24 D UHOVI - P E D E S E T N I C A – 2011. A · 2020. 11. 25. · 12. lipnja 2011. stranice 1, 3,...

12
DO MINE SPERAVI IN TE HRVATSKIH RIMOKATOLI◊KIH ¸UPA TORONTO • MISSISSAUGA • OAKVILLE broj 24 12. lipnja 2011. stranice 1, 3, 4 i 5 uredila Ωupa Oakville D U H O V I - P E D E S E T N I C A 2011. A Isus im stoga ponovno re√e: «Mir vama! Kao ßto mene posla Otac, i ja ßaljem vas.» To rekavßi, dahne u njih i kaΩe im: «Primite Duha Svetoga». (Iv 20, 21- 23)

Transcript of 24 D UHOVI - P E D E S E T N I C A – 2011. A · 2020. 11. 25. · 12. lipnja 2011. stranice 1, 3,...

  • DOMINE SPERAVIIN TE

    HRVATSKIH RIMOKATOLI◊KIH ¸UPA� TORONTO • MISSISSAUGA • OAKVILLE

    broj 2412. lipnja 2011.

    stranice 1, 3, 4 i 5 uredila Ωupa Oakville

    D U H O V I - P E D E S E T N I C A – 2011. A

    Isus im stoga ponovno re√e: «Mir vama! Kao ßto

    mene posla Otac, i ja ßaljem vas.» To rekavßi, dahne

    u njih i kaΩe im: «Primite Duha Svetoga».

    (Iv 20, 21- 23)

  • ULAZNA PJESMA: Duh Gospodnji ispunja svemir,i sve ßto on drΩi ima dar govora, aleluja.

    ZBORNA MOLITVA: BoΩe, ti otajstvom danaßnjesvetkovine posve≈ujeß u svakom plemenu i narodu cijeluCrkvu. Izlij na sav svijet darove svoga Duha: ßto si svojomdobrotom u√inio na po√ecima Crkve to i danas izvrßi u srcusvojih vjernika. Po Gospodinu...

    ◊ITANJE DJELA APOSTOLSKIH (Dj 2,1-11):Kad je napokon doßao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno naistome mjestu. I eto iznenada ßuma s neba kao kad se dignesilan vjetar. I ispuni svu ku≈u u kojoj su bili. I pokaΩu im sekao neki ognjeni razdijeljeni jezici te si∂e po jedan na svakogaod njih. Svi se napuniße Duha Svetoga i po√eße govoritidrugim jezicima, kako im ve≈ Duh davaße zboriti.

    A u Jeruzalemu su boravili ¸idovi, ljudi poboΩni izsvakoga naroda pod nebom. Pa kad nasta ona huka, str√a semnoßtvo i smete jer ih je svatko √uo govoriti svojim jezikom.Svi su bili izvan sebe i divili se govore≈i: »Gle! Nisu li svi ovißto govore Galilejci? Pa kako to da ih svatko od nas √uje nasvojem materinskom jeziku? Parti, Me∂ani, Elamljani, ΩiteljiMezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije iPamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridoßliceRimljani, ¸idovi i sljedbenici, Kre≈ani i Arapi – svi ih mi√ujemo gdje naßim jezicima razglaßuju veli√anstvena djelaBoΩja.«

    Rije√ Gospodnja – Bogu hvala!

    PRIPJEVNI PSALAM: 104 (103) 1ab i 2-4ac.29bc-30. 31 i 34

    Poßalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi licezemlje!....................................................................................................Blagoslivljaj, dußo moja, Gospodina! Gospodine, BoΩe moj,

    silno si velik! Kako su brojna tvoja djela, Gospodine, puna je zemlja stvorenja tvojih.

    ...................................................................................................Ako dah im oduzmeß, ugibaju i opet se u prah vra≈aju.

    Poßaljeß li dah svoj, opet nastaju i tako obanavljaß lice zemlje.

    ...................................................................................................Neka dovijeka traje slava Gospodnja: nek se raduje Gospodin

    u djelima svojim! Bilo mu milo pjevanje moje! Ja ≈u se radovati u Gospodinu.

    ...................................................................................................

    ◊ITANJE PRVE POSLANICE SVETOGAPAVLA APOSTOLA KORIN˛ANIMA (1 Kor 12, 3b-7,12-13): Bra≈o! Nitko ne moΩe re≈i: »Gospodin Isus«, osim uDuhu Svetom. Razli√iti su dari, a isti Duh; i razli√ite sluΩbe, aisti Gospodin; i razli√ita djelovanja, a isti Bog koji √ini sve usvima. A svakome se daje o√itovanje Duha na korist. Doista,kao ßto je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi tijela,

    iako mnogi, jedno su tijelo – tako i Krist. Ta u jednom Duhusvi smo u jedno tijelo krßteni: bilo ¸idovi, bilo Grci, bilorobovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni.

    Rije√ Gospodnja – Bogu hvala!

    POSLJEDNICA:

    Aleluja!Do∂i, Duße Sveti, napuni srca svojih vjernika; i oganj svoje ljubavi u njima uΩezi! Aleluja!

    ◊ITANJE SVETOG EVANÎELJA PO IVANU(Iv 20, 19-23): Kad bi uve√er onoga istog dana, prvog u tjed-nu, dok su u√enici u strahu od ¸idova bili zatvorili vrata, do∂eIsus, stane u sredinu i re√e im: »Mir vama!« To rekavßi,pokaza im ruke i bok. I obradovaße se u√enici vidjevßi Gospo-dina.

    Isus im stoga ponovno re√e: »Mir vama! Kao ßtomene posla Otac i ja ßaljem vas.« To rekavßi, dahne u njih ikaΩe im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe,otpußtaju im se; kojima zadrΩite, zadrΩani su im.«

    Rije√ Gospodnja – Slava tebi Kriste!

    DAROVNA MOLITVA: Ispuni, Gospodineobe≈anje svoga Sina: nek nas Duh Sveti uvede u otajstvo oveΩrtve i otvori nam svu istinu. Po Kristu.

    PRI◊ESNA PJESMA: Svi se napuniße Duha Sveto-ga, razglaßavaju≈i veli√anstvena djela BoΩja, aleluja.

    POPRI◊ESNA MOLITVA: BoΩe, ti svojoj Crkvidijeliß dare nebeske; √uvaj u nama milost koju si dao, da darDuha Svetoga vazda u nama djeluje a duhovna hrana unapri-jedi djelo vje√nog otkupljenja. Po Kristu.

    DUHOVI - NEDJELJA PEDESETNICA

    ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJASTRANA 2

    Do∂i, Duße Presveti,sa neba nas posjetizrakom svoje milosti.

    Do∂i, O√e ubogih,djelitelju dara svih,do∂i, srca svjetlosti.

    Tjeßitelju tako blag,ti nebeski Goste drag,pun miline, hlade tih.

    Umornima odmore,u vru≈ini lahore,razgovore Ωalosnih.

    Sjaju svjetla blaΩenog,sjaj u srcu puka svog,napuni nam dußu svu.

    Bez BoΩanstva tvojega√ovjek je bez i√ega,tone sav u crnom zlu.

    Ne√iste nas umivaj,suha srca zalivaj,vidaj rane ranjenim.

    Mekßaj ≈udi kamene,zagrij grudi ledene,ne daj nama putem zlim.

    Svim ßto vjeru imaju,ßto se u te ufaju,sedam svojih dara daj.

    Daj nam krepost zasluΩnu,i smrt lijepu blaΩenu,daj vjekovit svima raj.Amen. Aleluja!

  • ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJA STRANA 3

    Isus odlaze≈i na nebo poru√ujeapostolima da ostanu u gradu i da ≈eim poslati Duha Svetoga. DuhaBranitelja i Tjeßitelja koji ≈e ihupu≈ivati u svu istinu. U √asovimatame i sumnje on ≈e im biti rasvjet-ljenje. U √asovima klonulosti, kußnjei nemo≈i on ≈e im dati snage da nas-tave njegovo djelo. Velika je zada≈apred njima, prenijeti svijetu porukunjegove Radosne Vijesti i hraniti ihboΩanskim kruhom. Bez direktnepomo≈i odozgor, ovih 12 neukihribara to nisu kadri u√initi.

    I deset dana nakon Uzaßaß≈a na nebo, Isus ispunja svojeobe≈anje. ◊uli smo u prvom √itanju u Djelima Apostolskim kakose to dogodilo. Dok su svi bili skupa u dvorani Posljednjeve√ere, iznenda se za√uo ßum s neba kao silan vjetar. I pokaΩuim se kao neki ognjeni plameni jezici te si∂e po jedan na svako-ga od njih. Svi se napuniße Duha Svetoga i po√eße govoritidrugim jezicima, kako im ve≈ Duh davaße zboriti.

    U tom √asu apostoli su u sebi osjetili √udesnu duhovnusnagu. Osjetili su se posve pro√iß≈enim, kao da je ona sveta vatrau njima spalila sav strah i malodußje. Duh Sveti zapalio je unjima oganj koji se nikada ne≈e ugasiti. Postali su neustraßivi i unjima je nestalo svakog straha i bojazni. Dok su se prije zatvaralii krili da i njih ne uhvate i ubiju kao njihova u√itelja. Sada izlazeiz svoga skrovißta u javnost da svim narodima navjeste radosnuvijest, Ωivot, smrt i uskrsnu≈e svoga boΩanskog U√itelja IsusaKrista. Viße se ne plaße bi√evanja i zastraßivanja. Sada su pot-puno svjesni da su oni samo sredstvo u rukama Duha Svetoga,koji ≈e preko njih osvojiti svijet i ßiriti kraljevstvo BoΩje. ◊itavoje njihovo bi≈e bilo ispunjeno miloß≈u i snagom Duha Svetoga,tako da viße nije bilo nikakve zapreke koja bi ih ometala u nji-hovom misijskom apostolskom radu.

