6o Φύλλο (25-11-2011)

8
Εκατοντάδες δημότες συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα Κουφαλίων και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το «χαράτσι» της ΔΕΗ Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Λουδία Αήττητη τις τρεις πρώτες αγωνιστικές η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΓΑΣ Κουφαλίων (σελ. 8) Εορτασμός της 38ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (σελ. 6) Άλλο ένα πλούσιο διήμερο για τον Σύλλογο Δρομέων – Πεζοπόρων Κουφαλίων (σελ. 7) Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 - Αρ. Φύλλου 6 Iδιοκτησία: Κώστας Πλαγάκος, Σωκράτους 55 (όπισθεν Κέντρου Υγείας), 571 00 Κουφάλια, Τηλ. & Fax: 2391053356 Σημείωμα του Εκδότη «Δημοψηφίσματα» Η πρόσφατη άστοχη και μη πραγματοποιηθείσα ιδέα του πρώην πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε πέραν της αγανάκτησης για το άκαιρο της πρωτοβουλίας ορισμένες σκέψεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε πιο ομαλές στιγμές. Στην Ελλάδα σπανίως γινόταν δημοψηφίσματα και μάλιστα πάντοτε είχαν ένα μοναδικό θέμα: τη μορφή του πολιτεύματος, βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία. Όταν αυτό λύθηκε οριστικά το 1974, δεν ξανάγινε δημοψήφισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν πιο προηγμένους θεσμούς και η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα, ο λαός καλείται συχνά να αποφασίσει για διάφορα θέματα που απασχολούν την πολιτεία και δεν σχετίζονται με τη μορφή του πολιτεύματος, διότι αυτή είναι σταθερή. Συνέχεια στη σελίδα 2 Σελίδα 3 Σελίδα 3 Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στον Λουδία καθώς στις 15 Νοεμβρίου υπογράφτηκε η απαιτούμενη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χαλκηδόνος και του εργολάβου που θα εκτελέσει τις εργασίες. NEA MEΣHMBPIA ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12, Ώρα 16:00 • ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ, ΑΡΑΠΗΔΕΣ και ΜΠΑΜΠΟΓΕΡΑ (Δράμας) • ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ (Καστοριάς) • ΚΑΜΗΛΑ (Γιαννιτσών) • ΜΟΜΟΓΕΡΟΙ (Κοζάνης) • ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ (Ημαθίας) • ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ (Φλώρινας) Κρασί και Τσίπουρο ΔΩΡΕΑΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ Ιστορική αναδρομή στη δημοτική κοινότητα Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος Σελίδες 4-5

description

"ΕΝΟΤΗΤΑ" Τοπική Δεκαπενθήμερη Εφημερίδα

Transcript of 6o Φύλλο (25-11-2011)

Page 1: 6o Φύλλο (25-11-2011)

Εκατοντάδες δημότες συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Κατάστημα Κουφαλίων και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Λουδία

Αήττητη τις τρεις πρώτες αγωνιστικές η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΓΑΣ Κουφαλίων (σελ. 8)

Εορτασμός της 38ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (σελ. 6)

Άλλο ένα πλούσιο διήμερο για τον Σύλλογο Δρομέων – Πεζοπόρων Κουφαλίων (σελ. 7)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 - Αρ. Φύλλου 6 Iδιοκτησία: Κώστας Πλαγάκος, Σωκράτους 55 (όπισθεν Κέντρου Υγείας), 571 00 Κουφάλια, Τηλ. & Fax: 2391053356

Σημείωμα του Εκδότη «Δημοψηφίσματα» Η πρόσφατη άστοχη και μη πραγματοποιηθείσα ιδέα του πρώην πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε πέραν της αγανάκτησης για το άκαιρο της πρωτοβουλίας ορισμένες σκέψεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε πιο ομαλές στιγμές.

Στην Ελλάδα σπανίως γινόταν δημοψηφίσματα και μάλιστα πάντοτε είχαν ένα μοναδικό θέμα: τη μορφή του πολιτεύματος, βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία. Όταν αυτό λύθηκε οριστικά το 1974, δεν ξανάγινε δημοψήφισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν πιο προηγμένους θεσμούς και η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα, ο λαός καλείται συχνά να αποφασίσει για διάφορα θέματα που απασχολούν την πολιτεία και δεν σχετίζονται με τη μορφή του πολιτεύματος, διότι αυτή είναι σταθερή.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Σελίδα 3

Σελίδα 3

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στον Λουδία καθώς στις 15 Νοεμβρίου υπογράφτηκε η απαιτούμενη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χαλκηδόνος και του εργολάβου που θα εκτελέσει τις εργασίες.

NEA MEΣHMBPIA ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12, Ώρα 16:00

• ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ, ΑΡΑΠΗΔΕΣ και ΜΠΑΜΠΟΓΕΡΑ (Δράμας)• ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ (Καστοριάς) • ΚΑΜΗΛΑ (Γιαννιτσών)• ΜΟΜΟΓΕΡΟΙ (Κοζάνης) • ΡΟΓΚΑΤΣΙΑ (Ημαθίας) • ΚΛΑΔΑΡΙΕΣ (Φλώρινας)

Κρασί καιΤσίπουροΔΩΡΕΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Ιστορική αναδρομή στη δημοτική κοινότητα Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος

Σελίδες 4-5

Page 2: 6o Φύλλο (25-11-2011)

