Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

52
way free press magazine 04 . 2016

description

 

Transcript of Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Page 1: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

way

free

pre

ss m

ag

azi

ne

04.2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 6:53 ìì Page 1

Page 2: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώςπαρουσιάζει το yellowday,τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προσφορών.Κατέβασε τώρα το yellowday appή μπες στο yellowday.gr,βρες μοναδικές προσφορές,όπου κι αν είσαι,από το κινητό, το tablet ή το PC σου,και εξαργύρωσέ τις στη στιγμή.

Ισχύει για τις κάρτες όλων των τραπεζών.

Ήρθε και κάνει κάθε σου μέρα, καλύτερη.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 6:53 ìì Page 2

Page 3: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

way

free press magazine

Πανεπιστημίου 56, 106 78, Αθήνατηλ.: 210 3835200, fax.: 210 3835203

κιν.: 6992 351351e-mail: [email protected]

url: www.cityway.gr

ΕκδότηςΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Υποδοχή ΔιαφήμισηςΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΛΟΓΛΑΝΙΔΗΣ

Παραγωγή ΔιαφήμισηςΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MIZHKΑΣ

ΑρχισυντάκτηςΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

ΣυνεργάτεςΣυντάκτεςI-POP.GR

ΝΕΟPOLIS.GRBAR MASTER

ΣυνεργάτεςOΛΓΑ ΛΟΥΛΙΑ

ΡΙΚΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΝΟΥ

ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣΒRAINCO.GR

Εκτύπωση - ΒιβλιοδεσίαΒΙΒΛΙΟΤΕΧΝΙΑ

Web developmentΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

visitour

sitejoin nowwww.cityway.gr

www.facebook.com/cityway.gr

ISS

N:2

241-

8369 #28 h a p p e n s a t c i t y

ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ...

σ υ ν ε ν τ ε ύ ξ ε ι ς

VICTORIA HISLOP«...OΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ... »

KATEΡΙΝΑΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

«ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ»

22-25 26-31

ΣΜΑΡΑΓ∆ΑΚΑΡΥ∆Η

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ... ΑΠ’ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ

32-35

36-37

cityway 3

TO ENTOΣ ΑΝΤΙΠΑΡΕΧΕΤΑΙ

ΜΟ

ΥΣΙΚ

ΗΕΚ

ΤΟ

ΣΣΤΕΓ

ΗΣ

14-15

ΝΑΝΤΙΑΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ

«...ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕ-ΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ...»

14-19

index

BREAKFAST CLUB23-24 Απριλίου 2016 | Άσυλο Ανιάτων

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 12:54 ìì Page 3

Page 4: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

4 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:22 ðì Page 4

Page 5: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 5

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΧλόης 9

T +30 2310 511 850

ΛΑΡΙΣΑΠαπακυριαζή 23

T +30 241 025 1767

ΚΡΗΤΗΚοραή 26, ΗράκλειοT +30 2810 220 287

[email protected]

www.vagrancylifestyle.com

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:22 ðì Page 5

Page 6: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

6 cityway

Οι φίλοι και η σημασίατης ύπαρξής τους στη ζωή μας

από τη Σοφία Μουτίδου

Τους φίλους τους διαλέγουμε.Και είναι εύκολο αυτό; Ή ευχάριστο; Ποιός είπε ότι η ελευ-θερία είναι ξεκούραστη; Ενώ με τους συγγενείς ξεμπερ-δεύεις. Ο κύβος ερρίφθη εν πλήρη απουσία σου, βάσειμιας σειράς σχέσεων και σεξουαλικών πράξεων ανάμεσασε άτομα που όχι απλά δεν είχες λόγο στη ζωή τους, αλλάπου ούτε καν τα γνώρισες. Αυτό είναι το σόι σου. Είτε τοδέχεσαι, με όλα τα τραπεζώματα, τις γιορτές, τα πάντα γιατο καλό σου πικρά σχόλια, με όλα τα κερατώματα τωνθείων σου που τα κάνεις γαργάρα... Ή αποχωρείς και λες"φάτε μόνοι σας", εγώ αποφάσισα να αποτοξινωθώ.

Οι φίλοι όμως;;; Καταρχήν έχεις να τους διαλέξεις. Από όλους αυτούς τους ανθρώπους τρι-γύρω σου, στο μετρό, στο σχολείο, στα ΚΕΠ, στο σούπερ μάρκετ, στο facebook, πρέπει νανοιώσεις με ποιους συγχρωτίζεσαι. Και αφού τους επιλέξεις και το δεχθούν και θέλουν κιαυτοί, πρέπει να αφήσεις το χρόνο να αφήσει τα καταστροφικά σημάδια του. Να αφήσεις τηζωούλα να σου δείξει αν όλος αυτός ο κόπος να δημιουργήσεις κ να συντηρήσεις μια σχέση,άξιζε ή όχι.

Προσωπικά αποχαιρετώ τα τελευταία χρόνια τους φίλους μου εν ζωή. Φίλους με τους οποί-ους πέρασα 15, 20, 29 χρόνια μαζί. Ανακαλύπτω, αργά αλλά σταθερά, καθώς ξεκίνησα καιεγώ ως αγνός αμνός τις σχέσεις μου, ότι όλα αυτά τα χρόνια απλά δεν είχε τύχει να διαφω-νήσω ουσιαστικά σε κάτι μαζί τους. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ναι, δεν είχε εμφανιστείτο θέμα πάνω στο οποίο θα είχαμε διαφορετική προσέγγιση. Και έμαθα ότι οι άνθρωποι δενθέλουν να ακούν την αλήθεια σου. Και δε θα με πείσει unfortunately (και το λέω στα Αγ-γλικά γιατί κάποιες λέξεις με εκφράζουν περισσότερο σε άλλη γλώσσα, όπως και η desease),καμία ψυχανάλυση, καμία θρησκεία και καμία άλλη οπιούχα ουσία, ότι λανθάνω. Οι άν-θρωποι γεννήθηκαν για να ζουν ψεύτικα. Τα δευτερόλεπτα που έρχονται αντιμέτωποι με τηναλήθεια είναι λίγο πριν τον ύπνο, ή λίγο μετά που τους παίρνει.

Αρνούμαι να εισαχθώ σε διαδικασίες αναγκαστικής συμβίωσης από φόβο για τα γεράματακαι τη μοναξιά. Ίσως, γιατί πιστεύω ότι δε θα προλάβω να γεράσω.Ή ίσως γιατί ο θάνατος ήδη μου χει φερθεί αποτρόπαια.

Πάντως ακόμα συν-πορεύομαι με ανθρώπους που αγαπώ. Απλά ξέρω πως η φιλία χάθηκεμαζί με την παιδική ηλικία.

Τώρα σας αφήνω γιατί έχω να μαγειρέψω κολοκυθάκια αυγολέμονο.Πάντα φιλική και ανοιχτή σε νέες προκλήσεις ανθρώπων, Σοφία.

σκυταλογραφία

writeway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:23 ðì Page 6

Page 7: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:21 ðì Page 7

Page 8: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

citynewswelike

Τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Σκα-ραμαγκά επισκέφθηκε αντιπροσωπεία μαθητών από τα Γυμνά-

σια και Λύκεια των δήμων Αγίας Παρασκευής, ΑγίωνΑναργύρων-Καματερού και Χαλανδρίου, μαζί με τους καθη-γητές τους, για να παραδώσουν τα σακίδια που γέμισαν μεχρήσιμα είδη στα σχολεία τους, όλο το προηγούμενο διάστημα.Η δράση πραγματοποιήθηκεστο πλαίσιο της καμπάνιας«Πιάσετο χέρι μου», την οποία από κοινού διοργανώνουν οι δήμοιΑγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματε-ρού, η «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Δίκτυο Μεταναστριώνστην Ελλάδα «Μέλισσα». Συνολικά, παραδόθηκαν σε προ-σφυγόπουλα πάνω από 1000 πολύχρωμα σακίδια, γεμάτα μεμολύβια, σημειωματάρια, χρήσιμα σχολικά είδη, παιχνίδια καιμηνύματα για καλό ταξίδι, ειρήνη, ελπίδα και φιλία.

Είναι δύσκολο να φαντα-στεί κανείς το Facebook –και τα περισσότερα socialmedia – χωρίς εικόνες.Κι όμως αυτή ήταν ηπραγματικότητα για περί-που 300 εκατομμύριαχρήστες του που είναιτυφλοί ή αντιμετωπίζουνσοβαρά προβλήματαόρασης.

τώρα το κοινωνικό δίκτυο του Μάρκ Ζού-κερμπεργκ, το οποίο τα τελευταία χρόνιαεπενδύει πολύ χρόνο και χρήμα στην αξιο-ποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τηνανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών, προσ-φέρει σε άτομα με προβλήματα όρασηςτη δυνατότητα να «βλέπουν» τιςεικόνες.η τεχνολογία «AutomaticAlternative Text» του Facebook,συμβατή με την εφαρμογή γιαIOS, είναι ένα λογισμικό τεχνη-τής νοημοσύνης το οποίοχρησιμοποιεί αλγόριθμουςγια να κάνειπροβλέψεις.

Έξι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας σε μια Ελλάδαπου μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία παρου-σιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Greek Crisis – Suc-cess Stories».Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει μια άλληπλευρά της ελληνικής επιχειρηματικότητας από αυτήπου εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. Για τοσκοπό αυτό θα προβληθούν εταιρείες όπως: GAEA, EZA,ΕΨΑ, Taxibeat, Incelligent και Kyon Dog Foods.

τΟ FACEBOOK ...ME AΛΛΟ ΜΑτΙ

τΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΣΠΙτΙευρεσιτεχνία ορισμένων δεν έχειόρια και όπως είναι φυσικό η πα-ραπάνω φωτογραφία συγκεντρώ-

νει τα βλέμματα όλων καθώς δεν είναιαπόρροια ανεμοστρόβιλου ή κάποιουάλλου έντονου καιρικού φαινόμενου.Πρόκειται για σπίτι και μάλιστα ανάδοπο,στο Μόντρεαλ του Καναδά.Φανταστείτε λοιπόν να προσκληθείτε στοπαραπάνω σπίτι καθώς ανακύπτουν ορι-σμένες τεχνικές αλλά παρόλα αυτά ου-σιαστικές λεπτομέρειες για το πώςεξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες.

ΠΗΓΗ: ipop.gr

ΙΩΣ

ηΠερισσότεροι από 15.000 ποδηλάτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν το πρωί το κέντροτης Αθήνας, συμμετέχοντας στον 23ο Ποδηλατικό Γύρο της.Την εκκίνηση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από την πλατείαΣυντάγματος, στο ύψος της οδού Ερμού, που ήταν και η αφετηρία.

Ο Ποδηλατικός Γύρος, οοποίος διοργανώθηκε

από τον Οργανισμό Πολι-τισμού, Αθλητισμού και Νε-

ολαίας του δήμου Αθηναίων,αποτελεί το κορυφαίο αθλη-

τικό γεγονός της Αθήνας για τοποδήλατο.

Από το 1987 αποτελεί αναπόσπα-στο κομμάτι της ζωής και της ιστο-

ρίας της πρωτεύουσας, όπουχιλιάδες κόσμου πλημμυρίζουν τους

δρόμους της Αθήνας, ποδηλατώντας μεασφάλεια, κέφι και ζωντάνια, στέλνον-

τας το δικό τους μήνυμα για τη βιώσιμημετακίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΕΛΛηΝΕΣ ΜΑΘητΕΣ

8 cityway

ΕΛΛηΝΙΚΕΣ ΙΣτΟΡΙΕΣ ΕΠΙτυΧΙΑΣ ΣτΟΝ ΚΑΙΡΟ τηΣ ΚΡΙΣηΣ

ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΑΚΙΔΙΑΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:23 ðì Page 8

Page 9: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:24 ðì Page 9

Page 10: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

10 cityway

Το λονδρέζικο κουαρτέτο Breakfast Club, σε συνεργασίαμε μια ομάδα αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, εικαστικώνκαι ηθοποιών, προ(σ)καλεί τους κατοίκους της Αθήναςνα αγκαλιάσουν ξανά το δημόσιο χώρο της πόλης,μέσω τριών αστικών περιπάτων-συναυλιών.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ 23-24 Απριλίου 2016 | Άσυλο Ανιάτων

Το Breakfast Club είναι ένα μουσικό σύνολο που συνδυάζει την έρευνακαι την πράξη. Δημιουργήθηκε στο Λονδίνο από τις Detta Danford (φλά-ουτο, άλτο φλάουτο, μπάσο φλάουτο), Rhia Parker (φλογέρες, φωνή),Natasha Zielazinski (τσέλο) και Εύη Νάκου (φλάουτο, άλτο φλάουτο,μπάσο φλάουτο), τέσσερις μουσικούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αυ-τοσχεδιασμό, την ομαδική σύνθεση και τη συμμετοχικότητα/συνεργασία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, τα μέλη του Breakfast Club έχουν συμμετάσχεικαι επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων και φεστιβάλ, τα οποίαπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: pop-up performances, συναυλίες, σεμι-νάρια, αναγνώσεις κειμένων, διαλέξεις, installations και μεγάλης κλίμα-κας παραστάσεις για οργανισμούς όπως οι Barbican Centre, BatterseaArts Centre, Bath International Festival και BBC Symphony Orchestraστην Αγγλία, New York Philarmonic στις ΗΠΑ και Tokyo College ofMusic στην Ιαπωνία.

ΤΟ ΕΝΤΟΣΑΝΤΙΠΑΡEΧΕΤΑΙBREAKFAST CLUB

1ος περίπατοςΟ χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου επιμελείται τονπρώτο πρωινό περίπατο στο Άσυλο Ανιάτων.Ο περίπατος θα αποτελείται από δύο μέρη:έναν εσωτερικό, εντός του νοσοκομείου, καιέναν εξωτερικό, στους προαύλιους χώρους τουΑσύλου. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο σεεκείνους τους ενοίκους του Ασύλου που δενέχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στοχώρο. Η επίσκεψή μας στα πρόσωπα αυτά έχειτο χαρακτήρα ενός απλού χαιρετισμού, με τηνπαράδοση μιας μικρής ευχής τυπωμένης σεένα κομμάτι χαρτί. Τη δεύτερη ώρα θα προσκα-λέσουμε τους ενοίκους του Ασύλου, καθώςκαι τους επισκέπτες, σε μια μικρή περιήγηση.Χώροι που χρησιμοποιούνται για τις καθημερι-νές δραστηριότητες θα βιωθούν με όλες μας τιςαισθήσεις, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμετο υπερβατικό μέσα στο συνηθισμένο. Επιδίωξήμας είναι να ενωθούν τα βήματα όλων μας στηναναζήτηση του ρυθμού, τόσο στα σίγουρα όσοκαι στα λιγότερο σίγουρα βήματα.

2ος περίπατοςΟ ηθοποιός Μιχάλης Σιώνας περιηγείται στοΆσυλο Ανιάτων: «Ένα κτίριο. Μία σκάλα.Εκατό χρόνια. Εκεί. Η ποίηση. Εκεί. Όπωςπαντού γύρω μας. Η μουσική. Κι αυτή. Εκεί.Όπως παντού γύρω μας. Ένα άσυλο. Μία πόλημέσα σε μια πόλη. Μία μεγάλη πράσινη πόρτα.Άνθρωποι όρθιοι. Ναι. Όρθιοι. Θα περπατήσω.Θα κατέβω τη σκάλα. Θα περάσω μπροστά απότα πλυντήρια. Κάτω από δέντρα. Θα μιλάω. Μελόγια δικά μου, με λόγια άλλων. Θα μπούμεμέσα. Θα βρούμε άσυλο. Ελπίζω η κυρία Βάσωνα ξυπνήσει νωρίς και με κέφια, να 'χει όρεξηγια κουβέντα. Η μουσική όλη αυτή την ώρα.Εκεί, μαζί μας. Έξω πάλι. Έχει παγκάκια. Δέντρα.Θα μιλάω. Μπορεί και να τραγουδάω.Οι μουσικοί όλη αυτή την ώρα. Εκεί.»

