City Free Press 260

65
Ανεβο- κατεβαίνοντας τη Σκάλα! πολυσέλιδη χαρτογράφηση της Λάρνακας! STOP Μαριχουάνα ή μήπως non stop? Υπέρ ‘ή κΑτΑ τήΣ ΑποποινικοποιήΣήΣ; EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AπOΨHΣ 03-09 ιοΥνιοΥ 2011 * TEYXOΣ 260 * ΔΩPEAN KAΘE πAPAΣKEYH _ΓΥρΩ ΓΥρΩ οΛοι Στή ΜέΣή ο ΜΑνΩΛήΣ τι γίνε ται στην περιοχή της Φανερωμένης; _SuN KINg ο ήλι ος λάμπει, αλλά επίσης καίει. έίσαι προετοιμασμένος;

description

Free Press magazine in Cyprus

Transcript of City Free Press 260

Page 1: City Free Press 260

Ανεβο- κατεβαίνοντας

τη Σκάλα!πολυσέλιδη

χαρτογράφηση

της Λάρνακας!

STOPΜαριχουάνα ή μήπως non stop?

Υπέρ ‘ή κΑτΑ τήΣ ΑποποινικοποιήΣήΣ;

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AπOΨHΣ03-09 ιοΥνιοΥ 2011 * TEYXOΣ 260 * ΔΩPEAN KAΘE πAPAΣKEYH

_ΓΥρΩ ΓΥρΩ οΛοι Στή ΜέΣή ο ΜΑνΩΛήΣτι γίνεται στην περιοχή

της Φανερωμένης;

_SuN KINgο ήλιος λάμπει, αλλά

επίσης καίει. έίσαι προετοιμασμένος;

Page 2: City Free Press 260

Ανεβο- κατεβαίνοντας

τη Σκάλα!πολυσέλιδη

χαρτογράφηση

της Λάρνακας!

STOPΜαριχουάνα ή μήπως non stop?

Υπέρ ‘ή κΑτΑ τήΣ ΑποποινικοποιήΣήΣ;

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AπOΨHΣ03-09 ιοΥνιοΥ 2011 * TEYXOΣ 260 * ΔΩPEAN KAΘE πAPAΣKEYH

_ΓΥρΩ ΓΥρΩ οΛοι Στή ΜέΣή ο ΜΑνΩΛήΣτι γίνεται στην περιοχή

της Φανερωμένης;

_SuN KINgο ήλιος λάμπει, αλλά

επίσης καίει. έίσαι προετοιμασμένος;

Page 3: City Free Press 260
Page 4: City Free Press 260
Page 5: City Free Press 260

260editγράφει η Πέγκυ Σπινέλη[email protected]

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Κίκος Λανίτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Πέγκυ Σπινέλη, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Ξένια Τσιαμαντά, Ρούλα Γεωργιάδου, Άρτεμις Ελένη Καζά, Δώρα Ελευθερίου, Δελφός, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλα Τσώνη, Ιωάννα Χριστοδούλου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Μιχάλης Κυπριανού, Μάριος Χαψής, Γιώργος ΜιχαήλΔIOPΘΩΣH: Θεώνη ΠαναγήΥΠΕΥΘΥΝH ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Αναστασία Ερωτοκρίτου

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Φώνη Παντακίδου (τηλ.22580824 [email protected]) BRAND MANAgeR: Eρωτόκριτος ΕρωτοκρίτουΔΙΑΝΟΜΗ: ACS (Cyprus) Ltd PRICINg AND MARKeT ANALYSTS: Aνδρέας Ανδρέου

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔΙΔΡΥΤΗΣ: Άντης Χατζηκωστής (1968-2010)ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος ΜιχαήλgROUP ADVeRTISINg DIReCTOR: Μαρία ΚυριάκουgROUP MARKeTINg MANAgeR: Πέτρος ΠέτρουgROUP CReATIVe DIReCTOR: Γιώργος ΧατζηλοΐζουΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: Πέτρος ΣιακόλαςΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαρα-γωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

Μπορείτε να βρείτε τη City Free Press σε όλους τους φούρνους Ζορμπά, σε κεντρικά περίπτερα και κεντρικές καφετέριες.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣΠέγκυ ΣπινέληΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣAνδρέας Nικολαΐδης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣΜάνος ΜωυσέωςΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώργος ΧατζηλοΐζουΓιώτα ΕυθυμίουΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ Γεωργία Τουτουνζιάν

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ,Τ.Κ. 23477, 1683, ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΗΛ. 22580580 | email: [email protected]

03-09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

Περπατώ, περπατώ εις την πόλη στα τελευταία τεύχη και έχω λιώσει τα γοβάκια μου από το περπάτη-μα. Αρχίσαμε με τη χαρτογράφηση της Λευκωσίας, μετά της Λεμεσού, σε αυτό το τεύχος χαρτογραφή-σαμε τη Λάρνακα, και ακολουθούν η Αγία Νάπα, ο Πρωταράς και η Πάφος.

Ωραία πράματα. Κάνεις βόλτα στην πόλη, με τα πόδια, το ποδήλατο ή τη vespa, γνωρίζεις κόσμο, συναντάς παλιούς γνωστούς, μιλάς, τρως, πίνεις, κοινωνικοποιείσαι. Super, άλλο πράμα. Να το δοκι-μάσεις. Μην μένεις μόνο στη θέαση του χάρτη και στην ανάγνωση του κειμένου. Βγάλε τις σελίδες της χαρτογράφησης, πάρε το ένθετο υπό μάλης και «εξερεύνησε» την πόλη «παθκιά παθκιά».

Έτσι κάνω κι εγώ, μόνη ή με φίλους. Και μόνη να είμαι βρίσκω φίλους γιατί ειδικά στη Λευκωσία, όλος ο κόσμος είναι μαζεμένος στην πλατεία. Μη με ρωτήσεις ποια πλατεία. Πόσες έχουμε; Η πλατεία της Φανερωμένης είναι μίτινγκ πόιντ. Όλοι είναι εκεί. Και μόνος σου να πας, μόνος σου δεν θα μείνεις. Ωραία πράγματα, καλή διάθεση, φτηνά ποτά, πολύς κόσμος, καλός κόσμος.

Κι ενώ είσαι εκεί, χαλαρουίτα, αραχτός και πίνεις τη σουμάδα σου -λατρεύω σουμάδα-, αναρωτιέσαι αν όλος αυτός ο κακός χαμός για τον οποίο μιλούν στα «μου μου ε», λαμβάνει χώρα στην ίδια πλατεία που βρίσκεσαι εσύ. Οι φασαρίες, οι τσακωμοί, οι βανδαλισμοί, οι ενοχλημένοι καταστηματάρχες, οι απηυδισμένοι κάτοικοι και δεν συμμαζεύεται.

Τι να σου πω; Ο πατέρας μου λέει πως όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Άλλο είναι να πας, να πιεις το ποτό σου και να επιστρέψεις στο σπίτι σου για ύπνο κι άλλο να είσαι εκεί και να μην μπορείς να κοιμηθείς γιατί κάποιος αποφάσισε να μην πάει σπίτι του. Είναι διαφορετικό να βροντοφω-νάζεις πως έχεις δικαιώματα και άλλο να ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου. Είναι διαφορετικό να κάθεσαι στο γραφείο και να παρλαπιπίζεις, κάνοντας ενδοφλέβιες ημιμάθειας στον κόσμο που σου εμπιστεύ-εται την ενημέρωσή του. Είναι άλλο πράγμα ο εφησυχασμός και άλλο η εγρήγορση. Άλλο η αδιαφορία και άλλο η συνωμοσιολογία. Άλλο να εξετάζεις τα πράγματα, να παραδέχεσαι πως υπάρχει πρόβλημα και να σκέφτεσαι πώς θα βρεθεί η λύση, κι άλλο να αφορίζεις οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική.

Η αδιαφορία, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, μετέτρεψε τους Κυπρίους σε ξενοφοβικούς και τους μετανάστες σε εισβολείς.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους κάποιοι φαντάζουν οπισθοδρομικοί και αρτηριοσκληρωμένοι, ενώ κάποιοι άλλοι ασεβείς και ανάγωγοι.

Όλοι έχουν τα δίκια τους και τα επιχειρήματά τους. Κανένας ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος, ούτε μια λύση μπορεί να χαροποιήσει τους πάντες. Πάντα θα υπάρχει ένας που θα επωφελείται από την αναμπουμπούλα και κάποιος άλλος που θα επιδιώκει να τη συντηρεί.

Οπότε; Κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα από το τεράστιο εγώ σου και την υπερμεγέθη βόλεψή σου!

Πάμε Πλάτείά;

«Το χιούμορ βοηθά σοβάρά Την ύγειά κάι Την άνάγνωση

άύΤησ Τησ εφημεριδάσ»

Page 6: City Free Press 260
Page 7: City Free Press 260

FOCUS06 CITY FREE PRESS

γράφει ο Κίκος Λανίτης

VIRTUALREALITY

Σε είδα στην εξέταση του μαθήματος αγωγής υγείας στο

UCY! Ήσουν ο πιο πελαμμός επιτηρητής που είχαμε στα 4 χρόνια σπουδών! Η μοβ η

φανελλούα επίενέ σου πολλά!

Στα Σχολικα μαΣ χρονια υπΗρχαν τρειΣ βαΣικεΣ κατΗγοριεΣ παιδιών: Η πρώτη ήταν τα 2-3 απομονωμένα που μελε-τούσαν για ένα καλύτερο αύριο και ονειρεύονταν το Ηarvard. Η δεύτερη κατηγορία περιλάμβανε αυτούς που το σεξ περνούσε από το μυαλό τους 167.000 φορές την ημέρα και άλλες τόσες τη νύχτα, και αυτούς που κυνηγούσαν μια μπάλα και ονειρεύονταν σαν μεγάλοι πάλι να κυνηγούν μια μπάλα, και τέλος η τρίτη κατηγορία είναι οι αδιάφοροι που ονειρεύονταν την κομμωτική, τα fashion shows και ό,τι έχει να κάνει με «λάμψη». Κάποτε όλοι βρίσκουν το δρόμο τους, μερικοί μέσω του κάθε Ηarvard, άλλοι με ό,τι τους «έκα-τσε» και μετονομάζονται στη μεγάλη μεσοαστική τάξη που δουλεύει, δανείζεται, πληρώνει φόρους και γενικώς βρίσκει την ευτυχία στον καναπέ με κοιλιά και φαλάκρα βλέποντας τηλεόραση, και αυτοί που «λάμπουν» με μια χτένα ή ένα φαντεζί

ρούχο και εναλλάσσονται στις τηλεοράσεις και στα περιοδικά. Τις τρεις αυτές κατηγορίες τις ενώνει μια κοινή συνήθεια. Και οι τρεις κάνουν μαλακίες.

Ο μεσοαστός ό,τι μαλακία κάνει την πληρώνει ο ίδιος, οι «λαμπεροί» την κάνουν τόσο χαριτωμένα που όχι μόνο τους συγχωρείς, αλλά τους λατρεύ-εις γι’ αυτό. Οι «δόκτορες» άμα κάνουν μαλάκια, πρώτον δεν την ονομάζουν έτσι, αλλά «οικονομική κρίση» και συνοδεύεται από εκατομμύρια λέξεις και απόψεις που συγχύζουν και επηρεάζουν τις άλλες δυο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο μέσος Έλληνας, Πορτογάλος, Ισπανός, Ιρλαν-δός, Ισλανδός κ.λπ. δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η μαλακία κάποιων «δόκτωρ» στην Αμερι-κή πέρασε σαν τσουμάνι τον ατλαντικό και την πληρώνει αυτός. Ο λόγος που αδυνατεί να το καταλάβει είναι ότι, όταν αυτοί διάβαζαν, αυτός έπαιζε μπάλα ή σκεφτόταν το σεξ. Και επειδή

ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζει, δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς γίνεται να παίζουν μπάλα αλλού και να τρώει αυτός γκολ ή να ξενοπηδούν άλλοι και να του έρχεται ο λογαριασμός. Είναι κάτι σαν να σου έρχεται ο λογαριασμός του «Μυστικού Δείπνου», γιατί είσαι χριστιανός.

Στην αρχή το παίρνεις για αστείο και λες, σιγά μην την πληρώσω εγώ τη μαλακία του οικονομολό-γου. Μετά σοβαρεύουν τα πράγματα και μπαίνεις στο τρυπάκι να βοηθήσεις. Το τρυπάκι, γίνεται μαύρη τρύπα και αντιλαμβάνεσαι ότι οι αγώνες των προγόνων σου, τα συνθήματα, όσοι πέθαναν για να είσαι εσύ ελεύθερος, υπερήφανος, έχουν μηδενιστεί και έμεινες ένας ταπεινός παγκόσμιος επαίτης, παράσιτο της κοινωνίας και ο μαλάκας που χλευάζουν, χωρίς όνομα, πατρίδα, αξίες, υπε-ρηφάνεια, σεβασμό και αξιοπρέπεια και όλα αυτά, χωρίς να κάνεις εσύ καμιά μαλακία...

χώριΣ να κανειΣ εΣυ καμια μαλακια...

σε είδα... (σελ. 55)

εγώ Σε ειδα, εΣυ που θελειΣ να με δειΣ;Λίγο που καλοκαίριασε, λίγο που αποκτήσαμε νέα στέκια, λίγο που δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε, λίγο που σε αυτό το έντυπο η γνώμη σου μετρά, θέλουμε να μας πεις πού συχνά-ζεις και δεν βρίσκεις τη «City». Σε ποια μαγαζιά (εστιατόρια, ξενοδοχεία, φούρνους, πιτσαρίες, εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια) θα ήθελες η «City» να έχει stand. Στο [email protected] και στη σελίδα τη «City» στο Facebook μπορείς να δώσεις τις απαντήσεις σου. Με διευθύνσεις και ονόματα, όχι με γενικολογίες!

Interactive EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ

25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 * TEYXOΣ 247ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Η «CITY» ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

oscarSunday

Sunday

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ06-12 ΜΑΪΟΥ * 2010 * TEYXOΣ 256 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

GOD SAVE THE PARANIFAKI

_IT’ S DIET TIME

_STREET LIFE FESTIVAL

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ20-26 ΜΑΪΟΥ 2011 * TEYXOΣ 258 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

_ART ONLINE_HOW TO ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

_I VOTE YOU, I VOTE YOU NOT

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

Page 8: City Free Press 260
Page 9: City Free Press 260

γράφει ο Φόρεϊν Όφις

08 CITY FREE PRESS

FOCUS

INTERNAL AFFAIRS

Ο δεκάλΟγΟς του Οι 10 δημΟφιλεςτερες ειδηςεις τΟυ SIgmalIve την εβδΟμάδά πΟυ περάςε

Dancing with The STar…Ο Ζαχαρίας Κουλίας έκανε τον Μάριο Κάρογιαν να χορεύει επί δέκα ημέρες στο ρυθμό του. Μπορεί η επίσημη δικαιολογία να είναι το Εθνικό, όμως ακόμη και πριν τις εκλογές υπήρχαν πληροφορίες πως η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για το ΔΗΚΟ, αφού η προεκλογική μάχη βασίστηκε σε μεγάλο βαθ-μό στη διαμόρφωση της πλειο-ψηφίας εντός της κοινοβουλευ-τικής ομάδας, όπου ο Μάριος Κάρογιαν σημείωσε Πύρρειο, κατά τα φαινόμενα, νίκη.

Εγώ εν τζιάιΗ δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι συναντήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους στις εκλογές για τη θέση του προέδρου της Βουλής αλλά δεν τους καθο-δήγησε, άφησε μερικά κενά. Δηλαδή να πιστέψουμε ότι πήγαν όλοι στην Αρχιεπισκοπή απλώς για να πιούν έναν καφέ ή ότι οι ίδιοι ήθελαν να τον εμπλέξουν και ο ίδιος κράτησε σθεναρή αντίσταση;

Υποβάθμιση με δΟςεις Οι υποβαθμίσεις έχουν πλέον μπει στην καθημερινότητά μας αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνο-νται και με δόσεις. Δεν γίνεται δηλαδή να μαθαίνουμε για την υποβάθμιση μία εβδομάδα μετά και να επισημοποιείται με χρο-

νοκαθυστέρηση. Όχι τίποτα άλλο, αλλά στο τέλος προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά κι από την ίδια την υποβάθμιση.

οριζοντιά ΟνειράΤην υπόθεση της οριζόντιας ψηφοφορίας την έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και την επανέφερε ο Γιώργος Περ-δίκης ως αντάλλαγμα στην ψήφο για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Βέβαια, μέχρι τις εκλο-γές θέλουμε ακόμη πέντε χρόνια, οπότε μπορούμε μέχρι τότε να οριζοντιωθούμε και να δούμε όνειρα θερινής νυχτός, γιατί αποκλείεται τα μεγάλα κόμματα να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

τά σΕνάριάΑπ’ όλα τα σενάρια που ακού-στηκαν για την Προεδρία της Βουλής το πιο ακραίο ήταν αυτό που τελικά ειπώθηκε στην πραγ-ματικότητα από τον Νίκο Αναστα-σιάδη. Η εκ περιτροπής προε-δρία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ήταν τόσο ακραία πρόταση, που ακόμη και σημειολογικά δεν θα μπο-ρούσε να περάσει.

1) ςΟκ- γιατρός ασελγούσε στο 4χρονο παιδί του.

2) Ξαφνική παραίτηση από το «Dancing With the Stars».

3) τα φαβορί που έμειναν εκτός βουλής.

4) Εντείνονται οι διεργασίες για εκλογή Προέδρου της Βουλής.

5) Η Kate Middleton δεν μπορεί να κάνει παιδιά;

6) Ομόνοια: Ο παίκτης που της έλειπε.

7) Τα νέα πρόσωπα της Βουλής.

8) Άγρια κόντρα Πάγκαλου-Αγανακτισμένων.

9) Χριστόφιας vs άρχιεπίσκοπος.

10) επιβεβαίωση Sigmalive για την υποψηφιότητα Ομήρου.

Page 10: City Free Press 260
Page 11: City Free Press 260

FOCUSΚυΚλοφορώΚιοπλοφορώ

ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ FACEBOOK ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΣΤ-ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ: Ο καιρός, και πώς είν’ έτσι ο καιρός, και τι θ’ απογίνουν οι διακοπές μας, και θα μας κάψει μες

στο καλοκαίρι, να μου το θυμηθείς. Πρόκειται για τη νέα hot συζήτηση, που ήρθε για να μείνει, αφού ο καιρός είναι πλέον ό,τι για τα περιοδικά το μαύρο χρώμα στην γκαρνταρόμπα: διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Εσύ, τώρα που διαβάζεις αυτό το κείμενο, ή ψήνεσαι στους 33°C, ή έχεις τοποθε-τήσει ατημέλητα στους ώμους ζακετάκι γιατί έχει ψυχρούλα. Κρύο ή ζέστη, συνέχισε να διαβάζεις για να φρεσκάρεις τη δημοτική σου εκπαίδευση.

ΜΕΣΟγΕΙΑκΟ κΛΙΜΑ: Βροχές κατά τους χειμερι-νούς μήνες που, για το νότιο (το άλλο) ημισφαίριο, είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. κΛΙΜΑ ΕΡΗΜΟΥ: Υψηλές θερμοκρασίες με μεγά-λες διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. (Ντινγκ, ντονγκ). κΛΙΜΑ θΕΡΜΟ κΑΙ ΞΗΡΟ: Λίγες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Εποχιακή βλάστηση. (Need to say more?). κΛΙΜΑ ΥΠΟΤΡΟΠΙκΟ: Υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διακρίνουμε μία περί-οδο βροχών και μία ξηρασίας. (We know ξηρασία very well). Παραμένοντας στο υποτροπικό κλίμα, αξίζει να γίνει αναφορά πως σ’ αυτό ζουν πολλά φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα, όπως θες το εκλαμ-βάνεις αυτό, παμφάγε ή vegetarian αναγνώστη.

Όλα τα πιο πάνω δεν αφορούν -υποτίθεται- στην Κύπρο, αλλά στην Αφρική, πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι άποψη θα είχε η Πετρούλα -πού-

είσαι-Πετρούλα-, γι’ αυτό. Είναι γεγονός πως κάπο-τε, με το που ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου των 20.30 έλεγε πως ακολουθεί το δελτίο καιρού, εμείς αλλάζαμε κανάλι. Οι καιροί έχουν -κυριολε-κτικά- αλλάξει και το δελτίο καιρού εξελίσσεται σε Chuck Norris των ειδήσεων. Εγγλέζοι έχουμε καταντήσει, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε θα τον συζητήσουμε τον καιρό. Αν μη τι άλλο, διαφορο-ποιήθηκε το ίντρο των κοινωνικών σχέσεων:

«Ναι ρε, χάλια ο καιρός σήμερα, μερικώς συν-νεφιασμένος, αλλά νεφώσεις που θα πυκνώνουν τοπικά, θα δώσουν βροχές και μεμονωμένες κα-ταιγίδες. Παρεμπιπτόντως, πού θα δεις τον τελικό του Champions League;». «Τι κάνεις φιλενάδα, τ’ άκουσες πως μέχρι το τέλος του αιώνα θα ‘χουμε στην Κύπρο θερμοκρασίες που θ’ αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου; Τι έγινε με τον γκόμενο που γνώρισες την Παρασκευή;». «Έλα μάνα, ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις που θα σχηματίζονται και θα πυκνώνουν τοπικά, αναμένε-ται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Τι φαΐ έχουμε σήμερα;».

Έτσι για να ξέρεις, το Αστεροσκοπείο Αθηνών το ‘χει πει, πως σε είκοσι χρόνια από σήμερα, το κλίμα μας από εύκρατο θα εξελιχθεί σε τροπικό. Εμείς, που είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, το βιώνου-με κιόλας. Οι ντοκτοράδες λένε πως το κλίμα της Βόρειας Αφρικής μετακομίζει σιγά-σιγά προς τα εδώ, κάτι θα ξέρουν τα άτομα. Οπόταν, το μόνο που απομένει, καλοί μου Βεδουίνοι, είναι να το δεχτού-με: Πρωταράς-Λευκωσία-Ένωση, γι’ αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα καλοκαίρια που μας απομένουν.

γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

10 CITY FREE PRESS

Και τι έγινέ…Εδώ και καιρό παρατήρήσα ότι όι κύπριόι δΕν δινόύν και πόλλή σήμασια σΕ θΕματα κανόνών -πρόσώπικών, κόινώνικών ή τόύ τόπόύ- και ταξήσ. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί ούτε η διακόσμηση των περιοχών των Δήμων σε περιόδους γιορτών ή επετείων. Το ιδιαίτερο σε αυτήν την περίπτω-ση είναι ότι και με την πάροδο των συγκεκριμένων εορ-τών που χρήζουν διακόσμησης, τα διάφορα που έχουν στηθεί, δυσκολεύονται να μας αποχωριστούν. Κάποιοι φαίνεται ότι βαριούνται να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμ-ματα τοποθέτησης και απομάκρυνσης και φτάνουμε στο τραγελαφικό αποτέλεσμα να βλέπουμε χριστου-γεννιάτικα δέντρα το καλοκαίρι. Προχθές, στους 32 βαθμούς Kελσίου του Μαΐου, βγήκα για εκδρομή προς το Μοναστήρι του Μαχαιρά και στο δρόμο μου αντίκρισα στη μέση μιας διασταύρωσης ενός Δήμου, ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, τουλάχιστον 10 μέτρα ύψος, με τη διακόσμησή του να με κοιτάζει αδιάφορα. Η σκέψη και μόνο ότι υπάρχει περίπτωση τα λαμπάκια του να ανάβουν το βράδυ, με φρικάρει.

