City Free Press 369 16-29.08.2013

32
Yoga oN The Beach EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 16-29 ΑυγουΣτου 2013 * TEYXOΣ 369 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

description

City Free Press is made & distributed in Cyprus. This edition is the 369th (16-29/08/2013)

Transcript of City Free Press 369 16-29.08.2013

Page 1: City Free Press  369 16-29.08.2013

Yoga oN

The Beach

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ

16-29 ΑυγουΣτου 2013 * TEYXOΣ 369 *

ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Page 2: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 3: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 4: City Free Press  369 16-29.08.2013

369ΛΕΩΦ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 31, 2054 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.Τ.Θ. 21836, 1513.

ΤΗΛ.: 22580580/FAX: 22580675email: [email protected]

facebook.com/CityFreePress

twitter: @cityfreepresscywww.cityfreepress.com.cy

16-29 αυγουστου 2013ΕΒΔοΜαΔΙαΙα ΕΦΗΜΕΡΙΔα ΕΛΕυΘΕΡΗσ αΠοΨΗσ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Μαριλένα ΙεροδιακόνουΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα ΕυθυμίουΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Γεωργία Τουτουνζιάν

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη ([email protected])

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αναστασία Ερωτοκρίτου,Μαρίνος ΜαρίνουΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Θεώνη ΠαναγήΕΠΕξΕΡγΑΣΙΑ ΦΩΤΟγΡΑΦΙΩΝ Μαρία Χρυσοστόμου

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Αμάντα Αγκαστινιώτου, Μαρία Ανδρέου, Μιχάλης Βρ., Δελφός, Κωνστα-ντίνος Κωνσταντίνου, Λαμπρά-κης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παπαδό-πουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου, Ιωάννα Χριστοδούλου, Tipster ([email protected]).

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ανδρέας Ανδρέου (22580197, [email protected])BRAND MANAGER Ερωτόκριτος ΕρωτοκρίτουMARkEtiNG ExEcutivE Γιάννης Χ. ΠέτεβηςΔΙΑΝΟΜΗ ACS (Cyprus) LtdPRiciNG & MARkEtiNG ANALYSiS Ανδρέας Ανδρέου

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔΙΔΡΥΤΗΣ Άντης Χατζηκωστής (1968-2010)GROuP ADvERtiSiNG DiREctOR Μαρία ΚυριάκουGROuP MARkEtiNG MANAGER Ελίζαπεθ ΑντωνιάδουΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟγΙΣΤΗΡΙΟΥ Πέτρος ΣιακόλαςΛΟγΙΣΤΗΡΙΟ Άντρη Κυριάκου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενι-κότερα η μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

γράφει η Πέγκυ Σπινέλη[email protected]

γραφομηχανή

υτά είναι… στέλνεις τα τελευταία e-mails, εύχεσαι σε όλους τους συνεργάτες καλές διακοπές και καλή ξεκού-ραση, τους ενημερώνεις για το πότε θα ανεβάσουμε ρολά, ρίχνεις κι ένα καθάρισμα στο γραφείο (ή έχουμε OCd ή δεν έχουμε!) και έξω απ’ την πόρτα.

Ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού, πακετάρεις ρούχα (δίνεις έμφαση στα μαγιό, στα σορτσάκια, στα μακριά φορέματα και τα τουρμπάνια), γεμίζεις και μια τσάντα με παντοφλίτσες Havaianas, εσπαντρίγες Toms, καπέλα και αντιηλιακά. Δεν παρα-λείπεις να πάρεις φορτιστή για κινητό, φωτογραφική μηχανή και iPad. Ξεχνάς το make-up και είσαι έτοιμη. Ρίχνεις ένα καθάρισμα στο σπίτι, πετάς ό,τι κινδυνεύ-ει να χαλάσει, διπλοκλειδώνεις πόρτες και παράθυρα και πριν μπεις στο αμάξι, αδειάζεις και το γραμματοκιβώτιο από τις επιστολές. Αυτό μας συμβουλεύει η Αστυνομία να κάνουμε για ξεκάρφωμα, δεν το ήξερες; Τάχα οι κλέφτες θα πιστέ-ψουν ότι είσαι στο σπίτι, αν είναι άδειο το γραμματοκιβώτιο. Γελοίο μου φαίνεται, αλλά κομμάτια να γίνει, είσαι σε mood διακοπών, θα το κάνεις και αυτό.

Φιλική συμβουλή: μην το κάνεις. Να ρισκάρεις να σε κλέψουν οι κλέφτες. Μπο-ρεί και να τη σκαπουλάρεις. Έχεις ελπίδες να τη γλιτώσεις. Από τους κλέφτες που σε επισκέπτονται μέσω του γραμματοκιβωτίου, δεν πρόκειται να τη γλιτώσεις ποτέ. Σκύβαλα 110 ευρώ, ημίσhι μου! Αποχετευτικό 197 ευρώ (όι λαομό)! Ρεύμα; Μην το ψάχνεις!

Νιώθεις τη ζαλάδα, σου έρχεται σκοτοδίνη, παθαίνεις έναν «ντουβρουτζά» και συλλογάσαι. Συλλογισμό, στο συλλογισμό και πρόσθεση στην πρόσθεση, το τα-μείο είναι μείον είτε πας είτε δεν πας διακοπές. Βεβαίως το πού θα πας, έχει τη σημασία του, αλλά και πάλι. Καταλήγεις πως κομμάτια να γίνει: θα πας. Κάποτε φτωχός, μετά άφραγκος και τώρα χρεωμένος, αλλά τουλάχιστον ξεκούραστος.

Επιστροφή στις 30 Αυγούστου.

A

_28.07.2013_19:25

φωτομηχανή

Page 5: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 6: City Free Press  369 16-29.08.2013

γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

ΚυΚλοφορώΚΙοπλοφορώ

ν του τακτοποιήσουμε, λέει, τις δουλειές του, θα μας στείλει πίσω τα βιβλία μας». Την κοιτώ και δεν ξέρω πώς να το σχολιάσω. Η Ε. είναι αρκετά χρόνια μεγαλύ-τερή μου. Έχει έντονες μνήμες

απ’ τον πόλεμο κι έχει επισκεφτεί με τους γονείς της το πατρικό της πολλές φορές απ’ το 2004 και μετά. Είναι απ’ τις οικογένειες που πήγαν στο βορρά, γνώρισαν τους νέους ενοίκους του σπιτιού τους, τραταρίστηκαν καφέ απ’ τα γαμήλια σερβίτσια τους και γύρισαν πίσω για να επι-στρέφουν ξανά, με την πρώτη ευκαιρία, για να συντηρούν δεν ξέρω κι εγώ τι. Τον κύριο που μένει στο σπίτι τους τον γνώρισαν το 2004. Καθηγητής στο επάγγελμα, έχει μετα-τρέψει το εκκλησάκι που ‘χαν κτισμένο στην αυλή τους, σε γραφείο. «Στο εσωτερικό η τοιχογραφία του Ιησού, απείραχτη, και το γραφείο του από κάτω, με θέα απ’ το παράθυρο το ανθισμένο περβόλι μας». Η Ε. περιγράφει το σκηνικό και χαμογελά. Δεν είμαι σίγουρη αν είναι το χαμόγελο του ηττημένου, δεν ρωτάω. Όπως και να ‘χει, η συζήτηση απ’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού κατέληξε. Μουρ-μουρούσα εγώ που δεν έβρισκα στα βιβλιοπωλεία μία παλιά έκδοση που έψαχνα και τη ρώτησα αν τυχόν την έχει. «Βέβαια και την έχω. Μία επίσκεψη στα κατεχόμε-να κι όρεξη να ‘χεις να τρέξεις για τα “κουτσοδούλεια” ενός Τουρκοκύπριου…». Έτσι άρχισε να μου λέει το ιστο-ρικό των επισκέψεών τους, τις τσάντες με τα πορτοκάλια

που έφερναν πίσω απ’ το περιβόλι τους, πως η μάνα της κατάφερε να «ντιλάρει» τα στέφανα του γάμου της και πως η επιθυμία του μπαμπά της ήταν να πάρει πίσω τα βιβλία του. Κάπως έτσι κατέληξε να μου διηγείται κι ένα πρόσφατο τηλεφώνημα απ’ τον Τουρκοκύπριο που μένει στο σπίτι, πρώην κάτοικο Λάρνακας πριν απ’ τον πόλεμο. «Έχω κάτι δουλειές στο κτηματολόγιο Λάρνακας, να πάτε να μου τις κάνετε και να σας δίνω λίγα-λίγα τα βιβλία σας μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά». Η Ε. αλλάζει ύφος και μου λέει πως δεν ξαναπήγαν στο σπίτι τους από τότε, ούτε έχουν επικοινωνήσει ξανά μαζί του. Κουράστηκαν εννέα χρόνια μετά να διεκδικούν κομμάτια απ’ το πα-ρελθόν τους. «Δεν ξέρω αν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα η περίπτωσή μας, ούτε με αφορά. Απλώς εμείς προσωπικά το βάλαμε κάτω. Τα παιδιά μου δεν πρόκειται να ξαναπάν απ’ εκεί, τουλάχιστον όσο περνά απ’ το χέρι μου». Δεν είχα πραγματικά τίποτα να προσθέσω. Δεν έχω ιστορία να πω. Το δικό μου πατρικό είναι σε κλειστή περιοχή και δεν έχω τίποτα να περιγράψω παρά την αντί-δραση του πατέρα μου, κάθε που ακούει στις ειδήσεις ότι θα δώσουν πίσω το Βαρώσι, κι η ετοιμότητά του να μπει στο αυτοκίνητο και να ξεκινήσει. Το Σεπτέμβριο η κόρη μου θα πάει δημοτικό. Θα της δοθούν τα γνωστά τετράδια με τις φωτογραφίες των κατεχομένων και το «Δεν Ξεχνώ» για λεζάντα. Κι εγώ στα ίδια τετράδια έμα-θα γράμματα. Αλλά εγώ δεν έχω τίποτα να της περιγράψω και καμιά ιστορία να της πω για τις φωτογραφίες που απεικονίζονται απάνω.

«a

ΑΝΑλυΣΕ Το06 | CITY FREE PRESS

ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Καθόταν στη γωνία του μπαρ από πολύ νωρίς. Έπινε ρούμι με cola. Όχι cuba libre. Ρούμι-cola. Με μπόλικα παγάκια. Έξω η βραδιά λες κι είχε ανεβά-σει πυρετό. Αποπνικτική ατμόσφαιρα, με υγρασία και άπνοια. Αύγουστος στην πόλη. Σηκωνόταν κάθε τόσο και άνοιγε τη δίφυλλη πόρτα με το χαρακτηριστικό βιτρό γυαλί. Μύριζε τη θάλασσα. Ένιωθε στα ρουθούνια του το λιμάνι και έριχνε περίεργες ματιές στο δρομάκι που περνούσε μπροστά του. Χάζευε την κίνηση ή τουλάχιστον αυτό προσδοκούσε. Όσες φορές είχε ξεπορτίσει, δεν περνούσε κανείς. Ερημιά.

Μέσα, όαση. Το κλιματιστικό δρόσιζε το σκοτεινό χώρο με αντίτιμο τον αποκλεισμό από το ιώδιο. Δεν υπήρχε άλλος πελάτης. Ήταν μόνοι, αυτός κι ο πενηντάρης μπάρ-μαν. Ο δεύτερος με ένα μεγάλο πανί σκού-πιζε νωχελικά αλλά σχολαστικά τα ποτήρια του, πίσω από την μπάρα. Είχε βάλει να παίζει το CD των Πυξ Λαξ «Τέλος». Όχι, δεν έπαιζε μουσική από decks, δεν έφτιαχνε λίστες μουσικής, δεν είχε υπολογιστή, διαδίκτυο και τα λοιπά. Εκεί, έπαιζαν τα άλμπουμ. Κάθε βράδυ και διαφορετικό. Μουσική κάθε λογής, χωρίς σύνορα. Εκείνο το βράδυ επέλεξε ελληνικό.

Ξεκίνησαν να ακούγονται οι πρώτες νότες από το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, όταν διέκοψε το σκούπισμα των ποτηριών. Σήκω-σε το κεφάλι αργά. Αποκτώντας ένα μειλίχιο χαμόγελο, γύρισε προς το μέρος του: «Μά-γκα μου, ξέρεις πού πάνε; Πού πάνε ρε, οι αλήτες όταν πεθαίνουν;».

ΠΥΞΙΔΑ

φΑΝοΣ ΘυΕλληΣ γράφει ο Μιχάλης Βρ.

Πολύ αισιόδοξη είναι η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα κηδεμονίας αντί άλλης ποινής σε 24χρονο, που προ ετών είχε συλληφθεί για κατοχή και χρήση ναρκω-τικών. Άλλαξε ο άνθρωπος, απεξαρτητοποιήθηκε, επανεντάχθηκε. Η δικαιοσύνη το αναγνώρισε και επιβράβευσε. Αυτό είναι το πνεύμα. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι τόσο το παράδειγματου 24χρονου όσο και της δικαστού.

ΜπΑρουφΑlogic

Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν και στο e-mail σου. Πλέον μπορείς να λαμβάνεις -και να διαβάζεις- τη «City» ηλεκτρονικά, μια ημέρα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της. Στείλε μας το e-mail σου στο

[email protected]και κάθε Πέμπτη ανάμενε στο inbox σου την e-City!

ΔιΑΔώΣΕ Το

Page 7: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 8: City Free Press  369 16-29.08.2013

VS ΚαλοΚαιρινα

διλήμ- ματα Παίζω ρακέτες

στην παραλία by Γιάννης ΠέτεβηςΘες ξεκούραση; Θες την ησυχία σου καθώς «ξαπλάρεις» και απολαμβάνεις τον ήλιο; Η Κύ-προς είναι γεμάτη ήσυχες, «nirvana» friendly παραλίες. Το να λες ότι «δεν γουστάρω να παίζουν ρακέτες στην παραλία» αλλά κάθε Κυ-ριακή είσαι στις «Κόπα Καμπάνα» της Κύπρου και στα πιο crowded beach bars, sorry φίλος, αλλά είναι σαν να φοβάσαι τις αράχνες και να είσαι fan του Spiderman. Αρχικά, μη συμπε-ριφέρεσαι λες και είναι κυπριακή ανακάλυψη. Παραλία και ρακέτα πάνε μαζί σε όλες τις ωραίες fun παραλίες, χρόοονια τώρα. Και ΟΚ, νισάφι με τον «Παγδατή». Πες-πες κάθε κα-λοκαίρι, τον φάγατε τον άνθρωπο. Όχι κύριος, δεν την είδα αστέρι του τένις. Μ' άρέσει, έτσι περνάω καλά με τους φίλους μου, είναι πολύ καλή γυμναστική (ναι, κάποιοι γουστάρουμε να είμαστε active παντού) και δεν το κάνω για show. Την «έννοια» σου είχα. Κι επιστημονικά να το δεις, κάνει καλό να παίζεις ρακέτες στην παραλία. Γιατί εναρμονίζεται το σώμα σου με τη θερμοκρασία νερού από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, πιο ήπια. Δεν είμαστε όλοι μπλουμ και μέσα. Τώρα αν σε πειράζουν ακόμα τα μπαλάκια που πάνε κι έρχονται… Έλα τώρα, σε τα μας; Μπαλάκι είναι, θα συνηθίσεις.

Τα μπαλάκια σου καισε άλλη παραλία by Πέγκυ ΣπινέληΑγαπητέ μπαλακοπαίχτη, σέβομαι το δικαίωμά σου για άθληση. Αντιλαμβάνομαι πως είσαι ένα υπερδραστήριο πλάσμα που δεν «συουρκάζεται» και δεν μπορεί να κάτσει έναν τόπο. Και τη δυσκολία σου να συνουσιαστείς ενστερνίζομαι και δικαιολογώ κάθε απέλπιδα προσπάθεια να ξεχωρίσεις ή να εκτονωθείς. Κάνε το όμως στον ενδει-κνυόμενο χώρο και με τον πρέποντα τρόπο. Επίλεξε μια παραλία στην οποία δεν γίνεται «του Κουτρούλη ο γάμος». Το ότι γουστάρω «χάι χούι» και πολυκοσμία, δεν σημαίνει ότι απολαμβάνω το «ντάμπα ντούμπα» και τα μπαλάκια σου να απειλούν τη σωματική μου ακεραιότητα. Θέλεις να διασκεδάσεις παίζοντας στη θάλασσα; Σόρι ρε μορτάκο που εγώ προσπαθώ να μπω στη θάλασσα και δεν με αφήνεις. Απολαμβάνεις τις στιγμές που παίζεις με τους φίλους σου; Το μούλικο που θέλει να παίξει στην άμμο, γιατί να μην έχει το ίδιο δικαίωμα, οέο; Θες να παίξεις; Παίξε, αλλά παίζοντας τα δικά σου, μην πρήζεις τα δικά μου, και σ' το λέω ευγενικά, κομψά, με τρόπο. Αν δεν το σέβεσαι ή δεν το καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και τα προβλήματα δεν συνηθίζονται. Τα προβλή-ματα όμως λύνονται. Αν δεν λύνονται, τότε κόβονται! Νες πα;

Από όλΑ έχέι ό μπΑξές. ΥπΑρχόΥν κΑπόιΑ διλήμμΑτΑ πόΥ ςτόιχέιώνόΥν τό κΑλόκΑιρι μΑς. Κάποιά μάς προβλημά-τιζουν, γιά Κάποιά άλλά ειμάςτε Κάθετοι, ενΩ υπάρχουν Κάι μεριΚά γιά τά οποιά θά βάζάμε νερο ςτο Κράςι μάς. ςτην ομά-δά της «City» διάφΩνου-με γιά πολλά πράγμάτά οπΩς θά διάπιςτΩςετε. διάβάςτε Κάι επιχειρημά-τολογηςτε εςεις υπερ ̀ η ενάντιον τους.