    ROÎENDAN SVETE CKVEApostoli su na √elu sa svetim Petrom puni snage Duha Sve-

    toga hrabro propovjedali svetu Kristovu nauku. Na njihovupropovijed taj dan se mnogi od slußatelja obratiße na krß≈anskuvjeru, a bilo ih je oko tri tisu≈e. Blagdan Duha Svetoga jero∂endan Crkve, jer je Crkva tada oΩivjela, te po√ela javno djelo-vati, propovijedati i spaßavati duße. Zato je blagdan Duhovajedan od najzna√ajnijih blagdana katoli√ke Crkve. Duh Sveti,tre≈a boΩanska osoba, doßao je poslan od Oca i Sina, od kojihizlazi, a njima je posve jednak u naravi, mo≈i, vje√nosti i u svimboΩanskim svojstvima. Dakle, Duh Sveti najprije dolazi apostoli-ma, a onda i svemu svijetu. On potvr∂uje poslanje Isusa Krista, iispunja njegovo obe≈anje, te dovrßuje njegovo djelo. I tako Onproslavlja Isusa Krista velikim √udesima i doga∂ajima. DuhSveti daje tako∂er snagu da Crkva stupa u Ωivot i djelovanje, tepo Crkvi sklapa s ljudskim rodom savez mira i ljubavi. Crkvakoja se rodila iz vatre i Duha Svetoga ona nastavlja svoj putprema O√evu kraljevstvu. Tako Kristovi apostoli pronijeße glas opresvetom imenu Isusovu po cijelom svijetu sve do nakraj zem-lje. Umirali su svi od reda i svojom mu√eni√kom krvljuzape√atili su svoju vjernost svome Gospodinu. Hrabrost apostolai ostalih mu√enika, √isto≈a djevica, ustrajnost priznavalaca i vjer-

    nost sljedbenika Isusovih najve≈a susvjedo√anstva o Duhu Svetom, kojisvoje djelo nastavlja i izvodi √udesanpreobraΩaj u bezbrojnim dußama pocijelom svijetu.

    DUH SVETI JE TRAJNO PRISUTAN MEÎU NAMA

    Na blagdan Duhova, DuhSveti nije doßao da samo neko vri-jeme ostane u svijetu, ve≈ je doßao dauvijek ostane me∂u nama. On jeprisutan u svakoj dußi pravednika, udußi koja posjeduje milost posvetnu.

    Kao ßto je nemogu≈ Ωivot na zemlji bez blagotvornog djelovanjasunca, njegove topline i svijetla, jednako je tako nemogu≈ Ωivotduße bez milosti djelovanja Duha Svetoga. Duh Sveti djeluje uKatoli√koj Crkvi, tu je njegova prisutnost posve sigurna i trajna.On posebno djeluje u svetim sakramentima. On je u svim onimdarovima ßto ih sveta majka Crkva dijeli svojim vjernicima. DuhSveti Crkvu vodi i upravlja i zato nikada ne mogu pasti uzabludu oni koji slußaju Crkvu i njezine vrhovne poglavare. Nivrata je paklena ne≈e nadvladati jer je √uva Duh Sveti.

    I naßi pradjedovi potaknuti Duhom Svetim ußli su u kriloKatoli√ke Crkve prije skoro 14. stolje≈a i o√uvali se do danaß-njeg dana. To je posebno istakao i sveti otac papa Benedikt XVIovih dana na svom prvom pastoralnom pohodu Hrvatskoj uZagrebu. Poru√io nam je ili jesmo ili nismo katolici! Ne smije-mo se zavesti od danaßnjih laΩnih proroka koji nam nude svogaboga koji nema ljubavi. I mi kao Ωupna zajednica na posebnismo na√in zajednica Duha Svetoga. Od njega imamo sve ßtoposjedujemo kao krß≈ani. Bez njega ne bi se mogli povezati sKristom po sakramentu krßtenja. Obasiplje nas svojim darovimapo sakramentu svete potvrde da moΩemo dostojno svjedo√itisvoju vjeru. Poti√e nas da slußamo rije√ BoΩju koju on oΩivljuje.Bez njega ne bismo imali sakramenta pomirenja niti okrepe uteßkoj bolesti, po bolesni√kom pomazanju. ¸enidbena privolamladenaca ne bi bila sakramenat. Sve≈enikove rije√i bi bezsnage Duha Svetoga bile sasvim nemo≈ne. Cijelu Ωupnu zajed-nicu Duh sveti vodi, povezuje, ja√a i usmjeruje sve √vrß≈emzajednißtvu s Bogom i ljudima.

    Na nama je da s njim sura∂ujemo, da oslußkujemo njegovglas koji nam moΩe dolaziti preko roditelja, sve≈enika, prijateljaili naße vlastite savjesti. Tako ≈e mo se izgra∂ivati u dosljedneKristove svjedoke. Tako ≈emo puni nade kro√iti sretnoj i rados-noj budu≈nosti gdje nas √eka Krist u slavi. AMEN

    Don Iko

    DUH SVETI NAÍ BRANITELJ I TJEÍITELJ

    SVECI I BLAGDANI U OVOM TJEDNU

    NEDJELJA: 12. lipnja 2011: DUHOVI, Ivan FakaundoPONEDJELJAK: 13. lipnja 2011: Marija Majka Crkve, sv. AnteUTORAK: 14. lipnja 2011: Rufin, Elizej, Valerije, ZdravkoSRIJEDA: 15. lipnja 2011: Amos, Vid, Vito, Toma (kvatre)◊ETRTAK: 16. lipnja 2011: Franjo, Regis, Gvido, Zlatko, BenoPETAK: 17. lipnja 2011: Adolf, Inocent, Laura (kvatre)SUBOTA: 18. lipnja 2011: Marko i Marcelin, Ljubomir (kvatre)

  • ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJASTRANA 4

    moΩemo iskusiti smisao Ωivota, i radosni smoßto ga Ωivimo, pa i u naporima, kußnjama,razo√aranjima, √ak i plivaju≈i protiv struje.Dragi mladi, ukorijenjeni u Kristu, mo≈i ≈eteu punini Ωivjeti ono ßto jeste. Kao ßto znate,na toj sam temi razvio svoju poruku zasljede≈i Svjetski dan mladih, koji ≈e nasokupiti u kolovozu u Madridu, i prema koje-mu idemo. Poßao sam od snaΩnoga izraza

    svetoga Pavla: „Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, u√vrß≈eni uvjeri" (Kol 2,7). Rastu≈i u prijateljstvu s Gospodinom, krozNjegovu Rije√, Euharistiju i pripadnost Crkvi, uz pomo≈ vaßihsve≈enika, mo≈i ≈ete svima svjedo√iti radost susreta s Njim kojivas uvijek prati, i zove vas Ωivjeti u pouzdanju i nadi. GospodinIsus nije U√itelj koji zavarava svoje u√enike; On jasno kaΩe dahod s Njim zahtijeva zalaganje i osobnu Ωrtvu, ali se isplati!Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privla√naobe≈anja lakog uspjeha, na√ini Ωivota koji daju prednost izgle-du, na ßtetu nutrine. Ne popußtajte kußnjama da se potpunopouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odri√u≈i se sli-jediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamovas Krist Ωeli povesti. Dopustite da vas povede u BoΩje visine!U doba vaße mladosti, podupire vas svjedo√anstvo brojnihGospodinovih u√enika, koji su Ωivjeli u svom vremenu nose≈i usrcu novost Evan∂elja.Sjetite se Franje i Klare iz Asiza, RuΩe iz Viterba, Terezije odDjeteta Isusa, Dominika Savija.Koliko mladih svetaca i svetica u velikom krilu Crkve! Aliovdje, u Hrvatskoj, vi i ja upravimo mislim na blaΩenoga IvanaMerza. Sjajan mladi≈, u potpunosti uklju√en u drußtveni Ωivot,koji nakon preminu≈a mlade Grete, njegove prve ljubavi, kre≈esveu√ilißnim putom. U godinama Prvoga svjetskog rata nalazise pred razaranjem i smr≈u, ali sve ga to oblikuje i izgra∂uje,daju≈i mu da nadvlada trenutke krize i duhovne borbe. Ivanovaje vjera toliko oja√ala da se posve≈uje prou√avanju liturgije izapo√inje snaΩan apostolat me∂u samim mladima. Otkriva lje-potu katoli√ke vjere i shva≈a da je njegov Ωivotni poziv Ωivjeti, i√initi da Ωivi, prijateljstvo s Kristom. Koliko divnih djela ljubavii dobrote ispunja njegov put. Umire 10. svibnja 1928., sa samo32 godine, nakon nekoliko mjeseci bolesti, prikazuju≈i svojΩivot za Crkvu i mlade.Taj mladi Ωivot, darovan iz ljubavi, nosi Kristov miris, te jesvima poziv da se ne bojimo povjeriti sebe Gospodinu, kao ßtoto, na poseban na√in, razmatramo u Djevici Mariji, MajciCrkve, koja se ovdje ljubi i √asti kao „Majka BoΩja od Kameni-tih vrata" („Madre di Dio della Porta di Pietra"). Ve√eras ΩelimNjoj povjeriti svakoga od vas, da vas prati svojom zaßtitom, anadasve da vam pomogne susresti Gospodina i u Njemuprona≈i puni smisao vaßeg postojanja. Marija se nije bojalacijelu sebe darovati u BoΩji nacrt; u Njoj vidimo koji je naß cilj:puno zajednißtvo s Gospodinom. Cijeli je naß Ωivot hod premaJednoj i Trojedinoj Ljubavi koja je Bog; tako moΩemo Ωivjeti usigurnosti da nikada ne≈emo biti napußteni. Dragi mladi Hrvati,grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svojblagoslov."Radujte se u Gospodinu uvijek"! Njegova radost, radostistinske ljubavi, neka bude vaßa snaga. Amen. Hvaljen Isus iMarija! (kta/ika)