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού σε αυτό το θέαμα παραμένουν cool και αδιάφοροι, όπως ακριβώς αδιάφοροι παραμένουν και οι υπεύθυνοι. Η μέρα μου έτυχε να έχει και συνέχεια σε σχέση με το «Και τι έγινε….», αφού μετά την επίσκεψή μου στο μοναστήρι, πήγα στον πλησιέστερο εκδρομικό χώρο για σουβλάκια κ.λπ. Εκεί κι αν αντίκρισα την παντελή αδιαφορία για το τι θα πουν οι γύρω. Ο μισός εκδρο-μικός χώρος (βασικά το καλύτερο στεγασμένο σημείο) είχε καταληφθεί από μια εταιρεία catering, η οποία είχε ντύσει όλα τα τραπέζια με μοβ τραπεζομάντιλα, τα διακόσμησε με γλαστρούλες, φυτά και χάρτινες πεταλούδες, και στρώθηκε στο μαγείρεμα με δεκάδες σούβλες να γυρνούν στην κινητή τεράστια ψησταριά, η οποία έμοιαζε με κάρο με ρόδες που μεταφέρθηκε εκεί για την περίσταση. Σε λίγο, κατέφθασαν στον ιδανικό χώρο για τέλεση του πάρτι βάφτισης, οι καλεσμένοι με τις τουαλέτες τους, τις γραβάτες τους και τα τακουνάκια τους και «απόλαυσαν» στην πλαγιά το γεύμα τους…

Για το τέλος, είπα να σας πω και τον πόνο μου, που προέκυψε τον τελευταίο καιρό. Πριν τρεις εβδομάδες, έδωσα ένα χαλί για πλύσιμο σε ένα καθαριστήριο της γειτονιάς μου. Τους είπα ότι θα είχα φιλοξενούμενο στο σπίτι και μου υποσχέθηκαν ότι σε 10 μέρες, που έτσι κι αλλιώς πολλές μου φάνηκαν, θα το είχαν έτοιμο. Πάω μέρα παρά μέρα και τους ρωτώ τι γίνεται και η μόνιμή τους απάντηση είναι ότι «δεν τελείωσε ακόμη και ο μά-στρος δεν είναι εδώ για να σας πει πότε θα ετοιμαστεί». Φυσικά και θα πρέπει να ακολουθήσω τους κυπριακούς

κανόνες υπομονής, αλλά αν τυχόν και με διαβάζει ο μάστρος, θα τον παρακαλούσα να μου επιστρέψει το χαλί καθαρό ή λερωμένο, έτσι κι αλλιώς, ο ξένος μου «has left the building» και μέχρι το χειμώνα που θα το χρειαστώ ξανά, βλέπου-με και κάνουμε.

από το Mario [email protected]

ALIEN

ΤΡΟΠΙκΟ κΛΙΜΑ

ΜΟΥ κΛΙΜΑ Σε είδα στο «Gloria» στη Λάρνακα

μελαχρινό μου μελαχρινάκι!

Ήσουν με μία με λιλά μαλλί τζαι ένα

μωρό. Εν δικό σου το μωρό;

Μωρό μου; Αρρρρρ!!!

σε είδα... (σελ. 54)

Page 12: City Free Press 260
Page 13: City Free Press 260

Res, non VeRba12 CITY FREE PRESS

γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ Οι αγανακτισμένΟι και Οι βΟλέμένΟι…Την ίδια ώρα που στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις γίνεται επανάσταση με το κίνημα των «Αγανακτισμένων Πολιτών», στην Κύπρο τα γερμανικά αμάξια και ο καφές σε πρωτοκλασάτα στέκια πάει σύννεφο. Ούτε αυτή η επανάσταση δεν πρόκειται να μας αγγίξει, αφού η «μαλακία» σε αυτόν τον τόπο φέρνει εισόδημα ακόμη και

σε περίοδο κρίσης. Την ίδια ώρα έσκασα στα γέλια με ορισμένους ψευτο-αναρχικούς οι οποίοι βγήκαν τάχα να διαδηλώσουν… Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ! Εμείς τι κάνουμε;

γιατι γλιτώσαμέ; Κανείς δεν απορεί γιατί στην Κύπρο δεν κινδυνεύουμε από τα μολυσμένα θανατηφόρα αγγούρια της Ισπανίας; Είναι πολύ απλό… εμείς τα αγγούρια δεν τα τρώμε... αντιλαμβάνεστε γιατί! Κάπως έτσι περνούν στο ντούκου δεκάδες νέες νομοθεσίες και φορολογίες σε αυτόν τον τόπο, με τους Βουλευτές μας, να μας τα «σερβίρουν» με βαζελίνη και δυστυχώς εμείς το απολαμβάνουμε!

ΧΑΛΑΣΤΗΚΑ French Kiss Vs. French school Μας αρέσουν τα French kisses, λατρεύουμε τα γαλλικά κρασιά, τρώμε φουά γκρα, από την άλλη όμως, μισούμε τα Γαλλικά Σχολεία… κάτι πάει στραβά σε αυτόν τον τόπο! Όπως και να έχει, η διαδήλωση κατά του Γαλλικού σχολείου ήταν λιγάκι άκυρη. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να ήταν καλοδεχούμενη, δυστυχώς όμως στην Κύπρο του 2011 εξακολουθούμε να κινούμαστε με την όπισθεν… Λέτε το σύνδρομο Κουλία να είναι μεταδοτικό;

αριστέρΟι και αθέΟι… «Με εξαίρεση την κορυφή, που λένε ότι είναι άθεοι, ο όγκος των αριστερών είναι άνθρωποι της Εκκλησίας, είναι δικοί μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, κερδίζοντας πάλι τηλεοπτικό χρόνο στα δελτία ειδήσεων. Με την ίδια λογική Αρχιεπίσκοπε, για εμάς τους πιστούς η κορυφή της εκκλησίας είναι κάτι σαν το Board of Directors της Wall Street!

No CommeNT μαλακια on Air Άνδρας από τη Florida συνελήφθη κατά την αποβίβαση, αφού την ώρα που ταξίδευε με αεροπλάνο των United Airlines προς Colorado, θεώρησε καλό να αυνανιστεί, αφήνοντας τους υπόλοιπους επιβάτες άφωνους. Όπως και να έχει, τη μαλακία που έκανε… την πλήρωσε!

Έξω φρενών έγινε ο Πάπας Βενέδικτος με τους μοναχούς και τις μοναχές του διάσημου μοναστηριού Santa Croce της Ρώμης. Οι μοναχοί και οι μοναχές είχαν στήσει μια φοβερή επιχείρηση κάνοντας μέρος του μοναστηριού χλιδάτο ξενοδοχείο με 24ωρη εξυπηρέτηση, ενώ διοργάνωναν συναυλίες, παρείχαν υπηρεσίες μεταφοράς με λιμουζίνα και... αισθησιακό χορό από καλόγρια που στην κοσμική της ζωή ήταν χορεύτρια σε νυχτερινό μαγαζί! Τέτοιες εκκλησίες να είχαμε Αρχιεπίσκοπε και θα έκανα την προσευχή μου κάθε μέρα και κυρίως κάθε νύχτα…

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗΔεν κουράστηκε η Αστυνομία να το παίζει μεγάλη και τρανή συλλαμβάνοντας νεαρούς με ελάχιστα γραμμάρια κάνναβης και αφήνοντας ελεύθερους τους εμπόρους να πλουτίζουν ανενόχλητοι;

:(

:P

:)

Page 14: City Free Press 260
Page 15: City Free Press 260

«ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠ’ ΕΔΩ» Κόσμόσ συγΚεντρωμενόσ στην Πλατεία

συνταγματόσ τησ αθηνασ στό Πλαίσίό

τησ ΠανευρωΠαϊΚησ ΚίνητόΠόίησησ των

«αγαναΚτίσμενων Πόλίτων». Κατσαρόλεσ

δίνόυν τό τεμΠό γία τα συνθηματα: «Κλε-

φτεσ- Κλεφτεσ», «Παρτε τό μνημόνίό Καί

φυγετε αΠ’ εδω», «αν εχετε τίμη, αν εχε-

τε Πατρίδα, αναΠόδα γυρίστε την ασΠίδα»,

«η Πίό μεγαλη βία είναί η φτωχεία».

14 CITY FREE PRESS

City-ingROOM

Φωτογραφία της εβδομάδαςόί αδελφόί μόνγΚόλφίε (εφευρετεσ τόυ 1ου αε-ρόστατόυ) Κατί ηξεραν! ΣτιΣ 29/5 πραγματοποιή-θήκε το 6ο πρωταθλήμα Moscow region Hot Air BAlloon, 60χλμ. βορεια τήΣ μοΣχαΣ. μια υπεροχή αντανακλαΣή ζεΣτου αερα Σε μια λιμνή κατα τή διαρκεια πτήΣήΣ ενοΣ αεροΣτατου.

Page 16: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 15

Μέχρι τις 15 Αυ-

γούστου 2011 καλεί-

σθαι να στείλετε φωτογρα-

φίες των κατοικιδίων σας

στο pets2adopt@cytanet.

com.cy. Οι καλύτερες

φωτογραφίες θα

μπουν στο ημερο-

λόγιο του συνδέ-

σμου για το 2012.

Πιάστε δουλειά!

3ος Διαγωνισμός

Pets2adopt

Ζωντανοί

στο Sydney

Τα φώτα του Sydney Opera House

άναψε το «Vivid Festival» στο

Sydney, την Παρασκευή, 27

Μαΐου. Η εκδήλωση διαθέτει

διαδραστικό φως, γλυπτά,

καθώς και παραστάσεις από

τοπικούς και διεθνείς μουσι-

κούς. Θα συνεχιστεί μέχρι τις

13 Ιουνίου… Οπότε αν έχεις

χρόνο πετάξου μέχρι εκεί και

ρίξε μια ματιά!!!

οι 10 αναγνώστες που πρώτοι έστειλαν μήνυμα την προ-ηγούμενη εβδομάδα και κέρδισαν μια διπλή πρόσκλη-ση έκαστος για το Fassouri watermania waterpark είναι:

1. αδάμος ανδρέου 2. αντιγόνη ανδρέου 3. αντρέας κυριάκου 4. περσέας ελισαίου 5. χρίστος πάντζαρης 6. ελισαίος ελισαίου 7. κύπρος μιχαήλ 8. γεωργία χατζηβασιλείου 9. ευαγγελία λαπέρτα 10. νίκος χαπέσιης

Red Bull + City Free Press = Ταξίδι στη Μαδρίτη ο δεύτερος σταθμός του παγκόσμιου πρωταθλήματος red Bull X-Fighters 2011 πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύ-ουσα της βραζιλίας, μπραζίλια. μέχρι τις 26 ιουνίου μπορείς να στείλεις sms στο 95115005* με την ένδειξη: City RBXF, κενό και το ονοματεπώνυμό σου προκειμένου να μπεις στην κλήρωση που θα αναδείξει τους δύο τυχερούς αναγνώ-στες που θα ταξιδέψουν στη μαδρίτη, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της ισπανί-ας. ή αγωνία σου θα τερματιστεί την 1η ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι νικητές. ή αναχώρηση από τη μαδρίτη θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 16/07. το κόστος της όλης αποστολής υπολογίζεται γύρω στις 4.000 ευρώ καθώς όχι μόνο θα πας, αλλά θα φας, και θα παρακολου-θήσεις. τα ψώνια είναι δικά σου. μην το παρακάνουμε!

*ή χρέωση ανά sms είναι €0.01 από αριθμό PriMetel και €0.02 από τα υπόλοιπα δίκτυα, συν Φ.π.α.

για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες, επισκεφθείτε το:

www.redbullxfighters.com

Page 17: City Free Press 260

Ο «Μανώλης» είναι το δέντρο που βρίσκεται ανάμεσα στην εκκλησία της Φανερωμένης και στα «Καλά Καθούμενα».

Η περιοχή της Φανερωμένης είναι το «ζωντανό» κομμάτι της παλιάς Λευκωσίας και το αντικείμενο έρευνας του κοινωνιολόγου Νίκου Τριμικλινιώτη. Η αγάπη μας για την περιοχή αποτέλεσε την αφορμή για τη

δημοσίευση αποσπάσματος της έρευνας αυτής.

16 CITY FREE PRESS

Γύρω-Γύρω ΟΛΟι,

σΤΗ ΜέσΗ Ο ΜαΝωΛΗσ

Κείμενο Νίκος Τριμικλινιώτης, ΚοινωνιολόγοςΣυνεντεύξεις-επιμέλεια Πέγκυ Σπινέλη

Page 18: City Free Press 260

Ο «Μανώλης» είναι το δέντρο που βρίσκεται ανάμεσα στην εκκλησία της Φανερωμένης και στα «Καλά Καθούμενα».

Η περιοχή της Φανερωμένης είναι το «ζωντανό» κομμάτι της παλιάς Λευκωσίας και το αντικείμενο έρευνας του κοινωνιολόγου Νίκου Τριμικλινιώτη. Η αγάπη μας για την περιοχή αποτέλεσε την αφορμή για τη

δημοσίευση αποσπάσματος της έρευνας αυτής.

CITY FREE PRESS 17

Γύρω-Γύρω ΟΛΟι,

σΤΗ ΜέσΗ Ο ΜαΝωΛΗσ

Η Πλατεία Φανερωμένης ως αντικείμενο Μελέτης και ως ΦαντασίωσηΗ μελέτη της πλατείας της Φανερωμέ-νης στην εντός των τειχών Λευκωσία είναι καθ’ όλα φυσιολογική. Εκεί εκ-φύονται διάφορες χωρικές-κοινωνικές αντιφάσεις γιατί αποτελεί συμπύκνωση αυτού που ο Λεφέβρ ονόμασε το «ζή-τημα της πόλης» ως «επανάσταση της πόλης». Η δεύτερη εξίσου σημαντική διάσταση είναι ότι πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν πολυπολιτισμικό τόπο.

Αντικείμενο της έρευνάς μας είναι οι πολύπλοκες και αντιφατικές διεργασίες που συντελούνται γύρω από τις διεκ-δικήσεις, τον αμφιλεγόμενο «έλεγχο του εδάφους», τον τρόπο ζωής και το χαρακτήρα του χώρου. Αυτό το περίεργο, που είναι συνάμα τόσο αυτονόητο, που

πάλι ο Λεφέβρ ονόμασε «δικαίωμα στην πόλη», μπορεί και πρέπει να μελετηθεί ως μέρος μιας «εντελώς απαραίτητης επιστήμης της πόλης». Η πλατεία Φα-νερωμένης, όπως και οι άλλες περιοχές στην έρευνά μας, ο Άγιος Παντελεήμονας (Αθήνα) και το ιστορικό κέντρο της Κων/πολης δεν μπορούν να μελετηθούν ως να έχουν ένα «δοσμένο αντικείμενο» εφόσον «το παρελθόν, παρόν και πιθανό δεν ξεχωρίζονται» αλλά μελετώνται ως «εν δυνάμει αντικείμενα». Η έρευνά μας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. έχει ακόμα μια δυναμική διάσταση πέραν της συμμετοχικής μας παρατήρησης και ανά-λυσης της περιοχής. Θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να ιδωθεί και μέσα από την ψηφι-ακή-δικτυακή διάσταση: Μόνο αν δούμε την αλληλοεμπλοκή και διασύνδεση ανάμεσα στο ψηφιακό και μη ψηφιακό θα κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο. Εξάλλου, ένα απλό google search καταδεικνύει πώς και γιατί η πλατεία Φανερωμένης έχει απεικονισθεί, τουλάχιστον στα ΜΜΕ και στον ψηφιακό-εικονικό κόσμο, ως ένας διαφιλονικούμενος χώρος ανάμεσα σε διάφορες ομάδες που χωρίζονται από ιδεολογικούς-πολιτικούς, πολιτιστικούς, εθνοτικούς προσανατολισμούς και ηλικιακούς προσδιορισμούς. Ο χώρος είναι ιστορικά φορτισμένος -από εκεί ο Μακάριος έδωσε τον όρκο της Ένωσης.

Το ενδιαφέρον για τη Φανερωμένη αναζωπυρώθηκε όταν πρόσφατα πήρε «παγκύπρια» διάσταση στα ΜΜΕ η ματαίωση δύο αλληλοσυγκρουόμενων εκδηλώσεων που προγραμματίζονταν στην πλατεία. Μετά τα βίαια γεγονότα στις Φοινικούδες, που οδήγησαν και στο μαχαίρωμα Τουρκοκύπριου μουσι-κού από άγνωστους νεοναζί, η αποφυγή μιας ακόμα αντιπαράθεσης στη Λευκω-σία ανακούφισε πολλούς.

Επί του εδάφους ωστόσο έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση: δεν υφίσταται «αμφισβήτηση του ελέγχου» και όλα αυτά που γράφονται κατά καιρούς στις εφημερίδες για «Εξαρχειο-ποίηση» της Φανερωμένης ή για «φόβο και αναρχία στην εντός των τειχών Λευ-κωσία» ή για «αλλοδαπούς που τρομο-κρατούν την περιοχή» δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητα της περιοχής. Χαρακτηριστικό της κάλυψης είναι η υπερβολή, η υπερδιόγκωση και η σκαν-δαλοθηρική-φοβική προσέγγιση που φτάνει στα όρια της παραποίησης της πραγματικότητας: διερωτάται κανείς αν μιλάμε για την ίδια πολυσύχναστη πλα-

τεία η οποία γειτνιάζει με το δημοφιλέ-στερο ίσως παραδοσιακό καφενείο της Κύπρου, τα «Καλά Καθούμενα», όπου δεν βρίσκεις τραπεζάκι, ή το trendy παγωτατζίδικο με τη συμπαθητική, πλην όμως ψεύτικη αγελάδα απ’ έξω. Είναι μια ελκυστική και όμορφη περιοχή όπου μετά χαράς πηγαίνουμε με τα παιδιά μας και τους φίλους μας για αναψυχή. Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκτρέπονται και να οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και -σε κάποιες πε-ριπτώσεις- μικροσυμπλοκές. Σποραδικά νεαροί ακροδεξιοί εμφανίζονται για να προκαλέσουν, αλλά αυτό συμβαίνει σε ώρες που η πλατεία είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη. Οι αντιπαραθέσεις είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο των κέντρων «μεγαλουπόλεων», παρότι η Λευκωσία δεν είναι μεγαλούπολη. Είναι εν πάση περιπτώσει η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα μιας μικρής χώρας. Παρατηρούνται λοιπόν φαινόμενα συ-γκρουσιακών νεανικών υποκουλτούρων αλλά και ευρύτερων συγκρούσεων που πηγάζουν από το χαρακτήρα των πόλε-ων, τους πολλαπλούς κοινωνικούς απο-κλεισμούς, τις πολεοδομικές αδυναμίες και την υπερεκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων (π.χ. μεταναστών, φτωχών κ.τ.λ.) από κερδοσκόπους, από διάφορα κυκλώματα και επιτήδειους.

ύπάρχουν στοιχεία στην περιοχή της Φανερωμένης που, τηρουμένων των αναλογιών και συνθηκών, παραπέμπουν στην περιοχή του αγίου Παντελεήμονα;Ενώ ερευνητικά είμαστε πέρα για πέρα όχι μόνο δικαιολογημένοι, αλλά επιβάλ-λεται να συγκρίνουμε και να αντιπαρα-βάλλουμε μια περιοχή υπό διερεύνηση με μια άλλη, σε αυτήν την περίπτωση (Φανερωμένη-Άγιος Παντελεήμονας) η εξαγωγή εύκολων κα απροβλημάτι-στων συμπερασμάτων που θέλουν να αναδείξουν ομοιότητες και να προ-βλέψουν τάσεις, είναι παραπλανητική. Η σύγκριση λοιπόν και η αντιπαραβολή -που είναι εξάλλου απαραίτητα ερευ-νητικά εργαλεία-, οδηγούν δυστυχώς μάλλον στη συσκότιση και συγχέουν το κοινό. Θα έλεγα μάλιστα ότι ενώ ορισμένοι απεύχονται να οδηγηθούμε στο μέλλον σε καταστάσεις παρόμοιες με τον Άγιο Παντελεήμονα, με τις καθημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και τη νεοφασιστική Χρυσή Αυγή να παίρνει το 1/4 των ψήφων σε τοπικές εκλογές, η υπερβολή και άγνοια των δεδομένων

Page 19: City Free Press 260

18 CITY FREE PRESS

μπορεί να συμβάλει σε δημιουργία μιμητικών και επικίνδυνων πράξεων βίας. Η δε ατυχής απόπειρα να απεικονιστεί η Φανερωμένη ως παρόμοια είτε με τον Άγιο Παντελεήμονα ή με τα Εξάρχεια αποτελεί κάτι παραπάνω από αφελέστατη και αμελής πράξη των ΜΜΕ, με σκοπό να πουλήσουν και να σκανδαλίσουν. Αποτελεί μέρος εμπρηστικού υλικού, ενέργεια που εξάπτει τα πνεύματα, τη φαντασία και τους όποιους εικονικούς ή φανταστικούς «πολέμους» στο διαδίκτυο. Ορθά λοιπόν ο Γάλλος φιλόσοφος Ρανσιέρ (Ζακ Ρανσιέρ «Εφτά κανόνες για να συμβάλουμε στη διάδοση των ρατσιστικών ιδεών», «Αυγή», 22/5/2011) εγκαλεί αυτούς που με υπερβάλλοντα ζήλο σπεύδουν να υπερ-προβάλουν το «έργο» των ρατσιστών: «Θα συμβάλετε στη διάδοση του ρατσι-σμού με τρεις τρόπους: διατρανώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την κοσμο-θεωρία του, φορτώνοντάς του το σταυρό του μαρτυρίου, δείχνοντας ότι μόνο ο καθαρός ρατσισμός μπορεί να μας απαλ-λάξει από τον βρόμικο».

Το τι ακριβώς γίνεται στον Άγιο Παντελεή-μονα είναι τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται με τη βαθιά κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Ασφαλώς η κρίση τούτη αγγίζει και την Κύπρο, αλλά η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθύτατη και δομική. Το ότι αποπειράται να συσχετιστεί η ελληνική με την κυπριακή κατάσταση γίνεται συνήθως καλοπροαίρετα. Ωστόσο, υπάρχουν σαφέστατα προσπάθειες να εισαχθούν από την Ελλάδα διάφορα στοιχεία εκ του πονηρού -ανάμεσά τους και νεοναζιστικές τάσεις και ακροδεξιές οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο που η «Χρυσή Αυγή» συνεχάρην την «αδελφή οργάνωσή» της στη «Νότια Ελλάδα» μετά την πρώτη εκλογική συμμετοχή του ΕΛΑΜ στις Ευρωεκλογές (πήρε 630 ψήφους τότε). Πόσω μάλλον τώρα: Αυτοί ονειρεύ-ονται να δημιουργήσουν ένα καθεστώς τρόμου στην κεντρική Λευκωσία, κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα στη Φανερωμένη. Είναι χώρος όπου παίζουν παιδιά, όπου συχνά-ζουν οικογένειες, μαθητές, φοιτητές από όλες τις κοινότητες. Κύπριοι και μετανά-στες, ντόπιοι κάτοικοι και περαστικοί, όλοι βιώνουν μια πολυπολιτισμική συμβίωση με όλες τις περιπλοκές, τις χαρές και τις λύπες, τις συγκρούσεις και συνεργασίες που υπάρχουν.

στην έλλάδα έχουμε μια εξαι-ρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Δυστυχώς υπό το βάρος του φοβικού κλίματος αυ-τής της βαθύτατης και πολλαπλής κρίσης ακούμε και τις πιο παράλογες απόψεις από αυτούς που ψάχνουν άμεσες αυταρ-χικές «λύσεις». Η Ελλάδα έχει υποφέρει τα πάνδεινα από αυτούς που θέλησαν να τη «θεραπεύσουν» βάζοντάς την «στο γύψο». Οι αυτόκλητοι «σωτήρες» και οι δικτατορίσκοι που προσφέρουν απαντήσεις για να «καθαρίσουν» την πόλη από τις «ανθρώπινες ακαθαρσίες», δυστυχώς βρίσκουν ακροατήριο. Ακούμε για παράδειγμα την απαίτηση του Διο-νύση Σαββόπουλου όπως «κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» και η μεταφορά των «παράνομων μεταναστών σε μισοαφημέ-να νησιά ή χωριά, για να καλλιεργήσουν τη γη» («Ελευθεροτυπία», 20.5.2011). Σε αυτό το σημείο φτάνει η απόγνωση και η μιζέρια, ακόμα και σε κάποιους που σε μια άλλη ζωή διέτελέσαν προοδευτικοί. Το τραγικό είναι ότι όσο εξαπλώνεται «η τοπογραφία του φόβου», τόσο οξύνεται η κρίση και θα «οργιάζουν οι ληστές και δολοφόνοι» ( Λ. Λεοντίδου «Τοπογραφία του φόβου στην Αθήνα», «Αυγή»,

15.5.2011.). Δεν είμαστε λοιπόν στα πρό-θυρα να γίνουμε Άγιος Παντελεήμονας, αλλά καλούμαστε να μάθουμε από τις εμπειρίες από εκεί και αλλού.

