Παλιά Ιαπωνία

of 17 /17
μεταξύ του 1860 και του 1930 . Παλιά Ιαπωνία

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Παλιά Ιαπωνία

Page 1: Παλιά Ιαπωνία

μεταξύ του 1860 και του 1930.

Παλιά Ιαπωνία

Page 2: Παλιά Ιαπωνία

Η Ιαπωνία σήμερα είναι μία σχετικά γνωστή χώρα και μία μεγάλη

βιομηχανική δύναμη. Έγινε γνωστή κυρίως μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν και σήμερα την ιστορία της Ιαπωνίας κατά τους προηγούμενους αιώνες. Ο Ιαπωνικός

πολιτισμός είναι ένας από τους παλαιότερους και αξιολογότερους

πολιτισμούς του κόσμου.

Page 3: Παλιά Ιαπωνία

Κτίρια-ΝαοίΤο κάστρο της πόλης “Nagoya”Χτίστηκε την δεκαετία του 1880

Χαρακτηριστικό δείγμα της Ιαπωνικής Αρχιτεκτονικής είναι η Παγόδα. Χαρακτηρίζει οικοδομήματα κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα [ναούς]

Page 4: Παλιά Ιαπωνία

Κτίρια-Ναοί

Το θέατρο «Tomitake» στην πόλη της Yokahama. Λειτουργούσε ως το 1912.

Page 5: Παλιά Ιαπωνία

Θρησκεία

Σιντοϊσμός : «Η θέληση των θεών» Παραδοσιακή θρησκεία των Ιαπώνων . Μετά τον 6ο αιώνα μ.χ. άρχισαν να πιστεύουν και στον βουδισμό .

Ιερός Ναός στο νησί Shikoku χτίστηκε το 1877

Page 6: Παλιά Ιαπωνία

Ασχολίες - Επαγγέλματα•Εκτροφή Μεταξοσκώληκα

•Καλλιέργεια Ρυζιού

Page 7: Παλιά Ιαπωνία

Ασχολίες – Επαγγέλματα •Κατασκευή με Bamboo

•Κατασκευές Κεραμικών

Page 8: Παλιά Ιαπωνία

Γκέισες

Η μορφή τους εμφανίζεται πρώτη φορά [16ο αιω.] Έπρεπε να είναι μορφωμένες, με λεπτούς τρόπους,να διαθέτουν χιούμορ, να γνωρίζουν μορφές τέχνης και να μην αποκαλύπτουν ποτέ τα μυστικά τους. Τα όμορφα κορίτσια με κλίση στην τέχνη ακολουθούσαν έναν μεγάλo κύκλο εκπαίδευσης (τουλάχιστον πέντε χρόνια), με γνώσεις πάνω στις τέχνες της αρχαίας Ιαπωνίας: Μουσική (να παίζουν σαμισέν, ένα είδος τρίχορδης κιθάρας), το παιχνίδι των αρωμάτων και φυσικά καλλιγραφία.

Page 9: Παλιά Ιαπωνία

ΓκέισεςΈπρεπε να ξεχνούν πως κάτω από το κιμονό τους βρίσκεται μια γυναίκα ίδια με τις άλλες και να μη μοιράζονται ποτέ τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, παρά μόνο να ψυχαγωγούν το κοινό.

*Οι σημερινές μάικο (μελλοντικές γκέισες), οι οποίες προσπαθούν να γίνουν γκέισες, το κάνουν μόνο από αγάπη για την παράδοση και ασκούν τις γνώσεις τους μόνο για έναν χρόνο...

Page 10: Παλιά Ιαπωνία

ΚαταστροφέςΣτις 31 Ιουλίου του 1909 μια πυρκαγιά ξέσπασε σε εργοστάσιο στο βόρειο τμήμα της Οσάκα.

Αυτή η φωτογραφία στάλθηκε αργότερα σε όλη τη χώρα ως μια καρτ ποστάλ. Άρα η καρτ ποστάλ σε εκείνες τις ημέρες αντικαθιστούσαν αυτό που μας προσφέρουν σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Page 11: Παλιά Ιαπωνία

ΚαταστροφέςΤο ποτάμι, έπαιξε σημαντικό ρόλο, αν και

οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να το περάσουν και έτσι τυλίχτηκαν στις

φλόγες.Οι υπόλοιποι προχώρησαν κατά μήκος του ποταμού & κατάφεραν να δραπετεύσουν, αφήνοντας όλα τα υπάρχοντα τους πίσω.

Page 12: Παλιά Ιαπωνία

ΚαταστροφέςΗ ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που με τον τρόμο που προκάλεσε αναδείχτηκε σύμβολο υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Οδήγησε στο τέλος του 2ο Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα.

Page 13: Παλιά Ιαπωνία

ΣαμουράιΗ λέξη "Σαμουράι" σημαίνει φύλακας ή φρουρός. Η ένδοξη πορεία των Σαμουράι στην ιστορία της Ιαπωνίας, που αποτέλεσαν ιδιαίτερη κοινωνική τάξη ισόβιων και αφοσιωμένων πολεμιστών, αρχίζει τον 12ο αιώνα.Ολόκληρη η ζωή των ίδιων -και των γυναικών τους- αποτελούσε ένα μοναδικό παράδειγμα προσήλωσης, αξιοπρέπειας, αυτοελέγχου και συνεχούς άσκησης: σωματικής, πνευματικής και ψυχικής.

Page 14: Παλιά Ιαπωνία

ΣαμουράιΕπίσης απέκτησαν παγκόσμια φήμη για τις ικανότητές τους στο χειρισμό των όπλων, ιδιαίτερα στο ξίφος, και τα κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι της ενδοχώρας.

*Κυριάρχησαν για περισσότερα από 600 χρόνια, από τα μέσα του 12ου αιώνα.

Page 15: Παλιά Ιαπωνία

Στα ιαπωνικά οι λέξεις τοποθετούνται συνήθως χωρίς κενά . Στα ελληνικά το "ι" είναι πολύ μικρότερο από το "μ", στην ιαπωνική γραφή κάθε χαρακτήρας καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο.

Στην παραδοσιακή ιαπωνική οι χαρακτήρες γράφονται από πάνω προς τα κάτω, όπως και στα κλασσικά κινέζικα, ενώ οι στήλες τοποθετούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Έτσι τα ιαπωνικά βιβλία έχουν το εξώφυλλό τους στη για μας "λάθος" πλευρά.

Γραφή

Page 16: Παλιά Ιαπωνία

ΓραφήΠρέπει να σημειωθεί πως τα αρχαία ιαπωνικά και τα αρχαία κινέζικα ήταν τελείως διαφορετικές γλώσσες. Ούτε στη γραμματική, ούτε σε μεμονωμένες λέξεις αλλά και ούτε στα φωνήματα υπάρχει συγγένεια.*Η γραφή της σύγχρονης Ιαπωνικής γλώσσας αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τρόπους γραφής που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Page 17: Παλιά Ιαπωνία

Η σημερινή σύγχρονη Ιαπωνία στηρίζεται σε ένα πλούσιο παρελθόν γεμάτο πολιτισμό και

τέχνη

Ελίνα ΠλεύρηΒ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