Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

of 16 /16
Αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους

Embed Size (px)

Transcript of Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Page 1: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους

Page 2: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Ο Φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση. Ως κοινωνικό κίνημα, ο φεμινισμός εστιάζεται κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία.

Ορισμός

Page 3: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Ο Φεμινισμός στοχάζεται τα παρακάτω: •Την ανισότητα του φύλου

•Τα δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας και της αναπαραγωγικής της ικανότητας.

•Την ενδο- οικογενειακή βία•Τις διακρίσεις, την σεξουαλική βία και την αντιμετώπιση του σεξισμού

•Τα θέματα που εξερευνώνται στον φεμινισμό περιλαμβάνουν την πατριαρχία, τα στερεότυπά, την αντικειμενοποίηση, την προβολή της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο

και την καταπίεση.

Page 4: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Ο φεμινισμός ως φιλοσοφία και κίνημα εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα, την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης κατά τον Διαφωτισμό με στοχαστές όπως οι Λαίδη Mary Wortley Montagu και Μαρκήσιος de Condorcet, υπέρμαχοι της γυναικείας εκπαίδευσης. Το 1789, η Φελισιτέ ντε Κεραλιό παρουσίασε ένα Τετράδιο παραπόνων των γυναικών και ακολούθησε η Ολέμπ ντε Γκουζ το 1791 με μια Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών στην οποία υποστηριζόταν το αίτημα όλων των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και προβάλλονταν οι ιδεολογικοί λόγοι που βρίσκονταν στη βάση των διεκδικήσεων αυτών. Η πρώτη επιστημονική κοινότητα για γυναίκες ιδρύθηκε στο Μίντελμπουρχ, μια πόλη στα νότια της Ολλανδικής Δημοκρατίας, το 1785. Την ίδια περίοδο έγιναν επίσης δημοφιλείς εφημερίδες για γυναίκες που εστίαζαν σε θέματα όπως η επιστήμη. Η “Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας” (A Vindiacation of the Rights of Woman) της Mary Wollstonecraft του 1792, είναι ένα από τα πρώτα έργα που μπορούν αναμφίβολα να αποκληθούν φεμινιστικά. Την περίοδο εκείνη εμφανίστηκαν στη Γαλλία πολλές γυναικείες λέσχες, οι οποίες αντιπροσώπευαν τις πρώτες τολμηρές εκδηλώσεις της φεμινιστικής ιδέας, που άρχιζε να επιβάλλεται ως κίνημα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Page 5: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Mary Wollstonecraft “Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας”

Ολύμπ ντε Γκουζ Μαρκήσιος de Condorcet

Page 6: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Ο φεμινισμός έγινε ένα οργανωμένο κίνημα τον 19ο αιώνα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν πως οι γυναίκες υφίστανται άδικη μεταχείριση. Το φεμινιστικό κίνημα ριζώθηκε στο προοδευτικό κίνημα και ιδιαίτερα στο μεταρρυθμιστικό κίνημα του 19ου αιώνα. Το οργανωμένο κίνημα χρονολογείται από το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα των γυναικών στο Seneka Falls, στη Νέα Υόρκη, το 1848. Ο Τζων Στούαρτ Μιλ ήταν ο πρώτος Άγγλος βουλευτής που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο (1866) ένα υπόμνημα μιας γυναικείας επιτροπής για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες. Από τότε η κατάκτηση του δικαιώματος της ψήφου άρχισε να θεωρείται ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός, η αφετηρία για άλλες κατακτήσεις.

Τζων Στούαρτ Μιλ Έμελιν Πάνκχερστ

«σουφραζέτα»

Page 7: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Αργότερα και άλλες χώρες άρχισαν να παραχωρούν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο. Οι λόγοι γι’ αυτό ποικίλουν, αλλά συμπεριελάμβαναν μια επιθυμία για αναγνώριση των συνεισφορών των γυναικών στον πόλεμο και τη δουλειά τους στη βιομηχανία και παντού στην έλλειψη ανδρών, ενώ επηρεάστηκαν και από την ρητορική και των δύο πλευρών εκείνη την εποχή για να δικαιολογήσουν τις πολεμικές τους προσπάθειες. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που ο Γούντροου Ουίλσον στα Δεκατέσσερα Σημεία του αναγνώριζε τον αυτοπροσδιορισμό ως ζωτικό συστατικό της κοινωνίας, ήταν δύσκολο να παραβλεφθεί από τους άντρες η υποκρισία της άρνησης στον μισό πληθυσμό των μοντέρνων εθνών να ψηφίσουν. Ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα, έγινε η 8 Μαρτίου 1857, όπου 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν την μείωση του ωραρίου εργασίας, μέσω μαζικής απεργίας σε μια περίοδο, που ο συνδικαλισμός απαγορευόταν.

Page 8: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών
Page 9: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Αμαζονικός Φεμινισμός Αναρχοφεμινισμός

Λεσβιακός φεμινισμός

Page 10: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

Και καθώς τα χρονιά περνούσαν τα κινήματα όλο και εξελισσόταν και γινόταν πιο ευνοϊκά για τον πληθυσμό των γυναικών. Σε αυτό βοήθησαν παρά πολλά πρόσωπα το κάθε ένα συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο. Στην εποχή μας, αρχές του 21ου αιώνα, οι γυναίκες έχουν κατοχυρώσει θεσμικά τα δικαιώματά τους, στον δυτικό κόσμο. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να περάσουμε τις θεσμικές κατακτήσεις και την ισότητα στην καθημερινή ζωή, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία και στη νοοτροπία των ανθρώπων. Να εξαλείψουμε τους μικρούς και μεγάλους σεξισμούς στη ζωή μας και σ' όλους τους θεσμούς. Επίσης, να εστιάσουμε τους αγώνες μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σεξιστικής βίας και να σταθούμε αλληλέγγυες προς τις γυναίκες του τρίτου κόσμου, του αναπτυσσόμενου κόσμου, που υπολείπονται θεσμικών κατακτήσεων και συνεπακόλουθων δικαιωμάτων. Αυτά είναι και τα μεγάλα "στοιχήματα" του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος και το μέλλον θα δείξει αν και τι θα πετύχουμε όσον αφορά αυτούς τους στόχους μας.

ΣΗΜΕΡΑ…

Page 11: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών
Page 12: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών
Page 13: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

• Ανεξαρτησία •Ελευθερία λόγου •Εκπαίδευση •Επάγγελμα

•Πολιτική (δικαίωμα ψήφου..) κλπ.

Page 14: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών

ΦEΜΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

•Γυναικεία Οµάδα Αυτοάµυνας (Women's self- defence group) •∆ίκτυο Γυναικών Ευρώπης (European Network of Women)

•Αδέσµευτη Κίνηση Γυναικών •Γενική Γραµµατεία Ισότητας Φύλων (General secretariat of (gender) equality (interior ministry)

•Γυναίκες για µια άλλη Ευρώπη •∆ΙΟΤΙΜΑ

•Κίνηση ∆ηµοκρατικών Γυναικών •Οµάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης

•Φεµινιστικό δίκτυο •Φεµινιστικό Kέντρο Αθήνας •Φεµινιστική Πρωτοβουλία

•FEMEN

Page 15: Η Ιστορία των αγώνων των Γυναικών