωμάτωσης των οικονομιών της ανατολικής και μεσογειακής Ευρώπης στο νέο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας, ενδυναμώνοντας κατ’ αυτό το πρότυπο την οικονομική και πολιτική εξάρτηση των χωρών κρίσης χρέους από τους δανειστές.

Με ποιους τρόπους θα μπορέσει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του Ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο 2015-2016; Είμαστε μακριά ακόμα από μία βιώσιμη έξοδο στις αγορές;Από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα επέλθει με την ανάπτυξη, την ανακοπή της λιτότητας, τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και την έξοδο στις αγορές. Από την πλευρά των δανειστών, η επιδίωξη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού προσανατολίζεται στη λιτότητα, στο δανεισμό και στην περαιτέρω αύξηση του χρέους. Εκτιμώ ότι αυτή η διαφοροποίηση θα αποτελέσει, μεταξύ των άλλων, αντικείμενο διαπραγμάτευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας.

Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης; Η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με τις αποκαλούμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», που στην ουσία περιλαμβάνουν την παράταση της λιτότητας, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ανυπαρξία συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και τη μετατροπή του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας. Με άλλα λόγια, το μοντέλο της φθηνής εργασίας, καθώς και αυτό της “κινέζικης Ελλάδας”, απαιτείται να τεθεί στο περιθώριο του νέου μετανεοφιλελεύθερου κύκλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας, της τεχνολογίας και της παραγωγής.

Σε ποιους τομείς η Ελλάδα μπορεί να επιδείξει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων οικονομιών, ώστε η ανάπτυξη να μη βασιστεί πάλι σε εγχώρια κατανάλωση τροφοδοτούμενη από δανεισμό αλλά σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών;Το πρότυπο της άνισης και δανειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες χρεοκόπησε. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι η μετατροπή των οικονομιών τους από οικονομίες της ζήτησης (κεϋνσιανή αντίληψη) σε οικονομίες της προσφοράς (νεοκλασική αντίληψη), που με το περίγραμμα της «εσωτερικής υποτίμησης» εγκαθίδρυσε στην ελληνική οικονομία την ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια. Κατά συνέπεια, το παραγωγικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι ο σχεδιασμός και η εγκαθίδρυση ενός αναπτυξιακοκεντρικού και κοινωνικοκεντρικού παραγωγικού προτύπου με ηγετικούς κλάδους την ενέργεια, το γεωργικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, τις υποδομές – δίκτυα, τα τρόφιμα – ποτά, τα δομικά – μεταλλικά ορυκτά και τη φαρμακοβιομηχανία.

Εκτός από την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ποια άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της

ανεργίας, η οποία επισήμως καταγράφεται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 25% του εργατικού δυναμικού; Τα πρόσφατα (Φεβρουάριος 2015) στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν ότι το ποσοστό ανεργίας κατά το Νοέμβριο 2014 ήταν 25,8% (1.229.000 άνεργοι). Ο σταδιακός περιορισμός του επιπέδου της ανεργίας στην Ελλάδα θα επιτευχθεί με τον προσανατολισμό επενδυτικών δαπανών στους προαναφερόμενους ηγετικούς κλάδους παραγωγής. Διαφορετικά, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα κινείται σε επίπεδα ανεργίας της τάξης του 19% - 20%.

Συμφωνείτε με τη μείωση του κατώτατου μισθού και τις πολιτικές ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας;Δεν συμφωνώ, δεδομένου ότι, όπως απέδειξε η σχετική έρευνα, αλλά και η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, οι πολιτικές αυτές δεν συνέβαλαν, όπως υποστηριζόταν από την τρόικα, στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, συνέβαλαν, στο βαθμό που τους αφορά, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην ύφεση, στην ανεργία και στη φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εκτιμάτε ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί μόνο με μείωση επιτοκίων και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών;Για να επιτευχθεί με βεβαιότητα ο προαναφερόμενος στόχος, απαιτείται, εκτός από τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, σχεδιασμός και εγκαθίδρυση συνθηκών ανάπτυξης τα επόμενα έξι χρόνια.

Μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους επίσημους πιστωτές μπορεί να καταλήξει σε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους; Υπάρχει κίνδυνος για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από μονομερείς ενέργειες στο θέμα αυτό;Μια πολιτική διαπραγμάτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα θα καταλήξει, κατά την εκτίμησή μου, σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που δεν θα απειλήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Για ποιον λόγο δεν έχουμε ακόμα τα επιθυμητά οφέλη από το μέτωπο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου;Ο λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας είναι αρκετά υποτιμημένες και οι αγοραστές δεν έχουν προχωρήσει στην πραγματοποίηση ή την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπογράφηκε το 2012 μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατακρίνεται για έμμονη στη λιτότητα και έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών. Εσείς τι γνώμη έχετε για το περιεχόμενο του; Εκτιμώ ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο του 2012 αποτελεί την παγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρεί ότι η εξισορρόπηση των μακροοικονομικών μεγεθών και η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επέλθει με τη λιτότητα και όχι με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη νέα τεχνολογία, την καινοτομία, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αναβάθμιση ή την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας.

Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι το θεμελιώδες πρόβλημα λειτουργίας της Ευρωζώνης απορρέει από τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου. Είναι ποτέ δυνατόν, στο μέλλον, να τεθούν όρια στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των βόρειων χωρών της Ευρωζώνης (όπως είχε προτείνει κάποτε ο John Maynard Keynes) ή να δρομολογηθεί μία σημαντική μεταβίβαση πόρων από το Βορρά στο Νότο, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανακύκλωση των πλεονασμάτων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης;Πράγματι, το μοντέλο της άνισης ανταλλαγής αποτελεί το θεμελιώδες πρόβλημα λειτουργίας της Ευρωζώνης, Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι η εγκαθίδρυση του προτύπου της ισομερούς ανάπτυξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας, με την αναδιανομή των πόρων και του εισοδήματος.

Ποιες δομικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η ανεξέλεγκτη και στρεβλή ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και να περιοριστεί η επίδραση των αγορών στην καθημερινή μας ζωή;Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται η κυριαρχία της πολιτικής και της οικονομίας επί των αγορών, με την έννοια της αποκατάστασης της σχέσης οικονομίας και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και της σχέσης οικονομίας και επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η παράταση του συσχετισμού υπέρ των αγορών σε βάρος της δημοκρατίας (πολιτικής) και της οικονομίας απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή συνοχή και προοπτική, επιφέροντας, παράλληλα, ένα ισχυρό πλήγμα στο μακράς πνοής ευρωπαϊκό σχέδιο της εμβάθυνσης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης.Οι καταθέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένες σε κάθε περίπτωση; Πρόσφατα είδαμε να επιβάλεται “κούρεμα” στις άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο…Παρά τα όσα δυσμενή συνέβησαν στην Κύπρο, εκτιμώ ότι οι καταθέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι εξασφαλισμένες.

Page 6: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Δεν βρήκατε αυτό που ψάχνατε; Υπάρχει και συνέχεια... www.skywalker.gr

Επιλεγμένες θέσεις εργασίας

Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύνολο. Ένα σύνολο σκέψεων, αποφάσεων και πράξεων, αλλά στην τελική αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει είναι οι πράξεις μας.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα με ένα μαθηματικό πρόβλημα, πέντε άνθρωποι κάθονται σε ένα μπαρ, οι τρεις από αυτούς αποφασίζουν να πλησιάσουν την παρέα με τις κοπέλες στην άκρη του μαγαζιού, πόσοι θα μείνουν στο μπαρ; Αν απαντήσατε δύο, λυπάμαι, αλλά χάσατε! Ακόμα πέντε θα είναι γιατί κανένας από αυτούς δεν θα έχει το θάρρος να το κάνει.

Γιατί όμως να μην έχει το θάρρος ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε να κάνει μια οποιαδήποτε καινούρια πράξη, όπως για παράδειγμα, να πλησιάσει μια κοπέλα, κάτι που ενώ φαινομενικά είναι απλό, εν τέλη μοιάζει περισσότερο με κάποιον από τους άθλους του Ηρακλή. Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι κυρίως λόγω του φόβου. Οι περισσότεροι φοβόμαστε το καινούριο, το διαφορετικό, αυτό που δεν ξέρουμε ή ακόμα χειρότερα που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Και αυτό μας κρατάει πίσω από το να κερδίσουμε!

«Να κερδίσουμε;!» Θα σκεφτεί κάποιος, « αφού αν πλησιάσεις μια κοπέλα μπορεί να σε απορρίψει.» Ναι, θα απαντήσω με την σειρά μου! Ναι, θα κερδίσεις, γιατί καθετί καινούριο που κάνουμε, ότι και αν είναι αυτό, είναι ένα βήμα που μας πάει μόνο μπροστά, μας δίνει γνώσεις και εμπειρία που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Οι καινούριες πράξεις μας μπορεί να περιορίζονται είτε μέσα στα στενά όρια της καθημερινής μας ζωής, όπως να φλερτάρεις, να πάς μόνος σου να γραφτείς σε κάποια ομάδα, να ζητήσεις πληροφορίες για κάπου από έναν άγνωστο, να αναλάβεις μια εργασία που πιστεύεις

ότι δεν θα τα καταφέρεις, να πάρεις μέρος σε αγώνες που ξέρεις ότι δεν είσαι προετοιμασμένος, να πάς σε μια συνέντευξη για δουλειά, είτε πιο μακροπρόθεσμα να κάνεις ένα πλάνο για να πάς ένα ταξίδι μόνος σου, να κλείσεις άμεσα εισιτήρια και να ταξιδέψεις αν έχεις τα χρήματα, να πας για Erasmus ή μεταπτυχιακό ή με κάποιο άλλο πρόγραμμα στο εξωτερικό χωρίς τους φίλους από την σχολή.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, ό,τι και αν έχει σκεφτεί κάποιος, είναι διαφορετικά και καινούρια, σε βγάζουν έξω από την γνωστή ζώνη ασφαλείας σου, είναι ένα βήμα που μπορείς να κάνεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Φυσικά και μπορεί να αποτύχεις σε κάποια από αυτά. Αλλά η αποτυχία σου είναι επιφανειακή! Είναι αυτό που οι άλλοι είδαν σε εσένα, είναι εκείνο με το οποίο οι άλλοι θα σε κρίνουν, κάποιοι θα σε μειώσουν, κάποιοι θα σε μισήσουν, άλλοι θα αδιαφορήσουν αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θα σε θαυμάσουν για το θάρρος σου και για την τόλμη σου! Γιατί, ακόμα και αν νομίζεις ότι έχεις αποτύχει, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχεις πετύχει! Έχεις μάθει κάτι που κάποιος άλλος μπορεί να μην ξέρει, έχεις αποκτήσει μια εμπειρία που αργότερα θα σου φανεί χρήσιμη σε μια άλλη κατάσταση ή ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό θα σε έχει μάθει να μην διστάζεις ποτέ να δοκιμάζεις και να μαθαίνεις μέσα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες.

«Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα.» Henry Ford, 1863-1947, Αμερικανός βιομήχανος

της Εύης Μπούτζα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επιτυχία ή Αποτυχία;

Page 7: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

-the- MASTER

GUIDE

Επιτυχία ή Αποτυχία;

Page 8: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘1510 THE MASTER GUIDE 8

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΟΔΕ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, ανακοινώνει την έναρξη της νέας σειράς του μεταπτυχιακού προγράμματος:

«Λογιστική και Έλεγχος Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων – MSc in Accounting and Control of Public Sector and Businesses», μερικής φοίτησης, διάρκειας 4 εξαμήνων.Στο εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και προσωπική συνέντευξη από επιτροπή Καθηγητών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν από 16/03/2015 μέχρι 29/05/2015 στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Α. Υποχρεωτικά1. Έντυπη αίτηση που χορηγείται από το ΤΟΔΕ.

2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

3. Αντίγραφο πτυχίου.

4. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων πρώτου πτυχίου.

5. Αναγνώριση από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για όσους έχουν τίτλους

αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

6. Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές ΑΕΙ ή ανώτερα

στελέχη επιχειρήσεων (διατίθενται και σχετικά έντυπα

από το ΤΟΔΕ).

7. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες οπισθογραφημένες.

Β. Προαιρετικά1. Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου.

2. Αποδεικτικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας.

3. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤA ΣΠΟΥΔΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ(MSc IN ACCOUNTING AND CONTROL

OF PUBLIC SECTOR AND BUSINESSES)

Για έντυπα αιτήσεων και σχετικό πληροφοριακό φυλλάδιο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη:

Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Καραολή και Δημητρίου 80

Πειραιάς 185 34

Τηλ: 210-414 2110, 2113, 2281, 2251, 2158

Επίσης, πληροφορίες παρέχονται και στην ιστοσελίδα

mscacc.unipi.gr

στην ιστοσελίδα www.ode.unipi.gr

στο σύνδεσμο Μεταπτυχιακά Προγράμματα»

αλλά και μέσω email :

[email protected]

Ο Διευθυντής του Προγράμματος

Αν. Καθηγητής Ιωάννης Σώρρος

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στα πρώτα τους βήματα, τόσο όσο αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές όσο και στην επαγγελματική τους απασχόληση, τείνουν να εξειδικεύονται. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε έναν τομέα σπουδών ή σε μια επιχειρηματική λειτουργία όπως είναι οι πωλήσεις ή το Μάρκετινγκ ή την παραγωγή για παράδειγμα. Αυτοί οι τομείς ωστόσο είναι εξειδικευμένοι και η απασχόληση ή η μετακίνηση σε μια άλλη επιχείρηση ή έναν άλλο οργανισμό (λόγω συρρίκνωσης ενός τομέα της οικονομίας, λόγω απόλυσης, λόγω κλεισίματος της εταιρίας) μπορεί να μην προσφέρει σχετικά μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης ή ανάπτυξης / εξέλιξης σε θέσεις με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες.Το ΜΒΑ είναι ουσιαστικά ένας γενικός μεταπτυχιακός τίτλος, σχεδιασμένος να διευρύνει τον ορίζοντα των

φοιτητών, ώστε να αντιλαμβάνονται όλες τις λειτουργίες των επιχειρήσεων αλλά και την αλληλεπίδραση αυτών των λειτουργιών (πχ παραγωγή, πωλήσεις, διανομή κλπ). Επειδή η εστίαση του ΜΒΑ είναι περισσότερο γενική παρά εξειδικευμένη, το ΜΒΑ είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να έχουν μια συστημική θεώρηση της επιχείρησης και να καταστούν ικανοί να συμβάλλουν στην στρατηγική ανάπτυξή της. Το ΜΒΑ δεν κάνει τους φοιτητές ειδικούς σε όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης. Αυτό το οποίο κάνει, είναι να τους δίνει σύγχρονες και επαρκείς γνώσεις για να κατανοήσουν τις διάφορες πλευρές και λειτουργίες της επιχείρησης, ώστε να αναπτύσσουν και διαμορφώνουν επιτυχημένα προγράμματα στρατηγικού και λειτουργικού χαρακτήρα. Παρέχει νέες δεξιότητες και γνώσεις, καθιστά τον φοιτητή και μετέπειτα στέλεχος ή τωρινό στέλεχος ικανό να αναλάβει θέσεις αυξημένης αρμοδιότητας και ευθύνης. Ενώ συμβάλλει και στην αυτοπεποίθησή του. Εν κατακλείδι, το ΜΒΑ δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή και μετέπειτα πτυχιούχο να καταστεί ένας γενικός μάνατζερ με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στη διοικητική πυραμίδα της επιχείρησης. Η αξία της επαγγελματικής εμπειρίας και γνώσης που μπορεί να κατέχει ένας φοιτητής ΜΒΑ δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Έτσι, η ποιότητα των φοιτητών είναι ένας άριστος δείκτης της ποιότητας του προγράμματος. Οι φοιτητές των προγραμμάτων ΜΒΑ συχνά αναφέρουν ότι σχεδόν τα μισά από όσα έχουν μάθει προέρχονται από τους συμφοιτητές τους, οι οποίοι μεταφέρουν την εμπειρία τους από το χώρο των επιχειρήσεων στην τάξη, αλλά μαθαίνουν και από την αλληλεπίδραση που παρέχει η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι συμφοιτητές δηλαδή σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ αποτελούν το πλέον ανεκτίμητο δίκτυο μάθησης και γνωριμίας το οποίον τελικά συμβάλλει και προάγει την σταδιοδρομία τους.

Γιατί αξίζει ένα ΜΒΑ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ΜΒΑ είναι ένα αναγνωρισμένο προσόν. Οι εργοδότες γνωρίζουν την αξία αυτού του προσόντος και γνωρίζουν επίσης αυτό που πρέπει να περιμένουν από έναν κάτοχο ΜΒΑ, άσχετα αν οι απόφοιτοι έχουν σπουδάσει στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη ή αλλού. Αναγνωρίζουν επίσης, ότι οι κάτοχοι ΜΒΑ είναι αφοσιωμένοι στο να επενδύουν για τη σταδιοδρομία τους, ότι είναι άτομα δυναμικά, ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ότι είναι ηγετικές προσωπικότητες. Όλα αυτά για τους εργοδότες είναι ένα ανεκτίμητο στοιχείο ενεργητικού για την επιχείρησή τους.Επίσης οι εργοδότες, όσον αφορά τα προγράμματα πλήρους φοίτησης, αξιολογούν και το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησαν οι κάτοχοι ΜΒΑ. Επομένως, η φοίτηση σε ένα καλό πανεπιστήμιο είναι επίσης ένας αξιόπιστος δείκτης για την ποιότητα του αποφοίτου. Τα κύρια οφέλη που αποκτά κανείς με τη φοίτησή του σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ είναι τα παρακάτω: • Ανάπτυξη αναλυτικών ικανοτήτων για αναγνώριση, ανάλυση και επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων• Ανάπτυξη και κατοχή δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης ανθρωπίνων πόρων.• Ανάπτυξη και εμβάθυνση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων διαρκείας με άλλους φοιτητές στο πρόγραμμα• Σύγχρονη γνώση και τεχνογνωσία αντιμετώπισης προβλημάτων διοίκησης και λειτουργίας σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο οικονομικό γίγνεσθαιΣυνεπώς, η αξία ενός ΜΒΑ δεν περιορίζεται απλώς στην αύξηση των πιθανοτήτων γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης και στις σχετικά υψηλότερες αμοιβές αλλά κυρίως συμβάλλει στη διαμόρφωση ηγετικών προσωπικοτήτων με ευαισθησία σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής, εταιρικής διακυβέρνησης και διεθνούς μάνατζμεντ.

