20141203κρουσεις digital

21
ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα μάζας ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και μάζας , διαπερνά το σώμα χάνοντας το % της κινητικής του ενέργειας και εξέρχεται με ταχύτητα . Να υπολογιστεί: α) το μέτρο της ταχύτητας του βλήματος και της ταχύτητας του σώματος αμέσως μετά την έξοδο του βλήματος. β) Το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του βλήματος που μεταφέρθηκε στο σώμα κατά την κρούση. γ) Η μεταβολή της ορμής του βλήματος και του σώματος από τη στιγμή που ηρεμούσε το σώμα μέχρι την έξοδο του βλήματος. δ) Η μέση δύναμη που δέχεται το σώμα κατά τη διάρκεια της διέλευσης του βλήματος, αν αυτή διαρκεί . 1α. Σώμα Σ 1 με μάζα και ταχύτητα μέτρου , κινείται σε οριζόντιο επίπεδο χωρίς τριβές, προς τη θετική κατεύθυνση, όπως στο σχήμα. Το σώμα Σ 1 συγκρούεται με σώμα Σ 2 μάζας που αρχικά είναι ακίνητο. Η κρούση οδηγεί στη συγκόλληση των σωμάτων. Η χρονική διάρκεια της κρούσης θεωρείται αμελητέα. Να υπολογίσετε: α) την ταχύτητα του συσσωματώματος που δημιουργείται μετά την κρούση. β) την απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος κατά την κρούση. γ) το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του σώματος Σ 1 που μεταφέρθηκε στο σώμα Σ 2 . δ) τη μεταβολή της ορμής του σώματος Σ 1 . 1β. Σώμα μάζας που είναι προσδεμένο στο άκρο τεντωμένου νήματος μήκους , αφήνεται ελεύθερο από ύψος , όπως φαίνεται στο σχήμα. Όταν το νήμα βρίσκεται στην κατακόρυφη θέση, το σώμα έχει ταχύτητα μέτρου και συγκρούεται πλαστικά με βλήμα μάζας και ταχύτητας μέτρου με φορά προς το σώμα. Η χρονική διάρκεια της κρούσης θεωρείται αμελητέα. 1

Transcript of 20141203κρουσεις digital

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

1. Σώμα μάζας ηρεμεί σε οριζόντιοεπίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα

μέτρου και μάζας

, διαπερνά το σώμα χάνοντας το % της κινητικής

του ενέργειας και εξέρχεται με ταχύτητα . Να

υπολογιστεί:

α) το μέτρο της ταχύτητας του βλήματος και της

ταχύτητας του σώματος αμέσως μετά την έξοδο του βλήματος.

β) Το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του βλήματος που μεταφέρθηκε στο σώμα κατά τηνκρούση.γ) Η μεταβολή της ορμής του βλήματος και του σώματος από τη στιγμή που ηρεμούσε το σώμα μέχρι την έξοδο του βλήματος.δ) Η μέση δύναμη που δέχεται το σώμα κατά τη διάρκεια της διέλευσης του βλήματος, αν αυτή διαρκεί .

1α. Σώμα Σ1 με μάζα και ταχύτητα μέτρου , κινείται σε

οριζόντιο επίπεδο χωρίς τριβές, προς τη θετικήκατεύθυνση, όπως στο σχήμα. Το σώμα Σ1

συγκρούεται με σώμα Σ2 μάζας που

αρχικά είναι ακίνητο. Η κρούση οδηγεί στησυγκόλληση των σωμάτων. Η χρονική διάρκειατης κρούσης θεωρείται αμελητέα.Να υπολογίσετε:α) την ταχύτητα του συσσωματώματος που δημιουργείται μετά την κρούση.β) την απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος κατά την κρούση.γ) το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του σώματος Σ1 που μεταφέρθηκε στο σώμα Σ2.

δ) τη μεταβολή της ορμής του σώματος Σ1.

1β. Σώμα μάζας πουείναι προσδεμένο στο άκρο τεντωμένουνήματος μήκους , αφήνεταιελεύθερο από ύψος , όπως φαίνεται στοσχήμα. Όταν το νήμα βρίσκεται στηνκατακόρυφη θέση, το σώμα έχει ταχύτητα

μέτρου και συγκρούεται

πλαστικά με βλήμα μάζας

και ταχύτητας μέτρου με

φορά προς το σώμα. Η χρονική διάρκεια τηςκρούσης θεωρείται αμελητέα.

1

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Να υπολογίσετε:α) το ύψος από το οποίο αφέθηκε ελεύθερο το σώμα μάζας .β) το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος που δημιουργείται μετά την κρούση.γ) το ύψος στο οποίο θα φτάσει το συσσωμάτωμα μετά την κρούση.δ) τη μεταβολή της μηχανικής ενέργειας του συστήματος κατά την κρούση. Σε τι μορφή ενέργειας μετατράπηκε αυτή;

Δίνεται: .

1γ. Σώμα Σ1 μάζας κινούμενο προς τη θετική φορά σε λείο οριζόντιο επίπεδο συγκρούεται με

ταχύτητα μέτρου κεντρικά και ελαστικά με

ακίνητο σώμα μάζας . Η χρονική διάρκεια της κρούσηςθεωρείται αμελητέα.Αμέσως μετά την κρούση, το σώμα μάζας κινείται

αντίρροπα με ταχύτητα μέτρου . Να υπολογίσετε:

α) το λόγο των μαζών .

β) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος μάζας αμέσως μετά την κρούση.γ) το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του σώματος μάζας που μεταβιβάστηκε στο σώμα μάζας λόγω της κρούσης.δ) την αλγεβρική τιμή της μεταβολής της ορμής των δύο σωμάτων, αν . Τι παρατηρείτε;

Δίνεται .

2. Σώμα Σ1 μάζας κινείται με οριζόντια ταχύτητα

μέτρου με κατεύθυνση κάθετη σε κατακόρυφο τοίχο

και συγκρούεται πλαστικά με σώμα Σ2 μάζας που

κινείται παράλληλα προς τον τοίχο με οριζόντια ταχύτητα . Το

συσσωμάτωμα αποκτά ταχύτητα . Στη συνέχεια το συσσωμάτωμασυγκρούεται ελαστικά με τον κατακόρυφο τοίχο. Μετά την ελαστική

κρούση αποκτά ταχύτητα μέτρου , η διεύθυνση

της οποίας είναι κάθετη με τη . Οι κινήσεις των σωμάτων Σ1,Σ2 και του συσσωματώματος γίνονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο. Ναυπολογίσετε:

α) το μέτρο και την κατεύθυνση της ταχύτητας .

