Τι είναι η ατμόσφαιρα..

of 24 /24

Embed Size (px)

description

Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Transcript of Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Page 1: Τι είναι η ατμόσφαιρα..
Page 2: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Η σύσταση της ατμόσφαιρας

Page 3: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Η γήινη ατμόσφαιραΗ ατμόσφαιρα είναι ένα μείγμα από αέρια που περιβάλλει τη Γη.Συγκρατείται από την έλξη της γήινης βαρύτητας.Φτάνει σε ύψος πάνω από 1000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους.Το 99% της μάζας της είναι συγκεντρωμένο στα πρώτα 40 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Page 4: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

H πυκνότητα της ατμόσφαιρας ελαττώνεται πολύ γρήγορα έτσι ώστε η αναπνοή στη κορυφή του Έβερεστ (8.850μ.) να είναι πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη, αφού η πυκνότητά της εκεί, φθάνει μόλις τα 2/5 της πυκνότητας που παρατηρείται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Page 5: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Μας προστατεύει από την Μας προστατεύει από την υπεριώδη και την κοσμική υπεριώδη και την κοσμική ακτινοβολία.ακτινοβολία.

Στην ατμόσφαιρα της Γης οφείλεται η ύπαρξη ζωής!

Προσφέρει το Προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο απαραίτητο οξυγόνο στους οργανισμούς.στους οργανισμούς.

Απορροφά μέρος της θερμότητας Απορροφά μέρος της θερμότητας του ήλιου κάνοντας τη θερμοκρασία του ήλιου κάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη κατάλληλη για ζωή του πλανήτη κατάλληλη για ζωή (μέση θερμοκρασία 15°). (μέση θερμοκρασία 15°).

Προσφέρει προστασία από Προσφέρει προστασία από τον βομβαρδισμό μετεωριτών.τον βομβαρδισμό μετεωριτών.

Είναι η ασπίδα μας για τη διατήρηση της ζωής, αφού :Είναι η ασπίδα μας για τη διατήρηση της ζωής, αφού :

Page 6: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Ωστόσο, η ζώνη που μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή φτάνει μόλις μέχρι τα 10-13 χλμ. ύψος. Σε μεγαλύτερα ύψη είναι αδύνατη λόγω έλλειψης οξυγόνου, του ψύχους και των ακτινοβολιών από το διάστημα.

Page 7: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα προσδιορίζουν τον καιρό και το κλίμα ενός τόπου.

Τα περισσότερα μετεωρολογικά φαινόμενα εκδηλώνονται στη τροπόσφαιρα.

Page 8: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Διαχέοντας το φως προκαλεί Διαχέοντας το φως προκαλεί τους χρωματισμούς του τους χρωματισμούς του ουρανού και των νεφώνουρανού και των νεφών……

Page 9: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……τα χρώματα της ανατολής και της δύσης του Ηλίουτα χρώματα της ανατολής και της δύσης του Ηλίου……

Page 10: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……το ουράνιο τόξο…το ουράνιο τόξο…

“Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.”

Page 11: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……το πολικό Σέλαςτο πολικό Σέλας……

Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (Πολικό Σέλας), τόσο στον Βόρειο ημισφαίριο, όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο αντίστοιχα «Βόρειο Σέλας» και «Νότιο Σέλας». Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θεάματα που προσφέρει η φύση, με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.

Page 12: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……τον αντικατοπτρισμότον αντικατοπτρισμό……

Είναι ένα παράξενο φαινόμενο που παρατηρείται στις θερμές περιοχές, συνήθως ερήμους. Αυτό μας κάνει να βλέπουμε αντικείμενα, που δεν υπάρχουν, ότι βρίσκονται πολύ κοντά μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα στρώματα της ατμόσφαιρας, που βρίσκονται κοντά στο θερμό έδαφος, θερμαίνονται και αυτά και έτσι ο δείκτης διάθλασης αλλάζει.

Page 13: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……ενώ ενώ συγχρόνως συγχρόνως αποτελεί το αποτελεί το μέσον στη μέσον στη διάδοση του διάδοση του ήχουήχου..

Page 14: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Χωρίς αυτή, ο Ουρανός θα ήταν σκοτεινός, ενώ στη σκιά θα

επικρατούσε πλήρες σκότος και οι αστέρες θα έλαμπαν με σταθερό φως

νύκτα και μέρα.

Page 15: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Η ατμόσφαιρα αποτελείται από στρώματα

Για να μελετήσει την ατμόσφαιρα πιο εύκολα ο άνθρωπος τη χωρίζει σε διαδοχικά στρώματα αέρα με βάση τη μεταβολή της θερμοκρασίας ανάλογα με το ύψος.