3ος περίπατοςΟ νεαρός ράπερ Νέγρος Του Μοριά αποτελείζωντανή απόδειξη της κοινωνικής ώσμωσηςαυτής της περιοχής. Γεννημένος στους Αμπελό-κηπους και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, με ρίζεςαπό την Γκάνα, ο Νέγρος Του Μοριά αισθάνε-ται την Κυψέλη ως προσωπικό του χώρο. Είναιτο σπίτι του, οι φίλοι του, τα στέκια του, ενώαποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των τρα-γουδιών του: «Είναι ο Πίπης στην Κυψέλη, φώ-ναζέ με Νέγρο... μέσα στην Αθήνα ξέρω, βλέπωκαι προσέχω, ναι προσέχω...» λέει στο ρεφρέντου «Φώναζέ με», ενώ στο «Πες μου (ΚάπωςΑλλιώς Vol. 4)» βάζει στην ίδια πρόταση τονκύριο Κώστα (Κανάρη) με αγαπημένους δρό-μους της Κυψέλης και παρομοιάζει τον εαυτότου με Θεοδωράκη του ραπ: «Από τη Βελβεν-δού στην πλατεία Κανάρη όχημα δεν σταματά,δεν παίζει φανάρι, του Μοριά ο Νέγρος είναιεδώ κύριε Κώστα, με τη μουσική πείτε με Θεο-δωράκη». Ένα ταξίδι στις πραγματικές, τις ονει-ρικές και τις φανταστικές διαστάσεις τηςΦωκίωνος, με ξεναγό έναν γνήσιο αντιπρό-σωπό της, τον Νέγρο Του Μοριά.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κανονικό: 5 €ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

Σχεδιάζοντας ένα σύγχρονο ηχητικό, εικαστικό και κοινωνικό χάρτη της Κυψέλης,με αφετηρία ή κατάληξη το Άσυλο Ανιάτων, οι τρεις περίπατοι/συναυλίες, πουοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 23 και 24 Απριλίου, δρουν ωςανεξάρτητες, αλλά και συνδεδεμένες μεταξύ τους δραστηριότητες, όπου κοινόκαι μουσικοί θα επιχειρήσουν να βιώσουν συλλογικά το αστικό περιβάλλον, τοοποίο συνυπάρχει αρμονικά με στοιχεία μουσικής, αφήγησης, αρχιτεκτονικής, ει-καστικών εγκαταστάσεων και διαλόγου μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.

Εξετάζοντας με μια σύγχρονη ματιά την έννοια του dérive, Το εντός αντιπαρέχε-ται επιχειρεί τη δημιουργία συλλογικών αστικών εμπειριών που ενθαρρύνουν τηνανταλλαγή ιδεών, την αναψυχή, τη συμμετοχή και την κοινωνικοποίηση κοινούκαι καλλιτεχνών.

Τρισδιάστατες κατασκευές από ξύλο, χαρτόνι και ακρυλικά φύλα θα πλαισιώ-σουν τους περιπάτους, με στόχο τα αντικείμενα να αποκτήσουν χρηστική αξίαστους χώρους του Ασύλου Ανιάτων, μετά τη δράση.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:24 ðì Page 10

Page 11: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 11

Στέγη Ιδρύματος ΩνάσηΣυγγρού 107

Πληροφορίες - κρατήσεις210 900 5 800

23-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016Άσυλο Ανιάτων

Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη

Οι διαδρομές ξεκινούν αυστηρά στις παραπάνω αναγραφόμενες ώρες.Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης. Η δράση πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο.Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς πραγματοποιείται περίπατος του κοινού για περίπου 1 ώρα.

Σύλληψη και επιμέλεια: Breakfast Club, Swop, Δημήτρης Σωτηρίου,Μιχάλης Σιώνας, Νέγρος του Μοριά

Breakfast Club: Natasha Zielazinski (τσέλο), Rhia Parker (φλογέρα, φωνή),Detta Danford (φλάουτο), Εύη Νάκου (φλάουτο)Δημιουργικό γραφείο Swop: Γιάννα Λαζαρίδη, Τάσος ΣπυρίδωνοςΣυμμετέχουν οι: Δημήτρης Σωτηρίου (χορευτής), Μιχάλης Σιώνας (ηθοποιός),Νέγρος του Μοριά (MC/ράπερ)

Η Κυψέλη, μια από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας, είναι σήμερα ένα κοινωνικό χωνευτήρι πολιτισμών, λαώνκαι ιδεών, καθώς και τόπος σύνθεσης της σύγχρονης ιστορίας του κέντρου της Αθήνας, με το ένδοξο παρελθόν της.Η Κυψέλη σηματοδοτεί ένα γόνιμο κοινωνικό πείραμα εν εξελίξει, στο οποίο μπορούν να συνυπάρχουν το ΆσυλοΑνιάτων, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ίων Δραγούμης, σε «διάλογο» με το Μπάουχαουζκαι την Αρ Ντεκό αρχιτεκτονική, τις αφρικάνικές μάσκες, το ντόμινο, το γκόσπελ, τον Μουλάτου Αστάτκε, το ραπ,αλλά και το thrash metal, όπως αυτό ηχεί μέσα από τα θρυλικά υπόγεια στούντιο της περιοχής.

Έργα των Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, György Kurtág, Morton Feldman, Claudio Monteverdi, JohannSebastian Bach, Carlo Gesualdo, Steve Reich, John Dowland και François Couperin, συνυπάρχουν –μεταξύ άλλων–με τραγούδια των Αττίκ, Λευτέρη Μουμτζή και Τώνη Μαρούδα, αγγλικά folk και αμερικάνικα bluegrass κομμάτια, όλαδιασκευασμένα από τα μέλη του συνόλου Breakfast Club, το οποίο θα πλαισιώνει μουσικά την κάθε διαδρομή/πε-ρίπατο εντός και εκτός του Ασύλου Ανιάτων.

Η διαδρομή κάθε περιπάτου είναι διαφορετική, αλλά και οι τρειςολοκληρώνονται με συναυλία στο χώρο του Ασύλου.

MOYΣΙΚΗ στο Άσυλο Ανιάτων

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:26 ðì Page 11

Page 12: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Η κρίση χτύπησε το μυαλό, όχι την Ελλάδα

Εγώ δεν θέλω να παίρνω άδειες για να βρίσκω τρόπο διαφυγής από τη ζωή μου. Εσύ;

Τα σημερινά δεδομένα σκιαγραφούν την εικόνα μιας Ελλάδας, ηοποία "μαστιγώνεται" καθημερινά από την οικονομική κρίση.Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω, πως πάντα αμφέβαλλα πραγματικάγια αυτό το δεδομένο. Δεν διαφωνώ, δεν λέω πως δεν ισχύουνόσα βλέπουμε και υπάρχουν (έστω κι αυτά τα ήδη χιλιοειπωμένααπό τις ειδήσεις), όμως η κρίση δεν ξεκίνησε από την τσέπη για νακαταλήξει σε αυτήν. Η κρίση χτύπησε πρώτα το μυαλό. Μετάείχε την ανάλογη δύναμη, να χτυπήσει και την τσέπη. Μια δύναμηπου εμείς οι ίδιοι σαν σύνολο επιτρέψαμε να έχει.

Ωστόσο, δεν θα επικεντρωθώστην ανάλυση της οικονομι-κής κρίσης. Ο καθένας εκείέξω κουβαλάει τον δικό τουπροσωπικό σταυρό, τα δικά

του προβλήματα και προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να τακαταφέρει καλύτερα.Αυτό που με προβληματίζει εδώ, είναι κάτι το οποίο αλληλεπι-δρά πολύ εύστοχα με την οικονομική κρίση καθώς και με αυτήτην κρίση που "χτύπησε" και εν τέλη "τρύπησε" το νου.Ταρακούνησε και διαστρέβλωσε τόσο τον ψυχισμό, όσο και τηναξία του ανθρώπου. Άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει σταδιακά,ακόμα και την ιδιοσυγκρασία του. Βέβαια, το ότι έχει την δύναμηνα τον αλλάζει ακόμα μου δίνει κάποιες ελπίδες ότι έχει απο-μείνει τελικά κάτι... ακόμα ανέγγιχτο και άτρωτο στον ανθρώ-πινο νου. Κάτι που κανένα ψέμα, καμία τηλεόραση και κανέναςψυχολογικός εκφοβισμός δεν κατάφερε να "βιάσει" ακόμα. Προ-βληματίσου όμως, αν από εδώ και στο εξής μπορείς να σώσειςαπό αυτό το απομεινάρι, τον εαυτό σου που τον άφησες να γε-λαστεί και να εξαπατηθεί επανειλημμένα και μια σταγόνα ζωής...

Θα σας μιλήσω με ένα γεγονός για να αντιληφθείτε, πώς ένα αν-θρώπινο μυαλό έχει μετατρέψει την τέρψη του σε δυστυχία. Ανα-λογιστείτε πόσος κόσμος (ίσως και εσύ ο ίδιος), δουλεύει ώρεςατελείωτες και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που σιχαίνεται, χωρίςόμως να έχει τον ανάλογο χρόνο να απολαύσει τους καρπούς τωνκόπων που κάνει. Ναι... είναι γνωστό ότι στις μέρες μας όχι μόνοδουλειά δεν βρίσκεις εύκολα αλλά ακόμα κι όταν βρεις, είτε ταχρήματα δεν είναι αρκετά, είτε οι ώρες λιγοστεύουν επικίνδυνα.Τα ξέρουμε όλα αυτά θα μου πείτε. Κι από μέσα σας θα σκέφτε-στε ότι πάντα έτσι θα είναι, τίποτα δεν αλλάζει. Σωστά;

Τι γίνεται όμως, όταν φτάνεις στο σημείο να αντιλαμ-βάνεσαι πως η ζωή σου υπάρχει για να δουλεύεις,ενώ θα έπρεπε να δουλεύεις για να ζεις;Οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα στα τρένα και τα λεωφορεία με έναtablet στο χέρι, φοβούνται μήπως χάσουν κάποιο βασικό mailγια την δουλειά, γυρνάνε συνοφρυωμένοι σπίτι τους τα βραδιά.Γεμίζουν τα πνευμόνια τους με τόνο από άγχος, κατακλύζουν

τους χώρους με δύσπιστες και στενάχωρες ματιές. Αμφιταλα-τεύονται ανάμεσα στο χάος των υποχρεώσεων και την τάξης τηςζωής που θα έπρεπε να έχουν... κι όμως δεν έχουν.Και στο τέλος της ημέρας... δεν έχουν τίποτα να πουν. Δεν έχουννέα πια οι άνθρωποι. Τους τα έφαγαν οι υποχρεώσεις. Δεν έχουνανάγκες προσωπικές, τις πούλησαν γιατί μόνο έτσι θα μπορούννα υπάρχουν αξιοπρεπώς. Έστω, να υπάρχουν. Κι ας μην έχειαλλαγή η μέρα τους, κι ας κάναν την ρουτίνα τρόπο ζωής.Όσο για τις επιθυμίες... συμπυκνώθηκαν μέσα σε 3 λέξεις.Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Το πιο τρανταχτό παράδειγμαείναι το καλοκαίρι! Όλοι ή σχεδόν όλοι έχουν πει έστω και μιαφορά ''αχ να πάρω άδεια να πάω διακοπές, ή να κάνω διακοπέςκι ας μείνω εδώ."

Στην ουσία όλοι αποζητούν διακοπές από την ζωήτους, όχι από την δουλειά τους.Όταν όμως η δουλειά σου, σου έχει κλέψει τον προσωπικό σουχρόνο τόσο που στον έχει φτάσει στο μηδέν, τότε είναι λογικό ναθες να ξεφύγεις από αυτήν. Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι μηχανέςκαι ρομπότ που δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν ηγέτες καιαρχηγούς. Κι όμως έτσι καταντούν κάθε μέρα.Επομένως, φτάνει κάποτε στο σημείο ο κόσμος να μην αντέχεικαν την ίδια του την ζωή έτσι όπως είναι. Θέλει να βγει έξω απόαυτήν, να τη δει σαν θεατής για λίγο έστω και για κάποιες μέρεςτον χρόνο. Αυτή αγαπητέ αναγνώστη, είναι η μεταστροφή τηςτέρψης σε οδύνη...Δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ (γιατί το ανθρώπινο δι-καίωμα του οκτάωρου πήγε περίπατο) και παύεις να ασχολεί-σαι τόσο με το άτομο σου όσο και με τα άτομα που σεπεριβάλλουν. Γίνεσαι αυτό που θέλουν. Άνθρωπος-μηχανή.Κι εκεί αλληλεπιδρά η κρίση του μυαλού με αυτή της συνήθειαςτων ρομπότ που δεχόμαστε καθημερινά. Σε έπεισαν ότι ακόμα κιαυτό είναι εντάξει ,αν μπορεί να σου προσφέρει έστω την ύπαρξήσου. Σκέψου το...

Γράφει η Μαρiνα-ΒαρΒaρα

Παυλικaκη

neopolis@cityway

12 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:26 ðì Page 12

Page 13: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 12:47 ìì Page 13

Page 14: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

ερπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, αν κοιτάξειςλίγο πιο προσεκτικά γύρω σου, θα βρεις ανθρώπουςνα κοιμούνται κουλουριασμένοι κάτω από λίγες κου-βέρτες, πάνω σε παγκάκια ή πάνω σε αυτοσχέδια κρε-βάτια από χαρτόκουτα. “γέφυρα” ή κάποιο πεζοδρόμιομε πλατύ υπόστεγο, στην προσπάθεια τους να προστα-τευτούν από τα τερτίπια του καιρού.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΑΣΤΕΓΟΙΤο φαινόμενο των αστέγων σίγουρα δεν αποτελεί ένα καινούριοκοινωνικό φαινόμενο. Επίσημα στοιχεία ωστόσο της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, καταδεικνύουν πως στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ατ-τική, το πρόβλημα της στέγασης τείνει να λάβει εκρηκτικές δια-στάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Με την ανεργία να παραμένει σευψηλά επίπεδα –ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες– και τις οικο-νομικές δαπάνες συνεχώς να αυξάνονται, λόγω της αυξημένης φο-ρολογίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, που πλήττει τηνΕλλάδα τα τελευταία χρόνια, η διατήρηση στέγης γίνεται για όλο καιπερισσότερους ανθρώπους, πιο δύσκολη υπόθεση.

ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΗ ζωή σε μια μεγαλούπολη όπως είναι η Αθήνα, εκτός από τους εκρηκτικούς ρυθμούς ζωής, την έντονη

κινητικότητα, τους πολύβουους δρόμους και τους βιαστικούς περαστικούς, έχει και μια άλλη πλευρά,λιγότερο χαρούμενη και λαμπερή, σίγουρα όμως ικανή να σε συγκινήσει και να σε παρακινήσει

να βοηθήσεις. Οι άστεγοι της Αθήνας βρίσκονται πολύ πιο κοντά σου απ’ όσο μπορεί να πιστεύεις καιτο μόνο που διεκδικούν από εσένα, είναι λίγο από την προσοχή και το χρόνο σου. Α! Κι ένα σου χαμόγελο...