Η παγκόσμια πόληΥπάρχει ασφαλώς ένα ευρύτερο, πα-γκόσμιο ζήτημα, εκφάνσεις του οποίου ζούμε με τις τοπικές του ιδιομορφίες στη Λευκωσία ή Λεμεσό, Αθήνα ή Κωνστα-ντινούπολη, Λονδίνο ή Γιοχάνεσμπουργκ: Το γεγονός ότι οι κοινωνικές εκρήξεις λαμβάνουν χώρα στα αστικά κέντρα, τις πόλεις του ύστερου καπιταλισμού οφείλει να προβληματίσει: Τι είναι αυτό που τις προκαλεί; Ποια συστατικά στοιχεία περι-έχονται σ’ αυτά τα κέντρα συγκέντρωσης πληθυσμών που προκαλούν τέτοιες εκρήξεις σε τακτά διαστήματα (20-40 χρόνια); Ο Ανρί Λεφέβρ αναφέρεται στις πόλεις ως «τον πολεοδομιούχο» που αποτελεί την «έδρα μιας ειδικής αντίφα-σης» όπου «η πόλη επεκτείνεται δυσανά-λογα, εκρήγνυται» για να καταλήξει: «Αν υπάρχει πολεοδομία της κοινωνίας, κατά συνέπεια απορρόφηση της υπαίθρου από την πόλη, υπάρχει ταυτόχρονα και εξαγροτισμός της πόλης».

σήμερα, και προπάντων στο σύ-ντομο μέλλον, περνούμε στην εποχή όπου κυριαρχούν οι λεγόμενες «υπερ-πόλεις» (megacities), οι τεράστιες μεγαλουπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων που δεν χα-ρακτηρίζονται από τη χλιδή και την τάξη: ζούμε στον «πλανήτη των παραγκουπόλε-ων», όπως τόσο παραστατικά και πειστικά μας δείχνει ο Mike Davis στο εξαίρετο βιβλίο του «Planet of Slums». Μέχρι το 2050 οι πόλεις αναμένεται να έχουν πλη-θυσμό γύρω στα 10 δις! Οι ριζικές αλλα-γές στη μορφολογία και το χαρακτήρα των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν το συσχετισμό δύναμης στον πλανήτη είναι πλέον οφθαλμοφανής. Σήμερα το 80% του βιομηχανικού προλεταριάτου, όπως το ανέλυσε παλιότερα και ο Μαρξ, ζει στην Κίνα ή κάπου εκτός δυτικής Ευρώπης και ΗΠΑ (Davis στο «Planet of Slums»). Ούτε το ζήτημα της πόλης ούτε και οι με-τανάστες δεν θα φύγουν ως διά μαγείας. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτά αρμονικά. Η μελέτη της πλατείας Φανερωμένης όπως αυτή πραγματικά συγκρίνεται με άλλες περιοχές είναι λοι-πόν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Παρά τα δημοσιεύματα, μέχρι τώρα η πλατεία Φανερωμένης παραμένει παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα και όχι το αντίθετο.

Page 20: City Free Press 260

ιδιΟΚΤΗΤρια ΚαΤασΤΗΜαΤΟσ Και ΚαΤΟιΚΟσ παλιάς Λευκωσίας

Υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχει πρόβλημα. Σαφώς και υπάρχουν παιδιά που είναι αντιδραστικά. Που αντιδρούν απλά για να αντιδρούν, γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας τους. Από εκεί και πέρα οι μαζώξεις που κάνουν εδώ δεν με ενόχλησαν ποτέ. Δεν κάνουν κάτι πολύ extreme, πολύ άσχημο. Δεν ενοχλούν. Αν δημιουργούν φασαρία βάζοντας δυνατά τη μουσική; Ποια είναι η διαφορά από την ηχορύπανση μαγαζιών στην παλιά Λευκωσία; Μένω δίπλα σε μαγαζί που όταν έχει εκδήλωση η μουσική είναι δυνατή, το πήγαινε-έλα του κόσμου είναι συνεχές και τα αυτοκίνητα διάσπαρτα παντού. Γιατί δεν μας ενοχλούν όλα αυτά και μας ενοχλεί το party 10, 20, 30 ατόμων σε μια πλατεία. Νομίζω έχει να κάνει με τον Δήμο ή την Εκκλησία που θέλει να βγάλει αυτήν την εικόνα της δήθεν παρακμής. Δεν είναι παρακμή.

ιδιΟΚΤΗΤΗσ ΚαΤασΤΗΜαΤΟσ Και ΚαΤΟιΚΟσ παλιάς Λευκωσίας

Το πρόβλημα στη Φανερωμένη δημιουργήθηκε εδώ και αρκετό καιρό. Για την κατάσταση που επικρατεί ένα μερίδιο ευθύνης έχει και η Δήμαρχος. Πριν τους δώσει γραπτή άδεια να κάνουν εκδηλώσεις, τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Με το που τους δόθηκε η άδεια και έκαναν την πρώτη εκδήλωση, έκαναν το χώρο δικό τους. Ούτε δικός τους είναι αλλά ούτε δι-κός μου. Ο χώρος είναι κοινός για όλους μας και πρέπει να τον σεβόμαστε. Όπως πρέπει να σεβόμαστε την εκκλησία, και τους τόπακες. Πέμπτη, Παρα-σκευή και Σάββατο δεν μπορούμε να κοιμηθούμε πριν από τη μία το βράδυ που θα τους έρθει να φύγουν. Εγώ δεν έχω δικαίωμα στην ξεκούραση, μόνο αυτοί στη διασκέδαση; Νομίζουν όλοι πως οι κάτοικοι είναι υπερβολικοί. Αν δεν μένεις εδώ, ναι, νομίζεις ότι είμαι υπερβολικός. Όταν αυτή είναι η καθημερινότητά σου δεν είναι υπερβολή, είναι ταλαιπωρία.

-+

CITY FREE PRESS 23

Page 21: City Free Press 260

20 CITY FREE PRESS

γράφει η Ξένια Τσαμαντά

Μπορεί το τραγούδί «Sun

KIng» των BeeTleS να εξύ-

Μνεί τον ήλίο, καί να τον

αποκαλεί ως τον βαςίλία

πού ςτήν παρούςία τού ολοί

γελούν καί είναί εύτύχί-

ςΜενοί, εντούτοίς οΜως ή

πραγΜατίκοτήτα δεν είναί

τοςο εύχαρίςτή οςο φαίνε-

ταί. ο θερΜος, φωτείνος καί

ενεργείακος ήλίος καίεί

πολύ περίςςοτερο απο οςο

νοΜίζούΜε!

ήλιος λάμπει

άλλά κάιει

Page 22: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 21

πάνάδεςπρόβλημα Πρόκειται για διαταραχές στο χρώμα του δέρματος που η εμφάνισή τους είναι συνδεδεμένη με την παρατεταμένη έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης κάποιες φορές οφείλονται σε ορμονικούς παράγο-ντες, στη λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ισοτρετινοΐνη, κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά φάρμακα, αντιβιοτικά ή φωτοευαίσθητες ουσίες) ή εμφανίζονται κατά τη διάρκεια εγκυ-μοσύνης. Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.διάγνωση Εμφανίζεται ως ακανόνιστη, πιο σκουρόχρωμη (καφέ) κηλίδα που μοιάζει με λεκές του δέρματος, σε μερικά σημεία του προσώπου, όπως μέτωπο, μήλα, κάτω από τη μύτη και το πιγούνι, μερικές φορές στα χέρια και το στέρνο και σε σημεία που εκτίθενται συ-χνότερα στον ήλιο. Οι πανάδες είναι ακίνδυνες, αλλά αντιαισθητικές. πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κάποιων καλλυντικών που π.χ. περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή άλλες φωτοευαίσθητες ουσίες. Η ση-μαντικότερη αίτια των πανάδων είναι ο ήλιος, έτσι καλό θα ήταν να βάζουμε αντιηλιακές κρέμες και το χειμώνα. Όσο βαθύτερες είναι οι πανάδες τόσο πιο επίμονη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους. Έτσι, δυσχρωμίες που σχηματίζονται σε επιφανειακά στρώματα του δέρματος αντιμετωπίζονται με συνδυασμό λευκαντικών ουσιών και απολεπιστικών παρα-γόντων όπως χημικών peelings. Οι πιο βαθιές με μηχανήματα που κάνουν απόξεση του δέρματος (μικροκρυστάλλους) και με laser.

άφυδάτωςή πρόβλημα Χωρίς φαγητό μπορούμε να επιβι-ώσουμε γύρω στις 40 μέρες, χωρίς νερό όμως ούτε δέκα, καθώς τα 2/3 του οργανισμού μας αποτελούνται από νερό. Αν δεν αντικαταστή-σουμε τα υγρά που χάνουμε καθημερινά από τα ούρα, τον ιδρώτα ακόμα και την αναπνοή, τότε δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία στο σώμα μας και θα πάθουμε αφυδάτωση. διάγνωση Σε ήπια μορφή αφυδάτωσης, το σώμα μας δίνει σημάδι μέσω της δίψας. Εάν η ήπια αυτή κατάσταση δεν διορθωθεί, τότε ξηραίνεται το στόμα, κοκκινίζει το δέρμα, σκουραίνει το χρώμα των ούρων και εμφανίζεται έντονη κούραση. Στις πολύ σο-βαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης αυξάνεται η λειτουργία της καρδίας πέφτει επικίνδυνα η πίεση του αίματος, δεν γίνεται σωστή οξυγόνωση του οργανισμού, άρα δεν κυκλο-φορεί αρκετό αίμα στα όργανα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο!πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης Όσο πιο ζεστός και υγρός είναι ο καιρός, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πρέπει να αποφεύ-γουμε τη γυμναστική και πρέπει να πίνουμε πολύ νερό! Η κατανάλωση 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητη. Αποφύγετε την καφεΐνη διότι προκαλεί ήπια διούρηση. Όταν γυμνάζεστε καλό είναι να πίνετε περισσότερο νερό. Τα ειδικά ισοτονικά ποτά μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα. Επίσης διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα καρότα, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, το μήλο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, είναι πολύ ευεργετικά γιατί περιέχουν 80% νερό!

ζώντας στην κύπρο, σε ένα νησί με ηλι-οφάνεια τους 8 από τους 12 μήνες του χρόνου και καλοκαί-ρια όπου ο υδράρ-γυρος αγγίζει μέχρι και τους 45 βαθμούς κελσίου, το θέμα χρήζει επεξεργασίας και προσοχής. διότι η ηλιοφάνεια του νη-σιού είναι μεν παρα-γωγική, αλλά όχι και τόσο ρόδινη όσο θέ-λουμε να πιστεύου-με. δες τις συνέπειες της υπερ-έκθεσής σου στην ηλιακή ακτινοβολία… και το ξανασυζητάμε!

Page 23: City Free Press 260

22 CITY FREE PRESS

ήλιάςήπρόβλημα Πρόκειται για μια παθο-λογική κατάσταση που προκαλείται από απότομη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστα-σία. Εμφανίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και άμε-ση και οφείλεται στην ευαισθησία που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στη θερμότητα. Στην περίπτωση της ηλίασης, αυτό που συμβαίνει μας εξήγησε ο δερματολόγος Κώστας Δημητρίου στον οργανισμό είναι η πτώση της αρτηριακής πίε-σης. Αυτό οφείλεται στην προσπά-θεια του οργανισμού να κατεβάσει τη θερμοκρασία και να ανεβάσει την πίεση, με αποτέλεσμα το σώμα να αρχίζει να ιδρώνει. Την παθαί-νουν περισσότερο τα κουρασμένα άτομα και κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

διάγνωση Κοκκινίζει το πρόσωπό μας, οι παλμοί της καρδιάς ανε-βαίνουν, έχουμε πόνο στο κεφάλι, νιώθουμε αδυναμία, ζαλάδα, έξαψη, έχουμε τάση για εμετό και αναπτύσσουμε πυρετό. Σε άσχη-μες περιπτώσεις παρατηρείται παραλήρημα και παραισθήσεις, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης. πρακτικές συμβουλές αντιμε-τώπισης Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι του ασθενή, να το δρο-σίσουμε με βρεγμένες πετσέτες και μαζί με αυτό τον αυχένα και ολόκληρο το σώμα. Να δώσουμε στον ασθενή να πιει μπόλικο νερό, κρύα ποτά (όχι οινοπνευματώδη) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Θερμοπλήξιάπρόβλημα Η θερμοπληξία είναι η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επιμένουσα υπερθερμία, με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 41oC. Προκαλείται όταν οι μηχανισμοί του οργανισμού αδυνατούν να αποτρέψουν αυξήσεις της κεντρικής σωματικής θερμο-κρασίας. Εμφανίζεται όταν η θερ-μοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας από το σώμα. Προσβάλλει συνήθως ηλι-κιωμένα και εξασθενημένα άτομα, πάσχοντες σε χρόνια νοσήματα, νεογνά και βρέφη. διάγνωση Αισθανόμαστε κράμπες στους μύες της κοιλιάς και των πο-διών. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από 39ο C, το δέρμα ζεσταίνεται και κοκκινίζει, δεν υπάρχει ιδρώτας, αναπτύσσεται πυ-ρετός και εμφανίζονται διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, κά-νουμε εμετούς, διάρροια παθαίνου-με σπασμούς, νιώθουμε παραζάλη, χάνουμε τις αισθήσεις μας, και σε ακραίες καταστάσεις προκαλείται έμφραγμα του μυοκαρδίου, κωμα-τώδης κατάσταση και θάνατος.πρακτικές συμβουλές αντιμετώπι-σης Αν κάποιος πάθει θερμοπληξία τον μεταφέρουμε σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, του αφαιρούμε τα ρούχα, του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Στη συνέχεια τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του, κάνουμε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Αν είναι σε θέση να πιει, του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού. Αν δε συνέλθει, καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες.

εγκάυμάτάπρόβλημα Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις επικίνδυνες ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00, χωρίς αντιηλιακή προστασία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, έντονη ερυθρότητα στο δέρμα, μικρές φυσαλίδες, πόνο και οίδημα.διάγνωση Αρχικά πρέπει να γνωρί-ζουμε πως μπορεί να χρειαστούν μέ-χρι και 6 ώρες μέχρι να αντιληφθούμε το πρόβλημα και τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων. Οι βλάβες των ιστών που προκαλούνται από θερμότητα διακρίνονται σε Α΄ βαθμού, όπου το δέρμα ασπρίζει με την πίεση και γίνεται ευαίσθητο. Β΄ βαθμού, όπου το δέρμα είναι ερυθρό με φυσαλίδες και πολύ ευαίσθητο και Γ΄ βαθμού, όπου το δέρμα είναι σκληρό, ξηρό και κατακόκκινο σε σημείο που χάνει την ευαισθησία του.πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης Αφαιρούμε κοσμήματα, ρολόγια και σφιχτά ρούχα από την τραυματισμένη περιοχή. Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, ώστε να σταματήσουμε το κάψιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο. Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο επίδε-σμο ή σεντόνι. Στη συνέχεια τοποθε-τούμε μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης. Σε ερεθισμό του δέρματος ή σε έγκαυμα μπορούμε να απλώσουμε λοσιόν αλόης ή καλαμίνης, καθώς και κρέμα καλέ-ντουλας. Ίσως να χρειαστεί να πάρουμε επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και ιμπουπροφένη, για την ανακούφιση του πόνου, σύμφωνα πάντα με τις οδη-γίες του γιατρού. Εάν παρατηρήσουμε φουσκάλες στο δέρμα, δεν πρέπει για κανένα λόγο να τις σπάσουμε διότι η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Ως καταπραϋντικό, αλλά και για την απο-φυγή μόλυνσης, απλώνουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Page 24: City Free Press 260

μελάνωμάτά κάι κάρκινος του δερμάτοςπρόβλημα Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφο-ρες μορφές όπως έλκος ή ραγάδα που δεν επουλώνεται ή σε επιδερμική αλλοίωση που μοιάζει με έκζεμα και ψωρίαση.Το κακοήθες μελάνωμα διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους καρκίνους του δέρματος λόγω της διαφορε-τικής κλινικής συμπεριφοράς του. Είναι το πιο επιθετικό και επικίνδυνο είδος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται στην αρχή ως ογκίδιο (ελιά), πολύ σκούρου χρώματος, (σχεδόν μαύρου), ή ως αλλαγή χρώματος και σχήματος μιας ήδη υπάρχουσας ελιάς. Στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό, το κεφάλι και το λαιμό και στις γυναίκες κυρίως στους βραχίονες και στις κνήμες. διάγνωση Στην αρχή μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, ακολουθεί αφυδάτωση, ξεφλού-δισμα, στη συνέχεια ηλιακή ελάστωση (πάχυνση της επιδερμίδας, κιτρινωπό δέρμα με βαθιές ρυτίδες και αυλακώσεις), ακτινική κερατίαση (σαν τραχιά, κόκκινη ή καφέ, λε-πιδώδης κηλίδα στο δέρμα) η οποία μπορεί να μεταλλαχθεί σε καρκίνο του δέρματος. πρακτικές συμβουλές Προσοχή από την πολλή έκθεση στον ήλιο. Αν και υπάρχουν ενδογενείς παράγοντες ανάπτυξής του, όπως κληρονομικότητα και απουσία παραγόντων προστασίας του δέρματος, εντούτοις η βασικότερη αιτία εμφάνισής του είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Όταν είναι χρόνια και υπερβολική η έκθεσή μας στον ήλιο επη-ρεάζει αρνητικά όλους μας. Αν δείτε τέτοια συμπτώματα, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο.

οι επιδράςεις του ήλιου ςτά μάτιά πρόβλημα Τα μάτια μας είναι το πιο σημαντικό αισθητήριο όργανο στον ανθρώπινο οργα-νισμό. Γι’ αυτό, όπως λέει και ο χειρούργος οφθαλμίατρος Δρ. Τάσος Γεωργίου, πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά κατά τους καλο-καιρινούς μήνες. Αρχίζοντας από τα βλέφαρα, μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες ή μελανώματα, προχωρώντας προς τον επιπεφυκότα μπορεί να προκαλέσει πτερύγιο, διάφορες μορφές επιπε-φυκίτιδας, καταρράκτη και τέλος εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Οποιαδήποτε βλάβη στην ωχρή κηλίδα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης. Επίσης η κατάχρηση φακών επαφής κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φέρει αρκετά προβλήματα.διάγνωση Τα μάτια τότε αρχίζουν να παρουσι-άζουν ερυθρότητα ή δακρύρροια ή θολερότητα γι’ αυτό επιβάλλεται να επισκεφτεί κάποιος τον ειδικό οφθαλμίατρο. πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης Η μαγική συνταγή για όλα τα πιο πάνω προβλήματα είναι η πρόληψη για όλους. Από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι μεγάλους. Χρησιμοποιείστε μεγάλα γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας με χαρακτήρα που να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία τα μάτια και τη γύρω περιοχή. Μην ρισκάρετε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου από αναρμόδιους αλλά πάντα από τον οπτικό, ελέγχοντας την ετικέτα να αναγράφει 100 % προστασία από ακτίνες UVA και UVB. Να φοράτε πάντοτε καπέλο κατά προτίμηση ανοικτού χρώματος μεγάλου μεγέθους. Χρησι-μοποίείστε ειδικές αντιηλιακές κρέμες καλής ποιότητας γύρω από τα μάτια. Απόφευγετε την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο κατά τις με-σημβρινές ώρες. Αν είστε χρήστες φακών επαφής μειώστε τη χρήση τους ειδικά στη θάλασσα ή στις πισίνες λόγω κινδύνου μυκητιάσεων.

Μετά από μια μακρά περίοδο «ύπνω-σης» ο ήλιος ετοιμάζεται να εισέλθει από το 2011 σε μια νέα φάση έντονης δραστηριότητας. το «ξύπνημα» αυτό αναμένεται να φθάσει στο μέγιστο σημείο του μέσα στο 2013. διαβάστε τα πιο κάτω άρθρα. http://news.pathfinder.gr/scitech/676771.htmlhttp://www.energysave.gr/index.php?option= com_content&view=article&id=131&Itemid=109http://www.inews.gr/141/o-ilios-etoimazetai-na-xypnisei-mesa-sto-2011.htm

γενικες ςυμβουλες προλήψής • Ντυνόμαστε ελαφρά με άνετα και ανοιχτόχρωμα

ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. • Φοράμε γυαλιά ηλίου, καπέλα, μπλούζα, και χρησι-

μοποιούμε ομπρέλα.• Αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό. • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες του

μεσημεριού, κυρίως από τις 12.00-16.00.• Η προστασία δεν βρίσκεται μέσα σε ένα μπουκάλι

αντιηλιακό. Ωστόσο ένα σωστό αντιηλιακό θα πρέπει να έχει προστασία και στους δύο δείχτες υπεριώδους ακτινοβολίας. Παρόλα αυτά κάντε συχνές επαλείψεις στο σώμα σας.

• Επιλέγουμε τη σκιά τις επικίνδυνες ώρες της καλο-καιρινής ηλιοφάνειας.

• Πίνουμε πολύ νερό για να αποφεύγουμε την αφυδάτωση.

• Κάνουμε χλιαρά ντους, πίνουμε πολλά υγρά. • Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ιαματικό νερό

σε μορφή σπρέι και να ψεκάζουμε συχνά τα σημεία του σώματός μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

• Σε έντονη εφίδρωση, φροντίζουμε για τη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.

• Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, καταναλώ-νουμε μικρά, ελαφρά γεύματα, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά.

• Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε ζε-στούς χώρους με άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Δεν περπατάμε και δεν τρέχουμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας.

• Δεν πρέπει να αφήνουμε παιδιά κάτω των 3 ετών να εκτίθενται στον ήλιο. Διότι δεν έχουν αναπτύξει ακόμα δυνατή μελανοκυτταρική άμυνα. Μωρά που έχουν καεί σε παιδική ηλικία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν από καρκίνο του δέρ-ματος στην ενήλικο ζωή.

• Όταν προσέξουμε ότι μία ελιά στο σώμα μας αλλάζει μορφή ή χρώμα, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας. Η εξέταση μια φορά το χρόνο είναι η καλύτερη πρόληψη.

• Τέλος, ζητούμε τη συμβουλή του γιατρού μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Page 25: City Free Press 260

24 CITY FREE PRESS

Jonny C Petevis Απάντησε: Είμαι Up-έρ. Σχολίασε: «The more things are forbidden, the more popular they become», Mark Twain. Αφαι-ρώντας την αίσθηση του απαγορευμένου, παίρνεις μακριά το 50% της κ***ας!!»

Stelios Ktoras Απάντησε: Είμαι Up-έρ. Σχολίασε: Set Mary Jane free now

Sotiris Koulermou Απάντησε: Είμαι Up-έρ. Σχολίασε: Είναι κοινό μυστικό πως μπορείς να καπνίσεις χόρτο σε μια καφετερία του Νότιου Λον-δίνου, με την αστυνομία να έχει επίγνωση της κατά-στασης. Δεν είναι νόμιμο αλλά δεν παίρνουν μέτρα εναντίον μιας τέτοιας πρακτικής. Την αγοράζεις από την καφετερία και την καπνίζεις εκεί όμως! Οι πελάτες δεν δικαιούνται να φύγουν από το μαγαζί με το χόρτο, κι αυτός είναι ένας τρόπος να ελέγχουν την κατάσταση σε περίπτωση που σε κάποιον το χόρτο έχει άσχημες παρενέργειες μιας και δεν «πιάνει» όλους το ίδιο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη αλλαγή λαμβάνοντας υπόψη τα κυπριακά δεδομένα. Θα μπορούσαν αντίστοιχες τέτοιες ιδέες να υιοθετη-θούν και τόσο η εφαρμογή όσο και οι επιπτώσεις τους να παρακολουθούνται από τις Αρχές με σκοπό τη σταδιακή αποποινικοποίηση της κάνναβης, το οποίο είναι εφικτό.

Michalis Vr Σχολίασε: Στην Κύπρο κάθε φορά που υπάρχει κάποια δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρω-σης, για περιπτώσεις στις οποίες η ΥΚΑΝ μετά από σχετικό έλεγχο εντόπισε ίχνη φυτικής ουσίας, το λεκτικό των εφημερίδων είναι πάνω-κάτω το εξής: «Κουβαλούσε λευκό θάνατο» και οι φωτογραφίες

απεικονίζουν έναν άντρα να καρφώνει τη σύριγγα στο μπράτσο. Σε αυτήν τη χώρα να αποποινικοποι-ηθεί η κάνναβη; Έχουμε ακόμη χρόνια. Καλύτερα ο τίτλος σας στη «City» να είναι: «Να μιλάμε στα ίσια και να είμαστε αντικειμενικοί με την κάνναβη».