ΕΝΟΤΗΤΑ

Σημείωμα του εκδότηΈτσι, διοργανώνονται δημοψηφίσματα για θέματα εργατικών

δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, μεταναστευτικής πολιτικής, αξιοποίησης των φυσικών πόρων κλπ. Για εμάς αυτά είναι άγνωστα και ίσως περίεργα. Είναι όμως απλό: για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο το λαό π.χ. α) αν πρέπει ή όχι να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, β) αν πρέπει να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ή που ενδιαφέρουν τον πληθυσμό μίας περιοχής, π.χ. αν πρέπει να γίνουν χρυσορυχεία στη Χαλκιδική ή στον Έβρο, θα μπορούσε να κληθεί να αποφασίσει ο λαός ή οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. Έτσι, αντί οι πολίτες να κατηγορούν τους πολιτικούς, θα αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους και θα φέρουν αυτοί την ευθύνη των θετικών ή αρνητικών συνεπειών. Οι πολιτικοί θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν τα δημοψηφίσματα εντάσσονται στις πολιτικές συνήθειες ενός λαού, γίνονται εύκολα, ήρεμα, χωρίς διατάραξη της καθημερινότητας (αφισοκολλήσεις και κομματικές συγκεντρώσεις) και χωρίς μεγάλα έξοδα. Άλλωστε οι απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων δεν ταυτίζονται πλήρως με τις καθιερωμένες κομματικές θέσεις και γι’ αυτό δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Για τους συντηρητικούς πολιτικούς η διενέργεια δημοψηφισμάτων για τέτοια θέματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν αποτελεί ίσως αιρετική και αδιανόητη άποψη, διότι είναι προσηλωμένοι στην παλαιότερη αντίληψη ότι ο λαός εκφράζεται μόνο στις εκλογές και μετά αφήνει τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας στους πολιτικούς, επειδή αυτοί γνωρίζουν περισσότερα από το λαό. Για τους πολιτικούς του κέντρου τα δημοψηφίσματα είναι ασυνήθιστα, διότι δεν συμβαίνουν συχνά, θα διχάσουν δήθεν το λαό και διότι μπορεί με τη διενέργειά τους να αμφισβητηθεί η διαχείριση της εξουσίας από τους πολιτικούς. Για τους πολιτικούς της αριστεράς τα δημοψηφίσματα

δεν είναι επιθυμητά, διότι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αριστερές ιδέες δεν είναι δημοφιλείς, πάντοτε είναι μειοψηφικές και επομένως θα καταψηφίζονται εκτός από τις εκλογές και στα δημοψηφίσματα. Έτσι προτιμούν να επηρεάζουν το λαό μέσω μίας ελίτ διανοουμένων και όχι μέσω ανοικτών δημοκρατικών διαδικασιών. Έτσι, καμία πτέρυγα του πολιτικού κόσμου δεν είναι πλήρως συμφιλιωμένη με την ιδέα της διενέργειας δημοψηφισμάτων.

Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διότι είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ακόμη ισχυρή κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ψηφοφόροι σχεδόν πάντοτε θα ψηφίζουν κατά των υπερεθνικών ευρωπαϊκών ιδεών και κατά της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως δημοψηφίσματα διεξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για διάφορα αλλά θέματα. Εκτός από τα κλασικά δημοψηφίσματα υπάρχουν και άλλες διαδικασίες, π.χ. συλλογή υπογραφών με σκοπό την ψήφιση νόμου από τη Βουλή. Οι υπογραφές συλλέγονται με νομοθετημένο και αξιόπιστο τρόπο από συλλογικούς φορείς, π.χ. συνδικάτα, οργανώσεις καταναλωτών κλπ. και όταν φτάσουν σε ορισμένο αριθμό, π.χ. 200.000 υπογραφές, η Βουλή υποχρεούται να συζητήσει την πρόταση νόμου του συλλογικού φορέα και τότε οι βουλευτές αναλαμβάνουν την ευθύνη να απορρίψουν ή να αποδεχθούν τις ιδέες που υποστηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι με την υπογραφή τους.

Ασφαλώς τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να γίνονται σε περιόδους κρίσεων, γιατί ο πανικός που επικρατεί στις κρίσεις είναι κακός σύμβουλος. Η καθιέρωση όμως θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας θα αναβαθμίσει την ποιότητα του πολιτεύματος και θα καταστήσει πιο υπεύθυνους τους πολιτικούς και τους πολίτες.

Κώστας Πλαγάκος

Σημεία Διανομής ΕφημερίδαςΔημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου

Άγιος ΑθανάσιοςSuper Market «Γεωργόπουλος Απόστολος» (Τυρολόης 5) Αρτοποιείο «ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ» (Κιαχαγιάς Θεοδόσιος, Λεωφόρος Αθηνών 38) Μπουγάτσα «ΣΠΙΤΙΚΟ» (Τζελέπης Θεόδωρος)Ψιλικά «Γιαννακούδη Πέρση» (Λεωφόρος Αθηνών) ΑγχίαλοςSuper Market «Χρήστου Χριστίνα» («ΧΡΙΣΤΙΝΑ»)

ΒαθύλακκοςSuper Market «ΑΛΕΚΑΚΗΣ»Αρτοζαχαροπλαστείο «ΣΠΙΤΙΚΟ»Παντοπωλείο «Κεφαλά Ευαγγελία»

ΓέφυραΜπουγάτσα – Καφές – Κρέπα «Delicious»Mini Market «Καλαθά Αναστασία» Super Market «Στεργιάδου Αναστασία»Παντοπωλείο «Μητρίδου Μαρία» (Κάτω Γέφυρα)

Νέα ΜεσήμβριαSuper Market «5΄ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»Super Market «Καλλιρόη Μπαγώτη» («ΑΡΙΣΤΑ»)Ψιλικά «Μπασιαρίδου Άρτεμις»

ΞηροχώριΑρτοζαχαροπλαστείο «Τσινασλανίδου Δέσποινα»

Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων

ΑκροπόταμοςΠαντοπωλείο «Καρατσινίδου Ουρανία»Παντοπωλείο «Καρνεμίδης Ηλίας»

ΚαστανάςΠαντοπωλείο «Παναγιωτίδου Γιαννούλα»Παντοπωλείο «Τσοπανίδου Σταυρούλα»

ΚουφάλιαMini Market «Ανδρεανίδου Ελένη» (Σωκράτους 48)Mini Market «Ράδα Ευφροσύνη» (Εθνικής Αντίστασης 113)Super Market «Βογιατζής Νικόλαος» (Παπαφλέσσα 43)Super Market «Μάντσος Λάζαρος» (Αγ. Αθανασίου 28)Super Market «Παραλυκίδης Γεώργιος» (Αγ. Αθανασίου 39)Αρτοποιείο «Παπακωνσταντίνου Χρήστος» (Πλάτωνος 22)Αρτοποιείο «Μποχωρίδης Γιάννης» (Πλάτωνος 70)Παντοπωλείο «Τανταλίδου Χρυσή» (Παπαφλέσσα 14) Πρατήριο Άρτου «Ο ΤΑΣΟΣ» (Εθν. Αντίστασης 58)Ψιλικά – Περιοδικά «Βαλκανίδου Χρυσή»(Εθν. Αντίστασης 33)Ψιλικά – Ζαχαρώδη «Βασιλείου Βαρβάρα» (Εθν. Αντίστασης 12)Ψιλικά – Τσιγάρα «Γιαμαλής Απόστολος» (Καραϊσκάκη 79)Ψιλικά – Τσιγάρα – Εφημερίδες «Γκορίδης Κων/νος» (Μ. Μπότσαρη 40)Ψιλικά – Ζαχαρώδη «Πετρίδης Νικόλαος» (Γ. Γεννηματά 16)Ψιλικά – Τσιγάρα «Ρικούδης Νίκος» (Αγίου Γεωργίου 24)Εφημερίδες – Περιοδικά «Καντή Τασούλα» (Εθν. Αντίστασης 66)

ΠρόχωμαΠαντοπωλείο «Σαμουηλίδου Θεοδώρα»Παντοπωλείο «Σαρημιχαηλίδης Ιωάννης» Super Market «Αποστολίδης Δημήτρης»

Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνος

ΆδενδροΒιβλιοχαρτοπωλείο «Ελπίδα»Super Market «ΑΡΙΣΤΑ» (Τουπαρλάκης Αθανάσιος)Αρτοποιείο «Τσελεμπόνης»

ΒαλτοχώριΠαντοπωλείο «Μόσχου Ειρήνη»

ΕλεούσαΑρτοποιείο «Ιωακειμίδης Χαράλαμπος»Super Market «Καράμαλη Ευαγγελία»

ΛουδίαςSuper Market «Λεωνίδου Ζωή» («ΑΡΙΣΤΑ»)Αρτοποιείο «Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Μικρό ΜοναστήριSuper Market «Τραϊανός Αθ. Μετλάρης» («ΑΡΙΣΤΑ»)Παντοπωλείο «Μητσικούδη Ελένη»Αρτοποιείο «Μπάκας Χρήστος»

Παρθένιο Café Bar «Virgin»Αρτοζαχαροπλαστείο «Παπαδόπουλος Ευστάθιος»

ΧαλκηδόναΒιβλιοπωλείο «Γκορίδου Χριστίνα» (Φ. Μισκάκη 17)Αρτοποιείο «Μαραγκάκης Βασίλειος»Αρτοζαχαροπλαστείο «Μαραγκάκης Χαράλαμπος» (Φ. Μισκάκη 34)Αρτοποιείο «Πατενίδου – Πατενιατζή Αγγελική»

2

* Αντίτυπα της εφημερίδας θα είναι επίσης διαθέσιμα στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα του Δήμου, στα ΚΕΠ και στα ΚΑΠΗ.

Παρασκευή 25 -11-2011

ΕΝΟΤΗΤΑ Τοπική Δεκαπενθήμερη Εφημερίδα Διανεμόμενη Δωρεάν

Ιδιοκτησία: Κώστας Π. ΠλαγάκοςΔιεύθυνση: Σωκράτους 55, ΚουφάλιαΤηλ. & Fax: 23910 53356 E-mail: [email protected]: http://koufalia.capitalblogs.gr

Σχεδιασμός εντύπου – Γραφιστική Επιμέλεια: breakdesigns - Αθαν. ΤερζήςΔιεύθυνση: Π. Λεβαντή 2, ΚουφάλιαΤηλ. : 23910 53707 E-mail: [email protected]

Εκτύπωση : «Λιθογραφείο» - Ν. Σεϊτανίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.Διεύθυνση: 1ο χλμ. Κουφαλίων – ΧαλκηδόναςΤηλ. : 2391021259

Page 3: 6o Φύλλο (25-11-2011)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Κουφαλίων και αντέδρασαν στο «χαράτσι» που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ

Παρασκευή 25 -11-2011

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Κουφαλίων ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε η Λαϊκή Επιτροπή Κουφαλίων στους κατοίκους της περιοχής με αφορμή την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στην αίθουσα παραβρέθηκαν εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες και αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις η επιτροπή συνέταξε ψήφισμα μέσω του οποίου, μεταξύ

των άλλων, ζητήθηκε η απόσυρση του συγκεκριμένου Νόμου και η μη πληρωμή του φόρου που θεωρείται απάνθρωπος, παράνομος και εκβιαστικός λόγω του ότι συνδυάζεται με την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την χειμερινή περίοδο. Με το ίδιο ψήφισμα οι δημότες εξέφρασαν και την αποφασιστικότητά τους να εμποδίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ να προβούν σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όποια οικογένεια αδυνατεί να πληρώσει το τέλος. Τέλος, ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να στηρίξει την απόφαση των συγκεντρωμένων δημοτών να καταβάλουν μόνον την αξία της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι αυτήν του ειδικού τέλους. Να σημειωθεί ότι ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες κοινότητες του Δήμου Χαλκηδόνος.