β) το μέτρο της ταχύτητας .γ) τη μεταβολή της ορμής του συσσωματώματος εξαιτίας της ελαστικής κρούσης με τον τοίχο.δ) το μέτρο της μέσης δύναμης που ασκήθηκε στο συσσωμάτωμα κατά τη διάρκεια της κρούσης, αν η χρονική διάρκεια της κρούσης του συσσωματώματος με τον τοίχο είναι .

2

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Δίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας .

2α. Το σώμα μάζας του παρακάτω σχήματος βάλλεται με αρχική ταχύτητα

μέτρου πάνω

σε οριζόντιο δάπεδο πουπαρουσιάζει συντελεστή τριβής

. Αφού διανύσειαπόσταση συγκρούεται κεντρικά καιελαστικά με το ακίνητο σώμα μάζας που είναι αρχικά ακίνητο.Να βρείτε:α) την ταχύτητα του σώματος μάζας λίγο πριν την κρούση.β) τις ταχύτητες των σωμάτων αμέσως μετά την κρούση.γ) το ποσοστό της ενέργειας του σώματος που μεταβιβάστηκε στο σώμα μάζας .δ) το διάστημα που θα διανύσει το σώμα μάζας μέχρι να σταματήσει.

Δίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας .

2β. Ένας ξύλινος κύβος μάζας ηρεμεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο.

Ένα μικρό βλήμα μάζας το οποίο, λίγο

πριν να συγκρουστεί, κινείται μεταχύτητα μέτρου

,

σχηματίζοντας με τον ορίζονταγωνία φ, σφηνώνεται στον κύβο.Να υπολογίσετε:

α) την ταχύτητα V τουσυσσωματώματος.β) τη θερμότητα πουαναπτύχθηκε κατά την κρούση.γ) το ποσοστό της μηχανικής ενέργειας του βλήματος το οποίο μεταφέρθηκε στον κύβο.δ) τη μεταβολή της ορμής του συστήματος των σωμάτων κατά την κρούση.Δίνονται: , .

2γ. Ένας ξύλινος κύβος μάζας είναι δεμένος στο άκρο ενός αβαρούς και

μη εκτατού νήματος μήκους , το άλλο άκρο του οποίου είναι δεμένο σε οροφή. Ο

3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

κύβος ηρεμεί με το νήμα κατακόρυφο. Ένα βλήμα μάζας κινείται οριζόντια με

ταχύτητα και συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά με τον κύβο. Να υπολογίσετε:

α) το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος αμέσως μετά την κρούση.β) το ποσό θερμότητας που αναπτύσσεται κατά την κρούση των σωμάτων.γ) τη μέγιστη ανύψωση που επιτυγχάνει το συσσωμάτωμα μετά την κρούση.δ) την τάση του νήματος αμέσως μετά την κρούση των σωμάτων.

Δίνεται .

3. Ένα ξύλινο σώμα μάζας είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Ένα

βλήμα μάζας κινείται οριζόντια

με ταχύτητα μέτρου και

σφηνώνεται στο σώμα, σεβάθος . Να υπολογιστεί:

α) το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος μετά την κρούση.β) το ποσοστό της μηχανικής ενέργειας που μετατρέπεται σε θερμότητα (να θεωρήσετε ότι όλη η απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος γίνεται θερμότητα και ότι το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας είναι το οριζόντιο επίπεδο).γ) η μέση δύναμη που ασκεί η σφαίρα στο ξύλο καθώς εισχωρεί σε αυτό.δ) η μετατόπιση του συστήματος ξύλο-βλήμα μέχρι να σφηνωθεί το βλήμα στο ξύλο.

3α. Μικρή σφαίρα , μάζας που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με

ταχύτητα συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα μάζας

. Να υπολογίσετε:α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά την κρούση.β) τη μεταβολή της ορμής κάθε σφαίρας καθώς και τη μεταβολή της ορμής του συστήματος των σφαιρών.γ) τη μεταβολή της κινητικής ενέργειας του σώματος .

δ) το ποσοστό επί τοις εκατό της αρχικής κινητικής ενέργειας της σφαίρας που μεταφέρθηκε

κατά την κρούση στη σφαίρα .

4. Δυο σφαίρες Σ1 και Σ2, που έχουνμάζες και αντίστοιχα, κινούνται σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατάμήκος της ίδιας ευθείας και πλησιάζουν η μια

την άλλη με ταχύτητες μέτρων

και , αντίστοιχα. Οι δυο σφαίρες συγκρούονται μετωπικά. Μετά την κρούση η

σφαίρα Σ1 αλλάζει κατεύθυνση κινούμενη με ταχύτητα μέτρου .

4

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

α) Να υπολογίσετε το μέτρο της ταχύτητας της σφαίρας Σ2 μετά την κρούση.

β) Να εξετάσετε αν η κρούση είναι ελαστική.γ) Να υπολογίσετε:

1) τη μεταβολή της κινητικής ενέργειας κάθε σφαίρας κατά την κρούση. Τι παρατηρείτε;

2) τη μεταβολή της ορμής κάθε σφαίρας κατά την κρούση. Τι παρατηρείτε;

5. Τρεις μικρές σφαίρες Σ1, Σ2 και Σ3 βρίσκονται ακίνητες πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο όπως στο σχήμα. Οι σφαίρες έχουνμάζες , και αντίστοιχα. Δίνουμεστη σφαίρα Σ1 ταχύτητα μέτρου .Όλες οι κρούσεις που ακολουθούνανάμεσα στις σφαίρες είναι κεντρικέςκαι ελαστικές. Να βρεθούν:

α) ο αριθμός των κρούσεων που θα γίνουν συνολικά. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι κρούσεις των σφαιρών μεταξύ τους, να υπολογισθεί:β) η τελική ταχύτητα κάθε σφαίρας.

γ) το μέτρο της μεταβολής της ορμής της πρώτης σφαίρας.δ) το ποσοστό της κινητικής ενέργειας της σφαίρας Σ1 που μεταφέρθηκε στη τρίτη σφαίρα Σ3.

Δίνονται: η μάζα και .

