AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

8
Newsletter Νο3 Δεκέμβριος 2011 In this Edition: Fall Recruitment is over HeADCo 2011 Youth 2 Business Forum Brand Audit Available Opportunity Project “Make !t Possible” New co-operations ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ Heliosphera Events Χριστουγεννιάτικο Bazaar: «Το τρένο της ζωής» Δια βίου μάθηση και εθελοντισμός Story of the month Fall Recruitment is over To Recruitment της AIESEC Athens έχει φτάσει στο τέλος του. Οι εβδομάδες έντονης προβολής και προώθησης των προγραμμάτων και ευκαιριών σε όλο το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του ΟΠΑ ολοκληρώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου με τα σεμινάρια “Get2know AIESEC Programmes” και με το διήμερο “Lead Your Walk” Conference. Στα τέσσερα προγράμματα της AIESEC είχαμε τις εξής νέες συμμετοχές για την AIESEC Athens: 22 άτομα στο Team Member Programme, 4 στο Team Leader Programme, 6 άτομα στο Global Internship Programme και 6 στο Global Community Development Programme. Τα 2 προγράμματα της AIESEC που αφορούν την ενασχόληση των φοιτητών στη στελέχωση και διοίκηση της τοπικής επιτροπής (Team Member Programme, Team Leader Programme) υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του οργανισμού. Έτσι, έχουν πλέον δημιουργηθεί και λειτουργούν κανονικά οι νέες ομάδες της AIESEC Athens, οι οποίες ασχολούνται με: Την υποστήριξη και ανάπτυξη Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω της στελέχωσής τους από ξένους trainees Recruitment ξένων φοιτητών και εκπαιδευομένων καθώς και τις δραστηριότητες υποδοχής τους Την υποστήριξη των outgoing προγραμμάτων που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες αποστολής φοιτητών του ΟΠΑ στο εξωτερικό μέσω των Global Internship Programme και Global Community Development Programme Διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντου Επικοινωνίας και ανάπτυξης δημόσιων σχέσεων Διαχείριση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΟΠΑ Το επόμενο Recruitment θα διεξαχθεί τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και οι καινούριες ομάδες και projects θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο Μάρτιο. HeADCo 2011 Στις 25-28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Hellenic AIESEC Development Conference (HeADCo 2011) στην Αράχωβα, στο οποίο συμμετείχε η ολομέλεια της AIESEC Greece. Φοιτητές από πανεπιστήμια όλης της Ελλάδος, επιχειρηματίες και συνεργάτες της AIESEC Greece, γονείς των διοικητικών στελεχών του οργανισμού καθώς και φοιτητές από χώρες του εξωτερικού παρευρέθησαν στον ίδιο χώρο και αποτέλεσαν την ενσάρκωση ενός συνεδρίου που προετοιμαζόταν μήνες από την οργανωτική επιτροπή, την Εθνική Επιτροπή και την ομάδα των Facilitators. Θέλεις να λαμβάνεις το Newsletter της AIESEC στο e-mail σου; ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΤΩΡΑ!

description

This is the Newsletter of AIESEC Athens

Transcript of AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

Page 1: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

Newsletter Νο3

Δεκέμβριος 2011

In this Edition:

Fall Recruitment is over

HeADCo 2011

Youth 2 Business Forum

Brand Audit

Available Opportunity

Project “Make !t Possible”

New co-operations

ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ

Heliosphera

Events

Χριστουγεννιάτικο Bazaar: «Το τρένο της ζωής»

Δια βίου μάθηση και εθελοντισμός

Story of the month

FFaa ll ll RReeccrruu ii ttmm eenntt ii ss oovvee rr To Recruitment της AIESEC Athens έχει φτάσει στο τέλος του. Οι εβδομάδες έντονης προβολής και προώθησης των προγραμμάτων και ευκαιριών σε όλο το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του ΟΠΑ ολοκληρώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου με τα σεμινάρια “Get2know AIESEC Programmes” και με το διήμερο “Lead Your Walk” Conference. Στα τέσσερα προγράμματα της AIESEC είχαμε τις εξής νέες συμμετοχές για την AIESEC Athens: 22 άτομα στο Team Member Programme, 4 στο Team Leader Programme, 6 άτομα στο Global Internship Programme και 6

στο Global Community Development Programme.