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ΛουδίαΣτις 15 Νοεμβρίου

υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Χαλκηδόνος η σύμβαση με τον εργολάβο που αναλαμβάνει τις εργασίες καθαρισμού του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) Λουδία και οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών. Να αναφερθεί ότι ενώ τα οικιακά απορρίμματα του Λουδία

συλλέγονται με απορριμματοφόρα του Δήμου και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα απορρίμματα που απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα από τους κατοίκους τα οποία είναι κυρίως οικοσκευές, έπιπλα, φυτικά προϊόντα καθαρισμού των αυλών και αδρανή υλικά κατεδαφίσεων. Αποτέλεσμα της παραπάνω συμπεριφοράς

ήταν μία έκταση είκοσι περίπου στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του οικισμού να παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, να εγκυμονεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά και να ενθαρρύνονται και άλλοι συμπολίτες μας να απορρίπτουν και αυτοί τα δικά τους απορρίμματα.

Οι εργασίες που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν είναι ο καθαρισμός του χώρου με τη συγκέντρωση των

απορριμμάτων σε μικρότερη έκταση, η μείωση του όγκου τους και η επικάλυψή τους με φυτική γη. Επιπλέον, θα πρέπει να διανοιχτεί τάφρος ώστε να αποκοπεί η πρόσβαση στο χώρο και να τοποθετηθούν πινακίδες που να απαγορεύουν τη ρίψη μπάζων.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω εργασιών ανέρχεται σε 15.000 ευρώ περίπου.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των δημοτών στο κάλεσμα που απηύθυνε η Λαϊκή Επιτροπή Κουφαλίων για μαζική αντίδραση στην επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Φωτογραφία: Κώστας Στογιαννάρης)

Page 4: 6o Φύλλο (25-11-2011)

4 ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 25 -11-2011

Ιστορικά στοιχεία για τη δημοτική κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι η μεγαλύτερη αμιγής προσφυγική κωμόπολη

του Ν. Θεσσαλονίκης. Κτισμένη 20 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, πάνω στον οδικό άξονα που συνέδεε από τα πανάρχαια χρόνια τη Θεσσαλονίκη με τη Νότια Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Ευρώπη.

Ιδρύθηκε από πρόσφυγες που κατάγονταν από 25 χωριά της Ανατολικής Θράκης, των περιοχών Κων/πολης (Σαφράς), 40 Εκκλησιών (Μεγαλοχώρι, Πέτρα, Σκόπελος), Αρκαδιούπολης (Μεσσήνη, Αχμέτ – Βεη), Τυρολόης (Κερμένι). Χάριν συντομίας αναφέρονται μόνο τα χωριά με πολλές οικογένειες προσφύγων. Και από επτά χωριά της Μ. Ασίας (ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, Τσομπανησιά, Κασαμπάς, Σόμα κ.ά.).

Οι πρόσφυγες των παραπάνω χωριών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του αγροκτήματος (Τσιφλίκι) του Βαρδάρ – Καβακλί μετά τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής (1922). Από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι το τέλος του 1924 ολοκληρώθηκε ο ερχομός των προσφύγων. Το αγρόκτημα είχε έκταση 26.000 στρεμμάτων. Την εποχή του ερχομού των προσφύγων ανήκε στην εβραϊκής καταγωγής οικογένειας Μάλλαχ της Θεσσαλονίκης. Το καλλιεργούσαν Χριστιανοί αγροτοεργάτες, που προέρχονταν από τις γειτονικές κοινότητες: Κουλακιάς (Χαλάστρα) 45 οικογένειες, Βαλμάδας 15 οικογένειες και 5 οικογένειες Μουσουλμάνων.

Οι Χριστιανοί καλλιεργητές του αγροκτήματος, έκτισαν Ιερό Ναό (1817) αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προέβλεπε η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή: ένα ή περισσότερα σκαλιά κάτω από το έδαφος, χαμηλού ύψους ο ναός, με μικρά παράθυρα ή φεγγίτες και χωρίς καμπαναριό. Στο νάρθηκα του Ναού, λειτουργούσε σχολείο.

Οι Χριστιανοί καλλιεργητές του αγροκτήματος, μετά την άφιξη

των προσφύγων, επέστρεψαν στα χωριά τους. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του αγροκτήματος Βαρδάρ – Καβακλί, στη μεγίστη πλειοψηφία τους ήσαν γεωργοκτηνοτρόφοι. Ο προσφυγικός οικισμός διοικητικά υπήχθη στην κοινότητα Μπαγαρίεβο που ιδρύθηκε με το νόμο 1051 το 1917. Αρχικά στο μεγάλο προσφυγικό οικισμό δόθηκε το όνομα “Πέρινθος”. Η Πέρινθος ήταν αρχαία αποικία των Σαμίων στη Θρακική ακτή της Προποντίδας. Το όνομα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους του οικισμού, που ήθελαν όνομα χωριού της Θράκης, από την οποία προέρχονταν. Δεν κατάφεραν όμως να προτείνουν όνομα κοινής αποδοχής επειδή όπως αναφέραμε ήσαν από 25 χωριά της Θράκης.