Page 9: City Free Press  369 16-29.08.2013

VS V

S

VS

CITY FREE PRESS | 09

Lonely beach by Μιχάλης Μιχαηλίδης Πάει η άλλη στο Fig Tree, βρίσκει ένα άδειο σημείο όπου μετά βίας χωρά μια πετσέτα, τη ρίχνει στην άμμο (ούτε καν σε ξαπλώστρα), λούζεται το αντηλιακό λαδάκι και απλώνει φαρδιά-πλατιά για να κάνει ηλιοθεραπεία. Ως εδώ, όλα καλά. Μη μου πετάγεσαι, όμως, σαν ακρίδα κάθε φορά που ένα παιδάκι περνά από δίπλα και σηκώνει την άμμο. Μη μου αναφωνείς «τς» κάθε τρεις και λίγο. Αν θες κουκλίτσα μου ησυχία, αν θες να κάνεις ηλιοθεραπεία χωρίς να σ' ενοχλούν, αν θες να ακούς το πλάτσα-πλούτσα (των κυμάτων) και όχι το «τάκκα-τούκκα», καλά θα κάνεις να αρχίσεις να αποφεύγεις το Fig Tree όπως ο διάολος το λιβάνι. Κι εμείς πήγαμε σε πολυσύχναστη παραλία αλλά δεν κάναμε έτσι. «Γιατί γκρινιάζεις αφού είσαι μα***ας», είχε γράψει κάποτε σε ένα από τα αμίμητα «Editorials» του στο «Nitro» -να μα 'στε καλά να το θυμόμαστε- ο Κωστόπουλος και είχε απόλυτο δίκαιο. Να φύγετε κυρία μου, να πάτε αλλού. Οι ερημικές παραλίες, δεκάδες. Από τον Παχύαμμο, μέχρι το Λατσί και από το Παραμάλι, μέχρι το Ζύγι, το Μενεού, τη Δεκέλεια και το Παραλίμνι, υπάρχουν πολλά σημεία για να απολαύσει κανείς στο έπακρο τον κυπριακό ήλιο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να οργανωθείς λιγάκι. Μια ομπρέλα, 1-2 ψάθινα χαλάκια και μια παγωνιέρα με νερά, μπίρες, φρούτα και κανένα σαντουιτσάκι. Και να 'σαι σίγουρος/η πως μετά απ' αυτό δεν θα θέλεις ποτέ ξανά να επιστρέψεις στο Fig Tree. Ακόμα καλύτερα αν δημιουργήσεις και ένα ταξιδιάρικο μουσικό background!

Αράζω σε beachόμπαρο by Κατερίνα ΚέστωραΝαι, δεν ντρέπομαι να το πω: αράζω σε beachόμπαρο. Το προτιμώ γιατί γουστάρω να έχω τις ανέσεις μου. Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από ένα παγω-μένο mojito στην παραλία, ιδιαίτερα όταν σ' το ετοιμάζει ένα sexy γκομενίδι; Όταν δε στο beachόμπαρο παίζει μουσική και λικνίζω το κορμάκι μου, η απόλαυση είναι εγγυημένη. Είσαι Πρωταρά και νιώθεις ότι είσαι στη Μύκο-νο. Επιπλέον στο beachόμπαρο έχεις την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς. Καλό και το Φεϊσμπούκι, δεν λέω, αλλά άλλο η face to face επικοινωνία συνοδευόμενη από αντηλιακό και αλκοόλ! Στην ερημική παραλία κύριε, τη μόνη που μπορείς να γνωρίσεις είναι την καρέτα-καρέτα ή κανένα μακρινό συγγενή της. Όχι πως είμαι κατίνα, αλλά στο beachόμπαρο όλο και κάποιον θα βρεις να σχολιάσεις, για να περάσει η ώρα σου. Ενδεικτικά αναφέρω την μπούκλα της κοπελιάς απέναντι, που νομίζει πως πήγε στο μπουζουκλερί ή το eyeliner της παραδίπλα-tribute στη μακαρίτισσα την Amy. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά στο beachόμπαρο αποκλείεται να βρεις παιδιά να τσιρίζουν και να σου σπάνε τα νεύρα. Ακόμη ένα καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να κου-βαλάς τίποτα πέραν της πετσέτας και του αντηλιακού σου. Φτάνει να έχεις να πληρώσεις. Αν είσαι της άποψης πως στις διακοπές σου «γύρνεις τζιαι πίσω», μία είναι η λύση: beachόμπαρο ολέ!

Think globally, drink, eat, enjoy & buy locally by Πέγκυ Σπινέλη Θέλεις να μου πεις πως γύρισες όλη την Κύπρο; Πήγες στον Ακάμα, περπάτησες στο φαράγγι του Άβακα, είδες τις φωλιές των χελωνών στη Λάρα, έκανες βουτιά από το πλεούμενο στις Blue Lagoons, δοκίμασες camping στην Πόλη Χρυσο-χούς; Πήγες roadtrip στον Πύργο Τηλλυρίας; Πήγες σε κατασκηνωτικό χώρο στο Τρόοδος με φίλους μια Κυριακή για να ψήσετε, να φάτε και να θυμηθείτε τις παιδικές εκδρομές; Θες να μου πεις πως κανένα από τα ξενοδοχεία στην Κύπρο δεν πληροί τις πολύ υψηλές προδιαγραφές σου; Η διασκέδαση στη Λεμεσό, το Μακένζι ή την Αγία Νάπα σε κούρασαν και επιμένεις να πηγαίνεις εκτός; Τα «Κύπρια», ο «Φέγγαρος», το «Paradise Jazz Festival» στον Πωμό, το «Pafos Aphrodite Festival» και οι εκδηλώσεις στο Κούριο, δεν ικανοποιούν τις πολιτιστικές σου ανησυχίες. Περπάτησες παθκιά-παθκιά όλες τις παραλίες του νησιού και δεν έμεινε τίποτα να δεις; Αν ναι, τότε σημαίνει ότι έκανες τα πάντα και η Κύπρος δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα, οπότε είναι καιρός να πας έξω, να δεις καινούργια πράγματα και να αλλάξεις παραστάσεις. Αν όμως στην Κύπρο προτιμάς τον καναπέ και επιλέγεις τα μαγαζιά της μάζας, δεν έχεις δικαίωμα να σνομπάρεις, απορρίπτεις και κατηγορείς.

Επιλέγω εκτός Κύπρου προορισμούς by Βαρβάρα ΓεωργιάδουΔίλημμα κανένα. Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει μαζεύω το ταλαιπωρημένο μου ΕΙΝΑΙ και πάω κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Προορισμοί πολλοί και με αιτία. Το θέμα όμως δεν είναι το πού και το πώς αλλά το γιατί. Καλοκαίρι… τουτέστιν ταξίδι…. Οι λόγοι πολλοί. Κατ' αρχάς είμαι «φύσει και θέσει» φευγάτη. Αυτό το κλείνω εισιτήρια, ρίχνω σε μια βαλίτσα το υπόλοιπό μου είναι -δηλαδή ό,τι υπάρχει στην ντουλάπα, επειδή δεν μπορώ να αποφασίσω- και την κάνω για αεροδρόμιο, με φτιάχνει τρελά. Αυτά επί της διαδικασίας. Επί της ουσίας τώρα. Το να φύγεις μακριά από ό,τι σε παραπέμπει σε καθημερινότητα, ρουτίνα, δελτία ειδήσεων, Κύπριους πολιτικούς και πάει λέγοντας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να δεις τη ζωή σου αλλιώς. Να μηδενίσεις το έρμο το κοντέρ που τα έχει παίξει το τελευταίο διάστημα και να αφήσεις αυτό το άγνωστο του προορισμού να σε παρασύρει. Έτσι θα μπορέσεις να ξαναβρείς εκείνο το χαμένο σου εαυτό, απε-λευθερωμένο από τύπους και savoir vivre. Θα ξαναθυμηθείς τι πάει να πει cool και πόσο όμορφο είναι να τη βγάζεις με μαγιό και σαγιονάρα από το πρωί μέχρι το ξημέρωμα στο ελληνικό νησί. Θα καταλάβεις πόσο όμορφο είναι να βλέπεις το χρόνο να κυλά παρατηρώντας τους περαστικούς σε ένα από τα καφέ του Άμστερ-νταμ. Θα αισθανθείς ξανά τη μαγεία της τέχνης στους δρόμους της Βαρκελώνης. Θα ερωτευτείς για άλλη μια φορά τη Ρώμη και ό,τι προκύψει. Θα νιώσεις το δέος της Νέας Υόρκης φτιάχνοντας τη δική σου κινηματογραφική ιστορία. Και ύστερα, όταν θα επιστρέψεις στα εντός, γεμάτος εικόνες και συμφιλιωμένος με τον εαυτό σου, θα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα.

Λάρνακα και της φοινικιάς το γάλα by Βαλεντίνα Αλεξάνδρου Τι Μόντε Κάρλο, ποια Ριβιέρα, ποιο Μαϊάμι beach… Φινικούδες Λάρνακας ολάν! Under construction μεν και η πόλη άνω-κάτω, αλλά η «μπόμπα», μπόμπα! Λίγο πιο κάτω το Μακένζι. Και η «κουτσή» Μαρία βρίσκεται εκεί, είναι δυνατόν να λείπω εγώ; Μια περιοχή, πολλές επιλογές, όλα πάνω στη θάλασσα, με θέα το απέραντο γαλάζιο! Λίγο το 'χεις δηλαδή να απολαμβάνεις το mojito σου στα πιο hot spots, ακούγοντας super μουσική και με τα τεκνά να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σου; Να επισημάνουμε κιόλας πως όλα αυτά τα απολαμβάνεις σε χρόνο ντε-τε! Παρεό, σαγιονάρα, λίγη βενζίνη και έφτασες! Ξέχνα τα «ξιππασμένα» και τα «ξενέρωτα» που συναντούμε στις κοσμικές παραλίες των «high» περιοχών, όπου τα κρεβατάκια χρυσοπληρώνονται και για να ξεδιψάσεις πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία, ενώ το να φας μια μπουκιά φαγητό, θεωρείται απλώς απαγορευμένη επιθυμία, στη Λάρνακα δεν υπάρχουν! Με κόσμο, άνετο και πιο προσιτό, μπορείς να χαλαρώσεις και μαζί σου να χα-λαρώσει και η τσέπη σου! Πώς θα καταλάβεις δηλαδή καλοκαιράκι, αν δεν σε «χτυπήσουν κατακούτελα» η αλμύρα και η υγρασία αυτής της πόλης. Άντε βρε, και καλές μας διακοπές!

It's Napa, dude by Ανδριάνα ΧατζηαλεξάνδρουΔεν ξέρω πόσων χρονών είσαι, αλλά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα βρεις αυτό που ζητάς όποια ηλικία κι αν έχεις. Ας αρχίσουμε από τα βασικά: εκεί βρίσκονται οι ομορφότερες παραλίες μακράν! Ποια να συ-γκριθεί μαζί σου. Σίριουσλι ας πούμε, υπάρχει άνθρωπος που θα πει πως το Fig Tree, το Sunrise, ο Κόννος και η Μουζούρα δεν είναι ονειρεμένες παραλίες; Έλα τώρα! Αν δεν μπορείς την πολυκοσμία, πήγαινε καθη-μερινές. Μην πας Παρασκευοσαββατοκύριακα! Σόρι κιόλας που πολύς κόσμος αναγνωρίζει τις ομορφιές της περιοχής. Τι να τους κάνουμε δηλα-δή; Ας μιλήσουμε για τη διασκέδαση. Θέλεις να ξεσαλώσεις γιατί είσαι σε αυτή τη φάση της ζωής σου; Άνετα μπορείς να το κάνεις. Θέλεις να φας, να πιεις και να ξαποστάσεις; Υπάρχουν μια «φάουσα» μαγαζιά. Θέλεις να απομονωθείς, να διαλογιστείς, να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα παππού-δια, κι όμως σάψαλο, προσφέρεται και αυτή η υπηρεσία. Αν θέλεις να κά-νεις τα αθλήματά σου, τα wake σου, τα ski σου, σου έχω πολλές επιλογές. Αν θέλεις όμως να πιεις, σου έχω εγχώρια μπιρόνια, που θα μείνουν στο νου σου! Επιμένεις να πας αλλού. Γιατί; It’s Napa beach! Τα έχει όλα!

Page 10: City Free Press  369 16-29.08.2013

10 | CITY FREE PRESS

VS

VS

Πισίνα η αγαπημένη by Σύλια Ιωαννίδου Ναι, είμαι φαν της πισίνας και οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, κανένας δεν κάνει το «πιπί» του εκεί όπου κολυμπώ εγώ. Δεν είναι αυτός σημαντικός λόγος; Ξέρεις… εκείνους που βλέπεις να ξεμοναχιάζονται, τάχα μου και δήθεν ότι πάνε λίγο στα βα-θιά για να δουν αν «πατώνουν» και συγχρόνως ξαλαφρώνουν. Δεύτερον, στην πισίνα δεν πατάς αχινούς, δεν έχει πέτρες, μέδουσες, προφυλακτικά, μπουκάλια πλαστικά, φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Πας, βουτάς κυρία, δροσίζεσαι, βγαίνεις και ξαπλώνεις. Όλα καθαρά και σε τάξη. Τρίτον, δεν κολλά πάνω σου η άμμος και έτσι δεν λερώνεις και το αυτοκινητάκι σου με εκνευριστική άμμο που κολλάει στα πιο απίστευτα μέρη -βλέπε το εσωτερικό από το μπικίνι σου. Τέταρτο, δεν είσαι αναγκασμένος να βλέπεις τα ερωτευμένα ζευγαράκια να εκδη-λώνουν ποικιλοτρόπως τα αισθήματά τους και τις ξαναμμένες καλοκαιρινές ορέξεις τους. Πέμπτο, ξαπλώνεις, διαβάζεις στη σεζλόνγκ και σηκώνεις το χέρι απλώς για να παραγγείλει το Brandy Sour σου. Δεν χρειάζεται να σηκωθείς και να περιμέ-νεις στην ουρά για να πιεις ένα φραπέ «μπουγαδόνερο» στο πλαστικό. Έκτο, σε προσέχουν στην πισίνα. Για παράδειγμα, αν πας να πιεις λίγο νεράκι και βήξεις, ο ναυαγοσώστης είναι εκεί σε χρόνο dt. Έβδομο, στην πισίνα δεν θα έρθει κανείς να παίξει τίγκι-τόγκι ρακέτες, φρίσμπι, ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή ό,τι άλλο άθλημα θυμηθεί από τα νιάτα του! Δεν είναι παιδότοπος. Όγδοο, στην πισίνα έχεις Wi-Fi. Ποια παραλία σε συνδέει διαδικτυακά; Ένατο, έχεις δει στην πισίνα μπανάνα; Τζετ σκι; Ποδήλατο; Μόνο κανένα στρωματάκι και αυτό για χάζι.

Της ακροθαλασσιάς το πλάτσα-πλούτσα by Μαρίνος ΜαρίνουΓιατί θάλασσα και όχι πισίνα ε; Επειδή έχω μόνο 250 λέξεις θα σας πω επιγραμματικά: - Περιέχει ιώδιο, ως εκ τούτου, διευκολύνει την αναπνοή και ανοίγουν οι πνεύμονες.- Έχει μικρότερη συγκέντρωση μικροβίων. Για να μην υπάρχουν μικρόβια στην πισίνα την πατικώνουν χημικά. Αν ξεχαστείς και μείνεις στην πισίνα, πέραν της μιας ώρας, όταν βγεις θα φωσφο-ρίζεις!- Λόγω άνωσης, διευκολύνει το κολύμπι. Σε έπιασε μια κράμπα βρε παιδί μου, ξαπλώνεις τ’ ανάσκελα στη θάλασσα, επιπλέεις στην επιφάνεια και σου περνά. Στην πισίνα, βουλιάζεις σαν «βολίτζιν»!- Κάνεις απολέπιση με την άμμο. Spa treatments με λασπόλου-τρα, φύκια και αλατόνερο… δωρεάν! Όχι, θέλεις να σου πω πόσο θα σε χρέωναν αλλού; Καμιά 200 ευρώ. - Γνωρίζεις πολύ κόσμο. Βλέπεις πολύ κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι καλό, μπορεί να είναι και κακό, αναλόγως του πόσο εξω-στρεφής είσαι. Αλλά μια γνωριμία ποτέ δεν έβλαψε κανένα.- And last but not least, για να μπεις στην πισίνα πρέπει να διαβάσεις τα pool rules: κάντε απαραίτητα ένα ντους πριν μπείτε στην πισίνα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι ή αφρόλουτρο αν έχετε χρησιμοποιήσει αντηλιακό. Αν έχετε μακριά μαλλιά, φορέστε σκουφάκι ή πλέξτε τα σφιχτά. Μη γεμίζετε το στόμα σας νερό. Αποφύγετε τις βουτιές.Μην πίνετε. Μην παίζετε. Μη μιλάτε. Μη γελάτε.Άσε μας κουκλίτσα μου!