6. Μια σφαίρα Σ1 μάζας κινείται πάνωσε λείο οριζόντιο επίπεδο με ταχύτητα καισυγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με ακίνητησφαίρα Σ2 μάζας ( ). Μετά τηνκρούση η σφαίρα Σ2 συγκρούεται ελαστικά μεκατακόρυφο επίπεδο τοίχο, που είναι κάθετος στηδιεύθυνση της κίνησης των δυο σφαιρών.

α) Αν ο λόγος των μαζών των δυο σφαιρών είναι να εκφράσετε τις αλγεβρικές τιμές των

ταχυτήτων των σφαιρών Σ1 και Σ2 σε συνάρτηση με το και το μέτρο της ταχύτητας .Να βρεθεί:β) για ποιες τιμές του η σφαίρα Σ1 μετά την κρούση της με τη σφαίρα Σ2 κινείται προς τα αριστερά.γ) για ποια τιμή του , η σφαίρα Σ2, μετά τη κρούση της με τον τοίχο θα διατηρεί σταθερή απόσταση από την σφαίρα Σ1.

5

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Με βάση την παραπάνω τιμή του , να υπολογισθεί:δ) ο λόγος της τελικής κινητικής ενέργειας της σφαίρας Σ2, που έχει μετά την κρούση της με τον τοίχο, προς την αρχική κινητική ενέργεια της σφαίρας Σ1.

7. Σώμα μάζας ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει

συντελεστή τριβής ολίσθησης . Μια μικρή μπάλα

μάζας κινούμενη οριζόντια προς τα δεξιά, με

ταχύτητα μέτρου , συγκρούεται με το

σώμα και επιστρέφει με ταχύτητα μέτρου .

Να υπολογιστεί:

α) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος Μ αμέσως μετά

την κρούση.β) η απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος των δύο σωμάτων κατά την κρούση. Σε ποιες μορφές ενέργειας μετατράπηκε;γ) η μετατόπιση του σώματος μάζας Μ μέχρι να σταματήσει εξαιτίας της τριβής του με το επίπεδο.

δ) ο λόγος των μαζών των δύο σωμάτων, αν η κρούση ήταν ελαστική.

Δίνεται: .

8. Δύο τελείως ελαστικές σφαίρες με μάζες και αντίστοιχα, κινούνται σε λείο οριζόντιο επίπεδο και πλησιάζουν η μία την άλλη με ταχύτητες

μέτρου . Να βρείτε:

α) Τις ταχύτητές των μαζών μετά την κρούση.β) Τη μεταβολή της ορμής της .γ) Το ποσοστό μεταβολής της κινητικής ενέργειας της σφαίρας .δ) Τη μέση δύναμη που ασκήθηκε στη σφαίρα κατά την κρούση αν αυτή διαρκεί χρόνο .

9. Σώμα Α μάζας αφήνεται να γλιστρήσει από απόσταση από την

κορυφή λείου κεκλιμένου επιπέδου γωνίας κλίσης . Ταυτόχρονα δεύτερο σώμα Β

μάζας βάλλεται με αρχική ταχύτητα από τη βάση του κεκλιμένου

επιπέδου. Τα σώματα συγκρούονται κεντρικά και πλαστικά.Να υπολογίσετε:α) τις ταχύτητες των σωμάτων λίγο πριν την κρούση.β) την ταχύτητα του συσσωματώματος αμέσως μετά την κρούση.γ) το μέτρο της μεταβολής της ορμής του σώματος Α κατά τη διάρκεια της κρούσης.

6

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

δ) την ταχύτητα με την οποία το συσσωμάτωμα θα επανέλθει στη βάση του κεκλιμένου επιπέδου.

Δίνεται η επιτάχυνση βαρύτητας: .

10. Ένα σώμα μάζας εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση

πλάτους πάνω σε

λείο οριζόντιο επίπεδο δεμένο στηνάκρη οριζόντιου ιδανικούελατηρίου

σταθεράς . Τη

χρονική στιγμή που τοσώμα βρίσκεται στηθέση και κινείται από τη θέση ισορροπίας προς τη θέση μέγιστης απομάκρυνσης

συγκρούεται ελαστικά με δεύτερο σώμα μάζας που κινείται με ταχύτητα

μέτρου αντίθετης φοράς από αυτή της .

Να υπολογίσετε:α) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος ελάχιστα πριν την κρούση.β) τις ταχύτητες των σωμάτων αμέσως μετά την ελαστική κρούση.γ) το νέο πλάτος της ταλάντωσης του σώματος .δ) το στιγμιαίο ρυθμό μεταβολής της κινητικής ενέργειας του όταν αυτό βρίσκεται στη νέα ακραία θέση της ταλάντωσής του.

11. Από την κορυφή (A) ενός κεκλιμένου επιπέδου μεγάλου μήκους και γωνίας κλίσης αφήνουμε ελεύθερο να κινηθείένα σώμα Σ1 μάζας το οποίο εμφανίζει με τοκεκλιμένο επίπεδο συντελεστήτριβής ολίσθησης .Αφού διανύσειδιάστημα κινούμενο στο κεκλιμένο επίπεδο,συναντά ακίνητο σώμαΣ2 μάζας , με τοοποίο συγκρούεται μετωπικά καιπλαστικά (σημείο Γ). Το συσσωμάτωμα που δημιουργείται από την κρούση των δύο σωμάτων διανύει διάστημα και φτάνει στη βάση (Β) του κεκλιμένου επιπέδου. Να υπολογίσετε:α) την ταχύτητα του συσσωματώματος αμέσως μετά την κρούση.β) τη συνολική θερμότητα λόγω τριβών που παράχθηκε από τη στιγμή που αφήσαμε ελεύθερο το σώμα μάζας μέχρι τη στιγμή που το συσσωμάτωμα έφτασε στη βάση του κεκλιμένου επιπέδου.γ) την απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος των δύο μαζών κατά τη κρούση.

7

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

δ) το ποσοστό της αρχικής δυναμικής ενέργειας των σωμάτων Σ1 και Σ2 που έγινε θερμότητα μέχριτο συσσωμάτωμα να φτάσει στη βάση (Β) του κεκλιμένου επιπέδου.Να θεωρηθεί:(i) Το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας ταυτίζεται με το οριζόντιο επίπεδο που περνά από τη βάση του κεκλιμένου επιπέδου.(ii) Όλη η απώλεια της μηχανικής ενέργειας του συστήματος κατά τη κρούση γίνεται θερμότητα.(iii) Το έργο που καταναλώνει η τριβή μετατρέπεται σε θερμότητα.(iv) Τα σώματα έχουν αμελητέες διαστάσεις.(v) Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης πριν και μετά την κρούση παραμένει ίδιος.