    Papina poruka mladimaDraga mladeΩi!Sve vas srda√no pozdravljam! Osobito samzadovoljan ßto sam ovdje s vama, na ovompovijesnom trgu koji je srce grada Zagreba.Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, nakojemu √esto prevladava Ωamor i svakodnev-na vreva. A sada, vaßa ga nazo√nost gotovopretvara u „hram", √iji je svod samo nebo,koje se ve√eras √ini kao da se naginje nad nas. U tißini Ωelimoprimiti Rije√ BoΩju koja je navijeßtena, kako bi prosvijetlila naßum i zagrijala naße srce.Iskreno zahvaljujem monsinjoru Sraki≈u, PredsjednikuBiskupske konferencije, za rije√i kojima nas je uveo u ovaj naßsusret. Na poseban na√in pozdravljam dvoje mladih te im zah-valjujem ßto su nam dali svoja lijepa svjedo√anstva. Danielovoiskustvo podsje≈a na ono svetoga Augustina; iskustvo je totraΩenja ljubavi negdje „vani", a poslije se otkriva da mi je bliΩeod mene samoga, „dodiruje" me u mojoj dubini i pro√iß≈ava…Mateja nam je pak govorila o ljepoti zajednice koja otvara srce,um i narav… Hvala vam oboma!Sveti nas je Pavao, u √itanju koje smo √uli, pozvao da se „raduje-mo u Gospodinu uvijek" (Fil 4,4). Rije√ je to po kojoj dußazadrhti, ako uzmemo u obzir da Apostol naroda tu poslanicu pißekrß≈anima u Filipima dok je bio u zatvoru, u iß√ekivanju presude.On je okovan, ali navjeßtaj i svjedo√anstvo Evan∂elja ne mogubiti zato√eni. Iskustvo svetoga Pavla pokazuje kako je, na naßemputu, mogu≈e o√uvati radost i u mra√nim trenutcima. Na koju onto radost misli? Svi znamo da u srcu svakog √ovjeka boravisnaΩna √eΩnja za sre≈om. Svako djelo, svaka odluka, svakanakana nosi u sebi tu skrivenu intimnu i prirodnu potrebu. Ali,vrlo √esto, primijetimo da smo pouzdanje poloΩili u stvarnostikoje ne ispunjavaju tu Ωelju, nego ßtoviße, otkrivaju svu njihovuneizvjesnost. I upravo se u tim trenutcima osje≈a potreba zane√im ßto „nadilazi", ßto daje smisao svakodnevnom Ωivotu.Dragi prijatelji, vaßa je mladost vrijeme koje vam Gospodindaruje da biste mogli otkriti smisao postojanja! To je vrijemevelikih obzora, snaΩno Ωivljenih osje≈aja, ali i strahova zbogzahtjevnih i trajnih odluka, teßko≈a u u√enju i radu, pitanja o ota-jstvu boli i patnje. Joß viße, to predivno razdoblje vaßega Ωivota usebi nosi duboku √eΩnju, koja ne briße sve ostalo, nego ga uzdiΩekako bi mu dala puninu. U Ivanovu Evan∂elju Isus, obra≈aju≈i sesvojim prvim u√enicima, pita: „Íto traΩite?" (Iv 1,38). Dragamladosti, te rije√i, to pitanje nadilazi vrijeme i prostor, zahtijevaod svakoga mußkarca i svake Ωene da se otvori Ωivotu, i traΩipravi put… I evo ono ßto iznena∂uje: Kristov glas i vama pon-avlja: „Íto traΩite?". Isus vam danas govori: putem Evan∂elja iDuha Svetoga, da je On vaß suvremenik. On je onaj koji traΩivas, prije nego vi Njega!Potpuno poßtuju≈i vaßu slobodu, On se pribliΩava svakome odvas i predlaΩe sebe kao istinski i odlu√uju≈i odgovor na onu√eΩnju koja prebiva u vaßem bi≈u, na Ωelju za Ωivotom koji vrije-di Ωivjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj isuputnik na vaßem putu! Pouzdajte se u Njega, ne≈e vas nikadarazo√arati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca,daje vam da shvatite da se vaßa sre≈a ostvaruje u prijateljstvu sNjime, u zajednißtvu s Njime. Stvoreni smo i spaßeni iz ljubavi. Isamo u onoj ljubavi, koja Ωeli i traΩi dobro drugoga, uistinu

    Zagreb, 5. lipanj 2011. Molitveno bdjenje mladih s papom Benediktom XVI. u Zagrebu, 4. lipnja 2011.

  • ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJA STRANA 5

    CROATIAN PARISH RECREATIONAL PARK „FATHER KAMBER"4525 Mississauga Road, Mississauga, ON

    Tel: 905-826-1820 and [email protected]

    RASPORED PIKNIKA U HRVATSKOM ¸UPNOM PARKU FATHER KAMBER – SEZONA 2011

    19. LIPNJA: HDZ26. LIPNJA: ¸UPA HRVATSKIH MU◊ENIKA – MISSISSAUGA (Ωupni piknik)24. SRPNJA: HRVATSKO – KANADSKI KLUB ZAGORJE1. KOLOVOZA: DRUÍTVO HRVATA LIKE – TORONTO7. KOLOVOZA: HRVATSKO DRUÍTVO – SV. LOVRE-VIVODINA

    14. KOLOVOZA: ¸UPA NAÍE GOSPE KRALJICE HRVATA – TORONTO (proslava velike Gospe)21. KOLOVOZA: HRVATSKO – KANADSKO-DRUÍTVO GORANI28. KOLOVOZA: HRVATSKI FOND SLAVONIJA4. RUJNA: PARK MANAGMENT (Sv. Misa u 2.00 pm)

    11. RUJNA: ¸UPA NAÍE GOSPE KRALJICE HRVATA – TORONTO (Mala Gospa)18. RUJNA: COMMUNITY PARK COMMITTE (Park Fundraiser)

    ULAZ U PARK FATHER KAMBER –SEZONA 2011Svi √lanovi hrvatskih Ωupnih zajednica mogu nabaviti sezonsku kartu u Ωupnim uredima Ωupa Mississauga i Toronto, te u restoranu uparku Fr Kamber.Sezonska karta od svibnja do listopada omogu≈uje slobodan ulaz u park Fr Kamber od ponedjeljka do subote. Tko nema sezonskukartu, moΩe kupiti dnevnu kartu na ulazu u park Fr Kamber. Sezonska karta ne uklju√uje i ulaz u bazen. Za korißtenje bazena postojiposebna ulaznica koja se moΩe kupiti u restoranu. Sav prihod od kupnje sezonskih, dnevnih karata i karti za bazen ide za otplatu dugaza obnovu bazena. Cijene karata:Sezonska-obiteljska karta (od svibnja do listopada): $ 100.00 (uklju√uje djecu ispod 16 godina). Sezonska-osobna karta ( od svibnja do listopada ): $ 50.00 (uklju√uje jednu odraslu osobu).Sezonska-studenska karta (od svibnja do listopada ): $ 25.00 (uklju√uje jednu osobu-studenta).Dnevna karata za odraslu osobu: $ 2.00 (za djecu do 12 godina starosti ulaz u park besplatan ).Dnevna karata za bazen: $ 5.00 po osobi.

    RADNO VRIJEME PARKA I BAZENAPark Fr Kamber otvoren je svakog dana od 10.00 am do 10.00 pm.Bazen ≈e se za ovu sezonu otvoriti 25. lipnja i bit ≈e otvoren do 5. rujna 2001. godine.Bazen ≈e raditi sve dane u tjednu u vremenu od 11.00 am do 7.00 pm sati. Zatvoren ≈e biti za ru√ak izme∂u 1.00-2.00 pm.

    SPECIAL EVENTS IN THE PARKCorporate events, private parties, bridal and baby showers, wedding launches or receptions, baptism parties or birthday parties….weoffer event catering, dekor, flowers, games, entertainment and rentals to give your party an elegant touch.

    CROFIT CLUBSubotom: „Walking Club"- ßetnja u parku od 8.00 do 9.30 am

    Utorak i √etvrtak: Bo≈e od 7.30 do 9.30 pm.

    CROPARK CAFESPECIALS:Happy Hour – petkom i subotom: popust na pivo i vino $ 1.00.Family Night – srijedom: po√etak u 6.00 pm, za djecu ispod 12 godina ve√era za pola cijene.Riblja ve√era – petkom: po√etak u 6.30 pm. (obavezno naru√iti ve√eru jedan dan ranije).Peka s krumpirom – subota: po√etak u 6.00 pm. (obavezno naru√iti ve√eru jedan dan ranije).Ladies Nights – petkom: po√etak u 8.00 pm. (special coctails and natchos).Ladies (theme) Night Out: jednom u mjesecu (tre≈eg petka u mjesecu ).

    Pe√enje svake nedjelje od 10.00 sati. Specijalne narudΩbe (cijeli odojak ili janjac) potrebno je naru√iti do √etvrtka.

