TA LIMNIA - MAY 2010

12
Τα Λήμνια δεν είναι για τον κάδο..! αφού τα μελετήσουμε ..”χαλαρά”, τα κρατάμε στο αρχείο μας, τα προσφέρουμε σε γνωστούς μας ή τα επιστρέφουμε στους εκδότες. Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου (Ν.Ο.Λ.) τιμά το νησί μας φέρνοντας και πάλι σημαντικές διακρίσεις: Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπη- λασίας που έγινε στην Καστοριά την 1 & 2 Μαϊου, ο αθλητής Παναγιώτης Μαγδανής, κατέλαβε την 1 η θέση (χρυσό μετάλλιο) στην κατηγορία σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών. το δίδυμο Κώστας Τσόπανος & Π. Μαγδανής, κατέλαβε την 3 η θέση στο διπλό σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών. Ο Π. Μαγδανής συμμετείχε με την εθνική ομάδα κωπηλασίας στους αγώνες του Κυπέλλου Εθνών στο Πιεντελούκο της Ιταλίας, όπου κατέ-λαβε την 5 η θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κάτω των 23 ετών. Ο ταλαντούχος αθλητής μας προ- ετοιμάζεται ήδη με την εθνική ομάδα, της οποίας αποτελεί πλέον βασικό στέλεχος, για τους διεθνείς αγώνες που θα γίνονται στη Γερμανία το Μαϊο. Τέλος, ο αθλητής Σταύρος Σαμιώτης, έλαβε την 4 η θέση στο σκιφ παίδων. Να ευχηθούμε καλή συνέχεια σε όλους τους αθλητές μας, στον προπονητή Χάρη Χρήστου και στην ψυχή του Ν.Ο.Λ., Γιάννη Λυτσάκη. Λημνιοί αθλητές προπονούνται .. κάτω απο το Κάστρο τη Μύρινας Ο Πολιτισμος ειναι η βαρια βιομηχανια της Ελλαδας..” , Ο Πολιτισμος ειναι η βαρια βιομηχανια της Ελλαδας..” , Μελινα Μερκουρη Μελινα Μερκουρη ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ ... ... το μηνιαίο.. εφημεριοδικό σας!! ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΙΟΣ 2010 αρ. φύλλου 14 τιμή: 2 ευρώ Συνεργασια ειναι .. η δυνατοτητα να μιλας και να επικοινωνεισ με τους γυρω σου, βρισκομενος σε ενα δημιουργικο διαλογο. Συνεργατης ειναι αυτος, ο οποιος δουλευει για να αναβαθμιστει η ζωη σου .. ΜΑΙΟΣ 2010 Κ. Τσόπανος - Π. Μαγδανής ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΞΕΝΑΓΟΣ - ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

description

TA LIMNIA - MAY 2010

Transcript of TA LIMNIA - MAY 2010

Page 1: TA LIMNIA - MAY 2010

Τα

Λήμ

νια

δεν

είναι

για

τον

κάδο

..! α

φού

τα

μελε

τήσ

ουμε

..”χ

αλα

ρά”,

τα

κρα

τάμε

στο

αρχ

είο μ

ας,

τα π

ροσ

φέρ

ουμε

σε

γνω

στο

ύς μ

ας

ή τα

επι

στρ

έφου

με σ

τους

εκδ

ότες

.

Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου (Ν.Ο.Λ.) τιμά το νησί μας

φέρνοντας και πάλι σημαντικές διακρίσεις:

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπη-λασίας που έγινε στην Καστοριά την 1 & 2 Μαϊου, ο αθλητής Παναγιώτης Μαγδανής, κατέλαβε την 1η θέση (χρυσό μετάλλιο) στην κατηγορία σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών. το δίδυμο Κώστας Τσόπανος & Π. Μαγδανής, κατέλαβε την 3η θέση στο διπλό σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών. Ο Π. Μαγδανής συμμετείχε με την εθνική ομάδα κωπηλασίας στους αγώνες του Κυπέλλου Εθνών στο Πιεντελούκο της Ιταλίας, όπου κατέ-λαβε την 5η θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κάτω των 23 ετών. Ο ταλαντούχος αθλητής μας προ-ετοιμάζεται ήδη με την εθνική ομάδα, της οποίας αποτελεί πλέον βασικό στέλεχος, για τους διεθνείς αγώνες που θα γίνονται στη Γερμανία το Μαϊο. Τέλος, ο αθλητής Σταύρος Σαμιώτης, έλαβε την 4η θέση στο σκιφ παίδων. Να ευχηθούμε καλή συνέχεια σε όλους τους αθλητές μας, στον προπονητή Χάρη Χρήστου και στην ψυχή του Ν.Ο.Λ., Γιάννη Λυτσάκη.

Λημνιοί αθλητές προπονούνται .. κάτω απο το Κάστρο τη Μύρινας

“ “ Ο Πολιτισμος ειναι η βαρια βιομηχανια της Ελλαδας..” , Ο Πολιτισμος ειναι η βαρια βιομηχανια της Ελλαδας..” , Μελινα Μερκουρη Μελινα Μερκουρη

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑΤΑ ΛΗΜΝΙΑ......

το μηνιαίο.. εφημεριοδικό σας!!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΛΑΙΑ

ΜΑΙΟΣ 2010αρ. φύλλου 14τιμή: 2 ευρώ

Συνεργασια ειναι .. η δυνατοτητα να μιλας και να επικοινωνεισ με τους γυρω σου,

βρισκομενος σε ενα δημιουργικο διαλογο. Συνεργατης ειναι αυτος, ο οποιος

δουλευει για να αναβαθμιστει η ζωη σου ..ΜΑΙΟΣ 2010

Κ. Τσόπανος - Π. Μαγδανής

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΞΕΝΑΓΟΣ - ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Page 2: TA LIMNIA - MAY 2010

EDITORIALEDITORIAL EDITORIAL

Ιδιοκτήτης - Εκδότης - Διευθυντής: Νίκος Ι. Ψαρρός Αρχισυνταξία: Νίκος Ψαρρός Οργάνωση παραγωγής: Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΕμπορικό τμήμα: Άγγελος Κελάρης Συνεργάτες τεύχους: Μαρία Κατσάνου, Τριανταφυλλιά Παληογιάννη, Κώστας Δώρας, Παντελής Κελεσίδης , Ελένη Τσιγιάννη, Νέλλη Ψαρρού, “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, Μανώλης Σηφογιωργάκης.Σχέδια - σκίτσα: Γιώργος ΚαριακλήςΦωτογραφία: Παντελής Πραβλής

post: Ν. Μαδύτου 21, 81400 - Μύριναfax: 22540 22324e-mail: [email protected]

- ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ -

Πολιτισμός - Περιβάλλον - Νεολαία ISSN: 1791-9134 / κωδικός: 8474

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣΑγγελίες

Διαφημίσεις - Καταχωρήσειςfax. : 22540 22324mob: 6951818818

“ΕΚΛΟΓΟΜΕΝΟΥ” 2010Τον τελευταίο καιρό πολιτικοί, παράγοντες και .. «λοιποί συγγενείς» μας λένε όλο παράπονο..: «πέστε καμιά καλή κουβέντα και για μας..!» Στην αρχή απορήσαμε αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αναμέ-νοντας και την ψήφιση του περιβόητου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν μπορούν να επιλέξουν το προϊόν που τους ταιριάζει από το φετινό μας κατάλογο επικοινωνιακής υποστήριξης επίδοξων πολιτευτών, ο οποίος δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς ψήφων:

ΕΚΛΟΓΟΜΕΝΟΥ 2010● Μια καλή κουβέντα . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . 400 e● 2 καλές κουβέντες . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 700 e

(στις 3 καλές κουβέντες η μια δώρο)● Πολυμεσικό γλύψιμο . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1000 e/ ημέρα● Εβδομαδιαίο γλύψιμο . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4.000 e● Μηνιαίο γλύψιμο . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15.000 e● Προεκλογικό γλύψιμο . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50.000 e ● Στημένες συνεντεύξεις τύπου . . . . . . . . . . . . . 500 e/ τμχ. ● Extra δημοσιότητα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 300 e (με δικό μας paparazzi)

● Άρθρα αποπροσανατολισμού . . . . . . . . . . . 750 e/ τμχ.● Σύνταξη λόγων για «μπαλκόνια» . . . . . . . . . .1600 e/ λόγο ● Κείμενα απολογίας για απαράδεκτα έργα . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 e/ σελίδα● Κείμενα επιμερισμού ευθυνών σε άλλους . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 e/ στήλη ● Κείμενα γενικής χρήσης/ ασυναρτησίες . . . . . . ΔΩΡΕΑΝ● Image making / πολιτικά προφίλ . . . . . . 10.000 e/ κεφάλιSUPER ΠΑΚΕΤΟ υπηρεσιών (για θητεία) . . . . . . . . 1.300.000 e (ΕΓΓΥΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ)

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο φ.π.α. και η «καρπαζιά» που θα φάμε από τους αναγνώστες.

Για τους νεοεισερχόμενους στην πολιτική θα υπάρχει σημαντική έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο εμπορικό τμήμα της εφημερίδας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεχόμαστε μόνο μετρητά και επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. ΒΕΡΕΣΕ ΤΕΛΟΣ!

Judgement day(Ημέρα της κρίσης)

κρίσηκρίση

κρίση

κρίσηκρίση

Κρίση έχουμε λέει, κρίση παγκόσμια, κρίση και στην ελληνική οικονομία, κρίση που θα χτυπήσει και τον τουρισμό. Κρίση που θα μας αναγκάσει να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Κρίση που αναγκάζει τους λημνιούς επιχειρηματίεςνα παραιτηθούν απο τις επιχειρήσεις τους. Kρίση που επικαλούνται οι τράπεζες για να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις κλείνοντας την στρόφιγγα του ρευστού. Αλλά .. για να σταθούμε μια στιγμή, ας ηρεμήσουμε για λίγο κι ας σκεφτούμε .. Από πού πληροφορηθήκαμε για την κρίση; Την είδαμε στο πετσί μας; Όχι. Από πού μάθαμε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Είδαμε τα αρχεία του υπουργείου οικονομίας; Όχι! Οι ευρωπαίοι ελεγκτές και το Δ.Ν.Τ πως μέτρησαν το έλλειμμα; Ήταν κανείς σας μπροστά στον έλεγχο; Δημοσιεύτηκαν τίποτε έγγραφα; Όχι! Και τα μέτρα πως πάρθηκαν; Ανατέθηκε σε κάποιο πανεπιστήμιο να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση και το χρέος της Ελλάδας; Έγινε καμιά μελέτη η οποία να παρουσιάζει βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της χώρας; Όχι!Έγινε μήπως δημόσια διαβούλευση για την κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης; Έγινε μήπως κάποιο δημοψήφισμα; ΄Όχι!

Η πρωτοφανής «κρίση» δεν αναφέρθηκε από κανένα σοβαρό επιστήμονα, ως έκτακτο γεγονός που χρήζει δραστικών/ αντιλαϊκών λύσεων. Αντιθέτως όλοι οι πραγματικοί άνθρωποι του πνεύματος τόνισαν την ανάγκη να βγούμε από τη λογική του δανεισμού, των επιδοτήσεων και της θεσμικής καταστολής της παραγωγικής μας διαδικασίας, από την οποία υποφέρουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μας πορείας!

Η «κρίση» εδραιώθηκε/ τεκμηριώθηκε από: ● Εφημερίδες ● Τηλεόραση● Ελληνική «κυβέρνηση» και πολιτικά

κόμματα● Εταιρίες «αξιολόγησης», (που τίθενται

υπό αμφισβήτηση σε ΗΠΑ και Ε.Ε.)● Μεγάλες διεθνείς τράπεζες (για

μερικές έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα)

Εσείς τώρα μεγάλα παιδιά είστε, αναλογιστείτε την αξιοπιστία των «εταίρων», ζυγίστε την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, σταχυολογήστε τις πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδίζεστε καθημερινά, και μετά αποφασίστε αν θα περάσετε κι εσείς την προσωπική σας «κρίση».