Καθηγητής Λ. Χυτήρης

Διευθυντής ΜΒΑ Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΠανεπιστήμιο Πειραιώς

Page 9: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

JOIN US ON OUR NEXT INFORMATION SESSIONwww.alba.edu.gr/InfoSessions

MEET US TO DISCUSS YOUR FUTURE

Downtown Campus: 6-8 Xenias Street, Mavili Square, Tel.: +30 210 89 64 531, Fax: +30 210 89 64 737e-mail: [email protected] • www.alba.edu.gr

numbers referring to 23 professors

ADDS UP TO 428 YEARS IN 68 TOP US AND EUROPEAN UNIVERSITIES AND 110,000EXECUTIVE TRAINING HOURS WITH 2,000 MANAGERS ACROSS 70 ORGANIZATIONS

Our professors’ experience

AN HOUR WITHTHEM COULDCHANGE YOUR LIFE

ALBA Graduate Business School at The American College of Greece operates as an independent Center of Post Lyceum Education, admits students of any race, color and national or ethnic origin, and does not discriminate in any of its programs.

Page 10: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Page 11: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝΣΠΟΥ∆ΩΝ ΣΤΗ ∆ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το πρόγραµµα ΜΒΑ του Τµήµατος Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πειραιώς λειτουργεί από το ακαδηµαϊκό έτος 1993-94 και είναι σχεδιασµένο ειδικά για φοιτητές που ενδιαφέρονται για τη ∆ιοίκηση και επιθυµούν να µάθουν και να κατανοήσουν τη σύγχρονη διοικητική πρακτική και να αναπτύξουν διοικητικές ικανότητες.

Το όραµά µας είναι οι απόφοιτοί µας να αποτελέσουν τη νέα γενιά στελεχών - ηγετών, οι οποίοι θα: 1. Έχουν αποκτήσει γνώσεις και ικανότητες για το διοικείν και ιδιαίτερα για να λαµβάνουν αποφάσεις και να αντιµετωπίζουν αλλαγές στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον των σύγχρονων επιχειρήσεων.2. Έχουν διαµορφώσει ηγετική προσωπικότητα. 3. Έχουν ζήσει µια µαθησιακή εµπειρία σ' ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον µεκαθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων και συµφοιτητές.

Το πρόγραµµα διαρκεί 3 εξάµηνα πλήρους φοίτησης και προσφέρει τρεις κατευθύνσεις: Γενική, Χρηµατοοικονοµική-Λογιστική, Μάρκετινγκ. Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτούνται 16 µαθήµατα από ένα σύνολο υποχρεωτικών µαθηµάτων και µαθηµάτων επιλογής, καθώς και διπλωµατική εργασία. Το πρόγραµµα ΜΒΑ βασίζεται σε κατάλληλες µεθόδους διδασκαλίας (µελέτες περιπτώσεων, οµάδες μελέτης-εργασίας, επισκέψεις σε επιχειρήσεις, διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών, κ.α), σε διδάσκοντες µε διεθνή παρουσία και διοικητική εµπειρία, και σε αυστηρή/απαιτητική διάρθρωση σπουδών. Εάν νοµίζεις πως έχεις τις δυνατότητες (βαθµός πτυχίου, στοιχεία προσωπικότητας, εργασιακή εµπειρία, κ.α.) για µεταπτυχιακές σπουδές, δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να συγκριθεί η υποψηφιότητά σου µε των άλλων υποψηφίων και να γίνεις µέλος / µεταπτυχιακός φοιτητής του προγράµµατος µας ΜΒΑ. Το πρόγραµμα δέχεται µικρό αριθµό φοιτητών, ο οποίος βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών και εµπειριών και προάγει την νοοτροπία του σκέπτεσθαι και πράττειν από κοινού. Βασικές προϋποθέσεις / απαιτήσεις για την εισαγωγή στο πρόγραµµα ΜΒΑ είναι: • Βαθµός πτυχίου • Πιστοποιηµένη γνώση αγγλικής γλώσσας• Συνέντευξη επιλογής

∆ίδακτρα:

6.900 Ευρώ

Αιτήσεις µέχρι

29 Μαΐου 2015

Πληροφορίες:http://www.mba-unipi.gr

Πανεπιστήµιο Πειραιώς Τµήµα Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη∆ιοίκηση Επιχειρήσεων

Καραολή και ∆ηµητρίου 80, 185 34 ΠειραιάςΚεντρικό Κτήριο, Γραφείο 433 (Γραµµατεία)

Τηλέφωνα: 210 414 2110 • 210 414 2113210 414 2281Email: [email protected]

Page 12: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15ΜΑΪΟΣ ‘13| | Σ Τ Α Δ Ι Ο Δ Ρ Ο Μ Ι Α12 university

Η υπηρεσία Full Service κλείνει φέτος 20 χρόνια απόλυτης εξειδί-κευσης στην εξασφάλιση θέσεων στα καλύτερα Μεταπτυχιακά Προ-γράμματα όλης της Ευρώπης και Αμερικής.

Η Υπηρεσία Full Service σας γλιτώνει σημαντικό χρόνο, άγχος καισας προσφέρει τις κορυφαίες επιλογές σε όλα τα Αγγλόφωνα Μετα-πτυχιακά των Ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, με σκοπό να επι-τύχετε την είσοδο σας στις κορυφαίες επιλογές που θα καθορίσουντην επαγγελματική σας πορεία στο άμεσο μέλλον.

Η Υπηρεσία Full Service αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογέςσαν επένδυση για το μέλλον σας γιατί με βαθιά γνώση του αντικει-μένου και υψηλό επαγγελματισμό σας φέρνει τα κορυφαία Πανεπι-στήμια με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ξεκινήστε την υπηρεσία με ένα τηλεφώνημα για Αθήνα στο τηλ. 210748 81 31 και στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310 240 394 και αποκτή-στε τώρα το πλεονέκτημα του κρίσιμου χρόνου για τις αιτήσεις Με-ταπτυχιακών το συντομότερο δυνατόν.

O Εκπαιδευτικός Όμιλος Networkπροσφέρει την Υπηρεσία Full ServiceΥπηρεσία Αιτήσεων για Μεταπτυχιακά

σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑTOEFL GMAT IELTS GREMETAΠΤΥΧΙΑΚΑ

NETWORK EDUCATIONAL SERVICES1. Βασ. Σοφίας 84, Αθήνα 115 28, Τηλ. 210 7488131, Φαξ. 210 748 8131, E-mail: [email protected]. Παύλου Μελά 18 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 240 394, Φαξ. 2310 240 394, E-mail: [email protected] http://www.network.gr

Τι είναι το FULL SERVICEFull Service: Ανάληψη ΟΛΩΝ των διαδικασιών επικοινωνίας, συμπλήρωση αιτήσεων και εξασφάλιση θέσης σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα

ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ1. Έρευνα & Επιλογή Προγραμμάτων - Πανεπιστημίων2. Αλληλογραφία από την αρχή ως την εγγραφή σας3. Συμπλήρωση Αιτήσεων σε γραπτές φόρμες ή Αίτηση On-line4. Μεταφράσεις Απαραίτητων Εγγράφων - Πτυχίων5. Σύνταξη Βιογραφικού CV6. Σύνταξη Συστατικών Επιστολών7. Σύνταξη Ειδικών Εκθέσεων (Essays, Personal Statement)8. Συγκέντρωση & αρχειοθέτηση των απαραίτητων εγγράφων συνοδείας9. Αποστολή των Τελικών Αιτήσεων & Επιταγών (Application Fees)

10. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη ΘΕΣΗ (αποδοχή) των υπο-ψηφίων στα Πανεπιστήμια της ΕΠΙΛΟΓΗΣ τους και έγκαιρη ενημέ-ρωση μέσω των διασυνδέσεων του NETWORK.

ΑΝΑΛΥΤΙΚOΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙEΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ FULL SERVICE:ΕΡΕΥΝΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

1. Έρευνα για το επιθυμητό Μεταπτυχιακό.

2. Συμβουλευτική σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και Καριέρας και Σύνδεση του Πτυχίου με την Αγορά εργασίας.

3. Συμβουλευτική στην ποιότητα των Ιδρυμάτων και το κόστος ζωής και διδάκτρων.

4. Πληροφορίες για τις απαιτήσεις των Ιδρυμάτων, ως προς βαθμό πτυχίου, τις απαιτήσεις Αγγλικών, των ειδικών τεστ και τις λίστες κατάταξης.

5. Συμβουλευτική σε Κρίσιμες Αποφάσεις για την τελική επιλογή Ιδρύματος και Ειδικότητας

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

1. Μεταφράσεις Απολυτηρίου - Πτυχίου - Αναλυτικής Βαθμολογίας Βραβείων - Συστατικών.

2. Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος - CV.3. Οργάνωση φακέλλου με προσωπικά και λοιπά στοιχεία.4. Δημιουργία ειδικού αρχείου και παρακολούθηση του φακέλου

μέχρι και την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο.5. Δημιουργία και παρακολούθηση λογαριασμού ηλεκτρονικού

ταχυδρομείου.6. Ταχυδρομική αποστολή φακέλλων - αποστολή fax - email.7. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ιδρύματα για επίλυση προβλημάτων.8. Προετοιμασία αιτήσεων στέγασης και των απαραίτητων επιταγών

για τις διάφορες πληρωμές.9. Προετοιμασία εγγράφων αποδοχών ή απόριψης Θέσεων για

Μεταπτυχιακά.10. Φωτοτύπηση και αρχειοθέτηση όλων των απαραίτητων εγγράφων.11. Υποδειγματική / Επαγγελματική Συμπλήρωση όλων των Αιτήσεων.12. Σύνταξη της απαραίτητης Έκθεσης Επιδιώξεων (Personal Statement).13. Καθοδήγηση σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο των Απαι-

τούμενων Συστατικών Επιστολών.14. Σύνταξη όλων των Απαιτούμενων κειμένων Συνοδείας όπως

Τραπεζικά έγγραφα κ.λπ.

Το NETWORK Postgraduate Department, στα πλαίσια της υποστήριξης των υποψηφίων για Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

(ΜΒΑ) διοργανώνει το ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάριο:

"Πτυχίο MBA: Χτίζοντας το προφίλ του Διεθνούς Manager"

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε ναεισαχθούν σε κορυφαία προγράμματα MBA καθώς και για τις ευκαιρίες πουδημιουργούνται στην αγορά εργασίας έπειτα από την απόκτηση του τίτλου.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του iMBA της ΑΣΟΕΕ όπου οι ενδιαφερόμενοιθα πληροφορηθούν για την υποτροφία αξίας € 2,000 για την κάλυψη των δι-δάκτρων που δίνεται σε συνεργασία με το NETWORK.Στους συμμετέχοντες θα δοθεί αποκλειστικό δικαίωμα παράτασης υπο-βολής των αιτήσεών τους για το iMBA κατά 3 εβδομάδες από τη προθε-σμία του Μαΐου του 2013.

Κατά τη διάρκεια τoυ Σεμιναρίου θα διεξαχθούν Workshops για σύνταξηβιογραφικού, αιτήσεων και συστατικών επιστολών. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν ο Οδηγός 'ΜΒΑ Advantage' τουNETWORK και βεβαίωση παρακολούθησης Ημερησίου Σεμιναρίου.

Για να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του Σεμιναρίου και να κλείσετε θέσηακολουθήστε το παρακάτω link:

Κλείστε Θέση Εδώ:http://mba-seminar-imba-aueb-upress.eventbrite.com/#

Δωρεάν Σεμινάριο του NETWORK για ΣπουδέςMBA & Παρουσίαση των προγραμμάτων ΜΒΑ

της ΑΣΟΕΕ και της Υποτροφίας που δίνεταισε συνεργασία με το NETWORK,

αξίας € 2.000.

Σάββατο 25 Μαΐου 12:00 - 14:00Ξενοδοχείο Golden Age - Μιχαλακοπούλου 57

(Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

1012 THE MASTER GUIDE

Page 13: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15 13

ACTUARIAL+RISKM A N A G E M E N T

ACTUARIAL+RISKM A N A G E M E N T

Page 14: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘151014 THE MASTER GUIDE

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών-MBA συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια πρωτοποριακής εκπαίδευσης στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Το Π.Μ.Σ. αποτελεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, το οποίο είναι το πιο καταξιωμένο και αναγνωρισμένο MBA πρόγραμμα στην Ελλάδα και οι πτυχιούχοι του έχουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απορροφητικότητας από μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.Αποστολή του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσουμε του αυριανούς ηγέτες οι οποίοι θα δρουν ως συντελεστές αλλαγής και καινοτομίας, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του κόσμου των επιχειρήσεων στο μέλλον και ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν νέα γνώση και πρακτική στη διοίκηση επιχειρήσεων. Στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των σπουδών αλλά και προσφοράς στους φοιτητές του, το ΜΒΑ έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες ενώ έχει θεσμοθετήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών. Συγκεκριμένα:1. Το ΜΒΑ με την ευγενική χορηγία του Διεθνούς Ομίλου Επιχειρήσεων LIBRA Group S.A. υλοποιεί ένα πενταετές πρόγραμμα υποτροφιών συνολικού ύψους 250.000 ευρώ, με την επωνυμία LIBRA GROUP FELLOWSHIP PROGRAMME.2. Παροχή χορηγιών για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών

To κέντρο επιχειρηματικότητας AHEAD του ALBA Graduate Busi-

ness School at The American College of Greece και το IE Business

School της Μαδρίτης διοργανώνουν στις 11/5/2015 την εκδήλωση

με θέμα «Growing Effective Entrepreneurial Teams».

Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να απαντηθούν τα ερωτήματα που

συχνά αντιμετωπίζουν τα start ups, αλλά και άλλες μικρές

επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το

κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή

τους. Μέσα από πρακτική συζήτηση και με βάση την εμπειρία

από σημαντικό αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΤΙΤΑΝ, ΜΙΝΕΡΒΑ, Helic, S & B κ.α.). 3. Διεθνή συνεργασία με κορυφαία Προγράμματα MBA της Ευρώπης και των Η.Π.Α. όπως:Copenhagen Business School, A.B. Freeman School of Business, Tulane UniversityColumbia Business SchoolESC Rennes School of BusinessΤο ΜΒΑ προσφέρει δύο Προγράμματα, το πλήρους και το μερικής φοίτησης.

Γιατί να επιλέξετε το ΜΒΑ;Γιατί είναι το πρώτο Πρόγραμμα MBA στην Ελλάδα με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση από το 1985 στην εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στελεχών στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.Γιατί εδώ διδάσκει το εμπειρότερο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό από διακεκριμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά και σημαντική διεθνή επαγγελματική εμπειρία.Γιατί στο MBA αναπτύσσουμε την επόμενη γενιά των ηγετών της

ελληνικής επιχείρησης και διεθνούς επιχειρηματικότητας.Γιατί το ΜΒΑ προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κορυφαίων ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων.Γιατί θα σπουδάσετε σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στις επιστήμες των οικονομικών και της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων στην Ευρώπη το οποίο έχει αναγνωρισθεί για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών καθώς της ερευνητικής δραστηριότητας.Γιατί το ΜΒΑ προσφέρει ένα δυναμικό, πολυδιάστατο, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.Γιατί θα έχετε τη δυνατότητα να μοιρασθείτε την κουλτούρα που έχει αναπτύξει το πρόγραμμα που βοηθά τους φοιτητές να νοιώθουν μέρος της ομάδας του ΜΒΑ μαζί με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.Γιατί το MBA έχει άρτια υποδομή και κίνητρα για συνεργασία με επιχειρήσεις σε συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα.Γιατί μέσω των εξαιρετικών δεσμών που το ΜΒΑ έχει δημιουργήσει και διατηρεί με τις σημαντικότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις θα έχετε προνομιακή πρόσβαση στα στελέχη και επιχειρήσεις οι οποίοι διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.Γιατί δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων καθώς και απόκτησης ευρύτερης κουλτούρας της επιστήμης διοίκησης επιχειρήσεων μέσα από τις συνεργασίες με αντίστοιχα προγράμματα ΜΒΑ Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Επισκέπτες Καθηγητές από τα καλύτερα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα Πανεπιστήμια.Γιατί σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα χορηγιών για την εκπόνηση μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών σε εξειδικευμένα προβλήματα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Χρηματοοικονομική και το Μάρκετινγκ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΕυελπίδων 47 & Λευκάδος 33, 6ος όροφος, Γραφείο 600

Τηλέφωνο: 210 8203615-616Ε-mail: [email protected] και [email protected]

Url: http://www.mba.aueb.gr/ και http://mba-parttime.aueb.gr/

επιχειρηματιών που αντιμετώπισαν πρόσφατα αυτά τα ερωτήματα

, θα δοθεί η δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε ένα από τα πλεόν

σημαντικά προβλήματα των νέων επιχερήσεων.

Προσκεκλημένoς ομιλητής είναι ο Max Oliva, Καθηγητής

Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο ΙΕ Business School και

με σημαντική εμπειρία τόσο σε μεγάλες εταιρείες όσο και στη

δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ο Max Oliva θα μιλήσει για

την θεωρία και την πράξη της ανάπτυξης αποτελεσματικών

εππιχειρηματικών ομάδων.

