NEA NEA PROTYPH GNOMI 200912.pdfΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...

Click here to load reader

 • date post

  29-Feb-2020
 • Category

  Documents

 • view

  6
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of NEA NEA PROTYPH GNOMI 200912.pdfΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...

 • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΕΤΟΣ 12ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 139 - ΕΔΡΑ DUSSELDORF..

  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ • GRIECHISCHE MEINUNG • ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ

  ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ • ZEITUNG FUER DIE GRIECHEN IN EUROPA

  Τον Γιώργο Παπανδρέου κάλεσε στηνΟυάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ ΜπάρακΟμπάμα σε συνάντησή τους στο πλαίσιο τωνεργασιών της Συνόδου της Κοπεγχάγης."Πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα,σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος", είπεχαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

  Εκτός από τον Μπάρακ Ομπάμπα, ο κ. Πα-πανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο τηςΒραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, τον πρόεδροτης Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον πρόε-δρο της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, τον πρω-θυπουργό Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρω-θυπουργό Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, τονπρωθυπουργό Βουλγαρίας Μπόικο Μπορί-σοφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γ.Χατογιάμα.

  Ακόμη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μετον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκι-ούλ με τον οποίο συζήτησε για το Κυπριακόκαι για τις διμερείς σχέσεις.

  Εν τω μεταξύ, μίλησε και για τη διαφοράπου υπάρχει στη μείωση των εκπομπών αε-ρίων θερμοκηπίου με την Ε.Ε να στοχεύσεισε ιδιαίτερη ελάττωση υπογραμμίζοντας πως"αυτή η μεγάλη μείωση θα αντισταθμιστεί α-πό τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στηνΕΕ και στην Ελλάδα, ώστε να πάμε πιο γρή-γορα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με

  ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επενδύσεωνστην Ευρώπη".

  "Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμενα βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπώνστο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάσημας θα έχουμε συγροτημένη ευρωπαϊκή πο-λιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλ-λαγή σε αυτόν τον τομέα, είπε ο κ. Παπαν-δρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά τηνχθεσινοβραδυνή πρόοδο, δεν έχουμε φθά-σει ακόμα σε τελική συμφωνία", υπογράμμι-

  σε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρονταςπως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνει κά-ποια συμφωνία ή να μην υπογραφεί από ό-λους γεγονός που επιβάλλει νέα συνάντηση.

  Τέλος, στο θέμα της Κίνας ο Γιώργος Πα-πανδρέου είπε πως η χώρα πρέπει να έχειστόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου ο ο-ποίες θα ελέγχονται κάτι που η Κίνα το αρ-νείται κατηγορηματικά όπως και τις κυρώ-σεις που πιθανώς επέλθουν στην περίπτωσηπου δε συμμορφωθεί.

  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

  Συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα«Πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα, σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος»

  Ετσι ψήφισαν οι Νεοδημοκράτες στη ΓερμανίαΜέσα σε κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και χαριτωμένων πειραγμάτων έγιναν οι εκλογές και στη Γερμανία,

  μια χώρα μακρινή και κοντινή, όπου ζουν και προκόβουν τέσσερις δεκαετίες τώρα, κάπου 400.000 Ελληνί-δες και Έλληνες. Πολλές δεκάδες συμπατριώτες μας δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και μετά τον εκ-κλησιασμό πήραν το δρόμο για το εκλογικό τμήμα της πόλης μας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στη σελ. 26

  Αποκλειστική συνέντευξη της Κατερίνας Παπακώστα

  H «Ελληνική Γνώμη»σας εύχεται

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑκαι

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ

  «Πιο δυναμικόςο διεκδικητικός μαςρόλος το επόμενοστοίχημά μας» Σελ. 3

  Φω

  τό: L

  eila

  Mea

  d (II

  SD

  ), w

  ww

  .pap

  andr

  eou.

  gr

 • 02n n n Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Α Θ Ε Μ ΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΜηνιαίο Οργανο Επικοινωνίαςτου Ελληνισµού στη Γερμανια

  Εκδότης-ΙδιοκτήτηςΑπόστολος ∆ίκογλου

  Deutsche Redaktion und MarketingΆννα-Ρενάτα ΔίκογλουChristine Harfensteller

  Διεύθυνση:ELLINIKI GNOMI

  Bilker Straße 30, D-40213 DüsseldorfTel. 0049-211-322492, Fax 0040-211-322402

  [email protected]

  Ελλάδα:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

  GR-22029 Τυρός/ΑρκαδίαΤηλ. 0030-27570-41176,Fax 0030-27570-29304

  Κινητό 0030-6937-457545

  Bankverbindung:Dresdner Bank AG - Konto-Nr. 252670002

  - BLZ 30080000Kontoinhaber: Apostolos Diooglou

  IBAN: DE31 30080000 0252670002 -SWIFT-BIC: DRES DE FF

  Tραπεζικός λογαριασμός στην Ελλάδα:ΕΤΕ: 405/74973182

  ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  Νίκος Σουτόπουλος / Ήπειρος και Κορυτσά/Αλβανίαθέματα Εκπαιδευτικά/Πολιτιστικά

  Νίκος Α. Βλαχάκης / Άστρος/ΠελοπόννησοςΛογοτεχνία, Ποίηση, Λαογραφικά

  Γιάννης Δελόγλου / Leonberg/ΣτουτγάρδηΟμογενειακά, Εκκλησιαστικά, Πολιτιστικά

  Κώστας Ιατρίδης / Bad Homburg/ΦραγκφούρτηΕκπαιδευτικά, Πολιτισμικά, ΚοινωνικάΒίκυ Προκόπη / Nürnberg/Βαυαρία

  Θέματα καθημερινότητας, ψυχογράμματαΕλένη Κουγιουμτζή / Düsseldorf

  Θέματα νομικά, δικαστικάΣωτηρία Ασανίνα-Ρήγα

  Αθήνα, Θέματα Πολιτιστικά, Ομογενειακά

  Δρ. Χρυσούλα Δημητρακάκη / ΑθήναΠολιτιστικά, αγωνίες Προσανατολισμού

  Διαμαντής Σωτηράκης / Ρόδος / ΔωδεκάνησαΘέματα Λαογραφικά, Πολιτιστικά

  Ηλέκτρα Κίκη / ΑθήναΘέματα Βορειοηπειρωτών Ελλάδα-Αλβανία

  Αντζελίνα Κουτσουγέρα / ΑθήναΘέματα νομικά, πολιτιστικα

  Γιάννης Σουλτανίδης / HagenΘέματα Τουρισμού, Ταξειδιωτικά

  Χριστίνα Λούπα / ΑθήναΘέματα επικαιρότητας, πολιτικά

  Γεώργιος Λεκάνης / ΑθήναΘέματα λαογραφικά, ιστορικά

  Χρήστος Κηπουρός / Διδυμμότειχο / ΘράκηΘέματα Πολιτικού Προβληματισμού, Οικολογίας

  ∆ρ. Θεοφάνης ΜαλκίδηςΔημοκρίτειο Παν. Αλεξανδρουπόλεως/Θράκη

  Θέματα Βαλκανικής επικαιρότητας, Ιστορίας, Ποντίων

  12 Χρόνια Ομογενειακή ΕφημερίδαΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Düsseldorf 1998 – 2009

  www.elliniki-gnomi.com

  Γεμίζουν ποδήλατα οιδρόμοι της ΝαυπάκτουΗ μεγάλη Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη - Δωρε-

  άν ποδήλατα στους κατοίκους της ΝαυπάκτουΜε γοργούς ρυθμούς προχώρα ο Δήμος Ναυ-

  πάκτου στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του γιατην δημιουργία μιας ανθρώπινης και οικολογικήςπόλης. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Ναυπάκτουπροχώρησε στην προμήθεια 400 ποδηλάτων πουθα παρέχονται δωρεάν στους κατοίκους τηςΝαυπάκτου για τις μετακινήσεις τους.

  «Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός σημα-ντικού έργου που αλλάζει ουσιαστικά την εικό-να της πόλης. Δημιουργούνται οι προϋποθέ-σεις, ώστε να κάνουμε τη Ναύπακτο μια πόληπου θα τη χαίρονται οι πολίτες και οι χιλιάδεςεπισκέπτες μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυ-πάκτου Θανάσης Παπαθανάσης σε συνέντευ-ξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμ-βουλίου. Τα ποδήλατα θα παρέχονται με την υ-πογραφή συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθω-σης, χωρίς κόστος, με την υποχρέωση όμωςνα επιστρέφονται στον Δήμο μετά από συγκε-κριμένο χρονικό διάστημα. Στις υποχρεώσειςτων πολιτών θα συμπεριλαμβάνεται η ορθήχρήση και η συντήρηση των ποδηλάτων. Η δια-νομή ποδηλάτων θα ξεκινήσει με το νέο έτος.