Το Άτομο και η ΟμάδαΔύο είναι τα ουσιώδη συστατικά της ανθρώπινης ζωής: Το Άτομο και η Ομάδα. Το άτομο έχει φυσική και ηθική ύπαρξη. Η ομάδα έχει ύπαρξη μόνο ηθική, η οποία όμως είναι επίσης απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή, όσο και η φυσική ύπαρξη του Ατόμου.Από τα πηγαία αυτά συστατικά της ανθρώπινης ζωής αναβλύζουν οι Ιδέες, πολιτικές και κοινωνικές. Το Άτομο για να αναπτυχθεί ζητά την Ελευθερία. Η Ομάδα, για να υπάρξει, θέλει την τάξη.Το Άτομο διεκδικεί το Δικαίωμα. Η Ομάδα επιβάλλει το χρέος. Η Απολυταρχία, και μαζί με αυτήν όλα τα ποικιλώνυμα καθεστώτα της Βίας, συνθλίβει το Άτομο εν ονόματι της Ομάδας. Γι αυτό καταστέλλει την Ελευθερία στο όνομα της τάξης. Παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα στο όνομα του κοινωνικού χρέους. Αντιθέτως η Οχλοκρατία, και μαζί με αυτήν επίσης όλα τα ποικιλώνυμα καθεστώτα της Αναρχίας, αναγνωρίζει εις βάρος της Ομάδας. Αποθεώνει την Ελευθερία και το Δικαίωμα. Παραβλέπει το Χρέος και αποσυνθέτει την Τάξη. Αλλά είναι προφανές, ότι εκείνο το Πολίτευμα είναι άριστο, το οποίο ισορροπεί το Άτομο και την Ομάδα, κατά συνέπεια, συμφιλιώνει το Δικαίωμα και την Υποχρέωση, την Ελευθερία και την Τάξη.Διότι και το Άτομο και η Ομάδα αποτελούν συστατικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής, και πρέπει και τα δύο να συνυπάρχουν και να προάγονται για την ευημερία και την ανύψωση των ανθρώπων. Της αλήθειας αυτής έχουμε ιστορική κύρωση: Οσάκις στην ιστορία επικρατεί η Αναρχία, με την ασύδοτη ελευθερία, η Τάξη κραυγάζει. Και οσάκις επικρατεί η Βία, με την ασφυξία της τάξεως και του χρέους, η Ελευθερία κραυγάζει. Διότι η υγεία της ανθρώπινης ζωής ευρίσκεται στη συνύπαρξη και την ισορροπία τους.

Και το Πολίτευμα αυτό του Μέτρου, της Ισορροπίας, της ανωτέρας συνθέσεως είναι η Δημοκρατία.

Γ. Παπανδρέου, ΑΘΗΝΑΙ 1931

ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ-ΙΕΚ ΜΥΡΙΝΑΣ

Μύρινα, 03-05-2010

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΠροκηρύσσεται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός με εσώκλειστες προσφορές για εξαετή εκμετάλλευση του κυλικείου των σχολείων Γενικού Λυκείου Μύρινας Λήμνου και ΕΠΑΛ Μύρινας Λήμνου, (Λ. Δημοκρατίας 16).Απαιτούμενα δικαιολογητικά:Α) αίτηση ενδιαφερομένου,Β) προσφορά ποσού ανά μαθητή (σε κλειστό αδιαφανή φάκελο)Γ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας,Δ) εγγυητική επιστολή 300,00 Ευρώ. Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών: Έως τις 13:00 της 16ης Ιουνίου 2010 ημέρα Τετάρτη. Περισσότερες πληρο-φορίες στα τηλέφωνα: 2254024553 ΓΕΛ Μύρινας 2254023212 ΕΠΑΛ Μύρινας (09:00-13:00 καθημερινά).

Η πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Λυγδά Ιουλία

2 ΠΟΛΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Page 3: TA LIMNIA - MAY 2010

..το δικαίωμα του κάθε πολίτη να απολαμβάνει ένα ευρύτερο υψηλής αισθητικής αξίας περιβάλλον; Ποια είναι τα όρια; Υπάρχει σύγκρουση ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος. Φυσικά το δεύτερο υπερισχύει, ωστόσο για τη διασφάλιση της κατά το δυνατόν μικρότερης παραβίασης του ιδιωτικού δικαιώματος, θα έπρεπε ο νομοθέτης να ορίσει σε κάθε περιοχή συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία και μορφές πληρούσες το κριτήριο της αισθητικής που ο ίδιος καλώς έχει θέσει, αλλά κακώς δεν έχει εκτενώς δια παραδειγμάτων συγκεκριμενοποιήσει.

Δεν είναι δυνατόν οι αρμοδιότητες του Σ.Χ.Ο.Π. να περιγράφονται αποκλειστικά στο άρθρο 3 του παραπάνω Π.Δ., και κάθε περαιτέρω διευκρίνιση να γίνεται μόνο με εγκυκλίους του ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, οι οποίες πράγματι παραχωρούν στο Σ.Χ.Ο.Π. πληθώρα περιπτώσεων επί των οποίων μπορεί να γνωμοδοτήσει κατά το δοκούν και παρά το γεγονός ότι ο Γ.Ο.Κ άλλως ορίζει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο 54/1988 το Σ.Χ.Ο.Π., μπορεί να γνωμοδοτήσει για: «την ελεύθερη τοποθέτηση κτιρίου, και τη δυνατότητα τήρησης απόστασης 2,50 μέτρων από τα όρια του όμορου οικοπέδου.»Πιο απλά, λοιπόν, ενώ ο Γ.Ο.Κ. δίνει τη δυνατότητα στο μηχανικό να σχεδιάσει το κτίριο στα όρια του οικοπέδου, το Σ.Χ.Ο.Π. έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν το κτίριο τελικά θα χτιστεί στα όρια του οικοπέδου ή ενδότερα. Προφανώς, η κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους πολιτικούς μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες, αφού δεν υπάρχουν σαφείς διατάξεις που να ορίζουν τί είναι νόμιμο και τί παράνομο. Τί μπορείς να χτίσεις και τί όχι; Οι πολεοδομικές διατάξεις, διάσπαρτες σε πλήθος νομοθετημάτων, αποτελούν το πιο άναρχο κομμάτι των ελληνικών νόμων, αφού ουδέποτε έχουν κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο. Υπάρχουν κενά νόμου (που δημιουργούν προβλήματα, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας) που ο νομοθέτης οφείλει να καλύψει, έτσι ώστε όχι μόνο να προστατέψει την αισθητική αξία των παραδο-σιακών μορφών και το τοπικό χρώμα της κάθε περιοχής, αλλά και την εύτακτη λειτουργία της οικοδομικής δραστηριότητας, στην οποία μεγάλο ποσοστό όχι μόνο του λημνιακού, αλλά του ελληνικού λαού στηρίζει την επιβίωση του. Κι ο νομοθέτης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Υποδομών Μετα-φορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το Υπου-ργείο Περιβάλλλοντος. Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, ο Υφυπουργός κ. Σηφουνάκης είναι αρμόδιος να νομοθετήσει, δηλαδή να κάνει τη δουλειά για την οποία τον εκλέξαμε, όσο δύσκολη και χρονοβόρα κι αν είναι, κι όχι να δίνει προφο-ρικές ή έστω γραπτές εντολές που, όπως αποδει-κνύεται, κανένα πρόβλημα δε λύνουν. Εξάλλου, για να νομοθετήσει δεν χρειάζονται επιπλέον κονδύλια, χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση!

Είμαι σίγουρη ότι και οι 86 Λημνιοί των οποίων οι άδειες εκκρεμούν θέλουν το σπίτι τους να γίνει όμορφο, ωστόσο θα όριζαν το όμορφο με 86 διαφορετικούς τρόπους. Και φυσικά το κράτος δεν πρέπει να επιτρέψει 86 ή 10.086 διαφορετικές απόψεις περί αισθητικής να πάρουν μορφή, δημιουργώντας έτσι αρχιτεκτονικό χάος στο λημνι-ακό τοπίο. Ωστόσο, η αισθητική, όσο αφηρημένη έννοια κι αν είναι, εφόσον ο νομοθέτης τη χρησιμο-ποιεί ως κριτήριο, πρέπει στο μέτρο του δυνατού να αποσαφηνισθεί, κι όχι να επιβάλλεται από το εκάστοτε Σ.Χ.Ο.Π. σύμφωνα με τις απόψεις των μελών του, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η αισθητική των τελευταίων αγγίζει ενίοτε το άριστο.

Η οικονομία της Λήμνου, εδώ και μισό χρόνο, πλήττεται σ΄ ένα βασικό της κομμάτι, την οικοδομή. Όλα τα συναφή επαγγέλματα (εργολάβοι, ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.) πνέουν τα λοίσθια. Κι αυτό δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όχι! Στην περίπτωση της Λήμνου θα μπορούσε κανείς να πει ότι, ως ένα βαθμό, «βάζουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα μάτια μας». Ο λόγος είναι ότι το Σ.Χ.Ο.Π. δεν έχει συνεδριάσει από την 26-11-2009 κι ως εκ τούτου ουδεμία άδεια ανέγερσης οικοδομής εγκρίθηκε έκτοτε. Η αιτία είναι, όπως με ανακοίνωση της, μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Σ.Χ.Ο.Π., ότι «ακυρώθηκαν συνολικά 12 συνεδριάσεις είτε λόγω μη προσέλευσης των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών μελών του ΤΕΕ, είτε κατόπιν κατάληψης του χώρου συνεδριάσεων από πολυμελή ομάδα μηχανικών και υπομηχανικών». Οι πολιτικοί μηχανικοί της Λήμνου, θα λέγαμε ότι απεργούν, καταλογίζοντας στην πρόεδρο του Σ.Χ.Ο.Π., σύμφωνα με υπόμνημα διαμαρτυρίας τους, «υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του Σ.Χ.Ο.Π., καταστρατήγηση του Γ.Ο.Κ. (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) εις βάρος του πολίτη, εμπάθεια και κακή προδιάθεση απέναντι στην πλειοψηφία των μηχανικών, καθώς και …μεροληψία». Κατά την άποψη, λοιπόν, των μηχανικών, η πρόεδρος του Σ.Χ.Ο.Π. απέρριψε πολλές άδειες, οι οποίες θα εγκρίνονταν, αν οι κρίσεις της ήταν αντικειμενικές και αμερόληπτες. Κι αναρωτιέται κανείς πόσες είναι οι άδειες που απορρίφθηκαν; Η πρόεδρος στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης θητείας της «εξετάστηκαν συνολικά 232 υποθέσεις από τις οποίες οι 168 (72,41%) είχαν θετική γνωμοδότηση, οι 31 (13,36%) είχαν αρνητική γνωμοδότηση και οι 27 επανεξετάστηκαν και προχώρησαν». Δηλαδή οι 7 στις 8 υποθέσεις εγκρίθηκαν. Είναι λίγες; Είναι πολλές; Είναι αρκετές; Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στο Σ.Χ.Ο.Π. «86 υποθέσεις προς εξέταση». Κι είναι σίγουρα πολλές! ΄Οσον αφορά τις παραπάνω κατηγορίες της μεροληψίας και της εμπάθειας πραγματικά δεν μου πέφτει λόγος, διότι αγνοώ τις εξατομικευμένες περιπτώσεις. Όσον, όμως, αφορά την υπέρβαση αρμοδιοτήτων, και προσεγγίζοντας το θέμα νομικά, μπορώ να πω ότι η νομοθεσία, η οποία ορίζει τις αρμοδιότητες του Σ.Χ.Ο.Π. είναι τόσο γενική που δύσκολα θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί υπέρβαση αρμοδιοτήτων. Συγκεκριμένα, η παρ. 1 του άρθρ. 3 του Π.Δ. 578/75 ορίζει ότι η επιτροπή «εξετάζει και ελέγχει τα υποβαλλόμενα σχέδια από την πλευράς της αισθητικής εντάξεως αυτών προς το περιβάλλον, της εναρμονίσεως αυτών προς τα ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία και του σεβασμού της φυσιογνωμίας και της αισθητικής αξίας των παραδοσιακών μορφών …» Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι ο νόμος έχει δώσει στο Σ.Χ.Ο.Π. την αρμοδιό-τητα να επεμβαίνει στα υποβαλλόμενα σχέδια με βασικό κριτήριο την αισθητική των μελών του, η οποία αποτελεί κριτήριο ασαφές και μη δυνάμενο υπερβάσεως λόγω της υποκειμενικότητας του.