«Growing Effective Entrepreneurial Teams”Εκδήλωση με θέμα την Ανάπτυξη Επιτυχημένων

Επιχειρηματικών Ομάδων από το ALBA Graduate Business School και το IE Business School

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με ιδρυτές Ελληνικών

startups με διεθνή εμπειρία που είτε πέρασαν πρόσφατα τη

διαδικασία ανάπτυξης της ομάδας τους ή την αναπτύσσουν αυτήν

την περίοδο. Στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχουν ο Βασίλης

Δήμου συνιδρυτής του Skroutz.gr, ο Μιχάλης Γκόντας συνιδρυτής

του Forky.gr και ο Βασίλης Νικολόπουλος συνιδρυτής της Intelen

Inc. Η συζήτηση θα είναι ανοικτή και το κοινό θα έχει την ευκαιρία

να απευθύνει σχετικές ερωτήσεις στους προσκεκλημένους

ομιλητές.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο

στον σύνδεσμο: www.alba.edu.gr/teams. Η εκδήλωση θα

πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά στο αμφιθέατρο του ALBA Gradu-

ate Business School at The American College of Greece, Ξενίας

6-8 στην Αθήνα (Πλ. Μαβίλη), με ώρα προσέλευσης 18:30. Θα

ακολουθήσει networking cocktail.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής

λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων μπορείτε να

επικοινωνήσετε με την κυρία Μαριέλμα Πατέλη στο mpateli@

alba.edu.gr και 2108964531.

Page 15: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15 ΠΟΛΙΤΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣ

UNIQUELY LES ROCHES.

INDIVIDUAL PASSION, INTERNATIONAL REACH.Go further than you ever dreamed with a truly global education.

www.lesroches.edu

Accelerate your career with real-world experience and business leadership development. Postgraduate, Master and MBA programs offered in Switzerland, China & Spain.

More opportunities for global careers.

DISCOVER MORE: Contact our Educational Counselor Suzanne Klaoudi-Ebener

[email protected]

T: +30 26610 38858

Page 16: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Page 17: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Page 18: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘1518

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΪΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ

ΠΑΝΕΠΙ ΣΤΗΜΙΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΑΚΟΛΑ

Σε λίγες μέρες διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη κοινωνία, ποιο πιστεύετε πως είναι το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών;

Οι φοιτητικές εκλογές ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις. Από την άλλη όμως, συγκεντρώνουν πάνω τους όλα τα βλέμματα γιατί,πολύ απλά, αποτελούν μοναδική ευκαιρία κάθε χρόνο για τους φοιτητές όλης της χώρας, να εκφραστούν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Οι φοιτητές αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι αυτή της κοινωνίας. Βιώνουν καθημερινά τους χειρισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης στο νευραλγικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι φοιτητές καλούνται φέτος να επιλέξουν τί Πανεπιστήμιο θέλουν. Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο μονίμως υπό κατάληψη που να καταρρέει μέρα με τη μέρα ή ένα ανοιχτό, σύγχρονο και παραγωγικό Ίδρυμα που θα αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας; Το Πανεπιστήμιο δεν είναι απλά ένας χώρος εκπαίδευσης, που συχνά κάποιοι επιλέγουν να βανδαλίσουν, πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Είναι το πιο υγιές κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας. Εμείς πιστεύουμε σε ένα Πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από ό,τι του στερεί την ελευθερία του, μακριά από πολιτικαντισμούς και συντεχνίες, μακριά από περιστατικά βίας και ανομίας. Θέλουμε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού επάξια. Την απάντηση θα την δώσουν οι ίδιοι φοιτητές μέσα από την διαδικασία των εκλογών.

Πολλοί μιλάνε για ένα απαξιωμένο και γηρασμένο φοιτητικό κίνημα. Για επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ουσιώδες.

Ως Γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ποια είναι η δική σας θέση;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να απαντήσω σε μία ερώτηση που πολλές φορές δημιουργεί αμηχανία, ιδιαίτερα στα μέλη άλλων παρατάξεων. Πρώτα από όλους η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει επισημάνει την ανάγκη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, μέσα από την διάλυση της ανενεργούς εδώ και χρόνια ΕΦΕΕ, και την δημιουργία ενός νέου οργάνου στο οποίο θα αποφασίζουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις από κοινού για σοβαρά ζητήματα. Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ ούτε τον διάλογο ούτε τις ευθύνες μας, αλλά σκεφτείτε το εξής: από τη στιγμή που αποδυναμώθηκε η φωνή των φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια, αυξήθηκε η ασυδοσία και η αυθαιρεσία ορισμένων επιτήδειων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ο,τιδήποτε στις πλάτες των φοιτητών. Εμείς καλούμε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις να επανακινήσουμε μαζί το φοιτητικό κίνημα και να το βάλουμε στη σωστή τροχιά ώστε να προάγει τα συμφέροντα των φοιτητών. Πέρα από αυτό όμως, εμείς μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια όλους τους φοιτητές καθώς όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τους αγώνες που δώσαμε πετύχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που αναβάθμισαν το Πανεπιστήμιο σε όλους τους τομείς. Παροχές και κεκτημένα που θεωρούνται δεδομένα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια υπήρξαν προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ενώ κάποιες, δήθεν προοδευτικές δυνάμεις ήταν αντίθετες. Ενδεικτικά αναφέρω την ανάπτυξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» , τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων, την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που δυστυχώς στην πράξη δεν την έχουμε δει ακόμη και τη θεσμοθέτηση της διπλής εξεταστικής μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. Ασφαλώς μένουν πολλά να γίνουν και αυτό αυτομάτως δίνει λόγο ύπαρξης στο φοιτητικό κίνημα του οποίου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρωτοστατεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερα ιδρύματα να τελούν υπό κατάληψη με τη πρώτη αφορμή, έχοντας την κυβερνητική ανοχή. Πως μπορεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης αποτελεί για εμάς άμεση προτεραιότητα. Η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ιδρύματα δε χωράει ευχολόγια και παρερμηνείες. Απαιτούνται ξεκάθαρες λύσεις και άμεσες ενέργειες, τις οποίες όμως η κυβέρνηση δε θέλει να βλέπει και να ακούει. Προτιμά με τη στάση της να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων που με κάθε ευκαιρία επιδίδονται σε καταστροφές των Πανεπιστημιακών χώρων, εμποδίζουν την είσοδο σε φοιτητές και καθηγητές ενώ σε πολλές περιπτώσεις βιαιοπραγούν έναντι μελών της φοιτητικής κοινότητας. Πρόσφατα είδαμε όλοι τί θα πει ένα ανοχύρωτο Πανεπιστήμιο όταν επί 20 ημέρες μια μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών είχε καταλάβει την πρυτανεία του ΕΚΠΑ αναστέλλοντας τη λειτουργία του Ιδρύματος και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Είχε προηγηθεί η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής για μία εβδομάδα από αντίστοιχη ομάδα, η οποία έληξε με τους καταληψίες να ανοίγουν απλά την πόρτα του προαύλιου και να φεύγουν προς τους δρόμους των Εξαρχείων, ανενόχλητοι σαν να μη συνέβη τίποτα, αφού βέβαια είχαν προβεί στους βανδαλισμούς που όλοι είδαμε στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες. Η κυβέρνηση είναι συνένοχη για την κατάσταση ομηρίας που βρίσκονται με το παραμικρό τα ανώτατα Ιδρύματα και πρέπει να αντιδράσει άμεσα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αντ΄ αυτού όμως, με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται για την παιδεία αφήνει ξεκάθαρα την πόρτα ανοιχτή για επαναφορά του ασύλου ανομίας που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για τη γιγάντωση του φαινομένου των κατειλημμένων πανεπιστημιακών χώρων. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού σώματος

Page 19: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΪΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ

ΠΑΝΕΠΙ ΣΤΗΜΙΟ

φύλαξης, το οποίο θα υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Θα εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων και η σωματική ακεραιότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα είναι αρμόδιο για την αποφυγή περιστατικών βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η φύλαξη των Πανεπιστημίων έχει διευθετηθεί αναλόγως στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες. Γιατί όχι και στη χώρα μας;

Η ΔΑΠ είναι σταθερά εδώ και πολλά χρόνια πρώτη και με διαφορά. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας και για τι δεν βλέπουμε τα ανάλογα αποτελέσματα σε επίπεδο κοινωνίας;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Η συνταγή είναι μία: προσήλωση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των φοιτητών και στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις όλο το χρόνο. Τα μέλη μας σε κάθε σχολή σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν συνεχώς σεμινάρια, καταθέτουν προτάσεις, οργανώνουν εκπαιδευτικές δράσεις και βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους φοιτητές. Είναι γεγονός ότι απαιτείται συνεχή επαγρύπνηση αλλά η σκληρή δουλειά. Το μεράκι μας όμως για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται από τους συμφοιτητές μας και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για μας. Κυρίως όμως μας δίνει δύναμη για να προσπαθούμε κάθε μέρα για ακόμη περισσότερα και περνάει ένα μήνυμα στην κοινωνία που λέει ότι η αξιοπιστία, η αλήθεια και η προσπάθεια αποτελούν στοιχεία που οδηγούν στην πρωτιά. Το πιο δύσκολο βέβαια δεν είναι να κατακτήσεις την κορυφή αλλά να παραμείνεις. Η νέα γενιά ανθρώπων που στελεχώνει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει τον καλύτερό της εαυτό για να πετύχει ακόμη περισσότερα. Σε αυτή την διαδικασία βάζουμε τα δυνατά μας και προχωράμε μπροστά κρατώντας όμως αναλλοίωτες τις διαχρονικές μας αξίες.

Πως κρίνετε τις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις αλλαγές στη παιδεία;

Ομολογώ ότι η κυβέρνηση μας ξάφνιασε.Και μας ξάφνιασε αρνητικά. Καθημερινά εμείς και χιλιάδες φοιτητών ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις παθογένειες του ελληνικού Πανεπιστημίου και τις λειτουργικές του δυσλειτουργίες. Τόσα χρόνια εμείς μιλάμε για εξέλιξη και ανταγωνιστικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δίνουμε καθημερινά τους αγώνες μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Μελετώντας το νέο νομοσχέδιο παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας κινούνται στον ακριβώς αντίθετο άξονα. Βρίσκόμαστε στο 2015 και η παιδεία επιστρέφει στο 1980. Δε βλέπουν τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων, επαναφέρουν αναχρονιστικές πρακτικές και τερματίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αγνοούν την εξωστρέφεια της τριτοβάθμαις εκπαίδευσης, αγνοούν τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, αγνοούν την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αντίθετα, προτίθενται να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα το άσυλο ανομίας στα Πανεπιστήμια, καταργούν τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές και βάζουν «κάτω από το χαλάκι» το θέμα της αξιολόγησης. Προβλέπουν μεν τις παροχές προς τους φοιτητές αλλά ταυτόχρονα, με άλλη τους πράξη, υφαρπάζουν τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά είναι αντιφατικά. Δε μπορείς να έχεις ανάπτυξη χωρίς κονδύλια, ανταγωνιστικότητα χωρίς διασύνδεση με επιχειρήσεις και εξωστρέφεια με κατάργηση τμημάτων. Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος δεν ασχολείται καθόλου με το βασικό θέμα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων και της αναθεώρησης του άθρου 16 του Συντάγματος , επιδίωξη που η παράταξή μας στηρίζει σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια. Είναι κάτι που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό δίπολο ανταγωνιστικότητας με τα δημόσια πανεπιστήμια προς όφελος της εξέλιξης των δεύτερων. Χαιρόμαστε φυσικά που επανέρχεται η εκπρόσωπηση των φοιτητών στα όργανα των Ιδρυμάτων καθώς θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν λόγο για θέματα που τους αφορούν. Μέλημα και επιδίωξή μας και μέσα από τα όργανα θα είναι ακριβώς αυτό. Οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά και μετά από αυτά και η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Ο νόμος Μπαλτά όμως δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά και μόνο επιφανειακά ασχολείται με το Πανεπιστήμιο. Κάτι τέτοιο σίγουρα δε μπορεί να μας βρίσκουν σύμφωνους.

Πως οραματίζεστε το Πανεπιστήμιο του Αύριο;

Με μία και μόνο πρόταση: Ένα Πανεπιστήμιο οδηγό των εξελίξεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η επανάσταση μέσω της εξωστρέφειας και της καινοτομίας που θα ανατροφοδοτήσει την ελληνική οικονομία, μπορεί να συντελεστεί μέσα στα Πανεπιστήμιά μας. Οι λύσεις για τη μείωση της ανεργίας ειδικά στους νέους ανθρώπους, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάπτυξη του πολιτισμού περνάνε μέσα από το Πανεπιστήμιο, που αν μη τι άλλο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας μας .Θέλουμε να δούμε ένα Πανεπιστήμιο, ασφαλές, οικονομικά ανεξάρτητο, που θα στηρίζει με τις δομές του τους αδύναμους φοιτητές όσον αφορά το κομμάτι της σίτισης και της στέγασης. Πιστεύουμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, πλην όμως θα ανοίξει τις πύλες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα συνεργαστεί για τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο ασφαλές, με καθαρό περιβάλλον, πλήρως επανδρωμένο από ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο από υλικοτεχνική υποδομή. Ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα ακολουθεί τις τάσεις αλλά θα προηγείται.

19

Page 20: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Ίσως να φταίνε οι άπειρες ώρες, που έχω σπαταλήσει βλέποντας σειρές και ταινίες, που με οδήγησαν στο σημερινό θέμα. Η ερώτηση που είχα θέσει ήταν άκρως ρητορική. Σε ποια κατηγορία ταινιών θα κατατάσσονταν οι χρονικές περίοδοι της ζωής ενός ανθρώπου (που έχει ζήσει και εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα);;; Ήταν αρκετά δύσκολη η κατηγοριοποίηση, η οποία τυγχάνει να είναι αυθαίρετη, και τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν γίνεται με τον όρο περιπέτεια, φαντασίας, θρίλερ να περιγράψεις μια χρονική περίοδο. Για αυτό το λόγο οι χρονικές περίοδοι έχουν παραπάνω της μιας κατηγορίας. Ξεκινάμε λοιπόν με την παιδική ηλικία. Όντας παιδί αδυνατείς να αντιληφθείς την πραγματικότητα που υφίσταται στον κόσμο γύρο σου. Η κατηγορία ταινιών που ταιριάζει με αυτήν την ηλικία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τα κινούμενα σχέδια και τα cartoon. Σε αυτές τις ταινίες όλα είναι εφικτά και ο πρωταγωνιστής βρίσκει

τον τρόπο να πετυχαίνει το στόχο του. Η αποτυχία δεν κρατάει πολύ και το τέλος είναι πάντα χαρούμενο. Στη συνέχεια έχουμε να ασχοληθούμε με τους εφήβους. Μια εποχή δύσκολη όπου η φαντασία, τα δράματα και οι έρωτες είναι στα πάνω τους. Είναι η εποχή που είσαι ανάμεσα σε δύο κόσμους (παιδική και νεανική ηλικία) και αναζητάς την ταυτότητά σου. Είναι η εποχή που ανακαλύπτεις και παρατηρείς τις αλλαγές στο σώμα και στη συμπεριφορά σου. Επίσης, είναι η φάση όπου πιστεύεις ότι είσαι άθραυστος, ξέρεις τα πάντα και αμφισβητείς τους πάντες. Η επιστημονική φαντασία σε συνδυασμό με τις ερωτικές ταινίες και το κοινωνικό δράμα μπορούν κάλλιστα να περιγράψουν αυτήν την ηλικία. Στη συνέχεια πάμε δυναμικά στους φοιτητές. Έρωτες, δράματα, περιπέτεια, κοινωνικά θέματα αποτελούν μέρος της ατζέντας του φοιτητή. Μια περιπέτεια που ξεκινάει από την ώρα ανακοίνωσης των βάσεων και τελειώνει μετά από 4 ή 14 χρόνια κατά την αποφοίτηση. Ένας δρόμος φτιαγμένος με διαβάσματα, εξεταστικές, εργασίες αλλά και καφέδες, διασκέδαση, έρωτες και ανεμελιά. Κατόπιν, η πραγματικότητα και ο ωμός ρεαλισμός χτυπάνε την

Έχεις το ρόλο, φτιάξε το σενάριο

τηςΔανάης Αιματίδου

Μεταπτυχιακή Φοιτήτριαστο ΠΑ.ΠΕΙ.

πόρτα. Η στιγμή της ενηλικίωσης και η ταυτόχρονη ανάληψη ευθυνών μοιάζουν με θρίλερ και πολλές φορές με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ψάξε να βρεις δουλειά στα 25 σου που να σε πληρώνουν, να σε ασφαλίζουν και να μη ζητάνε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και 10ετή προϋπηρεσία. Ακολούθως, όταν πλέον έχεις εδραιωθεί στον επαγγελματικό τομέα και έχεις βάλει σε μια τάξη τα προσωπικά σου (σύζυγος, παιδιά, ιδιόκτητο σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό, κατοικίδιο κτλ ) η ζωή μοιάζει περισσότερο με οικογενειακή ταινία. Στιγμές με την οικογένεια, άλλες εύκολες και άλλες δύσκολες εναλλάσσονται με τις κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ένα ζευγάρι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν ή έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα. Για το τέλος αφήσαμε τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει και έχουν φτάσει στη σύνταξη. Οι κατηγορίες ταινιών που μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτήν την ηλικία δεν είναι άλλες από τις ταινίες αναστοχασμού της χαμένης νιότης, ταινίες θρίλερ για τον επικείμενο θάνατο (τόσο του ίδιου του ανθρώπου όσο και του περίγυρου), ταινίες ιατρικού περιεχομένου (αδύνατο να μην ακούσεις κάποιον εκπρόσωπο αυτήν της ηλικίας να μην αναφέρεται σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία κτλ) και ταινίες κοινωνικού δράματος. Εν κατακλείδι, η ζωή δεν μπορεί να είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία με happy end. Είμαστε οι πρωταγωνιστές και ξεκινάμε έχοντας το ρόλο του παιδιού με τη γέννησή και καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε να παίξουμε κάποιον ρόλο (είτε είναι σύντοφος, γονιός, αδερφός, ανηψιός, θειος, είτε υπάλληλος, εθελοντής, συνάδερφος κτλ). Αυτό που έχει σημασία είναι πως όντας πρωταγωνιστές μπορούμε να αλλάξουμε το σενάριο της πραγματικότητάς και να κάνουμε την περιπέτεια της ζωής να έχει νόημα και σκοπό. Όσο για το happy end….μηδένα προ του τέλους….