Τα 2 προγράμματα της AIESEC που αφορούν την ενασχόληση των φοιτητών στη στελέχωση και διοίκηση της τοπικής επιτροπής (Team Member Programme, Team Leader Programme) υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του οργανισμού. Έτσι, έχουν πλέον δημιουργηθεί και λειτουργούν κανονικά οι νέες ομάδες της AIESEC Athens, οι οποίες ασχολούνται με:

• Την υποστήριξη και ανάπτυξη Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω της στελέχωσής τους από ξένους trainees

• Recruitment ξένων φοιτητών και εκπαιδευομένων καθώς και τις δραστηριότητες υποδοχής τους

• Την υποστήριξη των outgoing προγραμμάτων που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες αποστολής φοιτητών του ΟΠΑ στο εξωτερικό μέσω των Global Internship Programme και Global Community Development Programme

• Διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντου

• Επικοινωνίας και ανάπτυξης δημόσιων σχέσεων

• Διαχείριση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΟΠΑ

Το επόμενο Recruitment θα διεξαχθεί τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και οι καινούριες ομάδες και projects θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο Μάρτιο.

HHee AADD CCoo 2200 1111

Στις 25-28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Hellenic AIESEC Development Conference (HeADCo 2011) στην Αράχωβα, στο οποίο συμμετείχε η ολομέλεια της AIESEC Greece. Φοιτητές από πανεπιστήμια όλης της Ελλάδος, επιχειρηματίες και συνεργάτες της AIESEC Greece, γονείς των διοικητικών στελεχών του οργανισμού καθώς και φοιτητές από χώρες του εξωτερικού παρευρέθησαν στον ίδιο χώρο και αποτέλεσαν την ενσάρκωση ενός συνεδρίου που προετοιμαζόταν μήνες από την οργανωτική επιτροπή, την Εθνική Επιτροπή και την ομάδα των Facilitators.

Θέλεις να λαμβάνεις το Newsletter της AIESEC

στο e-mail σου;

ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΤΩΡΑ!

Page 2: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

Για οποιαδήποτε απορία, πληροφορία,

παρατήρηση σχετικά με το περιεχόμενο του Newsletter και την

έκδοσή του, μη διστάσετε να

επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη

Επικοινωνίας της AIESEC ΟΠΑ,

Ελίνα Οικονόμου στο elina.oikonomou@aiesec.

net

Σημαντική διάκριση έλαβε η τοπική μας επιτροπή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, καθώς βραβεύτηκε για την προσφορά αναπτυξιακών εμπειριών στους φοιτητές που επέστρεψαν από την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, το βραβείο με τίτλο “Integrating Talent Award” προστέθηκε στην τροπαιοθήκη της AIESEC ΟΠΑ.

YYoouutthh 22 BBuu ss ii nneessss FFoorruumm

«Κρίση ή νέα πραγματικότητα;» Αυτό ήταν το ερώτημα που ανέλαβαν να απαντήσουν τα μέλη της AIESEC σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εννέα ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ειδικού φόρουμ που διοργανώθηκε στα πλαίσια του HeADCo με τίτλο “Youth to Business Forum”. Στόχος των συνομιλιών ήταν να αναλυθεί η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας από τους δύο «κόσμους» οι οποίοι, αν συνεργαστούν σωστά, μπορούν να φέρουν την ανάκαμψη: τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον κόσμο των φοιτητών, που αποτελούν το μελλοντικό δυναμικό της χώρας.

BBrraanndd AAuudd ii tt Αυτές τις μέρες, τρέχει σε όλες τις τοπικές επιτροπές της χώρας το Brand Audit. Πρόκειται για την επίσημη έρευνα της AIESEC στη Ελλάδα που διεξάγεται 2 φορές το χρόνο. Σκοπός της είναι να αξιολογηθεί o βαθμός στον οποίο οι Έλληνες φοιτητές κατανοούν τι είναι η AIESEC και τα προγράμματα, τα οποία προσφέρει, ούτως ώστε να πάρει την απαραίτητη πληροφόρηση που θα της δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες εμπειρίες/ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους νέους/ες φοιτητές/τριες της Ελλάδας. Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ.

