LIKE MAGAZINE

of 16 /16
#001, ΜΑΪΟΣ 2011 XANIA FREE PRESS (ΝΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ) ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΙΝΕΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΑΣ ΦΑΓΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!! * WHAT DO YOU LIKE? * MAGA ZINE The Birthday Issue LIKE

Embed Size (px)

description

FREE PRESS MAGAZINE

Transcript of LIKE MAGAZINE

Page 1: LIKE MAGAZINE

#001

, ΜΑΪ

ΟΣ 2

011

XANI

A FR

EE P

RESS

ΑΙ Κ

Ι ΑΛΛ

Ο, Α

ΛΛΑ

ΠΙΟ

ΩΡΑΙ

Ο)

ΠΡΟΣΩΠΑΜΟΥΣΙΚΗ ΣΙΝΕΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΑΣ ΦΑΓΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

*T

HI

S

IS

T

HE

T

IM

E

OF

A

QU

AR

IU

S*

* W

HA

T D

O YO

U L

IK

E?

*

MAGAZINEThe Birthday Issue LIKE

Page 2: LIKE MAGAZINE

EDIT

ORIA

LΚι άλλο free press; Ε ναι, λοιπόν κι άλλο. Και πολύ το

αργήσαμε. Τόσα χρόνια το σκεφτόμαστε, το οργανώνουμε, το σχεδιάζουμε και πάντα κάτι γινόταν και έμπαινε στο συρτάρι με την ετικέτα «αργότερα».

Λίγο οι δουλειές, λίγο η αναβλητικότητα, λίγο χμμ... ο φόβος του τι θα γίνει, αλλά τελικά μια ψυχή που είναι να βγει θα βγεί και το περιοδικό που κρατάτε είναι φτιαγμένο με ψυχή και μεράκι από εμάς για εσάς.

Like. Γιατί έτσι μου/σου/του/μας/σας/τους αρέσει!

Τα πολλά πρόσωπα του likeTo like του νάρκισσου: «Αρέσω παιδί μου, αρέσω»Το μελοποιημένο like: «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά»Το like της επιλογής: «Σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει…»Το επιδειξιομανές like: «Να και αν σ’ αρέσει, να και αν δε σ’ αρέσει»Το επαναστατικό like: «Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δε θα μπορέσουμε»Το εγωκεντρικό like: «Μ’ αρέσει που σου αρέσω»Το Θεσσαλονικιώτικο like: «Με αρέσει»Το αγνό like: «Like a virgin»Το εκκλησιαστικό like: «Like a prayer»Το πολλά υποσχόμενο like: «Uhh like it, like it, I’ll Do You Like A Truck»Και το περίφημο like ala Σταμάτης Γαρδέλης: «Ντου γιου λαικ, φρόιλαιν, δη Γκρης?»

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S ** W H A T D O Y O U L I K E ? *

MAGAZINELIKELIKE MAGAZINEΜηνιαίο free press περιοδικό ποικίλης ύλης. Διανέμεται δωρεάν.

Έκδοση:

IMAGE MAKER ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΠυθαγόρα 16, ΧανιάΤηλ: 28210 94164 - 28210 50693Fax: 28210 94488www. imagemakeradv.grEmail: [email protected]

Σχεδιασμός:ΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣΤηλ: 6944 363041

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΝΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΕΛΤΕΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ, ΤΖΟΑΝΑ ΤΣΑΚΑΚΗ, ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΝΤΑΪΑΝΑ ΤΣΙΡΙΩΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΠόλεις διανομής : Χανιά - ΡέθυμνοΣημεία διανομής: Εμπορικό κέντρα - καφετέριες γυμναστήρια - κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής - ιατρεία κλινικές - όλες οι δημόσιες υπηρεσίες - δημαρχεία τράπεζες- σινεμά.

Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλλονται στο περιοδικό για δημοσίευση δεν επιστρέφονται. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

thebirthday

issue

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

[email protected] 94164 28210 50693

LIKEMAGAZINE

Page 3: LIKE MAGAZINE

UNLIKE: Στο ότι πλέον τρώμε μάλλον το γονιδίωμά μας, παρά λαχανάκια και φρουτάκια. Ο λόγος για την πρόσφατη ανακοίνωση της αποκωδικοποίηση του DNA της φράουλας και του κακάου, γεγονός που θα προσφέρει οικονομικότερες και μαζικότερες καλλιέργειες, με καρπούς οι οποίοι θα αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ασθένειες, κάνοντας τους καλλιεργητές ανά τον κόσμο να πανηγυρίζουν. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς οι νέες φραουλίτσες δε θα σαπίζουν… όχι, όχι… τέρμα τα σάπια φρουτάκια και τα πεταμένα λεφτά, αφού αν δεν προλαβαίναμε να φάμε κάτι, το πετούσαμε. Πλέον, και σε 5 μήνες θα μπορεί να τελειώσει κάποιος την μπουκιά που ξεκίνησε σήμερα!

LIKE: Στο www.free.gr στο οποίο μπορεί

κάποιος να βρει εντελώς δωρεάν

διαδικτυακές υπηρεσίες,

προγράμματα, γραμματοσειρές

και τόσα άλλα.Όπως και στο www.

groupon.gr/deals/xania, μέσω του

οποίου οι κάτοικοιτων Χανίων (και άλλων πόλεων)

μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για σινεμά

με μόνο 3,5 ευρώ ή και να

εκμεταλλευτούν τις καθημερινές

πραγματικέςυπερπροσφορές σε

αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία κ.α..

Κάθε μέρα και μίαπροσφορά,

χτυπήστε την!

UNLIKE: Στα ποσοστά της ανεργίας που ανέρχονται στο 15% και πλήττουνιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι είτε με 10 πτυχία δουλεύουν για 500 ευρώ, είτεαπολύονται, είτε φεύγουν για το εξωτερικό κάνοντας την Ελλάδα πρώτη χώρασε εξαγωγές νέων πτυχιούχων… μια που άλλη σοβαρή βιομηχανία δεν έχουμε.

LIKE: Στο εθνικό μας σλόγκαν για το

2010-2011 «Μαζί τα φάγαμε», που

μας ενώνει όλους σαν παρέα και μας παραπέμπει στο να

δεθούμε με τους φίλους μας για

να απολαύσουμε λουκούλεια γεύματα,

με σουβλάκια, κεφτεδάκια και

λοιπά εδέσματα… φωνάζοντας όλοι μαζί

«Μαζί τα φάγαμε».

UNLIKE: Που ενώ μαζί τα φάγαμε, τα κιλά τα πήρε μόνο ένας!!! Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κρατική φροντίδα κατά της παχυσαρκίας, δίνοντας τη λύση σε όλες τις κυρίες που παλεύουν με τη ζυγαριά τους για 1 κιλό λιγότερο.

LIKE: Στο ότι η Lady Gaga πέρα του ότι είναι πιο μπροστά από τη μόδα, με τις εκκεντρικές της εμφανίσεις, είναι

πιο μπροστά και από κάθε φιλανθρωπική εκδήλωση για τους πληγέντες της Ιαπωνίας. Δεν πρόλαβε να παίξει το έκτακτο δελτίο και η Gaga είχε βγάλει στην προσωπική

της ιστοσελίδα (http:/ /ladygaga.shop.bravadousa.com/Product.aspx?cp=14781_42444&pc=BGAMLG88)

βραχιολάκι ««We pray for Japan», ώστε να διατεθούν τα έξοδα προς ενίσχυση στους κατοίκους της Ιαπωνίας.