    Ugodan boravak i druΩenje u Ωupnom parku Fr KamberΩele Vam upravitelj parka i √lanovi odbora

  • ¸ U P A

    NAÍE GOSPE KRALJICE HRVATA7 Croatia Street, Toronto, Ontario M6H 1K8 Tel. (416) 536-3669 Fax. (416) 536-6066

    Sve≈enik:

    Rev. MLADEN HORVAT

    ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJASTRANA 6

    E-mail: [email protected] www.torontozupa.com

    Iz matice vjen√anihU subotu, 4. lipnja, u naßoj Ωupnoj crkvi sklopili su Ωenidbu IvanTomislav PRENC i Nina GORAZI. Sretnim mladencima √estita-mo, a s rodbinom i prijateljima se veselimo i molimo Boga da ihprati svojim blagoslovom.

    Iz matice umrlihU petak, 3. lipnja, misom i sprovodnim obredima ispratili smo nagroblje tijelo preminulog Ωupljanina Stjepana BARI◊EVI˛.Obitelji i prijateljima izraΩavamo iskrenu krß≈ansku su≈ut, a poko-jniku molimo dar uskrsnu≈a na vje√ni Ωivot.U ponedjeljak 6. lipnja, misom i sprovodnim obredima ispratili smona groblje tijelo preminule Ωupljanke Angele KRAJA◊I˛. Obiteljii prijateljima izraΩavamo iskrenu krß≈ansku su≈ut, a pokojnicimolimo dar uskrsnu≈a na vje√ni Ωivot.

    Marljivi u√enici Hrvatske katoli√ke ßkole "KardinalStepinac"

    Hrvatska matica iseljenika, podruΩnica Rijeka organizira ve≈ osmugodinu nagradni natje√aj literarnih i novinarskih radova za u√enikehrvatskih ßkola izvan Domovine pod nazivom "Zlatna ribica".Natje√aj podupire Ministarstvo znanosti, prosvjete i ßporta Repub-like Hrvatske. U√eni√ki se radovi ßalju u Rijeku, tamo ih Ωiri ocjen-juje i dodjeljuje nagrade. U√enici naße ßkole pod vodstvomu√iteljice RuΩice Vuj√i≈ ve≈ tre≈i puta za redom sudjeluju unatje√aju i svaki puta osvajaju nagrade. Ove godine u√enica tre≈egrazreda, Ana GRABOVI◊KI˛ osvojila je drugu nagradu svojimsastavom: Kako sam majci uljepßala dan.

    Gospo∂a Marija Kraljevi≈, ravnateljica

    Kako sam majci uljepßala danMeni baß i ne treba puno da bih uljepßala mami dan. Eto na

    primjer, dovoljno je samo da joj se nasmijem ujutro kad seprobudim. I to je to. Ona se prosto istopi od sre≈e. "Je li ustalamoja sre≈a?", rekla bi ona, kao da sam uradila ne znam ßto."Je li semoje zlato naspavalo?" Ja bih samo potvrdno klimala joß uvijekmojom neispavanom i √upavom glavom, razmißljaju≈i o tome ßto ≈ebiti za doru√ak.

    Ali ponekad, kao tog dana, kada je bio maj√in dan, ja se zapi-

    tam ßto bih ja to stvarno mogla napraviti da bih joß viße uljepßalamojoj mami dan. Ne samo da se probudim i ustanem, nego da jojneßto stvarno posebno priredim.

    Tako sam toga dana, poßto sam ustala i dala mami osmijeh koji≈e je drΩati u dobrom raspolozenju do kraja dana, i poßto se mamaspremila i otißla na posao, odlu√ila da napravim i neßto malo viße.Odlu√ila sam pospremiti sve svoje igra√ke, usisati ku≈u, zaliti cvije≈e,napraviti krevete i uraditi joß neke sitnice koje mi padnu napamet ume∂uvremenu.

    Naravno ne≈e to baß i≈i tako lako, poßto je moj tata ostao kodku≈e sa mnom. On je sa √u∂enjem dok je jeo √ips i gledao neki sport-ski program na televizoru, promatrao ßto ja to radim, ali se zapravopravio da nißta ne primje≈uje i nije postavljao nikakva pitanja. Jadantata, sigurno je mislio da neßto sa mnom nije u redu. Moj brat jeotißao u ßkolu ßto mi je jako pomoglo. Ma nemate vi pojma koji neredja i moj brat moΩemo napraviti za vrlo kratko vrijeme. Ja sam htjelasamo da taj dan budem druga√ija i da joß viße obradujem moju mamukad se vrati sa posla.

    Na kraju, kad sam sve pospremila i o√istila ku≈u, iscijedila sammami sok od svjeΩeg grejpfruta i nasula u njenu √aßu sa dvije kockeleda. To moja mama jako voli. Napokon se oglasio i moj tata. "Jako silijepo sredila ku≈u", rekao je. "Mama ≈e biti jako ponosna na tebe"."Íto misliß da proßetamo do cvje≈arne i kupimo jedan lijep buketcvije≈a"? upitao je tata. Mislila sam da je to jako dobra ideja.

    Kada je moja mama napokon doßla s posla, bila je jakoiznena∂ena i obradovana. Znala je ona odmah da sam to ja uradila."Je li to meni moja sre≈a sredila ku≈u", zapitala je mama i raßirilaruke da me zagrli i poljubi. "Je li se moje zlato umorilo", zapitala jeopet dok je sjedila na trosjedu i ispijala svjeΩe iscije∂eni sok od gre-jpfruta sa dvije kocke leda. Ja sam ponovo potvrdno klimala glavom,razmißljaju≈i potajno kada ≈e mama popiti svoj sok i pitati me jesamli gladna, i ßto bih voljela jesti.

    Ana Grabovi√ki≈, 3 razred TORONTO

    Pri zavrßetku ßkolske godine, marljivi u√enicidobivaju razli√ite pohvale. Pohvaljeni u√enicivißih razreda Hrvatske katoli√ke ßkole "Kardi-nal Stepinac" su Ana MRAZOVAC, KlaraSTANI˛, Andrijana STANI˛, i Anna◊OTI˛. U ime pohvaljenih u√enika,

    gospo∂ica Andrijana Stani≈ proßle je nedjelje zajednici uputilasljede≈e razmißljanje o Hrvatskoj katoli√koj ßkoli:

    Hrvatska ßkolaÍto je zapravo hrvatska ßkola? To je neßto hrvatsko. Neßto moje.

    "Hrvatski jezik", prema tome zna√i da je to vaΩno. To je materinskijezik koji smo dobili od naßih predaka. Hrvatska ßkola je mjesto gdjemoΩemo sa√uvati taj lijepi jezik. Za svaku hrvatsku obitelj, Hrvatskaßkola treba biti veoma vaΩna. Ali na Ωalost mnoge obitelji zanemaruju

  • ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJA STRANA 7

    tu vaΩnost tako da viße ne govore hrvatski kod svojih ku≈a.Ja se sje≈am kada sam po√ela srednju ßkolu. Bojala sam se da

    ne≈u dobiti dobre ocijene, pa ≈e se roditelji naljutiti. Gospo∂aPilkovi≈ mi je rekla prvoga dana srednje ßkole: "Ne boj se za ocijene,uspjet ≈eß, samo se trudi da nau√iß jezik." Ona nas je dobro nau√ilajezik, zemljopis, povijest, i gramatiku. Svake godine i svake subote, snestrpljenjem smo √ekali koliko ≈e nas do≈i u Hrvatsku ßkolu. Bojalismo se, i joß se bojimo da ≈e se hrvatski jezik ukinuti u ßkoli.

    Ja sam jako ponosna i sretna da sam zavrßila 11. razredHrvatske ßkole. S ponosom mogu kazati da sam do sada zavrßila tri-naest godina Hrvatske ßkole, ra√unaju≈i dvije predßkolske godine.Ovom prilikom bih se Ωeljela zahvaliti prvo vama vele√asni Mladene,puno vam hvala od srca. Hvala svim naßim u√iteljima i u√iteljicama.Direktori i direktorice hvala vam za sve ßto radite da sa√uvamo naßmaterinski hrvatski jezik. Hvala mojim roditeljima i svima vama kojidovodite svoju djecu u Hrvatsku ßkolu. Sve druge roditelje molimo:"Dovedite svoju djecu, da bi tako pomogli opstanak Hrvatske ßkole!"Nau√i se jezik, puno drugih stvari i joß se dobije √etiri kredita srednjeßkole.

    Od svega najviße hvala Bogu ßto mi je dao Ωivot i dobre roditel-je, sve≈enike, u√itelje, naßu Crkvu, DrΩavu i Hrvatsku ßkolu. Sve vasod srca pozdravljam i svima velika hvala!

    Andrijana Stani≈, 11 razred TORONTO

    Susret mladihProslavimo uspjeßan kraj ßkolske godine i po√etak ljetnih praznika!Pozivaju se svi mladi od 13 – 25 godina naizlet u Crawford Lake Conservation Area,Milton, 25 lipnja (June) 2011.Provedimo dan u prirodi s prijateljimaHrvatske ßkole, ministrantima, krizmanici-ma, Ωupnom folklornom grupom "Jadran", i svim mladim √lanovimanaße Ωupe. Ovo je prilika da se mladi sastanu, upoznaju i zajedno svele√asnim Mladenom uΩivaju u prekrasnoj prirodi.

    9:30 AM – sastanak ispred Ωupe Naße GospeKraljice Hrvata i polazak autobusom;5:30 PM– povratak u Ωupu i zaklju√ak susretasvetom Misom u 6:00 PM.Cijena: $5 po osobi, ßto uklju√uje ulaz u Con-servation Area i ru√ak. Mladi neka obuku

    komotne cipele (tenisice) i opreme se za planinarenje (hiking).Svatko neka si ponese pi≈e i "snacks" za vrijeme putovanja i plan-inarenja. Odgovorna osoba za pripremu susreta je gospodin NikolaFrlan. Upißite se do 19. lipnja (June), u Ωupnom uredu ili nedjeljomposlije svetih Misa. Ako imate kakvih pitanja, obratite se u Ωupniured, 416-536-3669, ili [email protected].

