Δράση για την ανθρώπινη δουλεία (σχ. έτος 2015-16)

15
Ανθρώπινη δουλεία «θα σε σώσω ότι κι αν γίνει» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Transcript of Δράση για την ανθρώπινη δουλεία (σχ. έτος 2015-16)

Ανθρώπινη δουλεία

«θα σε σώσω ότι κι αν γίνει»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Πνευματικό κέντρο Νίκαιας για την ανθρώπινη δουλεία για τους καθηγητές του Γυμνασίου και του

Λυκείου Νίκαιας

Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα

Βιωματική δράση στην ανθρώπινη δουλεία

Ο τίτλος του βιβλίου: «Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει»

η συγγραφέας υποστηρίζει

«Το “Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει” είναι ένα βιβλίο για τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στη σκοτεινή πλευρά της ζωής εκεί όπου τα δικαιώματα των αδύναμων γίνονται προνόμια στα χέρια των ισχυρών, εκεί όπου ο παραλογισμός της βίας γίνεται το σταθερό μοτίβο της καθημερινότητας, εκεί όπου οι ανθρώπινες ελπίδες δεν αρκούν πολλές φορές για να φτιαχτεί ένα όνειρο»

Ένα μυθιστόρημα για το trafficking, την εφηβεία, τη φιλία, τον έρωτα

• Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα για το trafficking, την εφηβεία, τη φιλία, τον έρωτα. Είναι ένα βιβλίο για τη μαφία που εμπορεύεται παιδιά και εφήβους, για τη σύγχρονη δουλεία, για το όνειρο μιας άλλης ζωής και τη δύναμη που δίνει ο έρωτας για την πραγματοποίησή του. Οι έφηβοι ήρωές του, αν και εμποδίζονται από τις συνθήκες δεν παραδίνονται στο μοιραίο. Παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βγουν νικητές σε μια άνιση μάχη με δυνάμεις αδίστακτες και σκοτεινές.

• Στο μυθιστόρημα ξεδιπλώνονται τα κίνητρα, τα διλήμματα, τα όνειρα

και οι φόβοι ενός νέου ανθρώπου που έχει γεννηθεί σ' εκείνη την πλευρά της ζωής όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα και όπου οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους για τα στοιχειώδη.

διακειμενική αναφορά στο μυθιστόρημα του Β. Ουγκώ "Ο άνθρωπος που γελά"

• Στο μυθιστόρημα υπάρχει μια διακειμενική αναφορά σημαντική για την πλοκή και την ουσία της ιστορίας: είναι το μυθιστόρημα του Β. Ουγκώ "Ο άνθρωπος που γελά". Εκατοντάδες χρόνια πριν άλλοι έμποροι παιδιών στην Αγγλία, οι κομπρασίκος, αγοράζουν, παραμορφώνουν και ξαναπουλούν παιδιά. Ο Γκυπλαίν είναι ένα από αυτά. Πίσω από τη γιγάντια σκιά του, ο Ντιμίτρι θα υψώνει το ανάστημά του στις δύσκολες στιγμές παίρνοντας κουράγιο. Ο έρωτας του Γκυπλαίν για τη Ντέα, τη μικρή τυφλή του Ουγκώ, θα δίνει κουράγιο στο Ντιμίτρι όταν το θάρρος του θα αναμετριέται με τα πιο δύσκολα εμπόδια. Θα του δίνει δύναμη στον αγώνα του για τη σωτηρία της Σόνια και τη δική του απελευθέρωση από τα δεσμά μιας ποικιλώνυμης δουλείας.

• Οι ήρωες του Ουγκώ σχολιάζουν διαχρονικά τους μηχανισμούς της

ανθρώπινης εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης ενοποιώντας την καταγγελία της αδικίας μέσα στους αιώνες.

Η κ. Μητσιάλη παρουσιάζει το βιβλίο στους μαθητές του σχολείου…

…συζήτηση με τους μαθητές για την ανθρώπινη δουλεία

Η κ. Μητσιάλη με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Δήμου Κιλελέρ Μπλιάτσιου Ανθή και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Νίκαιας Χατζούλη Ζωή

Σας ευχαριστούμε