LIKEUNLIKEΑναστασία Τοπαλίδου

Page 4: LIKE MAGAZINE

Ίσως, όμως η πιο hot εμφάνιση ανήκει στον Αβραμόπουλο, που

έβαλε τα χειρουργικά του και μας θύμισε στιγμές Grey’s Anatomy, με τα νούμερα του σίριαλ να εκτοξεύονται

στα ύψη και οι Έλληνες πολίτες να επιβεβαιώνονται πως το σύστημα

υγείας της χώρας κατέρρευσε.

Πρώτη και καλύτερη η απόλυτη fitness εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου. Ποιος δε θυμάται το μαύρο κολάν που αγκάλιαζε σφιχτά τους καλογυμνασμένους

μύες του πολιτικού. Αναντίρρητα, είναι ο πιο φορμαρισμένος πολιτικός της χώρας, όμως αυτή η καυτή εμφάνιση έκανε πολλές Ελληνίδες να

βρούνε ένα λόγο για να πάνε στις κάλπες!

Ωστόσο, παλαιότερα είχαμε ακόμα μία μπιφτεκο-fit εμφάνιση. Αυτή του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Μάλλον, είναι πολιτικό must όταν αναλαμβάνεις τη διακυβέρνηση της χώρας, να θυμάσαι ότι είσαι μακρινός ξάδερφος του Sport Billy. Δυστυχώς, όμως αυτή η εμφάνιση δεν τερμάτισε με επιτυχία, αλλά με τούμπα. Υπάρχει κάποιος που θα ξεχάσει το πέφτω ala «πάτησα μπανανόφλουδα» σουτ του Καραμανλή;

Πως θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, ο Μάστερ, ο Ιδρυτής της Εναλλακτικής Fashion Πολιτικής, ο μέντορας του είδους; Η περίφημη εμφάνιση του Ζορό κρύβει δύο αλήθειες σε μία. Ήθελε λέει, να ντυθεί

κάτι σε ήρωα της χώρας, αλλά ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν αποτελούν φαντασία, ενώ συγχρόνως ήθελε έναν χαρακτήρα πιο κοντά στον λαό.

Σκέφτηκε λοιπόν να ντυθεί Ρομπέν των Δασών, αλλά τον έκοβε το κολάν και έτσι προτίμησε τη μάσκα του Ζορό. Φήμες λένε, πως για να

ανέβει στο άλογο επιστρατεύτηκε σκάλα πυροσβεστικού οχήματος.

Τι γίνεται όταν οι πολιτικοί βγάζουν τα καλοραμμένα κουστούμια τους και τις ατσαλάκωτες

γραβάτες; Απλά τους ζητάμε να τις ξαναφορέσουν, γιατί ίσως έτσι είναι καλύτερα.

Για του λόγου το αληθές, μερικές εμφανίσεις πολιτικών που δε θα ξεχάσουμε ποτέ…

Ο πολιτικός «Κάθε μέρα απόκριες έχουμε»! Αφού ντύθηκε αρχαίος έλληνας για την εκστρατεία του κόμματος (οι κακές γλώσσες λένε πως τον εκβίαζε ο Άδωνης Γεωργιάδης), αποφάσισε να μην ξαναντυθεί… και έτσι γδύθηκε για να υπερασπιστεί τα Ίμια. Η φατσούλα μπήκε για ευνόητους λόγους. Όπως καταλαβαίνεται τα ποσοστά του κόμματος «ανεβήκανε»!

Fashion Victims*

TH

IS

I

S

TH

E

TI

ME

O

F

AQ

UA

RI

US

*

*

LF

MA

O

*

Αναστασία ΤοπαλίδουFASHION

Page 5: LIKE MAGAZINE

Κατερίνα Σταματάκη - Δικηγόρος

Μήπως το θέλουμε το γιαουρτάκι

μας;

Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑμάλλον έχουν παρεξηγήσει την όλη κατάσταση

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S * * T R U E G R I T *

Ίσως έφτασε ο καιρός ν’ αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για τη στάση μας ως πολίτες και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους πολιτικούς μας. Και παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις απέναντι στο ζήτημα Πάγκαλου, όπου κι αυτός παρ́ όλα τα παραπανίσια κιλάκια του κατάφερε να κάνει κωλοτούμπα και να φάει τη γλώσσα του (μετά βέβαια από το δημόσιο κράξιμο που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες), σκέφτομαι μήπως ένα γιαουρτάκι μας συνεφέρει όλους?

Τελευταία στην Κρήτη παρατηρείται μία πρωτότυπη εκδοχή ισόρροπης ανάπτυξης, όπου απ’ την πολύ ισορροπία κοντεύει το νησί να γύρει προς Ανατολάς. Και όλο συσσωρεύονται υπηρεσίες στο Ηράκλειο και όλο απογυμνώνεται ο Νομός Χανίων. Και οι αντιδράσεις;;; Ε, λυπούμαστε πολύ, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Και ξαναλέω, μήπως το θέλουμε το γιαουρτάκι μας? Μήπως τελικά πρέπει πρώτα εμείς οι πολίτες να ξυπνήσουμε και να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ για να πάρουν μπρος και οι εκλεγμένοι του Νομού μας? Γιατί μάλλον έχουν παρεξηγήσει την όλη κατάσταση και νομίζουν ότι τους εκλέξαμε για να δίνουν καμιά παρουσία στη βουλή, να χτυπούν παλαμάκια, άντε και καμιά φορά να μοιράζουν και καμιά αναμνηστική πλακέτα στο πλήρωμα των κρουαζιερόπλοιων κι όταν τους ζητούν να δράσουν και να αντιδράσουν διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά, να περιορίζονται σε μια κοινή επιστολή προς τον λαό όπου δηλώνουν θλιμμένοι ότι «λυπούμαστε πολύ». Ξέρετε κάτι; Κι εμείς λυπούμαστε γιατί έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτόμαστε ότι η τιμή και η αξιοπρέπεια ενός Ηρακλιώτη είναι ανώτερη από τη ζωή ενός νεογέννητου βρέφους από τα Χανιά. Γιατί δεν είχαμε καταλάβει ως τώρα ότι η αποκέντρωση συνίσταται στην συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στην Ανατολική πλευρά του νησιού. Γιατί δεν μας είπε κάποιος ότι ο Καλλικράτης θα εφαρμόζεται ανάλογα κατά περίπτωση. Αλλά πάνω απ’ όλα γιατί θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι θα διεκδικούν πράγματα για εμάς και όχι για τον εαυτό τους.

Page 6: LIKE MAGAZINE

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S ** Q U I C K M U S I C I N F O *

DEEP PURPLE-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 6/5Ώρα έναρξης συναυλίας 21:00

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

Εισιτήρια προπωλούνται:

Ηράκλειο:

Talos Plaza

Δισκοπωλείο Αεράκης

Iraklio Bowling Center

Χανιά:

Ραδιοφωνικός Σταθμός D-CODE 96.2

τηλ. 28210-70690

Κατάστημα Video Computer

Παπαδουλάκης Ιωάννης

28210-76900-4

Ρέθυμνο:

Ραδιοφωνικός Σταθμός COOL FM 106,8

RDS, τηλ. 28310-23009

Ιεράπετρα:

Progressive, Ηλ. Αποστολου 2,

τηλ. 28420-89600

Αγ. Νικόλαος:

Πολυχώρος «Περίπου»,

28ης Οκτωβρίου 25, τηλ. 28410-24876

ΜΟΥ

ΣΙΚΗ

ΤΑ ΣΙΓΑΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑΟ Γιάννης Γιαννακάκης με την παρέα του, Φραζεσκάκη - Καραπαναγιώτη - Κουτούδη - Μαστραντωνά-κη, μας χαρίζουν αξέχαστες στιγμές και μας ταξιδεύουν σε κόσμους μουσικούς, μελωδικούς, με υπέροχη ελληνική μουσική, καταπληκτικά τραγούδια, θαυμάσιες εκτελέσεις και μοναδική παρουσία. Συνδυάζοντας τις γνώσεις σε μουσική και τραγούδι με το κέφι και την άψογη σκηνική παρουσία, τα Σιγανά Ποτάμια δίνουν ζωή στις μουσικές βραδιές της κοινωνίας των Χανίων.Πρόγραμμα συναυλιών και παρουσιάσεων του συγκροτήματος μπορείτε να βρείτε στο facebook.