Stavrinos Kyriakou Σχολίασε: Ανήκει στις ίδιες προσωπικές ελευθερί-ες με την κατανάλωση αλκοόλ. Δεν υπάρχει βάσιμος λόγος ούτε και εμπεριστατωμένη έρευνα που να δικαιολογεί το ότι είναι παράνομη η κατανάλωσή της. Αν αποποινικοποιηθεί και φορολογηθεί, η οικονομία έχει να κερδίσει πολλά. Θα σταματήσει το εμπόριο και η μαύρη αγορά και η αστυνομία θα αρχίσει (επιτέλους) να ασχολείται με πιο σοβαρά θέ-ματα, παρά με τις 1-2 ψιλές που κουβαλά ο καθένας πάνω του. Δείτε την Πορτογαλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ. Στο κάτω-κάτω έννεν παράλογο να ποινικοποιείται κάτι που φυτρώνει παντού; Εν σαν να λαλείς ότι τα μαντορίνια εν παράνομα, ένα πράμα.

Alexia Ioannidou Σχολίασε: Με τη διαφορά ότι εν μπορείς να γίνεις hangovered που τα μαντορίνια... :Ρ

Tasos Anastasiades Σχολίασε: Από τη στιγμή που η Ολλανδία επιτρέπει τη χρήση της μαριχουάνας και από τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου) αποδέχονται την οντότητα της Ολ-λανδίας και συνδιαλέγονται μαζί της, τότε θεωρώ υποκριτική την όποια επίσημη στάση κατά της μαριχουάνας. Αυτά!

Nantes Cave Απάντησε: Είμαι Up-έρ. Σχολίασε: Το να απαγορεύεις κάτι το οποίο διακι-νείς και ελέγχεις ΕΣΥ, είναι απλά αστείο.

Δεν είμαστε υπερ. Δεν είμαστε κατα. είμαστε περίεργοί. περίεργοί να μαθουμε αποψείσ καί αντίλήψείσ. ετσί λοίπον οί αναγνώστεσ καί οί «φίλοί» τήσ City

στο FaCebook κλήθήκαν να πουν τή γνώμή τουσ γία τήν αποποίνίκοποίήσή τήσ κανναβήσ. υπερ; κατα; μονο με manual; γνώμεσ είναί καί χώρανε!

Mary Jane είσαί εΔώ;

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είμαι Up-έρ .................................................. 75Άμα σε πίνει, μην το πίνεις ............................ 6Δεν είμαι υπέρ ............................................... 5Only if it comes with a manual for the naïve fellows ...................................... 2Indifference ................................................... 1Marijuana as gas ........................................... 1Από τη στιγμή που η Ολλανδία επιτρέπει τη χρήση της μαριχουάνας ............................. 2

γράφουν οι αναγνώστες της City

Page 26: City Free Press 260

Mary Jane είσαί εΔώ;

Page 27: City Free Press 260
Page 28: City Free Press 260

Ανεβο-κΑτεβΑίνοντΑς τη ςκΑλΑ (λΑρνΑκΑ)!ΧΑρτογρΑφηςΑμε τη λΑρνΑκΑ, γίΑ νΑ θυμηθουμε πΑλίΑ κΑί νΑ ΑνΑκΑλυψουμε νεΑ ςτεκίΑ

EBΔOMAΔIAIA EφHMEPIΔA EλEYθEPHς AπOψHς | 03-09 ίουνίου 2011 * TEYXOς 260 | ΔΩPEAN KAθE πAPAςKEYH

Page 29: City Free Press 260

MTρίζεί ίΩΔίολεΩφορος ΑθηνΩν -

φοίνίκουΔες

28 CITY FREE PRESSτο ΩρΑίο ς’ Αυτην την πολη είνΑί οτί, κΑτΑςτημΑτΑ, εςτίΑτορίΑ, cAfés, cluBs θΑ τΑ βρείς ολΑ μΑζεμενΑ κΑί θΑ τ’ ΑνΑκΑλυψείς ςτο πί κΑί φί!

καλές βόλτες!

Page 30: City Free Press 260
Page 31: City Free Press 260

30 CITY FREE PRESSμυρίζεί ίΩΔίολεΩφορος ΑθηνΩν -

φοίνίκουΔες

1 suN HAll HOTEl Λεωφ.Αθηνών6,τηλ.:24653341.Πρόσφαταανακαινισμένοτετράστεροξενοδοχείο.Έχειιδανικόlocationαφούείναιπεριτριγυρισμέ-νοαπόκαταστήματα,εστιατόρια,καφετερίεςκαιclubs,χωρίςναξεχνώφυσικάτηνυπέροχηθέατωνΦοινικούδωναπόψηλά,γιατίόχικαιαπόχαμηλά…

2 THE PlAzA cAfé, Λεωφ.Αθηνών7,τηλ.:24658575.3 EvENTO cAfé, Λεωφ.Αθηνών10,τηλ.:24654433.4 KAfE NEON, Λεωφ.Αθηνών13,τηλ.:24652966.5 PIzzA HuT ΓωνίαΑθηνών&ΝικολάουΡώσσου, τηλ.:77777777.6 GlOrIA JEAN’s cOffEEs Λεωφ.Αθηνών8,τηλ.:24624001.7 sEGAfrEdO,

Λεωφ.Αθηνών8,τηλ.:24624999.8 OcEAN BAsKET,

Λεωφ.Αθηνών8,τηλ.:24665400.9 MövENPIcK,

Λεωφ.Αθηνών35,τηλ.:24655909.10 cENTrO cAfé, Λεωφ.Αθηνών37,τηλ.:24664690.11 HOBOs sTEAK HOusE/HOBO cAfé, Αθηνών14,τηλ.:70000888.12 GOOdY’s, Λεωφ.Αθηνών18,τηλ.:24624600.13 flO cAfé, Λεωφ.Αθηνών18,τηλ.:24818366.14 sTArBucKs cOffEE, Λεωφ.Αθηνών18,τηλ.:24823796.15 susHI lA Αθηνών&ΕυαγόραΠιερίδηγωνία, τηλ.:24628882.16 sPY fEATurEs HABANA cluB Αθηνών&ΕυαγόραΠιερίδηγωνία, τηλ.:24626627.17 TIMEs BAr, Λεωφ.Αθηνών73, τηλ.:24625966.

18 ANGEls, Λεωφ.Αθηνών75,τηλ.:97763664.Ποιοςείπεπωςοιάγγελοιδενκυκλοφορούντοκαλοκαίρι;Το«Angels»φόρεσετακαλοκαιρινάτουκαιθασουκρατάσυντροφιάδιασκεδάζοντάςσεμέχρικαιτιςπρώτεςπρωινέςώρες.Κατάτακτάδιαστήματαδιοργανώνονταιδιάφοραevents.

19 THE BrEwErY, Λεωφ.Αθηνών66,τηλ.:77772444.20 Al dENTE, Λεωφ.Αθηνών77,τηλ.:24664540.Ένααυθεντικόιταλικόεστιατόριοστηνπαραλίατων

Φοινικούδων.Οιμυρωδιέςπουξεχειλίζουναπότηνκουζίνατουδενσουαφήνουνάλληεπιλογήαπότονατοτιμήσεις.Απόλαυσευπέροχεςμακαρονάδες,σπιτικέςπίτσεςκαιπολλάάλλαπουθαξετρελάνουντονουρανίσκοσου.

21 HäAGEN dAzs, Λεωφ.Αθηνών77,τηλ.:24664460.22 T.G.I. frIdAY’s, Λεωφ.Αθηνών77,τηλ.:24816666.23 THE BAIlEY, Λεωφ.Αθηνών36,τηλ.:24621000.24 MOTI MAHAl, Λεωφ.Αθηνών,τηλ.:77774484.25 μεζε-μεζε, Λεωφ.Αθηνών102,τηλ.:24103050 (μεζεδοπωλείο-ουζερί).

26 sAvINO lIvE, Ουότκινς1,τηλ.:99426011.Απότημουσικήσκηνήτου«Savinolive»πέρασανγνωστάονόματαόπωςοιActiveMember,ProffessionalSinerz&ΚόμηςΧ,ΠαύλοςΠαυλίδης&B-Movies,BluesWireκ.ά.ΚάθεΠαρασκευήαπόλαυσεζωντανάτουςMinusOneναερμηνεύουννέεςκαιπαλαιότερεςαγγλικέςροκεπιτυχίες.

27 sAvINO BAr Ουότκινς9,τηλ.:24620861,99426011.28 ουζερί ςκΑλΑ ΚλεάνθηΚαλογερά24,τηλ.:24654060.

29 γευςείς εν λευκΩ, ΠιαλέΠασά8,τηλ.:24655664.

30 μηλίτζίης, ΠιαλέΠασά42,τηλ.:24655867.Γνωστόςανάτοπαγκύπριο,όχιμόνογιατογευστικότουμενούαλλάιδιαίτεραγιατοομολογουμένωςθεσπέσιοοφτόνκλέφτικοπουφτιάχνει.Τοτιμούνολόχροναντόπιοικαιξένοι,λάτρειςτηςκυπριακήςκουζίνας.

31 ψΑροτΑβερνΑ βΑρΩςίΩτης, ΠιαλέΠασά7,τηλ.:70003536.

32 cHArMErs rEsTAurANT, ΠιαλέΠασά33 lOrdOs sEAGATE, τηλ.:24624127.34 ψΑρολίμΑνο, ΠιαλέΠασά118,τηλ.:24655408.35 ANTIquAGElATErIA dEl cOrsO, ΠιαλέΠασά120,τηλ.:96600275.36 PahitIce,ΠιαλέΠασά39,τηλ.:24650136

37 EsPrEssO, ΠιαλέΠασά21,τηλ.:24665655. Γνωστήπαγωταρία-Caféμεέφεσηστις καταπληκτικέςγλυκέςκαιαλμυρέςκρέπες. Μηδιστάσειςναγευτείςεπίσηςτιςδροσερές τουσαλάτεςαλλάκαιτακαταπληκτικάσάντουιτς.

38 NAPOlEA, ΠιαλέΠασά45,τηλ.:24655460.39 KudETA, ΠιαλέΠασά55,τηλ.:24620603.

40 lusH BEAcH BAr- rEsTO, παραλίαΜακένζι,τηλ.:70008089.41 MAKENzIE BEAcH wATEr sPOrTs, παραλίαΜακένζι,τηλ.:96445101.Θεςνανιώσειςτηναδρεναλίνησουναχτυπάκόκκινο;Τότεεπιχείρησεναδαμάσειςτακύματαμεέναjetski,κράτα

γεράστοwindsurfingκαιμηναφήσειςτασχοινιάστοwaterskiing.

42 AMMOs KITcHEN BAr, παραλίαΜακένζι,τηλ.:24828844.Αποτελείπόλοέλξηςτουςκαλοκαιρινούςμήνεςγιαπολλάάτομααπόκάθεπόλητουνησιού.Θασυνα-ντήσειςάτομαηλικίαςαπό20somethingκαιπάνω.Τημέραθατουςδειςμεsexyμαγιόενώτηνύχταντυμένουςsmartcasual.43 zAKOs fIsH TAvErN, παραλίαΜακένζι,τηλ.:24652411.44 fAT TuEsdAY, παραλίαΜακένζι(πάνωαπό ψαροταβέρνα«Ζάκος»),τηλ.:24625060.

μυρίζεί ίΩΔίο πίΑλε πΑςΑ

μυρίζείίΩΔίο

MAKENzIE

Page 32: City Free Press 260
Page 33: City Free Press 260

ςτη μεςη της ςκΑλΑς

32 CITY FREE PRESS

Page 34: City Free Press 260
Page 35: City Free Press 260

34 CITY FREE PRESS

1 OXETTE, ΖήνωνοςΚιτιέως118, τηλ.:24667155.2 zArA, ΖήνωνοςΚιτιέως112,τηλ.:24664489.3 BErsHKA, ΖήνωνοςΚιτιέως102,τηλ.:24815500.4 IcEwATcH, ΖήνωνοςΚιτιέως90,τηλ.:24652512.5 TIMINIs, ΖήνωνοςΚιτιέως88,τηλ.:24657605.6 cOsTAs THEOdOrOu sINcE 1943, ΖήνωνοςΚιτιέως80,τηλ.:22508000.Καλοκαίρισημαίνειταξίδι.ΆραμιαεπίσκεψηστονΚώσταΘεοδώρουεπιβάλλεται.ΤαξίδεψεμεεπώνυμεςτσάντεςόπωςοιγνωστέςβαλίτσεςταξιδιούSamsoniteκ.ά.

7 lEPus AccEssOrIEs, ΖήνωνοςΚιτιέως66,τηλ.:24665524.8 sTAsIs, ΖήνωνοςΚιτιέως68,τηλ.:24654256.9 lOllIPOPs, ΖήνωνοςΚιτιέως60,τηλ.:24664459.10 NOBIlOr GIfTs & JEwEls, ΖήνωνοςΚιτιέως58,τηλ.:24657365.11 cAMEl AcTIvE, ΖήνωνοςΚιτιέως52,τηλ.:22508191.12 ONNIG B. YENOvKIAN & sON lTd, ΖήνωνοςΚιτιέως50,τηλ.:24654506. 13 KAlOPEdIs JEwEllErY sINcE 1988, ΖήνωνοςΚιτιέως38,τηλ.:24655501.14 uNITEd cOlOurs Of BENETTON, ΖήνωνοςΚιτιέως34,τηλ.:24621036.15 GuEss AccEssOrIEs, ΖήνωνοςΚιτιέωςτηλ.:28,24653775.16 JOAKIM JEwEllErY, ΖήνωνοςΚιτιέως22Α,τηλ.:24654394,96790979.17 flAvOrs sTONEGrIll BAr, ΚοσμάΛυσιώτη25,τηλ.:24823995.18 cAlvIN KlEIN JEANs, ΖήνωνοςΚιτιέως121,τηλ.:24665105.19 γλυκολεμονο, ΖήνωνοςΚιτιέως105,τηλ.:24623010.Μικρόμαγαζάκιμεύφοςπαλιούελληνικούζαχαροπλαστείου.Δοκίμασεμπουγάτσα,λουκουμάδεςκαιπεϊνιρλί,αλλάκαισάντουιτςκαιμικρέςπίτσες.Όλαφυσικάδοσμέναμετοδικότουςτρόπο.20 lAcOsTE, ΖήνωνοςΚιτιέως99,τηλ.:24651559.21 fOruM EXclusIvE - GIvENcHY, ΖήνωνοςΚιτέως99,τηλ.:24652217.22 clAIrE’s, ΖήνωνοςΚιτιέως88,τηλ.:22769952.

23 THE BOdY sHOP, ΖήνωνοςΚιτιέως88,τηλ.:24664722.24 TOP sHOP, ΖήνωνοςΚιτιέως83.25 I - sTYlE OPTIcAl, ΖήνωνοςΚιτιέως59,τηλ.:24658737.Απότουςπιοδημοφιλείςοπτικούςοίκουςτηςπόλης.Δενείναιμόνοηπλειάδασχεδίωνκαιονομάτωνπουδιαθέτει,αλλάκαιηκαλαισθησίατωνιδιοκτητώνπουμπορείνασεοδηγήσειστονακάνειςτησωστήεπιλογή.

26 cHArlEs & KEITH, ΖήνωνοςΚιτιέως47,τηλ.:24621303.27 BAGATT, ΖήνωνοςΚιτιέως33,τηλ.:24652600.28 lEPus GIfT sHOP, ΖήνωνοςΚιτιέως15,κατ.5,τηλ.:24629554.29 Plus BOuTIquE, ΖήνωνοςΚιτιέως19-21,τηλ.:24658531.ΕδώθαβρείτεγυναικείαρούχαγιαόλεςτιςώρεςτηςημέραςαπόοίκουςόπωςSoniaRykiel,AnnaRita,MarcCainκαιRedValentino.

30 swATcH, ΖήνωνοςΠιερίδη1,τηλ.:24655465.31 IN sTYlE sHOEs, ΖήνωνοςΠιερίδη1,κατ.4-5,τηλ.:24665055.32 NEw YOrK sPOrTs, ΖήνωνοςΠιερίδη39,τηλ.:24659631.ΕκτόςαπότιςσυνηθισμένεςαθλητικέςφίρμεςμπορείτεναβρείτεεπίσηςμίαμεγάληγκάμααπόονόματαόπωςCK,PoloRalphLauren,Lacoste,Freddyκ.ά.

33 BEAuTY & cOlOurs, ΖήνωνοςΠιερίδη2,Λειβαδ.&Πέτρουκορτ, κατ.6,τηλ.:24622766.34 AvrAAMIdEs, ΖήνωνοςΠιερίδη15-17,τηλ.:24620730.35 rOdEM, ΖήνωνοςΠιερίδη2,AtriumZenon,κατ.12, τηλ.:24209988.ΤαπολύγνωστάCaféNoir,Noir&Co,Adam’s,ManasLeaFoscatiέχουνβρειτηθέσητουςκιαυτάστηΛάρνακα.

36 ElIANNA EXclusIvE, ΖήνωνοςΠιερίδη28,AtriumZenon,κατ.9-11, τηλ.:24620720. Δερμάτινεςγυναικείεςτσάντες,πλούσια γκάμααπόaccessoriesγιαάντρεςκαιονόματα όπωςMontegrappa,S.T.Dupont,MontBlanc, CK,καιDiluGAF.

37 PrOTON swArOvsKI, ΖήνωνοςΠιερίδη28,AtriumZenon,κατ.8, τηλ.:24623263.38 PITONE & PEllE, ΖήνωνοςΠιερίδη28,AtriumZenon,κατ.3, τηλ.:24652652.Οιτελευταίεςτάσειςτηςμόδαςφιγουράρουνσ’αυτήντηνεξαιρετικήboutiqueμεονόματαόπωςαυτάτωνJustCavalli,G.F.Ferre,Missoniκαιμεσλόγκαντους,το«QualitynotQuantity»!39 BlENdErs, ΖήνωνοςΠιερίδη24,τηλ.:99676134.

40 METz, ΛόρδουΒύρωνος5-6,τηλ.:24823770.41 GuEss JEANs, ΛόρδουΒύρωνος33,τηλ.:24654398.42 AMAlfI cAfé & AMAlfI Plus, ΛόρδουΒύρωνος35,τηλ.:99617559.

ζηνΩνος κίτίεΩς

ζηνΩνος πίερίΔη

είςερΧεςτε με Δίκη ςΑς ευθυνη:

ςτη μεςη της ςκΑλΑς

Page 36: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 35

Amilkar fernantes

Άντρη Δημητρίου

φούλα Ανδρέου

Ανδριάνα

Page 37: City Free Press 260

36 CITY FREE PRESS

43 PrIME TIMErs, ΛόρδουΒύρωνος40-44,τηλ.:24626868.44 AcAPEllA, ΛόρδουΒύρωνος50,τηλ.:24664165.45 NO NAME, ΛόρδουΒύρωνος60,τηλ.:24665073.46 sHE, ΛόρδουΒύρωνος66,τηλ.:24620537.ΓνωστήγιαχρόνιατώραστοκοινότηςΛάρνακας,ηboutiqueαυτήαπευθύνεταιστιςγυναίκεςπουηλέξηκομψότηταείναιτομεσαίοόνομάτους.GaiMattiolo,Escada,Byblos,ParisHiltonείναιμόνομερικάαπόταονόματαπουθασυναντήσειςεδώ.

47 AMErIcAN sTEAK BAr, ΛόρδουΒύρωνοςκαιΒίκτωροςΟυγκώγωνία, τηλ.:24659665.Τακαλύτερααυθεντικάburgersπουέχειςγευτείποτέ!!!Δοκίμασεανεπιφύλακταένακαλοψημένοsteaksandwichκαιθαμαςθυμηθείς…48 cOsTA cOffEE, ΛόρδουΒύρωνος70Α,τηλ.:24625151.49 Plus sOdA,

ΛόρδουΒύρωνος&Γρηγόρη Αυξεντίου15-17γωνία.Απότιςπιοπρόσφατεςαφίξειςστηνπόλη.Οιδιοκτήτηςτου,απότουςπλέονέμπειρουςστοχώροαυτό,έκανεκαιπάλιταμαγικάτου.Γιακαφέτημέραήποτότοβράδυ,είναισίγουρατοκαινούργιοmeetingplaceπουθαγίνεισυνήθεια…

50 cAsA dEl TOBAccO, Γλάδστωνος9,κατ1,τηλ.:24664617,99622017.51 THE cOIN sHOP,

Γλάδστωνος11,τηλ.:24629076.

52 sEcOPAl, Ερμού3,τηλ.:24664850.Ό,τιπροστάζειητελευταίαλέξητηςπαιδικήςμόδαςσεαγοράκιακαικοριτσάκια.Τώραπουμπαίνεικαιτοκαλοκαίριθαβρειςκαιμαγιόγιατομικρόσουθησαυρό!

53 INfOlIO dONNA & uOMO, Ερμού4,τηλ.:24623836.DKNY,GFFerre,ClassRobertoCavalli,D&G,FredPerryείναιμόνομερικέςαπότιςφίρμεςπουθασυ-ναντήσειςεδώ.Γνωστέςκαιπροσιτές.Τιπιοκαλό;54 ATTr@TIvO, Ερμού32,τηλ.:24624062.55 fAMOus frIENds, Ερμού40,τηλ.:24628580.56 sEvENTY 74 THE sHOP, Ερμού36,τηλ.:24657074.57 AdIdAs, Ερμού41,τηλ.:24628856.

58 cArPIsA, Ερμου43,τηλ.:70007190.59 YAMAMAY, Ερμού50Β,τηλ.:24664675.60 BOudOuIr,

Ερμού52Α,τηλ.:24623005.61 BEAuTYlINE,

Ερμού51,τηλ.:77771701.62 IdEAlE, Ερμού62Α,τηλ.:24620070.63 MANGO,

Ερμού69-71,τηλ.:24659431.64 sTrAdIvArIOus, Ερμού73-79,τηλ.:24628000.65 PrEsErvE,

Ερμού91,τηλ.:99659013.

Αρμενίκης εκκληςίΑς66 MAllAs fINE JEwEllErY, ΑρμένικηςΕκκλησίας10,τηλ.:24644266.67 MAKIs TsElIOs,

ΑρμένικηςΕκκλησίαςκαιΣτοάςΑγίουΑντωνίου γωνία,τηλ.:24664772.

ερμου ςυνεΧείΑ…68 TEzENIs,

Ερμού111-115,τηλ.:24623961.69 vErdE, Ερμού130,τηλ.:24102020.

Δ.ν. Δημητρίου70 vOGuE cluB, Δ.Ν.Δημητρίου,τηλ.:99344180.

71 GEOMETrY cluB, Καραολή&Δημητρίου8,τηλ.:99676134.72 KOurOss,

Ερμού&ΚαραολήκαιΔημητρίουγωνία, τηλ.:24665256.

73 rIsTrETTO, Ερμού190,τηλ.:24623450.Ποικιλίααπόδιάφοραείδητσαγιού,καφέκαιμιαμεγάλησυλλογήαπόκρασιάγιατουςλάτρειςτουείδους.Μηχανέςκαφέκαισυλλεκτικάφλιτζάνιακαθώςκαιόλατασχετικάaccessoriesγιατουςcaféholics.

κΩνςτΑντίνου κΑλογερΑ74 All ABOuT sHOEs,

ΓρηγόρηΑυξεντίου27,τηλ.:22656839.75 INfOlIO, Κων/νουΚαλογερά4,τηλ.:24623836.76 KIss, Κων/νουΚαλογερά10,τηλ.:24664661.

ςτη μεςη της ςκΑλΑς

λορΔου βυρΩνος

γλΑΔςτΩνος

ερμου

κΑρΑολη & Δημητρίου

ερμου τελος

Page 38: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 37

roxanne Petrou

Amilkar fernantes

Amilkar fernantes

Page 39: City Free Press 260

38 CITY FREE PRESS

Amilkar fernantes

Amilkar fernantes

ευαγγελία κερδέλη

Amilkar fernantes

Page 40: City Free Press 260

«Μπάτσοι, γουρουνιά, τροχονοΜοι κάι ο τζιΜησ πάνουσησ με αφορμή την οικονομική κρίση βγαίνουν και πάλι στη Συγγρού». Ξεκάθαρη η ανακοίνωση της παράστασης «Mnimonium: 30 Χρόνια Νύχτα», που παρουσίαζε όλο τον προηγούμενο χειμώνα στην Αθήνα ο Πανούσης και με την οποία έρχεται στην Κύπρο για δύο εμφανίσεις. Με τίτλο που μας υπεν-θυμίζει την είσοδο της Τρόικας στην Ελλάδα, τα κακώς κείμενα των ημερών μας και φυσικά, την πορεία ενός έθνους σε κρίση για μια ολόκληρη 30ετία -είτε αυτήν που πέρασε, είτε αυτήν που έπεται-, ο αντισυμβατικός Τζίμης Πανούσης παρουσιάζει ένα δράμα εποχής με όλες τις «αποτυχημένες» στιγμές τριών δεκα-ετιών. Τραγούδια και στίχοι που δεν πέρασαν στον κόσμο και δεν είχαν την αποδοχή του κοινού που ανέμενε ο ίδιος. «Σατιρικά κείμενα που όταν τα έγραψα και τα πρωτοπαρουσίασα ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους και γι’ αυτό μάλλον δεν τα κατάλα-βε ο κόσμος τότε». Μέσω της παράστασης αυτής ο Πανούσης δίνει την ευκαιρία στο κοινό του να κάνει μια δεύτερη ανάγνωση (ή μάλλον ακρόαση) στα τραγούδια του. Στην παράσταση συμ-μετέχει επίσης το ψηφιακό alter ego του Πανούση, η Σβετλάνα, αλλά και το ηλεκτρικό κουαρτέτο «Πεταμένα λεφτά». Μ.Μ.