Available Opportunity

PPrroo jjeecc tt :: ““MM aakkee !! tt PPoossss ii bb ll ee ””

Στα πλαίσια του Global Community Development Programme μας, το project “Make !t Possible” ξανανοίγει τις αιτήσεις του. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της AIESEC 6 χωρών (Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα) για τη στήριξη των Millenium Development Goals που θέσπισε ο ΟΗΕ με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015.

Φοιτητές από αυτές τις χώρες θα δουλέψουν για ενάμιση μηνά σε αυτές τις χώρες κάνοντας sessions σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και αναλαμβάνοντας την πραγματοποίηση εκστρατειών και projects με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και τη λήψη δράσης απέναντι σε αυτά τα προβλήματα.

Ήδη 4 φοιτητές του ΟΠΑ είναι επιτυχημένοι συμμετέχοντες στο “Make !t Possible”, ενώ μένουν άλλες 6 θέσεις διαθέσιμες.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να στέλνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (CV, αναλυτική βαθμολογία, αντίγραφα πτυχίων, motivation letter) στο [email protected]. Η διαδικασία επιλογής (συνεντεύξεις) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2012.

Δείτε παρακάτω: Αφίσα του προγράμματος, Ενημερωτικό Booklet, Video for MDG

Θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στα

προγράμματα της AIESEC Athens;

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΕΔΩ!

Is one of the 6 core values of AIESEC

Page 3: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

AIESEC Οικονομικού

Πανεπιστημίου Αθηνών

Πατησίων 80, 1ος όροφος

+30 210 8203 739

[email protected]

www.aiesec.org/greece/athens

Follow us on

Θέλεις να λαμβάνεις το Newsletter της AIESEC

στο e-mail σου;

ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΤΩΡΑ!

New co-operations

Η AIESEC Athens περήφανα ανακοινώνει τη νέα συνεργασία με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ). Η ΔΑΣΤΑ δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει το φορέα προγραμματισμού και συντονισμού όλων των ενεργειών προώθησης της απασχόλησης, της σταδιοδρομίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας για τους φοιτητές και απόφοιτους του ΟΠΑ. Για το σκοπό αυτό, η ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ συντονίζει και υποστηρίζει τις ενέργειες του ΟΠΑ για προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στους φοιτητές και απόφοιτους, μέσα από δράσεις της ΔΑΣΤΑ αλλά και του Γραφείου Διασύνδεσης, του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης και της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Η ΔΑΣΤΑ πραγματώνει διάφορα έργα για την προώθηση των παραπάνω θεματικών πεδίων μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας. Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας είναι ένα από τα σημαντικότερα projects της ΔΑΣΤΑ. Η AIESEC ΟΠΑ συμβάλει στην ποιότητα, την καινοτομία και το διεθνές πνεύμα, παρέχοντας 8 εκπαιδευόμενους από την παγκόσμια πλατφόρμα της AIESEC. Οι interns θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν στις διάφορες λειτουργίες του διαγωνισμού, καθώς θα συμβάλουν και στην υποστήριξη των ομάδων που θα συμμετέχουν.

Η συνεργασία αυτή επισφραγίζει τη συνεργασία μεταξύ της AIESEC και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κοινό στόχο την παροχή διεθνών εμπειριών στους φοιτητές και την ανάπτυξη υπεύθυνων και επιχειρηματικών ηγετών.

Η HelioSphera είναι μια ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 2007, με βασικούς μετόχους την Plainfield Asset Management LLC, την Sciens κι έναν Έλληνα επιχειρηματία. Στόχος είναι η παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη διαβλέποντας στην ανάπτυξη της ελληνικής, ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών καθώς και στην σταδιακή στροφή της βιομηχανίας προς τις καινοτόμες τεχνολογίες λεπτών υμενίων.

Με προηγμένη τεχνολογία, μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή και οικονομία κλίμακος, η HelioSphera προάγει τη μείωση του κόστους του ηλιακού ηλεκτρισμού. Τα πλαίσια της HelioSphera παράγονται σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και αποδίδουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ηλιοφάνειας ή μερικής σκίασης (διάχυτη ακτινοβολία) και σε υψηλές θερμοκρασίες, που τα συμβατικά φωτοβολταϊκά έχουν σημαντικές απώλειες.