Δίνονται: , και η επιτάχυνση της βαρύτητας .

12. Ένα πρωτόνιο Π1 μάζας κινούμενο με ταχύτητα μέτρου

αλληλεπιδρά (συγκρούεται έκκεντρα και ελαστικά) με ένα άλλο ακίνητο πρωτόνιο Π2 μάζας . Μετά την κρούση το πρωτόνιο Π1 κινείται σε διεύθυνση που σχηματίζει γωνία σε σχέση με την αρχική του πορεία.Α. Να υπολογισθεί αμέσως μετά τη κρούση:α) το μέτρο της ταχύτητας του πρωτονίου Π1.β) η ταχύτητα του πρωτονίου Π2.Β. Να βρεθεί το ποσοστό της κινητικής ενέργειας του πρωτονίου Π1 που μεταφέρεται στο πρωτόνιο Π2.γ) στην παραπάνω κρούση.δ) αν η κρούση ήταν κεντρική.13. Ένα σώμα μάζας ισορροπεί δεμένο στο κάτω άκρο

κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς . Δεύτερο

σώμα μάζας , βάλλεται από το έδαφος από το σημείο Κ με

αρχική ταχύτητα και μετά από χρόνο

συγκρούεται ανελαστικά με το . Μετά την κρούση το σώμα

εξέρχεται από το με ταχύτητα μέτρου . Το σώμα Μ

εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση.

Να υπολογίσετε:α) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος ελάχιστα πριν την κρούση.β) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος αμέσως μετά την κρούση.γ) το πλάτος της ταλάντωσης που θα εκτελέσει το σώμα μάζας .δ) την αρχική μηχανική ενέργεια του συστήματος ελατήριο – σώμαμάζας – σώμα μάζας θεωρώντας σαν επίπεδο μηδενικής δυναμικής βαρυτικής ενέργειας αυτό που διέρχεται από το σημείο Κ.

Δίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας .

8

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

14. Στο κάτω άκροκεκλιμένου επιπέδου γωνίαςκλίσης είναιστερεωμένο ιδανικό ελατήριο

σταθεράς .

Στο πάνω ελεύθερο άκρο τουελατηρίου έχει προσδεθεί σώμαμάζας πουισορροπεί. Από την κορυφή τουκεκλιμένου επιπέδου και απόαπόσταση από το , βάλλεται προς τα κάτω δεύτερο σώμα με

αρχική ταχύτητα και με κατεύθυνση τον άξονα του ελατηρίου που συγκρούεται

κεντρικά με το . Μετά την κρούση η κίνηση του αντιστρέφεται, και διανύοντας απόσταση σταματάει. Το εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση.Α. Να υπολογίσετε:α) την ταχύτητα του σώματος ελάχιστα πριν την κρούση.β) τις ταχύτητες των σωμάτων αμέσως μετά την κρούση.γ) τη μέγιστη συμπίεση του ελατηρίου από την αρχική του θέση.δ) τη μέγιστη δυναμική ελαστική ενέργεια του ελατηρίου κατά την απλή αρμονική ταλάντωση του .Β. Να εξετάσετε αν η κρούση είναι ελαστική.

Δίνεται η επιτάχυνση βαρύτητας .

15. Στο σχήμα το σώμα μάζας συγκρούεται ελαστικά και κεντρικά με το

σώμα μάζας . Αν είναι γνωστό ότι το ιδανικό ελατήριο βρίσκεται στο φυσικό μήκος

του, ότι η μάζα του σώματος είναι , η σταθερά του ελατηρίου

είναι , ο συντελεστής τριβής μεταξύ σωμάτων και επιπέδου είναι και

ότι η επιτάχυνση τηςβαρύτητας

είναι , να

υπολογίσετε:

α) τη μέγιστη επιτρεπτήπαραμόρφωση του ελατηρίουώστε να μην κινηθεί το .β) τη μέγιστη ταχύτητα πουμπορεί να έχει το ώστε να μην κινηθεί το .γ) το μέτρο της μεταβολής της ορμής του στη διάρκεια της κρούσης.δ) τη θερμότητα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του φαινομένου του ερωτήματος α.

9

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

16. Αρχικά η σφαίρα βρίσκεται ακίνητη και το νήμα σε κατακόρυφη θέση.Εκτρέπουμε τη σφαίραμάζας από τηναρχική της θέση ώστε τονήμα μήκους να σχηματίζει με τηνκατακόρυφογωνία και τηναφήνουμε ελεύθερη. Όταναυτή περάσει από την αρχικήτης θέση ισορροπίαςσυγκρούεται ελαστικά μεακίνητο σώμαμάζας πουβρισκόταν πάνω σε οριζόντιο επίπεδο με τριβές. Το σώμα μετά την κρούση, αφού διανύσει διάστημα σταματάει. Να βρεθούν:

α) Το μέτρο της ταχύτητας του σώματος μάζας ελάχιστα πριν την κρούση.β) Το συνημίτονο της τελικής γωνίας απόκλισης που θα σχηματίσει το νήμα με την κατακόρυφομετά την ελαστική κρούση.γ) Το διάστημα μέχρι να σταματήσει το σώμα .δ) Το ποσοστό απώλειας της κινητικής ενέργειας του κατά την κρούση.Δίνονται ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ σώματος και επιπέδου και η

επιτάχυνση της βαρύτητας .

17. Το σώμα του παρακάτω σχήματος έχει μάζα και ισορροπεί δεμένο στο κάτωάκρο κατακόρυφου νήματος μήκους . Κάποια χρονικήστιγμή βλήμα μάζας σφηνώνεται στο σώμαμάζας και το συσσωμάτωμα που προκύπτει, εκτελώνταςκυκλική κίνηση, φτάνει σε θέση όπου το νήμα σχηματίζει με τηνκατακόρυφη γωνία τέτοια ώστε και σταματάστιγμιαία.