Το όνομα Άγιος Αθανάσιος έδωσε το 1927 ο τότε Γενικός Διοικητής της Μακεδονίας, Αχιλλέας Καλεύρας, όνομα που αποδέχθηκαν οι κάτοικοι του προσφυγικού οικισμού και από τον Μάρτιο του 1928 λειτούργησε ως Κοινότητα με το όνομα “ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ”. Στη νέα Κοινότητα υπήχθησαν και οι

οικισμοί Τοψίν, Γέφυρα και Δέρμιτσα (Ντουρμουσλί). Το 1928 ο Άγιος Αθανάσιος είχε 2.128 κατοίκους. Ας δούμε την δημογραφική εξέλιξη της κοινότητας Αγίου Αθανασίου μέχρι της προαγωγής της σε Δήμο: 1928 = 2.128, 1940 = 2.865, 1951 = 2.851, 1961 = 3.183, 1971 = 3.372, 1981 = 3.978 και 1991 = 5.480 κατοίκους. Το αποτέλεσμα της απογραφής του 1991 έδωσε σύμφωνα με την τότε νομοθεσία, να προαχθεί σε Δήμο και να λειτουργήσει σαν Δήμος από την 1-1-1995 έως 31-12-1998. Το 1997 με τον νόμο 2539/97, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, διευρύνθηκε και έγινε Καποδιστριακός Δήμος, με το ίδιο όνομα, μαζί με τις Κοινότητες Γεφύρας, Βαθυλάκκου, Ν. Μεσημβρίας, Ξηροχωρίου και Αγχιάλου. Από την 1-1-2011 λειτουργεί πλέον, ως δημοτική Κοινότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ.

Ο Άγιος Αθανάσιος, είναι σήμερα μια ωραία κωμόπολη, με άριστη ρυμοτομία, με μοναδική σε ομορφιά μεγάλη κεντρική πλατεία και δύο άλλες μικρότερες, στην ανατολική και δυτική πλευρά της κωμόπολης.

Στο κέντρο της κωμόπολης και στα βόρεια της κεντρικής πλατείας, βρίσκονται το Δημαρχείο, ο μεγάλος κεντρικός Ιερός Ναός, αφιερωμένος στην Παναγιά “Ζωοδόχος Πηγή” και την “Κοίμηση της Θεοτόκου”, καθώς και το επιβλητικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Πανηγυρικές εκδηλώσεις τελούνται στη γιορτή της “Ζωοδόχου Πηγής” την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Πλην του κεντρικού Ναού, υπάρχουν ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου, το παλαιότερο σωζόμενο μνημείο του δήμου Αγίου Αθανασίου, νεκροταφιακός ναός σήμερα.

Και υπάρχει επίσης ο ναός της Αγίας Παρασκευής, απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου όπου παρατίθεται και το παραδοσιακό Κουρμπάνι στους προσκυνητές.

Σχολεία. Πλην του πρώτου Δημοτικού Σχολείου που ήδη αναφέραμε, λειτουργούν: το 2ο Δημοτικό Σχολείο, τρία (3) Νηπιαγωγεία, Δημόσιος Παιδικός Σταθμός, Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ.

Του Σπύρου Φωτακίδη, τέως Λυκειάρχη

Τμήμα της μεγάλης κεντρικής πλατείας του Αγίου Αθανασίου.

Page 5: 6o Φύλλο (25-11-2011)

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Παρασκευή 25 -11-2011

Το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στον Άγιο Αθανάσιο ήταν ιδιωτικό. Ιδρύθηκε το 1954 από τους αείμνηστους εκπαιδευτικούς Γεώργιο Μίκο και Νικόλαο Γεωργιάδη. Το 1958 το Γυμνάσιο αυτό περιήλθε στην Φιλαγροτική Αδελφότητα “Μέγας Βασίλειος” με διευθυντή τον μετέπειτα καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Στέργιο Σάκκο και ένα επιτελείο νέων εκπαιδευτικών, που όλοι σχεδόν εξελιχθήκαν σε καθηγητές Πανεπιστημιακών Σχολών. Δημιούργησαν ένα πρότυπο για την εποχή εκείνη σχολείο, που κάλυψε τις ανάγκες της περιοχής και όχι μόνο. Νέοι επιστήμονες όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών ήσαν απόφοιτοι εκείνου του ιδιωτικού σχολείου. Το 1965 ιδρύθηκε στον Άγιο Αθανάσιο, Δημόσιο Γυμνάσιο, που σταδιακά αντικατέστησε το ιδιωτικό Γυμνάσιο. Το νέο Δημόσιο

σχολείο, Γυμνάσιο – Λύκειο, συνέχισε την παράδοση του ιδιωτικού σχολείου και συνεχίζει μέχρι σήμερα να τροφοδοτεί τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., της χώρας μας, με νέους φοιτητές και σπουδαστές.

Οι πρόσφυγες τόσο της Θράκης όσο και της Μ. Ασίας, γνώριζαν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους, τη μεγάλη σημασία των συλλόγων και συνεταιρισμών στη ζωή τους, γι΄ αυτό πολύ νωρίς ίδρυσαν συνεταιρισμούς, κυρίως αγροτικούς, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Όλοι οι παλαιοί συνεταιρισμοί, συγχωνεύτηκαν σ΄ έναν στις μέρες μας, που λειτουργεί σήμερα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, διαθέτει αποθήκες και ξηραντήρια καθώς επίσης ασχολείται και με εμπορία γεωργικών σπόρων και φαρμάκων, που βοηθούν τους γεωργούς στις όποιες ανάγκες τους.

Το 1932 οι τότε νέοι του Αγίου Αθανασίου, ίδρυσαν ομάδα Ποδοσφαίρου, την οποία ονόμασαν “ΔΟΞΑ” με ασπρόμαυρες στολές. Έτσι ο αθλητισμός που μέχρι τότε περιορίζετο στο άθλημα της πάλης και της ιππασίας, είχε και την ποδοσφαιρική του ομάδα. Η ομάδα εκείνη διέκοψε την λειτουργία της με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 και συνέχισε τη λειτουργία της μετά την κατοχή, που στη δεκαετία του 1950 θα ονομασθεί “Α.Ο.Κ.” και λειτουργεί μέχρι σήμερα με πολλά τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας.