Στη HelioSphera θα κάνει την πρακτική του άσκηση ένα άτομο από τη Γερμανία και θα ασχοληθεί στον τομέα των πωλήσεων στων προϊόντων της εταιρίας στη Γερμανική αγορά.

Page 4: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

Events

ΧΧΡΡΙΙ ΣΣΤΤΟΟΥΥΓΓΕΕΝΝΝΝΙΙ ΑΑΤΤ ΙΙ ΚΚΟΟ BB AAZZ AAAARR ""ΤΤΟΟ ΤΤΡΡΕΕΝΝΟΟ ΤΤΗΗΣΣ ΖΖΩΩΗΗΣΣ"" Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, ελάτε να γίνουμε συνεπιβάτες σε ένα νέο ταξίδι με μοναδικό προορισμό την ελπίδα, που θα πραγματοποιήσει η Οργάνωση «Μείνε Δυνατός», διοργανώνοντας ένα μεγάλο και μοναδικό Χριστουγεννιάτικο Bazaar με τίτλο: «Το τρένο της Ζωής».

«Το τρένο της ζωής» θα αναχωρήσει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 15.00 μ.μ., από την «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» «Δ4» και θα φτάσει στον προορισμό του την παραμονή των Χριστουγέννων, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011.

Το Bazaar τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επισπευτείτε την ιστοσελίδα του Μείνε Δυνατός [ΕΔΩ].

««ΔΔιι αα ββ ίί οουυ μμάάθθηησσηη κκααιι εεθθεελλοοννττ ιι σσμμόόςς»»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», διοργανώνουν εκδήλωση για τον Εθελοντισμό και τη δια βίου μάθηση στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στους εθελοντές όσο και στις εθελοντικές οργανώσεις να αναδείξουν τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση (AIESEC, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Comenius). Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ενεργούς εθελοντές και να ενημερωθούν για τη δράση εθελοντικών οργανώσεων και για εθελοντικά προγράμματα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ή και να συμμετάσχουν σε κάποια δρώμενα που θα πραγματοποιήσουν οι εθελοντικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Έναρξη εκδήλωσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 15:30, στην αίθουσα Δ7 της “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι

Για περισσότερες πληροφορίες [ΕΔΩ].

Θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στα

προγράμματα της AIESEC Athens;

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΕΔΩ!

Page 5: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

Αξιολογώντας την εμπειρία σου στην AIESEC 12 χρόνια μετά τι πιστεύεις ότι σου πρόσφερε; Τι είναι αυτά που κέρδισες μέσα από τον οργανισμό και πώς πιστεύεις ότι σε διαμόρφωσε προσωπικά και επαγγελματικά;

Η AIESEC για μένα αποτέλεσε μια εκπληκτική εμπειρία που με έχει επηρεάσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι περισσότεροι έμπιστοι φίλοι που έχω μέχρι σήμερα και που ξέρω ότι είναι εκεί για μένα, είναι μέσα από την AIESEC. Είμαστε πάντα έτοιμοι ο ένας να στηρίξει τον άλλο και να γελάσουμε όπως τότε. Έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους και χαίρομαι πολύ που αυτό το δίκτυο επαφών είναι και μετά από 10-15 χρόνια κοντά μου, έχουμε κρατήσει επικοινωνία καθώς και την άνεση να υποστηριζόμαστε.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η AIESEC για μένα ήταν ένα τεράστιο σχολείο. Παρ’ όλο δεν είχα κάνει σπουδές σε Βusiness Administation, ως φοιτητής του ΔΕΟΣ, η πρώτη μου δουλειά ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων. Επιπλέον, η μια μικρή Consulting Firm εταιρία που ίδρυσα στηρίχτηκε στην εμπειρία που είχα πάρει στην AIESEC και το προσωπικό μου διάβασμα. Η εμπειρία μου στον οργανισμό μου έδωσε πρακτικές γνώσεις, αυτοπεποίθηση, ικανότητα να οργανώσω την δικιά μου επιχείρηση, να λειτουργώ επιτυχημένα και να εξυπηρετώ τους πελάτες μου.