Η αρχιτεκτονική αναρχία που μαστίζει τη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στα έργα

που εγκρίνονται, αλλά στην έλλειψη ελέγχου ως προς ποια τελικά είναι τα

έργα που πραγματοποιούνται.

Η οικοδομή στη Λήμνογράφει η Τριανταφυλλιά Παληογιάννη

3ΑΝΑΠΤΥΞΗΤΑ ΛΗΜΝΙΑ . . . . . . ΜΑΙΟΣ 2010

Φυσικά, ο νόμος προέβλεψε ότι το Σ.Χ.Ο.Π. πρέπει να δρα «βάσει των γενικών αρχών της Αρχιτεκτο-νικής επί προϋποθέσεως μη περιοριζούσης την ελευθέρα καλλιτεχνική πρόθεση του μελετητή»(παρ.2 αρθρ.3 Π.Δ. 578.75), ωστόσο εναπόκειται στη δια-κριτική του ευχέρεια να κρίνει την μη εκτέλεση «προ-δήλως ακαλαίσθητων έργων». Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν παραβιάστηκε ή όχι η ελεύθερη καλλιτε-χνική έκφραση του μελετητή. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν το έργο ήταν προδήλως ακαλαίσθητο (κοινώς έκτρωμα) ή απλά δεν ταίριαζε με την αισθητική του ελεγκτή. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν η άποψη του Σ.Χ.Ο.Π. ήταν πιο κοντά στις γενικές αρχές της Αρχιτεκτονικής από εκείνη του μελετητή. Η τελική απόφαση για την εκτέλεση ή μη ενός έργου είναι του Σ.Χ.Ο.Π., κι όχι μόνο είναι υποχρεωτική, αλλά είναι και ανέλεγκτη, διότι δεν υπάρχει δευτερο-βάθμιο όργανο προς το οποίο να μπορεί να προ-σφύγει ο ιδιώτης για την επανεξέταση του έργου. Και το ερώτημα είναι: παραβιάζεται ή όχι το δικαίω-μα του εκάστοτε πολίτη να δώσει στην ιδιοκτησία του όποια μορφή η αισθητική του επιτάσσει; Και στην αντίθετη περίπτωση, παραβιάζεται ή όχι ..

ilovelimnos.gr

ilovelimnos.gr

Page 4: TA LIMNIA - MAY 2010

4 ΝΕΟΛΑΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Τον Απρίλιο είχαμε κι άλλη επέτειο «επανάστασης». (Όλο επαναστάσεις κι αναστάσεις είναι ο ελληνισμός. Επανάσταση του ΄21, «επανάσταση» της 21ης Απριλίου, ανάσταση του Θεανθρώπου, κλπ … Είναι αξιοπερίεργο πάντως, ότι παρά τις αναρίθμητες επαναστάσεις, ο λαός μας συνεχίζει να είναι δουλικός απέναντι στα συμφέροντα, ενώ παρά την σε ετήσια βάση ανάσταση του Θεανθρώπου, το βαθύτερο νόημα της διδασκαλίας του Χριστού παραμένει βαθιά θαμμένο από τους σύγχρονους παπα-businessmen ..)

Κατά την διάρκεια λοιπόν της «επανάστασης» των συνταγματαρχών, φυλακίστηκαν και διώχθηκαν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που σχετίζονταν με τον πολιτισμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν ότι στη χούντα ζούσαν καλύτερα. Διευκρινίζουν επίσης, ότι ζούσαν πιο ήσυχοι, ήταν πιο ασφαλείς, είχαν δουλειές, και ότι στην περίοδο της επταετίας έγιναν τα περισσότερα έργα (δηλ. γέμισε η Ελλάδα τσιμέντο χωρίς κανένα σχεδιασμό για το μέλλον). Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δύσκολα μπορεί να αντικρούσει κανείς την επιχειρηματολογία των «επαναστατών». Βρισκό-μαστε στο 2010 και η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινα, η ηθική και πολιτισμική κατάπτωση είναι άνευ προηγουμένου, ενώ κανένα απολύτως όραμα δεν διαφαίνεται από τη λέσχη των πολιτικών. Μοιάζει λοιπόν σα να ήρθε η ώρα για μια ακόμα επανάσταση. Κι όλοι προετοιμάζονται:● Οι ρομαντικοί του φασισμού στήνουν με το μυαλό τους και με τα μολυβένια στρατιωτάκια τους, σενάρια «επανάστασης». ● Οι καπιταλιστές επιζητούν την «επαναστατική απελευθέρωση» των αγορών, της κερδοσκοπίας, των ηθών, του εμπορίου (δηλ. εφαρμογή του αρχέγονου νόμου της ζούγκλας και της επικράτησης του ισχυρού). ● Οι κομμουνιστές (δηλαδή το ιδεολογικό αντίθετο το καπιταλισμού και του φασισμού) μιλάνε για «επανάσταση κατά του καπιταλισμού», ελπίζουν μάλιστα να επαναληφθεί το 1917! ● Οι τηλεδημαγωγοί μιλάνε για «κοινωνική επανάσταση» που θα προκληθεί από την ακρίβεια και την ανεργία. Επανάσταση, επανάσταση, επανάσταση…

Ο Καταπιεσμένος, αρέσκεται να φλερτάρει με τις λέξεις Επανάσταση και Ανάσταση γιατί είναι λέξεις γεμάτες υποσχέσεις. Ποια είναι όμως η σύγχρονη φυλακή, στην οποία είμαστε όλοι έγκλειστοι; Ποια είναι το ανυπόφορα στοιχεία της σύγχρονης ζωής που έχουν φέρει για ακόμα μια φορά στα χείλια μας την λέξη επανάσταση;

Παρατηρήστε λοιπόν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, Ένας άνθρωπος της πόλης... Ξυπνάει ..,

... μπαίνει στο αυτοκίνητό του (που θα ξεχρεώσει σε 10 χρόνια), μπλέκει στην κίνηση για καμιά ώρα, παρκάρει, δουλεύει, ξεπαρκάρει, γυρνάει στο σπίτι του (που θα ξεχρεώσει σε 40 χρόνια..), τρώει, κοιμάται, ξυπνάει, χαζεύει (κυριολεκτικά) στην τηλεό-ραση, τρώει, χαλαρώνει και κοιμάται (όσο του επιτρέπουν οι έννοιες που σβουρίζουν στο κεφάλι του). Την άλλη μέρα ξαναξυπνάει …κ.ο.κ. Α! και κάθε τόσο «ξεσκάει» πηγαίνοντας σε κανένα αποπνικτικό σημείο διασκέδασης και το καλοκαίρι κάνει «διακοπές». Παράλληλα «μεγαλώνει» και τα παιδιά (αν δεν τον έχει στειρώσει το άγχος..), στέλνοντάς τα όλη μέρα στα φροντιστήρια για να μην τα έχει μέσα στα πόδια του. Αυτή είναι η καλή περίπτωση ζωής και αφορά την κατηγορία «νεοραγιάδες», δηλ. τους ανασφαλείς ανθρώπους που διορίστηκαν έγκαιρα στο δημόσιο ή έχουν στήσει μια καλή δουλίτσα, την οποία διατηρούν με αντάλλαγμα τη «σιωπηλή συνενοχή» τους. Οι άνθρωποι αυτοί ψηφίζουν «δαγκωτό», με ..κλειστά ψηφοδέλτια που τους βάζουν στο στόμα οι διάφοροι δημαγωγοί, και προβληματίζονται για την κατάντια της χώρας μόνο για όσο διαρκεί το δελτίο ειδήσεων. Αν λοιπόν η περίπτωση που αναφέρθηκε παραπάνω είναι η καλή περίπτωση ζωής (πράγματι για τον «νεοέλληνα» αποτελεί πρότυπο ζωής), φανταστείτε τις χειρότερες περιπτώσεις ζωής, δηλ. τους νέους που δεν εκφράζονται από κανένα κοινωνικοπολιτικό σχήμα, που δεν τους επιτρέπεται να ενταχθούν και να απελευθερώσουν την δημιουργικότητά τους, που δεν ξέρουν αν θα έχουν στο μέλλον φαγητό να φάνε ή νερό να πιούνε ή οξυγόνο να αναπνεύσουν, που αμφιβάλλουν για το αν αξίζει να φέρουν παιδιά στον κόσμο που ζούμε, που δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις, που οι γονείς τους πιέζουν να δώσουν στο ΑΣΕΠ για να βολευτούν στο δημόσιο και που το Κράτος τα εγκαταλείπει άνεργα μόλις τελειώσουν τις δεκαετείς (και βάλε) σπουδές τους!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι από μόνος του λόγος για επανάσταση.. Μια επανάσταση που θα έρθει απλά και φυσιολογικά, όπως η εκδίκηση της φύσης απέναντι στο αλλοτριωμένο από την κερδοσκοπία και τη μεγαλομανία σύγχρονο μοντέλο παγκοσμιοποιημένης διακυβέρνησης. Όμως, η νέα τάξη πραγμάτων δεν θα αφήσει χώρο για πιόνια του φασισμού ή του κομμουνισμού ή του νεοφιλελευθερισμού ή κάθε τύπου κουφιο-κεφαλάκηδες που ξεκινάνε να επαναστατήσουν απλά και μόνο για να εκτοπίσουν τους «άλλους» και να πάρουν με τη σειρά τους την κεφαλή στο τραπέζι, όπου συντελείται το αιώνιο φαγοπότι.

Η πραγματική επανάσταση θα είναι η αυθόρμητη αποκαθήλωση του απολίτιστου ζώου που θα δώσει επιτέλους τη θέση του στον άνθρωπο - δημιουργό.

Γιατι στεκόμαστε εδώ με τις στολές μας, με σημαίες και χάρτινα καραβάκια στα χέρια..Απλά να μεγαλώσουμε θέλουμε!Θα μας βοηθήσετε;

Επ-ανάσταση μωρέ...

Γιατί καταλάβαμε την Εφορία..Απλά να δουλέψουμε θέλουμε! Θα μας ακούσετε;

Γιατί παρελαύνουμε με πανώ την 25η Μαρτίου.. Απλά να ζήσουμε θέλουμε!Θα μας αφήσετε;

Γιατί ...

Page 5: TA LIMNIA - MAY 2010

5Η “ΜΙΚΡΗ” ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΑ ΛΗΜΝΙΑ . . . . . . ΜΑΙΟΣ 2010

- Υπάρχει έξαρση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Λήμνο;- Πάντα υπήρχε πρόβλημα εδώ στη Λήμνο. Τώρα τελευταία όμως γίνεται μεγαλύτερη διακίνηση “σκληρών” ναρκωτικών. - Δηλαδή;- Έχουνε έρθει στο νησί μας η ηρωίνη και η κοκαίνη,ενώ παλιότερα κυκλοφορούσε μόνο χασίς. - Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Πάντως δεν έχουν γίνει συλλήψεις. - Έχουμε όμως βρει ηρωίνη σε ένα σπίτι- Μιλάτε γι αυτό το τελευταίο περιστατικό;- Ναι- Αυτό πάντως ήτανε μια περίπτωση ενός ανθρώπου που ήτανε χρόνια χρήστης και ζούσε εκτός Λήμνου, γι αυτό μιλάτε ή γενικότερα;- Γενικότερα υπάρχει στο νησί μας, κυκλοφορεί. Οι χρήστες είναι οι ίδιοι αλλά πλέον χρησιμοποιούν πιο σκληρά ναρκωτικά.- Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, πως έρχονται εδώ αφού είμαστε ένα νησί .. γύρω γύρω θάλασσα.. Τα μεταφορικά μέσα είναι συγκεκριμένα, π.χ. βαπόρια. Πως το αντιμετωπίζετε;- Αντιμετώπιση δεν υπάρχει στο πως θα έρθουν, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να έρθουν, με σκάφη από τη θάλασσα, με μεταφορική ..- Αυτό εσείς πως μπορείτε να το ελέγξετε;- Η δυνατότητα για να το ελέγξουμε είναι ελάχιστη. Πρέπει να έχουμε την πληροφορία. Αν υπήρχε σκύλος θα είχαμε βρει πολλά! - Ως υπηρεσία, το έχετε ζητήσει αυτό;- Δεν υπάρχει, ούτε και η Μυτιλήνη έχει σκύλο.- Μα γιατί, τόσο δύσκολο είναι για το Κράτος;- Η αστυνομία της Μυτιλήνης που έχει τόσες υποθέσεις και γίνεται χαμός στα ναρκωτικά, έχει ζητήσει σκύλο αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν της τον δίνουνε. Το λιμενικό πάντως της Μυτιλήνης και η Χίος, απ΄ ότι ξέρω, έχουν σκύλο.- Εσείς με ποια μέσα θα μπορούσατε να ελέγξετε την κατάσταση καλύτερα; Υπάρχει μήπως έλλειψη προσωπικού;