Να υπολογίσετε:α) Το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος αμέσως μετά τηνκρούση.β) Την αρχική ταχύτητα του βλήματος.γ) Την τάση του νήματος πριν την κρούση.δ) Την τάση του νήματος αμέσως μετά την κρούση.ε) Τη μηχανική ενέργεια, που μετατράπηκε σε θερμότητα στηνπλαστική κρούση.

10

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Δίνεται η επιτάχυνση βαρύτητας .

18. Ένα βλήμα μάζας , βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα

μέτρου και διαπερνά ένα κιβώτιο μάζας που ήταν αρχικά

ακίνητο στη θέση μη λείου οριζόντιου δαπέδου. Το βλήμα εξέρχεται από το κιβώτιο με

ταχύτητα . Αν ο συντελεστής τριβής μεταξύ δαπέδου και κιβωτίου

είναι , όπου η θέση του κιβωτίου στο (S.I.), να υπολογίσετε:

α) Την ταχύτητα του κιβωτίου αμέσως μετά την κρούση.β) Το ποσοστό μεταβολής της κινητικής ενέργειας του βλήματος κατά τη διάρκεια της κρούσης.γ) Το διάστημα που θα διανύσει το κιβώτιο μέχρι να σταματήσει.δ) Το μέτρο του στιγμιαίου ρυθμού μεταβολής της ορμής του κιβωτίου στη θέση .ε) Τη συνολική θερμότητα που μεταφέρθηκε στο περιβάλλον στη διάρκεια του φαινομένου.

Δίνεται η επιτάχυνση βαρύτητας .

19. Ένα βλήμα μάζας σφηνώνεται με ταχύτητα σε

ακίνητο κιβώτιο μάζας όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Το κιβώτιο μπορεί ναολισθαίνει σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Αν ηδύναμη αντίστασης που εμφανίζεταιμεταξύ βλήματος και κιβωτίου κατά τηνκρούση θεωρηθεί σταθερούμέτρου , να υπολογίσετε:

α) Την κοινή ταχύτητα τουσυσσωματώματος.β) Τη μεταβολή της κινητικής ενέργειαςτου συστήματος (βλήμα – κιβώτιο) κατά τη διάρκεια της κρούσης.γ) Το χρόνο που διαρκεί η κίνηση του βλήματος σε σχέση με το κιβώτιο.δ) Πόσο βαθιά εισχωρεί το βλήμα στο κιβώτιο.

20. Το υλικό σημείο

μάζας αφήνεται να

κινηθεί από το σημείο Α ενός λείουκατακόρυφου οδηγού σε σχήματεταρτοκυκλίουακτίνας . Όταν το υλικόσημείο φτάσει στο σημείο Βσυγκρούεται ανελαστικά με μία λεπτήομογενή κατακόρυφη ράβδο μάζας M=9kg και μήκους που

11

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές γύρω από το αρθρωμένο άκρο της Ο. Μετά την κρούση το υλικό σημείο αποκτά ταχύτητα μέτρου ίσου με το μισό από αυτό που είχε ελάχιστα πριν την κρούση και αντίθετης φοράς.

Αν δίνονται η ροπή αδράνειας της ράβδου ως προς οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κέντρο

μάζας της και η επιτάχυνση της βαρύτητας , να υπολογίσετε:

α) το μέτρο της ταχύτητας του υλικού σημείου ελάχιστα πριν την κρούση.β) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας της ράβδου αμέσως μετά την κρούση.γ) τη μέγιστη γωνία εκτροπής που θα σχηματίσει η ράβδος με την κατακόρυφο.δ) την απόλυτη τιμή του ρυθμού μεταβολής της στροφορμής της ράβδου σε εκείνο το σημείο.

21. Η ομογενής ράβδος μάζας και μήκους του διπλανού σχήματος αφήνεται από την οριζόντια θέση να κινηθεί στο κατακόρυφο επίπεδο. Η ράβδος μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβέςγύρω από το αρθρωμένο άκρο τηςΟ. Όταν διέρχεται από τηνκατακόρυφη θέση συγκρούεται μεακίνητο υλικό σημείομάζας που βρίσκεταιστο κατώτερο σημείο Α ενός λείουκατακόρυφου οδηγού σε σχήματεταρτοκυκλίουακτίνας . Μετά τηνκρούση η ράβδος αποκτά γωνιακήταχύτητα μέτρου ίσου με το μισόαπό αυτό που είχε ελάχιστα πριντην κρούση και ίδιας φοράς.

Αν δίνονται η ροπή αδράνειας της ράβδου ως προς οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κέντρο

μάζας της και η επιτάχυνση της βαρύτητας , να υπολογίσετε:

α) τη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου ελάχιστα πριν την κρούση.β) την ταχύτητα του υλικού σημείου αμέσως μετά την κρούση.γ) τη στιγμιαία ισχύ της ροπής του βάρους της ράβδου αμέσως μετά την κρούση.δ) την απώλεια της Μηχανικής ενέργειας του συστήματος κατά την κρούση.

22. Ένας ακίνητος παρατηρητής βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανομοιότυπες πηγές κυμάτων Π1 και Π2, οι οποίες κατευθύνονταιπρος τον παρατηρητή και εκπέμπουνκύματα ίδιαςσυχνότητας . Οι

12

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

ταχύτητες των δυο πηγών είναι και .

Να βρεθούν:α) οι συχνότητες και των δύο ήχων που ακούει ο παρατηρητής.

β) τα μήκη κύματος και των δύο ήχων που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής.γ) ποια είναι η συχνότητα του σύνθετου ήχου και ποια η συχνότητα των διακροτημάτων που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα .

23. Ένα ασθενοφόρο που κινείται με σταθερή ταχύτητα σε ευθύγραμμο

δρόμο έχει ενεργοποιημένη την σειρήνα του και εκπέμπει ήχο συχνότητας . Στη διεύθυνση κίνησης του ασθενοφόρου υπάρχουν:

1) ένας ποδηλάτης Α που κινείται ομόρροπα με το ασθενοφόρο με ταχύτητα και

βρίσκεται μπροστά από αυτό.

2) ένας μοτοσικλετιστής Β που κινείται αντίθετα από το ασθενοφόρο με σταθερή ταχύτητα και βρίσκεται μπροστά από αυτό.

Για τις συχνότητες του ήχου , που αντιλαμβάνονται ο ποδηλάτης και ο μοτοσικλετιστής

αντίστοιχα, ισχύει . Να βρεθούν:

α) η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο ποδηλάτης.β) η ταχύτητα του μοτοσικλετιστή .