Τα πράγματα που έβλεπα τότε στην AIESEC πριν 12 χρόνια είναι ακόμα ζητούμενο στους περισσότερους οργανισμούς στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους υπολείπονται σε διαδικασίες, οργάνωση, συστήματα, κουλτούρα, κλίμα, συνεργασία. Όποιος έχει την εμπειρία της AIESEC και επενδύσει κάποιο χρόνο θα ωφεληθεί σε επαγγελματικό επίπεδο από πολύ μικρά πράγματα, όπως στο να κλείσει ένα ραντεβού από το τηλέφωνο, μέχρι μεγάλα πράγματα, όπως να οργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο ή να στήσει μια υπηρεσία που να προσδίδει added value στον πελάτη που θα εξυπηρετήσει.

Πριν από λίγο καιρό ήσουν μέρος του μεγαλύτερου εθνικού συνεδρίου της AIESEC, το Hellenic AIESEC Development Conference (HeADCo 2011). Ποια ήταν η συμμετοχή σου σε αυτό;

Story of the month

ΣΣυυννέέ ννττεευυξξηη :: ΒΒλλάάσσηηςς ΚΚοορροοββήήλλοοςς Ο Βλάσης Κοροβήλος εργάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι ο υπεύθυνος της Δομής Σταδιοδρομίας και Aπασχόλησης του Πανεπιστήμιου μας. Επιπλέον, αποτελεί alumnus της AIESEC καθώς ως φοιτητής του ΟΠΑ είχε συμμετάσχει σε ομάδες της AIESEC Athens τις χρονιές 1996-1998 και τη θητεία 1998-1999 αποτέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως υπεύθυνος των Projects. Τον ίδιο ρόλο είχε και τον επόμενο χρόνο (1999-2000) αλλά στην Εθνική Επιτροπή, όπου και εξελέγει.

Ύστερα από τις επαφές που ξεκίνησαν πέρυσι με την AIESEC ΟΠΑ και την πρόσφατη συνεργασία με την AIESEC Hellas, συμμετείχα στο HeADCo κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας που διεξαγόταν το Youth2Business Forum. Εκπροσώπησα τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας ΟΠΑ καθώς και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας όπου και εργάζομαι. Το session που παρουσίασα αφορούσε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και μία νέα προσέγγιση για το πώς οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και δυνατές σε παγκόσμιο επίπεδο και πώς να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που τους δίνει το Global Mobility. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τα 40 παιδιά που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο session και να τους φέρω σε επαφή με 3 νέους Έλληνες επιχειρηματίες που ξεκίνησαν από το μηδέν και έχουν φτάσει να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

Αυτό που για μένα ήταν σημαντικό είναι να συνδεθεί στο μυαλό των περισσότερων παιδιών ότι η εξωστρέφεια, η επιχειρηματικότητα, ο εντοπισμός ευκαιριών και η ανάληψη ευθυνών είναι κάτι που αφορά όλους πλέον. Όλοι μπορούν να ενημερωθούν για αυτά τα θέματα και όλου μπορούν να εμπλακούν με αυτά. Η AIESEC όπως η ΔΑΣΤΑ και η ΜΚΕ προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες. Πλέον στα πανεπιστήμια υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που ενδιαφέρεται να δοκιμάσει να γίνει αυτός μελλοντικά ο εξωστρεφής επιχειρηματίας που στηρίζει το Global Mobility.