- Ναι έχουμε γενικά έλλειψη προσωπικού, αλλά όταν έχουμε μια τέτοια υπόθεση θα κάτσουμε όλοι όσοι είμαστε εδώ να την δουλέψουμε 2 και 3 μέρες ..,- Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος στους γονείς, ότι οι συγκεκριμένοι χρήστες μπορεί να προσελκύσουν και άλλες ηλικίες, π.χ για οικονομικούς ή ψυχολογικούς λόγους… Εδώ πως μπορείτε εσείς να δράσετε; Ακούμε, ότι η αστυνομία γνωρίζει πρόσω-πα αλλά δεν κάνει κάτι. Εσείς τι έχετε να απαντήσετε; - Γνωρίζουμε πρόσωπα, αλλά για να τα πιάσουμε πρέπει να έχουμε στοιχεία. Άλλο το να γνωρίζεις κι άλλο το να βρούμε τέτοιες ουσίες πάνω του, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία. Αν τους βρούμε, ανεξάρτητα από την ποσότητα ή από το αν είναι γόνοι γνωστής οικογένειας, θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.- Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρείτε αποδείξεις για τα άτομα που προφανώς γνωρίζετε;- Είναι δύσκολο γιατί μας γνωρίζουν κι αυτοί. Ακόμα και καινούριοι που έρχονται αμέσως το μαθαίνουν. Είμαστε μικρή κοινωνία. - Ο φόβος ότι μπορεί να διαδοθούν τα ναρκωτικά από τους χρήστες και σε μικρότερες ηλικίες, είναι δικαιολογημένος;- Μα έτσι εξαπλώνονται τα ναρκωτικά. Ο ένας παρασέρνει τον άλλον. Πολλοί δοκιμάζουν έτσι από μόδα, ή από καπρίτσιο. Για μένα το πιο σημαντικό είναι οι βάσεις που παίρνει το παιδί από την οικο-γένεια. Αν ο κάθε γονιός τραβάει το δρόμο του και δεν ασχοληθούν, θα το χάσουνε το παιδί!- Από την άλλη τι μπορεί να κάνει και η κοινωνία;- Να συνεργαστεί μαζί μας και να μας δίνει πληροφορίες. Από εκεί και ύστερα τις επεξεργαζόμαστε. Δυστυχώς έχουν μειωθεί οι πληροφορίες που έρχονται.- Όταν υπάρχουν προβλήματα σε έξαρση, όπως τα ναρκωτικά ή οι πρόσφατες κλεψιές και οι δια-ρήξεις, ο κόσμος, δικαιολογημένα ίσως, πιστεύει ότι η υπηρεσία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. - Ε, δεν είμαστε και θεοί, να γνωρίζουμε ποιος έκανε την κλοπή. Κάνουμε την έρευνά μας,

επεξεργαζόμαστε και τις λιγοστές πληροφορίες. Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις, και οι ενδείξεις δεν είναι αρκετές για να κατηγορήσεις κάποιον. Πάντως η υπηρεσία δεν ολιγωρεί. Έχουμε στο μυαλό μας κάποια άτομα αλλά χρειαζόμαστε αποδείξεις. - Στο νησί έχουν προστεθεί πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως αλλοδαποί, στρατιωτικοί, φοιτητές.. Αυτή η ποικιλομορφία στη σύνθεση του πληθυσμού, σχετίζεται με το πρόβλημα; - Όχι, καθόλου. Τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργούν οι ντόπιοι! Κι εκτιμώ ότι τα κρούσματα των κλοπών θα αυξάνονται γιατί αυξάνονται και οι χρήστες των ουσιών. - Άρα λοιπόν, όπως λέει κι η παροιμία: «Όλα τα στραβά ψωμιά, όχι σε στραβή πινακωτή». Δεν φταίνε για όλα οι αλλοδαποί. - Όχι, όχι. Απλά μας βολεύει και το λέμε συνέχεια. - Κρατάμε λοιπόν από τη συζήτηση τα 3 βασικά σημεία: Αυξάνονται οι χρήστες, κυκλοφορούν σκληρά ναρκωτικά και ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών είναι ντόπιοι. Αυτά τα τρία σημεία πρέπει να μας απασχολήσουν όλους μας. - Τώρα που καλοκαιριάζει και πρέπει να αντιμετωπίσετε κι άλλα περιστατικά, όπως τροχαία, θα ενισχυθείτε με προσωπικό;- Ναι αλλά κι αυτό θα είναι μειωμένο.- Άρα λοιπόν για να πάρουμε σκύλο, για να γίνει η Λήμνος υποδιεύθυνση ή για να αυξηθεί το προσω-πικό, δεν υπάρχει προοπτική. Επομένως το πρόβλη-μα θα διαιωνίζεται και θα πρέπει εσείς να γίνεται οι superman για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.- Έτσι ακριβώς. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλη-μα. Έχουμε πάρα πολλά αντικείμενα, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες που έχουν μόνο ένα ή δυο αντικεί-μενα. Κλείνοντας θα ήθελα να πως ότι το γραφείο μου είναι ανοιχτό για τον κάθε πολίτη και για όποιο θέμα μπορώ να βοηθήσω, εκτός από το να σβήνω κλήσεις!!! Σας ευχαριστώ

Η Λήμνος στα.. “σκληρά” γράφει η Μαρία Κατσάνου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α.Τ. ΜΥΡΙΝΑΣ, ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΡΟΜΜΥΔΕΛΗ

Ένα νέο blog, νομίζουμε το πρώτο που αφορά τη Λήμνο, δημιουργήθηκε από μια ομάδα λημνιών... Αφήνουμε τους ίδιους να περιγράψουν την χαρακτηριστική και κλασσική ..”Λημνιά” στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα για το blog:

Η ιδέα ενός blog με θέμα τη Λήμνο γεννήθηκε ένα μεσημέρι στα ρηχά νερά, πριν κανένα μήνα περίπου πίνοντας, τι άλλο; ..ΤΣΙΠΟΥΡΟ! Κάποιος πετάχτηκε: "Ρε παιδιά δεν κάνουμε κάτι για τη Λήμνο στο internet;" Η πρώτη απάντηση: "Έλα μωρέ τόσα υπάρχουν". Ευτυχώς κανένας μας δεν τον άκουσε. Το ερώτημα λοιπόν ήταν τι να κάνουμε; Ένα blog, ένα site για τουρίστες ή ένα site με ότι καθημερινά απασχολεί το Λημνιό; Εκεί λοιπόν πετάγεται και ο πιο χαζός από όλους και λέει: "Γιατί δεν τα κάνουμε όλα μαζί;" Εκείνη τη στιγμή όλοι ενθουσιάστηκαν στην ιδέα. (Το "χαζός" θα το εξηγήσουμε κάποια άλλη στιγμή.) Έτσι δημιουργήθηκε το www.limnosisland.gr,μια ιστοσελίδα (και όχι “ιστιοσελίδα”, όπως έλεγε ο ένας από αυτούς με τα τσίπουρα που λέγαμε) για το Λημνιό αλλά και τον τουρίστα ,αλλά και το παρόν blog. (Τη σελίδα μη την ψάξετε ακόμα γιατί είναι υπό κατασκευή. Θα σας ενημερώσουμε μόλις ολοκληρωθεί).Λίγες μέρες μετά συζητώντας τα όλα αυτά με ένα συμπατριώτη μας από την Αυστραλία μας είπε ότι και εκείνοι εκεί σκέφτονταν κάτι τέτοιο. Κάτι που θα αφορά όμως περισσότερο τους μετανάστες από τη Λήμνο. Έτσι δημιουργήσαμε την ενότητα "Η Λήμνος εκτός Ελλάδας".

Ελπίζουμε όλη αυτή η προσπάθεια να βρει την ανάλογη ανταπόκριση και στήριξη από εσάς γιατί αλλιώς θα τερματιστεί σαν ποτέ να μην έγινε.  Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη. Ότι σας άρεσε, ότι σας χάλασε, ότι σας προβληματίζει καθημερινά, ότι νομίζετε ότι έχει νόημα να το διαβάσουν κι άλλοι στείλτε το μας και εμείς θα το δημοσιεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Πολλές φορές είναι ωραίο να μπορείς να λες ότι θες χωρίς να φοβάσαι τις συνέπειες. Περιμένουμε επίσης την κριτική και τις παρατηρήσεις σας για τον τρόπο που στήσαμε τις συγκεκριμένες σελίδες. Τι σας άρεσε. Τι όχι; Τι θα θέλατε να αλλάξουμε; Τι να προσθέσουμε; Θα είναι χαρά μας να βοηθήσετε και εσείς σε όλη αυτή την προσπάθεια.

 Η ομάδα δημιουργίας του www.ilovelemnos.gr 

ilovelimnos.gr γράφει o Γ. Ψούχλος

Page 6: TA LIMNIA - MAY 2010

Το χρονολόγιο του ΗφαίστουΗ «ΑΤΖΈΝΤΑ» ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

● Στις 30 Απριλίου ο καταπέλτης του «Ταξιάρχης» δεν άνοιγε με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μείνουν για αρκετή ώρα εγκλωβισμένοι στο πλοίο. ● Η Athens airways συνεχίζει να ακυρώνει πτήσεις (3 έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής) επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.● Αιφνίδιος θάνατος συμπολίτη μας από καρδιά. Η έλλειψη ιατροδικαστή ανάγκασε την οικογένεια του θανόντος σε απίστευτη ταλαιπωρία, αφού έπρεπε η νεκροψία να γίνει στην Μυτιλήνη ή στον Πειραιά. ● Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για «Καλλικράτη», πραγματοποιήθηκε τη δευτέρα 3 Μαϊου. Συμμετείχαν και Λημνιοί δήμαρχοι ως μέρος της διακόσμησης της αιθούσης αφού δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν. Το προεδρείο, όπως λένε, έδωσε το λόγο μόνο στις παρατάξεις.● Το προβατανθρωποχηματογωγό «Ταξιάρχης», δεξαμενίστηκε για επισκευές από 3 έως 6 Μαϊου . Κατά το διάστημα αυτό το πλοίο δεν αντικαταστάθηκε. Τα δρομολόγια αναβλήθηκαν. ● Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών της Λήμνου, στις 4 Μαίου, για το νομοσχέδιο της Α. Διαμαντοπούλου. Έντονος ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών, για το μέλλον του νησιού. ● «Απουσιάζω για αυτοψία» έγραφε έξω από την πόρτα του ΣΧΟΠ, την Τρίτη 4 Μαίου. Φυσικά η αυτοψία έγινε κατόπιν καταγγελίας κι όχι στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου. ● Η περιφέρεια έφερε ζεστό χρήμα για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που ήταν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο. ● Σε τουριστικές εκθέσεις βρέθηκε η Λήμνος, με εκπρόσωπο την εταιρία (ΑΜΚΕ), limnos touristic.● Πανελλαδική απεργία. Κλειστά τα μαγαζιά στην αγορά της Μύρινας την Τετάρτη 5 Μαίου. ● Κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων σχεδιάζει ο δήμος Μούδρου. «Αγωνιζόμαστε ακόμα για τους δυο δήμους, αν και όλα δείχνουν ότι θα γίνει τελικά ένας ..», λέει ο δήμαρχος, Κώστας Αδαμίδης.