«Εκεί, χαμηλά, σ’ έναν κάμπο στρωτό κι απέραντο, σαν πάνω σ’ ασημένιο δίσκο, μία πολιτεία απέραντη προβάλλει, μαγική. Πλήθος, μιλούνια τα σπιτάκια ξεχύνονται κατά τη θάλασσα που ασημίζει δεξιά, σαν άσπρα βότσαλα απλωμένα ανάμεσα σε απαλούς μενεξεδένιους λόφους. Είναι ένα όραμα λευκό κι ευαίσθητο που γεμίζει ολάκερο τον ορίζοντα από τη μία στην άλλη του άκρη, τόσο αναπάντεχο, τόσο ελαφρό, σαν απατηλό αντικαθρέπτισμα ενός παραμυθένιου κόσμου. Κι η πολιτεία τούτη που τεντώνεται ανάερη, με χαμόγελο απλοϊκής ηδυπάθειας, μοιάζει αφαιρεμένη, σιωπηλή , μέσα στο δειλινό όνειρο της παρθενικής της ρέμβης. […] ‘Η μενεξεδένια πολιτεία!’ λέει σιγανά, και στα χείλη του τρεμοπαίζει ένα γλυκόπικρο χαμόγελο- η ηδονή της καρτερίας.»Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο ήρωας του Άγγελου Τερζάκη στο βιβλίο του «Μενεξεδένια Πολιτεία» μία πόλη που κρύβει μέσα

της μία μαγεία την οποία μέχρι και ο ήρωας νιώθει πως δεν είχε παρατηρήσει ποτέ ξανά παρά μόνο εκείνη τη στιγμή, μέσα από το παράθυρο ενός αστικού λεωφορείου. Ποια να είναι η πόλη αυτή; Κι όμως, η Αθήνα! Άραγε, πόσο συχνά πάτε στην Ακρόπολη; Όχι για να θαυμάσετε το Ναό της Αθηνάς απαραίτητα, αλλά τη θέα· τη Πλάκα με τα παλιά γραφικά μικρά σπιτάκια και το πλακόστρωτο, το Θησείο, τους (ελάχιστους) χώρους πρασίνου, όλη την Αθήνα από το κέντρο μέχρι τη θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά. Πόσο συχνά προτιμάτε μια μέρα με ηλιόλουστο καιρό να πάτε περπατώντας σε μία κοντινή απόσταση αντί για λεωφορείο ή μετρό; Έχετε πάει ποτέ για πεζοπορία στον Υμηττό; Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν θεωρώ την Αθήνα από τις πιο ωραίες πόλεις που έχω δει, ειδικά το κέντρο της. Αλλά ποιας πόλης τα αντίστοιχα πυκνοκατοικημένα και υποβαθμισμένα

σημεία είναι ωραία; Με σχετική σιγουριά, θα έλεγα κανένα (και έχω δει αρκετά). Πάντα υπάρχουν σημεία σε κάθε πόλη που είναι πιο υποβαθμισμένα από κάποια άλλα. Αντίστοιχα όμως, με την ίδια λογική σε κάθε πόλη υπάρχουν και μέρη όμορφα· μέρη που έχουν μείνει ανέπαφα στο χρόνο, που περπατάς και χάνεσαι, ταξιδεύεις, ξεφεύγεις από τη μουντή καθημερινότητα. Αυτά τα μέρη δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν και ούτε απαιτούν απαραίτητα πολύ χρόνο, λόγου χάρη, ο πεζόδρομος που ενώνει Θησείο με Κεραμεικό. Τα καλοκαίρια γράφονται άρθρα για όσους δεν έχουν πάει διακοπές πώς μπορούν να περάσουν καλά στην Αθήνα παριστάνοντας τους τουρίστες στη πόλη τους, να προσπαθήσουν να τη δουν με άλλο μάτι. Γιατί αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό μας μόνο όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή; Γιατί πρέπει να ζούμε στη πόλη αυτή ανυπομονώντας πότε θα απομακρυνθούμε από αυτή για διακοπές, έστω και για λίγο; Όσο είμαστε εδώ, ας την απολαύσουμε τουλάχιστον! Για παράδειγμα, ένα από τα στοιχεία που μου αρέσουν στην Αθήνα είναι κάτι μικρά παλιά σπίτια που υπάρχουν και σε κεντρικούς δήμους ανάμεσα σε μουντές πολυκατοικίες που κατοικούνται συνήθως από ηλικιωμένους και έχουν παντού λουλούδια· περνάς από δίπλα και ζαλίζεσαι από τη μυρωδιά τους. Κάθε πόλη έχει κάποιες χάρες, κάποια στοιχεία μοναδικά τα οποία δεν υπάρχει λόγος να χαίρουν εκτίμησης μόνο από τουρίστες ή άτομα που έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Αν θέλει κανείς, κάποια στιγμή μπορεί να ξεφύγει για λίγο, έστω και για μισή ώρα. Πότε ήταν άλλωστε η τελευταία φορά που πήγατε βόλτα στο Έδεμ και περπατήσατε δίπλα από τη θάλασσα ή περάσατε από τον Εθνικό Κήπο;

τηςΒασιλικήςΜελετάκη

Φοιτήτρια Κοινωνιολογίαςστο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 21: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Είκοσι δύο καλλιτέχνες από έντεκα χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις και μας «μιλούν» με τα έργα τους για τη μνήμη. Το Goethe Institut σε σύμπραξη με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης μας την έκθεση με τίτλο «Re-corded Memories-Καταγεγραμμένη Μνήμη». Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας και στις Αποθήκες Στρατού, ξεκίνησε στης 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι της 20 Μαΐου.Με τη λέξη μνήμη, πέραν των προσωπικών περιστατικών και αναμνήσεων, μου έρχεται στο μυαλό η σκηνή που όλοι μας έχουμε δει σε διάφορες χρονικά ταινίες ή και σήριαλ με τον πρωταγωνιστή να πάσχει από προσωρινή ή και μόνιμη αμνησία και να προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι, πως ονομάζεται και που βρίσκεται. Ένα κομμάτι του εαυτού του «απουσιάζει», το αναζητεί εναγωνίως , όμως και πάλι κάτι λείπει..Μνήμη: είναι μια σύνθετη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να αποτυπώνει την πραγματικότητα και συγχρόνως να την αποθηκεύει και να την επαναφέρει. Και για όλους εμάς που δεν είμαστε ειδικοί, η μνήμη είμαστε εμείς οι ίδιοι- είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας , που πλουτίζεται και βαραίνει όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό προσπαθεί να αναδείξει και η έκθεση, με χρήση της εικόνας και του βίντεο, παρουσιάζονται άγνωστες, προσωπικές και αθέατες πλευρές σημαντικών ιστορικών γεγονότων των Βαλκανίων και γενικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν μέσω των έργων τους να καταγράψουν προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα καθημερινών ανθρώπων για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, όπως η διάλυση της

τηςΕιρήνης

Περπερίδου

Φοιτήρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γιουγκοσλαβίας, η συμμετοχή της Ρουμανίας στο Ολοκαύτωμα, αλλά και μη ιστορικά, κοινωνικά γεγονότα, όπως η παρατήρηση και η καταγραφή ανθρώπων στο μετρό της Αθήνας. Επίκεντρο της έκθεσης δεν είναι ο άνθρωπος ως απλός θεατής ή παρατηρητής των γεγονότων, αλλά ο άνθρωπος ως δρων υποκείμενο, που ζει και καταγράφει στιγμές της καθημερινότητας, οι οποίες όμως φέρουν ιστορική και συναισθηματική αξία. «Οι άνθρωποι της έκθεσης- οι άνθρωποι της μνήμης» πρωταγωνιστούν σε ένα καρέ ιστορίας, ανασυνθέτουν μέσω των μαρτυριών τους μικρά κομμάτια της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι ένα καλλιτεχνικό κολάζ. Ποια η σχέση της ιστορίας και της φωτογραφίας; Κατά πόσο η μια συμπληρώνει τα κενά της άλλης και η μνήμη, τι ρόλο διαδραματίζει στη κάθε μια; Περπατώντας στο χώρο της έκθεσης ακούς ξάφνου ένα όμορφο τραγούδι, κοντοστέκεσαι· αναρωτιέσαι από πού έρχεται αυτός ο ήχος, κυνήγι του θησαυρού, πλησιάζεις στο τόπο του μυστηρίου,τώρα ακούς πιο καθαρά, υποθέτεις ότι είναι παραδοσιακό άσμα μιας πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας, ποιας δεν ξέρεις, δεν μπορείς να καταλάβεις καθώς οι γλώσσες τους μοιάζουν και να καταλάβεις τι νόημα έχει; Νόημα έχει μόνο η μουσική και το τώρα. Η αρμονική μελωδία σε οδηγεί σε ένα μικρό- σκοτεινό θάλαμο, με έναν προτζέκτορα και ένα ξύλινο παγκάκι στη μέση, κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε τη στιγμή. Καλή θέαση λοιπόν!

Καταγεγραμμένες μνήμες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 21

Page 22: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι θέσεις εξουσίας επηρεάζουν τόσο τους ανθρώπους, ανεξάρτητα με τις πεποιθήσεις που έχουν ή είχαν στο παρελθόν, όσο και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται από τις νέες σχέσεις εξουσίας που δημιουργούνται αλλάζοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Παρόλα αυτά τα περιστατικά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να διαδραματίζονται στις ΗΠΑ ξεπερνάνε κάθε όριο.Ένα από τα πιο γνωστά εργαστηριακά πειράματα, το οποίο αργότερα έγινε και ταινία, είναι το πείραμα που έγινε το καλοκαίρι του 1971 από μία ερευνητική ομάδα του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Stanford, με επικεφαλή τον καθηγητή Philip Zimbardo. Το περιβόητο πείραμα (Stanford Prison Experi-ment) είχε σκοπό να διερευνήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα.Από το σύνολο των ενδιαφερομένων επιλέχθηκαν δύο ομάδες

ατόμων. Η πρώτη ομάδα πήρε το ρόλο των δεσμοφυλάκων και η δεύτερη ομάδα το ρόλο των φυλακισμένων. Ασφαλώς οι δεσμοφύλακες δεν μπορούσαν να βλάψουν σωματικά τους κρατούμενους, αν δεν ακολουθούσαν τους κανόνες, αλλά μπορούσαν να τους τιμωρήσουν με άλλους τρόπους, όπως να τους απαγορέψουν να φάνε κ.α. (ψυχολογική βία).Όσον αφορά τα αποτελέσματα το πιο σημαντικό είναι ότι το πείραμα έγινε τόσο αληθινό και οι δεσμοφύλακες τόσο «επιθετικοί» ώστε το πείραμα σταμάτησε σε μόλις έξι ημέρες από τις δύο εβδομάδες που είχε προγραμματιστεί. Από το σημείο της επιθετικότητας όμως έως την δολοφονία , γιατί για δολοφονία πρόκειται, από αστυνομικό μέρα μεσημέρι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα.Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ ανέφερε ακόμα έναν νεκρό ο οποίος πέθανε από όχι μία, όχι δύο, αλλά 8 σφαίρες στην πλάτη. Με πιο απλά λόγια

ο αστυνομικός πυροβόλησε πισώπλατα 8 φορές ένα 50χρονο Αφροαμερικανό, ο οποίος μετά από μια μικρή συμπλοκή με τον αστυνομικό άρχισε να τρέχει και στη συνέχεια φόρεσε χειροπέδες στο άψυχο κορμί του.Χωρίς να απειλείται η ζωή του αστυνομικού, για να σταματήσει έναν 50χρονο, αντί να τρέξει να τον πιάσει ή να χρησιμοποιήσει το τέιζερ για να τον ακινητοποιήσει επέλεξε να τον πυροβολήσει πισώπλατα 8 φορές.Μπορεί λοιπόν ο αστυνομικός να καταδικαστεί με βάση την κατηγορία σε θανατική ποινή ή κάθειρξη 30 ετών αλλά χωρίς το βίντεο αυτόπτη μάρτυρα το πιθανότερο ήταν να γινόταν ακόμα ένας φάκελος για το αρχείο κάποιου τμήματος.Σε περιπτώσεις όπως αυτές όπου οι σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στους ανθρώπους όχι απλά διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να επιφέρουν μία τέτοια μη αναστρέψιμη κατάληξη δεν αρκούν απλά αυστηρές ποινές όπως αυτή. Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο η πρόληψη είναι ικανή να αποτρέψει τέτοιου είδους κτηνωδίες. Μπορεί το πείραμα να τερματίστηκε πρόωρα διότι οι δεσμοφύλακες έγιναν επιθετικοί, παρόλο που δεν μπορούσαν να βλάψουν σωματικά τους κρατούμενος, αλλά καθώς φαίνεται η πραγματικότητα είναι πολύ πιο βίαιη και κτηνώδης από τι θα φανταζόταν κανείς. Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και πολλά προηγούμενα, δεν ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν που αφορά τις ΗΠΑ, ούτε ευθυνόταν η καταγωγή του θύματος. Κανένας Άνθρωπος δεν θα πυροβολούσε πισώπλατα 8 φορές κάποιον άλλο, λόγο του χρώματος του, ακόμα και σε ακραία περιστατικά ξενοφοβίας ή ρατσισμού. Μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα μπορούσε να διατελέσει μία τέτοια κτηνωδία. Η μοναδική λύση λοιπόν είναι οι συνεχείς αξιολογήσεις πριν και μετά από κάθε πρόσληψη δημόσιου λειτουργού όπως γίνεται και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Άλλωστε “Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.”

Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

τουΓιάννηΠέρου

gr.linkedin.com/in/johnperos/

“I shot a man in Reno just to watch him die.” - Johnny Cash

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τον εκτοπισμό και το θάνατο 1.500.000 Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-2015) στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τότε κυβέρνηση των Νεότουρκων, η παντοδύναμη τριανδρία, που είχε ανέλαβε και πάλι την εξουσία το 1913 συνάχθηκε με τις «Κεντρικές Δυνάμεις» και απομονωμένοι προχώρησαν στην «εκκαθάριση» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη της Αρμένικης Γενοκτονίας θωρείται συμβατικά η 24η Απριλίου του 1915 κατά την οποία η ηγεσία, τόσο πολιτική όσο και πνευματική, της Αρμένικης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι εξαφανίστηκαν και απαγχονίστηκαν .Όμως δεν ήταν η μόνη άγρια επίθεση των Νεότουρκων καθώς σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες πολλοί καήκαν ζωντανοί με τις οικογένειες τους μέσα στα σπίτια τους, άλλοι εξοντώθηκαν στις πορείες θανάτου προς την έρημο της Συρίας και όσο επέζησαν έφεραν στην υπόλοιπη ζωή τους το βαρύ φορτίο των αναμνήσεων και δικαίωσης. Το γεγονός αυτό ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά απάνθρωπων πράξεων για τον αφανισμό

μιας ενεργής, επιφανείσας και ακμάζουσας κοινότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πέραν όμως από αυτό το φρικιαστικό γεγονός στο πέρας της ιστορίας μαρτυρούνται και καταγράφονται παρόμοια περιστατικά τις χρονικές περιόδους του 1894,1895,1896,1909 και 1920-1930. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών για το Ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ο αρμένικος πληθυσμός πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου , δηλαδή το 1914, ανερχόταν 2.133.190 οκτώ χρόνια αργότερα το 1922 ο αριθμός των Αρμενίων έφτανε μόλις τους 387.800. «Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτισμική ομάδα, με τη πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν». Εκτός από την Αρμενία, άλλες 23 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία κατά των Αρμενίων. Επισήμως υιοθέτησε φέτος το κράτος της Γερμανίας τον όρο της «γενοκτονίας» των Αρμενίων, το οποίο μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε άλλους όρους όπως «αφανισμός», «διωγμός» και «σφαγή», δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο ιστορικό γεγονός. Παρά τις συνεχής και χρόνιες προσπάθειες της αρμένικης κοινότητας οι Η.Π.Α αποφεύγουν να κάνουν χρήση του όρου «γενοκτονία», ο οποίος φέρει βαρύ πολιτικό φορτίο. Εκφράζουν όμως τη στήριξη του αρμένικου λαού δια του εκπροσώπου τους Μπαράκ Ομπάμα. Το τουρκικό κράτος εξέφρασε τα συλλυπητήρια στους απογόνους των θυμάτων του για τις απάνθρωπες δολοφονίες αρνούμενο δεικτικά τον όρο γενοκτονία και εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις τόσο για το χαρακτηρισμό όσο και για τη χρήση του όρου αυτού από τη διεθνή κοινότητα, καθώς επισημαίνει ότι οι δολοφονίες έγιναν στη διάρκεια του πολέμου, χωρίς να υπάρξει στοχοποίηση της αρμένικης κοινότητας. Πλήθος πολιτικών ηγετών βρέθηκαν στη πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν για να τιμήσουν τις εκδηλώσεις μνήμης μεταξύ αυτών η πρόεδρος της Βουλής Ζ Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των αρμένικων κοινοτήτων

της διασποράς με έντονη παρουσία, τελετές και δράσεις αυτή την εβδομάδα αποφάσισαν να τιμήσουν την μνήμη των προγόνων τους. Η πολυπληθής και ενεργή αρμένικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε και φέτος ένα αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, του οποίου ο παλμός χτυπούσε στο κέντρο της πόλης-στη πλατεία Αριστοτέλους, όπου φιλοξενούνταν από της 20/04 μέχρι και της 20/04 το «περίπτερο αρμένικης νεολαίας» με σκοπό την ευρεία ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την γενοκτονία των προγόνων τους, τη διατήρηση της μνήμης και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα απτόμενα των γενοκτονιών εν γένει. Μεγάλη και σημαντική ήταν η συνεισφορά της αρμένικης νεολαίας, η οποία συνέβαλε καταλυτικά στη πραγμάτωση των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας διαρθρώθηκε έως εξής:

19/04/2015: Ποδηλατοπορεία.

22/04/2015: Μουσική Εκδήλωση.