    Veselimo se i drugim izletima u budu≈e!

    DANAS po odredbi Torontske nadbiskupije na svim misamadruga kolekta za The Pope's Pastoral Works.

    SLIJEDE˛E NEDJELJE kolekta na svim misama za MARY-GROVE CAMP!

    NAÍI ¸UPLJANI DARUJUZa Crkvu: Nevenka Bari√evi≈ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$300

    Za Caritas:Hrvatska Katoli√ka ¸ena- za Antu Marketa . . . . . . . . . . .$1000Franciska Rukavina - za Antu Marketa . . . . . . . . . . . . . . . . .$50Od srca hvala svim darovateljima!

    Danas skupljaju kolektu u 9:30: Josip Pava√i≈, Frank Menalo, Ivan Rotim i Ivan Mateßi≈u 11:00 sati: ¸upni piknik na Norvalu

    Slijede≈e nedjelje kolektu skupljaju u 9:30: Janko Bradica, Josip Grbac, i Slavko Augustinu 11:00 sati: ¸upni piknik Ωupe Presvetoga Trojstva uOakville-u: misa u 11:30 AM u Kralova√kom parku

    MISNE NAKANE od 12. lipnja do 19. lipnja:

    Nedjelja Pedesetnice -Duhovi, 12. lipnja

    ponedjeljak, 13 lipnja

    utorak, 14. lipnja

    srijeda, 15. lipnja

    √etvrtak, 16. lipnja

    petak, 17. lipnja

    subota, 18. lipnja

    Presveto Trojstvo,19. lipnja

    misa u 9:30 AM:† Elizabeth HREN† Marica i Mijo MEDAK ¸upni piknik na Hrvatskom centru uNorvalu: misa u 11:00 AM na Norvalu

    misa u 6:30 PM† Cvita BUÍLJETA

    misa u 6:30 PM† Cvita BUÍLJETA† Mate GALI˛, godißnjica

    misa u 6:30 PM† Cvita BUÍLJETA† Katarina i Luka KAPAC god.

    misa u 6:30 PM† Cvita BUÍLJETA† Mate GRANI˛

    misa u 6:30 PM† Cvita BUÍLJETA† Stjepan KR◊MAR god.† Ivan STAZINSKI, godißnjica† Vera i Antun RIBARI˛ i pokojnici

    iz obitelji† Andrea MU¸ANOVI˛ god.

    misa u 6:00 PM† Josip, Barbara i Mijo JEZERINAC† Franca, Ivan i Dragutin JEZERINAC† Mile MESI˛† Ana i Petar MRKONJI˛ god.† Nediljko, ¸arko, Ana i Mijo

    GUDELJ† Franjo i Stjepan STANIÍI˛ i

    pokojnici iz obitelji† Ljubica i Josip STANIÍI˛ i

    pokojnici iz obitelji† Josip CVETAÍ god.† Nikola ÍUNJI˛ i svi pokojnici

    iz obitelji† Ante ÍUNJI˛† Cvita BUÍLJETA† Tihomir ZUBAC† BoΩana MISKOVI˛, godißnjica

    i Tadija VIDOVI˛- na nakanu- Gospi za zahvalu- na nakanu† BlaΩ RAZUMI˛ i Nikola ◊ULIG

    misa u 9:30 AM:† Elizabeth HREN† Îuro, Jakov i Janja MENALO god.¸upni piknik Ωupe Presvetoga Tro-jstva u Oakville-u: misa u 11:30 AM

    u Kralova√kom parku

    Obitelj Mavrin . . . . . . . . .$300BoΩena Klein . . . . . . . . . .$100

    Anna Gal . . . . . . . . . . . . .$100Jure Kraja√i≈ . . . . . . . . . .$300

  • ¸ U P A

    HRVATSKIH MU◊ENIKA4605 Mississauga Rd., Mississauga, Ont. L5M 7C6 Tel. (905) 826-8844 Fax. (905) 826-4083

    Sve≈eniciVl√. IVICA REPARINAC Vl√. JOSIP PRISELAC

    Ωupnik Ωupni vikar

    www.croatianmartyrs.cae-mail: [email protected]

    STRANA 8 ¸UPNI VJESNIK HRV RKT ¸UPA: TORONTO MISSISSAUGA OAKVILLE; BR 24/2011 NEDJELJA 12 LIPNJA

    PROJEKT OBNOVA SVJETLAProjekt: „OBNOVA SVJETLA U CRKVI I ISPREDCRKVE", sastoji se od tri dijela: stavljanje novih „chandeliers" ucrkvi, stavljanje rasvjetnih stupova ispred crkve i kipa B. D. Mari-je, postavljanje novog natpisa za crkvu i ure∂enje zelenila okocrkve.Prvi dio projekta, stavljanje novih „chandeliers" u crkvi bio jedovrßen prije BoΩi≈a. A ovih dana dovrßen je i drugi dio projekta, postavljanje √etri rasv-jetna stupa ispred crkve i dva ispred kipa B. D. Marije.Tre≈i dio projekta, ure∂enje zelenika oko crkve, ve≈ je u pripremi ibit ≈e dovrßen u mjesecu svibnju, kada nam za to dopuste vre-menske prilike.

    ZAHVALJUJEMO SVIM DAROVATELJIMA KOJI SUOMOGU˛ILI SVOJIM NOV◊ANIM DAROVIMA DA SE

    OSTVARI OVAJ PROJEKT OBNOVA SVJETLA.HVALA NA SVAKOM DARU!

    ¸UPNE OBAVIJESTI

    KLANJANJE PRED PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM

    Svakog petka od 5:00 do 7:00 sati nave√er za duhovnu obnovu Ωupne zajednice, za obitelj i duhovna zvanja

    DOÎIMO PETKOM U NAÍU CRKVU I POKLONIMO SEPRED PRESVETIM OLTARSKIM SAKRAMENTOM

    „Budite dakle nasljedovatelji BoΩji i hodite u ljubavi kao ßto je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i Ωrtvu

    Bogu za ugodan miris". (Ef 5, 1-2).

    U koliko nemogu≈ih stvari vjerujeß danas?Logika nam kaΩe da je Trojstvo nemogu≈e, tj.kako mogu biti tri razli√ite osobe u jednomBogu? Logika nam kaΩe da je nemogu≈e dadjevica za√ne dijete ili da obi√an komadkruha postane tijelo Kristovo. Logika namdalje kaΩe da je nemogu≈e da vje√ni boΩanskiDuh Sveti Ωivi u ljudskom srcu. Sve nam togovori kako je ljudska logika ograni√ena kadase radi o stvarima vjere. Isus Ωeli da mi vjeru-jemo u nemogu≈e, jer ßto je nemogu≈e ljud-skim bi≈ima, nije nemogu≈e Bogu (Lk18,27). Hvala Bogu na Duhu Svetom kojeg smo primili u sakramentusvete potvrde, jer on nam pomaΩe da dosegnemo i vjerujemo u istinekoje su nemogu≈e samo ako se oslanjamo na temelje logike same. Uposlanici Korin≈anima Pavao kaΩe da se evan∂elje demonstrira uDuhu i snazi (mo≈i), tako da naßa vjera ne po√iva na ljudskojmudrosti, nego na snazi BoΩjoj (1 Kor 2, 4-5). Kada razmißljamo odemonstraciji Duha Svetoga, √esto mislimo na nemogu≈e stvaripoput √uda ili izvanrednih znakova. No nije samo to ßto je Pavaomislio, nego on dalje kaΩe da se svaki put kad se √ovjek obrati,demonstrira boΩanska mo≈. Uz pomo≈ snage Duha Svetoga, kradljiv-ci, prostitutke, bludnici se okre≈u od grijeha (obra≈aju). U prvoj(novoj) crkvi djelo Duha Svetoga je da su ljudi po√eli Ωivjeti kaobra≈a i sestre u Kristu. Kad su ljudi poput Timoteja te Priscile iAkvile po√eli sluΩiti Bogu, to je bila posljedica Djelovanja DuhaSvetoga. On im je otvorio novu viziju njihova Ωivota i oni su to prih-vatili sa svim promjenama koje su to uklju√ivale. Bra≈o i sestre, DuhSveti danas u nama moΩe u√initi iste stvari koje je u√inio prvim vjer-nicima. Mi svi moΩemo iskusiti njegovu mo≈ i moΩemo svijetupokazati demonstraciju te mo≈i. To se doga∂a kada troßimo vrijeme sKristom i u√imo kako Duhu Svetom dati prednost da ga pustimo dadjeluje. To se doga∂a kada Duhu dozvolimo da promijeni naßa srcada upoznamo njegovu njeΩnost i milosr∂e. To se doga∂a svaki putkad drugome iskazujemo ljubav i √ast, kakvu Bog ima za njega. Kadse zalaΩemo za vjeru i jedinstvo crkve, kada dozvolimo Duhu Sve-tom da bude s nama kad molimo s nekim, ili ohrabrujemo nekoga daotvori svoje srce Bogu. Da bismo mogli okrenuti naßa djela dobrote isluΩenja prema demonstraciji sile BoΩje, moramo biti otvorenionome ßto Pavao zove BoΩja mudrost koja je tajna i skrivena (1 Kor2,7). Koliko razumijemo i osjetimo boΩansku mudrost toliko ≈emobiti ispunjeni njegovom snagom. To ide ruku uz ruku jedno s drugim.BoΩja mudrost uklju√uje saznanje da Bog sprema neßto divno za onekoji ga vole (1 Kor 2,9), i da on za naß Ωivot planira proslavu s njimna nebu. Pavao kaΩe da je ta mudrost samo za one koji imaju DuhaSvetoga i koji su mu otvoreni. Za nevjernike i krß≈ane koji ne traΩe

    VJEROVATI U NEMOGU˛E, DUH SVETI NAM MO¸E POKAZATI KAKO!Duha taj plan je prazan. Ili nema smisla, iliizgleda nevaΩan. Zato je sakrament svetePotvrde tako vaΩan, jer nas on poti√e namolitvu i izgradnju Ωivota s Bogom. On nasstalno tjera i snaΩi da odbacimo staro ja sanjegovim ponosom, ljutnjom i samodostat-noß≈u i da u√inimo novo ja, zasnovano naljubavi, strpljivosti, njeΩnosti i razumijeva-nju. Samo Duh moΩe dosegnuti BoΩji plan.Duh Sveti nam Ωeli otvoriti o√i za BoΩjetajne a ne samo za obe≈anje. On nam Ωelidati sve ßto trebamo za duhovni Ωivot do

    kona√noga dana kada ≈e nam Bog re≈i doborodoßlicu u vje√ni Ωivotkoji je pripremljen za nas od po√etka stvaranja.