Ο Καλλικράτης αποτελεί, μεταξύ άλλων, μέρος του εξουσιαστικού πακέτου που απαιτεί μείωση και ενδυνάμωση των κέντρων διαχείρισης του πολίτη, και την καλύτερη διάχυση αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω. (Όταν χειρίζεσαι 1 δήμαρχο αντί για 2,3 ή 4, τότε η πολιτική σου γίνεται πιο άμεση, γρήγορη και κεντρωμένη). Με λίγα λόγια το διοικητικό σχήμα γίνεται πιο έντονο, γρήγορο, ελαφρύ και οικονομικό. Δεν είναι καθόλου απίθανο στο μέλλον να μην έχουμε καν δήμαρχο στο νησί, αν υιοθετηθεί ένα ακόμη πιο λιτό μοντέλο διοίκησης, όπως: εξουσία - εκτελεστικά όργανα - πολίτης.

Εκλογικός νόμοςΟ νόμος, με τον οποίο θα γίνουν οι «mini βουλευτικές» εκλογές, τώρα μαγειρεύεται .. (όπως είπε κι ο πρωθυπουργός: «έχω δώσει εντολές κι ετοιμάζεται»). Πριν πάρουμε θέση για το θέμα «ένας ή δύο δήμοι;», θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο, ότι για μια ακόμα φορά θα κληθούμε να στηρίξουμε μια διαδικασία που καταργεί το Ελληνικό Σύνταγμα και την έννοια της Δημοκρατίας.

ΣυμπέρασμαΑν το νησί μας (με τα ιδιαίτερα προβλήματα)γίνει ένας δήμος, τότε δε θα έχουμε ένα υδροκέφαλο νησί με μονομερή ανάπτυξη στη Μύρινα (όπως υποστηρίζουν αρκετοί), αλλά ένα ακέφαλο νησί σε καθολική ύφεση που θα ερημώνεται χρόνο με το χρόνο. Μοναδική περίπτωση να βγει κάτι καλό από τον Καλλικράτη είναι να ενεργοποιηθούν σύλλογοι και να σχηματιστούν επιτροπές πολιτών που θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους νέους δήμους.. για να συμβουλέψουν, να συνεργαστούν, να ελέγξουν αλλά και να καταγγείλουν ή να μηνύσουν αν χρειαστεί.

Η Ευρώπη μια χώρα – Η Ελλάδα μια περιφέρεια. Η Ευρώπη έχει πλέον αποκτήσει την πρώτη της κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2009. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ομπάμα, είναι ευτυχές γεγονός γιατί έτσι δεν θα χρειάζεται να συνομιλεί με τον κάθε πρωθυπουργό αλλά μόνο με τον υπουργό εξωτερικών της Ευρώπης! Στην νέα ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βγάλει «βουλευτή». Σκεφτείτε ότι η Ελλάδα στην Ευρώπη είναι κάτι σαν τη Λήμνο μέσα στην Ελλάδα!

Το άγχος για «μεταρρύθμιση»Την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογής του, ο νέος πρωθυπουργός έβαλε μπροστά για καινούριο εκλογικό νόμο και Καλλικράτη. Πραγματικά δεν είναι ανεξήγητο το γεγονός, ότι η κεντρική διοίκηση λύσσαξε με τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ εκκρεμούν άλλα ζητήματα;

Κακό timingΑν υποθέσουμε ότι πράγματι βρισκόμαστε σε κρίση, ύφεση, κλπ, τότε είναι εντελώς κακό το timing του Καλλικράτη, με την λαιμητόμο της «οικονομικής κρίσης» να κατεβαίνει. Είναι σαφές, ότι κάποιος πιέζει την κυβέρνηση να τρέξει. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιος επιθυμεί τόσο σφόδρα τον Καλλικράτη;

ΚομματικοποίησηΟ Καλλικράτης θα μειώσει τους αιρετούς που είναι κοντά στον πολίτη. Επίσης στοχεύει στην ενίσχυση της γενικής τάσης για πλήρη κομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης.

Οικονομία - Κέρδος - έλεγχος - ταχύτηταΗ μεταρρύθμιση κάνει τη διαχείριση/ διοίκηση πιο οικονομική, αφού ελαχιστοποιούνται τα έξοδα για μισθούς, μίζες, κλπ.

Καλλικράτης .. ο αρχιτέκτονας!

6 ...ΛΙΓΟ ΑΠ΄ ΟΛΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Ο κ. Σηφουνάκης ήρθε επιτέλους στη Λήμνο... και όπως αποδείχθηκε χάσαμε το χρόνο μας. Ο υφυπουργός ήρθε στη συνέντευξη τύπου με ένα ντοσιέ που περιείχε τη γαλλική εφημερίδα

LE MOND, στην οποία αναγράφονταν σαφώς οι λύσεις που εφαρμόζουν οι ξένες κυβερνήσεις για την ελληνική οικονομία. Ο υφυπουργός απήγγειλε αποσπάσματα από την εφημερίδα – ύμνο, η οποία σύντομα θα αντικα-

ταστήσει το ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους έλληνες επιστήμονες. Στη συνέχεια οι παριστάμενοι “δημο-σιογράφοι” του φίλησαν το χέρι κι

Ο ερχομός του “Λημνάρχη” (ή αλλιώς.. τσάμπα χάσαμε το Σάββατό μας)

Λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου, ο κος Σηφουνάκης είχε συνάντηση με τη ΣΕΑ, τους μηχανικούς και την αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Στην 4 ωρη διαβούλευση ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα για το μέλλον μας, τα οποία περιληπτικά έχουν ως εξής: - Κοπιάστε κε Σηφουνάκη (σλουρπ, σλουρπ..). Καλώς μας ήρθατε!- Τι θέλετε πάλι μωρέ τσομπάνηδες και με ξεσηκώσατε σαββατιάτικα; Αφού σας είπα έχουμε κρίση. Γιατί δεν κάθεστε να ψοφήσετε πολιτισμένα; - Ε, κάνα καραβάκι, κάνα δρομολογιάκι, να βγάλουμε κι εμείς λίγο παντεσπανάκι (λέγανε οι πολίτες)- Καμιά επανεκλογή.. καμιά επιδότηση για κάνα έργο.. (λέγαν οι αιρετοί)- Να νομοθετήσετε για το ΣΧΟΠ, δε μπορεί να στηριζόμαστε σε εγκυκλίους και τις απόψεις υπαλλήλων για να δουλέψουμε .. (λέγαν οι μηχανικοί)- Γι αυτό με κουβαλήσατε εδώ σαββατιάτικα;;; Άντε γειά!

αυτός αναχώρησε για την Ηφαιστεία, μάλλον για να προλάβει να κλείσει εισιτήριο για τον “Φιλοκτήτη”.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΜΑΙΟΥ 2010

Page 7: TA LIMNIA - MAY 2010

Οι κοινωνικοί εταίροι που εμπλέκονται στο διάλογο για τους

«ανεμόμυλους»: ● Η ΡΑΕ, είναι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Η ΡΑΕ (που πλέον θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις αδειοδοτήσεις) δεν έχει αποδείξει ότι λειτουργεί βάση κάποιου συνολικού σχεδιασμού για την αειφορία ή με γνώμονα το να αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές. ● Ο επενδυτής, ο οποίος είναι ένας ιδιώτης που θέλει απλά να βγάλει λεφτά, άσχετα αν αυτό θα γίνει καίγοντας λιγνίτη ή πουλώντας αέρα κοπανιστό, ή απλά “βουτώντας” στις επιδοτήσεις.● Η Τίνα, η οποία βρήκε στο σακίδιό της ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους επενδυτές να στήσουν “αιολικά πάρκα” σε ένα εξάμηνο χωρίς περιβαλλοντικούς όρους ..και κυρίως χωρίς να προηγείται δημόσια διαβούλευση!● Οι τράπεζες που θα δώσουν τις «εγγυητικές» για το έργο, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους καταθέτες τους. ● Η ΔΕΗ, η οποία είναι μια εταιρία εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, προσεχώς ιδιωτική. ● Οι ψαράδες, οι οποίοι ανησυχούν μήπως στραβομουτσουνιάσουν τα ψάρια, τα οποία έχουν ήδη εξαφανιστεί από την υπεραλίευση.● Οι ντόπιοι παράγοντες, που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις ανεμογεννήτριες από τους ανεμόμυλους.● Τα «Μ.Μ.Ε.» με τους «ειδικούς» αναλυτές τους!● Η αυτοδιοίκηση που θα “γλύψει το κοκκαλάκι” που θα της πετάξει η εταιρία εκμετάλλευσης.● Οι λημνιοί καταναλωτές, που δουλεύουν για να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρευμάτος.● Mια θειά, που λέει ότι οι τεράστιοι «ανεμόμυλοι» θα κόβουν τη θέα!

7ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φρεσκοκομμένος (και ραμμένος στα μέτρα των “επενδυτών”) «πράσινος» νόμος:

● Προβλέπει με συνοπτικές διαδικασίες και ελλιπέστατη περιβαλλοντική εκτίμηση την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, εντός των εθνικών πάρκων και των προστατευομένων περιοχών. ● Παρακάμπτει την δημόσια διαβούλευση και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών.● Καταργεί την ισχύουσα διαδικασία περιβαλλο-ντικής αδειοδότησης, χωρίς όμως την ανάπτυξη άλλων εργαλείων, όπως το δασολόγιο, η χαρτο-γράφηση των οικοτόπων και τα διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura 2000.● Δεν προβλέπει κυρώσεις για όσους επενδυτές προβαίνουν σε κακές πρακτικές.● Παρέχει μικρό ανταποδοτικό τέλος προς τις τοπικές κοινωνίες.

Όλη η ελληνική κοινωνία είναι φυσικά υπέρ του να σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο και

να απεγκλωβιστούμε γενικώς από τον πετρελαιοκίνητο τρόπο ζωής. Ταυτόχρονα όμως θέλει να μπει σε μια νέα εποχή, κατά την οποία θα ανακτηθεί η χαμένη ποιότητα

ζωής. Θέλει επίσης να διώξει από την καμπούρα της την αχαλίνωτη κερδοσκοπία, ώστε να γίνει εφικτή μια βιώσιμη τοπική και

εθνική οικονομία. Το επενδυτικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες της Πλάκας συνάδει με τις

απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας;

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν μπορούν να πάρουν θέση. Ο διάλογος για τις «ανεμογεννήτριες της Πλάκας» θα συνεχιστεί … και τον επόμενο μήνα!

Η ενέργεια ανέκαθεν ήταν ένα σπουδαίο αγαθό - μέσο

ανάπτυξης - και το «απόλυτο καταναλωτικό προϊόν»

Το πετρέλαιο, ο πιο σημαντικός ορυκτός πλούτος (και η κύρια πηγή ενέργειας του σύγχρονου τρόπου ζωής), έγινε αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης μέχρι και αιτία πολέμων. Τώρα που το πετρέλαιο τελειώνει ή/ και επειδή η κοινή γνώμη αναζητά την χαμένη ποιότητα ζωής που τους στέρησε ο πετρελαιοκίνητος τρόπος ζωής ή / και επειδή το περιβάλλον πράγματι καταρρέει, οι κερδοσκόποι στράφηκαν στην πράσινη ενέργεια. Η τεχνολογία που μας επιτρέπει να απαγκιστρωθούμε από το πετρέλαιο υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν συμφέρουσα η απαγκίστρωση αυτή. Ήρθε λοιπόν ο καιρός, όπου όλοι (όσοι μπορούν) στρέφονται σε έναν άλλο ενεργειακό πόρο, που παρέχει η φύση δωρεάν, για να μας τον μοσχοπουλήσουν ..