‘Ενας μήνας έμεινε από το πολυαναμενόμενο «Ejekt Festival» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου στην Αθήνα.

Οι Moby - Amy Winehouse - The Vaccines θα μας χαρίσουν σίγουρα μία αξέχαστη νύχτα. Be there…

Ο Ian Gillan και οι Deep Purple συναντούν στη σκηνή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και ξεκινούν από το Ηράκλειο, την Παρασκευή, 6 Μαΐου στο Παγκρήτιο Στάδιο, μια περιοδεία που περιλαμβάνει άλλους τρεις σταθμούς σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.Οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν στους θεατές της συναυλίας ένα άρτιο τεχνικά θέαμα, που όμοιο του δεν έχει παρουσιαστεί στην Κρήτη. Πάνω σε 350 τετραγωνικά εξέδρας θα ξεδιπλωθεί ένα τέλειο show φωτισμών και άψογου ήχου και ταυτόχρονα τρεις γιγαντοοθόνες θα προβάλουν τα δρώμενα από 5 διαφορετικές οπτικές λήψεις. Συνθήκες που θα επιτρέψουν στους δυο καλλιτέχνες να μας χαρίσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Για πάνω από 35 χρόνια οι Deep Purple και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δημιουργούν και τραγουδούν συνθέσεις λόγου και μουσικούς ρυθμούς που κάνουν τους φίλους τους

που τους ακούν να βλέπουν τον κόσμο με μάτια ποιητή.Πράγματι, από τη μια οι Deep Purple έγραψαν ιστορία στην παγκόσμια ροκ σκηνή με τραγούδια που επανέρχονται κυκλικά, άσχετα με την εποχή που γράφτηκαν, φορτωμένα με μνήμες μα και με διαχρονικότητα, λόγο των πρωτοποριακών μουσικών μηνυμάτων τους που καθηλώνουν τον ακροατή. Τραγούδια αναφοράς που έχεις την αίσθηση πως ακόμα γράφονται, όπως το “Child In Time”, το “Smoke On The Water” ή το “Soldier Of Fortune” και τόσα άλλα!Και από την άλλη ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που εκτός του ότι είναι αναμφίβολα η κορυφαία φωνή της ελληνικής rock μουσικής, είναι και ένας εκρηκτικός τραγουδιστής με πάθος, ένταση, ακρίβεια και λυρικότητα, που τραγούδησε με εκπληκτική ευαισθησία τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και ποιητές.

5 χρόνια μετά το “the open door” των Evanescence, το νέo CD του συγκροτήματος βρίσκεται στα σκαριά! Καθώς επίσης μέσα Μαΐου κυκλοφορεί επιτέλους και το “destroyed” του Moby Μέχρι τότε σας προτείνουμε να ακούτε δυνατά:1.Rolling in the deep-

Mike Posner cover2.I wrote the book -Beth Ditto3.Beating like a drum-

Electric Lovers4.Be the one- Moby5.Animal -Neon Trees

info

Page 7: LIKE MAGAZINE

METRO 2033Dmitry GlukhovskyΕκδοτικός Οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

2033: Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ερείπια. Λίγες χιλιάδες ανθρώπων έχουν επιζήσει, δεν γνωρίζουν όμως αν είναι και οι τελευταίοι στη Γη.

Ζουν στο μετρό της Μόσχας, το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπινου είδους. Ο κόσμος του μετρό δεν έχει αύριο: τα όνειρα, τα σχέδια, η ελπίδα μοιάζουν καταδικασμένα. Η ΒΕ-ΝΤΕ-ΕΝ-ΧΑ, ένας από τους βορειότερους σταθμούς, κατοικείται και παραμένει ακόμη ασφαλής, αλλά μια νέα, τρομερή απειλή έχει κάνει την εμφάνισή της. Ο Αρτιόμ, ένας νέος άντρας που ζει εκεί, θα αναλάβει να εισχωρήσει στην καρδιά του μετρό, στη θρυλική Πόλη, για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε. Είναι αυτός που κρατά στα χέρια του το μέλλον του σταθμού του, το μέλλον του μετρό, αλλά και το μέλλον ίσως ολόκληρης της ανθρωπότητας.Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έγινε επιτυχημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι, τώρα και στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο σκοτεινό αλλά και συναρπαστικό, σ’ ένα μέλλον που μας καθηλώνει με την άγρια απειλή του.www.metro2033.gr

CINEMA THORΣκηνοθεσία: Kenneth BranaghΠαίζουν: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Kat Dennings

Από τον πλανήτη Άσγκαρντ ετοιμαστείτε για μια κατακόρυφη βουτιά στον πλανήτη Γη. Ο Θορ, ο… βροντερά δυνατός, αλλά αλαζόνας Βίκινγκ με το χαρακτηριστικά ογκώδες σφυρί, εξορίζεται από τον πατέρα του Οντίν στη Γη όπου, χωρίς μνήμη του μεγαλείου του, αναγκάζεται να μάθει να ζει με τους ανθρώπους. Εκεί γνωρίζεται με μια όμορφη επιστήμονα, την οποία και ερωτεύεται παράφορα, ενώ παράλληλα, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για το καλό των θνητών, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς που επιστρατεύουν τις σκοτεινές δυνάμεις του Άσγκαρντ για να κυριαρχήσουν στη Γη-κι όχι μόνο.

ΒΙΒΛΙΟDEEP PURPLE-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

info

ποδηλάτρεις - φεγγάρι στη ρόδα #4 - μάιος 2011ΠΟΔΗΛΑΤΟΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΦΟΥΣΚΩΣΤΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΛΑΔΩΣΤΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ! www.podilatreis.gr

ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΑ-ΒΡΑΒΕΙΑ PHOTOMETRIA 2010

Η Τέχνη της Φωτογραφίας αποτελεί ένα δυναμικό τομέα στην εξέλιξη της Σύγχρονης Τέχνης και ένα ισχυρό παράγοντα κατανόησης και προώθησής της. Υπογραμμίζοντας την καταλυτική της δύναμη και την άμεση αποτελεσματικότητά της σαν μέσο έκφρασης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δ. Πλατανιά, ο Δ. Καντάνου-Σελίνου και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» παρουσιάζουν στην «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου την Έκθεση Φωτογραφίας «Πρόσωπα – Βραβεία Photometria 2010».Η έκθεση παρουσιάζει τις 20 βραβευμένες φωτογραφίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του «Photometria Festival 2010» πάνω στο θέμα: «Πρόσωπα». Οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες και ασπρόμαυρες που έχουν ληφθεί είτε με ηλεκτρονικές-ψηφιακές διεργασίες είτε με τον κλασικό τρόπο αποτύπωσης σε φιλμ.Οι δημιουργοί των 20 βραβευμένων φωτογραφιών που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι: Τζο Βαλλιανάτου, Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Seval Kalin, Χρήστος Κόλλιας, Νάσος Κουντουράκης, Αντρέας Κατσάκος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Γεώργιος Κωστάκης, Ξάνθος Νεράντζης, Γρηγόριος Ντάλλης, Κώστας Παπαγεωργίου, Τίνα