  Με την χρήση των ποδηλάτων μειώνονται οιρύποι, το κυκλοφοριακό και το πρόβλημαστάθμευσης ενώ παράλληλα οι πολίτες χρησι-μοποιούν ένα οικονομικό και οικολογικό μέσοπου βελτιώνει την υγεία τους.

  Δήμαρχος Ναυπάκτου: «Ένα σπουδαίο έργογια την πόλη μας γίνεται πράξη. Με την προμή-θεια των 400 ποδηλάτων ουσιαστικά ξεκινά ηχρήση ενός σημαντικού έργου για τη Ναύπα-κτο. Ο ποδηλατόδρομος που περιλαμβάνει τοπαραλιακό μέτωπο της πόλης, το ιστορικό κέ-ντρο και τα σημαντικότερα σημεία της Ναυπά-κτου σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης δη-μιουργούν ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών έ-τοιμο να παραδοθεί στους κατοίκους της Ναυ-πάκτου και τους επισκέπτες της πόλης μας. ΗΝαύπακτος αλλάζει. Η πόλη μας γίνεται φιλικήκαι ανθρώπινη για όλους».

  Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ηΝαύπακτος μια από τις πιο φιλικές πόλεις γιαχρήση ποδηλάτου στην Ελλάδα αλλά και να γί-νει η κατάλληλη εκπαίδευση των κατοίκων στηνχρήση των ποδηλάτων ώστε να ξεκινήσει στομέλλον η υλοποίηση ενός μοντέρνου συστήμα-τος αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων3ης γενιάς.

  Επιτυχής η πρώτη δράση του εθελοντικού προγράμματος για ΑμεΑΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προγράμματος ε-

  θελοντικής δράσης με τίτλο «Θες να γίνουμε φίλοι;» για Άτομα με Αναπηρίαπου διοργανώνει το Γραφείο Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με πρω-τοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και της Εντεταλμένης Συμβούλουτης Διεύθυνσης Πολιτισμού σε θέματα νεολαίας Χριστίνας Κελεσίδου, σε συ-νεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπι-στημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης. Τρια-νταπέντε παιδιά με αναπηρία, που διαμένουν στο Οικοτροφείο του ΙνστιτούτουΑναπτυξιακής Αποκατάστασης, μαζί με τον υπεύθυνο Δημήτρη Αγγελίδη, τουςσυνοδούς τους και 30 εθελοντές παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση«Καλά Χριστούγεννα, κύριε Σκρουτζ», που ήταν μια ευγενική προσφορά τηςΔιεύθυνσης του Ράδιο Σίτυ. Στο κατάμεστο από παιδικές φωνές και χαμόγελαθέατρο, τα παιδιά - μαζί με την κα Κελεσίδου, τους συνοδούς και τους εθελο-ντές - διασκέδασαν με το υπέροχο μιούζικαλ και ταυτόχρονα συγκινήθηκαν μετον ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς, τον γκρινιάρη, πλούσιο και τσιγκούνη κ. Σκρου-τζ, που αποφασίζει να αλλάξει χαρακτήρα όταν τον επισκέπτονται τρία πνεύ-ματα την παραμονή των Χριστουγέννων. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιάχειροκρότησαν θερμά τους ηθοποιούς, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον «κ.Σκρουτζ», προσέφεραν λουλούδια στην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ρά-διο Σίτυ κα. Ρίτα Σισίου και φωτογραφήθηκαν με όλους τους συντελεστές στοφουαγιέ του θεάτρου με το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Οι εθελοντές πουσυμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι απόφοιτοι και κάτοχοι μεταπτυχιακών δι-πλωμάτων σχολών παιδαγωγικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρακολουθούν το εκ-παιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ισότιμη Συμμετοχή των ΑμεΑ στη Δευτερο-βάθμια Εκπαίδευση», που υλοποιείται από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικήςτου Α.Π.Θ. και επιβλέπει η Παιδίατρος και καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής τουΑΠΘ κα Φαχαντίδου- Τσιλιγκιρογλου Άννα.

  Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου στην πρώτη δοκι-μαστική χρήση των νέων ποδηλάτων

  Η κ. Κελεσίδου, τα παιδιά του οικοτροφείου του Ινστιτούτου Αναπτυξια-κής Αποκατάστασης και οι εθελοντές στις εγκαταστάσεις στο Φίλυρ

  Η Μικτή χορωδία του Δήμου Ροδίων στο φεστιβάλ ΚαρδίτσαςΓράφει ο Διαμαντής Σωτηράκης

  Τις καλύτερες εντυπώσεις απεκόμισε η μικτήχορωδία του Δήμου Ροδίων στο 27ο Φεστιβάλτης Καρδίτσας, που διεξήχθη την 31η Οκτωβρί-ου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογι-κού Μουσείου. Η χορωδία μετά από σκληρήδουλειά, κατάφερε να παρουσιάσει με υποδειγ-ματικό τρόπο ένα δύσκολο πολυφωνικό πρό-γραμμα από 15 έργα χωρίς συνοδεία οργάνων,που σύμφωνα με τον κανονισμό του φεστιβάλ,περιελάμβανε όλο το φάσμα της ιστορίας τηςμουσικής (αρχαία ελληνική μουσική, γρηγορια-νό μέλος, βυζαντινό μέλος, μεσαίωνας, αναγέν-νηση, κλασική περίοδος, ρομαντισμός, μέχρικαι σύγχρονη μουσική).

  Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε επίσης στο α-κροατήριο, η ερμηνεία του παραδοσιακού δη-μοτικού τραγουδιού, η Καραγκούνα, σε επεξερ-γασία Στεφάνου Ευθυμιάδη, ο οποίος μετά τοπέρας της εκδήλωσης συνεχάρη τον μαέστροτης Μικτής χορωδίας του Δήμου Ροδίων Μιχά-λη Καλαεντζή για την άψογη διασκευή και ερμη-νεία από δημοτικό σε χορωδιακή εκτέλεση. Οι-κοδεσπότης της όλης εκδήλωσης ήταν ο μαέ-στρος Νίκος Ευθυμιάδης. Επ’ ευκαιρία σας πλη-ροφορώ ότι η μικτή χορωδία έχει προσκληθεί α-πό το Berthold-Gymnasium Freiburg και συγκε-κριμένα από τον Studiendirektor RainerPachner, στις 19 Απριλίου 2010 για μια από κοι-νού συνδιοργάνωση συναυλίας, με έργα ΜίκηΘεοδωράκη.

  Η Μικτή χορωδία Ροδίων στο ΦεστιβάλΚαρδίτσας. Επάνω στη δεύτερη σειρά, πρώ-τος δεξιά, ο συνεργάτης-ανταποκριτής μας

  στη Ρόδο Διαμαντής Σωτηράκης

  60 χρόνια Ένωσης Καλυμνίων ΡόδουΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ί-

  δρυση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΡΟΔΟΥ, στις 21 Νοεμβρίου, στο Δημο-τικό Θέατρο Ρόδου. Το εορταστικό κλίμα ξεκίνησε από την προηγούμενημέρα, όταν τα μέλη της Διοίκησης της Ένωσης παρέλαβαν το Λύκειο Ελλη-νίδων Καλύμνου, το οποίο θα συμμετείχε στην εκδήλωση και το οποίο με-ταφέρθηκε με πούλμαν στο GRAND HOTEL. Εν συνεχεία προσφέρθηκεδείπνο στο εστιατόριο ΓΙΩΡΓΟΣ, στ’ Αφάντου, στο οποίο παραυρέθηκε καιο Δήμαρχος Καλύμνου, Γ. Ρούσσος, με τον Αντιδήμαρχο, Φ. Χριστοδού-λου, οι νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Μαραγκός, Κατσοτούρκης, ο Πρόεδροςτου Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου Σ. Ζερβός και οι δημοσιογράφοι τουΑΙΓΑΙΟ ΤV, Χαραμαντάς και Μαϊλη. Στο τέλος της βραδιάς ακολούθησεγλέντι με χορό και τραγούδι από τους επισκέπτες του Λυκείου ΕλληνίδωνΚαλύμνου με συνοδεία της παραδοσιακής τους ορχήστρας. Η Πρόεδροςτου ΛΕΚ, Καλλιόπη Μαύρου με το δυναμισμό αλλά και την ηρεμία που τηδιακρίνει συμμετείχε σ’ αυτή τη χαρά τραγουδώντας και κατευθύνοντας τηχορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του ΛΕΚ.

  Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εκδήλωσης, άρχισε να προσέρχεται οκόσμος φθάνοντας τελικά να γεμίσει το Θέατρο προς τέρψη της Διοίκησηςπου πραγματικά μόχθησε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου & Αστυπάλαιας κ.κ. Παϊ-

  σιος, ο Νομάρχης Δωδ/σου Γ. Μαχαιρίδης, ο Αντινομάρχης Φ. Χατζηδιά-κος, ο Δήμαρχος Ροδίων Χ. Χατζηευθυμίου, ο Αντιδήμαρχος Γ. Γιαννακά-κης, οι Βουλευτές Ν. Ζωίδης, Στ. Κουσουρνάς, Μ. Ιατρίδη, ο τ. ΥπουργόςΑ. Παυλίδης και ο υποψήφιος Βουλευτής συμπατριώτης μας Γ. Κασσάρας.

 • 03n n n ΑΦ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Σ Α Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ»

  «Πιο δυναμικός ο διεκδικητικός μαςρόλος το επόμενο στοίχημά μας»

  Συνέντευξη στο Νίκο Σουτόπουλο

  ΑΘΗΝΑ. Συναντήσαμε τον αλεξανδρινήςκαταγωγής και επί τριετία Πρόεδρο του Συμ-βουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Στέφα-νο Ταμβάκη, στο «ναό της Δημοκρατίας», στοΕλληνικό Κοινοβούλιο, λίγο μετά τη συζήτησητης «Ετήσιας Έκθεσης 2008» του Σ.Α.Ε. στηνΟλομέλεια της Βουλής.

  Με νωπές τις εντυπώσεις από την πρόσφατηΣυνάντηση των Συντονιστικών Συμβουλίων τηςΝεολαίας Σ.Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη και τις δυ-ναμικές και ελπιδοφόρες προτάσεις τους, ο κ.Ταμβάκης ομολογεί, ότι διαπιστώνει με ευχάρι-στη έκπληξη την αποφασιστική συμβολή τηςστα ομογενειακά δρώμενα. Καταγράφει τη ση-μαντική συνεισφορά του ΣΑΕ κατά τη διάρκειατης θητείας του, για να ακουστεί η φωνή όλωντων Ελλήνων της διασποράς προς την Ελληνι-κή Πολιτεία, αλλά αναγνωρίζει επίσης ελλεί-ψεις και αδυναμίες στο νέο θεσμικό πλαίσιολειτουργίας του. Μας αναφέρει ότι τον ενδια-φέρει όχι μόνο η καταγραφή προτάσεων και αι-τημάτων από το ΣΑΕ προς την ελληνική Κυ-βέρνηση, αλλά θα επιδιώξει και την υλοποίησηπολιτικών για τον απόδημο ελληνισμό.

  Σε αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση της ελ-ληνόγλωσσης εκπαίδευσης με συγκεκριμέναμέτρα και τα προγράμματα φιλοξενίας νέων ο-μογενών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατή-ρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότηταςστο εξωτερικό. Συμφωνήσαμε ότι έφτασε η ώ-ρα για τη ψήφιση από την Ελληνική Βουλή μεπροϋποθέσεις της άσκησης του δημοκρατικούδικαιώματος τού «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» α-πό τους απόδημους Έλληνες.

  Ολοκληρώνοντας τις ερωτήσεις αυτής τήςσυνέντευξης και αποχωρώντας βράδυ από τοφωταγωγημένο κτήριο του «ναού της Ελληνι-κής Δημοκρατίας», παρατήρησα πως άναψαντα φώτα και στο επίσης όμορφα στολισμένοχριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συ-ντάγματος, προετοιμάζοντάς μας για το γεγο-νός της γέννησης τού θεανθρώπου Χριστού.Μαζί άναψε και μια ελπίδα, για τον απανταχούΕλληνισμό…

  Κύριε Ταμβάκη, στη συνάντηση Συντονιστι-κών Συμβουλίων Νεολαίας (Θεσσαλονίκη 3-6/12/2009) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένεςπροτάσεις για θέματα πολιτισμού (παιδείας -εκκλησίας), κοινωνικής δράσης (περιβάλλον -ελληνικές κοινότητες), επαγγελματικού προσα-νατολισμού, φιλοξενίας στην πατρίδα, επικοι-νωνίας και καταγραφής Ελλήνων της διασπο-ράς. Πόσο πραγματικά συμβάλει η νέα γενιάστον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτωντων απόδημων Ελλήνων στο εξωτερικό;

  Απάντηση: Η νέα γενιά είναι εξαιρετικά ικα-νή και ελπιδοφόρα. Εφόσον της δοθούν οι δυ-νατότητες να ενεργοποιηθεί μπορεί να συμ-βάλλει καθοριστικά. Μπορεί να εντοπίσει ταπραγματικά προβλήματα μέσα από την καθη-μερινότητα και τον τρόπο ζωής της. Μπορεί ναεπιμείνει και διαθέτει όλους τους δυνατούςτρόπους να τα προβάλλει και να προωθήσειτην επίλυσή τους διαμέσου των οργανώσεωνκαι όχι μόνο. Οι νέοι πολλές φορές βρίσκονταιστη δύσκολη θέση να επιβάλλουν τις λύσεις,που επιθυμούν. Προσωπικά πιστεύω ότι καλώςπράττουν και επιμένουν γιατί έχουν τη δύναμηνα κάνουν το ανέφικτο εφικτό.

  Έχουν δείξει ότι θέλουν και μπορούν νασυμμετέχουν ενεργά, εμείς τους στηρίζουμε έ-μπρακτα με όλες μας τις δυνάμεις γιατί πιστεύ-ουμε στη νέα γενιά, πιστεύουμε ότι μπορεί νασυνεχίσει το έργο του ΣΑΕ, μπορεί να πετύχειτο καλύτερο.

  Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας τουΣ.Α.Ε. σύμφωνα με το νέο Νόμο 3480/1996,πιστεύετε ότι αυτό έχει επιτύχει στο ρόλο τουως γνωμοδοτικό- εισηγητικό αλλά και υποστη-ρικτικό-διεκδικητικό όργανο προς την ΕλληνικήΠολιτεία, που έχει ως αποστολή του την έκ-φραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελ-ληνισμού; Χρειάζεται κάποια αναθεώρηση σε

  επιμέρους θέματα, οργανωτικά προβλήματακαι αδυναμίες που αναδείχθηκαν και πού ακρι-βώς;

  Απάντηση: Θεωρώ ότι τα τρία αυτά χρόνια έ-χουμε αξιοποιήσει το γνωμοδοτικό, συμβου-λευτικό, υποστηρικτικό μας ρόλο, όσον αφοράτην καταγραφή και προβολή των προβλημάτωνκαι των αιτημάτων των βασικών θεμάτων πουαπασχολούν τις ομογενειακές οργανώσεις καιτην ελληνική διασπορά. Τα καταθέσαμε στουςαρμόδιους φορείς της ελληνικής πολιτείας,προτείνοντας μάλιστα και λύσεις για αυτά. Αυ-τό που μένει, είναι να ασκηθεί πιο δυναμικά οδιεκδικητικός μας ρόλος και να πιέσουμε -κα-λοπροαίρετα πάντοτε- την ελληνική Πολιτεία,προκειμένου να μας δώσει απαντήσεις και ναπροχωρήσει στην επίλυσή τους. Και αυτό είναιτο επόμενο στοίχημά μας.

  Αλλά η αδυναμία του συγκεκριμένου Νόμουπιστεύω ότι είναι ο περιορισμός του ρόλουμας, καθώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να υ-λοποιήσουμε πρακτικούς και αναγκαίους στό-χους, που θα αναδείξουν και θα ωφελήσουντην Ομογένεια.

  Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρία-σης του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε αυ-τό το θέμα και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμετις σχετικές προτάσεις μας για την ενίσχυσητου ρόλου του ΣΑΕ.

  Στα πλαίσια της κοινής Συνεδρίασης τουΣΑΕ με τις αρμόδιες επιτροπές του ΕλληνικούΚοινοβουλίου (Αθήνα 8-10/12/2009) επιση-μάνθηκε από τη μια η έλλειψη στρατηγικούσχεδιασμού από τη μεριά της Πολιτείας, γιατον καλύτερο συντονισμό ελληνικών κοινοτή-των και μητροπολιτικού κέντρου, αλλά και απότην άλλη η έλλειψη στήριξης του ΣΑΕ στα με-γάλα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Μακεδονικό,Βορειοηπειρωτικό κ.ά.), όπως γινόταν στο πα-ρελθόν. Ποια είναι η γνώμη σας;

  Απάντηση: Η έλλειψη στρατηγικού σχεδια-σμού και άρτιου συντονισμού για την ομογέ-

  νεια, οργανωμένη και μη, υπήρχε και υπάρχει.Ωστόσο, αν ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος τουΣΑΕ, ώστε να μπορέσει σε συνεργασία με τηνελληνική Πολιτεία να υλοποιεί τις πολιτικές πουμέχρι τώρα μόνο σχεδιάζει, τότε θα μπορέσεινα γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ωφέλιμο.