    Pripremio: Fr Josip Priselac

  • ¸UPNI VJESNIK HRV RKT ¸UPA: TORONTO MISSISSAUGA OAKVILLE; BR 24/2011 NEDJELJA 12 LIPNJA STRANA 9

    Ponedjeljak 13. lipnja: † Mara i Ivan Bravi≈

    Na √ast i zahvalu Sv. Antunu – Na Nakanu

    Utorak, 14. lipnja: Sv. misa u9:00 a.m.

    Za sve pokojne iz obitelji Jezerinac i Bandula

    † Dragica Grizelj, godißnjica i svepokojne iz obitelji

    Srijeda, 15. lipnja: † Jaga, Josip, Vinko i Anica

    ◊avlovi≈Sv. Vid – na nakanu za zdravlje

    ◊etvrtak, 16. lipnja:† Marica Lojzer† Pave i Lucija Baj√i≈, i sve

    pokojne iz obitelji

    Petak, 17. lipnja: † Nediljko Kapurali≈† Drago Carl Kova√i≈† Branko Vinski† Ivan Capan, godißnjica i sve

    pokojne iz obitelji† Mila Leko† Ana i Drago Mrzljak, i sve

    pokojne iz obitelji† Vinka Capan

    U zahvalu sv. Anti – Na nakanu

    Subota 18. lipnja: sv. Misa u 6:00p.m.† Nikola Krmek, godißnjica† Mijo i Ljuba Kopriva, godißnjica i

    sve pokojne iz obitelji† Stjepan Zidari≈, i sve pokojne iz

    obitelji† Dragica Jurini≈† Marica Gaßpi≈† Drago Carl Kova√i≈† Josip BlaΩina† Slavica ¸ivkovi≈† Nediljko Mari≈† Ivan Poletto† Mijo, Julka i Tomo Perli≈, i sve

    pokojne iz obitelji† Anton, Marija, Drago i Kate

    Vrani≈, i sve pokojne iz obitelji† Joso i Anka DraΩenovi≈, i sve

    pokojne iz obitelji† Ana i Mato Horvat† Anka Bezi≈, godißnjica† Îuro Peji≈† Milka Miokovi≈† Marica i Drago Ofak, godißnjica† Grga i Katarina Laslavi≈

    Nedjelja 19. lipnja: sv. Misa u 9:00a.m.† Tomo Meduni≈† Marija i Petar Mirko Vu√i≈SV. MISA U 11:00 SATI ZA¸UPNU ZAJEDNICU

    RASPORED SV. MISA U OVOM TJEDNUVe√ernje Sv. mise su u 7:00 osim ako je druga√ije nazna√eno

    DANAS NA SVIM SV. MISAMA: SECOND COLLECTION:MARYGROVE CAMP!

    SASTANAK PASTORALNOG VIJE˛AU petak, 17. lipnja 2011. godine odrΩat ≈e se sastanak ¸upnog pas-toralnog vije≈a u 8.00 sati nave√er. Molim naße Ωupne vije≈nike dase odazovu na sastanak.

    HODO◊AͲE U MIDLANDOve godine hodo√aß≈e u Midland bit ≈e 17. srpnja 2011. godine. Iove godine Ωupa ≈e organizirati autobus za one hodo√asnike kojiΩele i≈i autobusom u Midland. Cijena autobusa po osobi bit ≈e sim-boli√na $ 10 dolara. Svi koji Ωele i≈i autobusom, mogu se javiti unaß Ωupni ured. Polazak od crkve hrvatskih mu√enika za Midland u7.00 sati ujutro a povratak iz Midlanda prema crkvi u 4.00 sataposlije podne.

    PJEVANJE:U utorak, 14. lipnja 2011. godine odrΩat ≈e se pjeva√ka vjeΩba zaΩupni zbor u 7:30 sati.

    IZ MATICE KRÍTENIH:U nedjelju, 5. lipnja 2011. godine sakrament krßtenja primila je:Ivanna Bißko, k≈i ¸eljka i Elizabethe Bißko ro∂. Íkara. Roditeljimai kumovima √estitamo i Ωelimo puno uspjeha u krß≈anskom odgojunjihove djece.

    ◊ITA◊I: Danas: u 9.00 sati: Berislava i Kristina Ljubi≈

    u 11.00 sati: Vedrana i Jelena Banjav√i≈Slijede≈e nedjelje: u 9.00 sati: Adrijana i Darlen Vißtica

    u 11.30 sati: Oakville, Presveto Trojstvo-sv. Misa u Karlova√kom parku

    SKUPLJA◊I KOLEKTE: Danas: u 9.00: sati: Jelenko Mißi≈, Mate RoΩman i Slavko Ljubi≈

    u 11.00 sati: Kreßo Bußi≈, Ivica Íkacan i Tomi ÍkaraSlijede≈e nedjelje: u 9.00 sati: Joe Draßkovi≈, Ivan Lorkovi≈ i

    Radoslav Íißkou 11.30 sati: Oakville, Presveto Trojstvo-sv. Misa u Karlova√kom parku

    VA¸NI DOGAÎAJI U ¸UPI U 2011 GODINI¸UPNI PIKNIK: 26. LIPNJA 2011.PROSLAVA SV. MARKO KRI¸EV◊ANINA: 11. RUJNA 2011.PROSLAVA SV. NIKOLE TAVELI˛A: 20. STUDENOGA 2011.¸UPNI BANKET: 26. STUDENOGA 2011.BO¸I˛NA ISPOVIJED: 11. PROSINCA 2011.

    BROJA◊I KOLEKTE:Danas: Ana Pavi√i≈, Barbara Popova√ki i Daniela Lebec

    DAROVATELJI:Primljene sv. Mise u spomen † Îure Peji≈a: Ob. Joe Íimecki $20,Drago i Ljubica Vrbeti≈ $20, RuΩa Horvat $20, Ob. Slavko Salopek$20, Ob. Frankovi≈ $20, Antun & Ankica Gaßpar $20.Na √ast sv. Anti – Anka Belan $ 20.00Povodom krßtenja Ivanne Bißko-¸eljko i Elizabeth

    Bißko daruju za crkvu $ 300.00ZA CRKVU:Ivan i Sally Petrovi≈ $ 500.00Mary Perli≈ $ 100.00U spomen † Anice Biondi≈-Gordon i Rita Demcheson $ 100.00U spomen † Milke Miokovi≈-Obitelj Miokovi≈ $ 100.00ZA KIP SV. JOSIPA: Ljubica Bradica $ 20.00Inga Pavisi≈ $ 50.00ZA OBNOVU SVJETLA: Vinko Marin√i≈ $ 100.00Mate i Marica Ítokan $ 50.00ZA ANTE MARKETA: Stjepan Mikloßka $ 50.00ZA NOVO LITURGIJSKO RUHO I POSUDE:Angela Boßnjak $ 50.00Na svakom vaßem daru, HVALA!ZAHVALA: U spomen † Milke Miokovi≈ - Povodom smrti naßedrage supruge, majke, bake i prabake Ωelimo se zahvaliti svima koji suposjetili naßu dragu mamu u pogrebnoj ku≈i, prisustvovali sv. Misizadußnici, uplatili sv. Mise i Canadian Cancer Sociaty.Hvala svima na utjeßnim rije√ima su≈uti i ispra≈aju drage nam pokojnena njezino vje√no prebivalißte.

    OΩaloß≈ena Obitelj Miokovi≈

    RASPORED SVETIH MISA U MJESECU LIPNJU12. lipnja 2011: nedjelja: DUHOVI-PROSLAVA SV. ANTE NA

    NORVALUSv. Misa u 9.00 i 11.00 u crkvi Hrvatskih mu√enika

    19. lipnja 2011: nedjelja: PRESVETO TROJSTVOSv. Misa u 9.00 sati u crkvi Hrvatskih mu√enikaPresveto Trojstvo u Oakville-u. (Ωupni patron).Sv. Misa u 11:30 u Karlova√kom parku

    26. lipnja 2011: nedjelja: TJELOVO-¸UPNI PIKNIKSv. Misa u 9.00 sati u crkvi Hrvatskih mu√enikaSv. Misa u 11.00 sati u parku Fr Kamber, kojoj ≈e prethoditiTijelovska procesija.