Παππά, Σπύρος Πετρογιάννης, Ευθύμης Σανίδης, Αθηνά Στεφανίδη, Απόστολος Στράντζαλης, Αγγελική Τσοτσώνη, Χρήστος Τσουμπλέκας, Νίκος Υφαντής και Noel Xavier.Παράλληλες εκδηλώσεις:- Σάββατο 7 Μαΐου: Συναυλία «Το Velvet Bus κάνει στάση στο Ελαιουργείον» με τα Μουσικά Συγκροτήματα: «The Callas», «The Velvoid», «Le Page», & «Nasty Beach». - Τετάρτη 18 Μαΐου με ξεναγήσεις, performances και happenings από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Η έκθεση θα κλείσει γιορταστικά το Σάββατο 21 Μαϊου στις 9:30 μ.μ. με το «PhotoART D.J.’s Party» με τους Linny Berret, Lee Fraged, Lasy Legs, Jon Major, Tsurkoko, Deep Meditation & Piz Buin.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, από Δευτέρα 2 Μαΐου ως και την Παρασκευή 20 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ξεναγό και συντονιστή τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή της έκθεσης Ιωάννη Αρχοντάκη.Η έκθεση λειτουργεί για το κοινό καθημερινά έως το Σάββατο 21 Μαΐου 2 μ.μ. με 9 μ.μ. (την Τετάρτη 18 Μαΐου ανοικτά από 9 το πρωί ως 9 το βράδυ).Είσοδος Ελεύθερη.

Page 8: LIKE MAGAZINE

a litt

le ro

man

ce

with marietta

Τζοάννα Τσακάκη

Την χρονιά του 2008, στα γυρίσματα της παιδική σειράς «ο Παραμυθάς» με τον Νίκο Πιλάβιο, δούλευα ως φωτογράφος πλατό σε αυτή την παραγωγή και μου είπαν ότι έπρεπε να βγάλω φωτογραφίες, την κοπέλα που έγραφε την μουσική για την συγκεκριμένη σειρά. Σε ένα χαρτάκι μου έδωσαν το όνομα και το τηλέφωνο της, Μαριέττα Φαφούτη διάβασα. Την κάλεσα στο τηλέφωνο και κανονίσαμε μια συνάντηση για να κάνουμε την φωτογράφηση. Οι εντυπώσεις μου από το τηλέφωνο ήταν οι καλύτερες διότι μου ακούστηκε πολύ γλυκιά, σχεδόν παραμυθένια. Η ώρα της συνάντησης έφτασε, βρισκόμουν έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Η πόρτα άνοιξε και μπορώ να πω ότι αντίκρισα ένα από τα πιο χαμογελαστά, λαμπερά, γεμάτα αγάπη πρόσωπα του κόσμου. Αυτό δε που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το λουλουδένιο φόρεμα της, αλλά και οι κατακόκκινες γόβες της. Ήταν μια φιγούρα βγαλμένη από ταινία. Η συνάντηση αυτή ήταν και η αρχή της φιλίας μας που κρατάει μέχρι και σήμερα.

ΦΑΦΟΥΤΗΜΑΡΙΕΤΤΑ Antonis (antonisphotography.com)

www.mariettafafouti.com

Page 9: LIKE MAGAZINE

a litt

le ro

man

ce

with marietta

Θυμάσαι πότε είχες την πρώτη σου επαφή με την μουσική;Η πρώτη επαφή με τη μουσική ήταν μέσα από τη μαμά μου. Τη θυμόμαστε μαζί με τις αδερφές μου από πολύ πολύ μικρά να μας παίζει με μία κιθάρα και να μας τραγουδά. Και εμείς να στεκόμαστε γεμάτες θαυμασμό και να την χαζεύουμε.

Μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να πας στην πρώτη μέρα που ακούμπησες πλήκτρα πιάνου; Πως αισθάνθηκες;

Η πρώτη πρώτη φορά, μου είχε φανεί αστεία. Γιατί ενώ δεν ήξερα μουσική έβγαιναν ωραίοι ήχοι όταν ακουμπούσα τα χέρια μου πάνω στο πιάνο της φίλης μου. Όταν όμως ξεκίνησα τα μαθήματα και πήρα είδηση πόσο τυχερή ήμουν που μπορούσα να βγάζω μουσική τόσο εύκολα… ε από εκεί και μετά μία ιστορία μεγάλης αγάπης ξεκίνησε.

Πριν μπεις στον χώρο της δισκογραφίας τι ακριβώς έκανες;Έγραφα -και γράφω- μουσική για εικόνα. Για ταινίες, θεατρικά έργα, τηλεόραση, διαφημίσεις και άλλα τέτοια συναφή. Παράλληλα εργαζόμουν -και εργάζομαι- το πρωί και ως copywriter.

Αν σε ρωτούσαν τι μουσική παίζεις ή γράφεις, τι θα απαντούσες;Θα έλεγα ότι παίζω «χαμογελαστή», δροσερή, διασκεδαστική και γλυκιά σαν καραμέλα μουσική. Αν μιλάμε τώρα για συγκεκριμένο στυλ τότε θα έλεγα ότι η μουσική μου είναι γεμάτη από την αισθητική των μιούζικαλ των 60s, με rock n roll διάθεση και ποπ ήχο. Άντε βγάλε άκρη δηλαδή… ;p

Θα ήθελα να μου πεις δύο λόγια για τον πρώτο σου δισκό; Ποιός εμπνεύστηκε αυτόν τον υπέροχο τίτλο (Try a little romance);

Οι τρεις αδερφές Φαφούτη. Στην αρχή ήθελα να έχει τίτλο «A true romance». Μου λέει λοιπόν η Κλαίρη: «Γιατί δεν το κάνεις πιο παιχνιδιάρικό; “A little romance” ας πούμε.» Κοιτάμε στο google βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά αποτελέσματα και έρχεται η μικρή, η Νάνσυ, και μας λέει: «Γιατί να μην τον κάνεις ακόμα πιο παιχνιδιάρικο; “Try a little romance” ας πούμε». Και ορίστε το αποτέλεσμα.

Πίστευες ότι το cd σου θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό;

Πίστευα ότι θα χαιρόταν πολύ το σόι μου και οι φίλοι μου. Από εκεί και πέρα δεν περίμενα ότι μου έστελναν μηνύματα άνθρωποι από το πουθενά για να μου λένε τόσο ζεστά λόγια. Αυτό που έχει συμβεί με την προσωπική επαφή με ανθρώπους που δεν γνώριζα μέχρι πριν με συγκινεί αφάνταστα πραγματικά. Ακόμα να πιστέψω πως υπάρχουν άνθρωποι που με υποστηρίζουν τόσο θερμά χωρίς να με γνωρίζουν προσωπικά και χωρίς να έχουν να κερδίσουν κάτι από εμένα. Μου φαίνεται σχεδόν σαν ψέμα και δεν υπάρχουν αρκετά ευχαριστώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

Θεωρείς ότι οι έλληνες έχουν μουσική παιδεία;Δεν έχω ιδέα να σου πω την αλήθεια. Νομίζω όμως ότι ο όρος «μουσική παιδεία» δεν έχει και πολύ σημασία. Η ουσία δηλαδή βρίσκεται στο πόσο ανοικτός

συναισθηματικά είναι ένας άνθρωπος ώστε να δεχτεί τα ερεθίσματα της μουσικής. Και όχι πόσες γνώσεις και ακούσματα έχει. Και νομίζω πως είμαστε αρκετά ανοικτοί ως λαός.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική δισκογραφία έχει προσθέσει στο συρτάρι της πολλούς μουσικούς, τραγουδοποιούς και συγκροτήματα που ασχολούνται με τον ξένο στίχο. Ποιά είναι η γνώμη σου για αυτό το θέμα; Τελικά επωφελείται η ελληνική μουσική από αυτό το ρεύμα η το αντίθετό;

Προσωπικά χρησιμοποιώ τον αγγλικό στίχο γιατί είναι πιο εύπλαστος. Είναι γεμάτος από μονοσύλλαβες και δισύλλαβες λέξεις και έτσι προσαρμόζεται μαγικά στις μελωδίες που έχω στο μυαλό μου. Πάντως πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί η γλώσσα που χρησιμοποιεί κάποιος στα τραγούδια του, αλλά αν την χρησιμοποιεί σωστά. Εξάλλου η ίδια η μουσική είναι από μόνη της μια ξεχωριστή γλώσσα. Πάντως εγώ βλέπω ότι η ανεξάρτητη αγγλόφωνη σκηνή είναι γεμάτη διαμαντάκια. Εξαιρετικούς καλλιτέχνες και εξαιρετικά παιδιά και η ελληνική μουσική εννοείται επωφελείται όταν στην αγκαλιά της έχει τέτοιους δημιουργούς.