Πέμπτη 9/6, Αμφιθέατρο Λακατάμειας, Λευκωσία, 21.00, €35 & €30 (προπώληση). Πληροφορίες 99021492, 97766098.Σάββατο 11/6, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός, 21.00, €35 & €30 (προπώληση). Πληροφορίες 99021492, 97766098.

vibecity

ΤζίμηΣ ΠΑνούΣηΣ

Page 41: City Free Press 260

μουσική

Μπήκε στή δισκογραφια χαρή σε ενα demo που ειχε στειλει στή δήΜήτρα γαλανή. Είμαι σίγουρος ότι τον καμαρώνει, έστω κι αν η μουσική που δημιουργεί σήμερα ο Ζακ Στεφάνου απέχει κάπως απ’ αυτό που

ίσως φανταζόταν η ίδια. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για έναν σπουδαίο τραγουδοποιό που ερμηνεύει συγχρόνως τις συνθέσεις του με έναν τελείως προσωπικό τρόπο. Πρώτα μας εκτόξευσε «στο διάστημα… δραπέτες», δύο χρόνια μετά μας έφερε και πάλι πίσω σε «Έναν όμορφο κόσμο» με ζωηρά χρώματα και καρτούν, ενώ πέρσι αποδεσμεύτηκε από κάθε δισκογραφικό συμβόλαιο και κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο του δίσκο σε συνεργασία με την μΠάντα-Κοάλα (μια παρέα μουσικών που τον συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια) με τίτλο «Koalaboration». Αυτό που κάνει ξεχωριστά τα live acts του Ζακ Στεφάνου είναι η ικανότητα και η διάθεση που έχει να στήνει πάρτι, παρακινώντας ταυτόχρονα και το κοινό να συμμετέχει ενεργά σε αυτά. Τα τραγούδια, οι ιστορίες του, η απίστευτη ενέργεια που βγάζει στη σκηνή και η επικοινωνία του με τον κόσμο δημιουρ-γούν πάντοτε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Έλα όμως που αυτήν τη φορά τα πράγματα θα ‘ναι αλλιώς. Ο Ζακ Στεφάνου αφήνει για λίγο την μΠάντα-Κοάλα και έρχεται παρέα με τον Denni Κωνσταντινίδη, σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, σε ένα «μικρό ακουστικό» σετ χωρίς καθόλου ηλεκτρικά όργανα. Τραγούδια από τη δισκογραφία του Ζακ Στεφάνου και δεκάδες αγαπημένες διασκευές, θα γίνουν κομμάτι ενός πλέγματος που θα εκτείνεται από το κιτς classic rock των 80s έως τη γαλλική μουσική και από την R’n’B ως το σημε-ρινό ελληνικό έντεχνο. Κι όλο αυτό με δύο κιθάρες, 2 φωνές, χαμόγελα, μικρές ιστορίες, γνωστές μελωδίες και πολύ ρυθμό.

πέμπτη 9/6, διαχρονική Μουσική σκηνή, λευκωσία, 22.00. πληροφορίες 99783455.παρασκευή 10/6, Temple Bar, πάφος, 22.00. πληροφορίες 96727314.σάββατο 11/6, Barrel House, λάρνακα, 22.30. πληροφορίες 99331088.δευτέρα 13/6, Friends Rock Bar, λεμεσός, 21.30. πληροφορίες 99588055.

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

40 CITY FREE PRESS

ΑΤΖΕΝΤΑ LIVE

παρασκευή 3/6αντώνης ρέμοςPavilion Hall, Λευκωσία. 23.30, €40, €50, €60, €70, €90. Πληρ. 22322222.

κώστας ΜυλώσηςAloft Music Bar, Αγία Νάπα, 21.00, €15 (με ένα ποτό). Πληρ. 99637831.

αφιέρωμα στη λίνα νικολακοπούλουΜε τους Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Κώστα Θωμαΐδη, Σάββα Σάββα και το συγκρότημα Marionetes. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Παιδικού Αναρρωτηρίου του Παιδικού Σταυρού. Σπηλιά, Πάρκο Ακρόπολης, Λευκωσία, 20.00, €20 (με ένα ποτό). Πληρ. 99970763.

σαΒΒατο 4/6συναυλίες Μουσικής δωματίουΜέλη της ΣΟΚ παρουσιάζουν έργα Bacewicz και Shostakovich. Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, Λευκωσία, 17.00, είσοδος ελεύθε-ρη. Πληρ. 22463144.

αφιέρωμα στον Μάνο λοΐζοΜε τους Δημήτρη Μπάση, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Δέσποινα Ολυ-μπίου. Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα, 21.00, €20.

αφιέρωμα στη λίνα νικολακοπούλουΒλέπε 3/6.

δευτερα 6/6επισκεπτήριοΟι Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, ηλεκτρονικά) και Θοδωρής Ρέλλος (κλαρίνο, σαξόφωνο) συνυπάρχουν ανάμεσα στην παρά-δοση, την τζαζ, τη θεατρική και τη σύγχρονη μουσική. Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία, 20.30, €10 & €5 (φοιτητικό/μειωμένο). Πληρ. 22894531/32.

κώστας χατζής, ελπίδαΣυμμετέχουν επίσης οι Αντωνία Χατζίδη και Μαρία Αλεξίου. Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργος Παγιάτης. Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία, 21.00, €25. Πληρ. 70000085.

τριτή 7/6κώστας χατζής, ελπίδαΜουσείο Θέασης, Λάρνακα, 21.00, €30-€40. Πληρ. 96400752, 96845752, 97811010.

τεταρτή 8/6κώστας χατζής, ελπίδαΒλέπε 6/6. Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός, 21.00, €25. Πληρ. 70000085.

πεΜπτή 9/6τζίμης πανούσης«Mnimonium: 30 Χρόνια Νύχτα». Αμφιθέατρο Λακατάμειας, Λευ-κωσία, 21.00, €35 & €30 (προπώληση). Πληρ. 22380905.

συμφωνική ορχήστρα κύπρου«Πρώιμος Ρομαντισμός». Με σολίστ την Alina Komisarova (βιολί) και τον Roberto Trainini (τσέλο) και μαέστρο τον Κύπρο Μάρκου, παρουσιάζει έργα Beethoven, Brahms και Mendelssohn. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €12 & €7. Πληρ. 77777745.

Ζακ στεφάνου, dennis κωνσταντινίδηςΜουσική Σκηνή Διαχρονική, Λευκωσία, 22.00. Πληρ. 99783455.

Μικρό Ακόυστικό

κώστας Βόμβολος

Page 42: City Free Press 260
Page 43: City Free Press 260

Kung Fu Panda 2 ***Σκηνοθεσία: Jennifer Yuh. Φωνές: Jack Black, Angelina Jolie, Dustin Hoffman. 90΄.

Ο Po το Panda και οι υπόλοιποι πολεμιστές του ζωικού βασιλείου επιστρέφουν για να σώσουν την Κίνα από την καταστροφή σε αυτό το πολύχρωμο σίκουελ. Χτίζοντας πάνω σε ένα από τα αστεία της πρώτης ταινίας (ο θετός πατέρας του Po είναι μια χήνα που πουλά noodles), η ταινία μάς εξηγεί πώς το σατανικό παγόνι Shen κατέ-στρεψε το βασίλειο των Panda για να σωθεί ο ίδιος. Ο Po ήταν ο μόνος που επέζησε και τώρα έχει ανησυχητικά flashbacks του όλου μακελειού.

Ο μικροκαμωμένος δάσκαλος του πρωταγωνιστή, ο Shifu, επιμένει να βρει ο μαθητής του εσωτερική γαλήνη -κατά προτίμηση πριν να καταστρέψει ο Shen τα πάντα με κα-νόνια σε σχήμα δράκου. Η πλοκή, για να είμαστε ειλικρι-νείς, είναι τόσο άγαρμπη όσο και ο κεντρικός ήρωας. Ευ-τυχώς η ποιότητα των κινουμένων σχεδίων είναι πάντοτε ψηλή -ειδικά σε μερικές σκηνές ονείρου, όπως εκείνη με το ραδίκι που μαθαίνει πολεμικές τέχνες. Παρά το γεγο-νός ότι η ποιότητα των ερμηνειών στις φωνές κυμαίνεται από εμπνευσμένη (ο Gary Oldman τρομακτικός όπως πά-ντα) μέχρι νωχελική (ένας βαριεστημένος Jackie Chan), η εμπλοκή του Guillermo Del Toro στην ταινία είναι φανερή σε αρκετές από τις πιο σκοτεινές στιγμές του στόρι. Για ένα στούντιο όπως η Dreamworks που συχνά περιορίζε-ται σε light δουλειές όπως οι ταινίες «Shrek», η στροφή αυτή προς τη σκοτεινή πλευρά είναι αναζωογονητική.

cinema42 CITY FREE PRESS

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Ο στρατιωτικός Colter Stevens είναι ένας άγνω-στος σε ένα τρένο. Κι όμως, η όμορφη γυναίκα που κάθεται απέναντί του συμπεριφέρεται σαν να είναι παλιοί γνωστοί. «Άκουσα τη συμβουλή σου» του λέει καθώς ο Colter κοιτάζει γύρω του με παρανοϊκή καχυποψία. Τον φωνάζει Sean. Εκείνος κοιτάζει στον καθρέφτη και το πρόσωπο που αντα-νακλάται δεν είναι το δικό του. Γιατί βρίσκεται εδώ; Ο Colter/Sean προσπαθεί να εγκλιματιστεί και να μάθει την αλήθεια από τους διάφορους επιβάτες του τρένου. Μια τεράστια έκρηξη διαλύει όμως απότομα την έρευνά του. Και τότε ξυπνά… Κάπως. Ένα μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης τού συχνά έξυπνου θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Duncan Jones, προέρχεται από το γεγονός ότι εμείς οι θεατές είμαστε εξίσου στα τυφλά με τον πρωταγωνιστή της ταινίας. Χωρίς, λοιπόν, να μπού-με σε πάρα πολλές λεπτομέρειες, θα πούμε απλά ότι ο Colter είναι σε αποστολή που έχει να κάνει με μια ωρολογιακή βόμβα, μια 8λεπτη ψηφιακή

προσομοίωση και ένα άκρως μυστικό στρατιωτι-κό πρόγραμμα που λέγεται Source Code. Η μόνη βοηθός του είναι μια στωική στρατιωτικός, που εμφανίζεται συχνά μπροστά του σε μια οθόνη για να του δώσει ψίχουλα πληροφοριών. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Ο Jones πάντως αυτό κάνει καθώς παλεύει σαν ζογκλέρ να κρατήσει τα διάφορα μπαλάκια της αφήγησης στον αέρα. Υπάρχει μέχρι και μία πονηρή συρραφή σκηνών με τον Colter να απο-τυγχάνει συνεχώς στην αποστολή του -η έκρηξη έρχεται σχεδόν σαν τελική ατάκα ενός ψυχρού αστείου. Είναι λες και ο Jones γνωρίζει πως το «Source Code» δεν μπορεί παρά να εκτροχιαστεί -πράγμα που συμβαίνει σε κάποια φάση χάρη σε θεατρινισμούς αλά «Inception» και μελιστάλαχτες ηθικολογίες τύπου «all you need is love». Στη μεγαλύτερη διάρκειά του όμως, το «Source Code» δεν παύει να είναι ένα από τα πιο αγωνιώδη και ευρηματικά θρίλερ της χρονιάς.

Source Code ***Σκηνοθεσία: Duncan Jones. Παίζουν: Jake Gyllenhaal, Vera Farmiga, Michelle Monaghan. 93΄.

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

Page 44: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 43

The Way Back ***Σκηνοθεσία: Peter Weir.Παίζουν: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell. 133΄.

Το best seller του Slavomir Rawicz, με θέμα την απόδρασή του από ένα gulag της Σιβηρίας και τα 4,000 μίλια που διένυσε περπατώντας μέχρι την Ινδία, μπορεί να ήταν ένα τεράστιο ψέμα, παραμένει όμως μια καταπληκτική ιστορία σκηνοθετημένη από έναν βραβευμένο του είδους, τον Peter Weir. Ο Weir βρίσκεται στην περίεργη θέση να αποκαλεί πλέον την ταινία του «μυθοπλασία» αλλά η δουλειά του δεν παύει να είναι ολοζώντανη. Αφού μας συστήνει στην ηρωική παρέα πρωταγωνιστών -τον καλόκαρδο φυλακισμένο Janusz, τον Αμερικανό κατάσκοπο «Mr. Smith» και τον Ρώσο κακό (Valka)- κάνουν τη μεγάλη τους απόδραση και χάνονται στα δάση.

The Hangover Part IIΣκηνοθεσία: Todd Phillips.Παίζουν: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms.102΄.

Η κλίκα με το όνομα Wolf Pack επιστρέφει σε νέες

περιπέτειες με σκηνοθέτη και πάλι τον Todd Phillips. Στο «The Hangover Part II», ο Φιλ (Bradley Cooper), ο Στου (Ed Helms), ο Άλαν (Zach Galifianakis) και ο Νταγκ (Justin Bartha) ταξιδεύουν στην εξωτι-κή Ταϊλάνδη για το γάμο του Στου. Μετά το πάρτι εργένηδων του Las Vegas, ο Στου έχει αποφασίσει να μην το ρισκάρει κι έτσι έχει κανονίσει ένα απλό και ήσυχο γεύμα. Τα πράγματα όμως, δεν γίνονται πάντα έτσι όπως τα σχεδιάζουμε. Και μπορεί ό,τι έγινε στο Vegas να έμεινε στο Vegas, αλλά αυτό που θα γίνει στην Bangkok ξεπερνά κάθε φαντασία.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ***Σκηνοθεσία: Rob Marshall.Παίζουν: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush. 141΄.

Οι σεναριογράφοι ρίχνουν και πάλι μπόλικα έξυπνα εμπόδια στο δρόμο του Jack. Η πλοκή έχει και πάλι να κάνει με την αναζήτηση για κάτι σχεδόν άπιαστο, καθώς ο Jack βρίσκεται να ψάχνει την πηγή της νιό-της, έχοντας να συναγωνιστεί όχι μόνο τον Captain Barbossa αλλά το ισπανικό ναυτικό και τον πιο επι-

κίνδυνο πειρατή όλων των εποχών, τον Blackbeard. H Cruz κάνει υπέροχη είσοδο μεταμφιεσμένη και μόλις αποκαλύπτεται αρχίζει να εφαρμόζει την οσκαρική της ζωντάνια σε έναν ατρόμητο χαρακτή-ρα, που ισχυρίζεται ότι είναι η κόρη του Blackbeard.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙΛευκωσίαZENA PALACE 22674128K-CINEPLEX 1-6 77778383K-CINEPLEX THE MALL 1-5 77778383KONSTANDIA 22439838, 22348203PANTHEON ART CINEMA 22675787CINE STUDIO 96420491ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚO IΔΡΥΜΑ ARTos 22445455ΛεμεσόςΚ-CINEPLEX 1-5 77778383OΘΕΛΛΟΣ 25352232ΡΙΟ 25871410ΛάρνακαK-CINEPLEX 1-6 77778383ΠάφοςΟΘΕΛΛΟΣ 26946256ORASIS 1-2 26951325ΠαραλίμνιODEON 23823511, 23820800

αίθουσες

Page 45: City Free Press 260

ΡΑΛΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΣ, Η ΕΙΣΑΙ

ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ… μάθε ότι το

προσεχές Σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα για πρώτη φορά

στην Κύπρο το «Διεθνές Ράλι Αφροδίτης», με δεκάδες

συμμετοχές κλασικών αυτοκινήτων. Σκέψου απλά, ότι

κάθε αυτοκίνητο που θα συμμετέχει εκτός από το γεγονός

ότι είναι πανέμορφο, κουβαλά παράλληλα και τη δική του

ιστορία. Γουστάρεις;

Το Διεθνές Ράλι Αφροδίτης διοργανώνεται από την Ομο-

σπονδία Κλασικού Αυτοκινήτου Κύπρου και έχει τεθεί υπό

την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου

FIVA. Οπότε και τα αυτοκίνητα που θα λάβουν μέρος πρέπει

να έχουν ταυτότητα FIVA. Η εκκίνηση θα γίνει από το «Classic

Car Inn» στη Σκαρίνου, το Σάββατο 4/6, και ο τερματισμός

την Κυριακή 5/6, στον ίδιο χώρο. Αν θες να ακολουθήσεις την

«πομπή» ιδού η διαδρομή: Σάββατο 4/6, εκκίνηση στις 14.00

από τη Σκαρίνου προς Τόχνη, Ασγάτα, Μο-

ναγρούλι, Παρεκκλησιά, Αρμενοχώρι, και

τερματισμός στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα

στο ξενοδοχείο ΑJAX, όπου τα πληρώματα

των αυτοκινήτων θα διανυκτερεύσουν. Την

επόμενη μέρα, Κυριακή 5/6, στις 10.00 τα

πληρώματα θα αναχωρήσουν από το ξενο-

δοχείο, ακολουθώντας την εξής πορεία:

Μαθηκολώνη, Καλό Χωριό, Αρακαπάς,

Επταγώνια, Ακαπνού, Λάγεια, Χοιροκοιτία,

Σκαρίνου. Ακολούθως θα επιστρέψουν στο

«Classic Car Inn». Όταν τερματίσουν όλα

τα αυτοκίνητα θα αρχίσει το τσιμπούσι και η

τελετή της απονομής. Κ.Κ.

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουνίου, Classic Car Inn, Σκαρίνου, Λάρνακα, 14.00. Πληροφορίες 99623568. Κόστος συμμετοχής €60.

44 CITY FREE PRESS

city buzzzz

ΈΚθΈΣΗ ΧΑΡΤΙ - ΣΧΈδΙΟ

ΤΟ ΧΡώμΑ, ΤΑ γΟΥΣΤΟζΙΚΑ ΚΑΙ πΡώΤΟΤΥπΑ ΣΧΕδΙΑ, Η ΕπΙΤΥΧΗμΕ-

ΝΗ ΕΚΤΥπώΣΗ ΚΑΙ Η δΗμΙΟΥΡγΙΚΗ φΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PaPer

& Design, βρίσκουν νέα στέγη και σε καλούν να τα θαυμάσεις και φυσικά

να τα αποκτήσεις! Η γκαλερί Τέχνης Δρώμενα φιλοξενεί, σε μια εξαιρετική

παρουσίαση, διάφορες χρηστικές design δημιουργίες της εν λόγω εταιρείας,

τοποθετημένες με τρόπο πρωτοποριακό και αρκετά οικιακό. Το θετικό αυτής

της έκθεσης είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις στη στιγμή οτιδή-

ποτε σου αρέσει. Χρήσιμα και καθημερινά είδη από χαρτί με design αισθητική

θα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι σου και να προκαλούν κάθε φίλο και επι-

σκέπτη του προσωπικού σου χώρου. Κατευθύνσου λοιπόν στο παλιό αρχοντικό

όπου στεγάζεται τώρα η γκαλερί και μπες σε έναν πιο design και χρηστικό

κόσμο του χαρτιού. Ξ.Τ.

Τετάρτη 1- Πέμπτη 30 Ιουνίου, Γκαλερί Τέχνης δρώμενα, Λευκωσία. Πληροφορίες 22496398.

Η «Opus 39 Art Gallery» παρουσιάζει από 6-14

Ιουνίου μία ομαδική έκθεση προσφοράς και αγάπης, της

οποίας τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο Σύνδεσμο «Κάνε μια Ευχή» και στο

Κέντρο Σπαστικών Παιδιών «Ανεμώνη».

Διάδωσέ το

Page 46: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 45

ΦΈΣΤΙΒΑΛ GRAFFITI Η «CiTY» ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ graFFiTi ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ

ΒΑΝδΑΛΙΣμΟΣ… ειδικά όταν γίνεται από νέους με άποψη, οι

οποίοι λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα της αισθητικής.

Αφορμή της βαρύγδουπης δήλωσης είναι το «Larnacan Graffiti

Fest», που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από

την Afydaton Gallery, στην πόλη του Ζήνωνα. Όσοι από εσάς

έτυχε να το παρακολουθήσετε πέρσι, θα ξέρετε ότι περί τέχνης

πρόκειται! Καλεσμένοι του φετινού φεστιβάλ, θα είναι διάσημοι

graffiti artist, μεταξύ των οποίων και οι Steve Locatelli και

Canz από το Βέλγιο, όπως και οι crew Reb, Jasona, Round,

Wak από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το γεγονός δεν θα

μπορούσαν να λείπουν φυσικά και κάποιοι Κύπριοι graffit-άδες

αλλά και crews.

Το φεστιβάλ θα «ντύσουν» μουσικά οι DJ Echofusion και S-13,

οι οποίοι θα αναλάβουν τα decks καθώς και οι «Tat-Tnabar»,

οι οποίοι θα «γεμίσουν» τη σκηνή με τις μουσικές τους. Όπως

καταλάβατε πρόκειται για ένα super, χρωματιστό, δημιουργικό

και νεανικό πάρτι που δεν πρέπει να χάσετε! Κ.Κ.

Κυριακή 5 Ιουνίου, δημόσιο πάρκινγκ (πίσω από τη μαρίνα Λάρνακας), Λάρνακα, 16.00. Πληροφορίες 99288999.

θΈΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

«ΚΕΙΝΟ πΟΥ μΕ ΤΡώΕΙ ΚΕΙΝΟ πΟΥ μΕ ΣώζΕΙ ΕΙΝΑΙ πΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟμΑΙ

ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑγΚΙΟζΗ», έγραψε και τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπου-

λος, ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν και τίμησαν

το λαϊκό ήρωα. Από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα ο δημοφιλής

ήρωας είναι ακόμα εδώ. Και στο χέρι μας είναι να παραμείνει! Γι’ αυτό η

εταιρεία ΗΧΟΘΕΑΜΑ παραγωγές παρουσιάζει δύο μοναδικές παραστάσεις

θεάτρου σκιών, «Ο Καραγκιόζης προφήτης» και «Ο Καραγκιόζης Υπηρέ-

της», με πρωταγωνιστή τον παλιό μας γνώριμο, Καραγκιόζη. Στο πλαίσιο

κάθε παράστασης περιλαμβάνεται μια ιστορική αναδρομή και κατασκευή

φιγούρων Καραγκιόζη με τη συμμετοχή του κοινού.

Ένα όνομα που μας πάει πίσω στα ανέμελα παιδικά μας χρόνια ενώ την ίδια

στιγμή μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε στα παιδιά μας τον ήρωα αυτό,

που είναι καθρέφτης της γνήσιας ελληνικής ψυχής. Ας σώσουμε κάποιες

από τις αξίες μας και ας τις μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές! Γ.Α.

Κυριακή 5 Μαΐου, Acropole Cinema, Λευκωσία, «Ο Καραγκιόζης Προφήτης», 11.00 & «Ο Καραγκιόζης Υπηρέτης», 17.00. Έισιτήρια €10 (προπώληση), €12 (ταμείο). Πληροφορίες 70002019, www.ixotheama.com.

Η παράσταση «Επισκεπτήριο», που θα λάβει χώρα στο «Αρχοντικό» της Οδού Αξιοθέας, τη Δευτέρα 6/6,

αφορά τη συνύπαρξη των Κώστα Βόμβολου (ακορντεόν, ηλεκτρονικά) και Θοδωρή Ρέλλου (κλαρίνο, σαξόφωνο).

Οι δυο τους συναντιούνται κάπου ανάμεσα στην παράδοση,

την τζαζ, τη θεατρική και τη σύγχρονη μουσική.

Πληροφορίες 22894531/32.