Κρασί ευφραίνει καρδίανby Πέγκυ Σπινέλη Οι Κύπριοι είναι οι αρχαιότεροι παραγωγοί κρασιού στον κόσμο. Το ήξερες; Μέχρι πρότινος, τα στοιχεία καταδείκνυαν ότι η παραγωγή κρασιού στην Κύπρο άρχισε γύρω στο 2000 π.Χ. Πρόσφατα, όμως, Ιταλοί αρχαιολόγοι που μελέτησαν αριθμό δοχείων, που είχαν ανασκαφεί το 1930 από τον Κύπριο αρχαιολόγο Πορφύριο Δίκαιο στον οικισμό της Ερήμης και φυλάγονταν σε κιβώτια στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία, ανακάλυψαν ότι στα εν λόγω δοχεία υπήρχαν ίχνη ταρταρικού οξέος, ενός βασικού συστατικού του κρασιού. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ηλικίας 5500 χρόνων δοχεία χρησιμοποιούνταν για το κρασί. Αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι παρήγαγαν κρασί πολύ πριν τους Αρχαίους Έλληνες, ίσως και κατά 1500 χρόνια νωρίτερα. Είμαστε οι πρώτοι. Δεν είμαστε ακόμη οι καλύτεροι, αλλά είμαστε πολυβραβευμένοι. Έχουμε φθηνά, έχουμε και ακριβά. Έχουμε καλά, έχουμε και εξαιρετικά. Έχουμε λευκά, ροζέ και κόκκινα. Έχουμε γηγενείς ποικιλίες, αλλά καλλιεργούμε κι άλλες. Ενισχύουμε κυπριακές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν κυπριακά προϊόντα. Και ακόμα έχεις δίλημμα; Δεν πειράζει, έχω καμιά δεκαριά επιχειρήματα ακόμη: Οινοποιείο Κυπερούντας, Κτήμα Αργυρίδη, Κτήμα Βλασίδη, Κολιός, Κτήμα Χατζηάντωνα, Ζαμπάρτας, Βασιλικό, Καμαντέρενα, Τσιάκκας, Φικάρδος.

It’s beer o’clock by Μιχάλης Μιχαηλίδης Ούζο ή μπίρα; Κρασί ή ούζο; Μπίρα ή κρασί; Πολλά και βασανιστικά τα διλήμματα του καλοκαιριού. Το ούζο ταιριάζει πολύ με το ψαράκι. Το κρασάκι, πάλι, θέλει παρέα και ατμόσφαιρα. Σε πρακτικό επίπεδο όμως, η μπίρα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό. Με μπίρες γεμίζεις την παγωνιέρα σαν πας στην παραλία, αφού πολύ πιο εύκολα τις κάνεις «share» με την παρέα, ενώ ούτε ποτήρια χρειάζεσαι, ούτε πάγο, ούτε γέμισμα και ξαναγέμισμα. Άσε που έχω την εντύπωση ότι ο οργανισμός αποβάλλει την μπίρα πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο ποτό -δεν ξέρω αν αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, στην περίπτωσή μου όμως «δουλεύει» μια χαρά. Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ότι μέθυσε πίνοντας μπίρες. Το πολύ-πολύ να σε «κτυπήσει» ο ήλιος κατακούτελα και να θες να το βαράς στον τοίχο. Μέχρι εκεί όμως. Εξ ου και κατά τη διάρκεια κατανάλωσης μπίρας, καλό θα είναι να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο. Μην πεις, για παράδειγμα, «κάτσε να πιω 2-3 μπίρες πριν αρχίσουμε τις ρακέτες». Όχι… Επίσης, απόφευγε να πίνεις μπίρα που δεν είναι παγωμένη. Πηγαίνοντας σε εστιατόριο, ζήτα από το σερβιτόρο να σου φέρνει ό,τι πιο παγωμένο υπάρχει στο ψυγείο. Πολλές φορές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τη λέξη «τσακρίν» για να επικοινωνήσεις σωστά την επιθυμία σου. Κι αν η μπίρα είναι ζεστή, ζήτησε από το σερβιτόρο να σου φέρει ένα καθαρό ποτήρι, γέμισέ το και κέρασέ τον ρωτώντας τον τι θα έκανε αυτός αν βρισκόταν στη θέση σου και του έφερναν σε μαγαζί να πιει μια τέτοια μπίρα. Μην ντραπείς. Η μέθοδος αυτή δουλεύει πολύ. Σίγουρα θα ακούσεις τη δικαιολογία «έχουμε πρόβλημα με τα ψυγεία μας», τουλάχιστον όμως θα νιώθεις καλά γνωρίζοντας ότι έκανες το καθήκον σου σαν πελάτης που πληρώνει και απαιτεί να μην τον πιάνουν κορόιδο. Πάντως, αν πετύχεις την μπίρα στο πάγωμά της, τύφλα να ‘χουν όλα τα mojitos και τα caipirinha του κόσμου. Ξανθιές, άσπρες, κόκκινες και μαύρες από όλο τον κόσμο, αλλά και μπίρες κυπριακές όπως η Leon, η ΚΕΟ, η Carlsberg και η Prime, που αναμφισβήτητα θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κυπριακό τραπέζι, ψυγείο ή παγωνιέρα. Ειδικά το καλοκαίρι!

Page 11: City Free Press  369 16-29.08.2013

VS

CITY FREE PRESS | 11

VS Βεράντα J’ ADORE by Πόπη Βακή Βέρο καλοκαιρινό -το καθισιό- στη βεράντα! Δεν το συζητώ! Εποπτεύεις τους γείτονες, τους πε-ραστικούς, τη σελήνη και το σύμπαν -αναλόγως διαθέσεως και προθέσεως- και τα απολαμβά-νεις. Ενώ, μέσα στο δωμάτιο, μόνος με το κλιμα-τιστικό, μόνο το ταβάνι και τα «τσακρίσματα» του τοίχου αγναντεύεις! Τι στο καλό; Λοιπόν, «αγαπώ βεράντα». Ειδικά, μιας ανωγείου κατοικίας. Έχει την καλύτερη θέαση των πάντων. Επιπλέον, το αεράκι μπορεί να περάσει «πόλα-σέλα» και να σε φρεσκάρει από όλες τις «πάντες»! Άσε που τα κουνούπια αραιώνουν τις πτήσεις τους στα άνωθεν στρώματα και οι περαστικοί, απλώς δεν σε παίρνουν χαμπάρι. Προνομιακότατη, σου λέω, η βεράντα upstairs. Όσο για την κλασική βεραντούλα-μια σταλιά, 2Χ3, σου δίνει άλλα πλεονεκτήματα, πιο πρακτικά και πιο ρομαντικά. Πρώτον, είναι από μόνη της μια χαριτωμένη εικόνα. Δεύτερον, αποτελεί έναν σούπερ διαδρα-στικό χώρο. Αν σε δει ο δίπλα ή ο απέναντι, μια κουβέντα θα την κάνεις. Τρίτον, σε αναγκάζει να τη διακοσμείς όμορφα κι έτσι να τη ζεις όμορφα (βλέπε γλαστροειδή και καμπανούλες). Τέταρτον, είναι εύκολη στο καθάρισμα. Ένα νερό, «σιω-νοτό», και καθάρισε(ς)! Πέμπτον, έχεις άμεση επαφή με τη γύρω φύση, άρα δεν είσαι εκτός, ενώ παραμένεις εντός!

Air Condition by Tipster Δεν θέλω να με παρεξηγήσετε. Φυσικά και απολαμβάνω τις ερωτικές συνευρέσεις στα όρη και τα παραρά, αλλά το καλοκαίρι, το sex περιορίζεται χωροταξικά σε τόπους όπου είτε υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο (θάλασσα, πισίνα, ντουζιέρα) είτε υπάρχει κλιματισμός. Αν είσαι αθλητής επιδόσεων, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και επικίνδυνο, να επιδιώκεις τα επιθυμητά αποτελέσματα υπό συνθήκες καύσωνα, υγρασίας και άπνοιας. Ενδεχομένως η αντίληψή μου αυτή, να οφείλεται στο ότι είμαι Καλαμαρού και μοιάζω Σουηδή, αλλά δεν την αντέχω τη ζέστη! Βεβαίως, το να κάθεσαι στη βεράντα δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα συ-νουσιαστείς, αλλά αν είχες την ευκαιρία και την κατάλληλη θερμοκρασία, δεν θα το έπραττες; Αφήνοντας στην άκρη την ερωτική διάθεση και επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα πρακτικά ζητήματα, επισημαίνω πως με κλειστά τα παρά-θυρα και το air condition ανοιχτό, θωρακίζεις το σπίτι από κατσαρίδες, αράχνες, κουνούπια, σαυρίτσες και λοιπά ζωντανά -τα οποία αγαπού-με γιατί είναι του Θεού, αλλά δεν τα θέλουμε και «έσσω» μας!

VS

Bikini ΝΑ… ΠΟΙΚΙΛΕΙby Πόπη Ι. Βακή «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini». Ναι, ναι, το μικρό «ένδυμα» της παραλίας -το λατρεμένο ντε-πιες- θα είναι πάντα ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού! Ας είναι καλά ο Γάλλος μηχανικός Louis Reard που το λάνσαρε τον Ιούλη του ‘46, στο Παρίσι. Και είμαι ξεκάθαρη. Ούτε ολόσωμο ούτε μονοκίνι. Επιμένω στο κλασικό, αγαπημένο μπικίνι. Και μην ακούω τσίτσιδο λουκ και γυμνισμό! Μπλιάχ! Ακόμα και η Εύα, μ’ ένα φύλλο συκής γυρόφερνε τον Αδάμ! Κι επιπλέον, ας το δούμε και με μια άλλη προοπτική. Αναδεικνύει με τσαχπινιά τις καμπύλες σου, τονίζει ή κρύβει περίτεχνα τα οπίσθιά σου και προωθεί τα μπαλκόνια σου! Είναι το υφασμάτινο… τατουάζ σου! Άλλο να επεμβαίνει ένα haute couture στο στήθος και στ’ άλλα επίμαχα σημεία, κι άλλο να παραμένουν στεγνά κι εκτεθειμένα προς τέρψιν οφθαλμών. Αφού το ξέρεις το παιχνίδι… Είναι πιο σέξι να τα κρύβεις και ν’ αφήνεις τη φαντασία του να οργιάζει! Είναι γεγονός! Τέλος, πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι ένα μπικίνι, με το κατάλληλο αντηλιακό, μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου στην προσωπική σου υγιεινή. Αν σου κάνει κέφι, κάτσε τσίτσιδη στην άμμο! Μήπως, θέλεις να το ξανασκεφτείς;

Feel Free, Feel the Nature by Κλεάνθης Κλεάνθους Οκ, προτού μπεις στη διαδικασία να με λιθοβολήσεις και να με πεις έκφυλο, επιδειξία και Παζολινικό, θέλω να σου θυμίσω ότι κι εσύ τσίτσιδος γεννήθηκες-και όχι με μποξεράκι, άρα η γύμνια είναι στη φύση σου! Προς Θεού, ο γυμνισμός δεν έχει να κάνει με την ηδονοβλεψία, ούτε γιατί γουστάρεις να βλέπεις τα «αποτέτοια» των άλλων, αλλά γιατί σου αρέσει να νιώθεις ελεύθερος. Ξέρεις πώς είναι να κολυμπάς στα βαθιά και το «εργαλείο» σου να κινείται ξέγνοιαστο κι ανέμελο μέσα στο νερό; Όνειρο! Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. Κι ύστερα να σου πω; Οικονομική κρίση έχουμε, λεφτά δεν έχουμε, πού να τρέχεις τώρα να αγοράζεις μαγιό; Ένα έξοδο λιγότερο βρε αδελφέ! Γιατί το άλλο; Γλιτώνεις και από αυτές τις αντιαισθητικές λευκές γραμμές που σου χαλούν το υπέροχό σου μαύρισμα και σε περιορίζουν μετά στο ντύσιμό σου. Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, ένα μεγάλο συν για μένα, είναι ότι στις παραλίες γυμνιστών επικρατεί μια μη στημένη φιλοσοφία, μια γαλήνη, μια γλυκιά ηρεμία-ακριβώς αυτό που αποζητώ όταν κάνω τις εξορμήσεις μου σε εναλλακτικά/μη οργανωμένα μέρη για μπάνιο. Ούτε ρακέτες, ούτε τα γνωστά «φεττόνια» να κάνουν πασαρέλα μπροστά μου (υπενθυμίζοντάς μου ότι δεν θα γίνω ποτέ έτσι), ούτε τα χαζο-hits της εποχής από ανίδεους DJs να μου τρυπούν τα τύμπανα, ούτε ένα τσούρμο «μούλικα» να τρέχουν πέρα-δώθε με τα κουβαδάκια τους και να μου σπάνε τα νεύρα με τις τσιρίδες τους! Χρήσιμη πληροφορία: Στην Κύπρο τις πιο γνωστές παραλίες γυμνιστών θα βρεις στην Ακτή του Κυ-βερνήτη (Governor’s Beach), στην παραλία του Πισσουρίου (κοντά στο ξενοδοχείο Columbia), στην Αγία Νάπα (κοντά στην παραλία Άμμος τους Καμπούρη) και στις Θαλασσινές Σπηλιές (Sea Caves) στην Πάφο.

Σαν τη Λεμεσό εν έσιει by Πέγκυ Σπινέλη Αγαπώ Λεμεσό. Αγαπώ γιατί ο κόσμος εκεί είναι έξω καρδιά. Γιατί βγαίνουν για να διασκεδάσουν. Γιατί χορεύουν. Γιατί δεν είναι μίζεροι. Γιατί είναι στον κόσμο τους. Γιατί τους «ποτίζουν» τσαμπουκά από μικρούς. Γιατί αγαπούν την πόλη τους και την προσέχουν. Επενδύουν σε αυτήν και την ομορφαίνουν. Γιατί μπορεί να μην έχουν τις καλύτερες παραλίες, αλλά έχουν εξαιρετικά beachόμπαρα. Γιατί έχουν εστιατόρια, έχουν ταβέρνες, έχουν ψαροταβέρνες, έχουν bars, έχουν clubs και στα μπουζούκια γίνεται το «έλα να δεις». Αγαπώ Λεμεσό γιατί μου δημιουργεί το δίλημμα: Ριάλτο, Κηποθέατρο ή Κούριο για την ίδια νύχτα. Αγαπώ, γιατί είκοσι λεπτά μακριά είμαι στο Όμοδος και τα πίνω στου «Κυρ-Γιάννη» ή στα Λεύκαρα, στο Βουνί ή στη Βάσα. Προτιμώ Λεμεσό γιατί τα μαγαζιά είναι ακόμη ανοιχτά, για να στεγάζουν νέους. Γιατί θα πιω, θα χορέψω και θα ξενυχτήσω. Σαν τη Λεμεσό εν έσιει, γιατί η Λεμεσός μου θυμίζει τα ομορφότερα, τα καλύτερα και τα πιο αισιόδοξα.

Πάφος, φίλε! Εγγύηση… by Γιώτα ΕυθυμίουΠαρόλο που εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία ζω στην πρωτεύουσα, κάθε απόγευμα αυθόρμητα γυρνώ να κοιτάξω τον ήλιο -σαν από παλιά συνήθεια- και μεταφέρομαι νοερά στη δυτική πλευρά αυτού του νησιού, στην Πάφο, που εκείνη τη στιγμή χάνεται μέσα στο υπέροχο πορτοκαλί φως του ηλιοβασιλέματος. Σαν βρεθείς στις Θαλασσινές Σπηλιές νωρίς το απόγευμα, τα γαλαζοπράσινα νερά θα σε μαγέψουν. Αν δοκιμάσεις να βουτήξεις από ψηλά, από τους ολόλευκους βράχους, θα νιώσεις πως η ζωή είναι όμορφη κι αξίζει να τη ζεις. Αν έχεις ακόμα μια μέρα στην πόλη της Αφροδίτης, μην τη σπαταλήσεις, κάνε απλώς τη διαδρομή από Πέγεια προς Κάθικα φτάνοντας μέχρι το Λατσί. Η παραλία του Γιαννάκη είναι για μένα ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη για να περάσεις τη μέρα σου (και πολλές μέρες αν το θελήσεις) χαλαρά. Τα χαλικάκια σε συνδυασμό με το πράσινο και τη γαλανή θάλασσα, δεν θα σου αφήνουν, άλλωστε, καμιά άλλη επιλογή! Το απόγευμα πάρε το κανό σου ή ενοικίασε ένα και τράβα κουπί για τα βαθιά… η θέα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό σου. Τα ίδια και καλύτερα ισχύουν αν πας βαρκάδα μέχρι το Blue Lagoon, αν κάνεις τη διαδρομή μέχρι τον Παχύαμμο σταθμεύοντας στο λιμανάκι του Πωμού και την παραλία πίσω από αυτό. Δεν θα σου πω πού να φας ή πού να πιεις ή πού να διασκεδάσεις… σου λέω απλώς να ψάξεις στα χωριουδάκια για ταβερνούλες και καφενεδάκια. Λοιπόν, αν ακόμα το σκέφτεσαι… δεν θέλω να σε πείσω.