  Το ΣΑΕ πάντα στηρίζει τα εθνικά θέματα μεσοβαρότητα και δυναμισμό, ασκώντας υπεύ-θυνα τον υποστηρικτικό του ρόλο. Δεν χρειά-ζονται άσκοπες κινήσεις, χρειάζονται συντονι-σμένοι και έξυπνοι χειρισμοί, κατάλληλες πιέ-σεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργα-νωμένους φορείς, που όλα αυτά τα χρόνια υ-ποστηρίζουν τα εθνικά μας θέματα και βεβαί-ως με την ελληνική Πολιτεία.

  Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε με ποιο τρόποχειρίζονται τα άλλη κράτη τα εθνικά τους θέ-ματα, μακροπρόθεσμα, με σταθερή πολιτική,ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Αυτό επιδιώκεικαι το ΣΑΕ, ώστε να δώσουμε μια εικόνα συ-μπαγή και ενιαία, σε αυτούς που αδίκως διεκ-δικούν από την πατρίδα μας.

  Η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευ-σης στις χώρες υποδοχής των ομογενών μαςσε όλο τον κόσμο αλλά και τα προγράμματα φι-λοξενίας στη μητέρα-πατρίδα είναι απαραίτηταγια τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικήςταυτότητας στο εξωτερικό, αλλά και την καλ-λιέργεια της εθνικής συνείδησης στους νέουςμας τρίτης και τέταρτης γενιάς μεταναστών.Πείτε μου επιγραμματικά ποιες συγκεκριμένεςπροτάσεις διατυπώθηκαν για αυτά τα θέματα;

  Απάντηση: Η ελληνική γλώσσα και η παιδείατων ομογενών αποτελεί πρωταρχικό και κυ-ρίαρχο ζήτημα για όλους μας. Είναι η πρώτημας προτεραιότητα και φροντίζουμε ώστε οιπερισσότερες δράσεις μας να κινούνται γύρωαπό αυτό τον άξονα. Τα προβλήματα και τα αι-τήματα είναι πολλά. Σε συνεργασία με τη νέαηγεσία του Υπουργείου, θα επιδιώξουμε απόκοινού λύση σε αυτά.

  Επιγραμματικά αναφέρω:• το πρόβλημα των εκπαιδευτικών, του τρό-

  που και των προσόντων για την επιλογήτους, • της αναγκαιότητας πλέον επιλογής και πρό-σληψης εκπαιδευτικού προσωπικού από ομο-γενείς, που γνωρίζουν τις συνθήκες, την γλώσ-σα και την νοοτροπία των μαθητών. Ο νόμος υ-πάρχει. Χρειάζεται να λειτουργήσει και να βελ-τιωθούν τυχόν αδυναμίες του,• την ανάγκη για έγκαιρη αποστολή βιβλίων καιεποπτικού υλικού,• αλλά κυρίως την ύπαρξη βιβλίων, που να α-νταποκρίνονται στις ανάγκες των ομογενώνμαθητών που δεν γνωρίζουν ελληνικά,• την ίδρυση, στελέχωση, ενίσχυση και αδιά-λειπτη λειτουργία των τμημάτων μητρικήςγλώσσας,• την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υ-πάρχουν στη λειτουργία των αμιγώς ελληνικώνσχολείων και πώς μέσω των διακρατικών σχέ-σεων μπορεί να αντιμετωπισθεί (περίπτωσηΓερμανίας),• Να επιδιωχθεί άμεσα η καλή συνεργασία καιο συντονισμός μεταξύ Συντονιστών Εκπαίδευ-σης, εκπαιδευτικών, διπλωματικών αρχών, ο-μογενειακών οργανώσεων, γιατί ο κυκεώνας α-ντιπαραθέσεων που υπάρχει σήμερα, έχει αρ-νητικό αντίκτυπο στους μαθητές. • Τέλος υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με τηνγραφειοκρατική διαδικασία και τις καθυστερή-σεις στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών ε-ξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ, που θα πρέπει νααντιμετωπισθεί κεντρικά και της εύρυθμης λει-τουργίας των εδρών Νεοελληνικών Σπουδώνανά τον κόσμο, το οποίο είναι πολύ ευαίσθητοκαι σοβαρότατο θέμα και χρήζει ειδικού χειρι-σμού.

  Όσον αφορά στα προγράμματα φιλοξενίας,επιδιώκουμε σε συνεργασία με την ΓΓΑΕ, πουέχει την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησηςτους, την μεγιστοποίηση των οφελών με ευρύ-τερη συμμετοχή της νεολαίας και των ομογε-νών τρίτης ηλικίας σε συνδυασμό με ένα χρή-σιμο, ψυχαγωγικό πρόγραμμα κατά την διάρ-κεια της διαμονής.

  Παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις, όλοι πι-στεύουν ότι έφτασε η ώρα για τη νομοθετικήκατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων μαςστο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη διάρκεια θητεί-ας της παρούσας Κυβέρνησης και της εκλογήςεκπροσώπων τους σε αυτό. Ποιες είναι οι τελι-κές προτάσεις του ΣΑΕ για τις προϋποθέσειςπου μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα;

  Απάντηση: Οι θέσεις μας όπως προκύπτουναπό τις αποφάσεις των περιφερειακών συνε-λεύσεων και του Προεδρείου είναι:

  Α) Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαι-ώματος με επιστολική ψήφο και κάλπη,

  Β) Εκλογή των δικών μας αντιπροσώπων,που θα προέρχονται από την ομογένεια, μέσααπό ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερι-κού, που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμότων 5 (πέντε) ηπείρων.

  Τέλος, μετά την καταψήφιση του προταθέ-ντος νομοσχεδίου τον Μάρτιο 2009, το Προε-δρείο αξιοποιώντας τον εισηγητικό του ρόλο,ανάθεσε σε ομάδα νομικών στην οποία συμμε-τείχαν καθηγητές του Αστικού και Συνταγματι-κού Δικαίου, την σύνταξη ενός κειμένου εργα-σίας σε μορφή προσχεδίου νόμου, που να α-ποτυπώνει τις διατυπωθείσες θέσεις του, το ο-ποίο και κατέθεσε στην κυβέρνηση και τα πολι-τικά κόμματα τόσο τον Ιούλιο 2009 όσο και με-τά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και έχει α-ναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ(http://www.sae.gr) για ανοικτή διαβούλευση.

  Πέραν αυτών, εκκρεμεί η συγκρότηση επι-τροπής με τη συμμετοχή του ΣΑΕ για να επε-ξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε σε ένακοινά αποδεκτό σχέδιο.

  Επίσης, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κα-ταγραφή ανά πόλη και χώρα των ομογενώνπου είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια ώ-στε να υπάρχει σαφής εικόνα του εκλογικούσώματος των ομογενών. Το ΣΑΕ, είναι στη διά-θεση της Κυβέρνησης, για να συνεργαστεί καινα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενέργεια αυτή.

 • 04n n n ΑΦ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Σ Α Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

  Οι εργασίες του Προεδρείου ΣΑΕΣτο πλαίσιο της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης,

  από 4 έως 6 Δεκεμβρίου, το Προεδρείο ασχο-λήθηκε με θέματα προγραμματισμού δραστη-ριοτήτων, ενώ έγιναν παρουσιάσεις του προ-γράμματος «Κιβωτός του Ελληνισμού», η υλο-ποίηση του οποίου προχωράει ικανοποιητικά,και του επιχειρηματικού - τεχνολογικού σχεδί-ου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Στις συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρ-νησης και με την Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμούτης Διασποράς της Βουλής, έγινε αναφοράστην Ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ, που θα συζητη-θεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής,στους στρατηγικούς στόχους που μπαίνουν, μεέμφαση στην ανάπτυξη της δικτύωσης τωνΑπανταχού Ελλήνων, όπως και στην ψήφο τωναποδήμων

  Συνάντηση με τον ΥφυπουργόΕξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη

  Στην πρώτη συνάντηση με τον ΥφυπουργόΕξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, στις 5 Δεκεμβρί-ου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Προεδρείουτον ενημέρωσαν για τις έως τώρα δραστηριό-τητες και τα μελλοντικά σχέδια. Ο κ. Κουβέληχαρακτήρισε το ΣΑΕ ως έναν από τους βασι-κούς πυλώνες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπεινα σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις.