Στη Λήμνο παίζει πολύ τελευταία το θέμα «Αιολικό Πάρκο». Μάλιστα έχει ξεκινήσει και κάποιος κοινωνικός διάλογος που αποσκοπεί στην «ενημέρωση» της τοπικής κοινωνίας. Η σύνθεση του πάνελ των κοινωνικών εταίρων (βλ. πίνακα δεξιά) που συμμετέχουν στο «διάλογο», δεν εμπνέει για πολύ «αειφορία»… Ειδικά αν συνδυαστεί και με τα παρακάτω στοιχεία:● Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ● Εισηγήσεις του προέδρου της ΡΑΕ για αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ. ● Τεράστιες επιδοτήσεις για αιολικά πάρκα

Πράσινη ανάπτυξη και.. “πράσινα” ά-λογαΛημνιών προβληματισμοί

ΤΑ ΛΗΜΝΙΑ . . . . . . ΜΑΙΟΣ 2010

«Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πραγματοποιείται αστυνομική έρευνα για τα αιολικά πάρκα, την ανάπτυξη των οποίων επιταχύνουν οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε. Οι αρχές που ασχολούνται με το πρόβλημα, υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το μέγεθος της απάτης αυτής και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος που γίνεται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Σίγουρα το εύκολο και υψηλό κέρδος λειτουργεί ως μαγνήτης για απατεώνες, διεφθα-ρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που θέλουν κυριολεκτικώς να πουλή-σουν αέρα… Πολλοί επικριτές της αιολικής ενέργειας, όπως ο Τζον Ετέρινγκτον, πρώην καθηγητής Οικολο-γίας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και συγγραφέας του έργου «Η Απάτη των Αιολικών Πάρκων», υποστηρίζει ότι όλος ο τομέας βασίζεται τόσο πολύ στις επιχορηγήσεις που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε όσους θέλουν να κερδίσουν με μη νόμιμους τρόπους.Ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστές, ειδικευμένοι στα αιολικά πάρκα, πέφτουν θύματα απάτης εξαιτίας της πολυπλοκότητας που έχει η δημιουργία τους.

Προβληματισμοί από το WWF ...Προβληματισμοί από το WWF ...ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δ. Καραβέλλας, τονίζει: «Προκαλεί μεγάλη απορία η επιμονή του υπουργείου στη δυνατότητα εγκατάστασης έργων ΑΠΕ παντού και χωρίς σεβασμό στο καθεστώς προστασίας της κάθε περιοχής…»● Αυξάνεται αδικαιολόγητα η τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειαςγια κάποιες κατηγορίες αιολικών πάρκων, π.χ. αιολικά στο μη-διασυνδεμένο σύστημα θα πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια ακριβότερα έως και 25% ακόμα και όταν συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού.● Παραμένει η δυνατότητα μεταβίβασης αδειών παραγωγής για έργα ΑΠΕ, οπότε ευνοούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας. Η απαγόρευση μεταβίβασης σταθμού ΑΠΕ πριν την έναρξη λειτουργίας θα έπρεπε να επεκταθεί στο σύνολο των έργων.● Παραμένει η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ με υψηλό προϋπολογισμό, δίνοντας την ευχέρεια παράκαμψης της διαδικασίας αδειοδότησης και της έκδοσης των επιμέρους αδειών και περιβαλλοντικών όρων● Δεν θεσμοθετείται διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες

Η δανέζικη εταιρεία Vestas Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμοτου-ρμπινων στον κόσμο, αποκάλυψε ότι εξαπατήθηκε φέτος με αποτέλεσμα να απολέσει 12 εκατομμύρια ευρώ. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα δεν είναι μόνο ανεξέλεγκτος ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η αιολική ενέργεια αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες.Αρκετοί επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με την αιολική ενέργεια είναι ουσιαστικά ένα παραχωρητήριο στις πολυεθνικές εταιρείες που σταδιακά θα αγοράσουν τις άδειες και θα πουλάνε σε τριπλάσια τιμή το ρεύμα. Η θέση του ΠΑΚΟΕ για τις ανεμογεννήτριες και γενικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι θετική, βέβαια καλύπτοντας όλες τις βασικές προϋποθέσεις για την τοποθέτησή τους (σοβαρές ΜΠΕ, χωροταξική ανακατανομή των γεωγραφικών διαμερισμάτων κατά την υλοποίηση πάρκων ΑΠΕ) και βασικά την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των περιοχών αυτών. Εάν όλα αυτά δεν συμβαίνουν τότε το ΠΑΚΟΕ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε δήθεν πράσινη ανάπτυξη».

Oι επισημάνσεις του ΠΑΚΟΕ:Oι επισημάνσεις του ΠΑΚΟΕ:

Page 8: TA LIMNIA - MAY 2010

8 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Σήμερα στη Λήμνο, όπως σε όλη σχεδόν τη χώρα μας, παράγουμε λίγα και εισάγουμε πολλά. Αυτό σημαίνει περιτά έξοδα σε μεταφορά, περιβαλ-λοντικό κόστος λόγω της απόστασης που διανύει το κάθε τρόφιμο για να φτάσει στο σπίτι μας, λιγό-τερες δουλειές, πλήρη εξάρτηση μας από παρά-γοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, κλπ. Τελικά μένει αναξιοποίητη η εύφορη λημνία γή μας!Αυτό το οικονομικό μοντέλο,σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και να διαφημίζεται, δείχνει πως δε μπορεί να μας πάει πιο μακρυά. Μολύνουμε το περιβάλλον μας, σκοτώνουμε τη δημιουργικότητα μας και την ιδιαιτερότητα μας, παράγουμε (αν παράγουμε..) μαζικά, εισάγουμε μαζικά, καταναλώνουμε μαζικά, ζούμε μαζικά, αποκοιμιόμαστε μαζικά...

Μία επαγγελματική στροφή σε κάτι πιο ιδιαίτερο, κάτι που ο κάθε τόπος μπορεί να προσφέρει με μοναδικό τρόπο, μοιάζει να ΄ναι μια καλή, δημιουργική, και κυρίως αναπτυξιακή πρόταση. Η πρόταση γίνεται ακόμα καλύτερη, αν βοη-θήσουμε ο ένας τον άλλον, συνεργαστούμε, και ξεχάσουμε το “ανταγωνιστικό” πνεύμα. Έτσι, ίσως έχουμε καλύτερες πιθανοτητες να νικήσουμε τη νέα “οικονομική κρίση” και τα “απαραίτητα” μέτρα που θα πρέπει πάλι να υποστούμε. Πέρα από τους επαγγελματίες βέβαια, η αγάπη για τους ντόπιους σπόρους και την ποικιλία στις γεύσεις, στα αρώματα, και εντέλει στην ίδια μας “μπαξεβάνηδες”, που κρατάνε ένα μικρό κήπο, για τις ανάγκες του σπιτιού και για τους φίλους..Σε τέτοιους μικρούς κυρίως μπαξέδες, συναντάμε πολλά και διάφορα παραδοσιακά κηπευτικά.

Οι “βοντόνες” (ή βόντενες), τα λημνιά πεπόνια που πρέπει να τα αφήσεις ξερικά, γιατί αλλιώς όπως λένε οι παλιοί δε θα αντέξουν όλο το χειμώνα. Τα άγουρα μικρά πεπόνια, τα χρησιμοποιούν μερικές φορές αντί για αγγουράκια (Οι βόντονες είναι μακρόστενες). Υπάρχουν και τα στρογγυλά πεπόνια, τα “φελάτα”, και αυτά ξερικά.Επίσης ξερικά προσαρμοσμένα στα νησιώτικα καλοκαίρια μας, είναι και τα καρπούζια της λήμνου. Υπάρχουν τα στρογγυλά, υπάρχουν και οι “αλεπούδες” με σχήμα λίγο πιο περίεργο. Είναι καλά και για γλυκό του κουταλιού. Όλα τα ντόπια καρπούζια βέβαια, έχουν πολλά κουκούτσια, οπότε να είστε προετοιμασμένοι! Υπάρχουν και οι λημνιές τομάτες. Υπάρχουν οι στρογγυλές που αν μεγαλώσουν πολύ, κάνουν ...δίπλες! Υπάρχουν και οι “μήλες” τομάτες, ή “μούσκλες” ΄ή “μηλούσκια”, πιο μικρές και πιο μακρόστενες, καλές και για σαλάτα αλλά και για σάλτσα. Πριν κάποιες δεκαετίες, υπήρχε εργοστά-σιο σάλτσας στο Μούδρο, όπου απασχολούνταν δεκάδες άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες της περιοχής.Υπάρχει η ντόπια πράσινη μελιτζάνα.Υπάρχουν τα κλωσσάγγουρα, αγγουράκια μικρά σαν αυγά της κλώσσας, όπως προδίδει και το όνομα τους.

Υπάρχουν ξερικά καλαμπόκια με κοντό καλάμι, πολύ πρόωρα, κάτι που μας επιτρέπει να τα σπείρουμε μέσα απρίλη και να κόψουμε τέλη Ιούνη. Και φυσικά, οι φασόλες και τα αμπελοφάσουλα. Μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και “ασπροφάσουλα” (“ασπρομύτικα”). Επίσης, τα ντόπια μικρά ρεβύθι.., και φυσικά η φάβα μας, ο αύκος (λαθούρι ), μπορούν να καλλιεργηθούν και σε μικρή ποσότητα για οικογενειακή χρήση.

Υπάρχουν τα φούλια (φυστίκια αράπικα), μικρά αλλά νόστιμα! Υπάρχουν ακόμα τα λούπινα, ένα φυτό που μας συντροφεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα λούπινα απαιτούνε ξεπίκρισμα, κάτι που οι παλιοί το κάνανε τοποθετώντας τα στη θάλασσα για πεντε μέρες, και γίνεται ένας πολύ ωραίος μεζές για ούζο.Επίσης καλός μςζές, για ούζο, είναι και τα ξερά κουκιά μουλιασμένα στο νερό, τα “βρεχτοκούκια”. Και δε μπορούν να λείπουν τα σταφύλια. Το ¨μοσχάτο αλεξανδρείας”, το εγγλέζικο, είναι πολύ νόστιμο και ως επιτραπέζιο. Επίσης, φτιάχνουν και ωραίες μεγάλες σταφίδες με αυτό, με κουκούτσι, αλλά πολύ νόστιμες.

Όσον αφορά τα δέντρα, οι αμυγδαλιές της Λήμνου, είναι καταγεγραμμένες ως μια ξεχωριστή ποικιλία αμυγδαλιάς. Έχουμε δύο ειδών αμυγδαλιές, αυτές με τα μεγάλα στρογγυλά αμύγδαλα, και αυτές με τα μακρόστενα μυτερά. Παλιότερα, το νησί παρήγαγε πολλά αμύγδαλα. Σήμερα, έχουν μείνει οι περισσότερες αμυγδαλιές απεριποιήτες. Ελάχιστοι από μας μπαί-νουμε στον κόπο ακόμα και να τα μαζέψουμε απλά, από τα δέντρα μας.

Επίσης οι συκιές του νησιού μας, έχουν σύκα ξεχωριστής γεύσης, με τα οποία φτιάχνονται και τα ξερά σύκα, που αν τα γεμίσεις και με αμύγδαλα, γίνονται “συκοπαγίδες”

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που ενδεχομένως μας διαφεύγουν, οπότε κάθε διόρθωση και κάθε συμπλήρωση, ...καλοδεχούμενη!

Γεγονός πάντως, κοινώς αποδεκτό, είναι πως :● Οι ντόπιες λημνιές ποικιλίες μας, μπορούν να

αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο σε επαγγελμα-τικό επίπεδο, να δημιουργήθούν νέες θέσεις εργασίας, και να υποστηριχθεί το σημερινό αγρο-τικό εισόδημα. Όλα αυτά , λογικά θα γίνουν πολύ πιο εύκολα, και θα αποδώσουν πολλούς περισ-σότερους καρπούς, αν γίνουν μέσα σε πλαίσιοσυνεργασίας και συνεταιρισμού.

● Σε οικογενειακό και ερασιτεχνικό επίπεδο, σαν απλοί άνθρωποι όλοι μας, μπορούμε να παρά-γουμε μέρος της τροφής μας, συμμετέχοντας σε μία διαδικασία καλλιέργειας, αγάπης και ικανοποιήσης. Δε χρειάζεται να παράγουμε τα πάντα, ούτε να γίνουμε όλοι...αυτάρκεις 100%. Έστω και με λίγα φυτά, η χαρά που θα εισπράξουμε βλέποντας τους σπόρους να ζωντανέυουν και να μεγαλώνουν, είναι μεγάλη.

● Οι ντόπιες ποικιλίες, μπορούν να είναι η πρώτη επιλογή μας, έτσι απλά για να μπορούν να έχουν ως επιλογή τους και τα παιδιά μας, τις γεύσεις που χαιρόταν οι παππούδες μας, και να μη χαθούνε, για πάντα. Γιατί κάθε ποικιλία που χάνεται, χάνεται για πάντα! Και μαζί της χάνεται μία γεύση, ένα χρώμα, ένα άρωμα... και η ζωή συνολικά γίνεται έστω και λίγο, πιο άχαρη. Ας την κρατήσουμε όσο πιο ποικιλ-όμορφη γίνεται.