THEME

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΡΕΒΕΖΑPHOTOS: ALEXANDROS MICHAILIDIS, ANGELIKI PANAGIOTOU, MENELAOS MYRILLAS / SOOC, SIMELA PANTZARTZI/EPAπ

14 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:27 ðì Page 14

Page 15: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία σχετικής έκθεσης τηςΕλληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις συνθήκες δια-βίωσης στην Ελλάδα, με την εξέλιξη της φτώχειας στη χώρα,από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 και έπειτα, νακινείται σε δραματικά επίπεδα. Συγκεκριμένα το ποσοστό τουπληθυσμού της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειαςμε το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι τηςφτώχειας, αγγίζει το 42.7%, όταν το 2009, το ίδιο ποσοστόέφτανε μόλις το 16,4% οπότε και ξεκίνησε να αυξάνεται στα-διακά.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα «κερδίζει» τηντρίτη θέση των χωρών που ανήκουν στην ΕΕ –έπειτα από τηΡουμανία και τη Βουλγαρία– με ποσοστό 36% του πλη-θυσμού της χώρας να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ήκοινωνικού αποκλεισμού, όταν την ίδια στιγμή ο μέσοςευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στα 24,4%.Στην σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, απεικονίζεται το γεγονόςπως το ποσοστό των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μπορούννα ανταποκριθούν οικονομικά ή και στερούνται βασικάαγαθά όπως είναι το φαγητό ή θέρμανση λόγω οικονομικήςαδυναμίας ανέρχεται στο 39,5%.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς βάσει τωνπαραπάνω, πως τίποτα δεν είναι το ίδιο σεμιαχώραπουπάνωαπό10χρόνιαοιπολίτεςτης δοκιμάζονται καθημερινά, προκειμένουνα ανταπεξέλθουν στις προσωπικές ή τιςοικογενειακές τους ανάγκες.

Η Αθήνα, μια ευρωπαϊκή, τουριστική πόλη, το λίκνο του σύγ-χρονου δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, μέσα απόμια βαθιά οικονομική ύφεση δεν βγαίνει δυστυχώς αλώβητηκαι γίνεται η πόλη μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης με τηνανεργία, την φτώχεια και τους νεο-άστεγους να αποτελούνπια τα βασικά «δομικά» χαρακτηριστικά της.

Οι λεγόμενοι «νεο-άστεγοι», οι οποίοι αποτελούν ένα ισχυρόποσοστό του συνόλου των αστέγων, είναι άτομα μορφωμένα,τα οποία προέρχονται από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.Είναι άτομα, τα οποία απλά δεν κατάφεραν να τα βγάλουνπέρα, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την χώρα μας, έχονταςως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι μέσα από την κατάρ-ρευση της αγοράς.

ΥΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ...

HAPPENS AT CITY

cityway 15

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:27 ðì Page 15

Page 16: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

16 cityway

THEME

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;Οι άστεγοι στην Αθήνα είναιως επί το πλείστον άνθρω-ποι που οι συνθήκες, αφό-του ξέσπασε η οικονομικήκρίση, τους έφεραν στο ση-μείο να έχουν πολλά χρέημε αποτέλεσμα να χάσουντο σπίτι τους.Όπως χαρακτηριστικά λέειο Λέων, 68 χρονών, οοποίος έμεινε άστεγος πριναπό μερικά χρόνια:«Ο κόσμος όταν ακούει τηλέξη άστεγο φαντάζεται διά-φορα. Νομίζει ότι είναι χρή-στης, αλκοολικός και γενικάάτομο περιθωρίου. Οι ση-μερινοί άστεγοι όμως δενείναι τέτοιοι».

...Εγώ δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο κόσμος όταν με έβλεπε στοδρόμο, αλλά η συμπεριφορά του προς εμένα ήταν κόσμια.

Όπως ήταν και η δικιά μου προς τον κόσμο, δηλαδήδεν προσέβαλα ποτέ το χώρο όπου ζούσα,

κοιμόμουν ή διάβαζα ένα βιβλίο.Είμαι αγιογράφος.

Όταν άρχισε να φουντώνει η κρίση, ο κόσμος σταμάτησενα αγοράζει ακριβά αντικείμενα, όπως είναι

ένα ακριβό ρολόι, όπως είναι ένα ακριβό κόσμημα.Η αγιογραφία επίσης είναι κάτι ακριβό,

ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει εικόνες.Εγώ σταμάτησα να έχω παραγγελίες,

τελειώσανε τα έτοιμα και είναι πάρα πολύ απλό...

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:27 ðì Page 16

Page 17: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 17

Η κα Κατσούλη, Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του ΔήμουΑθηναίων, εξηγεί στο iPop.gr πως όταν ξεκίνησε η φιλοξενία αστέγων απότο Δήμο, η πλειονότητα των αστέγων ήταν ξένοι, νόμιμοι μετανάστες.“Πλέον είναι 70% Έλληνες και 30% μετανάστες. 1.500 άτομα ζουν σε δρόμουςκαι πάρκα στην Αθήνα. Οι περισσότεροι όμως που ζουν στο δρόμο πλέον είναιουσιοεξαρτώμενοι, αλκοολικοί και με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα”.Κλιμάκιο του ΚΥΑΔΑ προσεγγίζει τους άστεγους κάθε μέρα μετά απόαναφορές πολιτών. Οι περισσότεροι όμως δεν θέλουν να μπουν σε ξε-νώνες. Για να μπει κάποιος σε ένα ξενώνα πρέπει να ακολουθήσει τουςκανόνες”.

HAPPENS AT CITY

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; ΠΩΣ ΚΥΛΑ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΝΕΟ-ΑΣΤΕΓΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ:«Βρίσκομαι στο δρόμο τα τελευταία 10 χρόνια, απ’ όταν έχασα τη δουλειάμου» εξομολογείται στο iPop.gr, o 51χρονος άνδρας, ο οποίος κάποτε δού-λευε ως διευθύνων σύμβουλος σε μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικέςεταιρείες όπως η Ρικομέξ. «Ταξίδευα στο εξωτερικό για πολλά χρόνια καιέχοντας βγάλει κάποια χρήματα στην Ελλάδα, προσπάθησα να φτιάξω κάτιδικό μου. Γυρνώντας το 2009 πίσω, τίποτα δεν ήταν το ίδιο και ξαφνικά βρέ-θηκα πνιγμένος στα χρέη», μας εξηγεί ενώ με παράπονο υπογραμμίζει πως«η Ελλάδα δυστυχώς τρώει τα παιδιά της!».

«Ο κόσμος είναι πολλές φορές απόμακρος καικαχύποπτος μαζί μας», δηλώνει ο κύριος Διονύ-σης, ενώ υποστηρίζει πως «σίγουρα μπορούν ναγίνουν πολλά περισσότερα πράγματα από τοΚράτος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατά-σταση. Δόξα το Θεό υπάρχουν και καλοί άνθρω-ποι που θα περάσουν και θα μου αφήσουν ένανκαφέ ή κάτι να φάω. Ξέρεις, δεν μου αρέσει ηζητιανιά...».

«Η δικιά μου περίπτωση είναι μια μόνο από τιςπολλές. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι ώρεςδεν κυλούν πάντα το ίδιο μέσα στη μέρα. Γιαεμένα που είμαι φορέας του AIDS τα πράγματαείναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί δεν έχω χρήματανα πάρω καν τα φάρμακά μου... Κι όταν φτάσεικανείς εδώ που είμαι εγώ, ούτε φίλοι, ούτε οικο-γένεια υπάρχει να σε κοιτάξουν. Πολύ η μονα-ξιά... Ευτυχώς έχω τα βιβλία μου και ξεχνιέμαι..»

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:27 ðì Page 17

Page 18: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

18 cityway

THEME

ΑΝΑΣΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΑ»Έξω από το Μετρό της Πανεπιστημίου, στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε έναν από τουςπωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» που στηρίζει τους άστεγους και τους άνεργουςστην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όντας μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου,το οποίο και απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργουςπωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:29 ðì Page 18

Page 19: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 19

«Στην Ελλάδα ήρθα πριναπό 7 περίπου χρόνια καιέκτοτε έχω αλλάξει διάφο-ρες δουλειές. Δυστυχώςακόμα δεν έχω την οικονο-μική δυνατότητα να μείνωσε ένα δικό μου σπίτι καιτώρα με φιλοξενούν φίλοι.Έχω μείνει στο δρόμο όμωςγια μεγάλο χρονικό διά-στημα τα τελευταία χρόνια»,δηλώνει στο iPop.gr o40χρονος πωλητής της«Σχεδίας».«Μπορεί να μην έχω πολύκαιρό που έχω ξεκινήσει ωςπωλητής, όμως μέχρι στιγ-μής βλέπω πως ο κόσμοςείναι μοιρασμένος στα δύο:Υπάρχουν εκείνοι που ό,τι κιαν γίνει δεν πρόκειται ναγυρίσουν το κεφάλι τους ναμε κοιτάξουν και υπάρχουνκαιεκείνοιπουείναιπολύφι-λικοί μαζί μου και δείχνουνπραγματικό ενδιαφέρον. Αι-σθάνομαι πολύ τυχερός πουμου δίνεται μια ευκαιρία ναδουλέψω και να κερδίσωμερικά χρήματα. Την ελπίδαδεν μπορεί να μου την στε-ρήσει κανένας!».

η «ςχεδία» αποτελεί τομοναδικό ελληνικό περιο-δικό δρόμου, τo οποίoπωλείται αποκλειστικά καιμόνο στους δρόμους τηςπόλης από διαπιστευμέ-νους πωλητές. οι πωλητέςαυτοί προέρχονται απόευάλωτες πληθυσμιακέςομάδες, όπως αστέγους,ανέργους και ανθρώπουςπου αποδεδειγμένα ζουνκάτω από το όριο τηςφτώχειας.από την τιμή πώλησηςτου περιοδικού (3 ευρώ)το 50% (δηλαδή το 1,5 ευρώ)πηγαίνει απευθείας στονπωλητή.

HAPPENS AT CITY

ο ροΛος Του ΔηΜουο δήμος αθηναίων προσπαθεί μέσω του κΥαδα(Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων Δήμου Αθηναίων) ναβοηθήσει τους άστεγους της πόλης μας.Το έργο του ΚΥΑΔΑ, όπως ενημερώνει η Πρόεδρόςτου, Eλένη Κατσούλη το iPop.gr επικεντρώνεται στηστέγαση και τη σίτιση για τα άστεγα άτομα της πόλης.διαθέτει 2 ξενώνες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενή-σουν μέχρι 180 άτομα. Μάλιστα, η κα Κατσούλη είναιαισιόδοξη ότι με το νέο διαγωνισμό που θα διεξαχθείθα δοθεί δυνατότητα για φιλοξενία 210 ατόμων.

Άλλα προγράμματα που λειτουργούν παράλληλαείναι σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, το κοι-νωνικό παντοπωλείο που στηρίζει 400 οικογένειες τοχρόνο, προγράμματα αλληλεγγύης στην οικογένειαπου προσφέρουν σε 100 οικογένειες το εξάμηνο βα-σικά είδη υγιεινής και διατροφής, προγράμματα γιααναδόχους οικογενειών και κοινωνικό φαρμακείο.«Όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες παίρνουν δωρεάν φάρ-μακα, εάν έχουν την κάρτα».

Τέλος, το ΚΥΑΔΑ λειτουργεί και την αθηναϊκή αγορά,απ’ όπου οι άστεγοι παίρνουν ρούχα 3-4 φορές τοχρόνο. Υπάρχει μπουτίκ με γυναικεία, ανδρικά καιπαιδικά ρούχα.

Η κ. Κατσούλη σημειώνει πως από τον Ιούλιο του 2012 λειτουργεί κόμβος αλληλοβοή-θειας πολιτών. «Εκεί έγινε για πρώτη φορά καταγραφή με επικαιροποιημένα δικαιολο-γητικά 9.000 οικογενειών- αιτήσεων. Υποστηρίζονται 25.000 άτομα, ενώ υπάρχειαπευθείας σύνδεση με τη βάση δεδομένων του Δήμου Αθηναίων. Όσοι είναι γραμμένοιστον κόμβο παίρνουν μια τσάντα το μήνα με προϊόντα μακράς διαρκείας».

Μπορεις κι εςυνα βοηθηςειςΜια κοινωνική δράση όπως η πρωτοβουλία τουΟΑΣΑ, ο οποίος αποφάσισε να ανακατασκευάσειένα λεωφορείο, το οποίο θα κυκλοφορήσειστους δρόμους της αθήνας, προσφέροντας πρα-κτική βοήθεια στους αστέγους της πόλης, απο-τελεί μια τέτοια ένδειξη ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΑ,Αναστάσιου Ταστάνη, στο ανακατασκευασμένολεωφορείο θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπόαυτό, ντουζιέρα, χημική τουαλέτα καθώς καιχώρος ιατρείου, προκειμένου οι άστεγοι να λαμ-βάνουν άμεση ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

φορεΙς ποΥ ςτηρΙζοΥντοΥς αςτεγοΥς ςτηναθηνα καΙ μπορεΙκανεΙς να βοηθηςεΙμε το δΙκο τοΥ τροποςτο εργο τοΥςκέντρο Υποδοχής & αλληλεγγύηςδήμου αθηναίων (κΥαδα)Πειραιώς 35 & Σοφοκλέους 70Τηλέφωνο: 210 5246516

κέντρο ημέρας αστέγων κλίμακαΚωνσταντινουπόλεως 30, ΚεραμεικόςΤηλέφωνο: 210 3410462

Ξενώνες στέγασης απόρων καιαστέγων της αρχιεπισκοπής αθηνών

PRAKSIS

Emfasis Foundation

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:28 ðì Page 19

Page 20: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

20 cityway

κριβώς πάνω στην Πειραιώς, στην γωνία απέναντι απ’ την Τε-χνόπολη στο Γκάζι έστεκε χρόνια ένα σύνολο παρατημένων πα-ραπηγμάτων, που 2 μήνες πριν γκρεμίσθηκε και ο χώρος

απελευθερώθηκε. Στεκόμενοι στο σημείο -και στην αναζήτηση νέωνεπεμβάσεών τους- οι Atenistas παρατηρούν ότι όντας υψωμένο σεσχέση με την κεντρική λεωφόρο έχει το προνόμιο να απολαμβάνει μιαιδιαίτερη θέα προς την Τεχνόπολη και τις χαρακτηριστικές καμινάδεςτης, όσο και το ότι αποτελεί μια σπάνια συνθήκη ανοικτού ορίζοντα στηνπόλη. Και τι ιδανικότερο να βάλουν καθίσματα, ώστε κάτοικοι και τοπλήθος επισκεπτών της περιοχής να μπορούν να βγουν στο Γκάζι χωρίςνα χρειάζονται να πληρώσουν στα γύρω μαγαζιά, αλλά στον δημόσιοχώρο να περάσουν όμορφα με τους φίλους τους.

HAPPENS @ CITY

αΕίναι το μήνυμα που κάνουν πράξη οι Atenitas: “η Αθήνα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία»,αλλά ένα πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε

τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξής της”. Έτσι λοιπόν έδρασαν και μεταμόρφωσανέναν χώρο με μπάζα σε πάρκο δίνοντας χρώμα και αισθητική όπου χρειάζονταν

Ενα απρΟσμΕνΟ cuprocking DiYπαρκακι στΟ Γκαζι!