Το 1951 ιδρύθηκε στον Άγιο Αθανάσιο “Αγροτικός Σύλλογος” Νέων και Νεανίδων Αγίου Αθανασίου, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε “Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο” που λειτουργεί σήμερα με πολλές δραστηριότητες.

Τμήματα Παραδοσιακών Χορών, τμήμα Ζωγραφικής, πρωτοστάτησε στη δημιουργία “Λαογραφικού Μουσείου” και δανειστικής Βιβλιοθήκης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος από το 1996 οργανώνει κατ΄ έτος διήμερες εκδηλώσεις στις 17 και 18 Ιανουαρίου, αφιερωμένες στους ιδρυτές του Αγίου Αθανασίου και σ΄ όσους διαχρονικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για την πρόοδο και την εξέλιξη της κωμόπολης του Αγίου Αθανασίου. Οργανώνει επίσης κατ΄ έτος “Αντάμωμα” Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και ομιλίες μορφωτικού και εθνικού περιεχομένου καθώς και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα μέλη του, όπως εκδρομές και χορούς.

Λειτουργούν επίσης στον Άγιο Αθανάσιο: Τράπεζα Αίματος την ευθύνη της οποίας έχει ο “Σύλλογος Γυναικών” Αγίου Αθανασίου, Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών, Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α., καλά οργανωμένο Κ.Α.Π.Η. Στον Άγιο Αθανάσιο εδρεύει επίσης, ο “Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος” Δυτικής Θεσσαλονίκης με ποικίλες δραστηριότητες.

Στον Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί Δ.Ο.Υ., και υποκατάστημα “Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας”. Λειτουργούν επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες των κατοίκων του αλλά και της γύρω περιοχής. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν και στην Λαϊκή Αγορά του Αγίου Αθανασίου, που γίνεται κάθε Παρασκευή και εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Αθανασίου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ναός Αγίου Γεωργίου. Ανηγέρθη το έτος 1817 από τους χριστιανούς καλλιεργητές του αγροκτήματος Βαρδάρ – Καβακλί.

Διαφημιστείτε στην “Ενότητα”

2.000 Αντίτυπα κυκλοφορούν σε όλο τον Δήμο Χαλκηδόνος

κάθε 15 ημέρες

τηλ. 23910 53356 email: [email protected]

Page 6: 6o Φύλλο (25-11-2011)

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 25 -11-2011 6

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ξενιτιά» ο τίτλος του βιβλίου της συνδημότισσάς μας Σταματίας Γκιτσιούδη

Έχοντας ζήσει και εργαστεί για σαράντα περίπου χρόνια στην Γερμανία, η εβδομηντάχρονη κυρία Σταματία Γκιτσιούδη επέστρεψε εδώ και δύο περίπου χρόνια στην γενέτειρά της τα Κουφάλια και πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο το οποίο περιέχει, σε ποιητική μορφή, τις εμπειρίες, τους

προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις συμβουλές που η ίδια κατέθετε και εξέφραζε σε διάφορες κοινωνικές συναθροίσεις με άλλους Έλληνες της διασποράς, κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παραμονής της στην Γερμανία. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «ΞΕΝΙΤΙΑ» και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, το οποίο τιμάται στα 10 ευρώ, η κυρία Γκιτσιούδη θα τα διαθέσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, κατά την εβδομαδιαία συνάντηση των γυναικών του ΚΑΠΗ, η συνδημότισσά μας συγγραφέας κυρία Γκιτσιούδη Σταματία παρουσίασε το βιβλίο της σε δεκάδες μέλη του ΚΑΠΗ Κουφαλίων, όπου είναι και μέλος.

Νέο ξεκίνημα για Δημοτική Χορωδία και ΦιλαρμονικήΔύο ιστορικοί φορείς του

παλαιού Δήμου Κουφαλίων επιχειρούν ένα νέο ξεκίνημα στα πλαίσια του νέου Δήμου Χαλκηδόνος. Με ιστορία πολλών χρόνων ο καθένας πίσω του, αλλά και προβλήματα λειτουργίας στο πρόσφατο παρελθόν, μπαίνουν σε τροχιά επανάκαμψης και ανάπτυξης στον χώρο της πολιτιστικής δημιουργίας.

Όσον αφορά τη μεικτή χορωδία ενηλίκων, ιδρύθηκε πριν από 19 χρόνια, αριθμεί σήμερα περίπου 35 μέλη και έχει ποικίλο ρεπερτόριο. Στη νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται

με ανανεωμένο το καλλιτεχνικό της προσωπικό καθώς στη θέση του μαέστρου βρίσκεται η Ευτέρπη Κατσαμάτσα και στη θέση της πιανίστα η Κατερίνα Ζήκου. Στη χορωδία μπορούν να εγγραφούν και νέα μέλη από οποιαδήποτε κοινότητα του Δήμου Χαλκηδόνος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της χορωδίας κ. Σταύρο Σαλαμάνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976431870.

Η φιλαρμονική λειτουργεί ανελλιπώς από το 1967, αριθμεί σήμερα περίπου 50 μέλη (μουσικοί

και αρχάριοι) και συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου. Στη νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται με τον Νίκο Δεδέ στη θέση του αρχιμουσικού. Η φιλαρμονική δέχεται και εγγραφές νέων μελών. Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Νίκο Δεδέ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972339039.