Page 12: City Free Press  369 16-29.08.2013

γράφει η Αμάντα Αγκαστινιώτου

12 | CITY FREE PRESS

Yoga oN

The Beach

Πάντά ήξερά ότι διΠλά στό κύμά ύΠάρχει μιά ωράιά ενεργειά, μόνό Πόύ δεν ήξερά Πωσ νά τήν άφόμόιωσω με τόν κάλύτερό τρό-Πό. μεχρι Πόύ άκόύ-σά γιά yoga on the beach. δάσκάλόι Πάντωσ ύΠάρχόύν κάι δικάιόλόγιά γιά άΠράξιά κάμιά…

Page 13: City Free Press  369 16-29.08.2013

CITY FREE PRESS | 13

Mike LytrasΟ Mike Lytras ασχολείται με τη γιόγκα εδώ και έξι χρόνια. Διδάσκει στις παραλίες της Λάρνακας Αshtanga Υoga, Ηatha Υoga, Power Yoga, Flow και Vinyasa Yoga. «Το θέμα με τη γιόγκα δεν είναι τι θα σου προσφέρει, αλλά τι θα σου στερήσει. Τι είναι αυτό που σε μπλοκάρει, σε πιέζει και σου προκαλεί άγχος; Αυτά θα σου στερήσει η γιόγκα. Αυτό που σου προκαλεί πονοκέφαλο, αυτό που σε κρατά ξύπνιο το βράδυ, τα σημεία στο σώμα σου που προσπαθείς να καλύψεις με ρούχα και αποφεύγεις να κοιτάς, τον εγωισμό και την περηφάνια, τη λύπη και την υπερένταση. Αυτό θα σου πάρει και το κάνει στον κάθε έναν διαφορετικά. Το πιο μαγικό όμως είναι ότι τα οφέλη από τη γιόγκα γίνονται μόνιμα και σε αλλάζει, σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου» μας λέει ο Mike και μας καλεί να το επιβεβαιώσουμε. Πιστεύει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με τη γιόγκα. «Δεν χρειάζε-ται να είσαι γυμνασμένος ή ευλύγιστος. Δεν χρειάζεται να ισορροπείς στο ένα χέρι με τα πόδια στον αέρα για να κάνεις γιόγκα! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το σώμα σου και το μυαλό σου».Απολαμβάνει τη γιόγκα στην παραλία καθώς εκεί «έρχεσαι σε επαφή με την ‘ωμή’ ενέργεια της θάλασσας. Οι αισθήσεις είναι πιο οξυμμένες, ο ήχος των κυμάτων και η επικέντρωση σε αυτά, σε βάζει σε πιο βαθύ διαλογισμό. Η υφή και η μορφολογία της άμμου αλλάζουν τελείως τις πόζες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την πρακτική σε έναν κλειστό χώρο. Η αλλαγή είναι πιο εμφανής στην ψυχολογία, γιατί νιώθεις πολύ πιο τονωμένος. Και μην ξεχνάς ότι μετά το μάθημα μπορείς να πέσεις κατευθείαν στο νερό!». Όσον αφορά στις παθήσεις, ο Mike μάς εξηγεί πως η γιόγκα δρα ως επί το πλείστον καταλυτικά και ευεργετικά. Για την κάθε πάθηση υπάρχουν κάποιες asanas (πόζες) που είναι θεραπευτικές και κάποιες που είναι επιζήμιες. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός προγράμματος με asanes που δρουν θετικά στο σώμα και την πάθηση. Το iyengar yoga είναι εξειδικευμένο σε παθήσεις και τραυματισμούς και θεωρείται ως το πιο θερα-πευτικό είδος. Για τις εγκυμονούσες δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνουν πρακτική, αφού υπάρχουν προγράμματα ειδικά για αυτές. Η γιόγκα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τη μητέρα και για το έμβρυο. Ακόμα και ο τοκετός γίνεται πολύ πιο εύκολος για μια γυναίκα που έχει κάνει πρακτική γιόγκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της. Πληροφορίες: Facebook/Mike Lytras/e-mail: [email protected]

Άντρια ΚυριάΚουΗ Άντρια Κυριάκου κάνει γιόγκα εδώ και έξι χρόνια και διδάσκει από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, στις παραλίες της Λάρνακας, Hatha Yoga, Flow Yoga και Ashtanga Yoga. Πιστεύει ότι αυτό που κάνει τη γιόγκα να ξεχωρίζει από άλλα είδη εκγύμνασης, είναι ότι «η γιόγκα σού μαθαίνει να ενώνεις σώμα και πνεύμα για την απόλυτη γαλήνη!», όπως λέει χαρακτηριστικά. Στην παραλία «προσωπικά προτιμώ τη Hatha Yoga, γιατί είναι πιο εύκολη στην εκτέλεσή της και δεν απαιτεί ιδιαίτε-ρη προσήλωση στο δάσκαλο και έτσι ο ασκούμενος μπορεί να απολαύσει το όμορφο περιβάλλον γύρω του».Η διαφορά ανάμεσα στην πρακτική της γιόγκα σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο έγκειται στις ενέργειες και την ποιότητα οξυγόνου. Όπως μας εξηγεί «σε ανοιχτό χώρο μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ενέργειες από τη θάλασσα, τον αέρα, τον ήλιο και γενικότερα τη φύση. Αυτές οι ενέργειες λειτουργούν σαν θεραπευτική αύρα για το σώμα και το μυαλό». «Για κάποιον που ασκείται μέσω της γιόγκα για πολύ καιρό, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον εσωτερι-κό κόσμο όπου και να είναι, σε όποιο περιβάλλον κι αν είναι. Για τους πιο αρχάριους, η ύπαιθρος βοηθά καλύτερα να συμβεί αυτό. Επισημαίνει όμως και τη διαφορά βουνού και θάλασσας λέγοντας ότι στο βουνό υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας λόγω της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου. Έτσι υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην αντοχή και το αναπνευ-στικό σύστημα. «Μπορεί η θάλασσα να προσφέρει ωραίο σκηνικό αλλά πολλές φορές είναι και ο πιο θορυβώδης τόπος. Σκεφτείτε μόνο, παιδιά σκυλιά, μουσική, ταχύπλοα και όχι μόνο». Η καλύτερη ώρα για γιόγκα στην παραλία είναι κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου. «Όχι μόνο λόγω θερμοκρασίας, αλλά και επειδή έχουμε την ευκαιρία να ευχα-ριστήσουμε τον ήλιο για την ενέργεια και τη ζωή που μας πρόσφερε ακόμα μια μέρα!». Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πετσέτα θαλάσ-σης ή το κρεβατάκι της γιόγκα. Τη μουσική την παρέχει η φύση.

Πληροφορίες: Facebook/Andria Kyriakou/e-mail: [email protected]

Yoga oN

The Beach

Φω

τογρ

αφία

Μιχ

άλης

Κυπ

ριαν

ού

Page 14: City Free Press  369 16-29.08.2013

14 | CITY FREE PRESS

Έλενα Κωνστάντινιδου Η Έλενα Κωνσταντινίδου ασχολείται με τη γιόγκα από το 2001. Είναι η μοναδική στην Κύπρο που διδάσκει Power Yoga πάνω σε σανίδα SUP (Stand Up Paddle Board/Σανίδα για όρθια κωπηλασία), μέσα στη θάλασσα. Τα μαθήματά της που ξεκινούν από το Μάιο και διαρκούν μέχρι τέλη Οκτωβρίου γίνονται στη Λάρνακα. Ο λόγος που επέλεξε το Power Yoga, το οποίο πηγάζει από το Ashtanga Vinyasa Yoga είναι όπως μας είπε, γιατί «προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, ευλυγισία, υπάρχει διαρκής κίνηση, ενώ σε οδηγεί με τέτοιο τρόπο βαθιά μέσα σου, που ανακαλύπτεις απίστευτα πράγματα για τον εαυτό σου». Είναι δεκάδες οι παραλλαγές της γιόγκα, μας λέει, αλλά όλες έχουν έναν κοινό στόχο: την πνευματική ανάπτυξη, εναρμονισμένη με τη χαλινα-γώγηση του μυαλού και την υγεία του σώματος σε όλα τα επίπεδα. Τονίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει γιόγκα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας της Ashtanga Vinyasa Yoga, Sri K. Patthabi Jois, είχε πει: ‘Όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα, μόνο οι οκνηροί δεν μπορούν’». Για παθήσεις και προβλήματα υγείας, συμπληρώνει, υπάρχει και η θεραπευτική γιόγκα, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της πάθησης ή του προβλήματος υγείας με συγκεκριμένες ασκήσεις. Για τις εγκυμονούσες υπάρχει το Prenatal Yoga όπου επίσης υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις, οι οποίες βοηθούν την εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού και της ανάρρωσης.Πιστεύει ότι η γιόγκα είναι μια εντελώς εσωτερική διαδικασία. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής μας, μπαίνουμε όλο και βαθύτερα μέσα μας. Η διαφορά τού να κάνουμε γιόγκα στη φύση είναι ότι έχουμε και όλα τα οφέλη που αυτή προσφέρει (καθαρός αέρας κ.λπ.), οπόταν αυτό σίγουρα βοηθά στο να ενισχυθεί το αίσθημα της ευζωίας και της χαλάρωσης».Τέλος, η Έλενα μάς επισημαίνει μερικά από τα πολλά οφέλη της γιόγκα, όπως ότι βελτιώνει το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνει τη δύναμη και την ευλυγισία, διορθώνει τη στάση του σώματος, αποτοξινώνει και κα-θαρίζει τον οργανισμό, αποβάλλει χρόνιες μυϊκές εντάσεις, σπασμούς και μειώνει τους πόνους, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει το άγχος, εξαλείφει την αρνητικότητα από το νου και καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη δημιουργικό-τητα, αυξάνει την αυτοσυνείδηση, τη θέληση, την αυτοκυριαρχία, τη λογική, την υπευθυνότητα και την ηθική δύναμη.

Πληροφορίες: τηλ. 99527079.

σύλβια ΚωνστάντινιδουΗ Σύλβια Κωνσταντινίδου ασχολείται με τη γιόγκα 13 χρόνια. Διδάσκει εδώ και περίπου έξι χρόνια, κυρίως Hatha Yoga, ενώ την ενδιαφέρει και η Kundalini Yoga, όπως και η Acro Yoga για ζευγάρια. Το πεδίο δράσης της τα καλοκαίρια είναι οι παραλίες της Λεμεσού. Υπάρχουν υπέρ και κατά, όσον αφορά στην τοποθεσία όπου γίνεται η γιόγκα, όπως μας εξηγεί η Σύλβια. Αν γίνεται σε εσωτερικό χώρο, τότε εξαρτάται από το πώς είναι αυτός ο χώρος. Στο στούντιό της «επιστρατεύει» κεριά, χαλαρωτική μουσική, αρωματικά και προσπαθεί να έχει τα μεγάλα παράθυρα όσο το δυνατόν ανοικτά. Έχει επίσης και ένα δεντράκι μέσα στο χώρο της καθώς και δέντρα στον εξωτερικό χώρο, που δημιουργούν ένα ωραίο και ευχάριστο περιβάλλον. Από την άλλη, υπάρχουν εξωτερικοί χώροι που μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλοι για γιόγκα λόγω θορύβου, μόλυνσης του αέρα και σκόνης. Ωστόσο, πιστεύει, ότι εφόσον η γιόγκα έχει να κάνει με την αρμονία που βρίσκεις στον εσωτερικό σου κόσμο, η εξάσκηση στη φύση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική. Επιπλέον ένα μειονέκτημα, όσον αφορά στους εσω-τερικούς χώρους, είναι ότι μας περιβάλλει η τεχνολογία, τα τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και τα κομπιούτερ, τα οποία συχνά προκαλούν στρες. Είτε βουνό είτε θάλασσα οι διαφορές είναι μικρές. Μόνο που σε μεγάλα υψόμετρα μπορεί να υπάρχει διαφορά στην πίεση και το οξυγόνο, μας λέει η Σύλβια, ενώ και το έδαφος μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγο-ντας όσον αφορά στην άσκηση στο βουνό. Η γιόγκα μπορεί μεν να απευθύνεται στον καθένα, και οι δάσκαλοι να επιλέγουν πάντα ήσυχες ώρες και ήσυχες παραλίες, ωστόσο η Σύλβια μάς σκιαγραφεί το προφίλ του ατόμου που κάνει γιόγκα στην παραλία: αγαπά τη φύση, δεν ντρέπεται, και δεν αποσπάται η προσοχή του εύκολα. Αν και στόχος της γιόγκα είναι η εσωτερική γαλήνη, όπου οι εξωτερικοί παράγοντες δεν μπορούν να μας ενοχλήσουν. Εκτός από το όφελος που έχει για τον εαυτό του κάποιος που συμμετέχει στα μαθήματά της στην παραλία, παράλληλα προ-σφέρει για φιλανθρωπικό σκοπό. Μέρος ή όλα τα έσοδα από τα μαθήματα προσφέρονται για τη φροντίδα εγκαταλελειμμένων ή και κακοποιημένων ζώων.

Πληροφορίες: τηλ. 99888892, site: [email protected], Facebook/The Surya Yoga Studio & FB Beach Yoga- Limassol.

Φω

τογρ

αφία

Μαρ

ία Χ

ρυσο

στόμ

ου

Page 15: City Free Press  369 16-29.08.2013

Oθονημουσικήφτου και βγαινωκουΖιΝΑψωνιαΤΑξιδιΣΕ ΕιΔα εξω

Armin VAn Buuren VS SteVe AokiΤην ίδια ακριβώς μέρα, την ίδια ώρα και σε δύο spots που βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά το ένα από άλλο, θα εμφανιστούν δυο σπουδαίοι DJs. Συγκεκριμένα, στις Φοινι-κούδες θα παίζει ο «ιπτάμενος» Ολλανδός της trance, ο Νo1 DJ στον κόσμο Armin Van Buuren, ενώ πίσω από τα decks του «Silly» θα βρίσκεται ο «τρελός» Steve Aoki, ο Ιάπω-νας DJ που έχει ως βάση του Μαϊάμι. Βλέπε Μουσική σελ. 18.

Page 16: City Free Press  369 16-29.08.2013

18/8, FireBeAtZ & mArtin GArriXΌλο και πιο hot γίνονται οι Κυριακές στο «Guaba Beach Bar» στη Λεμεσό, όπου οι πιο γνωστοί και καταξιωμένοι DJs αναλαμβάνουν να μας ξεση-κώνουν με τις μουσικές τους. Αυτό θα γίνει και την Κυριακή, 18 Αυγούστου, οπότε θα χορέψουμε σε τρελούς ρυθμούς με τις επιλογές γνωστών DJs, όπως οι Martin Garrix και Firebeatz, οι οποίοι θα αναλάβουν τα decks και ταυτόχρονα να εκτοξεύσουν τη διάθεσή μας στα ύψη! Το πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «Guaba Animals Meet Malochico Animals», θα ξεκινήσει στις 12.00, με το Creole Beach Party. Στις 16.00 τα decks θα αναλάβει ο DJ Alex Cle, στις 17.00 τα ηνία θα πάρει ο Martin Garrix ενώ στις 19.00, τα decks θα αναλάβουν oι Firebeat. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Πλη-ροφορίες και κρατήσεις, τηλ. 96682865. Α.Α.

21/8 2ο Ι FeeL GooD PArtYΤο 2ο «Ι Feel Good Party» είναι γεγονός! Θα γίνει αυτή τη φορά κάτω από τη μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου, στις 21/8. Γι' αυτό το λόγο, το σλόγκαν του party, που διοργανώνει το Pure Colour & Mind Coaching, είναι «I feel good under August's Silvery Moon». Θα γίνει στο ξενοδοχείο Thalassa, στην Ακτή Κυβερνήτη, και θα έχει ως κεντρικό θέμα τη θάλασσα. Τραγούδια θα ερμηνεύσει η Άννα Αριστείδου. Πληρ.: 99616773, 99312822. Α.Α.

16/8 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΩΝΑΣΤο 41ο Φεστιβάλ Άλωνας άρχισε ήδη από τις 5 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του μήνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρασκευή, 16 Αυγούστου παρουσίαση τεχνιτών παραδοσιακών επαγγελμάτων στις 17.00, ενώ στις 18.30 θα δεις το «Άλωνα έχεις ταλέντο». Το Σάββατο, 17 Αυγούστου, στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί λαϊκό πανηγύρι με φαγητό, μουσική, χορό, τραγούδι και face painting, και την Κυριακή, 18 Αυγούστου στις 19.00 τα εγκαί-

νια του κοινοτικού κτιρίου Άλωνας. Πληροφορίες 22512200/ www.alona.org.cy. Α.Α

16/8, SCArABeo oPen 2013Καλοκαίρι χωρίς beach volley, δεν γίνεται. Έτσι, από τις 16 μέχρι και τις 18 Αυγούστου, στο «Scarabeo Beach Bar» στον Πρωταρά, μπορείς να παρακο-λουθήσεις το «Scarabeo Open 2013», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ). Τον τίτλο του πρωταθλητή διεκδικούν παίχτες στις κατηγορίες Εφήβων και Νεανίδων. Παράλληλα, όμως, θα διεξαχθεί και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Βετεράνων καθώς και οι αγώνες Ερασιτεχνών και Επιλέκτων. Βετεράνοι και ερασιτέχνες θα παίξουν «τρεις εναντίον τριών». Το event, θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο πάρτι. Πληρ.: 99542994, Facebook/Scarabeoopen. A.A.

17/8, ΞΑΡΚΗΣ Με αφορμή το project «Ξαρκής», οργανώνεται ένα φεστιβάλ στις 17 και 18 Αύγουστου στο χωριό Άρσος, στη Λεμεσό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα απολαύσεις ζωντανή μουσική και μπορείς αν θέλεις να παρακολουθήσεις μια σειρά από ομαδικά, σύγχρονα και παραδοσι-ακά εργαστήρια σχεδιασμού. Τα εργαστήρια (ετοιμασία ψωμιού με προζύμι, κατασκευή «πιθκιαβλιού», κατασκευή κυπριακών σουβε-νίρ, απόσταξη με βότανα, κατασκευή φιγού-ρα Καραγκιόζη κ.ά.) θα πραγματοποιούνται πρωτίστως από Κύπριους σχεδιαστές, εκπαι-δευτικούς και τεχνίτες. Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει οργανωμένη κατασκήνωση, με φαγητό και ποτό. Επίσης μάθε ότι μπορείς να λάβεις μέρος στην κατασκήνωση χωρίς να συμμετάσχεις στα εργαστήρια. Πληροφορίες: 97676011, Facebook/Ksarkis. Α.Α.