Σκέφτηκες ποτέ να πας σε talent show της τηλεόρασης, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η δουλειά σου;

Δεν αγχωνόμουν ποτέ για το αν θα αναγνωριστεί η δουλειά μου να σου πω την αλήθεια. Με ενδιέφερε απλά να την κάνω όσο πιο καλά μπορώ. Πάντως ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να πάω σε talent show.

Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό κάνεις συναυλίες με την μπάντα σου στην επαρχία. Είναι θερμό το κοινό της επαρχίας; Νιώθεις ότι διψάει για καλή μουσική;

Δεν φαντάζεσαι πόσο μας έχει συγκινήσει το κοινό της επαρχίας. Ήταν απροσδόκητα ζεστό και ενθουσιώδες και τρομερά δεκτικό σε νέα ακούσματα. Περιμένουμε πως και πώς να επισκεφτούμε και άλλα μέρη.

Μαριέττα, έχεις σχέση με την Κρήτη; Η σχέση που έχω με την Κρήτη είναι μεγάλης αγάπης. Την έχω επισκεφτεί τόσες μα τόσες φορές και θα μπορούσα να την επισκέπτομαι συνέχεια και να με αιφνιδιάζει με τις άπειρες ομορφιές της και τους ζεστούς ανθρώπους της.

Θα ήθελες να επισκεφτείς τα Χανιά, όπου έχεις και πολλούς θαυμαστές; Υπάρχει περίπτωση να κάνετε συναυλίες στην Κρήτη φέτος το καλοκαίρι;

Όλη η μπάντα θέλουμε σαν τρελοί να έρθουμε στην Κρήτη. Συζητάμε για να επισκεφτούμε 3 πόλεις της Κρήτης, η μία από τις οποίες είναι τα Χανιά αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε ακόμα πως θα προχωρήσει… Μακάρι όμως.

Από όσο ξέρω είσαι λάτρης του καλού φαγητού και η Κρήτη φημίζεται για την κουζίνα της. Έχεις δοκιμάσει κρητικούς μεζέδες;

Θα σου πω ένα πράγμα. Όσες φορές και αν έχω επισκεφτεί την Κρήτη, φρόντιζα και έκανα πιο νωρίς δίαιτα γιατί ήξερα ότι θα πάρω τουλάχιστον 2-3 κιλά. Και δεν υπερβάλλω. Κάθε κρητικός μεζές είναι και μια στιγμή ευτυχίας.

Όπως γνωρίζεις, το περιοδικό μας έχει την χαρά να σε φιλοξενήσει στις σελίδες του, στο πρώτο του τεύχος. Θα ήθελα λοιπόν...να στείλεις στους Χανιώτες την αγάπη σου και στο περιοδικό μας, όλη σου την θετική ενέργεια...

Κατ’ αρχήν χίλια ευχαριστώ για την τιμή! Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε σελίδα του περιοδικού να ζεσταίνει την καρδιά όχι μόνο των αναγνωστών σας αλλά πρώτα απ’ όλα τη δική σας. Εύχομαι να ανταμώσουμε σύντομα. Φιλιά πολλά και ζεστές αγκαλιές!

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S ** T H E I N T E R V I E W *

Page 10: LIKE MAGAZINE

Η λύση έρχεται από τα Βόρεια, συγκεκριμένα από την Ολλανδία και ακούει στο όνομα Korfball. Τι είναι αυτή η λεξούλα που με δυσκολία μπορείς νασυλλαβίσεις; Είναι το μόνο παγκοσμίως μεικτό άθλημα. Λέγοντας μεικτό, εννοούμε πως συμμετέχουν ταυτόχρονα άντρες και γυναίκες. Τέρμα, οι ώρεςπου οι άντρες παίζανε με τις ώρες τάβλι και οι γυναίκες ξεφύλλιζαν τα pocket size τεύχη του Cosmopolitan. Τώρα μπορείτε να κάνετε κάτι μαζί. Πωςπαίζεται; Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας στύλος με ένα καλάθι, στα 3,5 μέτρα. Τώρα αν είναι πιο κοντό (ή κάνεις καμιά πατέντα) δεν έγινε και κάτι,δεν πάμε για πρωτάθλημα, αλλά για αναψυχή. Μοιάζει ελαφρώς με το μπάσκετ, μόνο που απαγορεύεται η ντρίπλα και πως ούτως ή άλλως θααναπηδούσε η μπαλίτσα στην άμμο; Επιτρέπονται μόνο οι πάσες και αυτό σημαίνει δύο πράγματα, πρώτον το ότι ο παίκτης που έχει την μπάλα δενμπορεί να πάει πουθενά, να κάνει ούτε ένα βήμα, αλλά μόνο να πασάρει ή να σουτάρει και ότι οι υπόλοιποι πρέπει να βάλουν γκάζι στις φτέρνες τους για ναξεμαρκαριστούν και κατά προτίμηση όσο πιο κοντά στο καλάθι. Στόχος; Μα φυσικά να μπει το τόπι στο καλάθι. Αλλά, αναφορικά με το άντρες - γυναίκες

SPORTS

KORF

BALL

BEACH

*T

HI

S

IS

T

HE

T

IM

E

OF

A

QU

AR

IU

S* Αναστασία Τοπαλίδου

και τι χαρά που πήραν μερικοί κάνοντας κάποιες σκέψεις, τα αγοράκια επιτρέπεται να μαρκάρουν μόνο αγοράκια και τα κοριτσάκια μόνο κοριτσάκια.Σε διαφορετική περίπτωση είναι πέναλτι. Αν θέλεις να μάθεις πιο πολλά μπορείς να επισκεφτείς τους παρακάτω συνδέσμους:- www.korfball.org (Το site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας)- www.korfball.co.uk/library/pdf/Beach_Korfball_Rules_2003.pdf(Οι κανονισμοί για το beach korfball)- www.facebook.com/group.php?gid=58817584864&v=wall(Για τα Ελληνικά εδάφη και το facebook)

Λίγα λόγια για την ιστορία: Ξεκίνησε το 1902 από την Ολλανδία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αριθμεί 57 χώρες μέλη. Γιατί σε εμάς είναι άγνωστο; Γιατί ακόμακαι στο Νεπάλ και στη Μαλαισία πήγε πριν έρθει στην Ελλάδα. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων χάντμπολ. Σε χώρες όπως η Ολλανδίακαι το Βέλγιο είναι τόσο διαδεδομένο που τα εισιτήρια για τους καλούς αγώνες είναι sold out μέρες πριν. Το korfball στην παραλία ξεκίνησε για ναμην υπάρχει νεκρή σεζόν. Στην Ελλάδα υπάρχει επίσημη Ομοσπονδία και διεξάγεται Πρωτάθλημα. Οι δύο πιο δυνατοί μας σύλλογοι είναι ο Α.Σ. ΑΡΗΣΘεσσαλονίκης και ο Γαλαξίας Αθηνών.