Διάδωσέ το

Page 47: City Free Press 260
Page 48: City Free Press 260
Page 49: City Free Press 260

Η Λένα Μαντα έπανέρχέται με το καινούργιο της βιβλίο «Χωρίς χειροκρότημα». Η Ειρήνη πάντα πίστευε αυτό που έλεγε η γιαγιά της: «Το ουράνιο τόξο είναι η σκάλα που χρη-σιμοποιούν οι ψυχές για να φτάσουν στον ουρανό...». Όνειρό της να γίνει δασκάλα, αλλά η μοίρα είχε άλλα γραμμένα. Για να αποφύγει ένα γάμο, η Ειρήνη θα βρεθεί στην Αθήνα, δίπλα στη θεία της, τη μεγάλη τραγουδίστρια Βένια, θα γνωρίσει τη λάμψη της showbiz... αλλά και το σκοτάδι της...Ίσως ήρθε η στιγμή να τα αφήσει όλα πίσω. Αξίζει όμως μια ζωή χωρίς χειροκρότημα;

Συγγραφέας: Λένα Μαντά έκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

βιβλίο

ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

εικαστικάγράφει η Ξένια Τσιαμαντά

γράφει η Γαβριέλα Αγησιλάου

culture48 CITY FREE PRESS

Η β

ιβλι

οπαρ

ουσί

αση

είνα

ι προ

σφορ

ά το

υ Β

ιλιο

πω

λείο

υ-π

ολυχ

ώρο

υ-Κ

αφέ,

RIV

ER

GAT

E σ

τα Λ

ατσι

ά.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΑ ΜΗλΑ δΑγΚΩνΟυνΜαρια χριΣτοφορουΑΙθΟΥΣΑ ΕΙρΗνΗ, ΔΗΜΟΣ ΛΕΥκωΣΙΑΣ

Η Μαρια χριΣτοφορου ΣπουδαΣέ InTERACTIon MulTIMEdIA Στο unIVERsITY of ARTs (Κατω απο τΗν οΜπρέΛα του ΒριΣΚέται Και το sT MARTIns), και συγκεκριμένα στο London School of Printing. Επιλέγηκε από το πανεπιστήμιό της το 2002 να παρευρεθεί στη Milia Multimedia Exhibition στις κάννες όπου παρακολούθησε διάφορα εργαστήρια. Έχει κερ-δίσει το 2002, το τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό του Playstation στο Λονδίνο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και workshops, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην κύπρο και το εξωτερικό και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Ευρώπη (κύπρο, Γαλλία και Αγγλία). Επιπλέον, έχει ασχοληθεί και με το script writing. Στην 3η της ατομική έκθεση, λοιπόν, ήταν αδύνατο να μην πειραματιστεί ξανά με το συνδυασμό των νέων τεχνολογιών. Μόνο που το κάνει με τρόπο ώστε να μην χάνεται η διαχρονικότητα της κλασικής τέχνης. Συνδυάζει αρμονικά ψηφιακή τέχνη, ήχο, animation, κατασκευές και ζωγραφική. καταπιάνεται για ακόμα μια φορά με έναν άλλο μύθο που αφορά τη γυναίκα. κεντρικός άξονάς του ο συμβολισμός του μήλου -το μήλο της Χιονάτης, το μήλο του πειρασμού της Εύας. Γι’ αυτό και η έκθεσή της με τίτλο «Προσοχή, τα μήλα δαγκώνουν» καυτηριάζει όλα όσα έχουν χρεωθεί οι γυναίκες από καταβολής κόσμου. Η δουλειά της πραγματεύεται τη γυναικεία εσωτερική μοναξιά, την πολυσύνθετη προσωπικότη-τα και τους πολύπλευρους ρόλους της γυναίκας. «θέλω» λέει, «οι γυναίκες να ξεφύγουν από την αφέλεια της Χιονάτης και το αμάρτημα της Εύας, διατηρώντας όμως την παιδικότητά τους. Δοκίμασα να συντρίψω το μύθο και ταυτόχρονα να διαφυλάξω ό,τι ωραιότερο υπάρχει, την αθω-ότητα και την παιδικότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτά». Η τέχνη τη βοηθά να διατηρεί ζωντανή τη δημιουργικότητά της γι’ αυτό και επιθυμία της είναι να περάσει, μέσα από την τέχνη της, μερικά μηνύματα ζωής. ως Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της δίδεται η ευκαιρία να έχει καθημερινή επαφή με φοιτητές, γεγονός που της επιτρέπει να βλέπει τις ανάγκες μιας κοινωνίας που κάνει όνειρα και βάζει στόχους. «Αυτά τα όνειρα και οι στόχοι» συμπληρώνει, «μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την παιδεία οποιασδήποτε τέχνης που λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας».

έγκαίνια δευτέρα 6/6, αίθουσα έιρήνη, τέρμα της οδού Λήδρας, Λευκωσία, 20.00, πληροφορίες 22797147. διάρκεια μέχρι 10/6.

Για κριτικές και παρουσιάσεις όλων των παραστάσεων στο Time out που κυκλοφορεί

ΛΕΥΚΩΣΙΑPaper & design Exhibition, χρηστικά είδη από χαρτί, μέχρι 30/6, Τέχνης Δρώμενα.οίκος Ψάθαρη, έκθεση έργων δημοπρασίας, 6-8/6, Δημοπρασία 8/6, 20.00, Ξενοδοχείο Hilton.Μαρία χριστοφόρου, animation και interactive multimedia, 6-10/6, Αίθουσα Ειρήνη, Δήμου Λευκωσίας.ομαδική, έκθεση προσφοράς και αγάπης, 6-14/6, Opus 39.δήμος πρωτοπαπάς, φωτογραφία, 6-17/6, Πολυ-δύναμο κέντρο Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας.ομαδική, διάφορα έργα, 6-30/6, κέντρο Σύγχρο-νης Τέχνης Διάτοπος.φωτογραφικός Όμιλος Στροβόλου, φωτογραφία, 7-10/6, Δήμος Στροβόλου.έυγενία Γεωργιάδου, ζωγραφική, 7-20/6, Γκλόρια.

ομαδική, vineyard από τη Films & Entertainment Ltd., 7-12/6, Πολιτιστικό κέντρο «Το Σκαλί».ΛΕΜΕΣΟΣοίκος δημοπρασιών έυάγγελος Καπόπουλος, 20 χρόνια επετειακή Δημοπρασία Λεμεσός, 4/6, 20.00 ξενοδοχείο Grand Resort.Creart Handcrafts & Arts, αγορά και έκθεση, 5/6 και κάθε πρώτη κυριακή του μήνα, Ξενοδο-χείο Curium.Raymond Wilson, mixed media, 6/6-3/7, Dino Art Café.ΛΑΡΝΑΚΑlarnacan2, Graffiti Festival, οργάνωση γκαλερί Αφυδάτων, χώρος στάθμευσης μαρίνας.ΠΑΦΟΣδημήτρης παλατές, αναδρομική έκθεση, 6-13/6, Εν Πλω.

Don’t miss

Page 50: City Free Press 260

παραΣΚέυΗ 3/624η ΜέραΤου Tony Piccirillo. Παραγ. Alpha Square. Μτφρ. Ανδρέας Αραούζος, σκηνοθ. νικόλας κουρουμτζής. Πληρ. 70001140. θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. €18, €14.δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάωΤου Γιώργου θεοδοσιάδη. Παραγ. P. Rasmos Productions. Σκηνοθ. Λώρης Λοϊζίδης. Πληρ. 70001910. Αρχαίο θέατρο κουρείου, Λεμεσός, 20.30. €20, €10.ο Καραγκιόζης αστροναύτης στη Σελήνη Παιδική παράσταση του Χριστόδου-λου Αντωνίου Πάφιου. Λαϊκό θέατρο σκιών που πλαισιώνεται από έκθεση αφίσας και φιγούρας της δεκαετίας του 1950-1960. Πληρ. 22894531-2. Αρχοντικό Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία, 20.30, €10 €5.

ΣαΒΒατο 4/6Kvetch Του Steven Berkoff. Σκηνοθ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης. Πληρ. 22348203. θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. €15, €12.24η ΜέραΒλέπε Παρασκευή 3/6. Πληρ. 96458399. θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30. €18, €14.δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάωΒλέπε Παρασκευή 3/6.

Γουίλη το ξωτικόΠαιδική παράσταση του Στέλιου θεοχάρους. Παραγ. Koumides Productions. Σκηνοθ. Μαριάννας Σάντη. Πληρ. 97822284, 97822402. Δημοτικό θέατρο Λατσιών, Λευκω-σία, 11.00 & 16.30. €10. ΚυριαΚΗ 5/6 Kvetch Βλέπε Σάββατο 4/6.δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάωΒλέπε Παρασκευή 3/6.24η ΜέραΒλέπε Παρασκευή 3/6. Πληρ. 96458399. θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30. €18, €14. δέυτέρα 6/6πρέΜιέρα Μια κάποια ανάμνηση Από τη θεατρική ομάδα «Όλβος». Επιμ. κειμένου-σκηνοθ. Ευτύχιος Πουλλαΐδης. Πληρ. 22348203. θέα-τρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάωΒλέπε Παρασκευή 3/6. Πληρ. 70001910. Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 20.30. €20, €10. τριτΗ 7/6Kvetch Βλέπε Σάββατο 4/6. Πληρ. 96458399. θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30. €15, €12.

Μια κάποια ανάμνησηΒλέπε Δευτέρα 6/6. δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάωΒλέπε Παρασκευή 3/6. Πληρ. 70001910. Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευ-κωσία, 20.30, €20, €10.

τέταρτΗ 8/6Kvetch Βλέπε Τρίτη 7/6.Μια κάποια ανάμνησηΒλέπε Δευτέρα 6/6.

πέΜπτΗ 9/6 πρέΜιέρα έσίγησα: 2η πράξη Από τη θεατρική ομάδα «Μίτος». Σόλο παράσταση της Έλενας Αγαθο-κλέους, βασισμένη στη φιγούρα της Μήδειας. Πληρ. 99864970. Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 20.30. €10, €7.Μια κάποια ανάμνησηΒλέπε Δευτέρα 6/6.

χοροΣ ΣαΒΒατο 4/614ο έυρωπαϊκό φεστιβάλ χορούΗ Φινλανδία παρουσιάζει την ομάδα χορού K. Kvarnstrom & Co / Helsinki Dance Company στο έργο XPSD του χορογράφου Kenneth Kvarnstrom (διάρκεια 60΄). Πληρ. 77777745. θέα-τρο ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. €5 & €20 (για όλες τις παραστάσεις). nοt thatΧορογράφος Μιλένα Ugren-κούλα. Η παράσταση έχει ως θέμα τις ψευδαισθήσεις και θέτει ερωτήματα όσον αφορά στο τι είναι όνειρο και τι αλήθεια. Πληρ. 24665795. Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, 20.30. €10, €8. δέυτέρα 6/614ο έυρωπαϊκό φεστιβάλ χορούΒλέπε Σάββατο 4/6. Πληρ. 22410181. κινηματοθέατρο Παλ-λάς, Λευκωσία, 20.30, €5 & €20 (για όλες τις παραστάσεις).

τέταρτΗ 8/6 14ο έυρωπαϊκό φεστιβάλ χορούΗ ρουμανία παρουσιάζει την ομά-δα χορού serial Paradise company στο έργο «Super Something» του χορογράφου Cosmin Manolescou (δι-άρκεια 50΄). Πληρ. 77777745. θέατρο ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €5 & €20 (για όλες τις παραστάσεις).

CITY FREE PRESS 51

παραστάσεις

14ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού Φινλανδική ομάδα χορού K. Kvarnstrom & Co / Helsinki Dance Company στο έργο XPSD του χορογράφου Kenneth Kvarnstrom

Page 51: City Free Press 260

50 CITY FREE PRESS

foodAlAti by the seAΠερνέρα 37, Πρωταράς, 23833740.

ΚαλοΚαιριαζει σιγα-σιγα Και το μονο Πραγμα Που αρχιζουμε να σΚεφτομαστε είναι θάλασσα, ιώδιο, αλμύρα, χρυσή αμμουδιά, ήλιο και all day διασκέδαση. Πάει το μυαλό σου κάπου; Το δικό μου ταξιδεύει μέχρι τον Πρωταρά και το ανανεωμένο «Alati» που υπόσχεται γι’ αυτήν την καλοκαιρινή σεζόν να μας καταπλήξει με την καινούργια διακόσμηση, την ανανεωμένη κουζίνα και τα λαχτα-ριστά κοκτέιλ του. Το λευκό ντεκόρ και οι γαλάζιες αποχρώσεις γίνονται ένα με το γρασίδι και τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο που σε στέλνει κατευθεί-αν στα νησιά του Αιγαίου. Η κοσμοπολίτικη, ποιοτική και πρόσχαρη ατμόσφαιρά του δίνουν ένταση στην ολοήμερη ψυχαγωγία, γεγονός που το κατατάσσει ως ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των παραθεριστών και τόπακων. Αποτελεί ιδανικό μέρος για πρωινό καφέ, μεσημεριανό φαγητό, απογευματινά ροφήματα, γλυκά και κοκτέιλ και για βραδινά δείπνα με lounge αισθητική, ανάλογη μουσική και φωτισμό, design bar και πρωτοποριακά ποτά. Ο κατάλογος είναι αρκετά αναβαθμισμένος, με την προσθήκη μιας καθαρά ελληνικής γαστρονομίας. Υπάρχουν επιλογές για μικρά value for money μεζεδάκια ενώ το πλούσιο μενού συνεχίζει με deeps -δοκίμασε οπωσδήποτε τη μελιτζανοσαλάτα και τη φάβα-, ορεκτικά, σαλάτες και κρεατικά με πρωταγωνιστές τα steaks. Οι λάτρεις των θαλασσινών μπορούν από φέτος να απολαμβάνουν ολοζώντανο αστακό που θα επιλέγουν από το ενυδρείο ή φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τη βιτρίνα. Μην παραβλέψεις το αστακογιουβέτσι και το γεμιστό καλαμάρι με φέτα, ενώ για γλυκό μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το σπιτικό lava cake και τις ραβιόλες σοκολάτας. Για κοκτέιλ σίγουρα το δροσιστικότατο apple martini, που σε απογειώνει με τη δροσιά και τη γεύση του, ή το μαστίχα mojito. Ξ.Τ.

heAvenly CupCAkes Κυριάκου μάτση 27, Άγιοι ομολογητές, λευκωσία, 22515554.

αν θυμασαι Καλα το Πρώτο μαγαζι Που εφερε στην Κυ-Προ την ιδεα τών CupCakes Και τών αγγλιΚών Παραδο-σιαΚών γλυΚών, όπως muffins, scones, pies, biscuits, cakes, bakes και pastries είναι το «Heavenly Cupcakes». Πρόκειται για έναν πανέμορφο, καλόγουστο και English style χώρο, που μένει ανοικτός τα μεσημέρια για deli sandwiches και σαλάτες και αργά τα απογεύματα για καφέ, τσάι και συνοδευτικά. Επειδή όμως η ιδιοκτήτρια, κ. Ντίνα, δεν επαναπαύεται στα τετριμμένα, αποφάσισε να προσθέσει στο μεσημεριανό μενού της ένα ζεστό φαγητό της μέρας όπως λαζάνια και shepherd’s pie, και στη λί-στα των ζαχαρολιχουδιών της τα νέα woobies. Πρόκειται για κάτι καινούργια γλυκά σαν στρογγυλά sandwich cakes που μοιάζουν με παχουλά κοκ. Παρασκευάζονται ωστόσο με διάφορες γεύ-σεις και παραγεμίζονται με διαφορετικές κρέμες και frostings. Είναι ιδανικά για απογευματινό καφέ ή τσάι και γίνονται ακόμα πιο λαχταριστά όταν τα συνοδέψεις με παγωτό. Δώσε λοιπόν πε-ρισσότερη ευχαρίστηση στη γεύση σου με ξεχωριστά εδέσματα, φτιαγμένα μαστορικά από τα χέρια μιας επίδοξης νοικοκυράς που έζησε για χρόνια στην Αγγλία και γνωρίζει πολύ καλά την παραδοσιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική της χώρας. Ξ.Τ.

Τα αγαπημένα σέ όλόυσ «Gloria Jean’s» χαρίζόυν μία δίαφόρέΤίκη νόΤα δρόσίασ γί’ αυΤό Τό καλόκαί-ρί σέρβίρόνΤασ νόσΤίμόΤαΤα πα-γωΤα Τησ έΤαίρέία nestle. έπίλέξέ αυΤό πόυ αγαπασ αναμέσα σέ μία μέγαλη πόίκίλία γέυσέων όπωσ βανίλία, φραόυλα, σόκόλαΤα, καραμέ-λα, μέ smarties ‘η choco chips.

sms Food

για πλήρηοδηγό εστια-τορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

Page 52: City Free Press 260

ΑΠΟΛΑΥΣΑ Ψαρομεζέ σε μια από τις καλύτε-ρες ψαροταβέρνες της πρωτεύου-σας, «το Παραγάδι». Θεϊκές γεύ-σεις, όπως για παράδειγμα ο σολομός πάνω σε φύλλο μπακλαβά, πιάτο που έρχεται πρώτο-πρώτο στο τραπέζι. Μ.Μ.

ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΜΑΙ Όταν πηγαίνω σε ταβέρνα και μου φέρνουν μανιτάρια κονσέρβας. Τι να την κάνεις τη ζωντανή μουσική κύριε, όταν το φαγητό σου δεν πιάνει τη βάση; Μ.Μ.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ Με το «Los Bandidos Mexican Restaurant»,στην Αγία Νάπα. Δροσερή και υπέροχη Strawberry Margarita, γευστικό φαγητό και άψογη εξυπηρέ-τηση. Σίγουρα αν πας μια φορά θα πας κι άλλη, αφού σπάνια τα βρίσκεις όλα σε ένα εστιατόριο! Γ.Α.

ΛΑΤΡΕΨΑ Το εορταστικό μπουφέ σε βάπτιση στον «Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου» στη Λεμεσό. Έμαθα μάλιστα πως υπάρχει μεσημεριανό μπουφέ κάθε Κυ-ριακή. Ιδανική λύση για όσους θέλουν να χαρούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα κάτω από τους ευκαλύπτους, δίπλα στη θάλασσα, με ποιοτική κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Ξ.Τ.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ Πώς γίνεται να βάζουν έναν τόσο αγενή και εριστικό άνθρωπο να απαντά στο τηλέφωνο; Πρέπει να δυσκολεύτηκαν πολύ στο «Chop’t» της Λήδρας μέχρι να τον βρουν. Μ.Μ.

ΔΟΚΙΜΑΣΑ Το «πιάτο του γάμου» στον «Ματθαίο» το Σάββατο και χόρτασα. Η καλύτε-ρη ποικιλία για πεντανόστιμο φαγητό χωρίς να σου στοιχίσει τόσο όσο ένα φακελάκι! Π.Σ.

ΔΥΣΠΥΡΚΑΣΑ Όταν συνειδητοποίησα πως η μερίδα στο dine in ήταν μικρότερη από αυτήν στο take away του ίδιου εστιατορίου. Κατάσταση αντιστρόφως ανάλογη με την τιμή. Just in Cyprus. Π.Σ.

ΕΜΑΘΑ πως ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θα βρίσκετε στο ΙΚΕΑ τη Δευτέρα 6/6, απο τις 11-18

CITY FREE PRESS 51

Πως το μενού του «Greco’s Nest», εκτός από τις

standard επιλογές, τα Σαββατοκύριακα εμπλουτίζεται

με επιλογές από φρέσκο ψάρι όπως λαβράκι,

τσιπούρα, φαγγρί, συναγρίδα κ.λπ. Δοκιμάσαμε φαγγρί

και ήταν λουκούμι! Μ.Μ.

ΕΜΑΘΑ

Page 53: City Free Press 260

γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Τον περσινο Μάη λειΤούργησε Το πρώΤο ξενοδοχειο σΤην περιοχη κάι σύγκεκριΜενά σΤο NavariNo DuNes, τον πρώτο τομέα που αναπτύσσεται στο Costa Navarino σε παραθα-λάσσια έκταση 1.300 στρεμμάτων ελαιώνων με πάνω από 1χλμ. αμμώδη παραλία. Φέτος λειτουργεί και το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο, με πάμπολλες υπηρεσίες και χώρους αναψυχής. Η φθηνότερη επιλογή για διακοπές δεν είναι, αλλά αμείβεσαι γι’ αυτό που πληρώνεις και μένεις άκρως ικανο-ποιημένος.

ξενοδοχειάΤο πρώτο ξενοδοχείο που λειτούργησε είναι το πεντάστερο The Romanos, το οποίο περιλαμβά-νει 321 deluxe δωμάτια και σουίτες και τη Royal Villa Koroni 660τ.μ., η οποία έχει ήδη βραβευθεί με το «Best Suite, Interior Design of the Year» στα European Hotel Design Awards 2010. Τα μπαλκόνια είναι τεράστια και φιλόξενα για την άκρως απολαυστική θέαση του Ιονίου. Υπάρ-χουν επίσης ιδιωτικές πισίνες, τρία εστιατόρια, ιδιωτική παραλία, μπαρ και απέραντοι χώροι για υπαίθριες και άλλες δραστηριότητες (www.romanoscostanavarino.com).Φέτος λειτούργησε το δεύτερο ξενοδοχείο της περιοχής, το The Westin Resort, με 445 πολυ-

τελή δωμάτια και σουίτες και την 625 τετραγωνικών μέτρων Royal Villa Methoni. Στα ίδια κυβικά με το προηγούμενο, διαθέτει μεταξύ άλλων πισίνες, γήπεδα γκολφ και lounge χώρους (www.westincostanavarino.com).

δράσΤηριοΤηΤεσΚαμάρι του θερέτρου είναι το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, το The Dunes Course. Τμήματά του περνούν μέσα από τους ελαιώνες και τους οπωρώνες και οι οπές διανέμονται από τους αμμόλο-φους στην ακτή.

Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές ποδηλατικές δια-δρομές για όλα τα επίπεδα, από ομαλά μονοπά-τια μέχρι δύσβατες επικλινείς επιφάνειες, ενώ μπορείτε να επιδοθείτε στην πεζοπορία, αφού υπάρχουν πολλά σημεία ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος, όπως ο Τάφος του Θρασυμίδη, οι καταρράκτες στο Πολυλίμνιο και τα ερείπια του οχυρού του 13ου αιώνα στο Παλαιόκαστρο. Το δε Nordic walking συνδυάζει ευκολία πρόσβα-σης και εκγύμναση άνω μέρους του σώματος σε αμμώδη παραλία, σε μονοπάτι στην εξοχή ή μέσω σκιερών δασών. Συστήνεται να συνδυαστεί με επίσκεψη στη διάσημη Βοϊδοκοιλιά, που έχει ανακηρυχθεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Τέλος, προσφέρονται όλα τα αθλή-ματα ρακέτας, τένις, μπάντμιντον, σκουός, πινγκ πονγκ, μίνι τένις για παιδιά, και φυσικά ρακέτες ακτής!Ειδικά για τα παιδιά το Romanos Resort διαθέτει δύο ειδικά σχεδιασμένους χώρους για να φιλο-ξενεί παιδιά, τα οποία επιβλέπουν παιδαγωγοί. Το Cocoon απασχολεί με δημιουργικά παιχνίδια

νήπια 1-3 ετών, ενώ το SandCastle, αν και έχει επίσημα ως target group τα παιδιά 4-12 ετών, Luxury χωρίς spa δεν νοείται! Το 4000τ.μ. (!) Anazoe Spa προσφέρει περιποιήσεις που βασί-ζονται σε πρακτικές εξυγίανσης και ομορφιάς της αρχαίας Ελλάδας και στις θεραπείες του Ιπποκράτη, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά από όλο τον κόσμο. Ενώ η μουσική η οποία σας ξεκουράζει είναι βασισμένη στις αρχαιοελληνικές κλίμακες.

ΦάγηΤοΕκτός από τα εξωτικά pool bars, κάθε ξε-νοδοχείο διαθέτει τρία εστιατόρια. Στο «The Romanos» μπορείτε να γευματίσετε με πιάτα ιταλικής κουζίνας, στο «Pero» δοκιμάστε πιάτα με υλικά από τη Μεσσηνία ενώ στο «Eleon» δο-κιμάσετε μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Ψαρικά και πιάτα στη σχάρα στο «Barbouni». Στο «Westin Resort» infusions βότκας και τσαγιού ετοιμάζο-νται στο «1827 Lounge & Bar», σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανάμεσα σε ανθισμένες λεβάντες!Μια ολόκληρη πολιτεία δημιουργεί στο Costa Navarino ο κοινός χώρος της Agora, με πάμπολ-λα εστιατόρια διεθνούς κουζίνας, καταστήματα, βιβλιοπωλείο, κοσμηματοπωλεία, γραφεία ενοι-κιάσεως αυτοκινήτων, και υπηρεσίες ομορφιάς.