  «Το βασικότερο είναι να ξέρουμε πως μπο-ρούμε να αξιοποιήσουμε το ΣΑΕ, ένα θεσμο-θετημένο όργανο από την εθνική νομοθεσία,να μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την υλο-ποίηση μιας πολιτικής για τον απόδημο», τόνι-σε-μεταξύ άλλων-ο κ. Κουβέλης. Και πρόσθε-σε: «Πρέπει να βάλουμε πολύ ξεκάθαρα τιςστρατηγικές μας προτεραιότητες, τους επιχει-ρησιακούς μας στόχους για το τι θέλουμε νακάνουμε και κυρίως το να υπάρξει μία αμφί-δρομη επικοινωνία με τους Έλληνες της δια-σποράς».

  Για την ψήφο των αποδήμων είπε ότι «το ζη-τούμενο είναι να υπάρξει ένας ανοιχτός και ει-λικρινής διάλογος και να δοθεί μία οριστική λύ-ση, που θα δώσει την αίσθηση και τη σιγουριάστους απόδημους Έλληνες ότι έχουν ουσιαστι-κή και πραγματική εκπροσώπηση».

  Συνάντηση με Προεδρείο τηςΜόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού

  της Διασποράς της Βουλής

  Η ετήσια έκθεση του ΣΑΕ κυριάρχησε στησυνάντηση που είχε το Προεδρείο στις 5 Δε-κεμβρίου με την Πρόεδρο της Μόνιμης Επι-τροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βου-λής, Ελπίδα Τσουρή, και τα Μέλη του Προε-δρείου της Επιτροπής, Σπύρο Ταλιαδούρο, Α’Αντιπρόεδρο και Βέρα Νικολαϊδου, εκ μέρουςτου ΚΚΕ. Στη συνάντηση παρέστη και ο Α’ Αντι-πρόεδρος της Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης.

  Όπως τόνισε η κα Τσουρή, εκείνο που προέ-χει είναι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στό-χων, καθώς τα ζητήματα που ανακύπτουν είναιπολλά και σοβαρά, και ποικίλουν από χώρα σεχώρα, και ανά περιφέρεια. Σημείωσε, δε, ότιμε τη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης του ΣΑΕστη Βουλή, στις 10 Δεκεμβρίου, θα δοθεί η δυ-νατότητα να καθοριστεί ένας στρατηγικός σχε-διασμός, με συγκεκριμένα βήματα και χρονο-διαγράμματα.

  Πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια τηςΒουλής, η «Ετήσια Έκθεση 2008» του Συμβου-λίου Αποδήμου Ελληνισμού θα παρουσιαστείστις 8 του μηνός σε κοινή συνεδρίαση τουΠροεδρείου του ΣΑΕ, με επικεφαλής τον Στέ-φανο Ταμβάκη, με τις Επιτροπές Οικονομικώνκαι Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ειδική Μό-νιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. ΤηνΤετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, η Έκθεση θα συζητη-θεί σε κοινή συνεδρίαση με τις ΕπιτροπέςΜορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας καιΕξωτερικών Υποθέσεων.

  Συνεργασία με τον ΥφυπουργόΟικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και

  Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη

  Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονο-μίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρ-κο Μπόλαρη, συζητήθηκε η δυνατότητα ανά-πτυξης της συνεργασίας με τον απόδημο ελλη-νισμό όχι μόνο σε θεσμικό, αλλά και σε οικονο-μικό επίπεδο, αξιοποιώντας τη δομή του ΣΑΕ.

  «Παιδεία -Πολιτισμός -Επιχειρηματικότητα,

  είναι το τρίπτυχο στο οποίο μπορούμε να κινη-θούμε από κοινού», τόνισε ο κ. Μπόλαρης, ση-μειώνοντας ότι απαιτείται συντονισμός και ναδομηθούν σχέσεις οικονομίας, μέσω του ΣΑΕ,ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η συνεργασίατων ελληνικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο,με όρους διαφάνειας.

  Ο κ. Μπόλαρης πρότεινε να γίνει ειδική συ-νεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, με τη συμ-μετοχή συναρμοδίων φορέων και στη συνέχειατη διοργάνωση ενός συνεδρίου επιχειρημα-τιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Στη συνέχεια το προεδρείο του ΣΑΕ είχε συ-νεργασία με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξα-γωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλη Θω-μαϊδη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρότασητου ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη ενός δικτύου επι-χειρηματικής συνεργασίας, μεταξύ των Ελλή-νων ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

  Συνεργασία με την ΠΑΔΕΕ

  Στο πλαίσιο της 6ης Τακτικής Συνεδρίασηςτο Προεδρείο του ΣΑΕ είχε συνάντηση και μετον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Διακοινοβου-λευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ),βουλευτή Σουηδίας, Νίκο Παπαδόπουλο.

  Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση οιδύο οργανώσεις να εμβαθύνουν τη συνεργα-σία τους, σε μία συντονισμένη προσπάθειαπροώθησης των εθνικών μας θεμάτων. Προςαυτή την κατεύθυνση ο κ. Παπαδόπουλος πρό-τεινε να γίνει την άνοιξη του 2010 κοινή συνε-δρίαση των Προεδρείων των δύο οργανώσεων

  Συνεργασία ΣΑΕ με την Υφυπουργό

  Εσωτερικών Θ. Τζάκρη

  Τα θέματα της «ψήφου των αποδήμων Ελλή-νων» και τα προβλήματα που σχετίζονται με τηναπόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, κυριάρχησανστη συνάντηση που είχε το Προεδρείο τουΣΑΕ, στις 4 Δεκεμβρίου, με την ΥφυπουργόΕσωτερικών, Αποκέντρωσης και ΗλεκτρονικήςΔιακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη.

  Για το καίριο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτηματης συμμετοχής των ομογενών στις εθνικές

  μας εκλογές, από τους τόπους κατοικίας τους,η κα Τζάκρη τόνισε τη σταθερή θέση της κυ-βέρνησης επί του θέματος. Όπως είπε, αυτή τηστιγμή στην Ελλάδα είναι σε επεξεργασία τονέο εκλογικό σύστημα της χώρας και στη δια-βούλευση που θα ακολουθήσει, θα ληφθεί υπ’όψη η θέση του ΣΑΕ, σημειώνοντας ότι η πρό-ταση που είχε καταθέσει το ΣΑΕ επί του θέμα-τος είχε υιοθετηθεί εξ’ ολοκλήρου από τοΠΑΣΟΚ.

  «Είμαστε σταθερά υπέρ της συμμετοχής τωναποδήμων μας από τους τόπους κατοικίαςτους, με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει και τοαδιάβλητο της ψηφοφορίας, αλλά και την αντι-προσωπευτικότητα της ψήφου, με την έννοια ό-τι οι ομογενείς μας θα πρέπει να εκπροσωπού-νται στην ελληνική βουλή από ομογενείς», τό-νισε-μεταξύ άλλων- η κα Τζάκρη.

  Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα, που σχε-τίζονται με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας,ειδικότερα στην Περιφέρεια χωρών πρώην Σο-βιετικής Ένωσης, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημααυτό αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητααπό το υπουργείο, ώστε να διευκολυνθούν οι ο-μογενείς που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια.

  Πρωτοβουλία για τα ΙατρικάΚέντρα του HelleniCare

  Το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε επίσης συνερ-γασία με τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΑΕ,Ανδρέα Άθενς, για το θέμα των Ιατρικών Κέ-ντρων του HelleniCare. Το προεδρείο του ΣΑΕαποφάσισε να εξετάσει τις δυνατότητες συμμε-τοχής του ΣΑΕ στη διαχείριση των Ιατρικών Κέ-ντρων. Η δύο πλευρές, ΣΑΕ και HelleniCare, α-ναθέσανε στους νομικούς συμβούλους τουςτην εξέταση όλων των παραμέτρων, προκειμέ-νου να καταλήξουν σε μία τελική πρόταση συ-νεργασίας, την οποία θα υποβάλλουν στο Προ-εδρείο του ΣΑΕ.

  Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφα-νος Ταμβάκης και ο κ. Άθενς ανέλαβαν τηνπρωτοβουλία να κινηθούν από κοινού για τηνεξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης για τηναπρόσκοπτη λειτουργία των Ιατρικών Κέντρων.

  Πηγή: www.sae.grt

  6η Τακτική Συνεδρίαση Προεδρείου-ΣυντονιστικώνΣυμβουλίων Νεολαίας Περιφερειών Σ.Α.Ε.

  Ρεπορτάζ: Νίκος ΣουτόπουλοςΦωτογραφία: Χρήστος Λέτσος

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με ελληνικό όραμα, νεανική τόλμη και αι-σιόδοξες, καινοτόμες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωσηκαι δικτύωση, που αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά των ομογε-νών μας στο εξωτερικό, έκλεισε τις εργασίες του η συνάντησηΣυντονιστικών Συμβουλίων Νεολαίας Περιφερειών Σ.Α.Ε. πουπραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 4-6 Δεκεμβρίου 2009 πα-ράλληλα με την 6η Τακτική Συνεδρίαση Προεδρείου Σ.Α.Ε.