Λίγα λόγια για την παραλία: Φρόντισε να ποτίσεις την άμμο, γιατί αλλιώςθα χοροπηδάς σαν αναστενάρης. Εφοδιάσου με αντηλιακό για να μη γίνει επίσημος χορηγός σου η «Αγελαδίτσα». Κάνε το γηπεδάκι σου μακριάαπό κόσμο, για να μην αποκτήσεις τους πρώτους φιλάθλους που θα σε γιουχάρουν. Πάρε τους φίλους σου και διασκέδασέ το!

Έχεις σκεφτεί να περνάς τις ώρες σου στην παραλία παίζοντας και συνδυάζοντας το πολυπόθητο καλοκαιρινό σου μαύρισμα με τη γυμναστική;

Page 11: LIKE MAGAZINE

Το καλοκαίρι του 1825 ήταν μακρύ, ζεστό και συνάμα δύσκολο. Ο αγώνας των Σφακιανών κατά των Τούρκων είναι συνεχής και το τίμημα βαρύ. Ο Τούρκος κατακτητής κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τους Σφακιανούς καταφέρνοντας τους σημαντικότατα πλήγματα, χωρίς όμως να καταφέρει να πατάξει την επανάσταση που συνεχώς φούντωνε. Τον Αύγουστο του 1825 η άφιξη του αγωνιστή Χατζημιχάλη Νταλιάνη και των 600 πολεμιστών του στην Κρήτη, συμβάλλει αρκετά στην δημιουργία χαράς, αισιοδοξίας και ενθουσιασμού.Οι Κρήτες πολεμιστές, με την συμβολή και την βοήθεια των γενναίων παλικαριών του Νταλιάνη επιτυγχάνουν την κατάληψη της βραχονησίδας Γραμπούσας ή Γραμβούσας, απ’ όπου και πραγματοποιούν αρκετές επιχειρήσεις εναντίον του Τούρκου κατακτητή δημιουργώντας του μεγάλες απώλειες και σοβαρότατο πλήγμα στην συνοχή του στρατεύματος.Έτσι, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ο Νταλιάνης σε συνεννόηση με τους Σφακιανούς οπλαρχηγούς, φτάνει στα Σφακιά όπου οι κάτοικοι τον υποδέχονται με περισσό ενθουσιασμό και λιγοστά πολεμοφόδια.Η πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου και το ερειπωμένο

βενετσιάνικο κάστρο μετατρέπονται σε ορμητήριο, αλλά και παγίδα θανάτου συνάμα, μιας και το φρούριο των Βενετών παρέχει ελάχιστες διευκολύνσεις ενώ διαθέτει τέσσερα μόλις μικρά κανόνια.Μάιος 1828. Ο Μουσταφά Πασάς με 8400 στρατιώτες ξεκινά να πολιορκεί το αδύναμο κάστρο στο Φραγκοκάστελλο. Υπερασπιστές του κάστρου τα 600 παλικάρια του Νταλιάνη.

ΕΔΩ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

Εξακόσια παλικάρια πολεμούν ενάντια σε 8.000 Τούρκους. Αντέχουν περισσότερο από μια εβδομάδα, αντιστέκονται με πείσμα, δύναμη και ηρωισμό, αλλά στο τέλος χάνονται, πέφτουν όλοι μαζί με τον αρχηγό τους. Οι απώλειες των Τούρκων… 800 στρατιώτες. Οι Τούρκοι αφήνουν τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη άταφα, ώσπου άνεμος δυνατός φυσά και φέρνει άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας “Ορθή Άμμος” και σκεπάζει τα άψυχα κορμιά των γενναίων πολεμιστών του Νταλιάνη. Από τότε και κάθε χρόνο, τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες

σκιές, οπλισμένες, καβάλα σε άλογα, κατευθύνονται από την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου προς το Φραγκοκάστελλο και χάνονται στη θάλασσα. Λέγεται ότι είναι οι ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ, τα παλικάρια του Νταλιάνη, οι οποίοι εμφανίζονται εις ανάμνηση του γενναίου αγώνα που έδωσαν εναντίον του Τούρκου κατακτητή για την λευτεριά της Κρήτης Πολλοί επισκέπτες του Κάστρου, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, λένε ότι έχουν δει τους ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ, των οποίων η ονομασία προκύπτει από την πρωινή δροσιά κατά την οποία συνήθως φαίνονται, ενώ με την παρουσία τους δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν. Η Ιστορία αναφέρει ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τον στοιχειωμένο στρατό των ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΩΝ, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Το φαινόμενο συνεχίζεται έως τις μέρες μας…

Δροσουλίτες*Ο στοιχειωμένος στρατός

Κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη, με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη που υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S ** A T A L E / A S T O R Y / A H I S T O R Y *

Page 12: LIKE MAGAZINE

ΠΑΡΟ

ΥΣΙΑ

ΣΗ Η μοναδική φυσική πολιτεία η οποία αναπτύσσεται σε περιβάλλον με μεγάλη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας καθ όλη την διάρκεια του έτους.Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2003, ενεργοποίησε το ανήσυχο πνεύμα του Πέτρου Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε να καλύψει το κενό που υπήρχε, σε δράσεις που σχετίζονται με την Φύση, δημιουργώντας κάτι διαφορετικό... Κάτι μοναδικό... ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ.Η απουσία της ανεξέλεγκτης πρόσβασης των ανθρώπων, σε συνδυασμό με την φυσική απομόνωση της περιοχής και την επιμελή ενασχόληση των ατόμων του πάρκου, συνετέλεσε στην δημιουργία ενός ποικιλόμορφου βιότοπου, όπου αναπτύσσεται ένας μοναδικός αριθμός φυτικών ειδών τα οποία αποτελούν την χλωρίδα της περιοχής και του πάρκου.Ο υπέροχος χώρος του πάρκου αποτελεί στέγη και καταφύγιο για μεγάλο αριθμό υδρόβιων πουλιών – γερακιών και άλλων σπάνιων πτηνών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική φυσική ομορφιά η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο και συμπληρώνει. Περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων από όλο τον κόσμο, δεκάδες βότανα (ενδημικά και μη), καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά, αφήνουν άναυδο και εκστασιασμένο τον κάθε επισκέπτη, με την συνεχή τους ανθοφορία και καρποφορία, καθ’ όλην την διάρκεια του έτους. Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους για τους οποίους πολλοί βοτανικοί επιστήμονες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και επισκέπτονται το βοτανικό πάρκο, με σκοπό όχι μόνο να μελετήσουν την ενδιαφέρουσα χλωρίδα, αλλά και να γνωρίσουν το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, το οποίο συμβάλλει στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του πάρκου, το οποίο είναι και το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.Γεύσεις και ευωδίες, χρώματα και αρώματα, γνώση και συγκίνηση πλημμυρίζουν τον κάθε επισκέπτη, ο οποίος με βιωματικό τρόπο ξεκινά να μαθαίνει τα μυστικά της φύσης και να γεύεται ότι η φύση γεννά στην υπέροχη κουζίνα του εστιατόριου του βοτανικού πάρκου. Παραδοσιακές συνταγές, αγνά υλικά, μοναδικές γεύσεις δημιουργούν φαγητό υψηλών προσδοκιών και αποτελούν την εγγύηση για ένα θαυμάσιο ταξίδι στον χώρο της γαστρονομίας και της τέρψης.Απαντήστε στο κάλεσμα της πρόκλησης και επισκεφτείτε το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης. Ξεκινήστε το δικό σας οδοιπορικό στα φυσικά του μονοπάτια, γευθείτε τα υπέροχα φαγητά του,για να αντιλήφθητε αυτό το οποίο εμείς μόλις τώρα ξεκινάμε να μαθαίνουμε.