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:29 ðì Page 20

Page 21: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 21

Έτσι το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρ-τίου, δεκαπέντε άτομα βρέθηκαν στοχώρο και ξεκίνησαν την διαμόρφωσητου χώρου με μια DIY (do it yourself)λογική: Υλικά που υπάρχουν παρα-τημένα στην πόλη και πως με τηνφροντίδα και την χρωματική παρέμ-βαση των atenistas θα μπορούσαννα τα εντάξουν ιδανικά σε ένα όμορ-φο και ξεχωριστό σύνολο. Και το ξε-χωριστό ενίσχυσε και η επιλογή ναχρησιμοποιήσουν στον συρμάτινοφράκτη την τεχνική του cuprocking,σφηνωμένα ποτήρια δηλαδή που πα-ράγουν γραμμικά ψηφιδωτά, μια ει-κόνα που δεν υπάρχει πουθενά στηνΑθήνα και απ’ ότι φάνηκε είναι πολύενδιαφέρουσα.

Αρχικά, ο χώρος καθαρίστηκε απ’ τα σκουπίδια που είχε αφή-σει η κατεδάφιση, με την πλειοψηφία τους να είναι επικίνδυνασπασμένα γυαλιά. Έπειτα τοποθετήθηκαν βαρέλια, που γέμισανμε πέτρες για να σταθεροποιηθούν, σαν καθιστικά. Τον ίδιορόλο επιτέλεσαν και οι παλέτες που σε διάφορες συνθέσεις μεμικρές πινελιές (πεταμένα κλαδιά και σκάλα στην πλάτη). Όσογια το φόντο στον φράκτη, η χρήση της τυπογραφίας και τωνσυμβόλων έδωσε χαρακτήρα ξεχωριστό τόσο στο χώρο όσοκαι στην οδό Πειραιώς, μιας και είναι ορατά κι ακόμα πιο εν-τυπωσιακά με το φως του ήλιου κι από μεγάλη απόσταση.

ATENISTAS

εΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΚΑΚΙDIY ΠΑΡΑΔΟΘΗΚε

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗμε την ευχη ο πρωην κενoς

και χωρiς χρηςη χωρος νααποκτηςει ζωη για οςους

θα ηθελαν να καθhςουν ςτογκαζι με τους φιλους τους ςεEναν oμορφο χώρο χωρις ναχρειαςτεi να πληρvςουν μια!

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:30 ðì Page 21

Page 22: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

22 cityway

«...Όλα τα βιβλία μου είναι πρόκλησηγια εμένα... μια εντατική διαδικασία»

V i c t o r i a H i s l o p

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:31 ðì Page 22

Page 23: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway

- Έχετε γράψει συνολικά πέντε μυθιστορήματα. Τα τέσσερα απόαυτά έχουν να κάνουν με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.Τί σας ώθησε σε αυτό; Πρώτα από όλα αγαπώ την Ελλάδα ενώ για πάρα πολλά χρόνια,ερχόμουν ως τουρίστρια. Είχα πολλές ερωτήσεις, αλλά μου πήρεπολύς καιρός ώστε να ανακαλύψω τις απαντήσεις. Τον περα-σμένο χρόνο υπήρξα τυχερή, καθώς ταξίδεψα σε όλη την χώρα.Σε μέρη όπως από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τηνΔράμα, και μέχρι την Ξάνθη. Στο Πήλιο, στην Πρέβεζα, στηνΠάτρα, στα Μετέωρα και στη Μονεμβάσια, αλλά και σε πολλάνησιά. Δεν υπάρχει μόνο μια ιστορία για την Ελλάδα, αλλά κάθεμικρή πόλη και νησί έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρακαι ιστορία. Για το λόγο αυτό είναι τόσο γοητευτικά!

- Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βι-βλία σας, ποιό από αυτά ήτανδυσκολότερο στη συγγραφή τουκαι γιατί;Καλή ερώτηση! Όλα τα βιβλίαμου είναι πρόκληση για μένα, γι’αυτό άλλωστε μπορώ να γράφωμονάχα κάθε τρία χρόνια! Στηναρχή ξεκινάω από την ιδέα καιτην αναζήτηση. Είναι μια εντατικήδιαδικασία. Κριτικοί έχουν αναφέρει πως «ΗΑνατολή» είναι το καλύτερό μουβιβλίο, αλλά κατά κάποιο τρόποείναι και το πιο προκλητικό. Ολόγος, επειδή ασχολείται εξίσουμε ιστορία αλλά και με σημερινέςυπάρχουσες καταστάσεις, συγκε-κριμένα με ένα άλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Είναι μακράν το πιο πο-λύπειρο και περίπλοκο βιβλίο μου. Μερικοί από τους αναγνώστεςμου, προσδοκούσαν κάτι πολύ μαύρο ή άσπρο, αλλά η κατάστασητης Κύπρου είναι πολύ-επίπεδη και η ενασχόληση με ένα θέματέτοιου είδους, είναι σίγουρα προκλητική.

- Με το «Νησί» αγγίξατε ένα θέμα το οποίο στην Ελλάδα ήτανξεχασμένο, πολλοί δεν γνώριζαν την ιστορία της Σπιναλόγκας.Πώς γεννήθηκε στο νου σας αυτή καταπληκτική ιστορία;Απλά μια μέρα επισκεπτόμενη ως τουρίστρια την Σπιναλόγκα,ήταν αρκετό ώστε να προετοιμαστώ για ένα ταξίδι προς την συγ-γραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Υποθέτω αυτό που μ’ ενέ-πνευσε, ήταν πως ότι αντίκρισα μου φάνηκε παράδοξο. Οιάνθρωποι πήγαιναν στη Σπιναλόγκα προκειμένου να πεθά νουν,αλλά είναι φανερό ότι πηγαίνοντας εκεί είχαν ένα είδος ζωής,προσπαθούσαν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούσαν για όσα τουςείχε επιφυλάσσει η μοίρα. Επίσης, συνειδητοποίησα πως όσοι άν-θρωποι είχαν προσβληθεί με λέπρα, ήταν συνηθισμένοι άνθρω-ποι, όπως εσύ κι εγώ. Απλά δυστυχώς, τα ζητήματα του στίγματος

και της απομόνωσης ήταν ση-μαντικά σ’ αυτήν την ιστορία.

- Στα μυθιστορήματά σας καταπιάνεστε με θέματα που«πονάνε». Καταστροφή τηςΣμύρνης, λέπρα, εισβολή τωντούρκων στην Κύπρο. Πωςείναι να αγγίζει την ιστορίαμια συγγραφέας, της οποίας η καταγωγή δεν έχει καμίασχέση με την Ελλάδα; Νομίζω πως όταν είσαι έξωαπό τούτες τις καταστάσεις,μάλλον είναι ευκολότερο ναγράψεις για αυτές. Μπορείςνα έχεις μια σφαιρική ματιάεπί του θέματος. Οι χαρακτή-ρες σου μπορούν να παρου-

σιάζουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως και εμπειρίες. Ανέγραφες ένα βιβλίο με απομνημονεύματα - βασισμένο σε αληθινάγεγονότα - τότε η άποψη του κάθε συγγραφέα, θα ήταν πιθανόνπερισσότερο περιορισμένη. Ας πάρουμε την τούρκικη εισβολή, οιπρόγονοι μου δεν είναι ούτε Ελληνοκύπριοι, ούτε Τουρκοκύπριοι,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΉΜΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΡΙΝΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΌΣΟ ΕΜΕΙΝΑ ΣΤΟ

ΝΗΣΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΕΦΘΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΝ

ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΒΑΡΚΕΣ, ΑΠΟ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ

ΤΟΥΡΚΙΑ… ΆΚΟΥΣΑ ΒΑΘΙΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ... ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ

ΣΩΣΕΙ ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΚΟΣΜΟ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ!

ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

«ΤΟ ΝΗΣΙ» ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 2005 ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000.000 ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΘΩΣ-ΟΠΩΣ Η ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ-

ΝΙΩΘΕΙ «ΕΛΛΗΝΙΔΑ» .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Marianne Wie

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:31 ðì Page 23

Page 24: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

ούτε Έλληνες, ούτε Τούρκοι. Αυτό μεβοήθησεώστεναέχωτηναπόστασηπου χρειάζεται για να μπορέσω ναερευνήσω κάποια από τα γεγο-νότα. Πολλοί Ελληνοκύπριοι φίλοιμου, δεν έχουν επισκεφθεί το ση-μείο των σφαγών των Τουρκοκύ-πριων. Και πολλοί Τουρκοκύπριοιδεν έχουν επισκεφθεί μνημεία στονότο. Προσωπικά έχω επισκεφθείκαι τις δυο μεριές. Αυτό νομίζω, μεβοηθάει να έχω μια διαφορετικήάποψη, από κάποιον που η κατα-γωγή του είναι πιο κοντά σε όλααυτά.

- Η Μεσόγειος φαίνεται να είναιδυνατή πηγή έμπνευσης γιαεσάς. Το τελευταίο διάστημα έχειγίνει ένας φρικτός υγρός τάφος,χιλιάδων ανθρώπων και παι-διών. Ποιά η τοποθέτησή σας;Η περιγραφή σου είναι σκοτεινή,αλλά έχεις δίκιο. Ήμουν στη Λέσβοπριν δέκα μέρες. Όσο έμεινα στονησί, ακόμη κατέφθαναν πρόσφυ-γες και φορτώνονταν σε πλαστικέςβάρκες, από διακινητές ανθρώ-πων στην Τουρκία. Δεν υπάρχουνλόγια για τα αισθήματα μου, προςκάποιον που στοίβαζε εβδομήνταανθρώπους - συμπεριλαμβανόμε-νων και βρεφών- πάνω σε μιαβάρκα, σχεδιασμένη για δώδεκαάτομα και να τους δίνουν ψεύτικασωσίβια. Οι διακινητές διαχειρί-ζονται αίμα με τα χέρια τους. Ξεκάθαρα οι διακινητές ανθρώ-πων, είναι η σημερινή εκδοχή τωνδιακινητών ναρκωτικών, σε σχέσημε τα χρήματα που εμπλέκονται.Αλλά εδώ έχουμε ανθρώπους, όχιεμπόρευμα.! Άκουσα κάποιες βαθιάσοκαρίστηκες ιστορίες και συνάν-τησα πολλούς ανθρώπους στηΛέσβο, οι οποίοι είχαν σώσει αμέ-τρητο κόσμο. Μιλάμε για ήρωες! Μάλιστα, πήραφωτογραφία ένα από τα χιλιάδες“σωσίβια του θανάτου”. Όλο αυτό, μεκάνει να σκέφτομαι τον κίνδυνο,στον οποίο εκτέθηκαν τόσοι οι άν-θρωποι. Μια διαδικασία από τηνοποία, πολλοί δεν τα κατάφεραν.

VICTORIA HISLOP

24 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:32 ðì Page 24

Page 25: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 25

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- ως δημοσιογράφος του ταξι-διωτικού ρεπορτάζ, έχετε βρεθείσε πολλές χώρες με ιδιαίτερουςπολιτισμούς. πώς βλέπετε σή-μερα τις καταστάσεις σε παγκό-σμιο επίπεδο; κάθε χώρα έχει τον δικό της πολι-τισμό, αλλά και τις δικές της παρα-δόσεις. κάτι πολύ σημαντικό γιατην ταυτότητα του οποιουδήποτετόπου. τα προβλήματα ξεκινούνόταν επιβάλεις την κουλτούρα σουή τις παραδόσεις σου σε κάποιονάλλον, είτε είναι ένας άνθρωπος,είτε μια ολόκληρη χώρα. το κλειδίείναι ο σεβασμός στον τρόπο ζωήςτου άλλου και όχι η ανοχή. Σεσχέση με την παγκόσμια κατά-σταση, ανησυχώ κυρίως για τουςκινδύνους που παρουσιάζονταιαπό κάθε εξτρεμιστική οργάνωση.απαντώ τώρα τις ερωτήσεις σου,στην πτήση μου από αθήνα προςλονδίνο. Ένιωσα ασφάλεια στηναθήνα. αλλά για να είμαι ειλικρι-νής, δεν νιώθω ασφάλεια στολονδίνο. πηγαίνω στο παρίσι τηνεπόμενη εβδομάδα. είμαι προ-βληματισμένη για τον εαυτό μου,για την οικογένεια μου και γιαοποιονδήποτε, που ζει σε μια ευ-ρωπαϊκή χώρα υπό την απειλήτρομοκρατίας. αυτή είναι αλήθεια.

- ως γνήσια φιλέλληνας, πώς θαχαρακτηρίζατε τις εξελίξεις γιατην ελλάδα από το 2009 μέχρισήμερα και πως προβλέπεται τομέλλον αυτής της χώρας; ως φιλέλληνας, είναι δύσκολο ναμην είμαι ανήσυχη για την ελ-λάδα. η πραγματικότητα είναι πωςαυτή η χώρα, έχει περάσει πάρα πολλές αναταραχές τα τελευταίαεκατό χρόνια. οι καταστάσεις δεν ξεκίνησαν να πηγαίνουν λάθος,ξαφνικά πριν από μια επταετία. - πότε υπήρξε ειρήνη και σταθερότητα;- πότε ήταν μια ήσυχη στιγμή; το τελευταίο διάστημα, η λέξη κρίση να είναι υπέρ-χρησιμοποι-ημένη. το μέλλον της ελλάδας φαίνεται αρκετά δεμένο με την ευ-ρώπη ως σύνολο (έχοντας ψηφιστεί να μην βγει εκτός Ε.Ε. από τονπερασμένο χρόνο) και η ολότητα της ευρωπαϊκής Ένωσης, δενήταν ποτέ άλλοτε σε πιο βραχώδης κατάσταση! Στο ηνωμένο βα-σίλειο, ψηφίζουμε για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώραςμας από την ευρώπη. αν φύγουμε, θα υπάρξει ένα μεγάλο αντί-

κτυπο. επίσης σε περίπτωση που ητουρκιά ενωθεί, θα υπάρξει μια δια-φορετική επίδραση. η ελλάδα αντι-μετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, όπωςόλες οι χώρες τις ευρώπης.

- τί δεν έχουμε εκτιμήσει οι έλληνεςαπό την χώρα μας; κάποιοι άνθρωποι είναι πάρα πολύανήσυχοι για την καθημερινή τουςεπιβίωση ώστε να εκτιμήσουν τηνομορφιά της.

- το Mega Channel προβάλει σεεπανάληψη το «νησί», μια από τιςκαλύτερες τηλεοπτικές δουλειές τωντελευταίων χρόνων. γιατί αρνηθή-κατε πρόταση κινηματογραφικήςπαραγωγής του Hollywood και εμ-πιστευτήκατε την ελληνική αγοράγια το βιβλίο σας;είναι κάτι που δεν το έχω μετανιώ-σει. ο παραγωγός του Hollywood,δεν ενδιαφερόταν να κρατήσει τηνυπόθεση, όπως είναι στο βιβλίο.ωστόσο, ήμουν αποφασισμένη ναπροστατεύσω την αξιοπρέπεια τωνάρρωστων ανθρώπων, των οποίωνπεριγράφω στην ιστορία. νομίζωπως το τελικό αποτελέσματα, “μιλάει”από μόνο του. η σειρά είναι το ίδιοσφικτή όπως το βιβλίο. ο Θοδωρήςπαπαδουλάκης και η μιρέλλα παπα-οικονόμου, φρόντισαν για ένα αξιο-πρεπές αποτέλεσμα.