23/04/2015: Ζωντανή Μετάδοση της συναυλίας των System of a Down από το Ερεβάν της Αρμενίας.

24/04/2015: Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο.

25/04/2015: Επίσκεψη μαθητών του αρμένικου σχολείου της Θεσσαλονίκης στο περίπτερο της αρμένικης νεολαίας.

26/04/2015: Κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με κεντρικό ομιλητή το Τούρκο εκδότη Ragip Zara-kolu με θέμα «Αρμένικη Γενοκτονία: Η προσέγγιση της τουρκικής κοινωνίας προς την αναγνώριση της» στις 11:30 π.μ . Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σ. Στρατού εις μνήμην των 1.500.000 θυμάτων στις 1:30 π.μ.

Θυμούμαι και διεκδικώ

της Ειρήνης ΠερπερίδουΦοιτήρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ΑΠΟΨΕΙΣ

Page 23: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Πρόσφατα έκανε το γύρο του κόσμου το project του Bristol Uni-versity ονόματι “Bristol is Open” που πρόκειται να εφαρμοστεί στην εν λόγω πόλη της Ουαλίας και περιλαμβάνει ένα δίκτυο που θα συνδέονται smartphones και σένσορες ανά την πόλη. Οι συσκευές αυτές θα δίνουν πληροφορίες για την κίνηση, τον καιρό, την ποιότητα του αέρα, σημαντικά γεγονότα της κοινότητας και ανήκουν σε μια νέα εποχή της πληροφορίας, το Internet of Things. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα δίκτυο από αντικείμενα τα οποία φέρουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά τσιπς και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν όχι μόνο με τον άνθρωπο αλλά και

μεταξύ τους. Οι αναπτυσσόμενες εφαρμογές είναι πολυάριθμες: Σένσορες διασκορπισμένοι στην πόλη, θα δίνουν δεδομένα κάθε στιγμή για την ποιότητα του αέρα και του νερού, διατηρώντας τη μόλυνση στα επιτρεπτά όρια. Παρόμοιοι σένσορες θα ειδοποιούν για οικολογικές και φυσικές καταστροφές ενώ θα παρακολουθούν είδη προς εξαφάνιση. Επίσης, με τη χρήση τέτοιων συσκευών, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική ενεργειακή οικονομία, τόσο οικιακή (ρύθμιση φωτισμού και θέρμανσης, πχ. Ambery Re-mote Power Switch) όσο και βιομηχανική (βελτιστοποίηση παραγωγής, πχ. Budderfly). Μια οθόνη στο ψυγείο θα ειδοποιεί τον καταναλωτή ότι τελείωσε το γάλα, και θα προβάλλει αυτόματα διαφημίσεις ανάλογα με τις ήδη καταγεγραμμένες προτιμήσεις του. Ίσως από τις σημαντικότερες εφαρμογές, όμως, είναι οι ιατρικοί παρακολουθητές ενσωματωμένοι στο σώμα ενός ασθενή. Τέτοιες συσκευές μπορούν να παρακολουθούν την πίεση του αίματος, τους παλμούς, συγκέντρωση φαρμάκων, κατάσταση μοσχευμάτων κ.α. με σκοπό να ειδοποιούν έγκαιρα ιατρικό προσωπικό ή να επεμβαίνουν μόνες τους για να λύσουν το πρόβλημα.Τέτοια δίκτυα βρίσκουν εφαρμογή ήδη στις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις». Η πόλη Songdo στη Νότια Κορέα, αναμένεται να είναι η πρώτη πλήρως δικτυωμένη πόλη που δεν απαιτεί για τη λειτουργία της ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμη, η Santander στην Ισπανία, προβλέπεται να έχει σύστημα αυτόματης εύρεσης πάρκινγκ και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραγόντων. Όπως και σε κάθε μεγάλο τεχνολογικό βήμα, δε λείπει και η κριτική: Η ύπαρξη τέτοιων συσκευών στην καθημερινότητα που πολλές φορές λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινο

έλεγχο προκαλούν ανησυχίες. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθερίων (ACLU) εκφράζει δυσαρέσκεια για το Internet of Things από τη στιγμή που οδηγεί σε σχεδόν πλήρη διαφάνεια της ζωής του καθενός και απώλεια της ιδιωτικότητας. Τέλος, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης τέτοιων συσκευών, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Internet of Things είναι το επόμενο στάδιο της επανάστασης της πληροφορίας, η οποία συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία μας. Σύμφωνα με εταιρείες τεχνολογικής έρευνας, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 26 δισεκατομμύρια τέτοιες συσκευές και το μερίδιο τους στην αγορά θα ξεπεράσει τα 4 τρις δολάρια. Τα μόνα που κρατάνε αυτήν την επανάσταση πίσω, είναι η έλλειψη πρώτων υλών (και συγκεκριμένα ημιαγωγών) για την κατασκευή ηλεκτρονικών, και η αδυναμία του διαδικτύου αυτήν τη στιγμή να υποστηρίξει τέτοιον αριθμό IP. Όπως φαίνεται, η κοινωνία του Internet of Things είναι η επόμενη εποχή της ανθρωπότητας, που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε κατά νου τα λόγια του Einstein: “Φοβάμαι την ημέρα που η τεχνολογία θα προσπεράσει την ανθρώπινη επικοινωνία. Ο κόσμος θα αποτελείται από μια γενιά ηλιθίων”

Internet Οf Things

τουΓιώργου

Ψαρέλλη

φοιτητής στο Ε.Μ.Π.

Την επικοινωνία κατ’ ιδίαν ακόμα και μεταξύ αγνώστων επιτρέπει από την 21η Απριλίου το Twitter. Μέχρι τώρα για να γίνει μια ιδιωτική συζήτηση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έπρεπε ο ένας χρήστης «να ακολουθεί» τον άλλον.

Στο εξής, οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να δέχονται μηνύματα (direct message, η DM) από οποιονδήποτε, εφόσον βέβαια το επιλέξουν, αλλάζοντας την προεπιλογή από τις «Ρυθμίσεις».

Για να αρχίσετε να δέχεστε μηνύματα ακόμα και από ανθρώπους που δεν ακολουθείτε στο Twitter, επιλέξτε το εικονίδιο του προφίλ σας, Set-tings, Security and Privacy, και από την κεντρική στήλη στο κάτω μέρος επιλέξτε «Receive Direct Messages from anyone».

H δυνατότητα αποστολής ιδιωτικών μηνυμάτων προϋπήρχε για κάποιους λογαριασμούς με πιστοποίηση αυθεντικής ταυτότητας (Twit-ter Verified).

Πάντως, ποιος μπορεί να στείλει ιδιωτικό μήνυμα σε ποιον παραμένει μυστήριο ή τουλάχιστον πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο. Κι αυτό καθώς, χρήστες ανακαλύπτουν ότι συνεχίζουν να δέχονται DM ακόμα και όταν έχουν πάψει πλέον να ακολουθούν έναν χρήστη -συνίσταται η διαγραφή όλων των DΜ με το ίδιο πρόσωπο για να διακοπεί η μονόδρομη επικοινωνία.

To Twitter επιτρέπει πλέον τα άμεσα μηνύματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 23

Page 24: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Επιμέλεια:Βασιλική Τριαντοπούλου

Τα κολάν του ανοιξιάτικου στυλ μαςΉδη από πέρυσι άρχισαν να αρνούνται πεισματικά την μονόχρωμη φύση τους, που για αρκετό καρό είχε επιβληθεί στην μόδα, και να λανσάρονται σε ένα σωρό σχέδια που θες να τα αποκτήσεις όλα, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας (και γιατί όχι και του μήνα).Δεν έχεις ιδέα για τι μιλάμε ή μήπως κάτι περνάει από το μυαλό σου; Μα φυσικά δεν είναι άλλα από τα αγαπημένα μας κολάν.Τα κολάν πια αποτελούν την πιο hot τάση για το φθινόπωρο, το χειμώνα αλλά και την άνοιξη, καθώς οι χρωματικοί τους συνδυασμοί τα κάνουν αγαπητά και στιλάτα σε κάθε εποχή. Ακόμα και τώρα που ο καιρός σταδιακά αρχίζει να μας δείχνει την ανοιξιάτικη διάθεσή του, με ένα όμως ψυχρό τρόπο, θεωρούνται ιδανική επιλογή για τις εμφανίσεις μας όλες τις ώρες. Τα φανταχτερά και πολλές φορές πρωτότυπα σχέδιά τους γίνονται αμέσως μέρος της γκαρνταρόμπας μας, αποτελώντας τα πιο ξεχωριστά και ψαγμένα κομμάτια της.

Μία από τις πιο μοντέρνες και φρέσκες προτάσεις της μόδας, κυρίως για τις πιο νέες ηλικίες, είναι τα κολάν που έχουν ως print τοπία. Ιδιαίτερα αφού μαγνητίζουν τα βλέμματα αλλά και ευχάριστα καθώς είναι σαν μια κινητή φωτογραφία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους.

Τα floral κολάν είναι αυτά που προτιμούν περισσότερο οι γυναίκες. Το floral είναι ένα εκκεντρικό print που περιέχει πολλά χρώματα, πράγμα που το αναδεικνύει ως μοναδικό κομμάτι, όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε στιλιστικά λάθη. Η μονοχρωμία είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή για να το συνδυάσουμε.

Αν θες να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου για φέτος την άνοιξη και πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία κολλάν, τότε επέλεξε ένα σε μπλε τόνους. Το μπλε και οι διάφορες αποχρώσεις του είναι τα χρώματα που θα υπερισχύσουν έναντι των άλλων φέτος.

Φυσικά το animal print δεν θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί και αυτή την περίοδο. Το animal print κολάν είναι ένα από τα κομμάτια που έχουν παραμείνει στην ντουλάπα μας και μας έχουν χαρίσει κομψές εμφανίσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 FASHION

Page 25: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

Vol #64

Page 26: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

BOOKSΕπιμέλεια: Ηλίας Γεροντόπουλος

Αμνός

Του Κρίστοφερ Μουρ, εκδόσεις Οξύ

Αίτημα φιλίας

Συγγραφέας: Θανάσης Χειμωνάς

426

Μετά το «μήλο» της Έλενας (αυτό που «βγήκε απ’ τον παράδεισο», για το οποίο σας έκανα κατήχηση τον προηγούμενο μήνα), το ‘χα πάρει απόφαση με την πρώτη ευκαιρία να ρίξω μερικούς διθυράμβους και για το αρχαιοελληνικό του ζευγαράκι. Να βάλω δηλαδή, πλάι στη σπαρταριστά στυλιζαρισμένη Παλαιά Διαθήκη της Ακρίτα, την εξίσου (αν όχι παραπάνω) απίθανη Ελληνική Μυθολογία του κυρίου κυρίου Τσιφόρου. Εκεί όμως που το ‘χα σίγουρο, κι έγραφα κιόλας τις πρώτες αράδες, ήρθε η βδομάδα του Πάσχα να κάνει και πάλι του θαύμα της. Κάτι ο Φράνκο Τζεφιρέλι, κάτι ο παππάς της ενορίας, και παρά την ξεκάθαρη ελληνικότητα του αρνιού στη σούβλα (στην Οδύσσεια το συναντά κανείς κάθε τρεις και λίγο!), τα βήματά μου τράβηξαν και πάλι προς Ιερουσαλήμ μεριά. Τι βρήκα εκεί; Ξανά στυλ, ξανά χιούμορ (συχνά μαύρο), ξανά σπαρταριστές καταστάσεις, σε μια Καινή - αυτή τη φορά - Διαθήκη. Όπερ μεθερμηνευόμενον: Αμνός!Τι εστί Αμνός; Αρνάκι εις την αρχαίαν, αλλά μην πάει ξανά ο νους σας σε ψησταριές και κάρβουνα (επιτέλους, καλοκαίρι έρχεται, ξεκόλλα!). Αμνός εστί, τίποτα παραπάνω απ’ την προσπάθεια ενός Ιουδαίου του 0 μ.Χ., να γράψει την ιστορία του καλύτερου φίλου του, στην Αμερική του σήμερα. Πώς γίνεται αυτό; Λοιπόν, αν ο κολλητός σου λέγεται Γιέσουα, και στα 33 του, εκεί που όλοι παλεύουν να νικήσουν τη χοληστερίνη, εκείνος νίκησε το θάνατο, τότε γίνεται και παραγίνεται. Αρκεί απλώς να στείλει έναν άγγελο, να σε σηκώσει απ’ τον τάφο σου και να σου βρει ένα καλό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Κι όσο εσύ τα βάζεις με τη μνήμη και γεμίζεις με αναμνήσεις τις λευκές σελίδες, εκείνος να κάνει τις διακοπές του, παραγγέλνοντας πίτσες, βλέποντας αγώνες στην τηλεόραση και προσπαθώντας με νύχια, φτερά και δόντια, να γίνει... Σπάιντερμαν!Με πιο απλά λόγια, ο Λευί, ο γιός του Αλφαίου, ο επονομαζόμενος και «Σκαμπιήλ», είναι ο παιδικός φίλος του Ιησού. Κι έχοντας αυτή την τύχη - να γνωρίζει πολύ καλά τα παιδικά χρόνια του Μεσσία, αναλαμβάνει και τη μεγάλη ευθύνη να φέρει στο φως τα θαυμαστά γεγονότα που καλύπτουν αυτά τα χρόνια. Γεγονότα γεμάτα θαύματα, ταξίδια, δαίμονες και «πειρασμούς», στους οποίους καθώς ο Γιέσουα δεν μπορούσε να ενδώσει, ο Σκαμπιήλ έπεφτε με τα μούτρα! Με τον «Αμνό», ο Κρίστοφερ Μουρ αποδεικνύει πως δεν είναι μονάχα ένας (τόσο πολύ) διασκεδαστικός συγγραφέας, αλλά και ένας παρατηρητής με βαθειά γνώση του κόσμου. Έννοιες όπως η φιλία, η πίστη, η ανθρώπινη φύση στο σύνολό της, αναδύονται μαεστρικά μέσα απ’ το χιούμορ και το ξεκούραστο στυλιζάρισμα του βιβλίου. Ενός βιβλίου που φαίνεται να αντιμετωπίζει την ιστορία του χωρίς φόβο, αλλά με μια παράξενη ευλάβεια. Μια ευλάβεια που κάνει παραδεκτές, ακόμη και τις πιο απαράδεκτες καταστάσεις. Αλλά και μια έλλειψη φόβου που μέσα απ’ το διάχυτο χαβαλέ, «φωνάζει» ως κεντρική ιδέα, μια βασική διαπίστωση: πίσω από κάθε μεγάλο άνθρωπο (ή Θεό), υπάρχει πάντα ένα συμπαθητικό, ανεύθυνο ρεμάλι!

«Άκουσες αυτό το φριχτό που συνέβη; Μια νεαρή κοπέλα, πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ, τη χτύπησε λεωφορείο στην παραλιακή. Ήταν τόσο όμορφη».

Ο Στέφανος Μανωλάς, διάσημος συγγραφέας που δυσκολεύεται να γράψει το επόμενο βιβλίο του, σοκάρεται από την είδηση του θανάτου της Μαριαλένας Χαλκίδου. Ο ξαφνικός χαμός της κοπέλας τού γίνεται εμμονή. Διαβάζει τα πάντα γι' αυτήν, μπαίνει στο προφίλ της στο Facebook, κάνει like στις φωτογραφίες της. Όταν όμως της στείλει κατά λάθος αίτημα φιλίας, ποιος είναι αυτός που θα του κάνει accept; Και ποια είναι η «Marialena Xalkidou» που μόλις του έστειλε μήνυμα;

Ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικά γραμμένο για το παρελθόν και τα φαντάσματά του, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει - όσο καλά κι αν κρυφτεί και όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με δύο διηγήματα στην εφ. Τα Νέα- το πρώτο από τα οποία εντάχθηκε στη συλλογή διηγημάτων Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (εκδ. Κέδρος, 1997). Το Αίτημα φιλίας είναι το όγδοο μυθιστόρημά του. Προηγήθηκαν τα Ραμόν (Εκδ. Κέδρος, 1998), Σπασμένα Ελληνικά (Εκδ. Κέδρος, 2000), Ανεξιχνίαστη ψυχή (Εκδ. Πατάκη, 2003), Μπλε ώρα (Εκδ. Πατάκη, 2005), Ραγδαία επιδείνωση (Εκδ. Πατάκη, 2008), Δεν την αγαπάω πια (Εκδ. Πατάκη, 2010) και Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες (Εκδ. Πατάκη, 2013). Τον Μάιο του 2002 το Ραμόν εκδόθηκε στη Γαλλία από τις εκδ. Alter Edit, ενώ τον Μάρτιο του 2003 ακολούθησαν τα Σπασμένα Ελληνικά.

Page 27: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ‘14 ΔΕΚΕΜBΡΙΟΣ ‘14

H UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία με τα CINEPOLIS προσφέρει 20 διπλές προσκλήσεις για ταινία της επιλογής σας.

Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/universitypress.gr και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό.