Δεκαεπτά (17) μόλις χιλιόμετρα από την πόλη

των Χανίων, χαμηλά στους πρόποδες των

Λευκών Ορέων και λίγο μετά το χωριό Φουρνές,

ακολουθήστε την πινακίδα και περάστε την είσοδο

του Πάρκου. Περπατήστε στα φυσικά μονοπάτια και

ανακαλύψτε πως η ιδέα ενός Χανιώτη μετέτρεψε ένα

κατεστραμμένο από την φωτιά τοπίο, σε παράδεισο

απίστευτου φυσικού κάλλους και ομορφιάς.

Καλωσορίσατε στο ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ...

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚO

ΚΡΗΤΗΣ

Page 13: LIKE MAGAZINE

ΔΙΑΤΡΟΦΗΤο καλοκαίρι δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του και μαζί μ’ αυτό και η έντονη επιθυμία για απώλεια των περιττών κιλών. Η σκέψη και μόνο ότι τα καλοκαιρινά ρούχα και τα μαγιό θα αποκαλύψουν τη σιλουέτα, προκαλεί πανικό και άγχος με συνέπεια να καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις που υπόσχονται άμεσα και θαυματουργά

αποτελέσματα. Η απώλεια των περιττών κιλών όμως, δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική υγεία αλλά ούτε και την ψυχική ισορροπία μας. Αντίθετα, με 10 απλά βήματα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας, χωρίς να εκθέσουμε τον οργανισμό μας σε κίνδυνο. Ακολουθείστε λοιπόν τα εξής:

Φροντίστε καθημερινά να τρώτε ένα πλήρες πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι και ένα ποτήρι φυσικό χυμό η φρούτο.

Τρώτε ένα ενδιάμεσο σνακ πριν το μεσημεριανό σας γεύμα (τοστ, κράκερς, κριτσίνια).

Συνοδέψτε το μεσημεριανό σας γεύμα με άφθονη σαλάτα.

Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα/μέρα Αν ακολουθείτε άσκηση προσθέστε 1 ποτήρι νερό επιπλέον για κάθε ώρα άσκησης.

Μην παραλείπετε το βραδινό γεύμα, το οποίο μπορεί να είναι μια σαλάτα με τυρί η αυγό η τόνο, ένα γιαούρτι και 1-2 φρούτα.

Η άσκηση μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική μόνο αν γίνεται τουλάχιστον 3 φορές/εβδομάδα.

Θυμηθείτε ότι τα κιλά που θέλετε να χάσετε δεν τα αποκτήσατε μέσα σε ένα μήνα, άρα μην απαιτείτε από τον οργανισμό σας να τα χάσει άμεσα.

Μην ξεκινάτε κανένα πρόγραμμα αδυνατίσματος έχοντας άγχος για τα αποτελέσματα, μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθειά σας και να σας οδηγήσει ακόμα και στην εγκατάλειψή του.

Μην καταπιέζετε τον εαυτό σας τρώγοντας τροφές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δοκιμάζετε καν. Ότι πρόγραμμα και να ακολουθείτε πρέπει να είναι εξατομικευμένο στις δικές σας ανάγκες αλλά και βασιζόμενο στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας σε ένα καθημερινό τρόπο ζωής και όχι μόνο στο διάστημα που θα χρειαστείτε για να χάσετε τα περιττά κιλά, διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν τα κιλά να προστεθούν και πάλι μόλις σταματήσετε την προσπάθεια.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας γενικότερης σωστής διατροφικής συμπεριφοράς που πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά και όχι μόνο λίγο πριν το καλοκαίρι, διατηρώντας έτσι ένα όμορφο και υγιές σώμα όλο το χρόνο!!!

10 βήματα για ιδανική σιλουέτα....μέχρι το καλοκαίρι!!!

01

02 03 04

05

06

07

08

09

10

Νίκη ΑνδρουλάκηΔιατροφολόγος - Διαιτολόγος

Page 14: LIKE MAGAZINE

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ

“Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια...Υιοθετήστε - βοηθείστε ένα αδέσποτο”

ΚΡΙΟΣ Τέτοια εύνοια ούτε στα όνειρά σας. «Πρέπει» και «Θέλω» σημειώσατε Χ… Στα ερωτικά κάνετε θραύση γι’ αυτό ξεχυθείτε στα bar και στους δρόμους! Οι τσέπες σας θα είναι γεμάτες και επιτέλους θα πάρετε πίσω όσα σας ανήκουν! Φτού φτού σκόρδα!!!

ΤΑΥΡΟΣ Κρατάτε πισινές και μην εμπιστεύεστε εύκολα όσους σας χαμογελάνε! Από τις 11 του μήνα όμως, γυρίζει ο τροχός και γίνεστε πιο δυνατοί από ποτέ! Η Αφροδιτούλα σας κάνει γοητευτικούς και αυτό δεν είναι τίποτα!!! Τα καλύτερα έρχονται! ΥΠΟΜΟΝΗ!

ΔΙΔΥΜΟΙ Είστε η χαρά της παρέας!!! Νέα πρόσωπα εμφανίζονται, το ρίχνετε έξω και ότι προκύψει… και είναι καλό αυτό που θα προκύψει! Όσο για τα παιχνιδάκια παρασκηνίου, θα ανταμειφτείτε. Αλλά να θυμάστε… τα party, party… και η δουλειά, δουλειά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ «Είναι επικίνδυνα εδώ…» τραγουδούσε ο Χατζηγιάννης…και το έλεγε για εσάς! Οι τελευταίες μέρες του μήνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και τα λάθη που θα κάνετε πολλά. Αλλά μην κατσουφιάζετε τουλάχιστον βελτιώνεται η ερωτική σας ζωή. Κάτι είναι και αυτό!

ΛΕΩΝ Συναρπαστική περίοδος για τα ερωτικά σας αρκεί το ξερό σας το κεφάλι να βρεί λίγο χρόνο και γι’ αυτό, αφού έχετε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Μπορεί κάποιοι να σας σπάνε τα νεύρα, αλλά στις 20 του μήνα ένα σημαντικό επίτευγμα παίρνει σάρκα και οστά

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Τα οικονομικά έρχονται στην επιφάνεια και θα την πληρώσουν όσοι σχετίζονται με εσάς συναισθηματικά (το άλλο σας μισό δηλαδή…). Οι φίλοι σας θα σας στηρίξουν (στο τζάμπα) και ίσως παίξει και ένα ταξιδάκι.

ΖΥΓΟΣ Στα χέρια και στα μαχαίρια με τον σύντροφό σας. Θα σας δοθούν ευκαιρίες να βελτιώσετε το εσωτερικό του κουμπαρά σας, αλλά πρέπει να είστε ξεκούραστοι γιατί έχετε φτάσει τον οργανισμό σας, στα όρια του!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Τις πρώτες 15 μέρες οι υποχρεώσεις σας, επαγγελματικές και μη, είναι πιο πολλές από τα χρωστούμενα της Ελλάδας!!! Ίσως όταν χαλαρώσετε, να κάνετε μια ενδιαφέρουσα (στο πονηρό να πάει το μυαλό σας…) γνωριμία! Και μετά…

ΤΟΞΟΤΗΣ Φωτιά και λαύρα!!! Ερωτικά είστε τολμηροί, δυναμικοί και δεν συμμαζεύετε. Θυμηθείτε… δημιουργικά σχέδια και επιτυχίες εν όψη!!! Μια χαρά σας βρίσκω!!!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Πολλά μαζί, στο ίδιο καζάνι και όλα βράζουν. Αναβρασμός συζητήσεων, επαφών γύρω από το σπίτι, την ακίνητη περιουσία και την οικογένεια. Hot spot του μήνα η περίοδος 11 έως 16 όπου τα ερωτικά σας βελτιώνονται και αναμένονται εκπλήξεις.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ «Τραύμα είσαι ανοιχτό». Το πρώτο μισό του μήνα αποκαταστήστε τις ̈ βλάβες̈ που προκάλεσε ο Ερμής. Η οικογένεια σου βρίσκεται δίπλα σας. Οι προβληματισμοί πολλοί… Μήπως να σας ξεματιάσει κανείς?