  • ¸ U P A

    PRESVETOG TROJSTVA2110 Trafalgar Road, Oakville, Ontario L6H 7H2 Tel. (905) 842-2386 Fax. (905) 842-2916

    Sve≈enici:Rev. ILIJA PETKOVI˛ Rev. IVAN VUKÍI˛

    Pastoralne suradnice DruΩbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog: 845-5272

    s.M. Smiljana Delonga s.M. Bernarda Mikuli≈ s.M. Bernadette Copak

    ¸UPNI VJESNIK HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJASTRANA 10

    holytrinitycroatian.org E-mail [email protected]

    PROSLAVA BLAGDANA PRESVETOG TROJSTVA

    I ¸UPNI PIKNIK

    Glavni patron naße Ωupe‘Presv. Trojstvo’ proslavit≈emo u nedjelju 19. lipnja2011. u 11.30 sati u Karlo-va√kom parku, a u istovrijeme ≈emo imati i naßgodißnji Ωupni piknik. Zaovu proslavu pripremit≈emo se trodnevnicom,koja ≈e biti u √etvrtak 16.lipnja u 6:30, petak 17.lipnja u 6:30 i u subotu18. lipnja u 5:00 satiuve√er u naßoj Ωupnojcrkvi. Tih ve√eriju ≈e bitisv. Misa i prigodna

    propovijed, te prigoda za sv. Ispovijed. Misno slavlje ≈e pred-voditi i propovijedati fra Marko Pulji≈, Ωupnik u Norvalu. PE◊ENKE ≈emo vezati i pripremati u subotu 18. lipnja od3:00 sata poslije podne, pa molimo sve vrijedne osobe i ruke dase odazovu i pomognu. Proteklih godina je bilo odli√no.TOMBOLU ≈emo tako∂er imati, pa molimo sve koji moguneßto doprinijeti neka doprinesu.KOLA◊E ≈emo ponuditi kao i svake godine. Molimo vas svekoji to znate, a ima vas mnogo, da ih donesete ili u subotunave√er u naßu dvoranu, ili ponesite u nedjelju kad po∂ete upark. DraΩe bi nam bilo kad bi sve donijeli u naßu dvoranu daznamo koliko √ega imamo, ali – moΩe i druk√ije.PENALI ≈e biti izvo∂eni kao i u nekoliko proßlih godina na danpiknika.ULAZNINA u park ≈e biti

    RASPORED SLU¸BI:

    ◊ITA◊I:SUBOTA : 11. lipnja: Jelica Kreßi≈ NEDJELJA : 12. lipnja: 9:00 – Josip i Katarina Mar√inko SUBOTA: 17. svibnja: 5:00 – SnjeΩana Parilac NEDJELJA: 18. svibnja: 9:00 – Jasna Kellner

    11:30 – Zdenka Broz, Maja Bori√evi≈ i Josip Mar√inko

    ZAVRÍETAK HRVATSKE ÍKOLE

    U nedjelju 05. lipnja 2011. na Misi u 11:00 sati imali smo Sv.Misu zahvalnicu za zavrßetak hrvatske ßkole. Djeca su sa svojimu√iteljima bila poredana po klupama od najmla∂ih do najstarijih.Premda nisu bili svi, lijepo ih je bilo vidjeti, a joß bi bilo ljepßeda je tako svake nedjelje. Sve je bilo veoma lijepo organiziranozahvaljuju≈i naßim √asnim sestrama i u√iteljima. Misno slavljepredvodio je i propovijedao don Ivan Vukßi≈, a ∂aci i njihoviu√itelji aktivno su sudjelovali u misnom slavlju. Nakon Sv. miseslijedila je podjela diploma i svjedodΩbi svim ∂acima izajedni√ko slikanje.. Posebno smo upozorili roditelje da redovno dovode djecu nanedjeljnu Misu i da njihova djeca i dalje nastave poha∂atihrvatsku ßkolu. Ovo povezivanje djece kroz crkvu i ßkolu je neizmjerno vaΩnoza njihov budu≈i Ωivot.

    Don Iko

    UPIS U HRVATSKU ÍKOLUPo odredbi i nalogu School Board-a ove godine upis u Hrvatskußkolu ne≈e biti kao proteklih godina. Upis ≈e biti samo do krajakolovoza – zna√i od sada pa do 31. kolovoza. Koliko budeupisano djece do 31. kolovoza prema tome ≈e nam Boardodlu√ivati koliko moΩemo imati u√itelja. MOLIMO RODITELJE da svoju djecu upißu na vrijeme. TomoΩete ve≈ po√eti. Ovo osobito vrijedi za roditelje √ija djecaprimaju sakramente Prve pri√esti i Krizme.

  • ¸UPNI VJESNIK HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJA STRANA 11

    REDARI:SUBOTA: 11. lipnja: Nick Parilac i Zdenko CapanNEDJELJA: 12. lipnja: 9:00 – Janko Jadri≈ i Stjepan GunjaSUBOTA: 18. lipnja: Nikola Repar i Zdenko Capan NEDJELJA 19. lipnja: 9:00 – George Maltar i Ivan Pocrni≈

    11:00 – Josip Jureßi≈ i Josip Sajko John ◊avlovi≈ i Gregory Stajduhar

    ¸UPNE OBAVIJESTI

    NAÍI DAROVATELJI: CRKVA: Biserka Milinkovi≈ $100.00

    Ankica Zidari≈ (u sp. † Stjepana) $100.00Jurica Trutina $ 50.00Paul He≈imovi≈ $100.00Ivica Milkovi≈ $ 50.00Kreßimir Reni≈ $ 50.00 Stojan Putica $ 50.00Marija ◊adeΩ $ 70.00Darnell Vrban $ 50.00

    Vl√. Ante Market: Marta i Mile Pocrni≈ $ 80.00POPE’S PASTORAL WORKS KOLEKTA:

    Ljubica ◊avlovi≈ $ 50.00Nikola Pokrajac $ 50.00Stjepo Mar√inko $ 50.00Nick Bakari≈ $ 50.00

    Total: $1104.82MISIJE: Sestre na Salamonskim otocima:

    Milenka Burazin $100.00Don Ivan Vukßi≈ $100.00Don Ilija Petkovi≈ $100.00

    SVIM DAROVATELJIMA SRDA◊NO ZAHVALJUJEMO!

    KLANJANJE PRED IZLO¸ENIMPRESVETIM je svakog √etvrtka od 6:00 do7:00 sati uve√er. Nakana je za sve≈eni√ka iredovni√ka zvanja i BoΩji blagoslov u naßimobiteljima. Nakon klanjanja slijedi sv. Misa u7:00 sati.

    ¸ENIDBENI OGLASIKrß≈anski brak Ωele sklopiti: Frano Tomi≈ i Cindy Marilee Sajko (3)

    IZ MATICE VJEN◊ANIHU subotu 05. lipnja, 2011 u naßojΩupi vjen√ani su Tom Joe Bili≈ iMirela Mili√evi≈. Sretnimmladencima √estitamo, s rodbinomi prijateljima se veselimo i molimoBoga da ih svojim blagoslovomprati i podari brojnim, zdravim idobrim potomstvom.

    SUMMER WEATHER IS HERE! With the arrival of warmerweather please take a moment to consider what type of dress isappropriate for various occasions. At Sunday Mass we gathertogether to hear the Word of God and celebrate the Eucharist.This is the time when we are focusing on prayer. Our manner ofdress and demeanor is a reflection of who we are and our rever-

    ence for Jesus. Ministers involved in the Sunday Liturgy shouldbe especially cognizant of their dress and demeanor as they areparticipating in the liturgy. Our church is air conditioned andprovides a comfortable environment for our weekly celebrationof the Eucharist. Have a wonderful safe and happy summer!

    RASPORED MISA KROZ OVAJ TJEDANMise kroz tjedan su u 7:00 uve√er, osim ako je druk√ije

    nazna√eno.PONEDJELJAK: 13. lipnja: Marija Majka Crkve; AntunPadovanski† Manda Petranovi≈ – ob. Ivan Pejakovi≈ † Ante, Mara i Fabjan Karlovi≈ – ob. Ljubica Peri≈UTORAK: 14. lipnja: Elizej, Zdravko – Misa u 8:00 ujutro† Janko i Zlata Milatovi≈ i svi iz ob. – An∂ela ¸ugaj† Ivan i Zlata Jurkovi≈ i svi iz ob. – An∂ela ¸ugajSRIJEDA: 15. lipnja: Sv. Vid, Modest i Kresencije† Vido i RuΩa Peri≈ – ob. Pero Peri≈Na √ast Sv. Josipu – ob. Pari≈◊ETVRTAK: 16. lipnja: Franjo Regis, Zlata† Í≈epo Jerini≈ – Vlasta i djecaNa √ast BDM – Marija Jakovac Na nakanu – Marija Jakovac PETAK: 17. lipnja: Diogen, Inocent† Svi † iz ob. Mikuli≈ – Bernarda Na nakanu – N.N. SUBOTA: 18. lipnja: Marko i Marcelijan misa u 5:00 poslijepodne† Ankica Pavli√i≈ – BoΩa Koury † Ivan Babi≈ i Luka Restek – ob. Restek † Dario Nimac – teta Jeka † Nikola Ledenko – ob. Stipe ¸iΩi≈ † Í≈epo Jerini≈ – ob. Íubi≈ † RuΩa i Nikica Tomi≈ – ob. Íimrak† Marija i Tadija Íimrak – ob. Íimrak† Stjepan Zidari≈ – k≈erke Suzy i Lilly s obiteljimaSvi † iz ob. Dujmußi≈ – ob. Íubi≈Svi † iz ob. Íubi≈ – ob. Íubi≈Na √ast BDM – ob. ÍimrakNEDJELJA: 19. lipnja: PRESVETO TROJSTVO 9:00 sati ujutro† Marica Pejakovi≈ – ob. Zvonimir Pejakovi≈ † Nikola Ledenko – ob. Nediljko ◊ubeli≈† Branko ◊ulig – supruga Dragica i djeca† Ante Íola – ob. Mate Drlje† Ankica i Kreßo Pavli√i≈ – N.N.† Ante Sabljo – ob. Sabljo† Pavao Jaj√inovi≈ – ob. Sabljo† Marko Karlovi≈ – ob. Ljubica Peri≈† Tona i Marijan Cvitan – ob. Tori≈† Ante i Milka Dodig – ob. Tori≈ 11:30 SATI – PROSLAVA PRESV. TROJSTVA UKARLOVAC PARKU

    RASPORED ¸UPNIH SLAVLJA- Parish Events- u 2011

    • PRESV. TROJSTVO i ¸UPNI PIKNIK – 19. lipnja • SV. ANA – 26. srpnja• PROSLAVA 35. g. OSNUTKA ¸UPE i

    20. g. BLAGOSLOVA CRKVE – 15. listopada• ¸UPNI BANKET – 19. studenoga• BO¸I˛NA ÎA◊KA PRIREDBA – 3. i 4. prosinca

  • K O M E N T A R "GLAS KONCILA"12. lipnja 2011.