Τα δύο παραπάνω τμήματα τελούν υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Κουφαλίων Δήμου Χαλκηδόνος κ. Γιώργου Δανδίνη, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την αναβάθμισή

τους αρχικά με τη δημιουργία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας και Τμήματος Αρχαρίων Φιλαρμονικής (με ηλικίες από 10 – 15 ετών), που να εξασφαλίζουν τη συνέχεια των τμημάτων και ακολούθως με δημιουργική εξωστρέφεια των τμημάτων (με συμμετοχή σε συναυλίες, εκδηλώσεις εκτός Δήμου, Φεστιβάλ κ.ά.). Όσα παιδιά επιθυμούν να γίνουν μέλη της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ωδείο Κουφαλίων στο τηλέφωνο 2391054733 (κα Ζωή Ζωγράφου).

Απόσπασμα απο το βιβλίο της κας Γκιτσιούδη

Πατρίδα παντοτινή,είναι να σέβεσαι το συνάνθρωπό σου πολύ.Από το ψέμα καλύτερα πρώτα την αλήθεια να προτιμάς.Να έχεις στον εαυτό σου εμπιστοσύνη,να εκτιμάς πραγματικά,για να μπορείς να αγαπάς αληθινά.Να πιστεύεις στο Θεό και να προσεύχεσαι πολύ,η μεγάλη επιτυχία είναι αυτή.Αυτό ονομάζεται ήρεμη, απλή, καλή ζωή. Και είναι πολύ ωραίο και ιερόστον κόσμο αυτό, τον ψεύτικο,ό,τι αποκτήσεις να είναι με μεγάλο κόπο,με ηρεμία και με το καλό.Αν μια ζωή θα πονάει πολύ,η καρδιά και η ψυχήκαι θα ‘χει πάντα μεγάλες τύψεις,μια ολόκληρη περιουσίαδεν θα έχει πια καμία αξίακαι ούτε σε κανένα πια και πουθενάδε θα ωφελήσει.

Εορτασμός της 38ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων εορτάστηκε, την 17η Νοεμβρίου, η 38η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το 1ο Γενικό Λύκειο Κουφαλίων (ΓΕΛ), περιλάμβανε ομιλία, σχετική με το νόημα της ημέρας, από τον Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ κ. Δημήτρη Βασιλειάδη και εν συνεχεία παρουσίαση του χρονικού της εξέγερσης, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, και απαγγελία τραγουδιών από μαθητές αλλά και τον Διευθυντή του Σχολείου.

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων, όπου ο Διευθυντής και μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κουφαλίων απαγγέλουν επετειακά τραγούδια

Page 7: 6o Φύλλο (25-11-2011)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Παρασκευή 25 -11-2011

Άλλο ένα πλούσιο διήμερο για τον ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ.

Ένα πλούσιο σε εξορμήσεις Σαββατοκύριακο ήταν για τον Σύλλογο Δρομέων - Πεζοπόρων Κουφαλίων (ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ) το Σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου με όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου να αναπτύσσονται στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, τρία μέλη του συλλόγου, οι Μποχωρίδης Χρήστος, Πεντέλας Κων/νος και Φάκας Αναστάσιος συμμετείχαν σε έναν ακόμη ορεινό αγώνα τρεξίματος. Πρόκειται για τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε, υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, στο άλσος Νυμφαίας στην Κομοτηνή, όπου 179 συμμετέχοντες κλήθηκαν να τρέξουν μια απόσταση 25,5 χιλιομέτρων για να φτάσουν, τελικά, στο σημείο του τερματισμού οι 173 από αυτούς.

Παράλληλα το ορειβατικό - πεζοπορικό τμήμα του Συλλόγου  διοργάνωσε διήμερη εκδρομή

στα στενά του Νέστου και στον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Εικοσιτέσσερις φίλοι και μέλη του ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ συμμετείχαν στην εκδρομή κατά τη διάρκεια της

οποίας πραγματοποιήθηκαν δύο πεζοπορικές διαδρομές.

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε τη διάσχιση του Νέστου, μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών, και

διανυκτέρευση στο καταφύγιο του ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ στο χωριό Λειβαδίτη ενώ  η δεύτερη μέρα περιλάμβανε πεζοπορία  μέσα από το πανέμορφο δάσος στον παγωμένο  καταρράκτη, διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ αποφασίστηκε η σύγκληση τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου με τα εξής θέματα:

α) Διοικητικός απολογισμόςβ) Οικονομικός απολογισμόςγ) Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη

νέου Διοικητικού ΣυμβουλίουΗ Γενική Συνέλευση ορίστηκε

για τις 4 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Κουφαλίων.

Στις 4 Δεκεμβρίου τα μέλη του συλλόγου εκλέγουν νέα διοίκηση

Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του Συλλόγου Δρομέων – Πεζοπόρων Κουφαλίων από την διήμερη εξόρμησή τους στα στενά του Νέστου και στον καταρράκτη του Λειβαδίτη

Έκθεση Βιβλίου στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου ΚουφαλίωνΤο βιβλίο είναι ίσως το πιο

σημαντικό αγαθό του πολιτισμού. Σ’ αυτό ο άνθρωπος μπορεί να καταγράψει τις σκέψεις και τις γνώσεις του, μεταφέροντας τα στο μέλλον. Ένα ταξίδι της σκέψης στον χρόνο. Ο ρόλος του βιβλίου ανέκαθεν ήταν η μόρφωση του ανθρώπου, η διαιώνιση του πνεύματος, η εξέλιξη της διανόησης, ακόμη και το πέρασμα σε άλλους κόσμους.