γ) ο λόγος , όπου , , οι ταχύτητες διάδοσης του ήχου που

αντιλαμβάνονται ο ποδηλάτης και ο μοτοσικλετιστής αντίστοιχα.

δ) ο λόγος , όπου , , τα μήκη κύματος που αντιλαμβάνονται ο ποδηλάτης και ο

13

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

μοτοσικλετιστής αντίστοιχα.

Δίνεται ότι η ταχύτητα του ήχου είναι .

23α. Ένας παρατηρητής και ένα περιπολικό (πηγή ήχου) αφού συναντηθούν στον ίδιο ευθύγραμμο δρόμοσυνεχίζουν να κινούνταιαπομακρυνόμενοι ο ένας απότον άλλον με σταθερέςταχύτητες.Η πηγή εκπέμπει ήχοσυχνότητας , μήκους

κύματος , ο οποίος κινείται

στον αέρα με ταχύτητα .

Οι ταχύτητες τους είναι αντίστοιχα και . Καθώς απομακρύνονται ο ένας

από τον άλλον, το περιπολικό εκπέμπει ήχο συχνότητας για χρονικό διάστημα

. Για τον παρατηρητή να βρεθεί:

α) η ταχύτητα διάδοσης του ήχου που αντιλαμβάνεται.β) το μήκος κύματος του ήχου που ακούει.γ) η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται.δ) η χρονική διάρκεια του ήχου που ακούει.

24. Πηγή ήχου S κινείται με σταθερή ταχύτητα σε ευθύγραμμη τροχιά και εκπέμπει ήχο συχνότητας .

Στην ίδια ευθεία βρίσκεται ακίνητος παρατηρητής ο οποίος ακούει ήχο με

συχνότητα όταν η πηγή τον πλησιάζει και ήχο με συχνότητα όταν η

πηγή περνώντας τον απομακρύνεται από αυτόν. Ζητείται:

α) η ταχύτητα με την οποία κινείται η πηγή.β) η συχνότητα του ήχου που εκπέμπει η πηγή.γ) το μήκος κύματος που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής όταν η πηγή τον πλησιάζει και όταν η πηγή απομακρύνεται από αυτόν.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα .

14

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

25. Η σειρήνα ενός τρένου το οποίο κινείται σε ευθύγραμμη τροχιά με

εκπέμπει ήχο συχνότητας για χρονικό διάστημα . Ένας

παρατηρητής κινείται αντίθετα από το τρένο με ταχύτητα . Να βρεθεί:

α) η συχνότητα του ήχουπου αντιλαμβάνεται οπαρατηρητής.β) το μήκος κύματος τουήχου που εκπέμπει τοτρένο καθώς και το μήκοςκύματος πουαντιλαμβάνεται οπαρατηρητής Α.γ) ο αριθμός των μεγίστων που εκπέμπει η σειρήνα του τρένου.δ) η χρονική διάρκεια του ήχου που ακούει ο παρατηρητής.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου .

25α. Ένας παρατηρητήςκατευθύνεται προς ακίνητοαυτοκίνητο με σταθερή ταχύτητα

. Πίσω από τον

παρατηρητή και στην ευθείααυτοκινήτου - παρατηρητή υπάρχειακίνητη επιφάνεια στην οποία ο ήχοςμπορεί να ανακλαστεί.

1) Ο οδηγός του αυτοκινήτουκορνάρει εκπέμποντας ηχητικά κύματα συχνότητας . Να βρεθούν:α) Η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής και που προέρχεται απευθείας από την κόρνα του αυτοκινήτου.β) Η συχνότητα του ανακλώμενου ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής.2) Ο παρατηρητής προσπερνά το αυτοκίνητο και καθώς απομακρύνεται από αυτό κινούμενος πάντα με την ίδια ταχύτητα , ο οδηγός του αυτοκινήτου ξανακορνάρει για χρονικό διάστημα

. Να βρεθούν:α) Πόση είναι τώρα η συχνότητα του απευθείας αλλά και του ανακλώμενου ήχου που ακούει ο παρατηρητής;β) Πόσο μετατοπίστηκε ο παρατηρητής στο χρονικό διάστημα που άκουγε την κόρνα του αυτοκινήτου;

Δίνεται η ταχύτητα διάδοσης του ήχου στον αέρα .

15

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

26. Ένας παρατηρητής Α κινείται με ταχύτητα κατευθυνόμενος προς ακίνητη

πηγή ήχου, η οποία εκπέμπει κύματα συχνότητας και μήκους κύματος , για

χρονικό διάστημα .

α) Ποια είναι η συχνότητα και ποιο το μήκος κύματος του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητήςκαθώς πλησιάζει την πηγή;β) Πόσο έχει μετατοπισθεί ο παρατηρητής στο χρονικό διάστημα που ακούει 2 διαδοχικά μέγιστα ήχου;γ) Πόση είναι η απόσταση μεταξύ 2 διαδοχικών μέγιστων του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής;δ) Να βρεθεί η απόσταση πηγής-παρατηρητή τη χρονική στιγμή που φτάνει σε αυτόν το 1ο μέγιστοήχου αν γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή η πηγή εκπέμπει το τελευταίο μέγιστο ήχου.

Δίνεται .

26α. Δύο αυτοκίνητα (1) και (2) κινούνται ευθύγραμμα και ομόρροπα με ταχύτητες και αντίστοιχα. Τα αυτοκίνηταπλησιάζουν προς κατακόρυφοτοίχο στη βάση του οποίουέχουμε τοποθετήσει ένανανιχνευτή ηχητικών κυμάτων.Κάποια χρονική στιγμή κατάτην οποία το αυτοκίνητο (2)προπορεύεται του (1), οοδηγός του (2) πιέζει τηνκόρνα του, η οποία εκπέμπειήχο συχνότητας

. Να υπολογίσετε τη συχνότητα του ήχου που:α) καταγράφει ο ανιχνευτής στη βάση του τοίχου.β) αντιλαμβάνεται ο οδηγός του αυτοκινήτου (1) απ΄ευθείας από το αυτοκίνητο (2).γ) ανακλάται από τον τοίχο, όπως την αντιλαμβάνεται ο οδηγός του αυτοκινήτου (1).δ) ανακλάται από τον τοίχο, όπως την αντιλαμβάνεται ο οδηγός του αυτοκινήτου (2).