- μια τηλεοπτική σειρά όπως το«νησί» δεν θα να προβληθεί και σεάλλες χώρε ανά τον κόσμο;η σειρά το αγοράστηκε από κάποιεςβαλκανικές χώρες, καθώς και απότην φινλανδία. κάποιοι λαοί όμως,

έχουν λιγότερη όρεξη για μια σειρά είκοσι έξι επεισοδίων. Θαπροβάλουν μονάχα τα οχτώ, τα δέκα ή δώδεκα επεισόδια κι αυτόείναι ένα εμπόδιο. ποτέ δεν σταματήσαμε την προσπάθεια ώστε«το νησί» να το δουν κι άλλοι άνθρωποι ανά την υφήλιο.

- πώς είναι να μοιράζετε τον χρόνο σας μεταξύ αγγλίας και ελλάδας, ποιά η αντίδραση της οικογένειάς σας; υπέροχα! είμαι πολλή τυχερή να μετακινούμε ανάμεσα σε δυοθαυμάσιες χώρες, που είναι και τόσο αντίθετες μεταξύ τους.

- το motto σας, για τους αναγνώστες μας; να αγαπάτε την πόλη σας...

Στη μεταφορα τηΣ ιΣτοριαΣγια το Σηριαλ, ημουν

αποφασισμενη να προστατευσωτην αξιοπρεπεια των αρρωστων

ανθρωπων, των οποιων περιγραφω Στην ιΣτορια.

η Σειρα ειναι το ιδιο ΣφικτηοπωΣ το βιβλιο.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:33 ðì Page 25

Page 26: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Η έρευνα με επίκεντρο τον άνθρωπο, μέσα από τη ξεχωριστήματιά της Κατερίνας Αντωνοπούλου, ξεκινάει από το χθες,

συνεχίζει στο σήμερα, και προβάλλει το αύριο, μέσα από στιγμέςπου άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική γυναίκαδημοσιογράφος στην ελληνική τηλεόραση, που επιμελείται

και παρουσιάζει εκπομπή ερευνητικού περιεχομένουμε στοιχεία ντοκιμαντέρ.

Η ίδια, με μακρά θητεία ως πολεμική ανταποκρίτρια και μάχιμηδημοσιογράφος επικεντρώνει «Σε πρώτο Πλάνο», ότι καλύτερο

έχουμε μέσα μας, δίνοντας βήμα σε όσα αξίζει να δούμε,να κρίνουμε, αλλά και να ζήσουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

KATEΡΙΝΑαντωνοπούλου«Σε πΡωτο πλΑΝο»

26 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:33 ðì Page 26

Page 27: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 27

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:34 ðì Page 27

Page 28: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

28 cityway

- Φέτος, η εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο» διαγράφει μια πολύδυναμική πορεία, καθώς έχει κατακτήσει πολλές πρωτιές. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Το να μην είσαι “δήθεν”, αλλά να είσαι αληθινός! Ο κόσμος επι-βρα-βεύει την ειλικρίνεια και την τιμιότητα, με την οποία στέ-κεσαι απέναντί του, κάνοντας τον κοινωνό στην όμορφηδιαδρομή μας, και βάζοντάς τον πάντα «Σε Πρώτο Πλάνο».Σκοπός μου και φέτος είναι να δυναμώσουμε περισσότερο αυτήτην αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης με τους τη-λεθεατές μας.

- Η εκπομπή έχει μεγάλη απήχηση και στα social media, ένασημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, οι νέοι παρακολουθούν μειδιαίτερο ενδιαφέρον τα ρεπορτάζ σας και τα σχολιάζουν.Τα social media είναι η γέφυρα επικοινωνίας –ειδικά των νέων–με όλον τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο κι έτσι δίνεται η δυνα-τότητα σχολιασμού, συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων μαζίμου, για κάθε θέμα που παρουσιάζουμε «Σε Πρώτο Πλάνο». Είναιδηλαδή σαν να καθόμαστε, όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι καινα κριτικάρουμε κάθε επεισόδιο. Και αυτό αρέσει, γιατί γινόμα-στε όλοι μια παρέα.

- Με ποιά κριτήρια επιλέγονται τα θέματα που θα γίνουν«Πρώτο Πλάνο»;Όπως θα έχεις προσέξει, “Σε Πρώτο Πλάνο” έρχονται κυρίως πρό-σωπα που αξίζει να γνωρίσουμε. Και, γνώμονας, θα έλεγα, είναιπάντα ο απλός κόσμος και το “ξεχωριστό” που αξίζει να αναδεί-ξεις κάθε φορά. Το σημαντικότερο είναι να μπαίνεις στη θέση τους,και να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και τον κόσμο. Γι’ αυτό, επι-

λέγω για «Πρώτο Πλάνο» θέματα που θα φέρουν αισιοδοξία,εποικοδομητικό προβληματισμό, και τροφή για σκέψεις και δρά-σεις, που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων μας.

- Σε ποιο από τα ρεπορτάζ ήρθες σε δύσκολη θέση ή ένιωσεςσυγκίνηση και γιατί;Αν και έχω ζήσει την φρίκη του πολέμου από κοντά, έχοντας κα-λύψει για το δελτίο του ΑΝΤ1 δυο πολέμους –στο Ισραήλ το κα-λοκαίρι του 2006 και στην Γεωργία το 2008– αυτό που μεσυγκλόνισε και έμεινε χαραγμένο ανεξίτηλα στο μυαλό μου, είναιο Σεπτέμβριος του 2013, όταν βρέθηκα στη Συρία σε καταυλι-σμούς προσφύγων στα σύνορα με την Ιορδανία, όπου έζησα καικατέγραψα το δράμα των παιδιών του πολέμου. Εκατομμύριαορφανά παιδικά μάτια, που ξεγέλασαν τον θάνατο, μου δίδαξανότι ο πλούτος όλου του κόσμου βρίσκεται στα ελάχιστα και κυ-ρίως μέσα στην ψυχή μας και την δύναμη να ορίζουμε εμείς τηνζωή μας. Αυτά τα παιδιά, μου έδειξαν ότι η ευτυχία, μπορεί ναείναι ένα λαμπερό χαμόγελο αισιοδοξίας και ας είναι το πρόσωποκαι τα χέρια γεμάτα λάσπες. Είναι τα ίδια παιδιά, που φτάνουνπλέον ως πρόσφυγες –όσα επέζησαν– στην χώρα μας και τηνΕυρώπη τον τελευταίο χρόνο. Πραγματικά ήταν ένα ρεπορτάζ,που με συγκλόνισε και θα το θυμάμαι για πάντα και για ακόμαέναν λόγο: Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ με τα «Παιδιά τουΠολέμου της Συρίας - Σε Πρώτο Πλάνο», κέρδισε το κορυφαίοδημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.

- Οδοιπορικά ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, πρωτότυπεςέρευνες και θέματα που δύσκολα βγαίνουν στο φως τηςδημοσιότητας. Στιγμές που σε συγκλόνισαν;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:34 ðì Page 28

Page 29: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 29

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ επίσης, είναι το πώς σωθήκαμεαπό βέβαιο θάνατο εγώ και ο Ισραηλινός οπερατέρ μου στονπόλεμο του Ισραήλ με τον Λίβανο, που κάλυπτα το καλοκαίριτου 2006. Μια ημέρα επιστρέφοντας από ρεπορτάζ στηνπρώτη γραμμή των εχθροπραξιών, στα σύνορα, κοντά στοΚιργιάτ Σιμόνα, άρχισαν να χτυπάνε οι σειρήνες, γεγονός πουσήμαινε, ότι το έδαφος του Ισραήλ δέχεται επίθεση με ρουκέτες.Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν στα κα-ταφύγια ή όπου θα μπορούσαν να έχουν μια σχετική κάλυψη.Εμάς οι σειρήνες μας βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο σε έναν έρημοδρόμο, καθ’ οδόν προς την Χάϊφα, όπου ήταν η βάση μας. Έπρεπελοιπόν αμέσως να σταματήσουμε στην άκρη του δρόμου και νατρέξουμε να καλυφθούμε στο χωράφι δίπλα από τον δρόμο πίσωαπό κάποιο ανάχωμα. Ο Ισραηλινός οπερατέρ μου, που οδηγούσε,έκανε να στρίψει το αυτοκίνητο αριστερά στο δρόμο και τότε ξαφ-νικά του άρπαξα το τιμόνι και το έστριψα δεξιά φωνάζοντας: «Πάμεαπό εδώ». Μετά από μερικά δευτερόλεπτα μια ρουκέτα έσκασεπίσω και αριστερά μας, εκεί δηλαδή που θα ήμασταν αν δεν άρ-παζα το τιμόνι. Ειλικρινά ακόμη δεν μπορώ να εξηγήσω την κί-νηση μου αυτή, γιατί ξέρω ότι δεν πρέπει ποτέ, ούτε καν ναακουμπάς το τιμόνι του οδηγού. Ένιωσα, όμως, μια ακαταμάχητηδύναμη από μέσα μου, να με σπρώχνει να κάνω αυτή την κί-νηση, η οποία τελικά μας έσωσε!

- Εικόνες από ρεπορτάζ που έχουν χαραχτεί στο νου σου;Μία άλλη εικόνα, που δεν σβήνει ποτέ από την μνήμη μου, είναιαπό την αποστολή μας στο Περού και ειδικά σε ένα μικρό ψαροχώριστα νότια της χώρας στο San Adres. Εκεί λοιπόν ζουν Περουβιανοίμε ελληνικότατα ονόματα, όπως Γκίκας, Καμίτσης, Φαλκονής, Κων-ταντίνου, Παπαφάβας, Κομνηνός, Καρασόπουλος κ.λπ. Είναι από-γονοι Ελλήνων ναυτικών του 17ου αιώνα, που έφτασαν εκεί,έμειναν και έκαναν οικογένεια. Αυτοί οι άνθρωποι, αν και δεν έχουνέρθει ποτέ στην Ελλάδα και δεν μιλούν Ελληνικά, γιορτάζουν όλες τιςεθνικές και θρησκευτικές μας γιορτές, με ασίγαστο πάθος και αγάπηγια την μητέρα-Ελλάδα, όπως λένε. Εκεί συνάντησα και μία αξιο-λάτρευτη γιαγιά, την Χούλια, κοντά στα 85, κατάκοιτη πλέον, η οποίακρατούσε μια ελληνική σημαία και φώναζε με όλη τη δύναμη της:«Είμαι Ελληνίδα, είμαι Ελληνίδα»! Είναι από τις εικόνες, που κάνουντην ψυχή σου να δακρύζει από υπερηφάνεια.

- Πώς προέκυψε η παρουσίαση αυτής της εκπομπής;Πιστεύω ότι το «Πρώτο Πλάνο», ήρθε ως επιστέγασμα της δη-μοσιογραφικής μου πορείας, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ “πρώ-της γραμμής” (υποθέσεις Siemens, Βατοπέδιο, κ.α.), αποστολές σεεμπόλεμες ζώνες, (Ισραήλ, Λίβανος, Γεωργία κ.α.) και επιτυχημέ-νες συνεντεύξεις από κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς

Συρία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, στα πρώτα στρατόπεδα προσφύγων, για το ντοκιμαντέρ για τα παιδιά του πολέμου, που βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση.2013, η Κατερίνα Αντωνοπούλου βρίσκεται εκεί όπου για πρώτη φορά ελληνικό συνεργείο κάλυψε το θέμα

Καλοκαίρι 2006, από τον πρώτο πόλεμο που κάλυψα για 5 εβδομάδες, στα σύνορα Ισραήλ -Λιβάνου

Από την πολύ συγκινητική επίσκεψη με την ΄Ελληνίδα γιαγιά Χούλια Γκίκαστο Σαν Αντρές

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:35 ðì Page 29

Page 30: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής σε εξαιρετικά κρί-σιμες στιγμές για την χώρα μας, (Charles Dallara, επικεφαλήςΠαγκόσμιας Ένωσης Τραπεζών IIF και πρωτεργάτη του ελληνικούPSI, πολλών Γερμανών πολιτικών και οικονομικών παραγόντωνόπως ο υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble, o αείμνη-στος υπουργός εξωτερικών Guido Westerwelle κ.α.).

- Η τοποθέτησή σου για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη και για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Βέλγιο;Πραγματικά ζούμε σε μια σουρεαλιστική πραγματικότητα. Ο θρη-σκευτικός φονταμενταλισμός και οι ακραίες κοινωνικές ανισότητεςέχουν δηλητηριάσει τον κόσμο, βρίσκοντας πρόθυμες “ανθρώ πινεςβόμβες” έτοιμες να σκορπίσουν τρόμο και πόνο σε όλον τον κόσμο.Νομίζω πως οι Δυτικοί δεν εκτίμησαν σωστά την δύναμη και τιςιδιαιτερότητες των φανατικών Ισλαμιστών, που βρήκαν πρόσφοροέδαφος στα κατεστραμμένα από τους πολυετείς πολέμους Αφγα-νιστάν και Ιράκ. Η Ευρώπη «κουμπώνεται», και αυτό θα το χαρα-κτήριζα πρόσκαιρη νίκη των δολοφόνων του ISIS με πολλαπλέςσυνέπειες για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες.

- Πέρα από τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώραμας, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και το προσφυγικό. Πώς βλέπεις τα πράγματα να εξελίσσονται;Νομίζω πως κάκιστοι και ερασιτεχνικοί χειρισμοί από την πολιτικήηγεσία του τόπου, οδήγησαν στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιά-δων απελπισμένων προσφύγων στη χώρα μας, για τους οποίουςη «πολιτισμένη» Ευρώπη «σφυρίζει» αδιάφορα. Η κατάστασηπλέον είναι εκρηκτική και χρειάζεται πολιτική τόλμη για να μην βγεικαι εκτός ελέγχου, βάζοντας οριστικά τη χώρα μας στο περιθώριο.

- Κεφάλαιο τηλεοπτικές άδειες. Η τοποθέτησή σου, τι προβλέπεται; Οτιδήποτε τείνει να χειραγωγήσει την ενημέρωση και την ψυ-χαγωγία είναι πολύ κακό και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές.Σαφώς και θα πρέπει οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να είναι συνε-πείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όμως το να επιβάλλον-ται αυταρχικοί και εξωπραγματικοί κανόνες σε μια ελεύθερηαγορά, το θεωρώ τουλάχιστον ύποπτο.

Με τους ιθαγενείς της αρχαίας φυλής Ούρος, που ζουν εδώ και 4.000 χρόνια σε νησιά από καλάμι στη λίμνη Τιτικάκα, που είναι η μεγαλύτερη της Νοτίου Αμερικής, και η μοναδική πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (στα 3.800 μέτρα) - βρίσκεται στα σύνορα Περού-Βολιβίας

30 cityway

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:35 ðì Page 30

Page 31: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

- Υπάρχει διέξοδος;Μια καλή προοπτική θα ήταν ναδοθούν όσες άδειες ζητηθούν!Ελεύθερη οικονομία έχουμε,οπότε όποιος πληρώνει, παίρνειάδεια. Τώρα, αν θα επιβιώσειστο τηλεοπτικό τοπίο είναι δικότου θέμα. Έτσι και περισσότεραχρήματα θα έμπαιναν στα τα-μεία του κράτους και μεγαλύτε-ρος ανταγωνισμός θα υπήρχε,ως προς το παρεχόμενο προϊόν,προς όφελος φυσικά των κατα-ναλωτών. Αυτή η εμμονή γιασυγκεκριμένο αριθμό αδειώνείναι αρκετά περίεργη.