Page 16: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Τροπόσφαιρα

Το πυκνότερο και πιο κοντά στο έδαφος είναι η τροπόσφαιρα. Φτάνει μέχρι τα 18 χμ.Εδώ δημιουργείται η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι, οι άνεμοι, η ομίχλη, φαινόμενα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της ζωής. Είναι λοιπόν σημαντικό να την προστατεύουμε από τη ρύπανση των δικών μας δραστηριοτήτων. Η θερμοκρασία όσο ανεβαίνουμε προς τα επάνω μειώνεται (6,5 0C για κάθε χλμ.).

Page 17: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Στρατόσφαιρα

Το επόμενο στρώμα είναι η στρατόσφαιρα . Φτάνει σε ύψος 50 χμ. Στο ανώτερο επίπεδό της υπάρχει το όζον, ένα αέριο με τεράστια σημασία γιατί απορροφά τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου (υπεριώδης ακτινοβολία), οι οποίες προκαλούν βλάβες στους ανθρώπους και τα ζώα και καταστρέφουν τα φυτά. Η θερμοκρασία είναι σταθερή περίπου στους-60°C.

Page 18: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Τα αεροπλάνα προτιμούν να πετούν στη Στρατόσφαιρα, πάνω από τα σύννεφα και τις καταιγίδες, όπου είναι πιο ασφαλή.Εκεί η ατμόσφαιρα είναι αραιότερη, άρα η αντίσταση μικρότερη και τα καύσιμα λιγότερα, δηλαδή μικρότερο το κόστος της πτήσης.

Page 19: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Μεσόσφαιρα

Πιο πάνω βρίσκεται η μεσόσφαιρα που φτάνει σε ύψος 350 χμ. Εδώ φλέγονται τα πεφταστέρια, οι μετεωρίτες. Είναι η πιο ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία πέφτει δραματικά στους -100°C.

Page 20: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Θερμόσφαιρα Το επόμενο στρώμα

φτάνει σε ύψος τα 800 χλμ.

Ονομάστηκε θερμόσφαιρα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του αέρα, που φτάνει τη μέρα και τους 2.500°C επειδή όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε απορροφάται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.

Επειδή ο αέρας είναι πολύ αραιός, ένας άνθρωπος δεν θα αισθανόταν καν ζέστη.

Είναι η περιοχή όπου βρίσκεται ο Διεθνής Είναι η περιοχή όπου βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και…Διαστημικός Σταθμός και…

Page 21: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

……όπου κινούνται τα διαστημικά λεωφορείαόπου κινούνται τα διαστημικά λεωφορεία

Page 22: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Ιονόσφαιρα

Από τα 80 χλμ. έως τα 400 χλμ. εκτείνεται ένα ιδιαίτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού ιόντων και ελεύθερων ηλεκτρονίων, τα οποία εξυπηρετούν τις τηλεπικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων.

Επίσης η ιονόσφαιρα είναι υπεύθυνη για το βόρειο και νότιο πολικό σέλας.

Το ραδιοφωνικό σήμα που εκπέμπει Το ραδιοφωνικό σήμα που εκπέμπει ραδιοφωνικός σταθμός στη Ν. Υόρκη ραδιοφωνικός σταθμός στη Ν. Υόρκη «χτυπάει» πάνω στα φορτισμένα σωματίδια «χτυπάει» πάνω στα φορτισμένα σωματίδια της ιονόσφαιρας, αλλάζει κατεύθυνση και της ιονόσφαιρας, αλλάζει κατεύθυνση και φτάνει στο ραδιόφωνο του σπιτιού μας.φτάνει στο ραδιόφωνο του σπιτιού μας.

Page 23: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Εξώσφαιρα Τέλος υπάρχει η

εξώσφαιρα που φτάνει περίπου στα 1000 χμ. Εδώ τα αέρια βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες και η θερμοκρασία ανεβαίνει υπερβολικά την ημέρα και πέφτει στο απόλυτο μηδέν τη νύχτα.

Εδώ κινούνται και οι τεχνητοί δορυφόροι που έχει εκτοξεύσει ο άνθρωπος για τηλεπικοινωνιακούς, επιστημονικούς (π.χ.μετεωρολογικοί) και στρατιωτικούς σκοπούς (π.χ. κατασκοπευτικοί δορυφόροι).

Page 24: Τι είναι η ατμόσφαιρα..

Τ Ε Λ Ο Σ

END OF PROJECTION