Η αξία του βιβλίου ως μέσο είναι ανεκτίμητη, καθώς συνέβαλε στη διάδοση της επιστήμης και έκανε τη γνώση προσιτή στις λαϊκές μάζες. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ηθικοπλαστική ανάπτυξη των ατόμων από το βιβλίο , όπως και την συμβολή του στην εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Στις μέρες μας το βιβλίο φαίνεται να έχει παραμεριστεί , αφού οι γενιές που μεγαλώνουν με τη γραμματική της εικόνας και τη λογική της τηλεόρασης, φαίνεται να μην το προτιμούν. Βέβαια σ’ αυτό μερίδιο ευθύνης έχει και το σχολείο, που έχει

μετατρέψει το βιβλίο σε εργαλείο πίεσης για τα παιδιά, τα οποία το συνδέουν με την υποχρεωτική γνώση και έτσι το βρίσκουν απωθητικό.

Το σίγουρο είναι ότι με τη μελέτη των βιβλίων ένας άνθρωπος μπορεί να βελτιωθεί ως προσωπικότητα, να αποκτήσει κοινωνικά «όπλα», ακόμη και να ταξιδέψει σε άλλους τόπους, εποχές και πολιτισμούς. Βέβαια η αγάπη για το βιβλίο βρίσκεται σε συνάρτηση με τα ερεθίσματα που έχει ένα παιδί στην οικογένειά του και κατά πόσο θα το εμπνεύσει από μικρό κιόλας ν’ αγαπήσει τα βιβλία. Οι δύο πρώτοι θεσμοί κοινωνικοποίησης (οικογένεια και σχολείο) είναι που δίνουν στα παιδιά το παράδειγμα.

«Οι άνθρωποι σταματάνε να σκέφτονται, όταν σταματάνε να διαβάζουν.»

Ντενί Ντιντερό (Γάλλος φιλόσοφος, 1713-1784)

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/12/2011, 17.00 – 21.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12/2011, 10.00 – 14.00 & 16.00 – 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12/2011, 10.00 – 14.00 & 16.00 – 20.00

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Αγγελία Κυρία αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών και τον καθαρισμό χώρων (σπίτια-γραφεία). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946297327 κα Φωτεινή.

* Η “Ενότητα” φιλοξενεί μικρές αγγελίες δωρεάν.

Page 8: 6o Φύλλο (25-11-2011)

8 ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 25 -11-2011

Αήττητη τις τρεις πρώτες αγωνιστικές η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΓΑΣ Κουφαλίων

Το τμήμα βόλεϊ του ΓΑΣ Κουφαλίων διανύει φέτος την 8η σεζόν παρουσίας του στα

παρκέ της Θεσσαλονίκης καθώς πρωτοεμφανίστηκε την 22α Νοεμβρίου του 2004. Με συνεχή παρουσία στα αναπτυξιακά τμήματα, κορασίδων και παγκορασίδων αλλά και στο τμήμα των γυναικών, το βόλεϊ του ΓΑΣΚ είναι πάντα παρόν στα πρωταθλήματα της ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης. Η βιτρίνα του τμήματος είναι φυσικά το γυναικείο τμήμα, το οποίο αγωνίζεται στην Β΄ κατηγορία της ΕΠΕΣΘ . Ένα τμήμα το οποίο ξεκίνησε την φετινή χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς στο ήδη υπάρχον έμψυχο υλικό προστέθηκε η Γεωργία Τερζόγλου, παίκτρια που έχει αγωνιστεί στην ανώτατη κατηγορία της Ελλάδος, την Α1, επί σειρά ετών όπως και στο γερμανικό πρωτάθλημα με την Bay-ern Leverkusen, κάτι το οποίο έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στην ομάδα. Oι αγωνιστικές

υποχρεώσεις της ομάδας ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου στην έδρα του, κατά πολλούς, φαβορί της κατηγορίας, Πήγασου Πολίχνης και μάλιστα η ομάδα των Κουφαλίων κέρδισε με 2-3 στο tie break. Την επόμενη Κυριακή, στις 13-11-2011, η ομάδα του ΓΑΣΚ αντιμετώπισε στην έδρα της τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης επίσης με μεγάλη επιτυχία καθώς τον νίκησε με 3-1. Και στην τρίτη αγωνιστική ,τελευταία μέχρι στιγμής, η ομάδα των Κουφαλίων επικράτησε με 0-3 έναντι του Παναθλητικού Συκεών, ομάδας που επίσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί της κατηγορίας. Τα πρώτα αποτελέσματα, λοιπόν, των αγωνιστικών υποχρεώσεων γέμισαν με ενθουσιασμό τις αθλήτριες αλλά και τον κόσμο της ομάδας. Παρόλα αυτά στις προπονήσεις επικρατεί μεγάλη σοβαρότητα και οι τόνοι κρατιούνται χαμηλά, καθώς το πρωτάθλημα βρίσκεται ακόμη στην αρχή του. Η ομάδα έχει να δώσει πολλούς ακόμη αγώνες μέχρι να

τελειώσει η κανονική περίοδος και στη συνέχεια έρχονται και τα play offs που είναι και ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας. Αυτό που εύχεται ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Σταυρόπουλος είναι να υπάρχει υγεία στις παίκτριες καθώς και να συνεχιστεί το πολύ καλό

κλίμα μεταξύ των παικτριών. Επίσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα την διοίκηση του ΓΑΣ Κουφαλιων, και τον πρόεδρό της Κώστα Σαϊνίδη, για την μέχρι σήμερα σημαντική της υποστήριξη στην ομάδα αλλά και στον ίδιο προσωπικά.

Οι αθλήτριες της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του ΓΑΣ Κουφαλίων με τον έφορο του τμήματος Κώστα Μποτσίδη (αριστερά) και τον προπονητή τους Γιάννη Σταυρόπουλο (δεξιά).(Φωτογραφία: Βασίλης Γκοτζίδης)