CINEMA COFFEE & DRINK GUIDECAFE BARSΚΕΝΤΡΟCALIENTE Αλέξη Παυλή 37Α, Αμπελόκηποι Τηλ.: 6972 826677

DUNKEL Πανόρμου 117,Αμπελόκηποι Τηλ.: 213 0409418

KASBAH Πανόρμου & Αλ.Παυλή 35Β, ΑμπελόκηποιΤηλ. 210 6927447

MARABOU Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6910797

ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6, Πλ.Μαβίλη Τηλ.: 210 6452380

ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6911672

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6981032

SOHO BAR Bουτάδων 54,Γκάζι Τηλ. 210 3422663Το Soho είναι η νέα πρόταση στο Γκάζι που έρχεται να καλύψει το κενό των Bar Restaurant στην περιοχή, τόσο με την κουζίνα του όσο και με τις χορευτικές main-stream βραδιές με guest Djs που υπόσχονται να σας παρασύρουν σε έναμουσικό ταξίδι με τα καλύτερα hits και το live stage!…

ALIARMAN Σωφρονίου 2, Γκάζι Τηλ.: 210 3426322

ALMODOBAR Κωνσταντινουπόλεως 60, ΓκάζιΤηλ.: 6946 457442

ΓΚΑΖΑΚΙ Τριπτολέμου 31,Γκάζι Τηλ.: 210 3460901

CODE Τριπτολέμου 35, Γκάζι Τηλ.: 210 3458110

420

HOBBITΣκηνοθεσία: ΠΙΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝΣενάριο:ΦΡΑΝ ΓΟΥΟΛΣ, ΦΙΛΙΠΑ ΜΠΟΓΙΕΝΣ, ΠΙΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ Ηθοποιοί: ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΛΙ, ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΠΛΟΥΜ, ΙΑΝ ΧΟΛΜ, ΧΙΟΥΓΚΟ ΓΟΥΙΒΙΝΓΚ, ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ, ΕΒΑΝΤΖΕΛΙΝ ΛΙΛΙ, ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ ΚΑΜΠΕΡΜΠΑΤΣ, ΚΕΝ ΣΚΟΤ, ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΑΡΜΙΤΑΤΖ, ΛΙ ΠΕΪΣ, ΛΟΥΚ ΕΒΑΝΣ, ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΑΪ, ΚΕΪΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ, ΤΖΕΪΜΣ ΝΕΣΜΠΙΤ , ΙΑΝ ΜΑκΚΕΛΕΝΔιάρκεια:144 λεπτάΧρονολογία παραγωγής: 2014Είδος ταινίας:ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣΧώρα παραγωγής:ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΗΠΑ

ASTERIXΣκηνοθεσία:ΛΟΥΙ ΚΛΙΣΙΣενάριο:ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΑΣΤΙΕΗθοποιοί:ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ:ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΚΑΝΑΣ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΑΡΑΠΙΔΗ, ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΠΟΙΜΗΣ ΠΕΤΡΟΥ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ , ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΒΡΗΣ, ΧΙΛΝΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΚΚΟΣ, ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΡΑΚΗΣΔιάρκεια: 82 λεπτάΧρονολογία παραγωγής: 2014Είδος ταινίας: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΧώρα παραγωγής: ΓΑΛΛΙΑ

SEVENTH SONΣκηνοθεσία: ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΟΝΤΡΟΦΣενάριο: ΤΣΑΡΛΣ ΛΕΒΙΤ, ΣΤΙΒΕΝ ΝΑΪΤΗθοποιοί:ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ, ΤΖΕΦ ΜΠΡΙΤΖΕΣ, ΜΠΕΝ ΜΠΑΡΝΣ, ΑΛΙΣΙΑ ΒΙΚΑΝΤΕΡ, ΚΙΤ ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝΔιάρκεια:130 λεπτάΧρονολογία παραγωγής:2014Είδος ταινίας:ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣΧώρα παραγωγής: ΑΓΓΛΙΑ, ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ

Έτος 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Όλη, εκτός από το γνωστό μικρό γαλατικό χωριό. Αυτή τη φορά ο Ιούλιος Καίσαρας, αποφασίζει να αφήσει στην άκρη τις λεγεώνες του και βρίσκει νέο τρόπο να κατακτήσει τους Γαλάτες. Θα αλλοιώσει τα έθιμα και την καθημερινότητά τους, ώστε να τους μετατρέψει σε Ρωμαίους. Για να το πετύχει αυτό, χτίζει ρωμαϊκού τύπου κατοικίες γύρω από το μικρό γαλατικό χωριό, στις οποίες θα κατοικίσουν Ρωμαίοι πολίτες, έτσι ώστε να μεταφέρουν παράλληλα και τον τρόπο ζωής τους στην περιοχή. Θα καταφέρει ο Αστερίξ να αποτρέψει τα σχέδια του Καίσαρα και να πείσει τους φίλους του να μην ακολουθήσουν τα μοντέρνα ρωμαϊκά ήθη; Θα καταφέρουν να διατηρήσουν την γαλατική τους ταυτότητα, σώζοντας έτσι το χωριό τους από αυτόν τον διαφορετικό κίνδυνο;

Το ΑΣΤΕΡΙΞ: Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ είναι ο δέκατος έβδομος τόμος από τη σειρά των δημοφιλών κόμικς με τα οποία μεγαλώσαμε, σε σενάριο του Ρενέ Γκοσινί και εικονογράφηση του Αλμπέρ Ουντερζό. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1971 στο γαλλικό περιοδικό κόμικς “Pilote” και το 1973 μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Μια σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας και μαγείας στα χνάρια του Χάρι Πότερ έρχεται αυτή τη σεζόν, για να ενθουσιάσει το κοινό που αρέσκεται στις εντυπωσιακές οπτικά και σεναριακά μπλοκμπάστερ ταινίες από τον γνώριμο στο κοινό, Ρώσο σκηνοθέτη, Σεργκέι Μποντρόφ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει με την ταινία ΧΟΜΠΙΤ: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΩΝ, η οποία αποτελεί το φινάλε της επικής τριλογίας, βασισμένης στο δημοφιλές αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ΧΟΜΠΙΤ.

Με την ανάκτηση του Βασίλειου των Νάνων από τον δράκο Νοσφιστή, ο Μπίλμπο και οι δεκατρείς Νάνοι έχουν άθελά τους συμβάλλει στην εξάπλωση μιας φονικής δύναμης. Ο εξοργισμένος Νοσφιστής επιτίθεται στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της Λιμνούπολης. Παράλληλα, κυριευμένος από το πάθος του για πλούτο, ο Θόριν Δρύασπις βάζει τον θησαυρό πάνω από την τιμή και τους φίλους του.

Παραμονεύουν όμως μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους γνωρίζει μόνο ο Γκάνταλφ…. Ο μεγάλος εχθρός τους, Σάουρον, έχει στείλει λεγεώνες από Ορκς για να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς. Η φυλή των Νάνων, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε να καταστραφούν. Ο Μπίλμπο θα πρέπει να πολεμήσει τόσο για τη ζωή του, όσο και για των συντρόφων του, στην επική Μάχη των Πέντε Στρατών, καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο.

Η ταινία αποτελεί τον επικό επίλογο στις περιπέτειες των Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν), Θόριν Δρύασπις (Ρίτσαρντ Άρμιτατζ) και των Νάνων. Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Γκάνταλφ και δίνει τη δική του μάχη μαζί με τους Εβάντζελιν Λίλι, Λουκ Έβανς, Λι Πέις, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέιμς Νέσμπιτ, Κεν Σκοτ, Στίβεν Φράι. Το πλούσιο καστ πλαισιώνουν ακόμα οι Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ και Ορλάντο Μπλουμ

Η νέα υπερπαραγωγή βασίζεται στα σκοτεινά παραμύθια του Τζόζεφ Ντιλέινι, SPOOK’S APPRENTICE, με πρωταγωνιστές τους Τζεφ Μπρίτζες, Τζούλιαν Μουρ, Κιτ Χάριγκτον και Μπεν Μπαρνς. Ένα νεαρό παιδί που βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν βλέπουν, θα μαθητεύσει στο πλευρό ενός μάγου, ώστε να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε κανένας άλλος: να μάθει να αντιμετωπίζει επιτυχώς το κακό που ενσαρκώνει η μάγισσα Τζούλιαν Μουρ σε μια δύσκολη μάχη, ανάμεσα στις δυνάμεις του υπερφυσικού κι εκείνες του ανθρώπινου είδους.

27

MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣMAD MAX: FURY ROAD

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ

Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Σαρλίζ Θέρον, Νίκολας Χουλτ, Χιου Κέις-Μπερν

Avengers: Age of UltronΟι Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron

Σκηνοθεσία: Joss Whedon

Σενάριο: Joss Whedon

Από τον σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ, δημιουργό του μετά-αποκαλυπτικού genre και ιθύνων νου του θρυλικού franchise «Mad Max», έρχεται το «Mad Max: O Δρόμος της Οργής», η μεγάλη επιστροφή στον κόσμο του Πολεμιστή του Δρόμου, Μαξ Ροκατάνσκι. Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσεις είναι να περιπλανιέσαι μόνος. Παρόλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Άγονη Γη, σε ένα Πολεμικό Καραβάνι που το οδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa. Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος Immortan Joe, από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.Στον ομώνυμο ρόλο του Mad Max θα δούμε τον Τομ Χάρντι («The Dark Knight Ris-es»), με την βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θέρον («Monster», «Prometheus») να πρωταγωνιστεί ως η Furiosa. Στην ταινία θα δούμε επίσης τους Νίκολας Χουλτ («X-Men: Days of Future Past»), ως τον Νυξ, Χιου Κέις-Μπερν («Mad Max», «Sleeping Beauty») ως τον Immortan Joe και Νέιθαν Τζόουνς, ως τον Ρίκτους Ερέκτους.

Η ταινία που θα κάνει το 2015 κινηματογραφικά αξέχαστο δεν είναι άλλη από την επιστροφή των Εκδικητών, αυτή τη φορά με ακόμα μεγαλύτερη ομάδα και όχι έναν, αλλά δύο εντυπωσιακούς αντιπάλους. Στα χνάρια της τεράστιας εμπορικής επιτυχίας της πρώτης ταινίας, το Avengers: Age of Ultron επιστρατεύει και πάλι τους ατρόμητους Iron Man (Robert Downey Jr.) , Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth) Black Widow (Scarlett Johansson) και Hawkeye (Jeremy Renner) και συμπληρώνει την υπερηρωική παρέα με τους Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) και Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Απέναντι τους θα συναντήσουμε τον Ultron με την απόκοσμη φωνή και όψη –με τη μέθοδο του performance capture- του James Spader καθώς και τον Thanos (Josh Brolin). Τη σκηνοθεσία και το σενάριο αναλαμβάνει και πάλι ο δαιμόνιος Joss Whedon.Σύνοψη:Μετά την καταστροφή της S.H.I.E.L.D. , ο Tony Stark δημιουργεί τον Utron, ένα εξελιγμένο ρομπότ που, όμως, διακατέχεται από ιδέες μεγαλείου. Σύντομα, ο Ultron θα στραφεί εναντίον της ανθρωπότητας.

Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth,

Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Jeremy

Renner, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Thom-

as Kretschmann, Don Cheadle, Paul Bettany

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ‘14 ΔΕΚΕΜBΡΙΟΣ ‘14

H UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία με τα CINEPOLIS προσφέρει 20 διπλές προσκλήσεις για ταινία της επιλογής σας.

Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/universitypress.gr και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό.

CINEMA COFFEE & DRINK GUIDECAFE BARSΚΕΝΤΡΟCALIENTE Αλέξη Παυλή 37Α, Αμπελόκηποι Τηλ.: 6972 826677

DUNKEL Πανόρμου 117,Αμπελόκηποι Τηλ.: 213 0409418

KASBAH Πανόρμου & Αλ.Παυλή 35Β, ΑμπελόκηποιΤηλ. 210 6927447

MARABOU Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6910797

ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6, Πλ.Μαβίλη Τηλ.: 210 6452380

ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6911672

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6981032

SOHO BAR Bουτάδων 54,Γκάζι Τηλ. 210 3422663Το Soho είναι η νέα πρόταση στο Γκάζι που έρχεται να καλύψει το κενό των Bar Restaurant στην περιοχή, τόσο με την κουζίνα του όσο και με τις χορευτικές main-stream βραδιές με guest Djs που υπόσχονται να σας παρασύρουν σε έναμουσικό ταξίδι με τα καλύτερα hits και το live stage!…

ALIARMAN Σωφρονίου 2, Γκάζι Τηλ.: 210 3426322

ALMODOBAR Κωνσταντινουπόλεως 60, ΓκάζιΤηλ.: 6946 457442

ΓΚΑΖΑΚΙ Τριπτολέμου 31,Γκάζι Τηλ.: 210 3460901

CODE Τριπτολέμου 35, Γκάζι Τηλ.: 210 3458110

420

HOBBITΣκηνοθεσία: ΠΙΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝΣενάριο:ΦΡΑΝ ΓΟΥΟΛΣ, ΦΙΛΙΠΑ ΜΠΟΓΙΕΝΣ, ΠΙΤΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ Ηθοποιοί: ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΛΙ, ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΠΛΟΥΜ, ΙΑΝ ΧΟΛΜ, ΧΙΟΥΓΚΟ ΓΟΥΙΒΙΝΓΚ, ΜΑΡΤΙΝ ΦΡΙΜΑΝ, ΕΒΑΝΤΖΕΛΙΝ ΛΙΛΙ, ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ ΚΑΜΠΕΡΜΠΑΤΣ, ΚΕΝ ΣΚΟΤ, ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΑΡΜΙΤΑΤΖ, ΛΙ ΠΕΪΣ, ΛΟΥΚ ΕΒΑΝΣ, ΣΤΙΒΕΝ ΦΡΑΪ, ΚΕΪΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ, ΤΖΕΪΜΣ ΝΕΣΜΠΙΤ , ΙΑΝ ΜΑκΚΕΛΕΝΔιάρκεια:144 λεπτάΧρονολογία παραγωγής: 2014Είδος ταινίας:ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣΧώρα παραγωγής:ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΗΠΑ

ASTERIXΣκηνοθεσία:ΛΟΥΙ ΚΛΙΣΙΣενάριο:ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΑΣΤΙΕΗθοποιοί:ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ:ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΚΑΝΑΣ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΑΡΑΠΙΔΗ, ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΠΟΙΜΗΣ ΠΕΤΡΟΥ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ , ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΒΡΗΣ, ΧΙΛΝΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΚΚΟΣ, ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΡΑΚΗΣΔιάρκεια: 82 λεπτάΧρονολογία παραγωγής: 2014Είδος ταινίας: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΧώρα παραγωγής: ΓΑΛΛΙΑ

SEVENTH SONΣκηνοθεσία: ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΟΝΤΡΟΦΣενάριο: ΤΣΑΡΛΣ ΛΕΒΙΤ, ΣΤΙΒΕΝ ΝΑΪΤΗθοποιοί:ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ, ΤΖΕΦ ΜΠΡΙΤΖΕΣ, ΜΠΕΝ ΜΠΑΡΝΣ, ΑΛΙΣΙΑ ΒΙΚΑΝΤΕΡ, ΚΙΤ ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝΔιάρκεια:130 λεπτάΧρονολογία παραγωγής:2014Είδος ταινίας:ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣΧώρα παραγωγής: ΑΓΓΛΙΑ, ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ

Έτος 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Όλη, εκτός από το γνωστό μικρό γαλατικό χωριό. Αυτή τη φορά ο Ιούλιος Καίσαρας, αποφασίζει να αφήσει στην άκρη τις λεγεώνες του και βρίσκει νέο τρόπο να κατακτήσει τους Γαλάτες. Θα αλλοιώσει τα έθιμα και την καθημερινότητά τους, ώστε να τους μετατρέψει σε Ρωμαίους. Για να το πετύχει αυτό, χτίζει ρωμαϊκού τύπου κατοικίες γύρω από το μικρό γαλατικό χωριό, στις οποίες θα κατοικίσουν Ρωμαίοι πολίτες, έτσι ώστε να μεταφέρουν παράλληλα και τον τρόπο ζωής τους στην περιοχή. Θα καταφέρει ο Αστερίξ να αποτρέψει τα σχέδια του Καίσαρα και να πείσει τους φίλους του να μην ακολουθήσουν τα μοντέρνα ρωμαϊκά ήθη; Θα καταφέρουν να διατηρήσουν την γαλατική τους ταυτότητα, σώζοντας έτσι το χωριό τους από αυτόν τον διαφορετικό κίνδυνο;

Το ΑΣΤΕΡΙΞ: Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ είναι ο δέκατος έβδομος τόμος από τη σειρά των δημοφιλών κόμικς με τα οποία μεγαλώσαμε, σε σενάριο του Ρενέ Γκοσινί και εικονογράφηση του Αλμπέρ Ουντερζό. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1971 στο γαλλικό περιοδικό κόμικς “Pilote” και το 1973 μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Μια σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας και μαγείας στα χνάρια του Χάρι Πότερ έρχεται αυτή τη σεζόν, για να ενθουσιάσει το κοινό που αρέσκεται στις εντυπωσιακές οπτικά και σεναριακά μπλοκμπάστερ ταινίες από τον γνώριμο στο κοινό, Ρώσο σκηνοθέτη, Σεργκέι Μποντρόφ.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει με την ταινία ΧΟΜΠΙΤ: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΩΝ, η οποία αποτελεί το φινάλε της επικής τριλογίας, βασισμένης στο δημοφιλές αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ΧΟΜΠΙΤ.

Με την ανάκτηση του Βασίλειου των Νάνων από τον δράκο Νοσφιστή, ο Μπίλμπο και οι δεκατρείς Νάνοι έχουν άθελά τους συμβάλλει στην εξάπλωση μιας φονικής δύναμης. Ο εξοργισμένος Νοσφιστής επιτίθεται στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της Λιμνούπολης. Παράλληλα, κυριευμένος από το πάθος του για πλούτο, ο Θόριν Δρύασπις βάζει τον θησαυρό πάνω από την τιμή και τους φίλους του.

Παραμονεύουν όμως μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους γνωρίζει μόνο ο Γκάνταλφ…. Ο μεγάλος εχθρός τους, Σάουρον, έχει στείλει λεγεώνες από Ορκς για να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς. Η φυλή των Νάνων, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε να καταστραφούν. Ο Μπίλμπο θα πρέπει να πολεμήσει τόσο για τη ζωή του, όσο και για των συντρόφων του, στην επική Μάχη των Πέντε Στρατών, καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο.

Η ταινία αποτελεί τον επικό επίλογο στις περιπέτειες των Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν), Θόριν Δρύασπις (Ρίτσαρντ Άρμιτατζ) και των Νάνων. Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Γκάνταλφ και δίνει τη δική του μάχη μαζί με τους Εβάντζελιν Λίλι, Λουκ Έβανς, Λι Πέις, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέιμς Νέσμπιτ, Κεν Σκοτ, Στίβεν Φράι. Το πλούσιο καστ πλαισιώνουν ακόμα οι Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ και Ορλάντο Μπλουμ

Η νέα υπερπαραγωγή βασίζεται στα σκοτεινά παραμύθια του Τζόζεφ Ντιλέινι, SPOOK’S APPRENTICE, με πρωταγωνιστές τους Τζεφ Μπρίτζες, Τζούλιαν Μουρ, Κιτ Χάριγκτον και Μπεν Μπαρνς. Ένα νεαρό παιδί που βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν βλέπουν, θα μαθητεύσει στο πλευρό ενός μάγου, ώστε να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε κανένας άλλος: να μάθει να αντιμετωπίζει επιτυχώς το κακό που ενσαρκώνει η μάγισσα Τζούλιαν Μουρ σε μια δύσκολη μάχη, ανάμεσα στις δυνάμεις του υπερφυσικού κι εκείνες του ανθρώπινου είδους.

