Κμστ_met-pol Thessaloniki 2014

4
Δελτίο Τύπου “MET – POL” ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου 2014 Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τις επόμενες μέρες το “Met-Pol”. Με ενεργό φόντο τα έργα- κατασκευές “agit-prop” της ρωσικής πρωτοπορίας, μέρος της συλλογής του Κρατικού Μουσείου Συλλογής Τέχνης, οργανώνεται από το Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα παραγωγικό εργαστήριο σχεδιασμού, κατασκευής και εκφοράς πολιτικού λόγου στο δημόσιο χώρο. Το τελικό προϊόν του εργαστηρίου είναι τρεις εγκαταστάσεις και δράσεις για την παραγωγή πολιτικών και αισθητικών συμβάντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και ένας νέος υποψήφιος δήμαρχος που έχει κάνει αίσθηση στα social media τον τελευταίο καιρό. Στο εργαστήριο συμμετέχει ολιγομελής ομάδα φοιτητών και νέων αρχιτέκτονων. Οι κατασκευές και οι δράσεις θα είναι ανοικτές και θα απευθύνονται στη νεολαία του Δήμου Θεσσαλονίκης. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Σάββατο 10 Μαΐου 18:00–19:30, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου/παραλία ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ Συγκροτείται η φανταστική περσόνα ενός υποψήφιου δήμαρχου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συρραφή προεκλογικού υλικού υποψηφιοτήτων, και την ανάδειξη του κομφορισμού και της στερεοτυπίας του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Πρόκειται για την

description

press release for met-pol actions and workshop

Transcript of Κμστ_met-pol Thessaloniki 2014

Page 1: Κμστ_met-pol Thessaloniki 2014

Δελτίο Τύπου“MET – POL”

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗΣ.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τις επόμενες μέρες το “Met-Pol”. Με ενεργό φόντο τα έργα-κατασκευές “agit-prop” της ρωσικής πρωτοπορίας, μέρος της συλλογής του Κρατικού Μουσείου Συλλογής Τέχνης, οργανώνεται από το Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα παραγωγικό εργαστήριο σχεδιασμού, κατασκευής και εκφοράς πολιτικού λόγου στο δημόσιο χώρο. Το τελικό προϊόν του εργαστηρίου είναι τρεις εγκαταστάσεις και δράσεις για την παραγωγή πολιτικών και αισθητικών συμβάντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και ένας νέος υποψήφιος δήμαρχος που έχει κάνει αίσθηση στα social media τον τελευταίο καιρό.

Στο εργαστήριο συμμετέχει ολιγομελής ομάδα φοιτητών και νέων αρχιτέκτονων. Οι κατασκευές και οι δράσεις θα είναι ανοικτές και θα απευθύνονται στη νεολαία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σάββατο 10 Μαΐου18:00–19:30, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου/παραλίαΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ

Συγκροτείται η φανταστική περσόνα ενός υποψήφιου δήμαρχου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συρραφή προεκλογικού υλικού υποψηφιοτήτων, και την ανάδειξη του κομφορισμού και της στερεοτυπίας του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Πρόκειται για την μεταστροφή (détournement) του τρόπου μιντιακής επικοινωνίας της πολιτικής, μέσα από το παράδειγμα της προπαγάνδισης μιας φανταστικής υποψηφιότητας. Αναπαράγονται οι τυπικές πρακτικές πολιτικής επικοινωνίας τόσο στο δημόσιο χώρο όσο και στα επικοινωνιακά μέσα της πόλης (εφημερίδες, τηλεόραση, παρουσία στο δημόσιο χώρο). Μετά την ολιγοήμερη μιντιακή προβολή της πολιτικής περσόνας, εκείνη εν τέλει αποκαλύπτεται σε μια δημόσια εμφάνιση και δράση σε ειδικό σημείο, στο κέντρο της πόλης, και «κοινοποιείται» στην προσωρινή κοινότητα που δημιούργησε η προηγηθείσα καμπάνια.

Σάββατο 10 Μαΐου19:30, πλατεία Λευκού Πύργου

Page 2: Κμστ_met-pol Thessaloniki 2014

«ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΗ;»Η ομάδα δράσης σκηνοθετεί μια καμπάνια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε «Ερωτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στήνει ένα περίπτερο διάδρασης με τους περαστικούς του κέντρου. Η διάδραση αποσκοπεί στον εντοπισμό των «ερωτικών σημείων» της πόλης σε ένα αναρτημένο χάρτη και ταυτόχρονα στην επικοινωνία-εξομολόγηση εμπειριών και περιστατικών των κατοίκων, που πιστοποιούν τον ερωτισμό της πόλης τους. Η εγκατάσταση-δράση αποσκοπεί στη διερεύνηση των ορίων μια δημόσιας επιτέλεσης ως προς τη δυνατότητα να παραγάγει και να κοινοποιήσει τον προσωπικό λόγο. Θίγεται ταυτόχρονα το ερώτημα της ιδιοπροσωπίας και του φαντασιακού της Θεσσαλονίκης ως πόλης που συγχωνεύει το «ιερό» και το «ερωτικό» μέσα στην ίδια την σύγχρονη πολιτισμική της κατασκευή.