  Την έναρξη των εργασιών της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης κή-ρυξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπου-λος, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι του ΝομάρχηΘεσσαλονίκης και των ΜΜΕ, στελέχη της Γενικής ΓραμματείαςΑπόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και η Προϊσταμένη της Διεύ-θυνσης προγραμμάτων φιλοξενίας κα Σοφία Ηρακλείδου, οΠρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Κωνσταντίνος Αδα-μίδης, ο π. Τιμόθεος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπό-λεως και Σταυρουπόλεως, κυρίου Βαρνάβα, κ.ά.

  Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης των ΣυντονιστικώνΣυμβουλίων Νεολαίας των Περιφερειών του ΣΑΕ, χαιρέτισε, μεμήνυμά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Δια-σποράς της Βουλής των Ελλήνων, κα Ελπίδα Τσουρή, εκφρά-ζοντας τη δέσμευσή της για την αμέριστη στήριξη και συμπαρά-σταση στο έργο των Νέων του ΣΑΕ. «H συνάντηση αυτή αποτε-λεί μία απτή απόδειξη του σημαντικού έργου, που επιτελείται καιβρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΕ. Γνωρίζουμε ότι η πρόκλησηκαι η δυσκολία είναι μεγάλη. Το έργο της διασφάλισης τωνγλωσσικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και εθνικών δεσμών,μεταξύ των νέων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, και τηςπατρίδας μας, είναι έργο υψίστης εθνικής σημασίας, έργο τιτά-νιο, που απαιτεί τη συμβολή, συμμετοχή και στήριξη όλων μας»,τονίζεται-μεταξύ άλλων- στο μήνυμα της η κα Τσουρή.

  Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σα-μαρά, μετέφερε στους συνέδρους ο βουλευτής Σταύρος Καλα-φάτης, ο οποίος τόνισε –μεταξύ άλλων– των διττό, σύνθετο ρό-

  λο των νέων ομογενών να κρατήσουν και να μεταλαμπαδεύ-σουν τις αξίες του ελληνισμού και να ανταποκριθούν στις νέεςπροκλήσεις των καιρών.

  Την αισιοδοξία του για το έργο που καλούνται να επιτελέσουνοι νέοι ομογενείς εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γραμμα-τέας της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Άδωνις Γεωρ-γιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «η γενιά που έρχεται είναι αυτή που

  θα απογειώσει τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης». Στην κοινή τελευταία συνεδρίαση με το Προεδρείο Σ.Α.Ε. οι

  περίπου 50 νέοι ομογενείς μας παρουσίασαν τα συμπεράσματααπό τις τριήμερες εργασίες τους, που επεξεργάστηκαν σε ομά-δες εργασίας, ανά θεματικές ενότητες: 1) Πολιτισμός, Ελληνό-γλωσση Παιδεία, Νεολαία – Εκκλησία, Επιστροφή των Γλυπτώντου Παρθενώνα, Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και α-

  H Καθηγήτρια ΑΠΘ Αγγελική Τρύφωνα-Αντωνοπούλου από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και εκπρόσωπος ΥΠ.ΕΞ. μιλάει στους νέους ομογενείς μας για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας

 • 05n n n ΑΦ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Σ Α Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

  θλητικών γεγονότων 2) Κοινωνική Δράση: Νεολαία – Περιβάλ-λον και Νεολαία – Ελληνική Κοινότητα 3) Επαγγελματικός Προ-σανατολισμός: Ανεύρεση Εργασίας 4) Προγράμματα Φιλοξε-νίας 5) Επικοινωνία: Αποτελεσματικότερη λειτουργία ΔικτύωνΝεολαίας, Συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΠεριφερειώνΣΑΕ και 6) Απογραφή οργανώσεων Νεολαίας ανά τον κόσμοκαι Καταγραφή πανεπιστημιακών ελληνικής καταγωγής.

  Την προηγούμενη μέρα, 5 Δεκεμβρίου 2009, και ενώπιον τουΥφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη οι νέοι ομογενείς τό-νισαν ότι «αισθανόμαστε πλέον ότι έχουμε λόγο και ρόλο», ενώμίλησαν με ειλικρίνεια για τα θέματα που τους απασχολούν, όπωςαυτά της διάδοσης της ελληνόγλωσσης παιδείας και του πολιτι-σμού στις χώρες που ζούνε και την ενεργή συμμετοχή τους σταδρώμενα της ομογένειας. Κατέθεσαν με τόλμη προτάσεις για τηβελτίωση των προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα και για τησυμμετοχή τους σε εθελοντικά προγράμματα κατά τη διαμονήτους στη μητέρα πατρίδα. Πρότειναν την «καθιέρωση μιας αμφί-δρομης σχέσης με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επικοινω-νία που μπορεί να συμπεριλάβει και τους Έλληνες της Διασποράςκαι τη δημιουργία βάσης δεδομένων ομογενών Ελλήνων». Εξέ-φρασαν επίσης την αγωνία τους για την καλύτερη εικόνα τηςΕλλάδας στο εξωτερικό. Ακούστηκαν ακόμη και πιο προχωρημέ-νες προτάσεις, όπως αυτή για εναλλακτική στρατιωτική θητεία, μεαξιοποίηση των αποδήμων σε περιβαλλοντικά προγράμματα,προκαλώντας το ενδιαφέρον στον κ. Σπ. Κουβέλη.

  Απαντώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μπαίνουμεστην ουσία των πραγμάτων», συγχαίροντας τους νέους και τις νέ-ες για την πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία της συνάντησης, ό-πως και για την εκστρατεία που αναλαμβάνουν για την επιστροφήτων Γλυπτών του Παρθενώνα (ιστοσελίδα www.unitethemarbles.org) που ξεκίνησαν μετά την επίσκεψή τους στο νέο Μουσείο τηςΑκρόπολης. Επισήμανε την «ανάγκη συνεργασίας με τους Έλλη-νες της διασποράς σε προγράμματα που αναδεικνύουν τον ελ-ληνισμό, τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ανάγκη αναπτυξια-κής συνεργασίας σε χώρες που η Ελλάδα έχει δυναμική παρου-

  σία». Για τα προγράμματα φιλοξενίας της ΓΓΑΕ τόνισε ότι «θαπρέπει να δυναμώνουν τους δεσμούς των νέων ομογενών, πουθα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελλάδα, όπωςκαι να συμμετέχουν σε εναλλακτικά προγράμματα και πρωτο-βουλίες, που σχετίζονται με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις τέ-χνες κ.ά.».

  Αφού τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξη που θα έ-χουν από την ελληνική πολιτεία, ο κ. Κουβέλης απευθύνθηκεστους νέους ομογενείς: «Θα έχουμε ανοικτό διάλογο, ώστε νααξιοποιήσουμε τις προτάσεις σας».

  Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Π. Ταμβάκης, εκ μέρους ό-λων των μελών του Προεδρείου και της Γραμματέως Όλγας Σα-ραντοπούλου, όπως και οι Συντονιστές που παραβρέθηκαν, Θε-όδωρος Σπυρόπουλος, Κώστας Μενεγάκης και Χάρης Γκουβέ-λης, συνεχάρησαν τους νεαρούς συνέδρους για τη νεανική τόλ-μη και το όραμα με τα φιλόδοξα σχέδια που κατέθεσαν για τουςνέους και τον απόδημο ελληνισμό, με τη διαβεβαίωση ότι τοΣ.Α.Ε. θα στηρίζει με κάθε τρόπο την υλοποίηση των στόχων

  τους. Τα Συντονιστικά Συμβούλια Νεολαίας Περιφερειών Σ.Α.Ε.εκπροσώπησαν οι: Τάσος Μαστοράκος -Περιφέρειας Καναδά,Μαριάννα Ριπόλη –Περιφέρεια Κεντρικής και Ν. Αμερικής, Κώ-στας Συμεωνίδης –Περιφέρεια Ευρώπης, Μαυρίκιος Γκριτζά-λης –Περιφέρεια Η.Π.Α., Ηλίας Δεμουρτζίδης –ΠεριφέρειαΩκεανίας–Άπω Ανατολής, Δημήτρης Βαφειάδης –ΠεριφέρειαΑφρικής–Εγγύς/Μέσης Ανατολής, Αλεξέι Τσερκέζοβ –Περιφέ-ρειας των Χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

  Απευθυνόμενος σε αυτούς ο κ. Ταμβάκης είπε: «Κάναμεπράξη τη δέσμευσή μας να θέσουμε τις βάσεις για την οργάνω-ση της Νεολαίας μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Από εδώκαι πέρα έχετε πολύ μεγάλο έργο και με χαρά διαπιστώνω ότιδικαιώνετε τις προσδοκίες μας. Σε σας έγκειται ο πολλαπλασια-σμός του Δικτύου, με δεδομένη την αμέριστη στήριξη μας».