Επίσης χάρηκα που είδα παλιούς φίλους και συνεργάτες της AIESEC και είδα και τα νέα παιδιά με πολύ όρεξη και παθός να συνεχίζουν στο ίδιο κλίμα. Είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός να διατηρεί τις αξίες του και την κουλτούρα του στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως αναφέρθηκε και πριν είσαι ο υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πες μας λίγα λόγια για τη Δομή, τις δραστηριότητές της και τις υπηρεσίες που παρέχετε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει ξεκινήσει σε όλα τα

Page 6: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

ελληνικά πανεπιστήμια μια πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών σχετικών με την επαγγελματική απασχόληση και τις προοπτικές καριέρας των φοιτητών και αποφοίτων. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε η ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ, η οποία αποτελεί μια δομή που φέρνει κοντά 3 διαφορετικές κατηγορίες υπηρεσιών προς το φοιτητή: πρώτον, το Γραφείο Διασύνδεσης που συγχρονίζεται και προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, δεύτερον, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης που πρώτη φορά λειτούργει κεντρικά και τρίτον, τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο και παρουσιάζει την επιχειρηματικότητα ως μια εναλλακτική προοπτική απασχόλησης.

Αυτές οι τρεις μονάδες προσφέρουν πρακτικές λύσεις στους φοιτητές, διοργανώνουν τις ημέρες καριέρας, στις οποίες γίνονται 1700 ραντεβού κάθε χρόνο μεταξύ επιχειρήσεων και φοιτητών και οι οποίες ακόμη οδηγούν σε προσλήψεις, οργανώνουμε τον διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας για το ΟΠΑ, που αφορά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μέσω του διαγωνισμού βοηθάμε ομάδες παιδιών που ξεκινούν από μια απλή ιδέα μέσω παίδευσης και mentoring να φτάσουν σε ένα πλήρες επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο. Στη συνέχεια, εφόσον διακριθούν παρουσιάζουν το πλάνο τους σε μελλοντικούς επενδυτές. Επιπλέον, προσφέρουμε το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε κάθε τμήμα. Προσφέρουμε simulation συνέντευξης σε μικρές ομάδες φοιτητών και τους προετοιμάζουμε για την αναζήτηση εργασίας. Προσφέρουμε τα μαθήματα επιχειρηματικότητας που δίνονται σε όλα τα τμήματα του ΟΠΑ, καθώς και εργαστήρια με Business Games και Business Plan. Τρέχουμε μελέτες για την απορρόφηση των φοιτητών μας και για νέες προοπτικές απασχόλησης, όπως σε πράσινη και κοινωνική οικονομία. Όλα αυτά προσπαθούμε να τα κάνουμε με νέα στελέχη που συνδυάζουν επαγγελματισμό, εμπειρία και γνώση, αφού έχουν προέλθει από αντίστοιχε ς θέσεις της αγοράς. Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι εδώ για σας και το ένα γραφείο μπορεί να σας οδηγήσει στο επόμενο για να έχετε πλήρη εξυπηρέτηση.

Έπειτα από μια επιτυχημένη χρονιά, ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ θα διεξαχθεί φέτος για δεύτερη φορά. Ποια είναι η εμπειρία που θα ζήσει ένας φοιτητής ή απόφοιτος που αποφασίσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό;

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας είναι από τα μεγαλύτερα project που αναλαμβάνουμε σαν ΔΑΣΤΑ σε συνεργασία με τη ΜΚΕ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ο διαγωνισμός έτρεξε με μεγάλη επιτυχία. Είχαμε 115 φοιτητές σε 67 ομάδες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση υποβολής ιδεών. Αυτές οι ιδέες αξιολογηθήκαν σε πρώτη φάση από πάνελ έμπειρων στελεχών-αξιολογητών και στη 2η φάση προκριθήκαν

31 ομάδες. Σε αυτές ανατέθηκε ένας μέντορας από τον επιχειρηματική ή τον ακαδημαϊκό κόσμο για να τους υποστηρίξει στο να μετατρέψουν την ιδέα τους σε πλάνο. Παράλληλα υπήρχαν και διάφορες εκπαιδεύτηκες δραστηριότητες όπως ένα σεμινάριο με θέμα “How to develop a business plan. Από τις 31 ομάδες οι 26 υπέβαλαν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο αξιολογήθηκε πάλι από πάνελ έμπειρων αξιολογητών. Πρόσφατα έγινε η τελετή βράβευσης όπου βραβεύτηκαν 10 ομάδες, δύο πρώτοι από τέσσερις κατηγορίες και άλλες δύο με τιμητική διάκριση ως “high potential ιδέες”.