H UNIVERSITY PRESS σε συνεργασία με τα CINEPOLIS & ΑΘΗΝΑΙΟΝ προσφέρει 20 διπλές προσκλήσεις για ταινία της επιλογής σας. Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/universitypress.gr και λάβετε μέρος στο διαγωνισμό.

Page 28: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15ΠΟΛΙΤΙΚΗ28 ΠΡΟΤΑΣΗ

Το σημαντικότερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Αθήνας έρχεται, -πιστό στο ραντεβού του, για 8η συνεχόμενη χρονιά, από τις 4 έως τις 10 Μαΐου στο Bios!Φρέσκες ιδέες, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια σε μία εβδομάδα που συγκεντρώνει πρεμιέρες, επιλεγμένες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σαιζόν, stand-up comedy, πάρτι, μουσική και το διαγωνισμό των νέων δημιουργών Scratch Night!

Νεανικές παραστάσεις που ξεχώρισαν φέτος, έρχονται στο Bob Theatre Festival δίνοντας στο κοινό μια τελευταία ευκαιρία να τις προλάβει. Όπως κάθε χρονιά, πολλές ομάδες επιλέγουν το Bob Theatre Festival για να πρωτοπαρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ειδικά φέτος όμως το φεστιβάλ φιλοξενεί παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάζονται «in progress». Που είναι δηλαδή ακόμα υπό διαμόρφωση και ζητούν τις παρατηρήσεις του κοινού του φεστιβάλ για να εξελιχθούν. Δείτε λοιπόν τις παραστάσεις αυτές και, αν θέλετε, μπορείτε να συμμετάσχετε στα feedback session που τις ακολουθούν, συζητώντας μαζί με τους συντελεστές τους.

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ, ο διαγωνισμός του Scratch Night που αναδεικνύει νέες ομάδες στο ξεκίνημά τους με το κοινό στη θέση του κριτή! Το κοινό θα ψηφίσει και θα αναδείξει την αγαπημένη, νικήτρια ομάδα του Scratch Night, μία από τις δεκαπέντε διαγωνιζόμενες ομάδες που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας ένα 15λεπτο (Scratch) από την παράστασή τους.

Απρόσμενα αστεία στο Celebrity Stand - Up Comedy Night και χορός κάθε βράδυ!

Για άλλη μία χρονιά, το Bob Theatre Festival τιμά τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του νεανικού θεάτρου: για το 2015 το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ θα είναι ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Κώστας Γάκης, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από τον περσινό τιμώμενο, Γιώργο Παλούμπη.

Την Κυριακή, 10 Μαΐου το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο μεγάλο πάρτι λήξης, με τις ανακοινώσεις των νικητών του Scratch Night και... μία έκπληξη!

Bob Theatre Festival 20154-10 Μαΐου

Το Rockwave Festival κλείνει τα 20α του γενέθλια φέτος το καλοκαίρι και την Τρίτη 21 Ιουλίου θα φιλοξενήσει στη σκηνή του TerraVibe έναν πολύ ιδιαίτερο και αγαπητό στο ελληνικό κοινό καλεσμένο με το καταπληκτικό του συγκρότημα. Manu Chao La Ventura!Το όνομα του Manu Chao, μοιάζει από μόνο του αρκετό για μια live μουσική εμπειρία που θα θυμάσαι για όλη σου τη ζωή! Όταν δε, συνοδεύεται από τους «παλιόφιλους» του Madjid στην κιθάρα, τον Philippe Teboul στα drums και τον Gambeat στο μπάσο, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στους Radio Bemba και τους Mano Negra, τότε μιλάμε για τη συναυλιακή συνεύρεση της χρονιάς, με όλα τα αγαπημένα τραγούδια από τη σπουδαία καριέρα του Μanu Chao και άλλα που δεν έχουν παιχτεί ποτέ ζωντανά!Εμπνευσμένος, φύσει δημιουργικός και αφοσιωμένος με πάθος στη μουσική ο Μanu Chao ξεκίνησε σα μέλος της εναλλακτικής σκηνής του Παρισιού κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80, μέχρι που ίδρυσε Mano Negra, την μεγαλύτερη μπάντα στην ιστορία του Γαλικιανού rock, φέρνοντας την ισπανόφωνη μουσική στην πρώτη γραμμή.Έντονα πολιτικοποιημένος ο Μanu Chao αρθρώνει ένα μουσικό λόγο που φιλτράρει τις κοινωνικές του ευαισθησίες με καμβά ένα πολυπολιτισμικό και πολύ-γλωσσικό ηχητικό σύμπαν. Από τη reggae στο punk και από τη rock σε ethnic φόρμες η μουσική του Manu Chaoείναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών με τη χαρακτηριστική φωνή του να συμπαρασύρει κάθε θεατή.To 1998 με το Clandestino, τάραξε τα νερά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και έκτοτε κυκλοφορεί σειρά εξαιρετικών δίσκων με όποιο μουσικό project και αν καταπιάστηκε, όπως μαρτυρά η τεράστια επιτυχία που γνώρισαν τα: Me Gustas Tu, Welcome to Tihuana,King of Bongo, Je ne t'aime plus, Clandestino, Politik Kills και τόσα άλλα. Την Τρίτη 21 Ιουλίου οι Manu Chao La Ventura θα βρεθούν στο TerraVibe με αφορμή τα 20α γενέθλια τουRockwave Festival, στήνοντας ένα party ανάλογο των περιστάσεων. Βe There! Γιατί φέτος όλο το καλοκαίρι θα είναι Rockwave! TerraVibe Park Η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Page 29: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

COFFEE & DRINK GUIDECAFE BARSΚΕΝΤΡΟCALIENTE Αλέξη Παυλή 37Α, Αμπελόκηποι Τηλ.: 6972 826677

DUNKEL Πανόρμου 117,Αμπελόκηποι Τηλ.: 213 0409418

KASBAH Πανόρμου & Αλ.Παυλή 35Β, ΑμπελόκηποιΤηλ. 210 6927447

MARABOU Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι Τηλ.: 210 6910797

ΜΠΡΙΚΙ Δορυλαίου 6, Πλ.Μαβίλη Τηλ.: 210 6452380

ΠΟΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Πανόρμου 113, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6911672

SANTA BOTELLA Πανόρμου 115Α, ΑμπελόκηποιΤηλ.: 210 6981032

SOHO BAR Bουτάδων 54,Γκάζι Τηλ. 210 3422663Το Soho είναι η νέα πρόταση στο Γκάζι που έρχεται να καλύψει το κενό των Bar Restau-rant στην περιοχή, τόσο με την κουζίνα του όσο και με τις χορευτικές mainstream βραδιές με guest Djs που υπόσχονται να σας παρασύρουν σε έναμουσικό ταξίδι με τα καλύτερα hits και το live stage!…

ALIARMAN Σωφρονίου 2, Γκάζι Τηλ.: 210 3426322

ALMODOBAR Κωνσταντινουπόλεως 60, ΓκάζιΤηλ.: 6946 457442

ΓΚΑΖΑΚΙ Τριπτολέμου 31,Γκάζι Τηλ.: 210 3460901

CODE Τριπτολέμου 35, Γκάζι Τηλ.: 210 3458110

Del Sol café Βουτάδων 44,Γκάζι Τηλ.: 210 3418169

HIVE Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων, Γκάζι Τηλ.: 210 3477444

HOXTON Βουτάδων 42,Γκάζι Τηλ.: 210 3413395

GAZARTE Βουτάδων 32-34, Γκάζι Τηλ.: 210 3460347

MOMIXΚελεού 1-5, ΚεραμεικόςΤηλ: 697 43 50 179To πρώτο μοριακό bar στην Ελλάδα!

CARTONE Περσεφόνης 41, Γκάζι Τηλ.: 210 3450202

MISH MASH Βουτάδων 50, Γκάζι Τηλ.: 210 3417606

SOCIALISTA Τριπτολέμου 33, Γκάζι Τηλ.: 210 3474733

45ο ΜΟΙΡΕΣ Ιάκχου 18 & Βουτάδων, Γκάζι Τηλ.: 210 3472729

TAPAS BARΤριπτολέμου44, Γκάζι Τηλ.: 210 3471844

TRAMP Βουτάδων 36, ΓκάζιΤηλ.: 210 3416345

ΤΩΡΑ Κ44 Κων/λεως 44, Γκάζι Τηλ.: 210 3423560

ΚΑΦΕ ΕΝΑΣΤΡΟΝΣόλωνος 101, Εξάρχεια Τηλ.: 2103828161 Ένας ζεστός χώρος στην Αθήνα για βιβλιόφιλους και καφελάτρεις

A FOR ATHENS ROOF BARΜιαούλη 2-4, Μοναστηράκι Τηλ.: 2103244244

OMIΚΡΟΝ BAR Λέκκα 12, Σύνταγμα Τηλ.: 2103222559Ενα νέο στέκι με σκεπαστή αυλή κοκτέϊλς, ιδανικές τιμές και μουσικά events διαφορετικών dj.

BABA AU RUM Κλειτίου 6Τηλ.: 2117109140

BLACK DUCK Multiplarte

Χρήστου Λαδά 9 Α, Σύνταγμα Τηλ. 2103234760

BOOZE Κολοκοτρώνη 57, Σύνταγμα Τηλ.: 2103240944

CASHMERE Άνθιμου Γαζή 9, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 2103248690

HIGGS Ευπολίδος 4 Πλ.Κοτζιά, Τηλ.: 2103247679

KEY BAR Πραξιτέλους 37,Πλ. Καρύση Τηλ.:2103230380

NUEVA TROVA Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι Τηλ.: 6980091150

PAIRIDAEZA Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 2103210233

ΠΡΙΖΑ Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση Τηλ.: 210 3244101

ROOSTER Πλατ. Αγίας Ειρήνης 4 Τηλ.: 210 3224410

ΤΗΕ SEVEN JOKERS Βουλής 7, Σύνταγμα Τηλ.: 210 3219225

STORY Κολοκοτρώνη & Θησέως 15-17, ΣύνταγμαΤηλ.: 211 7109312

TAILOR MADE Πλατ. Αγ.Ειρήνης Τηλ.: 213 0049645

THROUBI Πλατ. Αγ. Ειρήνης Τηλ.: 210 3230928

TOY CAFE Καρύτση 10Τηλ.: 210 3311555

BAILA Χάρητος 43, Κολωνάκι Τηλ.: 210 7233019

BARDOT Σκουφά 50, Κολωνάκι Τηλ.: 6945 338766

CITY Χάρητος 43, Κολωνάκι Τηλ.: 210 7228910

BIG APPLE Σκουφά 69, Κολωνάκι Τηλ.: 210 3643820

PASSEPARTOUT Σκουφά 47-49, Κολωνάκι Τηλ.: 210 3645546

ΣΚΟΥΦΑΚΙ Σκουφά 47-49, Κολωνάκι Τηλ.: 210 3645888

TOKYO Σίνα 21, ΚολωνάκιΤηλ.: 213 0035558

BAT CITY Λεωφ. Αλεξάνδρας 11 Τηλ.: 210 6401666

CIRCUS Ναυαρίνου 11,Εξάρχεια Τηλ.: 210 3615255

ΔΙΠΛΟ CAFE Θεμιστοκλέους 70, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3301177

FLORAL-BOOKS + COFFEEΘεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3800070

ΒΟΡΕΙΑ

CAFE ΠΛΕΕΙ PLAY Αγ.Ιωάννου 23, Αγ. Παρασκευή Τηλ.: 210 6083988Aγαπημένο στέκι με δροσερή, κρυμμένη αυλή, με διακόσμηση παιχνιδιάρικη.....και ταξιδιάρικη.. (όπως πλέει play), ταβλάκι, επιτραπέζια όλη μέρα, καλές τιμές (6 ευρώ το ποτό, 7,5 τα cock-tails), καθαρά ποτά, ποιοτικά ροφήματα, ψαγμένες μουσικές με διαφορετικούς DJs κάθε βράδυ! Δεν λείπουνε partakia και happen-ings, δες facebook: plei play.

Dodo’s Bar Ελβετίας 21, Αγ. Παρασκευή Τηλ: 210 6000988

B-Bluz Ιφικράτους 4, Xαλάνδρι Τηλ: 210 6811997

Details Ηρακλείου 6Α, Χαλάνδρι Τηλ: 210 6840707

Life - Life cafe plus Ιφικράτους 1-3,

ΧαλάνδριΤηλ: 210 6896292

Think Positive Γκίνη 12, Χαλάνδρι Τηλ: 210 6839876

ΝΟΤΙΑROCK GALLERY 25ης Μαρτίου 13, Ν. ΣμύρνηΤηλ.: 210 9352537 Ανοιχτά από τις 11 το πρωί σαν café με τραπεζάκια επί της Πλατείας Ν. Σμύρνης και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για darts. Χαμηλές τιμές σε μπύρες βαρέλι από 3,5 ευρώ και ποτά 6,5 ευρώ. Κάθε Τετάρτη coctail night με όλα τα coctails 6 ευρώ και κάθε Παρασκευή lives με rock συγκροτήματα.

MOMIXΠοσειδώνος 81 &

δούσμανη 3 (στοά colos-seum center), Γλυφάδα

Τηλ: 697 43 50 179

To πρώτο μοριακό bar

στην Ελλάδα!

BIRRA BIRRA Ακτή Θεμιστοκλέους 150, ΠειραιάςΤηλ: 210 4515075

LA ROCKA Β. Παύλου 23, Καστέλα Τηλ: 210 4177660

OKIO Μαρίνα Ζέας Τηλ: 210 4284006

TROVA Αθηνάς & ΒλαχάβαΤηλ.: 9694 9988071

TO ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Ακτή Θεμιστοκλέους 6, ΠειραιάςΤηλ.: 210 4525242

PASSPORT Καραϊσκου 119

Πλατεία Κοραή, ΠειραιάςΤηλ.: 210 4296401

THE BAR A. Παπανδρέου 15, Γλυφάδα Τηλ. 210 8985180

BOURBON Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα Τηλ: 210 9647600

ΜOSAIKOΛαοδίκης 30, Γλυφάδα Τηλ: 210 8983208 Tο κέντρο μετα-φέρεται νότια! Σπιτικά σνακ, πολλά κοκτέιλ από φρέσκα βιολογικά φρούτα ή βιολογικές μαρμελά-δες.

WE DRINK EAT LIVE Κύπρου 74, Γλυφάδα τηλ.:210 8982020

EGOMIO ACHE cafe barrestaurant Κύπρου 57,Γλυφάδα τηλ.: 210 8942949

ΔΥΤΙΚAENZZO DE CUBA Αγ. Παρασκευής 70, ΜπουρνάζιΤηλ.: 210 5782610

SALON ORIENTAL Αγ. Παρασκευής 68, ΜπουρνάζιΤηλ.: 6936 655609

29

Page 30: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

ΚΑΒΟΥΡΑΣ Θεμιστοκλέους 64, Εξάρχεια Τηλ.: 210 3810202 Μια από τις πιο ιδιαίτερες και εναλλακτικές πιάτσες των Αθηνών, τα Εξάρχεια, φιλοξενεί από το 1982 ένα ιστορικό πλέον ρεμπετάδικο. Ο “Κάβουρας” εδώ και χρόνια, κατανοώντας την ανάγκη μας για ποιοτική διασκέδαση, μας την προσφέρει και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Το κοινό είναι εναλλακτικό, κυρίως νεαρόκοσμος, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν όσοι νοσταλγούν τα φοιτητικά τους χρόνια. Κέφι, χορός, διασκέδαση...

ΠΕΤΡΙΝΟ Θεμ/κλέους & Ακαδημίας Τηλ.: 210 3822625

ΡΟΖΑΛΙΑΒαλτετσίου 58,ΕξάρχειαΤηλ.: 210 3302933.Η καλύτερη είσοδος για την πλατεία Εξαρχείων είναι ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου. Ρωτάτε γιατί; Μα ασφαλώς γιατί περνάς μπροστά απότην καταπράσινη αυλή της Ροζαλίας. Μεγάλος έρωτας !! 38 χρόνια κρατά. Πλανεύτρα ηΡοζαλία πιστέψτε με, με τα ψητά της, και τα μαγειρευτά της, έχει ταΐσει φοιτητές καικαλλιτέχνες. Σε βάζει στο κήπο της, άρχοντας να δεις, με τις γυάλινες οροφές της, ζέστη και χουχούλιασμα τοχειμώνα, δροσιά και άπλα το καλοκαίρι, και να! οι ποικιλίες, και να! τα μεζεδάκια, βάλε και κρασί, καθ’ ότι εξαίρετο, πες μου... είναι να μην σφάζονται στην ποδιά της;

ΡΟΔΙΑ Αριστίππου 44, Λυκαβηττός Τηλ.: 210 7229883

5η ΕΠΟΧΗ Ηρακλειδών 52, Θησείο Τηλ: 210 3474961

ΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΑκάμαντος 1, ΘησείοΤηλ.: 2103413795

ΑΜΠΙΜΠΑΓΙΟ Ηρακλειδών 3, Θησείο Τηλ: 210 3426794

ΔΙΧΤΥ Αμφικτύωνος 18, Θησείο Τηλ: 210 3452060

ΜΟΥΣΙΚΕΣΣΚΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΣ FOOD

CLUBS

GAGARINΛιοσίων 203-205Τηλ.: 2108547600-1Live stage όπου φιλοξενούνται μουσικά events με κορυφαία ονόματα του χώρου.