  Τα πορίσματα από τις εργασίες της πρώτης συνάντησης νε-ολαίας θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα τους που δημιούρ-γησαν μόνοι τους οι νέοι της ελληνικής διασποράς(www.nesae.gr).

  Ο προεδρεύων της Συνάντησης Νεολαίας ΣΑΕ Τάσος Μαστοράκος (Περιφέρειας Καναδά) παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προτάσεις για τηνελληνόγλωσση εκπαίδευση που παρουσιάζει η εκπρόσωπος νεολαίας ΣΑΕ

  Η Σοφία Κούστα (ΗΠΑ) και ο Μιχάλης Γκέκας (Καναδά) παρουσιάζουν τις επιστημονικάτεκμηριωμένες προτάσεις τους για επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική

  και εξεύρεση εργασίας των ομογενών νέων

  Οι Συντονιστές Περιφερειών Νεολαίας Σ.Α.Ε. κατά τη διάρκεια εργασιών της επιτυχημένης συνάντησης

  Μια ομάδα νέων ομογενών μας αντικρίζουν με χαμόγελα την Ελλάδα και το μέλλον τους

  Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ΝαυτιλίαςΜ. Μπόλαρης χαιρετίζει θερμά τους απόδημους νέους του ΣΑΕ

  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης μαζί με τους νέους του ΣΑΕ αφού συζήτησε μαζί τους στη συνάντηση σημαντικά θέματα που τους απασχολούν

  Αναμνηστική φωτογραφία του Προεδρείου και των Συντονι-στών Περιφερειών ΣΑΕ με τους νέους ομογενείς μας

  μετά την κοινή λήξη της συνάντησής τουςΈλληνες νέοι ομογενείς βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη

  για να συναντήσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους

  Ο Γιαννιώτης ανταποκριτής μας, Νίκος Σουτόπουλος, συζητά με τους νέους ομογενείς κατά τη διάρκεια του

  γεύματος στη Συνάντηση Νεολαίας ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη

 • 06n n n ΑΦ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Σ Α Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

  Την Αυστραλία επισκέφτηκε ο Στέφανος ΤαμβάκηςΣυναντήσεις του Προέδρου του ΣΑΕ με τον Πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές της Ν. Αυστραλίας και την ΟμογένειαΑΔΕΛΑΪΔΑ. Εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρωθυ-

  πουργό της Νότιας Αυστραλίας, Μάϊκ Ραν, υπουργούς και ελ-ληνικής καταγωγής βουλευτές της Αυστραλιανής πολιτείας, ό-πως και με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, είχεστην Αδελαΐδα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνι-σμού (ΣΑΕ), Στέφανος Π. Ταμβάκης.

  Σε όλες τις συναντήσεις τονίστηκε η συμβολή των Ελλήνωνστην ανάπτυξη της Αυστραλιανής Πολιτείας, όπου πολλοί, ελλη-νικής καταγωγής, πολίτες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, ε-νώ εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θεσμό του ΣΑΕ.

  Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας,συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Αυ-στραλίας και τη στήριξη που παρέχει ο κ. Ραν, στις ελληνικές θέ-σεις. Ο φιλέλληνας πρωθυπουργός της Ν. Αυστραλίας εξέφρα-σε στον κ. Ταμβάκη την συνεπή υποστήριξή που παρέχει στα ε-θνικά μας θέματα, όπως το Κυπριακό και την ονομασία τηςπΓΔΜ. Ο κ. Ραν επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψητου κ. Ταμβάκη στην Αυστραλία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχίαστο έργο του. Από την πλευρά του ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησετον Πρωθυπουργό της Ν. Αυστραλίας για την υποστήριξή τουκαι τη σαφή θέση στο Κυπριακό, το θέμα της πΓΔΜ, αλλά και τοΠοντιακό Ζήτημα. Στη συνάντηση παρέστησαν οι ελληνικής κα-ταγωγής Υπουργός, αρμόδιος για τις σωφρονιστικές υπηρεσίες,Τομ Κουτσαντώνης και ο Σύμβουλος παρά τω πρωθυπουργόΝικ Αλεξανδρίδης, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και ΆπωΑνατολής, Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνι-κής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν. Αυστραλίας, Βασίλης Ελοβά-ρης. Νωρίτερα, ο κ. Ταμβάκης συναντήθηκε με το Γενικό Ει-σαγγελέα, Michael Atkinson. Στην εγκάρδια συζήτηση έγινε ιδι-αίτερη αναφορά στην προώθηση της Γενοκτονίας των Ποντίων,

  ένα θέμα με το οποίο ο Αυστραλός αξιωματούχος έχει ασχολη-θεί ιδιαίτερα, αλλά και στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του ε-ξωτερικού. Κατά την παραμονή του στην Αδελαΐδα ο Πρόεδροςτου ΣΑΕ είχε, επίσης, διαδοχικές συναντήσεις με την επικεφα-λής της Αντιπολίτευσης, Βουλευτή, κα Isobel Redmond, με τοΔήμαρχο της Αδελαΐδας, Λόρδο Michael Harbision, όπως καιμε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Χατζόπουλο.

  Συνάντηση με την ομογένεια

  Με ιδιαίτερη χαρά η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν. Αυ-στραλίας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο ΣΑΕ. Στην κατάμεστη αί-θουσα, όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμής του κ. Ταμβάκη, οΠρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Ελοβάρης και τα μέλη του

  Διοικητικού Συμβουλίου τον καλωσόρισαν επισημαίνοντας ότι ηδεύτερη αυτή του επίσκεψή αποτελεί άλλη μία ευκαιρία να έρ-θει σε άμεση επαφή με τον Ελληνισμό της Ν. Αυστραλίας.

  Κατά την σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος κ. Ελοβάρης ανα-φέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία, το έργο και το ρόλο της Κοι-νότητας, η οποία, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισεκατά καιρούς, δεν έπαυσε και εξακολουθεί να παραμένει ακλό-νητη στο πλευρό κάθε Ελληνοαυστραλού και της Ελλάδας, προ-βάλλοντας τα δίκαια εθνικά θέματα, ενώ συμβάλει στην αποτε-λεσματική δικτύωση με άλλες εστίες του απανταχού Ελληνι-σμού. Η Κοινότητα, τόνισε ο κ. Ελοβάρης, αναγνωρίζει και υπο-στηρίζει απόλυτα το ρόλο του ΣΑΕ και τους στόχους που προω-θεί. Από την πλευρά του ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε στον γνω-μοδοτικό και εισηγητικό ρόλο του ΣΑΕ, τονίζοντας-μεταξύ άλ-λων- τις πάγιες προτεραιότητες που έχει θέσει ο θεσμός για τηνπροώθηση και διάδοση της ελληνόγλωσσης Παιδείας και τουΠολιτισμού μας, όπως και τη δικτύωση των απανταχού Ομογε-νών, με έμφαση στην Νεολαία. Κλείνοντας, ο κ. Ταμβάκης προ-σκάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στο επόμενο ταξίδιτους στην Ελλάδα να επισκεφθούν την έδρα του ΣΑΕ στη Θεσ-σαλονίκη, όπου θα ιδρυθεί η Κιβωτός του Απόδημου Ελληνι-σμού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν-μεταξύ άλλων: Μέλη τηςκυβέρνησης της Ν. Αυστραλίας, βουλευτές και αξιωματούχοι,πολλοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, ο Γενικός Πρόξε-νος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, ο Συντονιστής του Σ.Α.Ε. Ωκε-ανίας και Άπω Ανατολής, ο Συντονιστής Νεολαίας της Περιφέ-ρειας Ηλίας Δεμουρτζίδης, ο Πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΕλληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας Θεοφάνης Μά-ρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Χρήστος Ιωάννου,καθώς και εκπρόσωποι παροικιακών φορέων.

  Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ με τον κ. Rann, κ. Αγγελόπουλο, κ. Κουτσαντώνης και κ. Ελοβάρη

  Συμμετοχή Στ. Ταμβάκη στους Πανελλήνιους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Αγώνες

  ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Την ένθερμη υποστήριξη τουΣυμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στηδιοργάνωση των Πανελλήνιων Αθλητικών και Πο-λιτιστικών Αγώνων Ωκεανίας, που διοργανώθη-καν με μεγάλη επιτυχία στη Μελβούρνη, μετέφε-ρε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Π. Ταμβάκηςστην έναρξη των εκδηλώσεων, τις οποίες χαρα-κτήρισε ως μοναδικό γεγονός, που αγκαλιάζει τηνΟμογένεια και τη Νεολαία μας, ειδικότερα.