φτου και βγαινω 16 | CITY FREE PRESS

Page 17: City Free Press  369 16-29.08.2013

CITY FREE PRESS | 17

17/8 ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥΗ Ελληνίδα παρουσιάστρια, δημοσιογράφος, στιχουργός, ραδιοφωνική παραγωγός, DJ και προσφάτως και συγγραφέας, Ναταλία Γερμανού, με καλοκαιρινή διάθεση και αστείρευτο κέφι αναλαμβάνει ρόλο DJ και ταυτόχρονα να μας ξεσηκώσει, να μας ανεβάσει και να μας διασκεδάσει με τις μουσικές της επιλογές, σε ένα ακόμα ξέφρενο πάρτι στο καλοκαιρινό «Alati by the sea». Άλλωστε τα sets της στο απόλυτο hot spot του Πρωταρά, έχουν γίνει πλέον θεσμός, από την άποψη ότι κάθε καλοκαίρι προγραμ-ματίζει σίγουρα μια εμφάνιση εκεί! Πληρ. 23833740. Μ.Α.

Page 18: City Free Press  369 16-29.08.2013

ΑΤΖΕΝΤΑ liveΠαΡαΣκΕυΗ 16/8 X-CUE Ροκ συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Πολιτισμού Μάριον-Αρσινοή 2013». Προαύλιο Δημαρχείου, Πόλη Χρυσοχούς, επ. Πάφου, 21.00, είσοδος ελεύθερη. VegasBreeze Summer Club, Λεμεσός. Πληρ. 70005868.Σαββατο 17/8 Στέλλα Γεωργιάδου Για λίγα μόνο Σάββατα (ισχύει και για το Σάβ-βατο 24/8), κάτω από τ' αστέρια, στην αυλή με τις πορτοκαλιές, με φαγητό και ποτό. Μαζί της ο Νικόλας Σαββίδης και οι Γιάννης Αλεξάκης (μπουζούκι) και Ρένος Τσόκκος (πιάνο). Κτήμα Γεωργιάδη (παλιός σταθμός Σκαρίνου), επ. Λάρνακας, 21.00-01.00. Πληρ. 96790979. Rock Night Ο Σωκράτης Ευσταθίου στήνεται πίσω από τα deck και παίζει ό,τι καλύτερο διαθέτει η classic rock , με αφορμή τη διανυκτέρευση στο χώρο από τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι πραγματοποιούν το γύρο της Κύπρου. Paradise Place, Πωμός, 21.00. Πληρ. 97747327. Γιώργος ΤσαλίκηςEvgenios Hills, Δρόμος Προδρόμι-Δρούσειας, Πόλη Χρυσοχούς, Πάφος, 22.00, €15. Πληρ. 99552789.Playmen Breeze Summer Club, Λεμεσός. Πληρ. 70005868.κυΡιακΗ 18/8 Armin Van Buuren Φοινικούδες, Λάρνακα, 19.00, €25 & €30. Πληρ. 99310031.

Steve Aoki Silly Festival Bar, Ορμήδεια, Λάρνακα, 19.00 (12.00 ανοίγουν οι πόρτες), €20 με ένα ποτό (ή δωρεάν για όσους πάνε ως τις 12.00). Πληρ. 96322098. Bασίλης Κουτονιάς (Αla D' Allon)Breeze Summer Club, Λεμεσός. Πληρ. 70005868.ΔΕυτΕΡα 19/8Pixides LiveΤη συναυλία θα ανοίξουν με ακουστικό πρόγραμ-μα οι Φώτια Αντρέου και Σωτήρης Νεοφυτίδης. Ravens, Λεμεσός, 22.30, €5 ή €10 με το άλμπουμ «Ο Βαν Γκογκ της εποχής». Πληρ. 99614100.τΕταΡτΗ 21/8 Βασίλης Καρράς Dolce Club, Λεμεσός, 22.00. Πληρ. 25314900. Μουσική πανσέληνος στον ΕναέριοSoul και jazz ακούσματα υπό το σεληνόφως με το Trio Frisson. Αποβάθρα Εναερίου, Λεμεσός, 20.30, είσοδος ελεύθερη.ΠαΡαΣκΕυΗ 23/8 Οι Λας Παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα του Δήμου. Προαύλιο Δημαρ-χείου, Πόλη Χρυσοχούς, 21.00, είσοδος ελεύθερη. κυΡιακΗ 25/8 W&W + Danny Avila Guaba Beach Bar, Λεμεσός, 11.00-21.00. Πληρ. 96682865. Nick Warren Ο Βρετανός θρύλος της house και της progressive μουσικής, επιστρέφει στο νησί. XS Night & Day Club, Παραλία Μακένζ ι, Λάρνακα, 15.00. Πληρ. 97885151.

18 | CITY FREE PRESS

γράφει ο Μιχάλης ΜιχαηλίδηςμουΣικΗ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ… ΟπΩΣ πΑΛΙΑΌπου τραγουδά ο Βασίλης Καρράς στήνεται ένα πανηγύ-ρι, αφού παρά τα 60 του χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχει διαγράψει ήδη μια πορεία 35 και πλέον χρόνων στην ελληνική μουσική βιομηχανία, βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να είναι επίκαιρος. Το ότι συγκαταλέγεται στις καλύτε-ρες λαϊκές φωνές της Ελλάδας είναι δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και σημαντικότητα της παρακαταθήκης που φτιάχνει για το είδος διασκέδασης που υπηρετεί, με διαχρονικές επιτυχίες όπως «Δεν πάω πουθενά», «Μη χαθείς», «Αχάριστη κι αλήτισσα», «Τι αισθάνεσαι για μένα», «Απορώ», «Θα μου κλείσεις το σπίτι», «Όπως παλιά» κ.ά. Παρόλα αυτά δεν παύει να μας εκπλήσσει. Με διάφορες συνεργασίες, ακόμα και με πράγματα που φαι-νομενικά είναι έξω από τα «χωράφια» του, επανέρχεται στο προσκήνιο και υπενθυμίζει πάντοτε την παρουσία του.

Τετάρτη 21/8, Dolce Club, Λεμεσός, 22.00. Πληρ. 25314900.

πΟΙΟΝ DJ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;Ο ένας θα παίζει στις Φοινικούδες, ο άλλος στο «Silly Festival Bar» και οι δύο όμως την Κυριακή 18/8. Ο ένας βρίσκεται στην κορυφή του poll του «DJ Mag» για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ο άλλος έγινε «talk of the town» στις Η.Π.Α. όταν πέρσι «έσπασε τα ταμεία» με το άλμπουμ του «Wonderland», με το κάθε κομμάτι να κυκλοφορεί και σε single. Ο πρώτος έγινε πρόσφατα μπαμπάς, ενώ ουδέποτε και παρά τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα δεν έχει δείξει το παραμικρό δείγμα υπεροψίας, ο άλλος σε πρόσφατο gig στο Τορίνο «ανά-γκασε» τους διοργανωτές να τον σταματήσουν καθώς έπαιζε, αφού ήταν εντελώς εκτός ελέγχου. Ο ένας απο-τελεί πρότυπο για πολλούς ηλεκτρονάδες και κυρίως για DJs της Τrance μουσικής, ο άλλος θεωρείται indie DJ, ενώ διαθέτει και το δικό του label, το «Dim

Mak», μέσω του οποίου αναδείχθηκαν ονόματα όπως οι Bloc Party, The Gossip, The Klaxons κ.ά. Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα, ο πρώτος είναι ο «ιπτάμενος» Ολλανδός της trance, ο Armin Van Buuren, ενώ ο δεύ-τερος είναι ο γιος Ιάπωνα παλαιστή που ζει στο Μαϊάμι και ακούει στο όνομα Steve Aoki. Μεγάλο το δίλημμα, πρέπει όμως να πάρεις μια απόφαση.

Armin VAn BuurenΜαζί του ο Jochen Miller. Warm up set από τους Playmen. Κυριακή 18/8, Φοινικούδες, Λάρνακα, 19.00, €25 & €30. Πληρ. 99310031. SteVe AokiΚυριακή 18/8, Silly Festival Bar, Ορμήδεια, Λάρνακα, 19.00 (12.00 ανοίγουν οι πόρτες), €20 με ένα ποτό (ή δωρεάν για όσους πάνε ως τις 12.00). Πληρ. 96322098.

Page 19: City Free Press  369 16-29.08.2013

CITY FREE PRESS | 19

Συνεντευξη στον Πάρη Δημητριάδη

Με μια σκηνική παρουσία ικανή να μαγνητίσει και το πιο αδιάφορο στην ποιότητα βλέμμα, ο Δημήτρης Σπύρου, ή μάλλον καλύτερα ο Acapella Solo Loop, είναι ένας εντυπωσιακά ταλαντούχος καλλιτέχνης -ή και κακοτέχνης, όπως ο ίδιος αυτοσαρκαστικά αποκαλεί τον εαυτό του-, ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνθέτει μελωδίες, γράφει στίχους, «υποκρίνεται» και παίζει λούπες. Τον πρωτογνωρίσαμε ως ένα από τα μέλη της κυπριακής μπάντας «Intibah», η οποία είχε συσταθεί το 2001 και έχει στο ενεργητικό της τέσσερα CD's που κυ-κλοφόρησαν σε στυλ ελεύθερης διανομής (από χέρι σε χέρι). Οι συγκυρίες της ζωής τα έχουν φέρει, ωστόσο, με τέτοιο τρόπο, ώστε στο παρόν στάδιο ο Δημήτρης να συνεχίζει την πορεία του σε πιο σόλο μουντ.

Acapella Solo Loop, λοιπόν, όπου -με μουσικούς πάντα όρους- «ακαπέλα» σημαίνει μόνο φωνή, ενώ η «λούπα», για όσους δεν έτυχε να έρθουν ποτέ σε επαφή, έχει ουσιαστικά να κάνει με την επανάληψη. Μαγικό αποτέλεσμα! Πολλές φωνές μαζί, από ένα μόνο άτομο, συνοδευόμενες από ευφάνταστους ήχους

που δημιουργούνται με τη χρήση διάφορων αντικειμένων, όπως λαμαρίνες, πριόνια, γυαλί, πέτρες και ξύλα, αλλά και από κάποια μουσικά όργανα, όπως τζουράς, μπαγλαμάς theremin και διάφορα κρουστά.

«Η μουσική για μένα είναι ζωή. Τα πάντα είναι ήχοι και ρυθμός. Παρόλ' αυτά, δεν μου αρέσει να αυτοαποκαλούμαι μουσικός ή περφόρμερ. Διαφωνώ, γενικά, με το μια συγκεκριμένη ιδιότητα να παρουσι-άζεται ως η ταυτότητα κάποιου ανθρώπου. Φτάνει ό,τι κάνεις, να το κάνεις με συνειδητότητα. Δεν είμαστε ξεχωριστοί επειδή παίζουμε μουσική ή κάνουμε θέα-τρο, αλλά γιατί αυτό γίνεται με συνειδητότητα. Νομίζω ότι συχνά τα δρώμενα στον ευρύτερο χώρο της τέχνης υπερεκτιμούνται. Στην τελική, όλοι άνθρωποι είμαστε. Αρκεί ό,τι κάνεις, να το κάνεις με αγάπη. Και να είσαι ταπεινός, εάν θέλεις να εξελίσσεσαι ως ένα ον δημι-ουργικό. Κάτι το οποίο σίγουρα όλοι έχουμε μέσα μας».

Η «ταμπελοποίηση» της μουσικής σε διαφορετικά είδη, πιστεύει ο Δημήτρης, είναι πιο πολύ θέμα δισκο-γραφικών εταιρειών. «Προσωπικά δεν συμφωνώ πολύ με τις ταμπέλες, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι μπορώ και να τις αποφύγω εντελώς. Η μουσική για μένα είναι κάτι πνευματικό. Βγάζεις από μέσα σου τα εσώψυχά σου. Νομίζω ότι αν προσπαθήσεις να κατηγοριοποιή-σεις τη δουλειά σου, αυτόματα αυτοπεριορίζεσαι. Στη σκηνή, βέβαια, πάντα έχω μια σχετική δομή μέσα στο μυαλό μου σχετικά με το πώς θα παίξω. Περισσότερο, όμως, θα έλεγα ότι αυτοσχεδιάζω, αφού απολαμβάνω πολύ την άμεση επικοινωνία με το κοινό, μια σχέση οπωσδήποτε αμφίδρομη».

Ως Δημήτρης, έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, κυρίως με τις ομάδες Μίτος και Μαύρο Κουτί, ενώ πρόσφατα έχει παίξει στην ταινία του Χρή-στου Σιοπαχά με τίτλο «Πέντε σελίνια νάιλον». Πρόσφα-τα έγραψε και ερμήνευσε τη μουσική στην παράσταση «Μήδεια» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με την ομάδα bUilt-uP aRea, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί ξανά στις 10 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας στη Λευκωσία.

Μεγίστη των παραλείψεων θα ήταν να μην αναφερθεί ότι μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Ανδρονίκου, ο Δη-μήτρης υπήρξε για διάρκεια δύο ετών συνδημιουργός και συνδιαχειριστής του πολιτιστικού πολυχώρου «ΥΠΟΓΑ», ενός υπογείου σε δυτική συνοικία της Λεμεσού, όπου μαζί με τον Στέλιο έχουν ανεβάσει μέσα σε αυτή τη διετία καμιά 25αριά παραστάσεις. «Κάποιες ήταν αφιερώματα σε ποιητές δικής μας επι-λογής και άλλες ήταν κείμενα που εί-χαμε γράψει εμείς. Ο ηθοποιός γινόταν μουσικός και ο μουσικός ηθοποιός».

Ως Acapella Solo Loop, αυτή την περί-οδο ετοιμάζει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ηχογράφησης. «Πρόκειται για μια αυτόνομη παραγωγή, όπου καμιά εταιρεία δεν είναι εμπλεκόμενη. Από παραγωγή, μέχρι μουσική και στίχους τα κάνω όλα μόνος. Προφανέστατα, δεν θα κυκλοφορήσει σε δισκοπωλεία αλλά θα υπάρχει διαθέσιμο στις παραστάσεις που θα δίνω ώστε η επικοινωνία να είναι πιο άμεση».

Επίσης στα σκαριά είναι και κάποια projects-συνεργασίες με άλλους καλ-λιτέχνες, όπως με το μουσικό Μιχάλη Νεοφύτου σε μουσικές παραστάσεις με αφορμή κείμενα του Βασίλη Μιχαηλίδη, καθώς και με την Άννα Πεδίου (όμποε) στο project Acapella Solo Loop.

ACAPeLLA SoLo LooP

Page 20: City Free Press  369 16-29.08.2013

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλο-φορεί

Funny Face (22/8): H Audrey Hepburn στο απόγειο της γοητείας της υποδύεται την ιντελε-κτουέλ υπάλληλο βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη η οποία ταξιδεύει απρόθυμα στο Παρίσι με το φωτογράφο Fred Astaire, για να γίνει μοντέλο.

kalabush (23/8): Ο Άδωνις Φλωρίδης υπο-γράφει τη σημαντικότερη ίσως κυπριακής παραγωγής ταινία της τελευταίας δεκαετίας: μια κομεντί που «παντρεύει» την κωμωδία του παραλόγου με το εύστοχο κοινωνικό σχόλιο καθώς ακολουθεί έναν λαθρομετανάστη που φτάνει κατά λάθος στη Λεμεσό.

Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια, Σόλω-νος Μιχαηλίδη 15, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος €5 (δωρεάν για παιδιά κάτω των 10 ετών και άτομα με αναπηρία). Πληροφορίες 22349085.

20 | CITY FREE PRESS

γράφει ο Κωνσταντίνος ΣαρκάςοΘονΗ

Oι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουρ-γείου Παιδείας και το Θέατρο Ένα σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινημα-τογράφου συνεχίζουν τις θερινές προ-βολές-θεσμό στο Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια με ένα ενδιαφέρον «πάντρε-μα» επανεκδόσεων και συναρπαστικού σύγχρονου σινεμά.

monty Python's the meaning of Life (16/8): To κύκνειο άσμα των Python είναι μια νοσταλγική επιστροφή στα κωμικά σκετς των τηλεοπτικών τους εκπομπών, γαρνιρισμένη με τα βίαια και σεξουαλικά φορτισμένα αστεία που δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν στις τηλεοπτικές τους εκπομπές.

Drifting Clouds (17/8): Όταν το εστια-τόριο στο Ελσίνκι όπου εργάζεται η Ilona αλλάζει διεύθυνση, οι νέοι ιδιοκτήτες απολύουν προσωπικό. Στο καπάκι, ο σύζυγός της απολύεται κι εκείνος από τη δουλειά του ως οδηγός τραμ. Θα καταφέ-ρει ο γάμος τους να επιβιώσει μέσα από την ανεργία; Όπως πάντα, η ημί-ειρωνική χρήση μουσικής, η εξαιρετική φωτογρα-φία του Timo Salminen και η προσοχή του Kaurismaki στις λεπτομέρειες, ανταμείβουν.