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον ακίνητο αέρα .

27. Μια αμαξοστοιχία πλησιάζει έναν ακίνητο παρατηρητή κινούμενη με σταθερή ταχύτητακαι τη στιγμή που η σειρήνα του απέχει από τον παρατηρητή εκπέμπει ήχο συχνότητας για χρονικό διάστημα . Ο ακίνητος παρατηρητής

αντιλαμβάνεται ήχο συχνότητας .

Να υπολογιστεί:α) η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας.β) το μήκος κύματος του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής.

16

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

γ) το χρονικό διάστημα για το οποίο ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται τον ήχο της σειρήνας.δ) η απόσταση αμαξοστοιχίας παρατηρητή την στιγμή που ο παρατηρητής σταμάτησε να ακούει τον ήχο.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα, .

28. Ένα σώμα Σ1 που έχει πάνω του προσαρμοσμένο δέκτη ηχητικών κυμάτων εκτελεί

απλή αρμονική ταλάντωση στον οριζόντιο άξονα με εξίσωση

. Στον θετικό ημιάξονα και σε απόσταση μεγαλύτερη από το πλάτος ταλάντωσης βρίσκεται ακίνητημια σειρήνα που παράγει ηχητικά κύματα συχνότητας .

Να βρεθούν:

α) ποια είναι η ελάχιστη και ποια είναι η μέγιστη συχνότητα του ήχου που ανιχνεύει ο δέκτης.β) πόσες φορές σε χρονική διάρκεια ο ανιχνευτής μετρά ήχο ίδιας συχνότητας με τονήχο που εκπέμπει η πηγή.γ) η συνάρτηση που περιγράφει πως μεταβάλλεται η συχνότητα που ανιχνεύει ο δέκτης σε σχέση με το χρόνο και να τη σχεδιάσετε σε αριθμημένους άξονες για χρονικό διάστημα ίσο με μια περιόδοτης ταλάντωσης.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα .

29. Τα δελφίνια χρησιμοποιούν σύστημα εκπομπής και λήψης υπερήχων για να εντοπίζουν την τροφή τους. Ένα ακίνητο δελφίνι παρακολουθεί ένα κοπάδι ψάρια που το πλησιάζουν με ταχύτητα . Το δελφίνι εκπέμπει έναν υπέρηχο συχνότητας , ο οποίος αφού ανακλαστεί στο κινούμενο κοπάδι ψαριών, ανιχνεύεται από το δελφίνι ως υπέρηχος συχνότητας . Τα ψάρια αντιλαμβάνονται το δελφίνι τη χρονική στιγμή και αντιστρέφοντας αμέσως την ταχύτητά τους (χωρίς να αλλάξουν το μέτρο της) αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτό. Το δελφίνι παραμένει ακίνητο μέχρι τη χρονική στιγμή και στη συνέχεια αρχίζει να κυνηγά το κοπάδι κινούμενο με σταθερή

ταχύτητα . Να βρεθούν:

17

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

α) η ταχύτητα των ψαριών.β) η συχνότητα του υπερήχου που ανιχνεύει το ακίνητο δελφίνι καθώς τα ψάρια απομακρύνονται από αυτό.γ) ποια χρονική στιγμή το δελφίνι θα φτάσει στο κοπάδι ψαριών αν τα ψάρια πλησίασαν το δελφίνι σε απόσταση και πόση απόσταση θα έχει διανύσει το κοπάδι αλλά και το δελφίνι έως τότε.

Δίνεται η ταχύτητα των υπέρηχων στο νερό .

30. Το σώμα Σ1 του σχήματος έχει μάζα , φέρει ενσωματωμένο ανιχνευτή ήχου και αρχικά ισορροπεί δεμένο στο ελεύθερο άκρο οριζόντιου ελατηρίου

σταθεράς . Εκτρέπουμε το σώμα κατά προς την αρνητική

κατεύθυνση καιτο αφήνουμεελεύθερο νακινηθεί στο λείοοριζόντιοεπίπεδο. Στηδιεύθυνσηταλάντωσης και στο σημείο Γ υπάρχει ακίνητη πηγή ήχου που εκπέμπει κύματα

συχνότητας . Όταν το Σ1 βρίσκεται σε απομάκρυνση:

κατευθυνόμενο προς την ηχητική πηγή, συγκρούεται πλαστικά με σώμα Σ2, μάζας ,

το οποίο κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με ταχύτητα .

Να βρεθούν:α) η μέγιστη τιμή της συχνότητας που θα καταγράψει ο ανιχνευτής πριν την κρούση.β) η συχνότητα που καταγράφει ο ανιχνευτής ελάχιστα πριν την κρούση.γ) η σχέση που δίνει τη συχνότητα που ανιχνεύει ο ανιχνευτής σε συνάρτηση με το χρόνο πριν την κρούση, θεωρώντας την στιγμή που το Σ1 είναι στη θέση ισορροπίας του και κινείται προς τα θετικά.δ) η συχνότητα που καταγράφει ο ανιχνευτής αμέσως μετά την κρούση καθώς και το ποσοστό της επί % μεταβολής της συχνότητας που καταγράφει ο δέκτης κατά την κρούση.

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα .

31. Ένα σώμα Σ1, μάζας , που φέρει ενσωματωμένη σειρήνα

συχνότητας , κινείται στον οριζόντιο άξονα και προς τη θετική κατεύθυνση με ταχύτητα . Μπροστά από το Σ1 κινείται προς την ίδια κατεύθυνση ένα δεύτερο σώμα Σ2,

μάζας , με ταχύτητα . Ένας ακίνητος παρατηρητής βρίσκεται πάνω

στον οριζόντιο άξονα x΄x και δεξιότερα από τα δύο σώματα. Τη χρονική στιγμή το σώμα Σ1 απέχει από τον παρατηρητή, ο οποίος αντιλαμβάνεται τον ήχο της σειρήνας να έχει συχνότητα . Μετά από χρονικό διάστημα το Σ1 φτάνει στο Σ2 και συγκρούεται με αυτό πλαστικά. Το συσσωμάτωμα αφού κινηθεί για χρονικό διάστημα Δt προσπερνά τον παρατηρητή τη χρονική στιγμή .