- Εργάζεσαι σε ιδιαίτερα γορ-γούς ρυθμούς. Χρόνος γιαπροσωπική ζωή υπάρχει καιπως τον αξιοποιείς;Η ζωή τρέχει πολύ γρήγορα κιαν δεν φροντίσεις να δώσειςστον εαυτό σου «οξυγόνο», τότεθα σε ξεπεράσει και σε αφήσειάπνοο! «Οξυγόνο» λοιπόν, μεφίλους χαλαρά σε μπαράκια,καλές ταινίες στον κινηματο-γράφο, μικρές αποδράσεις κυ-ρίως στη θάλασσα και ταξίδιαστο εξωτερικό.

- Ο εαυτός σου με πέντε λέξεις;Επίμονη, τολμηρή, τελειομανής,συναισθηματική, υπομονετική.

- Με τι θα επέλεγες να ασχο-ληθείς αν δεν είχες επιλέξει τοεπάγγελμα της δημοσιογρά-φου;Θέλω να βρίσκομαι εκεί πουσυμβαίνει κάτι, την στιγμή πουσυμβαίνει, οπότε και πάλι δη-μοσιογράφος θα γινόμουν.

- Κλείνοντας με μια ευχή;Παιδιά, ψηλά το κεφάλι και ναθυμάστε: στα ζόρικα συνεχίζουνοι μόνο οι ζόρικοι!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

cityway 31

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:36 ðì Page 31

Page 32: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

32 cityway

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΚΤΟΣ DOWN TOWN»

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Η ΣΜΑΡΑΓΔΑΚΑΡΥΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ «SWEET CHARITY», ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ CHET WALKER.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ, ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣΜΕΣΑ... ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

ΣΜΑΡΑΓΔΑΚΑΡΥΔΗ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:39 ðì Page 32

Page 33: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 33

ΠΡΟΣΩΠΑ

...ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΤΩΡΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.

ΑΓΑΠΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΥΝΕΙ...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΥΜΝΑ-ΣΙΟ. ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΤΩΡΑ Η ΑΘΗΝΑ

ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ!

SWEET CHARITY ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟBADMINTON… Ήταν όλο το πακέτο πολύ δελεαστικό που με έκανε να ενδώσωσ’ αυτή την πρόταση και το έργο και ο ρόλος. Επίσης οισυντελεστές που για μένα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Ηπαράσταση είναι με προδιαγραφές Broadway, έχουμε έναπολύ ωραίο cast ηθοποιών, δεν νομίζω να υπάρχεικαλλιτέχνης που να αρνούνταν σε μια τέτοια πρόταση. Τηνπαράσταση την σκηνοθέτησε ο Chet Walker, ένας από τουςκαλύτερους χορογράφους του Broadway.Χάρηκα πάρα πολύ που δούλεψα μαζί του, μας έβαλε σε ένα«καλούπι» που δεν γνωρίζουμε οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα.Ακόμα και σε θέματα πειθαρχίας και χρόνου. Ήταν πολύκουραστικές οι πρόβες, κυρίως σωματικά γιατί οι χο -ρογραφίες είναι περίπλοκες και πολλές. Οι πρόβεςκρατούσαν πολλές ώρες την ημέρα. Νομίζω όμως πως γιαόλους μας ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που δουλέψαμεμε αυτόν τον τρόπο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ… ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΔεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος ρόλος ζωής, όλοι οι ρόλοιπου έχω ερμηνεύσει έχουν κάτι από εμένα, γιατί πάντα βάζωκομμάτια από τον εαυτό μου. Έχω πολλά ακόμα να κάνω…Σχεδιάζω πράγματα πολλά και διάφορα, χωρίς να είμαισίγουρη για κάτι συγκεκριμένο.Γενικότερα θα ήθελα να δοκιμάσω πολλά και διαφορετικάείδη θεάτρου. Θέλω κάθε φορά να κάνω και κάτι άλλο, να μηνβαριέμαι ούτε εγώ αλλά ούτε και ο κόσμος. Άλλωστε γι’ αυτότο λόγο επέλεξα να κάνω αυτή τη δουλειά.Εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν και υπήρχαν οι καλύτερεςπροϋποθέσεις, θα έκανα και αρχαία τραγωδία. Βέβαια είναι κάτιπου δεν το έχω βάλει σαν στόχο.Δεν θεωρώ πως όλοι οι ηθοποιοί είναι για όλα... Το τηλεοπτικότοπίο φαίνεται πλέον πάρα πολύ δύσκολο, όπως όλα άλλωστεστη χώρα μας. Το μέλλον φαντάζει θολό, δεν μπορούμε ναξέρουμε αν υπάρχει προοπτική για το οτιδήποτε.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:40 ðì Page 33

Page 34: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

34 cityway

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑΤο προσφυγικό αυτή τη στιγμή, ίσωςνα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα πουκαλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πραγματικά είναι ένα δυσεπίλυτοπρόβλημα που δεν ξέρω ποια είναι ηλύση. Συνεχίζουν άνθρωποι ναέρχονται, ο πόλεμος δεν σταματάει.Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί νααντέξει όλο, αυτό τον πληθυσμό.Πραγματικά δεν ξέ ρω τι να πω. Είναιμια χαώδης κατάσταση και ελπίζω ναμην εξελιχτεί χειρότερα.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ @ CITYΈχω γεννηθεί και μεγαλώσει σταΕξάρ χεια, τώρα ζω στην Ακρόπολη.Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τονεαυτό μου εκτός down town. Γενικά σεόλες τις πόλεις μου αρέσει το κέντροτους. Μου αρέσει εκεί που έχει ζωή,θα ήθελα πολύ να ήταν κι εδώ όπωςστη Νέα Υόρκη, να έχει ολονύχτιαμαγαζιά να μπορώ να ψωνίζω ρούχαστις 03:00 το πρωί. Η αίσθηση τουκόσμου είναι κάτι μου με τρελαίνειευχάριστα.Πέρα όμως από την κρίση πουυπάρχει, νομίζω πως τα τελευταίαχρόνια ότι η Αθήνα έχει πραγματικάομορφύνει. Δεν είναι όπως ήταν πριναπό 20 χρόνια. Από τους Ολυμπιακούςκαι μετά έγιναν κάποιες υποδομές πουτην αναβάθμισαν. Καμία σχέση με τηνπόλη που θυμάμαι να ζω όταν πήγαιναΓυμνάσιο. Αναμφίβολα τώρα η Αθήναμας είναι πολύ καλύτερη!Δεν κυκλοφορώ μόνη μου τη νύχτα σεπεριοχές φοβίστηκες, η γειτονιά μουείναι πάρα πολύ καλή. Μένω απέναντιαπό το Μουσείο της Ακρόπολης,υπάρχει πάντα αστυνόμευση δεννιώθω ανασφάλεια. Ωστόσο πάνταένιωθα ασφάλεια στην Αθήνα.Υπάρχει εγκληματικότητα, δεν είναιόπως παλιά, αλλά επειδή ίσως είναιένα μέρος που το ξέρω καλά, αυτό ναμε κάνει να μην φοβάμαι...

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:41 ðì Page 34

Page 35: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ

ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΜΟΥΕΠΙΣΗΣ, ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙΤΡΕΛΑ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΟΣΟ ΠΙΟ ΕΝΤΑΞΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ… ΑΥΤΟ ΠΟΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ!

cityway 35

ΠΡΟΣΩΠΑ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:41 ðì Page 35

Page 36: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ«...ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ

ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΈΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ...»

ΠΡΟΣΩΠΑ

36 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:42 ðì Page 36

Page 37: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 37

«Η OΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤAΡΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛAΣ... Σε έναν κόσμοεγκληματιών και ζητιάνων, όπου όλοι οι κοινωνικοί σχηματισμοίκαι οι δεσμοί καθορίζονται από την ανάγκη για επιβίωση, οΜπρέχτ εστιάζει στους συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενους ηθι-κούς κώδικες των εκάστοτε κοινωνιών. Υποδύομαι μια εξαυτών, την Πόλλυ Πήτσαμ που καταλαβαίνει την εξουσία και τηδύναμή της μέσα από το δυνατό μάθημα του έρωτα.ΕIΝΑΙ Η ΔΕYΤΕΡΗ ΦΟΡA ΣΤΗΝ ΚΑΡΙEΡΑ ΜΟΥ που συμπρω-ταγω νιστώ στο συγκεκριμένο έργο. Στο τωρινό ανέβασμα μεκέντρισε... Ο ίδιος ο κύριος Χουβαρδάς αρχικά... Ένας σκηνοθέ-της που ήθελα πολύ να συνεργαστώ. Αλλά ένιωσα ότι και η χρο-νική συγκυρία και για την πολιτική συνθήκη αλλά και για τονμικρόκοσμό μου ήταν ιδανικές. Ο Μπρέχτ με χιούμορ και οξύ-νοια και ο Βάιλ με την ιδιαίτερη μουσική του σχολιάζουν μονα-δικά τις κοινωνικές δομές, το σύστημα και τον άνθρωπο μέσα

σε αυτό. Όσες φορές και να έρθω σε επαφή με αυτό το έργο,πάντα ανακαλύπτω και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον.ΣΤΟ ΚΕIΜΕΝΟ EΧΩ ΕΝΤΟΠIΣΕΙ ΚΟΙΝA... Δυστυχώς με τηνΕλλάδα του πάντα...ΑΥΤO ΠΟΥ ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚHΤEΧΝΗ... Δεν θα το μάθω ποτέ. Αλλά πάντα θα το ευχαριστώ!ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΘΑ ΗΤΑΝ...Κάτι καλλιτεχνικό σίγουρα και αν δεν είχα τη δυνατότητα επιλο-γής, θα προσπαθούσα να βάλω δημιουργικότητα και ζωή σε ό,τιόφειλα να φέρω εις πέρας.ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΓΑΠΩ... Τα πάντα. Την ιστορία και τις ιστορίες,τους ανθρώπους και τους δρόμους.ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ θα τη χαρα-κτήριζα... Αναπόδραστη. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ με κάνουν αισιόδοξη και η αδικία με εξοργίζει.

Η ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ –ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ–ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ «ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ.

ΜΕ ΔΕΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΑΞΙΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ, ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΗΣ “ΒΙΒΙΑΝ” ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΤΩ ΠΑΡΤΑΛΙ».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:43 ðì Page 37

Page 38: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

«ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ» ή

«ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ»

ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΔΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΛΑΝΑ, ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΤΟΝ «ΤΑΡΤΟΥΦΟ».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΩΜΩΔΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΩΝ.

ΕΠΙΜ

ΕΛΕΙ

Α: Α

ΛΕΞΑ

ΝΔΡΟ

Σ ΚΩ

ΝΣΤΑ

ΝΤΑΚ

ΗΣ

38 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:45 ðì Page 38

Page 39: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

Το βασικό θέμα της παράστασης,είναι η υποκρισία και η εκμετάλ-λευση για την συγκάλυψη προ-σωπικών συμφερόντων και όχιμόνο.Με γλώσσα αιχμηρή, ο Μολιέροςξεσκεπάζει το ρεσιτάλ ξυπασιάςπου υιοθετούν οι άνθρωποι ανάτους αιώνες. Ο αντικατοπτρισμός των κοινω-νιών, είναι οι ίδιες οι συμπεριφο-ρές των ανθρώπων.Αξίζει να σημειωθεί, πως ο «Ταρτούφος» είναι ένα έργο πουη λογοκρισία της εποχής του, εμπόδισε την παρουσίασή του για5 χρόνια.Μάλιστα, χρειάστηκε τη στήριξητου Βασιλιά του Λουδοβίκου ΧΙΧ,για να γνωρίσει στο τέλος μιαθριαμβευτική επιτυχία.Το όνομα «Ταρτούφος» στο επί-σημο λεξικό της γαλλικής ακαδη-μίας, έχει ως συνώνυμο τη λέξη«απατεώνας».

Οι τρεις από τους βασικούς συμπρωταγωνιστές, η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Άλκις Κούρκουλος μιλούναποκλειστικά στο cityway για τηνδιαχρονικότητα του «Ταρτούφου»,αλλά για το πώς συναντάμε αντίστοιχα γεγονότα σήμερα.

cityway 39

ΑΘΗΝA ΜΑΞIΜΟΥ

«Κανένας δεν παρασύρεται χωρίςνα μην γνωρίζει τίποτα»

O ΡόλοςΗ Ελμίρε που υποδύομαι είναι η σύζυγος του Οργκόν, η κυρία τουσπιτιού δηλαδή! Στο δικό μας ανέβασμα η σχέση της με τον σύζυγότης “απειλείται” από την εισβολή του Ταρτούφου στην οικία τους.Χρησιμοποιεί τη θηλυκότητά της με σκοπό να “αποπλανήσει” τονΤαρτούφο, ώστε να αποδείξει στον άντρα της πως αυτός ο άν θρω-πος, έχει φτάσει στο σημείο να του «πάρει» τη γυναίκα. Όλο αυτόίσως να το κάνει, προκειμένου να έρθει πάλι κοντά με τον άντρα της.

Η διαχρονικότητα της συγκάλυψης Κανένας δεν παρασύρεται χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Όταν κάτι μαςφαίνεται ωφέλιμο -αλλά ασυνείδητα ξέρουμε πως ίσως να μας βγεισε «κακό»- επιλέγουμε να παρασυρθούμε. Ο Οργκόν όμως, χρησι-μοποιεί τον Ταρτούφο προκειμένου να καλύψει τις δικές του πομ-πές, άρα δεν παρασύρεται ακριβώς, αλλά εκμεταλλεύεταικαταστάσεις.

Η υποκρισία στις μέρες μαςΑυτό είναι αντικατοπτρισμός όλων των κοινωνιών όλων των αι-ώνων! Και στις μέρες μας συμβαίνει ακριβώς αυτό. Οι άνθρωποι υποκρινόμαστε, δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό πουπραγματικά είμαστε, για να μην χάσουμε τα κεκτημένα μας. Δεν έχειαλλάξει κάτι επί της ουσίας!

Η λογοκρισία και η απαγόρευσηΑπαγορεύεις κάτι, όταν νιώθεις ότι απείλησε από αυτό!Ο στόχος της λογοκρισίας είναι να αποτρέψει κάτι -από το να απο-κτήσει χώρο αυτό το κάτι- φοβούμενος ότι θα απειλήσει το ήδηυπάρχον!

ΑΘΗΝA ΜΑΞIΜΟΥ

«Κανένας δεν παρασύρεται χωρίςνα μην γνωρίζει τίποτα»

O ΡόλοςΗ Ελμίρε που υποδύομαι είναι η σύζυγος του Οργκόν, η κυρία τουσπιτιού δηλαδή! Στο δικό μας ανέβασμα η σχέση της με τον σύζυγότης “απειλείται” από την εισβολή του Ταρτούφου στην οικία τους.Χρησιμοποιεί τη θηλυκότητά της με σκοπό να “αποπλανήσει” τονΤαρτούφο, ώστε να αποδείξει στον άντρα της πως αυτός ο άν θρω-πος, έχει φτάσει στο σημείο να του «πάρει» τη γυναίκα. Όλο αυτόίσως να το κάνει, προκειμένου να έρθει πάλι κοντά με τον άντρα της.