La nina de tus ojos (18/8): Η Penelope Cruz, λίγα χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ «Belle Epoque», συνάντησε ξανά το σκηνοθέτη Fernando Trueba για τη λιγότερο επιτυχημένη ιστορία μιας ομάδας κινηματογραφιστών, οι οποίοι μετακομίζουν στη Γερμανία του Χίτλερ για να γυρίσουν μια συμπαρα-γωγή.

Fish n' Chips (21/8): Χωρίς να υπολείπε-ται αδυναμιών, η ιστορία του υπαλλήλου σε φαστφουντάδικο fish & chips Andy και η απόπειρα «φυγής» από το Λονδίνο εξαιτίας της υπόσχεσης για μια «καλύ-τερη ζωή» στην Κύπρο της επαγγελίας, είναι επενδυμένη με κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις για τη μετανάστευση και τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Έντονα παλλόμενη καρδιά της ταινίας, η χαρα-κτηριστικά μεστή και καλοδουλεμένη ερμηνεία του Μάριου Ιωάννου.

mΑΡΑθΩΝΙΟΣ θΕΡΙΝΩΝ πΡΟΒΟΛΩΝ

Δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το «Kick-Ass» χρειαζόταν σίκουελ. Ok, είχε πλάκα αλλά οι περισσότερές του ιδέες είχαν αποτυπωθεί πολύ καλύτερα στο ανώτερο «Mystery Men». Αφού όμως επι-στρέφει σύσσωμο ολόκληρο το καστ της πρώτης ταινίας (με εξαίρεση τον Nicolas Cage o οποίος τα τίναξε στην προηγού-μενη ταινία) είμαστε διατεθειμένοι να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο σίκουελ

με ανοικτό μυαλό. Τουλάχιστον έχουν ζωηρέψει τα ονόματα των ηρώων: ο Aaron Taylor-Johnson και η Chloe Grace Moretz επιστρέφουν ως Kick-Ass και Hit Girl αντίστοιχα, ενώ ο Christopher Mintz- Plasse από Red Mist αναβαθμίζεται σε Mother Fucker(!). Κριτι-κή στην επόμενη έκδοση. 16/8www.facebook.com/KickAss2Official, http://www.kickass-themovie.com/

kiCk-ASS 2Σκηνοθεσία: Jeff Wadlow. Παίζουν: Aaron Taylor-Johnson, Jim Carrey, Chloe Grace Moretz. 103΄.

Page 21: City Free Press  369 16-29.08.2013

CITY FREE PRESS | 21

We're the miLLerSΣκηνοθεσία: Rawson Marshal Thurber. Παίζουν: Jennifer Aniston, Emma Roberts, Jason Sudeikis. 110΄.

Η Jennifer Aniston είναι ελαφρώς παρεξηγημένη. Όντως, έχει παίξει σε αρκετές βλακώδεις κωμωδίες όμως για κάθε «Marley & Me» υπάρχει ένα «The Good Girl» και για κάθε «The Bounty Hunter» υπάρχει ένα «Wanderlust». Εν τέλει, εί-ναι απλούστατα μια πολύ καλή κωμική ηθοποιός: είναι έξυπνη, απίστευτα αρεστή και δεν μοιάζει να σκοτίζεται ιδιαίτερα για τους ρόλους-«δόλωμα για Όσκαρ» με τους οποίους καταπιάνο-νται οι πλείστες από τις συναδέλφους της. Κρίνοντας από την πλοκή και μόνο, το «We're the Millers» μοιάζει αρκετά πιο εν-διαφέρον από άλλες πρόσφατες δουλειές της Aniston. Ο πρώην κωμικός του «Saturday Night Live» Jason Sudeikis υποδύεται έναν dealer μαριχουάνας, ο οποίος προσπαθεί να φέρει ένα εμπόρευμα από το Μεξικό. Για να τα καταφέρει, χρειάζεται μια «ψεύτικη» οικογένεια ως κάλυψη: τη στριπτιζέζ Aniston, την άστεγη έφηβη Emma Roberts και το Βρετανό geek Will Poulter. Οι δημιουργοί σίγουρα δεν ενθουσιάζουν, όμως, προς το παρόν, η ταινία μοιάζει πιθανότατα αρκετά διασκεδαστική. Κριτική στην επόμενη έκδοση. 16/8www.facebook.com/WeretheMillers, http://www.werethemillers.com/

reD 2 **Σκηνοθεσία: Dean Parisot. Παίζουν: Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren. 116΄.

Η ομάδα βετεράνων και εξαιρετικά επικίνδυνων πρώην πρακτόρων της CIA επιστρέ-φει σε νέες περιπέτειες. Ο Frank Moses (Bruce Willis) είναι ευχαριστημένος με την ήσυχη ζωή του, όμως η φίλη του Sarah πλήττει. Για τον Frank και τη Sarah το αλατοπίπερο της σχέσης τους είναι η δράση, όπως πολύ σωστά εισηγείται ο κολλη-τός τους Marvin (John Malkovich). Έτσι, το τρίο αναλαμβάνει μια αποστολή ενάντια σε τρομοκράτες που έχουν βάλει στο μάτι ένα όπλο νέας γενιάς. Η αποστολή τούς στέλνει στο Παρίσι (καλώς την Catherine Zeta-Jones), το Λονδίνο (να και η Helen Mirren) και τη Μόσχα. Η Parker, o Malkovich και η Mirren ξεζουμίζουν κάποια αστεία από το σενάριο, όμως την παράσταση κλέβει ο Anthony Hopkins στο ρόλο ενός πρώην επιστήμονα, ο οποίος ίσως και να 'ναι τρελός. 23/8www.facebook.com/RED2.Movie, http://www.red-themovie.com/

PLAneSΣκηνοθεσία: Klay Hall. Παίζουν: Dane Cook, Stacy Keach, Brad Garrett. 92΄.

Η Disney-Pixar επεκτείνουν το σύμπαν του «Cars» προς τους αιθέρες με την ιστορία του Dusty, ενός μικρού αεροπλάνου που ψεκάζει χωράφια αλλά ονειρεύεται να λάβει μέρος σε μια κούρσα-γύρο του κόσμου. Δυστυχώς δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιο εγχείρημα και, επιπλέον, φοβάται τα ύψη. Με την ενθάρρυνση του μέντορά του, ο Dusty βάζει στόχο να αποδεί-ξει στους πάντες ότι έχει τις ικανότητες να λάβει μέρος στην κούρσα. Κριτική στην επόμενη έκδοση. 23/8

the iCemAn ** Σκηνοθεσία: Ariel Vromen. παίζουν: Michael Shannon, Winona Ryder, James Franco. 106΄.

Μια πολύ μέτρια συμμετοχή στο είδος των γκανγκστερικών ταινιών που διαδραματί-ζονται στα ΄70s (βλέπε «Goodfellas», «Donnie Brasco» και «American Gangster»). Το «The Iceman» μάς δίνει όλα τα κλισέ: ξεθωριασμένα χρώματα, βροχερούς δρόμους, καφέ δερμάτινα σακάκια και (αλίμονο!) το θρυλικό πρωταγωνιστή τού «Goodfellas», Ray Liotta. Ευτυχώς πρωταγωνιστεί κι ένας από τους πιο ενδιαφέρο-ντες νέους Αμερικανούς ηθοποιούς, ο Michael Shannon («Take Shelter») στο ρόλο του Richard Kuklinksi, ενός Πολωνο-Αμερικανού στο New Jersey του οποίου οι ψυχρές, ψυχωτικές τάσεις κερδίζουν την προσοχή της μαφίας. Πολύ σύντομα γίνεται έμπιστος συνεργάτης τους για φόνους χωρίς πολλές ερωτήσεις. Τον ακολουθούμε μέσα από δυο δεκαετίες δολοφονιών καθώς, παράλληλα, ζει μια ήρεμη ζωή στα προάστια. Η Winona Ryder υποδύεται την τυφλά πιστή σύζυγο επιτρέ-ποντας στην ταινία να καταπιαστεί (όπως τόσες άλλες) με την αιώνια σύγκρουση ανά-μεσα στο έγκλημα και την οικογένεια. Το στόρι απογειώνουν μια σειρά από ζωηρούς β ́ρόλους με ερμηνευτές τους James Franco, David Schwimmer και Stephen Dorff. Δυστυχώς όμως, ούτε καν ένας τόσο καλός ανερχόμενος ηθοποιός όπως τον Shannon δεν μπορεί να δώσει ζωή στην επίπεδη παρουσία του Kuklinski: δεν γίνεται ποτέ κάτι παραπάνω από μια σειρά φόνων και πονεμένων βλεμμάτων. 16/8www.facebook.com/IcemanMovie

Page 22: City Free Press  369 16-29.08.2013

22 | CITY FREE PRESS

ΚΑΦΕΝΕΙΟ «ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ»Ιπποκράτους 16, παλιά Λευκωσία, 99279920.

Στην οδό Ιπποκράτους (απέναντι από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο) στην πρώτη πάροδο της οδού Ονασαγόρου, λειτούργησε πρόσφατα ένα καινούρ-γιο καφενείο με την ονομασία «Το Φωτογραφείον». Ο χώρος που για 46 χρόνια στέγαζε το φωτογρα-φείο του κυρίου Πέτρου Γρούτα, φιλοξενεί πλέον ένα καφενείο το οποίο κράτησε το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του παλιού φωτογραφείου, συμβα-δίζοντας όμως ταυτόχρονα με τις διακοσμητικές τάσεις της εποχής. Παλιές ασπρόμαυρες φωτο-γραφίες, ρετρό φωτογραφικές μηχανές καθώς και άλλα φωτογραφικά αντικείμενα καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στο χώρο, ο οποίος παραχωρεί-ται δωρεάν για διάφορες εκθέσεις (φωτογραφίας, εικαστικών) και εκδηλώσεις. Στο «Φωτογραφείον» μπορεί κάποιος να απολαύσει, σε ιδιαίτερα χα-μηλές τιμές, εκτός από καφέδες και αλκοολούχα ποτά, διάφορα παραδοσιακά γλυκά όπως μαχαλεπί, γλυκά του κουταλιού κ.ά.

Η Αμελή Κύπρου λατρεύει τις σαλάτες. Μας προτείνει να δοκιμάσουμε μια δροσερή και πολύχρωμη τονοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ:1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι 1 βαζάκι μαγιονέζα 2 κονσέρβες τόνο σε νερό4 αρκετά μεγάλες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων

ΕΚΤΕΛΕΣηΒράζεις το μακαρονάκι και ταυτόχρονα ψιλοκόβεις τις πιπεριές σε τετραγωνάκια 1 εκ. περίπου. Όταν ψηθεί, στραγγίσεις το μακαρονάκι και το αφήνεις να κρυώσει. Στραγγίζεις καλά τον τόνο και τον κομμα-τιάζεις. Μέσα σε ένα μπολ βάζεις εναλλάξ, τα μακαρόνια, τις πιπεριές, τον τόνο και τη μαγιονέζα. Ανακατεύεις καλά και βάζεις το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

niPPon JAPAneSe LounGe Γεωργίου Α΄ 90, Λεμεσός, 70005868.

ΤΟ ΓνωΣΤΟ ΓΙΑΠωνΕζΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟρΙΟ «NIPPoN», μεταφέρθηκε από τη Λάρνακα στη Λεμεσό και φιλοξενείται στο «Breeze Summer Venue», που βρίσκεται στην περιοχή της Γερμασόγειας, από όπου προσφέρει πλέον την προσεγ-μένη του κουζίνα. Περιτριγυρι-σμένη λοιπόν από ένα όμορφο χαλαρωτικό decor, απόλαυσα τα αγαπημένα μου sushi και sashimi. Όση ώρα περίμενα, παρατηρούσα το sushi bar που δεσπόζει στη μέση του χώρου, και τους δημιουργούς των έντεχνων πιάτων εν δράσει.

Η παραγγελία για το Ushi-Ebi -γαρίδες με γλυκιά σος από τζίντζερ- και τα noodles που έφθασαν συνοδευμένα από μεγάλες γαρίδες, μανιτάρια και σάλτσα αστακού, αποδείχθηκε η πιο σωστή κίνηση. Για τους φίλους μου, το mixed maki platter από σολομό, τόνο, δύο ειδών γαρίδες και καβουρόψιχα ήταν η ιδανική λύση για ποικι-λία γεύσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι θα βρεις μεγάλη ποικιλία κρασιών, κοκτέιλ και άλλων ποτών, τα οποία θα συνοδεύ-σουν επάξια τα πιάτα που θα επιλέξεις. Α.Α.

συνταγούλα

Για πλήρηοδηγό εστιατο-ρίων στο Time out που κυκλοφορεί

κουζινα

Page 23: City Free Press  369 16-29.08.2013

CITY FREE PRESS | 23

Ειμαι ΘυμωμΕνΗ, Έξαλλη και απογοητευμένη -όλα μαζί. Δεν γίνεται να χρεώνεις τον μπουφέ σου 32 ευρώ το άτομο, κύριε εστιάτορα, εκτός αν ο μπουφές σου περιλαμβάνει και πουλί και γάλα. Συν τοις άλλοις, δεν γίνεται με 32 ευρώ μπουφέ να χρεώνεις το νερό ενός λίτρου σε πλαστικό μπουκάλι, 5 ευρώ. Δεν γίνεται. Καταλαβαί-νεις; Απλώς είναι ανεπίτρεπτο μεσιέ! Ανεπί-τρεπτο! Π.Σ.

γΕΛουΣα Παλαιότερα με κόσμο που πηγαίνει σε beachόμπαρο με το θερμό γεμάτο παγωμένο νερό και τη σακούλα με τα αλμυρά από τον πλησιέστερο φούρνο. Εκτός από προ-σβλητικό, θεωρώ πως είναι ανθυγιεινό, όπως και οι τιμές των beachόμπαρων βεβαίως, βεβαίως! Α.Χ.

αΠοΡω Και αναρωτιέμαι, με ποια μέθοδο κοστολό-γησης, ένα φραπόγαλο στο πλαστικό ποτήρι κοστίζει 4.50 ευρώ; Π.Σ.

Eφαγα Σουβλάκια στης Ευρούλας, στη στοά που «πιά-νει» Λήδρας και Ονασαγόρου, και τα φχαριστή-θηκα! Μου θύμιζαν τα «σουβλούθκια» που μας έψηνε ο πατέρας, χρόνια πριν! Μια πίτα χορτα-στική, που με λίγο λεμονάκι και λίγο κρεμμυδά-κι ήταν αρκετά για να την «κάνω αμπέλι». Στης Ευρούλας, θα βρεις κι άλλα μαμαδίστικα πιάτα -από ανθούς γεμιστούς μέχρι ρολό στο φούρνο! Γιαμ! Π.Ι.Β.

ακουω Στο ραδιόφωνο πως ο ψαρομεζές σε αγαπημέ-νη πολυτελέστατη και high ψαροταβέρνα της Λευκωσίας κοστίζει 18 ευρώ. Να μην πάω; Να πάω. Αν όμως από τον ψαρομεζέ λείπει το χταπόδι, το οποίο μου χρεώνεις 17 ευρώ για να το φέρεις στο τραπέζι, νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα σοβαρό επίσης είναι να χρεώνεις 20 ευρώ για την πιατέλα με τα φρούτα (για 4 άτομα). Μήπως το παρακάνατε; Μήπως, λέω μήπως, προσπαθείτε με το δόλωμα των 18 ευρώ για ψαρομεζέ, να μας πιάσετε κότσους; Πόσο κρίμα! Αντ. Αντ.

αναΡωτιΕμαι Σε ποιο high class, sushάδικο αυτής της πλά-σης τα 8 κομμάτια maki κοστίζουν 18.50 ευρώ.

Μα που τα αλήθκεια; Και μετά μας φταίει ο τουρίστας; Για την κατάντια μας ευθύ-νεται ο ανταγωνισμός; Όχι αγάπη μου, τα καταφέρνουμε μια χαρά και μόνοι μας να τα κάμνουμε «λιλίτσια». Α.Χ.

«ΣυντΡομαΧτΗκα» Από την κίνηση που είχε στην παλιά Λευκωσία Δευτέρα βράδυ! Πολύς κόσμος, καινούργια μα-γαζιά, αναρίθμητα τραπέζια. Όι ρε! Αυτό είναι που λέμε ανάπτυξη; Π.Σ.

ΔιΕΡωτωμαιΤι θα έκανες εσύ αν πήγαινες σε εστιατόριο και πλήρωνες €30 για ένα μεζέ (μαζί με τα παρελκόμενά του), του οποίου το καλαμαράκι κολυμπούσε στο λάδι; Μ.Μ.

ΠΡοτΡΕΠω Τους αγαπητούς σερβιτόρους των cafes/bars/restaurants, όπως όταν η κουζίνα κλείνει, να μαζεύουν τα μενού των φαγητών από τα τραπέ-ζια -δεν υπάρχει λόγος να ξέρεις τι θα έτρωγες για να μη μείνεις νηστικός όλη νύχτα- και να ενημερώνονται αν η κουζίνα είναι ανοιχτή πριν απαντήσουν με περισσή άνεση «μα, ναι φυσικά, ό,τι θέλετε». Ευχαριστώ. Π.Σ.

ΠΗγα Κι εγώ στην ταβέρνα «Ttappis» και «βουλοκε-ρώνω» ότι το φαγητό του είναι κορυφή, όπως

μου έλεγαν όλοι. Πας, κάθεσαι, τρως βασιλικά, απολαμβάνεις φαγητό και εξυπηρέτηση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν «πονά» η τσέπη σου αναχωρώντας. Λίγο να αραιώνατε τα τρα-πέζια καλέ μου κύριε «Τταππή», για να χωράμε φεύγοντας και θα ήταν όλα εξαιρετικά. Α.Ε.