ΙΧΘΕΙΣ Βάζετε τάξη στα οικονομικά σας και κάνετε αγορές που θα σας βοηθήσουν. Η καθημερινότητα σας είναι ευχάριστη και τίποτα δεν ταράσσει την ησυχία σας (ως συνήθως!). Καλά συγνώμη… διαλογισμό κάνετε και τέτοια ηρεμία?

ZODI

AK*

TH

IS

I

S

TH

E

TI

ME

O

F

AQ

UA

RI

US

**

TH

IS IS TH

E TIM

E O

F A

QU

AR

IU

S *

Σκυλιά στα πάρκα; Ναι, επιτρέπονται!

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...Όταν βγάζεις βόλτα το σκύλο σου στους δρόμους και τα πάρκα, πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος και για... σκυλοκαυγά. Οχι με το σκύλο σου, αλλά με τους γείτονες. “Γιατί λερώνει ο σκύλος σου το γκαζόν; Θα καλέσω την Δημοτική Αστυνομία”. “Γιατί έφερες εδώ το σκύλο σου; Θα τηλεφωνήσω στο 100”. “Απαγορεύονται εδώ τα σκυλιά. Υπάρχει και πινακίδα του Δήμου που το γράφει”. Ο νόμος 3170/2003, αναφέρει ότι, “δεν επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου χωρίς συνοδό”, όπως επίσης ότι “ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου του”. Όσον αφορά στις απαγορευτικές πινακίδες του Δήμου, θα ήταν νόμιμες και θα είχαν ισχύ, αν συνοδεύονταν με τον αριθμό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου,Άρα, δεν είναι αυτονόητο, ούτε υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να θεσμοθετεί μια τέτοια απόφαση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.“Ασφαλώς δεν είναι παράνομο να βγάζεις βόλτα το σκύλο σου στους δρόμους, τα πάρκα, στο γκαζόν, είναι όμως παράνομο να μην μαζεύεις τα περιττώματά του και το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ”.Την επόμενη φορά, πριν αρχίσετε τον σκυλοκαυγά με το γείτονα, μιλήστε του για το νόμο αλλά έχετε υπόψιν σας ότι πρέπει πρώτα να τον εφαρμόζετε ο ίδιος, με ή χωρίς την απειλή του προστίμου.Αυτό σημαίνει πολιτισμός, υπευθυνότητα και ζωοφιλική παιδεία.

Page 15: LIKE MAGAZINE

OMGRTFM

LOLAFKWTFBRBΤΠΤ

ΚΛΜΡΒΡΜΣΜΡTFT

ASAPIMHOBTW

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας κάθε ατόμου, έχει απεριόριστες δυνατότητες οι οποίες πολλαπλασιάζονται, όταν το άτομο βρεθεί σε περιβάλλον κατάλληλο το οποίο συμβάλλει στην αξιοποίησή τους.Οι δυνατότητες αυτές συνδέονται ιδιαίτερα με τη μάθηση ξένων γλωσσών αφού τα παιδιά στην προσχολική ηλικία έχουν την τάση να παίζουν με τη γλώσσα και τους ήχους της.Στο προσχολικό κέντρο βιωματικής εκμάθησης αγγλικών αξιοποιούμε αυτήν την έμφυτη ικανότητα που έχουν τα παιδιά να μαθαίνουν.Σε φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον τα παιδιά χρησιμοποιούν και συνδυάζουν όλες τους τις αισθήσεις για να μάθουν να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ζωγραφίσουν, ενώ με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων το κάθε παιδί ενθαρρύνεται να ανάπτυξει την μοναδικότητα του, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια ομαλή προσαρμογή στην γνώση της Αγγλικής γλώσσας.Το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το ειδικό και ευέλικτο πρόγραμμα (θεατρικό παιχνίδι-μουσική-ζωγραφική παιδαγωγικά παιχνίδια-κουκλοθέατρο) βοηθούν και συμβάλλουν στην ενίσχυση της συναισθηματικής και προσωπικής εξέλιξης του κάθε παιδιού.Θα ήταν κρίμα να μην αξιοποιηθεί η φυσική δεξιότητα των παιδιών να μαθαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους όταν η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι εξίσου εύκολη με την εκμάθηση της πρώτης.

ΠΑΙΔΙ

DOYOUSPEAKENGLISH?

Ανδριανή Νταϊάνα ΤσιριωτάκηΚαθηγήτρια αγγλικών

Υπηρεσίες, οργανισμοί, καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και chatrooms, sms ακόμα και ο προφορικός λόγος, κατακλύζονται από αρκτικόλεξα που άλλοτε τα θεωρούμε δεδομένα (ΑΦΜ, DVD, ΠΑΟ κ.λ.π.) και άλλοτε – στους περισσότερους – μας φαίνονται κινέζικα (afk, btw, κνς, σμρ).

Τα συναντάμε καθημερινα. όλοι μας και αρκετές φορές δεν ξέρουμε καν τι σημαίνει αυτό. Ας πάρουμε τον τομέα της κινητής που είναι και ο πιο δημοφιλής:3G, GPRS, GPS, GSM, TFT, GB, SD, είναι μερικά από αυτά που διαβάζει κανείς όταν προσπαθεί να επιλέξει το νέο του κινητό………. (καλό είναι Μήτσο; να το πάρω;) !!!!

Από την άλλη μεριά, η καθημερινότητα αλλά και η οικονομία χρόνου, μας προτρέπει (και συνάμα επιβάλει) να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα αρκτικόλεξα, με αποτέλεσμα εμείς πληθαίνουμε τις κατηγορίες δημιουργώντας δικά μας, ανεπίσημα, slang words (συντομογραφίες).

Στο Internet, μέσα στα chat rooms, στα messengers και στα forums είδα τα lol, imho, brb, rtfm, asap, afk, cu, btw, omg και έπρεπε να καταλάβω laugh out loud, in my humble opinion, be right back, read the f***ing manual, as soon as possible, away from keyboard, see you, by the way, oh my god.

Το παράξενο είναι ότι είδα και σε sms μερικά αντίστοιχα ελληνικά: μ, τπτ, βρμ, σ, κτλβ, κλμρ, κνς, ν, τ, σμρ όπου έπρεπε να καταλάβω μου/εμενα, τίποτα, βαριέμαι, σου/εσένα, κατάλαβες, καλημέρα, κάνεις, να, το, σήμερα. Πάντως, έφτασα και σε σημείο να τα ακούσω και σε συζητήσεις με έφηβους οι οποίοι δεν θα πουν laugh out loud ούτε oh my god αλλά “omg και 3 lol” και άντε βγάλε άκρη.

Λοιπόν; Τ θα κνς σμρ;

Τ θα κνς σμρ;“Αρκτικόλεξο ή Ακρωνύμιο … σύντομος τρόπος

γραφής ο οποίος παράγεται απo τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων.

* T H I S I S T H E T I M E O F A Q U A R I U S *

HI-TECH STORIESΝίκος ΠελτέκηςΚαθηγήτής Πληροφορικής

Page 16: LIKE MAGAZINE