    STRANA 28

    Srda√no jedinstvo s Papom

    ¸UPNI VJESNIK • HRV. RKT. ¸UPA: TORONTO, MISSISSAUGA, OAKVILLE; BR. 24/2011, NEDJELJA 12. LIPNJA

    Slußajte redovitohrvatski vjersko-kulturni radio program “HRVATSKA STRA¸A”,svake nedjelje od 3:00 do 4:00 na srednjem valu 1320 CJMR radio postaje, ili

    na www.cjmr1320.ca

    Izdaju: HRVATSKE RIMOKATOLI◊KE ¸UPE - TORONTO - MISSISSAUGA - OAKVILLEUre∂uju i odgovaraju Ωupnici hrvatskih Ωupa

    Tisak: Graphos Printing Limited 5359 Timberlea Boulevard. Unit 54, Mississauga, Ont. L4W 4N5 Tel. (905) 238-6977 • Fax: (905) 238-8198 • e-mail: [email protected]

    Pohod, kako apostolski tako i drΩavni√ki, pape BenediktaXVI. nadmaßio je sva o√ekivanja i pobudio nove nade za boljitaki napredak i Katoli√ke Crkve u Hrvatskoj i svih gra∂ana kao isame Republike Hrvatske. I sam pohod i poruke, osobito one kojese ti√u odnosa tzv. velikoga svijeta prema maloj Hrvatskoj,dragocjeno su sluΩenje i op≈emu dobru hrvatskoga naroda ali inaroda udruΩenih u Europsku Uniju te doprinos boljitku √itavoga√ovje√anstva. Papino vißekratno podsje≈anje da je Hrvatska dioEurope, ßtoviße - kako je rekao u zrakoplovu novinarima - Sred-nje Europe, iznimno je vaΩna poruka svima onima koji imajudruga√ije planove s Hrvatskom i kojima su vlastiti interesi vaΩnijiod istine i pravednosti. Ítoviße, zauzimanje je to i za ispravljanjenepravde koja uz ostalo obuhva≈a i falsificiranje pravoga istvarnoga lica hrvatskoga naroda i Katoli√ke Crkve u njemu.

    Katoli√ki vjernici, osobito mladi sudionici molitvenogabdjenja na Trgu bana Jela√i≈a, kao i brojne obitelji i drugi vjernicisudionici sve√ane mise Nacionalnoga susreta hrvatskih katoli√kihobitelji okupljeni oko pape Benedikta XVI. o√itovali su pravo licehrvatskoga naroda koje je ina√e sustavno gurano u drugi plan,preßu≈ivano ili √ak osporavano i zatirano. I mladi okupljeni nazagreba√kom glavnom trgu, koji su svojim ponaßanjem, osobitosvojom sabranom molitvom u tißini, zadivili mnoge u svjetskimrazmjerima (bez obzira na to ßto mnogi od tih to nikada ne≈ehtjeti javno priznati) i vjernici na hipodromu i oni koji su Papupozdravljali na zagreba√kim ulicama o√itovali su nevjerojatnosrda√no jedinstvo s Papom i sa svime onim ßto on u Crkvi Kris-tovoj i suvremenome svijetu predstavlja i ßto nau√ava. To iznim-no zajednißtvo iste valne duΩine hrvatskih katolika i sadaßnjegaPetrova nasljednika potvrda je krß≈anske i √ovje√ne univerzalnos-ti koja se temelji na poßtivanju dostojanstva svake ljudske osobete ne ostavlja prostor za ikakvu isklju√ivost, nacionalizam ilißovinizam, a ßto se Hrvatima, posebno katolicima, neopravdano upremalo informiranom svijetu √esto pripisuje. Svi oni u Hrvatskojkoji su se imalo otvorili zna√enju i aktualnim porukama Kristovanamjesnika na zemlji doΩivjeli su Papin pohod kao stvarnu potvr-du i osobnog i narodnog dostojanstva i ponosa i kao melem namnoge rane, stare i nove, izazvane nepravdama, manipulacijama,zloporabama mo≈i i vlasti. Samo jedinstveno ozra√je, koje sespontano stvaralo gdje god se Sveti Otac pojavio, afirmiralo jedobro i nadu u trajnu pobjedu dobra, rußilo stare i nove stvarne iumjetno stvorene zapreke i toplinu iz srdaca propußtalo na licakoja su umjesto √este smrknutosti zasjala ozarenoß≈u. Rodila se,makar na √as, nova spremnost Ωivotnog kora√anja uskom stazomtrajnih vrednota, uzajamnog prihva≈anja, dijaloga, opraßtanja ipomaganja u izgradnji bolje budu≈nosti i svoga naroda i √itavoga√ovje√anstva.

    Posebno je u tom smislu pobudno, poticajno pa i izazovnodjelovao poziv pape Benedikta XVI. sudionicima susreta uHrvatskom narodnom kazalißtu, a zapravo svim osobama u javn-im, politi√kim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim, sportskimi drugim drußtvenim djelatnostima na ponovno otkrivanje ioslußkivanje glasa svoje savjesti. Isti√u≈i da je savjest »temeljslobodnog i pravednog drußtva, kako na nacionalnoj, tako i nanadnacionalnoj razini«, Sveti je Otac razotkrio da poznaje lutanjai u suvremenom hrvatskom drußtvu, osobito u tzv. elitama, i usuvremenoj Europi i njezinim odlu√uju≈im krugovima na svimrazinama drußtvenoga Ωivota. »Valja priznati i razvijati velikadostignu≈a modernoga doba, to jest priznavanje i jamstvo slo-bode savjesti, ljudskih prava, slobode znanosti i time slobodnogadrußtva, ali pritom zadrΩati otvorenima razum i slobodu premanjihovu nadnaravnom temelju kako bi se izbjeglo to da se tadostignu≈a samoizbrißu, kao ßto naΩalost nerijetko moΩemoustvrditi« - rekao je Papa joß jednom upozorivßi da suvremenacivilizacija, ßto se viße udaljava od svoga temelja, svoga korijena,sve viße srlja u propast, smrt, nestanak. Papin poticaj, bez sumn-je, posebno je aktualan u suvremenome hrvatskom drußtvu ukojem naΩalost joß uvijek ima, osobito u interesnim skupinama,previße destrukcije, volje za rußenjem i promoviranjem zlaumjesto ostvarivanja zajedni√kih ciljeva i op≈ega dobra.

    Ljubljena Crkvo u Hrvata, preuzmi ponizno i smjelo zada≈uda budeß moralna savjest drußtva, 'sol zemlje' i 'svjetlo svijeta'.Budi uvijek vjerna Kristu i njegovu evan∂elju, u drußtvu kojenastoji relativizirati i sekularizirati sve slojeve Ωivota. Budiboravißte radosti u vjeri i nadi« - istaknuo je uz ostalo BenediktXVI. u zagreba√koj prvostolnici otkrivaju≈i na taj na√in jednu odprioritetnih zada≈a sadaßnjih naraßtaja Katoli√ke Crkve uhrvatskom narodu. Ne moΩe se biti u suvremenom hrvatskomedrußtvu »sol zemlje« i »svjetlo svijeta« ako se √lanovi Crkvezatvore u sakristije i svoje domove, ako ne prihvate svoju odgov-ornost za zajedni√ko dobro i ako se puno snaΩnije ne uklju√e usve drußtvene procese od politi√kih preko kulturnih do gospo-darskih. Primjer kako treba biti »svjetlo svijeta« pruΩio je biskupValter ¸upan koji je, kao predsjednik Vije≈a HBK-a za obitelj,pred Papom i veli√anstvenim vjerni√kim mnoßtvom na hipodro-mu zatraΩio ukidanje dosadaßnje prakse da manjina name≈ezakone i stavove javnoga mnijenja ve≈ini i da se Hrvatska oslo-bodi zakona koji je pred gotovo 50 godina potpisao JakovBlaΩevi≈. Nije biskup ¸upan tim svojim zahtjevom pokußaonametati katoli√ke moralne zasade u zakonska rjeßenja, ve≈ jeponudio svjetlo da se u novom rjeßavanju pitanja regulacijepoba√aja ne dogodi - kako je rekao - »da se naziva napretkomono ßto vodi u smrt«.

    Page 1-5 & June 12, 2011 6Page 1-5 & June 12, 2011 1Page 1-5 & June 12, 2011 2Page 1-5 & June 12, 2011 3Page 1-5 & June 12, 2011 4Toronto June 12, 2011 1Toronto June 12, 2011 2Mississauga June 12, 2011 1Mississauga June 12, 2011 2Oakville June 12, 2011 1Oakville June 12, 2011 2Page 1-5 & June 12, 2011 5