Η διαχρονικότητα της συγκάλυψης Κανένας δεν παρασύρεται χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Όταν κάτι μαςφαίνεται ωφέλιμο -αλλά ασυνείδητα ξέρουμε πως ίσως να μας βγεισε «κακό»- επιλέγουμε να παρασυρθούμε. Ο Οργκόν όμως, χρησι-μοποιεί τον Ταρτούφο προκειμένου να καλύψει τις δικές του πομ-πές, άρα δεν παρασύρεται ακριβώς, αλλά εκμεταλλεύεταικαταστάσεις.

Η υποκρισία στις μέρες μαςΑυτό είναι αντικατοπτρισμός όλων των κοινωνιών όλων των αι-ώνων! Και στις μέρες μας συμβαίνει ακριβώς αυτό. Οι άνθρωποι υποκρινόμαστε, δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό πουπραγματικά είμαστε, για να μην χάσουμε τα κεκτημένα μας. Δεν έχειαλλάξει κάτι επί της ουσίας!

Η λογοκρισία και η απαγόρευσηΑπαγορεύεις κάτι, όταν νιώθεις ότι απείλησε από αυτό!Ο στόχος της λογοκρισίας είναι να αποτρέψει κάτι -από το να απο-κτήσει χώρο αυτό το κάτι- φοβούμενος ότι θα απειλήσει το ήδηυπάρχον!

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:43 ðì Page 39

Page 40: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ

«Η τέχνη δεν σού δίνει απαντήσεις...δημιουργεί νέες ερωτήσεις»Η επιλογή για το ανέβασμα του «Ταρτούφου»

Ξεκινάς με ένα βασικό εργαλείο, μεγάλα κείμενα τα οποία είναι πολιτικά επειδήασχολούνται με την πολιτεία του ανθρώπου, παρότι έχουν γραφτεί εκατοντά-δες χρόνια πριν. Σου δίνουν έναν λόγο να αναρωτηθείς για τα πράγματα σή-μερα. Η τέχνη δεν σου δίνει απαντήσεις, σου δημιουργεί νέες ερωτήσεις.

Ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια...Η πολιτεία των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια.Είμαστε εξάλλου πολύ νεόκοπα όντα στον κόσμο, για να μπορέσουμε να έχουμεαλλαγές στο μυαλό και στο DNA μας. Απλούστατα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε.

Όταν οι θρησκείες γίνονται εμπόριο...Επειδή όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Θεός, τότε κάποιοι αρχίζουν να «πουλάνε»τον θάνατο. Η θρησκεία γίνεται εμπόριο όταν πουλάς ελπίδα. Άρα δεν είναι θέματι έγραψε ο Μολιέρος πριν 250 χρόνια. Ως παρατηρητής της εποχής του, κατέ-γραψε την πολιτεία των ανθρώπων τότε. Ανακαλύπτουμε πως δεν έχει αλλάξει τί-ποτα εδώ και χιλιετίες!

Η αλήθεια για την υποκρισίαΟ Ταρτούφος μιλάει για την υποκρισία! Η λέξη υποκριτής στην αρχαία Ελλάδα σή-μαινε πως υπό την κρίση σού - ένας άνθρωπος σου αφηγούνταν μια ιστορία. Τις πε-ρισσότερες φορές εμείς γινόμαστε υποκριτές σε σχέση με αυτό που φοβόμαστε,πάρα εκείνοι που ίσως να κρύβονται πίσω από μια μάσκα. Ο προσωπικός φόβοςείναι εκείνο που οδηγεί στην υποκρισία. Υποκριτής δεν είναι μόνο αυτός πουλέει ψέματα, αλλά και εκείνος που για κάποια στιγμή στη ζωή του –ενώ ξέρειπως έχει απέναντι του κάποιον που ψεύδεται- για κάποιον λόγο τον δέχεται.

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς... είναι κάτι που δεν ξέρειΌταν εκμεταλλεύεσαι το "πιστεύω" του άλλου, είτε αυτό είναι θρησκευτικό, είτε πο-λιτικό, ουσιαστικά δημιουργείς μια ρήξη σε σχέση με το αντικείμενο. Αν το «αντι-κείμενο» είναι ο Θεός και κανείς πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή -και υπάρχει μιαανώτερη δύναμη που τον προστατεύει ή τον «τιμωρεί»- έχει πίστη στον Θεό! Τομόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του ενισχύεις αυτή την πίστη. Αν όμως του τηνεπιβάλεις ως τιμωρό, τότε του την διαλύεις! Κι εκεί είναι το μεγάλο θέμα σε σχέσημε τη θρησκευτική υποκρισία. Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι πόλεμοι -ακόμακαι σήμερα- γίνονται υπέρ θρησκείας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να δια-χειριστείς σε έναν άνθρωπο, είναι κάτι που δεν ξέρει, τον θάνατο!

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ

«Η τέχνη δεν σού δίνει απαντήσεις...δημιουργεί νέες ερωτήσεις»Η επιλογή για το ανέβασμα του «Ταρτούφου»

Ξεκινάς με ένα βασικό εργαλείο, μεγάλα κείμενα τα οποία είναι πολιτικά επειδήασχολούνται με την πολιτεία του ανθρώπου, παρότι έχουν γραφτεί εκατοντά-δες χρόνια πριν. Σου δίνουν έναν λόγο να αναρωτηθείς για τα πράγματα σή-μερα. Η τέχνη δεν σου δίνει απαντήσεις, σου δημιουργεί νέες ερωτήσεις.

Ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια...Η πολιτεία των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια.Είμαστε εξάλλου πολύ νεόκοπα όντα στον κόσμο, για να μπορέσουμε να έχουμεαλλαγές στο μυαλό και στο DNA μας. Απλούστατα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε.

Όταν οι θρησκείες γίνονται εμπόριο...Επειδή όλοι αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Θεός, τότε κάποιοι αρχίζουν να «πουλάνε»τον θάνατο. Η θρησκεία γίνεται εμπόριο όταν πουλάς ελπίδα. Άρα δεν είναι θέματι έγραψε ο Μολιέρος πριν 250 χρόνια. Ως παρατηρητής της εποχής του, κατέ-γραψε την πολιτεία των ανθρώπων τότε. Ανακαλύπτουμε πως δεν έχει αλλάξει τί-ποτα εδώ και χιλιετίες!

Η αλήθεια για την υποκρισίαΟ Ταρτούφος μιλάει για την υποκρισία! Η λέξη υποκριτής στην αρχαία Ελλάδα σή-μαινε πως υπό την κρίση σού - ένας άνθρωπος σου αφηγούνταν μια ιστορία. Τις πε-ρισσότερες φορές εμείς γινόμαστε υποκριτές σε σχέση με αυτό που φοβόμαστε,πάρα εκείνοι που ίσως να κρύβονται πίσω από μια μάσκα. Ο προσωπικός φόβοςείναι εκείνο που οδηγεί στην υποκρισία. Υποκριτής δεν είναι μόνο αυτός πουλέει ψέματα, αλλά και εκείνος που για κάποια στιγμή στη ζωή του –ενώ ξέρειπως έχει απέναντι του κάποιον που ψεύδεται- για κάποιον λόγο τον δέχεται.

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς... είναι κάτι που δεν ξέρειΌταν εκμεταλλεύεσαι το "πιστεύω" του άλλου, είτε αυτό είναι θρησκευτικό, είτε πο-λιτικό, ουσιαστικά δημιουργείς μια ρήξη σε σχέση με το αντικείμενο. Αν το «αντι-κείμενο» είναι ο Θεός και κανείς πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή -και υπάρχει μιαανώτερη δύναμη που τον προστατεύει ή τον «τιμωρεί»- έχει πίστη στον Θεό! Τομόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του ενισχύεις αυτή την πίστη. Αν όμως του τηνεπιβάλεις ως τιμωρό, τότε του την διαλύεις! Κι εκεί είναι το μεγάλο θέμα σε σχέσημε τη θρησκευτική υποκρισία. Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι πόλεμοι -ακόμακαι σήμερα- γίνονται υπέρ θρησκείας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να δια-χειριστείς σε έναν άνθρωπο, είναι κάτι που δεν ξέρει, τον θάνατο!

ΑΛΚΙΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

«Δεν μιλάμεγια θέματα

επικαιρότηταςαλλά

διαχρονικότητας»Τα προσωπεία

και ο ρόλος του ΟργκόνΤα προσωπεία έχουν να κάνουν με μια«ασπί δα» προστασίας. Έτσι οι άνθρωποικαλύπτουν τα κεκτημένα τους και βο-λεύονται! Αυτό που με κέντρισε, είναι ηδιαφορετική ανάγνωση του έργου απότους σκηνοθέτες, τον Αιμίλιο Χειλάκη καιτον Μανώλη Δούνια. Ο Οργκόν δεν είναι ένας άνθρωπος αφε-λείς, ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Καλεί οίδιος τον Ταρτούφο σπίτι του για να κα-λύψει τις δικές του πομπές. Δεν μιλάμεγια θέματα επικαιρότητας αλλά διαχρονι-κότητας.

Η αλαζονεία και οι συνέπειές τηςΗ συμπεριφορά των ανθρώπων αντικατο-πτρίζει την κοινωνία. Η αλαζονεία έχειπολλές μορφές και είναι μια από τις αιτίεςπου μας έχουν φτάσει στο σημείο αυτό.Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιοεπίπεδο. Η καταστροφή του πλανήτη,οφείλεται στην αλαζονεία του ανθρώπου,πουθενά αλλού...

ΑΛΚΙΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

«Δεν μιλάμεγια θέματα

επικαιρότηταςαλλά

διαχρονικότητας»Τα προσωπεία

και ο ρόλος του ΟργκόνΤα προσωπεία έχουν να κάνουν με μια«ασπί δα» προστασίας. Έτσι οι άνθρωποικαλύπτουν τα κεκτημένα τους και βο-λεύονται! Αυτό που με κέντρισε, είναι ηδιαφορετική ανάγνωση του έργου απότους σκηνοθέτες, τον Αιμίλιο Χειλάκη καιτον Μανώλη Δούνια. Ο Οργκόν δεν είναι ένας άνθρωπος αφε-λείς, ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Καλεί οίδιος τον Ταρτούφο σπίτι του για να κα-λύψει τις δικές του πομπές. Δεν μιλάμεγια θέματα επικαιρότητας αλλά διαχρονι-κότητας.

Η αλαζονεία και οι συνέπειές τηςΗ συμπεριφορά των ανθρώπων αντικατο-πτρίζει την κοινωνία. Η αλαζονεία έχειπολλές μορφές και είναι μια από τις αιτίεςπου μας έχουν φτάσει στο σημείο αυτό.Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιοεπίπεδο. Η καταστροφή του πλανήτη,οφείλεται στην αλαζονεία του ανθρώπου,πουθενά αλλού...

40 cityway

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:45 ðì Page 40

Page 41: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

way

outtimeΒΙΒΛΙΟ | ΘΕΑΤΡΟ | MOYΣΙΚΗ

ENJOY | EVENTS | NIGHTMOVIES

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:45 ðì Page 41

Page 42: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

42 cityway

Στην Πόλη που Κύλησε στη Θά-λασσα, στο παλιό αρχοντικό με τομεγάλο πεύκο που έκρυψε ανα-στεναγμούς, μυστικά, προδοσίεςκαι λάθος έρωτες, μια γυναίκαφορώντας παλιά νυφικά στριφο-γυρίζει σαν τους δερβίσηδες σεέναν χορό που ενώνει τους χρό-νους. Ένα μαργαριτάρι θα κυλήσειανάμεσα στο στήθος δύο γυναι-κών από διαφορετικές γενιές,μαρτυρώντας πως τα ανθρώπιναλάθη, όπως τα πάθη, δυστυχώςεπαναλαμβάνονται.Η μαύρη πέτρα που έριξε στη θά-λασσα ένας άντρας φορτωμένοςμε όνειρο βαρύ κατέληξε στονβυθό που δεν ξέπλυνε ούτε ξε-θώριασε ούτε έσβησε τις μνήμεςκαι τις αδικίες μιας χώρας η οποίαβάδισε σπαρταρώντας από τον

Μεταξά ως τη Χούντα. Σε αυτή την Ελλάδα περιφέρεται μια κοπέλα σέρνονταςτη βαλίτσα της γεμάτη αγιשּׁγραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος,ανίδεος τι τον περιμένει, μπαίνει σώγαμπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βα-σιλοφρόνων. Επί δεκαεπτά χρόνια, ένα αντρικό πανωφόρι περίμενε υπομο-νετικά σε ένα παλιό υπόγειο το γνώριμο σώμα, αυτόν που θα πατήσει το χνάριπου δεν έσβησε. Ένα αγόρι, το 1990 πια, στον δρόμο προς την άνδρωση.

ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡΗ γέφυρα των μυστικών

Εκδοτικός Οίκος: ΔΙΟΠΤΡΑΣυγγραφέας: Νοέλ ΜπάξερΕπιμέλεια: Μενίνα ΦουρτούνηΚατηγορία: ΜυθιστόρημαΣελίδες: 656ISBN: 978-960-605-025-1

Γιατί έχει σημασία ο Όμηρος;Τα έπη του μπορούν ακόμη καισήμερα να μας μιλήσουν γιατον ρόλο της μοίρας στη ζωή,για τη σκληρότητα, για την αν-θρωπότητα και τις αδυναμίεςτης, αλλά το γιατί παραμένειμυστήριο. Πώς μπορεί κάτι τόσο μακρινόνα είναι οικείο; Μιλώντας για πατεράδες καιγιους, για άντρες και για γυναί-κες, για την αναγκαιότητα τηςαγάπης και τη βιαιότητα τωνπολεμιστών, για την ειρήνη καιτον πόλεμο, για τα νιάτα και ταγηρατειά, ο Όμηρος είναι ηφωνή της Ευρώπης, σκοτεινήσαν τη μαυροδάφνη και λαμ-περά ζωντανή όσο ποτέ.

ADAM NICOLSONΓιατί ο Όμηροςέχει σημασία

Εκδοτικός Οίκος: ΨΥΧΟΓΙΟΣΣυγγραφέας: Άνταμ ΝίκολσονΚατηγορία: Γενικών γνώσεωνΣελίδες: 408ISBN: 978-618-01-1235-1

Ένας μοναχικός τυχοδιώκτης,χαρτοπαίκτης αναρριχάται σεμια κοινωνία διαλυμένων θε-σμών, προσωπείων, συμβατι-κότητας, κλισέ αντιλήψεων καιψεύδους. Γίνεται καταρχήν κα-θωσπρέπει επαγγελματίας,ιδιοκτήτης γραφείου τελετών,και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκειστον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμ-βάνει αρχηγός συμμορίας πουελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτε-ρινές, σκοτεινές συναλλαγές –τράφικινγκ, ναρκωτικά,τοκογλυφία, πορνεία, αρχαι-οκαπηλία– και παίρνει τον τίτλο«υπουργός νύχτας». Αποκεί δι-εισδύει στη μολυσμένη πολιτικήτάξη και ανελίσσεται ραγδαία,

γίνεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Η τριπλή πα-ράλληλη πορεία του, ως καθωσπρέπει επαγγελματία, μαφιόζου και πο-λιτικού, φωταγωγεί ειρωνικά, σαρκαστικά τον σαθρό περίγυρο, τηνανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνίακαι τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, τη γενικευμένη πα-ραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό.