  «Το 2005 στο Σίδνεϊ, το 2007 στην Αδελαϊδακαι φέτος στη Μελβούρνη, το αθλητικό ιδεώδες,η πολιτιστική μας κληρονομιά και o Απόδημος συ-ναντώνται για να τιμήσουν τον Έλληνα απανταχούτης γης», τόνισε ο κ. Ταμβάκης. Και συνέχισε: «Οιαγώνες αυτοί μας υπενθυμίζουν ότι ήταν πρώτη ηΕλλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα ο χώρος στονοποίο o αθλητισμός θεωρήθηκε κοινωνικό και πο-λιτισμικό αγαθό, με παιδαγωγικό χαρακτήρα.

  Το ΣΑΕ στηρίζει ένθερμα αυτή την πρωτο-βουλία, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαρι-στίες στην Περιφέρεια ΣΑΕ Ωκεανίας και ΆπωΑνατολής, και ιδιαίτερα στον Συντονιστή και α-γαπητό φίλο Γιώργο Αγγελόπουλο, το δραστή-ριο Συντονιστικό του Συμβούλιο και σε όλους ό-σους συνεισέφεραν με καλή διάθεση στην επι-τυχία της προσπάθειας αυτής. Όλα αυτά δεν θαήταν δυνατά χωρίς την διαρκή ενθάρρυνση τηςΑυστραλιανής κυβέρνησης και κοινωνίας, την

  οποία το ΣΑΕ επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμάγια ακόμη μια φορά».

  Τη σύσφιγξη των σχέσεων των Ελλήνων τηςΑυστραλίας μεταξύ τους, ιδιαίτερα των νέων γε-νεών Ελληνοαυστραλών, επισήμανε ο Συντονι-στής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, Γιώρ-γος Αγγελόπουλος, ευχαριστώντας τις κυβερνή-σεις της Πολιτείας Βικτωρίας και της Ελλάδας γιατην ηθική και υλική στήριξη τους στη διοργάνωση.

  Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η επίδοση επιτα-γής, ύψους 60.000 δολαρίων Αυστραλίας, απότον κ. Αγγελόπουλο και τον κ.Ταμβάκη, στην ο-μογενή δήμαρχο Whittlesea, Μαρία Λιάλιου,για την ενίσχυση του ταμείου κατασκευής Κοι-νοτικού Κέντρου στην περιοχή που επλήγη απότις βιβλικές πυρκαγιές του περασμένου Φε-βρουαρίου. Τα χρήματα διετέθησαν από το Τα-μείο Ομογενειακών Αναγκών, που δημιουργή-θηκε για την ενίσχυση των πυροπαθών στηνΕλλάδα.

  Την επίσημη έναρξη των Αγώνων, σε μία λα-μπρή τελετή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μελ-βούρνης, κήρυξε ο Υπουργός Αθλητισμού τηςΒικτωρίας Τζέϊμς Μερλίνο. Παραβρέθηκαν, επί-σης, τα Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίουτης Περιφέρειας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλά-δας στη Μελβούρνη, Χρήστος Σαλαμάνης, οΎπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία,

  Ιωάννης Ιακώβου, αυστραλοί και ομογενείςβουλευτές και γερουσιαστές, εκπρόσωποι τωνομογενειακών ΜΜΕ, ομογενειακών συλλόγωνκαι πλήθους ομογενών.

  Την συμβολή της ομογένειας εξήρε σε μήνυμάτου και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ,όπως και ο Πρωθυπουργός της Βικτόριας TζονΜπράμπι.

  Οι αναπαραστάσεις αγωνισμάτων, που περι-λαμβάνονταν στους Πανελλήνιους Αγώνες τηςαρχαιότητας, καθώς και η αναπαράσταση τουΠαγκρατίου, εντυπωσίασαν τους παριστάμενουςστην τελετή έναρξης, που ολοκληρώθηκε με τηναφή της φλόγας από Κόρες που συνόδευαν οπλί-τες ντυμένοι με εντυπωσιακές αρχαιοελληνικέςστολές.

  Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των Αγώνων,εκατοντάδες νέοι και νέες έδωσαν τον καλύτεροεαυτό τους, αγωνιζόμενοι σε διάφορα αθλήματα,πνεύμα ευγενούς άμιλλας, αναδεικνύοντας με υ-περηφάνειά την ελληνική τους καταγωγή.

  Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, απ’ ό-που αναχώρησε για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος τουΣΑΕ δεν παρέλειψε να παραβρεθεί σε εκδήλωσητου Συλλόγου Αιγυπτιωτών Μελβούρνης, όπου έ-γινε θερμά δεκτός από τους συντοπίτες του, τουςοποίους πάντα επιδιώκει να συναντήσει κατά τηνεπίσκεψή του στην Αυστραλία.

  H «Ετήσια Εκθεση 2008»του Σ.Α.Ε. στο Κοινοβούλιο

  Στις 10 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής για την «Ετήσια Έκθε-ση 2008» του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού που παρουσιάστηκε στις 8-9 Δεκεμβρίου 2009 σε κοινή συνεδρίασητου Προεδρείου του Σ.Α.Ε. με τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνι-κής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Αναλυτικόρεπορτάζ και φωτό από τον απεσταλμένο ανταποκριτή μας Νίκο Σουτόπουλο στο επόμενο φύλλο της «Ε.Γ.»

 • 07n n n ΑΦ Ι Ε Ρ Ω Μ Α Χ Ρ Ι Σ Τ ΟΥ Γ Ε Ν Ν Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ

  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

  ΧΡΙΣΤΟΥ

  Αδελφοί συλλειτουργοί και τέκνα εν Κυρίου ευλογημένα,«Ο ουρανός και η γη σήμερον ηνώθησαν, τεχθέντος του Χριστού.Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε, και άνθρωπος εις ουρανούς αναβέβηκε»!(Ιδιόμελον Λιτής Χριστουγέννων)

  Η απόστασις και πόλωσις ανάμεσα εις τον Θεόν και τον άνθρωπον, την οποίαν είχεν ε-πιφέρει η αμαρτία του ανθρώπου, κατηργήθη με την πρόσληψιν ακεραίας της ανθρωπίνηςφύσεως από τον Μονογενή Υιόν και Προαιώνιον Λόγον του Θεού. Η κατά την «ευδοκίαν»του Θεού, κατά το πρώτον δηλαδή και ολόθυμον θέλημά Του, Σάρκωσις του Υιού Του, κα-ταργεί κάθε απόστασιν, ενώνει τον ουρανόν με την γην και συνάπτει το δημιούργημα μετον Δημιουργόν!

  «Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προ-κήρυξις», έψαλεν η Εκκλησία κατά την εορτήν των Εισοδίων της Θεοτόκου, η οποία, διατης αφιερώσεως της μακαρίας Μαρίας εις τον Ναόν και της εκεί προετοιμασίας της διανα γίνη χωρίον του Αχωρήτου Θεού, ήνοιγε τον δρόμον της Ενσάρκου Οικονομίας τουΘεού και προεκήρυττε την σωτηρίαν μας.

  «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέ-ρωσιςζ ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται», έψαλε πάλιν η Εκκλησία κατά τηνεορτήν του Ευαγγελισμού, τότε που συνετελέσθη εκ Πνεύματος Αγίου η άσπορος σύλ-ληψις του Ασυλλήπτου εις την αγίαν κοιλίαν της Θεοτόκου και ήρχισε να «συνυφαίνε-ται», η θεία με την ανθρωπίνην φύσιν, και ο Θεός άνθρωπος γέγονεν, «ίνα ημείς θεο-ποιηθώμεν», κατά την έκφρασιν του Μ. Αθανασίου. Η «ευδοκία», λοιπόν, η οποία εχαι-ρετίσθη κατά τα Εισόδια, και η σωτηρία, η οποία «εκεφαλαιώθη» και εφανερώθη κατάτον Ευαγγελισμόν, σήμερον, κατά την μεγάλην και αγίαν ημέραν των Χριστουγέννων,καθίσταται απτή πραγματικότης! Σήμερον «ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν η-μίν», και οι Άγγελοι επανηγύρισαν το γεγονός ψάλλοντες: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ καιεπί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»!

  Με την Σάρκωσιν, την Ενανθρώπησιν του Λόγου, ήδη η σωτηρία του ανθρωπίνου γέ-νους έχει δυνάμει συντελεσθή. Διότι, εκείνοι οι οποίοι, αφού πιστεύσουν εις τον Ιησούν,ζήσουν ζωήν σύμφωνον με την πίστιν αυτήν, σύμφωνον με τας εντολάς και την όλην δι-δασκαλίαν του Ιησού, υψώνονται με την τοιαύτην θεάρεστον βιοτήν και καθίστανται φί-λοι και κοιν