Ένας καινούργιος προοριςμος, πού ΈκμΈταλλΈύΈται το Έντονο πραςινο και το μπλΈ της μΈςςηνιας ςτη νοτιοδύτικη πΈλοποννηςο, μΈ ςύνΈχη αναπτύξη πολύτΈλΈςτατων ξΈνοδοχΈιακων μοναδων, κατω απο το ςλογκαν «accessible yet unspoiled».

travel54 CITY FREE PRESS

Ένας παράδεισος στη μεσσηνία

Αεροπορικώς μέχρι την Καλαμάτα με Aegean (www.aegeanair.com) και από εκεί οδικώς (απόσταση 40 χλμ). Δείτε όλες τις λεπτομέρειες και εντυ-πωσιαστείτε από τη φυσική μεσσηνιακή ομορφιά στο www.costanavarino.com.

Πώς

costa navarino

Page 54: City Free Press 260

Μπορείς να δίαλεξείς το δίκο ςου αρίθΜο κίνητου, Με προθεΜα 95, κάνοντας κλικ στο www.primetel.com.cy/mobile, ή καλώντας 133 και επιλέγοντας ανάμεσα σε μια λίστα προτεινόμενων αριθμών ή ακόμα και μεταφέροντας τον υφιστάμενο αριθμό σου.

Μπορείς να στείλεις SMS σε όλους τους PrimeTel Mobile φίλους σου με μόνο 1 cent και στους υπόλοιπους με μόνο 2 cents.

Advertorial

η Mobile είναί τώρα εδώ!

(Πιάσε με!)κάνε κλικ στο www.primetel.com.cy/mobile ή κάλεσε το 133 και μάθε τα πάντα για τη νέα κινητή τηλεφωνία, την υπηρεσία επιλογής αριθμού και τις online ανανεώσεις χρόνου ομιλίας.

Εάν ΕΠιθυμΕις νά διάτηρηςΕις τον υφιςτάμΕνο ςου άριθμο, ΕΠιςκΕ-ψου Ενά άΠο τά κάτάςτημάτά PrimeTel κάι μΕτάφΕρΕ τον ςτο δι-κτυο μάς.

Page 55: City Free Press 260

Σε είδα ρε sweety, στις 16/5 να κάθεσαι στο παγκάκι δίπλα από το container, που επία και ερώτησα για bus στο Intercollege. Μιλούσα στο τηλέφωνο και συ κρατούσες ένα βιβλίο και τσάντα LV, σε έβλεπα και με έβλεπες, θες να γνωριστούμε; Απάντα δαμέ (ΠΚ).

Σε είδα στις πεζίνες της Μεσόγης με το OPEL σου (KYL…) το μαυρούι, και είχες κότσο τα μαλλιά σου, ξανθή μου. Παναγία μου… είσαι μια κόλαση.

Σε είδα στο «George Restaurant» στις 24/5, η ώρα 10, να βαστάς ένα μωρό, όμορφη μελαχρι-νή με τη ροζ την μπλούζα και το κοντό παντελόνι. Αχ και να ήμουν εγώ το μωρό σου.

Σε είδα τελευταία φορά στις 20/5 στον τρίτο όροφο… Νομίζω σε λένε SAMER. Θέλεις να γί-νεις το καλοκαίρι μου σεξουλιάρη μουσάτε; P.P.

Σας είδαμε χωριατόπουλα στην Αγία Νάπα να μας φωνάζετε ότι θέλετε τζιαι εσείς παγωτό τζιαι να μας βουράτε που πίσω. Μα ήσασταν αθκιασεροί; Τστς. Οι κορούες στο άσπρο Toyota.

Σε είδα στο «Gloria» το πρωί να πίνεις καφέ με φίλους. Μιλούσες για ποδόσφαιρο, μήπως είσαι ποδοσφαιριστής; Κωνσταντίνο, θέλω τον επόμενο καφέ να τον μοιραστούμε.

Σε είδα στο Οmonοia shop! Είσαι μάλλον ο μάστρος! Θα μου δώσεις μούχτι φανέλα, όμορφε μαυρομάλλη; Χρύσω.

Σε είδα στο «Starbucks». Εκάθεσουν με τέσ-σερις φίλες σου! Εζήτησά σας αναπτήρα! Έχεις διαμαντένιο σκουλαρίκι στα χείλη και θέλω να σου το φάω. Πότε θα σε δω ξανά;

Μαρουλλίνο μου έπιαες Mercedes cabrio αλλά χώρκατος ήσουν και χώρκατος θα είσαι πάντα.

Σε είδα στο πάρκινγκ του Α΄ Δημοτικού Παλλουριώτισσας. Μάλλον θα εσκέφτεσουν τι θα ζωγραφίσεις πάνω στο ψηφοδέλτιο. Γιατί εν με έπιασες εμένα ρε φιλενάδα να σου πω; Π.

Σε είδα στη Λήδρας. Φορούσες ένα στενό γκρίζο τζιν, κρατούσες μια κόκκινη τσέντα, και ήσουν με τρεις φίλες σου. Τα μαλλιά σου ήταν φουντωτά. Είδα σε τζαι έπαθα, κούκλα μου. D.

Σε είδα στο «Flo» να πίνεις το φραπεδάκι σου και να διαβάζεις τη «City» γλυκέ μου Αρτε-μάκη. Αχ και να ήμουν το καλαμάκι σου.

Σε είδα στο κολυμβητήριο της Λακατάμειας με το στενό μαγιό. Εμίτσιανέ σου άγγελε μου. Θα σε περιμένω εκεί στις 8 του Ιούνη για ΜΟΤ.

Σε είδα στη Μακαρίου κούκλα μου, στις 20 του Μάη. Εσταμάτησες δίπλα μου με το Τoyota σου το μπλε τζαι εγύρισες τζαι εγέλασές μου τζαι εγέλασα σου τζαι εγώ. Ύστερα έκλωσα που το στρίψιμο τoυ «Scarabeo» και εσύ επίες ίσια. Πέρκη μου σε ξαναδώ πέρτικά μου.

Σε είδα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο τζαι επήρες μου τα μυαλά μου. Που την ώρα που σε είδα ήξερα ότι είσαι τούτη για μένα αλλά ρε γαμώτο… εγώ τι είμαι για σένα. Αγαπώ σε ρε κορασιά, κατάλαβέ το. Στέφανος.

Σε είδα πέρτικά μου στο «Marango» να τρώεις λουκανικόπιτα… μακάρι να ήμουν το λουκάνικό σου.

Σε είδα στο «Coffee Beanery» που εκάθε-σουν με τη φίλη σου μέσα κι εγώ στον καναπέ έξω. Έβλεπά σε και έβλεπές με. Γιατί έφυες την ώρα που ήταν να κάμω κίνηση;

Σε είδα… στον τελικό κυπέλλου με το μαλλί σου βαμμένο πράσινο που εν όπως το σώβρακο και επέλλανα! Σταθάκη μου ποχώ σεεεεεε!!!!!

Σε είδα αλλά εσύ εν με είδες. Κρίμα ήταν να σου κάμω comment για το δαχτυλούι σου το μι-τσή που ήταν πομπαροτό. Γλυκέ μου προβατίνε, θέλω το τρίχωμά σου. Η κρουέλα σου x.

Σε είδα Φιλιππίδη να μας θκιώχνεις που το σχολείο γιατί εκάμαμέν το λέσσιιι. Εσύ το αφκό που έρεξε ξυστά που τη στοτζιλοφατσούα σου είδες το;

Θα σε δω που θα φεύγεις για Αμερική και θα κλαίω ούλη μέρα. Alex μου, αγαπώ σε!

Σε είδα μες στο δρόμο σαν τον Ούτοπο που κάμει γυρούς τζαι διά φυλλάδια. Μόνο που εσύ εν εφόρες βερμούδα… ήσουν με τη φανελλούα την ξιμάσχαλη τζαι τα σάνταλα. (Ο 3ος σου ο κοιλιακός θέλει πομπάρισμα). Θα ρέξω που πάνω σου σαν την τρέιλαν. Πότε ένα πάμε να τον πομπάρουμε Indiana Jones μου;

Σε είδα Γιώτα μου να κολυμπάς με το κόκ-κινο μπικίνι τζαι ήσουν λάβα. Όταν ξαναέρτεις κάμε ότι πνίεσαι για να έβρω δικαιολογία να σου δώκω το φιλί της ζωής! Lifeguard.

Σε βλέπω σιοφέρη μου που έκαμες σούζα τζαι ερουφκιανέψαν σε στον Νίκο, τζιαι έμεινες σπίτι Σάββατον ημέρα γιατί ήσουν άτακτος. Άλλη φορά αγαπάτσα μου, τις πελλάρες σου στο κορμί μου!

Σε είδα πέρτικά μου που έρχεσαι στο σπίτι του boyfriend σου απέναντι από το δικό μου και μου τρέχουν τα σάλλια. Σε φωνάζουν Λέλια και είσαι Ρωσίδα. Επίστευκα ότι οι Ρωσίδες έχουν ένα Α` ύψος! Ο σιήλλος που απέναντι…

Σε είδα Σκαλιώτικο στο ΚΕΝ, ρε μελαχρι-νούι, τζαι εγυαλίσαν τα μάκκια μου! Για σένα φακκώ εφτά κουρτουμπέλλες ρε μωρόν!

Σε είδα στο Τρίκκης Palace σαν επίενα σκο-λίο τζαι εφόρες τη φορεσία σου την καλή αλλά ρε κουμπάρε ήσιεν μια τάτσα όπως την ταράτσα. Τηλεφώνα μου για να σου πλύνω την τάτσα.

Σε είδα το Σάββατο (21/5), στις 9.10 το βρά-δυ, στη Λάρνακα, στα φώτα του ΒΑΤΑ με το μπλε σου αυτοκίνητο να μας στέλνεις φιλούθκια και να μας βγάζεις τη γλώσσα σου. Είπαμέ σου να μας βάλεις κόντρα αλλά εμείς επίαμε δεξιά και εσύ ίσια. Εν τζαι ξιάνουμε την κόντρα, χρωστάς την α!! :p

Σε είδα στις 20/5 στον παράδεισο. Ήσουν με την Κλέλεια, ήσουν πολλά cute και γλυκιά. Απ’ ό,τι έμαθα σε λένε Άντρια. Θέλω να σε ξαναδώ και να σε γνωρίσω. Ο Α…

Σε είδα στο συνέσιο που επίες στον Αντρέα για να σου δώκει δίαιτα. Ήσουν με ακόμα τρεις φίλες σου αλλά εσύ εξεχώριζες σγουρομάλλα

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

στον Πρωταρά να παίζεις

των ωραίο τζαι να κλαππώνεσαι

πας τη ρότσα. Έλεος γιε μου,

εν για σένα που γελούμε!

σε είδα...

μαυρομάλλα μου μες στο SLK το ΚΤV…, την ώρα που επερνούσες που τη σκοπιά μου. Σε παρακαλώ ξαναπέρνα!

σε είδα...

Page 56: City Free Press 260

Σόνια μου. Με το τακκουνούι σου που φόρες εφαί-νεσουν δύο μέτρα κολόνα. Τι την θέλεις τη δίαιτα θεά μου Χριστιάνα!!!

Σας είδα στον «Scarabeo» με τα ρόπαλα τζαι τις πέτρες τζαι ενομίζετε εν να τον κρούσετε τζιόλας. Εν έσιιιεται υπόθεση μάνα μου, παιχτήτε να λιάνουμε.

Σε είδα με την BMW την κόκκινη μοτόρα σου απέναντι από τον Ορφανίδη Παλιομετόχου που σταμάτησες να περάσω. Φορούσες μαύρο κράνος και τζιν που ήταν σκισμένο στα γόνατα. Είσαι γλυκούλης και σίγουρα κούκλος. Θέλω να δω το προσωπάκι σου.

Σε είδα στην τάξη και έχεις χαραγμένο στο χέρι ένα Ε. Εζήλεψες το φίλο σου που εχάραξε Θέα… ένεν;

Σε είδα στο εστιατόριο του ΙΚΕΑ με το μωρό σου. Ε-Λ-Ε-Ο-Σ… Πρόσεχε το λίγο να μην σπάζει τα ποτήρια…

Σε είδα στο όνειρό μου Τάσο περιπτερά να μου δίνεις μούχτι τσιγάρα. Αφού εν καπνίζω εξίασες;

Σε βλέπω όποτε είμαι μέσα τζιαι κατουρούν σου οι σιήλλοι. Δώκε παμόν με το ροχαλητό μελα-χρινό Παφιτάκη.

Σε είδα πριν δύο χρόνια περίπου στο ΓΣΟ να κάμεις skate? τζαι δεν σου εδιούσα καθόλου σημασία. Τωρά θέλω σε όσον εν ήθελα κανένα! Pleaseee κάμε κάτι να τελειώνουμε. A.L.

Σε είδα στις 20/5 να παρκάρεις το bmw ακριβώς απέναντι από το «Costa». Μινούλι μου εν και να σου το πιάσει κανένας αν το βάλεις μες στο πάρκινγκ.

Σε είδα ξανθέ μου άγγελε στο «Gloria» στη Μακαρίου να γελάς με το υπέροχό σου χαμό-γελο, μετά επήρα χαπάρι ότι εκάθεσουν δίπλα μου μώρατσέ μου. Aκόμα να μου δώκεις το Latte μου.

Σε είδα τζαι έμεινά τα. Ένα πράμα έχω να σου πω: Είσαι όπως τον ήλιο, εν θορκέσαι! Μ.Χ.Σ.Δ.

Σε είδα… Έξω που το ταξί Palace στη

Λευκωσία να γυαλίζεις τη μαύρη Mercedes σου… Τρίφεις ωραία πάντως… Μια περαστική.

Σε είδα στις 25/5 τζιαμέ που εν το UCY, να οδηγά γκρίζο swift με νούμερα KXY… Το ποιος εν που εν ξέρει να οδηγά φαίνεται που τον πούλλο που έχει πίσω το αυτοκίνητό σου! Αμπάλατε.

Σε είδα πέρσι στον Πρωταρά και από εκείνη τη μέρα σε βλέπω παντού με τη V φανελούα σου ως το αρφάλι, να φαίνεται το αποτριχωμένο σου στήθος! Έλεος ρε φλοράκι με το μπλε ελεκτρίκ μαγιό!

Στην αρχή σε έβλεπα κάθε Σάββατο στο My Mall. Τώρα έχει δυο εβδομάδες εχάθηκες τέλεια. Κούκλε Μιχάλη Κ. που το 3ο Λύκειο αγαπώ σε έτσι άνετα!!! ΧΧ.

Σε είδα κούκλε μου να σούζεις το κορμί σου στο καφέ «Caprice» τζαι ήσουν ακριβώς ο ίδιος όπως τον Bruno Mars!!! Πότε εν να έρτεις να κάμουμε τη δική μας συναυλία κούκλε μου;;;; ΤΣΟΥΡΑ/ΖΑΛΟΥΑ!

Σε βλέπω εδώ και τρία χρόνια στο σχολείο μου, αλλά η τελευταία φορά που θα με δεις θα είναι στις 25/5 και θα είναι αξέχαστη. Θα φύγεις μαύρη από το ξύλο. Λαφαζάνισσα. S.

Σε είδα στο «Gloria» στο Καϊμακλί. Ήμουν με παρέα, μάλλον όμως επήρες μας για αππομένες μελα-χρινέ μου άγγελε, που πρέπει να εβαρκέσουν πολλά.

Σε είδα την Παρασκευή την ώρα που επάενα προς Καϊμακλί στον Κότσιο, με μια φίλη. Εμίλησές μας και μετά εγέλας όπως τη μαϊμούνα, άτε που δαμέ ρε ψώνιο.

Σε είδα έξω από τη Σχολή Χορού να καπνίζεις φορώντας το adidas σακάκι σου και να περιμένεις τους μαθητές σου, σέξι μου χορεύτρια John! Να έρτω να μου μάθεις τους καυτούς ρυθμούς του hip-hop;

Σε είδα στο mall τζαι φορούσες μιαν μπλε φανέλα με κάτι γυαλιά ροζ, μπλε και κίτρινα πάνω… Μάνα μου σε, είσαι ένα κουκλί όμορφέ μου!!!! S

Σε είδα στο McDonalds της Κάτω Πάφου, στις 20/5, τζαι άρεσές μου! Ελπίζω να μεν εν η κορούα σου τζίνη… Η ξανθιά με το κόκκινο.

Σε είδα στο σουπερμάρκετ του Αταλιάνι στον Άγιο Δομέτιο. Τα μάτια σου καίνε. Είσαι γλύκα Γεωργία!

Σε είδα στο «Starbucks» της Λάρνακας να κάθεσαι καστανόξανθέ μου άγγελε με τα γαλαζο-πράσινά σου μάτια, αχχ με τρέλανες. Το παιδί με την άσπρη φανέλα.

Σε είδα στο «Time Off «στα Λατσιά να παίζεις πιλόττα και να θυμάσαι ιστορίες από το δημοτικό σχολείο.

Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βο-λής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα» στέλνεις sms στη City. Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στεί-λεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail [email protected] ή στο profile της city στο facebook.

Contact

σε είδαστη City….

να χάνεσαι μέσα στην κίνηση πάνω στο σου. Ζήλεψα. Το θέλω!

σε είδα....

σε είδα... να κάμεις τον άγριο τζαι

επέθανα που το γέλιο. Φίλε, να χαρείς μεν ξαναπείς

λέξη που να έχει «ρ» μέσα, γιατί χάνεις

την αγριότητά σου.

στο Μακάριο με την άσπρη τη ροπούα σέξι

γυναικολόγε! Πόσο θέλω να με εξετάσουν τα

λεπτεπίλεπτα χεράκια σου.

σε είδα...

Page 57: City Free Press 260

agora56 CITY FREE PRESS

Ευχάριστη διάθΕση… δροσΕ-ρο μάκιγιάζ!

O οικοσ Yves saint Laurent προτΕινΕι άποχρώσΕισ γάριφάλου για ένα τέλειο και προσεγμένο μακιγιάζ. Αγαπημένα κομμάτια της σειράς είναι η μονα-δική συλλεκτική πούδρα Palette Pink Celebration σε ροζ απόχρω-ση. Καθώς και η ήδη αγαπημένη συλλογή των Rouge Pur Couture Lipstick στην οποία προστίθενται ακόμη 6 νέες αποχρώσεις του ροζ (η Pink Collection τα λέει όλα!), που χαρίζουν φωτεινότητα και λάμψη στα χείλη σας. Εμπλουτισμένα με SPF 15 και με ένα μείγμα από αντιοξει-δωτικά συστατικά, ενυδατώνουν και προστατεύουν τα χείλη!!! Χαρούμενα χρώματα, θετική διάθεση. Γ.Α.

objectsof

desire

ηρθΕ η ώρά που άλλάζΕισ τις αποχρώσεις των ρούχων σου. Βάζεις χρώμα, και ντύνεσαι με παιχνιδιάρικη και αισιόδοξη διάθεση.

Ροζ polo, €29.90Λευκό T-shirt, €24.90Παντελόνι υφασμάτινο, €69.90 Καρό πουκάμισο, €39.90 Βερμούδα, €39.90

Όλα «Playlife»

η CitY «πάΕι» τη FamOus spOrts μΕ «Εκάτο» Η ΑλυσίδΑ κΑτΑστΗμΑτων ΑθλΗτίκων είδων Famous sporTs, «πΑεί» τουσ ΑνΑΓνωστεσ τΗσ «CITY» δίπλΑ κΑί τουσ προσφερεί 2 δώροΕπιτάγΕσ άξιάσ €100.

Στέλνοντας sms στο 95115005* με την ένδειξη CITYAMP, λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011. Οι νικητές που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011, θα μπορούν να εξαργυρώσουν τις δωροεπιταγές τους σε οποιοδήποτε κατάστημα Famous Sports.

*Η χρέωση ανά sms είναι €0.01 από αριθμό PRIMETEL και €0.02 από τα υπόλοιπα δίκτυα συν Φ.Π.Α. | Ο αριθμός παραχωρήθηκε από την

beauTY

IT’s plaY-time

Page 58: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 57

επιλέγει ο Ανδρέας Νικολαΐδης

asus padfoneΕίναι tablet και smart-phone 2 σε 1. Ουσι-αστικά το νέο tablet που παρουσίασε η Asus στην έκθεση Computex 2011, διαθέτει υπο-δοχή στο πίσω μέρος, στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε το smart-phone και να το χρησιμοποιήσετε σαν tablet.

HTC sensationΜετά από όσα έχουμε διαβάσει, νιώθουμε ότι το Sensation δεν είναι μία νέα συσκευή αλλά ένα παλιό και δοκιμασμένο smart-phone της HTC. Επιτέλους όμως έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται τα πρώτα ολοκληρωμένα reviews. Ο dual core επεξεργαστής, το ανα-νεωμένο λογισμικό και η micro USB σύνδεση είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Sensation να ξεχωρίζει και του χάρισαν τόσο καλές κριτικές.

Casio TryxΞεχωρίζει για το πρωτοποριακό της design και για το μοναδικό σχεδιασμό. Δεν μας απασχολεί μόνο για την εμφάνισή της βέβαια, αλλά και για το περιεχόμενο αφού διαθέτει ανάλυση 12 mega-pixel και δυνατότητα εγγραφής HD, ενώ το μέγεθός της στα 197 mm είναι τέτοιο που μπορείς να την κουβαλάς παντού.

GaDGeT | WHaT’s NeW

Viewsonic 7 και 10proΗ Viewsonic παρουσίασε δύο νέες tablet συσκευές, 7 και 10 ίντσών αντίστοιχα. Το αξιοσημείωτο στην περί-πτωση του Viewpad 7x, βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο tablet που τρέχει Android 3.1 Honeycomb σε τόσο μικρό μέγεθος. Από την άλλη, το Viewpad 10Pro διαθέτει επεξεργαστή Intel Atom ενώ τρέχει Windows 7 και Android 2.2 Froyo.

Page 59: City Free Press 260

sex talk58 CITY FREE PRESS

γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου [email protected]

Αγαπητή μου Ρούλα,

Ξεκινώντας θέλω να σου πω ότι διαβάζω κάθε εβδομάδα τη «City» γιατί την βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα. Έχω όλα σχεδόν τα τεύχη από τη μέρα που ξεκίνησε να εκδίδεται η εφημερίδα. Είμαι 17 χρονών, αμφιφυλό-φιλος. Όλα ξεκίνησαν όταν στη Β΄ Γυμνασίου άρχισα να σκέφτομαι πως τα αγόρια με ελκύ-ουν όσο και οι γυναίκες. Οι φίλοι μου όμως νομίζουν ότι έκανα πάρα πολλές σχέσεις. Κάποιες φορές μάλιστα με αποκαλούσαν και Καζανόβα ενώ δεν είμαι. Εγώ Ρούλα μου, δεν σκέφτομαι καθόλου το σεξ. Εγώ σεξ έκανα μια φορά μόνο με άντρα, όταν ήμουν 16 χρονών και δεν ενθουσιάστηκα πάρα πολύ γιατί εκείνος ενεργούσε. Όλοι όσοι γνώριζα, για κάποιον λόγο που δεν καταλαβαίνω, με συμπαθούσαν και τους άρεσα πάρα πολύ αλλά πάντα αυτό που ήθελαν ήταν το σεξ. Μετά από αρκετό καιρό ψαξίματος, γνώρι-σα 2 πολύ καλά παιδιά, 25 και 20 χρονών αντίστοιχα. Μου άρεσαν πάρα πολύ επειδή δεν σκέφτονταν το σεξ καθόλου. Όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Στο τέλος με ερω-τεύτηκαν και οι 2, ειδικά ο 25χρονος, και δεν ήξερα τι να κάνω γιατί δεν ήμουν ερωτευμέ-νος με κανέναν από τους 2. Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλω σχέση αλλά θέλω με άτομο της ηλικίας μου. Το άλλο μου πρόβλημα είναι το ότι δεν ξέρω πώς θα το πω στους δικούς μου. Γιατί νιώθω πως γίνομαι ομοφυλόφιλος και το κακό είναι ότι μου έδωσαν αρκετά σημάδια πως δεν τους αρέσουν οι ομοφυλόφιλοι. Δεν ξέρω τι να κάνω... Δεν βρίσκω κανένα Ρούλα μου και έχω φτάσει στο σημείο να πέφτω να κοιμηθώ κάποιες νύχτες και να κλαίω όπως το μωρό. Νιώθω σαν ένα ηλίθιο, άσχημο αγόρι. Δεν ζητώ πολλά. Ζητώ απλά να ερω-τευτώ. Σε παρακαλώ Ρούλα μου... βοήθα με.. συμβούλευσέ με. Ξιτίμασμε αν θέλεις, δεν έχω πρόβλημα. Θέλω μόνο τη γνώμη σου.«Συγχυσμένος».