Το σημαντικό είναι ότι o διαγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός , είναι μόνο η αφορμή να έρθουν οι φοιτητές κοντά στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας και σε μια νέα προοπτική απασχόλησης με πολλές ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Είναι το πρώτο βήμα για μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρουμε στους φοιτητές μας όπως καθημερινή υποστήριξη, coaching, πρόσβαση σε ανθρώπους της αγοράς, ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε εκδηλώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και φιλοδοξούμε να προσφέρουμε και χώρο να εργάζονται κοντά στο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να κάνουν το επιτυχημένο τους πλάνο πράξη. Γιατί για εμάς το σημαντικό είναι να έχουμε στο τέλος κάποιες περιπτώσεις όπου θα ιδρύσουν την επιχείρησή τους και θα σταθούν με επιτυχία στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια καταφέρνουν να αναδείξουν ιδέες αλλά και πλάνα που γίνονται επιτυχημένες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας, την παραγωγή μας, τη χώρα μας και την αξιοποίηση τους ταλέντου μας.

Φέτος όμως ο διαγωνισμός θα συμπεριλαμβάνει κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό…

Αξιολογώντας το πώς έτρεξε η πρώτη χρονιά του διαγωνισμού μας, διαπιστώσαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στις ομάδες που συμμετέχουν, να τους βοηθήσουμε με συγκεκριμένη τεχνική γνώση και με πρόσθετες εμπειρίες να διαμορφώσουνέενα πληρέστερο σχέδιο. Ένα από τα πράγματα που κάνουμε για να ανεβάσουμε την ποιότητα είναι η συνεργασία μας με την AIESEC ΟΠΑ με τη οποία έχουμε συλλάβει ένα πολύ φιλόδοξο project που θα δώσει οφέλη στους φοιτητές σε πολλά επίπεδα. Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές ομάδες φοιτητών έχουν διεθνή προσανατολισμό αλλά έχουν δισταγμό ή και έλλειψη της γνώσης κάποιων αγορών. Ταυτόχρονα πάρα πολλές ιδέες έχουν και συγκεκριμένες ανάγκες σε γνωστικά πεδία που δεν καλύπτει απαραίτητα το ΟΠΑ ή έχουν και κενά στο πώς συμπληρώνονται οι ομάδες. Όλες αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από τη συνεργασία μας με την AIESEC, καθώς 8 φοιτητές και απόφοιτοι, interns του δικτύου AIESEC από Κίνα, Βραζιλία και Ευρώπη θα δουλέψουν κοντά στις ομάδες του διαγωνισμού

Page 7: AIESEC Athens - Newsletter - December 2011

προσφέροντας ανάλογα με την περίπτωση τις γνώσεις που λείπουν. Παράλληλα οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν παραδείγματα start up εταιριών από τις χώρες προέλευσης των interns και φυσικά να δουλέψουν σε ένα πνεύμα διεθνούς επιχειρηματικότητας. Για μας η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική, οι συνέργειες πολύ μεγάλες και μπορεί να γίνει ένα best case practice για το πώς τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με την AIESEC αλλά και το πώς τα πανεπιστήμια προσθέτουν αξία στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους φοιτητές.

Επειδή γνωρίζω τον τρόπο που η AIESEC δουλεύει και τις αξίες που πρεσβεύει, πιστεύω ότι ο οργανισμός αυτός είναι πολύ κοντά στο πώς τα σύγχρονα πανεπιστήμια θα πρέπει να δουλεύουν, να αξιοποιούν το ταλέντο των παιδιών, να στηρίζουν διεθνείς ευκαιρίες, να δουλεύουν βάση project, καθώς και να προσφέρουν ανάπτυξη της ηγετικότητας των φοιτητών. Για αυτόν το λόγο πιστεύω ότι η συνεργασία με την AIESEC δεν είναι κάτι ευκαιριακό, αλλά αποτελεί ένα πρώτο πολύ καλό παράδειγμα για μια ευρύτερη συνεργασία σε περισσότερα projects και μια προσέγγιση των δύο πλευρών σε ένα πλαίσια που αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Πατησίων 80, 1ος όροφος | +30 210 8203 739 | [email protected] | www.aiesec.org/greece/athens

Partners of AIESEC Athens