GHOST HOUSE UP STAIRSΛεπενιώτου 26, ΨυρρήΤηλ.: 210 3236431Το GHOST HOUSE LIVEστον πρώτο όροφοέχει γίνει γνωστόστους φίλους τηςμουσικής για τιςσυναυλίες αλλά και τιςθεατρικές παραστάσειςπου φιλοξενεί τατελευταία χρόνια. Το“πατάρι” του έχουνπατήσει εκατοντάδεςκαλλιτέχνες μεταξύ τωνοποίων πολλοί από τουςσημαντικότερους τωντελευταίων δεκαετιών

στην Ελλάδα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUSΦραντζή & Θαρύπου 37, Νέος ΚόσμοςTήλ: 2109226975 Πέμ. ο Αλέξανδρος Μπελλές μαζί με τετραμελή μπάντα. Κάθε Παρ. τραγούδι και σάτιρα από τον Σπύρο Γραμμένο, σε κείμενα του blogger Πιτσιρίκου. Κάθε Σάβ. ο Ορφέας Περίδης με επιλογές από την προσωπική του δισκογραφία, ακυκλοφόρητο υλικό και μελοποιημένα ποιήματα.

Σταυρός του Νότου ClubΦραντζή & Θαρύπου 37, Νέος ΚόσμοςTήλ: 2109226975 Πέμ. Παυλίνα

ANIMAL Κορνεάδου 25-29(εμπ.κέντρο Λαιμού), Κολωνάκι Τηλ. 2107216409Πέμπτη – Σάββατο

PIXI Ευμολπιδών 11, ΓκάζιΤηλ: 2103423751

ΒARAONDA Τσόχα 43,Αμπελόκηποι, Τηλ.2106444308 Τετάρτη-Σάββατο

CABAL Iερά οδός 41, ΓκάζιΤηλ. 6974350247

ΒΟΟMBOX Ακαδημίας &Ζωοδόχου Πηγής (Κιάφας

13, πεζόδρομος), Αθήνα,210 3829179

ΒOUTIQUE Φιλελλήνων15, Τηλ. 210 3231315

LOLLIPOP Λεωφ. Συγγρού 4, Αθήνα Τηλ. 210 9228546

ΜΑMACAS Περσεφόνη 41, Γκάζι , Τηλ. 210 3470280

SIXX Αμερικής 6, ΣύνταγμαΤηλ. 2103608304&6979470638

W NIGHT CLUB Πειραιώς130, Γκάζι Τηλ. 210 3411410

Βουλγαράκη, Χρήστος Νινιός. Παρ. Μιρέλα Πάχου. Κάθε Σάβ. Γιώργος Τεντζεράκης, Αλέξανδρος Μίχος, Πέτρος Μπουσουλόπουλος και Έλενα Αναγιώτου. Δευτ. ο απολαυστικός τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης. Τρ. ο Βασίλης

Μπαμπούνης. ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΛεωφ. Συγγρού 143, ΝέαΣμύρνηTήλ: 2109315600Κάθε Παρ. το νεανικό μουσικό θέαμα «Εδώ και τώρα».Κάθε Κυρ. ο Μίμης Πλέσσας σε ένα αφιέρωμα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Κάθε Δευτ. μουσική παράσταση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, με τις Μπέσυ Μάλφα, Κρινιώ Νικολάου, Δέσποινα Ολυμπίου.

ΡΥΘΜΟΣ STAGEΜαρίνου Αντύπα 38,ΗλιούποληTήλ: 2109750060Πέμ. Κυριάκος Γκουβέντας και Βιολιστές της στέγης του κόσμου. Μαζί τους ο Μπάμπης Τσέρτος.. Παρ. Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου.. Σάβ. Νίκος Ζιώγαλας, Βασίλης Καζούλλης.

PASSPORTKαραΐσκου 119, ΠειραιάςTήλ: 2104296401Παρ. Eisvoleas & The Tedd’s.

POSIDONIOΛεωφ. Ποσειδώνος 18, ΕλληνικόTηλ: 2108941033Γιάννης Πλούταρχος,

Κώστας Μαρτάκης

CARAMELAΛεωφ. Συγγρού 165, Νέα ΣμύρνηΤηλ.: 2109323560-1Χάρης Κωστόπουλος, Κυριάκος Κυανός, Ειρήνη Μερκούρη, Δημήτρης Καραδήμος. .

ΕΜΠΑΤΗ NORTH Κόμβος Βαρυμπόμπης, ΚηφισιάΤηλ: 2108071468 Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Σπύρος Σπυράκος,

Σαμπρίνα.

ΘΕΑΛεωφ. Ποσειδώνος 3, Καλαμάκι

Tηλ: 2109813950Πληροφορίες: Κάθε Παρ.-Σάβ. Στέλιος Ρόκκος, Δέσποινα Βανδή.

CLUB 2Λεωφ. Βουλιαγμένης 22, Νέος ΚόσμοςTηλ: 21092443902Πάνος Κιάμος, Stan, Ελένη Χατζίδου

CENTRALΛεωφ. Βουλιαγμένης 22, Νέος ΚόσμοςTηλ: 2109234603Κάθε Παρ.-Σάβ. Καίτη Γαρμπή, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ναταλία Γερμανού.

430

UPCOMING EVENTSFriday, 01 May 2015

• Raise + Houseless @ Pop Up (Αθήνα) • Opening party: VKD + DSF + Prosis + Kumo + LeDeep @ Venti (Αθήνα)

Saturday, 02 May 2015• Blend & Globe pres. Skrillex + Postriper + Yaz + MNDL @ Gazi Music Hall (Αθήνα)

Friday, 08 May 2015 • Arctic Star Records @ Pop Up (Αθήνα)

Saturday, 09 May 2015 • Blend pres. Joseph Capriati + Paco Osuna + Sam Paganini @ Acro (Αθήνα)

Friday, 15 May 2015 • Pioneer: Akylla + Pascal @ Vibe (Αθήνα)

• Gideon + Mak + K.atou @ Kitty Cat (Αθήνα)

Saturday, 16 May 2015 • Dive Deep + Panos K @ Pop Up (Αθήνα)

Ένα μέρος που σίγουρα θα σου κάνει εντύπωση η ιδιαίτερη διακόσμηση αλλά και το καλόφαγητό. Κάθε βράδυ ζωντανή ελληνική μουσική παρέα με καλότσίπουρο και κρασί. Ανοιχτά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το πρωί.

O KAΛΟΣ Ο ΛΥΚΟΣΛεωφόρος Παπάγου 126, Ζωγράφου Τηλ: 215 215 6122 Ο κακός ο λύκος είναι αυτός που ορεγόταν την κοκκινοσκουφίτσα....στον δικό μας όμως τον Καλό το Λύκο εσείς ορέγεστε και βρίσκετε τα καλύτερα σουβλάκια στου Ζωγράφου.

ΚΑΦΕ ΜΕΖΕ Δεκελείας 114, Νέα Φιλαδέλφειατηλ.: 210 2510367

Ο ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ Αγ.Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια τηλ.: 210 2588611

ΑΛΚΥΟΝΕΣ Ζησιμοπούλου 5, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109428489

ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣΕυξ. Πόντου 183, Π. Φάληρο Τηλ.: 2109824620

Η ΑΥΛΗ Αχαιών 24, Π.Φάληρο Τηλ.: 2109370238

ΚΑΛΝΤΕΡΑ Λεωφ. Ποσειδώνος 54, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109829647

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Λεωφ.Αμφιθέας 73, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109431064

ΡΑΚΑΔΙΚΟΝ Ζησιμοπούλου 79, Π. ΦάληροΤηλ.: 2109419686

ΑΜΜΟΣ Ακτή Κουμουνδούρου 44, ΠειραιάςΤηλ.: 2104224633

ΓΕΙΑ ΜΑΣ Ακτή Θεμιστοκλέους 66, ΠειραιάςΤηλ.: 2104511260

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙΑ Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς Τηλ.: 2104100609

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥΑγ.Κωνσταντίνου 5, Πειραιάς Τηλ.: 2104220222

ΠΛΟΕΣ Παπαναστασίου 60, Καστέλλα, ΠειραιάςΤηλ.: 2104225674

KUZINA Αδριανού 9, Θησείο Τηλ.: 2103240133

ΣΚΑΛΕΣ Νηλέως 1, Θησείο Τηλ: 210 3465647

ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ Ηρακλειδών 2, Θησείο Τηλ.: 2103455550

O ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ•Ευδήλου 15, Γουδή, τηλ. 2107716900•Ιάκχου 8 και Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ. 2103421142Iδιαίτερες μπύρες σας περιμένουν στο Μεξικάνο. Μετά το Γουδή, τώρα και στο Γκάζι για ένα αξέχαστο ταξίδι στη χώρα των Αζτέκων και των Μάγια.Αυθεντικές γεύσεις,υπέροχες μαργαρίτες, μοχίτο, σανγκρίααλλά και ιδιαίτερες μπύρες σας

περιμένουν στο Μεξικάνο!

Ο ΑΠΑΝΩ ΜΑΧΑΛΑΣΠαραδοσιακό ΚαφενείοΠλάτωνος 1 & Δαβάκη, Καλλιθέα Τηλ.: 210 9595006. Από τις 12 το μεσημέρι με καφεδάκια, ταβλάκι & ναργιλέ. Και το βραδάκι για κρασάκι και μεζεδάκια με την παρέα σε οικονομικές τιμές. Αποκορύφωμα οι live βραδιές όπου το κέφι φουντώνει. Ο απάνω μαχαλάς γίνεται το μέρος που πρέπει να πας!!

ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ Εμπεδοκλέους 75, ΠαγκράτιΤηλ.: 210 7518869Γραφική μονοκατοικία του ’30 με αυλή, φοιτητικό στέκι, με χαμηλές τιμές, «πονηρά» μεζεδάκια, πλούσιες ποικιλίες, ρακή, κρασάκι σε ατμόσφαιρα παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Μην χάσετε το live κάθε ΠΕΜΠΤΗ: Ζωντανά κλαρίνο, Λαούτο, (www.palia-athina.gr)

ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ Πολυδάμαντος 19, Παγκράτι Τηλ.: 210 7525777. Παραδοσιακή αθηναϊκή μονοκατοικία με ελληνική κουζίνα, πολλά μεζεδάκια, καλό κρασί. ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ: Έντεχνα -Ρεμπέτικα, ΤΕΤΑΡΤΗ: Κρητικά, ΠΕΜΠΤΗ: Ρεμπέτικα,ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ: Ρεμπέτικα και Λαϊκά, ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ & ΒΡΑΔΥ: Ρεμπέτικα - Λαϊκά - Έντεχνα. (www.oraiael-las.gr)

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝΟΡΙΖΟΝΤΩΝΓρηγορίου Αυξεντίου58-60 Ιλίσια,Τηλ.: 2107775050

Page 31: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15

ΣΤΡΕΙΔΙ ΜΥΔΙ Aριστοτέλους 70, ΔραπετσώναΤηλ.: 2104614355

ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Ακτή Θεμιστοκλέους 324, ΠειραιάςΤηλ.: 2104511231

ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ Πεύκων 10, Κτήμα Βορρέ,Μαρούσι, Τηλ. 2108029309

ΤΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ Ηρακλείου 1, Χαλάνδρι Tηλ.: 210 6895501

ΤΣΙΤΣΙΜΠΙΡΔΙ Λεωφόρος Παπάγου 128, Ζωγράφουτηλ: 2107485351 Μεζεδοπωλείο και αγαπημένο στέκι για όλους τους φοιτητές.Το Τσιτσιμπίρδι είναι ένας ευχάριστος και νεανικός χώρος με ζωηρά χρώματα που θ αανοίξουν πραγματικά την όρεξη σας για να απολαύσετε τις πολύ νόστιμες ποικιλίες του συνοδευτικά πάντα με καλό κρασάκι, ρακόμελα, ούζα, τσίπουρα. Ανοιχτά καθημερινά.

ΜΕΖΕΔΟΚΟΥΤΙ Αριστοτέλους 52, Χαλάνδρι,Τηλ. 2106857626

ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ Εμμ. Μπενάκη 22, Κηφισία Τηλ. 2108074416

ΝΗΣΩΝ ΓΗ Λεωφ. Μεσογείων 356, Αγ. Παρασκευή τηλ.: 2106511354

ΤΑ ΡΩΜΑΝΑΚΙΑ Λεωφ.Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή τηλ.: 210 6532278

ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ Θησέως 25 & Δ. Πλακεντίας, Πλ.Κέννεντυ, ΧαλάνδριΤηλ.: 2106830220

ΣΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ Το πιο Νόστιμο Τσιπουράδικο της Δυτικής Αττικής Σκουφά 95 & Μπότσαρη Μάρκου 145,

Αιγάλεω

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ Μεζεδοπωλείο ΤσιπουράδικοΠίνδου 69, Άνω Λιόσια

1903 A TASTE OF SMYRNA Μεζεδοπωλείο Αγ. Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας 10, ΓλυφάδαTήλ: 2108942177 Μια γεύση από την ατμόσφαιρα και τη μεζεδο-κουλτούρα της Σμύρνης του άλλοτε στο νέο project του Ηλία Σκουλά. Πολλά θαλασσινά, κάποια από τα οποία καπνίζουν σε δικό τους καπνιστήριο, κρεατικά κι ελληνικά αποστάγματα.

AMIGOS Κύπρου 65Α, ΓλυφάδαTήλ: 2108983167 Έχει εξωτικό χαρακτήρα, λάτιν μουσικές κι ευπρόσωπη Tex-Mex κουζίνα: μια μεγάλη σειρά από nachos, chili con carne, enchiladas, burritos, quesadil-las κ.ά. σε τεράστιες μερίδες. Οι Margaritas δίνουν και παίρνουν, ενώ υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα κοκτέιλ με τεκίλα.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 2, ΚέντροTηλ: 2103838485

ΑΛΛΟΚΟΤΟΘέτιδος 1, ΒριλήσσιαTηλ: 2108034703

ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ)Πλ. 28ης Οκτωβρίου (πρώην Τσακπίνη) & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, Νέα ΕρυθραίαTηλ: 2106207126

ΒΡΟΥΤΟΣΑμύντα 12, ΠαγκράτιTηλ: 2107219254

ΓΙΑ ΨΑΡΑΚΙΑθηνάς 8, ΚαλλιθέαTηλ: 2109530764

ΔΙΠΟΡΤΟΣωκράτους 9 & Θεάτρου, Κέντρο

Πετρούπολη

ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΑΒΕΡΝΑ Όλα στα Κάρβουνα Αγίων Πάντων 6, Καλλιθέα

Ο ΠΛΑΚΙΑΣ Ελληνικές Γεύσεις - Ποιότητα - Σταθερές & Προσιτές Τιμές Ζαλοκώστα 34, Περιστέρι - Πλατεία Μπουρναζίου

Ο ΒΟΛΟΣ Αυθεντικό Τσιπουράδικο Στην Καρδιά του Μπουρναζίου Κωνσταντινουπόλεως 72, Περιστέρι - Μπουρνάζι

ΑΣΠΡΟ ΠΙΑΤΟ Μεζεδοπωλείο Βεάκη18, Περιστέρι

ΥΔΡΟΥΣΣΑ Εδεσματοπωλείον Αγίας Παρασκευής 56, Χαλάνδριτηλ.: 210 6812520.Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία με κήπο, στεγάζεται το μεζεδοπωλείο «Υδρούσσα», προσφέροντας στους θαμώνες, που πολλοί από αυτούς είναι πια μόνιμοι, αξέχαστες γαστριμαργικές βραδιές!

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ Ουζερί Αγίου Κήρυκου 29, Περιστέρι

ΓΕΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ Μεζεδοπωλείο - Ουζερί Πετρουπόλεως 20, Ίλιον

ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣPost Modern Cafe Bar - Ρακάδικο Μουστακλή Σπύρου 23, Εντός Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον

Ο ΝΙΚΟΣ Ουζερί Αγίου Νικολάου 79, Ίλιον

ΜΕΖΕ - ΜΕΖΕ Μεζεδοπωλείο Γρηγορίου Κυδωνίων 10,

Ιάκχου 8 & Ευµολπιδών, ΓΚΑΖΙ t:2103421142

Ευδήλου 15, ΖΩΓΡΑΦΟΥ t:2107716900

Έκπτωση 15%

κάθε Δευτέρα & Τρίτη

Margarita nightστις 2 Μαργαρίτες η 3η κερασµένη

στους Φοιτητές (για φαγητό & Μπύρα Draft)

Ζωντανή Μουσική

κάθε Πέµπτη

κάθε Παρασκευή & Σάββατο στο Γκάζι

Tηλ: 2103211463

ΕΠΙ ΤΩ... ΛΑΪΚΩΤΕΡΟΝΑγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια, ΠατήσιαTηλ: 2102111887

ΖΥΘΟΣ ΜΕΖΕΚολοκοτρώνη 8, ΧαλάνδριTηλ: 2106890220

ΛΟΡΔΟΣ MEZEDAKIΠλ. Αναγεννήσεως 3, ΚαισαριανήTηλ: 2114040516

ΛΟΥΚΙΔΕΛΗΣΓ. Παπανδρέου 79, Νέα ΦιλαδέλφειαTηλ: 2102510659

ΜΑΡΙΑΝΟΑγίου Γεωργίου 59, ΧαλάνδριTηλ: 2106824224 Με σύγχρονους τόνους στο ντεκόρ και μεζεδάκια της στεριάς και της θάλασσας. Μπορείς να καθίσεις και στο μπαρ για φαγητό, κρασί ή ποτό.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΟΥ PRESS CAFEΣωκράτους & Ζαΐμη 2, ΜελίσσιαTηλ: 2108102466 Το hit πρόβατο του Παγκρατίου με την νόστιμη ελληνική κουζίνα και τη σύγχρονη, αισθητική κλωνοποιήθηκε: το βόρειο «αδερφάκι» του, με τη δική του διακοσμητική «προσωπικότητα», μοιράζεται μαζί του το ίδιο μενού.

ΡΑΚΟΛΕΜΟΝΟΑνδριανουπόλεως 17 (100 μ. από το σταθμό του μετρό), ΑιγάλεωTηλ: 2105910908 Κρυμμένο στα στενά του Αιγάλεω, με παλιές φωτογραφίες της περιοχής στους τοίχους, μεζέδες με κρητικές αναφορές και ρακές που κάνουν γύρους.

31

Page 32: University Press- April 2015

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ‘15