*Η συγκεκριμένη επιστολή που λάβαμε από τον αναγνώστη δημοσιεύεται συνεπτυγμένη ώστε να δώσουμε την απάντηση της κ. Γεωργιάδου.

Αγαπητό μου συγχυσμένο, Άλλο νάκκον να με συγχύσεις τζιαι εμένα μάνα μου. Προς το παρόν είσαι ομοφυλόφιλος. Αφού με κο-ρούα εν επίες ποτέ, μην μου τα συγχύζεις πως είσαι αμφιφυλόφιλος. Παρόλο που λες ότι το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου, οι εμπειρίες σου δεν ήταν λίγες. Δηλαδή σε ένα χρόνο και με άντρα πήγες και με δύο «παιδιά» είχες πάρε-δώσε. Ε δεν είναι και λίγο για έναν ενεργό σεξουαλικά gay του τελευταίου χρόνου. Μου λες ότι το μυαλό σου είναι σαν μωρού αλλά του χρόνου πας φαντάρος. Σε κα-ταλαβαίνω ότι θέλεις να αρπαχτείς από κάπου και ήδη έφαες πόρτα από την οικογένειά σου. Επειδή φοβάσαι να το συζητήσεις με τους γονείς σου, νο-μίζω πως ο πιο κοντινός ηλικιακά άνθρωπος είναι η αδερφή σου. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά από κά-που πρέπει να αρχίσεις. Σε προειδοποιώ πως ίσως να υπάρξουν αντιδράσεις που δεν θα είναι ευχάρι-στες, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Όσο για το άλλο, ότι διψάς για να ερωτευτείς, είναι νωρίς. Θα έρθει όπως συμβαίνει και στους straight μάνα μου, όποτε είναι η ώρα του. Εκεί που θα παθιαστείς, θα το νιώσεις και θα μείνεις. Εν τούτο το πρόβλημά μας τωρά οξά να προλάβουμε τη στήριξη που το πε-ριβάλλον σου, πριν να πάεις στρατιώτης και να γε-νείς αεροπόρος. Από την άλλη ξέρεις τι σκέφτομαι; Καλά τα λαλούμε εμείς δαμέ, αλλά τζιαι με έναν ψυχολόγο, δεν θα ήταν κακό αν μιλούσες…

Page 60: City Free Press 260

Το sex ΕίνΑί ΜίΑ ίΣΤορίΑ ΠολύΠλΕύρη, Πο-λύΕΠίΠΕΔη ΚΑί Πολύ ΕνΔίΑφΕρούΣΑ. ο ΚΑΘΕ-νΑΣ λΕΕί ο,Τί ΘΕλΕί ΣΤηρίζοΜΕνοΣ ΣΕ Προ-ΣωΠίΚΑ βίωΜΑΤΑ, ΕΜΠΕίρίΕΣ, ίΣΤορίΕΣ ΚΑί ΠροΤίΜηΣΕίΣ. ΚΑΠοίΑ ΠρΑγΜΑΤΑ οΜωΣ ΕίνΑί ΑΠλωΣ ΕΠίΣΤηΜονίΚΑ ΤΕΚΜηρίωΜΕνΑ!

Πώς η μύτη ςού ςύνδέέτΑιμέ τη ςτύςηΥπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού βολβού -στο πάνω μέρος της μύτης σου- και του κέντρου διέγερσης του εγκεφάλου σου. Όταν τα κύτταρα στη μύτη σου ερεθιστούν, στέλνουν μη-νύματα στη λίμπιντό σου (και στη δική της) να ξυπνήσει και να δώσει προσοχή. Ξέρεις ποιες είναι οι μυρωδιές που σε ξεσηκώνουν, έτσι δεν είναι; Όσο για εκείνη, μελέτη του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια δείχνει ότι οι γυναί-κες παθαίνουν ταράκουλο όταν μυρίσουν τη χη-μική ουσία που λέγεται 4,6 androstadien-3-one (AND). Τα καλά νέα; Η AND υπάρχει στον αντρικό ιδρώτα, τα μαλλιά και το δέρμα. Φτηνά πάλι την έβγαλες!

ΓιΑτι δέν ΠΡέΠέι νΑ ΠΑντΡέύτέις ΠΡιν ΑΠο τΑ 25Είναι σχεδόν απλό: ο εγκέφαλος ενός άντρα πριν από αυτήν την ηλικία είναι ακόμη ημιτελής. Βέ-βαια, και τα σεξουαλικά του όργανα κάνουν έντο-νη την παρουσία τους και μετράνε, αλλά ο προ-μετωπιαίος φλοιός (PFC) ακόμη αναπτύσσεται, πράγμα το οποίο είναι πολύ κακό. Το συγκεκριμέ-νο μέρος του εγκεφάλου έχει να κάνει με την κρί-ση, το ένστικτο, την οργάνωση, τη σχεδίαση, την πρόβλεψη και τη μάθηση από τα λάθη. Όλο αυτό δεν θα αναπτυχθεί ολοκληρωτικά μέχρι να γίνεις 25. Όπως καταλαβαίνεις, πού μυαλό για γάμο!

ΓιΑτι ςέ κοιτΑζέι ςτο δΑχτύλο της βέΡΑςΓιατί είναι αυτό που ξέρει και τα λέει όλα. Ερευνη-τές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του συγκεκριμέ-νου δαχτύλου δείχνει πόσο πολλή τεστοστερόνη έχει δεχτεί ένας άντρας όταν βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας του. Το ίδιο ισχύει και για το πέος σου: όσο περισσότερη τεστοστερόνη τόσο πιο με-γάλο δάχτυλο και πέος έχεις. Κάτι που ίσως σου φανεί χρήσιμο είναι ότι το ίδιο ακριβώς δάχτυλο δείχνει το μέγεθος του ανδρισμού σου.

Sex tips

Τι μου λες;

γράφει η tipster

Page 61: City Free Press 260

60 CITY FREE PRESS

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Το ΤελευΤαίο που μπορείσ να επίσΤρα-Τευσείσ απενανΤί σ’ αυΤήν Τήν μπαρ-

σελονα, ίσωσ Τήν πίο ολοκλήρωΤίκή ομαδα Τήσ ίσΤορίασ, είναί ή… αφελεία. Αυτή, ωστόσο, ήταν η… έμπνευση του σερ Άλεξ Φέργκι-

ουσον στον τελικό του Γουέμπλεϊ το περασμένο Σάββατο, η οποία μετέτρεψε τον προβαλλόμενο ως «τελικό της δε-

καετίας», σε παράσταση για ένα ρόλο.Ένα σύστημα 4-4-2, χωρίς κανέναν κλασικό αμυντικό χαφ (!), με δύο καθαρά

επιθετικογενείς κεντρικούς μέσους (Γκιγκς, Κάρικ) (!), εκ των οποίων ο ένας (Γκιγκς) αισίως να πατά τα… 38 του, μεταφερόμενος από την κλασική του θέση του αριστερού ακραίου, στον ενδιάμεσο χώρο. Χωρίς ούτε έναν κεντρικό

μέσο, δηλαδή, που να μπορεί να κάνει το one man marking job, απέναντι σε μια ομάδα που βασίζει όλο τον τρόπο λειτουργίας της στην κατοχή και στην κυκλοφορία

της μπάλας… Με άλλα λόγια, χωρίς σοβαρά μαρκαρί-σματα, χωρίς κλεψίματα, χωρίς ικανότητα ανάσχεσης…

Κοπιάστε Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, αλέστε! Ο Φέργκι, μάλιστα, παρέβηκε ακόμα και τις αρχές του

στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους των Big Four με σύστημα 4-5-1, με τρεις κεντρικούς χαφ,

εκ των οποίων οι δύο ανασταλτικοί. Μάλιστα, την Άρσεναλ, που αγωνίζεται με σχεδόν πανομοιότυ-πο τρόπο με την Μπαρσελόνα όσον αφορά στην κατοχή και την

κυκλοφορία της μπάλας, αλλά υστερεί δραματικά, σε σχέση με τους μπλαουγκράνα, στο pressing, την αντιμετωπίζει με

πέντε χαφ κι έναν επιθετικό στην κορυφή ακόμα και μέσα στο Ολντ Τράφορντ!Δεν είναι τυχαίο που ο αρχηγός των «κανονιέ-ρηδων» Σεσκ Φάμπρεγκας, λαμπρό προϊόν κι αυτός της περί-φημης La Masia, της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της Μπάρσα, σε δηλώσεις του στα ισπανικά ΜΜΕ τέσσερις μέρες πριν από

τον τελικό, είχε υποστηρίξει ότι η Γιουνάιτεντ έχει τύχη αν αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, όπως αντιμετωπίζει την

Άρσεναλ. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συνέβη μέσα στο μυαλό ή στα μάτια του σερ Άλεξ, όταν είδε την κορυφαία

ομάδα του κόσμου στο… ανάστημα της Σάλκε, την οποία κατατρόπωσε με ίδιο σχήμα και τακτική μέσα στο Γκελζεν-

κίρχεν. Άλλο, όμως, Σάλκε, κι άλλο Μπάρσα… Υπερβολική αυτοπεποί-

θηση, μήπως; Άγνοια του αντιπάλου, δηλαδή κινδύνου; Υπερεκτίμηση των

ικανοτήτων της ομάδας του; Εμμονή σ’ έναν θεαματικό τρόπο παιχνιδιού που, ωστόσο, βρίσκει τα όριά του απέναντι

σε μια ομάδα με λειτουργία όπως η Μπάρσα… Ή επιβεβαίωση της άποψης

ότι ο μεγαλύτερος season manager της ιστορίας (Φέργκιουσον) είναι, όσον

αφορά στο κοουτσάρισμα, ένας συ-νηθισμένος προπονητής. Ό,τι και να συμβαίνει απ’ αυτά, αυτή η Μπάρσα δεν παύει να είναι η πιο ξεχωριστή

ομάδα της εποχής μας και μια από τις μεγαλύτερες της ιστορίας… Α, και ο…

Μουρίνιο, επιτέλους δικαιώθηκε!

γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης ή ξεχωρίσΤή μπαρσα καί ο

αφελήσ φεργκίουσον

σκίσΤε Τα δίπλωμαΤαο

μουρίνίο Τήν πρωΤή φορα επελεξε να Τήν ανΤίμεΤωπίσεί σΤα ίσα καί εφαγε μία σφαλίαρα με γεμαΤή φουχΤα καί ανοίκΤα

Τα δαχΤυλα. Τις επόμενες φορές επέλεξε να παίξει μία σύγχρονη παραλλαγή του κατενάτσιο, να κατεβάσει οκτώ παίκτες που έχουν έφεση στα αμυντικά καθήκοντα. Του βγήκε μία φορά, αλλά στις τρεις άλλες την πάτησε παταγωδώς. Ο Φέργκιουσον, επέλεξε να πιέσει ψηλά και να αιφνιδιάσει, φρόντισε να κόψει τα άκρα. Τα κατάφερε για ένα δεκάλεπτο στο 1ο μέρος του σεναρίου και γενικώς πέτυχε απόλυτα στο 2ο κομμάτι. Αλλά μόλις η μπάλα περνούσε τη σέντρα, η Μπαρτσελόνα έβρισκε μία πεδιάδα άδεια μπροστά από την παραταγμένη στη γραμμή της περιοχής της Γιουνάιτεντ. Μίλησα με 3-4 προπονητές, διάβασα αρκετές αναλύσεις και είδα αρκετά σενάρια αντιμετώπισης της Μπαρτσελόνα, θεωρητικά και πρακτικά. Όλα απέτυχαν, μηδενός εξαιρουμένου. Οι προπονητές, πρέπει να σκίσουν τα διπλώματά τους, δεν υπάρχει τρόπος (από όσους εφαρμόστηκαν) να αντιμετωπίσεις την παρέα του Μέσι. Παρεμπιπτόντως, αν ήμουν παίκτης, ακόμη και της Ρεάλ ή της Μάντσεστερ, δε θα ήθελα να βρεθώ για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Σου σπάει τα νεύρα. Τρέχα απ’ εδώ, πήγαινε απ’ εκεί, μάρκαρε αυτόν, τρέξε πίσω από τον άλλο. Αυτό το τσούκου τσούκου, μέχρι να βγει η σαφής πρόθεση επίθεσης σού λυγίζει τα νεύρα. Και κάτι άλλο επίσης... Στις σπάνιες φορές που χάνει την μπάλα, σου βάζει αμέσως τέτοια

πίεση, που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Αυτή η ομάδα σε χαντακώνει. Σε κάνει να νιώθεις μικρός, όσο παικταράς κι αν είσαι. Η αγωνιστική συμπεριφορά αστέρων κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μου θυμίζει τα πρώτα χρόνια της παρουσίας επαγγελματιών NBA σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Όταν οι μεγάλοι ευρωπαίοι παίκτες, έδειχναν τέτοιο κόμπλεξ κατωτερότητας, που η μεγάλη διαφορά γινόταν τεράστια στο παρκέ. Μόνο ο μακαρίτης ο Πέτροβιτς τους έδειχνε τα δόντια του, όπως έκανε στον τελικό ο Ρούνι. Επιστρέφω στην Μπάρτσα. Υπάρχει η άποψη ότι για να την αντιμετωπίσεις, πρέπει να φτιάξεις ομάδα παρόμοια. Μία κουβέντα είναι αυτή. Και το total football του Άγιαξ και της Ολλανδίας του Κρόιφ φάνταζε ανίκητο, αλλά αντιμετωπίστηκε κάποια στιγμή. Θεωρώ ότι την απάντηση θα την πάρουμε την επόμενη σεζόν. Αναμένω να δω πώς ο Μουρίνιο θα φτιάξει τη «νέα» Ρεάλ. Δε πρόκειται ο Special Οne ν’ αφήσει την Μπάρτσα να τον παίζει στα δάχτυλα για 2η σεζόν. Κάτι θα σκαρφιστεί ο Πορτογάλος. Αν δεν μπορέσει κι αυτός…

ή μπαρτσελόνα ανατρέπει

όλα τα προπονητικά

πλάνα αντιμετώπισής της

Page 62: City Free Press 260

CITY FREE PRESS 61

A long, hot summerή είδοποίοσ δίαφορα Του φεΤίνου καλοκαί-ρίου απο Τα προήγουμενα δεν είναι ασφαλώς ότι δεν έχει κάποια μεγάλη ποδοσφαιρική ή έστω αθλητική διοργάνωση. Τέτοια κακά μας έχουν ξαναβρεί πολλές φορές στο παρελθόν, αφού οι χρονιές που λήγουν σε μονό αριθμό κουβαλούν συνήθως αυτό το κουσούρι. Αυτό ωστόσο που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά είναι τα άδεια πορτοφόλια. Κι όταν υπάρχουν δεδηλωμένα άδεια πορτοφόλια τότε τι μεταγραφολογία να στήσεις και ποιον να πείσεις. Κι αν στην Κύπρο η τακτική «χαμηλά την μπάλα» ναι μεν εκφράζεται ανοι-κτά αλλά υπάρχει ένα περιθώριο για κάποια έκπληξη, στην Ελλάδα είναι δεδομένο ότι για να δούμε μεταγρα-φή «αεροδρομίου» θα πρέπει να πέσει ο τζόκερ σε κάποιον Πρόεδρο και μάλιστα σε Πρόεδρο ομάδας που δεν χρωστά σε όσους μιλούν ελληνικά.Ακόμη και ο Ολυμπιακός που από πέρσι ήταν δεδομένο πως έπρεπε να ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές με πρω-τοκλασάτους παίκτες, επειδή είτε έληξαν συμβόλαια είτε οι παίκτες που κουβάλησαν πέρσι την ομάδα στους ώμους τους ήταν ήδη μεγάλοι σε ηλικία, δεν σκοπεύει να κάνει το μεγάλο μπαμ κι ας πηγαινοέρχονται τα ονόματα στα πρωτοσέλιδα. Και μιλάμε για τον Ολυμπι-ακό που είναι η μοναδική ομάδα με σταθερή διοίκηση

από τους τρεις του κέντρου και η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα με εξασφαλισμένα έσοδα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Τι να πουν οι υπόλοιποι; Ο ΠΑΟΚ έχει ανακοινώσει περικοπές της τά-ξης του 30%, πιθανότατα κουνά μαντήλι στον Βιερίνια και την ίδια ώρα προσπαθεί να πείσει τους ποδοσφαιριστές του να δεχτούν μείωση στα υφιστάμενα συμβόλαια. Από την άλλη η ΑΕΚ χωρίς να γνωρίζει καν αν θα εξασφαλί-σει άδεια με την κίνηση των Supporters προσπαθεί να κλείσει ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα οι οποίοι όμως να είναι ελεύθεροι. Δηλαδή ξεχάστε τα χαϊλίκια των περασμένων ετών αφού ακόμη και οι Γεωργιάδης και Ανάκογλου του υποβιβασμένου Πανσερραϊκού μοιάζουν αλμυροί για τις δυνατότητες της ομάδας.

Άφησα τελευταίο τον Παναθηναϊκό γιατί ούτως ή άλλως για το τριφύλλι θα μπορούσα να βάλω απλά ένα ερω-τηματικό και να καθαρίσω. Χωρίς να γνωρίζουν ποιος θα είναι διοίκηση αύριο και χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών δεδομένων στον Παναθηναϊκό αποχαιρετούν ουσιαστικά το Σισέ και βλέπουν μία ενδε-κάδα παίκτες να παρελαύνουν στις εφημερίδες ως υπό

παραχώρηση ή αποχώρηση. Για μία ομάδα που μπορεί και να χρειαστεί να ξαναστηθεί από την αρχή και την ίδια ώρα να διεκδικήσει τις πιθανότητες για είσοδο στους ομίλους, το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι προπονητής, τεχνικός διευθυντής ή Πρόεδρος του χρόνου δείχνει το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Με όλα αυτά σκεφτείτε τι πρέπει να σκαρφιστούν οι ελληνικές εφημερίδες για να πουλήσουν φύλλα στην πιο δύσκολη περίοδο της χρονιάς. Κι άντε και τη βγά-λουν τη συγκεκριμένη περίοδο καθαρή, τι θα πρέπει να κάνουν στην προετοιμασία όταν οι τίτλοι τύπου «πετά ο Σισέ στις προπονήσεις» θα αντικατασταθούν από τίτλους «Μαγεύει ο Καρα-άγνωστος στα φιλικά».

Page 63: City Free Press 260

Γράφει ο Δελφός

ζώδια 03/06-09/0662 CITY FREE PRESS

wish uponthe stars

ΚΡΙΟΣ 21/3-20/4 Θέλω να σου θυμίσω πως ο σεβασμός δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, αλλά επίκτητο. Πράγ-μα που σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να τον απαιτείς αλλά να τον κερδίσεις. Καλό επίσης θα ήταν να μην βάζεις στον εαυτό σου ψευτο-διλήμματα. Έλεος πια, υπάρχουν και ζώδια με σοβαρά προβλήματα! Ξεπέρασε τις φοβίες σου!

ΤΑΥΡΟΣ 21/4-21/5 Έχεις την άκρατη επιθυμία να επιβεβαιωθείς. Όχι από κάποιον συγκεκριμένα. Όποιος μπορεί να προφέρει τη λέξη μπράβο, είναι ιδανικός για εσένα και την ψυχολογία σου. Στα επαγγελματι-κά παρόλο που κάνεις λάθη, αυτά θα σου βγουν σε καλό! Άβυσσος η ερμηνεία των ζωδίων. Σταμάτα να κακομαθαίνεις το έτερον ήμισυ!

ΔΙΔΥΜΟΙ 22/5-21/6 Είσαι λίγο ανυπόμονος. Είσαι λιγουλάκι φλύ-αρος. Έχεις βαλθεί να πετάξεις το βέλος του έρωτα. Πρόσεχε μην σου βγει το μάτι. Η εβδο-μάδα δεν είναι από τις καλύτερές σου. Χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου. Να σε χαίρονται. Επόμενος!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6-22/7 Τα αισθηματικά σου είναι σε μια φάση αναθε-ώρησης. Για να κάνεις αυτό που θέλεις πρέπει να σκεφτείς τα πράγματα με γνώμονα τον εαυτό

σου. Πάρε την κατάσταση από το χέρι και οδήγησέ την εκεί που πρέπει. Τι σε έπιασε να αναζητήσεις ευθύνες; Bad timing!

ΛΕΩΝ 23/7-23/8 Ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το εν-δεχόμενο να ΜΗΝ μιλήσεις. Ξέρω, σου είναι δύσκολο αλλά προσπάθησε. Η επίθεση -ενα-ντίον οποιουδήποτε- δεν θα σου βγει σε καλό. Θα ριχτεί άπλετο φως που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Ένα ένα, κι όλα θα γίνουν. Σε φλερτάρουν, το έχεις πάρει χαμπάρι;

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8-23/9 Σε αγαπάμε γι’ αυτό που είσαι, αλλά μήπως πρέπει να δείξεις λίγο περισσότερο τι είσαι; Να γίνεις λίγο πιο διαχυτικός; Να βάλεις κομμα-τάκι περισσότερο πάθος, να πεις μια κουβέντα της προκοπής; Η εβδομάδα είναι κουραστική και οι μπαταρίες σου άδειες. Στον φορτιστή και γρήγορα!

ΖΥΓΟΣ 24/9-23/10 Προχώρα και μην σταματάς. Είσαι δυνατός παίχτης και αρκετά ριψοκίνδυνος. Να θυμάσαι όμως πως το έτερόν σου ήμισυ δεν θα το βρεις μέσα από τον πειραματισμό αλλά από τις σω-στές επιλογές. Ακούγεται πολύ φιλοσοφημένο, αλλά είναι αρκετά πρακτικό. Έχεις καιρό να πας κομμωτήριο.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 24/10-22/11 Σε βαρέθηκα. Ό,τι και να σου πω, κάνεις το δικό σου. Δεν είναι η ώρα να πιέσεις κι άλλο τις καταστάσεις. Θα φας το κεφάλι σου! Τους έχεις φέρει ήδη στα όριά τους, μην το τραβάς κι άλλο το σχοινί! Και αυτά τα συναισθηματικά πισωγυ-ρίσματα…bad, bad idea. Το δις εξαμαρτείν…

ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11-22/12 Μου αρέσεις. Καταφέρνεις να παρουσιάζεις την άποψή σου και αυτή να γίνεται αποδεκτή εν ριπή οφθαλμού. Μην χαίρεσαι όμως. Χρειάζε-ται αρετή και τόλμη. Χρειάζεται επίσης μεγάλη υπομονή και θέληση. Η οπισθοχώρηση είναι καλύτερη από την πανωλεθρία κάποιες φορές, ενώ αποτελεί απόδειξη σοφίας.Σκέψου το όσο θες. Έχω δίκιο.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 23/12-20/1 Σου βγάζω το καπέλο! Έχεις τη δύναμη να τελειώ-νεις κάποια πράγματα πριν καν ξεκινήσουν, γιατί είσαι εντελώς απόλυτος στα θέλω σου. Στα αισθη-ματικά, νιώθεις λίγο στην απ’ έξω. Αυτό οφείλεται στο ότι εσύ έχεις κάποια ψήγματα ανασφάλειας και το έτερον ήμισυ κάποια δόση γαϊδουριάς. Ο έρωτας σού χρωστά και δεν σε ξεχνά. Κουράγιο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21/1-19/2 Αφού ξέρεις ποια είναι η αλήθεια, γιατί καμώ-νεσαι πως ζεις την πραγματικότητά σου σε ένα ψέμα, οέο; Ενίσταμαι και αναρωτιέμαι. Καλό είναι να κάνεις πολλά πράγματα συγχρόνως. Θα ήταν όμως καλύτερα να τα προλάβαινες κιόλας. Ε, πώς σου φαίνεται σαν ιδέα; Πόσο καιρό έχεις να βγεις ραντεβού; Κανόνισέ το!

ΙΧΘΥΕΣ 20/2-20/3 Ό,τι έχεις επιδιώξει μέχρι στιγμής, πραγμα-τοποιείται στο έπακρον. Βέβαια, καλό θα ήταν να βοηθήσεις και λίγο με τη στάση σου αυτές τις επιλογές. Στα αισθηματικά η αναμονή σε τρελαίνει. Δεν είσαι άνθρωπος του περίμενε. Μια συμβουλή: Τα παιχνίδια εξουσίας μέσα στη σχέση δεν είναι καλή ιδέα. Στην πραγματικότη-τα είναι τραγική ιδέα.Γυμναστήριο πότε θα αρχίσεις;

Επόμενος!ΕΙΣΑΙ ΔΙΔΥΜΟΣ;

Page 64: City Free Press 260
Page 65: City Free Press 260