18

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

Να βρεθούν:α) η ταχύτητα του σώματος Σ1 πριν την κρούση του με το Σ2.β) η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής Α μετά την πλαστική κρούση.γ) η χρονική στιγμή που το συσσωμάτωμα προσπερνά τον παρατηρητή.δ) και να σχεδιαστεί σε αριθμημένους άξονες το μήκος κύματος που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής σε σχέση με το χρόνο για το χρονικό διάστημα .

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα .

32. Ένα περιπολικό που στέκεται ακίνητο στην άκρη του δρόμου έχει σειρήνα που εκπέμπεικύματα συχνότητας . Ένας ποδηλάτης (παρατηρητής Α) που βρίσκεται ακίνητος ακριβώς δίπλα στο περιπολικό ξεκινά τη χρονική στιγμή ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση

με

απομακρυνόμενοςαπό αυτό. Την ίδιαχρονική στιγμή τοπεριπολικόενεργοποιεί τησειρήνα του. Έναςαθλητής (παρατηρητής Β) που κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας το περιπολικό αντιλαμβάνεται ότι η συχνότητα του ήχου της σειρήνας είναι . Τη χρονική στιγμή ο

ποδηλάτης αντιλαμβάνεται ήχο συχνότητας που διαφέρει από την κατά .

α) Να βρεθεί η ταχύτητα με την οποία κινείται ο αθλητής καθώς και η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται.β) Να βρεθεί η συχνότητα του ήχου που αντιλαμβάνεται ο ποδηλάτης σε συνάρτηση με το χρόνο.γ) Να γίνει σε αριθμημένους άξονες το διάγραμμα της συχνότητας του ήχου που

αντιλαμβάνεται ο ποδηλάτης σε συνάρτηση με το χρόνο για το χρονικό διάστημα .δ) Να βρεθεί αριθμός των μεγίστων που άκουσε συνολικά ο ποδηλάτης στο χρονικό διάστημα .

Δίνεται .

19

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

33. Ένας ακίνητος παρατηρητής ενώ βρίσκεται στο μέσο Μ μιας γέφυρας ΑΒ μήκους αντιλαμβάνεται σε απόσταση , από το άκρο Α της γέφυρας, ένα τρένο να πλησιάζει με ταχύτητα . Ταυτόχρονα ακούει τον ήχο της σειρήνας του τρένου η οποία έχει συχνότητα , ενώ αυτός αντιλαμβάνεται τον ήχο της με

συχνότητα . Ο παρατηρητής αρχίζει αμέσως να τρέχει (χρονική στιγμή )

με σταθερή ταχύτητα προς το άκρο Β της γέφυρας και χρειάζεται χρόνο να

φτάσει σε αυτό.

Ο μηχανοδηγός από την απόσταση που βρίσκεται ενεργοποιεί το σύστημα φρένων του τρένου,

δίνει σε αυτό σταθερή επιτάχυνση και ακινητοποιεί το τρένο στο άκρο Β της

γέφυρας μετά από χρονικό διάστημα . Να υπολογίσετε:

α) την αρχική ταχύτητα του τρένου.β) το μήκος της γέφυρας καθώς και τη συνολική απόσταση που διέτρεξε το τρένο μέχρι να σταματήσει.γ) τις συναρτήσεις που δίνουν τις θέσεις του τρένου και του παρατηρητή σε σχέση με το χρόνο για όλο το χρονικό διάστημα της επιβραδυνόμενης κίνησης του τρένου. Να θεωρήσετε τη θέση του τρένου τη χρονική στιγμή . Να σχεδιάσετε τις συναρτήσεις σε κοινό ορθογώνιο αριθμημένο σύστημα αξόνων.

δ) ποια ήταν η τελευταία συχνότητα που αντιλήφθηκε ο παρατηρητής πριν τον προσπεράσει το τρένο. (το αποτέλεσμα να δοθεί με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου).

Δίνεται .

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. [50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]2. [4√2m/s, 450, 6m/s, 24kgm/s, 2400N]

20

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΕΙΣ

3. [8m/s, 96%, 104N, 0,3cm]4. [1m/s, ελαστική, 80J, -80J, -20kgm/s, 20khm/s]5. [3 κρούσεις, -5m/s, 0m/s, 5m/s, -30kgm/s, 75%]6. [u1

'=(1-λ)/(1+λ)∙u1, u2'=2/(1+λ)∙u1, λ>1, λ=3, 0,75]

7. [6m/s, 444J, 9m, 3/2]8. [-20m/s, 0m/s, -30kgm/s, -100%, 1500N]9. [10m/s, 0m/s, 5m/s, 30kgm/s, 5√5m/s]10. [1m/s, 2m/s, 0m/s, √2m, 0J/s]11. [1m/s, 48J, 6J, 75%]12. [106∙√3/2m/s, 106/2m/s, 600, 25%, 100%]13. [2m/s, 0,5m/s, √3/20m, 198,5J]14. [3√2/2m/s, √2m/s, √2/2m/s, 0,2m, 4,5J, ελαστική]15. [4m, 8m/s, 40kgm/s, 80J]16. [4m/s, 7/8, 1m, 75%]17. [4m/s, 200m/s, 9,8N, 18N, 392J]18. [10√2m/s, -96%, 4m, 200N, 9600J]19. [10m/s, -450J, 2∙10-3s, 0,1m]20. [√3m/s, 10rad/s, 600, 3,375√3Nm]21. [5rad/s, 9m/s, 0J/s, 0J]22. [705,5Hz, 714Hz, 336/697,2m, 332/697,2m, 709,75Hz, 8,5Hz]23. [990Hz, 30m/s, 33/37, 1]24. [10m/s, 660Hz, 0,5m, 35/66m]25. [700Hz, 17/30m, 0,5m, 2100, 3s]26. [72Hz, 5m, 5/18m, 3395m]27. [20m/s, 0,4m, 8s, 480m]28. [840Hz, 860Hz, 10, f=850+10συν(10t+3π/2)]29. [10m/s, 77284Hz, 18s, 180m, 300m]30. [513Hz, 511,5Hz, f=510+3συν10t (S.I), 507Hz, -450/511,5%]31. [20m/s, 544Hz, 8s]32. [6m/s, 519Hz, f=510-1,5t (S.I), 8937]33. [40m/s, 1280m 1600m, 40t-1/2∙0,5t2, 960+8t, 307,4Hz]

21