ΠαΡακαΛωΓονυπετής τα beachόμπαρα να είναι πιο επιμελή με την καθαριότητα στις τουαλέτες τους. Μπλιάχ. Ναι, υπάρχει πολύς κόσμος και αναμφίβολα οι γυναικείες είναι πιο βρόμικες από τις αντρικές, αλλά και εσείς καλοί μου ιδιοκτήτες, βάλτε μεγαλύτερο κάδο, τι να κάνει αυτό το κούτσικο κουβαδάκι, στο γεμάτο beachόμπαρό σας; Α.Χ.

ΕΠιΣκΕφτΗκαμΕ Μετά από καιρό, οφείλουμε να παραδεχτού-με, το «Π και Φ» στην παλιά Λευκωσία και απολαύσαμε την υπέροχη αυλή του. Όμορφη, δροσερή και πολύ χαλαρωτική. Εξαιρετική και η λεμονάδα η σπιθκιάσιμη! Π.Σ.

μαΘαμΕ Πως και τα «Coffee Island» έχουν παγωτό-γιαούρτι. Μάλιστα, τέλος Αυγούστου θα έχουν κλήρωση με δώρο μια Vespa! Μ.Μ.

π και Φ

Page 24: City Free Press  369 16-29.08.2013

O SUPER FM ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ, ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡIΝΑ EVENTS!

#SUPERSUMMERPARTY THE

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ

NICK WARREN - HERNAN CATTANEO - BLON:DISH - SESA VASSILI TSILICHRISTO - PLAYMEN - PINK NOISY & LIVIN R’.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ DJS

24 | CITY FREE PRESS

Οι παραλίες μας αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλη έλξης. Μέσα από τις πολλές επιλογές, μπορεί ο καθένας να βρει την παραλία που ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις.

Κοσμοπολίτικες, οργανωμένες, απομονωμένες, μέσα σε πράσινο ή ερημικό περιβάλλον, με λευκή ή σκου-ρόχρωμη άμμο, φυσική ή βελτιωμένη, με ήσυχα ή «ανήσυχα» νερά, είναι όλες εκεί και μας περιμένουν να τις επισκεφθούμε. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) κάθε χρόνο, παίρνει τις μετρή-σεις που του υποβάλλουν οι τοπικές Αρχές σε περισ-σότερες από 22.000 περιοχές των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Κροατίας και της Ελβετίας, σχετικά με τα επίπεδα των βακτη-ριδίων που οφείλονται στην αποχέτευση και την κτηνοτροφία, τα οποία και αναλύονται. Έχουμε πάρει την πρωτιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί το Μάιο και αφορούν μετρήσεις που έγιναν το 2012. Οι παραλίες οι οποίες έχουν εξεταστεί από τον ΕΟΠ, αναγράφονται στην επίσημη σελίδα του. Έχει γίνει συλλογή στοιχείων από 30 παραλίες της περιοχής Αμμο-χώστου, 26 παραλίες της περιοχής Λάρνακας, 29 παρα-λίες της Λεμεσού και 27 παραλίες της Πάφου. Και εδώ μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, έχουμε τόσες παραλίες;

Οι πρώτες χώρες με τις πιο καθαρές παραλίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΠ είναι:Κύπρος (100%) Γερμανία (88%)Λουξεμβούργο (100%) Πορτογαλία (87%)Μάλτα (97%) Ιταλία (85%)Κροατία (95%) Φινλανδία (83%)Ελλάδα (93%) Ισπανία (83%)

*Στην παρένθεση αναγράφεται το ποσοστό επιτυχίας για την κάθε χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ, το 94% των περιο-χών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων. Η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78% των περιοχών, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, σε σύγκριση με τα στοιχεία της περσινής έκθεσης.

GREEN DEFINITIoN Η «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα (που διαρκώς αυξάνονται), απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι

δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Οι πολίτες μπο-ρούν να ενημερώνονται σχετικά με την ποιότητα των υδάτων της περιοχής κολύμβησης που προτιμούν από την επίσημη σελίδα του ΕΟΠ, που παρέχει στους χρή-στες τη δυνατότητα να κατεβάζουν δεδομένα και να ανατρέχουν σε διαδραστικούς χάρτες.

GREEN PAGESΕυρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος http://www.eea.europa.eu/

KoThttp://www.visitcyprus.com/

πΑΜΕ πΑΡΑΛΙΑ!Στο νησί μας, οι καθαρότερες παραλίες στην Ευρώπη!

Γράφει η Κλειώ ΒαριάνουαΞιοΘΕατο

γαΛαζια ΣΗμαιαΈνας άλλος θεσμός που έκλισε φέτος 26 χρόνια ζωής διεθνώς και 18 χρόνια στην Κύπρο, είναι αυτός της Γαλάζιας Σημαίας. Φέτος, τη Γαλάζια Σημαία κέρδισαν με την αξία τους 57 παραλίες του νησιού μας, σπά-ζοντας το περσινό ρεκόρ των 56 παραλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας κατέχει την πρωτιά, με 14 σημαίες.

Page 25: City Free Press  369 16-29.08.2013

ανΘΡωΠοι ΕιμαΣτΕ, ψωνια κανουμΕ και πλη-ροφορίες χρειαζόμαστε. Ενημερώστε μας για νέα καταστήματα, βιβλία, CDs και αγαπημένα αντικείμενα από εκλε-κτά shopping sites, στο [email protected].

CITY FREE PRESS | 25

Γράφει η Μαρία Ανδρέου ψωνια

«PuLPo LeAther CreAtionS» πΩΛΙΝΑ πΟΥΛχΕΡΙΟΥΤελειώνοντας τις σπουδές της στο London College of Fashion η Πωλίνα Πουλχερίου δημιούργησε την «Pulpo Leather Creations», η οποία περιλαμβάνει χειροποίητες τσάντες και πορτοφόλια κατά βάση, καθώς και άλλα αξεσουάρ όπως σκουλαρίκια, ζώνες κ.λπ. Αγαπη-μένα της υλικά είναι το δέρμα και το ύφασμα. Το τελικό φινίρισμα, ο συνδυασμός των χρωμάτων αλλά και οι γραμμές στις δημιουργίες τής «Pulpo Leather Creation», κάνουν τη δημιουργό να ξεχωρίζει, ενώ την κατατάσσουν ανάμεσα στους αριστοτέχνες του είδους.

«the ConCrete Store» ΝΙΚΟΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΑποφασίζοντας να επεξεργαστεί ένα σκληρό υλικό όπως το μπετόν, η Νικόλ Δημητρίου δημιουργεί το «Concrete Store» και μας παρουσιάζει αντικείμενα που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Οι δημιουργίες από ελαφρομπετόν είναι όμορ-φες γιατί είναι απλές, ενώ το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό στο χρώμα και την υφή του. Αρχικά η Νικόλ παρουσίασε δημιουργίες για εσωτερικό και εξω-τερικό χώρο, όπως κηροπήγια και γλάστρες, ενώ στη συνέχεια στη συλλογή της προστέθηκαν γυναικείες καρφίτσες, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια. Μέχρι σήμερα έχουμε δει κατασκευές όπως stool, φωτιστικό και ανθοδόχειο.

ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ χΕΡΑΚΙΑ… ΦΤΙΑχΝΕΙ «ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΑ»! η Φωτεινή Χρυσοστόμου είναι μια νέα δημιουργός που κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μόδας. Ξεκινώντας πριν από ένα χρόνο να φτιάχνει κοσμή-ματα, σήμερα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύκλο, ο οποίος την ακολουθεί και τη στηρί-ζει σε ό,τι κάνει. Σχεδιάζει τσάντες, κοσμήματα και παπούτσια που από εποχή σε εποχή αλλάζουν -από μπότες το χειμώνα σε μπαλαρίνες και σαγιονάρες την άνοιξη και το καλοκαίρι αντίστοιχα. Το Facebook

είναι το μέσο που χρησιμοποιεί για να προωθεί τις δημιουργίες της. Η σελίδα της στο Facebook σήμερα αριθμεί σχεδόν 4.000 μέλη, αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο χάρη στην πρωτοτυ-πία στις δημιουργίες της αλλά και την ποιότητα και τις απίστευτα χαμηλές τιμές. Τις δημιουργίες της Φωτεινής μπορείτε να δείτε στο www.facebook.com/FotinisCreation, ενώ για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 99090288.

ιΔΕΕΣ για το ΣΠιτι και για ΣΕνα αΠο το zoki.com.cyΔύο Κύπριοι δημιουργοί που ξεχωρίζουν για τις χειροποίητες δημιουργίες τους, παρουσιάζουν κατασκευές που αναδεικνύουν την προσωπικότητα και το χώρο σας.

Τα προϊόντα των πιο πάνω δημιουργών είναι διαθέσιμα στο www.zoki.com.cy.

Page 26: City Free Press  369 16-29.08.2013

facebook.com/CityFreePress

• Σε είδα έξω από το «Σουσάμι». Οι φίλοι σου ζήτησαν να τους τραγουδή-σεις κάτι και είπες το «Μόνο για μας». Θέλω να σε ξαναδώ.

• Είδα σε Κασαπού μου στο mall, με την ωραία τη φουστούα σου, μα ήσουν πολλά cute! Εν να γίνεις η πιο σέξι για-τρός της Κύπρου!

• Είδαμε φωτογραφίες σου στο Facebook να χορεύεις πάνω στα τρα-πέζια της «Blinkers» με τον Παντελίδη στο φόντο. Εναλλακτικό γκομενάκι my ass. Κρα κάνει ο κώλος σου για μπου-ζούκι, λαϊκωτή σουσού!

• Σε ακούμε καθημερινά να φωνάζεις στο γραφείο. Κουκλίτσα μου, φκάλε φάουσα. Εν θορκιέσαι, εν ακούγεσαι, εν υποφέρεσαι. Έλεος πιον μαζί σου!

• Σας είδαμε να κάθεστε σε ένα από τα τραπεζάκια της Φανερωμένης και να παίζετε πιλόττα. Στροφή στην παρά-δοση μικρή μου Λευκαρίτισσα;

• Σε είδα στο «Guaba» την Κυριακή να χορεύεις έξαλλα πάνω σε μια καρέκλα! Σε ερωτεύτηκα δίμετρη, μελαχρινή καλλονή μου. Θέλω να σε ακκάσω!

• Σας είδαμε να τρώτε Pizza Mia στην παραλία. Μα κάνουν και delivery by the sea;

• Σε είδα στο «Φέγγαρο» στη Λόφου. Καθόσουν δίπλα ακριβώς στη σκηνή το Σάββατο στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Σε είδα να σιγοτρα-γουδάς μόνος. Κρίμα τέτοιο πλάσμα.

• Σας είδαμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμα-ντέρ της Λεμεσού. Κατά τα άλλα δεν θα ερχόσασταν, αλλά τσιμπούρια μας γίνατε!

• Σε είδα να πηγαίνεις στο «Guaba» με την καινούργια φιλενάδα Σώση μου. Μα ξέρει τι έκανες τζι μέσα μάνα μου; Είπες της, όξα να την ενημερώσω θκιο παλιές την κορούδα σου;

• Σε άκουγα να γκαρίζεις μες στα αφτιά μου στη συναυλία του Χαρούλη στην Πλατεία Ηρώων. Σε ξαναπέτυχα στη Λόφου να καλύπτεις με τα αγκα-

νίσματά σου τη Ματούλα. Κάμε λίγο κράτει. Άσε μας να ακούσουμε και κανένα πλάσμα. Πόση παραφωνία Χαρά μου;

• Σε είδα όμορφη Μαρία να φοράς το όμορφο φόρεμά σου και να κάνεις βόλτα με τη φίλη σου στη Σαριπόλου. Μείνε με τη φίλη σου. Εγώ δεν σε θέλω άλλο. Ψάχτου αλλού.

• Σε είδα παλιοκόπανε να παίζεις με τις ρακέτες στην παραλία και να μου σπας τα νεύρα. Κανεί, έλεος πιον! Τάκκα-τούκκα όλη την ώρα, επέλα-νές μας.

• Σε είδα Κάκο στο La Playa στη Γεροσκήπου να πειράζεις τις κορού-δες. Η Μαρία ξέρει το;

• Σε άκουσα να φωνάζεις στο φίλο σου γιατί δεν έκανε reservations ξαπλώστρες. Μα πού νομίζεις ότι είσαι κυρία μου. Τέτοια ρεζιλίκια στη Λεμεσό σου. Τhis is Napa beach!

• Σε είδα στο «Murphys» την Κυριακή 4/8. Σε λένε Χριστίνα. Φορούσες μπλούζα με αετό. Είσαι τέλεια. Να βρεθούμε «Murphys» την επόμενη Κυριακή; Α.

• Σε είδα πούλλα μου να κουνάς το κωλί σου στο «Foam party» στo Νissi beach. Πε μου, φκαίνεις τζιαι σε πιο μώρατσος; Α ρε Φαίδρα!

• Σε είδα στην Πλατεία Ηρώων, Δευ-τέρα βράδυ. Φορούσες ένα μαύρο μακρύ φόρεμα! Ήσουν με δύο φίλες σου… δεν ξέρω τι λέγατε, αλλά τα γέλια σας ακούγονταν σ’ όλη την πόλη. Είπαμε το γέλιο κάνει καλό, αλλά εσείς το παρακάνατε!

• Σε είδα στο «Guaba» την Κυριακή να φοράς τα γυαλιά του ήλιου η ώρα 9 τη νύκτα. Έλεος κούκλα μου! Πρό-σεχε πού πατάς άλλη φορά!

• Σε είδα να μπαίνεις σε ένα φου-σκωτό τροχό, να στρογγυλοκάθεσαι και να σφηνώνεις μέσα… εννοείται ότι εχρειαστήκαμε βίτζι για να σε φκάλουμε… ακόμα κλαίω που τα γέλια!

Help Line της «City»:99326217, 96246850, 95554755

Kleanthis Kleanthous Πολύ μικρή αποδεικνύεται η αίθουσα του Θεάτρου Ένα στη Λεμεσό για να χωρέσει τόσο κόσμο που επισκέπτεται καθημερινά το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Απ’ ό,τι φαίνεται η τέχνη δεν πεθαίνει ούτε σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αντίθετα φαίνεται να δυναμώνει. Και αυτό είναι κάτι.

Maria Chrysostomou Και έρχεται εκείνη η τραγική στιγμή που εσύ και η ντουλάπα σου, πρέπει να κάνετε τη γνωστή συζήτηση για το τι φεύγει και τι μένει!

Georgia Dφtzer Είδα ψες στο ίδιο φεστιβάλ την ταινία My Chid από την Τουρκία. Ένα ντοκι-μαντέρ για γονείς που ξεπέρασαν την άγνοια και τους φόβους τους και κό-ντρα στις προκαταλήψεις της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους τόλμησαν και στάθηκαν δίπλα στα παιδιά τους (gay, λεσβίες, trans) διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για όλους/ες. Και αυτά όλα σε μια Τουρκία (εντάξει κυρίως Κων/πουλη) που γενικώς υποτιμάται από εμάς τους... ανεπτυγμένους.

Constantinos Odysseos Άφησαν λέει οι ανεύθυνοι τη Λαϊκή να ρουφά ELA διότι θα είχαμε εκλογές! Πόσα ΔΙΣ μάς στοίχισαν αυτές οι εκλο-γές τα έχει σουμάρει κανείς;

Nectarios Ioannou Τι ωραία Τετάρτη....τι ωραία μέρα... Τι ωραί-ος ήλιος...Τι μου ‘ριξαν στον ΚΑΦΕ;

Pavlina Kristina Iacovidou It’s a trap!!

Marina Philippidou-Theocharous A Και κάποια στιγμή κι η ελπίδα σε βαριέται και σου λέει «παραιτήσου»...

Georgia Kotsiopoulou Πάρε κάνα-δυο βαθιές ανάσες και για μετά βλέπουμε.

Panayotis Christopoulos Αρνητικά του να πηγαίνεις ζευγα-ροδιακοπές Νο.16: Δεν μπορείς να παραγγείλεις όλους τους μεζέδες στο ρακάδικο.

Myro Christodoulou Αν την κ@^λα του τίτλου που έχουν όσοι δουλεύουν σε πολιτιστικές υπηρε-σίες των δήμων τη μετουσίωναν σε πραγματική κ@^λα δημιουργίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά #ateolantziekanei

Michalis Michaelides 9 mutual friends με τον Μάριο Κά-ρογιαν; Νομίζω πως ήρτεν η ώρα να αναθεωρήσω 9 φιλίες.

Red Bull Ο J.Dupont βρέθηκε στη Μήλο, δες το teaser και μείνε συντονισμένος για το full clip.

Auguste Corteau Έτσι που ξυπνάω πιο νωρίς κι απ’ τον Χάρο, θα μπορούσα να αξιοποιώ καλύτερα το χρόνο μου αντί να το ξύνω με την τσουγκράνα, αλλά όταν έχεις τέτοιο ταλέντο στο να μην κάνεις τίποτε απολύτως είναι κρίμα να το αφήνεις ανεκμετάλλευτο.

Desislava Mincheva Αγαπημένο μου σύμπαν, σταμάτα να μου στέλνεις ελαττωματικούς έρωτες! Ο Μπομπ ο μάστορας είμαι;

Costas Valanides ΑΚΕΛικός γίνεσαι ΔΕΝ γεννιέσαι. Υπάρχει θεραπεία...