Στα προηγούμενα “Λήμνια”, αναφερθήκαμε στις “επαγγελματικές” προοπτικές που μπορεί να κρύβουν οι ντόπιες ποικιλίες του νησιού μας. Μέχρι τη δεκαετία του ΄70 , φεύγαν απ΄ το νησί μας καράβια με ...τόνους ολόκληρους από τη λημνιά φάβα, τον “αύκο”, καθώς και από το λημνιό σουσάμι, το οποίο είχε μεγαλύτερο σε μέγεθος καρπό από τα σημερινά εισαγόμενα. Αυτές οι καλλιέργειες, απαιτούν χειρωνακτική δουλειά, δε γίνονται όλα δηλαδή με το τρακτέρ, οπότε κρίνονται ασύμφορα, σύμφωνα με του στενούς (και στενόμυαλους) οικονομικούς όρους. Αν υπάρχει κάποιος που έχει , η γνωρίζει κάποιον που έχει ακόμα, έστω και λίγο, από το παλιό λημνιό σουσάμι, ας επικοινωνήσει με το “Σπόρι” της Λήμνου , ή με “τα Λήμνια”.

Κελεσίδης Παντελής[email protected]

Κιν: 6977228533

της Λήμνου

Οι ντόπιες ποικιλίες της Λήμνου - β΄ μέροςΟ θησαυρός μας...

γράφει ο Παντελής Κελεσίδης

Με κάθε Με κάθε Λίστα Γάμου Λίστα Γάμου Δωροεπιταγή - Δωροεπιταγή - 1010% % έκπτωσηέκπτωση

Κεντρική αγορά, τηλ. 22540 24570Κεντρική αγορά, τηλ. 22540 24570

ilove

limno

s.gr

ilove

limno

s.gr

Page 9: TA LIMNIA - MAY 2010

Η ακαδημία του Ηρακλή Ατσικής, στην δεύτερη μόλις χρονιά λειτουργίας της, κατάφερε και αυτή να οργανώσει παιδική αποστολή στο τουρνουά της Καβάλας. Τα 19 παιδιά με προπονητή τον Νίκο Μελισσό αγωνίστηκαν στην προπαιδική κατηγορία αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και υποσχέσεις για το μέλλον. Στην 4ήμερη εκδρομή τους, επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης, οι οποίες αποτελούν πρότυπο ποδοσφαιρικής υποδο-μής και κίνητρο για κάθε νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το επαγγελματικό ποδό-σφαιρο. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους για την λειτουργία των ακαδημιών αλλά και για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού «εμπειρία» για τα Λημνιά παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά του νησιού μας να διδάσκονται και να διαπαιδαγωγούνται μέσα από τον αθλητισμό, ανοίγοντας τους ορίζοντες τους μέσα από τέτοια ταξίδια, αποκομίζοντας θετικές εικόνες και εμπειρίες, και μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τις παγίδες της εφηβικής ζωής…

Λημνιές ακαδημίες ποδοσφαίρου ταξιδεύουν στην Καβάλα ..

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος το ποδοσφαιρικό τουρνουά «ΦΙΛΙΠΠΕΙΑ 2010» από τον Δήμο Φιλίππων του Ν. Καβάλας. Σε διάφορα γήπεδα της περιοχής το διήμερο 7-8 Απριλίου, 24 ομάδες από όλη την Ελλάδα διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες ΠΑΙΔΙΚΟ-ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ-ΤΖΟΥΝΙΟΡ. Το νησί μας εκπροσώπησαν επάξια οι ακαδημίες ποδοσφαίρου των Αργοναυτών Μύρινας και του Ηρακλή Ατσικής. Οι Αργοναύτες συμμετείχαν για 9 συνεχόμενη χρονιά σε όλες τις κατηγορίες με συνολικά 35 παιδιά και 3 προπονητές. Είναι η πρώτη ομάδα στην Λήμνο που αποφάσισε πριν χρόνια να λάβει μέρος σε παιδικό τουρνουά εκτός Λήμνου και από τότε το καθιέρωσε σαν θεσμό. Στο αγωνιστικό κομμάτι τα αποτελέσματα ήταν θετικά με αρκετές νίκες και το διοικητικό συμβούλιο συνεχάρη όλα τα παιδιά για την αγωνιστικότητα, το πάθος και το ήθος που επέδειξαν αλλά και τους γονείς που τους εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους για 4 ημέρες στην Καβάλα.

Οι συνθέσεις των ομάδων

9ΑΘΛΗΤΙΚΑΤΑ ΛΗΜΝΙΑ . . . . . . ΜΑΙΟΣ 2010

Ηρακλής ΑτσικήςΟΡΘΙΟΙ: ΙΩΑΝΝΟΥ Δ., ΓΚΡΙΓΚΟΡ Μ., ΖΑΓΟΥΔΗΣ Η., ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ Κ., Χ"ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ., ΚΟΥΤΣΟΛΕΛΟΣ Δ., ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ Α., ΑΣΛΑΝΑΚΗΣ Κ., ΚΙΟΥΡΑΝΑΚΗΣ Γ., ΚΑΘΙΣΤΟΙ: ΧΥΚΑ Ρ., ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Χ., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι., ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ Κ., ΣΑΡΑΝΤΗΣ Β., ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Γ., ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ Θ., ΣΑΡΑΝΤΗΣ Β., ΘΑΝΑΣ Γ., ΤΑΜΒΑΚΗΣ Κ.ΣΥΝΟΔΟΙ: ΚΑΒΑΛΙΕΡΗΣ Π., ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΜΕΛΛΙΣΟΣ Ν.

Αργοναύτες:ΠΑΙΔΙΚΟ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Χ., ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α., ΑΡΚΑΣ Λ., ΖΑΡΙΜΗΣ Γ., ΚΑΤΩΜΕΡΙΤΗΣ Β., ΝΤΕΜΟ Γ., ΜΟΥΤΣΟΠΕΓΚΑ Τ., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΠΑΤΣΑΡΙΣΟΣ Κ., ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Γ., ΣΕΦΑ Φ., ΜΠΑΛΙΟΥ Ρ., ΣΑΧΙΛ ΜΑΚ ΛΑΟΥΝΤΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ: ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ Σ., ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Σ., ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ Κ., ΕΓΓΛΕΖΟΣ Β., ΖΕΡΒΟΣ Α., ΚΑΝΤΑΡΑΣ Ο., ΚΑΝΤΑΡΑΣ Τ., ΝΤΑΛΙΑΝΗ Σ., ΠΛΑΦΑΣ Γ., ΡΙΠΠΗΣ Μ., ΣΚΕΜΠΙ Ν., ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Γ.ΤΖΟΥΝΙΟΡ: ΓΙΑΝΝΚΟΥΔΗΣ Σ., ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ Α., ΘΩΜΑΙΔΗΣ Σ., ΜΟΣΧΟΥΔΗΣ Α., ΝΤΑΙΝΤΑΝΗΣ Σ., ΣΑΡΔΙΑΝΟΣ Σ., ΤΖΑΝΕΡΟΣ Ν., ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Α.,ΖΟΥΛΙ Ν.ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥΔΙΑΣ Χ. ΜΠΥΡΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ 8ΓΗΠΕΔΟ 8xx8, 8, με καινούριο Ιταλικό τάπητα με καινούριο Ιταλικό τάπητα 7ης γενιάς7ης γενιάς

CAFECAFE, , για να απολαύσετε τον καφέ, το για να απολαύσετε τον καφέ, το παγωτό ή το ποτό σας. Επίσης μπορείτε παγωτό ή το ποτό σας. Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τους αγώνες της να παρακολουθήσετε τους αγώνες της αγαπημένης σας ομάδας μέσα από 2 αγαπημένης σας ομάδας μέσα από 2 ανεξάρτητες γιγαντοοθόνες!ανεξάρτητες γιγαντοοθόνες!

PumaPuma storestore, για να προμηθευτείτε τον , για να προμηθευτείτε τον αθλητικό σας εξοπλισμό από τη γνωστή αθλητικό σας εξοπλισμό από τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών εταιρεία αθλητικών ειδών PUMAPUMA

Αίθουσα, Αίθουσα, για Παιδικά πάρτυγια Παιδικά πάρτυ & & εκδηλώσειςεκδηλώσεις

footballfootball c cafeafe Φτιάξε κι’ εσύ την δική σου ομάδα

& δήλωσε τώρα συμμετοχή στο 2ο καλοκαιρινό πρωτάθλημα του

Football Cafe!!!

Για πληροφορίες και συμμετοχές Τηλ. 22540 92681 & 693 2678407

2 ο χειμερινό πρωτάθλημα mini soccer 6x6 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 105 ΑΓΩΝΕΣ

ΘΕΣΗ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ ΔΙΑΦ. ΤΕΡΜ. ΒΑΘΜΟΙ

Το 2ο χειμερινό πρωτάθλημα του Football Cafe βρίσκεται στη φάση των play off.Συγχαρητήρια στον Γιώργο Πράπα από την ομάδα των Power Rangers,

που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 72 γκολ.

1ος MIX 14 13 01 00 174 83 + 91 392ος ΓΕΡΟΛΥΚΟΙ 14 12 01 01 161 73 + 88 373ος POWER RANGERS 14 10 03 01 165 97 + 68 314ος COCA JUNIORS 14 10 04 00 143 123 + 20 305ος ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ 14 09 04 01 123 82 + 41 286ος ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟΙ 14 09 05 00 141 126 + 15 277ος ΑΧΤΥΠΗΤΟΙ 14 08 05 01 103 115 - 12 258ος DRINK TEAM 14 07 07 00 135 109 + 26 219ος PSOFIOI ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ 14 06 08 00 94 107 - 13 1810ος ΜΠΑΛΑΔΟΦΑΤΣΕΣ 14 06 08 00 107 121 - 14 1811ος ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΔΕΣ 14 05 08 01 96 123 - 27 1612ος ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ !!! 14 04 10 00 100 147 - 47 1213ος POWER CAR 14 02 12 00 100 174 - 74 0614ος BLACK EAGLES 14 01 13 00 86 184 - 98 0315ος DNA 14 00 13 01 34 98 - 64 01

Page 10: TA LIMNIA - MAY 2010

Σήμερα, η εικόνα που προβάλ-λουμε φαίνεται να κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή μας. Παράλληλα με αυτό υπάρχει μια εμμονή με το φαγητό αλλά και τη δίαιτα. Χιλιάδες εικόνες και συμβουλές στο πώς να απο-κτήσουμε μια ‘τέλεια γραμμή’. Αποτέλεσμα να αναπτύσσεται και να απλώνετε με ταχύ ρυθμό μια νέα σχετικά παθογένεια που αφορά τις ψυχογενείς διατρο-φικές διαταραχές.

Ψυχογενείς διατροφικές διαταραχέςγράφει η Ελευθερία Ζαμπουρίδου, αγρ. Ιατρός Κοντοπουλίου

κακομεταχείριση ή κακοποίηση, δυσκολίες μέσα στην οικογένεια (διαζύγιο) ή ανησυχίες γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.

ΥΠΟΦΕΡΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΨΥΧΟΓΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως τα ψυχογενή διατροφικά προβλήματα δεν είναι μια ασθένεια όπως για παράδειγμα η γρίπη. Δεν είναι δηλαδή μια ασθένεια που ή την έχεις ή όχι. Οι περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες ενδιαφέρονται/ ανησυχούν από το τι τρώνε και το πώς φαίνονται, αλλά κάποιοι επιλέγουν ασυνήθιστους χειρισμούς προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους. Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η εκτίμηση για το εάν κάποιος υποφέρει από κάποιο ψυχογενές πρόβλημα διατροφής.