Εκδοτικός Οίκος: ΠΑΤΑΚΗΣΣυγγραφέας: Γιώργος ΣκαμπαρδώνηςΚατηγορία: ΜυθιστόρημαΣελίδες: 400ISBN: 978-960-16-6715-7

Ο Άγγελος, ένας άνδρας σχετικάεπιτυχημένος, όταν μαθαίνει ότιείναι σοβαρά άρρωστος και οι για-τροί του δίνουν τέσσερις πέντεμήνες ζωής, αντί να προσπαθήσεινα θεραπευτεί, φεύγει για ένα μο-ναχικό ταξίδι στην Ευρώπη, αλλάστην πραγματικότητα ξεκινά ένα τα-ξίδι μέσα του, στο παρελθόν και στιςσκέψεις του, κάτω από την πίεση ότιη ζωή του τελειώνει. Στο ταξίδι αυτόεπανέρχονται και “συγκρούονται”ξανά οι δυο μεγάλες αγάπες τηςζωής του, επαναφέροντας τα βα-σικά διλήμματα ανάμεσα στα πρέπεικαι στα θέλω. Η Διαδρομή είναι μιαπεριπλάνηση ανάμεσα στουςαπολογισμούς της ζωής και στηνκαταλυτική επίδραση του έρωταμπροστά στον χρόνο που τελειώνει.

Μια αναδρομή σε σκέψεις, σχέσεις και συναισθήματα ενός ανθρώπου που προ-σπαθεί να δημιουργήσει καινούρια θέληση για ζωή. Ένα ταξίδι στο παρελθόν γιαάντληση δύναμης για το μέλλον. Ένα ταξίδι στην Ελπίδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣΗ διαδρομή

Εκδοτικός Οίκος: ΛΙΒΑΝΗΣυγγραφέας: Γιώργος ΠαπακωνσταντήςΚατηγορία: Ελληνική ΛογοτεχνίαΣελίδες: 261ISBN: 978-960-14-3055-3

BIBΛΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣΥπουργός Νύχτας

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:48 ðì Page 42

Page 43: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:48 ðì Page 43

Page 44: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

44 cityway

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ!

Εκεί θα συνυπάρξουν μοναδικά, για πρώτη φόρα, οι 14 πιοεπίκαιρες και σημαντικές επιστημονικές εταιρείες με τηνπλειονότητα του βιομηχανικού κλάδου με στόχο την υπεύ-θυνη ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη θε-ραπεία μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις και ενημερωτικέςημερίδες.Ενδεικτικά αναφέρουμε την ημερίδα της Ευρωπαϊκής ΕταιρείαςΔιαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας που θαπαρουσιάσει θέματα όπως η διάγνωση και θεραπεία παθήσεωνμεταβολισμού, τα συμπληρώματα διατροφής για έλεγχο βάρουςκαι συμβουλές για απώλεια βάρους. Διαδραστικά θα παρέχε-ται στους επισκέπτες δωρεάν λιπομέτρηση και τεστ διαβήτη. Στην ημερίδα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας το κοινόθα ενημερωθεί μεταξύ άλλων για την σημασία των αντιοξει-δωτικών στην υγεία και τον ρόλο του ενεργειακού ισοζυγίουστη ρύθμιση του βάρους. Οι διαδραστικές παροχές προς το κοινόπεριλαμβάνουν μέτρηση ατομικού δείκτη μάζας σώματος καιπαροχή συμβουλών για την διατροφή. Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθεί το Inter-national Health Tourism Convention που συνδέει τις υπηρεσίεςυγείας με τον τουρισμό και τις προοπτικές που δημιουργεί η συ-

νέργεια αυτή. Σε αυτό θα συμμετάσχουν επιστημονικοί φορείςκαι επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξω-τερικό.Επιπλέον σημαντικά ονομάτα της παγκόσμιας ιατρικής κοινό-τηταςθα βρεθούν στο DYO FORUM όπως ο Dr. Andre Debruyne,President European Federation Sports Medicine Associationsγια την ημερίδα της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και ο Pro-fessor Alexander Mundinger στην ημερίδα της Ελληνικής Εται-ρείας Μαστολογίας.Περισσότεροι από 5000 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και3000 φαρμακοποιοί, αναμένεται να λάβουν μέρος σε μία από-λυτα εκθεσιακή και συνεδριακή διοργάνωση. Η είσοδος στοεκθεσιακό κέντρο θα είναι δωρεάν για όλους.Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Με-σογαίας. Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η διοργανώ-τρια εταιρεία ΖΙΤΑ θα διαθέσει ένα μέρος των εσόδων στηνΜητρόπολη για τις υπηρεσίες κοινωνικής βοηθείας της.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φόρουμwww.dyoforum.gr

Το περιοδικό ΔΥΟ διοργανώνει το μεγαλύτερο και πληρέστερο FORUM, που έχειγίνει ποτέ στην Ελλάδα, για τους κλάδους της διατροφής, της υγείας και ομορφιάς

στις 16 και 17 Απριλίου 2016 στο Metropolitan EXPO.

DYO FORUM 2016

Διατροφή Υγεία Ομορφιά Πρόληψη

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:49 ðì Page 44

Page 45: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:49 ðì Page 45

Page 46: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

46 cityway

Δευτέρα 11 Απριλίου στις 20:30ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑΗ ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ συνομιλεί με τη ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ.

Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

Με την υποστήριξη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΣΤΟ CAFÉ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Τετάρτη 6 Απριλίου στις 20:30ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ συνομιλεί με τον συλλέκτη και ιδρυτή του

Οργανισμού ΝΕΟΝ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟ για την σύζευξη της σύγχρονης τέχνης με την πόλη.

Οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ μεταδίδονται ζωντανά και από το IANOS.GR. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Τετάρτη 13 Απριλίου στις 20:30ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣΟ ΝΙΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ συνομιλεί με τον συγγραφέα

ΑΛΕΞΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.

Xορηγός επικοινωνίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:30ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡΈνα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα ΟΥΙΛΛΙΑΜ

ΣΑΙΞΠΗΡ, διοργανώνει ο ΙΑΝΟS με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016. Κατά τη διάρκεια του

αφιερώματος, ο ΝΙΚΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ θα συνομιλήσει με ανθρώπους που έχουν συνδεθεί με τη δραματουργία του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. Μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, θα μιλήσουν για το

θεατρικό του έργο αλλά και τη σκηνική του αναπαράσταση.

Xορηγός επικοινωνίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΣΤΟ CAFÉ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:49 ðì Page 46

Page 47: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:50 ðì Page 47

Page 48: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

48 cityway

TIN PAN ALLEYTHE MOKA BANDFEATURING MCD

THE MOKA BAND έπειτα από απουσία 4 μηνών, επιστρέφει στις22 Απριλίου στο Tin Pan Alley της οδού Τουρναβίτου!Σε αυτό το διάστημα το συγκρότημα βρίσκεται στις προεργασίες τουδεύτερού του δίσκου.Επί σκηνής θα βρίσκεται και ο MCD (ιδρυτικό μέλος Active Member),σε μια μουσική συνεργασία που επεκτείνεται και εκτός σκηνής,καθώς θα εμπλακεί και στην παραγωγή του δίσκου αλλά και στηνπαραγωγή επερχόμενων εμφανίσεων.Έτσι την Παρασκευή 22 Απριλίου, στη σκηνή θα στηθεί έναοπτικοακουστικό θέαμα με groove ρυθμούς και map projections, στονειδικά διαμορφωμένο χώρο του Tin Pan Alley! Η μουσική δεν θασταματήσει καθώς μετά το τέλος του Live ,θα ακολουθήσει ένα spe-cial music mix από τον MCD. Η THE MOKA BAND, ύστερα από τονπρώτο της δίσκο, έχει συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα live και festi-vals,όπως με την Kovacs και τον Gramatik στον Βοτανικό, στο 37οRiver Party στο Νεστόριο Καστοριάς, Heineken Athens Mosaic,ενώ πρόκειται να ανακοινώσει και καινούριες εμφανίσεις με μεγάλαονόματα του εξωτερικού.

Έναρξη: 22:00 | Είσοδος: 8€TIN PAN ALLEY Τουρναβίτου 6, Πλ.Ασωμάτων, Ψυρρή

LIVE @ ΣΦΙΓΓΑΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ

''ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ''Η Πέννυ Μπαλτατζή live στη μουσική σκηνή Sfiga για δύο εμφανίσειςΠαρασκευή 15 & 22 Απριλίου 2016. Έτσι τη μάθατε και ετσι τηναγαπήσατε! Ο λόγος για την “Πέννυ Μπαλτατζή” που εδώ και τόσαχρόνια μας γεμίζει χαμόγελα κάθε φορά που ακούμε τη φωνή της.Υπογράφει στίχους,μουσική και καταφτάνει με τα τραγούδια τηςολοκαίνουργια και αστραφτερή. Το κορίτσι που οτι πιο εξωτικό καισπάνιο έχει ,τη βελούδινη φωνή της και την ακαταμάχητη σκηνικήτης παρουσία ,θα σας τα χαρίσει όλα απλόχερα με την καρδιά της. Όποια κι αν ειναι τα γούστα σας σίγουρα θα περάσετε υπέροχα! ΉχοιΚαραΐβικής που παραπέμπουν σε τροπικές παραλίες,Τσα-Τσα αγριεμένακι άλλοτε πιο υποχθόνια έρχονται να σας ταξιδέψουν στο χθες όταν ηΡένα Βλαχοπούλου έιχε το πρώτο της ραντεβού και η Μαίρη Λίντα έπινετο τελευταίο ποτηράκι. Καλύψο, Σκα και λάτιν ρυθμοί αγκαλιάζουν μιαγκάμα ελληνικού ρεπερτορίου που δε φαντάζεστε.... Σ' όλα αυτά“κουμπώνει” και λίγο Σουίνγκ έτσι για να ταράξει τα νερά κι απο γαλανάνα τα κάνει πολύχρωμα.. Η Πέννυ μαζί με μια μπάντα φωτιά αποεξωτικούς καμπαλέρος και φωνές φερμένες απο τα στενά της Κούβαςσας υπόσχονται λικνίσματα και διάθεση άκρως διασκεδαστική καιερωτική!

15 & 22 Απριλίου | Έναρξη: 22:30| Είσοδος: 12€ΣΦΙΓΓΑ Ακαδημίας & Ζ. Πηγής, Αθήνα

EXODOS

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:50 ðì Page 48

Page 49: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cityway 49

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:51 ðì Page 49

Page 50: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

cinemamovies

upco

min

g fil

ms

@city

SHORT FUSEΟ Άρης είναι ένας νέος κοντά στα τριάντα, πρώην ασκούμενος δικηγόρος,ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει στο χώρο της νομικής ύστερα από μιαμεγάλη αποτυχία που τον σημάδεψε. Αναγκάζεται να εργαστεί ως κούριεργια τα προς το ζην και μια μέρα, κατά τη μεταφορά ενός δέματος σε έναεγκαταλελειμμένο αρχοντικό, δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο. Ότανσυνέρχεται, βρίσκεται ζωσμένος με εκρηκτικά, έναν μηχανισμό πουμετράει αντίστροφα και ένα ακουστικό από το οποίο του μιλάει έναςμυστηριώδης άντρας. Αναγκασμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του, οΆρης προσπαθεί να σώσει τη ζωή του ψάχνοντας το κατάλληλο κλειδίπου θα απενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Μέσα όμως από αυτές τιςδοκιμασίες θα αναθεωρήσει όσα γνωρίζει για το παρελθόν και τιςεπιλογές του και θα βρεθεί σε ένα μαραθώνιο επιβίωσης, μεταξύ τηςαστυνομίας, εγκληματιών και του χρόνου ο οποίος ολοένα λιγοστεύει.

ΖΗΣΕ ΜΕ ΡΥΘΜΟHIGH STRUNG

Σκηνοθεσία: ΜΑΙΚΛ ΝΤΕΜΙΑΝΙΣενάριο: ΤΖΑΝΙΝ & ΜΑΙΚΛΝΤΑΜΙΑΝΗθοποιοί: ΤΖΕΙΝ ΣΕΙΜΟΥΡ,ΚΙΝΑΝ ΚΑΜΠΑ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΑ-

ΛΙΤΖΑΙΝ, ΣΟΝΟΓΙΑ ΜΙΖΟΥΝΟ,ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΣΑΟΥΘΓΚΕΙΤΕίδος: ΔΡΑΜΑΔιάρκεια: 96’

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Σκηνοθεσία: Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΣΚΥΦΤΑΣΣενάριο: K. ΣΚΥΦΤΑΣ, Κ. ΜΟΥΤΣΙΝΑΣΗθοποιοί: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ,

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΤΑ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ,ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ,ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΤΕΜΗΣ

50 cityway

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σκηνοθεσία: ΚΕΒΙΝ ΡΕΙΝΟΛΝΤΣΗθοποιοί:ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΟ, ΤΖΟΣΕΦ ΦΙΕΝΕΣ, ΤΟΜ ΦΕΛΤΟΝ,ΚΛΙΦ ΚΑΡΤΙΣ, ΠΗΤΕΡ ΦΙΡΘ,

ΛΕΟΝΟΡ ΓΟΥΑΤΛΙΝΓΚΕίδος: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΔιάρκεια: 107’

Πρεμιέρα: Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Ο Κλάβιος, ενός πανίσχυρος Ρωμαίος στρα τιω-τικός (Joseph Fiennes) και ο Λούκιος (Tom Fel-ton), ο υπασπιστής του, έχουν επιφορτιστεί απότον Πόντιο Πιλάτο με το καθήκον να ανακαλύ-ψουν τι απέγινε το σώμα του Χριστού (Cliff Cur-tis) μετά τη σταύρωση και ταφή του. Το σώμα πρέπει να βρεθεί επειγόντως, ώστε νασταματήσουν οι φήμες περί Ανάστασης και επι-κείμενου ερχομού του Μεσσία που θα μπορού-σαν να αποτελέσουν αιτία για αιματηρέςεξεγέρσεις στην Ιερουσαλήμ.

Η Ρούμπι μόλις ξεκίνησε τις σπουδές της ωςμπαλαρίνα σε μια περίφημη σχολή χορού τηςΝέας Υόρκης. Σχεδόν αμέσως, η Ρούμπι συγ-κρούεται με τον Βρετανό βιολιστή Τζόνι, πουπαίζει σε διαδρόμους του μετρό για να βγάλειχαρτζιλίκι. Ενώ σιγά-σιγά η αρχική αντιπάθειαεξελίσσεται σε δυνατό έρωτα, το ζευγάρι πρέ-πει να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβληματου Τζόνι, ο οποίος χρειάζεται επίσης και άδειαπαραμονής. Όταν η Ρούμπι μαθαίνει για ένανδιαγωνισμό με έπαθλο 25 χιλιάδες δολάρια καιπράσινη κάρτα παραμονής στη χώρα, οι δυοτους αρχίζουν να προετοιμάζονται για τη μεγάληβραδιά, που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή.

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 5:51 ðì Page 50

Page 51: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

η απόλυτηελληνίδασταρ...

ANNABIΣΣH

ΕΠΙΜ

ΕΛΕΙ

Α: Σ

ΤΕΛ

ΙΟΣ

ΚΟΝ

ΤΕΑΣ

το λεύKωμα

ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»ΜΕ €3,00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΘΕ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ «SOPHIA FOUNDATION FOR CHΙLDREN»

ΜΕ €3,00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΘΕ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ή ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

TO ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Aποκτήστε το... στην τιμή των 29,90 ευρώ με ένα κλικ στη διεύθυνση

www.avthebook.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ & ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

university way

free press magazine

CYPRUSCYPRUS

CITY WAY MAGAZINE MAY-JUNE 2015:Layout 1 7/6/2015 8:14 ìì Page 9

Page 52: Cityway Free Press Magazine Issue April 2016

DWHITE

CITY WAY MAGAZINE APRIL 2016:Layout 1 21/4/2016 6:56 ìì Page 52