Dimitris Lambrianides «The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing». Edmund Burke. Μια ταινία που έβλεπα τέλειωσε με αυτό το μήνυ-μα, απαντά ίσως πάντα στον προβλημα-τισμό «μα θα αλλάξω τον κόσμο εγώ;»

Σε είδα...

Textαρε πιο ελεύθερα με το soeasy Text & Surf

Κάνε το post σου πιο εύκολα με το soeasy Text & Surf

Είσαι φίλος μου;

Page 27: City Free Press  369 16-29.08.2013

follow me...like me...

@Aretouliko Μην προσπαθείς με το ζόρι να κάνεις κάποιον να θυμηθεί. Ο χρόνος έχει αποδείξει πως θα θυμηθεί όταν ξεχάσεις εσύ. Οπότε τράβα και ζήσε διάολε.

@prezakus Θα τη φτύσω την Καριόλα, θα πληρώσει αυτή για όλα. Που με έκανε να κλαίω, να τουιτάρω χωρίς να φταίω.

@sak_pas Μήνυση σε αυτόν που βάζει όλη τη μερέντα στη μέση του κρουασάν και μας αναγκάζει να πετάμε τις άκρες.

@prezakus Τα σαββατοκύριακα που έχω διάθεση «γ@μ@ω και δέρνω», αφήνω το ερκοντίσιο κάνα 2 ώρες παραπάνω.

@itemaverick Σε ένα γενικότερο πλαίσιο θεώρησης των πραγμάτων, πουτ@ν@ όλα.

@antonis7lowbap Τώρα που θα λείπει ο μαλάκας ο Κανέκος θα σας μιλήσω για το φεγγαρόφωτο που κάνει τα μαλλάκια της να λάμπουν.

@The_Stranger_gr Αυτό πάλι που επιτρέπονται γουρούνια στο Άγιον Όρος και όχι γυναίκες, πρέπει να το κοιτάξετε εκεί πάνω.

@harryklynn €700.000 για το γραφείο του Βενιζέλου... ενώ την ίδια ώρα κλείνουν τα νηπιαγωγεία για €228.000! Τι δεν καταλαβαίνεις;

@Skonte1Φήμες λένε πως υπάρχει Κύπρια μάνα που δεν αγόρα-σε στο παιδάκι της απ’ αυτά τα πολύχρωμα μεταλλικά παγουράκια νερού.

@oxvsox Δεν είμαι εντελώς σίγουρος αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα η διπλανή μου στην παραλία κάνει γιαουρτοθεραπεία

στο γιο της.

@nefosis Τα μάτια μου βλέπουν θαλασσίτσες γιατρέ μου.

@LoizidesGeorge Είμαι στο Χίλτον Κύπρου εδώ στη σουίτα του οποίου γεννήθηκε το 99.99% των Κυπρίων :)))

@_Kyriakos Και είναι δυνατόν κανένας να μην έκανε κάτι;; Ιδιο-κτήτης ταβέρνας σκότωσε γατάκι μπροστά στα μάτια των πελατών του!

@Mr_Petemy Αν κάνετε απόλυτη ησυχία την ώρα που σιδερώνετε, ακούτε τα ρούχα να ουρλιάζουν.

twitter: @cityfreepresscy

Με το soeasy Text & Surf, tweetάρεις πιο άνετα!

powered by

Page 28: City Free Press  369 16-29.08.2013

28 | CITY FREE PRESS

[email protected]

ΣΕξομολογήΣΕιΣ

Αγαπημένη μου Tipster,Eίμαι τζι που το στρακώττο. Eν θορρώ τζιαι εν θορκούμαι. Σασ’ το γράμμα μου γιατί θα γίνουμε ρεζίλι. Anyway, ό,τι θέλεις κάμε, εν τζιαι κόφτει με. Αυτό που με κόφτει είναι το αγόρι μου. Εν με χέλει. Ρωτώ τον: τούτο το κορμί αγαπάς το; Παλιά μου απα-ντούσε: λυσσιώ το. Χέλω το. Τώρα, ούτε μου συντυχάνει ούτε λαόνεται. Βαρκέται μάνα μου. Βαρκέται. Τάχα εν έσhιει δουλειά. Στα τέτοια μου ολάν η δουλειά του. Εν είμαι γυναίκα εγιώ; Εν έχω ανάγκες; Όι πε μου ολάν; Εσείς οι καλαμαρούδες τι εκά-μετε όταν άρχισε η κρίση; Σταματή-σατε να πηδ@τε; Όχι πες μου για να πω και στο δικό μου. Εν αντέχω, λαλώ σου. Πε μου. Πε μου. Χέλω τον.

Δεν σε ξέρω, αλλά σε αγαπώ. Μου έφτια-ξες τη μέρα μου. Θα σε συμβούλευα να μη χρησιμοποιείς το κινητό ή τον υπολογιστή σου όταν είσαι στρακωτταρισμένη, αλλά είσαι τόσο χαριτωμένη, που αν δεν ήμουν αυτή που είμαι, θα σου έλεγα να τσαρου-κλίσεις ακόμη ένα. Θεά. Παρόλα αυτά θα σου πω πως το πρόβλημά σου είναι το αλκοόλ. Κόψε το. Εν συνεχεία θα σου έλεγα πως είσαι μεγάλη drama queen. Είναι περίοδος auditioning, οπότε εκμε-ταλλεύσου το. Όσο για αυτό που θεωρείς πως είναι πρόβλημα δικό σου, θέλω να σε ενημερώσω πως το αντιμετωπίζει όλη η Μεσόγειος. Όταν οι άντρες δεν έχουν λεφτά, δυσκολεύονται και στη στύση. Δεν έχω στατιστικά, αλλά έχω σχετική εμπειρία… από γνωστούς. Κάποιοι το ρίχνουν στην κλάψα, ενώ κάποιοι άλλοι, το ρίχνουν στο σορολόπ. Αν ο δικός σου είναι ευαισθητούλης, θα πρέπει να δεί-ξεις κατανόηση, συμπαράσταση και να πεις έναν λόον γλυτζιή. Αν τον θέλεις μόνο για το «κοκό», έχασες. Αν όμως ενδιαφέρεσαι, κόψε το ποτό και πιάσε δουλειά... παλιομπέκρουλα!

Αγαπημένη Tipster,θα σου περιγράψω το πρόβλημά μου σύντομα και χωρίς περιστροφές: τα έχω με έναν καλαμαρά. Ώρες-ώρες, μέσα-μέσα, είναι καλός και τρυφερός, και δοτικός. Τις περισσότερες φορές είναι αδιάφορος, καθίκι και ψιλομαλ@κας. Στις «ώρες-ώρες» αρέσκει μου. Στο «τις περισσότερες φορές» αρέσκει μου παραπάνω. Επιπλέον, νομίζω πως μου τα φορά. Ίντα που να κάμω;Νάντια.

Νάντια μου,Θα στο πω απλά και χωρίς περιστροφές: είσαι άρρωστη μάνα μου. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και το όνειρο του κάθε άντρα της κα-τηγορίας στην οποία «παίζεις». Ό,τι και να κάνεις, όπου και να πας, μόνο με τέτοιους αχαμάκηδες θα είσαι. Μείνε μαζί τους και προς Θεού, μην τα φτιάξεις με κανέναν άνθρωπο του χαϊρκού και πιστέψει πως είμαστε έτσι οι γυναίκες. Σε ευχαριστούμε που τους συνάεις. Πάντα τέτοια!

@prezakus «Η έλλειψη sex, οδηγεί στο Twitter. Μην κοιτάτε έμενα. Εγώ για έρευνα μπήκα εδώ μέσα»

@KatZaFe«Με ρωτά ο άλλος, ‘μόνη από επιλογή;’. Όχι, από εξυπνάδα»

ΚλΕιδαροτρυπα

ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΑΣ! Επιστροφή στη φύση για να τονώσουμε τη σεξου-αλικότητά μας. Δεν θέλω να ακούω ανοησίες για χειρουργεία, χαπάκια και αινέσιμα. Τουλάχιστον όχι μέχρι να εξαντλήσουμε τις φυσικές μεθόδους.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΣΔεν είστε fans της γυμναστικής; Νομίζετε. Μιλάμε για απόλαυση, όχι κούραση! Μυϊκή ομάδα Οι «μύες του σεξ» (ηβοκοκκυγικοί) είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακό-ψουμε την ούρηση. Προσπαθήστε να τους συστέλλετε, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση, και κρα-τηθείτε σε αυτή τη θέση για 2-3 λεπτά. Εισπνεύστε σε κάθε πίεση και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τους μύες. Επαναλάβετε 10-20 φορές και σταματήστε αν νιώσετε πόνο. Βάλτε στόχο τις 100-200 την ημέρα. Για να δείτε αποτελέσματα, εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημερινά για ένα μήνα. Μπορείτε να ασκηθείτε παντού: στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, περιμένοντας στην ουρά για το ανερ-γιακό. Παντού σας λέω! Αποτελέσματα Αποκτάτε έλεγχο των μυών του κόλ-που και φτάνετε ευκολότερα σε οργασμό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και μόνο με τη σύσπαση αυτή κατά την ερωτική πράξη, μπορείτε να επιτύχετε οργασμό.

ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ Θέλει τρόπο Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγι-σμένα και ελαφρώς απομακρυσμένα μεταξύ τους. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μύες και τους γλουτούς, και σηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή. Αναπνέετε, καθώς παρα-μένετε σε αυτήν τη θέση για 10΄΄. Εκπνεύστε επιστρέ-φοντας στο πάτωμα και επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές. Στην τελευταία επανάληψη, παραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και σφίξτε τους γλουτούς για 10΄΄. Επανα-φέρετε αργά το σώμα σας στο πάτωμα. Πότε Πριν από την ερωτική πράξη, με ή χωρίς το σύντροφό σας. Αποτελέσματα Αυξάνεται η αιμάτωση στην πύελο, ενώ οι μύες γίνονται πιο ευλύγιστοι, διευκολύνοντας τον οργασμό.

ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗΝταμιάνα (turnera diffusa) Πρόκειται για βότανο με ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Μεξικό και τις Νοτιοδυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α. Αν και δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, θεωρείται ότι η ντα-μιάνα τονώνει τον οργανισμό, ενώ αυξάνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και την ένταση του οργασμού. • Βάλτε 1 γρ. από ξερά φύλλα του βοτάνου σε ζεστό νερό για 15΄. Μπορείτε να πιείτε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. • Η νταμιάνα κυκλοφορεί και σε μορφή σταγόνων. Συνι-στάται η λήψη έως 50 σταγόνων, 2 φορές την ημέρα. • Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε κάψουλες των 500 ml, 3 φορές την ημέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡιΝ ξεΚιΝΗΣετε ΟΠΟιΑδΗΠΟτε ΘεΡΑΠειΑ, ΠΡεΠει ΝΑ ΣυΜβΟυ-λευτειτε τΟ γιΑτΡΟ ΣΑΣ.

Page 29: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 30: City Free Press  369 16-29.08.2013

16/08-29/08

30 | CITY FREE PRESS

γράφει ο ΔελφόςΤο ΜανΤειο Του Δελφου

Κριός 21/3-20/4 Τα πράγματα καλυτερεύουν. Μπορείτε πλέον να κάτσετε στη γωνίτσα σας και να πείτε «χμμμ, τώρα κάτι γίνεται». Τα κακώς κείμενα, διορθώνονται και βελτιώνονται. Βεβαίως εσείς ακόμη είστε απαραίτητοι. Η συνδρομή σας για τη βελτίωση των καταστάσεων είναι αναγκαία. Τι να κάνουμε που είστε αναντικατάστατοι! Στην τελική παίξτε κανένα lotto ή joker ή τόμπολα. Πολύ χρήμα!

Ταύρός 21/4-21/5Όλοι έχουμε άποψη, δεν είστε οι μόνοι. Παρόλα αυτά είστε από τους λίγους που πιστεύουν πως έχουν την καλύτερη. Αυτή τη μοναξιά που νιώθετε, εσείς τη δημιουργήσατε. Κανείς άλλος. Αν σας αρέσει, περαστικά σας. Αν δεν σας αρέσει, βάλτε κάτω το «εγώ» σας και επιδοθείτε στα «εμείς». Η οικογένεια είναι δίπλα σας. Πολλή αγάπη!

ΔιΔύμόι 22/5-21/6 Μεγάλη σιγουριά. Πολύ σταθερότητα. Δείξτε πόση υπομονή έχετε και θα προκύψουν αρκετά καλά πράγματα. Οι σχέσεις σας με τους γύρω-γύρω, είναι καλή με περιθώρια βελτίωσης, αν κόψετε τις ανοησίες και αρχίσετε να συμπεριφέρεστε σαν άτομα της ηλικίας σας. Χρειάζεστε οργάνωση. Φέρτε τα μίλια σας.

ΚαρΚινός 22/6-22/7 Ξαφνικά δεν είναι αρκετό το να είστε καλά. Πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος. Πρέπει να το κάνετε «τουτούκι» πως είστε καλοί, είστε καλά και τα περνάτε φίνα. Δεν θέλω να σας σοκάρω, αλλά στα «απαυτά» μας. Έχουμε σοβαρότερα θέματα. Αφή-στε τις υπερβολές. Ξεκουραστείτε και ενδιαφερ-θείτε για την ουσία. Ξεχάστε την εικόνα.

Λέων 23/7-23/8 Νέο ξεκίνημα. Πάρτε την απόφαση και κάντε το. Μόνο και μόνο η ιδέα ότι ξεκινάτε κάτι διαφορετικό, λιγότερο ψυχοφθόρο και πιο δημιουργικό, θα σας ανανεώσει. Θα σας κάνει να πάρετε ακόμη πιο σημα-ντικές αποφάσεις για εσάς και τα προσωπικά σας. Ευκαιρίες αιφνιδιαστικές και απροσδόκητες θα σας χαροποιήσουν. Ενδυναμώστε τις σχέσεις σας. Μην τις παραμελείτε.

Παρθένός 24/8-23/9 Έχετε πολλά πράγματα να κάνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πρέπει να σκεφτείτε πώς θα στηρί-ξετε την οικογένεια. Βρείτε τρόπους να θωρακί-σετε τους δικούς σας ανθρώπους. Θα πρέπει να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας και να επιβληθείτε στις δικές σας ανάγκες, για να μπορέσετε στην τελική να πείσετε άπαντες για το ποιόν σας. Απλά πράγματα, καθημερινά!

Ζύγός 24/9-23/10 Δεν αφήνετε τίποτα στην τύχη. Όταν λέμε τίποτα, εννοούμε ούτε το παραμικρό. Υπάρχουν στην οικογένεια κάποια θεματάκια που σας ταλανίζουν, αλλά θα τα τακτοποιήσετε και αυτά πολύ σύντομα. Η στάση σας, θα γίνει πιο μαλακή απέναντι σε αν-θρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε και αυτό είναι πολύ καλό γενικώς! Πολλές συνομιλίες!

ςΚόρΠιός 24/10-22/11Έχετε μέσα σας ένα αγκάθι που σας παιδεύει. Το αγκάθι αυτό ονομάζεται εγωισμός. Ο εγωισμός αυτός σας προκαλεί μια ένταση ναααα με το συ-μπάθιο. Δεν νομίζετε πως θα πρέπει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση; Κατά τα λοιπά, θα υπάρξουν έξοδα που θα κάνετε για να φαίνεστε καλύτερα από ό,τι αισθάνεστε. Καλό βόλι.

ΤόξόΤης 23/11-22/12 Έχετε όνειρα και αυτά ενδυναμώνονται. Μπο-ρεί πριν να ήταν στο φλου. Τώρα είναι στο «υπό κατασκευή». Τι γλυκό! Λεφτάκια θα έρθουν από το πουθενά. Είναι πολύ καλή περίοδος και καλό θα ήταν να την εκμεταλλευτείτε για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Μη φοβάστε τίποτα. Πάτε καλά!

αιγόΚέρως 23/12-20/1Πρέπει να βελτιωθείτε όσον αφορά στον τομέα του «φαίνεσθαι». Όσο υπερφίαλο και αν θεωρείτε πως είναι, καλό θα ήταν να σκάσετε και να ασχοληθείτε με την εικόνα. Υπάρχει κρίση μεγάλη στις συνερ-γασίες σας. Όσο και να σκάτε τώρα, η αλήθεια θα λάμψει αργότερα. Τότε θα γελάσετε εσείς. Καρτερικά και ήρεμα!

ύΔρόχόός 21/1-19/2 Κάντε μια νέα αρχή. Το οφείλετε στον εαυτό σας και τους γύρω σας που βαρέθηκαν να ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα πάψετε να μιζεριάζετε και θα αρχίσετε να ζείτε. Η γοητεία σας μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και να κάνει θαύματα. Γιατί δεν δοκιμάζετε να την ενεργοποιήσετε. Υπάρχει μέλλον.

ιχθύές 20/2-20/3 Έχετε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Αυτό σας ευνοεί, γιατί μπορείτε να κάνετε τα κουμάντα σας και να «σάσετε τη δουλειά μια ομορφκιά». Καλό θα ήταν να κρατήσετε αποστάσεις και να σιγουρευτείτε για όλα όσα θέλετε και προσδο-κάτε. Ψιλομαντάρα τα έχετε κάνει. Ένταση στα οικογενειακά. Πού είναι το μαγικό ραβδί; Ένα ραβδί και γρήγορα!

Page 31: City Free Press  369 16-29.08.2013
Page 32: City Free Press  369 16-29.08.2013