Η υπερφαγία ή μη λήψη φαγητού χρησιμοποιείται για να καταστείλει συναισθήματα και σκέψεις που πονούν.  Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές διαταραχές πιθανόν να επιμείνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει μια ψυχογενή διατροφική διαταραχή. Ωστόσο γυναίκες, ιδιαίτερα μεταξύ 15-25 ετών, είναι περισσότερο ευπαθείς. Πανεπιστημιακές έρευνες γίνονται σχετικά με την πιθανή ύπαρξη γονίδιων που ίσως προδιαθέτουν το άτομο να αναπτύξει μια τέτοια διαταραχή, σε σχέση με εξωγενείς, περιβαλλοντικούς παράγοντες. Καταστάσεις που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή τέτοιων διαταραχών και το άτομο να εστιάσει σε θέματα γύρω από το φαγητό ως ένα τρόπο να διαχειριστεί τις αγχώδεις καταστάσεις είναι - η στάση άλλων μελών της οικογενείας προς το φαγητό, καταστάσεις όπου υπάρχουν υψηλές ακαδημαϊκές προσδοκίες ή κοινωνικές πιέσεις, τραυματικά γεγονότα, διαδικασία πένθους,

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την ύπαρξη τους, την σπουδαιότητά τους και τους κινδύνους που φέρνουν μαζί τους. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αναγνωρίζοντας και θεραπεύοντας μια τέτοιας διαταραχής σε ένα αρχικό στάδιο, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε θέματα ανάρρωσης του ατόμου από την διαταραχή. Αυξάνοντας την γνώση μας και κατανοώντας τα ψυχογενή διατροφικά νοσήματα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των πολύ επικίνδυνων για την υγεία   νοσημάτων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ & ΠΟΙΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ;

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές αναπτύσ-σονται ως εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων.

Σκέφτομαι … Αισθάνομαι … Συμπεριφέρομαι …

Το πρώτο είναι το τι σκέφτεσαι γύρω από το φαγητό. Είναι οι σκέψεις αυτές αρνητικές; Μήπως σε είδαν οι άλλοι τι έφαγες; Ξεπέρασες τις θερμίδες που στόχευες; Δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι τι έφαγες ή τι θα φας, ή τι θα έπρεπε να φας; Πάλι δεν έδειξες τη θέληση που έπρεπε;

Το δεύτερο είναι το πώς αισθάνεσαι για το φαγητό. Νιώθεις ένοχές, άγχος, φόβο; Νιώθεις βαριά ακόμη κι αν οι φίλοι σου λένε πως είσαι εντάξει; Νιώθεις εκτός ελέγχου, αβοήθητη; Πόσο έντονα είναι αυτά τα συναισθήματα;

Ο τρίτος άξονας είναι το πώς οι σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου οδηγούν τη συμπεριφορά σου γύρω από το φαγητό και το βάρος σου. Μήπως τρως κρυφά; Αποφεύγεις να φοράς συγκεκριμένα ρούχα επειδή αισθάνεσαι κάπως για το σώμα σου; Ζυγίζεσαι συχνά; Είσαι συνεχώς σε δίαιτα;

10 Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

Την Κυριακή 10 Μαίου, έγινε ο καθιερωμένος πλέονΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ. Οι ποδηλάτες υποστηρίζουν ότι το ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση ..τόσο για το “κυκλοφο-ριακό πρόβλημα” και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα Ι.Χ., όσο και για το “κυκλοφοριακό σύστημα” του ανθρώπου..!

Οι ποδηλάτες συγκεντρώνονται μπροστά σπο το δημαρχείο λίγο πριν ξεκινήσει ο “γύρος”. Η εκδήλωση δεν

είχε αγωνιστικό χαρακτήρα

Page 11: TA LIMNIA - MAY 2010

Κυρίες και κύριοι, «Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά στην εξοχή».Η Λήμνος βρίσκεται στην πιο όμορφη εποχή της, ένα πολύχρωμο λουλουδάτο χαλί τη σκεπάζει. Ανάμεσα σε όλα τα λουλούδια, ένα μικρό, ταπεινό λουλουδάκι μας χαμογελάει, το χαμομήλι. Αυτό το λουλουδάκι είναι ίσως το βότανο με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Για το χαμομήλι ο λόγος αυτό το μήνα, άλλωστε ο Μάιος είναι ο μήνας της συλλογής του. Η γιαγιά μου συνήθιζε να ανακατεύει το χαμομήλι με άνθη μολόχας, γιατί γινόταν πιο μαλακτικό. Για να συμπληρώσω το άρθρο ένας εύκολος και γρήγορος ουζομεζές, μια και καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, όλο και πιο πολύ θα καθόμαστε στις βεράντες μας, για ένα ουζάκι!

.. γαρίδες με ούζο: ΥΛΙΚΑ

10-12 ( )γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

λίγο ελαιόλαδο1 π οτηράκι ούζο

– π παλάτι ι έρι (π ) λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός ροαιρετικά

: ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει σοτάρετε καλά τις γαρίδες, κατόπιν προσθέστε το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο. Σβήστε με το ούζο. Αφήστε να πιει τουλάχιστον το μισό και σερβίρετε, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Φροντίστε να αφήσετε λίγο ζουμάκι για να βουτάτε τις γαρίδες και το ψωμί.

11ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΑ ΛΗΜΝΙΑ . . . . . . ΜΑΙΟΣ 2010

Στην κουζίνα ..και γρήγορα!γράφει η Ελένη Α. Τσιαγιάννη

Το χαμομήλι είναι χαλαρωτικό έχει αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντισπα-σμωδικές δράσεις και αντιπηκτικές ιδιότητες. Είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος, καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους, ενώ μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα. Επίσης μειώνει τον πόνο της περιόδου, βοηθά εναντίον της κράμπας και δρα κατά των αερίων του στομάχου και του εντέρου. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών και των αιμορροΐδων. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών στο δέρμα και βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας. Επίσης βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυΐας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια χρήσιμη δράση, ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες που περιέχει.

ΧαμομήλιMatricaria chamomila

Το χαμομήλι είναι μεσογειακό, αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, που χρησιμοποιείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η ελληνική ονομασία του (χαμαίμηλον) οφείλεται, όπως μας αναφέρει ο Γαληνός, στη «δια της προς τα μήλα ομοιότητα της οσμής». Οι Αιγύπτιοι το αφιέρωσαν στον ήλιο και οι αρχαίοι μας πρόγονοι στον Απόλλωνα, θεό του φωτός. Αναφέρεται από όλους τους γιατρούς της αρχαιότητας. Οι Έλληνες το συνιστούσαν για τα νεύρα και για παθήσεις του συκωτιού και των νεφρών, αλλά το γνώριζαν και σαν αντιπυρετικό. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις, το συνιστούσε σαν φάρμακό κατά της υστερίας και πίστευε ότι όταν καταναλωνόταν χλωρό, ήταν εμμηναγωγό, απ’ αυτή την πεποίθηση προέρχεται και το λατινικό του όνομα (matrix = μήτρα). Ο Διοσκουρίδης θεωρούσε ότι θεράπευε τις άφθες του στόματος, το ίκτερο, τα φουσκώματα και ότι απέβαλε τις πέτρες από την ουροδόχο κύστη. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για να θεραπευτούν τραύματα, δερματικές παθήσεις, νοσήματα του στόματος, αλλά και πολλά άλλα. Στην χριστιανική παράδοση αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο, γιατί ανθίζει κοντά στη γιορτή του. Οι καλύτερες ποικιλίες χαμομηλιού προέρχονται από την Αίγυπτο. Όμως και το ελληνικό χαμομήλι θεωρείται από τα καλύτερα, γιατί περιέχει 9,36% αιθέριο έλαιο.

το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων και αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη, γλυκά) προκαλούνται απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, αντίθετα όταν καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. δημητριακά, ψωμί), η μεταβολή της γλυκόζης στο αίμα, γίνεται αργά και ομαλά. Ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες έχει το μέλι, όσον αφορά τη λειτουργία της μνήμης και καλύτερο θα ήταν να προτιμάται στη θέση της λευκής ζάχαρης. Ένα από τα συστατικά του ανθρώπινου σώματος που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, εκτός των άλλων, στη νοητική και πνευματική ανάπτυξή μας είναι το νερό. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, απώλεια συγκέντρωσης και να επηρεάσει την εγρήγορση και τη μνήμη. Η ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη και η έλλειψη των ανωτέρω ουσιών σε καταστάσεις αυξημένων απαιτήσεων, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως γρήγορη εξασθένιση, αυξημένη σωματική και πνευματική κόπωση. Γι’ αυτό και η επιλογή του φαγητού πρέπει να προσεχθεί να είναι γευστικό, θρεπτικό, εύπεπτο και επιθυμητό απ’ το μαθητή.

Η διαδικασία των εξετάσεων χαρακτηρίζεται από αυξημένο άγχος και απαιτεί πολλές ώρες διαβάσματος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί να βελτιώσει την μνήμη, να παρατείνει τις ώρες διαβάσματος και ν’ αυξήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση. Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν και διατηρούν τη μνήμη και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C (π.χ. εσπεριδοειδή φρούτα), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. γάλα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά), η βιταμίνη Ε (π.χ. αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη, αυγό, ψάρι), ο σίδηρος (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, κόκκινο και άσπρο κρέας), τα ω-3 λιπαρά οξέα (μουρουνέλαιο, στα ψάρια, σολομός, τόνος, σκουμπρί, κολιός, σαρδέλες, σόγια, καρύδια) και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου. Το πράσινο τσάι είναι ακόμη μια επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες θεωρούνται σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη είναι

Τροφές - ελιξίρια που βελτιώνουν τη μνήμηγράφει η Ειρήνη Βότση - Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

Page 12: TA LIMNIA - MAY 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ και ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ...Γρaφίζει ο Γιώργος Καριακλής

Η “αργω” , συμφωνα με το μυθο, καταφτανει στο λιμανι της Λημνου, ενα χρονο μετα τον αφανισμο ολων των ατσενικων της λημνου. Οι γυναικες στην αρχη νομισαν οτι ερχονται πειρατες.

Οι αργοναυτες αποβιβαζονται στο νησι και Διαπρα-γματευονται με τις λημνιες. με την παρεμβαση της θεας αφροδιτης, οι λημνιεσ καλοδεχονται τους αργοναυτες και γινονται φιλοι.

Ο Ιασονας αρχηγοσ των αργοναυτων, παντρευεται την Υψιπύλη και κανουν δυο παιδια, τον Ευηνο και τον Θόαντα. Οι υπολοιποι αργοναυτες παντρευτηκαν αρκετες λημνιες.

Ο Ηρακλης παρεμεινε στην “ΑΡΓΩ” και παρακινουσε καθη-μερινα τους συντροφους του να φυγουν απο τη λημνο. Μετα απο τρια χρονια καλοπερασης οι αργοναυτες θυμηθηκαν την αποστολη τους ..

Ι

ΙΙΙ

ΙΙ

ΙVΗ ιστορία συνεχίζεται..

Στην Αθήνα σήμερα η πυκνότητα του πληθυσμού είναι τόση, ώστε κάθε εκατό μέτρα λειτουργεί φούρνος. Πριν εκατό και πλέον χρόνια όμως, η πρωτεύουσα ήταν γεμάτη άφρακτα οκόπεδα με σπίτια κατά κανόνα μονώροφα, λίγα διώροφα κα ελάχιστα αρχοντικά τριώροφα. Οι περισσότεροι "Αθηναίοι" ήταν επα-ρχιώτες που είχαν μεταφέρει στον καινούριο τόπο εγκατάστασης τους τις παλίες τους συνήθειες. Έτσι πολλές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες

Γιατί το λέμε έτσι .. γράφει ο Μανώλης Σηφογιωργάκηςπηγή: Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη

12 ΜΑΝΘΑΝΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

τους το ψωμί, όπως ακριβώς έκαναν οι χωρικές της ελληνικής υπαίθρου.Να λοιπόν γιατί στην Αθήνα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού οι φούρνοι ήταν ελάχιστοι και διασκο-ρπισμένοι σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο, κατά βάση ένας ανά συνοικία. Η πελατεία τους περιοριζόταν μόνο στις νοικοκυρές που δεν προλάβαιναν, δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να ζυμώσουν. Έτσι, όταν έβλεπαν επισκέπτη που έμενε μακρυά

και για τούτο ερχόταν σπάνια, οι άνθρωποι του σπιτιού έλεγαν χαρι-τολογώντας, ότι θα γκρεμήστηκε ο φούρνος της περιφέρειάς του και γι΄αυτό ο επισκέπτης έφτασε ως την δικιά τους, ζητώντας να βρεί φούρνο ν'αγοράσει ψωμί.

Η φράση έμεινε να λέγεται για κάτι αναπάντεχο ή αντίθετο προς τις συνήθειες κάποιου.