Σάββατο 10 Μαΐου21.00–22:30, διαδρομή από Μακεδονία παλάς έως ΚΜΣΤ στο λιμάνι, διαμέσου των κεντρικών δρόμων της πόλης.ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ON-LINE ΕΙΜΑΙ (ΣΑΝ) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥΕφοδιασμένα με ένα πανομοιότυπο επιτελεστικό μηχανισμό υποδοχής και χρήσης φορητού υπολογιστή στο κινούμενο σώμα τους, τα μέλη της ομάδας ακολουθούν μια προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συντονισμένα επιχειρούν να αναδείξουν τα όρια επικοινωνίας τους με τους περαστικούς, μέσω κοινοποίησης της εικόνας στην οθόνη του υπολογιστή τους. Το εκτιθέμενο περιεχόμενο στους υπολογιστές συντάσσεται και απευθύνεται ειδικά στους πολίτες για τον εν λόγω σκοπό. Η θεατρικοποίηση της ιδιωτικής πρακτικής της ψηφιακής επικοινωνίας στο δημόσιο χώρο έχει σκοπό την κριτική, ενεργό αναζήτηση των νέων ορίων και αναμείξεων ανάμεσα στον ιδιωτικό βίο και τη δημόσια ζωή.

Κυριακή 11 Μαΐου Εργαστήριο «Έχουν Εκλογές»12:00-14:00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ με αφορμή το MET-POL και την έκθεση «Είναι όλα ψέμα – Μουσείο Αυτοεκτίμησης» οργανώνει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, με τα εξής θέματα:

- Πώς να φτιάξεις την δικιά σου ψεύτικη περσόνα υποψηφίου για τις δημοτικές εκλογές και πώς να την προωθήσεις

- 100 + 1 εικαστικές παρεμβάσεις για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο

- 5 στοιχεία που μπορείς να προσθέσεις με μαρκαδόρο πάνω στις φωτογραφίες των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές ώστε να φαίνονται σούπερ αστείες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 9–12 ετών και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έως 09/05, 10:00–15:00, τηλ. 2310-589222 & education @ greekstatemuseum . com ).Η δράση εντάσσεται στο 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantástico.

Κυριακή 11 Μαΐου14:00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) Παρουσίαση-έκθεση των πραγματοποιημένων δράσεων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Page 3: Κμστ_met-pol Thessaloniki 2014

Επιμέλεια, συντονισμός: Ζήσης Κοτιώνης (Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού, Π.Θ), Μαρία Τσαντσάνογλου (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)Υπεύθυνος εργαστηρίου ΜΕΤ/ΠΟΛ: Ζήσης ΚοτιώνηςΣυνεργάτες διδάσκοντες, εισηγητές: Απόστολος Καλφόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Ιωάννα Λαλιώτου, Εύα Μανιδάκη, Χριστόφορος Μαρίνος, Νένη Πανουργιά, Λόης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Μαρία ΤσαντσάνογλουΣυνεργάτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές:Κωνσταντίνος Ζβες, Λευτέρης Καστρινάκης, Λουκάς Μπάκας, Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Γιώργος Ρυμενίδης, Αλίκη Σαμαρά, Μιχάλης ΣοφτάςΣυμμετέχοντες φοιτητές:Λυδία Αντωνίου, Αθηνά Αργυροπούλου, Ελένη Γεωργιάδη, Δήμητρα Γκιόκα, Βέρθα Γρυπάρη, Αφροδίτη Δοσοπούλου, Εβελίνα Ιωάννου, Ηρώ Καραβέλα, Χριστίνα Κιαμίλη, Φίλιππος Κίτσιος, Νίκη Λαύκα, Μυρτώ Ο'Σάλλιβαν, Νεφέλη Παπαγιάννη, Γιώργος Παπανδρέου, Δήμητρα Πάτρα, Αικατερίνη Σελέκου, Γιώργος Σοφτάς, Χαρά Στεργίου, Σοφία Τεκτονίδου, Ειρήνη Τριανταφύλλου, Παναγιώτης ΧατζηγρηγορίουΥπεύθυνες εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

Οργανωτές:Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςKρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή ΚωστάκηΔυναμό project-space Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΚολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 ΘεσσαλονίκηΤ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123www . greekstatemuseum . com , info @ greekstatemuseum . com

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑποθήκη Β1, Λιμάνι - Τ.Θ. 107 59, 54110 Θεσσαλονίκη Τ: 2310 593270www . cact . gr , info @ cact . gr

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ Τ: 2310 589152 press @ greekstatemuseum . com , pr @ greekstatemuseum . com